Llibre de festes de Moros i Cristians d'Alzira 2022

Page 1


AWAKE MIND

THE BOSS LIVE

+34 985 500 880 grupoboss.es

2

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

somos tu agencia de comunicación


Diego Gómez i García Salutació de l’alcalde d’Alzira

L

a festa de Moros i Cristians gaudix de gran arrelament en molts indrets de les terres valencianes i se celebra, des de fa més de cent anys, en algunes poblacions. Les comparses, la música, els vestits, l’alegria i el sentiment omplin les places i els carrers dels nostres pobles. A la nostra ciutat, la Federació de Moros i Cristians de la Vila d’Alzira ha fet possible que esta festa siga un referent més d’Alzira. Una festa declarada d’Interés Turístic Local, que projecta el patrimoni cultural i històric de la nostra ciutat en l’any del seu nomenament com a Capital Cultural Valenciana. I este premi al bon fer el tenim no només pel gros de les activitats que organitzen el primer cap de setmana d’octubre, sinó també per l’aposta decidida per l’organització d’altres activitats culturals al llarg de l’any com, per exemple el seu mig any fester, l’acte homenatge al rei en Jaume I el 9 d’Octubre o la jornada d’intercanvi festiu amb Aielo de Malferit.

Com cada any, hi ha dues persones que gaudiran les festes d’una manera molt especial. La primera, Maria José Roman, que representarà Na Violant, la representant de les festes. La segona, Joan Carles Costa, que serà el Capità de la filà Conqueridors. Per a ella i per a ell, la meua felicitació per tindre l’honor de la màxima representació de la festa i el meu millor desig perquè tot els vaja bé. Només em resta animar les alzirenyes, els alzirenys i les persones forasteres que ens visiten que facen un xicotet esforç d’imaginació per traslladar-nos, per uns dies, a l’Aljazirat-Suqr del segle XIII per tal de participar i gaudir activament dels Moros i Cristians de la vila d’Alzira, perquè amb la festa i la cultura recuperem de nou la vida. Cal obrir les portes de la ciutat després de la pandèmia al present i al futur de la nostra ciutat perquè Alzira vol ser un riu de futur. Salut i endavant. Bones festes!

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

3


4

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Xavier Pérez Juanes Salutació del regidor de Festes

E

nguany la nostra ciutat recupera, amb tota la seua esplendor, les festes de Moros i Cristians de la Vila després de la pandèmia. I encara que l’any passat es van fer algunes activitats com l’Entrà, este mes d’octubre les tropes mores i cristianes envairan l’antiga Al-Jazirat per a mostrar tota la seua magnificència. Des de la Federació de Moros i Cristians s’ha treballat de valent per engrandir esta celebració que s’ha desenvolupat de forma extraordinària, tant per la participació de festers com per la qualitat. Una qualitat que es vorà reflectida en l’acurada Capitania que enguany va a càrrec de la filà Conqueridors i d’un entusiasta Capità, el meu amic Joan Carles Costa, que ha treballat dia a dia perquè l’Entrà siga un fet extraordinari per a la ciutat. De la mateixa manera, la meua amiga Majo Roman, que enguany tindrà l’honor de representar Na Violant, de segur que ha preparat el seu càrrec amb tot l’afecte i delicadesa perquè el primer cap de setmana d’octubre siga inoblidable.

Fa uns mesos vaig assistir a la presentació del Capità Cristià a la ciutat d’Alcoi, la capital de la festa, concretament a la increïble seu de la filà Navarros. Una nit que mai oblidaré per l’emoció, per com de bé ho passàrem i per totes les atencions de Joan Carles i, per descomptat, dels Navarros. Mai oblidaré el detall que em va regalar el capità. No vull oblidar totes les atencions del president de la Federació de Moros i Cristians de la Vila, José Gabriel Piera, cap a la meua persona, com l’homenatge que vaig retre al dinar de les festes de 2021. I, com no podria ser d’una altra manera, m’agradaria lloar l’equip directiu de la Federació, de les comparses i de tots els membres d’este col·lectiu fester. Per últim, vull donar les gràcies infinites per tot el que feu pel poble d’Alzira difonent les seues tradicions, història, cultura i festa. Moros, Cristians: Avant el Capità i avant na Violant!

