Mitt Roslagen 22/1 2020

Page 1

FOTOT TOMAS BLIDEMAN

SID 4–5 © Alliansen vill bygga anläggning för ridsport © Polis kallades till slagsmål vid Grindskolan © Inbrott vid Rodengymnasiet

”Det är sunt att många röster kommer till tals. Att tycka är en rättighet. ” BOSSE BLIDEMAN, NY KRÖNIKÖR SID 19

L OK A LPRODUCER A D G R ATI S TIDNING! NOR RTÄ L JE • R IMB O • H A LL S TAV IK • VÄ DDÖ

kning! Totaltäc

ALLA L HUSHÅL

ONSDAG 22/1 2020

Skolbilaga Onsdag 22/ 1 2020

Hälsa och lärande

EXTRA TIDNING går hand i hand OM SKOLAN!

Mobilt sjukvårdsteam på Norrtälje sjukhus

Stor på förskolan NORRTÄLJE Det nystartade mobila teamet på skolan ska erbjuda sjukhusvård–i liten hemmet för att säkra hög kontinuitet, ökad trygghet och Tillhörighet och högre livskvalitet för äldre patienter med kroniska sjukdomar. SIDAN samarbete på 5

Rodengymnasiet

Radio Roslagen har tystnat FOTO: ANDERS SJÖBERG

Sedan strax före jul har Radio Roslagen tystnat. Men ett entusiastiskt lokalradiogäng med Janne ”JB” Bengtsson i spetsen lovar att de snart är i etern igen – men då inte som Radio Roslagen. – Vi håller på att starta något helt nytt, säger han. SIDAN 6 BERGSHAMRA

Förintelsens minnesdag uppmärksammar historien NORRTÄLJE Den 27 januari är det den internationella minnesdagen för förintelsens offer. En dag som uppmärksammas på många ställen i världen. Så också i Norrtälje. Platsen är vid Solsnäckan i hamnen.

SIDAN 16

NOSAR EFTER NARKOTIKA NORRTÄLJE 5-årige Atlas är tydligt taggad inför uppgiften. När han av

sin husse, hundföraren Christer Hofström, släpps in i lokalen som ska sökas av sätter Atlas full fart. Och det tar inte lång tid innan han hittat förpackningen med cannabis-rester. Foto: Anders Sjöberg SID 12–13

SATSNINGEN FORTSÄTTER!

5/2

KOMMER

UT ÄVEN I

ÖSTHAMMAR – BOKA ANNONS REDAN NU! CIPPE CARLSTEDT, 072-168 79 91 WILHELMINA ERIKSSON, 072-168 79 92


Krönika

Ett "hittepåliv" som bilmekaniker MEKA MED BILAR. Det värsta jag vet. Men bland

det som jag mest intensivt önskar att jag kunnat. Under de senare tonåren var det mycket bilar, mycket hängande i garage. Lite tafatt mekande. Och mycket tittande på när mina vänner, framför allt KW, mekade. Jag var sjukt imponerade och ville ju så gärna kunna. Jag hade ganska risiga bilar, för att inte säga närmast heltrasiga, även på den tiden. Så mycket behövde svetsas, spännas, skruvas åt, bytas, luftas, putsas och ställas in. KW var mannen, polaren, som fixade allt. Faktum är att den mannen i allt väsentligt var den som såg till att jag kunde vara bilburen alls. Jag har gjort tappra försök. Jag har ”låtsaskunnat” meka bil. Det ”låtsaskan” jag även i dag. Men resultaten har väl inte alltid nått fram till önskade, om jag uttrycker mig försiktigt.

UNDERBART! JAG KÄNDE MIG SOM VÄRSTA MCGYVER NÄR JAG FICK TA TILL RIKTIGA GREJER. 1,2 SEKUNDER SENARE HADE JAG SATT ELD PÅ DEN TYGKLÄDDA GUMMILISTEN RUNT DÖRRÖPPNINGEN. Min första bil var en Volvo PV, en 1960:a uttagen -61. En B16 drev den framåt. Maskinellt var den tämligen pålitlig, men den skadade mig. Höll på att kosta mig mitt liv, även om det sistnämnda mer var att betrakta som ett regelrätt mordförsök av annan kompis. PV:n skulle renoveras under ledning av nämnde kompis. Jag skulle hjälpa till ”så gott jag kunde” vilket ibland innebar helt meningslösa uppgifter som jag förmodar min kompis satte mig på för att hålla mig ur vägen. Men en del uppgifter var på riktigt. Som när jag skulle montera bort passagerardörr. Satt som fan. – Du kan värma upp bultskallarna med gassvetsen, sa kompis. Underbart! Jag kände mig som värsta McGyver när jag fick ta till riktiga grejer. 1,2 sekunder senare hade jag satt eld på den tygklädda gummilisten runt dörröppningen, en liten brasa som höll på att sprida sig till bilens plyschklädda tak. Fick stopp på elden men kompis var ej glad. Vet inte om det var det som gjorde att han kom att äventyra mitt liv några mektillfällen senare, att han hämdsvetsade. – Kom hit Pove sa han när han låg under bilens bakre del med en mig-svets. Sätt dig i bakluckan och var brandvakt. Jag ska tillfälligt svetsa fast en grej här. Jag satte mig. Glodde rakt ut genom garageporten. Och hade, om det värsta hänt, snart flugit ut genom garagetaket. Jag tyckte svetsandet tog sån ”jävla tid” så jag hoppade ned från bakluckan.

Hukade och tittade in under bilen och fick se kompis svetsa fast en bit plattjärn – mot bensintanken. Jag blev vansinnig. Kompis sa ”det är ingen fara”. Trovärdighet noll. Mordförsök? Jag borde hållit mig till KW. Det gjorde jag oftast. Men jag märkte att han försökte smyglära mig saker så att han, som är att betrakta som en av de snällaste människor jag mött, sakteliga skulle börja kunna säga nej när jag frågade om hjälp. Men vad jag än gav mig på hamnade jag i problem. Han skulle hjälpa mig, inte tvärt om märk väl, att byta kopplingslameller, tror jag det heter, på en gammal Volvo 142:a jag hade. Problem uppstod när växellådaa inte ville släppa från motor. Hans att i förarstol och trixade med kopplinspedalen, jag stod smärtsamt hukad i för grund smörjgrop och försökte ”rucka” loss växellådan. Gick INTE. Vi tog paus. KW meddelade att han måste in i hemmet och gå på ”muggen”. JAG HÖRDE GARAGEDÖRREN slå igen ungefär

samtidigt som jag ruckade en gång till på växellådan. Plopp, eller vad det nu säger när växellåda plötsligt släpper, och i samma ögonblick hade jag i en oerhört prekär ställning i gropen, hukande, lätt framåtböjd med fötterna i sån där telemarkställning som backhopparna landar i, en oljeminsmetad växellåda på vänster axel. Tung var den. Och jag i kraftlös ställning. Vetskap om att KW med buntvis av gamla Bilsport-tidningar brukar kunna sitta i evigheter på ”muggen” gav mig panik. Jag höll ut, men med elak sträckning i axelpartiet som resultat. Jag har genom åren försökt meka en hel del. Och ibland faktiskt lyckats. Bytte ensam till och med drivaxel på ett gammalt lik jag haft. Det händer något med en efter lyckad reparation. Stoltheten. Känslan av att kunna, känslan av att vara en bilman får en att växa. Och man vill prata om det. Med alla. Kända och okända. Satt i väntrum på sjukhus en vecka senare och hör mig själv säga till en man som satt djupt försjunken i en tidning, att ”jag bytte drivaxel i förra veckan.” Ingen reaktion. Jag igen: ”har du bytt nån drivaxel nån gång? Svåra grejer.”

Han tittade upp. Såg tyst på mig en stund och sa sedan ”nä” och fortsatte med tidningen. Ingen vidare respons, men mitt uppdrag blev slutfört. Jag fick berätta att jag bytt drivaxel. Viktigt det. Att få berätta att man lyckats. Att få honom att kanske tänka att ”den där killen kan han”. Jag lyckades få min mamma att tro ett helt liv att jag kunde meka. Trodde jag. Hon lämnade sina gamla bilar till mig och sa ”kan du hjälpa mig att ordna… (fyll i valfritt fel)?” Det blev en ond cirkel. JAG SA ”JA VISST” och tog bilen till KW för reparation. Det eskalerade för varje gång. Mamma gav mig allt större förtroende men jag fick till slut, när KW var upptagen med annat, krypa till korset och erkänna att jag inte lagat en enda grej på bilarna genom åren. ”Vet jag väl. Jag brukar träffa KW i affären ibland.” Jo. Tack för det mamma. Jag menar det. Det är något underbart i att ens mor håller tyst om sånt. Låter en tro att man verkar kunnig, att man är kunnig. Det viktigaste för henne var ju att få tillbaka bilen lagad. Jag själv fick så att säga en slägga i ansiktet av mig själv. – Sluta lev ”hittepåliv”, sa jag till mig själv. Du ljuger ju både för andra och dig själv. Det var för typ 30-35 år sedan. Om jag lyssnade? Nä. Fortsättning följer… tyvärr.

Mvh/Pove Persson, redaktör och reporter, 0768-923661, pove@mittro.se

Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik och på Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 914 ex.

2

VD, annonsförsäljning: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se

Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79 91 cippe@mittro.se

Redaktör och ansv utg: Pove Persson, 076-892 36 61 pove@mittro.se

Layout och annonsproduktion: Jakob Ekman, jakob@mittro.se

Tryck: Pressgrannar Distribution: Svanenmärkt trycksak, 3041 0174

Mitt Roslagen Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se Följ och gilla oss på Facebook!

MITT ROSLAGEN 22/1-20


Boka ka mer av dina abesiktning avlopp. Tel 0176 -169 85

Boka ka mer av dina abesiktning avlopp. Tel 0176 -169 85

Swoosh är ett miljötekniskt företag med huvudkontoret i Umeå och med filialer i Lycksele, Skellefteå, Luleå och Örnsköldsvik, Sundsvall, Uppsala, Norrtälje samt Stockholm.

UMEÅ, huvudkontor, 090-18 80 80, www.swooshsverige.se NORRTÄLJE, 0176-169 85 ÖRNSKÖLDSVIK STOCKHOLM, 08-677 00 80 SKELLEFTEÅ NORRTÄLJE, 0176-169 85 NORRTÄLJE, 0176-169 85 UPPSALA LYCKSELE SUNDSVALL LULEÅ


Veckan som gått Norrtälje sjukhus anmälda till Arbetsmiljöverket

STÖLDGODS HITTAT PÅ Campus Roslagen NORRTÄLJE. EFTER ATT en bekant lukt känts igen

av polisen genomfördes en husrannsakan i en bostad på Campus Roslagen. I BOSTADEN HITTADES såväl stöldgods som källan till lukten – cannabis. Två män, båda i 20-årsåldern, är nu misstänkta för ringa narkotikabrott och häleri.

© NORRTÄLJE Skyddsombudet för det vaktbolag som bemannar akutmottagningen på Norrtälje sjukhus har anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket. Sedan länge har personal larmat om otrygghet, hot och våld på akutmottagningen på Norrtälje sjukhus. I en anmälan till Arbetsmiljöverket kräver nu vaktbolagets huvudskyddsombud att vakter på akuten aldrig ska behöva arbeta ensamma. – Det är inte en incident utan återkommande hotfulla situationer som utspelar sig på akutmottagningen. Det är farligt att arbeta som ensam vakt där i nuläget, säger skyddsombudet Björn Breivik till Norrtelje Tidning. Arbetsmiljöverket har ännu inte inspekterat arbetsplatsen och i förra veckan tillsattes därför en akutåtgärd som innebär att vakterna förbjuds från att arbeta ensamma på akutmottagningen i väntan på beslut från verket.

MITT ROSLAGEN

MITT ROSLAGEN

Man döms till böter för olovlig körning © HALLSTAVIK En man i 20-årsåldern har dömts till böter för att ha kört bil utan körkort. I december förra året stoppades mannen i Hallstavik och vid kontroll visade det sig att hans körkort var återkallat. Mannen har erkänt brott och har nu dömts till 2 500 kronor i böter för grov olovlig körning. MITT ROSLAGEN

Personbilar i krock på väg 77 © RÖSA I fredags krockade två personbilar på väg 77 vid Rösa trafikplats söder om Norrtälje. En av bilarna hade voltat och låg på taket och den andra stod i diket. Vad som orsakat olyckan är oklart, men båda förarna kunde själva ta sig ur bilarna och undkom med lindriga skador. Vägen fick stängas av helt under ett par timmar vilket orsakade långa köer. MITT ROSLAGEN

Polis kallades till slagsmål vid Grindskolan © NORRTÄLJE I fredags larmades polisen till ett stort bråk mellan ungdomar utanför Grindskolan i Norrtälje. På plats framgick det att utomstående ungdomar kommit till skolan för att bråka, vilket orsakat ett slagsmål. En av ungdomarna bar en kaststjärna av metall, vilket är olagligt enligt knivlagen. Det är inte känt huruvida bråket slutade i någon anmälan om misshandel. MITT ROSLAGEN

Inbrott i ungdomslokaler vid Rodengymnasiet © NORRTÄLJE I förra veckan utsattes Ungdomshuset Verket för ett inbrott. Natten till i fredags gick larmet på Ungdomshuset Verket vid Rodengymnasiet i Norrtälje. När väktare anlände stod det klart att någon brutit sig in i lokalerna. Vad som stulits är fortfarande okänt och i nuläget är ingen misstänkt för brottet.

Här, på markerna mitt emot Björnö gård, vill alliansstyret i Norrtälje kommun bygga en ridsportsanläggning. Foto: Pove Persson

Alliansen vill bygga nationellt utvecklingcentrum för ridsport © NORRTÄLJE Plats för minst 40 hästar, två ridhus, och gott om plats för framtida expansion. Den styrande alliansen i Norrtälje kommun vill bygga ett ridsportcentrum på markerna mitt emot Björnö gård. – Stallet i Vigelsjö funkar inte längre. Och vi har en markägare i Björnö som är positiv till en ny anläggning på hans mark, säger kommunalrådet Robert Beronius, ordförande för Liberalerna i Norrtälje kommun. Ridanläggningen vid Vigelsjö har nått vägs ände. Det menar Robert Beronius och hans allianskollegor. – Den anläggning som kommunen hyr ut till ridskolan i Vigelsjö är inte ändamålsenlig ur flera perspektiv, säger han. Den uppfyller inte djurskyddskraven. Den är olämplig ur smittskyddssynpunkt och logistiken runt anläggningen är bristfällig. – Och området har ytterst begränsat utrymme för utbyggnad, till exempel för att ordna parkeringar vid tävlingar. Ska vi kunna utveckla ridsporten i vår kommun behöver vi rusta upp anläggningarna och i fallet med Vigelsjö är det bättre att bygga nytt på lämpligare plats. Enligt Beronius har kom-

munen tittat på detta en längre tid och Liberalerna har drivit frågan. Ett första steg blir nu att Robert Beronius samhällsbyggnadskontoret i dag onsdag, beslutar om att ge planavdelningen i uppdrag SKA VI KUNNA att utföra en förstudie för UTVECKLA RIDSPORTEN markförutsättningarna för I VÅR KOMMUN ett nytt ridcentrum i Björnö. BEHÖVER VI RUSTA UPP Ett första steg i frågan ANLÄGGNINGARNA OCH som Liberalerna alltså har I FALLET MED VIGELSJÖ drivit en tid. ÄR DET BÄTTRE – Anläggningen bör ha ATT BYGGA NYTT PÅ plats för minst 40 hästar, LÄMPLIGARE PLATS. två ridhus så att andra klubbar kan ha tillgång till an– Vi vill också ge utrymläggningen även när lek- me på anläggningen så att tionsverksamhet, oavsett även hästklinik och hovslaintresse och disciplin, sä- gare får plats. Och möjligheger Beronius. Men också terna till betesmark är ockför att göra Norrtälje kom- så mycket fina. mun till en självklar plats för Utvecklingsmöjligheterridtävlingar. na för ett ridsportcentrum

MITT ROSLAGEN

Man slog granne – åtalas för misshandel © ROSLAGEN En man har åtalats för misshandel av sin granne i somras. Det var i juli som den åtalade mannens granne filmade när mannens son körde fyrhjuling. När mannen fick höra om grannens filmande begav han sig dit för att utdela åtminstone ett knytnävsslag i ansiktet, samt ta strypgrepp om grannens hals. Mannen, som förnekar brott, åtalas nu och riskerar fängelse. MITT ROSLAGEN Ridanläggningen vid Vigelsjö. Foto: Pove Persson 4

är enligt Beronius närmast oändliga. – Det är väl bara fantasin och ekonomin som sätter begränsningar, säger han. Enligt Beronius kan ett ridsportcentrum av det slag alliansen förespråkar kosta någonstans mellan 80 och 120 miljoner kronor. – Det är som sagt privat mark där markägaren bygger med bidrag från kommunen. Tanken är då också att bygga intilliggande bostäder så att du om du vill kan bo och ha häst i samma område. – Om vi då samtidigt säljer marken i Vigelsjö, ett område som säkert är mycket intressant för bostadsbyggande behöver slutsu­mman inte bli så dyr för kommunen. Och bygger man klokt i Björnö, med ett framtidsperspektiv skulle Norrtälje kommun så småningom bli ett nationellt utvecklingscentrum för hela ridsporten. Robert Beronius tycker också att en sådan här satsning på ridsporten är en satsning på jämlikhet. – Kommunen har tidigare satsat mycket på bandy, fotboll och ishockey, som i dag har bra anläggningar. Med det saknas i dag en kommunal anläggning för ridsporten där alla klubbar och föreningar i kommunen kan arrangera tävlingar och träningar, säger Beronius. 90 procent av de som utövar ridsport är tjejer så det är dags för en satsning på dem. Men först ska alltså markförhållandena kontrolleras. – Om marken håller måt�tet tror jag detta blir av, avslutar Beronius. POVE PERSSON MITT ROSLAGEN 22/1-20


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

En ny handelsplats för bilbranschen byggs på Görla © NORRTÄLJE Åkersbergabaserade Autocar öppnar snart även i Norrtälje. De har köpt tomtmark vid Görlavägen, mitt emot bilprovningen. Och bygget där är i gång. – I en första etapp bygger vi en stor hall med plats för sex olika verksamheter, varav vi bland annat ska driva en egen Nissan-verkstad, säger företagets vd Nicklas Unnerstad. I en andra etapp är det sedan tänkt att Autocar finns i dagsläget i Åkersberga Autocar även ska ha försäljning av Nissan. där de säljer och servar Nissan. Företaget –Vi har fått överta Nissan från Höglunds, har också en anläggning i Arlanda stad, där det är det som ger oss möjligheten att etade säljer Seat. Ett märke som inte heller blera oss i Norrtälje, säger Nicklas Unnerdet finns i Norrtälje idag. stad. Men tanken med marken är större än – Nej, så vi får se vad det innebär för så. Vi vill bygga ett helt område för etableframtiden, säger Unnerstad. POVE PERSSON ring av företag i bilbranschen, en handelsplats för fordonsbranschen helt enkelt. Brand i maskin på pappersbruket

© HALLSTAVIK I torsdags började en rullmaskin på pappersbruket i Hallstavik att brinna. Flera enheter från räddningstjänsten skickades till bruket efter ett första larm om branden. Väl på plats stod det klart att branden var begränsad till en maskin, men rökutvecklingen var kraftig. Efter en timme var branden helt släckt. Ingen skadades vid branden, som enligt räddningstjänsten uppstod på grund av friktion i papperet i maskinen. MITT ROSLAGEN

Mordoffers bil hittad i Norrtälje

© NORRTÄLJE En bil som ska ha tillhört ett mördat par från Vallentuna hittades på parkeringen vid Sportcentrum i Norrtälje i fredags. Bilen, en vit Skoda, ska ha tillhört ett par i övre medelåldern som tidigare i förra veckan hittades döda i sitt hem i Vallentuna. Polisen är mycket förtegen om såväl mordet som bilen, men vädjar till allmänheten om tips kring hur bilen kommit till Norrtälje, samt eventuella observationer som kan ha gjorts när någon eller några parkerade bilen vid Sportcentrum. MITT ROSLAGEN

Din leverantör av solceller i Roslagen Nyckelfärdiga solcellspaket Personlig kontakt genom hela projektet 1700 installerade anläggningar i Sverige Kostnadsfritt hembesök

NÄSTA INFORMATIONSTRÄFF: leverantör

av Din 30 januari r i Roslagen lle solc kle 19.00 ärdiga solcellspaket Nyckelf Sportcentrum, jektet Personlig kontakt genom hela pro Norrtälje i Sverige 1200 installerade anläggningar Kostnadsfritt hembesök

Nyfiken solceller? Cell Solar idagvälkomnar till en ers r maila And elle Ringpå ren@cellsolar.se sjoginvestering. ers. träff070 om varför solceller är en bra and - 450 54 64, Vi berättar om fördelarna och utvecklingen hos solceller. Svarar på de vanligaste frågorna. Erbjuder möjligheten att se på just dina förut­ Ring eller maila Anders 070 - 450 54 64, sättningar. Självklart bjuder vi på kaffe!

anders.sjogren@cellsolar.se www.cellsolar.se

Välkommen!

