TURISME CATALUNYA nº82 OCTUBRE 2021

Page 1

OCTUBRE 2021 • N.82

Vine a

Sant Cugat del

Vallès NOGUERA

PALAU DE LA MÚSICA CATALANA

SOLSONA

PALAFRUGELL

Fem un passeig per la comarca

Una experiència gegant

#celebremlavida

Activitats culturals per a tothom



esprés de l’estiuet de Sant Miquel, un matí diferent. L’aire fresc a la cara ens ha fet adonar que, finalment, ha arribat la tardor. Taronges, vermells, verds foscos i marrons omplen el paisatge català de llum i tendresa. El cel comença a tancar el dia amb una llum diferent, que destil·la notes més dolces i amables, digne de ser pintat a l’oli. Els boscos comencen a transformar-se, oferint-nos les virtuts d’aquesta època, els bolets. L’octubre és un mes amb un encant particular i sedueix a tot aquell que li agrada sortir a fer rutes per la muntanya mentre el fred es cala a la pell de bon matí o qui aprofita els migdies de diumenge per visitar fires i mercats, amb l’excusa perfecta per fer el vermut al bar. La tardor canvia tant els paisatges de muntanya com els de platja i interior, per això és tan enriquidor organitzar alguna sortida o viatge per la nostra terra i cercar l’emblemàtic de cada zona. Viatjar a l’octubre i fer-ho per Catalunya és tota una experiència, d’aquelles que es recorden i que conviden a repetir. Deixa’t guiar per les nostres recomanacions d’octubre. Cada vegada ens enamoren més de les sortides marcades al calendari, any rere any, combinades amb les idees innovadores on hi pot participar tota la família i realitzar experiències gastronòmiques i/o enològiques que et fan recordar aquell indret d’una manera diferent. A nosaltres, ens agrada parar i contemplar els paisatges, observar la fauna i la flora de cada indret i sobretot, endur-nos alguna experiència de record. I tu, què fas quan visites un lloc nou? Explicant-s’ho etiquetant-nos a l’instagram de @turismeacatalunya

T’esperem! Amb la col·laboració de

info@magazinepublicacions.com www.magazinepublicacions.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71 Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicacions.com Dept. Comercial Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com Dept. Producció i Redacció Marta Sanahuja i Chiara Di Nolfo produccio@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Maquetació Aleix Baena media@magazinepublicacions.com Dipòsit legal: L 177-2017 ISSN (Edició impresa): 2604-9627 ISSN (Edició online): 2604-9635 Publicació associada a

BARCELONÈS

10

VALLÈS OCCIDENTAL

16

BAGES

20

CERDANYA

24

ALT EMPORDÀ

26

SELVA

28

NOGUERA

30

SEGRIÀ

52

GARRIGUES

54

SOLSONÈS

56

RIBERA D'EBRE

58

BAIX PENEDÈS

60

BAIX CAMP

62

ALT CAMP

66

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opinions alienes a l’editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.


E

n aquesta edició d’octubre de Turisme Catalunya, volem transportar-te a indrets del territori on poder gaudir al màxim d’aquesta estació, que arriba fresca i agradable. Ja sigui per racons naturals o més cosmopolites, tenim tota la informació que necessites saber per fer una escapada, ja sigui en solitari o en companyia. Acompanya’ns!

Va V Val a al d d’ d’Aran Aran Ar

Una de les comarques que obre l'edició és el Barcelonès, com ja sabem Barcelona és la ciutat on els somnis es fan realitat, una bona representació d'ella és el Palau de la Música Catalana. Endinsa’t en una lectura emocionant que et permetrà saber tots els secrets que amaga. I després, un passeig pel centre comercial L’illa Diagonal, un espai referent d’oci de la ciutat. Molt a prop, al Vallès Occidental, hi trobem Sant Cugat del Vallès, una ciutat plena de cultura, natura, comerç, oci i gastronomia, on descobrir diferents rutes que seran ideals per a les famílies més exploradores. També podràs conèixer la capital del Bages, Manresa, la vila que et transforma en molts sentits, així com Santpedor, una poble d’essència medieval i reial que no et deixarà indiferent. Si pugem una mica al nord del territori català, Puigcerdà ens espera per contemplar els seus nous paisatges de tardor, així com els de Solsona, capital del Solsonès. Sabies que és el millor moment per anar a collir-hi bolets?

Alt A Al lt Ur Urgel rge g l P Pa Pallars lllar ars Ju Jussà uss ssà

Si ets un apassionat de la gastronomia, et recomanem visitar les delícies del restaurant Cal Xirricló a Balaguer, que delecten els paladars més exigents. L'octubre és el mes que ens regala productes autòctons i deliciosos, com els bolets, que neixen als boscos de Sant Hilari Sacalm, a la Selva. Seguim amb la Noguera, presentada per la seva capital, Balaguer i l'espectacularitat de Lo Palauet de la Muralla, juntament amb els pobles de la Baronia de Rialb, Algerri, Térmens i Àger, aquest últim seu del Parc Astronòmic del Montsec. Aquests mesos celebra l’esdeveniment de Música sota les estrelles, una experiència única que combina concerts d’artistes catalans emergents amb una visita a l’Astronòmic amb observació del cel. Per poder saber tots els itineraris turístics de la comarca, posem a la teva disposició un mapa. Fulleja i troba’l! La tardor acull diferents fires gastronòmiques, com la Fira de la Perdiu a Vilanova de Meià i la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, així com les jornades de l’Oli Nou de Cambrils, que només d’esmentar-les, se’ns fa la boca aigua! I un cop hem tastat aquests productes, t’animem a descobrir les muntanyes de Tivissa, ideals per practicar esports com el senderisme, l’escalada i l’excursionisme, així com els voltants d’Altafulla i els seus camins senderistes. Si decidim fer un tomb per Calafell aquest octubre, podràs descobrir que el seu lema és “benestar”, que bé sona, oi? Doncs, perquè ha preparat, per a tu, diferents experiències que t’ajudaran a cultivar el cos i la ment, com per exemple el ioga a la platja, banys al bosc i les meditacions. Llançà et dona la benvinguda amb les seves activitats de tardor, com la visita guiada a la seva Torre Romànica. Per últim, podem acabar visitant Alcoletge, a la comarca del Segrià, on podràs fer ús de les noves tecnologies mòbils per conèixer la seva memòria històrica. Terra Terr Te rrra Volem que visquis l’octubre amb intensitat i ser-hi Alta Alta presents. Que tinguis un bon viatge!

Pallars Pallla Pa arrs Sobirà S bi So b rà à

A Alta ltta lta Rib Ribagorça iba ba b ago gorç ça

S Sols os ol Noguera No Nogu ogu g er era a

Pla Pla l d’Urgell d Ur d’ Urge gell l ll

Segarra Sega Se ga arr ra Urgell Urge Ur g ll ge

Segrià Segr Se g ià à Garrigues Ga arrrig igue u s ue

C Conca on nca c de de B Ba Barberà r er rb erà à A Al Alt ltt C Ca Camp amp p

P Pr Priorat iora io ratt ra Ribera Ribe Ri bera a d’Ebre d’E Ebr bre e

Baix Baix Ebre Ebr bre e

B Baix aix ai x Camp C Ca amp mp

Tar Ta Tarragonès rrag rr agon onès on è ès

Província de Tarragona Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona

Monttsi Montsià Mont sà 04

Ba a Pen P Pe en n

Principat d'Andorra


Boletaire

Encisadora

Andorra

Activa

Cerdanya C rrd Ce dan any ya a

llll

Historica

Alt Al lt Empordà Empo Em pord p rdà rd dà

Ripollès Ripo Ri po pol oll llès ès Garrotxa Garr Ga rrot rr o xa ot

Plla Pla P a de l’Estany l’’Es E tany ta any y

Berguedà Be erg rgue u dà ue à

sonè so sonès n s nè Osona O on Os ona a

Gironès G Gi ro onès

Baix B aix ai x Empo Em Empordà mpo ord r à

Selva S lv Se va Moianès Mo M oia ianè nès nè s

Bages Bage Ba ges ge s

Vallès Val allè lè ès Or Oriental Orie ient ie n al nt al V Vallès alllè lès s Occi Oc Occidental c de ci dent nttal a

Anoia A oi An oa

Altt Al Pene Pe Penedès n dè ne dès s

a aix ix ix nedès nedè ne dès dè ès

B Baix aix ai aix L Ll Llobregat lob obre ega gatt

Maresm Mar Ma re resm esm sme

arc Barc Barcelonès B

Garraf G rr Ga rraf a af

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Mora d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Mataró)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)

Andorra (Andorra la Vella)

05


Aquesta tardor, cull bolets per a tardor ja és aquí, les temperatures canvien però les ganes de sortir a fer turisme, no. L'octubre és temps de bolets i són moltes les persones que surten al bosc a buscar-ne, i així passar una estona diferent i divertida per després preparar un bon àpat a casa. Si t’animes a fer-ho, sabries on anar? Prepara la cistella i posa’t un calçat còmode per acompanyar-nos a recórrer algunes de les zones més boletaires del territori!

• L’Alt Lluçanès (Osona) Durant el trajecte que va de Vic fins a la població d’Alpens per la C-17, passant per Sant Quirze de Besora i Sant Agustí de Lluçanès, hi podem trobar infinitat de racons que us faran venir ganes de treure el cistell! Gràcies a les rieres de Gavarresa del Lluçanès, tots aquests trams de carretera amaguen bones llenegueres i obagues on aflora el camagroc i la llengua de bou blanca, a més del fredolic en les zones de pinedes aclarides.

• La Vall de les Llosses (Ripollès)

Primerament, cal dir que aquest estiu ha sigut eixut, marcat per una calor intensa, sobretot a l’agost. Per això, només algunes zones del Pirineu, el Prepirineu oriental i certs Ports de muntanya han gaudit de certa regularitat de pluges durant els mesos més calorosos, en cotes altes de 1.5001.900 metres i zones del nord-est de Catalunya.

El Ripollès és una de les comarques més atractives pels boletaires d’arreu del país. Situada a banda i banda de la carretera que va de Ripoll a Berga, els boscos de la Vall de les Llosses són coneguts per tots els amants dels bolets, ocupant un 60% de tot el territori. Gaudeix de moltes rutes per aquest territori muntanyós, com per exemple l’excursió a Santa Maria de Matamala pels antics camins de ferradura. Tot i que Planoles o Camprodon són els dos municipis més coneguts per collir. Però, en molts altres indrets de la comarca també se’n poden trobar.

06

Segueix a la pàg.09

06


07


Segueix-nos a:

Camí dels Nerets · 25654 VILAMITJANA (Lleida)

08

Tel. 973 652 638 · 650 529 088 info@vilacorona.cat www.vilacorona.cat


Ve de la pàg.06 N'hi ha de tot tipus i dels més exquisits i populars, com els rovellons i pinetells, els escarlets, els ceps, i espècies menys conegudes com els pets de llop o les crestes de gall.

• La Serra de Busa (Solsonès) El Solsonès és d’aquelles comarques que enamoren per molts motius, com per exemple ara en època de tardor, les zones boscoses s’omplen de bolets. I és que la diferència d’alçada entre les parts baixes i l’àrea del Pla permeten que la Serra de Busa s’ompli de bolets fins quasi l’hivern. El recorregut que ens porta al bosc de la vessant nord de la serra permet observar l’hàbitat dels pinetells i els fredolics, una pineda de pi roig que combina arbres força madurs amb alguns plançons que creixen a les clarianes. Però també podem trobar-hi el rovelló, el camagroc i la pimpinella morada.

• La Mussara (Baix Camp) La Mussara és una de les zones idònies del Baix Camp per trobar certes classes de bolets. Gràcies a la seva altitud (1.056m)ofereix des de finals de primavera fins a mitjan de desembre la possibilitat de plegar algun bolet, per exemple cap al final de la primavera podràs agafar moixernons i alguna múrgola, els bolets característics d’aquesta estació. I si el final de l'estiu és plujós, a partir del setembre ja podreu trobar els primers pinetells i rovellons a la Mussara i als Motllats. Aquests bolets, es troben sota pi roig prepirinenc que recobreix gran part d'aquests boscos i són els més primerencs entre els de tardor. Amb l'arribada de l'octubre, hi podrem trobar també llenega negra, cama de perdiu i els més tardaners, els fredolics. A les parts més altes i fresques de la zona, als voltants de La Febró i Capafonts i fins a Farena, boscos més vells i humits, amb alzinars, hi ha les classes de camagrocs o carlets. Un paradís boletaire a Tarragona que cal trepitjar amb respecte i consciència ambiental.

Aquests només són alguns dels indrets on plegar bolets, però també en podeu trobar als boscos de les comarques del Maresme, la Selva, el Gironès i l’Empordà, a partir dels 1.000m d’altura, sobretot hi trobareu rovellons. Sigui com sigui, t’animem a explorar el territori i descobrir aquesta pràctica que regala moments inigualables, que et fa sortir de la rutina i gaudir de la tardor

Anar a collir bolets pot ser l’excusa perfecta per desconnectar de la ciutat i respirar l’aire pur del bosc

09


PALAU de la MÚSICA CATALANA

E

l Palau de la Música Catalana és una perla arquitectònica del modernisme català, l’única sala de concerts declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO el 4 de desembre de 1997, que constitueix actualment un punt de trobada ineludible de la vida cultural i social de Catalunya. A més, s’ha erigit en patrimoni simbòlic i sentimental de tot un poble que s’identifica amb la seva història. El Palau de la Música Catalana va ser construït entre el 1905 i el 1908 per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, com a seu de l’Orfeó Català, finançat amb fons procedents de subs-

10

#CelebremLaVida

cripció popular. L’edifici modernista s’articula al voltant d’una estructura central metàl·lica recoberta de vidre que, en rebre la llum natural, converteix l’edifici més significatiu de l’obra de Domènech i Montaner en una caixa de música màgica on es combinen totes les arts aplicades: escultura, mosaic, vitrall i forja. Per poder gaudir d’aquesta obra mestra, el Palau de la Música Catalana ofereix les visites guiades a www.palaumusica.cat una cita ineludible per conèixer tots els racons d’aquesta joia modernista. L’activitat principal del Palau són els concerts amb més de 600 cites anuals a la seva sala principal, així com altres

espais: el Petit Palau o la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català. La programació pròpia del Palau està centrada en la música clàssica i la música coral, amb els cors de l’Orfeó Català com a eix vertebrador. A més, el Palau ofereix propostes innovadores per a tots els públics, entre els quals destaquen les ofertes per Escoles i també famílies, a través del Cicle Concerts Familiars al Palau. Després de dos mesos tancada per tasques de neteja i manteniment, la sala de concerts reobre al públic més esplendorosa que mai i amb una programació que vol emocionar el públic i celebrar la vida després d’aquest darrer any i mig marcat per la pandèmia.