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

5


6

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Pepa Prats Montava Salutació de la Presidenta de la UNDEF

D

esprés de dos anys llargs i grisos, per fi ha aplegat el 2022 i l’hem rebut amb molta esperança. Portem ja massa mesos sense poder vore els somriures de la gent, sense poder abraçar-nos, sense poder estar amb totes les persones que estimem, sense poder celebrar les nostres benvolgudes festes. En la vida quotidiana necessitem passar pàgina de la pandèmia, i això, sens dubte, vol dir que també necessitem recobrar un aspecte tan important per a nosaltres com les Festes de Moros i Cristians. És per això que hem de recobrar la il·lusió i pensar que hem d’intentar extraure alguna cosa positiva d’este parèntesi tan fosc: fins el moment, hem resistit, ens hem mantingut amb unió, ens hem hagut de reinventar i hem acumulat moltes ganes d’eixir al carrer i d’obrir les nostres filaes/comparses.

Amb la pandèmia ja quasi superada gràcies en gran mesura a la responsabilitat col·lectiva, que el món fester hem demostrat sobradament, ara és el moment de poder recuperar els nostres actes. Tenim la determinació de fer festa, la força per fer-la, la serietat perquè siga amb trellat i coneixement, i, sobre tot, l’alegria per poder tornar a omplir de tradició, de color, de música i de pólvora les nostres localitats. Des de la UNDEF, que tinc l’honor de presidir, volem saludar la Federació de Comparses i Filaes de Moros i Cristians “La Vila d’Alzira” i a tota la directiva desitgem que tingueu unes festes plenes de goig i de reencontres en honor a Santa Caterina. De veres, que ens ho mereixem. Visca Alzira! Visca la Festa!

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

7


8

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


José Gabriel Piera i Serena Salutació del President de la Federació de Comparses i Filaes dels Moros i Cristians “La Vila d’Alzira”

E

stimats festers i festeres, ja estem damunt de les festes de Moros i Cristians de la Vila d’Alzira de l’any 2022. Hem passat dos anys durs i plens d’una baralla de sentiments, per un costat pensàvem que no ens recuperaríem mai i d’altra banda les ganes de festa ens rossegaven per dins. Però ja arribat el moment, ja estem en festes!! Van a ser unes festes completes, sense retalls i amb tota la il·lusió de recuperar el temps perdut. Vull destacar que anem a tindre una capitania espectacular a càrrec de la Filà Cavallers Conqueridors del rei en Jaume i del seu Capità Joan Carles Costa, que de segur va a omplir d’emoció, sorpresa i admiració els carrers de la Vila el dia de l’Entrà. També vull nomenar a la nostra na Violant 2022-2023 que s’estrena al càrrec i que cert que farà una gran representació del seu paper i de la Festa pel seu caràcter i per ser una festera compromesa i que viu al festa dins del cor. Les Filaes i Comparses d’Alzira han passat dos anys pacients i quietes. Tot i això, han fet augmentar el nombre de festers i fer més gran la festa. Les felici-

te des d‘ací pel creixement que totes han tingut. Vull donar la benvinguda als Tambors de Batalla, la nostra banda que s’ha incorporat a la estructura de la Federació de forma estable. Agraisc a l’Ajuntament el seu suport i li demane com sempre, que amplie l’esforç, perquè és cert que es nota la ajuda i la festa va creixent i millorant. Al pregoner Xavier Cantera, persona de sobra coneguda i amic de la festa, dir-li que estic segur que farà un pregó inoblidable que ens farà pensar. També a les empreses privades que ens ajuden a la festa i a les diferents filaes a poder tirar endavant en tot el que suposa la festa de Moros i Cristians. I a les persones que integren la Directiva de la Federació per la seua dedicació, interés, imaginació i haver format un equip de treball increïble per a esta aventura meravellosa. Desitge als veïns i veïnes d’Alzira unes grans festes de Moros i Cristians de la Vila d’Alzira i esperem la vostra presència a tots els actes per a gaudir d’elles. Festeres, Festers, Avant l’Entrà!!!

