__MAIN_TEXT__

Page 1

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 10 / oktober 2020

Lærke Egefjord Læge og kunstner: Kunst kan virke helende på sygdom

TEMA: GIGT Livskvalitet og leddegigt skal gå bedre hånd i hånd.

FOKUS Huden

Den vigtige indpakning Nye, lovende behandlinger af hudsygdomme bygger på vores tarmflora Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

80%

AF 300 FORSØGS­DELTAGERE OPLEVEDE EN FORBEDRING AF AKNE-SYMPTOMER EFTER BLOT EN MÅNED MED TILSKUD AF PROBIOTIKA konsultation

forebyggelse


Laktoseintolerance?

En kugle is, et stykke kage eller en simpel kop kaffe med mælk - disse små glæder koster dyrt hos mennesker med laktoseintolerance. Ikke lang tid efter at have indtaget disse lækkerier, vil de typiske tegn på laktoseintolerance titte frem; mavesmerter, luft i maven og løs afføring.

OM LAKTOSEINTOLERANCE Laktoseintolerance er den mest almindelige fødevareintolerance i den vestlige verden. I de nordiske lande døjer 5-10% med det.

Stada Nordic

Mælkeprodukter og mange forarbejdede fødevarer indeholder laktose. Ved normal fordøjelse spalter det naturligt forekommende laktaseenzym laktose til glukose og galaktose, så det kan optages i tyndtarmen. Der er tale om laktoseintolerance, hvis der ikke er tilstrækkeligt laktaseenzym i tarmen til at spalte laktosen. Dermed vil ufordøjet mælkesukker skabe problemer i tyktarmen.

TYPISKE REAKTIONER

Laktoseintolerance kommer oftest til udtryk via fordøjelsesproblemer, der opstår når der indtages mælkeprodukter. Generne kan være tarmluft, løs afføring, krampelignende mavesmerter og følelsen af mæthed og kvalme.

HVAD KAN MAN GØRE? En diæt med lavt indhold af laktose eller helt laktosefri kost kan fjerne symptomerne.

d e h Ny

En anden mulighed er at indtage et kosttilskud med enzymet laktase umiddelbart før et måltid med laktose.

LACTOSOLV • LACTOSOLV® nyt kosttilskud med laktase, som hjælper med at fordøje laktose ved laktoseintolerance. • 17.500 FCC - ekstra høj dosis. • Én kapsel er nok til at nedbryde 29 gram laktose, hvilket svarer til ½ liter mælk. Læs mere på www.intolerance.dk

2


helse: indhold

DET FINDER DU I HELSE I

oktober

2020

Helse / Udgave 10 / oktober 2020

08

Det er svært at sige præcist og i hvilket omfang, kreativitet kan påvirke demens, for det er ikke et emne, der er undersøgt til bunds.

08 Læge Lærke Egefjord bruger kunst i sin behandling

Tema: Gigt

14 Livet med leddegigt er

blevet nemmere og mindre smertefuldt

16 Livskvalitet og leddegigt skal gå bedre hånd i hånd

18 Corona-nedlukning har gjort

kroniske patienter mere syge

20 Spis anti-inflammatorisk kost og bevæg dig

Værd at vide

32 Stofskiftepatienter har

Lærke Egefjord

brug for flere behandlingsmuligheder

Fokus: Hud

TEMA

34 Der bor bakterier på din hud

Gigt

– og det er en god ting

40 Kollagen - din hud og

14 

Livet med leddegigt er blevet nemmere og mindre smertefuldt Behandlingsmulighederne for leddegigt er i dag så gode, at mange kan leve et næsten smertefrit liv med sygdommen. Men man mangler stadig viden i forhold til at kunne målrette behandlingen 100 procent til den enkelte patient.

FOKUS Huden

34

Interview

Der bor bakterier på din hud – og det er en god ting

54 Lav din egen streetfood

knoglers bedste ven

42 Psykologen: Hud mod hud 44 Q10: Kuren mod slap og syg hud

Artikelserie om demens

58 Sårbarheden smitter gennem generationer i demensramte familier

Hver gang i helse Bøger Konsultation Tænder Nyt fra Apotekerforeningen Psykologen Skønhed Nyt fra Danske Regioner Konkurrence Opskrifter Synspunkt Kryds'en Næste nummer 

06 24 26 30 42 46 48 50 54 60 62 66

58

Sårbarheden smitter gennem generationer i demensramte familier helse / oktober 2020

3


helse: leder

Som formummede skuespillere, der ligner bankrøvere eller kirurger på syretrip i en mærkelig B-film, strejfer vi rundt i dagligdagen.

HELSE REDAKTIONSGRUPPE

Vanens magt og afmagt

Jette Warrer Knudsen Redaktør

Vanens magt er stor. Så stor, at udtrykket er gået hen og blevet noget af en kliché. Men det varer nok ikke så længe mere, for i disse tider ser vi hver dag, at den verden, vi kendte for få måneder siden igen og igen skifter ham og udtryk. Vores hverdag er nu fyldt godt og grundigt op med mundbind, spritflasker, og striber i asfalt og gulve, der markerer hertil og ikke længere. Tænk, hvis nogen havde forvarslet det scenarie bare sidste efterår! Mon ikke vedkommende var blevet mødt af latter og hovedrysten. Som formummede skuespillere, der ligner bankrøvere eller kirurger på syretrip i en mærkelig B-film, strejfer vi rundt i dagligdagen. Eller står i kø i timevis for at blive podet i halsen og få afsløret om COVID-19 nu bor i ens krop. Nogle har været så ivrige, at de har været igennem testapparatet 100 gange. Og selvom nogle mener, at COVID-19 forholdsreglerne er et brud på vores frihed og menneskeret, så er det da ganske interessant at se, hvor mange, der følger trop og følger regeringens og sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Meget interessant, fordi vi inden for sundhedsformidling har skrevet stolper op og stolper ned om, hvor svært det er at få folk til at ændre vaner og adfærd. Den indgroede påstand, som vi vel egentlig troede var godt og grundigt videnskabeligt funderet, er blevet piftet og har tabt pusten. Spørgsmålet er så, hvad vi kan bruge den erfaring til, når vi engang kommer på den anden side af pandemien? Det vil jeg glæde mig til at være med til at formidle. Før pandemien var nudging og andre kunstgreb hotte, når vi baksede med at få folk til at ændre adfærd. Erfaringerne fra corona-krisen om vores adfærd, bør vise sig at være meget bedre til at få sat gang i en sygdomsforebyggelse, der batter noget. Hvis vi vil og forstår at gribe chancen. God læselyst med Helse i oktober!

Morten Grønbæk Professor i folkesundhed ved KU, Formand for Vidensråd for Forebyggelse Susanne Lunn Psykolog og lektor ved Københavns Universitet (KU) Jens Rikardt Andersen Lektor ved Institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet (KU) Lotte Stig Nørgaard Lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet (KU) Kontakt redaktionen: jette@mediegruppen.net Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

ANNONCESALG Helle Hviid T: 2445 9010, helle@mediegruppen.net

DISTRIBUTION Helse distribueres til apoteket, lægehuse, kiropraktorer, sygehuse, privathospitaler, tandlæger, høreklinikker, biblioteker og i abonnement.

Læsertal iflg. Gallup: 309.000 ABONNEMENT Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Ring til os på vores abonnementstelefon: 9644 4542 Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre

Jette Warrer Knudsen, Redaktør

Tryk: Aller

Web: www.magasinethelse.dk

4

Art Director: Camilla Riber Ledelse: Peter Larsen, direktør, ansvh. redaktør

N VA

EM ÆRK

Tryksag 5041-0806

E T

Forsidefoto: Shutterstock

Udgiver: Forlaget Mediegruppen, Horsensvej 72A, 7100 Vejle T: 7089 0022, helse@mediegruppen.net

S

helse Nr. 10/2020 (1336) 66. årgang ISSN 0018-0149

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE helse: xxxx

Har du svært ved at huske?

SÆT GANG I BLODOMLØBET

Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet. Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse, når man kommer op i årene, og fremmer blodcirkulationen hvilket er specielt godt for synet og hørelsen.

• Kosttilskud med ginkgo biloba hører til blandt de mest solgte i verden.

Når man kommer lidt op i årene, oplever mange, at blodomløbet ikke længere er i topform. Hukommelsen er måske ikke længere, hvad den har været – og hørelsen og synet er også blevet ringere. Det sker for alle mennesker og kan bl.a. skyldes forandringer i kredsløbet – især i de små blodkar. Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet (mikrocirkulation). Kosttilskud med ginkgo biloba hører til blandt de mest solgte i verden.

Mærk forskellen

Når du starter på at tage et dagligt tilskud af ginkgo biloba, vil du gradvist kunne mærke en positiv forandring på hukommelsen, da ginkgo biloba indvirker på kredsløbet

Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse, når man kommer op i årene.

ligt med blod, undgår man f.eks. hukommelsesproblemer og træthed. Derudover er vitale organer som nyrer, lever og hjerte afhængige af et godt blodomløb for at fungere optimalt. Prøv Tempozil, der indeholder en kombination af ginkgo biloba og vitamin B6. Så vedligeholder du dit kredsløb og afhjælper dermed de skavanker, der kan være forbundet med nedsat blodcirkulation.

wellvita

Ginkgo biloba fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Ginkgo biloba bidrager til et godt syn og en god hørelse.

i de små blodkar. Det vil også have indflydelse på fx synet og hørelsen. Derudover indeholder Tempozil også Vitamin B6, som bidrager til at mindske træthed.

Læs mere på wellvita.dk

Blodomløbet forandres med alderen

• Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet (mikrocirkulation).

• Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse, når man kommer op i årene. • Ginkgo biloba fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. • Tempozil indeholder også Vitamin B6, som bidrager til at mindske træthed.

Prøv Tempozil til 99 kr. Tempozil kan prøves på abonnement til halv pris for første pakke. 99 kr. for 2 måneders forbrug. + fragt 39 kr.

Af det blod, der cirkulerer rundt i kroppen, får hjernen ca. 20 %. Når hjernen forsynes tilstrække-

HJÆLP DIT BLODOMLØB Synet og hørelsen

Træthed

Hukommelse Har du svært ved at huske, kan det være på grund af blodomløbet. Mange oplever også, at det bliver sværere at koncentrere sig. Det er nemlig to sider af samme sag.

Er du ofte træt eller oplever perioder, hvor du føler dig udmattet? Tempozil indeholder B6-vitamin, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

Ginkgo biloba fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Ginkgo biloba bidrager til et godt syn og en god hørelse.

Ingen bindingstid!

Læs mere om Tempozil eller bestil produktet på

www.wellvita.dk eller via kundeservice:

TLF. 82 30 30 40 Hverdage kl. 8-16 helse / oktober 2020

5


helse: bøger

Nyt fra Helse-reolen

De nye

✪✪

✪✪

BØGER HE

E

ER

LS

AN

MEL

DER OG A

E NB

L FA

Selv det sundeste sind kan løbe tør for ideer. Også når det gælder en afbalanceret, aktiv og givende hverdag. Hvordan bliver du ved at holde dig i gang? Nye impulser, nye hobbyer - nye opskrifter eller ny viden. Helse sorterer i den bugnende bunke af nye udgivelser og viser nogle af de mest interessante frem i hvert blad. Vi er ikke sure anmeldere på udkig efter ting at kritisere. Det er de bedste nye ideer, vi er stødt på, som vi hver gang deler med vores læsere. VIDERE TRODS ALT

Carsten G. Johansen Journalist og tekstforfatter. Skriver især om sundhed og livsstil. cg@cgottlieb.dk

Gunilla Svensmark: Kald og Profession ­– Sygeplejens historie 1863 – 2001 300 sider, 299,95 kroner FADL’s Forlag 2020.

6

En givende hverdag med demens Antallet af mennesker med demenssygdom er stigende, men alligevel ved de fleste af os ganske lidt om livet med demens. Ca. 400.000 mennesker er pårørende til et menneske med demens. Bogens forfatter er videnskabsjournalist og har allieret sig med eksperter fra Nationalt Videnscenter om Demens for at give nogle af de forklaringer og redskaber, som kan hjælpe pårørende med at ­tilrettelægge en givende hverdag, når et familiemedlem er ramt af demens. Livet stopper ikke, når et familiemedlem får demens. Bogen tilbyder en støtte til at finde overskud og sætte sig ind i en sygdom, som rammer hele familien.

Lise Penter Madsen: Få det bedste ud af livet med demens 264 sider, 149,95 kroner Strandberg Publishing 2020

AFSPEJLINGER

MENTAL SUNDHED

Sygepleje som fag – og historie

Unges kamp med depression

”Sig mig, hvordan du behandler dine syge, og jeg skal sige dig, hvem du er.” Sådan kan man opsummere en del af formålet med denne bog. For selvom mennesker til alle tider har plejet deres syge, siger metoden meget om det aktuelle samfund og de livsfilosofier, som præger det til enhver tid. 1863 er det år, hvor de danske diakonisser begyndte at udøve faglært sygepleje, og 2001 er det år, hvor sygeplejerskeuddannelsen blev til en professionsbacheloruddannelse. Forfatteren, der selv er tidligere ­sygeplejerske, fortæller sygeplejens ­historie som en del af kvindernes historie, sundhedsvæsenet og velfærdssamfundets historie, Danmarks og verdens historie.

Når vi er nostalgiske efter vores ungdom, glemmer vi, hvor forfærdeligt det nogle gange er at være ung. Ungdomslivet er fuld af udsving, og man har ingen erfaring, som kan fortælle, at alting bliver godt igen. For rigtig mange unge er livet så hårdt, at de får psykiske vanskelig­ heder. Mere end 3 pct. af unge under 25 år rammes på et tidspunkt af depression. Viden om depression og støtte fra familien har ofte stor ind­ flydelse på, hvordan den unge kommer igennem. I bogen fortæller fire unge om ­deres kamp med depression, og man får en grundig forklaring på, hvad depression handler om, samt bl.a. hvordan medicin og psykologhjælp fungerer i praksis.

Tea Sletved: Bogen om depression - Hvordan du som ung kommer igennem depression og får det godt igen. 192 sider, 149,95 kroner Strandberg Publishing 2020


Annonce

Hurtig lindring med Treo Hindbær Danmarks mest solgte håndkøbs­lægemiddel mod migræne giver også hurtig l­indring af hovedpine og andre smerter som tandpine, ­menstruationssmerter samt led- og muskelsmerter. Nu kan du få Treo med ny og frisk smag af hindbær.

Hovedpine er en af de ting, som virkelig kan ødelægge din dag. Derfor skal vi være glade for, at hovedpinetabletterne er opfundet. En Treo-tablet i et halvt glas vand, den velkendte brusen, en kort ventetid. Og derefter kan du komme videre med dagens gøremål. Det er der heldigvis ikke noget nyt i. Hvad der til gengæld er nyt, er smagen af hindbær i Treos smertestillende bruse­ tabletter. Den friske smag af hindbær ændrer naturligvis ikke på virkningen – Treo Hindbær giver lige så hurtig og effektiv smertelindring som Treo Original og Treo Citrus. Den korte vej til lindring Rigtig mange mennesker, som er plaget af smerter i deres hverdag, er glade for Treos lindrende egenskaber. De fleste kender effekten over for en hovedpine, men Treo hjælper også dagligt mange mennesker med f.eks. tandpine, feber og menstruationssmerter. Og hvis du er en af de mange danskere med led- eller muskelsmerter, kan Treo tage toppen af smerten, så du kan gå en runde på golf­ banen eller en tur langs stranden.

Treo har en smertestillende, febernedsættende og antiinflammatorisk ­effekt – og så virker den allerede inden for 30 minutter. Treo virker mod migræne For mere end 600.000 danskere spiller migræne en ubehagelig hovedrolle i livet. Så mange lider nemlig af den kroniske hovedpinelidelse, som ofte kan vare i flere dage. Når migrænen først har ramt, er det svært at opretholde en almindelig hverdag. Treo kan dog lindre smerten. Opløsningen i vand sikrer en hurtigere optagelse i kroppen, og indholdet af ­caffein forstærker effekten af det smerte­stillende middel acetylsalicylsyre. Caffein har også en anden virkning. Det trækker nemlig de udvidede blodkar i hjernen sammen – og det er netop de udvidede blodkar, der kan medføre den pulserende og intense smerte, som ­kendetegner migræne. Med sin karakteristiske brusen i ­glasset skaber Treo en forventning om snarlig lindring – og fremover også med frisk smag af hindbær.

www.treo.dk

Pligttekst se side 12


helse: interview

Det var bare tydeligt for os, at de pårørende til mennesker med demens er en gruppe, som kæmper rigtig ­meget med stress, og som blev overset. Lærke Egefjord

Kort om Lærke Egefjord: Uddannet læge i 2010 Har arbejdet på forskellige sygehusafdelinger og som hjerneforsker inden for demens Forfatter og foredragsholder Maj, juni 2020: Udvikler og underviser på forløbet, Kreativitet & mindfulllnes for pårørende til demensramte med økonomisk støtte fra Velliv Foreningen. Gentages i efteråret, støttet af Sundhedsstyrelsen. Bor i Aarhus. 8


helse: interview

Kunst

kan ikke HELBREDE men virke

HELENDE Lærke Egefjord er uddannet læge og billedkunstner og arbejder i dag med at forene de to grene, når hun underviser mennesker med demens og deres pårørende. Kunsten er ikke en kur, men for Lærke at se, er kreativitet en måde at holde hjernen i gang, og dermed måske forhale sygdomsforløbet en smule, ligesom det er en måde at give både fysisk og psykisk ro til mennesker, der virkelig trænger til et pusterum. Af: Clara Edgar / Foto: Martin Ravn

L

ærke finder en stak af gamle magasiner og blade frem. Blandt andet flere udgaver af Familiejournalen og Hjemmet fra 1960’erne. Farverne er en smule falmede, formatet er større, end vi kender det i dag, og sproget bærer præg af den tid, det er trykt i. Øverst på den ene forsi-

de står der for eksempel ”Lægen kan slå Dem ihjel”, som indikerer en anderledes formel tone end medier, dagspresse og ugeblade anvender i dag. Hun har opsnuset de gamle blade gennem en kvinde, der indrammer og sælger de gamle forsider og reklamer. Et lidt andet formål end det, som bladene får, når de kommer

helse / oktober 2020

9


helse: interview i Lærkes hænder. Og dog. For hun arbejder også med at forevige dele af den lille tidslomme i kunstværker, om end med et lidt andet udtryk. Læge og billedkunstner Lærke Egefjord bruger nemlig bladene, når hun underviser mennesker med demens på kurser, hvor de får lov til at klippe, klistre, rive, tegne og skrive med elementer fra de gamle sider og akvarelblyanter. Hun forklarer, hvordan de gamle reklamer, emner, sider og billeder kan vække minder til live hos hendes kursister og være en god indgang til at fortælle historier. – Bladene her er fra dengang, deltagerne var unge, og vi ved, at det, man oplever fra man er 18 – 30 år bare fæstner sig dybere. Det er også derfor, vi synes, musik fra vores ungdom er fedest, så selvom det er længe siden, vil mennesker med demens tit kunne genkende og huske noget, og så kan jeg hjælpe dem med at få nogle historier frem, siger Lærke. Hun beskriver, hvordan rejsen til fortiden giver deltagerne nogle andre ting at tale om, og at snakken hurtigt går i lokalet, hvor der kan blive en helt fritidsagtig stemning med summende stemmer, sakse, farver og små udklip.

10

Det er dog vigtigt for hende at understrege forskellen på at finde den barnagtige glæde og nysgerrighed frem hos sine deltagere, og så at behandle dem som børn. For selvom demenssygdommen påvirker deres evner på forskellige måder, som betyder, at de måske kan have svært ved at bruge en saks, og i stedet skal rive udklip ud fra siderne med fingrene, at de ikke kan huske mange instrukser i træk, eller at de gentager sig selv og skal have mere hjælp, så er det vigtigt for Lærke, at der ikke bliver talt ned til dem. – Rammerne skal være rigtige, for det vigtigste i momentet er, at deltagerne får en god oplevelse med at være kreative og lave en collage, så de måske også får lyst til at være kreative derhjemme. Derfor har vi også arbejdet meget med hvilke øvelser, redskaber og måder, vi skulle gøre det på for at give de bedste forudsætninger, forklarer Lærke. Men ud over at det er vigtigt for Lærke som billedkunstner at give kursisterne et godt møde med kreativiteten, er hun som læge også interesseret i, hvordan kunst og kreativ udfoldelse faktisk påvirker os fysisk og psykisk, og dermed kan påvirke vores helbred og livskvalitet.

Den kunstneriske åre blev blottet At Lærke kom til at arbejde med mennesker med demens, deres pårørende og integrere kunsten i sit virke som læge er på mange måder en tilfældighed. Oprindeligt havde hun nemlig en tanke om, at hun ville arbejde i industrien, hvilket hun også kom til. Hun tog orlov fra sit studie og forskede i diabetesmedicin for Novo Nordisk. På et tidspunkt fik hun så at vide, at man ville undersøge, om den medicin kunne have en effekt på demenssygdomme. Og under det kliniske studie kom hun i kontakt med mennesker med demens, og blev optaget af de mennesker, hun mødte. Herfra begyndte hun at holde videnskabelige foredrag om emnet, og i 2015 debuterede hun som skønlitterær forfatter med en bog, der faktuelt belyste demens, men samtidig var en fiktiv fortælling. I hendes eget liv kom kunst og kultur til at fylde mere og mere, og hun blev optaget af, hvis og hvordan kunst og kreativitet kunne spille en rolle for de mennesker, hun interesserede sig for. Så hun afsøgte den videnskabelige litteratur og fandt flere interessante elementer. Blandt andet fandt hun ud af, at det var bevist, at det at gå på museum kan


helse: interview

Kontakt med mavefornemmelsen Foruden at arbejde med mennesker med demens har Lærke også i foråret arbejdet med pårørende. Et projekt, som hun sammen med en underviser i mindfulness-baseret stress reduktion fik penge til gennem en corona-pulje, og som grundet den store succes får lov til at fortsætte igen til efteråret. – Det var bare tydeligt for os, at de pårørende til mennesker med demens er en gruppe, som kæmper rigtig meget med stress, og som blev overset. Derfor ville vi gerne gøre noget for dem, særligt efter corona kom til, fordi alle tilbud lukkede ned, så de afbræk, de ellers havde haft, blev taget fra dem, forklarer Lærke. Forløbet med de pårørende er anderledes fra kurset for mennesker med demens på flere måder. For det første kører det over flere uger, og for det andet er de kreative øvelser nogle andre. I forløbet her har Lærke mindre fokus på fortiden og at genbesøge gamle minder og mere fokus på, hvad der betyder noget i hverdagen for deltagerne. Hun kan eksempelvis bede dem male deres yndlingsårstid, deres bedste dag eller andet, der trækker opmærksomheden hen på deres prioriteter, og hvordan de kan få mere af det gode ind i deres liv. Som hun forklarer, kan det at blive tvunget til at tænke på, hvad der faktisk er vigtigt for én, som man gør, når man bliver bedt om at male det, være en øjenåbner for nogle, og det kan give mere overskud i hverdagen. Måske er det bedste, man ved, egentlig bare at have tid til at sidde med sin morgenkaffe, tale lidt og høre

ER HOVEDPINE BARE HOVEDPINE? OG HVAD GØR SMERTER VED OS – OG HVORDAN REAGERER VI? Torsdag den 12.11 kl. 18-21 På Folkehjem, Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa Kom og hør to dygtige foredragsholdere der ved noget om begge emner. Mulighed for at stille spørgsmål til hoved­ pinesygeplejerske Malene Boel og psykolog Gitte Bundgaard efter hvert foredrag. Vi passer på hinanden, holder afstand og bruger håndsprit. Har man symptomer på Covid­19, skal man blive hjemme. Foreningen er vært ved en ostemad samt kaffe/the.

929540

virke demensforebyggende, ligesom man på scanninger kan se, at frontallappen hos raske mennesker lyser op, når de bliver præsenteret for kunst. Frontallappen er der, hvor man populært kan sige, at ‘Emma Gad bor’, og som kan være stærkt påvirket af visse demenssygdomme. Derudover blev hun mere og mere bevidst om, at man kan lære nyt hele livet igennem og skabe nye forbindelser i hjernen, hvilket også gælder mennesker med demens. Og derfor fandt hun det interessant at arbejde med, hvordan det at lære eller holde kreative færdigheder ved lige, kunne gavne mennesker med demens. – Det er svært at sige præcist og i hvilket omfang, kreativitet kan påvirke sygdommen, for det er ikke et emne, der er undersøgt til bunds. Det, vi ved, er, at kreativitet er rigtig godt for raske mennesker, og at det er vigtigt for mennesker med demens at bruge og holde hjernen i gang, hvilket kan virke udsættende på sygdommen. Men jeg vil ikke sige, at man kan lave collager, og så er alt godt, forklarer Lærke, Der kommer dog mere og mere fokus på alternative måder at modarbejde demens, særligt i lyset af, at der ikke findes en kur, og i en ny bog om kreativitet og helbred, peges der også på de gode effekter af kreativ udfoldelse i forhold til netop demenssygdomme. Og netop i fraværet af en kur og med øje for, at kreativitet er en bivirkningsfri terapiform, ser Lærke god grund til at folde feltet mere ud. Om ikke andet så for at give de ramte nogle gode oplevelser, nye ting at tale om og en ny aktivitet at kaste sig over.

Tilmelding Alle er velkomne, tilmelding skal ske senest den 8.11 på post@hovedpineforeningen.dk Pris for medlemmer kr. 75,­, ikke­medlemmer kr. 125,­, som betales senest 8.11 på mobilepay 65571. Skriv navn og ”Aabenraa”.

Tlf. 70 22 00 52 FOR MERE INFO SE WWW.HOVEDPINEFORENINGEN.DK

noget radio - og det er ikke et uopnåeligt mål, hvis bare man planlægger efter det. – Så kan det jo også være, at de pårørende bruger det som en anledning til at tale med deres kære om, hvad der betyder noget for dem, og igen får nogle nye samtaler eller syn for måder at indrette sig på, som gavner begge parter, siger Lærke. Og hun ser, hvordan det faktisk næsten kan komme bag på nogle, hvad de ender

Treo®, Treo Citrus® og Treo Hindbær® 500 mg acetylsalicylsyre og 50 mg caffein brusetabletter Virkning: Mod migræne samt svage smerter Advarsler og forsigtighedsregler: Tag ikke Treo, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne, tidligere har fået allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin, har mavesår, tendens til blødning, svært nedsat lever- eller nyrefunktion eller dårligt hjerte. Over 65-årige skal undgå langvarig brug af acetylsalicylsyre grundet risiko for mave-tarm-blødninger. Brug af hovedpinetabletter i mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder kan gøre din hovedpine værre og hyppigere. Treo, Treo Citrus og Treo Hindbær har højt indhold af natrium. Treo Citrus og Treo Hindbær indeholder sojalecithin (E322) og glukose. Treo Hindbær indeholder sorbitol. Graviditet: Tag ikke Treo i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Tag kun Treo i de første 6 måneder efter aftale med lægen. Bivirkninger: Almindelige: hurtig puls, øget blødningstendens, rysten, søvnløshed, uro, mave-/tarmgener som fx blødning, kvalme, opkastning, diarré, halsbrand. Ikke almindelige: mave-/tarmsår, overfølsomhedsreaktioner (nældefeber, snue). Sjældne: Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald. Forstyrrelser i nyrefunktionen. Ikke kendt frekvens: Reyes syndrom hos børn. Dosering: Voksne: 1-2 brusetabletter opløst i vand 1-4 gange daglig. Børn: Bør ikke bruges af børn under 15 år uden lægens anvisning og må ikke bruges af børn og unge med feber. Pakninger: 10 stk. ikke apoteksforbeholdt og 20 stk. apoteksforbeholdt. Må ikke udleveres til personer under 18 år. Læs indlægssedlen grundigt inden brug. 11/2019. Mylan Denmark ApS, 2750 Ballerup, tlf. 28116932, info.dk@mylan.com

helse / oktober 2020

11


helse: interview at være decideret kreativ – men man kan ikke være kreativ, uden at være i flow. – Flow er en afslappende tilstand, men det er ikke at ligge i en hængekøje, selvom det også kan virke afstressende. For at komme i flow skal man udfordres på en måde, man kan mestre. Det kan eksempelvis være at lave en collage, men det kan også være andre discipliner, og det er det, vi arbejder på at blive klogere på, siger Lærke.

Kunsten kan ikke være skadelig

med at male. Derudover ser hun også, hvordan deltagerne forsvinder helt ind i deres egen verden, når øvelsen bliver sat i gang. Noget, hun udmærket kender fra sig selv, og som indenfor positiv psykologi beskrives som en tilstand af flow.

En følelse af lykke Lærkes interesse for at arbejde med kunsten spirede som nævnt frem fra en interesse i sit eget liv. Hun kunne mærke, hvordan det at male, skabe og være kreativ særligt virkede lindrende i stressede perioder, og ønsket om at arbejde kreativt voksede i hende. I starten vidste hun ikke, hvad det var, der gjorde, at hun kunne glemme tid og sted fuldstændigt, når hun stod med sine farver foran lærredet – for modsat indenfor lægeverdenen, hvor hun tillærte sig en masse teori og omsatte den til praksis, var det lige modsat indenfor det kreative felt. Her gjorde hun bare, og prøvede bagefter at finde teoretisk viden til at bakke de praktiske oplevelser op. Det var her, hun stiftede bekendtskab med begrebet flow. Flow er en tilstand, hvor man ikke er bundet af fortiden eller spekulerer på fremtiden, men hvor man er hundrede procent til stede i nuet. – Så forsvinder timerne jo bare, og jeg kan komme til at tage fejl af koppen med kaffe og den med malervand, fordi jeg bare er i zonen, forklarer Lærke om sin egen oplevelse med den tidsløse tilstand.

12

Flow er en afslappende tilstand, men det er ikke at ligge i en hængekøje, selvom det også kan virke afstressende. For at komme i flow skal man udfordres på en måde, man kan mestre. Det interessante ved flow ud fra et lægefagligt synspunkt er, at det ud over at føles godt psykisk også har fysiske påvirkninger. Flow virker afslappende på nervesystemet, og blodtrykket falder, når man er i flow. Der er derudover lavet undersøgelser i lykke, der viser, at når folk tænker tilbage på, hvornår de mærkede en stor følelse af lykke og mening, hang det overvejende sammen med en tilstand af flow. Lige nu arbejder Lærke sammen med en forsker fra Aarhus Universitet for at finde ud af, hvordan man kan skabe mere flow også for mennesker med demens. For det er ikke alle, der har hverken lysten eller måske evnerne, til at sætte sig ned og tegne, male eller lave en collage, hvilket faktisk heller ikke er afgørende for at kunne komme ind i en flowtilstand. Det kan man nemlig godt uden

Kunst og kreativitet oser på Lærkes arbejdsværelse i hjemmet. Lærreder står stavlet sammen, der er blyanter, farver, pensler, sakse, akvareltegninger, bøger, bøtter og blade i massevis. For hende er der ingen tvivl om, at kreativ udfoldelse gør gode ting for os. Hun kan mærke det på sig selv, når hun pakker penslerne ud og begynder at plastre det tomme motiv til med farver og mønstre, og hun kan se det på sine kursister. Både dem med og uden demens. Men som læge er hun også påpasselig med at oversælge kunstens evner, mere end videnskaben tillader. Derfor vil hun heller ikke sige, at man kan male demens i stå. Hvad, der til gengæld er sikkert – og det gælder os alle sammen – er, at de færdigheder, vi ikke bruger, forsvinder, og at hjernen har godt af at blive brugt og udfordret. Sammenholder man det, med den viden, der allerede findes om beroligende effekter ved musik, flow, følelsen af lykke, vigtigheden af samvær og stresshåndtering, ser Lærke ikke, at der er nogen, der kan tage skade af at være kreativ på en ­eller anden måde. For modsat så mange traditionelle behandlingsformer, har kunsten ingen bivirkninger og kan derfor ikke være skadelig. – Der var faktisk en journalist, der ringede og spurgte, om kunst kan være skidt, og jeg vendte det med flere andre, og vi kunne simpelthen ikke finde noget, der bakkede den påstand op, så vi sagde, vi synes, han skulle droppe at lave det indslag. Hvor stor effekt collage kan have på demens, mangler der stadig mere viden om. Men for Lærke er succeskriteriet, at alle deltagere får en god dag, hvilket hun kan se, at de gør. Og i takt med, at de dårlige dage bliver færre, må det siges at være lidt af en gave.


helse: xxxx

Op til 12 timers lindring af smerter og betændelse Prøv Voltaren Forte gel med dobbelt styrke

Starcom

TIMER

Voltaren Forte (diclofenacdiethylamin), gel 23,2 mg/g. Anvendelse: Behandling af smerter, ømhed og hævelser i led og muskler pga. betændelse. Dosering: Voksne og børn på 14 år og derover: 2-4 g gel påsmøres huden 2 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Anvendelse i mere end 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne eller anden medicin mod smerter (NSAIDs), i graviditetens tredje trimester eller til børn og unge under 14 år. Anvendelse på store hudområder over en længere periode bør kun ske i samråd med læge. Voltaren kan påvirke nyrerne. Astmalignende anfald kan udløses hos personer, der h ar eller har haft astma eller allergi. Samtidig anvendelse af andre NSAIDs kan øge risikoen for bivirkninger. Må kun anvendes på intakt og sund hud, og ikke i åbne sår eller på beskadigede hudområder. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Må ikke indtages. Er ikke beregnet til brug under tætsluttende forbinding. Indeholder propoylglycol, som kan give irritation af huden samt butylhydroxytoluen, som kan give lokalt hududslæt og irritation af øjne og slimhinder. Bivirkninger: Almindelige: Hududslæt, kløe, rødmen, svie af huden. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Graviditet og amning: Må ikke anvendes i graviditetens tredje trimester. Bør ikke anvendes under graviditetens første og andet trimester samt under ammeperioden uden lægens anvisning. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Pakninger: Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare tlf: 802020 25 16 27. Trademarks helse /A/S, oktober 13 owned or licensed by GSK. ©2020 GSK or licensor. CHDK/CHVOLT/0006/20 21/01/2020


helse: tema

LIVET MED LEDDEGIGT ER BLEVET TEMA Gigt

NEMMERE OG MINDRE

SMERTEFULDT Behandlingsmulighederne for leddegigt er i dag så gode, at mange kan leve et næsten smertefrit liv med sygdommen. Men man mangler stadig viden i forhold til at kunne målrette behandlingen 100 procent til den enkelte patient. Af: Jannie Iwankow Søgaard / Foto: Shutterstock

I

gamle dage var leddegigt en sygdom, der var ensbetydende med store smerter, inaktivitet og krogede fingre, der ikke kunne strækkes ud. Sådan er det heldigvis ikke længere. Langt de fleste mennesker, der i dag lever med leddegigt, kan behandles så godt for sygdommen, at de kan have en aktiv og næsten smertefri hverdag. Det skyldes de store landvindinger, der er sket inden for udviklingen af gigtmedicin. Det fortæller Merete Lund Hetland, professor i reu-matologi og overlæge på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Rigshospitalet i Glostrup. – Vi skal ikke mere end 25 år tilbage, før gigt var en meget vanskelig sygdom at behandle. Det var en diagnose, som var en ulykke at få, hvor man kunne se for sig at ende i en kørestol med ødelagte arme og ben. Og den medicin, man havde, var så giftig, at man ventede længe med at give den med det resultat, at patienterne ofte var nået at blive meget dårlige. Men så var det, man opdagede, at man kunne bruge nogle allerede eksisterende præparater som Methotrexat og malariamedicin, der har vist sig at kunne få sygdommen i ro hos cirka 80 procent af alle patienter med leddegigt, fortæller hun.

14

Biologisk medicin Lidt efter årtusindeskiftet kom der en endnu mere avanceret form for medicin på markedet til patienter med leddegigt i form af såkaldte biologiske lægemidler. Biologisk medicin adskiller sig fra kemisk fremstillet medicin ved at være dannet af en biologisk kilde, som eksempelvis gærceller eller bakterier. Medicinen har den unikke egenskab, at den kan gå ind og blokere nøjagtigt de steder i kroppen, hvor immunsystemet svigter, og inflammationen finder sted. Biologisk medicin må ikke forveksles med naturmedicin. – Biologisk medicin kan lyde sådan lidt alternativt. Men det er det bare ikke. Vi har at gøre med kæmpestore molekyler, der har en størrelse, så man ikke kan give medicinen i pilleform, men må give den som indsprøjtninger, siger Merete Lund Hetland. Biologisk medicin hjælper de patienter, som ikke har gavn af standardbehandlingen, og selvom den på mange måder kan betegnes som et stort fremskridt, er der en tredjedel af dem, der ikke har gavn af Methotrexat og malariamedicin, som heller ikke responderer på den biologiske medicin og en anden tredjedel, som kun har begrænset gevinst af medicinen. Ligeledes


helse: tema

giver biologisk medicin risiko for meget alvorlige bivirkninger, primært i form af livstruende infektioner. Kombineret med en meget høj pris betyder det, at biologisk medicin aldrig er førstevalget, når man starter behandlingen af en patient.

Den ubeskrivelige træthed Selvom behandlingsmulighederne er markant bedre i dag end for 30 år siden, slås patienter med leddegigt stadig med gener fra sygdommen. Særligt belastende er den særlige træthed, kaldet fatique, som er kendetegnet ved at være en træthed, man ikke kan sove sig ud af, og som man endnu ikke har en god behandling for. Tillige er der risikoen for følgesygdomme. – I takt med, at patienter med leddegigt er blevet mere velbehandlede for selve gigten, er det blevet tydeligere, at de har flere følgesygdomme. Leddegigt øger risikoen for infektioner, hjertekarsygdomme, type 2 diabetes og knogleskørhed. Og så er der undertiden også noget kognitivt, der rammes, som følge af den markante træthed, som tapper meget energi, siger Merete Lund Hetland. To tredjedele af dem, der rammes af leddegigt, er kvinder, og ofte bryder sygdommen ud i forbindelse med overgangsalderen. Den kan dog vise sig på alle stadier af livet. De første tegn på leddegigt er, at man har et eller flere led, typisk fingerled eller håndled, der hæver op og bliver ømme. Smerterne, der stammer fra betændelsestilstande, slipper de fleste heldigvis af med, når de er kommet i behandling og har fået tilpasset medicinen.

Skønt mange gigtramte lever gode og næsten smertefri liv, er der stadig meget at hente, understreger Merete Lund Hetland, som selv er engageret i forskning, der skal hjælpe mennesker med leddegigt med bedre behandling. I det, der hedder DANBIO databasen og Dansk Reuma Bank, indsamler man oplysninger fra godt 40.000 danskere med leddegigt og beslægtede sygdomme. I det biologiske materiale, som disse patienter overlader til forskerne, er det således håbet, at man finder svaret på, hvordan man fremtidigt kan målrette medicinen til den enkelte patient. – Vi vil gerne kunne finde nogle molekyler eller gener, som kan fortælle os, hvilken behandling, der er bedst for den enkelte patient. Lige nu har vi en trinvis behandling, vi bruger, som om alle patienter er ens. Det gør vi, fordi vi ikke ved bedre. Men det vil være en kæmpe fordel at kunne forudsige, hvilke patienter, der for eksempel ikke har glæde af en type biologisk medicin eller ikke kan tåle den, så man kan springe det helt over og gå direkte videre til næste trin, siger hun.

Mænd får også gigt Når man tænker på gigtramte, er det typisk et billede af en kvinde, der dukker op på nethinden. Det er ikke mærkeligt i og med, at flere kvinder end mænd rammes af leddegigt. Men der findes også en særlig form for gigt, som fortrinsvis rammer mænd. Rygsøjlegigt hedder den og er ligesom leddegigt kendetegnet ved inflammationstilstande – her i rygsøjlen. – Det er oftest unge mænd, der rammes. Kun hver tiende med sygdommen er

Vi vil gerne kunne finde nogle molekyler eller gener, som kan fortælle os, hvilken behandling, der er bedst for den enkelte patient. Merete Lund Hetland, professor i reumatologi og overlæge på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Rigshospitalet i Glostrup.

kvinde. Mændenes sygdom opdages ofte sent, fordi man typisk tror, at der er andre årsager til rygsmerterne. Man antager, at de nok har løftet for mange kilo i fitnesscenteret, har spillet for meget fodbold eller er blevet så overvægtige, at ryggen værker. Nogle af kendetegnene for rygsøjlegigt er, at man, modsat af hvad man gør med mange andre rygsmerter, ikke kan sove for smerter om natten – man får det ikke bedre af at hvile ryggen, men har det bedst når man er fysisk aktiv, forklarer Merete Hetland og fortæller, at mænd i gennemsnit går 10 år, inden de får stillet diagnosen rygsøjlegigt. Psoriasisgigt er en anden inflammatorisk gigtsygdom, som dog rammer ligeligt mellem kønnene. Den har en vis sammenhæng med hudsygdommen psoriasis, i og med at hver fjerde, der er ramt af denne, også får psoriasisgigt. Til tider sker det også, at mennesker rammes af psoriasisgigt først og første flere år senere får hudsygdommen, hvilket kan komplicere udredningen.

