Metropolis Times issue 40 June 2018

Page 1

NR. 40 - JUNI. 2018

METROPOLIS THE TIMES METROPOLIS ARKITEKTUR & DESIGN AS

WWW.METROPOLIS.NO


01 nĂŚring

innhold 02 hospitality design 03 inspirasjon & hage


innholdsfortegnelse 01 Næring interiørarkitektur 01 Spoon 05 IBM 13 En dag på kontoret

02 Hospitality design 17 Opus XVI 25 LHW: Britannia Hotel 27 Restaurant Kontrast 31 Losby Gods

03 inspirasjon & hage

Metropolis NR40

37 London in Bloom

Design: Dorna lakayan - Hedda Torgersen Illustrasjoner av Dorna Lakayan Forsidebilde av Ragnar Hartvig ; fra IBM Copy Right: Metropolis 2018


Forord

Summer Times, finnes det noe bedre? Sommeren er tiden da kalenderen ikke er full av møter og deadlines, det er tiden da blikket kan gå lenger enn til nærmeste skjerm, tiden vi kan samle inspirasjon og la humla suse. Denne utgaven av Metropolis Times er spekket med et vidt utvalg av prosjekter.

Til tross for svært ulike utfordringer, budsjetter, oppdragsgivere og fremdrift er våre ambisjoner alltid de samme; vi skal skape merverdi for våre kunder og for alle som bruker de miljøene vi har laget. Det gjør vi ved å analysere, skape og gjennomføre. Hvert prosjekt går gjennom den samme prosessen, men med ulikt sluttresultat. Til tross for forskjellig uttrykk, håper og tror vi at det er en rød tråd som er synlig; det at vi jobber tverrfaglig i prosjektene, er fokusert på å skape noe unikt sammen med våre oppdragsgivere og at vi skal lage et uttrykk tilpasset det prosjektet, den kunden i de lokalene. Dere får se og bedømme selv i denne utgaven av The Metropolis Times. I løpet av våren 2018 har vi i Metropolis vært gjennom store omveltinger. Vi har flyttet sammen med LOF Arkitekter og utvidet våre kontorer. Som et resultat av dette er vi i gang med flere tverrfaglige prosjekter. Vår visjon er å skape sømløs arkitektur, der utvendig og innvendig arkitektur smelter sammen, utfyller og forsterker hverandre slik at sluttresultatet blir fullendt. Vi ønsker alle våre kunder og samarbeidspartnere - nye som gamle - hjertelig velkommen til å ta en prat med oss på toppen av arkitekthuset i Rosenborggaten 19C. Vi håper denne utgaven av Metropolis Times gir dere en god leseropplevelse, gode tips og mye inspirasjon. Med ønske om en riktig god sommer!01 Næring INTERIØRARKITEKTUR

SPOON Lokalene inspirerer og viser en lekenhet i materialer og farger Foto av Cathrine Holst / Metropolis

Spoon er et internasjonalt reklame- og markedsføringsbyrå med kontorer i London, Stockholm, Malmø, Gøteborg, Helsinki og Oslo. Våren 2018 flyttet de inn i nye lokaler i 7.etasje i Grensen 17, toppetasjen med privat tilgang til en av Oslos flotteste takterrasser. Metropolis har hjulpet til med utforming av planløsning, løst og fast inventar og belysningsplaner. Bygningskroppen er nær kvadratisk, og har kun vinduer på to fasadevegger. Det var viktig å utnytte de lyse arealene til arbeidsplasser, og naturlig å plassere møterom, lounge, toaletter og andre støtterom lenger inn i lokalet. Forskjellen mellom lyse og mørke arealer ble også forsterket med hvit himling i de lysere arealene og sort himling i de mørkere arealene. Over kafé- og loungearealet ligger det takvinduer som trekker dagslyset lenger inn i lokalene. Lysåpningene er lakkert i hvit høyglans og lyssatt med et skjult ledlys, slik at de også lyser når det er mørkt ute. Materialer og fargevalg er grundig plukket ut i samarbeid med kunde, og det visuelle uttrykket er knyttet opp mot kundens visjon og verdier. Det er brukt flere ulike materialer i gulv og vegg, og himlingen er beholdt åpen og røff for å få til en maksimal takhøyde. De gule og rosa profilfargene er dempet mens den sorte fargen strammer opp lokalene på enkelte vegger, dører og sprossene på glasset. Logoen til Spoon trer godt frem på en buet vegg i kalkmaling og messingdetaljer, enkelte lamper og møbler, samt grønne planter setter prikken over i´en og gir lokalene en helhetlig og herlig atmosfære.

