Mitt Roslagen 6/11 2019

Page 1

SID 4–5 © Akuten i Norrtälje har kortaste väntetiden i länet © Ny konkurrent för bostadsannonsering © Bråk på busstationen

”Det här är livsluft för mig, det håller mig pigg. ” BERIT ANDERSSON, 90 ÅR, HÅLLER IGÅNG VALSKVARNEN I EDSBRO.

L OK A LPRODUCER A D G R ATI S TIDNING! NOR RTÄ L JE • R IMB O • H A LL S TAV IK • VÄ DDÖ

kning! Totaltäc

4 31S9H1 ÅLL

SID 16

ONSDAG 6/11 2019

HU

Krafttag mot skarv – hälften ska bort ROSLAGEN Efter många år av stadigt växande skarvstam i skärgården, ska det till krafttag. På tio år ska antalet skarvar halveras. Länsstyrelsen i Stockholms län har efter ett års arbete lagt fram ett förslag till förvaltningsplan för skarv. SIDAN 6

Rådmansö kyrka bjuder på konsert RÅDMANSÖ Rådmansö kyrka fyller 200 år i år och nu ska församlingen bjudas på musikverket Förklädd gud. – Det är ett sätt för oss att bjuda tillbaka till folket, säger Jakob Bäcklund, församlingsherde, präst, i Rådmansö-Frötuna församling.

SIDAN 23

FLER EVENEMANG I KALENDERN Från och med i detta nummer av Mitt Roslagen publiceras samtliga evenemang som anordnas i biblioteken i kommunen och i Norrtälje konsthall. Detta genom ett samarbete mellan kommunens kultur- och fritidskontor och Mitt Roslagen. SIDAN 11

Samlar pengar för diabetesforskningen NORRTÄLJE Diabetessjuke Jimmy Karlsson gör hellre saker än tittar på. Helt privat har han samlat in cirka 300 000 kronor på tre år till diabetesforskningen. Och mer ska det bli. På lördag går årets diabetespromenad i Norrtälje. – Vi var 200 personer i fjol. Jag hoppas på ännu fler i år, säger Norrtäljekillen.

SIDAN 14

Rimbo var sig likt Rimbos mycket duktige Robin Devall var en av lagets absolut bästa spelare i förlustmatchen mot Hammarby. Foto: Anders Sjöberg

© RIMBO Rimbo HK har inlett seriespelet i allsvenskan i handboll blandat. Minst sagt. Men märkligt vore det väl annars? Det är ju just Rimbo HK vi talar om. Detta charmiga, svängiga lag som vägrar släppa greppet om platsen på elitnivå i svensk handboll. Mitt Roslagen gick på länsderbyt mot Hammarby för en vecka sedan, med närmare 800 personer på läktaren – och allt var sig likt. SID 20–21

SATSNINGEN FORTSÄTTER!

2020

KOMMER

ÄVEN UT I

ÖSTHAMMAR – BOKA ANNONS REDAN NU! CIPPE CARLSTEDT, 072-168 79 91 WILHELMINA ERIKSSON, 072-168 79 92


Krönika

Mitt Roslagen ökar sin upplaga – men när blir man en läsare? När kan du då som annonsör vara helt sä­ ker på att den läsaren sett just din annons? Aldrig. Om du då inte kollar med varje fak­ tisk läsare, alltså inte de potentiella läsarna. Vi på Mitt Roslagen skulle till våra nuva­ rande annonsörer, och potentiella sådana, hävda av vi har över 60 000 läsare varje num­ mer. För det är väl inte en orimlig gissning, GISSNING, att två personer i snitt i varje hushåll läser den? Men det skulle vi aldrig göra.

HEJ KÄRA LÄSARE! Vad glad jag blir att du

NÄR HAR MAN KVALIFICERAT SIG SOM LÄSARE? NÄR RÄKNAS MAN SOM EN I DET SOM SEDAN BLIR ETT SÄLJARGUMENT TILL ANNONSÖRERNA?

läser vår tidning. Mitt Roslagen har ju i skri­ vande stund en rejäl upplaga, 31 914 (samtli­ ga fasta hushåll i Norrtälje kommun), något vi med stolthet använder i vår marknads­ föring. Och det är en siffra som snart ökar till 43 203 (mer om det i slutet av krönikan) Men hur många läsare når vi? Och när kan man anses vara en läsare? Jag ställer frågorna eftersom allt fler tid­ ningar som rasar i upplaga börjar marknads­ föra hur många läsare de har. I sig kan väl det vara mer intressant, men, som sagt, vad är en läsare? När blir man en sådan? När kan man räknas?

VI BERÄTTAR HELLRE med hundraprocen­

tig ärlighet hur många hushåll vår tidning delas ut till, sedan kan var och en få gissa hur många läsare vi har. För det är en uppskattad siffra. Och där­ för en smula ohederligt. När vi ändå är inne på hur många hus­ håll Mitt Roslagen når, alltså hur stor upp­ laga som når en brevlåda: i det här numret berättar vi nyheten att vår tidning i februa­ ri nästa år firar ett år genom att börja delas ut även i Östhammars kommun.

MÅNGA VILL ALLTSÅ inte längre prata upp­

laga när det gäller papperstidning (alltså den form som de flesta lokaltidningskunder fort­ farande efterfrågar), framför allt om den ra­ sat ned under, säg, 10 000, i en region som har, säg, nästan 32 000 hushåll. Men det må möjligen så vara eftersom man ju kan trycka en upplaga på 100 000 och kasta alla utom 10 000, även om lön­ samheten i den affären kan diskuteras. Då har man ju i alla falla en grym upplaga, men få potentiella läsare – och väldigt oklart hur många faktiska, eller hur? Det är ju MÖJLIGT att alla som ser eller kommer i kontakt med en tidning och är medvetna om det kan räknas som ”en läsare”.

En fantastisk utveckling som möjliggjorts och möjliggörs av er annonsörer. VI FORTSÄTTER ATT satsa friskt, glatt och

med ärliga, tydliga och kontrollerbara siff­ ror för att göra en så bra, underhållande och relevant tidning som möjligt för er annon­ sörer och er läsare, faktiska och potentiella. 43 203 i upplaga från och med februari. Vi fortsätter vårt arbete med att bli hela Roslagens gratistidning. Ni är alla varmt välkomna att följa med på den resan!

VÅR TIDNING KOMMER att delas ut

till 43 203 brevlådor varje nummer. Alltså, möjligen lågt räknat, GISSNINGSVIS, drygt 86 000 potentiella läsare. Varje nummer.

MEN FÖR TREDJE gången, när har man kva­

lificerat sig som läsare? När räknas man som en i det som sedan blir ett säljargument till annonsörerna? När man sett tidningen i ett ställ på McDonalds eller på busstationen och läst en rubrik på förstasidan? När man slag­ it upp och ögnat igenom ett första uppslag? När man läst en artikel? När man läst tre? Eller först när man bläddrat och läst en del, och sett, varje sida? För det är ju först i det sistnämnda fallet som möjligheten finns att alla läsare sett just ditt företags annons.

Mvh/Pove Persson, redaktör och reporter, 0768-923661 pove@mittro.se

Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik och på Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 914 ex.

2

VD, annonsförsäljning: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se

Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79 93 cippe@mittro.se

Redaktör och ansv utg: Pove Persson, 076-892 36 61 pove@mittro.se

Layout och annonsproduktion: Jakob Ekman, jakob@mittro.se

Tryck: Pressgrannar Distribution: Svanenmärkt trycksak, 3041 0174

Mitt Roslagen Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se Följ och gilla oss på Facebook!

MITT ROSLAGEN 6/11-19


kia.com

Helt nya Kia XCeed

Något utöver det vanliga Snart laddbar VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR

SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN

1.4 T-GDi 140 HK ADVANCE REK. PRIS FRÅN 256.500 KR

Introduktionspris rek. från: 236.500 kr UPPGRADERA TILL ADVANCE PLUS INKL. DCT: 34.900 KR

Bättre än så blir det inte!

Helt nya Kia XCeed är en sportig crossover som drar blickarna till sig. Den kombinerar det praktiska hos en SUV med en vass design och en riktigt skön körupplevelse. Dessutom förberedd för UVO Connect med uppkopplade tjänster. Snart kommer den även som plug-in hybrid. Väl värd att upplevas.

VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR kcmotors.se

NORRTÄLJE Stockholmsvägen 39. 0176-797 72. Mån-Fre 9-18. Lör-sön 10-14 DANDERYD Ryttarvägen 5. 08-409 311 05. Mån-Fre 9-18. Lör-sön 11-16

VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR

MED INBYGGD

WIFI

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 30/11 2019 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia XCeed 1.4 T-GDi DCT Advance Plus 5,9 l/100 km och CO2-utsläpp 134 g/km enligt körcykeln NEDC och 6,8 l/100 km och CO2-utsläpp 156 g/km enligt körcykeln WLTP. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Med reservation för eventuella tryckfel.

SVALT PÅ SOMMAREN I N S OCH T A L L EVARMT R A R O C HPÅ R EVINTERN P A R E R A R

VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR VI V UTFÖR I SERVICE, U T F INSTALLERAR Ö R S OCH E RREPARERAR V I C E

,

Bättre än så blir det inte! SVALT PÅ SOMMAREN MITSUBISHI ELECTRIC SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre än så blir det inte! Har du el-uppvärming eller är trött på att OCH VARMT PÅ VINTERN VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR

SOLID - MSZ-AP25VGK

MED INBYGGD

Bättre än så blir det inte!

W IFI än så blir dethugga Bättre inte! ved? Oavsett hjälper SOLID dig att

MED INBYGGD

sänka dina uppvärmingskostnader. SOLID - det perfekta ELECTRIC valet för värme eller MITSUBISHI kylaSOLID till stugan. - MSZ-AP25VGK

ch klart o t a r e l l Insta WIFI

WIFI MED INBYGGD

: 0 0 9 . 17 WIF

WIFI

MED INBYGGD

Har du el-uppvärming eller är trött på att hugga ved?

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA Oavsett hjälper SOLID dig att sänka dina uppvärmingSOLID håller ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. skostnader. SOLID - det perfekta valet för värme eller kyla Med till underhållsvärme väljer du själv önskad temperatur stugan. steglöst från +10 ºC till +31 ºC.

EDom INsBYGGD iveMm s lu k in , T efter RO

I

rt t och kla

17.900:-

17.900:-

Installe

rt

h kla allerat oc

17.900:-

Inst

s ive mom T, inklus efter RO

ive T, inklus efter RO

NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö

JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla

Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se

Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se

moms

s ive mom T, inklus efter RO

VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT KRÄVER R I NBRANCHEN G O S S GÄ RNA!

R I N G O S S GÄ R N A !

SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se

lart

k rat och

ra

Installe

NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö

JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla

Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se

Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA SOLID ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. ALLTID FRIAhåller HEMBESÖK Med underhållsvärme själv önskad temperatur Är du osäker på placering ellerväljer val avdu luftvärmepump? steglöst från +10 ºC till +31 ºC. Hos oss ingår alltid fri rådgivning och hembesök. ALLTID FRIA HEMBESÖK Är du osäker på placering eller val av luftvärmepump? Hos oss OSS ingår OM alltidDU fri rådgivning hembesök. KONTAKTA VILL VETAoch MER! KONTAKTA OSS OM DU VILL VETA MER!

VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER

VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT VARMA HUSET HAR ALLA BRANCHEN KRÄVER NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT

SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se

R I N G O S S GÄ R N A ! w w w. v a r m a h u s e t . s e R I N G O S S GÄ R N A ! ra Installe w w w. v a tr m h uksla e tr. ts e oach

: 0 0 9 . 17

e moms NORRTÄLJE/ELMSTA JÄRFÄLLA inklusiv T, O 3 Kaminvägen 4 R r NORRTÄLJE/ELMSTA JÄRFÄLLA Hantverksvägen SOLLENTUNA efte Väddö Järfälla Hantverksvägen 3 Kaminvägen 4Kontakt 08-754 36 Kontakt 00 0176-524 40 08-583 500 53 Väddö Järfälla www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se

mikael@varmahuset.se

Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se

john@varmahuset.se

BRANCHEN KRÄVER

SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se

w w w. v a r m a h u s e t . s e

w w w. v a r m a h u s e t . s e


Veckan som gått Rattfyllerist gripen på E18 © ROSLAGEN

I fredags stoppades en misstänkt rattfull bilförare på E18 mellan Norrtälje och Kapellskär. Det var en annan bilist som tipsat polisen om att bilföraren, en kvinna i 65-årsåldern, kört vingligt. Vid kontroll upptäckte polisen att kvinnan mycket riktigt var alkoholpåverkad och hon fick följa med till stationen för vidare provtagning. Nu misstänks hon för rattfylleri.

