MIETE-lehti 02/2017

Page 1

2/2017


MIETE RY:n tarkoitus on vertaistoiminnan avulla parantaa mielenterveyskuntoutujien elämänlaatua Päijät-Hämeen alueella. SISÄLLYSLUETTELO HYVÄÄ ALKANUTTA SYKSYÄ! PUHEENJOHTAJAN TERVEISIÄ. SYKSYINEN TERVEHDYS KERILTÄ! TOIMINNANJOHTAJAN TERVEISIÄ. OPISKELIJA ESITTÄYTYY, Krista PROJEKTIKOORDINAATTORI SANNA ESITTÄYTYY VERTAISVERKKO – VERTAISTUKEA MIELENTERVEYSKUNTOUTUJILLE (2017-2020) VERTAISVERKKO- PROJEKTIN KUULUMISIA TALOKOKOUS, TAKKAILLAT JA RYHMÄNOHJAAJIEN TYÖNOHJAUKSET, KAHVILA LÄHIMMÄINEN KAKSISUUNTAISET RY NUORTENRYHMÄ UUSI AIVOTREENI- RYHMÄ ALOITTAA JA HYVINVOINTILIPUT MELONTAA JA MIELENTERVEYSVIIKON LUENTO KERIN VIIKKO-OHJELMA (TÄNHETKISIN TIEDOIN, OIKEUDET PIDÄTETÄÄN MUUTOKSIIN) UNELMAKEIDAS RETKI KAIRES-MIELIÄISSUOLLE TURINATUVAT SYKSYLLÄ ORIMATTILASSA JALKAHOITOA JA HIERONTAA, MIELENTERVEYSVIIKON BINGO HALLOWEEN-PÄIVÄ, SUOMI 100- ITSENÄISYYSPÄIVÄJUHLA, JOULUPUURO JOULULAULUHETKI, OPISKELIJA KATRI ESITTÄYTYY TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA 1 JA 2 TEATTERI PIMEÄSTÄ VALOON RETKI MIELENTERVEYSMESSUILLE E SYYSKOKOUS RIIKA (KOKEILURISTEILY ITÄMERELLÄ) ELLÄ) Ä) SAAREN JOULUMAA- RETKI 2

2 3 4-5 6 7 8

9-10 11

12 13 14 15 16-17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28-29 30


Hyvää alkanutta syksyä!

Kesä meni taas huiman nopeasti. Harmillisesti emme oikein päässeet nauttimaan kovin kesäisistä säistä kovinkaan paljon. Toisaalta kaikenlaista tapahtumaa niin Lahdessa kuin ympäristössä on riittänyt. Samoin meillä MIETTEELLÄ. Kevätkausi sisälsi paljon erilaisia tapahtumia, retkiä, matkoja, ryhmätoimintaa ym. On ilahduttavaa todeta, kuinka aktiivisena yhdistyksemme jatkaa monipuolista toimintaansa. Toimintamme onnistumisen ja sujumisen ytimenä ovat luonnollisesti hienot ja sitoutuneet työntekijämme, vapaaehtoisemme sekä kaikki me, jäsenet. Kesä on luonnollisesti ollut ryhmien osalta lomailua, mutta syyskuun alusta jatkuu toiminta vähintäänkin aiemmassa laajuudessaan. On aivan upeata, että laaja ryhmätoimintamme jatkuu edelleen jäsentemme toimesta. Keittiövastaavien osalta olemme edelleen tilanteessa, joka tuli vastaan jo aiemmin tänä vuonna. Sinne olisi todella tervetullutta ja tarpeen saada lisää tekijöitä, jotta tällä hetkellä pienen vapaaehtois- porukan voimin pyörivä toiminta ei rasittaisi tekijöitä kohtuuttomasti. Keskeisintähän on, että meillä jokainen on mukana toiminnassamme itselleen sopivammalla tavalla. Tekemällä, yhdessä olemalla ja muutoin. Meillä jokaisella on tasavertainen, ainutkertainen merkitys ihmisenä ja MIETTEEN jäsenenä. Käsissämme on nyt tämän syksyn MIETE-lehti, joka kattaa koko loppuvuoden tapahtumat yms. Joten kaiken muun sisällön lisäksi on paljon tiedotus jne. asiaa. Syyskokous on myös marraskuun lopussa. Toivottavasti mahdollisimman moni on kiinnostunut osallistumaan yhdistyksemme päätöksentekoon osallistumalla. Lähdetään kaikki yhdessä jatkamaan syksyä ja tulevaa talvea hyvin ja valoisin mielin T: Christian puheenjohtaja 3


Syksyinen tervehdys Keriltä! Kädessäsi on nyt Miete-lehti, jonka kannessa komeilee yhdistyksemme uusi logo. Edellinen logo palveli useat vuosikymmenet ja oli jo aika vähän päivittää yhdistyksemme ilmettä. Tämä uusi logo tulee jatkossa näkymään tiedotuksessamme ja toivottavasti se opitaan yhdistämään yhdistykseemme täällä PäijätHämeessä.

Vertaisverkko-projektimme on käynnistynyt hienosti tässä kevään ja alkusyksyn aikana ja toimintamme on laajenemassa Päijät-Hämeen alueella. Sanna ja Sampsa kertovatkin projektin kuulumisia tässä lehdessä toisaalla. Hienoa on saada projektin kautta toteutettua jälleen uusi kokemusasiantuntijakoulutus – tällä kertaa Heinolassa. Sähköisen Vertaisverkon käyttöönotto on edessäpäin ja se mahdollistaa jatkossa vertaistuen ja liittymisen välimatkoista huolimatta. Mielenterveysviikkoa vietetään jälleen viikolla 47 ja tänä vuonna viikko käynnistyy Lahdessa hieman eri tavalla kuin aikaisempina vuosina. Perinteinen kynttilätapahtuma itsemurhan tehneiden muistoksi jää tänä vuonna pois ja toteutamme laajemman yhteistyöverkoston kanssa lauantaina 18.11. Pimeästä Valoon – tapahtuman Ristinkirkossa. Tapahtuman tavoitteena on saattaa ihmisiä yhteen ja antaa pimeän ja valon vaihteluiden koskettaa meitä kaikkia. Heille, jotka ovat pimeässä, tarjolla olisi pilkahdus valoa ja vertaistukea. Mainos tapahtumasta löytyy tästä lehdestä ja siitä selviää hieno musiikkitarjonta, jonka olemme saaneet tilaisuuteen järjestettyä. Lämpimästi tervetuloa mukaan kokemaan pimeän ja valon vaihteluita.

4


Näin isänmaamme juhlavuotena yhdistyksemme on mukana toteuttamassa useamman toimijan kanssa ”Vaihtoehtoinen itsenäisyyspäivänjuhla vähävaraisille Suomi 100” –tapahtuman 6.12. Kasisalilla. Juhlan järjestelyihin tullaan tarvitsemaan vapaaehtoisia ruokatarjoiluun sekä 400 juhlakassin pakkaamiseen. Kassit tullaan jakamaan kaikille juhlaan osallistuneille. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua Mietteen toimistoon. Myöhemmin tulemme jakamaan myös itse juhlaan kutsuja rajallisen määrän. Huomioimme juhlavuotta myös täällä Kerillä ja vietämme itsenäisyyspäivän aattona jäsentalossamme juhlavastaanoton.

Teatteritarjonta Lahdessa mahdollistaa juhlavuoden teeman jatkumisen ja me käymme yhdessä katsomassa Täällä pohjan tähden alla - näytelmät Lahden kaupunginteatterissa. Se on hienoa jatkoa kesäteatterivierailuumme Historiallisen museon pihalla, jossa näimme Lahden historiasta kertovan näytelmän Punaiset ruusukkeet. Se oli kovasti ajatuksia herättävä kuvaus lähihistoriastamme. Ryhmätoimintamme käynnistyy jälleen syyskuussa kesätauon jäljiltä. Kiitos runsaasta ryhmätarjonnastamme kuuluu ahkerille vapaaehtoisillemme! Vapaaehtoistyömme on elänyt murrosta viime vuonna käytöstä poistuneen ahkeruusrahan myötä, mutta on ollut ilo huomata, että teitä ihania vapaaehtoisia on siitä huolimatta löytynyt edelleen erilaisiin tehtäviin yhdistyksessämme. Ilman teitä toimintamme ei missään nimessä voisi olla näin monipuolista! Ja tervetuloa myös uudet vapaaehtoiset rohkeasti joukkoomme! Myös Orimattilassa ja Heinolassa! Tutkittukin se on, että vapaaehtoistyön tekeminen lisää ihmisen onnellisuutta. Toivotan kaikille lehtemme lukijoille kaunista syksyä! Toivottavasti yhdistyksemme toiminnasta löytyy jotakin mukavaa toimintaa Sinulle pimenevään syksyyn. Yksin ei kannata jäädä. Terveisin Riikka Salmi toiminnanjohtaja

5


Minun nimeni on Krista ja olen 21-vuotias. Aloitin Mietteellä työkokeilun maanantaina 28.8. ja tarkoitus on keskittyä kokemusasiantuntijuuteen ja vertaistukeen. Tässä ajattelin kertoilla vähän itsestäni teille. Olen siis mielenterveyskuntoutuja. Aiemmin olen ollut Klubitalolla sekä Kohti Unelmia – hankkeella työkokeilussa, eli sieltä voin olla joillekin tuttu kasvo jo entuudestaan. Diagnooseina löytyy toistuva keskivaikea masennus, paniikkihäiriö, ahdistuneisuushäiriö, dissosiaatiohäiriö sekä BED, joka on syömishäiriö. Kokemusta löytyy myös päihdepuolelta. Luonteeltani olen avoin, värikäs, rehellinen ja aito. Rakastan kirjoittamista (oma blogi, runot, päiväkirja), musiikkia ja tutustumista erilaisiin ihmisiin. Mielenkiinnon kohteina ovat nimenomaan erilaisuus, vertaisuus, kokemukset… Minusta on aina yhtä ihanaa yrittää nähdä maailma eri silmin, erilaisista lähtökohdista. Tykkään paljon myös väreistä, tuoksuista, kynttilöistä, villasukista, tatuoinneista (itselläni on niitä viisi) ja tietenkin suklaasta! Keittiössä vietän aikaa myös mielelläni, siinä on jotain hyvin terapeuttista ja nautinnollista kun saa laittaa ruokaa tai vaikkapa leipoa. Pullaa en tosin tykkää hirveästi tehdä. Siinäpä jotain asioita. Saa tulla rohkeasti juttelemaan, kyselemään ja esittäytymään! Ihanaa syksyn alkua kaikille!

6


Hei!

Olen Sanna Valkonen ja aloittanut työskentelyn Miete ry:llä maaliskuun alusta. Työskentelen Miete ry:n Vertaisverkko projektissa, jonka tarkoituksena on laajentaa Miete ry:n vertaistuki- ja tukihenkilötoimintaa PäijätHämeen ympäristökuntiin – aluksi Orimattilaan ja Heinolaan - sekä luoda internetissä toimiva vertaisverkko koko Päijät-Hämeen alueelle.

Olen aikaisemmin (vuosina 2008 – 2013) työskennellyt Mielenterveyden keskusliitossa ja työpisteeni oli silloin Kerin tiloissa eli tämä talo ja sen tavat ovat minulle tuttuja. Tähän taloon ja sen ilmapiiriin on ollut mukava palata takaisin. On ilo kohdata sekä vanhoja tuttuja että uusia Mietteen toimintaan mukaan tulleita jäseniä. Toiminnan merkitys ja tärkeys on näkyvissä kasvaneena jäsenmääränä.

Toivottavasti projektimme myötä Mietteen toiminta leviää onnistuneesti yhä laajemmalle ja luo yhä useammalle mahdollisuuden osallistua vertaistukitoimintaan Päijät-Hämeen alueella. Jos en projektin puitteissa ole kiertämässä maakuntaa, minut löytää Kerintien yläkerran toimistosta. Tule käymään, niin tavataan! 7


Vertaisverkko - vertaistukea mielenterveyskuntoutujille (2017 2020) Lahden ympäristökunnissa asuvilla mielenterveyskuntoutujilla ei välttämättä ole samanlaisia mahdollisuuksia osallistua Miete ry:n toimintaan ja Vertaisverkko vertaistukea mielenterveyskuntoutujille - projektin avulla Miete ry:n vertaisryhmä- ja tukihenkilötoimintaa juurrutetaan näille paikkakunnille. Vertaisverkko - vertaistukea mielenterveyskuntoutujille - projektissa tehtävän kehittämistyön myötä Miete ry:n toiminta leviää yhä laajemmalle ja luo yhä useammalle mahdollisuuden osallistua vertaistukitoimintaan Päijät-Hämeen alueella. Vertaisverkko - vertaistukea mielenterveyskuntoutujille - projektin toiminnan tavoitteet ovat:

1- Mielenterveyskuntoutujien elämänlaadun paraneminen ja osallisuuden

lisääntyminen Päijät-Hämeen alueella. 2- Mielenterveyskuntoutujien vertaistukitoiminta koko Päijät-Hämeen asukkaiden saavutettavissa. 3- Mielenterveyskuntoutujien yksinäisyyden ja syrjäytymisen väheneminen PäijätHämeen alueella.

Toiminnan kohderyhmänä ovat Päijät-Hämeen alueen aikuiset mielenterveyskuntoutujat, joilla voi olla myös päihdetausta. Projektin valmisteluvaiheessa on solmittu aiesopimukset Orimattilan seurakunnan ja Heinolan kaupungin kanssa. Alkuvaiheessa näillä paikkakunnilla käynnistetään matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja vertaistukiryhmiä sekä koulutetaan vapaaehtoisia vertaisohjaajia ja tukihenkilöitä. Toiminnassa korostetaan asiakaslähtöisyyttä ja yhteisöllisyyttä - toimintamuodot suunnitellaan yhdessä käyttäjien kanssa. Projektin alkuvaiheessa käynnistetään myös verkkopohjainen vertaisverkko. IT vertaisverkkoa ylläpitää Miete ry:n vastuuhenkilö ja toiminta on suunnattu koko PäijätHämeen alueen mielenterveyskuntoutujille. Vertaisverkkoon sisältyy mm. keskustelufoorumi ja suljettuja keskusteluryhmiä. IT - vertaisverkko mahdollistaa keskusteluihin osallistumisen maantieteellisitä etäisyyksistä huolimatta. Vertaisverkko - vertaistukea mielenterveyskuntoutujille - projektin projektikoordinaattorina työskentelee Sanna Valkonen ja IT- vertaisverkon ylläpitäjänä Miete ry:n palveluneuvoja Sampsa Raatikainen, jonka työpanoksesta 25% ohjautuu projektille. Lisätietoja: Sanna Valkonen, projektikoordinaattori sanna.miete@gmail.com puh: 044-0270202 Sampsa Raatikainen, toimistotyöntekijä/palveluneuvoja sampsa.miete@gmail.com puh: 044-489 0022

8


Vertaisverkko – projektin kuulumisia Vertaisverkko – projekti aloitti toimintansa STEA:n rahoituksella maaliskuun alussa. Projektin aloituspaikkakunnat ovat olleet Orimattila ja Heinola. Ensimmäinen puolivuotiskausi on ollut täynnä monenlaista suunnittelutyötä ja verkostojen kartoitusta. Mukaan on myös mahtunut käytännön toiminnan toteuttamista sekä Orimattilassa että Heinolassa. Orimattilassa projekti on mukana kehittämässä Orimattilan seurakunnan Tupatoimintaa. Tupa- toiminnan promoottorina Orimattilassa toimii jäsenemme Pertti, joten yhteys yhdistykseen ja pohja toiminnan kehittämiselle on vankka. Kiitos Pertille toiminnan ylläpitämisestä ja yhdessä tehdystä kehittämistyöstä! Tupatoiminnan yhteydessä keväällä järjestettiin askarteluryhmää, rentoutusryhmää, lauluhetkiä ja frisbee-golf/grillauspäivä. Mukana oli innokkaita orimattilalaisia Tupa-toimintaan jo aikaisemmin osallistuneita, mutta myös uusia kasvoja. Miete ry:llä toimivat vertaisohjaajat olivat apuna uusien ryhmien käynnistämisessä. Kiitos kaikille mukana olleille! Syksyn suunnitelmiin Orimattilan osalta kuuluu keväällä käynnistyneiden ryhmien jatkuminen 4.9. alkaen. Ryhmien kokoontumisaikataulut löytyvät Miete ry:n www – sivuilta. Lokakuun alusta Orimattilassa aloittavat myös Turinatuvat, joiden kokoontumisajat löytyvät tästä jäsenlehdestä. Suunnitteilla on myös muuta toimintaa ja suunnitelmien tarkentuessa löydät tiedot www-sivuilta ja Facebookista. Verkostoituminen ja yhteistyön kehittäminen muiden orimattilalaisten toimijoiden (Sarastus, Karissimo, etsivä nuorisotyö, työpajatoiminta, Orimattilan kaupunki) kanssa jatkuu myös syksyllä. Heinolassa kartoitettiin keväällä yhteistyöverkostoja Heinolan kaupungin ja Jyränkölän setlementin kanssa. Toiminnan päätavoitteena oli kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen tänä syksynä yhteistyössä Jyränkölän Setlementin, Heinolan kaupungin, KoKoA ry:n, MTKL:n ja OKopintokeskuksen kanssa. Koulutusrunko suunniteltiin keväällä ja koulutuksen 9


markkinointi aloitettiin kevään ja kesän aikana. Kokemusasiantuntijakoulutus alkaa syyskuussa ja tavoitteena on kouluttaa Heinolaan uusia kokemusasiantuntijoita, joiden kanssa Vertaisverkko – projektin toimintaa Heinolassa aletaan suunnitella ja kehittää. Kevään aikana kartoitettiin myös eri mahdollisuuksia käynnistää internetissä toimivaa Vertaisverkko – keskustelufoorumia. Alustavia keskusteluja yhteistyöstä käytiin Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämän TukiNet – verkoston kanssa. Yhteistyö aloitetaan tänä syksynä ja Vertaisverkon oma keskustelufoorumitoiminta aloitetaan toimintaa ylläpitävien vertaisohjaajien/työntekijöiden koulutuksella. Syksyn mittaan Vertaisverkko – projektin ajankohtaisia kuulumisia voit seurata yhdistyksen Facebookin ja www-sivujen kautta. Aurinkoista syksyä toivottaen, Sanna ja Sampsa

kuva Orimattilan frisbee-tapahtumasta

10


TALOKOKOUKSET:

TAKKAILLAT:

Käydään yhdessä läpi yhdistyksen asioita ja suunnitellaan tulevia tekemisiä

Kerillä tarjolla makkaraa ja salaattia 20.9. ke klo 15-17 18.10. ke klo 15-17 15.11. ke klo 15-17 13.12. ke klo 15-17

18.9. ma klo 12 16.10. ma klo 12 20.11. ma klo 12 11.12. ma klo 12

RYHMÄNOHJAAJIEN TYÖNOHJAUKSET:

Miete ry:n vapaaehtoisille ryhmänohjaajille tarjolla työnohjausta 3.10. ti klo 9:30-11 7.11. ti klo 9:30-11 11.12. ma klo 13:30-15:30

Kahvila Lähimmäinen Kerintie 2

Kahvila Lähimmäisessä on arkipäivisin lämminruoka klo 11-12 Kahvilan seinältä/kotisivuilta löydät viikon ruokalistan. Kahvilasta voit ostaa myös kivennäisvettä, limsaa, jäätelötuutteja, voileipiä, teetä, kahvia, pullaa yms. Aukioloajat: ma 9.00 - 15.00 ti – pe 9.00 - 16.00 la 12.00 - 15.00 (karaoke) su 12.00 - 15.00

Lounas 3 € salaattiannos 1,20 € kahvi 0,50 € 11


Lahden ja ympäristökuntien vertaisryhmä kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja skitsoaffektiivista häiriötä sairastaville Tapaamme parillisten viikkojen torstaina Kerintie 2, MIETE ry:n tiloissa klo 16:30 – 18:30 Kokoontumispäivät : 7.9., 21.9., 5.10., 19.10., 2.11., 16.11. ja 30.11. Vetäjänä toimii Hanna Pirinen puh: 045-636 3101 tai hanna.pirinen(at)suomi24.fi

