Kijk op Valkenburg - Winter 2019

Page 1

2 Valkenburg

WINTER-EDITIE

Valkenburg


INFINITUM

Oneindig ontspannen Ontdek hoe rust voelt. In het splinternieuwe INFINITUM staat actieve en passieve rust centraal in de 7 belevingsruimtes. Van een panoramasauna met uitzicht over het Limburgse Heuvelland tot relaxruimtes gericht op dromen, (muziek) luisteren en lezen.

Meer informatie & reserveren: www.thermae.nl/inďŹ nitum

Cauberg 25-27 Valkenburg aan de Geul


Inhoud

KIJK op Val ken b u rg 3

Interview Martin Eurlings

4

Column Jan Vermeer

9

Van een datum die geen gewone datum is

12

Make-over 15 Binnenkijken bij… 20

Colofon Kijk op Valkenburg verschijnt twee keer per jaar gratis huis-aan-huis in de Gemeente Valkenburg aan de Geul in een totale oplage van 10.000 stuks. De volgende uitgave verschijnt op 3 juni 2020. Uitgever Remy Bordewin Claudia Heijnen Redactie Tim Voncken (Asvon Pers & Publiciteit) Claudia Heijnen Jan Schurgers Jan Diederen Jan Vermeer Octavie Sleijpen Henk Kwakkernaat Lia Stassen Petra Lejeune Fotografie Yvette Smeets Photography Sanne Linssen Vormgeving P&P Company Advies/verkoop Tim Voncken Martijn Neukirchen Druk Damen Drukkers Distributie Axender

Contact Ook geïnteresseerd om uw bedrijf te profileren in onze volgende uitgave? Informeer naar onze aantrekkelijke tarieven en mogelijkheden via: info@kijkopvalkenburg.nl of telefoonnummer +31 (0)43 – 458 1340. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen worden in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Kijk op Valkenburg is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Kijk op Valkenburg is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voorvloeien uit het lezen van deze uitgave. Druk- en zetfouten onder voorbehoud.

Florent Eijssen, grondlegger pelgrimstocht Banneux

24

Kijken in de kleedkamer

26

Dat verdient een bloemetje

29

Topprestatie dankzij een donor

30

De zondagochtend van…

33

Tien vragen aan…

35

Drie magische piramides

36

Oud-tourrenner Rob Ruijgh

39

Kijk op jonge talentjes

42

Column Juf Lia 43 Valkenburgers in het buitenland: John en Juani

47

De vestingstad in brons

55

Column van Jees

62

Spannend! Wat was het spannend afgelopen juni! De eerste Kijk op Valkenburg in zijn nieuwe jasje. Spannend, omdat ons team bijna helemaal nieuw was. Spannend, of adverteerders wel zouden willen meedoen. Maar het meest spannend? Wat u als lezer ervan zou vinden. Want zonder lezers geen adverteerders en zonder adverteerders geen blad. We hebben elkaar nodig om samen te komen tot iets moois. Het was een feest om die eerste nieuwe Kijk te maken. Met als kers op de taart al die overweldigende, leuke en lieve reacties van lezers en adverteerders. Dat maakte al die spanning weer goed! Met al die positieve energie zijn we weer voor u aan de slag gegaan. Voor deze editie hebben we weer uiteenlopende verhalen verzameld van en over mensen in onze mooie gemeente Valkenburg aan de Geul. Die bovendien is uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar 2019, maar dat wist u al, toch? We doken in de geschiedenis van Valkenburg en dat leidde tot verrassende ontdekkingen. Burgemeester Schrijen gaf antwoord op tien persoonlijke vragen. En wat heeft een prins Carnaval te maken met een gevallen militair? Genoeg leesvoer voor onder de kerstboom. Wij gaan ondertussen al aan de slag met het juni-nummer. Suggesties of ideeën? Mail ons: info@kijkopvalkenburg.nl. We kijken naar u uit!


4 KI J K o p Valk e n b u r g

Afscheid als burgemeester met echtgenote Ineke en gouverneur T. Bovens

” Ik ben geen man van stoppen en afscheid nemen.” In de vorige Kijk op Valkenburg interviewde ik Ineke Eurlings. Nu portretteer ik haar echtgenoot Martin Eurlings, een rasechte Valkenburger en ongetwijfeld een van de meest markante Valkenburgers in de geschiedenis. Hij is er geboren en heeft er zijn hele leven gewoond. In onze Geulstad heeft hij zijn succesvolle carrière gestart in 1982 en glansrijk afgesloten als burgervader in 2017. Door Octavie Sleijpen

U bent opgegroeid in Valkenburg. Kunt u uw kinderjaren in grote lijnen omschrijven? Ik had een heel gelukkige jeugd. Wij woonden in een kinderrijke buurt. En na school was buiten op straat spelen troef. De straat, de grotten en het bos waren ons speelveld. Trefbal, voetballen, jarenlang een eigen mei-den planten, kampvuren stoken, hutten bouwen en ga zo maar door. Wij hadden ook onze eigen voetbalclub: Fortuna ‘56. We speelden o.a. tegen de Heekerbeek en

Damoca, de club van de Daelhemerweg. Vooral de uitwedstrijden in de 'kiezelkoel' staan me nog scherp voor de geest. Zo lang wij als bezoekende club voorstonden, floot de scheidsrechter niet af. Pas als wij nog maar met enkele spelers op het veld stonden omdat de rest noodgedwongen naar huis moest om te eten en wij op achterstand kwamen, klonk het voor Damoca verlossende


KIJK op Val ken b u rg 5

eindsignaal. Ook was ik zeven jaar lang misdienaar bij de zusters van Sint Josef in de Oosterweg. De vroegste missen waren om 6 uur ‘s ochtends. Mijn recordaantal H. Missen stond op twaalf op één dag. We verkochten almanakken voor de missie, boden op palmzondag huis aan huis palmtakjes aan, collecteerden voor de Bond van grote gezinnen en gingen in de Paasweek met kleppers door Valkenburg. Ook maakten we onze eigen vliegers en bonden de touwen aan elkaar om de beste vlieger zo hoog mogelijk in de lucht te krijgen. Als klein kind mocht ik een enkele keer met mijn vader op zondag mee naar bierbrouwerij De Leeuw om bij warm weer staven ijs te trekken om het bier in de café’s te koelen. Dat heeft op mij grote indruk gemaakt. Daarom trof de teloorgang van onze brouwerij mij recht in het hart en was ik er als burgemeester op gebrand onze brouwerij nieuw leven in te blazen.

Ja, er is sindsdien heel wat veranderd in Valkenburg aan de Geul. Mensen hadden thuis geen warm water, geen wasmachine, geen koelkast, geen centrale verwarming, geen auto en geen televisie. En zeker geen iPhone en iPad. Wel was het geluk toen heel gewoon.

U bent uw loopbaan begonnen in het onderwijs en daarna hebt u een carrièreswitch gemaakt naar de politiek. Wat was daar de belangrijkste reden voor en waarom koos u voor het CDA?

Martin weer even onderwijzer op de nationale voorleesdag

De stap naar de politiek was puur toeval. Ik was bezig met mijn promotie aan de Universiteit van Leuven, toen ik tot mijn eigen verrassing werd gekozen tot lijsttrekker van het CDA. Maar toeval bestaat niet echt. Ja, ik speelde met vuur. Zo volgde ik met interesse het wel en wee van de toenmalige Vernieuwingsgroep in de Valkenburgse Raad. Ook had ik mij aangemeld als steunkandidaat voor het CDA bij de verkiezingen in 1982 bij de fusie van de gemeente Valkenburg-Houthem en de gemeente Berg & Terblijt. Mijn Ineke was blij dat ik de deur van mijn studeerkamer dichttrok, want de Valkenburgse politiek stond veel dichter bij haar dan mijn promotie-onderwerp. Waarom ik voor het CDA koos? De eerste twee keer dat ik als jongere mocht stemmen, stemde ik op de club van Bas de Gaay Fortman, de Politieke Partij Radicalen (PPR), een aftakking van het latere CDA. Maar gaandeweg raakte ik ervan overtuigd dat het beter was het CDA niet de rug toe te keren, maar ervoor te kiezen het CDA vanbinnen uit te vernieuwen. Daar heb ik nooit spijt van gehad.

U was achtereenvolgens onderwijzer in Valkenburg, docent en directeur van de opleiding voor leerkrachten basisonderwijs, raadslid en wethouder, gedeputeerde en vice-gouverneur van Limburg en last but not least burgemeester van ons Geulstadje. Welke functie heeft u de meeste voldoening gegeven? Alle functies waren top. Maar het meest aan mijn hart ligt toch Valkenburg. Een echte thuiswedstrijd. Daar was mijn gezin ook direct bij betrokken.

Welke eigenschap hebt u het meest nodig gehad om de gemeente Valkenburg te besturen?

Opening Vestingstad 2015 samen met deputé Ger Koopmans

Als burgemeester is één ding cruciaal: hart hebben voor je gemeente. En als verlengde hiervan: het lef en de volharding om dromen om te zetten in zichtbare resultaten. Veelal tegen de stroom in. Want alles moet worden bevochten. Kritiek vind ik overigens een prima zaak, het houd je scherp. Maar negativisme en met modder gooien is niet aan mij besteed. Dat schiet niet op. Daar wordt niets en niemand beter van.


6 KI J K o p Valk e n b u r g

Valkenburg is een stabiele gemeente met veel ondernemersgeest. Hebt u daar als burgemeester veel invloed op kunnen uitoefenen? Het is goed zichtbaar dat de samenwerking tussen onze ondernemers is gegroeid. En dat de kwaliteit op alle fronten een mooie slag heeft gemaakt. Ook de ondernemers hebben geïnvesteerd. Dat voelt goed. Van oudsher vormen Valkenburg en echt ondernemerschap twee kanten van één medaille. Niet toevallig ligt hier de bakermat van het toerisme. Kanjers als Theodoor Dorren, de gebroeders Van Diepen en rijksbouwmeester Pierre Cuypers stonden aan de wieg van ons toeristenstadje. Manpower pur sang! Zij lieten zien dat de beste manier om de toekomst te voorspellen, is om ze zelf in te vullen. Dat heeft ondernemend Valkenburg goed begrepen. Het is toch ongelooflijk dat we als kleine gemeente liefst vijf keer het Wereldkampioenschap Wielrennen en een keer het WK Veldrijden mochten organiseren, dat de Amstel Gold Race hier haar aankomst heeft, dat Kerststad Valkenburg uitgroeide tot de internationale top, dat de Heuvellandvierdaagse is uitgegroeid tot een top wandelevent en dat we bij Red Bull Crashed Ice figureerden tussen wereldsteden als München, Moskou, Ottawa en Quebeck. En wat te zeggen van ons Openluchttheater, ons verenigingsleven, onze vrijwilligers en de zelfsturing in onze kernen? Ondernemende mensen maken op alle fronten het verschil. Zij geven kleur aan Valkenburg aan de Geul en aan hun persoonlijk leven. Met zijn allen zijn wij rentmeester en dus schatplichtig aan deze unieke stad. Een stad die nooit af is en onderhoud vergt. Die het verdient om nieuwe plannen te smeden om zo onze toekomst zelf in te vullen.

Familie Eurlings (foto: Jo van Aken)

Elke burgemeester wil de stad die hij heeft bestuurd beter achterlaten dan hij kwam. Waar bent u het meest trots op?

Ik ben vooral dankbaar. Dankbaar dat ik als geboren en getogen Valkenburgse telg de kans heb gehad ook mijn schouders te zetten onder de toekomst van ons toeristenstadje. Ik heb dit ervaren als een groot voorrecht. Zeker omdat ik bij mijn installatie van locoburgemeester Jef Kleijnen een schop kreeg overhandigd als teken dat de tijd van praten voorbij was. Tijd voor actie. Valkenburg moest op de schop. Dat was voor mij de ultieme kans en uitdaging om dromen waar te maken. Natuurlijk samen met anderen. Met mijn A-team, het College, de Raad en ondernemend Valkenburg. En niet te vergeten met steun en warme support van velen. Zeker van mijn thuisfront. Ja, alleen gaat sneller, maar samen kom je verder. Dat voelt super. Het mooiste vind ik het herstel van de vestingstad. Zij is weer zichtbaar en invoelbaar. De poorten en de gracht zetten de Heerlickheit Valkenburg terug op de kaart. Hier liggen onze roots én onze toekomst.

“ Ik ben geen man van stoppen en afscheid nemen.”

– vervolg –

Oorlogsveteraan Frank Towers onthult gedenkplaat bij de herdenking van 70 jaar bevrijding

U hebt na uw afscheid als burgemeester van veel publieke zaken afstand moeten nemen. Is dat tegen of meegevallen? Ik ben geen man van stoppen en afscheid nemen. Werken is voor mij altijd een voorrecht geweest. Dat zit in mijn genen en in mijn geloof. Dit heb ik van thuis uit meegekregen. Mijn ouders hebben zich weggecijferd om ons te laten studeren. Dat schept grote verplichtingen. Mijn werk zie ik als een knipoog naar mijn vader en moeder. Stoppen was geen keuze. Als burgemeester word je na je zeventigste gewoon uit koers genomen. Toegegeven, dit heeft ook zijn voordelen. Stoppen is tegelijk een nieuw begin. Ook dat is spannend en uitdagend. Op dit moment ben ik op meerdere fronten actief als vrijwilliger. En natuurlijk heb ik eindelijk meer tijd om er zijn voor mijn gezin en onze kleinkinderen. Met vijf kleine prinsesjes zijn wij de koning te rijk.

Wat zijn op dit moment uw belangrijkste maatschappelijke bezigheden naast uw rol als vader en opa? Ik ben nu actief bij de Stichting Hart voor Valkenburg (reanimatie bij hartstilstand), bij het innovatiecentrum voor topondernemers in de agrarische sector in Noord-Limburg, als bestuurder bij de Miljoenenlijn, tot voor kort als voorzitter van de programmacommissie leisure en vrijetijdseconomie in Zuid-Limburg en recentelijk als bestuurder van de Stichting Popmuziek in Limburg. Dat laatste houdt je fris en fruitig. Samen met mijn jeugdvriend Jo Knubben vorm ik al vele jaren lang het bestuur van de Stichting ‘t Kruus op d’n Tore’ (het lichtkruis op de Wilhelminatoren). En sta ik veel mensen met raad en daad bij.

Hoe hoopt u door de Valkenburgers herinnerd te worden als burgemeester? Als een rasechte Valkenburger, die met hart en ziel geknokt heeft om ons stadje terug op de kaart te zetten. Als de parel van ons Heuvelland. Als ons mooie plekje onder de zon.


KIJK op Val ken b u rg 7

De tattoo van... Op zoek naar een mooie sales-uitdaging met goede verdiensten?

Grijp dan nu je kans! Admirror zoekt zzp-adviseurs voor haar sales-afdeling (m/v)

Stuur je reactie naar: info@admirror.nl

Tattoo-artiest Erik Lemeer van South Side Tattoo (Plenkertstraat 37) in Valkenburg maakt uiteenlopende creaties, die hij deelt op zijn Instagram (@southside valkenburg). Hier een voorbeeld van de Japanse stijl, een van de vele disciplines die hij beheerst. Maar ook voor het tatoeÍren van bijvoorbeeld een naam is hij de aangewezen professional. Meer informatie? Zie www.south-side-tattoo.nl of bel 043 – 459 12 42.


8 KI J K o p Valk e n b u r g

Brasserie Gewoon sjiek! Bie de groeve: proef en beleef de eigen regio

Alle zintuigen staan gelijk op scherp bij binnenkomst in deze hagelnieuwe brasserie. Geuren van de streekproducten uit de keuken en een fraaie fotowand met historische beelden voelen als een warm welkom. “Je beleeft bij ons het verleden van de streek en geniet van allerlei lekkers uit de buurt”, steekt eigenaresse Maike Vaessen van wal. De naam Bie de groeve verwijst naar de even verderop gelegen Curfsgroeve, waar ruim 70 jaar lang mergel werd gewonnen. Haken, zagen en andere oude werktuigen sieren het plafond, waar mijnlampen verder zorgen voor de juiste sfeer. Dit is niet zomaar een horecazaak, maar een brasserie waar proeven, beleven en genieten samenkomen. “We delen graag onze geschiedenis en laten zien wat deze regio allemaal te bieden heeft”, doelt Maike op het industriële interieur én de aantrekkelijke menukaart met dito prijzen. Ook is er een speciale kinderkaart.

(H)eerlijke streekgerechten Haar nicht, Eefje, is vanaf dag 1 betrokken bij Bie de groeve. “Hier proef je van de eigen regio. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale producten. Kwaliteit, maar ook oog voor duurzaamheid vinden we belangrijk”, vertelt de ervaren horecadame. Op de uitgebreide kaart staan onder meer de Geuldalforel, Geulhemmer grottenham, verantwoord vlees van varkenshoederij Kuusj uit Mechelen en gerechten van scharrelkippen uit Bommerig. Van de tap vloeien verschillende (speciaal)bieren van Gulpener, er is wijn van Wijngaard Saint Remi uit Meerssen, Limburgse stroop en kazen en Blanche Dael-koffie uit Maastricht, geserveerd met een mergelblokje van chocolade. Kortom: proeven van je eigen achtertuin. “Of het nu gaat om een borrel, lunch of diner, onze gepassioneerde chef-kok Kenneth bereidt alles vers en heeft de nodige ervaring in sterrenrestaurants”, vertelt Eefje.

Voor iedereen toegankelijk Ondertussen genieten stelletjes, senioren en gezinnen in de gastvrije omgeving van het uitzicht op de grottenwand en rustige plek, waar wandel- en fietsroutes elkaar kruisen. Kinderen vermaken zich in de grote speeltuin of, bij slecht weer, in de binnenspeelruimte.

“Het is hier een smeltkroes van Bourgondische genieters”, vat Maike kernachtig samen. Bie de groeve ligt aan de Gemeentebroek 15 in Meerssen. Er is volop gratis parkeergelegenheid voor de deur en de zaak is toegankelijk voor rolstoelers/babywagens. T 043 – 33 33 109 www.biedegroeve.nl

KIJK-PROEVERIJ Bie de groeve

Kijk uit over de mooie omgeving en geniet van een Limburgse proeverij voor 2 personen, speciaal samengesteld voor lezers van dit blad: Bier- of wijnproefplankje (1 per persoon) met Limburgse hapjes € 29,00 (€ 14,50 per persoon)


Fotowedstrijd

Kiek noe!

Vorige keer vroegen we je om ons je mooiste winterfoto toe te sturen. Uit de inzendingen is de foto van Pieter van den Hof gekozen als winnaar. Hij krijgt de twee vrijkaarten voor de Kasteelruïne en Fluweelengrot.

COLUMN Geachte mede-Valkenburgers, zal ik jullie eens wat vertellen…?

Jullie zijn allemaal boeren..! Tenminste, dat zeggen Maastrichtenaren over iedereen die niet in Maastricht woont. En omdat ik daarom, als inwoner van de gemeente Valkenburg aan de Geul, zelf ook een boer blijk te zijn, heb ik me in de materie verdiept om uit te zoeken waar dit neerbuigende etiket vandaan komt. Tijdens deze exercitie ben ik begonnen met de definitie van het begrip "boer". En wat denkt u? Precies! Het blijkt hier om een oude benaming te gaan van een agrarische professional. Over een zelfstandige ondernemer die zich heeft gespecialiseerd in de vakgebieden landbouw, veeteelt, of een combinatie hiervan. Over een hoogopgeleide specialist die zich, middels enorme investeringen, heeft omringd met de modernste apparatuur. Iemand die waakt over de kwaliteit van zijn eigen productie en die op de hoogte is van de meest recente regelgeving. Die onafgebroken zoekt naar de juiste verhoudingen tussen inkoop, kosten en opbrengsten. Die daarnaast ook nog de omliggende natuur onderhoudt en ga zo nog maar even door. Kortom, door ons "boeren" te noemen, kijkt men in feite bewonderend naar ons op. Of om het eens anders te zeggen: vertoeven wij in het "penthouse des aanziens".

