Kijk op Valkenburg - Zomer 2019

Page 1

1 Valkenburg

Valkenburg


ROYAAL WOONHUIS MET MULTIFUNCTIONELE BEDRIJFSRUIMTE Dit riante herenhuis beschikt over 14 kamers, waarvan 6 slaapkamers. Tevens 4 badkamers. Het totale woonoppervlak is 307m2. Souterrain onder het gehele huis. Bouwjaar 1924. Er zijn vele originele elementen aanwezig zoals glas in lood ramen, granito vloer en olmen trap. Gedeeltelijk dubbel glas. Het huis biedt vele mogelijkheden van bewoning tot en met het -tevens- huisvesten van een ruim kantoor in het souterrain (4 kamers) grenzend aan de grote zonnige tuin. De bedrijfsruimte achter in de tuin van 168m2 bestaat uit een kantoor met keukentje en toilet en drie ruimtes. Er is een gemeentelijke vergunning voor productie van milieuveilige producten en een Kiwa goedgekeurde productieruimte voor levensmiddelen. Ook geschikt voor (para) medische praktijk of fitness/yoga studio. Toegang door gewone deur en Hörmann roldeur. Krachtstroom aanwezig. Drie parkeerplaatsen. Dit pand bied zeer veel mogelijkheden voor een ondernemende geest of iemand die er zelf wil wonen en delen wil verhuren zonder aan woonruimte in te leven!

WEHRYWEG 27, VALKENBURG A/D GEUL

€ 449.000,00

Voor meer informatie of een afspraak voor bezichtiging: www.valkvastgoed.nl


Inhoud

KIJK op Val ken b u rg 3

Interview Ineke Eurlings

Colofon Kijk op Valkenburg verschijnt twee keer per jaar gratis huis-aan-huis in de Gemeente Valkenburg aan de Geul in een totale oplage van 10.000 stuks. De volgende uitgave verschijnt op 4 december 2019. Uitgever Remy Bordewin Claudia Heijnen Redactie Claudia Heijnen (Heerlijk Helder Heijnen) Jan Schurgers Jan Diederen Jan Vermeer Octavie Sleijpen Ivo Benders Henk Kwakkernaat Petra Lejeune Rob Dijksman Fotografie Yvette Smeets Photography Sanne Linssen Gerlach Delissen (pag. 28) Vormgeving P&P Company Advies/verkoop Martijn Neukirchen Druk Damen Drukkers Distributie Axender

Contact Ook geïnteresseerd om uw bedrijf te profileren in onze volgende uitgave? Informeer naar onze aantrekkelijke tarieven en mogelijkheden via: info@kijkopvalkenburg.nl of telefoonnummer +31 (0)43 – 458 1340. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen worden in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Kijk op Valkenburg is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Kijk op Valkenburg is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voorvloeien uit het lezen van deze uitgave. Druk- en zetfouten onder voorbehoud.

4

De tattoo van Wayne

11

Historie: Amerikaan in Valkenburg

12

Make-over

15

Kijk op ondernemer: Lingerie Ragazza

18

Binnenkijken bij De Lochterhof

20

Troepwandelen

24

Kijken in de kleedkamer

26

Dat verdient een bloemetje

29

10 vragen aan huisarts Gaspard Knops

33

Sport: ZVV de Kilo

44

Een eigenwijze 'KIJK' op Valkenburg

48

Kijk op Valkenburgers in het buitenland

52

Tentoonstellingen Museum Valkenburg

56

Kijk op ondernemer: Bakker Koos

62

Historie: Deportatie van Joden in Valkenburg

64

Schrijvende Valkenburgers

67

Puzzel & win

71

De nieuwe Kijk op Valkenburg! U heeft ‘m even moeten missen, maar hier is hij dan eindelijk: de (ver)nieuw(d)e Kijk op Valkenburg. Het magazine voor en door Valkenburgers is back in business. Geestelijk vader Ivo Benders en zijn team hebben een fantastisch blad neergezet en dat konden we eenvoudigweg niet verloren laten gaan. En wat zijn we trots dat we nu kunnen melden: ‘de Kijk’ gaat verder! Met jong bloed en ervaren rotten, met vertrouwde namen en nieuwe rubrieken. Maar zoals altijd met passie en positiviteit. We blikken terug, kijken vooruit en spieden achter de schermen. We gluren, turen en koekeloeren. Want er valt zo veel te zien in onze mooie gemeente! Voor dit eerste nieuwe nummer namen we een kijkje in de bakkerij van Koos waarvan ons het water in de mond liep. We bezochten een heel bijzonder huis in Vilt, interviewden Valkenburgers in binnen en buitenland en zetten mensen in het zonnetje. En in het kader van 75 jaar bevrijding leest u prachtige historische en ontroerende verhalen. Kortom: een editie om lekker in een tuinstoel mee weg te kruipen. Laat u ons weten wat u ervan vindt? Mail ons: claudia@kijkopvalkenburg.nl. We kijken naar u uit!


4 KI J K o p Valk e n b u r g

“Niet zeuren, maar kleuren!” Ineke Eurlings-Vaessen is in Valkenburg en omstreken vooral bekend als de sympathieke en bescheiden echtgenote van voormalig raadslid, gedeputeerde van de Provincie Limburg, wethouder en burgemeester van Valkenburg aan de Geul. Haar man stond vaak in de belangstelling. In dit artikel richten wij de schijnwerper op zijn echtgenote. Ik heb Ineke bezocht in haar monumentale en karakteristieke villa Beukenhof te Broekhem en stelde haar een aantal vragen. Door Octavie Sleijpen

Waar bent u opgegroeid en welke scholen heeft u bezocht? “Ik ben opgegroeid in het hartje van Heerlen, samen met mijn ouders en mijn twee jongere broers. Met plezier kijk ik op deze tijd terug. Ik had veel vriendinnen. De hele markt was ons speelterrein. Omdat mijn ouders dag en nacht in de weer waren met hun juwelierszaak, kozen ze na de lagere school voor de Middelbare Meisjesschool (MMS), een internaat in Vaals.

Daarna heb ik de apothekersassistentenopleiding afgerond. Ik was werkzaam in verschillende apotheken in Heerlen en bij de apotheek van huisarts Jongen in Hulsberg. Toen onze kinderen aan het studeren waren, was ik nog jarenlang actief aan de receptie van Zorgcentrum Vroenhof in Houthem. Mooi al die fijne contacten met de bewoners, de zusters en de paters.”


KIJK op Val ken b u rg 5

U hebt de MMS gevolgd bij de religieuze orde van de Sacre Coeur in Kasteel Bloemendaal in Vaals. Deze kostschool had toendertijd een grote faam opgebouwd in heel Europa. Zelfs Rose Kennedy - de moeder van president John F. Kennedy heeft er op school gezeten. Hoe heeft u die tijd op kostschool ervaren? “Ik vond het een fantastische tijd. Er kwamen hoofdzakelijk meisjes uit wat men noemt de gegoede milieus. Ik heb er veel blijvende vriendschappen aan over gehouden. Ja, het klopt, wij droegen toen uniformen, dat vond ik heel gemakkelijk. De kloosterzusters moesten we aanspreken met Mère. Het was immers een Franse Orde. Laatst zijn we nog een nachtje gaan logeren in Hotel Bloemendaal en dan komen al die mooie herinneringen en verhalen uit die tijd weer bovendrijven. Terug in de tijd, het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Dat is voor mij genieten.”

Op uw LinkedIn profiel staat dat u manager bent van de Beukenhof. Wat houdt dat werk in en welk andere functies en beroepen heeft u nog meer uitgeoefend? “In de tijd dat ik als apothekersassistente werkte in Hulsberg, ben ik getrouwd met Martin en zijn wij gaan wonen in het huis van de oud-directeur van de Ineke verricht de Mulo in Valkenburg, de heer Bouwens. opening van het Naderhand zijn mijn ouders drie huizen kleedlokaal van de verderop in de straat komen wonen. voormalige LTC In ons huwelijk hebben we vier zonen IASON in Houthem gekregen. Mijn oudste zoon Camiel temidden van bestuur nam ik altijd mee naar mijn werk. De en leden. (foto kinderopvang stond in die tijd nog in archief LTC IASON de kinderschoenen. De huisarts en zijn nu TP Geuldal). echtgenote beschouwden mij als hun eigen dochter. Zij hadden een bedje klaargezet waarin Camiel kon slapen. Na de komst van onze jongste zoon Casper ben ik gestopt met werken. Vanaf dat moment was ik zeven keer vierentwintig uur in dienst van mijn gezin. Omdat Martin altijd drukke banen heeft gehad en veel van huis was, moest ik ons huishouden in de Beukenhof alleen managen. Ik stond voor iedereen paraat. Wij hadden wat je noemt een hecht en warm gezin. En ik was hierin de spin in het web. Dat vergde veel van mij. Maar het gaf mij ook veel voldoening. Er gaat nu geen dag voorbij of ik heb minstens één zoon aan de telefoon gehad om even de klokken gelijk te zetten. Ondanks dat Martin vaak buitenshuis was, zeggen onze vier zonen dat hun vader er altijd was op momenten dat ze hem nodig hadden. En dat geldt nu nog steeds voor ons beiden. Inmiddels hebben wij vijf kleinkinderen. Allemaal prinsesjes! Elke vrijdag en zaterdag logeren er twee bij ons. Zij zijn bij ons letterlijk kind aan huis. Je bent er aardig mee in de weer, maar het is ook echt genieten om ze bij ons te hebben. De oudste liet zich laatst zelfs ontvallen dat ze later zelf ook oma wilde worden. Mooi toch!”

Martin noemt u de rots in de branding waar iedereen op kan terugvallen. Hebt u uw vier zonen Camiel, Luc, Jeroen en Casper anders opgevoed dan uzelf bent opgevoed?

Martin en Ineke bij de opening van tankstation aan de Nieuwe weg.

“Net als wij, waren mijn ouders kinderen van hun tijd. Ik praatte heel veel met mijn kinderen, we hadden geen geheimen voor elkaar. Wel hebben wij ze met dezelfde katholieke waarden en normen opgevoed. Ze zijn allen gedoopt en waren jarenlang trouwe misdienaar in de H. Nicolaas- en Barbarakerk. Onze zoon Jeroen was de eerste dopeling van pastoor Herman Jansen bij zijn aantreden als pastoor van de oude kerk. Zelf vind ik het innerlijk van de mens belangrijker dan het uiterlijk. Het is fijn als kinderen goed in hun vel zitten en gelukkig zijn. Op de lagere school was ik actief als lees- en oppasmoeder. De laatste jaren van haar leven was mijn moeder ernstig ziek. Ik ben toen elke dag mantelzorgster voor haar geweest.” >>


6 KI J K o p Valk e n b u r g

U bent de dochter van de gerenommeerde juwelierszaak Vaessen aan de Bongerd in Heerlen. Het bedrijf is in 1900 door uw opa opgericht toen hij op jonge leeftijd wegens gezondheidsproblemen niet aan de slag kon op boerderij De Morgenster. De krant kopte: “Boerenzoon hing kiel aan de kapstok en werd horlogemaker.” Inmiddels wordt de zaak gerund door de vierde generatie Vaessen. Als hofleverancier genieten zij bekendheid voor hun hoogwaardig assortiment aan juwelen. Heeft u deze passie van juwelen met de paplepel meegekregen? “In zekere zin wel. Als juwelen een emotionele waarde hebben, hebben ze pas echt betekenis voor mij. Zo heb ik nog steeds de zegelring van mijn vader en draag ik de ring die mijn moeder graag droeg. Ik hecht vooral waarde aan voorwerpen die mij doen denken aan mensen die mij dierbaar zijn. De financiële waarde is van minder belang. Zo heb ik nog steeds het servies van mijn ouders en geniet ik van drie kleine antieke schilderijtjes die ik geërfd heb van mijn tante.”

In 1991 kochten jullie Villa Beukenhof in Broekhem, een pand uit 1938 met de toen karakteristieke stijlelementen: Art nouveau en Jugendstil. Hebben jullie veel moeilijkheden ervaren bij het opknappen ervan? “Ons huis is een Rijksmonument. Dat houdt in dat wij geen echte veranderingen mogen doorvoeren. Dat is voor ons geen probleem. Integendeel. Toen wij het kochten hebben we alles op haar en snaar gezet om het huis weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. De glas- en loodramen zijn gerestaureerd en ingepakt in isolerende beglazing. De betonnen luifel boven het voor- en zijterras is geheel vernieuwd. Dat geldt ook voor de kleine Mosa tegels op het terras, de keuken en de badkamer. De vloerbedekkingen hebben we verwijderd, waardoor de originele plavuizen en het parket weer tevoorschijn kwamen. Het rieten dak is geheel vernieuwd en vrij van marters gemaakt. Op last van de brandweer hebben we de schoorsteen van de open haard vernieuwd, zodat we de open haard kunnen stoken zonder dat de hele zolder in rook wordt gehuld. Tijdens de aardbeving werd de schoorsteen zwaar beschadigd. Het had heel wat voeten in de aarde om dat weer te herstellen. Van een monument moet je houden en je moet er alles aan doen om het in zijn kracht te zetten en te houden. Dat kost energie, maar geeft bovenal een goed gevoel. Ik vind het een voorrecht om in ons huis te mogen wonen.”

In hoeverre veranderde uw leven toen uw man een bekend politicus en bestuurder werd? “Er veranderde voor mij niet zoveel. Als Martin naar een officiële gelegenheid moest, dan vergezelden de kinderen en ik hem zoveel als mogelijk. Ons gezin stond centraal, hoe druk en hectisch het soms ook was.”

“ Niet zeuren, maar kleuren!”

– vervolg –

Als echtgenote van de burgemeester heeft u een voorbeeldfunctie. Hoe ziet u dat zelf? “Natuurlijk heb je een voorbeeldfunctie. Maar dat wil niet zeggen dat ik mij anders ben gaan gedragen. Ik ben altijd mijzelf gebleven met precies dezelfde levensstijl als voorheen. Ik heb dus geen rol gespeeld, maar dicht bij mijzelf gebleven. Daar voel ik mij goed bij.”

Als je door je echtgenoot in de publieke belangstelling staat, wordt uw gedrag besproken. Was het moeilijk om daarmee om te gaan? “Als er krenkende dingen worden gezegd of geschreven, dan heb ik daar echt wel moeite mee. Vooral omdat wij altijd positief en open in het leven staan. Ons motto is: je leeft maar één keer, maak iets van je leven; niet zeuren maar kleuren! Wij hechten eraan om anderen met respect te bejegenen. Martin heeft veel minder moeite met kritiek. Het hoort bij zijn vak. Zeker als je Valkenburg aan de Geul weer op de kaart wil zetten. Dan moet je veel weerstanden en negativisme overwinnen. Dan geldt: alles moet worden veroverd. Martin houdt zelfs van kritiek. Het houdt je scherp en met twee benen op de grond. Al blijft de echte uitdaging om de handen in elkaar te slaan.”

U hebt diverse bekende en interessante persoonlijkheden ontmoet. Wie heeft de meeste indruk op u gemaakt en waarom? “Dat is Philip Houben, de oud-burgemeester van Maastricht. Een unieke persoonlijkheid, maar de eenvoud zelve. Een heel erudiete en beschaafde man. Nooit een onvertogen woord. Een begaafd spreker en verteller. Als hij aan het woord was zag je bij wijze van spreken de woorden op zijn vingers dansen. De innemende manier waarop hij en zijn vrouw met mensen omgingen, heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ja, hij maakte voor mij echt het verschil.”

Wat is uw favoriete vakantieadres? “Dat is de Belgische kust. Ook hebben we een kleine caravan. Sinds jaar en dag gaan we naar dezelfde camping in de Dolomieten in Italië, in Pisogne om precies te zijn, aan het meer van Iseo. Wij zijn er kind aan huis en hebben er vele vrienden. Telkens als we binnenrijden hebben we het gevoel weer thuis te komen.”

Waar bent u het meest trots op? “Ik geniet ervan als het hele gezin weer bij elkaar is. Elk jaar hebben we ons familieweekend, samen met de kids en de kleinkinderen. Op de tweede Kerstdag gaan we met zijn allen samen wandelen en gezellig tafelen. Dat zijn de hoogtepunten in mijn leven. Martin en ik houden van wandelen en fietsen. Maar nu Martin met pensioen is kunnen we ook gewoon genieten van de kleine dingen en van de rust. En zeker van de kleinkinderen.” 


KIJK op Val ken b u rg 7

Slapen is een eerste levensbehoefte Lekker uitgerust wakker worden. We weten allemaal hoe fijn dat is en dat het ook niet vanzelfsprekend is. Bij Nightline Slaapcomfort in Valkenburg weten ze alles over een goede nachtrust. Wie uitgerust en dus fit aan de dag begint, weet hoe lekker het is om dan thuis en op het werk goed te functioneren. Slapen is, net als eten en drinken, niet voor niets een eerste levensbehoefte. “Lichaam en geest herstellen tijdens je slaap van de dagelijkse inspanningen. De wervelkolom geeft de spieren de kans om heerlijk te ontspannen”, weet vestigingsmanager Jan Bleeser.

Gezond slapen Hij weet alles over gezond slapen en heeft er dus kijk op. “Op basis van persoonlijke wensen en omstandigheden helpen we iedereen in alle rust bij de keuze voor een goed bed of matras. Elk matras, bed en bodem heeft verschillende eigenschappen zoals conformiteit, vochtregulatie en warmte-isolatie. Wij zorgen ervoor dat dit altijd naadloos aansluit bij de persoon die erop slaapt.”

Uitgebreide collectie topmerken We spreken Jan in de sfeervolle showroom van de zaak, gelegen aan Broekhem 46 in Valkenburg. Hier staat een collectie van uitsluitend topmerken uitgestald. Nightline is dealer van Eastborn, Tempur, Sunday, Avek, Pullman, Wacore en Viitario. Van oorsprong is het familiebedrijf van de familie Speets – dat volgend jaar 30 jaar bestaat – gespecialiseerd in waterbedden. “Die zijn er nog steeds, maar onze collectie is inmiddels zeer uitgebreid. We beschikken over uiteenlopende slaapsystemen en bieden ook volop keus in luxe bedlinnen.”

Sunday boxspring Op dit moment is er een interessante actie voor de Key-West Boxspring Sunday. Deze luxe boxspring is ter introductie afgeprijsd met 30% korting. “Dit is een prachtig bed en kan naar eigen wensen worden samengesteld. Bijvoorbeeld een matras met medium of stevige pocket-

vering en een topmatras van comfortschuim, pulse latex of koudschuim. Deze boxspring beschikt over een elektrisch verstelbaar uniek pullback-systeem. Zo kunt u eenvoudig het bed in een comfortabele positie brengen zonder dat u verschuift”, aldus Jan.

Omruilgarantie Bij aanschaf krijgt u momenteel gratis draadloze afstandsbedieningen erbij en wordt de boxspring voor de lezers van de Kijk op Valkenburg met uitstapverlichting zonder meerprijs geleverd. “Mocht het nou toch niet zo lekker liggen, dan is het mogelijk om binnen 90 dagen om te ruilen en de kernen te wisselen” Daarnaast is er 25 jaar garantie op frame en veerbreuk” , vult Jan aan. Nightline bezorgt uw bed, matras en/of bedbodem gratis huis en zorgt ervoor dat alles netjes wordt gemonteerd. Nightline Slaapcomfort Broekhem 46, Valkenburg T 043 – 601 69 75 www.nightline.nl


8 KI J K o p Valk e n b u r g

Heb je al ingeschreven voor de 32e editie van de Heuvelland4daagse die gehouden wordt van donderdag 8 tot en met zondag 11 augustus? Ongeveer 7.000 enthousiaste wandelaars zullen in de 2e week van augustus 4 dagen lang bivakkeren in de prachtige Limburgse natuur met haar ongerepte bossen, oneindige weilanden en uitgestrekte wandelgebieden. De routes leiden de wandelaars via bospaden en veldwegen door een heuvelachtig landschap met schilderachtige dorpjes en spectaculaire vergezichten. De deelnemers genieten onderweg van de mooie wandelingen én van de gezellige sfeer.

4 verrassende wandeldagen in het 5***** landschap

Wandelafstanden De parcoursbouwers hebben ook dit jaar weer voor mooie en uitdagende routes gezorgd naar nieuwe wandelgebieden. Dit jaar gaan de routes bijvoorbeeld naar: Wijnandsrade, Euverem, Schin op Geul en het Ravensbos. Ook al klinken de namen van de rustplaatsen bekend in de oren, de wegen ernaartoe zijn weer anders én verrassend. Geniet van het mooie 5 sterrenlandschap waar elke dag de routes doorheen leiden. Je kunt kiezen uit wandelingen van: 7, 14, 21, 28 én 42 kilometer. Alle routes zijn gepijld, je hebt geen routebeschrijving nodig waardoor je optimaal de hele omgeving en sfeer tot je kunt nemen. Elke 7 à 8 kilometer is er een rust- en verzorgingsplaats. Voor de 7 kmwandelaars is dat na ca. 3,5 kilometer. Als extraatje dit jaar voor de 7-km wandelaars is er een terugtocht met de huifkar.

Openingsprogramma woensdag 7 augustus Officiële opening om 20:30 uur door burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan de Geul. Aan deze opening nemen verder deel: + Coriovallum Pipe Band uit Heerlen + Dansgroep Oxygen uit Maastricht; winnaars van “Dance as one” + Jonglissimo uit Oostenrijk; jongleurs met licht en geluid + Light Balance uit Oekraïne, finalist bij America got Talent

Startlocatie Start van elke wandeling is dagelijks vanaf 7:00 uur (7 km-wandelaars vanaf 9:00 uur) bij het feest-paviljoen naast café-zaal ’t Vöske in Berg & Terblijt. Deze startlocatie is centraal gelegen en er zijn voor auto’s en fietsers voldoende parkeermogelijkheden. De startlocatie is ook met Openbaar Vervoer, Arriva buslijn 4, vanaf Maastricht en Valkenburg aan de Geul goed bereikbaar. ’s Morgens en ’s middags worden tussen station Valkenburg en de startlocatie extra pendelbussen ingezet.

optreden van Wesley Bronckhorst en op zaterdagmiddag de 10e zal John de Bever een liveoptreden verzorgen.

Entertainment-programma

Inschrijven

Naast het wandelen is er ook elke dag muziek. Tijdens en na de opening op woensdagavond 7 augustus is er een gevarieerd en spectaculair openingsprogramma. Tijdens de 4 wandeldagen is er elke dag muziek van een dj. in het feest-paviljoen en kan elke wandelaar heerlijk relaxen na een inspannende wandeling of juist nog effe met de beentjes op de dansvloer. Op vrijdagmiddag 9 augustus is er een

Hoe kun je in bezit komen van een 4dagen wandelkaart: + Via de website heuvelland4daagse.nl waar ook alle andere informatie over de 32e Heuvelland4daagse te lezen is. Bij opgave vóór 15 juni krijg je € 4,- korting! + Op woensdagmiddag 7 augustus tussen 13:00 en 17:00 uur of op donderdagmorgen 8 augustus tot 12:00 uur bij de startlocatie.

Als fanatieke óf vrijetijds-wandelaar mag je dit evenement niet missen! Wandel mee in je eigen tempo of gezellig samen met een groep, op één van de mooie wandelroutes en geniet onderweg van het schitterende landschap en de gezellige sfeer die zo karakteristiek is aan deze enige 4daagse wandeltocht in Zuid-Limburg.


Ik wil graag meer kleur in huis, maar welke? Hoe kan ik een leuke speelhoek creëren voor mijn kinderen? Mijn partner en ik hebben totaal verschillende smaken, wat nu? Help, ik weet niet hoe ik mijn huis gezellig kan maken! Op deze en andere prangende vragen weet onze deskundige interieurstylist een antwoord. Dus heb je een vraag over of probleem met je inrichting? Mail dan naar claudia@kijkop valkenburg.nl en wie weet staat jouw interieurprobleem (mét de oplossing) volgende keer in Kijk op Valkenburg.

Fotowedstrijd

Kiek noe!

Stuur je foto en win kaarten voor de kasteelruïne en fluweelengrot. Wil jij je foto terugzien in de volgende Kijk op Valkenburg? Mail ons dan je mooiste winterfoto. Vermeld je naam en woonplaats en vertel in een paar zinnen iets over de foto. Wie weet staat jouw kiekje dan de volgende keer in de Kijk. De mooiste, leukste of grappigste foto ontvangt twee vrijkaarten voor een bezoek aan de Kasteelruïne en Fluweelengrot. Beleef de ondergrondse mergelgeheimen en ontdek Nederlands enige hoogteburcht. Meer weten? Kijk dan op www.kasteelruinievalkenburg.nl. Mail je foto voor 15 november naar: claudia@kijkopvalkenburg.nl

COLUMN

Interieurproblemen gezocht

Een brief van ons allemaal... Nadat bekend werd dat 'Kijk op Valkenburg' niet meer zou verschijnen, werden niet alleen uitgever Ivo Benders, maar ook de meeste redactieleden overrompeld door in complimenten verpakte jammergeluiden. Dat dit streelt, valt natuurlijk lastig te ontkennen. Ook niet achteraf. Het mooiste geluid kwam echter uit de mond van Remy Bordewin, die geen enkele moeite deed om de impuls te onderdrukken die zich vrijwel onmiddellijk bij hem aandiende. Een positieve impuls, zoals de meeste van zijn oprispingen. "Wat als ik dat nu eens overneem?" En zo geschiedde het. Gelukkig..! Want hierdoor was de laatste 'Kijk' niet de laatste. En zo is deze 'Kijk' niet de eerste. Het gaat gewoon verder en dat blijkt voor velen goed nieuws te zijn. Vandaar dat de rest van deze column een brief is die ik namens het merendeel van de lezers denk te mogen schrijven. Te meer omdat de motor, bestaande uit uitgever en redactie, ook benzine nodig heeft. En die werd, wordt en zal worden geleverd door de ondernemers die adverteerden, adverteren en gaan adverteren. Daarom dus dit.... Geachte adverteerders, Wij, als lezers van 'Kijk op Valkenburg', willen jullie van harte bedanken voor het mooie magazine dat wij steeds, in een vaste frequentie, door jullie toedoen gratis mochten en weer mogen ontvangen. Natuurlijk begrijpen wij, dat wij ook de mensen zijn die bij jullie eten, drinken, kopen, huren of jullie diensten afnemen. En wij begrijpen ook dat jullie ons als klant willen vasthouden en ons willen blijven attenderen op jullie producten. Logisch..! Maar wij waarderen het desondanks enorm dat hierdoor de kosten van dit magazine worden afgedekt. Kosten die niet mals zijn voor een kwaliteitsmagazine met zo'n grote oplage. Zonder jullie sympathie en vertrouwen zou de 'Kijk' dus nooit zijn verschenen. Zonder jullie advertenties is het dus ook onmogelijk om dit blad voort te kunnen laten leven. Met andere woorden: jullie maken het mogelijk dat wij inwoners en gasten van de gemeente Valkenburg aan de Geul, mochten en mogen genieten van de interessante verhalen, de kwinkslagen en de prachtige illustraties. 'Kijk op Valkenburg' is daarmee dus eigenlijk een steeds weer verschijnend cadeau van de ondernemers aan hun huidige en toekomstige klanten. Vandaar dat een dankwoord dus meer dan op zijn plaats is. En wij? Wij blijven natuurlijk bij jullie eten, drinken, kopen, huren en jullie diensten afnemen. Nogmaals dank en tot snel. Namens de lezers, Jan Vermeer


10 KI J K o p Va l k e n b u r g

Proeven van handgemaakte vlaaien Smaakvol, gezond, van eigen bodem én met de hand gemaakt: dat zijn de speltbroden en vlaaien van bakker Edo Kruijver in een notendop. Zijn ambachtelijke lekkernijen staan uitgestald in de vlaaienbakkerij. Ook bakt de vakman op bestelling speltbrood. Edo werkt met het gezonde graan spelt en haalt zoveel mogelijk fruit uit de regio. Zo komen de kersen uit Ulvend, biologische appels uit Eckelrade en ook de pruimen en aardbeien zijn puur Limburgs. In de brasserie annex winkel ruik je de geur van verse broden en handgemaakte vlaaien, waarvan het deeg verrijkt wordt met Limburgse honing. Gasten genieten aan de tafels van al dat lekkers en luisteren naar de bakker die gepassioneerd vertelt over zijn vak.

Bestellen spelt brood Ondertussen komen mensen hun bestellingen voor het ambachtelijke speltbrood

GEOPEND Don: 11 tot 17 uur Vrij–Zon: 09 tot 17 uur

afhalen. Dat is niet verwonderlijk. De met de hand gevormde broden worden gebakken in een oven met stenen vloer, dat geeft een bijzondere smaak waar je voor terugkomt.

Vlaai Tea Beleven is hier het toverwoord. Wie in alle rust wil genieten van een vrolijke selectie puntjes ambachtelijke vlaai, kan een Vlaai Tea reserveren. Edo zet dan een keur aan smaken klaar met koffie/thee. Dat kan individueel of in groepsverband (tot 10 personen). Dat geldt ook voor de Picknick aan Tafel. Genieten van een goed gevulde mand met

verse broodjes en zoet en hartig beleg uit de streek en huisgemaakte lekkernijen. Ook een zoete verrassing, seizoenfruit en een kan limonade (of thee/koffie) ontbreken niet bij deze Picknickbeleving. Reserveren is hierbij gewenst, zodat Edo al dat lekkers (oven)vers kan klaarzetten. Vlaaienbakkerij Neerhem 10, Valkenburg T 06 - 84 21 24 20 www.belevingsplek.com

28e Zilveren Meibok uitgereikt Hélène werkte lang in het modevak en ontwikkelde al doende feeling voor zaken als public relations en marketing. Op 46 jarige leeftijd startte ze met teken- en schilderles en dat bracht haar bij kunstkring Henri Jonas, waar ze tal van werkzaamheden verrichtte. Haar belangstelling voor kunst en erfgoed leidde er toe om in 2004 het met sluiting bedreigde Stadsmuseum van Valkenburg te redden. Dat deed ze niet alleen, want: “Allein kinste niks!” Twintig jaar lang was ze secretaris van de roemruchte vereniging Niks aan de Hand. In 2008, het jaar van het ‘Religieus Erfgoed’, maakte ze een veelbeke-

Op 27 april werd voor de 28e keer de 'De Zilveren Meibok' uitgereikt; een typisch Valkenburgse onderscheiding voor mensen die zich lange tijd, minstens 15 à 20 jaar, belangeloos inzetten voor het GrootValkenburgs Erfgoed. Deze keer reikte het Meibok-comité de onderscheiding uit aan mevrouw Hélene Hoenjet, echtgenote van Hub Stohr.

ken website met de titel “Langs Heilige Huizen”. Die website is opgenomen in de lijst van Unesco Digitaal Erfgoed. In 2006 richtte ze de vereniging Mergel.nU op om de unieke mergelbouw in Valkenburg onder de aandacht te brengen. Sinds 2009 is ze samen met haar man actief betrokken bij het overeind houden van het Openluchttheater Valkenburg, misschien wel het succesrijkste burgerinitiatief van Valkenburg en omstreken. Ze ontwikkelde een website en zelfs een YouTube kanaal en verrichte “nederig” werk aan de balie.


KIJK op Val ken burg 11

Spierproblemen verleden tijd dankzij unieke massagetherapieën Ik ben Angela Schreitl van Valkenburg Massages. Mijn roots liggen in Indonesië en ik ben opgegroeid met technieken als cupping en moxa. Deze heb ik vertaald en geïntegreerd in een eigen concept.

Cupping is een vacuüm techniek, die ik inzet om verklevingen en spierspanningen op te heffen. De moxa lamp straalt met microgolven mineralen in het lichaam. Deze methode herstelt spieren, botten en bevordert de doorbloeding. Detox ontspant de spieren en ontzuurt het lichaam door extra afvalstoffen af te voeren. info@valkenburgmassages.nl www.valkenburgmassages.nl Broekhem 79, Valkenburg T 06 - 28 76 47 79 Facebook / Instagram: Valkenburg Massages

Valkenburg Massages biedt een breed palet van exclusieve therapieën aan. Door de klant in zijn totaliteit te behandelen met een mix van Oosterse en Westerse technieken ontvangt iedere klant een uniek op maat gemaakte massage.

Introductie aanbieding! Boek nu een massage van één uur met cupping en moxa en ontvang een detox behandeling gratis! (Geldig t/m 31/12/2019 bij de eerste afspraak)

De tattoo van... Wie: Wayne

Marschall (29) uit Valkenburg

Erik Lemeer van South Side Tattoo verwelkomt vele klanten. De ervaren tattoo-artiest ontvangt in zijn zaak een kleurrijk gezelschap aan mensen met uiteenlopende wensen. “De passie die hij heeft voor tattoo’s heeft, zie je niet alleen op huid maar ook op papier. Een ware kunstenaar”, bejubelt Wayne zijn maat. “Ik kom vaak terug bij Erik omdat de stijl perfect aansluit op mijn smaak. Old school en Japans is zijn specialiteit, maar als ik heel eerlijk ben kun je voor alles bij hem terecht. Hij denkt en voelt mee over het idee dat je hebt en de plaatsing.”


12 KI J K o p Va l k e n b u r g

Een Amerikaan in Valkenburg Door Jan Schurgers (met dank aan Math Jansen)

Toeval bestaat niet, wordt vaak beweerd. Misschien niet, maar het tegendeel wordt ook vaak bewezen. Zoals in het onderstaande verhaal. Het verhaal van een toevallige ontmoeting met heel wat gevolgen.

Ontmoeting Het is een mooie zaterdag half mei in 1989. Math Jansen, wonend aan de Betsy Perklaan in Valkenburg besluit een wandelingetje te gaan maken en tevens zijn hond uit te laten. Hij loopt zijn vaste rondje langs de Geul, het voetgangersbruggetje over en langs de speeltuin “Oost” zo, via de Oosterweg, terug naar huis. Ter hoogte van het voetbalveld van Walram ziet hij een man in korte broek op zich afkomen. Het kan wel een Amerikaanse toerist zijn, denkt hij bij zichzelf, met die bont gekleurde blouse, die “Agfa Click” op zijn buik en een zomerhoed op zijn hoofd. Als ze elkaar bijna passeren, spreekt de man hem aan en stelt in het Engels de vraag of dit de weg is naar Schin op Geul en waar dan de kolenhandel Thomassen ligt. Math bevestigt dat hij op de goede weg is. Dan stelt de man zich voor als Arden Seeger en vertelt dat hij al eerder in Valkenburg was en wel in 1944 als militair. Tijdens zijn verblijf hier heeft hij destijds kennis gemaakt met de familie Muurders of Muyres in Schin op Geul. Hij kan zich

Hartley Grim in Valkenburg, 1945.

Het gezin Grim in 1950. V.l.n.r. Hartley Grim, dochter Peggy, dochter Ginger, zoon John en echtgenote Virginia.

nog goed herinneren dat hij daar soep gegeten heeft, die hem bijzonder goed smaakte. Die familie wil hij nu gaan opzoeken en hij weet nog dat hij destijds langs kolenhandel Thomassen is gelopen. Die kan hij nu niet vinden. “Begrijpelijk,” zegt Math, “Dat pand staat er niet meer en stond een eind terug in de Reinaldstraat.”


KIJK op Val ken burg 13

Foto's Dan haalt de man een mapje met foto’s tevoorschijn. Zwart/wit kopieën zijn het van niet zo beste kwaliteit. Samen bekijken ze die en de man geeft uitleg bij wat er te zien is. Het zegt Math niet zoveel, maar opeens ziet hij een foto die hem bekend voorkomt. Het is een foto van de bouw van de brug over de Rijn bij Wesel uit maart 1945. Hij heeft ze eerder gezien in het fotoalbum van zijn ouders. Hij kijkt nog eens goed en weet het dan zeker. “I have the original of this picture”, zegt hij. De man kijkt hem verbaasd aan. “That’s impossible, zegt hij. Dan komt er nog een foto tevoorschijn. Math herkent ook die meteen. Het is een foto van Major Hartley Grim en hij vertelt dat deze Grim tijdens en na de oorlog contact heeft gehad met zijn

vader. Na de oorlog, als majoor Grim weer thuis is, zijn er zelfs nog meer verstuurd, samen met kledingstukken als noodhulp. De man is verbijsterd en vraagt of hij die foto’s mag zien. “Dan zal ik ze bij mijn moeder uit het album moeten gaan halen”, zegt Math in het Engels. Ze spreken af elkaar de volgende dag op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek weer te ontmoeten.

Bouw van een brug over de Rijn De volgende dag hoeft hij niet lang te wachten bij de rustbank in de Oosterweg. Arden Seeger verschijnt in dezelfde outfit als een dag eerder en na de uitwisseling van wat gegevens, komen de foto’s tevoorschijn. En inderdaad. Als hij de foto van de brug over de Rijn laat zien, blijkt het dezelfde afbeelding te zijn. Alleen minder van kwaliteit, omdat het een kopie is en Math het origineel in handen heeft. Arden vertelt dat Hartley Grim in zijn groep militairen zat, die gewerkt heeft aan de bouw van de brug. Hij heeft nog steeds contact met verschillende andere vrienden uit de oorlog en vraagt of hij de foto’s mag fotograferen om die aan zijn vrienden te laten zien. “Anders geloven ze niet dat ik hier in Valkenburg een toevallige voorbijganger ben tegengekomen, die over deze foto’s beschikt”, zegt hij in het Engels. Thuis heeft hij meer foto’s, laat hij weten en die zal hij opsturen, zodra hij weer thuis is.

Brieven

De bouw van de brug over de Rijn bij Weser, maart 1945.

De mannen nemen hartelijk afscheid van elkaar en inderdaad komen een paar weken later enkele brieven en een briefkaart uit Bradenton in Amerika. In de brief van 11 juni 1989 maakt hij melding van de namen van de mensen die hij in Schin op Geul bezocht heeft, zoals Paul en Mia Cremers-Muyrers, die toen in de Mauritiussingel nummer acht woonden. En van Frans Huynen, woonachtig aan de Valkenburgerweg, eveneens in Schin op Geul. In een brief van 19 juni stuurt hij foto’s mee en belooft nog meer foto’s te sturen zodra ze klaar zijn.

Contact Het contact dat de vader van Math Jansen in 1945 heeft gehad met Hartley Grim is daarna nog enkele jaren voortgezet. In 1950 ontving hij een foto van het gezin Grim bij hun auto voor de deur. Daarop is Hartley te zien, samen met zijn echtgenote, zijn twee dochters en een zoon. Een jaar later komen er foto’s uit Bermuda, waar het gezin dan waarschijnlijk op vakantie is. Daarna wordt er niets meer vernomen. Het contact met Arden Seeger heeft na 1989, ook niet lang meer geduurd. Hooguit een jaar en daarna gaat ieder zijns weegs. “Alles bij elkaar toch wel een markante gebeurtenis”, zegt Math Jansen nu, “waar ik af en toe aan terugdenk. Misschien is het wel een idee om te proberen nog een keer contact te leggen om te weten te komen of de beide mannen nog leven. Als dat het geval is, dan zouden ze nu in de negentig moeten zijn. Of misschien zijn hun nazaten nog wel te achterhalen. Wellicht een poging waard. Wie weet komt het er nog wel eens van, maar dan moet ik niet te lang meer wachten.”


14 KI J K o p Va l k e n b u r g

Bienvenido in de Spaanse keuken

De geur van verse kruiden, klinkende wijnglazen, Spaanse klanken door de speakers en de kleurrijke bodegasfeer maken een bezoek aan tapasrestaurant Bueno in Valkenburg en Heerlen tot een culinaire beleving. “Hier proef je de Spaanse keuken”, zegt chef-kok Irfan vol trots.

Op de kaart staan ruim 60 warme en koude tapasgerechtenvis, vlees of vegetarisch - om van te watertanden. “Gasten maken bij ons een reis langs de Middellandse zee met zijn Mediterrane smaken. Alles wordt in eigen keuken met hart en ziel bereid”, vertelt de gepassioneerde kok die kan bogen op jarenlange ervaring in het buitenland.

Tapashoofdstad Sevilla Eerder dit jaar vloog het team van Bueno naar de Spaanse tapashoofdstad Sevilla om inspiratie op te doen en de kaart te vernieuwen. “Daar zie je hoe verse producten in zijn puurste vorm fantastische smaken opleveren.” Irfan noemt als voorbeeld de Ensaladilla Rusa, ofwel het Russische slaatje. “In de Spaanse keuken weten ze met eenvoudige ingrediënten een smaakvolle salade te creëren die niet te vergelijken is met de verpakte versie. Kom dat maar eens ONBEPERKT proeven”, knipoogt hij. “Eigenlijk is het een TAPAS VOOR: beetje koken zoals moeder of oma dat vroema – do: € 25,95 p.p. ger deed. Puur en vers, waarbij er veel gewerkt wordt met olijfolie en knoflook.” vr – zo: € 27,95 p.p.

Samen smullen Gastvrouw Christine benadrukt dat tapas een feest is waar je met je gezelschap samen geniet van al het lekkers. “Dat is de oorspronkelijke gedachte van tapas: samen smullen van een rijkelijk gevulde tafel”, vertelt de sympathieke dame.