MITT ROSLAGEN

En till sjukhus med helikopter efter trafikolycka © VÄDDÖ En ung man fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter efter en omkörningsolycka vid Tomta. Det var i torsdags som den unga mannen körde på Grisslehamnsvägen bakom en annan bil. Mannen skulle precis köra om när bilen framför började svänga vänster. Istället för att kollidera med den framförvarande bilen svängde mannen ner i diket och voltade med bilen. Han fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter men överlevde olyckan. Tack vare att han väjt undan klarade sig den andra bilens förare helt utan skador. MITT ROSLAGEN

Bråk urartade på busstationen © NORRTÄLJE I helgen urartade ett bråk på Norrtälje busstation och en person fick föras till sjukhus. Det var under natten mot i söndags som polisen larmades om att tre eller fyra personer var inblandade i ett slagsmål vid busstationen i centrala Norrtälje. Väl på plats påträffades två personer, en i 55-årsåldern och en i 20-årsåldern. De båda hade utsatts för misshandel och en av dem fick föras till sjukhus. Omständigheterna är oklara och i nuläget finns ingen misstänkt, men utredningen pågår. MITT ROSLAGEN

Man misshandlade sin sambo – åtalas även för hemfridsbrott © NORRTÄLJE Kvinnan ville göra slut – då slogs hon blodig av sin sambo. En 28-årig man åtalas nu för misshandel och hemfridsbrott. För en dryg månad sen flydde kvinnan hem till sin mamma och larmade polisen om att hon, efter att hon sagt att hon ville avsluta relationen, misshandlats av sin sambo. Mannen ska bland annat ha slagit henne i ansiktet och kastat henne mot en vägg. Senare anlände mannen till svärmoderns hem, tog sig in med hjälp av en extranyckel och vägrade lämna bostaden trots de båda kvinnornas uppmaningar. I samband med detta ska han också ha misshandlat svärmodern. Nu åtalas han alltså för misshandel och hemfridsbrott. Mannen har till viss del erkänt brott, men nekar till de grövre delarna av anklagelserna. MITT ROSLAGEN

Stickskador efter misshandel © RIMBO Natten till i söndags misshandlades en man i Rimbo. Mannen ska ha misshandlats av två personer som bland annat givit honom skär- och stickskador med ett vasst föremål. Mannen var skadad i överkroppen och huvudet och fick föras till sjukhus med ambulans, men var vid medvetande och talbar när polisen anträffade honom. Två misstänkta gärningsmän är på fri fot efter händelsen, som rubriceras som grov misshandel. MITT ROSLAGEN

Döms för grovt rattfylleri © FRÖTUNA En 71-årig man har dömts till fängelse för rattfylleri sedan han kört alkoholpåverkad för att rasta sin hund. Mannen skulle köra ut i skogen i Frötuna för att rasta hunden, men innan han satte sig för att köra hade han druckit både starköl och sprit. På väg hem körde han i diket, polisen larmades till platsen och vid kontroll visade det sig att mannen hade hela 2,5 promille alkohol i blodet. Mannen hävdade att han hamnat i diket eftersom styrservon slutat fungera, men nu har han alltså dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Ny tjänst ska öka konkurrensen för bostadsannonser © ROSLAGEN Nu ska Hemnet konkurrens­utsättas. Ett antal mäklarfirmor har gått samman och bildat bostadsplattformen Boneo. – Det här kommer att gynna både mäklarföretagen och bostadsköparna, säger Erik Wikander, vd på Mäk­ larhuset och en av initiativtagarna till Boneo.

SEDAN ETT PAR veckor är

sajten boneo.se uppe. Den är av initiativtagarna ska­ pad för att konkurrensut­ sätta den på marknaden i dag största bostadssajten Hemnet. – Hemnet har en allde­ les för stark position, de är monopolister för den digi­ tala bostadsannonseringen och monopol är inte bra i någon bransch och inte till nytta för någon konsu­ ment. Hemnet har kunnat styra och höja priser som de velat, säger Erik Wikander. Nu vill vi erbjuda ett alter­ nativ och målet är att utma­ na Hemnet rejält. – Hemnet har i dag 80

procent på bostadsmarkna­ den, vårt mål är 100. Därför har vi med Boneo breddat vårt utbud med både ny­ produktion och utlands­ marknader, som till exem­ pel Spanien och Portugal, SATSNINGEN GÖRS I SYFTE ATT ERBJUDA EN MER MODERN, KOSTNADSEFFEKTIV OCH ANVÄNDARVÄNLIG TJÄNST FÖR DEN SOM SKA SÄLJA OCH KÖPA BOSTAD. där många svenskar köper hus. Du har också möjlighet till specialsökningar i spe­ cialkategorier.

Bakom Boneo står sju av landets största mäklarföre­ tag: Länsförsäkringar Fast­ ighetsförmedling, Bjurfors, SkandiaMäklarna, Mäklar­ huset, HusmanHagberg, ERA och Mäklarringen. Alla dessa kommer att ladda upp alla sina objekt som är till försäljning på boneo.se – Vi har jobbat i flera år med detta och nu var vi mogna att dra i gång, säger Erik Wikander. Satsningen görs i syfte att erbjuda en mer modern, kostnadsef­ fektiv och användarvänlig tjänst för den som ska säl­ ja och köpa bostad. Pernilla Ekestolpe, fastig­ hetsmäklare hos Skandia­ Mäklarna i Norrtälje, är po­ sitiv till satsningen på Boneo. – Ja, absolut. Det är alltid bra med konkurrens. Hem­ net har blivit lite för dyra för oss mäklare och det är ju något som till slut drabbar

våra kunder, säger hon. När det blir billigare för mäklar­ firmorna gör ju att det blir billigare för bostadsköpar­ na, så vi ser väldigt positivt på Boneo. BJÖRN WALLERSTRÖM

på Mäklarhuset i Norrtälje är också bara positiv. – Vi välkomnar verkligen att Hemnet får konkurrens, säger han. Det är inte bra för våra kunder annars. Vi var ju med och ägde Hem­ net innan ett amerikanskt riskkapitalbolag köpte det – och därefter har priserna för att annonsera där ökat för oss alla. – I början kommer vi nog alla att annonsera på både Hemnet och Boneo, efter­ som Hemnet är så etable­ rat, men på lång sikt hopp­ as vi kunna gå över helt till vårt eget. POVE PERSSON

Kraftigt annonsras Fortsatt stopp för för Mittmedia torskfisket © ROSLAGEN Mitt­ media, där Norrtelje Tidning ingår och som nyligen köptes av Bon­ nier, tappar annons­ intäkter i rasande fart. Hela 90 miljoner kronor har försvunnit på nio månader under 2019. Och de digitala annonsintäkterna faller med 16 procent. – Det tuffa läget på annonsmarknaden gör att vi måste anpassa kostnader-

na snabbare, säger Mikael Nestius, affärschef för Mittmedia, till Dagens Media. I en tidigare artikel publicerad i Dagens Media i början av september framkom att Mittmedia under årets första sju månader tappat 22 procent i annonsintäkter. Enligt källor till Dagens Media är Mittmedia årets stora förlorare inom landsortspressen. MITT ROSLAGEN

© ROSLAGEN Även 2020 stoppas torsk­fisket utanför Roslagskusten, meddelar EU-kommis­ sionen. Tidigare i år stoppades fisket av torsk i östra Östersjön akut eftersom fiskens framtid i havet är allvarligt hotad – världsnaturfonden WWF menar att beståndet av torsk i östra Östersjön nästan är helt uttömt. Nu har

EU-kommissionen enats om fångstkvoterna för Östersjön år 2020 och torskstoppet kommer att fortsätta även nästa år. – Det här är ett bra förslag utifrån att man vill säkerställa ett hållbart fiske som medger att vi ska kunna fiska i våra vatten även i framtiden, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till SVT. ELIAS STEGIUS

Akuten i Norrtälje har länets kortaste väntetid

Roslagsbostäders vd lämnar sitt uppdrag

© ROSLAGEN I hela Stockholms län ökar väntetiderna för den som söker akutvård på sjukhus, trots att antalet patienter minskar. På Norrtälje sjukhus är väntetiden dock kortast i hela Stockholms län. Södersjukhuset på Södermalm i Stockholm har längst väntetider i hela Sverige, enligt ny statistik från Socialstyrelsen. Där får hälften av patienterna vänta mer än två timmar på att få träffa en läkare och medianbesök-

© ROSLAGEN Roslagsbostäders vd, Ann Söderström, har rekryterats till det kommunala bolaget Ekeröbostäder och lämnar sitt uppdrag i Norrtälje kommun till våren 2020. – Ann Söderström har gjort ett fantastiskt jobb med Roslagsbostäder tillsammans med bolagets styrelse och sin personal, och det är tråkigt för oss att hon slutar. Hon har slagit fast en ny styrmodell, arbetat med kultur och värderingar och förtydligat verksamhetens kundfokus som

stiden på akuten är hela fem timmar och 38 minuter. Besökstiden är alltså tiden från att man ankommer till akuten till att man får lämna. I hela Region Stockholm ökar väntetiderna trots att antalet patienter minskar. Så är dock inte fallet på Norrtälje sjukhus, där antalet patienter ökar men väntetiderna fortfarande är kortast i hela länet – medianbesökstiden på akuten här är bara två timmar och 24 minuter. MITT ROSLAGEN

bolaget kommer ha fortsatt nytta av. Jag kan bara önska Ann ett stort lycka till i den nya utmaningen och säga grattis till Ekerö som gjort en riktigt bra rekrytering, säger Ulla-Marie Hellenberg, kommundirektör Norrtälje kommun i ett pressmeddelande. Rekrytering av ny verkställande direktör för Roslagsbostäder sätts igång omgående. Ann Söderström kom till Roslagsbostäder 2017 och kommer att arbeta kvar till sista april 2020. MITT ROSLAGEN

MITT ROSLAGEN 4

MITT ROSLAGEN 6/11-19


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Östhammar nästa för Mitt Roslagen ©ROSLAGEN Efter ett succéartat första år sat­ sar Mitt Roslagen vida­ re. Från februari nästa år ökar gratistidningen upplagan till 43 203 från dagens 31 914. Hur då? – Vi kommer från och med den 5 februari 2020 även att delas ut till alla hushåll i Östhammars kommun, säger Mitt Ros­ lagens ägare och vd, Wilhelmina Eriksson.

Mitt Roslagen kom ut med det första numret den 6 fe­ bruari i år. Och lagom till ettårsdagen kan följande ny­ het presenteras: Mitt Rosla­ gen tar ännu ett steg mot att bli hela Roslagens tidning. – Vi har sneglat mot Öst­ hammar länge. Och när vi förstod att det fanns många som önskar att vi ska täcka in även den kommunen så var det bara att köra. Re­ sponsen från företag och privatpersoner har varit fantastisk sedan vi gjorde ett nummer med Östham­ marstema tidigare i år, säger Wilhelmina Eriksson. – När vi besökt Östham­ mar var det en hel del perso­ ner som jublade ”äntligen”, då de inget hellre vill än att räknas med i Roslagen istäl­

SPARA

30%

Wilhelmina Eriksson, Mitt Roslagens vd. Foto: Cippe Carlstedt.

let för som det varit länge, Uppsala. Det var överlag en mycket positiv känsla när vi presenterade tidningen Mitt Roslagen, som många fak­ tiskt redan kände till. Att kunna erbjuda Öst­ hammar till Norrtälje­­annon­ sörer och tvärt om har också givit mycket positiv feed­ back. – Verkligen. Här märks ett uppdämt behov och önskan hos annonsörer om att kunna nå ett ännu större geografiskt område än nu,

© ROSLAGEN Jenny Nordström blir ny förvaltnings­ direktör för Barn och utbildningskontoret i Norrtäl­ je kommun. Därmed blir nu ansvarig för kommunens utbildningsverksamhet inom förskola, grundskola, gymnasieskola, särskola och vuxenutbildning. Det berättar kommunen i ett pressmeddelande.

MITT ROSLAGEN 6/11-19

KAM P

SOMMARKAMPANJ 30% RABATT PÅ KÖK säger Wilhelmina Eriksson. Kommer det bli en egen tidning för Östahammars­ borna då? – Nej, säger Mitt Rosla­ gens redaktör Pove Pers­ son. Östhammars kommun kommer att få en egen sek­ tion i den redan existeran­ de tidningen. Det kommer handla om cirka fyra sidor redaktionellt material om Östhammar, alltså nyheter och reportage, plus övriga annonssidor, i varje num­ mer. MITT ROSLAGEN

Ny förvaltningsdirektör för Barn och utbildningskontoret

– Jenny Nordström har aktuella kunskaper och er­ farenheter från skola och utbildning. Hon är en er­ känt duktig ledare med en positiv syn på sina medar­ betare och har ett tydligt elevfokus. Jenny är dess­ utom strukturerad och en resultatinriktad ledare, säger Ulla-Marie Hellen­ berg, kommundirektör, i pressmeddelandet. Jenny Nordström har jobbat i Norrtälje kommun i drygt två års tid, senast som verksamhetschef för gymnasiet och som rektor för Rodengymnasiet. Hon har en gedigen bakgrund inom skolans värld och har jobbat bland annat som lä­ rare, utvecklingsledare, bi­ trädande rektor och verk­ samhetschef på gymnasiet. – Det känns jätteroligt att få förtroendet och jag ser fram emot att fortsät­ ta jobba med att utveckla

T S Ö H ANJ! P

Jenny Nordström blir ny förvaltningsdirektör för barn- och utbildningskontoret i Norrtälje kommun. Foto: Pove Persson

DET KÄNNS JÄTTEROLIGT ATT FÅ FÖRTROENDET OCH JAG SER FRAM EMOT ATT FORTSÄTTA JOBBA MED ATT UTVECKLA SKOLANS VERKSAMHET. skolans verksamhet, säger Jenny Nordström själv om nya jobbet.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skol­ nämnden, är mycket nöjd med rekryteringen: – Jag är glad över två sa­ ker. Dels över att vi får en förvaltningsdirektör med en bakgrund inom skolvärlden, som vet vad det innebär att vara lärare och rektor. Dels över att vi får en fantastisk person som verkar rak, empatisk och handlings­ kraftig. Vi har stora utma­ ningar framför oss, och jag är övertygad om att Jenny är helt rätt person att leda förvaltningen framåt, säger Robert Beronius. Även Utbildningsnämn­ dens ordförande, Patrik Dahl (C), är glad att det är klart med ny förvaltningschef: – Jenny Nordström har en gedigen bakgrund som lä­ rare och skolledare, och har de senaste åren gjort ett ut­ märkt arbete som verksam­ hetschef och rektor för Ro­ dengymnasiet. Extra roligt är också att Norrtälje kom­ mun kan erbjuda karriärvä­ gar internt, det visar att ar­ betet med karriärutveckling fungerar, säger Patrik Dahl. MITT ROSLAGEN 5

PÅ KÖK ERBJUDANDET GÄLLER 16/10–30/11

www.köksboden.se MASSOR AV INREDNINGSPRYLAR I BUTIKEN. köksboden.se Norrtäljevägen 470, info@koksboden.net Norrtälje • 0176-1260176-126 63 63

Öppet: Ons-Fre 11-17 Lör-Sön 11-15

Vi tar oss an alla uppdrag – stora som små Tjänster • Tomtplanering • Gräv och schakt • Dränering • Avlopp • Jordsortering • Lastning och lossning av bilar • Sandsopning • Sten- och plattläggning

Total- och underentreprenör i ett Våran mångsidighet gör att vi kan ha totalansvaret för projektet eller gå in som underentreprenör och leverera en specifik tjänst. Utvecklingsmässigt kommer vi därför att behålla vår småskalighet. Allt för att kunna upprätthålla den höga servicenivån och engagemanget som kännetecknar vår personal.

www.ljungdahlsentreprenad.se 0176 – 169 85 Gäddvägen 6, 761 42 Norrtälje


Roslagen

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

SKARVFÖRVALT­ NINGSPLANEN Fram till 2030 ska antalet skarvbon i Stockholms län minskas från dagens ca 6000 till 3000 bon. I antal fåglar handlar det om från dagens ca 30 000 till 15 000. Allvarliga skador på fiske, fiskeredskap och skogsproduktion orsakade av skarv ska minskas. Skarven ska utgöra ett så litet hot som möjligt mot fiskbestånd som är rödlistade eller viktiga för ekosystemet. Nyetablering av skarvkolonier ska i möjligaste mån förhindras inom och i närheten av fredningsområden för fisk och i närheten av bostadshus. Kunskapen och dialogen kring skarvproblematik i regionalt, nationellt och internationellt perspektiv ska öka. En skarvkoloni gör ingen glad, en död och stinkande ö blir resultatet.

Nytt förslag: Varannan skarv ska bort ©ROSLAGEN Efter många år av stadigt växande skarvstam i skärgården, ska det till krafttag. På tio år ska antalet skarvar halveras. De ska i första hand jagas, men också skrämmas, de­ ras ägg oljeras, prickas och nya kolonier stoppas för att målet ska kunna uppnås. Länsstyrelsen i Stockholms län har efter ett års ar­ bete lagt fram ett förslag till förvaltningsplan för skarv.

PÅ VARJE ledig sten, på

bryggnackar, i stora och små kolonier runt om i skär­ gården syns de, skarvarna, där de sitter med utbredda vingar och torkar efter att ha dykt efter fisk i skärgår­ dens vikar och sund. Skärgårdsbor, fiskare, sommargäster, jägare, fors­ kare och alla andra i skärgår­ den, har kunnat se hur skar­ ven brett ut sig. Samtidigt som andra skärgårdsfåglar, gäddan, abborren, ström­ mingen blivit allt ovanligare. ENLIGT DEN föreslagna

förvaltningsplanen drabbas också naturen på land, där skarven har sina kolonier. Döda träd och försvunnen vegetation är tydliga tecken ovanför vattenlinjen. Men också under vattenytan sker förändringar. Inte bara i fisk­ bestånden, men också bland växter och andra vattenle­ vande organismer. –Man har gett skarven skulden för allt möjligt, men fågeln är bara en av många orsaker till minskade fiskbe­ stånd, säger Niklas Sjöberg, fiskerikonsulent vid länssty­ relsen i Stockholms län. –Klimatförändringen, in­ dustrifisket och övergöd­ ning påverkar också ut­ 6

– Ska målet på en halverad skarvstam i skärgården nås krävs samordning och planering, säger Niklas Sjöberg, fiskeri­ konsulent vid länsstyrelsen i Stockholms län. Nyligen skickade han ut en skarvförvaltningsplan som ska få kontroll på den växande skarvstammen.

ORGANISATION OCH PLANERING ÄR AVGÖRANDE FÖR OM DET HÄR SKA LYCKAS. vecklingen och måste jobba mångsidigt, fortsätter han. De första skarvarna i Stockholms och Roslagens skärgård rapporterades på 80-talet. DEN FÖRSTA ansökan om

att få bedriva skyddsjakt lämnades in 1996. Ansö­ kan avslogs. Andra försök att hål­ la nere stammen har prö­ vats, äggprickning, mål­ ning av ägg, men inget har

Sedan ett år pågår skyddsjakt på skarv. Björn Söderberg, ordförande i Sveriges organiserade fiskeguider på pass på Gålö.

hjälpt. Sedan ett år tillåts också skyddsjakt med må­ let att skjuta ett drygt 1000tal fåglar under 2019. Stammen är idag cirka 6 000 bon, motsvarande un­ gefär 30 000 skarvar i skär­ gården. Stockholms skärgård är också sällsynt lämplig för skarven. Grunda vikar och yngelplatser är ett dukat bord. Sammanlagt sätter de i sig ungefär 15 ton fisk per dygn. Målet med den nya för­ valtningsplanen är 3000 bon till 2030, om tio år. –Det är som sagt målet, utmaningen är att uppnå det också, vilket kommer att kräva engagemang och insatser och inte minst sam­ ordning från alla berörda, säger Niklas Strömberg.

Den föreslagna förvalt­ ningsplanen har länsstyrel­ sen tagit fram i samarbete med en lång rad organisatio­ ner. Bland dem Skärgårds­ stiftelsen, fågelskådaror­ ganisationer, yrkesfiske, fritidsfiske, jägarorganisa­ tioner, världsnaturfonden och berörda kommuner. –JAG HAR BARA hunnit

ögna igenom förslaget. Det ser bra ut, att finansiera det via EU-medel och att ha Fis­ kefrämjandet som samar­ betspartner är exempel på det, säger Björn Söderberg, ordförande i organisationen Sveriges organiserade fiske­ guider i en kommentar till Mitt Roslagen. –Organisation och pla­ nering är avgörande för om det här ska lyckas. I planen

pekar vi på organisationen Fiskefrämjandet för Stock­ holms skärgård, som en tänkbar organisation för det, men det är fritt fram att komma med andra för­ slag framöver, säger Niklas Sjöberg. ATT FÅ MED så många som

möjligt i arbetet har varit viktigt. Inte minst då olika intressen inte alltid drar åt samma håll. Att ge sig på skarvens bon och ägg, har effektivt stoppats i flera år genom överklagande av till­ stånd. –Men jag är rätt säker på att också de åtgärderna kommer att behövas och bli lättare att få genomföra med den här planen, säger Nik­ las Sjöberg. Tanken är på sikt att ska­

pa förutsättningar för en livskraftig skarvstam, sam­ tidigt som skarven inte ska tillåtas påverka andra arters, inklusive människans, möj­ ligheter att kunna leva och verka i skärgården. Någon utrotning är det alltså inte frågan om. Skar­ ven har sitt berättigande en­ ligt länsstyrelsen. Men sär­ skilda åtgärder ska till för att hindra den att etablera sig inom till exempel fredade fiskeområden. Förslaget till förvaltnings­ plan skickades ut den sista oktober till alla de som del­ tagit i arbetet. Synpunkter ska vara inskickade till läns­ styrelsen senast den 5 janu­ ari nästa och beslut kan vän­ tas under våren. ANDERS LIGNELL, TEXT ANDERS SJÖBERG, FOTO MITT ROSLAGEN 6/11-19


VECKANS ERBJUDANDE

T OCH KLIPP U NNONSEN! A TA MED NDET A ERBJUD 6/11–12/11. GÄLLER

Kom och prova nästa generations biltvätt. Vi har Sveriges längsta tvättunnel!

90% av färskvattnet återvinns med hjälp av moderna reningsverk

60 st

Helrekond personbil 3995:Vi bjuder på lackförsegling!

7 min

LÖR–SÖN

09.00–17.00

Vårt kund­ nöjdhetsmål!

bilar i timmen = inget köande •

MÅN–FRE

07.00–18.00

100%

är den genomsnittliga tiden för att tvätta din bil utvändigt

Öppettider

August Strindbergs gata 15, Norrtäljeporten 2 • www.waxy.se

ETT FÄRGSTARK T FÖRETAG MED YRKES ­ STOLTHET!

Hallstaviks Truck & Traktorservice

Vi utför allt inom bygg och markentreprenad Såsom ny-, om- och tillbyggnad, renovering av bad, kök, tak mm. Markplanerar tomter, omdräneringar, grunder, enskilda avlopp. Nästan allt!

070-651 32 39 www.ekholmallservice.se Gilla oss på Facebook

Telefon: 0175-206 41 070­403 31 03 • 070­722 01 15 • www.trevismaleri.se

Mobil: 070-246 56 16

FREDRIK EKHOLM

ALLSERVICE AB

UTNYTTJA ROTAVDRAGET!

OCH VÄLKOMNA INKontakta Angelica Pettersson S MMAN PLANERA KÖK TILLSA 0752412931 MED ANGELICA!

MUMSAVDRAGET* PRISEXEMPEL

ORD. PRIS MUMS-AVDRAG KAMPANJPRIS

125.000:- 25.00:100.00:-

KONTAKT tel 075 241 29 31, e-post angelica.pettersson@norrtalje.beijerbygg.se * RABATT MOTSVARANDE MOMSEN. ERBJUDANDET KAN EJ KOMBINERAS OCH GÄLLER T O M 2019-12-08

r Platsbygge kök!

ras Tål att jämfö ed m prismässigt a d g g fabriksby kök.

Allt inom inredningssnickeri  Kök  Garderober  Bokhyllor  Bardiskar  Receptionsdiskar och mycket mer!

ÖPPET MÅNDAG–FREDAG: 06.00–18.00 LÖRDAG: 09.00–14.00 GÄDDVÄGEN 12, NORRTÄLJE • BEIJERBYGG.SE

Telefon: 0709 - 480 326 • E-post: norrtaljesnickeri@live.se Besöksadress: Baldersgatan 16A Följ oss på instagram @norrtaljesnickeri


Roslagen Fällde träd på grannens tomt – skyldig kvarts miljon

© ROSLAGEN En man i Norrtälje kommun avverkade skog på grannens tomt och döms nu att betala nästan 250 000 kronor till ägarna. Den dömde personen, en man i 50-årsåldern, ska ha sågat ner ett 40-tal träd på

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Ung i Roslagen med fokus på barn och ungas hälsa © ROSLAGEN. För femtonde året i rad hölls Ung i Roslagen – kon­ ferensen som riktar sig till alla som jobbar med unga i nordostkommu­ nerna i Stockholmsre­ gionen. Den här gången var Norrtälje kommun värd. I fokus stod frågor om hur vi tillsammans kan främja ungas hälsa och förebygga ohälsa.

ÄGARNA MENAR ATT HAN FÖRSÖKT HÖJA VÄRDET PÅ SIN FASTIGHET. en fastighet bredvid hans i ett skärgårdsområde i kommunen. Mannen menar att han haft rätt att göra det, medan ägarna menar att han försökt höja värdet på sin fastighet genom att undanröja träd som döljer en potentiell sjöutsikt. Ägarna, ett par i 60-årsåldern, anmälde ärendet och dom­ stolen gick på deras linje. Mannen har nu dömts att betala drygt 235 000 kronor till ägarparet.

Kommunanställd

åtalad för barn­ pornografibrott

©RIMBO Industrihuset i Rimbo är ett av landets fyra

© ROSLAGEN En man försökte nå en blockerad hemsida med sin jobbdator – då uppdagades brotten. Det var kommunens IT-avdelning som upptäckte att en man med sin jobbdator försökt nå en sida som blockerats av kommunens filter mot barnpornografi. Polisen larmades och när mannens dator beslagtogs upptäcktes nästan 8 000 barnpornografiska bilder och filmer, varav 344 bilder och 9 filmer som bedömts som grov barnpornografi. Mannen har erkänt brott och kan dömas till upp till sex år i fängelse.

främsta kooperativ. Men företaget har också chansen att utses till det allra främsta. – De utmanar både sig själva och sin omgivning ge­ nom att tänka innovativt, bedriva spännande projekt och testa nya sätt att jobba på, säger Sara Thorsaeus, rådgivare på Coompanion Roslagen & Norrort i ett pressmeddelande.

INDUSTRIHUSET HAR

verkat i kooperativ anda i över två decennier med uppgiften att ge medlem­ mar med intellektuella och kognitiva funktionshinder arbete, sysselsättning och utbildning. De har visat att det går att driva företag håll­ bart i en målgrupp där detta inte alls är en självklarhet. Med både deltagare och personal som delägare har de tillsammans utvecklat en

intressant kooperativ mo­ dell där medbestämmande utgör grunden för hela verk­ samheten. Nu har de chans att ta hem titeln Årets koo­ perativ i Sverige med 10 000 kr i vinstpott. Sedan starten 1997 har kooperativet med kreativi­ tet och nyfikenhet utvecklat allt fler områden utifrån de (för närvarande) 37 med­ lemmarnas behov. Idag in­ ryms loppis, café, daglig verk­

Laga stenskottet nu – innan det spricker!

20% rabatt på alla självrisker HELA året ut! Klipp ut annonsen och kom in till oss så hjälper vi dig med stenskott eller rutbyte!

✃ VERKSTAD I GÖRLA, GÄDDVÄGEN 1

0176-575 15 • www.glaslagarn.com

samhet, servicetjänster, samt i systerverksamhet boende och kvalitativ assistanstjänst som sätter den personliga relationen i första hand. – De utmanar både sig själva och sin omgivning genom att tänka innovativt, bedriva spännande projekt och testa nya sätt att job­ ba på. Alla projekt involve­ rar alla medlemmar och det är otroligt imponerande att se hur dessa delaktighets­ proffs nyfiket implemente­ DE UTMANAR BÅDE SIG SJÄLVA OCH SIN OMGIVNING GENOM ATT TÄNKA INNOVATIVT, BEDRIVA SPÄNNANDE PROJEKT.

rar neurovetenskapsforsk­ ning i vardagsverksamheten, säger Sarah Thorsaeus, råd­ givare på Coompanion Ros­ lagen & Norrort i pressmed­ delandet. Industrihuset har blivit en känd och väletablerad aktör. Deras medlemmar syns och hörs i offentliga sammanhang och deltar på näringslivsträffar, kon­ ferenser och mingelforum för företagare. Något som sägs skapa positiva effekter som når långt utanför den egna verksamheten. KOOPERATIVETS målsätt­

ning är livslångt lärande för både brukare och personal, både på ett individuellt plan men också med ett tydligt

tillsammansperspektiv. Med kontinuerliga fortbildning­ ar, individuella scheman och en stor möjlighet att påverka ger de alla medlemmar möj­ lighet att höras och synas. Värdegrunden säger föl­ jande: ”I en trygg, nyfiken och kommunikativ miljö skapar de förutsättningar för per­ sonlig utveckling genom medbestämmande, delak­ tighet och meningsfullhet. De är ett idéburet socialt fö­ retag med glimten i ögat och en gemensam demokratisk viljekraft där inget berg är för högt.” Allmänheten kan rös­ ta på sin favorit via arets­ kooperativ.se. MITT ROSLAGEN

KÖPER - SÄLJER - FÖRMEDLAR

Vi firar 20 års-jubileum och ger

8

MITT ROSLAGEN

Industrihuset i Rimbo kan bli Årets kooperativ

MITT ROSLAGEN

MITT ROSLAGEN

Regionskoordinator Jenny Selenius och Malin Andersson socialsekreterare i Polisens prostitutionsgrupp gav inför den stora åhörarskaran en nulägesbild om hur det ser ut kring bland annat sex mot ersättning. Foto: Pove Persson

Konferencier för helda­ gen på Culinar i Norrtälje var Tony Irving och Kaisa Snidare. Dagen inleddes av kommunstyrelsens ordfö­ rande Bino Drummond (M) och biträdande kommundi­ rektör i Norrtälje kommun, Hanna Hellquist. Bland fö­

reläsarna fanns bland annat representanter från polisen i Stockholmsregionen, Läns­ styrelsen, organisationen Generation Pep och Trygg i Norrtälje kommun. – Hela dagen handlade om att vi ska förebygga ohäl­ sa och främja hälsa, säger Sofie Ahlholm, folkhälsos­ trateg i Norrtälje kommun. På plats var också Char­ lotte Lindberg, vd för Ros­ lagens Sparbank, och de­ lade ut ett bidrag som ska finansiera utbildning av två personer som kommer att jobba i Norrtälje med en metod där man pratar om livets upp- och nedgångar, stress, kriser och depres­ sioner.

BILAR KÖPER ÄVEN TRASIGA BILAR!

Dag Fredriksson Bil AB www.dagfredrikssonbil.se Tel 0176-27 42 60 0708-83 24 00 Lohäradsvägen, Estuna info@dagfredrikssonbil.se

Hummelbo

BYGG

& Spräckteknik Vi spräcker sten och berg

070-1766693 MITT ROSLAGEN 6/11-19


VÄLGÖRENHETSKONSERT TILL FÖRMÅN FÖR DIABETESFORSKNINGEN

Information till våra kunder

ROSLAGSSKOLANS AULA SÖN 10/11 KL 15

Den 20 oktober brann det i vår lokal på Esplanaden 28. Skadorna är omfattande och medför att vi inte kan bedriva vår vanliga tvättverksamhet. Vi har fortfarande möjlighet att tvätta era kläder och textilier tack vare våra samarbetspartners och ombud (se nedan). Har ni haft inlämnade plagg hos oss så är de med stor sannolikhet skadade. För att ni ska få ersättning så rekommenderar vi att ni gör följande: – Behåll inlämningskvittot från Roslagstvätt. Det är ert bevis för att ni har kläder som har lämnats in hos oss.

– Roslagstvätt har en försäkring som ersätter er för er självrisk. När ert försäkringsbolag reglerat skadan med er ber vi er;

– Anmäl skadan till ert försäkringsbolag. Det finns en överenskommelse mellan försäkringsbolagen som innebär att man alltid skall anmäla skadan till sitt eget försäkringsbolag (hem- eller villahemförsäkring) vid en händelse som denna. Genom er egen försäkring kommer ni att få ersättning för den skadade egendomen.

– maila in kopia av svaret från ert försäkringsbolag tillsammans med en kopia av inlämningskvittot till Johan Bendelius nedan. Ange också till vilket bankkonto ni vill att ersättningen för er självrisk skall betalas ut.

S DIABE

ENING

TESFÖR

LLER gen.se E JE la s o r it ROM VIA vis RRTÄL BETESP R SÄLJS RISTBYRÅN NO K S AV DIA A 5 R 2 E 3 G N ER ARRA PÅ TU BILJETT RTÄLJE

NOR ENADEN

SLAGEN OCH RO

Ombud för inlämning Rimbo Familjemixen i Rimbo Köpmannagatan 10 0175-72032 Östhammar Colorama Östhammar Gammelbygatan 22 742 34 Östhammar 0173-10013 www.colorama.se

Älmsta Väddö Båtcenter Elmsta udde 1 0176-50344 www.alubatar.com

Gimo Salong Ingela Långgatan 47 A 0173-40251 Uppsala

Edsbro Edsbro Byservice 0175-91055 www.edsbrobyservice.se

Noreens Textilvård Vaksalagatan 32 018-100515 www.noreenstextilvard.se

Kontaktuppgifter Skadereglerare Roslagstvätt: Johan Bendelius, Crawford & Company Sweden AB johan.bendelius@crawco.se, tel: 010-410 70 18

FD. Utför Hushållsnära tjänster, Kontoroch storstädning Flyttstädningar

Callie

Roslagstvätt: Daniel Issa, tel: 0176-155 00 Se även: www.roslagstvatten.se

Med vänliga hälsningar Familjen Issa, Roslagstvätt

0708 - 65 61 35

Investera i solenergi? Investera Välj Svenski solenergi? Takenergi! Välj Svensk Takenergi!

Solceller utvecklade i Sverige för Svenskt klimat.

Helena

Nattaya

Solceller utvecklade i Sverige för Svenskt klimat.

Christina

Nu finns en av Stockholms bästa städfirmor även i Norrtälje.

nde!

Erbjuda

30% 2

sbidrag

Solcell

inte gynnar någon – allra minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre CO2-utsläpp är kinesiska tillverFör oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! - Vad bör man tänka på? Solceller kare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet Solceller Vad bör Att investera-i en solcellsanläggning oavsett storlek enkelt – både för digman ochtänka miljön.på?är en långsiktig investering. En solpanel extremt utsatt av yttre påverkan. Den ska klara av vind, snö,tjänar salter, föroreningar, Våra svenska solpaneler in Attvatten investera solcellsanläggning oavsett storlek är en ochi en inte minst UV-ljus från solen. För att en solsitt produktionsutsläpp påutsatt caavden 4yttre långsiktig investering. solpanel extremt panel ska vara en En god investering behöver ha så lång påverkan. Den ska klara av vind, snö, salter, föroreningar, livstid som möjligt. månader. Det kallar vi hållbart! vatten och inte minst UV-ljus från solen. För att en solpanel ska vara en god investering behöver den ha så lång Våra solpaneler är av högsta kvalitet med de bästa livstid som möjligt.

Helenas Husmorstips

materialen. Vi gör ordentliga långtidstester vilket ger oss För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter!

färre servicekostnader. gör attde vi bästa fortfarande kan Våra solpaneler är av högsta Detta kvalitet med hålla konkurrenskraftiga priser, och sparar på oss miljön. materialen. Vi gör ordentliga långtidstester vilket ger färre servicekostnader. Detta gör att vi fortfarande kan hålla konkurrenskraftiga priser, och sparar på miljön.

Nu är det mysigt att tända stearinljus inne – släng inte stumparna utan spar dem så kan du när andan faller på gjuta egna blockljus.

Helena Kristoffersson Områdeschef Roslagen

Tele: 0176 - 55 700 www.anneblom.se

Varför välja svenskt?

minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras Varför välja svenskt? med 80% mindre C02-utsläpp än kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler Vitjänar befi oss ett priskrig som Det innner sitt produktionsutsläpp på caproduceras 4 månader. minst miljön. Visste du att isvenska solceller kallar hållbart! med 80% vi mindre C02-utsläpp än kinesiska tillverkare?

Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt både för digoch ochplånboken miljön. Våraärsvenska solpaneler För –oss, miljön valet enkelt – välj tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det svenska produkter! kallar vi hållbart!

Vi välkomnar nu Nattaya som vårt senaste stjärntillskott i gänget.

Använd dem också till tröga dragkedjor i jackor eller skor eller kärvande byrålådor som glider fint igen med lite stearin på kanterna.

Varför välja svenskt?

Börja med attattboka hembesökpåpå Börja med bokaett ettkostnadsfritt kostnadsfritt hembesök svensktakenergi.seeller eller ring ring 0703619400! Johan 0708-500 Stefan Torndal Pettersson 073-028322! 00 58 svensktakenergi.se Kontakt: Stockholm Norra Stefan Pettersson 073-028 00 58 stefan.pettersson@svensktakenergi.se


Norrtälje

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

De skärmar omgivningen med ny teknik © NORRTÄLJE Med en lång erfarenhet i branschen och ett intresse för datorer, startade Andreas Luther, tillsammans med Keith Jeminen, upp företaget High­ Tech IoT i Norrtälje. DERAS RESA började på

Roslagsgatan i Norrtälje där de höll till i en källare, när företaget sen växte fick de flytta till de nuvarande loka­ lerna vid Görla Industriom­ råde. Företaget är specialise­ rade på fyra olika områden: industridatorer, inbyggda datorsystem, digital skylt­ ning och medicindatorer. – Industridatorer är da­ torer och skärmar som tål lite mer än normalt. De sit­ ter i fabriker, gruvor, fartyg och även i alla fartkameror. Sen har vi inbyggda dator­

system, och det innebär att det är väldigt små datorer, det kan röra sig om ett enda kort som är en hel dator. De kan till exempel sitta i for­ don eller ventilationer, sä­ ger Andreas Luther, VD i före­taget. – Sen har vi något som kallas digital skyltning, och det kan vara skärmar som sitter utomhus och visar reklam vid tillexem­ pel bensinstationer, bus­ skurer och tunnelbanan. Det är samma sak där, de ska sitta ute och måste vara

KAROSSLACKERING I NORRTÄLJE AB

Andreas Luther och Keith Jeminen är experter på inbyggda datorsystem.

Viktigt att det fungerar Andreas roll i företaget är att sköta logistiken och att rätt komponenter sit­ ter ihop, medan kollegan Keith Jeminen sköter den mer tekniska biten. Det som gör deras IT-företag unikt är att de importerar delar från hela världen, monterar sedan ihop alla komponen­ ter och testar dem, innan det skickas iväg till kunden.

DET ÄR VIKTIGT ATT ALLT TESTAS INNAN. EN DATOR KANSKE SKA SITTA I EN GRUVA I NORRLAND OCH DÅ GÄLLER DET ATT DET FUNGERAR. – Våra huvudkunder är företag, det kan vara allt från små till stora företag. Det är viktigt att allt testas innan. En dator kanske ska sitta i

HELTVÄTT

INVÄNDIG REKOND

• •

DETAIL CENTER Norrtälje

tåliga. Sen det sista områ­ det är medicindatorer, och det kan vara skärmar som till exempel ska sitta inne i operationssalar. Det är tuf­ fa krav på sjukhus så det är viktigt att det fungerar som de ska, fortsätter han.

en gruva i Norrland och då gäller det att det fungerar, säger han. Hett med digitala skärmar När de startade företaget hade de som mål att växa med 50 procent per år, de växte fortare än så. Anled­ ningen till det tror Andre­ as är att det har blivit hett med digitala skärmar. Det är ett säkert system som sällan kräver felsökningar. Allt fler fabriker, jordbruk och ba­

TEXTIL & SKINN­ IMPREGNERING

HELREKOND

MOTORTVÄTT

KLÄDSELTVÄTT & LUKTSANERING

STRÅLKASTAR­ RENOVERING

ENGINE LACKFÖRSEGLING DRESSING

ENGINE•CLEANER

POLERING & VAXNING

CONVERTIBLE & CABRIOLET CLEANER

Y

A d g o

BILVÅRD

M t s s s p

LACKERING (SPOTREPAIR)

Meguiar’s Engine Dressing är den säkra och lättanvända lösningen för att underhålla och iordningställa all slags material som används på eller runt motorn för att se nytt ut. Efterlämnar en djup naturligt glansig nykänsla medan den också ger ett långvarigt skydd på ytorna.

Meguiar’s Convertible Top Cleaner för en snabb, effektiv och lätt rengöring av alla slags cabriolettak. Den här milda men effektiva rengöraren avlägsnar föroreningar och smuts som fågelspillning och trädnedfall utan att torka ut cabriolettaket.

Skydda och bevara ditt cabriolettak med Meguiar’s Convertible & Cabriolet Weatherproofer. Den här innehållsrika formulan skapar en kraftigt skyddande barriär med mycket lång hållbarhet och skyddar mot UV-strålar. Fungerar även utmärkt som klädselimpregnering.

450ml 139 kr Artikelnr: G14816

450ml 179 kr Artikelnr: G17316

450ml 169 kr Artikelnr: G2016

500ml 219 kr Artikelnr: G2112

SAGA HARALDSSON

CONVERTIBLE & CABRIOLET WEATHERPROOFER

Meguiar’s Engine Cleaner är entusiastens självklara val för att säkert, effektivt och lätt tvätta motorrummet. Säker för gummi och plast. Meguiar’s Engine Cleaner är ett lätt sätt att få ditt motorrum att se nyrekonditionerat ut.

gerier använder sig av da­ toriserad utrustning och då krävs det att det finns bra utrustning. – Det är det här som är vår styrka, våra fyra arbets­ områden. Vi har en lång er­ farenhet av det här och vet vilka komponenter som fungerar. Vårt genomgåen­ de tema är att vi sysslar med datorer som styr, kontrolle­ rar och övervakar system, avslutar Andreas Luther.

O p d o s o f

GÖSVÄGEN 22, GÖRLA INDUSTRIOMRÅDE, 0176­28 06 60 www.detailcenternorrtalje.se

30

10

MITT ROSLAGEN 6/11-19


Evenemang NORRTÄLJE STADSBIBLIOTEK:

Babysång på Norrtälje stads­ bibliotek Sjung och ramsa tillsammans med andra föräldrar och barn. För barn 0-2 år i sällskap med vuxen. Onsdag 6/11 kl 11.00 Plats: Norrtälje stadsbiblio­ tek. Fri entré. Författarbesök – Eli Åhman Owetz Eli Åhman Owetz skriver feelgood-romaner om att göra verklighet av sina drömmar. Den senaste boken heter Brevvännerna och utkom våren 2019. Torsdag 7/11 kl 19.00 Plats: Norrtälje stadsbiblio­ tek. Fri entré. Startdatum: 2019-11-06 Advokatjour Behöver du hjälp med en juridisk fråga? Nichols & Co Advokat­ byrå erbjuder 15 minuters gratis rådgivning på Norrtälje stadsbibliotek den första torsdagen varje månad. Bokning sker i förväg via info@advokatnichols.se eller 08-515 140 70. Torsdag 7/11 kl 17.00–19.00 Plats: Norrtälje stadsbiblio­ tek. Fri entré. Språkcafé och läxhjälp på Stadsbiblioteket Vi träffas, fikar och tränar svenska. Torsdag 7/11 kl 13.00–15.00 Plats: Norrtälje stadsbiblio­ tek. Fri entré. Datorskolan på Norrtälje stadsbibliotek Ta med din surfplatta, mobiltelefon eller dator och få hjälp av en handledare. Datorskolan handleder enskilt under 25 minuter. Sista timmen erbjuds drop-in. Du bokar din tid i förväg. Torsdag 7/11 kl 15.00–19.00 Plats: Norrtälje stadsbiblio­ tek. Fri entré men föranmä­ lan.

Fredagsmys i Norrtälje

Kom och fredagsmys på biblioteket med saga och filmsnutt. För barn från 2 år och uppåt. Fredag 8/11 kl 15.00 Plats: Norrtälje stadsbiblio­ tek. Fri entré. SeniorNet-träff på Stads­ biblioteket Seniorer lär seniorer IT med datorer, surfplattor och smartphones. Öppet hus på Stadsbiblioteket i Norrtälje tisdagar kl 10-12, 13-15. Tisdag 12/11 kl 10.00–12.00, samt 13.00–15.00 Plats: Norrtälje stadsbiblio­ tek. Fri entré.

HALLSTAVIKS BIBLIOTEK:

I S A M A R B E T E M E D N O R R TÄ L J E KO M M U N

NORRTÄLJE KONSTHALL:

Fler kulturtips till läsarna

Pågående utställningar: SONJA NILSSON – ”Visibility is a Trap” 19/10-1/12 2019

© ROSLAGEN Från och med i detta nummer av Mitt Roslagen kommer Ni läsare att få ta del av samt­ liga evenemang som an­ ordnas i biblioteken i kom­ munen och i Norrtälje konsthall. Detta genom ett samarbete mellan kommu­ nens kultur- och fritidskon­ tor och Mitt Roslagen.

Roland Persson & Mika Han­ nula - FREUD - TO//WITH 26/10-8/12 Plats: Norrtälje konsthall. Galles gränd 7. Fri entré. Lunchvisning Varmt välkommen på lunchvisning av aktuell utställning på Norrtälje konsthall. Onsdag 6/11 kl 12-12.30 Plats: Norrtälje konsthall. Galles gränd 7. Fri entré.

– För vår del är Mitt Roslagen en utmärkt kanal för att nå komPer Ahlin. munens alla hushåll, säger Per Ahlin, kommunens kulturchef. All verksamhet som kulturoch fritidskontoret ägnar sig åt är till för kommuninvånarna, tydliggör han. – Man ska som invånare i Norrtälje kommun ha tillgång till ett rikt liv utanför sitt arbete eller skolan. Det kan bestå av mycket, som kultur, bibliotek, teater, likväl som idrott

NORRTÄLJE MUSEER:

Sagor & Sång Tillsammans sjunger vi och beger oss in i sagornas värld. För barn mellan 3 och 6 år. Måndag 11/11 kl 16.00 Plats: Hallstaviks bibliotek. Fri entré. Språkcafé på Hallstaviks bib­ liotek

Ons 29 maj till tis 31dec Sfärernas harmoni och ett al­ kemiskt recept! Utställning pågår 29/5- 31/12 2019 Plats: Norrtälje konsthall och Pythagoras museum. Fri entré. I arbetarbostaden, Pythagoras industrimuseum. Verkstadsgatan 6

Vi träffas, fikar och tränar svenska. Tisdag 12/11 kl 15.30 Plats: Hallstaviks bibliotek. Fri entré.

Evenemang i bibliotekets regi tillsammans med föreningen Norden. Nordisk litteraturvecka: Högläsning kura skymning

RIMBO BIBLIOTEK:

Kom och lyssna till världens största högläsning! I år bjuds det på en författarpresentation av årets författare Karen Blixen(1885-1962) och därefter en uppläsning av delar av hennes roman Babettes gästabud. En av Karen Blixens mest kända böcker och tillhör, trots det lilla formatet, den danska litteraturens stora verk. Boken filmatiserades 1987 under samma namn och vann en Oscar 1988 för bästa utländska film. Även musikunderhållning av visgruppen KIMM. Måndag 11/11 kl 19.00 Plats: Norrtälje stadsbiblio­ tek. Fri entré. Arrangör: Föreningen Nor­ den och Biblioteken i Norr­ tälje.

Läxläsning i Rimbo Vi avsätter plats på biblioteket för möjligheten att läsa sina läxvor eller träna till ett prov i lugn miljö. Måndag 11/11 kl 15.00–16.30 Plats: Rimbo bibliotek. Fri entré. Årskurs 1-6 Plats: Rimbo bibliotek. Fri entré. Språkcafé på Rimbo bibliotek Vi pratar svenska, umgås och fikar. Tisdag 12/11 kl 16.00–17:30 Plats: Rimbo bibliotek. Fri entré

ÖVRIGA EVENEMANG:

och fritidsaktiviteter som till exempel gångstråk, bad, ridning med mera. Vi sprider information och marknadsför vår verksamhet i alla kanaler som vi upplever når kommuninvånarna och där är som sagt Mitt Roslagen en viktig sådan. – Genom att marknadsföra vår verksamhet här hoppas vi nå ännu fler som vill ta del av allt det kultur- och fritidskontoret erbjuder. De evenemang som kommer att presenteras här är endast evenemang från kommunen och är i de allra flesta fall helt gratis. Pove Persson, redaktör för Mitt Roslagen, är mycket nöjd med samarbetet. – Verkligen, säger han. Det här är en utmärkt service till kommunens invånare och Mitt Roslagens läsare. På det här sättet kan vi smidigt hjälpa till att få invånarna att kunna välja och vraka mellan alla fantastiska evenemang som kommunen och kultur- och fritid ordnar. MITT ROSLAGEN

Tips på evenmang skickas till pove@mittro.se i form av löpande text.

Countryrock med Steelmill Band på Ankaret i Älmsta, lördagen 9 november kl. 19 Väddö musiksällskap arrangerar spelning med Steelmill Band på Restaurang Ankaret, Älmsta. Bandet består av Anne Lundberg, sång, gitarr fiol och mandolin, Tommy Ogefalk, gitarr och pedalsteel, Kenneth Jansson, kompgitarr, Lars Berzén, elbas och Olle Jonsson, trummor. De beskriver sig själva som ett gäng proffsiga amatörer från Roslagen som tagit steget upp från källar´n och kommit ut i ljuset… Ärrade rockrävar fick en nytändning då en countrysångerska kom med i bandet. Steelmill Band bjuder på en blandning av country, pop och rock med kända och mindre kända och oftast dansanta låtar.

Vi är specialister på attefallshus och fritidshus! Vi säljer och monterar samt utför bygg- och markarbeten. Kontakta oss redan idag för ett möte på telefon 0709–92 75 90 eller besök roslagsstugor.se MITT ROSLAGEN 6/11-19

11


Väddö

Föder upp fria kalkoner Bernt Jansson säljer nästan hela sin produktion som grossist, men har också en liten gårdsbutik i anslutning till kalkonfarmen på Väddö.

© VÄDDÖ Bernt Jansson, i Tomta på Väddö, bytte spår och började föda upp kalkoner på heltid när han gick i pension. Hans kalkoner växer inte upp i en fabrik, de går fritt ut och in under hela sin levnad och de växer långsamt – just sådant som idag möter medvetna kunder, med önskemål om småskalighet och god djurhållning. TEXT OCH FOTO OLLE ANDERSTAM

O

m någon vet hur man får kalkoner att trivas så är det Bernt Jansson. Hos honom lever fåglarna i en stressfri miljö och är vana vid mänsk­ lig kontakt. Slakten sker också under lugna former på den egna gården. –Såvitt jag vet är jag den ende uppfödaren i landet som låter kalkonerna gå ute från maj till december, vilket de klarar alldeles utmärkt, säger Bernt Jansson och tit­ tar ut över sin flock bestå­ ende av 500 fåglar. DET VAR NÄR Bernt sluta­

Vad får det lov att vara idag, korv, rökta bröst, en hel kalkon eller något annat, frågar Bernt Jansson. 12

de sin anställning på Telia som han började med det­ ta. Han hade köpt marken i Tomta strax söder om Griss­ lehamn 1987 och hade en tidigare arbetskompis som hade köpt 20 kalkoner. –Det där lät jättekul och jag ville ju inte vara sämre, utan jag åkte till Uppsala och

köpte 45 kalkoner av rasen River Rest, berättar Bernt. Nu följde många år av dagligt pendlande till stor­ stan innan han slutade på Telia och gjorde kalkon­ uppfödningen till sitt hel­ tidsjobb. Då hade han också hunnit bygga en gårdsbutik för de egna produkterna. –Det var ju dumt, ler Bernt, och menar att han blir låst flera timmar varje dag. Å andra sidan lär jag känna så mycket trevligt folk, säger han och drar sig till minnes en Rospigg som ville byta till sig en kalkonklubba mot ett kilo strömming. DE KALKONER Bernt Jans­

son nu har är av den vanliga rasen BUT, Brittish United Turkey. Den nuvarande be­ sättningen kom hit i början av maj och kycklingarna väg­ de då mellan 48 och 52 gram. –När jag slaktar dem i no­ vember eller december är de uppe i åtta till tio kilo, vil­ ket kan tyckas vara en snabb tillväxt, säger Bernt. Men då bör man tänka på att de nått sin vikt under sex till åtta månader, vilket ska jämfö­ ras med en industriuppfödd kalkon som når samma vikt på bara tio veckor. Resultatet blir, förutom

fåglar som får ett lugnt och värdigt liv, ett magert, mört och smakrikt kött. Köttet går bland annat till olika värdshus, konferenscen­ ter, Eckerölinjen och Öst­ ermalmshallen i Stockholm. Förutom småskaligheten i verksamheten är kalkoner­ na här uppfödda på lokala produkter. Det här bidrar även till Bernts egen livs­ kvalitet. Han gräver i hög grad där han står. –Jag köper havre, vete och korn från bönderna runtom­ kring och drygar ut någon gång med lite kalkongöd, ett kraftfoder som ger vita­ miner, motståndskraft mot sjukdomar och en kraftigare benstomme, förklarar Bernt. Tack vare denna hälso­kost hade jag ett år en kalkon som nådde 32 kilo på nio månader. BERNT Jansson förädlar

också allt sitt kött på plats, vilket ger en bättre lönsam­ het. Han röker det upp till tre gånger per vecka och till produkterna hör allt från kryddade korvar och paté till panerad innerfilé och rök­ ta kalkonbröst. Han säljer även hela kalkoner, och med rymliga frysar kan han erbju­ da sina produkter året om. MITT ROSLAGEN 6/11-19


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

FAKTA KALKON Kalkonen har sitt ursprung i Nord- och Centralamerika. Det var indianer och invandrare till Amerika som började tämja kalkoner och hålla dem som husdjur. Kalkon har blivit traditionell festmat vid pilgrimernas höstliga tacksägelsedag, Thanksgiving Day. De första kalkonerna kom till Sverige i början av 1600-talet. På många slott och herrgårdar, särskilt i Skåne, har man sedan 1600-talet bedrivit kalkonavel. Modern svensk kalkonavel är till stor del beroende av importerat material av rasen BUT, British United Turkey från Storbritannien. Det produceras två storlekar av kalkon. Den mindre väger ca 4,5 kilo medan den större, som ofta väger över 14 kilo, används för styckning eller som chark­ råvara. Kalkonhönan börjar värpa när de är 32–35 veckor gamla. I kycklingproduktionen används ruv- och kläckningsmaskiner. Normalt tar hela ruv- och kläckningsförloppet 27,5 dygn. Uppfödningen sker därefter som med andra kycklingar i stora stallar eller i frigång med fri tillgång till vatten och kontinuerlig utfodring.

- Kalkonhönan är tunnare än tuppen på grund av ett upp till 25 procent lättare skelett, säger Bernt Jansson.

Konsumtionen av kalkonkött i Sverige har ökat till följd av inspiration efter utomeuropeiska resor och influenser från andra kulturer.

SÅVITT JAG VET ÄR JAG DEN ENDE UPPFÖDAREN I LANDET SOM LÅTER KALKONERNA GÅ UTE FRÅN MAJ TILL DECEMBER, VILKET DE KLARAR ALLDELES UTMÄRKT. –Vi har ju inte amerikas Thanksgiving-tradition, men jag märker år från år att allt fler svenskar efter­ frågar kalkon nu i novem­ ber, säger Bernt. DRIFTSKOSTNADERNA

för uppfödningen är, förut­ om foder tre gånger om da­ gen och utgödsling, ganska låga även om Bernt planerar att investera i ett nytt stall där kalkonerna även fort­ sättningsvis kan gå in och ut. –Det största problemet ti­ MITT ROSLAGEN 6/11-19

digare var de återkomman­ de elavbrotten som innebar att vattnet frös – något som vi numera slipper – konsta­ terar Bernt. Kalkonerna går det ingen nöd på, de alstrar så mycket värme själva att det inte behöver tillföras nå­ gon värme i stallet. Efter slakten i höst vän­ tar en lugnare tid på Tom­ ta kalkonfarm, men till näs­ ta vår är det dags för en ny resa till Stora Levene utan­ för Lidköping för att hämta en ny besättning BUT.

På farmen i Tomta går 500 kalkoner av rasen BUT, Brittish United Turkey, som alla slaktas under november och december. 13


Roslagen E18 stängdes efter att bil fattat eld

© ROSLAGEN Natten till i lördags larmades räddningstjänsten till E18 där en bil fattat eld. Det var vid Angskär på E18 mellan Norrtälje och Kapellskär som bilen börjat brinna under pågående färd. När räddningstjänsten anlände till platsen var bilen helt övertänd och vägen fick stängas av under räddningsinsatsen. Ingen person skadades vid branden. MITT ROSLAGEN

Körde i 108 över Trästa­ bron – utan körkort

©VÄDDÖ En man har åtalats för grov olovlig körning sedan han i våras kört utan körkort. Mannen, som är i 60-årsåldern, fastnade i en kontroll när han körde i 108 kilometer i timmen över Trästabron – där högsta tillåtna hastighet är 70. Vid närmare kontroll visade det sig att han dessutom saknade körkort och nu åtalas han vid Norrtälje tingsrätt för grov olovlig körning. Mannen har varken erkänt eller nekat till brott, men är tidigare dömd för olovlig körning. MITT ROSLAGEN

Tonåring skulle köpa kläder – rånades

© NORRTÄLJE I förra veckan rånades en ung kille på pengar vid Norrtälje busstation. Tonåringen hade stämt träff med en annan tonårskille vid busstationen för att köpa kläder av honom. På plats fick han inga kläder – istället tvingades han under knivhot att lämna alla sina pengar till rånaren. Den misstänkte gärningsmannen, en 15-åring från södra Stockholm, kunde snabbt gripas och ärendet överlämnades till polisen där 15-åringen bor. MITT ROSLAGEN

Fortsatt tvist om Stämmarsunds brygga

© BLIDÖ Grannbråket

kring tänkta renoveringen av Stämmarsunds brygga på Blidö fortsätter. Nu har Lantmäteriet anmälts för jäv. Efter att Lantmäteriet mätt tomtgränserna och klarlagt att bryggan inte inkräktade på grannens tomt hoppades många att tvisten äntligen skulle komma till ett slut men grannen anmälde Lantmäteriets tjänsteman för jäv och överklagade beslutet. Efter en intern utredning friades tjänstemannen, men tvisten går nu vidare och kan överklagas till Mark- och miljödomstolen. MITT ROSLAGEN 14

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Promenad för diabetesforskning © NORRTÄLJE Diabetessjuke Jimmy Karlsson gör hellre saker än tittar på. Helt privat har han samlat in cirka 300 000 kronor på tre år till diabetesforskning­ en. Och mer ska det bli. På lördag går årets diabetes­ promenad i Norrtälje. – Vi var 200 personer i fjol. Jag hoppas på ännu fler i år, säger Norrtäljekillen. På Diabetesgalan i tv3 i fjol var Jimmy Karlsson från Norrtälje den privatperson i landet som samlat in mest pengar till forskningen kring sjukdomen diabetes. Han gör det dels genom att ar­ rangera en diabetesprome­ nad, nu för tredje året, dels genom att tillverka och sälja armband med texten ”Bota diabetes”. I fjol inbringade diabetes­ promenaden cirka 30 000 kronor, armbanden maka­ lösa 105 000 kronor (de säljs för 100 kronor styck). – Promenaden har flera syften. Dels är det bra att röra på sig, oavsett om du har diabetes eller ej, men det är extra viktigt om du har sjukdomen. Dels är det ett bra sätt att sprida kunskap och bidra till ökad förstå­ else om sjukdomen, säger Jimmy Karlsson. – Och som den säljare jag är (han jobbar som säljare åt Beckers färg i Mälarda­ len) så gör jag olika färger på armbanden varje år, så det finns alltid en anledning att köpa nya, fortsätter han med ett leende. Som själv drabbades sjuk­ domen i 7-års åldern. I fjol var han den privat­ person i landet som sam­ lat in mest pengar till dia­ betesforskningen med sina

136 800 kronor, vilket stod klart under Diabetesgalan. – Det betyder jättemyck­ et för mig för att det är en god gärning, men ännu mer för andra, säger han. I sin insamlande har han både familj och vänner med sig. DET BETYDER JÄTTEMYCKET FÖR MIG FÖR ATT DET ÄR EN GOD GÄRNING, MEN ÄNNU MER FÖR ANDRA. – Vi hjälps åt med till­ verkningen av armband, både familjen och vänner. När vi får besök av vänner kan vi sitta vid köksbordet och prata och samtidigt göra pärlarmband, vilket är till nytta för hela grejen. – Det är en förutsättning att familj och vänner stäl­ ler upp, för det är mycket jobb och tar mycket tid, sä­ ger Jimmy som är mycket tacksam för det. Årets väldsdiabetesdag infaller den 14 november. Helgen efter Jimmys diabe­ tespromenad. – Jag vill att den ska ingå i ett sammanhang. Helgen innan det går vår promenad, från Kyrkogatan i Norrtälje, genom staden, ut till Borg­ mästarholmen, där vi grillar

Jimmy Karlsson arrangerar kommande lördag den tredje upplagan av diabetespromenaden i Norrtälje.

korv och säljer lotter, berät­ tar Jimmy. Som hoppas på fler del­ tagare och mer pengar i år.

– Självklart, samtidigt som jag är glad för varen­ da krona som kommer in. Promenaden på lördag

startar klockan 11.00. Sam­ ling från 10.30. POVE PERSSON, TEXT ANDERS SJÖBERG, FOTO

Norrtäljepar tar tåget till Malta © NORRTÄLJE Norrtäljeparet Bosse Blideman och Renée Rudebrandt åker till Malta i morgon. Inget märkvärdigt i sig. Men paret åker tåg. – Vi vill visa att det går, säger de. Det tar givetvis längre tid Norrtälje till Malta om man väljer annat ressätt än flyg, men det bekymrar inte paret Blideman och Rudebrandt. – Inte alls. Resan är ju en stor del av grejen, säger Bosse. – Med flyg ser du ju bara himmel och moln, säger Re­ née. Idén paret fick ligger i ti­ den, menar Bosse. – Ja, man ska ju inte flyga i onödan, säger han. Och nu har vi möjlighet att låta re­ san ta längre tid och då får den göra det. Det är ju ock­ så roligt att resa landvägen så långt det går.

För till sist får ju tåget by­ tas mot buss och båt för att nå ön i Medelhavet. Hela resan är ett pus­ sel som en lokal resebyrå i Norrtälje hjälpt till att for­ RESAN ÄR JU EN STOR DEL AV GREJEN, MED FLYG SER DU JU BARA HIMMEL OCH MOLN. ma. Det börjar med tåg från Stockholm till Köpenhamn i morgon torsdag. Sedan an­ kommer de till Malta efter ungefär två dygn. Då har de passerat Tyskland, Schweiz och Italien. I italienska Ne­ apel byts tåg mot buss till

Bosse Blideman och Renée Ridebrandt åker i morgon till Malta. Med tåg, buss och båt. – Vi vill visa att det går, säger Norrtäljeparet. Foto: Anders Sjöberg

Catania. Därefter båten på ett par timmar till slutmålet. – Det ska bli kul och spän­ nande att se vad slutresulta­ tet blir, säger Renée och ler.

– Det finns ju en del län­ kar där det kan gå fel. Blir det en försening någonstans påverkar ju det hela resten av resan. För vår del gör väl

det inte så mycket, men det kanske inte är en resa man gör med småbarn, avslutar Bosse med ett skratt. POVE PERSSON MITT ROSLAGEN 6/11-19


I

S A M A R B E T E

M E D

F R E Y S

R E S E B Y R Å

Prag

Det tjeckiska köket påminner mycket om det tyska. På menyn hittar man stora köttbitar, knödel, surkål och självklart öl till det. I Prag hittar man ofta ett litet ölmuseum på restaurangen, där de stolt visar upp sin bryggerihistoria. Vill man lyxa till det lite extra så är ett besök på öl-spa en häftig upplevelse, där får man bada i träkar med en speciell örtblandning som används vid tillverkningen av öl, och givetvis får man även dricka öl under tiden.

Denna vackra stad har verkligen blivit en av mina favoriter. Här blandas gammal tjeckisk arkitektur med modern shopping och mysiga ölpubar. Trots att staden blivit otroligt populär som weekend resmål så är fortfarande väldigt prisvärt att åka till Prag, både att resa dit och leva på plats. Det är alltså ett ypperligt tillfälle att unna sig lite extra guldkant i vardagen. Staden bjuder på flera klassiska sevärdheter som man såklart inte får missa, Karlsbron är nog den kändaste. Stenbron är från 1400-talet och går över floden Moldau. Mitt tips är att promenera över bron kvällstid för att få en spektakulär utsikt över staden.

Är man sugen på något sött så måste man bara prova en Tredlnik, en blandning mellan munk och bulle som gräddats på spett över kol. Dessa äts med fördel med glass eller grädde, och man hittar dem i varje gatuhörn. Jag har nu varit i Prag två gånger och det kommer definitivt blir fler gånger. Hälsningar Frida

Freys Resetävling Vad heter floden som delar staden? 1. Olga X. Moldau 2. Donau När blev Karlsbron färdigbyggd? 1. 1500-talet X. 1700-talet 2. 1400-talet Vad heter det söta bakverk man hittar i stånd runt om i Prag? 1. Tredlnik X. Knödel 2. Halusky Namn:

______________________________________________________________________________

Adress:

____________________________________________________________________________

Postnummer och ort:

_____________________________________________

_____________________________________________________________________________________________

Tel:

LYCKLIG VINNARE!

___________________________________________________________________________________

Carina Backlund från Närtunaby är vinnare av Freys och Mitt Roslagens resetävling 2/10. Priset överlämnades av Anna.

Ringa in rätt svar och skicka till: Mitt Roslagen, Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje eller mejla svaret till tavling@mittro.se Märk med ”Resetävling 6/11”. Svar oss tillhanda senast 25/11 2019.

Grattis, hur känns det? – Väldigt överraskad för det är första gången som jag skickar in. Brukar vinna på chokladhjul men det är allt.

Vinnaren får ett presentkort, värde 3000:- och presenteras i Mitt Roslagen 4/12. Lycka till!

REY S RESEBY RÅ

ON T ETLEELFEOFN 0 107167 -65- 5 5 59 59 5 |

|

WW W .W RY EY R A . SSEE WW F .RF E S SRREESSEEBBYY R

FA C E B O O K : F R E Y S R E S E B Y R Å

|

|

|

Vart vill du resa? – Jag har tidigare åkt på medelhavskryssning med min familj när jag fyllde 50 år så en sådan kryssning skulle vars kul att få uppleva igen. Vem tar du med dig? – Min man eller hela min familj.

I NFF O O@ @F EE SE SE I N F RREEYYS SR R SB E YB RY AR. A . SE

I N S TA G R A M : F R E Y S R E S E B Y R A


Edsbro

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

blev en succé redan från början. Det var kö utanför med bönder som kom för att få sin skörd mald. ”Det var som en mark­ nad här utanför på den ti­ den” berättade Berits make Sven-Olof en gång i tiden för Norrtelje tidning. Hårt arbete var det dock, och lönen för en mjölnare år 1929 var 180 kronor i mån­ aden. Ny i Roslagen Östgöten Sven-Olof Anders­ son kom till Edsbro 1947 för att hans pappa Edvin hade fått jobb på kvarnen som kvarnmästare och mjölnare. Den unga Sven-Olof var alldeles ny i Roslagen, men en bit från kvarnen låg le­ gendariska Söderlunds ba­ geri och kafe´, som många Edsbro-bor pratar om fort­ farande i våra dagar.

90-åriga Berit Andersson arbetar fortfarande i kvarnens gamla lokaler.

DET HÄR ÄR LIVSLUFT FÖR MIG, DET HÅLLER MIG PIGG. Berit Andersson och Suzanne Axell framför kvarnen i Edsbro. Foto: Jörgen Wedebrand

Än finns det liv i gamla kvarnen © EDSBRO Det är en bit svensk

industrihistoria, men också en historia om kärlek och livslångt hårt arbete. Ett liv i mjöldammet, kan man säga. Det handlar om valskvarnen i Edsbro. FÖR EN TID sen fyllde

Edsbro-profilen Berit An­ dersson 90 år och det fira­ des – som sig bör – i säll­ skap av hennes stora familj 16

och många vänner. Det blev mycket minnen av livet som gått och allt som hänt den en gång unga flickan som såg dagens ljus i oktober 1929.

Men pensionering är ing­ et att tänka på, för fortfaran­ de arbetar Berit varje fredag i valskvarnen i Edsbro, och håller kontakt med alla sina kunder. – Det här är livsluft för mig säger Berit med ett leende, det håller mig pigg och det är kul att fortfaran­ de vara en del av livet så att säga. Jag gillar att hål­ la igång. Hon antecknar allt som händer i kvarnen med sin vackra handstil och håller full ordning på valskvarnen,

den plats som så länge varit en del av hennes liv. Det är dock länge sedan det maldes mjöl i kvarnen, som är den absolut sista i sitt slag i hela Stockholms län. En unik byggnad där generationer av roslags­ bor-och östgötar- slitit hårt. Edsbro kvarn grundades 1919 och då skulle man dri­ va både kvarn och såg, det hade ortsborna bestämt. Uppdraget gick till Brö­ derna Rossman som gett ett anbud på 2 600 kronor för uppdraget. Och kvarnen

Författaren av denna text minns själv ”Farbror David Bagare ”, som han kallades. En vänlig man med ett glatt leende. Där i Söderlunds bageri fanns den unga Berit, vars mamma och hennes släkt ägde och arbetade i bage­ riet. Kärleken slog till mel­ lan Berit och Sven-Olof över Rimbobullarna och kanel­ kakorna och de två blev så småningom ett par. Hårt slit Giftermål och fyra barn se­ nare har kvarnen varit deras gemensamma arbetsplats under många år, på gott och ont. Det var ett hårt slit för paret som i princip fick göra allt tillsammans. Berit Andersson arbe­ tade som bokförare och kundmottagare och ibland till och med som mjölnar­ dräng. Medan Sven-Olof och hans pappa Edvin hade det hårda arbetet i kvarnen. 1955 fick Edvin Anders­

son möjligheten att köpa kvarnen. Och arbetet gick vidare. Men så kom 1962 och olyckan slog till. Vid fem­ tiden på morgonen den 21 november började det brin­ na i sågverket intill - och ka­ tastrofen var ett faktum. -Vi vaknade av smatt­ randet på taket och trod­ de att det var någon slags militärövning, berättade brandmannen Karl Gus­ tav Andersson vid Edsbro brandkår i Edsbro hem­ bygdstidning ” Tillbaka­ blick”. Jag såg röda flammor mot snön uppe vid kyrkan. Brandmän kom också från Knutby och Rimbo men deras frenetiska arbete stoppade inte elden. Ett tag var hela orten Edsbro hotad, men tack vare de brandmän­ nens insats, begränsades el­ den till kvarnen och sågen. Men kvarnen brann ned helt till grunden. Ingenting fanns kvar. Det var bara att citera Sven-Ingvars populära dänga vid den tiden att ”börja om från början”. Uppbyggnaden började direkt och 1963 fortsatte arbetet med att göra mjöl av olika sorter. 1971 dog Edvin Anders­ son och skötseln av Vals­ kvarnen i Edsbro togs över av Sven-Olof och sonen PerOlof. Det blev fina dagar då många efterfrågade de­ ras kunskap och produkter, men den 3 december 2010 maldes det sista mjölet. En epok var över. Svensk arbetarhistoria Idag står byggnaden som ett fint monument över svensk arbetarhistoria, om mjölnar­ na och deras slit. Ett yrke som inte efterfrågas längre. ”En vetenskap går i gra­ ven” lär Sven-Olof Anders­ son ha sagt, när det hela var över 2010. Och när man besöker kvarnen idag och 90-åriga Berit som fortfarande arbe­ tar på fredagarna och säl­ jer solrosfrö och andra sa­ ker som fritidsboende kan behöva, går det ett stilla sus genom lokalerna, de loka­ ler som en gång sjöd av liv och rörelse. Mjöldammet ligger kvar här och där och minner om en helt annan tid. –Jag arbetar så långe jag orkar, säger Berit Anders­ son med ett litet leende, det känns alltid som jag går ”till jobbet” när jag är här och det håller mig frisk länge till hoppas jag. SUZANNE AXELL MITT ROSLAGEN 6/11-19


Krönika

Din leverantör av solceller i Roslagen Nyckelfärdiga solcellspaket Personlig kontakt genom hela projektet 1500 installerade anläggningar i Sverige Kostnadsfritt hembesök

BÄTTRE BUSINESS MED MAGDALENA BIBIK-WESTERLUND

Lokalt vs Globalt

Informationsträff verantör av le in D torsdag 7 november, eller i Roslagen kl 19.00 solc

DU LÄSER JUST NU EN KRÖNIKA i en lokaltidning. Ikväll kommer du titta på ny­

heter från hela världen. Båda är egentligen lika relevanta för dig - det som händer i närheten påverkar dina omedelbara beslut, det som händer i världen har inverkan på dig långsiktigt. Hur förhåller du dig till lokalt vs. globalt? Köper du närproducerad mat eller ett varumärke som finns överallt? Är du en ”Väddö Musteri” eller en ”Coca Cola”-kund? Du som företagare: är du regionens hjälte eller en internationell aktör? Kan en lokal leverantör samtidigt vara en global spelare? Klart att den kan! Även om det är svårt att leverera Lövsta Kött till Las Vegas, så finns det alltid sätt att ta en del av den internationella marknaden. Om man vill. Och är det så att du levere­ rar digitala eller platsoberoende tjänster – ja, då har det aldrig varit lättare att jobba globalt! Kan du samtidigt lokalanpassa dina erbjudanden? Fiffigt!

Sportcentrum,

ellspaket iga solc kelfärd Nyc Gustav adolfs väg 53, lig kontakt genom hela projektet PersonNorrtälje i Sverige 1200 installerade anläggningar Kostnadsfritt hembesök

Nyfiken solceller? Cell Solar idagvälkomnar till en ers r maila And elle Ringpå ren@cellsolar.se sjoginvestering. ers. träff070 om varför solceller är en bra and - 450 54 64, Vi berättar om fördelarna och utvecklingen hos solceller. Svarar på de vanligaste frågorna. Erbjuder möjligheten att se på just dina förut­ Ring eller maila Anders 070 - 450 54 64, sättningar. Självklart bjuder vi på kaffe!

COCA COLA HAR GJORT ett antal kam­

panjer där de har ändrat etiketten till olika svenska städer. Det är inget revolutioneran­ de för vår marknad - det var en internatio­ nell kampanj - men visst kändes det speci­ ellt att köpa en flaska med Norrtälje (som du kanske annars inte hade köpt!) Mark­ nadsföring 101! IKEA lär hela världen nya svenska ord som ”Dvala” och ”Bigarrå” – lokalpatriotiskt för oss, globalt gångbart.

anders.sjogren@cellsolar.se www.cellsolar.se

Välkommen!

DET FINNS INGEN diskrepans mellan att

vara en lokal leverantör och en global ak­ tör. Det ena utesluter inte det andra. Och det ena är inte bättre än det andra. De all­ ra flesta har en möjlighet att agera både på orten och på jorden. Det gäller bara att vil­ ja och våga. Så vad skulle Lövsta Kött kunna leve­ rera till Las Vegas? Kunskap om hur vi i Sverige lagar till nöt, fläsk och lamm. Det bor 660 000 svenskar utomlands (varav 150 000 i USA), som med rätt marknadsfö­ ring skulle vara intresserade av recept ”hem­ ifrån”. En YouTubekanal, en digital recept­ bok, you name it. Producerad en gång, såld tusentals gånger – saken är biff!

Kampanj

DET FINNS INGEN DISKREPANS MELLAN ATT VARA EN LOKAL LEVERANTÖR OCH EN GLOBAL AKTÖR. DET ENA UTESLUTER INTE DET ANDRA. OCH DET ENA ÄR INTE BÄTTRE ÄN DET ANDRA.

Takbox Thule Force XT Alpine bl.aero.

3 995:-

NYFIKEN PÅ MER om kreativt businesstänk? Lyssna på ”Bättre Business med Magda­

Ord. pris 5 999:-

lena Bibik-Westerlund” på Radio Roslagen på torsdag 17-18 på 107,8 Norrtälje 104,1 Hallstavik och på webben. Vill du komma i kontakt med mig? Maila mig på magda­ lena@creativity.house Magdalena Bibik-Westerlund

Din lokala verkstad – Allt inom bilreparationer

Med över 20 års erfarenhet kan vi hjälpa er med allt som har med el och belysning att göra!

Din lokala verkstad - Allt inom bilreparationer

AC Service Däck lokala verkstad - Allt inomDäckhotell bilreparationer

AC Service otell h Däck • Däck Norrtäljevägen 31, 764 30 Väddö

Service tell ck • Däckho rtäljevägen 31, 764 30 Väddö

Norrtäljevägen 31, 764 30 Väddö MITT ROSLAGEN 6/11-19

Välkommen till trivsamma

Erbjudanden och rabatter gäller t.o.m. 24 november 2019 eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra rabatter, tjänster, lokala avtal eller erbjudanden.Med reservation för eventuella tryckfel.

Norrtälje Lommarvägen 1 0176-166 55

med Elbelysning Norrtäljevägen 3, Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57 17

Öppet Mån – Fre Lördag

08.00 – 18.00 10.00 – 15.00


Roslagen

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

MEDVERKANDE i Mordteatern är: Sara Edberg, Anders Axelsson, Thomas Granehag, Jens Söderhäll. Inhoppare är Nicklas Lind, Ida Jensen och Simon B Tibblin. De tidsenliga kostymerna signeras Alvar Bengtsson. Sömnad: Simona Kartavceviene Det hela är regisserat av Sebastian Edberg, som även skrivit manus tillsammans med sin frun Sara Edberg (paret är bosatta i Kullsta norr om Norrtälje.

Mord till bords © ROSLAGEN Mitt Roslagen har hört mycket om

Roslagsteaterns Mordteater som turnerar runt i lan­ det. Varför inte göra ett besök? Vi gjorde det och tea­ tern i samband med trerätters middag är en succé.

Årets mordgåtor heter Den Sista Versen och Den Sista Synden. Mitt Rosla­ gen har besökt båda. Den förstnämnda på Furusunds Värdshus, den andra på Norrtelje Brenneri.

Mordgåtorna är uppdela­ de i fem sekvenser om cir­ ka tio minuter som spelas upp under trerättersmidda­ gen. Så under kvällen varvas teater med mat och dryck. Närheten till de professio­

nella skådespelarna där de rör sig mellan och intill bor­ den ger en närhet till skåde­ spelet som förhöjer känslan. Skådespelarna är sam­ spelta och varvar allvar och humor på ett mycket under­ hållande sätt. Mellan sek­ venserna finns möjlighet för gästerna att samtala och fundera kring vem mördar­ en är över mat och dryck.

KOMMANDE FÖRESTÄLLNINGAR av Mordteatern: 22 november, Furusund Värdshus Mordteater med 3-rätters meny. 4 och 12 december, Norrtelje Brenneri, Julmord med Julmeny.

DET GÄLLER ATT TITTA PÅ VAD SOM HÄNDER OCH LYSSNA PÅ VAD SOM SÄGS… Upplägget är genialt. Du får små portioner stor teater mellan portioner av mat. Du äter i lugn och ro och pau­ sar från tallriken under tea­

DET HÄR ÄR ROSLAGSTEATERN: Deras två friluftsteatrar ligger belägna i Eskilstuna samt i Kullsta utanför Norrtälje. I Eskilstuna har det spelats professionell teater på Rademachersmedjorna sedan 1969 och på Kullsta Friluftsteater har professionella skådespelare agerat och spelat fars sedan 2006. Mordteatern, som startades 2010, är också en del av Roslagsteatern och samarbetar med 12 olika fasta spelställen runt om i landet. Varje år har vi flera uppsättningar med både Mordteater och klassiker på turné. Källa: roslagsteatern.se

tersekvenserna. Något som ger kvällen en avslappnad känsla. I samband med desserten är det sedan dags för gäster­ na att på papper gissa vem mördaren är. Då är det bra att man har varit uppmärk­ sam under kvällens gång, då sekvenserna rymmer både teknisk bevisning och mo­ tiv. Det gäller att titta på vad

som händer och lyssna på vad som sägs… Vinnaren, som får fina priser, blir den med rätt giss­ ning som dras först bland de inlämnade svarslapparna. Totalt sett blir det en mycket gemytlig och un­ derhållande kväll i fantas­ tisk miljö. MITT ROSLAGEN FOTO JONAS ERIKSSON

Fynda i November på Få en GRATIS fika på

Telefon 0176-500 09 * 070-5672721

VÅTRUM – GOLV PARKETT – LAMINAT 18

MITT ROSLAGEN 6/11-19


Boka ka mer av dina abesiktning avlopp. Tel 0176 -169 85

Boka ka mer av dina abesiktning avlopp. Tel 0176 -169 85

Swoosh är ett miljötekniskt företag med huvudkontoret i Umeå och med filialer i Lycksele, Skellefteå, Luleå och Örnsköldsvik, Sundsvall, Uppsala, Norrtälje samt Stockholm.

UMEÅ, huvudkontor, 090-18 80 80, www.swooshsverige.se NORRTÄLJE, 0176-169 85 ÖRNSKÖLDSVIK STOCKHOLM, 08-677 00 80 SKELLEFTEÅ NORRTÄLJE, 0176-169 85 NORRTÄLJE, 0176-169 85 UPPSALA LYCKSELE SUNDSVALL LULEÅ


Rimbo

Rimbos Endrit Abdullahi (nr 10) och Jonas Andersson sliter i försvarsspelet och Hammarbytröjor framför sin målvakt Willy Wiggström.

Allt var sig likt i Rimbo © RIMBO Rimbo HK har inlett seriespelet i allsvenskan i handboll blandat. Minst sagt. Men märkligt vore det väl annars? Det är ju just Rimbo HK vi talar om… Detta charmiga, svängiga lag som vägrar släppa greppet om platsen på elitnivå i svensk handboll.

Hammarby spelade mycket tätt i mittförsvaret. Här har de fått greppet om Jeff Tollbring som letar lösning. 20

DET FICK BLI en betrak­

telse. Eftersom Mitt Rosla­ gen inte har möjlighet att bevaka idrottslag kontinu­ erligt satte sig undertecknad på plats bland närmare 800 personer på läktaren i läns­ derbyt mot Hammarby för en vecka sedan med ett an­ nat fokus. Jag ville se om jag kände igen det Rimbo jag bevakat i åratal när jag jobbade på NT. Allt var sig likt. Både på planen och på läktaren. Och i matchprotokollet. Efter en halv halvlek skrev jag i mitt antecknings­ block: ”Samma gamla Rimbo”. I positiv bemärkelse. Visst fanns där en del nya namn i laget, men ändå, klar och tydlig Rimbo-prägel på agerandet. Även om det stundtals just denna gång var Hammarby som var mer Rimbo än Rimbo. Matchen rivstartade. Rimbo gick tidigt upp i en 4–2-ledning, men efter knappt sex minuter var åtta mål gjorda, 4–4. Sedan svängde match­ en i sann Rimboanda. Men

med Hammarby i förarsä­ tet. Men Rimbo är förtvivlat svårt att åka ifrån. I halvtid ledde Stockholmslaget med 14–13 sedan Rimbos myck­ et duktige Robin Devall re­ ducerat i sista hundradelen av en sekund. I inledningen av andra var det både 14–14 och 15–15 innan gästerna, med klassikt Rimbo-spel, började rinna ifrån. Det var snabba kor­ ta anfall och tätt försvars­ spel som gav Hammarby som mest en fyramålsled­ ning i mitten av den andra halvleken. – Hammarby vill ju spe­ la lite så som vi gör och nu var de snabbare och effek­ tivare helt enkelt, sa Dick Tollbring, tränare i Rim­ bo. Samtidigt som vi age­ rar ojämnt åt båda håll. De styr effektivt ut våra avslut till kanterna och där måste vi ha bättre procent i avslu­ ten för att hänga med i en sådan här match. Men Rimbo vore inte Rimbo om det inte hämta­ de ikapp. 19–23 blev 23–23 med knappt 12 minuter kvar att spela.

Men då tappade laget igen. – Det är som att vi slapp­ nar av lite när vi väl kommer ikapp och då straffas man di­ rekt mot så här bra lag, sa Dick Tollbring. Det blev förlust med klara 26–30 till slut. Rimbo, som sedan dess hunnit besegra Boden borta, ligger nu på fjärde plats efter åtta spe­ lade matcher i en närmast rekordjämn tabell. Laget har tre poäng till serieled­ ning, fyra poäng till nedflytt­ ningsplats. RIMBO HAR SEDAN laget

tog sig upp i landets högsta serie 2014??, de åkte ur igen året efter, vägrat hamna där många småklubbar som va­ rit på elitnivå gör, i fritt fall. Istället lyckas klubben be­ hålla sin plats i näst högsta serien, på elitnivå, trots de knappa resurserna och en del omsättning i spelatruppen. Hur kommer det sig, Dick? – Det beror på flera sa­ ker. Bland annat att vi hela tiden fått behålla Jeff och Ken Tollbring, men även att MITT ROSLAGEN 6/11-19


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Eldabutiken Norrtälje

äNtligEN höst

välkomNa iN oCh PRata väRmE oCh mYs mED oss

uPP till

6 500:-*

Rabatt På samtiDigt köP av

NoRDPEis kamiN & skoRstEN fRåN

PREmoDul

A+

NORDPEIS mONAcO hög ORD. PRIS FR. 50 500 kr

NU PRIS FR. 47 000:-* Delbet. fr 2095 kr/mån*

* Gäller t o m 15 november 2019. För mer information om avbetalningslösningar kontakta din Eldabutik.

Eldabutiken Norrtälje Storstensvägen 6 (bredvid Byggmax) | tel 0176-142 00 norrtalje@eldabutiken.se Öppettider: Mån-Tors 10-18, Fre 10-17 samt Lör 11-14

www.eldabutiken.se

Ken Tollbring, Rimbos ryggrad tillsammans med brodern Jeff, ger alltid allt i alla matcher. Så också i mötet med Hammarby för en vecka sedan.

vi hela tiden vill plocka in vinnarskallar i laget. Vi vill och får hit spelare som verk­ ligen hatar att förlora och då blir det lite av en kultur i laget. Vi vill ha spelare som vill vara på den här nivån an­ nars skulle det inte gå. Och vi har lyckats skapa den ty­ pen av lag. – Tyvärr har vi genom åren tappat en del bra spe­ lare som inte vill satsa det som behövs för att spela på hög nivå och istället spelar i lag längre ned i seriesys­ temet. Och det är lite trist, de ger sig inte själva chan­ sen riktigt. MEN LAGET HAR också

en förmåga att få fram egna produkter på en nivå som närmast måste vara unikt för en klubb av Rimbos stor­ lek. Givetvis måste världs­ spelaren Jerry Tollbring, nu proffs i Tyskland, nämnas, men även de som spelar i la­ get nu, som Endrit Abdul­ lahi, Ken och Jeff Tollbring och ”ungdomarna” Filip Lindroos och Isak Thor­ ström nämnas. Rimbo har också en stor MITT ROSLAGEN 6/11-19

MATCHFAKTA, ALLSVENSKAN RIMBO–HAMMARBY 26–30 (13–14) Rimbos mål: Ken Tollbring 7, Robin Devall 6, Endrit Abdullahi 5, Lynx Beverskog 2, Filip Lindroos 2, Jeff Tollbring 2, Kevin Isberg 1, Isak Thorström 1. Publik: 785 i Sparbankshallen i Rimbo.

bredd i sitt taktiska upträ­ dande. – Vi försöker alltid göra det svårt för våra mot­ ståndare, säger Dick Toll­ bring. Och funkar inte plan A så testar vi plan b eller c. Vi har lärt killarna i laget att allt kan gå, att vi aldrig är uträknade. Målet i år är att nå topp fyra, alltså minst kval till högsta serien, en plats Rim­ bo har i skrivande stund. Men det kan gå snabbt ned­ åt igen i den jämna tabellen. – Det är så små margina­ ler i serien i år som är jämn­ bra, inte jämndålig, så att det snabbt går att bära i vägg både uppåt och nedåt. I mötet med Hammarby var det stundtals heta käns­ lor på planen. Och på läkta­ ren, då domarna kanske inte hade sin bästa dag med Rim­

MINIKRYSSNING Kapellskär–Mariehamn

boögon sett. Endrit Abdul­ lahi visade prov på sitt rätt kända irriterade humör och från läktaren lät det stund­ tals väldigt illa. Också det i sann Rimbo­ stil när det går emot resul­ tatmässigt. FÖRRESTEN, NÄR JAG in­

ledningsvis skrev att allt var sig likt med Rimbo ljög jag. Lagets tränare sedan cir­ ka 87 år som det känns, Dick Tollbring alltså, satt ned ovanligt mycket. Den an­ nars så hete Dick såg lugn ut, trots att resultatet gick allt mer emot hans gäng. – Haha, ja, säger han. Men jag har varit lite för ”på” ti­ digare. Vi får mycket nega­ tivt av det så jag sitter ned mer och är tystare nu. POVE PERSSON, TEXT ANDERS SJÖBERG, FOTO 21

65

Julbord i sikte

prisex per person inkl buss

Kom i rätt stämning och fynda alla klapparna på Rosella. Världsmästarnas stora julbord står uppdukat, och shoppingfesten fortsätter med sänkt pris på massor av varor. Musik, dans och julglädje i stora lass under fem glada timmar till sjöss. Årets julbord serveras 15/11–23/12. Tips! Förboka Kocklandslagets julbord inkl vin, öl, läsk och kaffe från 369:så bjussar vi på både buss och båt.

Boka på Vikingline.se/rosella Anslutningsbuss från Norrtälje och Rimbo alla dagar. Nyhet! Anslutning från Hallstavik och Skebobruk fredag och lördag.


RÄCKEN I GYMPA FÄSTER TVÄTT

RYSSFLOD

KAN MAN SLÄPPA

BEHÖVS PÅ BILDEN

ELYSEISK

FÄLTHÖNSFÅGLAR SE ROAD UT KONSEKVENS SKOTT BÖR TILLVARO FÅ VARA GENOMLYSAS

KRYSS OXUDDE 0817

FASAD

BRORSON

FÖRESKRIFTERNA

LAGERKAGGAR

SKOTT I SKOGEN FAR TILL STRÖMSTADSÖARNA

HYPOTESER

FÖLJETONGER

UNG OXE

INIFRÅN

FLOD I VÄSTRA EUROPA

KLÄMMER

FLYTTAR KALIXBON KAM

KÅRE VITTRA

KATT FÖRBUND FÖR LIKABERÄTTIGANDE

MEDVETEN

BETALAS MED I OSAKA

RÅK

PROBLEMET FJUTTSPARKAR

STRECK

HYGIENPRODUKT

TVÅA I NIGERIA

SNÖMAN RIKTNING

PÅLITLIG NY TEKNIK

KUNGANAMN FÖR F.D. SUPUT EFTER AU IBLAND

KISA & SALA FIRAS 11 MARS

MÅNGSIDIG

KORTA TRAPPOR

GRUPP

RÖTT, GRÖNT & BLÅTT

UTAN LÄCKOR LÅTIT SOM EN KRÅKA

NALLA TAR SIG FRIHET

HALVT AEROBICS

FILMBOLAG

TRÄD BITA

VATTENDRAG

OBSERVERAR

SORGSEN

BERÖR SAMTLIGA

BOKSTAV PÅ BONNÅK

Varje vecka finns det ett kryss att lösa i Mitt Roslagen. En gång i månaden har krysset Roslagsanknytning. Korsordet är konstruerat av Tommy Öberg. Rätt lösning på korsord och sudoku hittar du på mittro.se SUDOKU - Lätt

SUDOKU

1 3

6 8 5

9 5 4 1 7

3 7

5

1

1 9

8

7 3 6 8

7 4 1 9

9

8 2 6 8

9 6 8

7

3

7 2

LÄTT 22

SUDOKU - Medelsvårt

1

2

9

7 4

6 4

9

4 1

3

7

1

1 3 2 5 1

5

8

6

1 3 1

2 8

3 6

9 7

7 6

8

MEDELSVÅRT MITT ROSLAGEN 6/11-19


Födelsedagar

Rådmansö

Stort grattis Jane på din dag den 7 nov önskar Jerka och barnen.

Nuvarande Rådmansö kyrka, som fyller 200 år i år, började byggas 1816 och stod klar 1819.

Många grattisar Jessica på din dag 9 nov önskar Nettan, Perre, Mina och Jonas.

Nyfödd

Rådmansö kyrka firar med Förklädd Gud © RÅDMANSÖ Det har firats hela året. Bland annat med ett besök av biskop Karin Johannesson i augusti. Rådmansö kyrka fyller 200 år i år och nu ska försam­ lingen bjudas på musikverket Förklädd gud. – Det är ett sätt för oss att bjuda tillbaka till folket, säger Jakob Bäcklund, församlingsherde, präst, i Rådmansö-Frötuna församling. Rådmansö Kyrka firar alltså 200 år i år och under året har det firats med musikcaféer, sommarkonsrter, biskops­ besök, där då nytillträdde biskopen Karin Johannes­ son ledde en gudstjänst, och nu, på söndag, en gra­ tiskonsert med namnet För­ klädd gud, en lyrisk svit av Lars-Erik Larsson, med text av Hjalmar Gullberg. Klockan 16 inleds kon­ serten som genomförs av Rådmansö Skärgårdskör tillsammans med solister och en lite mindre kammar­ orkester. Initiativtagare till det hela är Anna Lorin Nordahl som är kyrkomusiker i försam­ lingen och dirigent i Råd­ mansö Skärgårdskör. Jakob Bäcklund reciterar. Hela årets firande har kostat sexsiffrigt belopp, pengar som tas ur kyrkans plånbok. – Det är ett sätt för oss att ge tillbaka till försam­

lingen från kyrkoavgiften, säger Jakob Bäcklund, som varit präst i församlingen i snart två år. Sviten Förklädd gud hör till Lars-Erik Larssons ny­ romantiskt orienterade produktion och är ett av den svenska konstmusi­ kens mest älskade verk. Det sattes upp för första gången 1940, i Sveriges radio. Nuvarande Rådmansö kyrka stod klar 1819 och DET SKA BLI FANTASTISKT TREVLIGT ATT FÅ BJUDA FÖRSAMLINGSMEDLEMMARNA PÅ DEN. byggdes i sten och tegel. Den ritades av arkitekten A Ny­ ström och den har renove­ rats tre gånger, senast 2015. – Det var då man skapade ett öppnare kyrkorum som ger fler möjligheter till olika ty­

Anna Lorin Nordahl, kyrkomusiker och församlingsherden Jakob Bäcklund ser fram mot att få bjuda församlingsmedlemmarna på gratiskonserten Förklädd gud på söndag som ett led i att Rådmansö kyrka i år firar 200 år. MITT ROSLAGEN 6/11-19

per av evenemang. Och den har en ljudanläggning som är fantastisk, säger kyrkomu­ sikern Anna Lorin Nordahl. På 1500-talet fanns ett kapell på Åkerö, cirka två ki­ lometer söder om nuvaran­ de kyrka. Det ersattes 1630 av en korskyrka i trä, som låg cirka 50 meter sydväst om den nuvarande kyrkan. Träkyrkan var mot sitt slut i mycket dåligt skick. 1816 inleddes bygget av nuvarande 200-åringen som stod klar 1819. Sedan dess har den renoverats 1906, 1960 och 2015. Vid den senaste reno­ veringen skapade man ett mer öppet kyrkorum för att ge möjlighet till variation i möblering för olika typer av evenemang. Antalet fas­ ta kyrkbänkar minskades. – Man passade då också på att installera bergvärme och ett nytt system för både ljud och ljus, säger Anna Lo­ rin Nordahl. Som nu ser fram mot lite av en stor final på årets 200-årsfirande i och med sviten Förklädd gud. – Det ska bli fantastiskt trevligt att få bjuda försam­ lingsmedlemmarna på den, säger hon. För mig har det varit en dröm att få göra För­ klädd gud och kören tände också på tanken. Gratisbiljetterna finns att hämta på pastorsexpeditio­ nen i Mariagården i Norr­ tälje. – Vi tar in 250 personer i kyrkan så det är först till kvarn som gäller, säger Lo­ rin Nordahl. Musikensemblen på sön­ dag består av Kapellmästa­ re Gustaf Henriksson, pia­ no, Malin Klingborg, oboe, Hilda Holm, flöjt, Sebastian Norrby, pukor, Erik Holm, viola, Fredrik Syberg och Isabelle Andö, violin, Jessie Langhard, cello. Solister är Emilia Feldt och Carl Ack­ erfeldt.

Vill du fira eller uppmärksamma någon? annonsera på familje­sidan – gratis! Skicka din hälsning på familj@mittro.se

Grattis Joakim på födelsedagen den 8/11. Önskar Cippe Carlstedt.

Avlidna Vår käre

Rune Edenius * 28 mars 1938 † 16 oktober 2019

Arholma Kicki och Gittan med familjer Släkt och vänner Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag ... Alf Henrikson

Den 18 augusti kl 22.04 föddes Hanna MAJA Victoria Leitl. Hon vägde 3120 gram och var 50,5 cm lång. Föräldrar är Hanna Dahlström och Christian Leitl.

Vi finns till för er – dygnet runt. Välkommen in till oss!

s

Begravningsgudstjänsten äger rum i Norrtälje kyrka torsdag 14 november kl 11.00 Därefter inbjudes till kaffe och tårta i Folkets Hus med anmälan till Wallins begr.byrå tel 0176-57458 eller www.wbb.se senast 11/11. Tänk gärna på Sjöräddningssällskapet, märk med Räfsnäs tel 077-579 00 90.

- med tiden

Rimbo Begravningsbyrå BEGRAVNING FAMILJEJURIDIK HEMBESÖK

s

Leif Eriksson, tel 0175-700 Rimbo21Begravningsbyrå Rimbo Skolväg 15 B, Rimbo www.rimbobegravning.se Erik, Ove, Robin och Pia

s

Rimbo Begravningsbyrå

s

Rimbo Begravningsbyrå

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

TOMTER SÖKES

0702-11 12 13

POVE PERSSON, TEXT ANDERS SJÖBERG, FOTO 23


DUNDERLÖRDAG PÅ BEIJER I NORRTÄLJE

Vi ser fram emot att träffa våra kunder hos oss nu på lördag. Vi har allt det du behöver för att bygga nytt, renovera eller bygga till ditt hus. De 15 första som handlar för 500:- får en Goodiebag!

5 000:-

Tävla med Hafa och vinn ett presentkort på Hafa badrumsprodukter.

30% RABATT LAGERH PÅ ÅL SORTIM LNA E N T*

BEIJER NORRTÄLJE • GÄDDVÄGEN 12 • BEIJERBYGG.SE ÖPPETTIDER MÅN-FRE 06-18 • LÖR 09-14

* Gäller endast ordinarie priser i Beijer Norrtälje och så långt lagret räcker.

9 NOVEMBER KL 9-14


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.