Page 1

UTGAVE 4-2015

A S K E R

JULEGATEÅPNING • HVA SKJER • NYTT I ASKER • DANIELA REYES HOLMSEN • ASKER KUNSTFORENING MOTE • JULEGAVETIPS • INTERIØR • ASKERLADDPRISEN • BONDENS JULEMARKED • ÅRETS SERVICEBUTIKK


O L E LY N G G A A R D C O P E N H A G E N C O R P O R AT E PA G E

O L E LY N G G A A R D C O P E N H A G E N

C H A R L O T T E LY N G G A A R D _ D K

S T R Ø K E T 5 · T L F. 6 6 7 8 0 1 0 0

W W W. C H A R L O T T E LY N G G A A R D . D K


“Gi meg en oppgave jeg kan legge noe av mitt innerste i, og det er ikke lenger en oppgave, men en kunst�

Vi ønsker alle kunder en riktig god Jul!

Gratis parkering - Tlf. 953 03 732 Kirkeveien 222 - 1383 Asker


10

29

06 Leder 10 Nytt i Asker - Sentrum 18 Nytt i Asker -Trekanten 20 Det gode liv 16 Julegrantenning 24 Og vinneren er... Årets servicebutikk 29 Trendsider Mote, velvære, interiør og mat 37 Nytt i Asker - Holmen 38 Nytt i Asker - Heggedal 43 Nytt i Asker - Vollen 47 Italiensk musserende

JUL

INNHOLD

48

57

Rotari

48 Jul med Teskjekjerringa Asker Kulturhus 50 Kart/butikkoversikt 52 Myke toner Daniela Reyes Holmsen 56 Kunst for folk Asker Kunstforening 60 Mote 66 Med øye for syn Interoptik 69 Smaken av Sicilia Stemmari Passiata 70 Julenissens verksted Asker møbeltapetserverksted 72 Gammelt håndverk, nye trender Asker Husflidslag 74 Askerladdprisen 2015 76 Huset med det rare i Bellevue Hotell 78 Amme-kos, made in Asker Cozyfix 82 Gamle plagg, nytt liv Asker pels 84 Brenner for lys Lyspunkt 1 88 Julestri eller julekos 89 Norsk design BoligStyling 92 Asker Jazz 94 Boligmarked Proaktiv Eiendomsmegling 96 Arbeidsrett Advokatens hjørne

60

6

72 76 52


FUCINO NECKLACES & FUCINO RINGS Necklace from NOK 959,- Ring from NOK 1.049,-

BIELLA PICCOLO EARRINGS & SACILE BANGLES Earrings from NOK 599,- Bangle from NOK 1.399,-

s i f ja k o b s .c o m


ASKER SENTRUM LEDER

JUL I ASKER!

Suhms Gate 28 - 0362 OSLO www.livein.no

Man kan ikke unngå å kjenne at julestemningen kommer snikende når lysene i gatene tennes og det glitrer fra over 100 trær i sentrum! Hvert år skal over 25.000 glitrende små lyspærer tas opp og ned, på stadig større og større trær og store arbeidsgrupper fra Frisk Ishockey er satt i sving. Vi er veldig takknemlige for et godt samarbeid med dem og med Asker Elektriske som hjelper oss med dette hvert år.

SALG Sigurd Sperbund sigurd@livein.no GRAFISK DESIGNER grafisk@livein.no

For de fleste av aktivitetene som skjer i sentrum er vi avhengig av at andre har lyst til å være med å ”dra lasset” og det er det som gjør Asker sentrum så bra! Det at vi jobber sammen og tenker mer enn bare på oss selv, men også på fellesskapet og på å gjøre hverandre gode.

SKRIBENTER Aina Skoland ainaskoland@hotmail.com FOTOGRAFER

De siste årene har vi sammen med Skaugum Rotary og Asker Kommune invitert til felles julefeiring på Venskaben for de som ønsker seg et større fellesskap, og i år ønsker vi å invitere til et enda større fellesskap og inviterer også flyktninger fra de ordinære mottakene i Asker med på Alternativ Jul Asker og har åpnet Askers ”storstue” Kulturhuset for selve feiringen. Alternativ jul Asker betyr romslighet, både menneskelig og praktisk, og vi håper flere vil være med oss og skape en hyggelig alternativ julefeiring for de som faller utenfor den tradisjonelle familiejul. Vi har behov for frivillig hjelp både i forkant og selve dagen, og trenger også mat, pynt og gaver, så har du anledning til å bidra med noe så setter vi veldig stor pris på det. Gå inn på www.alternativjulasker.no for mer informasjon og påmelding.

@vibekeglosli TRYKK Ålgård Trykk DISTRIBUSJON Posten Kontakt kundeservice 04004 eller 21 31 62 60 LIVEIN distribueres med Posten til alle husstander som en gratisavis.

Lørdag 28 november erklærer vi «førjulen» for åpnet og ønsker store og små hjertelig velkommen til julegateåpning og julegrantenning på torget. Da skal vi sørge for å gi en ekstra dose julestemning med fakkeltog fra Føyka, dans med nissebarna fra Dansesonen i Vollen, julemusikk fra Borgen Oldis, Sweet & Sour, barnekoret Tempo, og så er vi så heldige å få en liten smakebit av Teskjekjerringa med Ellen Nicolaysen. Vår alles kjære Ordfører gleder seg til å tenne lysene på julegranen. Og for alle små forventningsfulle så kan jeg garantere at nissen kommer i år også.

Hvis du mot formodning ikke ønsker å motta magasinet må du reservere deg mot å få gratisaviser i postkassen, dette er en annen reservasjon enn Nei takk til reklame. Distribueres i Asker, Lier, Røyken og Bærum samt utvalgte forretninger.

Årets unike servicebutikk er kåret og ønsker du å vite hvem det er som vant, så avslører vi både 1., 2. og 3. plassen her i magasinet og ordfører vil dele ut selve prisen under julegrantenningen! En stor takk til alle som var med og stemte på sin favoritt. Det er utrolig koselig og inspirerende å lese alle de gode tilbakemeldingene, og det gir oss ekstra motivasjon til å fortsette å bli enda bedre. Vi fikk inn over 2000 flotte stemmer per post, e-post, stemmesedler og facebook, og vi har trukket mange heldige vinnere av flotte gaver fra butikkene.

©

Alle rettigheter reservert.

Innholdet i bladet må ikke reproduseres, gjendis eller på noen måte lagres uten tilatelse fra utgiveren.

For alle store forventningsfulle er butikkene fulle av lekre og spennende varer og vi er klare for å hjelpe deg med årets julehandel! Vi tipser, hjelper og pakker, og her i magasinet har vi mange gode ideer til både antrekk og gaver til store og små! Synes du fremdeles det er vanskelig å finne den perfekte gaven så husk at du nå får kjøpt elektroniske gavekort som du kan bruke i alle våre butikker.

A S K E R

Og sett av litt ekstra god tid til jobben fredag 27. november, da er det nemlig BLACK FRIDAY og fra kl. 07-10 på morgenen får du opp til 70% rabatt på utvalgte varer i butikkene, så er du riktig effektiv kan du faktisk gjøre julehandelen til en meget god deal. Ønsker deg en riktig god førjulstid! Vi sees i Asker

@Vibeke Glosli

JULEGATEÅPNING • HVA SKJER • NYTT I ASKER • DANIELA REYES HOLMSEN • ASKER KUNSTFORENING MOTE • JULEGAVETIPS • INTERIØR • ASKERLADDPRISEN • BONDENS JULEMARKED • ÅRETS SERVICEBUTIKK

Asker Sentrum AS post@askersentrum.no www.askersentrum.no Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram.

Vi sees i Asker!


Julegateåpning i Asker sentrum Lørdag 28. november 15.30 Oppmøte Føyka

Salg av fakler Borgen Oldis underholder oss... Vi serverer gløgg og pepperkaker

16.00 Fakkeltog

Bli med oss og nissebarna i fakkeltog fra Føyka til Torget

Dansesonen

Dans fra Tiril Andøl dansestudio

Ordfører Lene Conradi

Ønsker velkommen Vi teller ned: GRANEN TENNES! ÅRETS UNIKE SERVICEBUTIKK 2015

Julekonsert

med Sweet & Sour, Tempo og Ellen Nikolaysen Vi går rundt juletreet

Julenissen

Julenissen kommer med overraskelser til alle barna, og de som ønsker kan bli med på en rundtur med nissens slede!

Alle butikkene er åpne til kl. 18!

Velkommen til en hyggelig julehandel i Asker sentrum! Husflidsmesse på Venskaben fredag 27. kl. 12.00 – 17.00, lørdag 28. kl. 11.00 – 16.00 og søndag 29. november kl. 12.00 – 16.00.

www.tandbergeiendom.no

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram

VI SEES I ASKER


Nytt i Asker - Sentrum

Nytt SENTRUM HUD UTVIDER Det synes kanskje ikke så godt utenfra, men inne på HUD Asker foregår det for tiden hektisk aktivitet i arbeidet med å nesten fordoble arealet til salongen. - Vi får fire nye behandlingsrom og ekstra kapasitet på negledesign i kjelleren, smiler eier Lene Vassbund, som lover at de etter at utbyggingen er ferdig i begynnelsen av desember vil fortsette å ha det samme tilbudet som før, men med større kapasitet og kortere ventelister. Planlegger du å freshe deg opp før julebordet? Ingen grunn til å bekymre seg, for HUD Asker holder åpent i hele byggeperioden.

I ASKER TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

DESIGNKVELD PÅ HELLMAN 2. desember klokken 18.00 er Gullsmed Hellman i Strøket 5 stedet å være når de inviterer til designkveld. Da kommer representanter fra noen av de største merkene butikken fører; Georg Jensen, Efva Attling, Huldresølv, Maria Black og Tom Wood. Du får muligheten til å snakke med de forskjellige representantene i tillegg til at de har med seg en utvidet kolleksjon til å komplementere det allerede rikholdige utvalget Hellman har i glassmontrene sine. Som seg hør og bør blir det bobler og lett servering, og ikke minst mulighet til å vinne vakre smykker. Dette bør du ikke gå glipp av!

INTEROPTIK UTVIDER Du har kanskje lagt merke til at Interoptik i Strøket 9 har vært stengt i det siste? Den blide betjeningen holder midlertidig hus i de gamle lokalene til Fix Idé mens deres egne lokaler blir bygget om og ut. - Vi går nedover og bygger ut kjelleren, forteller Butikksjef Marita Olsen. - Det blir lyse og fine lokaler med flere synsprøverom og mye bedre plass. Onsdag 2.desember er alle invitert til re-åpning av nye og freshe lokaler. Da blir det åpningsfest med lett servering, høy stemning og masse gode tilbud, så bare kom innom! Se forøvrig egen artikkel om Interoptik på side 66.

10

Efva Attling Georg Jensen


Nytt i Asker - Sentrum

RASK BEHANDLING FysioAktiv, som ligger i Agrokvartalet midt i Asker sentrum, utvider både aktiviteter og stab når de etter jul starter opp med Yoga for gravide med instruktør Kristin Bochud. De har også fått med to nye fysioterapeuter på laget; Simen Sletten og Marte Walmsness. De har begge videreutdannelse innen idrettsmedisin, og hos dem kan du få tilbud om privatbehandling i løpet av 24 timer.

ALTERNATIV JUL ASKER Julen er en tid for fellesskap, glede, god mat og gaver. Av forskjellige grunner faller noen utenfor den tradisjonelle familiejulefeiringen, og Alternativ Jul Asker er derfor i full gang med forberedelsene til en hyggelig alternativ julefeiring i Askers storstue; Kulturhuset. Takket være flere lokale aktører blir det dermed skikkelig julekveld for inntil 350 gjester.

Med så mange gjester trengs det selvfølgelig et stort vertskap, og Alternativ Jul Asker ønsker dermed å høre fra deg som har mulighet til å bidra som frivillig. De trenger folk til forberedelser, selve feiringen, opprydding, underholdning, transport med mer. Har du lyst og mulighet til å bidra med arbeidskraft, mat, gaver eller økonomisk støtte, se hvordan på www.alternativjulasker.no

BEAUTYTREND Etter å ha vært stengt noen måneder er nå den nye eieren Olivia Gisladottir og hennes team på plass og har åpnet dørene til Beautytrend i Strøket 3. Her tilbyr de behandlinger fra en fyldig meny med blant annet hårfjerning med laser eller voks, manicure, fotpleie, massasje, vippeextensions, botox og ansiktsfillere, for å nevne noe. Olivia har selv jobbet og utdannet seg i bransjen i mange år, og har tidligere drevet egen salong på Island. Nå står hun klar til å ta imot askerbøringer for avslapping og behandling i hyggelige spaomgivelser.

11


Nytt i Asker - Sentrum

NÆRINGSLIVETS NETTVERKSDAG

- Vi har store forventninger til årets arrangement som vil være langt mer omfattende enn tidligere, sier prosjektleder for Næringslivets Nettverksdag, Lisbeth Sæther Storli. Den 8.desember fra klokken 08.00 til 16.00 er det duket for nettverksbygging, inspirasjon og påfyll for næringslivet i Asker og Bærum i Asker Kulturhus.

Dagen starter med et faglig frokostseminar med temaet omstilling og innovasjon. Listen over foredragsholdere rommer spennende personer som kan mye om nettopp dette temaet; Michael Jacobs, Administrerende direktør i Microsoft Norge AS, Per Annar Lilleng, Regionsdirektør i Innovasjon Norge, Karina Birkeland Lome, Innovasjonskatalysator i Finn.no og Werner Risberg, Commercial Director i gründersuksessen Kahoot. Etter seminaret deler ordførerne Lene Conradi og Lisbeth Hammer Krogh ut Årets Gründerpris. Dagen byr dessuten på nettverksbygging, Kahoot quiz, minglelunsj og B2B speed dates, frem til kåring av beste stand til slutt. Nytt i år er også et eget Gründerhjørne, tilrettelagt av Etablerertjenesten, Asker

kommune og Bærum kommune, samt en egen matbar hvor flere spisesteder vil vise seg frem. - Påmeldingene tikker nå inn, både på utstillingen og på seminaret, og vi håper så mange som mulig tar seg tid til å komme hele eller deler av denne dagen, sier Storli, og legger til at det også er mulig å komme som publikum, helt gratis, mellom kl. 10.15 og 16.00. Mer informasjon om dagen, samt mulighet for påmelding som enten utstiller eller deltaker, finner du på www.askern. no og på Facebook; Næringslivets Nettverksdag. De som står bak arrangementet er Asker Næringsråd, i samarbeid med Bærum Næringsråd, Kvinner i Business og Asker Sentrum AS.

WETTRE GÅRDSBRØD Lokalt samarbeid og kortreist ekte mat tas til et nytt nivå når Wettre gård og Asker Produkt AS nå har inngått et spennende samarbeid. Asker Produkt kjøper råvarer som øl og mask fra Wettre gård, og bruker dette når de håndbaker Wettre gårdsbrød. - Dette er helt i tråd med vårt matkonsept “Ekte & Enkelt” der kjente og kortreiste råvarer brukes til å lage ekte produkter uten tilsetningsstoffer, forteller Miodrag Gajinov på Asker Produkt. Han legger dessuten til at brødet fikk navnet sitt etter en navnekonkurranse der Anja Haraldsen sto for vinnerforslaget. Brødet kan du kjøpe på Den Glade Baker i sentrum, og de to samarbeidspartnerne kommer også til å stå sammen på markeder, Bondens marked, og egne torg i Asker sentrum og selge brødet som i tillegg til god smak kan by på lokal tradisjon og historie.

12

Navn fra venstre: Marius Hansen, Miodrag Gajinov, Mads Andreassen, Hans Ellef Torillsønn Wettre


Nytt i Asker - Sentrum

STØRRE SIRKEL Sirkel hårdesign i Kirkeveien, vis-a-vis Føyka, har fått flere medarbeidere. Ikke bare har Ingvild Blakstad Andresen kommet tilbake fra barselpermisjon, men i tillegg har Monica Skaar, som også har fartstid som frisør i Asker, begynt å jobbe i den trivelige salongen. Jentene har også begynt å tilby negledesign, vippeextension og microneedling, så det er bare å komme innom for å bli julefin.

SPIS FOR 100,Har du noen gang tenkt at du burde ha prøvd ut noen flere av de spennende restaurantene vi har i Asker sentrum? Nå har du sjansen! 1.-7. februar får du nemlig muligheten til å spise for 100,- kroner på alle restaurantene i sentrum. Du har med andre ord en hel uke på deg til å rett og slett spise deg gjennom sentrum.

13


Nytt i Asker - Sentrum

ITALIENSK I SENTRUM Om lukten av nystekt brød skulle friste deg på din vei i morgenrushet i Asker sentrum, kan vi fortelle deg at den deilige duften antakelig kommer fra nylig åpnede Lille Italia i Strøket 7. Her får du oster og skinke i løsvekt, deilig kaffe, tapas, sauser og tapenader importert fra Italia, og ferdig påsmurt foccacia, for å nevne noe. - Duften kommer av at vi baker foccacia og surdeigsbrød i butikken hver eneste dag, forteller Siri Holen som driver både Lille Italia og Glorioso sammen med Pino LoMonaco. Du kan lese om menyen og andre fristelser på www.lilleitalia.com.

14


VI FEIRER

60 ÅR

i Asker sentrum!

JUBILEUMSTILBUD GRATIS Braun elektrisk tannbørste til de 60 første NYE pasienter!

Eksisterende og registrerte pasienter får 60% rabatt på børsten. Veil. Pris er kr 1200.-

Vilkår finnes på vår hjemmeside. http://tannlege.as/generell-info

www.tannlege.as

66 78 10 20

Sandboe Tannlegesenter AS • Strøket 5,1383 Asker • post@tannlege.as

Vår historie…

BESTILL TIL JUL! Tid for å nyte, overlat julebordet til oss!

