Imeldazine nr28

Page 1

nr. 28 - 2023

Kunst

Brussel: de hoofdstad van art nouveau

Imelda

Gehoorverlies, een frequent probleem

Gastronomie

Lekkere verse vis uit de Noordzee

Jaak Van Assche

“Ik speelde alle rollen graag”

WE BRING LIGHT INTO YOUR LIFE

a new culture of light

Imeldazine is een uitgave van: HOSPIzine / Crossmark

v.u. Mario Eggermont

Rijmenamseweg 21, 2820 Bonheiden

Administratie & adverteren: ad@hospizine.be - 015 52 77 60 www.hospizine.be

Coverfoto:

© VTM

BESTE LEZER,

Na de sneeuwbuien van begin maart, is het eindelijk tijd voor wat meer zon. De lente is er en de weg naar de zomer is niet lang meer. Ideaal om je met ons Imeldazine op een terrasje te zetten.

Dit nummer is ‘all about the head’. Ogen, oren, kaken, het komt allemaal aan bod. Onze nieuwste neus-keel-oorspecialist, Quinten Roggeman bespreekt zijn vakgebied van het middenoor. Nikolas De Meurechy, mond-kaak-aangezichtschirurg, verduidelijkt dat mond-kaak-aangezichtschirurgie veel meer is dan enkel wijsheidstanden trekken. Oogarts Sara Ceuppens heeft het over het toenemend aantal patiënten met bijziendheid en radioloog Gerald Gheysens vertelt hoe medische beeldvorming kan helpen bij gehoorverlies. Een hele brok dus! Je gaat hier je medische gading zeker wel vinden. Daarnaast komt ook patiëntenvereniging Melanoompunt vzw aan bod en vertellen ze over wat zij doen voor hun patiënten.

Maar is er ook plaats voor kunst en cultuur. We bezochten het domein Herkenrode in Hasselt, het levenslustige Gent en we gingen ook op pad in Brussel aangezien 2023 hét jaar van art nouveau is. We leren ook welke vis er uit de Noordzee komt en hoe gezond vis echt is.

Tot slot vertellen we je wat meer over ons Masterplan 2025. Er staan nog heel wat verbouwingen op stapel met als hoogtepunt een nieuw dagziekenhuis. Lees er meer over op pagina 46.

Veel leesplezier, Bart Pardon Algemeen directeur Imelda vzw

Redactie: Brend Van den Broek, Thierry Aerts , Toon Blux, Hilde Pauwels, Dorien Vandenberghe, Kathleen Vermeulen

Freelance journalisten: Sara Ceuppens, Stefaan Claeys, Nikolas De Meurechy, Gerald Gheysens en Quinten Roggeman

Hoofdredactie: Dienst Communicatie Imeldaziekenhuis, Crossmark

Fotografie: Crossmark, Thierry Aerts, Dorien Vandenberghe en Brend Van den Broek

Imeldazine, jaargang 9, nr. 28

Vormgeving: Crossmark Jasper Van den Eijnde, Sanne Van Oudendijck

Druk: Mechelse Drukkerijen

Copyright: Het overnemen van teksten en inhoud uit dit nummer is slechts toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Na te vragen via communicatie@imelda.be

Let the play begin BeoSound Theatre

BEOSOUND THEATRE VERLEGT UW HOME CINEMA GRENZEN

BeoSound Theatre is dé cinematografische innovatie voor 2023. Akoestisch grensverleggend, 12 speakers en evenveel versterkers in één sublieme B&O Soundcenter Resultaat? Een state-of-the-art OLED 4K HDR scher m met een indrukwekkende surround sound.

Geniet van de meest intense filmbeleving. Zonder compromissen. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen: 55”, 65” of 77” en verschillende kleur- en standuitvoeringen.

Vanaf €10.300 incl. BTW

www.spelier.be
...en ditmaal in ons zine... 14 24 40 35 36 46 59 50 De passie van Jaak Van Assche De myopie pandemie Levenslustig Gent Nieuwe arts in ons ziekenhuis Hulp bij gehoorverlies
hoofdstad van art nouveau
je middenoor een cholesteatoom bevat
verbouwen
linnengoed
van de bovenste plank Oude abdijsite ademt rust uit Lekker vers: vis uit de Noordzee 18 54 6 28 5 N˚28 | 2023
Brussel:
Als
Imelda blijft bouwen en
Mooi
fleurt je huis op MKA
© Foto: VRT

JAAK VAN ASSCHE “IK SPEELDE ALLE ROLLEN GRAAG”

De passie voor theater en televisie was er al heel vroeg. Jaak Van Assche was in tientallen producties te zien. Hij is nog steeds aan de slag, onder meer in ‘Familie’ en ‘Boze bejaarden’.

Tekst: Hilde Pauwels

Jaak Van Assche heeft een lange loopbaan in de theater- en televisiewereld, maar dat was niet zijn eerste job. Tot zijn dertigste was hij leerkracht in Mechelen. Hij gaf er vijf jaar toegepaste wetenschappen in een technische school. Zijn ouders hadden immers op een ‘echt’ diploma gehamerd. Maar de theaterwereld boeide hem altijd al, het was een passie. Jaak Van Assche ging studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Docenten waren onder meer Nand Buyl en Leo Dewals. Heel wat studenten kregen later bekendheid, zoals Gilda De Bal, Josse De Pauw en René Verreth.

VOORUITSTREVEND THEATER

Al vlug maakte hij deel uit van het gezelschap van het Mechels Miniatuur Theater. De vaste kern van de acteurs van MMT speelde mee met De Collega’s en Het Pleintje, series die op de toenmalige BRT werden uitgezonden. Het MMT heet nu ’t Arsenaal, Jaak Van Assche zit nog steeds in de raad van bestuur. “In de beginjaren van het MMT brachten we vooruitstrevende en smaakmakende stukken. Dat was in de zestiger jaren, de periode van Franz Marijnen. Ik herinner me nog de productie ‘Gered’ uit het seizoen 1967 – 1968.” Het stuk was gebaseerd op “Saved” van Edward Bond. Het vertelt het verhaal van kansarme jongeren uit Zuid-Londen. In één van de scènes gooien ze stenen naar een baby

in een kinderwagen. Dat stond symbool voor abortus, toen nog een groot taboe. Veel toeschouwers zagen er alleen bruut geweld in. Het boek was geschreven in een Zuid-Londens dialect. Dat ook het MMT voor dialect koos, veroorzaakte ophef. Het MMT bleef alternatieve producties brengen tot eind de jaren ’90, maar ging in 2000 op in het theaterproject ’t Arsenaal.

Jaak Van Assche wijst er op dat theater een hele evolutie doormaakte. “Theater wordt meer en meer multimediaal. Zowat alles wordt gebruikt: installaties, film, muziekeffecten. Het pure acteren verdwijnt soms voor een deel. Het valt me op dat er veel meer aandacht is voor effecten, minder voor emoties en het verhaal. Ik hoop dat die aspecten weer terugkomen. Nu is theater meer rationeel en dat vind ik jammer. Ook in films zie je deze evolutie.”

PROFESSIONEEL ACTEUR

“In mijn beginjaren werkte ik als amateur, maar er kwamen steeds meer opdrachten om rollen te spelen. Ik maakte toen de keuze om professioneel acteur te worden. Het fameuze theaterdecreet was toen volop in voorbereiding. Ik kon op de tram springen of dat niet doen.” Het theaterdecreet ging in voege in 1976 en hield een subsidieregeling in voor Nederlandstalig

© Foto: VRT

theater. Het was een reactie op felle onvrede in de sector omdat die in tegenstelling tot het gezelschap van de BRT heel weinig subsidies kreeg. Beroepstheaters hebben toen wekenlang gestaakt. “Ik ben blij dat ik de keuze naar beroepsacteur heb gemaakt. Het hield financieel meer risico’s in omdat de werkzekerheid minder is dan in het onderwijs, maar het lukte telkens opnieuw.” Jaak Van Assche blijft bescheiden bij zijn succes. “Het zijn anderen die al dan niet voor mij als acteur kiezen. Ik stond er vaak zelf versteld van. Toen ik als amateur tussen beroepsacteurs werkte, had ik altijd wel het gevoel dat ik voldoende competent was. Dat gaf me voldoende zelfvertrouwen om de stap te wagen.”

BLOEDNERVEUS BIJ PREMIÈRES

Jaak Van Assche heeft tientallen rollen vertolkt. Hij was rechercheur, aalmoezenier, pastoor, een Duitse soldaat, een bakker, een cipier… “Ik speelde alle rollen heel graag. De reeks ‘Katarakt’ gaf me veel voldoening, daar denk ik soms met heimwee aan terug. Ook ‘Raf en Ronny’ vond ik heel fijn. De serie ‘De Collega’s’ betekende veel omdat het min of meer de start en doorbraak van mijn professionele carrière was. Er zijn best wel veel reeksen die ik nog steeds koester. Ik kijk heel tevreden terug op de voorbije jaren.” Jaak Van Assche is gehuwd met

actrice Heddie Suls. Samen speelden ze onder meer in ‘De Collega’s’ en ‘F.C. De Kampioenen’.

“Rollen kan ik gemakkelijk van me afzetten. Sommige collega’s hebben het er moeilijker mee. Wel ben ik bij de première van een toneelstuk altijd bloednerveus, dat gaat er niet uit. Dan vraag ik me af waarom ik het mezelf aandoe. Ik probeer te kalmeren door me in te prenten dat het altijd al zo was en dat het steeds goed liep. Eens de voorstelling loopt, is de nervositeit weg. Dan moet ik me immers concentreren op het spelen.”

TELEVISIE GAAT MAKKELIJKER

Jaak Van Assche speelt momenteel opnieuw samen met Loes Van den Heuvel, nu in de serie ‘Familie’. Hij vertolkt de rol van Alfons, zij is Karin, zijn thuisverpleegster. “Dat loopt goed, we kennen elkaar door en door”, zegt Jaak Van Assche. Ze acteerden immers jarenlang samen in ‘F.C. De Kampioenen’. Soaps zoals ‘Familie’ en ‘Thuis’ zijn heel populair. “Ik betrap mezelf er ook op. Als je begint te kijken, wil je ermee doorgaan. De uitdaging is om het inhoudelijk relevant te houden.” Rollen moet Jaak Van Assche ondanks zijn vele ervaring nog steeds instuderen. “Bij ‘Familie’ is er vooraf een lezing met de acteurs om de verhaallijn te

9 N˚28 | 2023
©
“Het valt me op dat er veel meer aandacht is voor effecten, minder voor emoties en het verhaal”
Foto: VRT

overlopen. We bespreken de teksten en de karakters. Wel kan je er eigen accenten inleggen, weliswaar binnen de context van de figuur die je speelt.”

Jaak Van Assche vertelt dat draaien voor televisie gemakkelijker werd. Als je je verspreekt, kan je het opnieuw doen. De technologie maakt het mogelijk om te knippen of om er een zin bij te plakken. Dat was vroeger moeilijker omdat het op band werd opgenomen. “De spanning is daardoor minder geworden in vergelijking met bijvoorbeeld de opnames van ‘De Collega’s’ destijds. Die reeks werd met videoband opgenomen, de montagemogelijkheden waren vrij beperkt. Er was toen veel druk om het meteen perfect te doen, dat is wat afgenomen.”

BOZE BEJAARDEN

Recent werkte Jaak Van Assche aan ‘Boze bejaarden’. Het is opgevat als een podcast die nu op de scène wordt gespeeld. “Het verhaal speelt zich af in een rust- en verzorgingstehuis waar corona is uitgebroken, met alle perikelen die er bij komen kijken. Een thema dat aan bod

komt is de privacy van de bewoners en hoe er met hen wordt omgegaan. Er zijn ook misverstanden en warme momenten. De muziek is geënt op de klassieke operettes van Franz Lehár en heeft een nostalgische touch.”

Annelies Van Parys schreef nieuwe muziek, maar baseerde zich op aria’s uit het klassieke operette-repertoire. Aan de productie werken twee operazangers mee. De tekst is van Annelies Verbeke en Gaea Schoeters. Het is een samenwerking met het Nederlandse gezelschap Wunderbaum, het HERMESensemble en de Volksopera. Het hoorspel is als podcast te beluisteren maar gaat dus ook live naar theaters.

LIEFDE VOOR NEDERLAND

Op Wikipedia wordt Jaak Van Assche omschreven als grootneerlandist. “Oei, ik wist niet dat dit wordt vermeld. Het is een soort hobby. Ik hou van taal en dweep met Nederland. Ik speelde daar heel veel, werkte vaak met Nederlanders samen. Van ongeveer 1976 tot 2000 waren we er regelmatig maandenlang op tournee. Zo leer je een land goed kennen. We mogen een

10 Coverstory | Jaak Van Assche
©
Foto: VRT

JE EIGENDOM VERKOPEN OF VERHUREN?

VRAAG NU JE GRATIS

WAARDEBEPALING AAN

Een goede prijs en een vlotte verkoop, dat is ongetwijfeld wat je voor ogen hebt. Wij delen graag onze kennis en ervaring om jouw eigendom succesvol in de markt te zetten. Onze resultaatgerichte aanpak, jouw zorgeloos succes! Benieuwd naar wat andere klanten van onze samenwerking vonden? Scan de QR-code en ontdek het zelf!

