Page 1

GASTVRI 9e JAARGANG | nr. 1 | maart – april 2018

Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg

Het beste uit beide Limburgen

The Masters Maastricht

en de keuken van Gorissen

8

Mise en Place|Staffable Payroll:

De strijd om het beste horecatalent

14

Leeuw “trapt af”

met WK cyclocross

25


KEN UW GASTEN EN DOE ER MEER MEE!

vlnr Mitchell Ariaans, Diantha Severens, John Schiffelers en Kevin van Rijt

INTERNET HOTSPOT: HOT(SPOT) IN DE HORECA Internet Hotspot begint aan het vijfde jaar en is nu zelf al een hotspot in de horeca en op tal van evenementen. Al voor € 19,95 per maand biedt u als horecaondernemer uw gasten uitstekende Wi-Fi. U ontvangt waardevolle feedback van hen en kunt ze op een eenvoudige manier bereiken via het Internet Hotspot Dashboard. U biedt uw gasten binnen en buiten gratis een uitstekend Wi-Fi- netwerk aan. Inloggen kan rechtstreeks bij u. De gast logt de eerste keer in door zijn naam en bijvoorbeeld geboortedatum, e-mailadres en/of mobiele telefoonnummer in te toetsen. Die gegevens blijven exclusief van u en u kunt ermee werken. Bij een volgend bezoek aan uw bedrijf kan de gast een welkomstboodschap krijgen en bijvoorbeeld een leuke aanbieding. Gasten die op een vaste dag van de week komen kunt u extra aanbiedingen mailen of sms-en. Een verjaardags­ felicitatie is altijd attent. U nodigt gasten meteen uit als het mooi terrasweer is of als u een nieuw speciaalbier of extra asperges in voorraad hebt. Alle boodschappen worden met persoonlijke naam verstuurd. Maar boven alles: u hebt Wi-Fi van uitstekende kwaliteit. U bent wellicht geen techneut en onhandig met software. Geen probleem: Internet Hotspot bereidt alles voor en zorgt ervoor dat u op een handige wijze boodschappen kunt versturen. De eigen technici regelen dat alles perfect werkt en dat u zelf de software (het Dashboard) gemakkelijk kunt bedienen.

2 #

Eén hotspot kan minstens 200 online contacten gelijktijdig aan. Met de zomer op komst is het van groot belang dat ook uw terras over uitstekende Wi-Fi beschikt! Het hotspotsysteem is volkomen veilig en biedt geen toegang tot andere netwerkapparatuur, zoals PIN-apparaat of kassasysteem. U legt uw eigen klantenkring vast, onafhankelijk van social media. En u hebt alleen zelf de controle over uw gegevens.

Het team Mitchell Ariaans, IT-specialist, begon al in zijn studententijd met het maken van attractieve websites voor onder andere de horeca. Al snel ontdekte hij het belang van goede Wi-Fi in deze branche en begon Internet Hotspot. Diantha Severens is de allrounder van Internet Hotspot. John Schiffelers uit Landgraaf is IT-specialist en de contactpersoon voor Internet Hotspot voor ­horeca en evenementen in Zuid-Limburg. Kevin van Rijt uit Roggel is ook IT-specialist en de contactpersoon voor Internet Hotspot voor h­ oreca en evenementen in Noord- en Midden-Limburg. Internet Hotspot werkt overigens in heel Nederland en België, maar is ook in Duitsland actief.

ziet men hoe mensen door het park lopen en waar ze wachten en kijken. Ook sms’t men aanbiedingen, bijvoorbeeld voor jaarabonnementen, aan bezoekers aan het einde van hun eerste bezoek.” Al een groot aantal indoorspeeltuinen van ­Monkey Town werkt met Internet Hotspot, maar ook tijdelijke evenementen als Pop on Top, ­Magisch Maastricht, Winterland Hasselt, Santa’s Village en Castle of Love maken er gebruik van. Internet Hotspot is voor de horeca beschikbaar voor € 19,95 per maand op basis van een drie­ jarig contract. Dat is inclusief access point (het hotspotschoteltje), volledige installatie, toegangsscherm in uw eigen huisstijl, promotiemateriaal en 24-7 ondersteuning. Meer ervaringen treft u ondere andere aan bij een groot aantal Limburgse horecabedrijven, waaronder Aan de Meule (Beek), Bijzonder, Tuutsje vaan Teunsje (Maastricht), Hoeve de Aar (­Heerlen), BraZZa (Valkenburg), Leeuw aan de Brug, ­Caverne de Geulhem en Hotel Vue (Valkenburg), De Nieuwe Nor (Heerlen), Bowlo, Lasergame, GlowGolf en Parkstad Plaza (Kerkrade). Internet Hotspot: De Valkenberg 6, 6301 PM Valkenburg aan de Geul, telefoon 085 003 10 55, e-mailadres info@internet-hotspot.eu, www.internet-hotspot.eu.

Relaties Ongemerkt komt u Internet Hotspot erg vaak tegen, bijvoorbeeld in GaiaZOO. Mitchell: “Daar

Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards


2

4

Internet Hotspot hot(spot) in de horeca

Column Esther

9

8 Keuken van Gorissen voor Masters ­Maastricht

4

6

5

Column Luc Schijen

De Gerardushoeve

7 Leeuw aan de brug

Euregio Habets Royen thuis in horeca

10 14 18 16

FB4 marketeers van de toekomst

Nieuws uit de regio van Brand

Mise en Place De strijd om het beste horeca talent

De Leeuw Courant

Gastvrouw in de horeca: Emine Serdan

19 20 22 23 24 26 31 Wino Thewissen gastheerschap in de horeca

Het favoriete restaurant van: Pierre Cnoops

COLO FON

De wijntip van: Mike Jacobs

Pieter Meekels Monumenten en horeca

Leeuw bier trotse gastheer WK-cyclocross

Uitgever

Distributie

Mes&Vork Media Groep | nieuws@mesenvorkmedia.nl Esther Theunissen Hoenderstraat 7 | 6269 BS Margraten +31 43 851 97 08

Japak Oirschot

Bijtafelen

Op zijn lekkerst

Voorpagina

Bladmanager

Mise en Place | Staffable Payroll Max Aldenhoven, Joep Joosten, Yoël Bronckers en Bob America

Esther Theunissen | nieuws@mesenvorkmedia.nl +31 6 37 00 23 16

Abonnement

Redactie Bert Salden | nieuws@bertsalden.nl +31 43 851 97 06

Verkoop

Jaarabonnement consumenten (6 edities): € 17,50 (incl. 6% BTW) Mail naar: nieuws@mesenvorkmedia.nl of bel +31 6 37 00 23 16

Vormgeving

Gastvrij Magazine is een uitgave van Mes & Vork Media Groep. Niets uit deze uitgave mag worden ­ verveelvoudigd of openbaar gemaakt worden zonder ­ schriftelijke toestemming van de uitgever. Mes &  Vork Media Groep aanvaardt geen aansprakelijkheid voor ­ schade, mogelijk geleden door informatie uit dit blad, dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt ­samengesteld.

Nieuwe Maan grafische vormgeving info@nieuwemaangrafisch.nl

Druk- en zetfouten onder voorbehoud ©2018

verkoop@mesenvorkmedia.nl | +31 43 851 97 08

Fotografie George Deswijzen | deswijzenfotografie@gmail.com Loe Geraards | info@loegeraards.nl

Druk

Gastvrij Magazine

Drukkerij Paesen

# 3


Column

Proost!

Alle aandacht voor speciaalbier Luc Scheijen kennen we als Limburgse bierspecialist bij uitstek. Hij is commercieel ­directeur bij Bessems Drank- en Partyservice in Maastricht en attendeert ons in deze rubriek op bijzonder bier, dat hij graag onder de aandacht brengt. Speciaal bier is waarschijnlijk nooit zo populair geweest in Nederland als nu. De laatste jaren kwamen veel nieuwe bieren op de markt en nu telt Nederland voor het eerst zelfs meer ­brouwerijen dan onze zuiderburen. Veel nieuwe bieren op de markt onderscheiden zich met extremere brouwsels, grappige etiketten en aparte namen als: Funky Falcon, Hop ­verdomme, T.I.T.S. en Tricky Tripel. Laten we vooral de traditionele - veelal Belgische speciaalbieren - niet vergeten. Vaak zijn dit bieren met een historie, een mooi verhaal en gebrouwen in een “artisanale” (zoals ze dat in België zo mooi zeggen) brouwerij. Eén van deze bieren is Tripel Karmeliet, gebrouwen bij Brouwerij Bosteels in Oost Vlaanderen. Tripel Karmeliet wordt gebrouwen met drie granen: gerst, tarwe en haver en heeft een rijke en kruidige smaak met een alcoholpercentage van 8,4%. Lekker bij zachte en jonge kazen maar ook bij een vette vis! Speciaal bier komt het best tot zijn recht in het originele, vaak unieke, glas. We kennen allemaal Pauwel Kwak dat ook gebrouwen wordt bij brouwerij Bosteels. Een bier dat onder andere door het unieke en exclusieve glas in houten standaard bekend

ColumnEsther

werd. Ik moet terugdenken aan vroeger toen ik een weekeindje in Gent was en biercafé De Dulle Griet bezocht waar ik een Pauwel Kwak bestelde. “Meneer”, zei de medewerker aan onze tafel, “Kunt u alstublieft een schoen uittrekken en deze aan mij geven? Uw schoen is namelijk de borg voor het kostbare glas waar u zo meteen Pauwel Kwak uit gaat drinken.” Enigszins verbaasd trok ik een schoen uit, die vervolgens aan een touw geknoopt werd en opgetrokken richting het plafond. Hier hingen nog tientallen schoenen van bezoekers. Bij ieder speciaalbier hoort een eigen glas met de vorm dat past bij het type bier. We kunnen hier over het algemeen de volgende regel op loslaten: hoe lager het a ­ lcoholpercentage, hoe langer en smaller het glas. Een zwaarder bier wordt in het algemeen uitgeserveerd in een breder en groter glas. Denk aan trappistenbieren die we schenken in een kelkvormig glas. Maar denk ook aan Tripel ­Karmeliet, die gedronken wordt uit een prachtig en onderscheidend glas waarin een Franse Lelie is verwerkt. Een glas waarin het bier perfect tot zijn recht komt. ­Gezondheid! Luc Scheijen Bessems Drank- en Partyservice

Genderneutraal Steeds meer gemeenten ondersteunen het begrip genderneutraliteit. Hoe reageert u daarop als horecaondernemer? Het betekent bijvoorbeeld ­ dat er geen gescheiden toiletten voor dames en heren meer nodig zijn en wellicht niet meer mógen zijn. En dat er geen vrouwvriendelijke zones meer gecreëerd hoeven te worden op festivals. Samen op de toiletten. Ziet u het al voor u? ­Vrouwen die langs de plasbakken lopen terwijl u, als man, net een ferme straal doneert. Probeer dan als man maar eens voor je te blijven kijken en als vrouw je hoofd af te wenden.

Stel je bent als vrouw net je uiterlijk aan het bijwerken en er komt een man zijn handen wassen. Dat leidt zeker tot commentaar en lijkt me niet plezierig. Om maar te zwijgen van de gezellige roddeltjes over andere aanwezigen die we graag delen op het toilet. En ik ben benieuwd of er veel verandert in de inscripties die er vaak worden gebezigd op muren en deuren... ­enderneutraliteit kan G ­verrassingen leiden...

Esther Theunissen

nog

Uitgever Gastvrij Magazine

4 #

# 4

tot

b ­ oeiende


De Gerardushoeve vernieuwd

Het interieur van restaurant De Gerardushoeve in Epen is volledig vernieuwd, inclusief verlichting en plafonds. Het resultaat: een intiemer ogend bedrijf, ondanks het behoud van 220 zitplaatsen. Ook het uitzicht op het prachtige omringende landschap is verbeterd. Energiebesparing en ecosystemen staan centraal in sfeerverlichting, luchtcirculatiesystemen, plafonds en vloeren. De Gerardushoeve is een van de oudste Nederlandse ­ vakwerkboerderijen. ­Eugène ­Vaessen is een telg uit de 9de generatie. “De eerste acht generaties werden voortgezet vanuit de vrouwelijke kant, vandaar de wisselende namen van de bezitters.” De Gerardushoeve kreeg een horecafunctie in 1974, Eugène Vaessen kwam in 1992 in het ­bedrijf. De Gerardushoeve Julianastraat 23, 6285 AH Epen, telefoon 043 - 455 1722 www.gerardushoeve.nl Tekst: Bert Salden Fotografie: George Deswijzen

# 5


Euregio HabetsRoyen is meer dan een accountant met horeca als specialisme: ­ het is een echte partner die vanaf het begin meedenkt, meehelpt en haar expertise ruimhartig en budgetvriendelijk beschikbaar stelt. Horecaondernemers komen verder met goede financiële begeleiding. Euregio HabetsRoyen, ­ met acht vestigingen in de Euregio Maas-Rijn, is thuis in de horeca. We laten enkele ondernemers aan het woord.

ACCOUNTANTS, BEDRIJFS- EN BELASTINGADVISEURS:

EUREGIO HABETSROYEN: THUIS IN DE HORECA

Keurslager Dumont Frank Dumont uit Margraten startte in 1989 zijn eigen slagerij in Vaals. “Mijn echtgenote ­Angelique komt uit Vaals en we zagen hier kansen. Daarom namen we deze slagerij over en voegden er ­catering aan toe. We leveren ook aan de horeca in Vaals en omstreken.” Frank begon met een andere financieel begeleider. “Ik miste daar passie en directe betrokkenheid. Tien jaar geleden ben ik overgestapt naar Euregio HabetsRoyen en ik ben zeer tevreden. Hun begeleiding is heel inzichtelijk, duidelijk en direct. We spreken dezelfde taal en mijn contactpersoon, Gerard Creuels kent de branche. Er is direct contact en waar nodig wordt meteen bijgestuurd. Handig is ook dat ik er in de avonduren terecht kan.” Gerard Creuels: “Elke relatie heeft direct contact met één van de vier partners en daarnaast met zijn eigen accountmanager. Die kan bij specifieke vragen, al dan niet samen met de relatie, terecht bij onze fiscalisten, bedrijfsjuristen, ­registeraccountants en andere adviseurs.” Keurslager Dumont: Maastrichterlaan 78a, Vaals

Brasserie Josefien Ineke Brouns, afkomstig uit Houthem, opende afgelopen zomer Brasserie Josefien in het hart van Margraten. Ineke: “Gerard Creuels tipte me dat deze zaak vrij kwam. Alles was prima in orde, ik heb alleen de formule aangepast. Een nieuwe uitstraling, een mooier terras, daarbij paste een nieuwe naam. Margraten trekt veel toeristen en de kermis is ook altijd een goede omzetmaker.”