TreeMaid

®

kstrakt, kologisk pilee ø d e m IE R E S KROPSPLEJE l pleje af krop og hår. a tim p o r som sikre MA.COM DANEPHAR IO .B W W W Se mere på

helse / oktober 2020

15


helse: tema

TEMA Gigt

Livskvalitet og leddegigt skal gå bedre hånd i hånd Der mangler forskning i, hvordan man lever et godt liv med leddegigt, siger professor Bente Appel Esbensen. For selvom behandlingsmulighederne er rigtig gode i dag, slås mange med livskvaliteten. Af: Jannie Iwankow Søgaard / Foto: Shutterstock

Smerter og stive led er fællesnævner Der findes mere end 200 gigtsygdomme. Mange af dem har en del symptomer til fælles – men hvor kraftige de er, og hvordan de påvirker den enkelte, varierer fra sygdom til sygdom – og fra menneske til menneske. Smerter og stivhed i leddene er den store fællesnævner for de allerfleste gigtsygdomme. Symp­tomerne kan veksle, så du i nogle perioder ikke ­mærker noget videre til gigten, mens du i andre p­ erioder kan være meget generet og påvirket. Også andre symptomer kan vise sig – sammen eller hver for sig. Måske oplever du, at et eller flere led ­bliver hævede og varme, du får feber, føler dig træt eller taber dig. Jo før du kommer i behandling, jo bedre. Kilde: Gigtforeningen. Læs mere på www.gigtforeningen.dk

16

S

elvom mange mennesker med for eksempel leddegigt i dag er velbehandlede, er det forkert at tro, at det at leve med sygdommen er lig med et ubekymret liv. Det er det ikke. Det slår professor fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Rigshospitalet, Bente Appel Esbensen fast. Hun forsker blandt andet i sygeplejerskens rolle i forhold til patienter med leddegigt og patienternes egenomsorg og er netop nu involveret i tre store forskningsprojekter, der alle har fokus på, hvordan de kan bidrage med viden til, at patienterne får et godt liv med leddegigt. – Selvom mange i dag er velbehandlede, er der en stor del, der stadig slås med livskvaliteten på forskellig vis. Og det har man haft mindre fokus på i takt med, at behandlingen for leddegigt er blevet bedre og bedre. Det kan være mange forskellige ting, patienterne slås med, men vi ved, at over 60 procent sover dårligt, at op til 65 procent periodevis kæmper med fatigue (særlig form for træthed red.), og at mange bevæger sig for lidt i det daglige. Det er en sygdom, der svinger meget frem og tilbage, og det kan være rigtig belastende at leve med denne op- og nedblussen, siger hun.

Fatigue viser sig ikke på samme måde hos alle med leddegigt. Den kan have præg af både fysisk træthed, mental træthed og ligefrem udmattelse – og den enkeltes livsførelse vil afhænge deraf. Er man belastet af mental træthed, vil det især være humøret, der er påvirket. Er det derimod mere en fysisk træthed, vil det påvirke det, man foretager dig. Man vil opleve at skulle økonomisere med kræfterne, fordi de er begrænsede. Man ved, at hvis man skal til fødselsdag fredag aften, så er det ikke sikkert man kan tage i byen lørdag også. Nogle bruger også al deres energi på arbejdet for at prøve at opretholde en normal hverdag, men når de så kommer hjem, klasker de fuldstændig sammen, og det kan så gå ud over familielivet, siger Bente Appel Esbensen.

Involvér de pårørende Bente Appel Esbensen ønsker, at patienter med leddegigt fremover bliver mødt af et fagligt personale, der i højere grad end i dag er opmærksomme på de udfordringer, der socialt og mentalt kan


helse: tema følge med sygdommen. Ligeledes skal der arbejdes for, at nogle af de forældede, kulturelle overleveringer, der findes om gigt, udryddes. En af dem handler om, at mennesker med leddegigt er skrøbelige kvinder med indadvendte hænder, som ikke længere kan levet et normalt liv. – Mange kommer med en forestilling om, at det er sådan, deres liv kommer til at se ud. Eller deres pårørende har en sådan forestilling, selvom det slet ikke længere er tilfældet, og at de færreste i dag vil ende sådan. Men at få en kronisk sygdom gør noget ved ens identitet, og det betyder meget, hvordan man tænker om sig selv i den forbindelse. Tænker man, at man er ”kroniker”, eller tænker man, at man er et ”menneske, der har fået gigt” – det kan betyde meget for, hvordan man tackler sygdommen, siger hun.  Også omgivelsernes reaktioner, og hvordan man inddrager andre i sin gigt, spiller ind på, hvordan livet udfolder sig. Nogle ønsker at holde alt, hvad der handler om gigten til et anliggende udelukkende mellem vedkommende selv og sundhedsvæsenet og medbringer eksempelvis aldrig pårørende til konsultationer på hospitalet. Andre kommer modsat til at tære uhensigtsmæssigt meget på omgivelserne. Begge dele kan kræve hjælp for at kunne tackle situationen bedre.  – Vi skal være gode til på hospitalerne at foreslå patienterne, at det kan være en god idé for eksempel at tage sin ægtefælle med til undersøgelse, så man kan få talt om noget af det, der kan være svært. Jeg har tidligere lavet interviews med partnere til mænd med gigt, hvor flere nævnte, at de havde overvejet skilsmisse. Der er mange ting, som kan være svært, når man lever sammen med én, der har en kronisk sygdom. Forventningerne til, hvordan man gerne vil leve livet, kan nemt ’clashe’. Her er det vigtigt, at man som pårørende er støttende, men også at kunne sige: ’Jeg vil gerne høre om din gigt. Lad os tale om den i et kvarter, og så snakker vi derefter om noget andet’. Det er heller ikke godt, hvis gigten kommer til at fylde alt i livet, siger Bente Appel Esbensen.

Søg læge, hvis du oplever et eller flere af nedenstående symptomer: Du har haft ledsmerter i mere end et par uger, eller hvis de bliver værre over få dage. Du pludselig får stærke smerter, der ikke er nogen umiddelbar forklaring på. Dine led er hævede, varme og ømme. Smerterne stråler ud i arme eller ben. Du har feber. Du føler dig træt, selvom du får din søvn. Du taber i vægt, selvom du ikke er på slankekur. Søg læge omgående, hvis: Du har lammelser eller nedsat kraft i det ene eller begge ben. Du har føleforstyrrelser. Du har svært ved at styre din vandladning og/eller afføring.  Kilde: Gigtforeningen – læs mere på www.gigtforeningen.dk

hvordan vi kan hjælpe dem bedre. Der er helt sikkert også behov for, at vi fokuserer på det med sociale relationer – nogle skal ­måske hjælpes ind i grupper, hvor de kan tale med ligesindede. Der er nok at tage fat i, siger Bente Appel Esbensen.

Hjælp mod ensomhed Der foreligger ingen undersøgelser af, hvordan det mentale helbred hos patienter med lige præcis leddegigt er. Men man ved fra studier, at blandt andet depression er mere udbredt hos mennesker med inflammatoriske sygdomme end i befolkningen generelt. Derfor håber Bente Appel Esbensen, at der i de kommende år kommer mere fokus på de svageste patienter. – Der er brug for, at vi fra begyndelsen får fat i patienterne på en måde, hvor det ikke udelukkende handler om diagnosticering og behandling. Vi skal have talt grundigt med dem om det at være kronisk syg og fange dem, der ikke er velbehandlede, og som slås med depression, angst og ensomhed og finde ud af,

Der er brug for, at vi fra begyndelsen får fat i patienterne på en måde, hvor det ikke udelukkende handler om diagnosticering og behandling.

Kold eller varm lungebetændelse? Find alt om medicin, sygdom og behandling på min.medicin.dk Videnskabelig information på almindeligt dansk. Ingen reklamer. Altid opdateret. Min.medicin.dk udgives af Dansk Lægemiddel Information A/S.

Bente Appel Esbensen, professor, Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, Rigshospitalet.

helse / oktober 2020

17


helse: tema

TEMA Gigt

NY FORSKNING:

CORONA-NEDLUKNING HAR GJORT KRONISKE PATIENTER MERE SYGE Nedlukningen i foråret og frygt for smitte har fået kroniske gigtpatienter til at isolere sig. Det har gjort deres sygdom værre, og mange er blevet deprimerede, viser et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital. Af: Helse-redaktionen / Foto: Shutterstock

R

esultaterne er markante og viser, at nedlukningen har haft nogle alvorlige konsekvenser for patienterne, siger professor og overlæge Ellen Hauge, Aarhus Universitetshospital om de foreløbige resultater af et tværfagligt corona-forskningsprojekt. – Vi har blandt andet talt med patienterne i telefonen, og mange er bange for smitte og fortæller, at de har isoleret sig derhjemme siden marts måned, hvor de stort set ikke har været ude og næsten ikke ser nogen mennesker. Mange har gjort meget mere, end hvad sundhedsmyndighederne anbefaler, og det er ikke godt for deres øvrige helbred, siger Ellen Hauge. Undersøgelsen viser, at 58 pct. af patienterne har fået symptomer på depression under pandemien og nedlukningen. Mens 36 pct. har fået flere smerter og sygdomsforværringer, fordi de ikke har kunnet træne normalt grundet lukkede træningsfaciliteter.

Behov for bedre information før ny bølge Svarene underbygger forskernes mistanke om, at mennesker med en kronisk lidelse i immundæmpende behandling, har gennemlevet en ekstraordinært svær tid med blandt andet angst under pandemien. Denne gruppe har været betragtet som en

18

særlig risikogruppe for at få sygdommen COVID-19. – Disse patienter har haft et enormt stort informationsbehov, men vi har haft meget lidt evidens at rådgive ud fra. Derfor er formålet med undersøgelsen, at vi bliver bedre til at informere patienterne om pandemiens konsekvenser for sygdomsoplevelse og mental sundhed, siger professor Ellen Hauge, der frygter, at en ny corona-bølge i efteråret vil forværre patienternes tilstand yderligere. Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, er også bekymret for gigtpatienterne: – Mange lever nu med permanent angst for smitte, og det begrænser både det sociale liv og de fysiske udfoldelser. Konsekvenserne for den enkelte kan være meget alvorlige. Så både speciallæger og vi som patientforening har et stort ansvar for at hjælpe de angstramte med at finde en balance, hvor de passer på

smitten, men også passer på deres øvrige helbred, siger Mette Bryde Lind.

Kun én patient smittet med COVID-19 I projektet indgik også måling af antistoffer mod corona-virus hos alle patienterne. Overraskende nok var kun én patient positiv ud af alle testede patienter. Patienten havde ikke haft symptomer. Interviews blev gennemført i juni måned, 406 patienter med SLE/lupus eller leddegigt deltog. Corona-forskningsprojektet er støttet af Gigtforeningen og udført i samarbejde med Afdeling for Led- og Bindevævssygdomme, Institut for Biomedicin, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling og Klinisk Immunologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Svarprocenten var 97 pct.

Mange lever nu med permanent angst for smitte, og det begrænser både det sociale liv og de fysiske udfoldelser. Konsekvenserne for den enkelte kan være meget alvorlige. Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.


KØB IND HJEMMEFRA

helse: xxxx

OG LET DIN HVERDAG REMA 1000 VARER LEVERET TIL DØREN

rema

• Lav nemt din indkøbsliste på shop.rema1000.dk eller download REMA 1000 appen på din mobil • En frivillig indkøber henter varerne i din lokale REMA 1000 butik og afleverer dem hos dig • Første levering er gratis • Ingen minimumskøb

KØB IND PÅ

HENT REMA 1000 APPEN

Online discount med holdning!

helse / oktober 2020

19

Online discount med holdning!


helse: tema

TEMA Gigt

SPIS ANTI­ INFLAMMATORISK KOST OG BEVÆG DIG Gigt er smertefuld og kan gøre selv den mindste bevægelse besværlig. Men selvom en omlægning af kosten og livsstilen ikke kan helbrede gigtsygdomme, så er det alligevel en rigtig god investering til en lettere og mindre problemfyldt hverdag med gigt. Her får du nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre. Af: Naturli-redaktionen / Foto: Shutterstock

Naturlige alternativer? Denne artikel er blevet til i sam­ arbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler. Se mere på www.naturli.dk  –hvor du også kan søge på andre artikler om gigt.

20

F

or det første er det en rigtig god idé at gøre kosten antiinflammatorisk. D.v.s. ind med masser af grøntsager på din tallerken. Spis groft med masser af fibre og fuldkornsprodukter. Skær ned på mængden af rødt kød, spis generelt fiberrigt og minimér dit indtag af sukker. Spis fede fisk, nødder og frø, da din krop og dine led har stort behov for de sunde olier.

Fermenterede fødevarer og syrnede fødevarer, som f.eks. valle, er en måde at støtte miljøet i tarmene, så de sunde tarmbakterier kan udføre deres arbejde. Efterhånden er der meget forskning, der viser, at et sundt tarmsystem med masser af gode bakterier er afgørende for vores helbred og immunsystem. Derfor er det vigtigt at sørge for, at bakterierne bliver fodret med det rigtige. F.eks. er sukker og store mængder af rødt kød ikke godt for tarmfloraen.

Gør noget ved årsagen Den bagvedliggende inflammation kan opstå af flere grunde, men fælles for den er, at et sundt liv uden alt for meget inflammationsfremmende kost er med til at dæmpe den. Mange - ikke kun folk med gigtsygdomme, har godt af en basisk kost, der består af masser af grønt. Men for at udnytte den grønne og sunde kost optimalt er det også vigtigt med et tarmsystem, der virker godt.

Lad kroppen rense ud Med til en sund kost hører også at støtte kroppen i udrensningen. Især hvis du længe har levet af en mindre hensigtsmæssig kost, kan din krop have brug for hjælp til at rense ud. Her kan du bruge urter og grøntsager med mange bitterstoffer, hvilket dine fordøjelsesorganer rigtig godt kan lide. De kan nemlig optimere både fordøjelse, men også styrke for eksempel lever, galdeblære og nyrerne i deres arbejde. Dog er vores smagsløg ikke altid så trænede i disse bitterstoffer. Ved selve udrensningen af en lidt for syrlig krop, kan de helt specielle mælkesyrer i valle hjælpe. De trækker syre ud af vævene i muskler og led, ligesom de medvirker til at aktivere leveren, det vigtigste organ i forbindelse med udrensning.


helse: tema

Nyrerne er til gengæld ofte lidt oversete, men spiller også en rolle i udrensningen. Her kan te med gyldenris være til hjælp. Gyldenris virker urindannende og forbedrer nyrernes gennemblødning. Derfor er det også en populær urt i forbindelse med urinvejsbetændelser, da de ofte afhjælpes af en øget mængde urin. Husk dog at være i nærheden af toilettet efter indtagelse.

Ingefær og gurkemeje Nogle af de helt store inflammationsdæmpere fra naturens verden er ingefær og gurkemeje samt den måske mere oversete harpago-plante, kendt i Danmark som djævleklo. Ved at påvirke graden af inflammation dæmper de virksomme stoffer ikke blot smerterne, men modvirker årsagen bag smerterne. Dog er det sjældent nok at juice sin ingefær eller drikke gurkemeje-te. Hvis du først er ramt af ømme led, skal mængden af de velgørende stoffer

være så høj, at kosttilskud er nødvendige.

Nu og her-lindring Mens det tager lidt tid at arbejde på at forbedre kroppens syre-base-balance og dæmpe inflammationen, kan det være rart at have naturlige midler ved hånden, som kan tage toppen af smerterne nu og her. Ikke mindst, fordi de såkaldte NSAID-produkter (gigtmedicin fra medicinalindustrien) ofte er forbundet med mange bivirkninger. Guldblomme – Arnica Montana – er en blomst, hvis lindrende effekt har været kendt gennem mange år. Ekstrakter fra guldblomme fås i dag i gels, f.eks. Atrogel, som smøres på huden og derefter trænger ind og lindrer ømme muskler og led. Udover at bruge den ved gigt, kan den også være rar at have ved hånden ved andre former for overanstrengte muskler og led – motion, havearbejde og hovedrengøring.

Tips til dæmpning af inflammation • Spis masser af grøntsager – gerne de ­mørkegrønne – og vælg de mørke bær til som frugt • Sørg i det hele taget for mange antioxidanter • Drik vand gennem hele dagen • Lav evt. juice med masser af grønt • Begræns dit kødindtag og spis dig ikke ­propmæt • Husk at spise fisk og evt. tage fiskeolier • Støt udrensningen – tag evt. en juice­ fastedag, hvor du kun spiser flydende ­grøntsagskost og valle • Støt evt. med udrensende kosttilskud og urtete • Husk at trække vejret langsomt og dybt flere gange dagligt og sørg for at få frisk luft • Få motion, der smører leddene og ilter ­blodet.

Mælkebøtte

Understøtter fordøjelse og leverfunktion Fermenteret Mælkebøtteekstrakt med mange fordele: • Normal mave- og leverfunktion • Udrensende • Indeholder bitterstoffer • Kan anvendes dagligt eller som en 3-måneders kur

UKT OD

ETS PR ÅR NOMINERET

2020

Fås i 1 liter eller 2 liter

sam, i Mat as , Hel kale lo eller i din tik bu t os ek ls he

Anbefales af 9 ud af 10 brugere Jeg har drukket Mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark i en periode nu og det har hjulpet mig helt fantastisk. Min fordøjelse er nu i topform og min krop føles bare let og veltilpas.

• 100% økologisk, vegansk samt laktosefri

Mælkebøtte bidrager til normal mave- og leverfunktion. Bidrager samtidig til mave-tarm systemets velbefindende pga. den præbiotiske effekt.

www.herrens-mark.dk

helse / oktober 2020

21


Annonce

Dansk Gigthospital Dansk Gigthospital, beliggende i Sønderborg, er Danmarks eneste specialhospital for mennesker med gigt. Her bliver du ikke kun udredt og behandlet for din gigtsygdom af dygtige og engagerede reumatologer, men får også kompetent, specialiseret rehabilitering, mens du er indlagt. ”Det særlige ved Dansk Gigthospital er, at vi her kan hjælpe en meget overset gruppe til et bedre liv. Trods enorme fremskridt i behandlingen af især de inflammatoriske gigtsygdomme lever rigtig mange med kroniske smerter, fysiske begrænsninger og træthed. Og de har brug for en særlig og samlet indsats, som kan hjælpe dem til et bedre liv,” fortæller Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind. Hvad er særligt ved Dansk Gigthospital? Er alle medicinske muligheder udtømt, kan du på Dansk Gigthospital som det eneste sted i landet få specialiseret rehabilitering, mens du er indlagt. Og forskningen viser, at dét er noget, der hjælper. Her kommer alle relevante faggrupper i spil – selvfølgelig med udgangspunkt i

det, du gerne vil have fokus på til at gøre din dagligdag lettere. Vi har reumatologer, sygeplejersker, ­fysio- og ergoterapeuter, socialrådgiver mv. Til at sætte endnu mere skub i udviklingen af dette vigtige område, som re­ habiliteringen er, har Dansk Gigthospital ansat landets to første professorer i reumatologisk rehabilitering. Vi har landets største og bedste reumatologiske sengeafsnit med 28 ene­ stuer, topmoderne træningsfaciliteter og et stort varmtvandsbassin. Vi tilbyder både udredning og be­ handling til gigtpatienter. Det gælder uanset, om du er hårdt ramt af din gigtsygdom ­eller har et mindre alvorligt ­forløb. Udredning, behandling, blodprøver, ­rehabilitering og forskning foregår under

samme tag og i tæt sammenhæng til glæde for vores patienter. Dansk Gigthospital er omfattet af det frie sygehusvalg, og modtager patienter fra hele landet. Rehabilitering med dig i centrum På Dansk Gigthospital er det dig, det handler om! Det betyder, at lægerne og det øvrige personale ikke kun koncentrerer sig om den medicinske behandling af din gigtsygdom, men at alle sejl sættes ind for at hjælpe dig til at leve et liv, der giver mening for dig. Det kan f.eks. være hjælp til at tackle smerter og klare dagligdagens gøremål, træning af dine muskler, din kondition og andre fysiske funktioner, eller kostvejledning. Det kan også være, din medicin skal justeres, eller at du har brug for

Det er hér, jeg har det bedst Sådan siger Lea Bøjden, 40 år, om Dansk Gigthospital i Sønderborg. Lea har rygsygdommen Morbus Bechterew, i daglig tale rygsøjlegigt, som er en inflammatorisk gigtsygdom, der især påvirker ryghvirvler, brystben og bækken og medfører smerter og stivhed i lænd og ryg. Mange med rygsøjlegigt har også følgesygdomme som den inflammatoriske tarmsygdom Morbus Crohn. Som enlig mor til tre drenge og job i en børnehave, har Lea en travl hverdag. Hun har været indlagt på Dansk Gigthospital fire gange. Her har hun mødt ligesindede, fået den rette behandling og træning – og professionel hjælp til at lære at mestre hverdagen og smerterne gennem individuelle træningsprogrammer. 22

Det er på gigthospitalet, jeg har det ­allerbedst! Træningen i varmtvands­ bassinet gør godt, og så kan du være den, du er. Vi patienter har det ens, og alle kan sætte sig ind i, at du lever med den drænende træthed, der hedder ­fatigue. Vi er også gode til at bakke ­hinanden op.


Annonce

hjælp til at bevare eller genoptage dit arbejde. Har du brug for meget hjælp i din dagligdag, er du stadig velkommen på Dansk Gigthospital. Her er der både plads til patienter i kørestol, med gangredskaber og til dig, der har behov for lift. Når du bliver indlagt, får du tildelt en kontaktsygeplejerske, der følger dig un-

der hele din indlæggelse. Det er dig, der er ekspert i din krop og dit liv. Og det er dig, der bestemmer, hvordan du fører ­f­orandringerne videre efter dit ophold!

