MAGAZINE LLEIDA Nº105 Setembre 2023

Page 1

Coneix l’origen de la FIRA DE SANT MIQUEL

Descobreix

LA CUINA DE MARTÍN

Sensibilització amb l’Alzheimer al CENTRE JOVIAR

Assessora’t amb

TEIXIDÓ ASSOCIATS

SETEMBRE 2023 · N.105

l setembre és un mes de projeccions. De nous propòsits i noves intencions, de la tornada a la feina després de les vacances de l’estiu, de l’inici del nou curs escolar ... Tothom sap que l’any comença al setembre, encara que el calendari s’entesti a situar l’inici al gener! És al setembre quan arrenquem de zero, quan planifiquem la resta de l’any amb horaris, cursos i cursets, rutines ..., i ens plantegem nous objectius i reptes pel futur més immediat. En clau local, i pel que fa a Lleida, encetem aquest període amb festes. Hi ha millor manera? Al setembre se celebra la Diada de Catalunya (dia 11), que aquest any ha caigut empegada al cap de setmana i permetrà que molts puguin agafar forces durant tres dies per pujar la costa de setembre. Però, lleidatans, no us espanteu! A finals de mes tindreu un nou respir amb les Festes de la Tardor i la Fira Agrària de Sant Miquel.

Sabíeu que el certamen d’agricultura lleidatà se celebra des de fa gairebé 800 anys? Va ser gràcies a un privilegi que el rei Jaume I el Conqueridor va concedir a la ciutat l’any 1232. A la secció “A Lleida...” us fem cinc cèntims dels orígens de la fira agrària per excel·lència, tot un referent del sector primari del sud d’Europa.

El certamen, com sempre, vindrà acompanyat d’una nova edició de les Festes de

la Tardor, que aquest any donaran protagonisme al centre històric. Un dels actes més destacats serà, un any més, el seguici del dia de Sant Miquel, segon patró de la ciutat. Trobareu més detalls a la secció Oci i Serveis

En aquesta edició també us parlem de la tornada a l’escola i us hem preparat un reportatge amb uns consells perquè els més menuts de la casa comencin el nou curs escolar amb bon peu.

I, com de costum, a MAGAZINE Lleida trobareu les seccions habituals de Salut i Benestar, Gastronomia, Immobiliària i Legal. A la primera secció us ensenyem com fer servir un desfibril·lador en sis passos. A les pàgines de gastronomia teniu articles sobre les diferents varietats de tomàquets, sobre la cocció dels ous i sobre l’oli d’oliva i la seva pujada de preu en els darrers mesos.

A més a més, els nostres col·laboradors ens acompanyen en aquest nou curs compartint amb vosaltres els seus coneixements en psicologia, nutrició, gastronomia i en l’àmbit legal. I, per iniciar aquest nou curs amb bon humor, seguim comptant amb la Postu secció, que “renova contracte”.

Esperem que amb tots aquests ingredients sigui més lleu la tornada a la feina i que us ajudem a encarar amb optimisme el nou curs que ara comença

A LLEIDA... 04 SALUT & BENESTAR 06

GASTRONOMIA 20 INSÍGNIA 33 EDUCACIÓ 40

LA POSTUSECCIÓ 43 SER VEIS 44 LEGAL 49

IMMOBILIÀRIA 52 PAERIA.CAT 56 L’AGENDA 59

C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

Tel. 973 071 222

Director

Lluis Gómez: lluis@magazinepublicacions.com

Dept. Comercial

Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com

Disseny gràfic i maquetació:

Darío Mejón i Sergi Terés produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Redacció

Ivan Belilles i Noribel Jacobs produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Web

Sergi Terés: media@magazinepublicacions.com

Dipòsit legal: L 1107 - 2016

ISSN edició impresa: 2696 - 1180

ISSN edició online: 2696 - 1199

Publicació associada a:

Edició digital:

Foto de portada: @ darioignaciomejoncasas

fa 8 segles que fem una

FIRA AGRÀRIA

La primera edició del certamen va tenir lloc l’any 1232 gràcies a un privilegi de concessió per part del comte-rei Jaume I el Conqueridor

El mes de setembre s’acostuma a associar a la tornada a l’escola i a la feina després de les vacances d’estiu. Però, a Lleida, setembre també va lligat a la Fira de Sant Miquel. Sabíeu que aquest certamen agrícola se celebra des de fa gairebé 8 segles per la festivitat de Sant Miquel?

La primera edició va tenir lloc l’any 1232 gràcies a un privilegi de concessió per part del comte-rei Jaume I el Conqueridor. La fira era tot un esdeveniment on acudien marxants i traginers de tots els indrets. Des de llavors, el certamen s’ha celebrat de forma quasi ininterrompuda durant més de set segles. En el decurs de la seva història, la Fira de Sant Miquel ha evolucionat i ha experimentat diverses transformacions sense perdre el seu objectiu inicial: un aparador de productes agraris i ramaders, una mostra de novetats i un punt de contractació. Actualment, la fira lleidatana per excel·lència és tot un referent del sector primari del sud d’Europa.

Cada mes de setembre des de fa 791 anys la ciutat de Lleida acull una nova edició de la Fira Agrària de Sant Miquel. Així ho va disposar el comte-rei Jaume I el Conqueridor el 23 d’agost de 1232 quan atorgà a la ciutat el privilegi de fer una fira anual de 10 dies de durada a partir del dia de Sant Miquel, el 29 de setembre. Des de fa gairebé vuit segles, doncs, el certamen s’ha celebrat al llarg de la història, tot i que amb algunes interrupcions, fins que al segle XX es consolida com una de les fires agrícoles de referència al país i al sud del continent.

En les seves últimes edicions, l’esdeveniment ha comptat amb la presència de més de 300 expositors, entre els quals hi ha empreses de tractors, vehicles elèctrics, energies renovables, instal·lacions de reg o fins i tot drones, una novetat tecnològica que s’ha revelat com una opció molt útil per supervisar grans extensions de terreny. Paral·lelament, s’ofereixen activitats entre les quals hi ha jornades tècniques, reunions d’experts i congressos d’interès per a professionals assistents a tots dos esdeveniments.

Actualment, la Fira de Sant Miquel ocupa un espai als Camps Elisis de més de 63.000 m² dividits en quatre grans pavellons i zones exteriors d’exposició ramadera.

Sinopsi del document original, un pergamí escrit en llatí que es conserva a l’Arxiu Municipal de Lleida, sobre el naixement de la Fira de Sant Miquel.

“En nom de Déu, sigui per tots coneguts com Nós, Jaume, per la gràcia de Déu, rei d’Aragó i del regne de Mallorca, comte de Barcelona i Urgell, i senyor de Montpeller, amb aquesta carta de present, per Nós i els nostres successors, us donem, concedim i aprovem, de manera perpètua, a vosaltres, dilectes i fidels nostres Ramon Clavell, Pere de Marimon, Bernat Guasch i Joan de Safont, cònsols, i a través vostre, a tota la universitat de Lleida, tant als presents com als futurs, fires que celebrareu anualment a la ciutat en qualsevol lloc, dins o fora, que els cònsols i prohoms veieu més convenient. Dites fires se celebraran sempre per la festa de Sant Miquel de setembre, i s’estendran deu dies continuats a partir d’aquella festa” [...]

Així, l’any 1921, a suggeriment de la Mancomunitat de Catalunya, el certamen es va obrir a l’exposició de maquinària agrícola i, a partir de 1930, la fira adquiriria el seu aspecte actual. Des de llavors, Sant Miquel s’ha convertit en un gran aparador continental de fruita, de maquinària agrícola i de ramaderia, al mateix temps que ha impulsat la celebració de múltiples congressos internacionals que han representat i representen una important injecció econòmica pel territori. Des del 1985, paral·lelament a la fira, se celebra el Saló Internacional Eurofruit, que ha consolidat la marca que associa les terres de Lleida amb la producció de la fruita dolça.

L’inici de l’activitat moderna de la fira la marca l’any 1946, quan a Lleida té lloc l’Exposició Agrícola, Ramadera i Industrial, que fou la primera de la postguerra i embrió actual de la Fira de Sant Miquel. L’any 1955 la Paeria va fer públic el compromís d’organitzar una fira anual i, l’any següent, s’inicià una fira de mostres dedicada a la fruita, la maquinària agrícola i la ramaderia El 1960, coincidint amb la consolidació del sector fruiter dins l’economia lleidatana, se celebra un congrés internacional de la fruita, en una iniciativa que va constituir la llavor de la celebració del saló Eurofruit, que acompanya la fira de forma continuada des del 1985. Aquest fet, juntament amb una forta inversió en instal·lacions i la professionalització de la gestió firal duta a terme a mitjans dels anys 80 del segle XX, potencia la internacionalització del certamen i convertint-lo en un referent al sud d’Europa.

Aquest any la fira tindrà lloc entre el 28 de setembre i l’1

05
Tel. 973 282 994 Col·laboradors: Informa’t al C/ Alcalde Pujol, 3 · Lleida LLOGUER DE CONSULTES Noves instal.lacions, ampli horari, ubicats a la zona alta de lleida i amb fàcil aparcament NO TANQUEM AL MIGDIA T’OFERIM L’ESPAI ADIENT, PER FER-HO REALITAT! Ets PROFESSIONAL de la salut? Vols tenir la teva consulta? Més de El teu centre de referència a Lleida

Es curioso que el concepto de espiritualidad, a veces tan controvertido, se haya llegado a estudiar científicamente como una variable que puede influir en el afrontamiento y recuperación de una depresión. Cuando hablamos de espiritualidad nos referimos también a cualquier tipo de religión o de culto. En personas de todas las culturas puede tener la espiritualidad y la religión una importancia media, baja o nula. Es un campo de creencias muy personal, el que cada uno de nosotros albergamos en nuestro interior. Lleida y alrededores es una zona de mucho cultivo de fruta y son miles los trabajadores que vienen a la recogida de esta cada verano.

Un conocido me explicaba, con curiosidad, algo que le había sorprendido, y es que algunos de los temporeros estaban comprometidos con una ferviente creencia religiosa y había un día y hora de la semana concretos en que siempre se iban a rezar. No importaba ni el volumen de trabajo ni lo que estuvieran haciendo en el momento. A la hora en punto, lo dejaban todo y se marchaban a rezar

Un estudio sobre la espiritualidad consistió en tomar imágenes por resonancia magnética de personas con alto y bajo riesgo genético de depresión. Los resultados se compararon y se contrastaron las estructuras cerebrales de los participantes de alto riesgo que habían declarado tener una fuerte espiritualidad personal con las de aquellos que no. Así, se observó que los sujetos para los que la espiritualidad y la religión eran muy importantes tenían una estructura neuronal más sana que aquellos que no la tenían, o esta era muy débil.

Se obtuvo una imagen impresa de lo que el equipo de resonancia magnética llamaría a partir de entonces el “cerebro rojo” -el cerebro altamente espiritual, con sus extensas zonas de grosor cortical-.

Esto tiene que ver con la forma de percibir la vida y participar en ella.

Este hallazgo abrió una nueva puerta en la comprensión de la psique

En aquellas personas que han descubierto la dimensión espiritual de la vida,

fuera cual fuese su tradición religiosa, o tuvieran o no una religión, parece ser que el cerebro es capaz de protegerse de las estructuras de la depresión a nivel neurológico, por muy consolidadas que estas estuvieran.

Se ha establecido de esta forma la evidencia fisiológica, material, de que está integrada en nuestro cerebro la facultad de experimentar un estado de conciencia espiritual. A la larga, el cerebro conectado espiritualmente es un cerebro más sano al que la Dra. Lisa Miller llama el “cerebro despierto”

Extraído del libro “El cerebro despierto” Dra. Lisa Miller Ed. Sirio

07 SALUT & BENESTAR
En las personas que han descubierto la dimensión espiritual de la vida, el cerebro es capaz de protegerse de las estructuras de la depresión a nivel neurológico
08 SALUT & BENESTAR Rehabilitació NEUROLÒGICA Fisioteràpia PEDIÀTRICA Fisioteràpia MUSCULOESQUELÈTICA Fisioteràpia RESPIRATÒRIA Reeducació POSTURAL GLOBAL Carrer Cardenal Cisneros, 12, baixos · 25003 LLEIDA Tel. 973 289 689 · 655 891 074 WhatsApp 695 485 048 info@efislleida.com www.efislleida.com Segueix-nos!

Heu sentit a parlar de l’espirulina? Aquesta microalga que es va fer famosa quan la NASA la va incloure en la dieta dels astronautes no és un invent modern, sinó que està considerada un superaliment ancestral i conté una gran varietat de vitamines, minerals, proteïnes i antioxidants. Voleu saber tots els seus beneficis?

