Ratikalla Stop by stop

Page 1

RATIKKAREITIN JATKO

KOHTUULLISTAMISTA TONTTIVUOKRAAN ASUMISMUKAVUUS PARANEE REMONTILLA 2/2023
SANTALAHTEEN LOPPUSUORALLA
RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 2 Hämeen Kuljetus Oy • Tampere www.hameenkuljetus.fi KULJETUKSEN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Pirkanmaan alueella KALLIO- JA SORAKIVIAINEKSIA TOIMITETTUNA: Puh. 020 161 6240 ANNA TAVAROILLESI UUSI KOTI! 1. 2. 3. täyttämällä lomake osoitteessa fida.fi/noutolomake soittamalla numeroon 050 300 5035, tai tekstaamalla NOUTO numeroon 16155
Tampere, Ylöjärvi,
Pirkkala, Lempäälä
Kangasala
lahjoituksestasi!
maailmaa. TILAA ILMAINEN NOUTOPALVELU HELPOSTI:
Noutoalue:
Nokia,
ja
Kiitos
Fidan avulla tavarasi löytävät uuden kodin ja muuttavat

Ilmestyminen

Nro 1/2023 vko 11

Nro 2/2023 vko 25

Nro 3/2023 vko 41

Jakelu ja levikki

Jakelulevikki 60 000 kpl

Tampereen Ykkösjakelut Oy

Tampereen taloudet

Keskustan jakelutelineet

Julkaisija ja kustantaja

Media Potentia Oy Kuninkaankatu 24 A 33210 Tampere p. 0400 772 229 www.mediapotentia.fi

Päätoimittaja Petri Kaukonen p. 0400 770 203 petri@mediapotentia.fi

Toimitus

Elina Salmi p. 045 276 5998 elina.salmi@mediapotentia.fi

Marja Haavisto p. 045 276 6021 marja.haavisto@mediapotentia.fi

Mediamyynti

Media Potentia Oy p. 0400 772 229 toimisto@mediapotentia.fi

Taitto ja ilmoitusvalmistus

Media Potentia Oy tuotanto@mediapotentia.fi

Paino Sanoma Manu Oy

Etukannen kuva

Media Potentian kuva-arkisto

TÄSSÄ LEHDESSÄ

Te-sopimus kontra minimipalkka

Ammattiliitot eivät liputa minimipalkkalaille, koska ne menettäisivät lakien myötä valtansa olla mukana neuvotteluissa ja päätöksissä. Ne liputtavat te-sopimuksille, koska niiden kautta ne ovat jatkossakin voimakkaita ja kiinni vallankahvassa. Matalapalkkaisen intressi on kuitenkin toinen. Jonkinlainen turva riittävälle palkkatasolle olisi saatava kaikille. Miksi minimipalkkalaki on niin vaikea asia?

Puhelimyynti-alalla on te-sopimus, mutta se ei ole yleissitova. Olen itse ollut hiomassa tätä te-sopimusta 21 vuotta sitten. Vuodesta 2002 mikään ei ole muuttunut. Villit työnantajat voivat käytännössä maksaa millaisia palkkoja vain kehtaavat. Kauneudenhoito-, terveys- ja taksialoilla sekä kiinteistönvälityksessä ei ole te-sopimusta lainkaan. Jos esimerkiksi puhelinmyyntialan palkkaongelma olisi saatu kuntoon tesopimuksin, se olisi jo tässä ajassa tapahtunut. Ala on työllistävä mutta niin heikkomaineinen, että se aiheuttaa ongelmia myös niille yrityksille, joissa työsuhde- ja palkka-asiat ovat kunnossa. Omassa yrityksessäni Media Potentia Oy:llä on aina maksettu 20% te-sopimuksen ylittävää takuupalkkaa, jota voi korottaa provisioilla. Silti on paljon ihmisiä, jotka sanovat heti ei, kun kyseessä on puhelimitse tehtävä myyntityö.

Olen törmännyt tilanteisiin, joissa esimerkiksi lasitusliike - vain yhden alan mainitakseni - on irtisanonut pitkäaikaista työvoimaa myyntityöstä ja tehnyt työsuhteiden tilalle alihankitasopimuksia.

Alihankkija onkin sitten puhelinmyyntialalla, jolla ei ole yleissitovaa sopimusta, joten hepä maksavatkin vain provisiopalkkaa aiemman kuukausipalkan asemasta. Provisiopalkassakaan ei sinänsä ole mitään vikaa, jos ansaintalogiikka toimii. Näissä tapauksissa, joista nyt kirjoitan, se ei ole toiminut ja ihmiset ovat joutuneet taloudellisesti puun ja kuoren väliin.

Lehti noudattaa ilmoitusten julkaisusääntöjä. Reklamaatiot on tehtävä 7 vrk:n aikana ilmoituksen julkaisemisesta Media Potentia Oy:lle. Suurin mahdollinen vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä tai poisjäämisestä sekä sen aiheuttamista vahingoista on ilmoituksen hinta. Mikäli ilmoitusmateriaali saapuu aineistopäivän jälkeen

Media Potentia Oy ei ole velvollinen korvaamaan painovirheitä. Ilmoituksesta lähetetään oikovedos sopimuksen mukaan.Peruutukset viimeistään aineistopäivänä. Jos ilmoitus on ehditty valmistaa ennen peruutusta, veloitetaan siitä 50 % ilmoituksen hinnasta.

Te-sopimuksilla ei saada riittävää palkkaturvaa kaikille. Minimipalkkalaki olisi ratkaisu väliinputoajille näillä luettelemillani aloilla. Minimipalkka tulisi toki asettaa riittävälle tasolle.

Sen tarkoitus ei saisi olla palkkojen polkeminen vaan päinvastoin. Minimipalkkaa voitaisiin soveltaa eri tasolla eri aloilla esimerkiksi koulutus- ja vaatimustaso huomioiden.

Petri Kaukonen päätoimittaja

Sammonkatu 34, 33540 Tampere puh. 03 3141 8700

Avoinna ma-pe 9-19, la 9-15 (heinäkuussa la suljettu)

SAIRAANHOITAJAN

VASTAANOTTO APTEEKISSASI!

Tiistaisin ja torstaisin klo 9-16

Varaa aika: www.sammonapteekki.fi

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 3
Visit Tampere, SKYFOX, Marko Kallio Petri Kaukonen Päätoimittaja
04 Santalahteen ratikalla 06 Tonttivuokrat 10 Ratikalla ostoksille 16 Paranna asumismukavuutta remontilla 20 Ratikalla tapahtumiin näppärästi
20 RATIKALLA TAPAHTUMIEN ÄÄRELLE
14.10.2022 – 17.12.2023
15
Postimuseon näy telyt museokeskus Vapriikissa Alaverstaanraitti 5 Tampere
€/7
tai Museokortti•www.postimuseo.fi

RATIKALLA SANTALAHTEEN

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 4
Tampereen ratikkalinjasto laajenee loppukesästä, kun jatko-osuus Pyynikintorilta Santalahteen otetaan käyttöön. Ratikkayhteyden odotetaan myös lisäävän kiinnostusta Santalahden sekä tulevan Hiedanrannan asuinaluetta kohtaan. Visit Tampere, Laura Vanzo

Turvallista arkea perheille

Tiesitkö?

Tampereen ratikat ovat saaneet nimensä sen mukaan, mikä nimi kalenterissa oli ratikan saapumispäivänä. Jos nimivaihtoehtoja oli useampi, yleisö pääsi äänestämään nimestä. Nimet löytyvät ohjaamojen ikkunoiden alareunasta, johon ne on teipattu Hervanta-fontilla.

Tällä hetkellä Tampereen ratikkakiskoilla kulkevat Lyyli, Valma, Saaga, Lempi, Iisakki, Visa, Helinä, Atro, Aava, Tellervo, Tuure, Kukka, Ritva, Ensio, Urho, Päiviö, Aliisa, Olga, Veera sekä Hilla.

Lähde: tampereenratikka.fi

Teksti: Marja Haavisto

Ratikkalinjan 3 jatko-osuuden rakentaminen alkoi marraskuussa 2020, ja rakennustyöt välillä Pyynikintori–Santalahti ovat edenneet aikataulussa. Liikennöinnin uudella osuudella on määrä alkaa 7.8.2023.

Uudella ratikkaosuudella on kolme pysäkkiä – Särkänniemi, Tikkutehdas ja Santalahti. Sepänkadulla sijaitsevalta Särkänniemen pysäkiltä on vain pieni kävelymatka huvipuiston portille, joten jo loppukesästä myös Särkänniemen kävijät voivat hyödyntää ratikkaa.

Raitiotien rakentaminen Santalahdesta

Näsisaaren ja Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen on jo käynnissä, ja tällä hetkellä tavoitteena on, että ratikkaliikenne reitillä käynnistyy viimeistään vuoden 2025 alussa.

Kokonaisuudessaan Pyynikintorin ja Lentävänniemen välille on tulossa seitsemän uutta siltaa. Sepänkadun silta ja Santalahden Rantasilta ovat valmiit, ja kevään aikana on rakennettu muun muassa

Paasikiventien ylittävää Rosenlewin siltaa sekä Ollinojansiltaa Hiedanrannassa.

Näsisaaren ja Hiedanrannan välille rakennetaan kaksi Hiedansiltaa, joiden rakentaminen aloitettiin touko-kesäkuun vaihteessa, ja siltojen on tarkoitus valmistua vuonna 2024. Ratikka tulee kulkemaan

105 metriä pitkällä Pohjoisella Hiedansillalla ja ajoneuvoliikenne Eteläisellä Hiedansillalla. Molemmilla silloilla on myös jalankulku- ja pyöräväylät.

Raitiotieallianssi tiedottaa raitiotien rakennusvaiheista ja mahdollisista yötöistä verkkosivuillaan raitiotieallianssi. fi/tiedotteet. Joitakin vaiheita tehdään öisin, jotta asukkaille ja tienkäyttäjille koituisi mahdollisimman vähän häiriötä ja liikenne olisi päiväsaikaan sujuvaa.

Asumista ratikkareitin varrella

Santalahteen on tulossa lisää asuntoja, mutta alueelle laadittaneen vielä kaavamuutoksia esimerkiksi pahvitehtaan sekä paperitehtaan osalta.

– Santalahti sijoittuu tehokkaan joukkoliikenteen varteen, ja kaavoituksen kannalta katsottuna Santalahti ja tapahtumapuisto saavat hyvät liikenteelliset palvelut, projektiarkkitehti Riikka Rahkonen Tampereen kaupungilta kertoo.

Hiedanrantaan on tulossa noin 25 000 asukkaan asuinalue, ja rakentamisen on suunniteltu alkavan vuonna 2024. Alue tulee koostumaan kolmesta osasta: keskustasta, Järvikaupungista sekä uudesta Lielahdesta. Hiedanrantaan on keskustasta matkaa noin neljä kilometriä.

– Asuntorakentaminen Hiedanrannassa alkaa pohjoiskortteleista, ja kaavaehdotuksen nähtävilläolo on tämän vuoden kaavoitusohjelmassa.

Hiedanrannan suunittelussa on otettu huomioon kestävät ja älykkäät ratkaisut, joiden tarkoitus on tarjota asukkaille hyvää elämänlaatua ja sujuvampaa arkea hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja.

Kristillinen päiväkoti Pikkupursi puh. 040 849 1220 www.pikkupursi.fi

Tampereen kristillinen koulu puh. 045 891 4787 www.takriko fi

NURMI | Ketarantie 4, 33680 Tampere

Uudella ratikkaosuudella on kolme pysäkkiä – Särkänniemi, Tikkutehdas ja Santalahti.

Suunnitelmissa on, että ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan koteihin jo 2025.

Hiedanrannassa on jo pitkään järjestetty erilaisia tapahtumia ja kulttuuritoimintaa – kulttuurin tuoma alueen omaleimaisuus on tavoitteena säilyttää myös tulevaisuudessa.

Näsisaareen asumaan 2030-luvulla?

Tampereen kaupungin toimesta rakennettu 800 metriä pitkä Näsisaari kuuluu Hiedanrannan kaupunginosaan ja se sijaitsee Vaitinaron liittymän ja Pölkkylänniemen välisellä vesialueella. Ideana on luoda uutta kaupunkia Näsijärven rantaan, mutta lähelle keskustaa, joukkoliikenteen ja palveluiden äärelle. Saareen voidaan rakentaa asuntoja sekä työpaikkoja, ja asukkaat voivat hyödyntää helposti myös Hiedanrannan lähipalveluita.

Kaupungin omistama Hiedanrannan Kehitys Oy vastaa kaupunginosan rakentumisesta – yhtiö toteuttaa myös kadut, puistot sekä muut yleiseen käyttöön tulevat alueet ja rakenteet.

Rahkonen kertoo, että Näsisaaren asemakaavat eivät ole vielä kaavoitusohjelmassa, ja saaren kaavoittaminen suunniteltuun laajuuteensa edellyttää lisää täyttämistä.

– Näsisaaressa on tulevaisuudessa tarjolla asumista kerrostaloista pienimittakaavaiseen asumiseen, ja Hiedanrannan yleissuunnitelmassa alueelle on tavoitteena saada kodit noin 5000 asukkaalle, järven läheisyyttä hyödyntäen.

Asuntoja saadaan kuitenkin vielä odotella, sillä ensimmäisten asukkaiden arvioidaan pääsevän muuttamaan Järvikaupunkiin vasta 2030-luvulla.

Lähde: raitiotieallianssi.fi, hiedanranta. fi, tampere.fi

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 5
Media Potentian kuva-arkisto

KÄYTTÄMÄTÖN RAKENNUSOIKEUS VOI OLLA SYY

KOHTUULLISTAA

MAANVUOKRAA

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 6
Rajusti nousseet maanvuokrat ovat olleet viime vuosina puheenaihe kaikissa suurissa kaupungeissa. Meilläkin on saatu lukea lehdistä juttuja satojen prosenttien vuokrankorotuksista. Jos vuokratontilla on käyttämätöntä rakennusoikeutta, voi sen nojalla saada vähän huojennusta vuokraan. Petsamon puutaloista suurin osa on vuokratontilla. Sielläkin maanvuokrien nousu tuntuu asukkaiden kukkarossa.

Teksti: Elina Salmi

Tampereella on sadoittain kerrostaloja ja omakotitaloja, jotka on rakennettu vuokratontille. Esimerkiksi Petsamon alueen taloista lähes kaikki tönöttävät vuokratontilla.

Yleisin vuokra-aika niin pientalo- kuin kerrostalotonteillakin on viisikymmentä vuotta. Aiempi vuokra oli sidottu indeksiin, mutta se ei ole seurannut alkuunkaan maan arvonnousua. Siksi päättyvien sopimusten mukaiset vuokrat ovat jääneet kovin alhaisiksi verrattuna nykyhetken asianmukaiseen maanvuokratasoon. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että kun sopimuksia on uusittu 50 vuoden vuokrakauden jälkeen, ovat uudet maanvuokrat merkittävästi entisiä korkeammat.

Pahimmillaan vuosivuokra on pompannut yhdeksäntoistakertaiseksi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että yksittäisen asukkaan kuukausittaisiin asumiskustannuksiin tulee helposti useamman satasen lisä. Myös eri kaupunginosien arvostus on saattanut muuttua 50 vuodessa. Jos talo

EDULLISET VUOKRAKONEET OMAKOTIRAKENTAJILLE

Asiantuntevaa palvelua, ota rohkeasti yhteyttä: Vesa Rinne 0400 304 955 vesa.rinne@svkone.fi

HEI JÄTKÄ, VUOKRAA LÄTKÄ!

www.svkone.fi

Vuokran kohtuullistamisen syiksi eivät kelpaa kustannussyyt tai esimerkiksi vuokralaisen varallisuus.

kaupunkikuvallisia tai suojelullisia näkökulmia. Hakemuksessa täytyy tietysti ilmoittaa myös asemakaavan mukainen rakennusoikeuden määrä sekä käytetty rakennusoikeus.

Vuokran kohtuullistamisen syiksi eivät kelpaa kustannussyyt tai esimerkiksi vuokralaisen varallisuus. Myöskään tontin maaperän ominaisuudet – kuten pehmeys, kosteus tai kallioisuus – eivät ole riittäviä perusteita vuokran alentamiseksi.

Jos edellytykset kohtuullistamiseen täyttyvät, tulee alennus voimaan seuraavan vuoden vuosivuokrassa. Vuokraan alennusta hakevan on syytä huomata, että hakemus pitää tehdä siihen tarkoitetulla sähköisellä lomakkeella. Vapaamuotoisia hakemuksia ei käsitellä.

verkkosivulla on kartta, josta voi tarkistaa kaupungin keskustan strategisen osayleiskaavan aluerajauksen sekä tontit, joita koskee suojelumääräys.

Vuokran määrittely on monimutkainen prosessi

Vaikka se kuinka kirpaisee, varmasti jokainen ymmärtää, että tontista maksettavan vuokran pitää vastata käypää arvoa. Uudet sopimukset onkin sidottu elinkustannusindeksiin, joten todennäköistä on, että ne eivät aikojen saatossa jää niin pahasti jälkeen kuin vanhat jäivät.

sijaitsee vaikkapa nykyisen ratikkareitin varrella, katsotaan sen maapohjan arvon nousseen enemmän kuin vastaavien muualla.

Pormestariohjelma avasi mahdollisuuden hakea vuokraan alennusta

Erityistä närää aiheutti aiemmin se, että tontin vuokra määriteltiin kaavamaisesti rakennusoikeuden mukaan – oli se kaikki käytetty tai ei. Aiemmin myös vuokratontin ostaminen oli jokseenkin mahdotonta.

Uusi pormestariohjelma toi asiaan muutoksia tämän vuoden alusta. Nyt taloyhtiö tai pientalon omistaja voi hakea vuokran kohtuullistamista, mikäli rakennusoikeudesta on käytetty vähemmän kuin 80 prosenttia.

Vuokralaisen on itse haettava vuokran kohtuullistamista ja hankittava hakemuksensa tueksi omalla kustannuksellaan asiantuntijalausunto siitä, miksi rakennusoikeuden hyödyntäminen tontilla ei ole nykyistä laajemmin mahdollista. Syyt voivat olla esimerkiksi rakennusteknisiä,

Joissakin olosuhteissa tontin ostaminenkin voi olla mahdollista

Tampereen kaupungin sivuilla sanotaan, että asuinkäyttöön tarkoitettujen kaupungin vuokratonttien ostaminen ei lähtökohtaisesti ole mahdollista. Tiettyjen kriteerien täyttyessä voi vuokralainen kuitenkin onnistua ostamaan talon alla olevan tontin.

Ostaminen voi tulla kysymykseen, jos yhtiömuotoinen asuntotontti sijaitsee kaupungin keskustan strategisen osayleiskaavan alueella, tontilla sijaitsee asemakaavalla tai lailla suojeltu rakennus, ja vuokralainen on maksanut kaikki vuokrat asianmukaisesti.

Jos kaikki kriteerit täyttyvät, tontti myydään ulkopuolisen, yhdessä sovitun, auktorisoidun arvioitsijan määrittelemällä hinnalla. Kaupunki tilaa arvioinnin, ja puolet palkkiosta maksaa vuokralainen.

Tontin ostamista haetaan kaupungin sivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Hakemuksia käsitellään kaksi kertaa vuodessa, vuonna 2023 helmikuussa ja syyskuussa.

Vuokratontin ostamisesta kertovalla

Uusissa vuokrasopimuksissa on porrastus, jota voisi sanoa ”totuttelupykäläksi”. Vuokrankorotus porrastetaan siten, että ensimmäisenä vuonna peritään 60 prosenttia ja toisena vuonna 80 prosenttia vuokrasta. Kolmannesta vuodesta eteenpäin se peritään täysimääräisenä.

Vuokran määrittely on monimutkainen prosessi. Esimerkiksi omakotitonttien hinnoitteluun vaikuttavat tontin sijainti eli käytännössä etäisyys keskustasta, pintaala ja asemakaavassa määritetty rakennusoikeus. Myös aiemmin uusittujen sopimusten vuokrilla on vaikutusta.

Tonttien pinta-alat ja rakennusoikeudet vaihtelevat suuresti eri kaupunginosissa ja jopa niiden sisällä. Myös rakennusoikeuden määrittelyssä on eroja. Se voi olla merkitty ns. tehokkuusluvulla (esimerkiksi e=0,25), jolloin luku sisältää sekä asuinettä talousrakennusoikeuden. Se voi olla myös määritetty kahdella eri luvulla, joissa on eritelty asuin- ja muu rakennusoikeus (esimerkiksi 200+t30). Rakennusoikeuden voi kertoa myös yksi luku, joka sisältää kaiken rakennusoikeuden.

Vuokrahinnoittelussa on käytössä yksi luku, joka sisältää kaiken rakennusoikeuden. Käytäntö on sama kaikissa kaupungeissa. Vuokrattavien asuintonttien vuosivuokra on 4 % tontin pääoma-arvosta.

Lähde. tampere.fi

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 7
Visit Tampere, Laura Vanzo

Pirkankatu 43 on yksi niistä taloista, joiden tonttivuokra moninkertaistui viimeisimmässä vuokrantarkistuksessa. Nyt taloyhtiö hakee vuokraansa kohtuullistamista ja selvittää mahdollisuuksia ostaa tontti.

Pirkankatu 43:ssa sijaitsee idyllinen, kuuden asunnon puutalo, joka on jo parin vuoden ajan käynyt kamppailua oikeudenmukaisemman maanvuokran puolesta. Nyt näkyy sentään jo valoa tunnelin päässä.

Vaaleanpunaisen talon osakkaat saivat pari vuotta sitten polvia notkauttavan ilmoituksen uudesta maanvuokrasta. Korotusta oli komeat 1 150 prosenttia. Talossa on vain kuusi asuntoa, joten korotus tuntuu kunnolla kuukausittaisessa hoitovastikkeessa.

- Oli toki etukäteen tiedossa, että vuokra nousee rajusti, mutta oli se silti yllätys ja tuntui kohtuuttomalta. Semminkin kun vuokran lähtökohtana oli tontin rakennusoikeus, jota ei ole läheskään kaikkea käytetty, toteaa yhtiön isännöitsijänä toimiva Sointu Lanki

Tontilla on rakennusoikeutta 330 neliötä, mutta sitä on käytetty vain 260 neliötä. Ylimääräistä rakennusoikeutta ei voi ottaa käyttöön, sillä tontti sijaitsee Bertel Strömmerin suunnittelemalla asemakaava-alueella ja on kulttuurihistoriallisesti, maisemallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävä osa Pyynikki-Pispala kokonaisuutta. Lisäksi osa tontista on jyrkkää rinnettä.

Sointu Lanki lähti peräämään kohtuutta. Yhtiö teki peräti kaksi oikaisupyyntöä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, mutta ne tulivat bumerangina takaisin. Avun toi viimein vuoden alusta voimaan tullut uusi pormestariohjelma. Siinä on huomioitu käyttämättömän rakennusoikeuden vaikutus

Talonpohjan kaivuut ja kiviainestoimitukset

Pirkanmaalle ammattitaidolla.

Kysy kilpailukykyinen tarjous. Kannattaa.

maanvuokraan.

- Hankimme tarvittavan asiantuntijalausunnon ja teimme hakemuksen. Olen hiljattain keskustellut virkamiesten kanssa ja edellytykset vuokran kohtuullistamiseksi ovat kaikin puolin olemassa. Odottelemme enää lopullista päätöstä lautakunnasta ja luotamme vakaasti siihen, että vuokran kohtuullistaminen siellä hyväksytään. Selvittelemme myös, olisiko tontti mahdollista ostaa, selvittää Lanki.

Toki korotettu, vaikkakin kohtuullisempi maanvuokra tuntuu kunnolla asukkaiden vastikkeissa. Sen kanssa voi kuitenkin elää, kun vuokra on laskettu oikein perustein.

- Päättäjien olisi hyvä muistaa, että kaupunki olemme me, sen asukkaat. Kyllä ihmisillä pitää olla kohtuulliset mahdollisuudet asua täällä ja olla tamperelaisia, puuskahtaa Lanki.

Ja muistuttaa vielä, että koskaan ei saa antaa periksi.

- Useasti luullaan jostakin päätöksestä, että minkäs teet, eihän tälle mitään voi, mutta kyllä vaan voi. Sitkeys ja peräänantamattomuus aina silloin tällöin palkitaan.

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 8
”Että olisi varaa asua ja olla tamperelainen”
SINUN MAINOKSESI TÄHÄN? SOITA JA VARAA
Elina Salmi
0400 772 229

OSTOKSILLE JA PALVELUIDEN ÄÄREEN RATIKALLA

Elokuussa 2021 alkanut ratikkaliikenne on tuonut helpotusta asiointiin niin keskustassa kuin muuallakin ratikkareitin varrella. Esimerkiksi Kalevan ja Tullin alueen palvelut ovat saavutettavissa ratikalla, ja alueilla tullaan näkemään suuria muutoksia tulevaisuudessa palveluiden lisääntyessä.

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 10

Tuomiokirkonkatu 32 info@korus.fi | 03 225 5877 www.korus.fi

Teksti: Marja Haavisto

Tampereella kauppakeskuksiin sekä tavarataloihin pääsee kätevästi ratikalla, sillä esimerkiksi Sokos, Stockmann, Koskikeskus, Ratina, Tullintori, Kale Kalevassa sekä Duo Hervannassa sijaitsevat kaikki ratikkareitin varrella. Keskustan kauppakeskuksiin kävijöitä houkuttelevat hyvät ostosmahdollisuudet sekä laaja valikoima erilaisia kahviloita ja ravintoloita. Kauppakeskuksiin lähdetään usein viettämään vapaa-aikaa, ja julkisilla liikennevälineillä liikkuessa ei tarvitse miettiä pysäköintimaksuja, vaan shoppailun lomassa voi nauttia myös kauppakeskusten monipuolisesta ravintolatarjonnasta ja muista palveluista kaikessa rauhassa. Ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi esimerkiksi Koskikeskuksesta löytyy myös elokuvateatteri ja Ratinasta virtuaalipuisto, hohtogolf sekä kuntosali.

Tullintorin ympäristö kehittyy

Pitkään jatkunut ratikkatyömaavaihe vaikutti Hämeenkadun, Itsenäisyydenkadun ja Sammonkadun liikkeissä asiointiin, mutta hyvistä liikenneyhteyksistä on päästy nauttimaan jo kohta kahden vuoden ajan. Ratikalla pää-

0600-300 758

Alkaen 2,18 €/min+mpm/pvm

LOST SOMETHING? Pirkanmaan LÖYTÖTAVARATOIMISTO LOST PROPERTY Suvantokatu 10, Tampere

Laatua & Tyyliä Kurvikkaille

Naisille koot 42-56!

Tervetuloa!

Tuomiokirkonkatu 34, Tampere • www.tarjatar.fi

see helposti uudistuneelle Tullintorillekin, joka tarjoaa myös tilat erilaisille tapahtumille.

Koko Tullintorin ympäristö on kehittynyt paljon viime vuosina ja kehitys jatkuu yhä. Alueella on runsaasti palveluita sekä kulttuuritarjontaa, ja tulevaisuudessa on tulossa esimerkiksi lisää asuntoja sekä liike- ja toimitiloja.

Tullin alue tulee olemaan myös julkisen liikenteen keskus ja kaikkien matkustusmuotojen solmukohta uuden asemakeskuksen myötä. Tampereen Asemakeskus on Tampereen kaupungin, VR-Yhtymän, Väyläviraston ja Finnpark Oy:n yhteishanke, jonka tavoitteena on muun muassa parantaa rautatieaseman saavutettavuutta sekä liikennevälineestä toiseen vaihtamista.

Tampereen kaupungin projektiarkkitehti Iina Laakkonen sekä hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen valottavat tämän hetkistä Tullin alueen kaavoitustilannetta.

– Asemakeskuksen alueen rakentaminen etenee vaiheittain ja rakentamaan päästään aikaisintaan vuonna 2025. Tullin alueen rakentuminen etenee myös hankkeista riippuen: Pinninkadulla on käynnistymässä ainakin hiljattain laaditun kaavan mukaisesti Toasin asuinrakennushanke. Lisäksi käynnissä on Tullikamarin aukion asemakaavoitus sekä Pakkahuoneenaukion vieressä sijaitseva Itsenäisyydenkatu 2 asemakaavatyö.

– Asemakeskuksen ja kannen alueen kehittämisessä on vahva tavoite kehittää alueelle viihtyisiä jalankulkuyhteyksiä, ja alueen liikennesuunnittelua tehdään kaavoituksen ohessa. Tampereen henkilöratapihan kehittäminen tuo merkittäviä parannuksia rautatieasemaan jalankulkijan näkökulmasta sekä mahdollistaa sujuvammat matkaketjut junien, ratikan sekä muun joukkoliikenteen välillä.

Uusia tuulia Kaleva-Hakametsän alueelle Kaleva-Hakametsän alue on kokenut viime vuosina suuria muutoksia niin liikennejärjestelyjen kuin rakentamisenkin osalta. Alueen saavutettavuus on parantunut ja palveluita on tullut lisää. Kalevan kautta kulkeva ratikkareitti onkin tärkeä kaikille alueen palveluille, myös Sammonkadun varrella sijaitseville kivijalkaliikkeille.

Kaleva–Hakametsä-paikalliskeskusta ollaan kehittämässä monipuoliseksi liike-, palvelu- ja liikuntatilojen sekä monimuotoisen kaupunkiasumisen keskittymäksi, ja asemakaavaehdotuksessa on osoitettu rakennusoikeutta vähittäiskaupan suuryksikön, hotellirakennuksen, asuinrakennusten ja autopaikkojen korttelialueil- 

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 11
Visit Tampere, Laura Vanzo
KADOTITKO JOTAIN…?
www.plt.fi
RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 12
Visit Tampere, Laura Vanzo

le. Kalevan Prisman korttelissa kauppakeskuslaajennus, asunnot sekä pysäköintitilat tulevat kytkeytymään uuteen kaupunkiaukioon, Rieväaukioon Rieväkadun varrella.

Kevyen liikenteen sujuvuuteen tullaan myös kiinnittämään huomiota, jotta liikkumisympäristö jalankulkijoille ja pyöräilijöille olisi viihtyisämpi ja turvallisempi.

Tampereen kaupungin projektiarkkitehti Markku

Kaila kertoo, että Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan

osuuskauppa ovat laatimassa toteutussopimusta KalevaHakametsä -paikalliskeskuksen ydinalueen asemakaavan 8826 toteuttamisesta, ja asemakaavaehdotus sekä toteuttamissopimus ovat menossa lähiaikoina kaupunginvaltuustoon hyväksyttäväksi.

Näillä näkymin, kun toteutussopimus ja asemakaava ovat saaneet hyväksynnän ja asemakaava on lainvoimainen, Pirkanmaan osuuskaupan on tarkoitus aloittaa rakentaminen Prisman tontin pysäköintialueiden järjes-

tämisellä.

– Asemakaavan mahdollistamat Prisman liiketilojen laajentuminen, hotellirakennuksen sekä asuinkorttelin rakentaminen Rieväkadun varrelle alkavat seuraavissa toteutusvaiheissa. Ainakin Rieväkadulle on tulossa muutoksia liikennejärjestelyihin rakentamisen alkaessa.

Lähteet: tampere.fi, ratina.fi, koskikeskus.fi 

Tullintori on matkasi maistuvin säkki!

Tullintorilta löydät ostos palvelujen lisäksi kokonaisen ja ravintolamaailman runsai vaihtoehtoineen. Uusin niistä on ranskalainen lounaskahvila ja Marco Boulangerie Cuisi kaupungin parhaat ja tuo patongit, croissantit, ma ja lounasannokset. Tule bon appétit!

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 13
tullintori
Visit Tampere, Laura Vanzo

Esteettömästi ratikalla

Ratikan esteettömyys helpottaa myös ikäihmisten liikkumista ja apuvälineiden sekä lastenvaunujen kanssa kulkevia. Ratikka-aika -verkkojulkaisussa kerrotaan, että esteettömyys on ollut lähtökohtana Tampereen Ratikan valmistelussa alusta alkaen, ja suunnittelussa on ollut mukana liikenteen ja raitiotien asiantuntijoiden lisäksi myös esteettömyyden asiantuntijoita sekä ratikan käyttäjiä, esimerkiksi näkövammaisia sekä pyörätuolin käyttäjiä. Esteettömyyden kehitystyö jatkuu edelleen ja aiheesta kerätään havaintoja ja palautetta.

Esteettömyyteen ja turvallisuuteen liittyy esimerkiksi hyvä valaistus laiturilla, ja ratikkavaunuissa on huomioitu rollaattorin ja pyörätuolin käyttäjät, sillä vaunuun pääsee siirtymään esteettömästi. Ratikkakyyti on tasaista, mutta ratikasta löytyy myös kaiteita ja kahvoja, joista voi pitää kiinni.

Esteettömyysasioita tarkasteltaessa on kiinnitetty huomiota muun muas-

PAIKALLISTA HOIVAA JA -HUOLENPITOA

www.pirkanmaanavustajakeskus.fi

sa reunakivien korkeuksiin ja muotoiluun, päällystemateriaalin valintoihin ja vaihteluun, ja ratkaisut on mitattu senttien tai millien tarkkuudella kohdilleen.

Esimerkiksi suojatien reunakivi on viistetty helpottamaan pyörällisillä apuvälineillä liikkumista, ja laattaraidalla ohjataan suojatien reunasta pysäkille. Varoittavan laatan avulla kerrotaan suojatien reunan sijainnista keppiä käyttävälle näkövammaiselle sekä heikkonäköiselle, ja laiturin reunassa olevat kaiteet estävät ajoradalle joutumisen.

Vaikka ratikkaan nouseminen onkin tehty helpoksi, myös reitin pysäkille olisi oltava esteetön. Raitiotiehankkeessa on toteutettu paljon esteettömyyttä lisääviä järjestelyjä, mutta yksittäisille esteettömyysremonteille on tarvetta jatkossakin.

Lähde: ratikka-aika.fi

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 14
Visit Tampere, Laura Vanzo
Henkilökohtainen apu Omaishoitopalvelu Kotisiivouspalvelu Virkistyspalvelu Mielen hyvinvointipalvelu
asiakaspalvelu@pirkanmaanavustajakeskus fi
VARAA ILMOITUSPAIKKA RATIKALLA STOP BY STOP -LEHDESTÄ VARAA ILMOITUSPAIKKA RATIKALLA STOP BY STOP -LEHDESTÄ Pyydä tarjous 040 0772 229 toimisto@mediapotentia.fi
Jenni Peltonen, Yrittäjä, Haluan tuottaa hyvää, luotettavaa ja ihmisläheistä palvelua asiakkaillemme.
050 447 8122

Sähköpyöräilyn pioneeri Electrobike

Electrobiken perustaja Jani Jokinen oli liikkeellä jo silloin, kun sähköpyöristä ei vielä puhunut juuri kukaan – kokemusta siis on. Siksi sähköpyörää himoitsevan kannattaakin valita asiointipaikaksi Electrobike.

Kiinnostus sähköpyöriä kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Kaikki niistä puhuvat, monet sellaisen haluavat ja esimerkiksi työsuhde-etuna sähköpyörä on jo noussut arvoon arvaamattomaan.

Jani Jokinen on pioneeri myös työsuhdepyöräpalvelussa. Hän aloitti pohjatyön seitsemän vuotta sitten ja vuonna 2018 solmittiin ensimmäinen sopimus. Nyt käytössä on vuosien kokemuksen avulla itse kehitetty, automatisoitu pyöräetupalveluportaali.

Electrobiken työsuhdepyöräedun verotusarvo on työntekijälle korkeintaan 100 €/ kk. Työnantajalle palvelu on kuluton. Tällä hetkellä asiakkaita on Outokumpu Oyj:n kokoisista pörssiyhtiöistä aina pieniin, muutaman työntekijän yrityksiin. Lue lisää osoitteesta www.pyoraetu.fi.

Electrobikella on oikeus käyttää yhteiskunnallinen yritys -merkkiä

Electrobike on vuonna 2009 perustettu pälkäneläinen perheyritys, joka on kasvanut yhtä jalkaa sähköpyöräbuumin kanssa. Nykyään myymälöitä on kuusi. Tampereella asiakkaita palvelee Electrobike Megastore Lielahdessa.

Pitkäaikainen työ pyöräilyn edistämisestä, sähköpyörien markkinoille tuomisesta ja työsuhdepyöräedun kehittämisestä palkittiin hiljattain oikeudella käyttää ”Yhteiskunnallinen yritys” -merkkiä. Merkin myöntää Suomalaisen Työn Liitto.

Sähköpyörä on myös oivallinen kunnonkohottaja

Sähköpyöräily on monelle vielä uutta, joten pyörää hankkiessa kannattaa kääntyä todellisen asiantuntijan puoleen. Electrobiken laajassa valikoimassa on toistasataa vaihtoehtoa neljältä eri merkiltä. On kaupunkipyöriä arkiajoon ja työmatkoille, retkipyöriä reissaamiseen sekä maastopyöriä sekä kevyeen että hyvinkin vaativaan käyttöön.

Vastoin yleistä käsitystä sähköpyörä on myös oivallinen kunnonkohottaja. Sähkömoottori keventää liikkumista esimerkiksi ylämäissä ja vastatuulessa, jolloin jaksaa pyöräillä pidempiä matkoja ja tulee kuin huomaamatta kehittäneeksi omaa lihaksistoa.

Monin onkin jo löytänyt sähköpyöräilyn parhaat puolet. Meno on kevyttä, pyörällä pääsee joka paikkaan, parkkipirkot eivät vaivaa ja pyörän

käyttö tulee ylivoimaisesti halvemmaksi kuin oma auto. Jos hankinta- ja muut kustannukset jakaa pyörän koko käyttöiälle, se päihittää jopa julkisilla liikkumisen. Lisäbonuksena saa hyvän omantunnon olemalla osaltaan mukana ilmastotalkoissa. Toimintasäde yhdellä latauksella on pyörästä ja käyttötavasta riippuen 60-120 kilometriä.

Laadukas sähköpyörä kestää pitkään

Electrobiken pitkä kokemus alalta auttaa ennen kaikkea asiakasta.

- Monet laitevalmistajatkin ovat vasta samanikäisiä kuin me. Pitkään mukana olleina meillä on useimmiten se paras ja viimeisin tieto alalta. Meillä on runsaasti malleja koeajettavissa ja asiakaspalvelijamme auttavat oikean pyörän valinnassa, lupaa Electrobiken perustaja Jani Jokinen.

- Meidän valikoimamme kulmakivi on luotettavuus. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että meidän myymämme pyörät merkistä riippumatta on tehty korkealuokkaisista materiaaleista, kasattu erittäin huolellisesti ja tehty kestämään kovaa ja päivittäistä käyttöä. Valikoima on suunniteltu niin, että varaosien saanti on varmistettu eikä asiakas jää pulmatilanteissa yksin.

Et ole sähköpyöräsi kanssa yksin

Electrobike saattaa pyöränomistajan matkaan huolellisesti. Pyörä luovutetaan aina luovutushuollettuna ja säädetään kuljettajan mittojen mukaiseksi. Jos satula on liian kova tai vaikkapa ohjaustanko vääränmallinen, löytyy valikoimasta paljon tarvikkeita, joilla pyörän voi varustella juuri oikeaksi.

Jos sinulla herää kysymyksiä pyörän hankkimisen jälkeen, auttaa Electrobike kaikissa sähköpyörääsi liittyvissä kysymyksissä. Arvokas hankinta kannattaa pitää tietysti kunnossa ja siinä sinua auttaa parhaiten Electrobiken monipuolinen ja kattava huolto-, korjaus- ja varaosapalvelu.

Electrobike

Possijärvenkatu 3, 33400 Lielahti

Puhelin: 09 3487 3508

Sähköposti: asiakaspalvelu@electrobike.fi, yritysmyynti@electrobike.fi Kotisivut: www.electrobike.fi, www.boostbike.fi, www.pyoraetu.fi

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 15 ILMOITUS

PINTAREMONTTI KERROSTALOASUNTOON PIRISTÄÄ KODIN ILMETTÄ

Haaveiletko pienestä pintaremontista kerrostalokodissasi? Kodin ilmettä ja käyttömukavuutta voi piristää uusimalla keittiönkaappeja, säilytyskalusteita tai kylpyhuoneen kalusteita. Jos budjetti ei veny kokonaisvaltaiseen remonttiin, on kotia mahdollista piristää pienemmälläkin panostuksella. Monia kodin kunnostustöitä voi tehdä itse, mutta kerrostalossa on huomioitava ilmoitusvelvollisuus taloyhtiölle.

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 16
Jason Briscoe, Unsplash

Teksti: Veera Kujansuu

Tuoretta tunnelmaa keittiöön

Keittiö on monelle yksi kodin tärkeimmistä huoneista, ja sen toimivuus vaikuttaa suuresti asumismukavuuteen. Keittiötä voi piristää monilla tavoilla, joista löytyy sopiva ratkaisu niin isompaa kuin pienempääkin uudistusta kaipaavalle.

Keittiön kaapistot ovat tyypillisesti keittiön tunnelman luoja. Jos kaapistot alkavat näyttää vanhanaikaiselta tai huonokuntoiselta, moni miettii koko keittiön remontoimista. Kaikkien kaapistojen vaihdolle on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja.

Keittiön ovien vaihto on kuin keittiöremontti ilman remonttia. Jos keittiössäsi on standardimittaiset kaapinrungot, voidaan vanhat ovet vaihtaa uusiin ja saada keittiöön välittömästi tuoreempi ilme. Samalla vanhoihin kaappeihin voidaan päivittää uusia säilytysratkaisuja ja mekanismeja, jotka tuovat vanhaan keittiöön lisää käytännöllisyyttä. Myös keittiön tasot, välitilan taustamateriaali tai pelkät kaappien vetimet voidaan vaihtaa ja saada aikaan suuri muutos tilan tunnelmaan.

Myös keittiön valaistukseen kannattaa panostaa. Kellastuneiden loisteputkilamppujen vaihtaminen uusiin sekä oikein kohdennettu yleisvalaistus vaikuttavat keittiön tunnelmaan ja tekevät ruoanlaitosta mukavampaa.

Kunnolliset säilytyskalusteet helpottavat elämää

Tavaraa pursuilee sieltä täältä, eikä mikään tunnu löytävän paikkaansa. Jos tämä kuulostaa tutulta, voi kotisi säilytyskalusteissa olla parantamisen varaa. Näppärät säily-

tysratkaisut lisäävät asumismukavuutta ja tekevät kodin kaaoksen hallinnasta monin verroin helpompaa.

Etsit sitten pientä kaappia kerrostaloyksiön eteiseen tai suurta säilytysjärjestelmää perheasuntoon, kannattaa säilytyskalusteisiin panostaa. Kaappien ulkomuodon lisäksi kaapin sisäiset hyllyt, tangot, korit, vetolaatikot ja muut säilytysratkaisut tekevät tavaroiden järjestämisestä ja löytämisestä helpompaa.

Kodin säilytysjärjestelmän voi ostaa niin mittatilauksena kuin valmiinakin, moneen erilaiseen budjettiin sopivana. Valmiina pakettina ostetun kaapin voi kustomoida omiin tarpeisiinsa sopivaksi laatikoilla, verkkokoreilla ja muilla sisusteilla.

Kylpyhuoneeseen uutta ilmettä

Alkaako kylpyhuoneesi näyttää hieman aikansa eläneeltä? Moni haaveilee uudesta kylpyhuoneesta, mutta taloyhtiön putkiremonttiin on vielä aikaa. Kylpyhuoneen pintaremontti ei lisää märkätilan käyttöikää, mutta tekee kylpyhuoneesta viihtyisämmän ja parantaa asumismukavuutta pienellä rahalla.

Yksi keino piristää kylpyhuonetta on allaskalusteiden ja säilytyskalusteiden vaihtaminen. Uusi lavuaari, peilikaappi, allaskaappi sekä suihkukaappi tuovat kylpyhuoneeseen modernimpaa tunnelmaa. Kylpyhuonekalusteet saa vaihtaa itse, mutta niiden asennuksessa on tärkeää muistaa suojata vanhat kiinnitysreiät silikonilla asennuksen yhteydessä.

Mikäli kylpyhuoneen kaakelit näyttävät kuluneilta tai vanhanaikaisilta, on niiden nopeaan raikastamiseen olemassa muutamia eri vaihtoehtoja. Tummuneiden kaakelisaumojen peseminen piristää kylppäriä välittömästi. Myös saumojen maalaaminen saumakynällä on mahdol-

Yksi

lista. Jos myös kaakelit kyllästyttävät, niiden maalaaminen onnistuu kotikonstein kaakelimaalilla.

Myös kylpyhuoneen sisustaminen on helppo tapa piristää tunnelmaa pienellä vaivalla. Yhteensopivat kylpypyyhkeet, käsipyyhkeet sekä suihkuverho luovat pieneen tilaan harmonisen tunnelman. Sekalaiset purkit ja putelit kannattaa piilottaa peilikaappiin ja valita myös käsisaippualle kaunis astia.

Asunto viileämmäksi ilmalämpöpumpulla Kesähelteet lähestyvät ja moni kerrostaloasunto muuttuu auringonpaisteessa tukalaksi. Myös kerrostaloasuntoa on mahdollista viilentää ilmalämpöpumpulla.

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 17
keino piristää kylpyhuonetta on allaskalusteiden ja säilytyskalusteiden vaihtaminen.

Kerrostaloasujien kiinnostus ilmalämpöpumppuja kohtaan on kasvanut viime vuosina. Talvisin ilmalämpöpumppua ei voi käyttää asunnon lämmittämiseen, mutta se toimii kesähelteillä tehokkaana viilentäjänä. Laki ei kiellä ilmalämpöpumpun asentamista kerrostaloasuntoon, mutta käytännössä pumpun asentaminen edellyttää yleensä taloyhtiön lupaa. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö asennetaan yleensä parvekkeelle, joten pumpun asentaminen edellyttää parvekkeellista asuntoa. Poistovedelle on oltava pääsy parvekkeen sadevesien poistoputkeen tai muuhun vastaavaan.

Mikäli ilmalämpöpumpun asentaminen ei ole mahdollista, asuntoa voi viilentää myös sisustusratkaisuilla. Verhoiksi kannattaa valita vaaleat verhot, sillä tummat kankaat keräävät herkemmin lämpöä itseensä. Markkinoilla on myös lämpöä eristävinä markkinoituja verhoja, jotka sisältävät valoa heijastavia metallikuituja. Auringonsäteitä voi torjua myös ikkunaan liimattavilla aurinkosuojakalvoilla, jotka heijastavat auringonvaloa ja UV-säteilyä pois ikkunoista.

Myös oikeanlaisella tuuletuksella on suuri merkitys kerrostaloasunnon lämpötilaan kesähelteillä. Moni tekee virheen pitäessään ikkunoita auki keskipäivällä, kun ulkoilma on kuumimmillaan. Sen sijaan on parempi tuulettaa öisin ja iltaisin, kun ilma on viileää ja sulkea ikkunat sekä verhot päivän ajaksi.

Milloin tarvitaan taloyhtiön lupa?

Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa osakkaat ilmoittamaan taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapureiden asuntoihin.

Ilmoitettavia remontteja ovat esimerkiksi kylpyhuone- ja keittiöremontit, lattiaremontit, muutokset väliseiniin ja ulko-oveen sekä sähköön, veteen, viemäröintiin, lämmitykseen tai ilmanvaihtoon liittyvät muutostyöt. Ilmoitusvelvollisuus on hyvä tarkistaa oman taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä ennen remonttiin ryhtymistä.

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 18
immo RENOVATION, Unsplash
040 502 0979 www.mansenkaivin.fi mansenkaivin@hotmail.com | Jukolanahde 10, SIURO

Liukuovet ja kaapistot millilleen.

MAALAUTA KATTOSI JA SÄÄSTÄ RAHAA

100-vuotias katto kestää maalattuna jopa seuraavat 100 vuotta. Vältä näin korkeat kustannukset.

sata vuotta suomalaista perheyritystä!

Inaria Studio Tampere

Jaana Mäki-Äijö, puh. 050 4642 510 inariastudio.tampere@inaria.fi

Juhlatalonkatu 2, 33100 Tampere

Maanantai–perjantai: klo 11-17

Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Inaria Studio Tampere-Pirkkala

Malla Peltola, puh. 044 2309 627 inariastudio.pirkkala@inaria.fi

Kauppakeskus Veska, Saapastie 2

Maanantai, keskiviikko ja perjantai: klo 11-18

Lauantai: klo 10-14, tiistai, torstai: sopimuksen mukaan. www.inaria.fi

Meiltä saat verho-ompelun

• suunnittelu

• mittauspalvelu

KATON PESUT JA

ULKOMAALAUKSET

040 4195087 www.maalattava.fi henri.kattomaalaus@gmail.com

Avaimet käteen - palveluna

• toteutus mittojen mukaan

• verhokiskot ja -tangot

• asennuspalvelu

Varaa ilmainen verhosuunnitteluaika!

Tulen luoksesi verhosuunnitteluun ja otan mukaani suunnittelutapaamiseen

toiveidesi mukaisia kangasmalleja

Tapaamisen aikana otan mitat ikkunoista joihin verhot tulevat Mittojen ja sovittujen materiaalivalintojen pohjalta teen tarjouksen verho-ompelusta ja mahdollisesta asennuksesta

Rooster's House

Malla Peltola

050-300 1724 info@roostershouse.fi

Lisätietoja palveluistamme

www roostershouse fi

Seuraa meitä somessa @roostershouse

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 19
Tarjous voimassa Tampereen ja Tampere-Pirkkalan Inaria Studioissa 30.6. saakka!
TIILIKATOT PELTIKATOT HUOPAKATOT
ava a n i
HUOLTOMAALAUS / TARJOUS.
JÄLKEEN
JÄLKEEN
Peltikatto vuodelta 1926. Huoltomaalaus tehty 2020. Suositus huoltomaalaukselle 2060.
ENNEN
ENNEN
Ehjä teräspeltikate vuodelta 1995. Uusittu pinta 2020. Suositus huoltomaalaukselle 2070.

RATIKKA VIE TAPAHTUMIEN ÄÄRELLE

Tampereella tapahtuu ympäri vuoden. Eikä ihme – onhan täällä paljon laadukkaita paikkoja niin urheilutapahtumien, ulkoilmafestivaalien, messujen, konferenssien kuin keikkojen ja konserttien järjestämiseen. Lähes tulkoon kaikki ovat ratikkareittien varrella.

Tämän päivän trendi on se, että uusien urheilupaikkojen kylkeen ei enää rakenneta massiivisia pysäköintihalleja tai – kenttiä, vaan suositellaan, että tapahtumiin saavutaan julkisen liikenteen avulla. Niinpä otimme asiaksemme selvittää, minne urheilupaikoille pääsee ratikalla – kas kun se on kuljetuskapasiteetiltaan ja nopeudeltaan ylivertainen busseihin verrattuna

Tietysti bussillakin edelleen pääsee myös niille tapahtumapaikoille, jonne ratikka ei vielä kulje. Sellaisia ovat muun muassa frisbee-golfradat, Kaukajärven soutu- ja melontakeskus ja Tampereen messu- ja urheilukeskus eli kotoisammin Pirkkahalli.

Miksi mennä autolla, jos ratikallakin pääsee Aloitetaan listaus vaikka urheilutapahtu-

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 20
Teksti: Elina Salmi

mista. Ykkösenä on tietysti uudenkarhea Nokia Arena, jossa lätkänpeluun lisäksi on muita urheilutapahtumia, stadionluokan konsertteja ja messuja. Areena on alun perinkin suunniteltu niin, että sinne saavutaan julkisilla ja ratikkapysäkki on aivan lähellä. Myös Hakametsän halli on kohtuullisen kävelymatkan päässä Prisman ratikkapysäkiltä.

Ainakin toistaiseksi niin MM-kisojen kuin Ilveksen ja Tapparan liigapelien lippu on toiminut samalla myös matkalippuna ratikassa.

Toinen iso, jos kohta vielä vähän keskeneräinen urheilupyhättö on marraskuussa valmistuva Tammelan uusi stadi-

on. Sinnekään ei tule pysäköintipaikkoja otteluvieraita varten, vaan ajatus on, että peleihin ja muihin tapahtumiin saavutaan julkisilla. Ratikan pysäkki on aivan vieressä. Myös Ratinan stadionille pääsee näppärästi kiskoilla.

Molempiin uimahalleihin pääsee riittävän lähelle ratikalla. Kalevan uintikeskus on molempien linjojen välissä ja Pyynikin uimahalli puolestaan kolmosen päätepysäkin välittömässä läheisyydessä.

Kaupin urheilupuisto – ja siis myös uudenuutukainen pesäpallostadion – on reilun kymmenen minuutin kävelyn päässä ratikkalinja ykkösestä. Kaupissa on toki parkkipaikkojakin ja alueen reunassa py-

säköintitalo, mutta niiltäkin on melkein sama kävelymatka itse stadionille kuin ykkösen ratikkapysäkiltä.

Festareille, torille ja luontoon Keskustassa tapahtuu koko kesän ajan: on Tammerfest, Blockfest, Tuhdimmat tahdit -metallifestari, Teatterikesä, Tampereen Sävel, flamencoviikot vain muutamia mainitaksemme. Pääosa pelipaikoista on keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä, kuten Ratinanniemessä. Ja luonnollisesti ratikalla pääsee melko lähelle.

Kaupungin toinen suuri tapahtumaalue eli Särkänniemen tapahtumaranta

saa tulikasteensa heinäkuussa. Noin 25 000 katsojaa vetävällä alueella järjestetään silloin kaksipäiväinen Tampere Piknik, jossa on mukana nippu maamme eturivin esiintyjiä. Tuohon tapahtumaan ei ratikalla pääse, kaikkiin seuraaviin kyllä, sillä kolmoslinja alkaa liikennöidä Santalahteen saakka elokuun alkupäivinä. Keskustan puistot ja molemmat torit ovat helposti saavutettavissa ratikalla. Kauempana sijaitsevista virkistyspaikoista voisi mainita Suolijärven ulkoilualueen Hervannassa, joka sekin on melko lähellä kolmoslinjan pysäkkiä.

Lähde: tampere.fi

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 21
Visit Tampere, Laura Vanzo
RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 22
SARJAKUVA RISTIKKO

SUUNNITTELE SAUNASI NETISSÄ!

Sun Saunan myymälät:

Kuormaajantie 40, 40320 Jyväskylä

Petikontie 1, 01720 Vantaa

APTEEKKI YLLÄTTÄVÄN LÄHELLÄ.

Kun etsit asiantuntevaa apteekkia, torilla tavataan!

Tullintorin apteekki palvelee Tullintorin kauppakeskuksessa vain muutaman minuutin päässä rautatieasemalta.

Meiltä löydät laajan tuotevalikoiman, paljon palveluasennetta ja runsaasti parkkitilaa.

Enemmän tilaa elämälle Lumon lasituksilla

Lasitettu par veke tai terassi on kotisi uusi ulottuvuus. S e antaa lisää tilaa elämälle säällä kuin säällä. Lasituksen suojissa kesä jatkuu pitkälle syksy yn.

Meiltä myös maksuttomat yhteisesittelyt taloyhtiöille.

Aloita lasituksen suunnittelu kanssamme ja varaa maksuton suunnitteluaika osoitteesta tai soittamalla:

RATIKALLA STOP BY STOP 2 / 2023 23 3
3
min
min
|
Suunnittele unelmiesi sauna!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.