miete jasenlehti 1 2018 paino

Page 1

3

1/2018


”Runoilija

Hankalaa katsoa taakseen. Hankalaa nähdä eteensä. Hankalaa olla rakastunut. Hankalaa olla iloinen. Helppoa olla surullinen, synkkä josta ei pidetä, hiljainen jota ei kuulla. Vaikeinta on astua esiin. Rakastaa, ja todella nähdä eteensä. Maailma, olen valmis kohtaamisesi Enkä minä suostu pelkoon! On niin vaikeaa esittää.. esittää runoilijaa..” ~Siri~ 1986-2017

4


MIETE RY:n tarkoitus on vertaistoiminnan avulla parantaa mielenterveyskuntoutujien elämänlaatua Päijät-Hämeen alueella. Sisältö Loistavaa alkavaa vuotta 2018! Hallituksen esittely Opiskelija esittäytyy Vuoden vapaaehtoinen 2017 Päijäthämäläinen Mielenterveysteko 2017 Ystävänpäivä, Kankaanpainanta Hiihtomuseo, Talokokoukset, Ryhmänohjaajat ja Takkaillat. Vertaisverkko-projektin kuulumisia Turinatupa, Yhteislaulua – laulamisen iloa! Orimattila MISPA Liikkeelle luontoon Kevätkokous Retki Kaires-Mieliäissuolle Takkailta Luomaniemessä Retki Tuuriin ja Ähtäriin Visby risteily Siikaniemi Pimeästä VALOON…..todellakin Vierailulla Erkki-sedän luona Kahvila Lähimmäinen

3

3 4-5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22-23 24-25 26


Loistavaa alkanutta vuotta 2018!

Erittain lammin, suuri kiitos Teille osoittamastanne luottamuksesta valitessanne minut jatkamaan puheenjohtajana alkaneelle vuodelle. Olen siita hyvin iloinen ja hyvin motivoituneena, ylpeana jatkan puheenjohtajuutta juuri Mietteella, jossa saamme aikaan yhdessa aikaan upeita asioita yhdistyksemme toiminta- ajatuksen, arvojen ja strategiamme mukaisesti.

Kiitos myos kaikille kuluneesta vuodesta 2017, Itsenaisen Suomen 100vuotis juhlavuodesta, jota mekin upeasti juhlistimme monella tavoin. Huipentumana mahtavan hieno ja juhlava Itsenaisyyspaivan juhlamme.

Uskomatonta, miten vuosi voi menna nopeasti. Juurihan meilla oli kasissamme vuoden 2017 ensimmainen lehti, ja nyt jo vuoden 2018. Siihen vaikuttaa paljolti sekin, etta yhdistyksessamme oli taas hyvin aktiivinen ja tapahtumarikas kulunut vuosi. Meilla oli taas viime vuonnakin valtava maara monenlaisia vertaisryhmia, erilaisia tapahtumia, retkia ja matkoja seka mukavaa yhdessaoloa ja monenlaista paivien mukanaan tuomaa. On suuri ilo olla mukana yhtena tassa kaikessa.

Siita suuri kiitos upeille tyontekijoillemme seka kaikille vapaaehtoisillemme, jotka sitoutuneisuudellaan ja halullaan mahdollistavat taman! Ja kaikille osallistujille! Meilla on aidosti myos onneksi toteutunut se, etta tarjolla on kaikenlaista aktiviteettia, mutta �vinoon� ei katsota ketaan, joka kokee itselleen mielekkaimmaksi viettaa aikaa talollamme osallistumatta naihin aktiviteetteihin. On oikeus ja yhta mielekasta olla juuri niin kuin itselleen mielekkaimmaksi kokee.

