Page 1

KIINTEISTÖRATKAISUT POHJANMAA VUOSIJULKAISU 2018

LAADUKASTA TIETOA RATKAISUJEN JA HANKINTOJEN POHJAKSI


Kiinteistöratkaisut pohjanmaa 2018 Painosmäärä 3 000 kpl Osoitteisto: Omakiinteistö-lehden osoiterekisteri Julkaisija ja kustantaja Media Potentia Oy, Tampere www.mediapotentia.fi Tekstit Advertoriaalit Mari Pihlajaniemi, Tuomas Koukkunen, Katimari Partanen, Saara Pakaslahti, Mikko Reinikka, Siru Perälä Artikkelit Mari Pihlajaniemi, Heidi Häyrynen, Elina Salmi Taitto ja graafinen suunnittelu Media Potentia Oy Forssa Print Forssa 2017


pohjanmaa Vuosijulkaisu 2018


Sisältö 3

Kiinteistöratkaisut vuodelle 2018 Päätoimittaja Petri Kaukonen

6-14

Kiinteistöalan ammattilaiset esittäytyvät Yritykset esittelevät kiinteistöalan osaamistaan toimialoittain

16

Tehoa taloyhtiön lämmitykseen Perinteisten lämmitystapojen tueksi on monia ratkaisuja

18

Katolla työskentelyn turvallisuus Taloyhtiö huolehtii kattoturvatuotteet kuntoon

20

Vesivahingot ja niiden ennaltaehkäisy Kattava seuranta ehkäisee vesivahinkoja taloyhtiössä

24

Ilmanvaihdon ylläpito taloyhtiössä Säännöllisesti huollettu ilmanvaihto parantaa sisäilman laatua

27

Suurten remonttien yhdistäminen Remontteja yhdistelemällä voi säästää kustannuksissa


Kiinteistöratkaisut vuodelle 2018 Vaikka vuosi vaihtuu, taloyhtiöissä painitaan vanhojen tuttujen kysymysten parissa: kiinteistöstä on pidettävä huolta, jotta sen arvo säilyy, mutta kiinteistönpidon kustannukset eivät saisi kasvaa osakkaiden kannalta kestämättömiksi. Kiinteistöliitto on ounastellut korjausrakentamisbarometrissaan korjausrakentamiseen kasvua vuodelle 2018. Monilla taloyhtiöillä esimerkiksi viemärisaneeraus, piharakenteiden korjaus tai julkisivuremontti onkin jo kovasti ajankohtainen. Jotkut saattavat lisäksi jo pohtia esimerkiksi sähköautojen latauspisteitä ennakoidakseen tulevia tarpeita. Ei olekaan siis yllättävää, että suuret korjaushankkeet voivat jo kuormittaa taloyhtiöiden – ja viime kädessä osakkaiden – kukkaroa. Esimerkiksi Tilastokeskus raportoi vuonna 2017 omistusasujien asumiskustannusten hienoisesta noususta. Remontteihin varautuminen edellyttääkin taloyhtiöltä niin taloudellista ennakointia kuin kiinteistönpidon suunnittelua vuosiksi eteenpäin, sekä tarkkuutta suuria hankkeita toteutettaessa. Jos esimerkiksi putkiremontin kustannukset karkaavat käsistä kesken remontin, tunnelma taloyhtiössä voi nopeasti muuttua hyytäväksi. Sekä erilaisia saneerausmenetelmiä että tekijöitä on jo runsaasti tarjolla, mutta maallikkona niitä voi olla vaikea vertailla. Palveluita ja kiinteistön kunnon kannalta tärkeitä hankkeita onkin hankala kilpailuttaa, jos ei ole selvää, mitä ne todella sisältävät ja mitä ylipäätään edes tarvitaan. Kiinteistöratkaisut tuo jälleen kerran taloyhtiöpäättäjille päätöksenteon tueksi tietoa alueellisista toimijoista ja erilaisista ratkaisuista kiinteistönpidon nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Näiltä sivuilta lukija löytää painavaa asiaa, joka on perehtymisen arvoista – onhan kyseessä kiinteistön kunnon ja arvon säilyttäminen ja ylläpito.

Petri Kaukonen Päätoimittaja Kiinteistöratkaisut, Media Potentia Oy

3

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018


Kiinteistöalan osaajat 6

STARK – Rakentajan ja kodinsisustajan kumppani Pohjanmaalla

7

Keski-Pohjanmaan Kattopalvelu – Rautaista peltikatto-osaamista

8

TX2 Turvaratkaisut – TX2 Turvaratkaisut Oy – askeleen edellä

10

Polygon Finland Oy – Kiinteistövahinkojen erinomainen asiantuntija


11

FinCap Kiinteistövarainhoito Oy – Isännöinnin vahva osaaja

12

Pohjanmaan Hissitekniikka – Hissin toimintavarmuudesta ei kannata tinkiä

14

Jake Rakennus Bygg Oy – MyNest tekee kiinteistönhuollosta järjestelmällistä


rakennustarvikkeet

STARK

Rakentajan ja kodinsisustajan kumppani Pohjanmaalla STARK on rakennustarvikkeita myyvä ketju, jonka omistaa tanskalainen STARK Group. Yrityksellä on 27 eri toimipistettä Suomessa. Etelä-Pohjanmaalla palvelevat kaksi myymälää Seinäjoella ja yksi myymälä Vaasassa.

STARK palvelee niin ammattirakentajia kuin kuluttaja-asiakkaitakin. Yrityksen laaja valikoima kattaa työkalut, rakennustarvikkeet, puu- ja levytavarat, sisustamisen tuotteet, kylpyhuoneiden ja saunojen varusteet sekä piharakentamisen tuotteet. Pauli Ojala toimii Seinäjoella Starkin yksikönpäällikkönä. Seinäjoen seutu kasvaa voimakkaasti ja rakentamisen suhdanne näyttää hyvältä, mikä näkyy myös rakennustarvikkeiden kaupassa. – Kuluttaja-asiakkaat käyttävät entistä enemmän ammattilaisten palveluja kodin kunnossapidossa, Ojala kertoo. Asiakas saattaa kierrellä myymälässä viikonloppuna ja tehdä tilauksen materiaaleista ja tarvikkeista, jotka sitten urakoitsija tulee maanantaina noutamaan. Omaehtoinen tee-se-itse-toimintamalli on vähentynyt. Kuluttajien kasvanut kiinnostus ammattilaispalveluihin selittyy osaltaan kotitalousvähennyksen hyödyntämisellä, mutta myös oman vapaa-ajan arvostuksella. Vapaa-aika halutaan viettää harrastuksissa ja remontit tai korjaustyöt teetetään niihin erikoistuneilla ammattilaisilla.

Peräkärry lainaan Starkilla on myös peräkärrypalvelu. Kun asiakas ostaa esimerkiksi puutai levytavaraa, tai suuria kodinkoneita, niiden kuljettamiseen voi lainata lyhyellä matkalla veloituksetta Starkin peräkärryä. – Puhallusvilla-asiakkailla on mahdollisuus lainata myös puhallusvillakoneita, joita meillä on varastossa, Ojala muistuttaa.

Sisustussuunnitteluun apua Starkilla palvelee myös sisustussuunnittelija. Kun asiakas hankkii kalusteet ja sisustustarvikkeet Starkilta, hän saa halutessaan veloituksetta ammattitaitoisen sisustussuunnittelijan luonnoksen kohteestaan.

Sisustussuunnittelijan palvelua kannattaa hyödyntää esimerkiksi kerrostaloyhtiön linjasaneerauksissa tai ikkuna- ja oviremonteissa, Ojala vihjaisee. – Voimme tehdä valmiit luonnoskuvat huoneistojen kylpyhuoneista tai väliovista eri pinnoite- ja värivaihtoehdoilla. Näin kukin asukas voi tehdä omat valintansa, jonka sitten urakoitsija toteuttaa. Valmiin sisustussuunnitelman mukana on täydellinen luettelo kaikista tarvittavista tarvikkeista ja kalusteista, jolloin remontin budjetointi on helppoa. Sisustuspalvelu on veloitukseton, kunhan tarvikkeet ja kalusteet ostetaan Starkilta. Ikkuna- ja ovipaketit on mahdollista tilata myös valmiiksi asennettuina.

Sahaus- ja leikkuupalvelu Starkilla on vahva osaaminen myös puu- ja levytavaroiden käsittelyssä, koska Puukeskus liitettiin yhtiöön vuonna 2014. Kaikki puutavara voidaan toimittaa mittoihin sahattuna esimerkiksi piha-aitoihin ja varastokatoksiin. Sahauspalvelu helpottaa ja tehostaa työskentelyä kohteessa, kun valmiin mittaiset puut löytyvät valmiiksi lajiteltuina siisteissä nipuissa.

24/7 tavoitettavuus ja verkkokauppa Stark takaa tavoitettavuuden 24/7 ja vastaa tarjouskyselyihin arkisin 24 tunnin kuluessa tarjouksen jättämisestä. Saatavuustakuun myötä Stark lupaa, että tärkeimmät noutopihan rakennustarvikkeet ovat heti saatavilla. Toimitustakuu varmistaa, että tarvikkeet hoidetaan oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Ammattilaisten verkkokauppa eSTARK sisältää lähes 20 000 rakennusalan tuotetta. eSTARKissa varastotilanne ja saatavuustiedot ovat reaaliajassa.

STARK Seinäjoki Rengastie Myymälä avoinna ma–pe klo 7–17, la suljettu Yrityspalvelu ma–pe klo 7–17 Rengastie 12, 60120 Seinäjoki puh. 093 541 7400 www.stark-suomi.fi STARK Seinäjoki Päivölä Myymälä avoinna ma–pe klo 7–19, la klo 9–15 Yrityspalvelu ma–pe klo 7–17 Päivölänkatu 38, 60120 Seinäjoki puh. 093 541 4700

STARK Vaasa Myymälä avoinna ma–pe klo 7–19, la klo 9–15 Yrityspalvelu ma–pe klo 7–17 Kivihaantie 2, 65300 Vaasa puh. 093 541 4600


Kattoremontit/peltikatot

Keski-Pohjanmaan Kattopalvelu

Rautaista peltikatto-osaamista Kokkolassa toimipaikkaansa pitävä yritys, Keski-Pohjanmaan Kattopalvelu toimittaa täyden palvelun kattoratkaisut Pohjanmaan alueelle ympäri vuoden ja aina kilpailukykyisellä hinnalla. Palvelu sisältää kuntotarkastuksen, ripeän kattoremontin, sadevesijärjestelmän kattoturvatuotteita myöten ja lopulta purkujätteiden asianmukaisen kierrätyksen. – Yritys perustettiin kesällä 2015, mutta kattoasentajilla toimitusjohtajaa myöten on yli kymmenen vuoden ja yli tuhannen kattoremontin kokemus kattohommista, kertoo Kattopalvelun Pekka Taskila.

Sen lisäksi, että Keski-Pohjanmaan Kattopalvelu antaa katoilleen viiden vuoden takuun, tehty työ käydään läpi myös asiakkaan kanssa. – Työn laatu on meille tärkeää ja asiakastyytyväisyyslupauksemme mukaisesti teemme lopputarkistuksen aina yhdessä asiakkaan kanssa ennen kuin lähetämme laskun. Yhtäkään toimintaan tyytymätöntä asiakasta ei ole ollut.

Katolla käynti kannattaa – Katolla tulisi käydä vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Meidät voi kutsua huoletta kylään katsastamaan katon kuntoa, käynti ei maksaa mitään eikä sido mihinkään, Taskila vakuuttaa. Katon kunnon perusteella asiakkaalle esitellään vaihtoehdot. Tarvittaessa Kattopalvelu hoitaa remontin suunnittelun ja sen toteutuksen, johon kuuluu myös purkutyö ja jätteen poisvienti, tarvittavat korjaustoimenpiteet sekä uuden katon asennus pellityksineen.

040 722 0060 myynti@peltikattopalvelu.fi www.peltikattopalvelu.fi

Uuden aikakauden lukkosaumakatto Ulkoisesti lukkosaumakatto muistuttaa perinteikkään tyylikästä konesaumakattoa, mutta käytännön tasolla siinä piilee monta etua. Lukkosaumakaton harja on tuulettuva, vaimennusnauha tekee lukkosaumakatosta hiljaisen ja lisäksi se on konesaumakattoa nopeammin asennettava. – Ei ole yhdentekevää kuinka kauan katto on auki ja alttiina mahdolliselle sateelle sekä ulkoiselle kosteudelle. Lukkosaumakaton nopea asennus näkyy tietysti myös käytetyssä työajassa ja siten asiakkaamme maksamassa hinnassa, Taskila tiivistää.

7

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018


turvallisuustekniikka

TX2 Turvaratkaisut

TX2 Turvaratkaisut Oy – askeleen edellä TX2 Turvaratkaisut Oy on Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella toimiva turvallisuusalan yritys. TX2 Turvaratkaisut palvelee pääosin yrityksiä ja julkista sektoria, mutta myös kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden osuus asiakaskunnasta on kasvanut voimakkaasti viimeisen vuoden aikana. Turvasuojaustoiminta luvanvaraista

Turvallisuustekniikka on tänä päivänä osa kiinteistötekniikkaa myös kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöissä. Esimerkiksi suojattu etäyhteys kiinteistöautomaatiojärjestelmään mahdollistaa turvallisen talotekniikan hallinnan, eikä järjestelmään ole ulkopuolisilla pääsyä. Yksi yleisimmistä turvallisuustekniikan osa-alueista on kuitenkin taloyhtiöiden kameravalvonta. Se yleistyy kiinteistöissä tällä hetkellä voimakkaasti.

Vuoden 2017 alussa astui voimaan uusi laki yksityisistä turvallisuuspalveluista. Lain myötä turvasuojaustoiminnasta tuli luvanvaraista. Turvasuojaustoiminnaksi luetaan muun muassa murtohälytys-, kulunvalvonta- ja sähköisiä lukitusjärjestelmiä asentavat liikkeet. Poliisihallitus myöntää turvallisuusalan elinkeinoluvan yrityksille, jotka täyttävät tietyt kriteerit. Myös tilaajan on syytä varmistua siitä, että turvasuojaustehtäviä suorittavalla yrityksellä on voimassa oleva elinkeinolupa. – TX2 Turvaratkaisut Oy sai uuden turvallisuusalan elinkeinoluvan ensimmäisten yritysten joukossa. Lupa on voimassa koko maassa, sanoo yrittäjä Toni Ketola.

Kiinteistöjen kameravalvonta Yhä useampi kiinteistö on viimeisen vuoden aikana päätynyt kameravalvontaan erinäisistä syistä. Useimmiten kyse on kiinteistöön ja omaisuuteen kohdistuvan ilkivallan ja rikosten ennaltaehkäisystä, tiloissa olevan omaisuuden suojaamisesta, asukkaiden turvallisuuden lisäämisestä sekä mahdollisesti aiheutuneiden vahinkojen vastuukysymysten selvittämisestä. Varastetut polkupyörät, naarmutetut autot tai kiinteistön töhriminen voivat olla syitä, jotka saavat kiinteistön omistajat selvittämään mahdollisuuksia piha-alueiden kameravalvontaan.

TX2 Total – kokonaispalvelupaketti TX2 Turvaratkaisut Oy lanseerasi vuosi sitten kokonaispalvelupakettikonseptin, jolla asiakas voi hankkia turvallisuusjärjestelmän ilman isoja investointeja. Asennusvaiheessa asiakas maksaa työnosuuden, ja hankittavasta järjestelmästä tehdään palvelusopimus. Sopimus kattaa kaikille laitteille täyden takuun, huollot ja ylläpidon. TX2 Total -palvelu on saanut hyvän vastaanoton ja madaltaa merkittävästi myös kynnystä vanhojen järjestelmien uusimiseen.

TX2 Etähuolto- ja ylläpitovalvomo Uudet palvelut ovat entisestään kasvattaneet kysyntää myös etähuollolle ja ylläpidolle. Etähuolto- ja ylläpitovalvomo onkin liitettävissä hankittaviin järjestelmiin. Suuri osa ongelmatilanteista ratkeaa tämän palvelun myötä, eikä varsinaiselle paikan päällä suoritettavalle huollolle ole välttämättä tarvetta. Tietoturvallisesti toteutettuna etähuolto ja ylläpito on myös äärimmäisen kustannustehokas ratkaisu. TX2 Etähuolto- ja ylläpitovalvomo tarjoaa aina suojatut etäyhteydet ylläpidettäviin järjestelmiin. TX2 tarjoaa myös kolmansille osapuolille suojatut etäyhteydet esimerkiksi kiinteistöautomaatiojärjestelmiin ja niiden ylläpitoon.

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

p. 044 011 8920 toni.ketola@tx2.fi Valimontie 16 C 2 60100 Seinäjoki www.tx2.fi

8


9

Kiinteistรถratkaisut | pohjanmaa 2018


vahinkosaneeraus

Polygon Finland Oy

Kiinteistövahinkojen erinomainen asiantuntija Polygon Finland on vahinkosaneerauksen suurin toimija maassa. Yrityksellä on aidosti valtakunnallinen palveluverkko.

nen kokemus vahinkosaneeraamisen alalta. – Meillä on niin kova osaaminen vahinkojen korjauksissa, että pystymme valitsemaan juuri oikean menetelmän tilannekohtaisesti. On hyvin tärkeää, että esimerkiksi vesivahinkotapauksissa kuivaus suoritetaan oikeilla menetelmillä ja desinfiointi tehdään oikeilla aineilla, Hemmi sanoo. Hemmin mukaan myös Polygonin kansainvälisyys ja kiinteistövahinkoihin erikoistuminen tuovat kilpailuetuja palvelujen laatuun. Konserni tekee runsaasti yhteistyötä kansainvälisten laitevalmistajien kanssa vahingontorjunnan kehittämiseksi. – Meillä on kehitystyön ansiosta käytössä parhaat tekniset korjausmenetelmät ja toisaalta asiakkaille on miellyttävää, että heitä on aina palvelemassa paikallinen asiantuntija, Hemmi kertoo. Polygon tarjoaa myös asiakaskohtaisesti räätälöityjä ratkaisuja vahinkojen hallintaan.

Minkä tahansa kiinteistövahingon sattuessa apua saa Polygon Finland Oy:n 24 tuntia vuorokaudessa avoinna olevasta päivystysnumerosta. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluu muun muassa kiinteistövahinkojen kartoitukset, sisäilmatutkimukset, vesivahinkosaneeraus, palovahinkosaneeraus, puhdistuspalvelu, kuivauspalvelu ja olosuhteiden hallinta. – Hoidamme koko vahinkoketjun. Usein tehdään ensin vahinkokartoitus haitta-ainekartoituksineen. Sen jälkeen suoritetaan purkutoimet ja kuivataan sekä korjausrakennetaan, kertoo Polygon Finlandin operatiivinen johtaja Heikki Hemmi. Palvelut jaetaan neljään pääsegmenttiin: vesivahingot, palovahingot, olosuhteiden hallinta sekä sisäilmapalvelut. Polygon tarjoaa palveluitaan vakuutusalan, kiinteistöalan, julkisen sektorin, teollisuuden ja yrityspuolen asiakkaille sekä yksityisasiakkaille. – Asiakaskuntamme edustaa koko yhteiskunnan kirjoa. Palvelupyyntöjä tulee suoraan muun muassa kotitalouksilta, taloyhtiöiltä, isännöitsijöiltä ja vakuutusyhtiöiltä. Periaatteemme on, että palvelemme parhaalla mahdollisella tavalla empaattisuutta osoittaen sitä tahoa, joka vahingon on kärsinyt, vaikka hän ei olisikaan maksava asiakas, Hemmi sanoo. Viime vuosina tärkeään rooliin on noussut vahinkojen ennaltaehkäisy. Erityisesti sisäilmapalvelut ovat kasvava toimiala.

Erinomaisuus, rehellisyys, empatia Yrityksellä on Suomessa 32 toimipistettä ja noin 300 asiantuntijaa. – Suomessa on meitä isompia kilpailijoita, joilla vahinkosaneeraus on yksi toimiala, mutta me olemme maan isoin juuri kiinteistövahinkoihin ja vahinkosaneeraukseen erikoistunut yritys. Hemmin mukaan toimipisteiden verkosto on niin kattava, että käytännössä minne tahansa voidaan lähteä lyhyellä varoitusajalla. Hemmi mainitseekin Polygonin vahvuuksiksi aidosti valtakunnallisen toiminta-alueen sekä päivystyspalvelun. – Suurin osa kiinteistövahingoista on sellaisia, ettei ole syytä lähteä välittömästi paikalle, vaan riittää että annamme tilanteeseen sopivan ohjeistuksen ja lähdemme paikalle seuraavana arkipäivänä. Mutta meillä on myös valmius lähteä saman tien paikalle jokaiseen suomalaiseen kotiin, Hemmi kertoo. Kaiken kaikkiaan Polygonilla on Suomessa toimeksiantoja keskimäärin 16 000 kappaletta vuodessa. Lukumääräisesti suurin osa asiakkaista on kotitalouksia ja suurin osa vahingoista vesivahinkoja. Hyvin tyypillinen kotitalouden vahinko on astianpesukoneesta johtuva vesivahinko. Hemmi kertoo, että Polygonin toiminnan perusarvot ovat erinomaisuus, rehellisyys ja empatia. – Joidenkin tutkimusten mukaan kiinteistövahinko sattuu jokaiselle kerran elämässä ja se tulee varmasti aina huonolla hetkellä. Vaikka ne ovat asiakkaalle ikäviä tilanteita, ne ovat meille arkea ja osaamme toimia niin, että kunnostusprosessi saadaan nopeasti etenemään, Hemmi sanoo.

Kehitystyötä laitevalmistajien kanssa Kansainvälinen Polygon-konserni toimii 13 eri maassa. Se on kiinteistövahinkojen korjauksen markkinajohtaja Euroopassa ja yritys on alan suurin toimija myös Suomessa. Suomen Polygonilla on käytössään 40-vuoti-

Polygon Finland Oy, PL 36 Lyhtytie 22, 00741 Helsinki Puh. 020 7484 01, 020 7484 00 (24h päivystys) finland@polygongroup.com Vahinkopalvelut – Kartoitamme ja korjaamme vesi- ja palovahingot. Sisäilmapalvelut – Tutkimme ja ratkaisemme sisäilmaongelmat. Olosuhdehallinnan palvelut – Hoidamme kosteusmittaukset ja kosteudenhallinnan rakennusaikana. Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

10


Uudis- ja kiinteistökehityskohteiden isännöinnin vahva osaaja FinCap Oy on konserni, jossa yhdistyvät osaaminen niin talousasioista kuin rakennusalastakin. FinCapin pitkän linjan ammattilaisten intohimo on kiinteistökehitys. Isännöitsijä on yksi tärkeimmistä asunto-osakeyhtiön sidoshenkilöistä, joten ei ole yhdentekevää, millainen isännöitsijä oman taloyhtiön asioita hoitaa. Huono isännöitsijä voi aiheuttaa isoakin vahinkoa lyhyessä ajassa, kun taas hyvä isännöitsijä pystyy pelastamaan taloyhtiön pahoistakin vaikeuksista. Sillä on eroa, mitä vahvuuksia vaaditaan uuden taloyhtiön isännöinniltä verrattuna vanhaan, korjausvelkaiseen yhtiöön. Siksi isännöitsijä kannattaa valita sen mukaan, kuka tuntee juuri oman taloyhtiön tarpeet. FinCap on 20 hengen isännöintitoimisto, jolla on toimipisteet Seinäjoella ja Helsingissä. Lisäksi yrityksellä on kauppakeskusmanageri Lappeenrannassa. Viralliselta nimeltään FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:n isännöintipalvelut tunnettiin aiemmin nimillä GC Isännöinti ja Kanava Isännöinti. Vuoden 2017 alussa solmitun liiketoimintakaupan myötä edellä mainittujen asiakkuudet siirtyivät FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:lle huhtikuun alusta.

Kiinteistökehityksen osaaja FinCapin Seinäjoki-Vaasa-alueen kiinteistöjohtaja Vesa Mäkelä kertoo, että FinCap on keskittynyt erityisesti uusiin asuin- ja liikekerrostaloihin. FinCap tekee tiivistä yhteistyötä maamme suurimpien rakennusliikkeiden kanssa ja isännöi perinteisten asuntoyhtiöiden lisäksi myös omien rahastojen sekä sijoittajien kohteita. – Uudiskohteiden isännöinti poikkeaa kyllä selvästi vanhemmista kohteista, joissa peruskorjausasiat alkavat olla ajankohtaisia. Myös sijoituspuoli tuo oman lisämausteensa toimintaamme ja meiltä vaadittavaan ammattitaitoon. FinCap on mukana useissa kiinteistökehityshankkeessa. Muun muassa Seinäjoen keskustassa kaksi kohdetta puretaan ja tilalle rakennetaan uudet kiinteistöt. – Ideana on, että mitä jos tällaista 1960-luvun taloa, jossa korjaus-

velkaa on päässyt kertymään, ei peruskorjattaisikaan, vaan rakennettaisiin uusi isompi vanhan paikalle. Rakennusliike osti kaikkien osakkaiden osakkeet hinnalla, johon talon omistajat olivat tyytyväisiä. Mäkelä on tyytyväinen siihen, ettei vanhaa lähdetty enää korjaamaan. Kolmikerroksisen hissittömän talon täysi saneeraus 50 vuotta vanhoine talotekniikkoineen olisi ollut valtava projekti, jonka lopputulos olisi toki ollut varmasti hyvä, muttei olisi pärjännyt vertailussa uudiskohteelle.

Kiinteistöalan murroksessa mukana Kehityksen mukana kulkeminen on avainasemassa, jos haluaa tehdä asiakasystävällistä isännöintitoimintaa. Mäkelä kertoo, että myös FinCap seuraa kiinteistöalan digitalisoitumista tarkkaan ja kehittää omaa toimintaansa jatkuvasti digitalisaation mukana. Esimerkiksi FinCapin taloushallinto on viety sähköiseen muotoon ja vuoden 2017 loppuun mennessä jokaiselle FinCapin isännöimälle yhtiölle avataan oma kotisivu helpottamaan sähköistä asiointia. – Taloyhtiön dokumentit tulevat sähköisen asioinnin myötä aiempaa paremmin saataville ja osaan kohteista on sovittu automaattista kulutusseurantaa. Taloyhtiöissä tapahtuu paljon asioita, joita ei välttämättä tule hallitukselle tietoon, vaikka hyvä olisi. Sähköisen järjestelmän kautta hallitus pystyy seuraamaan arjen tapahtumia, mikä auttaa johtamaan yhtiön asioita ja reagoimaan arjen tapahtumiin. Mäkelä kertoo, että FinCapin isännöitsijöiden keskuudessa on niin rakennusinsinöörejä kuin taloushallinnon vahvoja osaajia. Isännöitsijöiden laaja kokemuspohja tuo turvaa osakkaille. – Talon sisälle kertynyttä kokemusta hyödynnämme jatkuvasti, se on meille arkea. Jo pelkästään kahvipöytäkeskusteluissa voimme kehittyä toistemme aiemman osaamisen ja uusien kokemusten avulla. Se näkyy suoraan asiakkaalle laadukkaana ja ennen kaikkea asiantuntevana palveluna.

Kauppatori 1–3 F / Torikeskus 60100 Seinäjoki isannointi.seinajoki@fincap.fi www.fincap.fi

kiintestöjen isännöinti

FinCap Kiinteistövarainhoito Oy


hissit/hissihuollot

Pohjanmaan Hissitekniikka

Hissin toimintavarmuudesta ei kannata tinkiä Hissien parissa pitkään työskennellyt tuore yrittäjä muistuttaa hissin huoltamisen ja modernisoinnin eduista. Hyvä hissi on turvallinen ja toimintavarma.

– Suuret hissiyritykset kannustavat uusimaan vanhan hissin kokonaan ,vaikka useissa kohteissa voisi olla järkevämpää tehdä esimerkiksi sähköremontti. Itse en välttämättä lähtisi purkamaan hyväkuntoisia, vankkoja hissirakenteita pois, sillä vanhan hissin modernisoinnilla päästään helposti hyvään lopputulokseen. Hintaeroa on sen verran, että sähköremontti on noin puolet uuden laitteen kokonaiskustannuksista. Hintaan vaikuttavat muun muassa kerrosten määrä ja valitut optiot, sanoo toistakymmentä vuotta hissien kanssa työskennellyt Harri Pinola Pohjanmaan Hissitekniikka Oy:stä. Oman yrityksen perustanut Pinola tekee paljon tällä hetkellä uusien hissien asennuksia, vanhojen modernisaatioita ja jälkiasennushissejä sekä jatkossa myös enemmän huoltotöitä. – Pohjanmaan Hissitekniikka panostaa laatuun ja luotettavuuteen yhteistyössä hissialan johtavien toimijoiden kanssa, pystymme tarjoamaan heidän kauttaan asiakkaillemme parhaat hissiratkaisut niin uusiin kuin vanhoihin kohteisiin.

– Valmistajat ovat määritelleet käyttöiän tietyille komponenteille. Niiden kuntoa tarkkaillaan ja vikojen ilmetessä korjataan perusteellisemmin. Lisäksi hissitöihin lukeutuvat määräaikaistarkastukset ja niihin liittyvät pöytäkirjatyöt. Pääkaupunkiseudulla taloyhtiöt kilpailuttavat työt huoltoyhtiöillä. Pinola toivoo kilpailutuksen yleistyvän myös pohjoisemmassa Suomessa. – Hissille tulee suorittaa lakisääteinen määräaikaistarkastus joka toinen vuosi, tämä suoritetaan ulkopuolisen tarkastajan toimesta.

Yhteistyön aloitus on helppoa Ensimmäinen yhteydenotto kohti nykyaikaista hissiä tai kunnossapitoa tapahtuu helposti sähköpostitse tai puhelimitse. – Tarvittaessa tulemme myös käymään asiakkaan luona näin halutessa. Pohjanmaan Hissitekniikka tarjoaa kunnossapitovastuullaan oleville hisseille aina ilmaisen konsultointikäynnin. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tukee hissin hankkimista taloihin, joista sellainen vielä puuttuu. Myös monet kaupungit tulevat vastaan kustannuksissa omalla hissiavustuksellaan. – Pyrimme tulevaisuudessa tarjoamaan avaimet käteen -palvelua tekemällä yhteistyötä taloyhtiöille rahoitusta tarjoavan pankin kanssa.

Ovien automatiikassa on eroja Hissin toimintavarmuus taloyhtiössä on tärkeää, jotta liikuntarajoitteiset voivat turvallisin mielin kulkea kodin ulkopuolella. Turvallisuusasiat koskevat kaikkia asukkaita, ja hissien kohdalla turvallisuuden varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Silti joku saattaa jäädä joskus jumiin hissiin. – Markkinoilla on nykyään testilaitteita, joilla voidaan ennakoida esimerkiksi kalliimpien osien toimintakykyä. Hissiin jäämisen lisäksi turvalliseen hissimatkustamiseen vaikuttaa hissien ovien toiminta. Ovien turvalaitteissa on eroja: osassa on liikettä havainnoiva sensori tai koko oviaukon peittävä valoverho. Uusissa hisseissä suositaan valoverhoa. Sensorit toimivat, kun hissi on paikallaan, mutta eivät enää siinä vaiheessa, kun hissi lähtee liikkeelle. – Jos valoverhoissa menee kennoja rikki, niin kehittyneen hissin järjestelmä poistaa ne toiminnasta, tätä ominaisuutta ei ole kaikilla hissivalmistajilla. Hankalinta on estää edes automatiikalla vaatteen tai remmin jääminen hissin ovien alta jumiin. Erityisesti vanhemmissa hisseissä on myös kiilautumisvaara tilanteessa, jossa hississä kuljetetaan tavaraa. Tästä on varoitustarra hissin korissa.

Kunnossapito kannattaa kilpailuttaa

Pohjanmaan Hissitekniikka Oy Torpantie 7, 68300 Kokkola p. 050 3323 400 www.pohjanmaanhissitekniikka.com

Hissien kunnossapitotyöt ovat ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotka kuuluvat kunkin hissivalmistajan tekemään huolto-ohjelmaan. Hissin käyttövarmuutta voidaan parantaa suunnitelmallisella ennakoivalla huollolla ja ylläpidolla. Näin voidaan ehkäistä hissin osien yllättäviä rikkoutumisia ja niistä seuraavia ylimääräisiä kustannuksia.

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

12


13

Kiinteistรถratkaisut | pohjanmaa 2018


kiinteIstönhuolto

Jake Rakennus Bygg Oy

MyNest tekee kiinteistönhuollosta järjestelmällistä Sähköinen huoltokirja MyNest uudistaa kiinteistön kunnosta huolehtimisen. Kaikki rakennuksen dokumentit ja huoltohistoria voidaan tallentaa pilvipalveluun. Jake Rakennus Bygg Oy:n kehittämä sähköinen huoltokirja MyNest kokoaa kaikki kiinteistön tiedot ja dokumentit pilvipalveluun. Sähköinen huoltokirja tarjoaa useita etuja verrattuna perinteiseen fyysiseen versioon, puhumattakaan tilanteesta, jossa huoltokirja puuttuu kokonaan. – Autokaupassa huoltokirja on ollut oleellisen tärkeä iät ja ajat. Joka ikinen auton ostaja haluaa nähdä huoltokirjan ja mitä siinä lukee. Kiinteistön huoltokirja ei ole samalla tavalla ihmisten selkärangassa, mutta se on yhtä hyödyllinen, Jake Rakennuksen kehitysjohtaja Jonny Asplund sanoo. MyNest dokumentoi kiinteistön rakennusvaiheet ja huoltohistorian sekä hälyttää lähestyvistä kausihuolloista. Suurin ero perinteiseen huoltokirjaan on luonnollisesti se, ettei sähköinen huoltokirja ole rajoittunut fyysiseen kopioon. Urakoitsijan ja taloyhtiön lisäksi tietoja pääsevät tarkastelemaan myös asuntojen omistajat. – Fyysinen huoltokirja on usein huoltoyhtiön tiloissa ja sitä katsoo ehkä taloyhtiön hallitus kerran vuodessa. MyNest-palveluun pääsevät kirjautumaan myös asunnon omistajat ja he voivat seurata, että taloyhtiö on tehnyt kausihuollot ajoissa, Asplund kertoo.

kopuolisille asiakkaille. – Siitä on tarkoitus tehdä oheistuote asuntotuotannon rinnalle, Asplund sanoo. Ajatus sähköisen huoltokirjan kehittämisestä lähti liikkeelle erään insinöörin Jake Rakennukselle tekemästä lopputyöstä. Lopputyössä selvitettiin, miten kehittää viestintää osapuolten välillä taloyhtiötä perustettaessa. – Työssä oli mukana myös asiakasnäkökulma, eli miten asiakas voisi mahdollisimman turvallisesti ostaa asunnon. Johtopäätöksissä ehdotettiin sähköistä huoltokirjaa, joka olisi kaikkien osapuolten käytettävissä, Asplund kertoo.

MyNest mullisti Uusikaarlepyyn kiinteistönhuollon Yksi MyNest-huoltokirjan käyttöönottaneista asiakkaista on Uusikaarlepyyn kaupunki, joka siirsi kaikki kiinteistönsä palveluun vuonna 2017. Uusikaarlepyyn teknisen kanslian Daniel Lönnqvist kertoo, että kiinteistöjen huoltojen kirjaaminen oli hyvin vaihtelevaa ennen MyNestia. – Osassa rakennuksista oli jonkinlainen huoltokirja ja osassa ei ollut mitään. Joissain rakennuksissa huoltomiehet kirjasivat huoltoja vihkoon, mutta työnjohto ei välttämättä ollut tietoinen näistä, Lönnqvist kertoo. MyNestin myötä Uusikaarlepyyn kiinteistöhuollon organisointi on saanut uudenlaisen käänteen. – Se on ehdottomasti parempi, että tarvittavat huollot kirjautuvat ylös ja palvelu muistuttaa lähestyvistä huolloista. Kaikkia huoltoja ei tarvitse tehdä saman tien tai edes kuukauden päästä. Nyt meillä on kuitenkin kokonaiskuva tilanteesta ja voimme priorisoida tärkeimmät huollot, Lönnqvist kertoo. Lönnqvistin mukaan MyNest on selkeä ja helppokäyttöinen työkalu. – Kaikki käyttäjät ovat oppineet sen käytön, kun se on kerran ohjeistettu, Lönnqvist sanoo.

Huoltokirja on pakollinen uudiskohteissa Huoltokirja tuli pakolliseksi uudisrakennuksissa vuonna 2000. Sitä vanhemmissa kiinteistöissä huoltojen kirjaus on ollut taloyhtiön aktiivisuuden varassa. – Varmasti on taloyhtiöitä, joissa huollot on kirjattu tarkkaan, mutta huomattavassa osassa vanhempia kerrostaloja huoltokirja puuttuu kokonaan, Asplund sanoo. Rakennusmääräykset eivät tarkkaan määrittele huoltokirjan muotoa. MyNest-palvelusta taloyhtiö saa valmiin ja helposti käyttöön otettavan mallin. Palvelu sisältää huolto-ohjelman, joka voidaan räätälöidä kiinteistökohtaisesti. Myös vanhan rakennuksen tiedot voidaan siirtää MyNest-palveluun. – Vanhemmissa taloissa kattavaa korjaushistoriaa ei tosin yleensä ole saatavilla. Tärkeää onkin se, että nykyhetkestä eteenpäin pystytään seuraamaan ja kirjaamaan toistuvia huoltoja, vikailmoituksia ja saneerauksia. Huoltohistoriaa alkaa kertymään ja se on jo muutaman vuoden kuluttua hyvin arvokasta, Asplund kertoo.

Jake Rakennus Bygg Oy, Havutie 3, 68600 Pietarsaari Jonny Asplund p. 040 861 3005 info@mynest.fi

Asunnon ostoturvallisuus kasvaa Jake Rakennus Bygg Oy on toiminut asuntotuotantomarkkinoilla perustajarakentajana vuodesta 2003. MyNest-huoltokirja on käytössä kaikissa yrityksen kohteissa. Kun kohde valmistuu, taloyhtiö saa huoltokirjan käyttöönsä. Yritys lanseerasi palvelun omissa kohteissaan vuonna 2014, mutta viime vuoden alusta alkaen MyNestia on tarjottu myös ul-

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

14


Biojäte Bioavfall

WANTED 1 kg =

1vrk dygn

1,4 km

x

1

Rivi- ja kerrostalojen poltettavan jätteen joukosta löytyy jopa 26 % on biojätettä. Lajittelethan biojätteesi biojäteastiaan. KIITOS! Brännbart avfall från rad- och höghus innehåller upp till 26 % bioavfall. Du sorterar väl bioavfall i bioavfallskärlet. TACK!

KUN REMONTTI ON ILOINEN ASIA KYSY LISÄÄ 045 1259 080 posti@kontiomaa.com

Muutamme biojätteet ympäristöystävälliseksi biokaasuksi autoille. Vi omvandlar bioavfall till miljövänlig biogas för bilar.

Valitse kumppaniksi kokenut asiantuntija!

Linjasaneeraukset suunnittelusta toteutukseen • • • • • • •

Projektinjohtopalvelut linjasaneeraus Pätevöitynyt LVIA -valvonta Lämpöhäviölaskelmat ja energiatodistukset LVIA -ja sprinklerisuunnittelu Poistoilmalämpöpumppu suunnittelu Taloyhtiöt, isännöitsijät, kunnat ja kaupungit ym. Toimimme Länsi-Suomen alueella Tutustu palveluihimme kotisivuilta tai soita ja kysy lisää!

Marko Suolahti marko.suolahti@hewal.fi puh. 044 210 0450 SEINÄJOKI

Etsitkö luotettavaa kumppania jolta onnistuu rakennuspeltitöiden lisäksi kokonaisvaltainen kattojen kunnostus ja pinnoitus? Kattojen pinnoitus | Kattojen saneeraus Seinien suoja-aineet | Peltitityöt Vuotojen korjaus | Kattohuollot

Manu 050 467 7949 Timo 045 236 9702 www.hewal.fi

www.venite.fi


Pixabay.com

Teksti: Elina Salmi

Tehoa talon lämmitykseen

Lämmitys on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Energiankulutukseen voi kuitenkin vaikuttaa ilman, että koko talonväki palelee. Perinteisten lämmitystapojen tueksi tai tilalle on tarjolla jo useita ratkaisuja, joilla voidaan pienentää energialaskua. Jo pelkkä patteriverkoston ja -venttiilien säätö tuo selvää säästöä kulutukseen, eikä maksa juuri mitään.

Taloyhtiön hoitokuluista nelisenkymmentä prosenttia muodostuu energian- ja vedenkulutuksesta. Kulutukseen voi onneksi vaikuttaa monin eri tavoin. – Öljyllä lämpiäviä taloja on usein vaihdettu maalämmölle, tietää Sami Seuna Motiva Oy:stä. Hänen osaamisaluettaan ovat muun muassa lämpöpumput, maalämpö sekä energian käyttö ja energiatehokkuus. – Erilaisia hybridiratkaisuja on myös asennettu enenevässä määrin. Esimerkiksi sähkölämmitteisissä pienehköissä rivitaloyhtiöissä on otettu lämmityksen avuksi ilmalämpöpumppuja ja kaukolämpötaloissa poistoilmalämpöpumppuja siirtämään lämpöä koneellisesta poistoilmasta käyttöveteen.

Runnarinkuja 2, 60800 ILMAJOKI Puh. LVI: 06 4246 175 Puh. Sähkö: 06 4247 475 masa.paavola@hanakat.fi

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

16


Lämpö talteen jätevedestä Uusimpana tulokkaana alalla on jäteveden mukana karkaavan lämmön kiinteistökohtainen talteenotto. Asuinkäytössä lämmintä jätevettä tuottavat lähinnä peseytyminen sekä keittiön ja pyykin pesuvedet. Keskivertosuomalainen käyttää päivässä noin 140 litraa vettä, josta noin 40 prosenttia on lämmintä. Toki aiemminkin on puhdistetun jäteveden sisältämää lämpöä saatettu ottaa talteen kunnallisissa jäteveden puhdistamoissa ja sitä on voitu hyödyntää osana kaukolämmön tuotantoa. Nyt on kuitenkin mahdollista ottaa lämpöä talteen kiinteistökohtaisesti jätevedestä – eli juuri noista suihkun, keittiön ja pyykin pesusta muodostuvista vesistä. Suurissa kohteissa voidaan saada jätevesistä tasaisempaa lämpövirtaa ja muutenkin enemmän mittakaavaetua hankinnan kannattavuuden suhteen.

Rakennat uutta tai peruskorjaat vanhaa... ...talosi eristysratkaisu on Termex-Selluvilla! Hengittävässä kodissa on miellyttävä asua. Termex-Selluvilla on ekologisesti keräyspaperista valmistettu palo- ja kosteusturvallinen lämmöneriste moderniin rakentamiseen. Vedoton, tasainen huonelämpö sekä erinomainen sisäilma takaavat ainutlaatuisen asumismukavuuden. Termex-Selluvillalla eristetty talo on lämmin talvella ja viileä kesällä.

Säädöt ja säätölaitteet ajoissa kuntoon Asumismukavuuden parantamisen ohella samalla energiankulutusta alentava toimi on patteriverkon perussäädön tekeminen taloon. Siinä patteriverkoston ja -venttiilien säädöt asetetaan kohdilleen ja yleensä samalla uusitaan myös patteriventtiilit ja termostaatit. Aivan liian suuressa osassa nykyistä talokantaa perussäädön tekemistä on laiminlyöty joko osittain tai kokonaan. Seurauksena ovat liian suuret sisälämpötilaerot ja silloin joudutaan ajamaan patteriverkostoon tarpeettoman kuumaa vettä. Patterit myös toimivat usein tehottomasti. Myös patteriventtiilien, patteritermostaattien, paisuntasäiliöiden ja yli 15-vuotiaiden kiertovesipumppujen uusiminen perussäädön yhteydessä olisi erittäin suositeltavaa. Niiden vaihtamisessa vitkutellaan tarpeettoman pitkään, vaikka kyseessä on usein varsin kustannustehokas säästötoimi. Lämmitysverkoston perussäädöllä varmistetaan, että verkoston vesi kiertää oikealla virtaamalla jokaisen lämmityspatterin kautta. Hyvin säädetyn ja tasapai nossa olevan lämmitysverkoston ansiosta kiinteistön huoneistojen lämpötila pysyy tasaisena lämmityskaudella ja asukkaiden viihtyvyys paranee.

Puhaltamalla suoritettava asennus on nopea ja helppo tapa eristää talosi yläpohja, seinät ja alapohja ekotehokkaasti.

Eristepalvelu Moilanen & Kamppinen Oy Pyydä tarjous! Puh. 050 324 7830 tai 040 589 7303 kamppinen@gmail.com

PELLETTITAKAT KMP Mysinge Artiterm pellettitakat ovat uudenaikaisia ja tehokkaita lämmönlähteitä. Niitä on myös mahdollista käyttää päälämmön lähteenä. Tavanomaisessa omakotitalossa jopa 80% lämmitystehosta voidaan korvata tällä takalla.

Oikeilla säädöillä tuntuvaa säästöä Taloyhtiön lämmitysenergiankulutuksen kannalta on tärkeää, että sisäilman lämpötilat ovat yleisten ohjearvojen mukaisia ja että eri asuntojen välillä ei ole merkittäviä lämpötilaeroja. Hyvä huonelämpötila löytyy useimmiten 20–22 asteen väliltä. Sitä lämpimämmässä lisääntyvät sisäilmaongelmat ja energiaa kuluu turhan ylilämmön tuulettamisen vuoksi hukkaan. Sopivan lämpötilan kokeminen riippuu muun muassa tottumuksista, vaatetuksesta, tekemisestä, vetoisuudesta, ilmanvaihdosta ja asukkaan omasta fysiologiasta. Viileä tai vetoisa asunto tuntuu epämukavalta ja johtaa tyypillisesti lisääntyneeseen lämmitysenergian kulutukseen, koska ongelmaa yritetään yleensä korjata nostamalla koko lämmitysverkoston lämpötilatasoa. Motivan arvioiden mukaan oikein tehdyllä perussäädöllä voidaan saavuttaa jopa 10–15 prosentin säästö energiankulutuksessa. Se, saavutetaanko perussäädöllä viihtyvyyden parantumisen lisäksi myös kustannussäästöjä, riippuu luonnollisesti kiinteistön lämmitysolosuhteiden lähtötilanteesta. Kaiken kaikkiaan hallittu, ennakoiva, määräaikainen ja huolto-ohjeen mukainen ylläpito kaikissa talon laitteissa säästää silkkaa rahaa. Säätöjen ja säätölaitteiden merkitys energiankulutukseen on yllättävän suuri. Niillä saadaan syntymään selviä säästöjä ilman, että taloyhtiön tarvitsee tehdä suuria investointeja. Parhaassa tapauksessa koko homma hoituu hyvinkin pienillä kuluilla. ■

• Automaattinen toiminta • Hyvä hyötysuhde • Alhainen äänitaso • Huoltoystävällinen • Yksinkertainen tuhkanpoisto • Pohjoismaista muotoilua • 3–6 kW • Pellettivarasto 38 litraa • Polttoaika 18 - 40 h • Sähkönkulutus 40 W • Paino 138 kg

Ariterm Drag Ariterm Drag korvaa savuhormin. Se on ainutlaatuinen ratkaisu, joka mahdollistaa pellettitakkojen asentamisen ilman savuhormia ulkoseinää vasten. Varma ja patentoitu ratkaisu laskee savukaasujen lämpötilan turvalliselle tasolle jäähdyttämälle ne ulkoilman avulla ennen kuin ne johdetaan ulos. Ariterm Drag on CE-merkitty. • Paino 5 kg • Leveys x syvyys x korkeus 280x153x306 mm • Sähkö kytketään pellettitakkaan • Tarkemmat asennusohjeet myyjältä

Wahlroos Verkstad 17

Maalahti 06 365 7105 www.wv.fi

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018


Teksti: Elina Salmi

Kattoturva kuntoon Rakennuksen katolla liikkumiseen kohdistuu lukuisia turvallisuuteen liittyviä määräyksiä. Tuoreimmat löytyvät pelastuslaista, jota uusittiin vuonna 2011. Onhan teidän yhtiössänne asiat kunnossa? Kannattaa tarkistaa asia pikimmiten, sillä vastuu on määräysten mukaan taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä.

-kattaja

Talon katolla käy monen eri alan ammattilaisia. Nuohooja on ehkä säännöllisin vieras. Lisäksi sinne saattaa kiivetä antenniasentaja, kattoa huoltavat henkilöt tai lumenpudottajat. Kaikille on yhtä tärkeää, että katon turvavarusteet ovat kunnossa. Kattoturvallisuuteen liittyvät määräykset ovat yksiselitteisiä: kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulla on huolehtia siitä, että rakennuksessa ja sen katolla on määräysten mukaiset, riittävät turvavarusteet ja että ne myös pidetään kunnossa. Vähintään yhtä tärkeä osa kattoturvaa ovat lumiesteet, joilla huolehditaan siitä, ettei rakennus aiheuta vaaraa maan tasalla liikkuville. Taloyhtiössä vastuun kantavat hallitus ja isännöitsijä. Jos katolle meneminen tai siellä työskentely on puuttuvien tai huonokuntoisten turvalaitteiden takia vaarallista, ei ka-

Huopakattotyöt ja sokkelien vesieristykset neljänkymmenen vuoden kokemuksella kotimaisilla Katepal-kumibitumituotteilla

Vaihdetie 3, 60120 Seinäjoki puh. (06)423 4040, 0400 662 622

lansi.kate@netikka.fi | www.lansikate.fi Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

18


tolle pykälien mukaan saa mennä. Huolto- ja korjaustyöt joudutaan silloin tekemään esimerkiksi nostolava-auton avulla – ja siitähän syntyy turhia kustannuksia ja vaivaa. – Normaalin huoltokäynnin yhteydessä pitäisi tarkastaa kattoturvatuotteiden kunto ja asianmukaisuus, muistuttaa Kattoliiton toimitusjohtaja Mikko Ahtola. – Jos siihen ei oma tai huoltomiehen osaaminen riitä, niin suosittelen, että katolla käy silloin joku kattoalan ammattilainen. Hän pystyy arvioimaan, ovatko katon kulkutiet siinä kunnossa, että nuohooja pääsee siellä turvallisesti kulkemaan ja että mahdollinen lumenpudottaja saa itsensä kiinni jonnekin. Toki myös normaalit huoltokäynnit pitää voida tehdä turvallisesti.

Vesikourut, tikkaat, lumiesteet Myös vanhojen uusimiset ja korjaukset

Kattoturvatuotteiden pitää kestää turvaköyden varaan putoavan paino Kaikille katolla sijaitseville katon osille – esimerkiksi savupiipuille tai ilmanvaihtolaitteille – on järjestettävä tarkoituksenmukainen, katkeamaton ja yhtenäinen kulkutie. Katon kaikkien turvavarusteiden tulee asennettuna kestää niille tarkoitettu kuorma ja niiden pitää olla ilmaston rasituksia vastaan riittävän kestävät. Kun rakennuksen korkeus ylittää yhdeksän metriä, pitää siellä olla myös turvaköysien kiinnitysrakenteet. Lisäksi yli kaksikerroksisten rakennusten katolle pitää päästä niin sisä- kuin ulkokauttakin. Luonnollisesti lumiesteet ovat tärkeä osa kattoturvallisuutta. Ne täytyy asentaa vähintään sisäänkäyntien, kulkuväylien, talvikäytössä olevien leikki- ja oleskelualueiden ja talotikkaiden kohdalle. Ympäristöministeriön ohjeistus rakennuksen käyttöturvallisuudesta – johon kattoturvakin liittyy – sanoo myös, että katon turvavarusteiden pitää soveltua rakennuksen ulkonäköön ja väritykseen. Erityisen tärkeää tämä on vanhoissa rakennuksissa. Kun sellaiseen lisätään kattoturvavarusteita, ne pitää suunnitella niin, ettei rakennustaiteellisesti tai historiallisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella. Kyseessä saattaa siis olla rakennuksen ulkonäköön vaikuttava toimenpide, joka vaatii luvan.

SOITA JA KYSY TARJOUS 050 594 2992 kjkmestarit.fi

Etelä-Pohjanmaa

Kannattaa tarkastuttaa kattoturva vuosittain Katon turvavarusteet on tarkastettava ja huollettava säännöllisesti. Tarkastuksen voi tehdä nuohooja, joka normaalikäynnin yhteydessä käy läpi varusteiden riittävyyden, kiinnitykset ja kunnon. Hän sitten raportoi mahdollisista vioista ja puutteista kiinteistön omistajalle tai haltijalle ja antaa ohjeita korjausten suunnittelussa. Jos katolle meneminen tai siellä liikkuminen on nuohoojan mielestä vaarallista, pitää nuohoojan lain mukaan ilmoittaa siitä kirjallisesti sekä nuohottavan kohteen edustajalle että pelastuslaitokselle. Jos taas pelastusviranomainen havaitsee puutteita, jotka aiheuttavat vakavan vaaran henkilöturvallisuudelle, hän määrää puutteet korjattaviksi. Havaitut puutteet on syytä korjata välittömästi. Pelastuslain mukaan viranomaisen määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella. Normaalin vesikattoremontin yhteydessä uusitaan usein myös kattoturvatuotteet nykypäivän vaatimuksia vastaaviksi. Kattoliiton toimitusjohtaja Mikko Ahtola toivoo, että taloyhtiöt kiinnittäisivät huomiota urakkasopimukseen kattoremontteja teettäessään. – Kannattaa varmistua huolellisesti siitä, että urakoitsija on sopimuksessa merkinnyt itsensä päätoteuttajaksi. Jos näin ei ole, katsotaan rakennushankkeeseen ryhtyvä taloyhtiö päätoteuttajaksi ja vastuu työmaan turvallisuudesta siirtyy suurelta osin sille. ■

PUOLIPYÖREÄT- JA KANTTISET SADEVESIJÄRJESTELMÄT, TIKASTUOTTEET, LUMIESTEET, KATTOSILLAT Asennukset yli 20 vuoden kokemuksella, luotettavasti ja laadukkaasti. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Kourutyö Oy Etelä-Pohjanmaa 0500 636 624, 0500 668 916 Ykkösvaltaus 3, 60320 Seinäjoki myynti@kourutyo.fi

7

www.kourutyo.fi 19

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018


© Avtkachev | Dreamstime.com

Kiinteistöratkaisut | HELSINKI pohjanmaa 2018 2018

20


Teksti: Mari Pihlajaniemi

Putkiston kuntotutkimus auttaa ehkäisemään vesivahinkoja Taloyhtiö voi välttyä vesivahingoilta ja hintavilta remonteilta tarkkailemalla putkiston kuntoa säännöllisesti. Varsinkin putkiston elinkaaren loppupuolella seuranta auttaa mitoittamaan ja ajoittamaan korjaustoimenpiteet oikein, jolloin voidaan myös säästää kustannuksissa.

Vesivahingot aiheuttavat pahimmillaan taloyhtiöille kalliita ja mittavia remontteja, ja osakkaiden kenties yksi suurimpia huolenaiheita onkin kustannuksiltaan suuren putkiremontin osuminen oman taloyhtiön kohdalle. Silloin, kun korjaustarpeen aiheuttaa äkillinen, suuri vesivuoto jäätyneen putken haljetessa, vuoto havaitaan yleensä nopeasti ja siihen voidaan myös reagoida ennen kuin kiinteistölle on päässyt aiheutumaan suurempaa vahinkoa. Erityisen hankalia ovatkin pienemmät putkivuodot, jotka tapahtuvat vaivihkaa ja ovat vaikeasti havaittavia. Niiden kohdalla voi kestää kauan ennen kuin vuotoa edes havaitaan, jolloin kosteus on voinut edetä jo talon rakenteisiin asti. Vesivuotoja voi tapahtua muun muassa asennusvirheiden ja laitevikojen seurauksena, ja varsinkin vanhemmissa kiinteistöissä ihan silkan putkimateriaalien kulumisen tai syöpymisen myötä. Taloyhtiöissä osakas vastaa kylpyhuoneensa pesu- ja suihkualtaista ja siitä, että esimerkiksi pesukone on liitetty asianmukaisesti eikä vuoda. Taloyhtiön vastuulla ovat puolestaan sen asennuttamat vesihanat, wc-istuin sekä märkätilojen vesieristeet. Lisäksi juuri taloyhtiö vastaa mahdollisista viemäritukoksista ja putkistovuodoista, joten sillä onkin erityisen painava rooli myös vesivahinkojen estämisessä. Miten taloyhtiön kannattaisi sitten seurata putkiston tilannetta, ettei vesivahinkoja pääsisi syntymään? Varsinkin kun kiinteistöllä alkaa olla jo ikää, säännöllisen ja kattavan seurannan merkitys korostuu tilanteen hallitsemisessa ja korjaustarpeen ennakoimisessa. – Peruslähtökohta on se, että putkimateriaalit kuluvat ja syöpyvät. Ne eivät ole siinä mielessä ikuisia, kertoo erityisasiantuntija Jukka Saarenpää VTT Expert Services Oy:sta. Hän on suorittanut putkistojen kuntotutkimuksia jo 25 vuoden ajan ja nähnyt kattavasti eri vuo-

sikymmeninä rakennettuja kiinteistöjä putkiverkostoineen. Tyypillinen kohde on vanha, 50–60 vuoden ikäinen kiinteistö, jossa osakkaita jo huolettaa, miten paljon putkilla on käyttöikää jäljellä.

Sinkitty teräsputki on altis syöpymiselle Kiinteistön putkiston kuntoon voi vaikuttaa vielä sen rakennusvuotta enemmän se, mikä putkimateriaali sinne on alunperin valittu. Käyttövesiverkostoissa käytettiin vielä 1980-luvun alkuun asti kylmävesipuolella sinkittyä teräsputkea, jossa sisäpuolinen syöpyminen lähti käyntiin ja eteni putken sisällä kun sinkitys oli vaurioitunut tai kulunut pois. – Sinkittyä teräsputkea käytettiin 1970-luvulla aika yleisesti kylmävesipuolella. Sitä oli vielä 1980-luvun alkupuoliskolla putkimateriaalina isommissa pohjakerroksen runkolinjoissa, jotka kulkevat yleensä katonrajassa, toteaa Saarenpää. Katutason runkolinjoista ylöspäin mentäessä putkimateriaali vaihtui jo 1980-luvun lopulla kupariksi. Saarenpää kertoo, että sittemmin verkostoja on rakennettu paljon käyttövesipuolella niin, että myös kylmävesipuolella materiaalina on heti vesimittarilta lähtien käytetty kuparia. Sinkitty teräsputki onkin kylmävesipuolella se ”heikoin lenkki”. – Nimenomaan 1980-luvun alun taloissa putkisaneerauksen ensimmäinen vaihe on yleensä se, että uusitaan juuri ne sinkityt kylmävesiverkoston runkolinjat. Ne ovat helpossa paikassa uusia, pohjakerroksen katonrajassa. Jos pystynousut ovat kupariputkea, ei niitä tarvitse vielä välttämättä ryhtyä saneeraamaan samassa yhteydessä. Taloyhtiön putkiremonttia voikin helpottaa se, jos työ voidaan teh

» Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018


www.pekanmaalaus.fi • Tasoite-, maalaus- ja tapetointityöt • Sammaloituneiden tiili-, mineriitti- ja peltikattojen ja seinien biopuhdistus Sokevan BioComb tuotteilla • Kattojen pesu ja maalaus

Pekan Maalaus ✆ 040 734 7636

dä kaksivaiheisena: ensin ongelmalliset sinkityt runkolinjat ja vasta myöhemmässä vaiheessa käyttövesiverkosto ja kupariputket. Viemäriverkostojen tilanne pitää tutkia erikseen. Etenkin 1980-luvulla niissä käytettiin monesti jo pitkäikäisempää muoviputkea, mutta esimerkiksi 1960-luvulla pohjaviemärilinjoissa ja pystynousuissa käytettiin vielä valurautaa, jonka seinämät syöpyvät myös ajan myötä.

Seuranta tukee suunnitelmallista kiinteistönhoitoa

VIEMÄRISANEERAUS

• sukitukset ja kuntokartoitukset p. 040 675 9701

PUTKISTOJEN • avaukset ja sulatukset • kuvaukset ja paikannukset

SUURTEHOPUHALLUS

SUURTEHOIMUROINTI • sora • hiekka • puhallusvilla • kutteri ym. • sora • lecasora

040 594 5972 | www.lokapalvelu.fi | LAPUA

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

Taloyhtiöiden kiinteistönpito on Saarenpään mukaan muuttunut entistä suunnitelmallisemmaksi. Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä tekevät kunnossapitosuunnitelman viideksi vuodeksi eteenpäin ja miettivät remontteja jo hyvissä ajoin etukäteen. – Sitä kautta on menty siihen, että putkien kuntoa ennakoidaan jo varhaisemmassa vaiheessa. Kun talolla alkaa olla ikää 50 vuotta, tai jossain tapauksissa vasta 40 vuottakin, teetetään kuntotutkimuksia, että putkien kunto saadaan selville, toteaa Saarenpää. Kuntotutkimuksella voidaan selvittää, mikä on tilanne eri putkijärjestelmien osalta, miten pitkälle mahdolliset syöpymät ovat edenneet ja mikä on putkien jäljelläoleva käyttöikä. Tutkimus teetetään, jos ongelmista alkaa olla vähänkään merkkejä: vedenpaineet laskevat hanoissa, tai joihinkin putkilinjoihin tulee pikkuvuotoja. Näin vuodot eivät pääse kehittymään suuriksi. – Vaikka olisi rakennusvuodeltaan ihan samoja taloyhtiöitä vierekkäisillä tonteilla, niiden putkistojen tilanne voi olla erilainen. Putkiverkostot ovat yksilöitä, joten kuntotutkimuksen tärkeys on suuri. Saarenpää nostaa esiin myös seurantatutkimukset, joita tehdään nykyään jo paljon. Ensimmäisen tutkimuksen tulosten perusteella selviää myös sopiva seurantajakso, ja putkiston tilanne voidaan tarkistaa uudelleen esimerkiksi viiden vuoden päästä. – Olemme tehneet joihinkin kohteisiin tutkimuksen jo neljättä kertaa. Yleensä seurantatutkimus tehdään viiden vuoden välein. Katsotaan ne kohdat, joita edellisellä kerralla on katsottu, ja siitä vielä vähän eteenpäin, niin saadaan kuva, mikä putkien tilanne on ja miten se kehittyy. Ensimmäisen kuntotutkimuksen teettämisestä ei ulkopuolinen voikaan aukottomasti päätellä, että taloyhtiöön olisi tulossa putkiremontti lähivuosina. – Jos on jo neljä kertaa tehty kuntotutkimus eikä saneeraus ole vielä käynnistynyt, voi olla hyvinkin pitkä aika vielä putkiremonttiin, toteaa Saarenpää.


Kuntotutkimus auttaa saneerausmetodin valinnassa Päämetodi putkiston kuntotutkimuksessa on putkien röntgenkuvaus, jonka avulla niistä voidaan havaita mahdolliset syöpymät ja niiden laajuus. Kun tiedetään, paljonko putkessa on seinämää vielä jäljellä, voidaan laskennallisilla toimenpiteillä saada putkistolle käyttöikäennuste. Joissain tapauksissa röntgenkuvausta täydennetään vielä viemärilinjojen painehuuhtelulla ja TV-kuvauksella, jossa kamera kuljetetaan putken sisällä seinämien kunnon ja mahdollisten vaurioiden selvittämiseksi. Saarenpää korostaa, että röntgenkuvauksessa tärkeää on saada kattava otanta eri kokoluokan putkista, niin isoista runkoputkista kuin pienemmistä käyttöhaaroista läheltä käyttövesipisteitä sekä eri puolelta kiinteistöä. Röntgenkuvauksen etuna on se, ettei sitä varten tarvitse avata putkia tai katkaista vettä, vaan tutkimus voidaan tehdä normaalissa käyttötilassa. – Kun hankesuunnitteluvaiheessa suunnitellaan viemäripuolelle putkiremonttia, voidaan tehdä vielä täydentävänä toimenpiteenä painehuuhtelu ja TV-kuvaus. Niin selviää, mikä saneerausmetodi kannattaa valita ja voidaanko putkiin esimerkiksi laittaa sukitusta. Yleensä, kun TV-kuvaustyötä tehdään, tulee muutaman tunnin käyttörajoitus, mutta työ ei mene kokonaan pilalle, vaikka joku laskisikin viemäriin vettä sen aikana. Viemäreiden painepesu tai huuhtelu on Saarenpään mukaan järeä toimenpide, jota ei suositella tehtäväksi kovin usein valurautaisille viemäriputkille, jos viemäri on vain toimintakunnossa eikä siinä ole tukoksia. – Huuhtelu kuluttaa putken sisäpintaa ja se tulee karheaksi hetkeksi aikaa. Voikin olla riski, että kun huuhtelu on tehty, hetken päästä tulee tukoksia.

Pelti-, tiili- ja huopakattojen

pesut, maalaukset ja pinnoitukset p

Asianajotoimisto Kattelus, Ruokola & Mukkala Oy

Silmät auki vesivuotojen varalta Kun kiinteistölle – ja sen putkistolle – alkaa kertyä ikää, tulisi sekä taloyhtiön asukkaiden, hallituksen, huoltoliikkeen että isännöitsijän terästäytyä. Jos vuodot ovat pieniä, saattaa ihmissilmä olla paras havaitsemaan ensimmäiset varoitusmerkit. – Asukkaiden ja isännöitsijän pitää kulkea silmät auki ja tehdä havaintoja: onko kiinteistössä märän näköistä tai esimerkiksi tippajälkiä, jotka tulevat putkilinjasta. Ja jos on pesuhuonetiloja päällekkäin, onko katossa kosteusjälkiä, tai kuuluuko hiljaisena aikana putkinoususta veden tiputteluääntä. Varsinkin putkilinjojen elinkaaren loppuvaiheessa olisi Saarenpään mukaan tärkeää havaita pieniäkin vuotojälkiä – ja ilmoittaa niistä mahdollisimman nopeasti isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle ennen suuria vaurioita. – Hyvin harvoin vuotokohdista vuotavat vedet menevät suoraan viemäriin. Yleensä ne valuvat rakenteisiin, joihin voi tulla kosteus- ja mahdollisesti homevaurioita. Kun käyttövesiverkoston putkesta tihkuu vettä pitkän aikaa johonkin rakenteeseen, saattaa johonkin muuhun rakenteen sisällä kulkevaan putkilinjaan tulla ulkopuolista korroosiota. Vanhojen putkien kohdalla on myös tärkeää, että asukas huolehtii, että lattiakaivot pysyvät puhtaina ja vesi kulkee kaivosta eikä jää lattialle seisomaan. Myös lavuaarien ja tiskialtaiden vesilukot on pidettävä puhtaina, ettei niihin tule rasvakertymiä. Huoneistojen kylpyhuonetilojenkin osalta olisi hyvä tehdä märkätilakartoitus, kun putkien käyttöikä alkaa olla päätepisteessä. – Kun hankesuunnitteluvaiheessa märkätilatkin on kartoitettu, tiedetään mikä on kosteiden tilojen tilanne ylipäätään ja vesieristeiden uusimistarve. Se ohjaa sitten sitä, miten putkiremontti aikanaan toteutetaan. ■

• Kattojen pesu ja käsittely • Julkisivujen pesu ja maalaus • Rännien ja syöksyjen uusiminen • Ulkomaalaukset • Huoneisto- ja kiinteistöremontit • Maalaus-, matto- ja tapetointityöt • Puulattian hionnat ja lakkaukset • Vesieriste ja laatoitustyöt

Maalaus ja Saneeraus Rajamäki Oy 040 525 0947 | www.rajamakioy.fi

23

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

20


© Andrey Popov | Dreamstime.com

Teksti: Mari Pihlajaniemi

Hengitys helpoksi taloyhtiössä Säännöllisesti huolletulla ja oikein säädetyllä ilmanvaihdolla on valtava merkitys taloyhtiön sisäilman laatuun. Sen lisäksi mahdollisiin asuntokohtaisiin sisäilmaongelmiin voi vaikuttaa kuitenkin myös asukkaiden omilla toimenpiteillä.

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

24


KIINTEISTÖN OMISTAJA Sisäilman merkitys hyvinvoinnille on saanut viime vuosina paljon huomiota. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan juuri epäpuhdas hengitysilma, esimerkiksi ulkoilman pienhiukkaset, on syynä moniin ympäristön aiheuttamista terveyshaitoista. Huono sisäilma voi aiheuttaa muun muassa ylähengitystieoireita, silmien ärsytystä, nuhaa sekä yleisoireita, kuten väsymystä ja päänsärkyä. Koska Suomessa väestö viettää melkein 90 prosenttia ajastaan sisällä, tapahtuu myös pääosa ulkoilman pienhiukkasille ja ilmansaasteille altistumisesta nimenomaan sisätiloissa. – Sisäilman aiheuttamien oireiden tunnistamisessa auttaa, kun tarkkailee ilmaantuvatko oireet aina samassa paikassa. Mikäli oireet ilmaantuvat aina kotona ja poistuvat, kun kodista poistuu, voi se olla merkki kodissa olevasta sisäilmaongelmasta, kertoo sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen Hengitysliitto ry:stä. Taloyhtiössä rakenteiden ja järjestelmien kunto kuuluu taloyhtiön vastuulle. Sisäilmaongelmien ilmetessä asukkaan tuleekin olla yhteydessä taloyhtiön edustajaan, yleensä siis isännöitsijään. Asukas ei saa teettää esimerkiksi pintoja rikkovia rakennetutkimuksia omin päin tai tehdä itse muutoksia järjestelmiin. Mikäli taloyhtiö ei kuitenkaan ryhdy toimenpiteisiin sisäilmaongelman suhteen silloin, kun se on osoittautunut aiheelliseksi, voi asukas viime kädessä olla asiasta yhteydessä kunnan terveystarkastajaan. Tarvittaessa terveydensuojeluviranomainen voi antaa kiinteistön omistajalle velvoittavan korjausmääräyksen terveyshaitan poistamiseksi.

automaatioratkaisut

ammattitaidolla

Säädämme ja optioimme talotekniikkasi toimimaan energiatehokkaasti.

Automaatiotyöt | LVIS-työt Etävalvontapalvelut | Lämmitysratkaisut

Toimiva ilmanvaihto on kattavasti suunniteltu

PAIKALLINEN OUMAN PARTNERI

Kiinteistön ilmanvaihdolla on suuri merkitys sisäilman laatuun. Ilmanvaihdon tarkoituksena on poistaa sisäilman epäpuhtauksia sekä kosteutta ja tuoda asuntoon riittävä määrä puhdasta ilmaa tilalle. Kausittaisissa siitepöly- ja katupölyongelmissa on tämän lisäksi tärkeää huolehtia myös ulkoilman epäpuhtauksien suodattamisesta, että huoneiston sisäilma pysyisi puhtaana. Ilmanvaihdon toiminta perustuu paine-eroihin: ilma virtaa kiinteistössä suuremmasta paineesta pienempään. Tämä paine-ero voidaan saada aikaan puhaltimilla, jolloin kyseessä on koneellinen ilmanvaihto, tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella, jota kutsutaan painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Mikäli tuloilma puhalletaan koneellisesti tilaan, on kyseessä tulo- ja poistoilmanvaihto, muussa tapauksessa vain poistoilmanvaihto. Ilmanvaihdon toimiminen halutulla tavalla edellyttää sitä, että ilmanvaihtokanavisto on säädetty suunnitelmien mukaan. Varsinkin poistoilmanvaihdon toteutuksessa korvausilmareitit on suunniteltava ja toteutettava huolellisesti esimerkiksi ulkoilmaventtiilien avulla, sillä hallitsemattomasta korvausilman sisäänotosta voi seurata vetoa ja hajuhaittoja. Pahimmillaan paine-erot aiheuttavat sen, että korvausilma tulee huoneiston esimerkiksi viemärin kautta, jos muut tuloväylät ovat syystä tai toisesta tukossa. Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto mahdollistaa tuloilman suodatuksen kiinteistössä. Tuloilmakanaviston säännölliseen huoltamiseen ja puhdistamiseen kannattaa kuitenkin taloyhtiössä panostaa, sillä ajan kuluessa kanavistoon kertyvä lika voi levittää epäpuhtauksia huoneistojen sisäilmaan.

automaatio@saatopiste.fi | www.saatopiste.fi Myllärinkatu 22, 65100 Vaasa, Puh: 020 743 0330

ILMANVAIHTOJÄRJESTELMIEN puhdistukset, asennukset, kuvaukset, mittaukset, säädöt, desinfioinnit sekä palokuormien puhdistukset

Ilmanvaihdon säännöllinen huolto kannattaa Varsinkin uudemmissa kerrostaloissa sisäilmasta huolehtii asuntokohtainen ilmanvaihtokone. Isännöintiliitto muistuttaa, että huoneistokohtaista ilmanvaihtokonetta on tärkeää säätää ja huoltaa säännöllisesti. Väärin säädetty kone voi pahimmillaan kasvattaa asunnon sähkölaskua merkittävästi. – Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa pari kertaa vuodes

PUHDAS SISÄILMA AMMATTITAIDOLLA OTA YHTEYTTÄ

050 541 7207 ria-air.com info@ria-air.com

»

25

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018


” Jos ilmanvaihto on taloyhtiön osalta kunnossa, mutta yksittäisen huoneiston sisäilma aiheuttaa jatkuvasti asukkailleen oireita, voidaan apuvälineenä kokeilla myös erillistä ilmanpuhdistinta.

VAASAN RAKENNUSKORJAUS OY/AB

VASA BYGGNADSREPARATION

Vöyrinkatu 13 Vörågatan 65100 VAASA - VASA puh./tel (06) 320 9100, Fax (06) 320 9101 Tom Rabb 050 352 4180 www.vaasanrakennuskorjaus.fi

sa. Kun suodattimet vaihdetaan juuri ennen katu- ja siitepölykautta, on suodatusteho silloin parhaimmillaan. Samoin tuloilmaventtiilit ja niiden suodattimet tulisi puhdistaa säännöllisesti, kertoo Säkkinen. Asuntokohtaisesta ilmanvaihtokoneesta saa parhaan hyödyn, kun se muistetaan säätää kesäasentoon jo keväällä ja talviasentoon syksyllä hyvissä ajoin ennen lämmityskautta. Taloyhtiössä ilmanvaihtokoneen säätäminen saattaa kuulua asukkaan tai taloyhtiön vastuulle. Ennen kuin innokas asukas ryhtyy säätämään konetta omatoimisesti, kannattaakin varmistaa tarvittaessa isännöitsijältä, kenen vastuulle se kuuluu. Myös suodattimien vaihdon osalta on hyvä tarkentaa, onko asukkaiden tehtävä se itse vai onko taloyhtiö sopinut suodattimien hoidosta huoltoyhtiön kanssa. – Jotta ilmanvaihto toimii mahdollisimman hyvin, tulee asukkaan kuitenkin huolehtia tietyistä perusasioista. Esimerkiksi ilmanvaihtoventtiilit tulee pitää puhtaana imuroimalla ja pyyhkimällä, muistuttaa Säkkinen. Tarvittaessa venttiilit voi pestä kauttaaltaan veden alla. Myös liesituulettimen rasvasuodatin on pestävä vähintään kaksi kertaa vuodessa sekä mahdollinen aktiivihiilisuodatin vaihdettava uuteen riittävän usein, esimerkiksi kerran vuodessa.

YRITYSHAKEMISTO

ÜÜ Isännöitsijätoimistot

Ilmanpuhdistin apuna asuntokohtaisissa ongelmissa

ARUCO

www.aruco.fi

Jos ilmanvaihto on taloyhtiön osalta kunnossa, mutta yksittäisen huoneiston sisäilma aiheuttaa jatkuvasti asukkailleen oireita, voidaan apuvälineenä kokeilla myös erillistä ilmanpuhdistinta. – Ilmanpuhdistimet poistavat ilman epäpuhtauksia kuten pölyä tai hajua erilaisin menetelmin. Ne eivät kuitenkaan poista varsinaista epäpuhtauslähdettä tai korvaa toimivaa ilmanvaihtoa tai huolellista siivousta, huomauttaa Säkkinen. Ilmanpuhdistimen valinta ja vertailu on Säkkisen mukaan hankalaa, sillä etukäteen on mahdotonta sanoa, auttaako mikään laite vähentämään esimerkiksi allergian oireita. Lisäksi laitteiden hyödyn ja toimivuuden arviointi on vaikeaa, koska vertailevaa puolueetonta tutkimustietoa on vasta vähän saatavilla. – Kokemuksen mukaan osa kokee saavansa hyötyä ilmanpuhdistimista, mutta toiset eivät, toteaa Säkkinen. Hän muistuttaa, että myös ilmanpuhdistinta tulee huoltaa ja puhdistaa säännöllisesti, jotta siitä olisi todellista apua. Lisäksi erilaisten suodatinkankaiden kiinnittäminen tuuletusikkunaan ja korvausilmaventtiiliin on melko helppoa. Korkean erotusasteen suodatinkankailla voi estää siitepölyn ja katupölyn lisäksi myös pienhiukkasten pääsyn asuntoon. – Varsinkin, jos käyttää ikkunatuuletusta ilmanvaihdon hetkellisenä tehostuskeinona, tulee tuuletusikkunoihin hankkia suodatinkangas. Kannattavinta on toki pyrkiä estämään sisäilmaongelmien syntyminen jo ennakolta. Sitä varten taloyhtiössä on tärkeää tarkkailla ilmanvaihdon ja laitteiden kuntoa ja huoltaa ne säännöllisesti – tarvittaessa myös yksittäisten huoneistojen osalta. ■

anitta.ruotsalainen@aruco.fi

040 731 7031 045 894 8484

Vaasanpuistikko 17, 10. krs, Vaasa Suomen isännöintiliitto ry:n jäsenyritys

KIINTEISTÖRATKAISUT LAADUKASTA TIETOA RATKAISUJEN JA HANKINTOJEN POHJAKSI

Lähteet: hengitysliitto.fi, thl.fi, isannointiliitto.fi, sisailmayhdistys.fi

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

26


Saukonmäen alue Tampereella on kokonaisuudessaan rakennettu 1960-70-lukujen taitteessa ja sen rakennukset ovat varsin tyypillisiä oman aikansa taloja. Alueen kahdeksassa yhtiössä on menossa isojen remonttien aika. Osa on jo saanut remontit tehtyä, osalla ne ovat vasta tulossa.

Teksti: Elina Salmi

Monta remonttia yhdellä kertaa Kun talo on tullut siihen ikään, että linjasaneeraus – tutummin putkiremontti – on ajankohtainen, kannattaa hanketta suunniteltaessa miettiä, mitä muuta voidaan uusia samalla kertaa. Remontti aiheuttaa epämukavuutta ja kustannuksia joka tapauksessa, mutta remontteja yhdistelemällä saatetaan parhaassa tapauksessa säästää pitkä penni.

Vuosittain parikymmentä tuhatta taloyhtiötä tulee siihen ikään, että käyttövesiputkisto ja viemäriverkosto ovat elinkaarensa loppupuolella. Edessä on siis talotekniikan saneeraus. Ison korjaushankkeen yhteydessä kannattaa teettää muitakin korjauksia ja parannuksia – erityisesti jos remontti tehdään perinteisin menetelmin eli putket uusimalla. Kun kerran kerrosten välillä olevat kuiturakenteet joudutaan joka tapauksessa avaamaan, on kätevää ja edullisempaa tehdä monta remonttia yhdellä riesalla. – Linjasaneerauksen yhteydessä on viisasta tarkastella ainakin pesuhuoneiden, ilmanvaihdon, sähkö- ja telejärjestelmän ja vaikkapa lämmitysjärjestelmän tilaa, toteaa isännöitsijä Matti Leminen. Hän isännöi monen muun yhtiön ohella tamperelaista Saukonmäen kokonaisuutta, johon kuuluu yhteensä kahdeksan itsenäistä taloyhtiötä. Yhtiöillä on yhteinen tontti, jonka ne omistavat Saukonmäki Oy:n kaut-

ta. Talot on rakennettu 1970-luvulla, joten jokaisessa alueen yhtiössä on isojen remonttien aika. Osassa ne on jo tehty, osassa vasta tulossa. – Itse käytän mieluummin ilmaisua talotekniikkaremontti, kun puhutaan kansankielellä putkiremontista. Ainakin näissä Saukonmäen yhtiöissä on isoon talotekniikkaremonttiin yhdistetty useita muita remontteja. Linjasaneerauksen kanssa yhtaikaa on Lemisen mukaan järkevää uusia monia asioita – yhtiöstä riippuen. Sellaisia ovat esimerkiksi hissien uusinta ja yleisten tilojen, kuten porrasaulan ilmeen päivitys, tilojen käyttötarkoituksen muuttaminen, liikkumisen helpottaminen ja vastaavantyyppiset asiat. Lämmitysjärjestelmää voidaan parantaa tai tarvittaessa uusia sähkö- tai telejärjestelmä. Ilmanvaihto ja siihen liittyvät parannukset ovat hyvin tyypillisiä ”kylkiäis”-remontteja. Myös poistoilman lämmön talteenotto sopii toteutettavaksi ison remontin yhtey

» 27

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018


PTS:n ei tule perustua arvailuun

” Remontteja yhdistelemällä

on parhaimmillaan saavutettu jopa useamman kymppitonnin säästö verrattuna siihen, että niitä tehtäisiin erikseen ja ripottelemalla.

Ilman pitkäjänteistä suunnittelua suurten remonttien yhdistämiseen saatetaan ajautua tahattomasti. Vuonna 2010 uudistunut asunto-osakeyhtiölaki toi hallitukselle velvoitteen esittää vuosittain yhtiökokouksessa selvitys kiinteistön kunnossapitotarpeesta. Tätä vaatimusta vastaava selvitys eli pitkän tähtäimen suunnitelma PTS on ollut ohjenuorana hyvässä kiinteistönpidossa aiemminkin. – Varsinkin pienissä taloyhtiöissä tapaa edelleen sellaista mentaliteettia, että hoidetaan asiat omin maallikkovoimin. Hallitus laatii isännöitsijän kanssa kunnossapitoselvityksen viideksi vuodeksi eteenpäin ja täyttää lain kirjaimen. Tällaiseen paperiin on yleensä vedetty ranskalaisin viivoin muutama korjaus. Ammattilaisesta tämä ei kuulosta hyvältä. Jos suuria korjauksia mitoitetaan ja ajoitetaan väärin, kuka on vastuussa?, kysyy aluejohtaja Tapio Kuurimo Raksystems Anticimexistä.

dessä, mikäli se todetaan laskelmin kannattavaksi investoinniksi. – Remontteja yhdistelemällä on parhaimmillaan saavutettu jopa useamman kymppitonnin säästö verrattuna siihen, että niitä tehtäisiin erikseen ja ripottelemalla. Suunnittelutyöt sekä purku- ja pintatyöt tarvitsee tehdä vain kertaalleen. Samoin hinnassa taloyhtiö saattaa säästää, kun asiat neuvotellaan yhdellä kertaa. Useamman yhtiön yhteisistä remonteista Lemisellä ei kuitenkaan ole erityisen hyvää sanottavaa. Niitäkin on Saukonmäessä kokeiltu. – Jokaisella yhtiöllä on kuitenkin oma hallinto ja jokainen joutuu hakemaan itse rahoituksen hankkeisiinsa. Lisäksi tulee herkästi vääntöä siitä, saavatko osallistuvat yhtiöt varmasti yhtä suuren hyödyn remonttien yhdistämisestä. Merkittävää säästöäkään ei ole saatu sillä keinolla syntymään.

VAASAN ERIKOISMAALAUS

VAASAN PELTITYÖ

Meillä on pitkä kokemus teollisuustilojen ja rakennusteollisuuden: • epoksilattioista • massalattioista • restauroinneista • sisä- ja ulkomaalauksista • kattojen tiivistyksistä massalla • kattomaalauksista

Vaasan Peltityöllä on laaja kokemus peltikatoista ja -töistä: • konesaumakatot ja profiilipeltikatot • piipunpellitykset ja -hatut • kattoturvatuotteet • sadevesijärjestelmät • läpiviennit ja suojapellitykset

VAASAN RUISKUERISTYS

TIMANTTITYÖ

Suunnittelun puute saa korjaukset kasautumaan VTT:n selvityksen mukaan taloyhtiö voi säästää korjauskuluissaan pitkän aikavälin tarkastelussa 25–30 prosenttia, jos korjaukset tehdään huolellisesti valmistellen ja suunnitellen sen sijaan, että annetaan korjausten kasaantua vaurioita odotellen. Huolellista valmistelua varten tarvitaan ammattilaisen tekemään arvioon perustuvaa todenmukaista tietoa kiinteistön kunnosta. – Usein kuntoarviot ja -tutkimukset nähdään ylimääräisenä kulueränä ja suoraan korjauksiin meneminen halvempana. Kiireellä tehtävät vauriokorjaukset ovat kuitenkin kalliimpia kuin ennakoivat korjaukset. 50 vuoden elinkaaritarkastelussa saadaan merkittäviä säästöjä, kun korjaukset tehdään ajallaan hyvin ennalta suunnitellen. Kuurimo sanoo liian myöhään korjaamisen olevan harmillisen tuttu ilmiö. Kalliiden yksittäisten hätäkorjausten ohella toinen suunnittelemattomuudesta aiheutuva ongelma on korjausten kasautuminen. Taloyhtiö joutuu puun ja kuoren väliin, kun useita välttämättömiä korjauksia osuu samaan saumaan ja rahoituksen saanti on kiven alla.

Lyhytnäköisyys käy kalliiksi

Meiltä toimiva eristysratkaisu erilaisiin tiloihin. Sertifioitu materiaali ja -toimija Suomessa. • palo, erilaiset paloluokat • akustiikka, melun hallinta • lämpö • kondenssi

Miten suunnitelmallisuus sitten toteutuu käytännössä? PTS:ää varten tarvitaan ammattilaisen tekemä kuntoarvio, jota täydennetään tarpeen mukaan perusteellisemmilla kuntotutkimuksilla. – Jos kiinteistön kunnosta ei ole muuta tietoa, lähdetään liikkeelle kuntoarviosta. Se on kohteessa tehtävä "yleislääkärikierros", jossa selvitetään rakennuksen kuntoa ja määritetään samalla kohtia, jotka vaativat tarkempaa perehtymistä, kuntotutkimusta eli "erikoislääkärin" tutkimusta, havainnollistaa Kuurimo. PTS:stä taloyhtiö näkee, mikä on arvio kiinteistön teknisestä kunnosta, koska kannattaa tehdä korjauksia ja mikä niiden kustannusarvio on. – PTS käsittää teknisen näkemyksen, toinen puoli asiaa on taloyhtiön taloudellinen tilanne. Kun PTS:n perusteella laaditaan korjausohjelmaa, siinä on huomioitava myös yhtiön resurssit hoitaa korjauksia.

Yli 10 vuoden kokemus timanttitöistä: • timanttisahaus ja -poraus • piikkaus • läpiviennit • Ikkuna- ja oviaukot • betonipurkutyöt • testausreiät

www.wbr.fi Olympiakatu 4, 65100 Vaasa 0400 668 619 050 443 1103

Kiinteistöratkaisut | pohjanmaa 2018

Korkein luottoluokitus ©Soliditet

2015

28


Tarjoamme kiinteistöjen isännöintipalveluja ammattitaidolla. Kerromme mielellämme lisää palveluistamme. Palvelemme Pohjanmaalla: Seinäjoella Marttilantie 24 60100 Seinäjoki Vaasassa Rauhankatu 16 A 65100 Vaasa Lapualla Kauppakatu 2 62100 Lapua Pietarsaare ssa Kanavapuistikko 14 68600 Pietarsaari Kokkolassa Rantakatu 14 67100 Kokkola

Pyydä tarjous isännöinnistä Nico Schönberg myyntipäällikkö 040 669 3062 nico.schonberg@realia.fi

www.realiaisannointi.fi

PURKUTYÖT ASBESTIKARTOITUKSET ASBESTITYÖT TIMANTTITYÖT BETONIPURKUTYÖT

2017

p. (06) 321 3413, 050 694 17 Kairatie 11, 65350 Vaasa tarjous@sparal.fi, www.sparal.fi


Kiinteistöratkaisut Pohjanmaa  

Laadukasta tietoa ratkaisujen ja hankintojen pohjaksi.

Kiinteistöratkaisut Pohjanmaa  

Laadukasta tietoa ratkaisujen ja hankintojen pohjaksi.

Advertisement