“Eenzame boom in het witte winterse landschap van Opscheumer. De boom is overigens afgelopen voorjaar gesneuveld en gerooid. De horizon is op die plaats nu één rechte lijn...

Stuur je mooiste vakantiefoto en win vrijkaarten voor Kasteelruïne & Fluweelengrot Wil jij ook je foto terugzien in Kijk op Valkenburg? Mail ons dan je mooiste vakantiefoto. Vermeld je naam en adres en vertel in een paar zinnen iets over de foto. Wie weet staat jouw kiekje dan de volgende keer in de Kijk. De mooiste, leukste of grappigste foto ontvangt twee vrijkaarten voor een bezoek aan de Kasteelruïne en Fluweelengrot. Beleef de ondergrondse mergelgeheimen en ontdek Nederlands enige hoogteburcht. Meer weten? Kijk dan op www.kasteelruinevalkenburg.nl. Mail je foto voor 1 februari naar: claudia@kijkopvalkenburg.nl

Terug nu naar Maastricht. De naam van deze nederzetting, waaraan overigens nooit stadsrechten zijn verleend maar die zichzelf toch "stad" noemt, is ontstaan uit de Latijnse woorden "Mosa Trajectum" of "Trajectum ad Mosam". Letterlijk betekent dit "oversteek bij de Maas". De bebouwing daaromheen is dus ontstaan bij de plek waar de Romeinse weg "Via Belgica", die van Boulogne-sur-Mer naar Keulen liep, de Maas doorkruiste. Deze ontwikkeling heeft zich ongeveer afgespeeld in de eeuwen rondom het jaar nul, een periode waarin alle Limburgers "boeren" waren, want toen voorzag iedereen zichzelf van groenten en vlees. Allemaal boeren dus. Dat zeker. Maar wel in twee soorten, want er waren toen, naast de vele succesvolle boeren, ook mislukkelingen die er niet in konden slagen om zelfstandig de kost te verdienen. En het was dus met name déze categorie die zich daardoor gedwongen voelde om naar die bewuste oversteekplaats bij de Maas te trekken. Dáár viel misschien iets aan die Romeinen te verdienen door bijvoorbeeld sandalen te poetsen of zwaarden te slijpen. Dát moeten dus de eerste Maastrichtenaren zijn geweest die daarna geprobeerd hebben om zich te onderscheiden door een langgerekt taalgebruik en een hautaine houding. Vooral ten opzichte van ons, nazaten van de succesvolle agrarische professionals die waren achtergebleven in het Valkenburg dat in het jaar 1452 wél stadsrechten kreeg. Kortom, als een Maastrichtenaar "boer" tegen u zegt, dan maakt hij u een groot compliment dat u dient te beantwoorden met een oprechte "merci". Het vermeende stadsmens zal u aankijken als een "boer" die kiespijn heeft.


10 KI J K o p Va l k e n b u r g

Yoga: leef

gezonder en relaxter Yoga helpt jong en oud om gezonder en meer ontspannen te leven. Gecertificeerd yoga-docente Brigitte Stolk verwelkomt bij de Belevingsplek in Valkenburg wekelijks kleine groepjes mannen en vrouwen die allen op hun eigen niveau werken aan lichaam en geest.

CADEAUBON Geef drie yogalessen cadeau, inclusief pakje yogi tea

€ 30,-

Te druk? Te stijf of ben je wat ouder? Het zijn veelgehoorde bezwaren om yoga over te slaan. “Juist die argumenten zijn een reden om op het matje te gaan”, vertelt de Valkenburgse. “Iedereen doet mee vanuit zijn eigen kunnen, er is geen goed of fout”, benadrukt Brigitte.

geest. Als je kunt ontspannen in een uitdagende houding op de mat, kun je dat ook in het dagelijks leven”, vat Brigitte samen. Goede voornemens? Volg een introductiecursus yoga voor maar € 50. Op maandag

opleiding in gevolgd. “Yogalessen helpen om de kwaliteiten van sensitieve personen

Goed voor lichaam en geest

van 19:00 – 20:15 uur. Data: 13, 20 en 27 januari, 3 en 10 februari.

te ontwikkelen.” De datums www.belevingsplek.com

De yoga-houdingen zijn goed voor de spieren, masseren de organen en versoepelen de rug. In de lessen wisselen dynamiek/kracht en ontspanning elkaar af. “We ontdekken en respecteren de kracht en beperkingen van ons lichaam en

Thema-avonden: Yoga & Sensitiviteit Speciaal voor mensen die wat gevoeliger zijn, houdt Brigitte in 2020 thema-avonden over yoga en sensitiviteit. Ze heeft daar een

staan

op

Belevingsplek Neerhem 10, Valkenburg T 06 – 84 21 24 20 www.belevingsplek.com

Kijk op een

goede nachtrust Bij Nightline Slaapcomfort in Valkenburg weten ze alles over een goede nachtrust. Slapen is net als eten een drinken een eerste levensbehoefte. “Lichaam en geest herstellen tijdens je slaap van dagelijkse inspanningen. De wervelkolom geeft de spieren de kans om te ontspannen”, weet vestigingsmanager Jan Bleeser.

Nightline Slaapcomfort Broekhem 46, Valkenburg T 043 – 601 69 75 www.nightline.nl

Persoonlijk advies Hij weet alles over gezond slapen en heeft er kijk op. “Op basis van persoonlijke wensen en omstandigheden helpen we iedereen in alle rust bij de keuze voor een goed bed of matras.”

Topmerken We spreken Jan in de ruime showroom. Hier staat een collectie van topmerken uitgestald. Diverse slaapsystem (ook waterbedden) en luxe bedlinnen. Nightline is dealer van Eastborn, Tempur, Sunday, Avek, Pullman, Wacore en Viitario. Uw bed, matras en/of bedbodem wordt aan huis bezorgd en gemonteerd.


Al 20 jaar een

ondernemershart voor Valkenburg Wat doe je als je als advocaat uit een horecafamilie plotseling eigenaar bent van een hotel? Pieter Austen werd geboren in Rotterdam, maar verhuisde als peuter naar Valkenburg. Zijn grootvader was eigenaar van Hotel Austen aan de Wilhelminalaan. Toen het hotel in 2000 leeg kwam te staan, stond Pieter voor de vraag: wat ga ik doen met dit gebouw? “Ik wilde hier met andere partners van verschillende disciplines een kantoor beginnen, maar dat plan paste niet in het gemeentelijke beleid van behoud van hotelkamers. Toen ben ik er zelf gaan zitten, op de begane grond. Door de grote ramen zagen mensen mij zitten werken. Regelmatig kwam een man voorbij die zijn witte bouvier uitliet. Op een dag stapte hij binnen voor juridisch advies. Zo bouwde ik clientèle op. De man met de hond is nu nog steeds cliënt.” Even later kwam Pieter opnieuw in contact met jeugdvriend Peter Thewessen die eveneens in de advocatuur zat. “Ik heb Peter gevraagd om zich bij me aan te sluiten. Austen & Thewessen Advocaten was een feit.

Op vrijdagmiddag sloten we de week gezellig af aan de hotelbar, tussen de gasten.”

Mitterrand Na drie jaar verlieten Austen en Thewessen het hotel. Met een korte tussenstop bij kasteel Den Halder verhuisde het kantoor in 2006 naar de huidige villa aan de Sittarderweg. Inmiddels bestond het team al uit vier advocaten. “Hoewel deze voormalige residentie van Hotel Juliana niet te koop stond, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Nu zitten we hier alweer dertien jaar.” Bijzonder detail: in 1992 logeerde de toenmalige Franse president Mitterrand in de villa. Volgens een onofficiële lezing is het verdrag

Pieter Austen (rechts) en Bas Peters.

Wijlen Peter Thewessen, medeoprichter van het kantoor.

van Maastricht door hem en Helmut Kohl hier aan de ontbijttafel beklonken. “Zo zie je maar,” lacht Pieter, “dit is een uitstekende locatie om overeenkomsten te sluiten.”

Loyaal Op dit moment bestaat het kantoor uit vijf advocaten en is er een vacature voor een zesde. Tot hun groot verdriet is Peter Thewessen hen in 2008 plotseling ontvallen. “Na 20 jaar werk ik nog altijd met veel plezier. Geen dag is hetzelfde en ik leer nog steeds iets nieuws. Dat komt vooral ook door ons fijne team, we zijn al zo lang bij elkaar.” En dat is typerend voor dit kantoor: langdurige relaties met cliënten, maar ook met personeel. Bas Peters, partner sinds 2017, vult aan: “Onze mensen zijn al jarenlang, sommigen al meer dan vijftien jaar, aan ons kantoor verbonden. Die loyaliteit is heel uitzonderlijk voor advocatenkantoren.”

Dependance In het voorjaar van 2020 opent Austen & Peters een dependance in Maastricht. “Daar komt een grote vergaderruimte met uitzicht op industrieterrein de Beatrixhaven, waar we cliënten kunnen ontvangen in informelere sfeer. Sommige cliënten ken je al zo lang, dat je ook eens over iets anders dan zaken wilt praten. Voor die gelegenheid is er een gezellige bar in de ruimte. En dan komt dat horecabloed toch weer boven drijven,” lacht Pieter. Austen & Peters Advocaten Sittarderweg 1, Valkenburg T 043 – 601 42 09 www.ap-advocaten.nl


12 KI J K o p Va l k e n b u r g

Van een gewone datum die geen gewone datum is Door Jan Vermeer

Toegegeven; dit is een rare titel. Want zeg nou zelf; waarom zou een willekeurige lezer plotseling onder de indruk moeten raken van een achteloos gekozen dag? Nergens om! Tenzij het om een verjaardag, een jubileum of een andere gedenkwaardige gebeurtenis gaat. Dat zijn de uitzonderingen, want in feite is een datum niet méér dan de nummering van de op elkaar volgende etmalen. Stuk voor stuk als markering van de momenten die worden aan- en afgevoerd door de onstuitbare transportband van tijd. Niets bijzonders. Ware het niet, dat ieders geheugen er soms toe neigt om sommige speciale momenten permanent op te slaan. Vooral als bepaalde dagen tot een wonderlijke samenloop leiden. Zo verging het ook Jef Pluijmen en Marcel van Loo. Een klein verhaal waar iets heel groots onder schuilt.

Wij schrijven zondag 24 februari 2019. Prins Jef III (Pluijmen) van de Valkenburgse Carnavalssociëteit de Mirlitophile 1879 zou met zijn Minister Kevin en hun gevolg een vriendschapsbezoek brengen aan hun "vakbroeders" in Dommelen, een voormalige woonplaats van Zijne Hooglustigheid. Jef had zijn vriend Marcel van Loo gevraagd om die dag de bestuurder te zijn van de touringcar, waardoor zo veel mogelijk aspecten in eigen hand gehouden konden worden. Alleen.., Marcel had andere plannen. Belangrijke plannen, want 24 februari was de sterfdag van John R. Wood, de Amerikaanse militair waarvan Marcel van Loo het graf geadopteerd had. Dit zou daarom de dag zijn waarop naar Margraten zou worden getogen om ter plaatse het offer van deze jonge Amerikaan te gedenken. Dan zou zijn grafsteen worden opgepoetst en er een boeket bloemen bij worden geplaatst. Tekenend voor het besef van Marcel, die deel uitmaakt van een generatie die de Tweede Wereldoorlog niet eens heeft meegemaakt, dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. En dat ons welzijn voor een overgroot gedeelte te danken is aan jongelui die een eigen leven voor ogen hadden op een ander continent dan waar deze oorlog


KIJK op Val ken burg 13

zich afspeelde. Aanvankelijk dus geen busreis naar Dommelen voor Marcel, maar in elk geval wel naar het graf van John R. Wood, die op 24 februari 1945 op 23-jarige leeftijd sneuvelde en daarmee de allerhoogste prijs betaalde voor onze vrijheid. Jef Pluijmen, die op zondag 5 januari in het Holland Casino was uitgeroepen tot stadsprins, bleek echter eveneens doordrongen te zijn van dezelfde ernst. Prins Carnaval, vaak slechts gezien als voorganger van de drie dolle dagen, blijkt meer te zijn dan dat. Samen met zijn Minister is hij het symbool van een traditie die bij ons Zuiderlingen hoort. Met een kolderieke kant. Maar ook als doorgeefluik van een van onze typische Limburgse gebruiken. Daarnaast realiseerde hij zich, als voormalig reserveofficier bij de Koninklijke Landmacht, dat 2019 een bijzonder jaar voor Valkenburg zou zijn; het jaar waarin wij zouden herdenken en vieren dat het 75 jaar geleden was dat ook Valkenburg bevrijd werd van de bezetter. Vandaar dat hij bedacht had om, als prinsenmedaille, een speciale huisorde te laten ontwerpen met "We Do Remember" als hoofdthema. Naar voorbeeld van het herinneringsmonument dat in de Pelerinstraat

bij de Old Hickorybrug staat. Dit, als nadrukkelijke vingerwijzing naar de gebeurtenissen die ertoe geleid hebben dat wij Carnaval al 75 jaar in alle vrijheid mogen vieren. Vroeger dan voorgenomen, zette Marcel die dag koers naar de begraafplaats in Margraten en plaatste zijn bloemetje. Maar niet alleen dat. Ook decoreerde hij het graf met zijn eigen, van Prins Jef III ontvangen, prinsenmedaille "We Do Remember". Een ogenschijnlijk kleine geste, maar wel een gebaar waarmee de bedoeling van het gekozen thema nadrukkelijk tot uiting kwam. Zo blijkt enerzijds dat het vaak grote dingen zijn die nรณg grotere gevolgen hebben. Maar anderzijds dat het soms kleine dingen zijn die dit van tijd tot tijd onderstrepen. Zo blijkt ook dat 24 februari een gewone datum kan zijn. Maar soms ook niet, want na de ernst van deze intieme ceremonie, ging het gezelschap toch naar Dommelen. Met Marcel als buschauffeur.KIJK op Val ken burg 15

Dit zegt kapper Ellen van Wissen van kapsalon Zijlstra “We hebben gekozen voor warme herfsttinten die heel goed passen bij Jolanda’s ogen en huid. De uitgroei heb ik donker geverfd voor extra diepte en de punten wat lichter gemaakt met Colorance spoeling. In de rest van het haar heb ik highlights aangebracht met Topchic van Goldwell. Het model is in een vlotte en gelaagde bob geknipt en daarna naar binnen geföhnd. De Goldwell Taming lotion maakt het haar zacht en glad. Schuim en lak zorgen voor wat extra versteviging.”

Jolanda Willems (61) is geboren en getogen in Houthem. Ze heeft al meer dan 18 jaar een relatie met Mattys. Haar dochter Esther woont met haar man en twee kindjes in Dubai waar Jolanda in december weer op bezoek gaat om gezamenlijk kerst te vieren. Als voormalig Miss Limburg is Jolanda nog steeds een prachtige verschijning die niet veel nodig heeft om te stralen. Maar Jolanda is wel in de mood voor wat verandering.

Make-over Dit zegt visagiste Resy Herben van Schoonheidssalon Resy Herben

“Ik werk het liefst met natuurlijke tinten en dat pakt bij Jolanda heel goed uit. Ik heb bewust gekozen voor bruine kleuren omdat ze het gezicht wat zachter maken. Bovendien staan ze heel goed bij de kleur haar. Jolanda draagt zelf permanent make-up, maar daar heb ik mijn make-up overheen aangebracht. Ook de wenkbrauwen waren vrij donker en heb ik iets lichter aangezet. De zachte kleur op de lippen maakt het geheel af.”

NA

Dit zegt Jolanda zelf “Ik vond het ontzettend leuk om mee te doen, ook wel spannend natuurlijk, maar het resultaat is geweldig. Ik sta voor veel dingen open, ook qua haarkleur, maar het moet wel bij me passen. Felrode lipstick bijvoorbeeld vind ik bij anderen prachtig, maar mij staat het niet. Wat dat betreft klopt alles nu met elkaar: haar, make-up en kleding. Ik ben klaar voor Dubai!”

Dit zegt de styliste Sabrina van Moustache Concept Store: “Jolanda kun je eigenlijk alles aantrekken met haar prachtige figuur en lengte. Maar het groen van deze jumpsuit staat enorm goed bij de herfsttinten van het haar. En hij van haar Groene jumpsuit van benadrukt haar lengte en de verhoudingen Another Label (€ 109,95), lichaam op de juiste manier.” zwarte top van Modström (€ 29,95) en zwart enkellaarsje van Bronx (€ 150,00).

VOOR


16 KI J K o p Va l k e n b u r g

VOOR

In het populaire tv-programma De Bouwbroers zien we hoe twee Canadese broers woningen omtoveren in droomhuizen. Maar wist je dat Valkenburg zijn eigen bouwbroers heeft? Al meer dan zeven jaar runnen Rick en Rodney Kuypers hun eigen aannemersbedrijf. Inmiddels zijn ze met zes mensen. Hun specialisatie? Renovaties en aanbouw. En net als hun populaire tv-collega’s toveren ze oudere huizen om in prachtige paleisjes met modern wooncomfort.

NA

KIJK op Ondernemer

“Standaard werk? Liever niet!” VOOR

NA

Verbouwen of verhuizen?

Soms komt er een moment in je leven dat je behoefte hebt aan meer woonruimte. Vanwege gezinsuitbreiding bijvoorbeeld of omdat je aan huis wilt gaan werken. In de huidige woningmarkt met torenhoge prijzen en krapte is het niet makkelijk om een passende woning te vinden. “Steeds vaker zien we dat mensen de mogelijkheden van hun bestaande woning onder de loep nemen. Bij veel van onze klanten hebben we een aanbouw gerealiseerd en hiermee een noodzakelijke verhuizing voorkomen. Een aanbouw zorgt voor extra ruimte en wooncomfort,” begint Rick het gesprek.

Geen standaardwerk Een andere specialisatie van de broers Kuypers is renovatieprojecten. “Renovaties zijn nooit standaard,” gaat Rick verder, “en dat vergt wat van je als bouwbedrijf. Niet

alleen op bouwtechnisch vlak, maar ook wat advies betreft en flexibiliteit. Je weet nooit precies wat je gaat tegenkomen. Juist bij dat soort projecten ligt onze kracht. Wij leveren projecten turn-key op. Omdat wij hoofdaannemer zijn, zijn wij het aanspreekpunt. Bovendien hebben we vrijwel alle disciplines zelf in huis of werken we alleen met vaste, betrouwbare partners waarvan we weten dat ze hetzelfde kwaliteitsniveau als wij nastreven.“ Rodney vervolgt: “Met ons bedrijf is ook de kwaliteit gegroeid. Technisch personeel is heel lastig te krijgen. Wij maken het onszelf nog moelijker door hoge eisen te stellen en kritisch te selecteren. Klanten vertrouwen hun huizen aan ons toe en moeten daar een goed gevoel bij hebben. Onze werknemers moeten daarom niet alleen vakmensen zijn, maar daarnaast netjes werken en correct zijn. Kwaliteit leveren en afspraken nakomen: onze klanten moeten op ons kunnen rekenen. Daar staan we 100 procent voor in.” Benieuwd naar meer projecten van de bouwbroers? Kijk dan eens op rrkuypers.nl.


KIJK op Val ken burg 17

Centre Beauté Maenen Valkenburgerstraat 37, Berg en Terblijt T 043 – 604 0898 www.centrebeaute.nl

Al generaties lang de beste zorg voor uw huid! Een mooie egale huid is onweerstaanbaar, bij Centre Beauté Maenen weten ze dat als geen ander. Vijfenveertig jaar geleden startte Anny Maenen haar schoonheidssalon. Ondertussen heeft haar dochter Charlotte alweer bijna tien jaar de leiding. Om te zorgen dat Charlotte zich met haar team kan concentreren op de cliënten, wordt zij op haar beurt ontzorgd door HR Euregio. Die verzorgen al vanaf het begin de administratie etc.

Ruim terras met vijver Charlotte Maenen, eigenaar, vertelt: “Alle mensen die voor het eerst bij ons komen, krijgen een gratis intakegesprek. Het is soms een grote stap voor mensen. Iemand die acne heeft bijvoorbeeld, kan zich best kwetsbaar voelen. Wij komen tenslotte letterlijk heel dichtbij en raken je aan. Het is dus ook belangrijk dat er een klik is, dat onze cliënten zich op hun gemak voelen”. Tijd voor uzelf, even ontspannen, bij Centre Beauté snappen ze hoe belangrijk dat is. Niet voor niks komen hier regelmatig drie (!) generaties van dezelfde familie.

Wat wij zelf niet zien, ziet de 'Observ' van sQinno Tegen de tijd dat wij couperose zien, is de couperose al lang en breed aanwezig. Veel huidaandoeningen beginnen immers in de diepere huidlagen en worden pas later zichtbaar. Met de revolutionaire Observ worden de diepere huidlagen geanalyseerd. Eventuele huidproblemen kunnen dan bij de oorzaak worden aangepast en dat is natuurlijk beter dan symptoombestrijding. Het resultaat? Een gezondere én mooiere huid!

Last van pigmentvlekken? Centre Beauté heeft de oplossing! Tegenwoordig weten we allemaal dat je je huid élke dag moet beschermen tegen

Uv-straling, maar 20 jaar geleden was dat anders. Hierdoor hebben veel mensen pigmentvlekken met als gevolg dat uw huid misschien minder mooi is dan u zou willen. Centre Beauté heeft hier de oplossing voor: 'ME LINE'! Nieuw in Nederland, is 'ME LINE' de eerste en enige productlijn die gespecialiseerd is in alle soorten hyperpigmentatie. Naast de aanpak van pigmentvlekken, wordt ME LINE daarom ook gebruikt voor een algehele verbetering van de huid waardoor deze zichtbaar gaat stralen! Centre Beauté Maenen, waar ze u helpen de beste versie van uzelf te worden!

Wij zijn trots op onze ondernemers! Deze presentatie is mogelijk gemaakt door Euregio HabetsRoyen, Accountants & belastingadviseurs voor het MKB. Vrijblijvende kennismaking? Kantoor Valkenburg, Wehryweg 25 www.euregiohr.nl


18 KI J K o p Va l k e n b u r g

Een kijkje in het duurzame huis van Colette

Op een mooie nazomerdag werd ik, Joëlle, stagiaire Duurzaamheid bij de gemeente Valkenburg aan de Geul, thuis verwelkomd door Colette. Colette heeft diverse maatregelen genomen om haar eigen woning flink te verduurzamen. Ze was zo gastvrij om mij te ontvangen en te vertellen over haar ervaringen tijdens de verduurzaming van haar huis. Colette heeft van nature een duurzame instelling, zoals o.a. al blijkt uit haar opleiding milieutoezicht. Daarnaast leerde een rekensom haar wat verduurzaming van haar woning in de toekomst zou opleveren. Colette vertelt: “Het huis verduurzamen zie ik echt als een investering. Nu heeft het veel geld gekost, maar als we 15 tot 20 jaar verder zijn gaat het geld opleveren.”

Duurzame maatregelen Om te beginnen heeft Colette achttien zonnepanelen geïnstalleerd. Eerst twaalf voor het bestaande energieverbruik, en vervolgens nog eens zes stuks om het verbruik van de warmtepomp te kunnen compenseren. Volgens de berekening is dit één zonnepaneel te veel voor haar gebruik en zal ze een energieoverschot hebben aan het einde van het jaar. “Maar dat hangt nog even af van aankomende winter”, aldus Colette. Verder is de woning volledig geïsoleerd, inclusief spouwmuurisolatie. Ook zijn alle ramen van HR++ glas en heeft ze (noodzakelijk bij een warmtepomp) vloerverwarming laten aanleggen. “Vooral de vloerverwarming voelt veel aangenamer en verhoogt echt mijn wooncomfort.” De grootste investering is de warmtepomp geweest. De warmtepomp die Colette gekozen heeft bezit een hoge capaciteit en werkt zelfs als het buiten −20 °C is. De pomp heeft energieklasse A en maakt bijna geen geluid: “Ik heb er in ieder geval geen last van,” aldus Colette. De warmtepomp produceert buiten 69 dB aan geluid, hetzelfde als een gemiddelde wasmachine.

Aanpak Om al deze maatregelen te realiseren heeft Colette zelf veel informatie opgezocht via internet en met verschillende bedrijven gepraat om informatie en offertes op te vragen. Uiteindelijk heeft ze in samenwerking met een bevriende opzichter samen het hele project uitgevoerd. De verbouwing heeft 3 maanden geduurd. De aanleg van de vloerverwarming was het meeste werk, vooral omdat de vloer beneden volledig eruit moest en vernieuwd is. Colette heeft tijdens de verbouwing alle meubels moeten opslaan en geeft eerlijk toe dat zo’n flinke verbouwing er ook wel in hakt. Zelf verbleef ze tijdens deze periode twee keer vijf dagen in een hostel, mét haar konijn Fluffy. “Het is helemaal geworden zoals ik het hebben wil dus het was het absoluut waard”, aldus de enthousiaste Colette.

Tips Meer inspiratie over duurzaam wonen vindt u op www.duurzamehuizenroute.nl Wilt u meer informatie over de subsidies en leningen die u mogelijk kunt aanvragen bij het verduurzamen van uw huis? Kijk dan op: www.valkenburg.nl/woningvandetoekomst

Als u uw huis wilt verduurzamen is een goede voorbereiding en geen overhaaste beslissingen nemen heel belangrijk. “Zorg dat je weet waar je aan begint!”, benadrukt Colette. In november van dit jaar nam ze deel aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Bezoekers konden zelf bekijken welke duurzame maatregelen er in haar huis genomen zijn en konden vragen stellen aan deze trotse bewoonster en eigenaresse van een verduurzaamde woning.


KIJK op Val ken burg 19

Vakwerk

JL Stucadoors siert steeds meer huizen in regio

Stukadoor Jeroen Lahaye begon in 2017 met zijn eigen bedrijf JL Stucadoors. Zijn onderneming groeit gestaag en kan op veel interesse rekenen, mede door de vele technieken die hij en zijn team beheersen. Zowel voor binnen als buiten is er altijd een passende oplossing voor creatief én kwalitatief stucwerk. “In samenspraak met de klant komen we altijd tot een mooi idee dat past bij de situatie. Door mijn ervaring en het creatief meedenken wordt het gewenste eindresultaat bereikt”, vertelt de vakman gepassioneerd.

Alle disciplines in huis Of het nu gaat om sierpleister, schuur- of cementwerk, het bekleden van wanden of een moderne betonlook: JL Stucadoors heeft

alle disciplines in huis. “Bij ons heb je rechtstreeks contact met de mensen die bij u thuis of op zaak aan de slag gaan. Korte lijnen, heldere afspraken en een garantie voorkwa-

de badkamer. Dit is een duurzame en slijtvaste vorm van stucwerk die immuun is voor vloeibare invloeden van buitenaf.”

liteit”, zo vat hij samen. Bovendien kan de specialist altijd een scherpe prijs aanbieden.

Op www.jl-stucadoors.nl staan voorbeelden van uiteenlopende projecten.

Duurzaam stucwerk Een van de specialismen is de exclusieve betonlook (beton Ciré). “Deze vorm van stucwerk is bijna overal op toepasbaar, bijvoorbeeld als werkblad in de keuken of in

JL Stucadoors Burg. Eussenlaan 36, Spaubeek T 06 – 52 32 1991 www.jl-stucadoors.nl

‘Het paradijs op aarde’

Boekpresentatie 13 maart in Bieb Valkenburg

Historicus en schrijver Jos Schols heeft een prachtig standaardwerk geschreven over de hele geschiedenis van het Ignatiuscollege / Huize Boslust, Kloosterweg 36 in Valkenburg aan de Geul, van 1894-2019. Een gebouw met cultuurhistorische waarde voor de gehele gemeente. Duitse jezuïeten vluchten tijdens de Kulturkampf naar Kasteel Wijnandsrade. Ze bouwen daarna in Kattebeek/Krejjedörp het Ignatiuscollege, hun belangrijkste gebouw ter wereld met de beroemde sterrenwacht. Aannemer/zakenman is Hubert Habets. De jezuïeten worden opnieuw verjaagd. Voorbijkomen SS Reichsschule für Jungen, Ordedienst, 91st Evacuation Hospital, een repatriëringskamp en interneringskampen voor 'foute' Nederlanders. Vrouwenkamp Ravensbosch.

Een mooie tijd volgt bij de Franciscanessen van de H. Joseph (moederhuis en bejaardentehuis Boslust). Na Stichting Academie voor Bewustzijnsontwikkeling worden alle straatnamen van BroekhemNoord belicht. Veelzijdig, degelijk en transparant historisch document. Boordevol primeurs. Boeiend geschreven, full color afbeeldingen. Luxe uitvoering. Prijs € 29,95. ‘Het paradijs op aarde’ wordt in eigen beheer uitgegeven en is alvast te bestellen via de auteur: 043 – 364 30 10; www.josschols.nl (is recent vernieuwd).


20 KI J K o p Va l k e n b u r g

Binnenkijken bij u? Heeft u ook een niet-alledaags interieur of een woning met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via claudia@kijkopvalkenburg.nl. Stuur ons een beknopte beschrijving met twee à drie foto’s en wie weet, staat uw woning volgende keer in Kijk op Valkenburg.

Jan en Maria met op de piano een miniatuurversie van de door hen ontworpen vredesvlam


KIJK op Val ken burg 21

Binnenkijken bij...

Villa Diana In de rubriek 'Binnen kijken bij…' bezoeken we bijzondere huizen en hun bewoners. Deze keer waren we te gast in de markante Villa Diana in Broekhem.

Art Nouveau De voorgevel van het pand, dat geheel is opgetrokken uit mergel, valt onder de monumentenzorg. In een document van de Rijksdienst van Monumentenzorg is te lezen dat de villa in 1902 is gebouwd in opdracht van de heer Reijntjes. Het pand beschikt over elementen van het 'eclecticisme'. “Alle elementen zijn authentiek en in oorspronkelijke staat,“ licht Jan toe. “Van de hoge plafonds met de ornamenten tot de glas-in-loodvensters boven de deur die worden aangemerkt

Een Romeinse waterput kwam aan het licht tijdens de verbouwing

als Art Nouveau.” Veel heeft het echtpaar dan ook niet veranderd aan het huis. De villa dankt haar naam aan de dochter van architect en is prominent op de gevel aanwezig. Maria: “In eerste instantie wilde ik die naam van de gevel afhalen, want wat voegt zo’n 'vreemde' naam toe aan ons huis? Maar omdat het een monument is, mocht dat niet. Nu ben ik er blij mee. Het is ook wel makkelijk als gasten ons willen bezoeken. Dankzij de naam zijn we snel te vinden.”

Vredesvlam Jan en Maria zijn beide creatief en kunstliefhebber. Op veel plekken in de woning is kunst te bewonderen waaronder Maria’s eigen werken. Haar moderne, abstracte doeken combineren geweldig goed met de klassieke stijl van de woning. Maria verruilde haar baan in de psychiatrie voor een relatief onzeker bestaan als kunstenares om meer tijd met haar kinderen te kunnen doorbrengen. Al snel bleek haar stijl aan te slaan bij het publiek. Nu exposeert ze in diverse galeries. Ook de uit Meerssen afkomstige Jan besloot zijn baan in het basisonderwijs na 21 jaar vaarwel te zeggen. Hij volgde een opleiding tot goudsmid en werkt nu zijn vanuit zijn eigen

Eyecatcher in de woonkamer is de kast met deuren uit een Indiaas klooster

Jan besloot zijn passie te volgen en liet zich omscholen tot goudsmid

atelier aan huis waar hij sieraden ontwerpt en vervaardigd, meestal in opdracht van klanten. Jan en Maria zijn tevens de ontwerpers van de 'Vredesvlam', het monument dat op het de grasveld van de Sint Nicolaas- en Barbarakerk is te bewonderen.

Romeinse put Toen drie van hun vier kinderen het huis hadden verlaten, besloten ze de vrijgekomen ruimte te verhuren als vakantieappartement. Net als het woonhuis is dit met veel smaak en gerieflijk ingericht. Bijzonder is de glazen plaat in de vloer die een doorkijk geeft naar een oude Romeinse waterput die lange tijd verborgen is gebleven. De put kwam tijdens de verbouwwerkzaamheden tevoorschijn. Wilt u Villa Diana met eigen ogen van binnen zien? Dat kan! Op vrijdag 13 december van 19 tot 22 uur en op zaterdag 14 en zondag 15 december tussen 13 en 17 uur is er open dag in de villa. U kunt dan tevens de werken van Maria en Jan bezichtigen.


22 KI J K o p Va l k e n b u r g

Electro World P. Wouters & Zn. L. vd Maesenstraat 11a, Valkenburg T 043 – 60 123 78 www.wouters-zn.nl

Nieuwe naam, vertrouwde service Al generaties lang is P. Wouters & Zn. het adres in Valkenburg voor consumentenelektronica. Sinds het voorjaar van 2019 werkt de zaak onder de formule van Electro World. Wat betekent dit voor de klanten? “Voor de klant blijft alles gewoon hetzelfde,” gaat Stan Wouters van start. “We behouden onze zelfstandigheid. We stellen ons eigen assortiment samen en bieden nog steeds dezelfde service.” Electro World en Euronics, de voormalige formule, kochten al samen in bij dezelfde inkooporganisatie. “Wat de meeste mensen niet weten is dat wij groter inkopen dan de meeste bekende ketens. Hierdoor kunnen wij ontzettend scherpe prijzen hanteren. Misschien niet altijd de allerlaagste prijs, maar voor een klein beetje meer bieden wij wel heel veel extra service.” Juist met die service onderscheidt P. Wouters & Zn. zich. “Indien gewenst, leveren en installeren wij alle apparaten bij de

mensen thuis. Ook reparaties voeren we zelf uit, van tv’s tot wasmachines en keukenapparatuur. Bij defecten zijn we binnen 24 uur aan huis.”

Consumentenrecht “Wij adviseren vaak apparatuur van Siemens en Bosch. Beide merken komen uit hetzelfde concern (BSH) en bieden een uitstekende kwaliteit-prijsverhouding. Maar bovenal is hun service heel erg goed. Sommige merken geven na de garantieperiode niet meer thuis, terwijl het consumentenrecht zegt dat je een bepaalde levensduur van een apparaat mag verwachten. Siemens en Bosch doen daar niet moeilijk over. Klanten worden niet van het kastje naar de muur gestuurd. Eventuele klachten of reparaties mogen wij direct zelf uitvoeren.”

Inbouwapparatuur Wie toe is aan een nieuwe keuken, kan de apparatuur bij de keukenleverancier kopen. Maar waarom niet bij de échte expert op dit gebied? “Wij leveren, repareren en vervangen keuken inbouwapparatuur van alle bekende merken tegen scherpe prijzen. En ook hierop krijgen klanten dezelfde service: een goed advies, levering, installatie én reparatie aan huis. Precies zoals het hoort”.


Gezichten uit de kern

Kernköpkes

91,08 punten Blije gezichten, een uitgelaten stemming en een feestje dat nog lang zal heugen. De muzikanten van harmonieorkest Amicitia Vilt behaalden op 27 oktober een score van 91,08 punten bij de concertwedstrijden van de LBM in de Oranjerie in Roermond. Dat leverde hen niet alleen een promotie op, maar ook lof van de jury. Een resultaat dat nog nooit eerder behaald werd in de 126-jarige geschiedenis van de vereniging. Na maanden van voorbereiding was de ontlading groot.

Wandelplezier begint bij... landgraaf

SCHOENMODE & WANDELSPORT

Wandelbroeken • Waterafstotend • Sneldrogend

Wandeljassen • Waterdicht • Ademend • Winddicht

Wandelschoenen • Waterdicht • Ademend • Robuust

Accessoires • Alles wat de wandelaar nodig heeft

Heerlenseweg 34 - 6371 HS Landgraaf T 045 - 531 3001 - www.hendrikslandgraaf.nl


24 KI J K o p Va l k e n b u r g

Florent Eijssen, grondlegger pelgrimstocht Banneux Door Jan Schurgers

Velen kennen de boetetocht die jaarlijks op 24 december vanuit Valkenburg vertrekt naar het bedevaartsoord Banneux in België. Grondlegger en initiatiefnemer van die tocht is de Valkenburger Florent Eijssen (1901-1990) die de eerste tocht ondernam in 1933. Eerst in zijn eentje. Daarna met enkele vrienden en later groeide de groep uit tot meer dan duizend deelnemers in de jaren tachtig. Wie was Florent Eijssen en wat bracht hem tot dit initiatief?

Wereldburger Florent werd op 6 september 1901 in Parijs geboren. Het gezin Eijssen wisselde regelmatig van woonplaats vanwege het werk van Florents Brusselse vader. Andere standplaatsen waren Berlijn, korte tijd Heerlen en vervolgens Moskou. Vanwege de dreigende Russische revolutie keerde het gezin aan het eind van de Eerste Wereldoorlog terug naar Heerlen. Daar begon Florent senior in de Oranje Nassaustraat een elektrotechnisch bedrijf. Helaas ging zijn werkplaats met alle materialen en werktuigen enkele maanden later in vlammen op. Florent senior overleed in 1959 en werd naast zijn vrouw begraven op het kerkhof aan de Cauberg.

S R E Z E L E I T C A

Florent Eijssen, 1970 Collectie: Stichting Kerstvoettocht Banneux

Boetetocht naar Banneux Florent junior groeide op in Parijs, Berlijn, Moskou en Heerlen en volgde een opleiding tot boekhouder en belastingadviseur. Na zijn huwelijk vestigde hij zich in de Wilhelminalaan in Valkenburg en later in de Koninginneweg, samen met zijn vrouw Johanna Band (1903-1972). Kinderen kregen ze niet. In 1933 verscheen Maria als “Maagd der Armen” acht keer aan het 12-jarige meisje Mariëtte Beco in Banneux; een gebeurtenis die veel indruk maakte op de zeer gelovige Florent. Hij besloot om op de dag voor kerstmis naar Banneux te lopen als aanbidding aan de H. Maagd Maria, een afstand van 52 kilometer. Daar volgde hij de kerstviering en liep de volgende dag weer terug naar huis.

Ontdek de wereld bij Glowgolf Maastricht Speel 18 holes glow in the dark minigolf en reis de wereld over! Het spel krijgt een extra dimensie door de blacklight omgeving met lichtgevende attributen en muurschilderingen. Onder de lezers van Kijk op Valkenburg mogen wij vijf sets van elk vier toegangskaarten verloten ter waarde van 36 euro. Stuur een mail met je naam en adres naar info@kijkopvalkenburg.nl onder vermelding van lezersactie Glowgolf Maastricht. Let op! Reserveren voor bezoek is verplicht.


KIJK op Val ken burg 25

Start boetetocht in 1988 met in de rolstoel Florent Eijssen Foto: Persburo Widdershoven

Als boekhouder kwam hij aan huis bij veel boeren, hotels en pensions om de financiële administratie te verzorgen en vertelde dan van zijn tocht en zijn passie. Het gevolg was dat vrienden en kennissen zich in de jaren daarna bij hem aansloten, waardoor de groep deelnemers uitgroeide tot enkele honderden en aan het begin van de eeuw zelfs tot meer dan duizend. En Florent bleef zelf meelopen. Elk jaar weer, behalve in de oorlogsjaren, toen de tocht niet mogelijk was. Regenbuien en sneeuwstormen heeft hij meegemaakt en extreme kou. Soms hingen de ijspegels aan zijn wenkbrauwen. In 1970 moest hij op doktersadvies thuisblijven. Doorzetter als hij was, vertrok hij toch en hield het 35 kilometer vol. Vaak kreeg hij onderweg een lift aangeboden van automobilisten, maar die sloeg hij consequent af. De tocht moest een boetetocht blijven. Onderweg werd er gebeden, ieder met zijn of haar eigen intentie en men liep op het ritme van het Weesgegroet. Anderen genoten van de omgeving, vaak bedekt met sneeuw en weer anderen liepen om de prestatie; de afstand van 52 kilometer en het bereiken van de kerk. De laatste jaren is dat de Boodschapskapel aan de Esplanade in Banneux. Tot op hoge leeftijd bleef Florent de stimulator, organisator en deelnemer van de tocht. In 1988 werd hij een aantal kilometers voortgeduwd in een rolstoel, omdat lopen niet meer goed ging. Toch wilde hij mee en stapte uiteindelijk in een volgwagen. Zevenentachtig was hij toen. Twee jaar later overleed hij in Heerlen, 89 jaar oud en werd naast zijn vrouw begraven op het kerkhof aan de Cauberg.

Voortzetting De organisatie van de tocht werd voortgezet. Al in 1984 had Florent de stichting “R.K. Kerst-Boete-Bidweg te voet naar Banneux” opgericht en diezelfde stichting organiseert nu nog steeds de jaarlijkse tocht. Ook dit jaar weer. En dat voor de eenentachtigste keer. Alleen tijdens de oorlog waren er geen tochten en in 2010 ging die niet door, vanwege extreme sneeuwval in de Ardennen. Op dinsdagochtend 24 december a.s. verzamelen de wandelaars zich om 8.30 uur in de St. Nicolaasen Barbarakerk in Valkenburg voor een korte kerkdienst en daarna vertrekt de groep voor de lange bidweg naar Banneux. Onderweg sluiten zich meerdere wandelaars aan. Tegen 21.00 uur hoopt men aan te komen voor de plechtige kerstnachtdienst. Onderweg wordt er af en toe uitgerust, wat gegeten en gedronken. Veel uitvallers zijn er gelukkig nooit. De echte doordouwers beginnen na de dienst aan de voettocht terug naar huis en de anderen gaan met een bus terug naar de plaats van vertrek. Vermoeid, maar wel een ervaring rijker. Voor meer informatie, zie: www.kerstvoettochtbanneux.nl.

Ho, ho, ho! Kerstbomen & Limburgse kerstpakketten Met zorg en aandacht op maat gemaakt!

Dorpstraat 73 | 6301 BB Sibbe |

T 043 – 601 55 95 | info@rogerpinckers.nl

www.rogerpinckers.nl


26 KI J K o p Va l k e n b u r g

Kijken in de kleedkamer bij VV Walrams jongste team: JO7

“Belangrijkste is dat de kinderen plezier hebben” De kleedkamer: een plek waar vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen. Waar tranen vloeien, en soms ook bier. Robert Kempen, hoofdtrainer, vertelt over de aanstormende talentjes van Walrams jongste team. Bier vloeit er in ieder geval nog lang niet in de kleedkamer van de jongens en meisjes van team JO7 (jongens onder 7 jaar). Af en toe een traantje wellicht wel. Maar er is vooral veel plezier. Op het trainingsveld van VV Walram is het deze woensdag een drukte van belang. Jongens en meisjes van vijf en zes jaar rennen in kleurige tenues over het

veld. Robert: “Dit team is vlak voor de zomer opgestart met zes kinderen. Nu, vier maanden later, zitten we al op zestien en er zijn nog aanmeldingen onderweg. Ook meisjes zijn welkom. We hebben er inmiddels drie in het team. De eerste drie maanden kunnen kinderen gratis komen trainen om te proeven of het iets voor ze is. We trainen een keer per week op woensdag van zes tot zeven. Ik krijg daarbij hulp van nog drie trainers: Pol Nicolai, Rob Jacobs en Kevin Rouwette. We beginnen altijd met een warming-up. Daarna laten we de kinderen zo veel mogelijk aan de slag gaan met de bal om het balgevoel te ontwikkelen. De laatste twintig minuten

sluiten we af met een partijtje. Spelregels en discipline komen wel spelenderwijs. Zo’n grote groep in toom houden valt niet mee, maar ze luisteren goed naar de trainers. Op zaterdagochtend spelen we competitie hier in de regio, bijvoorbeeld tegen Gulpen, Cadier en Keer of Schin op Geul. Ook dat gaat er nog heel laagdrempelig aan toe, met vier tegen vier spelers en soms zelfs gemengd met de tegenstander, zodat iedereen ook echt aan de beurt komt. Het is vooral belangrijk dat ze gewoon plezier maken.” Alle informatie over VV Walram en JO7 is te vinden op www.vvwalram.nl.
Dat verdient een bloemetje

ertentie97x140mmILoveHair.indd 1

11-11-19 19:38

De vrijwilligers van TV Valkenburg Al 20 jaar zorgen de vrijwilligers van TV Valkenburg ervoor dat het laatste nieuws en actualiteiten van onze gemeente bij ons in de huiskamers komt. Fons Winteraeken, hoofdredacteur, is er al vanaf het begin bij. “Onze eerste uitzending was in december 1999, deze maand precies 20 jaar geleden. Martin Huppertz, Ger Sleijpen en Hub Marx maakten een herstart met lokale tv vanuit de parkeergarage van hotel Tummers. Die

eerste reportage over de kerstgrot heb ik gepresenteerd. Voor de gelegenheid werd ik geschminkt. Dat heb ik geweten, want ik kreeg het spul er niet meer af. Kon ik de dag erna met een rood hoofd naar mijn werk.” De meeste vrijwilligers zijn achter de schermen bezig. Hun taken lopen uiteen van camerawerk tot programmamaker of technicus. In de begintijd waren er zo’n 15 à 20 vrijwilligers bij betrokken. Inmiddels is dat

aantal uitgegroeid tot 32. “Dat lijkt misschien veel,” zegt directeur Henk Jakobsen, “maar om een volwaardige lokale nieuwszender te zijn, is dat hard aanpoten. Grotere steden als Maastricht met veel meer inwoners hebben ook veel meer vrijwilligers tot hun beschikking. Maar een nieuwsuitzending maken voor 16.000 mensen is net zoveel werk als voor 100.000. We kunnen dus nog wel wat handjes gebruiken.” Kent u ook iemand die een bloemetje verdient voor zijn of haar inzet of bijzondere werk? Mail dan naar claudia@kijkopvalkenburg.nl


30 KI J K o p Va l k e n b u r g

Zilver op de World Transplant games voor Phily Geraards

Topprestatie dankzij een donor De World Transplant games worden elke twee jaar gehouden, telkens op een andere plek in de wereld. Bij de laatste editie deden meer dan 2000 sporters in alle leeftijden met een donororgaan en uit landen over de hele wereld mee. Aan meer dan vijftien disciplines kan deelgenomen worden: van atletiek tot darts en van zwemmen tot petanque.

Op haar 18e kreeg Phily Geraards na een medische keuring te horen dat haar nieren niet goed functioneerden. Inmiddels heeft ze haar tweede donornier en nam ze afgelopen augustus voor de tiende keer deel aan de World Transplant Games in Newcastle, Engeland waar ze zilver behaalde. Wij spraken met Phily en haar man Loe over dit bijzondere sportevenement voor mensen met een donororgaan. Phily, hoe was het voor jou om als jonge vrouw te horen dat je nieren niet goed functioneerden? “Dat was natuurlijk enorm schrikken. Je weet niet goed wat je te wachten staat. Mijn eigen nieren hadden een te groot 'filter' waardoor ze teveel eiwitten doorlieten. Eerst heb ik diverse diëten gevolgd: eiwitrijk, dan weer eiwitarm. Uiteindelijk ontkwam ik niet aan dyaliseren.”

La Casa Valkenburg: Mediterraans genieten Maak kans op een dinerbon ter waarde van 50 euro om te genieten van heerlijke pizza's, pasta’s tapas of vleesgerechten bereid op Spaanse of Italiaanse wijze. Onder de lezers van Kijk op Valkenburg mogen wij drie dinerbonnen verloten. Stuur een mail met je naam en adres en waarom jij deze dinerbon zou moeten winnen naar info@kijkopvalkenburg.nl onder vermelding van lezersactie La Casa.

S R E Z E L ACTIE


KIJK op Val ken burg 31

Je hebt nu je tweede donornier. “Klopt. Mijn eerste nier kreeg ik in 1993, ik was toen 33. Ze heeft het achttien jaar volgehouden, wat beslist lang is te noemen. In 2015 kreeg ik mijn tweede, huidige nier. Behalve dat ik dagelijks medicatie moeten nemen tegen afstoten, merk ik er weinig van. Wel heb ik neuropathie, verminderd gevoel in de zenuwen van mijn voeten, aan mijn nierfalen overgehouden.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met dit sportevenement? “Toen ik in het ziekenhuis lag, viel mijn oog op een brochure van de World Transplant Games. Samen met nog een patiënte besloten we ons aan te melden. Dat jaar zou volleybal voor het eerst op het programma staan. Omdat ik al op hoog niveau volleybalde, heb ik me daarvoor ingeschreven met als tweede discipline het kogelstoten. Op beide disciplines heb ik meerdere medailles gewonnen, waaronder goud.”

Wat betekent het voor jou om mee te doen aan de World Transplant Games? “Ik ben vooral dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen. Dat ik dankzij mijn donor in staat ben zo’n prestatie te leveren. Het is ook een graadmeter voor mijn gezondheid. Als ik kan deelnemen, dan zit ik goed in mijn vel.”

Loe, jij bent dit jaar voor het eerst mee gegaan, waarom nu pas? “Ik had eigenlijk geen idee wat het voor Phily betekende. Daarbij is het vrij kostbaar en er moest ook iemand bij de kinderen blijven. Dit jaar zou haar laatste keer zijn en daar wilde ik bij zijn. Nu pas

begrijp ik wat er zo mooi is aan dit evenement. Het heeft me echt aangegrepen: de band tussen de deelnemers onderling, maar ook de gedachte dat, zonder donor, deze mensen er misschien niet meer geweest zouden zijn. Om te zien dat mensen die doodziek waren, nu zo’n sportprestatie kunnen neerzetten, dat heeft diepe indruk op me gemaakt. Over twee jaar zijn de spelen in Houston Texas. Daar willen we weer bij zijn.” Phily (lachend): ”Loe was de eerste die zei: volgende keer gaan we weer. We hopen dat we dan met het hele gezin kunnen gaan. Bovendien val ik dan in een hogere leeftijdscategorie, waardoor mijn kansen op een medaille, of zelfs goud, weer meer aanwezig zijn. “

Phily, wat vind je van de nieuwe donorwet die in 2020 ingaat? “ik ben er enorm blij mee. Het geeft duidelijkheid. Veel mensen zeggen wel dat ze willen doneren, maar vergeten zich te registeren. Onder invloed van emoties weigeren nabestaanden dan vaak, terwijl de gedachte dat anderen voortleven dankzij iemands organen ook veel steun kan geven.”

Een kerstboom van Kwekerij Geuskens om de hoek De kerstboom is zonder twijfel het meest iconische symbool van de mooiste periode van het jaar. Dat verdient alle aandacht, vindt ook Paul Geuskens van de gelijknamige kwekerij. Nu Sinterklaas het land uit is, worden huiskamers en kantoren feestelijk versierd voor de laatste weken van het jaar, waarbij de kerstboom altijd centraal staat. Een boom moet je dan ook zien, voelen en ruiken.

Verse naaldbomen Dat kan bij Kwekerij Geuskens, waar diverse soorten naaldbomen in alle maten tot wel 7 meter worden gekweekt. Voor de kerst vers

gerooid, met kluit of gezaagd. “Voor nog minder dan de kosten van een bos bloemen heb je wekenlang een prachtige boom”, vertelt de kweker die zich met zorg en liefde ontfermt over al zijn groen (ook laurier en taxus).

Kerstverkoop Maandag t/m zaterdag van 9.00 – 17.00 u. Op zondag gesloten.

Kwekerij Geuskens Stevensweg, Houthem (tussen spoor en snelweg) T 06 – 14 014 928 info@kwekerijgeuskens.nl


32 KI J K o p Va l k e n b u r g

“Goede panden zoeken goede huurders.” “Een goed pand zoekt goede huurders. En andersom. Met onze jarenlange ervaring, uitgebreide portefeuille en kennis van de Zuid-Limburgse woningmarkt weten wij vrijwel altijd de juiste match te maken tussen huurder en verhuurder.” Aan het woord is Manon Bartels van full service bureau Star Housing in Maastricht. Star Housing Maastricht bemiddelt tussen verhuurders en huurders. Maar hun dienstverlening gaat veel verder dan dat. Ook beheer en aankoopbegeleiding nemen ze voor hun rekening. “Kwaliteit staat voorop: bij kwalitatief goede woningen horen correcte huurders. We voelen ons echt betrokken bij huurders én verhuurders. Dat maakt dat we heel ver gaan in onze service.”

Aankoopbegeleiding Veel mensen denken erover na, maar slechts weinigen durven het aan: geld beleggen in vastgoed. “Het klimaat om nu te investeren in vastgoed is buitengewoon goed. Nooit eerder was de rente zo laag. Spaargeld levert niets op of kost straks misschien zelfs geld. Daarbij heerst er enorme krapte op de woningmarkt.” Toch kan de drempel om in de

verhuur te stappen voor veel mensen te hoog zijn. “En dat begrijp ik,” zegt Manon, “er gaan hoge bedragen in om en er komt veel bij kijken. Star Housing begeleidt startende verhuurders van a tot z in het traject. We zoeken naar geschikte panden, adviseren over locaties, voeren de onderhandelen, regelen vergunningen, zoeken passende huurders en stellen contracten op. Dat maakt de stap naar investeren al een stuk eenvoudiger.”

Beheer Het pand is gekocht, huurders zijn gevonden en de contracten getekend. Dan begint het beheer; onderhoud, administratie en huurpenningen innen. Ook dat kan mensen afschrikken. “Ook dat hoeft helemaal niet,” verzekert Manon. “Wie geen omkijken wil hebben naar het verhuur, maar toch het rendement ervan wil genieten, vertrouwt het beheer aan ons toe. Wij ontzorgen verhuurders hierin volledig. We werken met betrouwbare partners die onderhoud uitvoeren. We regelen de administratie, facturatie en eventuele betalingsachterstanden of geschillen met huurders. Bovendien is uitbesteden zelfs gunstiger voor de portemonnee.”

Dit pand aan de Cauberg behoort ook tot de portefeuille van Star Housing Maastricht

Belastingvoordeel Buiten dat Star Housing u alles uit handen neemt, is er nog een hele goede reden om het beheer uit te besteden: belastingvoordeel. Als u als particulier belegt in vastgoed, wordt dit in beginsel gezien als privévermogen dat wordt belast in box 3. Voorwaarde is dan wel dat u het beheer uitbesteed. Wanneer u zelf het beheer uitvoert, kan de belastingdienst dit aanmerken als werkzaamheden in box 1. Besteedt u daarentegen het beheer uit aan een gespecialiseerd bedrijf als Star Housing Maastricht, dan valt uw belegging in de veel voordeligere box 3. “Alle reden om eindelijk die stap te maken, dus!” besluit Manon het gesprek. Wilt u meer informatie over beleggen in vastgoed of het uitbesteden van beheer? Maak een vrijblijvende afspraak met een van de adviseurs van Star Housing Maastricht. Star Housing Maastricht Hertogsingel 55b, Maastricht T 043 – 30 300 67 www.starhousing.nl


Nieuw verpleeghuis Panhuys geopend in Hulsberg

Bel voor meer informatie: Sevagram Klantenservice 0900 777 4 777 Bekijk ook onze website: panhuysnieuwbouw.nl Wat doen Valkenburgers op zondagochtend? Lekker relaxen of juist actief op pad?

De zondagochtend van… familie Reneerkens

Op een van de laatste zomerse zondagen van september schuiven we aan bij de familie Reneerkens. Terwijl papa Jordy en mama Anouk vertellen, zitten de kleine Ylvi (4) en Liva (5) lekker te kleuren. “Dat we de zondagochtend rustig kunnen doorbrengen is eigenlijk pas sinds dit jaar,’ vertelt Anouk. “Voorheen moest Jordy de voorbereidingen treffen voor het voetbal van die middag. Dit voelt nu dus heel luxe.” Jordy: “Ik heb van mijn passie mijn werk kunnen maken; van mijn negende tot mijn achttiende heb ik bij PSV gevoetbald, ben daarna een paar jaar gaan werken in het bedrijfsleven en ben nu weer terug bij het voetbal als

trainer-coach bij jong VVV en VVV onder 19.” Als JOGG-regisseur (Jongeren Op Gezond Gewicht) in de gemeente Landgraaf houdt Anouk zich bezig met sport- en beweegbeleid om overgewicht bij jongeren aan te pakken. “Doordeweeks is het vaak haasten met werk en school, maar op zondag proberen we een beetje uit te slapen, hoewel de meiden zich al rond half zeven melden. Dan pakken ze al hun knuffels en kruipen nog even gezellig bij

ons in bed. Dat is een fijn momentje. Daarna gaan we samen ontbijten en maken we plannen voor de rest van de dag.” Ylvi houdt van kleien, kleuren en fietsen en Liva knutselt graag taartjes van papier. Bij de hondenmand hangt een mooie tekening voor Bullmastiff Kayro die ziek is geweest. Vanmiddag staat een bezoekje aan De Valkenier op het programma. Als we Ylvi en Liva vragen welke attractie favoriet is, volgt een tweestemmig en luidkeels: “De achtbaan!”


34 KI J K o p Va l k e n b u r g

De gijzeltruc Een relatief nieuwe vorm van internetoplichting die steeds vaker voorbijkomt is CEO-fraude, ook wel 'spear-fishing' genoemd. Veel bedrijven, waaronder gerenommeerde organisaties in onze regio, zijn op die manier grote bedragen afhandig gemaakt. Als u nu denkt: dat gaat mij niet overkomen, lees dan verder hoe een internetcrimineel te werk gaat en hoe u vanaf nu voorbereid bent op deze vorm van criminaliteit. Bij CEO-fraude doet de aanvaller zich voor als de directeur van het bedrijf, vandaar de naam CEO-fraude. Via een email die van de directie afkomstig lijkt te zijn, wordt een medewerker gevraagd snel een groot geldbedrag over te maken. De nietsvermoedende medewerker doet gelijk wat hem gevraagd wordt, de directeur

vraagt er immers zelf om? En binnen no-time is uw geld verdwenen naar een onbekende bankrekening. Hoe kan dit zo makkelijk gebeuren?

Voorwerk Voorafgaand aan de email heeft de cyberdief al een heleboel voorwerk gedaan. Het internet biedt voor cybercriminelen een schat aan infor-matie. Veel bedrijven vermelden op hun website hun team van medewerkers met naam en functie. Hiermee weet de aanvaller al vrij snel aan wie hij zijn nep-mail moet richten. U kunt zich dus afvragen of dat smoelenboek van uw personeel op de website wel zo’n slim idee is.

Social engineering Social engineering is een techniek waarbij een aanvaller de zwakste schakel in de computerbeveiliging, de mens, probeert te kraken. En dat gaat sneller en simpeler dan u denkt. Bedenk maar eens hoe eenvoudig het is om iemands emailadres te krijgen. Eén telefoontje is vaak al genoeg.

Technische trucs Om geloofwaardiger te zijn, maakt de aanvaller gebruik van twee emailadressen. Ogenschijnlijk lijkt de mail afkomstig te zijn van de directie of een collega. Zodra u echter op reply klikt, verandert het emailadres. Het (kleine) verschil zit achter het apenstaartje. v.l.n.r. Jean Huveneers, Sander Arfman, Roel Claessen

Bij het voorkomen van CEO-fraude komt het dus vooral aan op oplettendheid van de gebruikers. Dat ligt anders wanneer een cybercrimineel uw data onleesbaar versleuteld: ransomware noemen we dat. Een medewerker klikt in goed vertrouwen op een onveilige link afkomstig van een aanvaller. Pas na betaling van een bedrag aan bitcoins krijgt u de sleutel om uw gegevens weer leesbaar te maken. Ransomware is op dit moment de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Gelukkig zijn er technische oplossingen om de risico’s van deze slinkse manier van diefstal te beperken.

Hoge boetes op datalekken Nóg erger wordt het als persoonsgegevens gehackt zijn en op straat komen te liggen. De boetes die staan op datalekken zijn allerminst mals te noemen. Om uw bedrijf AVGcompliant te maken, moet u onder andere uw infrastructuur op orde hebben. Voor menig MKB’er is dat nauwelijks zelf te doen en is hulp van een gespecialiseerde, derde partij nodig. Wilt u ook weten of uw bedrijf voldoende bewapend is tegen cyberaanvallen zoals Ransomware of CEO-fraude? Bel of mail voor een vrijblijvend gesprek met een van onze consultants. Xillion ICT Solutions Mauritslaan 77A, Geleen T 043 – 365 92 44 www.xillion.nl


Tien vragen aan

Burgemeester Jan Schrijen

1

2

3

KIJK op Val ken burg 35

5

6

U bent bioloog van origine. Was dat uw jongensdroom, bioloog worden? “Ik wilde eigenlijk politicologie studeren, maar mijn vader was van mening dat ik beter 'een vak' kon leren om iets achter de hand te hebben. Zelf was hij wethouder. Werken in de politiek is vrij onzeker, het kan opeens afgelopen zijn. Daarom heb ik mijn onderwijsbevoegdheid biologie behaald en ben later alsnog de politiek ingegaan.”

7

Als u kon tijdreizen, in welke tijd zou u dan eens een kijkje willen nemen? “Dan zou ik wel eens willen zien hoe het eraan toe ging in de tijd van Napoleon of Koningin Victoria. Bestuderen hoe zo’n hofhouding destijds functioneerde en op welke manier thema’s als macht en gezag verschillen met tegenwoordig. We zien nu dat veel mensen negatief aankijken tegen ons systeem en afstand nemen van de democratie, terwijl we juist heel veel vrijheid hebben.”

U bent kamerheer van onze Koning. Als u zelf voor één dag de baas van Nederland zou zijn, wat zou u dan willen veranderen?

8

“Dan zou ik graag ervoor willen zorgen dat we weer trots worden op ons democratisch systeem. Dat het geloof en vertrouwen in onze democratie terugkeert en dat burgers zich gehoord en vertegenwoordigd voelen. Elke burger zou volwaardig in de samenleving moeten kunnen meedoen en dat ook zo moeten voelen.“

4

U komt uit Sittard, was burgemeester van Venlo en nu van Valkenburg. Waar voelt u zich het meeste thuis? “Ik heb op veel verschillende plaatsen gewoond; Sittard, Kerkrade (Rolduc), Nijmegen, Beek, Venlo en nu weer in Sittard en ik voel me overal thuis. Wel merk ik dat NoordLimburg wat minder indirect is dan het Zuiden. Ik zeg bewust 'minder indirect', want in de ogen van Randstedelingen is Noord-Limburg nog steeds niet direct. In het Noorden van onze provincie geldt wat sneller: afspraak is afspraak. Dat wil in het Zuiden nog wel wat langer duren. Waar dat door komt? Misschien omdat Zuid-Limburg veel vaker door verschillende machtshebbers overheerst is geweest. Het zou interessant zijn om dat verschil te onderzoeken.”

9

10

Welk talent zou u graag willen hebben? “Ik zou graag nog geschiedenis willen studeren, of de Aziatische cultuur. Mijn dochter heeft in Vietnam gewoond en Aziaten staan anders in het leven. Dat zou ik graag willen doorgronden. Mentaliteit en gemeenschappen ontstaan door geschiedenis. Hoe komt het dat we hier zo indirect zijn? En waarom bestempelen we Limburgers als bourgondisch en gastvrij en klopt dat beeld? Dat zijn interessante vraagstukken om te bestuderen. “

Voor wie heeft u een enorme bewondering? “Toen Obama in opkomst was, dacht ik: nu gaat er echt iets veranderen in leiderschap. Zijn toespraken waren geweldig. En Frans Wolters (een voormalig en vooraanstaand CDA Tweede Kamerlid uit Venlo) had de gave om tegengestelde meningen zodanig samen te vatten dat iedereen zich erin kon vinden. De humor vanuit de eenvoud van Toon Hermans kan ik ook heel erg waarderen. Zijn platen hebben we oneindig vaak gedraaid.”

Wat is uw ideale vakantie? “Vooral niet te lang. Af en toe een week tot tien dagen weggaan is lang genoeg. Vroeger met de kinderen gingen we vaak naar zee, de Nederlands en Belgische kust en later zakten wij af naar Frankrijk, de Atlantische kust. Nu gaan mijn vrouw en ik graag naar eilanden, naar Madeira zijn we al drie keer geweest. We zijn ook een aantal keer onze dochter gaan bezoeken in Vietnam. Bijzonder vond ik ook onze vakantie in Andalusië tijdens de Semana Santa (de Goede Week voor Pasen), een groot volksfeest met schitterende processies. En Valencia en Wenen staat nog op onze verlanglijst.”

Met kerst uit eten of lekker thuis met familie? “Ik ben vier dagen voor kerstmis geboren: een mislukt kerstkindje noem ik het altijd. Toen ik vijftig werd, waren we in Portugal en zijn we gaan uiteten. Werden we daar aan een tafel gezet met een kroontje op ons hoofd en Christmas crackers. Niks voor ons. We zijn echte thuisgenieters met de kinderen en kleinkinderen om ons heen en mooi servies op tafel. Zelf kook ik ook, met wisselend succes. Bij mijn kookclubje heb ik geleerd dat je met room alles lekker kunt maken. Of met Noilly Prat.“

Welke band of artiest staat op nummer één van uw playlist? “Een playlist heb ik niet, maar als ik aan het werk ben, zet ik regelmatig Classic FM op als achtergrondmuziek. Het lied “Zelfs je naam is mooi” van Henk Westbroek vind ik een prachtig nummer. En Drs. P.! Geweldig wat die man met taal deed. Heen en weer, Trojka, de gezusters Karamazov; legendarische teksten zijn dat.”

Met wie zou u voor één dag willen ruilen? (Denkt lang na): “Eigenlijk met niemand. Ik ben volkomen gelukkig en tevreden.


36 KI J K o p Va l k e n b u r g

Drie magische piramides:

Cheops, Kukulcan, Thermae 2000 Door Jan Diederen

Van oudsher heeft de piramidevorm iets magisch. Met het vierkante basisvlak en de even lange, in één punt samenkomende ribben heeft de figuur een boeiende uitstraling. Geen wonder dat architecten door de eeuwen een voorkeur hadden voor bouwwerken in een piramidevorm. De meest beroemde piramide is die van Cheops in de woestijn bij Cairo in Egypte. Minder bekend, maar minstens zo interessant is de Kukulcan in Chichen Itza op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. En wat te zeggen van de piramide van Thermae 2000 op de Cauberg in ons eigen Valkenburg! Drie piramides: maar alle drie afwijkend van architectuur en vooral van bestemming. De oudste piramides bevinden zich in de Egyptische woestijn ten westen van de Nijl. In Gizeh aan de overkant van de huidige hoofdstad Cairo liggen drie grote en drie kleine. De Cheops is de grootse met de oorspronkelijke afmetingen van 146,5 meter hoogte en 230,4 meter lengte van de basiszijden.

gebruikte men de onderarm: de elleboogslengte, die net als ook de voet gerelateerd is aan het menselijke lichaam: om precies te zijn de afstand vanaf het knokkeltje van de elleboog naar de top van de middelvinger. Hoewel die elleboogslengte afwijkingen kent naar gelang een mens groot of klein is hadden de Egyptenaren daarvoor al een standaard vastgelegd. Toevallig heb ik op een reis Elleboogslengte naar Egypte zo'n standaard ontdekt in een tunnel nabij Het is begrijpelijk dat de afmetingen worden gegeven Philae die in verbinding staat met de oever van de Nijl. Op in meters. Maar op de keper beschouwd is dat fout. de wand van de tunnel zijn horizontale streepjes gekrast. De oude Egyptenaren kenden geen metriekstelsel. Zij Overgenomen op papier kon ik later thuis de onderlinge hadden een eigen maat: de elleboogslengte. Logisch afstand meten: precies 18¾ millimeter. Die afstand blijkt eigenlijk: primitief afpassen van een stuk grond exact overeen te komen met de uit een naslagwerk bekende gebeurde met de voet, maar voor het peilen van het Egyptische duim. Daarin staat dat de elleboogslengte 6 opkomende water bij een overstroming van de Nijl palmen van elk 4 duimen lang is: 6 maal 4 maal 18¾ levert een elleboogslengte van 450 millimeter. Om het verhaal over de afmetingen nog wat ingewikkelder te maken: de piramide van Op de ribbe links is een golvende lichtCheops werd niet gebouwd met de gewone streep te zien op de piramide van elleboogslengte maar met een zogenoemde Chichen Itza. Honderden mensen koninklijke elleboogslengte van 7 palmen. bekijken het fenomeen bij Omgerekend levert dat een lengte van 525 de zonsopgang op een millimeter. Gebruiken we deze maat dan is eerste lentedag. de piramide van Cheops 280 elleboogslengte hoog en 440 elleboogslengte voor zijden van de basis. Mooie, ronde getallen die bij delen door 40 de in de oudheid als 'heilig' beschouwde getallen 7 en 10 leveren. Niet verwonderlijk, want de Egyptische piramides zijn graftombes voor de farao's en deze 'koningen', werden gezien als 'heiligen'.


KIJK op Val ken burg 37

Henk Verschuur, links, en Marcel Jaspers bij de maquette van Thermae 2000 Gramtombes en farao's, kalenders en slangen: Henk Verschuur uit Geulle en Marcel Jaspers uit Maastricht zullen daar wel niet aan gedacht hebben toen zij het plan opvatten om een welzijns- en sportcentrum te stichten op de top van de Cauberg. De fysiotherapeuten, die samen een praktijk hadden in het gezondheidscentrum van Berg, waren ervan overtuigd dat in een piramidaal gebouw mysterieuze krachten een weldadige invloed hebben op de gezondheid. Om daarmee in hun centrum Thermae 2000 hun klanten, of zo u wilt patiĂŤnten, een betere, eigentijdse behandeling te geven. Met tevens het gebruik van thermaal water dat van een diepte van 381 meter werd opgepompt en overeenkomt met dat van de Elisenbrunnen in Aken en van Chaudfontaine in BelgiĂŤ. De schrijfster Brigitte Brunner, die zich heeft toegelegd op het op een natuurlijke wijze gezond maken van de mens, schrijft in haar boek dat in het hart van de piramide energiestromen uit de ruimte worden geabsorbeerd en geconcentreerd, die lichamelijke en geestelijke verbeteringen bewerkstelligen. Opmerkelijk is dat op de openingsdag van Thermae een yogalerares vertelde zo'n sterke energiestroom te hebben gevoeld in de meditatieruimte onder de top van de piramide die haar lichaam in een bepaalde extase bracht. Anderen in dezelfde ruimte voelden die energiestromen niet of in mindere mate. Niet iedereen is er even ontvankelijk voor.

Scheermesje Kalender De Kukulcan, piramide van Chichen Itza op het schiereiland Yuacatan in Mexico, vertelt een heel ander verhaal. Het blijkt een interpretatie van de kalender te zijn. De Maya's bouwden deze pira-mide aan het einde van de achtste eeuw om met hun kennis over de kalender te kunnen pronken. De architectuur is heel anders dan die van de gave piramides in Egypte. De vier zijkanten lopen niet vlak omhoog maar zijn verdeeld in negen steeds kleiner wordende niveaus. In het midden van elk vlak ligt een tien meter brede trap met ieder 91 treden. Vier keer 91 levert een totaal van 364. Om de jaartelling compleet te maken staat er op de top een gebouw dat kan worden gezien als de 365ste dag. Dit rechthoekig open bouwwerk is een tempeltje voor de Maya-god Kukulcan, naar wie de piramide is genoemd. Het kunstwerk met de trapsgewijze oplopende zijvlakken vertoont nog een wonderlijke vinding van de Maya's, die met hun kennis van de jaargetijden te maken heeft. Op de dagen dat de lente en herfst beginnen, meestal 21 maart en 21 september, verschijnt er bij zonsopgang op een zijkant van de piramide een lichtstreep, die bij het begin van de lente als een slang omhoog lijkt te kruipen en bij het begin van de herfst te dalen. Dit kortstondige fenomeen wordt elk jaar door vele duizenden mensen bijgewoond en gevierd. Het is daarom dat de piramide Kukulcan is genoemd, welk woord immers 'slang' betekent. In de religie van de Maya's is de slang een goddelijk dier.

Er zijn ook experimenten gedaan in kleine, zelfgebouwde piramides met merkwaardige uitkomsten. Bijvoorbeeld door de Tsjechische radioloog Karl Drbal. Hij legde meerdere keren na elkaar een bot scheermesje in een piramide, dat na enkele dagen weer vlijmscherp werd. Hij beweerde dat hij er zich achtereenvolgens nog 200, 170, 165, 111 en 100 keer mee kon scheren. Zijn verklaring was dat het mesje door geabsorbeerde en geconcentreerde kosmische stralen weer was ontvocht en scherp geworden. Dode kikkers, slangetjes, hagedissen en muizen die hij in zijn piramide legde, werden gemummificeerd. Drbal sneed ook een lap vlees in twee stukken. Een stuk legde hij in de piramide en bleek na enkele dagen volkomen vers, terwijl het stuk erbuiten bedorven was.

De piramide van Cheops met ernaast de iets kleinere van Chefren


Fijne feestdagen! www.ruijters.nl

het team van Ruijters Heuvelland

In het nieuwe jaar uw huis verkopen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende waardebepaling!

Haal je schaatsen uit het vet voor Valkenburg on Ice!

Wij mogen 5x2 entreetickets verloten t.w.v. 8 euro per stuk. Een ticket geeft recht op 2 uur schaatsen inclusief schaatshuur. Mail je naam en adres naar voor 10 december naar claudia@kijkopvalkenburg.nl.

Het schaatsen is terug in Valkenburg! Op het gloednieuwe Par’Course ligt vanaf 15 november tot en met 5 januari een ijsbaan van maar liefst 300m2 met écht ijs. Op en rond de ijsbaan worden leuke activiteiten georganiseerd. Schoolklassen zijn op gereserveerde momenten van harte welkom en er zijn speciale arrangementen voor het vieren van kinderfeestjes. Doe mee met je bedrijf of vereniging aan de curlingcompetitie en geniet in het Winterchalet van een hapje en drankje in een 'gemütliche' sfeer.

De baan is van 15 november t/m 5 januari geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur. Bezoek de website www.valkenburgonice.nl voor meer informatie over tickets, reserveringen en programmering en volg de Facebook en Instagram pagina’s.


KIJK op Val ken burg 39

Oud-Tourrenner Rob Ruijgh ontdekt Valkenburg opnieuw Hij was de beste Nederlander in de Tour de France van 2011, won diverse koersen en is inmiddels inspirator voor de regionale wielerjeugd. Valkenburger Rob Ruijgh (33) kijkt een jaar nadat hij het profwielrennen vaarwel zei terug op zijn carrière, maar blikt nog veel liever vooruit. “Want we hebben heel wat wielertalent.”

Rob Ruijgh poseert bij de Cauberg, die hij ontelbare keren beklom

In Sparcks Restobar aan het Walramplein spreken we de voormalig klimspecialist van onder meer Vacansoleil. “Wat is het hier mooi geworden. Ik kom op deze plek eigenlijk te weinig. Pas als je op afstand woont, weet je hoe fijn het is om in Valkenburg te zijn”, steekt hij van wal. Een klein jaar nadat Rob aangaf te stoppen als professioneel wielrenner, heeft hij over een 'zwart gat' niet te klagen: Ruijgh verzorgt clinics en lezingen, ondersteunt zijn vrouw thuis in

Rekem met dames- en kinderkledingzaak Blossom by Viv en hij ontwerpt wielertextiel op maat.

"Ik kom eigenlijk te weinig in Valkenburg" Eigen talententeam Bij wielerclub Bergklimmers in Stein heeft de ex-renner wekelijks een eigen development team van talentvolle wielrenners onder zijn hoede. “We bieden jongens en meiden een

goed programma met persoonlijke trainingen en zoveel mogelijk wedstrijden. Ook gaan we volgend jaar voor het eerst op trainingskamp naar Mallorca”, vertelt hij gepassioneerd. “Zo willen we de ambitieuze jeugdleden behouden voor het Limburgse wielrennen.” Volgens Ruijgh is er op langere termijn genoeg potentie voor nieuwe wielertoppers van eigen bodem. “Absoluut, maar de weg is lang en vol obstakels. Dat probeer ik ze ook mee te geven, bijvoorbeeld als iemand een koers wint. Hartstikke mooi, maar het is één stap in de goede richting.” (vervolg z.o.z.)

De leukste merkkleding voor kinderen tegen outletprijzen In de rekken bij Vintage For Kids in Meerssen hangen heel wat juweeltjes om kinderen stijlvol én betaalbaar te kleden. “We bieden een breed aanbod van tweedehands en ongedragen merkkleding.”

Eigenaresse Mariska Reneman heeft een passie voor kinderkleding en selecteert de beste kleding voor jongens en meisjes uit een divers aanbod. “Een groot gedeelte van onze collectie bestaat uit ongedragen merkkleding van kinderspeciaalzaken, veelal afkomstig uit de sale. Zo is er dus volop keus in trendy kleding”, vertelt Mariska. “Verder hebben we ook tweedehands merkkleding. Deze stukken worden zorgvuldig geselecteerd en zijn onbeschadigd, vlekvrij, gewassen en gestreken.”

Duurzaam Opvallend is dat veel mensen het verschil tussen nieuw en tweedehands niet opmerken. “Dat is een mooi compliment en past binnen de duurzame filosofie van onze winkel.” Mariska vindt dat je tweedehands merkkleding moet beleven. “Dit betekent de kinderkleding zien, voelen, ruiken en passen.” Daar is alle gelegenheid voor in de ruime en kleurrijke zaak in hartje Meerssen, waar volop parkeergelegenheid is.

Wisselende collectie De collectie wisselt wekelijks en is telkens weer een verrassing. “Daarom is het elke keer weer de moeite waard om onze zaak te bezoeken”, nodigt Mariska papa’s en mama’s uit.

Vintage For Kids Beekstraat 15, Meerssen (tegenover Jumbo) T 043 – 311 07 96 www.vintageforkids.nl


40 KI J K o p Va l k e n b u r g

Winnaar Ronde van Iran Rob spreekt uit ervaring, want hij kent de klappen van de zweep, op weg naar het wielerwalhalla. “Ik koester dat ik dankzij het wielrennen op bijzondere plekken in de wereld ben geweest en veel interessante mensen heb ontmoet.” In het collectieve geheugen van het grote publiek is hij vooral bekend van de Tour in 2011, waar hij met een 20ste plaats als beste Nederlander Parijs haalde. Ruijgh boekte (veel) meer topprestaties, waaronder de eindzege in de Ronde van Iran, in 2017. “Ik wist eerlijk gezegd niet dat daar in de bergen werd gekoerst. Het was geweldig om mee te maken en een fantastisch resultaat.”

Oud-Tourrenner Rob Ruijgh ontdekt Valkenburg opnieuw – vervolg –

Valkenburg (her)ontdekken

"De weg naar de top is lang en vol obstakels"

Dat deed de Valkenburger, die opgroeide in de Bloemenbuurt, in het tricot van de Belgische equipe Tartaletto-Isor waar hij eind vorig jaar zijn loopbaan beëindigde. “Mijn beroep begon meer en meer op mijn hobby te lijken. Dat was niet zinvol meer. Grote ploegen komen gezien mijn leeftijd niet meer aankloppen, die kiezen voor jeugdig talent. Het was mooi zo.” Nu is Ruijgh nog steeds betrokken bij het Limburgse wielrennen én heeft de oudrenner meer tijd om samen met zijn vrouw, twee dochters en zoon Valkenburg te (her)ontdekken.

Vervelende krasjes op de motorkap? Het komt vaak door steenslag of een heftige hagelbui. Hoe dan ook! Uw auto verdient het niet. Wij repareren de schade vakkundig en snel. Tijdens de reparatie staat een vervangende auto voor u klaar!

Wij helpen u weer snel de weg op!

Al meer dan 60 jaar de betrouwbare partner bij autoschade!

Adv.Moors2019liggend.indd 1

10-01-19 11:33


KIJK op Val ken burg 41

Fuerte Real, genieten van

Spaanse passie in hartje Valkenburg

Passie komt overal terug in het sfeervolle restaurant van Fuerte Real aan de Plenkertstraat 47a. In een mooi glas wijn of gerecht, de authentieke entourage en gastvrije bediening. Het populaire Spaanse restaurant verhuisde eerder dit jaar van Heerlen naar het centrum van Valkenburg. “We zijn nu vanuit heel Zuid-Limburg goed bereikbaar. Ook hebben we in het ruime pand een fraai loungegedeelte voor een fijne nazit met je gezelschap, ruim terras en is de keuken zes keer zo groot”, vertelt ondernemer Wesley Schaap.

Traditie De chef-kok kan naar hartenlust de mooiste én vooral lekkerste Spaanse gerechten samenstellen. “We koken in de traditie zoals oma Conchita dat gewild zou hebben. Met de beste olijfolie, knoflook petersiele en citroensap als basis voor veel gerechten creëren we hier culinaire verrassingen, in de traditie van de keuken uit Valencia”, vertelt hij bevlogen.

Flexibele menukaart Op de uitgebreide menukaart is het een feest om te kiezen tussen alle heerlijkheden van vis, schelp- en schaaldieren, vlees en verse groenterechten. Er wordt uitsluitend gewerkt met kwalitatieve ingrediënten die dagvers zijn. “Daarom hanteren we een flexibele menukaart. Op ons krijtbord staan alle beschikbare vlees- en visgerechten, afhankelijk van de vangst van de dag. Het kan dus voorkomen dat een product niet voorradig is, maar er is altijd genoeg lekkers in huis.” Ook is er een ruime keuze in vegetarische- en groentegerechten.

Sfeervolle bodega Alle zintuigen worden geprikkeld in deze sfeervolle bodega. Een bloedrood glas wijn, heerlijke geuren van verse ingrediënten uit de keuken, Spaanse klanken en de enthousiaste bediening beloven een mooie, culinaire avond. “Zorg voor goed gezelschap, dan zorgen wij voor de rest”, nodigt Wesley iedereen uit om zich onder te dompelen in Spaanse sferen.

Dagverse producten van topkwaliteit Fuerte Real Plenkertstraat 47a, Valkenburg T 043 – 327 2714 www.fuertereal.nl


42 KI J K o p Va l k e n b u r g

Kijk op jonge talentjes

Pieter van Eijndhoven Pieter van Eijdhoven is 10 jaar en zit in groep 7 van Basisschool Valkenburg in de Plenkertstraat. Als fanatiek turner traint hij acht uur per week bij turnvereniging Excelsior in Schimmert.

“Papa (Koos red.) en mama (Marijn red.) zagen mij altijd ondersteboven, want ik liep voortdurend op mijn handen. Misschien wel net zoveel als op mijn voeten, haha. Twee jaar geleden vroeg ik aan mijn ouders of ik op turnen mocht. En dat mocht gelukkig. Bij Excelsior in Schimmert heb ik kennis gemaakt met de turnsport. Na een poosje vroegen de trainers of ik met de selectie mee wou trainen. Dat was op zaterdagochtend maar dan had ik al hockey. Na lang zeuren mocht ik daarmee stoppen. Nu train ik acht uur per week. Ik probeer twee uur per week aan mijn kracht te werken met opdrukken, optrekken, touwklimmen en dat soort oefeningen. Doordeweeks brengen mijn ouders me naar training en op zaterdag mijn oma. In die twee jaar heb ik nog nooit geen zin gehad. Ik zou liefst nog veel meer trainen. De brug is mijn favoriete toestel, maar eigenlijk vind ik alles leuk. Het is leuk om nieuwe dingen te leren en als het dan uiteindelijk lukt ben ik heel blij. Ik wil altijd eerste worden! Ik doe zo vaak ik kan mee aan wedstrijden. Mijn allereerste wedstrijd was heel bijzonder, want ik werd meteen clubkampioen. Verder heb ik al zes gouden, drie zilveren en een bronzen medaille gewonnen. Een week voorafgaand aan een wedstrijd ga ik vroeg naar bed en let ik extra op mijn eten. Gelukkig houd ik van gezond eten en snoep ik niet veel. Ik lust graag wraps met veel groente, kip en sla. Mijn grote voorbeeld is

Epke Zonderland. Hem zou ik graag eens willen ontmoeten. Dan zou ik hem vragen wat je moet doen om zo goed te worden. Bram Verhofstad heb ik wel al eens ontmoet in Den Bosch. Klasgenoten vragen weleens of ik een backflip wil maken. Soms doe ik dat dan stiekem als de juf het niet ziet, want het mag niet op het schoolplein. Als ik niet train, sta ik thuis op de trampoline en ik teken graag. Meedoen aan de Olympische Spelen is mijn droom, maar eerst natuurlijk in het Nederlandse team komen. Ik wil een zo goed mogelijk turner worden. En ook nog bakker.�


GRATIS toegang met een museumkaart

Authentiek en gezellig Buiten de drukte van het centrum, tegenover het station, ligt ‘t Brand eethoes. Je kunt er lunchen, dineren, maar ook terecht voor een kopje koffie of een drankje. Kom lekker genieten van onze wildschotel, runderstoofpotje of een kop erwtensoep. We hebben regelmatig evenementen (kijk op brandeethoes.nl) en ook met Kerstmis een 4 gangen keuzemenu voor € 32,50 pp. Tot ziens!

Ontdek de mergelgeheimen Laat je leiden door één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. De vluchtgangen van de grot leiden naar de Kasteelruïne, Nederlands enige hoogteburcht. Hoor de verhalen over de ridders en jonkvrouwen, blokbrekers en mensen die zich er in oorlogen schuil hielden. Daalhemerweg 27 6301 BJ Valkenburg a/d Geul www.kasteelruinevalkenburg.nl

Stationsstraat 15 Valkenburg Bel voor reservering: 043 - 601 56 07

Help, mijn kind moet huiswerk maken! Herken je dit? Het is bedtijd en zoonlief of dochterlief verrast je met de zin: ”Mama, ik moet nog huiswerk maken voor morgen!” of ”Ik moet nog mijn spellingwoorden leren.” Grrrrrr! Stress in huis! Wat doe je dan als ouder? Waarom wordt er eigenlijk huiswerk gegeven op de basisschool? Is het nog wel van deze tijd? Laat ze toch lekker kind zijn, ze zijn al de hele dag bezig met leren! In een moment van wanhoop en paniek zijn deze gedachtes vast en zeker al eens door je heengegaan. Ik ben juf van groep 6 en geef de kinderen twee keer per week huiswerkopdrachten. Ook ik hoor vaak tijdens oudergesprekken dat huiswerk maken een opgave is en zorgt voor een onprettige situatie in huis. En dan gaat het niet alleen over het maken van huiswerk, maar ook over de manier waarop jij bijvoorbeeld een deelsom uitlegt. “De juf doet dat anders, zo moet dat niet, papa!” Ja hoor, daar gaan we weer. Huiswerk maken is zeer zeker zinvol mits het aan bepaalde voorwaarden voldoet: herhalen van de aangeboden lesstof, verdiepen en

verrijken. Door te herhalen en te verdiepen beklijft de leerstof beter. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat schoolprestaties verbeteren wanneer er huiswerk wordt gemaakt. In mijn groep bespreken we samen het huiswerk zodat de kinderen nogmaals geconfronteerd worden met de aangeboden leerdoelen die we inoefenen. Daarnaast leren de kinderen plannen. Het kinderbrein is volop in ontwikkeling en heeft echt de hulp van de ouder nodig bij het leren plannen. Hoe kun je als ouder een positieve bijdrage leveren? Laat je zoon/dochter zelf bepalen wanneer hij/zijn het huiswerk maakt. Wellicht is het goed om dit vast te leggen op een planbord. Wanneer het kind zelf het moment bepaalt, heeft het zelf de regie in handen. Bespreek ook welke plek in huis het fijnste voelt om huiswerk te maken. Overleg van tevoren hoe lang je kind nodig denkt te hebben om de opdrachten te maken. Hierbij kun je een klok gebruiken (het huiswerkmoment maximaal 20 minuten laten duren). Laat het kind zoveel mogelijk zelf het huiswerk maken. Toon interesse, vraag of het kind je kan uitleggen wat de bedoeling is. Beloon het wanneer

COLUMN JUF LIA het werk af is met een mooi compliment, een knuffel of het spelen van een spelletje. Zie huiswerk maken als quality time, geniet van wat ze al geleerd hebben, wees trots op je kind en benoem dat. Als huiswerk maken zoveel onrust geeft in het gezin, mogen kinderen op onze school huiswerk maken na schooltijd in de klas. Kaart het eens aan op de school van je kind of ze die mogelijkheid bieden. Tja, en dan is er ook nog een mooie oplossing die ik onlangs op social media las op de site van meester Mark. Hij stelde de vraag aan kinderen: “Hoe maak jij je huiswerk?” Ik citeer de leerling: “Ik geef me buurjongen 5 euro en haal dan het huiswerk bij hem op.”


44 KI J K o p Va l k e n b u r g


KIJK op Val ken burg 45

Binnen zes weken een complete zaak verbouwen tot restaurant: dat zegt genoeg over de gedrevenheid van Ayoub Adardor en Mark Philippen van Restaurant Pura aan de Wilhelminalaan. Dat huzarenstuk lukte door samen te werken met de juiste partners. Mitchell Ariaans van Internet Hotspot is er daar één van. Bij een vers gezette cappuccino vertellen Mark, Ayoub en Mitchell over hun samenwerking.

Internet Hotspot & Restaurant Pura:

Lokaal partnership in ondernemen Terug naar de basis

Begin november opende Pura zijn deuren. Chefkok Mark: “Bij Pura kun je terecht voor lunch en diner of huisgemaakte snacks. Ons concept? Fine dining op een laagdrempelige en toegankelijke wijze.” Ayoub: Met dit concept willen we terug naar de oorsprong: weten waar ons eten vandaan komt. Al onze ingrediënten komen van lokale leveranciers. Alles op onze kaart maken we zelf. Behalve het brood en de frietjes, die kopen we lokaal in. Ook voor ons Wi-Fi-netwerk hebben we gekozen voor een partij uit de buurt: Internet Hotspot uit Voerendaal.”

Kids welkom bij Pura! Bij Pura zijn kinderen meer dan welkom. Terwijl papa en mama genieten in het restaurant, vermaken de kleintjes zich in de gezellig ingerichte speelruimte met spelletjes, knuffels, een televisie, spelcomputer en Netflix. Genoeg voor urenlang speelplezier. Bel die oppas dus maar af.

Persoonlijk “De samenwerking met Pura is, zoals steeds vaker gebeurt, ontstaan via de kassaleverancier,” vertelt Mitchell Ariaans van Internet Hotspot. “Kassaleveranciers hebben baat bij een stabiel en snel internetnetwerk. Anders komen er vroeg of laat vrijwel altijd problemen met afrekenen. Ze weten dat het netwerk van Internet Hotspot betrouwbaar is en bevelen ons aan bij ondernemers. Zo ook bij Pura”. “Een schot in de roos,” gaat Ayoub verder. “Iedereen heeft het over persoonlijke aandacht, maar bij Mitchell is het gewoon echt zo. De eerste dag zou hij een uurtje langskomen. Om elf uur ’s avonds ging hij pas weg.”

Voet tussen de deur bij internetproviders Het proactieve beheersysteem van Internet Hotspot is zo ingericht dat het eventuele storingen al signaleert en oplost voordat iemand in de zaak het gemerkt heeft. Bovendien is het 100% veilig. Je wilt immers niet dat iemand op je pin- of kassasysteem kan inbreken.” Mark vult aan: “Als gastheren willen we er zijn voor onze gasten en ons geen zorgen hoeven maken over haperende ict. Naar dit systeem hebben we geen omkijken.” Ook met internetproviders heeft

Internet Hotspot inmiddels een goede relatie opgebouwd. “Wij bemiddelen bij storingen tussen ondernemer en provider. We hebben een voet tussen de deur bij de grote providers. Als wij bellen, weten ze dat er echt iets aan de hand is. We ontzorgen ondernemers daarin volledig,” legt Mitchell uit.

Perfecte samenwerking Maar Internet Hotspot gaat verder dan alleen een stabiele Wi-Fi-verbinding. Bij het gebruik van het netwerk vullen gasten bijvoorbeeld hun emailadres of geboortedatum in. “Dat kunnen we straks perfect inzetten als marketingtool. Voor het versturen van nieuwsbrieven of een gratis glaasje prosecco voor hun verjaardag. Al deze factoren samen maakt Internet Hotspot voor ons de perfecte partner,” besluit Ayoub het gesprek.

Internet Hotspot Spekhouwerstraat 2, Voerendaal T 085 – 003 10 55 www.internet-hotspot.eu


46 KI J K o p Va l k e n b u r g

Plannen voor uw droomvakantie in 2020? The Travel Club Valkenburg helpt graag! Zwijmelt u al weg bij de gedachte aan de zomervakantie? Aan het strand, in een stad, ver weg of dichter bij huis? De reislustige Kirsten Huntjens van The Travel Club uit Valkenburg helpt al jarenlang iedereen bij het samenstellen van onvergetelijke vakanties. Als ervaren onafhankelijk reisadviseur luistert zij graag naar uw wensen. “Met mijn passie voor reizen help ik iedereen aan een onvergetelijke tijd.” De Valkenburgse bezoekt u thuis of op het werk, ook in weekenden en avonduren.

Gratis inspirerend vakantiemagazine Boeken via Kirsten is niet duurder dan bij een reisbureau of via internet. “Deze persoonlijke service kost u niets meer. Sterker nog, een reis valt vaak goedkoper uit omdat

The Travel Club onafhankelijk en objectief is. Ook ben ik aangesloten bij ANVR en SGR.” Binnenkort verschijnt ook weer haar nieuwe vakantiemagazine WEGDROMEN! “Iedereen kan dit inspirerende magazine gratis via mij bestellen, en wordt verdeeld via diverse

vakanties zoekt ze uiteraard naar vertrekopties vanuit de regio en is ze altijd bereikbaar als er op uw droombestemming iets is. “Uw vakantie is mijn passie.”

plekken in Valkenburg.”

Alle soorten reizen Kirsten regelt alle soorten reizen, van citytrip tot safari en van gezinsvakantie op de camping tot een cruise. Bij vlieg-

Gezichten uit de kern

Kernköpkes

Kirsten Huntjens-Drissen | Persoonlijk reisadviseur Oud Valkenburg 12B, Schin op Geul T 06 – 406 461 83 kirsten.huntjens@thetravelclub.nl www.thetravelclub.nl/kirstenhuntjens

66 jaar

Al 6x11 jaar bezorgt JCV de Böschuulkes Suub-Iezere de jeugd een geweldige bonte carnaval. Op zondag 10 november openden jeugdprins Kai I en prinses Maren het jubileumcarnavalsseizoen. Na de speurtocht bij een stralende herfstzon werd de nieuwe vrolijke Jubileumsjlager gepresenteerd die nu al niemand meer uit zijn hoofd kan krijgen.


KIJK op Val ken burg 47

Valkenburgs koppel in een klap bekende Nederlander

Spaans avontuur John en Juani duurt voort “Kom maar via de artiesteningang”, zo verwelkomt John met een knipoog het gezelschap aan de voordeur in Valkenburg. Samen met zijn vrouw Juani blikt hij terug op hun veelbesproken deelname aan de kijkcijferhit Het Spaanse Dorp Polopos van RTL. De hartelijke ontvangst van het koppel wordt overstemd door het aandoenlijke geblaf en gekwispel van Harrie en Kokkie, de twee honden die minstens net zo bekend zijn geworden als hun baasjes door alle tv-optredens. “Veel mensen vragen eerst of alles in orde is met de honden, en dan met name Kokkie”, doelt Juani op de vele bezoekjes aan de dierenarts in Polopos. Inmiddels maakt de viervoeter een kwieke indruk tijdens deze nazomerdag.

Traantje gelaten Het waterige zonnetje met frisse wind in Valkenburg is even wennen: in het snikhete Andalusië kreeg het stel de sleutel van een vervallen pand, met de opdracht dit huis op te knappen en toeristen naar het in slaap gesuste dorp te lokken. “Ik heb in het begin wel even een traantje gelaten, er stonden alleen nog wat muren van het huis overeind”, weet Juani te vertellen.

Het roer om Het was voor het stel altijd al een droom om zich te nestelen onder de Spaanse zon. “Zonder al te hoge verwachtingen had ik ons voor het programma opgegeven. Al snel kregen we reactie. Na telefonische interviews en gesprekken werden we tot onze verbazing geselecteerd”, herinnert John zich het blijde nieuws. Het roer ging om: John stopte met zijn bouwbedrijf en Juani zei haar baan op. “We hebben ons vol overgave in het avontuur gestort”, vult Juani aan. Met hun ideeën voor een B&B en het organiseren van motortochten kregen ze van de dorpsraad groen licht om hun droom te verwezenlijken.

'Populariteitsprijs' Samen met vier (totaal) andere families streden ze voor de eindprijs van 20.000 euro, die uiteindelijk door de lokale inwoners werd gegund aan het kunstzinnige koppel Wijnand en Thysa. “En terecht, zij hadden een prachtige kunstroute gemaakt en hebben verdiend gewonnen”, zegt Juani. “Maar misschien hebben wij wel de populariteitsprijs gewonnen”, grapt John. Hij doelt op de stortvloed aan positieve reacties op onder meer de social media.

