Imeldazine nr 31

Page 1

nr. 31 - 2024

Imelda zet de deuren wagenwijd open voor jullie!

Citytrip

De parel van de Ardennen

Gastronomie

Brussel in geuren en kleuren

Ann Wauters

“In een ziekenhuis is teamwork minstens even belangrijk als in topsport!”

Rug-,

nek-, schouder-, knie-, spier- of gewrichtspijn, …?

Spataders, oedeem, hart- of longproblemen, …?

In De Bedstee slaagt men er in om met het juiste slaapcomfort en met ergonomische zero-gravity of hartbalans relaxzetels heel wat pijn en ongemak weg te nemen of te voorkomen. Er wordt rekening gehouden met je grootte, gewicht, slaaphouding, zitgewoonte en eventueel medische problemen. Laat je deskundig adviseren en test uitvoerig. De beste hoofdkussens, matrassen en matrastoppers kan je er vrijblijvend op proef nemen.

UNIECO-BOXSPRING

Belgisch uitvindersoctrooi! Een Unieco-boxspring heeft een 1-delige pocketveer-matraskern als bodem en geeft daardoor perfecte ondersteuning, ook in het midden van het bed. De Unieco boxmatras en -bekleding zijn bovendien vervangbaar. De Unieco-boxspring kan in elk gebouw, zelfs maat 200/220.

Andere 2-persoons boxsprings zijn bijna steeds 2-delig en zijn, net als lattenbodems en spiraalbodems (Auping) niet of veel minder geschikt om in het midden van het bed te slapen.

INTERACTIEVE LATTENBODEM EN SWISSFLEX

Rugpijn? Bij de interactieve lattenbodem zijn de latten met elkaar verbonden door een interactief brug-systeem (zonder olie!) zodat je in elke slaaphouding en ongeacht je lengte, lichaam of gewicht de perfecte ondersteuning hebt.

Een elektrisch verstelbare boxspring of lattenbodem kan zeer zinvol zijn bij een aantal medische problemen, bij het ouder worden of gewoon voor wie graag leest of tv kijkt in bed.

MATRASSEN, TOPPERS EN HOOFDKUSSENS

Een matras, eventueel topper en hoofdkussen moeten van samenstelling en hardheid passen bij je slaaphouding, lichaam, gewicht en eventueel medisch probleem.

Ze bestaan in verschillende materialen, diktes en densiteiten en die bepalen niet alleen je comfort maar ook de levensduur. In De Bedstee in Herselt kan je je matras, topper en hoofdkussen eventueel op proef hebben en je krijgt er steeds een beste-prijs garantie.

Een matrastopper zorgt voor extra zachtheid en comfort. Het is vaak een aanrader bij schouder-, spier- en gewrichtspijn of voor wie een te harde matras heeft.

Een goed hoofdkussen is zeer belangrijk. Neem het steeds op proef. Alleen zo ben je zeker dat je een perfect hoofdkussen hebt. Een fout of versleten hoofdkussen is vaak oorzaak van schouder-, nek- en zelfs hoofdpijn. De Bedstee heeft hoofdkussens perfect op maat.

Artrose-kussen: beschermt gevoelige knieën en enkels.

WATERBED

Waterbedden zijn drukverlagend en pijnverzachtend en hebben een uitzonderlijk hoog uitrustingsrendement. Aangenaam koel in de zomer en warm in de winter.

ZERO-GRAVITY RELAXZETEL

(alle maten!)

Het zitgedeelte kantelt achteruit en de benen kunnen hoger dan het hart liggen. Je hebt veel meer steun in de rug en veel minder druk op de onderrug en het zitvlak. Je schuift niet onderuit en blijft ergonomisch zitten of liggen. Ook de hoofdsteun is verstelbaar.

Aangeraden voor iedereen die zalig wil zitten en in het bijzonder voor sportmensen, mensen met een zwaar beroep en voor wie last heeft van rugpijn, spataders, oedeem, spierpijn, reuma, hart- of longproblemen.

Een opstalift is een optie die verkrijgbaar is bij bijna alle modellen.

Het maakt uitstappen en neerzitten gemakkelijker.

Deskundig advies + 15% directe korting Koopkrachtpremie, cadeau- en eco-cheques welkom! Dorp 30, 2230 Herselt • 014 54 55 11 • info@debedstee.be Openingsuren, info en prijzen: www.debedstee.be Aangeraden door artsen en kinesisten

BESTE LEZER,

In deze speciale ‘Dag van de Zorg’-editie nemen we je graag mee langs enkele diensten en afdelingen in ons ziekenhuis. Op 17 maart, tussen 10 en 17 uur, zetten wij onze deuren open voor jong en oud om een kijkje te komen nemen. Maar liefst 13 diensten verwelkomen jou met open armen. Welke diensten dat precies zijn, vind je terug in het midden van dit Imeldazine vanaf pagina 26.

Enkele diensten laten we wat uitgebreider aan het woord zoals het labo van anatomopathologie. ‘Anawatte?’ Zul je denken. Wel dokter Marie Chintinne legt je alles van naaldje tot draadje uit op pagina 14.

Vorig jaar mocht de dienst Orthopedie twee nieuwe collega’s ontvangen. Dokter Papen en dokter Van fraeyenhove deden een dubbelinterview met één van onze communicatiecollega’s en dat resultaat lees je op pagina 42. Je vindt ze op Dag van de Zorg trouwens in het Operatiekwartier!

Onze nieuwste cardioloog Jeroen Tahon heeft het dan weer over de nieuwste technieken in het cathlab. Daaraan gelinkt kan je op Dag van de Zorg de Cardiale revalidatie bezoeken die haar 40-jarig bestaan viert dit jaar.

Op de cover, niemand minder dan ex-basketbalspeelster Ann Wauters. Onder het motto “een gezonde geest in een gezond lichaam” vonden we haar de ideale persoon voor een coverstory tijdens Dag van de Zorg.

Last but not least, laten we ook nog twee patiëntenverenigingen aan het woord: Huntington Liga en Met Lege Handen. En er wordt nog een equipe nieuwe artsen voorgesteld. Je ziet het, een nummer dat barst van de interessante artikels en de leuke weetjes!

Heel veel leesplezier gewenst.

Bart Pardon

Algemeen directeur Imelda vzw

Imeldazine is een uitgave van: HOSPIzine / Crossmark

v.u. Mario Eggermont Rijmenamseweg 21, 2820 Bonheiden

Administratie & adverteren: ad@hospizine.be - 015 52 77 60 www.hospizine.be

Coverfoto: © Ann Wouters

Redactie: Brend Van den Broek, Toon Blux, Hilde Pauwels, Dorien Vandenberghe en Kathleen Vermeulen

Freelance journalisten: Marie Chintinne en Jeroen Tahon

Hoofdredactie: Dienst Communicatie Imeldaziekenhuis, Crossmark

Fotografie: Crossmark, Dorien Vandenberghe en Brend Van den Broek

Imeldazine, jaargang 10, nr. 31

Vormgeving: Crossmark

Jasper Van den Eijnde, Sanne Van Oudendijck

Druk: Mechelse Drukkerijen

Copyright: Het overnemen van teksten en inhoud uit dit nummer is slechts toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Na te vragen via communicatie@imelda.be

...en ditmaal in ons zine... 14 18 56 62 36 26 42 De grootse Ann Wauters Anatomopathologie, een belangrijke dienst Patiëntenverenigingen
parel van de Ardennen Technieken in het Cathlab Kalender Arboretum Kalmthout Wie zijn de nieuwe orthopedisten? Nieuwe artsen in ons ziekenhuis Brussel in geuren en kleuren 20 50 6 46 5 N˚31 | 2024
De

ANN WAUTERS GROOT MAAR ZEKER OOK GROOTS!

De bekendste basketbalspeelster die ons land, tot nu toe, ooit gehad heeft, je kent ze wel: dé Ann Wauters. We leerden haar kennen tijdens onze leiderschapsdag waar ze een boeiende presentatie gaf over teamwork. Bijna twee jaar later vroegen we haar om een interview in ons wachtzaaltijdschrift. Daar moest Ann niet lang over nadenken. Een goeie week later zaten wij met haar in hotel Van der Valk in Mechelen waar ze na haar werk als keynotespeaker tijd vrijmaakte voor een toffe babbel.

Tekst: Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie) - Foto’s: ©Ann Wouters

HOE HET BEGON

Ook al is Ann Wauters nog maar 43 jaar, toch zit haar carrière als basketbalspeelster er al op. Maar die begon toen ze nog een klein Anneke was. Hoewel ze volgens zichzelf eerder laat was met basket, had ze toch talent. “Ik was eerder een introvert kind, zelfs een beetje verlegen. Maar toen ik basketbal leerde kennen, werd ik deel van een team en dat heeft me doen openbloeien. Dat was een belangrijk moment voor mij. Ik groeide figuurlijk, want letterlijk was ik natuurlijk al wel ‘een grote’. Ik speelde graag basketbal en had er blijkbaar ook wel talent voor. Ik was 16 jaar toen ik voor de eerste keer naar het buitenland mocht met de nationale ploeg. Dat was een hele belevenis. Alle speelsters waren toen 10 jaar ouder dan mij en dat heeft mij ook meer matuur gemaakt. Dat was alvast een goede leerschool.” In het zesde middelbaar werd het pas duidelijk dat Ann hiermee iets meer kon doen. Ze wilde graag

naar Amerika. “Alleen zagen mijn ouders dat niet meteen zitten. Zo ver van huis. Een goed compromis was Frankrijk. Daar kreeg ik meteen een eerste professioneel contract aangeboden.” Frankrijk bleek achteraf heel belangrijk te zijn geweest voor Ann. “Het was een goede leerschool. Er zijn vriendschappen gesmeed voor het leven.”

Na Frankrijk was het tijd om haar wereld nog te verruimen. Ann speelde in de zomer in Amerika en in de winter deed ze Frankrijk en Rusland. Ann had nauwelijks rust en ging van de ene competitie naar de andere. Gelukkig had ze goede begeleiding van haar coaches en ploegmaats. In 1997 werd de Women’s National Basketball Association (WNBA) opgericht in Amerika. Vier jaar na de oprichting was Ann daar basketbalspeelster. En wat een verschil met Frankrijk!

8 Coverstory | Ann Wauters

“Het was me meteen duidelijk dat daar heel wat marketing achter zat. Ook het Amerikaans spel was explosiever en competitiever. Maar dat maakte het ook juist interessant.”

Van 1997 tot 2021 speelde Ann Wauters bij de Belgian Cats. In 2007 maakte Ann de grootste ontgoocheling van haar carrière mee. “We stonden op het Europees Kampioenschap en heel de ploeg leefde zo toe naar dat ene moment. Op dit EK werd immers beslist wie er naar de Olympische Spelen mocht gaan. Helaas eindigden we daar zevendes en alleen de zes beste ploegen mochten doorgaan. Een serieuze aderlating.” Maar Ann liet haar hoofd niet hangen. “Het is een zure appel waar je even doorheen moet bijten. En op dat moment val je terug op je routines, je familie en vrienden. Daarna zet je weer nieuwe doelen.”

“Mijn vrouw en ik zijn met een maand verschil van elkaar bevallen.”

ZO VROUW, ZO VROUW

Haar gezin heeft een bijzonder plaats in haar hart. Haar vrouw en drie kinderen komen op nummer 1. Dat is duidelijk! “Na zes jaar Frankrijk en zes jaar Rusland had ik het even gehad met basketbal. Mijn vrouw was al langer bezig met een traject om zwanger te worden. En ikzelf wilde ook heel graag zwanger zijn en mama worden. Dat stond al heel lang vast.”

En toen maakte het lot een mooie beslissing. Ann en haar vrouw waren tegelijk zwanger. “Inderdaad heel uniek. Dat was niet de bedoeling maar mijn vrouw en ik zijn met een maand verschil van elkaar bevallen. Niet veel koppels kunnen dat zeggen. Het heeft zijn voor- en nadelen. Het is pittig, zo met twee baby’s. Maar we waren toen én nu nog altijd doodgelukkig.” Ondertussen zijn de twee oudsten 12 jaar en zitten ze in het eerste middelbaar. Ann en haar vrouw hebben nog een derde kindje en dat maakt het plaatje compleet.

Na de ‘mama break’ startte Ann opnieuw met basketten. Maar dat liep niet van een leien dakje. “Ik moest opnieuw mijn conditie opbouwen, en dat was best pittig. Maar ik hield vol en door hard te trainen was ik terug helemaal in vorm.” In 2016 mocht zij samen met haar Amerikaanse ploeg als eerste Belg de WNBA winnen. Een kroon op al haar harde werk. Ondertussen had Ann nog een droom, nl. op de Olympische Spelen staan met de Belgian Cats. “In 2021 mochten we met de Belgian Cats naar de Olympische Spelen in Japan. Ondanks ons harde werk en al de inspanningen

9 N˚31 | 2024

verloren we met 1 puntje in de kwartfinale.” Dat was het punt waarop Ann Wauters besloot om te stoppen met basketbal. Of toch met basketbal spelen. “De laatste jaren had ik veel pijn. Ik had erg veel last van mijn knieën. Basket spelen was voor mij een echte opdracht geworden.”

MET PENSIOEN

Tegelijkertijd ontstond de coronacrisis in 2020, die dan ook nog eens bijna twee jaar duurde. Omdat toen alle teamsporten stillagen, zocht Ann een andere manier om zich bezig te houden. Ze werd een soort van ‘motivatiecoach’. Maar zij verkiest de term keynotespeaker. “Af en toe werd ik al eens gevraagd door bedrijven om een presentatie te geven over teamwork en samenwerken. Wat zijn de do’s en de don’ts? Ik besefte dat een bedrijf meer op een teamsport lijkt dan je denkt. En dat is bijvoorbeeld in een ziekenhuis niet anders. In een ziekenhuis is teamwork minstens even belangrijk als in topsport! Elk schakeltje in de keten is belangrijk.” En natuurlijk zat Ann ook al met het idee te spelen van ‘wat na mijn pensioen

“In een ziekenhuis is teamwork minstens even belangrijk als in topsport!”

als basketspeelster?’. “Ik heb altijd het idee gehad dat topsporters die met pensioen gaan zich opnieuw moeten uitvinden. En dat is wat ik letterlijk gedaan heb. Ik wou mijn ervaringen van in het basket delen met iedereen die er baat kon bij hebben. Ik wil graag iets terugdoen voor alle mooie kansen die ik gekregen heb. Ik wil heel graag mijn ervaring doorgeven.”

En dat doet ze ook. Twee jaar geleden mochten wij op de leiderschapsdag van Imelda voor het eerst met haar knowhow en ervaring kennismaken. Naast haar rol van keynotespeaker zit Ann ook van april tot

10 Coverstory | Ann Wauters
Ann met haar vrouw Lot en hun drie kinderen: Lou, Vince en Dree.

WE BRING LIGHT INTO YOUR

a new culture of light

LIFE

en met september in Amerika waar ze nu assistentcoach is bij Chicago Sky. “Ik pendel tussen België en Amerika en dat vind ik prima. Ook de kinderen vinden het super om naar Amerika te komen. Maar mijn echte thuis is nog altijd hier, in België.” Daarnaast zet Ann zich ook in voor het goede doel. Ze is meter van G-Basket Kortrijk Spurs. Dat is een basketbalploeg voor mensen met een verstandelijke beperking. “Mijn grote droom is om sport veel inclusiever te maken. Een mooi begin is voor mij de G-Basket. Vroeger dacht ik dat sport voor iedereen was. Maar dat is helemaal niet zo. En dat wil ik graag aanpakken. Net als onderwijs, dat moet ook voor iedereen zijn!”

MIJN EIGEN AGENDA

Als Ann niet aan het werken is, is ze heel vaak bezig met haar gezin. Ze geniet nu ook vooral van het feit dat ze zelf haar agenda kan beheren. “Iets totaal nieuws voor mij is het hebben van een eigen agenda.

“Ik probeer elke dag wel iets van sport te doen.”

Als topsporter word je geleefd. En kies je niet wat je wanneer doet. Voor mij is het puur genieten om zelf mijn agenda samen te stellen. Elke week is anders.” In haar vrije tijd kiest Ann er nog altijd voor om regelmatig te sporten. “Ik heb wel ‘slechte knieën’ ondertussen maar dat houdt me niet tegen. Ik blijf in beweging want rust roest. Ik probeer elke dag wel iets van sport te doen. Soms zijn dat krachtoefeningen en soms ga ik fietsen. Maar ik ben ook een natuurmens en ik hou ervan om met het gezin het bos in te trekken. Mijn vrouw gaat liever naar de kust dus er is een afwisseling tussen de Ardennen en de zee. Waar Ann ook van kan genieten is een goed stuk chocolade. “Gelukkig heb ik nooit extreem moeten diëten of op mijn voeding letten. Ik kon alles eten maar met mate. Nu kan je mij het meest gelukkig maken met een heerlijk stukje chocolade. Pure verwennerij!”. Maar ook Ann heeft wel al eens een mindere dag. “Op een mindere dag probeer ik vooral mild te zijn voor mezelf. Want niet elke dag is een topdag. Iedereen vindt wel kracht in andere dingen. Ik hou er dan bijvoorbeeld erg van om mezelf te verwennen met een saunabezoek of een massage.”

TOT SLOT

We vroegen ook aan Ann wat haar raad voor onze lezers zou zijn. En daar was ze meteen heel duidelijk in. “Je gezondheid is je allerhoogste goed. En een positieve mindset is al een goed begin. Ook je netwerk, de mensen rondom jou, zijn enorm belangrijk. Wat ik altijd meegeef in mijn coaching is dat we zelf het gemiddelde zijn van de vijf personen waarmee we ons omringen.” En dat is niet gelogen van de positiviteit die Ann uitstraalt word je meteen goedgezind.

12 Coverstory | Ann Wauters
DE ONWEERSTAANBARE CHARME VAN ONZE PARKETVLOEREN www.interieurke.be LEUVEN Tiensestraat 165 016 23 43 80 info@interieurkeleuven.be MECHELEN Nekkerspoelstraat 38 015 55 02 55 info@interieurkemechelen.be TIENEN Leuvenstraat 123 +32 16 82 03 16 info@interieurketienen.be

ANATOMOPATHOLOGIE, EEN BELANGRIJKE DIENST ACHTER DE SCHERMEN!

Als patiënt kom je niet rechtsreeks in contact met ons specialisme.

Pathologen maken niettemin deel uit van het team dat instaat voor een optimale zorg. En dit is hoe…

Tekst: dr. Marie Chintinne (anatomopathologie)

VAN WEEFSEL NAAR MICROSCOOP

Alles begint voor ons bij de afname van weefsel bij de patiënt. Dit kan gaan om een klein weefselstukje, zoals een biopsie, of om grotere fragmenten, waarvoor een heelkundige ingreep nodig is.

Het histologie-laboratorium is de kern van de afdeling pathologie. Hier wordt het patiëntmateriaal verwerkt en verdeeld volgen de regels van de diagnostiek.

In bepaalde gevallen wordt een vriescoupe gemaakt. Hierbij wordt een deel van het weefsel geanalyseerd binnen de tijdspanne van de heelkundige ingreep. Door het weefsel kort in te vriezen, kan snel een coupe worden gemaakt en bekeken onder de microscoop. Op die manier kan het verloop van de ingreep, indien nodig, bijgestuurd worden.

In de meeste gevallen wordt het weefsel eerst verwerkt van vers materiaal tot paraffine-ingebed-weefsel , een proces dat enkele uren in beslag neemt. Het resultaat zijn blokjes paraffine waarin de weefselstukjes liggen. Hiervan worden zeer fijne sneetjes, ‘coupes’, gemaakt die op een glazen plaatje worden gelegd. Een andere manier om patiëntmateriaal te verwerken is cytologie Losse cellen worden afgenomen, door middel van een naald of met een wisser, en tot suspensie gebracht in vloeistof. Een druppel van deze vloeistof met cellen wordt op een glazen plaatje gebracht voor analyse onder de microscoop. Het meest bekende voorbeeld waarin deze techniek op grote schaal gebruikt wordt is voor de cervix-uitstrijkjes bij de gynaecoloog of huisarts.

15 N˚31 | 2024

Om het weefsel of de cellen te bekijken onder de microscoop, worden ze gekleurd met hematoxyline en eosine (HE), die de verschillende componenten van de cel zichtbaar maken. Maar meestal blijft het daar niet bij. In de coupes kunnen eiwitten zeer gericht opgespoord en aangetoond worden, een techniek die immuunhistochemie heet. Het komt erop neer dat zeer specifieke antilichamen, gericht tegen een bepaald eiwit, zullen blijven ‘plakken’ als dit aanwezig is. Deze antilichamen zijn gemerkt met een kleurstof, die kan worden gezien onder de microscoop. Deze techniek wordt vaak gebruikt om de anatomopathologische diagnose te verfijnen. Een concreet voorbeeld: in het geval van een longbiopsie voor longkanker kunnen we aan de hand van immunohistochemische kleuringen bepalen om welk type longkanker het gaat. Elke type heeft namelijk zijn eigen behandeling.

De eiwitten die in de cellen aanwezig zijn, worden aangemaakt aan de hand van een complexe cellulaire machine. De aanwezigheid van een bepaald eiwit in de cel wordt bepaald door het DNA, en meer bepaald door de genen. Het DNA is gelegen in de celkern, en kan worden gezien als de identiteitskaart van de cel. Het bepaalt welke eiwitten er aangemaakt worden in de cel en welke rol deze cel zal hebben. In tumorcellen bepaalt het dus het kwaadaardig gedrag, voornamelijk door foutjes in de genen, ook wel mutaties genoemd.

Een probleem: onder de microscoop kunnen we DNA niet zien. Hier speelt immuunhistochemie een belangrijke rol. Het geeft aan welke eiwitten aanwezig zijn, en dat wordt dan weer bepaald door de genen in het DNA.

Een belangrijk voorbeeld is borstkanker. Eerst stelt de patholoog de diagnose van het type borstkanker. Meteen wordt, door middel van immuunhistochemie, nagegaan of deze borstkanker gevoelig is voor vrouwelijke hormonen. Indien dat het geval is, kan

16

hormoontherapie gegeven worden die de aanmaak of invloed van deze hormonen tegenwerkt. Verder wordt de hoeveelheid van het eiwit HER2/Neu op de tumorcellen nagegaan. Wanneer dit eiwit toegenomen is, zal de patiënt een doelgerichte therapie krijgen die bovendien zeer efficiënt is voor dit type tumoren.

Immuunhistochemie heeft dus niet enkel tot doel om de juiste diagnose te stellen maar ook om de behandeling zo specifiek mogelijk te maken, oftewel zo goed mogelijk aan te passen aan de identiteitskaart van de tumorcellen.

DUIKEN IN HET DNA

De grootste evolutie van de voorbije jaren is de ontwikkeling van technieken waarbij rechtstreeks naar het DNA van de cellen gekeken kan worden. Met andere worden: de identiteitskaart van tumorcellen wordt rechtstreeks uitgelezen. De techniek die hierbij het vaakst gebruikt wordt, is de NGS of Next Generation Sequencing.

Er wordt nagegaan welke mutaties aanwezig zijn in de tumorcellen en welke behandelingen hierop kunnen inwerken. Op die manier kan men steeds gerichter te werk gaan en zeer specifieke behandelingen voorstellen bij patiënten naargelang het genetisch profiel van de tumor. De therapeutische aanpak van kanker wordt steeds meer gepersonaliseerd.

In ons ziekenhuis speelt de dienst Anatomopathologie een centrale rol in deze ontwikkeling. Maar bovenal vergt kanker een multidisciplinaire aanpak: een samenwerking tussen oncologen, chirurgen, radiotherapeuten, … én pathologen.

De genetische analyse van tumoren is een domein in constante evolutie. Dagelijks worden nieuwe inzichten verworven, nieuwe behandelingen uitgewerkt en toegepast in klinische studies. Ook de technieken worden steeds performanter. Het is een uitdagende maar erg boeiende discipline.

Op de dienst Anatomopathologie is een vlotte samenwerking nodig tussen technici, wetenschappelijk medewerkers en pathologen. En die is er ook! Onze dienst is een goed geoliede machine. Je kan het best vergelijken met een bijenkorf: iedereen heeft een eigen taak en elke taak is belangrijk. Dit alles met één doel: om efficient en kwaliteitsvol werk te leveren, en zo bij te dragen tot de beste zorg voor onze patiënten.

DIENST ANATOMOPATHOLOGIE

Route 125

Dr. Florence Ballaux

Dr. Claire Bourgain

Dr. Marie Chintinne

Dr. Anne-Marie Delsupehe

Dr. Erwin Pierré

Dr. Stephanie Van Aelst

Op Dag van de Zorg zetten wij éénmalig onze deuren open voor het brede publiek. Een unieke kans om eens een kijkje te komen nemen in ons labo dus. Kom alles te weten van onze pathologen en laboranten en leer welke weg het weefsel aflegt in ons labo. Je vindt ons op route 125!

17 N˚31 | 2024

PATIËNTENVERENIGINGEN

MET LEGE HANDEN

Wie zijn jullie?

Met Lege Handen is een vzw van en vóór ouders van een overleden baby. We zijn ontstaan vanuit de behoefte om te kunnen praten met ouders die ook een baby’tje verloren hebben, hetzij vóór, tijdens of na de geboorte. Als lotgenoten vinden we begrip, erkenning en herkenning bij elkaar. De voornaamste werking van Met Lege Handen is het organiseren en begeleiden van praatgroepen waar ouders van overleden baby’s hun ervaringen, emoties, vragen,… met elkaar kunnen delen.

Wie (onder)steunen jullie?

We zijn er voor, sterrenouders, ouders van een overleden baby. Daarnaast kunnen op sommige praatgroepen en op de herdenkingsviering ook grootouders, vrienden en familie terecht met vragen en om hun ervaringen te delen. Met Lege Handen is meer dan alleen maar een zelfhulpgroep voor ouders van een overleden baby. We werken actief samen met andere organisaties en verenigingen die bij onze werking aanleunen en bieden ook onze expertise aan ziekenhuizen en onderwijsinstellingen die iets willen opsteken van onze ervaringen. Dit doen we door middel van lezingen, getuigenissen of workshops. We bieden ook een gratis flyer en brochure aan voor alle professionals die in contact komen met sterrenouders en hen willen ondersteunen.

Wat doen jullie?

Met Lege Handen organiseert ontmoetingsmomenten in Vlaanderen. Dit kunnen zowel ontmoetingsmiddagen

of ontmoetingsavonden zijn. Tijdens zo een ontmoetingsmoment leer je andere lotgenoten kennen. Je bent welkom om te vertellen over je overleden kindje, maar je bent ook welkom om te komen luisteren. Je kunt alleen aansluiten of samen met je partner. Het kan deugd doen om te voelen dat je niet alleen bent in je verdriet en om herkenning bij andere ouders te ervaren. Sommige ontmoetingsmomenten vertrekken vanuit een thema, maar er blijft steeds ruimte voor je eigen verhaal en wat er op dat moment sterk in je leeft. De gesprekken worden geleid door medewerkers van de vereniging. Zij zijn geen therapeuten, wel lotgenoten, in een verder stadium van hun rouwproces. Ze bieden geen pasklare oplossingen, maar zijn er om te luisteren en mee op weg te gaan.

Welke activiteiten organiseren jullie?

• Ontmoetingsmomenten (Samenbrengen van Lotgenoten)

• Herdenkingsviering (jaarlijks)

• Familiedag (jaarlijks)

• Geschenkje op de sterrenverjaardag

• 3-maandelijks tijdschriftje “ ’t Lichtpuntje”

• Open en gesloten Facebookpagina

• Aanbod voor zorgverleners: Lezingen, Getuigenissen en Brochure om aan sterrenouders te geven met praktische informatie

Hoe kunnen patiënten zich aansluiten?

Patiënten en lotgenoten kunnen zich bij ons aansluiten met een gratis lidmaatschap. Dit kan via onze website aangevraagd worden. Lees gratis ‘t Lichtpuntje op onze website en word gratis lid. Of betaal 15 euro lidmaatschap en krijg om de 3 maanden dit prachtig tijdschriftje in de brievenbus.

Contactgegevens:

Met Lege Handen VZW • Jennekensstraat 82, 3150 Haacht • 0473 81 29 40 • info@metlegehanden.be • www.metlegehanden.be

18
Imelda | Patiëntenverenigingen

HUNTINGTON LIGA

Wie zijn jullie en wie (onder)steunen jullie?

De Huntington Liga , die werd opgericht in 1974, is een lotgenotenvereniging die gedragen wordt door families waarin de ziekte van Huntington voorkomt. De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenaandoening, waarbij de klachten steeds erger worden. Je lichaam maakt bewegingen terwijl je dat niet wilt. Praten en slikken kan moeilijker worden. Ook je gedrag verandert. Je wordt bijvoorbeeld somber, angstig of bent snel boos. De Liga organiseert onder andere evenementen en het lotgenotencontact. De ervaring leert ons dat mensen, getroffen door de ziekte van Huntington, vaak behoefte hebben aan professionele ondersteuning. De Sociale Dienst van de Huntington Liga zet zich daarom in voor patiënten, risicodragers, familieleden, professionelen en anderen die op één of andere manier betrokken zijn. Je kan bij ons terecht voor informatie over o.a. de ziekte, je sociale rechten, predictieve testing en kinderwens, voor psychosociale ondersteuning en voor ondersteuning bij het uitbouwen van je zorgnetwerk.

Wat doen jullie?

Wij streven drie belangrijke doelstellingen na:

• Voorkomen dat de ziekte niet of laattijdig vastgesteld of behandeld wordt.

• Voorkomen dat de zieke en zijn familie zouden lijden onder bijkomende problemen (bv. vroegtijdig werkverlies en sociaal stigma).

• Betrokkenen informeren over de erfelijke aspecten van de ziekte en over de mogelijkheden om kinderen te krijgen die geen risicodragers meer zijn.

Dit doen wij door:

• Informatie te verlenen omtrent de ziekte, ziekteverzekering, sociale rechten …

• Ondersteuning te bieden bij contacten met bevoegde instanties en doorverwijzen naar de juiste diensten.

• Ondersteuning te bieden bij de verwerking van de informatie over de ziekte, bij het verkrijgen van de diagnose en bij het geven van informatie door ouders aan hun kinderen.

• Bemiddeling bij het vinden van aangepaste dagopvang, tijdelijke opvang of een definitieve opname.

• Kortom: met elke vraag die te maken heeft met de ziekte van Huntington kan je bij ons terecht, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Welke activiteiten organiseren jullie?

• Jaarlijks organiseren de Huntington Liga en haar vrijwilligers enkele evenementen, waaronder het Patiëntenweekend, de Midweek, het Ontspanningsweekend, de Ledendag en de Boerderijdag.

• Daarnaast bestaat er ook de lotgenotenwerking, waarbij er steun en herkenning bij elkaar kan gevonden worden en waarbij er van elkaar geleerd kan worden. De lotgenoten worden opgedeeld in verschillende groepen: risicodragers, gendragers, partners en jongeren (18-35 jaar). Elk van deze doelgroepen heeft namelijk zijn eigen vragen en bezorgdheden bij de ziekte en op deze manier kunnen deze in een veilige omgeving aan bod komen.

• Meer informatie over onze evenementen en de lotgenotenwerking kan je vinden op onze website.

Hoe kunnen patiënten zich aansluiten?

Het is mogelijk lid te worden van Huntington Liga voor 15 euro per jaar. Je ontvangt dan driemaandelijks het tijdschrift van de Huntington Liga, Dominant. Daarnaast kan je deelnemen aan alle activiteiten van de Huntington Liga en gebruikmaken van de dienstverlening van de Sociale Dienst.

Contactgegevens:

huntingtonliga.be • socialedienst@huntingtonliga.be

• Krijkelberg 1, 3360 Bierbeek • +32 (0)16-45 27 59 (elke weekdag van 09:00u – 15:30u) • Facebook: Huntington Liga vzw • Instagram: @huntingtonliga

19
N˚31 | 2024

LA ROCHE-ENARDENNE, PAREL VAN DE ARDENNEN

Het kleine stadje ligt ietwat verscholen in een meander van de Ourthe, maar lokt elk jaar heel wat bezoekers. In het centrum proef je de authentieke sfeer van de Ardennen. Ook de omgeving spant de kroon.

Tekst: Hilde Pauwels

La Roche-en-Ardenne heeft een fraaie ligging aan de oevers van de Ourthe. De diepe valleien zijn een paradijs voor recreatieve en avontuurlijke wandelaars en fietsers. Sportievelingen kunnen hun hart ophalen met kanoën, kajakken, mountainbiken, parapente... Wie van de rust houdt, kan een plekje zoeken om te vissen of te picknicken. Zwemmen en pootje baden kan natuurlijk ook.

WANDELEN

De vallei van de Ourthe ziet er ieder seizoen fantastisch uit. We maken een wandeling om het centrum en de omgeving te ontdekken. Vanop de brug kijken we naar de snel kabbelende Ourthe. Op het wandelpad proberen twee tieners te vissen, wellicht op forel. We gaan de helling op aan de overkant van de Ourthe.

Tussen de kruinen van de bomen zien we het stadje liggen, met de kerk en het donkere Feodale kasteel als blikvangers. We passeren een robuust beeld, uitgehakt uit een rots. Het is opgedragen aan Marie Adrien Perk. Deze dominee schreef in 1882 de allereerste Nederlandstalige toeristische gids over de Ardennen. Met succes, want veel Nederlanders en natuurlijk ook Vlamingen vonden hun weg naar La Roche. In het straatbeeld hoor je dan ook tal van dialecten.

PLACE TO BE

La Roche was jarenlang een favoriete bestemming voor rijkelui die graag kwamen kuieren langs de oevers van de Ourthe. Ze genoten er van de bosrijke omgeving en de fraaie huizen. Naar verluidt brachten de schrijvers Ocar Wilde en Victor Hugo hier graag tijd door. Er werden chique hotels gebouwd en feestjes georganiseerd. Maar tijdens WOII sloeg het noodlot toe. Heel wat ‘Rochois’ verloren het leven en zowat 90% van de stad en de omgeving werd verwoest. In 1945 slaagden Britse troepen erin om La Roche te bevrijden. Dat gebeurde onder meer met tanks.

©Visit
21 N˚31 | 2024
Wallonia

Op onze wandeling staat ‘Achilles’, een type tank dat toen werd gebruikt. In het stadje staan nog twee tanks als herinnering opgesteld. Er is ook het Musée de la Batailles des Ardennes met zowat drieduizend originele voorwerpen. Hoe dan ook, het stadje krabbelde overeind en speelde haar troeven uit. Met succes, bezoekers worden er in de watten gelegd.

SFEER

Op het sfeervolle Place du Bronze is het gezellig druk. Er zijn restaurants en brasserieën. Met een warme jas is het genieten op een terras. De inwoners kennen elkaar, ze slaan graag een praatje. Het riviertje Le Bronze stroomt hier in de Ourthe. We nemen een kijkje in Le Lithérer. In deze boekhandel vind je kranten en tijdschriften uit Vlaanderen, maar ook schrijfgerief, orderboekjes van weleer, souvenirs zoals koffiekoppen met een naam erop, wijn en andere geestrijke dranken. Hier kan je het centrum inlopen, maar we volgen nog even de Ourthe. Het Park van Rompré is mooi aangelegd met een fontein en stenen beelden. Enkele

borden geven wat uitleg. Zo liet men vroeger omgehakte bomen langs de Ourthe stroomafwaarts glijden. Watermolens maalden graan, maar ook boomschors om er tannine uit te halen. Nu weten we ook dat Julius Caesar de Ardennen al vermeldde, en dat het toen om een heel uitgestrekt bosrijk gebied ging.

LEVENSGENIETERS

Een voetgangersbrugje brengt ons weer naar de overkant van de Ourthe en nu gaan we wel de hoofdstraat in: Rue Chamont. Het is het kloppend hart van de stad met verschillende winkels Wie de Ardennen

22 Onderweg | La Roche-en-Ardenne, parel van de Ardennen

wil proeven, moet zeker een van de gedroogde artisanale worstjes proeven. Die zijn hier naast Ardense ham een topper. Ze liggen uitgestald in uitnodigende etalages. Sommige zijn gemaakt met Orval, anderen met kruiden, met peper, met hazelnoten, met truffel. We gaan voor ‘saucisse campagne Cacciatore’, worst op jagerswijze. Lekker en met een heerlijke nasmaak, zo blijkt later. Tijdens het wildseizoen is er ook een ruim aanbod van everzwijn, hert of fazant. In restaurants vind je de traditionele lokale keuken, met bijvoorbeeld forelgerechten, en seizoenaal is er ook een wildmenu.

TIPS VOOR EEN UITSTAP

• Nisramont. Vlakbij ligt het meer en de stuwdam van Nisramont. Je kan de dam bezoeken, een wandeling rond het meer maken, kajakken, met een paddle op het water toeren, vissen, zwemmen.

• Parc à Gibier: Wildpark La Roche-en-Ardenne. Op twee kilometer van La Roche is er het dierenpark met herten, wasberen, lynxen, boerderijdieren... Je kan te voet een parcours van ruim een kilometer afleggen en de dieren observeren. Leuk voor kinderen, bovendien is er ook een speeltuin en een cafetaria.

• Doolhof van Barvaux. In dit park ontdek je de natuur en biodiversiteit. Er is ook een labyrint dat volledig is afgestemd op jonge kinderen van drie tot acht jaar.

• Le Hérou. Bij Nadrin, in de buurt van La Roche is er Le Hérou. Op dit uitkijkpunt heb je een mooi zicht op de valleien en de Ourthe die elegant kronkelt in het landschap.

• Parc Chlorophylle in Dochamps. Het is een recreatief park om de fauna en flora van bossen te ontdekken. Het is heel kindvriendelijk aangelegd, met onder meer een loopbrug in de boomtoppen en thematische speeltuinen.

©Visit Wallonia
23 N˚31 | 2024
©Visit Wallonia

VARIATIE VERZEKERD

In Rue Chamont vind je ook enkele bakkerijen, soms met een tearoom waar je lokale zoetigheden kan vinden, zoals ‘Baisers de la Roche’ op basis van een meringue biscuit, amandeldeeg en boterroom. Het fijne aan deze straat is dat je hier zowat alles vindt. Er is een winkeltje met hebbedingen uit het Nepalese Kathmandu, een American Store met stoere geruite hemden, een slijterij, winkels met lokaal gemaakte honing, confituren of mosterd. Een brochure ‘koop lokaal’ wijst op andere lokale producten zoals geitenkaas, zeep met geitenkaas, ijs, yoghurt. Purnalet is een likeur van onder meer sleedoorn en past volgens kenners bij alle streekproducten. Populair is ook het bier La Féodale dat naar het kasteel verwijst. La Chouffe is hier vlot te verkrijgen. Het dorp Achouffe waar het bier gebrouwen wordt, ligt immers in de buurt. De brouwerij staat open voor bezoekers.

FEODAAL KASTEEL

In de hoofdstraat vind je ook de ingang van het feodale kasteel. Het kasteel was een halte op de handelsroute om Engelse wol naar Lombardije te brengen. Vele episodes later raakte de burcht in verval, maar ze werd na verloop van tijd toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Het is een donker en somber ogende burcht. Het kasteel hoort bij La Roche, het is een icoon. Een bezoek is verrassend. Er is het plein waar tornooien werden georganiseerd, er zijn donkere gangen en op andere plaatsen heb je een open uitzicht op de omgeving. Leuk om weten is dat de geest van Berthe er rondzwerft. Deze bloedmooie gravin vond hier de dood na een slecht afgelopen liefdesaffaire, zo vertelt de legende. Ze kwam om het leven nadat ze haar ziel aan de duivel had verkocht, als wraak op haar bloeddorstige verloofde. Bij het stadhuis van La Roche staat er een beeld van Berthe bij een fonteintje. Ze leeft voort in de herinnering.

www.la-roche-tourisme.com

24 Onderweg | La Roche-en-Ardenne, parel van de Ardennen
©Visit Wallonia

WIJ MAKEN VAN UW VASTGOED EEN MOOI VERHAAL

GRATIS VIRTUELE TOUR

BIJ VERKOOP

Op zoek naar een betrouwbare partner voor je vastgoed?

Ook van jouw vastgoed een mooi verhaal maken? Zet dan vandaag nog de eerste stap en vraag je gratis waardebepaling aan!

Een eerste indruk maak je maar één keer. Daarom doen we er alles aan om je eigendom zo goed mogelijk voor te stellen. Geniet nu van een gratis virtuele 3D-tour bij verkoop!

VERKOOP I VERHUUR I BEHEER I NIEUWBOUW I WWW.MALINES-GROUP.BE

Zondag 17 maart gooien wij de deuren van ons ziekenhuis wijd open voor Dag van de Zorg. Het is een unieke gelegenheid voor jong en oud om kennis te maken met onze medewerkers en te zien en ervaren wat er zich zoal allemaal afspeelt achter de schermen van een ziekenhuis. Op deze pagina’s vind je terug welke diensten je kan bezoeken, op welke route je ze kan vinden én wat er op die dienst te doen is. Speciaal voor de kinderen hebben we ook een kinderroute. Want we zijn op zoek naar jonge zorghelden!

OPROEP: ZORGHELDEN!

Alle diensten met dit symbool hebben een boeiende activiteit voor kinderen en/of jongeren. Hou dit dus zeker in de gaten! Aan het begin van het parcours krijg je een verzamelkaart en bij elke opdracht kan je een stempel verdienen. Eens je alle activiteiten tot een goed einde gebracht hebt, kan je je diploma ‘zorgheld’ gaan afhalen bij onze directie en mag je jezelf een echt ZORGHELD noemen. Bovendien krijg je nog een leuke verrassing. Laat tot slot dit moment vereeuwigen door een leuke foto in onze photobooth! SMILE �� Kunstgang ziekenhuis

1

CARDIALE REVALIDATIE

Tijdens de Dag van de Zorg zet de Cardiale revalidatie haar deuren open. Dit jaar bestaan zij 40 jaar en dat willen ze vieren. Op deze speciale dag zetten zij hun dienst graag in de kijker. Kinesisten, diëtisten en psychologen laten je kennis maken met allerlei cardiologische revalidatieprogramma’s. Kom te weten wat de meerwaarde van een fietstest is, wat goede en slechte cholesterol is en wat een fysieke test doet met jouw hartritme en bloeddruk. Onze professionals van de Cardiale revalidatie lichten het jou allemaal toe.

Ook aan de kids is er gedacht! Naast het interactief kinderparcours en de op te lossen rebus kan je je er gratis laten schminken door onze kindergrimeur. Kies je voor een superheld of toch eerder voor een bloemenmeisje? Geen enkel probleem. Ook een glittertattoo is mogelijk! Zeker de moeite dus om eens een frisse neus te halen en onze enige locatie aan de andere kant van ons domein te bezoeken. Volg hiervoor de hartjesballonnen op het Imeldadomein!

Route 551

DIABETESCONVENTIE

Suiker zit in heel veel voeding. En soms word je suikerziek, of lijd je met andere woorden aan diabetes. Test bij onze Diabetesconventie jouw kans op Diabetes type-2 aan de hand van het gezondheidskompas. Benieuwd naar je vetpercentage? Je krijgt het allemaal mee.

Leer hoe suiker in je lichaam wordt opgenomen en maak kennis met de Diabetesliga. Ons diabetesteam vertelt je ook hoe je een gezonde maaltijd kan samenstellen.

Kinderen ontdekken aan de hand van een ludieke quiz hoeveel suiker er in bepaalde producten zitten.

Route 47

27 N˚31 | 2024
2

ZIEKENHUISHYGIËNE

Hoe proper zijn jouw handen echt? Met onze Sure Wash en handhygiënescanner kom je het meteen te weten. Team Ziekenhuishygiëne neemt je mee naar de wondere wereld van infectiepreventie en antibioticabeleid. Enkele moeilijke woorden die ze graag helder toelichten aan de hand van filmpjes en affiches.

Route 50

FERTILITEITSKLINIEK

Ontdek de weg naar het ouderschap. Soms gaat het niet allemaal vanzelf en dan is onze Fertiliteitskliniek er om jou te helpen. Van afname over pick-up tot terugplaatsing. Onze medewerkers en artsen vertellen je er met veel plezier alles over. Kom ook zeker onze muurtekening van Eva Mouton bewonderen. Iets waar we heel erg fier op zijn. En laat een hoopvolle boodschap achter op de ‘Goede Moed Muur’ voor alle patiënten en partners die zwanger proberen worden. Zelfgehaakte spermacelletjes vissen of ballonnen met (paas)eitjes prikken? Dat kunnen kinderen doen in de Fertiliteitskliniek.

Route 36

KLINISCH LABO

Ontdek de verborgen wereld van het klinisch laboratorium tijdens Dag van de Zorg. Stap binnen in de boeiende wereld van diagnostiek en ontdek hoe ons team van deskundige laboranten en medische professionals dagelijks werkt aan het verbeteren van de gezondheidszorg. Van bloedonderzoek tot microbiologische analyses, je krijgt een uniek inzicht in de diverse aspecten van laboratoriumgeneeskunde. Onze medewerkers staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te laten kennismaken met de nieuwste technologieën van onze vernieuwde labostraat.

Of je nu een toekomstige zorgprofessional bent of gewoon geïnteresseerd bent in het klinisch labo, we voorzien voor elk wat wils. En ook aan de kinderen is gedacht. In het moleculair labo gaan kinderen aan de slag met DNA-extractie uit een aardbei. Laat je kinderen kennismaken met de fascinerende bouwstenen van het leven terwijl ze op een interactieve manier leren over genetica en biologie. Onder begeleiding van onze experts ontdekken ze stap voor stap hoe ze DNA kunnen isoleren uit een eenvoudige aardbei.

Route 54

28 Imelda | Dag van de Zorg
3
4 5
29 N˚31 | 2024 016 53 00 45 www. immomarina.be Contacteer ons voor een gratis schatting en advies! Woondromen waarmaken REEDS 25 JAAR! 1 uitzonderlijke service voor uitzonderlijk vastgoed Contacteer ons voor gratis advies en schatting van uw eigendom. Bekijk online de 360° virtual tour en video van onze aanbiedingen 015 70 80 80 www.exclusivehousing.be Groep Immo Marina

POLIKLINIEK

(van 10 tot 13 uur)

6.1. Gastro-enterologie

Onze gastro-enterologen vertellen waarvoor een endoscopisch onderzoek nodig is. Deze procedure is cruciaal bij de diagnose, screening en behandeling van verschillende medische aandoeningen. Of je nu gewoon nieuwsgierig bent naar wat endoscopie inhoudt, of je wilt meer weten over hoe het kan helpen bij het identificeren en behandelen van gezondheidsproblemen, dit infomoment is sowieso boeiend voor iedereen.

route 234

6.2. Urologie

De urologen en de prostaatverpleegkundige lichten toe hoe zij robotchirurgie en de cystoscoop gebruiken in hun medische discipline. Zorgheld: ken jij het menselijk lichaam vanbinnen en vanbuiten? Dan kan jij zeker alle lichaamsdelen op de juiste plaats zetten!

route 300

PHOTOBOOTH!

Maak een leuke foto als herinnering aan onze Dag van de Zorg! De photobooth vind je in onze kunstgang.

NUCLEAIRE

GENEESKUNDE – PET-SCAN

“Nucleaire geneeskunde, wat is dat eigenlijk?” Om dit te weten moet je zeker langskomen op 17 maart. Onze verpleegkundigen en technologen leggen het je graag uit. Ze doen de volledige doorstroom van de patiënt uit de doeken. Hoe kom je hier terecht? Wat moet je doen vóór het onderzoek? Wat gebeurt er tijdens het onderzoek? En hoelang moet ik wachten op mijn resultaat? Wat ziet de dokter op die speciale PET-scan? En is radioactief echt zo gevaarlijk?

Alle antwoorden krijg je van onze medewerkers op Dag van de Zorg tussen 10 en 17 uur.

Route 329

30 Imelda | Dag van de Zorg
7 6
31 N˚31 | 2024 JOUW PARTNER IN HERNIEUWBARE ENERGIE Hutstraat 9, 1910 Kampenhout • 016 65 78 22 info@luctorfs.be • www.luctorfs.be Warmtepompen Airco Zonne-energie Sanitair Verwarming Waterbehandeling PLAATSING I ONDERHOUD I HERSTELLING Gratis offerte en persoonlijk advies 30 jaar ervaring!

HR INSTAGRAM: WERKEN BIJ IMELDA

Kom langs op onze HR dienst. Volg onze Instagrampagina ‘Werken bij Imelda’ en wie weet win jij een leuke prijs!

VERPLEEGKUNDIG

MAGAZIJN OF VEMA

Een verpleegkundig magazijn is zoveel meer dan gewoon een opslagplaats. Alles heeft een nummer, barcode en opbergplaats. Wist je trouwens dat het verpleegkundig magazijn een eigen werkplaats heeft waar technische reparaties gebeuren? Naast de verschillende soorten materialen zoals bedden, matrassen en rolstoelen, tonen zij ook graag hun wasstraat voor rolstoelen. Eigenlijk een beetje een carwash maar dan voor de rolstoel. Best indrukwekkend! Benieuwd? Kom dan zeker eens langs.

Voor de kinderen zijn er enkele denk- en doe-opdrachten: Kan jij de juiste dingen vinden tussen alle materialen in ons verpleegkundig magazijn? Of kan jij de antwoorden op de vragen terugvinden aan de hand van enkele tips?

Route 103

WIST JE DAT…

… onze medewerkers van HR ook voor jou klaar staan op Dag van de Zorg?

Heb je interesse in een job in ons ziekenhuis? Maar weet je niet goed of je wel de juiste kwalificaties hebt? Ben je nog op zoek naar een stageplaats zowel verpleegkundig als niet-verpleegkundig?

Of heb je nog andere vragen in verband met een sollicitatie bij Imelda? Onze HRmedewerkers helpen je graag verder. Onze meest recente vacatures vind je op www.werkenbijimelda.be

Route 318

9

LABO

ANATOMOPATHOLOGIE

Eén van de belangrijke diensten “achter de schermen” van ons ziekenhuis. Alles begint bij de afname van weefsel bij de patiënt. Dit kan gaan om een klein weefselstukje, zoals een biopsie, of om grotere fragmenten, waarvoor een operatie nodig is. En daarna komt het dus in het labo van Anatomopathologie terecht. Hoe het weefsel dan verwerkt, verdeeld en onderzocht wordt kom je allemaal te weten op Dag van de Zorg. Zeker de moeite om eens langs te gaan.

Route 125

32 Imelda | Dag van de Zorg
8

OPERATIEKWARTIER

Deuren die normaal altijd gesloten blijven, zijn die van het Operatiekwartier. Hier kom je enkel binnen als je zelf geopereerd moeten worden en meestal herinner je je daar niet zoveel meer van. Op Dag van de Zorg krijg je de unieke kans om hier toch eens te komen piepen. Maar liefst zes OK-zalen en de ontwaakruimte worden speciaal voor deze dag omgetoverd in een publieke ruimte. (Gelukkig hebben we nog zalen genoeg voor eventuele spoedgevallen �� )

Je kan er onder andere onze operatierobot uittesten en je krijgt een woordje uitleg van onze robotchirurgen. Daarnaast worden de vele endovasculaire chirurgische technieken toegelicht. De orthopedisten staan paraat om jouw arm in te gipsen. De dienst Neurochirurgie laat zien hoe een microscoop gebruikt wordt tijdens de operaties. En in de ontwaakruimte neemt een arts een echo van jou.

Op een speelse manier leren we kinderen hoe je kan reanimeren.

Route 200

KINDERGRIME

Superheld, vlinder, tijger of glittertattoo? Alles kan bij onze kindergrime die je kan vinden op onze Cardiale revalidatie op route 551. Volg de hartjes-ballonnen op onze parking B.

Route 551

11

SCHOONMAAK

Maak kennis met de collega’s van de Schoonmaak en met Spic & Span, onze poetsrobots! Zij laten zien hoe schoonmaken er in een ziekenhuis aan toe gaat en hoe het georganiseerd wordt. Ook zij zijn een onmisbare schakel in onze zorg voor patiënten. Hoe efficienter er gepoetst kan worden, hoe beter de zorg voor de patiënten kan verlopen.

Kom jij mee op speurtocht naar de microben in de ziekenhuiskamer? Of bestuur jij liever de schrobrobot? Kom het testen op zondag 17 maart. Laten we samen alles blinken?

Route 132

33 N˚31 | 2024
10
1

ONCOLOGISCH

DAGZIEKENHUIS

Iedereen kent helaas wel iemand met kanker. En je hoort ook steeds vaker dat iemand chemo- of immunotherapie krijgt. Maar wat houdt dat nu juist allemaal in? De oncologen hematologen, verpleegkundigen en oncocoaches van het oncologisch dagziekenhuis, ook wel gekend als Dagziekenhuis 2, vertellen er je graag meer over op Dag van de Zorg. Kom ook meer te weten over de ijskap en de mondlaser. Twee toestellen die vaak gebruikt worden bij oncologische patiënten. En dan heb je nog de VR-bril die af en toe rust kan bieden voor patiënten.

De diëtisten van de afdeling geven meer uitleg over de smaakverschillen die je als kankerpatiënt kan ervaren.

De infrastructuur is de laatste jaren ook aardig wat veranderd op ons oncologisch dagziekenhuis. De wachtzaal werd opgefrist en er werd een volledig nieuwe lounge is gebouwd. De moeite dus om eens een kijkje te komen nemen.

Voor de kinderen: Knutsel een stethoscoop met rietjes of maak een mooie beterschapskaart voor de patienten op het dagziekenhuis.

Route 132

13

PEDIATRIE

Kom en ontdek “Het leven zoals het is ... Pediatrie” met een dag vol boeiende activiteiten en leerrijke ervaringen voor jong en oud.

Ontdek hoe een typische dag eruitziet voor onze opgenomen en ambulante patiëntjes. Leer meer over het zorgproces en hoe we streven naar een zo comfortabel mogelijk verblijf voor onze jonge patiëntjes en hun families. Test onze VR-bril uit en ervaar welke bijdrage deze bril kan hebben in ons pijnbeleid. Onze verpleegkundigen geven uitleg bij verschillende toestellen en materialen zoals de Optiflow, Sids, verschillende soorten bedjes, monitors,…

We laten kinderen de bloeddruk en saturatie nemen en de allerkleinsten krijgen de kans om hun verzorgingstalent te tonen bij een pop. Tot slot, kan je ook samen met speeljuf Katrien een mooie kaart knutselen voor de opgenomen patiëntjes.

Mis deze unieke kans niet om de wereld van de pediatrie van dichtbij te ervaren!

Route 172

34 Imelda | Dag van de Zorg
12

Nucleaire

geneeskunde

Fertiliteitskliniek

Schoonmaak

Pediatrie

17 maart 2024

Wij doen mee met Dag van de Zorg en zetten onze deuren wagenwijd open voor jullie! Hou dus deze datum zeker vrij in je agenda want je kan maar liefst 13 diensten in ons ziekenhuis bezoeken.

Klinisch laboratorium

Een dringende oproep voor de kinderen en jeugd:

Wij hebben nood aan zorghelden! Speciaal voor hen voorzien wij denk- en doe-opdrachten. Wanneer je die allemaal oplost, krijgt je aan het eind van de dag je eigen zorgheld diploma.

Oh ja en vergeet ook niet op de foto te gaan in onze eigen Imelda-photobooth!

Ziekenhuishygiëne

Polikliniek met diensten Urologie en enterologieGastro-

Diabetesteam

Operatiekwartier

Cardiale revalidatie

35 N˚31 | 2024
Oncologisch dagziekenhuis Labo van anatomopathologie magazijnVerpleegkundig(VeMa)
IN DE KIJKER

ARBORETUM KALMTHOUT:

EEN GROENE OASE

Een bezoek aan Arboretum Kalmthout is het hele jaar door de moeite waard. Ruim 150 jaar lang werd er met zorg een gevarieerde collectie aangelegd. Ook voor plantenexperts is het een paradijs.

Tekst: Hilde Pauwels - Foto’s: ©ArboretumKalmthout

roodborstje in Hamamelis

Arboretum Kalmthout is vooral bekend omwille van de toverhazelaars of Hamamelis. Ze bloeien vanaf januari. De bloemen hebben warme tinten, geuren en zijn in een winters landschap adembenemend. Het gaat om de grootste verzameling van het Europese vasteland, het is dan ook waardevol erfgoed. In de enttuin staan verschillende toverhazelaars die fungeren als moederplant voor nieuwe planten. Met de bloempjes van de toverhazelaar werd een Arboretum Gin gebrouwen om fondsen te verzamelen. De gin won in 2022 een zilveren medaille op de London Spirits Competition. Intussen is er ook een alcoholvrije variant: Florist.

KLEURRIJKE CYCLAMEN

Ook in andere seizoenen springt de weelderige plantenrijkdom er uit. Alles is nog mooi groen. Er zijn nog volop late bloeiers, maar ook de cyclamen in schitterende kleuren springen al in het oog. Ze bloeien vooral in de herfst. Op een plannetje is een route uitgestippeld, pijltjes wijzen de weg. Je krijgt meer uitleg over cyclamen en her en der zijn er tekeningen te zien uit oude geïllustreerde botanische gidsen. Zo is er een afbeelding van een houtsnede uit 1574 die de fragiliteit van cyclamen weergeeft. Cyclamen kennen

WERELDWIJDE ZOEKTOCHT

De bomentuin beslaat 13,5 hectare. Er zijn ruim 11.000 plantensoorten bijeengebracht. De geschiedenis van het arboretum begint in 1856. Een Antwerpse boomkweker zocht een proefterrein en vond dat in Kalmthout. Tot 1952 bleef de site een kwekerij. Dan besloten de broers Georges en Robert De Belder de site te kopen om er verschillende planten bijeen te brengen, het was hun privétuin. Ook de echtgenote van Robert, Jelena De BelderKovačič zette zich in voor het arboretum. Ze gaan wereldwijd op zoek bij vrienden en andere kwekers. Ook verzamelen ze zaden in het wild. Het werd een unieke botanische tuin die de aandacht van wetenschappers trok. In 1986 kocht het provinciebestuur het terrein, maar het beheer blijft in handen van vzw Arboretum Kalmthout. Die is nu een verzelfstandigd agentschap van de provincie.

37 N˚31 | 2024

TE DOEN!

• Adopteer een boom. Sinds het najaar van 2023 kun je een bijzondere boom uit het arboretum adopteren. Als bronzen, zilveren of gouden meter of peter geef je een jaar lang een boost aan het leven van een zeldzame, bedreigde of historische boom. Je krijgt er bovendien een unieke jaarkaart bovenop waarmee je anderen kunt uitnodigen om mee te genieten van al het moois in de tuin.

• Van 23 maart tot 30 april kan je de bloesemroute volgen. Wandel onder kleurrijke wolken van bloeiende kerselaars. De collectie van Arboretum Kalmthout bevat heel wat bijzondere, vaak zeldzame en oude exemplaren.

• Paasspeurtocht van 23 maart 2024 tot 14 april 2024. Kom kleurrijke eitjes tellen en speuren naar paashazen in de grote arboretumtuin die vol bloesems staat. Een ideale lente-uitstap voor de hele familie.

• Plantendag - zondag 21 april 2024 van 10 uur tot 17 uur. Groene vingers? Kom planten kopen bij de allerbeste kwekers op de plantenmarkt voor één dag, middenin de tuin van Arboretum Kalmthout.

• Vlinderpoppenkast van 27 april 2024 tot 26 mei 2024. Al eens een koninginnenpage geboren zien worden? Kijk binnen in de vlinderpoppenkast aan de vlindertuin. Met wat geluk, vliegen ze om 14 uur uit!

we als kamerplant, maar in sommige regio’s groeien ze in de natuur. Jelena De Belder-Kovačič was gepassioneerd door het arboretum. Ze hield van cyclamen, een bolgewas uit haar geboorteland Slovenië en ze plantte er massaal veel in het arboretum. Ook andere bloemensoorten die ginds in het wild groeien, bracht ze mee. Slovenië is een groene parel met bergen, veel bossen, meren en de Adriatische zee. Je kan hier genieten van een stukje natuurpracht uit het land.

PRETTIGE WANDELING

Een eekhoorntje holt vlug weg, de wind ruist door de hoge boomkruinen. Prettig is dat je kan wandelen waar je wil. Sommige paden zijn verhard, andere zijn begroeid met gras en brengen je telkens naar andere mooi aangelegde tuinen die in elkaar overvloeien.

38 Natuur | Arboretum Kalmthout: een groene oase
cyclamen

Bescheiden naamplaatjes geven aan welke planten en bomen je ziet. Op de houten banken zijn stukjes poëzie aangebracht, prima om even bij stil te staan.

We ontdekken een stuk stam met een zogeheten knobbel, een vorm van wildgroei. Het is het restant van een Californische cipres die in het arboretum groeide, maar door een storm in 2007 werd ontworteld. Een poging om hem opnieuw recht te zetten en te verankeren, mislukte. Bij ons is het verschijnsel van knobbels zeldzaam, wel komen deze knobbels vaker voor op kustsequoia’s in de VS. Ze groeien mee met de boom en kunnen heel groot worden. In sommige gevallen groeit er een nieuwe boom uit. In de VS zijn verschillende sequoia bossen beschermd, maar dat houdt stropers niet tegen om de knobbels met een kettingzaag te verwijderen. Dit leidt tot verminking en vaak tot afsterven van de moederboom.

Bijzonder is ook de tuinkamer met een mooie collectie bonsai bomen. De kunst van miniatuurbomen komt uit Japan. Hoe klein ook, ze vergen heel wat zorg.

UNIEKE BOMEN

Het arboretum breidde deze zomer uit met de Tuin Van Sonia. Het was een privétuin die grensde aan het arboretum en werd aangekocht. Hier vind je indrukwekkende oude bomen, zoals een rode beuk, een hoge valse acacia, een zomereik, een oude Japanse notenboom. Mooi is de Zwanenloop, een beek die in de Kalmthoutse heide ontspringt en waar rozen zijn aangeplant. Maar er zijn ook nieuwe bomen, struiken en planten. Bij de aanleg daarvan werd rekening gehouden met het veranderende klimaat. Sommige planten komen uit de zuidelijke staten van de Verenigde Staten en kunnen in principe hittegolven zoals wij die al enkele zomers kenden, doorstaan.

39 N˚31 | 2024

RODE LIJST

Sommige soorten zijn zeldzaam en bedreigd, ze staan op de zogeheten rode lijst. Je herkent ze aan hun rode label. Er is bijvoorbeeld Acer Pentaphyllum, een esdoorn. Ontdekkingsreiziger en botanicus Joseph Rock legde een herbarium aan en vond de boom in de Chinese provincie Sichuan waar Tibetanen wonen. Buiten China was er alleen nog in het Arboretum van San Francisco een exemplaar bekend. Het ging bergaf met deze esdoorn. In 2002 waren er in Sichuan amper

nog 501 bomen te vinden. Ze staan in een gebied dat te lijden heeft onder de klimaatverandering. Bovendien groeit de bevolking, er worden wegen aangelegd en bomen worden voor brandhout omgehakt. Nu staan ze dus op de rode lijst van IUCN, een internationale organisatie die biodiversteit in kaart brengt. Onder meer ook een Australische schijnbeuk en Vietnamese cipres dragen een rood label. Het is dus belangrijk dat deze soorten in stand worden gehouden, een arboretum is daar een heel geschikte plaats voor.

PRAKTISCH

• Arboretum Kalmthout is elke dag open van 10u tot 17u, ook op zon- en feestdagen. Niet op 25 december en 1 januari.

• Tickets voor een bezoek aan de tuin kan je online of ter plaatse aan de kassa kopen. Voor het plantencentrum, de cadeau- en boekenshop en de cafetaria heb je geen ticket nodig.

www.arboretumkalmthout.be

Gloriëtte
40 Natuur | Arboretum Kalmthout: een groene oase
De perfecte vakantiebestemming, je eigen thuis

WIE ZIJN DE TWEE NIEUWE ORTHOPEDISTEN IN IMELDA?

Tekst: Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie)

Nu hun agenda’s nog niet overvol staan, zie ik de kans mooi om de twee nieuwe orthopedisten uit te nodigen voor een interview tijdens de middag. Dokter Bert Van fraeyenhove startte reeds in augustus 2023 in ons ziekenhuis. Dokter Matthias Papen vervoegde het orthopedieteam op 1 november 2023. De ene komt uit

Bornem en de andere is geboren en getogen in Bonheiden. Twee compleet verschillende artsen en toch beiden in het Imeldaziekenhuis verzeild geraakt.

Waarom heb je gekozen voor orthopedie?

Dr. Papen: Zowel mijn broers als ouders en grootvader zijn allemaal de ingenieursrichting uitgegaan. En wat weet je als 18-jarige kerel nu van het leven? Dus ik volgde. Maar na twee jaar had ik zoiets van “dit interesseert me eigenlijk niet”. Na een goed gesprek met mijn vader koos ik voor de richting Geneeskunde met als eerste keuze orthopedie. Weet je wel, het speelgoed van vroeger Meccano© waarmee je dingen kon bouwen met bouten en schroeven. Daar is mijn passie voor orthopedie ontstaan. En dat ligt op zich niet zo ver van de ingenieurswereld.

Dr. Van fraeyenhove: Ik kom ook niet uit een doktersfamilie. Als kind wilde ik altijd graag dierenarts worden. Maar dan besefte ik toch dat ik liever met mensen bezig was. En ja, orthopedie… In mijn eerste jaar geneeskunde moest ik een verpleegstage doen op de dienst Orthopedie en dat is me altijd bijgebleven. Dit is wat ik echt wou doen!

Dr. Van fraeyenhove, jij specialiseerde je vooral in de knie? En dokter Papen, jij koos voor het heupgewricht. Dr. Van fraeyenhove: Klopt inderdaad. Hierdoor zie ik vaak mensen die een letsel hebben opgelopen tijdens het sporten, denk bijvoorbeeld aan de kruisbanden. Ik ben zelf ook sportief. Vroeger deed ik judo en nu hou ik me vooral bezig met CrossFit en kitesurfen. Ik besef dus heel goed dat goede gewrichten erg belangrijk zijn. Maar ook oudere mensen komen met hun ‘kapotte knie’ tot bij ons.

Dr. Papen: Ik ben inderdaad vooral bezig met het heupgewricht. Een ouder publiek zou je denken. Misschien wel. Maar wat is oud? Vroeger vond men 50 –jarigen té jong voor een heupprothese. Nu wordt dat al meer aanvaard. Het gaat om de kwaliteit van je leven. En als die erop vooruit kan gaan door een heupprothese dan maakt de leeftijd niet uit. Het is echter wel vaak zo dat het heupgewricht met de jaren (kraakbeen)slijtage oploopt, waardoor we dus weinig twintigers op raadpleging zien. Maar ook erfelijkheid speelt hier een rol.

Orthopedisten worden in de volksmond ook wel eens beenhouwers genoemd. Klopt dat volgens jullie? Beiden: Nee, absoluut niet! Orthopedische chirurgie is juist precisiewerk.

Dr. Van fraeyenhove: Wanneer we bijvoorbeeld een ingreep uitvoeren om de been-as te corrigeren, gaat het soms maar over een paar graden verschil om de knie recht te zetten. Ook bij prothesechirurgie werken we zeer nauwkeurig om te zorgen voor een soepel en tegelijkertijd stabiel gewricht.

Dr. Papen: Er komt natuurlijk wel wat trek- en sleurwerk bij kijken, zeker als je met heupen bezig bent. En ja het is soms bloederig maar dat komt vooral voor bij traumachirurgie (denk bijvoorbeeld aan een verkeersongeval). Maar over het algemeen is precisie toch wel de leidraad in ons werk.

43 N˚31 | 2024

Hoe zijn jullie eerste maanden in het Imeldaziekenhuis verlopen?

Dr. Van fraeyenhove: Heel goed. Ik kende het ziekenhuis op voorhand niet zo goed. Ik ben hier nooit stagiair of assistent geweest. Ik ben hier ooit als kind enkele keren geweest voor familie die werd opgenomen in het ziekenhuis en herinnerde me het ziekenhuis als ‘het ziekenhuis in het bos’. En nu kan ik dat alleen maar beamen.

Dr. Papen: Inderdaad, deze mooie natuurlijke omgeving doet veel. Maar ik vind ook vooral de sfeer tussen de artsen en verpleegkundigen top. Het is natuurlijk de eerste dagen wel spannend als je als nieuwe arts start, maar we worden heel goed opgevangen. We kunnen raad vragen aan onze collega’s en ze geven met plezier hun opinie. Heel fijn!

Wat vinden jullie belangrijk in een arts-patiëntrelatie?

Dr. Van fraeyenhove: Als jonge arts mag je wel een beetje ambitieus zijn natuurlijk maar kwaliteit gaat nog

steeds boven kwantiteit. Ik vind het belangrijk om een professionele vertrouwensband op te bouwen met mijn patiënten. Ik neem dan ook graag tijd om te luisteren naar elke patiënt. Ik wil dat de afstand tussen arts en patiënt kleiner wordt. Uiteraard blijven we professioneel maar een grapje nu en dan moet kunnen, vind ik.

Dr. Papen: Daar sluit ik mij volledig bij aan. Ik vind een persoonlijke aanpak nog altijd de beste. Ik geef mijn patienten ook graag zeggenschap in hun behandeling. Wij stellen enkele opties voor maar het is aan de patiënt om te kiezen welke behandeling hij/zij wil starten. Wat de patiënt ook kiest, daar doen wij ons uiterste best voor.

Wat zijn jullie uitdagingen binnen de dienst Orthopedie voor de komende jaren?

Dr. Papen: Ik denk toch dat mijn doel voornamelijk is om samen een stabiele dienst uit te bouwen en een goeie tandem te vormen met dokter Hans Casteur (diensthoofd Orthopedie en ook gespecialiseerd in het heupgewricht).

Dr. Bert Van fraeyenhove Dr. Matthias Papen Dr. Hans Casteur Dr. Lise Van Gestel Dr. Bas van Dun Mattelaer Dr. Benjamin
44 Imelda | Wie zijn de twee nieuwe orthopedisten in Imelda?
Dr. Erik Fiévez

Dr. Van fraeyenhove: Zeker, en natuurlijk ook het team op de kaart zetten. We zijn een jong en dynamisch team dat vooruitkijkt. Daarnaast denk ik dat zowel dokter Papen als ik dromen van een mooi gevulde agenda met patiënten waarvan we de levenskwaliteit weer kunnen verhogen.

Dr. Papen: Klopt en als we dan een mooie balans kunnen vinden tussen die drukke werkagenda en ons privéleven dan is het voor ons helemaal in orde!

Artsen raden altijd een gezonde levensstijl aan. Maar houden jullie jezelf daar ook aan?

Dr. Papen: Ik probeer toch wel gezond te eten. Maar de lunch durf ik al eens overslaan.

Dr. Van fraeyenhove: Daar ben ik helaas ook schuldig aan. Als je een drukke dag in het operatiekwartier hebt, vliegt de tijd en dan vergeet je gewoon om ’s middags te eten. Maar sporten blijf ik wel doen. Dat is niet alleen inspanning maar ook ontspanning voor mij.

Dr. Papen: Binnenkort verhuizen wij naar Hombeek en dan hoop ik toch om, als het werk het toelaat, met de fiets naar hier te komen. Dan heb ik mijn beweging al gehad én het is beter voor het milieu. Win-win!

Hebben jullie nog dromen op niet-professioneel vlak?

Dr. Papen: Ik wil graag nog veel reizen en bergen beklimmen. Ik ben een fervent klimmer samen met mijn vrouw en broer. Misschien ooit eens de Mount Everest beklimmen? Daarnaast wil ik heel graag een

gezin stichten met mijn vrouw. Ik ben dol op kinderen en het papa-zijn wil ik zeker niet missen.

Dr. Van fraeyenhove: Ik zoek in de toekomst wel te verhuizen richting Bonheiden dus een mooi stekje hier vinden lijkt mij al een mooie droom die werkelijkheid kan worden. En daarnaast wil ik gewoon gelukkig zijn in mijn job en in mijn privé.

DIENST ORTHOPEDIE Route 343

Dr. Hans Casteur

Dr. Erik Fiévez

Dr. Benjamin Mattelaer

Dr. Matthias Papen

Dr. Bas van Dun

Dr. Bert Van fraeyenhove

Dr. Lise Van Gestel

Secretariaat: 015 50 55 18

Afspraken: 015 50 51 11

Onze dienst Orthopedie kan je op Dag van de Zorg terugvinden in het Operatiekwartier. Ons vernieuwd team heet je van harte welkom en de jongsten onder jullie kunnen bij ons hun armen laten ingipsen. Volg hiervoor op 17 maart route 200.

45 N˚31 | 2024

NIEUWE ARTSEN IN ONS ZIEKENHUIS

DR. VEERLE IDE

Endocrinologie

sinds 18 september 2023

Met veel plezier stel ik mij voor als het nieuwe staflid Endocrinologie in het Imeldaziekenhuis.

Ik behaalde mijn masterdiploma geneeskunde in 2017 aan de KU Leuven waarna ik mij verder specialiseerde in de inwendige geneeskunde. Tijdens mijn assistentschap ontwikkelde ik een passie voor endocrinologie waardoor de keuze om mij hierin verder te bekwamen snel gemaakt was.

DR. SAARTJE VAN DE VONDEL Hematologie

sinds 1 oktober 2023

Met genoegen stel ik me voor als nieuw staflid binnen het team hemato-oncologie in het Imeldaziekenhuis.

In 2017 studeerde ik af als arts aan de KU Leuven, waarna ik specialiseerde in de interne geneeskunde. Tijdens mijn opleiding tot arts-specialist werkte ik onder andere in het Imeldaziekenhuis te Bonheiden, Virga Jesse te Hasselt en UZ Leuven. In augustus 2021 startte ik de subspecialisatie tot hematoloog,

Tijdens mijn opleiding werkte ik als assistent in UZ Leuven, AZ Sint-Blasius in Dendermonde, het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en AZ Herentals. Het Imeldaziekenhuis is mij dan ook niet onbekend.

De aangename werksfeer, groene werkomgeving, goede patiëntenzorg en leuke collega’s deden mij beslissen om hier als endocrinoloog aan de slag te gaan.

Patiënten kunnen bij mij terecht voor de diagnose en behandeling van diabetes, algemene endocrinologische ziekten en obesitas. Hierbij is het mijn doel kwaliteitsvolle zorg te bieden met oog voor de individuele patiënt. Daarnaast draag ik een goede samenwerking met de andere zorgverleners en huisartsen hoog in het vaandel.

waarvan ik 6 maanden opleiding genoot in het Erasmus MC te Rotterdam. Hier bouwde ik expertise op in de gespecialiseerde zorg voor de intensieve hematologische patiënt en leerde ik de complexiteit van hemostase- en tromboseproblemen kennen in de stollingskliniek. In juli 2023 behaalde ik het Europees diploma en verkreeg ik mijn erkenning in de hematologie.

Tijdens mijn opleiding ben ik steeds gebeten geweest door de complexiteit van de hematologische patiënt. Deel uitmaken van een innovatief hematologen-team en kwaliteitsvol zorg dragen voor de patiënt zijn voor mij van groot belang. Ik neem met veel enthousiasme deze taak op in Imelda.

46 Imelda | Nieuwe artsen

DR. SARAH GOOVAERTS

Neurologie

sinds 1 oktober 2023

Mijn basisopleiding tot arts genoot ik aan de Vrije Universiteit Brussel van 2012 tot 2018. Tijdens de vervolgopleiding neurologie heb ik ervaring opgedaan in het AZ Delta Roeselare, OLV Aalst

DR. ANNELIES GEEBELS

Neurologie

sinds 1 oktober 2023

Het is met veel enthousiasme dat ik mezelf voorstel als nieuwe neuroloog in het Imeldaziekenhuis.

Ik volgde mijn opleiding geneeskunde aan de KU Leuven en behaalde hier in 2018 mijn diploma als arts. Ik koos voor de afstudeerrichting neurologie uit interesse voor het diagnostisch denkproces op basis van de mogelijke

DR. ANNE-MARIE DELSUPEHE

Anatomopathologie

sinds 16 oktober 2023

Ik stel me graag voor als nieuw staflid anatomopathologie in het Imeldaziekenhuis. Ik behaalde mijn diploma geneeskunde in 2018 en recent een diploma subspecialisatie in de pathologische ontleedkunde in 2023 aan de KU Leuven. Als assistent in opleiding ben ik werkzaam geweest in het UZ Gasthuisberg te Leuven, het Imeldaziekenhuis te Bonheiden en het Ziekenhuis Oost-Limburg te Genk.

en UZ Brussel. Mijn erkenning behaalde ik in juli 2023.

Met veel enthousiasme vervolledig ik sinds oktober 2023 het warme team neurologie, waar samenwerking primeert. Als arts probeer ik mijn patiënten vooral op een open en empathische manier te benaderen en op die manier kwalitatieve zorg op maat te verlenen. Ik ben binnen het team aan de slag als algemeen neuroloog, met een bijzondere interesse in bewegingsstoornissen, hoofdpijn en epilepsie.

neuro-anatomische locaties van letsels. Van 2018 tot 2023 specialiseerde ik me verder in de neurologie, waarvan ik drie jaar in UZ Leuven werkte, één jaar in AZ Groeninge te Kortrijk en één jaar in het Imeldaziekenhuis te Bonheiden.

Tijdens een onvergetelijk jaar assistentschap in Bonheiden maakte ik kennis met de hoge kwaliteit van zorg en de aangename, gemoedelijke en stimulerende werksfeer in het ziekenhuis. Ik hecht zelf veel belang aan goede communicatie en zorg op maat van de patiënt. Als allround neuroloog kan je bij mij terecht voor diagnostiek en behandeling van alle neurologische problematiek, waarbij ik een speciale interesse heb in epilepsie, hoofdpijn en cognitieve aandoeningen.

Anatomopathologie is een medisch-technische dienst die zich bezighoudt met cel- en weefselonderzoek en vaak een scharnierpunt vormt in het diagnostisch proces. De dagelijkse diagnostische uitdagingen en interactie met andere disciplines maken het voor mij een boeiende specialisatie.

Open communicatie, een goede werksfeer, kwaliteit en patiëntveiligheid zijn zaken waaraan veel belang wordt gehecht in het Imeldaziekenhuis en waar ik zelf ook veel belang aan hecht. Ik ben blij om het team anatomopathologie te versterken als allround patholoog en me dagelijks in te zetten voor onze patiënten.

47 N˚31 | 2024

DR. ALEXANDRE BEAUMOND

AnesthesieIntensieve zorgen

sinds 1 november 2023

Het is met genoegen dat ik me voorstel als nieuwe anesthesist-intensivist in het Imeldaziekenhuis. In 2015 studeerde ik af als arts aan de KU Leuven, waarna ik specialiseerde in de anesthesie. Deze specialistische opleiding heb ik genoten aan het UZ Leuven, AZ Turnhout, Sint-Augustinusziekenhuis te Antwerpen en het Kirchberg ziekenhuis in Luxemburg. Het is tijdens mijn rotatie in Luxemburg dat ik me grondig heb kunnen bekwamen in locoregionale technieken en echogeleide vasculaire

DR. MATTHIAS PAPEN

Orthopedie

sinds 1 november 2023

Back to my roots; geboren en getogen in Bonheiden, was het een hele eer om in het Imeldaziekenhuis te mogen starten als staflid orthopedie. In 2016 behaalde ik mijn diploma geneeskunde aan de KU Leuven. Een vervolgopleiding orthopedie leek vanzelfsprekend komende uit een (bio)mechanica-geïnteresseerde ingenieursfamilie. Na passages in het AZ Sint-Maarten Mechelen, Heilig Hart Ziekenhuis Lier, AZ Monica Deurne/Antwerpen en UZ Leuven volgde in 2022 de erkenning als orthopedist.

DR. INE TAVANO

gynaecologieverloskunde

sinds 1 januari 2024

toegang. In 2020 ben ik naar London getrokken voor een fellowship cardiothoracale anesthesie en intensieve zorgen te Harefield Hospital, met het behalen van de EACTA/ EACVI certificatie in transoesophageale echocardiografie. Gezien mijn bijzondere interesse voor kritieke ziekte heb ik me verder gespecialiseerd in de intensieve zorgen aan het King’s College Hospital te London en het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. Naast mijn opleiding heb ik nog 2 jaar gewerkt in London als staflid in zowel Harefield Hospital als St Bartholomew’s Hospital en heb zo mijn kennis in harten longpathologie kunnen versterken. Multidisciplinaire samenwerking met duidelijke communicatie naar zowel patiënten als collega’s toe zijn voor mij van groot belang om kwaliteitsvolle, patiëntgerichte zorg te kunnen leveren. Met veel enthousiasme wil ik dan ook mijn bijdrage hieraan leveren in Imelda dankzij mijn gevarieerd traject en ervaring in verschillende ziekenhuizen en gezondheidszorgsystemen.

Met veel enthousiasme stel ik me voor als nieuw staflid Gynaecologie-Verloskunde in het Imeldaziekenhuis.

Afgelopen jaar heb ik me als fellow verder verdiept in heuppathologie en -chirurgie in het AZ Monica en aan de zijde van prof. dr. Kristoff Corten in het ZOL Genk/ Maaseik. Alvorens in Imelda te starten volgden nog twee korte internationale ervaringen. Waar ik in München bij prof. dr. Michael Dienst de kans kreeg om me verder te verdiepen in heupsparende technieken met focus op arthroscopie, lag de nadruk in Lausanne bij prof. dr. Daniel Wagner op algemene en bekkentrauma.

Samen met de rest van een verjongde en enthousiaste dienst Orthopedie streef ik ernaar steeds een toegankelijke en onderbouwde patiëntenzorg aan te bieden. Een open en duidelijk arts-patiënt- en intercollegiaal overleg draag ik dan ook hoog in het vaandel!

Na het behalen van mijn diploma geneeskunde aan de KU Leuven in 2018, koos ik met volle overtuiging voor de specialisatie gynaecologie en verloskunde. Ik ben voor sommigen van jullie misschien geen onbekende, aangezien ik 2 jaar als assistent in het Imeldaziekenhuis heb mogen werken. Ik denk met veel warmte terug aan deze tijd, en het is voor mij dan ook een eer om hier nu als staflid te kunnen starten.

48 Imelda | Nieuwe artsen

Ik heb tijdens mijn opleiding buitenlandse ervaring opgedaan in het Fiona Stanley Hospital in Perth, Australië, waar ik in een hoog risico verloskunde unit werkte en obstetrisch-technisch erg veel bijleerde. Mijn

bijzondere interesse gaat, naast algemene gynaecologie en verloskunde, uit naar de urogynaecologie. Hiervoor volgde ik nog een bijkomende opleiding in ZOL Genk en Helsingbörg.

DR. ALEXANDER D’HAENENS

Pneumologie

sinds 1 maart 2024

Met genoegen stel ik me voor als het nieuwste staflid van de dienst Pneumologie.

Ik behaalde, na passages in Imeldaziekenhuis en ZNA Middelheim, mijn erkenning tot longarts in 2022 te UZ Leuven. Hierna specialiseerde ik mij verder in de intensieve geneeskunde aan de dienst Medisch Intensieve Geneeskunde te UZ Leuven tot het behalen van mijn erkenning tot intensivist in september 2023. Aansluitend volgde ik nog een fellowship op de dienst Intensieve zorgen

ONZE TROEVEN

Gratis schatting | Persoonlijke aanpak

Dossier samenstellen van A tot Z Professionele foto’s | Publiciteit

Onderhandelingen & bezichtigingen

Correcte afhandeling

te Maastricht Universitair Medisch Centrum met een focus op de opvang van de cardio- en vaatchirurgische patiënt, mechanical circulatory support en echocardiografie.

Ik ben werkzaam zijn op de dienst Longziekten als algemeen pneumoloog, met een specifieke interesse in de infectiologie, longembolie en pulmonale vaatziekten alsook obstructief longlijden. Daarnaast vind je mij ook frequent op de dienst Intensieve zorgen, waar ik een gespecialiseerd team leid dat instaat voor de behandeling van de ziekste patiënten. Hierbij heb ik een specifieke interesse in respiratoir falen en sepsis.

Ik heb het Imeldaziekenhuis leren kennen als een fijne werkplek waar uitgebreide expertise en mogelijkheden gecombineerd worden met een vlotte en aangename samenwerking. Samen met mijn collega’s zullen we steeds blijven streven naar uitmuntende zorg voor al onze patiënten.

49 N˚31 | 2024
zijn een vastgoedkantoor gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van residentieel vastgoed
doen dit met passie voor het vak én met een hart voor de regio waarin we werken Onze makelaars zijn stuk voor stuk locals die de streek door en door kennen
ZIJN VAN HIER! DORP 4A BONHEIDEN BERGSTRAAT 184 HEIST-OP-DEN-BERG K O M G E R U S T B I J O N S L A N G S Wij maken graag tijd voor jou 0479 01 01 01 | info@cm-vastgoed.be | cm-vastgoed.be
Wij
Wij
“ WIJ

BRUSSEL IN GEUREN EN KLEUREN

Brussel is een kosmopolitische stad met maar liefst 189 verschillende nationaliteiten. Op de Zuidmarkt en op de Foodmet maak je kennis met specialiteiten uit verschillende landen. Al je zintuigen worden aangesproken.

Tekst: Hilde Pauwels - Foto’s: ©Zuidmarkt Brussel: visit brussels

grote stapels verse peterselie en rapen in allerlei kleuren

Een zondagochtend in Brussel is een aanrader. Je kan er rondstruinen op de Zuidmarkt en op de site van Abattoir, een voormalig slachthuis waar de Foodmet is. Je komt op deze markten ogen tekort. Afrikaanse batikdoeken, oosterse koffiekannen met gouden glitters, geslachte schapen aan haken, trossen gedroogde dadels, massa’s zonnig fruit… Je vindt het allemaal. De markten zijn een heuse smeltkroes met handelaars en bezoekers uit alle windstreken. We horen er Brussels, Frans, maar ook Portugees, Italiaans, Arabisch en talen die we niet onmiddellijk kunnen thuisbrengen.

Op de markten ontdek je groenten en fruit uit zuiderse en oosterse landen. Het lijkt soms echt wel exotisch. Tegelijkertijd zijn het doorsnee markten met goedkope pyjama’s en jassen, parfums, plastic teiltjes in verschillende kleuren, takkenscharen, vertrouwde groenten zoals tomaten, courgettes en wortels. Het verschil met een gemeentelijke weekmarkt is alleszins de omvang van de markten en het overvloedige aanbod.

EXOTISCHE SFEER

De zon komt je tegemoet. Veel kramen zijn bijzonder kleurrijk. Je vindt er gedroogde abrikozen en ananas, zonnebloempitten, allerlei noten in verschillende tinten. Het Spaanse merk La Cochura is duidelijk

oosterse vruchten ramboetan en gele pitahaya

aanwezig met ‘legrumbes’, dat zijn peulvruchten zoals rode en groene linzen, witte, paarse en zwarte bonen. Ook tal van olijvensoorten springen in het oog. Puur, gemarineerd of met kruiden op smaak gebracht.

In oosterse en mediterraanse keukens worden in de keuken veel verse kruiden gebruikt. Er zijn stapels munt, peterselie, koriander, dille, salie… Ze worden in grote hoeveelheden gekocht, zo blijkt. Citroengras, gember en bakbanen zijn niet in alle supermarkten te krijgen, maar hier kan je er niet omheen. Ook papaja kennen we, maar er ligt in veel kramen ook ramboetan, doerian en pitahaya, ook wel drakenfruit genoemd. Deze soorten worden onder meer in zuidoost Azië geteeld. Fijn is dat we her en der kunnen proeven. De vruchten smaken sappig, lichtzoet, fris.

N˚31 | 2024

bakbananen en gember in overdaad

STREETFOOD

Het geroezemoes op de markten is een sfeermaker. Naarmate de voormiddag vordert, prijzen marktkramers hun waren des te luider aan. Het is er een drukte van jewelste. Er wordt gesjouwd met trolleys, de toeloop aan sommige kramen is zo groot dat je amper nog kan passeren.

Verschillende kramen bieden een warme hap aan. Street food is al verschillende jaren heel populair, zeker in landen als Thailand en Vietnam. Er zijn de klassieke hamburgers of stukken pizza. Je vindt ook kleine loempia’s, wraps met guacamole, sushi, broodjes met falafel. Aan een viskraam kan je een portie bereide langoustines krijgen. Een houten kraam biedt Pastramă aan, verschillende soorten warme worstenbroodjes. Pastramă komt oorspronkelijk uit Roemenië waar schapenvlees werd gepekeld om het te bewaren. Ook hier is het aanschuiven.

OVERDEKTE MARKTHAL

De Foodmet is een overdekte markthal in een voormalig slachthuis, de Abattoir. Je vindt er nog steeds heel veel vlees. Een deel ervan is ritueel geslacht;

halal voor de moslimgemeenschap, koosjer voor de Joodse gemeenschap. Hier kan je ook niet alledaagse vleessoorten vinden, zoals schaap, lam, geit, paard. Er is een Turkse slager, zij aan zij met ‘L étoile d’Afrique. Een blauw-geel-rode vlag wijst op een Roemeens vleeswarenkraam. Het is er zo druk dat we niet kunnen zien wat er te krijgen is. Aan het plafond hangt een hele rij gedroogde worsten. Aan worst is er trouwens geen gebrek. Er is salam de vara en salam cu sunca, wat respectievelijk zomersalami en salami met ham betekent. Het is een vreemde taal, maar de salami’s worden geproduceerd door een Belgisch familiebedrijf. Ook hier vinden we kramen waar we kunnen proeven. Een stukje gerookte worst smaakt lekker. Een ander stukje kunnen we niet thuisbrengen, het is heel vettig en zacht. Ingewanden? Hoe dan ook, het kost moeite om het door te slikken. De foodmet biedt veel meer dan vlees. Je kan er ook terecht voor groenten, fruit, kaas, brood, patisserie. Op de visafdeling springen gigantische inktvissen in het oog; er is ook een bak met iets dat op krabbetjes lijkt, we kennen het niet.

52 Gastronomie | Brussel in geuren en kleuren
Citroengras, papaya, ..., je vindt het er allemaal

KOOPJES

Op markten kan je vaak koopjes doen. Een stenen ronde ovenschotel met twee kleine handvatten is in promotie, je betaalt er vijf euro voor. Vijf paar katoenen sokken voor drie euro nemen we graag mee. In een kraam ligt verse worst die omwille van Black Friday een euro goedkoper is geprijsd. Daar hebben we niet meteen zin in. We gaan wel overstag voor clementines, een euro per kg. Het is er duidelijk het seizoen voor want in zowat elk fruit- en groentekraam zijn er massa’s te krijgen. We proeven voor het eerst kaki, een fruitsoort die oorspronkelijk uit China komt. Het smaakt heerlijk sappig en zoet, we kopen twee vruchten. In de supermarkt kosten ze dubbel zoveel, zien we nadien. Een marktkramer heeft zijn tafels in een boog opgesteld. Er liggen tal van plastic zakjes met gedroogde noten, peulvruchten en zaden, telkens ongeveer 200 gram. Een zakje kost drie euro, je hebt er drie voor vijf euro. Dat is ook een koopje. We kiezen voor geroosterde kikkererwten, blokjes kokosnoot en chiazaad. Zout, zoet en kruidachtig: het zijn maar enkele van de vele smaken die je op de markt terugvindt.

TIPS VOOR VEEL MARKTPLEZIER

Abattoir, Anderlecht

In een voormalig slachthuis vind je een overdekte Foodmet. Rondom de hal zijn er tal van kramen met de meest uiteenlopende waren. Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Anderlecht

Zuidmarkt, Brussel

Elke zondagochtend is er rond het Zuidstation een kleurrijke markt.

Zuidlaan, 1000 Brussel.

Gare Maritime Food Market, Brussel

In Tour&Taxis vind je verschillende restaurantjes waar je kan proeven van Belgische gastronomie. De Victoriabar is het hart van dit concept dat draait rond streetfood. Het pand was vroeger een goederenstation en werd mooi gerestaureerd.

Gare Maritime, Rue Picard 9, 1000 Brussel

Marché de la Batte, Luik

De oudste markt van België is naar verluidt

La Batte in Luik. De eerste editie zou in 1561 hebben plaatsgevonden. Toen kon je er ook vee kopen. Hoe dan ook, sfeer is verzekerd. Elke zondagvoormiddag stelt een bonte mengeling van ruim 400 kramen zich op aan de oevers van de Maas. Je vindt er nagenoeg alles: voeding, keukengerei, kleding, boeken. Je snuift er ook de geur op van gebraden kip, worst, hamburgers, frieten.

Marché de la Batte, linkeroever Maas, Luik

Bio Markt Tanneurs

Wie op zoek is naar biologisch geteelde producten, kan in hartje Brussel terecht op een van de grotere overdekte biomarkten. Je kan er ook ingrediënten in bulk kopen en zelf doosjes of tasjes meebrengen. Zo spaar je wegwerpverpakking uit. Huidevettersstraat 58, 1000 Brussel

Boerenmarkten

In heel wat gemeenten en steden zijn er boerenmarkten. Plaatselijke land- en tuinbouwers verkopen er hun producten. Je vindt er verse seizoensgebonden groenten en fruit, maar ook zuivel, bloemen, zelfgemaakte honing. Het lokale karakter is leuk, je treft er altijd wel buren om een praatje mee te slaan.

Luikse wafels om van te smullen op Marché de la Batte!

54 Gastronomie | Brussel in geuren en kleuren
Foto’s: ©La Batte, Luik: visit wallonia
VAN COMMUNICATIE Meer weten? Ontdek onze solide marketingen communicatietools op www.crossmark.be

BIJKOMENDE TECHNIEKEN IN HET CATHLAB VAN VANDAAG

Hart- en vaatziekten blijven samen met kanker de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. Een groot deel van deze overlijdens wordt veroorzaakt door atheromatose (afzetting van vet en cholesterol in de vaatwand). Hierdoor kunnen de bloedvaten die het hart van zuurstofrijk bloed voorzien (de kransslagaders of coronairen) dermate vernauwd raken of zelfs volledig verstoppen waardoor een bepaalde zone in het hart onvoldoende of in het slechtste geval geen zuurstof meer krijgt. Vaak gebeurt dit als een chronisch proces waarbij de patiënt klachten zal ervaren van pijn of druk op de borstkas (angina pectoris). Indien dit heel plots gebeurt, leidt dit tot een hartinfarct.

Tekst: dr. Jeroen Tahon (cardiologie)

Binnen de cardiologie is men erin geslaagd om het aantal overlijdens als gevolg van deze ziekte drastisch te doen dalen. Enerzijds kunnen we dit proces tegengaan door preventieve maatregelen zoals bloeddrukverlagende medicatie, cholesterolverlagers, vermagering, sporten, rookstop, etc . Anderzijds zijn we sinds enkele decennia in staat om een ernstige vernauwing tijdig op te sporen met een hartkatheterisatie en vervolgens te behandelen met een dotterbehandeling (vernauwingen openblazen met behulp van ballonnen en/of stents).

De allereerste dotterbehandeling ofwel PCI (percutane coronaire interventie) gebeurde meer dan 45 jaar geleden door Andreas Grüntzig in 1977. Ondertussen is de kwaliteit van het materiaal verbeterd en zijn de verschillende tools die we tot onze beschikking hebben fors uitgebreid. In dit artikel licht ik graag toe welke tools wij vandaag in het Cathlab (= de plaats waar hartkatheterisaties en PCI’s uitgevoerd worden) hebben om onze patiënten de optimale zorg aan te bieden.

BALLONNEN EN STENTS

Ballonnen en stents vormen nog steeds de hoeksteen van onze dotterbehandeling bij een hartkatheterisatie. Uiteraard beschikken wij tegenwoordig over de allernieuwste en modernste ballonnen en stents (Drug Eluting Stents of DES). Hierbij wordt een vernauwing weggewerkt door een stent open te blazen op de plaats

Figuur 1: Hier zie je in het donkere gebied een hartinfarct. Deze zone van het hart krijgt geen zuurstofrijkbloed meer aangeboden omdat er hogerop een verstopping zit in de kransslagader (ingezoomd beeld). Indien deze verstopping niet dringend opengemaakt wordt met een ballon of stent zal deze zone van het hart afsterven en verlittekenen met alle gevolgen van dien.

van het letsel. Vaak gebeurt er eerst een ballondilatatie om de vernauwing al wat open te rekken en om vervolgens zo een mooie stentontplooiing te bekomen. Het goed ontplooien van de stent is essentieel om ook op lange termijn een goed resultaat te bereiken. In kleinere zijtakken of in oude stents kan men ervoor kiezen om geen nieuwe stent te plaatsen maar enkel gebruik te maken van een ballon of een ballon met medicatie (Drug Coated Balloon of DCB). De oppervlakte van deze ballon is volledig bedekt met een coating van medicatie. Door de DCB in het letsel op te blazen wordt deze medicatie dan lokaal in de vaatwand afgeleverd.

57 N˚31 | 2024
Plaatsing DES-stent in de kransslagader Plaatsing DCB in de kransslagader Drug-coating balloon DCB delivery DCB inflation (bron: Frontiers in Cardiovascular Medicine)

(bron: www.media.pcronline.com)

Omdat de patiënten die we in het Cathlab zien, steeds ouder worden en meer ziektes hebben, zoals suikerziekte en nierziekte, worden we vandaag vaker geconfronteerd met complexere letsels. Dit kunnen verkalkte letsels zijn, letsels in bypasses en in eerder geplaatste stents of letsels op een kruispunt van twee bloedvaten. Hiervoor hebben we soms, bovenop de klassieke ballonnen en stents, extra tools nodig om deze letsels adequaat te behandelen.

CUTTING BALLON EN SCORING BALLON

De naam spreekt hier voor zich, het is een ballon waarop een soort van ‘scheermesjes’ zijn aangebracht. Als we deze ballon opblazen in de vernauwing, snijden deze mesjes in de kalk. Hierdoor ontstaan er kleine barstjes in de kalk (microfracturen) waardoor we nadien met een klassieke ballon de kalk en de vernauwing verder kunnen breken en openblazen. Een alternatief is de ‘scoring ballon’ waarbij de ‘scheermesjes’ vervangen zijn door metalen draadjes op de ballon die eveneens in de kalk kunnen snijden. Deze techniek is relatief eenvoudig te gebruiken en uitermate geschikt om oppervlakkige kalk of vaatwandverdikking te behandelen.

SHOCKWAVE BALLON

Bij shockwave ofwel IVL (Intravascular Lithotripsy) wordt een ballon in een verkalkt letsel opgeblazen. Deze ballon is in staat om ultrasone pulsgolven af te

vuren. Door vaporisatie van het vocht in de ballon en de ontwikkeling van ultrasone drukgolven kunnen we zeer lokaal enorm hoge energiepulsen afleveren. Hierdoor zijn we in staat om niet alleen de oppervlakkige maar ook de diepe kalk te breken (microfracturen aanbrengen). Deze techniek bestaat al langer in de urologie en wordt al jaren toegepast bij het vergruizen van nierstenen. Met de komst van de shockwaveballon zijn we nu dus in staat om deze procedure ook in de kransslagaders toe te passen. Na het gebruik van de shockwaveballon kan het letsel terug verder opengeblazen worden met klassieke ballonnen om vervolgens een stent te plaatsen. IVL is dus een zeer doeltreffende techniek in zeer ernstig verkalkte letsels waarbij de kalk zowel diep als oppervlakkig aanwezig is.

58 Imelda | Bijkomende technieken in het cathlab van vandaag
(bron: YouTube) Shockwave ballon en verkalkt letsel met zowel diepe als oppervlakkige calcificaties (bron: Emerging Technologies for Haert Diseases) Links Cutting ballon, rechts Scoring ballon

ROTABLATIE

Indien de kalk zo uitgebreid is dat er zeer kritische vernauwingen zijn ontstaan, is rotablatie vaak nog de enige uitweg. Met de Rotablator wordt de kalk in de kransslagaders met een klein diamantboortje (meestal 1.5mm) aan een snelheid van 150.000 toeren per minuut weggeboord. Tijdens de procedure hoort de patiënt een geluid zoals van een tandartsboor. Deze techniek vraagt de nodige expertise en is beduidend complexer dan de voorgaande technieken. Anderzijds is deze techniek zeer doeltreffend om zelfs in extreem verkalkte bloedvaten toch een mooi resultaat te bekomen. Orbital Atherectomy is een gelijkaardige tool die sinds kort in België beschikbaar is. De boor is iets stomper ten opzichte van de Rotaboor en hij werkt op lagere snelheden.

LASERTHERAPIE

Laserbehandeling of ELCA (Excimer-laser-coronairangioplastiek) is een techniek die enkel op zeer specifieke indicatie gebruikt wordt. Ook hier geldt zoals bij rotablatie, dat de nodige expertise vereist is om deze techniek correct toe te passen. Het UV-laserlicht heeft een fotochemisch (chemische verbindingen breken), een fotothermisch (door lokale warmte) en een fotomechanisch effect (het genereren van stoombubbels die expanderen en imploderen en zo lokaal een zeer krachtig effect hebben om de omliggende structuren te ontwrichten en breken). Hierdoor is de laser in staat letsels aan te pakken die met de voorgaand besproken technieken niet behandelbaar zijn.

INTRACORONAIRE BEELDVORMING MET OCT EN IVUS

Tot dusver hebben we het voornamelijk gehad over technieken om ernstige vernauwingen terug open te maken. Ook is er de afgelopen jaren een (r)evolutie geweest in beeldvormingstechnieken die we kunnen toepassen in de kransslagaders. De laatste jaren zijn we in staat om met een soort van camera in de kransslagaders te gaan en daar beelden van binnenuit te maken.

N˚31 | 2024
www.bostonscientific.com)
Rotablatie boor in verkalkt letsel
(bron:
ELCA
https://idataresearch.com/)
(bron: dr. Jeroen Tahon

Bij OCT (Optical Coherence Tomography) maken we gebruik van infrarood licht om de kransslagader in beeld te brengen. Het grote voordeel van deze techniek is dat deze zeer gedetailleerde hoge resolutie beelden van de vaatwand oplevert.

IVUS (IntraVascular Ultra-Sound) gebruikt klassieke echogolven om een echobeeld van binnenin de kransslagader te maken. Het grote voordeel van IVUS is dat we geen contrastvloeistof nodig hebben om beelden te genereren en het laat ook toe dieper in de wand te kijken (hogere penetratie).

Door deze twee beeldvormingstechnieken zijn we in staat om complexe letsels beter te begrijpen: hoe is het letsel opgebouwd, hoeveel kalk is er aanwezig, hoe nauw is het bloedvat, vanaf waar is het bloedvat weer gezond,… . Anderzijds kunnen we het eindresultaat na het plaatsen van de stent beoordelen. Zo weten we zeker dat de stent goed ontplooid is en mooi tegen de vaatwand aanligt.

Op deze manier heb je een beknopt overzicht van de nieuwste tools die wij, de cardiologen van Imelda, momenteel gebruiken in het Cathlab. De interventiecardiologie is een wereld die constant in beweging is. Het blijft uitermate belangrijk om steeds mee te zijn

Intracoronaire beeldvorming: A) OCT beeld voor stenting toont een belangrijk verkalkte vernauwing in de kransslagader (rode lijn) B) Toont het resultaat na het plaatsen van de stent waarbij het bloedvat terug mooi open is (groene lijn).

met de nieuwste en innovatieve technieken én ons volledig Cathlabteam continu bij te scholen. Enkel op deze manier zijn we in staat om de beste zorg te bieden aan onze patiënten.

DIENST CARDIOLOGIE

Route 327

Dr. Elise Bakelants

Dr. Kenneth De Wilder

Dr. Philippe Debruyne

Dr. Willem Dewilde

Dr. Bavo Ector

Dr. Luc Janssens

Dr. John Roosen

Dr. Tom Rossenbacker

Dr. Jeroen Tahon

Dr. Bart Vankelecom

Secretariaat: 015 50 61 91

Afspraken: 015 50 51 11

of via mynexuzhealth

Bezoek zeker onze Cardiale revalidatie op Dag van de Zorg! Volg hiervoor route 551 en maak kennis met alle cardiologische revalidatieprogramma’s. Er is ook een interactief kinderparcours en kids kunnen zich gratis laten schminken door onze kindergrimeur.

60 Imelda | Bijkomende technieken in het cathlab van vandaag

HELEMAAL JIJ, OOK MET X TRA HAAR

Je haar verliezen heeft een impact op je leven. Wij bieden je graag een oplossing. Op jouw ritme, op jouw maat. En helemaal jij.

Samen gaan we op zoek naar wat voor jou veilig, fijn en comfortabel voelt. Dat kan een pruik zijn die zo natuurlijk oogt als je eigen haar. Of een haaraanvulling die je haar voller of kale plekken onzichtbaar maakt. Altijd werken we ze tot in de punt-

jes af in ons eigen atelier. Of we creëren ze volledig op maat met onze eigen innovatieve techniek Fillmaze. En jou geven we graag alle tijd, aandacht en discretie. Wees welkom. Bij ons team van ervaren haarspecialisten. En bij jezelf.

X TRA HAIR

Mechelsesteenweg 286 - 2820 Bonheiden - 0492 73 93 44 info@xtrahair.be - www.xtrahair.be - pruiken en haaraanvullingen

Imelda Eventkalender

Woensdag 24 april 2024

Dag van de Stagiair

Een dag waarop we alle stagiairs in de bloemetjes zetten. Vorig jaar nodigden we hen uit voor een heerlijk ontbijtbuffet in Café Clinic. Wat het dit jaar zal zijn, blijft nog even een verrassing…

Hemelvaartweekend: 9-12 mei 2024

1000km van Kom op tegen Kanker

40 Imeldafietsers gaan deze grote uitdaging aan. Kom jij hen mee aanmoedigen? Kom ’s morgens of ’s avonds supporteren op de Grote Markt in Mechelen of ’s middags in één van de gaststeden. Voor meer info scan de QR-code.

Donderdag 2 en vrijdag 3 mei 2024

Plantjesverkoop

Plantjesverkoop t.v.v. onze fietsers en lopers van Kom op tegen Kanker in de inkomhal van het ziekenhuis

3 juni 2024

Bloed geven

Kapel Imeldaziekenhuis. Maak je afspraak via deze QR-code.

… één van onze gastro-enterologen, dr. Michiel Bronswijk, één van de prijswinnaars was tijdens de uitreiking van de Next Generation Award uitgereikt door de European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE). Doel van deze prijs is om de meest belovende en opkomende jonge onderzoekers binnen de maag-, darm- en leverendoscopie in de schijnwerpers te zetten. Kandidaten werden geselecteerd op basis van publicaties en ontplooien van wetenschappelijke activiteiten. “Het is een enorme eer om deze prijs te mogen ontvangen en het vormt een mooie erkenning voor de vele studies die we de afgelopen jaren hebben gedaan op het gebied van o.a. therapeutische echo-endoscopie, galwegstenting en echo-endoscopische bypass procedures. Mijn dank gaat dan ook uit naar alle collega’s voor de flexibiliteit en het ondersteunen van deze activiteiten, zowel binnen als buiten het

Imeldaziekenhuis,” zegt dr. Bronswijk. Naast deze erkenning biedt de award ook verdere kansen om wetenschappelijk onderzoek op gebied van endoscopie onder de aandacht te brengen.

“Prijswinnaars krijgen tijdens de komende Europese congressen de kans om hun onderzoek voor te stellen aan het grote publiek. We hopen zo enkele belangrijke evoluties binnen de (echo-)endoscopie te accentueren en uiteindelijk patiëntenzorg te verbeteren,” besluit dr. Bronswijk

62 Imelda | Eventkalender

GROEI MEE MET IMELDA

Zorgen voor mensen met je hart en je enthousiasme!

Voel jij de drive om je kennen en kunnen in te zetten in de teams van ons ziekenhuis?

Wil jij groeien in een job, maar ook in wie je bent?

Laat ons dan samen groeien, want samen groeien we sneller!

WWW.WERKEN BIJ IMELDA.BE

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.