L’alga espirulina és un organisme microscòpic que creix a les aigües dels llacs alcalins. Originària de regions concretes de Mèxic i del Txad (Àfrica), on la població local l’ha consumida tradicionalment per la seva riquesa en nutrients. Avui en dia es cultiva en condicions controlades i la podem trobar al mercat en forma de tauletes, en comprimits o en pols. Mereix l’apel·latiu de superaliment perquè conté moltes substàncies nutritives, algunes en quantitats elevades, i se li atribueixen moltíssims efectes sobre l’organisme.

En la seva composició destaca el seu alt contingut en proteïnes, entre el 60% i el 80% del seu pes, a les que cal sumar una bona quantitat de fibra, hidrats de carboni i grasses saludables. L’espirulina és també una bona font de vitamines i minerals.

La ingesta d’espirulina contribueix a combatre la fatiga mental i el cansament físic gràcies a la gran quantitat de minerals que conté: potassi, calci, magnesi, zinc, ferro, fòsfor i seleni. Així mateix, aquesta alga facilita una correcta neteja de l’organisme, donat que ajuda als ronyons i al fetge a un funcionament adequat per eliminar toxines. La seva concentració de ferro també la fa adequada per a persones en estats anèmics i aquelles altres que volen controlar el pes. I, per últim, l’espirulina resulta una aliada dels esportistes, car incrementa la resistència i el rendiment esportiu, a més de reduir les enrampades i contribuir a la recuperació muscular.

COM S’HA D’INGERIR?

La manera més habitual de prendre espirulina és en format de comprimits, tauletes o en pols, així que la trobareu a la venda granulada i en pastilles. Les càpsules o tauletes es prenen com un suplement dietètic tradicional, mentre que en pols es pot afegir a amanides, sopes i saltejats

També es pot barrejar amb begudes. La clorofil·la que conté contribuirà a donar un toc de color als vostres plats.

És important destacar que la dosi habitual d’espirulina és de 3 a 5 grams al dia. No obstant això, abans d’incloure l’espirulina en la vostra dieta consulteu el vostre metge de capçalera o el nutricionista

BENEFICIS

1.- Antiinflamatori natural.

2.- Ajuda a combatre el cansament i la fatiga.

3.- Conté nutrients essencials per als vegetarians.

4.- Ideal com a complement nutricional per perdre pes.

5.- Font de proteïnes d’origen vegetal.

6.- Ajuda al sistema nerviós i redueix l’estrès.

7.- Ofereix protecció antioxidant.

8.- Reforça el sistema immunitari.

9.- Combat l’envelliment, la caiguda del cabell i beneficia la pell i la visió.

10.-Redueix els triglicèrids, el colesterol dolent i augmenta el bo. Redueix els triglicèrids, el colesterol dolent i augmenta el bo.

CONTRAINDICACIONS

Hi ha persones que no han de consumir espirulina per molts beneficis que aquesta alga pugui aportar. Entre aquestes, es troben les dones embarassades i els infants lactants. També han d’estar de consumir espirulina les persones amb fenilcetonúria i hiperuricèmia, les que pateixin malalties del fetge, hipertiroïdisme i patologies autoimmunes. I és que l’espirulina provoca un efecte anticoagulant, per la qual cosa tot aquell qui pateixi algun tipus de trastorn hemorràgic ha d’evitar el seu consum. Tampoc es recomana la ingesta d’aquesta alga a qui es mediqui per patologies com els ictus o la fibril·lació.

D’altra banda, hi ha persones que encara que no tinguin cap problema mèdic poden patir algun efecte secundari derivat del consum d’espirulina. Els més comuns són picors cutànies, erupcions en la pell, molèsties intestinals, set o estrenyiment.

Per tot això, és imprescindible que consulteu al metge o especialista nutricional abans de prendre un suplement que contingui espirulina per tal d’evitar riscos

09

HIGIENE DENTAL

+ RASPALL DE VIATGE

INCLOU:

NETEJA AMB ULTRASÒ CONTROL DE PLACA

POLIMENT A PRESSIÓ AMB BICARBONAT POLIMENT AMB MICROMOTOR

ABRILLANTAMENT

TRACTAMENT DE FLUOR

El preu habitual d’aquest servei és de 50€ i, només 25€ presentant aquest xec regal. Promoció vàlida fins al 31/12/23. No acumulable amb altres promocions

www.ilerdent.com

973 28 11 11

C/ Germanetes 2 25002 Lleida

Retalla’m o descarrega’m en el teu mòbil i mostra’m quan vinguis a la clínica! Cal concertar cita i informar de la promoció.

GRATUÏT ESTUDI IMPLANTS

INCLOU: TAC DENTAL 3D

ESTUDI AMB DIAGNÒSTIC RADIOLÒGIC ANÀLISI OCLUSAL I MOTLLOS D’ESTUDI

DEFINICIÓ DEL TRACTAMENT

PRESSUPOST TANCAT I FINANÇAMENT GRATUÏT

Estudi completament gratuït amb aquest xec regal Promoció vàlida fins al 31/12/23. No acumulable amb altres promocions

120€

www.ilerdent.com

973 28 11 11

C/ Germanetes 2 25002 Lleida

Retalla’m o descarrega’m en el teu mòbil i mostra’m quan vinguis a la clínica! Cal concertar cita i informar de la promoció.

www.ilerdent.com

INCLOU: ESTUDI AMB DIAGNÒSTIC RADIOLÒGIC RADIOGRAFIA PANORÀMICA

ESTUDI CEFALOMÈTRIC ANÀLISI OCLUSAL I MOTLLOS D’ESTUDI

DEL TRACTAMENT

973 28 11 11

C/ Germanetes 2 25002 Lleida

Retalla’m o descarrega’m en el teu mòbil i mostra’m quan vinguis a la clínica! Cal concertar cita i informar de la promoció.

RS - E25587830
XEC REGAL
- E25587830
RS
XEC REGAL
25€
RS - E25587830 GRATUÏT ESTUDI ORTODÒNCIA XEC REGAL
100€
Estudi completament gratuït amb aquest xec regal. Promoció vàlida fins al 31/12/23. No acumulable amb altres promocions
DEFINICIÓ
PRESSUPOST TANCAT I FINANÇAMENT GRATUÏT
www.ilerdent.com

Salut bucodental: implants i periodòncia

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), en el seu “Informe sobre la situació mundial de la salut bucodental” publicat el novembre de 2022, alerta que les malalties bucodentals més freqüents són la càries dental, la periodontitis greu, la pèrdua de dents i el càncer bucal.

Tant la càries dental no tractada, que afecta 2.500 milions de persones; i la periodontitis greu, amb més de 1.000 milions de casos diagnosticats, són les causes principals de la pèrdua de dents entre la població mundial. L’estudi també recull els factors de risc comuns en ambdues malalties, com són la ingesta elevada de sucres, totes les formes de consum de tabac o el consum nociu d’alcohol, a més d’altres substàncies tòxiques.

Davant aquest panorama, les autoritats sanitàries recomanen la visita a l’odontòleg per prevenir o reparar aquesta pèrdua dental i evitar altres problemes o malalties perifèriques associades a la carència de dents. I és per això que Ilerdent envia, regularment, comunicacions als seus pacients recordant-los la importància de concertar cita per a la revisió anual.

RESPOSTES / EL DIAGNÒSTIC

La revisió bucodental és la millor forma de supervisar l’estat de salut de les nostres dents. Un bon especialista i un bon equip de radiodiagnòstic digital són imprescindibles per avançar-se al problema.

SOLUCIONS / ELS TRACTAMENTS

Un cop diagnosticat el problema, Ilerdent facilita als seus pacients un pla de tractament complet, acompanyat sempre d’un pressupost tancat i una línia de finançament gratuïta, si s’escau. En funció dels resultats de l’avaluació de l’especialista, s’aplicarà un tractament o l’altre.

En el cas que l’actuació afecti les genives, Ilerdent ofereix una innovadora tècnica: la periodòncia amb làser de díode. Una opció menys dolorosa i més eficient que les tècniques tradicionals.

Quan la pèrdua de peces dentals ja s’ha produït o cal extreure-les, la clínica dental lleidatana ofereix tota classe de solucions implantològiques i protètiques. Des de la tècnica “implants+dents el mateix dia” dels implants de càrrega immediata o els implants zigomàtics per a pacients amb

problema d’os, fins a la col·locació de pròtesis dentals removibles o fixades amb mini implants.

GARANTIES / TECNOLOGIA, COORDINACIÓ I COMUNICACIÓ

L’èxit d’aquests tractaments es basa, principalment, en el control que Grup Ilerdent té sobre tot el procés. La coordinació dels equips d’especialistes i auxiliars de la clínica, que treballen braç a braç amb els equips protètics del laboratori dental propietat del grup (iLab-17), i els nombrosos recursos de tecnologia i simulació digital 3D a disposició d’aquests professionals, garanteixen un tractament satisfactori i una recuperació més ràpida

ILERDENT: Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h · dissabte, de 9 a 14h · ilerdent@ilerdent.com
Descarregueu els xecs de PRIMERA VISITA GRATUÏTA A ILERDENT i ESTUDI GRATUÏT D’IMPLANTS https://ilerdent.com/promocions/ SALUT & BENESTAR

Servei de Medicina Nuclear

Nou servei de diagnòstic d’

Nou servei de diagnòstic d’ALOMAR LLEIDA

Nou servei de diagnòstic d’ALOMAR LLEIDA

Què és la Medicina Nuclear?

Què és la Medicina Nuclear?

Què és la Medicina Nuclear?

Utilitzada per a diagnosticar el càncer, la medicina nuclear és l'especialitat mèdica que implica l'ús de substàncies radioactives, els anomenats radiofàrmacs, que es dirigeixen exclusivament a les lesions i que proporcionen a l'oncòleg informació sobre la localització, la forma i la fisiologia del tumor.

Utilitzada per a diagnosticar el càncer, la medicina nuclear és l'especialitat mèdica que implica l'ús de substàncies radioactives, els anomenats radiofàrmacs, que es dirigeixen exclusivament a les lesions i que proporcionen a l'oncòleg informació sobre la localització, la forma i la fisiologia del tumor.

Utilitzada per a diagnosticar el càncer, la medicina nuclear és l'especialitat mèdica que implica l'ús de substàncies radioactives, els anomenats radiofàrmacs, que es dirigeixen exclusivament a les lesions i que proporcionen a l'oncòleg informació sobre la localització, la forma i la fisiologia del tumor.

Tipus de proves disponibles a ALOMAR LLEIDA:

Tipus de proves disponibles a ALOMAR LLEIDA: Són proves no invasives i no tenen efectes secundaris ni provoquen reaccions adverses greus per al pacient.

Són proves no invasives i no tenen efectes secundaris ni provoquen reaccions adverses greus per al pacient.

Tipus de proves disponibles a ALOMAR LLEIDA: Són proves no invasives i no tenen efectes secundaris ni provoquen reaccions adverses greus per al pacient.

SPECT-TAC

SPECT-TAC

SPECT-TAC

Es combinen les tècniques de dos equipaments, SPECT i TAC. Amb la fusió de la imatge SPECT i la imatge TAC s'aconsegueix informació sobre la funció de l'òrgan estudiat i les possibles alteracions a nivell molecular. És molt útil en l'estudi del càncer, del cor i del cervell.

Es combinen les tècniques de dos equipaments, SPECT i TAC. Amb la fusió de la imatge SPECT i la imatge TAC s'aconsegueix informació sobre la funció de l'òrgan estudiat i les possibles alteracions a nivell molecular. És molt útil en l'estudi del càncer, del cor i del cervell.

Es combinen les tècniques de dos equipaments, SPECT i TAC. Amb la fusió de la imatge SPECT i la imatge TAC s'aconsegueix informació sobre la funció de l'òrgan estudiat i les possibles alteracions a nivell molecular. És molt útil en l'estudi del càncer, del cor i del cervell.

PET-TAC

PET-TAC

PET-TAC

Són dues proves en una, es realitzen imatges pel PET i pel TAC i després un ordinador les junta obtenint imatges en 3D, amb el màxim detall possible de l'àrea que volem estudiar. Prova mèdica que s'utilitza molt en oncologia, però també en determinades malalties neuropsiquiàtriques, des de l'alzheimer fins al Parkinson o l'epilèpsia.

Són dues proves en una, es realitzen imatges pel PET i pel TAC i després un ordinador les junta obtenint imatges en 3D, amb el màxim detall possible de l'àrea que volem estudiar. Prova mèdica que s'utilitza molt en oncologia, però també en determinades malalties neuropsiquiàtriques, des de l'alzheimer fins al Parkinson o l'epilèpsia.

Són dues proves en una, es realitzen imatges pel PET i pel TAC i després un ordinador les junta obtenint imatges en 3D, amb el màxim detall possible de l'àrea que volem estudiar. Prova mèdica que s'utilitza molt en oncologia, però també en determinades malalties neuropsiquiàtriques, des de l'alzheimer fins al Parkinson o l'epilèpsia.

GAMMAGRAFIA ÒSSIA

GAMMAGRAFIA ÒSSIA

ajunta

Permet diagnosticar una àmplia gamma de trastorns ossis: fractures, artritis, malaltia òssia de Paget, càncer ossi o infecció de les articulacions.

Permet diagnosticar una àmplia gamma de trastorns ossis: fractures, artritis, malaltia òssia de Paget, càncer ossi o infecció de les articulacions.

Permet diagnosticar una àmplia gamma de trastorns ossis: fractures, artritis, malaltia òssia de Paget, càncer ossi o infecció de les articulacions.

SPECT (Tomografia Gammagráfica) TAC (Tomografia Axial Computaritzada) PET (Tomografia d'emissió de positrons)
GAMMAGRAFIA ÒSSIA SPECT (Tomografia Gammagráfica) TAC (Tomografia Axial Computaritzada) PET (Tomografia d'emissió de positrons) SPECT (Tomografia Gammagráfica) TAC (Tomografia Axial Computaritzada) PET (Tomografia d'emissió de positrons)
Informa-te’n sense compromís al 679598453 A CleceVitam Ponent celebrem les festes de Sant Miquel oferint-vos una promoció especial per a estades residencials amb nosaltres Vàlid per les incorporacions del 15 de setembre al 15 d’octubre 2023 14 SALUT & BENESTAR

Segurament n’heu vist més d’un penjat en una paret del carrer, en centres comercials, en pavellons, o en edificis o transports públics, en empreses privades o, inclús, a la piscina o a la platja.

Un desfibril·lador és un dispositiu que detecta un batec cardíac ràpid i potencialment mortal. Aquest batec anormal es coneix amb el nom d’arrítmia i, si es presenta, el desfibril·lador envia ràpidament una descàrrega elèctrica al cor del pacient afectat. Però, com s’utilitza aquest aparell anomenat desfibril·lador?

Cal tenir coneixements mèdics per fer-lo servir? I, on es troben aquests aparells?

Intentem donar resposta a aquests interrogants i us expliquem com podeu salvar vides en cas d’aturada cardiorespiratòria en 6 passos.

En primer lloc, davant un cas de fibrillació ventricular o d’aturada cardiorespiratòria, no us atabaleu, ja que és fonamental mantenir la calma i alertar als serveis d’emergència perquè enviïn una ambulància. Mentre aquesta no arriba, si teniu coneixements de primers auxilis feu el boca a boca al pacient i les compressions cardíaques. Si no sabeu fer aquestes

Us expliquem com podeu salvar vides en cas d’aturades cardiorespiratòries sense tenir coneixements mèdics previs

maniobres passeu directament a encen dre l’aparell desfibril·lador i seguiu les instruccions que us anirà indicant. No patiu si no teniu experiència prèvia o co neixements mèdics, ja que aquest aparell d’electromedicina us marcarà els passos a seguir per evitar la mort del pacient. La majoria dels desfibril·ladors acostumen a tenir només tres botons: posada en marxa, anàlisi del ritme cardíac i des càrrega elèctrica. Les indicacions us les donarà oralment, de forma escrita en una pantalla o mitjançant senyals lumínics, segons el model de desfibril·lador.

És important recordar que la fibril·la ció ventricular es dona en un 90% dels casos d’aturada cardiorespiratòria i, en tots aquests, es pot revertir sense pro blemes. La clau rau a actuar durant el primer minut de l’episodi. Els estudis indiquen que cada minut que passa l’efi càcia de la desfibril·lació disminueix en un 10%. Reaccionar amb rapidesa, doncs, és fonamental per salvar vides. Per aquest motiu, per llei és obligatori disposar d’aquests dispositius d’electromedicina en certs llocs públics que acullin col·lec tivitats o per on transitin un gran nombre de persones

Mantenir la calma i alertar els serveis d’emergència perquè enviïn una ambulància.

Comprovar si el pacient respira i, si ho fa, iniciar el boca a boca i les compressions cardíaques.

Encendre el desfibril·lador i seguir les instruccions del programa de veu.

Col·locar els elèctrodes (pegats) sobre el pit del pacient: el superior sobre la part dreta de l’estèrnum, sota la clavícula; i l’inferior a la part esquerra baixa del pit.

El desfibril·lador avaluarà el ritme cardíac i indicarà si cal pressionar el botó de descàrrega (si és un aparell semiautomàtic) o bé realitzarà ell mateix una salva de descàrregues (si és automàtic).

Després de les descàrregues cal tornar a fer maniobres de reanimació cardiopulmonar fins que, al cap de dos minuts, el desfibril·lador torni a analitzar el ritme cardíac.

1 2 3 4 5 6

La malaltia d’Alzheimer (EA) és la principal causa de demència entre les persones d’edat avançada. Abasta entre el 60% i 70% de les demències. És una malaltia neurodegenerativa, irreversible i que avança progressivament. Es caracteritza per la pèrdua de memòria, alteracions en el llenguatge, desorientació, incapacitat per a la planificació i resolució de problemes. També són freqüents els canvis en la personalitat i el comportament, així com la pèrdua progressiva de la seva autonomia en les activitats bàsiques de la vida diària.

Mites i creences errònies

Moltes famílies i persones cuidadores presenten alguns dubtes sobre aquesta malaltia. Avui desmitificarem i aclarirem cinc de les creences més freqüents sobre aquesta.

1.“Si el meu pare/mare pateix la malaltia, jo també la tindré”

La Malaltia d’Alzheimer no és una patologia hereditària, malgrat que existeixen factors genètics que podrien ajudar en la seva aparició, com és ser portador/a del gen APOE-e4. Tot i ser portador/a, la seva presència per si mateixa no és un factor que predigui l’aparició de l’Alzheimer.

Per tant, la genètica no és un factor determinant en l’aparició de la malaltia d’Alzheimer.

2.“Evoluciona igual en tots els casos”

La progressió de la malaltia no cursa igual en cap persona. Cada individu és únic i el curs de la malaltia també ho és. L’Alzheimer té molta variabilitat en la presentació i evolució clínica, és a dir, no tots els casos segueixen el mateix patró, curs i simptomatologia durant la seva progressió.

Les etapes de l’evolució són una referència aproximada al que podria ocórrer, però mai una predicció certa de futur. Actualment, no es pot predir l’evolució de la malaltia.

3. “L’estil de vida no té res a veure amb la incidència de l’Alzheimer”

És cert que l’Alzheimer no es pot prevenir, però múltiples estudis han demostrat que un estil de vida saludable, i en particular una dieta sana, s’associa amb un declivi més lent de la memòria. L’activitat cognitiva, l’exercici físic i uns bons hàbits també contribueixen junt amb la dieta a reduir aquesta incidència.

4. “L’Alzheimer només afecta la memòria”

És cert que uns dels primers símptomes que se sol detectar és la dificultat per a recordar situacions recents, converses, etc. No obstant això, aquesta malaltia també afecta a altres àrees cognitives, conductuals i funcionals per a la vida diària. És comú l’alteració en el llenguatge (dificultat per a trobar la paraula en les primeres fases i importants problemes en la comunicació en fases més avançades), en les funcions executives (dificultat per a la planificació, seqüenciació, raonar de manera lògica, etc.), així com l’agnòsia (dificultat

16
SALUT & BENESTAR

per a reconèixer allò que es percep pels sentits), i apràxies (dificultat per a dur a terme actes motors conscients com vestir-se, menjar correctament, etc.). Conductualment, també poden aparèixer alteracions com l’agitació, la deambulació erràtica, apatia, incapacitat per a gestionar les emocions correctament, així com possibles deliris i al·lucinacions. Totes elles afecten directament l’autonomia per a desenvolupar funcionalment les activitats quotidianes.

5. “Soc gran i tinc pèrdues en la memòria, per tant, tinc Alzheimer”

Amb l’edat tot el nostre cos envelleix, com també ho fa el cervell. És possible experimentar un cert declivi de les nostres capacitats, tanmateix, això no impedeix que continuem realitzant amb normalitat les nostres activitats quotidianes. És important incidir en el fet que l’Alzheimer és una malaltia, no una conseqüència inevitable d’envellir. Per tant, presentar uns certs oblits o distraccions no implica necessàriament patir aquesta malaltia

Cada 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, instaurat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aprofitant aquest dia, la Residència Joviar vol donar visibilitat i sensibilitzar sobre aquesta malaltia que afecta tantes persones en el món.

Compromís i benestar

Camí de Montcada, 90 · 25196 LLEIDA

Tel. 973 727 181 info@residenciajoviar.com

www.residenciajoviar.com

És per això que durant la setmana del 18 de setembre al Centre Residencial Joviar durem a terme diferents activitats. Per finalitzar, totes les famílies del centre seran convidades a reunir-se en una festa amb els seus familiars per a crear llaços i transmetre la proximitat i enteniment cap a cadascuna d’elles. El divendres 22 se celebrarà la segona festa en família a La Residència de l’Horta. Residència

Joviar, al bell mig de l’Horta de Lleida

El Servicio de Acompañamiento hospitalario es un recurso dirigido a las personas que han sido hospitalizadas y a sus familiares. Mediante este servicio ofrecemos compañía y atención a la persona ingresada y aporta, además, un relevo y consiguiente descanso a los familiares en el caso de que éstos no puedan permanecer en el hospital todo el tiempo requerido por el paciente.

Te ofrecemos la compañía, atención, cuidados y cariño que necesita un paciente mientras esté hospitalizado, además de la tranquilidad y respiro que supone a sus familiares, en el horario NOCTURNO (durante 10 horas).

HOSPITALES CLÍNICA DOMICILIOS PARTICULARES

Atulado

Acompañamiento Hospitalario

Tarifa / noche ( 10 h.)

1 noche: 100 €

2 noches: 95 €

3 noches: 90 €

4 noches: 85 €

5 noches: 80 €

Tel. 630 587 913

18 SALUT & BENESTAR ( )

Les vies energètiques

En passades edicions ja hem anat entrant en matèria sobre la funció dels diversos nutrients en el nostre organisme abans, durant i després de l’exercici físic; però ara és el moment d’explicar d’una forma senzilla com el nostre cos, i els nostres músculs, poden obtenir energia d’allò que mengem

El causant principal de què els nostres músculs es contraguin s’anomena ATP. Per tant, si afrontem una càrrega física, el nostre objectiu serà sintetitzar aquesta ATP en quantitats òptimes per a poder dur a terme amb èxit la prova esportiva. Hi ha diverses vies per les quals podem generar energia i aquestes són les següents:

avantatge, a més de durar algunes hores, és que pot tenir diversos substrats (per aquest motiu l’alimentació és molt important!): els hidrats de carboni, els greixos i les proteïnes Aquest sistema predomina en esports on la intensitat és mitjana o baixa, però la seva duració és major.

1

Sistema de fosfàgens: gràcies a aquest podem realitzar grans esforços, però en un temps molt reduït, d’aproximadament 10 segons És una forma d’aconseguir molta energia instantània, inclús sense la necessitat de respirar, però amb un inconvenient, s’esgota molt ràpidament. Per aquest motiu, no podem mantenir un esprint durant un temps molt perllongat, ja que la fosfocreatina s’esgota.

De totes les vies energètiques esmentades anteriorment, la tercera és aquella en què l’alimentació té una incidència més directa. L’objectiu és que el nostre organisme tingui els hidrats de carboni suficients per a extreure aquesta ATP, però també ho pot fer a través dels greixos. Aquests últims alliberen més energia, ara bé, ja requereixen una preparació prèvia. Això sí, haurem de procurar que el nostre organisme tingui els dos últims substrats mencionats, perquè de no ser així, significaria que l’energia provindria del múscul, degradant-lo, i significant llavors, que estem duent a terme una mala alimentació

2

Glucòlisis: aquesta via energètica no és tan potent com l’anterior, però ens permet treballar a una intensitat elevada durant més temps, aproximadament 60 segons. Tampoc és necessari l’oxigen i la seva saturació és degut al fet que el múscul ha generat àcid làctic i, per tant, ha de reposar.

En conclusió, com ja s’ha anat repetint en la resta d’articles, hem de tenir molt en compte quines són les característiques de l’exercici físic que estem realitzant i, en aquest cas, ser conscients de la via energètica més predominant per a poder treballar-la correctament en els entrenaments

Especialitzat en Nutrició Esportiva enric.nutricionista@gmail.com

CAT001842

3

Sistema aeròbic: aquesta és la via que genera més ATP, però també és la més lenta i, en conseqüència, la més duradora. Necessita oxigen per a dur-se a terme i el seu

Salut i bons aliments!