Kaksisuuntaiset ry on valtakunnallinen yhdistys, jonka tehtävänä on ajaa kaksisuuntaisen asiaa sekä järjestää vertaistuki- ja muita tapahtumia. Olemme Mielenterveyden keskusliiton jäsenjärjestö. Lisätietoja:

www.kaksisuuntaiset.fi www.facebook.com/kaksi suuntaiset

12


NUORTEN RYHMÄ Kokoonnumme torstaisin klo. 16:30-18:30 Mietteen tiloissa, Kerintie 2. Ensimmäinen ryhmän tapaaminen 14.9.2017 torstaina, silloin kokoonnutaan keskustelemaan ideoista, joita voisi toteuttaa syksyn tapaamisissa. Ryhmää ohjaa 3 sairaanhoitajaopiskelijaa. Ryhmä on tarkoitettu nuorille 18-30 -vuotiaille mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Ryhmän tapaamisissa keskustellaan, vietetään aikaa yhdessä ja tehdään erilaisia aktiviteetteja (esim. käydään syömässä, keilaamassa, pelaillaan pelejä). Ryhmään mahtuu yhteensä 8 nuorta ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Riikka puh. 044 575 4610, riikka.miete@gmail.com Sampsa puh. 044 489 0022, sampsa.miete@gmail.com Tule rohkeasti mukaan ryhmän toimintaan! Tervetuloa! Terveisin Sonja, Petteri & Elias

13


UUSI AIVOTREENI-RYHMÄ ALOITTAA

Ahaa! Aivotreeni ryhmässä treenataan nimensä mukaisesti aivoja monipuolisesti kynä-paperitehtävien avulla. Tehtävät tehdään ohjatusti, rennossa ilmapiirissä vailla suorituspaineita. Aivojen haastaminen ja harjoittaminen huoltaa aivoja ja voi auttaa myös arjen pulmissa.

Ryhmä kestää 1,5h ja kokoontuu 10 kert. Ryhmään mahtuu 6 henk. (max) Ryhmä alkaa: 11.9. klo 13 maanantaina Ryhmää vetää Pirkko

Ilmoittautumiset toimistoon Sampsalle, Riikalle tai Sannalle, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

HYVINVOINTILIPUT

Myydään toimistosta 2 kpl / jäsen. Hinta 6 € / kpl. Liput voimassa Lahden kaupunginteatterin näytöksissä kevätnäytäntökauden 2018 loppuun.

14


MELONTAA pe 15.9. klo 12-14 Kiinnostaako kokeilla melomista? Perjantaina 15.9. kokoontuminen Kahvisaaressa klo 12. Paikan päällä saa ensin opastuksen melontaan ja sen jälkeen pääsee vesille.

Hinta 5€/jäsen, mukaan mahtuu Mietteeltä 12 henkilöä. Ilmoittautumiset toimistoon.

Lajikokeilua tuetaan KKI-hankkeen rahoilla ja tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Päijät-Hämen mielenterveysomaiset – FinFami ry:n kanssa.

MIELENTERVEYSVIIKON LUENTO: Asiaa paniikkihäiriöstä

22.11.2017 klo 17-19.30 Lahden Aikuiskoulutuskeskus, Auditorio, Kirkkokatu 16 Mielenterveysviikon luennoitsija on psykiatrian erikoislääkäri Jyrki Joensuu. Yhteistyössä Päijät-Hämeen mielenterveystyön tuki Miete ry, Päijät-Hämeen Klubitalot ry, Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset - FinFami ry ja Kumppanuusverkosto Vapaa pääsy - Tervetuloa!

15


MAANANTAI 9-15

TIISTAI 9-16

KEILARYHMÄ

LEVYRAATI

klo 15:45- 17:00, 3€/krt, Risto

KUNTOSALIRYHMÄ

ASKARTELURYHMÄ

AIVOTREENIRYHMÄ

klo 13-15 Tuija&Tuula

MÄKIKATSOMOSSA klo 17-18, 1€/krt, Heli klo 13-14:30, Pirkko

BINGIS

klo 13-14, 2 €/krt, Jouko

klo 12-13, Kauko

SULKAPALLORYHMÄ klo 14:30 -15:30

Kisapuistossa, 2€/krt ilmoittautumiset maanantaihin mennessä Sepolle 050-67011

RENTOUTUSRYHMÄ klo 16:15 - 17 Parilliset viikot, Markku

LIIKUNTARYHMÄ

KESKIVIIKKO 9-16

MÄKIKATSOMOSSA klo 17-18, 1€/krt, Heli

Suihku

1€

Sauna

2€

Pyykinpesu 1€

NAISTENRYHMÄ NAISTENRYH AIS

klo 13-14:30 (suljettu), Riitu

BILJARDI

Citypool klo 14-15 Aleksanterinkatu 25, 2€/krt, Jukka

Talokokoukset

18.9. ma klo 12, 16.10. ma klo 12 20.11. ma klo 12 ja 11.12. ma klo 12

Takkailta

klo 15-17 20.9., 18.10., 15.11. ja 13.12.

maksaa voi toimistoon tai keittiöön

ORIMATTILA MISPA

Puistotie 10, Orimattila

Tuvan toiminta 2017 syksy 4.9. alkaen ma,ti ja ke auki 11-15

Parilliset viikot alkaen 4.9. Maanantai Askartelu klo 11-13:30 Tiistai Bingo klo 12:45 Keskiviikko Rentoutusryhmä 12:30-13:30 Parittomat viikot alkaen 11.9. Maanantai Askartelu klo 11-13:30 Tiistai Bingo klo 12:45 Keskiviikko klo 11-15 vapaata toimintaa Muu aika päivästä on vapaata toimintaa 16


TORSTAI 9-16

PERJANTAI 9-16

NADA-AKUPUNKTIO

UUTISRYHMÄ klo 10-11 15.9.-3.11. ohjaajana opiskelija Katri

Alkaa 28.9., 5.10., 12.10., 19.10., 2.11., 9.11. ja 16.11. klo 9:30 avoin ryhmä 1€/krt