Així, la temporada 2021-22 proposa cites ineludibles amb els grans noms del panorama internacional com Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Riccardo Chailly, Lise Davidsen, Maria João Pires, Sol Gabetta, Jonas Kaufmann, Diana Damrau, Philippe Jaroussky, Joyce DiDonato, Philippe Herreweghe, Thomas Hengelbrock, Igor Levit, Grigory Sokolov, Yuja Wang, Paul Lewis, Isabelle Faust i Alondra de la Parra. A més, els cors

de l’Orfe ó Català i el Cor de Cambra del Palau reneixen i recuperen protagonisme amb la Passió segons Sant Joan de Bach, la Missa de Glòria de Puccini, Oltra Mar de Kaija Saariaho i l’encàrrec a Marc Timón d’una obra coral que englobarà tota la família coral de l’Orfeó Català. Igualment, la programació del Palau pararà especial atenció a la creació, a la descoberta de nous repertoris i a la dignificació dels joves músics. També el talent de casa nostra serà molt present en la programació. Us convidem a descobrir-la i a celebrar la vida amb nosaltres!

“Davant les dificultats, fortalesa; davant les crisis, oportunitats, reinventar-nos, obrir-nos al món, adaptar-nos a la incertesa. Són moments d’agraïment al públic, als artistes, als cors i als treballadors que han mantingut viva la flama de la música, perquè el Palau ha estat com mai símbol de vida, com també ho ha estat aquesta ciutat que tots estimem tant. Gràcies per permetre’ns seguir fent el que sabem fer: fer bona música i fer-ne gaudir” Mariona Carulla, presidenta

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

C/ Palau de la Música, 4-6, 08003 Barcelona Telèfon 932 95 72 00

www.palaumusica.cat

11


És veritat que L’illa Diagonal es caracteritza per la seva identificació amb la ciutat de Barcelona i molt especialment amb el barri de Les Corts

L’ILLA DIAGONAL

Un espai d’oci per a tot tipus de públic QUÈ HI PODEM TROBAR A L’ILLA DIAGONAL? Des dels seus inicis ha estat a l’avantguarda del sector del retail, amb l’obertura del primer FNAC de Barcelona el 1996, la primera botiga LEGO de la ciutat o el primer establiment GARMIN d’Europa el 2018. Entre les diferents plantes hi trobaràs una gran varietat de marques, però L’illa també aposta per botigues locals, alguns exemples són Yerse, Eseoese, Dr. Bloom, Somechic, Brownie, Conti, Bernat Rubí, Zapata, Suit Beibi, entre d’altres. El centre comercial destaca per moltes vessants, a banda del tèxtil, també ofereix venda de productes d’alimentació i gurmet, a més d’una gran oferta gastronòmica, on poder degustar tot tipus de cuina. L’illa Diagonal compta amb una de les millors gastronomies de Barcelona, aquest espai fou el primer en crear la tendència d’oferir degustació dels productes de les parades del Mercat que s’ubica a la planta -1.

12

Més enllà de la seva activitat comercial, ofereix als seus visitants exposicions de tota mena, esdeveniments culturals, activitats esportives, promocions exclusives, grans espectacles nadalencs, i altres activitats infantils i familiars durant tot l’any. T’HO PERDRÀS? Han creat la nova aplicació mòbil per millorar l’experiència del consumidor al centre, on poder assabentar-se de les novetats, accedir al talonari amb un sol clic, gaudir de les promocions de les botigues i restaurants tenen per a tu, com arribar-hi, entre altres. Així com també, pots consultar la seva pàgina web que està repleta d’informació i novetats. O si no, pots seguir-los a les xarxes socials que estan ben actius!

AQUESTA TARDOR VISITA L’ILLA DIAGONAL, passaràs un dia genial on gaudiràs de compres, gastronomia i activitats!

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

na parada obligatòria quan visitem la ciutat de Barcelona és el centre comercial L’illa Diagonal, i deixar-se perdre pels seus passadissos. La infraestructura compta amb 35.000 m2 de superfície comercial que uneix 170 botigues, bars i restaurants. Tot pensat perquè gaudeixis al màxim de les ofertes de moda, gastronomia i activitats que es duen a terme en el recinte durant l’any.



RACONS DE CATALUNYA

La Sagrada Família Una visita obligatòria de la ciutat de Barcelona

14


15


Vine a Sant Cugat del Vallès, una ciutat plena de cultura, natura, comerç, oci i gastronomia

S

ant Cugat, un destí ideal per fer una escapada d’un dia o de cap de setmana, a pocs minuts de Barcelona i molt ben comunicada amb tren o cotxe. És una ciutat jove, moderna, dinàmica i un escenari en el qual sempre passen coses. Envoltada pel Parc Natural de Collserola, el gran tresor natural, un paradís per als caminants, els ciclistes, els corredors i els amants dels cavalls. Un parc immens que t’ofereix una infinitat de possibilitats per divertir-te a la natura. També podràs gaudir dels 13 parcs per passejar, jugar amb els nens i fer esport en plena natura. Podem començar a descobrir-la pel seu centre històric, on hi ha l’imponent Monestir de Sant Cugat i el seu museu, un complex religiós del segle IX que alberga un dels claustres romànics més excepcionals d’Europa. Passejar entre els seus 144 capitells únics d’alta qualitat escultòrica o aprendre com era la vida dels monjos benedictins al museu del Monestir resulta una experiència única. A escassos metres trobarem el Celler Modernista, projectat el 1921 per

Cèsar Martinell i la seva museïtzació; o la Casa Museu Cal Gerrer, un museu únic dedicat a Marilyn Monroe. També el Museu del Còmic un recorregut per la història dels còmics i els seus protagonistes, per les diferents etapes i evolució del seu llenguatge. El Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani es tracta del primer centre d’art tèxtil contemporani de l’estat espanyol, que aporta un gran ventall de cultura a la ciutat. Una altra visita imprescindible és el Mercantic, una petita vila vintage de brocanters, antiquaris, artesans i artistes on cada dia passen coses diferents. És un referent a Europa per als amants del col· leccionisme i la decoració. Passejar per l’eix comercial de Sant Cugat també és un atractiu en si mateix, hi trobarem establiments emblemàtics amb preciosos aparadors, galeries d’art i restaurants de cuina internacional, però també de gastronomia local. Cultura, natura, comerç, gastronomia i oci és el que trobaràs a Sant Cugat, n'hi ha per a tots els gustos!

PropostES d’activitats per A aquesta tardor a Sant Cugat Rutes per a famílies exploradores: 5 rutes, 17 activitats, 25 km de diversió! Us animem a descobrir i cercar els tresors de Sant Cugat, escollint alguna de les 5 rutes temàtiques que us duran a conèixer el Modernisme, els museus de la ciutat, els racons de l’edat mitjana i alguns dels meravellosos parcs. Tot això acompanyat de 17 activitats per fer en família, a cada punt d’interès que trobareu pel camí. Us podeu adreçar a l’Oficina de Turisme a buscar el material necessari per gaudir d’aquesta aventura. Us donarem un mapa, uns binocles, un llapis i un quadern. Rutes pel Parc Natural de Collserola: 12 itineraris a la natura de diverses llargades i dificultats. Unes propostes que recorren alguns dels punts més emblemàtics del Parc de Collserola: com el Pi d’en Xandri, l’Ermita de Sant Medir, l’església de Sant Adjutori, el Pantà de Can Borrell, la Font Groga… Indrets on petits i grans poden gaudir de bones vistes, veure arbres imponents, descobrir patrimoni tot fruint de la natura a tocar de la ciutat.

Segueix a la pàgina 19

16



18


Ve de la pàgina 16 Els itineraris els trobareu a la web visitsantcugat.cat detallats a cada fitxa i els podreu descarregar per seguir-los mentre feu el recorregut. Rutes urbanes al teu aire: 4 rutes audio-guiades per la ciutat Amb l’aplicació mòbil de Natura Local, podràs gaudir de les rutes més rellevants del municipi, com el “Modernisme entre arbres singulars” “Els indrets verds de la ciutat”, etc.

Visites guiades per descobrir el Monestir de Sant Cugat: Cada dissabte i diumenge gaudeix d’un conjunt d’experiències turístiques al Monestir de Sant Cugat. Si t’agrada la història, l’arquitectura i l’art, segur que et fascinaran aquestes propostes. El monestir de Sant Cugat, el més poderós del Comtat de Barcelona (dissabtes a les 10h) La visita guiada més completa per conèixer la importància del Monestir de Sant Cugat en la història de Catalunya. Els matins dels dissabtes a les 10:00h es converteixen en una visita exclusiva que et permetrà passejar pràcticament en solitari per l’interior del Monestir de Sant Cugat i de l’església. Claustre del Monestir. Coneix les històries que amaguen els capitells (diumenges a les 12h) El Claustre Monestir de Sant Cugat és l’indret on les pedres parlen. La visita que proposem tracta de descobrir els capitells d’una manera diferent, no té guions previs, només algunes regles de joc que, barrejades amb l’atzar i la improvisació del guia, generen una visita única a través de l’eix iconogràfic dels capitells del Claustre. És una visita que no es tornarà a repetir, serà exclusiva pel grup, perquè són els mateixos visitants els que marquen els temes que explicarà el guia. Totes les propostes les trobareu a:

visitsantcugat.cat

©  Fotos de Mané Espinosa

Reportatge realitzat per MAGAZINE PUBLICACIONS

Oficina de Turisme: Plaça d’Octavi, 10 Sant Cugat del Vallès

936 759 952 turisme@santcugat.cat

visitsantcugat.cat segueix-nos a: @visitsantcugat


2022

TRANSFORMA

Manresa 2022 és un projecte transversal i obert, que aprofita una efemèride de projecció internacional per a posicionar internacionalment Manresa i generar oportunitats, riquesa i una ciutat millor per a la gent que hi viu, fonamentat en la cultura, l’educació, el coneixement i els valors d’una societat transformadora del segle XXI. El Projecte Manresa 2022 és una aposta estratègica de ciutat, transversal i participativa, amb l’objectiu de celebrar els 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la nostra ciutat, s’hi va inspirar per escriure els Exercicis Espirituals i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. Volem aprofitar l’oportunitat que ens brinda aquesta com­memoració històrica de relleu mundial i, seguint l’exemple del pelegrí que va transformar la visió de l’Església i del món, transformar la nostra ciutat i projectar-la al món.

20

Volem projectar una nova Manresa per generar il·lusió i per internacionalitzar la ciutat, per esdevenir una autèntica des­tinació turística i per fer de Manresa una ciutat més compe­ titiva i més atractiva, tant per als propis ciutadans com per als visitants i turistes, i tant per invertir-hi com per viure-hi. L’objectiu final no és altre que la creació de riquesa al terri­tori i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. Volem esdevenir una ciutat diversa, acollidora i moderna. Aquest és un recurs intangible que ha de potenciar la ciutat, que apel·la a la identitat i al capital humà de la comunitat, tot i que també comptem amb el recurs tangible del patri­moni ignasià distribuït tant pel Centre Històric com pels voltants de la ciutat, com ara La Cova, La Seu, la Capella del Rapte, el Pou de la Gallina, la Capella de Sant Ignasi Malalt o el santuari de La Salut de Viladordis

(en total, 22 nodes ignasians), els quals cal adequar i preservar-ne la memòria. En el marc de la commemoració de l’any 2022, l’organització de Manresa 2022 ha previst dur a terme més d’una quarantena d’actes que configuren el programa i es reparteixen al voltant de set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament, De Manresa al món, Educació, Cultura i Art, Música i Festa, Joventut i Esport. Amb tot, Manresa 2022 no és un només una eina instrumental al servei de la celebració d’una efemèride, sinó que també ha de ser una peça fonamental per enfortir l’educació en valors i l’aprenentatge col·lectiu i per a convertir Manresa en una ciutat que segueixi inspirant i transformant la societat del segle XXI. Més enllà de les creences i de les ideologies, el projecte Manresa 2022 vol acompanyar canvis que quedin més enllà de les celebracions de l’any 2022; uns canvis que es tradueixin en la millora de la qualitat de vida de les persones i en la forma com Manresa vol participar dels reptes que tenim com a humanitat. Per aquest motiu, el projecte Manresa 2022 compta amb un decàleg de valors, que acompanyen i fonamenten el programa d’accions i d’activitats, i que gira al voltant dels conceptes de transformació, espiritualitat i canvi social

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

MANRESA

Par­tint de les arrels ignasianes de fa 5 segles, hem de potenciar tant el llegat patrimonial com els valors ignasians originals (tolerància, solidaritat amb la pobresa, importància de la formació i del coneixement, esforç personal, austeritat, es­ piritualitat, diàleg interreligiós, resiliència, sentit de comu­nitat), que són plenament vigents, i que han d’impulsar la ciutat cap endavant i fer-la més sostenible, adaptada al nou entorn i econòmicament equilibrada, sense malmetre els recursos locals ni hipotecar el futur del territori. Alhora, hem de potenciar el nostre caràcter acollidor i, tal com vam acollir el pelegrí Sant Ignasi, acollir ara els visitants i turistes que vinguin a Manresa.