Recordeu: l’entrenament i la nutrició esportiva sense una evidència científica darrere no obtenen els mateixos beneficis!

per a tots els gustos

És un dels aliments rei de la nostra cuina tradicional. Cuit o cru, és present en molts dels plats de la dieta mediterrània. I el seu millor moment és a l’estiu. Una de les maneres més habituals de consumir el tomàquet és en amanides. Però també existeixen varietats idònies per preparar farcits, conserves, gaspatxos o tomàquet fregit.

Tot i que ser considerat per molts una hortalissa (verdura), biològicament, el tomàquet és una fruita. I un superaliment, donats els nombrosos beneficis que aporta el seu consum. En destaquen la vitamina C, la A, la K, el potassi i el ferro. El tomàquet és també un poderós antioxidant natural que ajuda a cuidar el cor disminuint el colesterol i els triglicèrids a la sang. Evita la retenció de líquids, és bo per a la vista, regula el trànsit intestinal, ajuda a la diabetis i protegeix la pell dels raigs UVA, entre altres propietats.

Però avui volem parlar de les varietats de tomàquets. Al llarg de la història n’han arribat a existir fins a 10.000, encara que avui dia només se’n conreen unes 200. Hem seleccionat algunes de les més consumides a casa nostra. Són aquestes:

De branca: tomàquet sucós i carnós, amb un sabor agredolç i un punt aromàtic. És ideal per cuinar al forn, per a salses i gaspatxos.

De pera: té una pell llisa i dura, color vermell brillant i forma de pera. De gust dolç, és un dels preferits per elaborar tomàquet en conserva, salses i sofregits

De penjar: també anomenat

tomacó, té una forma una mica aixafada, un color vermell ataronjat i es presenta en una mena de gotims que recorden al raïm perquè es puguin penjar. Té una gran quantitat de polpa i amb menor quantitat d’aigua i és ideal per sucar el pa.

Raf: de forma irregular amb profunds solcs que acaben en el centre, de forma ovalada i aplatat pels extrems. De color verd intens amb pinzellades que s’aproximen al negre, és molt versàtil a la cuina i es pot consumir fresc o en conserva. Té una textura cruixent i un gust entre dolç i agre. És considerat el pota negra dels tomàquets pel seu apreciat sabor.

Montserrat: o Monterrosa, la seva principal particularitat és l’interior, perquè disposa de gran espai que el fa ideal per farcir. De pell consistent i colors variats, té un aspecte similar a la carabassa.

Rosa de Barbastre: és considerat un dels millors. Té un gust entre dolç i cítric. De color rosat i pell molt fina, posseeix una polpa suau i compacta. És molt aromàtic i té un sabor molt apreciat. Apte per a qualsevol amanida o per consumir simplement amb oli, pebre i sal

Roma: de mida petita i amb polpa

carnosa és especialment apte per fregir o per fer conserves, així com per elaborar gaspatxos i salmorejos.

Cor de bou: de grans dimensions i amb forma de cor i poques llavors. És molt apreciat pel seu gust dolç i apte per consumir d’una manera senzilla: amb una mica de sal i oli. Molt saborós i sucós i bastant resistent.

Kumato: considerat un tomàquet gurmet, té un gust dolç i una gran suculència que el fan ideal per amanides. És un híbrid aconseguit a partir d’encreuament. De color molt fosc, gairebé negre, té una forma arrodonida.

Cherry: de mida molt reduïda, aquesta varietat es fa servir sobretot per amanides i guarnicions per la seva textura cruixent i el seu sabor dolç. Té la pell fina de color vermell intens i existeixen varietats de color groc, verd o negre.

Rodó i verd: solen ser varietats de sabor dolç i pell gruixuda. Són els famosos tomàquets d’amanida, de color entre vermell i verd, que posseeixen un sabor exquisit i una dolçor difícil de trobar en la resta de varietats

21 GASTRONOMIA
22 Ctra. N-230 km. 4,84 · 25196 LLEIDA Tel. 973 236 775 · torrelsa@torrelsa.com www.torrelsa

La Cuina de Martín

Gaudeix de la bona cuina al barri de Balàfia

El restaurant La Cuina de Martín obre les seves portes per sorprendre, amb els seus plats, a tothom qui vulgui gaudir de l’autèntica cuina catalana. De la mà del Xef Alfonso Martín i gràcies a l’equip familiar format per la seva dona i son germà, ofereixen un servei proper, exquisit i únic al barri de Balàfia. Més de 30 d’experiència avalen la qualitat del seu servei, tenint en compte tots els detalls perquè els seus clients tinguin una experiència gastronòmica inoblidable i, ben segur, per a repetir. La barreja entre la cuina tradicional i la contemporània són el signe identitari del restaurant, amb una carta creada a partir de l’experiència obtinguda dels restaurants més prestigiosos i selectes de la ciutat de Lleida.

Amb tota la il·lusió, el xef Alfonso, just després d’una crisi sanitària, segueix treballant per oferir especialitats com els arrossos i les carns, aquestes obtingudes de proveïdors de proximitat i km 0. Aquest i molts altres plats conformen la carta del restaurant, tots ells amb un toc personal i casolà que els fa especials. El xef ens recomanarà, entre d’altres, l’arròs caldós de llamàntol, acompanyat d’un bon vi D.O. del Segre i finalment, una de les postres de la casa... Quina delícia!

“Una combinació inigualable entre cuina tradicional catalana i servei proper i familiar”

QUALITAT ÉS OFERIR-TE SEMPRE LO MILLOR

Més or líquid que mai

El preu de l’oli d’oliva està marcant màxims històrics i aquest producte s’està convertint més que mai en or líquid, denominació amb què també se’l coneix. Si us acosteu a qualsevol supermercat, veureu que les botelles de litre d’oli verge extra ja s’aproximen als 9 euros i els experts avisen que encara pot pujar més. Segons les dades de l’IPC del mes de juliol, aquest estiu, el consumidor que va al supermercat està pagant el preu d’oli d’oliva un 38% més car que ara fa un any. Pel que fa a la venda a l’engròs, respecte a la campanya anterior, els preus de l’oli d’oliva verge extra català han augmentat un 122% i ja s’està pagant a 800 euros els 100 kg, el més car d’Europa, segons el butlletí setmanal dels preus de l’oli d’oliva. Com que no hi ha oli en estoc es converteix en una qüestió d’oferta i demanda i d’on no n’hi ha, no en pot rajar. La mala collita de l’any passat provocada per la sequera, la pujada dels costos de producció i la previsió d’una collita a la baixa semblant a l’anterior, també provocada per la manca de pluges, fan que el preu de l’oli no pari d’augmentar.

A Catalunya, l’escalada de preus ha estat molt ràpida. Fa tot just un any, un litre d’oli d’oliva verge extra costava 3,60 euros. Al maig d’aquest any, que és quan van començar a apujar els preus, es va enfilar fins als 6,2 euros. Al juny va arribar als 7 euros; 7,5 al juliol; i 8,5 a l’agost. I tot indica que el preu seguirà aquesta tendència a l’alça perquè el problema és que no hi ha prou collita.

És per això, que el sector de l’oli està preocupat per aquesta pujada en el preu i tem que el consumidor aposti per altres tipus d’oli renunciant al d’oliva, que tantes propietats beneficioses aporta a l’organisme humà

El problema no és local, sinó global, ja que la sequera afecta tothom, especialment els camps de secà. I, a Catalunya, vuit de cada 10 olivers estan plantats en terrenys de secà i, per tant, depenen de les pluges. Des del sector, però, fan una crida a la calma perquè la gent no es llenci a comprar oli sense sentit, ja que a l’octubre començarà la collita d’olives d’aquest any i ara només els queda l’oli d’enllaç per arribar a final de temporada. Tot i això, avisen que els preus de l’oli es mantindran a l’alça perquè encara és aviat per fer previsions exactes de la collita que està per venir.

Un pilar de la dieta mediterrània

L’anomenat or líquid, denominació ac tualment amb més sentit que mai, és un dels productes d’alimentació que no pot faltar a cap cuina. Un dels pilars de la die ta mediterrània i un autèntic tresor de la cultura culinària catalana. Les seves propietats beneficioses per a la salut i el seu bon gust el converteixen en un aliment indispensable en el nostre dia a dia.

A aquestes característiques cal afe gir-hi la seva gran versatilitat dins el món culinari, ja sigui per enaltir el gust

d’un bon pa amb tomàquet, per marinar una amanida, per arrodonir el gust d’un suculent tall de carn o de peix, o per elaborar conserves.

L’oli d’oliva verge extra millora cada plat a més de ser una delícia pel paladar i ajudar en la prevenció de malalties cardiovasculars, entre altres beneficis per a la salut.

A Catalunya hi ha reconegudes 5 Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’olis d’oliva verge extra: Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà

C/  Cabassons, s/n · 25450 L’ALBI (Lleida)

Tel. 629 317 855 (Isabel) info@molidelset.com

25
GASTRONOMIA

GASTRONOMIA

Somos un área de servicio 24 horas con una peculiaridad: el diseño del local está ambientado al puro estilo americano y con la esencia más viva de la route 66. Encontrarás un gran salón acompañado de una zona de recreativos y muchas sorpresas que te dejan boquiabierto. También disponemos de una gran terraza cubierta y descubierta con un parque infantil un poco fuera de lo habitual.

Nuestra oferta es muy variada, desde almuerzos de cuchara y brasa hasta menús del día y de arroz, con una gran carta variada de tapas, bocadillos y platos combinados. Tampoco nos quedamos atrás con la bodega que disponemos, ya que podrás disfrutar de las variedades más populares del territo-

Ctra. Fraga – Torrente de Cinca, Pol 88 Parc 22-25, 22520 FRAGA (Huesca)

Ven a disfrutar en familia de Ficus & Pérsica y descubre toda la carta, tanto de día como de noche, así como el parking vigilado

GASTRONOMIA 28 Av. de l’Exèrcit, 48 (antiga NII) · 25194 LLEIDA • Tel. 649 206 363 Tots
• Totes
C.
de
18 · 25001 LLEIDA www.mariapizzeria.com @mariapia.lleida Tel. Reserves: 973 071 886 658 937 987 Carrer Sant Martí, 55, 25004, Lleida • TEL. 973 27 95 86 · 626463127 BONUMNORULES_RESTAURANT
els migdies de dimecres a diumenge
les nits de dijous a dissabte
Pere
Cabrera,

Quan vaig complir els 50 anys la meva família em va regalar un blog en blanc i aquí va començar tot. Al blog de cuina, anomenat El Blog de cuina de la dolorss, a poc a poc li vaig anar donant forma i contingut, ja que la

meva idea era que els meus fills tinguessin el seu receptari particular, sense llibretes, fent ús d’internet, molt més pràctic per a tots.

Amb relativament poc temps vaig passar a tenir milers de fills “virtuals”. Les meves receptes són senzilles, del dia a dia, sense complicacions i amb ingredients que tenim a l’abast. Em considero completament autodidacta en tots els aspectes (cuina, informàtica, fotografia...), la qual cosa, crec que m’ha permès poder oferir bons resultats.

Una vegada obert el blog, van arribar col·laboracions amb empreses relacionades amb el món de la gastronomia, vaig començar a sortir en mitjans de comunicació, premsa, tallers, conferències... i, amb tot això, l’opor-

Les figues no sols es preparen com a postres o en melmelada, així farcides i com a entrant queden molt bé, vistoses, diferents.

Ingredients per a 4 persones:

8 figues

150-200 g de formatge feta

3 c/s d'ametlles trossejades romaní fresc

pebre negre oli d'oliva verge extra

Preparació:

Rentar, assecar i tallar el casquet superior a les figues; buidar-les amb ajuda d'una cullereta reservant la polpa.

Aixafar amb una forquilla gran part del formatge feta, barrejar-lo amb les ametlles trossejades, la polpa reservada de les figues i un polsim de romaní fresc picat.

Emplenar amb aquesta mescla les figues i col·locar damunt un tros de formatge feta. Ruixar les figues amb oli d’oliva i posar-los el casquet. Introduir al forn, preescalfat a 180°, durant uns 8-10 minuts.

Regar amb el suc que han deixat anar i servir.

tunitat de poder publicar el meu propi llibre amb l’editorial Planeta, anomenat: “La cocina de Dolorss Mateu”. Després d’aquest, en van venir tres més, aquesta vegada en català amb l’editorial Susaeta anomenats: “Tapes molt catalanes”, “Cuina catalana de temporada” i “Calendari pastisser”.

La finalitat dels meus llibres són que no es perdi la nostra cuina, de casa, la de la nostra terra, la de tota la vida.

En definitiva, la cuina m’apassiona i m’agrada compartir el que faig, és una manera d’aprendre.

© foto i text de dolorss

NOTA: Anar amb compte en buidar les figues, que no es trenquin.

* Les ametlles poden ser torrades o crues, l'important és que estiguin trossejades petites.

* Les figues que no siguin molt madures, ja que no aguantarien la cocció.

* c/s= cullera sopera

29
C/ Anselm Clavé, 17 · 25007 LLEIDA Tel. 973 223 222 restaurantelgaleo@hotmail.com www.restaurantelgaleo.com GASTRONOMIA 30

Com us agraden els ous? Durs, escalfats, passats per aigua, mollets... Coure un ou és tot un món de possibilitats, però ben senzill. Només ens cal una cassola, aigua, ous i sal. A partir d’aquí s’obre tot un ventall d’opcions en funció del temps de cocció. Des de bullir-lo un minut fins a 12, l’ou pot quedar cuit d’una dotzena de maneres en funció del temps que el tinguem en l’aigua bullent.

Sabíeu que l’ou cuit és un dels aliments que més proteïnes conté? És per això que se’l considera un superaliment, ja que les seves propietats són múltiples. Les voleu conèixer?

Des de l’antiguitat, els ous de gallina han estat un aliment molt important en la dieta humana. El seu consum és generalitzat en totes les civilitzacions des de temps immemorials. L’avicultura compta amb una història de fa 8.000 anys, quan es van començar a criar gallines a la zona del sud-est asiàtic.

Beneficis d’un superaliment

El consum d’un ou ens aportarà 13 vitamines (entre elles A, B, C, i B12) i nombrosos minerals, com el calci, el fòsfor, el ferro, el magnesi i el manganès, entre altres. Té un alt contingut en proteïnes, és ric en antioxidants, per la qual cosa ajuda a prevenir infeccions, i aporta greixos saludables (l’anomenat colesterol bo), sobretot el rovell.

L’ou també ajuda a regular el pes, ja que és un aliment saciant, cosa que fa que elimini la nostra ansietat per menjar més del que el nostre cos necessita. A més, cada unitat només conté al voltant de 75 calories. El consum d’ou també ens ajuda a ser més intel·ligents, ja que incorpora un nutrient anomenat colina que és bo pel desenvolupament del cervell i per la memòria. Així mateix, la ingesta d’ou cuit ens ajudarà a mantenir un cabell brillant i fort i unes

ungles en bon estat. També afavoreix el bon estat de la vista. I, finalment, el consum d’ou ajuda a reduir el risc de patir malalties cardíaques i accidents cerebrovasculars.

L’opció més saludable per consumir l’ou és bullit, ja que d’aquesta manera no s’afegeixen greixos ni calories extres. I, en ser un aliment natural i sense conservants, fa que tingui més propietats.

Es recomana un consum d’una mitja de 7 ous a la setmana, sempre que la persona que els ingereixi no pateixi cap malaltia cardiovascular ni cap alteració en l’organisme. És un aliment versàtil, ja que es pot prendre en cada àpat, ja sigui en l’esmorzar, el dinar o el sopar.

Ara que ja coneixeu una mica més les propietats d’aquest superaliment, només us cal decidir quants minuts el voleu coure perquè sigui del vostre gust

Un ou pesa uns 50 grams (35 de clara i 15 de rovell). El rovell aporta 60 calories, vitamina A, algunes vitamines del complex

B i greixos bons per a l’organisme. Per la seva part, la clara no té greix, aporta 20 calories i té proteïnes d’alt valor biològic

1 min. 11 min. 2 min. 10 min. 3 min. 9 min. 4 min. 8 min. 5 min. 7 min. 6 min. 12 min. 31

1) Registra’t a www.bonarea-foodservice.com

2) Realitzar la teva comanda online.

3) Recull la teva compra al nostre establiment Cash & Carry bonÀrea de Lleida.

Còmode, ràpid i sense cues!

Esperem la teva comanda a bonarea-foodservice.com

32 CARRER ALCARRÀS, 15 LLEIDA Tel. 973 237 047 mag.lleida@bonarea.com
al nostre NOU ESTABLIMENT al C/Alcarràs,
on
Visita’ns
15 de Lleida
trobaràs un ampli stock disponible. També disposem de servei de recollida de comandes a través de la nostra Tenda online:

Més que una revista, la igualtat de gènere en acció

la revista d’igualtat de gènere, es renova

, referent en l’àmbit de la igualtat de gènere, es renova a partir d’octubre. La revista comptarà amb nous continguts, una nova imatge i noves sorpreses

Entre els nous continguts, s’inclouran reportatges sobre temes d’actualitat, entrevistes a personalitats destacades en la lluita per la igualtat de gènere, i seccions dedicades a la divulgació i la formació. La revista també tindrà una nova imatge, més moderna i inclusiva.

A més, oferirà noves sorpreses als seus lectors, com sorteigs, promocions i esdeveniments exclusius.

No us perdeu la nova !

La nova revista es publicarà a partir d’octubre en format digital i en paper. I ja sabeu que es podrà gaudir dels nous continguts de forma gratuïta.

: l’empresa que impulsa la igualtat de gènere és una empresa compromesa amb la igualtat de gènere. La seva missió és promoure la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en tots els àmbits de la vida, des del laboral fins al personal. compta amb una revista d’igualtat de gènere, que ofereix informació i anàlisi sobre temes com la discriminació, la violència de gènere i l’empoderament femení. La revista es distribueix de forma gratuïta, i està disponible en format digital i en paper

: la revista que inspira, l’empresa que empodera

La revista és una eina indispensable per a totes les persones que creuen en la igualtat de gènere. La revista ofereix informació, anàlisi i recursos per inspirar les persones a lluitar per la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.

és més que una revista. És una empresa que ofereix una àmplia gamma de serveis per promoure la igualtat de gènere. assessora empreses i organitzacions, i ofereix formació a particulars. és un exemple de com el compromís amb la igualtat de gènere pot contribuir a crear un món més just i igualitari.

Un assegurança de vida per als teus fills: tranquil·litat i futur assegurats

Com a assessora financera de Generali, veig diàriament com les assegurances de vida poden ajudar les famílies a superar els reptes financers que es presenten després de la mort d’un ésser estimat.

Les assegurances de vida són un producte financer que ofereix cobertura financera als beneficiaris de l’assegurat en cas de mort i invalidesa, ja que normalement es cobreixen els dos supòsits.

Les assegurances de vida són importants per a tothom, però són especialment importants per a les persones amb fills. Els fills depenen econòmicament dels seus pares, i si el pare o la mare mort, els fills poden quedar-se sense ingressos i haver d’assumir deutes pendents.

Les assegurances de vida poden proporcionar tranquil·litat financera als fills i a la persona que queda.

Quan parlem d´assegurança de vida només és pensa en la mort, però el risc més greu no es morir-se sinò una invalidesa greu, ja que en aquest cas hi ha una gran despessa per readaptar espais i vehicles, una despessa en cures, medicaments, i en moltes altres coses del dia a dia.Una assegurança de vida pot ajudar-te a cobrir la part econòmica.

A més, una assegurança de vida pot ajudar als fills a cobrir els deutes pendents dels seus pares. Això pot incloure l’hipoteca, els préstecs estudiantils, o qualsevol altre deute que els pares poguessin tenir, i proporcionar-los hi un ingrés mensual per ajudar-los a continuar tenint el que tenien avans de la mort, els pot ajudar amb la manutenció, estudis, projectes...

Les assegurances de vida poden ajudar els fills a aconseguir les seves metes de LA SEVA VIDA.

Com triar una assegurança de vida

A l’hora de triar una assegurança de vida, hi ha alguns factors que cal tenir en compte:

La suma assegurada:

La suma assegurada és la quantitat de diners que es pagarà als beneficiaris en cas de decés de l’assegurat. És important triar una suma assegurada suficient per cobrir les despeses funeràries, deutes pendents, i els gastos de manutenció dels fills.

El termini de l’assegurança:

El termini de l’assegurança és el període de temps durant el qual l’assegurança estarà en vigor. És important triar un termini d’assegurança que sigui suficient per cobrir les necessitats dels fills.

El tipus d’assegurança:

Hi ha diversos tipus d’assegurances de vida disponibles. El tipus d’assegurança que trieu dependrà de les vostres necessitats i pressupost.

Sobretot si teniu fills, és important que considereu contractar una assegurança de vida. Aquí teniu alguns consells per a pares que estan considerant contractar una assegurança de vida:

Parla amb un agent d’assegurances:

Un agent d’assegurances us pot ajudar a triar l’assegurança de vida adequada per a vosaltres i la vostra família.

Compara preus:

És important comparar preus abans de contractar una assegurança de vida.

Revisa la teva pòlissa regularment:

És important revisar la teva pòlissa regularment per assegurarte que segueix sent adequada per a les teves necessitats

Una assegurança de vida és una petita inversió important que et pot resoldre grans dificultats.

M. Mercè Navés Sans

Agent exclusiu d’assegurances i finances

Núm. Registre C007278089251L

Passeig de Ronda, 163, baixos · 25008 LLEIDA

M +34 651 051 233 www.generali.es

merce.naves@generalimediadores.es

presenta una nova pàgina web per oferir plans d’igualtat de gènere a empreses i administracions

INSÍGNIA, seguint el seu compromís amb l’equitat, presenta una nova pàgina web per oferir plans d’igualtat de gènere administracions i empreses.

La nova web, plandeigualdadempresarial.com, ofereix també formació, assessorament i serveis de màrqueting digital per promoure un món més igualitari.

La igualtat de gènere no és un joc. És un dret, no un privilegi. És una qüestió de justícia, no de caritat. És una necessitat, no un luxe.”

Amb aquestes premisses es presenta en societat la pàgina web d’INSÍGNIA: plandeigualdadempresarial.com

I és que l’objectiu d’INSÍGNIA és el seu compromís en crear un món on les persones tinguin les mateixes oportunitats, independentment del seu sexe o de la seva orientació sexual.

INSÍGNIA vol fer visible les preocupacions tant de la part empresarial, com de dones i homes. Fer un seguiment i avaluació de po-

lítiques i programes en totes les esferes econòmiques, socials i polítiques, de manera que dones, homes i organitzacions es beneficiïn per igual i s’eviti la perpetuació de la desigualtat

INSÍGNIA és també un espai físic i d’escolta, on es fan formacions, cursos i tallers L’objectiu final és recolzar les dones emprenedores recollint les seves necessitats i oferintlos respostes adequades en competències per a la gestió empresarial.

INSÍGNIA és una empresa global que ofereix una àmplia gamma de serveis en matèria d’igualtat de gènere. La seva missió és donar suport a empreses, administracions públiques i dones emprenedores per tal que

aconsegueixin la igualtat real entre homes i dones

En aquest sentit, INSÍGNIA ajuda les empreses i les administracions públiques a elaborar i aplicar plans d’igualtat de gènere, que són obligatoris a Espanya per a empreses de més de 50 treballadors. També ofereix formació a empreses, organitzacions i particulars sobre igualtat de gènere, assetjament sexual i conciliació de la vida familiar i laboral. I, finalment, INSÍGNIA ajuda les empreses a desenvolupar estratègies de màrqueting inclusives i respectuoses amb la diversitat. Si esteu interessats a promoure la igualtat de gènere, INSÍGNIA és la vostra millor opció. INSÍGNIA sempre estarà al vostre costat

Tel. 645 201 905
TORREFARRERA - LLEIDA Comunitat Empresa Persona Família
montsemm@advocatslleida.org

en les administracions públiques...

ls plans d’igualtat en l’Administració Pública, ajuntaments, diputacions, etc., són un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de realitzar un diagnòstic de situació, tendents a aconseguir en l’Administració la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes i a eliminar la discriminació per raó de sexe.

Sabies que les administracions públiques també han d’elaborar plans d’igualtat?

Les empreses no són les úniques entitats que han d’elaborar plans d’igualtat, els Ajuntaments i les administracions públiques també tenen el deure de desenvolupar un pla d’igualtat amb l’objectiu d’aconseguir la igualtat entre dones i homes. Els plans d’igualtat per a l’administració pública són un conjunt de mesures que tenen com a objectiu promoure la igualtat de gènere entre els empleats públics. En conseqüència, han de ser elaborats per totes les administracions públiques, independentment de la seva grandària o àmbit d’actuació.

Quins aspectes han d’abordar els plans d’igualtat en les administracions públiques?

• La igualtat d’oportunitats en l’accés a l’ocupació, la formació, la promoció i el desenvolupament professional.

• La prevenció de la discriminació per raó de sexe en l’àmbit laboral.

• La conciliació de la vida laboral, familiar i personal.

• La sensibilització i formació en matèria d’igualtat.