- vi leverer mat til alle selskaper - små og store også med kokk og servitører om ønskelig. Kvalitet, service og fleksibilitet er vår styrke. Askerkroen AS Askerveien 48-1384 Asker Tlf.: +47 66 78 15 03 Mobil: +47 910 02 774 Mail: post@askerkroen.no

www.askerkroen.no

Wettre gårdsbrød

Strøket 6, Asker Telefonbestilling: 66 78 12 30 Man-fre 7.30-18 Lør 8-16 Utvidede åpningstider og søndagsåpent i desember!

15


Nytt i Asker - Sentrum

MARSIPANGRISAUKSJON Ta en ekstra kikk neste gang du går forbi vinduet til Den Glade Baker. Der ligger det nemlig en liten grisefamilie og slapper av. Skjønt, så liten er den vel ikke. Kjøkkengjengen på Asker Produkt med Erik Stang Hodtvedt i bresjen, har brukt mange kilo marsipan for å lage grisefamilien som nå skal auksjoneres bort til inntekt for arrangementet Alternativ jul i samarbeid med Frivillighetssentralen. Ønsker du å bidra til en god sak kan du gi bud fram til lille juleaften klokken 12.00 ved enten å gå innom Den Glade Baker, ringe dem, eller sende en mail til mio@ dengladebaker.no. Klarer vi å slå rekorden fra i fjor da en teknologibedrift fra Lier ga 10.000 kroner for grisefamilien?

BARNAS JULEMARKED

JULEHANDEL I ASKER Julehandelen sparkes i gang overalt i Asker med Black Friday fredag 27. november. Denne dagen gjelder det å være tidlig oppe, for de aller beste tilbudene dukker opp i butikkene allerede mellom klokken 7 og 10 på morgenen. Se ellers de forskjellige handelsstedene for mer informasjon.

16

SENTRUM: Fra den 12.desember har sentrumsbutikkene åpent fram til klokken 20.00 på hverdagene, og til klokken 18.00 på lørdagene. I sentrum er det også søndagsåpent de siste to søndagene før jul fra klokken 14.00 til 18.00. De to siste helgene før jul kan det forresten hende at du møter på julenissen rundt om i Asker sentrum mellom klokken 14.00 og 16.00, og da er det mulighet for gratis sledetur.

I førjulstiden vil handelsstedene ha forlengede åpningstider. Her har du en oversikt:

HOLMEN: På Holmen Senter utvider de åpningstidene til klokken 21.00 på hverdagene fra tirsdag 1.desember, og har ellers søndagsåpent de siste tre søndagene før jul fra klokken 14.00 til 19.00.

TREKANTEN: Trekanten har søndagsåpent klokken 14.00-19.00 de siste tre søndagene før jul. Fra og med 14.desember utvider de åpningstidene til klokken 22.00 på hverdager, og den 17. desember har de nattåpent fram til klokken 24.00.

VOLLEN: I Vollen er det som kjent allerede søndagsåpent. De forskjellige butikkene vil også ha avvikende åpningstider i forbindelse med julehandelen, så sjekk nettsiden for butikkene du vil besøke.

Den 29. november klokken 12.00 til 15.30 er alle barn og voksne invitert når Rudolf Steinerbarnehagen i Asker arrangerer Barnas Julemarked på Asker Museum. Dette er et tradisjonsrikt julemarked der hele familien kan finne julestemningen sammen. Markedet blir sparket i gang klokken 12, og etter det kan barna boltre seg med aktiviteter som snekkerverksted, lysrulling og ponniridning. Det blir dessuten dukketeater med forestillinger klokken 12.30, 13.30 og 14.30, samt en minikonsert med foreldre fra barnehagen innendørs klokken 14. I tillegg vil det bli kafé med økologisk mat og kaker, og gå da ikke glipp av de spesielle pølsene som er et kjennemerke for markedet. Det blir også delikatessebod med økologiske delikatesser, og julegavemarked med husflidsprodukter og skikkelige leker som sverd og staver for både alver og tryllekunstnere, alt laget for hånd.


Nytt i Asker - Sentrum

BONDENS (JULE)MARKED Lørdag 12. desember klokken 10-16, kommer Bondens marked tilbake til Asker, og her blir det julestemning for både smak- og luktesans. Blant leverandører som Bakken Øvre Gårdsmat, Heidal Landbruksprodukter, Brimi Sæter og Haugen Gardsmat finner du masser av julefristelser som pinnekjøtt, ribbe, sylte, juleskinke, lammerull, julepølser med mer. Dessuten blir det kaker og gaver og alskens snadder, og skulle du trenge noe å varme deg på kan du prøve den fantastiske plommegløggen til Skott Gård. I tillegg kan du treffe Den Glade Baker og Wettre gård som vil selge sitt Wettre gårdsbrød og fortelle historien bak dette lokale produktet. - Og om ikke tennene dine allerede løper i vann, kan jeg fortelle at dette bare er noe av lista!

17


Nytt i Asker - Trekanten

TREKANTEN JUL PÅ TREKANTEN Gjennom hele desember skjer det litt av hvert for både små og store på Trekanten. Den første helgen blir det underholdning fra Asker dans & ballett samt buktaleren Erik & Kalle. Helgen etter blir det både julegrøt med mandel, og besøk av julesjongløren Noel. Derfra går det slag i slag med sang av Tonleik sangkor, nisser, gavepakking og pepperkakepynting for barna. Tidspunkter for innslagene finner du på www.trekanten.no.

OPPGRADERT CARLINGS Carlings på Trekanten har gjort store endringer i butikken i det de både har pusset opp og lansert en rekke nye merker til både dame og herre. - Hele sortimentet har blitt litt mer high-end, og vi byr nå på en mengde gode kvaliteter i både søm og materiale, forteller en engasjert butikksjef Hassan Hachem.

PIKANT UNDER Nå må det ha blitt lettere, og hyggeligere, å være mann på julehandel på Trekanten! Pikant Under har nettopp reåpnet etter å ha pusset opp butikken; ommøblert og åpnet opp lokalene sånn at varene kommer bedre fram og blir lettere å få oversikt over. Blant annet har det kommet en hel BHvegg, og en langvegg full av deilig natttøy, morgenkåper osv. Med dette bør vel julegavehandlingen gå som en lek, eller hva gutter?

SPACEWORLD SOUNDGARDEN

NY MENY Du har kanskje allerede lagt merke til at Meny på Trekanten har blitt splitter ny? Etter en omfattende ombygging ble det i midten av november trillet 200 paller med varer inn i den nye og fristende butikken. Her snakker vi store endringer, og blant annet har de fått selvbetjente kasser i tillegg til de vanlige kassene med smilende medarbeidere.

18

Lyd og teknologi hører sammen, det vet vi jo alle. - Vi bruker i større og større grad nettbrett, PC, telefon og andre gadgets som kilde for lyden, påpeker butikksjef i Spaceworld på Trekanten, Thomas Gens. - Spaceworld har dermed tatt konsekvensen av dette og slått seg sammen med Soundgarden, så nå tilbyr butikken i tillegg til spill og annen forbrukerelektronikk innen underholdning også høykvalitets lydsystem.


STORT UTVALG I FESTANTREKK! PS: De fine ste, myke jule gavene finner du hos oss!

Velkommen til julefest! 3 retter fra kr. 449,-

RESTAURANT

TAKE OUT

CATERING

Salt & Pepper Asker, Strøket 9, 1383 Asker asker@salt-pepper.no / Tlf. 66 76 04 04 www.salt-pepper.no

NAME IT STRØKET 7 / ASKER SENTRUM / TLF. 66 78 99 39

Hjelp oss å gi glede og gode minner for barn som må tilbringe julen på sykehus send SFK 200 til 2377 (gi 200,-)

www.sfk.no

19


Julegrantenning

©@vibekeglosli

©Anette Andresen

©Are Grøsland

Julegrantenning NÅR JULEGRANEN TENNES PÅ TORGET I ASKER SENTRUM…DA BEGYNNER FØRJULSTIDEN PÅ ORDENTLIG! BLI MED PÅ GOD GAMMELDAGS JULESTEMNING NÅR VINTERMØRKET MÅ VIKE FOR FAKLER OG JULETRELYS. TEKST: AINA SKOLAND

L

ørdag 28. november blir det atter lys i vintermørket i Asker når julegaten innvies og julegranen tennes på Torget. Tradisjonen tro starter arrangementet med fakkeltog fra Føyka klokken 16.00, men ikke glem å få med deg gløgg, pepperkaker og underholdning av Borgen Oldis før toget setter i marsj. Fakkeltoget vil fylle sentrumsgatene med musikk, lys og julestemning, og

20

ta oss til Torget der det kommer til å vrimle av nisser, dans, underholdning og juleglede. Der vil også ordfører Lene Conradi telle ned til julegrantenning og overrekke den velfortjente premien til årets servicebutikk.

Det ryktes også at selveste julenissen vil dukke opp med overraskelser til barna, og kanskje kan man få sitte på en tur med sleden hans. Ikke la muligheten gå fra deg til å suge inn litt ekte julestemning og få en hyggelig start på førjulstiden.

Ellen Nikolaysen, som samme dag debuterer som selveste Teskjekjerringa i årets juleoppsetning i Kulturhuset, vil dessuten bidra til stemningen med sang.

Se fullt program på side 49.


Beauty Trend ER DU KLAR FOR JULESESONGEN? TILBUD PÅ VIPPE EXTENSION

990,før 1650,-

TILBUD GJELDER TIL 15. JANUAR 2016

Du får

25% ekstra verdi på gavekort

• VIPPE EXTENSION • BOTOX ELLER FILLER • MICRONEEDLING • MICROBLADING • MICROPIGMENTATION • PERMANENT MAKE UP • VOKSBEHANDLING • FETTFJERNING/FIGURFORMING • HUDPLEIE • FARGING AV BRYN OG VIPPER • HÅRFJERNING MED LASER (IPL) • KROPPSBEHANDLING • NEGLER • FOTPLEIE • SPAPAKKER

* VIPPE EXTENSION - Ødelegger ikke dine egne vipper - Holder for 3-4 uker - Veldig naturlig resultat

BEAUTYTREND BEHANDLINGER

BeautyTrend Asker • Strøket 3 • Telefon 482 12 200 • www.beautytrend.no


Behold stilen livet ut Vi hjelper deg med å sikre fremtiden. Snakk med oss om sparing i dag.

Lensmail Kontaktlinser rett hjem i postkassen! 2 måneder gratis ved tegning av abonnement.

Tlf. 66 98 77 00 E-post: asker@handelsbanken.no handelsbanken.no/asker

Program for dagen: Kl. 10.15: OFFISIELL ÅPNING av Næringslivets Nettverksdag 2015 Utdeling av Årets gründerpris, av ordførerne Lene Conradi og Lisbeth Hammer Krogh. Utstillingsåpning og mingling i området. Etablèr nye kontakter og grip nye muligheter! Kl. Kl. Kl. Kl.

12.00: 13.00: 15.45: 16.00:

Minglelunsj og Kahoot-quiz B2B Speed Dates Kåring av beste stand Avslutning

Kl. 08.00: FAGLIG FROKOSTSEMINAR “Omstilling og innovasjon -ingen ting å vente med” Foredragsholdere: Michael Jacobs, Adm. Direktør i Microsoft Norge AS Per Annar Lilleng, Regionsdirektør i Innovasjon Norge Karina Birkeland Lome, Innovasjonskatalysator i Finn.no Werner Risberg, Commercial Direktor i Kahoot!

22

Bestill synsundersøkelse på specsavers.no

Specsavers Asker Trekanten Senter Tlf: 66 78 08 75

Prisene gjelder kun ved opprettelse av Lensmail-abonnement. Gjelder ikke ved kontantkjøp. Synsundersøkelse og linsevæske kommer i tillegg. Gjelder t.o.m. 24.12.2015 ©2012-2015 Specsavers.


OPPSIGELSER? PLIKTER? NEDBEMANNING?

ARBEIDSRETT DRØFTELSESMØTE? RETTIGHETER?

SLUTTPAKKE?

DIN ADVOKAT I ASKER OG BÆRUM Advokat Olav Marius Øyehaug MNA Holmen Senter, 6. etasje - Vogellund 6, 1394 Nesbru Tel.: 9181 3565 E-post: omo@aomo.no - www.aomo.no

Hammerschmid

Noen eksempler:

Ana Garden Alice Collins Wallmann Brandtex Gardeur

korte dunjakker før 1.199,-

NÅ 650,-

KANON TILBUD! (GJELDER 25-28/11)

VI FØRER KLASSISKE KVALITETSKLÆR TIL DAMER (STR. 36 - 52) OG BARN

PERSONLIG SERVICE!

Tulchan Verpass Junge Erfo Lana

SELECTED FEMME

Skinnjakke før 1.899,-

NÅ 650,Topper

VI HAR VÅRT EGET GAVEKORT!

250,-

PRU’ S

Strøket 9, vis-a-vis Kulturhuset

www.pru-shop.no

66 75 80 66 Åpeningstider man. - fre. 10 - 18 lør. 10 - 16

23


Årets servicebutikk

ÅRETS SERVICEBUTIKK ER KÅRET -OG VINNEREN ER… UTALLIGE SERVICEMEDARBEIDERE STÅR PÅ HVER DAG FOR SINE KUNDER I DE MANGE BUTIKKENE RUNDT OM I ASKER. DET FØLGER DERMED STOR HEDER OG ÆRE MED Å BLI KÅRET TIL ÅRETS SERVICEBUTIKK 2015. TEKST AINA SKOLAND

F

or 10. året har man i løpet av høsten kunnet se stemmesedler rundt omkring i butikkene i Asker, og det er ingenting å si på engasjementet til Askerbøringene. - Det har kommet inn rundt 2100 stemmer pr post, på mail, instagram, facebook og på stemmesedler i butikkene, forteller Vibeke Glosli i Asker Sentrum AS. Hun setter pris på innsatsen og takker alle som har stemt. Prisutdelingen står som vanlig ordfører Lene Conradi for når de tre butikkene som står på pallen blir gjort stas på i forbindelse med julegrantenningen lørdag 28. november. Vi i LIVEIN Asker har likevel fått ta en sniktitt på resultatene, og kan her presentere vinnerne. VINNEREN ER PIZZASTUA MED 340 STEMMER - De to siste årene har vi fått både 2. og 3. plass, så det er ekstra gøy at vi i år klarte å komme på toppen av pallen i år, jubler Bodil Hasselknippe. Hun er veldig stolt og glad for plasseringen, og retter en stor takk til dyktige ansatte som hver dag yter sitt beste for å gi alle pizzaelskere en hyggelig og personlig opplevelse. - Tusen takk også til våre mange trofaste gjester som har stemt oss frem til seier, smiler Bodil. - Vi vil fortsette å begeistre dere med nye spennende smaker, og gjøre det vi liker best; servere den beste pizzaen vi vet om! Og at de har trofaste kunder er det ingen tvil om. Noen av de som stemte på Pizzastua sa at de drar helt fra Oslo til Asker for deres kjempegode pizza. Andre kommentarer fra gjestene er: - De har utmerket seg i 30 år med fantastisk god pizza og service. - Askers gjenlevende ursted.

24

- Pizzaen er varm og ølen er kald. Akkurat slik det skal være. - Den har vært i Asker i hele mitt liv og fortjener prisen. …og prisen fikk de altså. Vi gratulerer så mye til Pizzastua! PREMIER TIL 1. PLASS SPONSES AV • Scandic Hotell • Allkopi • Asker Blomster • LIVEIN • BUDSTIKKA • Akutten

ANDREPLASSEN GÅR TIL OVERENS CAFÉ MED 282 STEMMER Dette er 6. året Overens har eksistert, og

6. året de har vært på pallen i kåringen av Årets Servicebutikk. Eier Cathrine Storøy er stolt og glad, men påpeker at de ikke på noen måte tar pallplassen som en selvfølge. - Vi må fortsatt jobbe og yte vårt beste. Vi kan absolutt ikke slappe av, sier hun. - Men det merkes nok at vi er en gjeng som trives på jobb, og så setter vi veldig pris på at kundene våre liker det vi gjør. Og at kundene liker det de gjør er tydelig, for her er noe av det de har sagt om Overens Café: - Personalet er helt eksepsjonelt hyggelige. - Føler meg alltid sett og blir møtt med et smil. - De har gode kaker og pene smil. - Det


Årets servicebutikk

er et hyggelig sted med hyggelige folk. Og de har verdens beste gulrotkake Smilende ansatte og gode kaker. Det kan jo ikke bli feil. Vi gratulerer med en fin 2. plass.

PREMIENE TIL 2. PLASS SPONSES AV • Quality Hotel Leangkollen • Tandberg Eiendom • Asker Sentrum AS

TREDJEPLASSEN GÅR TIL IT CLOTHING MED 244 STEMMER Turid Sæthre Schanz sier leende at hun ble overrasket og glad over prisen. - Det er veldig hyggelig å være i toppen

og vite at vi har mange gode faste kunder som har stemt på oss, påpeker hun. - Vi var jo også på toppen i 2011, og synes det er morsomt at vi fortsatt holder servicenivået. - Nå er vi motivert til å stå på minst like mye i fremtiden også, smiler hun. På It Clothing kan de fortelle om en hendelse som nok må kunne sies å demonstrere ekstraordinært god service: Turids datter Sara, hjalp en kunde med en kjole. Kunden var hyggelig, og Sara tenkte at denne damen ville ha vært en god match til svigerfaren hennes. Hun spurte dermed kunden om hun var singel. For å gjøre en lang historie kort endte kunden opp med både mann og kjole, og de er fortsatt sammen den dag i dag. Også de andre kundene til It Clothing har mye pent å si: - De har mye som ikke noen andre har og så var det god service. -Yndlingsbutikken min i Asker. - De har tidenes ansatte! Utrolig flotte mennesker som gir både god kundeservice og som har et stort smil om munn. - De har fine klær til enhver smak, både for unge og for eldre damer. - Det er en fin atmosfære i denne butikken, anbefaler på det sterkeste å ta en liten tur. Vi gratulerer så mye!

PREMIER TIL 3. PLASS SPONSES AV • Tandberg Eiendom • Asker Sentrum AS • Lunsj for 2 fra EGON

Årets servicebutikk Vinner Butikk Premie

Vinner Butikk Premie

Anders og Håkon Lund Asker Blomster Orkidé med potte verdi kr. 400,Yngve Krokann Asker Kino 2 kinobilletter Harald Stange Asker Kino 2 kinobilletter Per Kjetil Aukner Asker Kino 2 kinobilletter Caroline Sand Asker Kino 2 kinobilletter Liv-Berit Børresen Asker Kino 2 kinobilletter Vibeke Jones Change Gavekort kr. 500,Rolf Rollheim EGON Lunsj Sissel Nord EGON Lunsj Victor A. Larsson EGON Lunsj Adeleine Randarzan EGON Lunsj Stig Evensen EGON Lunsj Ingvild Nissen-Lie EGON Lunsj Vibeke Reenskaug EGON Lunsj Michelle Tangen EGON Lunsj Eli Brusgaard EGON Lunsj Sylvi Stenseng EGON Lunsj

Marianne Arctander Galleri Unika Gavekort kr. 300,Kristin Saverud HUD Gavesett Molton Brown verdi kr. 549,Miriam Moholdt Håkonsen IT Gavekort kr. 1000,Sonja l. Birch-Olsen Kaffebrenneriet Gavekort kr. 200,Anette Paulsberg Kårner Gavekort kr. 300,Marianne Beichmann Moodies Gavekort kr. 500,Jenny Taylor Name it Gavekort kr. 500,Daniel Fredrik Holtet Overens Café Gavekort kr. 300,Rov Vidar Rugset Pizzastua Stor valgfri pizza Ingeborg Istad Pru Smykke verdi 350,Lise Saraby Rå Smak Gave verdi kr. 228,May-Liss Sivertsen Salt og Pepper Gavekort på lunsj inkl. Mineralvann 6 pers Jan Kristian Næss Tannglede Philips sonicare diamond elektrisk tannbørste

25


STRØKET 5 1383 ASKER ASKER@HELLMAN.NO T L F: (+47 ) 6 6 7 8 0 1 0 0 R ÅDMANN HALMR ASTSVEI 18 1 3 3 7 S A N DV I K A S A N DV I K A @ H E L L M A N . N O T L F: (+47 ) 6 7 5 4 9 9 8 2 W W W. H E L L M A N . N O


Vi ønsker alle en gledelig Jul! Vi h gavekoar rt

Trekanten Senter Telefon 66988446

Trekanten Senter Telefon 66 90 03 01 facebook.com/xomenswear


der håret ditt har betydning

6 dyktige frisører

står klare for klippe deg før jul. Velkommen til en hyggelig og avslappende opplevelse hos cut. i Heggedal!

Vi ønsker alle en riktig god jul og godt nytt år FRISØR DAMER/HERRE • BARN • BRUD • FARGEDESIGN HAIREXTENSION • NEGLEDESIGN • VIPPE EXTENSIONS

Cut AS Heggeodden 3 1389 Heggedal

Åpningstider 09.00 - 20.00 på hverdager Åpent hver lørdag

Telefon: 94 79 27 88 post@cutfrisor.no www.cutfrisor.no


Vinter

I ASKER

Vi sees i Asker!

29


TREND CLASSIC Line Of Oslo jakke kr. 1499,-

ANNEBE Marc Cain kjole

ANNEBE Marc Cain kåpe

Vinter

I ASKER NOA NOA Smykke svart kr. 329.sølv/perler kr. 229.-

ANNEBE Marc Cain kjole

TREND CLASSIC Halebob kjole kr. 3 000,-

TREND CLASSIC Veske Leowulff kr. 3 800,-

TREND CLASSIC Debbie lakk sko kr. 1 400,-

TREND CLASSIC Halebob kjole kr. 3 000,-

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram.


IT Furst pelskrage kr. 499,-

IT Luxzuz jakke kr. 799,-

Vinter

I ASKER

ANNEBE Airfield boblek책pe

IT Furst lue kr. 399.IT 2-Biz topp kr. 499,-

IT In Front kjole kr. 999,-

NOA NOA Skjerf i viscose (rosa / svart) kr. 279.-

IT Furst vanter kr. 299,-

NOA NOA Jakke m. shimmer kr. 1299.-

ANNEBE Joseph Ribkoff bukse

NOA NOA Silke/bomullkjole kr. 1549.IT In plus, Paris veske kr. 999,-

Vi sees i Asker!

31


HÅR Julegavepakning fra KMS for farget hår kr. 359,- (ord. kr. 460,-) Finnes også til tørt/skadet, tynt/fint og langt hår

HUD bareMinerals Foundation og børste kr. 449,-

Tid til

HUD bareMinerals Double Domination mascara sett med to mascaraer kr. 269,-

HÅR Hair cuddles Hårstrikker i assorterte farger, 9 pk. kr. 99,-

DEG SELV HUD Elizabeth Arden PRO Intense Hydrating Cream kr. 999,-

HÅR Stor utvalg av kalendergaver Fra KMS, men også Joico og Structure. Fra kr. 19,-

HÅR Nyhet fra Bumble & bumble Full potensial styrker håret og hindrer hårtap. Shampo kr 388,Conditoner kr 428,Booster spray kr 698,-

HUD Molton Brown duftlys kr. 490,-

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram.

HÅR Julegavepakning fra Joico for skadet hår kr. 379,- (ord. kr. 470,-) Finnes også til farget, tørt, tynt/fint og krøllete hår

HUD Håndsåpe kr. 190,- per stk Håndlotion kr. 215,-


MOODIES Kongle fra Lene Bjerre kr. 1 249,-

MOODIES Pute fra Day et Mikkelsen Home kr 1.599,-

MOODIES Speil fra Dome Deco kr. 5 500,-

Vinter i

HJEMMET ASK INTERIØR Kubus ByLassen kr. 1 599,-

MOODIES Sinkhus fra Walther&co Fra kr. 299,-

ASK INTERIØR Form stol fra Normann Copenhagen kr. 2 095,-

ASK INTERIØR Geneva medium kr. 5 995,-

MOODIES Vi selger design juletrær Fra kr 5.500

ASK INTERIØR Kaj Boyesen fra kr. 599,-

Vi sees i Asker!

ASK INTERIØR Bake me a cake fra Northern Lighting kr. 3 290,-

33


RÅ SMAK AV GODE RÅVARER Alfheim 7 / Tlf. 66 79 46 11

SPORBARHET • DYREVELFERD • DIREKTE FRA BONDEN Villsvin, ribbe av fjellgris, økologisk kylling og kalkun, pinnekjøtt, rakfisk, røkelaks fra Svanøy, spennende utvalg av norske oster med deilig tilbehør, kaker og sjokolade…

Vi har også julegaven til den som har alt. Velkommen til en hyggelig julehandel hos oss!

ÅPNINGSTIDER Man-fre 10-18 Lørdag 10-16

Ta samme valg som juryen i Norgesmesterskapet. Vinnerpizzaen ”Skogsdrøm” får du bare på Pizzastua.

Velkommen! Følg oss på www.pizzastua.no

Torvveien 5 1383 Asker • 902 20 884 - www.raasmak.no

SPIS

ÅPNINGSTIDER Mandag-Torsdag 15-22 Fredag-Lørdag 15-23 Søndag/helligdag 14-22

DRIKK

LEV

DELIKATESSE BUTIKK/BAR • TAKE AWAY/ CATERING

Stadig nye maksopplevelser! Villkveite til superpris kr. 279,- pr. kg. Fiskegrateng kr. 159,Chilimarinert scampi 31/hg Vår velsmakende skagensalat 27/hg

Vår populære Thai Phanaeng kr. 79,-

ÅPNINGSTIDER: Man-Fre 10-18 Lør 10-16 Sjøveien • Strøket 6 • Tlf.: 94 19 75 86

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram.

ÅPNINGSTIDER Man-Lør 10-18 Strøket 7 67 41 00 03 post@lilleitalia.com www.lilleitalia.com

Vi sees i Asker!

www.tandbergeiendom.no


Tlf: 66 76 26 00

NYHET

• HÅR • HUD • FOT

• Kopping • Akupunktur

DORDI Frisør Make up artist

TONE Frisør

LINN Frisørlærling

EVA Akupunktør

MARIANNE Frisør

ARNHILD Frisør

ELISABETH Hudpleier Aut. Fotterapeut

DIANA Aut. Fotterapeut

CAMILLA Frisør

GRY Daglig leder Frisør Make up artist

HEIDI Hudpleier Make up artist

Man, Ons, Fre 10-18 • Tirs, Tors 10-20 • Lør 09-15 Alfheim 21, 1384 Asker

Nettbestilling: www.aheadfrisor.no


TORSDAG 26. NOVEMBER KL 20-23 Velkommen til en magisk førjulskveld med fristende tilbud og aktiviteter: • Goodiebags til de 100 første besøkende • Gode tilbud og konkurranser


Nytt i Asker - Holmen

HOLMEN TELLIBERRY ÅPNER PÅ HOLMEN Etter mer enn fem år med salgssuksess i Sverige, samt et år med planlegging og kartlegging av det norske markedet for mobiltelefoni, åpnet Telliberry fredag 16. oktober sin første butikk i Norge, på Holmen Senter. Telliberry jobber med salg av mobiltelefoner og utstyr. De fire gründerne jobber alle i butikken på Holmen Senter, og de ivrer etter å la norske mobilkunder oppleve en helt ny standard og service ved kjøp av mobiltelefon, abonnement og tilbehør. Du finner dem rett ved Vinmonopolet i 1. etasje.

GASTRONAUT POP-UP STORE I 7 uker før jul har du en unik mulighet til å skaffe deg produkter som vanligvis kun er tilgjengelig for restaurantbransjen og Norges-eliten innen kokkekunst. I 3. etasje på Holmen senter, ved siden av panoramaheisen, vil Gastronaut ha en pop-up store hvor du finner kjøkkenutstyr og produkter til bordet av høyeste kvalitet og det nyeste innen design. Gå ikke glipp av denne muligheten!

FORNYBAR DIESEL Norges første stasjon med fornybar diesel er en realitet i det ECO-1 nylig åpnet i Holmen Senter Holmengata med 2G Polar på tankene. Fornybar diesel er eksklusivt laget av fornybare råvarer. Det er langt bedre for miljøet og motoren på bilen går renere. Målet er at det for brukeren ikke skal bli dyrere enn å tanke med vanlig fossil diesel. Den nye selvbetjente stasjonen er tilgjengelig 24/7, på parkeringsplassen mellom Maxbo og Det Gule Huset.

PEPPERKAKELANDSBY I 3. Etasje på Holmen Senter vil du i hele førjulstiden finne en spennende pepperkakelandsby som du ikke bør gå glipp av. Her har barnehager, barneskoler og privatpersoner – og kanskje noen profesjonelle?

- bidratt med spennende og fantasifulle pepperkakehus, så her er det bare å suge inn julestemningen. Mandag 4. januar trekkes en vilkårlig «huseier» som får et gavekort på kr 3.000,-.

ULL OG FRANSKE FRISTELSER I 1. etasje utenfor Holmen Blomst finner du nå Konditori Creation. De byr på de lekreste kaker, petit four og franske makroner, alt laget av dyktige franske konditorer. I tillegg til fristelsene i disken kan du også bestille større kaker her. Fra januar blir butikken permanent og fasilitetene gjøres enda bedre, men de 3 siste ukene før jul blir kaker erstattet med ull når lokalet vil bli benyttet av Ullkilden med sine lekre produkter av Toscanaull.

37


Nytt i Asker - Heggedal

HEGGEDAL KOLONIAL Bakkal er kolonial på tyrkisk. Så finner du da også mengder av kvalitetsvarer blant annet fra nettopp Tyrkia i nyåpnede Bakkal i Heggedal. I denne trivelige butikken finner du frukt og grønt, oljer, krydder og andre delikatesser i tillegg til en del gave- og interiørartikler, alt fra gode produsenter i både Tyrkia, Norge og ellers i Europa. Blant de norske produktene finner du ost fra et ysteri på Beitostølen, og organisk saft fra Safteriet i Stavanger. Nå for tiden kan du også la deg friste av julete, julekaffe, brente mandler, ferske dadler og mange andre smakfulle julegaver. Her kan du altså få gjort unna en god slump julehandel. Bakkal satser på gode råvarer, og målet deres er å tilby varer som man ikke finner andre steder.

GLITRENDE Om du skulle slite deg ut på julehandel hos Bakkal, er det godt å vite at Sparkling Dayspa ligger vegg i vegg. - Hvis du vil slappe av litt i julestria kan du benytte vårt desembertilbud på spapakke med kurbad, skrubb og massasje, smiler Sara Björn som eier salongen.

38


TAKEAWAY TILBUD! Familiepakke 24 biter

KUN 249,-

(Fåes også i 40 og 60 biter)

Red curry phanaeng

KUN 129,-

Her får dere et godt utvalg av sushi og asiatiske varmretter. Vi har skjenkebevilling. Kom innom for en hyggelig aften eller ta med deg noe godt hjem! Se vår meny på www.siamsushi.no og følg oss på facebook

Bordbestilling og take away

66 79 66 00

Åpningstider Tir-Søn: 14-21 Heggedalsveien 304 1389 Heggedal

www.tandbergeiendom.no

Jeg gikk på diett, sluttet og drikke og stappe i meg mat, og på fjorten dager hadde jeg tapt to uker. Joe E. Lewis

KA

FFE

& KA N

I R A

+47 958 08 485 post@kaffeogkanari.no www.kaffeogkanari.no

www.tandbergeiendom.no

Heggedalsveien 302 1389 Heggedal

39


Bakkal er en hyggelig butikk som dufter av deilig frukt og grønt, krydder, oliven, ost, kaffe og te. Her finner du matvarer av høy kvalitet og gaveartikler med lekkert design. Dette er en flott butikk med gaver for den som har alt. julegaver • firmagaver • vertinnegaver • bursdagsgaver Velkommen innom for en smakfull og fristende handel.

BAKKAL AS • Heggedalsveien 302, 1389 Heggedal • 41 63 22 99 • ali@inopa.no


Julegavetips til alle! 379,-

FRA

55,-

Heggedal Apotek Heggedalsveien 304, 1389 Heggedal Åpningstider: man-fre 9-17 lør 10-15

FRA

159,-

55,-

209,-

129,-


Siri Brodersen - Content by Conran - Halvor Bakke - Mateus - Kähler - LaMa - Morild - Sirocco - Assouline - House Doctor - Kreafunk - Broste Nicolas Vahé - Maggy - 120% Lino - Senze of Joy - Zoya - Stilling - La Compagnie de Provence - Pernille Corydon - Chhatwal & Jonsson - Muubs Jonathan Adler - Michel Design Works - Caroline Heyerdahl - Nordstjerne - Beach House - Design House Stockholm - Ceannis - Wittchen

søstrene-sagen

sostrenesagen


Nytt i Asker - Vollen

VOLLEN HERLIGHET FOR ET HUS 8. oktober kunne endelig Herligheten åpne dørene til sine nye lokaler i huset der Mats & Martin holdt til tidligere. De holder seg med andre ord fortsatt i Vollen, men nå med enda mer sentral lokasjon. - Vi stortrives, sier Jacqueline How Aarhus som driver Herligheten sammen med Hanne Wagle, og som understreker at atmosfæren, den hyggelige betjeningen og det gode vareutvalget vil forbli det samme også etter flyttingen. - Vi har fått langt mer plass og flere prøverom i våre lyse og luftige nye lokaler, smiler Jacqueline som også legger til at det er et privilegium å drive butikk når man har så mange trivelige og lojale kunder som det de har.

43


Nytt i Asker - Vollen

VOLLEN JULEGRANEN TENNES I VOLLEN Søndag 29. november ca. klokken 16.00 tenner ordfører Lene Conradi julegranen på torget i Vollen. Her blir det musikk med Arnestad Musikkorps, dans av smånisser fra Dansesonen, og nissen dukker opp med overraskelse til barna. Bli med og la julestemningen få komme snikende.

STERK NAPRAPAT I september åpnet Anita Stavik naprapatklinikk i Vollen, nærmere bestemt i 2.etasje på det gamle bedehuset i G. M. Brydes vei 2. Anita har en 4-årig utdannelse ved Naprapathögskolan i Stockholm med Dry Needling (smertebehandling med nåler) som tilleggs­ utdanning, og har tidligere jobbet som naprapat i Molde. Hun hjelper mange som sliter med spente og vonde muskler, og selv synes hun at det å bruke muskler i forbindelse med trening er noe av det morsomste som finnes. I oktober deltok hun i VM i styrkeløft i USA, og med seg i kofferten hjem hadde hun sølvmedaljer i grenene knebøy og markløft, og en bronsemedalje totalt.

ØKOLOGISK JUL I hagen utenfor Søstrene Sagen i Vollen kan du også i år få kjøpt økologiske juletrær. Skjønt, disse trærne er ikke bare økologiske, de går ett skritt lenger og kan faktisk kategoriseres som biodynamiske. Mannen bak, Freddy Ruud, kan nemlig fortelle at han ikke bare har dyrket de fram uten bruk av kjemikalier. Han har

dessuten tålmodig og kjærlig klipt gresset rundt trærne og brukt dette som gjødsel, istedenfor å importere eller frakte gjødsel over lange strekninger. Med andre er det hit du skal gå hvis du virkelig vil fylle stua med julestemning på naturens premisser.

OLLEN V l i t n e m m o k l e V R Klær fra 0-16 Å ør Leker og interi

GODJUL ÅPNINGSTIDER I DESEMBER mandag, tirsdag, fredag, lørdag og søndag: 11-17 onsdag og torsdag: 11-18

44


VOLLEN MARINA ÅPENT HELE ÅRET! Tlf. 40141040 Helårs båtplasser • Gjestehavn Restaurant • Bryggebutikk • Verksted

..en perle i Oslofjorden!

www.vollen-marina.no

Gull og Sånt Åpningstider: tir - fre 11-17 lør - søn 11 - 16 Arnestadveien 2 1390 Vollen Tlf 906 37006

Klær str 42-5

6!

Smykker: Aagaard • Espeland • Asa • Sylvsmidja • Embla • Susanne Friis Bjørner • Apero • Svane & Luhrs • BlickerFuglsang • Julie Sandlau • Pilgrim • Quinn • Cai • Bjørg • Hasla • Noru • Janne-Mari • DecoEcho • Connections • Von Lotzbeck • NOA • Frost • Klær str 42 - 56: Ciso • Handberg • M-fashion • Entree • Que • DNY • Etage • Studio • OneMore • Nør+ • Angel Circle • Festival • Veto • Replace • Kanok Følg Lik ossoss på: på:

45


herlighetens jul

pen til jul

desember er festmåneden. glad i kjoler? skjørt? glitter? stiletter? vi hjelper deg gjerne til å bli festens dronning! kjole fra sinequanone 1599,-

tips nissen

husk å tipse nissen i god tid! ta med mobilen, knips og gjør det lett for nissen å finne akkurat det du ønsker deg. smykker i sølv og gull fra jane kønig fra 400,-

stort utvalg

smak av jul

husk å fylle på med noe godt å spise mellom slagene. vi serverer julesnacks og varm drikke hele desember.

gaver som varmer

en deilig bløt pakke til en du er glad i er aldri feil. vi har et stort utvalg av gensere, jakker, skjerf og luer i varm, deilig ull!

vakre omgivelser

lyst på en rolig, stressfri og inspirerende julehandel. vi kan ikke tenke oss et bedre sted å gjøre juleshopping enn vakre vollen.

Etb. 2004

/

Vollen

pause fra jul

ta deg tid til en pause. ta på deg noe godt og varmt og kryp opp i sofaen. hos oss finner du deilige varme sokker, ulltøfler, kosebukser i kasjmir… kosesokker fra falke 219,-

halve gleden

vi sørger for at pakkene blir vakre!

jul i herligheten

velkommen til oss. vi har åpent alle dager! 1-11 desember 11-17 (onsdag, torsdag 11-18) 12-23 desember 11-18


Hvorfor Champagne eller Prosecco når man kan velge italiensk musserende? - Det sies at det er en fortelling som skal fortelles i hver Rotari flaske, og det er akkurat det Rotari gjør med sin elegante og musserende stil.

R

Ediktet var ikke rettet mot undersåttene til langobardene som kunne beholde sine lover.

- Navnet Rotari kommer fra kong Rothari, regnet av mange autoriteter som den mest energiske av alle langobardenes konger som levde rundt år 643. Rothari utgav også det berømte ediktet som etablerte lovene og vanene til hans folk på latin.

Rotari kommer fra dalene og åsene i Trentino som ligger i hjertet av Trentino Aldige, nord i Italia. Selskapet Nosio som også produserer Mezzacorona viner ligger ved foten av de majestetiske italienske Dolomittene. Karakteristisk for denne regionen er vingårdene med sine pergola beplantninger som spenner fra Gardasjøen og opp til Dolomittene. En frisk og vill vind blåser fra mer enn 400 innsjøer og utallige isbreer over de omliggende fjellene, som strekker seg ca. 2743 meter over havet. Takket være dette spekteret av et mikroklima, gir det oss flotte viner med de beste aromaer og smak, som Rotari Riserva Brut og Rotari Rosé Brut.

otari Brut Riserva og Rotari Rosé Brut er laget på champagnemetoden som kalles ”methodo classico” som betyr at den gjennomgår blant annet annengangs gjæring og modnes deretter 36 måneder på flaske før salg. Dette gjør at Rotari er et flott alternativ til Champagne og Prosecco. Sistnevnte har tatt det norske markedet med storm, men det man glemmer er at Prosecco har et forholdsvis høyt sukkerinnhold og mangler den elegansen som Champagne besitter. Så hvorfor ikke prøve en annen type italiensk musserende som holder bedre kvalitet og har et mye lavere sukkerinnhold?

Rotari Riserva Brut Aroma av eple og sitrus. Hint av kjeks i ettersmaken. Elegant. Passer til aperitif, flott til hvit fisk og skalldyr. Varenr. 1262801 Pris. Kr. 136,90

Rotari Rosé Brut Aroma av røde bær, eple og urter. Hint av kjeks i ettersmaken. Elegant. Passer til aperitif, flott til hvit fisk og skalldyr. Varenr. 1262701 Pris. Kr. 136,90

47


Asker Kulturhus

Jul med Teskjekjerringa TESKJEKJERRINGA, PRØYSEN, GLADE BARN, NISSER, JULEGRØT OG NYPYNTET JULETRE… NÅR ASKER KULTURHUS PRESENTERER SIN STØRSTE OPPSETNING NOENSINNE SKORTER DET IKKE PÅ JULESTEMNINGEN! TEKST: AINA SKOLAND FOTO: SVEINUNG BRÅTHEN

I

årevis har vi fått henvendelser fra foreldre som har etterlyst muligheten til å skape lokale juletradisjoner her i Asker, forteller Mari Haugen, prosjektleder for oppsetningen Jul med Teskjekjerringa. - Samtidig har vi lenge hatt et samarbeid med Akershus Teater som satte opp dette stykket med stor suksess i Lillestrøm i fjor. Da de så kom til oss og spurte om

48

ikke vi kunne gjøre det samme i Asker i år var vi ikke vonde å be, selv om vi aldri før har satt opp noe så stort. Nå gleder vi oss til å servere julestemningen lokalt, og samtidig bringe kulturarven fra Prøysen videre til nye generasjoner. PROFT OG LOKALT Hanne Huseby Aune er ansvarlig for

markedsføring og kommunikasjon på Kulturhuset, og hun kan fortelle at dette blir en profesjonell oppsetning med sterke lokale innslag både på og bak scenen. - Ellen Nikolaysen er selveste Teskjekjerringa, men med seg har hun blant annet 20 barn mellom 10 og 15 år fra Asker Dans & Ballett fordelt på to team, og det


Asker Kulturhus

Jentene fra Asker Dans & Ballett har øvd siden lenge før sommeren

er Askermannen Geir Holmsen som har arrangert musikken. TEATERMAGI Det sies at jula varer helt til påske, men i dette tilfellet kan man vel heller si at det er motsatt. - Det er mange danser og mye som skal læres, og barna fra Asker Dans & Ballett har vært i sving siden rett etter påske, forteller Mari. - Så har de da også forberedt et godt stykke teatermagi som rommer både nisser og hip hop. Forestillingen er satt sammen av mange småhistorier om Teskjekjerringa, samt sanger fra Prøysens univers. Blant annet får vi se at den surrete Teskjekjerringa tar feil av matfett og mannens låsolje, noe som resulterer i gorokaker som gir mer næring til sladrete nabokjerringers skadefryd enn noe annet.

LOKAL JULESTEMNING - Målet med oppsetningen er at askerbøringer kan gjøre noe sammen, lokalt, uten å stresse inn til Oslo for å suge til seg julestemningen, forteller Mari som også har samlet en gjeng nissegutter og nissejenter til å selge julegrøt i foajeen før forestillingen. - Der vil det forøvrig også være juletre med hjemmelaget pynt fra Asker Husflidslag, og hvis du virkelig vil maksimere julestemningen, så har vi timet det sånn at julegrantenningen i sentrum er midt mellom de to forestillingene på premieredagen, ler hun videre. TRADISJON Som sagt ønsker Kulturhuset med dette å gi askerbøringene en mulighet til å skape juletradisjoner lokalt, så betyr det at vi kan vente oss flere oppsetninger av samme kaliber i fremtiden?

- Ja, smiler Hanne. - Som ett av fem Kulturhus i landet har vi fått tilskudd for neste års juleforestilling, og vi er allerede i gang med å samarbeide med Åsleik Engmark om manus, så det blir faktisk en originaloppsetning. GOD FOLKEHELSE Det er ingen tvil om at Mari og Hanne gleder seg til å feire jul med Teskjekjerringa. De sprudler når de forteller om forestillingen og alt som skal skje rundt. - Vi gleder oss veldig, sier de omtrent i kor. - Ta med barn, nabobarn, besteforeldre, eller kom uten barn for den saks skyld, ler Hanne, samtidig som de påpeker at god kultur er god folkehelse. Julestemning OG god folkehelse…dette må jo bli bra!

49


ASKER SENTRUM Åpningstider: 10-18 (10-16) Lik oss på facebook og få med deg det som skjer i sentrum!

PAK

P P ersve

K. Ask i

P Trekanten

Kulturhuset

PAK

et Smug

P

veien

Rypegården

Torget

v

løkk

P

a

sen

plas

Erte

Elve

r To

P

ei

rsv

ke

Bankveien

P

ien eve

P As

PAK

P

PAK

K.

Kirk

PAK

gen

P

Meierisvin

P

P

P

PAK

St rø ke t

PAK

PAK

P

Sk k kveien

Hagalø

PAK

PAK

Galleri Trafo

Alfheim

yss

tas

jon

PAK

P E1

P

8


BUTIKKOVERSIKT

KLÆR, SKO OG TILBEHØR

Rå Smak

902 20 884

32 12 33 11

SPESIALBUTIKKER

Alex

66 78 09 95

Salt og pepper

Allkopi

81 06 80 02

AnneBe

92 40 84 80

Scandic Hotel

23 15 54 00

AmoRosa

91 91 19 12

Asker Pels

66 78 66 30

Sjøveien

941 97 586

Apotek1

66 76 15 50

Change

66 76 04 22

66 78 10 60

Dressmann

66 79 54 14

HJEM OG INTERIØR

Ark Bokhandel Asker Blomster

66 78 17 08

Edvins

66 90 30 55

Asker Tekstilsenter

66 78 11 29

Asker Pels

66 78 66 30

Fretex Fashion

474 73 628

Ask Interiør

66 79 70 00

Asker Reisebyrå Bennett

66 76 14 60

Galleri Unika

66 90 16 35

Christiania GlasMagasin

66 78 31 60

Asker Urforretning

66 79 56 65

Gerts

66 90 46 10

Moodies

66 76 22 00

Bilruta

G-Sport

66 78 33 65

Robust Interiør

67 41 00 22

Garnstua

66 78 19 86

It

33 61 04 90

Traktøren Kjøkkenutstyr

66 90 48 80

Galleriet

913 28 899

Mexx

66 79 08 66

Xponella

66 79 02 00

Gullsmed Frank Hellman

66 78 01 00

Moodies

66 76 22 00

66 79 51 70

Name It

66 78 99 39

Noa Noa

94 97 89 32

HELSE, SKJØNNHET OG VELVÆRE

Interoptik Asker

Polarn O Pyret

66 90 49 00

Agro Øre nese halsklinikk 66 75 21 21

Pru’s

66 75 80 66

A-head Frisør og Velvære

66 76 26 00

Timalu

46 89 35 45

Anahat Yoga

41 25 63 60

66 76 23 00

Asker Alternative

Adek

22 73 12 40

66 78 10 70

Hudpleieklinikk

66 75 99 70

Aktiv eiendom

66 10 14 40

Asker Herrefrisør

66 78 09 84

Centrum trafikkskole

99 20 31 00

Asker Tannhelse

66 78 65 00

DNB

66 90 20 20

DNB Eiendom

Trend Classic Vic Bauer

SERVERING / MAT

09009

Kitchenline

21 42 08 08

Narvesen

66 90 17 57

Trafo Kunsthall

66 90 40 06

TJENESTER

03000

Akutten Tapas bar

94 85 83 50

Asker Tannregulering

Askerkroen selskapsmat

66 78 15 03

Asker Treningssenter

40 00 04 81

Danske Bank

Bakeriet Asker

66 79 62 10

Atelier 3-frisør

66 78 10 74

Fibre Arkitektur & rådgivning 90 95 74 07

Baracoa

40 00 57 05

ATS EXPRESS

40 00 04 81

Handelsbanken

66 98 77 00

66 90 00 30

Bailine

66 90 09 36

Mariannes Trafikkskole

66 78 78 78

66 78 12 30

Beautyjunkie

913 00 293

Nordea

4440

BeautyTrend

41 25 99 98

Proaktiv

47 68 44 00

EGON

66 79 17 67

Brun og Blid

80 03 40 33

Scandic Hotel

23 15 54 00

Fuji Sushi

66 79 50 00

Cliniqe Medica

66 78 03 73

Sparebank1

Glorioso

66 79 17 38

Elixia

66 98 73 00

Sandboe Tannlegesenter

Kafe Kvist

91 31 67 53

Fysioaktiv

66 76 65 40

Thrond-Arne Schau studio 93 09 52 93

Kaffebrenneriet

66 90 00 78

HUD

66 90 00 90

Voice Reklamebyrå

Kårner Kaffebar

66 75 99 55

HÅR

66 90 00 90

Lancelot

66 78 54 88

Matrix Frisør

66 90 63 74

Lille Italia

67 41 00 03

Mykjemeir

66 90 55 00

MENY Hagaløkkveien

66 76 69 00

På Håret

66 79 53 80

Overens café

913 50 889

Sandboe Tannlegesenter

66 78 10 20

Peppes Pizza

22 22 55 55

Sentrumsklinikken

66 78 56 00

Petra

66 79 49 96

Tannglede

66 78 11 93

Pizzastua

66 79 46 11

The Body Shop

66 75 84 00

41 45 89 58

Thrond-Arne Schau studio 93 09 52 93

Big Horn Den Glade Baker Dolly Dimples

Royal Lounge

97 64 30 00 08540

06001

07040 66 78 10 20 66 85 27 50

ASKER sentrum

NY i sentrum

Har flyttet


”Daniela Reyes Holmsen er bare 16 år, men allerede erfaren musiker og låtskriver”


Daniela Reyes Holmsen

MYKE TONER TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

16 ÅR, ERFAREN MUSIKER OG LÅTSKRIVER. MODERNE ONE-MAN-BAND MED EN STEMME SOM KAN GJØRE DE SKARPESTE KANTER MYKE SOM SMØR. ALVORLIGE TEKSTER OG LIVLIGE TREKKSPILLSOLOER. MØT DANIELA REYES HOLMSEN.

D

aniela lot seg først inspirere til å skrive musikk etter å ha hørt på Beatles og Jimi Hendrix da hun var 1213 år, uten at musikken hennes bærer nevneverdig mye preg av akkurat det. Tekstene hennes er ofte alvorlige. - Ja, sier hun, og det merkelige er at de ofte blir tristere jo gladere jeg er, men da prøver jeg å kompensere med litt lysere melodier. Nå for tiden skriver jeg mange sanger om hvor glad jeg er, eller om ting jeg ikke helt skjønner. ONE-MAN-BAND Som man kanskje forventer av en singersongwriter spiller Daniela gitar, men første gang folk ser henne opptre blir de gjerne overrasket når hun drar i gang en livlig trekkspillsolo. - Jeg lover at det ikke er DDE-type trekkspillmusikk, altså, ler den unge jenta som har klassisk akkordeon som sitt hovedinstrument i 2. klasse på musikklinjen på videregående. Sang, gitar og trekkspill ville kanskje vært nok for de fleste å traktere, men den sjarmerende jenta bruker gjerne opp mot 5 instrumenter og en såkalt loop-station på en gang for å skape sitt helt spesielle lydbilde når hun opptrer live.

Trekkspillet har vært hennes faste følgesvenn siden hun var 5 år

53


Daniela Reyes Holmsen

Daniela trollbinder publikum med sin vakre stemme, skjøre melodier, og flere instrumenter på en gang

LIVE-ARTIST For foreløpig er det først og fremst liveartist hun er. Det er på scenen hun har funnet seg selv og sin måte å spille sangene sine. - Nå jobber jeg mye med å finne fram til hvem jeg er i studio, sier hun. Jeg har god tid, men når jeg finner studioutgaven av lydbildet mitt har jeg mange sanger som ligger klare for å spilles inn, lover hun.

BESKJEDEN STJERNE Selv hevder hun beskjedent at hun så langt bare har spilt i små sammenhenger, men det er en kjensgjerning at hun har rukket å fylle CVn med opptredener på blant annet Kongsberg Jazzfestival, UngLyd Festivalen, Hvalstrandfestivalen, Canalstreet, Oslo Jazzfestival, OverOslo, UKM Landsfestivalen og Oslo Spektrum.

Hun har det altså ikke travelt, men hun vet hva som er viktig for henne:

Daniela mister ikke fotfestet av den grunn:

- Jeg er ikke så opptatt av at absolutt alle skal like musikken jeg lager, men målet mitt er at ingen skal kunne si at det ikke er bra sånn rent kvalitetsmessig.

- For ikke lenge siden opplevde jeg at en voksen fyr jeg ikke kjente satt og sang med da jeg opptrådte. Han kunne sangen min. Det var ganske kult…og litt pinlig, smiler hun beskjedent.

ERFAREN MUSIKER Når var første gang du sto på en scene? Daniela trekker på det. - Det vet jeg ikke. Jeg har vært med mamma (Maj Britt Andersen) og pappa (Geir Holmsen) på jobb så lenge jeg

54

kan huske, og da har jeg som regel vært med og koret. Første gang jeg sto på scenen alene var vel på avslutningen av trekkspillkurs da jeg var 5 år, og første gang jeg sang min egen musikk for publikum var på Ungdommens Kulturmønstring i Asker i 2013.

Det er nettopp dette som slår meg som så spesielt med Daniela. De fleste 16-åringer med talent og evner som henne ville kanskje ha tenkt at de skal bli popstjerne og kjendis, og det helst i forgårs. Daniela er ikke sånn. Hun er

målbevisst og beskjeden, tror på å jobbe hardt og jevnt over lang tid og har det ikke travelt med å “slå igjennom”. Og for oss andre: Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

Du kan oppleve Daniela på Desembertoner, en gratiskonsert i Oslo Domkirke 18. desember. TV2 vil også sende fra konserten.


GREEN PEEL Herbal Peeling

• Kvernverk i rustfritt stål • Livstidsgaranti på kvernverk

NY NY Paris Antique Salt- og pepperkvern, 12, 18, 22, 30 cm fra 399,-

Dekorativ, spiselig kakepynt, 12 stk, fra 49,-

Dualit vannkokere 1,5L, Sort også 1 L.

Dualit brødristere, 2 skiver.

Dualit håndmiksere.

Oljesprayer 399,Vinkjøler, dobbeltvegget 649,-

Whisky sett, karaffel og 6 glass 699,-

Longdrink glass, 6 stk. kr 429,pr.stk. 75,-

Green Peel Classic total hudfornyelse

Kraftig urtepeeling som øker blodsirkulasjonen og setter i gang hudens stoffskifte. Man “skifter” hud på 1 uke. Super behandling for uren hud, acne-arr, tykk / grovporet hud, rynker og pigmenter.

Lettere enn Classic, men allikevel meget god intensiv behandling for huden. Aktiverer blodsirkulasjonen og stoffskiftet og gir huden merkbar glød og forbedring. Ingen vesentlig hudavskalling etter behandling.

Gavekort til jul kan kjøpes online på hjemmesiden! Velkommen til

Asker Alternative Hudpleieklinikk Kirkeveien 230 (Lenken), Asker

Timebestilling på 66 75 99 70 Online-booking www.asker-alternative.com

Pizzaplate i rustfritt stål, 34x39x0,4 cm 899,-

Kake dekorasjonsbord, roterende, skråstilles i ulike vinkler, 24 cm 669,Santoku kniv, 17 cm 775,Fiskefiletkniv, fleksibel, 18 cm 505,-

Krus 35 cl 108,Cappucino kopp og skål, 28 cl 149,Espresso kopp og skål, 8 cl 107,-

Kokkekniv m/luftlommer, 20 cm 829, Laksekniv m/luftlommer, 30 cm 919,-

Green Peel Energy aktiv peeling

Boston coctail shaker, rustfritt stål og glass, 0,4 L 389,-

Whisky glass, 6 stk. kr 299,- Cocktailshaker pr.stk. 50,500ml 449,-

Bolle 99,-

Bolle Ø15 172,Ø18 cm 249,- Ø23 cm 498,-

Tallerken 99,NY

Brikke, bolle, bestikk, sett 399,-

Keramikkboller, Asjett, bolle, 12 cm 179,bestikk, sett 18 cm 299,249,24 cm 489,-

Kjøkkenrullholder, polert rustfritt stål 579,-

Salt og pepperkvern m/AllgrindTM kvern, Mandolinjern Professional, m/5 ulike polert rustfritt stål, pr. sett. 1199,blader og rivjernhåndtak 549,-

SPESIALBUTIKKEN FOR MATGLEDE Asker Sentrum, Smuget 1 • Telefon: 66 90 48 80 • Åpningstider: Man. – fre. 10-18, lør. 10-16 www.traktoren.no • butikken@traktoren.no

55


Asker Kunstforening

Kunst MED GALLERI INNERST I BIBLIOTEKET, MIDT I ASKER SENTRUM, OG EGEN SAMLING SPREDT RUNDT I BYGDA MÅ MAN VIRKELIG KUNNE SI AT ASKER KUNSTFORENING BRINGER KUNSTEN TIL FOLKET, OG FOLKET TIL KUNSTEN. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

Asker Kunstforenings egne samlinger gleder askerbøringer rundt om i bygda, som for eksempel her i Kulturhusets inngang i 2. etasje mot Trekanten.

56

for folk


Asker Kunstforening

I galleriet vises mye vakker kunst.

I

45 år har Asker Kunstforening jobbet for å fremme interessen for kunst og kultur i Asker, og det er det flere enn foreningens 150 medlemmer som nyter godt av. Med utgangspunkt i sitt galleri innerst i biblioteket, har de hvert år blant annet 8-10 utstillinger, foredrag, kunstnersamtaler og turer for kunstinteresserte. Både galleriet og kunstforeningen er drevet på ildsjelbasis, noe styreleder Bjørn-Erik Wøien kan bekrefte. - Ja, man blir ikke rik av dette, ler han, men det gir mye å få være med på å bidra til det gode liv i Asker. Vi føler at vi er et positivt bidrag i kommunen generelt, og i sentrum spesifikt. Og bidrar gjør de, langt utover egne gallerivegger. Asker Kunstforening har nemlig en egen solid samling av kunst som står plassert rundt på institusjoner i kommunen til glede for mange av oss i hverdagen. Du har sikkert sett det uten å være klar over det. POPULÆRT GALLERI Jeg møter Bjørn-Erik i det lyse og trivelige galleriet, og blir slått av at det er et fleksibelt og innbydende rom. - Ja, galleriet vårt er et populært utstillingssted, smiler Bjørn-Erik som kan vise til et bredt repertoar på veggene gjennom året. - På våre egne utstillinger har vi gjerne en blanding av mer og mindre etablerte profesjonelle kunstnere. Mange søker om å få ha utstilling her, men det hender også at vi inviterer kunstnere vi har lyst til å vise fram. Vi har dessuten elevutstillinger

for Kulturskolen og Asker Kunstfagskole, og av og til låner biblioteket galleriet for å vise fram noe av sin samling med kunstverk til utlån. BREDT REPERTOAR Høsten 2015 har som vanlig kunnet by på et mangfoldig program i galleriets lokaler, og akkurat nå vises Juleutstillingen som står til 19.desember. Dette er en utstilling av billedkunst fra fire Askerkunstnere; Øivind S. Jorfald, Vivian Zahl Olsen, Line Solheim Renslebråten og Stina Langlo Ørdal. Alle disse har en mangfoldig kreativ bakgrunn, og det er fullt mulig at du allerede har sett verker

fra alle fire gjennom deres arbeid med å illustrere bøker. - Det er også mye god kunst å se fram til i 2016, kan Bjørn-Erik fortelle. - Vi begynner kunståret med en samtidsutstilling, «Stoffet fra Koberwitz» av Askerkunstnerne Marte Berger Walthinsen og Aage Moltke Schou. Utstillingen, som vil bestå av malerier, skulpturer og andre teknikker, leker hemningsløst med den spirituelle økologien slik den fremstilles av Rudolf Steiner. I slutten av februar kan du også få med deg et interessant foredrag i forbindelse med foreningens årsmøte der en av medlemmene også vil vinne et grafisk blad. Mer informasjon får du ved å følge med på nettsidene eller melde deg inn i foreningen. MELD DEG INN Det å melde seg inn i kunstforeningen er ganske lurt om du er interessert i kunst. Medlemmene får ved siden av rabatt på kjøp av kunst på foreningens utstillinger også tilsendt informasjon om utstillinger, foredrag og turer, samt mye om hva som skjer innen kunstformidling i hele Akershus via informasjon fra AKFO - Akershus Kunstforeningers Fylkesorganisasjon som har en svært fyldig kalender. Du kan melde deg inn på nettsiden www.askerkunst.no, på facebook, ved å sende en mail til akf@askerkunst.no, eller bruk skjema i galleriet.

Bjørn-Erik Wøien er styreleder og ildsjel i Asker Kunstforening og på galleriet

Så hva med å sette av litt tid til et inspirerende galleribesøk før jul?

57


VI HAR JULEGAVEN I ÅR TIL MEGET FORNUFTIGE / KONKURRANSEDYKTIGE PRISER

• akne arr • kirurgiske arr • strekkmerker • fine linjer • rynker • håravfall

Meget effektiv mot bl.a:

• rosacea/ sprengte blodkar • pigment/solskader • fine rynker/porer • virker generelt hudforyngende

SKIN PEN/ MIKRONEEDLING

Klinisk bevist og dokumentert hudbehandling. Induserer kollagen produksjon, som bremser aldring og stimulerer cellefornyelsen. Forbedrer dramatisk de fleste hudproblemer, slik som:

IPL (INTENS PULSERENDE LYS)

VITAL INJEKTOR Smertefri innsprøytning av hyaluronsyre

• hudforyngelse • oppfriskning av sliten og grå hud • anti pigment behandling • reduksjon av rynker og arr

JULETILBUD: Kr. 800,(varer ut desember)

DIODE LIGHT SHEER LASER PERMANENT HÅRFJERNING

YAG LASER

• fjerner/reduserer kar og skjemmende årer på ben og i ansikt (ikke store åreknuter)

PERMANENT MAKEUP • Øyebryn med stråteknikk kr. 3.600,- (inkl.2 påfyll) • Eyeliner kr. 2.100,-

LPG CELLU M(6) INTERGRAL (2)

(“kun” øvre øyelokk og med 2 påfyll)

LIPOMASSASJE/ENDERMOLIFT

• reduserer/fjerner cellulitter • strammer opp huden • reduserer arr/strekkmerker • øker blod og lymfesirkulasjonen • dyp bindevevsmassasje for slitne og ømme muskler • meget bra for revmatikere • bidrar til å rense kroppen for avfallstoffer

Før

Etter

DEN IDEELLE JULEGAVEN Kun kr. 450,- for 50 min massasje Vi tilbyr også Botox og fillers behandlinger. Alle våre behandlinger utføres av sykepleier/lege. Besøk oss gjerne på vår hjemmeside: clinicmedica.no Ring i dag eller send oss mail på: kjhall@online.no for timebestilling. Alfheim 24, 1384 Asker, Tlf. 66 78 03 73 905 10 768 www.clinicmedica.no clinicmedica

Gavepakininger fra …. Åpningstider:

mandag-torsdag kl: 11-19 Fredager kl: 11-16 Vi har åpent på lørdager etter avtale.


«The Dots» fra Muuto

Sengeteppe fra Hay

«Leimu» lamper fra Iittala

Julegavene finner du hos xponella «Float» lysestake fra Muuto «Nappula» fra Iittala

«Hugo» teppe fra Pappelina

«Kaasa» fra Iittala

«Aalto» vase fra Iittala

«Dot» pute fra Hay

«Restore» magsinholder fra Muuto «Sufraco» såpe

Torvveien 5 | 1383 Asker |Tlf. 66 79 02 00 | www.xponella.no Følg oss på


TREND CLASSIC

FRYNSEKJOLE FRA SECOND FEMALE ARMBÅND FRA DYRBERG KERN OG JOSH HALSKJEDE FRA JOSH

60

LOCATION: MUNKESLETTA MODELL: HANNAH FOTOGRAF: @VIBEKEGLOSLI MAKE UP: MOA EVELINA LARSSON FRA PÅ HÅRET ELVEGANGEN HÅR: ANDREA FOSSUM OG CECILIE AKSNES FRA PÅ HÅRET FRISØR ASKER


IT

KJOLE FRA HUNZA

61


TREND CLASSIC

KJOLE FRA HALE BOB ARMBÅND FRA DYRBERG KERN VESKE FRA LEOWULF

62


FRETEX

SANDKJOLE SMYKKER, VESKE OG SKO FRA FRETEX

63


HERLIGHETEN

TOPP OG SKJØRT FRA BAUM UND PFERDGARTEN PUMPS FRA YVONNE KONÉ ARMBÅND FRA JANE KØNIG

64


CHANGE

MODELL CHANGE’S EGEN UNDERTØY FRA CHANGE

65


Interoptik

TEKST: AINA SKOLAND FOTO: IRENE LISLIEN PHOTOGRAPHY

”Et øye, sett gjennom Optomapmaskinen” FOR 30 ÅR SIDEN ÅPNET BERIT FRØSETH NIELSEN OPTIKERBUTIKK I ASKER SENTRUM. VED FORRIGE ÅRSSKIFTE OVERLOT HUN TØMMENE TIL BUTIKKSJEF MARITA OLSEN, OG NÅ FORBEREDER INTEROPTIK BÅDE BUTIKKEN OG DE KOMMENDE GENERASJONER PÅ DE NESTE 30 ÅRENE.

D

et har vært en kraftig vekst av nærsynthet i vestlige land de siste årene, sier Berit. - Mulige forklaringer på dette fra forskningen sin side er at mye nærarbeid, som bl. a skjermbruk/nettbrett samt mye innetid er med på å påvirke nærsynthet. - Vi ser da også at utviklingen av nærsynthet hos barn går saktere i sommerferien når de er mer ute i dagslys, følger Marita opp. BARN OG SYN Nettopp barn og syn er viktig. - Barn kan se dårlig lenge uten at de en gang vet det selv, forklarer Marita.

66

- Dårlig syn kan ha mange forskjellige utslag hos barn som rastløshet, misnøye med skolen, at de er ukomfortabel i forbindelse med fysiske aktiviteter, hodepine osv uten at man nødvendigvis mistenker synet. - En synsundersøkelse kan derfor være lurt å ta uansett, påpeker Berit, og Marita kan bekrefte dette: - Jeg hadde en 7-åring til undersøkelse. Ingen i familien mistenkte at hun så dårlig, men ved undersøkelsen viste det seg at hun hadde veldig dårlig syn på det ene øyet. Hun ble helt himmelfallen da hun fikk på seg riktige briller, for hun ante ikke at verden kunne se sånn ut. Barn

oppdager generelt fort fordelene ved å ha briller når det trengs, og de er veldig tilpasningsdyktige. - Og det er fortsatt briller som er den vanligste løsningen for synskorrigeringer hos barn, sier Marita, men vi har også tilpasset linser til barn helt ned i 5-års alderen til bruk ved aktivitet. Det viktigste er at man finner en løsning som passer for den enkelte. NY TEKNOLOGI En annen ting som barn gjerne synes er stas når de kommer til undersøkelse, er den splitter nye Optomap maskinen. Den


Interoptik

Berit Frøseth Nielsen startet optikerforretning i Asker sentrum for 30 år siden. Nå er det Marita Olsen som styrer skuta. Gjengen hos Interoptik Asker gleder seg til nye og freshe lokaler i begynnelsen av desember.

både høres og ser litt ut som et romskip og tar bilde av innsiden av øyet ved hjelp av en laser. Maskinen og metoden ble faktisk opprinnelig utviklet med tanke på å kunne ta en grundig kontroll av øynene nettopp hos barn som ikke klarer å sitte stille så lenge om gangen, men den er veldig viktig for øyehelsen til voksne også.

- Med denne maskinen ser man forbi pupillen på en måte vi aldri har kunnet gjøre før. Vi pleier å si at vi tidligere har kikket inn gjennom nøkkelhullet, men nå åpner vi opp døra, sier Marita engasjert. - Det vil si at vi både hos barn og voksne kan se ting som vi tidligere ikke har hatt mulighet til å oppdage. Som en bonus er det ikke bare øyehelsen vi kan følge med på. Også tegn på helseproblemer som høyt blodtrykk og diabetes kan faktisk avsløres når man tar et bilde av øyet med Optomapmaskinen. JUBILEUMSFEST Men tilbake til 30-års jubileet, for her blir

det fest og moro. I løpet av november skal butikken bygges ut og bygges om. - Vi går nedover og bygger ut kjelleren, smiler både Berit og Marita ivrig. - Det blir lyse og fine lokaler med flere synsundersøkelsesrom og mye bedre plass. I byggeperioden holder vi til i midlertidige lokaler ved siden av Bodyshop, men onsdag 2. desember blir det åpningsfest med lett servering, høy stemning og masse gode tilbud, så bare kom innom!

Julegavetips: • Solbriller • Gavekort 67


FORTRESS.NO

NÅ SPANDERER VI markedspakke på de 50 første som signerer innen 31. desember 2015

Verdi kr 25.000,-*

VI FINNER DEN SOM SETTER STØRST PRIS PÅ DIN BOLIG

MARKEDSPAKKEN INKLUDERER:

Selv om flere kan være villige til å betale samme pris for boligen ut ifra en rasjonell vurdering, er det den emosjonelle vurderingen som gjør at opplevelsen av verdi blir ulik. Våre meglere er spesialister på ditt nabolag og vet hvorfor noen ønsker akkurat din bolig allerede før salget starter. Slik kan vi skreddersy markedsføringen og raskt finne kjøperen som drømmer om din bolig.

• ½ side annonse i Budstikka • ¼ side annonse i Aftenposten • Annonse på finn.no og proaktiv.no • Netteksponering i en uke på budstikka.no • Målstyrt annonse på Facebook • Interiørveiledning • Nabolagsprofil Premium

Vårt nære og personlige samarbeid, både med selger og kjøper, er sannsynligvis noe av forklaringen på at vi har de mest fornøyde kundene i landet.

*Boligen må legges ut for salg innen 28/2-16

Proaktiv bolig- og prosjektmegling, Knud Askers vei 5, Asker, telefon: 47 68 44 00, e-post: vk@proaktiv.no, www.proaktiv.no


STEMMARI PASSIATA – SMAKEN AV SICILIA F

eudi Arancio er en av de mest kjente vinprodusentene fra solfylte Sicilia som ligger i hjertet av Middelhavet. Dette er et ideelt klima for produksjon av rike viner som gir den unike og autentiske smaken av Sicilia. Her produserer naturen sjenerøst av vin og I hyllest til Siciliansk tradisjon og med dyp respekt for det naturlige miljøet har Feudi Arancio bygget en vingård etter tradisjonelle arkitektur og stil, mest kjent som ”baglio”. Her møter tradisjon og dagens avanserte teknologi hverandre med gjensidig respekt. Stemmari Passiata består av druene Nero d´Avola som dyrkes sør-øst på øya med sitt varme klima og optimale temperaturnivå, og den internasjonalt kjente Syrah druen som blir dyrket nord-vest på øya. Her er klimaet mildt med sin fruktbare og leirholdige jord. Dette gir rike og konsentrerte viner og blandingen av disse to druene har gitt en vin som er rik på struktur og fruktig aroma.

Stemmari Passiata 2014 Karakteristikk: Dyp intens rubinrød. Fruktig aroma av bjørnebær, bringebær og kirsebær. Smak av krydder og vanilje. God struktur med delikate tannniner. Passer til kjøttretter, ragu, bakt fisk også oster og spekemat. Pris kr. 150,Varennr. 3514501

Stemmari Passiata er laget ved gjennomgåelse av «appasimento teknikken» som er en del av produksjonsmetoden. På Sicilia foregår den på følgende måte; druene tørkes på vinstokken ved at man «knekker» druegrenen forsiktig, slik at næringstilførselen fra gren til drue stoppes. Druene henger så på vinstokken i ca. 8 – 10 dager. Vannet i druene fordamper, og druens vekt reduseres. Dette resulterer i høyere konsentrasjon og sukkernivå i hver drue. Så plukkes druene og legges på tank for å gjære. Resultatet blir det samme som i Veneto; fyldige rødviner med deilig restsødme og smak. Også fargen på vinen blir dypere og mer fortettet. Vi kan trygt si at Feudi Arancio er en ambassadør for vår tids moderne vin - og matkulturelle stil.


Asker møbeltapetserverksted

Julenissens verksted avd. Heggedal I LOKALENE TIL ASKER MØBELTAPETSERVERKSTEDET I HEGGEDAL, OGSÅ KJENT SOM JULENISSENS VERKSTED, HAR JOHN GABRIELSEN DREVET MØBELVERKSTED SIDEN 1978. HER LEGGER HAN OG MAKKER ØYUNN RØKKE SIN STOLTHET I Å SKAPE UNIKE MØBLER TIL GLEDE FOR FOLK…OG PAPEGØYER. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

70


Asker møbeltapetserverksted

Denne stolen har gjennomgått litt av en ansiktsløftning, og nå venter en spent eier på å få den i hus før jul.

N

år jeg kommer på besøk er det skroget av en stor sofa fra 1929 som dominerer verkstedet. - Den har kommet helt fra Troms og skal settes i stand til tidligere tiders glans med silkemykt skinn. Når den er ferdig vil det være et møbel med livstidsgaranti, slår John fast. Det kan han da også dokumentere. For 30 år siden sto han i det samme verkstedet, sammen med faren, og trakk om en rokokkosalong fra rundt 1880. For et par år siden brant huset med de vakre møblene. - Salongen ble røykskadet, men til alt hell sto rammeverket igjen, og kunden ba oss kopiere jobben vi gjorde for 30 år siden, forteller John. Nå står den igjen i fordums prakt i kundens hjem. STORE OG SMÅ SKATTER Det er ikke bare store prosjekter som finner veien inn til verkstedet i Heggedal. - Vi trekker også om mindre møbler, lager møbler på bestilling, syr pynteputer og seteputer til både hus, hytter og båter for å nevne noe. - Det er ganske typisk at noen kommer inn etter årets første båttur når de kommer på at de skulle hatt nye puter

John Gabrielsen og Øyunn Røkke fra Asker møbeltapetserverksted holder stand i Heggedal sentrum.

til båten, og da vil de gjerne ha det fort, smiler Øyunn. JULENISSENS VERKSTED Det er høysesong og travelt i verkstedet. - Det er mange som vil ha “nye” møbler i hus til jul, sier John. Det hender vi svarer telefonen med “julenissens verksted” på denne tiden, men vi kommer alltid i mål selv om det kan bli lange dager. Et år fikk presten i Slemmestad møblene sine levert på lille juleaften klokken 22.30. Nå er det ikke bare antikviteter som finner nytt liv i verkstedet der den gamle symaskinen som John husker fra da han var liten fortsatt durer og går. - For et par år siden trakk vi om en kjempestor 8-seters IKEA hjørnesofa for en kunde, ler Øyunn. - Da vi skulle montere den nye og fargerike sofaen i kundens stue fikk husets papegøye se den, og den fikk fullstendig latterkrampe. Den lo så mye og så lenge at eieren til slutt måtte legge teppe over buret for å få den til å slutte. TRENDER Papegøyen syntes nok det var uvant med ny stil i hus, men sannheten er at

trendene i interiørverden varierer som klestrendene. - Akkurat nå er de klassiske gamle møblene som rokokkosalonger, Biedermeiersofaer og sjeselonger litt ute, og du kan få kjøpt de for en billig penge på finn.no, forteller John, mens Øyunn viser bilder av nylig leverte stoler i stil fra 50- og 60-tallet som har kommet sterkere inn i bildet i det siste. GJENBRUK John og Øyunn er enige om at de ser en klar endring i folks motivasjon for å gi gamle møbler nytt liv. Tidligere kom folk nesten utelukkende for å friske opp utseende på, og forlenge levetiden til et møbel de var glad i. Nå er mange langt mer bevisst på at de at det føles godt å gjenbruke noe gammelt heller enn å kjøpe nytt som en motvekt til bruk-ogkast samfunnet. Selv er John og Øyunn fornøyd med å ha nyrenovert verksted, men som seg hør og bør har de bevart den flotte gamle vedovnen midt i lokalet. Tidligere var den nødvendig for varme, men nå står den til pynt og som et passende sannhetsvitne om ærverdige møbler og godt gammelt håndverk.

71


Asker Husflidslag

”I Asker Husflidslags salgsutstilling kan du finne mange fine gaver til deg selv eller andre”

Gammelt håndverk, nye trender HELT SIDEN ASKER HUSFLIDSLAG STARTET OPP I DE HARDE 30-ÅRENE HAR DET Å BEVARE NORSKE HÅNDVERKSTEKNIKKER VÆRT DEN VIKTIGSTE DRIVKRAFTEN SAMMEN MED GLEDEN OVER Å SKAPE NOE, OG DEN DAG I DAG GÅR GAMLE TEKNIKKER HÅND I HÅND MED NYE TRENDER. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

A

t Asker Husflidslag består av en gjeng gamle damer som sitter i hver sin krok og hekler i stillhet kan vi avkrefte med en gang. - I 2015 har vi holdt rundt 70 kurs i forskjellige håndarbeidsteknikker, forteller styreleder Barbro Tronhuus Storlien. - I tillegg har vi studieringer, og dessuten håndarbeidstreff hver mandag kveld og onsdag formiddag. I Husflidslagets lokaler i Hasselnøtten, det lille hvite huset ved siden av Hasselbakken, kan du også både beundre og kjøpe noen av de vakre produktene medlemmene lager.

72

KUNNSKAP - Kursene våre er for alle, sier Barbro bestemt, og Anne Lisbeth Øiseth som er studieleder i laget nikker samtykkende. - Nybegynnerkurs er nettopp det; det er ingen krav til forkunnskaper. Hvis du har gått et kurs, eller av andre grunner har kunnskaper innen en spesiell teknikk, og har lyst til å fordype deg videre innen faget, er kanskje en av Gamle teknikker blir tatt godt vare på i Asker Husflidslag. Her er en skjorte i teststørrelse, laget rundt 1850.


Asker Husflidslag

Anne Lisbeth Øiseth, Barbro Tronhuus Storlien og Ann Christin Nyttingnes ønsker deg gjerne velkommen til Asker Husflidslags lokaler i Hasselnøtten.

lagets 21 studieringer noe for deg. - Vi har blant annet landets eldste studiering for knivmakere, forteller Anne Lisbeth stolt. - Og ikke minst Norges eneste stabile bokbinderring. Vi har deltakere fra 15 til rundt 90 år. Tenk for en kompetanseoverføring! Og akkurat det er en viktig grunntanke for alle lagets aktiviteter. - Det er mange håndverksteknikker som er i ferd med å dø ut, påpeker Barbro. - Og vi har et ansvar for å føre disse videre. JULEPYNT Eksempler på mange av disse gamle håndarbeidsteknikkene kan ses i Kulturhuset i førjulstiden ettersom det er Asker Husflidslag som står for pyntingen av juletreet i foajeen. - Vi har en egen gruppe som jobber med dette gjennom hele året, og resten av oss er alltid spente på å se hva slags tema de har valgt for årets pynt, ler damene. Ettersom tradisjonelle håndarbeidsteknikker er så viktig for laget skulle man kanskje tro at de er skjermet for trender og motesvingninger, men den gang ei. - Vi merker godt at strikking har vært populært de siste årene, også blant de

Selv fyrstikkesker blir vakre kunstverk i hendene på engasjerte medlemmer.

yngre. I tillegg har vev- og sømkursene våre blitt veldig etterspurte. Det er i det hele tatt veldig inn i tiden å lage ting selv, mener de begge. ASKERBUNADEN Hvis du virkelig vil lage noe selv, kan du ta steget helt ut og sy din egen bunad. Asker Husflidslag er den offisielle leverandøren av Askerbunadene, og de tilbyr kurs for deg som vil sy på egen hånd. Personlig blir jeg lett panisk ved tanken på å klippe i et bunadsstoff, men damene kan forsikre om at klipping blir gjort enten av kursleder eller under nøye oppsyn. Føler du likevel at motet svikter kan du trøste deg med at husflidslaget også syr og selger bunader. UNG HUSFLID Om du fortsatt ser for deg gamle heklende damer i hver sin krok, kan vi fortelle

at barn er en voksende gruppe av lagets 500 medlemmer gjennom “Ung Husflid” som holdes en onsdag i måneden på Asker Museum for barn fra 8-12 år. - Her kan de prøve seg på for eksempel strikking, toving, veving, eller lage hyller og brødfjøler, forteller Barbro. Får ikke poden nok i løpet av året arrangerer Asker Husflidslag også kreativ sommeruke for barn. HUSFLIDSMESSEN Husflidsmessen som Asker Husflidslag har arrangert i “alle år” er et kjent og kjært førjulsarrangement for mange, og et sted der du kan få både julepynt og andre varer av nøye vurdert kvalitet. Messen avholdes i år på Venskaben 27.- 29. november, og her blir det fullt hus, kafé og stormende jubel…og kanskje en heklende dame eller to, men de sitter neppe i stillhet.

Askerveien 47, Asker - 66 78 03 25 post@askerhusflid.no www.askerhusflid.org 73


Askerladdprisen 2015

ÅRETS ASKERLADD BLIR I ÅR KÅRET FOR 29. GANG. HVEM SYNES DU FORTJENER ANERKJENNELSE FOR SIN INNSATS FOR NÆRINGSLIVET I ASKER? TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

D

et er i år 29. gang Askerladd-prisen deles ut av Nordea Bank Norge ASA. - Opp gjennom årene har prisen blitt en annerkjennelse og en institusjon, noe som gir prestisje, sier Arild I. Pedersen, Banksjef i Nordea. - Med prisen ønsker vi å synliggjøre gode prestasjoner utført av både bedrifter og personer. Vi vil vise at det faktisk er mulig å få til ting.

• Prisvinneren har gjort et fortjenestefullt arbeid med å legge forholdene til rette for vekst i det lokale næringsliv • Prisvinneren har vist spesielt initiativ til fremme av næringslivets interesser • Prisvinneren har gjennom nytenking bedret forholdene for de næringsdrivende i Asker

Formålet med prisen er å gi anerkjennelse til bedrifter, institusjoner eller enkeltpersoner som det siste året har gjort en ekstra innsats for å fremme næringslivet i Asker. Med det som utgangspunkt legger statuttene for prisen følgende kriterier til grunn for vurdering av kandidater:

I løpet av de snart 30 årene prisen har blitt delt ut har mange kjente og kjære Askerprofiler og selskaper blitt beæret med denne anerkjennelsen. Blant disse kan vi nevne Eivind Wang, Morten Strand, Asker Museum, Espen Tandberg, Andreas Gjølme, Varner-gruppen, Ansnes, Ing Per Gjerdrum, Lars Nordal, Møller Bil, Leif Frode Onarheim, Tom Arne Midtbø, Ravnsborg Gård.

Arild I. Pedersen, banksjef i Nordea, ønsker at prisen Årets Askerladd skal vise at det er mulig å få til ting.

Hvem som kan smykke seg med tittelen Årets Askerladd 2015 får du vite i midten av februar når Budstikka vil presentere et stort intervju med vinneren, men før den tid er juryen interessert i å høre hvem nettopp DU mener fortjener å bli utnevnt til Årets Askerladd, så send forslag til juryen ved Vibeke Glosli på vibeke@askersentrum.no så fort som mulig, og senest 1. desember. Juryen for utdeling av Askerladden 2015 består av: Lars O. Nordal, Direktør Asker Næringsråd Vibeke Glosli, Asker Sentrumsforening Andreas Gjølme, Budstikka Media Morten Bastrup, Asker Kommune Jan Erik Brustad, Nordea Arild I. Pedersen, Nordea

Prisen

Askerladden 2014

Statutter §1. Askerladdprisen er opprettet av Nordea Bank Norge ASA, tidligere Kreditkassen, og utdeles årlig av Avdelingsbank Asker & Bærum §2. Formålet med prisen er å gi anerkjennelse til bedrifter, institusjoner eller enkeltpersoner som siste år har gjort en ekstra innsats for å fremme næringslivet i Asker §3. Juryen bør ved utvelgelsen av aktuelle kandidater gi en begrunnelse for valget Minst ett av følgende kriterier bør inngå i vurderingen: • Prisvinneren har etablert, eller driver en bedrift som har perspektiver som er interessante og kan være en stimulans for det lokale marked • Prisvinneren har utviklet og produsert et produkt eller en tjeneste som har vekket oppmerksomhet • Prisvinneren har bidratt til god markeds- og kundekommunikasjon, også gjennom media, som kan tjene som forbilde for næringslivet • Prisvinneren har gjort et fortjenestefullt arbeid med å legge forholdene til rette for vekst i det lokale næringsliv • Prisvinneren har vist spesielt initiativ til fremme av næringslivets interesser • Prisvinneren har gjennom nytenking bedret forholdene for de næringsdrivende i Asker §4. Juryen skal bestå av representanter fra følgende bedrifter/institusjoner

tildelt

Ravnsborg Gård AS

• • • • • •

Asker Næringsråd Budstikka Media Asker Sentrum Asker Kommune Asker Håndverksforening Nordea Bank Norge ASA

§5. Juryen kan beslutte å ikke dele ut prisen ett år hvis den ikke finner egnede kandidater §6. Prisen er en skulptur som hver prisvinner får til odel og eie §7. Juryen ledes av en representant fra Nordea Bank Norge ASA som også står for sammenkalling til møter

Prisen deles ut av Nordea Bank Norge ASA - Storkunder Akershus Tidligere prisvinnere

Årets jury Vibeke Glosli, Asker Sentrum Morten Bastrup, Asker kommune Andreas Gjølme, Budstikka Media Lars O. Nordal, Asker Næringsråd Trond H. Eriksen, Asker Håndverkerforening Arild I. Pedersen, Nordea Bank Norge ASA Jan Erik Brustad, Nordea Bank Norge ASA

74

1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Tomra Systems AS Karl Sigernes AS Asker og Bærum Budstikke Leangkollen kurs- og konferansesenter Tinn-Per AS Informasjonskontroll AS Rullestoleksperten AS Nils Otto Holmen Ikke utdelt Ikke utdelt Ikke utdelt Eyvind W. Wang Trekanten kino Ikea Ragnar J. Svinningen

1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Trekanten Senter Fredrikke Hegnar von Ubisch Asker Produkt Holmen Fjordhotell Espen Tandberg Nycomed Pharma AS Andreas Gjølme Morten Strand Tor Arne Midtbø Varner - Gruppen AS Ansnes AS Ing. Per Gjerdrum AS Lars O. Nordal Møller Bil Asker og Bærum Leif Frode Onarheim


En minneverdig opplevelse med dufter av Indisk kultur!

TAKEAWAY TILBUD HVER MANDAG, TIRSDAG OG ONSDAG UT ÅRET! 1 Gratis Nan ved bestilling over 200,-

HUSK JULEBORD!

Kjøkkensjef Pawan Kumar Kaushik med 45 års erfaring ønsker nye og gamle gjester velkommen!

ÅPNINGSTIDER: Man-Tor 16.00 - 23.00 Fre-Lør 14.00 - 23.00 Søndag 15.00 - 22.00 Siste servering 1 time før stengetid

Ekte indisk mat! Trekanten 4. plan. Tlf. 66 78 42 00 Gode parkeringsmuligheter - Takeaway - Catering til selskap og firmaavtaler

w w w. a s k e r h a v e l i . n o


Bellevue hotell

BELLEVUE HOTELL. ALLE HAR VI VEL KJØRT FORBI OG SETT SKILTET, MEN VET DU EGENTLIG HVA SOM SKJER, OG IKKE MINST HVA SOM HAR SKJEDD I DETTE BYGGET SOM ER SÅ LEGENDARISK AT TRAFIKKMELDINGENE PÅ RADIOEN SNAKKER OM BELLEVUE-DUMPA NÅR DET KØER SEG PÅ E-18 VED NESBRU? OM BARE VEGGENE KUNNE SNAKKE… TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

Hun forteller om et godt miljø, men hvis det kom gjenger fra andre deler av Asker og inntok Bellevue-gjengens stamsted på damejakt, ble det liv.

Bellevue Dancings logo var kjent og kjært og, de hadde til og med egne fyrstikkesker. Copyright: Finn Audun Bostad

O

m veggene virkelig hadde kunnet snakke kunne de nok ha fortalt mye rart, men det er det jammen mange andre som kan også. KJÆRLIGHET Ingrid Grimestad er en av dem. Hun jobbet på Bellevue hotell fra 1969 til 1975, mest i kafeteriaen, men og ellers der det trengtes. - Mange av de ansatte kom langveisfra og bodde i personalboligene som lå over hotellkjøkkenet, mimrer hun. - Jeg jobbet sammen med kokken Harry, dama hans Bella, Arnold, Mossa og mange flere.

76

- Da kunne det nok barke sammen til slagsmål, ja, ler hun. Etter hvert gikk det som det måtte gå, og Ingrid giftet seg med en av kollegaene på hotellet. Ann-Kristin Hallerdalen er en av de mange som jobbet sammen med Mossa på Bellevue. Her er de begge to på kjøkkenet. Copyright: Ann-Kristin Hallerdalen

Jens Dahl kan bekrefte at Ingrid ikke er den eneste som har funnet kjærligheten på Bellevue opp gjennom tidene. - Jeg vanket på Bellevue Dancing fra slutten av 70-tallet og fram til det ble lagt ned, forteller han. - På lørdagene pleide jeg å ta bussen fra Ellen Margrethe Hellum Mortensen (nå Dahl) og Jens Dahl var blant mange som fant kjærligheten på Bellevue Dancing. I år feiret de 23 års bryllupsdag. Copyright: Jens Dahl


Bellevue hotell

Bødalen klokken 17.30, og ble på Bellevue til det stengte klokken 01. Han har mange gode kvelder å mimre om på Bellevue Dancing, men en kveld i november 1989 husker han nok spesielt godt. Det var da han møtte vakre Ellen Margrethe. Det må ha blitt spilt spesielt søt musikk på jukeboksen den kvelden, for paret er fortsatt gift den dag i dag.

REKEBÅT Jens husker også godt tiden da folk kom langveisfra for den berømmelige «rekebåten». En liten plastjolle som var fylt til randen med reker, og der de som hadde betalt inngangsbillett kunne spise så mye de ville. - Båten sto omtrent akkurat der Rondane Eiendom har resepsjon i dag, forteller Rita som jobber i nettopp denne resepsjonen, men hun kan også bekrefte at det var mer enn bare fest og moro i bygget i hine og hårde tider. I 1963 åpnet nemlig IKEA sitt første møbelvarehus utenfor Sverige i etasjen under, og Ivarhyllene ble solgt her fram til de flyttet til Slependen i 1975. Fortsatt den dag i dag huser bygget flere aktører som holder på med møbler og interiør, så som Blåmann møbler, Satelliet, og Galleri Semmingsen. LEGENDARISK BYGG - Det ganske praktisk å holde til i dette bygget, påpeker Rita.

- Om kunder skal komme på besøk forklarer vi bare at vi holder til i Bellevuebygget, for alle vet jo hvor det er. Skjønt det er ikke bare fordeler ved å holde til i et såpass kjent bygg, og Rita ler når hun forteller om alle menneskene som kommer innom og lurer på om de har ledige hotellrom. I dagens Bellevue-univers glimrer både IKEA, hotellsenger og rekebåter med sitt fravær, men det betyr ikke at huset står tomt. I tillegg til de allerede nevnte har huset leietakere som Smak og Sans Sushi, Ohm Terapi og Energitrening, Asker Svømmeklubb, World Trade Center Oslo, en komponist, en akupunktør og en fotograf, for å nevne bare noe av det mangfoldige miljøet. Det skjer med andre ord litt av hvert i huset også i dag, men om det noen gang blir så mange spennende hemmeligheter å holde på for de nyrenoverte veggene som det var på rekebåtens tid …se det spørs vel.

77


Cozyfix

AMME-KOS, MADE IN ASKER HVIS DU HAR FÅTT BARN DE SISTE ÅRENE - OG I DEN SAMMENHENG VÆRT PÅ ENTEN SYKEHUS ELLER HELSESTASJON - HAR DU ANTAKELIG SETT DEN. MEN VISSTE DU AT AMMEPUTEN COZYFIX KOMMER FRA ASKER? TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

78


Cozyfix

Gründerarbeid fordrer tålmodighet og hard jobbing. - Jeg må gå skritt for skritt, sier Edith.

V

i tok en prat med Edith Kari Halberg, kvinnen bak Cozyfix, om det å være liten gründer fra Asker med ambisjoner om å nå ut i den store verden. - Det hele startet med at jeg fikk et prematurt barn og opplevde at det var vanskelig å finne en god ammestilling som tilsa at babyen klarte å holde på puppen, uten at jeg måtte brekke ryggen i forsøket. Jeg har i mange år designet sko for en skofabrikk, så jeg tenkte at dette må jeg jo klare å løse. Mang en kreativ løsning ble forsøkt før jeg tok med ideen til Rikshospitalet og spurte om de ville være med på utviklingsprosessen. Det ville de, og nå er puten i bruk til både premature og fullbårne barn på sykehus over hele Norge, og er dessuten på vei inn i sykehus i Sverige og Danmark. SKRYT AV KJENNERE - Jeg har fått mye skryt fra sykehusene, smiler Edith engasjert og legger til at det ofte kommer telefoner fra privatpersoner som lurer på hvor de kan få tak i denne spesielle ammeputen.

- Det er gjerne far som ringer mens mor ligger i ammetåka på sykehuset og sliter med ammingen uten ordentlig støtte. EN SKUMMEL VERDEN Å komme ut på markedet med et nytt produkt er ikke bare bare. - Som enslig gründer er man avhengig av å finne gode samarbeidspartnere, påpeker Edith.

- Men det er en skummel verden der ute, og jeg har selv erfart at det er mange som ikke har noen skrupler mot å lure en liten gründer for å tjene penger. Hun har lært å være forsiktig, og har blant annet registrert designbeskyttelse av puten i EU. - Men i Kina selges det kopier av den, forteller hun. Når det gjelder produksjon har hun heldigvis truffet jackpot.

79


Cozyfix

Det er ikke bare vi i LIVEIN Asker som skriver om Cozyfix… Vogue UK har også kastet seg på bølgen.

- Jeg fant 5 forskjellige kinesiske fabrikker på nett, sendte dem en prototype og ventet spent på hva som kom tilbake. De fire første var helt forferdelige. Jeg var i ferd med å gi opp da den siste puten kom tilbake. Den var kjempefin! Jeg ringte umiddelbart fabrikken i Kina, men skjønte ikke et ord av hva han sa. Tross litt kommunikasjonsproblemer til å begynne med har hun nå et godt og stabilt samarbeid med fabrikken som også har vært nøye vurdert med tanke på etisk produksjon og verdige arbeidsforhold. GRÛNDER I SMÅBARNSFASEN Edith ble gründer som nybakt mor, og det er hun ikke alene om.

80

Edith Kari Halberg er en tøff dame som ikke lar seg skremme av store aktører som gjerne vil ha ideen hennes.

- Ja, jeg kjente litt på det en stund… skal jeg virkelig bli en av dem? Men samtidig kunne jeg ikke la være. Med denne ideen i hodet, og den positive tilbakemeldingen jeg fikk fra sykehuset måtte jeg bare satse. Jeg har drevet forretning tidligere, så sånn sett var det heller ikke helt upløyd mark, sier damen som håper hun skal få lønn for strevet i løpet av det neste året eller to. UT I VERDEN I Norge selges Cozyfix nå i utvalgte butikker, men Edith vil ha mer. - Snart kommer vi til Frankrike, Italia, Spania, Tyskland og England via Amazon, forteller hun ivrig.

- Jeg har også blitt kontaktet av aktører som er interessert i å selge putene på steder som Sør-Afrika, USA og Australia. I England har ammeputen til og med dukket opp i den glansede pressen. - Britiske Vogue kontaktet meg i våres i forbindelse med at hertuginne Kate skulle føde. De skulle lage en egen side med utvalgte barneprodukter, og da ville de ha med Cozyfix. Så da spørs det bare da, om prinsessen ville ha kjent erten under denne puten…


BEND OVER

H E L L M A N A S , A S K E R G u l l sm e d e n i St r ø ket, St r ø ket 5, A s ke r H E L L M A N A S , S A N DV I K A G u l l sm e d e n i G å g a t e n, R å d m a n n H a l mr a s t s ve i 18 , S a n d v i k a w w w. h e l l m a n . n o


Asker Pels

GAMLE PLAGG, NYTT LIV DIAMANTER VARER EVIG, SIES DET. MEN DET ER IKKE LANGT UNNA SANNHETEN MED EN PELS HELLER, OM DU TAR GODT VARE PÅ DEN. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

V

82

år hovedgeskjeft er omsøm av gamle plagg, sier Christian Lillelien fra Asker Pels, og forteller om et av de mange hyggelige oppdragene de har utført: - En bestemor kom til oss med barnebarnet sitt og en gammel minkkåpe. Kåpen hadde hun fått i gave fra sin nå avdøde mann i 1955. Mannen hadde kjøpt en Cadillac til seg selv, og en minkkåpe, som kostet omtrent det samme, til henne. En fin gammel kåpe som hadde blitt tatt godt vare på, og som barnebarnet nå skulle arve, men som ikke akkurat passet inn i dagens motebilde. Vi tok den helt fra hverandre, og satte den sammen igjen til en kjempekul hettejakke. Både gammel og ung ble veldig fornøyde.

LAGRING - Så lenge de blir behandlet ordentlig og lagret på en skikkelig måte er pelsplagg noe som varer veldig lenge, påpeker Christian som stadig får inn 50 år gamle plagg til omsøm.

Christian Lillelien er en av få buntmakere som fører et gammelt håndverk videre

En jakke består av tusenvis av små biter, så man bør vite hva man gjør før man skjærer

- Her hos oss har vi lagring av plagg i et kjølelager som holder rundt 8 grader og har ekstremt lav luftfuktighet, noe som er ideelt for disse ærverdige plaggene. Nå er selvfølgelig ikke arvede klenodier en forutsetning for å få hjelp av Asker Pels som nå holder til i brakken ved siden av Garnstua i påvente av nye lokaler som skal være klare om et års tid.

- Mange kjøper for eksempel skinnjakker i vanlige klesbutikker og ønsker å gjøre endringer på den, forteller Christian. Det kan ikke klesbutikkene hjelpe til med, så derfor kommer de hit til oss. I tillegg til omsøm og lagring hjelper de til med ting som reparasjoner, rens, og fjerning av lukt fra alle slags klær ved hjelp av en ozon generator. FAMILIEBEDRIFT Asker Pels er en liten familiebedrift, og en av svært få buntmakerforretninger som er igjen i landet. Når vi kommer innom verkstedet finner vi både mor, far og sønn, og før dem igjen sto bestefar for driften. Christian er selv egentlig utdannet bilmekaniker, men har de siste årene jobbet i familiens bedrift for å lære faget fra bunnen av. På landsbasis kan


Asker Pels man telle på en hånd hvor mange som går gjennom “buntmakerstudiet” i løpet av et tiår, så plagg kommer fra hele landet hit til Asker for å få nytt liv. GJENBRUK OG DUSKER Far og sønn Lillelien er opptatt av å forhindre at gode plagg går tapt. - Bruk og kast er et stort miljøproblem, påpeker Christian som er glad for at gjenbruk har blitt en trend i tiden. - Her er ingen spørsmål dumme, og vi klarer å fikse det meste. Det viktigste for oss er at plaggene blir brukt istedenfor at det blir hengende i skapet uten å være til glede for noen. Ofte ønsker folk nå mer fasong i plaggene i forhold til det som var moten for en generasjon eller mer siden. Det er også flere som ønsker seg jakker, vester og andre småplagg som for eksempel en bolero eller en stola til ballsesongen. Alt dette passer veldig godt når råmaterialet gjerne er en kåpe. Hva ellers vil folk ha? - Luedusker, ler Christian.

Dette er en populær modell når kunder vil sy om en gammel kåpe. - Jeg har ikke anelse om hvor mange tusen luedusker vi har solgt de siste årene.

Luedusker og småplagg er populært

50% på alle innfatninger

Rabatt på innfatning gjelder ved kjøp av komplett brille.

Onsdag 2. desember åpner vår nyOppussede butikk!

30%

på alle solbriller Tilbudene gjelder i perioden 2. – 12. desember

Strøket 9, Asker. Telefon: 66 79 51 70. www.interoptik.no 83


Lyspunkt 1

Rene stearinlys får et vakkert mønster når de brenner et sted uten trekk. Hva ser du i mønsteret?


Lyspunkt 1

Maskinene er produsert i Tyskland på 50-tallet

I DEN GAMLE FABRIKKEN I HEGGEDAL FINNER DU EN BEDRIFT SOM STYRER LIKE MYE ETTER HJERTEREGNSKAPET SOM ETTER DET ØKONOMISKE REGNSKAPET. OG DE BRENNER FOR LYS. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

D

et begynte med at Balstad lysfabrikker, en hjørnesteinsbedrift på 70-tallet, la ned rundt tusenårsskiftet og gjenoppsto flere år senere som Vollen Lys. Før jul i 2013 besøkte kirkesjef i Asker, Arne Eggen, Vollen lys for å kjøpe stearinlys som julegave til de ansatte i kirken, men ettersom helsa hadde begynt å svikte hos driveren Per Ola Bue måtte Arne returnere tomhendt. Hva gjør man så når man ikke få kjøpt lys? Man lager de selv. Asker kirkelige fellesråd kjøpte like godt hele lysfabrikken, og Kirkens feltarbeid tok med seg alle de gamle tyske maskinene fra 50-tallet og flyttet inn i fabrikken i Heggedal. De ansatte daværende miljøarbeider Thomas Wendt, en av få som ikke kan huske at han en gang har støpt lys på barneskolen, som arbeidsleder. I April

2014 støpte han sitt første lys, og ved hjelp av Per Ola, hans kone Hanne og sønn Mikkel lærte Thomas alt han trengte om stearinlysproduksjon. To måneder senere satte han i gang produksjonen på den nye lysfabrikken som nå heter Lyspunkt 1. - Ja, det har vært en bratt lærekurve, medgir Thomas. LYS MED MENING - I tillegg til meg selv og Ellen Garnaas har vi opptil 4 arbeidere her til enhver tid, forklarer Thomas.

Thomas Wendt og Ellen Garnaas fokuserer på å skape en trygg og god arbeidshverdag for sine arbeidere.

- Noen av arbeiderne har tidligere levd i rus, men har tatt et valg om å leve livet sitt på en annen måte og har lagt rusen bak seg. Her lager vi halvtårsplaner for den enkelte, og fokuserer på å skape verdifulle arbeidsdager med ro og gode

85


Lyspunkt 1

Stig-Atle Holmen viser drevent hvordan ett av de store alterlysene «fødes» rutiner. Vi har et varmt hjerte for arbeiderne våre, og som leder må jeg styre etter to regnskaper; Det vanlige økonomiske, og det minst like viktige hjerteregnskapet. Det at et menneske kan gå hjem fra jobb og vite at de har vært noe er viktig.

den byttet vi fort ut. Nå er alle lysene våre fri for palmeolje, sier Thomas som også dukket opp på NRK nyhetene sammen med arbeideren Stig-Atle Holmen i forbindelse med palmeoljedebatten i fjor. Tiden før jul er ikke overraskende høysesong i stearinlysbransjen.

RENE LYS Lysene på fabrikken produseres med 100% stearin, noe som betyr at de soter mindre enn blandingslys.

- Vi selger lysene våre først og fremst til kirker og begravelsesbyråer over hele landet, forklarer Thomas som nettopp har sendt avgårde en leveranse til Nordkapp.

- Da vi startet opp fikk vi imidlertid levert stearin produsert med palmeolje, men

- Kirkene skal ha nye alterlys til jul, så da blir det travelt for oss, smiler han.

Lys overalt Privatpersoner kan også kjøpe lysene enten ved å besøke Bruktbutikken på Føyka (også en del av Kirkens feltarbeid), eller ved å kontakte Lyspunkt 1 direkte. De har også laget spesielle trefargede julelys, og hvis du gir bort disse i julegave støtter du samtidig et godt stykke lokalt sosialt arbeid. LYS OVERALT I de røffe fabrikklokalene er det lys overalt. Små lys og store lys, korte lys og lange lys. Ja, til og med på pauserommet brenner egenproduserte lys. Det er også et sted der gleden, samholdet og arbeidslysten skinner igjennom, og det er ingen tvil om at dette er et godt sted å være. Det blir nesten en poetisk tilfeldighet at maskinene for å lage dåpslys og begravelseslys står side om side i fabrikken som ikke bare lager lys til begynnelsen og slutten av livet, men som også bringer lys til noen som trenger det sånn et sted midt i.

MARKED

”Julegave med mening” 86

De to første helgene i desember, kl. 12.00-16.00 holdes det marked i fabrikken i Heggedal med produkter fra både Lyspunkt 1 og flere andre som holder til i bygget.


STRØKET 5 1383 ASKER ASKER@HELLMAN.NO T L F: (+47 ) 6 6 7 8 0 1 0 0 R ÅDMANN HALMR ASTSVEI 18 1 3 3 7 S A N DV I K A S A N DV I K A @ H E L L M A N . N O T L F: (+47 ) 6 7 5 4 9 9 8 2 W W W. H E L L M A N . N O


TEKST AINA SKOLAND

F

ørjulstiden er kanskje årets beste tid, spør du meg. Venner kommer sammen, julestemningen kommer sigende i takt med at gode dufter og klangen av kjente og kjære julesanger fyller hus og hytter, og vi tenker gode tanker om hverandre…mens vi vasker i kriker og kroker, løper fra butikk til butikk, baker kaker med panikk i blikket, og skriver julekort så blekket spruter mens vi lurer på hvordan vi skal rekke juleavslutningen til barna. Julestria.

88

Hvorfor blir det sånn? Hvorfor ender vi opp med å beskrive årets hyggeligste tid med et negativt ladet ord? Julestria. Det er ei stri, sier vi. Og enda viktigere…må det være sånn? Er det virkelig så viktig at det skinner i kjøleskapet du uansett ikke ser bakveggen på, eller at en tremenning du aldri har kontakt med ellers får et veldesignet julekort? Bryr gjestene seg egentlig om hvorvidt du har kjøpt eller bakt alle de 7 slagene, eller er de kanskje mer opptatt av deg og ditt selskap og at du har lyst og overskudd til å dele en hyggelig kveld med dem?

Jeg har en urokkelig tro på det siste. Jeg ønsker at gode samtaler og rolige stunder med tid til å tenke over året som har gått skal være en vel så viktig del av førjulstiden. Og jeg ser ingen grunn til å spare alle kakene til julaften. Kort sagt holder jeg en knapp på julekos over julestri. Jeg tror på at vi kan velge, og at førjulstiden blir hva vi gjør den til. Så hva velger du i år? Julestri, eller julekos?


TEKST HEIDI MICHALSEN FOTO HEIDI MICHALSEN OG WWW.MENT.NO

D

esember er rett rundt hjørnet og er du som meg de litt ekstra opptatt av tradisjoner i denne årstiden? Har du startet med å tenke på julepakkene?

Da tenker jeg det store spørsmålet dukker opp hvert eneste år: Hva gir jeg til de som har det meste? Og hvordan pynter vi huset i år. Denne gangen ønsker jeg å tipse dere om å besøke ASK Interiør i sentrum. Her finner du norsk design enten til julen – eller flotte særnorske interiørprodukter som kan stå fremme hele året. Produktene jeg har valgt ut er derfor ikke overdrysset med snømenn, krystaller og julenisser men har flott norsk design som du kan gi i gave til kjente og kjære. Meningen er at mottager kan style produktene til å passe hver årstid. Se for eksempel på bestemorskålene og pære vasene fra Ment. Om du benytter en granbar og en kongle ved siden av når du dekker julebordet så er det jule stemning. Til høsten benytter man for eksempel høstblader, til sommeren en blomst! Altså tipset mitt er å ha ambisjon om å kjøpe fremtidens arvegods med fokus på godt håndverk i julegaver.

FAKTA

Heidi Michalsen er medeier og daglig leder av boligstylingsfirma DinBoligStylist Asker/Bærum

God julefornøyelse!

Hilsen Heidi 89


Ment består av søstrene Sidsel og Ingvild som skaper og produserer interiørprodukter på Fåberg, i det som engang var verdens eldste skifabrikk! Drar du kjensel på noen av produktene så er det kanskje fordi at Tv2 i programmet «Hver gang vi møtes» brukte norsk design og både Fåberg koppen og flere av produktene til Ment under sin innspilling.

"MENT er norsk design ment for deg” Bestemor Perleskål fra Ment kr 490,-

Skål i gjennomfarget porselen støpt etter en yndig perle som flyttet fra Nørrebro for å bosette seg permanent på Fåberg. Kommer i tre fargevalg og gleder seg til å bli fylt med all slags av julens godsaker. Eller hva med å fylle den med julens svibler?

Gnist Pærevaser i håndlaget keramikk som er kul å henge i vinduet, på juletreet eller på veggen. Finnes også i en større utgave, og de er ekstra fine sammen! Garantert en sikker vinner under juletreet. Pris 230,- hos ASK Interiør

90


Hils på hodeløse Jørn Ørn som er håndlaget i porselen, og født i verkstedet på Fåberg. Han er en allsidig fyr som fungerer som roadie og manager i bandet «Onkel Trubadur», men klarer seg også på egne bein. Fyll han enten med advents lys eller juleblomster og han blir din nye venn.

Sett Jørn Ørn oppe på peisen så han kan skue utover rommet. Eller gi han bort i gave til en kul fyr.

Onkel Trubadur – Jørn Ørn kr 895,- hos ASK Interiør 4 av denne på rad på spisebordet og årets kuleste advents stake er på plass?

91


AskerJAZZ

VINTER NOVEMBER

TORSDAG 26 JAZZ I ASKER ”Fyra sekler” med Jan Johansons

Ønsker du Asker Jazzklubbs ukeprogram tilsendt på e-post hver onsdag? Send din adresse til harald@askerjazz.no

kl. 19.30 Lancelot

AskerJazz@Twitter www.askerjazz.no TORSDAG 10 Glam Jazz Christmas Edition 2015 kl. 19.30 Lancelot

LØRDAG 12 ASKER STORBAND med Julie Dahle Aagård kl. 14.00 Lancelot

TORSDAG 17 BONE WOX kl. 19.30 Lancelot

LØRDAG 28 JAZZ I ASKER Pokerskinn kl. 14.00 Lancelot

DESEMBER

TORSDAG 03 GREEN PEPPERS A Tribute To Herb Alpert & Tijuana Brass kl. 19.30 Lancelot

LØRDAG 05 VOLLEN BIG BAND spiller julen inn med Majken Christiansen kl. 14.00 Lancelot

LØRDAG 19 JULEJAM Ta med instrumentet og gjør klar for en cool ettermiddag med musikk og moro. kl. 14.00 Lancelot

TORSDAG 26. NOVEMBER KL. 19.30 LANCELOT JAZZ I ASKER ”FYRA SEKLER” MED JAN JOHANSONS Minner om ”Fyra sekler”, to sett med musikk basert på Jan Johansons bearbeidelser av svenske folketoner. Besetningen er som følger: Inger Mork, vokal, Alf Henrik Henriksen, div. tangentinstrumenter, Roar Lindberg, gitarer og strengeinstrumenter, Kjetil Sandum, contrabass, Jakop Janssønn Hauan, slaginstrumenter.

LØRDAG 28. NOVEMBER KL. 14.00 LANCELOT JAZZ I ASKER: POKERSKINN Etter to lørdager i fjor med fullt hus og god stemning lover Pokerskinn også denne gangen mange kjente standardlåter framført med entusiasme og humør. I tillegg til sitt faste og trofaste publikum, håper de spesielt på stort frammøte av «evigunge jenter» fra Høn, Måsan, Spikkestad, Hvalstrand og Bondi som alle har en helt sentral plass i en rekke nyskrevne tekster. Og ikke minst – har du gode minner fra eplehagen og Tesen i gamle Asker sentrum – ja, da bør du møte opp lørdag ettermiddag

92


AskerJAZZ TORSDAG 3. DESEMBER KL. 19.30 LANCELOT GREEN PEPPERS A TRIBUTE TO HERB ALPERT & TIJUANA BRASS Besetning: Torstein Ellingsen – trompet, Ola Lømo Ellingsen – trompet, Torjus Lømo Ellingsen – trombone, Eyvind Ellingsen - gitar/vokal, Einar Thorbjørnsen – piano, Øivind Madsen – bass Erik Jøkling – trommer

TORSDAG 10. DESEMBER KL. 19.30 LANCELOT GLAM JAZZ CHRISTMAS EDITION 2015 Vi forventer fulle hus når GLAMJAZZ entrer scenen og byr på sitt glitrende og glamorøse juleshow. Alle de amerikanske juleklassikerne fra Bing Crosby, Dean Martin og Frank Sintra kommer som perler på en snor. Vakre arrangementer med harpe, vibrafon og strykere i kombinasjon med et svingende jazzlag skaper den perfekte julestemningen. Ti musikere på scenen varierer fra lyriske ensemblepartier til høytflyvende jazzimprovisasjoner. Showet begynner i år som i fjor med Luciasangen – fremført på GLAMJAZZ’ helt spesielle måte.” Bandet byr på humor, glitter og glam, men først og fremst masse herlig jazz. Vi garanterer topp stemning.

TORSDAG 17. DESEMBER KL. 19.30 LANCELOT BONE WOX BoneVox konsentrerer seg om et repertoar som faller inn under «Låter vi liker fra jazzens gullaldre». Det betyr at man får høre typiske låter fra flere av de mest kjente storbandene fra 1930-tallet og oppover, og – ikke minst - «groovy» låter fra Art Blakeys repertoar. Det blir låter de fleste i den godt voksne generasjonen vil glede seg over gjenhør med. BoneVox består av: Johan Bergli altsax, Harald Bergersen tenorsax, Magnus Aannestad Oseth trompet/ flygelhorn, Sture Hedløv trombone, Roy Hellvin piano, Tine Asmundsen bass, Tom Olstad trommer

LØRDAG 5. DESEMBER KL. 14.00 LANCELOT VOLLEN BIG BAND SPILLER JULEN INN MED MAJKEN CHRISTIANSEN Vollen Big Band med musikalsk leder, Beate Elstad, inviterer til svingende julefest på Lancelot lørdag 5. desember kl 14.00. Vollen Big Band gir oss en hyggelig førjulsopplevelse med gode, gamle julemelodier i storbandformat. Velkommen til «A Swingin´ Christmas»! LØRDAG 12. DESEMBER KL. 14.00 LANCELOT ASKER STORBAND MED JULIE DAHLE AAGÅRD Asker Storband gjentar suksessen fra i fjor og inviterer til hyggelig julekonsert for hele familien med kjente julesanger presentert sammen med Julie Dahle Aagård. Du kommer garantert i god julestemning med denne konserten.

LØRDAG 19. DESEMBER KL. 14.00 – LANCELOT JULEJAM – TA MED INSTRUMENTET OG GJØR KLAR FOR EN COOL ETTERMIDDAG MED MUSIKK OG MORO.

93


BOLIGMARKED

©Lill-Anita Kultorp

HVA ER EN EIENDOMSMEGLER OG HVA ER HANS ELLER HENNES OPPGAVE? DET RARE ER AT TIL OG MED MANGE EIENDOMSMEGLERE OFTE SLITER MED Å GI ET KLART SVAR PÅ DETTE SPØRSMÅLET.

D

et er derfor man i alle tilfeller hvor man skal selge bolig bør innhente mer enn én megler for anbud på salget. For noen driver med formidling og andre med megling, her er det en stor forskjell som påvirker resultatet direkte. Se på møte med eiendomsmegleren som et intervju hvor du er ute etter den beste personen for jobben. Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om dette og begynner med å forklare begrepet megling. Megling er en prosess der en utenforstående person (megleren) forsøker å få to eller flere parter (selger og kjøper) med motstridende interesser til å komme til en felles enighet. En uenighet er altså en forutsetning for megling. I vår bransje er uenigheten som hovedregel knyttet til prisen på boligen. Det er viktig å merke seg at annonseutforming, prospekt og annet markedsmateriell ikke er megling. Det er arbeidet som gjøres i forberedelsene til meglingen. Kvaliteten og presisjonen i dette

94

materiellet vil være avgjørende for hvor forhandlingene starter og hvordan de utvikler seg. De vil være avgjørende for om vi finner rett kjøper og oppnår det beste resultatet. Vi sier at kvaliteten i prestasjonene er avgjørende for hvilken prisforankring man etablerer. Jo bedre kvalitet, desto større sikkerhet er det for at man når ut til riktig kjøpegruppe med rett budskap. Det som virker dyrt for noen, er rimelig for andre. Vi må utarbeide salgsmateriellet med en så høy kvalitet som mulig, slik at interessentene får svar på spørsmålene sine i den beste innpakningen. Hos oss kaller vi markedsføringen for invitasjoner. Vi er nemlig sikre på at oppmerksomheten og besøket på visning er avhengig av tre faktorer. Så mange som mulig må se annonseringen, annonsen må være så delikat og riktig som mulig, og vi må ha en klar tanke om hvem som er den ideelle kjøperen, slik at disse fak-

tisk opplever eiendommen slik den skal. Men alt dette er altså bare forberedelsene til meglingen. Meglingen er det som skjer i de direkte møtene med interessentene og i dialog. Det skjer ikke med å sende SMS. Det er forskjell på megling og formidling. Formidlingstjenesten er en informasjon – og administrasjonstjeneste. Meglingen er basert på det aktive arbeidet med å kvalifisere potensielle kjøpere, definere betalingsevne og betalingsvilje, og stimulere de som er ideelle kjøpere på en måte som gjør at de skjønner verdien og kommer til enighet med selger. Først når man får til dette kan du være sikker på at megleren har tjent deg penger, og ikke kostet deg penger!

Fredrik von Krogh Daglig leder/eier i Proaktiv Eiendomsmegling


DESIGN SOM GLEDER Senk skuldrene – gavene finner du hos oss!

Serviceprisen vår feires med masse gode tilbud! Velkommen innom it og ta en titt! It Clothing AS , Bankveien 7 (Smuget), Asker

&Tradition

Kay Bojesen

Ment

Ox Denmarq og Folcarelli

By Lassen

Geneva

Normann Copenhagen

Louise Roe

Vi pakker inn for deg.

Velkommen til ASK Interiør Strøket 8, Asker – Tlf. 66 79 70 00 – post@askinterior.no Åpningstider: Man.-fre. kl. 10-18, lør. kl. 10-16. www.tandbergeiendom.no

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram.

Vi sees i Asker

95


ADVOKATENS HJØRNE ARBEIDSRETT-NOVEMBER 2015

KJØP OVER INTERNETT ELLER I BUTIKK? ANGRERETT MM. Forbrukere har sterke kort på hånden både ved kjøp i butikk og over internett. Jeg skal nedenfor fortelle om noen av reglene som gjelder, og som ikke alle er kjent med. Med forbruker menes her fysiske personer (ikke selskaper) som kjøper ting som ikke hovedsakelig er til bruk i næring. (Forbrukere som kjøper varer og tjenester har normalt større rettigheter enn næringsdrivende. Prisene er også forskjellige, i noen tilfeller er de mye lavere for forbrukere. Når du skal handle bør du vurdere om du skal opptre som næringsdrivende eller forbruker.) FORBRUKERES RETTIGHETER VED KJØP (BÅDE BUTIKK OG INTERNETT) – UTVALGTE NORSKE REGLER • Selger skal opplyse forbruker om viktige egenskaper ved produkter. Produktet skal ha samme kvalitet som vareprøver fremvist for kjøper. Forbrukere har større rettigheter hvis de har lyttet til selgers råd enn hvis de selv utgir seg for å ha nødvendig kompetanse. • Dersom produkter har mangler kan forbruker reklamere. Reklamasjonsretten gjelder i 5 år for ting som er ment å ha lang varighet og 2 år for andre ting. • Retten til å reklamere innenfor lovens frister er ofte mer omfattende enn selgeres ”garantitid”. Selv om en ”garantitid” er ute kan en forbruker reklamere iht. loven. • Dersom forbrukeren har rotet bort en kvittering kan hun reklamere. Forbrukeren må da sannsynliggjøre at varen er kjøpt i den aktuelle butikken. Hvor det kreves kvittering vil normalt en kontoutskrift være tilstrekkelig dokumentasjon. Noen fortsatt tar bilde av kvitteringer for å ha disse tilgjengelige i fremtiden. • Selger kan kreve å utbedre feil istedenfor f.eks. å tilby ny vare. Selgeren har normalt kun to utbedringsforsøk. Hvis utbedringen tar mer enn en uke kan kjøperen normalt kreve å få en erstatningsting i mellomtiden.

96

FORBRUKERES ANGRERETT OG ANDRE RETTIGHETER VED NETTHANDEL OG ANNEN FJERNHANDEL I NORGE • Det gjelder spesielt strenge regler for selgeres opplysningsplikt ved netthandel og fjernsalg. Hvis du ved levering av en vare er misfornøyd bør du vurdere nøye om du har et krav mot selger. • Ved kjøp av varer over internett (og annen fjernhandel) har forbrukere normalt angrerett, slik at varen kan returneres til selger uten nærmere begrunnelse. Slik angrerett har man normalt ikke ved kjøp i butikk. (Noen butikker tilbyr returrett selv om slik ikke følger av loven.) • I praksis kan det av flere grunner være mer problematisk å reklamere etter kjøp over internett. Normalt må man selv fysisk gå og sende varen tilbake. Normalt må man også dekke returkostnaden. (Næringsdrivende kan ved salg over nett ta forbehold om at forbrukere selv må dekke kostnaden ved å returnere varer. Hvis produktet er mangelfullt kan denne kostnaden ikke kreves dekket av forbruker.) BRUK AV KREDITTKORT VED KJØP, SÆRLIG VED KJØP I UTLANDET • Norske forbrukerregler for netthandel gjelder kun i Norge. Ved kjøp fra utlandet er din stilling dermed mer usikker. • Forbrukeres reklamasjonsmuligheter

ADVOKAT OLAV MARIUS ØYEHAUG

driver advokatpraksis på Holmen Senter i Asker. Han bistår privatpersoner og selskaper med rådgivning og tvisteløsning. Han har arbeidet med dette i snart 20 år, blant annet som partner i et av Norges største advokatfirma.

styrkes ved kjøp av varer med kredittkort (kort hvor man får regning senere). Her kan forbrukeren som utgangspunkt gå på kredittkortselskapet om hun ikke får det hun har bestilt. • Forbrukerrådet har mange gode råd for netthandel mot utlandet. http://www. forbrukerradet.no/forside/okonomi-ogbetaling/netthandel-misfornoyd/ HVILKE REGLER GJELDER FOR TOLL OG MOMS VED KJØP FRA UTLANDET? 350KRONERSREGELEN • Nytt fra 1. januar 2015 er at det ikke påløper verken moms eller toll ved hvis sendingen inkl. frakt og forsikring koster mindre enn kr. 350. • Hovedregelen er ellers at det påløper både moms og toll ved kjøp fra utlandet. Toll er aktuelt for mat og klær. Satsene fremgår av ”tolltariffen”, se lenke nedenfor. • Hvis du har betalt toll og skal returnere varen kan du søke om å få refundert tollen. Dette krever en hel del dokumentasjon. For mer informasjon, les http:// www.toll.no/no/handle-pa-internett/retureller-bytte-av-varer/.


Vi gir deg 25% julerabatt på varmeverktøy

-25% Gorgeous, Corioliss og Cutrin

Asker 66 79 53 80 Elvegangen 67 56 20 09 Hosle 67 14 88 58 Lysaker 67 10 62 00 Kjeden Adm.67 54 28 89

Verket Haslum Høvik Sandvika Bogstadvn.

67 17 09 70 67 12 47 88 67 10 40 64 67 54 78 70 22 69 07 57

Vinderen 22 49 16 35 Huseby 22 49 01 73 Grünerløkka 22 37 79 00 Borggården 22 42 63 45 Skøyen 22 43 70 00

Vika 22 83 22 52 Dale 57 73 62 22 Uranienborg 22 69 01 92 Barcode 40 55 30 36

www.paharet.no


julen blir bedre med meny Fast julepris

Vi på Meny Hagaløkkveien ønsker alle våre kunder en riktig god jul. Velkommen til en hyggelig handel!

79

90 pr kg

Lutefisk av skrei fra fiskedisken

6

i butikk

Fast julepris

Fast julepris

39

16

90

90

pr kg

pr hg

Fast julepris

49

90 pr kg

Stor fersk julekylling

Nystekt ribbe

Fersk skinkestek

Kyllinggården, rå, 1,2-1,7kg

fra varmeskapet (169,00/kg)

med ben, fra kjøttdisken

Åpningstider 08-21 (09-20) Tlf. 66 76 69 00 Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil og prisjusteringer. Tilbudene gjelder 23.11 - 24.12.

MENY Hagaløkkveien

meny.no


HAPPYTAGS by HELLMAN Ta med deg de du er glad i hvor enn du går! Vi håndlager armbånd, fotlenke og halskjede i gull og sølv med stemplet eller graverte tags.

www.hellman.no

Lik oss på

Gullsmed Hellman

Følg oss på

gullsmed_hellman

Profile for LIVEIN

LIVEIN Asker Jul 2015  

LIVEIN Asker Jul 2015  

Profile for maglin25