Page 1

UTGAVE 2-2019

A S K E R

HØSTENS TRENDER • NYTT I ASKER • ASKERDAGENE • JAZZ I ASKER • VARM SUPPE • MUSIKALSKOLEN HELGE LEE • DET GODE LIV • BARNAS VERDENSDAGER • TANDBERG EIENDOM • GALLERI UNIKA • SANNA


Inspired by Living

GANT - JEAN PAUL - ALVO - RICCOVERO CALVIN KLEIN - DOVRE - FRISLID MAC - INWEAR - ANEMONE - LEE


ASK To av høstens spennende nyheter hos ASK er møbler fra LK Hjelle og belysnig fra Flos

Strøket 8, Asker - Tlf. 66 79 70 00 Trevaren 8, Heggedal - Tlf 66 79 72 00 post@askinterior.no askinterior.no åpningstider: Man.-fre. kl. 10-18, lør. kl. 10-16.


27 49

LEDER 06 NYTT I ASKER: SENTRUM 08 ASKERDAGENE 10 DET GODE LIV 16 NYTT I ASKER: 20 BILLINSTAD/LEANGBUKTA

34

NYTT I ASKER: HOLMEN 23 NYTT I ASKER: VOLLEN 27 NYTT I ASKER: HEGGEDAL 31 STEDSUTVIKLING 34 OG LIDENSKAP SYKLENDE BARN 40

45 56

TREND: MOTE OG INTERIØR 45 KART/BUTIKKOVERSIKT 50

52 40 46 48

4

72

80 83

52

SUPPETID

56

BAKT MED KJÆRLIGHET

60

KULTUR

62

BARNAS VERDENSDAG

66

JAZZ

72 76

HELGE LEE MUSIKALBØLGEN

80

SANNA

83

ET UNIKUM

86

BOLIGSTYLING: KLAR FOR VÅREN?

88

NATASHA

92

MED HUD OG HÅR

94

BOLIGMARKEDET

96

ADVOKATENS HJØRNE: ARBEIDSRETT


Nyhet! Nyhet!

MOON LANDING LANDING MOON ANTI-HUMIDITY SPRAY SPRAY ANTI-HUMIDITY

3 FOR 2

PÅ ALT FRA R+CO

Et stort skritt for et fantastisk hår. Et stort skritt for et fantastisk hår. Vi introdusereren enlett lettaerosolspray aerosolspray som Vi introduserer som kontrollerer brusog ogabserberer absorberer fuktighet. kontrollerer brus fuktighet. Utformet for for å fungere Utfomet fungereoptimalt, optimalt,selv selvi den i den høyeste luftfuktighet. høyeste luftfuktighet. VEGANSK VEGANSK

randconorway


ASKER SENTRUM LEDER Suhms Gate 28 - 0362 OSLO www.livein.no

SALG

Visste du at

Sigurd Sperbund sigurd@livein.no

O

mbruksfestival, Foodtruckfestival, veteranbilløp, Askerspurten, Askerdagene, Det gode liv, Barnas verdensdag, Moteshow, Bondens marked, fotokonkurranser, utstillinger, konserter, ja, vi nevner i fleng. Høsten i Asker er full av aktiviteter. Noe av dette har allerede skjedd når du leser dette magasinet, så skal du klare å få med deg alt gjelder det å henge med i svingene.

GRAFISK PRODUKSJON grafisk@livein.no SKRIBENT Aina Skoland ainaskoland@hotmail.com FOTOGRAF

Har du forresten fått med deg den fargerike paraplygaten og englevingene i Smuget? Eller gatekunsten fra Martin Whatson i Lille Smuget? Vi synes Asker sentrum er riktig fint nå og full av små fargerike overraskelser. Vil du få med deg alt sammen så må du skynde deg, da noe av det kun blir hengene til midten av oktober.

@vibekeglosli TRYKK Aller Trykk DISTRIBUSJON Posten

Visste du at vi også har flere spennende konkurranser gående hvor du kan vinne gavekort, bli med på en utstilling, eller kanskje til og med vinne et stipend?

Kontakt kundeservice 04004

Hvis du tar et bilde med paraplyene eller englevingene og tagger det med #askersentrum eller du har et flott eller gøyalt bilde innen hele Asker kommune og tagger det med #detgodeliviasker så er du med i konkurransene!

LIVEIN distribueres med Posten til alle husstander som en gratisavis. Hvis du mot formodning ikke ønsker å motta magasinet må du reservere

Fargerikt er det også i butikkene nå som bugner av herlige nyheter i alle høstens nydelige farger og materialer. For å få en liten smakebit av alt det fine det du finner i hos oss nå kan du se på sidene 44-47. Her håper vi du kan finne masse inspirasjon til både antrekk og til hjemmet. Men det beste er selvfølgelig å ta turen hit Vi er klare som alltid til å hjelpe og inspirere.

deg mot å få gratisaviser i postkassen, dette er en annen reservasjon enn Nei takk til reklame. Distribueres i Asker, Lier, Røyken og Bærum vest samt utvalgte forretninger.

Visste du at vi endelig har laget vår egen lille reklamefilm? På 1 minutt (og en lenger på 3 min) har vi forsøkt å vise noe av det som gjør Asker sentrum til det fine sentrumet vi synes det er. Håper du vil se og gjerne dele den videre. Du finner den både på Youtube, Instagram og på Facebooksiden vår.

©

Alle rettigheter reservert.

Innholdet i bladet må ikke reproduseres, gjendis eller på noen måte lagres uten tilatelse fra utgiveren.

Her i magasinet kan du lese om alle de kommende aktivitetene, om dyktige og kreative mennesker som følger sine drømmer, brødrene som bidrar til at Asker skal bli enda flottere og arbeidssentrene i Asker som skaper flotte produkter av brukte materialer og tilrettelegger arbeid for mennesker med bistandsbehov. Er det rart vi er stolte av Asker?

A S K E R

Kos deg med magasinet og nyt høsten! Vi sees i Asker

UTGAVE 2-2019

Vibeke Husk å følg @askersentrum på Facebook og instagram så får du med deg det som skjer.

HØSTENS TRENDER • NYTT I ASKER • ASKERDAGENE • JAZZ I ASKER • VARM SUPPE • MUSIKALSKOLEN HELGE LEE • DET GODE LIV • BARNAS VERDENSDAGER • TANDBERG EIENDOM • GALLERI UNIKA • SANNA

Asker Sentrum AS • post@askersentrum.no • www.askersentrum.no

Følg @askersentrum på facebook og instagram

Vi sees i Asker!


Masse liv i hele sentrum

Asker dagene

Torsdag - søndag

MINITIVOLI på Bakerløkka

19.-21. september

• Askerspurten • Bilfri markedsgate • Konserter • Gratistur med Tøffetoget og Rulle Politibil • Minitivoli • Kampsportshow • Dans • Gratis hobbyverksted og tegneworkshop • Gode tilbud og mye mer!

LØRDAG 21. SEPTEMBER 10-16

10-16 10-16 11-15 12.00 13.15 13.45

TORSDAG 19. SEPTEMBER 17.00

19.30

ASKERSPURTEN - LØP FOR EN GOD SAK! Løp i sentrum til støtte for «Aktiv mot kreft» Gratis barneløp, 5 og 10 km, eller ASKERMARSJEN for de som bare vil gå. For mer info og påmelding : www.facebook.com/events/2372723979478925 Jazz - Lancelot Monicaz Vals - En hyllest til Monica Zetterlund

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram

14.00 14.15

BILFRI MARKEDSGATE I STRØKET med masse spennende aktiviteter og boder i hele sentrum Bondens Marked på torget Gratis tur med Tøffetoget og Rulle Politibil Gratis hobbyverksted og popcorn ved Rypegården (så langt lageret rekker) Konsert med Asker Musikkorps Konsert med Asker Mannskor Asker Turnforening viser verdens vakreste idrett Rytmiske Gymnastikk og apparatturn for gutter og jenter Undesided Jazzband – New Orleans Jazz - Lancelot Fighter kickboxingklubb avdeling Holmen presenterer: Kickboxing for alle!

Forfatter og illustratør H. L. Phoenix har boksignering av barneboken “Den lille høna med bæsj i ryggsekken” og gratis tegne-workshop med TEGNETID på sin stand i Strøket hele dagen!

Velkommen!!

ASKER sentrum

www.tandbergeiendom.no

Vi sees i Asker!


SENTRUM

TEKST: AINA SKOLAND

FOTO: @VIBEKEGLOSLI

Ny-åpning

på Sjøveien M

ange har savnet fiskebutikken Sjøveien i Strøket, som har holdt stengt gjennom våren og sommeren. Nå er ventetiden endelig over, og den nyoppussede butikken er klar for ny-åpning i disse dager. Olav Jensvoll er tilbake bak disken, og med seg på laget har han fått en kokk som kan bidra med både ferdigretter og gode middagstips. Så nå blir det mye lettere å leve opp til ambisjonen om å ha fisk på bordet tre ganger i uken.

8


Biffen er mør

på Lancelot D

et kan ha vekket bekymring hos en og annen biffsulten askebøring da Big Horn Steak house stengte dørene sine i Asker nylig, men det er ingen grunn til det. Lancelot tar biffen. Sånn, ganske bokstavelig. - Vi har mange gjester som er glade i god mat og godt kjøtt. Vi kom fram til at det ville vært for ille om de ikke skulle fått muligheten til å nyte en god biff fra tid til annen her i Asker, så vi har lagt til noen biffretter på menyen, smiler Faiz Menovski som eier og driver Lancelot. Pepperstek av indrefilet, entrecote, hjortefilet og spare ribs er nå blant rettene kokken på Lancelot disker opp med. Og om ikke det var nok til å gi deg vann i munnen, kan Faiz også forsikre deg om at kjøttet er norsk, og biffen er mør.

Plastikkirurg på

A-Medi

A

-Medi medisinske senter har fått med seg enda en lege på laget. Denne gangen en plastikkirurg. Dr. Tatjana Radovic er spesialist i plastikkirurgi, og er medlem av blant annet Norsk Plastikkirurgisk Forening og International Society of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery. På A-Medi vil hun bruke sin brede kliniske erfaring i plastikkirurgi til å utføre øvre og nedre øyelokksløft og leppeløft, og fjerne føflekker, fettkuler, talgkjertler og xantelasmer.

9


Askerdagene

19-21 sep

ASKERDAGENE Den 19. – 21. september skjer det igjen. Da går Askerdagene av stabelen, og som alltid starter det med et smell. TEKST: AINA SKOLAND

S

mellet klokken 17.00 torsdag 19. september kommer selvfølgelig fra startpistolen på AskerSpurten. Geir Schau fra Morgenshowet med Loven & Co på Radio Norge, er som vanlig konferansier i tospann med Lars Eikanger. Først får de barna av gårde på deres løype. Så sendes de voksne ut i løypa, og de kan velge mellom å løpe fem kilometer eller ti kilometer, eller de kan gå turløypa AskerMarsjen. Barna deltar gratis, men de voksne gir et bidrag til Aktiv mot kreft gjennom startavgiften. De som står bak AskerSpurten er Asker Sentrum, Asker skiklubb, Ata treningsutstyr og Bankveien 10. Sjekk ut Askerspurten på Facebook for påmelding og mer informasjon.

10

Etter at du har tatt deg helt ut på AskerSpurten kan det være greit med en hviledag før det virkelig tar av på lørdag 21. september. Fra klokken 10 på morgenen blir det bilfri markedsgate med mange spennende boder og god underholdning. Tøffetoget og Rulle Politibil er på plass, så kanskje du får deg en kjøretur? Minitivoliet står på Bakerløkka fra torsdag til søndag, så der blir det også gode muligheter for en luftetur eller to. Fra klokken 12 på lørdagen blir det underholdning på utescenen utenfor kulturhuset, med bidrag fra både Asker musikkorps og Asker mannskor. Du får også treffe årets spillere fra Frisk Asker og Thea Næss, kjent fra Skal vi danse, er med som instruktør når en gruppe barn fra Fighter Kickboxingklubb skal vise sine ferdigheter.

Det blir dessuten heftig dans fra London Café, og halsbrekkende øvelser fra Asker Turnforening. På samme tid blir det tre timer gratis hobbyverksted med gratis popcorn så langt lageret rekker utenfor Rypegården ved Kårner Café. Apropos popcorn: Det er ingen grunn til å gå sulten denne dagen. Lørdag 21. september blir det Bondens Marked klokken 10 til 16. Her blir det som vanlig kortreist mat, og med mange slags frukt og grønnsaker i sesong blir det et usedvanlig bredt utvalg. Blant annet kan du treffe flere lokale eple- og plommeprodusenter. Nyt dagen, smakene og duftene!


Kom i form med sparingen! Vi er tilstede lokalt i Asker for å gi deg de økonomiske rådene som er tilpasset deg og din økonomi. Vi hjelper deg i gang!

GREEN PEEL

®

THE POWER OF NATURE

Kirkeveien 230 (Lenken), Asker Timebestilling på 66 75 99 70 Online-booking www.asker-alternative.com

handelsbanken.no/asker

TA OPP FAG FRA VGS

Trenger du bedre karakterer for å komme inn på utdannelsen du ønsker deg? Mangler du studiekompetanse eller realfag? På Akademiet Privatistskole i Asker hjelper vi deg å nå dine mål! Vår adresse er Alfheim 28, i samme bygg som Wright trafikkskole – to minutters gange fra Asker stasjon. Kontakt oss for gratis rådgivning i dag! 922 36 600

privatist.asker@akademiet.no

akademiet.no

11


Urmakeren fram i lyset

A

sker Urforretning har blitt mer tilgjengelig på alle måter etter at de flyttet fra Lille Smuget og inn i Pru’s gamle lokaler i Strøket 7 med utgang ut mot torget utenfor Trekanten. - Vi har fått nesten dobbelt så stort lokale, og dermed kan vi føre mange flere varer, sier en fornøyd eier og urmakermester, Johnni Groeneweg. Han trives også på det nye verkstedet de har fått plass til, der han kan fordype seg i langt flere typer klokkereparasjoner enn tidligere, og dessuten noe gullsmedarbeid som for eksempel rensing av smykker. Lengre åpningstider har de til og med fått. Nå er de oppe til klokken 18, som de andre butikkene i sentrum. - Vi har fått det veldig fint her, og håper mange vil ta turen innom, avslutter Johnni.

Kjoler til brud og

gjester i Strøket

I

foto: calle huth

12

Strøket 6, der Momi garn og hobby tidligere solgte nål og tråd før de flyttet rett over gaten, har det nå kommet symaskiner isteden. Her har nemlig Natasha Borgli åpnet salong med brude- og selskapskjoler, samt systue. Hun designer, syr og tilpasser. Om du går inn i butikken hennes kan du enten velge blant mange lekre kjoler som allerede henger på stativene, du kan spørre om varianter av kjolene du ser, eller du kan være med å designe din egen drømmekjole helt fra grunnen av. Her burde det være gode sjanser for å skaffe seg en nydelig kjole, enten du er brud eller gjest. Alle de unike vakre kjolene sys manuelt i systua i kjelleren. Natashas varemerke er enkle snitt med virkningsfulle detaljer, og materialer av god kvalitet med trygg opprinnelse. Du kan lese mer om Natasha og hennes designerkjoler litt lenger bak i bladet.


Intermezzo -det samme, men litt nytt D a askerbøringene Arne Nossen og Erik Wellerop fikk nyss om at den forrige eieren av Intermezzo på Trekanten var i ferd med å gi seg, lot de ikke sjansen gå fra seg. De to kameratene kjøpte like godt den gode gamle restauranten, og åpnet for en drøy måned siden. - Vi kommer til å gjøre litt endringer i interiøret, forklarer Erik. Menyen blir det også noen oppdateringer på, men der trår de nye eierne varsomt. - Vi har stamgjester som kommer hver dag og vil spise det samme hver gang, så det er klart at vi ikke kommer til å røre de rettene. Stamgjestene skal vi fortsatt ta vare på. Det som selger minst, må derimot kanskje vike for nye og spennende retter på sikt. En annen ting de ikke vil endre med det første, er staben. - Vi vil gjøre alt for å beholde den gamle staben som gjør en kjempeinnsats, sier Erik som medgir at det har vært lange dager siden åpningen. - Men det er moro, da, forsikrer han.

foto: Henriette Roka-Aardal

Mal høsten fargerik H

foto: Caroline J. Roka

14

foto: Henriette Roka-Aardal

ar du lyst til å male, men får litt skrekken når du står der foran et hvitt lerret med penselen i hånden? Hva med å melde deg på malekurs? Henriette Roka-Aardal, barnebarn av kunstmaler Charles Roka som blant annet står bak de ikoniske bildene av sigøynerpikene, hjelper deg gjerne i gang. Hun holder kurs over seks uker for nybegynnere, og for videregående, som starter opp på Fargerike Asker i oktober. - Det skal ikke være vanskelig å male, sier Henriette engasjert. - Målet mitt er at deltakerne skal få kreativiteten opp og skuldrene ned. Derfor er det bare seks deltakere med på hvert kurs, sånn at vi skal få en god og fri tone i gruppen. Jeg gir deltakerne oppgaver og hjelper dem på veien, og det er ingen krav om at man skal være superflink før man begynner. Hvis du vil vite mer om Henriette eller kursene hennes, kan du sjekke ut www.roka-aardal.com.


VI BRYR OSS OM HELSEN DIN

ERFARNE LEGER· KORT VENTETID · INGEN HENVISNING

A-Medi

SPESIALISTKLINIKK

Spesialist og familieklinikk Geriater Gynekolog Hjertespesialist Hudlege

lndremedisiner Ortoped Plastikkirurg Psykiater

Revmatolog F0rerkortattest Forebyggende medisin Menopauseklinikk

Kosmetiske medisinske behandlinger og anti-age lndividuelt tilpassede behandlinger for en naturlig resultat Alle behandlinger utføres av en lege med høy kompetanse

I Aldringsprosessen Hvordan skru tiden tilbake? Foredrag ved spesialist i indremedisin og geriatri, kosmetisk lege og spesialist fra ZO Skin Health. Ta med en venninne og kom og h0r om hva du selv kan gj0re og hvilke muligheter vi kan tilby.

0 21 oktober

18:00 - 21 :00

Gratis inngang Maks 25 deltagere

Medisinsk rynkebehandling Fillerbehandlinger Trådløft PRP Fettfjerning hake Medisinsk kremprogram Medisinske peelinger

Hårfjerning med laser Sprengte blodkar Pigmentforandringer LPG Hudforbedring Svettebehandling Neglesopp

Fritt behandlingsvalg Har du fatt rett til helsehjelp og det er lang ventetid pa sykehuset? A-Medi er godkjent som fritt behandlingsvalg leverand0r innenfor hjerteutredning og ortopedisk kirurgi Vi har kort ventetid og hjelper deg gjerne!