4


Mahdollistaaksemme tyontekijoillemme mielekkaimman ja samalla meille jasenille parhaimman mahdollisimman tehtavien hoitamisen keskittyneesti olemme siirtyneet toimiston aukiolossa meille jasenille kaytantoon, etta se on auki arkisin klo 12-15. Tama muutos johtuu siita, etta nain toimistossa voidaan tehda aamupaiva keskittyneesti ja rauhassa sellaisia tehtavia, joissa keskeytykset aiheuttaisivat hairiota. Eli kaytannossa tama on meille kaikille jasenille suuresti hyodyksi. Olemme jo sen kokoluokan yhdistys, jossa moninaiset ja monet ns.byrokratian tehtavat vaativat keskeytyksetonta tyorauhaa.

Ai niin, kavelin koirani, Lorenan, jonka moni Teista tunteekin, kanssa tassa alkuvuodesta. Mieleeni putkahti ajatus siita, etta miksikohan mina itse paadyn kaytannossa joka paiva talollemme. Jain sita oikein kunnolla miettimaan siina kavellessani. Syita loytyi vaikka kuinka monituisia yksittaisia. Kokonaisuudessaan ne kaikki kiteytyvat siihen, etta tullessani talollemme ja �porukkaan� minulle tulee turvallinen, lammin olo. Saan olla yhtena pelaajana joukkueessa, joka hyvaksyy minut sellaisena kuin olen. Se on upeaa. Toivottavasti mahdollisimman moni kokee samoin!

Iloisin terveisin lopputalvea ja kevatta kohti. Niin ja kesaa! T. Christian

5


3

1

5

7

2

6

4

PÄIJÄT-HÄMEEN MIELENTERVEYSTYÖN TUKI MIETE RY HALLITUS 2018 1. Christian Lilius 2. Tuija Virvonen 3. Risto Tervonen 4. Nina-Erika Salminen 5. Markku Kääriäinen

6. Jouko Mäkitalo 7. Kirsti Kokko-Kurho

puheenjohtaja, laskujen hyväksyjä varapuheenjohtaja, matkatoimikunta, varalla laskujen hyväksyjä ja pöytäkirjan varatarkastaja sihteeri rahastonhoitaja pöytäkirjantarkastaja, laskujen tarkastaja ja matkatoimikunta pöytäkirjantarkastaja

Hallituksen varajäsenet Tuula Uski Petri Rantanen 6


Hei, Olen Kirsi, 39-vuotias, lahtelainen sairaanhoitajaopiskelija. Olen viimeisen vuoden opiskelija eli tarkoitus olisi valmistua keväällä 2018. Olen työharjoittelussa Miete ry:llä 09.01.04.03.2018. Ennen sairaanhoitajaopintoja työskentelin kymmenen vuotta vaatealalla.

Minulla on 8-vuotiaat kaksospojat, joten vapaa-aikani on kovin vauhdikasta. Vauhdikkuuden vastapainoksi istahdamme usein lasten kanssa pelaamaan lautapelejä tai rakentamaan Legoilla. Harrastan liikuntaa monessa muotoa; sisäpyöräilyä, salitreeniä, ryhmäliikuntatunteja ja ulkoilua. Penkkiurheilu on myös yksi intohimoistani. Seuraan monia eri urheilulajeja; eniten jääkiekon SM-liigaa, Englannin Valioliigaa ja NHL:a. Pidän myös kovasti kirjojen lukemisesta, meditaatiosta ja suklaasta. Tule rohkeasti juttelemaan minun kanssa. Ihmetellään yhdessä maailman menoa.

7


VUODEN VAPAAEHTOINEN 2017 Yhdistyksemme vuoden 2017 vapaaehtoisiksi valittiin Leena Laine, Jouko Mäkitalo ja Tuija Virvonen ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä yhdistyksemme eteen. Jouko ja Tuija saivat kunniakirjat ja kukat Mietteen omissa Suomi100-juhlissa, Leenalle ne toimitettiin myöhemmin. Kiitos myös kaikille muille ihanille vapaaehtoisillemme, ilman teitä toimintamme ei olisi sitä, mitä se nyt on.

8


Päijäthämäläinen Mielenterveysteko 2017 Yhdistyksemme jakoi jälleen päijäthämäläisen mielenterveystekokunniakirjan kiitoksena Päijät-Hämeen mielenterveystyötä myötävaikuttavasta asenteesta ja vuoden 2017 kunniakirja annettiin Theatrum Olgalle. Theatrum Olga on Lahdessa toimiva, Suomen diakoniaopiston opiskelijoiden teatteriryhmä, joka toteuttaa Lasse Kantolan ohjauksella monipuolisia ja korkeatasoisia produktioita, tempauksia ja esityksiä. Teatterissa hyödynnetään soveltavan teatterin, draaman ja taiteessa oppimisen työvälineitä. Ryhmä on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti nostanut keskusteluun teemoja, joista niin usein mieluummin vaietaan.

9


YSTÄVÄNPÄIVÄ

14.2. keskiviikkona kello 13 kokoonnumme Kerille bingoilemaan, laulamaan ja kuuntelemaan ja kahvittelemaan ystävänpäivän kunniaksi.

Ohjelma: kello 13:00 alkaa Karaokekuoro esittää Ystävänpäivä (Tuure Kilpeläinen). Yhteislauluna, Mistä tunnet sä ystävän jonka jälkeen bingo ja kahvit.

KANKAANPAINANTA

Anna-Maijan pitää jälleen kankaanpainantaa. 1. 2.

päivä lauantaina 25.3. (tuputuspäivä) päivä sunnuntaina 26.3. (seulapäivä) Kello 10 – 14 molempina päivinä

Mukaan mahtuu max. 6 henkilöä, ilmoittautumiset viimeistään maksun kera 20.3. toimistoon. Omavastuuhinta 7 €, joka sisältää osallistumisen kumpaankin päivään, kahvit, välipalat ja kurssimaksun. Painantaan tarvitset pestyä ja silitettyä puuvillakangasta ja omia ideoita aiheista, esim. pääsiäinen. 10


HIIHTOMUSEO Kansainvälinen museopäivä perjantaina 18.5., Tavataan hiihtomuseon edessä kello 12:30 (Salpauksenkatu 8) VAPAA PÄÄSY!

TALOKOKOUKSET maanantai 19.2. kello 12:15 torstai 12.4. kello 12:15

maanantai 19.3. kello 12:15 maanantai 28.5. kello 12:15

RYHMÄNOHJAAJAT keskiviikkoisin 21.2., 21.3., 25.4., ja 30.5. kello 10

TAKKAILLAT

kokoonnutaan viettämään yhteistä aikaa makkaran ja salaatin äärellä 21.2, 21.3., 25.4. ja 23.5. kello 15:00->

11


VERTAISVERKKO-PROJEKTIN KUULUMISIA Syksyllä 2017 Vertaisverkko- projekti järjesti Kokemusasiantuntijakoulutuksen Heinolassa yhteistyössä Jyränkölän Setlementin, Heinolan kaupungin, KoKoa ry:n, MTKL:n ja OKopintokeskuksen kanssa. Koulutuksesta valmistui kahdeksan uutta kokemusasiantuntijaa, joiden kanssa pohditaan ja suunnitellaan vertaisryhmien ja kokemusasiantuntijatoiminnan käynnistymisen mahdollisuuksia Heinolassa. Yhteislaulujen merkeissä kokoonnuttiin Jyränköläkodilla kaksi kertaa syksyn aikana. Heinolassa sovittiin aiesopimus Jyränkölän Setlementin kanssa vuodelle 2018. Kevään 2018 aikana Yhteistyössä Jyränkölän Setlementin ja Päijät-Hämeen Mielenterveysseuran kanssa toteutetaan Heinolassa Kokemuskahvilatoimintaa. Kokemuskahvila kokoontuu Heinolan keskustassa Tuttiksella kolmena peräkkäisenä tiistaina maalis-huhtikuussa.

Orimattilassa toiminta jatkui vilkkaana Tupa-ryhmän yhteydessä. Askarteluryhmä kokoontui säännöllisesti, rentoutus- ja kävelyryhmiä kokeiltiin kevään ja syksyn aikana. Kahtena sunnuntaina kokoonnuttiin yhteislaulun merkeissä ja geokätköilyynkin tutustuttiin. Joka toinen torstai kokoontuneet Turinatuvat saavuttivat myös vakiintuneen kävijämäärän ja tätä toimintaa jatketaan keväällä uusin keskusteluteemoin. Mainokset Orimattilan Turinatuvista ja muiden ryhmien toiminnasta löydät toisaalta tästä lehdestä. Aktiivisen toiminnan Orimattilassa mahdollistivat Pertti toiminnan organisoijana ja ylläpitäjänä sekä orimattilalaiset ja Lahdesta Orimattilassa vierailleet innokkaat ja sitoutuneet vertaisryhmän ohjaajat. Hienoa syksyssä oli myös se, että saimme Orimattilaan uusia vertaisryhmän ohjaajia. Syksyllä aloitettiin yhteistyö Suomen Mielenterveysseuran TukiNet-toiminnan kanssa Vertaisverkko-projektin verkossa toteutettavien vertaisryhmien osalta. Projektin työntekijät ja projektin vertaisohjaajat kävivät Mielenterveysseuran järjestämän TukiNet – koulutuksen ja toimintaa avoimissa keskusteluryhmissä kokeiltiin. Suljetut teemakeskusteluryhmät käynnistyvät keväällä 2018.

Verkostoituminen Asikkalaan aloitettiin loppuvuodesta 2017. Keväällä 2018 Asikkalassa järjestetään yhteistyössä HyKy:n kanssa Kokemuskahviloita, joiden kautta tavoitetaan asikkalalaisia ja kartoitetaan heidän toivomuksiaan Vertaisverkkoprojektin toiminnan suhteen.

12


TURINATUPA Orimattilassa keväällä 2018 torstaisin klo 14.00 – 15.30 nuorisotila MISPA:n tiloissa – Puistotie 10 Tervetuloa kahvikupposen ääreen kuuntelemaan lyhyttä alustusta päivän aiheesta ja keskustelemaan yhdessä aiheen herättämistä ajatuksista. to 1.2. to 15.2. to 1.3. to 22.3. to 5.4. to 19.4. to 3.5. to 24.5.

ajatusvääristymät – mitä ne ovat? mitä masennus on minun elämässäni merkinnyt? narsismin monet kasvot liikunnasta mielen hyvinvointia jännittäminen minun kuntoutumiseni tarina toivo ja sen merkitys avointa keskustelua

YHTEISLAULUA – LAULAMISEN ILOA! Nuorisotila MISPA:n tiloissa –

Hautaustoimiston rakennus, Puistotie 10

SUNNUNTAISIN 25.2, 25.3., 29.4. ja 27.5. KLO 14 – 15.30 Tervetuloa laulamaan ja kahvittelemaan yhdessä muiden kanssa. Laulattajana Duo Toivoton tapaus TUPA-RYHMÄ Lisätietoja Pertiltä puh: 040 075 66 35 tai Sannalta puh: 044 0270202 13


ORIMATTILA MISPA Puistotie 10 (Hautausmaan toimisto ja huoltorakennus) Ryhmät kaikille avoimia, jos tunnet yksinäisyyttä sekä tunnet että päivät ovat samanlaisia, ilman minkäänlaisia ilon aiheita. Olet tervetullut ryhmään saamaan uutta sisältöä arjessa jaksamiseen. Tuvan toiminta 2018 kevät ma, ti ja ke auki 11-15

Parilliset viikot

Maanantai Askartelu (katso kotisivulta ohjelma) klo 11-13:30, muu aika vapaata toimintaa Vetäjänä Kirsti, varalla Päivi Tiistai Bingo klo 12:45, muu aika vapaata toimintaa Keskiviikko Vapaata toimintaa toivomuksien mukaan

Parittomat viikot

Maanantai Askartelu klo 11-13:30, muu aika vapaata toimintaa Vetäjänä: Kirsti, varalla Päivi Tiistai Bingo klo 12:45, muu aika vapaata toimintaa Keskiviikko klo 12:30-13:30 ulkoilu, muu aika vapaata toimintaa Vetäjänä Anne

Joka päivä klo 12:00-12:30 on kahvituokio tarjolla kahvia/teetä lisäksi mahdollisuus tehdä voileipää. Ryhmien ulkopuolella vapaata toimintaa, jolloin mahdollisuus pelata biljardia, dartsia sekä erilaisia lautapelejä.