Uitstekend 4,7/5

WWW.MALINES-GROUP.BE
GRATIS EPC + ELEKTRISCHE KEURING BIJ VERKOOP Verkoop & verhuur Nieuwbouwprojecten Rentmeesterschap Plaatsbeschrijving

voorbeeld nemen aan hun burgerzin en aan hoe ze alles organiseren. Er zijn ook veel uitstekende voorzieningen voor cultuur. Soms betreur ik de Belgische onafhankelijkheid van 1830. We waren beter bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden gebleven. Nog steeds ga ik regelmatig naar Nederland. In mei sta ik in Rotterdam op de planken met ‘Boze bejaarden’. We brengen nog steeds graag vakanties door in Nederland.”

Zowel in Nederland als in Vlaanderen werd geijverd voor Algemeen Beschaafd Nederlands, onder meer om de kloof tussen geschreven en gesproken taal weg te werken. Er was onlangs de kwestie of op de openbare omroep ook dialect en tussentaal mag te horen zijn. “Ik vond het vroeger storend dat we in jeugdreeksen een gezwollen Algemeen Nederlands moesten praten. Dat kwam heel onnatuurlijk over. Wel hoort het dat nieuwsankers en presentators correct Nederlands spreken. Ook in panelgesprekken of spelprogramma’s wil ik geen tussentaal horen, daar heb ik moeite mee.”

ENGAGEMENT

Jaak Van Assche was enkele jaren schepen in Bonheiden, hij was bevoegd voor cultuur en natuur. “Dat vloeide voort uit mijn engagement bij acties tegen het plan om

hier vlakbij een tracé voor de TGV aan te leggen. Dat ging uiteindelijk niet door, maar daarna was er het idee om er een expressweg en een deel van de Tangent aan te leggen. We konden dat tegenhouden. Het argument was dat er hier ruimte was. Dat klopt, maar het gaat om prachtige natuur. Nu heeft Natuurpunt er een kwetsbaar gebied aangelegd met een vijver. Maar goed, ik kreeg door de acties de vraag om op een lijst te staan en werd verkozen. Als je een mandaat van de kiezer krijgt, moet je dat opnemen. Het gemeentebestuur werkte als team, de neuzen stonden in dezelfde richting. Op die manier konden we een en ander realiseren, zoals de bouw van een nieuw gemeentehuis, een nieuwe bibliotheek en een cultuurcentrum. Ik deed het niet zozeer uit idealisme, ik vond het noodzakelijk voor de bevolking. Over sportinfrastructuur is er zelden discussie, maar cultuur is heel belangrijk. Het verruimt de geesten en is goed voor de gemeenschapsvorming. Je kan het vergelijken met fietsen. Als je dat wil stimuleren, moet je veilige fietspaden aanleggen. Het was een boeiende periode. Op lokaal vlak sta je dicht bij de inwoners, je weet ook wat er leeft.” Jaak Van Assche kent Bonheiden en de inwoners dan ook goed. “Als ik in het Imeldaziekenhuis moet zijn, kom ik soms personeelsleden tegen die ik ken. Dat is prettig.”

Hoe blijf je gezond? Ga je veel wandelen in de groene omgeving van Bonheiden?

Wandelen met mijn versleten knieën is nogal moeilijk voor mij. Maar ik let wat op mijn voeding en zorg vooral voor voldoende nachtrust.

Filmopnames beperk ik tot maximum 2 draaidagen per week.

12 Coverstory | Jaak Van Assche

HELEMAAL JIJ OOK MET XTRA HAAR

Je haar verliezen heeft een impact op je leven. Wij bieden je graag een oplossing. Op jouw ritme, op jouw maat. En helemaal jij.

Samen gaan we op zoek naar wat voor jou veilig, fijn en comfortabel voelt. Dat kan een pruik zijn die zo natuurlijk oogt als je eigen haar. Of een haaraanvulling die je haar voller of kale plekken onzichtbaar maakt. Altijd werken we ze tot in de

puntjes af in ons eigen atelier. Of we creëren ze volledig op maat met onze eigen innovatieve techniek Fillmaze. En jou geven we graag alle tijd, aandacht en discretie. Wees welkom. Bij ons team van ervaren haarspecialisten. En bij jezelf.

X TRA HAIR

13 N˚28 | 2023
Mechelsesteenweg 286 - 2820 Bonheiden - 0492 73 93 44
info@mattiss.be - www.xtrahairbymattiss.be - pruiken en haaraanvullingen

DE MYOPIE

PANDEMIE: HOE ZIET DE TOEKOMST VAN JOUW KIND ERUIT?

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord: de myopie-pandemie. Onze kinderen worden steeds meer en meer bijziend door het veelvuldig schermgebruik. Wat kunnen we eraan doen? En wat betekent dit voor jouw (klein-)kinderen?

Tekst: dr. Sara Ceuppens (oogziekten)

normaal oog bijziend oog

netvlies netvlies

lens lens

hoornvlies

harde oogrok

WAT IS MYOPIE?

brandpunt vòòr het netvlies

focus op het netvlies vaatvlies vaatvlies

hoornvlies

wazig beeld op het netvlies

Myopie of bijziendheid is een refractieafwijking van het oog waarbij het beeld dat door de lens wordt gebogen ‘voor’ in plaats van ‘op’ het netvlies valt. Het oog is met andere woorden te lang (zie hierboven). Hierdoor ziet het kind in de verte niet goed, bijvoorbeeld het bord in de klas. Door een min-bril te dragen, wordt het beeld op het netvlies geprojecteerd en is het zicht scherp.

OORZAKEN

De exacte oorzaak van myopie is nog niet gekend. Studies tonen aan dat verschillende factoren een rol spelen. De belangrijkste factoren zijn erfelijkheid en levensstijl. Als één of beide ouders bijziend zijn, is de kans zeer groot dat het kind ook bijziend zal worden. Een tweede factor omvat veel nabijwerk en weinig buiten spelen. In de tienerjaren neemt de minsterkte toe door de groei van het oog, waarbij het oog nog langer wordt. Een toenemende aslengte dus.

HOE ERVAAR JE BIJZIENDHEID?

Naast een verminderde gezichtsscherpte bij toename van de myopie of bijziendheid is er ook een verhoogd risico op verschillende oogaandoeningen op latere leeftijd.

Bij een toename van myopie wordt het oog langer, maar het netvlies (opgebouwd uit zenuwcellen) groeit niet meer mee na de geboorte. De gemiddelde aslengte

harde oogrok

Bron: brailleliga

van een oog is 23 mm, bij hoge myopie (> -6 dioptrie) is het oog langer dan 26 mm. Hierdoor ontstaan er zwakkere plekken in het netvlies met sterk verhoogd risico op netvliesloslating, macula degeneratie (het centrum van het netvlies om details scherp te kunnen zien) en glaucoom.

HOE KUNNEN WE BEHANDELEN?

Voor ons als oogarts is het belangrijkste doel hoge myopie (> -6 dioptrie of aslengte > 26mm) bij jouw kind te voorkomen of verdere progressie in te perken.

Een eerste cruciale stap bestaat uit het voorschrijven van een bril met de volledige refractieafwijking. Verschillende onderzoeken leren ons dat aanpassing van de levenswijze de groei van het oog kan afremmen. Het is daarom aan het kind en de ouders om enkele leefregels in acht te nemen: de 20-20-2-regel:

• Het nabijwerk proberen in te perken. Aangezien kinderen reeds op school veel moeten lezen en nabij werken, is het belangrijk hier thuis na school en in het weekend voldoende aandacht aan te besteden.

• Niet langer dan 20 minuten aan een stuk door nabij kijken en dit af te wisselen met een pauze van 20 seconden in de verte kijken.

• Minstens 2 uur per dag buitenspelen.

15 N˚28 | 2023

Indien, ondanks het voltijds dragen van de bril en het toepassen van de 20-20-2-regel, de myopie toeneemt, wordt er gekeken naar bijkomende behandelingen, al dan niet met medicatie.

VERDER ONDERZOEK NODIG

De laatste 10 à 20 jaar is uit onderzoek gebleken dat atropine de verdere groei van het oog afremt. Het exacte werkingsmechanisme is echter nog niet gekend. De druppels dienen elke dag te worden gebruikt en de duur van de behandeling is afhankelijk van de leeftijd van het kind en aslengte (meestal 2 jaar of langer).

Multifocale brilglazen en speciale ortho-K-contactlenzen kunnen ook de toename van bijziendheid afremmen, maar deze zijn minder effectief. (zie tabel)

De laatste nieuwe ontwikkeling zijn de defocus-glazen. Deze zijn zo ontworpen dat het centrum van het glas een mooi en scherp beeld geeft op het netvlies, maar bij het perifere netvlies valt het beeld ervoor. Deze perifere defocus (wazig beeld) zou de groei van het oog afremmen. Ook hier is nog veel onderzoek lopende en zijn de grote studies momenteel voornamelijk afkomstig uit Azië. Wij verwachten binnenkort meer uitgebreide studies in Europa, zodat we het effect van deze behandeling beter begrijpen.

Ons team van oogartsen staat paraat voor al jouw mogelijke vragen en om samen met jou en je kind zijn/ haar bijziendheid te beperken.

DIENST OOGZIEKTEN

Route 59

Leeftijd in jaren

Geen bril of te lage correctie

Bril met volledige refractieafwijking

Progressieve bril

Pirenzepine medicatie

Ortho-K contactlenzen

Atropine in lage concentratie

Atropine druppels 1% en 5%

Bron: Copper J, Schulman E, Jamal N. Current status on the development and treatment of myopia. Optometry. 2012;83(5):179-799

Dr. Cilia Augustinus

Dr. Evi Caluwaerts

Dr. Sara Ceuppens

Dr. Sylvie Prud’homme

Dr. Ellen Rossou

Dr. Karolien Termote

Dr. Camille Van Mierlo

Dr. Roel Verschooten

Afspraken via 015 50 51 11 of via de nexuzhealth-app.

8 9 10 11 12 13 14 15 16 Refractive error (D) 6 5 4 3 2 1 0
16 Imelda | De myopie pandemie
dr. Sara Ceuppens

Te huur: Nieuwe assistentiewoningen Borgerhof met 1 of 2 slaapkamers

Woon je nog graag zelfstandig, maar heb je toch wat extra zorgen nodig?

Dan kan je terecht in een van de 18 assistentiewoningen van Borgerhof.

De assistentiewoningen zijn rustig gelegen in een mooie parkomgeving vlak bij Woonzorghuis Borgerhof. Een ideale plek om zorgeloos van het leven te genieten!

Iedere woning is voorzien van alle comfort: een volledig ingerichte keuken, een badkamer met inloopdouche, een berging met warmtepomp en mogelijkheid tot aansluiting van een wasmachine en droogkast, vloerverwarming en zonnepanelen, een noodoproepsysteem: 24/24 hulp in noodsituaties. De woonassistent staat steeds voor je klaar voor hulp bij administratie of praktische beslommeringen, een leuke activiteit of gewoon een gezellige babbel.

Interesse?

Maak een afspraak met de woonassistent via 015 56 03 50 of borgerhof@borgerstein.be.

Meer info: www.borgerhof.be

Assistentiewoningen BorgerhofKapelweg 11, 2860 Sint-Katelijne-Waver

Borgerhof

LEVENSLUSTIG GENT

Gent werd door internationale media al enkele keren terecht omschreven als een verborgen parel. Een citytrip is een aanrader, het laat bezoekers toe de vele toppers van de stad te ontdekken.

Tekst:

Hilde Pauwels - Foto’s: ©Stad Gent - Dienst Toerisme

Eén van de mooiste plekjes in Gent is wellicht de SintMichielsbrug. Je hebt er een fraai zicht op de drie torens van Gent en op de Gras- en Korenlei. Fijn is dat je de oude binnenstad perfect te voet kan bezoeken. De ‘Kuip’ is het historische hart van de stad en heel levendig. De zone is grotendeels autovrij gemaakt zodat je in alle rust kan genieten van de architectuur, de winkels en horecazaken. Bovendien wandel je door eeuwen geschiedenis. In het Gravensteen maak je kennis met de riddercultuur uit de 12de eeuw. Even verderop wandel je langs de Groentenmarkt waar in de middeleeuwen vis werd verkocht. Het Groot Vleeshuis, dat nu aan restauratie toe is, was toen een overdekte markt.

Op de Groentenmarkt staat steevast een kraam met Gentse ‘neuzekes’, mierzoete snoepjes. De klassieke versie heeft het aroma van framboos en de kleur van rode biet, maar nu vind je ook tal van andere smaken en kleuren. Vlakbij is er ook een winkeltje met echte Gentse mosterd en pickles van Ferdinand Tierenteyn. Gent heeft wel meer specialiteiten zoals de bieren Gruut en Stroom, en het verfrissende aperitiefdrankje RoomeR, op basis van vlierbloesem en kruiden. Op de Groentenmarkt gaat het er zeker in het weekend gezellig aan toe. Er zijn terrasjes en enkele kramen met ambachtelijke en kunstzinnige spullen, zoals juwelen en schilderijtjes.

OP HET WATER

We lopen naar de Hooiaard, een klein pleintje dat vroeger Koeiaert heette omdat er via de Leie vee werd aangevoerd en verkocht. We komen bij de Gras- en Korenlei, gelegen aan de oevers van de Leie. De gevels zijn schitterend. Sommige panden deden dienst als pakhuis of als tolhuisje. Nu vind je er tal van horecazaken met terrassen die uitkijken op het water. Van zodra het weer het toelaat, verzamelen er jongeren die op de kaaimuren hun picknick verorberen of gewoon wat genieten van de sfeer. Hier kan je inschepen bij de ‘bootjes van Gent’. Een gids vertelt je tijdens de vaartocht over de rijke geschiedenis van de stad.

