Tredje utgave Løkkaskriften

Page 1

Torsdag 16. mai

Utenriksministeren markerer frigjøringsdagen på Grünerløkka

SIDE 5

Happy ending - hvem vil ikke avsluttekvedlen her?

SIDE 1-2

3

Piknik i parken på Grünerløkka

SIDE 9

Ung student kjøpte kjeramikkverksted på Grünerløkka

Parken til Lillebjørn?

SIDE 3

Ny og bedre uteservering

SIDE 13

LøkkaSkriften 1 NYHETER
Tredje utgave SIDE

Happy Ending – hvem vil ikke avslutte kvelden her?

På et slitent hjørne

i enden av Løkka fnner vi noe av det mer spennende på lenge. En restaurant som minner mer om et fancy gatekjøkken. Her stiller hele Oslo seg i kø.

Ingrid Louise Storebø

Det er lenge siden så mange har snakket om en «skikkelig god kebab». I Oslo, og ikke minst på Grünerløkka er det et gatekjøkken på hvert hjørne, det er ingen mangel på «nattmat.»

Happy Ending er ganske tøff og høy på seg selv som velger å starte opp enda en ny restaurant på hjørne som selger kebab, men det får de til helt strålende. Til og med de fne folka fra Frogner tar turen for å spise kebab.

Det er ingen tvil om at Happy Ending har kommet for å bli. Servicen var god og det var nok ansatte til å fylle halve resturanten.

Den store «snakkisen» på Grünerløkka

Det kan virke som at de aller feste har fått med seg den nye restauranten som satser på en kombinasjon av restaurant og gatekjøkken. Ikke kan du booke bord, og om du er ute i dårlig tid må du nok snu i døren. Happy Ending er lillebroren til storfavoritten Nektar, vinbaren som ligger 200 meter unna, i Rosteds gate 1 på Fredensborg.

Happy ending drives av sønnen til Nektar-grunnlegger

Veslemøy Hvidsten. Det pretensiøse navnet referer til at det er det perfekte stedet å avslutte kvelden, men også at det var et massasjestudio før de tok over.

Åpent til langt på natt

Happy Ending har åpningstider som minner om et gatekjøkken, i helgene er de åpen til 02:00, mens de holder stengt søndag - tirsdag. Samtidig kan du komme onsdag klokken 18:00 og oppdage til din fortvilelse at det er fullt.

Kebab og Éclair med pistasjkrem

Musikken fyller det lille lokalet og vi er usikre på om det er i grenselandet, men vi glemmer fort den høye musikken, fordi hver rett blir til en diskusjon. Her er de små rettene samtalestartere.

Vi får servet vannbakkels med kyllingleverparfait fra Hovelsrud gård, for å balansere den litt overveldende smaken av lever har de drysset over med daddelsirup. Her må du nok ha avanserte smaksløker for å nyte en vannbakkels med kyllingleverparfait til 35,- kr stk.

For å friske opp munnen fkk vi servert en Libanesisk betesalt som gir fn syrlighet og er noe av det lettere på menyen, for dem som ikke er så storspiste og glad i grisete mat. Batata harra er oppkuttet poteter, det kan være noe av det mindre spennende på menyen, men som virkelig imponerte. En så enkel og klassisk rett-

som er tatt til nye høyder. Vi blir enig i om at det er fult mulig å dra tilbake for å spise den lille retten.

På menyen er det mulig å velge mellom en vegetar med «hallomø», den norske varianten av halloumi og en kebab med kylling. Vi går for begge, og til vår store overraskelse var dette noe som kan nytes, ikke bare en kebab du hiver i deg på vei hjem fra en lang kveld på byen. Med mynte og friske grønnsaker tar dette kebaben til nye høyder.

En av de første tingene du legger merke til på den rosa menyen er at alle råvarene er tydelig merket med hvor de kommer fra. Det er ikke ofte du kan si det om maten du spiser på slike gatekjøkken. Det er åpenbart at dette setter Happy Ending i egen særklasse.

For å avslutte rekken på rettene bestiller vi en Éclair med pistasjkrem, en fransk klassiker. Den faller i smak.

På menyen:

Vannbakelse med kyllingleverparfait 35,- stk

Libanesisik betesalat 105,-

Bataa harra 90,-

Pao de queijo med rød saus 120,-

Fiskepinner med sitronmajo 135,-

Pølse av melkeku

med syltet løk og jalapeno 125 ,-

Kylling shawarma 205,-

Hallomø i rull 215,-

Eclair med pisket krem og pistasj 100,-

en

god

Et møtepunkt for både festglade mennesker og de som vil i sengs tidlig

Happy Ending er stedet for dem som vil spise noe litt bedre på vei hjem fra byen en sen kveld eller for dem som liker det litt mer avslappet.

Maten er det ingenting å si på, så lenge den lille menyen endres ved jevne mellomrom, om ikke går du nok litt lei.

Med både øl på tapp og martini på menyen får du et sted der klassisk og moderne møtes, på den beste måten.

Det er få bord og om du ikke sitter på barstoler, blir du stående eller sittende i baren. Selv på en onsdag var det fere som var villig til å nyte en martini i baren, mens de ventet på et ledig bord.

Mange vil si at den beste måten å bedømme et sted på er basert på toalettet og fasilitetene.

Hos Happy Ending ble vi ikke bare positivt overrasket, men imponert.

Det er ingen tvil om at Happy Ending er den perfekte avslutningen på en kveld, men det kan også være stedet som er starten på en gøyal kveld.

Den franske klassikeren passer godt inn på det otte gatekjøkkenet. Den perfekte blandingen av søtt og ikke for søtt.

FOTO: Ingrid

NYHETER LøkkaSkriften LøkkaSkriften NYHETER 2 1 2
På menyen kan du velge mellkom to typer kebab, spørsmålet er om du klarer å velge! Lenge siden Oslo har servert kebab. FOTO: Ingrid Storebø
VURDERING Miljø 1 2 3 4 5 6 7 8 Mat 1 2 3 4 5 6 7 8 Service 1 2 3 4 5 6 7 8 Meny 1 2 3 4 5 6 7 8 Verdt pengene 1 2 3 4 5 6 7 8 Fasiliteter 1 2 3 4 5 6 7 8
Storebø
En smaksbombe. Vannbakelse med kyllingleverparfait fra Hovelsrud gård med dadelsirup.. FOTO: Ingrid Storebø Et fullstappet lokale fra de åpner til de stenger. Her må du stå klar når dørene åpner. FOTO: Ingrid Storebø

ATTRAKTIVT OMRÅDE: Parken nedenfor Alexander Kiellands plass er allerede godt besøkt, tross at det fortsatt bare er vår. Foto: Bendik Berntsen

Parken til Lillebjørn?