Sangria’s En dat kan natuurlijk niet zonder bijpassende drank. Christine: “We hebben een reeks mooie, Spaanse huiswijnen en voor de liefhebber is er ook wijn van de vermaarde Familia Torres.” Nu de zon zich veelvuldig laat zien, zijn ook de sangria’s een ideale verfrissing. “We hebben een rosé-, cava- en aardbeienvariant. Heerlijk om van te genieten op het terras.” Dat geldt ook voor de uitgebreide cocktailkaart, die is afgestemd op het seizoen. Wie zich wil onderdompelen in de gastvrijheid en culinaire smaken van de Spaanse keuken, moet zeker eens binnenkijken in de bodega’s van Bueno in Valkenburg en Heerlen. Genieten in groepsverband? Informeer naar de vele mogelijkheden en arrangementen. Valkenburg Berkelstraat 13 T 043 – 850 5851 www.bueno.nl

Heerlen Geleenstraat 1 T 045 – 571 7995


KIJK op Val ken burg 15

Dit zegt de kapper Ellen van Wissen van kapsalon Zijlstra: “To heeft prachtig grijs haar. Zonde om dit te kleuren. Na overleg heb ik met folies donkere plukken aangebracht om het assige effect te behouden. De kleuring is van Goldwell. Daarna heb ik het haar korter gemaakt, vooral aan de zij- en achterkant. Tenslotte is het haar geföhnd en gestyled met Trinity stylingproducten. Het is een heel sportief, maar toch vrouwelijk kapsel dat To makkelijk zelf in model kan brengen.”

To Heijnen (1949) woont in Vilt. Ze is getrouwd, heeft twee zonen en een dochter en is oma van Kevin. Je kunt haar regelmatig op de planken zien als fanatieke toneelspeelster bij Toneelvereniging De Vriendenkring. Jarenlang verfde To haar haren blond, maar een poosje geleden besloot ze dat het tijd werd om haar natuurlijke grijze kleur te laten zien. Maar daar kan ze maar moeilijk aan wennen.

Make-over Dit zegt de visagiste

Katelijn Verjans: “To heeft mooie grote ogen, voor een visagist heel fijn om op te maken. Ik heb gekozen voor een natuurlijke dagmake-up met paarstinten van MAC. Die staan eigenlijk bij alle ogen mooi. Bovendien past paars ook bij veel soorten kleding. De foundation heb ik zelf gemengd om deze zo mooi mogelijk te laten aansluiten bij de eigen huidteint. Voor de lippen heb ik de kleur Raspberry gekozen. De rouge zorgt voor een mooi liftend effect. De wenkbrauwen zijn alleen even bijgewerkt met potlood. En tenslotte wat fixeerspray van Mac erop voor een lange houdbaarheid.”

VOOR Dit zegt To zelf “Ik ben erg blij met het eindresultaat. De donkere plukjes geven mijn haar net wat extra’s. De make-up is ook prachtig. En de lichte tinten kleding staan verrassend goed!”

Dit zegt de styliste Moustache Conceptstore: “To geeft aan veel donkere kleuren te dragen. We hebben bewust gekozen voor lichte kleuren die mooi bij haar huid staan en helemaal passen in het seizoen.” Bloesje met roze ruitjes van Modström (€ 79,95), roze broek van Five Units (€ 120,-) en wit lakleren schoudertasje met crocoprint van HVISK (€ 69,-).

NA


16 KI J K o p Va l k e n b u r g

in de speciaal voor dit doel aangelegde vijver uitgebreid getest worden. Je zoekt een plek op een van de 27 vlonders en geniet in alle rust van de natuur en de ontspanning van het vissen. “Zonder druk van verkopers, want behalve een drankje, verkopen we hier niets.”

Topbelevenis in Valkenburg

Shimano Experience Center Het gloednieuwe gebouw op het voormalige Leeuwterrein oogt modern, futuristisch bijna, maar ook warm en gastvrij. De gastvrijheid begint al bij binnenkomst, waar een hostess je verwelkomt aan de sfeervolle koffiebar. Je Shimano-ervaring kan beginnen!

Topfietsen “Dit Shimano Experience Center is het eerste ter wereld,” vertelt general manager Rob Damoiseaux, “en het is ook voor het eerst dat Shimano zich direct tot de consument richt. Het hele centrum is erop ingericht om de producten en innovaties van Shimano in alle rust te komen uitproberen. Een vloot van meer dan honderd fietsen staat klaar om uitgetest te worden; racefietsen, mountainbikes, e-bikes en e-mountainbikes, stuk voor stuk uit het absolute topsegment.”

Hofleverancier van de profs Bij Shimano denken de meeste mensen aan de schakelapparatuur. Minder be-

Van het nieuwe Shimano Experience Center gaat het hart van menig wielerfanaat of sportvisser sneller kloppen. Maar ook als je geen fanatiek fietser of visser bent, is een kijkje in dit belevingscentrum beslist de moeite waard. Binnen één maand na opening hebben al 8000 bezoekers het centrum weten te vinden.

kend is dat, op het frame na, vrijwel alle fietsonderdelen uit de Shimano-fabrieken komen. “We leveren aan tal van profploegen over de hele wereld en veel van hun fietsen zijn hier te bewonderen,” vertelt Rob trots. Een speciale ruimte is ingericht met een fietssimulator. “De enige in zijn soort en speciaal voor ons gebouwd in Italië”. In de bike-fittingroom wordt je van top tot teen opgemeten om de ideale fietshouding te bepalen.

Vijver Shimano is tevens producent van hengels en molens voor de sportvisserij: van zoetwater tot open zee. De hengels en molens in alle soorten en maten mogen

Ontmoetingsplek Rob: “Iedereen is hier welkom; van prof tot beginner. Maar ook lokale verenigingen en bedrijven mogen van onze ruimte gebruik maken voor presentaties of vergaderingen. We willen een ontmoetingsplek zijn. Samen met de andere bedrijven hier op het Par’Course-terrein gaat dat zeker lukken!“ Shimano Experience Center Leeuwhof 2, Valkenburg info@shimano-ec.com www.shimano-ec.com


KIJK op Val ken burg 17

Veel geld gaat gepaard met vele vragen en uitdagingen. Daarom is het verstandig om uw vermogen te laten beheren door ervaren en betrouwbare professionals. Dat zijn Roger Moonen, Maurice Roijen en Rogér Bollen van de Limburgse tak van Oyens & Van Eeghen. Zij zetelen sinds kort in een villa bij het Par’Course terrein in Valkenburg. Het trio heeft ruime ervaring met private banking en bundelt hun kennis en kunde bij één van de oudste financiële instellingen van Nederland die excelleert in gespecialiseerd vermogensbeheer en advies.

Uw vermogen in vertrouwde handen Persoonlijk en vertrouwd Vermogensbeheerder Oyens & Van Eeghen werd opgericht in 1797 en is sinds eind 2015 onderdeel van de Belgische DELEN Private Bank. Waar veel banken centraliseren en voornamelijk alleen nog maar digitaal communiceren met klanten, breidt Oyens & Van Eeghen juist zijn regionale dienstverlening uit. Onlangs werd in Valkenburg de Limburgse vestiging geopend. “Wij kiezen voor een persoonlijke en betrokken benadering die past bij het familiaire karakter van ons moederbedrijf”, vertelt Roger Moonen.

Onafhankelijk vertrouwenspersoon De senior relatiebeheerders ontvangen op hun kantoor ondernemende particulieren, DGA’s, vermogende families, stichtingen en verenigingen. “We luisteren graag naar uw persoonlijke wensen en doelstellingen, waarbij we kijken naar lange termijn scenario’s”, zegt Maurice Roijen. “De insteek is niet om

Benieuwd naar wat Oyens & Van Eeghen voor u kan betekenen? Wij nodigen u graag uit voor een persoonlijk gesprek. Roger Moonen T 06 – 38 09 44 41 E r.moonen@oyens.com Maurice Roijen T 06 – 212 172 19 E m.roijen@oyens.com Rogér Bollen T 06 – 386 849 95 E r.bollen@oyens.com www.oyens.com

V.l.n.r.: Rogér Bollen, Roger Moonen en Maurice Roijen

snel winst te maken, maar als onafhankelijk vertrouwenspersoon gaan we voor een gezonde groei en bescherming van uw vermogen”, verzekert Rogér Bollen. “Beleggen als een goede huisvader noemen wij dat”, vertellen de financieel experts in koor.

Alle kennis in huis Het beheer van vermogen gaat gepaard met uiteenlopende vraagstukken. De financieel experts bieden dankzij hun brede kennis en ervaring altijd een oplossing en rendement voor ieder vermogen. Daarbij wordt indien nodig samengewerkt met andere professionals, zoals bijvoorbeeld juristen, accountants en notarissen. “U kunt vertrouwen op een volledige dienstverlening, waarbij discretie, snelheid, bereikbaarheid en kwaliteit gegarandeerd zijn”, zo besluit Bollen.


18 KI J K o p Va l k e n b u r g

Een grote collectie beha’s van gerenommeerde merken in de maten A tot en met I.

KIJK op Ondernemer

Kim Jeurissen van Lingerie Ragazza Acht jaar geleden kreeg Kim Jeurissen de kans om Ragazza in de Passage over te nemen. Hiermee ging een droom in vervulling: een eigen lingeriezaak. Inmiddels heeft Kim een vaste klantenkring opgebouwd van binnen en ver buiten Valkenburg, want zelfs toeristen komen jaarlijks naar Ragazza terug.

Dichtbij de mensen “Mijn service, die écht heel ver gaat, en een goed advies onderscheidt mij van andere lingeriezaken. Ik verkoop liever niets, dan iets wat niet goed past. En dat waarderen klanten.“ Kims grote drijfveer is bezig zijn met mensen en als lingeriespecialiste staat ze letterlijk vaak dichtbij vrouwen. “Dat levert soms hele persoonlijke verhalen op en dat maakt

mijn werk zo bijzonder. Ik ben een echt mensen-mens en op zoek naar de persoon achter de klant”. Kim vindt het belangrijk dat de zaak de juiste sfeer ademt. “In je ondergoed staan vindt niemand fijn, maar met comfortabele paskamers, een kopje koffie en zachte verlichting probeer ik een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren.”


1/4 pagina advertentie Kasteelruïne

Daalhemerweg 27 6301 BJ Valkenburg a/d Geul +31 (0)43 820 00 40

www.kasteelruinevalkenburg.nl info@kasteelruinevalkenburg.nl

van trends en ontwikkelingen. “Collecties wisselen eigenlijk voortdurend. Maandelijks komen nieuwe items binnen.” Naast lingerie, vind je bij Ragazza ook badmode, nacht- en beenmode en corrigerend ondergoed van Spanx. Op drukke dagen heeft Kim ondersteuning van haar moeder Marion en van Helga, ook een ervaren lingerieverkoopster. “Maar verder doe ik alles zelf: van inkopen tot etaleren en de hele administratie”.

Hanky Panky topjes en broekjes in frisse kleuren zijn de trend van deze zomer.

Zelfvertrouwen De ene vrouw is de andere niet en dat geldt ook voor beha’s. Zoveel vrouwen, zoveel borsten. “Je zelfverzekerd voelen begint bij mooi en goed passend ondergoed. Het doet iets met je figuur en dat geeft zelfvertrouwen. Het is echt een cadeautje aan jezelf.” Naarmate je ouder wordt, verandert je lichaam

en daarmee ook je eisen ten aanzien van lingerie. “We hebben een ruime keus voor vrouwen van gevorderde leeftijd.”

Kant en kleur De collecties stelt Kim samen op basis van ervaring en gevoel en ze bezoekt regelmatig beurzen om op de hoogte te blijven

Het badpak is terug van weggeweest.


20 KI J K o p Va l k e n b u r g

Met veel smaak, aandacht en oog voor detail hebben Annelies en Johan de woning ingericht.

Binnenkijken bij u? Heeft u ook een niet-alledaags interieur of een woning met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via claudia@kijkopvalkenburg.nl. Stuur ons een beknopte beschrijving met twee à drie foto’s waarom uw woning volgende keer in Kijk op Valkenburg zou moeten staan.


KIJK op Val ken burg 21

Binnenkijken bij...

De Lochterhof in Vilt In de rubriek 'Binnen kijken bij…' bezoeken we bijzondere huizen en hun bewoners in Valkenburg. Voor deze eerste uitgave gingen we naar de Geulgracht in Vilt.

voegd: Reckitt blauw. Oudere mensen herinneren zich dit vast nog van de witte was,” legt Johan uit. “Door de weersinvloeden is de kalk verdwenen, maar het pigment gebleven. Vandaar de blauwe kleur.” Johan en Annelies kochten het boerenpand Beneden in het karakteristieke straatje, 24 jaar geleden van een weduwe, aanvannet voor de bocht en ietwat verscholen kelijk met het idee het zelf op te knappen. achter het groen, ligt de woning van Dat bleek als snel niet realistisch. Met hulp Johan en Annelies Penders: De Lochtervan een aannemer konden ze alsnog na zes hof. Uit alles blijkt dat we hier te maken maanden intrekken in het huis. Een huzarenhebben met een bijzondere woning en stukje, als je de foto’s bekijkt van de verboudat begint al bij de opvallende buitenwing. Met veel geduld en liefde heeft het gevel die een prachtige lavendelblauwe paar de woning gemaakt tot wat ze nu is. kleur heeft. “Het huis is opgebouwd uit De hoofdbouw dateert uit 1800 waar metmergel, maar vroeger bedekte men mertertijd, naar behoefte en beschikbaarheid gelsteen van minder goede kwaliteit met van middelen, aanpassingen en uitbreidinkalk. Om de kalk witter te doen lijken, gen aan zijn gedaan. De prachtige glazen werd hier blauw pigment aan toegeserre is niet origineel, maar door Johan en Annelies aangebouwd, precies op de plek van de varkensstal. In de Op de pek van de zonnige serre serre staan grote kasten stonden vroeger varkens. vol stapels serviesgoed en glaswerk. “Een liefhebberij van mij,” zegt Johan bijna verontschuldigend. Waar vroeger koeien stonden, is nu een prachtige multifunctionele ruimte gecreëerd waarin Johan workshops bloemschikken organiseert en die te huur is voor bijeenkomsten tot tien personen.

Veertien dagen lang hooiruimen was nodig om de bovenverdieping begaanbaar te maken.

De bijzondere inrichting komt van brocante markten en van vrienden en bekenden. Ook zijn veel spullen hergebruikt die in het huis waren achtergebleven. “Hergebruik past binnen onze filosofie om duurzaam te leven. Maar we combineren oude stukken ook graag met moderne meubels, want een beetje comfort is ook wel fijn!” In de gerenoveerde hooischuur naast de woning, beheren Johan en Annelies een Bed & Breakfast in dezelfde stijl als de woning. In de achterliggende weilanden grazen schapen, vind je hoogstambomen en is een kleine druivengaard aangelegd. Het huis doet zijn naar eer aan, want “Locht” betekent ‘buiten’. En het buitengevoel krijg je zéker bij De Lochterhof.


22 KI J K o p Va l k e n b u r g

Handgemaakt met gevoel Puur genieten van het buitenleven. Daar weten ze bij Roger Pinckers Tuin, Dier en Streek in Sibbe alles van. Roger Pinckers en collega Rick Ruijters kunnen dan ook beeldend vertellen over de nieuwste tuinmeubelen, de beste kwaliteit diervoeders, alle producten om de tuin in een goede conditie te houden én over de lekkerste streekproducten.

Het seizoen is begonnen om weer buiten te gaan leven. Trends laten zien dat we onze buitenruimte steeds meer zien als een volwaardige leefruimte, compleet met eethoek en een gezellige zitopstelling. Mooie meubels, die zelfs binnenshuis niet zouden misstaan. Het tuinmeubelmerk 4SO staat voor zichtbare kwaliteit. Of het nu om trendy vlechtwerk van touw gaat, om het mooie teakhout dat gebruikt wordt, of om het gepoedercoate aluminium; 'het beste voor buiten' staat bij dit assortiment centraal. Rick Ruijters legt uit: ‘Alle meubels worden met de hand gemaakt in Indonesië, waar het nog echt om traditioneel vakmanschap gaat. De vormen van b.v. eettafels variëren van lange rechthoeken, waar zes stoelen royaal de ruimte krijgen, tot een meer speelse

ovale of ronde vorm. Ook een triangelvorm behoort tot de mogelijkheden. Om comfortabel te kunnen zitten, zijn de stoelen van zachte materialen gemaakt. Verder is ook nog een tafelblad van keramiek het vermelden waard. Een praktisch materiaal dat echt alles kan hebben en eenvoudig is schoon te maken. De loungehoeken kunnen gekozen worden in een Sunbrella-stof. Deze zogenaamde allweather-kussens kunnen gewoon buiten blijven liggen, zijn ontzettend sterk en dus praktisch in het gebruik. Nóg praktischer is het beeldscherm waar de winkel over beschikt. Hierdoor kan de klant, samen met de verkoper, de ideale set samenstellen door, op de plattegrond en zelfs in een 3D-impressie, het idee te visualiseren.


KIJK op Val ken burg 23

Het beste uit de streek Naast al deze mooie tuinmeubelen kan men bij Roger Pinckers ook terecht voor een breed assortiment streekproducten. Van stroop, jam of sap, tot bier of een lekker likeurtje. ‘Daarnaast krijgen wij al vanaf half april elke dag verse asperges binnen’, vertelt Roger. ‘Het witte goud, rechtstreeks van de zandgronden rondom Kessel. En natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor alles voor je huisdieren, paarden, schapen of kippen. Voor groot en klein vee staan de producten van Havens, Hypoform, Cavalor en Marstall klaar. Ook voor tuinonderhoud en een mooi planten-aanbod, kun je bij ons terecht voor een eerlijk advies. En heb je iets voor de post? Wij zijn een post servicepunt. Gemakkelijk bereikbaar en gratis parkeren. Maar het allerbelangrijkste; wij nemen de tijd en hebben echt aandacht voor je. Wat je vraag ook is.’

Roger Pinckers | Tuin Dier Streek Dorpstraat 73, Sibbe – Valkenburg T 043 – 601 55 95 www.rogerpinckers.nl


24 KI J K o p Va l k e n b u r g

Valkenburg heeft een wereldprimeur: Taverne ‘t Koetshoes is uitgeroepen tot het eerste officiële Troepwandelcafé ter wereld. Het idee ontstond september vorig jaar, toen Os Gezelschap – een club van Valkenburgse ondernemers – bewapend met knijpers en vuilniszakken zwerfafval verzamelde en na afloop genoot van een gezellige avond in ‘t Koetshoes.

Gemeente in de kijker

Troepwandelen De initiatiefnemers zijn Remy Meijers (wethouder Milieu en Afval bij Gemeente Valkenburg aan de Geul), Raymond Crutzen (eigenaar Taverne ’t Koetshoes) en Remy Bordewin (ondernemer). Het initiatief wordt gesteund vanuit de gemeente die de knijpers ter beschikking stelt en de kosten van website en pr voor haar rekening neemt.

zakken en desgewenst een wandelroute. Bij terugkomst lever je de zakken met afval weer in en staat als beloning een gratis drankje voor je klaar.” Dit maakt Troepwandelen is een leuke bezigheid voor teambuilding en gezelschappen, maar ook voor kinderfeestjes door het te combineren met een bezoek aan de naastgelegen speeltuin.

Remy Meijers: “De laatste twintig jaar is de hoeveelheid afval enorm toegenomen en dat is vooral te wijten aan de stijging van het gebruik van plastic. Dat heeft ook economische consequenties. Toeristen blijven weg als de omgeving vervuild is. En dat kost weer inkomsten en banen.”

Gemeente Valkenburg is Focusgemeente in kader van Nederland Schoon en stelt extra budget beschikbaar om zwerfafval tegen te gaan. Daarnaast is ze lid van de statiegeldalliantie die zich hard maakt om statiegeld te heffen op kleine flesjes en blikjes, zoals dat in Duitsland al gebruikelijk is. Ook zijn er speciale programma’s ontwikkeld voor scholen om kinderen bewust te maken. Remy Meijers: Een schone omgeving is in ieders belang, voor mens en dier. Pak dus die knijpers en ga aan de slag!”

De toename van zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Met Troepwandelen hopen de initiatiefnemers betrokken inwoners te motiveren om zelf aan de slag te gaan. Meedoen is simpel. Raymond: “Bij ’t Koetshoes ontvang je knijpers,

Meer weten? Kijk op www.troepwandelcafe.nl.


Persoonlijk reisadvies van Kirsten voor een onvergetelijke vakantie Een vakantie moet een herinnering voor het leven zijn. Dan is het fijn als een onafhankelijk reisadviseur naar uw wensen luistert en samen met u een droomvakantie samenstelt. Kirsten Huntjens van The Travel Club uit Valkenburg heeft zo al heel wat mensen gelukkig gemaakt. “Met mijn passie voor reizen help ik iedereen graag aan een onvergetelijke tijd.” De reislustige Valkenburgse is al sinds 1997 werkzaam in de reisbranche en heeft heel wat van de aardbol gezien. “Ik voel me thuis over de hele wereld”, zo vertelt ze enthousiast. Al haar ervaring en kennis deelt ze graag met anderen. “Ik kom op afspraak bij de mensen thuis of op het werk. Ook in het weekend of de avonduren als dat gewenst is.”

Onafhankelijk en objectief Wie denkt dat boeken bij Kirsten duurder is dan bij een reisbureau of via internet, heeft het mis. “Deze service kost u niets

meer. Sterker nog, een reis valt vaak goedkoper uit omdat The Travel Club onafhankelijk en objectief is."

Aan alles gedacht

tijd bereikbaar om meteen actie te ondernemen”, verzekert Kirsten, die vanuit The Travel Club is aangesloten bij ANVR en SGR. “Mag ik ook uw reisbureau zijn? Uw vakantie is mijn passie.”

Kirsten regelt alle soorten reizen, van citytrip tot safari en van gezinsvakantie op de camping tot een cruise. Daarbij zoekt ze bij vliegvakanties uiteraard naar vertrekmogelijkheden vanuit de regio (o.a. Maastricht, Eindhoven, Düsseldorf, Keulen). “Ik zorg ervoor dat aan alles wordt gedacht. Mocht er onverhoopt iets onverwachts op reis gebeuren, dan ben ik al-

Kirsten Huntjens-Drissen | Persoonlijk reisadviseur Oud Valkenburg 12B, Schin op Geul T 06 – 406 461 83 kirsten.huntjens@thetravelclub.nl www.thetravelclub.nl/kirstenhuntjens

Feiten & cijfers over zwerfafval + Dagelijks sterven vier koeien als gevolg van weggegooide blikjes. + De giftige stoffen in sigarettenpeuken blijven tot twaalf jaar actief. + Blikjes vergaan pas na 50 jaar. + Plastic breekt zelfs helemaal niet af, het verkleint alleen maar.


26 KI J K o p Va l k e n b u r g

Kijken in de kleedkamer bij: VV Walram

Voorlopig spreekt Ben de mannen van VV Walram toe, op jacht naar overwinningen. Benieuwd naar de vereniging? Alle informatie over de voetbalclub is te vinden op www.vvwalram.nl.

De kleedkamer: een plek waar vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen. Waar tranen vloeien, en soms ook bier. Aan Ben Habets, oud-profspeler en huidig hoofdcoach van VV Walram, de eer om deze nieuwe rubriek af te trappen. “Het is een ruimte waar ik me nog steeds thuis voel. Je weet dat er iets staat te gebeuren en hoort de tegenstander. Die spanning is heerlijk”, opent de Maastrichtenaar het gesprek.

Als oud-speler (o.a. Vinkenslag, Tongeren, Heer) en ervaren trainer heb je veel gezien in kleedkamers. Welk ritueel of bijgeloof is jou bijgebleven? “Ik had vroeger altijd mijn vaste plekje. Dat zie ik nu ook bij een aantal jongens van Walram. Iedereen laat ik vrij in zijn eigen voorbereiding.’

Toch zijn er ook regels neem ik aan, de zogenaamde kleedkamerdiscipline. Hoe zit het daarmee? “Mobieltjes moeten vlak voor de wedstrijd en in de rust uitstaan. Gaat er toch een telefoon af, dan staat daar een boete op. Sommige

jongens testen dat uit en bellen elkaar stiekem. Dat hoort erbij, maar vlak voor een wedstrijd moeten we ons kunnen focussen. Er wordt vlak voordat we het veld opgaan, harde muziek gedraaid. Niet mijn favoriete nummers”, zegt hij grappend. “Maar het geeft de jongens een kick en dat is prima.”

De wedstrijd begint vaak al in de kleedkamer. Heb jij dat ook meegemaakt? “Bij de profs probeerden tegenstanders met stoere praat mij te intimideren. Dat liet ik langs mij afglijden. Als trainer ben ik bij de amateurs in de zomer wel eens bij een uitduel een kleedkamer binnengestapt waar

de verwarming vol aanstond en we deze ook niet dicht konden draaien. Vervelend, maar niet meer dan dat. Het werkt eigenlijk alleen maar motiverend bij mij.”

In welke kleedkamer zou je nog eens willen binnenkijken? “Ik heb als trainer bewondering voor Pep Guardiola van Manchester City. Wat zegt die man tegen zijn sterren of wordt er misschien helemaal niks gezegd? Daar ben ik nieuwsgierig naar. Daarnaast zou ik ook willen weten hoe Ajax-coach Erik ten Hag zijn spelers motiveert.”


KIJK op Val ken burg 27

Zo’n vier jaar geleden stapte Daan Limpens van Bonne Aparte over op Wi-Fi van Internet Hotspot. Inmiddels verzorgt en beheert Internet Hotspot zijn volledige bedrijfsnetwerk en kan Daan er terecht voor al zijn ICT vraagstukken.

Gebruik jij je Wi-Fi al als marketingtool? Daan was niet tevreden over zijn vorige providers. “We hadden om de haverklap storingen waardoor niet alleen de pin- of telefoon niet goed werkte, maar ook de gasten klaagden.“ Hij vroeg offertes op bij verschillende bedrijven die met allerlei grootschalige en dure oplossingen kwamen. “Toen kwam ik in contact met Mitchell Ariaans van Internet Hotspot. Mitchell kwam met een eenvoudige en betaalbare oplossing die duizenden euro’s scheelde. Sindsdien werkt alles stabiel en heb ik er geen omkijken meer naar.” Mitchell vult aan: “Ondernemers willen bezig zijn met hun zaak en niet nerveus afwachten of hun pinsysteem wel werkt bij het afrekenen. Eventuele storingen aan het systeem worden automatisch bij ons geregistreerd en vaak zijn ze al opgelost voordat de ondernemer het gemerkt heeft.”

Bonne Aparte is al jarenlang een 'hotspot' in Valkenburg omdat de zaak zich steeds weer weet te vernieuwen. Het heeft de gezelligheid van een 'bruin café', maar in een hip en eigentijds jasje. Jong en oud voelt zich hier thuis. Bij Bonne Aparte kun je genieten van lunch, diner of een lekker biertje. Op vrijdagen zaterdagavond gaan stoelen en tafels aan de kant en zorgt de deejay voor een spetterend feest. www.bonneaparte.nl

Daan: ”De medewerkers van Mitchell denken mee, komen met simpele oplossingen en zijn betrouwbaar. Nog nooit ben ik verrast door facturen die plotseling hoger zijn dan de prijsopgave.” De oplossing van Internet Hotspot gaat verder dan alleen een stabiele Wi-Fi verbinding. Bij het inloggen op het netwerk laten gasten kleine stukjes informatie achter, bijvoorbeeld hun woonplaats of geboortedatum. “Dat is voor mij heel waardevol,” zegt Daan. “Ik heb inzicht in mijn gasten: waar komen ze vandaan? Komen ze vaker terug? Hoe vaak en op welke dagen? Hier stem ik mijn marketing- en advertentieactiviteiten op af.” De informatie ontvangt Daan maandelijks automatisch in een overzicht per e-mail, inclusief de reviews die gasten via het netwerk achterlaten.

Sinds kort werkt Mitchell nauw samen met leveranciers van kassasystemen omdat de handhelds in sterke mate afhankelijk zijn van stabiel internet. “Zo kunnen alle partijen focussen op hun primaire taak: de ondernemer op gastvrijheid, de kassaleverancier op het afrekensysteem en wij op de internetomgeving.”

Internet Hotspot Spekhouwerstraat 2, Voerendaal T 085 – 003 10 55 www.internet-hotspot.eu


28 KI J K o p Va l k e n b u r g

Black Label Hotel Valkenburg Leeuwhof 10, Valkenburg T 043-311 69 34 www.blacklabelhotels.nl

Culinair genieten in stoer & gloednieuw Black Label Hotel Valkenburg

Geliefde pleisterplaats

Stoer, sexy en een beetje mysterieus. Dat is het Black Label Hotel Valkenburg in een notendop. Het hagelnieuwe hotel met bar, terras en restaurant op het voormalige Leeuwterrein is een ideale plek om even te ontspannen. Geestelijk vader Martin Hendricks vindt het eindresultaat van zijn eerste Black Label Hotel nog mooier dan hij vooraf had durven dromen. “We willen anders zijn en geen grijze muis. Wij zijn wat ruiger en bieden iedereen een unieke ambiance om even te borrelen, lunchen, dineren of overnachten.” Dat het hotel geen doorsnee plek is, blijkt al snel. Industriële elementen gaan hier hand in hand met modern design. “Alles is gericht op comfort, kwaliteit en dat allemaal voor een eerlijke prijs”, vertelt de trotse ondernemer.

Nieuwsgierig geworden? Op vertoon van deze KIJK ontvangt u bij een diner gratis één streekaperitief per persoon.

Ruim terras met vijver Overal worden bezoekers verrast, binnen en buiten. “Op ons ruime terras kun je lekker tussen het groen genieten van een uitgebreide kaart met verschillende streekgerechten. Ook hebben we een uitgebreide tapkraan met speciaalbieren”, vertelt Martin al lopend door het buitengedeelte, waar bezoekers uitkijken op een grote vijver. De kaart verrast met smaakvolle lunch- en dinerkeuzes, geïnspireerd door Servais Tielman. Ook een aantal sportmaaltijden prijkt op het menu. Dat is niet verwonderlijk, aangezien het oude Leeuwterrein een hotspot is voor wielerrecreanten. “Met het Shimano Experience Center en Cycle Center als buren, zijn we hier het epicentrum van fietsplezier.”

Het Black Label Hotel is pas sinds april geopend, maar nu al een geliefde pleisterplaats voor velen. Op het terras nippen gezinnen, senioren, jongeren en wielrenners aan hun glas, een koppel checkt ondertussen in en in het restaurant treffen zakenlui elkaar. Martin geniet zichtbaar en groet al zijn gasten. “Heerlijk om te zien hoe iedereen zich thuis voelt bij Black Label.”


Dat verdient een bloemetje Stichting Hart voor Valkenburg Hart voor Valkenburg faciliteert een netwerk van vrijwilligers en AED’s (automatische externe defibrillators) om direct hulp te kunnen bieden bij een acute hartstilstand. De stichting werd vijf jaar geleden opgericht door Luc en Jeroen Eurlings en de inmiddels overleden Philippe Tummers. Hartveilig verzorgt o.a. de trainingen en het onderhoud van de AED’s. Martin Eurlings (coördinator Hart voor Valkenburg), Jock en Annemiek Hoofs (Hartveilig). Jock: “Ons streven is dat iedereen een cursus reanimeren heeft gevolgd. 80% van de hartstilstanden gebeurt namelijk thuis. En echt iedereen kan het leren. Mensen zijn bang om iets verkeerd te doen. Maar het meest verkeerd is niks doen en afwachten. Het apparaat vertelt je precies wat je moet doen.

Een AED is op dit moment de meest effectieve hulpverlening bij een hartstilstand. Deze vult het gat tussen de melding en de komst van de ambulance.” Annemiek: “Tijd is de cruciale factor om te overleven. Elke minuut dat eerder begonnen wordt met reanimeren stijgt de overlevingskans met 10%. De overlevingskans in ZuidLimburg ligt op 30 tot 40 procent tegen een landelijk gemiddelde van 23 procent. In de afgelopen vijf jaar hebben onze vrijwilligers inmiddels al op 60 meldingen gereageerd.” Martin: “Deze bloemen zijn voor al onze vrijwilligers. Zij zijn de warme motor van onze stichting. Inmiddels zijn het er al meer dan 350 in de gemeente Valkenburg en daarmee zitten we ver boven het landelijke gemiddelde en de norm. Alleen Houthem en Walem hebben onvoldoende dekking, dus ik zou speciaal deze kernen willen aanspreken: Meld je aan! Het is van levensbelang.”

Annemiek Hoofs zal de bloemen overdragen aan vrijwilliger Sven Frederiks, een van de boegbeelden van Hart voor Valkenburg. V.l.n.r.: Jock Hoofs, Annemiek Hoofs, Joris Ruland (Joy Flowers) en Martin Eurlings.

Kent u ook iemand die een bloemetje verdient voor zijn of haar bijzondere inzet of initiatieven? Mail naar: claudia@kijkopvalkenburg.nl

Bel voor meer informatie: Sevagram Klantenservice 0900 777 4 777

Nog enkele (groeps)woningen beschikbaar in het nieuwe PANHUYS te Hulsberg

Bekijk ook onze website: panhuysnieuwbouw.nlWIN EEN ZOMERPAS EN KIJK UIT OVER VALKENBURG KIJK op Valkenburg verloot onder lezers een beperkt aantal zomerpassen (t.w.v. € 139). Met deze pas kun je een zomerlang (90 dagen) genieten van ontspanning op een van de mooiste plekken van het land. Stuur een mail naar info@kijkopvalkenburg.nl en laat weten waarom jij deze zomerpas verdient. Winnaars ontvangen persoonlijk bericht.

Slapen in een piramide met uitzicht over de Limburgse heuvels

Thermae 2000 vernieuwt Hotel Onlangs sliepen de eerste gasten in het topje van de piramide bovenop de Valkenburgse Cauberg. Extra speciaal, want de piramides hebben door hun specifieke ligging een hoge energetische waarde. Dit is naast het eigen heilzame bronwater en de unieke ligging op de top van de Cauberg, één van de bijzondere kenmerken van het precies 30 jaar geleden gebouwde Thermae 2000. Het wellnessresort is al vanaf 2017 bezig met de uitvoering van een vernieuwingsplan van in totaal 18 miljoen euro en in 2019 is het de beurt aan het hotel.

Thermae vernieuwt hotel met partner Auping Het vernieuwingsplan is gestart met nieuwe kleedruimtes, stoombaden en sauna’s. Medio vorig jaar werd de volledig vernieuwde Skincare vleugel opgeleverd. Ook de horeca-outlets hebben een pimp gekregen. Dit jaar is het de beurt aan de vernieuwing van het hotel, te

Thermae 2000 Cauberg 25-27, Valkenburg T 043 – 609 20 00 www.thermae.nl

starten met 2 Jacuzzisuites in de top van de piramide. Daarna volgen de 60 kamers, allen gesitueerd in de Cauberg voor een vernieuwde look. Bastiaan Klomp, kersverse directeur van het saunacomplex, is trots. “De suites zijn helemaal passend in de wellnessbeleving, met eigen infrarooddouche en jacuzzi. Het allermooiste van deze suites is natuurlijk het uitzicht, dat is echt adembenemend. We hebben gekozen voor Auping bedden. Goed slapen is tegenwoordig waardevoller dan ooit. We wilden dan ook een partner die hierin topkwaliteit kan leveren, dan zijn Auping bedden een logische keuze. Eind 2019 moeten alle 60 kamers vernieuwd zijn. En in 2020 komen er nog 40 kamers bij.”

Panoramagebouw met maximale wellnesservaring Het hotel vernieuwen is niet het enige wat op de planning staat voor 2019, ook wordt er momenteel hard gebouwd aan een panoramagebouw, waarvan de verwachte opening dit najaar is. Hierin komt een panoramasauna, waar opgietingen tot wel 100 personen kunnen worden gegeven, rustruimten en een zonneterras. Daarnaast worden er twee whirlpools toegevoegd aan het saunagebied. Gasten willen even lekker kunnen uitrusten of slapen tijdens hun verblijf. Het gebouw wordt geplaatst op het gedeelte van de ligweide met een wijdste uitzicht over het Limburgse Heuvelland.


32 KI J K o p Va l k e n b u r g

Wat is er mooier dan een professioneel autobedrijf bij u om de hoek die ook uw auto kan keuren,

Autobedrijf voor alle merken is dichterbij dan u denkt

onderhouden en repareren?

Bosch Car Service Valkenburg/Liberty Cars, gevestigd op het bedrijventerrein De Valkenberg 3a in Valkenburg, is zo’n autobedrijf dat door bijna 30 jaar ervaring ook uw auto geheel kan onderhouden.

Onderhoud en reparatie

Bosch Car Service Valkenburg/Liberty Cars De Valkenberg 3A, Valkenburg T 043 – 601 73 90 www.libertycars.nl

De gepassioneerde eigenaar Dave Agüeria vertelt vol trots over zijn bedrijf. “We zijn 10 jaar geleden verhuisd van Schimmert naar Valkenburg. In Schimmert hebben we ons voor 90% bezig gehouden met onze specialisatie in Amerikaanse auto’s. Eenmaal in Valkenburg gevestigd, kreeg ik steeds vaker de vraag of we ook andere merken wilden en konden onderhouden en repareren. Daar heb ik natuurlijk meteen op ingespeeld. Wij werken alleen met eerste monteurs die veel ervaring hebben en ieder merk kunnen repareren en onderhouden. Door te investeren in de juiste diagnoseapparatuur kunnen we alle merken uitlezen.” Aan de gezellige bar kan ondertussen worden gewacht. Duurt de reparatie iets langer, dan is het mogelijk om u thuis te laten brengen of gebruik te maken van een vervangende auto of fiets. U blijft dus altijd mobiel.

Totaalpakket Bosh Car Service Valkenburg biedt een totaalpakket van kleine en grote onderhoudsbeurten, alle soorten reparaties, storingsdiagnose, aircoservice, banden en niet te vergeten; APK-keuringen benzine-motoren (€39,- inclusief afmeldingskosten) en APK-keuringen dieselmotoren (€49,- inclusief roetmeting en afmeldkosten).

Transparant De hypermoderne garage communiceert altijd transparant over de te verwachten kosten. “Voordat een reparatie wordt uitgevoerd, vragen we eerst toestemming en geven vooraf een kostenplaatje af. Zo houdt de klant de vinger aan de pols.”

Breed aanbod occasions Liberty Cars is daarnaast het enige autobedrijf in Valkenburg met een showroom en ruime voorraad streng geselecteerde occasions van ALLE MERKEN en bouwjaren. Staat uw droomauto er niet bij? Geef uw wensen door en Dave en zijn team gaan op zoek naar het juiste voertuig voor een eerlijke prijs. Dat scheelt u tijd en u koopt voor een redelijke prijs, vertrouwd en met garantie.

9,2

Recensies Wilt u weten hoe klanten over Bosch Car Service Valkenburg/ Liberty Cars denken? Recensies zijn te vinden op klantenvertellen.nl


Tien vragen aan 1 2

3 4 5

Als je een week op een onbewoond eiland zou doorbrengen, wat zou je dan meenemen? Aangezien de vraag niet is "wie" maar "wat": Lucifers, een kilo uien en een kilo rijst, een pannetje, een stuk zeil, mijn Kobo e-reader en een gitaar. Daar hou ik het wel een paar weken mee uit.

Huisarts Gaspard Knops 6

Waarvan droomde je toen je kind was? Van dingen maken die stuk waren. Om te onderzoeken hoe zaken dan wel in elkaar zaten heb ik heel wat apparaten uit elkaar geschroefd. Met die apparaten liep het vaak slecht af: zo leerde ik al vroeg dat horloges wel uit elkaar, maar niet in elkaar te schroeven waren. Met een spiksplinternieuwe Grundig radio van mijn vader is het ook nooit meer goed gekomen, en tijdens mijn studententijd, wonend in het oude Dominicanenklooster in Rijckholt, heeft jaren het steeds verder gesloopte karkas van een Citroën GS op het erf gestaan. Al telt daar als verzachtende omstandigheid dat deze diende als onderdelendonor voor een aantal andere Citroëns.

Als je kon tijdreizen, in welke tijd zou je dan eens een kijkje willen nemen? In de toekomst: hoe ziet de wereld er uit over 10, 100 en over 1000 jaar?

7 8

Wat is je grootste miskoop ooit? Zonder twijfel mijn ligfiets, volstrekt ongeschikt voor de Limburgse heuvels. En verder de meeste apparaten, ze veranderen al snel na aankoop van must-haves in sta-enlig-in-de-wegs...

9

Haute cuisine of frietje mét? Frietje mét! Alléén met echte mayonaise. Fritessaus is een van ergste uitvindingen van de 20ste eeuw. Maar een frietje zuurvlees is en blijft het grootste genoegen, het verveelt nooit. Heb het ooit als 12-jarige besteld in een friture (al heette het daar dan ongetwijfeld cafétaria of patatkraam) in Alkmaar. Zie nog de gezichten van de andere klanten en de man bij de fritesketel voor me: “Huh? Zuurvlees? Met ons vlees is niks mis jochie!”

10

Waar ben je het meest trots op? Op mijn vrouw en drie dochters: Aline is, na een lange carrière als praktiserend arts bezig met haar derde boek over slapen, Isabelle is bezig haar masterstudie ‘Management of Learning’ af te ronden in Maastricht, Anna studeert criminologie in Rotterdam en Maria zit nog tot begin juni in Bozeman, Montana, USA waar ze op haar 15e bijna een jaar geleden naar vertrok. Ze proberen allen hun dromen waar te maken. Ook ben ik er trots op dat we als zorgaanbieders er na lange voorbereidingen in zijn geslaagd om de gezondheidszorg voor Valkenburg en omgeving vanuit de kerk aan het Walramplein te kunnen gaan bieden.

Met wie zou je voor één dag willen ruilen? Met niemand, want ik weet dat het gras overal even groen is. Allez dan, kunnen rijden als Max Verstappen zou ik wel eens willen ervaren.

Als je geen huisarts was geweest, wat zou je dan zijn gaan doen? Had ik geen geneeskunde gestudeerd dan was het elektrotechniek of farmacologie geworden.

Wat staat er op nummer één van je bucket-list? Heb net een reis van 3 maanden achter de rug, wel alles afgestreept inmiddels, inclusief een tandemparachutesprong van 5.5 km hoogte. Die was heel nuttig want heeft me meteen genezen van alle eventueel nog openstaande bucketlistwensen.

Van welke muziek krijg jij geen genoeg? Ik luister alleen met aandacht naar muziek als ik een stuk instudeer. Maar kan erg genieten van bands als Pink Floyd, Wishbone Ash, the B52’s, Talking Heads, dus erg veel jaren 70 en 80 muziek.KIJK op Val ken burg 35

Dé ICT-afdeling voor het MKB Als ondernemer wilt u vertrouwen op een vlotte ICT-omgeving en weten wat dit u kost. Xillion is dan de juiste partner. Het bedrijf uit Geleen levert hoogwaardige ICT-oplossingen voor het MKB. “Wij verdiepen ons graag in de uitdagingen van ondernemers om zo optimale ondersteuning te bieden op het vlak van ICT en een meerwaarde te zijn voor het bedrijf”, vertelt mede-directeur Jean Huveneers.

de loep te nemen. “Wij combineren een basis van bouwblokken voor het beheer van lokale werkplekken, netwerkapparatuur en servers met slimme Clouddiensten voor ICT-oplossingen op maat”, verzekert Jean.

Samen met Roel Claessen vormt hij de directie van het bedrijf, waar eerlijkheid, betrokkenheid en servicegerichtheid voorop staan. Veel verschillende ondernemers worden door het team van Xillion volledig ontzorgd op het gebied van ICT.

Efficiency, tijdwinst & voorspelbare kosten

Alle ICT-specialismen onder één dak

Maximale ondersteuning

Vaak ontbreekt het bij bedrijven aan kennis of personeel om de ICT in goede banen te leiden. Xillion beheerst alle facetten van het ICT-vak en is daarom de ideale partij om uw ICT-omgeving onder

Dat levert vele voordelen op. “Efficiency, tijdswinst en voorspelbare kosten. Zo weet de ondernemer precies waar hij of zij aan toe is en kan er volledig worden gefocust op de core-business van het bedrijf.”

De specialisten van Xillion denken graag mee met de klant. “Ondernemers zijn succesvol door op een eigen, unieke manier te werken”, weet Jean. “Daarom verdiepen we ons graag in de werkwijze van een bedrijf om ze maximaal te ondersteunen met passende ICT-oplossingen.”

Vrijblijvend adviesgesprek Door de verscheidenheid aan diensten – die deels zijn opgezet met toonaangevende partners – kan Xillion aan vrijwel alle ICT-behoeftes invulling geven. Wilt u efficiënter werken? Of bent u benieuwd of uw ICT-strategie toekomstproof is? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Xillion ICT Solutions Mauritslaan 77A, Geleen T 043 – 365 92 44 www.xillion.nl


36 KI J K o p Va l k e n b u r g

Alle dagen van het jaar dag en nacht sporten met de modernste toestellen Anytime Fitness Valkenburg Sporten wanneer jij dat wilt op één van de mooiste plekken in Valkenburg? Dat kan sinds dit voorjaar bij de nieuwe vestiging van Anytime Fitness op het Par’Course-terrein (voormalig Leeuwterrein). “Hier kan iedereen in een schone en veilige setting aan de slag met de beste fitnessapparatuur”, vertelt André van Sprakelaar. Hij runt samen met zijn vrouw Esther Willems de fitnessclub. Het ondernemersechtpaar groet alle sportieve gasten die het moderne pand betreden. Dat blijkt een gemêleerd gezelschap. Jongeren, senioren en wat meer gevorderde sporters zweten gezamenlijk in het ruime en propere gebouw, waar een brede keuze is in cardio- en krachtapparatuur. “We zijn voor iedereen toegankelijk. Getraind, ongetraind, dat maakt niet uit. Tijdens een intakegesprek bespreken we alle wensen en meten we het lichaam. Zo geven we elke man of vrouw een passend sportadvies”, verzekert André.

Passie voor sport en ondernemen Voor het stel komt een droom uit. “Ik vind het geweldig om mensen te helpen om hun persoonlijke doelstellingen te halen. Dat geeft ongelooflijk veel voldoening”, vertelt Esther vol enthousiasme. Haar man knikt instemmend. “Mijn passies voor sport en ondernemerschap komen hier samen”, glundert André, die ook nog actief is als projectontwikkelaar. Esther volgde de opleiding aan de Hoge Hotelschool en heeft uitgebreide sales- en marketingervaring.

24/7 sporten De veelzijdige achtergrond van dit sportieve echtpaar is een ideale mix voor de nieuwe zaak. André: “In Anytime Fitness vonden we een franchisepartner die staat voor kwaliteit en de betere apparaten en toestellen. Ook het feit dat je 24 uur per dag, 7 dagen in de week onbeperkt terecht kunt is natuurlijk ideaal. Veel mensen werken in dienstroosters, hebben een eigen bedrijf of drukke studie. Juist voor hen is het zo fijn dat onze sportschool


KIJK op Val ken burg 37

altijd open is.” Op de website is te zien wanneer er personeel aanwezig is. “Er is altijd ruimte voor persoonlijke coaching of hulp. Op momenten dat er geen instructeurs aanwezig zijn, is er natuurlijk cameratoezicht en zijn alle faciliteiten voorhanden. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan is er altijd een noodknop in de buurt.”

Wereldwijd toegang Alle leden van Anytime Fitness krijgen een uniforme toegangssleutel, waarmee je toegang hebt tot duizenden vestigingen wereldwijd. “Als je bijvoorbeeld in Barcelona op vakantie bent, kun je met je toegangssleutel bij Anytime lekker blijven sporten”, vertelt André. Wie vanuit Valkenburg de Mont Ventoux wil beklimmen of zin heeft in een wandeling in Oostenrijk, kan op de cardio-toestellen kiezen uit allerlei virtuele fiets- en wandelroutes die prachtig worden nagebootst. “Of tijdens het hardlopen lekker inloggen op Netflix en je favoriete serie kijken. Het kan allemaal”, zo laat André zien. Vanuit de fitnesszaak is er fraai uitzicht over het ondernemende Par’Course terrein. De vele lichtinval, ruime opzet en eigentijdse uitstraling van de zaak creëren een motiverende omgeving. Ook is er in het pand een locatie van Curfs Fysio & Sport gevestigd.

Groepslessen Even verderop in het gebouw is ruimte voor groepslessen. “Onze instructeurs geven regelmatig live-lessen, maar het is ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan”, wijst Esther naar een touchscreen. “Hier kun je een programma kiezen dat bij je past. Dat gaat heel eenvoudig en alle benodigde spullen liggen bij de hand.” Op een groot scherm verschijnt vervolgens de instructrice die je op aanstekelijke wijze door de les loodst. Ook zijn er hoogwaardige spinningfietsen waar je individueel of in groepsverband aan een topconditie kunt werken.

Privé omkleedruimtes en douches

Anytime Fitness Leeuwhof 4A, Valkenburg T 043 – 20 300 55 www.anytimefitness.nl

Niets is lekkerder om al het zweet na een sportsessie af te spoelen in de douche. “Dat kan in privé douches zodat u zich op uw gemak en in alle rust kunt omkleden en opfrissen”, zegt Esther. Aan werkelijk alles is hier gedacht. Nieuwsgierig geworden of kun je niet wachten om te beginnen? Maak een afspraak voor een intakegesprek of vraag een proefpas aan.


38 KI J K o p Va l k e n b u r g

Yenthe Kunz (5) heeft een mooie grote boog op haar fiets. Ivan Tang als kleurrijke nar.

Zangjuf Joëlle Savelkoul begeleidt een van haar leerlingen op gitaar.

Een echte Koningsdag-traditie: mooi versierde fietsen.

Koningsd India Taci en Dominique Falk maken en verkopen slijm om mee te spelen of te ontstressen.

Opperste concentratie bij het ‘nagele’.


KIJK op Val ken burg 39

De traditionele mei-den op weg naar haar tijdelijke standplaats.

2019 Het oudhollandse blikgooien valt in de smaak bij Thomas Lebouille (4).

dag

Deze jonge zangeres weet al hoe ze moet ‘shinen’ op het podium.

Sem Dreessen (7) temt de stier als een echte rodeorijder.

Het mei-paar Mery Stheins en Georgy Horbach.

Jong geleerd is oud gedaan: de Jeugjonkheid boete de paort. De organisatoren van Stichting Kinder Activiteiten Valkenburg die de kinderen weer een mooie Koningsdag hebben bezorgd.


VD SANDEN INTERIEUR

Jan Deckerstraat 7, Valkenburg 043-6012870, www.vdsanden-interieur.nl like ons op Facebook vd sanden interieur

Gordijnen Inbetweens Vitrage Panelen Vouwgordijnen (Duo) Rolgordijnen Plisse’s & Duette’s Houten jaloezieën Alu jaloezieën Shutters Horren Lamellen Tapijt Laminaat Vinyl PVC stroken Rails & roedes Dock four Advies


KIJK op Val ken burg 41

MENUPAGINA Wij verwelkomen u graag in het vernieuwde restaurant van Holland Casino Valkenburg. Maak kennis met onze voortreffelijke gerechten en geniet van het fantastische uitzicht over Valkenburg en het Geuldal.

Heerlijk

dineren met uitzicht over het Geuldal Onze vriendelijke bediening en onze kundige koks, onder leiding van Chefkok Maurice Rutten, staan garant voor een culinaire avond! Elke maand stellen wij een overheerlijk menu voor u samen. Van 1 t/m 30 juni geniet u van een viergangen Kreeftenmenu voor slechts €39,95 p.p.! Een salade van suikersla met kreeft, avocado, limoen, gemarineerde groene asperges en Cantaloupe meloen ***** Cappuccino van kreeft met kabeljauw en een schuim van gerookte paprikapoeder ***** Hele baby kreeft uit de schaal, zacht gegaard in kruidenboter, romige risotto, sugar snaps en trostomaatjes met een coulis van tomaat ***** Carpaccio van in rum gemarineerde ananas met bavarois van kokos en Pina Colada sorbetijs Voor een diner in ons restaurant is reserveren gewenst, via telefoonnumer 043 – 60 99 600. Bij deze reservering krijgt u gratis toegang tot het casino.

Holland Casino Valkenburg T 043 – 609 9600 hollandcasino.nl/valkenburg

Hele babykreeft uit de schaal met romige risotto, sugar snaps en een coulis van tomaat (recept voor 4 personen)

Ingrediënten + + + + +

4 x 400 gr 12 roosjes 125 gram 2 teentjes 2 stuks

Kreeften Bimi Risotto Knoflook Sjalotten

+ + + + +

2 3 1 4 3

takjes dl dl trosjes dl

Tijm Groentebouillon Room (licht geslagen) Trostomaatjes Tomatencoulis

Bereidingswijze Kook de kreeft 4 minuten en laat deze afkoelen. Maak de kreeft vervolgens helemaal schoon (schaal kunt u bewaren voor het bereiden van kreeftensoep of saus). Blancheer de sugar snaps en bimi en koel deze terug op ijswater. Fruit de risotto licht in olijfolie samen met de sjalotten en knoflook. Voeg vervolgens de groentebouillon toe. Zorg ervoor dat de risotto beetgaar is. Plaats de trostomaatjes met olijfolie, tijm en knoflook 8 minuten in een voorverwarmde over op 150 graden. Verwarm de kreeft zachtjes in kruidenboter. Breng de suger snaps en bimi op smaak met roomboter peper en zout. Maak de risotto mooi smeuïg met roomboter en geslagen room en breng als laatste de tomatencoulis op smaak met peper en zout. Dresseer de smeuïge risotto midden op het bord. Leg de bimi en snuger snaps speels over de risotto heen verdeel de kreeft over het bord. Plaats de trostomaatjes en de tomatencoulis naast het gerecht. Garneer het geheel af met cress. Namens Holland Casino, smakelijk eten!


42 KI J K o p Va l k e n b u r g

Tattoo-artiest Erik Lemeer:

Ondernemen en creëren op gevoel Wie South Side Tattoo in Valkenburg bezoekt, raakt binnen niet uitgekeken naar alle kleurrijke en opvallende verzamelingen van tattoo-artiest Erik Lemeer. “Dit is mijn leven”, vertelt de sympathieke ondernemer. Kastjes met allerlei soorten inkt, kunstuitingen aan de muur, diverse tekeningen én een fotocollage van de familie. Daar begint het verhaal van Erik. Hij kreeg het tattoovirus met de paplepel ingegoten. “Ik keek heel erg op naar mijn vader. Hij was tatoeëerder en ik vond dat allemaal heel interessant. Vanaf mijn vijfde ging ik al mee naar de studio. Op dat moment was het voor mij duidelijk: ik wilde hetzelfde gaan doen als pap”, glimlacht Erik.

KIJK O

P VALK ENBUR G ACTIE

STREEKRESTAURANT

Op ver to adverte on van deze n menu m tie: 3 gangen et keuz eu comple te men it de ukaa voor 17 ,95 p.p rt .*

‘t Brand eethoes Valkenburg a/d Geul

Stationsstraat 15 Valkenburg brandeethoes.nl/kijk

Bel voor reservering: 043 - 601 56 07

* Geldig op alle dagen (we zijn open vrijdag t/m woensdag)


KIJK op Val ken burg 43

Eerste tattoo Op zijn negende verjaardag zette hij voor het eerst een tattoo op de pols van zijn vader. “Een prachtig moment. Het duurde niet lang voordat ik fulltime aan de slag ging. Dat was op mijn vijftiende, en drie jaar later nam ik de zaak over”, vertelt hij trots.

Gevoel Erik ontvangt mensen van alle rangen en standen. “Van een meisje van 16 tot een oma van 80, dat vind ik zo waanzinnig mooi aan dit vak. Je komt met iedereen in aanraking en hebt mooie gesprekken.” De Valkenburger verdiept zich graag in wat hij creëert. “Ik vraag altijd naar de achterliggende gedachte en wil er zeker van zijn dat iemand serieus heeft nagedacht over een tattoo. Kijk, het is een keuze voor de rest van je leven net zoals kinderen. Dat doe je uit liefde en ook daar zorg je de rest van je leven voor.” De tattoo-artiest benadrukt dat hij respect heeft voor alle wensen, alleen extreme uitingen die te maken hebben met politiek zijn taboe. “Dat is een grens, maar ik luister graag naar wat mensen willen en geef altijd een eerlijk advies.”

www.south-side-tattoo.nl Plenkertstraat 37, Valkenburg T 043 – 459 12 42

Dochter Rio De volgende generatie staat al te trappelen. Erik heeft een dochter – Rio – van 7. “Zij heeft het talent van haar moeder. Mijn vrouw kan dingen met haar handen creëren die ongelooflijk zijn. Ik zie dat bij Rio ook, zij is nu al heel creatief en tekent en knutselt maar al te graag. Ze hoeft voor mij geen tatoeëerder te worden, maar het is wel duidelijk dat ze een kopie is van twee creatieve ouders”, zo besluit Erik met een tevreden blik.

Vervelende krasjes op de motorkap? Het komt vaak door steenslag of een heftige hagelbui. Hoe dan ook! Uw auto verdient het niet. Wij repareren de schade vakkundig en snel. Tijdens de reparatie staat een vervangende auto voor u klaar!

Wij helpen u weer snel de weg op!

Al meer dan 60 jaar de betrouwbare partner bij autoschade!

Adv.Moors2019liggend.indd 1

10-01-19 11:33


44 KI J K o p Va l k e n b u r g

Je zou het niet verwachten. Dat als je de naam “de Kilo” hoort, dat het dan gaat om een zaalvoetbalvereniging. Toch is dat zo. In Berg en Terblijt is er zo’n vereniging, die al 31 jaar bestaat en ook al heel wat jaren hoge ogen gooit in de zaalvoetbalcompetitie van de KNVB. Door Jan Schurgers

Zaalvoetbalvereniging

'de Kilo' Ontstaan

De vereniging ontstond in 1988. Op 25 april om precies te zijn. Door een spontane ingeving van enkele sporters, die hun conditie op peil hielden in het fitnesscentrum aan de lange Akker. Ze waren verenigd in de Body Buildingclub “de Kilo”. Bij wijze van “even iets anders”, wilden ze ook wel eens tegen een balletje trappen in de sporthal. Dat beviel hen zo goed, dat ze besloten daar mee door te gaan en er een vereniging van te maken naast hun BBC “de Kilo”. En dat werd logischerwijs “ZVV de Kilo”. Oprichter was Peter Nols, die zelf nooit voetbalde, maar tot voorzitter werd geko-

zen, omdat hij ook al voorzitter was, en nog steeds is, van de BBC. Omdat spelers ook lid waren van de voetbalclub Berg, hoefden er geen trainingen gehouden te worden. Ze trainden immers al één of twee keer per week op het veld.

Groei Het fitnesscentrum aan de Lange Akker is jaren geleden verhuisd naar de huidige locatie naast de sporthal “de Bosdries” en de BBC bestaat nog steeds als afzonderlijke vereniging. De voetbalvereniging groeide gestaag en op zeker moment waren er zelfs vijf teams en een damesteam. En ook de prestaties groeiden. Begonnen in de vierde klas, klom-

men steeds verder omhoog op de sportieve ladder, met als hoogtepunt het spelen in de Eerste Divisie tussen 2000 en 2002. Op dat moment speelde het team in de, op een na, hoogste afdeling van Nederland. In 2002 volgde degradatie naar de Hoofdklasse, omdat de nu ertussen liggende Topklasse, nog niet bestond. Na een aantal jaren te zijn uitgekomen in die Hoofdklasse besloot het bestuur bewust een stapje terug te doen naar de Eerste klas. Oorzaak was het stoppen van enkele gelouterde spelers en het feit dat in de Hoofdklasse op last van de bond op maandag gespeeld moesten worden. Dat was een probleem, omdat op maandag geen uren beschikbaar waren in de sporthal “de Bosdries”, vanwege het drukke rooster van andere verenigingen in het dorp. Na een aantal jaren in de Eerste klas en later ook in de Tweede klas te hebben gespeeld, promoveerde het 1e team in 2014 opnieuw naar de Eerste klas. Vorig jaar werd daarin het kampioenschap behaald en volgde er promotie naar de Hoofdklasse. De verplichting om de wedstrijden op maandag te spelen was er toen niet meer, waardoor die nu op de vrijdagavond worden gespeeld.


KIJK op Val ken burg 45

Ere-voorzitter Nols Een van de leden van het eerste uur is Ron Ubags. In 2014 volgde hij Jef Kleijnen op als voorzitter van de vereniging. Die was op zijn beurt in 2010 de opvolger van oprichter Peter Nols. Bij die gelegenheid werd Nols benoemd tot ere-voorzitter, vanwege zijn vele verdiensten voor de vereniging en dat in meer dan vijfentwintig jaar.

Bekerwinst Een hoogtepunt in het bestaan van de vereniging was zeker ook het veroveren van de Limburgse beker in 2012. Na de diverse voorrondes kwam het tot een finale tegen zaalvoetbalvereniging “In de Bende” uit Schaesberg. Die wedstrijd werd met 2-0 gewonnen. Een unieke prestatie van “zvv de Kilo” en nog steeds wordt er vol trots gekeken naar de beker in de prijzenkast.

Techniek

Derde helft

De vereniging telt nu drie teams, met spelers variërend in leeftijd tussen twintig en veertig jaar. En men is er trots op dat velen van hen afkomstig zijn uit het eigen dorp, met enige aanwas van buiten Berg. Een groot aantal spelers komt nog steeds ook uit voor de diverse teams van VV Berg ’28 en de samenwerking tussen de beide verenigingen is goed te noemen. Zo is de huidige trainer van Berg ’28, Patrick Duijzings, ook speler en trainer geweest van “de Kilo”. Het niveau van de spelers bij de ene vereniging straalt ook af op de kwaliteit bij de andere en omgekeerd. Conditioneel gezien was dat wat moeilijker toen “de Kilo” op zaterdag haar wedstrijden moest spelen en de veldspelers op zondag. En blessures bij spelers hebben hun uitwerking op de resultaten van beide verenigingen, hoewel deze zich gelukkig niet vaak voordoen. Meer hersteltijd kwam er toen “de Kilo” haar wedstrijden op vrijdag ging spelen. Zaalvoetbal is een intensieve sport. De afstanden zijn klein en de techniek speelt een grote rol. Op zo’n klein veld moet een speler goed uit de voeten kunnen met de bal. Korte en snelle bewegingen maken een belangrijk deel uit van het spel. Snelle en technisch vaardige spelers zijn daardoor in het voordeel en weten zware blessures meestal wel te voorkomen.

De uitwedstrijden worden gespeeld tot in Venray, Roermond en Weert. Een onkostenvergoeding kent men niet. Om beurten fungeren spelers als vervoerders van hun maten en de coach. “Meer is er niet nodig”, aldus Ron Ubags. “Het plezier staat voorop. Als de sfeer goed is, komen de prestaties vanzelf. De derde helft is bij ons dan ook minstens zo belangrijk. Op het ogenblik beschikken we over drie teams en als we dat in de komende jaren zo kunnen houden, zijn we dik tevreden.” Financiële middelen haalt de vereniging uit sponsorinkomsten, contributie en subsidie, hetgeen “de Kilo” tot een financieel gezonde vereniging maakt.

Coaching Een team bestaat uit vijf spelers in het veld, inclusief de doelman. Maar omdat er constant gewisseld mag worden, heeft een coach acht of negen spelers tot zijn beschikking. Dat geeft meteen de moeilijke taak aan van een coach. Hij bepaalt op welk moment er gewisseld moet worden, wie er gewisseld wordt en op welke positie in het veld. En dat moet snel gebeuren. Aarzelen is er niet bij. En ook de doelman speelt een belangrijke rol. Hij kan het hele veld overzien en aanwijzingen geven, daar waar dat nodig is. Hij is een belangrijke schakel in het veld en de rechterhand van de coach. Een wedstrijd duurt twee maal vijfentwintig minuten, met een pauze van slechts vijf minuten. Veel tijd om op adem te komen krijgt een speler dus niet, vandaar de voortdurende mogelijkheid om te wisselen.

Promotie? Ook het afgelopen seizoen heeft het eerste team prima gepresteerd. Het kampioenschap zit er niet meer in, maar men is wel verzekerd van het spelen van promotiewedstrijden naar de Topklasse. Of dat lukt is af te wachten, maar op het moment dat u dit leest is het bekend of dat gelukt is.


46 KI J K o p Va l k e n b u r g

De grot Vijf jaar geleden opende MergelRijk zijn deuren. In die vijf jaar heeft de grot, vooral door zijn onderscheidend vermogen een plek verovert bij het publiek. Aschwin Gulikers en Peter Meurders zijn na de opening niet stil blijven zitten. Zo hebben ze al binnen een jaar het Fossielen-Mijn museum en de Brasserie helemaal aangepast aan de wensen van deze tijd. Ze werden partner van Kerststad Valkenburg, produceerden een kerstfilm met de zandtovenaar en bouwden prachtige kerstminiaturen.

Nieuw

De Nachtwacht

Dit jaar is DINO – adventure gerealiseerd, in samenwerking met Dinoland in Zwolle. Naast het wetenschappelijk onderbouwde verhaal over de Dinosauriërs, is er ook veel ruimte voor fantasie. Zo kunnen de bezoekers in de grot tussen de levensgrote dino’s door lopen en ze zelfs aanraken. Spannend en een beetje eng is het zeker, maar wel heel leuk als je het durft! MergelRijk heeft vanaf het begin veel aandacht gehad voor de belevingswereld van kinderen. Wat niet wil zeggen dat MergelRijk een kinderattractie is. Verre van dat. Alles over mergel en grotten wordt op een volwassen manier benaderd. Maar voor de kinderen is er extra ingezet op beleving en interactie.

Wat in het Rembrandt-jaar zeker niet vergeten mag worden, is de levensgrote, uit mergel gehouwen Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Alleen al het kunnen bewonderen van dit unieke mergelbeeld, gemaakt door de Valkenburgse beeldhouwer Jacques van de Velde, is een bezoek aan MergelRijk meer dan waard.

Miniatuur Limburg landschap Net voor het verschijnen van dit magazine is er nog een nieuw miniatuur-Limburgs-landschap gerealiseerd, met prachtige vakwerkhuisjes. Met één druk op de knop gaat de stoomtrein een paar rondjes voor u rijden. De Grot van MergelRijk is zeer educatief en er is heel veel te beleven!

MergelRijk Daalhemerweg 31A, Valkenburg T 043 – 60 13 186 info@mergelrijk.nl

MergelRijk ligt direct naast de Steenkolenmijn en de Feestgrot. Tegenover MergelRijk ligt een ruime openbare parkeerplaats, waar u tegen een dagtarief kunt parkeren. Navigatieadres: Daalhemerweg 144, Valkenburg.


KIJK op Val ken burg 47

Je eigen stadsvilla in hartje Valkenburg

+ Het vernieuwde winkelcentrum bereikt u binnen een minuut lopen. + Het gezellige en gevarieerde horecaaanbod is eveneens op loopafstand. + Basisscholen, sport- en recreatieclubs, natuur en speeltuin zijn binnen enkele minuten per fiets te bereiken. + Het trein- en busstation met directe verbindingen naar Maastricht, Heerlen en Kerkrade ligt om de hoek.

Altijd al in een stadsvilla willen wonen, maar dan zonder de nadelen van het drukke centrum? Dan is dit een unieke kans. In hartje Valkenburg, in de hoek achter Reinaldstraat en Nieuweweg, ligt het plan Villa Via Nova. Hier creĂŤert u uw eigen levensloopbestendige, duurzame stadsDe kavels met een grootte van 400 tot 650 villa geheel naar uw eigen wensen. vierkante meter kunnen naar eigen inzicht

Door de bijzondere ligging in een verkeersluw plan met uitsluitend bestemmingsverkeer, geniet u straks wel van de voordelen van wonen in het centrum, maar ervaart u niet de nadelen. Nooit zoeken of rondjes rijden voor een parkeerplaats, maar stressvrij parkeren op uw eigen oprit of voor de deur. Het drukke verkeer in en richting het centrum laat u links liggen. U neemt gewoon de uitvalswegen richting Hulsberg of Broekhem en omzeilt alle drukte. Met een stadsvilla van Villa Via Nova maakt u van uw thuisbasis de perfecte uitvalsbasis voor alles wat het bruisende Valkenburg te bieden heeft.

worden bebouwd binnen de kaders van het beeld-kwaliteitsplan. Of kiest u liever voor een van de reeds goedgekeurde en moderne ontwerpen voor een vliegende start? Het plan is zo ontworpen dat alle kavels een fantastisch uitzicht bieden op de zo voor Valkenburg beeldbepalende ruĂŻne. Met een stadsvilla van Villa Via Nova combineert u het beste van twee werelden.

Meer weten? Kijk op www.villa-via-nova.nl en neem contact op met een van de verkopende makelaars: Axel Zinken van Ruijters Makelaardij of Cyril van de Veerdonk van Tijs & Cyril.


48 KI J K o p Va l k e n b u r g

De geboorte van een eigenwijze 'Kijk' op Valkenburg Door Ivo Benders

Als grafisch vormgever besteed je, net zoals elke ondernemer, steeds veel aandacht aan het onderhoud van je bestaande netwerk en de kansen om dit verder uit te breiden. Als ĂŠĂŠnmansbedrijfje is het dan ook mooi om te ervaren dat je met een succesvolle klant meegroeit van klein, naar heel groot. Die z.g. 'rode draad' was voor mij de firma Boels Verhuur.

Loopbaan Toen ik nog als vormgever in dienst was bij Eldee Offset (de handelsdrukkerij van het Limburgs Dagblad), heb ik een keer een 'folder' ontworpen voor het toenmalige verhuurbedrijfje van de heer Pierre Boels senior, in 1977 de oprichter van het gelijknamige familiebedrijf. Kennelijk naar tevredenheid want dit bleek het begin te zijn van een langdurige relatie.

Zelfstandig Ondernemer Na 8 jaren werkzaam te zijn geweest bij Eldee Offset, kwam ik terecht bij reclamebureau MPRO in Nuth (later in Heerlen) en Boels 'verhuisde' met mij mee. Ook toen ik besloot om in 1987 verder te gaan als zelfstandig ondernemer. Vanuit de 4 garageboxen in Amstenrade, waarmee meneer Boels in 1977 was begonnen met de verhuur van gereedschappen, was zijn onderneming inmiddels doorgegroeid tot een bedrijf van formaat. Vader Boels kocht destijds, als grote

baas, de bedrijfspanden op een toenemend aantal locaties, terwijl moeder Boels als personeelschef fungeerde en Pierre Boels junior als hoofd public relations en reclame. In opdracht van Boels junior ontwierp ik toen een nieuw bedrijfslogo met daaronder de vermelding van de 4 toenmalige vestigingsplaatsen. Daarna volgden de ontwerpen van de verhuurgidsen, de reclamefolders, de belettering van de nieuw aangekochte bedrijfspanden, de interieurs van de vestigingen, enz. Tevens adviseerde ik toen om de herkenbaarheid te vergroten door alle machines oranje te spuiten. Met plezier kijk ik nu nog terug op een plezierige samenwerking binnen een aan vriendschap grenzende relatie. Toen Pierre Boels junior in 1996 het stokje van zijn vader overnam, telde het bedrijf 20 vestigingen. Met zijn visie en focus heeft hij het aantal vestigingen elke 5 jaar weten te verdubbelen tot het huidige duizelingwekkende aantal van 430 filialen.

2010 Vanwege deze enorme groei en de daaraan verbonden verantwoordelijkheden als algemeen directeur, delegeerde Pierre Boels junior zijn oorspronkelijke activiteiten naar diverse PR- en reclamefunctionarissen waardoor ook onze persoonlijke afstand groter werd. Om dit enorme bedrijf te blijven bedienen, bleek mijn eenmansbedrijfje na enige tijd te klein waardoor men zich genoodzaakt zag om het aanzwellende aantal PR en reclameopdrachten over meerdere bedrijven te verdelen. Omdat deze overigens logische ontwikkeling uiteindelijk tot een versplintering van de uitvoering van het beleid zou leiden, namen mijn werkzaamheden voor Boels gestaag af tot uiteindelijk een definitieve orderstop in 2010.

Zorgelijk Het klantenbestand van mijn bedrijfje, Ivographic Reclamemakers, bestond natuurlijk uit meerdere opdrachtgevers. Maar Boels was met afstand de grootste en daarmee ook de belangrijkste inkomstenbron. Als dan het aantal weggevallen arbeidsuren niet snel wordt aangevuld dan is dat voor een eenmansbedrijf, zoals dat van mij, een zorgelijke situatie.


KIJK op Val ken burg 49

Het plan

Eerste adverteerder

Mijn broer Jos Benders (niet te verwarren met onze achterneef, de beroemde sportarts) en ik zijn toen, met behulp van een goed glas wijn, gaan filosoferen over een nieuwe aanpak van mijn werkzaamheden en de wijze waarop ik nieuwe klanten zou kunnen werven. Hierbij kwam hij op het idee om de vrijgekomen arbeidsuren opnieuw productief te maken door een aanvullende activiteit. “Weet je wat”, zei hij. “Je moet een magazine gaan uitgeven. Ik help je wel..!“ Lachend en met een wegwuivend gebaar stelde ik dat hij wellicht al wat diep in het glaasje had gekeken. Jos wist echter goed waar hij het over had. Hij was advocaat, had zijn praktijk in Zoetermeer verkocht en had daardoor weer wat tijd over nu hij terug naar Limburg was verhuisd. Ook keek hij hierbij terug op zijn studententijd waarin hij nogal wat journalistieke werkzaamheden had verricht voor diverse bladen waaronder het toenmalige Limburgs Dagblad.

Met bijeengeraapte moed en een goed verhaal ben ik met dat proefexemplaar bij de eerste potentiële adverteerder naar binnen gestapt. Dat was Charles Otten senior van restaurant Latinos. Omdat ik hem toen nog niet persoonlijk kende, heb ik mij netjes voorgesteld en hem, met gepaste onzekerheid, het voorbeeldmagazine laten zien. Zijn reactie zal ik nooit vergeten. Vrijwel onmiddellijk toonde hij zijn verbazing en zei: “Man, hoe ben je op dat idee gekomen? Fantastisch..! Ik doe mee. Reserveer voor mij maar een hele pagina voor de komende jaargang..!”

De geboorte Naar aanleiding van dat gesprek ben ik toen toch gaan nadenken over het idee van mijn broer Jos die opperde om een eigen magazine te starten. Het zou dan wel een kwaliteitsmagazine moeten worden dat zich uitsluitend zou moeten richten op een duidelijk omlijnde doelgroep. Hierbij werd er al snel gedacht aan een duidelijke focus op de bewoners en de bezoekers van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Daarna volgden de stappen die gezet moesten worden. Er werd een kostenberekening gemaakt want het moest een gratis magazine worden. Verder werd er een naam bedacht en een geprint voorbeeld gemaakt waarmee ik 'de boer ben opgegaan' om meningen en adviezen te verzamelen. En die liepen nogal uiteen want een plaatselijke journalist van dagblad De Limburger twijfelde aan de haalbaarheid vanwege de geringe omvang van het verspreidingsgebied terwijl de PR-functionaris van krantencombinatie De Limburger en het Limburgs Dagblad meteen enthousiast was en voorstelde om het magazine samen met de krant bij de abonnees van beide dagbladen in de gemeente te bezorgen. Ook hoorde ik van collega Fons Winteraeken van TV-Valkenburg (waar ik toen hand- en spandiensten verleende) dat er onlangs een soortgelijk magazine was uitgegeven in de kernen Berg, Vilt, Terblijt en Geulhem. Aanvankelijk een domper, maar nadat ik het blad 'Markant Berg & Terblijt', dat er overigens prima uitzag, had bekeken, kon ik toch gerust zijn omdat mijn magazine 'Kijk op Valkenburg' er, zowel qua opmaak als qua inhoud, totaal anders zou gaan uitzien en in de hele gemeente zou gaan verschijnen met een oplage van 10.000 exemplaren.

Redactie Om zo’n magazine inhoud te geven heb je natuurlijk goede schrijvers nodig, die ik gelukkig al snel wist te vinden. Fanatieke mensen met de meest uiteenlopende ideeën om het magazine interessant en afwisselend te maken, en te houden. Zo verscheen de eerste uitgave op 1 juli 2010 en 'mijn' laatste in november 2018. Met veel dank aan de mensen die hier in de loop der jaren aan hebben meegewerkt en het magazine zo succesvol hebben gemaakt zoals Jan Schurgers, John Reinhard, Rob Dijksman, Linda Offermans, Hans van Helmond, Jos Benders, Jan Vermeer, Daniëlle Schurgers, Henk Kwakkernaat, Jan Diederen, Claudia Bisschops, Stefanie Maas - Quaedvlieg en Octavie Sleijpen.

De laatste uitgave Omdat ik in november 2017 mijn pensioengerechtigde leeftijd bereikte, had ik me voorgenomen om het wat rustiger aan te gaan doen. Daar hoorde dus ook het uitgeven van 'De Kijk' bij. Natuurlijk had ik moeten weten dat ik hier behoorlijk wat commentaar op zou krijgen van de redactie, van lezers en zelfs van een aantal trouwe adverteerders. “Is er nu werkelijk niemand te vinden die dit wil doorzetten?” was een veelgestelde vraag. Raar misschien dat ik daar zelf nooit zo bij heb stilgestaan want ik vond dat het na 9 jaar wel goed was geweest en, zeg nou zelf, wie wil er nu nog aan zoiets beginnen? Raar ook dat de dingen soms anders lopen dan gedacht want ik ben, naar aanleiding van al die reacties, eens met vriend en collega-uitgever Remy Bordewin gaan praten over hoe ik dat zou moeten overdragen. En aan wie? En hoe ik er dan zeker van zou kunnen zijn dat het blad dan op z’n minst op een kwalitatief vergelijkbaar niveau zou blijven verschijnen? De eerste reactie van Remy Bordewin was hetzelfde als alle andere reacties. “Jammer dat zo’n mooi en ingeburgerd magazine definitief verdwijnt.” De tweede reactie was echter uniek, want na wat ge-pingpong met ideeën over hoe en aan wie dit overgedragen zou kunnen worden, zei hij: “als ik dat nu eens overneem? Op voorwaarde dat dat jij erbij betrokken blijft. Hoe zou je dat dan vinden?” Hoe ik dat vind..? Nou..! Het resultaat ligt hier voor u..! Nogmaals dank aan iedereen die de afgelopen jaren betrokken was bij mijn 'Kijk'. En voor wat de nieuwe 'Kijk' betreft, ben ik blij en trots op het voortbestaan.KIJK op Val ken burg 51

Moustache Conceptstore Valkenburg Geel is dé trendkleur van deze zomer.

Drie jaar na de opening in augustus 2016, is Moustache Conceptstore in Valkenburg een vast adres voor liefhebbers van betaalbare en hippe items van Scandinavische en Nederlandse ontwerpers. De continue wisselende collectie bevat fijne basics afgewisseld met trendy items voor zowel dames en heren. De Scandinavische mode staat bekend om zijn minimalistische designs en belijning. Maar deze zomer komen ook bij deze merken wat uitbundigere ontwerpen terug. We zien veel kleur en prints. De trendkleur van afgelopen winter, geel, zet nog even door, variërend van pastel tot oker. De fleurige, zomerse bloemenprints passen hier perfect bij. Overdag combineer je ze met een vlotte sneaker voor een stoer effect. ’s Avonds verwissel je je sneaker voor een mooie hak en je bent klaar voor je feest of avondje uit.

Ook de lange rok is deze zomer volop in het modebeeld. De soepel vallende stoffen zijn heerlijk luchtig te dragen op de hopelijk vele warme dagen die we tegemoet gaan. Ook aangenaam voor een lange zomer zijn de maxi-jurken van Pom in een mooie viscose kwaliteit. Je ideale festivaloutfit vind je in de Levi’s bodysuits die je draagt op je jeans shorts.

Fleurige bloemenprints maken deze zomer extra vrolijk.

Bij Moustache vind je een passende en mooie outfit voor elke gelegenheid. Met persoonlijke aandacht, een deskundig advies en een vers kopje koffie doet het enthousiaste team er alles aan om je bezoek aan de winkel zo aangenaam mogelijk te maken en je perfecte outfit te vinden.


52 KI J K o p Va l k e n b u r g

Kijk op… Valkenburgers in het buitenland Dex Deckers Dex Deckers woont al zijn halve leven in het buitenland. De in 1970 geboren zoon van Bert en Marij, en jongste broer van Ruud en Ron, verruilde meer dan 25 jaar geleden Valkenburg voor het zonnige Gran Canaria waar hij aan de slag gaat in de toeristenbranche. “Ja, ik was die vervelende vent die de toeristen time sharing-concepten probeerde aan te smeren,“ vertelt hij lachend. Vanwege de zwangerschap van zijn vriendin is hij even terug in Nederland om daarna weer zijn koffer te pakken naar Tenerife. Van daaruit reist hij verder naar Mallorca waar hij aan de slag gaat als 'propper': bezoekers ronselen voor discotheken. “En daar was ik best goed in met mijn vlotte babbel”. Afkomstig uit een horecagezin, zijn familie runde het toenmalige café Le Jeton, wil hij meer en wordt hij mede-eigenaar van meerdere restaurants. “Dat liep uiteindelijk mis omdat mijn compagnon er andere ideeën op nahield.”

Tirol Via een tip van een Oostenrijkse kelner komt Dex in Oostenrijk terecht. “Het was midden in de winter en koud dat het was! Viel dat even tegen na bijna elf jaar Spaanse zon!” Desondanks voelt Dex zich al snel thuis en na een kort verblijf in Walchsee, trekt hij naar zijn huidige woonplaats Söll in Tirol, een levendig skigebied met veel toerisme. “Toen er een plek vrijkwam in de bediening bij een berghut bedacht ik me geen moment.” Het was bij deze hut waar hij zijn huidige vriendin ontmoet. “Daniela zat daar helemaal in haar eentje met een cappuccino. Ik heb de gok gewaagd en mijn telefoonnummer op haar tafeltje achtergelaten. Het heeft gewerkt, we wonen nu al een paar jaar samen in haar ouderlijk huis dat we helemaal verbouwd hebben.”

Zelfs voor Oostenrijkse begrippen viel er afgelopen winter extreem veel sneeuw.

Dex voelt zich helemaal thuis bij de Oostenrijkse bergen en meren.

Terug in de schoolbanken Werken in de berghut was leuk, maar zwaar. De werkweken van 70 uur gingen ten koste van zijn privéleven. Dex: “Nu werk ik bij een farmaceutisch bedrijf, Novartis, een multinational met wereldwijd 125 duizend werknemers. Ik moet heel steriel werken, vijf keer per dag omkleden, twee keer per dag douchen. En ik studeer er nog naast, maar dat valt niet mee: terug in de schoolbanken. Ik was nooit zo’n voorbeeldige leerling,“ lacht hij. Dex voelt zicht helemaal geaccepteerd in Tirol. “Acceptatie ligt grotendeels aan jezelf. Als je te gast bent, moet je je aanpassen en niet in een hoekje gaan zitten afwachten totdat iemand naar je toekomt. Ik ben een flapuit, dat helpt zeker mee. En ik heb altijd hard gewerkt, ben een streber, en dat wordt hier gewaardeerd.” Het grote verschil met Nederland vindt Dex de wijze waarop mensen met ouderen omgaan. “In Nederlands stoppen we ouders in tehuizen, maar hier zorg je als familie nog echt voor elkaar. Meestal krijgt de oudste in een gezin het ouderlijk huis waarin ook plaats wordt gemaakt voor de ouders.”


KIJK op Val ken burg 53

Vallende blaadjes

Dex is helemaal ingeburgerd in Oostenrijk, inclusief een licht Oostenrijks accent.

“Het meeste mis ik mijn familie, vooral met feestjes of begrafenissen. Dan doet het wel eens zeer dat je er niet bij bent. Ook heb ik door de afstand niet zo’n nauwe band met de kinderen van mijn broers als ik graag zou willen. Maar aan de andere kant hoef ik maar in de auto te stappen en naar Valkenburg te rijden. Ik zit niet aan het einde van de wereld. Toen ik nog in Mallorca woonde miste ik de seizoenen. Gek genoeg realiseerde ik me dat pas later, toen ik in Oostenrijk de bladeren zag vallen. Natuurlijk is een warm klimaat heerlijk, maar de seizoenen hebben toch ook wel wat. Hier wordt het in de winter min twintig en ik heb nog nooit zoveel sneeuw hoeven ruimen als afgelopen winter. Dat was zelfs voor Oostenrijkse begrippen extreem. En Carnaval mis ik ook, maar mijn grote hobby snowboarden maakt weer veel goed. De laatste tijd denk ik erover om terug te gaan naar Valkenburg. Zeker nu mijn ouders wat op leeftijd komen, speelt die gedachte vaker. Maar dan moet ik weer helemaal opnieuw beginnen. In juni kom ik weer naar Valkenburg, hoewel ik vaak na een dag of vier alweer terugverlang naar Söll met zijn meren, bergen en rust. Oostenrijk heeft gewoon alles.”

Snowboarden kan hier naar hartelust.

JL Stucadoors,

de betere stukadoor voor binnen en buiten Van je passie je beroep maken is een droom voor velen en werkelijkheid voor Jeroen Lahaye. De stukadoor deed ruime ervaring op bij verschillende bedrijven en is inmiddels al een tijdje eigen baas. “Goed stucwerk is mijn passie.” De vakman staat voor creatief én kwalitatief stucwerk, zowel voor binnen als buiten, groot of klein. “Geen uitdaging ga ik uit de weg”, zo geeft hij aan. “Ik probeer altijd samen met de klant tot een goed idee te komen. Door mijn ervaring en het creatief meedenken wordt het gewenste eindresultaat bereikt”, zegt Jeroen die blijft investeren in kennis op zijn vakgebied. “Zo ben ik altijd op de hoogte van alle ontwikkelingen en kan ik klanten

uitgebreid adviseren om de juiste keuzes te maken bij de vele mogelijkheden.”

Betonlook Een van zijn specialismen is de exclusieve betonlook (beton Ciré). “Deze vorm van stucwerk is bijna overal op toepasbaar, bijvoorbeeld als werkblad in de keuken of in de badkamer. Dit is een duurzame en slijtvaste vorm van stucwerk die dankzij de coating

immuun is voor vloeibare invloeden van buitenaf”, weet Jeroen. Ook pleisterwerk, het bekleden van wanden, cementwerk, sierpleister en schuurwerk behoren tot zijn diensten. “Kwaliteit, korte lijnen en een scherpe prijs”, zo vat hij zijn bedrijf kernachtig samen. Zien wat Jeroen allemaal al heeft gemaakt? Bekijk voorbeelden op de website of bel voor meer informatie. JL Stucadoors Burg. Eussenlaan 36, Spaubeek T 06 – 52 32 1991 www.jl-stucadoors.nl


54 KI J K o p Va l k e n b u r g

Nieuwe vestiging Cycle Center:

Hotspot voor tweewielers Op het Par’Course terrein, voorheen domein van Leeuw bier, zetelt sinds dit voorjaar een nieuwe vestiging van Cycle Center. Alles voor fiets- en scooterplezier is hier te vinden onder een dak. Trots laat eigenaar Jeroen Rooding zijn hagelnieuwe zaak zien, op een steenworp afstand van het centrum. Hier staat een breed scala aan topkwaliteit tweewielers te pronken, startklaar voor een toer door het Heuvelland. “E-bikes, E-solexen, toerfietsen, ATB’s, kickbikes, racefietsen en ook Vespa-scooters. Er is volop keus. Wij adviseren de mensen graag waarmee ze het beste op pad kunnen gaan. Ook ligt er altijd een routekaart klaar”, vertelt hij enthousiast. “Bovendien zijn er arrangementen te boeken, zoals een luxe picknick of Franse lunch/diner bij Le Baroque in de Grotestraat (nummer 29).”

Shimano Service Center In de open werkplaats sleutelen zijn collega’s ondertussen aan verschillende fietsen. “Als Service Center van Shimano werken we niet alleen met de beste materialen, maar ook met de beste monteurs.” Pechgevallen komen dan ook zelden voor. “En als er onverhoopt toch iets misgaat, zijn we snel ter plaatse met een vervangende tweewieler”, verzekert Jeroen.

Fietsreparaties en verkoop Dankzij al deze faciliteiten en het deskundige team kan iedereen hier terecht voor fietsreparaties aan bijna alle merken. Ook is er een outlet waar voormalige verhuurfietsen – altijd keurig onderhouden – tegen scherpe tarieven worden verkocht.

Ras-ondernemer Jeroen kijkt tevreden rond en begroet ondertussen verschillende fietsrecreanten. De ras-ondernemer, telg van een horecafamilie, kwam al op jonge leeftijd terecht bij het bedrijf dat is opgericht door Henk Op het Veld. Sinds een aantal jaren heeft Jeroen het stokje overgenomen en doet Henk het op de achtergrond iets rustiger aan.

Zakelijke markt Inmiddels is Cycle Center een begrip in de Euregio en profiteert ook de zakelijke markt van alle kennis. “We leveren voor diverse partijen uiteenlopende lease- en mobiliteitsoplossingen. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat je tijdens een vakantie op een fiets van ons toert van reisorganisatie KRAS.” Maar dichter bij huis is er ook genoeg te beleven op een tweewieler van Cycle Center. Cycle Center De Leeuwhof 21 Valkenburg T 043 – 601 53 38 www.cyclecenter.nl


Al jaren een huis? Dan is het tijd voor een date

GAAF Valkenburg

Louis vd Maesenstr. 42 6301 EA Valkenburg

www.gaaf-valkenburg.nl

PME Legend · Vanguard Cast Iron · Blue Industry Scotch & Soda · Geisha Summum Woman · Zip73 Sandwich · Mos Mosh Penn & Ink NY · L.O.E.S. Via Vai

Over een hypotheek maak je je druk als je een huis koopt. Daarna betaal je gewoon je maandelijkse hypotheekbedrag, en vraag je je meestal niet meer af of je nog wel de optimale hypotheekvorm hebt. Best jammer. Want zeker als je al een tijdje een huis hebt, kan een frisse kijk op je hypotheek je heel wat opleveren. Ga jij wel eens langs bij je hypotheekadviseur? De meeste huiseigenaren die lekker wonen in hun huis, maken niet zomaar een afspraak bij hun hypotheekadviseur. Sommigen doen dat wel, vaak omdat er in hun leven iets gebeurt waardoor ze zich afvragen of hun hypotheek nog wel past. En keer op keer merken wij dan hoe blij ze zijn met het advies. Zouden meer huiseigenaren moeten doen, denken we dan.

In de loop der jaren kan er heel wat veranderen in je leven. Gezinsuitbreiding, een nieuwe baan, een studie. Nieuwe kosten, een nieuw inkomen. Allemaal factoren die invloed kunnen hebben op je hypotheek. Het is dus heel waarschijnlijk dat er een hypotheek is die beter aansluit op je huidige situatie dan de hypotheek die je nu hebt. Die is immers gebaseerd op je leven van járen geleden.

De wereld is natuurlijk ook veranderd. Er zijn andere hypotheekregels en -mogelijkheden. Onmogelijk om die allemaal zelf bij te houden – daarom doen wij dat voor je. We kijken mee naar jouw situatie en adviseren welke hypotheek daar nú het beste bij past. 100% onafhankelijk. Onze adviseurs bekijken namelijk niet alleen het aanbod van jouw bank, maar ook dat van alle andere Nederlandse banken en nog meer hypotheekverstrekkers.

We willen graag een date met je. Een Hypotheek Up-to-date Date. Een date zonder het risico van verrassingen. Je weet zeker dat het eerste gesprek kosteloos is: daarin brengen we in kaart hoe je hypotheek nu geregeld is. Het maakt niet uit of je die via De Hypotheker hebt afgesloten of ergens anders. Na die eerste date heb je in elk geval duidelijkheid en zekerheid. Is het gunstig om je hypotheek aan te passen? Dan hoor je direct wat er in jouw situatie mogelijk is. Wedden dat je dan blij bent dat je toch even fris naar je hypoEvelyne Buck theek hebt laten kijken? De Hypotheker Maastricht Céramique maastricht1194@hypotheker.nl T 043 – 356 10 61


56 KI J K o p Va l k e n b u r g

Grote variëteit in Museum Valkenburg

In de komende maanden zijn er weer diverse tentoonstellingen te bezichtigen in het museum Valkenburg in de Grotestraat. Meerdere kunstuitingen, een herdenking van de bevrijding van Valkenburg 75 jaar geleden en een hommage aan de dichter Jan Hanlo komen in de verschillende zalen aan bod. Een overzicht. Door Jan Schurgers

Jan Tullemans Op 5 mei is in de grote zaal en de Charles Eyckzaal de tentoonstelling van start gegaan van de kunstenaars Jan Tullemans en Wil Leenders, beiden afkomstig uit Weert. Jan Tullemans (1924-2011) kreeg zijn opleiding aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht, waar hij in 1958 afstudeerde. Daar leerde hij ook Wil Leenders kennen en raakte bevriend met hem. Zijn vroege werk laat robuuste landschappen zien met donkere tinten, afgezet tegen een witte achtergrond. Zijn schilderijen werden daarna “lichter”. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het culturele klimaat in Weert.

Werk van Nikki Pelaez

Wil Leenders Zijn kunstvriend Wil Leenders (1930-2017) volgde op de academie in Maastricht de opleiding tot monumentaal glazenier. Zijn vroege werk past in de traditie van de oude “Limburgse School”. Eind jaren zeventig ging hij realistischer werken met alledaagse thema’s als portretten, stillevens en landschappen en werd daarna vooral bekend als schilder van naturalistische winterlandschappen.

Werk van Dorine van der Ploeg

De beide tentoonstellingen kwamen tot stand in samenwerking met het gemeentemuseum Jacob van Horne in Weert en een gedeelte komt uit privé collecties. Ze duren beide tot 11 augustus.


KIJK op Val ken burg 57

Kunstenaarsgroep Dreieck/Triangle/Driehoek Deze groep bestaat uit een dertigtal vrouwelijke kunstenaars uit de Nederlandse, Belgische en Duitse regio. Aanleiding voor de expositie is het 25-jarig bestaan van de groep. Het thema is “Mydentities”, waarop iedere kunstenares op haar eigen manier inspeelt. En dat levert verrassende resultaten op. Tijdens de expositie die duurt van 18 augustus tot 10 november, worden op gezette tijden workshops en rondleidingen gegeven.

Werk van Wil Leenders

Jan Hanlo In de Jacques Vonkzaal gaat op zondag 16 juni een kleine, maar fijne tentoonstelling van start over de dichter Jan Hanlo. Hanlo (19121969) woonde een groot deel van zijn leven in Valkenburg. De meeste gedichten kwamen tot stand in de periode tussen 1944 en 1960 en daarna verschenen er nog verschillende prozaboeken en een bundeling van de vele brieven die hij schreef. In de tentoonstelling zijn documenten en objecten opgenomen die nooit eerder te zien zijn geweest en afkomstig zijn uit het Literatuur Museum in Den Haag en uit particuliere collecties. Jan Hanlo overleed in 1969, vijftig jaar geleden dus, na een noodlottig ongeval en deze expositie, die tot 25 augustus duurt, is bedoeld als hommage aan hem en zijn werk.

We do Remember Op 1 september gaat in diezelfde zaal de expositie “We do Remember” van start, die volledig geënt is op het feit dat Valkenburg 75 jaar geleden, op 17 september 1944 werd bevrijd door de Amerikanen. Er wordt een bijzondere expositie ingericht met persoonlijke verhalen, foto’s, dagboekfragmenten en attributen. Gedurende de tentoonstelling vinden er tot 20 oktober in de museumdependance in het “Oude Postkantoor” in de Lindelaan meerdere lezingen plaats. Op 13 september wordt eveneens het boek “75 jaar bevrijding Valkenburg” gepresenteerd met daarin verhalen en gedichten over de bijna vier en een half jaar durende bezetting van Valkenburg en geïllustreerd met tekeningen en schilderijen van kinderen en kunstenaars uit Valkenburg en omgeving.

Werk van Jan Tullemans

Dorine van der Ploeg Op de bovenverdieping gaat op 30 juni de tentoonstelling van start met werken van Dorine van der Ploeg (1983). Ze studeerde in 2015 af aan de Wackers Academie in Amsterdam. Sindsdien experimenteert ze met het gebruik van verschillende materialen op uiteenlopende ondergronden. Dat varieert van olieverf op plastic tot acryl en krijt op karton. Ze zoekt in haar composities de grens op tussen figuratie en abstractie. Bomen kennen bij haar vele kleuren groen. Grond, vele tinten bruin. Deze expositie duurt tot 22 september.

Nikki Pelaez Ze wordt op 29 september opgevolgd door werk van Nikki Pelaez (1969). Pelaez groeide op in Spanje, maar woont en werkt inmiddels al een aantal jaren in Maastricht. Haar werk zit vol tegenstellingen, zowel inhoudelijk als qua vorm en techniek. Ze creëert een raadselachtige wereld, waarin het thema onschuld en het verliezen daarvan, centraal staat. Daarvoor gebruikt ze uiteenlopende technieken, die ze combineert met bestaand beeldmateriaal als foto’s en ansichtkaarten. Deze tentoonstelling gaat duren tot 5 januari volgend jaar.


58 KI J K o p Va l k e n b u r g

ANITA’S STYLE FASHION

Gerenoveerd Walramplein is weer een geliefde plek Het gekabbel van de Geul, de zon die schijnt tussen de bomen en leilindes, het geroezemoes van winkelend publiek en vrolijkheid op de terrassen: het gerenoveerde Walramplein is weer een geliefde plek voor veel Valkenburgers en toeristen. Door de forse uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is het plein bovendien een ideaal startpunt voor een boodschap, borrel of wandeling en via een nieuw aangelegde route doorkruisen fietsers veilig het plein.

Volop (shop)plezier Rondom het Walramplein, waarvan de bestrating geheel is vernieuwd, bruist het van de lokale ondernemers. De hotels, horecagelegenheden en verschillende winkels bieden volop (shop)plezier in hartje Valkenburg, waar een gemoedelijke sfeer hangt en veel te zien is.

Diverse ondernemers

JOY FLOWERS

LUNCHROOM DE BONGERD

Zo zit Anita’s Style Fashion al 10 jaar op het mooiste plein van de stad. De kledingzaak, waar service en kwaliteit hand-in-hand gaan, heeft een breed assortiment aan mooie merken zoals Studio Anneloes, Helena Hart, Zizo, Maicazz, Zoso en nog veel meer. Voor baby-, kinder- en tienerkleding is Ollekebolleke het aangewezen adres. De kinderkledingzaak combineert trends, fashion en smaak tot een unieke service waarbij alles draait om beleving, sfeer en tevreden klanten. De collectie wisselt wekelijks en is zeer betaalbaar (zomer t-shirts al vanaf € 9,95). Even verderop domineert de geur van verse bloemen bij Joy Flowers. De fleurige zaak is al 27 jaar een vertrouwde naam op het plein. Wie iets te vieren heeft of iemand een hart onder de riem wil steken, vindt hier altijd een passend boeket of cadeau.


KIJK op Val ken burg 59

HOTEL WALRAM

OLLEKEBOLLEKE

Horeca & evenementen Wie na al dat shoppen even wil genieten van een ontbijt, lunch of lekkere hap kan terecht bij Lunchroom De Bongerd, al 29 jaar een begrip in de stad. De sfeervolle horecazaak is zeven dagen per week geopend vanaf 09:00 uur en is de ideale plek om even te ontspannen. Dat geldt ook voor Grand Hotel Voncken, een stijlvolle locatie die al 125 jaar door dezelfde familie wordt gerund. Hier kunt u in luxe overnachten en genieten van een uitgebreid ontbijt of culinaire verwennerij. Ook is het hotel een startpunt om per fiets, te voet, auto of het OV Zuid-Limburg verder te ontdekken. Op de hoek van de voormalige stadswallen ligt Hotel Walram, van waaruit het ook mogelijk is om het Heuvelland verder te verkennen. Deze locatie is een gezellig familiehotel voor jong en oud, voor de individuele gast maar zeker ook voor groepen. Tijdens het 'Auw Wieverbal' is dit de plek waar artiesten en VIPS de drie dolle dagen aftrappen.

Brand Revival Night Het gerenoveerde plein is een ideale plek voor uiteenlopende evenementen. Het is niet voor niets dat op 14 september de Brand Revival Night – na 12 jaar afwezigheid – op het Walramplein plaatsvindt. Ondernemers zijn blij met alle events en zien uit naar nieuwe initiatieven om het plein nog meer te laten bruisen.

GRAND HOTEL VONCKEN


60 KI J K o p Va l k e n b u r g

Veelzijdig Valkenburg

+ Makkelijk bereikbaar met trein, bus, fiets of auto + Parkeerplaatsen altijd dichtbij + Een gezellig autoluw centrum met alles wat u nodig heeft op loopafstand + Historie, gezelligheid, kleine en grote zaken‌

Veelzijdig voor toeristen en veelzijdig voor u! Valkenburg is veelzijdig op velerlei gebied. Van januari tot en met december vindt u in Valkenburg meer dan 100 winkels en speciaalzaken, tientallen terrasjes en restaurants met menu’s van Limburgse streekgerechten tot Japanse Sushi. Tijdens het stappen of shoppen kunt u genieten van een prachtige historische omgeving.

Ook tijdens uw vakantie is het genieten van een dagje Valkenburg. U zult versteld staan van de dingen die u tegenkomt. Valkenburg beleef je! Het veelzijdige evenementenprogramma vindt u op onze website www.veelzijdigvalkenburg.nl. Hiernaast ziet u een greep daaruit.

Juni 2019 04 t/m 07 09 21 21 + 22 23 28 t/m 30

juni juni juni juni juni juni

29 juni 30 juni

Een dagje Valkenburg, dat is een dagje vakantie! 01 t/m 30 juni

De Heuvelland Fiets 4 Daagse. Schuttersfeesten, Valkenburg Centrum en Houthem. De slotmanifestatie, een feest voor alle scholieren. Caveman Run, o.a. in de Plenkert en het Kuurpark. Montmartre aan de Geul. Beach Voet Volleybal Toernooi, aan de Kleine Linde te Sibbe. Eroica Valkenburg Limburg, nostalgisch wielerevenement in park Dersaborg. Sjaasbergergangk, feest bij onze speciale Kluis op de Sjaasberg. Diverse optredens in het Openluchttheater aan de Plenkert.

Juli 2019 05 + 06 juli 06 + 13 + 20 + 27 07 + 14 + 21 + 28 14 21 28 01 t/m 31

September 2019 01 07 14 + 15 21 + 22 22 28 + 29 29

sept sept sept sept sept sept sept

Knoetsse. Wielerfestival Cauberg. Brand Revival Night. Mergelheuvelland 2 Daagse. Sjtroatkriete. Concours Valkenburg. Bart Brentjens Challenge.

juli juli juli juli juli juli

Openluchtconcerten Fanfare St. Clemens, Hoeve Heihofweg. Een nieuwe streekproductenmarkt in het centrum. Zomer- en Brocantemarkten in het centrum. Streekmarkt met Pit, Hoeve Huids in Vilt. Sint Rosamarkt in Sibbe. Zomermarkt Walem in Schin op Geul. Diverse optredens in het Openluchttheater aan de Plenkert.

Augustus 2019 03 + 10 + 17 + 24 + 31 04 + 11 + 25 08 t/m 11 17 + 18 18 18 18 24 + 25 01 t/m 30

aug aug aug aug aug aug aug aug aug

Een nieuwe streekproductenmarkt in het centrum. Zomer- en Brocantemarkten in het centrum. Heuvelland4daagse, Berg en Terblijt. Top Cauberg Challenge. Bergcriterium en Adelante Challenge, Berg en Terblijt. Falcobergiamarkt in het centrum. Kunstkring Markt in de Pelerinstraat. Familie evenement Kids Weekend in het Kuurpark. Diverse optredens in het Openluchttheater aan de Plenkert.


KIJK op Val ken burg 61

Prikbord ZOMERPROGRAMMA VOOR SENIOREN De Seniorenraad Valkenburg aan de Geul organiseert voor 2019 een zomerprogramma met activiteiten voor senioren. Inwoners van de gemeente Valkenburg aan de Geul vanaf 65 jaar krijgen begin juni de folder van het Zomerprogramma voor Senioren in hun brievenbus. Via het aanmeldformulier in de folder kunt u zich voor diverse activiteiten aanmelden.

BOEKBESPREKING Voor liefhebbers van een goed literair boek zijn in de Heuvellandbibliotheek, Berkelplein 99, Valkenburg, vijf bijeenkomsten. U krijgt achtergrondinformatie over de literaire middelen die zijn toegepast. Er worden zowel fictie als non-fictiewerken gelezen en behandeld. Tevens is er ruimte voor meningen over de inhoud en het verhaal in het boek en er is aandacht voor de betekenis van het boek voor onszelf.

VVV ZUID-LIMBURG OVER '75 JAAR BEVRIJDING ZUIDLIMBURG' In 2019 is het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd. De bevrijding begon hier op 12 september 1944, toen de geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Tegenwoordig zijn er nog vele plekken waar de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed terug te zien is. Bijvoorbeeld in de mergelgrotten in Valkenburg, het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek en het Fort Eben-Emael. En dit jaar in het bijzonder, vinden er in de hele regio Zuid-Limburg (eenmalige) bevrijdingsevenementen plaats, excursies en nog veel meer. Informatie over 75 jaar bevrijding Zuid-Limburg is te vinden op www.vvvzuidlimburg.nl/bevrijding. Deze pagina toont ondermeer een overzicht van WOII bezienswaardigheden, herdenkingen, musea, 75 jaar bevrijding evenementen agenda en WOII wandel- en fietsroutes.

Info: Octavie Sleijpen via gsleijpen@ziggo.nl.

MĂˆT DE BATSE BLOAT Dit najaar op de planken: de nieuwe klucht van Toneelvereniging De Vriendenkring Vilt. Met acht uitvoeringen op: + Zaterdag 16 november + Zondag 17 november + Zaterdag 23 november + Zondag 24 november (middag en avond) + Zaterdag 7 december + Zondag 8 december (middag en avond) Reserveer alvast in uw agenda!


62 KI J K o p Va l k e n b u r g

KIJK op Ondernemer

Bakker Koos

pure smaken, pure passie In het holst van de nacht spreken we bakker Koos van Eijndhoven. Als bijna heel Valkenburg nog op een oor ligt, maakt de vakman met zijn team een breed scala aan ambachtelijke desembroden. “Dit is nou puur brood”, zo steekt hij van wal. Koos gebruikt daarvoor zoveel mogelijk grondstoffen en ingrediënten uit de eigen regio. De broden bestaan uit een mix van biologische geteelde meel door de Commandeursmolen in Mechelen en het natuurlijke product zuurdesem. “Dat geeft een geweldige, pure smaak. Daar is het mij allemaal om te doen. Ik wil eerlijke,

voedzame en lekkere broden verkopen”, vertelt hij tussen het kneden door. Dat doet de bakker met verve. Al generaties lang weten klanten de weg naar Koos te vinden en genieten gasten van toprestaurants door het hele land van verse desembroden uit Valkenburg.

Van vader geleerd Dit jaar een kwart eeuw geleden begon Koos aan de bakkersopleiding, maar als kind stond hij al te spelen met meel in de bakkerij van zijn vader. “Ik weet niet beter dan dat ik bakker wilde worden. Het is mijn passie.” Het vroege opstaan is nooit een probleem geweest. “Wanneer de wekker ook afgaat; dat blijft altijd een rotmoment”, lacht hij.


KIJK op Val ken burg 63

Winkels Valkenburg Broekhem 69 Louis van Maessenstraat 1 Winkel Maastricht: Plein 1992 76 www.broodvankoos.nl

Gezinsleven Inmiddels staat de volgende generatie alweer te trappelen. Met zijn vrouw Marijn heeft hij twee kinderen: Pieter (10) en Floor (11). “Zij helpen mee in de zaak en hebben er enorm veel lol in. Dat is het belangrijkste”, glundert Koos. “We eten als gezin samen, we vieren vakantie en dan vind ik het ook goed om te laten zien hoe we ons inkomen verdienen. Laatst hebben we een vrijdagavond met z’n vieren heel wat broden gebakken. Dat was zo gezellig en koester ik enorm.”


64 KI J K o p Va l k e n b u r g

Voor drie Valkenburgers wordt de trein de redding

Essentiële rol van de trein bij deportatie van de Joden door Jan Diederen

In de Tweede Wereldoorlog is de trein het vervoermiddel om de Joden naar de vernietigingskampen in Polen te deporteren. En daarmee speelt deze wijze van vervoer een essentiële rol in de Holocaust. Wat heeft dat voor de Valkenburgse Joden betekent? Hoewel burgemeester Piet Hens in een telegram van 18 april 1943 aan de gewestelijk politiepresident te Eindhoven meldt "dat zich bij het vertrek van de Joden geen stoornissen of moeilijkheden hebben voorgedaan", zijn er toch enkele incidenten te melden. Zelfs één dat positief uitpakt. Op de eerste deportatiedag 25 augustus 1942 moeten zich 31 Joden na een schriftelijke oproep van de Marechaussee aan het station melden. Er komen maar twintig opdagen. Onder hen ook Gustaaf Hertogs, een leidende figuur in de Joodse gemeenschap, maar als musicus ook dirigent van de harmonie Walram. Als allen verzameld zijn zegt hij nogal lakoniek: ik ga nog even terug naar huis om mijn vrouw en nog een valies te halen en kom dan terug. Maar het is een smoesje. Tevoren heeft hij al geregeld dat hij in een pand aan de Sint Pieterstraat kan onderduiken en zo met zijn vrouw overleven.

Wel melden zich de broers Fredo en Gert Nathan, die tegenover het Station wonen. Wellicht alleen uit nieuwsgierigheid, want zij zijn ook niet van plan in de trein te stappen. Als de andere Joden plaats nemen verdwijnen zij aan de achterkant en zetten het op een lopen, onzichtbaar voor de aanwezige politie. Zonder dat men hen kan oppakken rennen ze het hele traject tot aan de spoorwegovergang in Meerssen. Daar heeft een buurman van het Stationsplein Johan Kengen een woning die hij zelf nog niet gebruikt. De broers kunnen er, met later ook hun vader en moeder, terecht voor een verblijf van 25 lange en bange maanden.

Het bewaard gebleven doktersattest.

In elkaar gezakt Op het stationsplein is er nog een incident. De 41-jarige Marja Eisenberg-Goldberg zakt in elkaar en de te hulp geroepen dokter Kettler stelt vast dat zij niet vervoerd kan worden wegens een zenuwtoeval. "Haar man moet haar verplegen", staat op een bewaard gebleven doktersattest. Die man, Leib Eisenberg, mag haar naar hun huis in de Emmalaan brengen, maar krijgt te horen dat hij meteen terug moet naar het station. Twee maanden later, op 22 oktober 1942, wordt hij in Auschwitz vermoord. Marja ontkomt uiteindelijk niet aan deportatie: de Sicherheitspolizei arresteert haar op 11 januari 1944 in het ziekenhuis Sint Annadal in Maastricht en zij sterft precies één maand later ook in Auschwitz.


Bij de deportatie van 25 augustus stappen ook de broers Robert en Rudolf Benedik, de broers Jacob en Salomon Jacobs, vader Fern en zoon Rudi Gottschalk, alsook Curt Hirschberg in de trein. Onderweg naar Auschwitz maakt die trein een tussenstop in Kosel, tachtig kilometer vóór het vernietigingskamp. Zij mogen de trein verlaten maar dat blijkt niet hun redding te zijn. De Duitsers kunnen krachtige mannen goed gebruiken voor werk in steengroeven en wapenfabrieken. Zij werken er onder ellendige omstandigheden en komen door uitputting en ziekte om het leven ofwel worden geëxecuteerd. Hetzelfde lot ondergaan, nadat zij op 11 november 1943 zijn opgepakt, de broers Albert en George Cahn, Ben Sajet en Erwin Hirschberg. Laatstgenoemde is de enige van de Valkenburgse Joden die de holocaust overleeft. De mannen die in Kosel de trein moeten verlaten zijn tussen 21 en 46 jaar. Voor alle vrouwen, oudere mannen en de te jonge 12-jarige Frits Cohen eindigt de treinreis in het zo bekende vernietigingskamp Auschwitz.

Het briefje van Bertha aan Jan, geschreven vanuit de trein.

Het gezin Cahn, het meest Valkenburgse van alle Joodse families, in gelukkiger tijden. Hier wordt de bruiloft gevierd van dochter Annette met de katholieke Maastrichtenaar Huub Vrancken. Zij zitten helemaal links. Vanwege het gemengde huwelijk worden zij niet gedeporteerd. Zittend verder een onbekende vrouw, dan Sophie Leviticus en haar verloofde Louis Cahn, die uit de trein springt, en de ouders Daniel en Elise. Staande vanaf links: Bertha, Albert en George.

Uit trein gesprongen Voor de Valkenburger Louis Cahn, die in december 1942 vanuit zijn toenmalige woonplaats Dordrecht wordt gedeporteerd, betekent de trein wel zijn redding. Onderweg naar Westerbork twijfelt hij aan een goede afloop en besluit om uit de trein te springen. Bij de val breekt hij een been maar een boer brengt hem in veiligheid en zorgt dat hij kan onderduiken. Bijna drie jaar houdt hij zich schuil op een kamertje in Leerdam. Als een van de weinige overlevenden emigreert hij in 1951 met het gezin, dat hij dan heeft, naar Israël om er een sinaasappelplantage te beginnen. Voor de 88-jarige Servaas Soesman eindigt de treinreis, deze keer op 8 april 1943, al in Maastricht. Geen goed teken overigens, want hij kan niet verder reizen vanwege zijn ouderdom en slechte gezondheid en sterft er op 26 mei 1943. Zijn 73-jarige vrouw Emma Horn komt niet verder dan het doorgangskamp Vught, waar zij ook vanwege haar slechte gezondheid wordt achtergelaten en daar sterft op 23 april 1943. Dat de deportatie in de dodentrein geen plezierreisje is blijkt wel uit het ontroerend verhaal van Bertha Cahn, die met haar broers Alfred en George op 11 november 1942 wordt gedeporteerd. Zij is verloofd met Jan Wildschut uit Brunssum. Verdrietig omdat zij door de plotselinge arrestatie geen afscheid van hem heeft kunnen nemen ziet zij kans hem vanuit de trein een briefje te schrijven. Enkele potloodkrabbels op een kladje, maar wel zo ontroerend. "Liefste Jan, ik ben de grote reis aangevangen. Ja, liefste Jan, het ging niet anders, het was het noodlot. Houd je ook flink want ik doe het

ook en hoop op een vlug weerziens. De reis gaat werkelijk goed. Jan, anders weet ik niets meer te schrijven. Denk zo nu en dan eens aan me. Dag liefste en heel veel zoenen van je Bertha." Woorden als "de grote reis, het ging niet anders en het was het noodlot" spreken boekdelen. Het is duidelijk dat zij twijfelt aan een goede afloop. In nog enkele zinnen, die de beide broers eraan toevoegen, hebben ze het onomwonden over een afscheidsgroet. "Wij zullen zo goed mogelijk voor Bertha zorgen en maak je niet ongerust", schrijven ze troostend. Bertha Cahn, een aantrekkelijke jonge vrouw van 24 jaar, sterft in de gaskamer van Auschwitz op 19 november 1942. Haar broer Albert op 12 augustus 1943 in een werkkamp in Neukirch, George op 31 maart 1944 ook in een werkkamp op een onbekende plaats in Polen. De ouders Daniel en Elise Cahn op 14 mei 1943 in Sobibor.


De leukste merkkleding voor kinderen tegen outletprijzen In de rekken bij Vintage For Kids in Meerssen hangen heel wat juweeltjes om kinderen stijlvol én betaalbaar te kleden. “We bieden een breed aanbod van tweedehands en ongedragen merkkleding.”

Eigenaresse Mariska Reneman heeft een passie voor kinderkleding en selecteert de beste kleding voor jongens en meisjes uit een divers aanbod. “Een groot gedeelte van onze collectie bestaat uit ongedragen merkkleding van kinderspeciaalzaken, veelal afkomstig uit de sale. Zo is er dus volop keus in trendy kleding”, vertelt Mariska. “Verder hebben we ook tweedehands merkkleding. Deze stukken worden zorgvuldig geselecteerd en zijn onbeschadigd, vlekvrij, gewassen en gestreken.”

Duurzaam Opvallend is dat veel mensen het verschil tussen nieuw en tweedehands niet opmerken. “Dat is een mooi compliment en past binnen de duurzame filosofie van onze winkel.” Mariska vindt dat je tweedehands merkkleding moet beleven. “Dit betekent de kinderkleding zien, voelen, ruiken en passen.” Daar is alle gelegenheid voor in de ruime en kleurrijke zaak in hartje Meerssen, waar volop parkeergelegenheid is.

Wisselende collectie De collectie wisselt wekelijks en is telkens weer een verrassing. “Daarom is het elke keer weer de moeite waard om onze zaak te bezoeken”, nodigt Mariska papa’s en mama’s uit.

Vintage For Kids Beekstraat 15, Meerssen (tegenover Jumbo) T 043 – 311 07 96 www.vintageforkids.nl


KIJK op Val ken burg 67

Schrijvende Valkenburgers In september vorig jaar verscheen er ter gelegenheid van de Vredesweek het boek “In Vredesnaam”. Het bevat gedichten en afbeeldingen van kunstwerken van Valkenburgers en mensen uit de omgeving. In totaal 96 bladzijden, met op elke rechterpagina een gedicht in het dialect of in het Nederlands, met daarnaast een bijbehorend kunstwerk. Het is in zijn totaliteit een fraai boekwerk geworden en het blijkt dat er heel wat kunstenaars en dichters in onze omgeving wonen, die met hun talent iets moois tot stand weten te brengen. Maar ook iets om over na te denken, want vrede is een begrip dat vaak wordt gebruikt, maar lang niet over-

al zijn weerklank vindt. De inhoud van dit boek getuigt daarvan met aangrijpende teksten, tot nadenken stemmende gedachten, soms even manend tot stilte en mededogen voor allen die met oorlog en geweld te maken hebben gekregen. En dan vooral de jeugd, de volwassenen van de toekomst. Daarbij staan passende foto’s afgedrukt en kunstwerken die de teksten versterken. Het boek is nog steeds verkrijgbaar, onder andere bij The Read Shop in Valkenburg, bij de KCR en bij het Platform Wereldburgerschap, Valkenburg aan de Geul.

“In Vredesnaam!” uitgave van de Kunst en Cultuurraad Valkenburg aan de Geul, 2018. 96 pagina's. Prijs € 14,95.

Gratis rechtshulp voor kinderen

Waar volwassenen genoeg mogelijkheden hebben tot (gefinancierde) rechtshulp, zijn er weinig tot geen mogelijkheden hiertoe voor kinderen. Kinderen zijn echter kwetsbaarder, mede omdat zij vaak afhankelijk zijn van volwassenen. Ook staan de belangen van kinderen vaak juist lijnrecht tegenover de belangen van de volwassenen, te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan (v)echtscheidingen. Hier kunnen onze juristen een helpende hand bieden.

Wekelijks inloopspreekuur Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel zetten wij ons vrijwillig in om de juridische belangen van kinderen te dienen. Dit doen wij onder andere door ons wekelijks inloopspreekuur dat op woensdag tussen 14:00 en 17:00 uur plaatsvindt in Maastricht. Tijdens dit spreekuur kunnen alle kinderen naar ons toe komen met een hulpvraag. Wij zoeken steeds naar een gepaste oplossing. Vaak treden wij bemiddelend op en indien nodig wordt er geprocedeerd. Ben je of ken je iemand die onze hulp kan gebruiken? Schroom dan niet om bij ons langs te komen tijdens ons spreekuur of om ons een mail te sturen. Kinder- & Jongerenrechtswinkel Willem Alexanderweg 80, Maastricht T 06 – 31 68 89 77 kjrwlimburg@outlook.com


Hekerbeek hartveilig

De Hekerbeek heeft haar AED. Dank zij initiatiefneemster Janine BrĂźll en de Stichting Hart voor Valkenburg is de Hekerbeek vanaf nu hartveilig. Een groep vrijwilligers is getraind en staat paraat! Op foto: Janine BrĂźll, Joop van Gessel en Martin Eurlings. Joop en Martin vertegenwoordigen de Stichting.COLUMN JEESJE

Liefde is...

Liefde is blind. Liefde is grenzeloos. Liefde is plotsklaps iemand tegen het lijf lopen, die je omver blaast. Een vreemde, die opeens in je leven verschijnt en dat overhoop haalt. Liefde kan ook een sluipend proces zijn, dat de tijd neemt om iemands leven binnen te dringen. Hoe dan ook. Liefde is iets moois, iets groots. Iets waar iedereen naar op zoek is. Het is dan toch wel vreemd dat sommige relaties niet kunnen en niet mogen, volgens de goegemeente. Waarom mag iemand die zijn grote liefde ontmoet, daar in sommige gevallen niet mee verder. Waarom mag een politicus geen relatie aangaan met een medewerkster uit zijn omgeving. Een bankdirecteur niet met zijn secretaresse. Een leerkracht niet met een studente van ongeveer zijn leeftijd. Een chirurg niet met een verpleegster van zijn afdeling. Wat zei Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, ook al weer: “Ik vind dat kamerleden geen relatie horen te hebben met medewerksters. Als je toevallig de liefde van je leven vindt in een medewerker of medewerkster, moet je die liefde voortzetten, maar niet als kamerlid.� Iets mooiers is er toch niet. En is stand, rang, functie en werkkring dan nog van belang? Wat vonden we het niet prachtig dat keizer Frans Jozef uiteindelijk zijn Sissi vond. En Tony zijn Maria in de 'West Side Story'. De tranen liepen ons over de wangen. En waarom ook niet.

Liefde is vijftig jaar getrouwd zijn. Of nog langer. Liefde is hand-in-hand in slaap vallen. Liefde is vele deuren verder dan vriendschap. Liefde is elkaar vasthouden en nooit meer loslaten. In alle omstandigheden. Echte liefde is rotsvast en voor eeuwig.

Vindt u dat nou ook niet?


KIJK op Val ken burg 71

Stuur je oplossing voor 1 juli 2019 naar claudia@kijkopvalkenburg.nl. Onder de goede inzendingen verloten wij 2x een dag-arrangement voor 2 personen bij het Shimano Experience Center bestaande uit: + Ontvangst met koffie en vlaai + Rondleiding Experience Center + 2 x huurfiets naar keuze (DuraAce Racefiets, Ebikes, Mtb, e-Mtb) + Lunchpakket of lunch op locatie + Goodybag

Puzzel mee & win een dag-arrangement Shimano Expercience Center De Leeuwhof 2 6301 KZ Valkenburg

voor twee personen bij Shimano Experience Center! groene edelstenen

deel van geweer

heilige

jachtexpeditie

dromer

overblijfsel

7

horizon

herfstbloem

leerrede

raming

waterdoorlatend

9

2 inkeping

omlaag gaan

4

deelteken

naaldboom

zijde

5

regio

vis in orde

vergaan schip

voorzetsel

vlaktemaat

per adres

sterrenbeeld

gril

strafwerktuig

1

de onbekende

vervallen woning

pers. vnw.

trekdier

10

spil

vrouwelijk dier

vechtsport buitenlijn

6

1

OPLOSSING:

2

3

genante vertoning

3

4

5

8

6

7

8

9

10