SANTPEDOR una vila reial i medieval l curiós nom del poble deriva del Riu d’Or, on, segons la tradició oral, fa molts anys s’hi trobaven pedretes d’or. Diu la llegenda que amb aquell or, la gent del poble va fer una gran estàtua de Sant Pere i per això, a la

vila se li deia Sant Pere d’Or, que amb el temps, la contracció de la paraula va crear el nom que coneixem ara. Dins el barri antic hi ha una església dedicada a Sant Pere del segle X, que es caracteritza per la seva portalada romànica decorada amb escenes religioses i motius ornamentals, i als entorns trobem l’ermita de Sant Francesc i Santa Anna de Claret, edificis religiosos que val la pena conèixer. Dins l’espai urbà també podem contemplar la Torre de l’Aigua de Can Jorba, una obra modernista situada dins una finca particular i que va ser dissenyada per Josep Puig i Cadafalch. Santpedor fou pàtria del Timbaler del Bruc, un heroi popular de la Guerra del Francès, que amb el seu timbal, va

22

foragitar les tropes napoleòniques en la batalla del bruc, i a la seva plaça porxada es gestà una part de la victòria. Pots descobrir la seva ruta gràcies a la seva bona senyalització i dinar en un dels excel·lents restaurants del poble. L’antiga vila reial de Santpedor va donar inici a la Fira de Sant Miquel amb el mercat de l’últim diumenge de setembre, un esdeveniment que va donar un impuls important al comerç del poble i que actualment se segueix celebrant

Si ens endinsem en l’entorn natural de Santpedor, hi trobem l’Aiguamoll de la Bòbila, on s’hi ha registrat més de


200 espècies d’ocells des de la seva restauració. Des de l’Ajuntament s’impulsa la preservació de l’espai i un seguiment regular de la biodiv e r s i t a t   m i t jançant censos i estudis específics, com l’anellament científic d’ocells, que en poc més de 7 anys ha permès l’estudi de més de 10.000 exemplars diferents. També hi trobem el canal de la Sèquia, que passa pel terme municipal de Santpedor, una gran obra d’enginyeria del segle XIV que va permetre el creixement de Manresa que avui en dia continua plenament en ús i és capaç d’abastir d’aigua bona part de les poblacions del Pla de Bages.

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació: AJUNTAMENT DE SANTPEDOR Telèfon 93 827 28 28 www.santpedor.cat

Existeixen diferents rutes que connecten la vila amb altres municipis dels voltants on gaudir de l’entorn natural, com per exemple la Ruta dels Tolls de la Riera de Bellver, a cavall dels termes de Santpedor i Castellnou de Bages. També la ruta pel riu d’Or fins a Burgueroles o el Sender PRC-131, que voreja Santpedor i té una extensió de 28 quilòmetres. No et perdis l’oportunitat de gaudir de Santpedor, deixa’t sorprendre!

23 23


Viu els canvis de la tardor

en els paisatges de

Puigcerdà

A més, Puigcerdà, capital de la comarca de la Cerdanya, gaudeix d’una oferta comercial molt important, que engloba botigues, bars i zones lúdiques preparades per a tota la família. L’espai ideal per sentir el xiuxiueig dels turistes que visiten aquest municipi fronterer amb França i que viu el comerç d’una manera activa. No podem oblidar el seu centre històric i les diferents edificacions que mostren un ric patrimoni cultural de la seva arquitectura religiosa romànica. Com l’església de Sant Julià i la de Sant Andreu, el campanar de Santa Maria, la plaça Barcelona, l’Ajuntament... amb una simbologia autènticament puigcerdanenca. Per altra banda, no us salteu l’estany de Puigcerdà i el jardins Schierbeck que formen un espai natural molt esplèndid per passejar, jugar i també, fotografiar, sobretot ara a la tardor, que els paisatges

24

es transformen amb uns colors cromàtics espectaculars. En definitiva, no t’ho pensis més i visita Puigcerdà! Et farà descobrir un paisatge de somni amb reminiscències a valls, muntanyes i prats que semblen suïssos. Una exquisida gastronomia caracteritzada per la gran abundància de productes autòctons, tot tipus de rutes per als amants del senderisme i muntanya, la pràctica d’esports com l’esquí alpí i nòrdic, ja que compten amb la proximitat de les pistes d’esquí de la Masella i la Molina. Hi ha diferents rutes de BTT, excursions a cavall, quads, escalada per poder tocar i sentir el terreny. Gràcies a la gran vegetació s’han pogut instal·lar clubs de golf de grans dimensions. Et sorprendrà la flora i fauna tan pròpia, ja que és un bon refugi per a molts animals que cerquen la temperatura i forestació dels boscos pirinencs. L’acompanyen unes rutes temàtiques per descobrir el municipi i els voltants, com la de les petjades culturals, la ruta literària de Ruiz Zafón, el Camí dels Enamorats i el camí de Sant Marc Una infinitat de propostes per viure PUIGCERDÀ!

Puigcerdà et permetrà descobrir un paisatge de somni amb reminiscències a valls, muntanyes i prats que semblen suïssos. Aquesta tardor aprofita per fotografiar els colors cromàtics típics d’aquesta època als jardins Schierbeck

Per a més informació:

TURISME DE PUIGCERDÀ Telèfon 972 880 542 www.puigcerdaturisme.cat

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

s molt difícil quedar-se només amb un símbol, amb un sol lloc d’interès de Puigcerdà. Comença pel costat que vulguis, el recorregut és meravellós. Viure o allotjar-se en aquesta vila és diferent, no tens presses ni angoixa, ja que el que t’envolta és la serenitat de la natura. Aixecar-se i sentir l’aire fresc, prendre un cafè a la terrassa d’algun bar o fer una caminada a primera hora del matí, moments típics puigcerdanencs que et reconforten i et fan sentir ple de salut.


www.cerdanya4estacions.com

90 dies de llums i colors perquè t’enamoris de la tardor!

Vine i tria la teva tardor, et proposem: .cerdanya4estaci www ons .co m

Els últims raigs de sol a l’estany de Puigcerdà Vine a caçar els últims raigs de sol a l’estany de Puigcerdà, un racó únic dins d’un paratge màgic.

La pujada al campanar història i cultura

ww

w. ce

rda nya 4e

stacions.com

Perquè cada esglaó amaga història de Puigcerdà, atreveix-te i puja fins a dalt del campanar de Santa Maria, t’enamorarà. d .cer www

El camí dels enamorats

4e ya an

sta c io n s. com

On la terra va quedar enamorada vine a fer-hi una passejada.



27


Aquesta tardor t’esperen els boscos de

ant Hilari Sacalm et regala una experiència vital que no oblidaràs. Podràs gaudir dels seus carrers, places, edificis històrics, miradors i de la seva gent, a la vegada que podràs provar la gastronomia local que fa gala dels productes de la terra. A més, els museus et permetran conèixer l’essència de Les Guilleries, la seva fauna i flora, la puresa de la seva aigua i la saviesa i experiència dels seus torners que amb precisió van transformant els troncs de fusta dels boscos en petites peces de regal.

Un dels moments més especials per visitar-lo és la tardor, una estació que emplena els frondosos boscos de les Guilleries de colors i sensacions i que han estat i segueixen sent la inspiració de molts poetes, pintors i fotògrafs. La millor forma de fer-ho és trepitjant els boscos que envolten el municipi. Actualment, hi ha més de 10 rutes senyalitzades per fer a peu o en bicicleta. Aquestes et permetran conèixer les Guilleries, respirar aire pur i gaudir de la tranquil·litat i el silenci.

En aquesta època fan presència alguns fruits del bosc molt preuats en aquesta zona: els bolets i les castanyes 28


A més, en aquesta època fan presència alguns fruits del bosc molt preuats en aquesta zona: els bolets i les castanyes. És conegut que als boscos de les Guilleries s’hi poden trobar més de 700 espècies de bolets diferents! Per això, els amants de la gastronomia poden gaudir als diferents bars i restaurants de la gastronomia local del municipi basada en els fruits del bosc i els productes locals. Un munt d’activitats t’esperen per fusionar-te amb la natura, la història, la tradició i els productes del territori. Així que si vols gaudir d’instants únics, desconnectar i viure noves sensacions, aquesta tardor visita Sant Hilari

Sant Hilari Sacalm et permet gaudir, a la mateixa vegada, del seu patrimoni arquitectònic, de la gastronomia local, la fauna i museus

29


ituada a les portes del Pirineu, la Noguera ofereix una proporció ideal de natura, aventura, cultura, ciència i gastronomia. La gran diversitat d'elements naturals i contrastos de la Noguera, li configuren un tarannà aventurer i alhora acollidor que captiva qui la visita i el transporta a un món de sensacions i experiències. Bona part del cel de la Noguera està certificat pel Programa M&B (Home i Biosfera) de la UNESCO i 19 municipis de la comarca estan certificats com a Destinació Turística Starlight. A més, de dia el cel del Montsec està reconegut com una de les millors zones de vol lliure a nivell mundial. Bona part del cel de la Noguera està certificat pel Programa M&B (Home i Biosfera) de la UNESCO i 19 municipis de la comarca estan certificats com a Destinació Turística Starlight

30

En els darrers anys, la Noguera ha estat notícia per ser un referent en l’street art, amb els espectaculars murals del Gargar de Penelles i del Carreró de Montgai.

Natura i turisme actiu La gran varietat d’espais naturals de la Noguera permeten la pràctica d’un gran nombre d’activitats de turisme actiu plenament en contacte amb la natura, tant d’aire, d’aigua, com de terra.

Cel: Les valls d’Àger i de Meià estan

reconegudes com unes de les millors zones de vol lliure a nivell mundial. Al Montsec els amants de vol lliure poden practicar parapent, ala delta, vols en globus i ultralleuger i també vols amb paramotor i paratrike.

Terra: La Noguera per la diversitat de

paisatges convida a practicar senderisme, running, T-rail o BTT. Les parets verticals de la serra del Montsec són llocs coneguts i únics per a l’escalada, i en coves com la cova del Tabac a Camarasa i la cova Negra a Os de Balaguer es practica l’espeleologia.

La comarca de la Noguera és repleta de virtuts patrimonials, naturals, històriques i artístiques, com per exemple que les valls d’Àger i de Meià estan reconegudes com unes de les millors zones de vol lliure a nivell mundial

Aigua: Els embassaments de Cama-

rasa, Canelles, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna i Rialb configuren l’espai d’aigües tranquil·les més gran de Catalunya, perfectes per practicar piragüisme, passejades en llanxa amb motor, surf de vela, esquí-bob, etc. Al riu Segre, on les aigües són més braves, es pot practicar ràfting i mini-ràfting, i barranquisme al riu Rialb.

Patrimoni històric La Noguera és un indret on la natura es confon amb la història i on cada moment històric ha deixat la seva empremta. A la comarca de la Noguera resten nombrosos vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres i els dòlmens. ​Haver estat l’avantguarda de la Catalunya Vella, terra de frontera i part important del Comtat d’Urgell va deixar empremta en viles, castells, esglésies i monestirs. Vells costums i tradicions s’apleguen a la Noguera, com el Ranxo de Ponts, la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, la Fira de la Perdiu a Vilanova de Meià, etc. Festes que destaquen per la seva peculiaritat són l’Harpia a Balaguer, la Transsegre a Camarasa i Balaguer, Montgai Màgic, Festival Gargar a Penelles...


31


32


33


a ciutat combina atractius patrimonials com el passeig per les muralles o l’església gòtica de Santa Maria; naturals, com els secans de Mormur o la Bultra i el bosc de ribera, on us podeu endinsar de camí cap a l’antic monestir cistercencde les Franqueses. A més, la ciutat compta amb diferents equipaments com el Museu de la Noguera o el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre per entendre el passat de Balaguer. Prepareu-vos per gaudir una experiència autèntica i diferent. L’Oficina de Turisme, ofereix diferents rutes per descobrir la ciutat i una d’elles és la ruta literària que mostra als visitants la ciutat a través dels ulls d’autors com Teresa Pàmies, Josep Vallverdú o Francesc Puigpelat. Per anar amb els més petits, podeu descobrir les dues rutes anomenades “Ens fem una selfie” i “Els tresors perduts”. Amb elles, els intrèpids exploradors que ens visitin, podran gaudir d’experiències difícilment repetibles: des de trobar or dins el riu Segre envol-

34

tats d’ànecs, bernats pescaires o esplugabous fins a reproduir la vigilància medieval de la ciutat passejant pel pas de guàrdia de les seves muralles a nou metres d’alçada o tastar receptes antigues que han quedat fossilitzades a casa nostra com els panadons d’espinacs o la coca amb samfaina. Al capdamunt, l’església de Santa Maria domina la ciutat, durant molts anys ha estat l’escenari de nombroses històries que formen el passat de Balaguer. Va ser construïda per voluntat del comte Jaume I i impulsada per la seva esposa Cecília de Comenge després de la mort del marit, el 1347. Durant la seva història l’església ha patit innombrables vicissituds que l’han desproveït de qualsevol ornament litúrgic. La nuesa del temple sorprèn als visitants i els permet observar l’arquitectura de l’església i la importància dels vitralls contemporanis, que juguen amb colors freds i càlids i converteixen la llum en protagonista de l’espai. Al seu costat, separat pel barranc del Torrent, hi ha l’altre gran temple de

Balaguer, la Basílica del Sant Crist. A l’interior hi reposa la imatge que, segons la llegenda, va arribar des del Pròxim Orient remuntant el Segre al segle XIV. L’abadessa del convent de clarisses la va treure del riu per venerar-la a l’església del costat del monestir, avui la Basílica del Sant Crist. Recentment, s’ha restaurat l’antiga façana romànica de l’església, la que es va construir sobre les restes de l’antiga mesquita major de la ciutat.

Balaguer compta amb molts atractius, no perdis l’oportunitat de passejar a l’ombra dels porxos medievals, visitar l’església de Santa Maria i contemplar les magnífiques vistes de la ciutat des de les muralles gòtiques


Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

PAERIA DE BALAGUER Telèfon 973 445 194 www.balaguer.cat

Entre les dues esglésies, la de Santa Maria i el Sant Crist, hi trobem les restes de l’antic castell de la ciutat, que abans de l’arribada dels cristians era el palau musulmà de la Suda. Després de la conquesta els comtes d’Urgell el van convertir en la seva residència i van esmerçar esforços i diners per convertir-lo en un dels millors palaus de la Corona. Abans de la seva arribada la magnificència de l’edifici ja era important, però el Casal d’Urgell va convertir-lo en l’anomenat Castell Formós. Es van encomanar ceràmiques als artesans moriscos de Manises (València) per embellir les estances amb rajoles, alicatats i gerres que recordaven l’esplendor àrab de la ciutat i sabem que el comte Pere II hi tenia una impressionant biblioteca, que va ser desmantellada el 1413, després del setge de Balaguer efectuat per les tropes de Ferran d’Antequera. Aquest estiu, després d’un temps tancat per excavacions, l’espai ha estrenat una nova musealització que permet conèixer millor la impressionant història d’aquest edifici. Darrere del Sant Crist s’hi localitzen els orígens de Balaguer al jaciment arqueològic del Pla d’Almatà. Els materials que han aparegut en les diferents excavacions es poden veure al Museu de la Noguera, on el visitant podrà experimentar com vivien els habitants d’al-Andalús, quina vaixella utilitzaven, com eren les seves cases, com s’enterraven...