Helena

Nattaya

Det mobila teamet kan erbjuda lämpliga sjukvårdsåtgärder i patientens hem istället för att patienten ska behöva åka till akuten.

Mobilt sjukvårdsteam testas på Norrtälje sjukhus © ROSLAGEN Det nystartade mobila teamet ska erbjuda sjukhusvård i hemmet för att säkra hög kontinuitet, ökad trygghet och högre livskvalitet för äldre patienter med kroniska sjukdomar. Teamet bemannas av sjuksköterskor och specialistläkare från Norrtälje sjukhus. Projektet SAMS, Sjukhusanslutet mobilt hemsjukvårdsteam, drivs av Tiohundra på uppdrag av Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) och startar i mitten av januari. Bakgrunden till projektet är bland annat ett behov av att möta den kommande demografiska utvecklingen i Norrtälje kommun, där andelen äldre blir allt större. Hos den äldre delen av befolkningen är det vanligt med kroniska sjukdomar, till exempel hjärtsvikt och KOL. Dessa personer kan ha en komplicerad sjukdomsMITT ROSLAGEN 22/1-20

Christina

Nung

Nu finns en av Stockholms bästa städfirmor även i Norrtälje.

bild, med frekventa vårdtillfällen på Norrtälje sjukhus. Andelen återinskrivningar är också högre än i övriga länet. – Det mobila teamet kommer att bli sjukhusets förlängda arm. Teamet kan erbjuda lämpliga sjukvårdsåtgärder med både kontinuitet och trygghet i patientens hem istället för att patienten ska behöva åka till akuten, säger Jan Bergman, projektledare och klinikchef på medicinkliniken och geriatriska kliniken på Norrtälje sjukhus, i ett pressmeddelande. Projektet finansieras inom sjukhusets befintliga budget. Ambitionen är att fler nu kan få möjlighet att få vård med kontinuitet och trygghet i sitt eget hem. Det leder i sin tur till att fler vårdplatser blir tillgängliga på sjukhuset. Projektet kommer att pågå under hela 2020 och utvärderas löpande. MITT ROSLAGEN 5

Vi välkomnar nu Nung som vårt senaste stjärntillskott i gänget.

Helenas Husmorstips

Inventera! Dags att gå igenom hela matförrådet i skafferi, kyl och frys – lägg upp en plan för seriematlagning och storkok. Du kommer att bli förvånad hur många matlådor du kommer få ihop!

Helena Kristoffersson Områdeschef Roslagen

Tele: 0176 - 55 700 www.anneblom.se


Roslagen

Radio Roslagen har tystnat © ROSLAGEN Sedan strax före jul har Radio Roslagen tystnat. Men ett entusiastiskt lokalradiogäng med Janne ”JB” Bengtsson i spetsen lovar att de snart är i etern igen – men då inte som Radio Roslagen. – Vi håller på att starta något helt nytt, säger han. Det var den 21 december som Radio Roslagen tystnade. Utan förklaring. Nu träder Janne ”JB” Bengtsson fram och berättar sin version av vad som hände. – Ägaren till Radio Roslagen, som vi försökt få kontakt med sedan i augusti, kom plötsligt och avkrävde oss nycklarna till lokalen vid Stora Torget och stängde studion för oss, berättar han. Janne Bengtsson berättar vidare att när ägaren i au-

NOTISER Våldtäktsfall nära uppklarning – man häktad

© ROSLAGEN För två veckor sedan greps en man misstänkt för våldtäkt, grov misshandel och övergrepp i rättssak mot en ung kvinna. Mannen, som är i 40-årsåldern, har nu häktats på sannolika skäl, vilket är den starkare graden. Åklagaren är mycket förtegen om utredningen, som fortsätter framöver. MITT ROSLAGEN

gusti inte längre gick att få tag i så fick Bengtsson ”en radiostation i knät.” – Jag var programledare i kanalen och hade precis kommit tillbaka efter en stor hjärtoperation. Jag

VI HAR ÄNNU INTE BÖRJAT GÖRA PROGRAM, MEN VI HOPPAS GÖRA DET INOM EN SNAR FRAMTID.

Kvinna åtalas för grovt bokföringsbrott ROSLAGEN. En kvinna från Norrtälje kommun misstänks ha förfalskat fakturor för över en miljon kronor. I mars 2018 inledde Skatteverket en utredning mot kvinnan, som är i 60-årsåldern. Snart stod det klart att hon bokfört tolv falska fakturor med kostnader och moms för en dryg miljon kronor. Nu åtalas kvinnan för grovt bokföringsbrott och riskerar höga böter och flera års näringsförbud. Kvinnan nekar till brott. MITT ROSLAGEN

var inte i skick att ta ansvar för någon radiokanal. Men radio­entusiast som jag är, jag har jobbat med radio i 25 år, mest på Vinyl 107, så jag började driva Radio Roslagen vidare. Radio Roslagen tystnade alltså i december. Och sedan en tid driver en ny förening webbradio, som man kommer åt via roslagenradio.se. – Men vi rullar bara musik där nu, vi har ännu inte börjat göra program, men vi hoppas göra det inom en snar framtid, säger Bengtsson. – Vi är ett gäng radiointresserade entusiaster som just nu diskuterar hur vi ska gå vidare. Vi har nya lokaler i centrala Norrtälje, vi

Janne ”JB” Bengtsson hoppas kunna sända radio i Roslagen snart igen. Foto: Privat

har studioutrustning, men vi måste få klart med mast och lite annat. Radio Roslagen AB äger masten som sitter på vattentornet i Norrtälje, så den kommer det nya gänget inte åt. – Däremot äger Närradio-

föreningen frekvenserna så de kan bli de samma när vi är igång igen. Och när är ni det? – Ja, du. Lite svårt att svara exakt på det. Men inom ett par–tre månader borde det vara löst. Men tidigare än så ska vi vara igång med

Café Chocolate, Rimbo, lördag den 25/1, kl 11-14.30. Utställningen pågår 25/1-13/2

© ROSLAGEN En forskargrupp ska ta reda på hur man på bästa sätt inför e-hälsa i primärvården. Det ska ske genom fallstudier i bland annat Tiohundras akademiska vårdcentraler. AFA Försäkring har tilldelat det treåriga projektet nära 4,8 miljoner kronor. I arbetet medverkar bland andra Helena Hvitfeldt, chef för forskning, utbildning och utveckling (FoUU) i Tiohundra och Lovisa Jäderlund Hagstedt, specialistläkare i allmänmedicin vid Norrtälje södra vårdcentral. En av fallstudierna, Mobil tillgång till journal i hem-

Konsert, 55+, unga rimbo-talanger, Emmanuel Sarpong och Oskar Taipale. Café Chocolate, Rimbo, måndag den 27/1 kl 15

Inomhus-loppis

Bokpresentation

Bålbrohallen i Rimbo, 26/1 kl 10-15. Bord bokas på 0762-684808. Fri entré för besökare. Hjärtligt välkomna.

Folkets hus Norrtälje, tisdag 28/1 kl 19 Anna-Karin Palm presenterar sin bok om Selma Lagerlöf ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Entré 100 kr. Arrangör Föreningen Norden, Norrtälje

F L E R E V E N E M A N G PÅ S I D 1 4 6

POVE PERSSON

Tiohundra blir bas för forskningsprojekt om e-hälsa sjukvård, utgår från e-hälsolösningen Hälsa på plats, som utvecklats i Tiohundra och gör det möjligt för vårdpersonal att få digital tillgång till patientjournalen via en läsplatta vid hembesök. – Vi har haft problem med användbarheten och pausade därför projektet,

VI HAR HAFT PROBLEM MED ANVÄNDBAR­HETEN OCH PAUSADE DÄRFÖR PROJEKTET, MEN NU HAR SYSTEMET UTVECKLATS OCH VI ÄR REDO ATT GÖRA ETT NYTT FÖRSÖK. men nu har systemet utvecklats och vi är redo att göra ett nytt försök, säger Lovisa Jäderlund Hagstedt i ett pressmeddelande. Utöver den kommer två

Evenemang Vernissage, Erika Wilhelmsson, Vedicart

programinspelningar igen. Vad säger du till de som väntar? – Fortsätt vänta. Håll ut. För vi kommer igen med en bättre upplaga av lokalradion, avslutar Janne Bengtsson.

Jobbdagar i nya verkstaden Veterantraktorklubben, Norrtälje, tisdagar kl 09-15. Jobbdagar i nya verkstaden vid Färsna gård. Vi skruvar under vintern och våren. Bara att dyka upp. Just nu tre traktorer under renovering – samtidigt, Allis Chalmers W, Allgaier-Porsche och en Farmall A från 1950-talet. www.veterantraktorklubben.nu. Ring om frågor, 0706938877, Bengt Ericsson.

andra fallstudier att genomföras: Självmonitorering och samarbete med vården, samt Digitala vårdbesök och triagering. Projektet pågår under perioden 15 januari 2020 till och med 14 januari 2023. Totalt anslår AFA Försäkring 37 miljoner kronor till de olika projekten inom forskningsprogrammet, som bland annat syftar till att öka förståelsen för digitaliseringens effekter på arbetsmiljö och hälsa i kommuner och regioner. MITT ROSLAGEN

!

Tips på evenemang skickas till pove@mittro.se i form av löpande text.

MITT ROSLAGEN 22/1-20


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Stefan Åhman, ombudsman för ABF I Norrtälje, ser fram mot fler musikkvällar i Folkets hus, med vilka han samarbetar kring de arrangemangen. Foto: Anders Sjöberg

Folkets Hus skapar scen för lokala band © NORRTÄLJE Luciarocken på Folkets hus 2019 blev en succé. Och i år arrangerar Folkets hus fyra liknande kvällar med fler band på scenen samma kvällar. – Vi kör en musikkväll per kvartal, säger Stefan Åhman, ombudsman för ABF som tillsammans med Folkets hus arrangerar musikkvällarna.

Luciarocken på Folkets hus i Norrtälje i december var mycket uppskattad. Foto: Pove Persson. MITT ROSLAGEN 22/1-20

I grunden handlar det om att upplåta en scen för lokala band att uppträda på. – Folkets hus är ett fint hus och har en fin scen som vi vill ska användas, säger Stefan Åhman, som fick idén till egna arrangemang när han själv tillträdde som chef för Folkets hus för tre år sedan.

Nu har han nyligen slutat som chef, men jobbar kvar i huset som ombudsman för ABF. Därav det fortsatta engagemanget gällande husets scen. – Det är fantastiskt roligt att kunna upplåta scenen till lokala band som kanske alla inte har så lätt att få spelningar. Vid Luciarocken spelade tre band, Norrtälje Countrybrudar, bluesbandet Blue Lightning och Barbro Says No, det sistnämnda rockbandet gjorde sin första spelning någonsin i den konstellationen. DET ÄR FANTASTISKT ROLIGT ATT KUNNA UPPLÅTA SCENEN TILL LOKALA BAND SOM KANSKE ALLA INTE HAR SÅ LÄTT ATT FÅ SPELNINGAR. – Första gången jag arrangerade en musikkväll på Folkets Hus var det ett band och det var svårt att få publiken att komma. Nu körde vi tre band och det var utsålt redan innan vi öppnade entrén, säger Stefan Åhman.

– Jag tror att det är mycket lättare att få mycket publik när det är fler band som spelar. Så är också tanken framöver. – Ja, vi kör en gång i kvartalet 2020. När och vilka band är ännu inte klart, men det blir lokala band med eget material, säger Åhman. Tankarna finns också att utveckla husets scen ännu mer. – Ja, många tankar och idéer finns det. Ett nästa steg skulle kunna vara att ha en öppen scen dit lokala band kan anmäla sig för att få spela. Det ligger ju dessutom i Folkets hus anda, att vara öppet för alla. Just lördagarna, då det är tänkt att musikkvällarna ska arrangeras, är en ”ledig” tid för det annars väldigt aktiva Folkets hus. – Måndagar till torsdagar är det full aktivitet, då är det i stort sett ett konferenshus. På söndagarna brukar det vara barnteater, så det är på fredagar och lördagar som vi vill utnyttja huset bättre, avslutar Stefan Åhman. POVE PERSSON 7


Norrtälje VÄ L B E S Ö K T I N O R R TÄ L J E K O N S T H A L L

Julsalong slog flera rekord

© NORRTÄLJE Årets julsalong i

Norrtälje konsthall har varit en succé. Och rekordartad. Det berättade Norrtälje konstförenings Per Börjesson när det var finissage, med prisutdelning för ”folkets val”, i söndags. – Det har varit 2 200 besökare, rekord. Och det har sålts 18 konstverk. Rekord det också, sa Börjesson. VID VERNISSAGEN för en

månade sedan var det packat med folk i konsthallen då 127 lokala konstnärer ställde ut. Och det var välbesökt även på finissagen. – 2 200 besökare under en månad är fantastiskt, sa Per Börjesson. Många har dessutom varit här flera gånger, några varje dag.

2 200 BESÖKARE UNDER EN MÅNAD ÄR FANTASTISKT, SA PER BÖRJESSON. MÅNGA HAR DESSUTOM VARIT HÄR FLERA GÅNGER, NÅGRA VARJE DAG. Av dessa besökare hade 768 lämnat giltiga röster på det konstverk de tyckte bäst om, ”folkets röst”. Tre priser skulle delas ut. Ettan fick 3 000 kronor, tvåa 2 000 kronor, trean 1 000. Tredje pris gick till målningen ”Himmel över Berlin, av Sven-Arne ”Höken” Hökenström. – Roligt att en lite annorlunda stil får pris, sa ”Hö-

ken”. Men det är väl mina kompisar i Grindstugan som röstat! Två kom ett av de sålda verken. En tavla av Evelina Minolta som heter Finstaån. – Den är såld till Tyskland, sa Per Börjesson. Det var två systrar här, en från Rimbo och en som bor i Tyskland. De köpte tre verk. Och publikens bästa blev Anette Gustafssons akvarell-målning ”Fridays for future”. En annan av de som sålde ett verk var Norrtälje-fotografen Kent Westberg. Han hade en ögonblicksbild från den tragiska branden på Knutby torg i somras. Den köptes av kommunen. – Jag blev så förvånad av det, sa Westberg. När lågorna lagt sig och jag tog en bild på det som var Roslagsjärn var det med stor sorg. Jag var ju med där när de invigde butiken 1972. Under finissagen underhöll Bengt Mattsson, fiol och Marie Ehrman, nyckelharpa. POVE PERSSON, TEXT OCH FOTO

Kent Westberg hade ett foto från branden i Roslagsjärn med på utställningen. Fotografiet köptes av Norrtälje kommun. 8

En hel del människor tog sista chansen att titta till verken på finissagen av den här vinterns Julsalong i Norrtälje konsthall.

Per Börjesson har precis delat ut pris till de tre konstnärer vars verk röstat fram till de bästa av besökarna i konsthallen under julsalongen. Direkt till höger om Per i bild syns Eva Gustafsson, dotter till vinnaren av förstapriset, Anette Gustafsson som inte kunde närvara, Sven-Arne ”Höken Hökenström som kom trea och Evelina Minolta som kom tvåa. MITT ROSLAGEN 22/1-20


Korrektur på er annons Korrektur på er annons i Lokaltidningen vecka 52 i Lokaltidningen vecka 52

Kommentar från producent: Komme Minnesstund Minnesstund Förintelsens Förintelsens offer offer

Korrektur på er annons Återkom med ev ändringar Återkom eller ett godkännande med ev ändringar eller ett godkännande Kommentar från p Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I år i Lokaltidningen vecka 52 snarast, dock senast 18.00 dock senast 18.00 Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I år Korrektur på er snarast, annons är det 75 år sedan Förintelsen. Norrtälje kommun uppmärksammar dagen

Kommentardagen från producent: är deten75minnesstund år sedan Förintelsen. Norrtäljei Norrtälje kommunklockan uppmärksammar i Lokaltidningen vecka 52 med på Sjötullstorget 16.00. med en minnesstund på Sjötullstorget i Norrtälje klockan 16.00. Återkom ändringar eller ett godkännande Korrektur med på erev annons Kommentar från producent snarast, dock senast 18.00 i Korrektur Lokaltidningen vecka 52 Det blir en stämningsfull stund med körsång av Roslagen Youth Choir och tal på er annons Återkom med ev ändringar eller ett godkännande Kommentar Det blir en stämningsfull stund med körsång av Roslagen Youth Choirfrån ochproducent: tal i Lokaltidningen vecka 52 av Bengt Ericsson, ordförande kultur- och fritidsnämnden, Bino Drummond, snarast, dock senast 18.00 av Bengt Ericsson, ordförande kulturoch fritidsnämnden, Bino Drummond, kommunstyrelsens ordförande samt av kyrkoherde Mika Wallander. Återkom med ev ändringarordförande eller ett godkännande kommunstyrelsens samt av kyrkoherde Mika Wallander. Återkom med ev ändringar ett godkännande Varmt välkomna atteller delta! snarast, dock senast 18.00 Varmt välkomna snarast, dock senast 18.00att delta! Korrektur på er annons Kommentar från producent: i Lokaltidningen vecka 52 Stora annonser kan vara skalade Stora och denmejl 27 januari, kl 16.00–16.40, Mail: Vänd detta mejl Mail:Måndag Vänd detta Måndag den 27 januari, kl 16.00–16.40, anpassade för att rymmas på en A4. anpas Tel: 08-550 554 10 Tel: 08-550 554 10 Norrtälje Sjötullstorget, Återkom med ev ändringar eller ett godkännande Sjötullstorget, Stora annonser kan v Mail: Vänd detta mejl Norrtälje snarast, dock senast 18.00 anpassade för att rym Tel: 08-550 554 10 Stora kan vara skalade ochh Bästa hälsningar Mail: Vänd dettaBästa mejl hälsningar Det här ärannonser en lågupplöst PDF, logotype Det anpassade för att på och en A4. Stora annonser kanrymmas vara skalade Mail: Vänd detta mejl Tel: 08-550 554 10 Läs mer på norrtalje.se/minnesdag och kan se suddiga ut på din ochskä b Anna Stenmark Anna Stenmark Stora kan skalade Bästa hälsningar anpassade förannonser att Det rymmas på en %bilder här ärvara enA4. lågupp Mail: Vänd detta mejl på norrtalje.se/minnesdag Läs mer Tel: 08-550 554 10 men blir tydliga i tryck. anpassade förbilder att rymmas enb Produktionsavdelningen Mitti Produktionsavdelningen Mitti och kan men sepåsud Anna Stenmark Tel: 08-550 554 10 Bästa hälsningarProduktionsavdelningen men blirPDF, tydliga i try DetDet här är en lågupplöst logotyp Mitti Bästa hälsningar här är en lågupplöst PDF, logotyper ochoch bilder suddiga på skärm din sk Anna Stenmark Bästa bilderkan kan se se suddiga ut ut på din Annahälsningar Stenmark Det här är en lågupplöst PDF, log Stora annonser kan vara skalade och ! Mail: Vänd detta mejl Mitti blirtydliga tydliga iitryck. tryck. Produktionsavdelningen Produktionsavdelningen Mitti anpassade för att rymmas på enut A4.på d %menmenblir och bilder kan se suddiga Anna Stenmark

%

%

%

%

!