Het is zondag, dus er zijn aan de Ajuinlei verderop boekenstalletjes. Je kan er bijvoorbeeld een Engelstalig boek over slangen op de kop tikken, of Jommekes of een boek over Antoni Gaudí… Nog op zondag is de bloemenmarkt op de Kouter een must. Je vindt er ruikers, planten en struiken voor binnen en buiten, bloembollen, kruiden… De Blauwe Kiosk is een trekpleister voor veel Gentenaren om te aperitieven met champagne,

19 N˚28 | 2023

garnaalkroketten of oesters. Vanaf 1 mei tot eind september zijn er in de elegante gietijzeren muziekkiosk concerten van harmonieën uit de regio. De gewoonte dateert al van voor er radio en televisie waren en je voor muziek buitenshuis moest. Naar verluidt kwam Johan Strauss er in 1838 langs met 34 muzikanten om het publiek te laten walsen.

MYSTERIE

Langs de leuke Mageleinstraat met de vele winkels komen we op het fraaie Sint-Baafsplein. In de kathedraal is een bezoek aan het mooi gerestaureerde Lam Gods een aanrader. Met Augmented Reality beleef je de bewogen geschiedenis van de Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods. Het paneel ‘De rechtvaardige rechters’ is nog steeds niet teruggevonden; er deden al heel wat speculaties de ronde. Ligt het in een graftombe of ergens onder een parkeergarage? Graafwerken leverden tot nu toe niets op, het mysterie blijft. Het Belfort en stadstheater NTGent dragen bij aan de statigheid

van het plein. Ook hier is het genieten op een van de terrasjes, kinderen kunnen er spelen bij de fontein.

VAN OUD NAAR NIEUW

Elke eeuw voegde aan de stad een architecturale meerwaarde toe en dat maakt een bezoek heel boeiend. De Stadshal dateert van 2012, het is een immense open luifel met hout en glas. Het ontwerp is van Robbrecht & Daem, en Marie-José Van Hee architecten. De stadshal staat tussen historische gebouwen en werd in de volksmond al vlug ‘schaapstal’ genoemd. Anderen zijn dan wel weer gewonnen voor het ontwerp. In het parkje aan de voet van de stadshal kreeg het beeld ‘Fontein der Geknielden’ van George Minne een mooie plaats. Het verbeeldt naakte jongens die naar zichzelf in het water kijken. Nog recente architectuur vinden we aan het Woodrow Wilsonplein. De stadsbibliotheek Krook ligt in een bocht van de Schelde waar schepen vroeger steenkool uit Wallonië naar de stad brachten. In het café kan je even op adem komen. Tijdens examenperiodes nemen studenten met hun cursussen plaats op de brede trappen. Het is alleszins een stille ontmoetingsplaats die gesmaakt wordt.

CULTUURROUTE

Vlakbij de Krook is het Wintercircus, een oud stenen circus dat momenteel gerenoveerd wordt en wellicht nog dit jaar de deuren opent voor allerlei events. Om de hoek is er de Minard, nog steeds een schouwburg. Een standbeeld vereeuwigt Romain De Coninck die er volkstheater bracht, vaak met veel humor. We wandelen naar de musea KMSK en S.M.A.K, maar passeren eerst nog de cultuurtempel Viernulvier, beter gekend als ‘de Vooruit’, de beschermde Boekentoren van UGent: een ontwerp van Henry van de Velde, en de Sint-Pietersabdij met wijngaard en tentoonstellingen. Deze cultuurroute is voor studenten een belangrijke as, het wemelt er van de fietsers. We lopen ook langs de Overpoort, voor veel studenten een legendarische plek. Er wordt vaak een flink feestje gebouwd en het kan er zeker op donderdagavond behoorlijk druk zijn. Hier vind je gegarandeerd een betaalbare snack.

20 Onderweg | Levenslustig Gent

HORECATIPS VAN GENTENAARS

• Du Progres. Schitterende huisgerechten, een vaste waarde voor veel Gentenaars. (www.duprogres.be)

• Het Keizershof. Een brasserie met een gevarieerde kaart en een fraai binnenterras. (www.keizershof.net)

• Pakhuis. Lekkere gerechten in een historische opslagruimte, sfeervol verbouwd door de Portugese architect Pinto. (www.pakhuis.be)

• Allegro Moderato. Verfijnde Franse keuken met een prachtig terras aan het water. (www.allegromoderato.be)

• Mosquito Coast. Alles staat in het teken van reizen. De wereldkeuken en gerechten van eigen bodem vind je er. (www.mosquitocoast.be)

• De Gouden Saté. Populair bij studenten, vooral dan het ‘Julientje’: frieten met satékruiden, stoverijsaus en een goede kwak mayonaise.

• Bocca. Pastabar met budgetvriendelijke prijzen. Tip: ga voor de mix van twee sauzen. (www.bocca.be)

• Amadeus. De ribbetjes zijn vermaard, maar de ‘patat’ scoort ook heel goed. (www.amadeus-resto.be)

• Le Botaniste. Biologische keuken, lekkere en innovatieve gerechten. (www.lebotaniste.eu)

SFEERVOLLE CAFÉS

• Missy Sippy. Altijd goede livemuziek: blues, jazzy, swing. (www.missy-sippy.be)

• Het Trappistenhuis. Enorme keuze aan bieren, lekker zijn ook de droge worstjes. (www.trappistenhuis.com)

• Trefpunt. Hier ligt hart van de Gentse Feesten. Vlakbij zijn er op de Vlasmarkt danscafés waar je de beentjes kan losgooien. (www.trefpunt.be)

• Le Bal Infernal. Een rustig boekencafé. (www.lebalinfernal.be)

• ’t Galgenhuisje. Het kleinste café van Gent, was ooit een viskraam en een pensenhuisje. Misdadigers werden hier lang geleden te kijk gezet zodat voorbijgangers hun konden uitjouwen. (www.galgenhuis.be)

21 N˚28 | 2023

VAKANTIEGEVOEL

In Gent vloeien de Schelde en de Leie samen. Het is dan ook heerlijk om langs de oevers te wandelen. De aangemeerde boten in jachthaven Portus Ganda geven een vakantiegevoel. We volgen het water tot aan Oudburg, een straat met heel wat restaurants. Duik een van de kleine zijstraatjes in en je komt terecht in het Patershol. Het was ooit een gegoede buurt die echter verpauperde, maar ook kunstenaars aantrok. Er dreigde een kaalslag, maar daar groeide in de nasleep van mei ’68 veel protest tegen. De buurt werd opgewaardeerd, nu vind je er culinaire toppers. Tijdens de Patersholfeesten rond 15 augustus zijn er optredens. Vaak is het op de koppen lopen. Je kan er dan een ‘gestreken mastel’ kopen. Een mastel is een rond broodje met veel kaneel. Dat wordt opengesneden, belegd met boter en bruine suiker en in folie verpakt. Het strijkijzer gaat erover tot de bruine suiker karamelliseert.

LEVENSGENIETERS

Gent wordt wel eens een stad op mensenmaat genoemd. De afgelopen decennia werd flink in een leefbare omgeving geïnvesteerd. In de binnenstad is het gezellig druk met winkeltjes, terrassen, pleinen, kades met trappen waarop je kan zitten bij het water. De stad biedt voor elk wat wils. Het culturele aanbod is ruim. Wie graag winkelt, vindt er topmerken, maar ook hippe streetwear en de klassieke ketens zijn er. Brocante kan je in het weekend bij SintJacobs op de kop tikken. De vele studenten houden de stad jong, je kan er zeker ook winkels met leuke hebbedingetjes vinden.

Gent heeft een rijke keuken: Belgisch, Frans, Libanees, Italiaans, Turks, Marokkaans, vegetarisch... Gastronomie vind je bijvoorbeeld in OAK en Vrijmoed, respectievelijk van de topchefs Marcello Ballardin en Michaël Vrijmoed. Reserveren is hier nodig. Maar je kan in Gent ook veel andere restaurants en brasserieën vinden. Het nachtleven vind je onder meer aan de Oude Beestenmarkt en de Vlasmarkt. Liefhebbers van een flinke wandeling in het groen, kunnen terecht in natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen of de Gentbrugse Meersen, ideaal om even uit te waaien.

Langs de Vrijdagmarkt – Gent heeft wat met pleinen – komen we bij Sint-Jacobs. Het plein heet nu Walter De Buck plein en is het hart van de Gentse Feesten. Het begon toen Walter De Buck bij café Trefpunt op een geïmproviseerd podium oude volksliedjes zong. Progressief Gent vond er zijn weg naar toe. De Gentse Feesten namen een enorme vlucht met ook veel buitenlandse bezoekers en honderden activiteiten.

www.visitgent.be

22 Onderweg | Levenslustig Gent

Als erkend Belgisch makelaar staat Second Home Spanje klaar voor iedereen die vastgoed wil kopen in Spanje. Vergeet niet dat het beroep van vastgoedmakelaar in Spanje niet is erkend. Er zijn daar geen specifieke vereisten voor mensen die vastgoed verkopen. Dat in schril contrast met België waar ons beroep streng gereglementeerd is. In België moet je de juiste opleiding hebben voltooid en over het bijhorende diploma beschikken. Daarnaast moet de erkende makelaar zijn jaarlijkse lidgeld betalen en een aantal verplichte opleidingsuren volgen. Last but zeker not least moet de erkende makelaar in België beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een gewaarborgde derdenrekening, niet onbelangrijk als je geld overmaakt voor je aankoop in Spanje!

Christophe woonachtig in Bonheiden en erkend vastgoedmakelaar sinds 1997, weet als geen ander waar je bij je aankoop van vastgoed moet op letten, ook in Spanje! Met onze beroepsethiek en jarenlange ervaring staan wij onze klanten bij voor een zorgeloze, veilige aankoop

“INVESTEREN IN VASTGOED IN SPANJE IS IN DE EERSTE PLAATS INVESTEREN IN JEZELF, JE FAMILIE, JE LEVENSKWALITEIT EN GEZONDHEID! ZORG DAT JE HET DOET MET DE JUISTE MAKELAAR.”

Christophe Dobbelaere OPRICHTER

VRAGEN OF HULP NODIG?

Aarzel dan niet en neem contact op met:

Christophe Dobbelaere +32 (0)478 34 34 21

christophe@second-home-spanje.be

Intro
INSTAPKLARE VILLA OP VISTABELLA GOLF 3 3 119 m2 MODERN APPARTEMENT IN CAMPOAMOR 3 2 82 m2 VILLA MET GROTE TUIN IN ALHAMA DE MURCIA 3 2 110 m2 LUXUEUZE PENTHOUSE IN LOS ALTOS 2 2 75 m2 APPARTEMENT IN TORREVIEJA 2 2 90 m2 MODERNE VILLA IN BURJULU 4 4 360 m2
We presenteren u een greep uit ons uitgebreid aanbod van huizen en appartementen.
Uw erkend Belgisch makelaar voor vastgoed in Spanje!
Bekijk al
aanbiedingen
www.second-home-spanje.be Ref. 4694422 Ref. 5142392 Ref. 4630693 Ref. 4745355 Ref. 4758217 Ref. 4960463
onze
op

HOE KAN MEDISCHE

BEELDVORMING

HELPEN BIJ

GEHOORVERLIES?

Gehoorverlies is een frequent probleem. In totaal heeft ongeveer 20% van de bevolking er in min of meerdere mate mee te maken. Daarenboven heeft gehoorverlies ook vele mogelijke oorzaken. Vooraleer hier verder op in te gaan, is het nuttig om kort uit te leggen hoe het gehoororgaan eigenlijk werkt.

Tekst: dr. Gerald Gheysens (medische beeldvorming)

Hiervoor volgen we de weg die het geluid aflegt. Geluidsgolven worden opgevangen door het buitenoor bestaande uit de oorschelp, de uitwendige gehoorgang en het trommelvlies. De trillingen die hierdoor in het trommelvlies ontstaan, worden verder geleid naar de gehoorbeentjes in het middenoor zijn de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. In het binnenoor, waar zich het slakkenhuis bevindt, worden de trillingen omgezet in elektrische signalen die via de gehoorzenuw naar de hersenen geleid worden.

De oorzaken van gehoorverlies kunnen we opdelen naargelang ze met een scan detecteerbaar zijn of niet. De grote meerderheid van de oorzaken zijn

Deze kunnen we niet met een scan detecteren. Enkele voorbeelden zijn ouderdomsdoofheid, frequente blootstelling aan luide muziek, genetische oorzaken, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, een doorgemaakte hersenvliesontsteking, etc. Hier gaan we niet verder op in. De minderheid van de oorzaken zijn structureel. Deze kunnen we wel met een scan detecteren. Van deze structurele oorzaken, bespreken we hier de vijf meest voorkomende. Van elke aandoening wordt een illustratie en een afwijkende scan getoond, met een normaal beeld ter vergelijking.

PARELGEZWEL OF CHOLESTEATOOM

Een cholesteatoom is een instulping die ontstaat in het trommelvlies, waar zich afgeschilferde huidcellen in opstapelen. Wanneer de instulping groter wordt, kan deze gaan duwen op de gehoorbeentjes en kan daarin een defect ontstaan, wat leidt tot gehoorverlies. We kunnen een cholesteatoom detecteren met een CT-scan en met een MRI-scan. De behandeling is een operatie door de neus-keel-oorspecialist. Dokter Roggeman vertelt meer over het cholesteatoom verder in dit Imeldazine.

dr. Gerald Gheysens
1
25 N˚28 | 2023
afwijkend normaal

KALKNEERSLAG IN HET MIDDENOOR OF TYMPANOSCLEROSE

Wanneer iemand meerdere malen een oorontsteking doormaakt, ontstaat er soms kalkneerslag in het middenoor (Latijnse naam = tympanum) of tympanosclerose. Deze kalk zet zich neer op het trommelvlies en op de gehoorbeentjes. Hierdoor komen de gehoorbeentjes vast te zitten. Ze kunnen daardoor niet meer trillen en dus ook geen geluidsgolven meer voortgeleiden. Tympanosclerose kan worden gedetecteerd met een CT-scan. De behandeling is meestal een operatie door de neus-keel-oorspecialist.

OTOSPONGIOSE

Het slakkenhuis, dat deel uitmaakt van het binnenoor, bevindt zich in een gedeelte van de schedel dat bestaat uit zeer dens en hard bot. Door een genetische afwijking kan de structuur van dit bot veranderen van zeer dens naar spongieus (zoals een spons). Dit gebeurt meestal op de plaats waar de gehoorbeentjes overgaan naar het slakkenhuis. Hierdoor kunnen de trillingen niet meer worden doorgegeven van het middenoor naar het binnenoor, wat leidt tot gehoorverlies. Otospongiose kan worden gedetecteerd met een CT-scan. Ook hier is de behandeling meestal een operatie door de neus-keel-oorspecialist.

DIENST MEDISCHE BEELDVORMING Route 242

Dr. Stéphanie Braspenningx

Dr. Yves De Bruecker

Dr. Sofie De Vuysere

Dr. Annick Demeyere

Dr. Gerald Gheysens

Dr. Christopher Gieraerts

Dr. Lode Janssen

Dr. Isabelle Lambrechts

Dr. Mathieu Lefere

Dr. Dirk Perdieus

Dr. Rolf Symons

Dr. Yoeri Vankan

Afspraken telefonisch via 015 50 50 80

2
3 afwijkend afwijkend normaal normaal
26 Imelda | Hoe kan medische beeldvorming helpen bij gehoorverlies?

ZIEKTE VAN MÉNIÈRE

In het slakkenhuis bevindt zich een kleine hoeveelheid vocht met een zeer specifieke samenstelling, die nodig is om de trillingen van de geluidsgolven om te zetten naar elektrische signalen in de gehoorzenuw. Bij de ziekte van Ménière verandert de samenstelling van dit vocht waardoor er een zwelling optreedt in het binnenoor. Dit leidt tot gehoorvermindering, oorsuizen en duizeligheid. De ziekte van Ménière kan worden opgespoord met een MRI-scan. De behandeling bestaat uit medicatie.

ACUSTICUS-SCHWANNOOM

Rond de gehoorzenuw (Latijnse naam = nervus acusticus), die elektrische signalen geleidt van het slakkenhuis naar de hersenen, bevindt zich een dun beschermend omhulsel. Dit omhulsel wordt gevormd door zogenaamde Schwanncellen. Wanneer deze Schwanncellen ongecontroleerd beginnen te groeien, ontstaat een goedaardige tumor op de gehoorzenuw: het acusticus-schwannoom. De geleiding van de gehoorzenuw wordt hierdoor belemmerd of de gehoorzenuw kan hierdoor worden platgedrukt, wat gehoorverlies veroorzaakt. Een schwannoom kan worden gedetecteerd met een MRI-scan. De behandeling bestaat uit een operatie door de neus-keel-oorspecialist of radiotherapie.

Dit was in een notendop een overzicht van beeldvorming bij gehoorverlies. Indien je gehoorverlies ervaart, consulteer je best je huisarts of neus-keel-oorspecialist. Zij kunnen het soort en de mate van gehoorverlies bepalen en beslissen of een scan zinvol kan zijn. Daarna kan je, indien nodig, bij ons op de dienst Radiologie langskomen.

5 afwijkend normaal
4
27 N˚28 | 2023
afwijkend normaal

LEKKER VERS: VIS UIT DE NOORDZEE

© visit Oostende
Tekst: Hilde Pauwels

Vis is een prima alternatief voor vlees. Kies liefst voor vissoorten die Belgische vissers aan land brengen. Er is heel veel variatie, je kan er creatief mee aan de slag en de ecologische voetafdruk is veel kleiner dan bij geïmporteerde vis.

In de Belgische keuken is vis niet meer weg te denken. Eén tot twee keer per week mag er zeker vis op het menu staan. Vette vis zoals haring of makreel is aan te raden omdat het een bron is van omgea 3 vetzuren. Met vis kan je heel veel doen: bakken, grillen, stomen, pocheren, stoven. Vis uit de Noordzee verdient de voorkeur. Het transport is beperkt zodat de vis bijna rechtstreeks uit de zee op je bord belandt.

Michiel Rabaey is chef in zijn restaurant Storm in Oostende en is net als zijn echtgenote Nathalie Hiele een verwoed visliefhebber. “Ik heb al heel lang een passie voor vis uit de Noordzee. Ik ben een kind van Oostende en de zee, thuis aten we vaak vis. Dat vond ik heel lekker. Ons restaurant bevindt zich in het hart van de visserij in Oostende. Onze gasten zien de vissers op amper 50 meter afstand binnenvaren, lossen en laden, werken aan hun vaartuig. We willen laten zien wat onze visserij precies inhoudt. Er zitten in de Noordzee heel veel vissoorten die nauwelijks gekend zijn, zoals rode poon, steenbolk, hondshaai, mooie meid. In ons restaurant zetten we die graag op het menu. We proberen niets van verlies te hebben. Oestersaus is gekend, maar met makreel kan je een mooie vissaus maken. Momenteel staat er griet op het menu. Van de graten maak ik fumet voor de saus. Van kop tot vin: alles is bruikbaar. Heel wat ingrediënten komen uit de onmiddellijke omgeving. Kruiden zoek ik in de duinen.”

TIPS VAN VISSERS

De ecologische voetafdruk is minimaal in vergelijking met geïmporteerde vissoorten zoals zalm. Michiel Rabaey gaat geregeld naar de visveiling. Hij kan er niets aankopen, dat is alleen weggelegd voor de groothandel. Wel heeft hij vaak contact met vissers die hem laten weten wanneer ze terugkeren naar de haven en wat hun vangst is. “Die informatie geef ik door aan een groothandel waarmee ik samenwerk. Als een visser in een bepaalde zone rog of coquilles heeft gevangen, weet ik meteen of het de beste kwaliteit is. Schelvis en steenbolk zijn trekvissen, het komt er dan op aan te weten wanneer het aanbod er is. Ik werk met een vast maandmenu. Voor ik dat samenstel, ga ik praten met de vissers. Vis is net als asperges seizoensgebonden. Pladijs zat in januari vol met viskuit die dient voor de voortplanting. Omdat dit veel energie vraagt, is het vlees mager en niet zo smaakvol. Daarna sterkt de pladijs aan en wordt het een dikke, lekkere vis.” Rog kan je het hele jaar door krijgen, zeetong vanaf juni tot december. In de winter is er steenbolk en in de zomer heek.

VERSE VIS

Verse vis kan je herkennen aan glasheldere ogen. Als ze dof zijn, is de vis niet meer vers. Ook de kieuwen moeten er goed uitzien en onbeschadigd zijn. Kies je voor een vismoot, let er dan op dat de vis er mooi glanzend en stevig uitziet. Michiel Rabaey: “Onze keuken

© visit Nieuwpoort 29 N˚28 | 2023

is niet moeilijk, maar heel erg vers. Ik weet altijd waar de vis vandaan komt en wie die wanneer heeft gevangen. Elke dag is er verse aanvoer van vis. Een rog die recht uit zee komt, smaakt veel beter dan een rog die enkele dagen oud is. Ik raad iedereen aan om naar een goede visboer te gaan zodat je de volledige vis ziet en hoe die gefileerd wordt. Je eet die best zo snel mogelijk op. Invriezen is geen goede zaak omdat de structuur dan verandert. Vis uit de supermarkt is sowieso al enkele dagen oud vooraleer hij in de rekken belandt. De houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang de vis nog goed is, maar er gaat smaak verloren.”

OVERBEVISSING

Wereldwijd is overbevissing een probleem. Sommige vissoorten zijn daardoor bedreigd. In de Noordzee gaat het bijvoorbeeld om kabeljauw, die zet je liefst zo weinig mogelijk op het menu. Ook haring was bedreigd, maar deze vissoort kon zich door een aangepast beleid herstellen. Tong, makreel, rode poon en schol daarentegen doen het wel goed. De visserijsector hecht meer en meer belang aan duurzaamheid en efficiënte technieken. De Europese Unie legt quota op die bepalen hoeveel vis er waar mag opgehaald worden. Daaraan werken wetenschappers mee. “Duurzaamheid is een ruim begrip. In de visserij gaat het dan om vis met een

goede populatie in de zee en die gemakkelijk gevangen kan worden. De klimaatopwarming zorgt voor een verschuiving van leefgebieden, ook dat speelt een rol. Zeebaars is megalekker en wordt vaak in restaurants geserveerd, maar doet het echt niet goed. Dus ook deze vis eet je beter niet of maar af en toe.”

LABELS

Duurzame vis herken je aan labels. Er zijn de keurmerken MSC en ASC. MSC staat voor Marine Stewardship Council-keurmerk. Er is oog voor overbevissing en zo weinig mogelijk bijvangst. Aquaculture Stewardship Council (ASC) is bedoeld voor gekweekte vis en betekent dat de impact op het milieu wordt verlaagd door minder antibiotica en duurzamer visvoer te gebruiken. Bepaalde gekweekte vissoorten hebben immers veel wilde vis nodig als voedsel. Met de labels wil men de invloed van visvangst op het milieu verlagen en sensibiliseren.

NORTHSEACHEFS

Michiel Rabaey is actief als NorthSeaChef, een organisatie die campagne voert om vis uit de Noordzee te promoten. Chefs, hobbykoks en consumenten worden gestimuleerd om bijvangst en minder bekende vissoorten te gebruiken. Tegelijk wil de organisatie overbevissing van bepaalde vissoorten tegengaan door alternatieven aan te bieden. Kabeljauw kan je bijvoorbeeld vervangen door heek. Op de website van NorthSeaChef vind je technische fiches en recepten. “Soms organiseren we een wedstrijdje. Iedereen kiest een vissoort uit, ik neem wat er overblijft. Ik heb geen favoriete vis en vind het leuk om een gerecht te maken met vis die het minst gekend is. Het is ook zo dat de Noordzee alleen maar lekkere vis heeft. Met verse vis kan je heel creatief zijn.” De ‘plastic soup’ en andere vervuiling speelt ook de Noordzee parten. De NorthSeaChefs trekken aan de alarmbel en zetten Belgische vissers aan om mee te werken aan het Fishing for Litter-project. Het afval dat ze bij het vissen toevallig bovenhalen, verzamelen ze in grote afvalzakken, Big Bags. Eenmaal

30 Gastronomie | Lekker vers: vis uit de Noordzee
© visit Nieuwpoort

CHEFS AAN HET WOORD

Schar. Familie van de pladijs. De beste gastronomische kwaliteit krijg je in de maanden juli tot januari. David Grosdent, L’envie: “Mooi visje, goede vervanger voor tong. Gegrild vind ik deze top.”

Rode poon. Deze vis maakt een knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van de zwemblaas. Vandaar dat rode poon ook knorhaan wordt genoemd. Pieter Coomans, Wingerd: “Vaste structuur, super lekker vel indien krokant gebakken.”

Rog. Erwin Denys, Rascasse: “Topvis. Behalve voor rauwe bereidingen kan je met deze vis alle kanten uit. Hij is zeer gelatineus en erg smakelijk qua vlees. Maar ook de wangen zijn top. Met de lever kan je een lauwe vinaigrette maken, ook als je deze eerst kort rookt.”

Sint-jakobsschelp. Dit is een gastronomische specialiteit die erg gewild is door het witte vlees dat rijk is aan ijzer. Chef Jo Grootaers, Altermezzo: “Meestal grillen of bakken we ze, maar gepocheerd in mossel- of oestervocht zijn ze ook heel lekker.”

Pijlinktvis. Vooral bekend als gefrituurde calamares. Maar deze veelzijdige soort heeft heel wat meer te bieden. Thijs Vervloet, Colette: “Portioneren en de plakken op elkaar leggen en in de diepvries steken, daarna snijden op snijmachine en rauw marineren in olijfolie, limoensap, limoenzeste, piment d’espelette, peper en zout. De tentakels kort bakken met fijne groentjes.”

Noordzee krab. Dimitry Lysens, Magis: “Zeer verfijnde krabsoort, zowel vlees als de coraille is bruikbaar. Beetje titanenwerk, maar zeker de moeite waard. Ik gaar ze meestal in een court-bouillon. Ook de coraille wordt verwerkt in de gerechten en een sausje van de geroosterde schalen.”

Pladijs. Is makkelijk te herkennen aan zijn oranjerode stippen. Gino Lemmens, Les Années Folles: “We werken veel met pladijs. Deze pekel ik meestal wel kort. En laat ik dan een dag drogen. Ik vind dat na het pekelen de pladijs een steviger vlees krijgt en makkelijker handelbaar wordt.”

(bron: www.northseachefs.be)

© visit Oostende 31 N˚28 | 2023

aan land, levert de bemanning de Big Bags in en wordt het marien zwerfvuil verder verwerkt en gerecycleerd. Verschillende NorthSeaChefs steunen ook de Eneco Clean Beach Cup, een wereldwijde actie waarbij vrijwilligers de stranden schoonmaken.

VLOOT

“In België zijn er nog ongeveer 65 vissersboten. Tien jaar geleden waren er nog zo’n vierhonderd. Als je verder teruggaat in de tijd, gaat het om meer dan duizend boten. Op oude foto’s zie je dat de boten vijf rijen dik aan beide kades aangemeerd lagen. Dat is echt wel verleden tijd. Vissers hebben het moeilijk momenteel, de brandstofprijzen wegen zwaar door. Een schip dat uitvaart, heeft al snel 60.000 liter brandstof mee. Ook het vinden van personeel valt niet mee. Het leven van een visser is keihard, het is de zwaarste stiel die er is. Een mooie windvrije zomerdag is best aangenaam, maar ook bij vrieskou en een gure wind varen ze uit. Golven van twee tot drie meter hoog zijn echt wel lastig. Vissers riskeren hun leven om ons verse vis te kunnen aanbieden. Ze verdienen onze steun.”

A L’OSTENDAISE - NOORDZEEFESTIVAL

De Vistrap in Oostende is een begrip. Elke dag kan je er al heel vroeg in de ochtend terecht voor verse Noordzeevis en garnalen die je rechtstreeks van de vissers kan kopen, wat uniek is. Het laatste weekend van juni vindt op het Zeeheldenplein A l’Ostendaise plaats, een Noordzeefestival waar je verschillende visgerechten kan proeven.

www.visitoostende.be

VISSERIJFEESTEN

Nieuwpoort organiseert van 26 tot 28 mei Visserijfeesten. Noordzeevis staat centraal. Er zijn hapjes, muziek en veel sfeer rond de Nieuwpoortse Vismijn. Die kan je bezoeken van 4 april tot 26 oktober. Je krijgt er uitleg over de werking van de mijn en een degustatie van verse garnalen met Rodenbach.

www.visit-nieuwpoort.be

© visit Oostende
32 Gastronomie | Lekker vers: vis uit de Noordzee
© visit Oostende

LANGOUSTINES À LA PLANCHA

Recept van Johan Segers, njam!

Ingrediënten voor vier personen

15 kraakverse langoustines | 1 teentje look, grof gesnipperd | 1 sjalot, grof gesnipperd | 1 rode Spaanse peper, zonder zaadjes en grof gesnipperd | 300 ml maïsolie | versgemalen peper | grof zeezout

Bereiden

Snijd voor de vinaigrette de poten van de langoustines en versnijd in kleinere stukken. Doe er voor een meer intense smaak twee extra langoustines bij. Haal hiervoor de staart van de langoustine. Snijd de kop doormidden, verwijder de zakjes rond de ogen en versnijd in grove stukken. Pel de rest van de langoustine en haal het darmkanaal eruit. Zet een kookpot met een scheutje maïsolie op een hoog vuur. Voeg de groenten toe wanneer de olie goed heet is en begint te dampen. Doe de versneden poten en de twee extra langoustines erbij. Kruid met peper en zout. Roer om en giet de rest van de olie erbij. Neem van het vuur, laat afkoelen en haal door een zeef. Snijd de rest van de langoustines met een scherp mes doormidden. Haal het darmkanaal eruit en gril (op de grill of in de pan) met de vleeskant naar beneden. Schik de langoustines op voorverwarmde borden en werk af met een extra draai van de pepermolen en een klein snuifje zout. Lepel er als laatste een beetje van de olie over. Laat het smaken!

33 N˚28 | 2023

ROG MET RABARBER EN KNOLSELDERSALADE

Recept van Bart Desmidt, njam!

Ingrediënten voor vier personen

2 roggenvleugels | 2 stengels rabarber | 1 stengel selder | 0,25 knolselder | 1 el fijngehakte dille | 1 el fijngehakte peterselie | 1 el fijngehakte bieslook | 0,5 citroen, het sap | 1 sneetje brood | 2 el kappertjes | peper - zout | boter - olijfolie

Bereiden

Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan. Bak er de roggenvleugels in aan. Kruid met peper en zout. Snijd de selder in kleine blokjes. Schil de knolselder en snijd deze in dunne reepjes. Doe samen in een kom en voeg dille, peterselie en bieslook toe. Meng met een scheutje olijfolie, citroensap, peper en zout. Hak de rabarber in kleine blokjes. Voeg de helft toe aan de knolseldersalade. Bak de andere helft bij de vis in de pan en voeg er ook nog kappertjes aan toe. Snijd het sneetje brood in dobbelsteentjes. Bak ze goudbruin in een pan met daarin een scheutje olijfolie. Schep de roggenvleugels op bordjes. Verdeel de rabarber en kappertjes errond. Schik er de knolseldersalade naast en werk af met de krokant gebakken croutons.

CROQUE MET WIJTING EN GARNALEN

Recept van Johan Segers, njam!

Ingrediënten voor vier personen

1 ui | 2 stengels selder | 150 g ongepelde garnalen | 150 g wijting | arachideolie | 30 g bloem | 120 g gepelde garnalen | 8 sneden brood | 30 g boter | peper en zout

Bereiden

Snijd de ui en de stengels selder in grove stukken. Stoof ze samen met de ongepelde garnalen aan in een scheutje arachideolie. Zet net onder met water en laat het geheel 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Zeef de garnalen en de groenten en vang de fumet op. Breng de garnaalfumet opnieuw aan de kook en pocheer er de wijtingfilets gedurende 2 minuten in. Schep ze uit het vocht en leg ze aan de kant. Laat een klontje boter smelten in een steelpannetje en voeg er evenveel bloem aan toe. Giet de garnaalfumet erbij en breng het geheel al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper en zout. Haal de saus van het vuur en roer er de gepelde garnalen onder. Smeer de sneetjes brood in met een laagje boter. Smeer vier sneetjes in met een laagje van het garnalenmengsel. Leg er vervolgens een stukje wijting, enkele gepelde garnalen en een tweede sneetje brood bovenop. Druk lichtjes aan en bak ze in de pan of in het croquemachine goudbruin. Serveer met een slaatje.

Gastronomie | Lekker vers: vis uit de Noordzee

IN ONS ZIEKENHUIS

DR. STEFAN VAN BIESEN

Anesthesie

sinds 1 maart 2023

Na mijn opleiding Geneeskunde aan de KU Leuven volgde ik aan de UZ Leuven mijn specialisatie-opleiding in de Anesthesie-Reanimatie, met rotaties in het az Sint-Blasius in Dendermonde en het OLVziekenhuis te Aalst. Na het behalen van mijn erkenning trok ik naar Amsterdam (OLVG en AMC) voor verdere verdieping in de Intensieve zorgen, met een breed aanbod aan pathologie. Na mijn subspecialisatie werkte ik vervolgens 2,5 jaar als anesthesist-intensivist in het az Sint-Blasius te Dendermonde - het

laatste jaar als diensthoofd Intensieve zorgen - alvorens naar het Imeldaziekenhuis te komen.

Ik heb voornamelijk expertise in antibioticabeleid en –stewardship, management van shock op Intensieve zorgen, moeilijke luchtwegmanagement, locoregionale en neuraxiale anesthesie en invasieve procedures op Intensieve zorgen.

Ik kijk erg uit naar de samenwerking met een groep collega’s met brede expertise, zowel op het Operatiekwartier als op de Intensieve zorgen. Vanuit zowel mijn rol als anesthesist als die van intensivist vind ik een goede verstandhouding, communicatie (met alle betrokken disciplines én patiënt/familie) alsook een goede teamdynamiek cruciaal om optimale zorg voor de patiënt te leveren.

NIEUWE ARTSEN
uitzonderlijke service voor uitzonderlijk vastgoed Contacteer ons voor gratis advies en schatting van uw eigendom. Bekijk online de 360° virtual tour en video van onze aanbiedingen 015 70 80 80 www.exclusivehousing.be Exclusieve eigendommen van de groep Immo Marina PRACHTIGE FEESTZAAL MET APPARTEMENT TE PUTTE 4600m2 zaal 250m2 2 2 EPC 227 • Vg • WgLk • Gmo • Vkr • Gvv

ALS JE MIDDENOOR EEN CHOLESTEATOOM BEVAT

Het parelgezwel is een mooie naam voor een aandoening van het middenoor met potentieel verstrekkende gevolgen. Een andere benaming voor dit fenomeen is ‘cholesteatoom’. Maar wat is een cholesteatoom eigenlijk? Hoe krijg je het? En hoe kan het behandeld worden?

Tekst: dr. Quinten Roggeman (neus-keel-oorziekten)

Beginnend

HOE ONTSTAAT HET?

Het parelgezwel of cholesteatoom komt in België jaarlijks ongeveer bij 3 op 100.000 kinderen en bij 9 op 100.000 volwassenen voor. Het exacte ontstaansmechanisme van een (verworven) cholesteatoom is nog niet volledig gekend, maar de meeste hypotheses gaan wel uit van een verband met een verminderde beluchting ten gevolge van een slecht werkende buis van Eustachius (zogenaamde tubadisfunctie) in combinatie met chronische ontsteking van het middenoorslijmvlies. Hierdoor wordt het trommelvlies naar binnengezogen en ontstaat een intrekking. Wanneer de intrekking van het trommelvlies te diep wordt, zal huid zich hierin opstapelen en langzaam het middenoor ingroeien, het zogenaamde cholesteatoom. Door deze opstapeling zal het omliggende slijmvlies, dat de wanden van het middenoor bekleedt, gaan ontsteken. De ontstekingscellen die daarbij vrijkomen, produceren schadelijke stoffen, die botweefsel kunnen aantasten en zo beetje bij beetje de structuren van het middenoor zullen aantasten.

Het cholesteatoom ontstaat vaak al in de kinderjaren, maar kan ook op volwassen leeftijd voorkomen. Meestal is slechts één van beide oren aangetast, maar er zijn ook veel patiënten met beiderzijds problemen. Naast deze verworven variant bestaat er ook een aangeboren of congenitale variant.

WELKE SYMPTOMEN ZIJN ER?

De symptomen veroorzaakt door een cholesteatoom kunnen sterk variëren in aard en in ernst, en zijn in sterke mate afhankelijk van de locatie en het stadium van cholesteatoomvorming.

Het meest voorkomende en vaak eerst opgemerkt symptoom is gehoorverlies. Dit is het gevolg van wegvreten van de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel) door de ontstekingsreactie. Hierdoor wordt de continuïteit van de beentjesketen onderbroken en ontstaat er wat we geleidingsgehoorverlies vernoemen. Dit gehoorverlies is nog operatief herstelbaar.

Wanneer ook het evenwichtsorgaan wordt aangetast, zal de patiënt evenwichtstoornissen en soms zelfs hevige duizeligheid ervaren.

Wanneer de ziekte niet op tijd gediagnosticeerd en behandeld wordt, kunnen er zich in een later stadium ernstige complicaties voordoen. Zo kan er zich een (meestal tijdelijke) aangezichtsverlamming voordoen of in het allerergste geval kan er zelfs doorgroei naar de hersenen zijn door beschadiging van het benige dak van het middenoor met hersenvliesontsteking en hersenabcessen tot gevolg. Door het gebruik van antibiotica en toegankelijkheid van de gezondheidszorg komt dit in België gelukkig maar zelden voor.

Normaal Ingetrokken en geperforeerd trommelvlies Cholesteatoom
37 N˚28 | 2023
cholesteatoom

HOE KOMEN WE TOT DE DIAGNOSE?

In de meeste gevallen kan de diagnose gesteld worden door middel van ‘otoscopie’. Dit wil zeggen dat de nkoarts in het oor kijkt met een microscoop tijdens de raadpleging. Uiteraard wordt er ook een gehoortest gedaan om de mate en aard van gehoorverlies na te gaan.

Voor beoordeling van de uitgebreidheid van het cholesteatoom en de heelkundige planning is verdere beeldvorming nodig. Hierbij wordt een CT-scan van de rotsbeenderen gedaan om de beenderige structuren in het oor te kunnen beoordelen. Daarnaast doen we ook een MRI om de diagnose van een cholesteatoom met nog meer zekerheid te bevestigen.

HOE KUNNEN WE HET BEHANDELEN?

Zolang de leeftijd en algemene toestand van de patiënt het toelaten is de enige goede lange-termijnsoplossing voor een cholesteatoom een heelkundige ingreep. Hierbij worden verschillende doelen vooropgesteld:

• Sanerend: op de eerste plaats komt volledige verwijdering van het cholesteatoom.

• Hygiënisch: ten tweede wordt gepoogd een hygiënisch oor te creëren dat rustig, droog en zelfreinigend is, en waar de patiënt water in kan laten komen.

• Preventief: ten derde wordt gepoogd de kans op residu (onopgemerkt achtergebleven cholesteatoom) of recidief (herval met groei van een nieuw cholesteatoom) na de ingreep zo klein mogelijk te maken.

• Functioneel: pas op de vierde plaats komt het gehoor. Er wordt uiteraard steeds gepoogd een zo goed mogelijke reconstructie van de beentjesketen te bekomen, maar het uiteindelijke gehoorresultaat is ook afhankelijk van de genezing en beluchting van het oor na de ingreep en dus heel moeilijk te voorspellen.

38 Imelda | Als je middenoor een cholesteatoom bevat

Doorheen de geschiedenis van de oorheelkunde zijn er verschillende operatieve technieken gebruikt om cholesteatoomchirurgie uit te voeren. De meest recente ontwikkeling is die van de gecombineerde mastotympanoplastie met beenderige obliteratietechniek.

Hierbij wordt het middenoor langs twee verschillende wegen benaderd. Enerzijds wordt de huid van de gehoorgang losgemaakt met daaropvolgend het oplichten van het trommelvlies en openen van het middenoor. Anderzijds wordt het rotsbeen, dat zich achter de gehoorgang bevindt en uit vele luchtcellen bestaat waarin het cholesteatoom zich vaak uitbreidt, uitgeboord. Zo kan ook via deze weg het middenoor worden benaderd. Deze gecombineerde toegangsweg geeft de chirurg de mogelijkheid om het cholesteatoom volledig te verwijderen. De reconstructie van het trommelvlies gebeurt vervolgens met oorschelpkraakbeen en de beentjesketen wordt hersteld met een titaniumprothese. Wat echter de beenderige obliteratie zo bijzonder maakt, is het derde luik van de reconstructie. Hierbij wordt het uitgeboorde rotsbeen opnieuw opgevuld met botstof dat tijdens het uitboren geoogst (opgevangen in een botfilter) werd. Deze techniek zorgt ervoor dat het rotsbeen niet langer gevuld is met lucht en slijmvlies, maar volledig opgevuld is (geoblitereerd). Zo wordt de kans op herval drastisch verkleind. Tot nog toe werd er geen betere techniek ontwikkeld om dit gunstige effect te optimaliseren.

OPVOLGING

Een goede opvolging van het geopereerde oor is essentieel. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van dezelfde soort MRI als voor de diagnose. Op 1, 3 en 5 jaar na de ingreep wordt zo’n onderzoek uitgevoerd en op deze manier kunnen cholesteatoomresten of -recidieven tot zo klein als 2 mm worden opgespoord. Maar ook opvolging van de oren door de nkoarts blijft belangrijk en dit tot wel 10 jaar na de

ingreep. De behandeling van een parelgezwel is een langetermijnplan en veel patiënten zullen, ondanks de geoptimaliseerde techniek, toch nood hebben aan meerdere ingrepen. Natuurlijk bekijken we per patiënt welke behandeling en opvolging het meest aangewezen is. Het belangrijkste is dat we kwalitatieve zorg kunnen bieden en de patiënt het zo comfortabel mogelijk kunnen maken.

DIENST

NEUS-KEEL-OORZIEKTEN

Route 342

Dr. Hilde Heulens

Dr. Nathalie Peeters

Dr. Quinten Roggeman

Dr. Mieke Sauer

Dr. Tine Van Becelaere

Afspraken via 015 50 51 11 of via de nexuzhealth-app.

39 N˚28 | 2023
dr. Quinten Roggeman

BRUSSEL: HOOFDSTAD VAN ART NOUVEAU

Tekst: Hilde Pauwels - Foto’s: ©Visit Brussels
BRUSSEL:

Dit jaar zet Brussel de kunststroming art nouveau in de kijker. Er zijn wandelingen, lezingen, geleide bezoeken en tentoonstellingen.. De weelderigheid van art nouveau spreekt tot de verbeelding. Het is een combinatie van vakmanschap, nieuwe vormen en materialen.

Jugendstil of art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa in de smaak viel. Er werd gestreefd naar vernieuwing. De natuur was een belangrijke inspiratiebron, zowel voor de afbeeldingen als voor de sierlijke lijnen, die je in de plantenwereld ziet. Je vindt het terug in gevels, interieurs, meubilair en gebruiksvoorwerpen. Art

nouveau had ook een belangrijke impact op architectuur. Typerend zijn onder meer het gebruik van gietijzer, staal, glas in lood, geglazuurde stenen en grote glaspartijen. Vaak gaat het om een combinatie van industriële technieken en ambachten zoals houtsnijwerk en steenhouwen. Art nouveau was een reactie op de toenemende mechanisatie in die tijd, ambachten verloren aan waarde. Er groeide vooral in Groot-Brittannië een tegenbeweging, de zogeheten arts-and-crafts, die de tradities in ere wilde houden. Daar groeide art nouveau uit voort, het was een streven naar schoonheid, esthetiek en levenskwaliteit. Aanvankelijk was het vooral weggelegd voor de hogere burgerij, later sijpelden er ook elementen door in sociale woonblokken, winkels en scholen.

GLAS EN STAAL

In België is vooral architect Victor Horta een spilfiguur. Al vlug kreeg hij internationale bekendheid. Hij realiseerde honderden projecten in Brussel, dat de hoofdstad van de art nouveau werd. Horta groeide op in Gent en volgde er een kunstrichting. Daarna ging hij aan de slag als interieurarchitect in Montmartre in Parijs. Hij maakte er kennis met het impressionisme, pointillisme en de toen nieuwe bouwtechnieken met glas en staal. Toen hij terugkeerde naar

41 N˚28 | 2023

België, vestigde hij zich in Brussel. Daar liep hij stage bij Alphonse Balat, de hofarchitect. Samen realiseerden ze de Koninklijke Serres van Laken. Ze gebruikten veel glas en staal. Balat had een glazen stad voor ogen, gesitueerd in een groene omgeving. Opvallend zijn de vele glazen koepels en de lange gaanderijen.

ZWEEPSLAG

Victor Horta ontwierp vanaf dan ook woningen. De eerste panden bouwde hij in Gent. Nog steeds zijn er in de Twaalfkamerenstraat drie panden bewaard. Daarna werkte hij vooral in Brussel. Hotel Tassel was een woning voor ULB-professor Emile Tassel. Hier experimenteerde hij met de zogeheten ‘zweepslag’: plantenmotieven werden gestileerd zodat er dynamische lijnen tot stand kwamen. Ook bijzonder was de hoeveelheid daglicht die hij binnenbracht via glazen lichtkoepels, grote ramen en serres. Ook Huis Solvay is een mooie realisatie. Het werd beschermd in 1977 en net als Hotel Tassel in 2000 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De industrieel Solvay was onder de indruk van het werk van Horta en vroeg hem een woning te realiseren,

WEDSTRIJD!

Wil je kans maken op een exemplaar van ‘Brussel Art

Nouveau’? Scan dan deze QR-code en neem deel aan onze wedstrijd.

‘Brussel art nouveau’ bevat negen wandelingen in verschillende wijken van Brussel. Het boek loodst je langs parels, maar bevat ook karakterschetsen van de belangrijkste architecten en geeft uitleg over decoratietechnieken. Auteur Cécile Dubois ging ook praten met eigenaars, conservators en restaurateurs van art-nouveaugebouwen. Ze is een stadsgids en geeft rondleidingen. Voor het boek werkte ze samen met Sophie Voituron, expert in het fotograferen van architectuur.

Brussel, art nouveau. Wandelingen in het stadscentrum. Cécile Duboi en Sophie Voituron. Lannoo, 24,95 euro.

42 Kunst | Brussel: hoofdstad van art nouveau

Horta kreeg carte blanche. Het budget speelde geen rol. Het werd een enorm pand met vijf verdiepingen. Via de grote toegangsdeur werden gasten met de koets tot in de hal gereden. De architect ontwierp ook alle meubilair met kostbare materialen en tot in de kleinste details afgewerkt. Het schitterende pand bleef goed bewaard en is nu in beperkte mate toegankelijk voor het publiek.

HARTJE BRUSSEL

In wijken als Elsene, Sint-Gillis en Vorst vind je heel wat schitterende panden terug. Ook in hartje Brussel kan je op ontdekking gaan. Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) ligt in Hofberg, vlak bij het Koningsplein. Het gebouw springt onmiddellijk in het oog door de vele ramen, bovenaan boogvormig afgerond. Er is ook veel gietijzer en staal gebruikt. Architect Paul Saintenoy ontwierp het in 1899, toen ging het om een bijzonder innoverend project. Hij bouwde het voor de keten Old England waar je mode en Engelse delicatessen kon kopen. Nog steeds zie je in de gevel het opschrift Old England. Na een aantal omwentelingen kwam het in handen van de federale overheid die er het Muziekinstrumentenmuseum vestigde. Het museum zelf is een aanrader omwille van de diverse collectie met ook minder gekende instrumenten. Binnen is er het mooie smeedijzeren hek van de lift die naar het restaurant en het dakterras op de zesde verdieping leidt. Het is vrij toegankelijk, maar het restaurant is momenteel aan restauratie toe. Jammer, want het uitzicht op de lager gelegen Brusselse binnenstad is er subliem.

WEGDROMEN IN HET HORTAMUSEUM

In de woning en het atelier van Victor Horta vind je nu het Hortamuseum. De twee gebouwen liggen naast elkaar, maar zijn verweven. Alles straalt luxe uit: mozaïeken op de vloer, glas-in-loodramen, wanddecoratie, een gedetailleerde en verfijnde afwerking die aansluit bij de architectuur. In de woonkamers zie je nog een deel van het oorspronkelijke meubilair, maar ook stukken van andere projecten. Je proeft er vooral ook de sfeer.

www.hortamuseum.be

43 N˚28 | 2023

INGEKLEURDE TEKENINGEN

Ook de toegang tot de Musea voor Schone Kunsten op het Koningsplein is schitterend. Het art-nouveauinterieur is van Léon Govaerts en dateert van 1900. De mozaïekvloer bestaat uit heel kleine steentjes. Blikvanger is de monumentale trap uit wit marmer met grijze aders, geflankeerd door gebogen wanden met glasramen. Hier zie je ook sgraffiti, een techniek waarbij in nog niet opgedroogde mortel een tekening wordt gekrast en ingekleurd. Vlakbij is er de stemmige brasserie. In het fin-de-sièclemuseum proef je de sfeer van het rijke culturele leven in Brussel rond de eeuwwisseling toen art nouveau hoogtij vierde. Je vindt er werken van kunstenaars als James Ensor, Léon Spilliaert, Victor Horta, Henry Van de Velde, Paul Gauguin en Auguste Rodin. Vijf multitouchscreens laten je een 3D-weergave van zes art nouveau huizen ontdekken.

De bruisende sfeer van de eeuwwisseling vind je ook terug in de Falstaff bij de Beurs. Het is zowat de mooiste brasserie in art nouveau. Hier geniet je van de authentieke Brusselse sfeer, die er al was van bij het begin in 1903. Bij mooi weer zit het terras met de fraaie rieten stoelen afgeladen vol, deels beschut onder een luifel van glas en staal. Binnen zijn de grote glasramen met warme kleuren een lust voor het oog. Ook de luchters zijn prachtig.

EERBETOON

Op de hoek van de Grote Markt en de Karel Bulsstraat is een gedenkplaat in art-nouveaustijl aangebracht. Het is ontworpen door Victor Horta en beeldhouwer Victor Rousseau. Je ziet een jonge dame met een passer. Ze herdenkt de architecten die tussen de 15de en 17de eeuw de Grote Markt vormgaven. Een man houdt een olielamp vast, hij staat op een platform met daaronder een uitgewerkt design met de typische zweepslag van Victor Horta. De acaciatakken symboliseren het belang van de natuur voor de art-nouveaustijl. Karel Buls was een voormalig burgemeester van Brussel die kunstenaars een warm hart toedroeg, de gedenkplaat is een eerbetoon.

PRAKTISCH

Met een art nouveau pass kan je een aantal bijzondere locaties bezoeken. Er zijn twee formules. Een ticket van 19 euro geeft je toegang tot drie locaties. Met een ticket van 29 euro kan je twee locaties en het bijzondere Solvay huis bezoeken. Dat laatste heeft een beperkte capaciteit, dus reserveren is noodzakelijk. Een overzicht van de vele activiteiten vind je op de website:

www.brussel.be/art-nouveau-brussels-2023

44 Kunst | Brussel: hoofdstad van art nouveau

Wij zijn een vastgoedkantoor gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van residentieel vastgoed.

Wij doen dit met passie voor het vak én met een hart voor de regio waarin we werken.

Onze makelaars zijn stuk voor stuk locals die de streek door en door kennen.

AD Tel. 015 33 73 33 • info@ve-advocaten.be • Karabiniersstraat 15, 3191 Schiplaken Advocaten www.ve-advocaten.be Gratis schatting
Dossier samenstellen van A tot Z Professionele foto’s | Publiciteit Onderhandelingen & bezichtigingen Correcte afhandeling ONZE TROEVEN
| Persoonlijke aanpak
“ WIJ ZIJN VAN HIER! BERGSTRAAT 184 HEIST-OP-DEN-BERG MECHELSESTEENWEG 27E SINT-KATELIJNE-WAVER DORP 4A BONHEIDEN KOM GERUST BIJ ONS LANGS Wij maken graag tijd voor jou 0479 01 01 01 | info@cm-vastgoed.be | cm-vastgoed.be 45 N˚28 | 2023

IMELDA BLIJFT BOUWEN

EN VERBOUWEN

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maakte onlangs bekend dat sinds 1 januari 2023 de lijst met het aantal mogelijke ingrepen in een dagziekenhuis van 246 naar 551 stijgt. Er is dus een duidelijke verschuiving gaande van klassieke opname naar daghospitalisatie. Ons ziekenhuis ontwikkelde het ‘Masterplan Imeldaziekenhuis 2025’ om tegemoet te komen aan de veranderende noden.

Tekst: Stefaan Claeys (facilitair directeur)
BOUWEN EN

Het volledige project zou in 2025 gerealiseerd moeten zijn en bestaat uit drie verschillende fasen. Fase drie, de belangrijkste doelstelling van het masterplan, is de uiteindelijke bouw van een volledig nieuw dagziekenhuis. Om dit te kunnen realiseren dient ruimte te worden vrijgemaakt binnen het bestaande ziekenhuis. Dit gebeurt in de twee fasen.

De eerste fase van het project, een nieuwbouw van 785 m² waarin de raadpleging Urologie en enkele administratieve diensten werden ondergebracht, is ondertussen afgerond. Hierdoor kan de aandacht naar de volgende twee fasen gaan. In de tweede fase worden alle geriatrische afdelingen in één blok gecentraliseerd en wordt plaats gemaakt in het ziekenhuis om de huidige containerbouw, waarin het dagziekenhuis huist, leeg te maken. Daarnaast startte de bouw van een volledig nieuw slaaplabo dat ongeveer 200 m² extra ruimte creëert met zes patiëntenkamers, twee consultatieruimtes en een verpleegpost.

We kiezen voor een gloednieuw dagziekenhuis omdat er een shift van klassieke opname naar daghospitalisatie is. We merken dat de verblijfsduur

van patiënten steeds korter wordt door vernieuwde ingrepen. Patiënten zijn sneller terug op de been en kunnen bijgevolg sneller naar huis. Steeds meer behandelingen gebeuren in dagopname, waardoor het huidige dagziekenhuis de grens van haar capaciteit heeft bereikt. Het dagziekenhuis dat er momenteel staat is gewoonweg te klein.

47 N˚28 | 2023

INSPRAAK

Voor de plannen van het nieuwe dagziekenhuis werden gemaakt, werden de medische diensten, de medewerkers én patiënten die in het dagziekenhuis werken en komen bevraagd. Op die manier werd een duidelijk beeld geschetst van hoe een aangename en functionele omgeving voor zowel patiënt als medewerker diende te zijn.

Het nieuwe dagziekenhuis zo goed mogelijk aanpassen aan de noden van wie er werkt en er als patiënt verblijft was topprioriteit. De directie en de artsen bepaalden op basis hiervan de noden van de nieuwbouw.

Het nieuwe dagziekenhuis zal bestaan uit vier bouwlagen, die een totale oppervlakte van 4500 m² hebben. In de kelder komen alle technische installaties. Op het gelijkvloers worden het onthaal, de behandelkamers en de Pijnkliniek voorzien. In deze behandelkamers kunnen kleine niet-chirurgische ingrepen worden uitgevoerd waarvoor de patiënt niet lang in het ziekenhuis moet blijven. Op de eerste verdieping komen vier operatiezalen waar standaardoperaties uitgevoerd kunnen worden. Hier kunnen ook alle pre- en postoperatieve onderzoeken gebeuren. Op de tweede verdieping zal de dienst Gastro-enterologie huizen met vier endoscopiezalen en

één bronchoscopiezaal. De volledige voorbereiding en ontwaakruimte komen ook op deze verdieping.

De inrichting van dit nieuwe dagziekenhuis zal een verbinding zijn met onze mooie groene omgeving: veel hout, veel licht en verwijzingen naar het bosrijke domein waarop ons ziekenhuis is gelegen. Ook een inrichting die rust uitstraalt door het gebruik van zachte kleuren en lichte materialen.

BUDGET

Om al deze verbouwingen te financieren investeren we in totaal 30 miljoen euro. We ontvangen voor deze werken geen subsidies. De huidige socio-economische situatie zorgt daarenboven voor een extra uitdaging. De prijzen van bouwmateriaal zijn de afgelopen jaren tot wel 30% gestegen waardoor de druk op het budget voelbaar is. Daarnaast vormen de langere leveringstermijnen door materiaalschaarste een risico op vertraging.

Qua timing zitten we op schema. De eerste fase kon ook binnen het vooropgestelde budget worden gerealiseerd, zonder in te boeten op de kwaliteit of de functionaliteit van de bouw. Hiervoor werd creatief nagedacht over het gebruik van enkele alternatieve materialen en constructiemethodes. Een oefening die ook voor de volgende fase zal moeten gebeuren.

48 Imelda | Imelda blijft bouwen en verbouwen

GROEI MEE MET IMELDA

Zorgen voor mensen met je hart en je enthousiasme!

Voel jij de drive om je kennen en kunnen in te zetten in de teams van ons ziekenhuis?

Wil jij groeien in een job, maar ook in wie je bent?

Laat ons dan samen groeien, want samen groeien we sneller!

WWW.WERKEN BIJ IMELDA.BE

MOND-, KAAKEN AANGEZICHTSCHIRURGIE

VAN DE BOVENSTE PLANK!

Tekst: dr. Nikolas De Meurechy (MKA-chirurgie) en Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie)

Je hoort het nog vaak: “Voor je wijsheidstanden moet je bij de kaakchirurg zijn!”. Dat is natuurlijk niet gelogen, maar er is veel meer! Een MKA-chirurg moet eerst beide opleidingen, tandheelkunde en geneeskunde afronden, waarna deze een specialisatie van 5 jaar tot MKA-chirurg doorloopt. Deze arts-specialist doet niet alleen chirurgische ingrepen aan de tanden en het kaaksbeen, maar ook esthetische ingrepen van het aangezicht, correcties van aangeboren afwijkingen (denk maar aan de hazenlip), tumoren, ongevallenchirurgie en nog veel meer. Daarom verkiezen wij de naam Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg in plaats van de oude term stomatoloog.

We gingen in dialoog met onze meest recent gestarte MKA-specialist Nikolas De Meurechy om te weten te komen wat er zich allemaal afspeelt binnen de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie in Imelda.

Hoe kom je bij een Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg terecht?

Dokter Nikolas De Meurechy: “Meestal worden patienten doorverwezen door de tand- of huisarts. De drie grootste groepen patiënten die wij zien, zijn patienten voor tand-gerelateerde problemen zoals tandextracties en implantaten, patiënten voor correctieve kaakoperaties (ook gekend als orthognatische chirurgie) en patiënten met meer algemene problemen in het aangezicht. Dit kan gaan van tumoren en speekselklierproblemen, tot de vraag naar een esthetische

correctie zoals een ooglidcorrectie of een facelift. Elke patiënt heeft zijn eigen verhaal. Hier luisteren we uitgebreid naar, waarna we een optimaal behandelplan kunnen voorstellen.”

Hoe verloopt een traject bij de dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie?

“Je komt uiteraard eerst op consultatie bij één van mijn MKA-collega’s of mezelf. Daar worden al je wensen en verwachtingen besproken. Er wordt een klinisch onderzoek gedaan en de nodige beeldvorming wordt gemaakt. Op basis van dit alles wordt er een behandelplan voorgesteld met een duidelijke tijdlijn en bespreking van het kostenplaatje. Dit kan dan nog besproken worden met je tandarts of orthodontist.”

51 N˚28 | 2023

KAAKCHIRURGIE

“Patiënten zijn meer en meer overtuigd van het belang van een goed gebit en doen er vaak alles aan om hun eigen tanden zo lang mogelijk te houden. Ook het opkomen van de selfies en zoom-vergaderingen heeft mensen meer bewust gemaakt van hun glimlach. Zo zien we dat niet alle gebitsproblemen enkel door een tandarts of orthodontist opgelost kunnen worden. Dit maakt dat patiënten, samen met hun tandarts of orthodontist, kiezen voor een kaakcorrectie.

De tandarts stelt bijvoorbeeld de noodzaak tot een orthodontische behandeling vast. De orthodontist zorgt voor het voorbereiden van de tandenbogen en vervolgens zorgen wij als MKA-chirurgen ervoor dat de kaken met behulp van een chirurgische ingreep op hun juiste positie geplaatst worden. Dat klinkt stoer maar eigenlijk is kaakchirurgie heel gecontroleerde chirurgie.

Hierbij is niet alleen de chirurgische techniek, sinds de eerste kaakverplaatsing die uitgevoerd werd in

Zwitserland in 1953, verbeterd, maar ook de ondersteunende onderzoeken en technologie zijn er fors op vooruit gegaan. Het herpositioneren van de kaak is slechts een klein onderdeel van het hele proces. Er worden foto’s, scans, afdrukken en een gezichtsanalyse gemaakt, die allemaal bijdragen in de uiteindelijke chirurgie, om een zo harmonieus mogelijk resultaat te bekomen, samen met een goede beet!”

EXTRACTIES EN IMPLANTATEN

“Naast deze correctieve chirurgie, zijn er natuurlijk ook patiënten waarbij er soms één of meerdere tanden niet behouden kunnen blijven. Indien deze tanden te moeilijk zijn om te verwijderen door de eigen tandarts, wordt de patiënt naar ons doorverwezen voor een ‘heelkundige extractie’. Hierbij informeren we de patiënt dan ook over welke mogelijke vervangende opties er bestaan, zoals een prothese, maar uiteraard ook door middel van één of meerdere tandimplantaten. Zo werd er op onze dienst ook een specifieke techniek ontwikkeld, waarbij er een gehele vervanging van een tandenboog kan uitgevoerd worden,

52 Imelda | MKA van de bovenste plank

zelfs indien er maar erg weinig bot aanwezig is. Dit is de “All-on-4”-techniek.”

ALL-ON-4 TECHNIEK

“17 jaar geleden werd de techniek vanuit Portugal naar hier gebracht. Door de jaren heen hebben we deze techniek verder ontwikkeld en geoptimaliseerd. Bijgevolg zijn we hier expert in geworden, tot het punt waar we momenteel gekend staan als het referentiecentrum.

Deze techniek laat toe om meerdere ingrepen te combineren in één behandeltijd, die zowel onder lokale als algemene verdoving uitgevoerd kan worden. Zo kan een traditioneel behandelplan van meerdere maanden tot een jaar, teruggebracht worden tot een enkele dag.

Na de operatie volgen we alles nauwgezet op. De patiënt komt op controle één week, zes weken en zes maanden na de operatie. Ondanks het uitgebreide werk ervaren de patiënten weinig hinder en kunnen ze voor het eerst sinds lang opnieuw in een appel bijten.”

TOEKOMSTMUZIEK?

“De verdere uitwerking van het 3D-labo laat ons toe om operaties nog preciezer te plannen en nog duidelijker met de patiënten te communiceren over de geplande ingreep. De 3D-printer laat ons ook toe om hulpstukken, die gebruikt worden tijdens de ingreep, in het ziekenhuis te printen.

Wat mijn job zo interessant maakt, is dat ik het complextechnische met het artistieke kan combineren. Je bent als het ware de ingenieur die de tanden op elkaar doet passen maar tegelijkertijd wil je ook dat het gezicht er langs de buitenkant mooi uitziet. Prachtig toch?

We merken ook op dat een steeds groter wordend deel van onze patiënten snurk- en slaapproblemen heeft. Deze patiënten willen we niet in de kou laten

staan. Een nauwe samenwerking met het nieuwe slaaplabo dat momenteel nog ‘under construction’ is, zal in de toekomst gefaciliteerd worden. Eén van de mogelijke oplossingen zou een kaakoperatie kunnen zijn, waardoor de luchtweg vrijer wordt.

Heb je zelf vragen over je gebit of aangezicht? Aarzel niet om ons secretariaat te contacteren. Wij kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen,” besluit dokter De Meurechy.

DIENST MOND-KAAKAANGEZICHTSCHIRURGIE

Route 160

Dr. Nikolas De Meurechy

Dr. Edward Swenden

Dr. Olivier Tanésy

Dr. Luc Van den Wouwer

Dr. Dirk Withofs

Afspraken: 015 50 51 11

Secretariaat: 015 50 49 14

53 N˚28 | 2023
Dr. Nikolas De Meurechy

OUDE ABDIJSITE ADEMT RUST UIT

Een uitstap naar Abdijsite Herkenrode is een ontdekking. De fraaie gebouwen en het natuurdomein met vele waterpartijen zijn uitnodigend voor wandelaars en fietsers.

Tekst: Hilde Pauwels

HET VERHAAL VAN DE ABDIS

Het Belevingscentrum bevindt zich in de vroegere stallingen en koetshuis. Hier kan je kennismaken met het roemrijke verleden van de cisterciënzerinnen. Ze kenden bloei, maar kregen ook te maken met oorlogsgeweld en ziektes. Geluidsfragmenten dompelen je onder in de sfeer van toen. De abdis vertelt over de soms moeilijke beslissingen die ze moest nemen, over Herkenrode als pelgrimsoord, over een mecenas die de kloosterlingen steunde.

bewaard. De panden die je nu nog kan zien, dateren uit de 16de – 18de eeuw.

WATERPARTIJEN

De Abdijsite Herkenrode is ronduit indrukwekkend. De resterende historische gebouwen zijn schitterend gerestaureerd, ook het natuurdomein van 100 ha werd in ere hersteld. Het is er ideaal om te wandelen en te fietsen. Het is een oase van rust. De abdij werd in 1192 gesticht nadat graaf van Loon een stuk van zijn domein verkocht aan een broeder, een cisterciënzer. De graaf had geld nodig om zijn deelname aan de derde kruistocht te financieren. Het werd een klooster voor cisterciënzerinnen. Het was de grootste en rijkste vrouwenabdij in de Nederlanden. De dames kwamen doorgaans uit de betere kringen. Ze leefden geïsoleerd van de buitenwereld en waren volledig zelfvoorzienend. Ze werden geacht de regel van Benedictus na te leven: ora et labora, of bid en werk, maar ze werden af en toe op de vingers getikt omwille van hun luxueuze levensstijl. Na 600 jaar verlieten ze de abdij. De oorspronkelijke gebouwen bleven niet

De ietwat ongehoorzame nonnen van weleer hielden zich wel aan de regel van Benedictus die bepaalde dat ze geen vlees van dieren met vier poten mochten eten. Sowieso mocht er op vrijdag geen vlees op het menu staan, de dag waarop Jezus werd gekruisigd. Ze aten dus vaak vis uit de vijvers op het domein en legden er zelf ook aan. De vijvers gingen in de loop der jaren grotendeels verloren. Het Agentschap voor Natuur en Bos herstelde het cultuurhistorische landschap van de hele site en legde opnieuw vijvers aan op plaatsen waar die vroeger gesitueerd waren. Landbouwgronden

N˚28 | 2023

HAPJE, DRANKJE

Brasserie De Paardenstallen vind je in een mooi gerenoveerd gebouw. In het zelfbedieningsrestaurant kan je terecht voor een warme maaltijd, of voor Limburgse vlaai en Hasseltse speculaas. Het ruime terras heeft een open zicht op de gebouwen en het natuurdomein. Kinderen kunnen er ravotten in de speelzone.

www.depaardenstallen.be

evolueerden naar ecologisch waardevolle zones. Vogelliefhebbers kunnen hier soorten als roerdomp, graspieper, veldleeuwerik en blauwborst spotten. Er is ook een vogelkijkhut met uitzicht op de Demervallei. Hier zie je moeras- en watervogels. Op de akkers groeit er kleurrijke boekweit, gele mosterd, paardenbloem en koolzaad. In het voorjaar zijn er de vele lichtpaarse pinksterbloemen. Voor schapen en runderen is het een paradijs. Ook werden er opnieuw hoogstamboomgaarden met oude appelen- en perenrassen

56 Cultuur | Oude abdijsite ademt rust uit

aangelegd. Aan voedsel was er vroeger alvast geen gebrek. De kloosterlingen hadden ook bossen om zich te voorzien van hout. De huidige Herkenrodebossen van 162 ha zijn een versnipperd natuurgebied dat tussen de Hasseltse deelgemeenten Kermt, Stevoort en Spalbeek ligt. Er zijn verschillende wandelroutes en een speelbos.

MOLENS

Op het domein zijn er wandelingen van 2,1 tot 9,2 km uitgestippeld. De paden vormden vroeger de dreven van de abdijsite. De wandelingen leiden langs graslanden, poelen, houtkanten, het Albertkanaal, de Demer en ook langs twee molens. Het bouwjaar van de Tuiltermolen is niet gekend, maar de molen werd in 1083 vermeld in een oorkonde. De molen ligt op de Tuilterdemer, een riviertje dat parallel loopt aan de Demer. Het was een banmolen of dwangmolen. De boeren uit de omgeving waren verplicht daar hun graan te laten malen. Ze moesten een deel van de opbrengst afstaan, vaak ging het om een tiende. Deze goederen werden vaak opgeslagen in de Tiendschuur, die ook werd gerestaureerd.

Ook de abdijmolen bleef bewaard en werd gerestaureerd. Er wordt weer graan gemalen. Op de brug naast de molen zie je het waterrad dat de molen aandrijft. Van zodra de molensluis opendraait, begint het rad te werken. Elke derde zondag van de maand zijn er demonstraties.

KRUIDENTUIN

Vanaf 1 april kan je de Kruiden- en Inspiratietuin van 2 ha bezoeken. Die was er vroeger ook, maar werd volgens een hedendaags concept heraangelegd. Je vindt er maar liefst 500 kruiden, telkens met een

57 N˚28 | 2023

naambordje. De tuinen zijn omgeven door grachten. Er is de Hortus Officinalis met twaalf tuinkamers. Je loopt door een lange wandelgang, gevormd door haagbeuk en kan zo binnenkijken in de kamers. Er is ook de Campus Officinales waar de planten gegroepeerd staan volgens gebruik, bijvoorbeeld voor de keuken, voor parfums, om stoffen mee te verven, om te gebruiken bij ziekte. De kloosterlingen van toen hadden veel oog voor kruiden. Vaak kwamen ze uit adellijke kringen en daar was men op de hoogte van de vele toepassingen van kruiden. In de kruidentuin vind je veel informatie met ook verwijzingen naar de abdij. De weetjes zijn leerrijk maar ook boeiend.

www.abdijsiteherkenrode.be

MEER WANDEL- EN FIETSPLEZIER

Abdijsite Herkenrode is een toegangspoort naar de Wijers, een uniek natuurgebied met meer dan 1000 vijvers en de habitat voor zeldzame dieren- en plantensoorten. Wijer is de vroegere benaming van een visvijver. Het gebied ligt in het hart van de provincie Limburg en is uitgestrekt over verschillende gemeenten. Er zijn acht toegangspoorten. Het is er heerlijk om te fietsen en te wandelen.

Onderweg zie je kastelen, een uitkijktoren, picknickplaatsen, watersporters, vroegere mijnsites. Voor kinderen is er een interactief doeboek met spelletjes en leuke weetjes. Ook wandelingen met een gids zijn mogelijk.

www.dewijers.be

58 Cultuur | Oude abdijsite ademt rust uit

MOOI LINNENGOED FLEURT JE HUIS OP

Spullen die je elke dag gebruikt mogen best wel comfortabel zijn.

Fijn is de enorme keuze.

Chef in de keuken

MasterChef is wereldwijd een populaire kookwedstrijd. In de MasterChef x Casa Elite collectie vind je onder meer een keukenschort met het bekende logo. 15,99 euro. www.casa.be

Zacht en warm

Flanel is opnieuw aan een opmars bezig. In maart en april kan het weer nog grillig zijn en dan voelt een flanellen dekbedovertrek bijzonder comfortabel aan. Voor peuters: 25 euro. www.hema.be

Zoete dromen

Dit beddengoed in een blauw bloemenpatroon creëert een zachte sfeer. Het doet ook denken

kwaliteitsvolle theedoek niet ontbreken. Je vindt ze in alle kleuren en met de meest uiteenlopende motieven. ±6 euro. www.dille-kamille.be

Kwaliteit met oog voor detail

De Witte Lietaer is een Belgische huislinnenproducent en bestaat al sinds 1898. Het bedrijf staat bekend om haar hoge kwaliteitstextiel, geproduceerd met oog voor detail en gemaakt met kwalitatieve, duurzame materialen. Het is betaalbare luxe met het accent op ‘harmonious living’ waarbij collecties mooi op elkaar aansluiten. De Witte Lietaer heeft een breed assortiment aan bad-, tafel-, keuken- en bedlinnen voor ieder interieur in huiselijke of professionele sfeer. www.dwl.be

59 N˚28 | 2023

PATIËNTENVERENIGINGEN

vertegenwoordigt de patiënten bij het beleid en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek.

Wat doen jullie?

MELANOOMPUNT VZW

Wie zijn jullie?

Oorspronkelijk waren we een groep patiënten en partners die met de moed der wanhoop iets probeerden te betekenen voor patiënten. Begin deze eeuw betekende de diagnose ‘melanoom’ in de meeste gevallen een korte ziekteperiode en de dood. Gelukkig zijn er nieuwe perspectieven gekomen. De medische wetenschap heeft eindelijk aanknopingspunten gevonden waardoor er een behandeling mogelijk is, al blijft melanoom een verraderlijke vorm van kanker. Meesurfend op het elan van de geneeskunde is de vereniging ‘Melanoompunt’ gegroeid. Op de bijeenkomsten zien we dat naast de nieuwe gezichten ook oude kennissen blijven komen.

Maar wat is een melanoom nu juist?

Een melanoom is een vorm van huidkanker. In het begin ontwikkelt het zich in de melanocyten of pigmentcellen. Hier spreken we van huidkanker en melanoom, in het enkelvoud. Maar het is belangrijk om te weten dat er verschillende types bestaan. Bovendien vertonen zelfs gelijkaardige ziektebeelden specifieke kenmerken van persoon tot persoon.

Wie (onder)steunen jullie?

Melanoompunt vzw ondersteunt de patiënten met een melanoom en nabestaanden van patiënten. De vereniging geeft informatie, brengt mensen samen,

Melanoompunt vzw onderhoudt een website waarop geïnteresseerden informatie over melanomen kunnen vinden en waarop onze activiteiten voorgesteld worden. De vereniging stimuleert wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit. Daarnaast is er een publieke en besloten Facebookpagina en een tijdschrift ‘Melanoompuntjes’. Tot slot organiseren we ontmoetingsdagen, bewegingsdagen, familiedagen en studiedagen.

Welke activiteiten organiseren jullie?

Melanoompunt vzw start elk jaar met een studiedag waarop de laatste ontwikkelingen voorgesteld worden. In de lente is er een ontmoetingsdag waarop een thema uitgewerkt wordt, meestal met een lezing. Verder is er een bewegingsdag die patiënten aanzet tot lichamelijke activiteit. Melanoompunt sluit het jaar af met een tweede ontmoetingsdag, eveneens rond een bepaald thema. Dit jaar is er een speciale activiteit aan de Belgische kust het eerste weekend van september. Deze activiteit wil het belang van preventie in de kijker plaatsen.

Hoe kunnen patiënten met een melanoom zich aansluiten?

Al wie in contact komt met melanoom, is bij ons welkom. We hebben geen leden, enkel deelnemers. Wie interesse heeft, raadpleegt onze website en wie zin heeft, komt naar onze activiteiten. Momenteel is er een kleine bestuurgroep die actief op zoek is naar versterking. Maar je hoeft niet toe te treden tot het bestuur om je in te zetten voor een deeltaak. De meest uiteenlopende taken kunnen opgenomen worden door vrijwilligers: helpen bij de organisatie van een ontmoetingsdag, een artikel in het tijdschrift schrijven, vertegenwoordigen op vergaderingen en infosessies,…

60
Imelda | Patiëntenverenigingen

Onze volgende activiteit?

Op 13 mei komen we samen in Vilvoorde, waarschijnlijk rond het thema ‘sociale voorzieningen en financiële gevolgen voor kankerpatiënten’. De details hiervan zullen op de website verschijnen. Dit is ook te lezen op de website van Kom op tegen Kanker.

Contactgegevens:

• E-mailadres: info@melanoompunt.be

• Website: https://www.melanoompunt.be

• linkedin.com/company/melanoompunt.vzw

• facebook.com/melanoompuntvzw (openbaar)

• facebook.com/groups/melanoompunt (besloten)

… ons ziekenhuis een bronzen ster kreeg van de Internationale Osteoporose Federatie voor onze fractuurpreventie en osteoporosezorg? De Internationale Osteoporose Federatie kent gouden, zilveren en bronzen sterren toe aan ziekenhuizen die een systematisch zorgpad opstellen om fractuurpatienten te identificeren, te screenen voor osteoporose en te behandelen. Ons ziekenhuis kreeg als eerste Antwerps ziekenhuis een bronzen ster toegekend. Sinds 2017 hebben we onze afdeling Orthogeriatrie en zorgpad voor fractuurpatiënten uitgebouwd. Dit is enkel mogelijk dankzij de uitstekende samenwerking tussen de diensten geriatrie, orthopedie, reumatologie, endocrinologie en nucleaire geneeskunde. Maar we hopen in de komende maanden en jaren de samenwerking nog uit te breiden en te versterken en uiteindelijk ook een zilveren erkenning na te streven.

... er vanaf augustus 2023 geen bankautomaat meer aanwezig zal zijn in het ziekenhuis? Er zal vanaf dan geen geld meer afgehaald kunnen worden in het ziekenhuis.

… we tijdens onze soepweek in februari maar liefst 2.850 liter soep gemaakt en verkocht hebben? Dankzij de enthousiaste inzet van ons keukenteam, onze vrijwilligers, enkele Bekende Vlamingen en alle kopers konden we een heel mooi bedrag van 15.000 euro inzamelen voor Kom op tegen Kanker! Een grote dankjewel hiervoor!

61
N˚28 | 2023

22 april 2023

IBD-patiëntendag

“Wat kan ik zélf doen om mijn ziekte te verbeteren?”

- Vermoeidheid en IBD: actie loont!

- Voeding en IBD: beter eten, beter leven?

- Roken en IBD: doof het vuur!

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Scan hiervoor de QR-code.

Nieuwe lessenreeks vanaf 8 mei 2023

Start-to-yoga voor oncologische patiënten

24 - 30 april 2023

Week van de Valpreventie

Wandel jij mee tijdens de Week van de Valpreventie? Op maandag 24 en donderdag 27 april organiseren onze paramedische diensten wandelingen in het kader van de Week van de Valpreventie.

Bewegen is gezond en helpt bij valpreventie. Daarom willen we iedereen uitnodigen om deel te nemen aan onze begeleide wandelingen. Tijdens de wandeling krijg je interessante tips en een een start-to-walkschema. De wandeling duurt ongeveer een uur en gaat door in de groene omgeving van Bonheiden.

Voor wie? Iedereen die interesse heeft in valpreventie Wanneer? Ma 24 april om 14 uur OF Do 27 april om 15.30 uur Plaats van afspraak? Hoofdingang Imeldaziekenhuis Inschrijven? De wandeling is gratis maar inschrijven is verplicht. Scan hiervoor de QR-code. Enkele dagen voor de wandeling krijg je een e-mail met alle concrete info.

Om patiënten tijdens hun behandeling en/of herstelperiode van kanker te ondersteunen en te helpen bij hun lichamelijk en mentaal herstel, start dokter Sofie De Vuysere een lessenreeks

Start-to-yoga op. Zij neemt patiënten gedurende 5 weken mee op een ondersteunende yogareis. Een reeks van 5 yogalessen van telkens een uur.

De beginnerslessen gaan door in ons ziekenhuis van 14.30 tot 15.30 uur.Scan deze QR-code om in te schrijven.

62 Imelda | Eventkalender
Imelda Eventkalender
63 N˚28 | 2023

DIESEL, BENZINE, HYBRIDE OF ELEKTRISCH.

Kasper kijkt graag met u vooruit.

{g)
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.