a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 40

PUUTARHA

MINIPAPRIKOITA RUUKUSTA Pienet pensastavat paprikat ovat kiitollisia ja koristeellisia ruukkukasveja, jotka tuottavat makeita ja rapsakoita hedelmiä. OUTI TYNYS // KUVAT RITVA TUOMI

P

ienihedelmäisten paprikoiden aikaisuus yllättää iloisesti kotipuutarhurin, joka on pettynyt isohedelmäisiin lajikkeisiin. Pienten hedelmien kypsyttäminen sujuu kasveilta ilman suurta ponnistusta, mikä näkyy myös satomäärässä. Minipaprikoita ja chilejä voi kasvattaa kasvihuoneessa ja parvekkeella sekä ulkona suojaisessa ja lämpimässä paikassa, kuten vaikka seinustalla ja portailla. Minipaprikat ja useimmat chilit sietävät kuivuutta paremmin kuin tomaatit. Matalille ja pensastaville lajikkeille riittää ämpärin kokoinen astia, jota voi helposti siirrellä olosuhteiden mukaan sisälle ja ulos.

NÄIN KASVATAT

»Kylvä minipaprikoiden siemenet helmimaaliskuussa kylvömultaan. Ripottele siemeniä laatikkoon tai yksitellen ruukkuihin tai potteihin. Idätä kylvös mieluiten 25–27 asteen lämmössä. »Kasvata valoisalla ikkunalla. Luonnonvalo riittää yleensä maaliskuulta lähtien, jos ikkunalle paistaa aurinko osan päivää. »Kouli hajakylvetyt taimet ja ruukuta potteihin kylvetyt taimet 12 sentin ruukkuihin. Tarkkaile kasvua. Lannoituksen aloittaminen riippuu mullan ravinteikkuudesta ja taimien kasvusta. »Poista pienestä taimesta ainakin ensimmäinen kukka, jotta kasvusto ehtii vahvistua. »Istuta taimi vähintään 10-litraiseen astiaan. Sekoita multaan esimerkiksi kaliumvoittoista tomaattiravinnetta. Hyvän sadon tuottamisessa kalium on keskeinen ravinne. Lisää lannoitetta kesän mittaan. »Tupsuttele siveltimellä siitepölyä kukasta toiseen pölytyksen varmistamiseksi. » Totuta taimi ulkoilmaan harson tai kasvihuoneen suojissa. »Kerää hedelmiä jo vihreinä ja osittain kypsyneenä. Poista kasvustosta myös kukkia, jos niitä kehittyy roppakaupalla.

40 | MARTAT 2 | 2020

Paprikat ovat vuoden vihannes 2020.

Paprikoiden ja chilien kirjo on laaja. Minihedelmäiset paprikalajikkeet erottaa chileistä vain maistamalla.

Profile for Marttaliitto

Martat lehti 2/2020