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

9


10

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Xavier Cantera Chocarro Pregoner 2022

X

avier Cantera ha sigut director i col·laborador durant més de 40 anys del Centre Ocupacional la Ribera– Adispac per a persones amb diversitat funcional. És un activista social que participa a Amnistia Internacional, a la plataforma de la Ribera en defensa de la llei de dependència i col·labora com a voluntari a la Fundació Novaterra. És articulista col·laborador setmanal d’El Seis Doble i tertulià d’Onda Cero La Ribera. Pertany, com actor, a l’associació cultural La Tarumba i canta a la Coral Polifònica Ciutat d’Alzira.

Ha col·laborat amb les seues aportacions literàries a llibrets de Falles i va participar com a ponent a la nostra setmana cultural amb el tema “L’intercanvi entre cultures mitjançant la força pedagògica de la festa consolida una convivència tolerant, respectuosa i superadora de conflictes i que fa avançar una societat”. Va ser l’autor de la lletra de l’Himne a Alzira i d’una havanera titulada Dues Illes, amb música i l’harmonització ambdues de Pepe Grau Benedito.

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

11


12

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Directiva President:

José Gabriel Piera Serena

Secretària:

Encarna Sifre Candel

Tresorer:

Juan Manuel Merenciano Belis

Vocals:

Mª Creu Casañ Sampedro, Sandra Felguera Fuster, José Jordán Montaner, Juan Santacreu Silvestre i Isabel Zanón Hernández

Delegat de comunicació i llibret: David Chordà i Argente

Agraïments Fotografies:

Fina Valiente (Tot Alzira), Xavier Espanya (Ribera Express) i Fausto Peris (Alzira News)

Edita:

Federació de Comparses i Filaes de Moros i Cristians “La Vila d’Alzira”

Imprimix:

Boss Marketing (Lleó)

Dipòsit legal: LE-1342

Consell directiu:

Bernat Castillo Ferrer (Creuats Riberencs), David Chordà i Argente (Mercaders), Juan Alfonso López Aparicio (comparsa Mora de la Vila), Adela López Santapau (Contrabandistes Bandoleres), Bernat Iborra Tafaner (Cavallers Conqueridors del Rei en Jaume), Vicent Pla Albalat (Alborxins) i Laura Pla Oliver (Corsàries de la Ribera).

Representants de filaes en assemblea:

Manu Cardona (Creuats Riberencs), Rosa Gómez (Corsàries de la Ribera), Agustín Gómez (Tambors de Batalla). Antonio Iglesias i Ricardo Ferrando (Alborxins), David Mercado i Bernat Iborra (Conqueridors), Miguel Tudela (Mercaders), Rosa Villena (Contrabandistes Bandoleres). Este llibre s’acabà d’imprimir a Lleó el 12 de setembre de 2022

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

13


14

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Capità Cristià Joan Carles Costa Gozalvo Filà Cavallers Conqueridors de Jaume I

Na Violant d’ Hongria María José Román Lozano Filà Contrabandistes-Bandoleres

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

15


16

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Programa de Festes DISSABTE, 17 DE SETEMBRE 19.30 h •

Recollida de na Violant al seu domicili.

20.00 h • •

PRESENTACIÓ DE CÀRRECS, PREGÓ a càrrec de Xavier Cantera Chocarro i de l’obra guanyadora de l’11é concurs de cartells al Gran Teatre.

21.30 h •

Vi d’honor.

DIUMENGE, 25 DE SETEMBRE 19.00 h • •

Missa en honor a la patrona d’Alzira, la Mare de Déu del Lluch., en l’església de Santa Caterina En acabant, processó de retorn de la imatge de la Moreneta al seu Reial Santuari.

DIVENDRES, 30 DE SETEMBRE 19.30 h • •

Inauguració del Mercat Medieval a la plaça del Regne.

20.00 h •

ENTRADA FALSA des de la plaça de la Generalitat (redona de la Menina) fins a la plaça del Regne.

21.00 h

AMBAIXADA DE LA CONQUESTA D’ALZIRA. A les Muralles del Mercat es representarà l’entrega de la Vila d’Alzira al rei en Jaume I el Conqueridor, duta a terme el 30 de desembre de 1242.

22.00 h •

SOPAR DE GERMANOR a l’avinguda Luis Suñer (enfront de les Muralles del Mercat.

23.00 h •

DISCOMÒBIL a la plaça del Regne

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

17


18

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Programa de Festes DISSABTE, 1 D’OCTUBRE

DIUMENGE, 2 D’OCTUBRE

09.00 h

09.00 h

11.00 h

12.00 h

• •

Esmorzar al campament fester. ACTIVITATS INFANTILS a la plaça del Regne.

• •

12.00 h •

CERCAVILA.

14.00 h •

Dinar al campament fester.

Esmorzar al campament fester. PASSACARRER per la Vila amb dispar de canons i OFRENA D’ALIMENTS I FLORS a la patrona de la festa, Santa Caterina.

14.00 h •

DINAR DE FESTERS a la plaça del Regne.

18.00 h •

Entrada de Caps d’esquadra i bandes. Itinerari invers al recorregut: Des de la plaça del Regne fins a l’avinguda Luis Suñer, passant per la Vila. En acabant, a l’altura de l’edifici de Telefònica s’interpretarà la marxa Ambaixador Cristià.

19.00 h •

GRAN ENTRADA MORA I CRISTIANA.

Itinerari: Avinguda Luis Suñer, carrer Salvador Enguix, plaça de la Constitució, Major Santa Caterina, Correus, avinguda Sants Patrons i plaça del Regne. Al finalitzar es dispararan focs d’artifici.

22.00 h •

Sopar de baix braç al campament fester.

23.30 h •

MONÒLEG DE MIKI DKAI i DISCOMÒBIL a la Plaça del Regne. (obert per a tota la ciutadania).

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

19


20

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


www.neverquittrading.com

NeverQuitTrading

Un método con ventaja estadística que te permitirá acceder al mercado con una estadística cercano al 75%-80% de operaciones ganadoras.

contacto

vuela con nosotros MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

21


22

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Bàndol Moro

Juani García, Eva Roses, Concha Vidal, Sonia Malo, Ángela Valera, Carmen Fons, Rosana Mata i Maribel Albarracín

Vicent Pla, Carlos Valladares, Aly Zegaá, Fernando Vera, Roberto López, Tony Iglesias i Ximo Gomis

Alborxins Any de fundació: 2009–Refundació: 2020 President:

Vicent Pla Albalat.

Vicepresident:

Pedro Esparcia Pérez.

Secretari i tresorer:

Antonio Iglesias Montalvà.

Cap de filà:

Fernando Vera Martí.

Festers i festeres:

Maribel Albarracín Martí, Sabrina Bermúdez Felguera, Ricardo Ferrando Peris, María Rosa Ferrero Furió, Carmen Fons Martínez, Juani García Urbano, Ximo Gomis Blasco, Clara Javier Albarracín, Roberto López Cañas, Sonia Malo Sánchez, Rosana Mata Ferrero, José Francisco Mata Martínez, Genoveva Naranjo Ornedo, Eva Mª Roses Bohigues, Ximo Tortosa Cutanda, Ángela Valera Descalzo, Carlos Valladares Sayol, Concha Vidal Rodríguez i Alí Zegaá Alós.

Infantils:

Ashley i Neizan Anaya Ferrando, Marta Esparcia Mata, Aitana Juan Vera, Ferran Martí Vera, Hugo Pla Bermúdez, Arón i Pau Torres Vayà, Alma i Noa Tortosa Malo. MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

23


Bàndol Moro

Carmina Sampedro, Creu Casañ, Resu Sancho, Esther Martinez, Ana Fuster, Mònica Sala, Judit Boluda, Nayara Giménez i Carmina Alos.

Comparsa Mora de la Vila

Anys de fundació: 2001 i 2004 (Esquadra femenina)

Presidenta:

Sandra Felguera Fuster.

Vicepresident:

Isidro Belda España.

Secretària:

Creu Casañ Sampedro.

Tresorera:

Ana Fuster Ausina.

Caps de filà:

Juan Alfonso Gómez Aparicio i Mila Martínez Climent .

Festers i festeres:

Carmina Alós Lairón, Faustino Andújar García, Juan Miguel Antón Sancho, Manolo Bernabé Muñoz, Judit Boluda Grande, Mati Cuenca Escrivà, Manolo Felguera Albacete, Juan García Ureña “Carrucha”, Tomás Giménez Esteve, Raquel Grande Almiñana, Esther Martínez Climent, Ricardo Martínez Escribano, Inma Nadón Boluda, Pepe Palau Hidalgo, Víctor Sáez Badía, Mónica Sala Pedro, Carmina Sampedro Zacarías, Resu Sancho Caballero i Francisco Sirvent Ribes.

Infantils:

Nayara Giménez Nadón, Anna Mas Casañ i Ania Tamarit Boluda.

24

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Bàndol Moro

Miguel Tudela, Javi Soro, Samuel Salom, Pepe Jordán, Jose Jardín, Bernat Iñigo i Jose Gabriel Piera.Toni Parra, Pepi Vidal,Rosa Martínez, Elisa Llinares, Fran Millán, Fernando Martínez, PepiLorenzo, Merce García, Reme Gómez, Pura Santacreu i David Chordà.

Mercaders Any de fundació: 2001 Primer tro:

José Gabriel Piera Serena.

Caps de filà:

David Chordà i Argente, Bernat Iñigo Calafat i Samuel Salom Marín.

Tresorer:

Eduard Palomares Furió.

Delegats d’infraestructures:

Bernat Iñigo Calafat i José Jardín Levanteri.

Delegada d’activitats diverses: Pepi Lorenzo Leal.

Delegat de loteria:

Miguel Tudela Montoya.

Festers i festeres:

Rafael Calafat Turís, Toni Carvillo Bienvenido, Amparo Casterà González, Andrea Doménech Martínez, Mercé García López, Reme Gómez Navarro, Bernardo Hurtado Calafat “Xato”, Andrea i Aroa Jardín Ull, José Jordán Montaner, Elisa Llinares Ginestar (+), Guillermo Llorca Ríos, Eugenio Lozano Giner, Ana Martínez Alós, Fernando Martínez Pablo, Rosa Martínez Perucho, Fran Millán Fuertes, Agustín Navarro Chillarón, Jordi Palomares Furió, Antonio Parra Climent, Aylan Ribera Gimeno, Pura Santacreu Berenguer, Andreu Serra Esteve, Javier Soro Benavent, Paqui Ull Pardo i Pepi Vidal Llinares.

Juvenil:

Pavel Piera Martínez.

Infantils:

Toni i Vero Carvillo Carrascosa, Hugo Chordà Jordán, Ferran Martínez Jávega i Paola Salom Jardín.

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

25


26

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Bàndol Cristià

Lorena Murariu, Mer Mas, Betlem Santacreu, Ana Martínez, Merxe Nebra Rosa Gómez, Lucía Zanón, Isabel Aguilar, Naima Araujo, Mariluz Trinidad, Maribel Bonastre, Isabel Vergara, Mage Ruiz, Begoña Gómez, Adela Garcia, Sari Grande, Mati Pla i Mª José Boluda, Gema Sanmartín, Laura Pla, Isa Zanón i Cristina Giner

Corsàries de la Ribera

Any de fundació: 2012

Cap de filà:

Gema Sanmartín Vázquez.

Festeres:

Isabel Aguilar López, Naima Blasco, María José Boluda Sarrión, Mª Isabel Bonastre Palomares, Cristina Giner Morant, Begoña Gómez Gregori, Rosa Gómez Lozano, Rosario Grande Ordaz, Mer Mas Cerveró, Lorena Murariu, Mercedes Nebra Sospedra, Laura Pla Oliver, Mati Pla Oliver, Mª Ángeles Ruíz Calabuig, Betlem Santacreu Trinidad, Mari Luz Trinidad Francés i Isabel Zanón Hernández i i Lucía Zanón Pérez.

Infantils:

Martina Albelda Zanón, Andreu i Mer Castany Mas, Ada Chillarón Pla, Paula Domínguez Pous, Alejandra Gomis Sanmartín, Valeria Gutiérrez Peris, Paloma Sáez Gómez, Estrella Sanmartín Muriaru i Lucía i Marcos Signes Zanón.

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

27


Bàndol Cristià

Vicent i Bernat Castillo, Bernat Calatayud, Pepe Llinares, Fran Domínguez, Juan Santacreu, Agustín Martínez, Jose Arribas, Agustín España, Juanjo Martí, Francisco Grande, Tomás Castany, Paco Chillarón i David Sáez

Creuats Riberencs Any de fundació: 2008 Quarter: C/ Favareta, 13

Primer Tro (President):

Francisco Chillarón Chacón.

Darrer Tro (Vicepresident): Fran Dominguez Utrero.

Caps de filà:

Vicent Castillo Pla i Bernat Calatayud Bordes.

Secretari:

José Manuel Cardona Aviñó.

Tresorer:

Bernat Calatayud Bordes.

Delegat de Capitania: Fran Dominguez Utrero.

Delegat de Federació i enllaç amb Capitania: Juan Santacreu Silvestre.

Delegat de loteries: Juanjo Martí Gozalbo.

Festers:

Delegat de festejos i intendència: Marcos Signes Peretó.

Delegat d’indumentària: José Arribas Lozano.

Delegat de festejos, muntatge i quarteret: Tomás Castany Colomina.

Compromisari Federació: Bernardo Castillo Ferrer.

David Bernia Martí, José Conderana Bermúdez, Agustín España Sanjuán, Miguel Ángel Fernández Peña, Antonio Fresquet Gómez, José Rentero González, David Sáez Hidalgo i Juan José Zanón García.

28

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Bàndol Cristià

Olga Valor, Loly Llopis, Aitana Costa, Feli Romero, Encarni Fernández, Lourdes García, Majo Román, Ángela Bosch, Susana Montalbán, Nieves Calero, Adela López, Rosa Villena, Fina Gregori, Ani Buitrago i Loli Martínez

Contrabandistes Bandoleres

Any de fundació: 2009 Lloc de reunió: Bar Forners de Sant Roc (C/ Sant Roc, 31) Presidenta:

Adela López Santapau.

Vicepresidenta:

Rosa Villena Morales.

Secretària:

Susana Montalbán Ahuir.

Tresorera:

Lourdes García Giménez.

Festeres:

Ángela Bosch Leal, Nieves Calero Tesias, Aitana Costa Sanz, Encarni Fernández Galdón, Loli Martínez Sánchez, Concha Morales Carrasco, María José Román Lozano, Feli Romero Monzonís, Encarna Sifre Candel, Pepe Ferrer Ibáñez, Gemma Martínez Soto, Aurelia Pellicer Parra i Fina Valiente Cano.

Infantils:

Carla Blasco Castany, Paula Chordà Plaza, Daniela España Pina, Andrea García García, Lucía González Martínez, Carolina Martínez Gonga, Marta Martínez Soler, Carla Mateo Ibáñez, Blanca Morales Piera, Gabriela i Paola Morales Santamaría, Nadia Pinto Gregori, Paula Ros Granero i Guillem i Neus Sala Alfonso. Abanderada: Loli Martínez MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

29


Bàndol Cristià

Tambors de Batalla

Any de fundació: 2009

Director de la banda:

Agustín Gómez Sánchez.

Tamborers:

Ángela Alfonso Toro, David Aliaga, Inma Béjar Girbés, Salva Blasco Núñez, Daniel Boluda Sarrión, Gema Boquera Ballester, Alejandro Borrull Castro, Irene Carbonell Sancho, Jordi Carrascosa Moyano, Diego Carrió Perpiñá, Marc Castells Dolz, Rubén Chueca Roca, Pablo Comins Peris, Sandra Fábregues Roses, Álex Ferrús Oliver, Christian Garcia Fillol, Sara García Giménez, Carlos i Daniel Giménez Bohigues, Sergio Giménez Ordaz,. José Antonio Gracia González, Andreu Gracia Lázaro, Javi i Lola Lázaro Ortiz, Javi i Sergio Lázaro Parada, Aina Lorente Mora, Roberto Lorente Palao, Darío, Lucas i Naiala Lozano Béjar, Andreu i Guillem Marcilla Boluda, Carlos Martínez Ahullana, Estefanía Mora Pérez, Blanca Oltra Marín, Mª Amparo Parada Buendía, Ernesto Pelufo Piera, Ainara Pérez Soler, Carmen Puig Seva, Javi Sanchis Botella, Ana Sancho Vallés i Alfredo Torremocha Carbonell.

QUIERES QUE TU NEGOCIO SE VEA anunciate aqui llámanos

696 480 SALE 045

SALE 30

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Bàndol Cristià

Emilio Alfonso, Bernat Iborra, Vicent Català, Joan Carles Costa, Manu i Silver Carrión. Juan Ortega, Rafa Fita, Juan Sayol, David Mercado (cap), David Gabardó, Juanma Merenciano i Ximo Soler

Capitania 2020-22

Cavallers Conqueridors del Rei en Jaume

Any de fundació: 2007 Masset: C/ Çarcos, 1 Primer tro i cap de filà: David Mercado i García.

Darrer tro:

Josep Bernat Iborra i Tafaner.

Tresorer:

Joan Carles Costa i Gonzalvo.

Cavaller delegat de Masset: Emilio Alfonso i Sifre.

Cavaller delegat de d’activitats diverses: Manu Carrión i Martí.

Cavaller delegat de Festejos: Ximo Soler i Borràs.

Cavaller delegat d’Arxiu: Juan Ortega i Pelufo.

Festers:

Silver Carrión i Martí, Vicent Català i Esteve, Rafael Fita i Santamaría, David Gabardó i Albert, Juan Manuel Merenciano i Bellis i Juan Sayol i Peris

Infantils:

Indara Adsuar García, Aitana i Ariadna Carrión i Garrigues, Íria Ibor Català, Arnau López i Cano, Leia Mercado i Vera, Ashley Royo i Bernabé i Leire Silvent Ríos. MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

31


Per nové any consecutiu, col·laboràrem amb la Creu Roja en el dia de la Bandereta.

El nostre fester, David Chordà, va llegir el text de la Conquesta d’Alzira

Després de la Desfilada de la Conquesta, acompanyàrem el rei Gaspar a qui li donà vida Natxo Ríos

La pandèmia també ha passsat factura a alguns aspectes de la festa com la publicació del llibre de festes. És per això que anem a intentar condensar en estes pàgines els dos exercicis passats. L’any de la pandèmia començà amb l’elecció de José Gabriel Piera com a nou president de la Federació el 7 de gener de 2020. Les nostres filaes i comparses han adquirit personalitat jurídica pròpia i un home de lleis com José Gabriel es va encarregar de fer la conversió de l’Associació en Federació.

El 9 de març aprovàvem el pressupost i cinc dies després la covid tallà l’exercici i les nostres vides. El 9 de juny de 2020 decidírem suspendre definitivament les festes. Tot i això, la pandèmia donà una treva i férem l’homenatge a Jaume I el 9 d’octubre.

32

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Les festes de 2020 se cenyiren a una trobada dels festers junt a les Muralles del Mercat amb un discurs del president i del regidor de festes. Estrenàrem els nous estendards dels escuts de les filaes.

La pandèmia no podia llevar també als xiquets la il·lusió de vore els Reis Mags. El 5 de gener, José Gabriel Piera representà el rei Melcior.

La covid continuava alterant actes i les insígnies d’or d’Alzira de 2020 s’entregaren en juliol de 2021 i per primera volta a l’aire lliure, a la plaça del Carbó.

Davant de l’endarreriment de la celebració de les Falles al cap de setmana del 9 d’octubre, el 14 de setembre decidírem celebrar les nostres festes a finals d’octubre esperant una situació sanitària més segura.

Ángela Valera i Toni Iglesias representaren la Federació en l’Ofrena de Flors a la Verge del Lluch en les Falles 2021

El 9 d’octubre participàrem en l’homenatge al rei en Jaume MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

33


Entrà Falsa Per fi arribà tan esperat dia en què tornàrem a gaudir de les festes. El 29 d’octubre férem una particular Entrà Falsa amb unes Filaetes en un xicotet recinte, al so de les dolçaines i tabals de Les Raboses.

34

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


L’actuació del mag Larsen va ser un autèntic èxit

El 30 d’octubre també es va fer la Fira d’Associacions i les nostres esquadres desfilaren per la Plaça Major i els carrers de la Vila MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

35


L’entrà Qui fora director de la banda jove de la Societat Musical d’Alzira durant 10 anys, David González, va ser l’encarregat de dirigir el pasdoble 75 aniversario de los Andaluces de Villena. El seu autor, Gaspar Ángel Tortosa Urrea, es va fer ressò a les seues xarxes de que haguera sigut interpretat per més de 200 músics.

36

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

37


Ofrena d’aliments i flors a Santa Caterina

Les filaes van animant-se a participar en el concurs de l’Espardenyà organitzat dies abans de Falles. A les de Creuats i La Vila, enguany s’ha afegit la de Mercaders. Esta i Creuats reberen dos dels cinc premis que s’atorgarenen el concurs amateur.

38

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

El regidor de festes, Xavi Pérez, va ser reconegut en el dinar de germanor pel seu suport a la nostra festa


Les Falles solen fer al·lusions al món medieval o àrab. Així ho han fet enguany comissions com Albuixarres-Camí Fondo que la dedicaren a Aladdín. Les Basses posà diverses figures de la nostra festa. A Colmenar-Reis Catòlics-Murta posaren (i cremaren) la Torre dels Coloms que van traure els Creuats Riberencs en la seua Capitania. Va ser una llàstima que El Mercat no poguera acabar la meravella que tenia preparada, amb el lema “Alabí alabà, tot és possible al mercat d’Al-Jazirat”. Després de la reforma del Gran Teatre veiérem que Toni Espinar havia pintat en una finestra un moro junt a una fallera i un confrare ja que és la seu dels nostres actes principals.

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

39


Mig Any Al Mig Any organitzàrem el primer concurs d’Olla Mora de les Filaes i Comparses que guanyaren les ContrabandistesBandoleres i el seu xef, Pepe Ferrer. Gràcies a Tus Noticias de la Ribera, Belseher SL i l’Ajuntament d’Alzira per la seua col·laboració. Organitzàrem unes partides de parxís que esperem que es convertisquen en concurs de parxís i truc. Per la vesprada realitzàrem una Entraeta per la Vila.

40

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Foto de família dels dos bàndols

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

41


Les Corsàries sempre innoven i organitzaren un tupper sex on acudiren festeres de les diferents filaes. El 15 de maig participàrem en l’ofrena a la Verge del Lluch

Després de dos anys sense entrada, el 27 de maig tornàrem a Picassent

42

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


4 de Juny i juliol són mesos frenètics amb diversos actes de les filaes. Conqueridors innovà en la nostra festa en presentar l’heràldica que representarà la seua Capitania. Pel seu sentiment alcoià, el nostre Capità, Joan Carles Costa, va fer la presentació a la mateixa Alcoi, a l’espectacular seu de la filà Navarros, en l’ambient festiu que es viu a la ciutat peladillera. Fins i tot, Bernat li dedicà una albà.

El mateix 4 de juny, la filà Corsàries de la Ribera va realitzar l’acte del traspàs de l’espasa amb què es fa el canvi de cap de la filà. En 2022 és Gema Sanmartín.

Eixe actiu 4 de juny no va poder ser perfecte ja què la nova festera mercader, Elisa Llinares, faltà després d’un dia de festa on havien anat a elegir els nous turbants de la seua esquadra.

Loli Martínez va a ser nomenada com Abanderada Contrabandista 2022 MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

43


La clavariessa del Gremi de Fusters, la Fallera Major d’Alzira, Alba Carrió, va imposar la seua insígnia a diverses festes de la ciutat, entre elles, la nostra. Consuelo Albalat imposà la medalla d’or de Sant Josep a Ángela Valera.

Els Creuats Riberencs organitzaren el 2n sopar de presentació dels caps d’esquadra i rebuda de nous membres.

El 2 de juliol Corsàries, Creuats, Les de la Vila i les Contrabandistes defilaren al Marítim. Estes últimes foren la foto de l’article a Las Provincias.

44

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


Corsàries, Mercaders i Creuats celebraren Sant Bernat d’una manera diferent. Les dos primeres desfilaren en la Sultania dels Pirates Barbarescos de Novelda.

El 25 de juliol, quatre mercaders participaren com a guardians del mercadet que la companyia Moros Mercaders de la Vila Joiosa trauen tots els anys en la seua desfilada.

Amb motiu del 776 aniversari de la mort de Jaume I a la nostra ciutat, s’organitzà un concert de música medieval a càrrec de la companyia de Mara Aranda. Al sendemà s’inaugurà una exposició sobre Jaume I.

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

45


Les nostres filaes envaïren l’Entrà d’Almàssera on participaren totes les nostres filaes excepte una. Simultàniament, a Riba-roja va desfilar una esquadra de Mercaders.

46

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22


www.pericacho.es www.pericacho.es Tel. 649 497 533 MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22

47


quieres ser diferente !!!

impresio´n web community manager ´ os rotul lonas vinilos catal´ogos de empresa imagen de empresa libros de fiestas ´

´

www.boss-marketing.es 48

MOROS Y CRISTIANOS D’ALZIRA 22