De pandeigenaar gaf de voorkeur aan een dagzaak. Ineke: “Dat is geen probleem. We zijn van woensdag tot en met maandag geopend van 11.00 tot 21.30 uur, de keuken sluit een uur eerder. Je kunt hier terecht voor lunch en diner, koffie en vlaai, bier en wijn en bijbehorende hapjes. We maken veel zelf en kopen zo veel mogelijk in de directe omgeving. Ook vegetariërs kunnen hier terecht en de opbrengst van een karaf kraanwater doneren we voor de helft aan een goed doel.” Ineke werkt sinds 1990 in de horeca en werd altijd begeleid door Euregio HabetsRoyen. “Ik heb De Patio gehad in Maastricht en deed een aantal projecten als zzp-er. Ik ben altijd goed begeleid tegen een schappelijke vergoeding. Ze helpen in alle opzichten, hebben direct antwoord op al mijn vragen en zijn echt een steun in de rug.”

noemen. Intermediairs in die branche verwijzen naar ons door, dat doen ook horecacollega’s. We zijn laagdrempelig, hebben korte lijnen en zitten met acht locaties altijd dichtbij. We zijn niet te groot voor onze klanten en duidelijk ­betrokken.” Hij vervolgt: “We hebben relaties waarmee we al sinds 1984 samenwerken, soms zelfs al meerdere generaties. Onze brede kennis van zaken en onze praktijkervaring spreken aan. We werken samen met de ondernemers en onze neuzen staan dezelfde kant op. We helpen, hebben ook al heel wat bedrijfsoverdrachten geregeld.” Euregio HabetsRoyen biedt iedereen die daar behoefte aan heeft geheel ­vrijblijvend een oriëntatiegesprek of een ­“second opinion” aan.

Brasserie Josefien: Brouwersstraat 20-A, Margraten Creuels: “45% van onze relaties is actief in de horeca. Dat mogen we dus een superspecialisme Euregio HabetsRoyen - Hoenderstraat 2, 6269 BS Margraten - Rijksweg 178, Berg en Terblijt - Pres. Kennedystraat 1, Margraten - Wehryweg 25, Valkenburg - Oranjeplein 4B, Maastricht - Locht 161, Kerkrade - Molenweideplrin 88, Lanaken (B.) - Aachener Strasse 3-7, Jülich (D.) Telefoon: +31 (0) 43 - 458 25 25 www.euregiohr.nl Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards en Esther Theunissen

6 #


NIEUW CONCEPT: KOM PROEVEN BIJ DE LEEUW

Theodoor Dorrenplein 22A Valkenburg aan de Geul telefoon 043 - 609 88 88

www.leeuwaandebrug.nl v.l.n.r. 4 medewerkers van “Team Leeuw aan de Brug” dat in totaal uit 20 personen bestaat: Jens Crutzen, Roel Caelen (bedrijfsleider), Sjeng Snackers en Naomi Destreel.

Leeuw aan de Brug geeft bieren meerwaarde De een kiest eerst zijn biertje en selecteert er een lekker gerecht bij, de ander doet het net andersom. Bij Leeuw aan de Brug in Valkenburg aan de Geul is de keus in vast en vloeibaar overvloedig. Leeuw aan de Brug is meer dan zomaar een proeflokaal. Boven de horecagelegenheid is het Nederlandse hoofdkantoor gevestigd van ­Brouwerij Haacht en Bierbrouwerij De Leeuw. Brouwerij De Leeuw is authentiek Valkenburgs sinds 1886. De brouwerij werd begin deze eeuw overgenomen door het Belgische zusterbedrijf Haacht, dat Leeuw Pilsener, Oud Bruin en Najaarsbock sinds 2006 ook brouwt, naar authentiek recept. Het voormalige Valkenburgse brouwerijcomplex maakt momenteel plaats voor andere activiteiten, in Valkenburg kwam een nieuw, eigentijds hoofdkantoor aan de Geul met - net als altijd - Leon Crutzen en Wilbert Janssen als kwartiermakers. Zij smaken, ook letterlijk, het genoegen dat hun Leeuw-assortiment is uitgebreid met de andere specialiteiten van Haacht: de Tongerlo abdijbieren, de Keizer Karelvarianten, de frisse Mystics, de eerste vier van in totaal acht Super8-bieren en nog een aantal andere bijzonderheden.

Proeflokaal Onder het hoofdkantoor is ruimte gecreëerd voor een royaal proeflokaal, met terrassen: het ene in de loop naar de Geulbrug aan het ­Theodoor ­Dorrenplein, het andere aan de ­oever

van de Geul. Alle specialiteiten van Leeuw/ Haacht kunnen hier genoten worden, maar er is meer: de kaart bevat een groot aantal proef­ gerechtjes die de bieren een extra dimensie geven. Bedrijfsleider Roel Caelen: “We willen onze gasten uitgebreid verwennen, zodat ze een fijne middag of avond beleven. Twee of drie gerechten vormen een maaltijd, maar ze zijn ook mooi als lunch of begeleiding van een borrel. Hier wordt niet meer traditioneel gedacht in voor-hoofd-nagerecht en dat is verfrissend.” Leeuw aan de Brug in Valkenburg opende aan het begin van de zomer van 2014 in een voormalige verfzaak, die volledig werd verbouwd. Het pand werd in 1946 gebouwd op de fundamenten van een voorganger die het slachtoffer werd van de Tweede Wereldoorlog. Caelen: “Het Leeuwmerk trekt nog altijd veel ­belangstellenden. De schutterij, de jonkheid en de carnavalsvereniging zijn hier thuis, maar ook veel toeristen komen hier graag terug voor een Leeuwtje. En ze kopen niet zelden een kratje Leeuw pils bij de lokale slijter voor thuis.”

Smaakmakers Voor de proeverijgerechten ging het brouwerij/ proeverijteam te rade bij Jeroen Holten. Met medewerking van slager Roy Kusters werden ­ 25 streekgerechten gecreëerd die per seizoen worden aangepast. Maar steeds in harmonie met de 25 tap- en flesbieren. Caelen: “We voeren daarmee het proeven door in alle facetten van het bedrijf. Regionale smaken,

producten en gebruiken staan daarbij centraal. Onze topper? De Valkenburgse Bokkewoorsj (Valkenburg is de stad van de bokkenrijders), die elk seizoen anders is van smaak en samenstelling. Proef hem met de authentieke yoghurtdip!” Limburg heeft heerlijke producten die de basis vormen voor de gerechten: de buiten lopende runderen van het Pasveld bij Margraten en de ook al buiten levende Kuusj varkens uit ­Mechelen. Het wild komt uit de Vijlenerbossen, de kruiden uit Margraten. Veel gerechten worden bereid met speciaalbieren van Haacht. Roel Caelen: “We willen ook inspireren en samen­ werken. Dat gaat uitstekend, zeker in Plein Events met onze collega’s van het T­ heodoor ­Dorrenplein. We presenteren mooie, verrassende bieren als het glutenvrije Super8 E­ xport, het nieuwe S ­ uper8 Saison en de populaire Super8 Blanche en ­Super8 IPA, elk met heel eigen smaken.” Leuke recepten met Leeuw/Haacht bieren? Breng ze naar Leeuw aan de Brug! Proeflokaal Leeuw aan de Brug: Theodoor Dorrenplein 22, Valkenburg aan de Geul. www.leeuwaandebrug.nl

Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards

# 7


The Masters, Maastricht en de keuken van Gorissen

Sheila Oroschin en Stefan Gorissen

Een uitstekend geoutilleerde keuken waarin het aan niets ontbreekt. Het is de trots van Sheila Oroschin en Stefan ­Gorissen. De locatie: The Masters, Hoogfrankrijk 27, Maastricht Sheila Oroschin is de drijvende kracht achter The Masters, een organisatie waar anders ontwikkelde jongeren een thuis vinden. The Masters biedt wijkservices en care: was- en strijkservice, naaiatelier, computer- en reparatieservice, zorg, horeca en meer. In het Huis van Bourgondië in Maastricht beschikt The Masters over 15 studio’s waar jongeren kunnen wonen, werken en leren. En een Masters Wijkhuis met een betaalbaar restaurant. Het gaat om sociale ondernemingen waar ook bewoners uit de buurt gebruik van kunnen maken. “Het is de bedoeling dan onze Masters hier genoeg ervaring opdoen om straks zelfstandig te kunnen werken. Lukt het niet, dan mogen ze altijd terugkomen. De studenten die hier wonen ondersteunen de Masters en andersom.” Zoon Alex (26) is één van de Masters. “Onze Masters dragen op basis van hun talent bij aan een betere samenleving. Wederkerigheid is de rode draad. Zelf heb ik ook een andere baan om in mijn eigen inkomen te voorzien.”

8 #

Keuken Wie mag werken in deze state of the art-keuken mag trots zijn. Alle RVS werktafels zijn op maat gemaakt en alle apparatuur is van absolute topkwaliteit. Ook over de werklogistiek is nagedacht. De 80 restaurantplaatsen en evenveel terrasplaatsen kunnen van hieruit goed worden bediend. Zo beschikt de keuken over een Alto Shaam Cook and Holdoven, Electrolux koelwerkbanken met ergonomische laden, inductiekookplaten, Rieber warmhoudplaten, een Isocab koelcel, een Electrolux doorschuifvaatwasser met energie­ terugwinning, een Winterhalter glazenspoel machine met omgekeerde osmose, een Electrolux chrome spiegelbakplaat en een Roval waterbadgrill. Daarnaast een Jura espressomachine met toebehoren. Sheila: “Mijn keus voor Gorissen? Die stond v­ anaf het begin vast. Stefan draagt The Masters oprecht een warm hart toe. Ik ken Stefan Gorissen en zijn bedrijf al vele jaren als een betrouwbare en betrokken partner met een langetermijnvisie.” The Masters is beschikbaar voor vergaderingen, presentaties en meer. U kunt ook gewoon binnenlopen voor een kopje koffie of wat lekkers tegen een sympathieke vergoeding. U bent dagelijks welkom tussen 10.00 en 23.00 uur.

The Masters: Hoogfrankrijk 27, Maastricht telefoon 06 11 21 45 44 www.themasters.nu

Gorissen Bedrijfskeukens: Akersteenweg 16-20 Maastricht telefoon 043 - 356 79 00 www.gorissenbedrijfskeukens.nl

Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards


FB4

marketeers van de toekomst

“VERANDERINGEN BIEDEN NIEUWE KANSEN” Facebook verandert. Op 11 januari lichtte Mark Zuckerberg (CEO Facebook) dit toe: “Het in onze missie om mensen dichter bij elkaar te brengen.” Die missie wordt echter bedreigd door commerciële boodschappen, berichten van bedrijven, merken en media. “De persoonlijke momenten, de opzet van Facebook, wordt verdrongen.” Mark besloot daarop de opbouw van Facebook te veranderen. Van nieuwsruimte die beperkt wordt en nog ­beperkter voor bedrijven die niet betaald promoten tot afname van het bereik van de pagina’s en weergavetijd van de video’s. Lars Pacbier, oprichter van FB4, de toonaan­ gevende Facebookadviseur voor de horeca, geeft zijn visie: “We vieren ons eerste lustrum, zijn vorig jaar verhuisd naar een groter kantoor in Heerlen en zien de toekomst van Facebook met nog meer vertrouwen tegemoet. Trends en ontwikkelingen binnen Facebook, Linkedin, ­Instagram en Whatsapp volgen we al vijf jaar. Mede door het rechtstreekse contact met Facebook ­Ierland zelf krijgen we veel kennis als eerste! En die kennis delen we graag met u en uw bedrijf.”

Ok, wat nu? Wilt u meer weten wat de veranderingen binnen Facebook voor uw zakelijke pagina betekenen? Ga naar www.fb4.nl of maak een afspraak om samen een plan te maken. Lars: “75% van alle bedrijven zal uit kennisgebrek en frustratie over het nieuwe systeem in 2018 met Facebook stoppen. Dat betekent dat de overige 25% overblijven met àlle consumenten.” FB4 wil alles op alles zetten om u als een van de weinige bedrijven in Limburg ook in 2018 met Facebook succesvol te maken en er dus voor te zorgen dat u bij die 25% overgeblevene zit. Dat mag u ook van FB4 verwachten. “We staan voor betrokkenheid, pro activiteit en Out of the Box denken.”

level: we hebben ook WHATSAPP voor bedrijven en daarvan heb ik hoge verwachtingen:­ www.wa4.nl De toekomst lacht ons allen toe! Maar dit is het jaar om slagen vooruit te maken en nog nauwer samen te gaan werken!” FB4 Geerstraat 22, 6411 NR Heerlen Telefoon: 045 - 511 43 34 www.FB4.nl

Wilt u meer uit uw eigen marketingstrategie ­halen? Volg dan de FB4 Academy: de privé een-op-een social media-opleiding die u en uw ­ medewerkers/collega’s de technieken en richt­lijnen van het medium leren. Nog geen marketingplan/strategie voor 2018/2019? Vraag Shelly, Marco en I­sebeau of Lars om er zo snel mogelijk een voor uw bedrijf te maken. Het maakt alles zoveel slimmer en duidelijker. “Vervolgens gaan we samen helemaal next

FB4 gelooft in samenwerking. “In samenwerking met klanten, dus ik deel al mijn kennis. Alleen ­samen kunnen we tot maximaal resultaat komen en verder bouwen aan de toekomst van mooie Limburgse (horeca)bedrijven.”

Lars Pacbier

# 9


o i g e r e d Nieuwsuit van Brand Brand Session IPA In mei 2017 won Jeroen Free de zesde editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Nadat hij in 2014 al tot winnaar werd uitgeroepen met zijn IPA-­ recept werd dit keer zijn Session IPA als ­winnaar gekozen. Brand Session IPA is vanaf nu ­verkrijgbaar.

in alcohol, met een perfecte volle smaak en een supermooi aroma. Dat maakt ons nieuwe bier speciaal en uniek.”

De horeca

Jeroen: “ Deze Session IPA is een fris speciaalbier met een dorstlessende afdronk, exotische aroma’s van fruitige hoppen en een aangename bitterheid. Ik vind het nog steeds onwerkelijk dat mijn bier nu in heel veel cafés verkrijgbaar is.”