Etter Lillebjørn Nilsens bortgang 27. desember 2023, har mange ønsket å hedre hans minne. Nå har en søknad blitt sendt til kommunen.

Tekst: Bendik Berntsen

– “Vi ses i Parken til Lillebjørn”, det høres trivelig ut. Passer fnt å svinge innom på en søndagstur, fantaserer Hilde Kårstad, som har bodd ved siden av barndomshjemmet til Lillebjørn Nilsen i over 20 år.

Bjørn Falch Nilsen vokste opp i Uelands gate 8 ved Alexander Kiellands plass i Oslo. Tre dager før juleaften 1950, ble han født inn i en bølge av amerikansk folkemusikk. Med inspirasjon fra blant annet Bob Dylan, begynte han på musikklinja ved Hartvig Nissens skole. I 1966 ble han en del av duoen The Young Norwegians sammen med Bjørn Morisse. Og det var her han fkk det mer kjente navnet: Lillebjørn.

Fra 1969 satset Lillebjørn Nilsen på solokarrieren som skulle gjøre han folkekjær over hele vårt langstrakte land. Seks spellemannspriser og 18 album senere, har en søknad blitt sendt til Oslo kommune. Ønsket er å navngi parken utenfor Uelands gate 8 i Lillebjørns minne, som tre dager etter juleaften 2023, døde, 73 år gammel.

“Jeg har sett Grand Plass i Brussel og Syntagma i Aten. Rundt Rockefeller Center så jeg alle New Yorks jenter løpe rundt på raske ben. Men en trekkfugl vender tilbake!

Om ikke annet så på trass ... Jeg fant veien hjem for å se igjen Alexander Kiellands plass.”

Parken uten navn

Hilde skrev søknaden fra bygården der Lillebjørn Nilsen vokste opp. Uelands gate 12 for å være eksakt – rett bortenfor åtteren til Lillebjørn.

– Vi vil gjerne gi ham denne parken, forteller hun idet hun langer ut om idéen.

Idéen om å navngi det de lokale i dag kaller parken-bortenfor-Alexander-Kiellands-plass.

Med lokasjon rett utenfor vinduet der Lillebjørn en gang vokste opp, falt det seg nå naturlig å navngi parken til ære for den legendariske musikeren. Ifølge Kårstad er parken på mange måter hjertet av Lillebjørns liv, omkranset av områder han tilbragte mesteparten av tiden sin. Øst for parken ligger Maridalsveien, der han bodde i sine eldre dager. Gjennom parken går veien videre til Akerselva med Åmodt Bru, som Lillebjørn synger om i Far har forfalt. Og overfor er Alexander Kiellands plass, som også er navnet på én av Lillebjørns mest kjente sanger:

Slik lyder starten på låten Alexander Kiellands plass av Lillebjørn Nilsen.

Og Hilde Prytz Kårstad mener dette burde være starten på “Parken til Lillebjørn”.

AVDØD: Den folkekjære musikeren, Lillebjørn Nilsen, ble 73 år gammel.

OsloNytt har fått innsyn i søknaden som vil hedre hans minne. Foto: Grappa Records, Oslo

Klare regler

Elin Løvseth er spesialkonsulent i miljø- og byutvikling for Oslo kommune, og synes forslaget er av den gode sorten og forstår ønsket om å navngi parken ved barndomshjemmet hans.

– Det er et hyggelig forslag å kalle opp en plass etter Lillebjørn Nilsen. Han vokste jo også opp i Uelands gate, nær parken Kårstad foreslår at skal oppkalles etter han, forteller hun.

Det er bare én ting:

– Når det gjelder navnsetting, fnnes det klare regler. Blant annet skal det normalt gå minst 5–10 år fra en persons bortgang, før navnet kan brukes til navnsetting, påpeker hun før hun konstaterer at navngivelsen Kåsrtad foreslår derfor ikke vil skje med det første.

Likevel er det noe Bydel Grünerløkka kan ta opp når det har gått tilstrekkelig tid, påpeker hun.

LøkkaSkriften 1 NYHETER
3

Tidlig helg på Grünerløkka

I de travle gatene på Grünerløkka handler det om mer, enn bare vintageshopping og unike spisesteder. Bydelen har haugevis med utesteder som både lokale og ikke-lokale benytter seg av.

Nå som sommerværet endelig er her, er det fere som tar utnytte av de mange restaurantene og barene Grünerløkka har å by på. Selv om været smiler, fører enkelte hendelser til komplikasjoner for både politiet og eierne av serveringsstedene.

Lang erfaring

Til tross for at Grünerløkka er et populært sted, spesielt på sommeren, er det fremdeles mye å gjøre for politiet i bydelen. Med mange mennesker vandrende i gatene, er det ikke fremmed for politiet at det kan oppstå mye bråk.

–Vi opplever en mye større pågang om sommeren, og det er viktig for oss å være til stedet, spesielt på folksomme områder, sier politileder for patruljeseksjonen i sentrum Robert Thoresen.

Med høyere trykk i utelivet på våren og sommeren, både på Grünerløkka og i andre bydeler i Oslo, er ikke politiet redd for utfordringene som kan oppstå.

–Erfaringsmessig går dette fnt for seg. Oslo politidistrikt har lang erfaring med å håndtere utelivet og ulike arrangementer, forteller han videre.

Politiet har sammen med næringsetaten et godt samarbeid med de seriøse aktørene i utelivsbransjen.

–Vi erfarer at det er en utelivsbransje hvor de aller feste driver seriøst og har gode hensikter. Dette bidrar til at stedene selv sørger for gode rutiner, har vektere på utestedene som følger med og begrenser uønskede hendelser, sier Thoresen. Politiet er godt synlig og til

stede i bybildet hele året, og er tilgjengelig for publikum døgnet rundt.

–Alle er velkomne til å benytte seg av utesteder i Oslo, men vi forventer også at gjester og tilreisende oppfører seg.

Populært sted

Los tacos er et av mange steder på Grünerløkka som tilbyr uteservering. Her er uteserveringen stappfull fra morgen til kveld.

–Det er alltid folk her, og vi løper nærmest fra bord til bord for å gi folk det de vil ha, forteller servitøren Andreas Hansen.

Sommeren påvirker både omsetning og tiltrekning til resturanten, men alt er ikke bare positivt hele tiden.

–Vi opplever mye kaos, og er helt avhengig av å ha mange på jobb for at det skal gå rundt her, forteller eieren Brian Kovary.

Los tacos er et av stedene som selger billigst øl. Dette fører til økning blant spesielt studenter og andre som vil nyte noe godt å drikke i solen.

–Vi har rett og slett valgt å selge så billig drikke, for at folk skal ønske å dra til oss, forteller Kovary.

Med stor konkurranse blant ser-

veringsstedene i området er det ikke ukjent at enkelte velger å tilby unike tilbud til gjestene sine.

–Vi er veldig fornøyde med tilbudet vårt, og kommer ikke til å endre det, forteller Kovary.

Brian Kovary er opprinnelig amerikansk, men eier ere Los tacos resturanter rundt om i hele Norge, og er svært fornøyd med stedet sitt på Grünerløkka.

–Nordmenn er helt fantastisk, og ikke akkurat vonde å be når det er nt vær ute, sier han lattermildt.

Utnytter sommerværet Hver dag er en fest i Oslo, og allerede på onsdag starter helgen for de feste. Spesielt for studenter og unge mennesker som tar i bruk det fne sommerværet.

–Vi elsker å dra på barene på

Grünerløkka, og spesielt nå som det er så fnt vær sitter vi ofte på uteserveringene, forteller Ada Jensen (20).

Gatene er fulle av mennesker, og fere av uteserveringene er stappet.

–Vi har sittet på Los tacos i fere timer, og nyter at det endelig er fnt vær, forteller Jensen.

Været påvirker uteserveringene kraftig, og fere er ute og nyter varmen. Både på dagtid, og på kveldstid.

–Vi utnytter absolutt at de selger såpass billig øl. Det er et stort pluss når man vil unne seg noe godt som student, forteller hun videre.

LøkkaSkriften 4 NYHETER
LOS TACOS: Los tacos er et av de mest populære stedene på Grünerløkka NYTER: Ada Jensen (20) nyter en øl i det fne været.

Utenriksministeren

markerer frigjøringsdagen på Grünerløkka

Åttende mai arrangerte Grünerløkka Arbeiderparti markering for frigjørings- og veterandagen. — Det er interessant å bygge linjene mellom det som skjedde for 84 år siden og det som skjer i verden i dag, sier utenriksministeren til Oslonytt.

Markus Hvale Linna

Åttende mai markerer 84 år siden Tysklands invasjon av Norge. Utenriksminister Espen Barth Eide tok i den anledning turen innom The Shamrock på løkka for å markere dagen sammen med Grünerløkka Arbeiderparti. Han brukte også anledningen til å svare på spørsmål fra publikum.

Frigjøringsdagen, men også veterandagen

—Vi har ikke alltid vært like finke til å ta vare på veteranene våre. Du blir sendt ut og eksponert for brutale opplevelser, kommer tilbake til Norge og har utrolig mye å bearbeide. Derfor er det viktig å legge til rette for at vi kan ivareta alle de som har tjent landet vårt, sier Eide.

I 2010 ble det bestemt at 8. mai ikke bare skulle være frigjøringsdagen, men også veterandagen. Den ble innført av Stoltenberg-regjeringen Eide var en del av for å styrke annerkjennelsen av innsatsen til veteranene, både under krigen og de som har tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker.

Ukrainia og Palestina

Etter utenriksministerens markering åpnet han for spørsmål fra publikum. Her blir han blant annet spurt om hva Norge kan bidra med for å stoppe krigen i Ukraina i form av økonomisk støtte, og hvorfor Norge ikke sender soldater til frontlinjen.

—Jeg tror det er viktig å se på hva vi bidrar med, og ikke bare på volum. Vi fokuserer på å tilspisse bistanden vår til ting vi ser Ukraina har behov for, og ikke bare kaste så mye penger på det som mulig, svarer utenriksministeren.

—Når det kommer til å sende soldater til frontlinjen, så er Norge mer involvert i en krig med Russland enn det vi har vært på veldig mange år. Norges og FNs overordnede linje er at vi ikke er deltagere i krigen, men at vi vil bistå og bidra med det vi kan. Det er viktig at vi er nøye på å bli en direkte part i denne krigen.

Eide blir også spurt om hvorfor ikke FN oppfyller sin plikt til å hjelpe mot okkupasjoner i tilfellet på Gaza-stripen, og hvorfor dette ikke prioriteres like høyt som Russland – Ukraina krigen.

—Dette er ett utrolig viktig spørsmål. Jeg mener at vi må få til en tostatsløsning med en gang, og dette er noe jeg personlig jobber for. Når det kommer til hvorfor Norge ikke hjelper mer, så er det slik at sikkerhetsrådet i FN har vetostemmer, og denne vil bli lagt ned av USA om vi vil støtte Palestina, og Russland om vi støtter Israel, ettersom begge disse landene har vetorett. Derfor blir vi stående stille, svarer Barth Eide.

Kult å kunne ta en øl med utenriksministeren på løkka

Gabriel Qvigstad Trampe er tiltredende medlem i Grünerløkka Arbeiderparti og er fornøyd med kvelden og oppmøtet.

—Jeg er imponert over detaljgraden i det utenriksministeren svarer på. Jeg syntes det er utrolig sporty å møte opp på denne måten. Han kommer hit til løkka og tar en øl, og det er stort for oss, kommenterer Trampe.

LøkkaSkriften 1 NYHETER
Eide mottar spørsmål fra publikum. Foto: Markus Hvale Linna Gabriel Qvigstad Trampe er fornøyd etter markeringen. Foto: Markus Hvale Linna
5
Markerer dagen: Utenriksminister Espen Barth Eide markerer frigjøringsdagen på Grünerløkka. Foto: Markus Hvale Linna

Ble introdusert til farlige miljøer

– Det var sommerjobben

som ble redningen

Morten Andresen (20) forteller om sine fristelser fra rusmiljøet og hvordan sommerjobben reddet han. Nå oppfordrer han andre til å gå samme vei som han.

Av: Johanne Hansen

I ungdomstiden prøver mange rusmidler for første gang. Det skjer ofte i sosiale sammenhenger, og for noen er det en måte å markere overgangen fra barn til ungdom.

Sommeren kan være utfordrende for ungdom. Noen kjeder seg og risikerer å havne i dårlige vaner, som rusmisbruk. En sommerjobb kan hjelpe dem å holde seg opptatt og unngå farlige fristelse.

Ungdomstiden

Morten Andresen (20) forteller at fra ungdomstiden til studietiden, opplevde han ulike fristelser og tilbud fra forskjellige miljøer.

– Jeg opplevde tidlig at hvis man gikk rundt i Oslos gater, så fkk man tilbud om å røyke hasj for eksempel, sier han.

Andresen, som selv har erfaring med å bli tilbudt ulike fristelser fra rusmiljøet, er glad for at han tok valget om å få seg en sommerjobb. På den måten havnet han i rett miljø, med hyggelige kollegaer.

– Jeg tror at denne avgjørelsen ikke bare reddet meg fra farlige situasjoner, men kan nok også redde andre ungdommer fra å falle inn i rusmiljøet, forteller han smilende.

Løsningen for Andresen, var sommerjobben han fkk på en pizzarestaurant

på Grünerløkka. Han forteller om følelsen jobben ga han på en fn måte.

– Jeg lærte så mye om meg selv og andre mennesker. I tillegg så kunne jeg bruke tiden min til å tjene penger, sier han.

Oppfordring til andre ungdommer

Han oppfordrer ungdommer til å vurdere muligheten til å skaffe seg en sommerjobb og ta ansvar for sin egen vei.

– For mange kan det virke kjempekjedelig å skal jobbe på sommeren, men tro meg du blir å takke deg selv for det senere, sier han.

En sommerjobb kan på mange mulige måter være redningen som kan holde ungdommen på rett spor.

Hanne Elise Marthinsen, avdelingsleder for Bydel Grünerløkka, forteller at de har jobbet hardt for å tilby mange ungdommer jobb.

– Sommerjobbene lyses ut i cirka februar/mars å informeres på skoler og på fritidsklubbene, forteller hun.

Heldigvis kan Marthinsen fortelle at sommerjobbene er svært populære. Det kommer masse søkere og tallet i år var 285. Samarbeidet med lokale bedrifter og organisasjoner går også bra.

6 NYHETER LøkkaSkriften
Morten Andresen (20) anbefaler sommerjobb til ungdommen. Foto Johanne Hansen

redningen min

– Vi samarbeider mye med lokalt næringsliv på Grünerløkka, for eksempel skal 60 ungdommer jobbe i matbutikker som ligger i bydelen denne sommeren. 34 skal jobbe i private barnehager som ligger i bydelen. Baker Hansen, Vega scene, Deichman og Popsenteret er også med.

Videre forteller hun at ungdomsjobbene er et universell tiltak, som skal nå så mange av bydelens ungdom som mulig. Tiltaket kan bidra til å styrke den samlede ungdomsbefolkningen i bydelen.

– Tiltaket med ungdomsjobber kan i tillegg, for noen ungdommer, virke kriminalforebyggende, sier hun.

Lønn, arbeidserfaring og mestring er effekter ungdommene får av jobbene. Spesielt hvis man er heldig å får seg en deltidsjobb.

– Gjennom året man jobber, kan dette gi gevinst i form av fast struktur over tid, jevn inntekt og regelmessig kontakt med trygge voksne. Disse effektene av jobb kan representere trygghetsfaktor og dermed forebygge kriminalitet, forteller hun.

Evalueringsresultater

Bydelens ungdomsråd brukes til å hente innspill, systematisk. Ungdomsrådet poengterer stadig jobbenes betydning for bydelens ungdommer.

Det er mange steder som tilbyr sommerjobber til ungdom på løkka.

Foto: Johanne Hansen

Fakta fra ungdata.no

Prosentandel som har brukt hasj eller marihuana i løpet av det siste året. blant elever på ulike klassetrinn:

På 8.trinn er det 4 personer som har brukt hasj eller marihuana.

På 9.trinn er det 6 personer som har brukt hasj eller marihuana.

På 10.trinn er det 19 personer som har brukt hasj eller marihuana.

Prosentandel som har blitt tilbudt hasj eller marihuana i løpet av det siste året. Blant elever på ulike klassetrinn:

På 8.trinn er det 12 personer som har blitt tilbudt hasj eller marihuana.

På 9.trinn er det 22 personer som har blitt tilbudt hasj eller marihuana.

På 10.trinn er det 47 personer som har blitt tilbudt hasj eller marihuana.

Sitat tatt fra ungdata.no

– Flere ungdomsjobber var en av vinnersakene på bydelens ungdomskonferanse i 2022. Ungdomsjobbene evalueres av de ungdommene som har jobb. Etter sommerjobbene i 2023 fkk alle ungdommer svare på evaluering. Noen få hadde kjedet seg litt eller blitt veldig slitne av å jobbe, men det store fertallet uttrykte takknemlighet for muligheten til å jobbe, sier Marthinsen.

En fellesnevner for de feste som kommer tilbake fra sommerjobbene er positive. De trekker frem varierte oppgaver og gode kollegaer som særlig positivt. Flere sa at lønn er en motivasjon i seg selv, opplyser hun.

For de som ikke ønsker eller har mu-

ligheten til å jobbe i sommer, så fnnes det fere muligheter. Bydelen har et bredt og omfattende ferietilbud og arrangerer aktiviteter og turer for barn og ungdom i alle skolens ferier.

– Bydelens tre fritidsklubber holder åpent om sommeren samt arrangerer turer i nærmiljøet. Som fotball, grilling, sykkelturer, bading og fsketurer, forteller Marthinsen.

Ifølge ung rapport som er Oslo kommune sin Ungdata-undersøkelse, er andelen som har prøvd cannabis relativt lav på ungdomstrinnet. Men den øker gjerne med økende alder. Det er imidlertid en del som forteller at de har blitt tilbudt stoffer som hasj eller marihuana.

LøkkaSkriften 7 NYHETER

DUMPSTER DELUXE!

Grünerløkkas Smarte

Søppelstrategi

En fast gjenganger i parken.

Tekst og Foto://Elise Pedersen

I et forsøk på å opprettholde rensligheten og vedlikeholde parkene på Grünerløkka, tar Oslo kommune drastiske skritt. High tech løsninger.

Får hjelp av ungdommer i sommerjobb

Med sommerens ankomst øker parkenes popularitet, og dermed også behovet for renhold. Bydelsoverlege Lars Erik Hansen forklarer at i Bydel Grünerløkka er det etablert en egen driftsavdeling, noe som skiller dem fra andre bydeler.

- I sommerhalvåret har vi daglig renhold av parkene, med ekstra tømming av avfall på dager med høy besøksfrekvens. Det er også personell tilstede i helgene for å håndtere avfall i de mest populære parkene, sier Hansen.

For å håndtere søppelproblemet, har avfallshåndtering i parkene fått høy prioritet. -Driftspersonell, støttet av ungdommer i sommerjobb, plukker og tømmer hyppig avfall. Hansen understreker også viktigheten av samarbeidet med organisasjoner som leier parkene, der arrangørene har ansvaret for avfallshåndtering og

Skaper tillit

Hansen forteller videre om det gode samspillet mellom beboere, besøkende og kommunale tjenester.

-Bydelen driver Sofenbergparken Miljøstasjon, hvor innbyggere kan levere og sortere sitt avfall, og vektertjenester bidrar til trivsel gjennom dialog med parkens publikum.

Sosiale medier, søppelbøtter og smil For å øke bevisstheten om riktig avfallshåndtering gjennomførte Bydel Grünerløkka i 2023 en kampanje rettet mot beboere og næringsdrivende. Kampanjen, med bannere på avfallsbeholdere og videoer på sosiale medier, informerte om korrekt bruk av kommunale beholdere. Med en helhetlig tilnærming til parkvedlikehold og avfallshåndtering, sikrer Grünerløkka en ren og trivelig parkopplevelse for alle besøkende.

-Det er virkelig fott å se at parkene stadig blir renere og mer velstelte, sier Håsæther. -Men det er alltid rom for forbedring.

-Jeg setter pris på innsatsen som er gjort av både lokale myndigheter og besøkende for å holde området Håsæther deler også sin entusiasme for de kommende smartkassene som snart vil bli implementert på Grünerløkka. Disse smartkassene, som vil være utstyrt med innebygde varslingssystemer, forventes å bidra til å effektivisere avfallshåndteringen i området.

Grønt lys for forbedring!

Hanne Håsæther (26), en ivrig besøkende av parkene på Grünerløkka om sommeren, er begeistret over den markante forbedringen i avfallshåndteringen i området.

I sommerhalvåret forteller Hansen at de også har vektertjenester ute i parkene. Deres primære arbeidsoppgave er å være trivselsskapende gjennom god dialog med parkens publikum. I tillegg til dette har bydelen i mange år tilbudt utlån av griller og idrettsutstyr fra en bod i Sofenbergparken. Dette har vanligvis vært betjent av ungdommene i sommerjobb, men vil i år betjenes av BUA.

BUA står for ”Bruk-og-Avrulle”, som er en fellesbetegnelse for lokale utlånssentraler av sports- og fritidsutstyr for barn og unge.

Håsæther, som ofte tilbringer mye tid utendørs, har lagt merke til en betydelig reduksjon i søppelproblemer og en økt oppmerksomhet rundt avfallshåndtering fra både lokale

-Det er virkelig spennende å høre om de nye smartkassene, fortsetter Håsæther, og legger ved at hun mener det er et innovativt skritt i riktig retning når det gjelder avfallshåndtering. Med de nye tiltakene og den økte oppmerksomheten rundt avfallshåndtering, ser Håsæther lyst på fremtiden for parkene på Grünerløkka. Hun håper at de nye smartkassene vil bidra til å redusere søppelproblemer og skape et enda mer hyggelig og rent miljø for både lokalbefolkningen og besøkende.

Hansen diskuterte den økende trenden med matlevering til parkene etter pandemien, som har skapt behov for tilpasninger av avfallsbeholderne. Bydelen evaluerer nå ulike nye avfallsløsninger, inkludert Smartkasser med innebygd varslingssystem. I tillegg har de investert i en skreddersydd elektrisk bil for å forbedre avfallshåndteringen. De vil allerede denne sommeren planer om å teste ut nettopp dette.

LøkkaSkriften 8 NYHETER
Smartkasser i sikte
Spaser tur

Piknik i parken på Grünerløkka

Sommeren har meldt sin anmarsj, og festivalsommeren er rett rundt hjørnet, og Sofenbergparken skal være et av Oslos kulturelle hjerter de neste månedene.

Av: Christoffer Espinoza

Festivalsjef for Piknik i parken (Pip), Peer Magnus Anthony Osmundsvaag er førstemann ut i Sofenbergparken neste måned.

– Vi forventer fere gjester enn det vi hadde i fjor. Vi er straks utsolgt, sier en veldig entusiastisk Osmundsvaag

– Trenger ikke å være perfekt

Osmundsvaag og teamet hans har lang skytsfart i festivalbransjen. Han var nemlig med å starte Hove festivalen på Tromøya utenfor Arendal.

Pip har blitt arrangert siden 2014. De holdt til i Vigelandsparken før de i 2019 fyttet festen til Sofenbergparken.

– Vi er jo ti år i år! Det er drit gøy. Dette er jo babyen min! Vi går for mer komfort i år. Flere sitteplasser og hele greia skal være «litt lavterskel». Det skal liksom

være litt koselig. Folk skal føle seg hjemme. Alt trenger ikke å være perfekt for å være fnt, sier festivalsjefen.

For å havne på godstiden til naboene tilbyr festivalen «Nabobilletter». Pip gir ut to festivalpass per leilighet. Dette gjelder kun husstander som har fasade direkte mot parken.

En park for alle

Simen Sletten (24) og Sondre Hekneby (29) er to ivrige festivaldeltakere. Begge gleder seg til både sommeren og festivalene.

– Festivalene er blant høydepunktene i året for meg. Nå som vi er bosatt i Oslo er ikke turen lang for å få med seg fere store festivaler, sier Sletten.

– Jeg syns festivaler er gøy, men planlegger sjeldent å dra. Hiver meg ofte med på tampen for å være sosial. Sånn sett er det fnt at det skal være en musikkfestival så sentralt.

Booker det han vil

Osmundsvaag forklarer at festivalen er tredelt. Hver dag får sin egen sjanger. Dette er for å treffe så mange som mulig med line-up’en.

– Jeg booker ut ifra det jeg hører på selv. Torsdagen er mer indie, fredagen er mer elektronica, mens lørdagen får et mer urbant preg med artistene Stormzy og Arif.

Festivalsjefen påpeker at det har blitt dyrere, men at han gjør dette ut av kjærlighet for festen og musikken.

Bare dager etter Piknik i parken er ferdig, er det duket for en ny stor fest i Sofenbergparken. Pridefestivalen skal nemlig holdes der i år.

Visste du?

- I 2022 fjerne Pip all engangsplast fra festivalen

- Det har blitt prioritert fere sitteplasser i år. Dette er for å akkomodere de eldre festivaldeltakerne.

LøkkaSkriften 9 NYHETER
Stille før stormen: Sofenbergparken bader i kveldssolen kun uker før det braker løs med festivalsommeren. FOTO: Christoffer Espinoza FERDIG: Disse vennene leverte nettopp masteren sin, og skal feire med fri. FOTO: Christoffer Espinoza

Disney-magi på fotballbanen

Disney har inngått et samarbeid med UEFA (The Union of European Football Associations) for å øke rekrutteringen av jenter inn til fotballen. Dette konseptet kalles UEFA Playmakers, der ulike Disney-flmer danner grunnlaget for treningene, med hvert kapittel satt opp som en del av historien. Årets tema er basert på flmen Encanto.

