Fleet & Mobility 02-2014

Page 1

2

NUMMER PLATFORM VOOR ZAKELIJK MOBILITEITSBEHEER / JAARGANG 13 / MEI 2014

ÉÉN SMAAK VOOR IEDEREEN Vrije autokeuze maakt plaats voor poolsysteem

FIETSLEASE

De meeste werknemers wonen binnen een straal van 18 kilometer van het werk. Dan is een elektrische leasefiets een goed alternatief voor de leaseauto.

FM1401_01_cover.indd 1

TOP 15

WAGENPARKEN Het managen van een groot wagenpark geeft aanzien, maar ‘groot’ heeft ook nadelen. ‘Een park van een paar duizend auto’s maakt minder flexibel.’

ELEKTRISCH BEZORGD Thuisbezorgd.nl vervangt de pizzascootertjes door Twizy’s. Hip, schoon en beter voor het imago van de koerier.

30-04-14 13:32


Het beste, nu bereikb

De Mercedes-Benz Lease Edition

De C-Klasse Lease Edition.

A Daimler brand

De nieuwe Mercedes-Benz Lease Editions van de A-, B-, C- en E-Klasse, de CLA en de GLA. Alle standaarduitrusting en 20% bijtelling en zijn buitengewoon scherp geprijsd. Kortom: het beste, nu

FHV_94351_MB_Leasedition_adv_430x285-Fleetmotive.indd 1

Gecombineerd verbruik: 3,6 - 5,0 l/100 km, 27,8 - 20,0 km/l, CO2-uitstoot 92 - 117 g/km. U rijdt al een C-Klasse Lease Edition (C 180) vanaf € 38.995,- incl. BPM en BTW en excl. recyclingbijdrage en kosten rijklaar m Leasetarief vanaf € 625,- per maand excl. BTW o.b.v. Operationele Service Lease, looptijd 48 maanden, 20.000 km per jaar. A Bel voor meer informatie: 00800 – 97 77 77 77 (gratis).

* Netto bijtelling op basis van 42% belasting. Het genoemde bedrag is een rekenvoorbeeld. Kijk voor meer informatie op merc


eikbaar.

ditions.

ion.

vanaf

â‚Ź 273,netto bijtelling p.m.*

n de GLA. Alle modellen kenmerken zich door een zeer rijke m: het beste, nu bereikbaar. Ontdek het op mercedes-benz.nl.

en kosten rijklaar maken. Voor kosten en leveringsvoorwaarden zie mercedes-benz.nl. 0.000 km per jaar. Acceptatie onder voorbehoud door Mercedes-Benz Financial te Utrecht. informatie op mercedes-benz.nl.

5/1/14 9:48 AM


Athlon Car Lease presenteert de Athlon Mobility Card*.

athloncarlease.nl/athlon-mobility-card

* Da’s Engels voor ’één kaart met veel opties die u per medewerker aan of uit kunt zetten, zoals het betalen van brandstofkosten in binnen- en buitenland, openbaar vervoer in geheel Nederland (trein, bus, trolley bus, metro, tram en OV-fiets), taxiritten, parkeren in de grote steden op straat, parkeren bij 450 parkeergarages door heel Nederland, parkeren bij P+R, parkeren (P-lang en P-kort) op de luchthavens in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht, mobiel parkeren, internationale treinreizen (inclusief hogesnelheidslijnen), motel- en hotelovernachtingen, zakelijke ontbijten, lunches en diners, vliegtickets, autoverhuur in binnen- en buitenland, vergaderlocaties, auto delen, auto wassen, opladen van elektrische auto’s, het betekent ook geen bonnetjes meer declareren of geld voorschieten door medewerkers, makkelijk toekennen van wekelijkse persoonlijke mobiliteitsbudgetten van medewerkers, maximale wekelijkse bedragen per mobiliteitsdienst toekennen, dat de voordeligste tank-, parkeer-, vergaderlocaties en persoonlijk budget eenvoudig mobiel te raadplegen zijn, duurdere locaties uitgesloten kunnen worden, meer overzicht door één gedetailleerde btw-verzamelfactuur, inzicht in totale CO2-uitstoot van alle gemaakte reizen door medewerkers, beperking brandstofkosten, CO2-uitstootcompensatie, maximale btw–teruggaaf en lagere administratiekosten’.

XXXX_Athlon_CL_Adv_Mobility Card_230x275_v1.indd 1

06-09-13 11:17


INHOUD

HOOFDREDACTIONEEL

NIEUWE MOBILITEIT

12

19

smaak voor 10 Eén iedereen

De gemeente Den Bosch heeft in het kader van Het Nieuwe Werken de leaseauto’s vervangen door een Green Wheels-vloot.

27

Achttien kilometer fietsen

Als je dichtbij je werk woont, kun je beter een fiets leasen dan een auto.

vloten 28 Devangrootste Nederland

Welke bedrijven hebben de grootste wagenparken in Nederland? En wie zwaait er de scepter?

38 Vrijheid blijheid

Zouden medewerkers meer zeggenschap moeten krijgen in de totstandkoming van de autoregeling? Fleet&Mobility legde deze vraag voor aan enkele deskundigen.

32 EN VERDER 6 Actueel 9 Mobiliteit & Fiscus 13 Column Martin Huisman 14 Fleetmanagement event 17 Statistiek 19 Wat kost een auto? 21 Autonieuws 27 Liever de fiets 29 Column Hans Blink 30 Zomaar een week van: Hans den Hollander 32 Grijs beheer 35 Bestelautonieuws 41 Bijzonder beheer: Thuisbezorgd.nl 42 Mobility Matters

Jubileum? Opening? Jaarboek? Een professioneel gemaakt magazine, zonder kosten voor u. Het kan. www.greatmagazines.nl | 020 – 58 00 977 | info@greatmagazines.nl

Het is ongetwijfeld even wennen: de paarse steunkleur op de cover van Fleet&Mobility, het blad dat u kende als Fleetmotive. De kleur is – wat ons betreft – fris en een beetje eigenwijs. We vinden dit passen bij de nieuwe titel en bij uw snel veranderende werkveld. Natuurlijk, het beheren van het wagenpark is nog altijd een belangrijk deel van uw werk, maar er komt tegenwoordig meer bij kijken. Niet elke medewerker wil nog een leaseauto, of de werkgever wil dat de mobiliteit van het personeel anders wordt ingevuld. De mobiliteitsvragen en -behoeften zijn nu wezenlijk anders dan tien jaar terug, toen Fleetmotive werd geïntroduceerd. En de mogelijkheden die u heeft om mobiliteit van werknemers te faciliteren zijn ook veel ruimer. Er zijn veel meer dienstverleners, betere (it-)systemen, verschillende leaseconcepten en diverse mobiliteitsoplossingen. In diezelfde tijd is het medialandschap ook veranderd: er zijn veel manieren bijgekomen om nieuws over uw werk te vergaren. In de kwantiteit zit dan ook niet de uitdaging, die zit in de kwaliteit. Wat u leest moet kloppen. En dat is onze taak: nieuws duiden, achtergronden schetsen, analyseren wat ontwikkelingen voor u betekenen. Maar ook signaleren hoe uw fleet- en mobiliteitsbeleid in de praktijk uitpakt. Kortom: het is tijd dat Fleetmotive mee verandert met het speelveld van zijn lezers. En dat betekent: meer oog voor de diversiteit in mobiliteit, kritische columnisten die de marktontwikkelingen vanuit een verrassende invalshoek bekijken, cijfers en trends. Dat alles in een nieuw jasje. We wensen u veel leesplezier toe en zijn uiteraard benieuwd naar uw reactie op de eerste Fleet&Mobility.

5

LUBERTO VAN BUITEN, LUBERTO@MOBILITYMEDIA.NL

Fleet&Mobility is het platform voor zakelijk mobiliteitsbeheerders en fleetmanagers. Mei 2014, 13e jaargang nr. 2 Fleet&Mobility verschijnt 4 x per jaar. UITGEVERIJ Mobility Media. Bezoekadres: Naritaweg 14, 1043 BZ Amsterdam. Tel. 020-5800966. www.fleetmobility.nl. UITGEVER Jelle Heidstra. REDACTIE Luberto van Buiten (hoofdredacteur), Bart Kuijpers (adjunct-hoofdredacteur), Marieke Oosterom, Paul van den Bogaard, Floor Vink. Tel. 020-5800974. e-mail: redactie@mobilitymedia.nl MEDEWERKERS René Grünfeld, Mark Litjens, NFP. ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Marc Krijnen (manager sales). m.krijnen@automotive-online.nl. Tel. 0205800975. TRAFFIC Sebastiaan Dekker. Tel. 0205800966. ONTWERP EN VORMGEVING Curve, Haarlem. ABONNEMENTEN Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. Tel. 0900-2265263 (1 0,10 p.m.). www.aboland.nl. Opzeggingen (uitsluitend schriftelijk) dienen acht weken voor afloop van de abonnementsperiode in het bezit van Abonnementenland te zijn. Adreswijziging: altijd schriftelijk. VRAGEN of klachten over bezorging van deze titel?

COLOFON Stuur een e-mail naar: traffic@mobilitymedia.nl. ABONNEMENTSPRIJS Verzending naar de doelgroep is gratis. Voor andere bedrijven binnen Nederland €30 per jaar (ex. BTW), overige landen tarief op aanvraag. Losse nummers €8,90. GEGEVENSBESCHERMING Fleet&Mobility is een uitgave van Mobility Media. Voor de uitvoering van de (abonnee) overeen komst legt Mobility Media de gegevens van abonnees vast. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om u te informeren over relevante andere producten, diensten en activiteiten van Mobility Media en zorgvuldig geselecteerde samenwerkingspartners. Indien u geen prijs stelt op informatie van Mobility Media, of uw toestemming voor het gebruik van uw gegevens wilt intrekken, kunt u een e-mail sturen naar de uitgeverij. Meer informatie over gegevensbescherming op www.mobilitymedia.nl ©Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, foto kopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_02-05_Inhoud.indd 5

30-04-14 13:51


ACTUEEL

SCHIPHOL KRIJGT HONDERD TESLA-TAXI’S Het taxivervoer vanaf Schiphol wordt vanaf 1 juni door taxicentrales Zorgvervoercentrale Nederland, Willemsen-de Koning en Bergisch, Boekhoff & Frissen verzorgd. Zij zetten hier eind 2014 meer dan honderd elektrische Tesla’s voor in. Het gaat om de gunning van een Europese aanbesteding van Schiphol voor de komende vier jaar, met twee keer de mogelijkheid van een verlenging van twee jaar. Met deze aanbesteding is Connection per 1 juni haar plek kwijt en komt Boekhoff & Frissen nieuw in de taxivloot van Schiphol. Schiphol benadrukt dat de taxibedrijven met hun eigen auto’s gaan rijden.

6

AANTAL VERKEERSDODEN 12% GEDAALD IN 2013 Er zijn vorig jaar 12% minder dodelijke verkeersongevallen geweest ten opzichte van het jaar ervoor. In 2013 vielen er namelijk 570 doden in het verkeer, dat zijn er 80 minder dan in 2012 toen dat er nog 650 waren. Het Europees gemiddelde staat op 8% minder verkeersdoden. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Op de rijkswegen is het aantal verkeersdoden zelfs met 36% gedaald. De meeste dodelijke slachtoffers vallen op 50- en 80-kilometerwegen. Onder motorrijders is een forse daling van 46% te zien.

EV-DOEL 2015 AL GEHAALD Het ministerie van Economische Zaken heeft het streefaantal elektrische voertuigen op de weg in 2015 al gehaald. Volgens het plan ‘Elektrisch rijden in de versnelling’ moeten er in 2015 tussen de 15 en 20 duizend elektrische voertuigen (met drie of meer wielen) op de weg zijn. In februari stond de teller op 31.500. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Veruit de meeste van deze voertuigen (25.880) zijn personenauto’s met een range extender of plug-in hybrides. Er zijn 4.172 volledig elektrische personenauto’s geregistreerd.

FM1401_06-07_Actueel.indd 6

Overheid en bedrijfsleven geven elektrisch rijden een impuls.

AANBESTEDING 1.200 OPENBARE LAADPUNTEN Metropoolregio Amsterdam Elektrisch (MRA-Elektrisch) is een Europese aanbesteding gestart voor 600 laadpalen (oftewel 1.200 laadpunten) die in de openbare ruimtes in de provincies NoordHolland, Utrecht en Flevoland moeten komen te staan. De gemeenten betalen duizend euro per laadpaal, de rest van de investering wordt aangevuld door het

Rijk, de provincies en door leasemaatschappijen Leaseplan en Mister Green. Christine van ’t Hull van MRA-Elektrisch, bevestigt dat in juli duidelijk wordt wie de order gegund krijgt. De organisatie is in gesprek met fabrikanten van elektrische auto’s over de investeringen voor laadpunten.

MERCEDES-BENZ C-KLASSE IS LEASEAUTO VAN HET JAAR De Mercedes-Benz C-Klasse is door leasemaatschappij Alphabet verkozen tot Leaseauto van het Jaar 2014. De keuze van de jury is gebaseerd op exploitatiekosten, design, representativiteit, zuinigheid en milieu, kwaliteit van het dealernetwerk en rijeigenschappen van de auto. In verschillende leasecategorieën waren er prijzen te winnen: economy, business, business+ en executive. De New Mini is de leaseauto van het jaar in de ecomomy-klasse vanwege de nieuwe motorisering, de relatief lage exploitatiekosten en de zeer gunstige restwaarde. In het business-segment wint de BMW i3 door het verrassende rijgedrag,

De ster is terug.

het innovatieve karakter en het duurzaam vormgegeven interieur. In het Business+-segment wint de Mercedes-Benz C-klasse, zowel de resultaten van de deskresearch als de praktijkervaringen van de testdag haalden de jury over, die koos de auto tevens als overall winnaar. Tenslotte is de Tesla Model S de winnaar in het executive-segment, vooral het publiek stemde massaal op de Tesla.

30-04-14 13:30


ls.

N

ACTUEEL

BOVAG WIL ÉÉN BIJTELLINGSTARIEF, LOBBYPARTNERS NIET

CIJFERS → Snappcar heeft in twee maanden tijd door middel van crowdfunding bijna duizend euro opgehaald bij particulieren. Zij hebben nu het recht om de lening later om te zetten naar certificaten van aandelen op het moment dat er een grote vervolginvesteerder wordt aangetrokken. Snappcar verwacht zelf dat zij nog dit jaar hun leningen kunnen converteren naar aandelen. → Het eerste kwartaal van 2014 is de filezwaarte met gedaald ten opzichte van die periode vorig jaar. De filezwaarte is de gemiddelde filelengte vermenigvuldigd met de duur van de file. Volgens de ANWB is die daling vooral te danken aan het gunstige weer. → Het eerste kwartaal van dit jaar zijn er duizend nieuwe leaseauto’s op naam gezet. Dat zijn er minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van dataleverancier RDC. → Mitsubishi zette dankzij de Outlander Phev leaseauto’s op naam en zag het marktaandeel groeien van vorig jaar naar 2,7% nu.

477

560

25%

20

14,8%

543

0,4%

> Is de collectieve lobby ten einde? Brancheorganisatie Bovag pleit voor één bijtellingtarief van 20 procent en lagere autobelastingen in Nederland. VNA en RAI Vereniging pleiten juist voor een glijdende schaal. Bovag-directeur Koos Burgman meent dat het huidige systeem zwaar marktverstorend werkt, waardoor Nederland niet in de pas loopt met de rest van Europa. Ook moet de verhouding tussen rijksinkomsten en -uitgaven voor werkverkeer worden verbeterd. Volgens VNA-directeur Renate Hemerik is één bijtellingtarief van twintig procent voor alle leaseauto’s politiek gezien “totaal niet realistisch” en maakt het plan de auto van de zaak onaantrekkelijk. “In zo’n schaal moet een extra stimulans zitten voor het leasen van elektrische

auto’s en phev’s. Verder moet tussen de de huidige 14 en 25 procent-categorieën een oplopende lijn komen, waarbij de CO2-uitstoot het bijtellingpercentage bepaalt. Geen sprongen meer, maar kleine stapjes.” Ook RAI Vereniging is het niet eens met de plannen van Bovag over de bijtelling. De brancheverenigingen voeren op dit punt een collectieve lobby in Den Haag, maar deze gezamenlijke aanpak lijkt nu op losse schroeven te staan. Woordvoerder Harald Bresser laat weten dat de RAI-afdeling Auto’s om tafel gaat met Bovag om hierover te praten. “De staatssecretaris zit liever om tafel met twee mannen en één boodschap, dan twee mannen met twee verschillende visies.”

7

DE DERDE WERKPLEK

Behalve op kantoor en thuis wordt er steeds meer onderweg en op andere locaties gewerkt. Fleet & Mobility bezoekt ieder nummer een alternatieve werkplek.

Wie: Jasper Aalbers (29) Waar: intercity Utrecht ’s Hertogenbosch Werk: onderzoeker/ontwikkelaar van onderwijsproducten bij GOC in Veenendaal Wat doe je voor werk in de trein? Ik ben een rapport aan het doornemen. Ik ben onderweg naar een afspraak met consultants met wie ik de inhoud ga bespreken. Het gebeurt wel een paar

keer per week dat ik in de trein zit te werken. Hoe reis je meestal naar je werk? Met de fiets, ik woon namelijk in de buurt. Als ik verder weg moet, neem ik de trein. Nooit de auto? Nee, eigenlijk niet. Ik moet vaak in het centrum van een stad zijn en dat is net zo goed bereikbaar met het ov. Ik hoef dan niet moeilijk te doen om een parkeerplaats te vinden en ik kan nog rustig wat voorbereiden.

FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_06-07_Actueel.indd 7

30-04-14 13:31


Eenvoudig en transparant

Kilometer Lease is een uniek concept dat onderscheid maakt tussen de kosten van autobezit en autogebruik.

Vast laag bedrag

U betaalt vooraf per maand een vast laag bedrag, voor de vaste kosten die een leaseauto altijd heeft, ook als er niet met de auto gereden wordt. Dit zijn afschrijving, rente, houderschapsbelasting en verzekeringspremie).

Betaal per kilometer

Daarnaast betaalt u maandelijks achteraf de daadwerkelijk gereden kilometers. Zo weet u op maandbasis exact wat uw kosten zijn. Geen verrassingen achteraf of betalen voor kilometers die u niet rijdt. Rijdt u niet, dan betaalt u slechts het vaste deel. Indien u in januari 1.500 km rijdt, in februari 2.300 km en dan 800 km in maart, ziet u in de afbeelding hiernaast de leasekosten per maand. Het grijze (vaste) deel wordt maandelijks vooraf in rekening gebracht. Het transparante (variabele) deel wordt vastgesteld aan het einde van iedere maand op basis van de daadwerkelijk gereden kilometers. Dit variabele deel wordt per maand achteraf gefactureerd. Kosten Jan.: € 274,00 + (1.500 km x € 0,09) = € 409,00* Kosten Feb.: € 274,00 + (2.300 km x € 0,09) = € 481,00* Kosten Mrt.: € 274,00 + (800 km x € 0,09) = € 346,00* * prijzen zijn exclusief BTW en brandstof

De voordelen van Kilometer Lease! Vast laag bedrag per maand Betalen per gereden kilometer Vrije keuze in auto Altijd inzicht in uw werkelijke maandelijkse autokosten Geen verassingen achteraf Direct inzicht in onder andere het rijgedrag, CO2-uitstoot, brandstofverbruik Door de fiscus geaccepteerde rittenadministratie

U rijdt al een VW Golf vanaf € 274,- p/mnd + € 0,09 p/km.

Meer weten? Kijk dan op www.leaseperkilometer.nl

088 - 55 43 900

info@strixleaseservice.nl

www.leaseperkilometer.nl Naamloos-1 1

24-04-14 10:25


VRAGEN OVER

MOBILITEIT&FISCUS DE GRENSGEVALLEN EN BIJTELLING

FOTO: PATRICK OUWERKERK

Wat de bijtellingsregels zijn voor een leaserijder die werkt bij een Nederlands bedrijf, ligt voor de hand. Maar wat gebeurt er als die medewerker in België gaat wonen? Moet hij dan aan het Belgische loonbelastingregime voldoen en daar dus bijtelling betalen voor zijn auto?

JAN ROLLEMAN IS FISCALIST BIJ AMD AUTOMOTIVE FISCALISTEN. HIJ HOUDT ZICH DAGELIJKS BEZIG MET BELASTINGZAKEN EN JURISPRUDENTIE OVER MOBILITEIT EN DE AUTO VAN DE ZAAK. IN FLEET&MOBILITY BEANTWOORDT HIJ VRAGEN VAN LEZERS. OOK EEN VRAAG OVER BELASTINGZAKEN EN UW MOBILITEITSBELEID? MAIL DAN NAAR REDACTIE@ FLEET-MOBILITY.NL.

De vraag is begrijpelijk. Wanneer een Nederlander in België gaat wonen - en dus in die zin emigreert - is hij daar namelijk als persoon belastingplichtig. Maar als deze persoon voor een Nederlands bedrijf werkt, en van dit bedrijf dus zijn salaris krijgt en het grootste gedeelte van zijn werkzaamheden in Nederland uitvoert, moet zijn werkgever hier loonbelasting afdragen. Het privégebruik van een auto van de zaak wordt door de fiscus gezien als een vorm van loon in natura. Daar moet loonbelasting over worden betaald, in de vorm van de forfaitaire bijtelling. De leaseauto van een in België wonende berijder valt daarom in principe onder het Nederlandse belastingregime.

DOUANECONTROLE De berijder moet echter wel wat regelen om zijn Nederlandse leaseauto te kunnen rijden zonder

in België btw, belasting op inverkeersstelling (vergelijkbaar met onze bpm) en verkeersbelasting (vergelijkbaar met onze motorrijtuigenbelasting) af te hoeven dragen. In de auto moet een attest liggen waaruit blijkt dat er geen Belgische belastingplicht op het

Een in België wonende leaserijder blijft in Nederland bijtelling afdragen. voertuig rust. Dit attest kan de leaserijder aanvragen bij een belastingkantoor in België als het een auto betreft van een Nederlandse werkgever en als die auto zakelijk in het internationale ver-

keer (dus niet alleen in België) wordt gebruikt. Als een douanier de leaserijder aanhoudt, moet hij dit attest kunnen overhandigen. Er worden regelmatig controles uitgevoerd en de boete als je geen attest hebt, is niet mals. Een Nederlandse leaserijder die in Duitsland gaat wonen heeft het overigens een stuk gemakkelijker: zijn auto is ook zonder aanvraag van een attest vrijgesteld van belastingheffing in Duitsland. Tot slot: Als de Belgische medewerker een leaseauto met een relatief hoge CO2-uitstoot ter beschikking gesteld krijgt, kan het aantrekkelijk zijn een leaseauto op Belgisch kenteken in te zetten om daarmee een besparing op Nederlandse bpm te realiseren. Afhankelijk van de situatie kunnen er dan echter ook andere fiscale gevolgen spelen. Het is daarom verstandig hierover van tevoren fiscaal advies in te winnen. //

9

INGEZONDEN MEDEDELINGEN

Onze ervaren veilingmeesters helpen u graag! Postbus 167, 3890 AD Zeewolde T +31 (0)88 540 3895 www.autoveiling-fleetselect.nl

FM1401_08-09_MobiliteitEnFiscus.indd 9

hét kenniscentrum voor wagenparkbeheerders hét kenniscentrum voorHC wagenparkbeheerders Molenweg 24 | 1261 Blaricum | info@devnf.nl hétTweede kenniscentrum wagenparkbeheerders Molenweg 24voor | 1261 HC Blaricum | info@devnf.nl hétTweede kenniscentrum voorHC wagenparkbeheerders WWW.DEVNF.NL Tweede Molenweg 24 | 1261 Blaricum | info@devnf.nl WWW.DEVNF.NL Tweede Molenweg 24 | 1261 HC Blaricum | info@devnf.nl WWW.DEVNF.NL WWW.DEVNF.NL FLEET&MOBILITY / MEI 2014

30-04-14 13:30


2

NUMMER PLATFORM VOOR ZAKELIJK MOBILITEITSBEHEER / JAARGANG 13 / MEI 2014

COVERSTORY

ÉÉN SMAAK VOOR IEDEREEN Vrije autokeuze maakt plaats voor poolsysteem

FIETSLEASE

De meeste werknemers wonen binnen een straal van 18 kilometer van het werk. Dan is een elektrische leasefiets een goed alternatief voor de leaseauto.

TOP 15

WAGENPARKEN Het managen van een groot wagenpark geeft aanzien, maar ‘groot’ heeft ook nadelen. ‘Een park van een paar duizend auto’s maakt minder flexibel.’

ELEKTRISCH BEZORGD Thuisbezorgd.nl vervangt de pizzascootertjes door Twizy’s. Hip, schoon en beter voor het imago van de koerier.

NA TIEN JAAR HNW IS DEN BOSCH TOE AAN DE TWEEDE FASE

ÉÉN AUTOSMAAK EN TOCH FLEXIBEL

10

Deelautoconcepten, mobiliteitskaarten, smartphones en snelle netwerken: er zijn steeds meer middelen om een bedrijf in te richten volgens ‘Het Nieuwe Werken’. De gemeente Den Bosch, die tien jaar geleden startte met een HNW-project, maakt er dankbaar gebruik van. De invloed op het mobiliteitsbeheer is groot. ‘We hebben geen parkeerplaatsen voor personeel.’ TEKST: MARIEKE OOSTEROM, BEELD: NFP

B

ij de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben zelfs de managers geen leaseauto of vaste werkplek meer. Nou ja, op één manager na dan “want die is alleen maar buiten de deur”. Elke medewerker heeft een smartphone, een laptop, en krijgt twee keer per jaar een digitraining om helemaal up-to-date te blijven op het gebied van flexwerken. En dat allemaal in het kader van Het Nieuwe Werken, een project waarmee de gemeente al in 2004 startte. Volgens Ageeth Jooren, projectleider ‘Ruimte voor werk’ bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch, is Het Nieuwe Werken “een mentaliteit die op alle niveaus van het bedrijf moet zijn ingebed. Dat betekent dat als je kiest voor flexwerkplekken op kantoor, ook de directieleden hun eigen kamer kwijtraken.” Jooren is samen met Ali Cidem, projectmanager mobiliteit bij de gemeente, verantwoordelijk voor HNW. Inmiddels is het fenomeen in personeelsbeleid, huisvesting en mobiliteit duidelijk zichtbaar. “We begonnen in 2004 met flexibele werktijden, waarbij mensen kunnen beginnen wanneer ze willen en tot half negen ’s avonds op kantoor kunnen werken”, vertelt Cidem. “In 2010 voerden we telewerken in; in een beveiligde online omgeving, zodat perso-

FM1401_10-13_Interview.indd 10

neelsleden ook plaatsonafhankelijk kunnen werken. Dit verhoogt de productiviteit omdat ze zelf hun werktijden kunnen indelen. Het is prima als mensen op zaterdagmiddag werken en maandagochtend later naar kantoor komen.” De volgende stap werd een smartphone voor alle personeelsleden, om hun afhankelijkheid van plaats en tijd verder te verkleinen. Ook volgen ze verplicht twee digitale trainingen per jaar. En voor mensen die moeite hebben met de smartphone om te gaan – de gemiddelde leeftijd bij de gemeente ligt met 47 jaar relatief hoog – is een digibuddy-systeem opgezet, waarbij ze mensen ondersteuning krijgen van een collega die meer verstand heeft van nieuwe technologie.

VIJFTIG PROCENT THUIS De gemeente was er tien jaar geleden vroeg bij met Het Nieuwe Werken, en inmiddels is het fenomeen met een revival bezig. BNR riep de dagen van de nucleaire top van afgelopen maart zelfs uit tot Out Of Office dagen, waarop medewerkers kunnen bewijzen dat thuiswerken prima gaat. Maar de meningen zijn nog altijd verdeeld. Aan de ene kant zijn er de managers die thuiswerken prima vinden omdat alle faciliteiten

30-04-14 13:29


COVERSTORY

TIPS 1

Werk vanuit de kernwaarden van je bedrijf. Jooren: “Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van ons beleid. Het Nieuwe Werken sluit daar naadloos op aan.� Begin met een strategie, dan kun je daarop terugvallen. Als je kiest voor flexwerkplekken, hoef je dat niet overboord te gooien als mensen telkens op dezelfde plek gaan zitten. Zoek een ambassadeur in de top van de organisatie, zo maak je mensen enthousiast en weten ze dat het belangrijk is dat iedereen mee doet. Betrek je medewerkers vanaf de start bij het proces, zodat ze weten wat er gaat veranderen en wat ze kunnen verwachten. Denk groots en begin klein.

2 3

11

4 5

FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_10-13_Interview.indd 11

30-04-14 13:29


2

NUMMER PLATFORM VOOR ZAKELIJK MOBILITEITSBEHEER / JAARGANG 13 / MEI 2014

COVERSTORY

ÉÉN SMAAK VOOR IEDEREEN Vrije autokeuze maakt plaats voor poolsysteem

FIETSLEASE

De meeste werknemers wonen binnen een straal van 18 kilometer van het werk. Dan is een elektrische leasefiets een goed alternatief voor de leaseauto.

TOP 15

WAGENPARKEN Het managen van een groot wagenpark geeft aanzien, maar ‘groot’ heeft ook nadelen. ‘Een park van een paar duizend auto’s maakt minder flexibel.’

ELEKTRISCH BEZORGD Thuisbezorgd.nl vervangt de pizzascootertjes door Twizy’s. Hip, schoon en beter voor het imago van de koerier.

‘MEDEWERKERS MOGEN NIET MET DE AUTO NAAR KANTOOR KOMEN.’

12

voorhanden zijn en ze vooral sturen op output (aldus onderzoek van Regus, een bedrijf dat flexwerkruimten verhuurt), aan de andere kant zijn er de ceo’s zoals die van Yahoo die onlangs meldde thuiswerken te verbieden omdat “de band met het bedrijf verloren gaat”. En iedereen kent de snedige opmerkingen aan het adres van de medewerker die mededeelt morgen thuis te werken: of hij in de tuin aan de slag gaat of een dagje strand pakt. Ook bij de gemeente Den Bosch kennen ze de vooroordelen, beaamt Jooren. “Leidinggevenden waren in het begin sceptisch omdat telewerkers niet zichtbaar zijn. Het is van belang om met collega’s op de kantoorwerkplek verbinding te houden. Daarom worden er afspraken gemaakt over bereikbaarheid en hoeveel tijd mensen elders werken. Ze beginnen bijvoorbeeld met een halve dag per week thuiswerken en groeien als dat goed gaat door naar één dag, en zo verder. Uiteindelijk mogen medewerkers maximaal vijftig procent van hun tijd thuis werken.”

VERBODEN TE PARKEREN Sinds begin dit jaar sluit ook het mobiliteitsbeleid van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch aan op HNW. “Om tijd- en plaatsonafhankelijk te kunnen werken, is het belangrijk een vervoersmiddel te kunnen kiezen dat past bij je reis en woonwerkverkeer”, zegt Cidem. “We hebben gekozen voor een mobiliteitspas waar alle vervoersmogelijkheden mee kunnen worden betaald.” De gemeente startte vorig jaar een aanbesteding. Uit de drie deelnemende kandidaten kwam de NS Businesscard als winnaar uit de bus. Er zijn dus geen leaseauto’s voor de medewerkers en ze

FM1401_10-13_Interview.indd 12

mogen ook niet met een auto naar kantoor komen. “We hebben geen parkeerplaatsen voor personeel. Mensen die van buiten de stad komen, kunnen parkeren bij het transferium en komen dan met de bus of fiets. Mensen die in de stad wonen, kunnen gebruik maken van het fietsplan”, vertelt Cidem. Voor medewerkers die een auto nodig hebben voor een zakelijke afspraak, is er een poolautosysteem: op verschillende dependances van de gemeente staan VW’s Up van Green Wheels. Deze zijn vooralsnog alleen beschikbaar voor personeel, maar mogelijk worden die op den duur buiten werktijd ook toegankelijk voor andere Green Wheels-klanten. “Medewerkers van de gemeente kunnen met hun pas ook andere auto’s uit het netwerk van Green Wheels gebruiken. Zo hebben ze overal in Nederland beschikking over een auto”, vertelt Cidem. Overigens heeft de gemeente wel een dozijn leaseauto’s staan: die worden gebruikt door de sociale rechercheurs. “Zij zijn veel op pad, moeten in een onopvallende auto rijden waarmee ze,

als het nodig is, ook nog de achtervolging in kunnen zetten. Dat kan nu eenmaal niet in een bestickerde Volkswagen Up uit de pool”, zegt Cidem. Van de vijf directeuren heeft er één een leaseauto omdat hij veel kilometers maakt. “Als iemand hele dagen op pad is en daarbij niet naar kantoor komt, heeft het geen zin om daar een poolauto voor te gebruiken.” De andere directeuren en ook de wethouders maken gebruik van het mobiliteitsplan van de gemeente.

KORTE LIJNEN Voor de gemeente Den Bosch begon het project met het aanpassen van het kantoorpand. Er zijn tegenwoordig een concentratieruimte waar mensen in stilte kunnen werken, een loungeruimte waar op banken gewerkt kan worden en een eet-werkcafé kunnen mensen werken, eten en vergaderen. En dan zijn er dus die flexwerkplekken, in grote open ruimten. Voor alle personeelsleden – inclusief directie. “Zo is meteen zichtbaar wie er aanwezig zijn en waar iedereen zit, het stimuleert tot samenwerken en de lijnen zijn korter. Als je een vraag hebt aan een directielid, dan kun je hem of haar gewoon opzoeken en aanspreken”, zegt Jooren. Maar gaan mensen uiteindelijk niet toch telkens op dezelfde plek zitten? Jooren: “Natuurlijk hebben veel mensen een voorkeur, ze zitten het liefst op dezelfde plek. De vraag is: is dat erg? Het gebouw is er ten dienste van ons. We flexen niet om het flexen.”

De Gemeente ‘s-Hertogenbosch in cijfers

1.350

Er werken medewerkers bij de Gemeente `s-Hertogenbosch, waarvan in de buitendienst. Duizend medewerkers hebben een ‘token’ waarmee ze

350

overal op het netwerk kunnen inloggen: hun werkzaamheden laten het toe onafhankelijk van tijd en plaats te werken (anders dan bijvoorbeeld baliemede-

werkers). De Gemeente heeft poolauto’s: Volkswagens Up Bluemotion van Green Wheels, waarvan twee volledig elektrisch.

24

30-04-14 13:29


HUISMAN Tenenkrommend Van papier naar tablet

Een kantoor met alleen flexwerkplekken moet natuurlijk paperless zijn. Dat wordt in de tweede fase van het Het Nieuwe Werken project van de gemeente ’s-Hertogenbosch tot in het extreme doorgevoerd. “Het hele kantoor is paperless, dus ook de krantenhoek moet digitaal worden. Daar komen dus tablets te liggen”, vertelt projectmanager Ali Cidem. Ook de catering krijgt een upgrade. “Het wordt meer groen en gezond, met bijvoorbeeld ook halal-producten. Verder willen we het betalen ook flexibeler maken: geen caissières meer, maar zelfscanners.”

Het kantoor zelf is inmiddels toe aan vernieuwing, vertelt Cidem. “Het was tijd voor nieuwe vloerbedekking en toen besloten we ook de inrichting weer eens onder de loep te nemen.” Er wordt onder meer uitgezocht of het aantal werkplekken verder kan worden teruggebracht. Daarin zit de grootste kostenbesparing van het project. “De invoering van HNW heeft geresulteerd in een kostenbesparing van veertig procent ten opzichte van de traditionele manier van werken”, vertelt Cidem. Dat zit hem vooral in het verminderde aantal te huren vierkante meters. “Toen we tien jaar geleden van start gingen, hadden we 1.100 kantoormedewerkers en 750 werkplekken, in plaats van een bureau voor iedereen. Door HNW heb je veel minder plaats nodig: mensen zijn op pad, thuis of op locatie aan het werk, of beginnen later en wisselen elkaar af. Uiteindelijk is 0,7 werkplekken per medewerker genoeg. We zoeken nu uit of we met nog minder werkplekken afkunnen.” Volgens Jooren zijn overigens niet alle voordelen van HNW in geld uit te drukken. “Als je medewerkers meer ruimte en flexibiliteit geeft om zelf hun werkomgeving in te richten, dan levert dat meer rendement op. We hebben al jaren het laagste ziekteverzuimcijfer van alle grote gemeenten in Nederland. En verder is de afgelopen jaren de medewerkerstevredenheid sterk toegenomen: van een 7,4 in 2006 naar een 8 in 2010.” //

Ik ga twee keer per week kickboksen. Althans dat probeer ik, want ik kom er niet altijd aan toe. Het is een mooie sport, waarbij het gaat om techniek, conditie en discipline. Vooral de beheersing die erbij komt kijken vind ik mooi. Het beheersen van fysieke kracht spreekt me aan. Werkgerelateerd kom je ook vaak in een soort arena terecht. Woorden gebruik je om te overtuigen en te strijden voor winst of verlies van de discussie of het gesprek. Als vereniging voor zakelijk rijders merken we dat ook de discussie over de autoregeling vaak verzandt in een strijd tussen werkgever en -nemer. Natuurlijk begrijp ik dat berijders lastige mensen zijn. Ze halen het maximale uit de autoregeling, hebben een schade nooit zelf veroorzaakt, en willen de grootste en duurste auto rijden. Verder zijn ze natuurlijk niet de betalers, ze tekenen het leasecontract niet en bepalen niet onder welke condities er al dan niet geleaset mag worden. Maar de spierballentaal die werkgevers tegenover berijders gebruiken als deze uit dienst gaan, is vaak tenenkrommend. De toon is beneden alle peil en de redelijkheid is ver te zoeken. Vanuit een onevenwichtige machtsverhouding wordt de werknemer als een bokser uit een lagere gewichtsklasse in de hoek gezet en er wordt met ‘schades bij inname’ en ‘afkoopregelingen’ op los gebeukt totdat de werknemer met een hoge boete de boksring kan verlaten. Hebben we mooi weer wat kosten bespaard. Met dank aan de leasemaatschappij voor dit goede advies. Sommigen vinden het wel stoer om de berijder als een soort object te behandelen. De verantwoording van het leasecontract bij de berijder neer te leggen. Alles te rationaliseren, op de strepen te gaan staan, niet meedenken, de agressor spelen. Het geeft een gevoel van macht. Neem van mij aan, op lange termijn werkt dit niet, vroeg of laat kom je een keer de verkeerde tegen. Zorg dat de autoregeling niet het meest besproken onderwerp is bij het koffieapparaat. Kosten besparen en hierbij tot het uiterste gaan doet meer kwaad dan goed. Stop ermee. De berijder is klant. Wil je je agressie kwijt? Kom dan liever een keer meetrainen in De Meern.

13

Natuurlijk begrijp ik dat berijders lastige mensen zijn.

MARTIN HUISMAN IS VOORZITTER VAN DE VERENIGING AUTO VAN DE ZAAK FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_10-13_Interview.indd 13

30-04-14 13:30


EVENEMENT

FLEETMANAGEMENT EVENT GEEFT HR-MANAGER EEN PODIUM

14

MOBILITEIT VERMIJDEN IS OOK EEN OPTIE Mobiliteitsmanagement draait allang niet meer om de auto alleen. Wagenparkbeheerders moeten daardoor steeds nauwer samenwerken met de hr-afdeling. Beursorganisator Heliview speelt hier tijdens het Fleetmanagement event op in. TEKST: FLOOR VINK

B

ij veel bedrijven verschuift de nadruk van auto’s naar alle vormen van mobiliteit. Dat biedt kansen en uitdagingen voor de moderne wagenparkbeheerder. De mobiliteitstrends van nu en de nabije toekomst krijgen op 27 mei een podium tijdens het Fleetmanagement event in het Nieuwegein Business Center (NBC). Voor de volledigheid is er dit jaar voor het eerst voor gekozen om een hr-congres te koppelen aan het event, want ook ‘de derde werkplek’ wint aan populariteit. Mobiliteit vermijden is immers ook een optie.

REISTIJDVERBETERING Tijdens het congres is er behalve voor deelautoconcepten, poolauto’s, flexibele leaseconstructies en het openbaar vervoer, ook aandacht voor het beter benutten van wegen en technologie, bestaande wagenparken en data. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt de komende drie jaar 600 miljoen euro uit voor het Vervolgprogramma Beter Benutten. Nu al is er een filereductie bereikt van twintig procent, reistijdverbetering is de volgende stap. Doelstelling van het ministerie is een reistijdverbetering van tien procent in 2017. Dit moet onder meer worden gerealiseerd door reizigers van informatie te voorzien die hen helpt bij het maken

FM1401_14-15_Evenement.indd 14

van een slimme mobiliteitskeuze. Het Vervolgprogramma Beter Benutten is een samenwerking tussen Rijk, Gemeenten en bedrijfsleven en de focus komt vooral te liggen op multimodale reisinformatiediensten en incar-technologie. Jan-Bert Dijkstra, directeur van programma Beter Benutten, gaat hier tijdens het Fleetmanagement event verder op in.

Op dit moment staan mobiliteitsmanagers André de Boer van Rijkswaterstaat, Jack Knol van Capgemini en Martina van der Wilt van Van Dorp Installatiebedrijven in de finale van de verkiezing Mobiliteitsmanager van Jaar 2014. Vorig jaar ging de titel naar Patrick Langevoort, wagenparkbeheerder bij Alliander. De winnaar wordt tijdens het Fleetmanagement event bekend gemaakt. Lees meer over de verkiezing en de finalisten in de Fleetmanagement eventspecial die bij deze Fleet & Mobility is bijgevoegd.

Het Fleetmanagement event vindt plaats op 27 mei in het Nieuwegein Business Center. Het thema is ‘Mobiliteit en het gedrag van uw medewerkers’. Naast een ochtend- en middagprogramma onder leiding van Humberto Tan zijn er verschillende tracksessies waarin tips, tricks en tools worden gedeeld met mobiliteitsmanagers. Ten tijde van schrijven hebben zich ruim 450 bezoekers ingeschreven voor het event.

AFTRAP Onder het Beter Benutten-programma valt ook het netwerk Slim Werken Slim Reizen (SWSR), wat het centrale thema van het hr-congres is. SWSR betekent slim omgaan met mobiliteit en werk. Het kost tijd om een bedrijfscultuur te veranderen en werk- en reisgedrag aan te passen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het SWSR-netwerk opgezet om deze transitie te ondersteunen. Om de ontwikkelingen extra kracht bij te zetten vindt de aftrap van het hr-congres plaats tijdens het Fleetmanagement event. Op het programma staan onder andere Jack Knol, de mobiliteitsmanager van Capgemini over de mobiliteitskaart, Etienne Kreutzer van de Radboud Universiteit Nijmegen over het veranderen van werk- en reisgedrag, en Toy Hertogh van Wego over flexibel werken. //

OOK DEELNEMEN? AANMELDEN KAN OP WWW. FLEETMANAGEMENT.NL.

30-04-14 13:29


w w w. r e n a u l t . n l

KOOP NU EEN RENAULT TRAFIC

MET SLIMME ONDERNEMERSKORTING 25% CADEAU

PROFITEER NU VAN 25% ONDERNEMERSKORTING RENAULT TRAFIC TIJDELIJK VAN € 17.790,- VOOR € 13.350,- OP=OP LEASE AL VANAF € 65,- PER WEEK, BEREKEN UW LEASEBEDRAG OP RENAULT.NL

DRIVE THE CHANGE Aanbiedingen geldig tot 31-08-2014. Trafic vanaf € 17.790,-. Trafic vanafprijs van € 65,- per week is gebaseerd op Trafic dCi 90 gesloten bestel L1H1 T27 Générique. Vanafprijzen zijn exclusief BTW, BPM en kosten rijklaar maken. Het weekbedrag van € 65,- wordt berekend d.m.v. een vast percentage van de netto catalogusprijs en het voordeel van financial lease (60 maanden bij 4,9%). Financial Lease 1,9%, 4,9% of 6,9% en het voordeel is niet van toepassing op leaserent, (inter)nationale rentals, fleetjaarafspraken en dealerorders en indien een leasemaatschappij zichzelf uitsluit van deze actie. Op elke nieuwe Renault Trafic geldt een fabrieksgarantie van 2 jr. zonder kilometerbeperking en 12 jr. plaatwerkgarantie. Getoonde modellen kunnen afwijken van standaarduitvoering. Drukfouten, prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. Voor meer informatie en/of de voorwaarden bel gratis 0800-0303, kijk op renault.nl of vraag uw Renault Bedrij fswagen dealer. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden.

Min./max. verbruik: 6,8 - 8,0 l/100 km. Resp. 14,7 - 12,5 km /l. CO2 178 - 210 g/km.

100008133_VU PRO+FLEETMOTIVE 215x285_V2.indd 1

22-04-14 17:18


Minilease XL ad 190 x 265_AW HR.pdf

1

29/04/2014

12:58

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

MiniLeaseXL

Huur vanaf 30 dagen of langer tegen zeer aantrekkelijke tarieven! Flexibel, snel en makkelijk, dat is MiniLeaseXL. Voor meer informatie, schakelt u snel naar minilease.nl of belt u 023 5670747

.


STATISTIEK

LEASEMARKT TREKT LATER DIT JAAR AAN

HERSCHIKKING IN HET PREMIUM-SEGMENT

> De 14% Octavia is een enorm succes.

Leaseregistraties Q1 Merk Volkswagen Skoda Renault Audi Volvo Peugeot Toyota BMW Opel Citroën Totaal

2014 3.639 2.036 1.762 1.710 1.402 1.200 1.154 1.087 998 808 20.088

2013 3.333 618 1.805 2.169 1.821 1.969 1.507 2.272 1.088 813 23.579

+/-(in%) 9,2 229,4 -2,4 -21,2 -23,0 -39,1 -23,4 -52,2 -8,3 -0,6 -14,8

Merk/Model Volkswagen Golf Skoda Octavia Renault Clio Toyota Auris Volvo V60 Volkswagen Up! Mitsubishi Outlander Citroën C4 Picasso Volkswagen Polo Peugeot 208

2014 2.107

2013 1.451

+/-(in%) 45,2

1.630 1.351 791 644 573

318 345 236 268 815

412,6 291,6 235,2 140,3 -29,7

523

66

692,4

412

47

776,6

391

451

-13,3

385

499

-22,8

2013 977 711 599 516 370 5.532

+/-(in%) -38,0 4,2 19,5 -13,6 -25,1 3,1

Verhuurregistraties Q1 Merk Kia Ford Volkswagen Nissan Renault

2014 606 741 716 446 277 5.705

BMW en Ford zijn in het eerste kwartaal de grote verliezers en Skoda is de absolute uitblinker op een leasemarkt die rustig op gang komt. De Golf, Peugeot 308 eHDI, Volvo V40 D4 en de 14%-modellen van Skoda en Seat zullen dit jaar domineren. TEKST BART KUIJPERS

B

ijtelling regeert de leasemarkt. En door bijstelling van de CO2-klassegrenzen begin dit jaar, zijn er weer de nodige verschuivingen. Zo is Ford hard onderuit gegaan en is Skoda juist enorm gegroeid. En dat zonder noemenswaardige veranderingen in het modellengamma. Waar merken als Kia en Hyundai een paar jaar geleden een mooie toekomst in de leasemarkt werd voorgespiegeld, heeft het gebrek aan zuinige modellen het merk in marktaandeel weer een paar jaar teruggeworpen in de tijd. Ook de importeurs kunnen daar weinig aan doen. BMW, waar directeur Jan-Christiaan Koenders ‘ opvolger Neil Fiorentinos met een lege backorder-portefeuille binnenkomt, is de absolute verliezer in het premiumsegment. Met BMW en ook Audi als grote dalers, ligt de weg open voor Mercedes (BMW-dochter Alphabet riep de C-Klasse uit tot Leaseauto van het Jaar) en vooral Volvo om het premiumsegment naar hun hand te zetten. Met de V40 D4 en V60 plug-in heeft Volvo de premium-toppers van het jaar in huis. De komst van de populaire nieuwe kleintjes (C1, 108, Aygo en Twingo) laat niet lang meer op zich

wachten. De leasemaatschappijen verwachten dat de inzet van deze A-segmentauto’s de komende jaren behoorlijk gaat groeien. Wat daarbij helpt is dat privélease snel aan populariteit wint. Ook Opel grijpt nu naar dit wapen.

17

TOTALE REGISTRATIES De totale leaseregistraties lagen het eerste kwartaal ruim 10% lager dan vorig jaar, een gevolg van de drukke decembermaand waarin nog even snel lage-bijtellingauto’s op kenteken werden gezet. De orderboeken stromen nu echter vol en over een paar maanden schieten de registratiecijfers van Volvo omhoog. Voor Mitsubishi loopt het Outlander Phev-feestje langszaam ten einde. Opel groeit daarentegen. Het merk heeft sinds 2008 niet vaak zijn marktaandeel in de lease zien toenemen. Opel heeft wat gunstigere motoren en voert flinke campagnes en mede daardoor zijn er meer auto’s verkocht. De Insignia wint weer wat terrein. Voor Opel een lichtpuntje en wellicht volgen er daar nog meer van in de komende jaren. //

Verhuurmarkt: Kia aan kop

Met veel korting en ondersteuningsacties heeft het merk een sterke positie op de verhuurmarkt veroverd. En naast usual suspects Ford en Volkswagen zijn ook de Fransen goed vertegenwoordigd. De Franse importeurs geven eveneens veel ondersteuning. Niet ieder merk is erg actief op de verhuurmarkt (die ongeveer 60% zakelijk en 40% particulier is). Volvo wil bijvoorbeeld nauwelijks auto’s inzetten voor verhuur, ze raken de auto’s toch wel kwijt en dat levert ze gemiddeld meer op dan de auto’s inzetten in de verhuur. FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_16-17_Evenement_Statistiek.indd 17

30-04-14 13:38


www.haaglandenlease.nl

Haaglanden Lease ontzorgt wagenparkbeheerders en berijders

Adres: Donau 120 (Forepark) 2491 BC Den Haag

|

E-mail: info@haaglandenlease.nl

|

Tel: 070 - 342 94 00


onderhoud Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door

ROB-kosten schieten omhoog na 120.000 kilometer

Wat kost deze auto in onderhoud? Het inzicht in de Reparatie-, Onderhoud- en Bandenkosten (ROB) voor auto’s is bij veel mensen gebrekkig, stelt Rubén Arcos Schuurs van Mivar. Voor Fleet&Mobility maakte hij een kostenoverzicht tijdens en na de gemiddelde leaseperiode.

D

e auto is, na een huis, voor veel consumenten de grootste aankoop die ze doen. En toch wordt er veel minder naar de onderhoudskosten gekeken dan bij een huis. de kosten van een huis zijn ook transparanter. Van hypotheeklasten, water, gas, elektra tot de OZB: bijna alles is van te voren te berekenen. Als men echter een auto koopt vraagt wat de te verwachte onderhoudskosten zijn, kijkt de verkopende partij de koper vaak een beetje schaapachtig aan. Toch wil de koper steeds meer informatie; zo wil hij

Merk Model Motorinhoud Brandstof Transmissie Kilometrage Looptijd in Maanden Service arbeidskosten Service onderdeelkosten Service vloeistofkosten Slijtage arbeidskosten Slijtage onderdeelkosten Totale kosten Kosten per km Kosten per maand

weten met welke kosten rekening moet worden gehouden. Dit geldt zowel bij de aankoop van een nieuwe auto als bij de aanschaf van een gebruikte. Ook voor wagenparkbeheerders is het belangrijk om inzicht te hebben in de onderhoudskosten van een auto. “Het berekenen van de onderhoudskosten over de looptijd van een voertuig, creëert kansen. Niet alleen bij het samenstellen van een wagenpark en het uitvoeren van ROBbuffercontroles, maar ook bij de verkoop van voertuigen of de remarketing van ex-

Ford Focus 1.6 Benzine Handgeschakeld 0 - 120.000 120.001 - 180.000 0- 36 36 - 72 € 486,42 € 412,72 € 210,05 € 167,78 € 337,08 € 248,44 € 147,40 € 280,06 € 292,51 € 918,50 € 1.473,46 € 2.027,50 € 0,0123 € 0,0350 € 40,93 € 56,32

Renaul Megane 1.6 Benzine Handgeschakeld 0 - 120.000 120.001 - 180.000 0- 36 36 - 72 € 835,14 € 660,84 € 442,17 € 347,33 € 268,87 € 175,61 € 108,93 € 275,96 € 289,18 € 1.022,72 € 1.944,29 € 2.482,46 € 0,0162 € 0,0428 € 54,01 € 68,96

Dit voorbeeld is op basis van TecRMI OE-fabrieksdata met het systeem MiCosts. Van 0 tot 120.000 kilometer (36 maanden) en van 120.000 kilometer tot 180.000 kilometer (36 tot 72 maanden). Berekening is uitgevoerd met gelijke parameters voor alle merken. Exclusief banden. Onder

leasevoertuigen”, zegt Ruben Arcos Schuurs, marketingmanager bij de Mivar Group. “Wie even zijn fantasie de vrije loop laat, kan met deze data en de juiste systemen eenvoudig een aantal mooie marketingconcepten bedenken om meer voertuigen te verkopen en berijders aan zich te binden.” Volgens Arcos Schuurs duurt het niet lang meer voordat partijen breed inzicht geven in de te verwachten onderhoudskosten. “Niet alleen bij de verkoop van nieuwe voertuigen, ook bij de verkoop van occasions of de inzet van leaseauto’s. De totale kosten voor het gebruik van het voertuig worden hiermee in ieder geval een stuk transparanter.” //

19

Peugeot 308 1.6 Benzine Handgeschakeld 0 - 120.000 120.001 - 180.000 0- 36 36 - 72 € 533,63 € 320,18 € 218,94 € 109,47 € 238,20 € 135,47 € 113,85 € 277,49 € 351,70 € 965,05 € 1.456,32 € 1.807,66 € 0,0121 € 0,0312 € 40,45 € 50,21

‘Service’ vallen (onderhouds)werkzaamheden die bij de door de fabrikant opgegeven onderhoudsbeurten vallen, proactief dus. Onder ‘Slijtage’ posten vallen reparaties wegens een defect, reactief dus.

fleet&mobility / mei 2014

FM1401_18-19_Mivar.indd 19

30-04-14 13:37


ADVERTORIAL

ALPHABET: mobiliteitsbudget van A tot Z Een mobiliteitsbudget biedt voordelen voor werkgevers én werknemers. Alphabet biedt als eerste partij in Nederland het Alphabet Mobiliteitsbudget als end-to-end product. Van de voorbereiding tot de implementatie en de administratieve handling: Alphabet ontzorgt bedrijven volledig.

20

“Wij zien in de markt een toenemende vraag naar mobiliteitsbudgetten,” zegt Anne Brons. Hij is Director Marketing & Business Development bij Alphabet. Met 80.000 auto’s behoort Alphabet tot de top drie leasemaatschappijen in Nederland. “Met name grotere organisaties vanaf 100 auto’s hebben belangstelling voor het Alphabet Mobiliteitsbudget. Door hun berijders te betrekken bij de kosten van mobiliteit en zuinigheid te belonen, krijgen zij meer grip op de kosten. Ook werknemers profiteren: zuinig rijden en bewust omgaan met mobiliteit kan de berijder geld opleveren.”

MODALITEITEN Tot nu toe was overstappen op een mobiliteitsbudget echter een lastige opgave. “Voor de voorbereiding, de implementatie en de administratieve afhandeling moesten organisaties zelf verschillende dienstverleners aan elkaar koppelen,” aldus Brons. Dat is nu verleden tijd: Alphabet levert alles wat bij een mobiliteitsbudget komt kijken als één product. “Daarbij hoort het opstellen van de business case, payroll support en alles wat daartussen zit. De klant betaalt daarvoor een vaste fee per medewerker. Die kunnen vervolgens gebruikmaken van alle vervoersmodaliteiten die wij aanbieden.”

BEWUST Veel medewerkers zullen vasthouden aan hun auto van de zaak, denkt Brons. “De werkgever krijgt echter middelen in handen om te sturen naar goedkopere vervoersmethoden. Hij kan bijvoorbeeld OV-gebruik stimuleren door de kostprijs per kilometer te verlagen. De werknemer adviseren wij bij het kiezen van een nieuwe auto en aanvullende vervoersmodaliteiten. Met een rekentool krijgt hij inzicht in de werkelijke kosten die zijn keuze in zijn reisgedrag gaan opleveren. Een plug-in hybride bijvoorbeeld is geen voordelige keuze voor wie veel lange afstanden rijdt. Als de kosten uit de hand lopen, draait de medewerker daar immers zelf voor op. Omgekeerd profiteert hij wanneer hij zuinig en goedkoop reist.”

AUTOMATISCH Zuinigere en bewuste mobiliteit begint met een onderzoek van de Mobility Consultant van Alphabet. “Samen met de klant onderzoeken zij of een mobiliteitsbudget een interessante propositie is,” zegt Brons. “Meerdere grote corporate klanten hebben deze fase inmiddels doorlopen. De berijders krijgen via onze online klantapplicatie FleetAgent inzicht in hun virtuele budget. Ook kunnen zij hun vervoerswensen aan Alphabet doorgeven. Kosten die zij maken voor het gebruik van auto’s, deelauto’s of OV worden dagelijks verrekend. Aan het eind van de maand implementeren wij de stand van elk individueel budget automatisch in het HR-systeem van onze klant. Daarmee is de administratieve afhandeling geregeld. Zo ontzorgen wij de klant van A tot Z.”

FM1401_20-25_Autonieuws.indd 20

30-04-14 11:26


AUTONIEUWS

SEGMENT / A B C

TOVEREN MET KLEIN

In de lagere segmenten lijkt het soms een drukte van belang. Waarschijnlijk omdat hier voorlopig nog het grote (kopers- en lease-) publiek zit. Dus volgt de ene uitvoering de andere op, verschijnt de ene niche na de andere. Veel toverwerk om de verkoopcijfers op te krikken.

GELUK OP VIER WIELEN

MISCHMASCH UIT WOLFSBURG De Volkswagen Golf 7 is er al in talloze varianten, maar blijkbaar kon er nog eentje bij. Een mengelmoes van stationwagon, grote hatchback, ruimtewagen en dit alles met een sportief sausje. Al was het alleen maar in de naam: Golf Sportsvan. Het model zal zijn publiek vooral pleasen met een hogere instap. En veel 20%-modellen.

QV. Een magische afkorting in Alfa Romeo-land die staat voor Quadrifoglio Verde oftewel klavertje vier. Dit geluksteken siert al sinds de jaren twintig van vorige eeuw de top-sportedities van diverse Alfa’s. Nu is de Mito aan de beurt om het ereteken te dragen. Met natuurlijk bijbehorende potente motoriseringen en een mean uiterlijk.

XLLEASE: Alfa Romeo doet het stabiel matig de laatste jaren. Met de 4C en de QV-uitvoeringen doen ze tenminste weer wat, maar vuurwerk verwachten we pas weer van de 159-opvolger Giulia.

DE GETALLEN

BRIGHT LEASE: Een Alfa lease je, omdat je je niet graag in een avontuur met onzekere afloop stort. Bright Lease durft het wel aan hoor, vooral als er een klavertje vier op zit. Dat brengt namelijk niet alleen veel rijplezier, maar ook geluk.

ALFA ROMEO // € 26.950. DAT KOST VANDAAG DE DAG EEN KLAVERTJE VIER OP WIELEN.

21

XLLEASE: Flitsend gaan we hem niet noemen en de fans van de Sportsvan, what’s in a name, worden ook niet snel geflitst. Maar deze variant kent wel terecht een grote schare vaste aanhangers. Wij zeggen: als hij een beetje wordt aangekleed, smoelt het ook nog. BRIGHT LEASE: De autohandel begint steeds meer op horeca te lijken; met menu’s waarvan de gangen onderling uitwisselbaar zijn en idiote verzoeken gehonoreerd worden (‘graag een pepersteak met bearnaisesaus’). Net zoals de Golf Sportsvan, op speciaal verzoek met verlagingssetje.

DE GETALLEN

VOLKSWAGEN GOLF 7 // LEASEPRIJZEN ACHTERHALEN VOOR NIEUWE AUTO’S IS NIET EENVOUDIG. VOLKSWAGEN WEET HET WEL AL: VANAF 419 EURO PER MAAND (48 MND EN 20.000 KM/JAAR).

FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_20-25_Autonieuws.indd 21

30-04-14 13:36


AUTONIEUWS

SEGMENT / D E F

OP, OVER OF VOOR DE TOP? In het D-, E- en F-segment wordt graag gewinkeld door leaserijders. Prestigeobjecten, rijdende visitekaartjes. Vooral het midden- en topmanagement bladert verlekkerd door de brochures. De keuze is daarbij groot.

XLLEASE: Laten we eerlijk zijn: welk autohart gaat hier nu niet sneller van kloppen? Als je in stijl wilt rijden, maar in uiterlijk vertoon niet over de top wil gaan, dan is dit dé limousine. Het sturen moe? Laat je rijden en neem zelf achterin plaats, ook daar is het goed toeven.

22 MAG HET EEN CILINDERTJE MEER ZIJN?

De toch al niet ondermaatse Audi A8L (lengte: 526,5 cm) is ook leverbaar met dikke W12-motor en voert daarmee meteen de prijslijst aan. Voor de prijs van een fijn binnenstadsappartement koop je vanzelf-

sprekend wel een hoop pk’s, luxe en snelheid. Wie least inclusief brandstofpas, bouwt met deze laatste ook een innige relatie op.

BRIGHT LEASE: Wie riant achterin gezeten een dikke sigaar wenst op te steken, doet zulks op gedistingeerde en niet mis te verstane wijze met deze Audi. Waarin maar liefst vier driecilinders voor de baas aan het werk zijn.

DE GETALLEN

AUDI A8L // KOOPJE: SLECHTS € 18.178,33 PER CILINDER. OF € 393,62 PER CENTIMETER.

RUIGE FRANSOOS XLLEASE: Wij waren even vergeten dat de C5 nog in de prijslijst stond. Keurige auto die niets aan leaseland (meer) toevoegt, ook niet als Cross Tourer. Gelukkig hebben we de DS nog. Wie graag iets ruigs rijdt, kan misschien wel uit de voeten met de Citroën C5 Cross Tourer. Een wat hoger op de poten staande ‘normale’ C5 Tourer, met wat 4x4-achtige looks. Leverbaar inclusief Hydrac-

DE GETALLEN

tive III+-vering voor old school Citroën zweven. Alleen jammer dat dit, en de verhoogde vering, niet leverbaar zijn op juist die ene 20%-bijtellingsversie.

CITROËN C5 CROSS TOURER // INSTAPPER: € 32.390. INCLUSIEF DAKDRAGERS IN DE KLEUR GRIS ANTHRA MAT. DEZE HEEFT HET TOPMODEL, À € 50.290, OVERIGENS OOK.

FM1401_20-25_Autonieuws.indd 22

BRIGHT LEASE: Lage bijtelling? Wie zo nodig een rare Franse auto wil, moet maar een beetje pijn in de ‘portemonnaie’ lijden. Heb je eigenaren van een CX Turbo (zoals Jules Deelder) ooit over een paar grijpstuivers meer of minder gehoord? Nou dan.

30-04-14 13:36


AUTONIEUWS

SEGMENT / G H I

GROTE KINDEREN, GROTE ZORGEN De grote (en stoere) jongens in autoland trekken de aandacht. Zijn vaak ook internationaal georiënteerd en krijgen dus in Europa alle Amerikaanse trekjes mee. Of omgekeerd. Niet altijd even succesvol, maar toch: een karaktertrek is meestal al voldoende om koper/lessee over de streep te trekken.

ACHTTRAPS RAKET

ZUINIG MET RUITENWISSERVLOEISTOF Wie op de kleintjes let, is echt goed bezig. Daarom heeft Mercedes-Benz de nieuwe SL 400 drieliter V6 biturbo niet alleen zo zuinig mogelijk gemaakt qua brandstofverbruik (7,3l /100 km; 172 gram CO2/km is niet overdreven voor een supersport), maar ook qua ruitenwisservloeistof. Die wordt gedoseerd toegediend. Dat u het weet.

De Chevrolet Corvette Stingray is een musclecar pur sang. In Europa worden deze auto’s het liefst gereden met een handgeschakelde bak. Toch neigen ook wij – net als de Amerikanen – steeds vaker naar automaat. Maar dan moet hij wel snel zijn. Daarom komt Chevrolet met een nieuwe achttraps automaat, met flippers aan het stuur. Iets zuiniger bovendien: zo’n 5%.

XLLEASE: Hoewel SL400 niet lekker bekt, vermoeden wij dat deze biturbo heerlijk zoeft. De SL heeft een lange geschiedenis maar persoonlijk vinden wij dat de tijd hem niet veel goeds heeft gedaan. Blijft een kwestie van smaak.

XLLEASE: De kans deze in de leasevloot tegen te komen is nihil. Maar wel een mooi statement op een verjaardag: ‘ik heb een Stingray, met 8 versnellingen’. Zeg maar niet dat die automatisch gaan. Corvette vormt geen gevaar voor de gevestigde orde.

BRIGHT LEASE: De overeenkomsten met de F1 zijn niet te missen. Daar rijden ze ook met V6-turbomotoren en die van Mercedes zijn zowel qua vermogen als verbruik onverslaanbaar. Zo’n SL 400 is dus een uitstekende keuze voor bij het huis op Mallorca.

DE GETALLEN

BRIGHT LEASE: Wij vinden het niet kunnen. Een Corvette? Nee, een Corvette is uiteraard helemaal vet. Een Corvette met een automaat (al heeft ‘ie achttien trappen) dat kan niet. Kerels met haar op de borst schakelen met een pook. Zo simpel is dat.

CHEVROLET CORVETTE STINGRAY // (LEASE)PRIJZEN NOG NIET BEKEND. KOMT PAS IN 2015. SPAREN MAG.

23

DE GETALLEN

MERCEDES SL400 // NIEUW BASISMODELLETJE. NIET KARIG IN PRIJS (€ 108.200) EN PK’S (333). FACIMINCIPID QUE

FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_20-25_Autonieuws.indd 23

30-04-14 13:36


AUTONIEUWS

OVERIGE SEGMENTEN

DE PADEN OP, DE KANTOREN IN De niches blijven onverminderd gevuld. Sommige merken maken er zelfs een sport van om zoveel mogelijk ‘afwijkende’ modellen te hebben. Anderen nemen juist weer hun core-business onder handen. Kortom, er is altijd reuring in de rest van de markt.

NIEUWE GENERATIE X XLLEASE: BMW had hem ook X3 Gran Turismo of Gran Coupé kunnen noemen. Wij vinden de X4 op de foto’s niet zo’n succes maar we hebben de kont van de X6 dan ook op het netvlies gebrand staan. Doet zeer. BRIGHT LEASE:

Dit is natuurlijk gewoon een BMW voor mensen die niet kunnen beslissen. Want wie dat wel kan, neemt een coupé of een touring met xDrive. Iedereen die voor ‘decisionmaker’ door wil gaan, mijdt de X4 dus als de pest.

24

DE GETALLEN

De door zijn forse maatvoering nogal opvallende X6 heeft een kleiner broertje gekregen: de X4. BMW blijft de nichemarkt maar vullen en – blijkens de jaarcijfers – niet zonder suc-

ces. De X4 moet volgens de Beierse fabrikant de voordelen van een X-model kruisen met die van een coupé. Bijpassende motoren moeten dit waarmaken.

BMW X4// MINIMALE INVESTERING: € 55.990. INCLUSIEF VIER AANGEDREVEN WIELEN EN EEN AUTOMAAT.

SPAGHETTIWESTERN Italianen hebben iets met Amerika. Denk maar aan de fraaie spaghettiwesterns van weleer. Nu pakken ze weer een ruig Amerikaans icoon aan: Jeep. De nieuwe Cherokee is bijvoorbeeld voorzien van Fiat’s Multijet-motoren, overigens niet raar nu Jeep ook onder Fiat-vlag vaart. Puristen zullen de ruige kantjes missen, maar het blijft een terreinmonster.

DE GETALLEN

JEEP CHEROKEE // MINIMALE INLEG: € 44.990 EURO VOOR EEN HANDGESCHAKELDE, ITALIAANSE DIESELVERSIE.

FM1401_20-25_Autonieuws.indd 24

XLLEASE: Een Amerikaans merk onder Italiaanse vlag, en het resultaat doet een beetje Koreaans aan. Wij vrezen dat deze editie ’t Gooi niet echt kan bekoren. BRIGHT LEASE: Wij vinden dat een Jeep een bonkige auto moet zijn, die in het terrein onverslaanbaar is. Met dat laatste zit het heus nog wel goed, maar of dat modieuze shirt (in plaats van een houthakkershemd) nou zo’n goed idee is?

30-04-14 13:36


www.kia.com

De nieuwe Kia Sportage. Trust your eyes.

€ 24.995,-

Vanaf Netto bijtelling vanaf € 219,Lease vanaf € 435,-/mnd

De Kia Sportage is vernieuwd. Het exterieur is strakker en het interieur frisser door gebruik van de beste materialen en nieuwe innovatieve voorzieningen. Bovendien is de Sportage leverbaar met een nieuwe, krachtige 2.0 GDi motor. Breng snel een bezoek aan uw Kia-dealer voor een overtuigende proefrit. Gem. verbruik: 5,2 – 8,5 l/100 km, 19,2 – 11,8 km/l, CO2-uitstoot 135 - 197 g/km. De genoemde vanaf verkoopprijs is, tenzij anders vermeld, incl. BTW/BPM, excl. metallic lak, kosten rijklaarmaken, afleverpakket, brandstof, leges, recyclingbijdrage en de optionele lakbescherming. Genoemde v.a. leaseprijs is gebaseerd op 60 maanden en 20.000 kilometer via Kia Autolease. Rente, afschrijving, reparatie, onderhoud en banden, WA-, Casco- (Eigen Risico € 227,-) inzittenden-verzekering en rechtsbijstand zijn inbegrepen. Het leasetarief is gebaseerd op de huidige bekende gegevens. Het tarief is excl. BTW. Raadpleeg uw Kia-dealer voor de exacte voorwaarden. Genoemd netto bijtellingsbedrag (per maand) is gebaseerd op de uitvoering met het laagste bijtellingspercentage en altijd gebaseerd op 42% inkomstenbelasting. Voor een compleet overzicht met de bijtellingspercentages per model zie Kia.com. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.


De voordelen van Poolverhuur:

Poolverhuur: het nieuwe zakelijk autodelen! Auto van de zaak? Auto voor de zaak? Neem nu een auto bij de zaak! Een representatieve poolauto

• Representatieve huurauto’s geparkeerd bij uw bedrijf. • 100% beschikbaar voor wagenparkbeheerder. • Geen vaste investering, afschrijving en kosten (ROB). • Voorzien van online geautomatiseerde backoffice. • Volledig en eenvoudig inzicht en controle. • Geautomatiseerde ritregistratie en fiscus proof rapportage. • Past in MVO beleid. • Kosten direct & correct boeken op afdeling / medewerker. • Berijder / afdeling betaalt per gebruikte minuut, achteraf. • Verkoop van uw huidige wagenpark. • Brandstofpas en verbruik cijfers beschikbaar. • Periodieke autoreiniging op uw locatie.

bij uw bedrijf, met de flexibiliteit van een huurauto.

Meer gemak, minder kosten Poolverhuur biedt een nieuwe vorm van zakelijk autodelen aan. Maximale mobiliteit tegen minimale kosten door zorgeloos maandelijks afrekenen op basis van werkelijk gebruik. De auto’s worden geleverd inclusief CarSharing kit en online backoffice. Totale ontzorging en gemak voor berijders

Autogebruik al vanaf € 0,09 p/km

én wagenparkbeheerder.

Volg uw wagenpark online. Ritregistraties worden tevens fiscaal verantwoord vastgelegd.

Geïnteresseerd in een vrijblijvende demonstratie? Bel (036) 538 20 95 info@dealerautoverhuur.nl

powered by CarWise Fleet Services www.dealerautoverhuur.nl


Alternatief vervoer

E-fiets maakt leaseauto inleveren aantrekkelijk

Verdienen aan een workout

Hoe combineer je duurzaam ondernemen fiscaal vriendelijk met het welzijn van je werknemers? Door de fiets te pakken. Meer precies: een elektrische fiets. Een win-win-situatie voor alle partijen, vertelt Jean-Paul Strik, adviseur leasetraject bij e-fietsleverancier Qicq in Amsterdam. tekst: Mark Litjens

J

ean-Paul Strik heeft een kwart eeuw ervaring in de autoleasewereld, onder meer als directeur van Haaglanden Lease. Nu zet hij zijn kennis in voor een bedrijf dat het met twee wielen minder doet: Qicq. Het bedrijf van ondernemer Odette Oostindiën opende afgelopen maart op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam met de introductie van hun paradepaardje: de Stromer ST2. Deze elektrische fiets van de Zwitserse fietsenfabrikant BMC haalt een snelheid van 45 km/u en is in drie uur volledig opgeladen voor een trip van maximaal 150 kilometer. De goedkopere ST1 haalt maximaal zeventig kilometer, nog altijd ruim voldoende voor de meeste dagtripjes. Strik: “De gemiddelde woon-werkafstand in Nederland is maar achttien kilometer, waardoor de elektrische fiets een mooi alternatief is voor de auto. Je bent op deze afstand vaak sneller, hebt geen parkeerprobleem en doet meteen aan sport: je moet immers wel mee blijven trappen. Heel licht, dus je komt niet bezweet op je werk aan. En als je ’s avonds graag een echte workout doet, zet je de traponder­ steuning op half of helemaal uit.”

Belastingvrij Ook financieel legt het fietsen de werknemer geen windeieren, zegt Strik. “Als je de fiets leaset als privépersoon heb je geen bijtelling en kun je, belastingvrij, negentien cent per kilometer declareren. Hiermee betaalt de fiets zichzelf terug. Geef je daarnaast ook je leaseauto op en stap je over op een privéauto voor de momenten dat het weer tegen zit, dan ben je niet alleen gezond

27 >O p korte afstanden ben je sneller dan met de auto.

bezig voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee, aldus Strik. Stel: een werknemer woont op 25 kilometer van zijn werk en levert zijn lease-VW Golf, waarvoor hij maandelijks netto driehonderd euro bijtelling betaalt, in. Hij stapt over op de Stromer ST1 die hij leaset voor 180 euro per maand, inclusief btw. Hiermee fietst hij vijftig kilometer per dag, 21 dagen per maand, tegen negentien cent per kilometer. Dit levert hem zo’n tweehonderd euro per maand op, en hij bespaart de bijtelling van zijn Golf. “Een werkgever kan overwegen om werknemers hiervoor een incentive te geven”, vult Strik aan. “Als werkgever bespaar je immers al snel negenduizend euro per jaar omdat je die Golf niet meer hoeft te laten rijden. Als je die winst deelt is iedereen blij. En gezond.” //

Over Qicq Qicq is dealer van fietsen van het Zwitserse BMC, waaronder de Stromer. Het Amsterdamse bedrijf richt zich op de verkoop, lease en promotie van Stromer elektrische fietsen als alleenvertegenwoordiger voor de zakelijke markt. De onderneming heeft zich tot doel

gesteld de groep fietsende woon-werkers (die tot 18 kilometer van hun werk wonen) te laten groeien van drie procent naar twintig procent. Voor het besturen van een Stromer is een rijbewijs verplicht, maar het dragen van een helm niet, al wordt het wel aangeraden. fleet&mobility / mei 2014

FM1401_26-27_AlternatiefVervoer.indd 27

30-04-14 13:35


De lijst / Wagenparkbeheer

IT-dienstverlener Centric heeft grootste wagenpark van Nederland

De kracht van m Het bezitten van een groot wagenpark heeft veel voordelen. Toch is het niet alleen pracht en praal. ‘Door de schaalgrootte is er weinig ruimte voor maatwerk.’ Tekst Bart Kuijpers

H

et grootste voordeel van een groot wagenpark beheren is zonder meer het kunnen bedingen van goede prijs- en leveringsvoorwaarden. Daarover zijn de fleetowners van de grootste wagenparken in Nederland het snel eens, al houden ze de details van de eigen afspraken liever voor zich. Mobiliteitsvakblad Fleet&Mobility zocht uit welke 15 Nederlandse bedrijven het grootste wagenpark hebben en vroeg de fleetowners naar de voordelen van ‘being big’. Er blijken echter ook nadelen aan te zitten, bijvoorbeeld dat je ‘vooral dozen aan het schuiven bent.’ Een groot wagenpark beheren betekent wel dat leasemaatschappijen en leveranciers je met de nodige egards behandelen en je graag als klant willen. “Massa is macht”, zo omschrijft Martin Lans,

28

voorzitter van de Verenigde Nederlandse Fleetowners, de positie van zijn leden. “Een groot volume biedt absoluut de mogelijkheid om betere inkoopcondities te verkrijgen (dat kan oplopen tot circa één procent extra korting op de aanschaf van nieuwe auto’s, red). Leveranciers zijn daarbij eerder bereid tot het ontwikkelen van specifieke concepten”, zegt Jeroen Brink van netwerkbedrijf Alliander. En niet alleen de inkoopvoorwaarden zijn gunstiger, betoogt Jack Knol, wagenparkbeheerder bij adviesbedrijf Capgemini. “De uitvoeringskosten per auto zijn relatief laag omdat we met een kleine backoffice het hele wagenpark bedienen. Bij een significant kleiner park had ik dezelfde backoffice nodig gehad.” Henk Gerritse (van bouwbedrijf Koninklijke BAM Groep): “Op basis van de omvang van ons

Top 15 Fleetowners Bedrijf 1. Centric

Fleetmanager Lammert Zuetenhorst

Werknemers Vloot 10.600 6.642

Geel 4.711

Grijs 1.931

2. Koninklijke BAM Groep

Henk Gerritse

11.000

6.394

4.064

2.330

3. Ministerie van Defensie 4. Rabobank NL 5. KPN 6. Heijmans 7. Cofely (GDF Suez) 8. Capgemini 9. Wolter en Dros 10. Alliander

Robert Pastoor

68.000

6.000

onbekend onbekend

Werkveld Leasemaatschappij NL Athlon, Alphabet, Van Mossel Lease, Terberg (grijs) NL Leaseplan (personenwagens), Athlon (bedrijfswagens) NL Athlon, Leaseplan

Nicole van Nimwegen Jack van Rooij Marc Florie Ronald de Hoog

27.000 26.000 7.400 6.200

5.500 5.400 3.500 3.400

5.500 4.600 2.500 1.950

0 800 1.000 1.450

NL NL NL EU

Athlon Alphabet, Athlon Leaseplan Laeseplan, Athlon, ALD Automotive

onbekend Alle merken 18 merken Alle merken

FM1401_28-29_Statistiek+Blink.indd 28

6 merken geel, 2 merken grijs Voornamelijk VW

Jack Knol 4.800 Lex Noordhoff / Arco 8.000 Vroegindeweij Jeroen Brink (i.s.m. Yask) 7.000

3.300 3.300

3.300 2.600

0 700

NL EU

Athlon, Alphabet Athlon Car Lease

Alle merken top tien

3.000

1.200

1.800

NL

Leaseplan

Edwin van Vliet ROI Fleet Peter Bosman Eric Peters

5.400 20.000 4.200 2.500

2.931 2.500 2.265 1.800

1.390 2.500 2.265 1.400

1.541 0 0 400

NL NL Wereld NL

Alphabet, Roteb Alphabet, Athlon, Arval, Leaseplan Alphabet, Athlon, Leaseplan Dura Vermeer Autobeheer

Alle merken VW (sinds 2013) 12 merken 6 merken 12 merken

Jan van der Broek

4.000

1.200

onbekend onbekend

NL

Een wagenparktender werd recentelijk ingetrokken

Bron Fleet&Mobility | Bewerking Curve

11. Eneco 12. ABN Amro 13. KPMG 14. Dura Vermeer 15. Enexis

Merken alle merken

30-04-14 13:35


BLINK

n massa wagenpark zijn wij in de gelegenheid om beter dan marktconforme service- en prijsafspraken te maken, mede omdat we onze leveranciers ook iets te bieden hebben. Daarnaast kunnen we goede afspraken maken om onze corporate social responsibility en tco-doelstellingen te realiseren.” En daar stopt het niet. “De eenvoudige herinzet bij stilstand en mogelijkheden tot verregaande standaardisatie zijn ook een voordeel”, stelt Ronald de Hoog, werkzaam bij technisch dienstverlener Cofely.

GEEN MAATWERK schaalgrootte betekent ook dat maatwerk vaak lastiger te realiseren is. “Wij bieden een zeer breed mobiliteitspakket, dus wat dat betreft kunnen we maatwerk bieden. Maar neem de vakantieauto die veel leasemaatschappijen aanbieden. Dat is een administratieve fiscale draak, een enorme extra belasting voor de administratie”, zegt Knol. “Bij tien auto’s is zo’n handeling handmatig prima te overzien, maar bij drieduizend auto’s moet je dat niet willen.” Een streng reglement is noodzakelijk, zegt De Hoog. “Omdat binnen een groot bedrijf iedere vestiging zijn eigen wensen en voorkeuren heeft, is het moeilijker om een centraal beleid te handhaven. Een professionele beheerafdeling is noodzakelijk.” Lammert Zuetenhorst, de wagenparkbeheerder met het grootste park, is stellig: “Een strak beleid, zonder uitzonderingen, is nodig om op efficiënte wijze je wagenpark te beheren.” In combinatie met een complexe organisatie kost het beheer de nodige energie”, vindt Brink. Het grootste verschil tussen het beheren van een klein tot middelgroot wagenpark zijn uiteindelijk de richtlijnen. “Het beheren van elk wagenpark, klein of groot, behoeft aandacht en kennis. Wel zijn, zeker bij een beursgenoteerd bedrijf, striktere richtlijnen zoals een duurzaamheidsbeleid en een autoregeling noodzakelijk. Dat is bij een kleine organisatie minder van toepassing”, aldus Marc Florie (van bouwbedrijf Heijmans). Massa maakt machtig, maar die macht maakt dus ook minder flexibel. // De redactie van Fleet&Mobility heeft geprobeerd alle genoemde bedrijven te bereiken. Aan dit artikel werkten ABN Amro, Dura Vermeer, Centric, KPN, Eneco, KPMG, Capgemini, Koninklijke BAM Groep, Cofely, Heijmans, Wolter & Dros en Alliander mee. Van de overige bedrijven is er sprake van een schatting gebaseerd op eigen gegevens aangevuld met die van in de fleetmarkt gespecialiseerde bedrijven. De redactie is niet aansprakelijk voor eventuele omissies of fouten in het overzicht. Reageren? Redactie@mobilitymedia.nl.

mobiliteitsmakelaar Het nut van een auto van de zaak wordt, mede dankzij de crisis, steeds vaker ter discussie gesteld. Het gemiddelde bezettingspercentage van dit productiemiddel, 12%, is ook erg laag en daarmee is de leaseauto niet zo efficiënt. En de huidige leasevormen verhogen deze efficiency allerminst: we betalen immers nog steeds voor bezit in plaats van gebruik. Niet alleen voor werkgevers wordt de leaseauto steeds onaantrekkelijker, ook de berijder voelt steeds minder voor de auto van de zaak. De bijtelling is niet afhankelijk van de mate van gebruik, duurzaamheid wordt steeds belangrijker en de auto is steeds minder een statussymbool. We zijn op de zakelijke markt toe aan managen van mobiliteitsgebruik in plaats van het bezit. En dat heeft gevolgen voor de rol van de fleetmanager. De verantwoordelijkheid blijft om de kosten van het wagenpark zo laag mogelijk te houden. Daar komen nu extra taken bij, zoals het faciliteren van de combinatie met andere automobiliteitsvormen als autodelen, mobiliteitsbudgetten en alternatieve vervoersvormen. Ik vraag me af of bestaande aanbieders, zoals leasemaatschappijen en verhuurbedrijven, kunnen en willen meebewegen met deze ontwikkelingen? Verandering is een directe aantasting van het verdienmodel van leasemaatschappijen. Het huidige model is statisch en weinig transparant, terwijl de markt schreeuwt om unbundling (het los kunnen kiezen uit diverse elementen van beheer). Toch houdt de leasemij vast aan een vast contract, met een vaste contractduur en een vast gekoppelde debiteur. Het loskoppelen van het verzekerings- en schadecomponent is slechts voorwaardelijk mogelijk. Hetzelfde geldt voor de reparatie- en het onderhoudsafspraken. Verhuurmaatschappijen zijn gewend om op basis van gebruik te rekenen en in te spelen op tijdelijke mobiliteitsbehoeftes. De verhuurbranche lijkt dan ook beter bewapend om aan de nieuwe vraag te voldoen. Misschien wordt de fleetmanager wel de ultieme mobiliteitsmakelaar die extern , bij verschillende aanbieders, mobiliteit inkoopt. Van financiering tot parkeerplaatsen, van verzekering tot auto en fiets. Maar wat is dan nog de rol, de meerwaarde of het verdienmodel van de huidige leasemaatschappij?

29

‘Verhuurmaatschappijen zijn gewend om op basis van gebruik te rekenen.’

HANS BLiNK Is ZELFsTANDIG CONsULTANT EN VOORMALIG CEO VAN ATHLON CAR LEAsE INTERNATIONAL FLeet&mOBILItY / MEI 2014

FM1401_28-29_Statistiek+Blink.indd 29

30-04-14 13:35


EEN WERKWEEK VAN…

30

FOTO: NFP

HANS DEN HOLLANDER, MANAGER CAR FLEET BIJ CISCO IN AMSTERDAM

OVER DE WERELD STUREN WOENSDAG Hans den Hollander is als manager car fleet verantwoordelijk voor het circa vijfduizend auto’s tellende wagenpark van netwerkleverancier Cisco in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Rusland.

MAANDAG

‘Onze pluginrijders zijn zeer gemotiveerd om zuinig te rijden.’

FM1401_30-31_ZomaarEenWeekVan.indd 30

Thuiswerkdag. Eerst een telefonisch interview voor de nieuwsbrief van Amsterdam Elektrisch. Omdat we bij Cisco inmiddels zo’n vijftig plug-in hybrides (Ampera’s, Outlanders en Priussen) hebben rijden, is de gemeente geïnteresseerd in ons beleid en onze autoregeling, waarin we onder meer criteria opgenomen hebben over thuisladen en declaraties. ’s Middags een Webex-meeting (het online conferencing-programma van Cisco, red.) met het team in Israël, waar we duizend auto’s hebben rijden. Daar is een leasetender afgerond en wordt de laatste hand gelegd aan een besteltool.

DINSDAG Vandaag naar kantoor. Werken aan een rapportage over het benzineverbruik van plug-in hybrides. De brandstofrapportages van de leasemaatschappij laten nog steeds geen juiste splitsing zien van het benzine- en kWh-verbruik. Ik zie dat onze phev-berijders over het algemeen zeer gemotiveerd zijn om zuinig te rijden: de top 10 haalt 1 op 32 en de top 3 bijna 1 op 100. Om ze nog meer te stimuleren, stuur ik ze de resultaten.

Thuiswerkdag. ‘s Middags een Webex-vergadering met de chief procurement officer op ons hoofdkantoor in San Jose, Californië. Binnen Cisco is de auto van de zaak in Europa, Israël en India een regionale aangelegenheid. In tegenstelling tot de VS is het namelijk in de meeste Europese landen voor werknemers fiscaal aantrekkelijker om een leaseauto te ontvangen dan het equivalent in loon.

DONDERDAG In de ochtend werk ik thuis. Afronden van contractbesprekingen met de verzekeraar van ons wagenpark in Rusland. We hebben de tarieven iets scherper kunnen stellen na een tender onder een aantal aanbieders. Het is niet makkelijk om daar objectief aanbiedingen te vergelijken - ze hebben niet de gewoonte om schadecijfers met andere verzekeraars te delen - maar met hulp van onze mensen in Moskou is het redelijk gelukt. ‘s Middags naar BMW Nederland voor exclusieve sneak preview (camera’s afplakken!) van de nieuwe 4-deurs Mini die eind 2014 wordt geïntroduceerd.

VRIJDAG Naar kantoor. Webex-vergadering met het internationale accountteam van onze leasemaatschappij. Cisco heeft voor 24 landen een overeenkomst met een preferred supplier waarin alle condities vastliggen en in deze wekelijkse meeting worden alle lopende zaken doorgenomen. Hot topic: herinzetten, dan wel contracten van poolauto’s beëindigen. In Nederland, maar ook in andere landen, hebben we steeds meer moeite om voor auto’s met hoge bijtelling een nieuwe berijder te vinden. //

30-04-14 13:36


Niets is onmogelijk, als je streeft naar het hoogst haalbare.

DAT IS DE MAZDA MENTALITEIT. EN DIT IS DE NIEUWE MAZDA3. Bij de ontwikkeling van onze nieuwe generatie modellen zijn we onconventioneel te werk gegaan. We zijn vanaf de basis opnieuw begonnen en hebben de auto geheel opnieuw ontwikkeld. Met de nieuwe Mazda3 als resultaat. Ontworpen volgens de bekroonde KODO-designfilosofie en voorzien van Mazda’s revolutionaire SKYACTIV TECHNOLOGY. Innovatieve technieken die het brandstofverbruik verminderen en tegelijkertijd meer vermogen en meer rijplezier leveren. De perfecte balans tussen design, prestatie en efficiëntie.

MAZDA3 SKYLEASE VANAF € 22.490,DEFY CONVENTION Energielabel

Gemiddeld verbruik Mazda3 SKYACTIV-G 120: 5,1 liter per 100 km/19,6 km per liter/CO2-� uitstoot 119 g/km. Prijs inclusief BPM en BTW en exclusief kosten rijklaar maken. Zie voor kosten en voorwaarden: www.mazda.nl. Prijswijzigingen voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van de daadwerkelijke specificaties. Mazda Motor Nederland 0182 685 000. Dealers: www.mazda.nl

151.00.585 M3 Fleet Motive 215x285.indd 1

28-04-14 14:03


grijs beheer Gert-Jan Hijweege > bedrijfsleider operations > aantal voertuigen in beheer: 130

32

> Gert-Jan Hijweege: ‘Sinds dit jaar moeten we medicijnen onder strikte temperatuurcondities vervoeren.’

FM1401_32-33_Wagenparkbeheerder.indd 32

30-04-14 13:44


grijs beheer

Het farmaceutisch bedrijf neemt transport in eigen hand

Mediq houdt ­wagenpark koel

Sinds begin dit jaar moet de farmaceutische branche zich houden aan nieuwe Europese regels voor het vervoer van medicijnen. Voor Mediq betekende dat een vervanging van het grijs kenteken-wagenpark. tekst: Marieke Oosterom, beeld: NFP

M

et 230 vestigingen (dat is een marktaandeel van zo’n elf procent) is Mediq een van de grootste apotheekketens van Nederland. Daarnaast belevert de Mediq Groothandel ook nog eens zo’n 150 onafhankelijke apotheken. Zeven jaar geleden nam Mediq zijn transportactiviteiten in eigen hand, voorheen was het uitbesteed aan DHL. “Mediq groeide zo hard dat we het beter vonden het vervoer zelf te beheren. Zo kunnen we bijvoorbeeld beter in de gaten houden waar onze goederen zijn. En dat is wel nodig als je zulke temperatuurgevoelige producten vervoert”, zegt Gert-Jan Hijweege. Als bedrijfsleider operations is hij verantwoordelijk voor het wagenpark en de logistiek van het bedrijf.

Koelwagens Dat het bedrijf de logistiek nu zelf beheert, komt goed uit aangezien er dit jaar nieuwe Europese regels van kracht zijn geworden. De Good Distribution Practice (GDP)-regels schrijven voor dat medicijnen altijd vervoerd moeten worden onder de condities die de fabrikant op de verpakking heeft vermeld. In veel gevallen is dat ‘bewaren bij kamertemperatuur’. “Deze nieuwe regels gelden vanaf dit jaar.” Gelukkig krijgt de branche wat respijt, want er komt best wat bij kijken om het wagenpark hiervoor aan te passen. “We hebben overwogen de bestaande bussen om te bouwen, maar dan zouden de laadruimtes klei-

ner worden en moeten dus veel meer ritten gereden worden.” Daarna hebben we overwogen de bestaande bussen om te bouwen, maar dan zouden de laadruimtes kleiner worden en zouden we dus veel meer ritten moeten gaan rijden. Het wagenpark vervangen bleek de beste optie. Het bedrijf schreef een tender uit en de Mercedes-Benz Sprinter met een ombouw van Karhof Carrosserieën kwam als winnaar uit de bus. “We schreven de tender uit voor een totaalpakket. De meeste fabrikanten kwamen met een standaard box, maar die steekt uit waardoor er meer schade mee wordt gereden. Karhof kan alles op maat maken – doet dat bijvoorbeeld ook voor bezorgservice Albert – en dacht goed met ons mee. Nu hebben we een bakje dat even breed is als de bus, met alleen een deur aan de achterkant in plaats van aan de zijkant.” Mediq is met de eerste twee aangepaste Sprinters aan het testen. Als dit succesvol is, neemt het bedrijf de rest van de in totaal dertig bestelauto’s in gebruik (zie kader).

Depots Mediq verzorgt verschillende transporten van medicijnen en zorghulpmiddelen. ‘s Nachts belevert Mediq zijn apotheken, in de ochtend vooral zorginstellingen en ziekenhuizen en ‘s middags worden medicijnen en goederen vanuit het hoofdkantoor direct bij patiënten thuis bezorgd (met de dienst Mediq Direct). Dan is er

‘Nieuwe bussen aanschaffen was goedkoper dan de huidige ombouwen.’

ook nog de levering vanuit de Mediq-apotheekvestigingen aan patiënten. Dit gebeurt met Renaults Kangoo – dit model werd tot de invoering van GDP voor alle transporten gebruikt – deze distributie valt buiten de nieuwe transportregelgeving en hoeft daarom niet ge­condi­ tio­­neerd gedaan te worden. Levering gebeurt vanuit de depots van Mediq in Dordrecht, Amsterdam, Staphorst, Ede, Oss en Nuth (Limburg). In Dordrecht wordt gereden met de dertig Mercedessen van Mediq zelf. Bij de andere depots werkt men met externe vervoerders. Zij rijden in totaal met ruim honderd bussen en moeten ook overstappen op aangepaste bussen om apotheken en zorginstellingen te beleveren. De kosten hiervoor worden via de transportvergoedingen doorberekend. In Ede is de centrale transportplanning gevestigd, daar worden alle ritten gepland (zo’n tachtig iedere nacht en 140 overdag) en in de gaten gehouden. Daarvoor werkt Mediq met PDA’s die de chauffeurs bij zich hebben. “Voor levering aan patiënten sturen we desgewenst een sms met de verwachte levertijd, met een uur speling ervoor en erna. Vanuit Ede wordt contact opgenomen met chauffeurs om te vragen waarom ze vertraging oplopen of om te zeggen dat ze extra pauze moeten nemen omdat ze te vroeg zijn.” Mediq kan zo strak sturen op een efficiënte levering. //

33

Dertig nieuwe Sprinters

Mediq is voornemens dertig Mercedes-Benz Sprinters in gebruik te nemen. De bestelwagens hebben een 7-traps automaat, “dat was goedkoper in de aanschaf dan een handgeschakelde en hij zou zuiniger in brandstofverbruik moeten zijn”, zegt Gert-Jan Hijweege van Mediq. Verder worden de bussen voorzien van een Cargo-Lock systeem dat het voertuig automatisch afsluit als het tien seconden geparkeerd staat. Voor onderhoud gaan de Sprinters (die Mediq leaset) naar de dealer. Maar alleen op maandag, want dat is de rustigste dag voor Mediq. “De meeste leveringen vinden op dinsdag tot en met zaterdag plaats.” fleet&mobility / mei 2014

FM1401_32-33_Wagenparkbeheerder.indd 33

30-04-14 13:44


houd altijd het overzicht met autotelexfleet, de ultieme waardemonitor voor wagenparken

de voordelen van autotelexfleet: • Onafhankelijke en actuele benchmark • Inzicht en overzicht van actuele én toekomstige waarden • Op kentekenniveau en als merk-model-type, per uitvoering en in batch • Waarden voor geel kenteken, grijs kenteken en motoren • Opvraagbaar via webservices • Koppelingen met o.a. RDW-kenteken, JATO en RDC-VGS • Service & flexibiliteit, korte procestijden, maatwerk

autotelexfleet, het toonaangevende totaaloverzicht Met het onafhankelijke AutotelexFLEET krijgt u inzicht in actuele en toekomstige waarden van wagenparken om daarmee de kansen en risico’s optimaal in kaart te brengen. AutotelexFLEET maakt gebruik van de gezaghebbende Autotelex database, al meer dan 45 jaar een begrip als het om objectieve, betrouwbare cijfers en waardebepalingen van motorvoertuigen gaat.

+31 (0)26 37 000 80 • info@autotelex.nl • www.autotelex.nl

ATLX13011-01 Adv FLEET 210x285 Fleetmotive FC.indd 1

07-11-13 14:28


grijs Nieuws

Transit-familie compleet Fords bestelautodivisie rondt de vernieuwingsgolf af met de Transit Courier. De nieuwe Transit Courier van Ford deelt zijn B-platform en motor met de nieuwe Fiesta en B-Max, maar voor het overige is hij als lichte bedrijfswagen ontwikkeld. Eén van de grote voordelen van het delen van componenten is de kostenefficiëntie bij de productie. De fabrikant kan de Transit Courier daardoor al leveren vanaf € 9.990 (exclusief btw). Voor de aandrijving is er keuze uit één benzinemotor en twee turbodiesels. In combinatie met de optionele stop/ startfunctie daalt het verbruik van alle motoren met 0,2 l/100km en de CO2-uitstoot met 5 g/km. Ford claimt dat de Transit Courier daarmee de zuinigste in zijn klasse is. De twee diesels vallen bovendien in de 20%-bijtellingcategorie. Af-fabriek krijgt de Courier allerlei veiligheidsvoorzieningen mee zoals esp, load adaptive control en – bij een trekhaak – slingercontrole voor aanhangers. Afhankelijk van de uitvoering zitten er ook communicatiesystemen en een achteruitrijcamera op.

> De lijnen zijn scherper.

Nieuwe besteltop voor PSA De Peugeot-Citroën-groep brengt deze zomer de opvolger van de Citroën jumper en de Peugeot Boxer op de markt. Net als zijn concurrenten krijgt ook de Jumper/Boxer van de PSA Groep een markanter voorkomen door scherpere lijnen, een bredere bumper en opvallende, langgerekte koplampunits. Als optie is LED-dagrijverlichting verkrijgbaar. De grille is groter doordat de nieuwe dieselmotoren, die aan de meest recente milieunormen voldoen, meer koellucht nodig hebben. PSA gaat zijn grootste besteller leveren als gesloten bestelwagen en als chassis/cabine met drie wielbases, vier bouwlengtes en drie hoogtevarianten. Het laadvolume loopt uiteen van 8 tot 17 m3. De vrije breedte tussen de wielkasten is 1.420 mm. Ook komen er dubbele cabines en een combi voor personenvervoer.

35

MOTOREN EN VERBRUIK

TrANsiT COurier // Vanafprijs €. / bijtellingscategorie vanaf % / lengte . mm bij een wielbasis van 2.489 / maximale laadlengte: . op vloerniveau bij breedte van . mm tussen de wielkasten / laadvolume . cm2 / maximale laadgewicht  kg /

NIEUWS IN CIJFERS

3.685

er zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 3.685 aanhangers geregistreerd, tegenover 3.272 vorig jaar: een groei van 13 procent. Volgens branchevereniging Bovag is dit een “voorzichtige indicatie dat de markt aantrekt.” Met een marktaandeel van 21 procent is aanhangermerk Hapert de marktleider.

PSA heeft vier turbodieselmotoren op het programma gezet. De lichtste variant, de HDi 130, heeft een stop/start inrichting om het verbruik van 6,6 l met 0,5l/100 km te verlagen en de CO2-uitstoot met 5 à 6 g/km. Standaard is voor alle motoren een handgeschakelde zesversnellingsbak. Volgens de fabrikant ligt het verbruik gemiddeld 15% lager dan bij de vorige generatie.

GROTE ACTIE VAN MAX-REPAIR Max-repair, het netwerk voor bestelauto’s en trucks, lanceert een actie waarbij veel voorkomende herstellingen tegen een vast, laag tarief worden aangeboden. Het gaat om de belangrijkste schadedelen, zoals ruit, bumper of koplamp, inclusief montage. “we brengen hiermee de operationele kosten voor fleetowners behoorlijk omlaag”, zegt directeur Allard Pit van Max-repair. Zo is de actieprijs voor levering en montage van een zwarte

bumper voor een Peugeot expert €249, terwijl de nieuwprijs van diezelfde bumper bij Peugeot al rond de 500 euro ligt. Volgens Pit zijn de prijzen zo laag omdat de artikelen in grote volumes worden ingekocht – dit kan omdat de actie alleen geldt voor veelvoorkomende schades. “Daarnaast maken we gebruik van gecertificeerde matching qualitydelen (onderdelen die niet van de originele onderdelenfabrikant zijn, maar vol-

gens testinstituten wel over dezelfde specificaties beschikken, red). Deze onderdelen zijn vaak stukken goedkoper dan merkoriginele onderdelen.” De actie loopt tot en met 31 december van dit jaar.

FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_34-37_Bestelautonieuws.indd 35

30-04-14 13:43


grijs Nieuws

> Ze zijn nu beter van elkaar te onderscheiden.

36

Sprinter voor Dusseldorp Afvalverwerkingsbedrijf Dusseldorp Groep uit Lichtenvoorde heeft vier nieuwe Sprinters van Mercedes-Benz in gebruik genomen. En eind deze maand worden er nog eens drie geleverd. Twee van de Sprinters zijn gesloten bestelwa-

> Ze gaan pijlsnel, bij Dusseldorp. gens van het type 316 CDI en worden ingezet voor service en onderhoud van drukrioleringen. De bestelwagens zijn affabriek voorbereid met een standkachel omdat het water dat standaard aan boord is niet onder het vriespunt mag komen. Verder nam het bedrijf een – eveneens gesloten - Sprinter 313 CDI in gebruik die is opgebouwd voor asbestsanering bij de business unit Infra, Sloop en Milieutechniek. Voor diezelfde business unit nam het bedrijf een Sprinter 313 CDI met open laadbak in gebruik voor infrastructurele werkzaamheden. Het wagenpark van Dusseldorp bestaat uit ongeveer tweehonderd vrachtwagens en honderdveertig lichte bedrijfswagens. Hiervan zijn 34 trucks en 58 lichte bedrijfswagens geleverd door Mercedes-Benz. Reparatie en onderhoud voert Dusseldorp zelf uit.

FM1401_34-37_Bestelautonieuws.indd 36

Kleine diesels, dubbele turbo’s Renault en Opel hebben de opvolger van de Trafic respectievelijk Vivaro gepresenteerd. Ze staan in juni bij de dealer. Bij de introductie viel de Trafic, die later ook door Opel werd gevoerd onder de naam Vivaro, direct op door het boogje boven de cabine. Dat is verdwenen. Het nieuwe ontwerp biedt de twee merken ook de kans om zich sterker te onderscheiden. Zo hebben de nieuwe Trafic en de Vivaro een sterk afwijkende grille. Daarnaast is de Vivaro met LED-dagrijverlichting leverbaar en de Trafic niet. Tegelijkertijd delen ze veel, waaronder de nieuwe 1.6 diesels met zesversnellingsbak. Er zijn vier motoren: twee voorzien

van turbo met variabele geometrie en twee met dubbele turbo. Hierbij zorgt de eerste, kleine turbo voor veel koppel bij heel lage toerentallen. Bij hogere toerentallen wordt deze door middel van een bypass uitgeschakeld en neemt de grotere turbo de taak op zich om extra vermogen te genereren. Ondanks het circa 25 kg lagere gewicht en de kleinere cilinderinhoud presteren deze motoren meer dan hun voorgangers. Een stop-startsysteem vermindert verbruik en uitstoot bij de dCi/CDTI 90 en 140 met 0,4 l/100 km en 10 g/km. De nieuwe Trafic en Vivaro komen deze zomer op de markt. Prijzen zijn op 1 juni bekend.

Bestelautoverkoop in de min

Het aantal nieuwe bestelauto’s dat in het eerste kwartaal van dit jaar op naam is gezet, ligt 2,1% lager dan dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er 15.664 geregistreerd, blijkt uit cijfers van RDC. Ook in maart werden er 2,1% minder nieuwe bestelauto’s op naam gezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Top 5 meest verkochte modellen in Q1 Model aantal VW Caddy 1.999 VW Transporter 1.692 Mercedes Sprinter 1.054 Ford Transit Custom 844 Peugeot Partner 772

m.a. 12,8% 10,8% 6,7% 5,4% 4,9%

+/-6,5% -16,7% 16,0% 31,7% -17,1%

30-04-14 13:43


DE RUIMSTE MET 14% BIJTELLING.

Brandstofverbruik gemiddeld 3,2 l/100km (31,3) CO2-emissie 85 gr/km

U rijdt de Octavia Combi Greenline al vanaf € 126,bijtelling per maand. Groot nieuws voor iedereen die houdt van ruimte in zijn auto én portemonnee. De extra zuinige Octavia Combi Greenline met sterke 1.6 TDI motor heeft namelijk zo’n lage uitstoot dat u kunt rekenen op 14% bijtelling. Sluit u dit jaar een leasecontract af op basis van 60 maanden, dan kunt daar zelfs van profiteren tot 2019. Nu is deze Octavia misschien niet de enige die dat biedt, maar wel de aller ruimste. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn indrukwekkende veiligheid of slimme toepassingen voor praktisch gebruik. Kom dus snel naar de showroom. U bent van harte welkom! De Octavia Combi Greenline is er al vanaf € 25.650, of lease vanaf €499,-. www.skoda.nl

Genoemde vanafprijs is incl. BTW en BPM, excl. recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Leasebedrag per maand wordt u aangeboden door ŠKODA Leasing op basis van Full Operational Lease tot 20.000 km per jaar met een looptijd van 48 maanden, exclusief BTW en exclusief brandstof. Netto bijtelling per maand op basis van 42% inkomstenbelasting. Eigen risico € 500,per gebeurtenis. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Getoonde afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten. De genoemde verbruikscijfers zijn gebaseerd op de uitkomsten van de op dit moment geldende Europese testmethode. Afhankelijk van meeruitvoeringen, weg-, verkeers- en weersomstandigheden, milieu-invloeden, conditie van de auto en rijstijl kunnen in de praktijk verbruikswaarden voorkomen die hiervan afwijken. Wij adviseren Het Nieuwe Rijden (zie ook www.hetnieuwerijden.nl) voor handige tips om zuiniger te rijden.

PAH SKO1068-01 OCTCOM05 14% bijtelling 210x285.indd 2

28-04-14 16:05


DE STELLING WERKNEMERS MOETEN MEER ZEGGENSCHAP KRIJGEN OVER DE AUTOKEUZE

38

Bij de leaseautoregeling gaat DE WAGENPARKBEHEERDER het vaak om een balans tussen ONEENS “Ik kan het niet volmonwat economisch verantwoord dig eens zijn met de stelling omdat het belang van het bedrijf voor mij heel is, het bedrijfsimago en de zwaar weegt. Je moet keuzes baseren op kosten. werknemerstevredenheid. Natuurlijk wil je een aantrekkelijke werkgever blijven, met oog voor maatschappelijk belang. Sneeuwt die tevredenheid Maar niemand komt bij ons werken omwille van onder naarmate autoregelingen de leaseauto. De bijtellingscategorie moet wel soberder en strakker worden? NANDA passend zijn en wie wil, kan bij ons via een eigen COUSIJN bijdrage iets duurder rijden dan waar hij of zij qua Met die vraag als uitgangspunt (55), leasenorm recht op heeft. Wel kennen wij een vrij hebben we vier personen uit de wagenparkbeheer- hoge omloopsnelheid van personeel. Daarom der bij detacherings- moeten de auto’s gemakkelijk door te geven zijn mobiliteitsbranche de stelling bureau Diemermere. aan een volgende gebruiker. Geen exoten dus. voorgelegd dat werknemers Wij hebben geen verplichting tot overname of een boete als iemand weggaat. We hanteren momenmeer inspraak zouden teel 14% als ondergrens voor de bijtelling. Plug-in moeten hebben hybriden of elektrische auto’s zijn nog niet toein de autoregeling. gestaan omdat ze te duur zijn. Al met al is de zegTEKST: RENÉ GRÜNFELD

genschap voor werknemers de laatste jaren verminderd. Zolang de economische situatie moeilijk blijft, zal daar weinig verandering in komen. Misschien als de arbeidsmarkt weer aantrekt.”

‘In principe mag iedereen vrij kiezen, ook voor een cabrio.’

FM1401_38-39_DeStelling.indd 38

30-04-14 13:41


R

DE STELLING

DE LEASERIJDER ARNOUD GOLDMAN (44), accountmanager bij telecomdienstverlener Mtel in Rotterdam. Rijdt circa 35.000 km per jaar.

EENS

“Als leaserijder ben ik het met de stelling eens. Vanuit werkgeversoogpunt begrijp ik dat die invloed wel binnen de perken moet blijven. Maar nu krijgen werknemers vaak nog te horen wat ze moeten rijden, terwijl

‘Het belang van het bedrijf weegt het zwaarst.’

‘Ik zou graag meer vrijheid hebben in mijn autokeuze.’

dat niet altijd is wat ze zelf voor ogen hebben. Momenteel rijd ik de Peugeot 508 station met dieselmotor die ik toegewezen heb gekregen en vanwege mijn gezinssituatie past dat goed. Een ruime auto is handig voor ons. Toch zou ik, tegen de tijd dat deze Peugeot aan een opvolger toe is, graag invloed hebben op de keuze. Een auto moet immers ook in financieel opzicht goed bij zijn berijder passen; een auto met een lagere bijtelling heeft dan mijn voorkeur. Overigens denk ik dat de zeggenschap bij veel bedrijven al goed geregeld is. Een tevreden werknemer is toch ook belangrijk.”

DE P&O-MANAGER NICOLE VERWER (49), hoofd P&O bij Baker Tilly Berk in Gouda.

EENS “De leaseauto staat bij

de financials en fiscalisten nog steeds bovenaan de lijst met secundaire arbeidsvoorwaarden en is voor ons een instrument om onze aantrekkingskracht als werkgever te vergroten en om werknemers steviger aan de organisatie te binden. In principe mag iedereen vrij kiezen, zelfs een cabrio of suv wordt toegestaan. Wel is er een koppeling tussen het leasebedrag en de functie. Daar geldt een staffel die werknemers tot maximaal 15% mogen overschrijden. Vanzelfsprekend gaat hun eigen bijdrage dan ook omhoog.

Daarnaast hanteren we functiegebonden normen voor de CO2-uitstoot. Dat is om het milieubewustzijn bij onze werknemers te vergroten. Starters krijgen echter een standaard auto toegewezen, een Fiat Punto met 14% bijtelling. Die auto hebben we ook in onze pool. Ze zijn gemakkelijk door te schuiven als iemand promotie maakt of weer weggaat. In dat geval hoeft de werknemer de auto ook niet over te nemen. Als iemand met een hogere functie het bedrijf verlaat voordat zijn of haar leaseovereenkomst is afgelopen, moet hij de auto wel overnemen.”

‘Een tevreden werknemer is gunstig voor de schadelast.’

DE LEASEMAATSCHAPPIJ MATTHIJS WOUTERS directeur operations bij Arval Nederland.

EENS “Wij adviseren

werkgevers hun berijders zoveel mogelijk vrijheid te geven. Uit ervaring weten wij dat werknemers dit waarderen en dat hun mate van tevredenheid zich vertaalt in goed gebruik van de leaseauto. Een tevreden werknemer is dus gunstig voor de onderhouds- en reparatiekosten, de brandstofkosten, het schadeverloop en de uiteindelijke restwaarde. Zo profiteert iedereen. Natuurlijk bepaalt de werkgever de kaders. Zelf geven wij onze eigen werknemers ook veel vrijheid bij de autokeuze, want we willen een aantrekkelijke werkgever zijn en een kweekvijver voor jong talent. Ook plug-in hybriden zijn toegestaan. Wel adviseren we om daar niet voor te kiezen bij jaarkilometrages boven de 25.000, want dan is het geen zinvol alternatief meer. Ook mogen ze voor een grotere of kleinere auto kiezen dan hun leasenormbedrag toelaat. In het eerste geval moeten ze bijbetalen, in het tweede wordt het restbedrag bruto bij hun salaris opgeteld. Daar bestaat veel animo voor. De praktijkervaringen met onze eigen medewerkers zijn een toets om te zien hoe mogelijke adviezen aan klanten kunnen aanslaan.”

39

FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_38-39_DeStelling.indd 39

30-04-14 13:41


Toonaangevende internationale beurs voor de autobranche

16 t/m 20. 9. 2014 Truck Competence, alternatieve aandrijfconcepten en Car Wash City – en dat zijn dan nog maar drie van de speerpunten op de Automechanika. Benut dit businessplatform om uzelf weer volledig op de hoogte te brengen en om contacten te leggen. Gecertificeerde vervolgopleidingen en sprekers van de Automechanika Academy maken u alert op de thema’s van de toekomst. www.automechanika.com

info@messefrankfurt.nl Tel. +31 (0) 70 262 90 71

58137-010_AUM_allgemein_Fleetmotiv_190x130 • CD-Rom • ISO 39 • CMYK • tg: 15.04.2014

DU:30.04.2014

EINDELIJK EEN VERZEKERINGSPECIALIST DIE HET VERSCHIL WEET... ...TUSSEN EEN DRIJFSTANG EN EEN BEKERHOUDER. In de automotive branche draait alles om de passie voor het vak en gedegen kennis van de materie. Zeker als het gaat om de verzekering van uw showroom, uw wagenpark en de aansprakelijkheid van uw onderneming. Dan gaat u het liefst aan tafel met specialisten die uw taal spreken. Praat daarom eens met DFM. Wij kennen de branche als geen ander en bieden u een unieke combinatie van verzekeren, financieren en aanverwante diensten waarmee u verder komt. En u heeft gelijk: het is een drijfstang. De drijfstang van een Volkswagen Touran TDI om precies te zijn.

Financieren Verzekeren Diensten

DFM is onderdeel van Volkswagen Pon Financial Services. Meer informatie over onze producten en diensten vindt u op www.dfm.nl

NL


HOEVEEL PIZZA’S PASSEN IN EEN TWIZY?

41

Renault Nederland heeft een samenwerking gesloten met Thuisbezorgd.nl. Restaurants die aangesloten zijn bij de keten kunnen een elektrische Renault op proef nemen. Een Twizy Cargo bijvoorbeeld.

A

Twizy Cargo in cijfers Actieradius volgens ECE stadscyclus: 120 km Actieradius in de praktijk: 55 tot 100 km Laadtijd: 3,5 uur Inhoud bergruimte: 150 liter

ls het aan Renault ligt, rijden er binnenkort geen stinkende, luidruchtige scooters meer rond om pizza’s te bezorgen, maar glimmende elektrische Twizy’s Cargo. “De actieradius van de Twizy is groot genoeg, hij valt op, is veilig, schoon, stil en heeft een professionele uitstraling”, zegt Simon Smit, developer business sales bij Renault Nederland. Zo’n 1.600 restaurants hebben van Thuisbezorgd.nl een mailing gekregen met de uitnodiging om drie dagen gratis een Twizy Cargo te testen. Als hij bevalt, krijgen ze een aanbod voor financial lease. “Operational lease kan natuurlijk ook, maar dat doet eigenlijk niemand. Je kunt dan namelijk geen aanspraak maken op MIA en subsidies die je als ondernemer kunt aanvragen na aanschaf van een elektrische auto”, zegt Smit. Onlangs is met de overhandiging van de eerste sleutels aan Dick Franken, country manager bij Thuisbezorgd.nl (rechts op de foto), door Smit de samenwerking officieel gestart.

GRATIS PAKKET De catalogusprijs bedraagt 6.600 euro exclusief btw voor een Twizy Cargo 45 (deze heeft een snelheidsbegrenzer waardoor je er ook in kunt rijden met alleen een brommerrijbewijs) en 7.265 euro ex btw voor een Twizy Cargo 80. De Thuisbezorgd.nl-ondernemers krijgen

daarbij gratis het Zorgeloos Elektrisch pakket: verlengde garantie, onderhoud, en reflecterende bestickering in de huisstijl van Thuisbezorgd.nl.

BEZORGAUTO De Twizy’s worden in eerste instantie aangeboden aan Thuisbezorgd.nl-restaurants in Enschede, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Vier dealers uit deze rayons (Munsterhuis, Stam, VKV en Arend) leveren de auto’s. Later wordt het project onder de vijfduizend aangesloten restaurants in ons land uitgerold, en vervolgens gaat het concept internationaal (Thuisbezorgd.nl is onder de naam Takeaway.com actief in tien Europese landen). Countrymanager Franken van Thuisbezorgd.nl is blij met de samenwerking. “De Twizy is een mooie bezorgauto. Hij heeft het beste van een reguliere auto en een elektrische scooter: je zit droog, veilig, kunt gemakkelijk parkeren, de auto is schoon en kost relatief weinig. Ik verwacht er veel van.” Renault en Thuisbezorgd.nl noemen geen harde verkooptargets. “Enkele tientallen is een leuk begin.” Bij een paar pilot-vestigingen wordt al met de Twizy gereden en de eerste reacties zijn positief. Hoeveel ruimte heeft een Renault Twizy Cargo eigenlijk? “Zestien pizza’s gaan er met gemak in.” Goed om te weten. // FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_40-41_BijzonderBeheer.indd 41

30-04-14 13:40


KLEIN GOED ZOMERBAND MET HAAIPROFIEL De Rainsport 3 van Uniroyal heeft een Red Dot designprijs gewonnen. Volgens de jury van de designwedstrijd onderscheidt de zomerband zich met zijn ontwerp duidelijk van de concurrentie. De Rainsport 3 heeft de zogenoemde Shark Skin-technologie voor verbeterde waterafvoer. De technologie bestaat uit een profielontwerp dat is gebaseerd op de stroomeigenschappen van de huid van een haai. Het profiel minimaliseert turbulentie waardoor water sneller wordt afgevoerd. Eerder dit jaar won de Rainsport 3 ook al een andere prestigieuze ontwerpprijs: de iF Product Design Award.

MENSEN

MOBILITY MATTERS

de nieuwe manager fleetsales en leasing bij importeur Kia Motors Nederland. Hij was hiervoor salesmanager aftersales bij Renault Nederland.

EMIEL VAN EGMOND (35) is sinds april algemeen directeur van Europcar Nederland. Van Egmond komt van dealerholding Riva. Bij Europcar volgt Van Egmond Mark Dijkstra op, die chief operationeel officer (coo) wordt van Spuigroep.

Nissan introduceert een vocht- en vuilafstotende autolak. Deze super-hydro- en oleofobische lak Ultra-Ever Dry stoot water, olie en ander vuil af. Nissan heeft een nieuwe Note voorzien van de coating. De ingenieurs van het Nissan Technical Centre Europe testen de lak de komende maanden onder uiteenlopende omstandigheden. Nissan heeft nog geen plannen om de lak standaard op zijn modellen toe te passen, maar overweegt de coating als optie aan te bieden.

De Peugeot 308 is door de ANWB uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar 2014. De 308 was ook al verkozen tot internationale Auto van het Jaar. Vorig jaar kreeg de Volkswagen Golf de titel Trekauto van het Jaar, alsook Auto van het Jaar, Lesauto van het Jaar en Gezinsauto van het Jaar. Of de 308 ook deze laatste twee titels in de

FM1401_42-44_MobilityMatters.indd 42

> Een toppertje. wacht gaat slepen, zal de tijd leren. De Peugeot 308 kwam uiteraard ook in het B-segment als beste uit de trekautotest. Winnaar in het A-segment is de Peugeot 2008, in het C-segment de Skoda Octavia Combi. De Opel Meriva was de beste caravantrekker onder de mpv’s en de Skoda Yeti bij de suv’s.

MICHEL DASHORST is gestopt als directeur van Multilease en Multirent. Wie hem gaat opvolgen is nog onbekend. Dashorst was sinds 2012 directeur van Multilease.

BEDRIJVEN

Auto van het jaar trekt ook als beste

nieuwe algemeen directeur van Arval Duitsland. Bolders was het afgelopen decennium algemeen directeur van Arval Nederland. Huib ter Braak, directeur Europe en Mediterranean Area bij de Arval Group, neemt ad interim zijn taken waar.

GIAN RUSSCHEN (38) is

NISSAN KOMT MET ZELFREINIGENDE LAK

42

JEFF BOLDERS is de

HERTZ GAAT LESSEN Verhuurbedrijf Hertz verhuurt tegenwoordig ook lesauto’s. Daarvoor is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Lesautorent. Het gaat voornamelijk om Fiats Punto. De lesauto’s kunnen via de website Lesautorent worden gehuurd, vanaf een dag tot enkele maanden.

KWIK-FIT FLEET WORDT KWIK-FIT ZAKELIJK Kwik-Fit Fleet heet voortaan Kwik-Fit Zakelijk. Het bedrijf is sinds 1996 op de zakelijke markt actief. “Inmiddels is Kwik-Fit daar een goede bekende met een solide reputatie”, aldus Pieter Bikker, director Kwik-Fit Zakelijk. Het bedrijfsonderdeel richtte zich in het begin nog vooral op fleetowners en leasemaatschappijen, inmiddels richt het zich ook op mkb-ers en zzp-ers, en met autoruitservice ook op verzekeraars en volmachten. Bikker: “Vandaar dat er gekozen is voor de nieuwe naam; die vertelt duidelijker voor wie wij werken.”

30-04-14 13:40


ADVERTORIAL

KPN FLEETMANAGEMENT legt de connectie naar meer rendement

43

Voertuigen verbinden met internet biedt ongekende mogelijkheden. Zo resulteren de nieuwe oplossingen van KPN Fleetmanagement in meer inzicht in de performance van bestuurders, voertuigen en vloot. Daarmee kunnen bedrijven hun rendement flink verhogen. KPN werkt nauw samen met Masternaut, die als ontwikkelaar van voertuigtelematica elders in Europa vergelijkbare partnerships onderhoudt met o.a. Telefónica en O2. De technologie, ervaringen en businesscases worden gedeeld, terwijl de telecomaanbieders de connectiviteit en dienstverlening voor hun rekening nemen.

REALTIME VOERTUIGINFORMATIE VIA CAN-BUS De internetverbinding van de KPN/Masternautoplossingen verloopt via de koppeling van de CANbus van het voertuig. Hiermee wordt realtime informatie over het voertuig verzameld: van verbruik en locatie tot gemiddelde snelheid, acceleratie en remintensiteit. Met deze gegevens kan de fleetmanager of wagenparkbeheerder o.a. realtime aanpassingen doen in routes en roosters. Of de inzet van voertuigen en manuren structureel optimaliseren.

BRANDSTOFBESPARINGEN TOT 20% Onder de noemer ecoDrive biedt KPN een additionele oplossing die duurzaam rijgedrag stimuleert. Hierbij wordt gedetailleerde informatie over het rijgedrag verzameld waarbij de bestuurder directe feedback ontvangt. Dit stelt wagenparkbeheerders

in staat rijprestaties te meten en te vergelijken. Bovendien leidt deze oplossing tot minder CO2uitstoot en een structureel lager brandstofgebruik, met besparingen tot 20%. Tevens blijkt dat het verbeterde rijgedrag een positieve invloed heeft op het aantal schadegevallen en de restwaarde van voertuigen. Daarmee zijn bij veel verzekeraars lagere verzekeringspremies te bedingen.

FISCUS-PROOF RAPPORTAGE OPLOSSING Een andere ‘add-on’ is de KPN Taks & Expense manager. Met deze ‘fiscus-proof’-rapportage oplossing kunnen bestuurders online ritten classi-

ficeren en declaraties indienen, waarna deze direct door het fleetmanagement zijn af te handelen. Dit werkt sterk efficiëntie verhogend en voorkomt discussies met de Belastingdienst.

ROI<1 JAAR Voor de technologie in gebruik wordt genomen maakt KPN een uitgebreide businesscases, waarbij zaken als implementatie, rendement en terugverdientijd (ROI) in kaart worden gebracht. Hiervoor wordt geput uit de ervaringen van Masternaut bij bedrijven als G4S, Kone en ISS. Met ruim 300.000 aangesloten voertuigen is gebleken dat investeringen doorgaans binnen één jaar zijn terugverdiend.

Ontmoet KPN op het Fleetmanagement Event op 27 mei (standnummer E8) en bezoek de demo Meer info: www.kpn.com/zakelijk/cloud/machine-to-machine.htm FLEET&MOBILITY / MEI 2014

FM1401_42-44_MobilityMatters.indd 43

01-05-14 14:00


HETZELFDE WAGENPARK, MAAR MET MEER OVERZICHT Gewoon alles in één keer geregeld. Zo wil je dat leasen werkt. Geen gedoe en geen verrassingen, zeker niet over de kosten. Als marktleider in autoleasing hebben we vanuit die behoefte FleetPlan ontwikkeld. Kort samengevat: uw hele wagenpark volledig aan ons uitbesteed. Tegen een vaste all-in prijs, via één loket en met één maandelijkse factuur, die u achteraf betaalt. Ideaal voor bedrijven vanaf 50 auto’s tot heel veel. En het mooie is; als je alles meerekent, is FleetPlan ook altijd goedkoper dan uw huidige wagenparkbeheer.

MEER WETEN? KIJK OP WWW.LEASEPLAN.NL/FLEETPLAN

212000xx-LeasePlan-215x285.indd 1

11-03-14 15:53


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.