L’exposició permanent “Hisn Balaghí-Balaguer: de la madina a la ciutat” explica els orígens musulmans de Balaguer i aporta al visitant una nova visió de la conquesta cristiana, la d’aquelles persones que vivien en una ciutat musulmana de frontera. A l’altre costat del riu, ubicat en un antic molí fariner, hi ha el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre, un equipament únic a Catalunya, on els visitants es convertiran en buscadors d’or. Les aigües del Segre, des de temps andalusins van ser explotades per a treure’n or, ara el centre permet recuperar aquesta antiga tasca i que el visitant s’emporti una mica de l’or del Segre a casa seva! Juntament amb tots els seus atractius turístics, Balaguer és també un nus de comunicacions, ofereix nombrosos serveis d’allotjament i restauració i, per la seva situació, permet desplaçar-se ràpidament a diversos punts de la comarca. La situació de Balaguer ajuda a gaudir de tot el territori: anar a veure els estels al Parc Astronòmic del Montsec —un dels millors cels del món—, gaudir del turisme actiu (escalada, senderisme, parapent, barranquisme...) o descobrir els castells, les esglésies i tot el patrimoni amagat de la Noguera

Un territori per descobrir molt a prop teu!

35


L’ em bl em a de la cu in a ba la gu er in a

L

’escriptor Josep Aznar i Solé ha reformat una dita popular al seu llibre “Balaguerins” dient que: “Si vas a Balaguer i no vas a Cal Xirricló és com si no hi haguessis estat" La història de Cal Xirricló va lligada a la crònica de la segona meitat del segle XX de Balaguer. Tot va començar l’any 1954 quan el balaguerí Josep Molins i Solé va obrir una petita bodega al carrer Santa Anna, al bell mig de la ciutat, juntament amb la seva esposa Antonieta Brescó i la seva filla Rosita. Els seus guisats i tapes van començar a atreure clientela de tot tipus, sobretot els dissabtes, el dia de mercat a Balaguer. El 1962 va fer un canvi d’ubicació i es posà al capdavant del negoci el fill del matrimoni, en Salvador, qui aconsegueix donar un nou impuls a

36

Cal Xirricló és avui regentat per la tercera generació familiar dels Molins, coneguda arreu de la comarca per la cuina de tapes, els menjars casolans i darrerament per una fabulosa cuina d’autor la taverna. Poc a poc, es va anar convertint en un punt de trobada entre balaguerins i balaguerines, juntament amb els firaires, pagesos i venedors que convertiren Cal Xirricló en un punt de referència. Amb els anys, l’esposa d’en Salvador, Rosa Rúbies, s’esdevé com la primera cuinera del restaurant seguint els passos de la seva sogra. Tot aquest èxit gastronòmic es

va veure afectat per la mort d’en Salvador i el seu fill gran. Però, la Rosa va recollir totes les forces possibles per continuar amb el somni del seu marit i es va posar al capdavant del negoci, per tal que Cal Xirricló continues essent l’emblema de Balaguer com fins llavors. Els esforços de la Rosa van veure els seus fruits i a finals del s.XX el local on estaven es quedà petit i varen haver de traslladar-se, en aquesta ocasió, a la part nova de Balaguer, al carrer Fleming. Actualment, és el fill petit, en Francesc, qui acompanya a la seva mare en aquesta nova etapa del negoci familiar. A Cal Xirricló trobaràs història i bon gust combinat amb tradició i modernitat. Amb més de seixanta anys d’experiència, avui dia en Francesc


Rep orta tge realitza t per MGZ

juntament amb el xef Jordi Pané lideren un equip competitiu, qualificat i ambiciós, creant una cuina personal i cuidada. A més a més, treballen contínuament per oferir un ampli ventall d’opcions gastronòmiques, per tal d’arribar a tots els paladars. En cap moment han volgut oblidar les seves arrels, per aquest motiu han continuat

Tradició, innovació, matèria prima de la millor qualitat i un servei molt personal són els condiments bàsics de Cal Xirricló amb el mateix estil però amb un aire molt més creatiu, amb la intenció de créixer i evolucionar juntament amb les noves tendències. En definitiva,

PUBLICACIO NS

la combinació perfecta entre cuina tradicional catalana, els callos i els popets, amb el toc inconfusible de la mestressa de la casa, la Rosa Rúbies i una llarga llista de plats sota el segell d’en Jordi Pané. I és que Cal Xirricló conserva la calidesa d’antuvi, amb un ambient acollidor i elegant, un menjador càlid i espaiós que alterna fusta i pedra, amb l’objectiu que el client pugui gaudir d’una estància el més agradable possible, juntament amb un servei i menjar de 10. Cal Xirricló t’espera sempre que vulguis menjar de gust, celebrar un esdeveniment important o un àpat empresarial. Compten amb totes les comoditats possibles perquè quan surtis del restaurant ja hi vulguis tornar

Per a més informació:

CAL XIRRICLÓ RESTAURANT Telèfon 973 445 011 Carrer del Dr. Fleming, 53 25600 BALAGUER (Lleida)

www.calxirriclo.com 37


Viu una experiència romàntica o Palauet és més que un hotel al centre històric de Balaguer. Ens defineix el concepte Hotel, Suites and Breakfast. Totes les nostres habitacions conserven el mobiliari original d’època i estan equipades per proporcionar la comoditat necessària sense renunciar a l’encant d’un lloc tan especial.

Viure en un museu Allotjar-se en un museu és una oportunitat que no es dona tots els dies ni en tots els viatges. L’edifici és un banc d’història que parla per si mateix d’estils artístics, de modes decoratives, de diferents cultures, d’anècdotes històriques que transporten el viatger des de

38

l’Edat Mitjana a l’actualitat a través d’una efervescent successió de nissagues, conflictes, esplendors i foscors. Per tot això, Lo Palauet de la Muralla és més que un hotel, és una experiència cultural. Una delícia en tots els sentits! Lo Palauet disposa de cinc àmplies suites i dues habitacions estàndard, totes diferents, amb personalitat pròpia. Conserven mobiliari d’època original i estan equipades per proporcionar la comoditat necessària sense renunciar a l’encant històric i al nostre esperit sostenible.

Passem a la Biblioteca… Ah, sens dubte la biblioteca és una de les joies de Lo palauet i una prova de que l’elegància i l’estil s’avenen, forçosament, amb el benestar. Aquest espai recapta la intimitat i, des del moment en què es trepitja, transmet fascinació immediata.

La terrassa i el pas de muralla Doncs sí, també estan a disposició del viatger. Són uns espais ideals per desconnectar, relaxar-se, prendre el sol, xerrar o improvisar un aperitiu i passejar de dia o de nit, com un antic guardià. Hi ha plaer més gran que xerrar en una terrassa una nit d’estiu o fer-ho davant el foc de la llar a l’hivern? A Lo Palauet trobarà les dues opcions.


Llavors, és veritat que Lo Palauet s’assembla a un museu? Ni més ni menys, a més a més de constituir tot un catàleg d’arts decoratives i un exemple de conservació que, com és ben sabut, és l’essència de tota cultura i allò que dona caràcter i personalitat als edif icis.

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Molta atenció a la casulla del segle XVI, al tapís del menjador creat a partir del quadre La cometa de Goya, que fou elaborat per la Real Fábrica de Tapices de Santa Bárbara, a la col·lecció de baguls, al mirall de Murano del Salón Romántico i a les moltes obres pictòriques que ornamenten tot Lo Palauet.

Esdeveniments Lo Palauet de la Muralla disposa d’espais històric únics, que hem adaptat per celebrar esdeveniments, sopars, exposicions, degustacions, conferències o meetings i altres reunions, que faran passar una estona agradable i deixaran un record memorable.

El celler i el pati sota muralla Si es desitja organitzar una degustació de vins o un sopar, amb molt de gust ho farem. Podem aprofitar la taula de pedra massissa que domina aquest espai. També es pot visitar el pati sota muralla, delimitat pels gruixuts murs de pedra de l’edifici i per la muralla de Balaguer. És un espai únic, fresc a l’estiu, en el que s’han celebrat concerts, festes i reunions de treball.

Viure-hi és una aventura? Per suposat, i també una experiència cultural. Hi ha molt per gaudir a Lo Palauet en qualsevol època de l’any i cal, doncs, aprofitar-se’n de biblioteca, terrassa, celler, salons i obres d’art. Tot plegat fa que l’estada esdevingui una manera de recrear-se en l’estètica i el patrimoni decoratiu.

L’entorn i activitats Explorar la comarca en profunditat és una de les recomanacions de Lo Palauet de la Muralla per al viatger més intrèpid. Passejar per la vora del riu Segre, gaudir de l’art a l’espai PLANTA de la Fundació Sorigué, fer senderisme o caiac pel Congost de Mont Rebei, descobrir la ruta del Tren dels Llacs o visitar el Parc Astronòmic del Montsec, són algunes de les nostres propostes. No te les pots perdre! Demani informació sobre els espais de lloguer per a esdeveniments, celebracions o reunions de treball. Tenim un lloc molt emblemàtic! Per a més informació:

LO PALAUET DE LA MURALLA Carrer del Miracle 7, 25600 BALAGUER (Lleida)

642 614 726 hotel@lopalauetdelamuralla.com www.lopalauetdelamuralla.com


nmig de la vall del mateix nom, Àger forma part de la zona prepirinenca al nord de la comarca de la Noguera. Està limitat al nord de la serra del Montsec, al sud per la serra de Montclús i, a est i oest, pels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana. Aquesta situació geogràfica crea uns paisatges i uns indrets naturals increïbles, on la imaginació vola quan decideixes trepitjar-los. Tot i que l’agricultura de secà i la ramaderia continua essent un punt econòmic del municipi, Àger s’ha anat fent un lloc en el panorama ecoturístic i de turisme actiu català, tant per la bellesa paisatgística del lloc com pel desplegament d’iniciatives públiques i privades. La seva vila es forma a l’entorn del nucli parroquial de Sant Vicenç, al voltant de la qual es desenvolupà la zona d’horts i corrals, alguns dels quals encara romanen avui en dia. És a partir de la segona meitat del segle XI moment en què sorgeix el castell residencial d’Arnau Mir de Tost i la canò-

40

nica de Sant Pere, sobre les ruïnes de la fortalesa islàmica del segle X, quan la vila tenia l’impuls constructiu més fort, convertint-se en vila emmurallada al segle XI amb quatre portals: Pedró, Solsdevila, Sant Martí i el Portalet de Sant Pere. La zona del castell, que vigilava el camí d’entrada des dels Pirineus, i en ús fins al període àrab, incloïa el barri eclesiàstic i estava envoltat de cases nobles i de cavaller. Si vols descobrir-ne més sobre la Col·legiata de Sant Pere d’Àger, del 15 de març al 8 de desembre es realitzen visites guiades, també al nucli antic! Durant l'estiu també pots realitzar visites nocturnes, les seves dates a consultar. Però si tornem a l’entorn que envolta Àger, de ben segur podrem gaudir de les diferents rutes i excursions que ens aventuren en una natura esplèndida i espectacular, amb relictes de vida que han vençut la temporalitat i endemismes que ens reafirmen en la singularitat d’aquesta vall, immens escenari natural.

Cal perdre’s pels carrerons del nucli més antic d’Àger i visitar la col·legiata de Sant Pere, on trobaràs i descobriràs tota la història del romànic català La serra del Montsec ens regala espais com el congost de Mont-Rebei, l’embassament de Canelles o la Serra de Montclús, on practicar esports d’aventura com el parapent, l’espeleologia, l’ala delta i diverses activitats aquàtiques com el caiac. El pla de les Bruixes, que passa pel barranc de la Contorna o la ruta Pedra-Colobor, que recorre les dues ermites amb aquest


nom, són un exemple de rutes que hi transcorren per la zona, així com la Font de Gomà i el sender dels Petrolers. Allotja't en un dels molts càmpings, albergs i cases rurals de la zona per gaudir de tot el que té Àger per oferir-te. A prop d’Àger podem continuar recorrent feréstecs paratges de la zona amb els itineraris que trobarem als pobles de Vilanova de la Sal, al municipi de les Avellanes i Santa Linya i Sant Llorenç de Montgai, a Camarasa i a Tremp. Per les visites culturals del poble i de la col· legiata de Sant Pere d'Àger es poden realitzar durant tota la setmana, podeu escollir matí i/o tarda. Però, cal fer reserva prèvia a: reserves.ager.cat

Un salt amb parapent des del capdamunt de la serra del Montsec, és una experiència que cal viure! AJUNTAMENT D'ÀGER Plaça Major, 1 25691 Àger (Lleida) Tel. 973 455 004

www.ager.cat

41


Música Sota les Estrelles al Parc Astronòmic del Montsec Encara que enguany aquest cicle es realitzarà en

E

42

format reduït per garantir la seguretat sanitària, l’Astronòmic segueix apostant per combinar la música i l’astronomia

a l’Astronòmic amb observació del cel. Aquesta activitat, ja amb una programació consolidada, un dels incentius que ofereix el parc als visitants, juntament amb les propostes diürnes i nocturnes. Música Sota les Estrelles és un concert mensual que contribueix a la projecció de grups i cantautors catalans en un espai únic i insòlit: l’Ull del Montsec, un planetari digital amb una cúpula de 12 metres de diàmetre i una paret frontal que s’obre completament i que permet gaudir de la música sota les estrelles, enguany de la mà d’artistes i grups com Maria Jaume, Joan Masdéu, Frayssinet-González Gipsy Swing i Meritxell Neddermann. Els concerts tenen una durada de 45 minuts i van seguits de l’observació del cel al Parc de Telescopis. Cada artista o grup ofereix dues sessions el mateix vespre. Les entrades per a cada concert ja estan disponibles al web www.parcastronomic.cat, 20€ cadascuna

Propers concerts del Cicle de Música Sota les Estrelles 2021 Dissabte 6 de novembre:

Concert de Frayssinet-González Gipsy Swing Trio | 20 h i 21 h

Dissabte 4 de desembre:

Concert de Meritxell Neddermann | 20 h i 21 h Per a més informació:

Parc Astronòmic del Montsec Centre d’Observació de l’Univers. Telèfon 973 053 022 info@parcastronomic.cat www.parcastronomic.cat

