CPTED Intervention Project - Swinburne Break Away

Page 1

CPTED INTERVENTION Project 2: TB/TC Passageway Michelle Coghill | 101339721 | 24.06.2020 DIA20005 – Studio 3 Design Exploration



Existing Site – TB/TC Passageway Walking from William Street from Central Gardens, the passageway between TB and TC building give secondary access to the TB and TC building workshops. Predominantly used as a service area for recycling, garbage and storage facilities with vehicle access and parking with an electric car charger. Within the tunnel there is bicycle racks and door entries to the TB and TC Building.

Existing CPTED

This area has a disconnect from the school. With all the services in view the park making it an undesirable walkway limiting activity within the space. The lighting is minimal and there are doorways to the TC building within a hallway that you are unable to see from either entry. The bike area could be larger and more secure. Security cameras in the area for additional surveillance to prevent criminal activities tunnels. The bike racks and electric car charger would result in brining minimal activity in the area during peak operation hours only. Current Natural surveillance provided by windows looking upon the back area towards William Street but not within the tunnel walkway. There are windows along either side of John Street offering natural surveillance during peak operational hours only.



Intervention

Key Issues to Address with Intervention Lack of Natural Surveillance Low Activity Area - Currently Service Dominated Low Accessibility level Minimal Daylighting and Artificial Illuminance Unclear and Recessed Entrances – Unable to view from entry points Unclear Association with Swinburne University

Strategy: Expand Natural Surveillance

Opening the space above as breakout spaces from the TC and TB Building. Using a terrace style wedge shaped allows for clear sightlines onto the all levels below. More seating encourages both Swinburne Students and Faculty to linger in this space to socialize or to study. The playground also increases public use of the spaces and the time spent within this space that would allow for more surveillance before and after Swinburne University operational and peak hours. A layered lighting plan of decorative and architectural lighting allow for better visibility while creating ambience.

LEVEL 1

LEVEL 2



Intervention

Key Issues to Address with Intervention

Strategy: Territoriality Translated Using Swinburne Colors: Red, White and Black that are consistently used within the Campus, The black corrugated iron from the existing workshops stayed and there was added perforated steel black screening housing all service areas and repeated about to create a visual relationship and balance. Biophilia creates a visual repetition from the parks located either side, Central Gardens and Wakefield Gardens. There are also trees along both sides of William Street and John Street which a similar element to how both terraces are aligned with plants along both sides of the pathway. Zoning is used to create areas to separate the space to avoid monotony, The tunnels works as a visual anchor and the black walls appear lighters with the coloured seating and play areas attached to the wall . Colour and shapes repeated create visual movements and symmetry. There is a visual hierarchy with the lower levels appearing heavier and becoming vertically lighter.

Lack of Natural Surveillance Low Activity Area - Currently Service Dominated Low Accessibility level Minimal Daylighting and Artificial Illuminance Unclear and Recessed Entrances – Unable to view from entry points Unclear Association with Swinburne University



Intervention Key Issues to Address with Intervention Lack of Natural Surveillance Low Activity Area - Currently Service Dominated Low Accessibility level Minimal Daylighting and Artificial Illuminance Unclear and Recessed Entrances – Unable to view from entry points Unclear Association with Swinburne University

Strategy: Diversify Accessibility The Boroondara demographics compared to the gating information illustrated the largest demographic was not currently using this site. With the play areas now targeting couples with children and multiple seating areas attracting the elderly to lounge and be entertained with more interaction with different aged groups. Added water fountains with dog water bowls built is targeting all groups, giving them a new path to walk their dogs and socialize them while hanging out. The main users of this space would still be the Swinburne Students and Faculty. This space transformed gives it a whole new feel and would be more attractive to students and Faculty, giving a new spaces to socialize, work and play in a space that is public giving a strong sense of community, This space offers storage capabilities, giving a space to store their bikes and valuables. This space create a strong connection of Swinburne University with the community.


7

5 6

2

8

3

10 9

Materiality 4

1

1. 2. 3. 4.

Colour Palette PVC Plastic Concrete Wet pour Rubber

Strategy: Cared Maintenance Biophilia gives the space a new breath of life, connecting the inhabitants back to nature. Biophilia make the space feel cared for as it is always changing and growing. With a calming atmosphere will minimize violence and vandalism. Materials chosen do not weather and are durable against varied weather pattern.. Easy to clean and not easily damaged. The art gives the space a sense of culture and respect for the indigenous care takers. Art will prevent vandalism and will attract people into the space. The light installations bring interested and as they have an artistic appeal, they are unlikely to be vandalized.

5. Bamboo Flooring 6. Biophilia 7. Steel Screens - Indigenous perforated pattern – Black and White Powder Coated 8. Helen McCarthy Tyalmuty Bulga Mural 9. LED Light Installations 10. Coloured Laminated Glass


Precedent Project 2: TB/TC Passageway Michelle Coghill | 101339721 | 24.06.2020 DIA20005 – Studio 3 Design Exploration


Steps by Raw Edges


- Bring in water fountains and places for dog to be tied up near water bowls - Bring in storage lockers in walkway for students to use. - Want to create a multicolored glass ceiling that connects to the TA/TD Building which I think will increase traffic especially during the winter months due to rain.


Walls paint a light colour to brighten up the space. Perhaps white. Place an Art Mural on the North wall. Create day lockers that go up to the ceiling and add a sliding ladder on a track…. Are there safety considerations that need to be addressed in regards to the height???



TC Building William Street