\. TIMEBESTILLING 67 430 930

A-Medi · Spesialistklinikk

Bankveien 1, 1383 Asker• www.a-medi.no


Det Gode liv

12-20 okt

DET GODE LIV

Høstmørket er på vei innover oss, men vi askerbøringer lar oss som kjent ikke stoppe av den grunn. 12. – 20. oktober arrangeres «Det gode liv»-festivalen. En drøy uke med arrangementer og fine påminnelser om at det gode liv er å finne overalt rundt oss. TEKST: AINA SKOLAND

O

m du ikke tror på at det gode liv omgir oss, skal du få bildebevis. De beste bildene fra fotokonkurransen «Det gode liv», arrangert av Asker Sentrum, vil pryde butikkvinduer over hele sentrum den oktoberuken. Konkurransen er åpen for alle, og vinneren får, foruten heder og ære, et stipend på 5000,- kroner sponset av Asker Kommune, Tandberg Eiendom, Asker Kunstforening og Asker Sentrum AS. Bildene må tas i Asker, Røyken og Hurum, og sendes inn senest 30. september. Temaet for konkurransen er ikke overraskende «Det gode liv». Du kan være med å bestemme hvem som skal gå til topps ved å stemme på ditt favorittbilde. De som stemmer er med i trekning av gavekort fra Asker Sentrum AS. De beste bildene blir altså stilt ut i bu-

16


tikkvinduene denne uken i oktober, og mens du vandrer rundt og nyter de vakre bildene, kan du kanskje samtidig få med deg smekre toner. Asker Jazzklubb sørger som vanlig for å jazze opp Asker med konserter og tilstelninger hele uken. Det fulle programmet finner du på www. askerjazz.no, eller et annet sted her i bladet. Og hvorfor ikke få med seg litt mat og vin, med lokalhistorie attåt? Tirsdag 15. oktober gjentas suksessen Tour de Asker, som er en guidet mat- og vinopplevelse gjennom sentrum. Kunnskapsrike

guider forteller om lokalhistorien i og mellom serveringsstedene som blir besøkt på turen. Se egen oversikt ellers i bladet for mer informasjon. Ikke glem høstens moteshow i Smuget lørdag 12.oktober klokken 13. Her får du inspirasjon til høstens garderobe når butikkene i sentrum viser fram hotte trender. Showet holdes til inntekt for Superselmaprosjektet, som jobber for å skape lysglimt i hverdagen til kreftsyke barn. Du kan også vinne fine gaver fra butikkene i sentrum.

Og du, husk å sjekke ut Barnas verdensdag som feirer 10-årsjubileum lørdag 12.oktober. Mer detaljer om det kan du finne i en egen artikkel. Samme dag blir det dessuten forlokkende dufter og vidunderlige smaker av kortreist mat når Bondens marked åpner bodene sine fra klokken 10 til 16. Det blir med andre ord litt av hvert å finne på i løpet av denne uken. La oss dermed glemme oktoberstormene for et lite øyeblikk, eller kanskje til og med en hel uke, og ta oss tid til å nyte det gode liv i Asker.

Alltid fersk, nybakt lunsj...

...får du hos oss! Strøket 6, Asker Telefonbestilling: 66 78 12 30 Man-fre 7.30-17 Lør 8-16 Velkommen!

17


Snurr film T

ommy Leikvoll setter riktignok pris på sol og sommer, men i år trakk han inn i mørket på den lyseste tiden. Han er nemlig ny kinosjef på Asker kino, og har mange planer. - Jeg jobbet tidligere på Gimle kino i Oslo, og selv om det er to vidt forskjellige kinoer, tenker jeg at enkelte ting kan overføres. Det han tenker spesielt på da er den gamle baren som har stått tom i årevis i andre etasje, rett over kiosken. - På sikt har jeg lyst til å pusse opp den og få skjenkebevilling sånn at det blir mulig å ta et glass vin og slappe av litt før filmen. Dette er altså en langsiktig plan, men det betyr ikke at Tommy sitter og tvinner tommeltotter i mellomtiden. - Vi vil ha mer events og aktiviteter, og har allerede innført barnehelg siste søndagen hver måned. Da viser vi utvalgte barnefilmer til 50 kroner billetten, og vi får inn hoppeslott, ansiktsmaling og masse annen moro for barna. Av nært forestående tekniske forbedringer, kan Tommy avsløre at det blir nytt lerret og nye høyttalere i sal to og fire nå i september.

18


I SAMARBEID MED:

www.askersentrum.no

Vi sees i Asker! Følg @askersentrum på og eller www.askersentrum.no for mer informasjon!

I SAMARBEID MED I SAMARBEID MED:

www.askersentrum.no

Det gode liv i Asker 12. - 20. oktober

MOTESHOW • JAZZFESTIVAL • BONDENS MARKED TOUR DE ASKER • BARNAS VERDENSDAG FOTOUSTILLING M.M.


LEANGBUKTA/BILLINGSTAD

Porsche kommer til

Billingstad N

å har nedtellingen begynt til Porsche åpner ny forhandler på Billingstad. Nye lekre biler, både elektriske og tradisjonelle, kommer til å rulle inn på Billingstadsletta 13 de neste par månedene i god tid til åpningen. Godt å vite før du skriver ønskelisten til jul?

foto: Marina Yoga & Aikido

Marina Yoga &

Aikido N

foto: Marina Yoga & Aikido

foto: Marina Yoga & Aikido

20

å er det mulig å få løst opp stive muskler i Leangbukta. Marina yoga & Aikido åpnet studio i mars, og har forskjellige typer yoga, for alle aldre og nivå. For de som vil trene litt tøffere finnes også Warrior yoga. I Sanna Antell holder også timer i kampkunsten Aikido, både for voksne, barn og hele familien sammen.

foto: Marina Yoga & Aikido


Julebord ved vannkanten? Vi har ennĂĽ ledige plasser. Meny, take-away og mer finner du pĂĽ: http://restaurantvinsj.no - facebook.com/vinsjasker

Asker Marina - Leangbukta 52 - tlf: 960 00 306


Restaurant Vinsj R

estaurant Vinsj har tatt over de freshe lokalene etter Naust i Leangbukta. De åpnet i juni, og er godt i gang med både restaurant, bar og pianobar. Her satser de på italiensk pizza og ellers matfavoritter fra hele verden med lokale råvarer. Restauranten har en uformell stemning, og tar gjerne imot både deg som vil ha en tre-retters middag, og deg som bare vil ha en rask burger i baren. Utover kvelden lover de et hyggelig barmiljø, og på onsdager og i enkelte helger, er det levende pianomusikk. Andre temahelger og aktiviteter som gjestekokker og underholdning er også under planlegging. Akkurat nå forbereder de oktoberfest, så det er bare å glede seg. De er åpne fra klokken 12 hver dag, og til sommeren igjen satser de på full drift på takterrassen. På kjøkkenet på Vinsj styrer kjøkkensjef Ludvig Myhre Andersen, og han setter pris på god mat. - Jeg var lærling på Ristorante Ferro i Mathallen i Oslo. Der lærte jeg om de italienske smakene. Videre jobbet jeg på Våghals, under Christer Rødseth som er kaptein på kokkelandslaget, og det var der jeg fikk min kjærlighet til de nordiske råvarene, forteller Ludvig. Hans favoritt på Vinsj-menyen er Moules Frittes, men det aller morsomste å lage er fiskesuppen. - Fra vi får inn fisken på kjøkkenet, og til suppen serveres, går det med 11 arbeidstimer. Her er altså ikke Toro innom på noe plan i prosessen. Til og med kraften kokes av bena på fisken som skal oppi suppen, så dette er skikkelige saker.

22


HOLMEN

Ny interiørbutikk

på Holmen Senter E

tter å ha vært populær på Buskerud Storsenter og Gulskogen i mange år, åpnet endelig interiør- og møbelbutikken Karjolen ny filial på Holmen Senter 22. august i år. De har tekstiler, gardiner og annet interiør, men har spesielt gått i dybden på borddekking til små og store anledninger. Videre kan du finne ting som lysfat, serviser, malerier, loungemøbler, entremøbler og møbler til spiseplassen, sengetekstiler, lamper, gourmetprodukter og masse gaveideer. Blant merkene vil du få se mange kjente og kjære, og kanskje noen nye? Karjolen byr i hvert fall på blant annet Børscompagniet, Cozy Living, Willow Tree, Vanilla Fly, Black Design, La Vida og House Doctor for å nevne bare noen. Karjolen ønsker velkommen inn!

foto: Tanja Venheim ostensen

23 foto: Tanja Venheim ostensen


P책H책ret fyller 40 책r I hele uke 40 og 41 (30.sep-12.okt) har vi p책 alt fra Mr.smith

25%

(gjelder for avd. Asker og Holmensenter)

ASKER 66 79 53 80 HOLMEN SENTER 45 44 43 33

www.paharet.no


NÅ HAR KARJOLEN OG HØSTENS NYHETER FLYTTET INN

Åpent: 10-20 (09-18)

holmensenter.no /

25


Noen kan turn ...

... jeg kan juss Din advokat i Asker og Bærum Over 20 års erfaring med rådgivning og tvisteløsning Samarbeider med de største advokatfirmaene i Norge (tidl. partner i Haavind, Oslo) Holmen Senter, 6. etasje, inngang fra 4. etasje | T: (+47) 9181 3565 | www.aomo.no | omo@aomo.no


VOLLEN

Vollen har fått sin egen

vinbar J

eanette Fagerhaug og Jesper Skogli Wiik har vært travle etter at de tok over Søstrene Sagen i Vollen og gjorde det om til sitt Rhomb med interiør- og designvarer. Som om det ikke var nok å gjøre med butikk og nettbutikk, har de to nå blitt nybakte foreldre, OG de har startet vinbar. Ja, du leste riktig. Vollen har fått sin egen vinbar. - Det var en kjeller på huset her vi driver butikken midt i Vollen, nærmest en råkjeller, som fungerte som lager tidligere. Vi pusset opp, innredet med møbler og andre fine ting fra butikken vår, og åpnet vinbar, smiler Jesper som legger til at målet er å skape en større opplevelse og en sosial møteplass for kundene, og for andre i Vollen. Nå serverer de vin fra hele verden, øl fra Wettre, og fjøler med ost, skinke, oliven og annen snacks fra leverandør i Slemmestad. - Foreløpig er baren åpen fredag og lørdag kveld, men konseptet er enda i støpeskjeen, så vi prøver oss fram litt. Vi gleder oss til å bruke baren til vinsmaking og eventer, til folk som ønsker private arrangementer, og til å ha mer åpent utover når det nærmer seg jul, avslutter Jesper.

Vollen Tannklinikk Tilbud 499,Undersøkelse, røntgenbilder og rens til nye pasienter

Hos oss kan du også få kveldstimer!

Julianne Cathrine

66 76 01 06 vollentannklinikk.no post@vollentannklinikk.no 27


Velkommen til Vollen Apotek! Hos oss finner du alltid en mengde gode tilbud.

Nå får du satt influensavaksine og reisevaksiner på vårt apotek. Spør oss om mer informasjon.

Fast gratis leveransedag av varer HVER TORSDAG, gjelder Vollen- / Røyken- og Asker-området VOLLEN APOTEK Arnestadveien 2, 1390 Vollen Åpningstider: man-fre 09-17, lør 10-17 tlf. 66 98 89 00 • faks 66 98 89 01 vollen@dittapotek.no - www.vollenapotek.no

BÅTPLASSER HELE ÅRET! UTLEIE AV KONTOR OG NÆRINGSLOKALER Tlf. 40141040 Gjestehavn • Boblehavn • Salg av nye båter Restaurant • Bryggebutikk • Verksted post@vollen-marina.no

..en perle i Oslofjorden! 28

www.vollen-marina.no


VITO´S EXPERIENCE VELKOMMEN TIL DET NYE KONSEPTET VITO’S EXPERIENCE! NYT KOSELIGE HØST- OG VINTERKVELDER SAMMEN MED FAMILIE, VENNER ELLER KJÆRE KOLLEGER. NÅ INVITERER VI NEMLIG DERE TIL EN EN OPPLEVELSE BAK KULISSENE PÅ VITO’S RESTAURANT. PÅ VÅRE GRUPPE-EVENTER KURSER VI DERE GJENNOM ALT FRA ITALIA’S FANTASTISKE KJØKKEN, «VITO’S KURS I PIZZABAKING», «SHAKE IT UP» ELLER MED VIN- OG ØLSMAKINGER. KOMBINER GJERNE DERES ØL OG VINSMAKINGER I FORBINDELSE MED VOLLEN MARINAS NYESTE ATTRAKSJON «DEN FLYTENDE BADSTUEN». VI TILBYR EN MENGDE ULIKE PAKKER I ULIKE STØRRELSER OG PRISKLASSER. DETALJERT INFORMASJON OM VÅRE EVENTER FINNER DU PÅ VÅR HJEMMESIDE ELLER VED Å KONTAKTE OSS DIREKTE PÅ EN AV VÅRE KANALER. HOLD UTKIKK FOR VITO’S EXPERIENCE EVENTER PÅ VITO’S RESTAURANT VOLLEN.

SHAKE IT UP I -

PRESENTASJON OM DE MEST BERØMTE ÅNDENE VERDEN OG DERES HISTORIE HISTORIEN BAK COCKTAILER INTRODUKSJON TIL BARUTSTYR INTRODUKSJON TIL DE KLASSISKE COCKTAILER COCKTAILSMAKING LAG DINE EGNE COCKTAILER BAK BAREN

VITO’S KURS I PIZZABAKING -

HISTORIEN OM PIZZA HVORDAN LAGE DEN PERFEKTE PIZZADEIGEN INTRODUKSJON TIL TOMATSAUS FRA BUNN PIZZA TOP 5. VI LAGER FEM AV VERDENS MEST SOLGTE PIZZAER - SMAKING AV ALLE VARIANTER

VITO’S RESTAURANT, SLEMMESTADVEIEN 416, VOLLEN, E-MAIL: POST@VITOSRESTAURANT.NO, TEL: +47 66 79 89 95, WWW.VITOSRESTAURANT.NO

29


Aktiv høst på Vitos i Vollen G

ode gamle Vitos i Vollen har fått nye drivere, og de gir fart med nye konsepter. I tillegg til litt oppgradert meny og interiør, er de i gang med flere spennende kurskonsepter, så her blir det muligheter for både privatpersoner og firmaer til å lære mer om mat og drikke. Med sin fantastiske italienske steinovn er Vitos stedet å lære om italiensk pizza. På pizzabakekurs kan man lære om forskjellige typer pizza, og hvordan man kan sette sammen de beste deigene, sausene og toppingen. Mens man lager pizzaen, får man også høre litt om pizzaens historie, og selvfølgelig får man nyte egenbakt pizza etterpå. Angrer du på at du aldri levde ut drømmen som bartender etter å ha sett Tom Cruise i Cocktail? Nå har du en ny sjanse. Vitos introduserer også barskolekonseptet «Shake it up». – Her får deltakerne lære om drinkene og de forskjellige ingrediensene, og de får prøvd seg både bak og foran bardisken, forteller Jan Klimicek som driver Vitos sammen med George Abosamra og Daniel Råd. Jan jobber også tett sammen med leverandørene sine, og gleder seg til å invitere til vin- og ølsmaking og andre små og store aktiviteter utover høsten. Både med og uten flytende badstue involvert.

30


Flytende badstue i

HEGGEDAL

Vollen og på Hvalstrand K

anskje badesesongen hadde latt seg forlenge en smule dersom det hadde vært mulig å varme seg litt mellom dukkertene? Vel, nå lar det seg gjøre. Både på Hvalstrand og i Vollen Marina har det nå kommet flytende badstuer. Selv om de har forskjellige «bakmenn» har de noenlunde likt opplegg. Badstuen ligger på vannet, har omkledningsrom og store vinduer med sjøutsikt i selve badstuen. Det er mulig å booke badstuen for grupper, og man blir da tatt imot av en ansvarlig vert. Noe for julebordet, kanskje? Sult på Hvalstrand og Vitos i Vollen ligger jo rett i nærheten. Følg henholdsvis KOK Hvalstrand og Varm i Vollen på nett og sosiale medier for mer informasjon og booking, og for åpningstider for Drop-in på badstuen i Vollen.

Jakke

1599.-

foto: varmivollen.no

SECRETS BY B - KATIE LOXTON - BASIC APARELL - ICHI - Y.A.S MARKBERG - MAGGY - PIESZAK - IVY - MASSIMO - ONLY AJLAJK - FIVE UNITS - CO’COUTURE - OBJECT - PIECES OLAJENS - VIAVAI - PREPAIR - BILLI BI - ONE TWO LUXZUZ

foto: varmivollen.no

foto: varmivollen.no

Høst på Mathea ... Hjørnebygget, Heggedal Åpningstider 10-18 lørdager 10-16 Tlf. 902 46 431

31


DITT LOKALE HANDELSSTED

Hygg deg i hyggedal


• DAMER • HERRER • BARN • BRUD • FARGEDESIGN • HAIREXTENSION

Kom innom og se våre nyheter fra

Cut AS | Heggeodden 3, 1389 Heggedal Telefon: 94 79 27 88 | post@cutfrisor.no www.cutfrisor.no


34


Tandberg Eiendom

Stedsutvikling og lidenskap Tandberg Eiendom eier og utvikler utallige kvadratmeter med eiendom over hele Asker, og nå kan de også henge Asker kulturpris på veggen blant skisser av nye byggeprosjekter. Men det hele startet med teddybjørner og kjoler. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

www.tandbergeiendom.no

Heggedal torg har vært under planlegging og bygging i mange år. Endelig nærmer det seg et resultat, og det er Franz og Espen Tandberg godt fornøyde med.

35


Tandberg Eiendom

Både mor Ingunn og brødrene (f.v.) Espen, Franz og Gudbrand Tandberg, tok stolte i mot Maud da hun kom hjem til Vollen i fjor.

D

e tre brødrene som utgjør Tandberg Eiendom, Espen, Franz og Gudbrand Tandberg, har alle fått inn gründertanken med morsmelken, og det bortimot bokstavelig. Eldstemann Espen var ikke gamle karen da mor Ingunn Tandberg åpnet gavebutikken Askerstallen i Apotekergården, lokalene som i dag huser Peppes Pizza. Siden fulgte brødrene moren fra gavebutikken og over til konfeksjonsbransjen med den suksessfulle butikkjeden Madam Blue som hadde nesten 20 butikker på det meste. - Da vi begynte å kjøpe eiendom, var det med tanke på butikklokaler for Madam Blue, sier Espen Tandberg. - Første eiendom var faktisk på Hønefoss, men det første vi kjøpte i Asker sentrum var tennisbanen som lå der Wesselkvartalet nå bygges. LIDENSKAP OG HISTORIE Siden har det gått slag i slag. Først var

36

foto: Tandberg Eiendom AS Sånn skal det snart se ut på Heggedal torg.


Tandberg Eiendom

Fra terrassen på kontoret i Agro-kvartalet, kan brødrene Gudbrand, Franz og Espen Tandberg følge med på fremgangen i Wesselkvartalet.

fokuset på næringseiendom, nå tenker brødrene på stedsutvikling med en god blanding av næring, boliger og andre prosjekter. I dag har de stort sett fullt eierskap i «indre Asker sentrum», Vollen Handelssted, og Heggedal sentrum, og en hel del andre bygårder og tomter i Asker, i tillegg til i Oslo, som for eksempel Frognerseteren. Det kan se ut som om gutta er grossister i eiendom, men det stikker langt dypere enn som så. - Det viktige for oss er ikke mengde. Vi går ikke løs på et prosjekt bare fordi det er praktisk og potensielt økonomisk innbringende, forteller Espen. - Det må være «passion» involvert. Vi tar på oss de prosjektene vi synes er morsomme, og som har en verdi for omgivelsene. De som har noe ekstra ved seg.

En rød tråd gjennom det meste av det vi gjør er at vi er opptatt av å ta vare på det gamle og inkorporere det med det nye. HEGGEDAL Disse prinsippene kommer ekstra godt til syne i noen av investeringene selskapet har gjort opp gjennom årene. Apotekergården der moren leide sine første butikklokaler, Heggedal fabrikker, Trafo Kunsthall og Sykepleierskolen på Dikemark, er bare noen eksempler. Og det ene har gjerne en tendens til å dra det andre med seg. - Det var sånn det startet i Heggedal. Vi kjøpte opp et par små eiendommer, mest fordi det var steder få andre så muligheter ved, og så fikk vi mulighet til å kjøpe den gamle fabrikken. Da ble vi virkelig ivrige, for det er et prosjekt helt i

Møterommet hos Tandberg Eiendom domineres av byggeskisser og modeller, men i bakgrunnen ruver en stor samling teddybjørner, en påminnelse om hvor det hele startet.

37


Tandberg Eiendom

ARVEN ETTER MOR I disse dager er Tandberg Eiendom godt synlige i Asker med store prosjekter i Heggedal og Asker sentrum, men det kommer mer.

vår ånd. Derfra har det ballet på seg, og om halvannet års tid vil det myldre av folk i den nye parken ved Kistefossdammen når byggetrinn 1 av sentrumstomta er ferdig. Det har tatt tid, vil mange si, men det bekymrer ikke Espen. - I Heggedal bygger vi i praksis opp en hel liten by, understreker han. - I tillegg til tiden det tar å planlegge, regulere og bygge husene, måtte også infrastrukturen på plass. Vi har jobbet med dette hele tiden, men det er først nå når husene begynner å ta form at alle andre kan se det samme som vi har sett helt fra start. MAUD KOM HJEM Et annet prosjekt som har fått gå over tid er i Vollen. - Det var Tore Sigernes selv som spurte om vi ville kjøpe Vollen handelssted, i sin tid, og det var den forespørselen som satte i gang tanken om å få polarskipet Maud hjem. Som sagt så gjort. Mange år, og antakelig langt flere millioner senere, seilte Maud inn Oslofjorden i fjor høst

38

til en verdig mottakelse av flere tusen askerbøringer. Det var en verdig hjemkomst for skuta som ble bygget i Vollen drøyt 100 år tidligere. Prosjektet kommer neppe noen gang til å figurere på listen over de beste økonomiske investeringene Tandberg har gjort, men ikke desto mindre er det et prosjekt som var viktig for dem. - Alt henger sammen. Vi eier Vollen handelssted, og Maud hører til i Vollen. Dessuten liker vi utfordringer, og følte at alt for mange hadde sagt alt for lenge at det var umulig å hende nedsunkne Maud hjem fra Nordvestpassasjen. Vi ble nok kanskje også litt gira og en smule euforiske da vi kjøpte Vollen handelssted, og bestemte oss for å gjøre et reelt forsøk på å hente henne hjem og sørge for å bevare denne delen av Vollens og Norges polarhistorie. Prosjektet førte til at statsminister Erna Solberg tok turen til Asker i våres for å skjenke Tandberg Eiendom Asker kulturpris.

- Vi har mange planer både i Asker sentrum og på Alfheim, blant annet, men først skal vi gjøre ferdig noe av det vi holder på med nå. Og det er som kjent ikke bare i Heggedal det bygges. For dem som ferdes i Asker sentrum er det umulig å overse at byggingen av Wesselkvartalet er godt i gang. Tandbergbrødrene eier litt under halvparten av prosjektet, som bygges delvis på den første tomten de kjøpte i Asker sentrum. Den andre eieren er barndomsvennen Henrik Nore og familien. Moren til Henrik startet gavebutikken Askerstallen sammen med Ingunn Tandberg i 1968 i Apotekergården som fortsatt står i utkanten av Wesseltomten. Prosjektet har helt klart vært oppe til diskusjon mang en gang på møterommet i Tandberg Eiendoms lokaler, nøye overvåket av en stor samling gamle teddybjørner, en etterlevning fra mors Madam Blue butikker. Selv om Tandbergbrødrene ser mot framtiden, er det ingen tvil om at arven etter mor er med i bagasjen.


Fersk fisk i Asker Sentrum @sjoveien

foto: seafood.no

Følg vår åpning på

Villfanget fisk og skalldyr av ypperste kvalitet Du kan finne noe godt i vår flotte fiskedisk eller smake på noen av våre gode ferdigeretter, klar til servering eller for å ta med midt i Asker sentrum

bestillfisk@gmail.com • 941 97 586 • Strøket 6, Asker

@sjoveien

www.tandbergeiendom.no


Truls Veslum

Syklende barn Sykling er svært populært i Asker, og miljøet har stor bredde i både tilbud og alder. Barna har opptil flere helter å se opp til. TEKST: AINA SKOLAND

40


Asker Cykleklubb

Klubbens visjon er SYKKELSPORT FOR ALLE. Dette betyr at vi vil gi et tilbud til: - Mosjonister som ønsker å sykle sammen med andre . - Barn og unge som ønsker å ha det gøy på sykkel. - Juniorer, seniorer og veteraner som ønsker å satse på aktive ritt, veterancup og de største turrittene.

Dette gjelder både landevei og terreng. Så enten du har ambisjoner om å hevde deg i ritt eller bare ønsker å ha noen å trene med så er du velkommen hos oss.

foto: Glenn Seljåsen

Det finnes mange fremtidige stjerner blant barna i Asker Cykleklubb.

E

n av dem er Truls Veslum på G-sport. Han er et kjent ansikt i Asker, men det spørs om så mange kjente ham igjen da han kom i mål som nyslått Norgesmester i MTB maraton med gjørme fra topp til tå. - Ja, det var en temmelig gjørmete løype medgir Truls som måtte trå til med en spurt for å dra i land seieren etter 63

kilometer og 1100 høydemeter i teknisk vanskelig terreng.

etter for barna som kommer bak de voksne i løypa.

- I det rittet der tror jeg at jeg hadde en fordel ved at jeg er vant til å sykle på vinteren med føre som gjør at sykkelen lever litt sitt eget liv.

- Vi har rundt 60-70 aktive barn i alderen seks til 16 år. For mange av dem er trening nok i massevis, noen konkurrerer lokalt, mens noen satser tyngre og reiser rundt på konkurranser, forklarer Svein Aalrust som er oppmann og engasjert i arbeidet med å få barna opp og fram i

BARNA KOMMER Meritter som dette gir noe å strekke seg

41


Truls Veslum foto: Glenn Seljåsen

Sykling nedover Vardåsen alpinbakke har blitt populært på sommerstid.

Å få kvalitetstid sammen med sønnen min, samtidig som jeg får trent er jo helt ypperlig, mener han. BEGYNNER I TERRENGET Svein og Stig er to av mange ildsjeler i klubben som ivrer for at barn skal komme seg opp på sykkelsetet og ut i skogen eller langs veien.

foto: Glenn Seljåsen

foto: Glenn Seljåsen

Sykkel er en treningsform der barn og voksne kan trene sammen.

42

Asker Cykleklubb. - Nylig ble en 14 år gammel jente i klubben Europamester i terrengsykling, så det kommer flere stjerner i årene framover. En annen som ivrer for det samme er sykkelfar Stig Fjærli, som understreker noen av fordelene ved å dele interesse med barna.

- Sykkelsporten har ikke vært så utadvendt tidligere, og det har tradisjonelt vært en liten sport i barnetrinnene. Men det er jo tross alt ikke alle som er så ivrige etter å spille fotball, og da er det bra at det finnes alternativer. Mange begynner på sykkeltrening når de er rundt åtte – ni år. Da vil vi gjerne ha dem til å begynne med å sykle i terrenget, sånn at de kan slippe å være ut i trafikken, forklarer Stig. - Det fleste har jo en sykkel, og kan sykle, men om noen har lyst til å prøve seg og ikke har en sykkel som egner seg til å sykle ute i skogen med, så gjør vi det vi kan


Asker Cykleklubb

foto: Glenn Seljåsen

foto: Oskar M. Johansson

for å finne en løsning så de kan få lånt en sykkel, sier Svein. BREDT TILBUD Asker Cykleklubb har et stort miljø, og er en av landets sykkelklubber med bredest tilbud til både store og små. - Det er mange muligheter foruten de tradisjonelle valgene som å sykle i skogen eller på landevei i «sykkelsesongen». Vi har for eksempel laget en løype til sommerbruk ned skibakken i Vardåsen. Den er ikke helt ferdig enda, men fullt mulig

å bruke. Det er blant annet et voksende ungdomsmiljø som bruker bakken aktivt til både downhill og enduro, forklarer Stig. - Mange, som Truls, ivrer også for å ta sykkelen ut på vinteren og kjøre opp stier i snøen, sier han, men innrømmer at han likevel har en drøm for fremtiden. - Vi håper jo veldig at det blir en velodrom her i Asker da. Det ville hatt mye å si for mulighetene til å tilby aktiviteter for barn året rundt, så vi krysser fingrene for det.

foto: Astrid Bjerke

Truls Veslum var ikke lett å kjenne igjen etter å ha kommet i mål som Norgesmester på MTB maraton i august.

43


SUPERTILBUD MIKRONEEDLING

• Akne arr • Fine linjer • Rynker • Strekkmerker

Varm lett kåpe fra Manuela Conti 75% Alpakka og 25% Ull

Strøket 7, Asker • 66 79 47 70

1000,-

(fuktighetskrem inkludert)

KJEMISK PEELING

• Refresh peel • akne hud/arr • gjenerell oppfriskning av huden

500,Tilbud gjelder fram til 1. oktober

•Diode Lightsheer laser (hårfjerning)•Pigmentflekker •IPL (hudforbedring)•Rynkebehandlinger med fillers •YAG laser (fjerning av sprengte blodkar)•Hudforyngelse •Microneedling•Figurforming med LPG cellu M6 •Kjemisk peeling•Cellulitt behandlinger•Botulinumtoksin •Skin booster (Vitalinjector)

Når sjekket du synet sist?

Bestill en utvidet synsundersøkelse med optomap Et optomap-scan viser over 4 ganger mer enn et vanlig netthinnebilde, og avslører mye om synet og øyehelsen din.

Gratis konsultasjonstimer! Behandlinger utført av autorisert helsepersonell. Åpningstider: Mandag/tirsdag/torsdag fra 13-21 Onsdag/fredag fra 9-16 • kjhall@online.no for timebestilling Alfheim 24, 1384 Asker • Tlf. 66 78 03 73 • Tlf. 905 10 768

clinicmedica

Strøket 9, Asker. Telefon: 66 79 51 70. www.interoptik.no

44

clinicmedica.no


Høst

I ASKER

Vi sees i Asker!

45


GERTS Gerts cashmere lue 899,-

CAOZ Cardigan Marco Polo 2899,-

FRETEX Genser fra Pulz Jeans, str M 199,-

VIC BAUER Jakke- Jazz, vann og vindtett 2599,-

POLARN O PYRET Heldress 349,-

FRETEX Sekk fra WOW 99,-

GERTS Gerts cashmere genser 5299,-

MASAI Ytterjakke 2699,EDVINS Fynch-Hatton Skjorte 799,-

NATASHA Brudekjole 25000,-

TREND DAY bluse- 1299,TREND Spenne m/stjerner, DARK- 299,LOVE spenne DARK- 499,

VIC BAUER Skjorte -Zeno 899,POLARN O PYRET Genser 299,-

TREND Spenner m/perler, DARK- 149,-

DRESSMANN Bukse 299,-

NATASHA Skjørt 4500,-

NATASHA Omslagskjole 7500,-

Følg @askersentrum på facebook og instagram

ANNEBE Kjole fra Vera Mont 4450,-

CHANGE Melanie Triangel Wireless 429,Melanie Cheeky 229,-

ANOUSKA Strikk fra Down x Dare 2898,-


CAOZ Kåpe InWear 3500,-

VIC BAUER Kjole fra Blu 1499,-

HABEN Vilja Kåpe - Tom Wood og Røros Tweed 8999,-

MOODIES Skjerf 999,-

ANNEBE Foret regnfrakk 3270,-

HABEN Soft Shot veske - Marc Jacobs 4049,MOODIES Twinsringer 690,Ringene finns i mange forskjellige farger

FEMALE Bluse fra 2-biz 799,-

FEMALE Kåpe fra Costamani 1299,POLARN O PYRET Kjole 399,-

VIC BAUER Leo veske fra Pourchet 1699,-

GALLERI UNIKA Kimono 490,-

DRESSMANN Jakke 799,-

CAOZ Skjørt Marco Polo 1249,-

EDVINS Slips 399,FRETEX Kort kjole/tunika, str S 149,CHANGE Lissi Low Wire Triangel 699,Lissi String 279,-

FRETEX Helforet tweed-bukse ca str 40 89,-

VIC BAUER Unisa boots 1499,-

Vi sees i Asker!

CAOZ Veske Hippi Grace 2699,-

47


GERTS MalaAlisha skjerf 1999,-

GERTS Gerts cashmere genser 5299,TREND DAY boblejakke3299,-

ANNEBE Jakke fra elle&il 1799,-

MOODIES Happy sweed paraplyer 649,-

HABEN Dramatic Mohair genser - Acne 2499,-

FEMALE Strikkbelter 349,-

MASAI Skjorte 1399,-

DRESSMANN Belte 299,GALLERI UNIKA Olaveske 198,-

ANNEBE Kjole fra J Ribkoff 2460,-

TREND Busnel Cape- 4699,MOODIES Veske fra Depeche kalveskinn 2599,FEMALE Bluse CostaMani 799,-

MASAI Topp 899,-

CHANGE Florence Full Cup 649,Florence Hipster 329,-

DRESSMANN Skjorte 299,-

EDVINS Fynch-Hatton Genser 999,-

GERTS Bella Moda støvler 2299,-

Følg @askersentrum på facebook og instagram

MASAI Bukse 1149,-

HABEN Illes kjole - Rodebjer 3395,-


MOODIES Molekyllampe fra House Doctor 1999,-

XPONELLA ”Lamp twice” fra House Doctor

ASK Beetle fra Gubi

ANOUSKA Stort støpt buddha hode 998,-

Høst i

XPONELLA ”Folder Shelf ” fra Muuto

MOODIES Pledd i mange farger fra cozy Living 999,-

ASK Ghost fra Flos

HJEMMET

MOODIES Bord Lampe fra Home Factory 3499,-

ASK Niu sofa fra LK Hjelle

ASK Buddy fra Northern

XPONELLA ”Warner” badekåpe fra Missoni

MOODIES Kiki’s Deriere vase 2200,-

GALLERI UNIKA Pute 249,-

XPONELLA ”Løype” dørmatte fra Keymat

ANOUSKA Kina konsoll fra Anouska 7998,-

XPONELLA Soft Edge stol fra Hay

ASK Grand Palais table fra Asplund

Vi sees i Asker!

49


ASKER SENTRUM PAK

• Parkeringsplass på Elveroa • Asker P-Hus og Stasjonskvartalet P-Hus ved skysstasjonen • Pendlerparkeringene i Lennsmannslia • Elveplassen og Elvelygården parkering, samt Føyka på hver sine sider av Kirkeveien • Agro P-hus med innkjøring fra Bankveien • Trekanten P-Hus, både innendørs og «på taket» • Gamle Trekanten P-Hus, og «bakgårdsparkeringene» i Trekantstubben • Parkeringplasser og gateparkering på Erteløkka og Alfheim • Parkeringsplass på Askerholmen

P P i ersve K. Ask

P Trekanten

Kulturhuset

St rø ke t

P

P

Smug

et

P

Bankveien Torget

ien

eve

r To

v

Erte

P

løkk a

sen plas Elve

P

P

veien

Rypegården

NYE WESSEL KVARTALET KOMMER

ei rsv ke As

Kirk

P

gen

P

PAK

K.

Meierisvin

P

P

PAK

Føyka

PAK

PAK

P

Sk

Hagalø k kveien

PAK P

E1

ASKER sentrum

50

Galleri Trafo

PAK

Alfheim

yss

tas

jon

PAK

P

P Åpningstider: 10-18 (10-16)

8


BUTIKKOVERSIKT KLÆR, SKO OG TILBEHØR

HJEM OG INTERIØR

AnneBe

92 40 84 80

Anouska

905 35 095

Apotek1

66 76 15 50

CAOZ

66 79 08 66

Ask Interiør

66 79 70 00

Ark Bokhandel

66 78 10 60

Change

66 76 04 22

Christiania GlasMagasin

66 78 31 60

Asker Blomster

66 78 17 08

Dressmann

66 79 54 14

Galleri Unika

66 90 16 35

Asker Reisebyrå Bennett

66 76 14 60

Edvins

66 90 30 55

Moodies

66 76 22 00

Asker Urforretning

66 79 56 65

Female

90 75 12 33

Strai Kjøkken

47 48 80 76

Bilruta

Fretex Fashion

47 47 36 28

Xponella

66 79 02 00

CC Rens og vask

980 19 694

Galleri Unika

66 90 16 35

CopyCat

66 90 22 30

Gerts

66 90 46 10

Galleriet

66 78 70 81

G-Sport

66 78 33 65

Gullsmed Hellman

66 78 01 00

Haben

46 89 35 45

Interoptik Asker

66 79 51 70

Masai

90 10 29 64

Kitchenline

21 42 08 08

Moodies

66 76 22 00

MoMi Garn og Hobby

99 55 62 82

Nathasha

958 65 629

Narvesen

66 90 17 57

Polarn O Pyret

47 45 94 85

Sturlason AS Polyfoto

22 42 41 22

Trend

90 24 94 46

Trafo Kunsthall

66 90 40 06

Vic Bauer

66 78 10 70

Vitusapotek Asker

66 98 98 80

SERVERING / MAT

SPESIALBUTIKKER

HELSE, SKJØNNHET OG VELVÆRE Agro Øre nese halsklinikk 66 75 21 21 A-head Frisør og Velvære

66 76 26 00

A-Medi legesenter

67 43 09 30

Asker Alternative

66 75 99 70

Hudpleieklinikk Asker Herrefrisør

66 78 09 84

Askerklinikken

66 78 97 47

Asker Tannhelse

66 78 65 00

09009

Asker Tannregulering

66 90 20 20

TJENESTER

Askerkroen selskapsmat

66 78 15 03

Asker Treningssenter

40 00 04 81

Adek

22 73 12 40

Baker Hansen

94 02 32 44

Atelier 3-frisør

66 78 10 74

Centrum trafikkskole

99 20 31 00

Baracoa

40 00 57 05

Bailine Asker

47 79 09 44

DNB

Den Glade Baker

66 78 12 30

Brun og Blid

80 03 40 33

DNB Eiendom

EGON

66 79 17 67

Cliniqe Medica

66 78 03 73

Danske Bank

Fuji Sushi

66 79 50 00

Fysioaktiv

66 76 65 40

Fibre Arkitektur & rådgivning 90 95 74 07

Glorioso

66 79 17 38

HUD

66 90 00 90

Handelsbanken

66 98 77 00

Kaffebrenneriet

66 90 00 78

HÅR

66 90 00 90

Mamen-Lund,

66 90 15 00

Kårner Kaffebar

66 75 99 55

Matrix Frisør

66 90 63 74

Engh, Sætre & partners AS

Lancelot

66 78 54 88

Mine muligheter

90 63 69 98

Mariannes Trafikkskole

Meating Point, burger,

94 85 83 50

Morten Brøtmet

66 90 13 00

Proaktiv Eiendomsmegling 47 68 44 00

Mykjemeir

66 90 55 00

Scandic Hotel

Overens café

913 50 889

Nemus

66 90 50 01

Sparebank1

Peppes Pizza

22 22 55 55

Praxisklinikkene

22 34 82 00

Voice Reklamebyrå

Petra Frukt og Grønt

66 79 49 96

På Håret

66 79 53 80

Pizzastua

66 79 46 11

Sandboe Tannlegesenter

66 78 10 20

KJØPESENTER

Rosmara

41 45 63 44

SATS

66 98 73 00

Trekanten

Royal Lounge vin og

41 45 89 58

Sentrumsklinikken

66 78 56 00

Tannglede

66 78 11 93

(midlertidig stengt for ombygging)

The Body Shop

66 75 84 00

Rå Smak Spiseri

902 20 884

Thrond-Arne Schau studio 93 09 52 93

Scandic Hotel

23 15 54 00

Yogafellesskapet

Sjøveien

941 97 586

Texas Lunch Café

67 10 50 00

bar & diner

Champagnebar

Følg @askersentrum på facebook og instagram

41 25 63 60

Vi sees i Asker!

03000 97 64 30 00 08540

66 78 78 78 23 15 54 00 07040 66 85 27 50

66 90 01 08

NY i sentrum


Overens Café

Cathrine Storøy er suppeentusiast, og eier av Overens Café.

52


Overens Café

SUPPETID

Nå er sommeren ubønnhørlig over, og det nærmer seg kaldere, mørkere dager. Eller sagt på en annen måte: Det er snart suppetid. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

E

n av de største suppeentusiastene i Asker må være Cathrine Storøy som eier og driver Overens Café. - Mange tror at det er komplisert og tidkrevende å lage supper, men det er jo det enkleste i verden, smiler Cathrine. - I prinsippet er det snakk om å koke opp vann, tilsette «noe», og så bruke en stavmikser eller blender til å gjøre det til en kremete suppe. TA RÅVARENE PÅ ALVOR Dette «noe» som tilsettes, er selvfølgelig det essensielle her. - Man kan ikke jukse med råvarene, det er de som gir den gode smaken, understreker Cathrine, og reflekterer samtidig litt over hvordan det har seg at kafégjestene stadig kommer innom og spør etter suppe allerede før suppesesongen er i gang i kafeen i midten av oktober. - Det er noe med å sitte inne og varme seg på en god suppe mens det regner sidelengs eller snøen laver ned. Og så finnes det jo uendelig med muligheter da, både for hva du har i suppen, og hva du bruker som topping eller ved siden av. Cathrine vet hva hun snakker om. På Overens lager de spinatsuppe, ertesuppe, kjøttsuppe, søtpotetsuppe, blomkålsuppe, løksuppe og mye annet snadder.

SUPPE FOR TRAVLE HVERDAGER For mange er posesupper redningen i en travel hverdag, men Cathrine mener det finnes bedre løsninger. - Du kan for eksempel lage suppen en kveld når du har bedre tid og varme den opp dagen etter. Eller du kan lage en ekstra stor porsjon når du først holder på, og så kan du fryse ned porsjoner til senere. Da har du en superrask middag. Og hvis du for eksempel skal lage noe så enkelt som en ertesuppe, går det vel knapt noe fortere med pose enn om du lager den fra grunnen av. Og så er det selvfølgelig smaken da. Den er så mye bedre når du lager den selv. Akkurat der har forresten Cathrine et lite tips: Du kan begynne de fleste supper med å surre løk, hvitløk og chili i en gryte, og pass da på å la de få god nok tid til at smakene virkelig slipper fri.

creme fraiche, parmesan eller krutonger, og ved siden av kan du ha brød og aiioli eller hvitløksbrød. Hvorfor ikke lage krutonger og hvitløksbrød selv, når du først er i gang?

KRUTONGER: Del opp litt brød, ha smør over og sett det inn i ovnen sammen med for eksempel hvitløks- eller provancekrydder, til det blir sprøtt.

En av Cathrines favorittsupper er blomkålsuppe, og her deler hun oppskriften på nettopp det med oss. - Du kan selvfølgelig justere konsistensen på den ved å tilsette mer eller mindre væske, erstatte buljong med kraft for en endra fyldigere smak, og du kan bytte ut melken om du vil lage en vegansk utgave. På toppen av suppen når du serverer, kan du for eksempel ha sprøstekt bacon,

HVITLØKSBRØD: Ta en brødskive med smør, gni den inn med et hvitløksfedd, og sett den inn i ovnen. Ha gjerne også litt ost oppå sånn at det blir gratinert.

53


Glorioso Café Overens

Det er bare fantasien som setter grenser for hva du vil bruke som topping og tilbehør til suppen.

BLOMKÅLSUPPE For ca. 4 personer 3 fedd hvitløk 1 chili, vurder størrelsen, alt etter hvor sterk du vil ha den 1 gul løk 2 blomkålhoder rapsolje 1 l grønnsaksbuljong 3 dl matfløte litt persille salt og pepper

54

Kutt chili, løk og hvitløk i biter og fres

biter i suppen, fisker du opp noen biter

det i oljen til løken er blank. Tilsett

og legger dem til side nå. Tilsett melk

buljong. Du kan bruke forskjellige type

og bruk en stavmikser eller blender til å

buljong eller kraft, alt etter hvilken

lage en jevn og kremete suppe. Tilsett

smak du foretrekker, men vi har brukt

eventuelt de bukettene du fisket ut i

grønnsaksbuljong her. Kutt blomkål

stad.

i biter. Ønsker du å «kreme» hele

Finhakk persille og tilsett i suppen.

suppen, spiller det ingen rolle hvordan

Smak til med salt og pepper. Tenk på

du deler den opp, men hvis du vil ha

hva du skal ha som topping, for det vil

noen hele blomkålbuketter i suppen

endre den totale smaksopplevelsen.

når du serverer den, bør du tenke på

Hvis du for eksempel skal ha bacon på

det her. Bruk stilken også, det er ingen

toppen, må du være forsiktig med salt

grunn til å kaste den!

i suppen.

Kok suppen til blomkålen er mør, ca.

– Og så er det bare å nyte en god og

15-20 minutter. Dersom du ønsker hele

varm suppe!


Vi i redaksjonen har smakt og testet viner ...

TO SMAKSRIKE RØDVINSFAVORITTER SOM BYR PÅ MYE VINGLEDE Dette er viner som kan nytes hele året og spesielt nå til høst og vintersesongen. Passer utmerket til pizza, pasta, hvitt kjøtt, fjærkre, småvilt og lam. Pinot Noir fra Sicilia til 130,- kroner som smaker både av terroir og drue er ikke dagligdags, ei heller ikke en god og smakfull Monastrell fra Spania til 134,90 kroner. Pinot Noir og Sicilia høres kanskje rart ut, men øya har både solvarme og kjølige vekstområder slik at selv kresne druer som Pinot Noir finner seg til rette. Med nærhet til havet og vinmarker på 450 m.o.h. nyter druene godt av havbrisen samtidig som jordsmonnet bidrar med friskhet og mineralpreg til vinen. Nytes den ved 12 grader, kommer den saftige og runde kirsebærfrukten frem. Bodegas Barahonda lager økologisk vin og her handler det om sjel, og sjel finnes det masser av på vingården, og at de lager noen spennende, smaksrike viner, skader jo heller ikke. Barahonda holder til i Yecla, tett på grensen mellom den spanske høysletten La Mancha og Middelhavet. Oppe på høysletten skinner solen stort sett hele tiden, og det er ikke uvanlig at midt på sommeren passerer det 40 grader celsius. Med 3000 soltimer og kun 300 millimeter regn i året, sier det seg nesten selv at Yecla er et av de tørreste og mest solrike vinområdene i Europa. På tross av solen og minimalt med regn, har det vært dyrket vin i området helt siden romertiden.

A´ Terra Pinot Noir 2018

A´ Terra Pinot Noir BiB 2018

Barahonda Carro Organic Monastrell Viñas Viejas 2018

Rød med fiolette refleksjoner. Raffinerte aromaer av krydder, kirsebær, jordbær, blomster og mineralske toner. Frisk munnfølelse med godt syrenivå. Elegant med fin balanse. Passer til lyst kjøtt, kalv, kylling, pasta, pizza, andebryst og oster. Serveres ved 12-15 °C

Kr. 449,90 Varenr. 10496506 (bestillingsutvalg)

Dyp rød med aroma av røde frukter, mørke bær og urter blandet med krydder, lakris og sjokolade. Bløt, fruktig og fatpreget med innslag av mørke bær og vanilje. Rund og konsentrert med fin syre. Fin og frisk ettersmak. Passer til rødt kjøtt, lam, svin, grillmat og gryteretter. Serveres ved 15-18°C

Kr. 130,Varenr. 10496501 (basisutvalg - Kat 6)

Kr. 134,90 Varenr. 2851501 (bestillingsutvalg)

Barahonda Carro Organic Monastrell Viñas Viejas BIB 2017 Kr. 449,90 Varenr. 2851506 (bestillingsutvalg)

55


Disken på Den Glade Baker er full av fristende håndverksprodukter, laget på Asker Produkt.

Bakt med kjærlighet og lokale råvarer Brødene, kakene og de lekre påsmurte smørbrødene i disken på Den Glade Baker er håndlaget med kjærlighet, latter og gode lokale råvarer. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

D

et er ikke få mennesker som er involvert for at du skal få et deilig smørbrød til lunsj på Den Glade Baker. På Asker Produkt, som er hovedkjøkkenet til bakeriutsalget i sentrum, begynner bakerne på jobb mens resten av Askers befolkning fortsatt kan nyte minst to-tre timer på puta før vekkerklokken ringer.

56

På de fleste andre bakerier begynner de dagen med å trykke på knapper og kjøre i gang maskinene som skal gjøre mel om til brød, men sånn er det ikke her. -Vi baker alle brød, rundstykker, boller og kaker for hånd, sier Sara Mortensen som er driftsleder for mat på Asker Produkt.

ALLE KAN BIDRA Arbeidstakerne på Asker Produkt har alle behov for litt ekstra tilrettelegging, men det betyr ikke at de er mindre viktig i produksjonen av den grunn. - Her på kjøkkenet har alle sine spesielle oppgaver, og hver og en er viktig for pro-


Asker Produkt

Askerbrødet og Wettrebrødet er to populære grovbrød som må bakes hver morgen.

duksjonen. Hvis én er borte, så merkes det for resten av teamet, forsikrer Sara som er overbevist om at hardt arbeid og meningsfylte arbeidsoppgaver er nøkkel til mestringsfølelse og bedre livskvalitet, også for dem som har litt flere utfordringer i livet enn folk flest. For arbeidslederne som jobber her er det vel så viktig å være menneskekyndig som å kunne svinge slikkepotten. LOKAL INNFLYTELSE I syvtiden på morgenen, når 70-80 Askerbrød og Wettrebrød kommer ut av ovnen, skrur aktivitetsnivået på kjøkkenet seg til enda et par hakk. - Disse brødene er veldig populære. De er helt uten kunstig tilsetningsstoffer,

På kjøkkenet til Asker Produkt bakes alt for hånd.

og har minimalt med salt. Askerbrødet utviklet vi i samarbeid med det som da var Asker treningssenter fordi vi ville ha et godt og grovt treningsbrød med høyt proteinnivå. Wettrebrødet er utviklet sammen med gjengen nede på Wettre bryggeri. Det er 100 prosent grovt, og grunnen til at det er så saftig er at vi bruker mesk, et restprodukt fra ølproduksjonen på Wettre bryggeri som ellers ville ha blitt kastet. Har de ikke nok, får vi tak i tilsvarende produkt. Arbeidstakerne våre har til og med vært på besøk på bryggeriet for å se hvordan masken blir til.

POPULÆR KAFÉMAT Rundt en fjerdedel av brødene blir sendt som de er ned til utsalgsstedet på Den Glade Baker, men mye går også over til cateringavdelingen på kjøkkenet. Her blir de smurt på og dandert før de ender opp i disken nettopp hos Den Glade Baker, eller hos en av de tre kantinene Asker Produkt leverer til. - Vi bruker rikelig med pålegg, og bare rene gode råvarer, sier Sara, og kanskje er det nettopp derfor de har blitt så populære. I en tid da konkurransen har økt for denne typen lunsjvarer i sentrum, har etterspørselen etter påsmurt mat hos

57


Den Glade Baker

Det er mange mennesker involvert for at du skal nyte et deilig smørbrød på Den Glade Baker.

kunne klare å lage den selv. Som sagt, så gjort, så de satte i gang. ’ - Arbeidslederne våre setter opp mål om hva hver enkelt arbeidstaker skal lære, og hvilke oppgaver de skal ta «sertifikat» på, og etter en god del prøving og feiling har nå to av våre mest erfarne medarbeidere sertifikat på å lage Napoleonskake, og den er himmelsk, smiler Sara. Det er servert!

Den Glade Baker doblet seg. Det er ikke rart sjåføren på Asker Produkt må kjøre i skytteltrafikk mellom kjøkkenet i Gamle Borgenvei og ned til utsalget i Asker sentrum.

58

påpeker at de gjerne bruker lokale råvarer også i konditoriavdelingen.

DET SØTE LIV Nå har selvfølgelig bilen med seg mer enn bare brød og påsmurte lekkerbiskener på turen. Her finnes også kaker. Masse kaker.

- Marsipanen vi bruker til den populære marsipankaken vår lages av PALS på Billingstad, og vi velger alltid den med ekstra mye mandler i. En annen kake de med rette er stolte av på Asker Produkt er Napoleonskaken, en kake de aller fleste andre utsalg får fra en frysedisk. Asker Produkt derimot, lager den selv.

- Vi kjøper inn litt wienerbrød, men ellers lager vi alle kaker selv, forklarer Sara, og

- Vi pleide å kjøpe den fra bakeriet i Heggedal, så da de la ned lurte vi på om vi

Når bilen har levert brød, smørbrød, boller og kaker på Den Glade Baker, legges herlighetene i disken. Bakerne kan begynne å tenke på å stemple seg ut etter flere timers arbeidsdag, og du kan nyte frokost eller lunsj på Den Glade Baker, laget med kjærlighet og servert med et smil.

Strøket 6, Asker Telefonbestilling: 66 78 12 30 Man-fre 7.30-17 Lør 8-16 www.aprod.no


På Tveiter gård tar vi imot julebord, kick off, jubileer og bryllup. Vi har fortsatt ledige datoer!

BESTILL TIL JUL! Vi kan arrangere julebord i firmaets lokaler eller levere julelunsj! Tid for å nyte, overlat maten til oss!

- vi leverer til alle type selskaper. - små og store også med kokk og servitører om ønskelig.

Askerkroen AS Askerveien 48-1384 Asker Tlf.: +47 66 78 15 03 Mobil: +47 910 02 774 Mail: post@askerkroen.no

www.askerkroen.no

Vi kan tilby Kanefart med gløgg og julenisse på Tveiter gård.


Kulturhuset

06.

28.

15.-16.

sep

sep

sep

Back 2 School Snipp, Snapp, Snute

21.

sep

02.

Prinsessen på erten

okt

Infected LAN

Current 93

Trine Rein

KULTURHUSET

Noe av det beste med høsten er alle aktivitetene og arrangementene som dukker opp på denne tiden, ikke minst i Asker kulturhus. I år strekker både kulturhuset og biblioteket seg langt for å slå fjorårets publikumsrekord. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: ASKER KULTURHUS

H

er blir det noe for alle i alle aldre, men la oss denne gangen starte med de voksne: FOR DE VOKSNE For de voksne fortsetter kulturhuset selvfølgelig den klassiske serien og matineserien, i tillegg til at de følger opp sin satsning på stand-up, og lover å by på mang en godbit der. Frode Bjørnstad, ansvarlig for voksenprogrammet på kulturhuset, har likevel en perle han ser spesielt fram til. - Det må nok være det britiske kultban-

60

det Current 93, som jeg har jobbet i flere år med å få hit. De har aldri vært i Norge før, men konserten er allerede nesten utsolgt, og mange av billettene har blitt klikket hjem av utlendinger så langt unna som Russland og USA, som kommer hit for konserten. Andre godbiter i høst er Trine Rein, Bjørn Eidsvåg og Sigvart Dagsland. En trapp ned blir det gode muligheter for litterært påfyll for de voksne i hele den mørke årstiden. Blant annet stiller Gyldendal forlag opp en kveld på bibliote-

ket for å la Mona B. Riise presentere sine store forfattere for høsten. Dette, som det meste annet i biblioteket, er gratis, men du må hente ut billetter. Andre litterære navn på høstens program er Erlend Loe, Knut Nærum og Kari Slaattsveen. FOR UNGDOMMEN Ungdomsklubben Radar, for ungdomsskoleelever og oppover, har heller ingen planer om å finne vinterdvalen med det første. - Vi fortsetter med de faste ukentlige arrangementene, som for eksempel Cozy


Kulturhuset

05.

25.

okt

10.

okt

nov TRILLE - en babyforestilling

THE WALL 40 ÅR med A Saucerful of Secrets konsert

okt

okt

Krediter Oddbjørn Steffensen

Wednesday, og brettspillkvelder på torsdager, alt med gratis mat, forteller Inger Marthe Selsaas som er kulturprodusent på Radar. Ellers gjentar, og utvider de, fjorårets suksess Dancebattle i samarbeid med Dansesonen. I år vil arrangementet strekke seg over to dager; den første på Radar, og dagen etter på Sekkefabrikken i Slemmestad. Som vanlig vil dessuten Infected LAN samle gamingglade ungdom til noen sosiale dager den første helgen i høstferien. Nytt av året, er at Radar også setter opp to teaterforestillinger for ungdom. Først ut er Akershus teater med «Jeg er kolibri» om ungdom og psykisk helse, og så blir det ungdomsmusikalen «Indigo englehår» i samarbeid med Brageteateret. FOR BARNA Dette samarbeidet vil også synes på Føyka nå veldig snart. Brageteateret har

des

30.

06.

Gratis høstferie disco og barnekonsert med Miss Tati

03.

Battle Off

Indigo englehår

Forfattermøte med Knut Nærum valgt ut Asker som en av bare fire kommuner som får besøk av deres sagnomsuste oppsetning av Peter Pan, og teltet vil reise seg om få dager. Men det blir mer for barna. Mye mer. Barnas kultursøndag fortsetter som vanlig hver søndag, og i høstferien kan barn i 10-12 års alderes være med på gratis tegneseriekurs med Marius Henriksen. Men vær rask, det er et begrenset antall plasser. Biblioteket har som alltid mange arrangementer som fremmer leseglede hos barna, og et av de mest populære forfatterbesøkene i løpet av høsten, må vel kunne forventes å være selveste Bobbie Peers, som blant annet har skrevet Luridiumstyven. TEKNOLOGI FOR ALLE ALDRE På teknologisiden er Askerskolene i år for første gang med på Girl Tech Fest; en hel teknologipakket dag for jenter på femte trinn. Men flere skal få ta del i teknologigleden. Biblioteket kjører jevnlig teknologisk workshops for alle fra 10 til 100 år, som for eksempel Scratch, Lego mindstormm, HTML-kurs og 3D printing. Også seniorene får sin bit av teknologien

når seniornett arrangerer digital festival med særlig fokus på kildekritikk. Og hvis du trenger gode kilder til å dobbeltsjekke denne informasjonen, eller noe annet som står i denne artikkelen, kan du gå inn på nettsidene til både biblioteket og kulturhuset for å sjekke ut høstens rikholdige program nærmere.

SJEKK UT FULLSTENDIG PROGRAM PÅ: www.askerkulturhus.no www.askerbibliotek.no

GAVEKORT -Asker kulturhus Her kan du kjøpe gavekort som kan benyttes som betaling ved Asker kulturhus. Gavekortet er gyldig i 12 mdr. etter utstedelsesdato. www.askerkulturhus.no

61


Barnas verdensdag

12. OKT

BARNAS VERDENSDAG ASKER

Hvert eneste år så lenge Barnas verdensdag har vært i Asker, har barna kunnet danse streetdance med Herbie, og lage mexicanske masker med Jonas Roman Cadena. De er begge tilbake i år igjen! Her ser vi Herbie i gang med å spre danseglede.

62


10 år

BARNAS

VERDENSDAG 10 ÅR! En av årets mest fargerike dager er uten tvil når Barnas verdensdag kommer til Asker kulturhus. Denne høsten blir det større og mer sprudlende og fargerikt enn noen gang, for i år er det 10-års jubileum. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: ASKER KULTURHUS

I

år er det nemlig ti år siden Barnas verdensdag inntok Asker for første gang, noe som betyr at teamet bak har gått litt av skaftene i planleggingen. Lørdag 12. oktober fra klokken 12.00 til 16.00 blir det tett i tett med aktiviteter for barna, men også for de voksne, både i og rundt kulturhuset, og alt er gratis. GAMMELT OG NYTT Mange av aktivitetene denne dagen er populære gjensyn fra tidligere år, som

for eksempel babysang og “Mini Afrika” med sang og musikk med Raymond Sereba, pappaen til Nico i Nico & Vinz, ansiktsmaling, konsert med kulturskolens storband for barn, japanske tegn, indisk silkeblomstverksted, laging av mexicanske masker og streetdance med Herbie. De to siste der har forresten vært med hvert eneste år siden starten. I år kommer dessuten vårt alles favorittishockeylag, Frisk Asker, og det blir cubansk verksted, animasjonsverksted, to-

veverksted og show med marimbagruppen Mukwa Marimba som tidligere har markert seg i blant annet norske talenter på TV2. Og mye mye mer! SPIS DEG GJENNOM VERDEN Mat og gode dufter hører selvfølgelig med. Det blir servert norsk mat på Kulturhjørnet, og kafé Kime fra Borgen innbyggertorg, bidrar med et internasjonalt tilsnitt på matfronten. Du kan også bruke den nye fotoveggen til å ta bilder

63


Barnas verdensdag

Disse Askerbarna går på 5.trinn og fyller alle sammen 10 år i år. I hele deres liv har Barnas Verdensdag vært et høydepunkt på høsten.

av deg selv som en ekte kjendis. Da kan du skinne som en stjerne alene, eller for eksempel sammen med Herbie eller en av papegøyene Papp og Gøy som alltid er tilstede på Barnas verdensdag. BRY DEG! Det er alltid en viss sammenheng mellom Barnas verdensdag og årets TV-aksjon. Så også i år. Organisasjonen bak årets TV-aksjon er Care, og derfor har Barnas verdensdag valgt «Bry deg!» som tema i år. Denne dagen vil TV-aksjonen ha stand på Barnas verdensdag, og der kan du melde deg som bøssebærer for aksjonen dagen etter. Dekoren i kulturhuset vil som vanlig også bære preg av

64

temaet som er valgt. Som alltid ønsker de seg hjelp på dekorfronten, så hvis du har lyst til å bidra med kunst og pynt som favner temaet «Bry deg!», kan du levere inn ditt bidrag til kulturhuset senest onsdag 9.oktober, og de garanterer at det vil bli hengt opp. GAVE TIL 10-ÅRINGER Nå har vi nevnt noen ganger at det er 10-års jubileum for Barnas verdensdag i Asker i år, og vi vet jo alle at det ikke blir et virkelig bursdagsselskap uten gaver. Derfor vanker det en ekstra liten overraskelse til alle barn som fyller, eller har fylt, 10 år i løpet av 2019. Det må dere få med dere!

Mari Haugen og Maren Helga Hansen fra Asker kulturhus gleder seg til å arrangere Barnas Verdensdag for 10. gang i oktober.


H UMO R

8. NOV

ÂŤJeg gleder meg stort til en fantastisk showkveld med dere i Asker kulturhusÂť

PROGRAM AUGUST–DESEMBER 2019

*MatinĂŠ

Siril Aufles Valberg Jan Eggum & Halvdan Sivertsen Fü bill. Jonas Kinge Bergland Trine Rein Nylonstrømpa Da mor ble sexy* Current 93 (UK) Fü bill. Mikael Wiehe & Ebba Forsberg Frida Ånnevik A Saucerful of Secrets The Wall 40 ür Lars Monsen Fü bill. Sjøsprøytensemblet & Tor Arne Midtbø* Carmen med Didrik Solli Tangen Hanne Boel (DK) Bjørn Eidsvüg & Sigvart Dagsland Utsolgt! Herodes Falsk Espen Rud Operahistorien pü 60 minutter The Dublin Legends (UK) Di Derre Fü bill. Jon Niklas Rønning Magnus Grønneberg Roy Lønhøiden & Strenger av stül* Eva Weel Skram Nordic Tenors Med Sommerfeldt i 100 Knut Reiersrud & Iver Kleive Swingende jul, Underholdningsvogna* Pü stengrunn Sølvguttene Hanne Krogh Fadnes

GRATIS

KULTURFROKOST

Første tirsdag i müneden fra kl. 09.00–10.00 byr vi pü gratis frokost og ulike kulturelle temaer. Åpent for alle – ingen pümelding. Sees i øvre vestibyle.

COZY WEDNESDAY Onsdager f.o.m. 04.09, Radar Møteplass med gratis mat og temakvelder BRETTSPILLKLUBB Torsdager f.o.m. 05.09, Radar 27.–29.09 INFECTED LAN, Asker kulturhus 09.10 JEG ER KOLIBRI, Radar Ungdomsteater 25.10 BATTLE OFF Dansebattle, Radar 26.10 GROOVE OFF Dansebattle, Sekkefabrikken Slemmestad 14.–15.11 ASKERFESTIVALEN #82 Konsertkveld, Radar 03.12 INDIGO ENGLEHÅR Ungdomsmusikal, Multisalen

BARN 15.09 16.09 17.09 18.09 01.10 06.10 12.10 16.10 19.10 20.10 10.11 11.11 24.11 25.11 04.12 14.12 15.12

Prinsessen pü erten (3–5 ür) Utsolgt! Prinsessen pü erten (3–5 ür) Utsolgt! Peter Pan (5–99 ür) I sirkusteltet, Føyka Peter Pan (5–99 ür) I sirkusteltet, Føyka Bandi (6–9 ür) Familiedisco og gratis konsert med Miss Tati Barnas verdensdag I skogen (0–5 ür) KORPS (5–99 ür) KORPS (5–99 ür) TRILLE (0–3ür) TRILLE (0–3ür) Alba trosser alt (3–5 ür) Alba trosser alt (3–5 ür) Nissefnatt i julenatt (0–3ür) Teskjekjerringas julestri (4–9 ür) Teskjekjerringas julestri (4–9 ür)

DEN KULTURELLE BARNEVOGNA

 18.09 19.09 20.09 21.09 24.09 02.10 03.10 04.10 05.10 08.10 15.10 17.10 18.10 23.10 24.10 25.10 30.10 31.10 06.11 08.11 09.11 12.11 20.11 24.11 27.11 29.11 10.12 12.12 18.12 20.12 20.12

UNGDOMVOKSEN

Jon Niklas Rønning

FOR DEG SOM ER HJEMME MED BARN 04.10 Frida Ă…nnevik 20.12 Fadnes

GRATIS

BARNAS VERDENSDAG 12. OKTOBER Barnas verdensdag er en fargerik møteplass med kulturuttrykk fra hele verden – og alle aktiviteter er gratis. Du kan lage meksikanske masker, fü ansiktsmaling, sjonglere, danse Bollywood-dans, tegne mandalas, fü navnet ditt skrevet pü japansk, smake internasjonal mat, bli med pü animasjonsverksted – eller pü street dance med Herbie Skarbie og mye mer.

FEST/JUBILEUM/ KONFERANSE/MĂ˜TE VI HAR LOKALENE Du finner mer informasjon og hele programmet pĂĽ askerkulturhus.no. Følg oss pĂĽ Facebook og Instagram for ĂĽ vĂŚre oppdatert pĂĽ det som skjer.


Høst BLI MEDLEM I ASKER JAZZKLUBB

Rimelige priser på mat og drikke i et hyggelig miljø på Lancelot. Eks.”Dagens” Entrecote 198,- medlemspris 169,- gjelder alle dager Rundt 130 konserter i året. Hver torsdag fra kl. 19.30 og lørdager fra 14.00. Gratis adgang på de fleste av våre egne konserter.

25% rabatt på våre betalte konserter også på Cosmopolit og Nasjonal Jazzscene. Gratis e-post program hver uke. www.askerjazz.no. Medlemskapet tjener du fort inn!

DET GODE LIV God mat, god drikke og god jazzmusikk, hyggelig lokaler og hyggelige mennesker = DET GODE LIV

SEPTEMBER TORSDAG 12 SEPTEMBER LESTER YONG HYLLEST 19:30 - 22:00 LANCELOT Dave Edge -tenor sax, Bård Helgerud -gitar, Stig Hvalryg -bass, Magnus Eide -trommer og Magne Arnesen -piano.

Velkommen som medlem. Medlemskap ordnes med å sende e-post til harald@askerjazz.no

©Line Hårklau

66

LØRDAG 14 SEPTEMBER I REMEMBER NEREM!» MED DAGFINN KRISTIANSEN KVARTETT 14:00 - 16:30 LANCELOT Dagfinn Kristiansen -tenorsax, Tom-Arild Andersson -piano, Rodrigo Villagra -kontrabass, Svein Tore Pedersen -trommer. Kvartetten spiller swingende slagere bl.a. fra «The American Songbook», som tenor- saksofonisten Bjarne Nerem ofte spilte på jazzklubber og jazzfestivaler, på de godt over 20 årene Nerem bodde og spilte i Sverige mellom årene 1947 og 1973.


www.askerjazz.no Stefaniassen og Håkon Norby Bjørgo -bass ligger alt til rette for en konsert du ikke vil gå glipp av, spekket med ballader, blues og perler fra den store amerikanske sangboka som varmer i novemberkveldens kulde og mørke.

TORSDAG 19 SEPTEMBER MONICAZ VALS – EN HYLLEST TIL MONICA ZETTERLUND 19:30 - 22:00 LANCELOT MonicaZ Vals -en hyllest til Monica Zetterlund med Stina Stenerud vokal, Palle Wagnberg -Hammond B3, Erik Berg Svela gitar og Erik Jøkling trommer. «Ett lingonris som satts i cocktailglas», «En blond negress från Värmlands huldraskogar», skrev humoristen og tekstforfatteren Tage Danielsson om Monica Zetterlund i diktet «Det eviga». Den blonde jenta med den svarte stemmen fant veien fra Hagfors til Paris og New York, og ble en av Sveriges aller største stjerner med en karriere som strakk seg over fire tiår. Mest folkekjær for oss i Norden ble hun ved egne tolkninger av svenske folkemelodier, jazz på svensk og som skuespiller i filmer og revyer med blant annet Hasse & Tage.

©Gair Hareide Andersen

LØRDAG 21 SEPTEMBER UNDESIDED JAZZBAND 14:00 - 16:30 LANCELOT Trad- og swingjazz fra Østfoldbyene og Strömstad Stein Mathisen -trommer., Yngvar Ravneng -bass, Kjell Martinsen -piano, Terje Dyrud -gitar, Egil Aarum -trompet og TBA vokal.

Stina Stenerud tar deg med sin sensuelle, varme stemme med på eventyr fra første akkord; man føler teksten når Stina tonesetter de historiene som disse låtene er. Ikke bare synger hun med innlevelse og lekenhet, hun er like mye en historieforteller. Palle Wagnberg -Hammond B3-magikeren, som med sin kunnskap om Zetterlunds liv, og ikke minst hennes låtskrivere og tekstforfattere, fungerer som en fakta-sufflør. Palle er perfeksjonist og hans inspirerende spillestil og varme sound, gjør denne kvartetten helt unik. Eirik Berg Svela er gitarist og arrangør, og han trakterer sin nydelige Victor Baker-gitar på særdeles smakfullt vis. Han pakker inn melodiene med vare og vakre harmonier med tilsynelatende stor enkelhet og tar akkurat den plassen som dette repertoaret fortjener. Erik Jøkling er limet i forestillingen. Sømløst samler den svært rutinerte trommeslageren det hele, med sin eventyrlig evne til å lytte til de andre i bandet, og gjøre lytteropplevelsen helt unik på hver eneste konsert.

TIRSDAG 24 SEPTEMBER ASKER SWING DEPARTMENT 12:00 - 14.00 LANCELOT Musikk - lunch med smooth jazz fra 50 tallet.

LØRDAG 28 SEPTEMBER RØHSNES JAZZBAND 14:00 - 16:30 LANCELOT Røshnes Jazzband har den tradisjonelle New Orleansmusikken og rytmikken som utgangspunkt for den musikken bandet spiller i dag, men » krydrer » sitt repertoar med nyere komposisjoner og stilarter. Revival, blues, gospel & spirituals, brassband og standards fra jazzens vugge. Bandet viser en genuin spilleglede og improvisasjonskunst for sitt publikum. Musikerne oppviser en profesjonell holdning til formidlingen av deres lidenskap, nemlig den tradisjonelle jazzen og dens underfundighet. Knut Georg Stenersen -trommer/vokal, Hans Magne Enge Hansen -tuba, Knut Rømo Klarinett -saksofoner, Geir Ellefsen -trompet, flygelhorn -vokal, Jørn Johannesen -trombone og Johnnie Harper -gitar/banjo.

TORSDAG 26 SEPTEMBER FOUR CORNERS 19:30 - 22:00 LANCELOT Dette firkløveret består av noen av de mest hardtswingene unge musikerne i den norske jazzen i dag, og de byr opp til en helaften på Lancelot med melodisk og swingende jazz. Med Tore Johansen -trommer, Eirik Berg Svela -gitar, Magnus Eide

67


www.askerjazz.no OKTOBER TORSDAG 3 OKTOBER HOT JAZZ TRIO 19:30 - 22:00 LANCELOT Hot Jazz Trio er klar for å ta publikum med på en musikalsk reise inn i 1920 og 1930-tallets «hotte» jazz. De har rendyrket og hentet inspirasjon fra helter som Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Earl Hines, Jelly Roll Morton og Baby Dodds. Trioen vil prøve å gjenskape gnisten og spontaniteten fra innspillingene med originale arrangementer og historier rundt låtene og artistene.

LØRDAG 5 OKTOBER ANN HELEN HJEMLI TRIO 14:00 - 16:30 LANCELOT JAZZKLASSIKERE PÅ NORSK Trioen tolker mer og mindre kjente jazz-klassikere i et nedstrippet format, med Ann Helens norske gjendiktninger. Repertoaret spenner fra Jobims brasiliansk bossanovas , til Billie Holidays klassikere -samt jazzperler fra 1920-1950. Balsam for sjelen! Vokal- Ann Helen Hjemli, Gitar- Eirik Svela, Kontrabass- Rodrigo Villagra.

Uken med «Det gode liv i Asker Fredag 11.okt. 19.30 Lancelot Asker Storband med Carl Henrik Nilsen vokal

Torstein Kubban f. 1967 er en av landets fremste trompetister og tolkere av den tidlige jazzen.

Lørdag 12.okt 14.00 Lancelot Live Sings Sassy - Live Foyn Friis voc, Bård Helgerud - gitar, Rodrigo Villagra - kontrabass Magnus Eide - trommer

Daniel Røssing f. 1984 er en allsidig musiker kanskje mest kjent for å ha spilt med Chuck Berry. Har siden 2012 vært pianist i 1920’talls orkestret MilenburgJoys Jazz Quintet. Svend Johnny «Sonny» Breiby f. 1967 har bred musikalsk bakgrunn som musiker fra rock, storband, revy og jazz. Han vant for eksempel Trøndersk Rockemønstring med Double Dealer i 1989, var med på 13 konsertprosjekter for Nord-Øst på Tynset med over 26.000 publikummere og spiller på det kommende albumet til Nadja Bertelli Band.

FREDAG 11 OKTOBER ASKER JAZZFESTIVAL 2019 19:30 - 23:59

TORDAG 10 OKTOBER HOT CLUB DE NORVEGE – 40 ÅRS JUBILEUM 19:30 - 22:00 LANCELOT Høstens hotteste eventyr blir Hot Club de Norvèges store 40-års jubileumsturné. Legendarisk Djangomusikk med de originale pionerene i genren. Dette blir siste sesongmed veterangitarist Jon Larsen. Hot Club de Norvège er bedre enn noensinne, og høster terningkast seks overalt hvor de spiller (Moldefestivalen, Oslo Jazzfestival). Denne sesongen blir aller siste mulighet for å høre gitarist Jon Larsen sammen med Hot Club de Norvège, så ta kontakt så raskt som mulig for å sikre deg en konsert. HOT CLUB DE NORVEGE består av Jon Larsen(gitar), Finn Hauge -munnspill/fiolin,Gildas Le Pape -gitar, og Svein Aarbostad -bass.

Lørdag 12.okt 19.00 Lancelot «EDIDA»ned Edit Geri Skattør og Ida Lind Magne Arnesen - piano, Andreas Dreier - bass, og Magnus S. Eide - trommer. Tirsdag 15.okt 14.00 Asker Kulturhus Vi i Asker - fra tre til èn! Jazztrioen «Sjøsprøytensemblet» Børge Tronrud: vokal og saksofoner, Per Øystein Funderud piano, Harald Skogli kontrabass og kåsør Tor Arne Midtbø. Onsdag 16.okt 12.00 Asker Sentrums gater Utekonsert: Golden Power Jazzband med venner Torsdag 17.okt 12.00 Asker Sentrums gater Utekonsert: Golden Power Jazzband med venner Torsdag 17.okt 19.30 Lancelot Hyllest til Radka Toneff Natalie Aldema vokal, Asle Roe gitar,Morte Kvam kontrabass og Hermund Nygård trommer. Asker Jazzklubbs hederspris deles ut av ordfører

68


www.askerjazz.no Fredag 18.oktober kl. 12.00 Asker Sentrums gater Utekonsert: Golden Power Jazzband med venner Fredag 18.okt 19.30 Lancelot Elvis Presley Jacob Conradi sammen med band. Lørdag 19.okt 13.00 Asker Sentrums gater Jazzparade i kjent New Orleans stil Lørdag 19.oktober kl. 14.00 Lancelot Kulturscene (Fri entrè) Golden Power Jazzband. Disse muntre herrer har lang erfaring med blå toner. Kjell G Pedersen trompet, Holm Birger Holmsen trombone, Kjell Amundsen tuba, Ivar Andresen piano, Olav Dag Hegna git/bnj, Lars Mollerup, batteri og Knut Torgersruud cl. Lørdag 19.okt 19.00 Lancelot The Bacharach Delight Maiken Kroken vokal, Hal David Frank Bastrup Olsen trombone, Magne Arnesen piano, Andreas Dreier kontrabassog Magnus Sefaniassen Eide trommer. Søndag 20.okt 18.00 Heggedal Kirke Blended Horns med en smakbit av Ellington’s Sacred Consert. PROSJEKT JAZZ PÅ BLÅ RESEPT:

Mandag 14.oktober 12.00 Beatles goes jazz –Asker Bo & Omsorgsenter Mandag 14.oktober 16.00 Beatles goes jazz – Gullhella sykehjem Tirsdag 15.oktober 16.00 Beatles goes jazz – Bråset bo- og omsorgssenter Onsdag 16.oktober 16.00 Beatles goes jazz – Solgården Sykehjem Torsdag 17.oktober 12.00 Beatles goes jazz – Torstadtunet Bologsenter Torsdag 17.oktober 16.00 Beatles goes jazz – Risenga boog omsorgssenter

FREDAG 11 OKTOBER ASKER STORBAND MED CARL HENRIK NILSEN VOKAL 19:30 - 22:30 LANCELOT Klar til å fylle Sinatras «lakksko» denne kvelden står Carl-Henrik Nilsen. Carl-Henrik gjorde seg bemerket gjennom sine opptredener under Norske Talenter i 2017, der han imponerte både publikum og dommere med sin stemme og innlevelse under fremføringen av My Way i finalen. Asker Storband startet opp i 1982, og har holt koken i 37 år. Bandet har gjennom tiden utviklet seg til å bli blant de ledende storband i Norge og holder et høyt musikalsk nivå. Saksofonisten Baard Melhus har siden år 2000 vært bandets kapellmester.

LØRDAG 12 OKTOBER LIVE SINGS SASSY – EN HYLLEST TIL SARAH VAUGHAN MED LIVE FOYN FRIIS 14:00 - 16:30 LANCELOT Live sings Sassy -En hyllest til Sarah Vaughan med Live Foyn Friis. Live Foyn Friis fra Asker har studert de gamle jazz sangerinnene helt fra barnsben av, hvor hun vokste opp i et musikalsk hjem. Spesielt mange av sangene fra repertoaret til den store Sarah Vaughan, har Live tatt med seg seg på veien. Mye fordi hun hadde noen plater som feks «At Mister Kellys» m.m. som hun nærmest har hørt ihjel. Friis ble nominert til den danske spellemannsprisen med sine 4 album i kategoriene Årets Vokaljazz Album, Årets særutgivelse Danish Music Awards og til en pris i Japan. Hun vant tittelen Årets Unge Jazzkomponist, og Danmarks nye jazzstjerne!

og legger nå ut på turné med norske musikere. “Et udtryk så stærkt og på samme tid så gennem musikalsk at det stod klart for alle at her er en kvindelig solist med verden for sine fødder!” Stardust -Wall of Fame- Jette Lykke.Bandet er en fantastisk trio bestående av Rodrigo Villagra på bass, Bård Helgerud på gitar og Magnus Sefaniassen Eide på trommer. LINE UP: Live Foyn Friis -vocal, Bård Helgerud -gitar, Rodrigo Villagra -kontrabass, Magnus Eide -trommer.

LØRDAG 12 OKTOBER «EDIDA» SWINGING BOHEM 19:30 - 22:00 LANCELOT «EDIDA» er en unik duo som består av Edit Geri Skattør og Ida Lind, to dyktige vokalister som står sterkt både som soloartister og som duo. Man får høre låter fra komponister som Jimmy Van Heusen, Harry Warren, Duke Jordan og Antonio Carlos Jobim m. fl. Duoen akkompagneres av Magne Arnesen -piano, Andreas Dreier -bass, og Magnus S. Eide -trommer.

Hun er nå flyttet hjem til Norge igjen,

69


www.askerjazz.no TORSDAG 17 OKTOBER RADKA TONEFF HYLLES AV NATALIE ALDEMA MED BAND 19:30 - 22:00 LANCELOT Radka Toneff inntar en helt spesiell plass i norsk jazzhistorie. Med sitt lavmælte, men intense uttrykk og sin kresne musikalitet har hun gjort et dypt inntrykk på mange mennesker. Hennes høyst personlige og originale kvaliteter, der hun kombinerte impulser fra sin fars musikkarv i Bulgaria med en rekke inspirasjonskilder fra blant annet jazz og rock, førte til at hun ble en ledestjerne for vokalister fra både inn- og utland. Natalie Aldema Band har base i Oslo og består av et knippe hyggelige musikanter. Natalie Aldema -vokal, Asle Røe -gitar, Morten Kvam -bass, Jarle Vespestad -trommer.

BLI MEDLEM I ASKER JAZZKLUBB

Rimelige priser på mat og drikke i et hyggelig miljø på Lancelot.

25% rabatt på våre betalte konserter også på Cosmopolit og Nasjonal Jazzscene. Gratis e-post program hver uke. www.askerjazz.no. Medlemskapet tjener du fort inn!

mest prominente låtskriverduoene i populærmusikkens historie. Ensemblet, med vokalist Maiken Kroken i front, fremfører sine favoritter fra den svært omfangsrike Bacharachkatalogen. Med utgangspunkt i legendariske innspillinger fremført av artister som Dionne Warwich, Dusty Springfield og The Carpenters, spiller The Bacharach Delight hiter som: «I´ll Never Fall in Love Again», «That´s What Friends Are For», «Close To You» og kjent filmmusikk som «Alfie» og «Raindrops Keep Falling On My Head”. For uten Maiken Kroken på vokal består ensemblet av Andreas Dreier -kontrabass, Magnus Alexander Thingnæs -piano, Frank Bastrup Olsen -trombone, Thomas Szabo Varkøy -gitar) og Lars Erik Asp -trommer.

Velkommen som medlem.

LØRDAG 19 OKTOBER GOLDEN POWER JAZZBAND 14.00 LANCELOT KULTURSCENE (FRI ENTRÈ)

FREDAG 18 OKTOBER TRIBUTE TO ELVIS PRESLY, CARL PERKINS, JERRY LEE LEWIS OG JOHNNY CASH 19:30 - 22:00 LANCELOT Jacob Conradi med band under ledelse av Per Jacob Gisholt er tilbake på Lancelot sammen med Randi Ulleland Rø. Sist de var hos oss gjorde de en tribute til Johnny Cash. Denne gangen er reportoiret satt sammen med hovedvekt på Elvis Presley, men vi vil også innom andre artister som preget Elvis sin fortid og samtid. Johnny Cash, Carl Perkins og Jerry Lee Lewis skapte alle en karriere - som Elvis - med utgangspunkt i Sun Studio i Memphis - og sammen turnerte de sørstatene på slutten av 50 tallet. De er svært entusiastiske over å være tilbake på Askers kuleste jazz scene og utested.

70

Disse muntre herrer har lang erfaring med blå toner. Kjell G Pedersen trompet, Holm Birger Holmsen trombone, Kjell Amundsen tuba, Ivar Andresen piano, Olav Dag Hegna git/ bnj, Lars Mollerup, batteri og Knut Torgersruud cl.

©Guro Skjelderup

SØNDAG 20 OKTOBER JAZZKONSERT 18:00 - 20:00 HEGGEDAL KIRKE Blended Horns med en smakbit av Ellington’s Sacred Consert

LØRDAG 19 OKTOBER THE BACHARACH DELIGHT 19:30 - 22:00 LANCELOT Spiller elegante jazzversjoner av låtene til komponist Burt Bacharach og tekstforfatter Hal David - en av de


www.askerjazz.no TORSDAG 24 OKTOBER FIVE SHADES OF SAX MED EDIT SKATTØR VOKAL 19:30 - 22:00 LANCELOT

sveivegrammofon. Ved bruk av epokens instrumenter og grundige studier av gamle lakkplater, gjenskaper dette ti manns sterke ensemblet 1920-tallets orkesterjazz til punkt og prikke. Ellen Østbye Hansen -altsaksofon/ klarinett, Øistein Isachsen -altsaksofon/ klarinett, Ingrid Sæbø -tenorsaksofon/ klarinett, Erlend Bronken -trompet/ alttrompet /vokal, Siw Bjerkerud Fafalios -trompet /mellofon, Audun Øksendal -trombone /flygelbone, Øyvind Engen -susafon, Mauritz Aas -banjo. Håvard Haldorsen Dahl -slagverk og Gisle Aschim -piano.

-trombone, Stig Hvalryg -bass/piano, Torstein Ellingsen -trommer. Bandet spiller Armstrong-hits fra 1950- og 60-tallet og har gjort stor suksess i Oslo og Tønsberg.

LØRDAG 9 NOVEMBER SKITTHEGGA SWING 14:00 - 16:30 LANCELOT

LØRDAG 26 OKTOBER «DAWN ALLAN AND FRIENDS» 14:00 - 16:00 LANCELOT Dawn Allan (UK) har sunget ”London rundt” i over et tiår. West End hotellene og ikke minst de populære Jazz Tours på Themsen har vært hennes hovedscene.Med sin norske kvintett bestående av Dawn Allan -vocal, Janusz Krzos -piano, Gunnar Knudsen -sax/voc, Bjørn Svendsen -bass og Finn Torgersen -trommer.

TIRSDAG 29 OKTOBER FIVE SHADES OF SAX 12:00 - 14.00 LANCELOT Musikk lunch – Musikk fra «A til Å»

TORSDAG 31 OKTOBER THE HOT WHITE CHOCOLATES 19:30 - 22:00 LANCELOT The Hot White Chocolates vil få deg til å tro at du befinner deg på innsiden av en

NOVEMBER LØRDAG 2 NOVEMBER KVINTETTEN FOR SWINGENDE 14:00 - 16:30 LANCELOT GLADJAZZ band består av Christian Sørli -slagverk, Ole Petter Sverre -bass/ Sang, Arnfinn Haavik -piano, Tor Stein Hella -trombone og Kjell G. Pedersen Djupedal -trompet / flygelhorn.

TORSDAG 7 NOVEMBER TROY ANDERSON & TRIBUTE TO LOUIS ARMSTRONGS ALL STARS 19:30 - 22:00 LANCELOT TROY ANDERSON & TRIBUTE TO LOUIS ARMSTRONGS ALL STARS Troy er en kul trompetist, god vokalist og morsom look alike-entertainer fra Florida, bosatt i Tyskland. Med Georg Reiss -klarinett, Hans Ingelstam

Det blir skikkelig New Orleans stemning. Skitthegga Swing spiller det meste innen swingjazz, New Orleansjazz, trad og dixieland med drivende komp, gode solister og stor spilleglede. Besetningen er tradisjonell «dixieland»: Dag Henning Sæther -trommer, John Arne Johansen -klarinett, Runa Kristiane Sæther -trompet, Nils Crawford -tuba, Tor Trygve Bauck -trombone, Arnfinn Haavik -piano og Kjell Aubert -banjo/vokal.

GRATIS PROGRAM PÅ E-POST Ønsker du Asker Jazzklubbs ukeprogram tilsendt på e-post hver onsdag? Send din adresse til harald@askerjazz.no

LANCELOT Torvveien 12C ved Asker Jernbanestasjon Bordbestilling Tel. 66 78 54 88 Tilrettelagt for rullestolbrukere

71


Helge Lee

foto: @vibekeglosli

72


Helge Lee

foto: @vibekeglosli

Helge Lee benytter alle muligheter til å skrive, og han har hodet fullt av historier for fremtiden.

Fantastiske fortellinger Inni Helge Lee sitt hode finnes en fargerik og magisk verden. Eller to. Eller flere. I sommer slapp han debutboka, Den lille høna med bæsj i ryggsekken, til strålende mottakelse, men Helge stopper ikke der! TEKST: AINA SKOLAND

H

elge Lees klokke må ha litt flere timer enn alle andre klokker. Han jobber fulltid som fagarbeider på Landøya ungdomsskole, tar vakter som brukerstyrt assistent, driver eget firma der han illustrerer og designer for andre, og han prioriterer tid med familien. Likevel, aller innerst inne i hjerterota, er han forfatter og illustratør. Så fort han får muligheten setter han seg ned for å skrive og tegne, til glede for liten, større og stor.

DRØMMER OG ARBEID - Jeg tror på at hvis man drømmer stort nok, samtidig som man er villig til å jobbe hardt, kan man få til det man vil, sier Helge som lever som han lærer. Som forfatter skriver han under navnet H. L. Phoenix, og alt av illustrasjoner gjør han selv. Som i barneboken for tre til seksåringer som han slapp på eget forlag på starten av sommeren: Den lille høna med bæsj i ryggsekken. Boken med de store håndtegnede illustrasjonene lyser opp i

hyllene i bokhandelen, og har allerede oppnådd fem øyne på terningen hos en toneangivende bokblogger. - Historien handler om den lille høna Gui som går rundt med ryggsekken full av bæsj. Alle de andre dyrene synes hun lukter vondt og er ekkel, men hun har et viktig oppdrag, og det skal fullføres, forklarer Helge. Det høres kanskje ut som en sær liten hønemor, men som med alle Helges tekster ligger det langt

73


Helge Lee

foto: Helge Lee

Under forfatternavnet H. L. Phoenix slapp Helge Lee sin debutbok på starten av sommeren. Snart venter en fantasyroman for ungdom, med tittelen Arkin – Lysets vokter.

Den lille høna med bæsj i ryggsekken byr på illustrasjoner i verdensklasse.

mer til historien enn det man ser ved første øyekast. - Det handler egentlig om å tørre å hjelpe andre, og at man kan være modig selv om man er liten.

- Datteren min på fire har hatt en finger med i spillet når det gjelder fargevalg og figurer, og jeg får virkelig høre det hvis tegningene mine ikke er helt i henhold til hennes krav, ler han.

GODE HISTORIER – GODE VERDIER Helge brenner for å formidle disse underliggende historiene. - Jeg har stor tro på bøker som et middel til å gi barna våre gode verdier. Som fagarbeider har jeg jobbet med alt fra barnehagebarn til ungdomsskoleelever, og jeg har selv sett, dessverre, at for eksempel mobbing allerede starter i barnehagen. Det sier noe om hvor viktig det er å jobbe med holdninger og verdier helt fra ung alder, sier han engasjert.

AKTIV FORFATTER Nå er barneboken altså ute i hyllene, og snart kommer den også som interaktiv e-bok både på norsk og engelsk. Helge selv blir å se med boken i bokhandlere her og der, og i bod på Askerdagene der han vil både signere bøker og lære bort noen tegnetriks. Til daglig finner man ham dessuten på Facebookgruppa TEGNETID, der han legger ut gratis tegnevideoer for dem som vil plukke opp noen tips. Likevel er ikke dette enden på visa, på langt nær. Flere titler er på gang under forfatternavnet H. L. Phoenix.

ILLUSTRASJONER I VERDENSKLASSE I sin formidling bruker Helge både tekst og illustrasjoner, og selv om skrivingen har fått mer og mer fokus de siste årene, så har tegningen vært med ham hele livet. - Jeg vant en handlevogn full av potetgull og godteri på en tegnekonkurranse da jeg var åtte år, og siden har jeg tegnet, forteller han. Nå for tiden tiltrekker illustrasjonene hans seg oppmerksomhet fra flere enn lokale kjøpmenn, og han blir omtalt som en illustratør i verdensklasse. Eller magiker, som må sies å være en vel så passende betegnelse når man blar i Den lille høna med bæsj i ryggsekken. Likevel får han ingen mulighet til å miste bakkekontakten.

74

foto: Helge Lee

- Jeg har hodet fullt av ideer og historier som ligger og kverner konstant, og jeg drømmer om å få være forfatter på heltid for å rekke å skrive ned alt sammen. Foreløpig har Helge nok av andre ting å fylle døgnet med, men på magisk vis finner han altså tid til å skrive og skape stadig nye verdener. Det neste som venter på å få se dagens lys er en ungdomsroman i fantasysjangeren med tittelen Arkin – Lysets vokter. - Denne historien har jeg jobbet med i fem-seks år, så jeg gleder meg veldig til å gi den ut en gang i 2020. Også denne boken har flere lag med budskap til

foto: Helge Lee

foto: Helge Lee

Mange av de vakre illustrasjonene i «Den lille høna med bæsj i ryggsekken» har blitt tryllet til liv her på Kårner. Helge tegner alt for hånd.

foto: Helge Lee

ungdommen, men det vil ikke Helge si så mye om enda. - Vent å se, smiler han lurt før han kaster seg over tastaturet for å trylle fram stadig nye historier.


DAGENS RETT kr. 189,-

Ink nan, salat, ris, raita og mango chutney Salat, raita og mango chutney følger ikke med i take away.

Velkommen til oss pĂĽ Trekanten 4. plan Gode parkeringsmuligheter | Takeaway | Catering til selskap og firmaavtaler

Tlf. 66 78 42 00 | www.askerhaveli.no


Tiril Andøl ivrer for å la barn og unge utvikle seg på scenen. Her er hun sammen med (t.v.) Oline Elise Salvesen Fahre og Emma Karlstad Hageland som er to av de tre jentene som skal bekle hovedrollen som Annie i neste vårs oppsetning

foto: @vibekeglosli

Musikalbølgen Musikaler er i vinden som aldri før. Nå tar Dansesonen konsekvensen av det og lager musikalskole. Og setter opp musikal. TEKST: AINA SKOLAND

J

eg har hatt lyst til å gjøre dette lenge, sier Dansesonens innehaver, Tiril Andøl. - Og nå, når det er opprettet to høysko-

76

lelinjer innen musikal i Norge, og musikaloppsetningene går for fulle hus i Oslo, var det jammen på tide. Det hun snakker om er selvfølgelig Musikalskolen hun har

startet opp nå i høst, og som allerede før sommeren hadde flere fulle klasser. Det kan tyde på at hun har truffet en nerve.


Musikalskole

foto: Ingeborg Altern Vedal

Prøvene til neste vårs oppsetning av Annie Jr. i kulturhuset er allerede i gang.

FOR ELEVENE En av grunnene til å sette i gang denne storsatsningen med 12 forskjellige klasser, i tillegg til individuelle timer, der barn og unge kan fordype seg i sang og teater, var hennes egne elever. - Vi har rundt 1300 elever på Dansesonens dansekurs, og mange av dem driver med sang ved siden av. Jeg ønsker å la barna få utvikle seg, la dem få utnytte hele sitt potensiale. Det er så gøy å jobbe med barn og unge på scenen. Særlig de minste er helt uten sjenanse, og de går helt opp i rollen sin med både sang og dans. For dem er det en lek. PROFFE FOLK I tillegg til Dansesonens egne dansepedagoger, har Tiril toppet laget til Musikalskolen med noen store navn. - Vi har fått med oss Kristin Børsum Hernandez som teaterinstruktør, og Trine Bariås på sang. Sist vi så Trine i Asker spilte hun hovedpersonen Julie i juleforestillingen Jula varer helt til påske, men hun har også mange store oppsetninger

foto: Tiril Andøl

på CVn. Nå i høst står hun på scenen i Folketeateret på Sound of Music, men tirsdager har hun satt av til Musikalskolen i Asker. - Da kommer hun til å ha både sanggrupper og individuelle sangtimer. Vi er veldig stolte over å ha fått med oss sånne proffe folk, og de er like entusiastiske over dette som meg, ler Tiril. FOR ALLE En annen grunn for denne satsingen er at Tiril har et ønske om å gjøre det til en årlig tradisjon å sette opp en skikkelig musikal i Asker.

foto: Ingeborg Altern Vedal

- Det er absolutt ikke sånn at man må være elev på Musikalskolen eller Dansesonen for å være med på musikalen vi setter opp. På audition før sommeren kom barn og unge fra overalt. For Tiril ligger som vanlig ikke på latsiden, og er allerede godt i gang med årets oppsetning.

77


Musikalskole

foto: Ingeborg Altern Vedal

foto: @vibekeglosli

Emma Karlstad Hageland (t.v.) og Oline Salvesen Fahre er klare for mange lange øvinger før de får stå på scenen som Annie i mars 2020.”

foto: Ingeborg Altern Vedal

foto: Ingeborg Altern Vedal

- Vi skal sette opp Annie Jr. med seks forestillinger i teatersalen på Asker kulturhus i mars. At det er en stor satsing, er det ingen tvil om.

re mor. Kan du tenke deg det er skummelt, eller, ler Tiril, men som mammaen til en av deltakerne bekrefter, så ble alt gjort i veldig trygge og hyggelige former.

- Bare rettighetene for å sette opp en slik forestilling, koster skjorta, medgir Tiril som allerede har kulisser og store mengder av kostymene på plass.

- Instruktør Kristin Børsum Hernandez var kjempeflink til å finne det positive ved hver enkelt deltaker, og jeg tror alle som én gikk av scenen med en følelse av at de hadde gjort en god jobb. Det håper jeg i hvert fall, for det er veldig viktig at både barn og unge får gode trygge rammer til å både uttrykke seg og utvikle seg, slår Tiril fast, som nå har alle rollene i Annie Jr. på plass. Nesten. - Den eneste rollens om ikke er besatt nå er hunden til Annie, ler Tiril. - Den er vi fortsatt på utkikk etter.

TRYGG AUDITION Audition til Annie Jr. ble avholdt på Radar i Asker kulturhus før sommeren, med stor pågang. - Nesten 40 barn sang, danset og leste tekst for juryen i teatersalen. Deltakerne var fra 8-9 år til 18, og det var ingen kjæ-

78

BLE ANNIE En som gleder seg litt ekstra til Annie Jr. er Emma Karlstad Hageland, som er en av de tre jentene som skal stå på scenen som selveste Annie. Til tross for sin unge alder av 11 år, er Emma ingen nybegynner i rampelyset, for hun har vært smånisse på Putti Plutti Pott oppsetningen i Oslo Spektrum de tre siste årene. - Jeg synes bare det var morsomt med audition, og gledet meg til det var min tur, smiler den blide jenta som har brukt hele sommeren til å pugge replikker. - Det var mamma som fikk telefonen om at jeg hadde fått rollen, og hun prøvde å lure meg. Hun sa jeg skulle være et av barna på barnehjemmet. Til og med da hun sa hun hadde rødt hår og krøller tok det litt tid før jeg skjønte at jeg skulle være Annie, og jeg ble bare så glad! Men hun har mange replikker ja, ler Emma og ser på bunken med utskrevne manussider som ligger på bordet.


2for1 fra

1595

kr

Enstyrkeglass og brilletilpasning alltid inkludert

2for1 designerbriller fra 1595 kr. Specsavers Asker Tlf: 66 78 08 75 Trekanten Senter Bestill synsundersøkelse på specsavers.no

Når du kjøper 2for1 fra 1595 kr. får du den rimeligste med på kjøpet, uavhengig av valg av brilleglass og tilleggsbehandlinger i henhold til prisliste. Standard enstyrkeglass (1,5) og brilletilpasning er alltid inkludert. Eventuell synsprøve er ikke inkludert. Kan ikke kombineres med 60+ eller andre tilbud. 2for1 er personlig og kan ikke deles med andre. ©2019 Specsavers


Sanna Bernhus

MĂĽlbevisst sangfugl Legg merke til denne jenta. Sanna Bernhus kommer du til ĂĽ se mer til. foto: @vibekeglosli

80


Sanna Bernhus

foto: @vibekeglosli

Sanna Bernhus trives på scenen. Her på Hvalstrand. 21.september blir hun å se på Youngstorget.

Sanna Bernhus har sunget så lenge hun kan huske. Nå får stadig flere øynene opp for 16-åringen som blant annet rocket scenen på Hvalstrand i august. Vi kan nok forvente å høre mer fra denne jenta! TEKST: AINA SKOLAND

J

eg var mye mer nervøs før konkurransen på Trekanten enn jeg er nå, smiler Sanna Bernhus da vi møter henne rett før hun skal på scenen som førstemann på Strandfesten på årets Hvalstrandfestival. Konkurransen hun sikter til er dagen i juni da hun sikret seg plassen som en av to lokale talenter som fikk sitt navn på plakaten nettopp her. SANNA – EKTE OG ÆRLIG Når man ser Sanna gnistre på scenen der hun enkelt håndterer publikum, mi-

krofon og sang i kombinasjon med koreografi, er det lett å tenke at hun må være en utadvent og sprudlende person i alle situasjoner, men det er ikke tilfelle. - Jeg tror det er noe av det jeg elsker med musikken. På skolen er jeg den stille som ikke sier noe særlig, og da jeg en gang skulle synge på skolen min syntes jeg det var kjempeskummelt. Men når jeg kommer på en scene foran masse mennesker blir jeg en helt annen person. Der kan jeg være meg selv, slår

Sanna fast og lyser opp når hun forteller hva musikken gjør med henne. JOBBER MOT MÅLET Sanna har klare planer om at musikk er framtiden for henne, men hun har bena godt plantet på bakken likevel. Med seg på scenen har hun sin sedvanlige vannflaske og termos med te, fire dansere og to egenskrevne sanger. Ingen divanykker eller krav til snacks bak scenen.

81


Sanna Bernhus

foto: Ronny Østnes

To dager i uken tar Sanna turen til Oslo rett etter skolen, og en gang i uken jobber hun i Asker med proffe folk for å utvikle både sang-, dans- og låtskriverferdighetene sine. Innimellom slagene lager hun ny musikk.

Sanna eide scenen på Hvalstrand sammen med danserne sine.

- Jeg skrev den første sangen da jeg var åtte år. Den ble jo ikke så bra, men jeg visste der og da at det var dette jeg skulle gjøre. At det er artist jeg skal bli. Ikke fordi jeg har noen tanker om at jeg vil bli kjendis. Jeg vil bare holde på med musikk. Sanna, som begynte på videregående nå i høst, innser at hun må jobbe for å oppnå drømmen, og det har hun ingenting imot.

82

SYNGER ALLTID Det er ikke umulig at de andre togpassasjerene får med seg en og annen strofe når Sanna er på vei til eller fra øving, for hun synger enten hun er hjemme og slapper av, gjør lekser eller er på øving. - Og i bilen, legger mamma Yvonne Bernhus Aamodt til. Foreldrene er en vik-

- Ja, jeg synger stort sett alltid, ler Sanna før hun løper av gårde mot scenen, klar for å eie den. foto: @vibekeglosli

foto: Ronny Østnes

- Jeg skriver om livet mitt. Når jeg opplever eller føler noe spesielt, blir det fort til en sang, smiler hun. To av disse egenkomponerte sangene, «Guilty» og «Something you said» ligger ute på Spotify og har blitt streamet mange tusen ganger, til tross for at hun foreløpig ikke kan skilte med et eget team til å ta seg av markedsføringen.

tig del av støtteapparatet for Sanna, og på vei til oppdrag som Strandfesten har stemmeoppvarmingen til Sanna forrang over radioen.

SANNA BERNHUS «Guilty» «Something you said»


I hendene på dyktige og kreative sjeler kan avdankede jeans og sengetøy bli til fine vesker og filleryer

ET UNIKUM! Har du vært innom Galleri Unika i Asker sentrum? Vet du hvor alle de lekre produktene de har der kommer fra? Bli med til arbeidssentrene i Asker. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

A

lle kan bidra, men noen trenger kanskje litt tilrettelegging, sa ordfører Lene Conradi da hun deltok på Norges første jobbmesse for utviklingshemmede som gikk av stabelen, nettopp her i Asker. Det er akkurat det arbeidssentrene i Asker gjør. De legger til rette for at folk med ulike funksjonsnedsettelser kan bidra til samfunnet, og samtidig selv få en mer

meningsfylt hverdag. Og at produktene de lager ikke står tilbake for noe som selges under langt dyrere merkelapper, det ser du med en gang du kommer innenfor døren på Galleri Unika, som er arbeidssentrenes utsalgssted. PRODUKTER MED EKSTRA VERDI - Det å vite at du er med og lager et produkt som andre har lyst til å kjøpe, bidrar

til en fantastisk mestringsfølelse, sier Elin Hansen Sherifi. Hun er arbeidsleder på Sem arbeidssenter, som er ett av totalt fire, snart fem, kommunale arbeidssentre i Asker. Sem arbeidssenter holder til på Nedre Sem gård, og her lager de 17 arbeidstakerne alt fra filleryer, bordbrikker, notatbøker, stearinlys, lysestaker, brettspill, handle-

83


Galleri Unika

nett og poser til å oppbevare alt fra brød til nyplukkede grønnsaker. FRA SØPPEL TIL SKATTER Et sentralt tema på Sem arbeidssenter, er gjenbruk. - Vi ønsker i størst mulig grad å bruke materialer som allerede er laget til annet bruk, understreker Elin, men om tankene dine nå går i retning av dorullnisser fra barnehagen, tar du helt feil. - For eksempel gjenbruker vi sengetøy til å veve blant annet bordbrikker og løpere, og vi syr brødposer og barnekjoler av tøyrester. Vi lager notatbøker av dine gamle «frøken detektivbøker», og vi bruker gamle glass til å lage lekre lysestaker, eller vi fyller dem med lys støpt av stearin fra gamle lysestumper. KREATIVT OG INNOVATIVT Kreativiteten innenfor disse veggene stopper aldri, og nye produkter er stadig under uttesting. For tiden jobber de med å skape ulike former for oppbevaringsposer av avdankede reklamebannere. - Det startet med at vi lagde noen røffe poser til et andelsgårdsbruk som ville ha noe de kunne bruke når de høstet

84


Galleri Unika

Vevene på Sem arbeidssenter står sjelden stille.

inn grønnsaker. Da trengte vi et røft og vannbestandig materiale, og da vi fikk inn noen gamle bannere viste det seg å være perfekt. Nå har vi eksperimentert og utviklet dette videre til å bli poser man kan bruke til alt fra skittentøy til appelsiner. Veldig kule blir de også! Neste på ønskelisten er noe så spesielt som gamle bilbelter. - Det er jo et sterkt og godt materiale som det må kunne gå an å bruke til noe, ler Elin, som nettopp derfor leter etter muligheter for samarbeid med for eksempel et bilopphuggeri. SAMARBEID Også arbeidssentrene imellom, utveksler materialer og muligheter. - Fra gjengen som holder på med ved på Daleløkken arbeidssenter, får vi avkapp som vi skal bruke til å lage brettspill av, og trådsnellene fra strikkemaskinene på Drengsrud arbeidssenter, der de lager ullplagg, brukes i juledekorasjoner. For tiden prøver vi å finne nye bruksområder

til overflødig leire fra keramikkproduksjonen på Drengsrud. Kanskje det kan bli spillebrikker, sier Elin mens man kan se at kreativiteten bobler. Det er nemlig sånn at hele det hvite huset på Sem syder av kreativitet og skaperglede, både blant arbeidstakere og arbeidsledere. UNIK JULESTEMNING Gjenbruk gir unike produkter, og akkurat det kan man se resultatet av når man kommer inn på Galleri Unika. Men i tillegg er arbeidssentrene åpne for å lage ting spesielt for deg. - Blant annet er det mange som bestiller vevde spisebrikker i en spesiell farge til å passe med interiør eller høytider. Og noen kommer innom med sengetøyet barna brukte da de var små og ber oss lage noe av det, og det gjør vi gjerne, smiler Elin, men legger til en formaning. - Vevene hos oss står knapt stille fordi det er mange på vent. Om du ønsker ny løper til jul, bør du bestille så snart som mulig.

Elin Hansen Sherifi er arbeidsleder på Sem arbeidssenter

Disse lekre lysestakene er laget ved frihåndstegning på brukte glass.

Galleri Unika Meierisvingen 2, 1383 Asker post@a-medi.no Telefon: 66 90 16 35

85


BOLIGSTYLING

HØSTENS FARGE TRENDER

Det er mørke farger på menyen! ©getama.dk Designet av Nanna Ditzel

Det første man skal gjøre når man skal style et rom er å tenke på: Hvilken stemning skal rommet ha? TEKST HEIDI MICHALSEN

Sofa fra ASK. Mondial 3-pers.sofa i 2 forskjellige mørke gråfarger. Pris på forepørsel

T

enker du som mange andre at mørke farger får rommene til å se mindre ut og gir en dyster atmosfære? Da kan jeg fortelle deg at det kan faktisk virke tvert om. Med en mørk farge på veggen ,oppnår man en mer gradert fordeling av lyset og mørke som igjen fører til at øyet vårt vil få mer ro. Du oppnår også dybde og øyet lurer oss til å ikke se helt forskjell på hvor veggen slutter. Om man i tillegg maler listene,veggene og taket i samme farge oppnår man en glidende overgang som igjen gir et mindre forstyrrende bilde.Alt dette gir rommet en større romfølelse.

86

HUSK

IDet er mye enklere å skape et lunt rom med de mørke fargene fremfor de helt lyse…

Her er kontoret malt i Dempet sort fra Jotun. Bare se hvordan veggdekoren nærmest popper ut.Hadde vi benyttet en hvit vegg ville vi ikke oppnådd samme følelse. Interiør handler også mye om følelser,


BOLIGSTYLING

©jotum.com

så om dette er farger for deg avgjør du ved å se og kjenne godt etter. Et rom skal kjennes behagelig å være i. Spør deg selv :Hva skal jeg bruke rommet til? Ønsker du et kjøkken med litt ekstra energi? Da kan veggene males i en rødnyanse og du kjenner på god følelsen når du finner den rødfargen som får ditt hjerte til å banke litt ekstra. En veldig trendy rustikk rødtone vi ser mye av nå er : Whispering Red 2859 fra Jotun. En brent og deilig gyllen mellomting mellom rosa og rød som gir passe energi samtidig som det også oppleves rolig og elegant. Ønsker du et rom som gir følelsen av ro og avslapning? Om du er på jakt etter en følelse av ro kan det mørke rommet være perfekt. Om du ikke våger å male

©homefactory.no

rommet mørkt så kan du innrede og bruke mørke farger på interiøret og tekstilene. Et godt eksempel er å invistere i mørke tekstiler. Et mørke blått sengetøy kan gjøre mye med atmosfæren til et soverom.

I dette rommet er det benyttet både mørke vegger og mørke tekstiler. Rommet utstråler kos, eksklusivitet ,hygge og lunhet. Alle produktene er fra Homefactory og kan bestilles hos Moodies. Mørke farger tar mye lys men dette kan man enkelt gjøre noe med ved å invistere i en flott taklampe med dimmer. Mørke farger skaper en fin dybde og lunhet og kan være svært avslappende og oppholde seg i. Fikk ikke du også lyst til å hente deg en kopp te og krype opp i denne sofaen?

©kid.no

Lykke til med å våge og gå mørkere…

Dette er i egyptisk bomull og gir en ekstra taktil og luksuriøs føelse.

Avd. Asker/Bærum

www.dinboligstylist.no heidi@dinboligstylist.no Kontakt 905 41 036

Jeg kommer gjerne på en befaring hjemme hos deg. Her kartlegger jeg hva du som kunde ønsker og tenker om hvordan resultatet skal bli. Jeg bistår med valg av farger, materialer, møbler og interiør og hjelper deg også med tegning av kjøkken om du ønsker det. Jeg hjelper deg å gjøre boligen din spennende, personlig og delikat.

FAKTA

Heidi Michalsen er daglig leder og eier av DinBoligStylist Asker og Bærum AS

87


Natasha Borgli

foto: calle huth

En kjoledrøm Mange jenter drømmer om den ene vakre brudekjolen et halvt liv. Natasha Borgli har hodet fullt av brudekjoler til enhver tid, og hun har sydd nærmere tusen av dem. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

Butikken er full av lekre kjoler og materialer.

88


Natasha Borgli

Natasha Borgli har etablert seg med systue og butikk for brudekjoler og selskapskjoler i Strøket 6.

D

ner begynte hun å sy brudekjoler og selskapskjoler hjemme i Asker i 2007.

- Jeg er historiefantast og hospiterte på Norsk Folkemuseum der jeg reparerte bunader og historiske plagg. Det førte meg videre til skredderutdanning i Danmark. Det var en utdanning av den klassiske sorten der man lærte å jobbe med å utvikle mønstre tilpasset kroppen, og alle synlige sømmer skulle sys for hånd, forteller Natasha.

- I mange år jobbet jeg for andre designere, som for eksempel Cecilie Melli, samtidig som jeg hadde egne kunder. For fire år siden tok jeg et stort steg ved å sy opp en egen kolleksjon som fikk henge i butikken Gaggu på Frogner, og litt senere åpnet jeg atelier og salong på Briskeby i Oslo. Det var kjempespennende, men likevel var steget enda større da jeg fant nye og større lokaler her hjemme i Asker. Nå jobber jeg bare for meg selv med en kjempeflink lærling til hjelp, og det er kjempespennende!

et var ikke gitt at det var brudekjoler og selskapsklær som skulle bli skredder og designer Natasha Borglis beite, men etter mange års erfaring er det nettopp dette hun fyller den nye butikken og systua i Strøket 6 med.

- Jeg tar nok med meg noe av den historiske interessen fortsatt, for jeg elsker å designe kjoler med elementer fra tidligere tider, og blande det med moderne stoffer og detaljer. STORE STEG Natasha har hatt mange muligheter til å utforske både nye og gamle snitt og trender. Som ferdig skredder og desig-

KROPPER I ALLE FASONGER Inn dørene i salongen til Natasha kommer alle slags bruder og bryllupsgjester. - Ingen av oss passer egentlig inn i en standardstørrelse, slår Natasha fast. Det er like vanskelig å finne en kjole som passer om man er 1.84 og bruker størrelse 34 som det er om man er 1.55 og bruker størrelse 44. Eller om høyre- og

venstresiden på kroppen er forskjellige. Mange kommer også fordi de har prøvd massevis av kjoler i andre brudesalonger, men ikke finner noen de føler seg vel i. Det er ofte de som innser at de foretrekker et mer minimalistisk snitt, men med mer fokus på gode materialer. Akkurat som det finnes bruder med alle mulige forskjellige kroppsformer og størrelser, finnes det også bruder med ulike planleggingshorisonter. - Jeg har de som kommer innom tre uker før bryllupet og vil ha kjole. Og så har vi de som kommer to år i forkant og vil ha kjoler til både seg selv og brudefølget sydd med det samme. De har gjerne klare tanker om design, og er ivrige på å komme i gang, men det er likevel en dårlig idé. Det skjer så mye i livet, og med kroppen, på to år, påpeker Natasha. - Ofte er det nettopp de som fikk kjolen sydd to år i forkant som ender opp med å komme tilbake i panikk tre uker før bryllupet når de innser at kroppen har endret seg etter en barnefødsel.

89


Natasha Borgli

Natasha designer og syr kjoler selv.

er tilsvarende tradisjonsrike småbedrifter der hun kan få spesialdesignede stoffer om hun vil, og de fleste av dem holder til i Europa. Noen av dem har fabrikker i Kina eller India, men de er under god kontroll av Natashas leverandører, så hun vet at stoffene hun syr av ikke bærer med seg dårlig samvittighet. MATERIALER MED GOD SAMVITTIGHET Natasha er naturlig nok over middels opptatt av materialer. - De skal se fine ut, falle på rett måte og reflektere lyset riktig for akkurat den effekten vi er ute etter på den ene kjolen. Det skal være god kvalitet, og det skal komme fra en god fabrikk. Jeg bruker mye silke, og det kjøper jeg hovedsakelig fra en liten familiebedrift i England. De har til og med egen råvareproduksjon, og jeg vet at jeg for eksempel kan få silke og chiffon i akkurat lik fargetone. Alle leverandørene hennes

90

skal tilpasse kjoler de har kjøpt på finn. no, og at det er en kjole jeg har laget. Det er jo litt morsomt, da.

GLEMMER IKKE EN KJOLE Med nærmere tusen brudekjoler bak seg, enten egendesignede eller i form av tilpasninger av kjoler fra andre designere, er det lett å miste oversikten. - Hvis en tidligere brud ringer og presenterer seg ved navn, er det ikke sikkert at det ringer noen bjeller. Hvis hun derimot begynner å fortelle at det var hun som kjøpte den kjolen for fem år siden, med sånne ermer og den typen blonder, da har jeg full oversikt ler hun. Det hender også at hun får et gjensyn med kjolene sine. - Ja, det hender at jeg får inn bruder som

Natasha får ofte bilder og takkekort av bruder med kjolene på seg på den store dagen. Det synes hun er veldig koselig.


«Uchiwa chair» fra Hay

«Peas» rug fra Hay

«Flower pot» fra Hay

«Kveld» spisesofa fra ygg&lyng

«Bill « knaggrekke og skostativ fra Maze

«Sjø» dørmatte fra Heymat

Mange fristelser fra Danske muuto

Torvveien 5 | 1383 Asker |Tlf. 66 79 02 00 | www.xponella.no


Miray Al-Mustafa er hudlege i spesialisering på A-Medi medisinske senter, og mener at både menn og kvinner kan få hjelp ved uønsket hårtap.

med hud og hår

Da er sommeren på hell, og sol og sommer har gjort sitt med hud og hår. Nå er tiden kommet for å ta en titt i speilet. Eller kanskje heller la noen andre gjøre det. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

M

iray Al-Mustafa er hudlege i spesialisering på A-Medi medisinske senter, i tillegg til at hun jobber på Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet. Hun har en innstendig bønn til oss alle nå når vi er tilbake i jobb og hverdag: Ikke legg bort solkremen! - Solen har UVB-stråler som gjør oss brune og brente, men den har også UVAstråler som påvirker aldringen av huden. De strålene er aktive hele året, om så bare gjennom vinduet på kontoret, så det er alltid lurt å beskytte huden sin. FØFLEKKSJEKK En ting som kan være verdt å ta en titt i speilet for på denne tiden av året, er føflekker. Eller kanskje man like godt skal overlate det til ekspertene som kan ta en

92

full gjennomgang av føflekker over hele kroppen, også på steder du ikke kan se så lett. - Hvis du har føflekker som har endret form eller farge, eller de klør, eller av andre grunner gjør at du legger merke til dem, er det like greit å få det undersøkt, sier Miray. Hun har likevel en formaning å komme med. - Sørg for at du går til en lege og får fjernet hele føflekken, sånn at den kan sendes til kontroll. Hvis man fjerner den med laser eller plasmapen vil du aldri få vite om det var noen uheldige celleforandringer i vevet som burde vært fulgt opp. HÅRTAP Et sted det kan være vanskelig å selv se etter føflekker, er naturlig nok i ho-

debunn. Skjønt, enkelte ganger kan det være enklere enn man skulle ønske. Forskjellige former for hårtap, eller alopesi, er et problem som rammer mange. Mange hevder å kunne gjøre noe med det, enten det er i form av kremer som lover fantastiske resultater, eller skjønnhetsklinikker som påstår de kan gi deg en full manke tilbake. Miray som er hudlege, og som selv har opplevd alopesi, har en spesiell interesse for hårtap i sitt arbeide. - Jeg har ofte sett pasienter, menn og kvinner, som har brukt årevis på å prøve kremer og behandlinger før de kommer til meg. Realiteten er at før man kan behandle hårtap med et vellykket resultat, er man nødt til å ha en skikkelig utredning for å finne årsaken til at man mister håret i første omgang.


A-Medi

©gosphotodesign-stock.adobe.com ©ipopha

DET ER HJELP Å FÅ Miray skiller mellom arrdannende og ikke-ardannende alopesi, med flere undertyper, og sier at behandlingene kan variere stort mellom de forskjellige diagnosene. - Når vi utreder en pasient med hårtap skanner vi hodebunnen, i tillegg til at vi tar vevsprøver. Så legger vi opp til en behandling utfra resultatene, og vurderer underveis om vi må gjøre endringer i opplegget. Behandlinger kan variere mellom laser, PRP (blodplateberiket

plasma), kortisoninjeksjoner og medisiner som kan være hormondempende eller immundempende. Miray mener at det finnes mange løsninger før man tyr til parykk, men det er viktig at man får ordentlig hjelp så tidlig som mulig. - For enkelte typer alopesi, som arrdannende alopesi, og frontal fibroserende alopesi, der hårfestet hos kvinner trekker seg gradvis oppover, er det viktig å begynne behandlingen så raskt så man kan redde så mye av håret som mulig.

Hm … høres ut som et legebesøk kan være å foretrekke framfor en mirakelkur fra en facebookannonse.

A-Medi Et privat spesialist- og familieklinikk med fokus på helhetlige helsetjenester. Bankveien 1, 1383 Asker post@a-medi.no Telefon: 67 430 930 www.a-medi.no

93


BOLIGMARKED

TIL DEG SOM SKAL FLYTTE FRA ENEBOLIG TIL LEILIGHET Det er lenge siden vi har sett flere leilighetsprosjekter til salgs i Asker enn det vi ser nå. Og det er god variasjon i beliggenhet; du finner nye leiligheter i Asker sentrum og like utenfor på Landåsjordene, i Heggedal sentrum, på Bondi, Vakås, Billingstad, Vollen, Rortunet i nye Asker osv. Derfor tenkte jeg denne gangen å belyse noen av utfordringene denne kjøpegruppen møter. Det er ofte en vanskelig avgjørelse for mange, men også et helt naturlig og ofte nødvendig valg.

L

ivet går i ulike faser. Ønskene og behovene endrer seg underveis. Vi har blitt langt flinkere til å tilpasse oss dette også når det gjelder eiendom og boform. Vi lever også lengre enn tidligere generasjoner og vi lever bedre. Vi flytter rett og slett oftere og flere ganger i livet. Det er mange grunner til dette, men det er i hovedsak en kombinasjon av at vi er mer dynamiske, har tilgang til ulik kapital underveis og ikke minst er opptatt av at livet skal leves på en best mulig måte. Når barna flytter ut blir huset for stort,

94

loftstuer, kjellerstuer, ekstra soverom og mange bad - det blir mye man faktisk ikke trenger. Man kjører ikke 7-seter uten at det er behov for det heller. I tillegg er det kanskje slik at det som bare var lystbetont med tanke på hage og vedlikehold kan oppleves mindre meningsfullt, det tar mye tid man kanskje heller vil bruke til noe annet. Etter mange år i en typisk familiebolig kommer også spørsmål om oppgraderinger og oppussing og for mange er det mindre spennende å oppgradere et hus som er langt større en behovet man har.

For en stadig voksende gruppe blir det da mer interessant å se seg om etter en leilighet. Det er problemfritt og man kan bare sette nøkkelen i låsen og dra om man vil. Det er tanken om et nytt liv med mindre forpliktelser og bekymringer som driver de fleste til å vurdere et boligbytte. Denne generasjonen er godt vant og har noen ganske klare krav til hva et flytte fra villa til leilighet skal gi og hva de er på jakt etter. De bor jo tross alt godt i dag. De flytter fra vedlikehold og oppgraderingsbehov


og forpliktelser. De flytter ofte fra mange rom som ikke lenger har en funksjon for de, tungvint adkomst og en unødvendig stor ballast i arealer som ikke lenger benyttes. De fleste flytter også nærmere infrastruktur slik at en mer sentral beliggenhet gir tilgang på fasiliteter som er attraktive enten det er kjøpesenter, kino, tog eller kafe og møtesteder. På en annen side er det krav til sol og utsikt, man ønsker ikke innsyn og i bytte mot den store hagen er man ikke villig til å ta en liten terrasseden må være stor. Det må være heis i bygget slik at adkomsten er trappe-fri og det skal helst være to parkeringsplasser i lukket anlegg, minimum en. Noen syns at kjøkken og stue i åpen løsning er ok, men for mange er det et sterkt ønske om å kunne lukke dørene til kjøkken ved behov. Leiligheten må ha en størrelse som løser de behovene man har også i høytider og annet når det er behov for overnattingsplassdermed er det ikke tilstrekkelig med et soverom selv om det er behovet de aller fleste dagene gjennom et år. Dette er en spesielt krevende kjøpegruppe fordi de bor godt og overhode ikke har noe hastverk, de kan derfor bruke mange år før de finner noe de liker og ønsker å flytte til. De har heller ikke planer om å flytte flere ganger. Samtidig er det bygget for

få leiligheter som passer preferansene. For en del i dette markedet er det en opplevelse av misforhold mellom verdien på egen bolig og prisforlangende for en leilighet. Ofte er prisen på en leilighet på 100 kvadratmeter høyere enn verdien på en enebolig på 200 kvadratmeter, men heldigvis ikke alltid. Nå hører det med til historien at denne kjøpegruppen veldig ofte er ekstremt kjøpesterke. Det er den første generasjonen som har bygget store verdier i egne hus, hytter etc. Kanskje er du en av de som har kjøpt en prosjektert leilighet i en av prosjektene rundt i bygda. Om ikke er en naturlig start er å finne ut hva boligen du bor i idag er verdt i dagens marked og få noen gode råd på veien fra oss som jobber med dette til daglig. De fleste meglere hjelper deg med en kostnadsfri markedsvurdering og noen av oss hjelper deg også med rådgivning i veien videre mot et nytt hjem. Ta kontakt med et par eiendomsmeglere så du har et sammenligningsgrunnlag, både på verdien av boligen din og rådgiveren som skal hjelpe deg. Kanskje vil rett rådgivning utvide mulighetene dine for å finne en leilighet som passer. Det er ikke alltid like lett å se potensialet ut i fra det oppsettet som er illustrert på forhånd. Da kan en prat med en god interiørkonsulent være nyttig,

både for å se på muligheten for endring av planløsning og for optimal møblering. Lykke til i boligjakten!

Daglig leder / Partner i Proaktiv Eiendomsmegling

Proaktiv Eiendomsmegling Tlf (+47) 95 42 87 01 E-post: vk@proaktiv.no www.proaktiv.no

95


ARBEIDSRETT Jeg er bedt om å fortelle LIVEIN’s lesere om juridiske forhold som kan være aktuelle i tiden fremover, og hvordan dere bør innrette dere. Send meg gjerne en e-post (omo@aomo.no) du har forslag, spørsmål eller trenger bistand.

INNLEDNING Det har gjennom sommeren vært en del fokus på arbeidstakere som ikke får sine rettigheter ivaretatt av arbeidsgiver. Nedenfor skal vi peke på noen av de viktigste reglene både arbeidstakere og arbeidsgivere bør være oppmerksom på. Feilskjær fra arbeidsgivere kan koste dyrt. ARBEIDSTAKER HAR KRAV PÅ EN SKRIFTLIG ARBEIDSAVTALE Aller først: Hvis du har begynt å arbeide for en arbeidsgiver har du en arbeidsavtale. Dette gjelder uansett om det er

96

skrevet under på noe dokument; ingen jobber for noen uten at det foreligger en slags avtale. En del arbeidsgivere tror de er «smarte» ved å la noen begynne å jobbe for seg og la være å skrive kontrakt; de tror de da «står fritt», f.eks. til å avslutte arbeidsforholdet. Dette er ikke riktig. Arbeidstaker kan kreve å få en skriftlig arbeidsavtale, som fastsetter de sentrale betingelsene for arbeidsforholdet. KRAV PÅ LØNN, OVERTID, FERIEGODTGJØRELSE, PENSJON Arbeidstaker har krav på det arbeids-

avtalen gir ham krav på. Arbeidsavtalen suppleres av arbeidsmiljøloven og ferieloven. Arbeidsgiver kan ikke fravike minimumsreglene i disse lovene. Arbeidstaker vil f.eks. ha krav på overtidsbetaling iht. arbeidsmiljøloven, hvis arbeidstaker arbeider mer enn tidsgrensene angitt i loven. Det gjelder et unntak for bl.a. ledere, men dette unntaket påberopes i mange tilfeller hvor det ikke er grunnlag for det. Hvis det har vært arbeidet f.eks. 1 time


ADVOKATENS HJØRNE, MAI 2016

overtid har arbeidstaker krav på: A) ordinær betaling for den ekstra timen med overtid. B) Overtidstillegg på 40 %. Hvis arbeidsgiver har en avspasseringsordning vil dette kunne medføre bortfal av element a), men arbeidstaker har uansett krav på element b). HVOR LENGE KAN ARBEIDSTAKER GÅ TILBAKE VED KRAV PÅ YTELSER SOM IKKE ER BETALT? Hvis arbeidsgiver ikke har betalt arbeidstaker skyldige feriepenger eler lønn er utgangspunktet at arbeidstaker kan kreve dette utbetalt i ettertid. Krav foreldes som hovedregel etter tre år, dersom arbeidstaker ikke har tatt rettslige skritt. Men hvis arbeidstaker ikke kjente til kravet kan han kreve en tilleggsfrist på et år fra han fikk eller burde fått nødvendig kunnskap. Slik ettårs frist kan løpe i inntil 10 år. I ytterste konsekvens kan arbeidstaker ha krav på overtid o.l. i inntil 13 år tilbake. ARBEIDSTAKERES KRAV VED OPPSIGELSER: MULIGHETEN FOR ”PAKKE” VED NEDBEMANNING De strenge reglene i norsk lov gir de ansatte store rettigheter ved oppsigelse fra arbeidsgiver. Arbeidstakere som kjenner sine rettigheter har gode forhandlingskort på hånden. Det vil svært ofte være

mulig å få en ”pakke” av arbeidsgiver, dvs. en sluttavtale som gir den ansatte flere måneders lønn i tillegg til lønn i oppsigelsestiden. Mye av bakgrunnen for dette er at en arbeidstaker som mottar oppsigelse kan fastholde at han mener oppsigelsen er uriktig og at han derfor vil ta saken inn for domstolen. Han kan da – selv om oppsigelsestiden er ute – kreve å ”stå i stillingen” og beholde full lønn frem til saken er avgjort ved domstolene. Å få en sak avgjort for domstolene tar mange måneder. Stilt overfor en ansatt som kjenner sine rettigheter må arbeidsgiver på denne måten betale mange måneders lønn selv om oppsigelsen er rettmessig. I tillegg kommer erstatning hvis oppsigelsen er urettmessig, samt ubehaget ved en rettslig tvist. På grunn av de mange reglene ved oppsigelser vil det ofte være grunnlag for å si at en oppsigelse er urettmessig. Arbeidstakere bør konsultere en arbeidsrettsadvokat e.l. for å få hjelp til å ivareta sine rettigheter. Ofte vil arbeidsgiver dekke kostnaden. ARBEIDSGIVERE – SETT DERE INN I LOVEN OG UNNGÅ KOSTBARE FEILSKJÆR! Gjennomgangen over viser at arbeidsgivere kan risikere å bli møtt med store krav hvis arbeidsgiver begår feil. Arbeidsgivere som skal skrive arbeids-

Advokat Olav Marius Øyehaug driver advokatpraksis på Holmen Senter i Asker. Han bistår privatpersoner og selskaper med rådgivning og tvisteløsning. Han har arbeidet med dette i over 20 år, blant annet som partner i et av Norges største advokatfirmaer.

avtaler bør påse at den utformes slik at den ikke gir arbeidstaker større rettigheter enn nødvendig, f.eks. ved å skrive at arbeidsbeskrivelse og bonusregler kan endres. Påse at de ansatte mottar det de har krav på underveis. Det viktigste arbeidsgiver må passe på er å gjøre en grundig jobb før arbeidsgiver vurderer å varsle om oppsigelser. Feilskjær kan koste dyrt, og medføre at arbeidsgiver må betale ansatte mange måneder ekstra i lønn. Det vil normalt være en stor fordel om man kan oppnå en enighet om avslutning av arbeidsforholdet.

Olav Marius Øyehaug Advokat

Telefon: 9181 3565 Holmen Senter, 6. etg. Vogellund 6 - 1394 Nesbru omo@aomo.no www. aomo.no

97


MAUDHEIM TOFTE Den 18.august 2018 kom Roald Amundsens polarskute MAUD hjem til Vollen og Norge etter en episk 100 års reise i vitenskapens og oppdagelsens ånd. I utviklingsperioden frem imot etableringen av et permanent Maudhus i Vollen kan skipet oppleves på Tofte i nye store Asker.

Polarskuta Maud er et byggeteknisk mesterverk uten sidestykke i en 2000 år lang Norsk båtbyggertradisjon. Hun skulle overvinne skruisens knipetak og erobre Nordpolens isøde uten sikkerhetsnett, og hun bestod prøven med glans. Velkommen til Maudheim Tofte og følg Mauds reise videre inn i fremtiden.

MAUD

FRA VISJON TIL REALITET

TANDBERG EIENDOM


Ny eb

oli ge ri

As ke r

Flotte 2- til 7-roms leiligheter i varierte størrelser midt i et nytt sentrum med helt spesielle kvaliteter – spennende butikker, P-ROM: Uteplass: 7,7 kvm torgplasser, flotte uteareal, Innbyggertorg/kulturhus og innendørs parkering. Innflytting fra første kvartal 2021. BRA:

Leilighet B3-503

Sov 8,2 m2 Sov 8,2 m2

• Eksklusiv 5-roms leilighet • Over to plan – 5. og 6. etg. • Stor takterrasse på 7,7 m2 • To bad og to stuer • God lagringsplass m/ innvendig bod 2 2

Sov 9,4 m2 Sov 9,4 m2

Bod 2,1 m2 Bad 4,4 m2

5. etg

Bod 2,1 m2

Bad Gang 4,4 m2 2 8,1 m

1 1

Bod/gard 3,9 m2 Bod/gard 3,9 m2

Bad 4,2 m2

Åpent ned

Åpent ned

Gang 5,4 m2 Gang 5,4 m2

Sov 8,0 m2

1 6.etg

FINN DIN NYE BOLIG PÅ HEGGEDALTORG.NO 5.etg

Nedhimlet areal vist som s

Lien EiendomsmeglerGenerell romhøyde under skråtak varierer fra 0 - 4,2m. Evt. øvrige etasjer i leiligheten har generell romhøyde 2,6m. fullmektig Nedhimlede arealer har himlingshøyde min. 2,2m. MNEF Generell romhøyde under varierer fra 0 - 1,3m. 4,2m. Målbart arealskråtak måles ut Evt. øvrige etasjer i leiligheten har generell romhøyde 2,6m. 97 97 96 96 45 91 95 79 Nedhimlede arealer himlingshøyde min.og 2,2m. Bygget har er ikke ferdig detaljert endringer i forbindelse med

Målbart arealprosjektering måles ut 1,3m. aw@bnbolig.no sl@bnbolig.no og bygging må kunne påregnes, herunder alle oppgi areal mv. Areal i henhold 3940:2012. Bygget er ikkeBruksareal ferdig detaljert endringer ier forbindelse for enogbruksenhet det arealetmed av bruksenheten og prosjektering felles og bygging må kunne herunder alle oppgi deler som ligger påregnes, innenfor omslu g . areal mv. Areal i henhold 3940:2012. Bruksareal for en bruksenhet er det arealet av bruksenheten og felles deler som ligger innenfor omslu g .

. .

Sov 8,0 m2

1

6.etg

Nedhimlet areal vist som sSondre

Bad 3,6 m2

Stue 28,5 m2

Bod 1,1 m2

5.etg

Anders Winther Leder Nybygg

Gang 2,5 m2 Bad 3,6 m2

Stue 28,5 m2

Gang 8,1 m2

Bad 4,2 m2

Åpent opp

Åpent opp

Takterrasse 7,7 m2 Takterrasse 7,7 m2

Bod 1,1 m2

Stue/kjøkken 33,5 m2 Stue/kjøkken 33,5 m2

Sov 13,7 m2 Gang 2,5 m2

Sov 13,7 m2

Takvindu Takvindu

Mariell Veinan Eiendomsmeglerfullmektig MNEF 47 30 55 97 mv@bnbolig.no

6. etg

Måleverdig areal H=1,3 m under tak

H=1,9 m under tak

126,5 kvm

116,6 kvm 126,5 kvm 7,7 kvm Uteplass: 116,6 kvm

H=1,9 m under tak

Etasje: 5 + 6.etg

BRA: Etasje: 5 + 6.etg P-ROM:

H=1,9 m under tak

Måleverdig areal H=1,3 m under tak

5-Roms

5-Roms

H=1,9 m under tak

– i hjertet av Heggedal sentrum

Måleverdig areal H=1,3 m under tak

Velkommen til Heggedal Torg B3-503 HEGGEDAL TORG HEGGEDAL TORG B3-503

Måleverdig areal H=1,3 m under tak

Alle illustrasjoner: Endringer vil forekomme


proaktiv.no

SUKSESS ER IKKE TILFELDIG «Seier venter den, som har alt i orden – hell kaller man det. Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt å ta de nødvendige forholdsregler i tide – uhell kalles det.» ROALD AMUNDSEN

Sitat fra den norske sydpolsfærd med Fram 1910 – 1912

Slik er det med megling også. Den som er godt forberedt og gjennomfører etter den beste planen får det beste resultatet.

Vi tilbyr verdivurdering, boligmegling, kjøpsmegling, oppgjør og kontraktsoppdrag, prosjektmegling. Alt under ett tak. Vi har spesialister med lang erfaring fra alle lokalområdene i den nye storkommunen, Asker, og de omkringliggende områdene. Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale.

PROAKTIV Bolig og Prosjektmegling Asker Telefon: 47 68 44 00 / E-post: asker@proaktiv.no

Profile for LIVEIN

LIVEIN Asker Høst 2019  

LIVEIN Asker Høst 2019  

Profile for maglin25
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded