TURISME CATALUNYA nº71 Novembre 2020

Page 1

NOVEMBRE 2020 • N.71

l’aliment dels teus sentits TAVASCAN

SEGRIÀ

L’encant de Lladorre

Camins d’or líquid

CALAFELL

GUISSONA

A la tardor i sempre

On el passat es fa present


EL VINO SOLO SE DISFRUTA CON MODERACIÓN

La vida es como la

Celebras


el BAIX

na estona de pausa abans de començar el dia, al carrer fa fred i ja em ve de gust el cafè amb llet del matí ben calent. Miro per la finestra i em poso a pensar en totes les sortides que organitzàvem abans que el món pares per la covid-19. Reflexiono. És el moment de remuntar el turisme. Cal tornar a activar el turisme actiu, el de proximitat, gastronòmic, de compres, cultural, en definitiva, és hora de tornar-se a il·lusionar i de recórrer Catalunya. Cal tornar el somriure i la il·lusió a tots aquells que cada matí s’aixequen per fer-nos la vida més fàcil. És ben senzill d’entendre. Si em poso a analitzar el meu entorn, m’adono que, mentre tinc la revista a les mans, menjo una llesca de pa de sègol del forn de la meva amiga, amb un bon raig d’oli de la cooperativa del meu poble juntament amb una poma comprada a la fruiteria del barri. No puc evitar pensar en la sort que tinc de valorar el producte de proximitat, d’aquell que ens complau parlar sempre en la redacció de la revista. Són molts els pobles i ciutats que amb orgull mostren les petites i mitjanes empreses que treballen amb molt d’esforç per tirar endavant l’economia de la nostra terra catalana. M’agrada parlar de la revista amb orgull i dir que, Catalunya està repleta de municipis preciosos, amb racons amagats d’aquells que, a vegades, cal buscar expressament o, fins i tot, aixecar el cap per contemplar-los de veritat. Camina per Catalunya, deixa’t seduir pel silenci dels seus boscos i carregat d’energia en qualsevol allotjament, i sobretot, menja bé.

LLOBREGAT

12

el MARESME

16

PENEDÈS

32

OSONA

36

EMPORDÀ

38

PALLARS SOBIRÀ

42

la SEGARRA

46

SEGRIÀ

50

l' ALT

el BAIX el

el el BAIX

PENEDÈS 64

el BAIX

CAMP

68

Reprenem el turisme a Catalunya, ara més que mai.

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com info@magazinepublicacions.com www.magazinepublicacions.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71 Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicacions.com Dept. Comercial Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Marta Sanahuja i Chiara Di Nolfo produccio@magazinepublicacions.com Dept. Disseny Gràfic i Web media@magazinepublicacions.com Dipòsit legal: L 177-2017 ISSN (Edició impresa): 2604-9627 ISSN (Edició online): 2604-9635

Tel. 667 560 225 Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no es responsabilitza de les opinions alienes a l’editorial i que apareixen en textos, reportatges, dissenys i treballs gràfics realitzats i firmats per terceres persones. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

03


la V la Val all d d’ d’Aran Aran Ar

D

e punta a punta, de nord a sud i d’est a oest... Cadascú té els seus orígens en un lloc concret però per circumstàncies viu en un altre. Aquell sentiment, per exemple, de pertànyer al sud i haver de viure al nord, un fet que enriqueix l’ànima i et fa tenir els sentiments barrejats, amb l’avantatge de poder posar el valor corresponent a cada zona. Així ho fem cada mes a Turisme Catalunya, per sort, podem parlar de cada punt cardinal. Comencem fent un passeig, una vegada més, per la comarca del Baix Llobregat i us presentem un especial del Maresme i donem a conèixer, en aquesta ocasió, 7 de 30 municipis que el formen. També ens acompanyen Vilafranca del Penedès, de l’Alt Penedès, i Centelles, d’Osona, per delectar-nos amb la seva essència. Els petits racons del Baix Empordà ens recorden l’especial que és la província de Girona, segueix llegint i descobreix-los. Arriba el fred i amb ell, Tavascan obre les portes per deixar-nos respirar el seu aire pur mentre practiquem algun esport de neu. També fem un repàs per alguns municipis de la comarca del Segrià, que ens mostren el seu bon tarannà, entre ells ens conviden a fer els camins d’or, veure els Alamús i Almenar, i passar una estona a Almacelles si el seu peculiar Museu. Aquí no s’acaba tot, el Baix Penedès i el Baix Camp també hi són presents, busca’ls! Contents de seguir presents i de poder oferir-vos una vegada més, un passeig per Catalunya

Pallars Pall Pa all llar lla ars Sobirà So obi birà à

Alta Alta ltta Rib Ribagorça iba ba b ago gorç ça

l’Al l’ l’Alt Alt Urgel Urrge U gel P Pa Pallars lllar ars Ju Jussà uss ssà

e So Sols Solso ols so la Noguera Nog o ue era a

la la Segarra Se ega arrra

Pla Pla l d’Urgell d Ur d’ Urge gell l ll l’Urgell l’’Ur Urge gell ge ll

Segrià Segr Se g ià à les les Garrigues Garr Ga rrig igue ig ue es

C Conca on nca c de de B Ba Barberà r er rb erà à A Al Altt Ca C Camp amp

P Pr Priorat iora io ratt ra

Terra Terr Te rrra Alta Alta

Ribera R be Ri bera ra a d’Ebre d’E ’Ebr brre b

B Baix aix ai x Camp C Ca amp mp

Tar Ta Tarragonès rrag rr agon onès on è ès

Província de Tarragona

Baix Baix Ebre Ebr bre e

Província de Lleida Província de Barcelona Província de Girona Principat d'Andorra

04

Monttsi Montsià Mont sà

Ba Bai ai Pene P Pe ene ne


Emblemàtica Andorra

gentil

modèlica Cerdanya C rrd Ce rdan danya a

lll

Alt Al lt Empordà Empo Em po pord ordà rd dà

el Ripollès Rip pol ollè llè lès s la Garrotxa Garr Ga arr r ottxa Be Berguedà erg rgue u dà ue à

el e o ès on onès è

jovial

Plla Pla P a de l’Estany l’ ’Es E tany ta any y

Osona O on Os ona a

Gironès G Gi ro onès

B Baix aix ai x Em Empordà mpo orrd dà

la la Selva Sel e va v Moianès Mo M oia ianè nès nè s

Bage Ba Bages ges ge s

Val Vallès allè lè ès Or Oriental Orie ient ie n al nt al V Vallès alllè lès s Occi Oc Occidental c de ci dent nttal a

Anoia A oi An oa

A Al Altt Pene Pe Penedès n dè ne dès s

ix ix edès edè dès ès

B Baix aix ai aix L Ll Llobregat lob obre ega gatt

Maresm Ma are resm esm sme

arc Barc Barcelonès B

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Garraf G rr Ga rraf a af

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Segrià (Lleida)

Berguedà (Berga)

Les Garrigues (Les Borges Blanques)

Bages (Manresa)

Conca de Barberà (Montblanc)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Anoia (Igualada)

Alt Camp (Valls)

La Noguera (Balaguer)

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Baix Penedès (El Vendrell)

L'Urgell (Tàrrega)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Cerdanya (Puigcerdà)

Tarragonès (Tarragona)

La Segarra (Cervera)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

El Ripollès (Ripoll)

Baix Camp (Reus)

El Solsonès (Solsona)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

La Garrotxa (Olot)

Priorat (Falset)

Pallars Jussà (Tremp)

Barcelonès (Barcelona)

La Selva (Sta. Coloma de Farners)

Ribera d'Ebre (Móra d'Ebre)

Pallars Sobirà (Sort)

Maresme (Mataró)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Terra Alta (Gandesa)

L'Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Vallès Oriental (Granollers)

Gironès (Girona)

Baix Ebre (Tortosa)

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Moianès (Moià)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Montsià (Amposta)

La Val d'Aran (Viella)

Osona (Vic)

Alt Empordà (Figueres)

Andorra (Andorra la Vella)

05


Gaudeix de les pistes d’esquí de Catalunya! Boí-Taüll: Situat a la Vall de Boí, es caracteritza per tenir la pista més alta dels Pirineus amb 2.751 metres d’altitud. És ideal per aprendre a esquiar, ja que el seu entorn és molt espaiós i tranquil, té tot el necessari per gaudir d’aquest esport hivernal.

Espot Esquí:

rriba el fred i el Pirineu català canvia els seus colors verdosos pel blanc gèlid de la neu. Ara més que mai, hem d’aprofitar el nostre territori i tots els seus recursos naturals per fer-hi turisme de proximitat, i aquesta època de l’any, l’hivern crida a fer esquí per Catalunya. Hi ha un total de 10 estacions d’esquí alpí de les comarques de Lleida i Girona. T’animes a descobrir-les amb nosaltres?

06

Estacions d’esquí de Catalunya Baqueira-Beret: És l’estació d’esquí més gran del territori, situada a Salardú (Vall d’Aran) amb 127 quilòmetres de pistes i envoltada de cims que voregen els 3.000 metres d’altura i més de 200 llacs. Ideal per tots els nivells d’experiència amb esquí o el snowboard, per principiants i per experts.

L’ estació més bonica i amb més gran valor ecològic situada dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i de l’Estany de Sant Maurici a la comarca del Pallars Sobirà. Perdre’s per les pistes d’Espot és difícil, ja que és tot cèntric, una de les coses que la converteix en un entorn natural meravellós.

Port Ainé: Tota la natura a un sol pas de Lleida, al municipi de Rialp. Ideal per anar-hi en família, les seves pistes convergeixen en una zona central, convertint-lo també en un dels centres esportius més grans de tota Europa. Molt estimada per esquiadors i snowboarders, és molt més que una estació d’esquí.

Continua a la pàg.  09• Vídeos per conèixer les activitats guiades que podeu viure a l’Alt Pirineu i Aran

• Directori en línia de guies (de muntanya, de natura...)

www.sompirineu.cat/ deixatguiar

Rafael López-Monné | IDAPA

• Tríptics amb els 10 motius per pagar per un guiatge


COMENÇA a la pàg.  06

Vall de Núria: Situada al terme del municipi de Queralbs, compta amb una riquesa natural i paisatgística única. És denominada un dels punts més alts de la Vall de Ribes i envoltada per cims de gairebé 3.000 metres. Aquesta estació d’esquí ha obtingut la Q de qualitat atorgada per l’Institut de Qualitat Turística per tots els seus recursos i serveis.

La Molina:

Masella:

Tavascan:

A la comarca de la Cerdanya, és l’estació degana dels esports d’hivern de la península Ibèrica i la seva història recull esport i diversió per a tots els públics.

A la vessant nord de La Tosa entre els municipis d’Alp, Das i d’Urús, la pista forma part del domini esquiable d’Alp 2500. Amb 74 quilòmetres esquiables, és ideal per recórrer grans distàncies gràcies a la seva connexió amb l’estació de la Molina.

Una pista familiar on gaudir de l’esquí i l’snow en tota tranquil·litat en un marc incomparable com ho és la seva situació geogràfica a prop de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà.

Port del Comte: La pista situada als municipis de La Coma i la Pedra, compta amb uns 50 quilòmetres esquiables dividits en 36 pistes de diferents nivells per fer gaudir tant als principiants com pels més experts. És un complex de caràcter familiar, tothom s’hi troba com a casa i és la preferida per aquells que eviten el turisme de masses.

Ara més que mai hem d’aprofitar els recursos del nostre territori, gaudeix de l’hivern a Catalunya

Vallter 2000: Situada a la Vall de Camprodon, és una pista petita i acollidora, amb 14 quilòmetres esquiables. És encantadora, amb diferents serveis per a poder gaudir d’un dia en companyia a la neu

09


EL MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA PRESENTA

A PARTIR DEL 13 DE NOVEMBRE DE 2020

Diàlegs Intrusos Tot és present

“Diàlegs intrusos. Tot és present” és una reflexió sobre l’art de la postguerra i segona avantguarda

art i la cultura no poden parar, per aquest motiu el Museu Nacional d’Art de Catalunya posa a disposició una nova exposició, anomenada “Diàlegs intrusos, tot és present”. Aquesta exposició pretén que el públic experimenti sensacions estimulants mitjançant una presentació poc habitual al museu, convertint-se en tota una experiència, amb l’objectiu de reflexionar sobre l’art de la postguerra i de la segona avantguarda. I és que Diàlegs intrusos suposa un trencament de les narratives lineals de la història dins les col·leccions del museu, una nova

10

Curadoria de l’exposició: Sergi Aguilar ( Fundació Suñol ) i Alex Mitrani ( Museu Nacional d’Art de Catalunya )

manera d’articular la visita establint relacions estimulants i suggeridores.

QUÈ TROBAREU? L’ exposició Diàlegs intrusos us mostra dinou obres de la Fundació Suñol pertanyents a les segones avantguardes. Aquestes obres entraran en diàleg, per la via de l’analogia o del contrast, amb obres històriques de l’art medieval, renaixentista, barroc, modernista... Apropant-te a la sensibilitat i als problemes de la contemporaneïtat amb l’art de la segona meitat del segle XX que obliga a fer una reflexió crítica vers la història

Aquest mes de novembre segueix donant vida als museus i visita l’exposició Diàlegs intrusos del MNAC.

HORARI L’ exposició es podrà visitar a partir del 13 de novembre, de dimarts a diumenge, inclosos els festius. L’ entrada general té un preu de 12 € i és vàlida per a dos dies durant un mes a partir del dia de la compra.el BAIX

LLOBREGAT

Rutes en bicicleta i escapades a peu al Baix Llobregat! lanifica la teva escapada a prop de Barcelona i descobreix la Xarxa de senders del Baix Llobregat. Gaudeix d’aquestes rutes i del patrimoni natural i cultural d’aquesta comarca, que conserva racons plens d’encant i un paisatge sorprenent. En bicicleta o a peu, coneix les rutes de la Xarxa com l’Eix de Ponent i l’Eix del Riu.

EIX DE PONENT Als peus del Parc Natural de la muntanya de Montserrat es troba una de les rutes més interessants pel seu paisatge excepcional i el seu perfil muntanyenc. Caminant per aquest recorregut s’amaguen les màgiques Coves de Collbató, seguint la senyalització destaquen altres indrets com la Colònia Sedó d’Esparreguera o el Monestir de Sant Ponç de Corbera a Cervelló. A l'arribar al nucli històric de Corbera de Llobregat, la ruta es bifurca amb la possibilitat d’arribar fins a les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans.

EIX DEL RIU CAMÍ DEL LLOBREGAT Des del Pont del Diable de Martorell fins arribar a la platja del Prat de Llobregat, agafa la bici o camina per la vora del riu Llobregat. En aquest camí us esperen moltes sorpreses, des de miradors d’aus i avions, passeigs al costat dels camps de cultiu del Parc Agrari del Baix Llobregat o descobrir la gran diversitat paisatgística dels Espais Naturals del Delta del Llobregat. Aquesta ruta és molt agradable i planera, ideal per fer una excursió en família.

ALTRES LLOCS D'INTERÈS QUE POTS DESCOBRIR EN AQUESTES RUTES

EIX DE PONENT • Muntanyes de l’Ordal • Castell de Cervelló i l’Església de Santa Maria • Parc del Garraf • Castell d’Eramprunyà • i l’Ermita de Bruguers • Parc Forestal del Montbaig • i la Muntanya de Sant Ramón • Espais Naturals • del Delta del Llobregat • Castell de Castelldefels

EIX DEL RIU Una at oportunit n co èixer única per i els les arrels ben secrets més el d Baix guardats Llobregat!

• Cripta Gaudí de la Colònia Güell • Termes Romanes i Parc fluvial de Sant Boi de Llobregat • Parc del riu del Prat de Llobregat Durant aquest recorregut es poden trobar àrees de pícnic i barbacoa www.turismebaixllobregat.com/ picnic-i-barbacoa TURISME BAIX LLOBREGAT

www.turismebaixllobregat.com/ camins-i-senders

12


Escapades en família a un salt de barcelona!

GRATIS

2 nens/nenes

GRATIS

Barca de passeig

10% dte.

Canal Olím pic

Catalunya en Miniatu ra

de Catalu nya

Coves de Montserrat Collbató

Sorprenents propostes per descobrir coves, mines prehistòriques, l’obra més autèntica de Gaudí, espais naturals únics i moltes altres activitats divertides.

www.turismebaixllobregat.com/cupons

ga’t Descarre ocions les prom ptes i descom ir per gaud ! en família

Coves de Montserrat CollbatóRACONS DE CATALUNYA CAVALLS PASTURANT PROP DEL DELTA DEL LLOBREGAT (el Baix Llobregat) Fotografia cedida pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat


Des de principis del segle XX, la costa del Maresme ja era apreciada per la burgesia barcelonina que hi estiuejava. Actualment, es pot gaudir des de moltes perspectives, com el patrimoni cultural i arquitectònic, amb les mostres d’arquitectura modernista del segle passat, la majoria situades a Canet de Mar, Mataró i Argentona, entre d’altres municipis. Un aspecte molt característic de la comarca és la gran quantitat de museus que hi ha. Alguns estan dedicats a temàtiques ben concretes, com per exemple les puntes de coixí, els càntirs o la farmàcia, però també es poden trobar d’altres igualment remarcables, com el Museu de l’Estampació de Premià de Mar, el Museu del Turisme de Calella, el Museu Municipal de la Nàutica del Masnou o el Museu Mollfulleda de Mineralogia. D’altra banda, les festes culturals, els festivals musicals, les fires d’artesania, les festes majors i nombroses cites gastronòmiques també són grans atractius a la comarca i es troben repartides al llarg de l’any per tot el territori, convidant-te a gaudir-les després de la crisi sanitària.

16

Activitats esportives i descobriment del medi Pels esportistes i per la gent que viatja en família, el Maresme és la destinació idònia. Esports d’aventura, activitats nàutiques com el submarinisme i la navegació, o fins i tot practicar cicloturisme, són opcions molt recomanables per aquells que busquen fer turisme actiu. De la mateixa manera, la comarca disposa d’una àmplia xarxa de camins i senders que descobreixen un entorn natural únic per a la pràctica de senderisme o btt. Hi trobareu informació de les rutes i del camí de Sant Jaume al perfil de Wikiloc “Costa Barcelona Maresme”. Els municipis de l’Alt Maresme: Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar han estat certificats amb la Distinció de ‘Platja en família’ que atorga l’Agència Catalana de Turisme a aquelles destinacions preparades per acollir famílies amb infants. Així mateix, Calella i Santa Susanna, també tenen la Distinció de Turisme Esportiu per disposar de recursos i serveis d’alta qualitat per a esportistes. El Maresme també ofereix moltes propostes per acollir esdeveniments i accions relacionades amb turisme de  reunions (MICE) i turisme accessible de qualitat.

La més àmplia oferta de productes de la terra El Maresme és també una de les grans hortes del país, amb un munt d’esdeveniments gastronòmics que es programen al llarg de l’any i donen a conèixer la riquesa i la gran varietat de la seva cultura culinària.

Entre els productes que més identifiquen el territori hi ha la maduixa del Maresme, de color vermell intens, textures carnoses i aromàtiques amb un gust molt dolç; el pèsol del Maresme (conegut com “la perla verda”); o el vi DO Alella, reconegut per la seva qualitat, sobretot pel que fa als vins blancs que es fan a partir de la varietat de raïm “pansa blanca”. Precisament, la DO Alella és la més petita de Catalunya i també una de les més petites de la Península Ibèrica, i gràcies a aquesta, les experiències enoturístiques al Maresme estan a l’ordre del dia. I bona prova de la importància de la gastronomia de la comarca són la gran quantitat de fires, festes i mercats que s’organitzen durant l’any dels productes de la terra, i que l’any vinent s’espera poder celebrar

El Maresme és una de les destinacions turístiques per excel·lència de Catalunya. Aquest territori ofereix una àmplia gamma d’activitats i experiències per a tots els gustos que t’esperen després de la crisi sanitària

Autors fotografies: Joan M. Arenaza i Josep Cano

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

er turisme al Maresme és l’oportunitat idònia per conèixer Catalunya i el nord de la Costa de Barcelona. En ella t’hi esperen una àmplia oferta d’activitats perquè quan la visitis sigui tota una experiència, amb un paisatge meravellós que combina muntanya i platja. Per un costat, el Parc del Montnegre i el Corredor, la Serralada Litoral i la Serralada de Marina; i per l’altre, una costa privilegiada que és tot un referent turístic al nostre país.ataró connecta amb la tradició, el patrimoni, la cultura i l’entorn natural en qualsevol moment de l’any. La capital del Maresme té més de 127.000 habitants i gaudeix d’una ubicació privilegiada: situada entre el mar i la Serralada Litoral, a 30 minuts de Barcelona i a la vora de les poblacions més turístiques de la comarca. Una passejada pel centre de la ciutat permet conèixer una oferta comercial i gastronòmica de qualitat i diversa, entre la qual també s’hi compten els tradicionals mercats d’El Rengle i de la Plaça de Cuba, amb els millors productes Collits a Casa.

18

Aquesta oferta combina amb un entorn atractiu i agradable on et pots sorprendre amb mostres del ric patrimoni: el llegat romà de l’antiga ciutat d’Iluro, la bellesa del conjunt barroc de la Capella dels Dolors a la basílica de Santa Maria o la Nau Gaudí, la primera obra de l’arquitecte modernista Antoni Gaudí i actualment seu del Museu d’Art Contemporani on s’hi exhibeix la Col·lecció Bassat, en són només alguns exemples. Aquest patrimoni de primer nivell es pot descobrir amb les visites guiades o amb el servei gratuït d’audioguies, disponible en cinc idiomes (català, castellà, anglès, francès i rus). Si t’acostes al front de mar hi trobaràs unes platges distingides amb les certificacions

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

MATARÓ connecta amb tu

“Q” de qualitat turística i amb tots els serveis per passar una bona estona de bany. L’oferta gastronòmica i d’oci de la façana marítima es complementa amb la del Port de Mataró, un port esportiu amb més d’un miler d’amarraments que ofereix activitats nàutiques i subaquàtiques durant tot l’any. Al mes de juny, Mataró dona la benvinguda a l’estiu amb la Festa al Port, durant la qual s’organitzen gran quantitat d’activitats per gaudir del mar. Si t’apassiona la muntanya pots passejar i fer excursions a peu o amb bicicleta pel Parc del Montnegre i Corredor i, si ets amant de l’aventura, gaudir del Bosc Vertical al Parc Forestal. Mataró és una ciutat per descobrir durant tot l’any, però a l’estiu l’activitat s’intensifica amb la Festa al Port i a finals de juliol la ciutat esclata amb la Festa Major de Les Santes, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Gegants, focs artificials, concerts, la Nit Boja i les actuacions castelleres són algunes de les principals activitats que hi tenen lloc


@vineamataro @visit_mataro


Argentona

fent una ruta pels seus encants

Comencem el nostre passeig des de la plaça Nova, un dels centres neuràlgics de l’activitat d’Argentona i on hi podem trobar un bon nombre de bars i restaurants que ens criden l’atenció per aturar-nos a fer un deliciós àpat i carregar energies. A la plaça també s’alça La Sala, antic cinema i teatre reformat com a nou espai escènic de la vila. Seguidament, ens enfilem pel carrer Gran, esquitxat de comerços tradicionals on gaudir dels productes artesans d’Argentona i la cuina del Maresme, com els embotits i d’altres viandes de gran qualitat. Si seguim pel costat dret, arribem a la Font de Sant Domingo, coneguda pels argentonins i argentonines per ser protagonista durant la Festa Major del 4 d’agost. I és així perquè des de l’any 1636 es fa l’acte de benedicció d’aigües, tradició que té el seu origen a l’aplec de Sant Domènec en què la vila féu un vot de poble al sant

20

per tal que protegís les aigües de l’epidèmia que afectava tot el país. Aquesta tradició ha donat lloc actualment a la Festa del Càntir d’Argentona, la qual es complementa amb una gran Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa.

Un ampli ventall de propostes i activitats lúdiques , i d oci t’espera a Argentona Si retrocedim pocs metres fins al punt on es bifurca el carrer Gran, arribarem a la plaça de Vendre on hi trobarem, en un dels costats, la inconfusible imatge de la Casa Puig i Cadafalch, habitatge modernista edificat entre els anys 1897 i 1905 pel famós arquitecte Josep Puig i Cadafalch com a casa d’estiueig per a la seva família. Des d’aquí podem

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

rgentona és un dels pobles amb més encant de la comarca del Maresme que compta amb un important patrimoni arquitectònic, cultural i natural ideal per realitzar-hi rutes de senderisme i observar la bellesa d’aquesta vila entre mar i muntanya.


Argentona és romàntica, el TRAMVIA que va unir Mataró i Argentona durant gairebé 40 anys va ser testimoni de moltes històries , d amor

arribar a la plaça de l’església, la qual rep aquest nom per la seva església de Sant Julià del segle XVI d’estil gòtic tardà. Però la veritable joia d’aquesta plaça és l’emplaçament del Museu del Càntir, un equipament museístic de nova generació amb un discurs museogràfic actual que conserva i difon una important col·lecció de més de 4.000 atuells per a l’aigua, la gran majoria càntirs de terrissa tradicional. Aquests mostren un recorregut de quasi tres mil anys de creació de la humanitat, des de l’edat del bronze fins a l’art contemporani, amb diversos exemplars d’importància com per exemple, de Pablo Picasso. Per acabar aquesta ruta pels encants històrics i culturals de la vila, et recomanem visitar la Casa Gòtica, un casal d’estil gòtic tardà on hi resten alguns elements arquitectònics originals com el portal rodó o els arcs ogivals de l’antic porxo.

Allunyant-nos una mica del centre històric de la vila, podem visitar tant fent una passejada com en vehicle a la Font Picant, un espai emblemàtic d’Argentona i amb molta història que s’ha convertit en un dels principals llocs de lleure dels vilatans on gaudir del contacte amb la natura. També existeix l'opció d’endinsar-se pels boscos que envolten Argentona i pujar fins al Castell de Burriac que, tot i que pertany al terme municipal de Cabrera de Mar, és un altre dels espais que els argentonins i argentonines senten com a propi, és un fantàstic mirador cap al mar i la muntanya. Així doncs, anima’t a visitar Argentona amb nosaltres i descobreix tots els seus encants Per a més informació: AJUNTAMENT D'ARGENTONA Telèfon 937 974 900 www.argentona.cat

21


RACONS DE CATALUNYA COLORIT CARRER AL COR D’ARGENTONA (el Maresme)


23


P

alafolls és el municipi del Maresme que aixopluga un nombre il·limitat de rutes a peu que deixen al descobert paratges de conreu, masies que evoquen una altra manera de fer, però també un patrimoni arquitectònic modern que s’insereix en equilibri en un entramat de carrers on mai no hi manquen zones verdes i propostes d’art o mobiliari urbà digne de parar-hi atenció.

Cal Alsina, Cal Sastre, la Casa Gran i Mas Florit són algunes de les masies que configuren l’essència històrica i cultural del municipi El centre històric format pel carrer Major, sobresurt entre la resta del municipi per les façanes de les seves cases ara restaurades. Aquí hi trobarem l’Ajuntament, fàcil d’identificar per la seva façana de pedra coronada per les banderes protocol·làries i que, segons es pot llegir a la mateixa façana, data de 1701. L’Església de Santa Maria Assumpta es troba a les acaballes d’aquest carrer central, destaca per la seva magnitud i per estar inclosa dins de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Hi afegim el Teatre i l’Escola de Música i Dansa (MID), cadascun edifici més imponent per acabar de configurar un dels punts neuràlgics de Palafolls. A pocs

24

minuts d’aquest punt, es pot arribar al pavelló d’esports El Palauet, projectat per l’arquitecte japonès reconegut arreu, Arata Isozaki, o, més enllà la Biblioteca Enric Miralles, obra pòstuma de l’arquitecte.