TAIDERYHMÄ

klo 13-15, Christian/Jaana

NUORTEN RYHMÄ 14.9. Alkaen 16:30-18:30

PELIRYHMÄ

klo 12-12:45, Tuija

ENGLANNIN ALKEISRYHMÄ (suljettu) klo 13-13:45, Tuija

LEFFARYHMÄ

klo 16-18, Markku päivät löytyvät kotisivuilta

RYHMÄNOHJAAJIEN OHJAUS

KAKSISUUNTAISET ET

3.10. ti klo 9:30-11 7.11. ti klo 9:30-11 9 11.12. ma klo 13 13:30-15:30

7.9., 21.9., 5.10. 19.10., 2.11., 16.11. ja 30.11. 11. 1 Torstaisin klo 16:30 - 18:30 30 vetäjänä Hanna Pirinen

yhteystiedot mietteen nettisivuilla ryhmissä ä

LAUANTAI 12-15

SUNNUNTAI 12-15

KARAOKEA klo 12 - 15 Tuija

JÄSENKAHVIT 1 KUPPI / JÄSEN

17


Unelmakeidas

Miete ry:n tiloissa pe 22.9. ja 29.9. klo 12-15. Meillä kaikilla on unelmia, mutta harva meistä uskaltaa uskoa siihen, että unelmista voi tulla totta. Kuitenkin juuri unelmat kantavat meitä arjessa eteenpäin, antavat voimia ja auttavat löytämään uutta suuntaa elämään. Työskentely omien unelmien toteuttamiseksi voi olla elämäsi käännekohta. Anna itsellesi mahdollisuus! Unelmakeitaassa (6h) pääset: · herättelemään omia unelmiasi · tekemään itsellesi unelmien kartan · jakamaan unelmia muiden kanssa · tekemään suunnitelman miten voit edetä kohti unelmiasi askel askeleelta Unelmakeidas on osallistujille maksuton ja ryhmään on varattu paikat kahdeksalle osallistujalle. Ohjaajina toimivat Kirsi Kosola ja sosionomiopiskelija Katri Sipponen. Kirsi toimii kasvatusalalla ja kulkee unelmaansa kohti opiskelemalla parhaillaan toimintaterapeutiksi (AMK). Kirsi on käynyt myös MTKL:n Voimavaravalmennuskoulutuksen. Ilmoittaudu Mietteen toimistoon puh. 03-7346461. Lisätietoja Kirsiltä: kirsi.ilona@hotmail.com

18


Retki Kaires-Mieliäissuolle 25.9.

Mieliäissuon luontopolku on Natura2000-alueella. Luontopolulla on erilaisia suotyyppejä, joista kerrotaan reitin varrella olevissa infotauluissa. Luontopolun kosteimmista paikoista löytyvät pitkospuut, mutta vedenpitävät jalkineet saattavat kuitenkin olla tarpeen. Reitin pituus on 3,5 kilometriä. Polun varrella on levähdyspaikkoja ja lintutorni, jonka juurella nautimme retkieväät ja kahvit.

LÄHTÖ KERILTÄ ORIMATTILAAN KELLO 11:30 KIMPPAKYYDEIN JA KERILLE PALATAAN KELLO 16 PINTAAN. ORIMATTILAISET LIITTYVÄT MUKAAN MATKAAN KLO 12.00 MISPAN PIHALTA. ILMOITTAUTUMISET TOIMISTOON VIIMEISTÄÄN 20.9. MENNESSÄ. OMAVASTUUHINTA LAHDESTA 8€ JA ORIMATTILASTA 5€ SISÄLTÄEN MATKAT JA RETKIEVÄÄN.

-SÄÄVARAUS19


TURINATUVAT SYKSYLLÄ 2017 ORIMATTILASSA TORSTAISIN KLO 14.00 – 15.30 NUORISOTILA MISPAN TILOISSA – PUISTOTIE 10

TERVETULOA KAHVIKUPPOSEN ÄÄREEN KUUNTELEMAAN LYHYTTÄ ALUSTUSTA PÄIVÄN AIHEESTA JA KESKUSTELEMAAN YHDESSÄ AIHEEN HERÄTTÄMISTÄ AJATUKSISTA. TO 5.10. TO 19.10. TO 2.11. TO 16.11. TO 30.11. TO 14.12.

VOIMAVARAT – alustajana Hannu MINÄ OMAN ELÄMÄNI ASIANTUNTIJANA – alustajana Eeva OMAN TALOUDEN HALLINTA – alustajana Hannu RIIPPUVUUDET – alustajana Hannu MIETE ry:n TOIMINTA JA VERTAISUUS – alustajana Riikka HYVÄÄ MIELTÄ JA ITSEHOITOA – rentoutumista, oman tä keskustelua keskustel itsen kuulosteluharjoituksia ja niistä alustajana Sanna

20


JALKAKYLPY JA KYNSIEN LEIKKUU TORSTAISIN Kerillä 7.9. alkaen klo 13-13:45 JA 14-14:45 KYNSIEN LEIKKAUS, RASPAUS, JALKAKYLPY JA JALKAVOIDE 15 € / kerta

JOS DIABETES, REUMA, PSORIAS, VERENOHENNUSLÄÄKKEET, SUORITETAAN VAIN JALKAKYLPY JA JALKAVOITELU. ILMOITTAUTUMISET TOIMISTOON

HIERONTAA KESKIVIIKKOISIN KERILLÄ KLO 12:30-14:30 30 MIN 10€ YHTEYDENOTOT HIERONTATERAPEUTTI JORMA KARHU puh: 044 2612 568

MIELENTERVEYSVIIKON BINGO Kerillä 24.11. perjantaina klo 12

21


HALLOWEEN-PÄIVÄ 3.11. Keri muuttuu kauhujen taloksi ja keittiö tarjoilee tällöin Halloween-teemaisen lounaan klo 11 3€:lla. Voit halutessasi osallistua päivään teemanmukaisella asusteella.

SUOMI 100

ITSENÄISYYSPÄIVÄJUHLA Kerillä 5.12. klo 16-19 (talo kiinni päivällä) Maljan nosto Suomelle, ohjelmaa ja pientä purtavaa tarjolla. Pukukoodina siisti asu. Ennakkoilmoittautumiset toimistoon 24.11. mennessä. Mukaan mahtuu max 60 jäsentä, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

JOULUPUURO TO 21.12. KERILLÄ Kattaukset klo 11 ja klo 12, mukaan mahtuu 40 hlöä/kattaus. Ennakkoilmoittautumiset toimistoon. Joulupuuron jälkeen jouluarpajaiset klo 13.

22


JOULULAULUHETKI perjantaina 15.12. klo 12 Anna laulattaa joululauluja säestäen.

Lauluhetken jälkeen glögi + piparitarjoilu Hei! Olen Katri ja opiskelen kolmatta vuotta sosionomiksi Lahden ammattikorkeakoulussa. Aloitan nyt elokuussa toisen harjoitteluni, joka on muutostyön harjoittelu. Harjoitteluni kestää marraskuun alkuun. Keskustelen mielelläni kaikkien kanssa, joten jos näet minut, tule ihmeessä jutulle. Tapaamisiin!

23


Täällä Pohjantähden alla osat 1 ja 2

Lahden kaupunginteatteri muistaa Suomen itsenäisyyteen johtaneita vaiheita tuomalla ensi-iltaan kaksiosaisen näyttämötoteutuksen Väinö Linnan romaanisarjasta Täällä Pohjantähden alla.

Kuu on torpparin aurinko

Täällä Pohjantähden alla -teoksen ensimmäisessä osassa keskitytään seuraamaan Suomen valtion itsenäistymisvaiheita 1880-luvulta vuoteen 1918. Näitä vaiheita kuvataan Jussi ja Alma Koskelan perheen sekä Pentinkulman kylän silmin. Ensimmäinen osa on kertomus kahtiajaosta, uhrauksista ja koettelemuksista, jotka kohtasivat Suomen kansan syviä rivejä ennen maamme itsenäistymistä. Suomi julistautuu itsenäiseksi, Akseli ja Elina perustavat myös oman perheensä, mutta juopa torppareiden ja isäntien välillä syvenee. Osa 1 Perjantaina 13.10. klo 13 Ilmoittautuminen viimeistään 15.9. toimistoon maksun kera Omakustannehinta näytelmältä on 9 € jäsen, hinta sisältää väliaikatarjoilun. Ensimmäiseen näytelmään osallistujat etusijalla kun jaetaan toisen näytelmän paikkoja. Osa 2 Torstaina 30.11. klo 19 Ilmoittautuminen viimeistään 30.10. toimistoon maksun kera Omakustannehinta näytelmältä on 9 € jäsen, hinta sisältää väliaikatarjoilun.

24


25


Retki Retki mielenterveysmessuille mielenterveysmessuille tiistaina tiistaina 21.11.2017 21.11.2017 Lähtö Kerintieltä kello 9:00. Messuilla ollaan kello kello 11:00-14:00, 11:00-14:00, Lähtö Kerintieltä kello 9:00. Messuilla ollaan jonka myös lounaalla. lounaalla. jonka aikana aikana käydään käydään myös Mielenterveysmessujen lähteä joko joko Helsingin Helsingin Mielenterveysmessujen jälkeen on mahdollista lähteä Kaupunginmuseoon kello 14:00-16:00. 14:00-16:00. Kaupunginmuseoon tai tai Sea Pool –merikylpylään –merikylpylään kello

Retken hinta on 25€. (sis. bussimatkat, bussimatkat, lounaan, lounaan, sisäänpääsyn messuille (sis. messuille sekä sekä oman oman valinnan mukaan museoon tai merikylpylään) valinnan mukaan merikylpylään) Ilmoittautuminen toimistoon toimistoon titi 14.11. Ilmoittautuminen 14.11. mennessä mennessä maksun maksun kera. kera. Kerro samalla, kumpaan oheiskohteeseen osallistut. Kerro samalla, kumpaan oheiskohteeseen osallistut.

26 26


Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki MIETE ry:n

SYYSKOKOUS Kerintie 2:ssa sunnuntaina 26.11.2017 klo13 Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen määräämät asiat: 1)

2) 3) 4) 5)

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018. Päätetään jäsenmaksujen suuruus vuodelle 2018. Päätetään toiminnan- ja tilintarkastajien ja hallituksen jäsenien palkkiot. Valitaan yhdistyksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2018 + varajäsenet Valitaan toiminnantarkastaja + varatoiminnantarkastaja sekä tilintarkastaja + varatilintarkastaja Todetaan yhdistyksestä eroavat.

Yhdistyksen hallitus toivottaa kaikki jäsenet tervetulleiksi! -Kahvitarjoilu-27


RIIKA (KOKEILURISTEILY ITÄMERELLÄ) Lähdimme Keriltä kello 14.00 ja pian olimme Helsingissä. Laiva lähti illalla ja sitten menimme suoraan ruokapöytään. Ruuat olivat toinen toisiaan herkullisempia, mutta jonot olivat käsittämättömän pitkät. Missään ei ollut opastusta mitä ruokaa jonon päässä odotti. Annoimme tilanteesta Riikalle palautetta, minkä hän vie palattuaan Matkapojille. Kotiuduimme laivalle. Kannella oli ihana istuskella leppeässä merituulessa auringon laskua katsellen. Olin laivan kassalla ostamassa huulipunaa ja edessä oleva nainen flatusteli pahasti, mutta minun piti olla seuraavana kassalla!

Kauneimman hymyn laivalla sain eräältä pienikokoiselta kehitysvammaiselta. Minä hymyilin ja äiti myös hymyili takaisin. Maihin meno oli autokannen kautta! Eräällä ”pariskunnalla” oli satamassa kuvausriita. Odotimme pitkään bussia, joka olikin porttien ulkopuolella.

Ukkossateet alkoivat tasan kello 13 Riikassa, niin kuin laivassa oli luvattu. Sateesta huolimatta kaksi Romanian mustalaista naista tuli kädet ojossa minua kohti, kun istuin Miehitysmuseon edustalla. Kehotin tarmokkaasti heitä poistumaan.

Peter Baznitsa Riga – Pietarin kirkko oli suljettu, minkä pian havaitsimme. Katselimme kuinka lukuisat turistit kävivät nykimässä ovia. Mustapäiden talo oli todellakin Riian kaunein rakennus, joksi se alun perinkin oli tarkoitettu.

Miehitysmuseossa en tohtinut käydä, koska arvelin siellä olevan saksalaisten ja neukkuajan kauheuksia. Sen sijaan samassa rakennuksessa oli kauppa, jossa shoppailin. Apteekissa – aptieka - kävin testaamassa Latvian hintatasoa, mutta nikotiinisuihkeet olivat vielä paljon kalliimmat kuin Suomessa.

Bussi lähti keskustasta aikataulun mukaan takaisin laivaan. Askelmittari näytti yli 5.000 askelta, kun edellinen ennätys oli noin 3.000. Masennuin, kun kuulin, että joku oli kävellyt pelkästään harhaan 5.000 askelta. 28


Paluumatkalla ruokailu laivassa oli samanlaista kaaosta kuin tullessa.

Illalliselta tullessa hissit olivat tietysti täysiä. Lopulta kyllästyin selkäsäryn vuoksi odottamaan ja tungin itseni täpötäyteen hissiin, jossa oli muiden ihmisten lisäksi äiti, vaunut, kaksi vaippaikäistä lasta ja äiti taisi olla raskaana. Tunsin selkäni takana joitain pehmeää. Ei sentään – isäkin taisi olla viimeisillään.

Myöhään illalla baarissa oli lapsi, joka ojenteli jalkojaan. Eipä aikaakaan ja hän potkaisi tarjoilijan tarjotinta. Sirpaleet lensivät joka puolelle. Aamiaisella oli parempi järjestys ja pöydissä väljempää.

Aamulla Helsinkiin ja takaisin Kerille. Ja Sinikka taas viimeisenä bussissa.

Huomasimme taas, että kotonakin on hyvä olla. Paldies – kiitos, että jaksoitte lukea. Sinikka

Kuva ryhmäkuvan otosta Riikan satamassa

29


Saaren Joulumaa –retki

maanantaina 18.12.2017 Lähtö Kerintieltä kello 12:00 bussilla. Pysähdys suoramyynti Kotipiirissä. Kello 13:00-15:00 Saaren Joulumaa.

Omavastuuhinta 6€ / jäsen. Paluu Kerintielle n. kello 15:30-16:00. Ilmoittautumiset ma 11.12. mennessä toimistoon maksun kera.

30


Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki MIETE ry Kerintie 2, 15100 Lahti miete@phnet.fi Kotisivu: www.mietery.fi

Avoinna: ma klo ti - pe klo la klo su klo

9.00 – 15.00 9.00 - 16.00 12.00 - 15.00 KARAOKE 12.00 - 15.00

Toimistotyöntekijä/palveluneuvoja Sampsa Raatikainen 044 4890022 sampsa.miete@gmail.com Projektikoordinaattori Sanna Valkonen 044 0270202 sanna.miete@gmail.com Keittiö Mervi Ahveninen 044 0345063 Toiminnanjohtaja Riikka Salmi 044 5757610 riikka.miete@gmail.com Miete-lehti on Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki ry:n jäsenten oma jäsenlehti. Tekstejä lehteen voit lähettää ennakkoon toimistoon tai osallistua lehden toimittamiseen yhdessä muiden kanssa yhdistyksen jäsentalossa Kerintiellä. Muista ilmoittaa uudet osoitetietosi muuttaessasi. Näin varmistat myös Mielenterveyden keskusliiton Revanssi-lehden saannin.

Miete-lehden julkaisija: Jakelu:

Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki ”Miete” ry Postitetaan yhdistyksen jäsenille ja yhteistyökumppaneille

Yhdistys toimii STEA:n ja Lahden kaupungin tuella.

3Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.