Els plans d’igualtat de les administracions públiques han de ser elaborats amb la participació dels sindicats i de la representació dels empleats públics. A més, han de ser avaluats de manera pe-

riòdica per a garantir la seva eficàcia. Aquests són una eina fonamental per a promoure la igualtat de gènere en l’àmbit laboral. Els plans d’igualtat de les administracions públiques contribueixen a eliminar les barreres que impedeixen a les dones aconseguir el seu ple potencial en el treball. En concret, els plans d’igualtat en les administracions públiques han de tenir en compte:

• La dimensió local d’aquestes administracions públiques, que les fa més pròximes a la ciutadania.

• La importància de la participació

ciutadana en l’elaboració i avaluació dels plans d’igualtat.

• La necessitat d’adaptar els plans d’igualtat a les necessitats i característiques de cada administració local.

Alguns exemples de mesures que poden incloure’s en els plans d’igualtat per a administracions locals són:

• La promoció de la igualtat d’oportunitats en l’accés als llocs de treball de l’administració local, especialment en aquells llocs de responsabilitat.

... i en les empreses

ls plans d’igualtat són un document que les empreses han d’elaborar per a garantir la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes. Aquests han de contenir un diagnòstic de la situació de l’empresa en matèria d’igualtat, així com els objectius i mesures que l’empresa adoptarà per a promoure la igualtat d’oportunitats.

Els plans d’igualtat són una eina important per a promoure la igualtat de gènere en l’àmbit laboral. Aquests poden ajudar les empreses a millorar el seu rendiment i ser més competitives. Un pla d’igualtat empresarial pot ajudar les empreses a millorar els seus resultats, a reduir els seus costos i a crear un entorn de treball més just i productiu.

El pla d’igualtat de gènere per a les empreses ha de ser una voluntat, no una imposició.

El pla d’igualtat per a una empresa, ha de ser un acte voluntari i de consciència social, no una imposició.

Alguns dels beneficis de tenir un pla d’igualtat en l’empresa són:

• Millora de la imatge de l’empresa davant clients, proveïdors i empleats.

• Reducció de costos, eliminant les discriminacions per raó de sexe en matèria de contractació, formació, promoció, conciliació i altres àrees.

• Augment de la productivitat, creant un entorn de treball més just i productiu, on tots els empleats se sentin valorats i respectats.

• Millora del clima laboral, reduint l’estrès, l’absentisme i la rotació de personal.

• Atreure i retenir als millors talents, independentment del seu gènere.

Normativa aplicable

• La implementació de mesures de conciliació de la vida laboral, familiar i personal, com el teletreball, la reducció de jornada o els permisos de maternitat i paternitat.

• La sensibilització i formació en matèria d’igualtat, dirigida als empleats públics i a la ciutadania en general.

Els plans d’igualtat per a administracions locals són una oportunitat per a avançar cap a una societat més justa i igualitària

El dret a la igualtat d’oportunitats és un principi fonamental recollit en la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. Des de l’any 2000 s’han aconseguit grans avanços en relació a la igualtat de gènere, encara que es continua necessitant implementar mesures, especialment en l’àmbit laboral, per a evitar la discriminació i assegurar la igualtat entre dones i homes.

La desigualtat de gènere continua sent una realitat a la Unió Europea. Les dones continuen estant infrarepresentades en llocs de poder, cobren menys que els homes pel mateix treball i tenen més dificultats per a accedir a la formació i a les oportunitats d’ocupació.

Marc legal

A Espanya, és obligatori tenir un pla d’igualtat per a les empreses amb 50 o més treballadors. Aquest requisit està establert en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Les empreses amb 250 o més treballadors estan obligades a comptar amb un pla d’igualtat des del 7 de març de 2020. Les empreses amb 151 o més treballadors estan obligades a comptar amb un pla d’igualtat des del 7 de març de 2021. La quantia de la multa dependrà de la gravetat de la infracció: entre 626 i 6.250 euros les lleus; i entre 6.251 i fins a 187.515 les greus

Què és la coeducació Insígnia?

La coeducació Insígnia és un enfocament educatiu que té com a objectiu promoure la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en l’àmbit educatiu. Aquest enfocament es basa en la idea que les persones, independentment del seu gènere, tenen les mateixes capacitats i potencialitats.

Això significa, per exemple, eliminar els estereotips de gènere en els llibres de text i en l’ensenyament, així com fomentar la participació de les nenes i les dones en activitats que tradicionalment s’associen amb els homes.

La importància de la coeducació

La coeducació és important perquè contribueix a crear una societat més justa i igualitària. En educar a les nenes i els nens en un entorn igualitari, se’ls ajuda a desenvolupar el seu ple potencial i a aconseguir les seves metes, independentment del seu gènere.

La coeducació també és important per a prevenir l’assetjament escolar i la violència de gènere. En un entorn educatiu on es promouen els valors de la igualtat i l’equitat, és menys probable que es produeixin situacions de discriminació o violència.

Com implementar la coeducació?

La coeducació pot implementar-se a través d’una sèrie de mesures i accions, com:

• Formar al professorat en igualtat de gènere:

El professorat és un agent clau en la promoció de la coeducació. Per això, és important que els docents estiguin formats en igualtat de gènere per a poder aplicar aquest enfocament en la seva pràctica educativa.

• Eliminar els estereotips de gènere: Els estereotips de gènere poden limitar el desenvolupament de les nenes i els nens. Per això, és important eliminar-los dels lli bres de text, de l’ensenyament i d’altres ma terials educatius.

• Fomentar la participació de les nenes i les dones:

Les nenes i les dones han de tenir les ma teixes oportunitats de participar en totes les activitats educatives. Per això, és important fomentar la seva participació en activitats que tradicionalment s’associen amb els ho mes.

• Insígnia i la coeducació: Insígnia és una empresa d’igualtat de gènere que ofereix serveis d’assessorament i con sultoria a centres educatius. El nostre objec tiu és promoure la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en l’àmbit educatiu, a través de projectes que aborden la coeducació, la prevenció de la vio lència de gènere i la sensibilització sobre els rols de gènere.

En Insígnia, creiem que la coeducació és essencial per a crear una societat més justa i igualitària. Per això, ens comprometem a treballar amb els centres educatius per a implementar aquest enfocament en la seva pràctica educativa

Publicitat online per empreses compromeses amb la igualtat de gènere

La teva empresa està compromesa amb la igualtat de gènere? Vols comunicar aquest compromís als teus clients i a la societat?

Llavors necessites un pla de màrqueting digital que sigui efectiu i que t’ajudi a arribar al teu públic objectiu.

Per què fer publicitat en línia amb INSÍGNIA?

A INSÍGNIA som especialistes en màrqueting digital per a empreses compromeses amb la igualtat de gènere. Contractant els teus serveis de Publicitat en línia a Insígnia, podem ajudar-te a crear un pla de màrqueting que sigui adaptat a les teves necessitats i que t’ajudi a aconseguir els teus objectius.

Per què és important el màrqueting digital per a les empreses compromeses amb la igualtat de gènere?

El màrqueting digital és una eina poderosa que pot ajudar a les empreses compromeses amb la igualtat de gènere a aconseguir els seus objectius. En utilitzar Publicitat en línia Insígnia, les empreses poden:

• Comunicar els seus valors i compromís amb la igualtat de gènere a un públic més ampli.

• Aconseguir a clients potencials que estan interessats a comprar productes i serveis d’empreses que donen suport a la igualtat de gènere.

• Construir relacions amb clients actuals i potencials.

• Generar leads i vendes.

• Mesurar l’impacte dels seus esforços de màrqueting i realitzar ajustos segons sigui necessari.

Els nostres serveis inclouen:

• Creació d’una pàgina web o blog que promocioni el teu compromís amb la igualtat de gènere.

• Desenvolupament de campanyes de màrqueting en xarxes socials que visibilitzin el teu compromís amb la igualtat de gènere.

• Creació de contingut de màrqueting que sigui rellevant per al teu públic objectiu i que destaqui el teu compromís amb la igualtat de gènere.

• Monitoratge dels resultats de les teves campanyes de màrqueting i anàlisi de les dades per a millorar els teus resultats

gràfic corporatiu
web corporatiu
botiga online
APP corporativa
en buscadors SEO
de publicitat SEM
de xarxes socials
Disseny
Disseny
Disseny
Disseny
Posicionament
Campanyes
Gestió

La tornada a l’escola és un esdeveniment important a la vida dels infants i, segurament, a molts d’ells els acompanyaran els nervis i l’emoció durant els dies previs a l’inici de curs. És per això que és important poder-los acompanyar per adaptar-se de manera gradual al canvi d’etapa, deixant enrere l’estiu i afrontant l’inici de curs. A continuació us facilitem algunes claus que poden fer més fàcil aquesta transició.

1 Restablir horaris

Durant les vacances, moltes vegades ens oblidem del rellotge i els horaris depenen del nostre cos: mengem quan tenim gana, anem a dormir quan tenim son i ens aixequem quan ja estem cansats d’estar-nos al llit, sense seguir cap rutina. És hora de restablir els horaris de forma progressiva perquè el nostre cos necessita un període d’adaptació a les noves normes, per la qual cosa és aconsellable ferho amb temps per evitar els problemes de son dels nens els primers dies d’escola.

2 Encomanar noves il·lusions

Aprofitant tot el material nou i tenint

en compte que el nou enganxa, hem d’aprofitar el moment per buscar nous objectius i reptes, fent un gran reforç positiu a tot allò que ens agrada de l’escola, com ara el retrobament amb els amics, la il·lusió per aprendre coses noves, les activitats extraescolars. Ho podem fer recordant moments extraordinaris viscuts el curs anterior i valorant i destacant els nous rols i les noves responsabilitats que tindran els nostres fills en ser cada curs més grans.

3 Evitar l’ansietat

L’angoixa per la separació o la incertesa de trobar-se nous professors i companys es pot minimitzar si els progenitors transmeten als seus fills un enfocament positiu de què representa la tornada a l’escola. Per això, cal que els pares acompanyin els infants en el procés per treure’ls pors i resoldre neguits.

4 Planificar les activitats

No hem d’oblidar que els nostres infants són els patidors finals dels nostres horaris i de l’organització familiar,

S’acaba l’estiu i comença un nou curs escolar. Després d’un temps llarg de descans, de dies de diversió, sense rutines ni horaris, és el moment de començar a adaptar-nos de manera gradual, tant físicament com mentalment, a les noves rutines i hàbits. La tornada a l’escola significa fer nous amics o retrobar-se amb els antics companys de classe, però també implica acostumar-se de nou a un estil de vida molt més estructurat, amb rutines i horaris a complir. Per tal que la tornada a l’escola es faci de forma satisfactòria, necessiten un període d’adaptació que normalment dura uns dies. Organització, estructura i rutina són alguns dels consells clau.

motiu pel qual són els primers que han de ser informats d’aquests.

En aquest sentit, és convenient planificar les activitats tots junts. Així, si tenim la possibilitat de triar entre dues o tres activitats, per què no deixem que siguin els mateixos infants que escullin quines prefereixen? D’aquesta manera els fem partícips i els hi transmetem seguretat i confiança

5 Relació amb els professors

A banda d’aquests consells, cal tenir present també que els professors jugaran un paper clau en l’adaptació de l’infant a la tornada a l’escola. Per tant, és important que els pares mantinguin una estreta relació amb els professors, sobretot els primers dies de curs, per tal de conèixer com s’està adaptant l’infant a l’escola i poder aplicar les mesures més convenients en cas de necessitat.

En definitiva, tant els pares i mares com el professorat són clau per garantir una òptima tornada a l’escola, i recordem, aquesta comença dies abans del primer dia de classe

40 EDUCACI Ó

ACTIVITATS D’ESTIU 2023:

• Intensiu d’idiomes • Estades d’estiu

• Preparem el salt a l’ESO

• Preparem el batxillerat

• Accedir a carreres de nota de tall superior (sanitari)

• Selectivitat setembre (2a convocatòria)

• Preparació per a 1r d’enginyeria

• Reforç d’ESO, batxillerat i universitat

C/ Roca Llaurador, 14 · 25003 LLEIDA

Tel. 973 273 684 · lleida@formaciomiro.com

C.Lluís Companys nº30 · Lleida Tel.+34 973 28 16 60 ilerllengues@ilerllengues.com ilerllengues.com

Gran Passeig de Ronda, 128 i 147

· 25008 LLEIDA Telèfon 973 248 041

41
CURSOS PER A ATURATS CURSOS PER A TREBALLADORS I AUTÒNOMS CURSOS D’IDIOMES INFORMÀTICA CLASSES DE REFORÇ
entresòl
versailles@cf-versailles.com www.cf-versailles.com

Des de la Terra Ferma us demanem perdó als de la Terra Feble

#PostureigViatger!

Fa poc va ser l’Aquelarre de Cervera i em va sortir això amb el tema de l’istiu.

Vinc a dir que no cal ser el millor físic teòric; és posar-hi ganes.

Durant tot l’any, però especialment ara a l’istiu, molts #PostuFans em fan arribar imatges dels seus viatges per tot lo món amb #PostuProductes solidaris per més de 20 entitats benèfiques de Lleida i Ponent: #PostuXapes, #PostuImants... n’hi ha que fins i tot s’enduen lo #PostuNino! Si tens algun #PostuProducte i vas a algun lloc “bunic”, no dubtis a enviar-me fotos de #PostureigViatger!

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya

• Pinyol d’oliva • Pinyola

• Clafoll sencer o trencat

• Sacs

• Saques grans

• Descàrrega pneumàtica

Contacta amb nosaltres: 609 570 999 · 619 010 160 info@biomassacotrans.cat www.biomassacotrans.cat

CONTROL DE PLAGUES

• Desinfecció • Desinsectació • Desratització

• Tractaments contra xinxes

• Tractaments de la fusta

Ens avala l’experiència de més de 30 anys dins del sector

Tel. 973 590 600 montsan@ambientservei.com

www.ambientservei.com

GUIA DE SERVEIS PROFESSIONALS / CONSTRUCCIÓ TAULER D'ANUNCIS C/ Jaume II, 9 bis, altell 1 · 25001 Lleida Tel. 973 200 196 info@b-biosca.cat www.b-biosca.cat Pèl.let
SERVEIS 45

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Gestión de datos:

Gestión de datos: tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

¿Cómo darme de alta?

tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

Gestión de datos: tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

–Regístrate en obramat.es

¿Cómo

de alta?

Funcionalidades de tu cuenta Obramat ¿Cómo darme de

– Selecciona el botón “ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón “Regístrate ahora” y date de alta.

darme

–Regístrate en obramat.es

Selecciona el botón

– Selecciona el botón

“ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón

“Regístrate ahora” y date de alta.

Benefíciate de todas las novedades

Benefíciate de todas las novedades

GUIA DE SERVEIS PROFESSIONALS / CONSTRUCCIÓ TAULER D'ANUNCIS
Benefíciate de todas las novedades
alta?
–Regístrate en obramat.es
“ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón
“Regístrate ahora” y date de alta.

Decora casa teva amb estil vintage

L’estil vintage en decoració és un dels més aclamats pels amants del disseny. Aquesta forma d’entendre la decoració cada dia té més adeptes, ja que és difícil resistir-se a incorporar peces de dècades passades per aportar un aire retro a la llar. Però, alerta, una casa d’estil vintage no és un habitatge ple de mobles i peces d’antiquari. La clau de l’èxit rau en una barreja equilibrada de peces de mitjans del segle passat amb mobiliari i objectes més contemporanis. Si escollim cada peça curosament, aconseguirem l’estil que busquem sense saturar i, el que és més important, sense envellir l’espai. Per això, us donem una sèrie de claus per aconseguir una llar d’estil vintage.

1 Peces amb passat industrial

Els mobles i objectes que un dia van formar part d’antigues fàbriques, col·legis, oficines o altres oficis s’han convertit en autèntiques peces de col·leccionista. Mobles arxivadors de fusta, vitrines de metge, làmpades industrials o pesades taules de ferro, són algunes de les peces més buscades.

2 Mobles decapats amb colors intensos

Si aconseguiu fer-vos amb un antic moble de fusta tipus aparador o armari de rebost, restaureu-lo i doneu-li una mà de pintura amb un to vibrant. El secret rau a fer-ho amb un efecte decapat, ja que és imprescindible que segueixi demostrant la seva edat

3 Sempre capitonat

Els amants del vintage han trobat en el capitonat el seu millor

aliat. Les butaques o cadires entapissades amb aquesta tècnica (embuatat de manera que el farciment subjecte amb botons forma dibuixos regulars en relleu) i que van decorar les cases de mitjans del segle passat són perfectes per iniciar-se en l’estil vintage. El mític sofà Chester és un dels més sol·licitats, especialment el de cuir envellit.

4 Disseny escandinau dels 50

Els mobles, làmpades i objectes dissenyats durant la dècada dels 50 als països escandinaus són les peces vintage per excel·lència. Molt d’aquests objectes s’han convertit amb el temps en peces icòniques del disseny com aparadors nòrdics de fusta, butaques daneses, porcellanes blanques i miralls

5 Llums amb toc daurat

Les lluminàries vintage que millor funcionen en qualsevol espai contenen sempre un toc daurat. Des de petits aplics de paret a impressionants aranyes de cristall. L’elecció d’una bona làmpada és fonamental per acabar de completar un look vintage per a la nostra llar

Pol. Ind. Les Gaberneres · C/ Comerç, 6 · 25660 ALCOLETGE (Lleida) Tel. 973 220 625 Fax 973 238 708 info@creusmunoz.com Segueix-nos a:
47 SERVEIS

AHÓRRESE COLAS, TIEMPO Y DINERO

Más de 10 vehículos ligeros conectados entre sí por radio le permitirán disponer de un mensajero en su domicilio en menos de 15 min. Rápido y seguro, usted siempre podrá saber la persona, fecha y hora en la que recibió su envío. Con una llamada a nuestra central de radio podrá saber de forma instantánea si su envío ha sido entregado o cuántos minutos le faltan para su entrega, así como modificar destino o abortar el servicio al instante.

48 LA INFORMACIÓ DE LA TEVA CIUTAT NOU PORTAL WEB! magazinelleida. com La revista ara en format digital! Descobreix les últimes notícies, així com articles d’actualitat C. Abat Escarrè, 6 , baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 20 86 11 · Fax 973 20 85 77 miquel@ttaempresarials.com Missatgeria d’Alta Velocitat LOCAL - PROVINCIAL - NACIONAL C. Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

Què fer davant uns INQUILINS CONFLICTIUS?

Llogar un habitatge suposa per a algunes persones una font d’ingressos important i per a unes altres, una situació forçosa, perquè en molts casos els propietaris es veuen obligats a llogar per a afrontar les hipoteques, i que d’una altra forma, no podrien liquidar. Quan els llogaters són responsables i estan al corrent de pagament, aquesta opció sempre és millor a tenir l’habitatge desocupat, perquè a més de no deteriorar-se tant, s’evita l’ocupació, un gran problema que va creixent en els últims anys. No obstant això, quan els propietaris s’enfronten a problemes com a impagaments freqüents, desperfectes en l’habitatge, sorolls, conductes inapropiades amb els veïns, subarrendaments totalment prohibits o incompliment d’algunes de les clàusules contractuals, el lloguer pot convertir-se en un autèntic suplici. Quan ens trobem davant alguna d’aquestes situacions no desitjades, hi ha una sèrie de passos que hem de seguir:

1El primer pas és intentar una solució per la via amistosa, i aquesta passa inexorablement pel diàleg. Per tant, primer haurem d’advertir al llogater dels problemes que comporta la seva actitud. A vegades, no som conscients d’estar causant un perjudici i si fos aquest el cas, en el millor dels supòsits, una simple conversa podria acabar amb el problema. Si, per contra, els comportaments incívics persisteixen, passaríem a la segona fase.

4Demanda judicial. Sempre ha de ser l’última opció, però a vegades ens veurem obligats, si veiem que la persona no desisteix de les seves accions. Amb la demanda, sol·licitarem la resolució del contracte. Cal tenir en compte que a partir d’aquest moment, però el camí no serà gens fàcil, perquè la tensió anirà en augment i també és possible que les seves amenaces o mal comportament envers l’habitatge. Aquesta demanda, també podrà ser interposada per la comunitat (amb l’aprovació de la Junta) i, no només anirà contra l’arrendatari, sinó que pot dirigir-se a més a més contra el propietari, si aquest en sap del problema i no ha fet res per a solucionar el conflicte

2

Enviament d’un burofax. D’aquesta manera aconseguirem deixar evidència per escrit que l’hem informat i li notificarem que de continuar de la mateixa manera, interposarem les accions legals pertinents Amb el burofax tindrem una prova que ens serà de molta utilitat per a demostrar els fets davant les autoritats judicials, en el cas d’iniciar algun procés. El burofax pot ser enviat pel propietari, però també podria ser enviat pel president de la comunitat de veïns, si els està afectant d’alguna manera.

3

Les denúncies davant la policia o els mossos d’esquadra també poden ser vàlides quan existeixin amenaces a altres persones, actes vandàlics o hi ha constància d’ operacions fraudulentes , com ara drogues, prostitució, subarrendament, etc.

LEGAL
49 Per Eva Remolina / AMIC Foto istock.com
Quan els propietaris s’enfronten a problemes com a impagaments, desperfectes o conductes inapropiades, el lloguer pot convertirse en un autèntic suplici

El Canal de Denúncies és una eina que permet detectar comportaments irregulars o il·lícits dins de la mateixa empresa. Per mitjà del canal de denúncies intern, els membres de l’empresa (treballadors, extreballadors, membres dels òrgans d’administració i direcció, accionistes, etc.) o externs vinculats a la mateixa (clients, proveïdors, contractistes i subcontractistes), poden denunciar aquests comportaments perquè l’òrgan corresponent investigui les denúncies rebudes.

Exemple: Situacions d’assetjament laboral, blanqueig de capitals, conductes en detriment de l’empresa...

OBLIGATORIETAT:

• Empreses de 250 o més treballadors i Administracions Públiques – Abans del 13/06/2023.

• Empreses entre 50 i 249 treballadors, i Administracions Públiques de municipis amb menys de 10.000 habitants – Abans del 01/12/2023.

També hi estan obligats àmbits com l’educatiu, d’oci o esportiu amb presència de menors d’edat. Les empreses obligades a tenir plans d’igualtat i aquelles sotmeses a pla de prevenció de delictes (Compliance).

REQUISITS:

El canal de denúncies ha de garantir l’anonimat de la persona denunciant i la confidencialitat de tot el procés.

L’empresa ha de designar a una persona com a responsable del canal de denúncies (Compliance officer).

L’empresa pot optar entre la gestió directa o l’externalització del canal de denúncies.

SANCIONS:

La normativa estableix diferents sancions per:

• No tenir el canal de denúncies.

• Obstaculitzar el seu funcionament.

• Vulnerar la confidencialitat i l’anonimat.

• Prendre represalies contra el denunciant.

Sancions: entre 1.001 € i 1.000.000 €.

IMPLEMENTACIÓ I GESTIÓ:

• Escollir gestió interna o externa.

• Escollir el canal de comunicació, sent el digital el més aconsellable.

• Elaborar un reglament del canal.

• Establir un protocol de recepció, gestió, tramitació i investigació de les denúncies.

• Dur un registre de denúncies rebudes, resoltes i arxivades

• Complir amb la normativa de Protecció de Dades.

BENEFICIS:

L’obligatorietat de la implementació d’una canal de denúncies s’ha d’entendre com una oportunitat per millorar la gestió de riscos de l’empresa i la seva administració, per detectar de manera anticipada possibles irregularitats en tots els seus àmbits i atenuar la responsabilitat penal de la companyia en cas de delictes comesos per un dels seus membres

A fi de donar compliment íntegre a les obligacions de la Llei 2/2023, i evitar la imposició de sancions, els recomanem confiar en professionals especialitzats per l’adequada implantació i gestió del CANAL DE DENÚN CIES.

• Advocat •
Director
Àrea Jurídica Balaguer Josep M. Sala i Mases

Grup90 ha estat compromès amb la visió de proporcionar als nostres clients les propietats més extraordinàries als llocs més cobdiciats. Amb més de tres dècades d’experiència en el mercat immobiliari, hem desenvolupat relacions sòlides i duradores amb propietaris, inversors i desenvolupadors de renom. Aquesta xarxa ens permet accedir a propietats exclusives que s’ajusten als gustos més exigents.

Cada propietat de la nostra cartera ha estat curosament seleccionada i avaluada per garantir que compleixi amb els estàndards més alts. Des de luxoses residències urbanes fins a majestuoses finques al camp

En un món cada vegada més digital, Grup90 es manté a l’avantguarda de la tecnologia immobiliària. La nostra plataforma en línia intuïtiva et permet explorar les nostres propietats de manera fàcil i convenient, mentre que el nostre equip utilitza eines avançades per agilitzar el procés de compra i venda.

Presentem aquesta selecció prèmium d’immobles que mostren la nostra excel·lent dedicació al mercat immobiliari.