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

n una localització extraordinària, al municipi d’Àger, es troba el Parc Astronòmic del Montsec, en el què es considera el millor indret per observar el cel a Catalunya. L’Astronòmic és una iniciativa del Govern de Catalunya per aprofitar les aptituds i potencialitats de la zona del Montsec per a la realització de recerca, formació i divulgació de la ciència, concretament de l’astronomia. La baixa pluviometria de la zona, la poca contaminació lumínica al seu voltant i l’alçada, converteixen la Serra del Montsec, a la comarca de la Noguera, en el lloc idoni per a la instal·lació d’un centre de referència mundial en matèria d’astronomia. El parc apropa la ciència a la ciutadania per donar a conèixer l’espectacularitat d’un cel nocturn d’insòlites característiques que permet descobrir els secrets de l’univers a qui el visiti. En aquesta línia, ofereix un ampli ventall de propostes diürnes i nocturnes en plena natura per a escoles, universitats, famílies, aficionats, etc. El Parc Astronòmic del Montsec celebra de setembre a desembre, l’11a edició del cicle Música Sota les Estrelles, que combina espectacles musicals d’artistes emergents catalans amb una visita



LA FIRA DE LA PERDIU

DE VILANOVA DE MEIÀ ls orígens. La Fira de Sant Martí La notícia més antiga de la fira de Vilanova de Meià data, segons Albert Benet, de l’any 1374 quan el rei Pere III el Cerimoniós, senyor jurisdiccional de la vila, concedí a la Universitat i particulars de Vilanova de Meià el privilegi de poder celebrar una fira el dia de Sant Martí, deu dies abans i deu dies després, com solien celebrar-la per Santa Llúcia. Concedí també la salvaguarda

44

de tots els homes que hi acudien amb els seus béns. Per aquesta raó es coneixia com la Fira de Sant Martí. El rei concedia també a la gent de Vilanova l’exempció de pagar per passar el riu Segre amb la barca de Vernet, alhora que prometia no separar mai més Vilanova de la corona, amb l’explícita prohibició d’infeudar-la. Només cal recordar que a principis d’aquell segle, l’any 1312, Vilanova de Meià i totes les possessions que els Cervera, senyors de Meià, tenien a la Coma, havien passat a ser propietat del rei Jaume II i que aquest els havia concedit una carta de poblament. D’aquest període de prosperitat i creixement de la vila data l’acabament de l’església de Sant Salvador amb la seva portalada gòtica (porta Baix) l’any 1327. En una data molt propera a la concessió d’aquesta fira coneixem la demografia que tenia Vilanova de Meià. Segons el fogatjament de 1378 estudiat

per Esther Redondo, a Vilanova hi havia 99 focs, o cases habitades, que equivalia a unes 445 persones; la població més important d’un entorn de més de 30 quilòmetres. El Mercat de les perdius La Fira de Sant Martí (11 de novembre) s’havia convertit en una de les festes més importants del poble i això va durar fins ben entrats als anys quaranta del segle passat. Antigament, en aquestes dates es comercialitzaven una gran quantitat de productes del camp (cereals, nous, ametlles, llegums, mel, llana, porcs, aviram...) i la gent comprava roba i calçat de cara l’hivern. Però, el que més renom havia donat a la fira era el Mercat de les perdius. La gent de la vila i veïnat solien caçar a l’estiu, mentre segaven, perdiuetes de les llocades que voltaven pels sembrats. Les feien créixer, generalment la mainada, caçant-los llagostes. Als pobles de la Vall de Barcedana (Matassolana, Sant Martí, Sant Cristòfol i Sant Miquel), algunes dones criaven aquestes perdius amb llocades, com pollets. Les acostumaven a treure a pasturar, i amb un senyal les feien tornar cap a casa a joquer. La vigília de Sant Martí les dones perdiuaires baixaven cap a


Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Vilanova per l’Escala del Pas Nou amb les seves perdius engabiades, per portar-les a fira. Al peu de la plaça de la Creu, tocant a la Font de Caps, hi ha el monument que Vilanova va dedicar el 1984 en record d’aquestes dones que, amb el seu ofici tan exòtic, havien donat a conèixer arreu la nostra vila. El Mercat de les perdius començava el dia 10 de novembre per la tarda i es realitzava a la plaça de Creu i pel camí de l’era del Duro, que havia estat el camí principal que pujava cap al Pas Nou i Bon Repòs, abans de construir la carretera. Acudien molts compradors de perdius, generalment caçadors que tenien vedats per poder-les-hi aviar. Venien de llocs tan distants com Mallorca, Aragó o Navarra, i també del país. La perdiu més preuada era, i és, la perdiu roja; però sobretot es valoraven molt els perdigots que fossin bons cantaires, ja que eren venuts com a reclams. El dia més important de la fira era l’11 de novembre i aquesta ocupava molts indrets de la vila on es mercadejaven altres productes: els venedors de porcs se situaven al carrer del Coll del Castell i a l’actual carrer de les Escoles. Els que venien ametlles i nous es posaven al camí dels Estiradors. Els marxants feien les seves parades al portal d’Ajós. El nombre de persones que visitaven Vilanova aquests dies era molt gran, els mitjans de comunicació lents i precaris, per això totes les cases del poble tenien gent allotjada. Una diversió pròpia del dia de Sant Martí era el Ball de Fira, que començava a les dotze del migdia perquè hi poguessin participar els firaires. La Fira de Sant Martí, que tant renom i prestigi havia donat a Vilanova, es va anar esllanguint en la dècada de 1950 i començaments dels 60, sense arribar mai a desaparèixer del tot. La Fira de la Perdiu L’any 1968 l’Ajuntament de Vilanova, va decidir revifar de nou la Fira de Sant Martí i dins d’aquesta el Mercat de la Perdiu, nom amb què es va promocionar durant molts anys. L’ èxit de gent ja era notable tot i escaure’s entre setmana, per això el 1974 fou el primer any en què va deixar de celebrar-se la

fira el dia de Sant Martí, passant definitivament a fer-se el segon diumenge de novembre. A partir d’aleshores l’èxit d’expositors i de públic està assegurat per poc que acompanyi el temps. El 1984 va suposar una fita important per Vilanova. A partir d’aquell any es va passar a denominar oficialment FIRA DE LA PERDIU, i va tenir com a convidat especial la màxima autoritat de Catalunya, el president de la Generalitat. Una de les activitats més importants que se celebren és el concurs de perdius en què hi participen tots els expositors que venen a la fira. Un jurat presidit pel president de la Federació de Caça de les terres de Lleida concedeix un seguit de premis als millors exemplars, als millors perdigots i a les millors parelles, així com el de constància a la Fira i a l’expositor més jove. Aquest concurs, que es va crear amb la recuperació i nova promoció de la fira, té com a finalitat incentivar una mica més la participació dels criadors de perdius en el certamen, a part de la venda dels exemplars exposats o dels que tenen a casa, de les quals aquestes que porten aquí només en són una mostra Vilanova es converteix de nou per un dia en el centre comercial de la Coma de Meià i en el lloc de trobada de centenars de persones vingudes dels indrets més allunyats del país.

Text escrit per: Ramon Bernaus i Santacreus Per a més informació:

AJUNTAMENT DE VILANOVA DE MEIÀ Telèfon 973 415 005 ajuntament@vilanovameia.cat

www.vilanovameia.cat


Els paisatges d'aquest

Temps de tardor a la

Baronia de Rialb

A

rriba la tardor, i la Baronia de Rialb es prepara per si ho volem aprofitar per gaudir d’un cap de setmana de desconnexió familiar, o bé d’un pont de retrobament amb els amics.

Amb uns paisatges desbordants de natura i un conjunt patrimonial d’èpoques remotes, ens sorprendrà sobretot la seua oferta d’allotjaments rurals singulars, i una potent varietat gastronòmica al voltant de la tòfona, els bolets, la caça i els caragols que faran les delícies dels paladars més exigents. La Baronia de Rialb compta amb una de les més baixes densitats de població de Catalunya, i des de l’edat mitjana ha viscut de manera disseminada enmig de la natura. Avui és una destinació que compta amb vint-i-cinc cases de turisme rural, allotjaments amb una llarga experiència acollint famílies i grups, i gràcies a la seua ubicació es donen a conèixer amb la marca ‘Masies dins del Bosc’. Hi trobarem tota mena d’establiments. Us imagineu ser els únics habitants d’un petit vilatge d’origen medieval envoltat de camps, i que l’antiga plaça de la vila s’hagi transformat en el jardí de la vostra cambra? Això és possible en llocs com el Puig de Rialb, on les antigues escoles s’han convertit en un allotjament. I no és l’únic cas perquè s’ha seguit el mateix model als nuclis de Palau de Rialb i Pallerols de Rialb, mentre a la Torra de Rialb ocupen l’antic ajuntament i l’antiga rectoria. A la Baronia fins i tot s’ha transformat una antiga piscifactoria, vora el riu Rialb, en un deliciós hotel boutique. Però potser la tipologia de cases rurals que més abunda són les antigues grans masies aïllades, en alguns casos grans heretats, que fins al segle XX eren habitades per famílies que vivien en bona part de l’explotació forestal. Tota una oportunitat per obrir la finestra de l’habitació i gaudir d’aquella olor de tardor que de ben segur ens portarà records de la nostra infantesa.

46

territori es tradueixen en una cuina rica en sabors per als més exigents. El Restaurant Rialb de Gualter lidera una xarxa de restaurants agrupats sota la marca ‘La cuina de la tòfona’


Els paisatges d’aquest territori es tradueixen en una cuina rica en sabors per als més exigents. Els ous estrellats del Rialb amb patata, cansalada i tòfona, el bacallà confitat amb cremós de carabassa i tòfona, o bé el magret d’ànec rostit al punt amb pera escalivada i tòfona faran les delícies dels gurmets més exigents. El Restaurant Rialb de Gualter lidera una xarxa de restaurants agrupats sota la marca ‘La cuina de la tòfona’, que s’estén també per les poblacions veïnes de Ponts, Oliana, Peramola, Bassella i Tirana. Una bona gastronomia cal que vingui acompanyada d’un bon oli d’oliva, com el que es fa per tota la zona del Montsec, i d’un bon vi, i en això a la Baronia de Rialb treuen profit dels vins Costers del Segre del municipi veí d’Artesa de Segre, que dona nom a una de les set subzones de la Denominació d’origen Costers del Segre. A la Baronia de Rialb hi destaca també un important conjunt patrimonial, del que hi sobresurt el conjunt d’esglésies romàniques, a més de vestigis megalítics. Des de l’Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb ofereixen visites guiades els caps de setmana als temples declarats Bé Cultural d’Interès Nacional: Santa Maria de Palau de Rialb i l’antic monestir de Santa Maria de Gualter. A més, han preparat una extensa agenda d’activitats durant tota la tardor. Aquest octubre es duran a terme al Monestir de Gualter unes jornades de portes obertes i uns maridatges benedictins on el protagonisme se l’enduen els tastos de vins ecològics i de proximitat. El diumenge 30 d’octubre han programat una activitat familiar al voltant del dolmen de Sòls de Riu, el diumenge 28 de novembre l’activitat serà una gimcana per als més joves per descobrir els secrets de l’antic monestir benedictí, i el dilluns 6 de desembre s’ha organitzat una ruta per descobrir les petites esglésies romàniques de la època del Comtat d’Urgell

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Aquesta tardor la Baronia de Rialb vol continuar sent el vostre refugi formidable, perquè pugueu continuar gaudint d’uns paisatges espectaculars, d’una cuina singular, d’uns establiments acollidors i d’un patrimoni sorprenent.

Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb Tel. 973 46 02 34 - LA BARONIA DE RIALB (Lleida) ajuntament@baroniarialb.cat

www.baroniarialb.cat


El paisatge d’Algerri és merament agrícola i ramader que li dibuixen una bellesa molt particular depenent de l’època de l’any l poble d’Algerri i el seu terme municipal, tal com els coneixem avui, tenen a les seves espatlles segles d’història que es reflecteixen als testimonis tan arqueològics, textos escrits, vocables, i formes d’entendre la natura. Dona gust ser coneixedor de pobles que són la joia de la natura i de la cultura mil·lenària. Els fets històrica sempre deixen una empremta als seus vilatans i vilatanes, en el cas d’Algerri, els ha per-

més ser persones respectuoses amb l’entorn i acullen amb molt d’afecte a tot aquell qui els visita. Esteu convidats a desvestir les parts més significatives d’Algerri, com que es van construir diversos ponts de pedra, ja que per accedir al poble, s’havien d’atravessar diversos barrancs profunds. Els Trullets és una construcció que s’utilitzava per emmagatzemar vi, un líquid força preuat en aquest territori. O l’església de Nostra Senyora de la Purificació edificada el 1772 i d’estil barroc. També compten amb una altra església, la de Sant Urbà de la Figuera, es tracta d’un edifici que en els seus m u r s    h i

constaten la diversitat de fases constructives, com la barroca. Una altra construcció monumental és la font de baix del segle XVIII d’estil barroc que recull l’aigua de la Font del Tossal per destinar-la a rentar llana, abeurar bestiar i regar horts. No et queda d’altra, si vols veure meravelles com aquestes, camina per Algerri i copsat de totes elles, així com també de la seva gastronomia. Com a bons agrícoles i ramaders compten amb horts, ametllers, oliveres, vinyes i camps de cereals. Per aquest motiu els plats típics d’Algerri són la cassola de tros, la coca de recapte, els caragols cuinats de mil maneres, els panadons de Setmana Santa o unes senzilles sopes escaldades o bullides. Es tracta de gastronomia de secà que els representa al 100% perquè tot ve de la terra, aquella que cultiven i cuiden amb delicadesa i que els proporciona aliments saludables.

