Imeldazine nr29

Page 1

nr. 29 - 2023

Citytrip

Dordrecht, omringd door rivieren

Imelda

Onze dienst Hartchirurgie stelt zich voor

Cultuur

Onderdompeling in het oude Egypte

Charlotte Timmers

“Ziekenhuizen zijn niet koud en kil. Ik heb hier veel vriendelijke medewerkers ontmoet!”
Monumentaal wonen in het hart van Mechelen Info en verkoop: +32 15 800 679 • welkom@cogiva.be • www. cogiva.be

“Mercier heeft een ziel en een verhaal.

Een onovertroffen woonervaring in een historisch gebouw aan het Kardinaal Mercierplein in de bruisende stad Mechelen.

Wonen in een duurzaam en klassevol appartement met ruime terrassen en een ongeziene ruimtebeleving dankzij hoge plafonds en veel lichtinval.

Genieten op uitzonderlijk niveau.”

Rug-, nek-, schouder-, knie-, spier- of gewrichtspijn, …?

Vaak is slecht zitten of liggen (mee) de oorzaak.

Spataders, oedeem, hart- of longproblemen, …?

Een zero-gravity relaxzetel kan pijn en ongemak aanzienlijk verminderen en soms helemaal wegnemen.

Een goed bed en een ergonomische relaxzetel kunnen heel wat pijn en ongemak voorkomen. Er zijn heel wat mogelijkheden en het hoeft niet duur te zijn.

MATRASSEN, TOPPERS EN HOOFDKUSSENS

Een matras, eventueel topper en hoofdkussen moeten van samenstelling en hardheid passen bij je slaaphouding, lichaam, gewicht en eventueel medisch probleem.

Ze bestaan in verschillende materialen, diktes en densiteiten en die bepalen niet alleen je comfort maar ook de levensduur. In De Bedstee in Herselt kan je je matras, topper en hoofdkussen eventueel op proef hebben en je krijgt er steeds een beste-prijs garantie.

WATERBED

Waterbedden zijn drukverlagend en pijnverzachtend en hebben een uitzonderlijk hoog uitrustingsrendement. Aangenaam koel in de zomer en warm in de winter.

UNIECO-BOXSPRING

Belgisch uitvindersoctrooi! Een Unieco-boxspring heeft een 1-delige pocketveer-matraskern als bodem en geeft daardoor perfecte ondersteuning, ook in het midden van het bed. De Unieco boxmatras en -bekleding zijn bovendien vervangbaar. De Unieco-boxspring kan in elk gebouw, zelfs maat 200/220.

Andere 2-persoons boxsprings zijn bijna steeds 2-delig en zijn, net als lattenbodems en spiraalbodems (Auping) niet of veel minder geschikt om in het midden van het bed te slapen.

Een matrastopper zorgt voor extra zachtheid en comfort. Het is vaak een aanrader bij schouder-, spier- en gewrichtspijn of voor wie een te harde matras heeft.

ZERO-GRAVITY RELAXZETEL

(alle maten!)

Het zitgedeelte kantelt achteruit en de benen kunnen hoger dan het hart liggen. Je hebt veel meer steun in de rug en veel minder druk op de onderrug en het zitvlak. Je schuift niet onderuit en blijft ergonomisch zitten of liggen. Ook de hoofdsteun is verstelbaar.

INTERACTIEVE LATTENBODEM EN SWISSFLEX

Rugpijn? Bij de interactieve lattenbodem zijn de latten met elkaar verbonden door een interactief brug-systeem (zonder olie!) zodat je in elke slaaphouding en ongeacht je lengte, lichaam of gewicht de perfecte ondersteuning hebt.

Een elektrisch verstelbare boxspring of lattenbodem kan zeer zinvol zijn bij een aantal medische problemen, bij het ouder worden of gewoon voor wie graag leest of tv kijkt in bed.

Een goed hoofdkussen is zeer belangrijk. Neem het steeds op proef. Alleen zo ben je zeker dat je een perfect hoofdkussen hebt. Een fout of versleten hoofdkussen is vaak oorzaak van schouder-, nek- en zelfs hoofdpijn. De Bedstee heeft hoofdkussens perfect op maat.

Aangeraden voor iedereen die zalig wil zitten en in het bijzonder voor sportmensen, mensen met een zwaar beroep en voor wie last heeft van rugpijn, spataders, oedeem, spierpijn, reuma, hart- of longproblemen.

Een opstalift is een optie die verkrijgbaar is bij bijna alle modellen.

Artrose-kussen: beschermt gevoelige knieën en enkels.

Het maakt uitstappen en neerzitten gemakkelijker.

Dorp 30, 2230 Herselt • 014 54 55 11 • info@debedstee.be Openingsuren, info en prijzen: www.debedstee.be
Deskundig advies + 15% directe korting Koopkrachtpremie, cadeau- en eco-cheques welkom!
Aangeraden door artsen en kinesisten

Imeldazine is een uitgave van: HOSPIzine / Crossmark

v.u. Mario Eggermont

Rijmenamseweg 21, 2820 Bonheiden

Administratie & adverteren: ad@hospizine.be - 015 52 77 60 www.hospizine.be

Coverfoto:

© Charlotte Timmers

BESTE LEZER,

De zomer is weer in het land. Tijd voor vakantie, BBQ’s en zomerse slaatjes! Op pagina 32 vind je alvast heel wat inspiratie om er een gezellige maaltijd van te maken.

Daarnaast siert actrice Charlotte Timmers de cover. Onze communicatiemedewerkers brachten haar een bezoek in hartje Antwerpen voor een smakelijk interview. Ook de dienst Hartchirurgie leer je kennen in dit nummer. Drie mannen met het hart op de juiste plaats!

Overweeg je een ooglidcorrectie? Dan geeft dokter Verschooten alvast antwoord op veelvoorkomende vragen. Je leest er alles over op pagina 42. In dit nummer geven we ook het woord aan twee patiëntenverenigingen: Similes vzw en Hoofd-Stuk vzw. Similes vzw steunt, adviseert, informeert en vertegenwoordigt familieleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hoofd-Stuk vzw spreekt voor zich. Deze patiëntenvereniging werd opgericht voor mensen met een primaire hoofdpijnproblematiek, hun partner en familieleden. Heel interessant!

Mynexuzhealth? Al van gehoord? Met deze gemakkelijke online tool kan je afspraken maken in ons ziekenhuis, facturen raadplegen en verslagen nalezen. Elke dag staan vrijwilligers in de inkomhal klaar om uitleg te geven over hoe deze app werkt. Meer info vind je alvast terug in deze editie. Wist je dat er nog altijd een taboe heerst rond erectieproblemen? Uroloog Hendrik Plancke doorbreekt de stilte en vertelt je er meer over.

Tot slot, nemen we je ook mee naar Dordrecht en Egypte. Niet echt het land Egypte, maar wel Expeditie Egypte in de Expo in Brussel. Zeker de moeite om eens te bezoeken.

Veel leesplezier,

Bart Pardon Algemeen directeur Imelda vzw

Imeldazine, jaargang 9, nr. 29

Redactie: Brend Van den Broek, Toon Blux, Hilde Pauwels, Dorien Vandenberghe en Kathleen Vermeulen

Freelance journalisten: Herbert De Praetere, Luc Haenen, Michiel Marynissen, Hendrik Plancke en Roel Verschooten

Hoofdredactie: Dienst Communicatie Imeldaziekenhuis, Crossmark

Fotografie: Crossmark, Dorien Vandenberghe en Brend Van den Broek

Vormgeving: Crossmark Jasper Van den Eijnde, Sanne Van Oudendijck

Druk: Mechelse Drukkerijen

Copyright: Het overnemen van teksten en inhoud uit dit nummer is slechts toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Na te vragen via communicatie@imelda.be

Let the play begin BeoSound Theatre

BEOSOUND THEATRE VERLEGT UW HOME CINEMA GRENZEN

BeoSound Theatre is dé cinematografische innovatie voor 2023. Akoestisch grensverleggend, 12 speakers en evenveel versterkers in één sublieme B&O Soundcenter Resultaat? Een state-of-the-art OLED 4K HDR scher m met een indrukwekkende surround sound.

Geniet van de meest intense filmbeleving. Zonder compromissen. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen: 55”, 65” of 77” en verschillende kleur- en standuitvoeringen.

Vanaf €10.300 incl. BTW

www.spelier.be
...en ditmaal in ons zine... 16 42 44 38 28 52 50 60 De lieve en grappige Charlotte Timmers Dienst Hartchirurgie stelt zich voor Dordrecht, omringd door rivieren Mynexuzhealth 6 vragen over de ooglidcorrectie “Behoorlijk druk op de Noordzee” Wat als de penis niet meer mee wil? Patiëntenverenigingen Groei mee met Imelda! Nieuwe artsen in ons ziekenhuis Onderdompeling in het oude Egypte De wereld rond met salades 22 54 8 32 5 N˚29 | 2023

CHARLOTTE TIMMERS

‘THE GIRL NEXT DOOR’ MET DAT TIKJE MEER!

Wanneer we haar manager contacteren, is het meteen duidelijk. Charlotte Timmers is een heel lieve en grappige vrouw. Naast haar vrijwillige bijdrage in onze soeptent in februari, neemt ze nu ook de tijd voor een uitgebreid interview. We spreken af in hartje Borgerhout in het gezellige restaurant Briquet.

Tekst: Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie)

VAN ZONHOVEN NAAR ZILLION

Ondertussen is Charlotte Timmers bij het brede publiek bekend dankzij haar rol als Vanessa in de filmtopper Zillion. Samen met acteurs Matteo Simoni en Jonas Vermeulen zet ze hier op het witte doek een uitmuntende acteerprestatie neer. Maar het begon allemaal klein. “In het middelbaar studeerde ik Woordkunst aan het Lemmensinstituut. Ik deed ook dictie en was lid van het jeugdtheater. Door een casting die op school werd georganiseerd kon ik auditie doen voor een gastrol in ‘F.C. De Kampioenen’. Ik speelde er het liefje van Billie. Vele mensen zullen zich die scène nog wel herinneren. Ik was een braaf meisje uit een koor maar werd dan uiteindelijk een stoere chick.”

Na haar humaniora vond Charlotte dat ze eens iets anders moest doen. Ze wilde zich graag bewijzen. “Ik besloot om Sinologie te gaan studeren aan de KU Leuven. Gewoon omdat het kon, én omdat het iets totaal anders was. Het boek “Wilde Zwanen” was hiervoor mijn inspiratiebron.” Ondertussen vulde Charlotte, naast haar studies, haar dagen met hostessenwerk, reizen en enkele bijrollen in films en series. “Uiteindelijk ben ik in mijn derde bachelorjaar gestopt met studeren. Ik verloor m’n interesse, omdat het zo moeilijk was (Chinees is een toontaal) en natuurlijk was

de combinatie met mijn acteercarrière niet eenvoudig.” Als we haar vragen waar ze vroeger van droomde om later te doen, zegt ze al lachend: “Ik wilde vroeger altijd in een snoepwinkeltje werken. Dat zag er zo leuk uit.”

Ondertussen hebben we Charlotte al in verschillende series zien acteren. Haar favorieten blijven ‘Beau Séjour’ en ‘Studio Tarara’. “Aan beide producties hou ik heel positieve herinneringen over. Beide waren dramareeksen, iets wat ik graag doe. Maar ook het komische genre vind ik leuk om te doen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende typetjes uit het sketchprogramma ‘Wat als?’. Ik kies niet graag één genre. Ik doe bijna alle genres graag. Zolang ik het goed en geloofwaardig kan neerzetten, is voor mij de rol geslaagd.”

In 2022 kwam de langverwachte film ‘Zillion’ uit. Een verfilming van wat er zich destijds zoal afspeelde in de toen beruchte Antwerpse discotheek Zillion. Charlotte vertolkt er de vrouwelijke hoofdrol van Vanessa Goossens, een Miss België en de vriendin van Zillion-baas Frank Verstraeten. Charlottes verloofde, Robin Pront, is de regisseur van de film. “Het is niet

10 Coverstory | Charlotte Timmers

altijd makkelijk om met je verloofde samen te werken. Maar op de set was hij de baas. Acteurs worden aangestuurd door de regisseur en of dat nu mijn lief is of niet, ik blijf gefocust. Eigenlijk gedroeg ik mij nóg professioneler dan anders. Ik kwam veel te vroeg naar de set. Ik wilde niet dat mijn collega’s dachten dat ik alles mocht omdat ik ‘het lief was van…’.” Ook thuis wordt er over het werk gesproken. “Tijdens de opnames van de film is een regisseur nooit echt te genieten thuis,” lacht Charlotte. “Ik, als actrice, kan een rol wel van mij afzetten als ik thuiskom. Maar voor een regisseur is dat toch anders. Zij zijn van begin tot einde aanwezig en volgen alles mee.” Al 700.000 bezoekers trok de film naar de bioscoop. Dat is een mooi aantal. “Absoluut, en daar ben ik best wel fier op. Laatst werd ik herkend door een 12-jarige die vroeg of ik Vanessa van Zillion was. Ik stond wel een beetje perplex (lacht) aangezien de film enkel voor kijkers vanaf 16 jaar is.” De film heeft ook veel van haar gevraagd. Ze viel zelfs enkele kilo’s af. “Gelukkig was dit wel onder medische begeleiding. Ik ben niet dik maar er werd samen beslist dat ik voor het verhaal iets magerder moest zijn en dat doe je natuurlijk niet zomaar.” Maar het heeft geloond. Charlotte zette haar eerste grote hoofdrol in een film met verve neer. Ondertussen is ze nog bezig met de opnames van het tweede seizoen van de serie ‘Billie vs. Benjamin’

met Ward Kerremans, waarin zij ook de vrouwelijke hoofdrol speelt.

VRIENDSCHAP OP DE SET

Charlotte zat samen met Clara Cleymans en Jo Hens (Nico uit ‘Familie’) op de schoolbanken. “De film- en televisiewereld in Vlaanderen is klein. Zo kom je vaak dezelfde personen tegen. Soms ontstaan er ook (h) echte vriendschappen. Olga Leyers en Lize Feryn behoren bijvoorbeeld tot mijn hechte vriendengroep.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat Charlotte bij een auditie bekenden tegenkomt. “Als de rol dan naar een andere jonge vrouw van 34 gaat, vind ik dat jammer maar ik gun het hen helemaal. Dat hoort nu eenmaal bij de job.”

N˚29 | 2023
“Ruth Beeckmans, is een vrouw met ballen aan haar lijf. Ruth doet zoveel verschillende dingen en ze komt er steeds mee weg.”

GROOT VOORBEELD

Wanneer we vragen naar Charlottes grote voorbeeld, moet ze even nadenken. Maar dan weet ze het. “Absoluut Ruth Beeckmans! Dat is een vrouw met ballen aan haar lijf. Ruth doet zoveel verschillende dingen en ze komt er steeds mee weg. Ruth kan acteren, presenteren, zingen en dansen,… Ze doet het allemaal. Zij is voor mij echt een inspiratiebron. Zij bewijst ook dat men niet altijd in hokjes moet denken.” Maar ook naar actrice Barbara Sarafian kijkt Charlotte op. “Zo een allrounder, die Barbara. Ik vind het altijd zalig als we samen in een film of serie spelen.”

Qua mannelijke acteurs reikt het net iets verder. “Mijn ultieme droomtegenspeler is ongetwijfeld Brad Pitt. Die zou het geen twee keer moeten vragen”, lacht ze. “Maar als we in de Lage Landen blijven, kies ik resoluut voor Koen De Bouw. Dat is pas een rasechte acteur. Ik speelde met hem samen in de televisieserie ‘Vermist’. Hij was mijn vader. Maar ik denk dat ik ondertussen al als zijn vrouw zou gecast worden (lacht). Nog eens met Koen werken staat hoog op mijn (denkbeeldig) lijstje.

HIPPE SOEPTENT IMELDA

In februari nodigden we Charlotte uit om een handje te komen toesteken tijdens onze soepverkoop ten voordele van Kom op tegen Kanker. Daar ging ze maar al te graag op in. “Ik had altijd zo een koud en kil gevoel bij een ziekenhuis. Maar toen ik hier al die vriendelijke mensen zag en de groene omgeving, werd mijn beeld meteen bijgesteld. Zelfs de directeur maakte tijd vrij om even dag te komen zeggen. Er waren ook artsen die een selfie kwamen vragen. Hele leuke sfeer!

Wanneer je de hoofdingang ziet, lijkt het wel een hip koffiehuis of zo. Ik vind het een heel stijlvol gebouw. Ook de groene omgeving is super. Ik woon zelf in de stad maar ik droom er wel van om een huisje met een tuin te hebben en liefst met een hond erbij,” lacht ze. Dat is haar grote droom vertelt ze ons. “Heel simpel en misschien makkelijk te verwezenlijken maar toch… . Momenteel is het niet haalbaar. Maar ooit wil ik dat wel.” Charlotte is immers een grote dierenvriend, dus een hond mag zeker niet ontbreken. Zo heeft ze eens een fotoshoot gedaan met de asielhonden ten voordele van het dierenasiel van Genk. “Heel leuk om te doen! Daar mogen ze mij altijd voor bellen,” zegt Charlotte.

Charlotte tijdens ons interview
Verkoop & verhuur Nieuwbouwprojecten Rentmeesterschap Plaatsbeschrijving WWW.MALINES-GROUP.BE UW EIGENDOM VERKOPEN OF VERHUREN? ONS TEAM MAAKT VAN UW VASTGOED EEN MOOI VERHAAL GRATIS * ATTESTEN BIJ VERKOOP
*Vraag naar de voorwaarden

GEEN INSTAGRAM

Vijf jaar geleden stopte Charlotte met sociale media en daar heeft ze een goede reden voor. “Ik heb alles gewist. Mensen vinden mij niet meer op Instagram of Facebook. En dat is een bewuste keuze geweest. Ik ben er gewoon veel te gevoelig voor. Alle commentaren en reviews gaan recht naar mijn hart, ook de slechte dus. Ik werd wel eens gevraagd voor ‘De Slimste Mens’ maar ook daar neem ik niet aan deel. Als je ziet wat voor commentaar sommige deelnemers over zich heen krijgen, dan blijf ik daar liever weg.” Haar motto is ‘ik ben hier en dat is genoeg’. Ze is dankbaar voor het leven dat ze nu leidt maar het heeft tijd gekost én een verandering van mindset, liet ze ons weten.

GEZOND VEGETARISCH

Charlotte eet graag, maar enkel vegetarisch. Alcohol drinkt ze met mate. “Naarmate dat je ouder wordt, hebben voeding en slaap meer invloed op je lichaam.” Ook voldoende lichaamsbeweging blijft ze heel belangrijk

vinden. Charlotte heeft, naar eigen zeggen, alle intensieve sporten al geprobeerd maar nergens kon ze haar ei kwijt. “Momenteel doe ik Pilates. Dat is iets wat mij ligt. Je gebruikt al je spieren maar het is niet zo intensief als Crossfit of Spinning.”

Naast dat alles is Charlotte ook echt bezig met wat er zich in haar lichaam afspeelt. Ze laat regelmatig een bloedanalyse uitvoeren. Buiten haar aandacht voor gezond eten en drinken interesseert ze zich ook erg in de werking van voedings- en vitaminesupplementen.

Als Charlotte een mindere dag heeft, trekt ze vaak op met haar 3-jarig neefje. “Hij maakt me echt blij. Het is zo’n schattig ventje. En als dat niet helpt, kijk ik een romantische komedie met mijn lief.” Ondertussen is Charlotte Timmers verloofd met haar vriend. De twee zijn momenteel beiden druk bezig op professioneel vlak dus echte concrete trouwplannen zijn er nog niet. “Ik heb er nog niet over nagedacht hoe ik wil trouwen, of waar. Zolang we er maar een fijne dag van maken samen met de mensen die we graag zien. We kunnen misschien eerst een datum zoeken, niet?” lacht Charlotte.

14 Coverstory | Charlotte Timmers

HELEMAAL JIJ OOK MET XTRA HAAR

Je haar verliezen heeft een impact op je leven. Wij bieden je graag een oplossing. Op jouw ritme, op jouw maat. En helemaal jij.

Samen gaan we op zoek naar wat voor jou veilig, fijn en comfortabel voelt. Dat kan een pruik zijn die zo natuurlijk oogt als je eigen haar. Of een haaraanvulling die je haar voller of kale plekken onzichtbaar maakt. Altijd werken we ze tot in de

puntjes af in ons eigen atelier. Of we creëren ze volledig op maat met onze eigen innovatieve techniek Fillmaze. En jou geven we graag alle tijd, aandacht en discretie. Wees welkom. Bij ons team van ervaren haarspecialisten. En bij jezelf.

X TRA HAIR

286 - 2820 Bonheiden - 0492 73 93 44
Mechelsesteenweg
haaraanvullingen
info@mattiss.be - www.xtrahairbymattiss.be - pruiken en

DIENST HARTCHIRURGIE STELT ZICH VOOR

OP WEG NAAR CHIRURGIE ZONDER SNIJDEN

In de beginjaren van de hartchirurgie waren hartoperaties zeer ingrijpend. Hierbij werd een klassieke toegang gekozen waarbij het borstbeen zorgvuldig werd geopend en de chirurg een goed zicht kreeg op het hart. Op deze manier waren alle delen van het hart eenvoudig bereikbaar. In deze jaren vonden heel wat evoluties plaats die ervoor zorgden dat de benodigde technieken rustig op punt gesteld konden worden. Het ging hierbij om chirurgische aangelegenheden zoals herstel- of vervangingstechnieken voor hartkleppen en hechtingstechnieken voor overbruggingsoperaties. Daarnaast dienden allerlei ondersteunende technologieën verder ontwikkeld te worden. We denken hierbij dan voornamelijk aan technieken om hart en longfunctie over te nemen tijdens de ingreep.

Dit heeft ervoor gezorgd dat we nu op een routinematige en veilige manier patiënten kunnen opereren. Toch blijft de klassieke hartchirurgie in het hoofd van mensen onlosmakelijk verbonden met het beeld van de “open borstkas”. Vaak krijgen we te horen dat men angst heeft dat we de ribben gaan opensnijden hoewel dit niet gebeurt en enkel het borstbeen wordt geopend.

Sinds de jaren ‘90 zagen we dan ook de eerste pogingen ontstaan om deze invasieve toegang te verkleinen. Ook binnen ons centrum mogen we trots zijn dat we sinds meer dan 20 jaar deze weg zijn ingeslagen. Wij zijn dan ook blij dat we op dit ogenblik voor veel ingrepen een minimaal invasief alternatief kunnen aanbieden door middel van kijkoperaties en robotische ondersteuning. Tenslotte, bieden we samen met de collega’s van cardiologie sinds 10 jaar onze oudere populatie een volledig gamma van klepoperaties aan waarbij de toegang verzekerd wordt met een prik in de lies. Graag nemen we jullie dan ook mee in deze fascinerende wereld.

HARTTEAM

Hartchirurgie is slechts een klein onderdeel bij de behandeling van hartaandoeningen. Hierbij is de

samenwerking met andere diensten van zeer groot belang. Om voor elke patiënt een op maat gemaakte behandeling te kunnen aanbieden is overleg onontbeerlijk, het zogenaamde Hartteam. Op wekelijkse basis wordt dit multidisciplinair overleg georganiseerd tussen hartchirurgen, cardiologen, radiologen en zo nodig andere disciplines (bv. geriatrie). Deze vinden zowel plaats binnen ons ziekenhuis maar ook met de collega’s van de verwijzende ziekenhuizen (AZ SintMaarten Mechelen, HeiligHartziekenhuis Lier, AZ Jan Portaels Vilvoorde). Hierbij wordt de internationale regelgeving gevolgd maar ook rekening gehouden met de algemene conditie van patiënten. Omdat verschillende artsen met verschillende invalshoeken kijken naar eenzelfde probleem komen we tot een gewogen besluit. Daarnaast worden ook vaak technieken gecombineerd, de zogenaamde hybride aanpak (ondertussen genoegzaam gekend vanuit de autowereld!). Op deze manier kunnen we het beste van verschillende werelden combineren en patiënten beter en vaak ook minder invasief behandelen. Als voorbeeld kan ik een patiënt met kransslagaderlijden en een klepprobleem aanhalen. Waar vroeger deze patient een klassieke toegang zou krijgen via chirurgie met openen van het borstbeen en behandeling van beide problemen zal vandaag vaak gekeken worden naar een stapsgewijze aanpak. De kransslagaders worden met stenting behandeld nadat de klep met een kijkoperatie werd behandeld. Op deze manier zien we een snellere revalidatie alsook minder grote littekens en een groter comfort voor de patiënt.

KLEPCHIRURGIE D.M.V.

EEN KIJKOPERATIE

Op dit ogenblik kunnen we voor alle kleppen een minimaal invasieve toegang aanbieden. Dr. Deferm (sinds vorig jaar genietend van zijn pensioen) verdient alle lof dat hij als één van de eersten in België gestart is met deze technologie. Ondertussen wordt de behandeling van mitralis- en tricuspidalisklep binnen ons centrum standaard via een kijkoperatie behandeld. We kunnen dan ook terugkijken op een ervaring van meer dan

17 N˚29 | 2023

750 klepoperaties via deze technologie. Kort geschetst wordt bij deze techniek via een kleine insnede tussen de ribben (5 cm) een toegang naar het hart gecreëerd. Eens de hartfunctie overgenomen is door het hartlongmachine kunnen de kleppen beoordeeld worden en behandeld worden volgens de regels van de kunst. Zowel een herstel als een vervanging zijn mogelijk. Ook bijkomende ritmechirurgie kan in eenzelfde tijd gebeuren. Gezien deze minimale incisies zien we dat onze patiënten slechts zeer kort op intensieve zorgen verblijven en reeds na een vijftal dagen het ziekenhuis kunnen verlaten waarbij ze samen met onze kinesisten van de cardiale revalidatie reeds aanzienlijke inspanningen hebben gedaan.

Ook voor onze aortakleppen kunnen we een gelijkaardig programma aanbieden waarbij we naargelang de anatomische kenmerken van de patiënt kunnen kiezen voor een toegang tussen de ribben of een minitoegang aan de bovenzijde van het borstbeen. Het doel ligt hierbij ook dat de last van de patiënt na de operatie tot een minimum beperkt kan blijven en vlot in goede toestand het ziekenhuis kan verlaten.

DE ROBOTISCHE OVERBRUGGINGSOPERATIE

Met meer dan 60 robotische overbruggingsoperaties per jaar mogen we ons bij de grootste centra van België positioneren. Dit programma is sinds een vijftal jaar een vaste waarde bij de behandeling van kransslagaderlijden. De hybride aanpak en de goede samenwerking met onze cardiologen vormen ook hier de hoeksteen van deze behandeling. Onze robot laat ons toe om de bloedvaten “te oogsten” zonder het borstbeen te openen. Daarna kunnen we via een kleine incisie de benodigde overbruggingen aanleggen. De meeste van deze ingrepen gebeuren zonder gebruik te maken van het hartlongmachine waardoor we minder bloedverlies zien en het risico op beroerte bijna tot nul kunnen herleiden.

Bij de bovenvermelde ingrepen wordt er op toegezien dat de ribben niet worden aangeraakt, dit om breuken of kneuzingen te voorkomen. Dit reflecteert zich in minder verbruik van pijnstillers en snellere mobilisatie. De meeste patiënten kunnen het ziekenhuis dan ook verlaten drie à vier dagen na de operatie.

Gezien onze pioniersrol werd recentelijk nog een video-handleiding vanuit onze dienst gepubliceerd op het platform van de Europese organisatie voor hartchirurgie. (Robotic-assisted MIDCAB procedure through a minithoracotomy: Step-by-step instructions. Multimedia Manual Cardiothoracic Surgery 2022)

DE KLEP VIA EEN PRIKJE IN DE HUID

Er voltrok zich in de laatste 10 jaar een kleine revolutie in de behandeling van aortaklepziekten. Het betreft hier de TAVI-procedure, de afkorting voor “Transcatheter Aortic Valve Implantation”. De aortaklep wordt via een katheter ingebracht doorheen de huid van een bloedvat in positie gebracht zonder het hart stil te leggen. Waar deze techniek bij aanvang enkel voor zeer zieke en oude patiënten gebruikt werd, wordt deze techniek na grondig wetenschappelijk onderzoek stilaan naar een jongere en fittere leeftijdsgroep gebracht. Vanaf 75 jaar wordt deze technologie dan ook steeds vaker gebruikt. Het voordeel spreekt voor zich. Een kleine incisie t.h.v. de huid, geen gebruik van het hartlongmachine en dus een snellere revalidatie. Gezien de nog beperkte ervaring op lange termijn wordt dit nog niet aangeraden in jongere leeftijdsgroepen. Deze technologie wordt sinds jaren binnen ons ziekenhuis uitgevoerd als een gezamenlijk project waarbij zowel een hartchirurg als een cardioloog samen de ingreep uitvoeren. Een voorbeeld van hoe een Hartteam ook in de uitvoering steeds dichter bij elkaar komt.

Naast deze technologie voor de aortaklep wordt er op dit ogenblik ook gewerkt aan technieken voor de

18 Imelda | Dienst Hartchirurgie stelt zich voor

Onze artsen stellen zich voor!

andere kleppen. Hierbij wordt aandachtig en vol verwachting gekeken naar verdere innovatie: bv. het Mitraclip en Triclip programma voor de behandeling van desbetreffende kleppen dan ook reeds uitgevoerd door artsen van ons ziekenhuis.

DE CONSTANTE REIS

VAN INNOVATIE

De weg naar chirurgie zonder incisie is nog niet voor morgen maar binnen onze dienst mogen we stellen dat we op een gezond innovatieve wijze de impact voor onze patiënt tot een minimum kunnen herleiden. Kort gezegd, zouden we kunnen zeggen dat oude en gewaarde technieken worden toegepast via een nieuwe toegang. Door middel van nieuwe beeldvormingstechnieken voor en tijdens de operatie (CT en NMR-scan, 4K-camera’s,…) kunnen we kleine incisies maximaal benutten. De robot geeft toegang tot plaatsen die voorheen moeilijk bereikbaar waren, dit laat ons toe om nieuwe behandelingsstrategieën toe te passen. Het allerbelangrijkste voor ons als arts blijft weliswaar de veiligheid en het langetermijnresultaat. Vandaar dat wij blijven focussen op innovatie op een gezonde manier. De nieuwe technieken kunnen pas routine worden als ze de standaarden van de oude kunnen evenaren en bij voorkeur overtreffen. Graag bespreken we dan ook uitgebreid de voor- en nadelen van al de bestaande technieken om de beste en meeste veilige behandeling voor jou, als patiënt, te voorzien.

DR. LUC HAENEN

Dit jaar ben ik 25j actief als hartchirurg in het Imeldaziekenhuis. Om precies te zijn, in oktober 1998 heb ik samen met Hervé Deferm, die de dienst had opgestart enkele jaren eerder, de hartchirurgie verder ontwikkeld.

Ik was initieel opgeleid aan het UZA maar kon verder specialiseren in het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein (NL), één van de grootste hartcentra van de Benelux.

Mijn keuze voor de hartchirurgie werd reeds tijdens de eerste jaren van mijn opleiding vorm gegeven door de technische aspecten van de discipline, het teamgebeuren, de opvolging op intensieve zorgen en de interactie met de patiënten achteraf.

Ik ben heel sterk geboeid door de operaties met een combinatie van hartkleppen en ritmebehandeling en(of) overbruggingen. De samenwerking met de verwijzende diensten cardiologie op het vlak van toestellen (AICD’ s) is een mooie aanvulling. Tenslotte heb ik ook een expertise kunnen opbouwen in thoraxafwijkingen.

DR. HERBERT DE PRAETERE

Route 343

Afspraken via 015 50 61 97

Sinds augustus 2015 maak ik voltijds deel uit vande dienst Hartchirurgie in het Imeldaziekenhuis.Na mijn algemene opleiding tot arts aan de KULbegon ik aan mijn specialisatie algemene heelkunde. Hierna volgde is mijn assistentschap in hetZiekenhuis Oost Limburg, het Imeldaziekenhuisen het UZ Leuven waarna mijn erkenning als chirurgvolgde. Tijdens deze zes jaar had ik reedshet genoegen om lange periodes te werken opde dienst Hartchirurgie in deze drie ziekenhuizen.Nadien vervolledigde ik mijn opleiding tothartchirurg in het UZ Leuven onder leiding van prof. Meyns en keerde ook terug naar ZOL voor extrabekwaming in de mitralisklepchirurgie onder leidingvan professor Dion.

DIENST HARTCHIRURGIE
19 N˚29 | 2023

Zoals vaak in het leven worden keuzes bepaald dooreigen interesses maar ook door inspirerende mensenin je opleiding. Sinds mijn beginjaren werd ik onder devleugels genomen van verschillende collega’s die mijnpassie verder vorm gaven. Over het verloop van mijnalgemene opleiding werd mijn ambitie verder vormgegeven en werd ik hartchirurg. Hartchirurgie is een discipline die een eigen karakterheeft binnen de chirurgie. Het hart is niet vervangbaar(tenzij bij transplantatie) en dus moeten we eenziek hart terug herstellen. We zijn een zeer technischespecialiteit die door middel van overbruggingenen kleppen de dynamiek van het hart optimaliseren.We stellen een probleem vast, we maken een plan envoeren het uit. Dit “eenvoudig” principe geeft mij veelvoldoening.

Daarnaast is het hart natuurlijk een fascinerend orgaan.Gedurende het leven pompt het miljarden liters bloedrond. Het is supersterk maar ook zeer kwetsbaar. Jekan het stilleggen en terug laten kloppen, een wondervan de natuur!

Binnen de hartchirurgie gaat mijn grootste passie uit naar minimaal invasievetechnieken. Dit wordt zowel gedaan voor overbruggingenals voor klepoperaties. Het betreft zowel minimaal invasieve chirurgie als

DR. MICHIEL MARYNISSEN

Met mijn recente start in het Imeldaziekenhuis in 2022 ben ik veruit de nieuwste onder de hartchirurgen, zeer blij deel uit te maken van een geweldig team hier in Bonheiden. Mijn verhaal als cardiochirurg begon iets eerder in Leuven, in 2017, en het is in mijn algemene opleiding tot chirurg de jaren hiervoor dat de interesse voor de hartchirurgie steeds groter werd. De centrale rol van het hart als motor die het lichaam aanstuurt, is intrigerend. En om in een gespecialiseerd team te kunnen werken, is geweldig. Want teamwork is het ten top! Van de dagelijkse samenwerking met de cardiologen tot de precisie-ingreep in het operatiekwartier, tot de zorgen op intensieve geneeskunde en onze afdeling.

Het doet me -en ik durf stellen ons- veel plezier om op zo’n ingrijpend moment als een hartingreep er te mogen zijn voor de patiënt.

Mijn grootste interesses binnen de cardiochirurgie gaan uit naar aortaklep- en aortaboogchirurgie, naast de minimaal invasieve behandeling van kransslagaderpathologie en ritmebehandeling.

Dr. Michiel Marynissen Dr. Luc Haenen
20 Imelda | Dienst Hartchirurgie stelt zich voor
Dr. Herbert De Praetere

GROEI MEE MET IMELDA

Zorgen voor mensen met je hart en je enthousiasme!

Voel jij de drive om je kennen en kunnen in te zetten in de teams van ons ziekenhuis?

Wil jij groeien in een job, maar ook in wie je bent?

Laat ons dan samen groeien, want samen groeien we sneller!

WWW.WERKEN BIJ IMELDA.BE

DORDRECHT, OMRINGD DOOR RIVIEREN

Het historische centrum van Dordrecht is eigenlijk een eiland. Water speelt de hoofdrol in de stad, met fraaie jachthavens en terrasjes aan de oevers. Dordrecht was vroeger een belangrijke havenstad. De welvaart van toen zie je weerspiegeld in de schitterende panden. Nu is het een gezellige stad waar je heerlijk kan flaneren.

Tekst: Hilde Pauwels - Foto’s: https://beeldbankdordrecht.nl/

Genieten is de rode draad bij een citytrip naar Dordrecht. Ongeveer duizend jaar geleden vestigden de eerste bewoners zich op de oevers van een veenrivier, de Thuredricht. Daar is de naam Dordrecht van afgeleid. In de de vroege middeleeuwen groeide de nederzetting uit tot de belangrijkste handelsstad van Holland.

Nog steeds speelt water een belangrijke rol in het stadsleven. Het ‘eiland’ is omringd door rivieren en wordt nog eens in twee gedeeld door het riviertje Wantij. Fijn is dat je het hele centrum vlot te voet kan bezoeken. Waar vroeger keihard werd gewerkt in de havenstad, wandel je nu langs pittoreske jachthavens. ‘Nieuwe Haven’ spant de kroon met flink uit de kluiten gewassen boten. Ze glinsteren in de zon en dat levert mooie plaatjes op. Op de achtergrond zie je de Grote Kerk met een toren die nog schever is dan de toren van Pisa. Tijdens de bouwwerken werd de architect met verzakkingen geconfronteerd. Het idee om een spitstoren te realiseren, liet men varen.

Een fraai uitzichtspunt is er ook aan de Groothoofdspoort waar de Oude Maas en de Noord- en Beneden Merwede samenvloeien. Het lijkt wel een gigantisch meer. Op de Oude Maas is er nog steeds heel wat vrachtverkeer, het is indrukwekkend om deze zeereuzen afgeladen vol te zien passeren op weg naar Rotterdam. In één van de kleine binnenhavens liggen nog oude vissersbootjes aangemeerd, een contrast met de chique jachten. Ze dateren van enkele decennia geleden. Arme vissers gingen toen een week op zee, vaak alleen met een homp brood en wat spek. Slapen deden ze onder een zeil. De visvangst was voor hen essentieel om te overleven.

HERINNERINGEN EN VERHALEN

Heel wat straatnamen en pleinen verwijzen naar het rijke handelsverleden. In de Wijnhaven voerde men wijn uit Duitsland en Frankrijk aan, de vaten werden met een manueel aangedreven kraan aan wal gehesen. De Visbrug en Visstraat spreken voor zich: op de markt werd in grote hoeveelheden tientallen soorten vis verkocht. Het stadhuis dateert van 1350, maar was vroeger een markthal, gebouwd door Vlaamse kooplieden die er graag handeldreven. De lakenindustrie bij ons bloeide immers volop. Later fungeerde de zolder van het huidige stadhuis als gevangenis. De houten cellen, die veel te krap waren, bleven bewaard.

Er is het Zakkendragershuisje bij de Mazelaarsbrug. Daar huisde de gilde van de mazelaars, sjouwers of zakkendragers, die met kleine schepen de lading van zeeschepen op de Maas aan wal brachten. Zij kwamen in het gildehuis samen. Als de bel luidde, dobbelden ze om uit te maken wie de job kreeg. De gilde bleef bestaan tot 1950, nu is het een klein woonhuis.

De Zakkendragersstraat is amper 76 cm breed. Het is het op één na smalste straatje van de stad. In het Dordrechts dialect noemt men de straat ‘Sakkertje’. Het leidde ook tot een uitdrukking na een zware bevalling. Dan zei men dat het leek alsof ‘de Grote Kerk door het Sakkertje moest’.

23 N˚29 | 2023

WEELDERIG

Dordrecht was toen welvarend, de sterke handelspositie bracht kooplieden en notabelen heel wat rijkdom. Dat is nog steeds te zien aan de fraaie pakhuizen en woonhuizen, parels die de straten van Dordrecht heel wat uitstraling geven. Tal van historische panden werd gerestaureerd en kreeg een nieuwe bestemming. De West-Indische Compagnie vond het belangrijk om in Dordrecht een pand te hebben dat de macht en glorie van de rederij weerspiegelde. Het West-Indisch Huis is een fraai, imposant gebouw met symmetrisch hoge ramen links en rechts van de deur. Hier komt Piet Hein op de proppen, hij was in dienst van de West-Indische Compagnie en veroverde in 1626 in de Caraïben de Zilvervloot, om zo kostbaarheden naar de Nederlanden te brengen. Later kwam er in het pand een suikerraffinaderij. Het gebouw werd volledig gerestaureerd, nu zijn er kantoren en expositieruimtes gehuisvest.

Mooi is ook het pand van Pictura. Het is een patriciërswoning uit de 16de eeuw die later werd gerenoveerd. Aan de voorkant zie je een monumentale lijstgevel met een rococo deurstijl. Ooit woonde hier een burgemeester van Dordrecht, sinds 1900 biedt het gebouw onderdak aan Teekengenootschap Pictura, het oudste kunstplatform van het land. Momenteel hebben verschillende kunstenaars er een atelier.

Een icoon voor de stad is het Hof van Nederland. Hier werd in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering georganiseerd. Dat lag aan de basis van de Onafhankelijke

Republiek der Nederlanden. Nu is het een centrum waar bezoekers kennismaken met mijlpalen uit de geschiedenis.

ORIGINELE WINKELS

Nog steeds voel je de ondernemende spirit van weleer. Op het Statenplein en in de straten errond zijn verschillende winkelstraten met boetieks en grote ketens. Bijzonder is de Voorstraat, één van de langste winkelstraten van Nederland. Je vindt er de meest uiteenlopende zaken: boekhandels, speelgoedwinkels, interieurspullen met een artistieke inslag, een wijnbar, Syrische zoetigheden, curiosa, kleine galerijen, antiek en brocante, winkels met lp’s of met oude fototoestellen. Er zijn ook verschillende planten- en bloemenwinkels. Het valt op: het centrum van Dordrecht is voor een groot deel autovrij, inwoners zetten banken en bloembakken buiten. Het zorgt voor een fleurig geheel. Gekend tot in onze contreien is Vreeken’s zaden. Dit familiebedrijf bestaat sinds 1926 en is nog steeds gepassioneerd door alles wat met zaden en planten te maken heeft. Het gaat om zowat het ruimste assortiment van het land. Zo kan je er bijvoorbeeld kiezen tussen 350 tomatensoorten. Er is ook Atelier Katinka. Katinka van Haren is kunstenares, ze maakt handgemaakte kleurrijke werken van papier.

24 Onderweg | Dordrecht, omringd door rivieren

DORDRECHT: VEEL TE DOEN

• Culinair. Het culinaire hart is het Scheffersplein met heel wat terrassen en ‘eettenten’, te vergelijken met onze brasserieën. Maar ook op heel wat andere locaties vind je horecazaken, vaak met terrassen. Als je honger hebt, is er veel keuze: je kan snel een kroket uit de muur halen of een snackbar binnenstappen. Maar je kan ook een restaurant uitzoeken. Nederlandse gerechten zijn een optie, maar er is ook de internationale keuken: Grieks, Indonesisch, Egyptisch, Turks, Italiaans…

• Cultuur. Schouwburg Kunstmin biedt podiumkunsten, pop vind je bij Bibelot in het Energiehuis. Er zijn tal van musea, zoals het Dordrechts Museum met zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Het Huis van Gijn behoorde toe aan Simon van Gijn, een verzamelaar van kunst. Hij leefde van 1836 tot 1922. Zijn woonhuis kan je bezoeken. Je maakt er kennis met het leven van toen.

• Natuur. Nationaal Park De Biesbosch is een uniek natuurgebied en een van de weinige zoetwatergetijdegebieden in Europa. Het gebied deed tijdens WO II dienst als schuilplaats voor verzetsstrijders, ze kenden er in tegenstelling tot de bezetter de weg in het doolhof van riviertjes en kreken. Nu is het er ideaal om te wandelen en te fietsen. Het ligt op 5 km van Dordrecht. In het dorpje Kinderdijk zie je 19 windmolens die het gebied eeuwenlang drooghielden. Het systeem was zo uniek dat het op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Twee molens staan open voor het publiek, andere molens zijn bewoond. (www.pakhuis.be)

• Boottocht. Vanuit Dordrecht kan je de watertaxi naar Nationaal Park De Biesbosch en naar Rotterdam nemen. Er zijn ook boottochten in de stad mogelijk.

25 N˚29 | 2023

VERRASSEND

De Voorstraat loopt parallel met de vrij smalle rivier Wantij, allebei doorsnijden ze het centrum in de breedte. Heel wat ‘steigers’ maken de verbinding tussen de rivier en de Voorstraat. Al wandelend kan je dus geregeld een glimp van de Wantij opvangen. De steigers zijn vaak heel pittoresk en fleurig aangekleed. Hoe smal en kort ze ook zijn, er zijn op veel plaatsen immers ook bewoners.

Dordrecht heeft verschillende steegjes en poorten waar je bijzondere plekjes kan ontdekken.

De Appelsteiger geeft uit op het Hof van Nederland. Het steegje is genoemd naar de gilde van appeltonders die informatie verzamelden over de omvang van de appeltoevoer en de belasting daarop. Hier staat ook het brandspuithuisje, mooi met een witte gevel, donkerrode luiken en deur, blauweregen. Dordrecht had vijf brandweerkringen. Zogeheten klapwakers hielden ’s nachts de wacht en sloegen bij brand alarm met een ratel. Na een brand in 1927 besloot men een centrale brandweerkazerne te bouwen.

BINNENTUINEN

Ook de ‘hofjes’ of binnentuinen kan je ontdekken via een poort of steegje. Loop even door de Tolbrugstraat Waterzijde. Aan de straatkant is het niet te zien, maar hier ligt een mooie binnentuin met ook speeltuigen verborgen. Het Lenghenhof bereik je door een poort die tot 18 u open is. Vrouwen vanaf vijftig jaar die hulpbehoevend waren, mochten er gratis wonen. Nu wordt er een kleine bijdrage gevraagd aan de dames. De vier binnentuinen zijn mooi aangelegd. Je wandelt van de ene tuin naar de andere. Vlakbij ligt het Maartenshof, ook hier ga je langs een poort binnen. Aan de zijden van een vierkante tuin staan 38 bescheiden huisjes die nog steeds bewoond zijn. Ze werden destijds door een weldoener gebouwd voor behoeftige vrouwen en weduwen van soldaten. In de tuin vind je fraaie oude bomen en een waterput. Het zijn oases van rust waar je geniet van de stilte en vogels hoort fluiten.

www.indordrecht.nl

26 Onderweg | Dordrecht,
omringd door rivieren

WE BRING LIGHT INTO YOUR LIFE

a new culture of light

HET BEGRIJPEN EN BEHANDELEN VAN

ERECTIESTOORNISSEN WAT ALS DE PENIS NIET MEER MEE WIL?

WAT ALS DE PENIS NIET

Tekst: dr. Hendrik Plancke (urologie) en Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie)

Erectiestoornissen, ook bekend als impotentie, zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mannen mee te maken krijgen. Het kan een aanzienlijke impact hebben op zowel de fysieke als emotionele gezondheid van een persoon, en het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. In dit artikel willen we je informeren over erectiestoornissen, mogelijke oorzaken en behandelingsopties, zodat je beter kunt begrijpen wat er aan de hand is en welke stappen je kunt nemen om het probleem aan te pakken. Onze urologen begeleiden je graag in de zoektocht naar een doeltreffende oplossing.

WAT ZIJN ERECTIESTOORNISSEN?

Erectiestoornissen verwijzen naar het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende is voor seksuele activiteit. Dit kan sporadisch voorkomen of een voortdurend probleem zijn. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met oudere mannen, kan het op elke leeftijd voorkomen. Erectiestoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder zowel lichamelijke als psychologische factoren. Helaas heerst er nog veel taboe rond. Op de consultatie zien wij dagelijks 2 à 3 patiënten die kampen met erectiestoornissen. Dat is al meer dan vroeger, gelukkig!

LICHAMELIJKE OORZAKEN

Lichamelijke factoren die erectiestoornissen kunnen veroorzaken, zijn onder meer hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, hormonale onbalans, neurologische aandoeningen en bepaalde medicijnen. Maar mannen kunnen ook last hebben van erectiestoornissen na bestraling, bij een overactieve bekkenbodem, bij plasproblemen, door hormonale factoren (laag testosteron) en door de leeftijd.

PSYCHOLOGISCHE OORZAKEN

Ook psychologisch kunnen er zaken aan de basis van erectiestoornissen liggen. We denken hierbij aan depressieve symptomen, faalangst, burn-out, relatieproblemen, rouw, stress, foute en/of te beperkte kennis seksueel functioneren bij de man. Verslaving kan ook een zeer belangrijke rol spelen. Roken, alcohol, drugs en zelfs overmatig eten kunnen bijdragen tot erectiestoornissen.

BEHANDELINGEN

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar voor erectiestoornissen. Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste gevallen van erectiestoornissen met succes kunnen worden behandeld.

Het aanbrengen van positieve veranderingen in je levensstijl kan helpen bij het verbeteren van erectiestoornissen. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, gewichtsverlies indien nodig, het beperken van alcohol- en tabaksgebruik, het verminderen van stress en het onderhouden van een gezonde mentale toestand.

29 N˚29 | 2023

Er zijn ook verschillende medicijnen beschikbaar die efficiënt kunnen zijn bij het behandelen van erectiestoornissen. Zo kunnen wij erectiebevorderende medicatie voorschrijven waarvan er verschillende varianten op de markt zijn, allen met hun specifieke werking. Deze medicijnen helpen de bloedstroom naar de penis te vergroten, wat resulteert in een verbeterde erectie. Het is echter belangrijk om deze medicijnen alleen onder medisch toezicht te gebruiken. Daarnaast zijn er nog mogelijkheden maar die worden minder toegepast zoals een vacuümpomp, injectie met medicatie in het zwellichaam, een operatie of het aanbrengen van een erectieprothese.

Heel vaak spelen de psychologische factoren de grootste rol. Wanneer we dit merken in onze praktijk verwijzen we de patiënt door naar een psycholoog, seksuoloog of psychiater. Dan kan er individuele of relatietherapie opgestart worden.

STEEDS MEER ERECTIEPROBLEMEN

BIJ JONGE MANNEN?

Er heerst nog altijd een misverstand dat erectieproblemen enkel bij oude mannen voorkomen. Uit cijfers blijkt dat 5% van de mannen tussen 20 en 40 jaar last heeft van erectiestoornissen. 14% tussen 40 en 70 jaar heeft er last van en 42% tussen de 70 en de 80 jaar. Wellicht is dit in realiteit nog meer want slechts 10% van de mannen met erectieproblemen zoekt (tijdig) hulp.

Uiteraard komen deze problemen vaker voor op oudere leeftijd door de mindere kwaliteit van bloedvaten door het verouderingsproces.

BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN

Wat vooral belangrijk is, is een gezonde levensstijl. Beweeg genoeg en eet gezond. Zo kan je al veel problemen voorkomen. Daarnaast raden we ook aan om positief te leren omgaan met stress en angsten los te laten. Therapie kan hier tijdig het juiste ‘coping gedrag’ bijbrengen.

Het is cruciaal om te begrijpen dat erectiestoornissen een veelvoorkomend probleem zijn en dat er effectieve behandelingsopties beschikbaar zijn. Merk je toch last te hebben van impotentie, wacht dan niet langer en raadpleeg een arts. We kunnen een grondige evaluatie uitvoeren, de onderliggende oorzaken identificeren en de meest geschikte behandeling aanbevelen op basis van jouw specifieke situatie.

Het is ook belangrijk om open te zijn over erectiestoornissen en eventuele schaamte te doorbreken. Het bespreken van het probleem met je partner of een vertrouwde vriend kan emotionele steun bieden en helpen bij het omgaan met de uitdagingen die gepaard gaan met erectiestoornissen.

30 Imelda | Wat als de penis niet meer mee wil?
31 N˚29 | 2023 DIENST UROLOGIE Route 300 v.l.n.r. Dr. Christophe Orye Dr. Hendrik Plancke Dr. Hendrik-Jan Florin Dr. Thibault Meert Afspraken telefonisch via 015 50 51 11 of via de app mynexuzhealth uitzonderlijke service voor uitzonderlijk vastgoed Contacteer ons voor gratis advies en schatting van uw eigendom. Bekijk online de 360° virtual tour en video van onze aanbiedingen 015 70 80 80 www.exclusivehousing.be Groep Immo Marina RUSTIG GELEGEN EXCL. VILLA + RM BIJGEBOUW - BONHEIDEN 4000m2 350m2 2 4 4 EPC 176: LABEL B • Vg • WgL • Gmo • Gvkr • Gv v Ref. E229

DE WERELD ROND MET SALADES

Met salades kan je eindeloos

naar eigen smaak variëren en verrassen. Laat je inspireren door de internationale keuken. Zo haal je in een handomdraai een vleugje vakantie in huis.

Tekst: Hilde Pauwels

Mounir Toub legt zich toe op de Arabische keuken. Hij publiceerde verschillende kookboeken en werkt mee aan kookprogramma’s in Nederland en België. “Typerend zijn de eenvoudige ingrediënten. Door ze goed te combineren, krijg je een rijkdom aan smaken. De wisselwerking tussen hartige en zoete of ietwat zure smaken is heel bijzonder. Bastilla is voor mij een topper, het is een kippenpasteitje dat je bij salades kan serveren. Het is hartig door de kip en specerijen, maar kaneel, rozijnen en een laagje poedersuiker zorgen voor een zoete toets.” Bij salades wordt vaak aardappel, couscous, tabouleh of rijst als basis gebruikt. Daar worden altijd groenten aan toegevoegd, bijvoorbeeld gegrilde courgettes en aubergines, gepofte paprika, kweeperen, tomaten, artisjokken, prei, lente-ui, look, vaak ook noten. Zo krijg je verschillende texturen die goed samenpassen.

KRUIDEN EN SPECERIJEN

Kruiden zijn onmisbaar. Bladpeterselie, koriander en bladselderij worden het meest gebruikt. “Ik werk ook graag met munt omdat het een andere smaakbeleving geeft. De Marokkaanse keuken is ook gekend om de ruime keuze aan specerijen. Ras el hanout is een mengeling van onder meer peper, gember, koriander, komijn, paprikapoeder. Gemalen gember, saffraan en kaneel vind ik heel lekker. Nootmuskaat geeft een eerder aardse smaak aan een gerecht. Kurkuma zorgt vooral voor kleur. Fijn aan de Arabische keuken is dat er vaak verschillende gerechten worden opgediend. Zo kan je zelf combinaties maken, je kan het vergelijken met tapas.” De Arabische keuken is in de verschillende landen vrij gelijklopend. Er zijn wel kleine nuances. In Marokko gebruikt men vaak couscous en olijfolie, in andere landen is dat tabouleh en zonnebloemolie.

Zoete aubergines met sumak-sesam

Recept: Mounir Toub uit ‘Vega Arabisch’ - Foto: Mitchell van Voorbergen (fotograaf) en Valentijn Dirks (Foodstylist)

Ingrediënten voor 4 personen:

2 aubergines | 3 el olijfolie | 3 el honing

3 el granaatappelmelasse | 3 el geroosterd sesamzaad | 2 tl sumak | 6 el Turkse yoghurt, om te garneren | 2 el granaatappelpitjes | cress (waterkers), om te garneren

Snijd de aubergines in de lengte in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de koekenpannen en bak de aubergineplakken 3 minuten per kant, tot ze gaar zijn. Meng de honing met de granaatappelmelasse en de rest van de olijfolie. Blus de aubergines ermee af en wentel ze er aan beide kanten nog even door. Meng het sesamzaad met de sumak. Haal de pan van het vuur en bestrooi de aubergines met het sesamzaad-sumakmengsel. Draai de plakjes om en bestrooi ook de bovenkant met het sesamzaad-sumakmengsel. Bak de aubergine nog ongeveer 1 minuut. Garneer de aubergineplakken met de Turkse yoghurt, granaatappelpitjes en cress.

33 N˚29 | 2023

MAMA’S KEUKEN

Mounir Toub volgde een koksopleiding en ging aan de slag in verschillende restaurants, maar leerde vooral veel van zijn moeder. “Mijn ouders waren bij de eerste generatie migranten die uit Marokko naar Nederland verhuisden. Ik herinner me hoeveel heimwee mijn moeder had, ze miste haar familie en het land. Ze probeerde ermee om te gaan door veel te koken, zoals gerechten die ze van haar moeder had geleerd. Ik vond het fijn om haar te helpen. Traditioneel doet een dochter dat, maar we waren met drie jongens. Het fascineerde me hoe ze van enkele ingrediënten iets ongelooflijks tevoorschijn kon toveren. Ze maakte mensen gelukkig met haar lekkere gerechten”, vertelt Mounir Toub. Tijdens zijn opleiding maakte hij vooral kennis met de Franse keuken, maar hij verdiepte zich ook in wereldkeukens met een focus op Arabische gerechten.

Lauwwarme bloemkoolsalade

recept en foto: www.evavzw.be

Ingrediënten voor 4 personen:

1 bloemkool (in fijne roosjes) | 400 g kikkererwten | 1 bussel bladpeterselie | 100 g rucola | 1 granaatappel

3 el olijfolie | 1 sjalot | 1 el ambachtelijke | graanmosterd | 1,5 el frambozenazijn | 1,5 el ahornsiroop | 4 el sojamelk | peper en zout 1 teentje knoflook fijngesneden

Verhit de olijfolie in een grote pan. Roerbak de bloemkoolroosjes op een zacht vuur tot ze beetgaar zijn (ongeveer 25 à 30 minuten). Voeg na 20 minuten de kikkererwten toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de kikkererwten nog 5 à 10 minuten mee roerbakken. Haal de groenten uit de pan en houd warm.

Bak in dezelfde pan het fijngesneden teentje knoflook en sjalotje. Laat 1 minuut roerbakken en blus dan met frambozenazijn. Voeg de mosterd, esdoornsiroop, (soja)

VEGA ARABISCH

De boeken van Mounir Toub, ‘Lekker Arabisch’ en ‘Snel Arabisch’, waren een succes. De vraag kwam om ook vegetarische en veganistische recepten te verzamelen. “In de Arabische keuken heb je veel vegetarische gerechten, het is een groentekeuken bij uitstek. Ik eet graag vlees, maar het kan ook zonder. Bij het samenstellen van het boek ging ik ook op zoek naar recepten die ik een Marokkaanse twist kon geven, zoals zoete aardappel voor een wafelbeslag of een olijvencake.”

www.mounirtoub.nl

melk en 1 el granaatappelsap toe. Haal van het vuur en meng onder de groenten. Voeg de bladpeterselie, raketsla en 3 el granaatappelpitjes toe.

34 Gastronomie | De wereld rond met salades

ZUID-EUROPESE SALADES

Met de mediterraanse keuken zijn we al vrij goed vertrouwd, denk aan ingrediënten als chorizo, gegrilde of gemarineerde groenten, kikkererwten, inktvis, gamba’s, sardienen, feta, mozzarella, olijven, olijfolie, druiven, meloen, munt, pesto, noten, oregano, koriander, rozemarijn, komijn, paprika, tijm…

• Italiaans wordt het zeker als je mozzarella en parmaham combineert. Met lekkere olijfolie en kruiden naar wens, heb je snel een zomerse hap. Parmaham is ook lekker met groene asperges en flintertjes pecorino. Je kan de ham ook vervangen door gegrilde artisjokkenharten.

• Van de Griekse sla Horiatiki zijn er veel varianten mogelijk. Traditioneel is het een mengeling van geitenkaas, tomaat, komkommer, ui, rode peper en zwarte olijven. Geitenkaas komt vaak terug en is ook lekker met veldsla en geroosterde vijgen. Tzatziki heeft joghurt, look en komkommer als basis en past prima bij frisse salades.

• Wie aan Spanje denkt, kan pittige Spaanse kaas zoals manchego, serranoham, vijgen en geroosterde amandel combineren. Lekkere tomaten kan je een extra touch geven door er granaatappelpitten of watermeloen bij te voegen. Inktvis kan je combineren met chorizo, pancetta, pittge sla en pitten van granaatappel.

• Portugal. Eenvoudig is tomatensalsa met gemarineerde paprika’s en verse oregano. Blaker de paprika’s zodat je ze kan schillen, snijd ze in stukjes en laat ze in een afgeloten bokaal enkele dagen marineren in olijfolie. In een salade van verschillende soorten gebakken paddestoelen, look, verse peterselie, olijfolie, azijn kan je stukjes worst of ham verwerken. Carpacio van verse tonijn kan je serveren met kikkererwten, fijn-genipperde ui, verse koriander, tomaat en olijfolie. Uitgelekte tonijn uit blik, stukjes appel, bonen, ui, verse peterselie en olijfolie is een fris lunchgerecht. Je kan er ook stukjes gekookte aardappelen en hardgekookt ei aan toevoegen.

35 N˚29 | 2023

SALADES UIT ZUIDOOST-AZIË

Belangrijke ingrediënten zijn noedels, rijst, veel groenten, tofu, sojascheuten, curry, gember, citroengras, koriander, munt sesam, vissaus, limoen, rijst, schaaldieren, pinda’s. Fruit kan ook, zoals papaja, mango, ananas. Je maakt het zo pittig als je zelf wil.

• Thailand. Zoet, zuur, zout en bitter horen erbij in de Thaise keuken. Vaak worden verschillende gerechten in aparte kommen geserveerd. Daar horen ook slaatjes bij. Sojascheuten kan je combineren met onder meer look, sojasaus, rode peper, gember, avocado en mango. Een fruitige salade krijg je door ananas, komkommer, paprika, koriander en sesamolie als basis te gebruiken. Hartig is een lauwe salade van rijst of mie, reepjes gebakken biefstuk, lente-uitjes, munt, koriander en ongezouten pinda’s. De afwerking met vissaus en limoensap geven er een extra touch aan. Komkommer, kerstomaat en sjalot krijgen een oosterse smaak met chilipeper, verse koriander, limoen, vissaus en eventueel wat bruine suiker.

• Vietnam. Ook hier wordt gespeeld met verschillende smaken. Geraspte gember, look, appelazijn en munt passen goed

bij schijfjes komkommer, reepjes rode paprika en sojascheuten. Met stukjes rode peper geef je er naar wens een pikante smaak aan. Gelakte zalm en noedels horen samen, ook hier speelt dressing een cruciale rol. Die kan je bijvoorbeeld maken met sesamzaadjes, vissaus, wat honing, look, chilipeper, limoensap en citroensap. Een salade van scampi, partjes roze pompelmoes, lente-ui en munt smaakt heel fris. De vinaigrette kan je bijvoorbeeld maken met vissaus, limoensap, een peper en geplette look. Je kan ook opteren voor sojasaus met gember, limoen en lente-ui.

• In Zuid-Korea krijg je zowat bij elk gerecht kimchi, een soort salade van gefermenteerde groenten. Er zijn verschillende recepten, maar kool is een basisingrediënt. Dat kan Chinese kool zijn of groene kool. Komkommer, aubergine en daikon mogen erbij. De groente wordt gemarineerd in chilipasta en soms maandenlang gefermenteerd in een weckpot. Dat geeft een typische, pittige smaak. Je voegt er best ook Koreaans chilipoeder, gochurgaru, aan toe, te vinden in Aziatische winkels. Ook gember, lente-ui en veel knoflook geven extra smaak.

36 Gastronomie | De wereld rond met salades

Salade van mango, spinazie en boekweit

recept en foto: www.evavzw.be

50 g rozijnen | een beetje appelsap (optioneel) | 2 grote, rijpe mango’s | sap van 1 à 2 limoenen | snufje chilivlokken | snufje piment (optioneel) | 50 g jonge bladspinazie | peper en zout | Bestrooien met 50 g hele, geroosterde boekweitkorrels (kasha) en blaadjes verse koriander

Doe de rozijnen, als je de tijd hebt, in een schaaltje en schenk er ruim appelsap over. Laat een paar uur staan of een hele nacht. Maak de mango’s klaar: snijd de zijkanten langs de pit af (de ‘wangen’). Houd een ‘wang’ vast met de gesneden kant naar boven en snijd het vruchtvlees drie keer over de lengte in met een scherp mesje, tot net op de schil – niet erdoor.

Ga nu met het mes langs de rand van de vrucht, tussen het vruchtvlees en de schil door. (Hierdoor komen de buitenste twee plakken los.) Duw de mangoschil binnenstebuiten en snijd de binnenste plakken uit de schil. Snijd deze stukken in de lengte doormidden. Herhaal met de andere mango tot je een hele berg lange, dunne mangorepen hebt. Zet weg.

Snijd nu de rest van het vruchtvlees van de mango los: verwijder de schil met een klein mesje en snijd het vruchtvlees in stukken en repen van de pit. Doe deze stukjes in de blender of in een maatbeker die groot genoeg is voor de staafmixer. Voeg het sap van 1 limoen toe aan de blender of maatbeker, samen met de chilivlokken, piment als je die gebruikt en wat zout en peper. Pureer tot een gladde saus; voeg

als dat nodig is sap toe van de tweede limoen tot de saus een dikke maar schenkbare consistentie heeft. Proef en voeg als dat nodig is extra zout en peper toe – onthoud dat dit de dressing is en dat de fruitige zoetheid van het mango wat moet worden afgezwakt door het limoensap, zout en chilivlokken.

Verdeel de spinazie over de borden en leg de repen mango erop. Giet de rozijnen af (als die zijn geweld) en strooi ze over de salade. Besprenkel met de mangodressing. Garneer met de geroosterde boekweit en koriander.

Je kan variëren door de spinazie door andere jonge saladeblaadjes te vervangen. In plaats van boekweit kun je ook licht geroosterde pompoen of zonnebloempitten of sesamzaad gebruiken, of een mengsel daarvan.

37 N˚29 | 2023

MYNEXUZHEALTH: JOUW PASPOORT NAAR MODERNE GEZONDHEIDSZORG

De afgelopen jaren heeft de digitalisering vrijwel elk aspect van ons leven beïnvloed, en de gezondheidszorg is daarop geen uitzondering. Eén opvallend voorbeeld van deze digitale transformatie is mynexuzhealth.

Dit innovatieve platform heeft als doel om jou als patiënt een geïntegreerde en persoonlijke ervaring te bieden binnen de gezondheidszorg.

Tekst: Kathleen Vermeulen (dienst Communicatie)

WAT IS MYNEXUZHEALTH?

Mynexuzhealth is een digitaal gezondheidsportaal dat jou toegang geeft tot jouw medische gegevens en je in staat stelt om jouw eigen zorgproces actief te beheren. Het platform is ontwikkeld door verschillende zorginstellingen en biedt een veilige en gebruiksvriendelijke omgeving waarin je als patiënt je medische gegevens kan raadplegen, afspraken kan maken, resultaten kan bekijken en facturen kan opvolgen.

TOEGANG TOT MEDISCHE GEGEVENS

Eén van de meest waardevolle aspecten van mynexuzhealth is de directe toegang tot jouw medische gegevens. Als patiënt kan je via mynexuzhealth op elk gewenst moment en overal via het internet je medische gegevens bekijken. Of het nu gaat om gevalideerde eindverslagen van bijvoorbeeld onderzoeken, radiologische scans, raadplegingen, ziekenhuisopnames, functiemetingen of laboresultatenverslagen, alles is beschikbaar met slechts een paar klikken.

AFSPRAKEN ONLINE BOEKEN

Met mynexuzhealth wordt het plannen van afspraken een stuk makkelijker. Je hoeft niet te wachten aan

de telefoon op de beschikbaarheid van de afsprakendienst, maar kan gewoon inloggen op het platform en zelf jouw afspraak inplannen. Je hebt direct toegang tot de beschikbare tijdstippen en kunt een afspraak boeken op een moment dat voor jou het beste uitkomt.

FACTURATIE EN FINANCIËLE TRANSPARANTIE

Naast het bieden van toegang tot medische gegevens en het vergemakkelijken van afspraken, speelt mynexuzhealth ook een belangrijke rol in het vereenvoudigen van het factureringsproces. Het platform biedt jou als patiënt een overzicht van jouw financiële gegevens, zoals facturen en betalingen. Bovendien kan je gebruikmaken van online betaalopties om jouw facturen snel en veilig te betalen.

VEILIGHEID EN PRIVACY

Gezien de gevoelige aard van medische gegevens, is veiligheid en privacy van het grootste belang bij mynexuzhealth. Het platform maakt gebruik van geavanceerde beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de informatie van patiënten beschermd blijft tegen ongeautoriseerde toegang. Het voldoet aan strenge regelgeving op het gebied van gegevensbescherming.

39 N˚29 | 2023

HOE STARTEN MET HET GEBRUIK VAN MYNEXUZHEALTH?

Je kan je dossier raadplegen via de mynexuzhealth website of via de app.

Via de web toepassing

Surf naar www.mynexuzhealth.be. Inloggen kan via:

• itsme®, een app op uw smartphone.

• CSAM met uw elektronische identiteitskaart (‘eID’) of met een unieke code die door een mobiele applicatie wordt gegenereerd.

• Een mynexuzhealth-codekaart (Aan te vragen via www.nexuzhealth.be/mynexuzhealth).

Deze beveiligde aanmeldingsmethodes garanderen dat enkel u toegang krijgt tot uw persoonlijk dossier.

Via de app

Hoe installeer je de app?

• Download de app ‘mynexuzhealth’ via de Google Play Store of via de iOS App Store.

• Registreer je eenmalig (met de QR-code op jouw mynexuzhealth-codekaart of via sms indien jouw gsm-nummer genoteerd is in je dossier).

INFODESK MYNEXUZHEALTH IN ONZE INKOMHAL

Medewerkers en vrijwilligers van ons ziekenhuis helpen jou graag met de installatie van de app of om jou te helpen bij mogelijke problemen of vragen. Ze zijn elke werkdag van 9 tot 12 uur te vinden aan onze mynexuzhealth infostand in de inkomhal.

LUC, VRIJWILLIGER AAN ONZE INFOSTAND

“Toen ik de oproep las voor vrijwilligers die mensen wilden begeleiden en helpen met de app van mynexuzhealth was ik onmiddellijk kandidaat. Ik ben goed mee met de digitale wereld en heb daar ook interesse voor, ideaal dus om daaraan mee te werken. Ik doe het nu al enkele maanden en ik vind het superleuk om te doen. Iedere voormiddag zijn wij met twee aan de balie, dat is nodig want we nemen de tijd om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Er staan twee laptops, eentje met een demonstratievideo en een andere waarmee we de registratie kunnen doen. We hebben al heel wat mensen kunnen helpen. Meestal zijn het minder jonge mensen die een smartphone hebben maar nog niet gewend zijn met het gebruiken van de QR-code of het downloaden van apps. De installatie kan ook via de Itsme app, maar bij sommige mensen lukt dat niet of men is zijn code vergeten. Wij laten iedereen ook wel zelf een aantal dingen proberen, met onze hulp, en wij geven de boodschap mee voor thuis, ”probeer maar, je kunt er niets mee verkeerd doen”! De mensen zijn echt wel dankbaar dat ze geholpen zijn en dat geeft ons toch wel een heel goed gevoel”.

40 Imelda | Mynexuzhealth
41 N˚29 | 2023 AD Tel. 015 33 73 33 • info@ve-advocaten.be • Karabiniersstraat 15, 3191 Schiplaken Advocaten www.ve-advocaten.be Gratis schatting | Persoonlijke aanpak Dossier samenstellen van A tot Z Professionele foto’s | Publiciteit Onderhandelingen & bezichtigingen Correcte afhandeling ONZE TROEVEN Wij zijn een vastgoedkantoor gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van residentieel vastgoed Wij doen dit met passie voor het vak én met een hart voor de regio waarin we werken Onze makelaars zijn stuk voor stuk locals die de streek door en door kennen “ WIJ ZIJN VAN HIER! DORP 4A BONHEIDEN BERGSTRAAT 184 HEIST-OP-DEN-BERG K O M G E R U S T B I J O N S L A N G S Wij maken graag tijd voor jou 0479 01 01 01 | info@cm-vastgoed be | cm-vastgoed be

DE OOGLIDCORRECTIE: 6 VRAGEN AAN DE OOGARTS

Een blefaroplastie, ook wel bekend als bovenste ooglidcorrectie, is een populaire chirurgische procedure die wordt uitgevoerd om overtollige huid en vet van de bovenste oogleden te verwijderen. Hoewel de procedure steeds populairder wordt, hebben veel mensen nog vaak vragen over wat het precies inhoudt. Hier zijn de zes meestgestelde vragen over een blefaroplastie beantwoordt door dokter Roel Verschooten, ooglidchirurg in ons ziekenhuis.

Tekst: dr. Roel Verschooten (oftalmologie)

Wanneer wordt deze ingreep terugbetaald?

Een blefaroplastie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om overtollig weefsel en vet rond de bovenste oogleden te verwijderen. De procedure kan worden uitgevoerd om zowel medische als cosmetische redenen. Terugbetaling is slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk en kan na een vooronderzoek bepaald worden. Klachten zoals hoofdpijn of een drukgevoel zijn niet voldoende.

Hoe lang duurt een blefaroplastie?

De duur van een blefaroplastie varieert afhankelijk van de omvang van de ingreep en de nodige aanvullende correcties (bv. wenkbrauwcorrectie). Normaal gezien duurt deze procedure in totaal een uur.

Is een blefaroplastie pijnlijk?

Tijdens de procedure wordt lokale of algemene verdoving gebruikt, afhankelijk van de keuze van de patiënt. Meestal gebeurt de ingreep onder lokale anesthesie door middel van injecties net onder de huid. Na de ingreep kan enige pijn en ongemak worden ervaren, maar dit kan meestal worden verlicht met lichte pijnstillers, oogdruppels en het aanbrengen van ijs.

Zijn er risico’s verbonden aan een blefaroplastie?

Elke chirurgische ingreep brengt risico’s met zich mee, inclusief infectie en bloedingen. Al zijn deze bij een ooglidcorrectie eerder beperkt. Het is belangrijk om de instructies van de chirurg voor en na de operatie zorgvuldig op te volgen om het risico op complicaties te verminderen. Na 3 maanden kom je als patiënt op controle.

1 6 2 3 4 5

Hoe lang duurt het voordat je kan terugkeren naar je dagelijkse activiteiten na de ingreep?

Het is gebruikelijk dat patiënten enkele dagen vrij nemen van hun werk en hun normale activiteiten na de ingreep. De meeste mensen kunnen na ongeveer een week weer hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Hoe lang duurt het voordat de resultaten van een ooglidcorrectie te zien zijn?

Het duurt meestal enkele weken voordat de volledige resultaten van een ooglidcorrectie zichtbaar zijn. Daarom zie ik de patiënten pas terug 3 maanden na hun ingreep. Het litteken kan zelfs nog wijzigingen 6 tot 12 maanden na de procedure. Dit hangt ook samen met de algemene gezondheid van de patiënt. Roken, diabetes en veel UV-blootstelling hebben bijvoorbeeld een negatief effect op de wondheling.

DIENST OFTALMOLOGIE

Route 59

Dr. Cilia Augustinus

Dr. Evi Caluwaerts

Dr. Sara Ceuppens

Dr. Sylvie Prud’homme

Dr. Ellen Rossou

Dr. Karolien Termote

Dr. Camille Van Mierlo

Dr. Roel Verschooten

Afspraken via 015 50 51 11 of via de app nexuzhealth

43 N˚29 | 2023
Dr. Roel Verschooten

“OP DE NOORDZEE IS HET BEHOORLIJK DRUK”

In de zomermaanden is een boottocht een leuke uitstap. Je kan opteren voor een sportieve of een eerder rustige vaart. Rederij Captain Blue organiseert Noordzeecruises naar de windmolenparken. Gidsen vertellen je alles over het leven op zee en dat levert boeiende verhalen op.

Tekst: Hilde Pauwels - Foto’s: Jürgen De Witte

Bij helder weer kan je de windmolens in zee vanaf de dijk goed zien. Captain Blue neemt passagiers 5 uur lang mee op zee. Het eindpunt is het windmolenpark op de Thorntonbank, die ongeveer 30 km buiten de kustlijn ligt. Het kan ook met een speedboot, dan ben je ruim anderhalf uur onderweg, maar dan is er geen gids aan boord. Gemiddeld zijn er 5000 passagiers per jaar. Dominique Gondry is één van de gidsen die de langere Noordzeecruises begeleidt. De Noordzee heeft geen geheimen meer voor hem. “Ik ben een gepensioneerd marine-officier en al jaren betrokken bij de organisatie van Oostende voor Anker. Voor activiteiten die met de zee verband houden, sta ik graag ter beschikking. Zo ben ik ook gids voor Captain Blue voor de tochten op de Noordzee.” Dominique Gondry vertelt graag over alle aspecten van de Noordzee, zoals de visserijsector, bijgeloof bij vissers, de verzuring van de zee, tradities op zee, het verkeersscheidingsstelsel, waarom er boeien nodig zijn.

VEEL DRUKTE

De gids geeft aan dat er op zee heel veel gebeurt. Er zijn meer dan 300.000 scheepvaartbewegingen per jaar. De Noordzee hoort bij de drukste zeeën ter wereld. Er is commerciële scheepvaart, visserij, er zijn patrouilleboten en er is pleziervaart. “Dat betekent ook dat veel autoriteiten, bedrijven, verenigingen en particulieren van de zee gebruik maken. Er was nood aan een maritiem ruimtelijk plan, zoals dat

ook aan wal bestaat. Dat plan maakt duidelijk wie waar activiteiten kan organiseren. Op zee zijn er beschermde natuurgebieden, de zee is een bron van voedsel en hernieuwbare energie. Tijdens de boottocht geef ik daar graag meer informatie over. Bezoekers kennen vaak wel aspecten die met ontspanning en toeristische activiteiten te maken hebben, zoals jetski en zeilen. Maar er zijn ook zandwinners, kabelleggers, wetenschappers, bedrijven die windmolens bouwen, oefeningen van defensie, de cultivatie van mosselen, oesters en zeewier enzovoort.”

ZANDBANKEN

Dominique Gondry legt uit dat heel wat van deze activiteiten een link hebben met de windmolenparken. Zo zijn de eerste windmolens op een zandbank gebouwd. De zandbanken hebben veel nut, ze dienen om onze kust te beschermen. “Een pluspunt is dat je veel minder diepte nodig hebt om er windmolens te bouwen, en dus ook minder materiaal. Dat maakt het goedkoper en gemakkelijker. Ook voor wetenschappelijk onderzoek zijn de windmolenparken belangrijk. Dat gebeurt door VLIZ, het Vlaams Instituut voor de Zee en ILVO, het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek. Zo wordt heel goed nagegaan hoe de bodem eruitziet. Liggen er scheepswrakken of

45 N˚29 | 2023

springstof van de Tweede Wereldoorlog? Ook wordt onderzocht wat er onder de bodem zit. De pylonen van de windmolens gaan dertig tot veertig meter diep, dus je moet goed weten waar je de palen aan het heien bent. Biodiversiteit krijgt ook veel aandacht, zowel voor de werken als erna.” Dominque Gondry geeft aan dat de impact op de biodiversiteit in de meeste gevallen positief is. Er is meer variatie, wat dus een verrijking is. Het speelt een rol dat er in de zones van de windmolenparken geen andere activiteiten mogelijk zijn, zoals vissen of zandwinning. Daardoor ontstond er een nieuwe habitat van 238 vierkante kilometer groot, het is een beschermd gebied voor heel wat soorten die er talrijk aanwezig zijn, zoals kabeljauw en pladijs.”

NIEUWE KAAI

België is toonaangevend op het vlak van windenergie op de Noordzee. “In Oostende is een nieuwe kaai aangelegd om de windmolens te kunnen bouwen. REBO staat voor Renewable Energy Based Ostend. Het is een bijzondere kaai waar elke vierkante meter twintig ton kan dragen, wat bijzonder veel is. Daardoor is het mogelijk om alle materiaal aan te voeren en al een gedeeltelijke assemblage te realiseren. Meestal worden ze per zes vanuit Oostende naar het windmolenpark verscheept met een speciaal uitgerust installatieschip.

Oorspronkelijk hadden de windmolens een generator van 3,5 megawatt, nu gaat het over 15 of 16 megawatt. In de Prinses Elisabeth Windmolenzone is 20 megawatt mogelijk.” Belangrijk is ook de vraag hoe de energie naar het vasteland wordt gebracht. Hiervoor worden er transformatiestations op zee gebouwd. “Ik vertel ook over het belang van het hoogspanningsnet, denk aan de discussie over de Ventilus hoogspanningslijn in West-Vlaanderen. Er is ook de optie om een energieeiland aan te leggen waar de stroom van de Prinses Elisabeth Windmolenzone zal aankomen en waar er transformatiestations zullen zijn. Het is een sector die volop evolueert en dat is heel boeiend.”

BOOTTOCHTEN OP ZEE

Captain Blue organiseert onder meer gegidste boottochten naar de windmolenparken op zee, tochten om een dagje te gaan vissen op zee, kortere boottochten op zee van 1 uur, zeiltochten (halve of hele dag), speedboottochten (standaardtocht 1 uur of die naar de windmolens op zee van 1.5 uur) en havenrondvaarten in Zeebrugge met audiovisuele gidsing. www.captainblue.be

46 Natuur | “Op de Noordzee is het behoorlijk druk”

Andere leuke boottochten!

ONTDEK DE WESTHOEK

Wie de Westhoek wil verkennen, kan aan boord gaan van de Seastar. De rederij biedt tochten die varen en fietsen combineren, die je culinair in de watten leggen, die je de polders rond de IJzer laten zien of die je meer vertellen over de haven van Nieuwpoort.

www.seastar.be

VAN MAASTRICHT NAAR LUIK

Rederij Stiphout biedt verschillende boottochten op de Maas en het Albertkanaal. Eén daarvan brengt je naar Luik waar je tijd hebt om de stad te ontdekken vooraleer je terugvaart.

www.stiphout.nl

KORTRIJK OMARMT DE LEIE

De Broeltorens zijn een trekpleister voor de stad die al enkele jaren een revival kent. Je kan zelf varen of een schipper reserveren. Kortrijk en de omgeving zijn absoluut de moeite waard.

www.de-keper.be

20% korting

Met deze bon krijgt u 20% korting op de rondvaart op de Maas, Maastricht-Luik vv en de 4-Sluizentocht. Maximum één bon per zes personen. Niet geldig in combinatie met andere kortingen. De bon kan je inleveren bij het Ticket Office. Geldig tot 30 september 2023.

 47 N˚29 | 2023

HAVEN VAN ANTWERPEN

Flandria organiseert boottochten met gidsen in de haven van Antwerpen, een leuke manier om met de bedrijvigheid kennis te maken. Je kan een boot ook huren voor familie- of bedrijfsfeesten.

www.flandria.nu

AFVAART VAN DE LESSE

Met een kajak op de Lesse geniet je volop van de natuur. Er zijn tochten van 9 tot 21 km mogelijk. Wie zin heeft in een extra uitdaging, kan het varen combineren met een luchtparcours of een kabelbaan.

www.dinant-evasion.be

BOOTTOCHTEN MET EEN UITSTAP

Ben je op zoek naar een leuk uitje voor een feestelijke gebeurtenis? Een vaartocht op water zal zeker aanspreken. Rivertours combineert het met leuke bezoeken, zoals aan de Coloma Rozentuin of het Fort Van Steendorp.

www.rivertours.be

STOP EENS EEN BOOT IN JE RUGZAK

Adembenemende tochten maak je met packrafting. Je stapt door prachtige landschappen en legt stukken van het traject af met een opblaasbare boot. Die weegt amper 3 kg en kan je vlug gebruiksklaar maken. De peddels zijn demonteerbaar en kan je ook in je rugzak opbergen.

www.packraft.be

48 Natuur | “Op de Noordzee is het behoorlijk druk”

Als erkend Belgisch makelaar staat Second Home Spanje klaar voor iedereen die vastgoed wil kopen in Spanje. Vergeet niet dat het beroep van vastgoedmakelaar in Spanje niet is erkend. Er zijn daar geen specifieke vereisten voor mensen die vastgoed verkopen. Dat in schril contrast met België waar ons beroep streng gereglementeerd is. In België moet je de juiste opleiding hebben voltooid en over het bijhorende diploma beschikken. Daarnaast moet de erkende makelaar zijn jaarlijkse lidgeld betalen en een aantal verplichte opleidingsuren volgen. Last but zeker not least moet de erkende makelaar in België beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een gewaarborgde derdenrekening, niet onbelangrijk als je geld overmaakt voor je aankoop in Spanje!

Christophe woonachtig in Bonheiden en erkend vastgoedmakelaar sinds 1997, weet als geen ander waar je bij je aankoop van vastgoed moet op letten, ook in Spanje! Met onze beroepsethiek en jarenlange ervaring staan wij onze klanten bij voor een zorgeloze, veilige aankoop

“INVESTEREN IN VASTGOED IN SPANJE IS IN DE EERSTE PLAATS INVESTEREN IN JEZELF, JE FAMILIE, JE LEVENSKWALITEIT EN GEZONDHEID! ZORG DAT JE HET DOET MET DE JUISTE MAKELAAR.”

Christophe Dobbelaere OPRICHTER

VRAGEN OF HULP NODIG?

Aarzel dan niet en neem contact op met:

Christophe Dobbelaere +32 (0)478 34 34 21

christophe@second-home-spanje.be

Intro
INSTAPKLARE VILLA OP VISTABELLA GOLF 3 3 119 m2 MODERN APPARTEMENT IN CAMPOAMOR 3 2 82 m2 VILLA MET GROTE TUIN IN ALHAMA DE MURCIA 3 2 110 m2 LUXUEUZE PENTHOUSE IN LOS ALTOS 2 2 75 m2 APPARTEMENT IN TORREVIEJA 2 2 90 m2 MODERNE VILLA IN BURJULU 4 4 360 m2
We presenteren u een greep uit ons uitgebreid aanbod van huizen en appartementen.
Uw erkend Belgisch makelaar voor vastgoed in Spanje!
Bekijk al
aanbiedingen
www.second-home-spanje.be Ref. 4694422 Ref. 5142392 Ref. 4630693 Ref. 4745355 Ref. 4758217 Ref. 4960463
onze
op

GROEI MEE MET IMELDA! WE

VRAGEN HET AAN…

SOLLICITEER NU VIA ONZE WEBSITE WWW.WERKENBIJIMELDA.BE OF SCAN DEZE QR-CODE:

Willy Cosemans, 59 jaar

Waar werk je?

Ik werk als hoofverpleegkundige in het Imeldaziekenhuis hier in Bonheiden op de dienst HAVA2, dit is een afdeling waarop mensen met hart- en vaatproblemen worden opgenomen.

Hoelang werk je als verpleegkundige?

Ik ben afgestudeerd in 1985. Ik werkte eerst in Antwerpen. In 1991 ben ik in Bonheiden komen wonen en sinds 1992 werk ik hier in Imelda.

Waarom ben je verpleegkundige geworden?

Het klink misschien raar om het zeggen dat het een roeping was, maar het is altijd mijn bedoeling geweest om iets te doen met mensen. Mensen helpen en echt zorgen voor mensen, dat is wat ik wou doen. Verpleging sprak me toen het meeste aan en tot op vandaag ben ik blij dat ik die keuze destijds heb gemaakt.

Wat zijn de dingen die jou boeien/aanspreken in jouw job?

Verpleging is een boeiende job met veel uitdaging en afwisseling. Je hebt diverse taken, heel veel verschillende patiënten en een grote verantwoordelijkheid. Als verpleegkundige sta je 24 uur op 24 bij je patiënten, je ziet wanneer het beter of minder goed gaat, het is aan ons om te reageren wanneer iets niet in orde lijkt te zijn. We maken als verpleegkundige het verschil voor patiënten, vaak met kleine dingen die voor hen een groot verschil maken. Ook mijn rol als leidinggevende van mijn team boeit mij enorm. Er elke dag mee voor zorgen dat je van jonge mensen schitterende verpleegkundigen maakt is voor mij mijn belangrijkste opdracht: hen mee begeleiden

in hun groei naar zelfstandigheid, hen taken delegeren en af en toe dat extra duwtje geven zodat ze ergens durven voor gaan, maar hen ook begeleiden in het omgaan met de soms moeilijke situaties die zich in onze job stellen.

Waarom zou iemand nu moeten kiezen voor de job van verpleegkundige?

Er zijn heel wat redenen waarom ik jongeren zou aanraden voor verpleging te kiezen.

Uiteraard is verpleging een job waarbij je heel dicht bij mensen staat: je steunt patiënten op de goede maar ook op minder goede momenten en je kan voor hen écht het verschil maken. Daarnaast is verplegen teamwork waarbij wat je bereikt het resultaat is van samenwerken. Het is ook een job vol afwisseling, er zijn veel verschillende specialismen waardoor er een diversiteit is naar jobinhoud.

Heb je dus een goed stel hersenen, een stevig paar handen en je hart op de juiste plaats: dan is verpleging dé job voor jou.

Kan je een bijzonder moment of een bijzondere situatie beschrijven die aantoont waarom de job van verpleegkundige voor jou zo bijzonder is?

COVID was voor iedereen een zware periode, zowel voor medewerkers in de zorg als voor patiënten en hun familie. Hierin was de eenzaamheid van patiënten vaak schrijnend. Ook al was het in principe niet toegelaten, toch werd er in ons ziekenhuis alles aan gedaan om familie toe te laten bij patiënten die stervende waren. Dit is iets wat ik nooit ga vergeten: hoe we in zulke omstandigheden toch gekozen hebben voor menselijkheid en nabijheid.

51 N˚29 | 2023

PATIËNTENVERENIGINGEN

leden. Onder zachte dwang van een vriendin trok ik naar een Similesavond. Dat werd een eerste stap naar meer zelfzorg en een beter evenwicht in het leven van iedereen in mijn dichte omgeving. Intussen zet ik me zelf in als vrijwilliger ” Ilse, 33 jaar

Welke activiteiten organiseren jullie?

SIMILES, FAMILIEVERENIGING GEESTELIJKE GEZONDHEID

Wie zijn jullie?

Similes vzw steunt, adviseert, informeert en vertegenwoordigt familieleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Wie (onder)steunen jullie?

Eén op vier mensen kampt vroeg of laat met een ernstig psychisch probleem. De impact daarvan is groot. Wanneer iemand in je omgeving te maken krijgt met psychische kwetsbaarheid, verandert er ook veel in jouw leven. Bij Similes erkennen we de rol en positie van naasten.

Wat doen jullie?

Similes heeft overal in Vlaanderen leden. Ook al staat elk verhaal op zich, de momenten van hoop en wanhoop, van strijd en berusting, komen overeen. Leden van Similes vormen een belangrijk netwerk van steun, vriendschap en advies. We praten als gelijken onder elkaar om elkaar te steunen en van elkaar te leren. Via infoavonden, gespreksavonden, vormingen en ontspannende activiteiten brengen we lotgenoten met elkaar in contact. “Op een gegeven ogenblik ging al mijn aandacht naar mijn psychisch zieke broer. Ik had niet door hoe mijn eigen gezin, mijn werk en ook ik zelf daaronder

Op www.similes.be vind je nuttige informatie en een overzicht van al onze activiteiten. Van harte welkom!

Hoe kunnen patiënten zich aansluiten?

Similes is geen patiënten- maar een familievereniging. Als Similes-lid geniet je van tal van voordelen:

• Je kan gratis deelnemen aan gespreksavonden. Voor andere activiteiten geldt een voordeeltarief.

• Je ontvangt onze maandelijkse nieuwsbrief per mail en mailings op maat van je interesse

• Vier keer per jaar valt ons tijdschrift in je brievenbus.

• Je bent welkom op exclusieve activiteiten, zoals uitwaaiweekends, museumbezoeken ...

Voor € 25 ben je lid van Similes. Je lidmaatschap is één jaar geldig en geldt voor iedereen binnen je gezin. Tot één gezin behoren alle gezinsleden die op hetzelfde adres wonen.

Contactgegevens:

info@similes.be, 016 244 201, www.similes.be

Warme babbel

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Onze warme babbelaars bieden een gesprek van mens tot mens zodat jij even op verhaal kunt komen. Je vindt hen op warmebabbel.be.

Afspreken kan via mail, telefonisch, met een videogesprek, al wandelend, bij een tas koffie, …

52
Imelda | Patiëntenverenigingen

VZW HOOFD-STUK

Wie zijn jullie?

Vzw Hoofd-Stuk is een patiëntenvereniging voor mensen met een primaire hoofdpijnproblematiek, hun partner en familieleden. Onze vzw Hoofd-Stuk is opgestart op 8 maart 2019 en heeft haar hoofdzetel in Vlaams Brabant, Tielt-Winge. Vzw Hoofd-Stuk heeft leden van over heel Vlaanderen en de werking is volledig gebaseerd op de steun van enthousiaste vrijwilligers. We richten onze initiatieven vooral op sensibilisering, het verstrekken van informatie alsook belangenbehartiging van onze leden-patiënten naar de overheid en farmaceutische industrie toe.

Wie (onder)steunen jullie?

Vzw Hoofd-Stuk richt zich op Vlaanderen (we communiceren in het Nederlands) en leden-patiënten met een primaire hoofdpijnproblematiek van alle leeftijden. Veel patiënten die lijden aan migraine, of andere hoofdpijnaandoeningen, voelen zich eenzaam en geïsoleerd, soms sociaal uitgesloten. Als vereniging bieden we iedereen de mogelijkheid om verbinding te maken met anderen die in eenzelfde situatie zitten. We merken dat deze aanpak leidt tot een gevoel van steun en begrip, wat essentieel is voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het verminderen van de impact van de aandoening.

Wat doen jullie?

Omdat veel mensen met een hoofdpijnproblematiek het moeilijk vinden om gebundelde en correcte informatie te vinden over hun aandoening & behandelmogelijkheden, sturen wij regelmatig de nieuwste informatie en updates via ons online Ledenblad alsook via de Ledenpagina op onze website. Steun wordt door vzw Hoofd-Stuk geboden in de vorm van lotgenotencontacten. Veel ledenpatiënten vinden troost, begrip en sterkte bij het horen

van verhalen van lotgenoten waarbij ervaringsgerelateerde tips gedeeld worden over hoe ze hun aandoening het best kunnen beheren. In sommige gevallen kunnen wij, als belangenvereniging, ook helpen bij het beïnvloeden van politieke beslissingen (bv. rond terugbetalingen van medicijnen) evenals het bevorderen van onderzoek naar hoofdpijn. Vzw Hoofd-Stuk werkt nauw samen met verschillende koepelorganisaties en medische professionals. Door het verzamelen van gegevens van onze leden-patiënten en het delen van deze informatie kunnen wij helpen bij het verbeteren van de algemene kennis en het begrip van hoofdpijn bij zowel het bredere publiek als bij medische professionals. We merken dat dit vaak leidt tot verbeteringen in de behandeling van hoofdpijn alsook een positieve boost geeft aan de levenskwaliteit van patiënten die eraan lijden.

Welke activiteiten organiseren jullie?

Vzw Hoofd-Stuk organiseert tweemaandelijks een online lotgenotencontact en dit voor zowel leden als niet-leden. Lekker gemakkelijk en voor de meesten heel toegankelijk. Niemand hoeft nog de deur uit na een werkdag. Lezingen proberen we ook zoveel mogelijk online te organiseren. Dat is een trend die zich verder heeft gezet na het corona tijdperk en die zeer goed blijkt aan te slaan. Toch proberen we ook enkele keren per jaar echte ontmoetingen te organiseren zoals een tweejaarlijks ledenfeest of gewoon een koffiekletsnamiddag. Onze activiteiten worden voornamelijk ‘s avonds of in het weekend geprogrammeerd. Dit komt omdat het overgrote deel van onze leden uit de actieve bevolkingsgroep komt. Je kunt al de activiteiten van vzw Hoofd-Stuk volgen via de activiteitenpagina: https://www.hoofd-stuk.be/activiteiten

Hoe kunnen patiënten zich aansluiten?

Voor 10 euro per kalenderjaar steun je vzw Hoofd-Stuk en geniet je van heel wat voordelen: https://www.hoofd-stuk.be/lid-worden

Contactgegevens: Info@hoofd-stuk.be,

53
0492 16 96 76, www.hoofd-stuk.be N˚29 | 2023

ONDERDOMPELING IN HET OUDE EGYPTE

De tentoonstelling Expedite Egypte laat zo’n tweehonderd objecten zien uit de rijke collectie van het Brusselse Museum Kunst & Geschiedenis. Sommige stukken zijn niet eerder getoond aan het publiek. Nog tot 1 oktober 2023 te bezoeken!

Tekst: Hilde Pauwels - Foto’s: ©Museum Kunst & Geschiedenis

Het land van de farao’s spreekt nog steeds tot de verbeelding. De farao’s van Egypte waren heer en meester en hadden een goddelijke status. Eén van hen was Toetanchamon. Zijn graf werd in 1922 ontdekt door de Brit Howard Carter, het droeg bij aan heel wat archeologisch onderzoek en kennis van het oude Egypte. De fascinatie was groot, ook België had een voortrekkersrol. Bijzonder was dat het graf van Toetanchamon heel goed bewaard was gebleven. Ook vonden archeologen tal van kostbaarheden terug die samen met hem waren begraven. Toetanchamon kreeg daardoor wereldwijd bekendheid, maar hij was zeker niet de belangrijkste farao. Onderzoek wees uit dat Toetanchamon een vroege dood stierf, hij was amper 19 jaar oud. Al op zijn 9de volgde hij zijn overleden vader op. De ontdekking wekte ook de belangstelling op van onze koninklijke familie.

Toenmalige koningin Elisabeth werd in 1923 uitgenodigd om de officiële opening van het graf bij te wonen.

Het leidde tot de oprichting van het ‘Egyptologisch

Genootschap Koningin Elisabeth’ dat als doel had archeologisch onderzoek te steunen. Het Genootschap

bestaat nog steeds en groeide uit tot een wetenschappelijke instelling. Het was meteen ook het begin van de bijzondere collectie die het museum nu rijk is.

GIFTEN

De tentoonstelling Expeditie Egypte laat twee eeuwen geschiedenis zien en staat ook stil bij hoe de collectie groeide. Het begint in de 19de eeuw toen Egypte in de internationale politiek een belangrijke rol speelde en diplomaten en ondernemers graag naar ginder reisden. Zij kregen soms private schenkingen of diplomatieke giften. Ze werden later geschonken aan het toenmalige museum. Ook Leopold II, die later koning zou worden, reisde enkele keren naar Egypte en bracht waardevolle spullen mee, zoals schitterende sarcofagen. Die werden voor de tentoonstelling grondig gerestaureerd. Hij bracht ook twee beelden van de godin Sechmet mee en een beeldje van Chay. Daarin zat een papyrus met getuigenissen van dieven die betrokken waren bij de plundering van de koninklijke graven in Thebe rond 1125 v.Chr.

55 N˚29 | 2023
Jean Capart in de woestijn tussen de piramides van Giza en Aboesir

AVONTUURLIJK

Museumconservator Jean Capart (1877-1947) ligt aan de basis van de Belgische Egyptologie en bezorgde de collectie wereldfaam. Hij kon rekenen op verschillende mecenassen om archeologisch onderzoek te sponsoren en om voorwerpen aan te kopen. Zo verwierf hij een reliëf met een gelaat, pas na een reiniging bleek dat het om een belangrijke afbeelding van koningin Teje gaat. Op een foto uit 1907 is hij te zien op een paard met de piramides van Gaza en Abousir op de achtergrond. Reizen was toen nog behoorlijk avontuurlijk. De toenmalige Egyptische regering gaf de toestemming aan archeologen om een deel van hun vondsten mee te nemen. Die werden dan verdeeld over musea en instellingen die de verschillende onderzoeken mee hadden gefinancierd. Capart had ervoor gezorgd dat het Brusselse museum mee betaalde voor het onderzoekswerk van Britse teams. Op die manier kon hij de collectie verruimen. Zijn gedrevenheid en passie voor het oude Egypte was legendarisch.

TOPSTUKKEN

In 1891 werd een groot collectief graf ontdekt met de lijkkisten van priesters van Amon en hun familieleden. Er waren ook heel wat voorwerpen nog intact. Het Museum van Caïro en de Egyptische regering beslisten om een deel van de honderden kisten aan verschillende landen te schenken voor verder onderzoek. Ook België kon er op de kop tikken. Een deel daarvan is te zien op de tentoonstelling. Het is verwonderlijk hoe goed mummies bewaard bleven. Linnen windels en maskers zorgden voor een goede bescherming. De dood zag men toen als het begin van een wedergeboorte, het was nodig het lichaam goed te bewaren. In canopenvazen werden de ingewanden gestopt. Op de tentoonstelling zie je enkele authentieke exemplaren.

56 Cultuur | Onderdompeling in het oude Egypte
Reliëf met koningin Teje, echtgenote van Amenhotep III

Fragment uit het Dodenboek van Neferrenpet

DODENBOEK

Er is ook een mooi dodenboek te zien van beeldhouwer en hoogwaardigheidsbekleder Neferrenpet. Het gaat niet echt om een boek, wel om teksten en tekeningen op papyrus die aan de doden werden meegegeven. Zo is er een man afgebeeld die met een boot wordt weggebracht. Ook op de muren en sarcofagen werden teksten geschreven. In een vitrine is er een overzicht gemaakt van Oudegyptische schriften. Het was de Franse Jean-François Champollion die in 1822 de hiërogliefen kon ontraadselen, wat een schat aan informatie opleverde.

57 N˚29 | 2023
Horus (serie Playing in Fields of Reeds), Sara Sallam

Ook de vele beeldjes, vaak van goden, springen in het oog door hun sierlijkheid. Er is ‘De Dame van Brussel’, gemaakt van witte kalksteen. Vermoedelijk gaat het om een vrouw van aanzien. Opvallend is dat de nek ontbreekt, maar details zoals haar lange kleed en haren zijn goed te zien. Mooi is ook het bronzen beeldje van de luitspeelster. De zogeheten Shabtibeeldjes vergezelden de dode in het hiernamaals, waar ze karweien voor de dode moesten opknappen.

Expeditie Egypte laat ook werk zien van Sara Sallam (°1991), een kunstenares uit Caïro. Ze onderzoekt de hedendaagse Egyptische culturele identiteit met jeugdherinneringen en museumstukken als inspiratiebron.

WETENSCHAP

Het grootste deel van de huidige collectie komt van legale opgravingen in een wetenschappelijke context. In totaal bewaart het museum nu meer dan 12.000 stukken, waarnaar nog steeds onderzoek gebeurt. De tijd waarin archeologische opgravingen ook bedoeld waren om museumcollecties aan te vullen, is definitief voorbij. Egypte kan nu volledig zelf instaan voor het historisch patrimonium, geen enkel object dat in de Nijlvallei gevonden wordt, mag worden meegenomen naar het buitenland.

INFO

EXPEDITIE EGYPTE

• Voor groepen zijn er rondleidingen mogelijk. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen samen met hun ouders een gezinsparcours afleggen.

• Er is een catalogus beschikbaar, samengesteld door Luc Delvaux en Elisabeth van Caelenberge, uitgeggeven door Ludion (39 euro).

Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel

Nog tot 1 oktober 2023

www.kmkg-mrah.be

58 Cultuur | Onderdompeling in het oude Egypte
Beeld van een vrouw “De Dame van Brussel”
VAN COMMUNICATIE Meer weten? Ontdek onze solide marketingen communicatietools op www.crossmark.be

NIEUWE ARTSEN IN ONS ZIEKENHUIS

DR. MARIE CHINTINNE

Anatomopathologie

sinds 1 mei 2023

Ik volgde mijn geneeskunde-opleiding aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens mijn studie kreeg ik de kans stage te lopen in verschillende ziekenhuizen, en mijn passie voor pathologie heb ik ontdekt tijdens een stage op de dienst pathologie van het Yale ziekenhuis in New Haven, CT. Sindsdien ben ik enkel nog meer overtuigd dat de pathologie voor mij de nodige uitdagingen biedt.

Ik vatte mijn specialisatie aan in het UZ Brussel en werkte in parallel aan een doctoraat aan het Diabetes Research Center (VUB) met steun van een FWO beurs. Mijn doctoraatsthesis, verdedigd in 2012, was getiteld “In Situ Quantification of Functional Beta Cell Mass”.

DR. ELISE BAKELANTS

Cardiologie

sinds 1 mei 2023

Met veel enthousiasme stel ik me voor als nieuwe cardioloog in het Imeldaziekenhuis.

Ik behaalde mijn diploma cardiologie aan het Universitair Ziekenhuis van Leuven in 2018 en vervolledigde mijn opleiding met een fellowship cardiale devices (implantatie en follow-up van pacemakers, defibrillatoren en cardiale resynchronisatietherapie (CRT)) en hartfalen in het Jessaziekenhuis Hasselt. Ik behaalde er eveneens mijn erkenning in de cardiale revalidatie en legde de basis om vanaf oktober 2019 als kliniekhoofd te werken aan het Universitaire Ziekenhuis van Genève, Zwitserland.

Na een jaar als patholoog aan het UZ Brussel, wenste ik me verder te verdiepen in de borst- en gynaecologische pathologie, en mocht ik de dienst anatomopathologie vervoegen aan het Institut Jules Bordet in Brussel, waar ik tot voorheen actief was.

Als patholoog werken we samen met veel verschillende specialismen en hebben we vaak een integratieve functie. In mijn visie dient dit te gebeuren met een open geest en op een collegiale manier, waarbij de patiënt ten allen tijde centraal staat. Waarden die ik persoonlijk hoog in het vaandel draag zijn integriteit, nieuwsgierigheid en veerkracht.

Ik ben langs een kleine omweg in de geneeskunde beland: ik was vòòr mijn studies namelijk gedurende drie jaar patissier. Ik beschouw deze jaren als erg belangrijk in mijn persoonlijke ontwikkeling en heb immens veel bijgeleerd. En dan vooral dat elke ervaring, positief of negatief, een kans is om bij te leren en te groeien.

Hier kreeg ik de kans om me nog verder te bekwamen in implantatie en follow-up van cardiale devices en opvolging van patiënten met hartfalen. Ik legde me toe op de nieuwste pacing technieken, met in het bijzonder Conduction System Pacing (CSP), en werkte samen met gerenommeerde artsen in dit domein. Sinds juni 2022 ben ik toegelaten aan de Universiteit van Zürich voor de prestigieuze tweejaarlijkse postgraduate cursus hartfalen (PCHF). Naast deze specifieke interesses ben ik enorm geboeid door alle andere domeinen van de cardiologie.

Ik kijk ernaar uit mijn opgedane ervaringen te implementeren in het Imeldaziekenhuis en zo bij te dragen aan de topgeneeskunde die het ziekenhuis uitdraagt. Dit alles in samenwerking met een team dat respect, hartelijkheid en zorg voor de patiënt centraal zet, in de prachtige, groene omgeving van Bonheiden.

60 Imelda | Nieuwe artsen

DR. JEROEN TAHON

Cardiologie sinds 1 juli 2023

Met veel plezier en enthousiasme stel ik mij voor als nieuw staflid cardiologie in het Imeldaziekenhuis vanaf juli 2023.

Ik behaalde mijn diploma geneeskunde (2008-2015) aan de KU Leuven en specialiseerde er vervolgens in cardiologie (2015-2021). Nadien volgde ik een fellowship tot interventiecardioloog (2021-2023) in het Imeldaziekenhuis onder leiding van Dr. Janssens L. en Dr. Dewilde W. Aansluitend zal ik vanaf juli 2023 gedurende 1 jaar een Complex and High-risk Coronary Intervention

(CHIP) & Chronic Total Occlusion (CTO) opleiding volgen in het in het Thoraxcentrum van het Erasmus MC Rotterdam onder supervisie van Prof. Dr. N. van Mieghem (2023-2024). Dit zal ik halftijds combineren met mijn werkzaamheden in het Imeldaziekenhuis om vanaf juli 2024 de dienst cardiologie voltijds te vervoegen. Ik zal me specifiek toeleggen op percutane coronaire interventies, CTO’s en (intra)coronaire imaging guided PCI. Uiteraard heb ik naast deze specifieke toepassingen ook een brede interesse binnen de algemene cardiologie.

Ik kijk er naar uit om mijn verworven expertise te gebruiken om de patiënten, zowel op de raadpleging als in het cathlab op een zo kwaliteitsvolle manier te behandelen waarbij de patiënt altijd centraal staat.

De nadruk ligt op een persoonlijke en patiëntgerichte aanpak binnen de mooie omgeving van Imelda.

… we samen met alle andere fietsploegen van de 1000km van Kom op tegen Kanker maar liefst 5.912.516 euro inzamelden voor kankeronderzoek? Bedankt aan iedereen die ons gesteund heeft tijdens de speculaasverkoop, de soepweek en de plantjesverkoop voor Moederdag. Ook volgend jaar staan we weer met 5 fietsploegen klaar om de 1000km te rijden.

… ons jaarverslag van 2022 klaar is? In 2022 omringden 1.532 medewerkers, samen met ruim 160 artsen, onze patiënten met professionele en hartelijke zorg. In ons ziekenhuis werden in 2022 heel wat projecten geïnitieerd en gerealiseerd. We geven jou in ons Imeldajaarverslag 2022 graag een overzicht van alle projecten die ieder op zich kaderen in één van onze zes strategische doelstellingen. Lees het volledige jaarverslag via deze link https://www.imelda.be/over-imelda/jaarverslag of scan de QR-code.

61 N˚29 | 2023

Imelda Eventkalender

8 oktober 2023 Open Geestdagen

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid worden de Open Geestdagen georganiseerd. Een initiatief van Te Gek?! waar Zorgnet Icuro mee haar schouders onder zet. Doel van deze Open Geestdagen is mensen laten kennismaken met de verschillende zorgvormen in de geestelijke gezondheidszorg en het belang van mentaal welzijn te onderstrepen.

Onze PAAZ zet tijdens de Open Geestdagen de deuren open zodat bezoekers kennis kunnen maken met hoe we in ons ziekenhuis mensen begeleiden die het mentaal moeilijk hebben.

Kom op zondag 8 oktober een kijkje nemen achter de schermen van de PAAZ. Onze verpleegkundigen, psychologen, therapeuten en psychiaters staan klaar met een woordje uitleg over de werking van de afdeling en bieden een rondleiding aan. En er kan nagepraat worden met een drankje. Benieuwd naar de werking van onze PAAZ? Schrijf je dan nu al in voor de Open Geestdagen in ons ziekenhuis. Scan hiervoor de QR-code.

Vanaf september 2023 GRANDIOOS

Het GRANDIOOS-programma van de Cardiale revalidatie is een intensief multidisciplinair programma dat streeft naar de stapsgewijze uitbouw van een gezonde(re) levensstijl voor zwaarlijvige patiënten. We motiveren iedereen om op zijn/haar tempo aanpassingen te doen die haalbaar zijn en die ook volgehouden kunnen worden op lange termijn. Het programma is tweeledig, namelijk fysieke training en paramedische groepsopvolging en loopt over een periode van 6 maanden.

Voor de aanvang van het programma wordt een intakegesprek met de psychologe gepland. Nadien volgt er een medische screening bij de fysiotherapeut, de endocrinoloog en de cardioloog.

Indien interesse en voor meer informatie kan je contact opnemen met: Grandioos, afdeling Cardiale Revalidatie

• cardiale.revalidatie@imelda.be

• 015 50 60 80

• Of scan deze QR-code.

62 Imelda | Eventkalender

VEILIG EN BETAALBAAR MOTORRIJDEN VOOR IEDEREEN

Motorrijden. Het moet één van de plezantste hobby’s zijn. Maar wie het plezant wil houden, biedt ook aandacht aan veiligheid. En dat is minder eenvoudig dan het klinkt. Althans wat betreft de kledij.

Moderne motorfietsen laten op het vlak van veiligheid immers niets te wensen over. Elektronische hulpmiddelen als ABS en tractiecontrole hebben op dat vlak het motorrijden naar een ander niveau getild. Ook motorkledij biedt anno 2023 een veel betere bescherming. Het probleem is dat heel wat motorrijders door het bos de bomen niet meer zien. Dat is waar EKO Motorwear uit Kontich in beeld komt. Met een showroom van meer dan 3000 m2 is EKO letterlijk de grootste speciaalzaak voor motorkledij in de Benelux. Het gaat hem bij EKO echter niet om de grootte van de toonzaal, maar wel om het professioneel advies dat automatisch gekoppeld wordt aan de aankoop van een motor outfit, helm of schoeisel. Precies door dat gepersonaliseerd advies, mag elke motor- of scooterrijder er zeker van zijn dat hij of zij met de perfecte outfit in de juiste maat naar huis gaat. De redenen daarvoor zijn legio.

VEILIGHEID EN COMFORT

In de eerste plaats is er oog voor de combinatie van veiligheid en comfort. Veilige motorkleding moet ook comfortabel zijn. Dat wil zeggen dat een goede pasvorm essentieel is. Wie zich niet goed voelt in zijn motorpak, helm of laarzen, rijdt niet comfortabel en is bijgevolg minder aandachtig. Daarom zijn er in de zaak aan de Singel in Kontich maten beschikbaar van XXS tot 8XL. Bovendien zijn er in de broeken drie verschillende lengtes beschikbaar. Letterlijk iedereen vindt bij EKO de gepaste outfit.

HUISMERK OF TOPMERK

Naast de perfecte pasvorm, mag elke klant ook zeker zijn van een aankoop die binnen zijn of haar budget valt. Dankzij het huismerk G&F Motorwear fashion biedt EKO topkwaliteit aan bodemprijzen aan. Wie echter op zoek is naar de collectie van topmerken vindt net zo goed zijn gading binnen het aanbod van grote namen als Belstaff, Rev’it!, Alpinestars, Shark, Schuberth, Nolan,… Hier is letterlijk voor elk wat wils. Zelfs voor wie een hygiënische reiniging wil van zijn helm of motorpak. Via een exclusieve ozonbehandeling worden helmen, laarzen en kledij opnieuw volledig bacterie- en geurvrij gemaakt.

IN KONTICH OF BIJ U THUIS

De combinatie van alle hiervoor genoemde factoren, zorgt ervoor dat EKO Motorwear met meer dan 30 jaar ervaring de zaak bij uitstek is voor al wie begaan is met veilig en comfortabel motorrijden, maar ook oog heeft voor stijl en de nieuwste trends. Ander goed nieuws is dat u EKO Motorwear niet enkel meer vindt op het vertrouwde adres in Kontich, maar u kunt voor uw aankopen ook terecht op de website. Met dezelfde keuzemogelijkheden en dezelfde scherpe prijzen. Tot binnenkort!

Singel 4c - 2550 Kontich

Open: ma-vr: 9 uur - 18 uur, za: 10 uur - 18 uur

Bezoek ook onze webshop en maak kennis met ons productassortiment

eko-motorwear.com EKO Motorwear | publireportage

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.