Læs mere om Dansk Gigthospital på www.danskgigthospital.dk

På Dansk Gigthospital får du din personlige coach Smerter og hævede led i fingre og hænder er blot nogle af symptomerne ved leddegigt. Og det var netop det, Henrik ­Fabricius Krarup, 70 år, oplevede, da han fik diagnosen for seks år siden. Henrik Fabricius Krarup er en aktiv mand, der både cykler og kører på motor­ cykel trods kroniske smerter.

Jeg har snart afprøvet mange forskellige slags medicin, så nu forsøger vi med en an­ den type biologisk medicin. Det ville være dejligt at få ro for smerterne i hverdagen. I den forbindelse har jeg haft stor glæde af mine ophold på Dansk Gigthospital. Her får du en kontaktperson, der følger dig hele tiden. Din personlige coach, kalder jeg det. De er fantastiske og følger mig i tykt og tyndt og tager afsæt i dér, hvor jeg er. F.eks. har jeg fået lavet et personligt træningsprogram på ½ time, som jeg laver hver dag. Selvom jeg har en dårlig periode, er jeg meget ærekær over for mig selv – hvis jeg la­ ver en aftale, så snyder jeg ikke. Det handler om at få det bedste ud af livet på trods! helse / oktober 2020

23


helse: klumme

KONSULTATION Den sidste tid Jeg er på sygebesøg hos Mogens og hans kone, som jeg har kendt i mere end 10 år. Jeg besøger dem, fordi Mogens er blevet terminal. Det betyder, at han er uafvendeligt døende, og at der ikke er flere behandlingsmuligheder på sygehuset. Da jeg ankommer, er det en yngre kvinde, der åbner døren. Hun er deres datter og har af forældrene fået lov til at være med til samtalen. Hjemmesygeplejersken er også tilstede. Jeg bliver budt på kaffe, og vi sidder omkring spisebordet i stuen. Mogens sover, og vi aftaler, at han får lov til at sove videre. Jeg kender ham godt. Han har været min faste patient og besøgt mig mange gange til årskontrol i lægehuset. På det seneste er det blevet mig, der besøger ham i stedet. Når man bliver terminalregistreret, er målet med behandlingen ikke længere at helbrede men i stedet at lindre. Den syge og den syges familie står i en meget vanskelig situation, som kræver, at både egen læge og det øvrige sundhedsvæsen er til rådighed på en særlig måde. På sygehuset får man normalt en stamafdeling, der er den afdeling, der er specialiseret inden for den sygdom, som den døende har. Her kan man have en åben indlæggelse, så man ikke behøver at kontakte lægevagten eller egen læge for at komme ind på sygehuset, men i stedet kan kontakte afdelingen direkte og blive indlagt, hvis der er brug for det. Medicinudgifter betales af sygesikringen, så den syge og dennes familie ikke selv skal betale for behandlingen. Udgifter til medicin kan være store i denne fase, hvor der ofte er brug for både beroligende og smertestillende behandling. Patientens egen læge, er normalt den læge, der kender patienten bedst. Det gør en forskel, at vi kender hinanden og særlig i en svær situation som denne. Det er derfor vigtigt, at ens egen læge rykker tættere på og hjælper med både fysiske og psykiske udfordringer. Denne gang er det mig, og vi har derfor aftalt at mødes i dag, for at tale om, hvad Mogens har brug for. Jeg starter med at spørge, hvad de ønsker at tale om. Mogens kone ser på sin datter, der tager over. Hun kigger på en blok, hun har liggende foran sig, og jeg kan se, at der er flere punkter på dagsordenen. Hun kigger op: ”Vi har forberedt os lidt, og jeg har

24

Henrik Rasmussen sammen med min mor skrevet ned, hvad vi gerne vil tale om.” Der er en afslappet og rolig stemning. Vi taler om praktiske ting, som medicin, fysioterapi, smerter, nattesøvn og flere andre ting, som de har brug for at få styr på. Da vi er færdige med de punkter, som datteren havde på sin blok, bliver der stille i stuen, og lyden fra uret på væggen træder i forgrunden og sætter regelmæssigt vores møde i perspektiv. Tiden går, og for Mogens og hans kone er den på det sidste gået meget stærkt. Mogens kone piller lidt ved sin serviet og siger, at hun gerne vil tale med mig alene. Datteren går ind i den anden stue, og vi er alene. Det er svært for hende, og jeg kan mærke, at hun tager tilløb til at sige det, hun har på hjerte. Hun bruger servietten til at tørre sig i øjenkrogen og gør sig klar. Vi har levet et langt og godt liv sammen. Jeg vil ham det bedste, men jeg kan jo godt se, hvilken vej det går. Når han nu ikke kan helbredes, håber jeg, at du vil hjælpe med, at den sidste tid bliver så god som mulig. Hun fortæller, at de har talt om, at han gerne vil have lov til at dø derhjemme, og at hun håber, at jeg vil hjælpe med medicin, hvis han bliver meget bange eller har stærke smerter i den sidste tid. Inden jeg går, bliver vi enige om, at vi tales ved om en uges tid for at følge op på vores aftaler.

Praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding. Ud over at være speciallæge i almen medicin interesserer Henrik sig for led-, muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognitiv terapi. Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitets­sikring i almen praksis.

Den syge og den syges familie står i en meget vanskelig situation, som kræver, at både egen læge og det øvrige sundhedsvæsen er til rådighed på en særlig måde.


HAR DU KRONISKE SMERTER? Er du én af de mere end 1,3 millioner danskere som er ramt af kroniske smerter eller er du på­ rørende til en smerteramt – så overvej at blive medlem af FAKS, Foreningen af Kroniske Smerte­ patienter, eller benytte det gratis rådgivnings­ tilbud SmerteLinjen! FAKS arbejder målrettet for: • At synliggøre og anerkende kroniske smerter • At skabe rammerne for hjælp til selvhjælp for både smerteramte og pårørende • At give den smerteramte kontrol over eget liv, selvværd og livskvalitet gennem oplysning • Vi er aktive i det nationale og internationale præventive smertesamarbejde på tværs af organisationer, selskaber og sundheds­ myndigheder • At indsamle og formidle viden om behandling af kroniske smerter gennem samarbejde med tværfaglige smerteklinikker ud fra egne erfaringer, forskning, artikler, foredrag mm.

Giv Helse et “like” på facebook Få seneste nyt, deltag i debatten og vind spændende præmier!

Som medlem af FAKS bliver du en del af et netværk, hvor du har mulighed for at finde brugbar viden, støtte, samvær, samtale samt dele erfaringer bla. via vores lokalafdelinger, medlemsar­ rangementer, forums mv. SmerteLinjen er et gratis rådgivningstilbud til dig, der er ramt af smerter eller til dig, der er pårørende til en smerteramt. Hos Smerte­ Linjen bliver du mødt af mennesker, der ved, hvad du taler om. Rådgivningspanelet er bemandet af frivillige rådgivere, der alle har stor erfaring med vejledning af smerteramte og pårørende. Du kan komme i kontakt med socialrådgivere, psykologistude­ rende, smertesygeplejersker samt rådgivere, der selv er kroniske smertepatienter.

www.faks.dk www.smertelinjen.dk

Varmepuder mod spændinger og ømhed i kroppen – opvarmning i mikro- eller bageovn Indeholder rapsfrø som er meget olieholdige og er termisk behandlet for at opnå et hygiejnisk naturprodukt som kan opvarmes igen og igen. Fås i tre varianter • En krave specielt udformet til nakken • En aflang pude 17 x 50 cm - som kan bruges over hele kroppen . • En pude som måler 17 x 30 cm som er let at medbringe på arbejde eller ferie. Puderne er bløde og lette at arbejde med og betræk kan vaskes ved 40 grader. Køb puderne hos Matas eller på Matas-shoppen.

www.sipacare.dk tlf. 70 27 00 32

helse / oktober 2020

25


helse: tænder

TØR MUND KAN SKADE DINE TÆNDER Hvis du tager medicin, kan det påvirke din produktion af spyt. Og det kan give skader på tænderne. Så derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler. Af: Helse-redaktionen / Foto: Shutterstock

D

et er almindeligt, at produktionen af spyt bliver normal, når din krop har vænnet sig til medicinen. Det kan dog tage op til et år. Din tandplejer kan måle, om du producerer nok spyt. Mangel på spyt kan give dig en fornemmelse af, at det er svært at synke og tale, og at din mad ikke smager, som den plejer. En tør mund kan give ømme, sarte og irriterede slimhinder, og der kan opstå revner, sår og svamp i og omkring munden. Hvis du har ømme slimhinder og tandkød, kan det være svært at børste tænderne grundigt. Det kan medføre, at du nemt får betændelse i tandkødet og huller i tænderne. Rygning og alkohol kan forværre tørhed i munden. Vi producerer en halv til en hel liter spyt i døgnet. Spyttet fugter vores mund, så vi kan tale og synke. Når vi tygger vores mad, blandes maden med spyt. Spyttet indeholder enzymer, der starter fordøjel-

26

sen af maden, så vi kan optage næringsstoffer og få energi til kroppen. Spyttet neutraliserer samtidig syrligheden i det, vi spiser og drikker, og styrker vores evne til at smage. Spyt hjælper også med til at holde vores tænder rene ved at skylle tænderne fri for madrester. Uden spyt klistrer maden til tænderne og øger risikoen for betændelse i tandkødet og huller i tænderne. Spyt nedsætter generelt risikoen for infektioner i munden og skader på tænderne. Hvis du har Sjögrens syndrom (el. Sjøgrens) – en gigtsygdom og en bindevævssygdom, der nedsætter tåre- og spytkirtelfunktionen, så får du efter al sandsynlighed også udfordringer med mundtørhed. Undersøgelser har ifølge Gigtforeningen vist, at ca. hver femte patient med leddegigt eller lupus/ SLE har sekundært Sjögrens syndrom – ofte uden selv at vide det. Der findes forskellige lægemidler til behandling af Sjögrens syndrom. Kilder: Danske Tandplejere og Gigtforeningen.

Gode råd mod tør mund Du kan lindre tørhed i munden ved at fugte munden med vand. Tyggegummi, bolsjer og pastiller uden sukker kan stimulere til mere spyt. På apoteket og i større dagligvarebutikker kan du købe sugetabletter og tyggegummi uden sukker og spray, geler og mundskyl (f.eks. GUM Hydral), der erstatter og stimulerer dannelsen af spyt. På www.dansketandplejere.dk kan du gratis hente brochuren, "Tandpleje ved mundtørhed".


Hjemmeapparat mod smerter og gener

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • • •

Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os.

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

Risskov Bilferie

gte gader i den De brostensbela Ringkøbing gamle købsstad men til en byder jer velkom ie i hyggelig minifer givelser. Ho om charmerende er i centrum a Ringkøbing ligg vet byen på Tor

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

Mundtørhed

kan være meget generende

Kan hjælpe dig!k købstad Gammel dans |

Jylland

g Hotel Ringkøbin r 2 overnatninge t 2 x morgenbuffenu/buffet me ers ett 2 x 2-r mmehal* Adgang til svø * ess og bowling Adgang til fitn 2.14

Mundtørhed skyldes oftest sygdomme og medicin og volder især problemer for din tandsundhed.

SPAR TIL 36% OP

699,-

Xerostom findes i: · pastiller til 19.1 dag - torsdag ind · spray Ankomst: Søn · tyggegummi · tandpasta og gel Så billigt, at du ikke har råd til at blive hjemme Miljøtillæg 45

DKK / døgn

- et godt rejsetilbud

Her kan I slappe helt af i smukke og rolige omgivelser I har ikke langt til Østrigs største naturfænomener |

Pastiller

Tyggegummi

Salzburgerland

Kan købes på apoteket eller på shop.curaprox.dk

Nyd en bjergrig og hyggelig ferie Hotel Evianquelle

Alle Xerostom produkter er

sukkerfri

En helbredende og naturskøn ferie lige ved naturlig kilde møder jer syd for Bad Gastein. I det romantiske bjergrige område fyldt med vandfald og søer ligger det atmosfærefyldte Hotel Evianquelle

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x aftensmad 1 velkomstdrink Gratis transfer til skilifter Gratis parkering og internet Ankomst: Indtil 01.11.14

Spray

Bo på elegant og atmosfærisk wellnesshotel ved Bükkös floden og med udsigt til den gamle bydel i den charmeren by Szentendre. Kultur og romantik ved Donau floden

Budapest kan øge Xerostom 30 min. fra Budapest efter GOD PRIS spytsekretionen Bükkös Hotel & Spa SUPER PRIS 3 overnatninger brug med op til 1 uges 3 x morgenbuffet |

649,- 200%

3 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink 1 x ansigts massage

Miljøtillæg 2 Eur / døgn

1.049,-

Ankomst: Indtil 29.10.14 | Sæsontillæg fra kr. 44 / døgn

208x140_kulør+lime_template.idml 1

Tandpasta/gel

Køb på shop.curaprox.dk

helse / oktober 2020

27


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION til dig

HJÆLP TIL IMMUN­FORSVAR OG SLIMHINDER Avivir Aloe Vera økologiske og veganske kapsler er et kosttilskud, som bidrager til kroppens naturlige forsvar mod mikroorganismer og kan hjælpe til med at forbedre kroppens immunforsvar. Aloe Vera kan medvirke til at opretholde sunde slimhinder, som er kroppens første forsvar. Kan købes på Apoteket, Matas, Helsekost, apotekeren.dk og webapoteket.dk

Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Mere info: www.avivir.dk, tlf.: 39 69 08 14.

GIGTVENLIG NEGLEKLIPPER

FORNYET ELASTICITET TIL DIN HUD Avivir baobab All Body Pampering Oil er nem at fordele på huden, hvor den optages hurtigt. Olien giver huden fornyet elasticitet og efterlader den gennemfugtet og babyblød. Olierne kan tilmed være med til at reducere strækmærker. Kan købes uden duft eller med duft af australsk citron myrte. Kan købes på Apoteket, Matas, Helsekost, apotekeren.dk og webapoteket.dk Mere info: www.avivir.dk

Sipacare har netop lanceret en negleklipper med et specielt bredt og godt greb, som gør den let at bruge for ­personer med gigtfingre. Negleklipperen har også en praktisk opsamler, som gør at negleafklippet ikke spredes, men samles i opsamleren, som derefter blot tømmes. Købes på udvalgte apoteker samt på følgende web-shops: apopro.dk, apotekeren.dk, dinapoteker.dk, webapoteket.dk. Yderligere information på www.sipacare.dk, tlf.: 70 27 00 32.

Colpropur kan lindre ledsmerter Det nye, naturlige kosttilskud, Colpropur, med dokumenteret effekt, medvirker til at styrke knoglerne og vedligeholde muskler og brusk. Ledsmerter, knogleafkalkning og andre symptomer på fysisk aldring kan reduceres, hvis man dagligt indtager et kosttilskud som Colpropur, der indeholder det vigtige protein kollagen. Leddene har bruskbelægning for at undgå, at knoglerne gnider direkte mod hinanden, når vi bevæger os. Brusken er lavet af kollagen, og den bliver tyndere med alderen, hvis man ikke gør noget – og så kan smerterne komme. Fås på udvalgte apoteker samt helsekost. Yderligere oplysninger hos MaxiPharma, tlf.: 86 29 29 55 eller på www.maxipharma.dk

28

Det er efterår, og lige om lidt er det vinter. Her får du nogle tip til at forberede dig og din krop til den mørke tid.

ØKO-LUKSUS TIL DIN HUD Det er en god idé at pleje huden her i efteråret, så den er godt forberedt til vinteren. Her kan de økologisk baserede produkter fra danske Zinobel Organic Boost anbefales. De er fyldt med beskyttende antioxidanter og andre gode ting for huden. F.eks. hyaluronsyre, vindruekerneekstrakt, CM-betaglucan fra gær, hele rækken af vitaminer - og med hybenolie som hovedolie. De trænger dybt ned i huden og virker uden at fedte. Kan købes i helsekostbutikker, udvalgte klinikker og på www.zinobel.dk.  Mere info på tlf.: 52 40 10 92.


Kramper og muskelspændinger å s g o r e ! k r e i d V n e g g y b e r o f

True Crime forfatter, Peer Kaae om at bruge Altiderm:

”Jeg smører mig ind i Altiderm magnesiumolie hver aften – og kan ikke undvære det.” ”Jeg spiller tennis på et rimeligt niveau, hvilket er hårdt for muskler og led i min alder – især indendørs. Ved en tilfældighed fandt jeg frem til Altiderm Magnesiumolie. Og jeg smurte i første omgang mine ben ind efter hårde kampe, hvilket gav en utrolig restitution. Men en dag prøvede jeg at smøre min krop og ryg, inden jeg spillede, og jeg mærkede nu et fysisk kraftoverskud i benene. Derfor smører jeg mig nu ind i Altiderm Magnesiumolie, hver gang jeg spiller tennis, men også om aftenen, fordi det også giver en skøn dyb søvn.” Blå bog: Peer Kaae, f. 1965, har arbejdet med dokumentarprogrammer på DR, musikudsendelser på P3, med underholdningsjournalistik og som sportsjournalist på Eurosport. Er forfatter til disse udgivelser: Kæmpen Karl: en biografi om Karl Stegger, 2002, Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, 2010, Tommy: en biografi, 2010, Axel Strøbye: en tragisk komedie, 2012, Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej: sagen genoptaget, 2012, Gerningssteder: en kriminalvandring gennem Københavns mord, 2014, Maries morder: historien om Højbjergdrabet, 2017, Tina og Basse: to spædbørn forsvinder, det ene for altid, 2018, Den dømte mand, 2020, Midassyndromet: journalistisk roman, 2020.

Altiderm magnesium, Olie eller Gel, lindrer anspændte muskler samt modvirker kramper og urolige ben Generelt om Altiderm: • Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt • Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af: • Personer med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan

Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker Priser: kr. 169,- for 100 ml. olie. kr. 249,- for 200 ml. olie kr. 269,- for 200 ml. gel

Forbruger information: MedicWiotech - 2670 Greve Tlf. 4611 6669 helse / oktober 2020 Webshop: Medicwiotech.dk

29


helse: apotekerforeningen

BLIV VACCINERET MOD INFLUENZA PÅ APOTEKET Rekord mange apoteker tilbyder i år gratis influenzavaccination til alle, der er fyldt 65, samt en række risikogrupper. Det er et vigtigt værn – særligt i år på grund af risikoen for at blive smittet med COVID-19 samtidig. Bliv vaccineret på apoteket fra 1. oktober. Af: Danmarks Apotekerforening / Foto: Shutterstock

SIDSTE ÅR BLEV FLERE END

120.000

PERSONER VACCINERET PÅ APOTEKET

I

nfluenzasæsonen nærmer sig, og det kan betyde muskelsmerter, kulderystelser og feber forude. Influenza er en virusinfektion, der som regel giver disse symptomer, foruden træthed, hovedpine og hoste. Det er selvfølgelig ubehageligt for alle, men for nogle kan influenza blive alvorlig og i værste fald dødelig. Derfor kan det være en rigtig god idé at blive vaccineret. Særligt i år kan sygdommen blive farlig for personer i risikogrupperne, da en influenzainfektion ikke udelukker andre infektioner. Man kan derfor blive smittet med coronavirus samtidig – og en dobbeltsygdom med influenza og COVID-19 kan være meget alvorlig, især hvis man er fyldt 65 eller tilhører en risikogruppe.

Et beskyttende stik En influenzavaccination beskytter mod sygdommen ved at introducere kroppens immunforsvar for død virus. Kroppen danner herefter antistoffer, der kan uska-

30

deliggøre levende virus, hvis den kommer ind i kroppen. Antistofferne bliver i kroppen i op til et år, men er halveret allerede efter seks måneder. Derfor er det vigtigt at blive vaccineret hvert år. Der findes flere former for influenzavira, og de udvikler sig meget hurtigt. Influenzavaccinen bliver hvert år udviklet til at beskytte mod de vira, der med størst sandsynlighed vil sprede sig den kommende sæson. Men selv hvis man kommer i kontakt med en anden type virus, end vaccinen er udviklet til, nedsætter den risikoen for at blive smittet. Og hvis man alligevel bliver smittet, sørger vaccinen i de fleste tilfælde for et mildere og kortere sygdomsforløb. Vaccinen mindsker altså risikoen for, at man bliver alvorlig syg, hvilket er særligt vigtigt i en COVID-19 tid.  Fra den 1. oktober står apoteker landet over klar til at give de beskyttende stik. Det er gratis, hvis du er fyldt 65 eller tilhører en risikogruppe, og du behøver ikke bestille tid i forvejen. Du kan se, om dit lokale apotek tilbyder gratis influenzavaccinationer, på apoteket.dk/influenzavaccination.

