Gastvrij magazine editie december 2017 - januari 2018

Page 1

GASTVRI 8e JAARGANG | nr. 6 | dec 2017 – jan 2018

Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg

Het beste uit beide Limburgen

Mr. Sammi Roermond:

dolblij met keuken van Gorissen

5

Het Vitamientje Gronsveld: dagvers uit Zuid-Limburg

11

Ernest Lebouille geniet bij Da Vinci

met 3 tweesterren chef-koks

16


Op pad in de regio Bezoek Zuid-Limburg met de geheel vernieuwde fiets- & wandelkaarten van VVV Zuid-Limburg! VVV Fietsknooppunten Zuid-Limburg Fietskaart Zuid-Limburg met geheel nieuwe knooppunten bij:

• De Sportzone Sittard-Geleen • Buitengoed Geul & Maas • Waubach te Landgraaf • De Buitenring Parkstad • De Pastorie in Beek En tevens de Maasfietsroute en de Groenmetropoolroute.

VVV Wandelkaarten Heuvelland Oost, West en Parkstad Limburg Meer dan 300 wandelroutes met:

• Topografische ondergrond met hoogtelijnen • Nieuwe wandelroutes in het Heuvelland • Nieuwe wandelroutes in Kerkrade • De vernieuwde Parkstad Buitenring • De 5-sterren wandeling in de Schinveldse bossen

Bestel nu via www.limburgwinkel.nl

Alle kaarten van VVV Zuid-Limburg zijn online te bestellen of te koop bij de VVV-vestigingen en de VVV Limburg Winkels: Gulpen, Dorpsstraat 27 / Heerlen, Bongerd 19 / Sittard, Rosmolenstraat 2 / Vaals, Maastrichterlaan 73a / Valkenburg, Theo Dorrenplein 5.

2 #


5

4

7

Mr. Sammi dolblij met keuken van Gorissen

Column Esther

8

Leeuw Courant

9

Column Wim

11

Jaap van Wijck kiest voor cashkeeper

Het Vitamientje Gronsveld: dagvers uit Zuid-Limburg

12 13 14 15 16 18 19

18de Euregionale Nacht van de journalistiek

Gastvrij Academie

samenwerking met Horeca Advies Zuid

Op zijn lekkerst

SUPER 8 Saison: een prikkelende smaakbom!

Het favoriete restaurant van: Ernest Lebouille

Tutto Vino

Gastvrouw in de horeca: Lisanne Wehrens

20 21 22 23 24 28 38 Mise en Place & De Blauwe Dame & Van Bommel

COLO FON

Column Luc Scheijen

De wijntip van: Pascal Rouwette

VinoVersa

Keuring Limburgse bubbels

Nieuws uit de regio van Brand

Uitgever

Distributie

Mes&Vork Media Groep | nieuws@mesenvorkmedia.nl Esther Theunissen Hoenderstraat 7 | 6269 BS Margraten +31 43 851 97 08

Japak Oirschot

Bladmanager Esther Theunissen | nieuws@mesenvorkmedia.nl +31 6 37 00 23 16

Redactie Bert Salden (hoofdredacteur) | nieuws@bertsalden.nl +31 43 851 97 08

Verkoop verkoop@mesenvorkmedia.nl | +31 43 851 97 08

Fotografie Loe Geraards | info@loegeraards.nl

Bijtafelen

Un Abrazo Para Los Amigos

Voorpagina Stefan Gorissen (Gorissen bedrijfskeukens) & Michel Schlicher (Mr. Sammi)

Abonnement Jaarabonnement consumenten (6 edities): € 17,50 (incl. 6% BTW) Mail naar: nieuws@mesenvorkmedia.nl of bel +31 6 37 00 23 16 Gastvrij Magazine is een ­ uitgave van ­ Mes & Vork Media Groep. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt worden zonder ­ schriftelijke toestemming van de uitgever. Mes & Vork Media Groep aanvaardt geen aansprakelijkheid voor ­ schade geleden door informatie uit dit blad, dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld.

Vormgeving Nieuwe Maan grafische vormgeving info@nieuwemaangrafisch.nl

Druk- en zetfouten onder voorbehoud ©2017 Gastvrij Magazine

Druk Drukkerij Paesen

# 3


ColumnEsther Hoe lang geldt een bestelling? Een gezellige najaarszondagmiddag op een overdekt en verwarmd terras. We Zijn lang niet de enige gasten en bestellen een drankje. “Dan moet u niet bij mij zijn”, zegt de glazenophaler, maar bij haar.” Hij verwijst naar een vrouwelijke collega met kennelijk extra bevoegdheden.” We bestellen. “Het komt er zo aan.” Niet dus. Ze passeert ­regel­matig. Hoe lang is een bestelling geldig? Zouden we zelf iets kunnen halen aan de bar of krijgen we dan een dubbele hoeveelheid? Na 20 minuten proberen we het opnieuw. Met hetzelfde non-resultaat. Nog eens een half uur later doen we een derde poging, bevreesd als we toch zijn dat we straks met een tafel vol feestelijke, bestelde dranken staan. Als de dorst te groot wordt proberen we het nog maar eens. “­Mevrouw, alle vorige bestellingen mogen vervallen, maar brengt u ons nu gewoon twee bockbiertjes.” We worden niet begrijpend aangekeken.” De bestelde bieren zullen nooit arriveren. Als we het nongenot willen afrekenen is de vraag: “Wat had u allemaal besteld?” Ons antwoord: “Veel, maar genoten hebben we alleen van het uitzicht...” Hier is veel omzet verloren gegaan... Ik wens u veel omzet en werkvreugde in de komende drukke ­maanden. Wij zijn er weer na carnaval.

Esther Theunissen

Uitgever Gastvrij Magazine

4 #

# 4


“MET ZO’N OPEN KEUKEN IS HET VOOR IEDEREEN DUBBEL GENIETEN”

Mr. Sammi Roermond, dolblij met keuken van Gorissen Mr. Sammi in de ECI Cultuurfabriek in Roermond is een hagelnieuwe hippe ­ horecagelegenheid met 120 restaurant­ plaatsen. Dat vergt een goed uitgeruste keuken. Die vond chef-kok Michel Schlicher bij ­Gorissen Bedrijfskeukens in Maastricht. Michel en partner Ankie Janssens runden eerder het succesvolle Lounge44 in Herten. Die locatie was tijdelijk en dus werd gezocht naar een ­nieuwe plek, op een andere buitenplek van Roermond. Met meer ruimte voor gasten en een vol­ ledig ingerichte keuken waar zes koks tegelijkertijd kunnen functioneren. Mr. Sammi is dagelijks open vanaf 10.00 uur. Michel: “Mr. Sammi is langwerpig en dus planden we de open keuken en bar in de lengte. We maakten zelf een voorlopige indeling en overlegden daarover met vier keukenleveranciers. Gorissen Bedrijfskeukens was nieuw voor ons, maar genoot al snel de voorkeur. Stefan Gorissen dacht intensief mee en reageerde snel op vragen. Bovendien speelde hij goed in op onze wensen en kwam met een zeer interessante offerte. De prijs-kwaliteitverhouding was uitstekend en Gorissen werkt met absolute A-merken. We hebben bovendien een duidelijke voorkeur voor inductiekoken en ook daarin vonden we elkaar.” Michel is erg tevreden over de installatie. “In de mise-en-placekeuken hebben we ook bestaande materialen gebruikt uit Lounge44 en ook die heeft Gorissen goed en snel geïnstalleerd. Inmiddels is er al een nieuwe Rational oven toegevoegd in de

keuken omdat daaraan behoefte was en er door de goede start extra budget beschikbaar was.”

Routing De open keuken biedt een bijzonder mooie inkijk. Boven de lange achterwand hangt een imposante afzuiginstallatie met grote buizen die naar het dak voeren. Deze uitrusting harmonieert mooi met het industriële karakter van het pand. Tegen de achterwand vervolgens een Berkel snijmachine, een losse inductieplaat, een combisteamer, friteuses, de inductiekookzones met inductiebakplaat en een broilergrill met erboven een Röner. Daaronder bevinden zich onder andere diverse kwalitatief hoogwaardige Gram koelmeubelen. De keuken bevat verder een Alto-Shaam, die gerechten zonder smaakverlies op de juiste temperatuur houdt. Daarbij een warmtekast (bordenwarmer) en aan de voorzijde bij de uitgifte een warmhoudplaat. Erboven zijn warmtelampen voorzien en een schitterende warmtebrug.

met omgekeerde osmose voor een gegarandeerd poleervrij resultaat werden aangekocht. “Gezien hun ervaringen in het verleden op het gebied van spoeltechniek hebben we er bewust voor gekozen om Michel en Ankie een 100% tevredenheidsgarantie over ons Winterhalter eindresultaat te verstrekken. Dit past volledig in onze gedachtegang en langetermijnvisie. We staan vierkant achter de kwaliteit van de door ons gevoerde merken en bieden hiervoor dan ook keiharde garanties! “ Michel: “Gorissen Bedrijfskeukens zorgt voor optimale bereidingsfaciliteiten. Daarmee kunnen wij ons vak met nog veel meer plezier uitoefenen. Het is ook allemaal maatwerk en men is bovendien zeer persoonlijk betrokken bij het geheel. De open keuken biedt gasten verder de mogelijkheid om te zien dat we hier zelf alles vers bereiden. Dat is dus voor iedereen dubbel genieten!” Mr. Sammi ECI 13, Roermond www.mr-sammi.nl

Winterhalter spoelapparatuur Stefan Gorissen: “Michel en Ankie hadden in het verleden grote uitdagingen met het goed schoon krijgen van de glazen en waren niet tevreden over de kwaliteit van de aanwezige doorschuifvaatwasmachine. Al snel bereikten we overeenstemming om het volledige spoelgebeuren onder te brengen bij het Duitse kwaliteitsmerk Winterhalter.”

Gorissen Bedrijfskeukens Akersteenweg 16-20 Maastricht, telefoon 043 - 356 79 00, www.gorissenbedrijfskeukens.nl

Een gereedschappenwasmachine, doorschuifvaatwasmachine en een glazenspoelmachine

Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards

# 5


SPROOKJESACHTIG KERSTSHOPPEN IN DE FLUWEELENGROT VAN VALKENBURG! Fluweelengrot Valkenburg De Fluweelengrot is een van de oudste grottenstelsels van­ Zuid-Limburg. De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wand­ schilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (18e eeuw). Deze eeuwenoude, ­sprookjesachtige omgeving is van vrijdag 17 november tot en met zaterdag 23 december 2017 het decor van de immens populaire kerstmarkt.

Nu de “R” weer in de maand zit, komt het kerstgevoel langzaam maar zeker boven ­borrelen. Je kunt de geuren van dennennaalden en Glühwein al bijna ruiken! Dat betekent dat het de hoogste tijd wordt om er weer op uit te gaan. Ook in 2017 heet Valkenburg Events jullie weer van harte welkom voor een ondergrondse kerstbeleving in de Fluweelengrot, gelegen in het pittoreske ­Valkenburg aan de Geul.

Hét Kerstuitje voor jong en oud Nog geen plannen gesmeed voor het ­jaarlijkse Kerstuitstapje? Dan is een bezoek aan de bijzon­ dere kerstmarkt in het schitterende grottenstelsel absoluut een aanrader. Gedurende de ­periode voor Kerst, zijn de mergelgangen van de F­ luweelengrot gevuld met vele, in kerstsfeer versierde stands; met kerst- en cadeauartikelen voor iedereen. Ook kun je zowel in de grot als op het prachtig gedecoreerde plein erbuiten, genieten van een lekker hapje en drankje. Ook gasten die minder goed ter been zijn, kunnen de Kerstmarkt bezoeken. De grot is toegankelijk met een r­ olstoel, scootmobiel of rollator.

Op bezoek bij de Kerstman

Fluweelengrot

Daalhemerweg 27, 6301 BJ Valkenburg a/d Geul

6 #

Valkenburg Events is verheugd mede te kunnen delen dat ook de kerstman de markt dit jaar zal bezoeken: en wel op woensdag 13 december, woensdag 20 december, vrijdag 15 december

en zondag 17 december. Natuurlijk kunnen er foto’s gemaakt worden met de kerstman en zijn echte ­arrenslee, volgeladen met pakjes! Al die mooie kerstkiekjes kunnen dankzij de aanwezige Wi-Fi direct verstuurd worden naar opa en oma of naar Social Media. Naast de Kerstman, zullen ook zijn kerstelfjes niet ontbreken. Zij zullen op diverse woens­dagen en zondagen aanwezig zijn, om de kleinste bezoekers te entertainen met mooie glitter-kersttattoos, ballonfiguren, overheer­ lijke suikerspinnen en kerstlolly’s.

Kerstmarkt Fluweelengrot Vrijdag 17 november t/m zaterdag 23 december 2017 Openingstijden: Vrijdag en zaterdag 10:00 - 20:00 uur Zondag t/m donderdag 10:00 - 19:00 uur Zaterdag 23 december 10.00 - 18.00 uur

Entree: Volwassenen Kinderen < 12 jaar Kinderen < 5 jaar Groepen 20+ personen

€ 7,- p.p. € 5,- p.p. gratis € 6,50 p.p.

Tickets zijn verkrijgbaar aan de dagkassa of via de website www.kerstmarkt-fluweelengrot.nl


De Leeuw Courant Nieuwtjes van en rondDEBierbrouwerij DeLEEUW-HORECAZAKEN Leeuw NIEUWTJES VAN EN ROND BIERBROUWERIJ LEEUW EN LIMBURGSE

Het Valkenburgse Grendelplein, dáár gebeurt het!

De Leeuw brult "Boete de poort"

Goede horecaondernemers kiezen hun biermerk bewust. Om het mooie pilsener, maar ook vanwege de mooie speciaalbieren, eventueel het frisdrankenpakket en zeer zeker de service en ondersteuning. Het biermerk maakt vaak net dat onderscheid.

Bistro Beleef, Valkenburg aan de Geul

Valkenburg kent uiteraard zijn gezellige centrum binnen de stadsmuren. Net buiten de grote poort ligt het Grendelplein, door de gemeente aangeduid als B-gebied, althans qua precariorechten. Het is echter een boeiende ontmoetingsplek. Een bijzondere plek ook: een plein dat wordt gemaakt door de horecaondernemers met hun gezellige terrassen. Dáár gebeurt het! De Valkenburgse Bierbrouwerij De Leeuw is hier van oudsher dominant aanwezig.

Grand café C’est la Vie ligt naast de Gemeentegrot. Math en Joke van de Sanden zijn er al tien jaar gastheer en -vrouw. Math: “Ik heb eerder horecazaken gerund in Valkenburg en Kerkrade en ben blij met Leeuw Bier. Ik heb de prachtige brouwerij bezocht en ben onder de indruk van de speciaalbieren en de goede service. Toeristen vinden het van oorsprong Valkenburgse bier een echte meerwaarde.”

Gastvrij Magazine proefde bij vijf gastvrije ondernemers: Sjors Drissen runt Café ‘t Pumpke. “Ik ben Valkenburger en werk al mijn leven lang in de horeca. ‘t Pumpke is een echt bruin café en dat wil ik graag in ere houden. Het bestaat ruim 60 jaar, waarvan zeker 40 jaar onder de Roy Geelen (l) en Leon Crutzen huidige naam. Wat ik met horeca heb? Mijn ouders hadden een café en mijn oma ook. Dat zegt genoeg. Leeuw Bier? Dat is de ValkenGasterij Henry VIII, Noorbeek burgse trots. Ik heb acht tapkranen, waardoor Landal De Waufsberg in Hoogcruts-Noorbeek is ik ook alle speciaalbieren een mooie plek een kleinschalig, hoogwaardig vakantiepark met kan geven. Leeuw Bier verstrekt verder heel 62 luxeVal bungalows. Uiteraard hoort daar horeca mooie frisdranken en prima Fuerto koffie. bij, in dit geval Gasterij Henry VIII, aan rand Ook de wijnen die we via Leeuw Bier de bestelvan het park en ook toegankelijk voor gasten van len hebben een hoog niveau.”

buiten.

Justin en Dave Bremers en L­ uciano van ­Waterschoot, drie Valkenburgers, zijn verantwoordelijk voor de exploitatie van de warm aangeklede gasterij met groot terras aan alle kanten. Dave: “We runnen ook Pub Henry VIII in Valkenburg en met drie ­eigenaren heb je ruimte voor meer. We verdelen de taken en zijn erg blij met deze mooie locatie. We zijn een jaar open en werden benaderd door de projectontwikkelaar.” Bierbrouwerij De Leeuw had, in navolging van Landal Kasteeldomein De Cauberg, de exploitatie­ overeenkomst getekend. Dave: Romana Ritzen is Valkenburgse en droomde “Die brouwerij is een prima partner. We krevan een eigen horecalocatie. “Zeker toen ik gen veel ondersteuning bij de opstart en zijn mijn partner Bart Pluymakers tegenkwam, ook nu erg ­tevreden met de samenwerking. De die graag werkt als kok. Ons eetcafé D’n brouwer heeft mooie bieren: Primus, Tongerlo, Ingel ligt net buiten de poort, maar in het ­Keizer ­Karel, Mystic. Met name Belgen waar­ centrum en aan de Cauberg. Deze zaak deren ­bieren.jaar Leeuw heeft ook eensamen eigen heeft deze anderhalf leeg gelegen, ruim assortiment wijnen, mooie Val frisdranken en met Bierbrouwerij De Leeuw hebben we eigen Fuerto koffie.” dit pand een nieuwe functie gegeven. De Leeuw biedt een lekker, smakelijk glas bier, mooi glaswerk en fijne speciaalbieren. We krijgen verder goede ondersteuning.”

“Bistro Beleef” is de nieuwe naam van Tres Luxx

“Tassos” en zoon Dimitri runnen het Griekse aan het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg restaurant Dionysos. Tassos, al 45 jaar in aan de Geul. nameen de Nederland: “IkEigenaar had van Roy 1989Geelen tot 1992 brasserie in 2012 over. “Dit populaire plein is de kleiner Grieks restaurant in de Grote Straat hier. ­Daarna afgelopen vijf jaar steeds geliefder geworden bij ging ik even terug naar Gorinchem, dag­ b ezoekers. Men gaat in Valkenburg gemakwaar ik opgroeide. Ik miste Valkenburg en kon kelijker willen we op kopen. inspelen. Dan in 1996 lunchen. dit groteDaar pand, met hotel, Mooi, is de aanduiding ‘bistro’ meer op zijn plaats. De aan de voet van de befaamde Cauberg! Meer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en chefcollega’s uit de binnenstad trof ik toen hier aan. kokhad Ricardo Ackermans hebben uiteraard Ik al goede ervaringen met we Leeuw Bier. gehandhaafd. We hebben er een half jaar over Ik vind dat ik, ook als Griek, zo veel mogelijk ingrediënten moet inkopen. Ik promoot gedacht en hetlokaal concept nu doorgevoerd.” Valkenburg graag en de speciaalbieren passen prima bijvorig onzejaar Griekse In de zomer van staptekeuken.” de locatie over

op Leeuw Bier. “Leeuw is Valkenburgs en biedt herkenning. De horecabedrijven naast ons aan beide kanten tappen ook Leeuw bier, dat geeft een mooie eenheid. En de brouwerij voert mooie speciaalbieren die allemaal op onze kaart staan.” Cees en Eveline van Brenk runden tien jaar de Raadskelder in het hart van Valkenburg. “Sinds september hebben we Café ‘t Pleintje, zien Gasterij Henry VIII is dagelijks behalve op we weer daglicht en hebben we een terras op ­dinsdag geopend vanaf 11.00 uur, in de ­winter een prachtige locatie. We wilden echt in op woensdagblijven en donderdag vanaf 16.00 uur. Valkenburg en blijven samenwerken Dave: “In de zomer en gedurende hetbijhele met Leeuw Bier. De brouwerij staat dicht de jaar in de weekeinden komt meer dan ondernemers. We hebben korte lijnendeenhelft bij van de Bier gasten vanondernemer buiten het park. is een Leeuw is de geen Dit nummer. mooizijn wandel­ gebied, grens. en Er begeis een We blij met de ergvlakbij goededeservice wandel­ k nooppunt in ontwikkeling en je kunt hier leiding. En Leeuw Bier is lekker bier!”

De Philip Tummersaward, een Valkenburgse gastvrijheidsprijs, ging vorig jaar naar Tres Luxx, maar geldt ook duidelijk voor Bistro Beleef. “75% van onze gasten komt uit de regio, de overige 25% zijn toeristen.” Bistro Beleef: Theodoor Dorrenplein 18A, Valkenburg aan de Geul Tekst: Bert Salden Foto’s: Wim Langohr

gratis parkeren voor de deur. En de lijnbus stopt ook voor de deur.” Gasterij Henry VIII: Hoogcruts 14, Noorbeek l

Theodoor Dorrenplein 22A Valkenburg aan de Geul telefoon 043 - 609 88 88 info@leeuwbier.nl Theodoor Dorrenplein 22A www.leeuwbier.nl Valkenburg aan de Geul telefoon 043 - 609 88 88 www.facebook.com/leeuwbier Luciano van Waterschoot (l) en Justin Bremers

info@leeuwbier.nl www.leeuwbier.nl

Tekst: Bert Salden www.facebook.com/leeuwbier Fotografie: Loe Geraards

# 7/7 GASTVRIJ magazine


ColumnWim Mijd de moppentapper Regelmatig word ik in het wild aangesproken door quasi-bezorgde medemensen, die vinden dat ik “toch wel heel vaak” in het café vertoef. Wat velen echter niet weten, is dat meneer Cremers vaak vanwege ­wetenschappelijke doeleinden de natte horeca ­frequenteert. Zo deed ik kortelings nog veldonderzoek naar ‘de haak op het herentoilet’. Een haak waar-

aan de moderne man, tijdens het verkondigen van zijn blijde boodschap, het colbertjasje kwijt kan. Het ­resultaat was schrijnend: slechts 31% van de bezochte drank­gelegenheden bleek over een solide haak te beschikken! Met die cijfers in de hand ben ik vrijmoedig het gesprek aangegaan met de haak- en vaak argeloze kastelein. Dit resulteerde in een prachtig eindcijfer: het drinkjaar 2017 kan derhalve positief worden afgesloten met een provinciaal haakpercentage van ruim 51%. Daar mag (en moet) op gedronken worden! Momenteel werk ik namens de afdeling ‘Vervelende Volksgebruiken’ van de NUK-M (Narren Universiteit Klein-Meers) aan een nieuwe uitdaging. Mijn primaire opdracht luidt: dring het aantal ‘moppentappers’ uit de horeca terug. U kent ze wel; mannen van middelbare leeftijd, die bij gebrek aan eigen humor voortdurend uit andermans vaatjes tappen. Zij beschikken over een olifantenhuid, zijn lang van stof maar kort van lont. De gemiddelde moppentapper is aanhanger van zwarte piet, oogt ongelukkig en heeft er geen bezwaar tegen om sleep-wettelijk afgetapt te worden. Opvallend is ook dat de moppentapper na het voltooien van zijn slot-mop, naadloos transformeert in een verongelijkte mopperaar. Moppentappers kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdsoorten: de binnendringer, de vroegtijdige zaadlozer en de zielige zak. De binnendringer valt onge-

vraagd binnen in andermans verhaal en blijft tappen totdat de tot toehoren verplichte klant vertwijfeld om de drankrekening gaat vragen. De vroegtijdige zaadlozer begint zelf reeds te lachen, nog voordat hij de clou aan zijn toehoorders heeft verteld. Deze soort is vrouwonvriendelijk, racistisch en hardnekkig. Kortom: moeilijk uit te roeien. Daarentegen is de zielige zak het minst hinderlijk voor zijn directe omgeving. Hij is meestal klein, vrijgezel en contactgestoord. Niemand luistert naar zijn goedbedoelde moppen. Meestal wordt de zielige zak lachloos aan zijn lot overgelaten. Tot zover het veldonderzoek. Nu de actie. Ik sta namens de NUK-M momenteel in nauw contact met een apotheker uit Den Haag. Deze wil het peper­ dure anti-moppentapmedicijn HRZ (Humor R­ elativering Zelfspot) tegen een betaalbare prijs op de markt gaan brengen. Daar dit initiatief echter indruist tegen het patentrecht van de officiële farmacie, zal het echter nog enige tijd vergen voordat deze politieke pil door de kerk is. Vandaar mijn oproep aan de kasteleins: bevestig nu reeds een bordje aan de buitengevel van uw café met de klantvriendelijke waarschuwing: ‘Hier wordt gemoppentapt’ of beter nog ‘Dit etablissement beschikt over een moppentapvrije zone’. Doe er uw voordeel mee. Wim Cremers

Gastvrij Academie - Roltex: Fraude in de horeca Daar wilde ik wel bij zijn, op de locatie van Roltex in Nuth. Over fraude hadden we in een andere context al het een en ander gehoord tijden de sessie van G ­ astvrij Magazine samen met Euregio Habets ­ ­Royen Accountants in Margraten. Nu kwamen 40 gasten naar deze gratis vak­ training. Ze werden hartelijk en professioneel feestelijk ontvangen door Chantalle Kusters van Roltex. Het oudste kassabedrijf van Nederland vierde haar 50jarig jubileum. In de eerste sessie werden we op plezierige wijze en vol met anekdotes meegesleurd in de presentatie van Ad van Bussel van Company ­ Companion. Zijn onderneming is gespecialiseerd in alle vormen van fraudeonderzoek. Personeelsfraude en het opsporen daarvan als een Sherlock Holmes, maar ook internetfraude en de bedreigingen daarvan doordat men meer en meer alles via de smartphones wil kunnen zien en regelen. Hij benadrukte het te grote gemak waarmee men met een schijnbaar veilig gevoel daarvan gebruik maakt. Maar als eenmaal de smartphone slinks gehackt is kunnen dieven en consorten op simpele wijze zelf de deur openen, licht doven, wachtwoorden achterhalen en meer.

8 #

Je kunt dan even goed het touwtje uit de brievenbus laten hangen. Waar Ad van Bussel ook op attendeerde was de Wet Datalekken die volgend jaar van kracht gaat worden en die onder­ nemingen veel geld kunnen kost als ze niet helder en duidelijk procedures hebben beschreven om datalekken tegen te gaan. En dat begint al bij iets simpels als gewoon klakkeloos en naïef elke bijlage in een email te (laten) openen. Daarmee sluipen hackers binnen en nemen de PC of de smartphone over. Let daarbij vooral op de lepe emailadressen, die verdomd veel op die van bekende onder­nemingen lijken, zoals KPMtelecom. Bij twijfel niet openen, direct deleten. Is het echt dringend, dan melden ze zich wel.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen De tweede sessie ging over het dilemma van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, de AOV ­ ver­zekeringen. Mathijs van Hilten verzorgde dit deel als ervaringsdeskundige. Hij werkte vroeger zelf voor de verzekeringsbedrijven en nu als specialist in AOVclaims door en van ondernemers. Een eenduidig advies kan hij niemand geven; dat zijn afwegingen die ieder persoonlijk moet nemen. De een verzekert zijn leven voor 50 mille, de ander voor 400. Welke belang hecht men aan de toekomst in geval van arbeidsongeschiktheid?

Ben je single of echtgenoot met drie jonge kinderen en een hoge hypotheek. Maar ook benadrukte hij de kwestie met arbeidsongeschiktheid van personeel door een bedrijfsongeval. Zelfs maanden later, wanneer ze al lang uit dienstverband zijn, kan men nog gaan claimen bij de oude werkgever! Te zot voor woorden, maar zo is de wet. Voor een technische uitvoerige uitleg is deze pagina te kort, dus neem vrijblijvend met hem contact op via Gastvrij Magazine. De derde sessie was van Chantalle van Roltex over de verlofen personeelsplanning, die zij in geautomatiseerde vorm aanbieden en die veel kosten, onrust en irritaties kan besparen. Zeker voor de wat grotere ondernemingen een aandachtspunt om samen met Roltex door te nemen. Het leven kan toch zo makkelijk zijn met heldere communicatie als in deze vorm. Rond 17.00 uur werd de dag afgesloten met een prima verzorgde BBQ met bijbehorende dranken ter ere van het 50jarig jubileum van Roltex. Volop gelegenheid om weer nieuwe netwerken op te bouwen of te onderhouden. Volgende keer zal ik weer bij de Gastvrij Academie zijn! Hans Hermans, horecaondernemer (Reube Royale Maastricht)


Jaap van Wijck kiest voor cashkeeper “VEILIG EN HYGIËNISCH AFREKENEN EEN BEWUSTE KEUZE” Wie bij Puur van Wijck in het Maastrichtse stadsdeel Wyck zijn genot wil afrekenen kan dit doen per pin of middels een betaalautomaat. De automaat, de “cashkeeper” geeft, net als bij veel parkeergarages, contant wisselgeld terug. “Het is veiliger en praktischer”, legt Jaap van Wijck uit. “Mijn medewerkers en ik krijgen geen geld meer in handen. Dat is dus hygiënischer. Daarnaast accepteert de automaat geen vals geld, dus geen munten die lijken op onze Euromunten en geen valse Eurobiljetten.” Het werkt eenvoudig. Bij het verlaten van Puur van Wijck kan de consument bij de kassa kiezen tussen betalen per pin, credit card of cash. Kiest hij cash, dan verschijnt automatisch het te betalen bedrag op de cashkeeper. De consument kan betalen met munten en biljetten en het wisselgeld valt automatisch in de ontvangstlade. Het systeem heeft diverse voordelen. “Ik hoef ‘s avonds mijn geldlade niet te tellen. Dat heeft de cashkeeper al gedaan. Doorgaans moet je dat door een leidinggevende laten doen en die uren spaar ik nu uit, waardoor de automaat zich snel terugverdient. Er is continu ook een financieel logboek beschikbaar en fraude door onder andere personeel is niet mogelijk. Een ander voordeel: bij een overval kan ik niet zo maar even bij het geld. De automaat zit verankerd in de vloer alsof het een kluis is en kan alleen worden geopend met speciale sleutels die niet naast de kassa liggen. We hebben trouwens maar biljetten tot

Joey Vranken (l) en Jaap van Wijck

50 euro in de kassa. Andere biljetten kunnen wel, maar vinden we hier niet nodig.”

Bewuste keuze Puur van Wijck is een ontbijt- en lunchroom vol lekkernijen en dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur. ‘s Avonds zijn alleen besloten ­groepen welkom en alle producten zijn vers en van absolute topkwaliteit. Jaap heeft een horecaverleden als kok in goede restaurants en zocht, toen hij voor zichzelf wilde beginnen, naar een goed en praktisch kassa­ systeem. “Dat was nog niet zo eenvoudig. Tot ik bij Roltex in Nuth binnenstapte. Daar werd oprecht geluisterd naar mijn wensen en konden ze me bieden waar ik naar op zoek was. De cashkeeper werkt goed samen met de Vectron kassa die Roltex uiteraard ook leverde.” 40% van de gasten van Puur van Wijck betaalt contant, via de cashkeeper, de rest pint. 98% van de gasten reageert enthousiast op deze betaalmethode.

Gepersonaliseerde cadeaukaarten Jaap werkt met gepersonaliseerde bonVito ­cadeaukaarten die via de Vectron kassa worden

op- en afgewaardeerd. “Ze zijn leuk, persoonlijk en praktisch: ik heb altijd het totale verkochte ­bedrag aan cadeaukaarten inzichtelijk en het nog openstaande saldo aan kaarttegoed. Het ­levert bovendien nieuwe klanten op, die vaak meer uitgeven dan de waarde van de kaart.” Joey Vranken is de contactpersoon en sales­ manager bij Roltex. “We hebben deze automaat ook geïnstalleerd bij bakkerij Smits in Lottum en Well en ook daar is men enthousiast.” Jaap ziet zijn op 4 maart geopende zaak steeds drukker worden. Over de samenwerking met ­Roltex is hij erg tevreden: “Joey is vanaf het eerste moment mijn contactpersoon en dat contact voelt prettig en vertrouwd. Roltex levert prima service en Joey is erg betrokken en denkt goed mee met mijn bedrijf.” Puur van Wijck Wycker Brugstraat 28, Maastricht, www.puurvanwijck.nl Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards


10 #

# 10


SERVICE EN KWALITEIT CENTRAAL, ERVAAR HET ZELF

Jo Goossens +32 (0)4 7699 0984

Gidi Merken +31 (0)6 1390 3339

Jordy Claessen +31 (0)6 1016 3874

Het Vitamientje Gronsveld: dagvers uit Zuid-Limburg Als foodprofessional altijd al willen ­weten hoe Het Vitamientje Groente en Fruit elke dag opnieuw honderden groente en fruitbestellingen verwerkt? Op maat en smaak, naar wens van de klant? Van (sterren)restaurant tot bedrijfsrestaurant. Van zorginstelling tot foodformule? Graag nodigt Het Vitamientje u uit voor een persoonlijke rondleiding in haar bedrijf, zodat u met eigen ogen kunt zien hoeveel soorten groenten en fruit er worden verwerkt en gedistribueerd. Hoe daarbij de kwaliteit wordt bewaakt. Hoe in de snijkeuken een variatie aan bewerkingen wordt uitgevoerd en wordt geportioneerd naar behoefte van elke klant. En hoe Het Vitamientje aan de hand van een strakke planning dagelijks vers verrassend is voor honderden foodprofessionals.

Inspiratie voor uw menukaart? Wilt u tips en suggesties over de toepassing van nieuwe (seizoens)groenten op uw menukaart? Graag adviseert Het Vitamientje u over de mogelijk­heden. Jordy Claessen en Gidi Merken staan u persoonlijk te woord bij u in de zaak of op kantoor voor advies en betrokkenheid. Jordy: “Wij zijn de perfecte mix tussen een modern digitaal systeem met een persoonlijke ­ klantgerichtheid. Als klant van Het Vitamientje ­profiteert u van een gevarieerd assortiment groenten en fruit. We streven er ook naar u zo veel ­mogelijk te ontzorgen.” Gidi: “Regelmatig met onze klanten in persoonlijk contact staan vinden we zeer belangrijk. Door mee te denken over verwerking, portionering en

verpakking kunnen we klanten helpen te besparen en zorgen dat ze verrassend voor de dag kunnen komen met groenten en fruit op de menukaart.” Jordy: “We zijn transparant en eerlijk naar onze klanten. We praten graag samen over nieuwe ­producten, verbeteringen, oplossingen.”

Het voordeel van een goede prijs Loyale klanten profiteren bij Het Vitamientje Groenten en Fruit aan een aantrekkelijke prijs. “Afhankelijk van uw wensen over assortiment, bewerking en leveringsfrequentie, garanderen wij een prijs die een gunstig effect heeft op uw brutomarge.”

Het voordeel van een slimmer werken “Een goede voorbereiding is het halve werk. Veel gerenommeerde koks laten ons werken. In onze eigen keuken wassen, snijden, bewerken en portioneren we de groenten en fruit naar wens en voorkeur van de klant. Dat scheelt!”

Het voordeel van actuele informatie Via de eigen website en e-mailnieuwsbrieven blijft u op de hoogte van interessante ontwikkelingen in groenten en fruit, om uw vakkennis op peil te houden, maar ook om uw creatieve geest te prikkelen voor nieuwe verrassende groente en fruittoepassingen. Meld u direct aan voor de nieuwsbrief. Compagnon Giovanni Canisius: “Absolute versheid is van alle horecaingrediënten bij groenten en fruit het belangrijkst. Daarom koopt Het Vitamientje zo veel mogelijk in de regio. “De lijnen zijn kort”, vertelt eigenaar Raymond Wintjens. “We zitten in een regio waar veel groenten en fruit worden verbouwd. Die halen we hier op

en brengen we naar onze afnemers. Daarmee stimuleren we de regio en het milieu. En wat is mooier voor een ondernemer dan te vertellen dat het om streekproducten gaat? Wij kennen deze regio en weten wat er te koop is. Denk daarbij ook aan producten van Mergelland ei, Saveurs en Casa di Tapas. Dat zijn mooie aanvullingen op ons assortiment. De overige producten koopt Compagnon Jo Goossens, de eigen inkoper van Het Vitamientje, rechtstreeks bij de veilingen in M ­ echelen (B.) en Venlo. “Ik zie wat ik koop. Ik keur en controleer alles wat er naar Gronsveld komt. Elke dag halen de koelwagens van Curfs, voorzien van ons logo, de aankopen op en brengen het meteen naar ons koelhuis. En natuurlijk betrekken we ook exotische buitenlandse groenten en fruitspecialiteiten, vaak van Rungis.” Ervaar zelf de kracht van Het Vitamientje en maak een afspraak voor een persoonlijke rondleiding door het domein van Het Vitamientje, ­inclusief een proeverij.

het

.nl

Dagvers uit Zuid-Limburg

Het Vitamientje.nl Veilingweg 31, Gronsveld, telefoon 043 - 408 41 51 www.hetvitamientje.nl - info@hetvitamientje.nl Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards Foto vrachtwagens: Het Vitamientje

# 11


TOPEVENEMENT BIJ DAELHEMERGROEVE, VALKENBURG

Journalisten en gasten voor aanvang van de Nacht van de Journalistiek (foto LG)

18DE EUREGIONALE NACHT VAN DE JOURNALISTIEK Een journalistieke traditie: elk jaar ontmoeten 20 journalisten uit de Euregio Maas-Rijn elkaar tijdens een mooi diner. Iedere journalist brengt een bekende of originele Euregio-genoot (politicus, artiest of anderzijds) mee, iemand waarover hij of zij heeft geschreven en die hij wil voorstellen aan de collega’s. Locatie was ditmaal Restaurant ­Daelhemergroeve in Valkenburg, diep in de mergel. Bijkomend voordeel: de mobiele telefoons hadden er geen bereik. Na het aperitief op het terras verrasten Aschwin Gulikers en zijn team op een vijfgangen­ diner vol streekproducten, bereid door een team onder leiding van Geert van der Cruijsen. Spreekstalmeester Louk Hustinx leidde de avond. De gasten vertelden onder andere over de ­nieuwe Maastrichter Maltezer Stadsbrouwerij, de vele geneugten van de gemeente Eijsden-Margraten, de historie van de Euregio Maas-Rijn, bewust bourgondisch genieten, het museum Ursulinenconvent, La Saison Culinaire de l’Euregio MaasRijn, Gastronomisch Heuvelland, sigaren uit de hele wereld, Global Exploration, de charmes van Hasselt, biologische groententuin D’r Moostuin,

12 #

Limburgse wijn uit Voerendaal en rechtspraak in Nederlands en Belgisch Limburg. De Nacht van de Journalistiek werd mede mogelijk gemaakt door Restaurant ­Daelhemergroeve (Valkenburg), D’r Moostuin (Berg en Terblijt), ­Slagerij Kusters (Margraten), Kuusj (Mechelen), De Auw Stoof (Schimmert), Geurten (­Margraten), Way of Wine (Eersel), FishXL (Yerseke), K ­ azerij Verschuren (Eijsden), Brand Bier (Wijlre) en ­Gastvrij Magazine (Margraten). Tekst: Bert Salden Fotografie: Guy van Grinsven, Loe Geraards

1 gastheer Aschwin Gulikers verwelkomt zijn aandachtig luisterende gasten (foto GvG)

2 burgemeester Nadja Vanaroye van Hasselt

vertelt over de bekoringen van haar gemeente (foto GvG) de witte en zwarte brigade van de

3 ­Daelhemergroeve (foto GvG)

4 burgemeester Dieudonné Akkermans brengt

zijn bijzondere gemeente Eijsden-Margraten voor het voetlicht (foto GvG)


GRATIS TRAININGEN VOOR HORECAPROFESSIONALS

Gastvrij Academie in samenwerking met Horeca Advies Zuid Gastvrij Magazine biedt horecaprofes­ sionals gratis vaktrainingen aan in samenwerking met gerenommeerde bedrijven. Dat gebeurt telkens op een andere locatie, met een andere partner.

onderdeel binnen de bedrijfswaarderingen vormt de ‘0’-metingen. Deze actuele waardebepaling vormt de basis van een (nieuwe) strategie met een duidelijke visie en missie.

HorecaMonitor.nl Op maandag 22 januari 2018 presenteert ­Gastvrij Magazine in samenwerking met Horeca ­Advies Zuid een vaktraining waarbij de volgende items aandacht krijgen: –– ‘0’-metingen/bedrijfswaarderingen –– HorecaMonitor.nl –– Bedrijfsoverdrachten en procesbegeleiding Horeca Advies Zuid mag zich met recht premium marktleider noemen in Limburg. Dat is niet zomaar. Het bedrijf timmert constant aan de weg en biedt inmiddels een breed palet aan mogelijkheden voor ondernemers, alles om de horeca in Limburg beter te maken.

‘0’-metingen/bedrijfswaarderingen De gediplomeerde Business Valuators van ­Horeca Advies Zuid verzorgen bedrijfswaar­deringen die ten grondslag liggen aan het in kaart brengen van de huidige bedrijfsrisico’s, voorgenomen bedrijfsopvolging/overdrachten, fiscale kwes­ ties, geschillen, echtscheidingen, erfkwesties, participaties, enzovoort. De bedrijfswaardering biedt een helder, compleet en onafhankelijk beeld van de waarde van een bedrijf. Bijzonder

Met het nieuw ontwikkelde concept ­Horeca­Monitor.nl maakt Horeca Advies Zuid een scan van uw bedrijf. Zonder grote investeringen, maar wel kort op de bal, in de actualiteit, snel en kundig. Een QuickScan, bestaande uit een nul­ meting en het vastleggen van de waarde­aspecten van uw bedrijf, vormt de basis voor een uitgewerkt advies voor bedrijfsoptimalisatie. Samen met de ondernemer werkt H ­ oreca­Monitor.nl binnen een afgesproken periode aan de optimalisatie van uw bedrijf. Ook wordt samen met de ondernemer bekeken hoe op korte termijn extra waarde gecreëerd kan worden binnen de organisatie. Een vijfstappenplan moet vervolgens leiden tot die ­extra waarde, omzetoptimalisatie, kostenreductie, margeverbetering, inkoopoptimalisatie of andere wensen van de klant. De HorecaMonitor.nl is ­honderd procent maatwerk.

Horeca Advies Zuid de meest toonaangevende organisatie op het gebied van aan en verkoop­ begeleiding. Binnen deze dienst adviseert ­Horeca Advies Zuid op een onafhankelijke en deskundige manier ondernemers, ondernemingen en (accountants)kantoren bij horeca­ gerelateerde bedrijfsoverdrachten. De specialisten treden op als complete procesbegeleiders bij de aan en verkooptrajecten en zorgen voor de juiste ­manier van aanpak, routing in onderhandelingen en complete afhandeling van een overdracht. Horeca Advies Zuid is onderdeel van CFZ ­ Corporate Finance en aangesloten bij Register Belastingadviseurs, Register Adviseurs ­ Bedrijfsopvolging, HSMAI en RevenueProfs, ­Netwerk Adviseurs Familiebedrijven.

De training Deze horecatraining is gratis toegankelijk op ­inschrijving voor alle professionals in de horeca. Datum: maandag 22 januari 2018, van 13.30 tot 16.00 uur, aansluitend evaluatieborrel.

Bedrijfsoverdrachten en procesbegeleiding

Locatie: Kasteel Vaeshartelt, Weert 9, Maastricht

De begeleiding van aan en verkopen van bedrijven behoort tot de hoofddisciplines van Horeca Advies Zuid. Met een groot aantal bedrijfsoverdrachten in Limburg en de Euregio Maas-Rijn is

Aanmelden: nieuws@mesenvorkmedia.nl. U ontvangt een bevestiging.

vlnr Luc Overhof, Jerôme Slakhorst en John Reintjens

# 13


OP ZIJN LEKKERST

Gastvrij Magazine vraagt in elke editie drie ­Limburgse chef-koks naar hun favoriete ­collega’s. Dat mag zijn in de vorm van een top 10 of van een ex aequo opsomming.

Otto Nijenhuis

Danny Pieters

John Beijes

Otto Nijenhuis is de executive chef van de drie restaurants van Château St. Gerlach in ­Valkenburg aan de Geul.

Danny Pieters is patron-cuisinier van Restaurant & lounge Chique in Heerlen

John Beijes is chef-kok en mede-eigenaar van Restaurant Diverso in Nederweert. Hij begon hier in 2001 bij Restaurant Kesselshof. het restaurant veranderde in 2011 van formule en naam en John werd mede-eigenaar.

Otto Nijenhuis

Hans van Wolde

Margo Reuten Da Vinci, Maasbracht

Dick Middelweerd

Beluga Loves You, Maastricht

De Treeswijkhoeve, Waalre

Cucina del Mondo, Heerlen

Servais Tielman

Hans kinkartz

René Brienen

John Meijers

Jan Marrees

Hans Snijders

Roger Zelissen

Edwin Soumang

Ralf Berendsen

Denis Leenders

Margo Reuten

Hans van Wolde

John van Leerzem

Guido Le Bron de Vexela

Mitchell Eikenboom

Jeroen van Gansewinkel

Joachim Muller

Gilbert von Berg

Jeroen van Gansewinkel

Bart Aussems

Pim de Bruyn

Brienen aan de Maas, Well

Château Neercanne, Maastricht

La Source/La Butte aux Bois, Lanaken

Beluga Loves You, Maastricht

Château St. Gerlach, Valkenburg aan de Geul

Arresthuis, Roermond

Château Neercanne, Maastricht

Tout à Fait, Maastricht.

14 #

Château St. Gerlach, Valkenburg aan de Geul

‘t Gulikshoes, Sittard

Kasteel Elsloo, Elsloo

Van der Valk, Stein

Bienvenue, Maaseik

Momus, Maastricht

Gerardushoeve, Epen

Arresthuis, Roermond

Enfin, Venlo

l’Atelier, Gulpen

Bretelli, Weert

One, Roermond

Da Vinci, Maasbracht

René Brienen

Brienen aan de Maas, Well

Paul Pollux

Aubergine, Tegelen

Bert Meeuws

De Slagmolen, Opglabbeek

Alex Clevers

Vivendum, DilsenStokkum

Pino Melani

Mediterraneo, Maastricht


Brouwerij Haacht breidt super 8 gamma uit:

SUPER 8 SAISON: EEN PRIKKELENDE SMAAKBOM! Brouwerij Haacht introduceert in ­januari een nieuw SUPER 8-bier: een Saison. De nieuwe rekruut in de gelederen is een donkerblond, natuurtroebel oogstbier op basis van liefst vijf granen: rogge, mout, haver, tarwe en spelt. Met een alcoholpercentage van 4,8% krijgt de consument de sensatie van een speciaalbier aan een ­relatief laag alcoholgehalte. Vroeger was saisonbier een echt Henegouws streekproduct. Het werd oorspronkelijk in de winter gebrouwen op de boerderij, om in het voorjaar te dienen als dorstlesser voor iedereen die op het veld werkte. In tegenstelling tot meer traditionele saisonbieren is SUPER 8 Saison niet volledig uitgegist en dus volmondiger van smaak. Het is ook het enige saisonbier gebrouwen met galanga, een exotische wortel verwant aan ­gember. Het resultaat is een pittig blondje dat ­letterlijk de smaakpapillen prikkelt.

SUPER 8: lekker onverwacht Brouwerij Haacht introduceerde ­ SUPER 8 in ­november 2016. Na de glutenvrije S ­ UPER 8 ­Export, de verfijnde en e­ venwichtige S ­ UPER 8 IPA en de kwistig gekruide SUPER 8 ­ ­­ Blanche die drie maanden na lancering een WBA in de wacht wist te slepen, is S ­ UPER 8 Saison de vierde telg in de ­SUPER 8 clan. Boudewijn van der Kelen, marketingdirecteur bij Brouwerij Haacht: “Onder impuls van i­nnovatie lanceren we steeds nieuwe bieren, want de nieuwste generatie Belgische en Europese bier-

drinkers is voortdurend op zoek naar variatie en prikkels. De wereld is ondertussen voor iedereen ongeveer een dorp geworden, waar uiteen­ lopende smaken en culturele invloeden vaak binnen handbereik liggen. Die brede waaier aan variatie en rijkheid aan impulsen, verwacht de consument ook wanneer hij uitgaat of bier drinkt.” “Voor hen brouwt Brouwerij Haacht SUPER 8, een internationaal biermerk dat staat voor een groeiend gamma moderne bieren. Binnen dat gamma is het leuk switchen tussen gekende en minder gekende bierstijlen. Elk nieuw S ­ UPER 8bier speelt perfect in op die goesting naar nieuwe smaken en staat voor kwaliteit, variatie en de kick van de ontdekking”, besluit Boudewijn van der Kelen. SUPER 8 Saison is vanaf januari 2018 beschikbaar in de horeca, bij de betere drankenhandelaar en in de retail exclusief bij Delhaize.

Brouwerij Haacht Brouwerij Haacht is een onafhankelijke, B ­ elgische familiebrouwerij met 400 medewerkers. Naast haar pilseners (Leeuw, Primus, Eupener, Adler) brouwt ze ook verschillende speciaal, abdij, fruit, wit, amber en tafelbieren. De bekendste merken zijn Keizer Karel, Tongerlo, Ommegang, S ­ UPER 8 en Mystic. Het drankengamma vertegen­woordigt jaarlijks een verkoop van meer dan een miljoen hectoliter en bestaat ook uit een volwaardig assortiment eigen gebottelde natuurlijke mineraalwaters en frisdranken onder het merk VAL, Fuertokoffie en diverse Franse en wereldwijnen. Haar hoofdactiviteit is een totale service bieden aan meer dan 6.000 horecazaken, voor zowel de thuis als exportmarkt.

Smaakprofiel SUPER 8 Saison: ­meergranenbier met exotische toets –– Natuurlijk troebel donkerblond bier –– Sterk aanwezige toetsen van galanga –– Kruidige aanzet die overgaat in een karaktervolle body, eindigend met een prikkelende afdronk –– Ideaal bij preskop, gorgonzola en geroosterde kip, ook een aanrader bij tempuragarnalen met citroengras Gisting: bier van hoge gisting, natuurlijk troebel Ideale schenktemperatuur: 8 graden C Alcoholpercentage: 4,8 % Bewaartijd: 9 maanden in flessen Nederland: Bierbrouwerij De Leeuw, Theodoor Dorrenplein 22A, Valkenburg aan de Geul, telefoon 043 - 609 88 88. www.leeuwbier.nl België: Brouwerij Haacht, Provinciesteenweg 28, Boortmeerbeek, telefoon 016 - 601 501 www.haacht.com

PRIKKELENDE SMAAKBOM SUPER 8 Saison is een bier voor levensgenieters. Het bevat dan ook een schat aan ingrediënten waaronder wel 5 verschillende graansoorten, Belgische hop en galanga. Het resultaat is een volmondig bier dat je smaakpapillen letterlijk prikkelt. Met een alcoholpercentage van slechts 4,8 %, krijg je toch de sensatie van een speciaalbier.

Theodoor Dorrenplein 22A Valkenburg aan de Geul telefoon 043 - 609 88 88

Ontdek ‘m vanaf januari.

info@leeuwbier.nl www.leeuwbier.nl Onverwacht lekker

www.facebook.com/leeuwbier

Geen 18, geen alcohol

# 15


HET FAVORIETE RESTAURANT VAN

v.l.n.r. Nico, Margo, Ernest en Erik

Ernest Lebouille was meer dan een slager. Hij dacht mee, stond altijd klaar voor zijn relaties. Ernest is met pensioen. Drie chefs eerden hem en echtgenote Jeanny met een bijzonder diner in Restaurant Da ­Vinci in Maasbracht: Margo Reuten, Erik van Loo en Nico Boreas. Ze waren ooit, onder Toine Hermsen, het “dreamteam van ­ ­Juliana”. Margo Reuten: “Ik leerde Ernest in 1983 kennen bij restaurant Prinses Juliana, waar T­ oine ­Hermsen toen chef-kok was. Ernest was een hoffelijke ­leverancier en een echte vriend van de chefs, ook van Toine. Ernest leverde ook bij de volgende zaken waar ik werkte: De Swaen van Cas Spijkers, Toine Hermsen in Maastricht en D’r Bloasbalg in Wahlwiller. Toen Petro en ik voor onszelf begonnen, hier in Maasbracht, stond Ernest klaar met goede adviezen. We hebben een fantastische band opgebouwd, zowel zakelijk als privé. Ook met Jeanny.” Er waren meer raakvlakken dan alleen zakelijke: Margo: “Ernest en ik houden van orchideeën, liefst wit met een geel hart. En een zus van mij werkt in de kledingbranche, een echt interesse­ gebied van Jeanny.” Lachend: “Ik was niet eens een heel grote klant van Ernest. Mijn vader had zelf runderen en zorgde ervoor dat ik altijd het beste vlees kreeg. Ernest begreep dat, maar wij bestelden bij hem wild, ganzenlever en veel an-

16 #

dere zaken. We hadden echt een vertrouwensband. En als er wat nodig was bracht Ernest het zelfs op zondagmorgen. Hij bleef dan wel ­gezellig koffie drinken.” Petro Kools kent Ernest nog veel langer: “Ik kom ook uit Valkenburg en kwam in de winkel bij zijn vader en zelfs zijn opa. Ik kreeg er als kind altijd een plak worst. Later leerde ik hem vakmatig kennen, toen ik ook bij Juliana werkte.”

Zalmen Ook Nico Boreas, zelf afkomstig uit Valkenburg, kent Ernest al heel lang. “Mijn moeder en zijn moeder waren vriendinnen. Ook ik leerde ­Ernest echt goed kennen bij Juliana, onder ­Toine ­Hermsen. Ik herinner me nog goed dat Ernest later zalmen ging roken naar een recept van Toine Hermsen. Wij moesten die zalmen dan eerst schoonmaken, soms 300 per week. Dat zijn 600 zijden! Dat was in de tijd dat Toine al zijn eigen zaak had en ik daar werkte.” Nico bleef Ernest tegenkomen in de zaken waar hij vervolgens werkte: bij Erenstein, Cas Spijkers, Hostellerie du Chateau en van 2001 tot 2016 in zijn eigen zaak in Heeze: Boreas. “Bij een nieuwe uitdaging zal ik Ernest zeker betrekken.” Erik van Loo is zelf slagerszoon en afkomstig uit Mechelen. Ook hij herinnert zich de zalmen en ook hij leerde Ernest kennen bij Juliana. “Ik wist

natuurlijk wel al het een en ander van vlees. Mijn vrouw Anja is uit Valkenburg en kende Ernest ook. Ik heb Ernest als leverancier meegenomen naar alle zaken waar ik werkte, zoals Vreugd & Rust en ook nu levert Meatstreet het vlees in ­Parkheuvel, in Rotterdam. Op Ernest kon je bouwen. Ik herinner me een koninginnedag waarop ik vlees tekort kwam. Niemand kon me helpen. Alleen ­Ernest, die kwam even zelf vanuit Valkenburg naar Wijk bij Duurstede rijden. De hand van Ernest is nog volop aanwezig bij Meatstreet. Hij heeft de mensen opgeleid.”

Contacten Ernest heeft het vak verlaten, maar niet de contacten met zijn voormalige klanten. “Zo’n 30 relaties van vroeger heb ik nog regelmatig aan de telefoon. Het gaat dan niet meer in de eerste plaats over vlees, wel over sociale zaken als de kinderen en - in mijn geval - ook vaak de klein­ kinderen. Als de sterren vallen, de Bibs en de gidsen uitkomen is het contact doorgaans wat intensiever. Dan bied ik vooral een luisterend oor.” Jeanny en Ernest genoten van een uitgebreid diner, waarbij de drie chefs hun hoogtepunten bereidden. Tussen de gangen door werden veel herinneringen opgehaald en passeerden tal van namen van collega’s de revue. Mooie anekdotes, die we echter niet aan het papier toevertrouwen. Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards


Ernest Lebouille Da Vinci, chefs: Margo Reuten, Erik van Loo, Nico Boreas

Het menu, bereid door Margo Reuten en gastkoks Amuses: –– Jelly van mais met zoetzure prei en granaatappel –– Kroepoek van soja met een bieslookcrème –– Vloeibare lolly van kweepeer –– Soep van lokale prei met een schuim van piccalilly van Kesbeke –– Bonbon van spitskool met een gelei van blanke ui, macadamia en kerrie –– Mousse van Saint Maurre de Tourraine met een gel van dragon

1 vlnr: Ernest, Erik, Nico en Margo 2 Nico 3 vlnr: Erik, Margo, Petro 4 Margo en Ernest

–– Atlantische Koningskrab, Langoustine en komkommer met Anna Gold Fresh Caviar –– Hazenrugfilet met bittere chocolade, besjes, pastinaak en truffelsaus (Nico Boreas) –– Gefermenteerde kool met gebakken ganzenlever en truffel en hazenbout. Ravioli Bressekip langoustine (Erik van Loo, signatuurgerecht sinds 1992) –– Grand Dessert “à la Ernest” Wijnen: –– Wijngoed Thorn, Auxerrois, 2015 –– Château de Carlot, Viognier, Roussanne ­­Costières de Nimes, Rhône, Frankrijk, 2015 –– Tator, Primitivo, uit Puglia, 2013 –– Blandy’s Madeira Alvada, Madeira, Uit Ilha da Madeira, 5 Years Old

# 17


GASTVROUW IN DE HORECA

LISANNE WEHRENS Lisanne Wehrens is de gastvrouw en wijn­ specialiste bij restaurant D ­ aelhemergroeve in Valkenburg aan de Geul. Ze komt uit Born.

1. Waar ga je zelf graag eten? “Ik heb een tijd in de regio Eindhoven ­gewoond. Daar ging ik bijvoorbeeld graag naar De Olijf in Nuenen. In Limburg behoren Down Under in Sittard en Taverna La Vaca in Maastricht tot mijn favorieten.”

2. Wat vind je de belangrijkste taak van een gastheer/vrouw? “De gast moet zich welkom, thuis en op zijn gemak voelen.”

3. Je loopbaan: “Ik ben heel jong begonnen in de ­Hafenstube in Papenhoven, als bijbaantje. Ik studeerde retail, maar de ­horeca bleef trekken. Met mijn voormalige partner opende ik al heel jong een restaurant in ­Veldhoven: De ­Truffelaer. Ik wilde echter ook graag reizen en trok naar Australië. Daar werkte ik in een erg goed Italiaans restaurant. Ik heb er veel geleerd over de Italiaanse keuken en Italiaanse wijnen. Daarna ben ik naar Chili gegaan, waar ik Engelse les gaf en veel wijnhuizen bezocht. In februari keerde ik terug naar Nederland. Vanuit Chili solliciteerde ik op diverse plekken. De ­Daelhemergroeve was net in de opstartfase en dat sprak me aan. De opstart van een nieuw restaurant had ik al eens gedaan en het leek me opnieuw een mooie uitdaging.”

4. Wat doe je met lastige ­ gasten? “Vooral rustig blijven en luisteren. M ­ ensen willen gehoord worden. Vervolgens ­probeer ik op de juiste wijze op hun wensen in te spelen.”

5. Welke gerechten eet je het liefst en wat drink je daarbij? “Ik ben gek op zeevruchten: coquilles, mosselen, langoustines, oesters... Daar drink ik graag een Sancerre bij van Henri Bourgeois.”

6. Hoe ga je in je zaak om met spijs-drank-combinaties? “Ik heb twee jaar wijn-spijscursussen gevolgd bij onder andere Peter Klosse. Daar heb ik veel basisprincipes opgedaan. Ik weet ook dat dezelfde druif uit andere ­r­egio’s anders smaakt en dat wijnbeleving in elk land anders is. Wijnbeleving is heel persoonlijk. Ik overleg altijd. De een houdt van wit, de ander van rood, de een van fruitig, de ­ander van hout. Persoonlijke smaakvoorkeuren gaan voor. Het is niet aan mij om gasten een wijn op te leggen.”

7. Wie beschouw je zelf als een top-gastheer/vrouw? “Sonja Boreas. Een échte Limburgse in ­Brabant. Ik ben benieuwd waar ze straks aan de slag gaat.”

8. Waarom heb je voor dit beroep gekozen? “Hoe ik ook probeer om uit dit vak te raken, ik keer er telkens in terug. In dit vak kan ik alles doen wat ik boeiend vind in het leven: eten, drinken en gastvrij zijn. Ik wil graag belevingen die ik zelf leuk vind overbrengen op anderen.”

9. Wat zou je eerste alternatief zijn? “Lerares Engels of Spaans.”

10. Hoe ziet je toekomst er uit in de ­horeca? “Er zijn nog heel veel leuke dingen om te doen en te bereiken. Ik wil een baristaopleiding volgen en me bekwamen in het maken van mooie cocktails. En ik wil een sommeliersopleiding gaan doen. Kortom: ik wil nog heel veel bereiken en het liefst allemaal hier, in de Daelhemergroeve.” Daelhemergroeve: Daalhemerweg 31A, Valkenburg aan de Geul, www.daelhemergroeve.nl Tekst: Bert Salden Fotografie: Loe Geraards

18 #


ANGELO ALBANO (TUTTO VINO)

PRESENTEERT DONNAFUGATA Supertrots is Angelo Albano (Tutto Vino, Maastricht) dat hij wijnhuis Donnafugata in Nederland exclusief mag vertegenwoordigen. “Het is het fijnste en meest elegante dat Sicilië te bieden heeft op wijngebied.” Angelo’s roots liggen in Sicilië. “Ik groeide op in Maaseik. Mijn vader kwam uit Sicilië, mijn moeder uit Basilicata. Elke zomer gingen we naar ­Sicilië op vakantie, waar ik veel mensen ken.” Angelo koos voor de horeca, werkte 13 jaar als gastheer bij Il Giardino della Mamma in ­Maastricht. “Bij de broers Riggio heb ik een fantastische tijd gehad. Toen ik vervolgens zelf mijn wijnimporteurschap opzette waren zij mijn eerste klanten.” Tutto Vino is inmiddels een grote naam op het gebied van toonaangevende Italiaanse wijnen uit alle streken. “Ik lever aan de horeca, Italiaanse, maar ook steeds meer andere restaurants.”

Donnafugata Donnafugata is hét merk van een 160 jaar oud familiebedrijf, gerund door de familie Rallo, met aan het hoofd Antonio en zijn zus José. Antonio is ook de wijnmaker. De familie beheert drie wijn-

gaarden verspreid over het eiland en verbouwt tien witte en acht rode druivensoorten, van vooral inheemse rassen. De naam Donnafugata (“Vrouw op de vlucht”) verwijst naar de roman “Il Gattopardo” (het luipaard) van Tomasi di Lampedusa, in 1963 verfilmd door Luchino Visconti met in de hoofdrollen Claudia Cardinale, Alain Delon en Burt ­Lancaster. Angelo: “Het Donnafugataproject is gestart in 1983. De familie Rallo verbindt bijzondere wijnen met muziek en literatuur. José Rallo en echtgenoot Vincenzo Favara zijn getalenteerde musici en traden onder meer op in de befaamde jazztempel The Blue Note in New York. Bij de wijnproductie staat kwaliteit boven alles. Maar ook gevoel voor herkomst, strenge selectie van druivenrassen en zorgvuldige vinificatie spelen een hoofdrol. De historische wijnkelders van Donnafugata bevinden zich in Marsala, in het uiterste westen van ­Sicilië. Op het kleine eiland Pantelleria wordt de legendarische zoete wijn Ben Ryé ­geproduceerd.”

Toppers De Donnafugata-collectie bevat 16 wijnen, twee grappa’s en een olijfolie. De absolute topper is

Mille e una Notte (duizendenéén nachten), gemaakt van Nero d’Avola druiven, aangevuld met diverse rassen. Deze wijn is liefst 14 maanden op hout gelagerd en vervolgens 36 maanden op fles! Wereldwijd is dit de populairste Siciliaanse rode wijn. De meest genomineerde wijn van Donnafugata is de Passito di Pantelleria Ben Ryé (“zoon van de wind”), gemaakt van de Zibibbo druif op het vulkanisch eiland Pantelleria. Deze fel oranje wijn heeft een overweldigend alles omvattend boeket! Donnafugata heeft alles: 16 uitmuntende wijnen in wit, rosé en rood, met namen en etiketten die tot de verbeelding spreken en passend, afhankelijk van de soort, bij alle gerechten. Voor meer informatie en een proefpakket op maat: Tutto Vino, Angelo Albano, Het Rondeel 3.9, Maastricht, telefoon 06 55 18 12 34 www.tuttovino.nl Tekst: Bert Salden Fotografie: Esther Theunissen

# 19


Mise en Place/Staffable Payroll

& De Blauwe Dame & Van Bommel

vlnr: Max Aldenhoven, Richard Timmermans en José Giesen

Goed horecapersoneel is moeilijk te v ­ inden. Dan is het belangrijk de juiste mensen vast te houden. Dat kan door een goede werksfeer, maar zeker ook door tijdige en juiste betaling. Staffable Payroll staat daar garant voor, inclusief een goede administratie voor medewerkers en opdrachtgevers.

De Blauwe Dame José Giesen en Richard Timmermans openden ­restaurant De Blauwe Dame in het poortgebouw van Kasteel Hoensbroek. Slagersdochter José komt uit Hoensbroek en startte in Kasteel ­Hoensbroek haar horecacarrière. Richard ­Timmermans heeft een internationale bakkers- en kokscarrière achter de rug. José: “We kennen de horeca door en door en willen alles zo goed mogelijk regelen, ook de uitbetaling van onze medewerkers. Payrolling is daarvoor ideaal. We registreren de uren van de medewerkers via een inklokapp van Staffable. Daardoor weten we zeker dat de uren kloppen en het salaris op tijd wordt uitbetaald. En we dekken risico’s af. Staffable Payroll is ook professioneel in arbeidsbegeleiding, bijvoorbeeld bij ziekte of ontslag.” Het restaurant van De Blauwe Dame telt 36 couvert­ plaatsen, de opkamer nog eens 14 stoelen en op het terras kunnen 50 gasten ­genieten. “We hebben zes medewerkers op oproepbasis voor de bediening. Die worden verloond via Staffable Payroll. We selecteerden de

20 #

Tom Hamaekers (l) en Joep Joosten

medewerkers zelf, maar mochten we extra krachten nodig hebben, dan weten we dat we ook bij Mise en Place terecht kunnen.” De keus voor Staffable Payroll? “We hebben de nodige jaren ervaring in het vak. Dat geldt ook voor de Mise en Place Group, die we hebben zien groeien en we hebben al vaak plezierig samen­gewerkt. Dat geldt zeker ook voor onze contactpersoon, Max Aldenhoven.” De Blauwe Dame Klinkertstraat 110 , Hoensbroek www.deblauwedame.nl

Café Van Bommel Café Van Bommel is een vaste waarde in de Maastrichtse horeca. Tom Hamaekers is de uit­ bater sinds 1984. “Dit is al die jaren een druk café geweest, met tegenwoordig ook wat meer nadruk op lunches en bites. Vanaf het begin had ik behoefte aan goed personeel. Daar hielp Mise en Place me goed bij.” Toen Staffable Payroll in 2004 het levenslicht zag, besloot Tom daar meteen gebruik van te maken. “Het is een ideale wijze van ontzorgen. Ik ben zelf een echte controle-freak en wil altijd weten wat de loonkosten zijn. Staffable Payroll is in dat opzicht voor mij de ideale partner. Het bedrijf beschikt over een eenvoudig en duidelijk systeem en het personeel ontvangt snel de vergoeding. Studenten willen het liefst wekelijks worden betaald. Staffable Payroll werkt prima voor mijn 15 ambu-

lanten. Ik selecteer zelf de medewerkers en breng ze onder bij Staffable Payroll. Daartoe behoren ook mensen die zowel bij mij als bij een collega werken. Handig: ook daar verzorgt Staffable de payrolling.” Uiteraard kreeg Tom in de loop der jaren ook aanbiedingen van andere payrollbedrijven. “Ja, maar ik blijf trouw. Het gevoel van kwaliteit geeft voor mij de doorslag.” Contactpersoon voor Staffable Payroll/Mise en Place is hier Joep Joosten, Maastrichtenaar en twee jaar actief voor de organisatie. “Ik studeerde commercieel management en liep stage bij de Mise en Place Group. Vervolgens is het natuurlijk niet moeilijk om bij die club te blijven. Stukje bij beetje neem ik de werkzaamheden van Yoël Bronckers over.” Café Van Bommel Platielstraat 13, Maastricht

Mise en Place Group Jeruzalemweg 2, 6222 NG Maastricht +31 43 - 356 10 91 www.miseenplace.eu Staffable Payroll: +31 43 - 2051001 Tekst: Bert Salden Foto: Mise en Place


Column

Proost!

Alle aandacht voor speciaalbier Luc Scheijen kennen we als Limburgse bier­specialist bij uitstek. Hij is commercieel ­directeur bij Bessems Drank- en Partyservice in Maastricht en attendeert ons in deze nieuwe rubriek telkens op een ­bijzonder bier, dat hij graag onder de aandacht brengt.

Straffe Hendrik en Brugse Zot

Midden in het historische stadscentrum van ­Brugge ligt brouwerij De Halve Maan. Deze brouwerij, verscholen aan het idyllische ­Walplein, is al zes generaties in handen van de familie Maes. Xavier Vanneste (zoon van mevrouw Maes) brouwt hier sinds 2005 de inmiddels zeer bekende B ­ rugse Zot, maar ook de S ­ traffe ­Hendrik. Hij heeft met deze bieren de laatste jaren mooie prijzen weten te winnen. En terecht! Door de s­ tijgende populariteit heeft de brouwerij al meerdere malen moeten uitbreiden. Het bier stroomt van de brouwerij via een drie kilometer lange pijplijn onder de stad door naar de eigen bottelarij.

Saison, Triple Hop of een Barley Wine. Mooie ontwikkelingen in bierland!

Speciaalbieren worden steeds belangrijker in de horeca en dat merken wij bij Drankenhandel ­Bessems ook. Ondernemers, maar ook consumenten gaan op zoek naar bieren met een verhaal. Een goed glas speciaalbier is als een goed glas wijn, verdient een verhaal en heeft aandacht nodig.

Weekendje Brugge gepland? Ga absoluut voor een rondleiding bij Brouwerij de Halve Maan en sluit af in de Brasserie voor een heerlijke biersoep of artisanale kroketjes vergezeld met een ­Brugse Zot of Straffe Hendrik.

De tijd van: “Doe mij maar een Belgisch biertje” is écht voorbij. Tegenwoordig bestellen we een IPA,

Luc Scheijen Bessems Drank- en Partyservice

Laatst bestelde ik een Straffe Hendrik en werd blij van de dame die me aan tafel vroeg: “Zal ik ‘m voor u inschenken? Of doet u dat liever zelf?” Vervolgens kreeg ik een tweede vraag: “Wilt u de gist (deze heeft invloed op de smaak van het bier) graag erbij of liever apart in een borrelglaasje?” Wauw! Na de aangeboden keuzes, waar ik ­natuurlijk gebruik van maakte, kreeg ik een heel verhaal over het mooie glas bier uit Brugge. Dat is nou bierbeleving!

www.halvemaan.be

De horecaondernemer als wijnverkoper? “Wat een mooie wijn. Die wil ik thuis ook wel hebben!” Menige horecaondernemer met goede wijnen zal die opmerking meer dan eens hebben gehoord. Vino Versa in Geleen biedt een oplossing. Wijn verkopen voor thuis mag de horeca­ ondernemer vergunningstechnisch niet. Hij kan wel bemiddelen. Vino Versa biedt uw gast de ­mogelijkheid wijnen online te bestellen op zijn naam en deze bij hem thuis te laten afleveren. De gast krijgt de nota, de bemiddelende horecaonder­nemer een mooie provisie. Dit unieke bestelsysteem heet FFLIP (Free Franchise Local Internet Platform). Vino Versa heeft meer dan duizend wijnen uit de hele wereld op de kaart staan. Dat zijn grotendeels wijnen die niet in de horeca worden geschonken en die uw gast via uw bemiddeling kan bestellen. U kunt ook een proeverij organiseren van deze wijnen in uw zaak waarvan uw gasten dan thuis verder genieten.

Vino Versa Vino Versa is de wijnleverancier met een ­eigen assortiment voor de horeca. Eigenaar is ­Maurice ­Nelissen, zijn toeleverancier is Allied Vintners in Antwerpen, een van ‘s werelds grootste wijnmakelaars. Vino Versa kan u daardoor ondersteunen met promoties zoals bezoeken van wijnmakers. Vino Versa groeit snel maar kan exclusiviteit in uw regio garanderen voor door u gevoerde wijnen. Neem vrijblijvend contact op met Vino Versa voor meer informatie. Maurice Nelissen is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 046 - 85 08 459 of 06 53 98 86 77. Het adres: Mauritslaan 18, 6161 HV Geleen. www.vinoversa.eu, info@vinoversa.eu

# 21


WIJNTIP

De wijntip van Pascal Rouwette

Limburgs Parelke van Wijngoed St.Martinus uit Vijlen Gastvrij Magazine vraagt in elke ­uitgave een Limburgse sommelier om een ­bijzondere wijntip. Ditmaal is dat Pascal Rouwette, oorspronkelijk uit Geleen. Hij werkte als gastheer/­maître/ sommelier sinds 1981 in D’r Bloasbalg, Kasteel ­Wittem en 20 jaar in Hotel ­Prinses ­Juliana. Samen met partner Willeke van der Stap werd hij vervolgens eigenaar van De Burgemeester in M ­ echelen en de laatste 6 jaar van Taverne in de Smidse in Mheer. “Mijn persoonlijke mooiste Limburgse mous­ serende wijn is Limburgs Parelke van wijngaard St. Martinus in Vijlen. Limburgs Parelke is een rosé Secco met 12% alcohol, heel helder en met mooie rossige nuances. Hij is gemaakt van drie blauwe druivensoorten: de Pinot Cortis, Pinot Cantor en

22 #

Pinotin. Ik vind het knap om zo’n mooie kleur te produceren. In het glas zijn de bubbels niet goed zichtbaar maar bij het proeven komen ze mooi tot hun recht. In de neus ervaar ik fris fruit. De smaak heeft lichte appeltonen en een vleugje ­karamel, absoluut niet zoet en met een aangenaam bittertje. Het Limburgs Parelke is vol van smaak en een goede begeleider van veel gerechten. De afdronk is zeer goed waardoor je lang nageniet van deze wijn. Hij doet zijn naam alle eer aan.” Pascal Rouwette was jurylid bij de verkiezing van de beste mousserende Nederlands en Belgisch Limburgse wijnen. Voorafgaand aan de keuring vroegen we Pascal of hij zijn persoonlijke favoriet zou willen toelichten voor ons magazine. Tekst: Bert Salden Fotografie: Esther Theunissen


DE BESTE MOUSSERENDE LIMBURGSE WIJNEN

Limburg bruist! In Nederlands en ­Belgisch Limburg worden volop mousserende ­wijnen gemaakt. Welke is de beste? Een initiatiefgroep waarbij Gastvrij ­Magazine betrokken was organiseerde een ­mous­serende wijnkeuring bij de gastvrije ­Gerardushoeve in Epen. De jury: Koen Claes (WijnPlus, Genk), Tom Coun (flying sommelier, Lanaken), Gert ­ Reynders ­(Belang van Limburg, Hasselt), Patrick Cuijvers, Jos Mechelmans (beide wijndocent ­ Syntra, Hasselt), Jennifer Silvius (patron-sommelier ­ ­Rantrée, ­Maastricht), Matthijs ­Vranken ­(sommelier ­Beluga), ­Pascal Rouwette (­patron-sommelier In de Smidse, Mheer) en Ray Simoen (De ­Limburger, Sittard). Opmerkelijk: alle juryleden prezen in hoge mate de kwaliteit van de Limburgse mousserende ­wijnen, die op twee na alle waren gemaakt volgens de “methode traditionelle”). De beoordelingen waren hoog in punten, maar vrijwel ieder jurylid had een andere winnaar. Wie als wijnmaker wilde deelnemen aan de proeverij werd verzocht twee flessen in te sturen. Alle wijnen werden blind geproefd door aanwezige juryleden.

De uitslag: 1. Hoeve Nekum 2. Wijngoed Thorn 3. Wijnkasteel Genoels Elderen 4. Wijndomein Aldeneyck 5. Wijnkasteel Genoels Elderen 5. Wijndomein Pietershof 5. Landgoed Overst Voerendaal 5. Raarberg 9. Wijndomein De Planck 9. Wijndomein Pietershof 11. Landgoed Overst Voerendaal 11. Wijngaard Sint Martinus

Hoeve Nekum Brut 12,5% wit blend Pinot Brut 12,5% wit 2015 Zwarte Parel 12,5% wit 2013 Pinot Brut 12,0% wit 2015 Zilveren Parel 12,5% wit 2011 Brut de Crindael (1) 12,5% wit 2015 Vonkeltje Vriendschap 12,5% wit 2015 Raar Brut Rosé 12,0% rose 2015 Pinot Brut 13 wit 2013 Brut de Crindael (2) 12,5% wit 2015 11,5% wit secco 2016 Funkelwien -13,0% rose 2013

Matthijs Vranken (Beluga): “Over de kwaliteit van Limburgse mousserende wijnen hoeven we het niet meer te hebben. Al deze wijnen doen in niets onder voor een goede cava of crémant. Heel mooi om de opmars van deze regio als wijngebied van zo dichtbij mee te maken.” Tom Coun (The Flying Sommelier): “Verrassend! Wat ligt het niveau hoog. Dit is echt allemaal de moeite waard!” Over de winnaar, een blend van diverse jaargangen van Hoeve Nekum schreef een van de juryleden: “weelderig van smaak, mooie rijpe briochetonen, rokerig en lage afdronk.” Van de deelnemers kwamen er 15 uit Nederlands Limburg en negen uit Belgisch Limburg.

Tekst: Bert Salden Fotografie: Het Belang van Limburg

# 23


o i g e r e d Nieuwsuit van Brand Brand Sylvester: Brand Sylvester zag het licht in 1984 en was het eerste bovengistende bier van Brand. In de jaren negentig had dit bier nagisting op de fles, maar later is besloten om het eindresultaat in

de fles te doen. Brand Sylvester is alleen in de ­wintermaanden te koop en heeft 7,5% volumeprocent alcohol. De smaak is subtiel zoet-bitter met tonen van karamel, toffee, rozijnen en een beetje kaneel. Exclusief geselecteerde mouten geven dit bier zijn rijke aroma en robijnrode kleur.

De horeca over Brand Sylvester

“Een diepe, robijnrode kleur. De warmte van kruidnagel, kaneel, zoethout. Ronde karameltonen. Geurige Saazerhop. Sylvester is krachtig en toch fris. Hartverwarmend voor winterse dagen.” - Rob Habets, meesterbrouwer Brand ­bierbrouwerij.

Jo van Ham,

Robin Berben,

Café Sjiek, Maastricht: “Dat is het laatste feestje van het jaar. Altijd weer een mooi feestje.”

instructeur keukentechniek Hotel Management School Maastricht: “Heerlijk. Om van te genieten op de feestelijkste dagen van het jaar” Joachim Müller

De laatste dag van het jaar, 31 december, is de naamdag van de heilige Sylvester, die zo naamgever werd van dit eindejaarsbier. Sylvester I was de 33ste paus, van 314 tot 335. Hij leefde in de tijd dat de Romeinse ­keizer Constantijn de Grote christen werd en in het hele Romeinse Rijk het christendom invoerde. Constantijn moest aanvankelijk niets hebben van Sylvester en n­egeerde hem. Tot de keizer aan lepra leed. Paus Sylvester kreeg de keizer zo ver dat hij zich liet dopen, waarna een wonder geschiedde en de ­keizer genas. Paul Sylvester overleed op 31 ­december. Hij is de patroonheilige voor de huisdieren, een goede oogst en het nieuwe jaar. En het Sylvesterbier.

24 #

chef-kok Gerardushoeve, Epen: “Toen Sylvester werd geïntroduceerd, in 1984, werkte ik in Den Haag. Daar heb ik het ook voor het eerst gedronken. Ik was even extra trots dat ik Limburger ben. En ik denk nog steeds graag terug aan dat moment als Sylvester weer beschikbaar is en ik het weer mag drinken” Roland Philipsen,

patron-cuisinier Bistro Croquant, Maastricht: “Een heerlijk eindejaarsbier. Wij maken er bijzondere croquetten mee: Sylvestercroquetten!” Patrick van Dijk,

Café Cocotte, Maastricht: “Wat een prachtig seizoensbier voor de winter. Ik hoop dat ik er genoeg van kan krijgen voor mijn zaak.” Henri Hochstenbag,

In den Ouden Vogelstruys Maastricht en Geulhemermolen Berg en Terblijt: “Sylvester komt als het regent, hagelt en stormachtig waait. Dan is dit robijnrode, donkere bier echt hartverwarmend.” Gangolf Schiffler,

Philharmonie, Sittard:

“Sylvester is een erg lekker bier. Ik drink het thuis al vele jaren, ter viering van oud op nieuw. Nu hebben we bij de Phil ook eindelijk Brand!”


Café Cocotte, Maastricht Café Cocotte in Maastricht heette tot voor kort De Kouts. Maar niet alleen de naam is gewijzigd. Het pand is van eigenaar veranderd en verbouwd. Er kwam een nieuwe pui en het interieur kreeg lichte kleuren en daardoor een heel open karakter. “Die nieuwe uitstraling gaf voor mij de doorslag”, zegt Patrick van Dijk, de nieuwe exploitant. Hij heeft een uitgebreide horecaervaring in diverse Maastrichtse bedrijven. “Nu sta ik voor het eerst op eigen benen en dat bevalt goed. Dit is een fantastische plek, met een groot terras. En het café is klein genoeg om het met een klein team te runnen. Mijn vrouw Maria assisteert ook als ze tijd heeft.”

Arthur Rooden

De Vief Heringe, Sittard: “Sylvester is mijn absolute favoriet onder de speciaalbieren. De smaak, de kracht, het lichte frui�tje, dat maakt het tot een mooi bier. Het is ook niet te zoet.”

Wim Eussen en Blanche Hartman

Petro Kools

De Twee Gezusters, Heerlen

“Wij serveren al 24 jaar Brand bier en zijn daar trots op. Het assortiment speciaalbieren van Brand is de laatste jaren flink uitgebreid. Sylvester is daarin een klassieker, die nog altijd uitstekend in die collectie past. Het is een heerlijk eindejaarsbier.”

De Twee Gezusters in Heerlen maken een nieuwe start onder leiding van Blanche Hartman. De horeca is gevestigd op locatie Luciushof, het domein van twee voormalige kloosters. Nu zijn er kantoren gevestigd, de gemeentelijke sociale dienst, de reclassering, het Leger des Heils en meer. En horeca, dus.

patron-sommelier van Da Vinci, Maasbracht:

Erik van Loo,

patron-cuisinier Parkheuvel, Rotterdam: “Als Limburger ben ik natuurlijk trots op Brand. We organiseren regelmatig bierdiners met de speciaalbieren van Brand. Sylvester past daarin, als super-lekker bier.” Tekst: Bert Salden

Blanche: “Deze locatie heeft deels een sociale functie. We bieden een volwaardig, gezond en vers dagmenu aan van drie gangen voor € 7,75. Daarnaast kun je hier lekker à la carte eten. Onze chef, Jan Benning, gaat creatief om met zijn budget. We verhuren ook vijf vergaderaccommodaties, waaronder een mooie kapel. Komende zomer willen we de ommuurde kloostertuin inrichten als binnenterras en we organiseren hier elke derde zaterdag van de maand een streekproductenmarkt.”

Patrick koos voor Brand bier. “Mijn insteek is kwaliteit. Wil je succes hebben in Maastricht, dan moet je gewoon Brand tappen. Ik ben trouwens opgevoed met Brand bier en wil het goed doen. Cocotte? Dat is een Frans woord voor klein, knus, maar ook voor stoofpot. We serveren hier ook kleine gerechtjes: broodjes, tosti’s, salades, plankjes....” Uit de tapkranen stromen Brand pilsener, Brand Weizen, Brand Zwaar Blond en een seizoensbier, nu Brand Dubbelbock. Uit de fles zijn onder andere twee Mort Subitevarianten beschikbaar. Café Cocotte: Boschstraat 115, Maastricht

Blanche komt uit een Venlose horecafamilie en heeft het naar haar zin in Heerlen. “Onze voorganger hier had alleen flessenbier. Wij hebben gekozen voor heerlijk Limburgs tapbier, van Brand. Daarmee ben ik thuis, in Venlo opgegroeid. Ik heb met verschillende vertegenwoordigers van diverse brouwerijen gepraat. Brand kwam de gemaakte afspraken perfect na. En het bier slaat aan. We hebben momenteel Brand pilsener en Brand Dubbelbock van het vat en kiezen voor telkens een ander seizoensbier.” De Twee Gezusters is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur. De Twee Gezusters: Putgraaf 3, Heerlen

Patrick van Dijk (l) en Ron Huntjens

# 25


o i g e r e d Nieuwsuit van Brand De Hoorn, Meers Meers, gelegen tussen Maas en Julianakanaal tegenover Stein, heeft geen fanfare meer, maar wel een fanfarezaal. Die is sinds kort geadopteerd door een stichting binnen carnavalsvereniging De Koeleköp. Het bestuur bestaat uit vijf personen: Dominique Bocken, Hans Martens, Ariane Hautvast, Ilse Smeets en Guus Kuijpers. Dominique: “We vinden het belangrijk dat deze ruimte, goed voor 450 bezoekers, behouden blijft voor het dorp. Uiteraard vinden hier onze carnavalsactiviteiten plaats. Maar ook de toneelclub, de Maasland Brassband, de ouderenvereniging en anderen kunnen deze ruimte gebruiken. We mogen alleen geen commerciële feesten toelaten.”

Roland, Anne en Ron

Bistro Croquant, Maastricht Bistro Croquant in Maastricht markeert de terugkeer van Roland Philipsen als patron-cuisinier. Hij maakte in het verleden naam met restaurant Rozemarijn en is na wat omzwervingen bij collega’s terug met een eigen keuken. Aan zijn zijde staat zijn uit Tilburg afkomstige partner Anne van Corven. Roland: “Toen ik zag dat deze locatie beschikbaar kwam, besefte ik dat dit een buitenkans was. Het is voor mij een van de mooiste plekken van Maastricht, net buiten het centrum en geliefd bij toeristen en studenten.”

Hij vervolgt: “We draaien helemaal op vrijwilligers. Dat is nodig om de exploitatie sluitend te houden. Voor een mooi glas pilsener betaal je hier € 1,70. We willen het betaalbaar houden voor het dorp. Dat is overigens ook de prijs bij café De Witte Börstel hiernaast.” De stichting maakte een nieuwe bierkeuze, voor Brand. “Dat is in onze beleving het lekkerste bier. De buurman tapt het ook, dus het is al populair in ons dorp. Het team van Brand dacht plezierig mee en ook dat draagt bij aan de beleving. We hebben momenteel Brand pilsener en Brand Weizen aan de tap.” De Hoorn: Koeweide 41, Meers

Er zijn lunch- en dinergerechtjes, croquettes, belegde broodjes, plateaus en meer, waaronder veel gerechten om te delen. En natuurlijk Brand bieren. Roland: “In Limburg is dit hét bier, qua smaak en qua uitstraling. De hele lijn spreekt me aan en het logo is ook bijzonder. Gasten reageren ook erg goed op Brand.” Uit de tapkranen stromen Brand pilsener, Brand Zwaar Blond en Affligem. Anne: “Ik leerde Roland en Brand kennen bij de Geulhemermolen. Ik was pedagogisch manager in de kinderopvang, maar mijn huidige beroep bevalt me nog veel beter.” Bistro Croquant: Achter de Molens 15, Maastricht

26 #

het bestuur van De Koeleköp


Philharmonie Sittard De Philharmonie (kortweg “Phil”) is een begrip in Sittard en ver daarbuiten. De stadsharmonie werd opgericht in 1887 en telt vandaag ruim 200 leden, waarvan er 180 een instrument bespelen. De muziekvereniging telt vier ambitieuze orkesten en een imposante slagwerkgroep. In het verleden begeleidden combo’s van de Phil Toon Hermans en de complete Phil luisterde diverse ­jubilea van de cabaretier op. Het thuis van de Phil is het Phillokaal, een voormalige balzaal, nu een monument en sinds 1934 in het bezit van de harmonie. Gangolf Schiffler, vicepresident en trombonist van de Phil: “Hier komen we samen, hier repeteren we en drinken na afloop gezellig ons glaasje bier aan de lange bar. We houden er ook ontvangsten en feesten.” Sinds kort stroomt hier Brand bier uit de tapkranen. Gangolf: “Onze leden vroegen steeds vaker om de overstap naar Brand. Brand is hét bier in Sittard. Het heeft een rijkere smaak. We merken dat goed: onze leden blijven nu veel langer na de repetities en dat maakt het gezelliger. We hebben meteen het café wat leuker ingericht.” Uit de tapkranen stromen Brand pilsener, Brand Weizen en Brand Oud Bruin. Bijzonder: leden van de Phil hebben zelf het logo van het muziekgezelschap gegraveerd in de Brandglazen. Philharmonie Sittard: Gats 1A, Sittard

vlnr Ruud Beckers, Arne Snel, Dennis Vermeulen en Ton van Luijk

Waers, Roermond Patron-cuisinier Dennis Vermeulen wil alles anders doen in zijn Roermondse restaurant Waers. “Onze gerechten zijn ook tegendraads.” Wie de menukaart verticaal leest ziet zes voorgerechten, drie tussen-, drie hoofd- en zes nagerechten, wie de kaart horizontaal leest ziet naast elkaar drie vijfgangenmenu’s, gebaseerd op vegetarisch, vis en vlees. Wie voor de volle vijf gangen kiest ­betaalt € 50,-. Roermondse Dennis heeft na een mooie c­ arrière bij collega’s zijn eigen restaurant geopend in eigen stijl. Zelfs de restauranttafels liet hij zelf ­maken, naar eigen ontwerp. Bijzonder: het bestek ligt in een uitsparing midden op de tafel. “Zo kun

je zelf kiezen of je met een vork of een lepel wil eten, of met allebei als je ook het laatste restje saus wilt oplepelen.” Dennis kiest voor de mooiste ingrediënten bij zijn gerechten, zoals dagverse kruiden uit Margraten en het lekkerste Limburgse bier bij zijn maaltijden. “Dat laatste is voor mij Brand, een echt kwaliteitsbier dat mijn gerechten mooi begeleidt. Met als aperitief een heerlijk Brand Up. Brand heeft trouwens met Ton van Luijk een uitstekende stimulator in deze regio.” Dennis proost op de foto met Ton, souschef Arne Snel en maître Ruud Beckers. Waers: Bakkerstraat 30, Roermond

Ginger, Maastricht Ginger is al 15 jaar een vaste oosterse waarde in de Tongersestraat in Maastricht. Faye ­ Bauduin-Huang startte het veelzijdige ­Aziatische restaurant op en zorgt, mede met het inzetten van gastkoks, voortdurend voor vernieuwing. Het restaurant is populair bij studenten, die er genieten van een snelle lunch. ‘s Avonds worden er culinaire keuzediners, met onder andere ­fusiongerechten, uitgeserveerd op hoog n­ iveau. In de zomermaanden is het dakterras erg p ­ opulair. Faye: “Bij onze mooie, wat kruidige gerechten past een lekker speciaalbier. Dat heb ik gevonden bij Brand. Het is bovendien hét bier voor de Maastrichtenaar. Met Brand krijg je de ­Maastrichtenaren binnen. Ik heb nu pas ­gemerkt hoe belangrijk een biermerk is. En weet je wat heel mooi is: nu drink ik zelf ook bier, lekker Brand bier. Dat geldt trouwens ook voor mijn man. We gaan nu ook de speciaalbieren van Brand combineren met onze gerechten. Ginger: Tongersestraat 7, Maastricht

Gangolf Schiffler (l) en Werner Colaris

Faye en Ron

Tekst: Bert Salden Fotografie: Esther Theunissen

# 27


BIJTAFELEN Belgisch-Limburgse wijntoppers 17 van 38 medailles voor Belgische wijn­domeinen kwamen terecht in Belgisch Limburg. Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck in Maaseik was de topper met vier gouden ­medailles en een zilveren. Er dongen 128 wijnen mee naar de erkenning. 38 soorten witte, rode en mousserende wijn werden daadwerkelijk ­bekroond door de Vlaamse sommeliers.

Goud was er voor:

Zilver was er voor:

Wijndomein Aldeneyck (Maaseik): –– Pinot Blanc –– Chardonnay Heerenlaak Brut –– Chardonnay Heerenlaak –– Pinot Gris

Wijndomein Aldeneyck (Maaseik): –– Pinot Noir

Wijndomein Hoenshof (Borgloon): –– Cuvée d’Amour –– Wijnkasteel Genoelselderen (Riemst): –– Zilveren Parel Brut –– Zwarte Parel Brut

Wijnkasteel Genoelselderen (Riemst): –– Chardonnay Blauw

Wijndomein Kitsberg (Heers): –– Pinot Blanc Cuvée V –– Schorpion (Kortessem): –– Zwart Brut

Wijndomein Hoenshof (Borgloon): –– Pinot Gris Barrique

Wijndomein Kitsberg (Heers): –– Chardonnay Krachtig –– Pinot Gris Wijndomein Gloire de Duras (SintTruiden): –– ChardonnayAuxerrois Wijndomein Thilesna (DilsenStokkem): –– Auxerrois

Tongerlo bieren in nieuw jasje De Belgische familiebrouwerij Haacht geeft haar Tongerlo abdijbieren een nieuwe uitstraling. De smaak blijft ongewijzigd, met de restyling grijpt Haacht terug naar het roemrijke verleden van de Abdij van Tongerlo. Bij de hernieuwing hoort een gloednieuw glas. Boudewijn van der Kelen, marketingdirecteur bij Brouwerij Haacht en de vierde generatie van de bierfamilie: “Tongerlo staat voor genieten in al zijn eenvoud. Die eenvoud smaakt naar authenticiteit, klasse en perfectie en dat straalt de nieuwe lookandfeel meer dan ooit uit.” Inspiratie voor de restyling werd gehaald uit het wapenschild van de Norbertijnenabdij van Tongerlo. Van der Kelen: “De Latijnse spreuk ­ bij het wapenschild van de abdij, ‘Veritas Vincit’, de waarheid overwint, belichaamt het authentieke karakter van het Tongerlo abdijbier. De v­ ernieuwing zorgt ervoor dat dit niet alleen

28 #

aanwezig is in de smaak, maar ook visueel tot uiting komt. We delen dezelfde waarden met de N ­ orbertijnen: respect, authenticiteit en toe­ wijding. Deze waarden hebben ervoor gezorgd dat Tongerlo door de jaren een authentiek ­Belgisch abdijbier is gebleven en in de toekomst ook blijft. De abdijbieren ondergaan twee weken ­nagisting in de fles, een minutieus proces met interactie van menselijke kennis. Die toewijding voor elke Tongerlo, voor horeca, retail of export, proef je in het glas.” Christel Demonie, brandmanager bij ­Brouwerij Haacht: “De kelk van het nieuwe glas sluit naar binnen en zorgt voor een optimale aroma­ beleving en een smakelijke schuimkraag die lang aanhoudt. De subtiele details en de elegante lijn zijn een streling voor het oog, terwijl het wapenschild op het been van het glas de tastzin niet ontgaat. Het is een bevestiging dat er wordt genoten van een authentiek Belgisch abdijbier.”

Karel Henckens

Maestricht Royal Maastricht ziet het Royale, ook met de ­nieuwe likeur Maestricht Royal, gecomponeerd in Hulsberg met ingrediënten van de Gulpener ­ Bierbrouwerij en Puur Vandewall uit Eckelrade. Drink de likeur met mousserende wijn van de ­Maastrichtse Apostelhoeve. Lars Flinkerbusch, directeur van Maastricht ­Marketing, ontving de eerste fles tijdens de BBB. En ook hij ziet zijn functie royaal. “Ik woon in Bunde. Dat hoort binnenkort bij Maastricht. En ik ben er trots op dat ik Maastrichtse producten als Livar vlees (uit Echt, redactie) gewoon bij ­Albert Heijn kan kopen.” Livar is echter niet te koop bij Albert Heijn.

De samenwerking tussen de Abdij van Tongerlo en Brouwerij Haacht dateert van 1990. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de brouw­ ketels van de abdij ontvreemd, waardoor een abrupt einde werd gemaakt aan de traditionele brouwactiviteiten door de Norbertijnen. 27 jaar geleden vonden zij in Brouwerij Haacht de juiste partner om de brouwactiviteiten voort te zetten. De familiebrouwerij brouwt sindsdien ­Tongerlo onder het goedkeurend oog van de actieve ­abdijgemeenschap in Tongerlo.


Beste cavasommelier Koen Claes van WinePlus uit Genk is uitgeroepen tot beste cavasommelier van België. Eind 2017 neemt hij deel aan de wereldfinale in Spanje. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Consejo Regulador del Cava.

Koen Claes

Lekker Top 100 De Limburgers in de Lekker Top 100: 10. Beluga, Maastricht 14. Da Vinci, Maasbracht 20. De Leuf, Ubachsberg 22. l’Atelier, Gulpen 41. Château St. Gerlach, Valkenburg aan de Geul 47. Valuas, Venlo 59. Aubergine, Steijl 67. Brienen aan de Maas, Well 77. Château Neercanne, Maastricht 85. Bretelli, Weert

Cafetaria Top 100 Het is weer de tijd van de lijstjes. Zoals de ­Cafetaria Top 100 van SnackKoerier. Dit zijn de ­Limburgse zaken in de lijst:

Bib Gourmand Belgisch Limburg: –– Maaseik: Bienvenue –– Dilsen-Stokkem: De Poorterij –– Hasselt: Bistro Nano –– Borgloon: Mondevideo –– Sint Truiden: L’Angelo Rosso

Nederlands Limburg: –– Venlo: Brasserie Valuas –– Weert: Flavours –– Stevensweert: Herberg Stadt Stevensweert –– Pey: Hof van Herstal –– Sittard: Silvester’s –– Beek: De Lindeboom New Style –– Elsloo: Kasteel Elsloo –– Valkenburg aan de Geul: Juliana –– Maastricht: l’Auberge –– Maastricht: Harry’s –– Maastricht: Umami by Han –– Simpelveld: Bellevue –– Vijlen: Uit de Kunst

4. Snackpoint, Susteren 33. Happy Frites, Ransdaal 45. Snackpoint, Bunde 69. Het Cabrys, Beek 72. Bebo, Sevenum 80. Kwalitaria, Horst 82. Snackpoint, Slek 85. Snackpoint, Oirsbeek

Gault & Millau Beste koffie van Limburg

Misset Café Top 100

Maar liefst 11 Limburgse horecazaken bereikten de Koffie Top 100 2017 van Misset Horeca:

8. De Klep, Venlo 15. De Sevewaeg, Sevenum 43. De Harmonie, Weert 48. In den Ouden Vogelstruys, Maastricht 55. La Clé, Maastricht 68. D’r Klinge, Heerlen 77. Central, Venlo 91. De Verleiding, Roermond 94. De Wieetsjaf, Kerkrade

5. 18. 25. 42.

Terlago, Horst Coffeelovers, Maastricht Coffeelovers, Roermond Burgemeester Quicx, Valkenburg aan de Geul 47. A Belle, Horst 52. Petit Caffé Moriaan, Maastricht 53. Milk en Cookies, Venlo 59. Babbels, Venlo 62. Darq, Maastricht 76. Ich & Dich, Sittard 86. De Haselderhof, Valkenburg aan de Geul

Er zijn flinke verschuivingen. Dit zijn de Limburgse cafés in de top 100:

De Nederlands-Limburgse toppers in Gault & Millau met het aantal punten: 17. Beluga Loves You, Maastricht 17. De Leuf, Ubachsberg 16,5 Da Vinci, Maasbracht 16,5: Valuas, Venlo 16. Aubergine, Steijl 16. One, Roermond 16. Bretelli, Weert 16. l’Atelier, Gulpen 16. Château Neercanne, Maastricht 16. Tout à Fait, Maastricht 16. Château St. Gerlach, Valkenburg aan de Geul

Aanraders: –– Hertog Jan Proeverij, Arcen –– Falstaff, Maastricht –– De Morgenstond, Griendtsveen

# 29


BIJTAFELEN In d’n Awwe Herberg We komen op veel plaatsen en vinden toch nog regelmatig verrassende horecagelegenheden. Zoals In d’n Awwe Herberg aan de Papenweg in Maastricht. Op onze tafel een reserveringskaartje

met onze naam en de opmerking “Sjiek dat geer hei zeet”. Dat dit gemeend is ervoeren we de hele avond lang in ultieme gastvrijheid tijdens het genot van ons drie gangen tellend keuzemenu à € 18,95. Uitbaters zijn Nicole en Ivo Moens en dochter Claudine. Maastrichtenaren die na omzwervin-

gen voor Golden Tulip (Epen) en Bastion Hotels in 2001 neerstreken in Venlo. Hier baatten zij 16 jaar een brasserie uit in “de Duitse hoek”. In M ­ aastricht vonden ze, via Luc Overhof, in voormalig De Bookvink een nieuw thuis. Ivo: “We wisten wat we wilden en hebben de zaak in twee maanden tijd volledig verbouwd en een keuken toegevoegd. We hebben ook bewust gekozen voor een locatie die gemakkelijk bereikbaar is, met terras en eigen parkeerplaatsen. Op 14 april gingen we open en zijn nog elke dag verrast over het succes. Met plezier. We zijn altijd zelf in de zaak en hebben nu in Monique Godding een goede chef gevonden. Er komen zelfs al Duitsers uit de regio Venlo. Ook aantrekkelijk: ons ontbijt. Je kunt hier kiezen uit 15 ontbijtconcepten en we hebben een wandelroute.” Over de naamsverandering: “Tot 1935 was dit een herberg. We wilden met In d’n Awwe Herberg aangeven dat we die oude sfeer terugbrengen.”

vlnr Ivo, Nicole en Claudine Moens

* Rectificatie* In de oktoberuitgave is een deel van de tekst weggevallen bij dit bericht:

SUPER 8 Blanche beste Belgische witbier In het land waar het witbier is uitgevonden is SUPER 8 Blanche uitgeroepen tot beste Belgian Style Witbier van België. De jongste telg in het SUPER 8gamma van Brouwerij Haacht sleepte deze titel in de wacht op de World Beer Awards. Op wereldniveau moest het bier nipt de duimen leggen tegen een Braziliaanse collega. SUPER 8 Blanche werd in mei gelanceerd als derde bier in het SUPER 8gamma van Brouwerij Haacht, een Belgische familiebrouwerij met een rijke geschiedenis. Het pittige witbier is stevig gekruid met versgemalen koriander en een ferme portie appelsienschil, wat zorgt voor een prikkelende interpretatie van een vertrouwde smaak. “We zijn ontzettend trots dat onze SUPER 8 ­Blanche zo kort na zijn lancering wordt gesmaakt bij zowel het grote publiek als echte kenners”, zegt Boudewijn van der Kelen, marketing directeur van Brouwerij Haacht. “De erkenning op de World Beer Awards is een grote stimulans voor onze

30 #

onafhankelijke brouwerij. Onder impuls van inno­ vatie blijven we steeds nieuwe bieren lanceren.”

In Nederland wordt het bier verdeeld door ­ Brouwerij De Leeuw (www.leeuwbier.nl en info@leeuwbier.nl)

Duurzaam ZuidLimburg behoort ook dit jaar tot de duurzaamste toeristische regio’s ter wereld. De notering is te danken aan de continue investering van alle samenwerkende partijen voor de kracht en instandhouding van het landschap, de aandacht voor het behoud en gebruik van monumenten en voor de focus op wat de regio uniek maakt als toeristische bestemming. Daarnaast wordt de regio geprezen voor de blik op de toekomst, wat betreft verduurzaming. Bij nieuwe bedrijven en investeringen in de provincie wordt altijd scherp gekeken naar het duurzaamheidslabel. In ZuidLimburg wordt bovendien toekomstbestendig gebouwd, niet alleen op het gebied van milieu en energiebeheersing, maar ook met aandacht voor de veranderende wensen van een ouder wordende doelgroep, zowel bij de eigen bevolking als bij toeristen die de regio bezoeken. Ook de samenwerking met Belgische en Duitse buren wordt geprezen. ZuidLimburg is de enige Nederlandse bestemming in de wereldwijde Duurzaamheidstop 100.


Geulpoort Organisatiebureau Wij zijn Valkenburg is de nieuwe uitbater van de Geulpoort in Valkenburg aan de Geul. Björn Geraards en Camiel America zetten zich sinds begin 2016 in voor het profileren van Valkenburg als kwalitatieve toeristische bestemming op de groepenmarkt, in samenwerking met VVV Zuid-Limburg.

Kunst in De Beejekurf Kunstenaarscollectief Regentag is een unieke ­ samenwerking aangegaan met restaurant De Beejekurf in Venray. Van 23 tot en met 30 ­ oktober waren kunstenaars Rob Benders, Bart Coppus en Ted Lenssen er aan het werk. De muren zijn flink onder handen genomen en er is een uniek kunstwerk gecreëerd.

Hanneke Verstappen en Mathijs Jacobs van restaurant De Beejekurf

Herman Cooijmans winnaar Herman Cooijmans, chef-kok van restaurant Juliana in Valkenburg, won de streekproducten-kookwedstrijd van Cooking Mania op horecavakbeurs BBB Maastricht. De deelnemers serveerden een driegangenmenu. Ze kochten zelf hun ingrediënten met als budget € 10 per geserveerd menu. De gerechten werden beoordeeld op presentatie, gebruik ingrediënten, smaak, originaliteit en totale indruk.

Personeelsmutaties –– Kevin Vondenhoff is de nieuwe maître van Restaurant PC in Parkhotel Valkenburg. Hij ­ komt van La Source in Lanaken. –– Pascal Vos verliet na 5,5 jaar Bienvenue in Maaseik. Hij is gastheer bij Da Pecco in ­Heerlen en volgt een opleiding om na een jaar in de zorg te gaan werken. –– Pearl Sieben gaf haar leidinggevende functie bij Ylia in Maastricht op om gastvrouw te worden bij Bienvenue in Maaseik. –– José van Waterschoot werkt sinds 1 november als intermediair bij Sligro.

Uit het juryrapport: “Alle deelnemers hebben prachtig gewerkt met producten uit de Euregio Maas-Rijn. Zij hebben hun best gedaan de mooiste streekproducten te vinden en met succes. Wij als juryleden zijn nog trotser geworden op onze regio. Winnaar Herman komt van oorsprong niet uit deze regio, maar heeft haar leren waarderen en drie fantastische streekgerechten geserveerd.

Hij is een Brabander die, zo lijkt het, het meest van deze omgeving houdt.” Herman Cooijmans heeft met zijn winnende menu een workshop in Italië gewonnen aangeboden door Electrolux.

Gilbert von Berg Het zat al lang in de pen: Gilbert von Berg is de nieuwe chef-kok van Restaurant Château ­Neercanne. SVH Meesterkok Hans Snijders is nu als executive chef overkoepelend verantwoordelijk voor alle keukens, van het restaurant, ­l’Auberge en de cateringactiviteiten.

Maastricht gaat vreemd

Snijders werkt sinds 1980 als Chef de Cuisine van Restaurant Château Neercanne en telt daarmee het grootste aantal werkjaren in het bedrijf. Hij onderhoudt nog steeds een intensief contact met de vele leerlingen die hij opleidde. “Als executive chef zal ik, meer dan nu, op afstand onze jonge chefs met raad en daad bijstaan zodat ze de ambitie van Château Neercanne en henzelf waar kunnen maken. Ik houd daarbij vooral van het samen sparren over en zoeken naar nieuwe smaaksensaties voor onze gasten.”

Collegamagazine Chapeau! meldt dat “de meest bourgondische stad van Nederland” kiest voor leveranciers van buiten de stad. De regionale cateraar en de Maastrichtse wijnleverancier in het Theater aan het Vrijthof hebben plaats moet maken voor Brabanders. Overigens: al eerder, bij de verhuizing van Filmhuis Lumière werd afscheid genomen van de ­regionale leveranciers Gulpener en Maison Blanche Dael.

Herman neemt de cheque van Electroluc in ontvangst

Gilbert von Berg (35) werkt sinds 2007 in de keuken van Restaurant Château Neercanne. Gilbert von Berg (l) en Hans Snijders

# 31


BIJTAFELEN Foodies Tongeren Tongeren is een echte stad voor lekkerbekken, met onder andere twee restaurants met een Michelinster: De Mijlpaal en Magis. Gault Millau vermeldt vijf Tongerense locaties. Toerisme Tongeren lanceert de campagne “Foodies Tongeren”, met onder andere een 88 pagina’s dikke gids met bijgesloten plattegrond. De gids leidt naar liefst 84 lekkere plekken in de oudste stad

van België en geeft veel informatie over streekproducten en de gastronomische historie van de stad. Tongeren, doorkruist door de Jeker, beroept zich verder op de vriendelijke, hartelijke ontvangst van haar stedelingen.

De kerstmarkt van Jan Keulen

Materia Gins

Jan Keulen, Schinveldenaar van oorsprong heeft een erg succesvol horecaverleden. Boegbeelden: café Keulen in Brunssum en de Slenaker Vallei in Slenaken. Stil zitten is niets voor Jan en dus opende hij in Valkenburg Visrestaurant Jan Keulen, dat hij met zijn eega runt. Echter niet in de drukste tijd van het jaar, de kerstperiode. Dan is Jan de drijvende kracht achter de kertstmarkt in de Fluweelengrot.

Materia Gins van stokerij Zenne Zonde vallen op in de horeca door de bijzondere flessen, met elk een eigen kleurrijke tekening. Er zijn vier ­varianten: Aarde (gemaakt met verse grapefruit), Lucht (met 20 geselecteerde botanicals), Vuur (met pepperoni en Spaanse en roze peper) en Water. Vino Versa uit Geleen levert de gins in Nederland.

Jan: “Deze kerstmarkt dreigde verloren te gaan voor Valkenburg en dat vond ik jammer. De kosten van met name de beveiliging zijn de afgelopen jaren flink gestegen en dit jaar krijgt die nog meer aandacht.” (Vorig jaar werden twee geldkoeriers beroofd die de dagopbrengst bij de bank wilden afstorten.) Jan heet u graag welkom op de 20ste kerstmarkt in de Fluweelengrot, tot en met 23 december. “In samenwerking met Hanos en Leeuw bier zorgen we ook weer voor een prima drankje en hapje.”

Jan Keulen

Restaurant Danyel verhuisd

Heel veel Cucina del Mondo

Restaurant Danyel van Danyel van den Bongerd is verhuisd van de Boschstraat in Maastricht naar Observantenweg 3 (voorheen La Bohème). Danyel en Mariska runden op het oude adres ook hotel Pauwenhof. Danyel: “De hotelmarkt in Maastricht wordt steeds moeilijker, mede door de b&b’s en het restaurant is beter bereikbaar aan de rand van de stad.”

Servais Tielman van Cucina del Mondo in ­Heerlen laat zich inspireren door de dagmarkt, inclusief nieuw ontwikkelde smaken en technieken. Dit menu varieert per dag en telt 12 tot 16 gerechten. Wie liever vasthoudt aan de klas­siekers kiest voor 6 tot 10 gerechten. De totale uitdaging is een combinatie van beide met o ­ ngeveer 20 gerechtjes. De prijzen van de menu’s variëren van € 99,- tot € 169,-.

Servais Tielman

32 #


25 jaar Harold Kok werkt 25 jaar bij De Hamert in ­Wellerlooi en klom er op tot een hoog gewaardeerde chef. Zijn jubileum werd gevierd met... een 25-gangendiner voor 2x25 speciale gasten. Van een oester met komkommer tot een lolly van witte chocolade en bramen. En als extraatje tussendoor het lievelingsgerecht van Harold: ­frikadel speciaal. Het was groots genieten voor vrienden en ­collega’s van Harold, leveranciers, vaste ­gasten en natuurlijk journalisten. Patron Roger Smits: “Met het snel oplopen van de pensioenleeftijd zit het er in dat Harold ook zijn 50-jarig jubileum hier nog haalt.” Het team van De Hamert met in het midden Harold Kok

Giraf Award voor Brasserie de Watertoren Angelique RekersVosseberg heeft letterlijk haar nek uitgestoken door een voormalige watertoren in Rimburg om te toveren tot een uitkijktoren met een brasserie. Door aanleg van nieuwe natuur en wandelpaden is dit nieuwe toeristische pareltje niet meer weg te denken als toeristische bestemming. Ze ontving daarvoor de Giraf Award tijdens de Ondernemersdag Heerlen-Landgraaf.

de 25 gepresenteerde gerechten

Valkenburgse Bokkenweken Gerardus Tripel In 2000 introduceerde de Gulpener B ­ ierbrouwerij het kloosterbierenlabel Gerardus. Van de omzet gaat een deel naar het Gerardusklooster in ­Wittem. Na een dubbel en een blond presenteerde de brouwerij op 1 november Gerardus Tripel, na wat experimenten in de eigen microbrouwerij. De Gerardusbieren zijn gebaseerd op een bijzondere, wat wispelturige gist. De Tripel is gebrouwd met meerdere granen (spelt, haver, gerst, tarwe, rogge), kruiden en specerijen waaronder kardemon, steranijs, koreander en kruidnagel. Gerardus Tripel heeft een alcoholpercentage van 8,5. Het eerste vat werd, in het klooster, aangeslagen door Jan-Paul Rutten, directeur van de Gulpener Bierbrouwerij, kloosterrector Henk Eringveld, burgemeester Ramaekers van de gemeente ­Gulpen-Wittem en Eugène Vaessen van hotel-restaurant Gerardushoeve.

Koninklijke Horeca Nederland, het Valkenburgs Ondernemers Collectief, Attracties Valkenburg en VVV Zuid Limburg organiseerden in samenwerking met de gemeente Valkenburg aan de Geul en Leeuw Bier in oktober weer de ­Valkenburgse Bokkenweken. De typische bokkenhistorie en ­cultuur staan centraal. Op zondag 1 oktober werd het eerste vaatje Leeuw Najaarsbock aangeslagen. Jonkheid

Vallekeberg en Schutterij Jonge & Oude Nobele begeleidden dit en de zes Valkenburgse kernen namen deel aan de Dorpskernen Bokkenbattle via een rondgang door Valkenburg. Wethouder Jan Vermeer sloeg het eerste vat aan, restaurant Au Soleil kreeg de prijs voor het meest creatieve bokkenmenu. Er waren verder onder andere een Bok d’Amuseroute, een Bok en Bier-Paspoort en het Bok ‘n Bluesfestival.

Jan Vermeer proost met het eerste glas Leeuw Najaarsbock

# 33


BIJTAFELEN Michelinsterren Belgisch Limburg Bij het ter perse gaan van deze editie van Gastvrij Magazine waren de Nederlandse Michelinsterren voor 2018 nog niet bekend. Wel die van België. Deze sterren staan genoteerd in Belgisch Limburg:

twee sterren: –– Neerharen: La Source (nieuw) –– Opglabbeek: Slagmolen

een ster: –– Dilsen: Hostellerie Vivendum –– Genk: De Kristalijn –– Hasselt: JER –– Hasselt: De Vork van Luc Bellings (nieuw) –– Houthalen: Innesto –– Lommel: Cuchara –– Tongeren: Altermezzo (nieuw) –– Tongeren: Magis –– Tongeren: De Mijlpaal

Ki bij Mes Amis Ki van de Ven kookt op dinsdag 2 januari bij ­restaurant Mes Amis in Maastricht. “Dat doe ik wel vaker, maar die avond is het echt een popup. Het wordt voor een avond mijn restaurant. Daarmee manifesteer ik de oprichting van mijn eigen bedrijf: Van de Ven Tailored Catering & Events.” Ki vervolgt: “Ik kook wie ik ben, met zo veel mogelijk regionale producten en Annaline selecteert daarbij de mooiste Limburgse wijnen. Er is een regionale wijnmaker aanwezig en één van de vele mooie leveranciers waarmee ik graag samenwerk. Het wordt een culinaire rondreis door ZuidLimburg met een zesgangenmenu, bijpassende wijnen, een mooi aperitief, water, koffie, twee bijzondere gastsprekers en livemuziek. De deelnameprijs: € 99,95, all-in. Er is ruimte voor 30 gasten. Belangstellenden kunnen een email sturen naar: vdvtailoredcatering@outlook.com of bellen met Ki: +31 (0)6 24 93 42 42.

Jo Grootaers, de chef van Altermezzo is door Michelin bovendien uitgeroepen tot Young Chef 2018.

Ki en Annaline

Frank Radder (l) en Servais Tielman

De eerste saffraan Saffraan is van oorsprong een woestijn­plantje, dat zich op de warmste dagen in de bodem schuil houdt en in het najaar boven de grond komt om optimaal te profiteren van de winterregens. Acht jaar geleden plantte Frank Radder van Puur Aroma in Margraten het krokusachtige plantje, waarvan het bloempje geliefd is bij chefkoks om zijn volle smaak en kleur. Maar het blijft een winterbloempje. Op 27 oktober mocht Servais Tielman van ­Cucina del Mondo in Heerlen de eerste b ­ loempjes van 2017 komen plukken.

Hygiëne en gastvrijheid 50 jaar Brand Aschwin Gulikers (40) van de Daelhemergroeve in Valkenburg aan de Geul viert 50 jaar Brand bier. “Mijn opa, van Café Noben, toog in 1967 naar Wijlre met het dringende verzoek Brand bier te mogen schenken. Zijn gasten vroegen daar voortdurend om. Zodoende ben ik daar opgegroeid met Brand en tap het zelf ook met veel liefde.”

34 #

Een goede hygiëne blijkt de belangrijkste voorwaarde voor een gastvrij gevoel. Vooral in hotels ergeren Nederlanders zich aan een onverzorgde omgeving en chagrijnig personeel. Na een ongastvrije ervaring komt 44% van de Nederlanders niet meer terug. Restaurants en cafés zijn volgens Nederlanders de meest gastvrije locaties. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders, uitgevoerd op verzoek van een facilitybedrijf. “Locaties krijgen vaak geen tweede kans voor een eerste indruk. In plaats van dit aan te kaarten, deelt 31% van de Nederlanders hun ervaringen over een nietgastvrij bezoek na afloop wél met vrienden en kennissen.”

Een gastheer of vrouw scoort bij drie op de vier Nederlanders bonuspunten wanneer ze snel en persoonlijk aandacht schenken. Daaropvolgend zien Nederlanders graag een gastheer met humor en krijgen ze bij aankomst liefst direct wat te drinken aangeboden. Het overbruggen van de wachttijd zonder internet is echter voor weinigen een probleem. Tijdens het wachten in een restaurant, casino of stadion is een beschikbaar wifinetwerk voor slechts 9% onmisbaar.


Maastricht Award voor Maison Blanche Dael “Ondernemers zijn de levensaders van onze stad. Zonder ondernemers geen bedrijvigheid, b ­ anen en innovatie”, aldus Maastrichts wethouder John Aarts. Hij overhandigde de Maastricht Award 2017 aan Maison Blanche Dael - ­Coffeelovers.

Met deze prijs wordt onderscheidend ­onder­nemerschap zichtbaar gemaakt. Albert Berghof, de vierde generatie van dit Maastrichtse familiebedrijf, nam de prijs in ontvangst.

16.000 euro voor Voedselbank Zuid-Limburg Cursus Duits voor horeca­ medewerkers 200 gasten genoten van een Limburgs streekdiner bij de Hotel Management School Maastricht. Zij betaalden daarvoor € 75,- een bedrag dat volledig bestemd is voor Voedselbank Limburg-Zuid.

Het Limburgse streekgerechtendiner werd ­bereid door de chefs Hans Snijders (Château Neercanne), Bart Ausems (Tout à Fait), ­ Joachim Müller ­ (De Gerardushoeve), ­Robin ­Berben (Café Sjiek), Jo van Ham (Hotel Management School Maastricht) en Léon Aarts (Supperclub Compassion).

L­ imburgse leveranciers en ook de witte en zwarte brigade werken zonder vergoeding. De bijdrage van € 75,- per gast wordt volledig besteed aan de aankoop van lang houdbare producten voor de afnemers van Voedselbank Limburg-Zuid. De avond werd muzikaal opgeluisterd door Ivo van der Bijl en Ivo Rosbeek. Daarnaast ­ondersteunden de Talenten van Talentino zowel de keuken als de bediening.

De streekingrediënten voor het diner zijn gratis beschikbaar gesteld door toonaangevende

De Limburgse horeca kent veel - en steeds meer - Duitse gasten. Helaas laat de ­communicatie in de Duitse taal steeds vaker te wensen over. Vojislav ­ ­ Miljanovic is Duits grensbewoner (Übach-Palenberg) met een eigen communicatiebureau dat vooral werkt op de Nederlandse en Vlaamse markt. Hij biedt, in samenwerking met Gastvrij Magazine, korte cursussen “Gastvrijheid op zijn Duits” aan voor horecamedewerkers. De feiten: –– cursussen in Noord- Midden- en Zuid-Limburg –– 3 tot 5 maandagmiddagen van 15.00 tot 18.00 uur. –– Data en locaties in overleg –– aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 20 –– Uw bijdrage: vanaf € 15,- per uur. Inschrijven en meer informatie: vm@kam3.nl of telefoonnummer 0049-170-2023239. Kam3: Finkenstrasse 8, Übach-Palenberg

Gelauwerde korenwijn Het Genevergenootschap Nimmer Zat in Wageningen heeft de IJsvogel Korenwijn van ­ Graanbranderij De IJsvogel uit Arcen uitge­ ­ roepen tot beste jenever/korenwijn van 2016 2017. De IJsvogel is bijzonder trots op deze ­erkenning. Vojislav Miljanovic

# 35


KAARS VAN LICHT- TOT SFEERBRENGER De komst van de elektrische lamp heeft de kaars aan het eind van de 19de eeuw als lichtbron verdrongen. Als sfeerbrenger is de kaars gelukkig gebleven, zeker in de horeca. Overigens heeft de kaars zelf inmiddels ook een elektrische LED-variant. De moderne kaars bestaat uit een pit van katoen met daaromheen stearine, paraffine of een mengsel van beide en soms bijenwas. Tegenwoordig worden ook kaarsen geproduceerd uit sojawas.

De pit wordt gevlochten van katoenen garens, variërend van 4 tot 45 draden. Het vlechten gebeurt zodanig dat de pit tijdens het branden naar één kant ombuigt, daardoor in het buitenste deel van de vlam verbrandt en zo op lengte wordt gehouden. Om te snel branden te voorkomen wordt de pit behandeld met brandvertragende middelen, die ook het nagloeien verhinderen. Verder moet de pit de stearine, paraffine en was goed opzuigen.

De kwaliteit van de vlam wordt voor een belangrijk deel bepaald door de pit, ook wel wiek of lont genoemd. Een slechte pit veroorzaakt kleine vlammen. Elke kaars geeft roet af. Bij kwalitatief goede kaarsen is de roetafgifte beperkt. Het is een kwestie van ervaring welke kaarsen de roetafgifte beperken. Laten kaarsen een bezinegeur na, dan kunt u er zeker van zijn dat er geen goede grondstoffen zijn gebruikt.

Kwaliteit Paraffine is een restproduct bij de zuivering van ruwe aardolie. Het geeft bij verbranding meer licht en is goedkoper dan stearine. De paraffinekaars druipt echter sneller en trekt gemakkelijker krom. Stearine wordt bereid uit dierlijke vetten, plantaardige oliën en vistraan. Vaak wordt aan paraffinekaarsen een deel stearine toegevoegd om een betere weerstand tegen druipen en een verhoogde vormvastheid te verkrijgen. Compositiekaarsen bestaan meestal uit een mengsel van stearine en paraffine, soms ook uit andere mengsels, zoals bijenwas en paraffine. Stearine voegt men niet alleen toe aan paraffine voor de verbetering van de brandeigenschappen, maar ook om paraffinekaarsen beter uit de gietvorm te kunnen verwijderen: stearine krimpt meer bij afkoeling.

36 #

Er is veel verschil in kaarsenkwaliteit. Erg ver­ velend zijn, zeker in de horeca, kaarsen die een zware walm veroorzaken of druppelen. Ook de brandtijd kan wisselen en het is natuurlijk weinig praktisch als u halverwege de avond alle kaarsen moet verwisselen. Kwalitatief goede kaarsen dragen het inter­ nationale BRC-kwaliteitscertificaat. De horecaleverende kaarsenmerken hebben speciale collecties kaarsen die een hele avond meegaan en warmtebestendige kaarsenhouders in glas. De grootte en dikte van kaarsen zegt niets over de brandduur. Deze wordt bepaald door de ­samenstelling van de was. Vaak staat de brandduur op de verpakking of op het etiket aan de onderkant van de kaars.

Druipende kaarsen zijn vervelend. Het kaarsvet kan de ondergrond beschadigen, maar ook bijvoorbeeld kleding. Bovendien verliest een kaars die druipt brandduur. Wind, veroorzaakt door tocht of menselijke bewegingen, kan leiden tot druipen. Plaats kaarsen, als hierop kans is, in een windlicht. Natuurlijk is ook de kwaliteit van de kaars van groot belang.

Trends Kleurrijke accenten, sfeervolle decoraties, speels flakkerende vlammetjes die een zacht licht verspreiden. Trends in de mode en lifestylebranche vinden ook hun weg naar de kaarsenbranche. Toonaangevende designers op de relevante internationale vakbeurzen in Parijs, Londen, Milaan en New York beïnvloeden onze keus in kaarskleuren, -vormen, -modellen, prints, geuren en meer.


De kleur van de vlam is nauwelijks beïnvloedbaar, de kleuren en vormen van de kaars des te meer. Kaarsen dragen bij aan de beleving. Ze zijn pure emotie, mooi als ze branden en ze ­toveren uw horecagelegenheid om tot een i­ntieme ruimte. Maar kaarsen zijn ook mooi als ze niet branden. De unieke designs, de vormen, kleuren en dessins bepalen het beeld in uw interieur. Daar kunt u dankbaar gebruik van maken. Met de nieuwste kaarsentrends blijft u snel, eenvoudig en relatief goedkoop actueel. Kaarsen creëren eigenlijk zelf al een “warm welkom”. Hoge, gotische kaarsen verspreiden licht op gezichten en creëren warmte. Een lage kaars geeft een zachtere gloed en staat niet in de weg tussen de eters.

geven. Door kaarsen creatief te gebruiken kunt u net die kleine veranderingen aanbrengen die nodig zijn om uw gasten in de juiste stemming te brengen.

LED-kaarsen Soms kunnen er vanwege de brandveiligheid geen kaarsen worden aangestoken. Dan vormen LED-kaarsen een uitkomst. Dat geldt natuurlijk ook voor plekken die wat moeilijker bereikbaar zijn om een kaars aan te steken. En wat dacht u van een terras, waar de wind al snel speelt met écht vuur?

Kaarsen naast de voordeur laten uw gasten zien dat ze welkom zijn en - in het donker - waar de ingang is. Als u het pad naar de ingang verlicht voelt iedereen zich welkom.

Moderne LED-kaarsen zijn op afstand bestuurbaar met een eenvoudige afstandsbediening. Maar minstens zo ideaal is dat ze oplaadbaar zijn en daardoor lange tijd inzetbaar. De h­ uidige generatie LED-kaarsen is qua vorm en qua flikkering nauwelijks te onderscheiden van echte kaarsen. LED-kaarsen van nu gaan gemakkelijk 12 branduren mee voordat ze opgeladen moeten worden.

Overigens: waarom zou u alleen ‘s avonds kaarsen branden? Ook een ontbijt, lunch of gezellige middag kunt u met kaarsen een mooi extra tintje

Maar de nieuwste editie LED-kaarsen gaat alweer een stap verder: met één druk op de afstandsbediening kunt u de kaarsgloed van kleur

veranderen, bijvoorbeeld van levendig rood naar rustgevend blauw. Dat kunt u desgewenst tegelijkertijd doen voor alle “kaarsen” in de ruimte, met één toetsdruk. Overigens kunt u met de afstandsbediening ook het verlichtingsniveau aanpassen.

Kaarsvlam Een kaars wordt aangestoken door met een vlam de pit zodanig te verhitten dat het daarin aan­ wezige kaarsvet smelt, verdampt en ontbrandt. Door de warmte van de kaarsvlam smelt het kaarsvet onder de pit. Het vloeibare vet, dat de vorm krijgt van een kommetje, wordt door de capillaire werking van de pit hierin opgezogen tot in de top. Dicht in de buurt van de vlam is het zo sterk verhit dat het verdampt en kan branden. Het gedeelte van de pit waar het kaarsvet vloeibaar is kan niet branden, het moet eerst in gas overgaan. In de vlam vinden in diverse zones verschillende chemische processen plaats, getuige de verschillen in kleur en temperatuur per zone. In de blauwe zone aan de basis vindt bij een temperatuur van 1200 tot 1400 graden het kraakproces en een gedeelte van de verbranding plaats. De donkere zone in het midden, met de laagste temperatuur, 800 1000 graden, bestaat uit kraakgassen, koolstofdioxide, koolstofmonoxide, een beetje zuurstof en vrij veel stikstof. In de gele zone vindt bij een temperatuur van 1200 graden het grootste deel van de ontleding van de gassen plaats. De gloeiende koolstofdeeltjes die bij onvolledige verbranding vrijkomen geven de vlam als lichtbron haar typische gele kleur. Tekst: Bert Salden

# 37


Math Roijen zet zich in voor Argentijnse vrienden

Un Abrazo Para Los Amigos: omhelzing voor vrienden

Math Roijen

Math Roijen is de oprichter van HabetsRoijen, inmiddels gefuseerd tot Euregio HabetsRoyen. Hij heeft het accountantsen administratiekantoor verlaten en helpt nu oude vrienden in Argentinië. Dat doet hij fanatiek en vol enthousiasme, zoals hij dat ook deed met tal van horecaondernemers.

bezielende voorzitter. De stichting heeft al velen geholpen in Argentinië. Osvaldo en Elsa, kinderen uit arme gezinnen die studieondersteuning kregen, maar ook de inrichting van een dag­ opvanghuis en een nachtopvang voor 30 (meervoudig) gehandicapte kinderen en jong volwassenen. En komt zelfs een volledig ingerichte bus om de gehandicapten te vervoeren.

“Ik was altijd een beetje bang als ik naar hem toe moest”, vertelt Coen Defesche over Math Roijen. “Ik was toen beginnend horecaondernemer en hij was erg kritisch op mijn uitgaven. Maar hij heeft me goed op weg geholpen.” Velen zullen dat ­beamen.

Math: “We bouwen aan de toekomst van vooral jonge mensen, maar ook anderen. We doen dat altijd via persoonlijke contacten.” Elk jaar bezoekt Math zelf de doelen in Argentinië en controleert de besteding van de gelden, maar ook of de doelen het waard zijn. “Wij vergoeden alleen de materialen, de werkzaamheden moeten ze zelf verrichten.”

Math werkte eerder in de vleessector in ­Argentinië, haalde Argentijnen naar Nederland voor een o ­ pleiding - ze logeerden bij hem thuis - en heeft nog steeds een goed contact met deze mensen. Tien jaar geleden bezocht hij één van hen. “­Osvaldo bleek straatarm in een schamele krot te wonen, nauwelijks beschermd tegen weer en wind. Zijn rechterarm was tijdens het werk zwaar beschadigd. Werken kon hij niet meer. Verzekerd was je niet tegen zoiets in Argentinië en dus moest hij al zijn bezit verkopen om zijn behandelingen in het ziekenhuis in Buenos Aires, 450 kilometer van zijn woonplaats, te laten behandelen. Buiten­ gewoon triest. Mijn zoon Jeroen en ik besloten hem te helpen.” Zo ontstond de stichting Un Abrazo Para Los ­Amigos, kortweg AbrazoAmigos, met Math als

38 #

In 2017 heeft hij op deze wijze met circa 100.000 euro mensen in Azul en omgeving aan een beter leven geholpen.

De horeca Math doet een beroep op horecaondernemers om zijn projecten te ondersteunen. “Alle leden van onze stichting werken belangeloos mee. We hebben geen onkosten. Alle gelden worden goed besteed. Accountantskantoor Euregio ­HabetsRoijen heeft daar controle op.” Diverse horecabedrijven organiseren acties om “AbrazoAmigos” te ondersteunen: –– Restaurant BraZZa in Valkenburg werkt met Argentijnse beef en uit respect voor Math ­ doneert het bedrijf één euro per bestelde ­ ­Argentijnse stoofpot “Criolla Carbonata” aan

AbrazoAmigos. “Dat maakt het extra lekker en wij en onze gasten weten dat we hiermee ­mensen in Argentinië helpen.” –– Ineke Brouns van Brasserie Josefien in ­Margraten serveert ook kraanwater en schenkt per karaf één euro aan AbrazoAmigos. –– Diverse bedrijven hebben een collectebus van AbrazoAmigos bij de kassa staan. –– Enkele horecatoeleveranciers organiseren in het voorjaar van 2018 een benefietmiddag in Margraten met muziek en buffet ten bate van AbrazoAmigos. Un Abrazo para los Amigos is een ANBI-­ stichting, waardoor donaties volledig financieel aftrekbaar zijn. Math: “Als ANBI-stichting moeten we aan diverse eisen voldoen. Dat vinden we een goede zaak.” Un Abrazo Para Los Amigos Dalestraat 11 6262 NP Banholt RSIN/fiscaal nummer: Nederland 852013310 KvK nummer: 56190840 IBAN: NL66ABNA0545428432 Telefoon: 043 851 90 14 (voorzitter) 045 851 30 30 (secretaris) www.abrazoamigos.nl info@abrazoamigos.nl

Deze pagina is beschikbaar gesteld door ­Euregio HabetsRoyen


www.gastronomischheuvelland.nl # 39


Geen 18, geen alcohol