Toiminta ei vaadi sinua heti osallistumaan ryhmiin. Voit alkaa osallistumaan omien tuntemusten mukaan. Voit vaikka aluksi seurata ryhmien toimintaa ja tutustua ryhmän jäseniin. Lisätietoja PERTILTÄ 0400 756635 tai SANNALTA 044 0270202

14


LIIKKEELLE LUONTOON!

Lähde kanssamme liikkeelle luontoon! Toteutamme neljä luontoretkeä huhtitoukokuun aikana. Tule kanssamme ideoimaan retkiä ja niiden sisältöä Mietteen tiloihin 09.03.2018 klo 13 – 14:30

Mahdollisia retkikohteitamme voisivat olla esimerkiksi Lapakiston retkeilyalue, Pirunpesä, Merrasjärven luontopolku ja Lehmusreitti Lahden keskustan tuntumassa. Jokaiseen retkeen sisältyy tietysti myös evästauko! Tarvittaessa retkipaikalle pääset retken vetäjien kyydillä. Mukaan retkillemme mahtuu max. 10 osallistujaa, ilmoittautumiset Mietteen toimistoon. Retkien omavastuu on 10€ sisältäen kaikki neljä retkeä. Muutoin osallistuminen on ilmaista ja eväät sisältyvät hintaan.

Retkipäivät:

o 4.4 keskiviikko

o 17.4 tiistai o 4.5 perjantai o 17.5 torstai Varapäivät sateen varalle: o 23.4 maanantai o 24.5 torstai Terveisin Lahden ammattikorkeakoulun sosionomi opiskelijat Tuija, Hanna & Laura

15


MIETE RY:N KEVÄTKOKOUS

Pidetään yhdistyksen tiloissa Kerintie 2:ssa sunnuntaina 22.4.2018 klo 13.00.

Kokouksessa käsitellään tilinpäätös ja toimintakertomus, päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä. Käsitellään tarkennettu talousarvio ja toimintasuunnitelma. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita mukaan!

KAHVITARJOILU! 16


RETKI KAIRES-MIELIÄISSUOLLE

tiistaina 8.5.

Mieliäissuon luontopolku on natura2000-alueella. luontopolulla on erilaisia suotyyppejä, joista kerrotaan reitin varrella olevissa infotauluissa. Luontopolun kosteimmista paikoista löytyvät pitkospuut, mutta vedenpitävät jalkineet saattavat kuitenkin olla tarpeen. Reitin pituus on 3,5 kilometriä. Polun varrella on levähdyspaikkoja ja lintutorni, jonka juurella nautimme retkieväät ja kahvit. Lähtö Keriltä Orimattilaan kello 12 kimppakyydein ja kerille palataan kello 16 pintaan. Orimattilaiset liittyvät mukaan matkaan klo 12.30 MISPAN pihalta. ilmoittautumiset toimistoon viimeistään 2.5. mennessä. omavastuuhinta 8 € Lahdesta lähtijät ja Orimattilasta lähtijät 5 € sisältäen matkat ja retkievään. säävaraus

17


”TAKKAILTA” SAUNOMISTA/UIMISTA JA GRILLAILUA RANTASAUNALLA Paikkana Nastolan Luomaniemen rantasauna tiistaina 12.6. klo 15-19 Lähtö 14:30 Keriltä kimppakyydein Paluu n. klo 19:30

Hinta: 7 € / jäsen (sisältää matkat ja ruoat, bingon), ilmoittautuminen toimistoon viimeistään 8.6. maksun kera.

TUPA-RYHMÄN KESÄNAVAUS Orimattilan kirkon puiston grillauspaikalla TIISTAINA 12.6. klo 13.00 Pelailua, ulkoilua, makkaranpaistoa ja mukavaa yhdessäoloa. 18


RETKI TUURIIN JA ÄHTÄRIIN torstaina 14.6. Klo 07:00 Klo 11:30 Klo 12:30

Klo 13:00-14:00 Klo 14:00-17:00 Klo 16:30 Klo 17:00

Keriltä bussilla kohti Tuuria Lounasbuffet Tuurissa Ravintola Onnenkivessä bussi kohti Ähtäriä / vapaata aikaa Tuurissa klo 16:30 asti Pandatalo Ähtärin eläintarha ja kotieläintila - jos haluat klo 15 lähteä takaisin Tuuriin tunniksi, se mahdollista tässä kohtaa bussilla. Lähtö Tuurista Lähtö Ähtäristä

Paluu Lahteen noin klo 21:30

Hinta 45€/jäsen sisältäen matkat, lounaan, liput Pandataloon, Ähtärin eläinpuistoon ja kotieläintilaan. Jos haluat vain Tuuriin, hinta 25€/jäsen sisältäen matkat ja lounaan (ei käyntiä lainkaan Ähtärissä). Bussimatkoilla mennen tullen yksi puolen tunnin pysähdys. Ilmoittautumiset toimistoon maksun kera viimeistään 30.5. Ilmoittautuminen on sitova ja vain 30.5. mennessä maksaneet katsotaan ilmoittautuneiksi.

19


VISBY Risteily M/S Silja Europalla Sunnuntai 5.8.- Tiistai 7.8. Lähtö Keriltä bussilla kello 14:00 satamaan ja paluu Kerille n. klo 18:30 tiistaina. Maanantai Visbyssä klo 10:30-20:30.

Hinta 145 € / jäsen, sisältäen kuljetuksen bussilla laivalle ja takaisin, sekä Visbyssä satama-keskusta-satama, ateriapaketti (2 x meriaamiainen, 2 x buffet-illallinen). Risteilyllä majoittuminen B2-hyteissä (vuoteet päällekkäin), muut vaihtoehdot lisähinnoin (1h/hytti +96€ ja vuoteet vierekkäin +62€). Alla erillinen retkivaihtoehto lisämaksusta 28€, retkivaraus ilmoittautumisen yhteydessä toimistoon.

Ilmoittautumiset toimistoon viimeistään 15.6. mennessä maksun kera. Vain ilmoittautumispäivään mennessä maksaneet katsotaan ilmoittautuneiksi risteilylle. (Voit halutessa maksaa ennakkoon matkan osissa). Paikkoja 45. Risteilylle tarvitsen mukaan voimassa olevan passin tai poliisin myöntämän henkilökortin

VISBY PANORAMA Lähtö satamalaiturilta: klo 11.00 Hinnat: Aikuinen 28 €, lapsi 6-17 v. 17 € Suomeksi opastettu bussikierros viehättävässä Visbyssä ja lähialueilla. Retken aikana nähdään mm. Almedalenin puisto, kasvitieteellinen puutarha sekä Pyhän Marian kaunis tuomiokirkko. Retken aikana pääsee ihastelemaan maisemia Visbyn pohjoispuolella sijaitsevalla Galgbergetin luonnonsuojelualueella sekä tutstumaan Krusmyntan puutarhalle, jossa voi kuljeskella tuoksuvassa yrttitarhassa ja ostaa mukaan siellä kasvatettuja yrttejä sekä teetä. Alueella on myös ravintola, josta voi ostaa virvokkeita. Retken kesto noin 3 tuntia. Sopii liikuntaesteisille. 20


SIIKANIEMI MAANANTAI 20.- TIISTAI 21.8.2018 Leirillä tiedossa taas mukavaa yhdessäoloa ja tekemistä, saunomista, karaokea ja erilaisia toimintapajoja. Lähtö maanantaina 20.8. kello 10:00 Keriltä bussilla Paluu Siikaniemestä tiistaina 21.8. kello 14:30 bussilla takaisin Kerille.

Majoittuminen kahden tai kolmen hengen huoneissa. Hinta 45 € / jäsen, sisältäen edestakaiset bussimatkat, majoittumisen, täysihoidon, illalla rantasaunan ja leiriohjelman harrastepajoineen.

21


Pimeästä VALOON.....todellakin Lauantaina 18.11.2017 oli Ristin kirkossa konsertti, jossa yhtenä järjestäjänä oli Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki Miete ry. Esiintyjinä mm. Mikael Saari ja Lahden Mieskuoron Reilu Tusina. Väliin kuulimme myös puhetta ja lopuksi, ennen yhteislaulua, rukoilimme. Vieressäni istunut tuntematon nainen sanoi, tästä alkaa Joulu. Lämmitti. Kirkko oli melkein ääriään myöden täynnä ja tunnelma harras, vaikka konsertin aihe vaikea ja monelle varmasti raskas. Se oli itsemurhan tehneiden omaisille ja muillekin ilmainen tilaisuus.

Kylmät väreet menivät, kun Mikael lauloi. Ääntä miehestä lähtee, mutta samalla siinä on herkkyyttä, joka koskettaa. Kun Mikael lauloi "You raise me up", oli aivan kuin hän olisi kilpaillut urkurin kanssa, kummasta lähtee enemmän ääntä. Kyyneleiltäkään en välttynyt. Oli aivan kuin olisin tehnyt matkan jonnekin. Rakastan Happoradion tunnetuksi tekemää biisiä "Puhu äänellä, jonka kuulen". Kun se alkoi, jähmetyin.....voi ihanuutta, yksi mun lempibiiseistäni. Sanoitus on todella puhutteleva. Rakastan musiikkia yli kaiken. En eläisi ilman. Parasta huumetta: kuulokkeet korville ja nupit kaakkoon.

Konsertin lopussa tapasin kivoja tuttuja mieteläisiä. Illan lopussa oli vielä mahdollisuus iltapalaan. Siinä juttelun aikana jono ennätti kasvaa aikamoiseksi, joten suunnistinkin kotiin. Matkalla askel oli kevyt ja mieli hyvä. 22


On hyvä asia, että ihmiset hyödyntävät tällaiset tilaisuudet. Muutenhan niitä ehkä ei järjestettäisi. Ja näin ollen järjestäjät huomaavat, että tällaiselle on tarvetta.

Ps. Kirjoitin tämän heti konsertin jälkeen, koska tuntemukset olivat silloin tuoreita. Konsertista nauttinut PKAH

23


VIERAILULLA ERKKI-SEDÄN LUONA Turkin suomalaiset kutsuvat kiisteltyä Erdogania tuttavallisesti Erkkisedäksi.

Alanya on mahtava syyspaikka: ilman lämpötila on päivisin n. 20 ⁰C ja meriveden lämpötila marraskuun lopussa yli 20 ⁰C. Muualla Turkissa lämpötila saattaa olla alle 10 ⁰C mutta vuoret estävät kylmän ilman pääsyn etelärannikolle. Lennot ja matkat menivät muuten hyvin, mutta rollaattorini seikkaili.

Kävimme rouva X:n vuokraamalla autolla korkealla linnoitusmäellä, jonne johti mutkainen tie. Linnoitus oli ajalta ennen Bysanttia ja sitä oli pikkuhiljaa paranneltu aikain saatossa. Kävimme myös suurella Dim-joen padolla, jonne johti huono tie pitkin jokilaaksoa. Matkalla näimme kerrostalojen katoilla peltitynnyreitä, joiden sisältämän veden aurinko lämmitti suihkuvedeksi. Rouvat X ja Y pörräsivät nähtävyyksissä, kun me taas nautimme lämpimästä ilmasta ja herkullisista ruoista. Rouvat kiipesivät mm. pitkin kanjonin seinää puisia askelmia kuin nuoret kauriit. He kävivät myös tippukiviluolastossa, pienessä eläintarhassakin he poikkesivat, missä he saivat ruokkia apinoita, aaseja ja villisikoja. Apinalle tarjottiin maapähkinöitä ja muille ostettua ranskanleipää. Apinapa olikin fiksu ja nappasi koko pähkinäpussin eikä sitä voinut ottaa pois terävien kynsien takia. Markkinoita kiersimme kaikki. Rouva X olikin kova tinkijä ja sai kaupan päällisiksi niskahieronnat rouville. Aamiaisella jaoimme edellisen päivän kuulumiset.

Viimeisenä iltana, kun saksalaiset turistit olivat lähteneet, katsoimme tyhjiä tarjoilupöytiä. Ruokaa ei siis ollut? Yllätys, yllätys! Tarjoilijat toivat pöytään jokaiselle isot lautaselliset lämpimiä herkkuja. Hotellin uima-altaan reunalla oli hauska istuskella ja katsella merelle. Altaassakin oli vettä, vaikka oli ”talvi”. 24


Kaksi ärsyttävää piirrettä turkkilaisissa on, vaikka he ovatkin ystävällisiä ja avuliaita, nimittäin juomarahat ja alituinen tinkiminen. Mieheni kävi varta vasten SOK (!) kaupassa, koska siellä oli kiinteät hinnat. Sinikka

25


Kahvila Lähimmäinen Kahvila Lähimmäisessä on arkipäivisin lämminruoka klo 11:30 – 12:30 Kahvilan seinältä/kotisivuilta löydät viikon ruokalistan.

Aukioloajat: ma 9:00 – 15:00 ti – pe 09:00 – 16:00 la 12:00 – 15:00 (karaoke) su 12:00 – 15:00 (jäsenkahvipäivä)

Lounas (sisältää leipä, juoma ja kahvi) Kahvi/ Kaakao Tee Pulla Maito Mehulasi Limsa, ½ litra Limsa, 0,33 tölkki Vichy, 0,33 muovipullo Vichy, lasipullo Jäätelötuutti Jäätelöpuikko Voileipä Salaattiannos (sisältää leipä, juoma ja kahvi) Muovikassi (hinnat voivat muuttua ja keittiön seinällä viimeisimmät) 26

3,50 € 0,60 € 0,30 € 0,30 € 0,30 € 0,20 € 1,00 € 1,00 € 0,80 € 1,20 € 0,80 € 0,60 € 0,40 € 1,20 € 0,20 €


Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki MIETE ry Kerintie 2, 15100 Lahti miete@phnet.fi Kotisivu: www.mietery.fi Jäsentalo avoinna: ma klo 9.00 – 15.00 ti - pe klo 9.00 - 16.00 la klo 12.00 - 15.00 KARAOKE su klo 12.00 - 15.00 Toimisto avoinna: ma-pe klo 12-15 Toimistotyöntekijä/palveluneuvoja Sampsa Raatikainen 044 4890022 sampsa.miete@gmail.com Projektikoordinaattori Sanna Valkonen 044 0270202 sanna.miete@gmail.com Keittiö Mervi Ahveninen 044 0345063 Toiminnanjohtaja Riikka Salmi 044 5757610 riikka.miete@gmail.com

Miete-lehti on Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki ry:n jäsenten oma jäsenlehti. Tekstejä lehteen voit lähettää ennakkoon toimistoon tai osallistua lehden toimittamiseen yhdessä muiden kanssa yhdistyksen jäsentalossa Kerintiellä.

Muista ilmoittaa uudet osoitetietosi muuttaessasi. Näin varmistat myös Mielenterveyden keskusliiton Revanssi-lehden saannin.

Miete-lehden julkaisija:

Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki ”Miete” ry Jakelu: Postitetaan yhdistyksen jäsenille ja yhteistyökumppaneille Yhdistys toimii STEA:n ja Lahden kaupungin tuella.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.