Església de Nostra Senyora de la Purificació


Ermita de Sant Blai

Església de Sant Urbà de la Figuera

Els Trullets

D’altra banda, no ens podem oblidar que gaudeixen de l’or líquid més ben valorat, l’oli d’oliva verge extra que ha sigut guardonat varies vegades per la Fira de Borges. Algerri el podríem descriure gastronòmicament com “el poble amb el gust d’abans”, ja que cada dia al forn s’elabora de manera artesana el pa conegut com “el de tota la vida”. Quina delícia acompanyar una bona cassola de tros amb una llesca de pa del forn d’Algerri. Aquest any s’han vist alterades les activitats socials, però els d’Algerri, com és costum, durant l’any organitzen diferents festes perquè el poble es mantingui actiu, tot seguint les tradicions que són les ànimes del poble. Poc a poc, mentre tot torni a la normalitat, s’endegaran novament totes i cada una d’elles perquè l’esperit d’alegria dels seus vilatans i vilatanes segueixi ben viu. Per motius com aquests i molts més, només ens queda donar-vos la benvinguda a Algerri. Ara tot el que visquis entre els seus carrers i parets forma part de tu. Ells i elles t’esperen per acompanyar-te en aquesta visita turística

Font de Baix

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació: AJUNTAMENT D’ALGERRI

Telèfon 973 426 013 www.algerri.ddl.net

49


E

ntremig del riu Segre i el Canal de Balaguer s’ubica la Vila de Térmens. El seu topònim deriva del llatí terminus, que significa “termes, límit”. Antigament, com a límit del regne islàmic de Lleida. En l’actualitat, com a punt de confluència de tres comarques: la Noguera, a la qual pertany, el Pla d’Urgell i el Segrià. Un nom que continua escaient-se a la realitat del poble. El nucli urbà s’aixeca envoltat de camps. Hi destaca el poble vell, enturonat i antigament envoltat per una muralla, que s’estén al voltant d’un antic castell sarraí amb vistes al Segre, que el pas del temps ha anat adaptant a les necessitats de cada moment.

50

Els atractius històrics i naturals que ofereix Térmens són molts, i una manera de descobrir-los és a través de la passejada poèticomusical en família que ens proposa el consistori. Es tracta d’un itinerari conformat per 21 faristols instal·lats en punts singulars de la vila que contenen 33 poemes de l’escriptor Ramon Besora il·lustrats, musicats, cantats i recitats per artistes d’arreu del país i per alumnes de les escoles Alfred Potrony de Térmens i la Concepció de Barcelona. La idea és que els menuts puguin descobrir els animals a través de la poesia, el joc, la natura i les sensacions. Els poemes poden ser es-

coltats gràcies als QR inclosos als plafons, un sistema inclusiu adaptat per a les persones amb discapacitat visual. El trajecte es troba disponible al web de l’Ajuntament. En aquesta passejada es descobreixen espais destacats com l’antiga església de Sant Joan, ubicada a l’antic castell sarraí i convertida en l’actualitat en centre cultural, que s’envolta d’unes vistes boniques sobre el riu i el Molí del Comanador, un antic molí de farina sobre el qual recentment s’ha trobat un niu de metralladores del Front del Segre. També en són protagonistes les restes de la muralla que conformaven la vila closa de Térmens, el pont


l’Àlbum I·lustrat El Premi Àlbum Il·lustrat Vila de Térmens tot just ha obert la tercera convocatòria del Premi i les bases ja es troben disponibles al web de l’Ajuntament. El termini per presentar les obres finalitza el 31 de desembre de 2021. El guanyador obté un premi de 4.000 euros i l’edició de la seva obra.

El castell sarraí de Térmens i el Molí del Comanador

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Ambdós espais són testimonis del pes que tingué l’Orde de Sant Joan de Jerusalem a Térmens. El castell sarraí de Térmens el trobem esmentat per primera vegada al 1106, com la primera conquesta d'Ermengol VI, després de la presa definitiva de Balaguer. El Molí, documentat des de finals del segle XII, funcionava com a molí de farina de dues moles. Aquest espai ha estat recentment objecte de treballs de conservació i recuperació gràcies als Fons Europeus LEADER. Es preveu continuar-hi treballant en diferents fases.

de ferro, on antigament hi circulava el tren de la fàbrica de sucre, el safareig de la vila, l’actual església de Santa Maria, obra de l’arquitecte Isidre Puig i Boada -deixeble d’Antoni Gaudí- o el passeig del canal. Sense dubte, un univers on conflueixen història i art, i que no deixarà indiferent a ningú de la família. Pel que fa al patrimoni natural que ofereix aquest municipi, una bona manera de submergir-s’hi és a través del camí que discorre al costat del riu Segre i que ens regala un espai especialment estimat pels vilatans, conegut popularment sota el nom de “Les Roquetes”.

També en forma part l’Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana. A nivell cultural, Térmens no es queda enrere. En destaca el Premi Àlbum Il·lustrat Vila de Térmens, del qual enguany s’ha celebrat la segona edició i que vol reconèixer la gran tradició d’il·lustradors i il·lustradores que tenim al nostre país. També en sobresurt un altre dia en el calendari dels termenins i termenines: la Cursa de la Diada, celebrada l’11 de setembre, una de les curses més destacades i amb trajectòria de les terres de ponent. Enguany s’ha celebrat 35a edició

Per a més informació: AJUNTAMENT DE TÉRMENS Telèfon 973 18 00 10 ajuntament@termens.cat

www.termens.cat

51


Alcoletge, salt digital en la difusió del patrimoni cultural local l municipi d’Alcoletge forma part del territori on es van desenvolupar les batalles del Front del Segre entre l’abril de l’any 1938 i el gener de l’any 1939. Les seves contrades són testimoni de diversos enfrontaments que es van produir, i avui en dia tenim els vestigis de l’anomenada arquitectura bèl·lica de la Guerra Civil. Tan important és recuperar i preservar la memòria històrica com fer la seva difusió i divulgació. Des de l’Ajuntament d’Alcoletge estem fent l’esforç per recuperar, investigar, preservar i difondre la nostra història, el nostre patrimoni i la nostra cultura, i ho fem amb el convenciment que és la nostra obligació com a responsables d’una institució que ha de tenir aquesta sensibilitat. També perquè és una aposta estratègica per promocionar el nostre municipi d’un vessant turístic per tal que esdevingui un referent en les rutes del Segrià i de Ponent.

52

La idiosincràsia d’Alcoletge es caracteritza per ser un municipi amb cor rural i ànima cosmopolita. Per tant, ara volem fer un pas més en la difusió del patrimoni i la memòria històrica del municipi, un salt digital amb la introducció de les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) i amb la utilització d’una aplicació per poder fer les visites de manera lliure a diversos elements patrimonials relacionats amb el Front del Segre del municipi. Aquesta nova proposta facilitarà l’accessibilitat a la informació i atraurà un públic més jove, habituat a l’ús de les noves tecnologies, així com a col·lectius de visitants estrangers que podran accedir als continguts en el seu idioma. També, pot atraure el públic no esversat a les noves tecnologies que vulgui experimentar un altre mitjà de transferència de coneixement. Els visitants podran escollir el model de visita lliure amb la utilització  d’una apli-

cació que ofereixi a l’usuari la possibilitat d’accedir, mitjançant dispositius digitals i codis QR, a tota la documentació de cada punt visitable. Els continguts d’informació dels espais visitables seran accessibles en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Les parades o punts inclosos en l’aplicació de les visites lliures amb dispositius digitals seran, entre d’altres, el Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil- Front del Segre, el Conjunt arqueològic del Tossal dels Morts i el Conjunt arqueològic del Tossal de la Nora. Els principals objectius d’aquesta nova proposta promoguda per l’Ajuntament d’Alcoletge i el Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil- Front del Segre, és difondre i divulgar la memòria històrica del territori, realitzant una transferència de coneixements més inclusiva i accessible.


Una nova proposta que permet oferir multi-continguts en diferents idiomes sobre la memòria històrica i patrimoni del municipi a tothom, gràcies a les noves tecnologies L’Ajuntament d’Alcoletge es caracteritza pel seu dinamisme de promoure l’àmbit cultural i patrimonial del municipi tenint sempre diversos projectes engegats. Paral·lelament al salt digital, en les propostes de visites al patrimoni del municipi, s’està desenvolupant una plataforma digital: www.visitalcoletge.com, que englobarà tot el patrimoni, les rutes, les activitats culturals del municipi i les notícies d’actualitat. Esperem que aquest sigui el portal de referència per qualsevol persona que vulgui conèixer més a fons la nostra vila i a partir d’aquí, com diu el mateix nom, que ens visiti i ens conegui

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

Text escrit per

JEZABEL PIZARRO BARBERÀ Tècnica de Cultura i Turisme de l'Ajuntament d’Alcoletge

AJUNTAMENT D'ALCOLETGE Telèfon 973 196 011 www.alcoletge.cat

53




una experiència gegant olsona és una ciutat plena d’història i de tradicions arrelades que es respiren per tots els racons del municipi. Són tants els atractius que formen aquesta ciutat que mitjançant les visites guiades podràs aprofundir en el seu descobriment. Passejar i aprendre de guies locals mentre coneixes els racons de Solsona, et portaran pel centre històric, per la catedral, pel Pou de Gel, pel Museu o per llocs i amagatalls que només saben ciutadants de Solsona. Nogensmenys, la cooperativa Solsona Experience ofereix propostes precises com la Solsona monumental, entre altres, què podeu assabentar-vos tot consultant la pàgina web solsonaexperience.com o trucant al 663668184. I si ja sabeu on voleu anar, podeu comprar l’entrada a la web.

56 56

Autoria @Petits_fotografia


Per tal d’atreure turistes aquesta tardor i potenciar els beneficis que els ofereix la terra, han organitzat la fira anomenada Solsoterra. En aquesta ocasió, el Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament han decidit unir esforços per crear la Solsoterra, la Fira de la Terra del Solsonès, que tindrà lloc el cap de setmana del 23 i 24 d’octubre. El certamen fusiona la Fira del Bolet i l’Ecològica. Així, es presentarà el tradicional mercat del bolet, juntament amb un programa d’activitats relacionades amb aquest producte. El nucli antic de la capital comarcal acollirà, novament, un espai de venda de producció ecològica de la comarca, que s’acompanyarà també de xerrades i altres propostes relacionades amb la sostenibilitat, la salut i el medi ambient. Així mateix, en el marc de la Fira de la Terra se celebrarà la Jornada Masies Sostenibles organitzada pel Consorci pel Desenvolupament de la Catalunya Central, que fins ara tenia un espai reservat a la Fira de Sant Isidre. Una de les cites destacades de la programació, amb una excel·lent acollida en les anteriors

edicions de la Fira del Bolet, és el Solsbirra Fest, el festival de cervesa artesana, on es potenciarà la cervesa ecològica i es continuarà maridant el producte amb la gastronomia i ambientació musical. D’altra banda, també s’esdevindrà el tret de sortida de les Jornades Gastronòmiques de Tardor organitzades pel Gremi d’Hostaleria del Solsonès. Ambdues iniciatives estan pensades per impulsar el producte local i el consum responsable

D’UN OR QUE CREMA és el títol d’una intervenció de Perejaume al Museu de Solsona

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Fotografies reportatge Solsona Ò.Rodbag

AJUNTAMENT DE SOLSONA C/ del Castell, 20 25280 SOLSONA

Telèfon 973 48 23 10 solsonaturisme@ajsolsona.cat + info al web:

www.solsonaturisme.com

Perejaume ens convida a deixar-nos perdre per l’exposició “D’un or que crema”, al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, que segueix trenant la commemoració dels 125 anys d’història de la institució. Arrelat sentimentalment a les cingleres de Busa i a les terres foixianes de Lladurs, l’artista Perejaume ofereix una mostra que vol evocar els vincles entre els mons mineral, botànic i humà. Les sales del Renaixement i el barroc es converteixen, d’aquesta manera, en un bosc de fustes, carns i pedres que percebem com a “materials que no paren d’imatjar-se entre ells, de succeir-se i de brotar com si acomplissin un cicle mimètic”. Es tracta d’un bosc de rocs o aquesta pedrera de troncs, a plantejar-nos on s’acaba l’arbre i on comença el retaule, si és que realment algun dels dos deixa mai de figurar en l’altre. Un exercici poètic i museogràfic que, amb tot, ens brinda una oportunitat excepcional per reflexionar entorn de la naturalesa de l’art barroc i la nostra. La mostra ha estat comissariada per Jaume Coscollar i romandrà oberta fins al 28 de febrer de 2022.

57


Tivissa Muntanyes d’història

T

ivissa és terreny d’aventura, bressol de senders GR, de grans serralades, crestalls i roca, una delícia per als senderistes, corredors i escaladors. És un municipi entre muntanyes, a prop de la Serra de Llaberia, un indret catalogat com Espai d’Interès Natural i Geològic. Forma part de les Terres de l’Ebre i compta amb una extensa xarxa de camins. Sabies que l’any 1975 es va pintar la primera marca dels senders GR de tota la península Ibèrica? Pots gaudir d’itineraris de diferents dificultats que creuen paratges naturals de bellesa extraordinària, amb autèntics paisatges rocosos i de muntanya mediterrània salvatge.

58

Una de les experiències més divertides per descobrir racons impressionants són les vies ferrades, camins equipats amb tot el necessari per pujar les parets de roca amb seguretat. Ja fa més de 10 anys que aquestes vies es van crear i els seus graus de dificultat són diferents, per a què tothom qui vulgui pugui iniciar-se en aquesta tècnica tant popular, així com d’altres per als més experts on sentir l’adrenalina més pura. Una altra pràctica és l’escalada, que va començar a Tivissa fa gairebé un segle i les “M” pintades al seu cingle, en són testimoni. Molts escaladors locals i forans gaudeixen de la qualitat de les pedres calcàries i les tantes vies d’escalada llestes per ser trepitjades i explorades. A la web de www.turismetivissa.com podràs trobar tota la informació, com per


AJUNTAMENT

DE TIVISSA Tel. 977 41 80 14 ajuntament@tivissa.cat

Reportatge realitzat per MAGAZINE PUBLICACIONS

www.tivissa.cat exemple la del camí a l’Ermita de St. Blai, un corriol molt ben senyalitzat en una zona muntanyosa plena d’arbusts, alzines, pins i roures. També s’hi troba una zona de pícnic a l’abric de les roques, travessada per les aigües que baixen pel torrent del barranc de Sant Blai, on poder descansar i fer una parada més amunt a la Font de Sant Blai, on sempre raja aigua fresca i bona per omplir la cantimplora. Seguint la ruta que segueix el GR 7, arribem a l’ermita de St. Blai, del segle XIX, amb un curiós rellotge de sol a la façana i un punt des d’on veure en vista d’ocell el poble de Tivissa i els voltants. Tivissa també amaga els encants medievals del poble de Llaberia, el més petit i més alt del municipi, a 680 metres sobre el nivell del mar. El seu emplaçament envoltat de natura i magnífiques vistes panoràmiques, esdevé un gran atractiu turístic per a tothom que el visita. Més amunt,

a 918 metres d’alçada, hi trobem La Miranda, la muntanya més elevada de la Serra de Llaberia, un indret on contemplar paratges i paisatges espectaculars. Aquí, hi trobem instal· lat un dels quatre radars meteorològics de Catalunya que permet proporcionar, a distància, la presència de pluja i estimar la seva intensitat. Una manera de poder descobrir amb més profunditat la bellesa de les seves muntanyes és a la Cursa de Muntanya, que s’ha celebrat aquest any la XV edició el diumenge 10 d’octubre. Un esdeveniment amb l’ADN particular de les muntanyes de Tivissa, on trobar cresta, roca i pedra. Sensacions úniques que no deixen a ningú indiferent. Així doncs, tant si ets un apassionat dels esports a l’aire lliure com un amant de la natura i la tranquil·litat, Tivissa és el teu lloc ideal 59


CALAFELL ÉS BENESTAR

a ubicació de Calafell al mapa és fàcil, forma part de la comarca del Baix Penedès, a un pas de Barcelona i a pocs minuts  de  Tarragona.  Compten amb un turisme de qualitat, gràcies a l’energia de la seva gent amable, del seu sol, del seu ric llegat històric i de la seva gastronomia única. Afortunadament, gràcies a totes aquestes característiques la Generalitat de Catalunya els ha atorgat el segell Turisme en Família, fet que significa que disposen d’una extensa oferta d’allotjaments i restauració adaptada a les necessitats de les famílies i de propostes d’entreteniment per a totes les edats. Tan és així que durant l’any organitzen diferents experiències turístiques, com per exemple, aquest mes d’octubre han preparat una gratificant activitat perquè t’enamoris de Calafell fins al màxim. 60

Sota el nom de Calafell és Benestar han preparat per a tu les millors experiències de benestar i salut que ajuden a cultivar el cos i la ment, a través d’unes propostes que contribuiran a fer-te gaudir d’una vida plena i amb benestar, com només tu mereixes. Ioga a la platja, banys de bosc, mindfulness, meditacions, concerts de bols tibetans, conferències, degustacions... són algunes de les moltes activitats que t’esperen per a què et deixis cuidar, en un entorn idíl·lic com és Calafell. Deixa’t mimar dormint en un dels allotjaments del municipi, gaudint d’un esmorzar saludable, un suculent menjar o un relaxant massatge, entre moltes altres propostes i experiències. Perquè a Calafell et volem cuidar. Tot un conjunt d’activitats relacionades amb el benestar, perquè et puguis

relaxar i tenir una estona per a tu, tan necessària per poder afrontar el dia a dia ple d’energia

Del 24 de setembre al 31 d’octubre apunta’t a CALAFELL ÉS BENESTAR! Trobaràs totes les activitats a turisme.calafell.cat Cuida del teu cos, perquè és l’únic Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

Per a més informació:

lloc que tens per viure - Jim Rohn -

Telèfon 977 699 009 info@calafell.org

www.calafell.cat



Gaudeix de

durant la tardor

Aquest municipi ens regala moments únics, com veure l’arribada de les barques i els pescadors o passejar pel barri antic amb escenes que rememoren el passat més tradicional i autèntic de Cambrils

Del 5 al 21 de novembre, es porten a terme les Jornades Gastronòmiques dels Fideus Rossos, el plat típic anomenat “ranxo mariner” que es menjava a les barques dels pescadors de Cambrils. Durant aquests dies, es promocionarà la cuina marinera amb una àmplia oferta de menús innovadors i tradicionals, combinant l’herència d’una cuina que ha passat de generació rere generació, la qualitat dels productes de proximitat i l’excel· lència dels cuiners de Cambrils. I és que, el dinamisme, la tradició, la innovació i l’enginy, han portat aquesta cuina a ocupar una posició privilegiada dins del món de la gastronomia, al servei dels paladars més exigents. Una estrella Michelin, la Medalla d’honor del Turisme de Catalunya i altres reconeixements a nivell autonòmic, estatal i internacional són exemples d’aquesta essència que s’amaga per tots els racons de Cambrils A més, l’oferta d’oci durant l’any és molt complerta, visita la web de www.turisme-cambrils.com i assabenta’t de tot el que aquesta ciutat marinera té per oferir-te.

Turisme de Cambrils Pg. de les Palmeres, 1 43850 Cambrils Tel. 977 79 23 07

www.cambrils-turisme.com 62

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

C

ambrils és una destinació ideal per gaudir-la tot l’any, sigui en parella, amb amics o en família. I és que, el clima benigne del qual sempre presumeix, ve molt de gust. El sol i el mar sempre són agraïts, ja sigui fent un bany durant l’estiu o un vermut al port quan fa més fresca. Si vens en família, la sorra de la platja o la gespa del Parc del Pescador, serà l'estrella dels jocs de la mainada, combinat amb un bon dinar en alguns dels restaurants d’aquesta capital gastronòmica de la Costa Daurada. La ciutat esprem al màxim el seu potencial gastronòmic i per això, durant l’any, celebra diferents jornades gastronòmiques en les quals poder degustar i conèixer els productes més arrelats de la terra, sempre de la mà dels millors xefs. Aquesta tardor, del 29 d’octubre al 7 de novembre, s’hi celebren les Jornades Gastronòmiques de l’Oli Nou d’Oliva Verge Extra, un producte autòcton de les primeres olives de la temporada que marida a la perfecció amb la naturalesa i la qualitat de la cuina de Cambrils. Degustacions, tastos i diferents activitats sobre aquest elixir que delecta qualsevol plat de cuina marinera.


63


Altafulla,

una vila d’excel·lència on gaudir de la natura i la tranquil·litat

A

LTAFULLA és un lloc privilegiat situat en plena Costa Daurada, a 8 km del nucli de Tarragona, a 20 minuts de Port Aventura i a només una hora de la ciutat de Barcelona. El seu nucli marítim és únic en tota la Costa Daurada, amb una platja dominada per les Botigues

de Mar i una vista panoràmica del castell de Tamarit i de la Vil·la romana d’Els Munts (Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO). El paisatge i la cultura fan d’aquest petit poble un lloc d’excel·lència on gaudir de la natura i la tranquil·litat d’una vila amb arrels culturals centenàries.

Passejar pels carrerons de la Vila Closa al peu d’un castell de llums daurades és tot un plaer que estimula els sentits i porta, a la nostra imaginació, a fernos creure que som els protagonistes d’un conte en el qual, bruixes i castells formen el decorat ideal d’unes vacances inoblidables

Altafulla és senderisme

Quatre camins - Torredembarra

Camí de Ferran – El Mèdol

El camí s’inicia a la Plaça del Pou d’Altafulla i discorre seguint les hortes que encara perduren al nostre terme municipal. Al llarg del recorregut podrem contemplar l’Oliverot, un arbre monumental amb una edat estimada de més de 600 anys, murs de pedra seca fins arribar al veí poble de Torredembarra.

Aquest camí suposa la connexió natural dels nostres camins amb els de l’Anella Verda de Tarragona. Aquest recorregut ens apropa al nostre veí Ferran, petit barri de Tarragona amb un gran encant, i una mica més enllà amb la cantera romana El Mèdol, amb un microclima que afavoreix una vegetació molt especial.

Camí de Sant Joan – La Coma

Camí de Cametes – Tamarit

Amb sortida a l’emblemàtic Castell dels Montserrat, el camí s’endinsa en el pulmó verd d’Altafulla, la Muntanya de Sant Antoni, amb vegetació rica en plantes aromàtiques i bosc de pi blanc. L’ermita de Sant Antoni és el lloc de referència d’aquest parc forestal del nostre poble i un bon mirador des d’on contemplar el seu entorn.

El recorregut connecta, en un agradable itinerari, Altafulla amb l’espai protegit de la desembocadura del riu Gaià, amb la seva fauna i vegetació autòctona, i el magnífic Castell de Tamarit, a tocar de les aigües de la Mediterrània. A mig camí hi trobareu informació sobre l’espai natural a l’Hort de la Sínia. Un passeig per a gaudir tota la família.

Camí de Brises del Mar – La Pobla de Montornès

També amb sortida al Castell dels Montserrat, el camí uneix la part històrica del poble amb la urbanització de Brises del Mar, al nord del municipi, i segueix en direcció a la veïna Pobla de Montornès. Pel camí descobrirem les barraques de pedra seca, construccions realitzades de forma tradicional sense la utilització d’argamassa i que han servit de refugi de pastors i magatzems agrícoles.

Camí de la llera del Gaià – La Riera El camí fa un agradable tomb que uneix Altafulla amb La Riera de Gaià, resseguint la llera del riu Gaià en el seu curs baix, envoltat de vegetació típica de ribera. Aquest camí voreja tota la Muntanya de Sant Antoni per la seva cota més baixa i ens permet entendre la importància d’aquesta per al nostre poble.

64

Camí dels Munts – Camí de Ronda a Torredembarra Des del Passeig Botigues de Mar ens aproparem a la Vil·la Romana dels Munts per descobrir el nostre passat romà. A més, resseguint la línia de costa hi trobareu la Platja del Canyadell i una mica més enllà el far de Torredembarra, el darrer construït a Europa, l’any 2000. El camí també dona l’opció d’apropar-se a la desembocadura del riu Gaià, en direcció contrària a la Vil·la Romana dels Munts.

OFICINA DE TURISME D’ALTAFULLA Pallissa de l’Era del Senyor, Camí de l’Ermita, 10

T. 977 651 426 www.altafulla.cat



D’origen històric, el brou de pollastre ajuda a regenerar-te, aportant un seguit de nutrients beneficiosos pel teu cos

de les cases de pobres fins que Enric IV declarà que sol es consideraria feliç el dia que a cada casa francesa es fes brou de pollastre o gallina. El va seguir Napoleó III, que va participar en la creació d’establiments especials anomenats Buillons on sols s’hi servia brou, i que encara s’hi conserva algun a París. Sigui d’on sigui, actualment el brou de pollastre és un essencial en la nostra dieta, i més durant les èpoques de fred.

Beneficis d’un bon brou de pollastre Des de petits, la majoria de pares ens han aconsellat i preparat brous els dies de malestar. Això és perquè el brou és de fàcil digestió i ajuda a calmar el dolor de les articulacions, ja que el component dels ossos de pollastre contenen compostos com la condroïtina i glucosamina que són beneficiosos pel nostre cos. Gràcies a la seva gran composició d’aigua, t’ajuda a mantenir-te hidratat i conté minerals com calci i magnesi que mantenen els ossos forts.

Brou de pollastre de Salses Fruits, S&P Creada fa 27 anys, l’èxit de Salses Fruits, S&P rau en l’esforç i la constància diària d’oferir els millors productes de mercat i proximitat, de producció artesanal i basada en matèries de primeríssima qualitat. El brou de pollastre que elaboren és el de tota la vida, el casolà. Aigua, pollastre, ossos de porc i verdures com api, patates, pastanaga, ceba, porro i un toc de sal, són els que formen aquest aliment tan gustós i beneficiós per a tothom, sense conservants ni colorants. Utilitza’l per beure sol o per preparar deliciosos plats d’arròs o d'escudella, t’animes?

A

mb l’arribada de la tardor i el fred, ve de gust un bon brou de pollastre calent i regenerador, que t’escalfi el cos per dins. És l’època ideal per sentar-se a la taula acompanyat d’un àpat com aquest i gaudir del seu gust suau i a la vegada, saborós.

Història del brou

Ara que arriba el fred, el brou és l’àpat imprescindible i Salses Frutis, S&P t’ofereix el de millor qualitat!

Aquest aliment té el seu origen al Paleolític, ja que el descobriment de posar una peça de carn o verdures en aigua bullint i comprovar que allò tenia gust, va suposar un canvi històric, ja que comportava un menor desgast de les mandíbules i amb això una millora de la capacitat cranial. Però des del punt de vista gastronòmic, el brou de pollastre sorgeix a França al segle XV, on socialment es considerava l’aliment principal

66


brou de

pollastre tradicional

Elaborat a partir de la recepta familiar, fet amb ingredients naturals.

Bu s

secció de

®

br

s ou

a lo a l euu q

No necessita refrigeració

SALSES FRUITS, S&P, SL. Ctra. de Cabra, s/n - 43811 Figuerola del Camp - Tel. 977 63 13 33 - www.fruitssp.com 67


JORNADES GASTRONÒMIQUES DE L’ARRÒS D’AMPOSTA

FIRA SOLSOTERRA

Del 17 de setembre al 17 d’octubre

El 23 i 24 d’octubre

Amposta (Montsià)

Solsona (Solsonès)

27è CICLE DE MÚSICA CIUTAT AMPOSTA

9a FIRA DE LA NOU

Del 3 d’octubre al 27 de novembre

El 24 d’octubre

Amposta (Montsià)

Montesquiu (Osona)

JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL PEIX DE LLOTJA I DE L’ARROSSEJAT

JORNADES GASTORNÒMIQUES DE L’OLI NOU

Del 8 al 17 d’octubre

Cambrils (Baix Camp)

Ametlla de Mar (Baix Ebre)

FIRA DE LA LLENEGA

CLICKÀNIA

El 31 d’octubre

Del 9 al 17 d’octubre

Cardona (Bages)

Montblanc (Conca de Barberà)

MÚSICA SOTA LES ESTRELLES

Del 29 d’octubre al 7 de novembre

RALLYRACC COSTA DAURADA Del 14 del 17 d’octubre Salou (Tarragonès)

FIRA DE SANT ERMENGOL

El 6 de novembre Parc Astronòmic del Montsec (Noguera)

JORNADES GASTRONÒMIQUES DELS FIDEUS ROSSOS Del 5 al 21 de novembre Del 15 al 17 d’octubre La Seu d’Urgell (Alt Urgell)

VII SETMANA DEL BOSC

Cambrils (Baix Camp)

FIRA DE PUIGCERDÀ Del 6 al 7 de novembre Puigcerdà (Cerdanya)

10è PONENT ROOTS FESTIVAL

Del 15 al 24 d’octubre Sant Celoni (Vallès Oriental)

De l’11 al 14 de novembre Lleida (Segrià)

PROMOCIONA GRATUÏTAMENT EL TEU ESDEVENIMENT A L’AGENDA Els esdeveniments publicats en aquesta pàgina es poden veure alterats per la situació sanitària causada per la Covid-19. De totes maneres, si voleu que apareguin les vostres propostes de manera gratuïta cada mes, només cal que contacteu amb nosaltres mitjançant els telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222, a través del portal web www.turismeacatalunya.cat/comparteix-el-teu-esdeveniment o el correu turisme@magazinepublicacions.com


TOSSA DE MAR Oficina Municipal de Turisme www.infotossa.com


Anuncia’t a

publicitat @ magazine publicaciones.com

667 560 225

CIRCUIT 55-84 la Noguera

Vols sentir la velocitat en un autèntic circuit on entrenen els millors pilots del món? Al circuit de motos i karts de Menàrguens (Lleida) viu l’experiència i emprèn un autèntic repte. Aprofita i gaudeix d’un dia en família en un entorn incomparable, amb servei de bar restaurant per poder carregar les piles! Polígon 505, parcela 58 25139 Menàrguens ( Lleida ) Reserves: 625 244 652 www.circuito55-84.com

LA FUSTERIA DEL CASAT el Pallars Jussà

Desconnecta del dia a dia als allotjaments rurals a Sarroca de Bellera, una localitat dels Pirineus a la província de Lleida. Es caracteritza per la tranquil·litat i comoditat que s’hi respira, envoltat de la natura més pura. Disposen de totes les comoditats per realitzar unes vacances ideals, tant en parella com en família i gaudir de les activitats de muntanya. Vine i gaudeix! C / Sant Miquel, 5 25555 SARROCA DE BELLERA ( Lleida ) Reserves: 630 894 344 www.lafusteriadelcasat.com

70 70

CASA FARRÉ l'Alta Ribagorça

El lloc ideal per allotjar-te durant la teva escapada a la muntanya al municipi de Cardet, a 6 km de la Vall de Boí. Relaxa’t i gaudeix de la llar de foc en un entorn idíl·lic, tens a disposició tres apartaments totalment equipats amb vistes panoràmiques espectaculars. Aprofita la seva proximitat a les pistes d’esquí de Taüll i al Parc Nacional d’Aigüestortes. C / Únic s/n 25526 CARDET ( Lleida ) Reserves: 629 792 476

CASA MACIÀ el Pallars Jussà

Al bell mig de Roní, un petit poble de l’Alt Pirineu, s’hi troba Casa Macià: una casa familiar de turisme rural on descansar, recarregar-se d’energia i gaudir de la muntanya en tota la seva essència. Hi ha possibilitat de lloguer íntegre de la casa, disposa de piscina climatitzada i es accepta animals de companyia. Regala’t uns dies de felicitat! C / Únic s/n 25594 RONÍ ( Lleida ) Reserves: 609 463 966 www.casamacia.com

EL MOLÍ DE LA LLAVINA Osona

El Molí de la Llavina és una masia catalana situada en un espai natural incomparable a Centelles. Aquest indret ofereix visites al molí fariner centenari, venda i degustacions de formatge artesà i servei de dedicació i cura dels cavalls, que fan d’aquest indret un espai ideal per visitar en família. Masia Molí de la Llavina s/n 08540 CENTELLES ( Barcelona ) Reserves: 938 811 695 www.molidelallavina.com

CAL GABARRA

Berguedà el Berguedà

Un complex situat al centre del Berguedà format per tres cases rurals connectades per un espai enjardiant. Totalment reformades, es caracteritzen per seu luxe integrat al bell mig de la natura. Vine a relaxar-te i a gaudir de la tranquil·litat! C /  Masoveria, 3 08673 Viver i Serrateix ( BCN) Reserves: 656 926 412 www.calgabarra.com

MAS EL GÜELL Osona

Una masia aïllada i confortable al mig del Collsacabra, al costat de la monumental Fageda de La Grevolosa. Permet acollir fins a 10 hostes. Estada de qualitat en un entorn especial de boscos i fauna, que combina la cuina casolana amb una natura espectacular. Mas El Güell (Sant Andreu de la Vola) 08572 SANT PERE DE TORELLÓ ( BARCELONA ) Reserves: 937 447 109 www.elguell.com


71


visitem

MUSEUS MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA Garraf

Av. Palfuriana 67 · Platja de Sant Salvador ·info@fcrestaurant.cat 43880 El Vendrell Tel. 977 684 276 museu@paucasals.org www.fcrestaurant.cat www.paucasals.org

ECOMUSEU - FARINERA Alt Empordà

Vine a gaudir del món dels viatges en tren al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. En les seves històriques edificacions i diferents espais, podreu viure experiències úniques en família i descobrir una valuosa col·lecció de 25 locomotores de vapor i d’altres vehícles històrics. Benvinguts a “La Casa dels Trens”!

La Farinera és una fàbrica de farines que conserva tota la maquinària, datada de final del segle XIX i inicis del XX. Endinseu-vos en el recorregut que us portarà d’un pis a l’altre, tot seguint el complex viatge del gra de blat. Us proposen moltes activitats, tallers i visites guiades!

Pl. Eduard Maristany s/n 08800 VILANOVA I LA GELTRÚ Tel. 938 158 491 www.museudelferrocarril.org

C/ Sant Francesc, 5-7 17486 CASTELLÓ D’EMPÚRIES Tel. 972 250 512 www.ecomuseu-farinera.org

VISITES SHOW-COOKING TALLERS

Tel. 972 600 424 infomuseu@palamos.cat

Moll pesquer, s/n · 17230 PALAMÓS

info@fcrestaurant.cat C/ Major, 43-47 · 17700 La Jonquera Tel. 972 556 533

info@museuexili.cat www.museuexili.cat www.fcrestaurant.cat

Anuncia’t a

publicitat@magazinepublicaciones.com

www.museucoloniavidal.org Carretera C-16, km.78 Pl. Puríssima, s/n info@fcrestaurant.cat 08692 PUIG-REIG

Tel. 93 829 04 58

72

museu@museucoloniavidal.org www.fcrestaurant.cat

El portal de TURISME de referència www.turismeacatalunya.cat



Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Tel. 973 383 048

BAGES

LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · Tel. 973 351 511

OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 93 693 03 96

NULLES C/ Estació, s/n · Tel. 977 602 622

OLIANA Av. Barcelona, 81 · Tel. 973 470 339

CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Tel. 93 869 27 98

VALLS C/ de la Cort, 3 · Tel. 977 612 530

ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n Tel. 973 382 002

MANRESA Pl. Major, 10 · Tel. 93 878 40 90

ALT EMPORDÀ

TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tel. 973 370 030

OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431

MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n · Tel. 93 877 77 01

ALTA RIBAGORÇA

SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Tel. 93 869 69 84

CADAQUÉS C/ Des Cotxe, 2A · Tel. 972 258 315

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 402

CASTELLÓ D'EMPÚRIES Plaça dels Homes, s/n · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233

EL PONT DE SUERT Av. Victoriano Muñoz, 22 Tel. 973 690 640

EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabra, s/n · Tel. 972 450 802

OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Tel. 972 503 155

ANOIA

L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · Tel. 972770 603

OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA Plaça de Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 93 805 15 85

LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Tel. 972 380 855 MAÇANET DE CABRENYS Pl. de la vila · Tel. 872 202 645

CALAF Pl. dels arbres, s/n · Tel. 93 868 08 33

PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Tel. 972 538 840

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Prats de Rei · Tel. 93 868 03 66

EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · Tel. 972 387 122

LA LLACUNA C/ Major, 4 · Tel. 93 897 60 63

ROSES Av. de Rhode, 77-79 · Tel. 902 103 636

BAIX CAMP

SANT PERE PESCADOR Ctra. de la platja, s/n · Tel. 972 520 535 VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Tel. 93 891 31 88 SUBIRATS Edifici de l'Estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Tel. 93 899 34 99 VILAFRANCA DEL PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 93 817 01 60

ALT URGELL OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

74

OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307 CAPAFONTS C/ Riu Brugent s/n · Tel. 977 86 82 04

RAJADELL Estació, s/n · Tel. 93 836 82 54

BAIX EBRE OFI. DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ

PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 Tel. 972 300 228 PALAMÓS Pg. del Mar, s/n Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Tel. 972 637 380 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · Tel. 93 685 24 00 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Tel. 93 635 27 27 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Tel. 93 777 90 76 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Tel. 93 630 58 07 VALLIRANA C/Major, 612 · Tel. 936 832 262

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · Tel. 977 167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Tel. 977 674 777 VENDRELL Dr. Robert, 33 · Tel. 977 660 292

OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

BARCELONÈS

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 Tel. 972 624 520

BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 Tel. 93 483 29 90

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Tel. 977 179 468

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Tel. 93 285 38 34

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Tel. 977 868 302

L' ESTARTIT Pg. Marítim, s/n · Tel. 972 751 910

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) Tel. 977 010 670

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 (edifici Torre Maria) Tel. 972 645 500

BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani Tel. 93 285 38 34

LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1 · Tel. 977 823 328

AEROPORT EL PRAT (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704

BARCELONA - AMADEU BAGUES Rbla. de les flors, 88 · Tel. 93 285 38 34



Oficines de Turisme de Catalunya BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Tel. 663 654 994

GARRIGUES

MATARÓ C/ La Riera, 48 · Tel. 93 758 26 98

BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Tel. 93 238 80 91

OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658

TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia,1 Tel. 93 888 73 08

MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Tel. 93 557 18 34

OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del Migdia, 1 · Viladrau Tel. 93 884 80 35

SANT ADRIÀ DE BESÒS C/ Mare de deu del Carme, 115 Tel. 973 674 777

BERGUEDÀ OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Tel. 93 822 15 00 BAGÀ C/Raval, 18 · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament· Tel. 93 825 70 77 GÒSOL Plaça Major, 1 · Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 93 825 80 46

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 ALP C. Nord, s/n · Tel. 972 890 385 LLÍVIA C/ dels Forns, 10-12 · Tel. 972 896 313 PUIGCERDÀ Pl. Santa Maria, s/n · Tel. 972 880 542

CONCA DE BARBERÀ L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Tel. 977 871 220

ARBECA C/Lleida, 32 · Tel. 973 160 182 LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Tel. 973 094 101

GARROTXA OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900

PRESES Antiga estació, s/n · Tel. 972 694 904

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

SANT JOAN LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Tel. 972 290 507

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

VALL D'EN BAS Ptge Can Trona, s/n · Tel. 972 692 177

AMPOSTA Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

GIRONÈS

LA GALERA C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339

OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 051 060

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Tel. 972 832 322

LA SÈNIA Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000

OFICINA DE TURISME CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

MARESME

VIMBODÍ I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

ARENYS DE MAR C/ Riera Bisbe i Pol, 8 · Tel. 93 795 70 39

76

MOIANÈS

MONTSIÀ

ALELLA C/ Riera Fosca, 2 · Tel. 93 555 46 50

VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Tel. 93 815 45 17 Pl. de la Vila, 11 · Tel. 93 814 00 00

PALAFOLLS Plaça del Fòrum Palatiolo, s/n Tel. 93 762 06 11

OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Tel. 972 260 141

SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del Castell, s/n · Tel. 977 880 478

SITGES Pl. Eduard Maristany · Tel. 93 894 42 51

PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Tel. 93 762 50 38

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Tel. 93 830 14 18

MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Tel. 977 861 733

CUBELLES Plaça del Castell, 1 · Tel. 93 895 25 00

SANTA SUSANNA Av. del Mar · Tel. 93 767 90 08

BESALÚ C/ del Pont, 1 · Tel. 972 591 240

OFICINA DE TURISME DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 93 744 16 16

GARRAF

SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1 · Tel. 93 760 45 47

CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 · Tel. 93 791 05 88 CALELLA C/ Sant Jaume, 231 · Tel. 93 769 05 59 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra Tel. 93 794 08 98 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Tel. 93 765 56 42

VIC Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament), s/n Tel. 93 886 20 91 SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 93 812 57 12

PALLARS JUSSÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470 ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Pl. del Ferrocarril s/n, · Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002 ESTERRI D’ÀNEU C/Major, 40 bis · Tel. 973626345 LLAVORSÍ Ctra. Vall de Cardós, s/n Tel. 973 622 008

NOGUERA

PLA DE L’ESTANY

OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933

BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 Tel. 972 583 470

BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Tel. 973 445 194 LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

PLA D’URGELL OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL Av. Jaume I, 1 · Mollerussa Tel. 973 603 997

OSONA

PRIORAT

OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 93 885 17 15

OFICINA DE TURISME DEL PRIORAT Pl. La Quartera, 1 · Falset Tel. 977 831 023

MANLLEU Passeig de Ter, 2 · Tel. 93 851 51 76

CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

PRATS DE LLUÇANÈS Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 93 856 01 00

MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Tel. 668 582 542

RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 93 852 20 03

ULLDEMOLINS Pl. de l’Esglèsia, 2 · Tel. 977 561 546



Oficines de Turisme de Catalunya RIBERA D’EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851 ASCÓ Ctra. de Camposines, 21 Tel. 977 406 583

SEGARRA OF. DE TURISME DE LA SEGARRA Passeig Jaume Balmes, 3 · Cervera Tel. 973 531 300 CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

BLANES Pl. de Catalunya · Tel. 972 330 348

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera · Tel. 972 480 103

TARRAGONÈS

HOSTALRIC C/ Raval, 45 · Tel. 972 874 165 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 ALTAFULLA Camí de l'ermita, s/n · Tel. 977 651 426 LA PINEDA - VILASECA Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Tel. 608 503 759 BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157 LES Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 973 645 197 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Tel. 973 640 110

TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tel. 972 340 108

TARRAGONA C/ Major, 39 · Tel. 977 250 795

VALLÈS OCCIDENTAL

SEGRIÀ

VILOBÍ D’ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava Tel. 972 942 955

TERRA ALTA

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 93 727 35 34

SOLSONÈS

GUISSONA C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

URGELL

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310 LA VALL DE LORD Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

RIPOLLÈS

SELVA

SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

GANDESA Av. Catalunya · Tel. 977420 910

CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SETCASES Plaça Major, 1 · Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

OFICINA DE TURISME DE L’URGELL C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del Bisbe Comelles, 13 Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 93 675 99 52 TERRASSA Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 93 739 70 19

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Tel. 93 879 49 80 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 93 863 41 40 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 93 842 39 00 SANT CELONI Plaça de la Vila, 24 · Tel. 93 867 01 71

1 any (12 exemplars) www.turismeacatalunya.cat/subscripcions IVA + Despeses d’enviament inclosos en el preu.

**El subscriptor rebrà la revista durant la primera quinzena del mes.



Destí Muntanya, Experiència Senderisme

29 rutes per descobrir els secrets

de la natura, aquesta tardor, a Andorra

WhatsApp +376 641 000