%

!

Tel: 08-550 554 10

!

Produktionsavdelningen Mitti Bästa hälsningar Anna Stenmark Produktionsavdelningen Mitti

Tredje pris i Folkets röst gick till Norrtäljeprofilen Sven-Arne ”Höken” Hökenström vid sin målning Himmel över Berlin, som röstades fram som trea i Folkets röst.

!

!

!

men blir tydliga i tryck.

Det här är en lågupplöst PDF, logotype och bilder kan se suddiga ut på din skä men blir tydliga i tryck.

Lokala företag näradig! dig! Lokal företag Lokal företag nära nära dig!

Lokalfinner företag nära dig! Här finner du du söker! Här du detdet dudig!söker! Lokal företag nära Välkommen inin påpå www.anlitaoss.se och läsoch om läs om Välkommen www.anlitaoss.se Välkommen in på www.anlitaoss.se alla trevliga företag och ta kontakt direkt! Här finner du det du söker! alla trevliga företag och ta kontakt direkt! Lokaldu företag nära dig! Här finner det du söker! och om alla trevligaoch företag Välkommen in påläs www.anlitaoss.se läs om Välkommen in på www.anlitaoss.se och läs om Här du det du söker! och ta finner kontakt direkt! alla trevliga företag och ta kontakt direkt! alla trevliga företag och ta kontakt och direkt! Välkommen in på www.anlitaoss.se läs om alla trevliga företag och ta kontakt direkt!

Vill du också synas här? Kontakta oss! Vill du också synas Ring 070-293 38 06 Kontakta oss! Maila info@anlitaoss.se

här?

Vill du också synas här?38 Ring 070-293 06 Vill du också synas här? Vill du också synas här? Kontakta oss! Maila info@anlitaoss.se Kontakta oss! Kontakta oss! Ring 070-293 38 06 38 06 Ring 070-293 Ring 070-293 38 06 MailaMaila info@anlitaoss.se Maila info@anlitaoss.se info@anlitaoss.se

KOMFORT eller SPORT VI HJÄLPER DIG ATT VÄLJA RÄTT!

BRETT SORTIMENT H OC AV KVALITETSDÄCKLÄGEN! IS PR LA FÄLGAR I AL

DÄCK OCH GUMMI OCH GUMMI AB Korrekturet ärBIL skickat: 17 December kl. 14.47 Bredd: 164 mm Höjd: 88 mm

Materialnummer: 4190189_.indd

FÖRSÄLJNING AV FÄLG OCH DÄCK www.sds.nu Korrekturet är skickat: 17 December kl. 14.47 Materialnummer: 4190189_.indd VINTERFÖRVARING DÄCK ENEBY

Eneby Bil

Gummi AB

Bredd: 164 mm Höjd: mm DÄCK OCH 88 GUMMI Korrekturet är skickat: 17 December kl. 14.47 Materialnummer: 4190189_.indd BILSERVICE • BILREPARATIONER • AC SERVICE Bredd: 164 mm Höjd: 88 mm Korrekturet är skickat: 17 December kl. 14.47 Materialnummer: 4190189_.indd 4-HJULS MÄTNING • ROSTREPERATIONER Bredd: 164 mm Höjd: 88 mm Korrekturet är skickat: 17 December kl. 14.47 Materialnummer: 4190189_.indd TEKTYLERING AV UNDEREDE – SKYDDAR BILEN MOT ROST Bredd: 164 mm Höjd: 88 mmB E TA L A PÅ 4 M Å N A D E R . I N G E N R Ä N TA . I N G A AV G I F T E R .

Din Jakt och skyttebutik i Roslagen 80 90 Din Jakt och skyttebutik 0176-22 i Roslagen

Vi köper Din Jakt och skyttebutik i Roslagen Eneby Bil Gummi AB Din Jakt och skyttebutik iiiRoslagen Vi köper Din Jakt och skyttebutik Roslagen Din Jakt och skyttebutik Roslagen och säljer Din Jakt och skyttebutik i Roslagen Din Jakt och skyttebutik i Roslagen och säljer Din JaktJakt och skyttebutik i Roslagen Din och skyttebutik i Ro vapen! Vi köper Tillbehör för Vi köper Vi köper Vi köper Vi köper Vivapen! köper jaktoch ochskytte! skytte! Vi köper och säljer Tillbehör för jakt och säljer och säljer och säljer och säljer och säljer vapen! och säljer Försäljning vapen! NYHET! vapen! Tillbehör för vapen! vapen! vapen! Försäljning och Tillbehör för Den mycket populära och och montering NYHET! jakt skytte! NYHET!

”Finstaån” av Evelina Minolta kom tvåa i Folkets val. Verket såldes till en besökare boende i Tyskland.

Korrekturet är skickat: 17 December Korrekturet kl. är 14.47 skickat: 17 Materialnummer: December kl. 14.47 4190189_.indd Materialnummer: 4190189_.indd Bredd: 164 mm Höjd: 88 mmBredd: 164 mm Din Höjd:Jakt 88 mmoch skyttebutik i Roslagen

Tillbehör för jakt och skytte! Tillbehör för jakt och skytte! Tillbehör för jakt ochTillbehör skytte!för jakt och skytte! Försäljning montering av –ammunitionen mycket populära jakt ochochskytte! NYHET! Försäljning och av ljuddämpare! NYHET! DenDen mycket populära Försäljning och montering av –ammunitionen Dennu mycket populära finns hos oss! Försäljning och ljuddämpare! Försäljning montering av av Den mycket populära –ammunitionen montering finns nu hos oss! –ammunitionen ljuddämpare! avoss! nufinns hosnu oss! –ammunitionen finns montering ljuddämpare! Försäljning hos och montering ljuddämpare! Vårt ärVårt alltid välfyllt av Norma, Vårtlager lager är alltid av Norma, lager ärvälfyllt alltidoss! välfyllt av Norma, finns nu hos ljuddämpare! Vårt lager är alltid välfyllt av Norma, Vårt lager är alltid välfyllt av av Norma, Lapua, ochoch Hornady ammunition! och montering ljuddämpare! Gyttorp ammunition! LapuaSAKO ochLapua Gyttorp ammunition!

vapen!

Tillbehör för jakt och skytte!

NYHET!

Försäljning ÖPPET: Mån, ons & fre 8-17 Tis 8-18 • Tors 8-20 och av ljuddämpare! Den mycket populära Lapua och Gyttorp ammunition! Mån, ons fre• 8-17 • Tis•• • 8-20 Tors 8-20 ÖPPET: Mån, onsMån, &fre fre 8-17 8-18 Tors 8-20 ÖPPET: ons8-17 & fre 8-17 Tis 8-18 •8-18 Tors ÖPPET: Mån, ons &ÖPPET: •••&Tis 8-18 Tors 8-20 Vårt lager är alltidGUNNAR välfyllt av Norma, ELFVING SKYTTETJÄNST ABavAB GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST ÖPPET: Mån, ons & fre 8-17 • Tis 8-18 • Tors 8-20 montering GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST AB –ammunitionen Lapua,GUNNAR SAKO och Hornady ammunition! 0176-20 82 80 • www.skyttetjanst.se GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST AB SKYTTETJÄNST AB 0176-20 82 80 • www.skyttetjanst.se Vårt lager är alltidELFVING välfylltELFVING av SKYTTETJÄNST Norma, GUNNAR AB 0176-20 82 80 www.skyttetjanst.se 0176-20 82 80 • www.skyttetjanst.se nu hos oss! Lapua, finns SAKO och Hornady 0176-20 82 80 ons •ammunition! www.skyttetjanst.se ÖPPET: Mån, & fre 8-17 •ljuddämpare! Tis 8-18 • Tors 8-20 Lapua och Gyttorp Lapua ochammunition! Gyttorp ammunition! Vårt lager är alltid välfyllt av Norma,

Anette Gustafssons akvarell Fridays for future blev utsedd till vinnare i Folkets val.

0176-20 82 80 • www.skyttetjanst.se Norra Järsö Gård 5.Norra Väg 76, km5.norr kmNorrtälje. efter Svanberga, vänster ta vänster Järsö10 Gård Vägom 76,Norrtälje. 10 km norr1om 1 km eftertaSvanberga, Norra Järsö Gård 5. Väg 76, km Norrtälje. km efter Svanberga, vänster vid skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt 1,5norr km.om Vi finns i stora ladugården påladugården höger ta sida. vid skylt ”Jakt & 10 Skyttebutik”, fortsätt 1,5 km.1 Vi finns i stora på höger sida. vid skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt 1,5 km. Vi finns i stora ladugården på höger sida. Norra Järsö Väg 76, 10Norrtälje. km norr norr1 om Norrtälje. 12km efter Svanberga, ta vänster Norra Järsö Gård Gård 5.Gård Väg 76, 10 km76, norr 10 om km Svanberga, takm vänster Norra Järsö 5.5.Väg km omefter Norrtälje. efter Svanberga, ta vänster vid skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt 1,5 km. Vi finns i stora ladugården på höger sida.sida. vid skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt 1,5 km. Vi finns i stora ladugården på höger sida. vid skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt 1,5 km. Vi finns i stora ladugården på höger

GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST AB

MITT ROSLAGEN 22/1-20

ons & fre 8-17 • Tis 8-18 • Tors 8-20 Vårt lager är alltid ÖPPET: välfylltMån, av0176-20 Norma, 80 • www.skyttetjanst.se 9 ÖPPET: Mån, ons &82fre 8-17 • 2Tis 8-18 • Tors 8-20 GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST AB Norra Järsö Gård 5. Väg 76, 10 km norr om Norrtälje. km efter Svanberga, ta vänster Lapua och Gyttorp ammunition!

GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST ÖPPET: Mån, ons & fre 8-17 AB • Tis 8-18 • T

vid skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt Vi finns i stora ladugården på höger sida. 0176-20 82 1,5 80km. • www.skyttetjanst.se

Norra JärsöMån, Gård 5. Väg km norr km efter•Svanberga, ta vänster 0176-20 82om 80Norrtälje. ••www.skyttetjanst.se ÖPPET: ons76, &10fre 8-17 Tis 28-18 Tors 8-20


Norrtälje

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

I torsdag var det tomt. Men i helgen som var öppnades portarna på den nya brandstationen och lokalerna fylldes av räddningsfordonen. Lite tidigare än tänkt då arbetsmiljön i gamla stationen blev outhärdlig på grund av havererad ventilation. Foto: Anders Sjöberg

Flytt i förtid till nya brandstationen © NORRTÄLJE Administrationen och de som arbetar med förebyggande hade redan flyttat in. I helgen kom den operativa delen av Räddningstjänsten också de in i den nya brandstationen. Något de egentligen inte skulle. – Men ventilationen i gamla brandstationen havererade så arbetsmiljön där blev hemsk, säger Christer Bergh, stf räddningschef. Det har trasslat lite när det gäller flytten av räddningsfordonen och dess bemanning till den nya brandstationen vid södra infarten till Norrtälje. Bland annat har en 30 meter hög mast som ska säkerställa all kommunikation visat sig vara högre än 30 meter och har tillfälligt monterats ned igen. – Markförhållandena gjorde att den stack upp högre än 30 meter, cirka 70 centimeter för högt, säger Christer Bergh. FÖR HÖGT FÖR vem, kan man undra. Jo, på grund av att masten ligger inom en radie av två kilometer från Mellingeholms flygplats måste det sökas dispens från Transportstyrelsen, något som måste sökas av flygplatsen i fråga. – Det är inga problem att få dispensen, men det tar lite tid, säger Christer Bergh. Men det är en formalitet. Flygplatsen har inte haft några synpunkter. Vi ville egentli10

gen inte flytta in den operativa delen i nya stationen innan all kommunikation var helt säkerställd, men på grund av arbetsmiljön i gamla stationen flyttade vi i helgen som var. DET ÄR ÄNNU inte satt något da-

tum för den officiella invigningen av den nya stationen. – Nej, men någon gång i mitten av mars lutar det åt, säger Christer Bergh. Tanken var att vi när vi flyttade alla räddningsfordon skulle köra i en kortege genom Norrtälje. Vi kommer fortfarande att göra det, men med lite fusk då vi först får köra tillbaka fordonen till gamla stället då, avslutar Bergh. POVE PERSSON

e Fundamentet och markförhållandena gjorde att kommunikationsmasten stack upp mer än tillåtna 30 meter och fick tillfälligt monteras ned. Foto: Anders Sjöberg MITT ROSLAGEN 22/1-20


629629 kr kr inkl. moms inkl. moms Gäller t.o.m Gäller 31/5 2018 t.o.m 31/5 2018

2377 Hantverksbyxa Varsel Varsel 2377 Hantverksbyxa

Lättskött polyester/bomull som håller färg form. Lättskött polyester/bomull somoch håller färg och form. HölsterfickorHölsterfickor med extra fack extra ficka medoch extra fack ochmed extra ficka med 1283 Skaljacka 1283 Varsel Skaljacka Varsel blixtlås. Bakfickor med lock ochmed kardborrestängning. blixtlås. Bakfickor lock och kardborrestängning. Vind- och vattentät skaljacka medskaljacka tejpade sömmar. Andasfunktion, Vind- och vattentät med tejpade sömmar. Andasfunktion, Benficka medBenficka extrafack ochextrafack lock medoch kardborrestängmed lock med kardborrestängsom är perfekt lager på lager-principen. Bröstfickor med somenligt är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med ning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i ning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i kardborrelås och bröstfickor vattentäta Framfickor kardborrelås ochmed bröstfickor medblixtlås. vattentäta blixtlås. Framfickor hölsterfickorhölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kan C42-64 kan och på knäskyddsfickor. med blixtlås. med Dubbla innerfickor blixtlås och innerficka. blixtlås. Dubblamed innerfickor medöppen blixtlås och öppen innerficka. förlängas medförlängas 5 cm genom utvik i benslutet. med ett 5 cm genom ett utvik i benslutet. Reglerbar i ärm och nederkant. med dragsko. Reglerbar i ärm ochAvryckbar nederkant.huva Avryckbar huva med dragsko. Certifierad i varselklass enligt EN20471. Certifierad i2varselklass 2 enligt EN20471. Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt Ordinarie PrisOrdinarie 699 kr inkl.moms Pris 699 kr inkl.moms EN343 mot regn. Certifierad enligt EN20471. EN343 mot regn.i varselklass3 Certifierad i varselklass3 enligt EN20471. Ordinarie PrisOrdinarie 969 kr inkl. Prismoms 969 kr inkl. moms

Butiken med personlig service! Butiken med personlig service! Butiken med personlig service!

kin & Montage AB s a M HASSE JANSSON

BILREPARATIONER DÄCKSERVICE LANTBRUKSMASKINER

SER PÅ P VICE LAT S!

”Lagar de’ mesta åt de flesta!” VÄDDÖ

☎ 070–2287290

MED FLERA…

Vi utför allt inom bygg Måndag och - onsdag - 17 Måndag -7markentreprenad onsdag 7 - 17 Öppettider Öppettider

Torsdag Såsom 7 - 18om-7och Torsdagny-, - 18tillbyggnad, renovering av bad, kök, tak mm. tomter, omFredag Fredag 7 - 15 7 - Markplanerar 15

dräneringar, grunder, enskilda avlopp. Nästan allt! Sommartider Juni- Augusti se hemsida eller Facebook Sommartider JuniAugusti se hemsida eller Facebook Gilla oss! BALDERSGATAN 16 • TEL 010-199 35 35 • WWW.4WORK.SE

www.4work.se www.4work.se FREDRIK EKHOLM Baldersg. 16 Baldersg. 16AB ALLSERVICE

Vi utför elinstallationer och datanätverk

070-651 32 39 www.ekholmallservice.se 010/199010/199 35 35 35 35

ANDERS: 070-770 03 08 fromsbygg@gmail.com

Gilla oss på Facebook

Ståhls städ & fastighetsservice AB Er hjälp i vardagen

Perssons Autoservice AB Estunavägen 68, Norrtälje 0176-152 20

TVÄTT • FÖNSTERPUTS HEM- KONTOR- & FLYTTSTÄD • MAT • VÅRSTÄD AV STUGAN TRAPPSTÄD • INFÖR VISNING-STÄD

stahlsstad@hotmail.com ANDERS: 070-770 TEL OVE 070 33 44 646 MAIL gwelab1@gmail.com GAMLA VÄSBYVÄGEN 3, 76197 NORRTÄLJE

Vi utför elinstallationer och datanätverk

03 08

0720-165 188 fromsbygg@etanet.se

Kontakta oss i dag för ett första besök eller för att få en offert.

MAGNUS STÅHL

Angskärs bygg ab – ett byggföretag i Roslagen

K O M IH Å G AT T VDRAGET! U T N Y T T JA R O TA välkommen att kontakta oss! 076–349 76 40 www.angskarsbygg.se

DITT KRANBILSÅKERI I ROSLAGEN TRANSPORTER OCH LYFT AV DET MESTA BODAR CONTAINRAR BÅTAR HUSMONTAGE MM RÄCKVIDD UPP TILL 36 METER 0176 26 07 70 0709 78 68 00 bergshamraakeriab@telia.com

angskarsbygg@hotmail.com

UTLUNDA ebbot data ENTREPRENAD AB

STORMFÄLLNING

RIMBO RIMBO MOBIL: 070-39 27 270 MAIL: info@smedanders.com

TOM JANSSON´S BIL SERVICE • BROMSAR AVGASSYSTEM FRAMVAGNAR

BILVERKSTAD

0176-164 05

Storstensvägen 8 (vid Norrtälje Bilelektro), 761 53 Norrtälje

MITT ROSLAGEN 22/1-20

ENTREPRENAD AB

TRÄDFÄLLNING • RÖJNING STUBBFRÄSNING • INSTALLATION AV ROBOTGRÄSKLIPPARE

RUT AVDRAG

076-134 40 62 utlunda@telia.com www.utlundaentreprenad.se NORRTÄLJE

R ÖPPETIDE

Allt inom data

Måndag 11.30–17.00, Tisdag–Torsdag 10.00–18.00 Fredag 09.30–16.00

070-090 38 52

info@ebbotdata.se • www.ebbotdata.se V I F I N N S I R I M B O O C H PÅ FA C E B O O K

Kvisthamra Veterinärklinik Öppet

Mån–Fre 8.30–17.00

Bergsgatan 26. Norrtälje

Tel 22 33 02

Vaccinationer • Id-märkning Operationer • Internt Lab Besiktningar och hälsokontroll Konsulterande hjärtspecalist Tandvård med ultraljud Foderrådgivning

Leg DSS Klinikchef Gun-Britt Kvart • Leg vet Robert Winberg • Leg vet Maria Häger Leg. DSS Malin Blanck • Leg DSS Tussi Malmquist • DJV Angelica Klaar

Norrtälje Mobilkranar AB 070-216 52 21 070-603 23 16 info@lyftkranar-akersberga.se www.lyftkranar-akersberga.se

11


Roslagen

Christer Hofström med hela sitt ekipage, av utrustning och sökhundar.