Visita el Castell de Palafolls i observa, des de les alçades, els altres encants de la vila Per acabar de captar l’essència d’aquest poble, cal visitar l’església d’origen romànic de Sant Genís, de gran bellesa

monumental rodejat d’un recinte de pedra enjardinat, ideal per fer-hi una passejada i contemplar l’estructura de gran riquesa històrica. I sense deixar-nos perdre pels parcs i places del municipi, podem fer camí per l’Avinguda Pau Casals per acabar en camí terrer i començar una ruta on apreciar la feina dels pagesos i les masies que caracteritzen d’una forma especial a Palafolls. T’aconsellem seguir fent camí pels camps florits mentre fas cames gaudint del bosc de la zona, fins a arribar al Castell de Palafolls, un castell que ens insinua des de les alçades molts altres encants de la vila. Com per exemple ho és


Podeu realitzar nombroses rutes a peu que deixen al descobert paratges de conreu, masies, patrimoni arquitectònic i un entramat de carrers replets de zones verdes la torre de guaita de la Plaça Valls d’Ax, on s’hi assenta un altre dels punts comercials i d’oci del poble; la Porta del Cel del Parc Fluvial de la Tordera o la zona de

Vallplana, que coincideix amb el darrer tros del parc natural del Montnegre, on hi descansen les cases rurals de Palafolls. Només es tracta de gaudir de les panoràmiques del municipi i de tota la bellesa que deixes enrere, per novament tornar-hi i recapitular mentalment tota l’experiència Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Per a més informació: AJUNTAMENT DE PALAFOLLS Telèfon 937 620 611 palafolls@palafolls.cat www.palafolls.cat


una petita joia del Maresme tocar del Parc del Montnegre i Corredor, Sant Cebrià de Vallalta es caracteritza per ser un poble a la vall de les muntanyes del Maresme i a tocar del mar. Envoltat de bosc mediterrani de pins, sureres i castanyers, presumeix d’un clima suau ideal pel cultiu de maduixa, bolets i planta ornamental. Els temps passats d’aquesta vila es caracteritzen per haver cultivat la vinya als seus entorns, creant així un camí planer que va descobrint diferents masies restaurades i la riquesa dels conreus d’aquesta terra.

26

Sant Cebrià, amb més de 1000 anys d'història, té un centre urbà que destaca pel seu campanar de l’església parroquial d’estil gòtic, i diferents cases que conformen el municipi, així com el Parc Puigverd i el Passeig Lluís Companys, de rica vegetació i vistes a la serra del Montnegre. És el lloc ideal per desconnectar del dia a dia, per impregnar-te del seu ambient tranquil i acollidor. Pots gaudir del seu entorn natural a través de les seves rutes senyalitzades que t’acaben endinsant a la biodiversitat del Parc Natural del


Montnegre-Corredor. Una d’elles és la “Passejada per les vinyes”, en la que es recorre els antics camps de vinya i d’un camí planer que convida a la xerrameca i al safareig. Però el que més es destaca són les vistes al conreu de la maduixa, un dels fruits característics del Maresme. El bon microclima de la zona repercuteix favorablement en la qualitat del maduixot, caracteritzat per un color vermell intens, sabor molt dolç amb un punt d’acidesa, textura carnosa i un agradable aroma, com acabat de collir. A banda de gaudir d’una vista molt bonica del poble durant la passejada, també descobrireu un altre producte típic de Sant Cebrià, el xampinyó i les seves mines excavades a les muntanyes per assegurar el seu cultiu. Amb el temps, aquest cultiu ha anat perdent fermesa, però, actualment s’hi treballen tipologies d’origen asiàtic.

La vila es caracteritza per tenir una sèrie de masies disseminades, les quals han marcat la història el municipi Podem observar que la tradició agrícola d’aquest poble ha anat evolucionant durant el temps, així com el folklore de la vila i dels seus productes de proximitat. L’últim diumenge d’abril s’hi celebra la diada de la maduixa de Vallalta, així com les Jornades Gastronòmiques durant el mes de maig. A la tardor s’hi festeja la Fira del Mil·lenari, es tracta d’un gran mercat medieval amb mercaders vinguts de terres cristianes i del llunyà Orient. Si vols conèixer de més a prop la història d’aquest municipi i de totes aquelles persones que hi han format part, podeu consultar des de la web els diferents números editats pel Centre d’Estudis Sant Cebrià de la revista Vall-Alta. T’animem a descobrir Sant Cebrià de Vallalta, una petita joia del Maresme

És el lloc ideal per desconnectar del dia a dia, per impregnar-te del seu ambient tranquil i acollidor

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

AJUNTAMENT DE SANT CEBRIÀ DE VALLALTA Telèfon 937 631 024 www.stcebria.cat

27


acaba l’estiu i comença la tardor, que màgica i especial aquesta nova estació, que deixa sempre unes imatges precioses. Ho podem viure des de molts indrets de Catalunya, com per exemple, Malgrat de Mar, establert en una localització privilegiada a la comarca del Maresme, de límit a la Costa Brava i amb molt bona comunicació a Barcelona i Girona. Són molts els motius que l’han considerat vila de llarga tradició turística, que conviden a voler descobrir els seus espais naturals, cultura i patrimoni, gastronomia i una fantàstica oferta d’oci de compres. Acostuma a ser un indret on el bon temps sempre acompanya a les excursions on hi regna un ambient tranquil i acollidor.

28

Malgrat de Mar et permet explorar diferents espais naturals que compten amb una flora i fauna excepcionals, com vindria a ser el nou mirador d’aus del Delta de la Tordera, un espai per observar les aus, que destaca per ser una zona d’hivernada de moltes aus migratòries. A més, de ser la barrera per seguir amb la prohibició d'accès a la llacuna. Allí hi trobareu uns plafons amb informació sobres les diferents espècies que s’hi poden observar en cada punt. Un lloc ideal on poder aprendre i estudiar l’ecosistema i biodiversitat que es troba al Delta de la Tordera. La informació és elaborada pel grup de naturalistes voluntaris de l’Associació Naturalistes del Montnegre i La Tordera Nat Mont, que han fet seguiment des de fa mesos de les nidificacions i de les espècies d’aus, que s’hi van detectant.

Visitar Malgrat de Mar és conegut, també, per disposar d’una extensa oferta comercial, la major part ubicada al centre de la població. Hi ha tot tipus de botigues, des de les més locals a les de prestigi, entre les quals hi ha molt producte de qualitat.

Malgrat de Mar gaudeix d’una localització privilegiada a la comarca del Maresme amb molt bona comunicació a Barcelona i Girona


A més de l’oferta especialitzada en els productes de temporada on hi predomina l’artesania i records de l’estada a Malgrat de Mar. I si us voleu enriquir d’olors i colors varis que defineixen la població, heu d'anar al mercat dels dijous, allí podreu triar i remenar tant com vulgueu. O si el que voleu és productes frescos, cal que visiteu el mercat municipal. Els productes frescos, de qualitat i amb insígnia de Malgrat els podreu trobar en algun dels establiments de restauració del municipi.

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació: OFICINA DE TURISME DE MALGRAT DE MAR Telèfon 93 765 56 42 info@turismemalgrat.com

Compten amb una oferta gastronòmica excel·lent que et farà el dia rodó. Als restaurants hi predomina la cuina mediterrània, gràcies als grans beneficis que els ha proporcionat la terra, ja que la pràctica de l’agricultura és fonamental per poder obtenir els millors productes, a més, cada dia reben peix fresc dels ports de Blanes i d’Arenys. L’oferta de plats tradicionals és excepcional, per aquest motiu el col·lectiu de restaurant durant l’any organitzen diferents jornades gastronòmiques on els protagonistes són el pèsol, la maduixa, el peix i el marisc, el tomàquet, els calamarenys, els bolets i el fesol del ganxet. Com ja sabem, vivim un moment excepcional ocasionat per la Covid-19, però els sectors del comerç i de la restauració han fet un gran esforç per tal de garantir un servei segur, tot aplicant unes bones mesures d’higiene i seguretat per a tothom que visqui o visiti Malgrat de Mar.

En definitiva, els turistes que visiten Malgrat de Mar repeteixen, ja que són molts els encants que fan d’aquest municipi un lloc ideal per passar-hi uns dies. L’oferta d’allotjament és variada i podeu trobar, segur, el lloc que s’adapti més a les teves necessitats i dels teus acompanyants. La majoria tenen unes vistes precioses que acaben d’arrodonir l’estada, ja que la platja és la imatge preferida pels hostes i sempre deixa una sortida o posta de sol esclatant que convida a fotografiar

www.turismemalgrat.com • www.ajmalgrat.cat


Rica en natura i paisatge esclatant

a comarca del Maresme compta amb un total de 30 municipis, cada un amb la seva pròpia particularitat. En aquesta ocasió, parlem d’un racó privilegiat de la comarca, de Tordera. Un poble idoni per tots aquells que volen gaudir de la natura, del bon temps, d’un espectacular patrimoni històric, gastronomia, festes i tradicions, moltes tradicions. Tordera es distingeix per diverses raons, però la principal és la seva natura que li ha donat tots els ingredients per poder fer la millor combinació. Han donat com a resultat, indrets de senderisme i lleure, habilitant rutes i GR'S que permeten descobrir els punts més recòndits i peculiars de la seva zona. Així com, circuits organitzats de BTT. Per aquest motiu, el seu meravellós entorn l’ha catalogat com a Vila Florida. Els seus vilatans i vilatanes recomanen fer la ruta de les ermites, que es tracta d’un passeig per l’entorn fluvial del municipi. Així com també, la Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies, un projecte que neix amb la voluntat pública dels di-

30

ferents promotors de dinamitzar els recursos naturals, culturals i immaterials vinculats al riu Tordera i la seva conca. Si voleu sentir el tarannà dels torderencs i torderenques només cal que passegeu pels seus carrers, sentireu els flaires de les botigues que brinden productes de proximitat i on us adonareu que tenen un interessant mostra de gastronomia pròpia, a més d’obrir-vos la gana. I és allí, on trobareu instal·lats varis restaurants que ofereixen cuina catalana i tradicional, aquella que ens agrada menjar quan fem turisme. Un altre atractiu per a Tordera, d’arrels centenàries, és el mercat que se celebra cada diumenge. Trobareu diferents parades de tot tipus distribuïdes arreu dels carrers del nucli urbà i que, abans de la pandèmia, comptava amb una mitjana de 15.000 visitants setmanals. Tordera és el municipi més gran de la comarca, i això li dona el suficient caliu perquè es creïn varies associacions i entitats locals, les quals amb esforç i il·lusió treballen dur durant l’any organitzant diferents esdeveniments, festes i activitats perquè

es mantingui viu el poble. A més, de poder compartir amb la resta de catalans i catalanes les seves arrels, és a dir, les seves tradicions que han donat lloc a la seva història.

Tordera té tots els ingredients perquè t’enamoris de la seva natura


Al centre de la vila, trobem l’església parroquial de Sant Esteve, de l’any 977, d’origen romànic (es conserva part del campanar) i fou reconstruït als segles XVI i XVIII. La façana té un portal barroc i dos balcons amb balustres, tres naus i planta de creu llatina. A banda de l’església parroquial, cal esmentar les set ermites bastides per honrar els patrons dels set veïnats del terme municipal de Tordera. El seu passat el podem seguir a través dels nombrosos monuments, que encara avui en dia segueixen en peu en l’actual terme municipal. Tordera, i en general el Maresme, és una destinació turística que ofereix la possibilitat de viure noves experiències, sentir curiositat per descobrir i, sobretot, omplir la motxilla de bons records

Ens acompanyes a conèixer Tordera? Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

www.tordera.cat

Fotos de www.costadebarcelonamaresme.cat

AJUNTAMENT DE TORDERA Telèfon 937 643 717

Deixa’t enamorar pels carrers de Tordera, allí hi trobaràs el motiu pel qual poden presumir de poble


l’ ALT

PENEDÈS

LA FIRA DEL GALL

celebra la 356a edició

EN FORMAT VIRTUAL 32


Ara més que mai és important el consum del producte de proximitat com el Gall del Penedès

A

rriba el desembre i, com cada any, una cita arrelada al calendari: la Fira del Gall. La mostra del Gall del Penedès torna a Vilafranca del Penedès els dies 19 i 20 de desembre, però enguany ho fa en format virtual, amb l’objectiu d’adaptar-se al nou escenari global. Tot i els canvis, la proposta mantindrà l’essència que l’ha fet popular, i que l’ha consolidat com el millor escenari per conèixer i comprar el Gall del Penedès, plats cuinats amb aviram i vins de la DO Penedès. El nou format permetrà esponjar la durada de la fira més enllà del cap de setmana habitual. La Fira, que enguany arriba a la 356a edició, es concentrarà en una plataforma telemàtica que mantindrà els tres grans eixos que la distingeixen: el Gall del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), la gastronomia d’alta qualitat i els vins de la DO Penedès. Al web, hi haurà un apartat destinat a cada temàtica, i també es podrà consultar informació de les activitats complementàries que giraran al voltant de la mostra, com tastos i maridatges o la mostra d’aviram. L’objectiu és que el visitant web pugui viure l’experiència de la Fira del Gall sense moure’s de casa. El portal també permetrà als usuaris reservar els productes que s’oferiran al petit mercat gastronòmic que proposa la Fira del Gall d’enguany. Un indret únic ubicat a la plaça Jaume I de Vilafranca del Penedès, que tindrà l’aforament limitat, per poder garantir les mesures sanitàries requerides i adaptar-se a la nova normalitat.

Al mercat es podran comprar exemplars sacrificats de Gall del Penedès amb IGP i plats d’aviram cuinats. També hi haurà una gran selecció de vins amb DO Penedès, tot per maridar-ho a casa. L’oferta de productes es podrà consultar a través del portal de la Fira, i els que vulguin reservar-ne ho podran fer trucant directament als establiments participants. Els encàrrecs es recolliran en un dels tres estands del mercat, cada un dedicat a un sector diferent. Al recinte també hi haurà exposats el Gall Tomasot i la Gallina Ballarica, les dues figures emblemàtiques del bestiari festiu pròpies de la Fira del Gall. Es comptarà a més amb una exposició de les varietats de la Raça de la Gallina Penedesenca: negra, aperdiuada, blat i barrada.

GASTRONOMIA I VINS DE LA DO PENEDÈS: UNA COMBINACIÓ PERFECTA La gastronomia i els vins són dos dels elements clau d’aquest esdeveniment. Tant a través del web, com al mercat gastronòmic, els visitants hi podran descobrir les receptes més tradicionals i les més innovadores elaborades amb aquesta au, i saber amb quins vins de la DO Penedès mariden. Una combinació perfecta per descobrir el territori. La DO Penedès és la DO territorial més àmplia i variada de Catalunya. S’hi elaboren vins de tota mena: blancs, rosats i negres, joves i de guarda, però també escumosos i fins i tot vins dolços. Tot i que tradicionalment ha estat reconeguda pels seus vins blancs, sobretot els elaborats amb xarel·lo, els productors del territori han apostat els darrers anys per potenciar els vins negres, i actualment són també un gran baluard de la denominació.

continua a la pàgina 34

33


El Gall del Penedès: Plomatge negre atzabeja intens, cos allargat, potes d’un color blau pissarra cendrós, una cresta de 5 o 6 puntes i caracteritzat per la posta d’un ou de color

comença a la pàgina 32

marró rogent molt intens. Aquest és Gall del Penedès, l’autèntic protagonista d’aquest esdeveniment des

EL GALL DEL PENEDÈS

de fa més de 350 anys.