The times

01

01 Næring Interiørarkitektur IBM sitt nye hovedkontor i Norge; et innovativt og urbant møtested IBM valgte etter 30 år på Kolbotn, 20 minutter fra Oslo Sentrum, å flytte til byen. I Sundtkvaltalet på Tøyen-Grønland, har 700 ansatte og IBMs kundesenter fått plass. Nå har de samlokalisert virksomheten, i tillegg til at de har flyttet nærmere samarbeidspartnere. De ser allerede virkningen av valget ved at de oppleves som en mer attraktiv arbeidsgiver og samarbeidspartner. Foto av Ragnar Hartvig Samlokalisering mellom IBMs virksomheter som tidligere var lokalisert på Kolbotn og Skøyen, ønske om å jobbe på nye måter og å gjøre seg mer attraktive for yngre arbeidstakere, var noen av faktorene som var viktige når IBM skulle flytte. I tillegg hadde de ambisjoner om å være en synlig del av bybildet og på den måten tydeliggjøre sin posisjon blant et vidt spekter av samarbeidspartnere. Innvielsesfesten bar preg av IBMs posisjon, der bl.a representanter fra politikk, akademia, forskning, media og næringslivet ikke fikk fullrost IBM nok.

effektivt på tvers av forretningsområdene begeistrer også CEO Arne Norheim som kan fortelle: “Vi ser det på resultatene”.

Hagen - møteplasser og opplevelser Nye arbeidsformer; Agile Working/ Activity Based Working har vært utgangspunktet for utforming av arbeidsplassene som fyller to etasjer rundt et atrium i Sundtkvartalet. Et opphevet atriumsgulv og taket av de skråstilte og fristilte møterommene, danner en stor møteplass som kalles «Hagen» eller «Central Park». Atriumshagen knyttes sammen med arbeidsplassene ved hjelp av en bro: «The bridge between nature and science» som har vært konseptet for IBMs arbeidsplasskonsept.

IBM Client Center Oslo: Målsettingen med det nye innovasjonssenteret/Client Center, er at det skal bli et utstillingsvindu for løsninger som er med på å forme morgendagens Norge. Arne Norheim forteller at det skal være en møteplass der kunder, samarbeidspartnere og akademia kan komme sammen for å bli inspirert, samarbeide og i fellesskap skape nye verdiskapende løsninger.

Arne forteller også at internasjonalt i IBM-systemet har Oslokontoret vakt oppsikt og omtales som ”by far the best”, han legger til med et glimt i øyet ”-altså i verden”. Prosjektet har heller ikke gått over budsjett; noe som selvsagt ikke gjør humøret dårligere.

Inspirert av naturen og naturfenomener Konseptet Metropolis har utviklet for Client Centeret henter referanser fra det globale og lokale og er inspirert av at i I Hagen finnes alle typer møteplasser. Tradisjonelle og naturen finnes eksepsjonelle fenomener som i alle tider har utradisjonelle møterom, kaffebar, biljardbord og lounger; inspirert vitenskapen. Derfor har vi vist naturfenomener som alt i et naturinspirert åpent rom med dynamisk arkitektur. Hagen har stor variasjon av rom- og sanseopplevelser. Her er er knyttet til Norges plassering på kloden, som Nordlyset og den blå timen, i tillegg til globale naturfenomener som møterom med husker og gjøkur; levende trær, insektshotell Super Moon. Sistnevnte er en flørt med IBMs bidrag til eller møtehytter for «human bee-ings». Møteplassene er månelandingen i 1969 og en viktig bit av IBMs stolte historie. både fysiske og digitale og «Sparkbords» tilfredsstiller IBMs strenge krav til sømløse digitale arbeidsflater. Vi spurte Ida Furnes Breivik, IBMs Client Center Manager, om hvordan hun opplever at konseptet med farger, belysning Når vi spør IBM Cloud Leader Ellen Grasbakken, om forventningene til ny lokalisering og de nye lokalene sier og andre romlige virkemidler påvirker bruken av lokale for kundene deres: hun: “Vi hadde store forventninger til å flytte inn i nye lokaler i Lakkegata, og ja, disse er innfridd! Vi stortrives i ”Farger, belysning og lekenheten har vært en viktig suksessfaktor for bruk av Client Centeret. Metropolis har våre nye lokaler”. skapt et møtested som er helt i tråd med mine ønsker og forventninger - et sted hvor folk ønsker være fordi det er Om den nye arbeidshverdagen sier hun: ”Det at vi er inspirerende og atmosfæren er balansert og kreativ. samlokalisert på et sted bidrar til et bedre og tettere Både ansatte, kunder og partnere som velger å tilbringe samarbeid på tvers av våre forretningsenheter, som igjen arbeidsdagen i Client Centeret - enten ved et barbord bidrar til en sterkere team- og vinnerkultur. «Hagen» bidrar eller i et av møterommene, mener at vi har tatt steget til dette, en felles møteplass, hvor du kan ta deg tid til en vekk fra tradisjonelle, sterile kontor og at de blir god kopp kaffe og møte hyggelige kollegaer i en hektisk hverdag.” Grasbakken fremhever også: ”At vi er samlokalisert mer avslappet og kreativ her. Lekenheten, fargene, lysveggen, bruken av ulike lamper og naturtemaet gir på ett sted gir oss en stor mulighet til å bygge en felles folk et avbrekk fra tradisjonelle kontorlokaler og mange og sterk kvalitetskultur, samtidig som vi kommer nærmere blir inspirert til å tenke utenfor boksen.” våre kunder og partnere”. Det at folk trives og samarbeider The times

05
“Metropolis har blant annet byttet ut tradisjonelle bord og stoler med et huskestativ i et av møterommene – denne lille detaljen er en real «icebreaker» i et hvert møte. Når ansatte og besøkende husker blir det god stemning, folk tar bilder og deler i sitt nettverk. En perfekt start på et møte.” Vi spør også Ida om Client Centeret lever opp til forventningene om hvordan det skal fungere? ”Client Centeret blir i dag brukt som et møtested for kunder, partnere og ansatte. Allerede etter 2 måneders drift opplever vi at vi må si nei til forespørsler fordi vi ikke har kapasitet til å ta i mot alle som ønsker å være hos oss. Vi får henvendelser fra eksterne som har hørt om Client Centeret og som ønsker å flytte sine arrangement fra tradisjonelle hoteller og konferanselokaler til en mer åpen, uformell og leken møteplass; hos oss! Vi har tidligere vært kjent i markedet som litt “tradisjonell og kjedelig”, men når folk møter oss i her spør de ofte - “er dette virkelig IBM?” Vårt mål har vært å komme nærmere kunder og partnere og å ha flere arrangementer og kundemøter in-house. Ida Furnes Breivik, IBMs Client Center Manager: “På Kolbotn, hadde vi rundt 2000 besøkende i 2017. I løpet av de 3 første månedene på Sundtkvartalet har vi hatt over 3000 besøkende! Jeg vil si at flyttingen har vært en ubetinget suksess.” Ida fortsetter entusiastisk: “For oss som jobber på Client Centeret til daglig så opplever vi et sted med masse energi, god stemning og en avslappet atmosfære. Client Centeret er møblert på en måte som legger opp til fleksibilitet i forhold til hvordan man ønsker å jobbe. Store flater hvor man kan jobbe sammen for å løse utfordringer ved hjelp av “Design-Thinking” og post-it lapper, høye barbord som inviterer folk til å jobbe sammen og spreke farger, planter og lys som gjør at man blir våken, energisk og kreativ.” “Vi har gått fra tradisjonelle kontorer som «suger energi» - til et arbeidsmiljø som skaper energi. Vi har hatt besøk av en rekke IBMere fra andre land som har tatt bilder og utfordret sin lokale ledelse til å hente inspirasjon fra Client Centeret i Norge.” -Er det andre ting du har lyst til å nevne, Ida? ”Det har vært utrolig gøy og lærerikt å jobbe sammen med Metropolis. Jeg hadde et ønske om å skape et annerledes, uformelt og kreativt Client Center - og Metropolis forsto mine ønsker og behov - og utfordret disse ytterligere og kom med ideer som virkelig har overgått mine forventninger.” Vi avslutter med å sitere sikkerhetsansatt som jobber i resepsjonen i Client Center: ”Jeg opplever en helt ny hverdag fra alle tidligere jobber. Jeg har fått en hverdag uten stress og nakkeproblemer og kommer hjem med energi. Stemning og miljø er endret til en velfungerende og hyggelig arbeidsplass. Jeg trives utrolig bra.”

The times

08


01


02

01 Næring Interiørarkitektur En dag på kontoret Foto av Cathrine Holst / Metropolis Hvis du kunne ta en dag av ditt liv og levd den en gang til, hvilken dag ville det vært…? Vi kan ikke love at alle i Metropolis eller LOF Arkitekter ville sagt at det var akkurat den dagen i juni 2018, da vi hadde fotoshoot på kontoret, men det ser ut som de har det ganske bra.

03

Med 360 graders utsikt over Oslo, på toppen av en bakke ligger Norges største arkitektmiljø, i Rosenborggaten 19. I toppetasjen holder vårt tverrfaglige miljø, bestående av 27 interiørarkitekter og 26 arkitekter til. Velkommen inn til scener i vårt miljø. Kontorene våre består at tre verdenshav; Middelhavet, Atlanterhavet og Stillehavet. En fjord; Oslofjorden, og en drøss med byer som for eksempel Oslo, London, Paris, Teheran og Cape Town. Alle med hver sin identitet. Steder der vi møtes og utveksler erfaringer og ideer, jobber konsentrert - alene eller sammen. Alle verdenshav og byer har selvsagt sin identitet, så vi skal få de optimale omgivelsene for å utføre den arbeidsoppgaven vi skal gjøre. For å lage de ulike stemmingene har vi brukt alle virkemidler vi har. Noen av de er et tydelig romforløp, ulik belysning, fargesetting, møblering, musikk og akustikk.

BILDETEKST

Vi ønsker alle kunder og samarbeidspartnere hjertelig velkommen til oss for å se og oppleve våre nye lokaler, ta en uforpliktende prat, eller en konkret prat rundt et prosjekt.

04

01. Kantinen er i den ene enden av kontoret, og vender ut mot Stensparken. Her får vi et deilig avbrekk fra dataskjermen i myke sofaer og stoler, og nyter synet av parken som forandrer seg med årstidene 02. Kari og Sverre i et av våre største møterom: Singapore. Teppet, sammen med farger og lamper gir følelsen av å befinne seg i skyene - “The sky’s the limit”! 03. Arkitekt Jan i god kok i prosjektrommet Lima. Her blir tegninger og ideer festet på veggene, og tanken om “clean desk” viskes ut i en intens prosjektperiode. 04. Bordet «HUB» fra Fantoni legger til rette for korte eller lengre prosjektmøter, og fungerer også godt som arbeidsplass for noen timer. 05. I prosjektområdet Teheran ligger alt tilrette for å modellere. Vegg i vegg ligger verkstedet med blant annet laserkutter og 3D-printer, som er gode verktøy og hjelpemidler for å bygge modeller og prototyper. 06. Materialer er en stor del av vår arbeidshverdag, og vi har utvidet arealet ytterligere for å få et enda større utvalg å jobbe med. Himmelsk, spør du oss! 07. Kontoret vårt er i alt 112 meter, og da er sparkesykkelen perfekt for å komme seg raskt fra A til B. 08. Vi har flere prosjektbord som gir muligheten til å breie seg med materialprøver og presentasjoner, når det er behov for det. 09. Det er ekstra stas å ha eget design i hus! Modulhyllen Choices, som vi har designet for Ragnars, fungerer godt som dekorativ romdeler og gir mye oppbevaring i landskapet.

