THE METROPOLIS TIMES - JUBILEUM SOMMER

Page 1

WWW.METROPOLIS.NO

EN KUNDEAVIS FRA METROPOLIS ARKITEKTUR & DESIGN AS

THE TIMES

2000-2020

NR. 46 - JUNI. 2020

METROPOLIS


01 NORGE RUNDT 02 METROLITTENES FERIEPLANER 03 UTEPLASSEN

INNHOLD 04 STUNTS 05 PÅGÅENDE PROSJEKTER


INNHOLDSFORTEGNELSE

01 NORGE RUNDT 08 10 13 16 24

Nord-Norge Midt-Norge Sør-Norge Østlandet Vestlandet

02 METROPOLITTENES FERIEPLANER 32 Metropolittenes ferieplaner

03 UTEPLASSEN 37 Uterom = hjerterom 40 Watrium takterasse

04 STUNTS 43 20 stunts i 2020

05 EN SNIKTITT I PÅGÅENDE PROSJEKTER

METROPOLIS NR46

46 47 48 49

VIA og Ibsen teateret OBOS: Fremtidens hjem Middelthunet 17 Evolve

FORSIDEBILDE: WWW.UNSPLASH.COM/HIPSTER MUM COPY RIGHT: METROPOLIS 2020


2000-2020 METROPOLIS 20 ÅR

Midtveis i et år vi vet vi kommer til å bli historisk Det har vært en berg-ogdalbane siden midten av mars til vi starter ferien i juli. En berg-og-dalbane av følelser, som spenner fra redsel, frykt, samhold, engstelse, eufori, uvisshet og bekymring. Vi har vært i tilnærmet full drift siden 13.mars, noen på kontoret, mens de fleste har jobbet hjemmefra de første ukene. I likhet med de fleste av kundene våre har vi erfart at det er mye som fungerer med hjemmekontor, men det vi savner er fysiske møter og å se hverandre og oppleve hverandre med flere sanser enn lyd og syn som er begrensningene til videomøter. Vi har også erfart at det å virkelig konsentrere seg kan til tider være vanskelig på kontoret hvor det er mange avbrytelser. Mange vil kanskje si det motsatte, hvis de har hatt en 2-åring på armen, en 4–åring hengende rundt benet, samtidig som eldstemann på 8 skulle undervises, og tankene egentlig er på en deadline som nærmer seg med THE TIMES

4

faretruende fart. Uansett hvordan hverdagen fra midten av mars har vært, har det vært utfordrende og lærerikt. Når vi starter ferien er vi halvveis i Metropolis sitt jubileumsår. Året markeres med 20 stunts, som skal ha den hensikt at vi kommer tettere sammen som Metropolitter, kommer tettere på kundene våre og tettere på byen vår. Det har blant annet resultert i at vi startet året med et bad fra Langkaia i Oslo sentrum i januar, forelesning og ekskursjon til Wasteland for å lære om resirkulering, up cycling og gjenbruk av materialer og at vi bidrar med pro-bono arbeid til Røde Kors’ ungdomsklubb Fellesverket i Oslo. Heldigvis er året bare halvgått så det er mange gode opplevelser igjen. I år skal sommerferien tilbringes i Norge. Det er et godt alternativ til mye annet og vi byr på ferietips i landets fire regioner; øst, vest, nord og syd. Tipsene er en blanding av pågående-, nylig avsluttede- og prosjekter som strekker seg tilbake i tid. De forskjellige prosjektene er resultat av en kombinasjon av samarbeid med mange ulike oppdragsgivere som har resultert i skoler, servering, hotell, bolig, kontorer, hager og uteplasser.


METROPOLIS 20 ÅR

I alle oppdrag starter vi på en ukjent reise sammen med våre oppdragsgivere og samarbeidspartnere. En reise som er krevende, der vi skal finne det optimale svaret i et ukjent landskap. Noen ganger resulterer det i nye boformer som vi forsker på i Obos Living lab, eller nye måter å ta imot verdens statsledere på som i Regjeringens Representasjonsog Statsministerboligen, nye måter å undervise på som på Høgskolen på Vestlandet - eller en ny måte å tenke mediehus på som vi jobber med ved å definere rom- og funksjonsprogrammet til nytt hovedkontor for NRK. Les deg gjennom den 46. utgaven av The Metropolis Times, så får du innblikk i våre prosjekter, og vår hverdag- på og utenom jobb, ferietips og tilbakeblikk. Vi ønsker alle våre tidligere og nåværende oppdragsgivere god sommer og takker for tilliten. Vi skal ta godt vare på muligheten dere gir oss så vi sammen kan skape en unik ramme rundt våre liv. Hanne & Kari01 NORGE RUNDT

METROPOLIS 20 ÅR, ET UTVALG PROSJEKTER FRA HELE LANDET 2020 vil bli husket som det året der alt ble annerledes, da kovid-19 ble snakket om døgnet rundt, da alle på et blunk lærte seg hvordan videomøter fungerte, året da sindige nordmenn hamstret toalettpapir og hermetikk. Under disse ekstraordinære forholdene som har utfordret oss alle til å tenke nytt, samtidig som Metropolis feirer 20 års jubileum, har vi blitt litt nostalgiske. Vi har blitt mer bevisst på det som er bra rundt oss. Derfor har vi valgt å ta med våre lesere på et tilbakeblikk i vår 20-årige historie. I slutten av magasinet inviterer vi også inn på en sniktitt på kommende prosjekter. Magasinet er delt opp i de forskjellige landsdelene med nye og gamle Metropolisprosjekter. Ta turen til nord, opplev midnattssolen og besøk Bios Cafe på Storslett, midt mellom Tromsø og Alta, eller ta turen til Trondheim og opplev luksus på Britannia Hotell. Stavanger er et alternativ og besøk det ærverdige Anker Kvartalet, et av Stavangers flotteste bygg som ligger på torget. Der kan du stikke innom 4.etg og besøke advokatene i Arntzen de Besche eller inn i 3.etg og besøke Schjødt Advokater. Etter en rundtur i byen kan du avslutte i 1.etg i samme kvartal med en italiensk aften på Olivia. I sør kan du dra innom Mandal å besøke Norges størst skobutikk, eller oppleve elvebyen med nye boligbebyggelse på Kastellodden. I en skikkelig Norgeskavalkade kan vi ikke unnlate Oslo. I Oslo kan du få en annerledes arkitekturopplevelse ved å se nytolkningen av et låvebygg ved Tines nye hovedkontor på Kalbakken. I Oslo sentrum er det ulike kontor og boopplevelser vi inviterer inn i. Avslutt bysafarien med en velfortjent opplevelse av autentiske italienske vibrasjoner midt i byens paradegate. Bon voyage!

THE TIMES

7


01 BIOS CAFÉ

01 NORGE RUNDT NORD-NORGE

BIOS CAFÉ I NORDREISA KOMMUNE

har vært et samlingssted for lokalbefolkning og reisende i over 50 år. Bios ble kåret til vinner av Ganefart i 2006, som offisielt gjorde det til en av landets beste spisesteder langs landeveien. Restauranten streber etter å i størst mulig grad bruke lokale råvarer. Stedets lokale tilknytning og familien som driver stedet var inspirasjonskilde til utformingen som vi ønsket skulle være lun, imøtekommende og hyggelig. Et sted for forbipasserende, så vel som et sted for lokalbefolkningen. Gjenbruk av inventar med noe supplement av nytt, ga cafeen ny vitalitet og liv.

SAMISK VIDEREGÅENDE-OG REINDRIFTSSKOLE I KAUTOKEINO

Gjennom rammeavtale med Statsbygg har Metropolis beskrevet romprogram og innhold i ny videregående skole i Kautokeino. Skolen har egen linje for reindrift og internat knyttet til skoledriften. Reisen til Kautokeino ble et uforglemmelig møte med fantastiske mennesker og en annerledes skolehverdag.

POLITIHUSET I TROMSØ

Metropolis har gjennom 10 år jobbet med Statsbygg og har blant annet beskrevet et nytt politihus i Tromsø. Jobben innebar prosesser der nye arbeidsformer var en del av programmeringen. Det nye politihuset sto ferdig i 2015 og i tillegg til politiet inneholder bygget ulike offentlige instanser.

THE TIMES

801 NORGE RUNDT MIDT-NORGE

HOTEL BRITANNIA

2015 var året da drømmen Odd Reitan hadde hatt fra han var ung mann, ble et faktum. Da ble han den stolte eier av sagnomsuste og ærverdige Britannia hotell i Trondheim. For at hotellet igjen skulle skinne i fordums prakt måtte hotellet totalrenoveres. I nesten tre år har Trondheims eldste hotell vært igjennom en omfattende byggeperiode. Den komplette oppussingen av Britannia Hotell markerer begynnelsen på en ny epoke for hotellet, bestående av sine 22.000m² i britiskinspirert design med kontinentale- og lokale referanser. Ambisjonen har vært å bygge et av de aller beste hotellene i Skandinavia. Hotellet ble før åpningen medlem av «leading hotels of the world», en stor ære! Resultatet av høye ambisjoner og iherdig innsats er et praktfullt hotell av høy kvalitet som kan måle seg med de beste hotellene i verden.

THE TIMES

10


OLIVIA SOLSIDEN

Langs Nidelvens bredder ligger Solsiden, en unik bydel i Trondheim. Langs elvepromenaden ligger Olivia. De mange broene over elven gjorde Firenze til en naturlig inspirasjonskilde for denne restauranten, noe som preger deler av menyen og interiøret. Flere peiser og oliventrær gir stedet en lun og avslappet atmosfære. Uteserveringen har fantastisk beliggenhet på hjørnet ytterst på bryggen med utsikt mot Nidelven og folkelivet på torget utenfor. Området er utstyrt med varmelamper, pledd, parasoller og markiser som sørger for lun og god stemning, uansett vær.


THE TIMES

12


01 NORGE RUNDT SØR-NORGE

TØNNESEN SKO

Tønnesen sko ønsket å skape en butikk, hvor ambisjonen var å gi en unik kjøpsopplevelse. Vi skulle skape et fullverdig varemagasin med sko, smykker, vesker, interiør og blomster, et unikt sted for inspirasjon og velbehag. Magasinet er på 1200m², et av Norges største magasiner med sko som basisvare. Utrykket skulle være glamorøst, men samtidig appellere til alle. Metropolis var med på hele prosessen sammen med eier og drivere, fra utforming av utvendig fasade, planløsninger, belysning og helt frem til vareplassering og styling i magasinet. Alt av fast innredning er spesialdesignet for å gi varene best mulig profilering. Belysning er spesialdesignet for å skape atmosfære og gi utrykk av eksklusivitet, men allikevel rustikt nok slik at alle skal føle seg velkommen. Bygningen besto av flere deler og etasjer som skulle bindes i sammen. Det ble valgt en mørk fargepalett, som en kontrast til det ”hvite Sørland”. Resultatet er blitt en internasjonal shoppingopplevelse midt i sommerbyen Mandal.


KASTELLODDEN LEILIGHETSKOMPLEKS

Da Metropolis arkitektur & design AS ble engasjert til dette prosjektet i 2014, var det i en tidlig fase og i god tid før byggestart. Metropolis var med på å strukturere alle leilighetene i boligkomplekset og ved å omdisponer planene, ble 10% av arealet som var tegnet som fellesareal endret til eksklusivt areal for leilighetene. Dette ga en pen fortjeneste til byggherre. En av eierne i det nye komplekset ønsket å bygge to leiligheter sammen for å skape en unik boopplevelse. Stue, kjøkken og spisestue ble plassert med utsikt mot Mandalselva, mens en mer lukket og privat del ble etablert i den andre enden av leiligheten. I denne delen plasserte vi hovedbad, vaskerom, gjesterom og kontor. På den måten oppnådde vi større arealer for de sosiale sonene, som var viktig for byggherren. Materialiteten inne i leiligheten skulle være en kombinasjon av det litt rustikke mot det kontinentale og klassiske, samtidig som det var viktig å skape samhørighet mellom soner og rom både ute og inne, men også opphold og avgrensninger. Med vår faglige kompetanse i interiørarkitektur og bevissthet i forhold til lys, materialer og estetikk, har byggherre fått en leilighet som er utnyttet maksimalt arealmessig, i tillegg til å være skreddersydd til deres levemåte, livsstil og identitet.

THE TIMES

1401 NORGE RUNDT ØSTLANDET

HJEM TIL TINE

Det er nå 6 år siden vi vant konkurransen om å tegne TINEs nye møte- og matfagligsenter på Kalbakken. LPO arkitekter ble etter noen år koblet på og vi har i tett samarbeid utformet det som siden den gang har blitt til TINES nye hovedkontor. Det nye blikkfanget i Bedriftsveien i Groruddalen er det nye inngangspartiet til TINE. Det er et fargerikt bygg som står i sterk kontrast til industrien i området og som skaper assosiasjoner til både gårdsdrift og historie. Det er den røde låven, som med sin karakteristiske arkitektur ruver foran anlegget som nå inneholder både produksjon og hovedkontor. Låven er tegnet av LPO arkitekter. Metropolis og LPO har jobbet tett sammen i prosjektet som har blitt TINES stolthet. Prosjektet er inspirert av TINEs forretningsmodell, et moderne samvirke som er eiet av bøndene. Alle TINEs bønder skal føle at de eier en liten del av hovedkontoret. Inspirasjonen til utformingen er også åpenbar, fra kua og geitene til ferdige produkter for deg og meg. Storstuen, møtesenter og matfagligsenter står klart og venter bare på å bli tatt i bruk. Vi gleder oss til å se at storstuen fylles, møterommene bookes og at nye matopplevelser skapes i matfagligsenter. Det blir også spennende å følge med på produksjonen i TV-kjøkkenet som skal bidra til å bringe nyheter fra TINE inn i de tusen hjem. Interiøret i storstuen, møtesenteret og matfagligsenter er særegent, men bygger på samme lest som prosjektet forøvrig. Det er et interiør som forteller hvem TINE er og hvor TINE kommer fra. Hvert rom har sin helt unike karakter og gjør besøket hos TINE minneverdig. I møtesenteret og matfagligsenter ønsker vi å gi brukeren, både eksterne og interne, en unik opplevelse i hvert rom. Konseptet er lagt opp som en reise fra rom til rom basert på TINEs produkter og merkevarer - både mer og mindre kjente. Vi ønsker ved hjelp av virkemidler som bruk av farger, tekstiler, belysning, møbler, overflater å skape følelser og assosiasjoner til produktene - og ikke nødvendigvis presentere produktet i seg selv. Interiørene i TINE skal vekke humor, skaper nysgjerrighet og identitet, samtidig som det fungerer som en icebreaker i samværet mellom mennesker. Takk TINE for en spennende reise, vi ønsker dere alt godt i deres nye hjem!

THE TIMES

16THE TIMES

18


OLIVIA EGER

Olivia har gjennom lang tid erfart at det å ha flere restauranter i samme by gir økt lønnsomhet. Olivia Eger er nummer seks i Oslo og den største med servering i tre etasjer. Et ambisiøst prosjekt midt på Karl Johan. Hver av Oliviarestaurantene er inspirert av en italiensk by. Olivia Eger er inspirert av Roma. Roma er vill, vakker, romantisk og overveldende. Materialer og farger er lagt i dype i toner med okergul farge på glaserte fliser og møbeltekstiler for å skape et raffinert interiør. Det blanke mot de tørre terrastoneoverflatene gir den riktige ”Olivianske” følelsen. Det er valgt et ekte italienske varmebehandlet mørkt tregulv og sementfliser i fargesterke toner. I senter av etasjene ligger åpningen i dekke med trappen. Peisen ved pizzaovnen strekker seg opp til 2.etg for å binde sammen etasjene og blir et massivt blikkfang. Store messingpendler er plassert i åpningen og henger fra et stål/speil grid. Sotede og antikke speilflater med inndelinger er brukt for å skape aktivitet og volum. Man kommer inn i et industrielt vindfang av varmvalset stål. En innbydende høy sofa står i ventesonen ved inngangen. Barens plassering skal sørge for god flyt for drift med drikke opp til 2. etasje, men også at baren er tilgjengelig om man ønsker det. Hver etasje er interessant på hver sin måte. I 2. etasje er det en roligere atmosfære med store runde sofaer, buede speil med vegglamper. Det er ulike overflater på bordene for å skape liv og variasjon, fra en marmoraktig overflate til mørkere trebord. Hovedetasjen gir assosiasjon til et hektisk bytorg med en flott uteservering, mens det i underetasjen oppleves som om å bli invitert inn i en italiensk hage. Her er det muligheter for ulike kurs og arrangementer. Olivia Eger er verdt et besøk, det er det nærmeste du kommer Roma i Oslo.


PIIR - MØLLER EIENDOM

Flere utbyggere satser på boligprosjekter for seniorer. De skal være funksjonelle og mange kan tilby tjenester som concierge, eventuelt lett tilgang til dagligvare og andre butikker. Møller eiendom har strukket ideen om et enklere liv, enda lenger. Prosjektet er lokalisert midt i en ny, pulserende bydel (Harbitz Torg på Skøyen i Oslo) med alle fasiliteter lett tilgjengelig. Dessuten bor du ved et av byens knutepunkter for kommunikasjon med trikk, buss og tog. Som beboer på PiiR - Harbitz Torg får du tilgang til svømmebasseng, treningsstudio, fellesstue og gjesteleilighet for dine besøkende, ikke minst er en nabovert tilstede og skaper trygghet og fellesskap. Metropolis har vært med på å designe fellesstuen, gjesteleiligheten og de to felles takterrassene. Det var viktig for oss å skape en leilighet som skulle føles som et hjem med gode materialer og funksjonelle møbler og litt av det ekstra som viser spor av et liv. Noen odde ting man samler på, kuriositeter og annet nips. De to felles takterrassene er innredet som store leiligheter uten tak med mange hyggelige soner. Du kan lese mer om uterom i magasinet. Her kan man nyte morgenkaffen gruppevis eller helt for seg selv uten å bli forstyrret av hverandre. Eller om man vil slenge seg ned på en av solsengene gjemt bak en hekk. Les mer om dette spennende prosjektet på www.moller-piir.no

THE TIMES

20THE TIMES

22


FABRITIUS

Metropolis har innredet kontorer for Fabritius flere ganger. Da de flyttet til Haakon VIIs gate våren 2020, var Metropolis med for 3 gang. Braathen Eiendom eier bygget og Metropolis har bistått med tilpassing og utforming av lokalene til flere av leietakerne. Fabritius ønsket i sine arealer å få frem en sterk tilhørighet til merkevaren og å skape et kontor som ivaretar de ansatte. Det resulterte blant annet i en gjennomgående bruk av fargen ”Fabritius-blå”. Det er hyggelige fellesområder med lounge og kjøkken i tillegg til oppgraderte kontorlokaler i arealet.


01 NORGE RUNDT VESTLANDET

EDENS HAGE HØGSKULEN I BERGEN

På Kronstad i Bergen er det ført opp to høgskoleanlegg, der studenter, lærere, sykepleiere og ingeniører er samlokalisert. Første byggetrinn, som Metropolis var med på, sto ferdig i 2015 og var et bygningskompleks bestående av rehabilitering og nybygg. Edens hage er andre byggetrinn for Høgskolen på Vestlandet, og er et BREEAM Excellent nullutslippsbygg med svært avanserte tekniske anlegg. Navnet kommer av en grønn lunge i 1.etasje i et atrium med trær på 4,5 meter, drøyt 30 busker og et lag med mose. Atriet ligger midt i bygget og går over seks plan med glasstak.

THE TIMES

24EDENS HAGE HØGSKULEN I BERGEN Byggetrinn 2, Edens Hage er et nybygg med høye miljømål; nullutslippsbygg- BREEAM Excellent med svært avanserte tekniske anlegg. De organiske formene som omslutter atriet og den varme materialbruken er med på å gi ytterlige innhold til navnet. Atriet er imponerende med sine buer og gallerier, det går over seks plan og avsluttes med glasstak. Metropolis har deltatt aktivt i brukerprosjektet med arbeidsplassutforming til de over 300 som skal jobbe i bygget sammen med ca. 3000 studenter. Prosjektet er et fellesprosjekt med Kruse Smith, L2 arkitekter og Metropolis.OPUS XVI HOTEL, BERGEN

OPUS XVI -The Edvard Grieg Heritage Hotel er blitt et knutepunkt for musikk og kultur i Bergen. Metropolis har vært med på å forvandle arkitektonisk historie til et moderne og luksuriøst hotell. Bygningen har tidligere huset det historiske «Bergens Kreditbank». De fargesterke materialene og historismens impulser la føringen for konseptet som skulle være eklektisk, og tro mot byggets opprinnelse. Fellesarealene med resepsjon, lobby og restaurant ligger i hjertet av bygget, og domineres av de arkitektoniske kvalitetene som originale stuccolustrovegger, granittbrystning, marmorkledde søyler og vakre detaljer i himlingen. De 65 unike hotellrommene har en klassisk og moderne stilretning, inspirert av nasjonalromantikken, og alle rom har hver sin fargepalett inspirert av årstidene. All fast innredning, og noe løs er spesialtegnet for prosjektet.


ARNTZEN DE BESCHE ADVOKATER, STAVANGER

Ankerbygget i Stavanger, som ble oppført i 1959 var tegnet av Arkitekt Arnstein Arneberg til skipsreder Sigval Bergersen, er et imponerende bygg med beliggenhet mot byen og havet. Bygget har etter oppføringen blitt knyttet til resten av kvartalet og går under navnet Ankerkvartalet. Lokalene til AdeB går over to etasjer og ligger på hjørnet med panoramautsikt som også en skipsreder kan misunne. Inspirasjonen til interiøret er hentet fra beliggenheten mellom by og sjø og de voldsomme endringene i himmelen som man har panoramautsikt til. De brå endringen i utemiljøet er også en inspirasjon til å skape lune og gode arealer som skal ivareta møtet med klienter.


THE TIMES

30


01 NORGE RUNDT VESTLANDET

STORD HOTEL

Et familieeid hotell med opprinnelse fra 1960 årene, som har vært under konstant endring for å tilpasse seg endrede behov og vekst. I 2019 skulle fellesområdene i 1.etg fornyes for å få bedre løsning og kapasitet på restaurant og lobby arealene. Interiørkonseptet er hentet fra gründerens liv som har vært preget av reiser til bla. Sør-Amerika. I restauranten er det en kjøligere materialpalett som representerer det skandinaviske. Blå og grønntoner, skarpe kontraster, variasjon i belysningsarmaturer og pendler, store fotos på veggene i kombinasjon med

tekstiler med forskjellig struktur og fargeinnslag. I lobby og bar er det det hentet inspirasjon til fargene og materialvalgene fra Sør-Amerika. Det er slangemønster, heftige orangerøde toner, flisemønster, speil i tak, runde former og varm belysning satt sammen på en måte som gjør interiørene både stramme og rause. Forskjellige gulvfliser er valgt for å forsterke særegenheten mellom sonene. Her føler man seg invitert inn i en lun, inkluderende og hyggelig atmosfære.


r! e m m o S God alle oss Fra

02 METROPOLITTENES FERIEPLANER I år blir det Norgesferie for de fleste! Vi gleder oss til kortreise opplevelser, lange bilturer, sveler på fergene, spille billotto og se fjell og fjorder. Noen av metropolittene deler sine ferieplaner, og håper det kan inspirere til å utforske steder man ikke har vært før.

THE TIMES

32


KARI

HØYT OVER OSLO Det blir mye Oslo på meg i ferien, jeg skal kose meg med utsikten fra leiligheten som ligger 40 m.o.h. Enten på balkongen mot øst eller den mot syd. Jeg skal se på skyer og drikke cocktails. Akkurat nå er min yndlingscocktail

”In the Works” fra Fuglen i Universitetsgaten. Stikk

innom, ta en drink og nyt norsk design fra gullalderen på 5070 tallet. De som jobber der er kjempehyggelige og byr på oppskrift hvis du spør pent. God sommer!

HANNE

SOMMERIDYLL I KRAGERØ Kragerø er mitt ferieparadis! Når jeg kommer ut på øya og ser båtene i sundet og hører vinden leke med løvet i ospetrærne er livet fullkomment. Nå ser jeg frem til late sommerdager

med dager fyllt med sol, svømming, båtturer, sjømat og god tid sammen med gode venner på øya. Jeg gleder meg!

THILDE

EVENTYRLIG REISE Vi skal på bilferie, mannen min Ole og våre to gutter. På turen skal besøke to av hyttene som har vært på programmet Eventyrlig Oppussing på TV3. Et gammelt fiskemottak på Sandøya utenfor Tromsø, og en DNT hytte i Harstad. På Sandøya er spisestuen utstyrt med et glassgulv der

man ser ned i havet som er opplyst og i badstuen er det en lem i gulvet, rett ned til det iskalde havet.

Videre går turen med bil og ferge til Senja langs den nasjonale turistvei, så over til Andøya på hvalsafari. I Harstad har en sliten og upopulær DNT hytte blitt forvandlet til en liten arkitektperle med en «igloo» utenfor. Her skal det nytes lange kvelder etter noen toppturer i nærområdet.


HEGE

BIL PÅ VESTLANDET

Samboeren og jeg har planlagt en reise bestående av byliv, natur og ikke minst matopplevelser! Først går turen til Bergen, som vi ikke har besøkt på mange år. Her blir det turer rundt til byens attraksjoner som ekte turister, og et besøk på restauranten Bare, for å nyte lokal mat. Neste stopp er Bekkjarvik, hvor vi skal besøke Bekkjarvik Gjestgiveri og kokken Ørjan Johannessens paradis som byr på rå natur og lokale råvarer. Vi avslutter med noen dager i Stavanger, hvor jeg kan vise min samboer Ankerkvartalet ved

Vågen, hvor vi de siste årene har hatt mange spennende prosjekter! Også her blir det mat så klart, og Renaa står for tur – vi gleder oss!

CAROLINE

SOMMERIDYLL I KRISTIANSAND I ferien reiser jeg hjem for å nyte den norske sommeren ved krøderfjorden, en liten plass alle kjører forbi på vei til hytta og som aldri slutter å inspirere meg. Det er som tatt ut av et

eventyr.