52 52 Adossada a ALPICAT • 225 m² construïts • 3 habitacions + golfes • 3 banys • • garatge 2 cotxes • jardí privat • presenta
la seva Selecció Prèmium d’Immobles
Xalet
• 2.385 m² de parcel·la • 391 m² construïts • • 5 habitacions • 4 banys • magatzem • • piscina pròpia • Ref. 5888 384.500 € Xalet a VILAMONTCADA • 600 m² parcel·la • 422 m² construïts • 6 habitacions • • 4 banys • magatzem • piscina pròpia •
Ref.
5903
256.000
Ref. 5898 568.000
a la CERDERA BAIXA
53 53 IMMOBILIÀRIA C
ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT Demanéu més informació a: C/ Abat Escarré, 6, baixos 25001 LLEIDA (Cappont) 973 208 611 info@grup90.com @grup_90 www.grup90.com Ref. 5604 730.000 € Xalet a la partida VINATESA • 21.628 m² de parcel·la • 511 m² construïts • • 6 habitacions • 4 banys • magatzem • piscina pròpia • Cases a LINYOLA • OBRA NOVA amb sistema Evolution -Home • cases personalitzades i de baix consum • Ref. 6062 364.000 € FERRETERIA C/ La Fornal, 52 ( Pol. Ind. El Segre ) Tel. 973 210 811 - Fax 973 210 875 - 25191 LLEIDA C/ Bruc, 19 - Tel. 973 204 394 - 25001 LLEIDA admin@gorleans.es
/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA
C/ Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) 973 208 611
Ref: 6059Pis a ALMACELLES 83.600 € 130 m2 + 3 + 2 + box opcional Ref: 5962 Pis a AVINGUDA MADRID 167.900 € 182 m2 + 4 + 2 + opcional Ref: 5696 Pis a PI I MARGALL 139.500 € 145 m2 + 4 + 2 + terrassa Ref: 6066 Pis a BALÀFIA 79.500 € 95 m2 + 3 + 1 + balcó Ref: 5783 Pisa a zona PASSEIG DE RONDA 78.500€ 90m2 + 3 + 1 + opcional Ref: 6005 Pis als MAGRANERS 133.000 € 89 m2 + 3 + 1 + opcional Ref : 6074 Pis a zona PASSEIG DE RONDA 83.500 € 90 m2 + 3 + 2 + balcó Ref: 5883 Pis a CAPPONT 137.500 € 133m2 + 4 + 2 + opcional

VOL VENDRE EL SEU PIS?

Posicionament en 23 portals web Faci que el seu pis sigui dels més visualitzats als diferents portals on es publiquen.

Àmplia cartera de clients

Augmenti les possibilitats de venda gràcies als nostres potencials i possibles clients.

Garanties jurídiques

Li oferim un estudi fiscal que li permetrà saber quin benefici net obtindrà amb la venda del seu pis.

Truqui'ns sense compromís al 973 20 86 11

Ref: 5966 Pis a CAPPONT 164.000 € 84 m2 + 2+ 2 + opcional + comunitària Ref: 5979 Apartament a CAPPPONT 115.500 € 73 m2 + 2 + 1 + opcional Ref: 5948 Casa a ALGUAIRE 69.000 € 200 m2 + 2+ 1 + terrassa + magatzem Ref: 5847 Apartament a la BORDETA 108.800 € 72 m2 + 2 + 1 + traster
info@grup90.com www.grup90.com @grup_90
Ref: 5877 Casa en TORREGROSSA 259.500 € 296 m2 + 5 + 2 + + Ref: 5830 Dúplex a la BORDETA 145.500 € 174 m2 + 4 + 2 + opcional
LA SEVA
SOM
OPCIÓ

Prop de 12.300 persones assisteixen als espectacles de l’Estiu en Viu

Prop de 12.300 persones van assistir a alguna de la trentena de propostes de l’Estiu en Viu, la programació cultural per als mesos d’estiu de l’Ajuntament de Lleida. Cal destacar, a més, que com a novetat es va allargar la programació durant tot el mes d’agost i la bona acceptació del Fossat del Pont Llevadís de la Seu Vella com a nou escenari d’algunes de les activitats.

Neteja intensiva de carrers i places al barri de Camp d’Esports i Onze de Setembre

Entre les actuacions que s’hi duen a terme hi ha el desbrossament d’una desena d’espais; la neteja amb aigua a pressió de diverses voreres, places i altres espais per a vianants, contenidors, bancs i mobiliari urbà; la neteja d’embornals, fonts, fanals i armaris amb quadres elèctrics; la retirada de residus voluminosos i l’escombrada de tots els carrers amb aigua, entre altres tasques.

La Paeria tanca el dispositiu d’acollida a les persones temporeres, que ha atès 935 persones

Han augmentat un 56% respecte a l’any passat, que va estar marcat per les males collites, mentre que les pernoctacions s’han reduït perquè les estades han estat més curtes.

Animac promou un grup de cinema d’animació a la Biblioteca Pública de Lleida

La Mostra de Cinema d’Animació de Catalunya Animac i la Biblioteca Pública de Lleida ha creat un nou grup de cinema d’animació vinculat a l’esdeveniment on les persones que en formin part poden esdevenir part activa de la propera edició de la Mostra, que tindrà lloc a Lleida entre el 15 i el 18 de febrer de 2024.

Ares Escribà s’incorpora al gabinet de l’alcaldia de l’Ajuntament de Lleida

La periodista lleidatana Ares Escribà Cruells s’incorpora com a assessora del gabinet de l’alcaldia de l’alcalde Fèlix Larrosa, amb la missió de coordinar les Polítiques de Comunicació. Escribà compta amb una reconeguda trajectòria als mitjans de comunicació locals i nacionals on ha exercit, entre d’altres, de directora dels programes de la Xarxa de Televisions Locals “Fet a Mida”, “Connecticat” i “País Km 0”.

Visita institucional a la secció de futbol femení de l’AEM

La secció esportiva femenina de l’AEM compta amb 11 equips. Reuneixen un total de 180 noies que poden començar a jugar a futbol als 4 anys.

56 Text i fotos extrets de la web de l’Ajuntament de Lleida • LA PAERIA SETEMBRE 2023

Els casals d’estiu de la Paeria acomiaden temporada

Comença la preinscripció a les Escoles Municipals Específiques

El paer en cap, Fèlix Larrosa, proposarà atorgar la Medalla de la Paeria a la Pagesia a Josep M. Gilart

La Paeria impulsarà actuacions contundents per a la transformació urbanística i social de la Mariola

L’Arxiu Municipal reprodueix plànols de gran format per facilitar-ne la consulta

Solidaritat i cooperació dels lleidatans i lleidatanes amb el poble ucraïnès

57 Text i fotos extrets de la web de l’Ajuntament de Lleida • LA PAERIA

ECOACTIVITATS:

DISSABTE 23 DE SETEMBRE:

TALLER LES PLANTES INDICADORES. De què ens parlen les plantes del nostre hort? Les plantes ens parlen, ho sabíeu? Ens poden explicar moltes coses sobre el sòl on creixen, ens parlen de la seva fertilitat o dels problemes que poden tenir. Si sabem escoltar-les, podrem actuar sobre els possibles problemes o d’una manera respectuosa amb el medi. Vols conèixer el seu llenguatge?

Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia. De 10 a 13 hores.

DISSABTE 16 DE SETEMBRE:

‘BATNIGHT’ LA NIT DELS RATPENATS A LA MITJANA. Cada any per aquesta època, s’organitzen arreu d’Europa activitats per donar a conèixer els ratpenats i les seves curioses característiques i interès ecològic. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia on line. De 18 a 23 hores.

DIUMENGE 17 DE SETEMBRE:

ANELLAMENT D’OCELLS ALS AIGUAMOLLS DE RUFEA. Si vols conèixer i veure els ocells que viuen als aiguamolls de Rufea, no et pots perdre aquesta activitat! De la mà d’un anellador expert, podràs descobrir què és i com es fa un anellament científic d’ocells i quines dades ens aporta. Públic infantil. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia. 1r torn: de 9 a 10 hores. 2n torn: de 10.30 a 11.30 hores.

+info: urbanisme.paeria.cat

De l’1 al 30 de

CULTURA

l’Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll), acull aquest mes de setembre la mostra de “Les 50 millors obres d’humor gràfic caragoler”. Amb procedències tan diverses com Armènia, Bèlgica, Brasil, Bulgària, Indonèsia, o Kosovo, entre altres. De l’1 al 30 de setembre en horari de dilluns a divendres, de 8.30 h a 17 h.

+info: aplec.org

LA SEU VELLA DE NIT. Si de dia fascina, de nit captiva! La Seu Vella obre les seves portes tots els divendres de juliol, agost i setembre en horari nocturn. Visita lliure. Divendres 15 i 22 de setembre. A partir de les 21 hores.

+info: turoseuvella.cat

FESTES DE LA TARDOR DE LLEIDA. Com a actes destacables hi trobem el seguici del dia de Sant Miquel, la diada castellera, la recreació de les noces reials de Ramon Berenguer i Peronella, festivals folklòrics, el bestiari, la ruta del Garrotín i també algunes actuacions musicals i revetlles. Del 27 de setembre a l’1 d’octubre.

+info: festeslleida.paeria.cat

HUMOR GRÀFIC CARAGOLER. La sala d’exposicions Manolo Calpe, a la seu social de la Federació de Colles de

AQUELLS BOJOS AL VOLANT: CRÒNICA D’UNA CURSA DE FA CENT ANYS. El Museu de l’Automoció Roda Roda presenta una nova exposició temporal, dins del seu programa “La peça del trimestre”, dedicada al reportatge fotogràfic de la 3a Volta a Catalunya de l’any 1919, “Aquells bojos al volant: crònica d’una cursa de fa cent anys”. L’exposició és podrà visitar fins l’1 d’octubre de dimarts a dissabte de 11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius, de 11 a 14 h.

+info: cultura.paeria.cat

Setembre Del 16 al 23 de setembre
setembre
59
l’estand de la Fira de Sant Miquel
28 de setembre a l’1 d’octubre
Podeu visitar-nos a
del

Arriben les Festes de Tardor a Lleida

Setembre és mes de festa a Lleida. A la ja referida Fira Agrària de Sant Miquel s’hi sumen, en les mateixes dates, les Festes de Tardor que, com a novetat d’enguany, tornaran al Centre Històric.

El final de les collites va fer arrelar a Lleida les festes del que es pot considerar segon patró de la ciutat, Sant Miquel (29 de setembre). És per això que, coincidint amb la Fira de Sant Miquel, la ciutat celebra les seves Festes de Tardor. Les festes en honor a Sant Miquel, que tenen lloc al voltant del 29 de setembre, compten amb un marcat caràcter tradicional i popular.

Com a actes destacables hi trobaríem el seguici del dia de Sant Miquel, la diada castellera, sardanes, havaneres, la recreació de les noces reials de Ramon Berenguer i Peronella, festivals folklòrics, bestiari, la ruta del Garrotín i també

algunes actuacions musicals i revetlles. Un dels actes que ha pres més força amb el temps ha estat el seguici protocol·lari del dia de Sant Miquel, amb la presència dels elements festius de la ciutat: bestiari, gegants, capgrossos, cavallets i, per descomptat, lo Marraco. Balls de bastons, danses tradicionals, grallers i bestiari popular s’afegeixen al seguici, que recorre els carrers més cèntrics de la ciutat des de la plaça Paeria fins a Sant Joan. A diferència d’altres presències del seguici en les festes de la ciutat, en les de tardor, aquest no acompanya cap element, com fa en la cercavila del pregó de les Festes de Maig o la processó de Sant Anastasi, sinó que es manifesta sol com a símbol de la festa de la ciutat.

Per als amants del foc i dels espectacles pirotècnics, la Gran Nit del Bestiari reuneix el millor bestiari català encapçalat per lo Marraco. Les esquadres de diables acompanyen aquest imaginari seguici

en un correfoc que té lloc a l’avinguda Blondel. Al mateix punt i, com a prèvia, s’escenifica una mostra del bestiari i un correfoc infantil.

A les actuacions pròpies del folklore de tradició local s’uneix una sòlida oferta musical i teatral. Pel que fa als concerts i revetlles, aquest any s’ubicaran en espais del Centre Històric, després de diversos canvis en els últims anys (l’avinguda Rovira Roure va acollir els escenaris les darreres festes). Enguany, espais com la plaça del Dipòsit, la de la Panera, la plaça de la Sardana o la de l’Ereta acolliran revetlles i concerts musicals. En l’edició d’enguany està previst que els artistes i les companyies locals hi tinguin una participació destacada. Les firetes d’atraccions també són un clàssic de les Festes de Tardor. Un gran castell de focs la nit del darrer dia festiu clou les celebracions

61
62 La qualitat dels seus productes intacta 902 10 10 10 seur.com Turismes • Especialistes en calibratge de càmeres. • Col·laborem amb totes les companyies d’assegurances. • Més de 250 centres en tot el territori nacional AgrícolesObra Pública Furgonetes Camions LLEIDA - TÀRREGA - BALAGUER - FRAGA 610 596 596 Contact center / 24 h. La cadena especialista en reparació i substitució de vidres. C / Ramon Argilés, 18 25005 LLEIDA Tel. 634 079 765 membritex@gmail.com

PROXIMITAT ÉS TREBALLAR

AMB PRODUCTORS DE LLEIDA