RECONEGUT AMB L’IGP La Generalitat de Catalunya li va atorgar l’any 2016 el reconeixement d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Els animals tenen una edat mínima de 98 dies, es crien en galliners que disposen d’accés a l’aire lliure i tenen una dieta que inclou llavors de raïm en la seva composició. Però, què li aporta i el fa especial aquest tipus d’habitat i alimentació? La carn té una gran proporció d’àcids grassos insaturats. Això fa que sigui més rica en ferro, més gustosa i fibrosa i que contingui més antioxidants.

34

CRIADORS DE LA RAÇA DE GALLINES PENEDESENQUES Per tal de protegir, fomentar i divulgar la presència d’aquesta raça, l’any 2003 es va constituir l’Associació de Criadors de la raça de Gallina Penedesenca. L’entitat treballa per a la contribució de la conservació de la raça, vetlla pel foment de la puresa i la selecció de la raça establint i revisant els prototi-

pus de les distintes varietats i afavoreix la millora de la productivitat i incrementa la rendibilitat de les explotacions associades, entre d’altres Reportatge maquetat per MGZ PUBLICACIONS

Per a més informació: AJUNTAMENT DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS Telèfon 938 181 254 www.firadelgall.catOSONA

Terra de fires i mercats entelles ofereix al visitant un comerç actiu i modern amb productes locals i de la terra, un patrimoni natural i cultural, tradicions i festes per conviure que serveixen per donar a conèixer les diferents fires al llarg de l’any. Totes amb una diversitat de comerços molt interessants, que es complementen amb el mercat dels diumenges que omple de vida el poble amb parades multicolors, potenciant el comerç local i el valor dels productes artesans que s’ofereixen. La vila es caracteritza per tenir productes propis, molts d’ells es comercialitzen sota la marca de Centelles. Com els licors o les colomes de Centelles que han potenciat la creació de nous productes Centellencs com la Ratafia, i és aquest un dels principals

36

motius pels quals, se celebra la Fira de la Ratafia, des de l’any 2009. La ratafia és una beguda tradicional de les terres catalanes amb més de mil anys d’antiguitat. Reconeguda com Denominació Geogràfica que es prepara a base de nous verdes, aiguardent o alcohol. Es barreja amb vàries herbes aromàtiques i medicinals i segueix un procés de maceració durant un cert temps. La Fira de la Ratafia de Centelles és un espai pensat pels amants de la ratafia i per aquells que encara no la coneixen, però tenen ganes d’aprendre i endinsar-se en el món de la ratafia. Cada mes de juny, els visitants hi troben parades de ratafia de diferents productors catalans, amb una gran varietat de jornades i xerrades, com ara tallers d’olors per reconèixer les diverses plantes aromàtiques, un taller per realitzar una ratafia a casa i moltes activitats complementàries destinades a

Aquest any, a conseqüència de la crisi de la Covid-19, la 13a Fira de la Tòfona de Centelles comptarà amb menys actes i amb mesures de seguretat necessàries com ara la reubicació d’espais o d’aforament limitat, per garantir la prevenció i distanciament social entre els assistents tots els públics. Per últim, l’acte amb més rellevància és el clàssic concurs de ratafia de Centelles, el qual va enfocat a qualsevol persona que vulgui presentar la seva pròpia ratafia casolana elaborada amb mètodes artesanals. L’onzena edició d’enguany, fruit del context de confinament i l’emergència sanitària provocada de la Covid-19, es va adequar de forma virtual amb tallers com ara “Aprèn a fer ratafia des de casa”


amb el que es podia aprendre la recepta més antiga de Centelles. Així com també, a través de vídeos explicatius publicats a les xarxes socials, tot un recull de les activitats que s’han dut a terme durant aquests anys com són el concurs de ratafies casolanes, l’espai firal amb degustació de ratafia i productes derivats, taller d’elaboració de ratafia, dinar silvestre, jardinet de plantes i herbes de la ratafia entre altres activitats. Esperant que l’any vinent, es pugui dur a terme, com cada edició de forma presencial. Centelles ofereix al visitant un comerç actiu i modern amb productes locals i de la terra, un patrimoni natural i cultural, tradicions i festes Un altre dels exemples d’aquesta posada en valor del patrimoni i consolidació de festes a Centelles és la Fira de la Tòfona, que se celebra la segona setmana del mes de desembre, des de l’any 2008. Les tòfones neixen de forma silvestre a Centelles i rodalies per les particularitats de latitud, vegetació, alçada, sòl i clima adequats pel creixement d'aquest fong soterrani i es cullen majoritàriament dues varietats de tòfona, la “Tuber melanosporum” la tòfona d'hivern i “Tuber aestivium” la tòfona d'estiu. La tòfona, fong comestible de perfum intens i delicat, ha passat a ser un producte

propi pel que fa a la tòfona negra, que es troba al seu entorn i és molt valorada per cuinar. A la fira es pot trobar la tòfona tant fresca com en productes elaborats com ara xocolata, embotit o formatge. La Fira de la Tòfona de Centelles ofereix un espai dinàmic i participatiu, enguany, i també degut a la situació epidèmica, s’està treballant per adequar-la a la situació actual. És un espai on els visitants poden aprendre amb tallers de cuina amb tòfona. On els expositors i comerciants de la Fira poden trobar els millors productes, amb maridatges que emfatitzaran la qualitat dels productes. A més, amb l’inici de la Fira, diversos establiments de restauració de Centelles ofereixen un exquisit menú amb tòfona i amb la millor selecció de productes de la zona. Es tracta de la iniciativa coneguda com a “Menja tòfona a Centelles”, que cada any va guanyant més adeptes. Les activitats pensades per als grans i diversió per als infants, convertint la Fira en un espai per gaudir amb tota la família Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Per a més informació:

AJUNTAMENT DE CENTELLES Telèfon 938 810 375 www.centelles.cat


38


La identitat que defineix un lloc, gairebé sempre, ve donada pel seu entorn. El Baix Empordà és conegut per ser una comarca on a cada indret dona gust passejar mentre la mirada es perd pels paisatges rítmics que canvien a cada pas. La natura els hi ha regalat la oportunitat de poder explotar el seu terreny i ser una localització per fer turisme actiu. A més, és ric en patrimoni històric, cultural i artístic que li donen les eines idònies per complementar la seva entitat.


Fitor

40

CruĂŻlles


Imatges cedides pel Consell Comarcal del Baix Empordà

Sa Conca

Púbol

Ullastret

Llabià


el PALLARS

42

SOBIRÀ


L’ encant de Lladorre


ixecar-se, fer-se un cafè i contemplar per la finestra un bel blanc que abraça les muntanyes i valls. Indica que la temporada de neu ja ha arribat al Parc Natural de l’Alt Pirineu, per quedar-s’hi uns quants dies. En aquest parc hi ha ubicada l’estació d’Alta Muntanya de Tavascan, essent el lloc ideal per a la pràctica d’activitats hivernals a l’aire lliure. Ubicada a l’extrem nord del Pallars Sobirà a 1.750 metres d’alçada, Tavascan és una petita estació perfectament integrada al seu entorn, que intenta mantenir al màxim l’equilibri entre l’activitat humana i l’ecosistema de la zona.

Tavascan és el petit paradís de les activitats hivernals a l’aire lliure, que tot amant de la muntanya sap apreciar És el lloc perfecte per practicar diverses modalitats d’esports d’hivern com l’esquí alpí i el de fons, el surf de neu, raquetes de neu, splitboard, el qual cada any atrau a més públic. Conjuntament, amb l’esquí de fora pista o freeride. A qui li agrada la muntanya comparteix un denominador comú: mantenir en bon estat tot l’entorn natural, sobretot, aquell que té un gran valor biològic. A més, aquests gaudeixen i, a la vegada, cuiden de la muntanya perquè es mantingui cada any en bon estat per practicar el que més els hi agrada. La muntanya de Tavascan és un autèntic paradís blanc, que gràcies a les seves excepcionals característiques l’any 1991 s’hi va poder instal·lar l’estació d’esquí i, des de llavors, es manté intacta la voluntat d’apropar l’alta muntanya i els espais naturals del poble a tots els visitants que s’hi vulguin apropar. A més a més, de ser un gran impuls econòmic pel municipi de Lladorre. Després de passar el dia a pistes i al bell mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu us espera el poble de Lladorre, format també per Tavascan, Boldís Jussà, Boldís Sobirà, Lleret i Aineto, amb tots els seus encants d’espais rurals i de muntanya, perquè agafeu forces per l’endemà.

44

Tavascan és una petita estació perfectament integrada al seu entorn i on s’intenta mantenir al màxim l’equilibri entre l’activitat humana i l’ecosistema de la zona

Si ens passegem per aquests indrets ens adonem que es tracta de petits pobles amb importants vestigis històrics i un notori patrimoni arquitectònic. No hi ha ningú que visiti Tavascan i no fotografiï el pont medieval del segle XIII, que fins el 1960 era l’únic pont per creuar el riu de Tavascan i que unia la vila amb el raval. Actualment, és tota una icona per al poble.

Segurament, quan us parlen d’aquesta zona us ve al cap la central hidroelèctrica subterrània, de la qual a la dècada dels 50 se’n va iniciar la seva construcció, una obra de dimensions colossals que va durar fins a l’any 1974, data de la seva inauguració. El conjunt es troba dins d’una caverna de 500 metres de profunditat a l’interior de la muntanya del Pic de Guerón. Una de les seves singularitats és la seva doble funció, la qual de dia


agafa aigua dels llacs per produir electricitat i durant la nit funciona com una estació de bombeig, per tornar a pujar l’aigua fins als llacs superiors per poder reutilitzar l’aigua com a font d’energia. Una impressionant obra d’enginyeria on es pot realitzar una visita guiada pel seu interior tots els dies de l’any de manera concertada, tot i que actualment, es poden veure afectades les visites per la covid-19, truqueu i informeu-vos. Les valls de Tavascan i Lladorre, amb el teló del Parc Nacional de l’Alt Pirineu de fons, us esperen per viure intensament un hivern que desitgen que vingui carregat de positivisme, i a poder ser, de força neu

www.tavascan.net

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

AJUNTAMENT DE LLADORRE Telèfon 973 62 30 00 www.ajuntament-lladorre. tavascan.net

45


la SEGARRA

Un tresor amagat a la Vall del Llobregós

T

orà compta amb una trentena de llocs visitables en tan sols 93,31km. Entre tots ells destaquen la Plaça de la Font, el centre neuràlgic del poble, l’església parroquial de Sant Gil, la Torre de Vallferosa, La Creu de Terme de Sant Ramón, El Pont del Diable, el Pont de les Merites i múltiples esglésies romàniques que posen de manifest l’espectacular arquitectura religiosa que fa anys que es conserva en aquesta vall.

Passejant pel nucli antic de Torà trobareu edificacions com les esmentades i molt més, ja que el poble està replet de carrerons, finestrals i portalades que recorden l’assentament romànic a la vall i el conseqüent canvi cap a un estil gòtic, com és el cas de l’església parroquial. El call jueu dona fe de la importància del poble en els segles passats i, actualment, es localitza al carrer Nou. El call jueu va ser el lloc on s’establí el primer comerç de la vila i, ara, està envoltat de petites places i carrers estrets que recreen a la perfecció l’ambient de l’antiga vila medieval. Torà fou residència de famílies benestants jueves tals com el baró de Morrocurt, els Mujal o els Aldabó, que feien donatius als pobres i als hospitals de la vila.

46

Torà és un poble medieval. Pertanyent a la Segarra, que es troba a la vall del Llobregós, a la Catalunya central, al municipi hi viuen 1.223 habitants i està format per diversos nuclis: Cellers, Claret, Fontanet, Llanera, Sant Serni de Llanera, Vallferosa i l’Aguda. Tots ells conformen geogràficament la vall de la riera de Llanera fins a la seva confluència amb el riu Llobregós.

La Plaça de la Font és un dels llocs més bells de la vila i engloba els edificis i monuments més atractius de la població com La Font de la Vila, la Casa Massana, la Casa Jovans o el Molí de la Font. Aquest emplaçament data del 1608 i s’utilitzava de safareig per rentar la roba. Per altra banda, l’església parroquial de Sant Gil és un dels reclams arquitectònics de l’època romànica que, si o si, cal visitar. Amb naus laterals d’estil neoclàssic i una portalada d’estil plateresc, l’església és símbol del poble juntament amb la Torre de Vallferosa.


Per acabar-ho d’arrodonir, Torà es remunta a la prehistòria. Si les edificacions romàniques i el call jueu ja són un motiu més que suficient per visitar el poble, el Dolmen de Llanera, també anomenat Torre dels Moros o Dolmen de la Vila de Llanera, acabarà de convèncer. Cronològicament, podem ubicar la seva construcció al final del període neolític. Utilitzat en rituals funeraris i enterraments, és un dels monuments d’aquest tipus més gran (mesura 10 metres de llarg i dos i mig d’alçada) i més ben conservat de Catalunya. Per les seves característiques, el dolmen és un conjunt megal·lític excepcional reconegut arreu del país i també a l’estranger. A l’interior s’hi trobaren aixovars funeraris on hi havia diversos vasos d’estil campaniforme, puntes de pletxa i ganivets de sílex i un fragment de braçalet de pedra decorat, entre altres objectes. Tots ells es troben exposats al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

Per a més informació:

AJUNTAMENT DE TORÀ Telèfon 973 473 028 www.tora.cat

Com cada any, la vila festeja la Festa Major, l’1 de setembre honorant Sant Gil, el patró del poble. Aquesta localitat històrica que compta amb un patrimoni únic i singular omple els seus magnífics carrers de festa i tradició. Entre les activitats que organitzen destaquen el sopar de germanor i el del jovent, la festa de l’aigua a les piscines municipals, el concurs de botifarra, les gimcanes, la trobada de gegants, les cercaviles, els concerts i els balls de nit. Conèixer un poble de festa és conèixe’l de veritat. Enmig de la natura, i amb multitud d’edificacions per visitar, el poble et deixarà bocabadat

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Fora del poble, una torre de guaita de 33m d’alçada sobresurt per damunt de tot el paisatge de Torà. La Torre de Vallferosa, que singularment no es troba en cap carena ni punt elevat, és la fortalesa sarraïna més important dels Països Catalans, segons les darreres investigacions fetes sobre el terme. Des de dalt de tot de la torre, també anomenada castell, les vistes del terme de Torà són espectaculars, i des de fa anys aquesta edificació és un reclam nacional i internacional, el qual rep milers de visites al llarg de l'any. La visita a la torre, també inclou l’església i el poble, és una de les millors maneres de conèixer Torà, el seu patrimoni i natura. Es poden realitzar cada diumenge dels mesos de maig, juliol, agost i setembre i hi ha dos torns, a les 11 i a les 12:30h. Però, actualment, es poden veure modificats a causa de la Covid-19.


Cada últim dissabte d’agost es fa una teatralització d’una rentada popular als safarejos de la vila

ON EL PASSAT ES FA PRESENT uissona és una població històrica on cada element que la forma serveix de testimoni dels avantpassats d’aquest petit poble. A nivell geogràfic, la vila de Guissona està situada al nord de la comarca de la Segarra, al centre de la plana de Guissona, una subcomarca amb distincions pròpies i diferenciades dins el context comarcal. Les característiques orogràfiques d'aquesta zona venen marcades per un extens pla entre dues conques fluvials, la del Llobregós al nord i la del Sió al sud, només trencat per petits turons. Cal destacar, com a element diferencial, la presència d'un important aqüífer, que ha dotat de significat Guissona, essent coneguda com el "doll de la Segarra". Aquest aqüífer nodreix, actualment, diverses fonts d’origen natural (la de l'Estany, la de la Salut i les Fonts de la vila) i, anteriorment, alimentava els pous, què històricament s’havien excavat al llarg de la vila.

48

Les característiques orogràfiques d'aquesta zona venen marcades per un extens pla entre dues conques fluvials, la del Llobregós al nord i la del Sió al sud Si t’agrada descobrir edificacions amb una vida passada i on l'empremta del passat i és molt present, no et pots perdre, la col·legiata de Santa Maria, un temple de grans dimensions dedicat a l'Assumpció de la Verge. Aquest edifici d'estil neoclàssic amb cert regust barroc integra alguns elements anteriors com són el campanar, la capella del Sant Crist i la de la Verge del Claustre. Aquesta última es correspon amb la capella de la patrona de la vila i ostenta un magní-

fic retaule barroc presidit per una talla de pedra de la Verge del Claustre. Com en tots els pobles, la font i el safareig han estat testimonis de moltes aventures, així com també lloc de trobada per a moltes vilatanes. Aquest espai es tracta d'un conjunt arquitectònic format per la font principal, utilitzada per omplir els càntirs, també la font de rentar les verdures, dos safareigs i un abeurador. Hi trobem la imatge de la Verge de la Salut. D’altra banda, el nucli històric de la població conserva el traçat de la vila closa medieval, ubicat en el límit nord del centre antic, davant de la plaça Vell Pla, de la qual part de la muralla resta visible integrada en les cases que hi limiten. Seguint el mur en direcció oest, aquest et guia fins arribar al Portal de l'Àngel, aquest és l'únic conservat dels sis portals que donaven accés a la vila. Al llarg dels últims 30 anys ha patit grans transformacions i de la seva fisonomia original solament s'ha conservat


El principal aspecte a destacar de Guissona és el seu llegat arqueològic, ja que compten amb el Parc Arqueològic de la Ciutat Romana de Iesso i amb el Museu Eduard Camps i Cava

la part baixa, en relació a les arcades que pròpiament constituïen la porta. Tant la muralla com el portal s'haurien de situar a partir del segle XI, quan es donà la conquesta de Guissona per part dels comtes d'Urgell i el bisbe de la Seu. El principal aspecte a destacar de Guissona és el seu llegat arqueològic que trobaràs fàcil si t’apropes al Parc Arqueològic de la Ciutat Romana de Iesso i al Museu Eduard Camps i Cava. El Parc, museïtzat, i el Museu, centrat en la interpretació del llegat arqueològic, posen en valor les restes de l'antiga ciutat romana. En l'actualitat, fruit de la recerca continuada des dels anys 90, són visibles i visitables tant la muralla, per l’accés nord a la població, i el barri residencial com les termes públiques i la cel·la vinària. Els diversos vestigis il· lustren el funcionament del municipi i la seva evolució, des de la seva fundació fins a l'abandonament parcial d'aquest sector de la població. Tot el conjunt, de més de dues hectàrees, constitueix un equipament únic a les terres de Lleida. (carrer del Tint, 2). Com tot poble històric hi ha el Pou del Gel, una construcció del segle XVII plantejada per conservar el glaç de l'hivern i vendre'l durant els mesos de més calor. Es troba als afores del poble i és una construcció soterrada de planta circular i amb una alçada d'uns 10 metres. Aquest pou mereix ser fotografiat i estudiat per entendre una mica més la vida de Guissona. De camí a la Font de l’Estany, un recinte d’esbarjo emblemàtic per a la població, hi trobem l'Obra de Fluvià. Aquest nom identifica un palau episcopal inacabat que feu construir la mitra d'Urgell amb Pere de Cardona al seu capdavant. Es tracta d'un edifici tardo-gòtic de gran interès edificat a inicis del segle XVI Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació:

No et perdis l’encant d’una vila on la història brolla de tots els seus carrers i racons.

Guissona, t’encisarà.

AJUNTAMENT DE GUISSONA Telèfon 973 550 005 www.guissona.cat www.museudeguissona.cat


N-230 C-12

el SEGRIÀ

N-240

Lleida

L’oli d’alta qualitat que defineix el territori

Una nova experiència en què podràs guanyar lots d’oli d’oliva verge extra de la comarca Per això, es realitzaran diferents activitats de manera virtual, on cada setmana es promocionarà un municipi i el seu oli d’oliva verge extra. Concursos radiofònics, activitats per donar a conèixer la cultura, gastronomia, les propietats i els beneficis de l’oli d’oliva, així com jornades tècniques on el protagonista serà l’Oli d’Oliva Verge Extra del Segrià. Volen apropar als segrianencs i segrianenques i a tothom que vulgui, a compartir allò que els uneix mitjançant activitats al llarg dels Camins d’Or Líquid, format que s’ha adaptat, necessàriament, per complir amb les mesures de seguretat. Consulta la pàgina web del Consell Comarcal del Segrià per saber totes les activitats que es realitzaran del 2 de novembre al 20 de desembre.

50

3

Alfés

N-230 C-12

4

C-45

6

l Segrià Sec es caracteritza per una escassa pluviometria que, unida al tipus de sòl existent, dona com a resultat uns olis diferents i plens de personalitat. Actualment, vivim en un temps ple de dificultats i d’incerteses però el Consell Comarcal de Segrià ha volgut persistir en la celebració dels Camins d’Or Líquid del Segrià. Des de les àrees de Promoció Econòmica i Turisme del Consell Comarcal del Segrià juntament amb les cooperatives i els ajuntaments d’Alcanó, Alfés, Aspa, Llardecans, Maials, Seròs i Torrebesses s’ha treballat per desenvolupar la 12ª edició dels Camins d’Or Líquid, fent compatible la promoció d’un dels productes estrella del territori amb la protecció de la salut de productors, veïnat i públic.

L-702 AP-2

1

Aspa

Alcanó

Seròs 5

7 2

Torrebesses

Llardecans

Maials

Del 2 de novembre al 20 de desembre descobreix virtualment cada setmana un municipi del Segrià i el seu oli d’oliva L’amor que tots nosaltres sentim a l’olivera i a tota la cultura que envolta l’oli, juntament amb una lluita aferrissada per la seva producció, han fet que sigui possible mantenir la seva qualitat i el seu prestigi, que tant merescudament té com a producte únic.

Com s’obté l’or líquid del Segrià? Per a l’obtenció d’aquests olis d’alta qualitat d’un 90% d’oliva arbequina, les olives són collides de l’arbre i portades al molí el mateix dia de la recol·lecció per evitar la fermentació i l’oxidació del seus components i assegurar-ne la màxima qualitat. A l’inici de la campanya, l’oli té el gust del fruit sa i fresc obtingut de l’oliva verda. El fruit verd proporciona aromes molt intenses d’herba acabada de tallar i de fulla i, quan s’assaboreix, en boca proporciona uns gustos amargs i picants tolerables semblants al gust del plàtan verd, de la carxofa, de l’ametlló... Els olis de la resta de la campanya protagonitzen el canvi de fruita verda a fruita madura i es caracteritzen per una olor més apagada i el sabor dolç propi de les aromes de fruita madura, d’ametlla, de fenol...

Aquest any més que mai, compra el teu Oli d’Oliva Verge Extra online. Consulta les condicions a la web de cada cooperativa/molí. Més informació a la pàgina web segria.cat i a les xarxes socials del Consell Comarcal del Segrià
RACONS DE CATALUNYA MÈTODE TRADICIONAL D'ENSACAR OLIVES (el Segrià) Fotografia realitzada per Marta Sanahuja Mas


Una vila rural plena de vida

Escultura de pedra vora l’església de Sant Martí

54

i ens donessin a escollir entre viure a una ciutat gran o en un poble petit, què escolliríeu? Cada lloc, cada indret és diferent però tenen una finalitat comuna, que qui hi visqui ho faci feliçment. Els vilatans i vilatanes dels Alamús van escollir quedar-s’hi per molts motius diferents, un d’ells per la seva proximitat amb la ciutat de Lleida. Es coneixen entre tots, bé, millor dit, es coneixen pel nom de la casa o per algun mot que s’han guanyat amb el pas dels anys. Si, són aquelles particularitats que t’ofereix el poble, la senzillesa de les coses. D’altra banda, si analitzem detingudament els Alamús ens adonem que la vila està banyada pel canal de l’Urgell i que es caracteritza per tenir un paisatge pla, en el qual hi predominen els camps de regadiu. I com sempre, la història ha deixat l'empremta de la millor manera possible amb mostres com l’església parroquial de Sant Martí, que va ser reformada als segles XVI i XVIII amb una senzilla façana classicitzant i campanar d’espadanya, la

font natural de la Barceloneta, la creu de terme gòtica, de la qual encara s’hi pot observar un fust poligonal, el capitell i la creu pròpiament dita. També, el Santuari de la Mare de Déu o el diminut nucli agregat a Vencilló. Mentre camines pels seus carrers et toparàs amb el carrer Major, en ell encara s’hi conserven edificis del s.XVIII essent un imprescindible en la vostra visita.

La vila està banyada pel canal de l’Urgell i es caracteritza per tenir un paisatge pla, en el qual hi predominen els camps de regadiu


Xop centerari de la partida de Vencilló

Panoràmica des de la Torre dels Alamús

Els Alamús compta amb el tossal de la Moradilla, una oportunitat única on poder veure restes d’un refugi de la Guerra Civil i d’una bateria de metralletes Al nord-est de la comarca, a 212 m d’altitud i amb 770 habitants, i que creix al voltant de l’església. Alamús té tots els secrets per mantenir viu l’esperit rural i, cada any, organitzen diferents festes, tot i que aquest any s’han vist alterades per la covid-19.

Si ens deixeu donar-los-hi un suggeriment, no dubtin en sortir a passejar pels camins que s'uneixen amb el centre urbà. Entremig dels camps de conreu i agafant un dels camins us portarà fins al tossal de la Moradilla, allí us esperen unes vistes espectaculars, a més s’hi conserven les restes d’un refugi de la Guerra Civil i d’una bateria de metralletes. Es tracta d’un trajecte de 5 km, apte per fer tothom. Entre els camps de conreu, trobareu pomes i peres essent tota una insígnia per als seus vilatans i vilatanes, així com una peça clau de l’economia del poble. Així doncs, us convidem a fer una visita als Alamús i passar una estona tranquil· la, envoltats d’una vida rural que us connectarà amb l’oest de Catalunya Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS

Per a més informació: AJUNTAMENT DELS ALAMÚS Telèfon 973 199 006 administracio@alamus.ddl.net alamus.ddl.net

Campanar de l’església de Sant Martí

Creu del Terme a l’interior del cementiri

Interior de l’església de Sant Martí


ls primers vestigis del poblament humà al municipi d’Alcoletge s’originen a la prehistòria, i els conjunts del Tossal dels Morts i del Tossal de la Nora formen part del patrimoni arqueològic que configura la història del municipi. Des de l’Ajuntament s’està fent l’esforç de recuperar, investigar i preservar els conjunts arqueològics d’Alcoletge. Som conscients que és la nostra història, que ens l’estimem i la volem difondre i divulgar. Aquesta vocació per la recuperació de la història a través del patrimoni cultural aviat tindrà una plataforma digital (www.visitalcoletge.com) amb l’objectiu de donar a conèixer aquest valor històric, cultural i social de la vila.

Coneix el seu Patrimoni Històric i Cultural Conjunts arqueològics del Tossal dels Morts, del Tossal de la Nora i el Centre d’Interpretació del Front del Segre

CONJUNT ARQUEOLÒGIC DEL TOSSAL DELS MORTS Aquest turó, icona del municipi, amaga gran part de la història d’Alcoletge. Un fragment de la seva riquesa patrimonial ja està al descobert i es pot visitar, però encara queda feina per desenterrar del seu passat més llunyà. Els testimonis arqueològics del Tossal dels Morts, es remunten a la prehistòria, amb restes d’ocupacions de l’època del Bronze i de l’època Ibèrica. També de l’època antiga corresponents a grups ilergetes i, possiblement romanes, a més de les restes arqueològiques del castell andalusí del segle X. Pistes d’aquest fet han sigut la localització de fragments de ceràmica comuna ilergeta, que correspondria a grups dels ilergetes dels segles IV-I anE.

(trinxeres, nius de metralladora, búnquers), l’Observatori del Tossal dels Morts actualment és el més destacat i es pot visitar.

Al segle XIX es va construir el cementiri del municipi, d’aquí rau el nom del Tossal posteriorment, a principis del segle XX, es va traslladar a la seva ubicació actual. Al cim del Tossal avui, es troben les restes d’un Observatori republicà, construït a l’any 1938 en el context dels enfrontaments que van tenir lloc al llarg de la línia defensiva establerta entre els rius Segre y Noguera Pallaresa en el període que va de l’abril de 1938 al gener de 1939, conegut com el Front del Segre.

L’emblemàtic Tossal de la Nora situat al nord del municipi, rep el seu nom en referència a la sínia que hi hauria en la séquia de Fontanet d’origen andalusí. La seva ocupació humana es d’època prehistòrica amb restes arqueològiques del Bronze, possiblement els vestigis d’un gran poblat que encara s’han de descobrir, d’ocupacions anteriors al neolític. Altres dels elements patrimonials que destaquen d’aquest conjunt arqueològic són les restes d’almenys sis tombes antropomorfes, excavades a la roca i atribuïbles a l’època medieval cristiana.

56

DEL TOSSAL DE LA NORA

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

A Alcoletge trobem diversos vestigis d’arqueologia bèl·lica republicana

CONJUNT ARQUEOLÒGIC


L’origen del topònim d’Alcoletge prové de la paraula àrab Al-qulaica “castell petit”, fent referència al castell defensiu que van edificar al Tossal dels Morts als voltants del segle X

Durant la Guerra Civil el Tossal de la Nora, esdevingué part del front republicà. L’element del patrimoni històric que avui en dia es visible es la trinxera que amb forma de ziga-zaga que es localitza a la part superior del Tossal. A diverses localitzacions del Tossal de la Nora també s’identifiquen nius de metralladora.

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL PATRIMONI DEL FRONT DEL SEGRE (CIPGC) L’equipament que defineix l’àmbit cultural, patrimonial i social del municipi és el Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil – Front del Segre. Referent en l’estudi i interpretació de la Guerra Civil a les terres de Lleida, té com a objectiu difondre i mostrar la vida quotidiana en les poblacions rurals durant el conflicte bèl·lic. Un dels elements expositius és la reconstrucció de l’antiga

escola republicana d’Alcoletge, destacant la figura de Fermí Palau, mestre durant uns anys de l’escola i figura destacada del grup Batec. Al CIPGC també s’hi conserva l’antic forn de pa del 1909, element patrimonial d’arquitectura rural. Des de l’Ajuntament es pretén que aquest Centre sigui de vital importància per la promoció cultural i turística del municipi. Així com l’eix vertebrador en la investigació, difusió i preservació del patrimoni històric i cultural d’Alcoletge Text escrit per JEZABEL PIZARRO BARBERÀ Tècnica de Cultura i Turisme de l’Ajuntament d’Alcoletge Per a més informació: AJUNTAMENT D'ALCOLETGE Telèfon 973 196 011 www.alcoletge.cat


un poble entre el regadiu i el secà

ituat al sector meridional del pla de Lleida, es defineix com un poblet agrari el qual la seva situació geogràfica, el permet poder aprofitar-se dels conreus de regadiu i secà. La terra conreada de Montoliu representa més de la meitat de la superfície total del municipi, emplaçat entre els pobles d’Albatàrrec i Sudanell. El seu encant s’amaga entre la seva gent, la vida agrícola i el seu paisatge de bellesa singular. Et donem unes pinzellades d’aquest poble petit i encantador, per descobrir tota la intensitat de la terra del Segrià. A 166 metres d’altitud, a migdia del canal d’Urgell i a ponent del de Seròs, trobem aquest municipi, Montoliu

58

de Lleida. El seu nucli antic es caracteritzat per l’església parroquial de la Nativitat de Maria i el carrer Major que conserva alguns edificis d’origen medieval actualment reformats. Amb poc més de 450 habitants, aquest municipi pot presumir de la seva varietat de conreus, la de regadiu a la zona al· luvial fèrtil propera al riu i la de secà, que entre les dues s’hi cultiva els cereals com l’ordi i arbres fruiters com les pereres i l’olivera.

El seu encant s’amaga entre la seva gent, la vida agrícola i el seu paisatge de bellesa singular


Reportatge realitzat perMGZ PUBLICACIONS

Les plantes que caracteritzen la flora del municipi, creixen perfectament adaptades a sobreviure en condicions extremes. Durant la primavera al secà, es produeix una successió contínua de petites floracions que no duren massa dies però, en els turons, a la vora dels camins, als marges que separen els terrenys i en els camps que descansen aquell any o que han esdevingut erms, s’hi poden veure veritables meravelles. I per això t’animem a que facis una passejada perquè aquest entorn t’atrapi la ment i el cor, com la Ruta que es realitza de la Flor blanca dels perers de Montoliu. Durant la primavera, en aquest poble esclata en un mar de Durant l’any, la vila celebra diferents festivitats com La Marxa de Tardor del Baix Set, una activitat de senderisme que combina quatre rutes on s’aprofita per observar la bellesa dels paisatges dels boscos de ribera propers al Segre, antics secans i zones actuals d’horta. Ara és el moment de practicar el turisme de proximitat, t’animem a passejar per Montoliu de Lleida i descobrir els seus encants Per a més informació: AJUNTAMENT DE MONTOLIU DE LLEIDA Telèfon 973 720 280 montoliulleida.ddl.net

A la primavera descobreix la Ruta de la Flor blanca dels perers de Montoliu, quan les hortes del poble esclaten en un mar de blancor

blancor a les hortes tradicionals de la vall del Segre. És ideal per realitzar una petita excursió pels camins de l’aigua, de la mà de pagesos i veïns que sense cap dilació, us explicaran tot el que hi ha darrere d’aquest paisatge únic. Coneixes els Patamolls de Montoliu? És la zona de bosc de ribera i herbassars humits situada al marge esquerra del riu Segre, a banda i banda, del tram final d’un rec de derivació del Canal d’Urgell que acaba al Segre, amb una ocupació de 20 hectàrees de superfície. Et convidem a perdre’t per aquest paisatge màgic ric de fauna i flora locals i exòtics.


La bellesa monumental i natural del Segrià lmenar és vila i cap de municipi a l’extrem septentrional de la comarca del Segrià. Regat pel canal de Pinyana i limitat pels pobles dels termes segrianencs, és l’indret ideal per començar a descobrir aquesta terra. El seu nom d’origen àrab, et convida a passejar

60

pels seus carrers i observar tota la història que hi ha al darrere, et guiem pels indrets més característics i deixarem que voli la teva imaginació. Caracteritzat pels seus camps d’ordi i presseguers, aquest territori de secà presumeix de tenir un dels més bonics patrimonis religiosos, com és l'església parroquial de Santa Maria. Situada a la plaça Major d’Almenar i davant de la Casa de la Vila, és un edifici que reflecteix dues etapes constructives, per una part d’origen gòtic amb la seva nau de ni més ni menys, que 40 metres de llargada i per altra banda, el seu campanar barroc de 60 metres d’alçada. Tota aquesta bellesa monumental va ser declarada Bé d’Interès Cultural l’any 2010. En cas que vulguis contemplar unes vistes espectaculars de les

terres del Segrià, de la Noguera i el perfil de les muntanyes pirinenque, el Fossar, lloc que envolta l’església, va ser un antic cementiri i lloc de defensa de la vila.

La bellesa monumental de l’Església Parroquial de Santa Maria, va ser declarada Bé d’Interès Cultural l’any 2010 Altres indrets que no deixen indiferent a ningú són el Molí fariner o el Pouet de gel. D’estructura fusiforme i amb ull de bou a la part superior que s’utilitzava per conservar el glaç. Aquest lloc crida l’atenció dels visitants, ja que es conserva en perfecte estat i és una manera de poder entendre com treballaven els avantpassats de la vila.


Un dels elements també característics és el Soldevila, ja que s’atribueix al punt on tot va començar; la història, el folklore i l’essència de la seva gent. La plaça la caracteritza una esplèndida creu de terme d’estil gòtic que data del segle XVI. Per acabar de conèixer tot el que aquest municipi amaga, és obligatòria una visita al Museu Casa Tanot, un edifici que conserva la seva estructura antiga i que el seu interior està dividit en espais temàtics que representen el món pagès i la vida quotidiana del món rural. El poble d’Almenar a part de tenir elements patrimonials de gran bellesa i importància cultural, també pot vantar-se de la ruta que permet conèixer tots els valors relacionats amb el riu que passa per Almenar; el riu Noguera, un riu pirinenc que desemboca al Segre. A les inmediacions pots trobar el Camí del Riu on es pot veure l’ecosistema que es crea al seu pas gràcies a l’aprofitament de l’aigua. Aquesta ruta de 10 quilòmetres transcorre pel marge del riu i l’Horta d’Almenar, on s’hi poden trobar diferents punts

d’interès històric, cultural i ambiental, senyalitzats amb l’objectiu de potenciar els valors presents del municipi. En aquests temps que corren, volem fer-te conèixer les festes que caracteritzen Almenar, com per exemple la Fira de Sant Roc a l’agost, el Mercat Medieval al juny o la Fira de Sant Antoni al gener, perquè en pic es pugui celebrar la vida, els vilatans i vilatanes seran els primers en ferho i convidar-te

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació: AJUNTAMENT D’ALMENAR Telèfon 973 770 013 www.almenar.cat

El camí del Riu és una ruta, que entre d’altres motius, serveix d’eina de sensibilització respecte al medi ambient

61


MOSTRA

ALMA2020

D

os centres expositius, dos espais, com són les sales temporals del Museu d’Arquitectura i Urbanisme “Josep Mas Dordal” (MAU) i el Parc d’Europa, - que esdevé parc escultòric-, ambdós a la vila d’Almacelles (El Segrià), acullen la mostra ALMA2020. El projecte que va néixer amb una primera mostra al 2019, a la que segueix aquesta segona, ve a complementar l’aposta municipal per l’escultura com element decoratiu i de cultura a tot el municipi. Enguany, un any especial, diríem, per les circumstàncies excepcionals que concorren a nivell global, tant en l’espai obert que significa el parc, com en l’espai tancat de les sales del MAU es proposen uns recorreguts especials. En aquestes rutes trobareu obres de diferents autors que entren amb diàleg amb l’entorn i a l’hora amb l’espectador i amb tota la mostra en con-

LA MOSTRA NO DEIXA DE DEFINIR-SE COM UN ELOGI A L’ELEMENT ESCULTÒRIC COM A ELEMENT URBÀ PER EXCEL·LÈNCIA, QUE INTERACTUA AMB LA GEOGRAFIA URBANA I HUMANA

junt. La mostra no deixa de definir-se com un elogi a l’element escultòric com a element urbà per excel·lència, que interactua amb la geografia urbana i humana dels llocs als quals es destina i s’ubica, reprenent un paradigma clàssic que es recupera amb el renaixement i la il·lustració, però també és present en els entorns personal i privat on pot encabir-se.

A LA MOSTRA ALMA 2020 TROBAREU OBRES DE DIFERENTS AUTORS QUE ENTREN AMB DIÀLEG AMB L’ENTORN I A L’HORA AMB L’ESPECTADOR I AMB TOTA LA MOSTRA EN CONJUNT Noms com Eduardo Chillida Belzunce, Jorge Egea, Mer Jimenez, Adrián Arnau, Bartosz Janczak, Francisco de Borja Moreno, Teresa Guerrero, Wenceslao Jiménez, Franc Vilà, Manuel Diaz Castedo,

José Miguel Abril, Núria Torres, Mario Molins, Marta Fresneda, Marta Sánchez o Ana Maria Olano, són els que hom pot descobrir en propostes absolutament contemporànies, i que ens interpreten unes realitats objectives des dels ulls d’artistes vinguts de llocs diferents, amb experiències vitals diferents i formacions acadèmiques singulars 1. “Zabalaga”, Oli, Eduardo Chillida Belzunde 2. “Las bacías de Don Quijote”, hacer inoxidable, pols bronze i resina, Manuel Diaz Castedo 3. “Musa descansando”, terracota, Eduardo Chillida Belzunce 4. “Luna”, bronze, Mer Jiménez Marrodán 5. “lugar imaginario”, Oli, Eduardo Chillida Belzunce 6. “Mirando la noche”, terracota, Eduardo Chillida Belzunze 7. “London Bridge”, Oli, Eduardo Chillida Belzunce 8. “Antinous”, bronze, Jorge Egea

C/ Pitàgores, 2 25100 ALMACELLES (Lleida) Tel. 973 742 001

mau@almacelles.cat www.museualmacelles.cat

62

9. “Celia”, Bronze, Mer Jiménez Marrodan 10. “abrazo III”, bronze, Eduardo Chillida Belzunce 11. “Torso atlântico” i El consumo”, bronze, de Wenceslao Jiménez


Fotografies de JOSEP IBARZ I JORDI PASCUAL

Text de ALBERT BALADA (MAU)

Disseny de MGZ PUBLICACIONS

63


el BAIX

64

PENEDÈS

© Gabriel Mestre


© Gabriel Mestre

Tot i les circumstàncies que estem vivint a causa de la Covid-19, cal continuar il·lusionant-nos i somniar amb les pròximes sortides en família i/o amics. La tardor ens dona la nostàlgia de voler tornar a la platja, a Calafell s’hi pot anar tot l’any, a més us esperen milers de possibilitats per Calafell és poder fer oci de qualitat. El municipi gaudeix cultura, esport, del segell Turisme en mar, natura i Família atorgada per la una gastronomia Generalitat de Catalunya, exquisida a la fet que significa que disposen d’una extensa oferta vora del mar d’allotjaments i restauració adaptada a les necessitats de les famílies i varies propostes d’entreteniment per a totes les edats. Calafell mostra una terra rica en el seu llegat històric, que recorda que si viatgem a 2.500 anys enrere, ens adonem que ibers i romans, àrabs i senyors feuls vilatans i vilatanes dals van deixar una petjada per tots els de Calafell descriuen racons de Calafell. el seu municipi com Si passegem, tant per l’interior com per un indret acollidor on l’exterior, podrem observar la Ciutadefer possible totes les il·lusions. La seva lla Ibèrica, el Centre d’Interpretació ubicació al mapa de Catalunya és fà- del Calafell Pescador “La Confraria”, cil, formen part de la comarca del Baix el Bot Salvavides, l’església de Sant Penedès i estan a un pas de Barcelona Miquel o el castell de la Santa Creu, i a pocs minuts de Tarragona. Situats els quals són alguns dels testimonis de al cor de la Costa Daurada, amb les la història, i que fan de guia a través del seves platges d’aigües cristal·lines temps fins a dia d’avui. que atrapen a tot visitant omplint de Calafell és la porta al Mediterrani on goig tots els sentits. es barreja el patrimoni històric amb el natural, on les seves precioses platges de sorra fina daurada han rebut el certificat de gestió mediambiental © Gabriel Mestre UNE-EN ISO 14001:2004 i el certificat EMAS atorgat per la Unió Europea. Aquest indret del Baix Penedès us convida, una vegada més, a gaudir dels petits plaers de la bona taula, de passejades pel patrimoni històric, de contemplar postes de sol vora el mar, compres a les zones comercials i fer esport en un marc incomparable. I és que Calafell transmet energia i il·lusió per tots costats!