Her skal jeg spise frokost på brygga ved blikkstille vann, gå lange turer på Norefjell, dra på båtturer, SUP og kjøre vannskuter. Her kan man også ta turen innom eventyrmuseet Villa Fridheim, en villa i sveitserstil med sterke innslag av historisme og dragestil. Museet er i hovedsak viet livsverkene til Asbjørnsen og Moe. God sommer!

TONE

HYTTA FRA -71 Jeg skal sammen med mannen min og tre barn nyte late dager med bading, båtturer og masse god sommermat. Vi er så heldige å få låne en hytte av familien som ligger i havgapet på Hankø. Hytta ble oppført i 1971. Her føles det som om tiden har stått stille med tidstypiske materialvalg og farger som

oppleves like relevante idag. Det er en helt egen ro å

være her. Hytta er tegnet av arkitekten Jürgen Kiehl, og har fått omtale i Dwell og Bonytt.

THE TIMES

34


STAYCATION I EGEN BY Det finnes ikke noe bedre enn en ferie i hovedstaden vår. Med mange badealternativer, enten om det er å ta en av båtene ut på øyene, eller en av de mange fine badestedene langs elvene fra marka som kommer ned til fjorden. Stilla, øverst i Akerseleven eller surfebølgen som er anlagt i Nydalen er verdt et besøk i tillegg til mørke kulper og vann som Sognsvann og Nøklevann. Mellom anleggsområder og trafikkerte veier ved Sørenga ligger Losæter – kanskje verdens eneste byseter. På seteren skal det dyrkes jord kombinert med at man kan lære mer om urbant landbruk. Dessuten finnes det et bakerhus der som man kan leie og ha en privat fest.

Noen av de mest populære restaurantene i Oslo, er Oliviarestaurantene, og den aller nyeste på Eger Torget – midt i Oslo Sentrum er verdt et besøk. I sommer har Ekebergparken en fantastisk utstilling, Sunrise/Sunset session. Den kan oppleves ved soloppgang og solnedgang og er med på å påvirke betrakterens oppfatning av omgivelsene rundt oss gjennom lys. Hvis du ønsker en dagstur, så reis en times tid nordvest for byen til Kistefos Museum. I fjor høst åpnet den fantastiske brobygningen designet av BIG architects, The Twist. Her snakker vi i n t e r i ø r a r k i t e k t u r . Her finnes det masse flott kunst, både inne og ute, for store og små! Hvis du vil ha shoppingtips er Valkyriensenter det nyeste kjøpesenteret i byen. Vel verdt et besøk både for å shoppe og å se på arkitekturen.03 UTEPLASSEN

UTEROM = HJERTEROM Metropolis har lang erfaring med å skape gode uterom. Det handler om å kombinere planter og møbler, og definere de forskjellige sonene med forskjellig belysing, planter og dekke. Vi har tilbragt mye tid hjemme denne våren, og mange har kanskje hatt litt mer tid til å friske opp på balkongen eller i hagen. Det klippes busker, lukes i bedd og frø blir sådd. Det kjøpes inn nytt utemøblement og griller blir erstattet med nye modeller. Et uterom er som en bolig uten store deler av taket. En hage består av mange forskjellige type rom, og det er dette som skaper en spennende hage eller terrasse. Du skal kunne bruke uterommet ved flere anledninger, og ha forskjellige steder å være ut fra vær og vind, naboinnsyn og tid på døgnet. Vi bruker uterommet annerledes enn vi tidligere har gjort. Det er som om vi vrir innsiden ut på husene våre. Men hvordan skaper du en god atmosfære for å leve et liv i hagen? Hva med et basseng? Eller hva med å forlenge sesongene og kveldene med et ildsted i en krok av uterommet. Det er alltid koselig med peis, både inne og ute. Vi bør tenke på at hagen skal være funksjonelt og vakkert å se på i den mørke og kalde delen av året. Her burde man skape en blanding av vintergrønt og nakne busker og trær. Det kan skape et fint utsyn fra for eksempel et vindu. Bildene er fra et boligprosjekt der vi også har designet uterommet. Her kan du se hvordan vi har delt inn de ulike sonene for å skape et harmonisk uterom som kan brukes til alle anledninger. THE TIMES

37


THE TIMES

3803 UTEPLASSEN

DEN HEMMELIGE HAGEN På oppdrag fra Watrium har Metropolis tegnet en takterrasse litt utenom det vanlige. Ønsket var å lage en takhage som både i utførelse og beplantning er variert, kupert, og frodig. Litt som en hage på bakkeplan. Midt i Bjørvika mellom Barcode og fjorden ligger Dronning Eufemias gate 6B. Bygget stod ferdig i 2018 og er tegnet av Niels Torp Arkitekter. I samarbeid med Vital Vekst, som har mye erfaring med grønne tak designet Metropolis et spennende landskap. Her finner du klatrende vinranker, blåbærlyng, «sommereng» med masse små blomster, trær med rognebær og sedum som rammer inn det hele. Takterrassen benyttes av byggets ansatte og har prima utsikt over Oslofjorden og den nye bydelens skyline, med direkte skue til det nye Munchmuseet. For å bryte opp den store flaten og skape et spennende mønster ble terrassebordene lagt i en 45 graders vinkel mot hverandre, et storformat fiskebeinsgulv. Når solen skinner på bordene skapes et vakkert spill og mønstring. Takterrassene i Bjørvika er veldig værutsatt med sterke vindkast og ekstreme temperaturer. Derfor var det viktig å bygge noe holdbart og trygt, og valget landet på lange sittebenker som gir mange sitteplasser. Benkene er både høye og lave og gir formelle og mer uformelle sittemuligheter. På våre bilder er ikke takterrassen møblert enda, men tenk så levende det blir med noen løse møbler. Et deilig sted å ta lunsjen i sola! THE TIMES

40Stunt 1 Årets første bad

Stunt 1 Årets første bad

Stunt 2 Maskeradeball

Stunt 3 Wasteland


20 STUNTS FOR 2020

JUBILEUMSÅR Metropolis fyller 20 år og i den forbindelse skal vi utføre 20 forskjellige stunt. Vi startet med årets første bad på KOK nede på Langkaia 20. januar. Det var et av de sporty stuntene. Rett etterpå var det maskerade på kontoret samtidig med den årlige maskeraden i Venezia.

Det handler om å forebygge ungdomskriminalitet,

Mustad har arrangert en inspirerende utstilling i vinterhalvåret sammen med den danske arkitektgruppen Landanger Group. Utstillingen synliggjør hvilket potensiale det er i bærekraftig utvikling i bygg- og anleggsbransjen. Og denne måtte vi se. Stunt nr. 3.

I mai arrangerte vi stunt nr. 5, og kalte det vår egen strandryddedag! Den offisielle var dessverre utsatt til høsten av koronagrunner, så derfor tok vi saken i egne hender og delte oss inn i mindre grupper på Bygdøy.

Stunt nr. 4 gir vi noe tilbake til samfunnet, og er et pågående stunt. En av metropolittene ble spurt om hun kunne bistå med noen tips til en ungdomsklubb som heter Fellesverket i Groruddalen. Men oppgaven var for stor, og vi ville alle bidra til at dette skulle bli bra. Dette er Røde Kors sin nasjonale satsing på ungdomsarenaer, og samtidig lokalt til stede i flere byer med et værested for ungdommer.

Piknik i Parken. Stunt nr. 6 hadde vi en solrik ettermiddag i Stensparken med utsikt over Oslos by. Siden vi antagelig går glipp av en utenlandsk studietur i år, bestemte vi oss for å utforske egen by som stunt nr. 7. Nede i Bjørvika er det mye som skjer, og vi var så heldige å få komme inn til en av leilighetene til boligprosjektet Vannkunsten med kanaler som bakgård. Veldig inspirerende!

sette ungdom på dagsorden til Røde Kors, og det er

et positivt tiltak med tanke på mestring og læring hos unge mennesker. Fellesverket på Grorud er slitent og trenger en real oppussing, men dessverre er ikke midlene store. Vi i Metropolis har bidratt på vår måte ved å lage en mer optimal planløsning og gode ideer til et spennende interiør som kan utføres til en rimeligere kost. Samtidig skal flere av Metropolittene bidra i en felles dugnad som er malingsarbeid, montering av møbler, og ikke minst oppfølging av prosjektet.

THE TIMES

43


20 STUNTS FOR 2020

Stunt 6 Picnic i parken

Stunt 5 Strandryddedagen

Stunt 4 Fellesverket

05 Stunt 7 Byvandring

THE TIMES

4405 EN SNIKTITT I PÅGÅENDE PROSJEKTER I Metropolis er vi 28 personer som jobber på veldig mange ulike prosjekter. Det er ulike i størrelse, fra en 28 m² stor leilighet til å lage rom og funksjonsprogram for NRKs nybygg på ca 50.000m². Det er ulike faser og segment prosjektene tilhører. For å få et innblikk i pågående produksjon inviterer vi til en sniktitt. Eksemplene viser variasjonen av prosjekter vi jobber med, fra highend kontorbygg i Vika for Arntzen de Besch advokater og Swedbank, til IBSEN Teater som skal inn i en totalrehabilitert bygård fra 1800-tallet.

VIA

Vi er med på å skape fremtidens kontor i det svært så annerledes bygget som er i full gang i Vika, nemlig VIA. Ikke bare er dette et bærekraftig kontorbygg, men det vil også være med å styrke bylivet i Vika med spennende spisesteder og butikker på bakkeplan. Bygget vil fremstå som en gylden kontrast til alt av det eksisterende rundt seg, og har store og frodige takterrasser med Oslos flotteste utsikt. I disse byggene designer vi kontorer for både AdeB og Swedbank.

IBSENTEATERET

Eiendomsspar bygger ut i gårdsrommet i Arbinsgate i Oslo Sentrum der Henrik Ibsens leilighet og museum ligger. Den nye teaterscenen og utvidelsen av museet får en kapasitet til ca. 150 personer, skal drives av Nationalteateret. Ferdigstillelse 2021. Ibsenbildet av https://www. conradleach.com

THE TIMES

46


OBOS LIVING LAB

Hvor arealeffektive er egentlig dagens boliger? Med raskt voksende byer, større behov for bærekraftige løsninger og knapphet på arealer, er dette faktorer som kommer til å utfordre hvordan vi lever på i fremtiden. For hvordan ønsker man egentlig å bo? Det er noe OBOS ønsker å finne ut av. Med deres nyeste prosjekt OBOS Living Lab, skal et nytt 6.etasjers bygg på Vollebekk i Oslo reises. Der skal teknologi, boformer og ulike løsninger testes ut og utvikles sammen med, jo, beboerne selv. Under arbeidet med Bokuben, har vi sett på muligheten for å dele mer areal og ha flere fellesområder, samt gi boligene fleksibilitet i form av skyvbare vegger. Dette vil skape nye muligheter i hvordan man tegner leiligheter. Vi må lage smartere løsninger som både er fleksible, og som tillater endring uten store inngrep. Bærekraftighet er selvfølgelighet i fremtidens bolig. Vi tror at vi vil eie mindre og dele mer i framtiden.


MIDDELTHUNET 17

Middelthunets toppleilighet i 12. etg. har panoramautsikt over byen og Frognerparken. Takterrassen er på over 400m² og innbyr til mange muligheter for både velvære og selskapeligheter. Vi har tegnet planløsningen til denne spektakulære leilgheten. Her er soveromsavdelingen i egen skjermet sone, samt avdeling lagt til rette for representasjon og større selskap i stue og spisestue. I dette segmentet forventer kunden noe helt unikt, og vi har laget en inspirasjonskatalog som muliggjør kundens ønske om å sette sin personlige og eksklusive preg på boligen.

CONCRETE JUNGLE THE TIMES

48


05 WHATS NEXT?

EVOLVE- FLEKSIBLE KONTORER

Metropolis har utarbeidet og videreutviklet Evolvekonspetet de siste årene. Evolve er i god vekst og satser videre på fleksible kontorplasser i Oslo og Østlandet. Konseptet er tilpasset byggene og de ulike behovene sett opp mot plassering og kundegruppe. Det siste tilskuddet i Evolve-konseptet er et urbant og hipt konsept, Concrete Jungle, som henvender seg til en yngre kundegruppe. Første kontor med dette konseptet åpner er i Storgata 5-7 i Oslo august 2020.


Lena - kokk og interiørarkitekt

SKALLDYRTALLEKEN FOR TO INGREDIENSER Salsa 1,5 stk sjalottløk 2 stk modne tomater 0,5 stk hvitløksfedd 0,3 stk rød chili 1 ss frisk bladpersille 1 ss frisk basilikum 1 ss god olivenolje 0,5 stk lime salt pepper Chilismør 300 g godt smør 2 stk hvitløksfedd 1 ss frisk persille 1 ss frisk estragon 1 stk chili 1 knivsodd cayennepepper salt pepper Aioli 3 stk eggeplommer 1 ss hvitvinseddik 4 dl nøytral matolje 1 dl god olivenolje 1,5 ts dijonsennep 3 stk hvitøksfedd salt pepper Skalldyr blåskjell 1 pk røkflis sjøkreps kamskjell 4 cm chorizo Grillet asparges asparges salt pepper olivenolje sesamolje sesamfrø gressløk

THE TIMES

50

SLIK GJØR DU:

Salsa: Alt blandes og smakes til med salt

og pepper. La gjerne stå en times tid før servering, så smakene får ”satt seg”.

Chilismør: Slik skolder du chili: Brenn

chilien på grillen til skallet er svart. Legg den i en bolle med clingfilm over og la den ligge i 10 minutter til skallet slipper. Skrap avskallet med en kniv, del chilien på langs og skrap ut frøene, finhakk chilikjøttet. Alle ingredienser til chilismør røres godt sammen. Rulles til en avlang pølse i matpapir og legges i kjøleskapet. Så kan du skjære en skive av smøret når du skal servere.

Aioli: Det er en fordel om alle ingrediensene

er romtempererte. Pisk eggeplommer og eddik, tilsett den finhakkede hvitløken. Spe med matoljen i en tynn stråle mens du hele tiden pisker. Til slutt tilsetter du olivenoljen (fungerer som et krydder). Smak til med salt, pepper og dijonsennep. Tilsett evt smak som f.eks urter.

Blåskjell: Sørg for en skikkelig varm grill. Røykflis vannes ut i 30 minutter. Dette for at flisen ikke skal ta så lett fyr, og for å få en «mykere» og mer behagelig røyksmak. Legg flisen direkte på kullet og når det begynner å ryke, setter du på blåskjellene og legger på lokket. Etter ett minutt rører du i skjellene. Grill skjellene til alle skjellene har åpnet seg. De skjellene som ikke åpner seg kaster du. Ta skjellene til siden og ta av «lokket» på skjellet, slik at du har muskelen liggende i et ½ skjell. Toppes med salsa.

Sjøkreps: Del krepsen i to på langs. Fjern

paven og tarmen. Krydre halekjøttet lett med salt og pepper. Fordel chilismør over og legg de på glovarm grill, med skallet ned. Legg lokk på grillen så fungerer den som en ovn, og smøret smelter. Grilles ca 5 – 10 minutter avhengig av tykkelsen på krepsen, du ser når kjøttet i halen skifter farge og lett slipper skallet. Fantastisk godt!

Kamskjell: Tørk dem lett med et tørkepapir. Pensle lett med et tynt lag olje og legg de på glovarm grill i ca 30 sekunder på hver side. Krydre med salt og pepper og la skjellene hvile et par minutter før du serverer de. Del chorizoen i små biter og fres den i en tørr panne, da slipper de sitt eget fett og du fortsetter å steke til de er sprø. Topp kamskjellene med chorizooljen og de sprø bitene. Skrell aspargesen og legg den direkte på grillen, snu den av og til. Når de er møre og har fått fint mønster, kan du ta de av, krydre med salt og pepper, vende de i litt olivenolje, noen dråper sesamolje, ristet sesamfrø og finsnittet gressløk.


Oppskrift og bilde hentet fra www.meny.no
2000-2020

GOD SOMMER