© NORRTÄLJE 5-årige Atlas är tydligt taggad inför uppgiften. När han av sin husse, hundföraren Christer Hofström, släpps in i lokalen som ska sökas av sätter Atlas full fart. Och det tar inte lång tid innan han hittat förpackningen med cannabis-rester. – Det bästa med det här jobbet är känslan när hunden och jag hittar något som vi kan överlämna till uppdragsgivaren. Känslan av att gjort ett bra jobb, säger Christer Hofström som både utbildar och tillhandahåller specialsökhundar. POVE PERSSON, TEXT ANDERS SJÖBERG, FOTO

Känslig på sökup DE POTENTIELLA störningsmomenten är

Det här plaströret innehållande bomull med lite förpackningsrester av cannabis gömde Christer Hofström i övningslokalen. Hunden Atlas hittade den mycket snabbt trots väldigt svag doft. 12

många när Atlas släpps in i lokalen i Norrtälje för ett övningssök. I skarpt läge kan störande moment vara ännu fler än i en övningslokal hundarna känner till. Men det spelar ingen roll, berättar Christer Hofström som sedan 2008 driver Svenska Specialsökhundar, för narkotika, vapen och sprängmedel. – När hunden börjar söka har den fullt fokus på det, säger han. Hela jobbet och utbildningen av hundarna går ut på att hundarna ska ha kul. Jag ställer inga andra krav på dem. Har de inte kul, ja då kommer de inte fungera i arbetet. Det första som sker när Christer och hund kommer in i en lokal är att Christer själv tar en sväng och tittar så det inte finns några saker som hunden kan skada sig på, vassa saker eller något som kan välta över den. Och ser till att det inte ligger några droger utkastade på golvet, som hunden då kan nosa i sig eller kanyler den kan sticka sig på. – Hundens säkerhet kommer alltid först, säger Christer och berättar om ett exempel från ett behandlingshem som skulle sökas igenom. När vi kom dit var det bråk där inne. Jag sa direkt till uppdragsgivaren att där går vi inte in. Jag riskerar aldrig hundarna. Just nu, vid det här tillfället i övningslokalen i Norrtälje, försöker Atlas, som är en belgisk vallhund, luras lite med husse.

Atlas springer snabbt fram till ett ställe, pekar till med nosen och sätter sig ned. Precis som han ska göra när han hittat något. – Nej, du, ropar Christer. Sök vidare! – Att han gjorde så där är för att vi flera gånger har gömt något på den platsen. Atlas ville ta en snabb-väg till belöningsleksaken. – Ja, men det där skulle aldrig hända i skarpt läge, säger Christer. Atlas letar vidare och tio sekunder senare står han på bakbenen och nosar på en hylla. Uppdrag slutfört. – Duktig kille, berömmer Christer och ger Atlas leksaken. Som Atlas sedan stolt visar upp för Mitt Roslagens utsända. – Det är en väldigt svag dos av doft han hittade nu, säger Christer. Det behövs så lite för att hundarna ska markera. Det kan räcka med att någon som städat undan spår i ett rum sedan har någon form av rest på händerna och tar i ett dörrhandtag på vägen ut, för att hunden ska hitta det. CHRISTER Hofström jobbade tidigare i 20

år på Norrtäljefängelset. Där fick han 1992– 93 jobba ihop med ett hundekipage, en visiteringspatrull. – Hundar har alltid funnits i mitt liv. Så där började nog tankarna på att själv jobba med hundar i framtiden. MITT ROSLAGEN 22/1-20


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Lite av sådant som sökhundarna kan hitta. Haschpipor, OCB-papper, vilket tyder på cannabis­­användning, enligt Christer Hofström. – Och titta på den lilla blanka påsen. Det ser ut som någon slags halstablett- eller tuggummi-­ förpackning, men innehåller spice. Det är liksom tanken med deras förpackningar, det ska se ut som något som finns i vardagen.

g nos uppdrag HELA JOBBET OCH UTBILDNINGEN AV HUNDARNA GÅR UT PÅ ATT HUNDARNA SKA HA KUL. I dag har han fem hanhundar i sitt eget hem och en tik boende hos hans föräldrar. – Det är lugnast så för henne, säger Christer. Jag vill också ha hand om hundarna i hemmet av säkerhetsskäl. Jag vill inte riskera att de råkar ut för något om jag lämnar bort dem, en fullt utbildad sökhund betingar ett värde på en kvarts miljon. FÖRUTOM SINA sex egna hundar som

kan rycka ut på olika uppdrag i stora delar av landet, utbildar Christer också hundar åt andra. – Jag utbildar runt 20 hundar på ett år, berättar han. Hundarna börjar utbildas redan när de är 12 veckor. – Då handlar det om att se om hunden har rätt anlag för den här typen av jobb. Att snabbt se hur den använder sin nos. Ser allt bra ut så fortsätter utbildningen och efter cirka ett år kan hunden börja jobba. När Christer besöker Mitt Roslagens kontor i Görla är det drygt 1-åriga Labradoren Truls Poseidon som sköter sökandet. Christer gömmer en svag doft av Cannabisrester MITT ROSLAGEN 22/1-20

mellan några soffdynor och det är snabbt hittat av Poseidon. – Han är duktig när det handlar om lite mindre lokaler. Han är ung fortfarande och inte helt färdig. När det gäller större lokaler, som när vi har sökuppdrag bland gods i till exempel Frihamnen i Stockholm behövs hundar med enorm uthållighet, hundar som klarar att söka i 45 minuter, vila i 45, och sedan söka i 45 minuter igen och fortsätta så under lång tid, som Atlas. ATT JOBBA SOM ett team, hund och hund-

förare, är ett väldigt tillfredsställande jobb, säger Christer. – Ja, vi hjälper ju folk, gör nytta. Vi har många uppdrag på behandlingshem och där är det inte så att de boende blir arga när vi kommer, tvärt om. De bor ju ofta där för att komma ifrån droger och när vi kommer brukar många tacka oss när vi sökt klart. För att då kan de slappna av, då vet de att det inte finns droger med allt vad det innebär med frestelser. – Personligen tycker jag tränandet av hundarna är väldigt roligt. Att flytta gränserna, att utmana hundarna mer och mer. Christer är uppvuxen i Norrtälje och bor centralt, mitt i staden. Hur ser du, med ditt perspektiv, på drogsituationen i Norrtälje i dag? – Jag är ofta ute och går i Södra bergen

5-årige belgiske vallhunden Atlas väntar ivrigt men ändå tålmodigt på att få inleda sökarbetet.

Drygt 1-årige labradoren Truls Poseidon är på väg att bli en fullvärdig sökhund. Det tog honom inte lång stund att hitta de utlagda förpackningsresterna med cannabis gömda i soffan på Mitt Roslagens kontor.

med hundarna. Jag stöter i stort sett varje gång på ungdomar och äldre som röker där, oftast cannabis. Drogerna, framför allt cannabis/marijuana, har blivit extremt vanligt och det förs ju en rätt häftig legaliseringsdebatt som sprider uppfattningen ”att det inte är så farligt”. Den totala droganvändningen hos yngre har i Christers ögon vuxit mycket under åren. – Kolla bara på de gängbråk vi har här. De handlar nästan alltid om cannabishandeln. CHRISTER OCH hans hundar har mest upp-

drag i fängelser och häkten i Stockholms län. Men även på behandlingshem. I framtiden hoppas Christer att även skolor i kommunen ska bli en kontinuerlig uppdragsplats för hans team.

– Ungdomspolisen vill det. Men hittills har politiker och skolorna inte varit så sugna på det. De brukar nämna integritetsskäl ibland, men när det gäller skolorna får jag ibland känslan av att de inte vill att vi ska hitta saker på just deras skola, att det är dåligt för skolan i dessa tider av skolval. – De verkar inte vilja veta vad som försiggår hos dem, helt enkelt. Jag har haft uppdrag i bland annat en privatskola i en annan kommun, där de i stället är stolta över att de jobbar på många sätt mot droger. De är väldigt tydliga mot eleverna som söker sig dit med att de genomför narkotikasök när som helst. Men jag både tror och hoppas att vi snart kan vara på plats och söka lite då och då i skolor här i Norrtälje kommun. Det måste väl vara bättre att börja försöka stoppa skiten så tidigt som möjligt? 13


Evenemang

NORRTÄLJE STADSBIBLIOTEK

I S A M A R B E T E M E D N O R R TÄ L J E K O M M U N

SeniorNet-träff på Stadsbiblioteket

Datorskolan på Norrtälje stads­bibliotek Ta med din surfplatta, mobiltelefon eller dator och få hjälp av en handledare. Datorskolan handleder enskilt under 25 minuter. Sista timmen erbjuds dropin. Du bokar din tid i förväg. Torsdag 23/1 kl 14.45-18.45 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré men föranmälan. Förskolans öppna timme

Seniorer lär seniorer IT med datorer, surfplattor och smartphones. Öppet hus på Stadsbiblioteket i Norrtälje tisdagar kl 10-12, 13-15. Tisdag 28/1 kl 10.00-12.00, 13.00-15.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré. Babysång på Norrtälje stads­bibliotek

Vi träffas, fikar och tränar svenska. Torsdag 23/1 kl 13.00-15.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré. Fredagsmys i Norrtälje Kom och fredagsmys på biblioteket med saga och filmsnutt. För barn från 2 år och uppåt. OBS: Begränsat antal platser. Fredag 24/1 kl 15.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré. Jag kom ensam

Jag kom ensam

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2020 är det 75 år sedan. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. I samband med Förintelsens minnesdag visar vi utställningen Jag kom ensam som är en utställning producerad av Forum för levande historia, om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazi-Tyskland under slutet av 30-talet. Skärmutställningen pågår 27/1– 3/2 på biblioteken i Norrtälje.

Varje torsdag under våren håller biblioteket öppet för alla förskolor. Torsdag 23/1 kl 9-10 Plats: Norrtälje stadsbibliotek Språkcafé och läxhjälp på Stadsbiblioteket

Sjung och ramsa tillsammans med andra föräldrar och barn. För barn 0–2 år i sällskap med vuxen. Onsdag 29/1 kl 13.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré. Författarbesök: Anna Takanen Se artikel här intill e Samtal med Anna Takanen, skåde­ spelerska, dramatiker och författare. I sin debutroman Sörjen som blev nystar Takanen upp sin egen familje­historia i berättelsen om sin pappa Timo. Onsdag 29/1 kl 18.00. Fri entré. Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Se artikel här intill w I samband med Förintelsens minnesdag visar vi utställningen Jag kom ensam som är en utställning producerad av Forum för levande historia, om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazi-Tyskland under slutet av 1930-talet. Skärmutställningen pågår 27/1 – 3/2 på biblioteken i Norrtälje.

HALLSTAVIK

Förintelsens minnesdag

Sångstund i Hallstaviks bibliotek

Poddcafé för vetgiriga Vi utgår från en podd. inför/vid varje träff lyssnar vi på ett avsnitt och sedan diskuterar vi. Torsdag 23/1 kl 18.00-20.00 Plats: Hallstaviks bibliotek. Fri entré.

Möt författaren Anna Takanen Onsdag 29/1 kl 18.00. Fri entré. Plats: Norrtälje stadsbibliotek Takanen, skådespelerska och tidigare teaterchef debuterar i bokform med Sörjen som blev(2019). Språket är träffsäkert och poetiskt och vissa fraser stannar kvar i mig som läsare. Vi får följa Timo, en liten gosse som kommer till Sverige som finskt krigsbarn. Hans far har dött och hans mor kan inte ta hand om honom och hans bror. Timo får lunginflammation och blir skickad till Sverige för vård. Hans hemresa skjuts upp gång på gång och breven mellan styvfamiljen och modern är mycket hjärtskärande. Ingen frågar Timo vad han vill. Timo är Annas pappa och hon kommer att nysta i detta trauma och vill förstå vad hennes pappa varit med om. Pappa Timo å andra sidan tycker att det är onödigt och har svårt att svara på hennes frågor och berätta om sin barndom. Besöken i Finland under Annas uppväxt ger henne en samhörighet med sitt finska arv. Hemma i Sverige blir hon retad för sitt efternamn och skälls­ orden haglar från klasskamraterna. Vad händer med ens identitet och språk, vem är jag och hur påverkas mina relationer till den stora släkten. Anna söker efter svar, både för Timos men även för sin egen skull. En läsvärd bok om ett ständigt aktuellt ämne.

VÄDDÖ Bokcirkel på Väddö bibliotek Till det här tillfället läser bokcirkeln Simma med de drunknade av Lars Mytting. Måndag 27/1 kl 17.30. Plats: Väddö bibliotek. Fri entré. Ingen föranmälan.

I samband med Förintelsens minnesdag läser vi berättelser om händelsen och berättelser om att vara på flykt. Föranmälan för fritidsgrupper: staffan.engstrand@norrtalje.se Allmänheten är välkommen och kräver ingen anmälan. Måndag 27/1 kl. 14.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek Åldersrekommendation: från 6 år och uppåt.

14

FOTO: KAMERAREPORTAGE/TT

Sånger och ramsor av Lennart Hellsing med Anna och Johanna. Lördag 25/1 kl 12.00 Plats: Hallstaviks bibliotek. Ålder: För hela familjen.

Språkcafé på Väddö bibliotek

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek Vi träffas, fikar och tränar svenska. Tisdag 28/1 kl 15.30 Plats: Hallstaviks bibliotek. Fri entré.

RIMBO Sagostund: Förintelsens minnesdag I samband med Förintelsens minnesdag läser vi berättelser om händelsen och berättelser om att vara på flykt. Föranmälan förskolegrupper: hanna.tjernkvist-rhodin@norrtalje.se Allmänheten är välkommen och kräver ingen anmälan. Måndag 27/1 kl 9.30 Plats: Rimbo bibliotek. Fri entré. Åldersrekommendation: 5 år och uppåt. Språkcafé på Rimbo bibliotek

Vi fikar, umgås och pratar svenska. Onsdag 29/1 kl 13.00 Plats: Väddö bibliotek. Fri entré.

Vi pratar svenska, umgås och fikar. Tisdag 28/1 kl 16.00-17:30 Plats: Rimbo bibliotek. Fri entré.

MITT ROSLAGEN 22/1-20


JOUR

365 dagar om året

010-169 51 00 Ocab hjälper er med skador som kan uppstå och kan ge er konsultation hur ni kan undvika skador i framtiden! Vi hjälper er med följande tjänster: • Fuktmätning • Avfuktning • Mögelsanering • Läcksökning • Radon • Skadesanering • Asbest/PCB-sanering • Klottersanering • Brandsanering • Avloppsrensning • Rörinspektion • Torrsugning • Rivning • Stamspolning • Ventilationssanering

010-169 51 00 • www.ocab.se

MITT ROSLAGEN 22/1-20

15


Norrtälje

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Förintelsens dag vill uppmärksamma och lära av historien © NORRTÄLJE Den 27 januari är det den internationella minnesdagen för förintelsens offer. En dag som uppmärksammas på många ställen i världen. Så också i Norrtälje. Platsen är vid Solsnäckan i hamnen, tiden 16 till cirka 16.45. – Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv, säger Bengt Ericsson, C, kultur- och fritidsnämndens ordförande. Det finns inget enkelt svar på frågan om hur Förintelsen kunde inträffa. Långt mer än 6 miljoner människor avrättades under hemska förhållanden på kort tid i många koncentrationsläger. – Vi kan bara försöka förstå genom att studera det som hände noga. Vad hände i Tyskland efter första världskriget? Hur inleddes den nazistiska propagandan? Hur såg den nazistiska ideologin ut? Hur kunde ett av Europas mest framstående länder tillåta sig utföra dessa ofattbara hemsk-

minneshögtider just detta datum, fortsätter han. I Norrtälje blir det tal av bland andra kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond, M, och Mika Wallander, kyrkoherde i Roslagens östra pastorat. Det blir sång av Roslagens Youth Choir. – Vi måste lära av histoheter mot mänskligheten? rien, säger Bengt Ericsson. Säger Bengt Ericsson. Men det tragiska är att det –Jag har själv besökt som hände då fortsätter Auschwitz Birkenau, i söd- att hända. Där människor ra Polen – det första koncen- värderas till noll och intet. trationslägret som en av de Sovjetunionen under bland andra Stalins tid, Röda Khmerernas styre mellan 1975 DET TRAGISKA ÄR ATT och 1979 i Kambodja. Forna Jugoslavien ligger så nära i DET SOM HÄNDE DÅ FORTSÄTTER ATT HÄNDA. tiden som första halvan av 1990-talet. Och i vissa länDÄR MÄNNISKOR der i Afrika och Sydamerika. VÄRDERAS TILL NOLL Vår generation har att förOCH INTET. hålla oss till – Aldrig mer. stridande makterna träffade Därför måste vi lära av hispå - Sovjetunionens trupper, torien. Vi måste berätta för Den 27 januari 1945. Därför varandra, för våra barn och har en hel värld valt att ha ungdomar. MITT ROSLAGEN

S P O N S R A R

N O R R T Ä L J E

Program 27/1 kl 16.00 - 16.40 Sjötullstorget Norrtälje Sammanställt under ledning av Eva Rosén Lundqvist 70 marschaller tänds upp innan minnesstunden och ställs ut runt Sjötullstorget 16.00 Välkommen / presentatör: Bengt Ericsson Fem marschaller tänds av medverkande politiker och talare som ett symboliskt hederstecken – Under tiden marschallerna tänds

sjunger Roslagen Youth Choir, Ester Årman Wallmyr körledare 16.10 Tal av kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond 16.15 Roslagen Youth Choir 16.20 Tal av Mika Wallander, kyrkoherde i Roslagens Östra pastorat 16.30 Roslagen Youth Choir sjunger 16.35/40 Minnesstunden avslutas

K A T T H E M

Katthemmet – tio år och nio liv

Det började med att Cecilia fick frågan om att ta hand om en katt vars matte hade dött. Sedan tog hon emot en katt till som var ute i vinterkylan och så en till... Sakta fylldes det tänkta pensio­ natet med katter i nöd.

Cecilia Arnström arbetade innan som sjuksköterska på Norrtälje sjukhus samtidigt som hon 2002 startade ett litet eget företag där hon arbetade som hundpsykolog och hade problemhundsutredningar, samt hundkurser av olika slag. Drömmen om att arbeta heltid med hund tog sakta form och gjordes till verklighet 2008 när Cecilia fick chans att köpa Grovsta gamla skola. Dock kunde hon inte livnära sig enbart på att ha kurser och startade därför ett hunddagis och pensionat. Garage blev kattstall Företaget blev sakta större och planer på att utöka infann sig. Cecilia ville emellertid inte utöka med fler hundplatser, utan tänkte om att om man hade hund och katt kanske man ville lämna dem på samma ställa. Det fanns heller inget kattpensi16

Cecilia Arnström driver Norrtälje Katthem och har som motto: Allt för katterna!

onat i Norrtälje vid tidpunkten. Sagt och gjort. Garaget i byggnaden där hundstallet fanns gjordes under hösten 2009 om till kattstall och invigdes i december 2009. Januari 2010 var en mycket kall vinter med stora mängder snö och en person ringde till det alldeles nybyggda kattpensionatet för att fråga om Cecilia på något sätt kunde hjälpa en katt som lämnats att leva utomhus efter att ägaren avlidit. Släktingarna kände till katten, men ville inte ta hand om den och läm-

nade den åt sitt öde att leva ensam utanför huset i kylan utan mat eller tillsyn. Pensionatet var helt nytt och hade inte så många gäster, så plats fanns ju. Självklart var katten välkommen. Det var den 26 januari 2010 och den första katten hade tagits emot. Det var Lillan 14 år. Ytterligare samtal började komma in om katter i nöd i den smällkalla vintern. Cecilia hade inte hjärta att säga nej och tog emot dem en efter en, utan att tänka på nästa steg.

