Gastvrij Magazine maart-april 2018

Page 22

WIJNTIP

De wijntip van Mike Jacobs

Langhe Rosso Tris van Beppe Accomo Mike Jacobs is de maître-sommelier van Michelinsterrestaurant Tout à Fait in Maastricht. Mike is geboren en getogen in Kerkrade, bijna 40 en sinds zijn 15de werkzaam in de horeca. Zijn carrière begon bij Kasteel Erenstein en liep via onder andere Juliana, Restaurant ­Pirandello, Toine Hermsen en Damianz naar Tout à Fait.

“Mijn lievelingswijn is Langhe Rosso Tris van Beppe Accomo, eigenaar en wijnmaker van ­ Bricco Maiolica uit Piemonte in Italië. Deze wijn is ontstaan in 2006 op verzoek van een ­Amerikaanse wijnimporteur, die Beppe persoonlijk vroeg een wijn te vervaardigen met een ‘internationale touch’. In eerste instantie was deze wijn dan ook uitsluitend bestemd voor de Verenigde Staten, maar door de jaren heen heeft deze zich ontwikkeld tot een wijn met een internationale allure, vooral door zijn aangename afdronk waarin een stukje Piemonte (Dolcetto & Barbera) te herkennen is. De structuur die de Merlotdruif toevoegt maakt hem tot een zeer complete wijn.” “Met deze wijn heeft Beppe Accomo een lange traditie doorbroken, omdat hij tot 2006 alleen maar wijnen produceerde van één druivenras. De Tris is een assemblage van 40% Barbera en 30% Dolcetto die verfijnen in inox stalen tanken en 30% Merlot die gedurende negen maanden verfijnt in barriques van 225 liter van tweede en derde passage.” Het is een wijn met een volle en warme smaak en een aangename elegante zachte afdronk met zeer mooie lengte. Vooral hints van cassis, pruimen en bosvruchten zijn te herkennen met een lichte vanilletoon in de finale. “Deze wijn is breed inzetbaar in de categorie vlees en gevogelte. Persoonlijk vind ik het een mooie en smaakvolle combinatie met duif uit de Bressestreek die op dit moment op onze menukaart staat. Deze duiven worden door onze chef Bart Ausems aan het rotissoire gegaard, waardoor je een topproduct kunt presenteren vol malsheid, sappigheid en een perfecte gaarheid. In combinatie met deze elegante Langhe Rosso

22 #

Tris is het een werkelijk feestje. Mijn motto tot slot is: als wijn je hindert tijdens je werk, stop dan met werken.” Langhe Rosso Tris van Beppe Accomo wordt geleverd door Tutto Vino van Angelo Albano. “Angelo ken ik al ruim 12 jaar en hij is iemand die door de jaren heen weet wat mijn smaak en keuze voor bepaalde wijnen is.”

Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards