The Metropolis Times Juni 2016

Page 1

THE

METROPOLIS

NR. 35. JUNI. 2016

METROPOLIS ARKITEKTUR & DESIGN AS

TIMES

SVALE UTEROM Avkjølende sommerdrikke

+

Interiør og branding

HOSPITALITY DESIGN Kunsten å skape gode møteplasser WWW.METROPOLIS.NO

Forsidefoto: Privat uterom / Cathrine Holst / Metropolis arkitektur & design

VISUELL IDENTITET


Kari Ihle

Hanne Arvik

Interiørarkitekt MNIL/Partner

Interiørarkitekt MNIL/Daglig Leder

En metropolitt har ordet

Sommeren er tiden for de store forandringene. De fleste husker barndommens sommer, hvor 6 uker inneholdt et helt liv av store og små hendelser. Når august kom, var vi mange erfaringer rikere. I Metropolis jobber vi alltid for å utvikle denne undringen, kreativiteten og evnen til å skape noe unikt. I tillegg har studier og erfaring gitt oss evnen til å sette våre kreative drømmer til livs. Vi interiørarkitekter bruker disse verktøyene til å lage gode møteplasser for mennesker. Enten vi møtes på kontoret, skolen, restauranten, i butikken, hjemmet eller over en cappuccino hos bakeren, så er det en fellesnevner som vi tilstreber å alltid ha med i våre prosjekter: god, gjennomarbeidet arkitektur. Vår visjon er å kombinere tekniske løsninger, tilrettelagte soner, god logistikk og et unikt uttrykk for å skape en positiv ramme rundt møtet mellom mennesker. Å se at vi utgjør en forskjell i noens liv, er fantastisk gøy! Vi tar ferie i juli for å komme tilbake med enda flere kreative måter å finne frem til de unike løsningene. Til gamle og nye kunder... gled dere over sommeren og finn frem til undringen og leken. Vi sees i august til flere eventyr!

“ Forandring & Undring


Foto: Cathrine Holst

1_2


UTEROMMET en forlengelse av rommet inne D

a uteplassen skulle planlegges og utformes, var det ønske om at den skulle være en forlengelse av interiøret. Metropolis arkitektur og design hadde allerede bistått kunden med planløsningen av hjemmet, og designet både spesialinnredning og spaanlegg. Nå ønsket de også hyggelige møteplasser ute, som kunne fungere både i hverdagen med kjernefamilien, så vel som med mange venner på besøk. Det grønne uterommet er inspirert av engelske hager; med myke buer og sirkler, hageganger, samlinger av busker og blomster, vannspeil og små oaser. Sammen med store myke sofaputer i loungen og iøyenfallende organiske hagemøbler, har vi skapt en tydelig kontrast til det ellers så strømlinjeformede arkitekturen av huset. Både beplantningen, material -og fargevalg og det sentralt plasserte utekjøkkenet gir følelsen av en uformell og variert uteplass, og som gjenspeiler de som bor i huset. Utekjøkkenet har blitt et tilnærmet fullverdig kjøkken med både oppbevaringsmuligheter, utevask, to type griller, samt en praktisk integrert kjøleboks for læskende drikker. I forlengelsen av kjøkkenet, er det en liten urtehage, så her er det bare fantasien som setter begrensninger. To store parasoller med integrerte varmelamper gir le for vær og vind og kan potensielt forlenge utesesongen en god stund utover høsten. Her er det bare å flytte ut!


3_4

Strømlinjeformet arkitektur møter bugnende engelsk hage

1

3 1. DELIKATE BLOMSTER i mange ulike varianter gjør at hagen blomstrer hele sommeren. 2. SVAL UTEPLASS med stort utekjøkken, spiseplass og myk sittegruppe gjør det fristende å være ute - lenge. 3. SOLSENGER med organiske former glir godt inn i hagemiljøet og er et sted for å slappe av i solen 4. BREGNER FRA HAGEN som er lagt i vann blir en dekorativ detalj på sofabordet. 5. ET GJEMMESTED I «SKOGEN». Bålpannen omkranset av “stolstubber” under syrintreet er et yndet sted for barna å slå opp telt

4

5 5

Foto: Cathrine Holst / Metropolis arkitektur og design

2


HOSPITALITY:

TANUMSTRAND

Nærhet til havet

Hotell -og konferansesenteret TanumStrand i Grebbestad i Sverige ligger idyllisk plassert ved Skageraks strandkant. Metropolis arkitektur og design har fått være med på å blåse nytt liv i det sjønære hotellet. Nærhet til havet, personlig atmosfære, varme og en nordisk følelse har vært stikkord for det nye uttrykket på restauranten Latitud 58º og på spaanlegget SPA Horisont. TanumStrand er nå klare til å ta imot gjester til både “business and pleasure” - nyt fersk sjømat, aktiviteter på vannet og en avslappende stund i spaanlegget!


5_6

Høyre: I restauranten kan du spise med utsikt mot havet Under: Spa-avdelingen har nydelig utsikt mot skjærgården

Foto: Maja Kristin Nylander/TanumStrand

Over: Åpent kjøkken skaper et spennende møte mellom restauranten og kjøkkenet. Uttrykket er stramt og grafisk.


Sjønær shoppingopplevelse i Mandal Tønnesen Sko har vært et begrep i Mandal helt siden 1937 til idag, fra treskofabrikk til hele tretten butikker på sørlandet. Flaggskipet i Mandal sentrum har nylig undergått en større transformasjon og fremstår nå som moderne livstilsbutikk. Tønnesen 1937 er idag et fullverdig varemagasin med sko, smykker, mote og interiørartikler i en butikk på 1200kvm, og har nylig åpnet med ny drakt, signert Metropolis arkitektur & design og G Expo ved Gun Pålsson. Uttrykket er kanskje litt mer glamorøst og dempet enn det man skulle forvente på sørlandet, men du får likevel tak i lekre kurvmøbler til hytta og stødige gummistøvler til arbeid i hagen. Samtidig finner du alt fra lekre håndklær fra Missoni, til den nyeste it-vesken fra Michael Kors til kule sko fra Superga. Med andre ord, en variert og internasjonal shoppingopplevelse midt i sommerbyen Mandal! Besøk Tønnesen 1937 i Store Elveg 18.


Foto: Ă˜ystein Ramstad

7_8


Fra fabrikk til

moteplass M

ars 2016 åpnet Baker Hansen fabrikkutsalget i sitt nye fabrikk- og kontorlokale på Grini. De ønsket et industrielt konsept ulikt de andre bakeriutsalgene. Konseptet ble utarbeidet med inspirasjon fra Baker Hansens egne fotografier av bakeriene fra 1800- og 1900-tallet. Ved bruk av blant annet råbetong, hvite fliser, vintage-style lamper og duse vegger, har vi skapt et nostalgisk interiør. I kontrast til de harde materialene gir bruken av kobber i belysningen samt tredetaljer en varm glød til lokalet. Bakverk er presentert på spesialdesignede mobile bord, slik at kunden får en følelse av å kunne tre rett inn i bakerverkstedet og hente seg nystekte varer. Det er vanskelig å handle her uten å sette seg for å nyte noe av varene... ikke rart dette stedet har blitt en populær møteplass!


9_10 Baker Hansen åpnet fabrikkutsalget for å selge ut overproduserte varer, men utsalget har vist seg å bli så populært i lokalsamfunnet at Fabrikkutsalget nå også produserer varer for direkte salg i egen butikk.

Over: Detaljer i kobber gir varme og glød til lokalet

Foto: Ragnar Hartvig


Tunco er et restaurantkonsept med mål om å endre våre matvaner ved å gjøre det enkelt for oss å ta et bærekraftig valg. For hvert måltid du kjøper, gir Tunco et måltid til barn i nødt. “Meal for a meal” er et konsept som gjør Tunco til et helt unikt spisested!

foto: Cathrine Holst

Tunco er historien om tre gutter som har reist verden rundt på søken etter spennende eventyr og inspirerende, god mat. Tre gode venner med sekken full av visjoner og store drømmer.

På Tunco kan du sette sammen din egen wok, og oppleve smaker fra hele verden i en uformell og avslappet setting. Med inspirasjon fra den nysgjerrige og reiseglade backpackeren, har interiørene fått detaljer fra hele verden. Metropolis arkitektur og design har vært en del av en kreativ gjeng som har bidratt med rådgivning og innspill på planløsning, møblering og identitet.

foto: Anniken Jensen

Siden åpningen har Tunco solgt cirka 8000 måltider, noe som utgjør et helt år med 4 måltider per dag for over 5 barn! Les mer om “Meal for a meal” på www.tunco.no og besøk restauranten som befinner seg i Bjerregaards gate 2!


11_12

foto mat og interiør: Erik Øyan

under: På veggene har kunstneren navn malt en fortelling - noe som gir rommet et særegent uttrykk.

Over: St.Hanshaugens (og kanskje Oslo’s) beste wok? Venstre: På veggene har illustratør Erik Øyan malt et eventyr, noe som gir rommet et særegent uttrykk.

#MEALFORMEAL

Over og til venstre: Interiørkonseptet er inspirert av det enkle, men spennede backpackerlivet. Til venstre ser vi en engasjert gründergjeng: Mads, Nam og André på hjemmebesøk i en landsby i Vietnam.


Foto: Hedda Torgersen/Metropolis

Grafikk, dekor og utsmykning er en viktig del av å uttrykke en bedrifts visuelle identitet. Ved hjelp av spesialtilpassede løsninger for vegger, himling, glass og gulv kan grafikk og utsmykning gi det lille ekstra av godt humør, wow faktor og gjenkjennelsesfaktor hos de ulike bedriftene. En ting er sikkert: Det er lov å ha glimt i øyet på jobb!

Over: I våre egne lokaler har vi brukt folie i stor skala. En sort dør kommer til live med Sean Connerys karakter James Bond, som minner oss på å låse døra. Greit med en kjekkas som passer på kontoret! Under: Glassveggene til telefonrommet får skjerming med store bokstaver i tilfeldig oppsett. Om du kikker godt etter kan du se det står Metropolis over glassflatene.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen

GRAF

&

VISUE IDENT

Folieringen på multirommene hos Cirkle K, tidligere Statoil Fuel & Retail, spiller blant annet på det norske veilandskapet. Folieringen gir rommet god avskjerming og landskapet utenfor utsmykning og en sterk identitet.


13_14

Visuell identitet ligger i detaljene

FIKK

ELL TITET

Foto: Ragnar Hartvig

Foto: Ragnar Hartvig

Under og venstre: I restauranten ASIA som ligger pĂĽ Aker Brygge har vi brukt klare referanser til Ă˜sten i alt fra farger, materialer, skillevegger, himlingsplater, skilting, folie og detaljer. Det gir et kraftig uttrykk som sender deg rett til Ă˜stens mystikk.


Et hundeliv hos

MARS NORGE

Da Mars Norge sammen med to av datterselskapene Royal Canin og Wrigley bestemte seg for å flytte sammen og dele lokaler, valgte de seg toppetasjen i det nye Monierbygget på Skøyen. I prosessen med identitetsutforming og interiørkonsept jobbet vi i tett dialog med en fokusgruppe med representanter fra de tre selskapene for å komme fram til forankrede verdier, formuttrykk og visuell profil. Metropolis har bl.a. utviklet et grafisk uttrykk for fellesarealene for et helhetlig og samlende uttrykk for gruppen. Med en åpen og leken kunde var det gøy å utfolde seg med fargerikt inventar og foliering i stor skala!

Over: I det største møterommet ble det laget en tidslinje med de tre selskapenes historie. I midten: Menneskets beste venn har det godt hos Mars - de har sitt eget hunderom! Der får hunder og eiere oversikt over hverandre, og de kan slappe av i myke Fatboys.


Foto: Stine Østby

15_16

Over og venstre: Mars, Royal Canin og Wrigley er alle selskaper med sterke identiteter. Et helhetlig og samlende grafisk- og fargeuttrykk ble utviklet for møterom og fellesarealene. I stillerommene kommer de ulike selskapenes identitet frem med foliering og navn som eksempelvis «Snickers», «Extra» og «Norwegian Forest Cat».


APOLLO Reiselyst og arbeidslyst

Foto Santorini: Pedro Szekely


17_18

Mer enn bare Hellas Når en kunde besøker Apollo får de følelsen av å tre inn på hotellet allerede ved bestillingen av reisen. I kundesenteret finner vi reiseminner, globus, informasjon og “nøkkelen til hotellrommet”. Apollo sine blåtoner gir umiddelbart assosiasjoner til middelhavet, og myke tekstiler og skulpturelle stoler gir et hint av ekslusivitet.

Foto Apollo: Cathrine Holst / Metropolis arkitektur & design

I kontorarealene beveger vi oss først i en lett og lys verden av blåtoner som peker til Apollo’s hoveddestinasjon Hellas. Lengre inn i lokalene tar vi referanser fra solnedgang og storby. Her er det mørkere og mer livlig. Kjøkkenet er selve storbyen og møtepunktet, her er det fargerikt og foliering som viser London’s skyline. Slik forteller vi historien om at Apollo selger mer enn pakketur til Hellas, de skaper spennende og varierte opplevelser over hele verden!

Foto London: David Iliff


25_26

SALONE DEL MOBIL 2016 Norsk Industri i ny drakt signert

Metropolis arkitektur & design Hvert år er Norsk Industri representert på Milano-messen med en stand som viser noen av de mest suksessfulle eksportartiklene innenfor norsk møbel -og produktdesign. I år fikk Metropolis arkitektur & design utfordringen med å tegne en messestand som kunne skape et godt samspill mellom de ulike aktørenes produkter. Vi lot oss inspirere av norske bunader,

med sort bak detaljer. Et ste synes fra lang lysende boks norskt mønste pikselert varia mer enn bare Møblene fikk av norsk buna som lyspunkt matchet møb lysboksen, slik flott sammenh speil flere ste eksponerings på standen, n når man skull begrenset pla Resultatet ble dramatisk!


19_20

kgrunn og fargerike erkt blikkfang som g avstand er en s med et tradisjonelt er i en moderne, ant. Norsk design er e det lyse og sarte! også farger inspirert adsbroderi og ble ter mot det sorte. Vi blene med fargene i k at det hele fikk en heng. Ved å bruke eder fikk vi maksimert sflater og romfølelsen noe som var viktig le vise frem mye på ass. e annerledes og

Foto: Anne Bråtveit

LE


70-TALLS GLAMOUR

TREND WATCH 2016 Tropisk stemning kombinert med skimrende glamour har vært å se på alle de store messene i 2016 Over: Lampen “Multi Lite” ble designet av Louis Weisdorf i 1972, nå har den fått nytt liv av danske Gubi http://www.gubi.dk/ Til venstre: Tropiske fliser fra Italienske Botteganove lansert i Milano 2016 http://apparatusstudio.com/ Til høyre: Tropiske håndskisser av den avdøde kunstneren Robert Dallet fra Hermès’ Carnet d´Equateur servise. http://norway.hermes.com/ Midten til høyre: Kneler av messing og porselen fra Mambo Unlimited Ideas http://www.mambounlimitedideas.com/ Over til høyre: Champagnetralle av Christophe de la Fontaine for DANTE - Goods and Bads http://www.dante.lu/

70-tallets glamour er en klar inspirasjon til årets møbeltrender, vi vil se marmor i mørkere farger, fløyel og metaller, som fra Jonathan Adlers kolleksjon over til venstre

Til høyre: Bethan Gray bord i marmor og messing vist på Maison Objet 2016 i Paris http://bethangray.com/ Til venstre: Vegglamper fra Rob Zinn for Marset http://www.marset.com/usa/home/ Over: Geometriske speil dekket i luksuriøs fløyel fra Bonottoeditions http://bonottoeditions.com/ Over til høyre: Vegglampe av messing og plexiglass av danske Vibeke Fonnesberg http://vibekefonnesbergschmidt.dk


70-tallet lever i beste velgående, i både stilrene og luksuriøse varianter

Over: ny stol designet av Piero Lissoni for Kartell http://www.kartell.com/no Over til høyre: Sort marmor og skinn fra skandinaviske Menu http://menu.as/ Til venstre: Verner Panton’s klassiker´Flower Pot´ http://www.andtradition.com/ Til høyre: Warren Platners kjente lenestol som relansert versjon i gull og fløyel http://www.knoll.com/ Under: “Ghost chair” i ny drakt fra Kartell http://www.kartell.com/no

METALL, MARMOR & REGNBUENS FARGER

Pantone lanserte en rekke pasteller som årets farger og dermed fulgte designerne fra Stockholm til Paris

Til venstre: Norske Sara Polmar´s “Between” er en prototype kledd i Norsk ull i duse toner http://sarapolmar.no/ Til høyre: Arper Catifa i nye fargekombinasjoner http://www.arper.com/ww/en/

Patricia Urquiola og Federico Pepe står bak de mest fotograferte møblene under Salone del Mobile 2016

Under til høyre: vakkert glassskap av Frederico Pepe for Spazio Pontaccio. http://www.spaziopontaccio.com/credenza/ Under til høyre: Glas Italia “Shimmer” design av Patricia Urquiola http://www.glasitalia.com/

STOCKHOLM - MILANO - PARIS

21_22


APEROL SPRITZ 17_18 Italienernes yndlings-aperitif Aperol Spritz kan prøves hos Spuntino Aker Brygge eller Østbanehallen, i stemningsfulle omgivelser signert Metropolis arkitektur og design. Til sommerfesten lager du den selv: 3 deler god prosecco 2 deler Aperol 1 dæsj sodavann Appelsinskive til pynt og isbiter Fyll en glass med is og appelsin. Hell i prosecco. Hell så forsiktig i Aperol mens du lager en sirkelbevegelse. Topp med en dæsj sodavann. God sommer!

friskt og fristende på Aker Brygge

ISKAFFE

En leskende iskaffe smaker godt i Vi nyter den hos Baker Hansen Vi Metropolis arkitektur & design ha interiørene. Har du ikke en Baker i nærheten kan du lage den selv! H kaldbrygget variant som smaker n Til 1 iskaffe trenger du:

1/3 kopp god kvernet kaffe (gjerne 1 1/2 kopp kaldt vann Isbiter Så mye melk du foretrekker (gjern Litt søtt (sukkerlake er lettere å rø eller honning)

Fyll en presskanne med kaffe og v La stå i kjøleskapet over natten fø kaffen. Bland isbiter, melk og søtn Topp med kaldbrygget, konsentre


Foto Cathrine Holst / Metropolis arkitektur & design

23_24

Sommeren kan enkelt nytes på Aker Brygge, hvor vi har fått gleden av å designe hele 6 spisesteder: Spuntino, Asia, Olivia Aker Brygge og Tjuvholmen, Albert bistro og Louise restaurant og bar

Foto: Tomasz Majewski/Vestre

Foto: Tomasz Majewski/Vestre

sommervarmen. ika, der ar utformet r Hansen Her er en nydelig..

e nymalt)

ne helmelk) øre inn enn sukker

vann, rør rundt. ør du presser ned ning i et glass. ert kaffe. Nyt!

Aker Brygge har de seneste årene gjennomgått en skikkelig revitalisering. LINK Landskap er landskapsarkitekter for uteområdene. Flotte utemøbler fra Vestre, med en karakteristisk orangefarge, pryder store deler av promenaden.


En ny Metropolitt på laget Ingeborg Heje Werenskiold blir ny innbygger i Metropolis fra høsten 2016. Tidligere har hun jobbet i ZINC og IARK, og stiller med snart ti års erfaring fra meget veletablerte firmaer. På fritiden holder hun styr på barna og drar på tur i fjellet. På kontoret bruker hun sin brede kompetanse på å følge næringsprosjekter fra start til slutt. Vi har stilt Ingeborg “tre kjappe” for å bli bedre kjent med henne!

Dette er Ingebor

g!

Ingebo

rg in a

ction

Hvorfor

er du interiørarkitekt?

Hvordan

tilnærmer du kunden? Mye av det interessante i faget vårt handler om kommunikasjon og at det er mennesker som møtes. Det er viktig å sette seg inn i deres historie og i fellesskap komme frem til løsninger som kan påvirke i en positiv retning. Kundens forventninger varierer fra prosjekt til prosjekt. Noen ganger er det litt usikkert for kunden hva de ønsker, og da er det vår oppgave å utfordre. Vår jobb er ikke å tre crazy konsepter og holdninger nedover hodene deres, men å stille de riktige spørsmålene; svarene sitter de på selv! Det er veldig spennende å få bli med på kundens aha-opplevelse, når de oppdager at det bare ikke er putepuffing, farger og materialer det dreier seg om, men at at prosessen er så mye mer!

Jeg har alltid hatt en enorm skapertrang, det var vel sånn det begynte. Valget om å bli interiørarkitekt var lett, det har jeg alltid visst. Etter hvert som jeg gjennomgikk utdannelse og har fått praktisere yrket skjønner jeg mer av hva det dreier seg om, og hvor bredt og omfattende faget interiørarkitektur egentlig er. I dag vil jeg si at jeg favner hele faget, fra konseptutvikling til arbeidstegninger og kunderelasjonen, det er så sammensatt og jeg liker å touche innom alle de ulike fasene.

Hva

er ditt drømmeprosjekt? Det vet man ikke før man sitter med det i fanget. Umiddelbart vil man kanskje si et prosjekt med ubegrenset budsjett! Men jeg tror som nevnt det heller dreier seg om kommunikasjon. Å møte en engasjert kunde, som samtidig viser respekt for vår kompetanse og råd er drømmen. Da klarer vi å skape et prosjekt hvor kunden får eierskap til produktet. Jeg ønsker at de skal sitte igjen med en trygghet og kunnskap som gjør at de kan formidle byggets og interiørets historie på en bedre måte enn meg. Men ubegrenset budsjett er helt ok det også, altså…


25_26 En helaften for Metropolittene:

Metropolis Tours

+ sommerfest En solfylt sommerdag i juni var en herlig festdag for hele Metropoliskontoret. Været var på vår side da vi dro rundt i Oslo på Metropolis Tours. Vi besøkte et utvalg av våre seneste prosjekter der de ansvarlige fortalte om prosess og tanker rundt prosjektet. Veldig inspirerende for alle sammen! Deretter samlet vi oss på den flotte takterrassen i Mariboesgate 13, med utsikt over hele Oslo som badet i sol. RealMat hadde stelt i stand deilige retter med sjømat og grillet mat til oss, og glassene ble fylt med bobler, rødt og hvitt. Sumarnatta ble danset inn på høye hæler og spreke dansemoves. En ting er sikkert: Det er fint å være Metropolitt!

Klar gjeng på Metropolis rs første stopp: NydalsveienTou 28

På prosjektbesøk i N

ydalen

Slukker tørsten på Tjuvholmen

å Bobler p

ssen

takterra

Klare for å bl

i mette! nningene

Sommer og sjø

mat

Bordtennis-dro

Selfie-time!


God Sommer fra alle oss hos Metropolis arkitektur & design


27_28


Følg oss! @metropolis.no Metropolis arkitektur & design www.metropolis.no

Metropolis arkitektur & design AS Rosenborggata 19 A 0356 Oslo Pb 5273 Majorstua 0303 Oslo +47 47 47 67 38


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.