Jobnetkrant - De Nationale Carrièrebeurs 2020

Page 1

Praat mee via #NCB20 ga voor een gratis e-ticket naar carrierebeurs.nl

Maart 2020

Kom naar De Nationale Carrièrebeurs en vind je droombaan! Vrijdag 20 en zaterdag 21 maart 2020 - RAI Amsterdam Ben je student, starter of young professional en is het tijd om na te denken over je carrière? Bezoek dan zeker De Nationale Carrièrebeurs! Op dit event kom jij namelijk in contact met de beste

werkgevers, zodat je kunt ontdekken wat je wilt en wat jouw talent waard is! Ga in gesprek met de aanwezige werkgevers (dit zijn er meer dan 80!) en laat je inspireren. Over inspireren gesproken: er zijn

meer dan 70 gratis workshops die je kunt volgen, variërend van hoe je moet netwerken, tot hoe je future-proof wordt. Je leest het al: de RAI Amsterdam is op 20 & 21 maart the place to be voor jou!

5x Waarom De Nationale Carrièrebeurs waardevol is voor iedere student, starter of young-professional

1. Meer dan 80 topwerkgevers: de uitgelezen kans om te netwerken.  Pagina 10 2. Ruim 70 interessante, gratis workshops.  Pagina 12, 13 3. Met de gratis cv-check en professionele LinkedIn foto maak jij een goede eerste indruk!  Pagina 8, 9

SCHRIJF JE IN EN ONTVANG EEN GRATIS E-TICKET OP NCB.CARRIEREBEURS.NL Hosting Dionne Stax Dit jaar is Dionne Stax de host van De Nationale Carrièrebeurs! Vrijdag 20 maart opent ze de beurs samen met Henk Jan Beltman, CEO van Tony’s Chocolonely. Ook praat ze met jonge ondernemers over hun ambities, successen en leermomenten tijdens de workshop The Road to Success. Zorg dat je erbij bent! Pagina 5

Welke organisaties vind je op de beurs? Wil je weten welke organisaties aanwezig zijn in de RAI? Op de plattegrond vind je een overzicht van alle bedrijven en instanties. Je vindt ze gerangschikt op naam, sector en in welke studierichtingen zij interesse hebben. Pagina 10

4. Henk Jan Beltman, CEO van Tony’s Chocolonely, opent de beurs. Kom en laat je door zijn verhaal inspireren: “Als het om carrière gaat: luister vooral naar je hart.”  Pagina 7 5. Ontdek wat jouw talent waard is met Match&Meet en vind je droombaan!  Pagina 8

Lees meer over Pagina 17


THE FUTURE. YOURS TO MAKE.

“I’m putting my energy into places that have none

For a brighter tomorrow” Quirijn IT Advisor at Shell

Scan the QR codes and apply to the Shell Graduate Programme now shell.com/graduates

shell.nl/studenten

(English)

(Dutch)


03 Werkgeluk: je hebt het zelf in de hand!

Bericht voor adverteerders

Het is een grote stap: van het studentenleven naar een baan. Je leven gaat er heel anders uitzien en dat is best spannend. Gelukkig heb je je werkgeluk grotendeels zelf in de hand. Wij geven je daarvoor drie wetenschappelijk bewezen tips. 1. Een dag niet gelachen.. Op je werk krijg je te maken met collega’s, dus investeren in een goede band is zeker de moeite waard. Goede sociale connecties zorgen niet alleen voor meer productiviteit, maar ook voor een leuke werkdag! Je werk is nou eenmaal een stuk fijner als er ruimte is om plezier te hebben. Lachen zorgt namelijk voor de feel good stofjes dopamine, endorfine en serotonine, waardoor je je een stuk vrolijker voelt.

• • • •

Wij mensen zijn eigenlijk niet gemaakt om te zitten. Toch zit je bij veel banen zomaar van 9 tot 5 achter een bureau. Neem daarom zoveel mogelijk de trap en ga tijdens de lunch een blokje om. Lang stilzitten is namelijk nogal ongezond en heeft vervelende gevolgen, zoals stress, rugpijn en een hoge bloeddruk. Even van je werkplek ontsnappen, zorgt bovendien voor nieuwe ingevingen. Je zult zien dat je tijdens een wandeling ineens op een geniaal idee komt!

Eat that frog Stop met uitstellen en word super­productief

De Amerikaanse schrijver Mark Twain heeft ooit gezegd: als je de dag begint met het eten van een (levende) kikker, dan is de rest van de dag een eitje. Dat geldt ook voor de taken die je steeds uitstelt, omdat je er geen zin in hebt. Toch blijkt dat juist deze taken, bijna zonder uitzondering, de grootste en meest positieve impact hebben op je leven. Daarom laat Brian Tracy zien hoe je begint met deze spreekwoordelijke kikker. In 21 praktische stappen legt hij uit hoe je je leven een stuk productiever maakt.

Eat that frog € 17,50 Maven Publishing

“Zonder overdrijven het beste boek met betrekking tot het ontwikkelen van mijn competenties dat ik ooit heb gelezen.”

Huisadressen van studenten, starters & young professionals; Circa 300 onderwijsdistributiepunten; Contactpersonen en promotieteams op scholen en universiteiten; Bezoekers van De Nederlandse Carrièrebeurs;

Hiermee bereikt deze krant ruim 200.000 WO-, HBO- en MBO-studenten, starters en young professionals.

2. Stilstand is achteruitgang

Leestip

De Jobnetkrant is een offline publicatie van Jobnet.nl: dé carrièreportal die ruim 55.000 studenten, starters en young professionals maandelijks bezoeken. Deze nieuwe editie van de Jobnetkrant wordt gedrukt in een oplage van 60.000 exemplaren print en 200.000 digitaal. De printversie van de Jobnetkrant wordt gedistribueerd door gerichte verspreiding o.a. aan:

De Jobnetkrant biedt u als adverteerder de uitgelezen kans om zowel kwantitatief als kwalitatief een zeer hoog bereik te genereren.

3. Reflect & reward Letterlijk stilstaan raden wij dus niet aan, maar figuurlijk stilstaan biedt wel degelijk voordelen. Wanneer je tijdens een werkdag even je moment pakt om te reflecteren op je voortgang, houd je een positieve mindset. Een concrete tip:

werk met een to do-lijstje en streep de afgeronde taken af, zodat je de hele dag door beseft wat je hebt bereikt. Beloon jezelf ook af en toe; successen - hoe klein moeten tenslotte gevierd worden! Bron: Intermediar

Zo maak je je LinkedIn-profiel sollicitatieproof

1

4

2 3

5 6

Zorg voor een goede profielfoto. Dit is immers de allereerste indruk. Tip: laat tijdens De Nationale Carrièrebeurs gratis een professionele LinkedIn foto maken! Benut alle mogelijkheden! Ga naar ‘Profiel­ onderdelen toevoegen’ en maak je profiel zo compleet mogelijk.

Ambieer je een internationale carrière? Dan is het handig om een Engelstalig profiel aan te maken. Dit doe je via de functie ‘Profielonderdelen toevoegen’.

Weg met de standaardbanner! Je kunt je persoonlijkheid niet alleen kwijt in tekst, maar ook in beeld. Via unsplash.com vind je de mooiste rechtenvrije foto’s en zorg je voor een unieke touch. Maak van je headline een eye catcher. Maak duidelijk dat je zoekt naar werk én wat je te bieden hebt, bijvoorbeeld: ‘Beschikbaar: IT-professional die organisaties helpt met online security’. Tevreden over je profiel? Vergeet dan niet te vermelden dat je beschikbaar bent, zodat je in zoekopdrachten van recruiters verschijnt. Laat de aanbiedingen maar komen!

Colofon De Jobnetkrant is een uitgave van Memory Events B.V. Amsteldijk 216 • 1079 LK Amsterdam 020 6382146 • www.jobnet.nl

Voor reserveringen (uiterlijk tot oktober 2020) en voor alle overige informatie kunt u contact opnemen met de sales afdeling van Memory Group: 020-6382146 of via sales@memory.nl.

Tekst & samenstelling: Esmée Mauer en Ilse Naves-Scheidel Vormgeving: Twin Media Beeld: Memory Group, iStock Marketing: Barry Goudsmit, Lotte Brandwacht, Kaylee Ruizendaal en Hugo Baudert

7 redenen om te starten in loondienst Steeds meer afgestudeerden kiezen ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan. Dat heeft voordelen, zoals flexibiliteit. Toch is er veel voor te zeggen om direct na je afstuderen (eerst) in loondienst te gaan. Wij geven 7 belangrijke redenen. 1. Ervaring opdoen Werken is anders dan studeren. Het is goed eerst werkervaring op te doen en te leren van mensen met meer ervaring.

2. Financiële zekerheid Met een arbeidscontract ben je zeker van je inkomsten. Als je een hypotheek voor een huis wilt afsluiten, zal de bank deze eerder verstrekken wanneer je in loondienst bent.

3. Zelfkennis ontwikkelen Door te starten in loondienst leer je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dat kan goed van pas komen bij volgende carrièrestappen.

4. Netwerk opbouwen Zelfs de beste ondernemers hebben coaches of mensen waar ze het vak van hebben geleerd. Het opbouwen van een netwerk met mensen die je vooruit kunnen helpen, is gemakkelijker in loondienst.

5. Sociale zekerheid Pensioen en verzekeringen voor ziektekosten en arbeidsongeschiktheid zijn duur. Als starter lijkt je pensioen nog ver weg, maar hoe eerder je begint, hoe goedkoper het is. In loondienst spaart je werkgever voor je. Als zzp’er moet je zelf geld opzij zetten.

6. Werkbalans Als zzp’er lopen werk en privé vaak door elkaar. En naast je echte werk zijn er altijd zaken als administratie en promotie waar je ook tijd in moet steken. In loondienst is het eenvoudiger om aan het einde van de dag de deur achter je dicht te trekken.

7. Cursussen en vaardigheden Veel werkgevers bieden de mogelijkheid om cursussen of opleidingen te volgen. Zo kun je specifieke vaardigheden ontwikkelen die altijd van pas komen. En je baas betaalt!


“De wereld verandert snel, dus ik blijf me ontwikkelen.” Werken bij de SVB biedt kansen die je niet verwacht! Voor jou als student, starter of professional met initiatief. Als je iets wilt betekenen voor Nederland en graag blijft doorgroeien, kom je naar standnummer 37 en kijk je op werkenbijdesvb.nl

SVB ad. carr. beurs_NEW.indd 1

03-03-20 10:58


05 Dionne Stax host De Nationale Carrièrebeurs

“Onderzoek tijdens je studie al actief je interesses.” Je herkent haar ongetwijfeld als nieuwslezeres van het NOS Journaal: Dionne Stax. Op 20 en 21 maart host zij De Nationale Carrièrebeurs. Ze opent vrijdag om 10.15 uur officieel de beurs met de CCO van Tony’s Chocolonely, Henk Jan Beltman. Daarnaast host ze verschillende workshops. Wij zijn ook heel nieuwsgierig naar háár carrière. Ze vertelt ons in een gesprek openhartig over haar eigen loopbaan en geeft tips hoe je ontdekt welk werk bij je past en hoe zij het aanpakte om te bereiken wat ze wilde.

jaren gewerkt. Tot er een vacature bij NOS op 3 voorbijkwam. Die heb ik aangegrepen en weer een paar jaar later vroegen ze me voor het journaal.”

Dus je rolde als vanzelf steeds in een andere baan? “Ja en nee. Een baan komt niet vanzelf, maar als je zelf op zoek gaat naar je interesses, openstaat voor kansen en hard werkt, dan geloof ik dat je carrière vanzelf vorm krijgt. Maar je moet zeker ook zelf actief zijn. Dat is ook mijn advies aan studenten: neem zelf initiatief en leg contact met bedrijven. Vraag gewoon of je stage mag lopen. Ik kreeg geen vergoeding voor mijn stages. Ik verdiende wel bij in de horeca maar een vetpot was het zeker niet. Sterker nog, ik ben nog steeds studieschuld aan het aflossen. Toch ben ik blij dat ik het zo heb gedaan. Ik heb namelijk heel veel aan die stages gehad. Bovendien kon ik direct na mijn studie aan de bak. Dat gold niet voor veel medestudenten.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

D

ionne, je was nieuws­lezers, nu presenteer je radio- en tvprogramma’s. Wist je altijd al wat je wilde worden? “Zoals de meeste studenten wist ik het niet precies. Ik was geïnteresseerd in reclame en journalistiek. Daarom koos ik voor een brede bachelorstudie in Tilburg: Communicatie & Informatiewetenschappen. Ik had mezelf als doel gesteld om tijdens mijn studie te ontdekken wat mijn voorkeur had. Daarom ben ik in mijn derde jaar stage gaan lopen bij een reclamebureau, al was dat

niet verplicht voor mijn studie. De marketingboeken vond ik namelijk altijd superinteressant, met campagnes bedenken en alle bijbehorende theorieën, maar ik wilde weten hoe dat er in de praktijk uitzag. Die stage bleek heel nuttig, want ik ontdekte dat ik er niet gelukkig van werd.”

Dus toen werd het journalistiek? “Dat wilde ik eerst zekerstellen, daarom ging ik na mijn bachelor drie maanden voor NOS Headlines werken (de voorloper van NOS op 3). Je kreeg een camera mee en werd de straat opgestuurd om verhalen te verzamelen. Ik moest

leren interviewen en monteren. Zeker door het monteren, waren het soms lange dagen. Maar ik ontdekte wel hoe blij ik ervan werd om met mensen te spreken.”

En wat heb je gedaan na die drie maanden stage? “Ik ging studeren voor mijn master Journalistiek. Daarnaast maakte ik het weekoverzicht van Journaal 24 – een digitaal kanaal. Vlak voor het afronden van mijn scriptie vroeg ik of ik nog een tweede stage mocht doen op de redactie binnenland van de NOS. Na mijn afstuderen boden ze me een contract aan. Ik kreeg alle ruimte en vrijheid om verder te leren en heb daar nog

“Die is niet elke dag hetzelfde en dat vind ik juist zo leuk aan mijn werk! Vier dagen per week werk ik voor de radio. Dan sta ik om 6.30 uur op en neem het nieuws door. Vervolgens hebben we om 8.00 uur een telefonische vergadering. Daarna rijd ik naar Hilversum, om de uitzending voor te bereiden. De uitzending zelf is van 14.00 tot 16.00 uur. Daarna ben ik vrij. Daarnaast werk ik 1 à 2 dagen per week voor verschillende tv-programma's. Dat zijn veelal lange draaidagen.”

Op welk moment in je carrière ben je heel trots? “Ik herinner me mijn eerste lange nieuwsuitzending. Dat ging over Charlie Hebdo. Een verschrikkelijke nieuwsgebeurtenis. We waren van 12.00 tot 18.00 uur live. Zo’n live uitzending kun je nooit van tevoren oefenen. Pas wanneer het zover is, voel je wat het met zich meebrengt: alle info die tot je komt, moet je goed zien te verwoorden

Sluit je beursbezoek goed af en kom naar het hoofdpodium! Xander de Buisonjé & Jody Bernal De Nationale Carrièrebeurs draait natuurlijk vooral om het ontdekken van je talenten, kennis opdoen tijdens workshops, netwerken en het vinden van je droombaan. Best intensief, dus een beetje ontspanning aan het eind van de dag is meer dan welkom! Jij vraagt, wij draaien. Wij hebben gezorgd voor leuke optredens, zodat je je beursbezoek feestelijk kunt afsluiten. Ben je vrijdag aanwezig? Dan

kun je genieten van een optreden van Xander de Buisonjé. Xander is goed op zijn plaats op de Carrièrebeurs, gezien zijn eigen indrukwekkende carrière! Hij begon als frontman van de band Volumia en schreef onder andere de inmiddels Nederlandstalige klassiekers ‘Hou Me Vast’ en ‘Afscheid’. Dat wordt dus lekker meezingen! Zaterdag is het de beurt aan Jody Bernal, die je lekker laat genieten

van een heerlijke, dansbare dj-set. Wist je trouwens dat hij pas 18 jaar was toen hij met het aanstekelijke ‘Que Si, Que No’ doorbrak? Met een beetje geluk zingt hij deze hit nog even, tussen het dj’en door! Als dat geen goede afsluiter is?! Xander en Jody zijn vanaf 17.00 uur op het hoofdpodium te vinden.

voor een miljoenenpubliek. Je moet het als nieuwslezer feitelijk en overzichtelijk houden, terwijl het op de achtergrond (de redactie, de regie) een drukte van belang is. Toen ik merkte dat ik het in de vingers had, was ik wel even trots. Een ander project waar ik trots op ben, is mijn documentaire over Lady Di, die ik samen met een bevriende programmamaker maakte. Dat was echt mijn eigen project.”

Dit is de eerste keer dat je De Nationale Carrièrebeurs host. Wat zijn je verwachtingen? “Ik verwacht vooral veel nieuws­ gierige bezoekers die willen weten wat er allemaal mogelijk is. En ik hoop op een leuke wisselwerking tussen bedrijven en bezoekers. Dat ze echt met elkaar in gesprek gaan.”

Wat wil je studenten en starters als advies meegeven? “Ik wil ze vooral aanraden om zelf actief tijdens hun studie al bedrijven te benaderen en zich te oriënteren. Sta ook open voor mensen die al langer werken. Profiteer en leer van hun kennis en ervaring. Ook heel belangrijk: werken draait niet alleen om geld verdienen. De jongeren van nu willen vaak direct alles al groots. Dat kan niet. Je moet ergens beginnen en vooral werk doen dat je leuk vindt en waar je trots op kunt zijn.”

Get inspired

Geïnteresseerd in het ondernemerschap? Ontmoet Dionne dan bij de workshop ‘Road to Success’. Hier vertellen drie jonge ondernemers over hun ambities, succes en leermomenten. Dionne zal zorgen voor een goed gesprek, zodat jij volledig geïnspireerd de workshop zal verlaten, klaar voor jouw ondernemerschap!


Join the ambition! Visma gelooft in een betere wereld door middel van slimme software. Dagelijks maken duizenden organisaties gebruik van onze oplossingen in het onderwijs, de overheid, de zorg en de zakelijke markt. Daardoor heb jij bij Visma impact op het dagelijks leven van veel mensen om je heen. Wil jij ons helpen die betere wereld te realiseren? Kijk voor onze vacatures op: www.visma.nl/werken-bij-visma

Word de

baas

van je

carrière! Maak stappen met de Parttime Master in Management

Dit is de Parttime Master in Management:

Met de Parttime Master in Management krijg je grip op je carrière en groei je door om je doelen te behalen. Zet je carrière niet on hold: de deeltijdopleiding is perfect om studie en werk te combineren. In twee jaar heb jij een masterdiploma bij een gerenommeerde business-school.

» » » » »

Colleges op vrijdagmiddag en online componenten Verdieping in actuele business- en managementtheorieën Nederlandstalig Geen werkervaring vereist Schrijf je in vóór 15 mei

Bezoek de RSM stand op de Master Fair, tijdens de Nationale Carrièrebeurs.

rsm.nl/baas


07 Tony’s en Henk Jan in cijfers

- 2,5 miljoen boerenbedrijven in Ghana en Ivoorkust produceren meer dan 60% van alle cacao wereldwijd. - De gemiddelde cacaoboer in Ivoorkust verdient gemiddeld 46 eurocent per dag. - 2,1 miljoen kinderen werken in Ghana en Ivoorkust onder illegale omstandigheden op het land, doordat hun ouders te weinig verdienen met de oogst. - De missie van Tony’s Chocolonely is 100% slaafvrije chocolade. - Afgelopen jaar verkochten zij meer dan 43 miljoen repen. - Hierdoor konden 6.624 cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust een leefbaar inkomen verdienen. - In 2014 werd Henk Jan verkozen tot Amsterdams Ondernemer van het Jaar. - In 2016 werd hij Marketeer van het Jaar. - Sinds Henk Jan directeur van Tony’s is, groeide de omzet van de organisatie van 1 naar 70 miljoen. - In 2019 ontving Tony’s Chocolonely een Great Place to Work Award.

Henk Jan Beltman, Chief Chocolate Officer van Tony’s Chocolonely, opent de beurs

“Je wil toch niet werken voor een organisatie die het middel en doel door elkaar haalt?” Tony’s Chocolonely is niet alleen bekend om de kleurrijke chocoladerepen met unieke, heerlijke smaken, maar ook door de maatschappelijke betrokkenheid. Het is namelijk hun missie samen te zorgen dat 100% slaafvrije chocolade de norm is. Aan het hoofd van deze complexe missie staat Henk Jan Beltman, de Chief Chocolate Officer van Tony’s Chocolonely.

W

ist je altijd al wat je wilde worden? “Ik heb altijd al mijn eigen plan willen trekken en deze zelf willen invullen. Het managen van een club, toen als bijbaantje, zat er al vroeg in: op de middelbare school leidde ik een orkest van 16 man.”

heilig in dat het belangrijk is om bezig te zijn met dingen waar je goed in bent en daar dan extreem goed in te worden. Ik ging studeren, maar naast het volgen van vakken, heb ik allerlei nevenactiviteiten gedaan. Dus toen kwam het ondernemende weer echt naar voren.”

Dus het ondernemende zat er al vroeg in? “Zeker. Mijn ouders hadden een kledingzaak. Ik was de vierde generatie die de zaak over zou nemen, maar mijn passie lag daar niet en ik besloot het niet te doen. Dat was een heel moeilijke beslissing. Voor mezelf, maar ook voor mijn vader. Maar ik geloof er

Wat deed je dan allemaal tijdens je studie? “Ik zat bij een studentenvereniging, we organiseerden het introductiekamp en een internationaal studieproject naar de Filipijnen en heb een eigen bedrijf opgezet. Deze dingen hebben mij net zoveel gevormd als de vakken van mijn opleiding. Ik heb wel wat langer

gedaan over mijn studie, maar ik kon wel mijn talenten en kwaliteiten ontwikkelen.” Tijdens je studie kwam je in contact met Heineken en ging daar stage lopen. Hoe was dat? “Ik dacht meteen: dit is de omgeving waar ik graag zou willen werken! Mensen geven om Heineken, dat is vrij uniek voor een supermarktmerk. Mannen zijn trouw aan ‘hun’ biermerk. Hetzelfde geldt overigens voor vrouwen en chocolade.” Wanneer wist je dat het tijd was voor een volgende stap? “Na een tijdje voor Sisi, 7UP en Pepsi te hebben gewerkt, miste

ik het ondernemen. Ik was te veel bezig met het inkleuren van vakjes, terwijl ik ook wilde kijken wat ik daarbuiten kon doen. Ik zie ondernemen als de tekening maken én de vakken inkleuren. Dat is wat ik wilde doen! Maar de interesse voor supermarktproducten was er nog steeds. Toen heb ik samen met Ynzo van Zanten innocent drinks (je weet wel, die sapjes met gebreide mutsjes) naar de Benelux gehaald.” Wat helpt jou bij het maken van carrièrestappen? “Als je even niet weet wat je wil: sta open voor alles en luister naar je hart. Als het om carrière en geld gaat denken we vaak met ons hoofd, maar hierbij moet juist je hart aan staan.” En hoe kwam je dan uiteindelijk bij chocolade? “Dit was eigenlijk een logische vervolgstap. Heineken is een sterk merk, innocent drinks een dynamische, sterk groeiende organisatie. Tony’s Chocolonely is een combinatie van die twee. De ervaringen die ik had opgedaan kon ik dus mooi inzetten bij Tony’s.” Hoe heb je je ambitie concreet gemaakt? “Ik heb de eigenaar van Tony’s benaderd, Maurice Dekkers. Hij is journalist en creatief TV-maker. Ik ben commercieel, beiden zijn we principieel, dat was dus een goede match voor de groei van het bedrijf. Op 6 december 2010 ging ik in dienst. In oktober 2011 heb ik me voor 51% ingekocht.” Wat was het eerste dat je deed als kersverse Chief Chocolate Officer? “Ik ging direct naar Afrika. Daar

CV Henk Jan Beltman

Opleiding

​Bedrijfskunde Groningen Master /

EFMI Business School, Master of Food Management

Carrière ​ ​2 001

Commercieel Management Trainee Heineken ​ 2001 - 2004 Nationale Promotie Coördinator en Jr. Brand Manager Pepsi, Sisi & 7UP, Vrumona ​2 001 - heden Eigenaar Genuine Business consultancy 2004 – 2008 Country Manager Benelux innocent drinks 2010 – heden Chief Chocolate Officer Tony's ­Chocolonely

zag ik waar we het allemaal voor doen. De realiteit klopte niet met mijn beeld van chocolade. Het moet een cadeautje zijn, voor jezelf of voor iemand anders. Het kan toch niet zo zijn dat dat ten koste gaat van andere mensen, laat staan kinderen? Toen besefte ik: onze missie is alles behalve een marketingtruc.” Leg eens uit? “Impact en commercie moeten samen gaan. Het is een verlengde van elkaar. Met een goedlopend bedrijf kun je echt impact maken en je principes nastreven. Dat lukt niet als er geen geld binnenkomt. Toch moet de impact voorop staan. Tony’s is een impactbedrijf dat chocolade maakt. Niet andersom. En dan zie je dat mensen zich aan je gaan binden. Zowel consumenten als het team. Mensen werken liever bij Tony’s dan bij een bedrijf waar ze misschien meer kunnen verdienen.” Is dat ook een advies aan starters? Stilstaan bij de missie van je werkgever? “Je gaat elke dag naar je werk. Dan moet je toch weten waar je het voor doet? Wij hebben daar het schommelstoelmoment voor. Als je later in het bejaardencentrum zit, in je schommelstoel, en terugkijkt op wat je gedaan hebt. Kan je dan trots zijn? Heb je dan het gevoel dat je hebt bijgedragen aan een betere wereld? Zo ja, dan kan je tevreden zijn! Dat helpt ons om te focussen op ons doel.” Waar ben je trots op? “Ik kijk liever vooruit, maar ik hoop dat als ik op mijn oude dag in mijn schommelstoel zit, terug kan kijken op de inzet met mijn team en de impact die we hebben gemaakt. Dat we als team een oplossing hebben geboden voor moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de cacaoproductie.” Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Henk Jan en Tony’s Chocolonely? Kom dan op 20 maart naar De Nationale Carrièrebeurs en laat je inspireren tijdens de officiële beursopening, waar Dionne Stax hem interviewt!


08

Match&Meet:

vind direct de werkgever die bij jou past! Op de Carrièrebeurs kun je kennismaken met 80 potentiële werkgevers, maar hoe vind je de organisaties die het best aansluiten bij jouw talenten en persoonlijkheid? Match op maat Daar hebben wij iets voor bedacht: Match&Meet. Vul je profiel in op onze website carrierebeurs.nl en je krijgt automatisch een mail van werkgevers die bij jou passen. Heb je de juiste match, dan heb je gelijk iets om over te praten. Dat maakt het een stuk makkelijk om in gesprek te gaan, want dat kan best spannend zijn de eerste

keer. Een match is dan gelijk een goede binnenkomer!

Gratis consumptiebon Met Match&Meet maak je jouw beursbezoek heel efficiënt. Je weet direct welke organisatie bij jou past. O ja, en je krijgt ook nog eens een gratis consumptiebon. Win, win, win! Hoe het werkt? Heel eenvoudig!

Stap 1

Schrijf je gratis in voor De Nationale Carrièrebeurs op de website ncb.carrierebeurs.nl en vul je Match&Meet profiel in.

Stap 2

Je wordt gematcht met werkgevers die bij je passen. Bij een perfecte match ontvang je een mail van het bedrijf om hen op de beurs te ontmoeten.

Stap 3

Met het speciale Match&Meet e-ticket kun je aantonen dat jij matcht met het bedrijf. Gelijk een goede ­gespreksopener!

Volg een Executive opleiding aan de Business School van de Zuidas Bezoek onze Open Avond op woensdag 13 mei op de VU PROGRAMMA EN AANMELDEN > VU.NL/EXECUTIVE

www.matchandmeet.me

Cv check voor nop! Als je gaat solliciteren wil je opvallen. Je cv is het eerste waar werkgevers naar kijken. Dit moet dus overzichtelijk weergeven wat jouw talenten zijn en welke opleiding en eventuele werkervaring je al hebt. Tijdens de beurs checkt JobBootcamp jouw cv kosteloos op stand 71. Neem een geprinte versie mee en de experts van JobBootcamp geven je tips, zodat jouw cv straks bovenop de stapel ligt bij recruiters en werkgevers! SCHOOL OF BUSINESS AND ECONOMICS

Executive Education


09 Waarom zou je aan Career Craften doen? Career Craften is richting geven aan je eigen carrière. Jij bepaalt waar je naartoe gaat met jouw carrière. De vraag naar IT-professionals is enorm. En dat terwijl er een tekort is aan startende IT’ers. Voor jou als starter is de keuze dus reuze. Maar hoe kies je uit al die vacatures? De top 5 aspecten die IT-professionals belangrijk vinden in hun baan zijn: een goed salaris, werksfeer, werkinhoud, uitdaging en carrièremogelijkheden. Herken jij je hierin? Weet jij al wat je belangrijk vindt om terug te zien in jouw baan? En wil jij weten hoe je dit kunt doen? Juist, Career Craften.

Sollicitatietip:

benadruk je loyaliteit Loyale werknemers zijn essentieel voor het succes van een organisatie. Waarschijnlijk zul je tijdens een sollicitatiegesprek dan ook vragen krijgen om jouw loyaliteit te toetsen. Toch gaat loyaal zijn meer over daden dan woorden, dus hoe laat je merken dat dit belangrijk voor je is? Een goede voorbereiding is het halve werk Eerlijk zijn, het uitdragen van de bedrijfsvisie en betrokkenheid: het zijn allemaal zaken die loyaliteit laten zien. Verdiep je voor je sollicitatiegesprek dan ook in de organisatie. Wat is de missie en visie? Wat zijn de kernwaarden? Leg aan de hand van deze kennis uit waarom er een match is.

Op de man af De veelgestelde sollicitatievraag “Waar zie je jezelf over 5 jaar?” is eigenlijk een directe vraag naar jouw loyaliteit. Natuurlijk weet je nooit hoe het leven loopt, maar bereid je in ieder geval goed voor op deze, bijna onvermijdelijke vraag, zodat je een doordacht antwoord kunt geven.

Niet roddelen Wees daarnaast voorzichtig met uitspraken over exwerkgevers of -collega’s, helemaal wanneer het een

negatieve toon heeft. Wanneer je dit wel doet, gaan waarschijnlijk alle alarmbellen af wat betreft discretie en loyaliteit.

​ Wist je dat…

Hoe begin ik met Career Craften? Richt jezelf op het ontwikkelen van de juiste competenties. Uit onderzoek blijkt dat er vijf zijn waar je je het beste op kunt richten: 1. Je eigen kwaliteiten, valkuilen en drijfveren kennen. 2. Een netwerk opbouwen en gebruiken. 3. Jezelf profileren. 4. Aan de slag gaan met jezelf ontwikkelen. 5. Persoonlijke doelen stellen en plannen maken hoe je deze kan verwezenlijken.

Wat levert Career Craften je op? Uit onderzoek blijkt dat Career Craften zorgt dat je gelukkiger en meer betrokken bent in je werk. Je ervaart meer plezier in je werk en bent tevreden met jouw carrière. Dit leidt weer tot betere prestaties. Jouw binding met de organisatie wordt hierdoor een stuk sterker. Career Craften levert dus zowel voordeel op voor jou als voor jouw werkgever. Dus ga op zoek naar een werkgever die jou de mogelijkheid biedt tot Career Craften! Meer weten over dit alles? Loop eens langs bij de stand van Procam.

... uit onderzoek blijkt dat het een misverstand is dat jongeren echte jobhoppers zijn? ... in vergelijking met 39 andere landen Nederlandse jongeren het meest loyaal zijn aan hun werkgever? ... zij gemiddeld 2,5 jaar bij een bedrijf blijven werken? ... het wereldwijde gemiddelde 1,2 jaar per werkgever is? Bron: CVSter.nl + WETALENT

Gratis LinkedIn foto  Met deze tips sta jij er goed op! Grote ambities voor een vliegende start van je carrière? Dan is een professionele LinkedIn foto onmisbaar! Tijdens De Nationale Carrièrebeurs kun je deze gratis laten maken. Je vindt de fotograaf op stand 5 en 72. Wij geven je alvast een paar tips voor een goede profielfoto, zodat je optimaal bent voorbereid. ​

Tip 1: Wat past bij jou en je toekomstige baan? Je foto op LinkedIn geeft mensen een eerste indruk van jou. De foto moet je weergeven zoals je bent. Natuurlijk moet het er voor LinkedIn wel professioneel uitzien. Een vakantiefoto of selfie met duck face zijn dus niet geschikt. Welke foto bij jou past, hangt af van het soort werk dat je ambieert. Wil je bij een advocatenkantoor werken? Ga dan voor een foto met een meer formele uitstraling. Wil je graag een baan in de sociale dienstverlening? Dan mag het wat minder formeel.

Tip 2: Zorg voor de juiste kleding Belangrijk is dat je kleding kiest die goed zit. Ook hier is het natuurlijk weer belangrijk waar je wilt solliciteren. Wat past er bij jou en wat past er bij het werk dat je ambieert? Doe vooral geen drukke prints aan zoals streepjes, tijgerprints of polka dots. Dat leidt erg af. Als je blond bent, kies dan niet voor lichte of beige kleding. Dat maakt je flets. Rood mag, maar het is wel een statement, dus bedenk goed of je dat wilt. Draag vooral een kleur die past bij je ogen en huidskleur. Zorg dat er geen vlekken op je kleding zitten of dat deze

verwassen is. Nieuwe kleding ziet er beter uit op de foto. Voor de heren: een strakke boord komt beter over dan een te ruime boord. Voor de dames: een sjaaltje kan goed werken, dus neem deze zeker mee als je die hebt!

Tip 3: Make-up en haar Make-up laat je goede kanten beter uitkomen op de foto. Je mag deze iets zwaarder aanzetten dan je normaal doet. Heren: als je gel draagt, gebruik het dan met mate. Op de foto ziet het er al snel te vet uit.

Tip 4: Smize! Topmodel Tyra Banks noemt het smize: lachen met zowel je mond als je ogen. Je mond hoeft niet helemaal open te staan, maar met een glimlach oog je net iets vriendelijker en toegankelijker. Bovendien krijgen ook je ogen gelijk een vriendelijkere uitstraling wanneer je glimlacht. Gooi die smize erin en je wordt geheid gevraagd door toekomstige werkgevers!

Tip 5: Don’t worry! Onze fotografen weten precies hoe ze een goede profielfoto maken. Maak je dus vooral niet te druk en laat ze hun werk doen. Daarmee krijg je gelijk de zelfverzekerde en relaxte uitstraling die je nodig hebt voor een goede profielfoto.

Hoe kom je over? Ben je benieuwd hoe je op anderen overkomt? Laad dan je foto in op www.photofeeler.com. Daar geven onbekenden hun mening over jouw professionaliteit, vriendelijkheid en betrouwbaarheid op basis van je foto.


10 Plattegrond beursvloer

De Nationale Carrièrebeurs 5

Zaal 2 1

3

2

6

catering

4

8

7

9

10 11 Zaal 3

13 28 Zaal 1

27

29

25

22 24

26

20 23

18

21

17

16

15

19

14

Zaal 4

12 39

83

82

30

31

32

54

52

55

50

59

58

81

47

48

57

56

49

80

79

60 61

E

D

C

Kijk in welke studieprofielen de bedrijven op de beursvloer specifiek interesse hebben. Elke kleur staat voor een studierichting.

• = mbo-techniek • = hbo-techniek • = wo-techniek • = hbo-economie • = wo-economie • = wo-overig • = mbo-IT • = hbo-IT • = wo-IT • = Zorg & Welzijn Experienceplein

O.a. Axians, Careflex Zorg groep, CGI, Sogeti en Wortell 34

Plattegrond zoals bekend op 2 maart 2020. Het meest actuele overzicht van de beursvloer vind je op www.carrieredagen.nl

D De Buch Werkorganisatie 67

•••••••••• DongIT 9 ••• DSW 32 •••

E Experienceplein 34

Zaal 6

46

45

44

43

64

62

63

77

76

75

65

66

68 67

74

69

71

70

73

Zaal 8

72

catering

B

B BestGraduates 79 Bevolkingsonderzoek Nederland 1 • Big Five for Life 75 Binnenlands Bestuur 73 Bureau Veritas 58 ••• Buro Nexus 2 • C Calco 14 •••••••• Capgemini 19 Career Control 36 • Careflex Zorg Groep 27 • CGI 35 ••••••• Chipsoft 15 ••• CIMSOLUTIONS 10 ••• Citco Nederland B.V. 38 ••• Codaisseur 55 •••••••••• CompaNanny 28 • Continu 62 ••• CV Check Powered by JobBootcamp 71

41

Zaal 7

78

A Axians 22 •••

Studieprofielen

Zaal 5

42

A F

40

38

37

bar

51

36 podium

53

35

34

catering

INGANG

30A

33

F First Consulting 78 •••• Fugro 46 •••• FunX 81

N NCIM Groep 6 •• NOVI Hogeschool 56 • NRC 30

G Gemeente Amsterdam 64

O Omgevingsdienst Haaglanden 44 •• Ordina 17 •••• Orion Engineering 57 •••

••••••••••

Gemeente Haarlemmermeer 45

••••••••••

Gemeente Schagen 65 ••• Go4Master 54 I igen 24 •••• Informatiestand Exposanten 82 ING 16 •••• IT Talent 11 itelligence 21 •• J JoHo 76 K KONE 40 •••••• L LinkedIn foto 5 + 72 M Make IT Work HvA/Fontys/HAN en IT Academy Noord 33 ••••••••• Ministerie van Defensie 48

P PBLQ 74 •••• Port St. Maarten Group of ­Companies 70 •••••••••• Procam 4 •••••• R Rijksoverheid 63 •••••••••• Rotterdam School of Management, Erasmus University 53

••••••••••

RoviSys 52 ••

S ‘s Heeren Loo 29 • SASJA careers BV 50 ••• Schindler Liften BV / Möhringer Liften BV 49 •••••• Sociale Verzekeringsbank 37 •••••• Sogeti 18 Strukton Rail Nederland BV 47 •••

T TalentZ 80 ••••••••• Tata Consultancy Services 7 •• Technetium BV 60 ••• Too Good To Go 39 ••••••••• U University of Glasgow 54 University of Derby 54 University of South Wales 54 UWV 68 •••••••••• V Valori 20 ••••••• VideoPodium 42 ••••• Visma 12 ••• Vrije Universiteit Amsterdam 30A

••••

W Werken in Noord Holland Noord 66 Witron On-Site-Services 59

•••••••••

Working Talent 13 ••••• Y YOBZ 77 •••••••• Young BloodZ 41 •••••••••• Young Global People 43

••••••••••

Z Zelfstroom 26 •••••••


11 Innovatie op het

Experienceplein Ben je benieuwd naar de nieuwste innovaties? Dan kun je terecht op het Experienceplein. Leuk om inspiratie op te doen en te zien wat de toekomst in petto heeft, en misschien ook wel jouw toekomst! Liggen jouw ambities bij innovatieve organisaties? Dan is dit hét moment om met hen in gesprek te gaan over jouw carrièrekansen. Internet of Things

Continu:

Axians is met de business unit IoT aanwezig met een miniatuur magazijnrobot. Zij geven je daarmee inzicht in een specifiek onderdeel van IoT, namelijk Industrial Internet of Things.

engineer your career! Continu is het werving- en selectiebureau voor engineers in Nederland. Zij hebben het grootste aanbod vacatures voor techneuten in de bouw of industriesector. Op hun website en LinkedIn vind je als startende engineer veel handige tips die je helpen bij je carrière, zoals een cv-tool, advies hoe je een elevator pitch opzet, een test om te kijken welk bedrijf bij jou past en nog veel meer. Hieruit blijkt wel dat ze meer doen dan alleen het matchen van kandidaten en bedrijven. Alleen dankzij deze toewijding en aandacht voor kandidaten en opdrachtgevers konden ze zo ver komen. Dit jaar viert Continu haar 25e jubileum. Wij stelden CEO Seth Winterscheidt een aantal vragen:

Waarin verschilt Continu van andere detacheringsbureaus? “Continu is een organisatie die aan de zijlijn staat van de carrière van haar kandidaat. Dit op een realistische en pragmatische manier. Door onze 25-jarige expertise weten we precies waar we moeten zijn en zijn wij voor klantrelaties en kandidaten een ervaren en betrouwbare partner. Wij zijn landelijk actief, maar hebben uiteraard regionale expertise in diverse specialismen. Onze adviseurs zijn dus woonachtig in deze regio. Alhoewel de wereld steeds digitaler is en wordt, hebben wij de persoonlijke benadering hoog in het vaandel staan.”

Op welke prestatie in het bestaan van Continu bent u heel trots? “Ik ben erg trots op onze groei van de laatste jaren. Zo hebben we een 3-tal bedrijven aan Continu weten te binden (mténv, Hartd en TechMatch), waardoor onze specialismen en dus dienstverlening is uitgebreid. Maar ook op de groei van onze eigen medewerkers, middels ons eigen opleidingsplatform VIPS (wat staat voor Vitaliteit,

Inspiratie, Persoonlijke ontwikkeling en Sustainability), en de groei in onze campus recruitment unit. Wij kunnen, bij voorkeur in samenwerking met hogescholen en universiteiten, steeds beter laten zien, wat onze toegevoegde waarde is voor studenten die zich richting de technische arbeidsmarkt bewegen, bijvoorbeeld middels sollicitatietrainingen.”

Zorg voor de toekomst Careflex laat hun fysieke weerbaarheidstraining zien én zetten jou ook even aan het werk. Zij bootsen namelijk levensechte situaties na, waarin een cliënt in crisis komt. Aan jou de uitdaging om deze cliënt op de juiste manier te benaderen en te zorgen voor een positieve impact.

3D Map Table CGI neemt de 3D Map Table mee. Deze bedien je als tablet en levert 3D-beelden, onder andere van bewegende objecten in hun eigen werkelijke omgeving. Zo maakte CGI voor ProRail een visualisatie van het Nederlandse spoor die onder meer gebruikt wordt voor trainingsdoeleinden. Ben je op het Experienceplein? Ga dan ook even langs bij Sogeti’s Brainlab en laad je telefoon op bij NRC. Check de plattegrond op de pagina hiernaast en vind jouw weg naar de toekomst!

Wat is uw carrière-advies aan startende engineers? “Blijf jezelf ontwikkelen, investeer in je eigen groei. Let’s engineer your career!”

Continu is aanwezig op De Nationale Carrièrebeurs. Een supergemotiveerd beursteam met allerlei specialismen helpt jou als werkzoekende op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart graag aan een (nieuwe) baan. Ook verzorgt Continu een 4-tal workshops (op vrijdag en zaterdag tussen 11.45 en 14.00 uur) in zaal 4.

Is werken in de zorg

jouw droom? Dan is het tijd om in actie te komen en je ambities concreet te maken! Maak kennis met een groot aantal topwerkgevers uit de zorg en welzijn branche. De Nationale Carrièrebeurs is dé plek om jouw droombaan in de zorg te vinden! Zo zijn CompaNanny en ’s Heeren Loo aanwezig. CompaNanny is een kinderopvang en BSO, waar kinderen zich echt thuis kunnen voelen. Zij kunnen zich in hun eigen tempo ontwikkelen, onder begeleiding van de beste mensen. ’s Heeren Loo helpt mensen met een (verstandelijke) beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. Is de zorg jouw roeping, maar weet je nog niet exact waar je wilt werken? Ga dan in gesprek met

Careflex Zorg Groep. Zij zijn als externe zorgverlener gespecialiseerd in complexe doelgroepen binnen de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg én jeugdzorg. Ook in het workshopprogramma is gedacht aan zorgprofessionals in spé. Kom naar de interactieve workshop Ontdek de Zorg en laat je verrassen door de carrièremogelijkheden! Vrijdag 20 maart om 13.00 uur in zaal 2.

Bevolkingsonderzoek Nederland is op zoek naar screening­slaboranten. Dit is een belangrijk beroep, met veel voordelen, zoals de regelmatige werktijden. Iets wat redelijk uniek is in de zorg! Wanneer je begint als screeningslaborant, volg je eerst een interne opleiding om standaard mammografisch onderzoek uit te voeren. Heb je deze afgerond? Dan kun je aan de slag! Het beroep is verrassend veelzijdig, want geen vrouw én geen borst is hetzelfde. Het screenen is en blijft een aanpak op maat waarbij je je social skills, concentratie en creativiteit continu moet inzetten. Kortom, werken als screeningslaborant kenmerkt zich door gezellige kleine teams, variatie en flexibiliteit. Klinkt dit als jouw droombaan? Kom dan zeker langs om kennis te maken en meer te weten te komen over werken bij ­Bevolkingsonderzoek Nederland!


12 Congresprogramma Vrijdag 20 maart 10.30 uur

11.45 uur

13.00 uur

14.15 uur

15.30 uur

Lever nog meer toegevoegde waarde Carrièreworkshop, zaal 1

Survival-workshop voor jonge ambitieuze vrouwen Vrouw & Carrière, zaal 1

Omscholen naar de IT met baangarantie Carrièreworkshop, zaal 1

You got it Girl! Kies een carrière in digital Vrouw & Carrière, zaal 1

Goaldigger Mindset Vrouw & Carrière, zaal 1

Een kijkje in de keuken van een humanitaire organisatie Zorg & Welzijn, zaal 2

Blueprint to find an industry job after your Ph.D PhD, zaal 2

Ontdek de Zorg Zorg & Welzijn, zaal 2

The next industrial revolution: How to get a job in Data and AI before it’s too late PhD, zaal 2

Een kijkje in de wereld van Data Science en Data Engineering IT, zaal 3

We ignite opportunity by setting the world in motion IT, zaal 3

Verhalen van een (ethisch) hacker – De “SMS-fraudeur” die volwassen werd IT, zaal 3

Weet wat je zegt: oprecht contact met de cliënt Zorg & Welzijn, zaal 2 War Story (Red Team Attack Solutions) IT, zaal 3

The good, the bad and the black hat IT, zaal 3

Een leven lang ontwikkelen: je eigen kracht als kompas International Master Fair, zaal 5

De succesformule van Continu & Heijmans Techniek, zaal 4

Kom in(ter)actie met Continu & LinkedIn Techniek, zaal 4

Masterclass voor technische starters Techniek, zaal 4

Veiligheid van jouw voedsel Techniek, zaal 4

Robot Sigmund in actie: AI in selectie Carrièreworkshop, zaal 7

Hoe profileer je jezelf voor een stage of baan? Marketing & Sales, zaal 5

Word de baas van je carrière! International Master Fair, zaal 5

Introductie in zoekmachineoptimalisatie (SEO) Marketing & Sales, zaal 5

Carrièretips van Henk Jan Beltman Carrièreworkshop, zaal 8

Werken voor Nederland Overheid, zaal 6 Caribbean Careers Techniek, zaal 7 Pitch Please! Carrièreworkshop, zaal 8

Maak de MATCH: in 5 stappen naar de baan die bij je past WO Toptalent, zaal 6 From the world of print, to printing the world Techniek, zaal 7

Netwerken voor een betere carrière Diversity, zaal 7

The Road to Success Carrièreworkshop, zaal 8

Keuzes kunnen kansen zijn Carrièreworkshop, zaal 8

Kies uit meer dan 70 workshops!

Workshop uitgelicht

vrijdag 20 maart 2020 14:15 - 15:15 Zaal 4

Vind je innerlijke Waste Warrior Marketing & Sales, zaal 7 Ontdek je passie Carrièreworkshop, zaal 8

LEESTIP

Survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen

Deze interactieve sessie is gericht op jou als startende ingenieur!

Anne Sophie Collaris van Orion Engineering heeft tientallen engineers geholpen bij de start van hun carrière. Orion Engineering is al bijna 30 jaar dé detacheerder in techniek. Met hun uitgebreide netwerk binnen de technische sector én kennis van de mogelijkheden voor jou als engineer, kiezen zij misschien voor opties waar je zelf nog niet aan had gedacht, maar die wel bij je passen. De ervaringen, tips en tricks die Anne Sophie in de praktijk meeneemt bij het selecteren, spreken én aannemen van technici helpen jou bij het optimaliseren van jouw kansen binnen de technische arbeidsmarkt. Heb je techniek gestudeerd en wil je weten wat je mogelijkheden zijn, dan is deze workshop een goede start voor jouw toekomst als ingenieur!

Jouw assessment: jij hebt het zelf in de hand! WO Toptalent, zaal 6

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Masterclass voor technische starters

TECHNIEK

10 geheimen van Top Recruiters! Overheid, zaal 6

Hoe profileer je jezelf voor een stage of baan? Carrièreworkshop, zaal 5

Workshop uitgelicht

Survival-workshop voor jonge ambitieuze vrouwen VROUW & CARRIÈRE Je denkt ‘als ik nou maar goed mijn best doe en hard werk, dan kom ik er wel’. Helaas werkt het niet zo. In het werkende leven gelden andere regels, regels die wij vrouwen nooit geleerd hebben. Maar waar we keihard tegenaan lopen, als we ze niet kennen. Wil jij overleven op je werk, of (beter...) excelleren, dan moet je weten hoe het werkt. In deze workshop gaat auteur en loopbaancoach Vréneli Stadelmaier van

SheConsult, het hebben over die regels, maar ook over partnerkeuze en hoe je er thuis voor kunt zorgen dat jij niet de huissloof wordt. Motto van deze workshop is: Don’t work hard, work smart! Heb je vragen? Neem ze mee, daar maakt Vréneli graag ruimte voor. vrijdag 20 maart 2020 11:45 - 12:45 Zaal 1

Vréneli Stadelmaier heeft diverse boeken geschreven. Dit is haar laatste, een uniek handboek dat jonge vrouwen voorbereidt op het werkzame leven in een van oudsher door mannen gedomineerde omgeving, partnerkeuze en work-lifebalance. Ze adviseert over de soft skills die je nodig hebt in je carrière. Hoe maak je een goede eerste indruk, hoe

presenteer je jezelf, hoe handel je strategisch en hoe ben je zo effectief mogelijk? Ze beperkt zich niet alleen tot werk maar schrijft ook over de juiste partner kiezen, prioriteiten stellen en stressmanagement. Met dit boek leer je niet alleen meer over werken, maar ook jezelf. Vréneli Stadelmaier| Shemedia | € 15,00


13 Congresprogramma Zaterdag 21 maart 10.30 uur

11.45 uur

13.00 uur

14.15 uur

15.30 uur

(On)veilig internet IT, zaal 1

Maak carrière met jouw Female Factor! Vrouw & Carrière, zaal 1

Omscholen naar de IT met baangarantie Carrièreworkshop, zaal 1

It’s all about you, ladies: onderhandelen/durf te vragen Vrouw & Carrière, zaal 1

14 tips om sneller en makkelijker carrière te maken Vrouw & Carrière, zaal 1

After the PhD - What’s next? PhD, zaal 2

Van inspiratie naar daadkracht in de gehandicaptenzorg! Zorg & Welzijn, zaal 2

Raising the future Zorg & Welzijn, zaal 2

Talk Data to Me PhD, zaal 2

Werk van de toekomst - wat iedereen moet weten van algoritmes IT, zaal 3

Werken in cyber security IT, zaal 3

Weet wat je zegt: oprecht contact met de cliënt Zorg & Welzijn, zaal 2 What the Hack?! Hoe veilig ben jij online? IT, zaal 3

Cybersecurity: How to hack IT? IT, zaal 3

Verhalen van een (ethisch) hacker – De “SMS-fraudeur” die volwassen werd IT, zaal 3

Caribbean Careers Techniek, zaal 6

Continu leert je omgaan met typologieën Techniek, zaal 4

3 stappen om je carrière-switch in gang te zetten Carrièreworkshop, zaal 7

Hoe profileer je jezelf voor een stage of baan? Marketing & Sales, zaal 5

Guerrilla solliciteren Carrièreworkshop, zaal 8

Werken voor Nederland Overheid, zaal 6

Introductie in zoekmachineoptimalisatie (SEO) Marketing & Sales, zaal 5

Ontdek je passie Carrièreworkshop, zaal 7

Toptalent? Verkoop jezelf niet! WO Toptalent, zaal 6

“Succesvol netwerken” verkoop jezelf in 1 minuut Carrièreworkshop, zaal 8

De mannen moeten er ook bij - gender diversiteit Diversity, zaal 7

Een kijkje in de keuken van Continu & Royal HaskoningDHV Techniek, zaal 4

The Road to Success Carrièreworkshop, zaal 8

Workshop uitgelicht

Een vliegende carrièrestart met Google CARRIÈRE / MARKETING Wist je dat de diensten van Google veel ­verder gaan dan alleen het vinden van ­informatie, locaties en openingstijden? En dat deze diensten deels zelfs offline plaatsvinden? Maak kennis met de Digitale Werkplaats van Google! Op dit handige platform leer je als startende ondernemer, student of werkzoekende nieuwe digitale vaardig­heden. Tijdens De Nationale Carrièrebeurs is Google on tour en kun je bij de trainers terecht voor gratis workshops. Daar leer je in een uur hoe je jezelf online goed ­profileert voor een stage of baan of krijg je een introductie in zoekmachine­optimalisatie (SEO).

Hoe profileer je jezelf voor een stage of baan? Tijdens deze training krijg je handige tips, bijvoorbeeld hoe jij je sterke punten kunt communiceren en hoe je je personal brand vertaalt naar een online profiel. Wanneer je klaar bent met de training, heb jij niet alleen kennis op zak, maar ook een concreet actieplan, zodat je direct aan de slag kunt!

Vrijdag om 11.45 en 15.30 uur in zaal 5 Zaterdag om 11.45 en 15.30 uur in zaal 5

Introductie in ­ zoekmachineoptimalisatie (SEO) In deze training leer je hoe je zoek­ machineoptimalisatie kunt inzetten om je online doelen te behalen. Je leert onder andere hoe je een zoekwoordanalyse doet en welke ontwikkelingen er zijn op SEO-gebied. Ook krijg je tips hoe je verder kunt leren over SEO. Vrijdag om 14.15 in zaal 5 Zaterdag om 13.00 in zaal 5 Met de handige skills die je leert tijdens de workshops zorg jij voor een vliegende start van jouw carrière. Let’s get digital!

Het verbeteren van de prestaties van het rijden op de hogesnelheidslijn door het inzetten van data Techniek, zaal 4 Word de baas van je carrière! International Master Fair, zaal 5 10 geheimen van Top Recruiters! Overheid, zaal 6 Technologie door de ogen van Wortell IT, zaal 7 Pitch Please! Carrièreworkshop, zaal 8

Technische veiligheid op & rondom jouw werkplek Techniek, zaal 4 Hoe profileer je jezelf voor een stage of baan? Carrièreworkshop, zaal 5 De eerste indruk - Wat denk jij dat je uitstraalt? WO Toptalent, zaal 6 De do’s and dont’s van succes! Diversity, zaal 7 Stap uit je gouden kooi & ga je passie leven! Carrièreworkshop, zaal 8


14 Artificiële Intelligentie (AI) voorkomt vooroordelen in werving en selectie AI programma’s kunnen het zoeken naar de ideale kandidaat voor een functie veel eenvoudiger en vooral minder biased maken. Immers, een recruiter is ook maar een mens, met onbewuste vooroordelen. Jan Kwint van LTP Business Psychologists vertelt meer over AI tijdens sollicitaties. Selecteren zonder vooroordelen In assessments bestaan er al langer speciale algoritmes om bijvoorbeeld persoonlijkheidsvragenlijsten en cognitieve testen te interpreteren. Het gebruik van deze testen heeft aangetoond een hoge voorspellende waarde te hebben als het gaat om toekomstig succesvol functioneren. Tijdens het wervingen selectieproces kan AI dus heel handig zijn. Bovendien kunnen AI-gestuurde systemen sollicitanten beoordelen puur op hun kwaliteiten, zonder te kijken naar geslacht, etniciteit of eventuele andere vooroordelen van werkgevers.

AI om sollicitanten te selecteren Bovendien kan AI in kortere tijd tot de juiste beslissing komen, omdat ze meer en sneller informatie ver­ werkt en relevante gegevens in een eerder stadium, meer objectief en consistent kan beoordelen dan menselijke recruiters in ‘face-toface’ interviews.

Ook de beleving voor de kandidaat wordt beter omdat de recruiter meer aandacht kan geven tijdens het gesprek aan de sollicitant, dankzij de ondersteuning van AI.

De toekomst is nu Het gebruik van AI bij assessments zal in de toekomst alleen nog maar toenemen, beter worden en sneller gaan. Ontwikkelaars proberen er bijvoorbeeld nu al achter te komen hoe AI kan helpen bij de interpretatie van open vragen in persoonlijkheidsvragenlijsten. Bij LTP in Amstelveen zijn we al gestart met een experiment met een robot die interviewvragen stelt. Deze heeft gezichtsuitdrukkingen om een zo realistisch mogelijke indruk te maken. Voor kandidaten betekent het dat ze op een meer natuurlijke manier kunnen reageren omdat de robot geen vooroordelen heeft.

Workshop uitgelicht

Goaldigger Mindset VROUW & CARRIÈRE Wat als je een mindset kunt creëren waarmee je jouw pad naar een succesvol leven kunt uitstippelen waarin jij je dromen en je doelen wél bereikt?

gezichtsexpressie en verbale en paraverbale expressie meet, die ingezet kan worden bij personeelsselectie. De robot helpt ons hierbij, als een echte psycholoog. Zijn naam? Sigmund. Wil je hem in actie zien? Kom dan vrijdag 20 maart om 10.30 uur naar de carrièreworkshop in zaal 7.

Een goaldigger heeft de juiste mindset en gebruikt zijn/haar tijd efficiënt. In deze workshop krijg je praktische tips over topics als goals stellen, mindset, productiviteit en personal branding. Eve Tomaszewski, oprichter van The Goaldiggers Club, vertelt je welke stappen je moet zetten om als echte goaldigger jouw goals te behalen!

Door: Jan Kwint, directeur LTP Business Psychologists

vrijdag 20 maart 2020 15:30 - 16:30 Zaal 1

Sigmund, de robot In samenwerking met de VU onderzoeken we of we een algoritme kunnen ontwikkelen dat

Workshop uitgelicht

De mannen moeten er ook bij - gender ­diversiteit DIVERSITY WORKS In deze workshop vertelt Wendy Broersen, oprichter en CEO van de Superwoman Academy, je over de participatie van mannen in gender diversiteit bij bedrijven in de USA en Europa. Haar bedrijf is gespecialiseerd in diversiteit strategie: aantrekken, behouden en ontwikkelen van vrouwelijk talent. Diversiteit strategie kan alleen succesvol zijn als zowel mannen als vrouwen hierin participeren, op vrijwillige basis. Aan de hand van onderzoeken vertelt zij waarom mannen participeren, wat hen drijft en welke rol ze graag op zich nemen. Natuurlijk worden er ook best practices gedeeld. zaterdag 21 maart 2020 13:00 - 14:00 Zaal 7

WE ARE HIRING:

SOCIAL MEDIA EXPERTS JR & SR SEO EXPERTS JR & SR CONTENT EDITORS Full Time | Part Time | Freelance

Stuur je CV naar work@thecontentgroup.nl We make you content!

Workshop bijwonen? Alle workshops duren een uur en zijn gratis bij te wonen voor bezoekers van De Nationale Carrièrebeurs. Meer weten over een specifieke workshop of zien door wie de workshop wordt verzorgd? Kijk dan naar het complete congresprogramma op www.carrierebeurs.nl. Vooraf aanmelden voor een workshop is helaas niet mogelijk.

WWW.THECONTENTGROUP.NL

ADV CONTENT GROUP_feb2019.indd 1

19/02/2020 12:34


15 Workshop uitgelicht

Talk Data to Me PHD Vrouwen houden niet van borsthaar bij een man. “Ja” of “Nee” Mannen werken beter in een warmer kantoor. “Ja” of “Nee” Met dit soort stellingen over dating, seks, relaties, huishoudens en werk, schotelt Lexter Woodley je man/vrouw-kwesties voor via haar Instagram Stories. Zo behandelt ze op een laagdrempelige manier onderwerpen die relateren aan haar onderzoek als promovenda in Gender Studies aan University of London naar hoge-status vrouwen die meer verdienen dan hun man. In het voorjaar van 2020 komt haar boek uit: “Talk Data to Me”, een bundeling van “gender”-kwesties gebaseerd op onderzoeksdata. Tijdens deze interactieve workshop laat Lexter Woodley je zien hoe je droge academische stof op een luchtige wijze kan behandelen. Naast promovenus is Lexter Woodley eigenaar van het headhuntersbureau Dutch Einsteins. zaterdag 21 maart 2020 15:30 - 16:30 Zaal 2

LEESTIP

Talk Data to Me In haar gloednieuwe boek verzamelt Lexter Woodley stellingen over dating, seks, relaties, huishoudens en werk, waarmee je zal ontdekken wat je weet over deze onderwerpen en wat “data” hierover te zeggen hebben. Gebruik dit boek als een handig hulpmiddel om langer stil te staan bij een aantal kwesties, maar ook om iemand anders beter te leren kennen op een dieper en intiemer niveau.

Workshop uitgelicht

Ontdek je passie

Laat je inspireren door The Road to Success van deze jonge ondernemers! CARRIÈREWORKSHOP In een inspirerend rondetafelgesprek, geleid door host Dionne Stax, praten drie jonge ondernemers met elkaar over het ondernemerschap, hun ambities, successen en leermomenten. Ondernemen start bij een goed idee, een ondernemersgeest en een flinke dosis lef. Laat je inspireren door deze jonge ondernemers die als starter eigen baas werden en het avontuur aangingen. Kom naar de workshop, ga met ze in gesprek en ontdek hun Road to Success! Op vrijdag vanaf 13.00 hoor je in zaal 8 het verhaal van: • Sascha Brolman De 25-jarige student Sascha is freelance foto-en videograaf, heeft een influencer marketing bureau en is onder Sasha Lara the Brand een duurzaam kledingbedrijf in Nepal gestart, waarmee ze de lokale economie stimuleert én de winst schenkt aan andere projecten, zoals het bouwen van een school. • Daan Luining Als onderzoeker werkte hij aan de allereerste gekweekte hamburger, waarna hij wetenschappelijk directeur werd bij de non-profit New Harvest in New York. Terug in Nederland richtte hij Meatable op om 100% echt vlees te maken, zonder dat daar een dier voor hoeft te sterven. Onlangs haalde Meatable in een investeringsronde 9 miljoen euro op. • Kevin de Krieger In 2019 was de tweede startup van Kevin geboren: de Heatbox, waardoor je overal makkelijk, gezond en warm kunt eten. Zijn uiteindelijke streven is een positieve impact maken op de wereld. En daar heeft hij al een goede start mee gemaakt: in januari ging hij met vijftig andere startups en Prins Constantijn naar de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas.

Ga op zaterdag vanaf 13.00 in zaal 8 in gesprek met: • Margryt Fennema Het belangrijkste doel van gezondheidswetenschapper, kunstenaar en ondernemer Margryt is behandelingen voor iedereen toegankelijk maken. Vandaar de oprichting van Reducept: een virtual reality-spel voor mensen met chronische pijn. Voor haar innovatieve oplossing won ze een Accenture European Health Tech Innovation Award. • Brent Waterman Brent en zijn compagnons dromen van een wereld waarin mensen middelen op een verantwoorde manier gebruiken, zodat we voor onze planeet en onze mensen zorgen. Vanuit die gedachte begon Bambook zes jaar geleden als studentenopdracht. Inmiddels bedienen zij klanten in Nederland, België en Duitsland met hun uitwisbare en duurzame papier. • Raymond Wilders Raymond startte Formitable met een missie: restaurants helpen om online succesvol te zijn. Met zijn complete e-commerce oplossing voor restaurants en 20 medewerkers, bedient Formitable nu ruim 1.000 klanten, van lokale favorieten tot internationale restaurantketens.

WERKGELUK Hoe maak jij je leven tot een succes? Het vinden van een baan is en blijft lastig. De eerste tip die je dan vaak krijgt is “zoek een baan die bij je past”. Dat klinkt logisch, maar veel mensen zoeken banen die helemaal niet bij hen passen. Dit omdat ze vaak niet weten wat ze willen. Je gaat je dan dingen afvragen: is dit alles? Waar ligt mijn passie? Wat vind ik belangrijk? Wat kan ik en bovenal: wat wil ik? In de inspiratieworkshop doe je samen met Baukje Bonsma, eigenaar van Big Five for Life, een aantal leuke oefeningen die het begin vormen voor de ontdekking van JOUW passie! De workshop zet je aan het denken over je huidige leven en over een leven dat je uiteindelijk wil. Een leven waarin je elke dag gelukkig en vol energie opstaat. Een leven waarin je alleen nog maar tijd besteedt aan wat jij echt belangrijk vindt. Je maakt met vertrouwen keuzes voor de toekomst en weet wat je volgende stap is. Daarnaast krijg je handige tips om stappen te zetten in bijvoorbeeld het vinden van een nieuwe baan of misschien wel het starten van je eigen bedrijf! vrijdag 20 maart 15:30 - 16:30 Zaal 8

zaterdag 21 maart 11:45 - 12:45 Zaal 7

GRATIS BESTSELLER

“THE BIG FIVE FOR LIFE” Om meteen al concrete stappen te zetten en om jou te motiveren alles uit je leven wat halen wat jíj wilt, geven wij alle bezoekers van de beurs de bestseller ‘The Big Five for Life’ cadeau. Kom naar de workshop, bezoek onze stand en ontvang deze bestseller t.w.v. € 20,00 GRATIS! Maak jouw plan, zet die stap en leef het leven dat jij wilt. Zowel op privé als zakelijk gebied. Zien we jou bij onze stand? Dan maak je ook nog eens kans op een gratis loopbaantraject. Tot dan!

Gratis bestseller! Bezoek de Big Five for Life

Caribbean Careers Werken in Caribisch Nederland & Suriname is voor velen een droom maar wellicht wordt het voor jou werkelijkheid! In Caribisch Nederland & Suriname komen steeds meer vacatures op de markt. Met de vondst van olie & gas is Suriname een potentiële economie voor de toekomst en liggen er kansen voor young potentials. Met de herinvesteringen die Nederland doet en de groei van het toerisme op de eilanden zijn er genoeg kansen! Om zowel Suriname als de eilanden verder te helpen, hebben zij jouw talent nodig; stageplaatsen, traineeships, projecten of definitief emigreren, het zijn opties die je allemaal met ons kunt bespreken op de beurs. Wil je aan de slag in ICT, toerisme, governance of finance? Dan is Caribisch Nederland & Suriname zeker naar jou op zoek. Met de ambities die elke overheid heeft, zal men zowel in Suriname als in Caribisch

Nederland behoefte hebben aan hoger kader en management. Alleen daarmee kunnen ze de huidige en toekomstige ontwikkelingen en innovaties aan. Met liefde voor de Cariben & Suriname willen wij op De Nationale Carrièrebeurs mensen bij elkaar brengen die na hun opleiding samen willen bouwen binnen dit gebied. Vanuit St. Maarten zal de Port of St. Maarten aanwezig zijn op de beurs. Daarnaast zijn de adviseurs van de Caribbean Young Talent pool aanwezig. Beiden geven je alle informatie over de verschillende mogelijkheden op de eilanden en Suriname. Zin in een tropische uitdaging?


16 First Employers 2019

Heineken voor de 3e keer favoriete eerste werkgever  v.l.n.r.: Kay Goedhardt – Global Talent Acquisition Lead GIS, Roos Mulder – Intern Campus Recruitment, Janneke Bolding Talent Acquisition Lead Finance, Suzanne Goedhart – Talent Acquisition Lead Commerce, Dennis Damoiseaux – Talent Acquisition Lead HQ

 Ashna Badal – Talent Aquisition Teamlead – neemt samen met haar recruitment collega’s de FirstEmployers Chemie & Lifesciences Award in ontvangst.

Deloitte  Eric Houwen, Head of Talent Acquisition en recruitment collega’s nemen de FirstEmployers Audit & Advisory Award 2019 in ontvangst.

AkzoNobel Heineken

 Maarten van Beek – HR Directeur ING Benelux – tussen zijn recruitment collega’s met de FirstEmployers Finance Award 2019.

ING

Voor de 3 keer in 4 jaar staat Heineken bovenaan de lijst van populairste werkgevers om je carrière te starten. Al sinds 2012, het eerste jaar dat Memory Group dit onderzoek uitvoerde, staat Heineken in de top 10. e

populairste werkgevers van 2019 2019 2018 1. Heineken 2. KLM 3. Google 4. Coolblue 5. Philips

ß à [1] á [5] á [4] â [3]

á [13]

2019 2018 â [2] 6. Shell á [8] 7. ING 8. Ministerie van Defensie á [15] ß à [9] 9. ASML â [6] 10. Unilever

werkgever per branche De populariteit van werkgever per branche is sterk afhankelijk van de gekozen studierichting. Zo is Shell populair bij studenten Techniek, maar minder populair bij studenten Economie. Daar scoren KLM, Accenture, Unilever en in toenemende mate McKinsey & Company goed. Andere populaire bedrijven voor Techniek studenten zijn Microsoft en Google. Netflix is een grote nieuwe binnenkomer op 3, vanaf nummer 11.

Branche

u Marloes Michon (midden) – Vice President HR Benelux/France, en haar recruitment team met de FirstEmployers Energy Award 2019.

Audit & Advisory Chemie & Lifesciences Energie Engineering Finance FMCG High Tech ICT Telecom Maritiem & Offshore Non-profit

Organisatie

Deloitte AkzoNobel Shell KLM ING Heineken Philips Google Boskalis Ministerie van Defensie

Shell

Opvallende stijgers dit jaar zijn het Ministerie van Defensie (van 15 naar 8) en Philips (van 13 naar 5). De rest van de top 10 wordt gevuld met bekende grote namen. De reden dat juist zij populair zijn, is omdat bijna 50% van de respondenten aangeeft

dat doorgroeimogelijkheden de belangrijkste reden zijn om voor een werkgever te kiezen. Bij deze organisaties zijn die er volop. Een vast contract of leuke collega’s worden minder vaak genoemd als reden.

Bij welke werkgever wil jij aan de slag als starter?

Mannen vrouwen Er bestaan verschillen in voorkeur voor de eerste werkgever tussen mannen en vrouwen. De voorkeur voor Heineken geldt vooral voor de mannen, gevolgd door Shell en ASML. Bij vrouwen komt Heineken pas op de 12e plek en is Coolblue de grote favoriet, gevolgd door KLM en de gemeente Amsterdam. Vrouwen kiezen in het algemeen vaker voor de overheid. De grootste stijger bij hen is het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (van 39 naar 7). Bij de mannen is dat Tesla (66 naar 20).

Mannen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Heineken Shell ASML Ministerie van Defensie Google Philips Microsoft ING KLM Rijkswaterstaat

Vrouwen [2] [1] [4] [8] [3] [10] [11] [13] [9] [22]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Coolblue KLM Gemeente Amsterdam Ministerie van Buitenlandse Zaken Google Ministerie van OCW Ministerie van VWS Ikea Unilever Philips

[1] [3] [11] [2] [5] [18] [39] [4] [6] [17]

Onderzoeksverantwoording First Employers is een onderzoek dat elk jaar wordt uitgevoerd onder young-professionals en studenten op WO, HBO en MBO niveau, één jaar voor afstu­deren. 1.231 respondenten voldeden aan de criteria en telden mee voor dit online onderzoek. Voor een realistische representatie, zijn de rankings

herwogen naar de werkelijke samenstelling van de doelgroep in Nederland, op basis van CBS gegevens. Wil je meer lezen over dit ­onderzoek? Kijk dan op jobnet.nl/firstemployers


17 Jobnet.nl, de online carrièreportal

Vergroot je carrièrekansen met deze tools en tips! Jobnet.nl is een uitgebreide online carrièreportal, vol handige tips en tools. Hoe je deze het best gebruikt? Wij geven je een overzicht wat je mag verwachten op deze portal en hoe het jou helpt je carrière een vliegende start te geven. Vacatures die bij jou passen Met 350+ werkgevers biedt Jobnet.nl elke dag nieuwe vacatures. Je kunt direct gericht zoeken op bedrijven die bij jou passen. Daarbij kun je filteren op bedrijfsgrootte, sector, opleidingsniveau, maar ook op bedrijfscultuur bijvoorbeeld. Dat aspect wordt vaak vergeten op vacaturesites, maar is wel belangrijk! Vacatures en werkgevers die je aanspreken, kun je opslaan in jouw profiel. Zo kun je snel zien wanneer er een nieuwe vacature is.

Alle voordelen • word gematcht met 350+ topwerkgevers • vacatures op maat • tips over solliciteren • gratis cv check • gratis tickets voor onze carrière-events

Op maat gematcht, direct in je inbox Laat je het werk liever naar jou toekomen? Schrijf je dan in voor de tool TalentMatch. Dat is een online matchingtool die voor jou op zoek gaat naar werkgevers en vacatures die aansluiten op jouw profiel. Je geeft in je profiel aan waar je naar op zoek bent en wat jouw talenten zijn. Als er een match is, ontvang je automatisch bericht. Vervolgens bepaal je zelf of de werkgever op de hoogte mag worden gebracht van jullie match. Gratis cv check Hoe zorg je dat jouw cv eruit springt en je talenten duidelijk zijn voor je toekomstige werk­ gever? Upload eenvoudig je cv op de website. Hier wordt jouw cv gratis gecheckt en krijg je tips hoe jij deze kan verbeteren. Met een goed cv val je op en maak je meer kans op die droombaan. Personal branding, salarisonderhandelingen en nog veel meer! Werken moet je leren. Daarom geven wij je allerlei

Check out alle handige tools!

handige tips in blogs en de nieuwsbrief. Hoe voer je onderhandelingen over je salaris en arbeidsvoorwaarden? Hoe verkoop je jezelf het best? Wat zijn je talenten en hoe ontdek je wat je leuk vindt? Allemaal onderwerpen waar je meer over vindt op Jobnet.nl.

Voordelen van een Jobnet-acccount Om te profiteren van informatie en vacatures op maat, maak je eerst een ­ Jobnet-account aan. Daarna kun je relevante informatie opslaan en bieden wij gepersonaliseerde informatie. En hadden we al gezegd dat

je met een Jobnet-account ook gratis toegang hebt tot onze carrière-events? Daar kun je direct face-­toface toekomstige collega’s ontmoeten en hen vragen hoe de sfeer is bij jouw nieuwe werkgever. Ga direct naar jobnet.nl en start vandaag nog jouw carrière!

Een tussenjaar Verloren tijd of een kans? Een tussenjaar of een studiepauze, is een break tijdens of na de studie. De redenen voor deze break zijn verkeerde studiekeuze, het oppoetsen van het cv of het verkrijgen van extra budget om de studie voort te zetten. Regisseer vooraf je tussenjaar Aangezien veel jongeren na een tussenjaar gedemotiveerd terugkomen, zijn ouders vaak huiverig als hun kinderen kiezen voor een tussenjaar. Uit onderzoek blijkt dat de reden voor dit negatieve resultaat vaak voortkomt uit een gebrek aan planning en doelstelling. Een boost voor je toekomst We spreken hierover met Heidi Scholtens, initiatiefneemster van Young Bloodz. Heidi predikt juist het tegenovergestelde: “Een goed geregisseerd tussenjaar kan een boost geven aan je toekomst, zowel in je maatschappelijke als in je persoonlijke leven.” Waarom ben je gestart met Young Bloodz? Heidi: “Mijn roots liggen bij een intermediair in

personeelsdiensten, die als mission statement heeft te willen bijdragen aan een schuldenvrij Nederland. Met Young Bloodz heb ik dezelfde doelstelling, maar dan gericht op studenten. Ik streef ernaar dat iedereen schuldenvrij kan studeren. Deze dienstverlening, gericht op het tussenjaar, is de eerste van een aantal diensten waarmee ik studenten ga helpen.” Wat doet Young Bloodz met betrekking tot het tussenjaar? Heidi: “Young Bloodz regisseert je tussenjaar op maat voor jou. Wij kijken naar je beweegredenen, de periode en vooral naar jou als persoon. Samen maken we een plan voor de gehele periode op het gebied van werken, reizen, persoonlijke doelstellingen en uiteraard het financiële plaatje.”

Zou je dit ook aan je eigen kinderen voorstellen? Heidi: “Ik heb 5 kinderen, waarvan er 2 nu in de leeftijd komen om te gaan studeren. Ik zou ze dit als ouder van harte aanbevelen. Wanneer in je leven krijg je de kans, de wereld rond te gaan, veel over jezelf te leren en goed te doen? Ik geloof dat het zien van verschillende culturen en geconfronteerd worden met jezelf, je helpt zelf na te denken, te voelen en te weten wat goed is voor jou. Een perfecte brug tussen de zorgeloze studietijd en harde maatschappij.” Wie komen er voor dit traject in aanmerking? Iedereen met een afgeronde HBO- of WO-opleiding komt in aanmerking, ongeacht de studierichting. Iedereen die meer informatie wil over het traject kan dat vinden op de website www.youngbloodz.nl of een mail sturen naar tussenjaar@youngbloodz.nl, dan nemen we contact met je op.19 IT-Talent 2020

De strijd om de titel IT Talent 2020

14 februari 2020, de dag van de liefde en dé dag van IT talent. Zes IT talenten komen ’s ochtends bij elkaar op het hoofdkantoor van Ordina in Nieuwegein, wetende dat één van hen ’s avonds met de felbegeerde hoofdprijs van €5000 naar huis gaat.

H

et beloofde een energieke en mooie dag te worden in een competitieve maar ook vriendschappelijke strijd om de titel IT Talent 2020. Wie mag zichzelf na deze dag hét IT Talent van 2020 noemen en gaat naar huis met een flink gevulde portemonnee?

als besten uit de bus rolden, mochten deelnemen aan de inhousedagen bij één of meer bedrijven. Op die dagen konden ze inhoudelijk en informeel kennismaken met de bedrijven. Uiteindelijk werden in totaal zes talenten geselecteerd voor de finaledag.

De weg naar de finale

Op de finaledag werden de finalisten in twee groepen gesplitst. Een groep voerde een gezamenlijk assessment uit, onder leiding van assessmentbureau LTP. Hoe ga je om met stress? Ben je een teamplayer of kom je beter tot je recht als individu? Hoe snel los je problemen op? Deze antwoorden achterhaalden de psychologen van LTP door een interactief assessment waarin de kandidaten een raadsel moesten oplossen in een zogenaamde Escape Game. In een onderdeel zaten de finalisten met elkaar in de knoop met een touw en moesten elkaar bevrijden. Dit bleek nog lastiger dan vooraf gedacht!

De zoektocht naar hét IT Talent van 2020 begon al vorig jaar. Honderden deelnemers hebben zich van tevoren aangemeld, online tests gemaakt en hun cv opgestuurd. De deelnemende bedrijven van dit jaar: Ordina, Capgemini en NCIM Groep, kozen daaruit kandidaten. Zij mochten persoonlijk op gesprek komen tijdens De IT Carrièredagen 2019 in de Werkspoorkathedraal Utrecht. Talenten die vooraf niet geselecteerd waren, konden tijdens deze dagen alsnog een Wildcard veroveren door in gesprek te gaan bij de stands van deze toonaangevende IT-bedrijven. De studenten die na de gesprekken

Find your way out

Internet of Things De andere groep deed ondertussen een individuele opdracht van Capgemini, waarin ze een Internet of Things toepassing op basis van Raspberry Pi’s ontwikkelden. Aan welke sensoren zou jij je Pi hangen? En waarom? Tijdens de opdrachten konden recruiters en experts observeren en beoordelen wie ze het best vonden. Dat deze IT finalisten getalenteerd zijn, bleek wel uit hun creatieve oplossingen. Van concepten voor dementerende ouderen, tot smog-verlagende oplossingen tot slimme routing in supermarkten kwamen voorbij. Niets was te gek!

Platform voor talent Na de lunch was het tijd voor de groepsopdracht van NCIM Groep. Opnieuw ging het tussen twee teams. Aan hen werd gevraagd een systeem of technologie te bedenken om IT-professionals op te leiden. Hierin moesten ze niet alleen hun kennis, talenten en ambities

aantonen maar ook de ontwikkeling van de professional. Hoe meet je dat en hoe draag je al die kennis aan elkaar over? Twee ware bedrijven ontaardden zich tijdens de presentaties van de groepen. De scores van deze ronde werden opgeteld bij de eerder behaalde resultaten van die dag.

Discover Virtual Reality! Na de vele mentale inspanningen van die dag was het tijd voor ontspanning en konden de finalisten in de VR Room de wereld van virtual reality ontdekken.

Het finalediner Tijdens het slotdiner bij restaurant Kantien werd uiteindelijk bekend gemaakt wie op welke plek is geëin­ digd en gaven de deelnemende werk­gevers prachtige prijzen weg aan de winnaars van de inhouse­dagen. Uiteindelijk is Thomas van der Wolde het IT Talent van 2020 geworden! Naast een prijs van Ordina, wint hij de hoofdprijs van €5000!

De finalisten Thomas van der Wolde – Ordina Thomas van der Pas – Capgemini Martijn Vermeulen – NCIM Groep Marie Kegeleers – Wildcard Zoë van Steijn – Wildcard Robert Levenbach – Wildcard

Grow@TCS:

Start nu als internationale trainee bij Tata Consultancy Services TCS biedt eindeloze carrière­mogelijkheden, welke past het best bij jou?

Bij Tata Consultancy Services zijn wij op zoek naar gemotiveerd talent. Is het jouw ambitie om de digitale toekomst vorm te geven? Wil jij dit bereiken door continu te groeien binnen een toonaangevende organisatie? Houd jij ervan om uitdagende projecten aan te gaan? En vind je het daarnaast interessant om in contact te komen met andere culturen? Dan maken wij graag kennis met jou.

Start je carrière bij Grow@TCS Trainee

TCS behoort tot de Tata Group, een globaal opererend Indiaas concern. Met meer dan 450.000 medewerkers wereldwijd levert TCS diensten en producten voor aansprekende bedrijven in verschillende sectoren. Van strategisch IT advies tot inno­ vatieve software oplossingen – bij TCS ervaar je het allemaal!

Analyst Trainee: Je bent zowel betrokken bij de planning en analyse van een project als bij de implementatie, test en uitrol daarvan. Assisteer in de voorbereidingen van op maat gemaakte oplossingen en ondersteun de bedrijfsontwikkeling van de klant. Developer Trainee: Je adviseert in verschillende teams en ondersteunt klanten in het ontwerpen en imple­menteren van digitale applicaties. Daarnaast help je mee IT architectuur, implementatie concepten en interface designs te creëren. SAP Analyst Trainee: Je gaat werken aan internationale SAP implementaties en het upgraden van processen. Ook ben je betrokken bij workshops en ondersteun je de SAP presales activiteiten. Tijdens het één jaar durende traineeship volg je verschillende trainingen om je professionele vaardigheden te verbreden en jezelf

te ontwikkelen met industrie­ specifieke kennis. Daarbij ga je met trainees uit heel Europa een twee maanden durende trainings­ programma volgen in India, het land van culinaire hoogstandjes en fascinerende tempels. Daar doe je behalve vakinhoudelijke kennis ook veel culturele en internationale ervaring op. Werken aan projecten bij de klant draagt bij aan jouw begrip van verschillende rollen en taken binnen de IT-services industrie. Naast de geboden trainingen leer jij tevens enorm veel on the job. Na het Grow@TCS programma zal jij werkzaam zijn in een breed scala aan projecten in Europa.

Wie zoeken wij?

• Je hebt een Bachelor of Master diploma • Je hebt stage gelopen, het liefst bij een IT organisatie • Je spreekt vloeiend Engels en Nederlands

• Digital technology spreekt je aan • Je voelt je thuis in een internationale omgeving

Hoe kun je solliciteren?

Ben je geïnteresseerd? Stuur je sollicitatie naar TCS en voeg daarbij een: • CV • Motivatiebrief • Referenties en diploma’s/ certificaten

Deadline sollicitatie: 30 juni 2020

Meld je aan!

Ons recruitment team wil je met plezier meer vertellen over het programma en de carrièremogelijkheden binnen TCS Nederland. Wij komen graag met je in contact! E-mail: netherlands.hr@tcs.com Telefoon: +31 20 715 5400 Website: growtcs.comIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.