The times

14


05

06

07


08

09


03 Hospitality Design OPUS XVI - I Griegs fotspor Inspirert av nasjonalromantikken har Bergens nye luksushotell blitt en hyllest til Edvard Grieg og et brennende ønske om å gjenopprette et arkitektonisk landemerke tilbake til fordums prakt. Foto av Ragnar Hartvig

En stor gladnyhet er at Opus XVI nylig har blitt tatt inn som medlem av den eksklusive «Small Luxury Hotels of the World» TM. De er nå med i en unik sammensetning av rundt 500 luksushoteller i mer enn 80 land rundt om i verden. Det er ikke hvilket som helst hotell som får bli medlem her; du må gi gjesten noe spesielt- en unik opplevelse, høy kvalitet, personlig service og en autentisk måte å oppdage en destinasjon på. Opus XVI oppfyller kravene, og er pr. i dag ett av to hoteller i Norge som kan smykke seg med dette medlemskapet. Musikalsk inspirasjon Hotellet er oppkalt etter Edvard Griegs A-moll-konsert fra 1868, en av verdens fem mest spilte klaverkonserter. Det er ingen tilfeldighet at en av Norges største komponister er inspirasjonen til hotellet. Vertskapet Britt Marie og Alexander Grieg, begge med hotellfaglig utdanning og erfaring, har tilknytning til komponisten. Alexander er oldebarn av Edvard Griegs bror. Ekteparet har selv fulgt prosessen fra A til Å, i et ønske å ta vare på og dyrke den helt særegne identiteten til bygningen og den rike historien som bor i et av Bergens flotteste bygg, ”Bergens Kreditbank”, oppført i historisk stil i 1876. Historisk hovedrolle I det gjestene kommer inn dørene møtes de av et høylytt, historisk og varmt rom. Her er det den originale arkitekturen som spiller hovedrollen. Fellesarealene med resepsjon, lobby, og restaurant ligger i det som en gang var bankens hovedsal. Med ny atmosfære skal gjestene her føle seg velkommen til å ta seg et glass vin, finne seg en plass i loungen og oppleve forskjellige kulturarrangementer, minnerike selskaper og middager med kollegaer, familie og venner. Salen i hjertet av bygget er dominert av arkitektoniske kvaliteter, som de originale stucco lustroveggene, marmorkledde søyler og vakre detaljer i himlingen. De fargesterke materialene og historismens impulser fra The times

17

flere stilretninger, la føringen for konsept og fargeholdning eklektisk, og tro mot byggets opprinnelse. Planløsningen i det store åpne rommet er grundig gjennomarbeidet med nye funksjoner som resepsjon, bar og sittegrupper, plassert i frittstående spesialinnredninger. Innredningene utnytter takhøyden og fungerer som soneinndeling og lydskjerming, for å skape intimitet i det åpne rommet. Varme metalliske toner og speil i forskjellige toner fremhever og spiller på lag med den fredede og fremtredende arkitekturen i interiøret. En spennende dynamikk mellom nytt og gammelt. Det er valgt en kombinasjon av ulike sittegrupper med myke former og tekstiler for å skape en lun atmosfære mot de harde overflatene. Gjennom materialitet og historieforståelse skaper vi en symfoni av spennende kombinasjoner og en inkluderende og varm atmosfære. Unike rom Fra hotellrommene kan gjestene nyte utsikten mot Fløyen eller mot vakre Vågsallmenningen. Arkitekturen i bygget gjør at alle rommene oppleves unike og har helt egen personlighet og sjarme. Det er lagt vekt på samspill i materialer og variasjon i komposisjon, kontraster og struktur. Inspirert av nasjonalromantikken, og det nære i den norske naturen. Fargepaletten i de forskjellige rommene fått hver sin eksklusive følelse av årstidene vinter, vår, sommer og høst. Rommene har, i likhet med resten av hotellet, fått et klassisk og moderne uttrykk med en luksuriøs, men personlig atmosfære. En atmosfære som skal bidra til å skrive nye kapitler i byggets allerede lange og ærverdige historie. BILDETEKST

Ved Vågsallmenningen i Bergen sentrum har det gamle bankbygget igjen blitt et av byens samlingspunkter. OPUS XVI - The Edvard Grieg Heritage Hotel skulle bli et naturlig knutepunkt for musikk og kultur. Et levende og naturlig møtested for byens befolkning, men også det foretrukne stedet for fritidsreisende, business- og konferansegjester. Metropolis har vært med på å forvandle arkitektonisk historie til et moderne og luksuriøst hotell med 65 unike rom i hjertet av Bergen.

Side 17-20: Lobby, resepsjon og restaurant Side 21-22: Samtlige hotellrom har fått hver sin eksklusive følelse av årstidene vinter, vår, sommer og høst. Her har vi vist farge,- uttrykk,- og materialcollage for rom med tema «Vinter». Rommet øverst t.h. har tema Vinter, rommet nederst har tema Vår. Side 23-24: Detaljer fra suite med tema Sommer, samt fra baderom. Klaveret spille en viktig rolle hos Opus XVI, og er en selskreven gjest i lobbyen.


02 hospitality design

Britannia Hotel blir medlem av The Leading Hotels of the World Vi gratulerer Britannia Hotel med nylig innvilget medlemskap i The Leading Hotels of the World! Leading Hotels er en eksklusiv medlemsklubb bestående av noen av verdens flotteste hoteller. Britannia Hotel blir det femte hotellet i Norden som får innvilget medlemskap sammen med Hotel Continental i Oslo, D`Angleterre i København, Grand Hotel i Stockholm og Kämp i Helsinki. Leading Hotels of the World består av over 375 hoteller i 75 land over hele verden. Felles for dem alle, er at de er spesielt utvalgte femstjerners hotell som må følge en svært streng kvalitetsstandard på over 800 sjekkpunkter. Nye medlemmer må bli valgt inn og anbefalt av en jury og komité av eksisterende medlemmer. Standardene tar blant annet for seg kvaliteten på hotellfasiliteter og tjenester, restauranter og velvære-fasiliteter, og viktigst: servicenivå og gjeste-oppfølging i alle ledd. Alle hotell blir grundig testet hvert år av hemmelige inspektører som følger opp de 800 punktene og sikrer at det leveres på den høye kvalitetsstandarden som et medlemskap i Leading Hotels of the World krever. Vi er veldig stolte av å være med på dette unike prosjektet og gleder oss stort over denne gode nyheten!

The leading hotels of the world02 hospitality design

Det ligger i detaljene hos restaurant Kontrast Restaurant Kontrast ligger på Vulkan, drives av kokk Mikael Svensson og har siden 2016 hatt en stjerne i Guide Michelin. Lokalene omfatter en kontrastfylt blanding av sobre eikemøbler, eksklusiv valnøtt, rå betong og åpne himlinger. Foto av Cathrine Holst / Metropolis

Metropolis kom først i kontakt med restauranten via Aspelin Ramm for å designe toalettfasiliteter som var en stjerne verdig, og et toalettprosjekt har siden blitt til ombygging av chambre separée og tilpassing av spesialbygde møbler. Messing, marmor og valnøtt på toalettene Til og med i fjor var toalettene hos Kontrast av enkel prosjektkvalitet, da lokalet opprinnelig var tenkt som del av kjøpesenteret Vulkan Depot. I tett samarbeid med kunden utformet vi et forslag som var mer high-end, men samtidig beholdt noe av råheten øvrig i restauranten. Betonggulvet ble videreført, og står i fin kontrast til glatte valnøttfinerte vegger og møbler. Vaskene i grønn marmor har fått messingkraner som helst ikke skal pusses - vi ønsket å fokusere på ekte materialer som får patina, slik som restauranten fokuserer på skikkelige råvarer. Stemningsfull chambre separée Det nye chambre separée skulle etableres i et åpent rom der en trappeforbindelse til kjøpesenteret lå. Trappen ble fjernet, dekket ble fylt igjen og møbler spesialtdesignet til det lange, smale rommet.

Spisebordet i beiset eikefinér er nøye gjennomtenkt for å ha god plass til både gjester og serveringspersonell. Et hjørneskap i valnøtt, valchromat og marmor gir personalet et sted å sette vin, glass og bestikk slik at gjestene kan vartes opp på mest mulig sømløs måte. En flott bonus ved å plassere rommet her, er at eksisterende tosidige vinskap nå har blitt flotte fondvegger i rommet. Rockfon Mono plassbygget himling sørger for et flott, monolittisk utseende, og at akustikken er upåklagelig. Interiørverkstedet som produserte bordet og skapet hjalp oss også da vi skulle få produsert innmat til et skap der det tidligere var et urteskap. Innredningen i sort MDF ble skjøvet rett inn i valnøttrammen og passer perfekt som bakgrunnsteppe for funklende vinglass og gullglaserte krukker.

The times

28
02 Hospitality design Losby Gods Det er bare en 20 minutters kjøretur østover fra Oslo sentrum for å oppleve et ekte gods. Etter en brann for 1,5 år siden, måtte deler av Losby Gods totalrenoveres. Hoteldirektør Heidi Fjellheim ville gi godset tilbake den atmosfæren av å være et jaktslott. Resultatet har blitt en tidsreise tilbake til midten av 1800 tallet med en touch av 2018. Foto av Nina Børnich

Losby Gods er lokalisert i vakre landlige omgivelser i Lørenskog en liten kjøretur fra Oslo sentrum. Dette er et gods som har historie helt tilbake til 1500 tallet, men selve hovedbygningen er fra 1850-årene. 30. januar 2016 brant det i kjelleren i den nye delen som ble bygget på 1990 tallet. Her var det tidligere garderober, badstue og golfsenter. Brannen gjorde sitt til at alt måtte totalrehabiliteres. Metropolis ble spurt om vi kunne hjelpe. Dette er et helt spesielt prosjekt, og selvfølgelig takket vi ja. Losby Gods hadde et sterkt ønske om å ta vare på tradisjoner og historie, og ville gjerne kunne tilby gjesten noe helt spesielt- nesten en billett tilbake til den fornemme tiden for over 150 år siden. Losby ble bygget av et av Norges rikeste familier på den tiden, Meyer familien. Med far Jacob Meyer i spissen ble denne 1000 kvm flotte sveitservillaen reist i 1850. Hans sønn var Thorvald Meyer. Thorvald hadde to søstre som var gift med Thomas Sewell og Thomas Heftye. Disse tre svogerne tok over eierskapet etter byggingen av dette som skulle være familiens jaktslott. De dannet Laasbye compagniet og hadde en storslått åpningsfest i 1855. Med assosiasjoner til en svunnen tid Metropolis har vært med på å skape en jaktklubb som har fått navnet Compagniet. Det bærer preg av en «herreklubb» fra London med bibliotek, biljardbord med løveføtter, en eksklusiv bar i svart marmor, loungeområde i blå velour, shuffleboard og dart. Alt i en eksklusiv setting som bringer assosiasjoner til en svunnen tid som egentlig Losby Gods alltid har vært en del av. Inngangen inn er dekket i svart og hvit marmor med røde plysj-sofaer, nesten som en scene fra Twin Peaks. Før du åpner den doble døren med de store messing håndtakene, er spenningen stor på hva som møter deg bak dørene.

The times

31

Hærresætet - det hemmelige rommet Det er nesten synd å måtte avsløre at det eksisterer et hemmelig rom her nede, nemlig Hærresætet. Dette er som et chambre separée, og inn går du gjennom “hemmelige dører” kamuflert som bokhyller i bibliotektet. Her finner du store lysekroner i gull og krystallprismer. Veggene er dekket med eksklusiv tapet fra den nederlandske tapetfabrikken Arte. Ikke minst en fondvegg med skatter, jakttroféer og malerier fra reiser verden over. Døren inn er polstret i gammelt skinn og nagler, og her kan de største hemmeligheter forbli. Det skal også nevnes at her finnes et gym med mange forskjellige treningsapparater, likevel i en litt gammeldags omgivelse. Store bilder av blant annet verdens første tredemøller i sepia og verdens sterkeste gutt fra 1920, er med på å forsterke følelsen av å være en del av en tid som har gått forbi. Det er noe nostalgisk, noe mystisk, noe annerledes over dette prosjektet. Vi i Metropolis er stolte av å ha fått lov til å være med på reisen. Ikke minst er kunden fornøyd, og da er vi alle glade! Vi gleder oss til videre samarbeid med Losby Gods, og til å vise dere neste eventyr. To be continued...03 inspirasjon & hage London in Bloom Hvert år i slutten av mai står Royal Hospital Chelsea i London i full blomst. Chelsea Flower Show er en hagemesse som i dag er et av verdens største og mest kjente eventer av sitt slag. Det tiltrekker seg tusenvis av besøkende fra hele verden (opptil 160 000), den britiske kongefamilien tar til og med turen innom. Hanne Arvik i Metropolis gav i år messen et besøk, og vi viser her noen høydepunkter fra dette fantastiske, frodige og fargerike universet.

Chelsea in Bloom og Belgravia in Bloom Men fortvil ikke, de siste ti årene er det ikke bare messen som har tiltrukket seg besøkende. Chelsea in Bloom og Belgravia in Bloom er to eventer som forvandler bybildet med fantastiske blomstrende kreasjoner og som ikke koster noe å besøke. Butikker og restauranter i nærområdet konkurrerer om å skape de flotteste utstillingene etter årets tema. Tema i Chelsea i år var «Summer of Love» og i Belgravia var det Frida Kahlo i sammenheng med utstillingen «Frida Kahlo making herself up» på Victoria and Albert Museum (V&A). Lokale tips: Noen av de beste stedene å se de beste kreasjonene er Sloane Square, Sloane Street, Kings Road og Pimlico Road. Noen er også gjemt bort i Ellis Street, Pavilion Road og Duke of York Square. Flere restauranter har også blomstertema på menyen denne uken. I år var den flotteste kreasjonen utenfor Belgravia og Chelsea, den befant seg i Berkley Square i Mayfair på den nyoppussede medlemsklubben Annabels. Fasaden ble kledd med tusenvis av rosa og røde Hortensiaer og dørmennene hadde spesiallagede dresser i stoff fra Zoffany. La deg inspirere av flotte engelske hager og overdådige blomsteroppsatser.

BILDETEKST

Det hele startet i 1862 med et enkelt telt i hagen til Royal Horticultural Society i Kensington. Med årene har RH Chelsea Flower Show utviklet seg til å bli en fem dager lang attraksjon som bare stiger i popularitet. Er du sent ute med å bestille billetter, må du pent vente til neste år - her blir det nemlig utsolgt månedsvis i forkant.

01. En fresh, sommerlig og fargerik kombinasjon av solsikker, gerberaer, tusenfryd, roser og valmuer hos Daphne’s restaurant i Drayocott Avenue. En vakker kontrast mot den grå fasaden og den sorte smijernsdøra. Foto: Binky Nixon Photography. 02. Baller av røde, rosa og lilla peoner prydet balkongen over inngangsdøren til den private klubben Mark’s Club i Charles Street. Kilde: www.flowerbx.com 03 & 06. Hele den fire etasjer høye fasaden til medlemsklubben Annabel’s Mayfair var kledd med røde og rosa hortensia. Fantastisk utført av blomsterhandleren Flowerbx. Kilde: www.flowerbx.com 04. The Ivy Chelsea Garden fikk den britiske klesdesigneren Jenny Packham rundt designet av deres fasade. Resultatet ble en iøynefallende gul blomsterkreasjon bestående av gule engelske hageroser, peoner, gule mimosa og grønt bladverk. Kilde: www.jennypackham.com 05. Dekorasjonen utenfor butikken Rag & Bone var inspirert av 1960-tallets kunst og musikk. Et vilt, bugnende og slående vakkert blomsterhav bestående av blant annet bregner, lavendel, hortensia, roser, tusenfryd og erteblomster. Kilde. www.humphreymunson.co.uk

The times

37

Side 37-40. Bilder fra årets RH Chelsea Flower Show. Drøm deg bort i et blomsterhav av Rhododendron, Lupiner, vakre utstillinger og installasjoner. Alle bilder tatt av Hanne Arvik / Metropolis.


01

02

03

04

05

06kontakt oss!

Instagram Facebook Hjemmeside

Metropolis.no Metropolis arkitektur & design www.metropolis.no

Metropolis arkitektur & design AS Rosenborggata 19C 0356 Oslo PB. 5273 Majorstua 0303 Oslo +47 40 00 63 33


METROPOLIS ARKITEKTUR & DEsIGN as


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.