Wim Eussen is met het Stibon 2-diploma b ­ ijna biersommelier. Hij is mede-eigenaar van klooster­brouwerij Rolduc, maar de meesten kennen hem als senior account manager bij Heineken Brouwerijen Limburg. “De Session IPA is een top aanvulling op het assortiment van Brand. De gebruikte hopsoorten zorgen voor een fruitige hopsmaak en hoparoma’s. Speciaalbier is geniet bier en vraagt om zijn eigen drink moment. Er zijn speciale momenten waarop je zin hebt in veel smaak maar minder in alcohol. De volle smaak en fruitige aroma’s van de Session IPA maken hem tot een robuust alternatief voor andere, vaak zoete, laag alcoholische bieren. Brand Session IPA biedt volle smaak, laag alcoholpercentage en hoge doordrinkbaarheid.”

Rob Habets, Meesterbrouwer van Brand: “Onze brouwerij kenmerkt zich door stevige bieren die een mooi volwaardig hoparoma en hopsmaak hebben. De Session IPA past hier perfect bij. Laag

Ferd Hanssen van Café De Kroon in Geleen: “Wat een mooi, krachtig bier met weinig alcohol. Dat laatste is steeds belangrijker. Na dit bier kun je gewoon weer gaan werken.”

Brand Session IPA is een fruitig speciaalbier met een toegankelijk alcoholgehalte van 3,5%. Samen met de brouwers van Brand creëerde J­ eroen deze nieuwste innovatie, met de optimale ­balans ­tussen oorspronkelijk IPA bier en een lager alcohol­ gehalte. De Session IPA is de 14de aanwinst van Brand en past perfect in de trend van het moment: smaakvolle, laag alcoholische ­bieren.

Justus van Overbeek

Vastelaovesbeerstaeke Ton van Luijk startte in december als accountmanager voor Heineken/Amstel/Brand in een nieuw rayon: Noord-Limburg. Hij pakte meteen goed uit met het Vastelaovesbeerstaeke voor stadscarnavalsvereniging Jocus en Prins Herm I in “’t Stedje van Lol en Plezeer”, Venlo. “Haol glazer en pölle, dan kin ik die völle”, verordonneerde de Hertog van Gelder in een lied van Frans Boermans, zodat er kon worden geklonken op het leven. Dat gebeurde een week voor carnaval. Ton van Luijk, dezer dagen 12,5 jaar in dienst van Heineken Brouwerijen Limburg: “In mijn eerste weken hier ervaar ik hoe geweldig Venlo bruist. Dat wist ik te weinig. Neem alleen al de Brand Beer Boetegewoene Boetezitting.” Meesterbrouwer Michel Bormans van Brand lichtte toe dat het carnavalsbier van Brand zeker niet anders smaakt dan het andere Brand ­pilsener en net zo lang rijpt. “Het biersteken vond vroeger plaats om de kwaliteit van het carnavalsbier te testen en zo is het een traditie geworden.

10 #

Ons bier is het hele jaar door van dezelfde hoge kwaliteit. Het bier dat met carnaval wordt getapt is exact hetzelfde bier als de rest van het jaar. Het is net zo lang gelagerd en smaakt hetzelfde. Altijd net iets bitterder door het gebruik van meer hop.” Vorst Roel Versleijen van carnavalsvereniging Jocus toonde zich verheugd dat de oudste carnavalsvereniging van Nederland en de oudste brouwerij van ons land hier samen kwamen. “In Wijlre maken ze van water bier. Dat vind ik heel knap: ik kan alleen van bier water maken. Maar stel je nou eens voor dat het bier nooit was uitgevonden. Dan hadden we met carnaval water moeten drinken.”

Justus van Overbeek is de nieuwe accountmanager Heineken/Amstel/Brand voor het heuvelland. In 2016 behaalde hij zijn master in marketing en sales, waarna hij in dienst trad bij Heineken. Eerst werkte hij een half jaar als trainee in Limburg. Na een periode op kantoor in Zoeterwoude, verhuisde de Brabander begin 2018 naar Limburg. “Ik vind de biermarkt erg interessant en voel me thuis beneden de rivieren, waar gastvrijheid nog echt belangrijk is.” Interessant: “Limburg is de provincie waar Brand het absolute nummer 1 merk is, zoals Heineken in de rest van ons land. Wat ik daarbij mooi vind, is de trots die alle Limburgers hebben voor hun biermerk. Dat wil ik heel graag ondersteunen!”


Casper in “de Michiel” Casper Janssen uit Ransdaal is sinds juli de uitbater van Michiel de Ruyter, één van de oudste cafés van Valkenburg aan de Geul en het oudste Brandcafé in deze toeristenplaats. Het is ook Brand proeflokaal en dat betekent dat het ruime assortiment Brand bieren hier verkrijgbaar is, vaak uit de tap.

Casper Janssen (l) en Justus van Overbeek

Holland Casino

To Wani, Valkenburg aan de Geul

Holland Casino Valkenburg bestaat 40 jaar en is ingrijpend verbouwd en vernieuwd. Eén van die vernieuwingen: Brand pilsener en een wisselend Brand speciaalbier uit de tap, naast Heineken.

Hao Chen uit Munstergeleen stapte de horeca in via een goed lopende friture in Munstergeleen. Maar hij wilde meer en dan met name in de eigen oosterse gastronomie. Daarom opende hij in het centrum van Valkenburg To Wani, een eigentijds Japans restaurant.

Sibbe van der Meijden, food & beverage manager van Holland Casino Valkenburg: “Holland Casino heeft landelijke afspraken met Heineken. Maar we vinden dat we in deze regio ook een lokaal product moeten uitserveren. Er is ook altijd veel vraag geweest naar Brand bier. En terecht. Zelf heb ik voordat ik drie jaar geleden overstapte naar Holland Casino ook altijd met Brand gewerkt. De verbouwingen hier creëerden de mogelijkheid voor meer bieren, inclusief speciaalbieren. We serveren hier ook Affligem en Desperados. En we garanderen altijd Brand pilsener en één Brand seizoensbier.” Chef-kok Maurice Rutten: “Dit is super voor ­Limburg!” Holland Casino: Kuurpark Cauberg 28, Valkenburg aan de Geul

“Ik werk samen met Izumi in Roermond, Venlo en Weert, drie succesvolle all you can eat sushi- en grillrestaurants in Japanse stijl. We bereiden alles zelf, eigentijds en gaan voor absolute versheid en topkwaliteit. We hebben 120 zitplaatsen. To Wani betekent ‘voor altijd’.” Chen koos bewust voor Valkenburg aan de Geul. “Deze plaats maakt goede ontwikkelingen door. Het is hier heel anders dan tien jaar geleden. Het is hier het hele jaar door druk en de Grotestraat Centrum is de absolute horecastraat.” Hij koos ook voor Brand bier. “Ik woon lang genoeg in Limburg om te weten dat dit het beste en populairste bier is in Limburg. Het is bovendien de oudste brouwerij van Nederland en het past uitstekend bij onze gerechten.” To Wani: Grotestraat Centrum 26, Valkenburg aan de Geul

vlnr Sibben van deer Meijden, Maurice Rutten en Justus van Overbeek

Casper deed de middelbare horecaschool in Heerlen, studeerde daarnaast bos- en natuurbeheer, maar koos voor de horeca. “Ik werkte al op het Theodoor Dorrenplein en kende ‘de Michiel’ natuurlijk. Het is een heel mooi café met veel historie. De vorige uitbater gaf er meer een restaurantfunctie aan, ik vind het een uitdaging het echte café terug te brengen, met wel een lunch op het terras, maar ‘s avonds vooral een gezellige caféfunctie.” “De Michiel” dateert van voor de Tweede Wereldoorlog, maar moest na de oorlog grotendeels herbouwd worden. “De indeling uit 1948 is grotendeels ongewijzigd gebleven, al is het interieur wel up to date.” Casper is van oudsher een Brandfan, met de Brand seizoensbieren altijd op de tap. “Dat past bij onze huiskamersfeer. We organiseren kwisjes en steunen lokale verenigingen. En we hebben op de eerste etage een vergaderruimte voor 20 personen.” Michiel de Ruyter: Theodoor Dorrenplein 4, Valkenburg aan de Geul

Jop Wilms Jop Wilms is de nieuwe Heineken/Amstel/ Brand accountmanager voor Midden-Limburg. Hij komt uit Echt en had zeven jaar een Amstel-­ café in Maasbracht. “Ik was eigenlijk meer een ­organisator dan een kastelein en was bijvoorbeeld voorzitter van de ondernemers­vereniging. Ik had veel respect voor de manier van werken van mijn accountmanager Ton van Luijk. Die ­adviserende rol, het intermediair zijn tussen brouwerij en kastelein sprak me aan. Zelf had ik trouwens een uitstekende band met die ­brouwerij. Toen Ton aangaf naar een ander rayon, Noord-Limburg, over te stappen, wilde ik graag zijn rayon en zijn rol hier overnemen. Mijn café? Dat heb ik in perfecte handen over­gedragen. Met nog altijd Amstel bier.”

Bart Janssen (l) en Hao Chen

# 11


o i g e r e d Nieuwsuit van Brand Biercafé ‘t Brikkes, Kerkrade Biercafé ‘t Brikkes in Spekholzerheide bestaat een kleine 50 jaar. 24 jaar daarvan staat Roswita Reintjens achter de tap, 15 jaar is ze eigenares. Een aardig weetje: “Toen ‘t Brikkes opende telde Spekholzerheide 74 cafés, nu nog vijf.” Roswita weet echter van geen ophouden. Elke dag om 19.00 uur opent ze de deur, op zondag om 16.00 uur. Haar vele vaste gasten komen voor de gezelligheid, alleen of in groepsverband. Zo zijn een dart-, spaar-, kaart- en kegelvereniging er thuis. En natuurlijk Sjpasverein Kirchrao West.

Justus van Overbeek (l) en Jan van Baal

Eetcafé De Kwizzenjèr, Gronsveld Een voormalige timmerfabriek in Gronsveld werd een aantal jaren geleden verbouwd tot horecabedrijf, tegenwoordig onder de naam De ­Kwizzenjèr. Jan van Baal (27) nam in juli de exploitatie over van Ron Masthoff, met succes. Jan studeerde bouwkunde en technische bedrijfskunde. In zijn studententijd werkte hij onder andere in Café Rieckelt, Café Local, De Karkol en De Kwizzenjèr en raakte daarmee nauw verbonden met de horeca. “Toen De kwizzenjèr beschikbaar kwam voor overname hoefde ik niet lang na te denken. Ik ging meteen op zoek naar een nieuw keukenteam. Ron was immers ook chef-kok en dat ben ik niet.” Er werd al Brand bier getapt en dat bleef zo. “Zowel Gronsveld als ik zijn Brand georiënteerd. De brouwerij heeft bovendien een breed assortiment. Dat past bij ons: we hebben een gevarieerd publiek, waaronder veel dames die graag een terrasje nemen. Met steeds vaker een mooi speciaal­bier. Maar ook onze diners zijn in trek. We zitten vlakbij Maastricht, zijn goed bereikbaar en je parkeert hier gratis. Drinken kun je overal en eten moet je toch. Dan kies je voor een plek waar het aangenaam verpozen is en een diner een avondvullend geheel is. We willen erg gastvrij zijn en dat wordt gewaardeerd.” De Kwizzenjèr: Rijksweg 9a, Gronsveld

12 #

Sinds 1 januari is er iets vernieuwd in dit bruine café: uit de tapkranen stromen nu Brand en Amstel bieren. “Mijn gasten zijn erg enthousiast over deze verandering. Het levert zelfs meer gasten op en vaste gasten drinken soms meer. Brand is het populairst, maar er komen nu ook Amstel-fans. Die kan ik nu ook bedienen. Er is ook al vraag naar speciaalbieren. Daarnaast heb ik Brand Up op de tap.” Ze staat op de foto met twee Kerkraadse accountmanagers van Brand. Wim Eussen was actief in Parkstad tot 1 januari en komt nu in de hele provincie om Brand bij meer horecazaken te introduceren. Bart Janssen, eerder actief in het Heuvelland, neemt zijn plaats in in zijn thuisplaats. Biercafé ‘t Brikkes: Kampstraat 160, Kerkrade-West

vlnr Bart Janssen, Roswita Reintjens en Wim Eussen


Bistro Koos, Stramproy

Zalencentrum Don Bosco, Weert

Koos van Heugten hoefde niet lang na te d ­ enken over een naam voor zijn nieuwe zaak. Velen waren al gast in het eerdere restaurant van hem in zijn woonplaats Weert. Dus noemde hij zijn nieuwe bedrijf eenvoudig “Bistro Koos”. Op 22 december opende hij, aan het Kerkplein in het hart van Stramproy, na een flinke verbouwing en upgrading.

De Weertse wijk Boshoven telt ruim 7.000 ­inwoners en is in veel opzichten een zelfstandig opererende gemeenschap, zeg maar een dorp in een stad. Centraal daarin staat zalencentrum Don Bosco, naast de parochiekerk. Sinds 1 ­januari zijn Linda Janssen en Maikel van den Heurik de uitbaters. Deze twee Boshovenaren werken er overigens allebei al vele jaren.

“Dit was een café met ijszaak en catering. Leuk, maar ik wilde een heel andere invulling. We gaan overigens van de zomer wel ijs verkopen. Nu is het een bistro, waar je welkom bent voor lunch en diner, maar ook voor een borrel en gebak. We hebben in Leon Bogers een uitstekende chef en hanteren vriendelijke prijzen. We krijgen al erg mooie reacties.”

Linda: “Veel verenigingen zijn hier thuis, waar­ onder carnavalsvereniging de Brökwachters, kapel De Herrieschöppers, wagenbouwver­ eniging De Blutsknikkers, Bridgesociëteit de Club, met 120 leden, de Ouderensociëteit, LKV ­damesclub, de biljartclub, de Boereblaos­ kapel en Zij Actief.”

Buitenplaats Kasteel Vaeshartelt

Jop Wilms (l), Linda Janssen en Maikel van den Heurik

Kortom: Vaeshartelt is bijzonder en dat moet meer naar buiten worden gebracht. Paul Janmaat: “Dat doen we samen met partners die ons inhoudelijk ondersteunen. De Brand Brouwerij gaat daar ver in mee, onder andere in een nieuwe beweg­ wijzering met meer accenten naar de horeca. Brand gaat ons letterlijk zichtbaarder maken. We zijn nu laagdrempeliger en prijsvriendelijker. Voor gasten uit het westen van ons land is het Brandmerk een meerwaarde, voor internationale gasten is er Heineken. Brand is overigens ook veruit het populairste bier in Maastricht en wordt nog steeds meer getapt.”

In de zomer is er 100 m2 terras en Bistro Koos is erg geliefd bij fietsers uit Nederland en België. “Die mensen wil ik verrassen met mooie bieren. Daarom heb ik gekozen voor Brand bier. Ik werk trouwens al 18 jaar uitstekend samen met Brand. Brand past gewoon bij de uitstraling van deze zaak en bood prima condities.” Bistro Koos is Brand Proeflokaal met vier bierkranen, waarvan er altijd minstens twee zijn aangesloten op Brand speciaalbieren, op het moment van ons bezoek naast Brand Pilsener ook Brand Weizen en binnenkort Brand Lentebock. Ook Affligem wordt met veel liefde getapt. “Mensen houden hier van een goed glas bier. We besteden ook aandacht aan mooie bier-spijscombinaties.” Bistro Koos: Kerkplein 8, Stramproy

Koos van Heugten (l) en Jop Wilms

Maikel: “Onze grote zaal is 350 vierkante meter, daarnaast hebben we nog een wintertuin en een café. Dat café kun je volledig afhuren voor één dag, waarop het dan ook helemaal jouw café is. In onze zaal is veel mogelijk. We beschikken over een podium, wifi, beamers, een geluidssysteem en veel meer. We verzorgen zelf de catering en naast het centrum liggen ruim voldoende gratis parkeerplaatsen.” Linda en Maikel besloten door te gaan met het bier dat hier al werd getapt: Brand. “Natuurlijk hebben we andere aanbiedingen gehad, maar de samenwerking bevalt uitstekend. Brand is bovendien een begrip in deze regio. We serveren ook de speciaalbieren van Brand, Affligem en Radler. Er is nogal wat vraag naar alcoholvrije bieren. Daaraan kunnen we uitstekend voldoen met Amstel Radler 0.0, Wieckse witte 0.0, ­Heineken 0.0 en Brand weizen 0.0.” Zalencentrum Don Bosco: Boshoverweg 60, Weert

vlnr Freek Laeven, Ron Huntjens en Paul Janmaat

Kasteel Vaeshartelt ligt mooi aan de rand van Maastricht. Het 22 hectare grote landgoed ­ maakte lang een gesloten indruk. Een nieuw management onder leiding van directeur Paul ­Janmaat brengt daar verandering in. “We gaan meer evenementen organiseren in de tuin en ons meer open stellen voor de mensen in de regio. We beschikken over 84 hotelkamers, restaurants, een gezellige bar, congresruimtes en aangename terrassen.”

Paul Janmaat en zijn team zijn blij met Brand. “We zitten hier in een prachtig natuurgebied en werken naar leveranciers die het welzijn van de wereld hoog in het vaandel hebben. Heineken Brouwerijen, het moederbedrijf van Brand, is daar heel ver in.” Buitenplaats Vaeshartelt: Weert 9, Maastricht

Tekst: Bert Salden Fotografie: Esther Theunissen

# 13


MISE EN PLACE/STAFFABLE PAYROLL: DE STRIJD OM HET BESTE HORECATALENT

Horecamedewerkers zijn schaars. Mise en Place, marktleider in uit­zenden van horeca­medewerkers en ­Staffable ­Payroll, het payrollbedrijf van Mise en Place, doen er alles aan om het beste talent te rekruteren, op te leiden en te motiveren. Dat geldt voor de eigen uitzendkrachten, maar ook voor ondersteuning van payrollrelaties. Iedereen zou aan de slag moeten met het “binden, boeien en behouden” van medewerkers... Mise en Place, met 52 vestigingen in onder ­andere Nederland, België en Duitsland, ­startte 24 jaar geleden in Maastricht. Het support ­office is gevestigd in Chateau Jerusalem, naast de Hoge Hotelschool in Maastricht waar Mise  en  Place is ontstaan. “Met het betrekken van Chateau ­Jerusalem 2,5 jaar geleden, gingen we terug naar de oorsprong”, zegt Bob America, commercieel directeur van Mise en Place. “­Limburg is onze oorsprong en zal altijd een van onze belangrijkste regio’s blijven. Om onze relaties beter te ondersteunen hebben we een aantal zaken anders ingericht.” Yoël Bronckers is als operationeel manager Limburg verantwoordelijk voor de Mise en Place-vestigingen in Heerlen en Maastricht. Max Aldenhoven werkt bijna vier jaar bij Mise en

14 #

Place en is commercieel manager regio Limburg. Joep Joosten is twee jaar beroepsmatig actief bij de organisatie en ondersteunend relatiemanager in de regio Maastricht.

Mise en Place Bob: “Studenten kiezen steeds vaker voor een bijbaan die aansluit op hun studie met het oog op een toekomstige baan. Ze kunnen dan wellicht doorstromen Dit in combinatie met de sociale en studiedruk maakt dat ze vaak bewuster kiezen, helaas dan niet altijd voor de horeca.” Dat maakt het een nog grotere uitdaging om goede werkstudenten voor de horeca te vinden. Max: “Het betekent zeker niet dat we daarom nu met mindere kwaliteit genoegen nemen. Wie via Mise en Place aan de slag wil, ontvangen we eerst op een infosessie. Daar vertellen we alles over hoe Mise en Place werkt en op welke manier we investeren in de ontwikkeling van de student met de Mise en Place Academy, arbeidsvoorwaarden, kledingpakketten en trainingen. Daarna houden we één op éen-gesprekken om te kijken of er een goede match is voor beide partijen. Daarop volgen trainingen over gastvrijheid, bediening, bar en logistieke vaardigheden.” Yoël: “Onze Mise en Place-medewerkers zijn ingewerkt als ze aan hun vak beginnen. Ze krijgen

niettemin de eerste vijf weken begeleiding van een jobcoach, die zelf ook meewerkt. Pas daarna kunnen ze echt zelfstandig aan de slag.” Bob: “Zo houden we alleen de beste krachten over. We selecteren alleen mensen die een natuurlijke gastvrijheid hebben. We blijven ­kritisch en wijzen toch wekelijks mensen af na een kennis­making, ondanks de krapte op markt. De juiste medewerkers daarentegen kunnen zich hier goed ontwikkelen en doorgroeien. Max: “Projecten vanaf 15 medewerkers begeleiden we intensief. Dat kunnen vaste en tijdelijke projecten zijn. Denk bij dat laatste aan grote festivals als Tomorrowland. En aan TEFAF, waarbij wij dagelijks meer dan 300 medewerkers leveren voor veel horecabedrijven en enkele cateraars. Dat zijn ervaren Mise en Place-medewerkers uit heel Nederland. Wij zorgen ook voor transport en overnachting van deze medewerkers.”

Staffable Payroll Staffable Payroll ontzorgt horecaondernemers door de personele administratie over te nemen. Joep: “Personeel van de horecaondernemers is bij ons in dienst. Wij verzorgen de urenadministratie en de verloning, inclusief vakantiegeld, premies en ziektegeld. Overige personeelszaken nemen we zoveel mogelijk uit handen van de


onder­nemer, zodat hij zich kan richten op wat hij echt leuk vindt en waar hij goed in is. Bob: “Ook hier doet zich een personeelskrapte voor. Daarom moeten we samen aan de slag voor een beter imago van de horeca. Wij voeren graag de dialoog met onze relaties over de krapte in de markt en zien dat veel van onze relaties zich ook echt bewust zijn dat ze nog meer rekening moeten houden met eventuele wensen en behoeftes vanuit hun medewerkers.

Als je nu niet bezig bent met binden, boeien en behouden op korte en lange termijn vraag ik me af of je over vijf jaar überhaupt nog medewerkers kunt krijgen. De tijd dat een kok elke feestdag en elke avond moet werken en geen enkel weekeinde vrij krijgt is voorbij. Wij willen ons samen inzetten voor een beter imago van de branche. Ontwikkeling van de medewerkers hoort daarbij. Wij ondersteunen graag vanuit Q-staff, ons trainingslabel in het neerzetten van ontwikkeltrajecten per persoon en als team. Daarnaast richten we ons steeds meer op ondersteuning in werving en selectie bij nieuwe projecten.”

Mise en Place en Staffable Payroll zijn er overigens niet alleen voor studenten. Ook wie een (andere) vaste baan zoekt in de horeca kan terecht bij Staffable Payroll. Mise en Place/Staffable Payroll heeft, in deze regio, kantoren in onder andere Maastricht, ­Heerlen, Hasselt, Nijmegen, Eindhoven en Aken. Mise en Place/Staffable Payroll: Jeruzalemweg 2, 6222 NG Maastricht +31 43 356 10 91 www.miseenplace.eu Staffable Payroll: +31 43 205 1001

Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards

Hotel Te koop in Lanaken Centrale toeristische ligging t.o.v. belangrijke wandel-, fiets- en paardrijrouteknooppunten, op een steenworp afstand van Maastricht. Budgetvriendelijk voor de zakelijke en toeristische gast. 26 kamers-receptie-bar-ontbijtzaal-restaurant met keuken-wellnessruimte-royale eigen parkeerplaats-kleine privé studio-in volle exploitatie met sterke rentabiliteit. Apart vakantiehuis op het grondstuk. Goede staat van onderhoud, alle vergunningen aanwezig en erkend. Verkoop onroerend goed en handelsfonds via aandelentransactie mogelijk.

Info: Horeca Advies Zuid Tel. 0031-(0)43-3655533 – info@hazuid.com AV- Vastgoed Tel. 0032-(0)89-235055 – info@av-vastgoed.be

# 15


De Leeuw Courant Nieuwtjes van en rondDEBierbrouwerij DeLEEUW-HORECAZAKEN Leeuw NIEUWTJES VAN EN ROND BIERBROUWERIJ LEEUW EN LIMBURGSE

Het Valkenburgse Grendelplein, dáár gebeurt het!

De Leeuw brult "Boete de poort"

Goede horecaondernemers kiezen hun biermerk bewust. Om het mooie pilsener, maar ook vanwege de mooie speciaalbieren, even­ tueel het frisdrankenpakket en zeer zeker de service en ondersteuning. Het biermerk maakt vaak net dat onderscheid.

Grand Café Xity

Grand Café Xity ligt aan de rand van het ­Designer Valkenburg kent uiteraard zijn gezellige Outlet Centre in Roermond. Het is de thuis­haven centrum binnen de stadsmuren. Net buivoor veelgrote Roermondenaren die Grendelplein, met een hapje ten de poort ligt het en/of drankje rustig de krant of een tijdschrift wildoor de gemeente aangeduid als B-gebied, len lezen, maar ook om even bij te praten of een althans qua precariorechten. Het is echter een boeiende ontmoetingsplek. Een bijzondere plek ook: een plein dat wordt gemaakt door de horecaondernemers met hun gezellige terrassen. Dáár gebeurt het! De Valkenburgse Bierbrouwerij De Leeuw is hier van oudsher dominant aanwezig.

partner die genoeg heeft van het shoppen (tijdelijk!) te parkeren.

Grand café C’est la Vie ligt naast de Gemeentegrot. Math en Joke van de Sanden Het er is het domein van Petra Roijen, die kan bogen zijn al tien jaar gastheer en -vrouw. Math: “Ik op een lange horecacarrière. “Vier jaar geleden heb eerder horecazaken gerund in Valkenburg kwam dit pand Ik heb Bier. meteen een en Kerkrade en beschikbaar. ben blij met Leeuw Ik heb de prachtige brouwerij bezocht en ben onder de indruk van de speciaalbieren en de goede service. Toeristen vinden het van oorsprong Valkenburgse bier een echte meerwaarde.”

Gastvrij Magazine proefde bij vijf gastvrije ondernemers: Sjors Drissen runt Café ‘t Pumpke. “Ik ben Valkenburger en werk al mijn leven lang in de horeca. ‘t Pumpke is een echt bruin café en dat wil ik graag in ere houden. Het bestaat ruim 60 jaar, waarvan zeker 40 jaar onder de huidige naam. Wat ik met horeca heb? Mijn ouders hadden een café en mijn oma ook. Dat zegt genoeg. Leeuw Bier? Dat is de Valkenburgse trots. Ik heb acht tapkranen, waardoor ik ook alle speciaalbieren een mooie plek kan geven. Leeuw Bier verstrekt verder heel Petra Roijen, Wilbert Janssen en Jos Roijen (r). mooie Val frisdranken en prima Fuerto koffie. Ook de wijnen die we via Leeuw Bier bestellen hebben een hoog niveau.”

Restaurant Croonenborgh, Kronenberg

Eline Kok had twee succesvolle restaurants in ­ Amsterdam, voordat ze verhuisde naar ­Kronenberg. “Ik kookte aanvankelijk van huis uit, in Hilversum, deed de pabo, maar de horeca trok meer.” Partner Rick Schut was officier bij de landmacht en in een vorig leven belastingadviseur. De liefde bracht Eline naar de Peelstreek waar zij samen op zoek gingen naar de ideale locatie voor een restaurant. “Croonenborgh” is nu hun kroonjuweel, sinds 18 augustus 2017 in het ­buitengebied van Kronenberg. “De groenten en kruiden groeien om ons heen en ook de koeien en varkens groeien op in de regio.” ­Croonenborgh is Romana Ritzen is Valkenburgse en droomde er voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Het is een van een eigen horecalocatie. “Zeker toen ik echt familierestaurant, met een speelkamer voor mijn partner Bart Pluymakers tegenkwam, de kinderen en speciale, gezonde kindergerechdie graag werkt als kok. Ons eetcafé D’n ten. Van een verrassend viergangenmenu geniet Ingel ligt net buiten de poort, maar in het u voor € 37,50. centrum en aan de Cauberg. Deze zaak “Het hier erg jaar goed.leeg Mensen in de om­samen geving heeftbevalt anderhalf gelegen, komen aan en gunnen het ons.” Er is een herberg met Bierbrouwerij De Leeuw hebben we gepland met een tien kamers voorfunctie wie meergegeven. dan één dit pand nieuwe nacht wil genieten van Croonenborgh de De Leeuw biedt een lekker, smakelijkenglas prachtige omgeving. En een lange buitentafel voor bier, mooi glaswerk en fijne speciaalbieren. We krijgen verder goede ondersteuning.”

16 #

eigen concept ontwikkeld en een nieuwe inrichting, waarin zowel de Roermondenaar als de “Tassos” en zoon Dimitri runnen het Griekse outletbezoeker zich thuis voelt. Eten, drinken en restaurant Dionysos. Tassos, al 45 jaar in relaxen staan hier centraal. Mijn tot man1992 Jos hielp Nederland: “Ik had van 1989 een eerst alleen de weekeinden, maar ik had hem al kleiner Grieks restaurant in de Grote Straat hier. snel elke dag nodig. 2,5 jaar geleden gaf hij zijn Daarna ging ik even terug naar Gorinchem, andere op.” Ik miste Valkenburg en kon waar ik baan opgroeide. in 1996 dit grote pand, met hotel, kopen. Mooi,

Jos: “We maken alles zelf en bieden veel Meer keus. aan de voet van de befaamde Cauberg! Iedereen voelt zich hier thuis, net omdat alles hier collega’s uit de binnenstad trof ik toen hier aan. anders is. We hebben 125 zitplaatsen binnen en Ik had al goede ervaringen met Leeuw Bier. 100 buiten en zijn zeven dagen per week geoIk vind dat ik, ook als Griek, zo veel mogelijk promoot ingrediënten lokaal pend van 11.00 tot moet 23.00inkopen. uur. We Ikliggen ook Valkenburg graag en de speciaalbieren naast de nieuwe bioscoop.” passen prima bij onze Griekse keuken.”

Cees en Eveline van Brenk runden tien jaar de Raadskelder in het hart van Valkenburg. “Sinds september hebben we Café ‘t Pleintje, zien we weer daglicht en hebben we een terras op een prachtige locatie. We wilden echt in Valkenburg blijven en blijven samenwerken met Leeuw Bier. De brouwerij staat dicht bij de ondernemers. We hebben korte lijnen en bij Leeuw Bier is de ondernemer geen nummer. We zijn blij met de erg goede service en begegroepsdiners en -evenementen. leiding. En Leeuw Bier is lekker“We bier!”zitten mid-

den in de natuur. Dat biedt veel m ­ ogelijkheden.” Bierbrouwerij De Leeuw heeft het voorrecht hier

Sinds kort worden er bieren van De Leeuw getapt. Jos Roijen: “We willen ons onderscheiden. Hansen Dranken is onze leverancier en ik kende Wilbert Janssen van Leeuw bier al vele jaren. De brouwerij heeft bovendien een mooi assortiment speciaalbieren, wat met name onze Belgische bezoekers aanspreekt. Tongerlo is hier bijvoorbeeld erg populair. En we voeren ook het water van de brouwerij: Val.” Grand Café Xity: Kazerneplein 2, Roermond

Tekst: Bert Salden

haar te mogen leveren. “We vinden het Foto’s:bieren Wim Langohr zelf lekker bier en Wilbert Janssen van de brouwerij weet op de juiste plezierige manier mee te denken. De brouwerij heeft bovendien een mooi gevarieerd aanbod aan speciaalbieren met karakteristieke smaken, die passen bij onze gerechten. We bieden graag bier- en wijnsuggesties aan bij onze gerechten.” Restaurant Croonenborgh: Kronenbergweg 19, Kronenberg

Leeuw Auwwieverbal, Valkenburg

vlnr Wilbert Janssen, Eline Kok en Rick Schut

Ook bij het 54ste Leeuw Auwwieverbal in Valkenburg was Leeuw bier weer hoofdspon­ sor, waardoor het festijn op de donderdag voor Theodoor Dorrenplein 22A carnaval op het Walramplein gratis toegankelijk Valkenburg aan de Geul was. Tot detelefoon deelnemende artiesten behoorden 043 - 609 88 88 hier Andy & Roy, Beppie Kraft, Big Benny, Christel & Quinn, Dieterinfo@leeuwbier.nl Koblenz, Fiorenza, Ken & Bob, La Bamba, Marleen Rutten, de  ­ Toddezèk en www.leeuwbier.nl Wir Sind Spitze. www.facebook.com/leeuwbier

GASTVRIJ magazine / 7


Restaurant Danyel, Maastricht Restaurant Danyel verhuisde binnen Maastricht van de Boschstraat (Hotel Pauwenhof) naar de Observantenweg. Patron-cuisinier Danyel van den Bongard: “De hotelmarkt in Maastricht staat onder druk en mijn passie is koken. Daarom koos ik voor een goed bereikbare locatie buiten het centrum, waar ik alleen restaurantgasten ontvang en waar je ook goed kunt parkeren.” Hij nam Leeuw bier mee naar de nieuwe locatie. “Ik werk ruim 10 jaar met Bierbrouwerij De Leeuw en ken de bieren nog uit mijn Valkenburgse periode. De brouwerij heeft mooie speciaalbieren, zoals Keizer Karel, Tongerlo, Mystiek en het uitbreidende Super 8-gamma. Het zijn ook mooie bieren om mee te koken. Een abdijkaas met een Ommegangsaus en een fles Ommegang ter begeleiding of stoofgerechten met Keizer Karel Robijnrood. Een biersorbet met Mystiek krieken is ook lekker.” Uit de tap stroomt Adler. “Dat is niet zo bekend, maar een bijzonder aangenaam pilsener, ook van Bierbrouwerij De Leeuw, in ook nog eens een heel mooi glas.”

vlnr Richard Looijestijn, Mariska en Danyel van den Bongard en Wilbert Janssen

Restaurant Danyel: Observantenweg 3, Maastricht

Bistro Beej Ôs, Horst Bistro Beej Ôs ligt buiten het centrum van Horst, maar is zeker een kleine omweg waard. Bijvoorbeeld vanwege de charmes van Tieske van Berloo en Ferdy Hermans, de jonge ondernemers, maar ook om de bijzondere speciaalbieren. Chefkok Tieske komt uit een horecafamilie in ­Afferden, Ferdy uit Horst. Ze studeerden samen aan de middelbare horecaschool in Tilburg en werkten samen in Oostenrijk en Italië. “Onze eigen zaak in Horst was voor ons thuiskomen. Onze gasten komen bewust voor onze keuken, voor lunch en diner en in de zomer voor ons terras, waar we ook gerechten bereiden. We gaan uit van de Franse keuken, maar bereiden de gerechten op onze eigen manier, net iets anders.”

Wieert Alaaif, Weert

De keus voor Bierbrouwerij De Leeuw: “De betrokkenheid en gemoedelijkheid spreken ons aan. Dat past bij ons. Leeuw bier is een lekker zacht pilsener en daarover krijgen we veel complimenten van gasten. Ook de speciaalbieren zijn bijzonder. We zijn ze eerst uitgebreid gaan proeven in Valkenburg.” Het lievelingsbier van Tieske is Prior, Ferdy drinkt het liefst Keizer Karel Robijnrood.

Carnaval is voorbij, maar Weert kijkt nog graag terug op de vierde editie van Weert Alaaif, op carnavalszondag op de Nieuwe Markt. Met een ware artiestenmanifestatie, inclusief Big Benny, Fabrizio, Mark & Willemien, Spik & Span, de Toddezèk, Christel & Quin en Thorsten van Liepenbiesterfeldt. Leeuw bier was hoofdsponsor van dit festijn op de Nieuwe Markt. Het programma sloot aan op de optocht en was gratis toegankelijk.

vlnr Ferdy Hermans, Tieske van Berloo en Wilbert Janssen

Theodoor Dorrenplein 22A Valkenburg aan de Geul telefoon 043 - 609 88 88 info@leeuwbier.nl www.leeuwbier.nl

Bistro Beej Ôs: Weltersweide 22b, Horst Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards

www.facebook.com/leeuwbier

# 17


GASTVROUW IN DE HORECA

EMINE SERDAN bij ­ Leeuwenborg in Sittard, vervolgens was ik leiding­ gevende bij TempoTeam in ­Roermond. Acht jaar ­geleden kwam ik uithelpen bij B ­ ombarino, nu ben ik al vele j­aren leidinggevende. En dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet in de ­horeca wilde werken.”

4. Wat doe je met lastige ­ gasten? “Ik laat ze eerst uitpraten. Daarna geef ik mijn mening, maar ik bewaar altijd de rust.”

5. Welke gerechten eet je het liefst en wat drink je daarbij? “Geef mij maar de bisque van kreeft uit onze eigen keuken met een prosecco of een ­Gewürztraminer.”

6. Hoe ga je in je zaak om met spijs-drank-combinaties? “Ik heb hier zelf natuurlijk de nodige ­ervaring opgedaan. Als de kaart wordt vernieuwd proeven we de gerechten in combinatie met diverse wijnen. Dat doen we doorgaans samen met onze wijn­leverancier Ben ­ Schiffeleers. Onze gasten laten we ­uiteraard vrij in hun keuzes. Alleen als we denken dat het echt niet kan geven we aanwijzingen. Maar de gast is koning. Als hij zijn tournedos volledig doorbakken wil, krijgt hij deze ook zo.”

7. Wie beschouw je zelf als een top-gastheer/vrouw? “Jennifer Silvius van Rantrée en Martijn Kalle van Contrast in Lanaken.”

8. Waarom heb je voor dit beroep gekozen? “Ik rolde erin en vind het nog elke dag leuk. Het moet van binnenuit komen. Elke dag is anders, dit is een beroep vol afwisseling.”

Emine Serdan is de stralende gastvrouw van Restaurant Bombarino in Valkenburg aan de Geul. Hartelijk en met veel kennis van ingrediënten en wijnen leidt ze u naar een in alle opzichten heerlijke middag of avond.

1. Waar ga je zelf graag eten? “Ik vind het heerlijk om telkens iets nieuws te proberen. We genieten erg van Italiaans en Thais. En we komen graag bij bijvoorbeeld Rantrée in Maastricht en l’Atelier in Gulpen.”

18 #

2. Wat vind je de belangrijkste taak van een gastheer/vrouw? “Gasten moeten zich lekker op hun gemak voelen, vertrouwd, verzorgd en alle aandacht krijgen.”

9. Wat zou je eerste alternatief zijn? “Iets in administratie of promotie.”

10. Hoe ziet je toekomst er uit in de ­horeca? Stralend. Ik hoop dat ik dit nog lang kan ­blijven doen.”

3. Je loopbaan: “Ik ben geboren in Turkije, kwam op eenjarige leeftijd naar Nederland en op driejarige leeftijd naar Limburg. Ik volgde een MEAO-opleiding tot administratief medewerker en had in die tijd bijbaantjes in de ­horeca. Mijn eerste baan was

Restaurant Bombarino: Muntstraat 2, Valkenburg aan de Geul, telefoon 043 - 601 29 32 Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards


WINO THEWISSEN, EERSTE SVH MEESTERGASTHEER

“GOEDE TERRASMEDEWERKER MOET JE NIET ONDERSCHATTEN” Een brief van Wino Thewissen over het ­huidige gastheerschap in de horeca. Dat was voor ons aanleiding om af te spreken met de “eminence grise” van de ­Limburgse en misschien wel Nederlandse horeca, bij Van der Valk in Heerlen. Wino Thewissen stapte op 15-jarige leeftijd in de horeca als vakantiewerker bij hotel Atlanta in Valkenburg. Voor drie weken. “Men had geen geloof in mijn horecatoekomst.” Dat gold wél voor Hotel Bellevue in Vaals. “Ik ging er werken, maar volgde tegelijkertijd een horecaopleiding in Sittard. Dat was mijn redding!” Zijn moeder zag hem liever naar het conservatorium gaan, maar Wino had zijn hart al verpand aan de horeca. Hij volgde meer vakcursussen, haalde diploma’s als vinoloog en liquorist en was een van de drie eersten die het vakdiploma SVH Meestergastheer in ontvangst nam, in 1987. En hij nam 33 jaar SVH vakbekwaamheidsexamens af. Toen werkte hij, in totaal 18 jaar bij Grand ­Hotel Heerlen. Hij werd docent aan de Middelbare ­ ­ Horecaschool in Heerlen en het Sint ­Maartenscollege in Maastricht tot men daar een theoretische onderwijsbevoegdheid van hem verlangde. Hij gaf daarna les aan de Europese horecaschool op Kasteel Schaloen en schreef ­columns voor Misset Horeca.

“Het horecaonderwijs moet beter aansluiten bij het bedrijfsleven. Dat vinden we al honderd jaar, maar het bedrijfsleven mag daar ook meer aan meewerken. Horecaondernemers moeten beter leiding geven en vooral beter motiveren en blijven motiveren.” Zelf heeft hij ruim 400 klappers vol materiaal over alles wat horeca betreft, van wijnen tot servetten. Zijn archief houdt hij dagelijks bij en breidt hij verder uit.

Terrasbezoek “Een goede terrasmedewerker moet je niet ­onderschatten. Die brengt de sfeer en boven alles natuurlijk de gewenste versnaperingen.” Wino noteerde enkele ervaringen, opgedaan tijdens terrasbezoeken: –– Jammer, als medewerkers in de bediening niet weten wat speciaalbieren zijn. Dat zijn vaak vakantiekrachten, die bier eigenlijk maar vies vinden. –– Met een beetje handigheid moet een bestelling binnen drie minuten arriveren, inclusief een vriendelijke, echte lach. Tussen neus en lippen wordt ook nog een bittergarnituur verkocht. Dranken uit flessen worden aan tafel ingeschonken. – Een gastheer of -vrouw loopt niet met lege handen terug naar de bar of de keuken. ––

–– Veel terrasmedewerkers hebben van horen zeggen dat het leuk werk is: met mensen omgaan, biertje tappen, koffie serveren, afrekenen met een flinke fooi, prettige dag wensen. Dat kan toch iedereen? Niet dus. Hij/zij heeft een baaldag: “Het is mooi weer, wat komen al die mensen hier doen? Ga toch fietsen! Al die stomme vragen. Ik heb pijn aan mijn voeten en moet nog drie uur, terwijl mijn vriend(in) al thuis zit te wachten. En dat ook nog eens op zondag!” Het non-verbale gedrag spreekt boekdelen. Het resultaat: gasten lopen ontevreden weg en vertellen dit gemiddeld elf keer verder.

Het goede terras Dat is een leuk terras, mooi ingericht, lekker druk, met goede bediening en een lekker biertje. De toiletten zijn schoon en er is gratis vers water voor de hond. Daar blijven gasten graag zitten en wellicht eten ze er ook een hapje. Handig als er bij het afrekenen een folder wordt overhandigd. Een goede ober of serveerster, netjes betaald, verdient zichzelf terug! Wino komt nog graag in de horeca. “Van der  Valk vind ik een goed voorbeeld van horeca­upgrading. Een zeetong wordt aan tafel gefileerd en er is een mooie garnituur bij de gerechten.” Hij vertoeft ook graag bij Café Sjiek in Maastricht, in gezelschap. “En ik kijk uit naar een diner bij Herberg Sint Brigida in Noorbeek.” Tekst: Bert Salden Fotografie: Esther Theunissen

# 19


HET FAVORIETE RESTAURANT VAN

vlnr Joachim Müller, Pierre Cnoops, Eugène Vaessen en Toos Cnoops

Buuttereedner en presentator Pierre ­ ­ Cnoops is een echte lekkerbek. ­Samen met Toos gaat hij graag uit eten. En zelf staat hij ook graag achter het fornuis, al is dat voor zijn lievelingsgerecht niet nodig. Dat is namelijk “kaai sjotel.”

ik op. Als de gerechten komen ga ik weg. Ik kan niet geschminkt aan tafel blijven zitten; dan zou ik te veel aandacht afleiden van de intieme sfeer.”

Weam neet d’roet geit, kump nörreges

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw caterde hij zelfs bij vrienden en bekenden, met als specialiteit de Cnoopsschotel. En dat naast zijn drukke bezigheden als postbode en buuttereedner. “Eten is een cultuur”, vindt de Maasbrachtenaar. “Daar moet je de tijd voor nemen. Vlot-vlot naar binnen werken is jammer. Je moet kunnen genieten van de sfeer, de vriendelijkheid rondom je en de goede bediening. Gesprekken met tafelgenoten maken deel uit van het diner. Als ze mij vragen om een eetfestijn op te luisteren, praat ik graag de gerechten aan elkaar. Maar als die ter tafel komen stop ik. Eten moet je amicaal doen, ongestoord door een redevoerder.” Hij beschouwt zijn rol in die gevallen als die van “opwarmer”: “Ik informeer vooraf bij de kok hoeveel tijd hij nodig heeft tussen de gerechten, om alles goed ter tafel te kunnen brengen. Die tijd vul

20 #

Inspiratie “Weam neet d’roet geit, kump nörreges”, is een van zijn buuttereedners-zegswijzen. Pierre, het mag genoegzaam bekend zijn, komt ergens. Zijn humor overschrijdt al lang de grenzen. En als hij toch elders is kijkt hij graag in lokale potten en pannen. Zo bereidde hij paëlla in Pineda, Salade Liégoise in Luik en Schnitzel Drentina in het Land van Bartje.

“Ik zie natuurlijk veel onderweg. En als ik iets lekkers zie laat ik dat echt niet staan. Ik wil nog een keer Sauce Bolognaise bereiden in Bologna en een ham roken in Parma.” Met de groten der aarde op tal van gebieden schoof de eenvoudige postbode uit het Midden-Limburgse Maasdorp aan tafel. Tafels die versierd waren met exquise lekkernijen. Zaligheden die door de Limburger, voorzien van rood-witte schmink, worden afgemaakt met een jus van humor. Als een dierbaar laatste kruid in harmonieuze composities van vruchten der natuur. Maar zijn beste grap komt nooit ter tafel. Die bewaart Pierre voor de chef-kok, met wie hij steevast aan het einde van de avond “geheimen” ruilt. In een hoekje in de keuken, vindt telkens een sjoemelsfeer uitstralende samenzwering plaats. Fluisterend worden ze uitgewisseld: de geneugten van de plaatselijke keuken en die van de Maasbrachter humor. Doorgaans wordt dit kleine conclaaf schuddebuikend afgesloten.

Gerardushoeve Privé komt Pierre graag met zijn Toos in De ­Gerardushoeve in Epen. “Het is een klein uur rijden van Maasbracht, maar dat heb ik er graag


Pierre Cnoops De Gerardushoeve in Epen

Het waarachtige kauws jotelspies-recept

voor over. Natuurlijk is er dat prachtige uitzicht, maar de keuken is minstens zo bijzonder. Hier komen eerlijke smaken op de eerste plaats. Het is Limburgs pur sang. Die oprechtheid en eerlijke gastvrijheid proef je al als je hier binnenkomt.” Hij complimenteert chef Joachim ­ Müller met de ­ ambachtelijke vleesjus en eigenaar E­ugène  ­ Vaessen met de oprechtheid. “De ­Gerardushoeve is van oorsprong een boerderij. Alles wat op zo’n boerderij groeit en leeft proef je hier. Puur ambachtelijk. Ik ben zelf ook van boerenkomaf. Ik proef dat direct.” Cnoops zag de Gerardushoeve uitgroeien van een pannenkoekenrestaurant naar een locatie met hoogstaande gastronomie. “Maar nog altijd staat eerlijke gastvrijheid centraal. Ik heb hier ook vaak opgetreden voor groepen. Daar verheug ik me altijd extra op.” De Gerardushoeve, Julianastraat 23, Epen.

van Pierre Cnoops Bij een degelijk Limbu rgs Communie- of bru iloftsfeest hoort van oudsher de “koude sc hotel”. Deze grote, fra ai opgemaakte hap vormt zij het minder vaak dan , vroeger, niet zelden een stevige afsluiting van een ferm feest of, in een degelijk Limburgs huisgezin, een familiaire zondag. De koude schotel van Cnoops. Het authenti eke alternatief voor de in zwang zijnde emmers met kant-en-klare bas is en garnering. Daarop heeft de buuttereedner het niet zo begrepen. Zijn waarachtige ‘kaaisjotel-spies’ is vrij van conserverings- en houdbaarheidverlengende middelen. En vol waara chtig vlees en gewasvruc hten. Belangrijk is goed rundvl ees, het waarachtige so ppevleis. Daarvan dient een goede, pittige so ep te worden getrok ken, met als ingrediën peperkorrels (“niet te ten zuinig”), wortels, pre i, selderij en een zes bouillonblokjes. Het tal verdient aanbeveling de soep een nacht te lat trekken, zodat het vle en es veel pit krijgt. Vervol gens wordt dit met een hakmachine of anders zins kleingemaakt. He t vlees wordt hierna mengd met stukjes ver ges gekookte aardappelen, in een verhouding 1:2. In het mengsel verder ver se erwtjes, gesnipperde wortels en witte bonen waaraan behoorlijk wa , t Worcestershire-sau ce wordt toegevoegd peper, zout en vleesk en ruiden. Naar behoefte kan daaraan slasaus of mayonaise worden bijgev oegd en enkele lepels Lim burgse mosterd. Het verdient nu aanbev eling de specie een nac ht te laten trekken, lief op een koele plaats, bij st voorkeur een kelder; ech ter buiten de koelkast, omdat daar de smaaksto ffen kunnen worden aan getast. Naar behoefte kan de liefhebber, om een frisse smaak te rea liseren, de specie de volgende dag verrijken me t heel fijn gesnipperd fruit, bijvoorbeeld app en meloen. Let er wel el op dat het fruit goed droog is.

Ziedaar het recept van Spies a la Cnoops. De chef beveelt aan zo’n twee ons specie per meeëter aan te maken . De garnering acht hij persoonlijk om er ric te htlijnen over te geven. “Dat hangt helemaal af van de aard van de festivi teit, de bezoekers en de persoonlijke wensen. Maar daar zijn boeken genoeg over geschreven. ” En wat de begeleiding van de koude schotel betref t: “Ik vind het altijd jammer om daar een dro og broodje bij te nemen. Dan eet ik liever wat meer schotel. Een bro odje met ham en een goede tas koffie kunne er wel bij of, in de Fra n nse stijl, witte wijn en stokbrood. En erna een Upje. Dan houden we het Limburgs!’

Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards

# 21


WIJNTIP

De wijntip van Mike Jacobs

Langhe Rosso Tris van Beppe Accomo Mike Jacobs is de maître-sommelier van Michelinsterrestaurant Tout à Fait in Maastricht. Mike is geboren en getogen in Kerkrade, bijna 40 en sinds zijn 15de werkzaam in de horeca. Zijn carrière begon bij Kasteel Erenstein en liep via onder andere Juliana, Restaurant ­Pirandello, Toine Hermsen en Damianz naar Tout à Fait.

“Mijn lievelingswijn is Langhe Rosso Tris van Beppe Accomo, eigenaar en wijnmaker van ­ Bricco Maiolica uit Piemonte in Italië. Deze wijn is ontstaan in 2006 op verzoek van een ­Amerikaanse wijnimporteur, die Beppe persoonlijk vroeg een wijn te vervaardigen met een ‘internationale touch’. In eerste instantie was deze wijn dan ook uitsluitend bestemd voor de Verenigde Staten, maar door de jaren heen heeft deze zich ontwikkeld tot een wijn met een internationale allure, vooral door zijn aangename afdronk waarin een stukje Piemonte (Dolcetto & Barbera) te herkennen is. De structuur die de Merlotdruif toevoegt maakt hem tot een zeer complete wijn.” “Met deze wijn heeft Beppe Accomo een lange traditie doorbroken, omdat hij tot 2006 alleen maar wijnen produceerde van één druivenras. De Tris is een assemblage van 40% Barbera en 30% Dolcetto die verfijnen in inox stalen tanken en 30% Merlot die gedurende negen maanden verfijnt in barriques van 225 liter van tweede en derde passage.” Het is een wijn met een volle en warme smaak en een aangename elegante zachte afdronk met zeer mooie lengte. Vooral hints van cassis, pruimen en bosvruchten zijn te herkennen met een lichte vanilletoon in de finale. “Deze wijn is breed inzetbaar in de categorie vlees en gevogelte. Persoonlijk vind ik het een mooie en smaakvolle combinatie met duif uit de Bressestreek die op dit moment op onze menukaart staat. Deze duiven worden door onze chef Bart Ausems aan het rotissoire gegaard, waardoor je een topproduct kunt presenteren vol malsheid, sappigheid en een perfecte gaarheid. In combinatie met deze elegante Langhe Rosso

22 #

Tris is het een werkelijk feestje. Mijn motto tot slot is: als wijn je hindert tijdens je werk, stop dan met werken.” Langhe Rosso Tris van Beppe Accomo wordt geleverd door Tutto Vino van Angelo Albano. “Angelo ken ik al ruim 12 jaar en hij is iemand die door de jaren heen weet wat mijn smaak en keuze voor bepaalde wijnen is.”

Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards


PIETER MEEKELS: “MOOI ALS JE MONUMENTEN NIEUW LEVEN KUNT GEVEN”

René Joosten (l) en Pieter Meekels

Igor Stel (l) en Pieter Meekels

MONUMENTEN EN HORECA: IDEALE COMBINATIE Limburg telt volop monumenten die niet verloren mogen gaan. Maar wat moet je er dan mee? Pieter Meekels, wethouder in Sittard-Geleen en verantwoordelijk voor onder andere economisch beleid en middelen, zet volop in op horeca. “De juiste ondernemers weten de meerwaarde van monumenten te benutten.” “Sittard-Geleen is de economische motor van Limburg met veel boeiende bedrijven. Die bedrijven moet je faciliteren met goede hotels, vergaderruimtes en restaurants.” Qua hotels heeft Merici in Sittard een goede doorstart gemaakt met een nieuwe investeerder, die in het Kloosterkwartier in Sittard zorgt voor de nodige uitbreiding. “Die vergroting, met meer faciliteiten, was nodig om het hotel rendabel te kunnen exploiteren.” Het voormalige Bisschoppelijk College in Sittard, aan de rand van het centrum lag leeg, maar vindt een nieuwe hotelinvulling op minimaal viersterrenniveau, met een ­internationale exploitant. Op de oude ziekenhuislocatie in Sittard ligt een klooster. “Dat wordt een Chinees gezondheidshotel, met het oog op Chinese toeristen. We hebben een stedenband met Maoming, acht miljoen inwoners. Wij helpen met landbouw- en chemiekennis, zij stimuleren het toerisme naar ons.”

Kasteel Limbricht Kasteel Limbricht had behoefte aan een nieuwe invulling. Exploitant Igor Stel: “Pieter Meekels tipte me. Ik nam contact op met de eigenaar, de Stichting Kasteel Limbricht, en zag mogelijk­heden. De omliggende gebouwen hadden al een horecafunctie. Die hebben we een flinke upgrading gegeven. We willen er ook het feitelijke kasteel bij betrekken, als grootschalige vergaderruimte.”

“ Het is toch mooi als je monumenten zo een nieuw leven kunt ­geven ” Igor is blij met de rol van de gemeente. “Die is via Pieter Meekels gemakkelijk benaderbaar. ­Samen hebben we de mogelijkheden afgetast. De ­benodigde vergunningen kwamen snel. We kijken nu samen naar extra parkeervoorzieningen, om het succes te continueren zonder overlast voor de omwonenden. De gemeente zelf hield hier haar eindejaarsfeest.”

Klooster Abshoven René Joosten uit Geleen had plannen met de Paterskerk in Geleen. “Ik overlegde met ­Pieter ­Meekels en kwam al gauw tot de conclusie dat mijn plannen daar niet haalbaar waren. Pieter stelde Abshoven in Munstergeleen voor. De door brand aangetaste abdij werd opgeknapt, maar had nog geen bestemming. Ik zag er horeca­ mogelijkheden, kocht het pand en richtte het in. Het Ondernemerscontacthuis van de gemeente hielp me daar goed bij. We startten met een lage huurprijs en het klooster kwam al snel in trek en scoort goed. Dit niet altijd tot genoegen van de overburen. De gemeente bood mediation aan, die leidde tot extra isolatie. We hebben daarmee een mooi gebouw voor onze stad behouden.”

Aantrekkelijk Pieter Meekels heeft ook toerisme en recreatie in zijn pakket. “Onze stad moet vooral ook leefbaar en aantrekkelijk zijn. Daar werken we hard aan, samen met onder andere VVV Zuid-Limburg. We zijn een industrieplaats, maar wat is er mis met een excursiebezoek aan VDL Nedcar in combinatie met een wandeling door het historische centrum van Sittard of de natuur in de omgeving?” Ook in Geleen zijn er verschillende initiatieven om horeca te realiseren in monumentale gebouwen, Pieter Meekels is trots op de invulling van de monumenten in zijn stad. “We hebben de uitbreiding van de Biesenhof aan de rand van Geleen gesteund en gefaciliteerd. Het is toch mooi als je monumenten zo een nieuw leven kunt geven?”

Tekst: Bert Salden Fotografie: Esther Theunissen

# 23


UCI WERELDKAMPIOENSCHAP CYCLOCROSS

LEEUW BIER TROTSE GASTHEER IN VALKENBURG AAN DE GEUL Valkenburg aan de Geul haalde in ­februari van dit jaar de wereldkampioenschappen cyclocross in huis. De locatie rond de ­Cauberg trok ruim 40.000 bezoekers. Deze manifestatie, met wereld­wijde televisie­ aandacht was mede mogelijk dankzij Leeuw Bier. Valkenburg is nog altijd de thuisstad van de brouwer. “En als je thuis gasten ontvangt, moet je dat goed doen”, vindt Leon Crutzen van Leeuw Bier. Dat gebeurde: verspreid over het terrein waren voldoende Leeuw-tappunten te vinden. In totaal werd op en rond het parcours liefst 60.000 liter bier koel gezet voor gasten en toeschouwers. Een groot aantal relaties van Leeuw Bier werd ontvangen in het VIP-paviljoen, met uitstekend zicht op het parcours, live cooking en natuurlijk goed getrainde biertappers. Onder hen Niels Meijers, al tien jaar uitbater van café De Tijdhoek in Haarlem. “Toen ik de zaak overnam werd er al Leeuw getapt. Dat heb ik altijd zo gelaten, mede tot genoegen van mijn klanten. En ik geniet hier ook volop!” 1 Astrid en Rick Dickhaut van Brasserie ­Henrikus uit Bergen, Carla en Wim Brouns van ­ Callinair Café Femilie uit ­ Brunssum, Leon  ­ Crutzen van Leeuw Bier en Erik ­Bessems en Luc Scheijen van Drankenhandel ­Bessems. 2

John Meentz van café De Paardestal in ­ echelen, Leon Crutzen, Jo Heine van café M ‘t Heukske in Hulsberg, Bert Dautzenberg van Stichting Gemeenschapsvoorziening in Mechelen en Anita en John Oosting van café ‘t Stenen Kruis in Landgraaf.

3 Het team van Bouwerij De Leeuw met een aantal collega’s van zusterbedrijf Brouwerij Haacht. 4 Peter Mans van de gelijknamige drankenhandel in Margraten met Hub Loo en echtgenote van Oos Heim in Margraten en Leon Crutzen 5 Sjors Drissen van café ‘t Pumpke in ­Valkenburg met Leon Crutzen 6 Wilbert Janssen (Leeuw Bier) met ­Regis ­Nelemans en Guus van den Brand van Drankenhandel Roovers uit Zundert. 7 Leo Reinders van Aan de Meule in Beek en Wilbert Janssen 8 Wilbert Janssen met Luc Vandroogenbroek, Simon en Frans  ­Machielsen van Drankenhandel De Parel in Prinsenbeek 9 Wilbert Janssen met Marco en ­Wendy de Vrieze van drankenhandel World of Drinks in Zierikzee en ­Jeroen Joosen. 10 v.l.n.r. Luc Vandroogenbroek, commercieel directeur Haacht, Leon Crutzen, Theo  ­Puttemans, Francis van Itterbeeck en Fabio Summa.

Fabio Summa en Francis van Itterbeeck zijn de vaste evenementenopbouwers van de brouwerij. Francis, al 37 jaar in dienst bij de brouwerij: “We bouwen de bierfaciliteiten op voor zo’n honderd evenementen per jaar. Op dit terrein in Valkenburg vind je 100 tapkranen van ons. Omdat we tussen-

tijds niet kunnen bijvullen is er 60.000 liter bier veilig gesteld: 24 tanks van 1.000 liter, een tankwagen met 12.000 liter en een grote tank met 25.000 liter. We zijn hier op dinsdag begonnen en bouwen tot en met dinsdag af. Dan beginnen we meteen aan de opbouw van het Leeuw ­Auwwieverbal in Valkenburg. En vervolgens aan de carnaval in Lanaken. We blijven hier nog wel even.” Fabio werkt zes jaar bij het bedrijf. “Het is prachtig werk. De mensen met wie wij overal samenwerken zijn heel sociaal, ook in Nederland.” Theo Puttemans is de special events officer: “Het is plezierig werken in Nederland, Mensen zijn hier wel directer, duidelijker dan in België.” Luc Vandroogenbroek is commercieel directeur horeca. “We vinden het prachtig dat we als belangrijke sponsor van dit evenement de horeca in de regio ondersteunen. Valkenburg en omgeving lopen vol en die gasten bezoeken ook de horeca. We hebben veel trouwe ondernemers die we op deze wijze graag een wederdienst bewijzen. En we vinden het ook mooi om onze relaties hier uit te nodigen en uit te pakken met ons merk Leeuw Bier, de Smaak van het Goede Leven.” Bierbrouwerij De Leeuw Postadres: Postbus 815, 6300 AV Valkenburg aan de Geul Bezoekadres: Theodoor Dorrenplein 22a, 6301 AV Valkenburg aan de Geul Telefoon: 043 - 609 88 88 info@leeuwbier.nl www.leeuwbier.nl Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards

1 24 #


2

5

3

6 4

7

8

9 Theodoor Dorrenplein 22A Valkenburg aan de Geul telefoon 043 - 609 88 88 info@leeuwbier.nl www.leeuwbier.nl

10

www.facebook.com/leeuwbier

# 25


BIJTAFELEN Hoeve Nieuw ­Erenstein

Europees Jaar ­Cultureel Erfgoed

Eind 2016 startte de Stichting het Limburgs Landschap met het herstel van de monumentale hoeve Nieuw Erenstein in de Anstelvallei bij Kerkrade. De oostvleugel, vroeger de koeienstal, krijgt een daghorecabestemming. Eind 2018 worden de eerste gasten welkom geheten. In de overige ruimten worden vakantiewoningen gerealiseerd. Coördinator voor de horeca is Paul Damoiseaux.

De Europese Commissie heeft 2018 uitgeroepen tot Jaar van het Cultureel Erfgoed. Anya Niewierra, directeur VVV Zuid Limburg: “Zuid Limburg is uniek als ‘Bron van Europa’. We streven naar een Unesco werelderfgoed-status. Het gaat om ons 2000 jaar geleden door de Romeinen gevormde landschap. We moeten onze kerken en kloosters openstellen, onze eeuwenoude mergel etaleren, tradities in ere houden en smaken van het land doorgeven.” Ze pleit ook voor een grenzeloos icoon, bij voorkeur op het Drielandenpunt.

Sinds de aankoop van Château Neercanne in 1948 draagt de stichting zorg voor een groot aantal bijzondere Limburgse monumenten, waaronder 46 rijksmonumenten. In maart 2017 heeft het ministerie van OCW de stichting erkend als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud. Behoud van de monumentale waarde staat daarbij voorop. Gebouwen dienen ook weer een functie te krijgen, dé garantie voor een financieel verantwoord beheer voor de langere termijn.

Anya Niewierra

Dennie Janssen Dennie Janssen uit Gronsveld, 28 jaar is toegevoegd aan het team van BBB Maastricht. Hij werkte 2,5 jaar voor MECC Maastricht op de afdeling Hotel Services. “Met veel passie voor horeca en met veel enthousiasme ben ik per 1 ­januari aan de slag gegaan als salesmanager BBB Maastricht en Folie Culinaire.” Hij vervangt Luc  van  Lijf die mede-eigenaar is ­geworden van het ­familie­bedrijf Van Lijf Interieurs in ­Margraten.

26 #

Gemeentehuis ­Geleen wordt ­horeca Het gemeentehuis in Geleen krijgt een horeca­ functie, met een ingang en groot terras aan de Raadhuisstraat. Op de begane grond is een brasserie gepland, op de eerste etage ­komen een ­restaurant en vergaderruimtes. Het beeld­ bepalende monument komt daartoe in ­particuliere handen. De gemeente Sittard-Geleen wil de horeca­ panden aan de westkant van de Markt aankopen om ze te vervangen door niet-horecanieuwbouw. Daarmee verdwijnen legendarische uitgaans­gelegenheden uit de laatste decennia van de vorige eeuw als De Doufpot, ‘t Luifeltje, De Blaosbalg en Amadeus.

Toussaint Claessens en Mirjam Schroeder

Kantien van Tous verhuist De Kantien van Tous verhuist eind maart van Valkenburg naar de Markt in Kerkrade. ­Toussaint Claessens en Mirjam Schroeder wonen in Kerkrade. “Het restaurant met biefstuk, kip en kreeft als specialiteiten wordt gekenmerkt door eerlijk koken zonder poespas. Natuurlijk komt er in Kerkrade een smakelijke lunchkaart en gaan we zeven dagen per week open. De bovenste etage de skylounge is bij uitstek geschikt voor feesten en partijen, vergaderingen, afterworkparty’s en private dining. Ook gaan we er high tea doen. Daarnaast gaan we kooklessen geven en chocoladeworkshops.” Toussaint Claessens is medeeigenaar van Chocolate Company, de chocoladefabriek ­ in Kerkrade, die haar producten wereldwijd ­exporteert.


Bijdehand ­Honingbier

Beek krijgt Foodmarket

Brasserie Mijn Streek in Heerlen heeft inmiddels 20.000 liter van haar eigen Bijdehand Honingbier laten brouwen in Hombourg met de hopsoorten Hallentauer Magnum en Saaz. Iets verder in het brouwproces wordt nogmaals een zeer aromatische Amerikaanse Citrahop toegevoegd. Deze techniek noemt men ook wel dry hopping. De honing, uit Teuven en Maastricht, wordt toegevoegd voor de vergisting, waardoor de suiker meevergist. De bitterheid van de hop en de zoetheid van de honing zorgen voor een tongstrelend samenspel en een heerlijke soepele afdronk. ­Bijdehand is er in de variaties Dubbel en Triple.

In het voormalige Jan Linderspand op de Markt in Beek komt een foodmarket. Het is een combinatie van hoogwaardige horeca en verkoop van verse foodproducten.

Maastrichts In onze vorige editie meldden wij dat de Maastrichtse wijnleverancier in het Theater aan het Vrijthof plaats moest maken voor een Brabantse. Onze bron bleek niet helemaal goed geïnformeerd: ook de huidige wijnleverancier is Maastrichts: Goessens Professionals in Wine.

Jelle Ummels

Les Tables De Maastrichtse restaurantclub Les Tables heeft er drie nieuwe leden bij: Brasserie Tapijn, R ­ estaurant Bijzonder en Tapperij De Poshoorn. Ook is er een nieuwe voorzitter: Jelle Ummels. Les Tables werd 22 jaar geleden opgericht door restaurants rond het “Quartier Latin” van Maastricht. De club telt nu 26 leden, verspreid door heel Maastricht (foto La Fortezza).

Robin van de Bunt chef Het 30-jarig bestaan van restaurant De Leuf in Ubachsberg wordt ­ingeluid met een nieuwe chef: Robin van de Bunt treedt in de voet­sporen van zijn overleden vader. Uiteraard deed hij thuis ervaring op, maar ook bij Bord’eau** en Tribeca**. Hij maakte vervolgens een ­culinaire wereldreis voordat hij de rol van chef-kok Bas van Kranen overnam. Robin van de Bunt keerde terug naar De Leuf toen vader Paul in april 2014 overleed. Rechterhand Bas van Kranen werd toen chef-kok, ­Sandra van de ­Bunt, moeder van Robin, nam de leiding over en is nog altijd gastvrouw. Ook dochter Michelle is inmiddels aan boord.

Papaz Papaz is het nieuwe restaurant van chef Paul van der Heijden en gastvrouw Parinaz Shekarabi, ­tegenover het station van Maastricht. De keuken is Mediterraan, met Iraanse invloeden en dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur (dinsdag rustdag). Paul groeide op in Maastricht en werkte in ­diverse restaurants. Parinaz kwam in 2003 naar Nederland, woonde in Hoofddorp en studeerde bioinformatica. Tijdens een vijf weken durende trektocht door de Verenigde Staten gaven ze hun dromen vorm.

Sandra, Robin en Michelle van de Bunt

# 27


BIJTAFELEN 40 jaar Hotel Maastricht

Beste vergaderlocatie

Op 27 september 2017 was het precies 40 jaar geleden dat Hotel Maastricht, tegenwoordig Crowne Plaza Maastricht, haar eerste gast mocht verwelkomen. De officiële opening vond plaats op 2 december, door directeur Strijkers van het nationale bureau van toerisme en de Mestreechter Geis in vorm van Marriëtte Janssens. Ook toenmalig burgemeester Minis was aanwezig en ontving uit handen van de toenmalig eigenaar en hoteldirecteur Benoit Wesly een beeldje voor de bevordering van het toerisme in Maastricht.

Château St. Gerlach in Valkenburg aan de Geul ontving de Meetings Award 2017 als beste Nederlandse vergaderlocatie. Met name het ­ multifunctionele St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve dat begin 2017 is toegevoegd aan het eeuwenoude landgoed was maatgevend.

Die eerste gast kwam uit Zweden en was een zogeheten “Walk in”, zonder reservering. De eerste incheckende gast van het jubileumjaar was een Amerikaanse dame. Het jubileum werd pas gevierd op maandag 22 januari van dit jaar.

RW Service Culinair Richard Wentink is op 1 januari zijn eigen bedrijf begonnen: RW Service Culinair. De voormalig chef-kok van Kasteel Vaalsbroek, Abdij Rolduc, Hotel Tummers en SnowWorld Landgraaf en f&b manager/bedrijfsleider bij Thermae 2000 en Abdij Rolduc is nu beschikbaar als interim voor tijdelijke of langere tijd. “Door mijn jarenlange ervaring weet ik waar de uitdagingen liggen en wat gasten willen. In een tijdperk van een tekort aan vakbekwaam personeel kan RW Service Culinair een oplossing bieden. Wellicht is het optie om processen te optimaliseren en bestaand personeel te trainen. Ik kijk naar mogelijkheden en denk niet in beperkingen. Ik zie overal wel een commercieel moment in. Ik kijk zeker ook naar kosten en marges.”

Midden-Limburger Ronald Biermans won op de Horecava voor de derde keer de prijs voor het Lekkerste Broodje catering. Hij werkt bij Vitam Catering in Schijndel. Zijn eerste overwinning haalde hij in 2010 in dienst van Holland Casino.

Richard Wentink

“Met de realisatie van het paviljoen is het g ­ eheel aan faciliteiten op het landgoed compleet. Een jaar na de opening is dit een kroon op het werk van het gemotiveerde en gastvrije team van Château St. Gerlach”, zegt directeur ­Harmen  ­Silver.

Brilliant Business Awards De Westelijke Mijnstreek heeft, voor het eerst, Brilliant Business Awards uitgereikt. De Diamant Award ging naar Daily Fresh Food in Geleen, de Parel naar brouwerij De Fontein in Stein.

De Brilliant Business Awards is een initiatief van de gemeenten Beek, Sittard Geleen en Stein om het bloeiende midden en kleinbedrijf in de Westelijke Mijnstreek te eren en te waarderen. Volgens de jury wordt bij Daily Fresh Food innovatie toegepast in samenwerking met de universiteit en topsport. Het onderscheidend vermogen van het bedrijf is zo groot dat het voor toetreders tot de markt erg moeilijk zal zijn om in de buurt te komen.

www.rwserviceculinair.nl

28 #

Lekkerste Broodje

Het paviljoen, met drie multifunctionele ­vergaderzalen, een foyer en lobby, is een state of the artconcept van Francine Houben. Door het wegschuiven van flexibele wanden tussen de vergader­zalen ontstaat een ruimte van 760 vierkante meter met een capaciteit tot maximaal 1.000 personen. Als aanvulling op het paviljoen biedt de kasteelhoeve zes break out rooms.

De Parel is voor de meest klant of servicegerichte onderneming in de horeca, detailhandel of dienstverlening. “Door telkens te redeneren hoe de beleving bij de klant bij het proeven van bier kan worden vergroot, is het bedrijf inmiddels uitgegroeid naar een mooie horecagelegenheid.”

vlnr Harmen Silver, Judith Oostwegel, ­Patrice Schmitz en Dion Rozema

Barrel Aged Gulle Tinus Barrel Aged Gulle Tinus is Gulpener Wintervrund na vries destillatie gelagerd in de wijnvaten waar St. Martinus zijn Cabernet Cantor en Cabernet Cortis in gelagerd heeft. Door de combinatie van bier, wijn en houtlagering is een bijzondere en complexe bier wijnblend ontstaan waar zowel bierbrouwer als wijnmaker enorm door verrast zijn. Gulle Tinus heeft een alcoholpercentage van 12% en is beperkt verkrijgbaar.


Mergellandse wijn Europees beschermd

John Keulartz en kleindochter Juliëtte Knabben

Kleindochter Een manifestatie in Venlo. Hoe komt John ­Keulartz, eigenaar van exploitatie- en investeringsmaatschappij KEM toch iedere keer als eerste aan een vers getapt glas bier? Zijn kleindochter ­Juliëtte ­Nabben blijkt hier een studenten­ job te hebben en bedient opa uitstekend. Dus gingen wij er maar naast zitten...

Cooking Mania Op 8, 9 en 10 oktober vindt tijdens BBB ­Maastricht Cooking Mania plaats; uiteenlopende kookwedstrijden en -demonstraties met aanstormende en gevestigde chef-koks. In een heus restaurant­ theater kunnen gasten ‘live’ meegenieten.

De Europese Commissie heeft wijn uit het Zuid Limburgse Mergelland een Beschermde Oorsprongsbenaming verleend. Het is daarmee een streekproduct met een bijzondere kwaliteit die rechtstreeks te maken heeft met de oorsprong van het product. Al in de vroege Middeleeuwen was er wijnbouw in het Mergelland, het oudste bewijs daarvan dateert van 968. Rond 1800, tijdens de Franse bezetting, verdwenen de laatste wijngaarden. In 1967 werd opnieuw gestart met wijnbouw en inmiddels is het areaal gegroeid naar 70 hectare. De bodem bestaat uit een teellaag van löss op kalksteen (mergel), een combinatie waarvan bekend is dat ze wijnen geeft met rijke fruitaroma’s en frisse, tintelende zuren. De heuvels zorgen voor een bundeling van zonnewarmte, goede drainage en een natuurlijke bescherming tegen late nachtvorst. Het is er niet al te warm, waardoor de druiven mooi langzaam rijpen en ze hun volle aromapotentieel kunnen ontplooien. Voor de productie van Mergellandse wijn zijn uitsluitend edele druivenrassen toegestaan, die hun oorsprong vinden in Noord-Frankrijk

(­ Pinot ­Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay en Auxerrois) en Duitsland (Riesling, Rivaner, ­Gewürztraminer en Dornfelder). De Mergellandse wijnbouwers zijn trots dat hun wijn deze Europese erkenning ontvangt. De ­ huidige leden zijn De Wijngaardsberg (­ Ulestraten), Apostelhoeve, Hoeve Nekum (Maastricht), ­ Stokkemer Wingerd (Nijswiller), Overst (­ Voerendaal), De Planck (Slenaken), Steenberg, Le Coq Frisé (Epen), Wittemer Wijngaard (Wahlwiller). Voorzitter Mathieu Hulst van de Verenigde Wijnbouwers Zuid Limburg: “Het Mergelland is een gebied met een enorm potentieel. Nergens in Nederland zijn de omstandig­ heden voor wijnbouw zo gunstig als hier.” Al eerder is het wijnbouwgebied Limburgse Maasvallei erkend als appellatie, meteen de eerste grensoverschrijdende appellatie in ­Europa. Deze appellatie geldt voor de wijnen van wijn­ domein Aldeneyck uit Maaseik en Wijngoed Thorn. “Typisch voor de wijnen uit de Maasvallei is hun mineraliteit, dat zijn ragfijne zuurtjes. Die halen onze wijnstokken uit de diepe grindlagen. Uit de Maaskiezel, zeg maar.”

Geïnteresseerden (deelnemers, sponsoren ­ en gasten) kunnen meer info krijgen via­ esther@mesenvorkmedia.nl

Sligro

Ferrie Spiertz

Oudste ­horecafamilie

Ferrie Spiertz is de nieuwe vestigingsdirecteur van Sligro Maastricht. Hij komt van Heineken Brouwerijen Limburg, waar hij verantwoordelijk was voor de logistiek. Sligro nam de logistieke transporten van Heineken over.

We zijn op zoek naar de oudste horecafamilie van Limburg. Het gaat om horeca die continu in dezelfde familie is gebleven. Zo kwamen we uit bij de familie Beckers-Canisius uit Schinnen, die sinds 1900 horeca uitbaat in Heerlen.

Marc van Herk, voorheen vestigingsdirecteur van Sligro Maastricht, is nu regionaal sales manager Limburg bij de groothandel en werkt vanuit Sligro Bezorgservice in Venray.

Dat begon in 1900 met café-restaurant-hotel ­Beckers in het centrum, tegelijk met de opkomst van de mijnbouw. Later, in 1950, toog de f­amilie naar Castellum, destijds de raadskelder van H ­ eerlen. In 1965 werd hoeve De Rousch ­aangekocht.

Sligro nam de Belgische vestigingen van ISPC over. Wilco Jansen, hoofd communicatie van ­Sligro: “We gaan op termijn deze vestigingen, in Luik en Gent, ombouwen naar Sligro-ISPC. Maar eerst openen we in het najaar Sligro-ISPC ­Antwerpen, de voormalige Java-groothandel.”

Henri Beckers trad in 1979 in dienst bij zijn vader en nam de carréhoeve in 1983 over. “Onze familie heeft altijd toonaangevende horeca gevoerd. Heerlen was lange tijd de centrumplaats van ­Limburg, met veel meer horeca dan ­Maastricht.

Mijn vader had zelfs nog lange tijd elke dag livemuziek van bekende artiesten.” Aanvankelijk werd er bier getapt van de Heerlense brouwerij Gambrinus. “Tot deze in ­ 1915 werd overgenomen door Amstel. Sinds 2005 tappen we Brand bier.”

# 29


BIJTAFELEN Brand Weizen 0.0 Brand introduceert Brand Weizen 0.0, het eerste alcoholvrije speciaalbier van Brand. Met Brand Weizen 0.0, een dorstlessend speciaalbier met een extra frisse en fruitige smaak, speelt de brouwer in op de trend van alcoholvrije bieren. Brand Weizen 0.0 wordt toegevoegd aan de range bieren van Brand.

Michel Bormans, meesterbrouwer van Brand: “Brand kenmerkt zich door stevige en smaakvolle bieren. Het was dan ook een uitdaging hier een goede alcoholvrije variant aan toe te voegen. Ik ben ontzettend trots dat er nu ook vanuit Brand een prachtig alcoholvrij speciaalbier op de markt is. Brand Weizen 0.0 is de frisse en fruitige ­alcoholvrije variant met de vertrouwde zachte afdronk. Alles draait bij Brand om de beste smaak, er is dan ook lang en uitvoerig gebrouwen en getest voordat het perfecte Brand Weizen 0.0recept werd gevonden.”

Gault&Millau ­Limburg Aspergeseizoen Het aspergeseizoen start dit jaar op donderdag 5 april. Vrijdag 11 mei wordt de nationale Dag van de Asperge. The Greenery, Veiling ZON fruit & vegetables en Teboza BV zetten zich gezamen­ lijk in voor de promotie van de asperge.

Gault&Millau brengt op 5 maart voor de tweede keer een aparte gids uit voor Belgisch ­Limburg. Partners zijn onder andere Het B ­ elang van ­Limburg en Toerisme Limburg. De gids bevat ­ behalve restaurants ook informatie over ­winkels die lekkers verkopen, toeristische tips en ­evenementen.

IJsprijzen

De Heerdeberg

Steff Janssen van IJssalon Florence uit ­Nederweert won de eerste prijs in de categorie Gouden IJscreatie. Voor Kay Lommen van IJssalon Clevers uit Grubbenvorst was er brons. M ­ ariëlle ­Meulendijks van ‘t IJshofje uit Meijel ging aan de haal met de eerste plaats in de ­categorie Gouden IJsspatel.

José de Goede heeft haar horecauitspanning Bij De Paters op het landgoed Heerdeberg in Cadier en Keer na vier jaar overgedragen aan zoon Coenraad Reinders en schoondochter Sanne Essers. Eigen vrij rondlopende varkens, runderen en schapen leveren een belangrijke bijdrage aan de menukaart. Coenraad volgt momenteel een opleiding tot slager. Ook groenten en fruit komen zo veel mogelijk uit eigen tuin en de wijnen zijn biologisch.

De prijzen werden uitgereikt tijdens het IJsVak Event 2018, georganiseerd door het Ambachtelijk IJscentrum. Florence en Clevers behoren tot de genomineerden die strijden om de titel Beste IJssalon van het Jaar.

30 #

Koningsbitterbal Sterrenrestaurant Valuas in Venlo heeft een speciale Koningsbitterbal ontwikkeld. De bitterbal is gevuld met pompoen en oudhollandse specerijen en is oranje. De vegetarische snack is een ode aan Koning Willem Alexander en ­Koningsdag. Het is de nieuwste aanwinst binnen de ­succesvolle Valuas Kroketterie van chef eigenaar Eric ­Swaghoven met inmiddels 40 verschillende soorten kroketten en bitterballen.

Snelle verkoop Binnen 1,5 week heeft Horeca Advies Zuid ­nieuwe eigenaren gevonden voor In D’n Awwe Herberg in Maastricht. Mickel Zelders en Frank van Bilsen van FM Kaffee in Maastricht gaan er half april starten.


OP ZIJN LEKKERST

Gastvrij Magazine vraagt in elke editie drie ­Limburgse chef-koks naar hun favoriete ­collega’s. Dat mag zijn in de vorm van een top 10 of van een ex aequo opsomming.

Jens Roumen

Alan Oostrom

Richard van de Velde

Jens Roumen is oprichter en eigenaar van ­Chillen & Grillen, een bedrijf dat barbecues verzorgt op locatie, workshops organiseert als teambuilding, maar ook voor mensen die de barbecue beter willen leren gebruiken. Hij wordt ook ingehuurd door restaurants om te grillen op evenementen.

Alan Oostrom kwam naar Limburg om Tout à Fait mee op te starten, werkte vervolgens bij Kasteel Wittem en Sofa en is nu mede-eigenaar en chef bij Mijn Streek in Heerlen.

Richard van de Velde is patron-cuisinier van ­restaurant Bellevue in Simpelveld, al vele jaren in het bezit van een Bib Gourmand.

Margo Reuten

Ralf Berendsen La Source, Lanaken

Koen Verjans

Da Vinci, Maasbracht

Edwin Soumang

Bart Aussems

Ralf Berendsen

Alex Clevers

Nico Boreas

Hans Snijders

Dimitry Lysens

One, Roermond

Hans van Wolde Beluga Loves You, Maastricht

Raoul Bijlmakers

Tout à Fait, Maastricht

Vivendum, Dilsen-Stokkum

Zinc, Roermond

Château Neercanne, Maastricht

Gregory Bodegom

Robin van de Bunt

Kasteel Daelenbroeck

Michel Schlicher

Innesto, Houthalen

La Source, Lanaken

Sabero, Roermond

Le Magis, Tongeren

Bart Ausems

De Leuf, Ubachsberg

Tout à Fait, Maastricht

Mr. Sammi, Roermond

La Butte aux Bois, Lanaken

Jeroen Trimbos

Edwing Soumang

Carlo van Erve

Frank van Thiel

Jeroen van Gansewinkel

Roel Sanders

Ralph Hermans

Kasteeltje Hattem, Roermond

Paul Pollux Aubergine, Steijl

Peter Hendrix

Kasteel Aldenghoor, Haelen

Dennis Vermeulen Waers, Roermond

Harry’s, Maastricht

restaurant 55, Maastricht

Jeroen Holten

restaurant Sofa, Maastricht

Bert Meeuws

De Slagmolen, Opglabbeek

One, Roermond

Damianz, Roermond

Rantrée, Maastricht

Jean Thoma

Aan Sjuuteeanjd, Schinnen

Servais Tielman

Cucina del Mondo, Heerlen

# 31


Rob Habets, Meesterbrouwer van Brand:

“Laag in alcohol, met een per­fecte volle smaak en een supermooi aroma. Dat maakt ons nieuwe bier speciaal en uniek. “

Geen 18, geen alcohol

Gastvrij Magazine maart-april 2018  

Gastvrij Magazine Magazine voor horeca ondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg Gastvrij Magazine Het beste uit beide Lim...

Gastvrij Magazine maart-april 2018  

Gastvrij Magazine Magazine voor horeca ondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg Gastvrij Magazine Het beste uit beide Lim...

Advertisement