Fotball som motiverer

Dette tilbudet er blant fere tiltak for å øke deltakelsen av unge jenter i fotball. Øvelsene er inspirert av Madrigal-familiens historie, med målet om å gjøre treningsøktene så engasjerende som mulig ved å integrere elementer fra flmen.

- Dette tiltaket er svært positivt og kan bidra til å fremme likestilling ved å gjøre fotball mer tilgjengelig for jenter. Sier Ayan Yusuf, miljøterapeut i Oslo sentrum.

Hun tror at tilbudet om gratis fotballtreninger kan bidra til å øke deltakelsen blant lavinntektsfamilier, og hun håper at dette initiativet vil bidra til å redusere sosiale forskjeller innen idretten.

-Delte meninger

Foran Dælenengen kunstgress står Anthony Mena, en fotballentusiast som er sportslig leder og miljøarbeider i Grüner Fotball. Til tross for positive tilbakemeldinger, er det enkelte som mener at temaene i UEFA Playmakers-programmet ikke er passende.

Kunst, Gjenbruk og Fellesskap

- Mange er fornøyde, men noen synes det kan virke barnslig. Det er delte meninger om programmet.

Så de har implementert nye tiltak for å optimalisere opplevelsen for alle, for eksempel å kutte ut musikken. .

- Basert på vår erfaring blir barna ofte forvirret av musikken, og målet vårt er jo faktisk å spille fotball, fortsetter han.

Økonomi kan spille en stor faktor

Ayan fremhever betydningen av organisert idrett og aktiviteter som viktige sosiale arenaer for barn og unge. Samtidig erkjenner hun at økonomiske utfordringer kan utgjøre en hindring for deltakelse blant denne gruppen.

Til tross for disse utfordringene, påpeker Yusuf at fere offentlige initiativer eksisterer for å sikre at barn og unge fra lavinntektsfamilier kan delta i idrettsaktiviteter, slik som dette programmet.

Mena mener at fotball ikke bør legge en økonomisk byrde på foreldre. Han mener at fotball bør være tilgjengelig for alle barn, uavhengig av familiens økonomi. Selv om han anerkjenner den økende kostnaden ved fotball i Oslo vest, understreker han at det er unødvendig. På Grüner arbeider de målrettet med å begrense kostnadene så mye som mulig, samtidig som de tilbyr økonomiske ordninger for de som trenger det.

-Slik at fotball kan være tilgjengelig for alle.

Et steinkast fra Schous plass ligger Sirkel, en unik konseptbutikk som kombinerer fere prosjekter. Den representerer en lidenskap for kunst og bærekraft med mål om å gjøre en positiv innvirkning på verden.

Inne på Sirkel møter vi eieren, Anders Nilsen, som deler historien om hvordan alt begynte. Det hele startet med et sterkt vennskap mellom Anders og Suman, som lenge hadde drømt om å skape et bånd mellom Norge og Nepal.

- Jeg visste ikke nøyaktig hva jeg skulle gjøre med eiendommen, men jeg visste at jeg ønsket å skape noe.

Opprinnelig var det ment å være et sted som knyttet sammen Nepal og Norge, men det har også utviklet seg til å bli et sted som refekterer hans lidenskap for kunst. til å bli et sted som refekterer min lidenskap for kunst.

- Vi løfter hverandre opp

For Anders handler det ikke om å bli rik ved å selge produkter, men heller om å gjøre kunst tilgjengelig for alle.

Inne i butikken er det også kunstverk fra andre kunstnere utstilt, og dette mener Anders er viktig.

-De er selvstendige og prøver å skape sin egen jobb, og jeg forsøker å gjøre det samme. Det er svært meningsfullt å kunne støtte hverandre på denne måten.

Guro Skurdal Ødegård, kjen t under kunstnernavnet TegneGuro, er en av fere kunstnere som har sine verk utstilt på Sirkel.

- Han er veldig fink til å bruke bærekraftige materialer, sier hun mens hun går mot de nye veskene laget av resirkulerte risposer. Hun har selv hatt kunsten sin utstilt i butikken siden mai 2023.

Nå legger han stor vekt på gjenbruk og resirkulering, og dette blir tydelig når man går inn i butikken. Der møtes man av smeltede materialer som er omgjort til dekorasjoner, gamle sarier som er forvandlet til hårstrikker, og hengepynt laget av chipsposer.

Butikken har en større verdi enn bare å tjene penger

- Jeg mener at økonomien burde bestå av mer enn bare penger, avslutter han.

LøkkaSkriften 1 NYHETER
Foto: Moha Guleid Skrevet av: Moha Guleid En smilende Anthony Mena foran dælenengen kunsgress Foto: Moha Guleid Anders Nilsen inne på Sirkel Kunstverk utstilt på Sirkel Foto: Moha Guleid Strikker laget av gamle sarier Foto: Moha Guleid Skrevet av: Moha Guleid

Tilfeldighetens kunst

Ung student kjøpte eget keramikkverksted på Grünerløkka

KREATIVT FRISTED: Anne Svanholm inviterer kunder til å lage og male keramikk på verkstedet Glazed & Amused. Foto: Carina Stave Storjord Flere tilfeldigheter gjorde at fulltidsstudenten Anne Svanholm (21) kjøpte sitt eget keramikkverksted i Markveien, kun halvannet år etter at interessen for keramikk startet.

Carina Stave Storjord

I det pulserende hjertet av Oslos kulturelle og kreative nabolag, møter vi Anne Svanholm (21), en ung keramiker som har bemerket seg med sitt eget verksted midt på Grünerløkka. Til tross for sin unge alder, kan Svanholm se tilbake på en unik og tilfeldig reise som keramiker og næringsdrivende.

En turbulent start

I januar 2023 fkk hun et gavekort på et keramikk- og dreiekurs i bursdagsgave fra sin far. Forventningene var høye, men Anne innrømmer at starten ikke var så enkel som hun hadde håpet på.

- Jeg fkk det ikke til i det hele tatt, og ble faktisk ganske frustrert. Men jeg er en perfeksjonist, og jeg kunne jo ikke bare gi meg, smiler hun.

Denne avgjørelsen førte til en serie av tilfeldigheter som skulle forme Annes fremtid. På trass skaffet hun seg et medlemskap på det samme studioet.

Etter måneder med dedikert innsats og en smittende lidenskap for håndverket, begynte Anne å jobbe som assistent i det samme studioet. Med tiden utviklet hun seg til å bli en dyktig keramiker. Et vendepunkt kom da eieren av studioet en dag glemte et planlagt dreiekurs, og Anne, som tilfeldigvis var til stede for å vaske, trådte inn og tok over. Hennes naturlige talent og engasjement imponerte både deltakerne og eieren. Etterhvert ble Anne en fast instruktør, og hun fkk også administrative oppgaver.

En tilfeldig dag, da hun valgte en annerledes rute hjem, kom hun over et gammelt keramikkverksted til salgs i Markveien på Grünerløkka. For Anne føltes det som et skjebnesvangert øyeblikk. Med økonomisk støtte fra sin kunstneriske farmor, som selv driver med oljemalerier, tok Anne det dristige steget og kjøpte verkstedet. I dag driver hun Glazed & Amused i etablerte lokaler midt på Grünerløkka. Med salgsinntekter på over 600 000 kr det siste året, ser Anne tilbake på sin reise med ydmykhet og takknemlighet.

- Det har vært utallige tilfeldigheter som har ført meg hit. Men jeg er takknemlig for hver eneste en av dem, for de har formet meg til den keramikeren jeg er i dag, avslutter hun med et glimt i øyet.

Riktig nettverk og nærmiljø

Da hun kjøpte verkstedet i desember 2023, forteller hun om de ulike forbedringspotensialene hun så. Etter overtakelsen har hun gjort fere tiltak for å friske opp lokalene.

- Det har nesten blitt et lite oppussingsprosjekt, smiler Svanholm, mens hun forteller at fere uforutsette tekniske utfordringer har gjort henne til en ordentlig «handywoman».

Jeg har malt veggene fra mørkelilla til lyseblå og beige. Kjøkkenet har fått en helt ny planløsning, og jeg har nettopp kjøpt to nye ovner til å brenne keramikken i. Men det skal sies at jeg har fått utrolig god hjelp av kjæreste, venner og familie. Hun har allerede rukket og ansette fere i bedriften sin. Sammen med Sofa, som studerer på Kunsthøgskolen (KHiO), lager de alt av keramikk selv. Dette gjør også at Anne kan tilby kundene sine en lavere pris for produktene.

Noe av det første man legger merke til inne på verkstedet, er det det store veggmaleriet.

- Det var en kunde som kom til meg og fortalte at hun drev med veggmalerier. Hun så et potensiale på den tomme veggen bak meg, og jeg syntes resultatet ga verkstedet enda mer sjel, forteller hun.

Videre forteller hun at hun får treffe utrolig mange inspirerende mennesker gjennom jobben sin, og at nærmil-

jøet har tatt henne godt imot. Svanholm stortrives på Grünerløkka, og syntes det har vært en perfekt plass å starte som ung, selvstendig næringsdrivende. Hun forteller at kundegruppen er akkurat det de søker etter, og at tilbudet passer utmerket i omgivelsene til lokalet.

Kreativt og inkluderende

Luca Somers (23), en student bosatt i nærområdet på Grünerløkka, har funnet et nytt kreativt fristed hos Anne’s keramikkverksted.

FORNØYD NABO: Luca setter pris på fritidstilbudet. Foto: Carina Stave Storjord. Studenten har vært på Glazed & Amused tidligere og malt på keramikk, og etter noen uker kunne hun komme og hente det ferdige produktet. Koppen blir nå fast brukt til morgenkaffen.

- Anne er en varm og engasjert person. Jeg syntes det er bra at vi har unge og engasjerte sjeler som henne i nabolaget, som bidrar til å tilby ulike kulturelle tilbud for nærmiljøet.

LøkkaSkriften 3 NYHETER

Namdar Shahab (66) har solgt tepper i 42 år:Trives best på løkka

Namdar henger opp teppene hver morgen for å presentere de ordentlig for forbipasserende.

Av: Nora Bjørvik Nilsen

Namdar Shahab (66) fra Persia kommer fra en samlerfamilie. Oppveksten har fått han til å sette pris på gamle ting og ordentlig kvalitet. I dag driver han en pop – up butikk alene der han selger tekstiler han har samlet opp gjennom livet midt i Markveien.

Teppenes historie

Shabah har jobbet med tepper i 42 år og har opparbeidet seg god kunnskap om tekstilfaget. Teppene i hans samling er nomadiske tepper fra hele Orienten, men mest fra Persia. Ingen av teppene er syntetiske og i samlingen sin har han blant annet vevde, broderte, silke og knytetepper. Noen av tekstilene er over 100 år gamle. Historiene til nomadene er noe som går igjen i broderiene på teppene. Hovedsakelig består samlingen hans av ting han har funnet på reise, men også noen har han kjøpt på auksjon Namdar snakker om teppene som om de har sjel.

--Det første jeg gjør hver morgen er å hilse på teppene. Det er viktig å behandle de ordentlig og med respekt

Jeg merker særlig en økning i unge mennesker som viser interesse for å skaffe seg et ordentlig kvalitetsteppe med historie og sjel. Jeg håper jeg kan bli på Grünerløkka så lenge som mulig. Trives best her.

Inne i lokalene har Namdar utstilt teppene sånn at det er enkelt å kjenne på kvaliteten.

Koselig på løkka

Første butikken Namdar hadde var en liten butikk på Frogner i 1984. Den het lille musé. I årene etter den første åpningen har han hatt butikker både i Skovveien, Frognerveien og i Bygdøy Allé. Først i desember 2023 fyttet han vekk fra Frogner og inn i lokalene på Grünerløkka. Her trives han veldig godt.

Det er stor forskjell på å ha butikk i Markveien og på Frogner. Det er mange fere mennesker som går forbi i Markveien og det er en annerledes type menneske som bosetter seg på Grünerløkka. Ofte er de mer opptatt av kunst.

Aurora Ohrem Larsen (25) har lagt merke at det er fyttet inn en teppebutikk i lokalene i Markveien. Hun er på utkikk etter et teppe som skaper liv og dybde i leiligheten hun og kjæresten har kjøpt sammen nylig. - Jeg synes det er viktig med et hjem som føles varmt og hjemmekoselig. Ønsker meg et kvalitetsteppe og håper jeg fnner det her.

12 NYHETER LøkkaSkriften

Ny og bedre uteservering på Los Tacos Grünerløkka - En smak av Mexico midt i Oslo

Grünerløkka, Oslo - En ny og bedre uteservering har nettopp åpnet på Los Tacos Grünerløkka, og det har skapt stor spenning blant lokalbefolkningen. Den populære meksikanske restauranten har utvidet mulighetene for å nyte deres autentiske mat og atmosfære ved å tilby en større utendørs opplevelse.

Med den norske sommeren rett rundt hjørnet, har Los Tacos Grünerløkka investert i å ska-

pe en behagelig og innbydende uteservering for sine gjester. Den nye uteplassen har en rustikk og koselig atmosfære, med fargerike møbler og dekor som gjenspeiler den livlige kulturen i Mexico.

Variert utvalg

- Vi ønsker å gi våre gjester muligheten til å nyte våre deilige retter utendørs i det fantastiske været vi har her i Oslo, sier Brian Kovary, sjef for den populære tacokjeden.

- Med vår nye uteservering kan gjestene våre nå oppleve den ekte smaken av Mexico mens de nyter solen og frisk luft.

Uteserveringen tilbyr et variert utvalg av meksikanske retter, inkludert tacos, burritos, quesadillas og ferske salsaer. I tillegg tilbyr de et bredt utvalg av drikkevarer, inkludert meksikansk øl, margaritas og hjemmelaget aguas frescas.

- Jeg elsker den nye uteserveringen! Det er så herlig å kunne nyte de fantastiske tacosene deres utendørs mens man nyter solen,” sier Jenny Klein, en av gjestene som besøkte den nye uteplassen.

- Atmosfæren er fantastisk, sier hun.

Med den nye uteserveringen har

Los Tacos Grünerløkka sikret seg som et populært mål for både lokalbefolkningen og turister som ønsker å oppleve den autentiske smaken av Mexico midt i hjertet av Oslo. I tillegg til maten er det spesielt et grep som får oslofolket til å strømme til resturanten:

Billig øl.

Los Tacos har nemlig øl til en utsalgspris på 55kr frem til klokka 21:00 på kvelden.

- Det er helt perfekt å sitte her på en lørdag formiddag og nyte noen pils, sier Karl Bekkestuen, som koser seg ute med guttegjengen.

LøkkaSkriften 13 NYHETER
Du skjønne Mai: Denne guttegjengen storkoste seg på uteserveringen til Los Tacos denne uka. Foto: Martin Kamp

Fikk avslag på forslag om skøytebane

Om sommeren må småbarnsmoren bruke hørselsvern i sitt eget hjem. Likevel er en skøytebane for mye å be om.

Malin Charlotte Findley (40) er psykolog og småbarnsmor til to jenter. Opprinnelig var planen å fytte hjem til Asker da nummer to ble født. Slik ble det ikke. Nå etterlengter Løkka-moren at kommunen prioriterer utendørsområdene for barnefamiliene på Grünerløkka.

På trilletur

En rolig formiddag i februar er Findley på trilletur med datteren på fre måneder. Hun spaserer ofte gjennom Sofenbergsparken, som er hennes nærmeste nabo. Her har hun tilbragt mye tid opp gjennom årene.

Sofenbergsparken ligger mellom Toftes gate, Helgesens gate, Trondheimsveien og Sofenberggata. Parken er en av de mest brukte parkene i Oslo, hvor Friluftsetaten har talt 3 000 besøkende på en sommerdag.

Vanligvis er den 74 mål store parken full av liv. Men nå er den forholdsvis tom, og de store grøntområdene er dekket av ujevn is.

– Jeg stortrives som mamma i storbyen. Løkka har gode muligheter til å introdusere barna mine for mangfold og kultur, noe jeg ikke tror at distriktene kan

matche, sier hun.

Likevel føler hun at utemiljøet ikke blir tilstrekkelig prioritert av kommunen. Midt i parken står et lite klatrestativ som nylig er blitt oppgradert. Findley er glad for at dette er noe som blir prioritert, men føler samtidig at det mangler et større engasjement.

Fikk avslag

Tidligere har det vært en skøytebane i parken, men de siste årene har ingen sett noe til den.

Findley sende inn en søknad om å få tilbake skøytebanen, da hun tenkte at dette ville vært hyggelig for barna som bor i området.

– Jeg mener jo at Sofenbergsparken har fantastiske muligheter til å være en aktiv park for både små og store. Men sånn parken ser ut nå så er den veldig halvveis, sier småbarnsmoren.

Hun etterlyser bedre vedlikehold og utvikling av parken for å gi familiene på Løkka fere aktivitetsmuligheter. Dessverre fkk avslag fra kommunen på grunn av utfordringer knyttet til kostnader.

– De svarte meg at det var for store temperatursvingninger for at en natur-is kunne opprettholdes, og at en kunstis ville være for kostbar, forteller hun.

Findley er for tiden i mammaperm,

men jobber til vanlig som psykolog ved Lovisenberg sykehus. Som både småbarnsmor og psykolog er hun spesielt opptatt av barnas psykiske helse.

– Det er så viktig at barna lærer nye aktiviteter. De har et behov for variasjon, og da holder det ikke bare med en akebakke, sier hun.

Forskjellige prioriteringer

Findley stiller spørsmål ved kommunens prioriteringer. På Grünerløkka bor det mange småbarnsfamilier i leiligheter, og hun mener derfor at uteområdene bør prioriteres.

– Hver sommer arrangeres det en festival som stenger av parken og medfører mye bråk. Det går på bekostning av både trivsel og muligheten for familier til å bruke parken som en møteplass, sier hun.

Findley forteller at festivalen medfører så mye bråk at hun og familien må gå med hørselsvern inne i leiligheten.

– Jeg regner jo med at kommunen tjener en del penger på å ha den festivalen her. Da burde det jo dryppet litt ekstra over på oss som både plages av støy, men også mister en viktig møteplass i de ukene, sier hun.

Ikke forsvarlig

Lars Erik Hansen, som er bydelsoverlege, hevder at det ikke er ressursmessig forsvarlig å ha naturis i Sofenbergparken. Dette er knyttet til de store temperatursvingningene i en normal vintersesong.

Hansen nevner at alternativet til naturis er kunstis. Dette krever store økonomiske ressurser og kontinuerlig personellinnsats gjennom hele sesongen.

– Temaet har vært oppe til diskusjon tidligere, forteller han. Hansen bekrefter at det tidligere har vært forespørsler til Bymiljøetaten angående muligheten for å etablere kunstis på Grünerløkka, men gir ingen spesifkk forklaring på hvorfor det ikke ble innvilget midler til dette formålet.

LøkkaSkriften 14 NYHETER
Delvis fornøyd Løkka-mor: Malin Charlotte Findley ønsker at kommunen prioriterer midler som utfyller potensialet til Sofenbergparken. Foto: Mathilde N. Sigurdsen Ikke forsvarlig Lars Erik Hansen bekre er at forslaget om skøytebane har vært diskutert tidligere, men mener at det ikke er ressursmessig forsvarlig. Foto: Oslo Kommune Av: Mathilde N. Sigurdsen

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.