Nyhedsbrev januar 2015

Page 1

NYHEDSBREV

Spræl i Havnen 2015....se side 3!

FÆLLESKONTORET

Tårnby Forenings Råd (TFR) & Kastrup Tårnby Idræts Sammenslutning (KTIS)

Nr. 25 Januar 2015


TWITTER - ET KURSUS TILBUD! Twitter i dit foreningsarbejde Twitter er blevet det medie, hvor politikere lufter og drøfter nye idéer og tendenser, og det er på Twitter, nyhederne bliver skabt. På dette kursus kan foreningsaktive lære, hvordan man kommer i gang med mediet. Twitter er det hurtigst voksende sociale medie i Danmark. Men i modsætning til Facebook er der stadig få, som bruger det målrettet i deres foreningsarbejde/sociale arbejde. Det bør man ændre, fordi Twitter er blevet det medie, hvor politikere lufter og drøfter nye idéer og tendenser, og det er på Twitter, nyhederne bliver skabt. Hvem kan deltage? Kurset er for dig, som arbejder i frivillige organisationer og som er helt eller meget uerfaren med Twitter. Du kan deltage uanset om

du er ansat eller frivillig, og særlig IT-indsigt er ikke en forudsætning – alle kan være med. Hvad kan du lære? Kurset hjælper dig helt lavpraktisk i gang med at bruge Twitter. Du får oprettet en profil, du får fundet interessenter du vil følge og skrive med, og du kommer hjem med et forslag til en strategi for, hvordan du og dine frivillige kolleger i det daglige kan integrere Twitter med hjemmeside, facebook og trykte materialer. Kurset er sjovt, umiddelbart, anvendelsesorienteret, interaktivt og fuld af gode eksempler på den levende, skarpe og kreative debatform, som kendetegner Twitter. Medbring egen bærbare PC, tablet eller smartphone. Underviser René Bøgh-Larsen har været engageret i frivilligt arbejde hele sit voksenliv og arbejder til

daglig med organisationsudvikling i CAP Partner. Han er uddannet cand. mag. i dansk, engelsk og virksomhedskommunikation og har en CBA fra SDU. Tid: Torsdag den 26. februar 2015, kl. 10.00 - 16.00 Sted: DFS’ mødelokale, Gammel Kongevej 39E, 2.tv., København V. Pris: 1.475,Tilmeldingsfrist: 26. januar 2015 DFS linkYderligere oplysning og tilmelding Kurset afholdes af Center for Frivilligt Socialt Arbejde i samarbejde med PilCenter for frivilligt socialt arbejde og DFS. Tilmelding: http://www.dfs.dk/nyheder/2014/twitter-i-dit-foreningsarbejde/


SPRÆL I HAVNEN 2015 Så er endnu en omgang Spræl i Byen sat i søen.... om man så må sige! Helt præcis så bliver det til en omgang Spræl i Havnen, og arrangementet kommer til at løbe af stablen lørdag d. 12. september 2015.

Hvem er det for? Det er selvfølgelig for foreningerne i havnen, men i lige så høj grad også for alle andre foreninger - ligesom det også var tilfældet, når det foregik på Tårnby Skole. Og så er andre aktører også inviteret med!

Hvad skal der ske? Det bliver til et brag af en dag hvor alle foreninger i kommunen samt en række andre kulturtilbud får mulighed for at præsentere sig selv på en festlig og underholdende måde. Det bliver en dag hvor alle byens borgere, store som små, får tilbud om at komme forbi og få en på opleveren! Der bliver flere steder langs østkysten i Tårnby, hvor der kommer til at ske ting og sager, og hvor der vil være mulighed for at få noget at spise og drikke, samt se og høre forskellig underholdning.

Hvor skal det foregå? Vi indrager et pænt stykke af kysten denne gang! Startende ved ”den gamle campingbygning” i nord (som blandt andet huser Tursejlerne og Motionsklubben Amager), gennem lystbådehavnen, Den Blå Planet, pladsen foran Kystens Perle samt Bryggergården, til den gamle havn ved Øresundsroerne med flere i syd! Inde i Bryggergården har vi fået stillet en række lokaler til rådighed, hvor der er mulighed for at installere de foreninger, som har behov for tag over hovedet.

st!

Fed fe

Tilmelding! Vi holder et første infomøde d. 2. februar kl. 1900 hos klubben KMY, og så kører vi ellers derudaf med et månedligt møde - ligesom sidst. Mere info vil tilgå i starten af det ny år, og tilmelding samt spørgsmål med mere kan sendes til tfr@tfr.dk.

SÅ HUSK! Kryds i kalenderen på lørdag d. 12. september! Mere info tilgår foreningerne snarest.

LØRDAG D. 12. SEPTEMBER


TIPS TIL NYE KRÆFTER I BESTYRELSEN Når du skal have nye kræfter på dette, eller acceptere, at der er en del, som ikke kan deltage. Det med i bestyrelsen, skal du kan være forældre med små børn, vide hvem de er… En forudsætning for, at du får unge med i bestyrelsen er, at du ved hvem de er. Du skal finde din målgruppe. Det virker ikke at stille sig på gaden med et skilt hvor der står ”unge bestyrelsesmedlemmer søges” – og det virker heller ikke at lave et opslag eller en annonce. De unge skal have de rigtige forudsætninger for, at gå ind i din bestyrelse. Det er ikke nok, at det giver mening (eller er nødvendigt) for dig at få dem ind – det skal også give mening for dem, at være med! 1. De skal dele din sag Det vigtigste er, at de unge deler din sag. Og de skal dele din sag mere, end de deler alle mulige andre sager. Det er ca. 24 % af de unge (16-25) som er frivillige, og mange af dem, er frivillige flere steder. Altså er du i skarp konkurrence med andre foreninger og spændende tilbud. Derfor er din målgruppe defineret af, at dem du vil tiltrække skal være stærkt knyttet til din sag. 2. De skal have mulighed for at være med Der findes mange grunde til at gå ind i det frivillige bestyrelsesarbejde – og lige så mange til at lade være. Den største barriere er den faktiske mulighed for at deltage. Bestyrelsesarbejde kræver i sin traditionelle form en del møder – ofte om aftenen. Derfor skal man enten være villig til at ændre

som ikke prioriterer at efterlade ægtefællen med 3 børn for at tage til bestyrelsesmøde. Det kan være dem med aftenarbejde eller dem med lang transporttid fra job eller studie. Derfor skal I fokusere på dem som deler sagen OG har mulighed for at deltage.

3. Tal i øjenhøjde Når du har fundet frem til, hvem du gerne vil tiltrække (dem der deler din sag OG som har mulighed for at deltage i bestyrelsesarbejdet) skal du tale til dem i øjenhøjde. Det tiltaler ikke de unge at bruge den klassiske ’nogen skal gøre det’ retorik. Du skal flytte fokus fra ’nogen’ til ’dig’. Den enkelte unge skal tales til, og det er deres kompetencer der skal i fokus. Og du skal gøre det der, hvor de er. Hvis du f.eks. gerne vil have en ind, som er god til sociale medier, så skriv det – på de sociale medier! Hvis du gerne vil have nogen til at stå for renovering af legepladsen, så skriv om muligheden nede på legepladsen! 4. Flyt dem fra nysgerrige til bestyrelsesmedlemmer Som skrevet i sidste nyhedsbrev, er vejen ind i bestyrelsen, at man er nysgerrig og kan få lov at lave nogle opgaver, som man synes er interessante og relevante for en selv. Det er det man skal tale til, når man vil have nogen ind. Få dem gjort nysgerrige, og giv ansvar og ejerskab fra jer – og gerne et mindre budget. Når de unge så ønsker mere ansvar, større

ejerskab og flere penge (og det kommer de til!), så fortæl, at det kræver engagement i den formelle struktur. Du får ikke involveret unge, hvis det kræver at man har lavet et beslutningsforslag eller stiller op på generalforsamlingen før end man overhovedet kan få lov til at lave noget. Der skal være mulighed for at den gode idé kan spire og blomstre, og at den eller de unge får støtte, sparring og motivation undervejs. Hvis den siddende bestyrelse ellers er klar, og oprigtigt vil de unge – så skal den struktur nok sikre, at de kommer. God fornøjelse! Julia B. Hunt Konsulent i Ingerfair


PENGE TIL UDENDØRS DANS 1,5 mio. kr. til udvikling af udendørs dansefaciliteter Lokale og Anlægsfonden har bevilget 1,5 mio. kr. til et udviklingsforløb med bygherrer, der vil være med til at udvikle tre forskellige typer udendørs dansefaciliteter.

samarbejde med Dansehallernes projekter "Ta' fat om dansen", hvor Dansehallerne sammen med 26 kommuner forsøger at udbrede dans som social og æstetisk aktivitet. De 26 kommuner med tilhørende

Hver type facilitet kan opnå op til 500.000 kr. i etableringsudgift fra Lokale og Anlægsfonden. Hver facilitet skal kunne opføres for under 1 mio. kr. Det vil gøre det muligt for andre bygherrer at opnå støtte til selv at opføre deres udgave af de tre typer nyudviklede dansefaciliteter i Fondens pulje til mindre projekter.

foreninger og selvejende institutioner vil blive inviteret til at ansøge om deltagelse i udviklingen af de tre typer udendørs dansefaciliteter.

Højere økonomisk støtteramme for puljen til mindre projekter Lokale og Anlægsfondens særlige pulje til mindre projekter som fx klubhuse, foreningslokaler, aktivitetsområder med muligheder for socialt ophold osv. får højere støtteramme. Fra 1. januar 2015 vil det være muligt at opnå et maksimumbeløb på 180.000 kr. i støtte, og projekter kan opnå støtte i den særlige pulje til mindre projekter med en samlet etableringsudgift på op til 1,2 mio. kr.

Udviklingsforløbet skal foregå i

(Sakset fra www.loa-fonden.dk)

Din idé - sammen med os! Kan du spille, synge, danse eller noget helt fjerde eller ved du noget om et emne, som du gerne vil dele med andre, så har du nu muligheden for at lave et offentligt tilgængeligt arrangement i form af f.eks. en opvisning, et foredrag eller en workshop sammen med biblioteket. Vi kalder det Levende Rum.

Både foreninger og privatpersoner er velkomne. Har du lyst til at lave et arrangement eller vil du bare høre mere om mulighederne, kan du kontakte biblioteket på 3246 0578 eller bibliotek@taarnby.dk.


NY SVØMMEHAL....I AALBORG 9,5 mio. kr. til Vestre Fjordpark i Aalborg Lokale og Anlægsfonden har bevilget 9,5 mio. kr. til moderniseringen og udbygningen af Vestre Fjordpark, der ændres fra at være et ældre, slidt friluftsbad til et vandaktivitetsområde med mange muligheder året rundt. Inden længe vil det gamle indhegnede friluftsbad i Aalborg være erstattet af et stort vandaktivitetsområde på i alt 165.000 m². Området deles i tre naturkategorier kaldet Stranden, Tangen og Skoven. Projektet bliver det første, som tildeles støtte fra Lokale og Anlægsfonden i forbindelse med Fondens nye indsatsområde kaldet "Rammer for aktivt udeliv i bearbejdede landskaber". Indsatsområdet skal udvikle projekter, hvor aktiviteter

og naturområder supplerer hinanden, så danskernes stores trang til at være aktive i naturlige omgivelser understøttes optimalt. Bag projektet står LIW Planning i samarbejde med Force4 Architects, der vandt arkitektkonkurrencen om udviklingen af Vestre Fjordpark. Vinderforslaget er derefter blevet viderebearbejdet af ADEPT og GHB Landskabsarkitekter samt Orbicon. I alt koster projektet 65 mio. kr. at etablere. Aalborg Kommune støtter med 28, 577 mio. kr. Lokale og Anlægsfonden har bevilget 9,5 mio. kr. Jakob Færch, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, siger om projektet: "Vestre Fjordpark vil sætte en helt

ny dagsorden for, hvordan kommunale fritidsanlæg i den bynære natur kan udvikles på en måde, så det er naturen, der på flot vis sætter rammerne om aktiviteterne. Projektet er det første i Lokale og Anlægsfondens nye indsatsområde kaldet "Rammer for aktivt udeliv i bearbejdede landskaber". Det er også et projekt med et imponerende bredt felt af brugergrupper både i foreninger og som selvorganiserede aktive." (sakset fra www.loa-fonden.dk)


RACKETLON - KENDER DU DET? Racketlon er en forholdsvis ny sport: den består af fire discipliner: tennis, squash, bordtenns og badminton. Og i Bagsværd Tennis Klub findes der spillere, der er gode nok til at hamle op med de bedste i verden. Det er netop bevist ved VM i den polske by Wroclaw. Her var Line Irby Nørregård med på det danske elitehold der vandt sølv (tabte finalen til Sverige) Mads Bojsen og Silas Pihl vandt bronze i amatørrækken -tabte semifinalen til Tyskland og vandt bronzekampen mod Belgien. I alt var der 246 spillere fra ca. 20 lande med ved VM I racketlon dyster to spillere mod hinanden i bordtennis, badminton, squash og tennis - i nævnte rækkefølge - og spiller til 21 point i hver disciplin. Vinderen er den spiller der har vundet flest point i alt. Man kan godt tabe 3 discipliner, men vinde den sidste disciplin så stort at man samlet vinder kampen. Hver bold tæller!. Racketlon i verden Der er blevet spillet racketlon siden slutningen af 1980 ´ erne

og spillets oprindelse er svensk. Racketlon er specielt populært i Skandinavien og i mellem-og østeuropa, bl. a. spilles der ugentligt i en bundesliga i Tyskland. Siden 2001 har der været afholdt VM i disciplinen og den første dansker var med i 2009. I 2014 deltog 26 danskere i det individuelle VM i august i London og 22 danskere stillede til start i Polen d. 20.-23. november hvor der blev afholdt VM for doubler og hold. Heriblandt deltog 4 spillere fra Bagsværd Tennis Klub. Racketlon i Bagsværd Tennis Klub BTK har siden maj i år tilbudt racketlon som en ny aktivitet i idrætsforeningen. I sommerferieaktiviteterne blev der afholdt 2 uger med sommerferieaktiviteter for i alt 28 børn der svingede ketsjere og bat denne alsidige idrætsgren. BTK tilbyder racketlon for både børn og voksne i Bagsværd Skoles boldhal, der har udmærkede faciliteter til især bordtennis og badminton, og der trænes også i

minitennis. Forholdene er ikke optimale til tennis, men der kan spilles tennis i hallen. Squash er der desværre ikke mulighed for at spille i Gladsaxe Kommune (endnu) og derfor er BTK ved at etablere et samarbejde med Herlev/ Hjorten squashklub. (Sakset fra www.dgi.dk)


SKOLEREFORMEN - HERMED EN GOD IDE! Eleverne dunker i engelsk! Nej du læste ikke forkert. På Hendriksholm Skole har to klassetrin skiftet den normale undervisning ud med et temaforløb i basketball. Der bliver snakket engelsk i gymnastiksalen for øjeblikket på Hendriksholm Skole. Her har 6. og 7. klasserne kastet sig ud i et projekt, der er som skræddersyet efter den nye skolereform. " Vi fik et tilbud om at få en professionel amerikansk basketballspiller ud for at træne eleverne i skoletiden. Han taler kun engelsk, så eleverne får på en gang sprog og bevægelse ind i hverdagen, samtidig med, at vi kører undervisningen på tværs

KARATESKOLE I NYT PROJEKT Kampsport Jojokan karateskole, der til dagligt træner i Ny Måløvhal er netop kommet med i et internationalt fem-årigt projekt, der skal gøre gavn for både en masse karateudøvere. Med udgangspunkt i østlige metoder skal det bygge bro til den moderne vestlige anskuelse af sundhed, fysioterapi og lægevidenskab med sportsudøvere i

af klassetrinene," forklarer lærerinden Pia Vincent Buchwaldt. Hun oplevede hurtigt, hvordan flere af eleverne blomstrede under den nye mulighed. "Der var flere elever, som tydeligvis tog sig mere sammen i de øvrige timer, fordi de ligesom følte, at de fik lov til noget særligt i disse. Samtidig lærer de at tale praktisk engelsk, som er noget helt andet, end det vi har i klasselokalet," siger Pia Vincent Buchwaldt. En af de elever, som er særligt begejstret for det nye tiltag, er August fra 7. y.

At der så står en professionel basketballspiller og træner en, gør kun, at motivationen kommer helt i top," siger August begejstret og tilføjer: " Det giver også noget ekstra, at det foregår i skoletiden. Flere får lov at smage på basketball, som de måske ikke ville have prøvet, hvis de skulle have fundet tiden til det efter skole.". (Sakset fra Rødovre Lokal Nyt)

"Vi har selv valgt, at vi vil være med på holdet, så derfor giver vi den alle sammen en ekstra skalle. fokus. Projektet gennemføres som et tæt samarbejde mellem førende vestlige og østlige idrætslæger, fysioterapeuter og diætister udfra devisen KISS, Keep It simple and Safe. »Faktisk er det sådan, at projektet allerede har vist konkrete, bemærkelsesværdige og lovende resultater for såvel raske som skadede medlemmer. Vi glæder os til at kunne tilbyde disse unikke værktøjer til vore medlemmer,« siger Jens Iversen, chefinstruktør i Jojokan Karateskole. I Jojokan karateskole dyrker man et oprindeligt og totalt kampsportssystem, der hedder Yakami Shinsei-ryu, der har rod i de gamle samuraiers bevæbnede og ubevæbnede selvforsvarsteknikker, hvor der er fokus på mental og sund balance. Klubben er meget glade for facili-

teterne i Ny Måløvhal, og klubben har ekststeret i mere end 12 år og kan mønstre 165 medlemmer. Klubben er dermed en af de største i kommunen og tilbyder også nye undervisningsmoduler i f.eks tai-chi, shiatsu og snart altså også østlige filosofier indenfor fysiologi, sundhed og helse. (Sakset fra BallerupBladet.dk)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.