Blonde lokken De puurheid waarmee John en Juani over en met elkaar spraken - in het dialect - viel in de smaak bij de kijker. “We nemen geen blad voor de mond en zijn lekker onszelf gebleven”, zegt John terwijl hij door zijn inmiddels ‘wereldberoemde’ blonde lokken strijkt. “Ik vind dat ik op tv een stuk relaxter overkom dan ik van binnen eigenlijk ben”, zo valt hem op bij het terugzien van de uitzendingen. De Spaanse burgemeester Matias Gonzáles Braos bracht dit najaar nog een bezoek aan Valkenburg. “Met hem kon je altijd veel regelen, een geweldige vent. Hij was onder de indruk van onze charmes”, lacht Juani.

Overdonderd Eenmaal terug in eigen land is het even wennen aan de status van bekende Nederlander. “Ik had niet verwacht dat ik het soms onprettig zou vinden om bekend te zijn. Mensen klampen zich aan je vast en komen in je aura. Dat is vast goed bedoeld, maar ik werd er door overdonderd”, zegt Juani. John: “Ik werd op straat overal nageroepen. Ook stopte iemand plots zijn auto, deed de ruit open en riep ‘hé Johnny’. Heel apart, maar het waren allemaal positieve reacties.” Het koppel besloot daarom een meet and greet te organiseren in hun stamkroeg Pub Henry VIII. “Anders blijf je maar telkens iedereen dezelfde vragen beantwoorden”, aldus John.

Op en neer pendelen Momenteel is John vooral in Spanje om het huis verder af te bouwen. “We verwachten in december de eerste B&B-kamer met eigen sanitair gereed te hebben”, vertelt Juani die op en neer pendelt tussen Polopos en Valkenburg. “Ons Spaanse avontuur duurt nog altijd voort.” www.poloposjohnny.nl Reserveren voor B&B: j.perezdrissen@gmail.comKIJK op Val ken burg 49

Best job in the world?

JA!

“Het geven van zangles is fantastisch. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Je hoort veel verschillende stemmen en muziekstijlen, dat sowieso. Maar naast dat maak je nog zoveel meer mee. Op een gemiddelde werkdag komen zo’n 10 vocalisten over de vloer. Tien verschillende karakters, doelen en achtergronden. Een van de kleuters van bijna 4 ging kennismaken op de grote school, een 10-jarige is voor het eerst zelf met de fiets gekomen. Daarna komt een 13-jarige, die zucht en vertelt over de berg huiswerk die thuis nog wacht. Later op de avond komt de 19-jarige die na school werkt bij de supermarkt, gevold door iemand van 56 die even heerlijk komt zingen na een drukke werkdag. Werken met mensen en muziek is voor mij de perfect combinatie, daar word ik vrolijk van. Ik ben Joëlle Savelkoul en mijn praktijk heet DjoolMusic gevestigd in Valkenburg. Ook zelf je vocale talent ontdekken? Leeftijd maakt niet uit. Ik nodig je van harte uit. Check www.djool.nl


50 KI J K o p Va l k e n b u r g

NIEUW dit jaar: een 30 meter Bijbels Kerstdiorama! Het is dé must see van 2019 in Kerststad Valkenburg: een 30 meter lang, ondergronds diorama van miniaturen die het Bijbelse kerstverhaal uitbeelden. We mogen met trots zeggen dat dit Kerstdiorama tot een van de mooiste ter wereld behoort! Maar het is zeker niet alles wat MergelRijk dit jaar met de Kerstminiaturen uit de hoed heeft getoverd. Wat 5 jaar geleden begon met een Kerstfilm van de zandtovenaar en mergelbeelden met een Kerstthema als uitbreiding op de vaste collectie, is inmiddels uitgegroeid tot een enorme collectie Kerstminiaturen.

Ogen uitkijken Daarmee is Kerstminiaturen in MergelRijk tegenwoordig een volwaardige pijler van Kerststad Valkenburg waar je niet meer omheen kan. Het is een geweldige aanvulling op het aanbod in Valkenburg tijdens de Kerstperiode naast de Kerstmarkten. Als bezoeker kijk je er je ogen uit. Honderden huisjes en honderden vrolijke personages in winterse dorpjes met tientallen bewegende Kerstfabriekjes, kermisattracties, treinen, schaatsbanen en skipistes, zorgen voor ongeëvenaarde Kerstbeleving in de grotten van Valkenburg. Een heuse Disney-parade wandelt door de grot en onderweg zweef je, zo lijkt het wel, boven de Efteling.

Ondergrondse galerijen In de Jan Kruisen portrettengalerij wordt vanaf dit jaar het speciaal hiervoor gemaakte Kerstdiorama tentoongesteld. Deze prachtige galerij is normaal alleen toegankelijk als officiële trouwlocatie of voor besloten gezelschappen, maar tijdens Kerstminiaturen is deze galerij nu ook toegankelijk.

Zandtovenaar Op veler verzoek wordt dit jaar ook weer de veelgeprezen Kerstfilm van de zandtovenaar vertoond in de grotcinema. In MergelRijk raak je dit jaar dus niet uitgekeken. En mocht je nog nooit in MergelRijk geweest zijn, dan is dit meteen een unieke kans om op een voordelige wijze de hele collectie van mergelbeelden, waaronder het kasteel van Valkenburg en de Nachtwacht van Rembrandt, te gaan aanschouwen. Kijk voor openingstijden en meer info op www.kerstminiaturen.nl

KIJK! Lezerskorting

Op vertoon van deze 'Kijk op Valkenburg' kun je op doordeweekse dagen (uitgezonderd beide kerstdagen) naar binnen voor slechts € 5,50 per persoon (normaal: € 7,50).


Hypotheekrente blijft voorlopig laag! De rente op hypotheken is al een tijdje historisch laag. En dat zal wel even zo blijven, is de verwachting. Experts denken zelfs dat de langlopende hypotheekrente nóg verder kan dalen. Ook de kortlopende hypotheekrente zal voorlopig stabiel laag blijven. De Europese Centrale Bank houdt waarschijnlijk tot begin 2020 vast aan de huidige lage rentetarieven. Dit omdat de inflatie (waarbij geld minder waard wordt) ook aanhoudend laag is; in juni was dat maar 1,2%, terwijl de Centrale Bank streeft naar 2% inflatie. Daarnaast spelen politieke en economische onzekerheden een rol. Gezinnen en bedrijven zijn daardoor voorzichtig met consumeren en investeren, waardoor de economie minder groeit en de inflatie afzwakt. Wij verwachten pas op z’n vroegst in de tweede helft van 2020 een mogelijke stijging van de hypotheekrente. Het tweede kwartaal van 2019 bleven de hypotheekrentetarieven laag. Zo lag het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een rentevaste periode van vijf jaar op 1,55 procent: vrijwel hetzelfde als in het eerste kwartaal. Voor een langer lopende hypotheek daalden de tarieven zelfs, vergeleken met het eerste kwartaal.

Veel mensen zijn blij met de lage hypotheekrente. Als je binnenkort de rente van je hypotheek weer voor een tijdje moet vastzetten, is die lage rente goed nieuws. Ook als je verhuist en doorstroomt naar een andere koopwoning kun je profiteren van de lage rente. Voor de aankoop van je nieuwe woning sluit je een nieuwe hypotheek af tegen de huidige, lagere hypotheekrente. Als de hoogte van de nieuwe hypotheek gelijk is aan de vorige, is de kans groot dat je maandlasten lager liggen. Starter op de woningmarkt? Ook dan is de lage hypotheekrente prettig.

Lage hypotheekrente kan in veel gevallen gunstig zijn. Toch zijn er ook valkuilen. Door de lage rente kun je vaak een hoger maximaal hypotheekbedrag lenen. Maar ben ervan bewust dat je die hogere hypotheek uiteindelijk moet terugbetalen. Bovendien is het niet in iedere situatie verstandig om maximaal te lenen. Wil je je hypotheek over sluiten vanwege de lage rente, hou dan rekening mee met een boete aan je huidige geldverstrekker en advies- en notariskosten. Uiteindelijk wil je deze kosten natuurlijk wel terugverdienen. Weten hoe jij het beste kan profiteren van de lage rente? We rekenen graag Evelyne Buck voor je uit wat bij jouw De Hypotheker Maastricht Céramique situatie past. Maak een maastricht1194@hypotheker.nl afspraak en kom langs! T 043 – 356 10 61


52 KI J K o p Va l k e n b u r g

Tentoonstellingen in Museum Valkenburg Door Jan Schurgers

Zuid-Limburgers in Amsterdam, noorderlingen in Zuid-Limburg (17 november t/m 26 januari 2020, grote zaal en Charles Eijckzaal) Een spraakmakende tentoonstelling met een terugblik op een expositie van werken van Zuid-Limburgers in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1954. Museum Valkenburg heeft een selectie gemaakt uit de destijds getoonde werken. In dezelfde periode vindt een tentoonstelling plaats van niet-Limburgers die in Zuid-Limburg kwamen schilderen. Meer dan honderd werken zijn te zien van onder andere Han Jelinger, Ger Lataster, Jef Diederen, Gène Eggen, Charles en Karin Eyck, Jopie en Toon Roosenburg, Hubert Levigne, Rob Stultiens, Willem Hofhuizen en Harrie Lips.

Harrie Bartels (1936-2017) (2 februari t/m 13 april, grote zaal) De uit Tegelen afkomstige kunstenaar Harrie Bartels maakte begin jaren zestig deel uit van de Artishock beweging in Maastricht. Hij schilderde landschappen, tuinen en figuren in lyrisch-poëtische stijl. Hij reisde vaak naar Marokko en legde daar veel lokale taferelen vast.

Pierre van Soest (1930-2001) (26 april t/m 14 juni, grote zaal) Pierre v. Soest, afkomstig uit Venlo, woonde en werkte afwisselend in Amsterdam en Helle in Zuid-Limburg. Hij schilderde in abstractexpressionistische stijl, met tot de fantasie aansprekende figuren en vormen, veelkleurig en geheimzinnig. Hij behoorde samen met Ger Lataster, Lei Molin, Pieter Defesche en Jef Diederen tot de groep Amsterdamse Limburgers.

Michelle Faay (12 januari t/m 29 maart, bovenzaal) De schilderijen van Michelle Faay concentreren zich op portretten en menselijke figuren. Faay werkt graag met diverse verschillende materialen zoals olie- en acrylverf, houtskool en pastel.

Charles Hollman (1877-1953) en Harrie Koolen (1904-1985)

Janneke Lahey (1946) en Rob Stultiens (1922-2002)

(2 februari t/m 13 april, Charles Eyckzaal) Een dubbelexpositie van twee korifeeën uit de vorige eeuw. De ene is Maastrichtenaar Charles Hollman. Hij tekende en schilderde vele stadsgezichten van Maastricht, maar ook van Parijs, in impressionistische stijl. De ander is docent/schilder Harrie Koolen, afkomstig uit Meerssen. Hij schilderde portretten in Renaissancestijl, landschappen, volksgebruiken en religieuze onderwerpen.

(5 april t/m 14 juni, bovenzaal) Een dubbeltentoonstelling van Janneke Lahey en Rob Stultiens. Janneke Lahey, opgeleid als textielkunstenares, 'schildert' tegenwoordig met tule van allerlei kleuren, poëtische landschappen zonder verf of penseel te gebruiken. Rob Stultiens is vooral bekend voor zijn monumentale beelden zoals in Houthem bij Adelante. Daarnaast was hij ook keramist. In de vitrines worden kleine en subtiele werkjes van hem opgesteld.

Hans van der Wijden (1954) (15 december t/m 19 januari, Jacques Vonkzaal) De Maastrichtse edelsmid Hans van der Weijden maakt kleine objecten, doosjes en kastjes met daarin gevonden voorwerpen. Hij wil met zijn assemblages 'dode' voorwerpen een nieuwe betekenis geven, vergelijkbaar met relieken in hun vaak kostbare houders.

Voor meer informatie, zie: wwwmuseumvalkenburg.nl


KIJK op Val ken burg 53

NIEUW!! SING! KIDSKOOR VALKENBURG Heb je altijd al willen zingen in een kidskoor samen met vrienden en vriendinnen? Wil je ervaren hoe vrolijk je wordt van samen zingen en muziek maken? Dan is dit echt iets voor jou! Sing! is het nieuwe KidsKoor van Valkenburg. Voor jongens en meiden van 8 t/m 12 jaar, die samen stoere popliedjes willen zingen. De eerste repetities zijn gepland op 11 en 25 januari, 15 februari en 7 maart 2020. Zodra je inschrijft voor het koor ontvang je de andere data. We repeteren in de Valkenburgse bibliotheek van 12:15 tot 13:00. Meer info over kosten of andere vragen over het koor of zangles in Valkenburg? www.djool.nl

LAATSTE KANSEN! Wilt u zien hoe de spelers van Toneelvereniging De Vriendenkring uit Vilt Mèt De Batse Bloat gaan? U heeft nog drie kansen om deze doldwaze klucht te bezoeken: 7 december 19:30 uur, 8 december 14:00 en 19:30 uur. Tickets via ticketkantoor.nl.

’T JUBILEUMPROGRAMMA VAN 6X11 JOAR JCV DE BÖSCHUULKES!

Prikbord LEESCLUB VALKENBURG U bent van harte welkom bij Leesclub Valkenburg in de bibliotheek te Valkenburg. Vier keer per seizoen komen we bij elkaar om uitleg te krijgen en te discussiëren over door onszelf gekozen literaire boeken: fictie, non-fictie, biografieën, historische romans of actuele romans. Diverse criteria worden besproken zoals inhoud, karaktervorming, taalgebruik, identificatie, maatschappelijke relevantie etc. De persoonlijke leeservaring staat hierbij centraal. Meer info via Octavie Sleijpen, tel. 043 – 601 62 57 of gsleijpen@ziggo.nl.

VITAAL TAFELTENNIS VOOR SENIOREN Tafeltennisvereniging Falco start in januari met kennismakingslessen in het kader van Vitaal Tafeltennis Overdag (ViTTO). ViTTO is een beweegprogramma voor senioren dat ontwikkeld is door de Nederlandse Tafeltennis Bond. Tafeltennis bevordert de fitheid, motoriek, fysieke en mentale conditie. De 6 lessen worden aangeboden door een enthousiaste trainer in het clubgebouw de Falcoburcht, Engelbertstraat 1 te Valkenburg. Na de les is er koffie of thee en gezellig samenzijn. Ervaring is niet nodig. De eerste les wordt gegeven op maandag 13 januari van 10.00 – 11.30 uur. De kosten bedragen € 12,50 in totaal inclusief koffie en thee. Aanmelden kan voor 5 januari door een e-mail te sturen naar bestuur@ttvfalco.nl of telefonisch via 06 – 38 57 95 80. Voor meer informatie: www.ttvfalco.nl

CULINAIR EN MUZIKAAL DINER JUBILEE: NOG MAAR ENKELE PLEKKEN BESCHIKBAAR! Dameskoor Belcanto Resonance sluit haar jubileumjaar af met een culinair en muzikaal Diner Jubilee. In de prachtige ambiance van het Paviljoen van Chateau Sint Gerlach geniet u van een culinair driegangenmenu om uw vingers bij af te likken. Om 17 uur wordt u op muzikale wijze verwelkomd met een feestelijk drankje. Yreen & Friends zorgt voor een gevarieerd repertoire waarop gedanst mag worden! Kaarten à 35 euro zijn te reserveren via 06 – 45 64 82 77 of via belcanto-resonance@outlook.com.


54 KI J K o p Va l k e n b u r g

Private Bankers Roger Moonen, Maurice Roijen en Rogér Bollen van de Limburgse tak van Oyens & Van Eeghen, part of Delen Private Bank, zetelen inmiddels ruim een halfjaar op het Par’Course terrein in Valkenburg. De drie senior professionals in private banking houden kantoor in het Black Label Hotel en verhuizen komend voorjaar naar de nabij gelegen villa.

Vrijblijvend kennismaken Iedereen die vragen heeft over het beheren van zijn of haar vermogen kan rekenen op de kennis en kunde van het ervaren trio. “In een kennismakingsgesprek luisteren we graag naar wat iemand met zijn of haar vermogen wil, inventariseren we de financiële situatie en leveren een advies op maat”, vertelt Roger Moonen. “Deze kennismaking is vrijblijvend en kosteloos. Op basis daarvan staat het iedereen vrij om het beheer van zijn of haar vermogen aan ons toe te vertrouwen”, aldus Maurice Roijen.

Familiair karakter Die filosofie past haarfijn bij het familiaire karakter van de Belgische DELEN Private Bank, het moederbedrijf van vermogensbeheerder Oyens & Van Eeghen. “We zijn lokaal betrokken, hechten waarde aan persoonlijk contact en staan open voor iedereen. U hoeft niet per sé miljonair te zijn om

Benieuwd naar wat Oyens & Van Eeghen voor u kan betekenen? Wij nodigen u graag uit voor een persoonlijk gesprek. Roger Moonen T 06 – 38 09 44 41 E r.moonen@oyens.com Maurice Roijen T 06 – 212 172 19 E m.roijen@oyens.com Rogér Bollen T 06 – 386 849 95 E r.bollen@oyens.com www.oyens.com

Wij beheren uw vermogen als een goede huisvader van onze diensten gebruik te maken, we zijn laagdrempeliger dan wordt gedacht”, benadrukken de heren gezamenlijk.

"We zijn laagdrempeliger dan wordt gedacht" Financiële gemoedsrust De private bankers van één van de oudste onafhankelijke vermogensbeheerders van Nederland (1797) ontvangen én bezoeken dan ook uiteenlopende gesprekspartners. “Van ondernemende particulieren, DirecteurGrootaandeelhouders, vermogende families tot stichtingen en verenigingen”, weet Roger Moonen. Als onafhankelijk vertrouwenspersoon luisteren zij graag naar persoonlijke wensen en doelstellingen. “Daarbij kijken we naar de huidige situatie en lange termijn scenario’s. Voorop staat een gezonde groei

V.l.n.r.: Rogér Bollen, Roger Moonen en Maurice Roijen

en behoud van het vermogen. Financiële gemoedsrust voor nu en in de toekomst”, vat Rogér Bollen samen. “Beleggen als een goede huisvader noemen wij dat ook wel”, zeggen zij in koor.

Volledige dienstverlening Het beheer van vermogen gaat gepaard met diverse vraagstukken. Dankzij hun brede kennis en ervaring bieden zij altijd een oplossing voor ieder vermogen. Daarbij wordt indien nodig samengewerkt met andere professionals, zoals bijvoorbeeld juristen, accountants en notarissen. “U kunt vertrouwen op een volledige dienstverlening, waarbij discretie, snelheid, bereikbaarheid en kwaliteit gegarandeerd zijn”, besluit Maurice Roijen.


KIJK op Val ken burg 55

De oorspronkelijke houten mal. Kasteelterrein gezien richting Noord/Oost.

De Vestingstad in Brons door Henk Kwakkernaat

Herinrichting plein Het heringerichte Walramplein ligt er kaal en triest bij. Tenminste op het moment dat we dit schrijven, op 2 november: Allerzielendag. Dat is niet de schuld van het plein en ook niet van de herinrichters. Zelfs het beroemde Vrijthof in Maastricht oogt op zo’n dag desolaat en grauw. Afgelopen zomer was dit wel anders. Op de bankjes, in de nissen van de (gedeeltelijk) opnieuw opgetrokken stadsmuur, zaten toeristen en Valkenburgers gebroederlijk naast elkaar. Met het unieke zicht op de kasteelruïne. De Valkenburgers druk gebarend en uitleggend hoe blij ze waren met het vernieuwde plein. Of luidkeels roepend dat het allemaal anders had gemoeten! Een typisch voorbeeld van Valkenburgs meest geliefde tijdverdrijf onder oudere heren: ‘vreigelen’, quasi ruzie maken tegen beter weten in.

Stadsarcheologie Naast nieuwe bestrating, nieuwe bomen en nieuwe zichtlijnen zijn er een paar elementen bijgekomen die de zichtbaarheid van de geschiedenis van Valkenburg als vestingstad weer een beetje tastbaarder maken. Allereerst de al genoemde tientallen meterslange mergelmuur met de aanzet van de spaarbogen, die naar de ingang van Hotel Walram loopt. Op de plaats van dat hotel lag eeuwen geleden een

vesting Valkenburg. Door restauratie en herbouw van o.a. de stadspoorten is voor iedereen het belang van 'Stad en Land van Valkenburg' duidelijk inzichtelijker geworden. Maar dat wil nog niet zeggen dat de argeloze toeschouwer meteen een beeld heeft van omvang en aard van die stad.

Een maquette? Precies dat was een lang gekoesterde wens van ons en het stadsbestuur: laat nou eens zien hoe Valkenburg er rond 1500 uitzag. We hebben ondanks onze ruim 25-jarige bemoeienis met de stadsarcheologie van Valkenburg nooit de moed gehad om daaraan te beginnen. Ja, er was een kaart van Valkenburg uit 1550 van Van Deventer. Maar een kaart is altijd moeilijk te interpreteren, zeker als de kaart bijna vijf eeuwen oud is en er een compleet nieuw stadje overheen gelegd is.

Dwingend verzoek sterke hoekverdediging. Een langdurige opgravingscampagne in 2008 door onze archeologische werkgroep Archeovalk bracht deze vestingmuur aan het licht. Te dateren 14e/15e eeuw. Maar ook een 18e-eeuwse muur kwam tevoorschijn: geen stadsmuur, maar een kademuur met een aparte vorm. Beide elementen zijn weer zichtbaar gemaakt. De stadsmuur is op de oude fundamenten anderhalve meter hoog herbouwd en de 18e-eeuwse muur is in het platte vlak aan de Geulzijde weergegeven. Aan het uiteinde van de stadsmuur, vlak bij Hotel Walram, is de muur wat verlaagd en daar ligt het onderwerp van dit artikel: een bronzen maquette van de middeleeuwse

Pas in de zomer van 2018, toen het verzoek van de gemeente om een maquette te maken een ietwat dwingend karakter kreeg, raapten we alle moed bij elkaar en begonnen we met de voorbereidingen. De kaart van Van Deventer moest de basis zijn. Plus natuurlijk onze jarenlange ervaring met opgravingen in Valkenburg. Plus een nieuwe en nauwgezette interpretatie van de kriebeltjes van Van Deventer. U moet bedenken dat die hele driehoek op de kaart van 1550 niet groter is dan een kippenei! Die kriebeltjes lagen wèl exact op de goede plaats! Van Deventer leverde met zijn primitieve instrumenten een topprestatie. Dat werd meerdere malen bevestigd tijdens onze opgravingen langs en in de Geul sinds 1990.

Het niet-gepatineerde eindresultaat: een en al bling-bling! Het kunstmatig verouderen, het zogenaamde patineren gaf de maquette zijn definitief aanzien.


56 KI J K o p Va l k e n b u r g

De kaart is dan wel tweedimensionaal goed bruikbaar, hoogtematen geeft hij niet. En wie huisjes en gebouwen wil zien komt bedrogen uit. Buiten het kasteelterrein, ommuring en stadspoorten zijn er maar een handvol gebouwen te ontwaren. Het was immers een militaire kaart! Maar we zijn eruit gekomen. Maandenlang werkten we in de zomer van 2018 aan een houten model. We hadden assistentie ingeroepen van Harry Smeets uit Meerssen, een oud-collega die voor geen technisch gat te vangen is. Voor de piepkleine ronde en kegelvormige onderdelen deden we een beroep op de beste houtdraaier van Zuid-Limburg: Louis Beenkens. Een oude leermeester uit de tijd van onze opleiding een halve eeuw geleden. Bronsgieter Rik van Holten tenslotte leverde een topprestatie in deze race tegen de klok. 18 november 2018 was immers de onthulling gepland. Wie iets van bronsgieten begrijpt, weet dat het een zeer gecompliceerd proces is. Van ons houten model (zie zwart/wit foto) maakte Rik een siliconen contramal. Toen pas kon het gieten, afwerken, polijsten en patineren beginnen. Wie meer wil weten over de afwegingen en bronnen: de gemeente is bezig met het plaatsen van een QR code bij de maquette. U weet wel, zo’n vierkantje in zwarte en witte blokjes, dat uitgelezen kan worden door een mobiele telefoon.

A. Hoekverdediging oost, bij de sluis. Nu hotel Walram. B. Hoekverdediging west, nu kasteel Den Halder. C. Kasteelheuvel met bebouwing, nu ruine. I, II en III zijn stadspoorten.

Commentaar Commentaar is altijd mogelijk. We zijn zelf onze grootste criticus. Maar we willen U toch het commentaar van een paar mensen die ertoe doen niet onthouden. Drs. Henk Stoepker, provinciaal archeoloog “Goed gedaan, ik ben blij dat je het schematisch hebt gehouden. En niet hebt ingevuld wat je niet zeker weet: huisjes en zo! Ik denk dat het voor veel Valkenburgers en toeristen een 'eye- opener' is!“ Roel Verduin, architect van de Geulpoort, de Grendelpoort en een stuk stadsmuur op het Walramplein “Het geeft een goed overzicht van structuur en samenhang van de oude vestingstad. Richting van de maquette en kijkrichting kasteelruïne vallen samen, waardoor een goede plaatsbepaling mogelijk is.“ Jan S., bekende Valkenburger “Van mij had het niet gehoeven!” Daar zullen we het mee moeten doen en wie het beter weet mag een nieuwe maquette maken.


KIJK op Val ken burg 57

Schrijvende Valkenburgers Hebt u zich al eens afgevraagd wat voor een leven een munt leidt? Ze wordt geslagen en begint daarna aan een tomeloze reis door beurzen, broekzakken, handtasjes en automaten door heel het land. Wellicht zelfs door Europa. Met steeds weer andere eigenaars en verblijfplekken. Zo’n munt is de hoofdpersoon in een van de verhalen uit de verhalenbundel van Jan Schurgers die afgelopen oktober verscheen. Het boek dat de titel “Het lied van de waan en andere verhalen” meekreeg bevat acht losstaande verhalen met ieder een afzonderlijke hoofdpersoon in verschillende situaties. Ze bewegen zich vrijuit tussen het dagelijkse

leven en de fantasie ontsproten aan het brein van de schrijver. Wens en droom verstrengelen zich met elkaar, waardoor de waan niet ver weg meer is. Op die grens spelen de verhalen zich af. Ze zijn een wisselwerking tussen de werkelijkheid en de ontsnapping aan de dagelijkse besognes. Regelmatig overkomt de personages iets waar ze geen invloed op hebben en waardoor het geluk hen door de vingers dreigt te glippen. Dan neemt de waan de overhand, met als gevolg dat de gedachten alle kanten opgaan. De klap terug in de harde werkelijkheid is dan onverwachts en verrassend.

Jan Schurgers “Het lied van de waan en andere verhalen” Uitg. Leon van Dorp, Heerlen, 2019. 220 pagina's. Prijs € 19,99.

Ready, set: Sparckle!

Een vonckelende omgeving van ongedwongen luxe & gastvrijheid Sparcks Restobar in Hotel Voncken aan het Walramplein verwelkomt iedereen die op zoek is naar een sfeervolle plek waar je op elk moment van de dag geniet van laagdrempelige luxe en een smaakvolle kaart. Gastheer Tom Pijls laat trots het vernieuwde interieur zien van de restobar. “Hier ontvangen we een gemêleerd gezelschap aan gasten. Op het terras, in het lounge gedeelte en de bar”, vertelt hij enthousiast. “Je kunt hier je dag starten, even onderbreken en eindigen”, zegt de gastheer, die ondertussen de uitgebreide kaart laat zien met suggesties voor een borrel, brunch of lunch.

Sparcks Restobar weet haarfijn luxe te combineren met een ongedwongen sfeer, in een chique jasje. Ook ideaal voor familiegelegenheden en zakelijke bijeenkomsten. Sparcks Restobar Walramplein 1, Valkenburg T 043 – 601 28 41 www.sparcks-valkenburg.nl

Mogen wij u uitnodigen op de koffie? Maak kennis met Sparcks Restobar en geniet als KijK-lezer van een kop Illy-koffie of thee met vers gebak uit de buurt. Prijs: € 4,95


58 KI J K o p Va l k e n b u r g

Ideale bodem voor een sfeervolle avond

Over de vloer bij de Griekse smaakmaker van Valkenburg Grote kans dat u in Valkenburg bij iemand thuis of in een van de vele horecagelegenheden over een parketvloer heeft gelopen van Top Shelf Parket uit Meerssen. De vermaarde firma is in deze regio namelijk al decennialang het aangewezen adres voor hoogwaardige parketvloeren, zowel voor thuis of in de zaak. Bijvoorbeeld bij het Griekse restaurant Dionysos aan het Grendelplein (20) in het hart van de toeristenstad. Hier serveert de familie Zafiriadis en team al sinds 1996 lekkernijen uit de Griekse keuken. De sfeer is warm en authentiek. Dat komt niet alleen door de vriendelijke bediening, fraaie inrichting en bijpassende muziek. De vloer is letterlijk de basis van dit restaurant. “We zijn erg blij met onze parketvloer. Een ongelukje kan in de horeca altijd voorkomen, maar deze vloer kan makkelijk tegen een stootje en is eenvoudig te reinigen. Ideaal”, vertelt mede-eigenaar Margarita.

Openingstijden Top Shelf Parket: dinsdag t/m zaterdag: 10:00-16:00 uur. Buiten deze tijden op afspraak.

Scan deze QR-code en krijg iets warms voor de koude maanden:

Voor elk interieur passend parket

Van generatie op generatie

Ondertussen komen er steeds meer gasten over de (parket)vloer, die zich nestelen in de sfeervolle entourage. De vloer is niet alleen praktisch, maar geeft bij binnenkomst gelijk een warm gevoel. Voor elk interieur, smaak en budget heeft Top Shelf Parket een passende parketvloer. Directeur Shaun Rowbotham van de parketzaak legt uit: “Wij roken en oliën het hout zelf, zodat we kunnen afstemmen op de persoonlijke wensen van de klant.” Ook is het bedrijf gespecialiseerd in het verouderen van nieuwe parketvloeren. “Dat is onze specialiteit, aangezien we beschikken over een eigen fabriek waarbij we met specifieke technieken een gloednieuwe vloer de uitstraling geven van een geleefde parketvloer.”

Shaun zit al ruim 30 jaar in het vak en weet voor elke woon- of bedrijfssituatie altijd een passend advies te geven. Niet voor niets wordt er geregeld van generatie op generatie in Meerssen aangeklopt voor een kwaliteitsvloer. “Dat is een mooi bewijs van ons vakmanschap.” De vakman weet waarover hij praat en showt ondertussen de nieuwe collectie. “Ik vind het prachtig om gezamenlijk op zoek te gaan naar de ideale parketvloer. Een vloer is letterlijk en figuurlijk de bodem van je dagelijkse leven, dat moet natuurlijk een goede keuze zijn.”

Top Shelf Parket Weerterveld 13, Meerssen T 043 – 364 34 12 www.topshelfparket.nl


KIJK op Val ken burg 59

Stuur je oplossing voor 1 januari 2020 naar claudia@kijkopvalkenburg.nl. Onder de goede inzendingen verloten wij een wellnessdag voor twee personen ter waarde van ₏ 75. Maak kennis met het splinternieuwe Infinitum. Ervaar hier passieve en actieve rust in 7 verschillende belevenisarea’s, met als kloppend hart de panoramasauna waar dagelijks opgietingen voor ruim 80 personen worden gegeven door professionele saunameesters.

Puzzel mee & win een wellnessdag

Thermae 2000 Cauberg 25-27, 6301 BT Valkenburg www.thermae.nl

voor twee personen bij

Thermae 2000

weefsel

behoeftig mens

gravure

zangvogel

set vaatwerk

4 flard

echtgenoot

gevolg

plaaggeest

ladenkast

bekeuring

5 rookgerei

zuurdeeg

plantenwereld

voordat

hemellichaam laaghartig

9

2

1 tevens

in opdracht langs

Engels bier

mijns inziens

koordans

tovergodin

plechtige gelofte

drietal

7

zangnoot

wortel

gouden tientje

getijde

8

water in Friesland

pl. in Gelderland

schroom

bezoek

6

3 zitbad

OPLOSSING:

1

2

1

3

2

4

3

5

6

4

7

5

8

9

De oplossing van de vorige puzzel was: wielerstad (wielersaad is ook goed gerekend). De prijswinnaars hebben inmiddels bericht gehad.

6

7

8

9


60 KI J K o p Va l k e n b u r g

Ontdek de strijder, puzzelaar en ontdekkingsreiziger in jezelf Wat ga jij doen op een druilige, koude herfstdag of in de kerstvakantie? Maak je een reis rond de wereld bij GlowGolf Maastricht? Of ga je het gevecht aan bij een lasergame in Kerkrade? Of toch liever de spanning van een escaperoom of Break-inkist? Kies maar! Eén ding is zeker: op beide locaties ben je altijd verzekerd van het leukste uitstapje.

Laser Arena Met 19 andere 'warriors' ga je in de 450 m2 grote Lasergame Arena het gevecht met elkaar aan. Je waant je in een gehavende stad waar je de weg niet kent en waar het gevaar schuilt in elke hoek. Ga jij overleven?

Breinbrekers Of laat jij liever je hersens kraken? Dan is onze escaperoom iets voor jou. De deur van de zolderkamer van tovenaar Nocilix is heel lang afgesloten geweest.

Lukt het jou het geheim van Nocilix op tijd te ontrafelen? Nog zo’n breinbreker is onze break-in-kist. Dit spel is een race tegen de klok en speel je gewoon aan tafel met twee tot vijf personen. Krijgen jullie de kist open? Alles draait hier om teamwork en denksport.

Ontdekkingsreis In het gloednieuwe Glowgolf Maastricht stap je de wereld binnen van de glow-inthe-dark minigolf. Via 18 holes maak je een reis rond de wereld. Je komt er ogen en oren tekort. Patricia: “Het blacklight zorgt voor een extra dimensie tijdens het spel. Door de omgeving met lichtgevende attributen en muurschilderingen waan je je echt in een andere wereld. Je verkent de aardbol via een ontdekkingsreis.” Voor het leukste verjaardagsfeestje van de klas moet je dus in Kerkrade of Maastricht zijn. Extra leuk wordt het met een zelf versierd t-shirt waarmee je extra opvalt tijdens het Glowgolfen. En ter afsluiting stel je je eigen hamburger samen of maak je je favoriete pizza zelf op de pizzerette. Succes gegarandeerd!

Basement streetfood

Natuurlijk kun je er ook terecht voor een hapje en een drankje in de gezellig bar. Een lekkere lunch, indoor barbecue of pizza maken je dag compleet. Oók als je niet aan een van de activiteiten deelneemt. Ook in Kerkrade kun je sinds kort terecht voor het lekkerste streetfood van de Leisure Dome. Met hamburgers van heerlijk Iers rundvlees en echte American hotdogs.

Uitje op maat “Onze activiteiten zijn bij uitstek geschikt voor groepsuitjes en kinderfeestjes,” vertelt Patricia Beekers enthousiast. “Met een van onze arrangementen of een uitje op maat weten we er altijd een feest van te maken. Dus als je op zoek bent naar een bijzonder bedrijfsuitje, teambuildingactiviteit of familie-uitstapje, dan zorgen wij ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is. Het wordt gegarandeerd een dag waar nog lang over wordt nagepraat. Met fun, activiteit en heerlijk eten.” Wil je meer weten over de activiteiten of de mogelijkheden van een arrangement? Kijk dan op de websites www.glowgolf.nl/maastricht en www.basementfunandfood.nl.COLUMN VAN JEES

Engels Het Engels rukt op. Daar kun je blij mee zijn of niet. In het internationale verkeer is het handig als je een woordje kunt meespreken. Studenten produceren hun proefschrift in het Engels. Aan de universiteit van Maastricht wordt er meer Engels gesproken dan Nederlands. En men is er nog trots op ook. Feit is dat men zich beter kan redden in het buitenland, maar in onze dagelijkse omgang met elkaar zou als geboren Nederlander, het Nederlands toch de voertaal moeten zijn. In de media, het bedrijfsleven, in de praatprogramma’s op tv en op gevels van winkels zijn de Engelse woorden aan de orde van de dag. Het lijkt van status te getuigen ze her en der rond te strooien. Je betoog van een hoger niveau te voorzien. Maar het irriteert ook mateloos. Voor bijna al die woorden zijn geschikte Nederlandse woorden voorhanden. “Gebruik die dan ook”, zou ik zeggen. Er zijn steden waar je op een terras of in een winkel in het Engels wordt aangesproken. Dat levert irritatie op. Loop maar eens door Maastricht. Wat hoor je allemaal om je heen? Engels. “Wae sjprik nog Mestreechs?” vraag je je af. We zouden onze moedertaal veel meer moeten koesteren en hooghouden. En zelfs daar waar het mogelijk is, dialect moeten praten. Geulklank zingt het regelmatig. “Sjpreek wie ins dien moder sjprook” Vindt u dat nou ook niet?


KIJK op Val ken burg 63

Nieuwe vestiging

in Valkenburg Vanaf 1 augustus is onze 2e vestiging in Valkenburg gelegen aan Berkelplein 2 officieel geopend. Het makelaarskantoor in Maastricht met 11 werknemers heeft inmiddels een gevestigde naam in Maastricht en directe omgeving. Na 12 jaar actief te zijn in de makelaardij en de toenemende vraag vanuit het Heuvelland was het de hoogste tijd om een tweede vestiging te openen en zo aan de wens van de klant te voldoen. Vanuit deze centrale locatie in Valkenburg worden klanten in het Heuvelland directer en makkelijker geholpen.

Professioneel advies Pooters Makelaardij helpt bij het aan- en verkopen van uw appartement, woning of beleggingspand en geeft professioneel advies om een goede en correcte transactie te realiseren. Pro Housing verhuurt per jaar 350 woonruimtes. Pro Housing Management ontzorgt het technisch, administratief en commercieel beheer van appartementen (complexen) en woningen.

Link tussen passend aanbod en zoekers De snelle groei van afgelopen jaren is mede te danken door deze combinatie huur/verhuur en koop/verkoop en het verzamelen van data van deze klanten. Met een zelf ontwikkeld systeem worden deze klanten wekelijks op de hoogte gehouden van nieuw aanbod alvorens dit openbaar wordt gemaakt. De link tussen het passend aanbod en de zoeker wordt hierdoor automatisch gemaakt waardoor beide partijen beter en sneller geholpen worden. Via onze online portal kunnen zoekers zelf hun zoekprofiel aanmaken en bezichtigingen inplannen. Eigenaren hebben een eigen portal waar ze het gehele traject kunnen volgen en op de hoogte worden gehouden van bezichtigingen en reacties. Het kantoor is duurzaam ingericht en er wordt gebruik gemaakt van volledig elektrische auto’s.

DĂŠ verkoop en verhuur makelaars in het Heuvelland

Pooters Makelaardij / Pro Housing Berkelplein 2, Valkenburg T 043 – 303 06 98 www.pooters-makelaardij.nl