Kort og godt om influenzavaccination Vaccinen tilbydes på apoteker i hele landet fra 1. oktober. Influenza fører hvert år til mange indlæggelser på hospitalet, alvorlige tilfælde af sygdom og dødsfald. Vaccinationen nedsætter risikoen væsentligt for at blive smittet, og gør sygdomsforløbet mildere og kortere, hvis det alligevel sker. Influenzavaccination er gratis for alle, der er fyldt 65 år, samt en række risikogrupper. Det gælder blandt andet borgere med kroniske sygdomme som diabetes, KOL eller hjerte-kar-sygdomme, samt førtids­ pensionister og gravide i 2. eller 3. trimester. Bivirkninger kan vise sig i form af rødme og kløe ved injektionsstedet, og i sjældne tilfælde feber. Alle bivirkninger forsvinder som regel af sig selv efter 1-2 dage.


helse: xxxx

Dine fødder arbejder

hårdt hele livet - og ekstra meget når du er gravid. Trætte ben, hævede fødder, åreknuder, nedgroede negle og øget risiko for blodpropper er typiske problemer under en graviditet. Neglebøjler og kompressionsstrømper er blot et par af de gode råd.

Hos landets statsautoriserede fodterapeuter får du med garanti en professionel behandling af dine fødder. Under behandlingen får du gode råd til, hvordan du kan holde dine fødder sunde hele livet. Du kan finde en fodterapeut nær dig på altomfoden.dk, hvor du også kan læse mere om fødhelse / oktober 2020 31 der og fodsygdomme. Du kan også finde os på Facebook/danskefodterapeuter.


helse: værd at vide

STOFSKIFTEPATIENTER HAR BRUG FOR FLERE BEHANDLINGSMULIGHEDER Et nyt studie fra Institut for Farmaci på Københavns Universitet har vist, at patienter i Danmark med lavt stofskifte har lavere helbredsrelateret livskvalitet, end den generelle danske befolkning har. Af: Israa Baajour, cand. pharm. og Lotte Stig Nørgaard, lektor, ph.d. / Foto: Shutterstock

S

tudiet bygger på en spørgeskemaundersøgelse, som blev delt på facebook-siden SOS Ingenmandsland – en uafhængig græsrodsbevægelse for stofskiftepatienter. Derfor var det mest patienter fra denne gruppe, der besvarede spørgeskemaet. Patienter, der ikke var i medicinsk behandling, blev ekskluderet fra undersøgelsen. Studiet viser, at valget af medicinsk behandling har en indvirkning på den helbredsrelaterede livskvalitet for patienter med lavt stofskifte. Patienter i behandling med T4 monobehandling og T4 + T3 kombinationsbehandling har en lavere helbredsrelateret livskvalitet end patienter i behandling med thyroid alene. Cirka 35 pct. af de patienter, der besvarede spørgeskemaet, foretrækker medicinsk behandling med thyroid. Præparatet har dog ikke

Hvad er lavt stofskifte? En tilstand, hvor skjoldbruskkirtlen (Thyroida) producerer for lidt thyroideahormoner. Regulering af stofskiftet Skjoldbruskirtlen producerer hormoner, der regulerer stofskiftet. Udskillelsen af stofskiftehormoner fra kirtlen reguleres igennem det thyroideastimulerende hormon, TRH, der stimulerer produktionen samt udskillelsen af hormonet, TSH, fra hypofysen. TSH regulerer skjoldbruskkirtlens udskillelse af stofskiftehormoner. Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet (2018) Eftersyn af tilbud til patienter med lavt stofskifte.

32

markedsføringstilladelse som lægemiddel i Danmark, fordi myndighederne ikke mener, at der findes evidens for behandlingen. Den såkaldt nationale behandlingsvejledning anbefaler heller ikke thyroid, idet brug af stoffet ­menes at være forbundet med risiko for overdosering og bivirkninger.

Lavt stofskifte er en udbredt sygdom i Danmark. Mange stofskiftepatienter er velbehandlede og tilfredse med standardbehandlingen. Et mindretal af stofskiftepatienter ­oplever dog fortsat symptomer på lavt stofskifte, selvom de får behandling med T4. Det kan skyldes en dårlig konverteringsevne, som resulterer i, at patienten i mindre grad kan omdanne T4 til det aktive T3 i kroppen og dermed ikke får gavn af medicin, der indeholder T4 alene. Denne patientgruppe har derfor brug for medicin indeholdende det aktive T3, for at deres symptomer på lavt stofskifte aftager. Sundheds- og Ældreministeriet udførte i 2018 et eftersyn af stofskifteområdet i Danmark, fordi flere stofskiftepatienter og patientforeninger løbende havde givet udtryk for utilfredshed med behandlingsmulighederne. Som følge af eftersynet afsatte Sundheds- og Ældreministeriet 5 mio. kr. til forskning i medicinsk behandling af patienter med lavt stofskifte. Der er derfor nu igangsat to forskningsprojekter på henholdsvis Odense Universitetshospital og på Herlev Gentofte Hospital, som begge har fået tildelt midler til forskning inden for området.

Endokrinolog, dr. med. Lars Bo Johansen, der har mangeårig erfaring med behandling af stofskiftepatienter, mener, at det er meget vigtigt at inddrage patienten i behandlingen: – Der er brug for patienttilpassede behandlinger og inddragelse af patientrapporterede oplysninger i stofskiftepatienters behandlingsplan, siger Lars Bo Johansen.

Behandlingsmetoder: Behandlingen af lavt stofskifte begynder altid med standardbehandlingen, T4-monobehandling. En supplerende behandling med T3-hormon kan overvejes for patienter med vedvarende symptomer. Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet (2018) Eftersyn af tilbud til patienter med lavt stofskifte.


helse: værd at vide

Mangelfuld standardbehandling

Sådan stilles diagnosen: For at diagnosticere lavt stofskifte laver man gentagne målinger af TSH og thyroxin (T4.) Diagnosen stilles, når serum-TSH ligger over en øvre referenceværdi kombineret med en serum-T4 under en nedre grænseværdi. Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet (2018) Eftersyn af tilbud til patienter med lavt stofskifte.

Flere års erfaring med behandling af patienter med lavt stofskifte har gjort det tydeligt for Lars Bo Johansen, at ikke alle stofskiftepatienter er ens, og at der derfor er brug for flere behandlingsmuligheder for lægerne. Og, at det er altafgørende, at forskningen inden for behandling af lavt stofskifte fortsætter. Det er der stærkt brug for, supplerer Lars Bo Johansen.

Anne Sofie Obel, der er stofskiftepatient, mener, at den danske standardbehandling er mangelfuld, og at alt for mange patienter tabes på gulvet. Patienternes kliniske symptomer tages langt fra alvorligt. De patienter, der har problemer med konverteringsevnen, tilgodeses ikke i de nuværende standardbehandlinger. De patienter vil kun profitere på medicin i det øjeblik, de får tilført nok T3-hormon også. – Fortolkning af blodprøver er for denne patientgruppe skelsættende, siger Anne Sofie Obel. De fleste stofskiftepatienter er velbehandlede og tilfredse med standardbehandlingen. Dog vil en undergruppe have meget gavn af andre behandlingsformer, da ikke alle stofskiftepatienter er ens. Der er brug for mere patienttilpassede behandlinger, som tilgodeser patienterne og deres ønsker for at forbedre blandt andet deres helbredsrelaterede livskvalitet.

Der er brug for patienttilpassede behandlinger og inddragelse af patient­rapporterede oplysninger i stofskifte­patienters behandlingsplan.

Forstå stofskiftehormonerne: T4: Thyroideahormonet, thyroxin, der frigives fra skjoldbruskkirtlen og omdannes til bl.a. T3 i kroppen. T3: Thyroideahormonet, trijodthyronin, der frigives fra skjoldbruskkirtlen eller konverteres i kroppens organer. Thyroid: Ekstrakt, udvundet af skjoldbruskkirtler fra grise. Det indeholder thyroidea­ hormonerne T1, T2, T3 og T4. TSH: En forkortelse af det thyroidea­ stimulerende hormon, der regulerer skjoldbruskkirtlens produktion af stofskiftehormoner. Konvertering: T4 bliver i kroppen omdannet til det aktive T3. Denne konverteringsproces kaldes også deiodinase. En procentdel af alle stofskiftepatienter er ikke gode til denne konvertering pga. en genetisk fejl. Kilde: Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet (2018) Eftersyn af tilbud til patienter med lavt stofskifte.

Lars Bo Johansen, endokrinolog, dr. med.

Hold bedre styr på dit kolesteroltal REG’ACTIVE: Plantesteroler bidrager til vedligeholdelse af et normalt kolesterolniveau i blodet. Vitamin E bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Vitamin B6, B12 og Folsyre bidrager til en normal omsætning af aminosyren homocystein Vitamin B1 bidrager til en normal hjertefunktion.

helse / oktober 2020

33


helse: fokus

FOKUS Hud

Der bor bakterier på din hud – og det er en god ting

Smuk hud er sund hud. Men for at holde huden sund, kræver det en forståelse for, hvordan den fungerer, og her peger mere og mere på, at vi i høj grad skal huske at værne om vores bakterier, og arbejde med huden både inde- og udefra. Af: Clara Edgar / Foto: Shutterstock

H

uden er som et lag film rundt om kroppen. Den er fin og smidig og beskyttende. Men huden er også et delikat system, som kan blive sat ud af balance. Så kan den blive syg, irriteret, træt at se på og have sværere ved at udføre sin rolle som forsvarslinje mellem kroppen og verden. Derfor er det vigtigt at beskytte og pleje sin hud – ikke kun for at optimere hudens udseende, men også dens sundhed. Og i de senere år er nye tanker om, hvordan man kan gøre netop det, begyndt at pible frem. Kroppen består nemlig ikke bare af forskellige celler. I og udenpå os lever en masse forskellige bakterier, som også spiller en væsentlig rolle for vores sundhed. Det er man især begyndt at få

34

mere og mere forståelse for, når det gælder bakterierne, som lever i tarmen, og hvordan de påvirker kroppens funktioner på forskellige måder. Men netop fordi der også lever bakterier på huden, teoretiserer og forsker man også i, hvordan man kan øge hudens sundhed ved at påvirke bakteriefloraen. For at forstå, hvordan det hænger sammen, er der nogle basale mekanismer, som skal være på plads. Det første er, at huden består af celler. Men udenpå hudens overflade ligger en syrekappe, der består af naturlige fedtstoffer, syre fra sved og gode bakterier, som samlet giver huden en sur pH-værdi, og alle komponenter skal være til stede, hvis huden skal være sund.


Det næste er, at der går en akse fra tarmen til huden. I teorien betyder det, at man vil kunne påvirke bakteriesammensætningen på huden, ved at påvirke bakteriefloraen i tarmen. Sidste vigtige element er, at der ikke findes én god type af bakterier. Det helt afgørende for et sundt mikrobiom – den samlede betegnelse for de bakterier, der lever på huden eller i tarmen – er forskellighed. Når det er på plads, kan vi så begynde at se på, hvordan bakterierne påvirker hudens sundhed. En af dem, der følger emnet tæt og selv har lavet nogle studier, er Lars Iversen, der er professor ved Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, og overlæge på dermatologisk afdeling, Aarhus Universitetshospital. – Det er et emne, der har tiltagende bevågenhed og interesse, fordi det er en ny måde at se sygdomsmekanismer på, og det kan komme til at få betydning for behandling af hudsygdomme i fremtiden, siger Iversen.

Holder immunsystemet i skak Fordi feltet er så nyt i forskningsregi, er der stadig meget, man ikke ved eller kan sige med sikkerhed. Der er dog nogle klare indikationer, som peger på, at der kan være et potentiale i at arbejde med hudens bakteriesammensætning i behandlingen af visse hudsygdomme. Særligt forklarer Iversen, at man har undersøgt virkningsmekanismer og potentielle effekter i forhold til de inflammatoriske hudsygdomme. – Man har kigget på bakteriernes rolle i relation til sygdomme som akne, psoriasis, eksem og så videre, fordi man ved, at ændringer i bakteriesammensætningen kan påvirke immunsystemet, og med nogle af de her sygdomme, kan man se, at en opblusning af symptomer hænger sammen med ændringer i bakteriefloraen, siger han. Og når man ser på, hvad det er, bakterierne faktisk gør på huden, og hvorfor de gode bakterier er så vigtige, er det heller ikke svært at se, hvordan de inflammatoriske sygdomme kan påvirkes af en ubalance i floraen. For som Iversen forklarer, har de naturlige bakterier – altså dem, der trives naturligt på hudens sure miljø, og som vi gerne vil have – en række effekter. En af dem er, at de stimulerer dannelsen af antimikrobielle peptider. Deres opgave er at påvirke de sygdomsfremkaldende bakterier, som vi ikke vil have på huden. Men peptiderne kan også skabe inflammation, som vil alarmere immunsystemet. Immunsystemet er jo fantastisk, fordi det beskytter os, men systemet skal også holdes i et fast greb, så det ikke overreagerer, og her spiller de gode bakterier ind igen. De sørger nemlig også for, at de immunceller, som går til angreb mod trusler, trækker sig igen, når

helse / oktober 2020

35


xxxx helse: fokus

ET STUDIE FANDT, AT

80%

AF DE 300 DELTAGERE OPLEVEDE EN FORBEDRING AF AKNE-SYMPTOMER EFTER BLOT EN MÅNED MED TILSKUD AF PROBIOTIKA.

deres opgave er fuldført. Men hvis der er en ubalance i hudens bakterieflora, og der ikke er nok af de gode jerngrebsbakterier, vil immuncellerne blive ved med at gå til angreb, selvom der ikke er noget, de skal bekæmpe, og så opstår der problemer. – De naturlige bakterier balancerer altså immunsystemet, og der er noget, der tyder på, at eksem eksempelvis blusser op, når immunsystemet ikke holdes i skak af de her bakterier, og at man derfor kan fjerne symptomer ved at påvirke floraen, siger Iversen.

Lovende resultater Samspillet mellem bakterier, immunsystem og hudsundhed er komplekst, og endnu ikke afdækket til fulde. Foreløbige resultater viser, at der er en sammenhæng mellem de forskellige mekanismer, og derfor lader det til, at de inflammatoriske sygdomme som eksempelvis akne, psoriasis og eksem kan behandles eller lindres ved at påvirke floraen. Iversen vil dog gerne slå fast, at der endnu er et stykke vej, før han kan sige det med sikkerhed, fordi studierne simpelthen ikke er lavet endnu. Når det er sagt, er det i hvert fald temmelig veldokumenteret, at en sund flora – både i tarmen og på huden – er vigtig for sundheden, og at der er man-

36

ge faktorer, der kan skabe en uhensigtsmæssig ubalance. Netop fordi der er så meget, der kan true den naturlige flora, er der også spiret flere og flere produkter frem, som har til hensigt at genskabe balancen. Det er alt fra kosttilskud med probiotika – altså gode bakterier – og hudcremer med bakteriestammer i. Om man får noget ud af at prøve sig frem med disse, er det svært for Iversen at sige med sikkerhed. Han tror dog heller ikke, at man kan gøre skade ved at prøve de her metoder af, men som det er nu, vil han ikke blåstemple dem som en mirakelkur. Der er dog udenlandsk forskning og forskningsartikler, som ser lidt mindre skeptisk på muligheden for at behandle hudsygdomme eller optimere hudens sundhed og udseende, ved hjælp af probiotika, som enten skal påvirke tarmfloraen, eller smøres direkte på huden. Der findes forskellige kliniske studier, hvor man har undersøgt effekten af tilskud med probiotika i forhold til at behandle eksem. Et studie sammenlignede probiotika med udvalgte bakteriestammer med placebo. Efter 12 uger kunne man konstatere, at gruppen, der havde fået probiotika, oplevede en signifikant forbedring af flere kliniske parametre. Deres immunsystem var kommet langt mere under kontrol.

Også når man ser på akne, er der flere lovende resultater og konklusioner, der peger på, at behandling med probiotika i høj grad kan virke lindrende på sygdommen. Der er flere grunde til, at probiotika kan virke gavnligt på akne. I de senere år er der kommet mere og mere evidens for, at den inflammatoriske hudsygdom hænger sammen med tarmfloraen. Det skyldes i høj grad, at man har fået øjnene op for, at der er forbindelser mellem tarm, hjerne og hud. Derfor teoretiserer man også i høj grad over, hvordan følelser som stress og angst kan påvirke sygdommen. Stress kan nemlig påvirke bakteriefloraen i tarmen, som derefter kan påvirke inflammation i huden, og dermed, mener man, udviklingen af akne. Flere studier viser da også, at man med probiotika kan forbedre symptomerne. Et studie fandt, at 80 procent af de 300 deltagere oplevede en forbedring efter blot en måned med tilskud af probiotika.

Indefra og ud Hudsundhed handler naturligvis om fraværet af hudsygdomme. Men når vi taler om hud og hudpleje, er et vigtigt aspekt for mange også hudens udseende, og her spiller sundheden – og bakterierne – også ind. For selvom man ikke lider af akne,


RABAT TIL DIG

Når huden er sårbar, er vi sårbare Huden er vores krops beskyttelse, og når huden er sårbar, er vi sårbare. Men det kan være svært at finde den creme, der giver huden den nødvendige pleje og beskyttelse. Det har den danske hudlæge Uffe Koppelhus gjort noget ved. I tæt samarbejde med patienter med forskellige hudlidelser har han udviklet og testet hudplejeserien MDerma. MDerma forebygger tørhed, styrker hudens naturlige barriere og holder den blød, smidig og sund. MDerma kan anvendes af alle og er især god til problematisk, sart hud og atopisk hud – og er naturligvis helt uden parfume.

-25%

Rabatkode: psoriasis

”Psoriasispatienter har behov for forskellige cremer. Ved læsioner er der ofte brug for skælløsnende og meget fede cremer, mens hud der ikke er ramt af psoriasis ofte blot har brug for at holdes smidig og blød. Med MDerma-serien kan du vælge de cremer, der passer bedst til dig og din hud.” Hudlæge, cand.scient., ph.d., Uffe Koppelhus

Som læser får du 25% rabat på alle MDerma produkter på goodskin.dk

Du kan få gode råd fra hudlæge Uffe Koppelhus og læse mere om MDerma på: www.mderma.dk. MDerma kan købes hos Matas og hos udvalgte apoteker samt på mderma.dk, matas.dk, webapoteket.dk, med24.dk og på apopro.dk.


helse: fokus

Man har kigget på bakteriernes rolle i relation til sygdomme som akne, psoriasis, eksem og så videre, fordi man ved, at ændringer i bakteriesammensætningen kan påvirke immunsystemet. Lars Iversen, professor og overlæge, Aarhus Universitet/ Universitetshospital.

eksem eller andet, kan ubalance i floraen også påvirke hudens tilstand og hvordan, den tager sig ud. Bakterierne er nemlig også væsentlige i forhold til nogle af de ting, vi gerne vil undgå eller opnå, når vi tænker på en smuk hud. Det drejer sig blandt andet om glød, elasticitet, rynker og solskader, hvoraf de første to er noget, vi gerne vil have, mens de sidste to gerne må minimeres. Og fordi man har fundet ud af, hvor væsentlige de gode og naturlige bakterier er for huden, har man selvfølgelig også undersøgt, hvordan de kan spille en rolle i forhold til de her parametre. I et studie undersøgte man, hvordan tilskud med mælkesyrebakterier i 12 uger påvirkede huden sammenlignet med pla-

38

cebo, og fandt yderst interessante resultater. Deltagerne, som havde fået et dagligt tilskud, oplevede en signifikant forbedring af hudens glød og elasticitet, ligesom rynkerne blev mindre, sammenholdt med placebogruppen. Et andet studie, som undersøgte bakteriernes evne til at modvirke solskader, fandt også, at tilskud med en bestemt bakteriestamme forbedrerede hudens evne til at regenere efter at være blevet udsat for UV-stråler. Det er altså vigtigt at værne om sine bakterier, når man vil pleje og holde sin hud sund. Det kan man gøre på mange måder. For det første kan man være op-

mærksom på, hvordan ens hudplejeprodukter påvirker hudens pH-niveau. Huden er som nævnt dækket af en syrekappe, og har derfor et syrligt miljø, som de gode, naturlige bakterier trives godt i. Men basiske sæber risikerer at vælte balancen og dermed gøre det sværere for de gode bakterier at trives og baner dermed vejen for, at andre mindre hensigtsmæssige stammer kan rykke ind. En anden måde er ved at fodre huden og kroppen med gode bakterier. Flere resultater viser, at man ved at påvirke floraen i tarmen med tilskud af probiotika enten gennem fermenterede madvarer som kimchi, miso og sauerkraut eller mælkeprodukter som kefir og yoghurt eller kosttilskud, der indeholder gode bakterier, kan øge hudens sundhed. Flere studier peger også på, at man med cremer med probiotika kan ændre på hudens mikrobiom og dermed se gavnlige effekter. Huden er et beskyttende lag film rundt om kroppen, der beskytter os mod meget og tager mange tæsk. Derfor er det også vigtigt, at huden er sund og stærk, hvilket også i høj grad vil betyde, at den er smuk at se på.

GODE BAKTERIER FRA FERMENTEREDE MADVARER SOM KIMCHI, MISO OG SAUERKRAUT, KAN ØGE HUDENS SUNDHED.


STYRKER IMMUNFORSVAR OG SLIMHINDER

- Skønhed på italiensk

Bierne summer og din hud forkæles.

I 1957 mødte Dr. Ciccarelli en biavler, der lærte ham om bivoksens beskyttende egenskaber. En ide blev født. En gave til de italienske kvinder, som er gået i arv fra mor til datter i generationer. Fås apo på teke t

CERA di CUPRA fås hos din lokale apoteker eller online på: apopro.dk - apotekeren.dk - dinapoteker.dk - webapoteket.dk Du kan også læse mere om produkter på www.ceradicupra.dk

Kender du Helse’s website? Find tidligere artikler Lad dig inspirere af vores temaer. Du kan selvfølgelig fortsat finde konkurrence, krydsord og det nyeste magasin online på

magasinethelse.dk

INFO: AVIVIR.DK – 3969 0 814

APOTEKER · MATAS · HELSEKOST

helse / oktober 2020

39


helse: fokus

FOKUS Hud

Kollagen

– DIN HUD OG KNOGLERS BEDSTE VEN Sund og spændstig hud så længe som muligt er noget både kvinder og mænd eftertragter. Her spiller kollagen en meget stor rolle. Af: Helse-redaktionen / Foto: Shutterstock

V

ores alder er som udgangspunkt ikke nogen bedste ven, når det handler om at have nok kollagen i kroppen. Ret ærgerligt, fordi kollagen er en af de allervigtigste medspillere, når det handler om sund og spændstig hud. Kollagen er et protein i kroppen og en uundværlig byggesten til muskler, knogler, hud, sener og blodkar. Faktisk udgør kollagen en tredjedel af kroppens samlede proteinindhold, og er dermed det protein, vi har mest af i kroppen. Kollagen bliver bl.a. dannet i hudcellerne (dermi) – den underliggende læderhud - dvs. det andet af ialt tre hudlag, og er dermed med til at styrke huden og holde den fast og elastisk. Det noget kedelige faktum er, at kroppens egen kollagenproduktion falder fra

40

omkring 30 års alderen. Fra det tidspunkt mister huden gradvist sin styrke og smidighed, og huden begynder at blive slap og hænge, og rynkerne bliver mere fremtrædende. Derfor er det en god idé at fremme kroppens egen kollagenproduktion ved at spise kollagen-rig mad og kosttilskud – derudover er det vigtig at huske solcremen, få motion og drikke meget vand. Udover kosttilskud med kollagen, som på det seneste er vokset betydeligt i antal på hylderne i detailhandlen, er en rigtig god genvej til at tanke kroppen med kollagen som nævnt at spise det rigtige. Det er ikke svært på nogen måde. Vi skal faktisk bare tilbage til de gamle dyder i køkkenet, hvor vi brugte hele dyret, når vi lavede kødretter. Brusk, knogler og marv – og, når vi spiser fisk og skaldyr, er det en god idé

også at sætte tænderne i skind, skaller og de fine, sprøde ben. At koge suppe på ben og brusk eller bone broth/bouillon er også kollagen-guf for kroppen. Hvis tiden ikke er til at lade ben og knogler simre i timevis, så kan der mange steder købes færdiglavet bone broth af god kvalitet. Så husk kollagen-rig kost i hverdagen for ikke bare at holde din hud sund og pæn at se på, men også for dine knogler og leds skyld. Sideløbende forskes der så i, om kollagen-præparater kan være med til at mindske ledsmerter og måske være med til at genopbygge brusk i vores krop. Ligeledes er der også meget, der tyder på, at tilskud af kollagen er meget vigtig, når sår skal hele.

Kilder: Videnskab.dk mfl.


Colpropur bidrager til at holde dine knogler stærke – og sikrer dig god bevægelighed Colpropur til dine knogler, muskler og led ... Et studie med fokus på akillessenen viste, at hydrolyseret collagen øger produktionen i cellerne af både collagen, proteoglykaner og elastin. Desuden formindskes antallet af de enzymer, der nedbryder collagen i vævet (collagenase). Konklusionen er, at en indtagelse af hydrolyseret collagen er en effektiv metode til at hindre de sene- og ledskader, der opstår som følge af overbelastninger ved tryk, træk og vægt.

Colpropur er et kosttilskud, hvis vigtigste del er hydrolyseret collagen protein, som er meget let for kroppen at optage. Collagen er især godt for knogler, muskler og led. Kroppens produktion af collagenprotein mindskes løbende med alderen, og mindskes yderligere i overgangsalderen og ved intensiv fysisk aktivitet.

Colpropur består udelukkende af ren hydrolyseret collagen i pulverform, med vitamin C, som letter optageligheden. Fås med Neutral smag eller Vaniljesmag. Dåsen indeholder 300 g pulver. Dagsdosis er 10 g. Omrøres let i vand eller andre drikke. Vejl. udsalgspris 250,-. Fås i helsekostbutikker.

Se meget mere på maxipharma.dk


helse: klumme

PSYKOLOGEN

Skriv til Jeanne på Helse’s facebook

Hud mod hud Månedens fokus er hud. Det første, der kom til mig, var en sang fra min ungdom: ”Rør ved mig, så jeg føler at jeg lever”. Hvor sande ordene er i denne lidt banale popsang, har vi alle mærket. I foråret lærte vi nemlig alle et nyt fænomen at kende - nemlig hudsult. Vi forsøger alle at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger for at ­forhindre spredning af den frygtede virussygdom COVID-19, og her er en af de vigtigste ting, vi selv kan gøre, at holde fysisk afstand til andre mennesker. Vi kender endnu ikke senfølgerne af den del. Men flere har været fremme med bekymringer for den mentale sundhed. For vi ved, at vores hud sulter, når vi glemmer kropsligt nærvær. Og så bliver vi syge, stressede og deprimerede. Vores hud skal mættes. Og der er ingen grund til at være så optimistiske at tro, det ikke også skulle gælde i en krisesituation. Huden er meget mere end en markering af, hvor kroppen stopper. Den repræsenterer en kontaktflade

Jeanne Fløe til resten af verden. Det er gennem huden, at vi sanser, hvad der foregår på den anden side af os selv. Jeg husker én af mine venners datter, der meget filosofisk spurgte: ”Hvorfor kilder det ikke, når man kilder sig selv”. Rent fysiologisk ved vi, at hudkontakt med andre mennesker stimulerer vores nervesystem på en måde, som det at røre sig selv ikke gør. Når andre mennesker rører ved os, frigives kærlighedshormonet oxytocin. Oxytocin får kroppen til at restituere og bygger os op igen. Det virker straks beroligende på os og får puls og blodtryk til at falde. Indholdet af stresshormoner i blodet falder. Det er én af grundene til, at det prioriteres meget højt, at det nyfødte barn straks efter fødslen lægges op til sin mor for at få hud til hud kontakt. Det er ikke nok, at vi ved, at børn har brug for meget hud til hud kontakt. Mange danskere lever alene og savner at blive holdt om og rørt. De har kendt til hudsult lang tid før, vi andre. Måske vi er blevet klogere ­efter mødet med COVID-19 og har fået øget opmærksomhed på, hvor vigtigt et kram er og husker at dele ud af dem, når vi igen får lov.

I Helse, kan du møde ­psykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil ­skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at ­stille spørgsmål ­eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB. Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående ­mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der ­berører dit eget liv. Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-­ tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret ­psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk ­Sygehus i Esbjerg. Sideløbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen på Islands Brygge i København.

Det er gennem huden, at vi sanser, hvad der foregår på den anden side af os selv.

42


helse: xxxx

Pas godt på din hud Huden er vores største organ, og det er vigtigt, at vi passer på den hver eneste dag - huden har brug for fugt. Din hud kan blive tør, skælle og i værste fald slå revner. Derfor er det vigtigt, at du plejer din hud og benytter en creme, der passer til din hudtype.

Kig på fedtprocenten Jo mere tør hud du har jo højere fedtprocent skal din creme have. Cremerne fra DERMALOG® giver dig et hurtigt overblik over hvilken creme du skal bruge. Lotion og Fugtighedscreme er til dig med almindelig hud, mens Fedtcreme og Skin-Cure er til dig, der har tør eller meget tør hud. DERMALOG® er velegnet til de fleste former for eksem – også børneeksem.

Udviklet af danske hudlæger DERMALOG® hudplejeserie er udviklet af danske hudlæger og tilpasset den nordiske hud. Alle vores cremer er mærket med Svanemærket og AllergyCertified – din garanti for at vi passer på dig og miljøet.

DERMALOG® kan købes på webapoteker og dit lokale apotek

De 5 hurtige • Hudplejeserie til hele familien • Uden parfume – kan bruges til de fleste former for eksem • De fede DERMALOG® cremer er velegnet til atopisk hud • Indeholder samme byggesten som huden • Lindre kløe og eliminerer dehydrering

Læs mere på www.dermalog.dk

Følg os på Facebook og Instagram helse / oktober 2020

43


helse: fokus

FOKUS Hud

Q10:

KUREN MOD SLAP OG SYG HUD Der findes ikke en mirakelkur til sund og smuk hud. Men tilskud med Q10 er dog en bevist måde at modarbejde nogle af de aldringsprocesser, der påvirker både cellernes sundhed og hudens udseende. Af: Clara Edgar / Foto: Shutterstock

M

ange drømmer om den glatte, rynkefri, spændstige hud, vi ser i reklamer. Desværre arbejder tiden imod os. For med alderen påvirker processer i kroppen, som ikke bare har indvirkning på hudens udseende, men også dens sundhed. For at forstå hvordan, er det vigtigt at have nogle centrale begreber på plads, og hvordan de virker i relation til hinanden. Huden bliver hele tiden fornyet. Det er en energikrævende proces, og energien kommer fra mitokondrierne, som er cellernes kraftværk. Men for at kraftværket fungerer optimalt, kræver det forskellige komponenter. En af de væsentlige er coenzymet Q10.

Multiredskabet Q10 Kroppen producerer selv Q10. Desværre falder produktionen i takt med, at vi bliver ældre. Det påvirker cellerne og hudens udseende på i hvert fald to måder. For det første falder energiproduktionen, hvilket naturligvis er skidt, fordi cellerne har brug for energien til at forny sig selv. For det andet opstår der frie radikaler ved energiomsætningen. Frie radikaler skaber oxidativt stress, som er linket til alt fra aldring til kræft, og molekylerne kan gå til angreb mod cellerne. Alt det har kroppen selvfølgelig taget højde for, og derfor har den også nogle små soldater, der går til angreb mod radikaler-

44

ne. En af dem er Q10. Men, som vi har slået fast, ­falder kroppens produktion af Q10 med årene, og derfor bliver indsatsstyrken mod de aggressive ­molekyler også svækket. Alt det leder til spørgsmålet om, hvorvidt man så ikke kan påvirke den dalende Q10 produktion og dermed gavne huden – og jo, det kan man.

Den gode optagelighed Der findes nemlig både cremer og kosttilskud med Q10. Et studie, som så på hvorvidt tilskud kunne forbedre hudens udseende, fandt, at deltagerne, som havde fået tilskud i 12 uger, havde signifikant færre rynker, g ­ lattere hud og en forbedring af elasticitet sammenlignet med placebogruppen. Man bør dog notere sig, at det er værd at gå efter et tilskud med en høj optagelighed. Et godt eksempel på det er Bio-Quinone Aktivt Q10, som netop har dokumenteret effekt. En anden væsentlig pointe er, at Q10 har et sym­ biotisk forhold med selen. Det betyder, at kroppen har brug for selen for at få den mest maksimale optagelse af enzymet. Det er at stile for højt at tro, at tilskud med Q10 (og selen) kan give den hud, vi ser i reklamer. På den anden side er der dog videnskabelig dokumentation for, at det at tilføre Q10 til huden enten inde eller udefra forbedrer dens udseende, stimulerer de biologiske processer og dermed holder huden sund.


6994_Saltcare ann 87,5x115_RevB

15/03/11 17:09 Side 1 helse: fokus

Tør og irriteret hud? - Læsø salt på tube Restlagen fra Læsø Salt danner basis for vores hudplejeserie. Den høje saltkoncentration og de naturlige mineraler har en gavnlig effekt på tør og skællet problemhud. Uden brug af parabener og parfume.

Besøg vores hjemmeside: www.laesoe-saltcare.dk Produkterne sælges i udvalgte Matasbutikker, helsekostforretninger og selvfølgelig på Læsø.

Laesoe-Saltcare ApS • tlf. + 45 9849 9820 Postboks 30 • DK-9940 Læsø • ls@laesoe-saltcare.dk

Bliv medlem i dag! Du støtter psoriasisforskningen og vores arbejde for de 200.000 mennesker med psoriasis i hud og led i Danmark. Med et medlemskab får du bl.a.: • nyeste viden om psoriasis og forskning • adgang til sociale netværk og støtte i livet med psoriasis • medlemsfordele, rabatter, arrangementer og andre gode tilbud • rådgivning fra sygeplejerske og kost- og motionsvejleder • medlemsmagasinet Hud & Helse fire gange om året. Scan qr-koden eller besøg os på www.psoriasis.dk/bliv-medlem Meld dig ind i dag og få adgang til alle fordelene. Ring til vores medlemsservice på telefon 36 75 54 00.

helse / oktober 2020

45


helse: skønhed

SK

ED

I

N

ØN

H

Huden har brug for flere typer lipider. Dem, der kitter celler sammen og er vigtige for at holde på fugt. Og dem, der beskytter og styrker yderst. Al hud har bare ikke lige meget brug for de samme.

GE

R

✪✪

✪ ✪✪

& velvære

SKØNHED

Find dit fedtmatch

SE

KS P

E RT E N S A N

L FA BE

Lise Grosmann Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

Kend din olie # Tør hud og olie må lige være sagen? Tør hud mangler fugt, så hvis man kun bruger et produkt, så bør man bruge en creme, der indeholder både fugt og fedt. Og ellers bruge et serum med bl.a. glycerin og hyaluron under en olie. # Fedtet hud, skal den have olie? Fedtet hud har overskud af fedt i sine porer, men den kan godt mangle den type lipider, der kitter celler sammen og dermed være fugtfattig. # Rene olier behøver ikke konservering, fordi bakterier kun trives i vandigt miljø. Men de kan på trods af deres indhold af vitamin E blive harske og bør være i iltog lystæt emballage. # Mineralsk olie er ikke kendetegnet ved sit indhold af næringsstoffer og antioxidanter som planteolier er. Til gengæld er det stadig hudlægers bud på den bedste pleje og beskyttelse af huden, der er meget tør eller den syge hud med eksem. Mineralsk olie bliver på overfladen som en beskyttende barriere mod indtrængen og mod fugttab. Og risikoen for allergi er nærmest ikke eksisterende modsat planteolier.

# Fedt/olie er vandskyende, så husk fugt før fedt. Det vil sige, at vandbaserede produkter, der tilfører huden fugt, skal på før rene olier og produkter med fedtstof som cremer. Ceramider er vigtige for al hud, og det gælder uanset om man har tør, sart eller fedtet hud. De udgør det, man ofte ser omtalt som ’cement mellem cellerne’, fordi man sammenligner hudlagene med en murstensvæg. De tætner hudlagene og er afgørende for at hindre tab af vand og elektrolytter, men også for reparation og fornyelse. Ceramider udgør 40-50 pct. af hudens fedtlag og dannes i en kompliceret proces, der involverer spingolipider. Talg/ sebum består af kolesterol, forskellige voksarter, triglycerid (flest), frie fedtsyrer* og squalen. Talg har betydning for mange ting, bl.a. at gøre huden vandtæt og forhindre udtørring. Det har også antibakteriel virkning og nedbrydningsprocessen har betydning for hudens pH. ­Meget er stadig under udforskning. * Den dominerende er Sapienic acid, som er speciel for mennesker.

En hudhealer Hybenkerneolie indeholder de essentielle fedtsyrer omega 3 og 6. Den har også masser af A-power både i form at forstadiet karoten men også tretinoin, en type vitamin A, der kendes fra A-vitaminsyrecreme. Dertil kan lægges et højt indhold af vitamin C, flere B-vitaminer plus vitamin E og antioxidanter. Hybenkerneolie kan mindske ar og rynker og optimere hudkvaliteten generelt. Rosehip Oil Antioxidant+ indeholder ekstra antioxidanter i form af lykopen fra tomat og phytosterol fra acaibær. Olien kan anvendes af alle hudtyper også fedtet og sart hud. Trilogy Rosehip Oil Antioxidant+, 350 kr. for 30 ml.

46


helse: skønhed

KOSTTILSKUD ØGER HUDENS VIGTIGSTE LIPIDER Spis dit vand, siger den amerikanske hudlæge Howard Murad. Altså frugt og grønt med højt vandindhold, fordi det binder sig til cellerne. På samme måde skal man spise sit fedt. Og ikke mindst de ceramider, der er vigtige for al hud. Fordi de er ’cementen’ mellem cellerne og har betydning for hudens fugt og struktur og for kommunikationen mellem cellerne. Indholdet af ceramider i huden daler fra 30-års alderen, og det er en væsentlig årsag til både udtørring, sensitivitet og mange alderstegn. Ceramider findes naturligt i flere fødevarer herunder hvede. Og netop kosttilskud med hvedeceramider viste signifikant effekt i forhold til øget hudfugt og elasticitet ved et placebokontrolleret klinisk studie med deltagelse af 60 personer med tør og rynket hud. Det danske kosttilskud Hydro Balance indeholder et hvedekimsekstrakt med samme mængde aktivstof (ceramider/­ sphingolipider,) som i studiet (4 tabletter daglig). Til yderligere hudforbedring indeholder Hydro Balance ­kollagen, vitamin C, zink og karotenoider. Der ses tydelig forbedring på fugt*, rynker og elasticitet efter 60 dage. *fugtindhold og hudens evne til at holde på fugt.

Smuuk Skin Hydro Balance, 599 kr. for 180 tabletter. Link til placebostudiet https://www.mdpi.com/2079-9284/4/4/37

LAPPEGREJ TIL HUDEN Da ceramidkapslerne fra Elizabeth Arden blev lanceret i sin tid var både indholdet af ceramider og enkeltdosis kapselformen en revolution. Advanced Ceramide Capsules er i dag en optimeret formel med højere koncentrationer og giver huden et effektivt tilskud af ceramider. Uden tilstrækkeligt med ceramider i huden svækkes dens evne til at bevare fugtniveauet og til cellefornyelse og -reparation.

SLAP-AF-OLIE En perfekt olie til en afslappende massage. Den indeholder otte på hver sin måde hudoptimerende olier samt afslappende æteriske olier som lavendel, kamille, orange og cedertræ. Relaxing Oil indeholder også hampeolie og CBD, cannabidiol, som via de endocannabinoide receptorer i huden vil arbejde på balance og have en anti-inflammatorisk virkning. 99 pct. af ingredienserne er af naturlig oprindelse. Codage Relaxing Oil, 340 kr. for 100 ml.

Elizabeth Arden Advanced Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum, 420 kr. for 30 stk.

Det gode barrierestuff Squalane er et meget populært fedtstof i hudpleje og med god grund. Det føles ideelt på alle måder, fordi det ikke fedter, men huden suger det til sig. Det findes naturligt i hudens egen fedtfilm og forebygger udtørring, så huden forbliver blød og elastisk. Squalane kan bruges af alle hudtyper, ikke mindst solskadet hud, og kan have god effekt på rosacea. I Submersive Serum Paradoxe (og seriens øvrige produkter) er desuden en meget effektiv antioxidant fra ­chilenske druer, der har højt indhold af resveratrol og procyanidin. Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe, 399 kr. for 30 ml.

helse / oktober 2020

47


helse: nyt fra Danske Regioner Nyheder og information fra Danske Regioner

6,9 MILLIONER KRONER TIL PROJEKTER OM FOREBYGGELSE Hvad skal der til for at få unge erhvervsskoleelever til at droppe smøgerne, øllerne og nærmeste grillbar? Hvordan forebygger vi, at patienter med rygsmerter får langvarige smerter og forløb, der trækker ud? Det er eksempler på projekter, der tidligere har fået penge fra den fællesregionale pulje til forskning i forebyggelse. Nu er der åbnet for ansøgninger til næste års uddeling af bevillinger fra puljen på 6,9 mio. kr. Med puljen vil regionerne bidrage til at løfte folkesundheden, så danskerne får flere sunde leveår. - Jeg håber, at der igen er mange af vores ansatte i regionerne, som sammen med f.eks. kommuner, almen praksis, foreninger og organisationer vil søge puljen. Puljen lægger op til brede samarbejder omkring forebyggelse, fordi vi ved, at det virker bedre, når vi løfter i flok, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman. Ansøgningsfristen er den 3. januar 2021. Kilde: Danske Regioner

Regionerne vil af med dansk alkohol-rekord Danmark har en kedelig rekord. Vi er nemlig det folkefærd i Norden, der køber mest alkohol, og vores forbrug er accelereret mere end i de andre lande, viser nye tal fra OECD. – Vores forbrug i Danmark er ganske enkelt for stort. Danske Regioner reagerer derfor på den kedelige nordiske rekord. Mange af regionernes hospitaler vil derfor nu begynde at sætte ind med et forstærket tilbud til patienterne, når deres sygdom kan skyldes for meget alkohol, siger Karin Friis Bach, sundhedsudvalgsformand i Danske Regioner. Den nye indsats går ud på, at personalet spørger patienterne om deres forbrug af ­alkohol. Hvis forbruget overstiger Sundhedsstyrelsens grænse, tilbydes patienten ­alkoholbehandling f.eks. fra hjemkommunen. Kilde: Danske Regioner

DANSKERNE KØBER MEST ALKOHOL – OG FORBRUGET VOKSER MEST HOS OS

48

Den sidste tid skal være på patientens præmisser Alt for få patienter med livstruende sygdom taler med sundhedsvæsenet om deres ønsker for den sidste tid. Derfor præsenterer Danske Regioner nu et udspil med 15 anbefalinger, som skal styrke den palliative indsats og sikre, at alle patienter og patientgrupper med behov får tilbudt specialiseret palliation. – Med de nye anbefalinger vil vi ændre den tabubelagte kultur i sundhedsvæsenet, så vi bliver bedre til at tale med patienterne om døden og tilrettelægge palliationen efter deres ønsker, siger Karin Friis Bach, formand for sundhedsudvalget i Danske ­Regioner. Danske Regioner anbefaler bl.a., at læger og sygeplejersker bliver uddannet i palliation på studiet, at gode erfaringer med rettidig palliation bliver bredt ud til hele landet, og at flere danskere får mulighed for at udarbejde et behandlingstestamente, så de f.eks. ikke bliver forsøgt genoplivet mod eget ønske. Kilde: Danske Regioner


SanoKardio® – en lille kapsel for hjertet

SanoKardio® er et tilskud til din normale kost. Indeholder et prisbelønnet, patenteret ekstrakt, Lycored Nutrient Complex™, der udvindes fra nærende tomater.

Indeholder thiamin der bidrager til en normal hjertefunktion.

Fås i din helsekostbutik og på udvalgte apoteker. Læs mere på sanokardio.dk

Sanokardio_Aeldresagen_annonce_115x180+5mmbleed.indd 2

Din vigtigste arving ... kan være en, du aldrig har mødt

11/06/2020 11.07

Med en testamentarisk gave kan du hjælpe os med at redde liv Behovet for humanitær hjælp rundt om i verden er svært at forudsige. Desværre er der dog ikke meget, der tyder på, at det bliver mindre med årene, og mennesker rundt om i verden vil fremadrettet have brug for hjælp. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Når vi modtager en testamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid og moralsk støtte til vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. til:

læger uden grænser

Medicinsk nødhjælp ved naturkatastrofer og i flygtningelejre Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids Med Mad en testamentarisk til Læger uden Grænserbørn er du og behandlinggave til stærkt underernærede med til at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til voksne.

at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne.

Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Hvis du overvejer at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis rådgivning og bistand til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk.

helse / oktober 2020

49


helse: konkurrence

VIND

SAMLET VÆRDI CA.

1.000,-

Lækker NEOSTRATA hudpleje

Intensiv genfugtning med produkter, som tilfører maksimal fugt til huden. Tag dig kærligt af din tørre hud! Nu kan du blive den heldige vinder af to eksklusive hudplejeprodukter fra NEOSTRATA. Pakken, du kan vinde, består af nyheden Glycolic Microdermabrasion Polish, en dobbeltvirkende peeling med mikrokrystaller og AHA, som sammen fjerner døde hudceller effektivt og giver huden ny glød. Du vinder også Exfoliating Masque, en multivirkende ansigtsmaske til alle hudtyper for forbedret hudstruktur og hudtone.

pharmanord

Det eneste, du skal gøre for at deltage, er at sende os de rigtige svar senest 22. november 2020: • Klik dig ind på www.magasinethelse.dk/konkurrence og udfyld formularen • Klip kuponen nedenfor ud, udfyld den og send til os i en lukket kuvert mærket “KONKURRENCE/HELSE” • Skriv svaret på et postkort eller bag på en lukket kuvert og send det til os: HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle, mærk kuverten Konkurrence/HELSE.

Spørgsmål: Hvad er NEOSTRATA

Hvad gør NEOSTRATA

Hvor mange produkter fra NEOSTRATA kan du vinde?

Tøjmærke

Fugter og genopbygger huden

1

Eksklusiv hudpleje

Giver dig et bedre kondital

2

Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Alder:

Køn: Mand

Kvinde

(sæt kryds)

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.

50


NYH

ED

HED

YHE

D

N

NY

aminoJern Forte Ferrochel®

Dokumenteret jernchelat med 50 mg jern aminoJern Forte er et godt optageligt og skånsomt jerntilskud til behandling af dokumenteret jernmangel. • Vegansk og velegnet til alle • Fås på apoteket

IUM

Læs mere om alle de ekstra fordele på www.aminojern.dk aminoJern-Forte_HELSE_annonce_208x139_+3mmbleed_UDVALGT.indd 1

28.09.2020 16.08

B I O F R E E Z E® E F F E K T I V S M E R T E L I N D R I N G CE-mærket Medical Device

Koldterapi til lindring af fysiske smerter Ømme muskler Overbelastede muskler ■ Ondt i ryggen ■ Ledsmerter

Smerter i benene Forstrækninger ■ Forstuvninger ■ Sportsskader

T: 8654 0058 info@yourcare.dk yourcare.dk

KØBES PÅ DIT LOKALE APOTEK ELLER NÆRMESTE HELSEKOSTFORRETNING · HENT OGSÅ HER EN GRATIS BIOFREEZE PRØVE 2019-427_Helse_Gigt_180x115 Biofreeze.indd 1

11.12.2019 10.08


helse: nyt

Lone Carmel og Annette Westphal Thuesen

Sundhed &

DEMENS, DILEMMAER OG STJERNESTUNDER

INSPIRATION til dig

relazion relazion

DEN SVÆRE TID Det er en sorg at se sin mor og far eller ægtefælle forsvinde ind i demensens tåger. En ny bog handler om de dilemmaer, der opstår, når sygdommen rammer ­familien. Særligt ud fra de voksne børns perspektiv. Heldigvis er der også lyspunkter, som beskrives i bogen, Demens, dilemmaer og stjernestunder. Den er skrevet af terapeut Lone Carmel, indehaver af firmaet Relazion, og journalist Annette Westphal Thuesen.

Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

PASSER DU PÅ DIT HJERTE? Blodpropper.dk er et nyt sundhedssite for dig, som har en hjerte-kar-sygdom og enten har haft en blodprop eller er i risiko for at få en blodprop. Hvordan passer du på dit hjerte og forebygger en fremtidig blodprop? Lyt til podcasts med læger, som fortæller om forskellige hjerte-kar-sygdomme, og om hvad du selv kan gøre, eller se korte videoer med patienter, som fortæller om deres egne oplevelser og erfaringer. Tjek Blodpropper.dk eller scan QR-koden.

HJÆLP DIN HUD I KULDEN

Mere info: www.relazion.dk

Vi går en kold tid i møde, og det udfordrer vores hud, som let bliver tør, ru og sprukken. En løsning kan være cremen Cannaderm, som har en optimal fedtsyresammensætning fra blandt andet hampefrø. Derudover indeholder den bl.a. Arnika og mælkesyre. Alt sammen med til at stabilisere din hud.

LUK IKKE ØJNENE FOR DINE TØRRE ØJNE

TORREOJNE HJÆLP.DK

Kom tørre øjne til livs Tørre øjne er et almindeligt øjenproblem og betyder, at tårefilmen ikke fungerer, som den skal. Tårefilmens funktion er at smøre øjet og holde det fugtigt. Hvis man har tørre øjne, har man i reglen fået et problem med produktionen af tårevæske eller med tårevæskens sammensætning. Da tørre øjne er en meget almindelig lidelse, tages symptomerne oftest ikke alvorligt og meget få opsøger læge. Denne lidelse kan være livsvarende, og ubehandlet kan den gå ud over din livskvalitet. På www.torreojnehjælp.dk kan du læse mere og selv lave en test. Scan QR-koden, så føres du direkte til testen.

52

Her får du en håndfuld tip til en lettere hverdag i en presset og mørk tid

Mere info på: www.naturteam.dk eller på tlf. nr.: 71 96 71 20.

Hjælp til spædbørn med overdreven gråd og uro Spædbørn, der græder meget og er overdreven urolige, har lavere antal gode bakterier og øgede koncentrationer af uønskede bakterier i deres fordøjelseskanaler. Løsningen kan være Bifidobacterium (BB-12®) i oliedråber til spædbørn, da den slags mælkesyrebakterier koloniserer fordøjelseskanalen og modulerer positivt sammensætningen i spædbarnets tarmflora. I en nylig publiceret undersøgelse fandt man, at 80 pct. af spædbørnene havde halveret deres gråd episoder efter at have fået Bifidobacterium, (BB-12®) i 28 dage sammenlignet med 33 pct. i placebogruppen. Zelactin® BB-12®dråber kan købes på apoteket, webapoteket eller Apopro.


helse: xxxx

KOSTTILSKUD

Tryghed i hverdagen Naturdrogeriet

Immunsystem*

Vitamin C og echinacea bidrager til immunsystemets normale funktion.

VirCil kapsler C-vitamin, echinacea og astragalus understøtter et normal immunsystem. Olivenblade bidrager til at dit immunsystem fungerer normalt. Rosenrod understøtter kroppen i forbindelse med følelsesmæssig stress og fysiske udfordringer og er en planteantioxidant, der beskytter cellerne.

Nyhed

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk helse oktober 2020 KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Opbevares utilgængeligt for børn. Bør kun efter/ aftale med læge 53 eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


helse: opskrifter

Lav din egen

streetfood Af: Helse-redaktionen / Foto: Line Falck

A

t gå på streetfoodmarkeder og vælge ud fra et væld af spændende mad fra hele verden er noget, som mange af os er kommet til at holde meget af. Streetfood er hyggemad med megen smag og

lækker konsistens, og det er netop sådan noget mad, unge også rigtig godt kan lide. Den erfarne kogebogsforfatter og globetrotter, Katrine Klinken, står bag en ny kogebog, som guider dig i at lave din egen streetfood derhjemme - på en let

og budgetvenlig måde. Bogen henvender sig især til familier, som gerne vil hygge sig sammen om madlavningen - og ikke mindst til unge, der er flyttet hjemmefra og har brug for inspiration til mad for få penge.

TIP

Kagerne kan opbevares i kagedåse eller tætsluttende beholder, og hvis parfait-isen er klar i fryseren, er det hurtigt at lave en dejlig is-sandwich.

54


helse: opskrifter

Is-sandwich med krydret jordbærparfait 8-10 STK. DET SKAL DU BRUGE: JORDBÆRPARFAIT MED PEBER • 250 g jordbær (evt. fra frost) • 6 æggeblommer • 125 g sukker • ½ tsk knust sort peber • 2½ dl piskefløde (flødeskum) CA. 18 COOKIES • 100 g smør (blødt) • 100 g sukker • 1 lille æg (sammenpisket) • 100 g hvedemel (1½ dl) • ½ tsk bagepulver • 1 lille drys fint salt • 75 g hvid chokolade SÅDAN GØR DU JORDBÆRPARFAIT: Blend jordbærrene til en puré. Pisk æggeblommer og sukker i ca. 5-10 minutter med en håndmikser, til det er hvidt og skummende. Krydr med peber og rør jordbærpuré i. Pisk fløden let og vend den i æggeskummet med en dejskraber. Hæld iscremen i en brødform (ca. 2 liter) Kom den i fryseren og frys den i 3 timer.

OBS

Alt i denne ret kommer fra planteriget.

Kålwrap med chilikrydret tofu 4 PERSONER

COOKIES: Kom smør og sukker i en skål og rør det luftigt med en håndmikser. Tilsæt æg. Bland mel, bagepulver og salt i en skål og drys det i dejen igennem en si. Tryk dejen sammen. Hak chokoladen fint og kom den i dejen. Tænd ovnen på 175 grader. Læg bagepapir på en bageplade. Del dejen i 18 stykker. Tril hvert stykke dej til en kugle. Sæt dem på bagepapir og tryk dem lidt ­flade med to fingre. Sæt bagepladen midt i ovnen og bag kagerne i ca. 10 minutter. Lad kagerne køle af på bagepladen. Læg dem to og to sammen med en tyk skive jordbæris til sandwich lige inden servering.

DET SKAL DU BRUGE • 4 store, sprøde kålblade (f.eks. salatkål eller spidskål) FYLD MED CHILIKRYDRET TOFU • 3 00 g silketofu • 1 mild frisk grøn chili •½ dl sesamolie eller neutralt smagende olie • 2 spsk sød sojasovs •¼ blomkål • 1 spsk sesamfrø TILBEHØR • 1 portion syltede rødløg

SÅDAN GØR DU FYLD: Skær tofu ud i tern på ca. 1 x 1 cm. Skyl chilien. Fjern stilken og frøene. Snit chilien i tynde ringe. Vend dem sammen med olie, sojasovs og tofu­ ternene. Skær stokken væk fra blomkålshovedet. Snit blomkål ultrafint i en foodprocessor og vend det sammen med tofublandingen. Smag til med sojasovs. KÅLWRAP: Skyl kålbladene og dup dem tørre med køkkenrulle eller et rent viskestykke. Kom syltede rødløg og tofublandingen i. Drys med sesamfrø. Pak kålbladene om fyldet til wraps. helse / oktober 2020

55


helse: opskrifter

Thaisuppe med kokosmælk og kylling 4 PERSONER DET SKAL DU BRUGE • 5 tomater • 1 fennikel • 1 dåse kokosmælk (ca. 4 dl) • 2 dl vand • 1 stilk citrongræs • 2 kefirlimeblade • 2 stk. kyllingebryst uden skind • 1 lime • 2 tsk rød thaikarrypasta • Lidt groft salt. DRYS • 2 håndfulde friske thaibasilikumblade • 1 håndfuld frisk koriander TILBEHØR • Rejechips SÅDAN GØR DU Vask og skær tomater og fennikel i små stykker. Kog kokosmælk, tomater, fennikel og vand sammen med citrongræs og kefirlimeblade i et par minutter. Tilsæt kylling og kog videre ved svag varme i ca. 15 minutter. Sluk for blusset og lad kyllingekødet trække i 10 minutter under låg. Tag kyllingekødet op. Del det i mindre stykker med to gafler. Skær en lime over og pres saften af den. Smag suppen til med karrypasta, salt og limesaft. Tilsæt kyllingekødet til den varme suppe. Skyl krydderurterne i koldt vand. Lad dem dryppe af og hak dem groft. Servér suppen rygende varm med friske krydderurter og rejechips.    

Fakta om bogen: Titel: Street Food derhjemme Forfatter: Katrine Klinken Udgivelse: 15. september 2020 Forlag: Politikens Forlag Omfang: 198 sider Vejl. pris: 250 kr.

56


Glucosamin – virksomt lægemiddel ved

SLIDGIGT I KNÆET

KØB IKKE GLUCOSAMIN PÅ NETTET Det er nemt at blive snydt eller ligefrem at lave noget ulovligt, når man køber glucosamin på nettet eller som postordre. Hvis produkterne ikke er registreret som lægemidler i Danmark, men derimod et kosttilskud, så er det ulovligt at købe produktet, og man risikerer, at de indeholder ukendte stoffer med ukendt virkning. Det bedste råd er derfor at købe glucosamin fra anerkendte producenter og i Matas eller udvalgte helsekostbutikker.

AT-ÅB M-

NE

HVORFOR ER DER EN FORSKEL? Et kosttilskud kræver ikke en godkendelse, og der er langt fra samme kontrol omkring råvarer og virkning, som ved et lægemiddel. Som lægemiddel skal et glucosamin-præparat opfylde en række krav, som skal sikre, at forbrugeren får et aktivt og smertelindrende produkt. Derfor har man i over 10 år fast-

holdt, at glucosamin kun må sælges som lægemiddel i Danmark.

NE

I Danmark må glucosamin kun sælges som lægemiddel, og det er der en god grund til. Det giver en sikkerhed for kvalitet og virkning af det aktive stof. Internationale gigteksperter har kigget på såkaldte metaanalyser, og her kan man se, at kun produkter, som er tilladt som lægemidler, virker – ikke kosttilskudsprodukter, som i Danmark desværre sælges ulovligt via postordre eller på nettet.

HVAD ER GLUCOSAMIN? Glucosamin bliver udvundet af skaldyr og er i sin enkelthed et sukkerstof. Glucosamin spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af ledbrusken (brusken mellem dine led). Flere undersøgelser har vist, at glucosamin kan hæmme nedbrydningen af ledbrusk og lindrer smerterne ved personer, som har let til moderat slidgigt i knæet.

Glucosamin Pharma Nord er synkevenlige kapsler, som kan skilles ad, så Glucosamin-indholdet kan røres ud i juice eller yoghurt. Nemt hvis man har besvær med at sluge piller. Indeholder ikke overflødige tablethjælpestoffer (ingen laktose).

GLUCOSAMIN PHARMA NORD – lægemidlet til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet.

DK_GlucosaminPN_Ad_Helse_208x275_0619

Læs mere om slidgigt og virkningen af glucosamin og tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.pharmanord.dk

www.pharmanord.dk

Glucosamin Pharma Nord Lægemidlet Glucosamin Pharma Nord lindrer symptomer ved mild til moderat slidgigt i knæet. Inden du starter behandling med Glucosamin Pharma Nord, bør du kontakte din læge for at udelukke tilstedeværelsen af ledsygdomme, der kræver anden behandling. Dosering: Voksne og ældre; Den sædvanlige dosis er 1 kapsel 3 gange dagligt (svarende til 1200 mg glucosamin). Alternativt kan du tage alle 3 kapsler på én gang. Kapslen/kapslerne bør tages med et helt glas vand. Må kun anvendes til børn og unge under 18 år efter lægens anvisning. Glucosamin Pharma Nord må ikke anvendes under graviditet og bør ikke anvendes i ammeperioden. Bør ikke anvendes ved allergi overfor skaldyr. 1 kapsel Glucosamin Pharma Nord indeholder 2,2 mmol (87 mg) kalium. Kaliumindholdet bør tages til efterretning hos patienter med nedsat nyrefunktion eller patienter på en kontrolleret kaliumdiæt. Tal også med lægen, hvis du er bekendt med at have en øget risiko for at få hjerte/karsygdomme. Der er i få tilfælde observeret forhøjet indhold af kolesterol i blodet hos patienter i behandling med glucosamin. Det anbefales at få målt kolesterol indholdet i blodet i starten af og under behandlingen med glucosamin. Tal også med lægen hvis du har diabetes mellitus (sukkersyge). Det kan være nødvendigt at måle dit blodsukker hyppigere i starten af behandlingen med Glucosamin Pharma Nord. Tal også med lægen hvis du lider af astma. Du skal være opmærksom på, at dine astmasymptomer kan forværres. Forsigtighed skal udvises, hvis du tager Glucosamin Pharma Nord sammen med andre lægemidler. Dette gælder især: blodfortyndende lægemidler (warfarin) og antibiotika af typen tetracykliner. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger er: hovedpine, døsighed, kvalme, mavesmerter, fordøjelsesbesvær, diarré, forstoppelse. Ikke almindelige bivirkninger er: udslæt, hudkløe, hudrødme. Vejl. udsalgspris: kr. 129,00 (90 stk.), kr. 299,00 (270 stk.) og kr. 999,00 (1000 stk.). MT-nr:helse 34837./Læs indlægssedlen oktober 2020 omhyggeligt. 57


helse: artikelserie

SÅRBARHEDEN SMITTER GENNEM GENERATIONER I DEMENSRAMTE FAMILIER

SERIE OM demens

Det er velbeskrevet, at demensramte familier er stærkt belastede følelsesmæssigt såvel som fysisk og socialt. At have en pårørende med demens, betyder svære tab i form af mistede eller ændrede relationer til den demensramte. Af: Dorthe Nielsen, sygeplejerske og professor / Foto: Shutterstock

D

e ændrede livssituationer ved demens kan have så alvorlige konsekvenser, at også de nære pårørende bliver udtrættet og i værste fald også bliver syge. Familier med minoritetsbaggrund og med ældre demensramte pårørende, er i en særlig sårbar situation. Disse patienter og familier er i en særegen stor risiko, for ikke at blive set, hørt og forstået. Årsagerne til dette er komplekse og af forskellig karakter.

Kompliceret sygdom Der er behov for en tværkulturel tilgang, forståelse og anerkendelse i mødet med alle patienter, men ofte bliver det svært for sundhedsprofessionelle, når patienten og familien har minoritetsbaggrund, og ikke alle familiemedlemmer taler dansk godt nok til at forstå en kompliceret sygdom som demens. Alt for ofte får ”kulturen” skylden for misforståelser eller fejlbehandlinger. Personalet kan have berøringsangst for at spørge ind til væremåder eller reaktioner hos familien, som umiddelbart ikke forstås, og derved bliver de enkelte familiers udfordringer og behov for hjælp aldrig identificeret og italesat. Demens kan for mange familier være svær at være åben omkring, diagnosen er ofte behæftet med stigma, tabu og social marginalisering.

58

De bagved liggende årsager til denne stigmatisering kan være en misforstået overbevisning om, at ”demens smitter”, demens er det samme som "at være dum som et får”, (arabisk oversættelse), og andre igen er overbevist om, at demens er Guds straf. De bagved liggende forståelser af demens som sygdom og lidelse hos den ­enkelte patient og dennes familie, er derfor afgørende vigtige for personalet at få afdækket, således at man kan indgå i ­dialog om, hvordan man bedst kan støtte og hjælpe den enkelte patient og familie. Afdækning af tabuiserede emner og følelser kan være svære og nærmest umulige at italesætte og forstå, hvis der ikke er en professionel tolk tilstede.

At benytte familiemedlemmer som tolk i disse samtaler, er det samme som at fralægge sig sit professionelle ansvar og fratage det enkelte familiemedlem retten til at være pårørende. Hvis vi vil ”patienten først” og sikre, at patienten bliver ”set, hørt og forstået,” bliver det også et professionelt ansvar at italesætte, og i dialogen med patient og pårørende at have fokus på stigma og fordomme. I primærsektoren er der mange, dygtige og kompetente demenskoordinatorer, som udfører forebyggende og afdækkende hjemmebesøg. Alligevel er ældre minoriteter med sprogbarrierer og deres f­ amilier særlig udsatte på grund af manglende ressourcer til tolkebistand, manglende kulturelt målrettede tilbud, og manglende målrettede tilbud til de pårørende.


helse: artikelserie

De bagved liggende forståelser af demens som sygdom og lidelse hos den enkelte patient og dennes familie, er afgørende vigtige for personalet at få afdækket. Dorthe Nielsen, professor og sygeplejerske, Ph.d., Odense Universitetshospital.

Dette medfører i de værste tilfælde, at ældre med demens bindes til stole og til senge, at de låses inde i rum, og at de flytter fra sted til sted for, at deres børn overhovedet kan overkomme den byrde, det er at skulle varetage pleje og behandling af en svært dement pårørende. Den dementes sårbarhed smitter derved ned gennem generationer, og oftest er det også børnebørnene, der kommer til at tage et stort medansvar for, at bedsteforældrene kan passes 24 timer i døgnet. Det store ansvar slider på de enkelte familiemedlemmer, og gør det svært at passe et arbejde og den øvrige familie ved siden af. Der er altså et presserende behov for, at der udvikles særlige tilbud, som er målrettet de enkelte patienter og familiers behov, således at de aflastes og støttes til at drage omsorg for deres demente pårørende, uden de nødvendigvis går fysisk

og psykisk ned med et alt for stort ansvar på deres skuldre.

Fokus på individuel pleje Der uddannes flere og flere dygtige tosprogede sundhedsprofessionelle, og deres kompetencer kunne med fordel komme mere i spil – fokus på kontinuitet og individuel pleje og omsorg kunne være et andet værdifuldt indsatsområde, således at der blev mulighed for at opbygge tillid og tryghed mellem patient, familie og den sundhedsprofessionelle. Slutteligt kunne det være en fordel at udvikle flere kulturelt målrettede plejetilbud – herunder genoptræning, aktivitetscenter og plejehjem. Eksistentielt er det for alle mennesker at kunne blive set, hørt og forstået, når det handler om fundamentale behov som at blive forstået, når man har ondt, når man er ked af det, når man skal på toilettet eller er sulten.

Pårørende er oftest erhvervsaktive børn Stor undersøgelse fra 2018: • Tre ud af fire pårørende oplyser, at rollen som pårørende til en demenspatient har påvirket deres helbred negativt. • Flere end halvdelen af alle pårørende oplyser, at de har problemer med søvn, og næsten en tredjedel nævner angst eller depression. • Tre ud af fire kvinder oplyser, at de er negativt påvirket af rollen som pårørende til en demenspatient, mens det er to ud af tre mænd. • Mere end halvdelen af alle pårørende er på arbejdsmarkedet. Blandt pårørende til en demenspatient under 65 år er to tredjedele stadig på arbejdsmarkedet. • Fire ud af ti pårørende oplyser, at funktionen som pårørende til en demenspatient har indflydelse på deres arbejdsliv. • Hver tiende pårørende til en demenspatient oplyser, at de pga. funktionen som pårørende er gået tidligere på pension, efterløn eller på anden måde er holdt op med at arbejde. • Flere end halvdelen af alle pårørende er voksne børn til demenspatienten. Fire ud af ti er ægtefæller.  Kilde: Alzheimerforeningen 

inmuRELAX - musikalsk sanseterapi Find ro i den meditative musik og de blide vibrationer Skab glæde og nærhed i dagligdagen Enkel og intelligent - kan bruges af alle Dansk opfindelse der anvendes over hele verden NYHED: Lej uden binding - de første 14 dage gratis Se mere på www.inmutouch.dk

helse / oktober 2020

59


helse: klumme

SYNSPUNKT Relationskompetence og respekt giver trivsel hele vejen rundt Min mor er på vej på plejehjem. Jeg kender det ikke endnu. Vi har fået den varmeste velkomst, hvor lederen sagde, at vi altid er velkomne – hele familien. Mine skuldre sank nogle centimeter. Min mor har demens. Vi har været igennem utallige tanker om den gode pleje. Dem, vi elsker, går vi langt for. I den tid min mor har fået hjemmepleje, har den været fra nærværende og respektfulde mennesker. Det er min erfaring som familieterapeut og berørt, at tre faktorer har stor betydning for god trivsel, udover økonomien. Relationskompetencen (evnen til at indgå i gode relationer) er helt afgørende for kvaliteten. Endvidere offentlig samfundsmæssig anerkendelse af personalet og ledelse, samt ordentlig inddragelse af de pårørende. Relationskompetencen handler om, hvordan du møder andre mennesker. Gode relationer er afgørende for vores helbred. For nogle er det naturgivent, for andre kan det måske læres. Naturligvis skal omsorgspersonalet have den rette faglige kompetence. Men i mødet – og særligt med den demensramte – spiller nærvær og det at kunne være i nuet en stor rolle. At kunne drage omsorg og at kunne møde personen i en værdig relation. Giv de ansatte supervision og reel refleksion sammen med politisk og forskningsmæssig bevågenhed på alle niveauer. Medarbejdere og ledere skal ansæt-

tes ud fra deres relationskompetence samt faglige passion. Der skal mere fokus og prestige på dem, der passer vores ældre. Omsorgspersonale skal have respektfuld anerkendelse – udover god løn og uddannelse. Lederne må gå forrest. Anerkendelse giver stolthed. Succeshistorier i faget gør, at folk har lyst til at arbejde dér. At vi hele tiden nævner de ansatte, som værende så vigtige og dygtige og giver dem det bedste arbejdsmiljø. De skal opleve, at deres arbejde har en stor betydning for vores sammenhængskraft i hele systemet. Vi andre arbejder mere effektivt, når vi ved, at vores forældre, ligesom vores børn, bliver passet på. I en ordentlig atmosfære, et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø samt god duft. De pårørende omkring den demensramte skal inkluderes som medspiller. Ikke kun til møder, men i hverdagen. Ikke som en spareøvelse, men som viden. Nogle familier må sige helt fra, hvis de ikke har overskud. Men er der ressourcer, kan familien med fordel inddrages, så de ansatte lærer menneskets historie at kende. Overlevering af vaner, fortællinger og billeder. Dialog over kaffen eller aftensmaden sammen. Så det ikke bliver et sidste ventested. Men et sted, vi lever – med relationskompetencer og respekt.

Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhed og trivsel i 2020. I oktober er det Lone Carmel, familieterapeut og forfatter. Aktuel med en ny bog, ”Demens, dilemmaer og stjerne­stunder” ­ – udkommer på Relazions forlag, efterår 2020.

De pårørende omkring den demensramte skal inkluderes som medspiller. Ikke som en spareøvelse, men som viden.

60


Annonce

VI TILBYDER ALTID GRATIS AFPRØVNING AF VORES PRODUKTER

Demens påvirker sanserne Med alderen påvirkes sanserne. Eksempelvis opfatter mennesker med demenslidelser ofte indtryk fra omverden og egen krop anderledes end andre mennesker og anderledes end tidligere i deres liv. Særligt balancesans, bevægesans og berøringssans ændres. Fx er balancesansen ofte understimule­ ret, hvilket kan få konsekvenser i form af nedsat balance og dermed større risiko for fald. Dette kan dog trænes og stimuleres ved at skabe miljøer, hvor demensramte får sti­ muli til de ”sultne” sanser i rette doser, så trivsel, funktion og livs­

kvalitet dermed får de bedste betingelser. Med en sansestol fra Wellness Nordic, kan man målrettet stimulere efter behov og formål. Fx har Wellness Nordic Gynge­ stolen forprogrammerede og ind­ byggede programmer til at reduce­ re uro, både motorisk og mentalt – og til at skærpe opmærksomhed

Kontakt ergoterapeut Tina Skaarup Blenstrup, for at høre nærmere på tlf. 31 69 04 93

og vågenhed. Sådanne programmer kan bidrage til øget trivsel, velvære og overskud hos den demensramte. På mange af landets plejecentre ses stolen i anvendelse dagligt, både forebyggende, behandlende og som målrettet aktivitet – særligt i en udfordrende tid, hvor Covid­19 sætter begrænsninger for en række andre aktiviteter.

helse / oktober 2020

61


helse: udfordring

Kryds'en Den svære

VIND Saml løsningsordene fra de to kryds & tværs og send det til os, så deltager du i lodtrækningen om et abonnement på Helse. Du får 10 numre af Helse direkte til din postkasse. Værdi 289 kr. inkl porto og ekspeditionsgebyr.

Sudoku Send svaret til HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle eller udfyld formularen på www.magasinethelse.dk/kryds. Mærk din henvendelse ”Kryds/Helse”. Vinderen trækkes den 22. november 2020. Vinderen får direkte besked og offentliggøres på HELSEs facebook­-side. Husk, at oplyse  navn og adresse, så vi kan sende præmien til dig, hvis du er den heldige.

Kryds

62

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.


FUNKTIONALITET, KOMFORT & ERGONOMI Contour RollerMouse Red serien reducerer musearm og giver større overskud i hverdagen.

14 dages

gratis prøve

contourdesign.d k/rollermouse-red Helse_10_RollerMouse-Ergo_180x115.indd 1

15-09-2020 10:15:46

(hypromellose)

Opløsning til behandling af tørre øjne • Uden konserveringsmidler 1 • En konsistens mellem gel og vanddråbe • Egnet til alle voksne til behandling af tørre øjne – også kontaktlinsebrugere 1

HYPROSAN® øjendråber, opløsning (hypromellose 3,2 mg/ml) S01XA20; Udlevering HF. Terapeutiske indikationer: Erstatning for naturlige tårer til behandling af tørre øjne, herunder keratoconjunctivitis sicca, hos voksne. Kontakt lægen, hvis De får det værre, eller hvis De ikke får det bedre. Dosering: 1 dråbe i hvert øje 3 gange daglig eller efter behov. Administration: For at undgå udvaskning skal Hyprosan altid inddryppes mindst 5 minutter efter, at eventuel anden øjenmedicin er kommet i øjnene. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Hyprosan indeholder ikke konserveringsmiddel og kan derfor anvendes sammen med kontaktlinser. Graviditet og amning: Hyprosan kan anvendes under graviditet og amning. Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Hyprosan påvirker kun i mindre grad evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner, da det kan forårsage sløret syn efter inddrypning. Bivirkninger: Følgende bivirkninger er rapporteret for hypromellose opløsning: Øjne: Ikke almindelig (≥1/1.000 til <1/100): Lokal svie, øjensmerter og sløret syn. Opbevaringstid: 2 år. Efter første åbning: 4 uger. Opbevares ved temperaturer under 25 °C. Må ikke nedfryses. Pakninger og priser: Dråbeflaske 1x10 ml og 3x10 ml, www.medicinpriser.dk. Dato for ændring af SPC: 17. november 2017. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Santen Oy, Niittyhaankatu 20, 33720 Tampere, Finland. Kontakt (lokal repræsentant): SantenPharma AB, Evenemangsgatan 31 A, 169 79 Solna, Sverige. Telefon: 08-444 75 60. E-post: info.dk@santen.com. www.santen.dk. www.torreojnehjaelp.dk. 1. Hyprosan SmPC 17.11.2017. PP-HYPROS-DK-0008 / JUNI 2020

helse / oktober 2020

63


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION Kom ørebetændelse til livs Måske har du problemer med ørerne. Hvis det handler om betændelse og svamp i øregangen (ekstern otit), så kan løsningen være Otinova Ørespray. Præparatet er bakterie- og svampedræbende uden at indeholde hverken antibiotika eller steroider. Anvendes i perioder med megen kontakt med vand og/eller fugtigt miljø, som f.eks. (badeferie, svømmehal, dykning etc.). Ingen kendt resistensrisiko.

til dig

STOP ØREVOKS Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Kan købes receptfrit på apoteket. Mere info på tlf.: 46 49 86 76.

En nem og effektiv metode til at blødgøre og fjerne ørevoks er Vaxol Ørespray, som er helt uden tilsætningsstoffer. Vaxol forebygger dannelse af vokspropper, og gør eventuel øreskylning lettere. Derudover fugter Vaxol tør hud i øregangen og reducerer derved kløe og irritation. Fås i håndkøb på apoteket, hos Matas, i helsekostforretninger og hos udvalgte hørecentre. Mere info på tlf.: 46 49 86 76.

Maske med stor komfort Hvis du f.eks. har den kroniske lungesygdom, KOL, kan du have problemer med at trække vejret ordentligt. ResMed´s Air Touch F20 fullfacemaske med UltraSoft memoryskum-cushion kan hjælpe dig og giver samtidig maksimal komfort. Magnetiske clips gør masken let at bruge og tilpasse. Samtidig giver de også masken et klart synsfelt, som gør det muligt at læse og se tv. Mere info.: www.resmed.dk eller på tlf.nr.: 54757549.

HJÆLP TIL FORDØJELSE OG LEVERFUNKTION Fermenteret mælkebøtteekstrakt, Regopur, fra Herrens Mark er et naturligt kosttilskud med mange fordele. U ­ dover at være anti-inflammatorisk og udrensende, b ­ idrager mælkebøtte til normal mave- og leverfunktion. Samtidig bidrager mælkebøtte til mave-tarmsystemets velbefindende pga. den præbiotiske effekt. Regopur, fermenteret mælkebøtteekstrakt, er økologisk og vegansk, er ikke pasteuriseret og indeholder levende mælkesyrebakterier. Find ekstraktet i Helsam, Matas eller den lokale helsekost. Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk   eller ring på tlf.: 64 78 10 52.

64

Her får du en stor håndfuld udvalgte tip, der kan være med til at løse problemer, som forstyrrer din livskvalitet.

SØVNKVALITET MED TYNGDE Mennesker, som af helbredsmæssige årsager som f.eks. angst, depression eller stress, er ramt på søvnkvaliteten, oplever ofte problemer med at sove. Sleepify Ringdynen er et sansestimulerende tyngdehjælpemiddel, som kan anvendes af alle, som lider af søvnproblemer. Produktet er CE-mærket og er en innovativ nytænkning på markedet. Tyngden kommer fra stålringe, indsyet i små kvadrater, fordelt over hele dynen. I hver ende af dynen er ringene uden vægt, så hals og fødder ikke bliver generet. Ringdynen er desuden helt lydløs, og dermed generes brugeren heller ikke af støj fra ringene. Kan bestilles til afprøvning, lejes og købes – eller søges som hjælpemiddel ved diagnose. Kontakt ergoterapeut Tina Skaarup Blenstrup for flere oplysninger på tlf.: 31 69 04 93.


1. a. b. c.

Hvor mange danskere blev sidste år vaccineret mod influenza? 10.472 285.940 888.507

2. a. b. c.

Hvem kan få influenzavaccinationen gratis? P ersoner over 65 samt kronisk syge og andre i særlig risiko A lle, der har været på skadestuen i 2019 A lle, der bor i Midt- og Sønderjylland

3. a. b. c.

Hvor kan man få vaccinationen mod influenza? På apoteket Hos lægen Både på apoteket og hos lægen

S v a r : 1 : c  2 : a 3 : c

Influenza skal man ikke dele. En lille quiz derimod…

Tag en rask beslutning og bliv vaccineret mod influenza. Læs mere på sst.dk/influenza

HAR DU KOL? og har du inden for de sidste 12 måneder haft mindst 2 behandlingskrævende forværringer

Så kan du muligvis deltage i forsøget. For at kunne indgå i forsøget kræves det derudover blandt andet: • At du er 40 år eller derover. • At du har daglige symptomer – som for ex. åndenød og hoste • At du er eller har været ryger Hvis du kan sige ja til alle punkterne , så er forsøget måske noget for dig. Formål med forsøget: Forsøget er et internationalt klinisk forsøg og formålet er, at undersøge effekten og sikkerheden af en ny form for behandling – biologisk medicin. Der undersøges blandt andet, om forsøgs­

Sundhedsvidenskabeligt lægemiddelforsøg med ny biologisk medicin til patienter med KOL og hyppige KOL forværringer.

medicinen kan mindske antallet af forværringer i KOL. Forsøgsmedicinen gives som injektion og lægges oveni din vanlige medicin. Forsøget strækker sig over 1­3 år og du skal komme til undersøgelser i klinikken ca. 20 gange i løbet af forsøgsperioden. (Der gives kørselskompensation efter statens takster til transport) Forsøget er godkendt af Den Videnskabs­ etiske Komité (journal nr.: H­19044291) og Lægemiddelstyrelsen (journal nr.: 2019­001363­67), og er sponsoreret af medicinalfirmaet AstraZeneca AB.

Hvis du er interesseret i at høre mere om dette forsøg, er du velkommen til at kontakte os. Hvidovre Hospital: Maria Heidemann, 3862 2177, maria.heidemann@regionh.dk. Vejle Sygehus: Lise Christensen, 7940 9055. Ålborg Universitetshospital: Lillian Lundberg, 9766 4765, lisks@rn.dk Bispebjerg Hospital: Pia Høiagaard, 3091 4763, pia.lindberg.hadsund@regionh.dk Aarhus Universitetshospital: Jytte Møller Kjemtrup,7846 2106, jyttkjem@rm.dk Odense Universitetshospital: Maibritt Christensen, 2136 1483, maibritt.r.christensen@rsyd.dk Sjællands Universitetshospital, Roskilde: Peter Hammerslev, 2332 8126, phm@regionsjaelland.dk

helse / oktober 2020

65


helse: næste nummer

DET FINDER DU I HELSE I

december

2020

Udkommer 23. november 2020

Helse møder Anne Sofie Espersen

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

For et år siden fik den 46-årige skuespiller og mor til tre, Anne Sofie Espersen konstateret multipel sklerose. Det kom som et chok for hende, selvom hun et år tidligere havde oplevet mærkelige føleforstyrrelser. Men lægerne frikendte hende mere eller mindre dengang og vurderede, at hendes problemer skyldtes stress. Sådan var det ikke året efter, da føleforstyrrelserne kom igen med tredobbelt kraft. Så fulgte den helt store undersøgelse med flere scanninger, inden Anne Sofie Espersen fik diagnosen. Hun gik længe med den tunge besked for sig selv uden at ville tale om den med andre end sin familie og tætteste venner. Sådan er det ikke mere, da Anne Sofie senere valgte åbenheden og dialogen om sin diagnose og fremtid.

FOKUS: PÅ TÆNDER OG MUND ARTIKELSERIE

TEMA OM MULTIPEL SKLEROSE

DEMENS

Nøglen til at finde løsningen på, hvordan vi forebygger og helbreder MS sklerose er endnu ikke fundet. Men det går fremad. Få nyeste viden om den frygtede neurologiske sygdom, som typisk rammer yngre mennesker.

Hvordan får vi tillid til landets plejehjem efter en stribe af skandalesager, hvor demente har været udsat for grov omsorgssvigt og vanrøgt? Vi kommer med nogle bud.

Vil du være sikker på at få dit eget Helse hver gang? Modtag inspiration og viden til en sund livsstil direkte i din egen postkasse. Prøv Helse i et år (10 udgivelser) for kr. 199,-

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 10 numre og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Kan efter perioden opsiges til udløb når som helst.

66

FÅ HELSE I ET ÅR FOR KUN KR.

199,Inkl. porto og ekspeditionsgebyr


helse: xxxx

HAR DU

TAGET STILLING? På sundhed.dk kan du tage stilling til organdonation og registrere din beslutning. Vi hjælper dig med at holde styr på dine beslutninger og sørger for, at de når frem til de rette personer. Hvis det bliver nødvendigt.

Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.

helse / oktober 2020

67


helse: xxxx

IG

INA

L QU

AL

IT

UA Y G RAN

NCE O R

exuviance

ED BY EX

68

TE

U

V IA

AUTHORIZED PROFESSIONAL

THE DERMATOLOGY FOUNDATION

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Helse-2020-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2020-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin