Mitt Roslagen 28/8

Page 1

Populär nostalgifest

SID 4–5 ©Tidningsbud rånad © Direktörsbyte på bygg- och miljökontoret © Befolkningen i

BILDEXTRA Nostalgin flödade när glada, trevliga och festsugna 40-plussare intog Storholmen i fredags. SID 12–13

kommunen fortsätter att öka

L OK A LPRODUCER A D G R ATI S TIDNING! NOR RTÄ L JE • R IMB O • H A LL S TAV IK • VÄ DDÖ

kning! Totaltäc

1 31S5H8 L Å L HU

ONSDAG 28/8 2019

Folkligt, fullsatt och festligt ROSLAGEN Norrtälje museers storsatsning på minnesåret 2019 – 300 år efter rysshärjningarna – blev en succé. Förra veckan arrangerades temadagen ”Norrtälje brinner”, och uttrycket ”folkligt, fullsatt och festligt” passar väl in som beskrivning av dagen. SIDAN 5

Arborist – ett toppjobb om du vill klättra i karriären ROSLAGEN Arborister som beskär träd har länge anlitats av kommuner, parkförvaltningar, slott och herrgårdar. I takt med ett ökande intresse att vårda den egna gårdens stora träd, eller skydda huset från närgångna grenar, sprider sig nu intresset bland lantbrukare och privatpersoner. SIDAN 14

Från liten plan till stor anläggning

, hårt Glatt,Glatt hårt och hårfagert och hårfagert FOTO: ANDERS SJÖBERG

© NORRTÄLJE Braksuccé! Ett ord som bra samman­fattar den första upplagan av Månegarm Open Air, metalfestivalen på Pythagoras i Norrtälje i lördags. – Helt fantastiskt. Överväldigande, sa Månegarms frontman Erik Grawsiö ett par timmar innan han och bandet avslutade sin egen festival med en mycket bejublad spelning. SID 8–9 HELTVÄTT • HELTVÄTT • •HELTVÄTT INVÄNDIG REKOND • INVÄNDIG REKOND • •INVÄNDIG REKOND HELREKOND • HELREKOND • HELREKOND • KLÄDSELTVÄTT & •LUKTSANERING KLÄDSELTVÄTT & & DETAIL CENTER • KLÄDSELTVÄTT LUKTSANERING LUKTSANERING Norrtälje DETAIL CENTER DETAIL CENTER • LACKFÖRSEGLING ENGINE Norrtälje Norrtälje • LACKFÖRSEGLING • LACKFÖRSEGLING DRESSING ENGINE•CLEANER POLERING & KAROSSLACKERING • POLERING & & KAROSSLACKERING • POLERING VAXNING KAROSSLACKERING I NORRTÄLJE AB VAXNING II NORRTÄLJE VAXNING NORRTÄLJEAB AB •

Meguiar’s Engine Cleaner är entusiastens självklara val för att säkert, effektivt och lätt tvätta motorrummet. Säker för gummi och plast. Meguiar’s Engine Cleaner är ett lätt sätt att få ditt motorrum att se nyrekonditionerat ut.

Meguiar’s Engine Dressing är den säkra och lättanvända lösningen för att underhålla och iordningställa all slags material som används på eller runt motorn för att se nytt ut. Efterlämnar en djup naturligt glansig nykänsla medan den också ger ett långvarigt skydd på ytorna.

TEXTIL & SKINN­ •IMPREGNERING TEXTIL & SKINN­ • TEXTIL & SKINN­ IMPREGNERING IMPREGNERING • MOTORTVÄTT • MOTORTVÄTT • MOTORTVÄTT • STRÅLKASTAR­ •RENOVERING STRÅLKASTAR­ • STRÅLKASTAR­ RENOVERING RENOVERING • BILVÅRD CONVERTIBLE CONVERTIBLE CABRIOLET •&BILVÅRD • BILVÅRD & CABRIOLET WEATHERPROOFER CLEANER • LACKERING • LACKERING •(SPOTREPAIR) LACKERING (SPOTREPAIR) (SPOTREPAIR) •

Meguiar’s Convertible Top Cleaner för en snabb, effektiv och lätt rengöring av alla slags cabriolettak. Den här milda men effektiva rengöraren avlägsnar föroreningar och smuts som fågelspillning och trädnedfall utan att torka ut cabriolettaket.

Skydda och bevara ditt cabriolettak med Meguiar’s Convertible & Cabriolet Weatherproofer. Den här innehållsrika formulan skapar en kraftigt skyddande barriär med mycket lång hållbarhet och skyddar mot UV-strålar. Fungerar även utmärkt som klädselimpregnering.

GÖSVÄGEN 22, GÖRLA INDUSTRIOMRÅDE, 0176­28 06 60 www.detailcenternorrtalje.se GÖSVÄGEN 22, GÖRLA INDUSTRIOMRÅDE, 0176­28 06 60 www.detailcenternorrtalje.se GÖSVÄGEN 22, GÖRLA INDUSTRIOMRÅDE, 0176­28 06 60 www.detailcenternorrtalje.se 450ml 169 kr Artikelnr: G2016 450ml 179 kr Artikelnr: G17316 450ml 139 kr Artikelnr: G14816 500ml 219 kr Artikelnr: G2112

30

ROSLAGSBRO Roslagsbro IF har växt stadigt genom åren och fyller 90 år i år. På lördag visar klubbens sektioner upp sin verksamhet under en prova på-dag.

SIDAN 20

”Jag satt i sofforna i entrén i Norrtälje Träningscenter och tänkte, på fullaste allvar, att jag skulle ta taxi hem.” KRÖNIKA SIDAN 2

Y

Att de gö och

Me till spe sto som pro

Oc på det ock strå oxi frå


Redaktören

Vad har pajasen ställt till med? J DEN KORTA VERSIONEN: JAG HAR JOBBAT RÄTT HÅRT PÅ ATT MISSKÖTA MIN DIABETES. BÅDE SORGLIGT, BEDRÖVLIGT OCH IDIOTISKT INTE MINST MED TANKE PÅ ATT DET ÄR EN SJUKDOM MED VÄLDIGT HÖG DÖDLIGHET OM MAN JUST MISSKÖTER DEN.

ag satt i sofforna i entrén i Norrtälje Träningscenter och tänkte, på fullaste allvar, att jag skulle ta taxi hem. Men någonstans från mitt inre kom plötsligt, för typ andra gången på 25 år, något slags förnuft som sa att; nej det är orimligt. Du måste kunna gå de 300 meterna hem till Bangårdsgatan. Vad har pajasen nu ställt till med, tänker ni? Jo, ser ni. Han har börjat träna. Och ska följa diet. Han ska, enligt nyligen uppsatt mål, tappa 15-20 kilo till i mitten av november. Han kommer vara så smärt och smidig då att han kommer att vara borta i 15 sekunder när han passerar en lyktstolpe. Nja, möjligen överdriver jag en smula. Men träna ska jag. Och gå ned helst 20 kilo ska jag. Fösta passet klarades av i fredags. Och… j-lar i havet. Jo, jag klarade ändå hjälpligt ett 45-minuterspass under ledning av Emelia, personlig tränare i just min grupp. DET VAR ETT pass med sju stationer. Myck-

et ben var det. Eller så kändes det bara så i ett par lår som knappt rört sig sedan avslutad fotbollskarriär för 23 år sedan. De domnade bort efter sista vändan utfallssteg. Jag var så slut att jag inte ens orkade andas under flera av övningarna, något Emelia inte tyckte var någon bra idé. Inte heller att hyperventilera. Det gällde att komma in i någon slags rytmisk andning och att andas ut respektive in vid rätt tillfälle. Och där satt jag sedan i soffan. Med tankarna på taxi. Känslan var både sorglig och skön. Sorglig för att jag återigen, senast hände det vid Sportringens turnering i spökboll i våras, insåg hur illa ställt det är med flås och styrka. Skön för att jag faktiskt klarat av (nåja) ett pass.

Du sänker dig sakta ned innan du efter ett visst läge med benen faller handlöst med arslet ned på sittringen. Ja, ni fattar. Det här kommer att bli en prövning. MEN LÅT MIG bli allvarlig en stund.

Jag slutade med fotboll vid 32 års ålder. Hade under min karriär aldrig varit särskilt vältränad, men dock tränad. Jag gillar mat. Och dryck. Både nyttig och onyttig, men av någon anledning tar alltid det sistnämnda över. När jag efter knappt 20 år av i stort sett obefintlig träning eller rörelse drog på mig diabetes typ 2 fick jag ju en riktig käftsmäll. Jag var skakad och orolig länge efter det beskedet. Men som mina nära sa: Nu har du ju verkligen fått en anledning att ändra på ditt sätt att leva och äta, och att börja röra på dig. Visst. Jag satt på en motionscykel kanske 10 gånger. Jag återupptog bordtennisspelande några månader. Sedan nada. Inget.

DÄREMOT HAR JAG sällan haft problem med

mitt självförtroende, som dock ofta slår över i hybris. Till min särbo Anna sa jag efter det där första träningspasset att ”jag funderar på att anmäla mig till morgondagens Swim Run-tävling här i Norrtälje…” Hon avrådde vänligt men bestämt. Klok kvinna det. Men nu kör vi. Nu kör jag. Nu har jag bestämt mig. Och för att kunna känna att man lever ett sundare och friskare liv behöver man tydligen nästan dö först. Så jag får väl börja med det. Annars dör jag.

DEN KORTA VERSIONEN: jag har jobbat rätt

hårt på att missköta min diabetes. Både sorgligt, bedrövligt och idiotiskt inte minst med tanke på att det är en sjukdom med väldigt hög dödlighet om man just mis�sköter den. Men planer har jag haft. Oj, vilka planer. Men alla storslagna såna har avslutats, i åratal, med ordet ”sen”. Jag ska ta tag i det senare. Nå ja. Sen är tydligen nu. Och sent ska kanske syndaren vakna. Ett träningspass gav mig ett slags fysiskt uppvaknande i huvudet. Jag fattar hur illa det är ställt.

NYSTÄRKT FAST NEDBRUTEN hasade jag

hemåt. Gångart: 98-årig stelopererad med rollator fast utan. Trappa upp i hemmet avklarades med stor möda. ”Det jävligaste idag”, kände jag. Tills jag efter dusch och frukost skulle gå ned för samma trappa för att åka till kontoret. Nedför var ju ännu jävligare. Jag kunde inte hålla emot med benen, utan jag liksom rann nedför trappan som vore jag en sån där slime som barn lekte med innan millennieskiftet. Hemska saker. Ni som känner igen er vet också hur toalettbesöken går till i den här statusen.

Mvh/Pove Persson, redaktör och reporter, 0768-923661 pove@mittro.se

Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik och på Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 581 ex.

2

VD, annonsförsäljning: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se

Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79 93 cippe@mittro.se

Redaktör och ansv utg: Pove Persson, 076-892 36 61 pove@mittro.se

Layout och annonsproduktion: Jakob Ekman, jakob@mittro.se

Tryck: Pressgrannar Distribution: Svanenmärkt trycksak, 3041 0174

Mitt Roslagen Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se Följ och gilla oss på Facebook!

MITT ROSLAGEN 28/8-19


kia.com

Låt Niro spela huvudrollen Öppet hus 31 augusti – 1 september

Robert De Niro

1.6 GDI PLUG-IN HYBRID 141 HK DCT ADVANCE REK. CA PRIS FRÅN 339.900 KR

64 KWH BATTERI, 204 HK ADVANCE REK. CA PRIS FRÅN 444.900 KR

1.6 GDI HYBRID 141 HK DCT ADVANCE REK. CA PRIS FRÅN 255.900 KR

Introduktionspris från 324.900 kr

Avdrag för klimatbonus 60.000kr ej inräknad*

Introduktionspris från 240.900 kr

Avdrag för klimatbonus 35.843 kr ej inräknad*

Upptäck nya Kia Niro-familjen. Finns som hybrid, laddhybrid och elbil. Kia Niro är en succé. Nu har hela familjen av elektrifierade Kia Niro fått ny design samt uppdaterade säkerhets- och infotainmentsystem. Nya Kia Niro Plug-In Hybrid har en räckvidd på upp till 58 km på el och med elbilen e-Niro kommer du upp till 455 km. Gör miljön en tjänst, låt en Niro spela huvudrollen på din resa. Välkommen in för en provkörning.

NORRTÄLJE Stockholmsvägen 39 Tel: 0176 - 797 70 Mån–fre: 9-18, lör: 10-14, sön: stängt *Pris exklusive klimatbonus. Erbjudandet gäller levererade bilar t.o.m. 31/9 2019 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal. Bränsleförbrukning blandad körning e-Niro - Niro Hybrid; 0-3,8l/100 km och CO2-utsläpp 0-86g/km enligt körcykeln NEDC och 0-4,8l/100 km och CO2-utsläpp 0-110g/km enligt körcykeln WLTP. Blandad elförbrukning e-Niro 15,9 kWh/100 km enligt WLTP. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.


Veckan som gått Tidningsbud rånad –slutade i mordförsök på polis © ROSLAGEN I slutet av förra veckan rånades ett tidningsbud på sin bil i centrala Norrtälje. Efter biljakt ut på Väddö slutade det hela med mordförsök på en polis. Det var mitt i natten mot torsdag förra veckan som en man i 25-årsåldern beväpnad med kniv stal bilen från ett tidningsbud i centrala Norrtälje. Mannen körde enligt polisen norrut på väg 76 och 283 och ute på Väddö nådde polisen bilen. I samband med att man försökte stoppa bilen backade mannen in i polisens bil, vilket skadade en av poliserna som fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt rån och mordförsök och i nuläget är motivet bakom brottet inte känt. Polisen har drogtestat mannen. Den misstänkte bor inte i Norrtälje kommun men är känd av polisen. ELIAS STEGIUS

22-åring åtalas för våldtäkt © NORRTÄLJE Tidigare i sommar våldtogs en kvinna i Norrtälje. Nu åtalas en 22-årig man misstänkt för brottet. Mannen anhölls kort efter att polisen larmades om våldtäkten i juni i år. Han misstänktes på sannolika skäl och är nu åtalad. Mannen förnekar brott. MITT ROSLAGEN

Tre tonåringar i mopedolycka – misstanke om vårdslöshet © RIMBO I fredags larmades SOS Alarm om en mopedolycka i centrala Rimbo. Tre tonåringar på en moped hade krockat med en personbil på Centralvägen. De tre på mopeden klarade sig med lindriga skador och bilföraren fick endast psykiska men. Enligt polisen finns ingen misstanke om vårdslöshet i trafik, men mopeden har beslagtagits och en utredning om vållande till kroppsskada är inledd. MITT ROSLAGEN

ICA återkallar vegetarisk wrap – kan innehålla kyckling © ROSLAGEN. ICA:s vegetariska falafel-wrap återkallas nu från butiker i hela lande eftersom den kan innehålla kyckling. Det är wraps med bäst före-datum 29 och 30 augusti som blivit fel och nu stoppas produkten i kassan och är alltså inte möjlig att köpa. – Fyllning och förpackning har förväxlats vilket vi beklagar. Produkten är märkt som Ica Wrap Falafel av rödbeta med ajvarbulgur, men kan innehålla kyckling och allergenerna fisk, mjölk, ägg och senap. Vi utreder det inträffade för att säkerställa att det inte ska hända igen, säger ICA Sveriges kvalitetschef Lena Sparring i pressmeddelandet. De som redan hunnit köpa den berörda produkten uppmanas att lämna tillbaka den till butiken eller reklamera köpet via ICA:s hemsida. ELIAS STEGIUS

Över 62 000 invånare i kommunen © ROSLAGEN Enligt Statistiska Centralbyrån bodde 62 155 personer i Norrtälje kommun den 30 juni 2019. Det är nästan 400 fler än den 1 januari och befolkningen i kommunen fortsätter alltså att öka, om än i långsammare takt. Jämfört med juli–december 2017, då befolkningen ökade med över 600 personer, har befolkningen vuxit allt långsammare de senaste halvåren. Den kommun i landet där befolkningen ökade mest under första halvåret 2019 var Stockholms stad, som växte med över 6 300 personer. Den 30 juni fanns totalt 10 281 189 invånare i hela Sverige. MITT ROSLAGEN

Sara Helmersson lämnade i förra veckan över stafettpinnen som bygg- och miljödirektör i Norrtälje till Anna Keskitalo. Foto: Pove Persson

Direktörsbyte på byggoch miljökontoret

© NORRTÄLJE När Sara Helmersson hoppade på ett vikariat hos kommunen 1996 kunde hon inte ana att hon fortfarande skulle vara kvar 23 år senare. Karriären tog henne hela vägen till bygg- och miljödirektör. En tjänst som hon nu lämnar över till sin numer före detta arbetskamrat Anna Keskitalo. – Jag lämnar över till Anna med stor trygghet. Hon kommer fixa det här med bravur, säger Sara Helmersson.

Sara Helmersson ska nu, efter åren hos Norrtälje kommun, gå vidare till ett jobb som samhällsbyggnadsdirektör i Lidingö kommun. Hon gör det med en lite kluven känsla. – Det här är rätt beslut för mig. Det känner jag. Men självklart kommer jag att sakna alla fantastiska kollegor, säger hon. Sara Helmersson har under sin tid som förvaltningsdirektör i Norrtälje haft stor del i att modernisera avdelningen och dess arbete. – Ja, vi har jobbat hårt med fokus på digitalisering och att se över processer, säger hon. Vi har hela tiden haft tankarna med kring frågan vad gör vi som är onödigt. Vi har verkligen jobbat stenhårt med det. Exempel på sånt vi fått bort ur det dagliga arbetet är att vi tidigare satt och skickade internremisser till varandra på avdelningen. – Och frågor till kollegor som satt

POVE PERSSON

Försvunnen Norrtäljeman ännu inte hittad

Tre gripna med stöldgods från Barnens Ö

© ROSLAGEN Den 58-årige man från Norrtälje som

© ROSLAGEN Tre män greps i helgen i Norrtälje med

anmäldes saknad för två veckor sedan är fortfarande försvunnen. Varken polisens eller Missing Peoples sökinsatser runt om och i Norrtälje har givit några resultat. Det var de 13 augusti som mannen gick hemifrån. Han sågs senast i Norrtälje. Mannen har ljusbrunt, kortklippt hår och är 178 cm lång och väger cirka 65 kilo. Vid försvinnandet bar han ljus jacka, jeans och svarta skor. Har du sett honom eller har du information som kan leda till att han återfinns, ring polisen på 114 14.

misstänkt stöldgods från ett inbrott på Barnens Ö i bilen. Två av de tre männen är i 60-årsåldern och den tredje är i 30-årsåldern. Männen konfronterades av polis sedan ett vittne kontaktat polisen då hen känt igen männen från ett tidigare inbrott. När polisen ett par timmar senare fick larm om ett inbrott i ett förråd på Barnens Ö – och att tre män flytt i en bil med samma signalement som tidigare uppgetts – var saken klar. Männen greps vid Norrtäljeportens handelsplats och är nu anhållna. MITT ROSLAGEN

MITT ROSLAGEN 4

intill dig måste tidigare skrivas ned på papper som sedan flyttades runt. Vi la ned mycket tid på ”onödigt” arbete. Sådant är bort nu. Det sägs från vissa håll att Norrtälje kommun har Sveriges kortaste handläggningstider när det gäller bygglov? – Nja, det vet jag inte. Men vi är snabba i dag. Hur känner du för det arbete du gjort när du nu slutar? – Jag är mest stolt och glad hur vi alla tillsammans utvecklat arbetet på avdelningen. Det är 60 personer som alla gö r att väldigt bra jobb. Vi har i dag väldigt många fler nöjda kunder och samarbetet med politikerna har varit gott. När förvaltningsdirektörer slutar rekryteras de oftast utifrån numera, i konkurrens med näringslivet, men den här gången fanns lösningen internt.

Anna Keskitalo, som började hos kommunen som bygglovshandläggare 2009 och blev bygglovschef 2015, tar nu ännu ett steg uppåt i karriären. – Det ska bli fantastiskt kul och utmanande och helt ärligt trodde jag aldrig den här dagen skulle komma, säger hon och skrattar. Men jag har haft ett stort stöd av chefer och medarbetare så nu känns det som ett naturligt steg. – Nu handlar det om att bredda min kompetens och det kommer alla fantastiska medarbetare hjälpa mig med. Väl inne i arbetet gäller det att vara öppen och lyhörd för snabba förändringar. – Ja så är det. Till exempel om eller när det blir förändringar i det politiska styret, kan det innebära stora förändringar för. Därför är lyhördhet och förmåga att anpassa sig till nya förutsättningar mycket viktigt. Vad är det viktigaste för dig nu? – Det viktigaste är redan klart och det var att hitta en ersättare till mig. Ny bygglovschef blir Johan Andersson. – Annars är det som jag nämnde tidigare att bredda min egen kompetens, absolut.

MITT ROSLAGEN 28/8-19


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Skärpt straff för sambomord © ROSLAGEN Svea hovrätt skärper Norrtälje tingsrätts dom mot Barbara Jarl, kvinnan som mördat sin sambo med cyanid på landstället utanför Norrtälje. Det var i februari 2018 som en man i 60-årsåldern hittades död på sitt landställe på Furusundsvägen. Efter att höga halter av cyanid hittats i kroppen misstänktes mannens sambo, 55-åriga Barbara Jarl från Stockholm. I tingsrätten dömdes Jarl för mordet till 16 års fängelse, men domen överklagades av båda

parter. Barbara Jarl nekar fortsatt till brott och ville att domen skulle hävas, medan åklagaren yrkade på livstids fängelse. Nu har Svea hovrätt skärpt domen och dömt Jarl till 18 års fängelse. I domen hänvisar man till en hel del försvårande omständigheter, som att mannen helt saknat möjlighet

att kalla på hjälp. Dessutom framhåller hovrätten att Barbara Jarl noggrant planerat brottet, vilket bevisats genom att hon bland annat sökt information om giftmord på internet. Parterna har nu fram till den 20 september på sig att överklaga domen till Högsta domstolen, som i så fall tar ställning till om domen ska prövas. I annat fall vinner hovrättsdomen laga kraft och Barbara Jarl får börja avtjäna sina 18 år i fängelse.

Välkommen till oss!

VI GÖR OM VÅRA VERKSAMHETER och gör en stor satsning på våra förskolor. Detta gör att vi ha fått möjligheter att ta emot nya barn. VÅR MAT tas från skolans egna kök som är KRAV-märkt och White-gudie prisad.

VI ARBETAR AKTIVT med hållbar utveckling genom tema som BEVARA VÅR JORD. Vi har ett aktivt arbete med normmedvetenhet. ALLA BARN har reserverade platser på Montessoriskolan i Norrtälje, vilket ger möjlighet till fortsatt Montessoripedagogik genom hela grundskolan.

Välkommen med ert barn till oss. Hör av er så hjälper vi till att skapa den bästa start för just ert barn. Tinna Sörberg 0705786418 Rektor för förskolorna www.Montessoriskolan.nu

ELIAS STEGIUS

Tiohundra satsar på utbildning av vårdbiträden © ROSLAGEN Under hösten utbildas cirka 60 vård­ biträden inom omsorgen i Tiohundra till undersköterskor. – Det känns jättebra att vi kan erbjuda kompetens­ höjande insatser, säger Ulrika Karlsson, verksamhetschef inom vård- och omsorgsboenden, i ett pressmeddelande. Utbildningen finansieras av tidigare inbetalda medel till Omställningsfonden genom avtalet TLO-KL, tidig lokal omställning. Medarbetarna kommer att genomföra utbildningen på egen tid där arbetsgivaren möjliggör schemaläggning av ledig tid vid de tillfällen som exempelvis webbinarium äger rum. Med tidig lokal om-

ställning kan arbetsgivare minimera riskerna för arbetsbrist genom att möta förändrade kompetens- och rekryteringsbehov samt få ett framgångsrikt omställningsarbete som är till nytta för både arbetsgivare och medarbetare. – För oss är det oerhört viktigt att arbeta strategiskt med kompetensförsörj-

ning och kunna möta upp de ökade krav som ställs på oss som vårdgivare, säger Ulrika Karlsson, verksamhetschef inom vård- och omsorgsboenden, i pressmeddelandet. – Det känns jättebra att vi kan erbjuda kompetenshöjande insatser med hjälp av dessa TLOmedel. TLO-medel har även under senaste året använts till en kortare utbildning i social dokumentation, som alla medarbetare inom Tiohundras omsorgsdelar har deltagit i för att öka sin kompetens. MITT ROSLAGEN

HÅKAN MOLANDER

MED DR. ORTOPEDISK KIRURGI LEDAMOT AV SVERIGES LÄKARFÖRBUND

Mottagning för höft, knä, rygg, axel, arm, hand, fot, allmänt intyg, recept Håkan Molander har tidigare arbetat som ortopedkirurg på Sophiahemmet , Ortopediska Huset Odenplan och Sabbatsbergs sjukhus

Norrbyle skolväg 4B, N. Edeby (f.d. Wilhelmssons) Tidsbest mån o ons 9-11, 070 -587 07 94 eller sms Ej frikort, ej ansluten till landstinget

Succésatsning på minnesåret 2019 © ROSLAGEN Norrtälje museers storsatsning på minnesåret 2019 – 300 år efter rysshärjningarna – blev en succé. Förra veckan arrangerades temadagen ”Norrtälje brinner”, och uttrycket ”folkligt, fullsatt och festligt” passar väl in som beskrivning av dagen. Hela sommaren har Norrtälje museers program kring rysshärjningarna och minnesåret 1719 lockat tusentals åskådare, såväl till stadsvandringarna som till föreställningen ”Roslagen brinner”, som visades för sista gången den 19 augusti. – Hatten av för personalen på Norrtälje museer för den här fina satsningen. Ni har verkligen gjort ett bra jobb att lyfta fram historien. Och snart står vi inför fler jubileer, i form av Norrtälje kommun 50 år och Norrtälje stad 400 år, sa kommunstyrelsens ordförande Bino

Drummond (M) under eftermiddagens program. Stadsvandringen klockan 16.00 lockade sommarens största publik, och när det sedan var dags för dagens stora höjdpunkt sattes nytt publikrekord. Finalen av teaterföreställningen lockade nära 600 åskådare, och bänkar placerades i påhittiga mönster för att ge fritt synfält mellan buskar och träd i den grönskande museiträdgården. Robert Sjöblom och de övriga skådespelarna i Björkö Teater stod för stor underhållning, och när ka-

rolinernas kanon brände av en hejdundrande salut lättade 600 personer samtidigt från bänkarna. – Det blev en bra dag, och en fantastisk stämning under föreställningen. Vi är så glada att satsningen på Roslagen brinner gjorde sådan succé, sade Emilia Ekeblad, intendent på Norrtälje museer, i ett pressmeddelande. Satsningen på minnesåret för rysshärjningarna har inte helt summerats ännu, men enligt uppskattningar har teaterföreställningen Roslagen brinner setts av cirka 2800 personer och innan finalveckan hade cirka 1500 personer följt med på stadsvandringarna.

MINIKRYSSNING Kapellskär–Mariehamn

65

Vi har sänkt priset på massor av varor!

prisex per person inkl buss

Shoppingfest till sjöss Minikryssa från Kapellskär till Åland i höst. Det blir prisfest i taxfreen med sänkt pris på massor av varor, nya nöjen varje dag och god mat med Kocklandslagets buffé i topp. Fem glada timmar som ger mersmak!

MITT ROSLAGEN

Person föll överbord – ännu försvunnen © ROSLAGEN I söndags morse föll

en person överbord från en färja utanför Ljusterö. Det var från Tallink-färjan Baltic Queen som larm inkom om person överbord. Under hela morgonen och förmiddagen pågick en stor räddningsinsats vid Huvön utanför Ljusterö, i området kring platsen där personen MITT ROSLAGEN 21/8-19

OMKRING LUNCHTID AVSLUTADES INSATSEN UTAN ATT PERSONEN HITTATS. ska ha fallit från färjan. Utöver fartyget självt deltog kustbevakningen, sjö­

räddningssällskapet och Sjöfartsverkets räddningshelikopter i sökandet. Omkring lunchtid avslutades insatsen utan att personen hittats. Polisen har upprättat en anmälan om försvunnen person och det kan även bli aktuellt med sökinsatser på stränder omkring det aktuella området. MITT ROSLAGEN 5

Boka på Vikingline.se/rosella Anslutningsbuss från Norrtälje och Rimbo alla dagar. Nyhet! Anslutning från Hallstavik och Skebobruk fredag och lördag.


Roslagen Passagerarrekord på Rosella och ökning hos Eckerölinjen © ROSLAGEN Rekordmånga passagerare valde under juli månad att åka med Viking Linefärjan Rosella som trafikerar rutten mellan Kapellskär och Mariehamn på Åland. Totalt under juli månad reste drygt 146 000 passagerare med Rosella från Roslagen till Åland, en ökning med nästan 8 000 jämfört med samma månad förra året. Även i juni slogs passagerarerekord på Rosella, då knappt 88 000 resenärer kryssade över Ålands hav. Även Eckerölinjen går bra: I juli i år ökade passagerarantalet mellan Grisslehamn och Eckerö med 2 000 personer och uppgick till totalt drygt 166 000. Mitt Roslagen

Norrtälje sjukhus prisas för arbete mot benskörhet

Miljonsatsning på biblioteken © ROSLAGEN Sammanlagt 2,2 miljoner kronor ska under det kommande året satsas på kommunens bibliotek. Det handlar bland annat om gemensam kompetensutveckling i digitala verktyg. Sveriges bibliotek ska vara folkbildande och har som uppdrag att se till att medborgarna ska kunna vara medborgare fullt ut. Det innebär att Norrtälje kommuns medborgare ska få hjälp och handledning på biblioteken för att kunna ta del av de tjänster och fördelar som finns i den digitala vardagen. Det kan exempelvis handla om att bankärenden eller ha kontakt med myndigheter. – Vi har en stor del äldre befolkning här. Och vi har också en kommun där 50 procent lever i våra tätorter och hälften lever i övriga delar av kommunen. Vi vill förstås nå alla, säger verksamhetsutvecklare Peter Svärdh i ett pressmeddelande. Som ett första steg i detta kommer Norrtälje bibliotek under ett år med hjälp och stöd med pengar ifrån Stärkta bibliotek kunna möta behoven för en bättre digital delaktighet. MITT ROSLAGEN

Nu öppnar e-tjänst för att söka Modersmålsundervisning © ROSLAGEN Det blir enklare att ansöka om modersmålsundervisning digitalt. Den nya etjänsten gör det smidigare och förminskar mängden papper. Det är modersmålsenheten på barn- och utbildningsförvaltningen som har tagit initiativ till etjänsten i samarbete med Norrtälje kommuns IT-avdelning. – Det blir en säkrare och snabbare process för elever, vårdnadshavare och personal. Det är inte hållbart med hantering av hundratals blanketter varje termin, säger Mona Valdenström på modersmålsenheten i ett pressmeddelande. E-tjänsten gäller för både grundskolan och gymnasiet. De som använder ett modersmål utöver svenska på fritiden kan ha rätt till undervisningen. Även de som talar något av de fem minoritetsspråken. Det enda som behövs för att använda e-tjänsten är tillgång till dator eller mobiltelefon, internetuppkoppling och Bank-ID eller annan e-legitimation. MITT ROSLAGEN

Otjänligt vatten – kommunen uppmanar att inte bada © NORRTÄLJE. Norrtälje kommun avråder från bad vid Lommarbadet och vid Kärleksudden eftersom provresultat visat på otjänligt badvatten. Provresultaten visar på höga halter av bakterier som s.k. intestinala enterokocker och e.coli. Bakterierna kan hos människor orsaka exempelvis diarré och magsjuka, men även allvarligare tillstånd som EHEC. Det senare är dock ovanligt i Sverige. Orsaken till de höga halterna är inte säkerställd, men det beror sannolikt på avföring från fåglar. Eftersom badvattnet klassas som otjänligt, avråder kommunen från bad tills vidare.

Överläkare Ann-Ida Eliasson, sjuksköterska Ann-Louise Leiby, sjuksköterska och frakturkoordinator Evalena Sandh, överläkare och biträdande klinikchef Katrin Rimsby på osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus.

© ROSLAGEN. Norr­ tälje sjukhus arbetar aktivt med att förebygga frakturer på grund av benskörhet. För andra gången tilldelas benskörhetsmottagningen nu den prestigefyllda silverstjärnan på ”Capture the Fracture”-kartan.

Sedan flera år arbetar benskörhetsmottagningen aktivt för att förebygga frakturer orsakade av benskörhet.

Nyckeln till framgång är en organisatoriskt välfungerande ”frakturkedja” enligt internationell modell. Betydelsefulla länkar i vårdkedjan är identifiering, riskskattning, utredning samt behandling och uppföljning. Målet är bland annat att förhindra ytterligare fraktur hos redan frakturdrabbade patienter. 2018 tilldelades mottagningen en silverstjärna på ”Capture the Fracture”-kar-

tan, underorganisation till IOF (International Osteoporosis Foundation) och är därmed internationellt ackrediterad. I år har man på nytt fått silverstjärnan och

DET ÄR EN DÖDLIG SJUKDOM SOM ORSAKAR MYCKET LIDANDE, MEN SOM TIDIGARE HAR HAFT EN LÅG BEHANDLINGSGRAD.

NOTISER Kommunfullmäktige ställer in möte © ROSLAGEN Kommunfullmäktiges möte den 2 september ställs in. Kommunfullmäktiges presidium har beslutat att ställa in kommunfullmäktigesammanträdet som skulle ha ägt rum måndagen den 2 september 2019. Presidiet bedömde att man hade för få ärenden inplanerade. Nästa kommunfullmäktige äger i stället rum måndagen den 7 oktober 2019. MITT ROSLAGEN

Elfel kan ha orsakat fyra hundars död © VÄDDÖ Fyra hundar omkom och huset totalförstördes vid villabranden på Väddö tidigare i somras.

När Räddningstjänsten anlände till platsen var huset redan övertänt. En person fick föras till sjukhus. Nu verkar det som att ett elfel kan ha orsakat den tragiska branden. I nuläget finns ingen misstänkt, men polisen har inlett en utredning om allmänfarlig vårdslöshet. MITT ROSLAGEN

Åtal för grovt ratt­ fylleri på Blidö © BLIDÖ Efter en dikeskörning i mitten av juni gjordes alkoholtest. Tidigare i sommar körde en man i 70-årsåldern i diket på Blidö. Efter test visade det sig att mannen vid tillfället hade en promillehalt på 0,9 – gränsen för grov rattfylla är 0,5. Mannen åtalas nu vid Norrtälje tingsrätt och riskerar att dömas till fängelse i upp till två år. ELIAS STEGIUS

dessutom förbättrat sitt resultat med nio procent sedan föregående år. – Osteoporos är numer en prioriterad diagnos, och det är något vi är glada för. Det är en dödlig sjukdom som orsakar mycket lidande, men som tidigare har haft en låg behandlingsgrad, säger Katrin Rimsby, biträdande klinikchef och överläkare, i ett pressmeddelande. MITT ROSLAGEN

En lindrigt skadad vid slagsmål © VÄTÖ Två personer bråkade med varandra i ett hus på Vätö förra veckan. När polisen anlände till platsen avstyrde man bråket. Två män var i fullt slagsmål med varandra och en av männen hade fått ett slag i huvudet som blödde. En anmälan om ofredande är upprättad. MITT ROSLAGEN

Personbil krockade med träd © LÄNNA I förra veckan krockade en personbil med ett träd på Lännavägen utanför Penningby. Hur det kom sig att föraren körde av vägen är ännu okänt. På plats kunde räddningstjänst och polis konstatera att de två som befann sig i fordonet klarat sig utan skador och bilen var uppe på vägen igen. MITT ROSLAGEN

MITT ROSLAGEN

6

MITT ROSLAGEN 28/8-19


40+

CLUB nostalgi

MAT dryck musikquiz St o c S i d and-up

I

! N E R a M M O S

RATIS

Ord pris 795:-

M E D

F R E Y S

R E S E B Y R Å

Välkommen till en laddbar värld

ta vara på

MBESÖK AV GDOKTORN d bokning /7–18/8

S A M A R B E T E

Vi har allt du behöver till sommarens små och stora projekt.

Allt vi gör påverkar vår morgondag, både människor, djur och natur berörs. Så låt oss färdas varsamt fram. Nu lanserar vi ännu en elbil, helt nya Kia e-Soul med räckvidd upp till 452 km. Med det stärker vi upp vår bredd av laddbara bilar, såväl laddhybrider som elbilar. Alla med lång räckvidd på el och låga eller noll C02-utsläpp vid körning. Laddbara bilar är Härifrån tar du dig lätt till fots in till Parga på 20 minuter, alternaGrattis, sa en vän då jag berättade att jag skulle åka till Parga, ett vägval, generationsskifte. Framtiden är i tivt våra Välkommen till Motors medhänder. taxibåten som avgår från stranden tvåKC gånger i timmen.för en provkörning. det är en avett de finaste ställena i Grekland!

Grekiska Parga

Samstorps gård

Och det var rätt. Parga är otroligt vackert. 50 minuters transfer från Preveza på fastlandet och du är framme i den lilla pittoreska byn med ca 2.500 invånare. De små färgglada husen ser ut som en leksaksminiatyr där de klamrar sig fast utmed berget. Bakom fasaden slingar sig otaliga kullerstensbelagda vindlande gränder med ca 1.000 restauranger.

Nu finNunsfdetinnsmassor det massorav nyhetav nyheter i buteriken!butiken! 830830 kr kr

Varje torsdag går det båtar till Korfu som avgår vid 8 tiden på morgonen. Tillbaka är du ca 16.30 på eftermiddagen. Badbåtar avgår även dagligen till närliggande öarna Paxos och Antipaxos.

finNunsfdetinnsmassor det massorav nyhetav nyheter i buteriken!butiken! stort tack till alla er Nusom gjorde kvÄLLen till en succÉ allt och lite till

analys ger alt resultat!

Området runt Parga är mycket grönt och kuperat med höga berg. Här finns faktiskt flera skidorter och ett rikt djurliv som inkluderar både sköldpaddor och björn.

skönt att ha en expert till okar färgdoktorn kommer dig och besiktar ditt hus la om. Han analyserar den rgen och berättar hur huset och rengöras, vilken typ av och hur du stryker på den.

Åker du med kärleken har vi många romantiska hotell inne i Parga stad att rekommendera och tar du med resten av familjen, finns andra bättre alternativ vid den otroligt fina Valtosstranden.

n & boka ett hembesök!

NYHE T!

WASA KREDIT – en trygg finansieringspartner Numera kan du delbetala tryggt hos oss via Wasa Kredit (räntefritt upp till 24 mån).

5150 Hoodie Vision LiteVision Lite 5150 Hoodie

Vill du vara aktiv så finns det många fina leder att vandra, tex genom olivlundarna till en av Pargas finaste stränder, Lichnos Beach. Även härifrån går det taxibåt tillbaka.

Följsam polyester med fleeceinsida isolerar.som BröstFöljsam polyester med som fleeceinsida isolerar. Bröstficka med ID-kortshållare. Kroppsnära passform gerpassform bra ficka med ID-kortshållare. Kroppsnära ger bra rörlighet. Reglerbar i huva och nederkant. och Sömmar och rörlighet. Reglerbar i huva ochSömmar nederkant. dragkedja i fluorescerande färg och reflexer på axlarna dragkedja i fluorescerande färg och reflexer på axlarna för förhöjd synbarhet. för förhöjd synbarhet. S-3XL 1039 kr Pris inkl. moms S-3XLOrdinarie PrisOrdinarie 1039 kr inkl. moms

Förr eller senare kommer man till en punkt i livet då man vill börja återvända. Parga kan vara det stället.

629629 kr kr Välkommen in till oss! Kram Anna

879 kr 879 kr kr 830 kr 830 inkl. moms moms inkl.inkl. moms inkl. moms Gäller t.o.m 31/5t.o.m 2018 Gäller t.o.m 31/5 201831/5 2018 Gäller 31/5 2018 Gäller t.o.m

5150 Hoodie Vision LiteVision Lite 5150 Hoodie

inkl. moms inkl. moms Gäller t.o.m Gäller 31/5 2018 t.o.m 31/5 2018

Freys Resetävling

Följsam polyester med fleeceinsida isolerar.som BröstFöljsam polyester med som fleeceinsida isolerar. Bröstficka med ID-kortshållare. Kroppsnära passform gerpassform bra ficka med ID-kortshållare. Kroppsnära ger bra rörlighet. Reglerbar i huva och nederkant. och Sömmar och rörlighet. Reglerbar i huva ochSömmar nederkant. Lättskött polyester/bomull som håller färg form. Lättskött polyester/bomull somoch håller färg och form. dragkedja i fluorescerande färg och reflexer på axlarna dragkedja i fluorescerande färg och reflexer på axlarna HölsterfickorHölsterfickor med extra fack och extra ficka med med extra fack och extra ficka med 1283förSkaljacka Varsel 1283 Skaljacka Varsel förhöjd synbarhet. för förhöjd synbarhet. blixtlås. Bakfickor med lock ochmed kardborrestängning. blixtlås. Bakfickor lock och kardborrestängning. Vind-S-3XL och vattentät skaljacka medPris tejpade Andasfunktion, Ordinarie 1039 sömmar. kr Pris inkl. moms Vind-S-3XL och vattentät skaljacka med tejpade sömmar. Andasfunktion, Ordinarie 1039 kr inkl. moms Benficka medBenficka extrafack ochextrafack lock medoch kardborrestängmed lock med kardborrestängsom är perfekt lager på lager-principen. Bröstfickor med somenligt är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med ning. Tumstocksficka med knivhållare. i ning. Tumstocksficka medFörstärkning knivhållare. Förstärkning i kardborrelås och bröstfickor vattentäta Framfickor kardborrelås ochmed bröstfickor medblixtlås. vattentäta blixtlås. Framfickor hölsterfickorhölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kan C42-64 kan och på knäskyddsfickor. med blixtlås. med Dubbla innerfickor blixtlås och innerficka. blixtlås. Dubblamed innerfickor medöppen blixtlås och öppen innerficka. förlängas medförlängas 5 cm genom utvik i benslutet. med ett 5 cm genom ett utvik i benslutet. Reglerbar i ärm och nederkant. med dragsko. Reglerbar i ärm ochAvryckbar nederkant.huva Avryckbar huva med dragsko. Certifierad i varselklass enligt EN20471. Certifierad i2varselklass 2 enligt EN20471. Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt Ordinarie PrisOrdinarie 699 kr inkl.moms Pris 699 kr inkl.moms EN343 mot regn. Certifierad enligt EN20471. EN343 mot regn.i varselklass3 Certifierad i varselklass3 enligt EN20471. inkl. moms inkl. moms Ordinarie Pris 969 kr inkl. Ordinarie Prismoms 969 kr inkl. moms

2377 Hantverksbyxa Varsel Varsel 2377 Hantverksbyxa

879879 kr kr

Hur många invånare har Parga? 1. 500 X. 4000 2. 2500

629629 kr kr Butiken med personlig service! Butiken med personlig service! Butiken med personlig service! Gäller t.o.m Gäller 31/5 2018 t.o.m 31/5 2018

inkl. moms inkl. moms Gäller t.o.m Gäller 31/5 2018 t.o.m 31/5 2018

Till vilken ö går det båt varje torsdag? 1. Rhodos X. Korfu 2. Skiathos

PREMIÄR

2377 Hantverksbyxa Varsel Varsel 2377 Hantverksbyxa

Lättskött polyester/bomull som håller färg form. Lättskött polyester/bomull somoch håller färg och form. MED HölsterfickorHölsterfickor med extra fack extra ficka medoch extra fack ochmed extra ficka med 1283 Skaljacka 1283 Varsel Skaljacka Varsel FLERA… blixtlås. Bakfickor med lock ochmed kardborrestängning. blixtlås. Bakfickor lock och kardborrestängning. Vind- och vattentät skaljacka medskaljacka tejpade sömmar. Andasfunktion, Vind- och vattentät med tejpade sömmar. Andasfunktion, Benficka medBenficka extrafack ochextrafack lock medoch kardborrestängmed lock medÖppettider kardborrestängsomÖppettider är perfekt lager på lager-principen. Bröstfickor med somenligt är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med ning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i ning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i kardborrelås Framfickor bröstfickor medblixtlås. vattentäta blixtlås. Framfickor -kanonsdag - bröstfickor 17 Måndag kardborrelås -7och onsdag 7och-med 17 vattentäta hölsterfickorhölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kanMåndag och på knäskyddsfickor. C42-64med blixtlås. med Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. blixtlås. Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. 7 -och 18 nederkant. öppnar Skandinaviens modernaste bilvårdsanläggning förlängas medförlängas 5 cm genom utvik i benslutet. Torsdag 7 - 18 nederkant.huva med ett 5 cm genom ett utvikTorsdag i benslutet. Reglerbar i ärm med dragsko. Reglerbar i ärm ochAvryckbar Avryckbar huva med dragsko. Certifierad i varselklass enligt EN20471. Certifierad i2varselklass 2 enligt EN20471. Fredag Meshfoder 7 - 15luftbuffert Snabbt, prisvänligt, miljömedvetet med oslagbar kvalité Fredagskapar 7 -och 15luftbuffert ventilation. Meshfoder skapar ochCertifierad ventilation.enligt Certifierad enligt Ordinarie PrisOrdinarie 699 kr inkl.moms Pris 699 kr inkl.moms Sommartider Junise hemsida eller Facebook JuniAugusti se hemsida ellerEN20471. Facebook EN343 mot Augusti regn. Certifierad enligt EN343 mot regn.i varselklass3 Certifierad i varselklass3 enligt EN20471. ASommartider GÄLLER HEL LOrdinarie J U D U969 TH R969 NkrI N G Gilla oss! kr Y inkl. Prismoms inkl. moms N! PrisOrdinarie RHELGE

Vilket av dessa djur finns i området? 1. Lo X. Björn 2. Varg Namn:

inkl. moms inkl. moms Gäller t.o.m Gäller 31/5 2018 t.o.m 31/5 2018

Torsdag 1:a augusti

DM C S OUND

Öppningserbjudande DANDERYD Ryttarvägen 5. Tel: 08-409 311 05. Öppet mån-fre 9-18, lör-sön 11-16 Baldersg. 16 010/199010/199 35 35 35 35 • Transfers • Temaresor Baldersg. 16 Adress: Est 1957 FÖLJ OSS GÄRNA! BALDERSGATAN 16 • TEL 010-199 35 35 • WWW.4WORK.SE skaldjur där abborren fiskas i eget NORRTÄLJE Vill man som Stockholmsvägen besökare aktivera sig på 39. Tel: 0176-797 • Grupper • Sverigeresor Utvändig 99:72. Öppet mån-fre- 9-18, lör-sön 10-14tvätt 070-583 0123 • Föreningar • Europaresor ochminigolort: från www.kcmotors.se annat Postnummer sätt så finns det både (ordinarie pris 249:-) •• Temaresor • Transfers • Konferenser • Transfers Festligheter • Temaresor tommy@dmc-gruppen.se www.4work.se www.4work.se PREMIÄ

_____________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

Est 1957

Fb: @Nordsjö Ide & Design Norrtälje vatten och kräftorna kommer Instagram: @Nordsjonorrtalje

____________________________________________

Butiken med med personlig service! Butiken personlig service! Butiken personlig service! Vi är experter påmed hud!

• Sverigeresor egna dammar. fbana Tel: och femkampsbana. Här kan Est 1957 • Sverigeresor • Grupper • Grupper MED Öppettider __________________________________________________________________________________ FLERA… • Föreningar NYA HYSS MED 90% • Temaresor • Transfers • Europaresor APRIL Samstorps Gård – som sedanBränsleförbrukning hössläkt, vänner eller kompisar utmanas 07.00–19.00 DAND E UNDER blandad körning e-Soul samt e-Niro; 0 l/100 km och CO₂-utsläpp 0 g/km enligt NEDC och 0Mån–fre l/100fyller km och dessutom jagCO₂-utsläpp år nästa 0 g/km enligt körcykeln WLTP. Blandad elförb ERBJU körcykeln • Europaresor • Föreningar VINNARE! av färskvattnet HJALMAR &•GÄNGET! • Sverigeresor • Grupper • Festligheter Konferenser Öppettider Lör–sön 09.00–19.00 60 stÖppettider En kraftfull behandling somoch Bränsleförbrukning blandad Niro Plug-In till Optima SW Plug-In Hybrid 1,3-1,4 l/100 km och CO₂-utsläpp 33-34 g/km enligt körcykeln NEDC 1,4-1,5/100 km och CO₂-utsläpp 31-3 återvinns med hjälpvecka. ten 2018 är klassad som djurpark i en härlig gårdsmiljö. Detoch finns också Ringa in rättkörning svar skicka till:Hybrid Mitt Roslagen, • Europaresor Festligheter • Konferenser ••Föreningar Måndag - onsdag - 17 Red Carpet 50 min ger omedelbar Måndag -7onsdag 7 - 17 Har niPettersson idén Circadia bilar i timmen av moderna Marie • Festligheter från Riala • Konferenser extrautrustade. Med för tryckfel. uppstramning, – har en väldigt populär Viltsafamöjlighet attreservation har större företagsevent, Gäddvägen 5, 761 41eventuella Norrtälje eller mejla svaret till har vi kunskapen reningsverk Torsdag Torsdag7 - 18 = inget köande 7 - 18 Har ni idén är vinnare av Freys och Mitt Vart vill du resa? www.fridstrombuss.se Har ni idén perfekt inför fest. Ord. 995kr Fredag ri. Där ges möjligheten att åka med fester tavling@mittro.se eller varför inte bröllop. Fredag 7 - 15 7 - 15 har vi kunskapen har vi kunskapen Juni- AugustiJunise hemsida eller Facebook Roslagens resetävling 16/6. Vet100% inte riktigt men det blir SommartiderSommartider Augusti se hemsida eller Facebook Samstorps traktortåg in i hägnet för www.roxenmoskincare.se – Mob 0709700963 Gilla oss! www.fridstrombuss.se Priset överlämnas av Rebecca. Vårt kund- ett varmt land. www.4work.se Märk med ”Resetävling 17/7”. Svar oss tillhanda garanterat www.4work.se att komma riktigt nära tama dov- och 7 min nöjdhetsmål! Vi gratulerar! Har ni idén har vi kunskapen senast 5/8 2019. Baldersg. 16 010/199 35 35 35 35 Baldersg. 16 010/199 är35den genomBALDERSGATAN 16 • TEL 010-199 35 • WWW.4WORK.SE kronhjortar. Där finns även visenter, Vem tar du med dig? • snittliga tiden för Grattis, hur känns det att vildsvin, mufflonfår samt har för städning? Harom duman blicken Då kan du läsa vidare här Vinnaren får ett presentkort, värde 3000:- och att tvätta din bil – Min man. utvändigt vinna? i MittinRoslagen 21/8. Lycka till! ochkräftodlingse om du tycker attpresenteras du skulle platsa i vårt gäng! tur får se havsörnen runt – Jätteroligt att vinna och arna i hägnet. Under turen så görs

Nordsjö Idé & Design

Följ med till Brevens bruk och en Hjalmar i högform!

NORRTÄLJE: August Strindbergs gata 1 Tel: 0176-27 97 70 Öppet: Vard 6.30–19, lör 10–17, sön 11–17 www.nordsjoidedesign.se

10/11 19.30 Kvällsföreställning 15/12 15.30 Matinéföreställning

795 kr

Pris: 1 390:- per person.

I priset ingår buss tur- och retur, biljett och 3-rättersmeny (exkl dryck).

VILL DU BLI EN AV OSS ?

www.fridstrombuss.se

www.fridstrombuss.se Tel 0175-703 00

Photo Pearls startkit

Du är beredd på att alltid leverera kvalitet till våra

uppehåll för att mata och titta närmakunder och att skapa en nära relation genom ett ”For the lovereofpå food, drinks djuren samtand att få veta mer om gott uppträdande, noggrannhet, initiativtagande, ärlighet Innehåll: 10 000 Nabbipärlor i the free perspective” hur de lever – både i hägnet och i det och personligt ansvar i det 30 dagliga färger, 4arbetet. pärlplattor (15x15 cm), fria. Gården har också nötkreatur, ka4 limark, 1 pappskiva + aktiveringsniner, hönor och hästar. SAMSTORPSVÄGEN 16, 760 15 GRÄDDÖ Då skall du kod till PhotoPearls programvara Samstorps Gård är sedan höstenoss www.samstorp.se samt vägledning. Med nabbipärlor kontakta kan du bland annat göra dina egna 2018 klassad som SAMSTOPS GÅRD pådjurpark. Rutstäd för jobb

LIVET FÖR ÄR FÖR LIVET ÄRÄR FÖRLIVET KORT FÖR KORT DÅLIGA GREJER! KORT FÖR FÖR DÅLIGA DÅLIGA GREJER!GREJER! i sommar! Telefon F REY S RESEBY 0176-29 0015 eller info@rutstad.se

UTFLYKTER I ROSLAGEN 2019

KONTAKTA OSS!

August Strindbergs gata 15, Norrtäljeporten 2 • www.waxy.se

proffsiga porträtt. Det pärlade EELFEmed ON WW W .W RY EY R A . SSEE | | I N I NFF O O@ @F EE SE SE motivet tarTdu ETLupp OFN 0limark 107167 -6och 5- 5 5 59 59 5 | | W W F .RF E S SRREESSEEBBYY R F RREEYYS SR R SB E YB RY AR. A . SE monterar sedan ihop delarna på en 11 FA C E B O O K : F R E Y S R E S E B Y R Å | I N S TA G R A M : F R E Y S R E S E B Y R A stadig kartong eller masonitplatta.

Vi tar hand om din bil…

379:-

BILTVÄTT

lattviktsmotor.se info@lattviktsmotor.se

Utvändig tvätt .......................................

350:-

Tvätt utvändigt, dammsugning, avtorkning panel plus tvätt fälg ..........

625:-

TvättHANDELSOMRÅDE, utvändigt, dammsugning, FLYGFÄLTETS NORRTÄLJE. TEL 0176-108 80 avtorkning panel, fälgtvätt plus motortvätt. .................................... Tvätt utvändigt, dammsugning, avtorkning panel, fälgtvätt • HELTVÄTT plus vax. .............................................

1 Tel: 0176 –Abborrvägen 176 00 OSS!

761 41 Norrtälje info@lattviktsmotor.se lattviktsmotor.se

IM

IMPREGNERING

INVÄNDIG REKOND

Sätestvätt, dammsugning, avtorkning panel.

STRÅLKASTAR­ RENOVERING

HELREKOND ........................ 2500:LUKTSANERING DETAIL CENTER Polering, vax,tvätt, Inv. dammsugning, •

Norrtälje

lattviktsmotor.se info@lattviktsmotor.se

ENGINE DRESSING

CONVERTIBLE & CABRIOLET CLEANER

LACKFÖRSEGLING ENGINE•CLEANER avtorkning panel, mattvätt samt fälgar.

KAROSSLACKERING I NORRTÄLJE AB GÖSVÄGEN 22,

KLÄDSELTVÄTT &

POLERING & VAXNING

CONVERTIBLE & CABRIOLET WEATHERPROOFER

BILVÅRD

LACKERING (SPOTREPAIR)

Meguiar’s Engine Cleaner är entusiastens självklara val för att säkert, effektivt och lätt tvätta motorrummet. Säker för gummi och plast. Meguiar’s Engine Cleaner är ett lätt sätt att få ditt motorrum att se nyrekonditionerat ut.

Meguiar’s Engine Dressing är den säkra och lättanvända lösningen för att underhålla och iordningställa all slags material som används på eller runt motorn för att se nytt ut. Efterlämnar en djup naturligt glansig nykänsla medan den också ger ett långvarigt skydd på ytorna.

Meguiar’s Convertible Top Cleaner för en snabb, effektiv och lätt rengöring av alla slags cabriolettak. Den här milda men effektiva rengöraren avlägsnar föroreningar och smuts som fågelspillning och trädnedfall utan att torka ut cabriolettaket.

Skydda och bevara ditt cabriolettak med Meguiar’s Convertible & Cabriolet Weatherproofer. Den här innehållsrika formulan skapar en kraftigt skyddande barriär med mycket lång hållbarhet och skyddar mot UV-strålar. Fungerar även utmärkt som klädselimpregnering.

450ml 139 kr Artikelnr: G14816

450ml 179 kr Artikelnr: G17316

450ml 169 kr Artikelnr: G2016

500ml 219 kr Artikelnr: G2112

ÖVRIGA

YTOR

BILVÅRD VERKSTAD & STÄD

Att göra iordning din bil kommer alltid ner till de finare detaljerna. Nu när du har återställt och skyddat din lack, vad gör du med alla icke-målade ytor som vinyl, metall, strålkastare och glas? Meguiar’s har lösningen för dig. Meguiars® Ultimate Protectant kommer att föra tillbaka livet till alla bleka och trötta gummi, plast eller vinyl detaljer. Denna speciella formula kommer också att sitta kvar genom regn, stormar och flera tvättar, utan att lämna fula svarta ränder som rinner längs sidan av bilen som andra plaståterställande produkter.

Telefon 0176-27 97 07 0762-41 2318 GÖRLA INDUSTRIOMRÅDE, 0176­28 06 60 www.detailcenternorrtalje.se Storstensvägen 2 • 761 52 Norrtälje 30

HÅLL DIG UPPDATERAD VIA

MITT ROSLAGEN 21/8-19

• TEXTIL & SKINN­ 1000:-

INVÄNDIG REKOND ...... 1500:• MOTORTVÄTT • HELREKOND

Tel: 0176 – 176 00 info@lattviktsmotor.se lattviktsmotor.se

KONTAKTA OSS!

800:-

7

Och har du märkt alla dessa gulnade och suddiga strålkastare på vägen? Plast Strålkastare tar en hel del stryk, oavsett om det är skadliga UV-strålar, fina repor eller väg smuts, de behöver också uppmärksamhet. Meguiar’s kompletta sortiment av strålkastarrestaurering produkter kan återställa även de svårast oxiderade strålkastare; eller förhindra att din nya bils lysen från att någonsin blekna.

31

Snart medle 1000 mmar FACEBOOK !


Norrtälje

Mycket populära Grimner var scenklara redan när de satte sig för autografskrivning och möte med fans.

© NORRTÄLJE Braksuccé! Ett ord som bra samman­ fattar den första upplagan av Månegarm Open Air, metalfestivalen på Pythagoras i Norrtälje i lördags. – Helt fantastiskt. Överväldigande, sa Månegarms frontman Erik Grawsiö ett par timmar innan han och bandet avslutade sin egen festival med en mycket bejublad spelning.

1 000 personer var på plats på lördagen när Månegarm Open Air ägde rum. På scenen syntes och hördes i tur och ordning de svenska banden, Mercury X, Wormwood, Grimner, Ereb Altor, Fejd, Thyrfing och Månegarm. Och jublet bland fans från uppskattningsvis över 30 länder visste inga gränser. Festivalen inleddes och avslutades av band med ”hemmabesättning”. Först ut var Mercury X, med Rimbokillen Martin Björkman i spetsen. – Sjukt rolig spelning och kul att få öppna festivalen, sa han efter framträdandet. Mercury X består av fyra gymnasiekompisar från Roden. De lirade ihop en del innan utbildningar spred dem ut i landet. Nu är de tillbaka sedan en tid och för fem år sedan bildades Mercury X. De vann då Utmaningen i Norrtälje, en deltävling i en rikstäckande musiktävling och fick göra en del spelningar. Men nu blir det inte mer än två–tre gånger per år de står på scenen tillsammans. Bandet har släppt två skivor hittills med sin melodiska progressiva metal. Och mer är på gång. – Och mer är på gång. Vi ska äntligen försöka få till en mer seriös satsning, sa Martin. Bandet körde en helt ny låt. 20 minuter lång!? – Haha, ja, det görs alldeles för få långa låtar nu för tiden, sa Martin samtidigt som han kollade in Grimner och förberedde sig för kvällens andra spelning, med Månegarm, där han är livemedlem. Trycket från scen vällde ut över publiken hela kvällen. En av de många utländska 8

gästerna var 26-åriga Trude från Tyskland. – Det här är galet, sa hon. Sverige har så otroligt mycket bra metal-band och jag älskar vikingarock så jag stortrivs. Jag skulle kunna flytta till Sverige bara för Månegarm och Thyrfing. Under festivalens gång var Månegarms frontman, sångaren och basisten Erik Grawsiö, rutinen till trots, lite nervös. – Ja, det är lite extra med hemmaplan och allt. Sedan vill man ju att allt ska fungera när man ordnar en festival så här. Och utan medarrangören Björn Pettersson, som kan sånt här, hade det nog aldrig gått, sa han. Månegarm inledde festivalen redan på fredagen (och avslutade den på lördagen), då de körde en unplugged-spelning inne i varggropen inför cirka 200 fans, vänner och familj. Då förhöjdes Månegarms suveräna insats av lika suveräna Ellinor Videfors från Norrtälje Countrybrudar (som också var gäst under en låt på lördagen). – En helt underbar kväll och en fantastisk sångerska, sa Erik och skakade på huvudet. Totalt sett alltså en braksuccé för Månegarm Open Air. Som kommer tillbaka? – Vi hoppas det, sa Erik och log. Något Tobias Rydsheim och Wormwood redan lovat… Bandet avslutade sin spelning med orden: – Vi ses nästa år! Publikjublet som svar gav ett rungande ja.

BRA TRYCK

Det var folk från över 30 länder på plats under metal-festen Månegarm Open Air vid Pythagoras industrimuseum i Norrtälje i lördags. Bland andra från Brasilien, Mexico. Japan, Ungern, Italien, Frankrike och våra nordiska grannländer. MITT ROSLAGEN 21/8-19


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Sjukt tunga Vikingarockbandet Thyrfing mosade publiken till stort jubel. På scenen mycket aktive sångaren Jens Rydén hade publiken helt i sin hand.

KORT OM MÅNEGARM OPEN AIR 2019: Allt enligt Mitt Roslagens Pove Persson.

Kvällens huvudnummer, Norrtäljebandet Månegarm med ordinarie medlemmarna Erik Grawsiö, sång och bas, Jakob Hallegren, trummor, Markus Andé gitarr och livemedlemmarna Martin Björkman, gitarr och fiol och Tobias Rydsheim, gitarr, äntrade scenen strax innan klockan 23. Och gjorde dundersuccé.

ARRANGEMANGET: Toppbetyg. Allt

SÄMST: Att det inte redan är mörkt

flöt på och trots mycket folk var väntetiderna vid mat- och dryckställena inget som irriterade. Grym insats av crew och försäljnings- och serveringspersonal. STÄMNINGEN: Mycket bra. Mycket glädje bland människor som är där av samma orsak; kärleken till hård metal. MUSIKEN: Toppbetyg här också. Rakt igenom. TYNGST: Suveräna Thyrfing. Jäklar vad de manglade publiken med sin vikingametal. LÄNGST: Mercury X med sin helt nya 20 minuter långa låt som lovar mycket gott. STÖRST JUBEL: Månegarm med Hervors arv?

klockan 15 en sån här gång. Den här typen av musik gör sig bäst med mörk inramning rakt igenom. BÄSTA LÅT: Wormwood med The Achromatic Road. Episkt! STÖRST ÖVERRASKNING: Mercury X.

BÄSTA PÅ SCENEN HELHETSMÄSSIGT: Månegarm ÖVERTRÄFFADE HÖGA FÖRVÄNTNINGAR: Ereb Altor. DUMSKALLEN: Mannen, 50+ (?), som minst sagt överförfriskad fördes ut av vakter cirka 17.30 på en festival som startade kl 14 och pågick till midnatt. Rutinerat…

PÅ MÅNEGARM OPEN AIR

POVE PERSSON, TEXT ANDERS SJÖBERG, FOTO

Stilstudie på Wormwood, med Norrtäljesonen Tobias Rydsheim längst till höger i bild. MITT ROSLAGEN 28/8-19

Martin Björkman, medlem också i Månegarm, öppnade festivalen med Norrtäljebandet Mercury X, där också Alfonso Flores, bas, Denis Diaz, trummor och Jonas Vedin, gitarr, ingår. 9


Debatt

Gillar du att göra din röst hörd? Har du ett stort engagemang? Vill du tycka till i stora eller små frågor? Mejla ditt debattinlägg eller din insändare till pove@mittro.se Tänk på att alltid försöka skriva så kort och tydligt som möjligt. Mitt Roslagen förbehåller sig rätten att korta och redigera i texterna. Välkomna med Era bidrag!

Medborgardialogerna har dött - länge leve medborgardialoger! JAG TROR ATT DE FYSISKA MÖTENAS HÖGTID ÄR FÖRBI. VÅR SAMTID BLIR NÄMLIGEN ALLTMER INDIVIDUALISERAD OCH KONSUMTIONEN AV SÅVÄL NÖJE SOM SAMHÄLLSINFORMATION PRESENTERAS IDAG DIGITALT MED HJÄLP AV ALGORITMER SOM ANPASSAS TILL VÅRT EGNA BETEENDEMÖNSTER!

SAMVERKARSTYRET FÖRSÖKTE under fö-

regående mandatperiod att initiera medborgardialoger. Tanken var lovvärd och syftet var att förankra politiska processer inför beslut. Så att förtroendevalda och medborgare skulle uppnå någon form av samförstånd. 10 stycken medborgardialoger genomfördes och totalt närvarade 5 (!) medborgare, resten var fritidspolitiker. Att kritisera samverkarstyret för det fiaskot är såklart lätt, men det vore att plocka billiga politiska poäng. Alla åtgärder för att höja graden av demokrati är bra. När förslag inte utvecklar sig till vad som var tanken går det åtminstone att lära sig av det som gick dåligt samt vad som går att förbättra. Jag vet inte vad den eventuella utvärderingen kom fram till, men jag tror att de fysiska mötenas högtid är förbi. Vår samtid blir nämligen alltmer individualiserad och konsumtionen av såväl nöje som samhällsinformation presenteras idag digitalt med hjälp av algoritmer som anpassas till vårt egna beteendemönster! Att i det läget begära att man vid ett givet klockslag ska ta sig till en lokal för att komma med en synpunkt, man kanske inte alls är beredd att gå genom eld och vatten för, är inte i samklang med dagens väljare. Min tolkning är att professor Göran Cars också menar det, som i en intervju med NT den 8 augusti, angående flytten av Kiruna centrum sade att: “medborgardialoger drar mest

till sig män i åldern 55+ som är negativa till allt och gör sig tolk för alla”. Professorn åkte istället runt på dagismöten, syjuntor och kulturföreningar för att få en mer representativ bild av vad människorna ansåg om stadsflytten. Göran Cars insåg alltså vikten av att kalibrera metoderna för att få ett så stort underlag som möjligt. Det behöver vi göra i kommunen också. Vi måste sänka trösklarna till att kunna påverka - för att attrahera fler att använda sin röst! Men när vi inte kan åka runt i Sveriges 20:e största kommun och prata med var och en får vi istället använda internet som kanal. SAMVERKARSTYRET med Ingrid Landin

(MP) i spetsen tog initiativ till e-förslag, som är en mycket god möjlighet att på sina egna villkor skapa förändring. Alla i kommunen (även barn) kan gå in på kommunens hemsida och skriva förslag som sedan behöver ett visst antal röster för att kunna bli verklighet. Detta är mycket bra, men det görs i alldeles för liten utsträckning, vilket är ett underbetyg för antingen kommunens befolkning eller kommunikationsavdelning. Till vardags jobbar jag som högstadielärare. I en skoluppgift lät jag eleverna skriva e-förslag i frågor de ansåg viktiga. En del av dessa förslag blev sedermera verkställda. Så just nu har mina elever påverkat kommunen mer än de flesta som läser denna debattartikel.

Norrtälje museer är inte en byggnad NORRTÄLJE MUSEER HAR UPPDRAGET ATT FRÄMJA, STÖTTA OCH AGERA SAMORDNANDE FÖR KULTURARVSAKTÖRER. ORGANISATIONEN HAR ÄVEN UPPDRAGET ATT ARRANGERA OCH PRODUCERA PROGRAM OCH PEDAGOGIK I SAMARBETE MED ANDRA AKTÖRER OCH I EGEN REGI.

I debatter kring vårt kulturarv har frågor ställts kring den nya organisationen Norrtälje museer. Vi vill belysa denna framtidsinriktade ”paraplyorganisation”.

Politiken i en kommun har många viktiga uppgifter. Detta gäller även kulturen. I alliansens 88-punktsprogram står: ”Samordna museiverksamheten för att skapa bättre förutsättningar för mer aktivitet och möjlighet att klara arkivoch bevarandefrågorna”. Norrtälje museer är en framtidsorganisation. Det är ingen byggnad. Vi vill med den förstärka kulturen i stort. Organisationen utgörs hittills av ett samarbete mellan Norrtälje kommun och fyra museistiftelser: Roslagsmuseet, Motorfabriken Pythagoras, Axel, Julia och Torsten Nordström samt Bertil Carlqvists museum. Framtidsbilden är att samarbete och samverkan utvecklas med flera aktörer. Vad gör Norrtälje museer? Verkar i nutiden. Stöttar och främjar arbetet med föreningsliv och kulturarv i hela kommunen, från vår tidigaste historia till dagens händelser. Blickar in i framtiden och bygger en organisation som klarar den uppgiften, bland annat genom närmare samarbeten med länsmuseet, Riksantikvarieämbetet, länsstyrelsen, Hembygdsförbundet,

andra kommuner samt museer både nationellt och internationellt. Norrtälje museer har uppdraget att främja, stötta och agera samordnande för kulturarvsaktörer. Organisationen har även uppdraget att arrangera och producera program och pedagogik i samarbete med andra aktörer och i egen regi. Den sammantagna karaktären av uppdraget kan delas upp i en utåtriktad, för allmänheten synlig del, och i en som sker ”under ytan”. VISIONEN ÄR att Norrtälje museer ska utgö-

ra navet i arbetet med att förvalta, presentera och tillgängliggöra kulturarvet i Norrtälje kommun. I dialog med invånare, föreningar, institutioner och stiftelser vill vi skapa en varaktig plattform för kunskapsutbyte, delaktighet och kunskapsuppbyggnad. Med förankring i vår historia möter vi samtidens förväntningar med blicken riktad framåt. Norrtälje museers verksamhet kan alltså sammanfattas i fyra områden: stödja och främja, samarbeta, publik verksamhet och samlingsförvaltning. Den ska inte överta någon verksamhet. Syftet är att ge aktivt stöd för stiftelserna och utvecklas ytterligare till fler aktörer i vår kommun. Det är politikerna som beslutat om skapandet av denna framtidsorganisation. Uppdraget

SOM ETT LED I SATSNINGEN på ”vardags-

rumsdemokrati” har jag startat en facebookgrupp som heter “Politik i Norrtälje kommun”, vars syfte är att skapa en plattform där medborgare och förtroendevalda kan påverka varandra i alla frågor som berör oss här i kommunen. Trösklarna till inflytande kan knappast bli lägre! De ledande politikerna och 300 medborgare finns redan där. Norrtälje ska bli Sveriges mest demokratiska kommun, och det arbetet fortsätter. Att gå med gruppen är att kämpa för det du tror på - mitt framför ögonen på beslutsfattarna som likt alla andra lyssnar på kloka argument. Vem vet, annars kanske våra politiker bara träffar dessa äldre män i 55-årsåldern som hävdar att de företräder dig i sin dialog med våra förtroendevalda. Är du beredd att outsourca din röst på det viset?

Nicklas Salmin (L) Ordförande val- och demokratinämnden

har vuxit fram i samarbete. Vi är helt tillfreds med det arbete som hittills utförts. Under årets sommar har den högaktuella teatern Roslagen brinner (rysshärjningarna år 1719) framförts. Den är ett bevis på fungerande samarbete mellan Björkö teater, Norrtälje museer med flera. Med detta ville vi visa hur man kan tillgängliggöra historien – i detta fall genom en uppskattad teater, som på ett pedagogiskt sätt nått ut till en bred publik. Vid tio föreställningar uppskattas publiken till mer än 3 000 personer. Norrtälje museer gjorde valet att budget för en planerad utställning fick gå till teater. ANDRA SYNLIGA EXEMPEL på nytänkande är

de uppskattade stadsvandringar med 1700-talets Norrtälje i fokus, vilka ägt rum denna sommar, och visningar av Nordströms och Pythagoras, som genomförts eller bekostats av Norrtälje museer. Detta är bara några i en rad insatser och evenemang som arrangeras av organisationen. Politik består av många uppgifter, att finnas i nuet, att tänka framåt och samtidigt skåda in i historiens intressanta backspegel. Norrtälje museer är en framtidsorganisation. Agneta Hedlundh (L) Bengt Ericsson (C) Göte Vaara (KD) Janeth Tjörnhammar (M)

10


G NIN T T 0 LY INF RIL 202 AP

Öppen visning av Roslagsskutan Vill du kika innan du bestämmer dig? Tisdagen den 10 september

Välkommen till Roslagsskutan i Älmsta kl. 12–15 finns en unik möjlighet att gå in i en lägenhet av varje storlek och känna efter om Roslagsskutan kan bli ditt nya hem att längta till.

Samma vecka öppnar intresseanmälan, har du valt ”nyproduktion” i din intresseprofil så får du mail när de är tillgängliga att söka. Besök öppet hus och träffa våra uthyrare tisdagar v. 34–38 kl. 12.00–15.00 påsommaren Videvägen 11 B. Moderna hyresrätter i centrala Älmsta – inflyttning 2020. Läs meröppettider om lägenheterna och kösystemet på vår hemsida. Utökade under v 37. Läs mer om lägenheterna och kösystemet på vår hemsida.

www.roslagsbostader.se • Tel 0176-20 75 00

Välkommen på visning 10 september

Vi utför alla typer av markarbeten Totalentreprenader inom markarbeten

2i br5ansåchren!

Lars Carlsson Tel: 070-668 86 96

HÅTÖ G ÅRD

s g r e b n a LelRleEEPPGRRErENNAADDAABB TR EENN T • • • • •

Trädfällning (även avancerad) Snöröjning (plogning av uppfart) Ved (säljer ved efter förfrågan) Snickeriarbeten Gräv- och schaktarbeten

www.hatogard.se 070-625 53 80

Auktion

Auktion på Bergby Gård lördagen den 31 augusti med start kl 10:00 och visning kl 09:00. Konferensverksamheten ska avvecklas så allt ska bort, massor av utrop och fynd! (Bergby Gård ligger vid Trästabron, 6 km söder om Grisslehamn) Massor av möbler, utemöbler, parksoffor, gräsklippare, optimistjollar, kanoter, porslin, mattor, tavlor, våningssängar, kärrhjul och tunnor, gamla skåp, moraklocka, gamla fönster, skåpbil, släpvagn och timmerkärra till 4-hjuling mm mm

VOGELER AUKTIONER AB Christian Vogeler, 073-5015566.

SE BILDER PÅ www.auktion.se


Svanberga

Nostalgiskt på Storholmen © SVANBERGA Det blev en fantastisk kväll när Club Nostalgi intog Storholmen i fredags. Just nostalgin flödade bland glada, trevliga och festsugna 40-plussare. – Det var succé, säger arrangören och ägaren av Club Nostalgi, Wilhelmina Eriksson. Förväntningarna var höga hos de som köpt biljett till festen på Storholmen, klassisk festplats i Svanberga norr om Norrtälje sedan cirka 100 år. Många ville uppleva gamla minnen, helt enkelt. Britta Zetterström Geschwind, från Vikingabyn Storholmen, som sedan länge hyr marken av Norrtälje kommun sedan mitten av 1990-talet, säger så här om evenemanget som de efter år av ”tjat” lät äga rum i Vikingabyn. – Vi hyr av princip aldrig ut till privata som vill ha fester här. Det här var ett undantag och att vi gjorde så beror till en del på att vi planerar en utställning om platsen historia som sådan. Vi har haft besökare här, äldre personer, som kommit och bara velat titta på platsen där de var och dansade som unga. – Annars gör vi ju egna arrangemang, som bröllop, event och annat, men då är det som sagt vi själva som arrangerar. Vi har ju våra

egna stadgar att följa, där det bland annat står att vi har en folkbildande uppgift. I det aktuella fallet bidrog de som kom på Club Nostalgi till anläggningen genom att 50 kronor per biljett gick till Vikingabyn. – Det är vi jätteglada för. De pengarna kan vi nu använda till den fortsatta uppbyggnaden av vår stora hall, som brann ned för några år sedan, vilket känns jättebra, säger Britta Zetterström Geschwind. – Vi är väldigt nöjda med arrangemanget, alla skötte sig jättebra. Wilhelmina Eriksson igen: – Jag vill verkligen tacka DMC som skötte ljud och musik, Grannköket som höll i suverän mat och drycken. Och självklart Vikingabyn som äntligen lät oss vara där. Återkommer Club Nostalgi, som du startade 2009? – Ja. Men vart vet jag inte nu. POVE PERSSON, TEXT JONAS ERIKSSON, FOTO

Carina Rodensjö, Christina Lindh och Tove Filipsson hade biljetterna redo.

"Padelgänget" Sofia, Anna, Micke och Karin var taggade för kvällen.

Janne Westerlund underhöll med stand-up.

12

MITT ROSLAGEN 28/8-19


Anna Ekstrand och Ulrika Hallberg

Jenny, Tessan och Stina fick sjunga på scen.

Kerstin Wigge vann en Limousine­färd från LinAB

MITT ROSLAGEN 28/8-19

Voula Bouka, Eva Pettersson, Sara Skogefält, Susanne Eriksson.

Jessica Kyller vann en helrekond för bil hos Meguiar.

Eva Eriksson vann ett halssmycke på lotteriet från Poraths Guld.

13

Nina Österlind vann en storstädning från RutStäd.


Roslagen

Andrew Porter är alltid förankrad åt flera håll under arbetet. Ett misstag här, eller något slarv med säkerheten, kan bli ödesdigert.

© ROSLAGEN Arborister som beskär träd har länge anlitats av kommuner, parkförvaltningar, slott och herrgårdar. I takt med ett ökande intresse att vårda den egna gårdens stora träd, eller skydda huset från närgångna grenar, sprider sig nu intresset bland lantbrukare och privatpersoner att anlita denna yrkesgrupp. TEXT OCH FOTO OLLE ANDERSTAM EN SOM MÄRKT av denna förskjutning i

sin kundkrets är arboristen Andrew Porter. Just idag har han åkt till en gård utanför Herräng för att beskära och säkra ett vårdträd, en lönn som står farligt nära två hus. – Här handlar det om att glesa ut grenverket, ta bort döda eller dåliga grenar och göra en reducering av kronan, förklarar Andrew. Andrew tar på hjälm och sele, hänger motor­sågen i bältet och greppar sin såg med teleskopskaft innan han – likt en alpinist – kastar upp en lina i lönnen och börjar fira sig upp. Han drar sig upp till fästpunkten och klättrar obehindrat därifrån till cirka 20 meters höjd, hela tiden säkrad med linor åt flera håll. –Säkerheten är det absolut viktigaste i det här jobbet. Våra försäkringar, som gäller allt från personal till allmän egendom, är obligatoriska och kan täcka skador på upp till tio miljoner kronor, ropar han när han startat motorsågen. Efter en treårig utbildning vid universitetet i engelska Durham har nu Andrew Porter befunnit sig i yrket under 25 år.

SÄKERHETEN ÄR DET ABSOLUT VIKTIGASTE I DET HÄR JOBBET. 14

–Man får börja på marken i den här utbildningen för att under mer än ett år se och lära av erfarna arborister hur de arbetar, säger Andrew. Först därefter får man själv börja klättra, till en början i mindre träd och under nära övervakning av sin lärare. FRÅN ATT TIDIGARE mest ha arbetat år

större företag och kommuner gör han nu alltmer jobb åt privatpersoner. Numera står de för mer än hälften av alla uppdrag. –Folk börjar bli medvetna om vad vi kan göra och möjligheten av att anlita oss. De vanligaste förfrågningarna gäller fällning av träd och estetiska åtgärder där man vill att träden bättre ska passa in i omgivningen, säger Andrew. En annan anledning är att man vill ha in mera solljus på tomten eller i huset om träden står nära det, eller att man tänker på omgivningens säkerhet. –Allt fler börjar nu förstå att det inte är någon självklarhet att försäkringen täcker de stora skador som kan uppstå om grenar eller hela träd faller över taket. Det har man ofta ett eget ansvar att förebygga, och det är där kommer vi in i bilden, påpekar Andrew. ANDREW PORTER HAR arbetat såväl åt

Kungen med träden i Drottningholms slottspark som i landsbygdens torpträdgårdar. Han arbetar inte bara med månghundraåriga ekar, askar, kastanjer och lönnar. I trädgårdar gäller uppdragen även beskärning av fruktträd. Förr gjordes ofta dessa åtgärder

Inget för höjdrädda. Andrew Porter klättrar och svingar sig obehindrat mellan grenarna med fullt fokus på vilka grenar som ska bort för att få balans i trädet.

Arborist – yrke FAKTA Benämningen arborist kommer av latinets arbor som betyder träd. Enklaste sättet att hitta en arborist är att söka under arborister eller trädbeskärning, trädvård och fällning i det område det gäller. Ett sätt att ta reda på en arborists kunskapsnivå är att fråga var och hur han/hon är utbildad. I Sverige finns en grundläggande utbildning inom gymnasiets Naturbruksprogram. Hvilan AB har en arboristutbildning på 400 poäng och Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp har kurser i trädvård. De flesta yrkesverksamma arborister är, likt Andrew Porter, högskoleutbildade i Storbritannien. Arborister debiterar som regel inte per timme. Eftersom varje träd ses som en levande individ, och inget uppdrag är det andra likt, lämnas oftast fast pris. Begär offert.

mitt i vintern, när träden vilar, men idag vet vi bättre. –När det gäller fruktträd brukar man tala om JAS, det vill säga juli, augusti och september, säger Andrew. Jag skulle vilja utöka det här till JASON, eftersom man också kan beskära träden i oktober och november med bra resultat. De flesta kunder är mycket nöjda med åtgärderna. Ibland kan det dock uppstå dis-

kussioner om varför inte vissa stora grenar tas bort eller varför man inte hamlar träden på gammalt vis, om det inte är absolut nödvändigt. –För ett långsiktigt bra resultat är den bästa lösningen inte alltid den enklaste, menar Andrew. FRÅGOR OM TRÄDS sjukdomar blir ock-

så allt vanligare. Inte sällan gäller de den så

MITT ROSLAGEN 28/8-19


Arborist eller alpinist. Det gäller att hålla reda på vem man anlitat, utrustningen är till stor del densamma.

SVENSKA TRÄDSPECIALISTEN

med många grenar FÖR ETT LÅNGSIKTIGT BRA RESULTAT ÄR DEN BÄSTA LÖSNINGEN INTE ALLTID DEN ENKLASTE kallade askskottsjukan som först uppmärksammades i Sverige 2003, dock utan att man först förstod vad det rörde sig om. –Det här är en svampsjukdom som tidigare uppmärksammats i Polen och Litauen och som nu sprider sig i askens hela spridningsområde, det vill säga i hela södra Sverige, förklarar Andrew. Sjukdomen förs vidare genom att svampens sporer sprids med vinden. ASKENS BLAD och knoppar kan an-

– Band och linor för förankring av stammar och grenar finns i många dimensioner. Just det här klarar fyra ton, säger Andrew Porter. MITT ROSLAGEN 28/8-19

gripas och infektionen sprider sig därefter in i skottet. Angreppen på skotten syns påföljande år då de angripna delarna dör. Har infektionen nått in i stammen kan den leda till att hela trädet dör.

–Vad vi kan göra är att ta bort en del – ofta ganska mycket – av grenverket för att begränsa spridningen och få energin att räcka till det som blir kvar, säger Andrew.

Startår 2009. Anställda Två arborister förutom Andrew Porter. Verksamhet Fällning, beskärning och omhändertagande av träd samt rådgivning till såväl stora som små kunder. Har även en lastbil och en flismaskin vilket gör att man kan omhänderta ris och grenar. Omsättning Cirka 1,5 Mkr 2015. Kunder SLU, Banverket, bostadsrättsföreningar, företag, kommuner, parkförvaltningar och privatpersoner.

ANDREWS BÄSTA TIPS Juli, augusti och september är – tvärtemot vad många tror – den bästa tiden att beskära fruktträd. Träden har då nått sin maximala energinivå för nästa års tillväxt och är bättre förberedda för svampangrepp. Den här tiden kan utökas till oktober-november beroende på hur året varit vädermässigt. När det gäller lövträd måste man ta hänsyn till en rad faktorer innan beslutet om beskärning tas. Hit hör trädsort, ålder, position, form, tidigare beskärning, tillgång till vatten och mineraler, markförutsättningar, hälsa samt kundens/ägarens önskemål.

SOM I SÅ MÅNGA ANDRA branscher

där efterfrågan ökar finns alltid lycksökare som utan utbildning eller erfarenhet utrustar sig med en såg och utger sig för att vara arborister. Det här ser inte Andrew Porter med blida ögon, och är något han rent av vill varna för. –Det måste finnas en professionalitet, både när det gäller säkerheten, det estetiska resultatet och ansvaret för trädets fortlevnad, menar han. I annat fall finns risk att vi som yrkesgrupp – och i dubbel mening – sågar av den gren vi sitter på. 15


Norrtälje

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Nytt boendekoncept – bostadsrätt med villakänsla © NORRTÄLJE Vid hamnen i Norrtälje – med havet som närmaste granne – byggs Orangeriet. Det är en helt ny typ av boende för dig som vill bo i bostadsrätt men ändå med villakänsla. – Den gemensamma Vinterträdgården är en oas med odlingar, gym, bastu och utekök, säger Patrik Mehks på Index Residence.

Längst fram vid kajkanten i det historiska hamnkvarteret i Norrtälje håller Orangeriet på att ta form. Ett kvarter med drygt nittio väldesignade bostadsrätter från ettor till fyror. Inredning, funktion, utrustning,

badrum och kök – här är allt designat och byggt med en extra touch. Lägenhet med uteliv Alla lägenheter har en frikostig balkong eller privat terrass som inbjuder till här-

ligt uteliv med långa middagar, mysiga frukostar och soliga kafferep. Vill du hellre ta ditt kaffe tillsammans med grannarna går du bara till den gemensamma innergården som bland annat består av en stor glasbyggnad. Glasbyggnaden blir som en vinterträdgård, en oas där de bästa årstiderna förlängs och där palmväxter ger en känsla av Rivieran. I vinterträdgården finns sköna soffgrupper för avkoppling, och en

öppen matplats där du dukar upp ditt eget långbord. Perfekt för både planerade och spontana middagar, eller bara en privat lunch. I nära anslutning finns ett utekök med grill. Här finns MÅLET ÄR ATT FÖRHÖJA VÄRDET PÅ DITT BOENDE, OCH HJÄLPA DIG SOM BOENDE TILL MER TID OCH FRIHET ATT LEVA SOM DU VILL.

FOTO: INDEX RESIDENCE

16

FOTO: INDEX RESIDENCE

också växthus för egen odling och i den gemensamma hälsoavdelningen finns det gym för träning, en fräsch bastu att friska upp sig i höst och vinter samt en skön relaxavdelning att njuta av på helgerna. – Om du vill bo i en bostadsrätt men ändå med villakänsla, och om du vill vara omgiven av en prunkade trädgård utan att själv behöva fixa allt, så är Orangeriet ett perfekt boende för dig, säger Patrik Mehks, säljansvarig på bostadsutvecklaren Index Residence. Smarta tjänster ingår Målet med Orangeriet är att erbjuda livskvalitet. I det ingår även att livet ska vara enkelt. För att skapa det har alla boende tillgång till konceptet TOUCH by Index Residence där flera smarta tjänster och erbjudanden ingår. Behöver du bil lite då och då? Via bilpoolen kan du enkelt boka en hyrbil, under en timme eller en vecka. Du bestämmer och hyr bara precis så länge du vill. I området finns också en båtpool där du kan boka en båt för en hel- eller halvdag. Ett smart och skönt sätt att vara skeppare utan allt det tråkiga som skötsel och oro inför höststormarna. När du hoppar i land så lämnar du tillbaka båten. I området finns också en Work Lounge där du kan jobba från en skön få-

tölj eller ha videokonferens från ett arbetsrum. Här kan du också skriva ut dokument eller ta emot gigantiska filer via den snabba uppkopplingen. Väntar du ett paket eller matkassar som ska levereras? Behöver städningen komma in när du inte är hemma? Eller ska någon låna din lägenhet över helgen men har inga nycklar? Boende i Orangeriet har en egen Concierge som finns där för att hjälpa dig. – Målet är att förhöja värdet på ditt boende, och hjälpa dig som boende till mer tid och frihet att leva som du vill. Vi vill skapa livskvalitet helt enkelt, att du ska kunna njuta istället för lägga så mycket tid på att fixa saker, säger Patrik Mehks. Mer livskvalitet till lägre boendekostnad Norrtälje ligger bara sju mil från Stockholm city och passar perfekt för dem som vill leva utan stress med närhet till natur och skärgård. – Det här är ett boende för alla, men kanske framförallt för stockholmare som vill lämna storstaden. Kvadratmeterpriset är dessutom bara det halva mot Stockholm city så det medför en mycket bättre ekonomi också, avslutar Patrik Mehks. Försäljningen är sedan en tid i gång. MITT ROSLAGEN MITT ROSLAGEN 28/8-19


GRATIS AND OPENING

! TERMINALGR Tisdag 5 mars Bubbel, minisemlor och öppet till kl 20. ELLER LÄSGLASÖGON Nyrenoverad butik fylld med vårnyheter!

ÅTERVINNING Vi tar hand om allt ditt skrot! Vi betalar för Kabelskrot Metallskrot Bilbatterier

30%

när du köper premium med antireflex på allaprogressiva glas vid köpglasögon av kompletta glasögon2–27/9 (par 2 alltid 1,5 index). Stortmars sortiment bågar. den 4–8 (gällerhandplockade bara i Norrtäljebutiken). Välkommen in till din Personliga Optiker i Roslagen! Varmt välkomna!

REA!

Norrtälje 0176-109 00 00 • Öppet Vardagar 10–18 NorrtäljeBillborgsgatan Billborgsgatan1 1Tidsbest. Tidsbest. 0176-109 • Öppet Vardagar 10–18 Åkersberga Rallarvägen • Tidsbest. 08-540 220220 05 •05 Öppet Vardagar 10–18 Åkersberga Rallarvägen88(i(iWillyshuset) Willyshuset) • Tidsbest. 08-540 • Öppet Vardagar 10–18 Hallstavik Norra 0175-200 25 25 • Öppet Vardagar 10–18 Hallstavik NorraUppsalavägen Uppsalavägen7 7• Tidsbest. • Tidsbest. 0175-200 • Öppet Vardagar 10–18 Rimbo • Öppet Vardagar 10–18 RimboCentralvägen Centralvägen3C3C• 0175-72020 • 0175-72020 • Öppet Vardagar 10–18 PÅ UTVALDA BÅGAR

50% RABATT 20% RABATT

PÅ ALLA SOLGLASÖGON – även Suncover

Välkommen in!

(Gäller t o m 31/8)

Norrtälje Billborgsgatan 1 • Tidsbest. 0176-109 00 • Öppet Vardagar 10–18 Åkersberga Rallarvägen 8 (i Willyshuset) • Tidsbest. 08-540 220 05 • Öppet Vardagar 10–18 Hallstavik Norra Uppsalavägen 7 • Tidsbest. 0175-200 25 • Öppet Vardagar 10–18

Grus – sand – jord Grus – sand – jord container – transporter – KranBiL container teL. – transporter teL. 070-562 33 33 88 88 – KranBiL 070-562 BromsKärsväGen pL BromsKärsväGen pL 76, 76, BLidö teL. 070-562 33 88 BLidö BromsKärsväGen pL 76, BLidö

Vi tar emot Elektronikskrot

EL & FASTIGHETSTJÄNST El Installationer och service VVS Installationer och service Målning och tapetsering Enklare byggservice Avloppsrensning samt upptining av frysta rör Hem-, trapp-, kontors- och flyttstädning Fönsterputs Tvätt och strykning av kläder Trädgårdsarbeten, gräsklippning m.m.

Vi servar och installerar även värmepumpar!!

Kontakta oss

0709-55 66 36 ∙ www.graddoel.se

KOL LA

NYA PRODUKTER VARJE DAG!

OP! SH

Rotavdrag? Självklart!

NY VÅR A WE B IN

www.jeroc.se

Rotavdrag

073-544 01 01

Certifierad kontrollansvarig Ny-, om- & tillbyggnad.

El & Fastighetstjänst AB Fastigheter AB Återvinning AB Bil & Maskinservice AB Verkstadvägen 5, Rimbo Telefon 0175-702 80 info@jeroc.se

Baldersgatan 16, Norrtälje Telefon 070-234 28 78 Mån-fre 10–18 Lör 10–14


Sport

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Cykeltävling Torbjörn De Jager (i röd hjälm), Cellexir Cycling Club, var först över linjen i H50-klassen efter en tät spurtuppgörelse.

Lyckat arrangemang på kort varsel © ROSLAGSBRO Med bara en månads varsel tackade Cykelklubben Norrtälje ja till att arrangera en deltävling (linjelopp) i den rikstäckande Masters-serien för veteraner. I samband med tävlingen i Roslagsbro i söndags kördes även ett elitlopp.

När den sedan tidigare tilltänkta arrangören hoppade av gick frågan till CK Norrtälje om de kunde tänka sig ta över arrangemanget med bara en månads varsel. Det kunde de. I söndags avgjordes så Roslagsbro Linje 2019. – Det blev en tuff uppgift, men vi fick ihop det på bara fyra man, sa Niklas Eriksson i arrangörsklubben. Vi fick

helt enkelt ta hjälp av familj och vänner. Och det blev ett lyckat arrangemang. Tävlingen avgjordes i elva klasser som körde olika antal varv på en 23 kilometer lång naturskön bana med start och mål vid Vårlyckan i Roslagsbro. En som tog sig först över mållinjen i en sammanslagen damklass var Norrtäl-

jetjejen Matilda Johansson som tävlade för arrangörsklubben i D30. – Det var en väldigt fin och trevlig bana, sa Matilda som annars även ägnar sig åt triathlon. Den var lätt kuperad med härliga omgivningar. Man hinner njuta av sådant också. Matilda började cykla 2016 och gjorde sin första tävling 2017.

– Det var min sambo som också cyklar som sa att jag skulle testa. Jag började träna lite med CK Norrtälje och fastnade direkt, sa Matilda som nu gick i mål på tiden 1:49:13,1 efter 69 kilometer. – Första varvet var det hårt i samlad klunga, men sedan gick jag och Anna Svärdström (D50) loss, och jag kunde sedan vara först över linjen. En framskjuten placering i H30 blev det för CK Norrtäljes Linus Jansson. Linus, DET BLEV EN TUFF UPPGIFT, MEN VI FICK i sin ungdom speedwayförare i Rospiggarna, avverkade IHOP DET PÅ BARA 115 kliometer på 2.46.34,6, FYRA MAN. vilket gav en fjärdeplats, 4,4 sekunder efter segraren Per Johansson, Norbergs Cykelklubb. Elitklassen, också den över 115 kilometer (fem varv), vanns av Kimmo Kananen, IDB Cycling. Han korsade mållinjen på tiden 2:42:15,3. Fullständiga resultat finns på swecyclingonline.se

Linus Jansson, CK Norrtälje, kom i mål som fyra i H30-klassen, bara drygt fyra sekunder efter segrare

POVE PERSSON, TEXT ANDERS SJÖBERG, FOTO T v: H30-klassen i väntan på start i höjd med skolan i Drottningdal, Roslagsbro. T h: CK Norrtäljes Matilda Johansson hade en härlig dag på banan när ett linjelopp ingående i svenska Masters-cupen avgjordes med start och mål vid Vårlyckan i Roslagsbro. 18

MITT ROSLAGEN 28/8-19


TOTAL outlet! lagerren snin stor

g på alla c yklar

FANTASTISKT LÅGA PRISER MÄRKESKLÄDER & MÄRKESSKOR TILL HELA FAMILJEN

UPP TILL

ELCYKEL CRESCENT ELTON

80% R

Ord pris 27995:-

NU 19 995:-

Logotyp vit/röd RABATT

25% RACERCYKLAR ................................ 50% ELCYKEL SPORT.............................

A B AT T

Vår logotyp och grafiska profil är det som utåt sett håller oss samman. Därför är det viktigt att vi använder den på ett enhetligt sätt. Dels för att ett städat yttre ger större förtroende. Och dels för att vi får större genomslag i allt vi gör, eftersom varje butiks agerande påverkar alla andra Sportringenbutiker och kedjan i stort.

ELCYKEL CLASSIC (3 OCH SJUVÄXLAT) ......................

15% BARN O JUNIORCYKLAR ............ 15% MOUNTAIN BIKE ..................15–30% HYBRIDCYKLAR ..................15–30% Huvudversion

NIKE, Asics, Adidas, Reebok, Tenson, Didrikson, Haglöfs, Puma, Björn Borg, Dailys, Rönnsich, Timberland, Craft, Bagheera, Champion, Helly Hansen, Roxy, Converse, Weather Report, Colour Wear, Merrell, Salomon, Under Armour, Esprit, Panos och Dobsom m fl.

Vår logotyp är tvåradig, vit och röd och används mot en svart bakgrund. Detta är den version som ska användas i så stor utsträckning som möjligt – i alla sammanhang.

VI HJÄLPER DIG GÄRNA ATT BESTÄLLA HEM UR CYKELSORTIMENT 2020 FRÅN

Enradig version

Används i huvudsak på fasadskyltar när formaten gör det svårt att använda huvudlogotypen. ALLA PRISER GÄLLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER OM INGET ANNAT ANGES.

VI BJUDER PÅ FRAKTEN!

Specialist- eller egennamn

VI HAR EGEN CYKELVERKSTAD!

För butiker som frontar ett eget namn eller är specialiserade inom något område, men ändå till fullo vill ingå i Sportringen och ta del av alla fördelar. Namn eller specialitet sätts till höger om Sportringen. Se fler exempel på sid 6.

Öppet: Mån–fre 10–19, Lör 10-16, Sön 11-16 Flygfältets handelsområde | Tel. 0176-104 78 | sportringen.se

Öppet: Mån–fre 12–18, Lör 10-16, Sön 11-16 Flygfältets handelsområde | Tel. 0176-104 78 | sportringen.se


Roslagsbro

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Anrik klubb firar 90 år

Therese Jernelöf , Kurt Pettersson och Maria Klaréus är redo för Roslagsbro IF:s 90-årsfirande.

© ROSLAGSBRO Allt började med en smal fotbolls-

plan vid Vårlyckan 1929. Nu, när Roslagsbro IF fyller 90 år, har klubben en superfin och mångsidiga anläggning som stadigt växt genom åren. På lördag visar klubbens sektioner upp sin verksamhet under en prova på-dag. Och senare i år blir det stor medlemsfest.

När Mitt Roslagen träffar föreningens ordförande Kurt Pettersson, sekreteraren Therese Jernelöf och Maria Klaréus i arbetsgruppen jubileumskommittén i klubbhuset på Vårlyckan är det en knapp vecka kvar till 90-årsfirandet börjar.

På lördag ska det bli en stor uppvisning och möjlighet att prova på föreningens olika idrotter. – Alla sektioner kommer att finnas på plats och visa vad vi har att erbjuda, säger Maria Klaréus. Föreningen har sju sek-

tioner i form av skidor, friidrott, gymnastik, boule och herr-, dam- och ungdomsfotboll. – Och vi har bra fart i alla sektionerna. Klubben har drygt 800 medlemmar, varav 80 till 100 av dem är ledare, säger Therese Jernelöf. Fotboll har alltid varit och är den största delen i Roslagsbro IF, där de som sagt började redan 1929. Damfotbollen kom 1971. – Då var vi faktiskt lite av pionjärer, säger Kurt Pet-

FIRANDET PÅ LÖRDAG, mellan klockan

FRIIDROTTSSEKTIONEN visar upp

11.00 och 15.30

flera grenar.

Följande aktiviteter finns att prova eller titta på:

SKIDSEKTIONEN visar skidskytte (för-

GYMNASTIKSEKTIONEN visar upp

Från en scen jubileumstalar ordföranden Kurt Pettersson och Bengt Ericsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande och Adam Persson, idrottschef, från Norr­ tälje kommun. Dessutom presenterar föreningen nya hedersledamöter.

tabata, yoga, cirkelfys, barngymnastik, seniorgympa.

BOULE FOTBOLL Dels bjuds fotboll med ungdomssektionen, dels är det 11.30 match mellan Roslagsbros andralag och Grisslehamn i herrsjuan. Roslagsbro har förutom flera gräsplaner, en konstgräsplan och en plan för strandfotboll.

hoppningvis utan snö, reds anm.)

På plats finns också en så kallad monsterhinderbana för den som vill.

tersson, som suttit som ordförande i 29 år nu. Det var Sven-Olof Gustafsson som drog igång den och han är hedersmedlem i föreningen. På ganska kort tid lyckades damlaget ta sig upp i dåvarande division 2, där man sedan höll till väldigt länge. En av Roslagsbro IF:s starkaste sidor är att de genom åren lyckats få väldigt många att fortsätta som ledare när de själva slutat som aktiva. Det har gjort dem extremt välrustade på ledarsidan. – Det är en så viktig del i alla föreningar så det är vi stolta över, säger Therese. EN RELATIVT UNIK sak

med Roslagsbro är också det faktum att klubben i princip gjort allt på Vårlyckan själva genom åren, med egna pengar. Sporthallen, som i år fyller 30 år är ett exempel, konstgräsplanen ett annat. – Visst har vi fått något mindre investeringsbidrag från kommunen någon gång och sedan har vi ju verksam-

hetsbidrag som alla andra, men i övrigt har vi bekostat utvecklingen och byggandet själva, säger Kurt Pettersson. I modern tid är det främst bilbingon som gjort investeringarna möjliga. – Den var jättestor under många år och gav mycket pengar till föreningen, säger Kurt. Men sedan en tid har vi tagit ett strategiskt beslut att lägga ned den och istället satsa på lägerverksamhet, vilket har visat sig vara riktigt bra. Visst konkurrera den verksamheten lite med vår egen, men den är så viktig för vår utveckling. Gymnastiken, som startade 1989 när sporthallen stod klar, är en annan sektion som sjuder av liv och betyder mycket för Roslagsbro som boplats och förening. – Verkligen, säger Therese. På senare år har det blivit mer av en sektion för olika träningsformer, vilket märks på andelen vuxna som kommer, säger The-

VI HAR BRA FART I ALLA SEKTIONERNA. KLUBBEN HAR DRYGT 800 MEDLEMMAR, VARAV 80 TILL 100 AV DEM ÄR LEDARE. rese. Det handlar om träning som inspirerats av cross fit, friskis, ja, modern träning mer än gymnastik. Vi brukar vara runt 50 personer på passen och det är fantastiskt så här ute på landet. Det betyder mycket för de som bor här att de kan träna på hemmaplan. Den kanske starkast växande sektionen just nu är boule. Där utökas antalet banor årligen. Och utökas gör även anläggningen. – För att möta det ökande antalet medlemmar och aktiva måste vi också hela tiden utveckla anläggningen,

säger Kurt, veteranen i styrelsen som är nöjd med att föreningen lyckats med en generationsväxling. – Ja, det är en väldigt ung styrelse med en bra mix av män och kvinnor. Det är bara jag som är gamlingen i gänget. Det är viktigt med att förnya en styrelse, så att föreningen hänger med i tiden. Roslagsbro IF är en 90-åring med starka band genom släkt och familjer. Therese är ett exempel på det. – Min pappa, min mamma, jag och nu mina barn har alla varit aktiva i föreningen, säger hon. Maria Klaréus, däremot, är så att säga ingift. Men det är heller inga problem. – Det är en fantastisk gemenskap i hela föreningen, säger hon. Kurt, som innan han tog över ordförandeklubban spelad fotboll i klubbens a-lag, minns en idrottslig stor händelse han själv var med i. – När vi gick upp i division 4 1977, säger Kurt, som var lagkapten då, och ler åt minnet. Det var en ganska hög nivå då och intresset var jättestort. På bortamatcherna i femman det året hade vi busslaster med fans som åkte till bortamatcherna. – När det gäller anläggningen så är mitt största minne då Brohallen stod klar 1989. Åren innan det fanns det inte på kartan att Roslagsbro skulle kunna ha en egen sporthall. Och meningen är att den positiva utvecklingen i den pigga 90-åriga föreningen ska fortsätta. Pekar det fortfarande uppåt då ni fyller 100 år 2029? – Ja! Den kommer alltid fortsätta att utvecklas, säger Therese med Roslagsbros signum i blicken. Nämligen positivitet, framtidstro och mod.

Enskilt vat POVE PERSSON

Hälsosamt dricksvatten lösningar. – Vi har bred

BDT-avloppssystem • Snålsp

Behöver ett nytt enskilt avlopp? Enskiltduvatten & avlopp Vi hjälper dig hela vägen från ansökan till färdig installation

Hälsosamt dricksvatten och miljövänliga Vi utför enskilt avlopp, markarbeten och dräneringar av husavloppslösningar. – Vi har bredden och kunskapen! www.chbyggmark.se • info@chbyggmark.se • Tel: 08-27 68 22

20

BDT-avloppssystem • Snålspolande toaletter Avloppsanläggningar • Minireningsverk

Avloppsanläggningar • Minir

Dricksvattenfilter – för häls

www.baga.se MITT ROSLAGEN 28/8-19


höst 2019

motorkampan motorkampanj höst 2019 höst 2019

Din Jakt och skyttebutik i Roslagen Vi köper Din Jakt och skyttebutik i iRoslagen Din Jakt och skyttebutik Din Jakt och skyttebutik iRoslagen Roslagen ochVisäljer köper Din Jakt och skyttebutik i Roslagen Din Jakt och Tillbehör skyttebutik i Roslagen vapen! för och säljer Vi köper Vi köper jakt och skytte! Vi köper vapen! Tillbehör för och säljer ochoch säljer säljer jakt och skytte! Försäljning vapen! vapen! Tillbehör för ochFörsäljning montering vapen! Tillbehör för

Ta båtlivet till en ny nivå! Mellan den 15 augusti och 31 oktober är det extra förmånligt genom våra olika motorerbjudanden. Besök din auktoriserade Volvo Penta återförsäljare. De vet vad som passar dig och din båt allra bäst! • Volvo Penta D3-170/200/220 – 15% rabatt • Volvo Penta V6-280 – 15% rabatt • Volvo Penta V8-350 – 20% rabatt

Tillbehör för jakt Tillbehör jaktskytte! och skytte! Vårt lager äroch skytte! jaktföroch

av ljuddämpare!

och montering alltid välfyllt av Försäljning och montering Norma, Försäljning Lapua, av ljuddämpare! och och montering av ljuddämpare Vårt lager är alltid välfylltSAKO av Norma, av ljuddämpare! Hornady Lapua, SAKO och Hornady ammunition! Vårt lager är alltid ammunition! välfyllt av Norma, Lapua, SAKO och Hornady ammunition! Vårt lager är alltid välfyllt av Norma,

jakt och skytte!

Försäljning och montering Försäljning av 8-18 ljuddämpare! Lapua, SAKO och Hornady ammunition! ÖPPET: Mån, ons & fre 8-17 • Tis • Tors 8-20

och montering GUNNAR SKYTTETJÄNST AB Vårt lager är alltid välfylltELFVING av Norma, avSKYTTETJÄNST ljuddämpare! GUNNAR ELFVING AB GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST AB 0176-20 82 80 • www.skyttetjanst.se ÖPPET: Mån, ons & fre 8-17 • Tis 8-18 • Tors 8-20

ÖPPET: Mån, ons & fre 8-17 • Tis 8-18 • Tors 8-20

Alla motorerbjudanden är exkl. propeller. Rabatter och erbjudanden gäller hos auktoriserade Volvo Penta återförsäljare t.o.m. 31 oktober 2019. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden eller lösas in mot kontanter. Alla priser är Lapua, SAKO0176-20 och Hornady ammunition! 0176-20 82 80 • www.skyttetjanst.se 82 80 • www.skyttetjanst.se rekommenderade cirkapriser inkl. moms. Lokala avvikelser kan förekomma. Norra Gård 5.10Väg 76, km Norrtälje. 2 km2 km efter Svanberga, Norra JärsöJärsö Gård 5. Väg 76, km norr om10 Norrtälje. 2 km efter Svanberga, ta vänster Norra Järsö Gård 5. Väg 76, norr 10 kmom norr om Norrtälje. efter Svanberga,ta tavänster vänster vid skylt ”Jakt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt km.fortsätt Vi finns i fortsätt stora på Vi höger sida. vid skylt & Skyttebutik”, 1,5ladugården km. finns i stora ladugården vid skylt ”Jakt & 1,5 Skyttebutik”, 1,5Vikm. finns i stora ladugårdenpå påhöger höger sida. sida.

ons & fre 8-17 • Tis 8-18 • Tors 8-20 Vårt lager är alltidÖPPET: välfylltMån, av Norma, ÖPPET: Mån, ons & fre 8-17 • Tis 8-18 • Tors 8-20 Lapua, SAKO och GUNNAR Hornady ammunition! ELFVING SKYTTETJÄNST AB

GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST AB GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST AB

0176-20 82 80 • www.skyttetjanst.se Med över 20 års erfarenhet ÖPPET: ons &Tors fre 8-17 • Tis 8-18 • Tors 8-20 ÖPPET: Mån, ons &allt frenorr 8-17 TisMån, 8-20 Norra Gård 5.er Vägmed 76, 10 km om 28-18 km ta vänster 0176-20 82 80Norrtälje. ••www.skyttetjanst.se kan Järsö vi hjälpa yrefter•Svanberga, H vid skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt 1,5 km. Vi finns i 2stora ladugården på höger sida. Norra Järsö Väg 76, km efter Svanberga, ta vänster ltid, somGård har5.med el10 km norr om Norrtälje.he 0176-20 82 80 • www.skyttetjanst.se vid skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt 1,5 km. Vi finns i stora ladugården på höger sida. r le halvtid el och belysning att göra! 0176-20 82 80Järsö • www.skyttetjanst.se Norra Gård 5. Vägpe 76, 10g! km norr om Norrtälje. 2 km efter Svanberga, ta vänster r da vid skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt 1,5 km. Vi i stora ladugården på höger sida. orra Järsö Gård 5. Väg 76, 10 km norr om Norrtälje. 2 km efter Svanberga, tafinns vänster

GUNNAR ELFVING SKYTTETJÄNST AB

VI SÖKER FRILANSARE

Ta båtlivet till en ny nivå! Mellan den 15 augusti och 31 oktober är det extra båtlivet till en auktoriserade ny nivå! Mellan den 15 augusti och 31 oktober är de förmånligt genom våra olika motorerbjudanden.Ta Besök din förmånligt genom motorerbjudanden. Besök din auktoriser Volvo Penta återförsäljare. De vet vad som passar dig och dinvåra båtolika allra bäst!

d skylt ”Jakt & Skyttebutik”, fortsätt 1,5 km. Vi finns i stora ladugården på höger sida.

Volvo Penta återförsäljare. De vet vad som passar dig och din båt allr

• Volvo Penta D3-170/200/220 – 15% rabatt • Volvo Penta D3-170/200/220 – 15% rabatt • Volvo Penta V6-280 – 15% rabatt • Volvo Penta V6-280 – 15% rabatt • Volvo Penta V8-350 – 20% rabatt • Volvo Penta V8-350 – 20% rabatt

Välkommen till trivsamma

med Elbelysning Norrtäljevägen 3, Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57

Ha ditt kontor på Gammelgården

ett husförför konsulter! ett hus kreativa ! Ha ditt kontor på Gammelgården

www.reklamhusetgammelgarden.se/skonareliv www.reklamhusetgammelgarden.se/skonareliv

Ta båtlivet till en ny nivå! Mellan den 15 augusti och 31 okt förmånligt genom våra olika motorerbjudanden. Besök din Volvo Penta återförsäljare. De vet vad som passar dig och d

Alla motorerbjudanden är exkl. propeller. Rabatter och erbjudanden gäller hos Volvo D3-170/200/220 – 15% rabatt Ta båtlivet till en ny nivå! Mellan den 15 augusti och 31 oktober är det•auktoriserade extra Penta Volvo Penta återförsäljare t.o.m. 31 oktober 2019. Kan ej kombine med andra rabatter eller erbjudanden lösas in mot kontanter. Alla priser ä • Volvo Penta V6-280 – 15%eller rabatt Lagerviksvägen 53 760 17 Blidörekommenderade förmånligt genom våra olika motorerbjudanden. Besök din auktoriserade cirkapriser inkl. moms. Lokala avvikelser kan förekomma. • Volvo Penta V8-350 – 20% rabatt Alla motorerbjudanden är exkl. propeller. Rabatter och erbjudanden gäller hos Volvo Penta återförsäljare. vad som passar och din båt allra bäst! Telefon 04dig•15 info@lagerviks.se Ta båtlivet till enDenyvet0176-820 nivå! Mellan den augusti och 31 oktober är det extra

auktoriserade Volvo Penta återförsäljare t.o.m. 31 oktober 2019. Kan ej kombineras

genom våra– 15% olika motorerbjudanden. Besök dinAlla auktoriserade med andra rabatter eller erbjudanden eller lösas in mot kontanter. priser är • Volvo förmånligt Penta D3-170/200/220 rabatt rekommenderade cirkapriser inkl. moms. Lokala avvikelser kan förekomma. • Volvo Volvo Penta V6-280 15% rabatt Penta –återförsäljare. De vet vad som passar dig och din båt allra bäst! • Volvo Penta V8-350 – 20% rabatt • Volvo Penta D3-170/200/220 – 15% rabatt • Volvo Penta V6-280 – 15% rabatt • Volvo Penta V8-350 – 20% rabatt

Alla motorerbjudanden är exkl. propeller. Rabatter och erbjudande auktoriserade Volvo Penta återförsäljare t.o.m. 31 oktober 2019. Kan med andra rabatter eller erbjudanden eller lösas in mot kontanter. rekommenderade cirkapriser inkl. moms. Lokala avvikelser kan f

Alla motorerbjudanden är exkl. propeller. Rabatter och erbjudanden gäller hos auktoriserade Volvo Penta återförsäljare t.o.m. 31 oktober 2019. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden eller lösas in mot kontanter. Alla priser är rekommenderade cirkapriser inkl. moms. Lokala avvikelser kan förekomma.

BUSS + BÅT T/R

70:–

UNDERHÅLLNING Alla motorerbjudanden är exkl. propeller.+Rabatter och erbjudanden gäller hos auktoriserade Volvo Penta återförsäljare t.o.m. oktober 2019. Ordinarie Kan ej kombineras vid31 webbokning. pris 100:– med andra rabatter eller erbjudanden eller lösas in mot kontanter. Alla priser är rekommenderade cirkapriser inkl. moms. Lokala avvikelser kan förekomma.

ANSLUTNINGSBUSSAR

En dag till havs och hemma igen till kvällen!

FRÅN CAMPUS ROSLAGEN alla dagar

SKÖRDEFEST PÅ ÅLAND 20–22 SEPTEMBER Eckerö Linjen är stolt huvudsponsor till Skördefesten på Åland, ett evenemang som erbjuder en unik möjlighet att uppleva den åländska landsbygden under tre färgsprakande höstdagar. Besök olika gårdar, lär om livet på landet och passa på att handla delikatesser av lokala matproducenter och få ett försprång med julklapparna genom lokala hantverkare! Läs mer på skordefest.ax Boka förmånlig resa och boende via oss!

Tips! OMBORD PÅ M/S ECKERÖ I HÖST! 12–15 september: Romhelg 21–27 oktober: Oktoberfest 23 oktober: Hälsa & Mode Läs med på eckerolinen.se

MITT ROSLAGEN 28/8-19

Nöjeskryssning TILL ÅLAND!

Har du saknat våra härliga duon av kryssningsvärdar i sommar? De har saknat er! Mats och P-A har putsat upp och stämt pianot och gitarren under sommaren och Jampa och Lelle har hittat på finurliga frågor till musikfrågesporten och letat rätt på härliga gästartister och trubadurer. Nu står de redo med ”Måndagsklubb”, ”Äntligen tisdag”, liveband och mycket mer! Välkommen ombord!

Vi tar Eckerö Li n

j en i d a g !

Från kl. hemma Campus Roslagen 08.20 15.30 Norrtälje  busstation 08.25 15.25 Väster Knutby 08.27 15.23 Svanberga 08.35 15.10 Söderbykarl kyrka 08.40 15.05 Älmsta busstation 08.55 15.00 Båtavgång Grisslehamn 10.00

kl. hemma 13.20 20.30 13.25 20.25 13.27 20.23 13.35 20.10 13.40 20.05 13.55 20.00 15.00

Förhandsboka senast 4 timmar innan båtavgång.

FRÅN RIMBO (bokas via Jakobsbergslinjen) Tisdag, torsdag och lördag kl. 08.35 till båtens avgång kl. 10.00 Onsdag och fredag kl. 13.35 till båtens avgång kl. 15.00 Till båtavgång kl. 10.00 ska bussen förhandsbokas senast kl. 20.00 dagen före avresa. Till båtavgång kl. 15.00 ska bussen förhandsbokas senast kl. 09.00 på avresedagen. På eckerolinjen.se/busslinjer finns info om hållplatser och tider.

www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00 • Öppet alla dagar

21


OMKRETSEN

MASKA OCH SPILLA

KRYSS

MUSIK

HAAG I SPÅREN INFOT OM OVÄDER

LYXIG MOLLUSK

GER FINFIN ROM

Varje vecka finns det

KLÄMTAR I TORN

ett kryss att lösa i Mitt

FILISTER

Roslagen. En gång i

ÖVERKUCKU

månaden har krysset UTERUMMEN

KOORDINERAR FUNKTIONER

Roslagsanknytning. Korsordet är konstru-

SKIFTAR GÄRNA

EFFEKTENHET

JUSTERAS ORDFLÄTAN

SYRE

HOLLAND

ISHOCKEYKEDJA

ÄR JU JUMBO

MODERN TEKNIK

erat av Tommy Öberg. Rätt lösning på korsord och sudoku hittar du på

EJ VÅRAT

KONSERTSTYCKE

SVÄRDSLILJA

SÖDERORT I STHLM

mittro.se

SPORTAS DET PÅ FARTHÅLLARE

GÅTFULLHET

STÄNGSEL

KAKEL ALTERNATIV KOXA

KADAVRET

GRUNDÄMNET AS

VÅTMARK

ORGANET

NALLES NÄVAR

VÅTARV ARVSFAKTOR

EFTERTRAKTA

FALLER SOM NY

SKUMMA

CHARMERA

RENONS PÅ

ÅSTADKOMMA

KAN BRISTFÄLLIGT FRASEN VARA VILL MÄK-

BOHUSKOMMUN

LEVER PÅ SIN SKUTA

LARE

FINGERVISNING

SPELAR EN BIROLL

ÄR TJUTANDE

SÖNDER KAN MAN LÄGGA PÅ EN

SYLVESTER

PASTAN SOM KAN GARVAD BLI STUVAD

9 2

SUDOKU - Svårt

6 1 7

6

8 3 3

8

4

9 2

9

2

3 5

4 6

1

8

4 2

7

1 5

1 7

1

1 7 8

OXUDDE 0732

GENERATION

SUDOKU - Lätt

4

FÅGEL I SJÖN

TAPPAS UPP

7

4 5 3 1 6

9 5 2 7

1 4 8 2 7

2 6 7 9 4 6

1 3

LÄTT

4

5 9

5 9 1

2

2 7 SVÅRT

Advokatfirman Lilja AB Vi handlägger ärenden gällande brottmål, familjerätt, skattefrågor, generationsskiften och allmän juridik. Välkommen att ringa för rådgivning!

Advokat Monika Lilja besöksadress :

Galles Gränd 5, Norrtälje. telefon: 0733 400 001, 08-542 42 111 eller 0706 057 160 mail : monika@advokatfirmanliljaab.com 22

MITT ROSLAGEN 28/8-19


För att komma med gratis på Mitt Roslagens evenemangsida får ditt evenemang, förutom i undantagsfall, inte kosta mer än 100 kronor. Tipsen skickas till pove@mittro.se i form av löpande text.

Evenemang Sommarboken – avslutningsfest

Pelargoner – doftande och andra Växplats Nybyn, Rimbo. 29 augusti kl. 10-17, 30 augusti kl. 10-17, 31 augusti kl. 10-17, 1 september kl. 10-17 Fri entré. Pelargoner finns i tusentals sorter med en fantastisk variation av doft, blad, blommor och färg. Några får du se på Växplats Nybyn. Träsnitt och pappersklipp Växplats Nybyn, Rimbo. 29 augusti kl. 10-17, 30 augusti kl. 10-17, 31 augusti kl. 10-17, 1 september kl. 10-17 Fri entré. Konstnären Helena Mellin, verksam sedan 1970-talet och bosatt nära Rånäs, visar träsnitt och papperklipp m.m. Skördefest Societetsparken, Norrtälje, 31 augusti kl. 11-15 Fri entré. Möt och handla fantastiska råvaror av Roslagens egna producenter. Kom till parken och smaka på Roslagens nyskapade, närproducerade och nyttiga tacos till lunch! Mattias Larsson, ”Fredagskocken”, leder spännande matlagningsutmaning mellan lokala kockar. Dessutom: prova på idrott med Rånäs 4H, åk hölass med Veterantraktorklubben och njut av musik från scenen. Bland mycket annat.

Norrtälje, 31 augusti kl. 12-14. Norrtälje bibliotek. Fri entré. Vi avslutar Sommarboken med en Bokfest på Norrtälje stadsbibliotek! Det blir författarbesök,tipspromenad, fika, pyssel och barnboksloppis. Träffa författaren Annika Widholm kl 13.00. Annika har skrivit många spännande böcker, den senaste heter Vampyrspanarna. Kulturvandring i Norrtälje med Michael Blum 31 augusti kl.14. Samling i Museiparken, Faktorigatan 1, Norrtälje. Fri entré Följ med på en personlig och intresseväckande kulturvandring i Norrtälje med Michael Blum som guide. Vad hände egentligen den 19 augusti 1719 och under de följande 300 åren? Vernissage 2 x Fotoutställning Café Chocolate, Rimbo, Lör 31/8 11.00-14.30 ”En strimma ljus” Reflektioner i ord och bild av fotograf och diakon Anna-Karin Elebjörk Wahlström. ”Natursköna bilder” Berit Fredriksson, Naturfotograf .Pågår 31/8-21/9 Hundens dag Roslagens Brukshundsklubb, Norrtälje, lördag den 31/8 kl 11-15. Kom och fira Hundens dag med oss! Det blir aktiviteter som t.ex barn med hund, uppvisningar av lydnad, agility med mera.

Vernissage x 3 Norrtälje konsthall, v 31 augusti kl 12-16, fri entré

Ann Eringstam – Two Sides of a Story. Vernissage av Ann Eringstams utställning ”Two sides of a story”. Utställningen invigs kl.15 av Helén Hedensjö, konstnärlig ledare på Norrtälje konsthall. Från kl.13 och fram till 15 kan våra minsta besökare följa med på en Workshop i Studion tillsammans med vår barnpedagog Victoria Brännström.

Anna Nyberg – Någonstans är här - allting vandrar igenom mig. Vernissage av Anna Nybergs utställning ”Någonstans är här – allting vandrar igenom mig ”. Utställningen invigs kl. 15 av Helén Hedensjö, konstnärlig ledare på Norrtälje konsthall.

Åse Frid – Ofullständigt lexikon / Uncomplete Dictionary Åse Frids utställning ”Ofullständigt lexikon / Uncomplete dictionary”. Utställningen invigs kl. 15 av Helén Hedensjö, konstnärlig ledare på Norrtälje Konsthall.

Vi finns till för er – dygnet runt. Välkommen in till oss!

s

- med tiden

Rimbo Begravningsbyrå BEGRAVNING FAMILJEJURIDIK HEMBESÖK

s

Leif Eriksson, tel 0175-700 Rimbo21Begravningsbyrå Rimbo Skolväg 15 B, Rimbo www.rimbobegravning.se

s MITT ROSLAGEN 28/8-19

Erik, Ove, Robin och Pia

Rimbo Begravningsbyrå

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Minnesord Vår mamma – en historisk berättelse VÅR MAMMA, MAJA WIKLUND,

föddes 3 augusti 1922 och dog nu den 29 juni 2019. Ett långt innehållsrikt liv med stora omställningar till ett liv med mycket god standard. När hon föddes på Väddö levde familjen sin mesta inomhustid i det stora köket. Vedspisen var hemmets enda värmekälla. Tidigt gick vår mormor upp och la in ved i spisen. Sedan väckte hon barnen som ofta låg skavfötters i utdragssoffor. I köket pågick allt arbete i hemmet. Vävning, sömnad, laga redskap var en del av vardagen. Matlagning, saftning och syltning likaså. När radion kom satt familjen samlad och lyssnade i kökssoffan. Hela världen flyttade in och gav nya impulser. Sven Jerring var den första ”prataren” och alla lyssnade andäktigt på honom. MAMMAS MAMMA dog när vår mamma

var tre år. Mamma var näst yngst i den kullen på sju barn. Nu kom den mormor vi känner in i familjen och då föddes ytterligare fem barn. Mormor Berta hade en flicka sedan tidigare. Även hon fick plats i den stora familjen. Morfar var målare. Han cyklade varje dag till arbetet med unikaboxen på pakethållaren. Det vi minns var att han pratade om arbetet på Barnens ö. Mormor skötte alla sysslor hemma. Barnen fick passa varandra så hon fick lite arbetsro. Tvättade gjorde man i en särskild stuga i skogsbrynet. Kokade i stora kar med lut och sedan sköljde man i nytt vatten. Långt att bära vatten och här rör det sig om mycket vatten. Husets farstu och övriga biutrymmen var inte uppvärmda. I skrubben fanns bleckhinken med skulor, alltså överbliven mat till grisen. I Gåsviks skola fanns magistern. Han undervisade eleverna i sex år. Kristendom var viktigast tyckte han, andra kunskaper kan ni förvärva senare i livet. Mamma lärde sig så mycket på egen hand. Hon och pappa var flitiga besökare på bibliotek. De läste mycket. Mamma var duktig i litteraturkunskap, speciellt kvinnohistoria. NÄR MAMMA VAR 12 ÅR började hon ar-

beta i familj. På Västernäs pensionat blev hon god vän med ägarens dotter Ulla Maja. De hade kontakt hela livet. Ulla Maja gick bort för 1,5 år sedan nästan 100 år gammal hon också. Riktiga Rospinglor! 1943 gifte sig våra föräldrar. Deras första lägenhet var en nybyggd etta i Johanneshov. Kanske kände de nu att hela världen tillhörde dem. Här fanns allt de saknat under uppväxten. Varmt i hela lägenheten, elektricitet, kök och badrum med rinnande vatten....., Borta var nu alla besök på utedass i mörker. Mamma berättade ofta om hur rädd hon var innan det sattes upp en ytterbelysning som lyste upp kring huset. Vår pappa fick något år senare arbete som kommunalkamrer i Skåne. När de kom dit fick de inte bo i samma rum. ”Stockholmare” är de och vem vet de kanske inte är gifta. Det löstes så småningom och de flyt-

Maja Wiklund

tade in i en lägenhet i Åstorp. Där föddes vi, döttrarna Karin och Ingrid. 1955 gick flytten tillbaka ”hem”. Till ett radhus i Upplands Väsby. VI HADE SÅLT farmors stuga i Hammar-

by, Väddö, året innan flytten tillbaka. Nu fick vi tillfälle att istället göra utflykter i området. Senneby hake var en kär plats att besöka och äta sin matsäck vid. 1966 gick flytten till det hus där mamma och pappa bodde i 40 år. TV var nu det nya nöjet. Först svart/ vit bild sedan kom färgteven. Ännu en revolution. Nu kunde man se och höra från hela världen hemma i vardagsrummet. TV -koppen lanserades. TV soffa, TV skåp...... Familjen umgicks nu i vardagsrummet. Den tidigare salen fick man nu utnyttja. Tidigare stod den oftast snyggt möblerad men man fick inte lov att vara där utom vid speciella tillfällen. Vi flickor hade nu lämnat boet. Fritt fram för resor. Lev lat och lyxig var ett hotellalternativ som passade dem. Till Teneriffa gick många resor. Där bor och verkar konstnären Teo Ga’lan Ulla, som de blev nära bekanta med. Hemma hos oss i familjen hänger många av hans fina tavlor. De fyra barnbarnen tog hon till sitt hjärta med ett aldrig sinande tålamod. Laga mat, baka kakor, spela spel, leka och sova över i stugan vid Kairobadet var höjdpunkter för alla. Mamma arbetade i 10 år på en förskola med de mindre barnen. Hon var mycket uppskattad av barn, föräldrar och arbetskamrater. Där var hon på sitt sätt också ”mormor” åt många. Så kom då Lucas, barnbarnsbarnet! Sådan glädje!

MAMMA FLYTTADE till ett äldreboende i

samma kvarter hon bott de senaste 40 åren. Hon trivdes från första stund. Här som så ofta spred hon glädje både till de boende och personalen. Tänk att leva i nära 97 år och få det så fint på slutet. Mamma var tacksam för sina 97 år i livet och vi i familjen är det också. Karin Svantesson med familj Ingrid Ehnström med familj

23


MORE JUST GOT EVEN BETTER.

NYA TIPO-FAMILJEN. MER FORM OCH FUNKTION. MER FINESS. OCH ÄNNU MER BIL FÖR PENGARNA. VÄLKOMMEN IN OCH UPPTÄCK MER AV FINA OCH FÖRNUFTIGA FIAT TIPO.

Fiat tipo

Finansiering från

1.195 kr/mån.

Kampanjpris från

146.900 kr.

Erbjudandet gäller Tipo Street 5D 1.4 95hk MT6. Ord.pris 171.900 kr. Bränsleförbrukning vid blandad körning 5,9 l /100 km och CO2-utsläpp fr 133 g/km enligt NEDC och fr 6,9 l /100 km och CO2-utsläpp fr 160 g/km enligt WLTP. Miljöklass Euro 6D-Temp. Finansiering anges inkl. moms och beräknas på ränta 3,95%, 20% kontantinsats, 50,0 % restskuld och 36 månaders avtalstid. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för sedvanlig kreditprövning, eventuella tryckfel och lokala avvikelser Erbjudandet gäller till 30/09 2019.

BIL AB

fiat.se

BIL A B ÅRSTA SKOLGR ÄND 0 0 117 43 STOCKHOLM. TEL 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Hyundai SUV

NYA Santa Fe Fr. 349 900 kr

Sugen på en större bilupplevelse?

Tucson Fr. 199 900 kr Privat leasing fr. 3 195 kr/mån KONA Fr. 164 900 kr Privatleasing fr. 2 445 kr/mån

Om vi säger SUV, vad säger du då? Stor, stark och flexibel? Eller: rymlig, säker och praktisk? I verkligheten är en SUV allt på en gång och kanske är det därför det rullar alltfler KONA, Tucson och Santa Fe på de svenska vägarna. Hyundai har marknadens bredaste och mest mångsidiga SUV-utbud. Vår nya KONA levereras t.ex. i en helt eldriven modell, Tucson fås som en mildhybrid och Santa Fe … ja, den garanterar överlägsen fyrhjulsdrift och komfort för de mest kräsna! Besök din Hyundai återförsäljare och provkör alla!

Bilarna på bilden är extrautrustade. Vi reserverar

Bilarna på bilden är extrautrustade. Vi reserverar oss för prisändringar och eventuella tryckfel. WLTP: 5,0-10,0 l/100 oss CO2 för prisändringar och eventuella km, 129-228 g/km. NEDC: 4,1-9,3 tryckfel. l/100 km, CO2 109-215 g/km. Privatleasing gäller 36 mån, månadskostnader g/km.Rörlig NEDC: WLTP: 5,0-10,0 km, CO2 129-228 inkl. moms exkl.l/100 uppläggningsoch aviavgift. ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Service g/km. 4,1-9,3 l/100avtalstiden km, CO2 109-215 ingår under max 4500 mil.Privatleasing Sedvan-ligkreditprövning sker. Slitagedelar och övriga reservdelar ingår inte gäller 36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. i priset. Fordonsskatt betalas av kunden. Lokala avvikelser kan förekomma.

uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Service ingår under avtalstiden max 4500 mil. Sedvanligkreditprövning sker. Slitagedelar och övriga reservdelar ingår inte i priset. Fordonsskatt betalas av kunden. Lokala avvikelser kan förekomma.

Wärn's Bil Norrtälje AB

BOKA TID I VÅR VERKSTAD FÖR SERVICE OCH UNDERHÅLL!

Hyundai Norrtälje Stubboda 29, 761 97 Norrtälje Tlf. 0176-280 500, warns@tele2.se

Öppettider Mån-fre: 08.00 – 17.00

AUGUST STRINDBERGS GATA 15, NORRTELJEPORTEN

TEL 0176-280500 • WBIL.SE


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.