Page 1

klasse ! horloge s 34

Een kijkje in de keuken bij Jaeger LeCoultre

Horloge walhalla voor de echte liefhebber Tekst: Mayke Snippe Beeld: Jaeger LeCoultre & Mayke Snippe

Dat de mooiste horloges in Zwitserland gemaakt worden, wist u natuurlijk al lang. Maar heeft u er weleens over nagedacht dat deze juweeltjes uit honderd onderdelen bestaan, die allemaal met de hand worden vervaardigd? Juweliershuis Aalbers nodigde Gelderse Klasse! uit voor een uniek kijkje in de keuken van het Jaeger LeCoultre imperium. Reis mee naar het Zwitserse bergdorpje Le Sentier en waan u in het walhalla van de horlogewereld. Wie door de bergen van de Valée de Joux rijdt, komt pittoreske kerkjes tegen en hier en daar een winkeltje. Op het eerste oog lijkt er niet veel te gebeuren , maar schijn bedriegt. Hier in de prachtig glooiende heuvels zijn de meest exclusieve horlogemerken van de wereld gevestigd. Merken als IWC en Piguet komen voorbij, voordat we bij de grootste en oudste manufactuur van de Valée de Joux arriveren. In het enorme gebouw van Jaeger LeCoultre, ook wel ‘La Grande Maison’ genoemd, werken 1200 man personeel iedere dag aan de meeste exclusieve handgemaakte horloges en wereldberoemde modellen. Het meest bijzondere aan dit merk is dat ze alle horloges volledig in eigen huis ontwikkelen en produceren. Veertig beroepen zijn gebundeld onder één dak. Van ontwerp tot afwerking, niets gaat de deur uit tot het helemaal klaar is. Oog voor detail Volgens juwelier Hans Aalbers biedt Jaeger LeCoultre de fervente horlogeliefhebber , ‘het neusje van de zalm’. Naast ons heeft hij enkele goede klanten meegenomen naar deze snoepwinkel voor volwassenen. We krijgen eerst een rondleiding door het museum, dat speciaal is ingericht voor genodigden. Het is helaas niet mogelijk om zomaar een bezoekje aan Jaeger LeCoultre te brengen. Daarna kijken we rond in de fabriek, waar op indrukwekkende wijze keihard wordt gewerkt aan de juweeltjes. Oog voor detail is misschien wel de grootste kracht van het merk. Elk minuscuul onderdeeltje wordt met de hand vervaardigd en in elkaar gezet. Hiervoor is zoveel precisie nodig dat de medewerkers vrijwel allemaal met een microscoop werken om de onderdeeltjes te kunnen zien. 98 onderdeeltjes op 1,8 mm De obsessie voor perfectie komt terug in de gehele collectie, zelfs de onderdelen aan de binnenkant worden gegraveerd. De Calibre 101 is misschien wel het meest typische voorbeeld van precisie. Dit horloge heeft 98 onderdeeltjes op 1,8 mm, weegt amper 1 gram en is daarmee het kleinste en dunste horloge ooit. Het werd in 1929 ontworpen

zodat dames ook onopvallend horloges konden dragen, iets wat in die tijd een taboe was. Ook de ontwikkeling van sportieve horloges na de Tweede Wereldoorlog heeft Jaeger LeCoultre volop meegemaakt. Daarop inspelend ontwikkelden zij verschillende ijzersterke duikhorloges, die vandaag de dag nog steeds erg populair zijn. Achter elk uurwerk zit weer een nieuw verhaal. Dat kan ook haast niet anders bij een merk dat sinds 1833 al zo actief aan het ontwikkelen is. Deze rijke geschiedenis weerspiegelt de expertise en status die Jaeger LeCoultre heeft binnen de horlogewereld. Wij zijn (uit)verkocht Crisis of niet, de horloges gaan vandaag de dag nog steeds als warme broodjes over de toonbank. Het lijkt wel of het de kopers niet gek genoeg kan. Het is soms een kunst om zo’n prachtig uurwerk te bemachtigen. Zo werd de gelimiteerde oplage van vijfenzeventig stuks van het nieuwste Minute Repeater model á drie ton binnen een paar uur uitverkocht op de beurs in Geneve. Ook voor de Hybris Mechanica 55, een set van drie ongekende meesterwerken, moesten geïnteresseerden er snel bij zijn. De dertig sets werden direct gereserveerd. Prijs? Twee miljoen voor drie horloges inclusief een fraaie kluis bij, die de melodieën naar buiten brengt. Eén model speelt namelijk exact de melodie van de Westminster Abbey na. Enkele kopers wachten nog op hun aankoop, de makers zijn tot 2014 bezig om alle uurwerken te vervaardigen. Het kost een paar centen (prijzen beginnen bij drieduizend euro), maar dan heeft u ook zeker wat. Deze horloges mogen met recht uurwerken worden genoemd. Wij zijn verkocht.


klasse ! horloge s 35

Een Jaeger LeCoultre om uw pols? Dat kan! In Nederland zijn er zeventien verkooppunten. Juweliershuis Aalbers in Velp heeft diverse horloge lijnen van Jaeger LeCoultre in haar collectie, zoals de wereld beroemde Reverso, de sportieve Compressor serie, de Grand Classic, en nu ook het nieuwste model Master Compressor Extreme World Chronograph. Bovendien neemt Hans Aalbers twee keer per jaar een aantal vaste klanten mee naar Le Sentier voor een dagje in de fabriek.

Het paradepaardje:

De Reverso Het paradepaardje waar Jaeger LeCoultre jaar in jaar uit mee scoort heet de Reverso. Deze klassieker werd in 1931 gelanceerd als onbreekbaar alternatief voor polospelers. De draaibare kast beschermde het horloge tegen klappen. Inmiddels is het horloge in vele varianten verschenen, zoals een gegraveerde versie, met een kunstwerkje van emaille of met twee wijzerplaten. Zo is het mogelijk om twee verschillende tijdzones in één horloge te combineren. Ter ere van het 80-jarige bestaan van de Reverso verscheen er dit jaar ook een speciale ultradunne ‘tribute to 1931’ versie.

Een kijkje in de keuken bij JaegerLeCoultre  

Publicatie in Gelderse Klasse: Horloge Walhalla voor de echte liefhebber, een verslag van een bezoek aan de fabriek van JeagerLeCoultre.