Utan anslag Nästa steg togs och katthemmet bildades 2010-0211. Utan anslag av kommunen eller andra sponsorer tog Cecilia alla kostnader själv. En helt ”färdig” katt som var kastrerad, id-märkt och vaccinerad kostade ett tusen kronor och det hände titt som tätt att okända ringde och skällde ut Cecilia för att hon hade mage att ta ett tusen kronor för en sketen bondkatt! Under de första tio månaderna hjälpte Cecilia 117 katter

att få nya hem och hittade ägarna till fem katter. Ekonomiskt sett är det en ständig kamp att få allt att gå runt. Kattpensionatet och den lilla kattbutiken ger inkomster, medan katthemmet enbart har kostnader. Stora kostnader. Katthemmet överlever knappt med hjälp av faddrar och gåvor från privata givare. Katthemmet har varit nerläggningshotat flera gånger, men Cecilia har lyckats få ekonomin på fötterna igen genom att ordna loppis, ha auktioner och annan försäljning för att få in pengar. Våren 2018 regnade det in i taket på katthemmet och kassan var i stort sett tom. Nedläggningshotet var inte längre bara ett hot, utan nästan verklighet. Efter ett nödrop i media startades en insamling och det var många som stöttade katthemmet genom att skicka in pengar. Det omedelbara nedläggningshotet var över, men Cecilia förstod att katthemmet inom några månader skulle befinna sig i samma situation igen eftersom det kostar stora summor att driva ett katthem, samt att lokalen var otroligt sliten och det faktum att det till

och med taket läckte ställde allt på sin spets. Lägga ner eller satsa? Valde att satsa Cecilia och hennes man Jan valde att satsa. De fick privat låna pengar på sin egen bostad för att kunna renovera och samtidigt bygga ut med målet att göra katthemmet mindre ekonomiskt sårbart. Förutom nya lokaler för katterna, så skulle det bli en större butik och en permanent loppis och i tankarna fanns även för ett kattcafé. Det har varit många gupp, gropar och hinder under katthemmets tioåriga resa och den otroligt stora satsningen som Cecilia och Jan gjort hoppas vi ska kunna ge en katthemmet en smidigare och säkrare resa in i framtiden för att kunna finnas där för alla katter som behöver hjälp.

www.kattcenter.se BANKGIRO 495-5670 SWISH 123 161 2001 MITT ROSLAGEN 22/1-20


Med över 20 års erfarenhet kan vi hjälpa er med allt som har med el och belysning att göra!

INTERNETBOKNING

www.leveren.se

Välkommen till trivsamma

med Elbelysning Norrtäljevägen 3, Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57

MINIKRYSSNING Kapellskär–Mariehamn

75

Har du ont? Jag hjälper dig med de flesta besvär i muskler och leder, såsom värk i rygg, nacke, axlar och mycket mer.

prisex per person inkl buss

Fem glada timmar till sjöss

070-643 92 82

Välj Rosella när du vill äta lite godare, dansa lite längre och fynda lite mer. Shoppingfesten fortsätter med sänkt pris på massor av varor! Förboka Kocklandslagets buffé för 279:- och få kryss, buss och alla nöjen på köpet.

Vårgatan 2, Norrtälje

Laga stenskottet nu – innan det spricker!

Måndag: Tisdag: Onsdag: Torsdag: Fredag: Lördag:

Spännande gäster i Café Rosella. Superbingo med fler och finare priser än någonsin. I Roslagens famn – melodier från Furusund till Pampas. Den bästa musiken från 50-, 60- och 70-talet. AW, DJs, dans och musik. Familjelördag kl 9. Kända dansband, partyband och temakryssningar kl 14.45 Söndag: Underhållning av Rosellas kryssningsvärd.

Vi firar 20 års-jubileum och ger

20% rabatt på alla självrisker HELA året ut! Klipp ut annonsen och kom in till oss så hjälper vi dig med stenskott eller rutbyte!

✃ VERKSTAD I GÖRLA, GÄDDVÄGEN 1

0176-575 15 • www.glaslagarn.com

Boka på Vikingline.se/rosella Anslutningsbuss från Norrtälje och Rimbo alla dagar, från Hallstavik, Skebobruk och Östhammar fredag och lördag.

Nyproduktion hyresrätter Blidö Radhus uthyres

M

MP

åligt över kna, att­ par för år inga är helt oner pensio­ ger en option mmet . Bli hjälpa

Välkommen till BRF Blidösund

12 sjönära radhus med inflyttning juli – december 2019. Priser från 1.750.000 kr

BLI MÅNADSGIVARE! STÖD KATTHEMMET MED 50 KR/MÅNADE N. LÄS MER PÅ: www.kattcenter.se/m anadsgivare

.se

670 01

Försäljning: Blidö Fastighetsförmedling info@blidofast.se www.blidofast.se. Information och ansökan på tomttjänst.se Information och ansökan på www.tomttjänst.se 0708 -79 33 91, 0708 -76 65 55

eller ring Magnus Lundin 070-6689041

MITT ROSLAGEN 22/1-20

17


Bergshamra

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Marie Bjureström var i torsdags i Länna skola och berättade för niondeklassarna, som snart ska välja gymnasieutbildning, att Roden till hösten åter är med barn- och fritidsprogram, efter fem års uppehåll.

Barn- och fritidsprogrammet är tillbaka på Rodengymnasiet

© BERGSHAMRA Till hösten startar Rodengymnasiet barn- och fritidsprogrammet igen, efter fem års uppehåll. Vad passade då bättre än att besöka niondeklasser i kommunen och informera dem i samband med att gymnasievalet inleddes i förra veckan. På torsdagen besökte Marie Bjureström och Camilla Grimsby Klein, lärare på Roden, Länna skola i Bergshamra. Marie Bjureström är nu lärare på Sam-programmet. Men i höst startar hon barnoch fritid, ett program som för fem år sedan lades ned på grund av för få sökande. Nu har hon, tillsammans med Camilla Grimsby Klein, lärare på vård- och omsorgsprogrammet, besökt niondeklasser i kommunen.

– Vi presenterar båda programmen då det handlar om yrken där det är stor brist på personal, sa Marie Bjureström. Till eleverna sa hon: – Om ni väljer något av dessa program är ni mer eller mindre garanterade jobb efter avslutad utbildning. Du blir något på dessa utbild-

Lärarna Camilla Grimsby Klein och Marie Bjureström från Roden­ gymnasiet, saluför båda två gymnasieprogram där det efter avslutad utbildning är lätt att få jobb, vård- och omsorgsprogrammet och barnoch fritidsprogrammet. – Där utbildas du i bristyrken, sa de. 18

ningar. Det är viktiga jobb det här. Om du går barn- och fritidsprogrammet kan du sedan jobba till exempel i skola, förskola eller som personlig assisten. Vård- och omsorgsprogrammet gör att du kan bland andra kan välja att jobba inom akutsjukvården, hemtjänsten eller på äldreboenden. Enligt en prognos från regeringen kommer Sverige år 2026 vara i behov av 136 000 undersköterskor, berättar Marie och Camilla som exempel för att tydliggöra jobbmöjligheterna. Tre av eleverna i nian på Länna skola som lyssnade på informationen, och som snart ska välja gymnasieutbildning, var Tor Larsson, Tilde Lavesson och Amanda Åberg. De hade sina val ganska klara redan innan besöket från Roden. – Jag är mest intresserad av bygg-programmet, sa han. Jag har alltid gillat träslöjd och jag vill ha ett arbete där man jobbar fysiskt, inte sitter stilla. Vad tänker du kring informationen du fick i dag,

Tor Larsson, Tilde Lavesson och Amanda Åberg är tre av niondeklassarna på Länna skola som nu ska välja gymnasieutbildning.

kan de programmen intressera dig? – Jag vet inte om jag är så intresserad av vård- och omsorg, men kanske barn- och fritid kan vara intressant. Tilde Lavesson sa: – Jag tänker söka till Sam-juridik på Tibble gymnasium i Täby. I det programmet läser man flest av de ämnen jag är intresserad av. Jag är inte så intresserad av de program de presenterade i dag. Jag har

hört att det är ganska låg lön i de yrkena. Amanda Åberg tänker välja ekonomi-program. – Jag har som plan att starta eget inom hästnäringen sedan och då är det en bra utbildning att ha, sa hon. Jag har funderat fram och tillbaka mellan ekonomi och ridgymnasiet i Strömsholm, men jag tror det är bäst att börja med ekonomi. Känner ni någon stress inför valet?

– Man vill ju helst välja rätt direkt, hitta det som passar dig, sa Tor. Men jag känner ingen stress inför om man väljer fel. – Jag var mer stressad tidigare eftersom jag först tänkte välja estet då jag är väldigt musikintresserad, sa Tilde. Jag har haft lite olika tankar, men nu känns det som att jag har bestämt mig. POVE PERSSON, TEXT OCH FOTO MITT ROSLAGEN 22/1-20


Ny krönikör i Mitt Roslagen © NORRTÄLJE Bosse Blideman blir ny krönikör i Mitt Roslagen. Bosse har ett stort samhällsengagemang och tänker bjuda på, vad? – Mängder av reflektioner. Jag tänker reflektera mer än agitera, säger han. Norrtäljebon Bosse Blideman har varit samhällspolitiskt aktiv redan i tonåren. – Mest har mitt engagemang genom åren

kretsat kring miljö- och fredsfrågor, berättar han. Nu mer kretsar engagemanget närmast kring kommunalpolitik. Arbetskarriären har bland annat handlat en hel del om utlands-frågor och han har jobbat internationellt med biståndsfrågor. Vad kan läsarna vänta sig i dina krönikor? – Som jag sa vill jag reflektera kring frågor som intresserar mig och många andra, snarare än att agitera. Jag har varit politiskt aktiv tidigare i olika partier, men det har jag lämnat. – I dag blir alla översköljda av information från alla tänkbara håll, vilket jag ser som både positivt och negativt. Det är alltid bra med information, men det kan ibland bli svårt att hantera. Där känner Bosse att han kanske kan göra en insats. – Jag kommer presentera reflektioner som inte nödvändigtvis ska ses som sanningar. Jag vill snarare bidra till samtal. Folk behöver absolut inte hålla med mig, men man kanske kan tänka att det är värt att samtala om ämnet jag reflekterar kring. Det är ju bra för alla att tänka igenom det man tycker. Bosse Blideman kommer att, med start i detta nummer, skriva krönikor varannan vecka i Mitt Roslagen. POVE PERSSON

Bosse Blideman.

KÖPER - SÄLJER - FÖRMEDLAR

ME!)U2

BILAR LOPPIS

I BÅLBROHALLEN

KÖPER ÄVEN TRASIGA BILAR!

Dag Fredriksson Bil AB www.dagfredrikssonbil.se Tel 0176-27 42 60 0708-83 24 00 Lohäradsvägen, Estuna info@dagfredrikssonbil.se

Vi söker pensionärer som vill jobba med oss!

RIMBO

Sön 26 januari 10–15 FRI ENTRÉ Rånäsvägen 24 A Åker du buss? Gå Ekdalsvägen till Bålbroskolans gård.

Vaktmästare och ”handyman” till din BRF

Krönika

BOSSE BLIDEMAN

FOTO TOMAS BLIDEMAN

Att stödja eller inte stödja landsbygdsutveckling – det är frågan JAG FUNDERAR PÅ vad som händer med processen om Singö skolas framtid. I ett demokratiskt samhälle bryts olika åsikter mot varandra. Det är sunt att många röster kommer till tals. Att tycka är en rättighet. I bästa fall har debatten varit till nytta, inte bara genom att människor har fått chansen till att uttrycka sin åsikt. Kanske kan de olika åsikterna bidra till klokare beslut, än vad som hade varit fallet utan diskussion innan. När det sedan ska fattas beslut, kan man hoppas att ställningstaganden baseras på fakta. Utifrån den värderingsgrund som beslutsfattarna har, kommer de till sina slutsatser.

dande politiker fundera på vad de vill som företrädare för kommunen. Det är bara att läsa innantill.

NÄR DET GÄLLER landsbygdsutveckling har Norrtälje kommun antagit ett särskilt program för utveckling av landsbygd och skärgård, vilket tyder på goda ambitioner. Så här står det: Lokalt engagemang från medborgarna, företag och föreningar behövs för att med stöd från kommunen skapa en levande landsbygd och skärgård. Det så kallade förtroendekapitalet behöver stärkas. Det är nödvändigt att ta tillvara den kunskap och det engagemang för bygdens utveckling som finns lokalt. Basen för detta engagemang är ett rikt kulturoch föreningsliv med aktiva byalag eller utvecklingsgrupper. Lokal mobilisering och lokalt inflytande kan ytterligare aktivera den lokala utvecklingskraften. Vartenda ord i detta stycke har jag ordagrant klippt ut från kommunens Landsbygdsprogram. Bra skrivet! Här behöver alltså inte kommunens le-

I ett demokratiskt samhälle bryts olika åsikter mot varandra. Det är sunt att många röster kommer till tals. Att tycka är en rättighet. I bästa fall har debatten varit till nytta.

VAD DET GÄLLER framtiden för Singö skola, handlar det självklart om att se fastigheten som en möjlighet att utveckla bygden, inte att stödja ett enskilt företag. Om man nu (i onödan) väljer att krångla till processen genom att sälja fastigheten till en aktör med lokalt engagemang, kan man ta stöd i vad lagen om offentlig upphandling (LOU) säger: ”Upphandlande myndigheter bör beakta miljöhänsyn och sociala hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art motiverar detta” (1 kap, § 9a).

DET VERKAR VARA så att Norrtälje kommun famlar om Singö skolas framtid. Kan det bero på bristande kunskap om möjligheterna att bidra till en positiv utveckling i utkanten av kommunens norra del? Eller beror det på bristande politisk vilja? /Bosse bosse@blideman.se

TRÄDGÅRDSARBETE • MÅLNING • HANTVERK STÄDNING • RONDERING • SNÖSKOTTNING FLYTTHJÄLP • BRYTSKENOR

norrtalje@veterankraft.se | tel: 0176-32 08 00 MITT ROSLAGEN 22/1-20

19


Insändare Insändare som del i språkintroduktion

Gillar du att göra din röst hörd? Har du ett stort engagemang? Vill du tycka till i stora eller små frågor? Då ska du mejla oss på Mitt Roslagen där vi har en sida med Er läsares och debattörers åsikter. Mejla ditt debattinlägg eller din insändare till pove@mittro.se

”Vi rekommenderar alla som någon gång skulle vilja bo en hyresrätt i kommunen att ställa sig i vår kostnadsfria kö.”

Att minska användandet bilar är vår framtids uppgift

SVAR PÅ INSÄNDARE från stu-

JAG TYCKER ATT vi bör minska användandet av bilar för

VI UPPSKATTAR studenter-

korta avstånd. Vi borde använda bilen endast vid långa avstånd och akuta situationer. Varför man ska ta buss? För att det kommer bli färre olyckor och minska kostnader som till exempel parkeringsavgifter och reparationer. Du kan också cykla istället för att köra bil. Ni som kör bil korta sträckor bryr er inte alls om miljön och vår natur. Istället för att köra bil korta avstånd kan du cykla eller promenera. Detta är bättre för dig och din hälsa och samtidigt bättre för vår natur. Vi människor har olika lösningar för att skydda vår natur och jorden på olika sätt och några av de sätten är att cykla, ta bussen eller gå istället för att ta bilen. Bilanvändandet måste minska.

MAHMOUD

Skolmat är viktigt för att kunna studera MATEN ÄR VIKTIGT för ungdomar, men många vet inte vad bra mat är. Jag tycker att alla elever borde äta mat innan lektionen i skolan börjar. Många elever kastar mycket mat i skolan, kan det bero på att maten inte är så god? Kasta inte mat. Ta mat som du kommer att äta upp, om det är för lite hämta mer. Maten är viktigt för kropp och hjärna för att kunna studera bättre. Därför tycker jag att Norrtälje kommun borde satsa mer pengar för att den ska bli bättre.

LONGONYA

Insändare

dent gällande hyresrätter i kommunen.

Insändare som del i språkintroduktion

nas engagemang för kommunens invånare och dess hem, vi precis som du vill att alla som vill ska kunna ha en egen plats att kalla hemma i kommunen. Vi håller precis på och färdigställer en fastig­het med 64 hyresrätter i Älmsta med inflyttning i april. Vi är väldigt glada över att genom

© NORRTÄLJE I ett par nummer komm er Mitt Roslagen publicera ett antal insänd are skrivna av elever på Språk­ introduktionsprogram met på Rodengymna siet i Norrtälje. Lärare där är Elsa Wittbo ldt. - Eleverna gör ett fantast iskt jobb på kort tid, säger hon. Språkintroduktionsprogramm et, Sprint, är ett gymnas ieprogram för nyanlända i åldrarn a 16 till 19. Eleverna lär sig svenska och läser in svensk grundsk ola. - Flera av eleverna är hos oss i två år och läser in massor på kort tid, säger Elsa Wittbol dt. Vissa av dem ska lära sig ett helt nytt alfabet, våra bokstäv er, läsa in fakta på svenska och få minst ett E (godkänt) i betyg. - Det är en fröjd att vara lärare för dessa elever som visar stor respekt för mig som lärare och deras vilja att lära sig är verkligen på topp. De är nyfikna på att lära sig om både Sverige och vårt samhälle. POVE PERSSON

Visa hänsyn på bussen DE STÖR MIG att folk inte

visar hänsyn på bussen. Jag vill koncentrera mig på skolan under min busstur, läsa läxor mm. Jag tycker inte om att det pratas så högt på bussen . Jag studerar på Rodengymnasi et och jag gillar att göra läxorna på bussen, för när jag kommer hem kan jag inte göra dem för då störs jag av både prat och musik. Det är svårt att göra läxor hemmt då vi bor trångt och är en stor familj. OM DU VILL PRATA i mobil på ka och du kan använda hörlura bussen bör du inte skrir när du lyssnar på musik. Jag tycker att alla ska tänka på att inte spela musik eller prata så högt på bussen så att man stör andra.

VÅR STATISTIK VISAR ATT UNDER 2019 VAR DET BARA CA 20% AV DE I KÖN, SOM AKTIVT GJORDE INTRESSEANMÄLNINGAR PÅ VÅRA LEDIGA LÄGENHETER. den kunna ge fler möjligheten att njuta av livet i Roslagen. Förutom den här byggnationen planerar vi även för fler hyresrätter i Rimbo och Norrtälje framöver. Men bostadsplanering är ingen enkel uppgift, befolkningens behov går i cykler och även om det kan kännas avlägset nu så har vi under 2000-talet stått med flera tomma lägenheter i beståndet. En avvägning och en långsiktig bedömning av behovet måste hela tiden ske i vårt planeringsarbete. ÄVEN VI LÄSTE artikeln i lokal-

tidningen med den klick-lockande rubriksättningen som insändaren hänvisar till. Visst stämmer

Visa hänsyn, då blir alla glada! En Rimbopendlare

Mitt Roslagen 18/12 -19

Bygg fler hyresbostäder i Norrtälje Kommun

Jag tycker att komm unen bör börja tänka på att skapa fler bostäd er i hela Norrtälje kom­ mun.

stora bostäder med mindre när deras barn växta upp och flyttat bort. Dessutom blir det bättre om kommunen bygger fler FÖR DET FÖRSTA: Jag hyresbostäder i hela kommu tycker att det borde bygnen men de flesta bostäder nära Norrtälje gas fler hyresrätter än bostads och Rimbo. Att bygga rätter eftersom inte flest alla har råd att köpa en lägenhe bostäder i dessa område n kommer att hjält. pa folket som arbetar eller Jag läste också en nyhets vill jobba i Stockholm artikel i Norrtelje tidför att de då kan pendla lätt. ning, den 19/12/04, som Speciellt blir det bra säger att cirka 20 000 för unga som går på univers människor väntar på att få itet i Stockholm eller en bostad hos RoslagsUppsala eftersom det är bostäder som är den största lättare att få en direkthyresvärden i Norr- buss tälje kommun. till/från Stockholm eller Uppsala från dessa områden, då behöver inte unga människor flytta från kommunen. FÖR DET ANDRA: Att bygga fler bostäder kommer att minska bostadsbriste n i kommunen och Slutligen finns det redan många människor särskilt hyresbostäder som unga killar och tjejer Roslagsbostäder har som får en chans att flytta från är för dyra för ungdosina föräldrar och börmar, pensionärer eller de ja vuxenlivet eftersom många som inte har tillräckungdomar stannar lig inkomst. kvar i sina föräldrar hus för att det inte finns boJag tycker att kommunen städer att flytta till. ska bygga mer prisvärda hyresbostäder, så att de Bostadsbristen i kommu unga som bor hos sina nen är också svår för föräldrar kan få någonstans nykomlingar som är nya att kalla sitt eget hem. i kommunen och vill ha någonstans att bo och de äldre som vill ersätta EN ELEV SOM GÅR PÅ RODENGYMNA

SIET

Köp inte cigaretter till ba rn

Vi måste ta tag i proble met med de som köper cigaretter till unga. Jag tycker att alla borde följe att man har ål­ dersgräns för att köpa cigaretter. För det första röker många ungdomar på den här tiden och de vet bara att när de röker känner de sig att de stark eller tuff. För det andra jag anser att riksdagen måste fixa ny lag för att döma dem som säljer till barn hårdare.

det att vi har strax över 20 000 personer i vår bostadskö, men i denmhär finns en stor variVe hakön r ny tta av ation dig itaavlisintressenter. eringen? Några av dem är våra hyresgäster idag, andra är i behov av en bostad omgående, vissa har ställt sig i kön utifall att något oförutsett skulle ske eller som en långsiktig plan för ålderdomen som i vissa fall är 40 år bort.

Debatt

Digitalt utanförskap – vad är det? Vem är utanför? Någon har sagt; ”allt som går att digitalisera, kommer att digitaliseras”. Vem eller vilka har nytta av det? Vem kan anses vara ansvarig för att alla som vill lär mer – blir delaktiga?

DEN DIGITALA VÄRLDEN har naturligtvis kommit för att stanna. ’Interaktiv Information’ på nätet. Företag, organisationer, förenin gar, ja hela samhället vill förenkla och göra vardagen mer tillgänglig för egen del, för sina kunder och brukare. Banker vill att kunder använder digitala tjänster. Reseby råer och hotell säljer sitt utbud över nätet. Apotek och Krya Doktor er tillhandahåller råd via dator, läsplattor eller smarta telefon er. Förnya recept. Räkningar ska betalas. 10

Tidsbeställning hos Bilprov ningsföretag. Tidningar finns som papperstidningar men även på nätet. Varor kan beställas över nätet. Skolor vill att föräldrar anmäle r sjukt barn eller andra viktiga budska p via nätet. Vem hämtar barnet på Förskolan idag, när pappa plötsligt blivit sjuk? Det finns många fler exempel.

HÄNGER VI människor med i den digitala världen? Många gör det - men inte alla. Och de som inte hänger med ham-

Gillar du att göra din röst hörd? Har du ett stort engagem ang? Vill du tycka till i stora Då ska du mejla oss på Mitt eller små frågor? Roslagen där vi har en sida med Er läsares och debattör Mejla ditt debattinlägg eller ers åsikter. din insändare till pove@m ittro.se

HÄNGER VI MÄNNISKOR MED I DEN DIGITALA VÄRLDEN? MÅNGA GÖR DET – MEN INTE ALLA. OCH DE SOM INTE HÄNGER MED HAMNAR I ETT INFORMATIONS­ MÖRKER – ETT UTANFÖRSKAP.

Är det bergsäkert att använd a? De som skapar och tillhand ahåller all denna digitala information har välutbildade medarbetare inom

dan ett boende men står i kön för att ett bättre, billigare eller mer centralt boende blir ledigt, och bara om så sker skulle de anmäla intresse och då eventuellt flytta. Vi ska därför inte blanda ihop kön med att det skulle vara 20 000 personer som är intresserade av att hyra en bostad hos Roslagsbo-

Om alla hjälper till att inte köpa cigaretter till barn så komme r lagen att följas. Glöm inte att ta hand om dina barn.

städer idag. Vår statistik visar att under 2019 var det bara ca 20% av de i kön, som aktivt gjorde intresseanmälningar på våra lediga lägenheter. Av de som sökte och kom först i kön på varje lägenhet, dvs den som hade högst kö-poäng, tackade bara 29% ja till erbjudandet att hyra och teckna hyresavtal på den.

nar i ett informationsmörker - ett utanförskap. Vi vet att det finns folk som inte vill vara delakti ga samtidigt som många i utanfö rskapet inte klarar av den nya tekniken. Man fastnar i tämlige n enkla bekymmer såsom - Hur ska man göra när den nya läsplat tan bara stannar? Koder hit och koder dit. Digitalt Bankid - hur skaffar man det - och hur använder man det?

MÅNGA HAR ALLTSÅ idag re-

Vi kan också ibland se att föräldrar köper cigarett er till sina barn. Sverige har folk från olika kulturer. I Sverige är det ett stort problemet att barnen röker men i andra länder tycker det inte att det spelar någon roll. Här blir det en kulturk rock.

AMER AKEEL

området. Det behövs ett steg ytterligare. Det steget är vi användare, dvs du och jag. Finns det redan utbildning att få? Studieförbund bedriver utbildning – främst i studiecirkelfor m. SeniorNet vänder sig i första hand till en viss åldersgrupp seniorer som håller på att skaffa en dator, surfplatta eller som redan skaffat en och är osäkra på hur den ska användas eller har andra problem Slutsatsen är att många befinne . r sig i Utanförskap – i alla åldrar och inte vet till vem dom ska vända sig. Vems är ansvaret att dessa får hjälp och blir delaktiga?

DÄRFÖR BEHÖVER frågan belysas. Ett modernt och demok ratiskt samhälle kan inte godkän na att en stor del av befolkningen befinner sig vid sidan av viktiga informationsflöden.

dariskt hos alla som tillhand ahåller digitala tjänster. Men så enkelt tycks det inte vara. En bank instruerar sina kunder i första hand om sina egna tjänster. Nättidn ingarna om sina tjänster. Men helheten? Och vem ska betala för denna typ av utbildning - till medbo rgare i Digitalt utanförskap? Risken är också stor att bli utsatt för bedragare. Helt enkelt ett körkort på sin dator eller läsplatta. Ansvaret tycks till syvend e och sist landa hos ansvarstagand e enheter under samhällets tak. Vi inom Allians-partierna i vår kommun har tagit tag i denna viktiga fråga. Inom kort hoppas vi kunna presentera förslag på behövliga, långsiktiga lösningar. Ett antal av landets kommuner har byggt upp Digidelcenter på bibliote k eller medborgarkontor. Vårt arbete syftar till Digital Delaktighet för fler.

VI REKOMMENDERAR ALLA På vem landar ansvaret? Marknadskrafter strävar oftast efter suboptimering. Det borde vara soli-

BENGT ERICSSON, C,

som någon gång skulle vilja bo en hyresrätt i kommunen att ställa sig i vår kostnadsfria kö, man kan ställa sig den dagen man fyller 15 år. Vi ser fram emot ett nytt decennium med fler spännande byggprojekt och fler möjlig­heter att välkomna unga som gamla hem till Norrtälje Kommun. ordf Kultur- och fritidsnämnden

MITT ROSLAGE N 18/12-19

/ROSLAGSBOSTÄDER AB

TÄVLING Gissa föremålet – VINN TRISSLOTTER! INOM NORRTÄLJE MUSEERS verksamhet

finns mängder av intressanta och spännande föremål, allt ifrån vardagliga bruksföremål till de mest märkvärdiga och ovanliga

GISSA FÖREMÅLET

ting. Kan du gissa vad det här föremålet på bilden användes till och vad det kallades? SKICKA IN DIN GISSNING till tavling@mittro.se eller skicka ett vykort till Mitt Roslagen, Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje. Märk ditt mejl/vykort med vecko­nummer och din gissning. De två första som dras med rätt svar vinner två trisslotter var. 20

MITT ROSLAGEN 22/1-20


ons@mittro.se . F n n a ll ti f d p t s lö p anpassad, högup k c y tr m o åndag kl 12 s s m t ra s a re n e e v s le a l d a n ri a te h Annonsma vara tidningen till te s å m , n o ti a k ifi c ag. Färgprofil e d s p s g l in n n e iv t a tg s u s a re p n fö a r Material st kl 12 tre daga a n e s s a n m lä in l a teri färdigt annonsma

ill t S I T A R G t ! u r s a g a d Dela s n o å p n u mm o k e lj ä t r r o N i ll å h alla hus Årsplan 20

0 2 0 2 R A G N I N UTGIV Februari Januari

v1

Mars

1O 2T

1S

1L

2M

v10

3T

4L

3F

1O

2S

v6

2T

3M

4O

5S

3F

4T

5T

6M

5O

6F

7T

v2

6T

7L

8O

7F

8S

8L

9M

v11

10 F

9S

v7

10 T

11 L

10 M

11 O

12 S

11 T

12 T

13 M

11 L

12 O

13 F

14 T

12 S

v3

13 T

14 L

15 O

15 S

v12

16 T

18 L

19 S

20 M

21 T 22 O 23 T

D 5/2 4L E M CH ÄVEN 5S O N M Å F6 R NING MAR 7 T TGIV U AM H 8O T S Ö MUN 9T I M O K 10 F

14 F

15 L

16 M

16 S

v8

17 T

17 M

18 T

18 L

19 O

19 S

v4

20 T

13 M 14 T 15 O 16 T 17 F

18 O

19 T

20 F

21 L

22 S

v13

21 F

22 L

23 M

23 S

v9

24 T

24 M

25 T

25 L

26 O

26 S

v5

27 T

21 T 22 O 23 T 24 F

}

27 M 28 T 29 O 30 T 31 F

Juli

DELAS 2829 FL UT TILL FRITIDSBOENDE!

17 F

20 M

9T

24 F

25 L

26 S

27 M

28 T 29 O 30 T

25 O

26 T

27 F

28 L

29 S

v14

30 M 31 T

Augusti

September

1T

1T

2F

3L

1L

2O

1O

2S

4S

2T

3M

v32

3T 4F

5

3F

4T

5L

6

4L

5O

6S

7

5S

6T

6M

v28

7M

v37

7F

8T

9

7T

8L

9O

10

8O

9S

10 T

11

9T

10 M

v33

12

10 F

11 T

12 L

1

11 L

12 O

13 S

1

12 S

v29

13 T

14 M

v38

15 T

1

15 L

16 O

1

16 S

17 M

18 F

18 T

18 L

19 O

19 S

v30

20 T

13 M 14 T 15 O 16 T 17 F

14 F

21 F

22 L

23 S

24 M

25 T

25 L

26 O

26 S

v31

27 T

20 M 21 T 22 O 23 T 24 F

27 M 28 T 29 O 30 T 31 F

28 F

29 L

30 S

31 M

Vill du också synas i Mitt Roslagen? 11 F

Kontakta: v34 17 T Wilhelmina Eriksson, 20 S 072-168 792192 eller M Cippe Carlstedt, 22 T O 2379 072-168 91 T 19 L

24

v35

25 F

8

1

v39

26 L

27 S

28 M

v40

29 T

30 O

v36

www.alm


Korsord UTGÅR REGISSÖREN FRÅN

DIGER

I NULÄGET

Varje vecka finns det ett kryss att lösa i Mitt Roslagen. Rätt lösning på korsord hittar du på mittro.se ÄR BARON

I KINAFILOSOFI

DOKTOR I BONDFILMERNA

KID PÅ HAL IS

FALLA KLUMPIGT

PRÖVNING

FÄST MINDRE PROMEVID SMUTNERA BOTTEN SIG

OCKSÅ OCKSÅ

FESTA

BUSKVIRKE

SOLDAT BALJAN

HÖG BOLL BRORSON

KAN VÄCKAS PERSPIRERA

NEDFALL

ARBETA

SMIL UPPKOPPLAD LEDAD DEL

SÄNDA I ETERN

INTE STORT

RÄCKA

FÄRDAS MED VINDKRAFT

MAKTHAVARE

INDISK DEL

LJUS DEL AV DYGN

HÖJT E

RUTIN VALVET

GOJA PÅ SYDÖN INTE

KILOVOLT

KRAN DUGGA TÄTT MOTTAGARE

TAR MAN PÅ SIG

FÖRSÖKT FÖRMÅ

BORDSBÖN BAKOM FASAD

BERÖMMELSEN HAR MAN SEGEL SPETÄLSKAN

KÄNNER MATTA

FÖRE ABEBA KAN TAS I KAR PÅ ÅSTRAND?

MUSSES HUND

BEHÖVER UTMATTAD KOMMA SAMS

RÖSTAR RÖTT

LUKAS

BOENDETYP

HÖLL TYST

HÖRS ALDRIG EN MEN MÅNGA

VÄLGÖRARE

ÅLAT

ÄR KÄND MAN PÅ ROBERTO ANNAN RUFFIGA ORT

STIL

MÅL VI BRUKAR

I VISS LÖSNING RN

OMRÅDE MED TRÄD SMÅLE

SÄGER DEN SOM VILL

KRÄM

INTOGS

KLAFFA

FINNS I BILD NATTMÖSSETAL

SOM SLAVAR

BÄR MED MÖDA

SKYDD

BILDAR DAMM

OFTA 4 I SYMFONI

BRÄCKLIGA SPRIDER LUKT

GJORDE IKAROS?

MOTTOG

TILL HÖGER I MITTEN

RIGID

SKAKIGT TRÄD

RÅKAS

SMUTS HAR KAVALLERIST

AVLÄGSNANDE ROVFÅGEL

ÄTS I ASIEN BÄRA

BANKA

FLYGER I LUFTEN

LÄGENHET

DISTRAHERA

GÅ MISTE OM HAR SIN SKUTA BÖNEORD

LÅNGSMAL FISK

SIFFRA I NORRLAND

GJORDE MYGG

MYRGIFT

PIGG BRYTER NED

KLOCKAN HÄRSKARE MODERNA

OMVÄND BILD DRYGT 3 SKRIKER LITE

SMALT

MINNESFÖRLUST

6

6 9

4

8

3 7

4

2

5

8 5

4

9

5 3

LÄTT

9

5

8

5

4

5

5

2 1

6

6

9

4

1

1

8 2

8

1 6

4 ©Bulls © Bulls

MEDEL

2

1

5

7

3

8

7

4

9

7

8

3 4

8 8 ©Bulls © Bulls

3 8

9 6 5 SVÅRT

3

6 1

5

4 7

2

5

2

9 8

6

4

1 7

6

4

5

9

6

3

RETSAMMA

2

5

3 4

MINSKA

ÄTER AS

LÖFTENA

SUDOKU

SOM EN ASK

UPPDATERA

SER NED PÅ

22

DYNA PÅ AXEL

HETSAR UPP

TRÄDKANTAD GATA

RÄDDAT

JOBBAR LEDSITTER I MED SJUKA ÅKOMMA VÄGGEN

GER STRÖM

EN VISS VARG

BÖNETORN ROMSEXA

SNARAN

DE SOM ELEVEN MÅSTE VÄLJA

©Bulls

AREALER

MATROTEN

BLÖTT

DE BETALAS ÅTER

SANDIG SPORT

VARM PERIOD

TROSMODELL

DE ÄR HÖGST I LEK

KAVATA

ATMOSFÄR

PLANTERA

HEMMA

6 1

5 4

1

2 7 ©Bulls © Bulls

MITT ROSLAGEN 22/1-20


Födelsedagar

Annonsera på familje­sidan – gratis! Skicka din hälsning på familj@mittro.se

Minnesord ARNE PETTERSSON, Rådmansö, har avlidit, 97 år. – Vi hade det knapert hemma, men vi klarade oss, berättar Arne vid en intervju jag fick göra med honom 2015 - då 93 år. Arne kom till studion från en förmiddag med Bridgeklubben. Minnet kristallklart. Härlig berättare. Glimten i ögat. Tacksam över många friska år. Rösten finns bevarad i Radio Roslagens arkiv.

ALLT BÖRJADE hemma i Grattis på födelsedagen världens bästa mormor och mamma Heidi önskar Elliot och Malin!

Grattis Stefan på födelsedagen . Önskar Cippe

GRATTIS Kenneth på din födelsedag den 25:e jan önskar Mina, Fredde, Matte, Siken, Johan K, Henke.

Grattis på födelsedagen den 22 januari världens bästa Morbror, Micke, önskar Elliot!

Stort grattis min fina syster Susanne på din födelse­dag den 23:e jan, önskar lillasyster Cissi

Den 24 januari önskar vi dig Elliot ett stort Grattis på din 6-årsdag! Kramar från Mamma, Fredrik, Adam, Cornelia, Fiasko och Nemo.

Hallstaviks Truck & Traktorservice

ter på pensionat. Där fanns tre pensionat, två skomakare, en skräddare, två söm-

UNDER ANDRA världskri-

get var Gräddö stor flottbas. Arne var runt 20 år i början av 1940-talet när Sverige hade kriget runt knutarna. Gick med i Hemvärnet 1940 och fick mausergevär och 20 skarpa skott att ta med hem. Flyktingar kom i stora skaror från andra sidan

Vi finns till för er – dygnet runt. Välkommen in till oss!

s

Östersjön. De flesta hösten 1944. Vid Lerskär stoppade vi en flyktbåt. Då hade jag militär tjänst på båt och fick hjälpa flyktingar till Fejan. Tillsammans med Lottorna, Röda Korset och många andra fick Arne visa kärleksfull solidaritet och gästfrihet. EN OMTYCKT medmännis-

ka har lämnat oss - en riktig rospigg. En röst har tystnat. En uppskattad dialekt har funnit gravens vila. Hemma har jag Arnes berättelser på CD-skiva. Sorg och saknad men också tacksamhet över en lång livsgärning. Vi är många som bevarar Arne i ljusa minnen. Våra tankar går till anhöriga. Tack Arne. BENGT ERICSSON, ESTUNA

- med tiden

s

Leif Eriksson, tel 0175-700 Rimbo21Begravningsbyrå Rimbo Skolväg 15 B, Rimbo www.rimbobegravning.se

För annonsering kontakta Cippe Carlstedt tel 072-168 79 91

Erik, Ove, Robin och Pia

Telefon: 0175-206 41 Mobil: 070-246 56 16

MEDELÅLDERS PLUS av SVEN-BERTIL BÄRNARP

MITT ROSLAGEN 22/1-20

GRÄDDÖ med sommargäs-

merskor, två bagare, två affärer och se´n kom Konsum - då blev det tre – vi är på 1930-talet. Idag – 2015 – finns bara en enda affär på hela Rådmansö (Gräddö). Berättande gick vidare med upptagning av is ur sjöar med sötvatten. Det här är före kylskåpen tid. Isen användes till kylning av matvaror i isskåp (mest på pensionaten) eller kylning av mjölk hos mjölkbönder. Han berättade om tröskning med tröskvandring dragna av två eller fyra hästar.

Rimbo Begravningsbyrå BEGRAVNING FAMILJEJURIDIK HEMBESÖK

ALLA

NÅR HUSHÅLL I NORRTÄLJE KOMMUN

Wilhelmina Eriksson tel 072-168 79 92 för mer info!

Björkö by på Rådmansö. Ett litet hemma med tre kor och en häst. Det lilla jordbruket var delat mellan två bröder – Arnes pappa och farbrodern. -Jag var ensamt barn i vår familj. Arnes berättelse börjar med skolår och ungdomstid. Sex år i skola. -Visst hade vi det knapert, men det gick, berättar Arne. Efter långa och tunga arbetsdagar fanns tid för annat. Lördagar med dans på logar och dansbanor. Natursköna Storholmen vid sjön Erken i Estuna lockade stora skaror med dans till Yngve Stoors Hawaii-kvintett. Fram och tillbaka blev det 7–8 mil med cykel och förstås många danser.

s

Rimbo Begravningsbyrå

s

Rimbo Begravningsbyrå

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

23


A N N O N S

F R Å N

D I N

M O T O R

R O S L A G E N

Därför har privatleasing erövrat Sverige Privatleasing har erövrat den svenska bilmarknaden och i dag är var tredje såld bil i Sverige en privatleasingbil. Med elbilar och hybrider på ingång förutspås privatleasingen nu öka ytterligare. Peugeots produktchef Magnus Norrby berättar hur. – Kort och konkret så har privatleasing varit en framgångssaga för Peugeot. Och nu när vi har elbilar och plug-in hybrider på ingång är det dags för nästa steg, säger Magnus Norrby, produktchef på Peugeot. De senaste åren har privatleasing i Sverige ökat och i dag är var tredje bil som går ut på marknaden privatleasad. – I dag har många människor bestyr i vardagen med familj, jobb och hem. Detta gör

att man blir bekväm och söker lösningar som minimerar besvär i vardagen. Privatleasing är helt enkelt ett smidigt innehav av en bil utan besvären och oron över restvärdet och annat som kommer med att köpa och faktiskt äga en bil, säger Magnus Norrby. Under 2020 lanserar Peugeot elbilarna nya Peugeot e-208 och nya Peugeot e-2008 SUV med upp mot 340 km elektrisk räckvidd. Även plug-in hybrider som nya Peugeot 508 SW och Peugeot 3008 SUV kommer att släppas. – När jag pratar om elbilar med människor är många väldigt nyfikna och intresserade av tekniken men lite osäkra på om de skulle köpa en. Åtminstone nu när det fortfarande känns så nytt. Vi löser detta genom att göra det ännu mer tillgängligt för folket.

»Privatleasing är helt enkelt ett smidigt innehav av en bil utan besvären och oron över restvärdet och annat som kommer med att köpa och faktiskt äga en bil.« Hur menar du då? – Med privatleasing. Säg att du är intresserad av en elbil eller plug-in hybrid, men först kanske för att testa och lära känna innan du köper. Varför inte privatleasa under något år och bekymmersfritt prova tekniken i lugn och ro, säger Magnus Norrby, produktchef för Peugeot och avslutar: – Vi får in mycket frågor och påståenden om att räckvidden på elbilar inte skulle räcka. Vårt svar är alltid: har du egentligen funderat

på hur mycket du kör? Nya Peugeot 3008 SUV Plug-In Hybrid har nästan 6 mils räckvidd på en laddning. Det är en sträcka som de flesta klarar sig på under en vanlig dag med jobb, skola och hem. Tror du oss inte? Okej, då ger vi dig möjligheten att privatleasa en elbil eller plug-in hybrid från Peugeot. Bind inte upp dig längre än nödvändigt och ta reda på själv hur en elbil skulle kunna underlätta din vardag.

Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE www.dinmotorroslagen.se

GEOTSUMMER 508 NYA PEUGEOT NYA PEUGEOT 508 508 NYA YOU? GEOT 508 NYA PEUGEOT NYA PEUGEOT 508YOU? 508 WHAT DRIVES YOU? WHAT DRIVES YOU? WHAT DRIVES YOU? WHAT DRIVES PEUGEOT 208 NYA PEUGEOT NYA PEUGEOT 508YOU? 508 269.900 269.900 GEOT 508 Pris från

kr

Pris från

kr

Pris från 269.900 kr Pris från 269.900 kr WHAT DRIVES YOU? WHAT DRIVES YOU? UNBORING THE FUTURE YOU? I HELGEN ÖPPET HUS IÖPPET HELGEN HUS I HELGEN Pris från 269.900 kr Pris från 269.900 kr I HELGEN ÖPPET HUS IÖPPET HELGEN HUS I HELGEN

I HELGEN

ÖPPET HUS IÖPPET HELGEN HUS I HELGEN

159.900 SVERIGES BILLIGASTE PRIVATLEASINGFrån PER MILkr

från 2.199 Fullutrustade PEUGEOT 208 SIGNATUREPrivatleasing PureTech 82 2.049 kr/mån inkl.kr/mån service MED NÄSTA GENERATION TEKNIK 2.000 MIL/ÅR INGÅR BESTÄLL SOM 100 % ELEKTRISK

i 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gällerPeugeots i 3 år eller nybilsgaranti 100.000 kminklusive det som först Assistance inträffar. gäller Bränsleförbrukning i 3 år eller 100.000 blandad km detkörning: som först NEDC: inträffar. 3,7–5,7 Bränsleförbrukning l/100 km, WLTP: blandad 4,7–7,3 l/100 körning: km. NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 98-131 g/km,CO WLTP: utsläpp 120-161 blandad g/km. körning: För mer NEDC: information 98-131 se g/km, peugeot.se. WLTP: 120-161 Erbjudandet g/km.gäller För mer så information långt lagret räcker. se peugeot.se. Vi reserverar Erbjudandet oss för gäller eventuella så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella 2 an vara extrautrustad. Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gäller i 3 årändringar,avvikelser eller 100.000 km det förstBilen inträffar. Peugeot Privatleasing: avtalstid månader, max 500–9 000 mil beroende på version, garanterat restvärde och fast ränta, inkl. Peugeot Easyserviceavtal. ochsom feltryck. på bilden ändringar,avvikelser kan vara extrautrustad. och feltryck.36 Bilen på bilden kan4vara extrautrustad.

WLTP bränsleförbrukning från 4,1–5,9 l/100 km, CO -utsläpp från 107–134 g/km. NEDC bränsleförbrukning 3,7–4,5 l/100 km, CO -utsläpp från 122–132 g/km. Utsläppsvärdena avser blandad körning och gäller för specificerad grundnivå. Tillval kan komma

Peugeotkm Privatleasing: avtalstid 36 månader, 6 000 mil,körning: garanterat restvärde, inklusive Peugeot Serviceavtal. med kombineras med Peugeot Försäkring. Bränsleförbrukning körning: NEDC: 4,8 l/100 km,l/100 WLTP: l/100l/100 km. km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. 2 NEDC: 2 först i 3 år eller 100.000 det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad Peugeots 3,7–5,7 nybilsgaranti l/100 km, WLTP: inklusive 4,7–7,3 Assistance l/100 km. gällerPeugeots i 3Kan år eller nybilsgaranti 100.000 kminklusive det som Assistance inträffar. gäller Bränsleförbrukning i 3 år eller 100.000 blandad km detkörning: somblandad först NEDC: inträffar. 3,7–5,7 Bränsleförbrukning l/100 km, WLTP: blandad 4,7–7,3 körning: km.5,8–5,9 NEDC: 3,7–5,7 att påverka utsläppsnivån ochErbjudandet förbrukningsnivån. För mer information sekostnaden peugeot.se. Erbjudandet så 120-161 långt lagret räcker. Viinformation reserverar oss för eventuella ändringar, avvikelser och se feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. utsläpp körning: NEDC: 109 g/km, WLTP: 129–131 g/km. Baserat på mil perg/km, år gäller för specifi cerad modell segmentet. Förse mer information se peugeot.se. Vi reserverar oss eventuella ändringar, avvikelser och feltryck. CO2g/km. WLTP: 120-161 För blandad mer information se peugeot.se. gäller så långt lagret CO2 utsläpp räcker. blandad Vi reserverar körning: ossNEDC: förper eventuella 98-131 CO WLTP: utsläpp blandad g/km. körning: Föri mer NEDC: 98-131 g/km, peugeot.se. WLTP: 120-161 Erbjudandet g/km. gäller För mer så information långt lagret räcker. peugeot.se. Vi för reserverar Erbjudandet oss för gäller eventuella så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella * GÄLLER Personbilar, 10+SERVICE 998:-, 5+ SERVICE 1798:-.Kan 2ej kombineras med andra rabatter eller avtal. Drop-in service +250 kr. ** Gäller vid betalning med DNB/Peugot-kortet. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Stockholmsvägen 47,Bilen 761på24 NORRTÄLJE, 0176-155 08 an vara extrautrustad. ändringar,avvikelser och feltryck. Bilen på bilden ändringar,avvikelser kan vara extrautrustad. och feltryck. bilden kan vara extrautrustad. Stockholmsvägen 47, 761 24 Stoc NO

Ordinarie öppettider: mån–fre 7–18, lör 10–15

Ordinarie öppettider: m

Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, 0176-155 08 Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, 0176-155 Öppettider: mån–fre 7–18, lör08 10–15 Öppettider: mån–fre 7–18, lör 10–15 Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, 0176-155 08 www.dinmotorroslagen.se

Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gällerPeugeots i 3 år eller nybilsgaranti 100.000 kminklusive det som först Assistance inträffar. gäller Bränsleförbrukning i 3 år eller 100.000 blandad km detkörning: som först NEDC: inträffar. 3,7–5,7 Bränsleförbrukning l/100 km, WLTP: blandad 4,7–7,3 l/100 körning: km. NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. i 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. www.dinmotorroslagen.se CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 98-131 g/km, CO WLTP: utsläpp 120-161 blandad g/km. körning: För mer NEDC: information 98-131 se g/km, peugeot.se. WLTP: 120-161 Erbjudandet g/km.0176-155 gäller För mer så information långt lagret se peugeot.se. Vi reserverar Erbjudandet oss för gäller eventuella så långtStockholmsvägen lagret räcker. Vi reserverar oss 47, för eventuella www 2 47, 761 24 NORRTÄLJE, 08 räcker. 761 24 Stoc NO WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella Stockholmsvägen ändringar,avvikelser och feltryck. Bilen på bilden ändringar,avvikelser kan vara extrautrustad. och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. an vara extrautrustad. Ordinarie öppettider: mån–fre 7–18, lör 10–15 Ordinarie öppettider: m

www.dinmotorroslagen.se www www.dinmotorroslagen.se NO Öppettider: mån–fre 7–18,Stockholmsvägen lör 10–14 47, 761 24 Stoc Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, 0176-155 08 Ordinarie öppettider: m www.dinmotorroslagen.se Ordinarie öppettider: mån–fre 7–18, lör 10–15 www www.dinmotorroslagen.se


Skolbilaga Onsdag 22/ 1 2020

Hälsa och lärande går hand i hand

Stor på förskolan – liten på skolan

Tillhörighet och samarbete på Rodengymnasiet FOTO: ANDERS SJÖBERG


2

TEMA UTBILDNING – BILAGA I

22/1-20

Peter Ceder, verksamhetschef för centrala barn- och elevhälsan.

Hälsa och lärande går hand i hand Hälsa och lärande går hand i hand. Mår man bra både psykiskt och fysiskt så blir det enklare att lära. Att man får ny kunskap bidrar också till bättre hälsa och välmående. Just detta brinner Peter Ceder, verksamhetschef för centrala barnoch elevhälsan för.

Peter Ceder har en bakgrund inom sjukvård och omsorg, och har bland annat jobbat på Karolinska Universitetssjukhuset. Sedan april, 2018 är han alltså belägen i Norrtälje kommun, där han jobbar som verksamhetschef för centrala barn- och elevhälsan. – Det är väldigt viktigt att vi jobbar förebyggande och hälsofrämjande. Och att få vara en del av att göra det är

faktiskt enormt spännande. Att jobba i den förebyggande delen är en helt annan sak än att jobba i den åtgärdande delen, säger han. I Sverige är den psykiska hälsan sämre än i andra nordiska länder, visar forskningen. Även den fysiska hälsan är utmanad. I dagens samhälle rör sig barnen allt mindre och om man jämför med för 10-15 år sen så har det blivit allt mer stillasittande i vardagen. Detta tror Ceder själv till stor del beror på digitaliseringen. – Jag har funderat rätt mycket personligen på vad skärmtid och sociala medier kommer att betyda för framtiden. Det funderar jag jättemycket på, vad det kommer innebära för föräldrar

men också för barn- och ungdomar, och deras användning av sociala medier och framförallt mobiltelefonen, vad kommer det här ha för effekt i framtiden? säger Peter Ceder. DET ÄR VÄLDIGT VIKTIGT ATT VI JOBBAR FÖREBYGGANDE OCH HÄLSOFRÄMJANDE. OCH ATT FÅ VARA EN DEL AV ATT GÖRA DET ÄR FAKTISKT ENORMT SPÄNNANDE.

Att definiera vad ökande psykisk ohälsa beror på är svårt, men studier visar att ens rutiner i vardagen kan spe-

la in. Skolans värld kan vara tuff och det är mycket som ligger på ens axlar. Ceder menar att om man får en bättre struktur i vardagen underlättar det både för det psykiska och men också fysiska måendet. Det kan tillexempel handla om bättre kost- och sömnhållning. – Vi kan inte påverka alla samhällsfaktorer, men vi kan i alla fall påverka en del. Jag tror att det är jätteviktigt att man pratar med varandra. Det finns faktorer som ger en god psykisk hälsa och det är fysisk aktivitet, god sömn och relationer i verkliga livet. Det gör jättemycket att komma mätt och utvilad till skolan också, säger han. SAGA HARALDSSON

Vi skapar mötesplatser som utvecklar Norrtälje! INSIKTER ∙ ÅSIKTER ∙ SAMTALSKULTUR ∙ ENGAGEMANG ∙ INTRESSE ∙ SAMMANHANG ∙ AKTIVITET Studieförbunden i Norrtälje kommun engagerar varje år var 11:e invånare i studiecirklar och arrangerar kulturprogram med deltagare som fyller alla ståplatser i Norrtälje sportcentrum mer än 199 gånger.


A N N O N S

F R Å N

M O N T E S S O R I

I

N O R R T Ä L J E

Barnen och eleverna i centrum Montessori i Norrtälje driver tre förskolor, Amorinen, Grind och Grossgärdet och två grundskolor, Vigelsjö fk–åk 4 och Gustafslund åk 5–9. Barnen och eleverna i centrum i en förbered miljö På våra förskolor och skolor arbetar vi med pedagogisk inriktning av montessoripedagogik som genomsyras av Maria Montessori och hennes tankar om lärandet och barns utveckling. Med barnen och eleverna i centrum och en för­beredd och inbjudande arbetsmiljö vill vi att barnen och eleverna ska stimuleras till kunskapsinlärning och att lära för livet. Vårt mål är att alla ska växa upp till självständiga, trygga individer som känner: Jag kan! Sann arbetsglädje Varje individ behöver hjälp för att lära sig men var och en måste själv vara aktiv för att kunna tillägna sig kunskapen. Pedagogiken genomsyras av insikten om att barn och elever vill pröva

sig fram och att lära genom egna handlingar givetvis med pedagoger och lärares handledning. Vårt uppdrag i förskola och skola är att utgå ifrån varje individs förutsättningar och behov. Hjälp mig att göra det själv ett är ledord där arbetsglädje, respekt Vårt uppdrag i förskola och skola är att utgå ifrån varje individs förutsättningar och behov. och motivation att lära och utvecklas ingår. På våra förskolor och skolor arbetar eleverna både individuellt och tillsammans. Det ger dem möjlighet att i samråd med pedagoger och lärare välja arbetssätt och att öva sig i att planera, genomföra och utvärdera sitt arbete. I nära kontakt med samhället utanför våra förskolor och skolor får barnen och elev-

18

erna möjlighet att utveckla sin sociala kompetens och med tiden uppleva sig som en aktiv samhällsmedborgare. Hållbar utveckling Det är viktigt att arbeta för en hållbar utveckling och göra medvetna miljöval. Montessori i Norrtäljes satsning på maten beror på ett starkt miljöenga-

gemang. Vi är KRAV-märkta då maten till stor del lagas av KRAV-märkta och närproducerade livsmedel i vårt eget kök. Vi har samarbete med lokala ekologiska livsmedelsproducenter. Vi vill genom den ekologiska maten lära barnen och eleverna vad hållbar utveckling är.

AUGUSTI Ge dig möjligheter! Öppet Hus: SKOLSTART! Är du intresserad av att gå i våra förskolor och skolor?

Du hittar mer information om oss och kan ställ dig i kö på vår hemsida: www.montessoriskolan.nu

SKOLOR Torsdag 23 januari kl 18–19.30 Vigelsjö åk f-4, Vigelsjövägen 1 Gustafslund åk 5-9, Stockholmsvägen 18 FÖRSKOLOR Lördag 14 mars, kl 12–15. Amorinen, Gjuterivägen 45 Grind, Grindvägen 14 C Grossgärdet, Frötunagatan 16

Välkommen till Jordens Skola! Vi har förskola och skola från förskoleklass till årskurs 6 En friskola på kristen grund • • • • • Baldersbåge 2, 761 54 Norrtälje www.pysslingen.se jordens.skola@pysslingen.se

Naturvetenskap Samhällsvetenskap Gymnasieboende Elever från hela Sverige Profilval: körsång, internationell ekonomi, ledarskap och volleyboll

www.ekebyholm.se | 0175-754500


4

TEMA UTBILDNING – BILAGA I

22/1-20

Camilla Petterson, Katherine Berg och Jonas Gustafsson. Foto: Pove Persson

Tillhörighet och samarbete På Rodengymnasiet i Norrtälje jobbar alla tillsammans som ett team. Det finns 15 program och Katherine Berg, Camilla Petterson och Jonas Gustafsson är tre av fyra programrektorer som arbetar på skolan.

Det som kännetecknar Rodengymnasiet är just känslan av tillhörighet och samarbete. Under en dag kan man som programrektor träffa upp mot ett 20-tal elever och kanske ett tiotal lärare. – Det är världens bästa jobb att få jobba med ungdomar, säger Katherine Berg, programrektor för El och energi, Ekonomi, Handels och administration och Samhällsvetenskap internationell. – När man kan stötta en lärare i den pedagogiska vardagen med eleven och vara ett stöd för lärarna i deras pedagogiska verksamhet, att få skapa förutsättningar för att de ska kunna arbeta under god miljö, och att man

då ser att det ger resultat, det blir det en stor tillfredställelse, säger Jonas Gustafsson programrektor för Estet, Fordon och Transport och Teknik. På Rodengymnasiet går det cirka 1200 elever. För att eleverna ska få en så bra skolgång som möjligt är det viktigt att man ser till elevernas bästa, och förmedlar en trygghet. Där spelar lärarna en stor roll, detta är något som lärarna på Rodengymnasiet är väldigt bra på. – Våra lärare är oerhört proffsiga, de är väldigt kunniga och pålästa inom sina ämnen och de jobbar hårt för att skapa relationer med sina elever. Vi genomför också flera enkäter där eleverna själva får vara med och tycka till om sin skolgång. Vi tror på att det är viktigt att visa hänsyn till eleven och lyssna på deras önskemål och se till deras behov, säger Katherine Berg. På Rodengymnasiet erbjuds också eleverna olika studieresor, de har bland annat åkt till

VI TROR PÅ ATT DET ÄR VIKTIGT ATT VISA HÄNSYN TILL ELEVEN OCH LYSSNA PÅ DERAS ÖNSKEMÅL OCH SE TILL DERAS BEHOV.

Storbritannien, Frankrike och ska snart åka till Italien. Resorna kan vara allt från rena studieresor till utbyten med andra internationella skolor. Det har också startats ett projekt som heter intraprenörsskap Silicon Valley, vilket innebär att en grupp elever och lärare får fördjupa sig mer inom teknikens värld genom sammarbeten med olika företag i kommunen, samt en resa till Silicon Valley. Eleverna har också möjlighet till att välja ett individuellt val, som då kan vara till exempel fotboll eller yoga. Det bedrivs också Ung Företagsamhet, vilket innebär att man under sista året kan starta upp ett företag. – Det är viktigt att det finns en hög kvalité på utbildningen och att eleverna har en bra relation till rektorer och lärare, säger Camilla Pettersson, programrektor för Bygg- och anläggning, IM-programmen, Restaurang och Livsmedel och elevhälsan. SAGA HARALDSSON

Samhällets framtid formateras i skolan Skolan är en komplex värld, men det är också vår framtid. Det är i skolan som vi formaterar samhällets framtid i form av barnen. Tydlig och rak så kan man beskriva Norrtälje kommuns nya verksamhetschef för grundskolan, Johan Kant.

Johan Kant, verksamhetschef för kommunens grundskolor. Foto: Pove Persson

I september 2019 började Johan på sin nya post som verksamhetschef, efter 20 år i branschen i samma kommun, Haninge, kände han att det var dags för något nytt. Då dök det upp ett erbjudande om att börja jobba i Norrtälje kommun. – Uppdraget jag fick var att rent

pedagogiskt lyfta kommunen, och det tyckte jag lät intressant, säger Johan Kant. Johan Kant har länge varit engagerad i frågor som rör elever och skola. Hans intresse för skolan började när han inte visste vad han ville bli. Han tänkte då att lärare skulle vara ett bra val, han ville nämligen förändra elevernas syn på skolan. – Jag upptäckte att det fanns enorma brister, i egentligen alla delar i skolan. Jag blev intresserad av vad det här berodde på. Då skapades det ett engagemang för att ta reda på om man kan få alla elever att lyckas i skolan. Jag hade gett mig fan på att

jag skulle lyckas med det här, och det gjorde jag till nästan 100%, säger han. JAG UPPTÄCKTE ATT DET FANNS ENORMA BRISTER, I EGENTLIGEN ALLA DELAR I SKOLAN.

Idag är det många elever som inte går ut nian med fullständiga betyg, hoppar av gymnasiet och så vidare. Kant tror att detta beror på fler olika saker, men en faktor som han lyfter fram är det finns brister inom skolsystemet.


TEMA UTBILDNING – BILAGA I

22/1-20

AT T KLARA STEGET

Från stor på förskolan till liten på skolan

– En orsak är att vi har väldigt dåligt styrdokument, det vill säga att läroplanen är dålig, vi har en dålig lärarutbildning, vi har ett skolverk som inte funkar. Allt grundar sig egentligen i otydlighet. Idag ska lärarna vara allt, de ska vara kuratorer, de ska lösa konflikter och ta på sig ansvar som de inte är utbildade för, säger han. 2009 startade han upp en skolblogg som nu har växt. Idén om bloggen låg hans fru bakom. Johan hade flertalet gånger skickat in insändare om hans missnöje kring saker som inte funkade i skolan. Tillslut sa hans fru till honom att han borde starta upp en blogg så. – Då tänkte jag, nej det där har jag inte tid med, men tillslut var jag

dags för

skolval.

Hopp och lek, skratt, tårar och ett livslångt lärande. Det är vad barnen ska känna när de kommer till förskolan, det är där de får grunden för att sen ta sig vidare i livet. – Barnen är det viktigaste som finns, och barnen är vår framtid, säger Helen Osbeck verksamhetschef för förskolan i Norrtälje Kommun.

Helen Osbeck har jobbat som verksamhetschef i tre och ett halvt år. Anledningen till att hon valde det här yrket var för att hon brinner för att få vara med och utveckla verksamheten i förskolan så att det blir till barnens bästa. – Vi har två delar, dels har vi ett uppdrag att förskolan är det första steget i utbildningsväsendet, det vill säga att barn ska inhämta och utveckla kunskaper. Det andra är att vi ska förmedla och förankra de mänskliga rättigheterna, och allmän syn på varandra. Jag tänker att det är det förskolan ska förhålla sig till, att fostra morgondagens framtid, säger Osbeck. Demokrati och delaktighet är en viktig faktor i förskolans verksamhet, och Helen menar att det är viktigt att pedagogerna från början har en sådan inriktning i deras arbete kring lärandet. Pedagogerna ska också förhålla sig till den nya läroplanen. I den finns det parametrar som ska följas, däribland vad barnen har rätt till för att få en grund för att bli en god samhällsmedborgare. Hon säger att det är viktigt för barnen att de blir indelade i små grupper där de kan få synas och höras och att varje pedagog ser varje barn. – De här barnen ska ju vara hos oss hela dagarna, vilket innebär att vi har en hel dag på oss att jobba med de här frågorna. Då är det också viktigt att man tar vara på de här stunderna med barnen, tillexempel vid en måltid. Att man då pratar om vikten av vänta på

Nu är det

Helen Osbeck verksamhetschef för förskolan i Norrtälje Kommun.

VI SKA FÖRMEDLA OCH FÖRANKRA DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA, OCH ALLMÄN SYN PÅ VARANDRA.

sin tur, att prata om hur matsituationen ser ut i världen och så vidare, säger hon. För att barnen ska vara så förberedda som möjligt inför skolstarten så är det viktigt att pedagogerna är närvarande. För att uppfylla läroplansmålen, jobbas det också mycket med barnens lek– och lärmiljöer, detta för att ge barnen så bra förutsättningar som möjligt. Det är något som Helen tycker fungerar väldigt bra i Norrtälje Kommun och hon tycker också att barnen är väl förberedda när de kommer till skolan sen. – Vår målsättning är att vi ska lägga en grund, för att barnen när de kommer till skolan ska kunna tänka själv, kunna ha olika perspektiv och ska kunna våga prova och försöka. Vi jobbar också jättemycket med att de ska få bättre självkänsla. Vi jobbar med att barnen ska klara steget från stor på förskolan, till liten på skolan, förklarar SAGA HARALDSSON Osbeck. tvungen att göra det. Det var väl ett sätt att få ut min frustration. Sen har den blivit en kanal för att förmedla det som brister i skolan, säger Johan Kant. Nu ska Johan arbeta för att kommunen ska utvecklas och bli en så bra kommun som möjligt när det kommer till skolans värld. – Jag tänker att jag, tillsammans med mitt team ska se till att skapa bra arbetsförhållanden för rektorer, lärare och skolpersonal, vi ska få rutiner att vi gör likadant, vi ska sätta fokus på kunskap och se till att eleverna lyckas, vi ska få ner elevfrånvaron och att allt det här ska bidra till att Norrtälje Kommun blir en jättebra skolkommun, avslutar han. SAGA HARALDSSON

Har du ett barn som ska börja förskoleklass eller årskurs 7 hösten 2020? Alla elever har rätt att välja mellan alla kommunala och fristående skolor i Norrtälje kommun. Elev som inte gör något val eller som inte kan erbjudas plats i vald skola är garanterad plats i en kommunal skola. Det går att göra minst ett och max fem önskemål om skola. Tänk på att önskemålet av skola kan påverka rätten till skolskjuts. Det är viktigt att båda vårdnadshavarna godkänner önskemålet om skola. E-tjänsten för vårdnadshavare kommer vara öppen för skolval mellan 16 januari – 6 februari 2020.

Läs mer på norrtalje.se/skolval


6

TEMA UTBILDNING – BILAGA I

Vill du… att ditt barn ska få gå i en liten skola med stora möjligheter?

Förskolan i Bullerbymiljö – Gräddö 0176-409 77 • Viktoriagarden@hotmail.com

Öppet Hus 28/1 2020 kl 17–18

Låt Skärsta Friskola bli ditt val i skolvalet 2020!

Vid Balderskolan i Norrtälje finns grundsärskola och gymnasiesärskola. Vi välkomnar alla elever som tas emot i särskolan. Hos oss finns: Vid Balderskolan i Norrtälje finns grundsärskola och gymnasie-

Vid Balderskolan i Norrtälje finnssom grundsärskola gymnasie• Hög specialpedagogisk särskola. Vi kompetens välkomnar alla elever tas emot i och särskolan. särskola.VVii välkomnar alla elever som tas emot i särskolan.

Hos oss finns: har l ediga • Hög personaltäthet plafinns: Hos oss tser • Hög specialpedagogisk EN LITEN SKOLA MÖJLIGHETER fråkompetens • Små grupper hö specialpedagogisk Vn • Hög EN MED LITENSTORA SKOLA MED STORA MÖJLIGHETER Villskola du få enoch inblick i h kompetens vår villi vår verksamhet,

en på Blir du nyfiken på vår skola och vill

EN LITEN SKOLA MED STORA MÖJLIGHETER personalen av den en på vårträffa skola och vill eller känna och se besöka oss och se dig besökakomma oss och dig härliga besöka oss ochatmosfären? se dig omkring ärhit duÖppet välkommen Kom till skolans Hus denhit 28/1 r du välkommen är du välkommen hit 2020 kl 17–18. Eller kontakta oss på 15 januari 2018 telefonnumret 070-2732784. januari 2018 januari 2018

Då har vi öppet hus ar vi öppet hus ar vi öppet Läs husmer om oss på: www.skarstafriskola.net Kl: 16.00-18.00 16.00-18.00 16.00-18.00 Välkommen! Välkommen!

22/1-20

stterm • Hög personaltäthet i

ar led iga p f r ån ö stterm • Små grupper inen • och Anpassade lokaler 2020 • Trygghet, glädje respekt • Anpassade lokaler

nenlatser • 2 Hög 02personaltäthet • Anpassade lokaler 0 • Små grupper h • Trygghet, glädje och respekt

• Trygghet, glädje och respekt • Direkt närhet till naturen

Vi har ledig a platser från hösttermin en 2020

• Direkt närhet till naturen • Direkt närhet till naturen

Vi erbjuder också förskola, fritidshem och korttidstillsyn Vi erbjuder också fritidshem och korttidstillsyn Vi förskola, erbjuder också förskola, fritidshem och korttidstillsyn

Rektor Carina Köhl, 073-356 33 27, carina.kohl@up.se • www.up.se/balderskolan • 0176-153 90

Rektor Carina Köhl, 073-356 33 27, carina.kohl@up.se • www.up.se/balderskolan • 0176-153 90

älkommen!

DAGS ATT VÄLJA GYMNASIUM VÄLKOMMEN TILL OSS! VÄLKOMMEN TILL OSS! www.skarstafriskola.net www.skarstafriskola.net VÄLKOMMEN TILL0175OSS!213 50 0175- 213 50

VI ERBJUDER www.skarstafriskola.net • Teknikprogrammet 0175- 213 50 • El- och energiprogrammet • Naturbruksprogrammet • VVS- och fastighetsprogrammet • Introduktionsprogram

PROVA-PÅ-DAG 28/1 (anmälan via info@teknikgymnasiet.se)

ÖPPET HUS 22/4 16–19 www.teknikgymnasiet.se


TEMA UTBILDNING – BILAGA I

22/1-20

Jenny Nordström, tidigare verksamhetschef för gymnasiet och rektor på Rodengymnasiet, är nytillträdd förvaltningsdirektör för barn- och utbildningsförvaltningen. Foto: Pove Persson

Vill skapa en attraktiv organisation NORRTÄLJE. Jenny Nordström är nytillträdd förvaltningsdirektör för barn- och utbildningsförvaltningen. Hon har en klar bild av vad hon vill. Bland annat skapa en organisation med medskapande medarbetare. – Vi ska attrahera arbetstagare och behålla dem i organisationen, säger hon.

Barn- och utbildningskontoret har ett övergripande ansvarar för all utbildningsverksamhet i kommunen, oavsett om det är fristående eller kommunala förskolor eller skolor som barnen och eleverna är i. Det är förskola, grundskola, fritidshem, särskola, gymnasium och vuxenutbildning. Det handlar om cirka 11 000 barn och elever. Totalt har organisationen 2 150 medarbetare. – Vi har en väldigt personalintensiv verksamhet, säger Jenny Nordström. Och jag vill att alla ska kunna vara med och utveckla och utvecklas i organisationen. Och då gäller det för oss i ledningen att skapa förutsättningar för det genom att hela tiden vara i kontakt med politikerna, om att bygga tillit åt båda håll.

För att få koll på organisationen och allt som händer i den behövs ett systematiskt kvalitetsarbete. – Där ingår det att alla medarbetare ger input. Så att vi i ledningen kan få klart för oss vilka aktiviteter vi ska sätta in och sedan gå igenom vilka resultat vi får, säger Jenny Nordström. Att bli en organisation som attraherar arbetstagare – och sedan lyckas behålla dem, att få långsiktighet på alla nivåer, är en nyckel, menar Jenny. – Ja. Och det är en stor utmaning. Inte bara här utan i hela riket, när det gäller bland annat lärare. Hur ska ni lösa det? – Bland annat tror jag vi måste bli bättre på att lyfta fram allt som är positivt i skolan. Och inte låta bilden som oftast tar plats i media får stå oemotsagd. Visst finns det problem i skolan, men det är också väldigt mycket som är positivt, säger Jenny Nordström. Hur är läget i kommunens skolor och förskolor nu? – Jag tycker att det fungerar bra över-

lag. Behoven är outtömliga, resurserna begränsade. Det gäller för oss att bli duktiga på att fördela resurserna. Samtidigt ska vi nog inte inbilla oss att vi när ända fram överallt. Jag tror inte det är möjligt. Det är en föränderlig värld vi lever i. Men strävan är självklart att hela tiden bli så bra det bara går och arbeta för en likvärdig skola. VI MÅSTE BLI BÄTTRE PÅ ATT LYFTA FRAM ALLT SOM ÄR POSITIVT I SKOLAN. OCH INTE LÅTA BILDEN SOM OFTAST TAR PLATS I MEDIA FÅR STÅ OEMOTSAGD.

Vilka är de största utmaningarna? – Vi är en till ytan väldigt stor kommun, med både stora och små skolor. Det är en utmaning. Men vi är bra på att sätta in snabba resurser när det krävs oavsett var och jag tycker också att vi i nästa steg är bra på det långsiktiga arbetet. Det kan

handla om att vi lär oss av det vi gjort och därmed kan jobba förebyggande. Vad är du mest stolt över i den organisation du precis tagit över? – Det är alla medarbetare, de är alla en fantastisk kraft och tillgång. Och sedan våra barn och elever och engagerade vårdnadshavare. Jag tycker vi ska vara stolta över det arbete vi gör tillsammans. Hur är du som ledare? – Jag försöker ha ett hållbart ledarskap. Jag är ingen förvaltare utan mer en utvecklare. Jag ser mig som utvecklingsbenägen, nyfiken, gillar att jobba med människor. Och jag är modig. Det måste man vara för att ta ett sådant här ansvarsfullt jobb. – Jag vill jobba för att Norrtälje blir en föregångskommun där vi jobbar tillsammans med politikerna. Det är inget man gör över en natt? – Nej, men min plan är att vara här länge, avslutar Jenny Nordström och ler. Apropå hållbart ledarskap. POVE PERSSON


Så här är det hos oss la a n u m m o k n e d r ler ö f g e r lr e j e n s i l iv t r t k i h R c o s g in n d r so n la o k s d n u gr n där alla ka

ldag r jö och sko il lm o k möjligt efte s r n ä e t e a d p t a g k s så lån r är att s ringar sin ningsregle a som tillb ch utveckla ll o rd a o r ra s fö lä n a la jö n il o n regler. m sk s för att ku s ordnings am arbets a s n Syftet med iv iv la o tr tr k h n s c e r o e a lj trygga r och fö att skap känna sig llas ansvar att du förstå a t r g ti ä t ik e v t D e . a lan är d sin förmåg elev på sko m o S . n la o dag i sk lighet. yn och vän s n t språk ä h m o n ge er ett vårda ra d d n n ä v ra n a a v G r h IN c ORDN ande o respekt fö ligt uppträd v kolan visar e s tr å lan, tt p e r lla a A • h vi h nal på sko c o o rs e ra p d r n lle ra på va elever e • Vi hälsar d av andra h könsord. lju c o in r r a la m e o p r eller s utan svord bilder, filma te in u d r ta • Som elev nnande. r hela utan godkä rmiljö unde lä h c o lo h trygg sk E en lugn oc H LÄRAND ll C ti O ra O R id b IE aterial tt STUD rätt arbetsm sttid. rar du för a a a ra v h s h n h c a c o o v d le d ti • Som e förbered r lektions oner, vara detta gälle ti , k n le e g a a in ld d o ll om sk mma i tid ti kan göras o k g u ta d n a a d k n s agen. U mna in • Som elev under skold erna ska lä v n le fo E le . e . s v ilt ig ö b d h med det be te din mo re anser att änder du in ra v lä n a g v ri a le v e s • Som tionsan gen. tor eller lek hela skolda r lle e l e d rektor, men r de elefoner un else med sina mobilt renskomm e v ö i G e Y d T n K s för lära ITALA VER a använda k DE AV DIG s N m A o D s N g Ä V AN r verkty ch iPads ä • Datorer o nds. rare. r/iPad anvä to a d in d r u ansvariga lä arig för h är du ansv v le s. e m o S • ch utomhu o s u h m o ö, både in kolans milj s r fö T r E a v H s saker. M an AKTSA och andras u till att ta d a r n g ra e id a b in v skolans, d • Som ele ktsam om a u d r ä v lla som • Som ele otika) för a rk a n h c o r igarette K/ GODIS alkohol, e-c SAMT LÄS , s R u E n G s O r, R e D tt lan. cigare TOBAK/ gfri (tobak, nande i sko e. ro lik d d r rå r lle ä m e o n k s la s n o lä • Sk skola godis, lan och på tuggummi, v a g in vistas i sko ljn ä on förs te ske någ • Det ska in kolan. ler även i s g re R E h L c o G r E a R g H följas upp elever och mhällets la a LAGAR OC s S r av skolans T nisation. lle E an ä L ga rk g L or ve h r Ä ed rm het oc sregle SAMH g in betas unde n verksam n ar si l ut til rd a o er sk gl e s olan ående re olenhet. D ssa ovanst för varje sk • Utöver sk het att anpa ingsregler r man möjlig t finnas ordn 5§) ska de a skolan ha 800; 5 kap den enskild gen (2010: r läsår. På la pe gler. ol re sk ng el t gå vs lig En st en - och tri olenhet min s ordnings på varje sk om skolan ar ut sl be ktor Skolans re


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.