Imatges cedides per l' AJUNTAMENT DE CALAFELL

© Encarna Minet

© Joan Capdevila

© Gabriel Mestre

Reportatge realitzat per MGZ PUBLICACIONS Per a més informació: AJUNTAMENT DE CALAFELL Telèfon 977 699 141 turisme.calafell.cat

© Gabriel MestreRACONS DE CATALUNYA PASSEIG MARÍTIM DE SEGUR DE CALAFELL (el Baix Penedès)


Més informació a: www.hospitalet-valldellors.cat

© Rafael López Monné

© Rafael López Monné

© Rafael López Monné

© Rafael López Monné

© Rafael López Monné

M

ar o muntanya? A l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors ningú no s’ha de veure obligat a triar entre una opció i una altra, perquè fusiona ambdós elements. La combinació de mar i muntanya obre un ampli ventall de possibilitats per fer activitats a l’aire lliure o, simplement, gaudir dels paisatges del municipi. En aquesta època de l’any, en què els passejos i les excursions venen més de gust, recórrer els seus senders i camins és una experiència molt recomanable. A més de les seves platges i el seu patrimoni històric i cultural, la destinació destaca per la seva proposta senderista. L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors té una xarxa de camins i pistes forestals d’uns 180 km. Per aprofitar aquesta extensa xarxa, s’han creat en els últims anys diverses rutes, algunes una mica més exigents i pensades per a persones que volen fer esport i d’altres que tenen un caràcter més familiar i lúdic. Aquest és el cas, per exemple, del sender

68

litoral del Jonquet, que un any més ha tornat a rebre el guardó de Sender Blau. Aquests camins transcorren per indrets que permeten als caminants gaudir d’unes vistes espectaculars, com ara panoràmiques de la costa i les muntanyes litorals, paisatges protagonitzats pels característics marges de pedra seca de la zona; o pels barrancs de la part més plana de les muntanyes; o per l’espai natural protegit del Torn...

El municipi destaca per la seva proposta senderista, amb una gran xarxa de camins i pistes forestals d’uns 180 km, essent tot un destí clau per a qui li agrada caminar L’Ajuntament va editar l’any passat, amb la col·laboració de Centre Excursionista Serres de Mestral i de l’editorial Piolet, un plànol amb 14 rutes. Són itineraris de diferents dificultats i distàncies, que

permeten accedir a atractius turístics com la zona rocosa de la Mola de la Viuda, el poble abandonat de Remullà, el Coll de Presó des d’on es veu el poble de Vandellòs; les vistes del mar, del Delta de l’Ebre i del Camp de Tarragona en general que es poden admirar des de la Mola de Nadell a l’Hospitalet de l’Infant, les formacions rocoses del Barranc de Llèria… Cadascun dels recorreguts inclou un codi QR, perquè us els pugueu descarregar i seguir-los amb el telèfon mòbil o amb un dispositiu GPS. Aquest plànol està disponible als punts d’informació turística del municipi; i en l’aplicació web de Wikiloc també es poden trobar diversos itineraris georeferenciats. Per a més informació, podeu contactar amb l’Oficina de Turisme, a través del telèfon (977 82 33 28), del correu electrònic (turisme@vandellos-hospitalet.cat) i ara també a través del Whatsapp (podeu enviar missatges al 674 249 628)

Imatges cedides per TURISME L’HOSPITALET DE L’INFANT I LA VALL DE LLORS

CAMP

Reportatge dissenyat per MGZ PUBLICACIONS

el BAIXvisitem

MUSEUS

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA el Garraf

Av. Palfuriana 67 · Platja de Sant Salvador ·info@fcrestaurant.cat 43880 El Vendrell Tel. 977 684 276 museu@paucasals.org www.fcrestaurant.cat www.paucasals.org

ECOMUSEU - FARINERA Alt Empordà

Vine a gaudir del món dels viatges en tren al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. En les seves històriques edificacions i diferents espais, podreu viure experiències úniques en família i descobrir una valuosa col·lecció de 25 locomotores de vapor i d’altres vehícles històrics. Benvinguts a “La Casa dels Trens”!

La Farinera és una fàbrica de farines que conserva tota la maquinària, datada de final del segle XIX i inicis del XX. Endinseu-vos en el recorregut que us portarà d’un pis a l’altre, tot seguint el complex viatge del gra de blat. Us proposen moltes activitats, tallers i visites guiades!

Pl. Eduard Maristany s/n 08800 Vilanova i la Geltrú ( BCN ) Tel. 938 158 491 www.museudelferrocarril.org

C/ Sant Francesc, 5-7 17486 CASTELLÓ D’EMPÚRIES Informació: 972 250 512 www.ecomuseu-farinera.org

VISITES SHOW-COOKING TALLERS

Tel. 972 600 424 infomuseu@palamos.cat

Moll pesquer, s/n · 17230 PALAMÓS

info@fcrestaurant.cat C/ Major, 43-47 · 17700 La Jonquera Tel. 972 556 533

info@museuexili.cat www.museuexili.cat www.fcrestaurant.cat

Anuncia’t a

publicitat@magazinepublicaciones.com

www.museucoloniavidal.org Carretera C-16, km.78 Pl. Puríssima, s/n info@fcrestaurant.cat 08692 PUIG-REIG

Tel. 93 829 04 58

70

museu@museucoloniavidal.org www.fcrestaurant.cat

El portal de TURISME de referència www.turismeacatalunya.cat


71


Anuncia’t a

publicitat @ magazine publicaciones.com

667 560 225

LA FUSTERIA DEL CASAT el Pallars Jussà

Desconnecta del dia a dia als allotjaments rurals a Sarroca de Bellera, una localitat dels Pirineus a la província de Lleida. Es caracteritza per la tranquil·litat i comoditat que s’hi respira, envoltat de la natura més pura. Disposen de totes les comoditats per realitzar unes vacances ideals, tant en parella com en família i gaudir de les activitats de muntanya. Vine i gaudeix! C/ Sant Miquel, 5 25555 SARROCA DE BELLERA ( Lleida ) Reserves: 630 894 344 www.lafusteriadelcasat.com

CIRCUIT 55-84 la Noguera

CAL GABARRA

Berguedà el Berguedà

Un complex situat al centre del Berguedà format per tres cases rurals connectades per un espai enjardiant. Totalment reformades, es caracteritzen per seu luxe integrat al bell mig de la natura. Vine a relaxar-te i a gaudir de la tranquil·litat!

Polígon 505, parcela 58 25139 Menàrguens ( Lleida ) Reserves: 625 244 652 www.circuito55-84.com

Al bell mig de Roní, un petit poble de l’Alt Pirineu, s’hi troba Casa Macià: una casa familiar de turisme rural on descansar, recarregar-se d’energia i gaudir de la muntanya en tota la seva essència. Hi ha possibilitat de lloguer íntegre de la casa, disposa de piscina climatitzada i es accepta animals de companyia. Regala’t uns dies de felicitat! Carrer Únic s/n 25594 RONÍ ( Lleida ) Reserves: 609 463 966 www.casamacia.com

CASA FARRÉ

EL MOLÍ DE LA LLAVINA

MAS EL GÜELL

Vols sentir la velocitat en un autèntic circuit on entrenen els millors pilots del món? Al circuit de motos i karts de Menàrguens (Lleida) viu l’experiència i emprèn un autèntic repte. Aprofita i gaudeix d’un dia en família en un entorn incomparable, amb servei de bar restaurant per poder carregar les piles!

l'Alta Ribagorça

El lloc ideal per allotjar-te durant la teva escapada a la muntanya al municipi de Cardet, a 6 km de la Vall de Boí. Relaxa’t i gaudeix de la llar de foc en un entorn idíl·lic, tens a disposició tres apartaments totalment equipats amb vistes panoràmiques espectaculars. Aprofita la seva proximitat a les pistes d’esquí de Taüll i al Parc Nacional d’Aigüestortes. Carrer únic s/n 25526 CARDET ( Lleida ) Reserves: 629 792 476

www.hostalvalldaneu.com

C/ Major, 46 · 25580 · ESTERRI D'ÀNEU ( Lleida ) RESERVES: 973 626 097 · 973 626 292 hostal@hostalvalldaneu.com

72

CASA MACIÀ el Pallars Jussà

Osona

El Molí de la Llavina és una masia catalana situada en un espai natural incomparable a Centelles. Aquest indret ofereix visites al molí fariner centenari, venda i degustacions de formatge artesà i servei de dedicació i cura dels cavalls, que fan d’aquest indret un espai ideal per visitar en família. Masia Molí de la Llavina s/n 08540 CENTELLES ( Barcelona ) Reserves: 938 811 695 www.molidelallavina.com

TALLER JOSEP BUSQUETS l'Alt Camp

Un indret emblemàtic a Valls, un espai creat per comprendre l’obra de l’artista i escultor de la ciutat, Josep Busquets. Vine a fer un recorregut per veure els 50 anys de la seva obra i les seves col·leccions més importants. Cal demanar visita concertada tant per a grups com individuals. Descobreix-lo. Avinguda de les Comarques, 11 43800 VALLS ( Tarragona ) Reserves: 676 235 891 www.tallerjosepbusquets.com

Carrer Masoveria, 3 08673 Viver i Serrateix ( BCN) Reserves: 656 926 412 www.calgabarra.com

Osona

Una masia aïllada i confortable al mig del Collsacabra, al costat de la monumental Fageda de La Grevolosa. Permet acollir fins a 10 hostes. Estada de qualitat en un entorn especial de boscos i fauna, que combina la cuina casolana amb una natura espectacular. Mas El Güell (Sant Andreu de la Vola) 08572 SANT PERE DE TORELLÓ ( BARCELONA ) Reserves: 937 447 109 www.elguell.com

LA TORRE DE DALT Pla de l’Estany

Gran masia rural situada a Camós, a 5 km de Banyoles (i el seu estany) i a 15 km de Girona ciutat. Molt bon accés i rodejada de natura i tranquil·litat. Amb tots els serveis per passar uns dies en un lloc únic. Mas la Torre s/n 17834 CAMÓS ( Girona ) Reserves: 972 571 179 / 628 735 999 www.latorrededalt.combrou de

pollastre tradicional

Elaborat a partir de la recepta familiar, fet amb ingredients naturals.

Bu s

secció de

®

br

s ou

a lo a l euu q

No necessita refrigeració

SALSES FRUITS, S&P, SL. Ctra. de Cabra, s/n - 43811 Figuerola del Camp - Tel. 977 63 13 33 - www.fruitssp.com


Oficines de Turisme de Catalunya ALT CAMP OFICINA DE TURISME L'ALT CAMP C/Mossèn Martí, 3 · Valls Tel. 977 608 560

COLL DE NARGÓ Pl. de l'Ajuntament, 1 · Tel. 973 383 048

BAGES

LA SEU D'URGELL C/ Major, 8 · Tel. 973 351 511

OFICINA DE TURISME DEL BAGES Muralla de St. Domenèch, 24 Manresa · Tel. 93 693 03 50

NULLES C/ Estació, s/n · Tel. 977 602 522

OLIANA Av. Barcelona, 81 · Tel. 973 470 339

CARDONA Av. del Rastrillo, s/n · Tel. 93 869 27 98

SANTES CREUS Pl. Sant jaume el Just, s/n (Monestir) Santes Creus · Tel. 977 608 560

ORGANYÀ Pl. de les Homilies, s/n Tel. 973 370 030

MANRESA Pl. Major, 10 · Tel. 93 878 40 90

TUIXENT Pl. Serra del Cadí, 1 · Tel. 973 370 030

MONTSERRAT Pl. de la Creu, s/n · Tel. 93 877 77 01

ALTA RIBAGORÇA

SÚRIA C/ St. Climent, 21 · Tel. 93 869 69 84

VALLS C/ de la Cort, 3 · Tel. 977 612 530

ALT EMPORDÀ OFICINA DE TURISME DE L'ALT EMPORDÀ C/ Nou, 48 - 2n · Figueres Tel. 972 514 431

OFICINA DE TURISME DE L'ALTA RIBAGORÇA Av. Victoriano Muñoz, 48 · El Pont de Suert · Tel. 973 690 353

CADAQUÈS C/ Des Cotxe, 2A · Tel. 972 258 315

EL PONT DE SUERT Av.Victoriano Muñoz, 22 Tel. 973 690 005

EMPÚRIES Mossèn Cinto Verdaguer, 4 · Castelló D'Empúries · Tel. 972 156 233 EMPURIA BRAVA Av. Pompeu Fabrà, s/n · Tel. 972 450 802 FIGUERES Pl. de l'Escorxador, 2 · Tel. 972 503 155 L'ESCALA Pl. de les Escoles, 1 · Tel. 972770 603 LLANÇÀ C/ Camprodón, 16-18 · Tel. 972 380 855 MAÇANET DE CABRENYS Pl. de la vila · Tel. 872 202 645 PERALADA Pl. de la Peixateria, 6 · Tel. 972 538 840 EL PORT DE LA SELVA C/ Llançà, 3 · Tel. 972 387 122 ROSES Av. de Rhode, 77-79 · Tel. 902 103 636 SANT PERE PESCADOR Ctra. de la platja, s/n · Tel. 972 520 535 VILABERTRAN C/ Josep Reig i Palau, 10 Tel. 972 505 902

ALT PENEDÈS SANT SADURNÍ D'ANOIA C/ Hospital, 23 · Tel. 93 891 31 88 SUBIRATS Edifici de l'Estació vitivinícola de Renfe de Lavern, s/n · Tel. 93 899 34 99 VILAFRANCA DEL PENEDÈS C/ Hermenegild Clascar, 2 Tel. 93 818 12 54

ALT URGELL OFICINA DE TURISME DE L'ALT URGELL Pg. de Joan Brudieu, 15 · La Seu d'Urgell · Tel. 973 353 112

OFICINA DE LA VALL DE BOÍ Passeig de Sant Feliu, 43 · Barruera Tel. 973 694 000

ANOIA OFICINA DE TURISME DE L'ANOIA Plaça de Sant Miquel, 5 · Igualada Tel. 93 805 15 85 CALAF Pl. dels arbres, s/n · Tel. 93 868 08 33 OFICINA DE TURISME DE L'ALTA ANOIA Pg. Josep Maria Llobet, s/n · Prats de Rei · Tel. 93 868 03 66 LA LLACUNA C/ Major, 4 · Tel. 93 897 68 30

BAIX CAMP OFICINA DE TURISME DEL BAIX CAMP C/ Dr. ferran, 8 · Reus Tel. 977 327 155 CAMBRILS Pg. de les Palmeres, 1 · Tel. 977 792 307 CAPAFONTS C/ Riu Brugent s/n · Tel. 977 86 82 04

RAJADELL Estació, s/n · Tel. 93 836 82 54

BAIX EBRE OFI. DE TURISME DEL BAIX EBRE C/ Barcelona, 152· Tortosa Tel. 977 445 308 L'AMETLLA DE MAR Av. Amistat Hispanoitaliana, s/n Tel. 977 456 477 L'AMPOLLA Rda del Mar, 12 · Tel. 977 593 011 BENIFALLET C/ Major, 1 Tel. 977 462 005 / 977 462 331 OFICINA DE TURISME DEL DELTEBRE - EBRETERRA C/ Sant Miquel, 1 · Tel. 977 480 627 EL PERELLÓ C/Lluis Companys, 2 · Tel. 977 491 021 DELTEBRE - RIUMAR C/ Coll Verd, s/n · Tel. 977 489 309 ROQUETES Av. Diputació, s/n · Tel. 977 501 511 OFICINA DE TURISME TERRES DE L'EBRE Rambla Felip Pedrell, 3 ( Museu de Tortosa) · Tortosa · Tel. 977 449 648

BAIX EMPORDÀ

PALAFRUGELL Av. de la Generalitat, 33 Tel. 972 300 128 PALAMÓS Pg. del Mar, s/n Tel. 972 600 550 PALS C/ Hospital, 22 · Tel. 972 636 161 PLATJA D'ARÓ Mossèn Cinto Verdaguer, 4 Tel. 972 817 179 SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Monestir, s/n · Tel. 972 820 051 TORROELLA DE MONTGRÍ C/Ullà, 31 · Tel. 972 755 180

BAIX LLOBREGAT OFICINA DE TURISME DEL BAIX LLOBREGAT Ctra. Reial - N 340 · Tel. 93 685 24 00 CASTELLDEFELS C/Pintor Serrasanta, 4 · Tel. 93 635 27 27 COLLBATÓ Pl. de l'Era, s/n · Tel. 93 777 90 76 SANTA COLOMA DE CERVELLÓ C/Claudi Güell, 6 · Tel. 93 630 58 07 VALLIRANA C/Major, 612 · Tel. 672 462 426

BAIX PENEDÈS OFICINA DEL BAIX PENEDÈS Pl. Centre, 5 · Tel. 977 157 171 L'ARBOÇ C/Major 37 · Tel. 977 167 725 CALAFELL C/Sant pere, 29 - 31 · Tel. 977 699 141 COMA-RUGA Av. de Brisamar, 1 · Tel. 977 680 010 CUNIT C/Francesc Macià, 3 · Tel. 977 674 777 VENDRELL Dr. Robert, 33 · Tel. 977 660 292

OFICINA DE TURISME DEL BAIX EMPORDÀ C/ Tarongers, 12 · La Bisbal de L'Empordà · Tel. 972 642 310

BARCELONÈS

BEGUR Av. Onze de Setembre, 5 Tel. 972 624 520

BADALONA C/Francesc Layret, 78-82 Tel. 93 483 29 90

MONT-ROIG DEL CAMP CN- 340 km1139 · Tel. 977 179 468

CALONGE - SANT ANTONI Av. Catalunya, 26· Sant Antoni de Calonge · Tel. 972 661 714

BARCELONA - PLAÇA SANT JAUME Pl. de Sant Jaume, C/ Ciutat, 2 Tel. 93 285 38 34

PRADES C/ de la Muralla, 3 · Tel. 977 868 302

L' ESTARTIT Pg. Marítim, s/n · Tel. 972 751 910

REUS Plaça del Mercadal, 3 ( Gaudí Centre ) Tel. 977 010 670

LA BISBAL DE L'EMPORDÀ C/ L'Aigüeta, 17 (edifici Torre Maria) Tel. 972 645 500

BARCELONA - PLAÇA CATALUNYA Pl.Catalunya, 17 soterrani Tel. 93 285 38 34

LA SELVA DEL CAMP Camí de Tarragona, 10 Tel. 977 844 630 L'HOSPITALET DE L'INFANT I VANDELLÒS C/Estació, 1 · Tel. 977 823 328

AEROPORT EL PRAT (T1) Prat del Llobregat · Tel. 934 784 704

BARCELONA - AMADEU BAGUES Rbla. de les flors, 88 · Tel. 93 285 38 34

75 75


Avinguda AgustĂ­ Ros 2ÂşB Agramunt (Lleida)

www.virginias.es


Oficines de Turisme de Catalunya BARCELONA - PALAU MOJA C/Rambla, 118 · Tel. 663 654 994 BARCELONA - PALAU ROBERT Pg. de Gràcia, 107 · Tel. 93 238 80 91 SANT ADRIÀ DE BESÒS C/ Mare de deu del Carme, 115 Tel. 973 674 777

GARRIGUES

MATARÓ C/ La Riera, 48 · Tel. 93 758 26 98

OFICINA DE TURISME DE LES GARRIGUES Av. Francesc Macià, 54 · Les Borges Blanques · Tel. 973 142 658

TAVÈRNOLES C/ de l'Esglèsia,1 Tel. 93 888 73 08

MASNOU Pg. Prat de la Riba, 16 · Tel. 93 557 18 34

OFICINA DE TURISME DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU C/ del Migdia, 1 · Viladrau Tel. 93 884 80 35

ARBECA C/Lleida, 32 · Tel. 973 160 182

BERGUEDÀ

LA GRANADELLA Pl. de la Indepència, 1· Tel. 973 094 101

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ C/Barcelona, 49 3r · Tel. 93 822 15 00

GARROTXA

BAGÀ C/Raval, 18 · Tel. 619 746 099 CASTELLAR DE N'HUG Pl. de l'Ajuntament· Tel. 93 825 70 77 GÒSOL Plaça Major, 1 · Tel. 973 370 055 LA POBLA DE LILLET Edifici estació de tren de la Pobla de Lillet · Tel. 687 998 541 EL MASSÍS DEL PEDRAFORCA Pla del Pedraforca, s/n · Saldes Tel. 93 825 80 46

CERDANYA OFICINA DE TURISME DE LA CERDANYA Cruïlla N-152 amb N-260 · Puigcerdà Tel. 972 140 665 LLÍVIA C/ dels Forns, 10-12 · Tel. 972 896 313 PUIGCERDÀ Pl. Santa Maria, s/n · Tel. 972 880 542

CONCA DE BARBERÀ L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ Pl. del Mil·lenari, 1 · Tel. 977 871 220 MONTBLANC Muralla Sta. tecla, 54 · Tel. 977 861 733 SANTA COLOMA DE QUERALT C/ Patí del Castell, s/n · Tel. 977 880 478 VIMBODÍ I POBLET Monestir Poblet centre recepció Passeig Abat Conill, 9 · Poblet Tel. 977 871 247

GARRAF CUBELLES Plaça del Castell, 1 · Tel. 93 895 25 00 SITGES Pl. Eduard Maristany · Tel. 93 894 42 51 VILANOVA I LA GELTRÚ Pg. del Carme, s/n · Tel. 93 815 45 17 Pl. de la Vila, 11 · Tel. 93 814 00 00

OFICINA DE TURISME DE LA GARROTXA Av. Onze de Setembre, 22 · Olot Tel. 972 274 900

SANT POL DE MAR Pl. de la Vila, 1 · Tel. 93 760 45 47 SANTA SUSANNA Av. del Mar · Tel. 93 767 90 08 PINEDA DE MAR Pl. de Catalunya, 1 · Tel. 93 762 50 38 PALAFOLLS Plaça del Fòrum Palatiolo, s/n Tel. 93 762 06 11

MOIANÈS

BESALÚ C/ del Pont, 1 · Tel. 972 591 240

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ C/ de les joies, 11-13 · Tel. 93 830 14 18

OLOT C/ Dr. Fàbregas, 6 · Tel. 972 260 141

MONTSIÀ

PRESES Antiga estació, s/n · Tel. 972 694 904

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta Tel. 977 704 371

SANT JOAN DE LES FONTS C/ Sant Pere, 2 · Tel. 972 290 507

ALCANAR C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

VALL D'EN BAS Ptge Can Trona, s/n · Tel. 972 692 177

AMPOSTA Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

GIRONÈS

LA GALERA C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339

OFICINA DE TURISME DEL GIRONÈS C/ Berenguer Carnisser, 3 · Girona Tel. 972 011 669

SANT CARLES DE LA RÀPITA Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 744 624

VIC Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament), s/n Tel. 93 886 20 91 SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 93 812 57 12

PALLARS JUSSÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ Passeig del Vall, 13 · Tremp Tel. 973 653 470 ISONA I LA CONCA DELLÀ C/ Museu, 7 · Isona Tel. 973 665 062 LA POBLA DE SEGUR Pl. del Ferrocarril s/n, · Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ Camí de la Cabanera, s/n · Sort Tel. 973 621 002 ESTERRI D’ÀNEU C/Major, 40 bis · Tel. 973626345

LLAGOSTERA Pg. Romeu, 4-B · Tel. 972 832 322

LA SÈNIA Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000

OFICINA DE TURISME CATALUNYA A GIRONA Rambla de la Llibertat, 1 · Girona Tel. 972 010 001

ULLDECONA Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

LLAVORSÍ Ctra. Vall de Cardós, s/n Tel. 973 622 008

NOGUERA

PLA DE L’ESTANY

OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA Pg. Angel Guimerà 28-30 · Balaguer Tel. 973 448 933

BANYOLES Pg. Darder Pesquera, 10 Tel. 972 583 470

BALAGUER Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 Tel. 973 445 194

PLA D’URGELL

MARESME OFICINA DE TURISME DEL MARESME Pl. Miquel Biada, 1· Mataró Tel. 93 744 16 16 ALELLA C/ Riera Fosca, 2 · Tel. 93 555 46 50 ARENYS DE MAR C/ Riera Bisbe i Pol, 8 · Tel. 93 795 70 39 CALDES D'ESTRAC C/ La Riera, 48 · Tel. 93 791 05 88 CALELLA C/ Sant Jaume, 231 · Tel. 93 769 05 59 CANET DE MAR Casa Domènech i Montaner, xamfrà rieres Buscarons i Gavarra Tel. 93 794 08 98 MALGRAT DE MAR C/ Bellaire, 2 · Tel. 93 765 56 42

LA BARONIA DE RIALB C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

OSONA

OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL Av. Jaume I, 1 · Mollerussa Tel. 973 603 997

PRIORAT

OFICINA DE TURISME D'OSONA C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5 · Vic · Tel. 93 885 17 15

CORNUDELLA DE MONTSANT C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

MANLLEU Passeig de Ter, 2 · Tel. 93 851 51 76

FALSET Pl. La Quartera, 1· Tel. 977 831 023

PRATS DE LLUÇANÈS Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 93 856 01 00

MARGALEF Areà de Lleure del Pont, s/n Tel. 668 582 542

RUPIT I PRUIT Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 93 852 20 03

ULLDEMOLINS Pl. de l’Esglèsia, 1· Tel. 977 561 546

77


Oficines de Turisme de Catalunya RIBERA D’EBRE OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851 ASCÓ Ctra. de Camposines, 21 Tel. 977 406 583

SEGARRA OF. DE TURISME DE LA SEGARRA Passeig Balmes, 3 · Cervera · Tel. 973 531 300 CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

BLANES Pl. de Catalunya · Tel. 972 330 348

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

CALDES DE MALAVELLA C/ Vall·lobera · Tel. 972 480 103

TARRAGONÈS

HOSTALRIC Camí dels Ollers, 1 · Tel. 972 864 565 LLORET DE MAR Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735 MAÇANET DE LA SELVA C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005 SANT HILARI DE SACALM Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA C/ Fortuny, 4 · Tarragona Tel. 977 233 415 ALTAFULLA Camí de l'ermita, s/n · Tel. 977 651 426 LA PINEDA - VILASECA Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362 SALOU Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

ARTIES C/ dera Mòla, s/n · Tel. 608 503 759 BÒSSOST Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157 LES Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303 NAUT ARAN - SALARDÚ Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 973 645 197 VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Tel. 973 640 110

TOSSA DE MAR Av. Pelegri, 25 · Tel. 972 340 108

TARRAGONA C/ Major, 39 · Tel. 977 250 795

VALLÈS OCCIDENTAL

SEGRIÀ

VILOBÍ D’ONYAR Aeroport de Girona - Costa Brava Tel. 972 942 955

TERRA ALTA

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ C/ Canyeret, s/n · Lleida Tel. 973 054 800

OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 93 727 35 34

SOLSONÈS

GUISSONA C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida Tel. 973 248 840 OFICINA DE TURISME DE LLEIDA C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

URGELL

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310 LA VALL DE LORD Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA - SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida · Tel. 973 230 653

RIPOLLÈS

SELVA

SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA Pg. de Sant Salvador, 25-27 · Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161 ARBÚCIES C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

GANDESA Av. Catalunya · Tel. 977420 910

CAMPRODÓN C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SETCASES Plaça Major, 1 · Tel. 972 136 089 VALL DE RIBES Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

OFICINA DE TURISME DE L’URGELL C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707 AGRAMUNT Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089 BELLPUIG Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536 VALLBONA DE LES MONGES C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ Pl. del Bisbe Comelles, 13 Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha Tel. 973 641 801

SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 93 675 99 52 TERRASSA Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 93 739 70 19

VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Tel. 93 879 49 80 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 93 863 41 40 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès · Tel. 93 842 39 00 SANT CELONI Plaça de la Vila, 24 · Tel. 93 867 01 71

1 any (12 exemplars) www.turismeacatalunya.cat/subscripcions IVA + Despeses d’enviament inclosos en el preu.

78

**El subscriptor rebrà la revista durant la primera quinzena del mes.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.