+MagazineFishEco #2 2020

Page 1

#2 2020 s

o j l Ăś

F

ĂĽ p s

ti r A

k

* r la

ld i B

* r e

m l i F

e

L * r

n d n

ä

s e iv

r

a g n i


konstiga tider Vi frågar ju ofta varandra om hur vi mår, typ ”läget”. Det har varit en svår fråga de senaste månaderna! Vi lever mitt i en pandemi som vi aldrig tidigare upplevt i modern tid. Hade någon ställt frågan till mig i april hade jag sagt – sådär! För just då såg det nattsvart ut för oss alla. Men, just nu säger jag – rätt ok faktiskt! Vi i sportfisket, butik, grossist, fiskekortsförsäljare, media m.fl. är för en gångs skull i rätt bransch, den är oftast svår att göra sig ett levebröd inom, men det går som tåget just nu och rekord slås i allt från försäljning till hur många som tittar in och läser digitala tidningar eller konsumerar sportfiskenyheter. Självklart en konsekvens av att allt fler har tid att fiska pga. permitteringar mm men ändå, trots konstiga skäl till varför är det roligt att vi väljer att sportfiska mer!

Mindre glädjande är situationen i Östersjön, ni kommer inte att läsa om det i Magazinet men surfa gärna in på fisheco.se, där hittar ni skälet till detta sorgebesked. Ni vet säkert redan men mitt i en tid när i stort sett alla inblandade i miljöfrågor säger att något inte står rätt till med sill och strömming i Östersjön väljer MSC att märka fisket efter dessa som ”hållbart”. Begreppet fick en helt ny mening, eller har slutat betyda någonting, precis som MSC just nu, åtminstone i min värld, inte längre har varken mening eller någon som helst funktion. I värsta fall kan man kalla MSC-certifiering idag för ett sätt för yrkesfisket att ”greenwasha” sitt dammsugande av fisk och skaldjur! Mycket konstigt, det kommer garanterat massa mer om detta framöver! Nåväl, njut att detta fullspäckade nummer, ni

Omslagsfoto: Detta nummer görs av: Ansvarig Utgivare:..................Jan Ohlsson Art Director:...........................Linus Fröhlich

hittar massor med kul läsning, allt från sportfiskeelektronik till Fränstams tips till massor med tester, abborrspön är lite temat just där. Gillar ni vad vi gör, dela det, berätta för era vänner! Det är allt vi ber om! Fortsatt skön sommar!

//JAN O

Kontakt: Ansvarig Utgivare:................ Jan Ohlsson............070 - 208 80 30 Mail: info@fisheco.se


SNAP JIG EN HELT NY TYP AV JIGGSKALLE SOM FÅR DIN JIGG ATT HOPPA FRÅN SIDA TILL SIDA!

KLICKA PÅ ANNONSEN FÖR ATT SE FILM PÅ GÅNGEN!


#2 2020

INNEHÅLL 6 Få följarna att hugga

12

30 Test: Westin W6 Finesse TC

34 Abborre med senaste tekniken

50 Test: Gator Explorer Jigger

Gäddfluga i fjällen

Test: Draugen Elite

46 Borgs Motor i Kumla

60 Test: Lappmark Ultra 5400

82 Guider och Camper

Hälleflundra 3.0

42

54

72 Augustiborrar

Test: Golden Feather Pro

Test: Daiwa Prorex XR

22

18

Prylnytt

92 Supersize

64SÅ FÅR DU FÖLJARNA ATT

hugga! Som fiskare har vi alla varit med om att från tomma intet plötsligt kommer en fisk och tar betet framför fötterna. Till en början missade jag varenda fisk som jag såg ta draget. I ren fascination och överraskning stod jag och gapade över det ögongodis som utspelade sig. Med åren kom erfarenheten och vanan att även kroka fisk som tar betet på de mest spektakulära sett, men med ökad erfarenhet fångar jag nu långt färre fiskar framför fötterna. Hur kommer det sig egentligen och vad får fisken att ta i absolut sista sekund?

TOBIAS FRÄNSTAM


I kallt vatten kan fisken vara extra kinkig. Lägg stor vikt vid detaljer som att verkligen få betet att gå precis som du vill och att det är viktat efter fiskens humör. På köldstel gädda är svävande beten ofta bra medan i sommarvarmt vatten får betet gärna sjunka och röra sig snabbare.

ATT SKAPA RÄTT TILLFÄLLE FÖR HUGG

I våras fiskade jag en tvådagars expedition med min fiskekompis Rasmus och hans flickvän Mikaela. Både jag och Rasmus har mer eller mindre fiskat så mycket vi kan hela livet medan Mikaela fiskar någon gång per år. Fisket var på topp! Tillsammans landade vi säkert 30 gäddor med en handfull över metern. Alla i båten fick många hugg och bra med fisk då gäddorna precis lekt och utsvultna tog varje tillfälle till jakt. Det som skiljde i båten var hur vi fångade fisken. I princip fångade jag nästintill all min fisk på lång lina eller någonstans halvvägs in i kastet. Detsamma gällde för Rasmus medan Mikaela i huvudsak fån-

gade fisk antingen direkt i utkastet eller när en gädda kastade sig efter betet vid relingskanten i samband med att hon saktade in hemtagningen för att inte veva in tafsen i spööglorna. Detta fenomen upprepade sig gång på gång och tillslut började vi resonera kring vad de kunde bero på. Både jag och Rasmus har fiskat med många olika personer av varierande erfarenhetsnivå. Det vi kom fram till var att mer oerfarna sportfiskare får fler följande fiskar och mer kontakt i utkast och när betet precis skall lyftas ur vattnet. Vi tror att detta inte förklaras på ett annat sätt än hur man varierar hemtagningen av sitt bete under ett kast.

Som oerfaren fiskare är hemtagningen mer monoton och man skapar inte de öppningar i kastet där betet lämnar sig så sårbart som möjligt och ger det där ögonblicket som rovfisken bara inte kan låta bli. Istället skapar man nyckelretningen av ett bete som kan vara lättfångat och som rovfisken börjar följa efter men då spinnstoppet, tempoväxlingen eller annat uteblir följer rovfisken ofta hela vägen till båten eller land. Genom att fundera kring hur du skall planera och optimera ditt kast kommer du få fler hugg och färre följare. Här är fem konkreta tips som fungerar lika sommar som vinter från abborre till öring.


Ibland kan mindre beten vara det som får riktigt stora gäddor att ta. Berkley Hollowbelly är en stor favorit på all sorts rovfisk.

1. GÖR REGELBUNDNA SPINNSTOP

Sett till alla fisketips man kan ge kanske spinnstop är det allra bästa. Att stanna upp betet bryter av det naturliga rörelsemönstret och får det att se sjukt eller skadat ut i rovfiskens ögon vilket är detsamma som ett lättfångat skrovmål. Alla rovfiskar väntar på det ögonblick där bytet är som svagast och en attack omöjligen kan misslyckas. Och för en bytesfisk kan oddsen alltså knappast vara sämre än när den hjälplöst stannar upp mitt i vattenkolumnen. En tumregel är att göra längre spinnstopp desto kallare det är i vattnet. Vid riktigt segt fiske, kallt eller väldigt grumligt vatten är det ofta bra att göra så många och långa spinnstop under ett och samma kast att man nästan blir uttråkad. Akta dig för att falla in i samma spinnstopsmönster utan variera hela tiden kasten med något fler, färre, längre eller kortare spinnstop. En dag är aldrig den andra lik och man måste alltid hitta nyckeln för varje fisketur man gör!


2. VARIERA INSPINNINGSHASTIGHETEN

Att variera inspinningshastigheten mellan kast men även under ett kast är oftast en huggutlösande faktor. Ett bete som efter ett spinnstopp plötsligt sticker iväg i hög hastighet uppfattas ofta som ett skrämt byte vilket försöker fly en följande rovfisk vilket ofta kan trigga rovfiskens instinkter. Likaså kan ett snabbt fiskat bete som plötsligt saktar in upplevas som kraftlöst och skadat. Likt för spinnsstop är hemtagningshastigheten ett av de viktigaste elementen för att få betet att se så lättfångat ut som möjligt! Båda dessa saker är enkla att lära men omöjliga att bemästra. Lär dig din egen repertoar av hur dessa element skall kombineras i olika vatten, situationer och för olika arter.

3. HA EN PLAN FÖR VARJE KAST

I samband med varje kast är det bra att fundera på hur kastet skall planeras och optimeras. Till exempel lägger jag ofta fler spinnstop och fiskar saktare om betet till en början skall passera en

vasskant eller vegetation där det kan krävas lite tid för att lura ut rovfisken. Likaså tycker jag om att jerka till betet precis innan ett spinnstop om det är så att sikten för rovfisken kan vara skymd. Med betets rasselkulor eller rasslande krokar så hör ofta rovfisken ljudet och börjar då aktivt leta efter bytet i samband med att betet gör en paus i form av ett spinnstopp. I slutet på varje kast när betet närmar sig båten försöker jag ofta skapa ett huggtillfälle innan linlängden blivit för kort. Ofta snabbar jag på hemtagningen rejält för att plötsligt stanna betet en längre stund. Detta kan ofta få en följande rovfisk att ta chansen att hugga betet innan det kommer ut mot djupare vatten eller mot strandkanten där chansen att fånga bytet försvinner. Det viktiga som jag vill förmedla är att givet de olika strukturer ditt bete skall passera under kastet så bör du fundera kring hur du kan lägga in spinnstopp och hemtagningshastighet gentemot de skiftande fysiska förhållandena som betet skall passera.

4. FUNDERA UT DIN RESPONS I FÖRVÄG

Att grov fisk följer och tar betet vid båten eller plötsligt dyker upp och attackerar från ingenstans är på sikt oundvikligt. Är fisken grov kan jag garantera att de flesta av er kommer bli så chockerade och allting går så snabbt att man omöjligen hinner tänka på vad man skall göra. Det jag lärt mig är att man långt i förväg skall fundera ut hur man hanterar följare eller visuella hugg. Jag tänker alltid i slutet av ett kast likt ”kommer en fisk och hugger nu så drar jag instinktivt ett mothugg åt höger om fisken kommer underifrån”. Det viktiga är att man funderar på vinkeln mellan det håll fisken kommer ifrån och hur spöet skall dras för att krokarna skall fästa sig på bästa sätt i munnen, alltså så att man drar betet med lite vinkel mot fiskens käft och inte riskerar att dra betet direkt ur munnen. Tack vare förberedelser likt detta har jag sett när både gäddor på 14,05 och 13,7 kg tagit mina beten i klart vatten på två meters lina direkt nedanför fötterna. Utan en förutbestämd respons hade jag aldrig lyckats kroka någon av dessa krokodiler som plötslig högg från ingenstans!

Tipsen fungerar bra till gädda, abborre och andra rovfiskar.


Vid fiske i gräs kan spinnstopp vara helt avgörande för att fisken skall hinna ut ur gömslet och få en chans att ta betet.

5. LÄGG ODDSEN PÅ DIN SIDA

Att säga vilken faktor som låg bakom att man fångade en viss fisk är ofta omöjligt. Jag gillar tankesättet att fundera kring procent och att allting man förbättrar ökar oddsen något. Som att ifall man är tyst och försiktigt då man närmar sig fiskeplatsen kanske man ökar chansen att fånga fisk med 10 % och använder man dessutom rätt färg på linan som smälter in i vattnet kanske man adderar ytterligare 5 %. Ett hugg kan i sin tur ha 20 % ökad chans att bli en landad fisk ifall krokar-

na kontrollerats och vässats. Genom att fundera kring hela tillvägagångssättet och hur man ökar sina odds att fånga fisk så kommer man snabbt på massor av olika faktorer som går att förbättra. Enskilt kanske ingen av dessa faktorer har någon betydelse men sammanvägt har du nog snart flerdubblat dina chanser, både till hugg och till att landa fisken! Tänk likt detta vad det gäller inspinning och följare med. Snart har du börjat planera och analysera kasten ännu bättre och kommer märka att långt fler fiskar följer och fler sitter på kroken.Daiwa Prorex XR 702 7-32 g JAN OLSSON

JAN OLSSON & ANNA BERG


Jiggspö för abborre och gös. Då var det dags för ett spö från Daiwa igen, denna gång ett jiggspö för det tyngre abborrfisket och reguljärt jiggfiske efter gös! Modellen mfl andra finns i USA för bassfisket också men heter där Tatula, några har valts ut för Europa, det här är ett av dessa. Spöet har under några vårveckor fått bekänna färg i skärgården och på Mälaren, största abborren som fått se insidan av båten ligger på en bra bit över kilot, en riktigt vacker fisk, största gösen på strax under fyra.

Design och teknik

Alla Prorexspön, det är verkligen en stor serie, går i ungefär samma färger. Man känner snabbt igen det svarta och lila som blivit seriens signum. Mörkgråa lite råa klingor med helt svarta lindningar med minimala lila detaljer lite varstans. Enkelt å sobert. Spöet är gjort i en av Daiwas egna fabriker och klingan kommer i deras egen klassning HVF (high volume fiber). Exakt vad detta innebär i ton etc går inte att få fram men är den näst högsta av deras klassningar. Grafiten hålls ihop med också deras eget, bindmedel Nanoplus, nanoteknik alltså, lättare och starkare än reguljära bindmedel. Till det kommer en teknik för att lägga/ vinkla kolfibern som kallas X 45 som förhindrar att klingan vrider sig under kast och belastning, blir mer exakt kan man säga. På klingan finns Fujis K enbenta alconiteringar, trasselfria ringar alltså. Totalt åtta stycken. Handtaget kommer också från Fuji, modell IPS, heldraget över klingan i rör med foam kring handtagsdelarna. Längst ner finns en ganska rejäl butt också i foam. Spöet är tvådelat nästan på mitten med deras eget spigotsystem som kallas V joint, förhindrar att

delarna rör på sig. En liten krokhållare av amerikansk modell finns, du ”hakar” i betet eller trär det genom den lilla öglan. Funkar utmärkt.

Prestanda

Sen kommer vi till prestanda. Daiwas egen klassning är MMLF, Medium-Medium Light Fast. Visst har vi ett snabbt spö med toppaktion men den är inte lika märkbar toppigt som andra liknande spön. Det här spöet har massor med kraft och är snabbt! Daiwa har ändå lyckats att göra det helt ok känsligt i förhållande till klassningen upp till 32 gram. Jag häpnar faktiskt rent generellt över hur grymma aktioner lättare spön har idag mot för bara några år sedan. Jag skrev i inledningen att det även är ett spö för gösfiske, vill gärna trycka på det, spöet sätter krokarna lätt i en stenhård gösmun. Ett fiske som verkligen är kul och som kommit lite i skymundan.

Alla handtag i foam.

Bra krokhållare!

Spigotholk ala Daiwa inte vrida sig.

Fuji Alconite enbenta ringar.


Omdöme

Det här är, i förhållande till priset, ett av marknadens bästa kombospön för gös och abborre eller djupare jiggfiske med tyngre skallar. Känsligt men samtidigt galet kraftfullt! Enkelt utan lyx men med kvalitetskomponenter. Det är inte, ska inte vara, ett finess-spö. Vill du ha ett spö som ”gör jobbet” till ett faktiskt oförskämt bra pris så är det här något för dig!

Plus

Massor med kraft Perfekt kombo gös/ abborre Ren enkel design Krokhållare av bästa sorten Bra komponenter Priset (skriver sällan så men i det här fallet måste jag)

Minus

Tråkig design? Kanske…

Fakta

Tillverkare: Daiwa Längd: 6’11” -213 cm Angiven kastvikt: 7-32 gram Antal ringar: 8 st inkl topp Zirkonium Vikt: 123 gram (vägt av oss) Sektioner: Två, delad på mitten med Daiwas spigotholk Material handtag: Foam Pris rek: 1.495 kr

En mälarskönhet fångad med Prorex!SVARTZONKER McSNACK LITET BETE MED STOR POTENTIAL

• 9 CM & 22 G • LÅNGSAMT SJUNKANDE • TÅLIG ABS-PLAST • BLYFRI • SIGNATURFÄRGER AV TOBIAS FRÄNSTAM OCH EVELINA HENRIKSEN

DESIGNAD AV ABUGARCIA.SEGolden Feather PRO 6-28 g 7’5” JAN OLSSON

JAN OLSSON & ANNA BERG


Modernt spö från ett nytt varumärke.

Design och material

Det är kul att stifta bekantskap med för mig nya ”brands”. Under vintern och tills nu har det här spöet från Interfiskes varumärke Armada Tackle fått följa med på fisken både i Sverige och i Holland. Spöets utseende, prestanda och komponenter har valts i samarbete med svenska skickliga sportfiskare. Ett gäng fina abborrar med toppar på dryga kilot och en del gösar, både avsiktligt och som bifångst har fått dra i grafiten.

Vi börjar som vanligt med design, material och utseende. Det första jag reagerade på var färgsättningen på klingan. Olackad i rött brunt och matt, Interfiske säger Burgundy red. För mig tar det mig tillbaka i tiden, en elegant färgsättning som man inte ser så ofta. Man får tycka vad man vill men det är verkligen roligare att fiska med ett spö som också tilltalar ögat och det gör det här spöet, i alla fall mina ögon. Sist jag såg den här färgen var på svindyra äldre flugspön som jag på den tiden ville ha men inte hade råd med. Tillbaka till designen, klingan kommer från japanska Toray, gjord i två olika grafitklasser, 40 ton i botten och 36 ton i den övre delen,

Enbenta Fujiringar och ”anti tangle”.

ett allt vanligare sätt att göra topparna mer hållbara. Ju mer ton, ju känsligare klinga men också risk för spöbrott så det kan vara vettigt att göra på det här sättet. Lindningarna är helt svarta med tio stycken Fuji enbenta Alconite-ringar (med extraförstärkt aluminiumoxid). Dessutom av sk. anti tangle modell som inte får elaka vindknutar. Spöet är tvådelat exakt på mitten och delas av en ”Put-over holk”. Rullfästet i grafit är också från Fuji (modell Fuji SKSSSK16), gjort så att rullfoten är lättad från klingan för bättre känslighet. Alla handtag är gjorda i svart foam med små detaljer i guld. Delen mellan rullfäste och butt är ren, klingan exponerad. Framför rullfästet sitter en liten, fullt fungerande krokhållare.

Handtag i foam och rullfäste från Fuji i grafit.

Put Over holkar.

Enkel krokhållare.


Prestanda

Prestanda då? Ja, det här är ju ett abborrspö men något som blir mer och mer vanligt är att kraft och prestanda räcker för mer än så. Det här spöet har nog med kraft att också kallas för gösjiggspö. Spöet är känsligt men samtidigt kraftfullt, med snabb topp och riktigt bra botten. Klassningen upp till 28 gram stämmer bra, det går att tänja lite uppåt på det. Kastlängderna är riktigt ritkigt bra.

Omdöme

Det här är ett elegant spö för dig som vill jigga kanske lite djupare och lite tyngre, även för dig som gillar att jigga gös som verkligen kräver mer mothuggskraft i klingan än vanligt. Att rycka fram ett ytbete eller ett litet jerkbait går som en dans. Ett snabbt spö med utmärkta kastegenskaper och som andas modernitet i material och detaljer med sober rödaktig elegans.

Fakta

Tillverkare: Armada Tackle Längd: 7’5” - 226 cm Angiven kastvikt: 6-28 gram Spöets vikt: 130 gram (vägt av oss) Antal ringar: 10 st inkl. toppögla Sektioner: 2-delat på mitten Material i handtag: Foam Pris: rek 2.999 kr Mer info: Interfiske

Plus

• Bra kastlängder bra precision • Kraftfullt • Snyggt och modernt • Bra komponenter • Krokhållare!!! (bra där)

Minus

• Krokhållaren är placerad där man vill hålla sitt pekfinger på klingan.

En vacker Holländsk abborre på Golden Feather.


YH & JA : FISK KT GU EIDE SÖK BÖ RJA NU IH ÖST !

RIKSREKRYTERANDE

SPORTFISKEGYMNASIUM & YRKESHÖGSKOLA På SportfiskeAkademin i Forshaga utbildas framtidens sportfiskeproffs! Utbilda dig i fiske- och vattenvård, fiskemetoder, turism, naturguidning, företagande, biologi m.m. SportfiskeAkademin i samarbete med:


HÄLLEFLUNDRA VART ÄR VI PÅ VÄG?

3.0

För inte alls så många år sedan ansågs det omöjligt att rikta fiske specifikt efter hälleflundra. De var snarare turliga bifångster vid annat fiske. Men som alltid finns det pionjärer som är beredda att lägga tiden som krävs för att knäcka gåtan och börja lägga pusslet. Ett pussel som aldrig blir helt klart. Så vart står vi? Jag beslöt mig för att fråga runt och sedan testa.

ANDERS KRUS

ANDERS KRUS, KRISTIAN KESKITALO OCH ULF HUGSÉN


Det sägs att en hälleflundra-fiskare ska ha gäddfiskarens tankesätt och laxfiskarens uthållighet. För hälleflundrafiske är segt, speciellt om man siktar på de allra största. Och precis som med allt annat fiske så räcker inte ”tid i vattnet” om man kontinuerligt vill fånga stor fisk. Det krävs även kunskap och eftertanke. Under de fåtal år när det riktade fisket efter hälleflundra har etablerats så har ett antal sanningar myntats. Sanningar som kontinuerligt bör ifrågasättas. För när vi nu börjar summera resultat från både sportfiske och information från forskning kan nya och mer precisa slutsatser dras. Och ännu är vi inte klara. Första gången jag hörde citatet om gäddfiskaren och laxfiskaren var för ett 10-tal år sedan i nord-norska Havøysund. Fiskeguide Uffe Hugsén pratade inför veckans alla nyanlända sportfiskare i campens stora samlingssal. Han lät oss förstå att det inte skulle bli lätt men att allt kunde hända. Jag fylldes av hopp. För om jag kunde nyttja mina kunskaper från otaliga timmars fiske efter gädda och lax så kanske jag kunde dra slutsatser även om hälleflundran? Jag har även förmånen att känna Kristian Keskitalo, en mångsidig och duktig sportfiskare som drivit fiskecamp i nord-Norge. Hur ser dessa bägge herrar på framtiden?

NÄR HÄLLEFLUNDRAN BLEV SPORTFISK

Det var inte förrän en bit in på 2000-talet som hälleflundran blev en sportfisk på riktigt. Man hade så sakteliga förstått att flundran kommer in grunt och att det gick att både spinna och trolla efter den. Vissa hade även börjat experimentera med stora jiggar med bra resultat. Och just fisket med jigg var det som resulterat i ett antal spektakulära fångster som gav eko. Hälleflundran uppträder på olika platser, allt ifrån grunda vikar på några meter ner till hundratals me-

ters djup. Forskning har visat att fisken leker på djupt vatten under vintern men att den kommer in grunt framåt april. Sannolikt för att äta upp sig av till exempel fisken sjurygg som leker på grunt vatten under våren - en fisk som är näringsrik och enkel att fånga för hälleflundran. Det grunda vattnet är sannolikt också bra för ämnesomsättning och vila. Både Uffe och Kristian pratar om att våga fiska grunt på våren, kanske så grunt som 4-5 meter, men att täcka djup ner till 20-25 meter. När sommaren kommer blir hälleflundran mer rörlig och fisket utomskärs lönar sig allt mer. Nu kan man lägga merparten av sitt fiske på djup mellan 20-60

meter. Att lägga sig mitt uppe på stora grundtoppar och sedan låta tidvattnet flytta båten ut mot djupare vatten är en metod där man enkelt följer tidvattenströmmens mest intressanta bana. Fisken uppträder nu allt mer spritt i vattenmassorna och man kan låta sitt bete fiska högre upp. På hösten kommer sedan fisken in grundare igen, kanske för att äta av höstlekande arter såsom sill.

VARFÖR INTE DJUPARE?

Forskning med gps-sändare har visat att hälleflundran rör sig över stora områden och att de kan röra sig från grunt till jättedjupt och tillbaka under bara några timmar. Färgen kan också avslöja vart fisken


varit senaste tiden. En fisk som varit på grunt vatten en period får en ljusare mer spräcklig brun nyans och de som nyligen anlänt från stora djup är mörkare. Så det finns därmed egentligen inget djup som är fel – det handlar mer om att maximera chansen till att en stor fisk passerar just här och nu. Detta gör att de flesta satsar på det grundare fisket eftersom att det är enklare och att vi vet att fisk kontinuerligt kommer uppträda där förr eller senare. Denna taktik blir också som ett filter som tar bort stora områden från sjökortet och som gör urvalsprocessen mer hanterlig. Tittar man historiskt så har det fångats en del fisk på både spinn och trolling, men det är jiggfiske och mete med hel betesfisk som sticker ut när det gäller de större fångade exemplaren. Kristian berättar att han trollade mycket under de första åren och att det mängdmässigt kunde vara bra men att det nästan aldrig gav någon stor fisk. Lika så med spinnfiske. Slutsatsen blir att hälleflundran

av allt att döma behöver ”lagom” mycket tid för att ta beslutet att hugga. Man kan kanske också säga att jiggfiske och mete på många sätt är samma typ av fiske, men att de är mer hög- respektive lågintensiva metoder vilket passar olika årstider. Både Uffe och Kristian är överens om att både jigg och mete funkar på vår och sommar, medan metet blir mer effektivt på hösten.

SOLEN OCH MÅNEN STYR ALLT LIV

En skicklig fiskare måste tänka som en fisk och förstå dess betingelse och förutsättning till liv. I havet är det ljuset och tidvattnet som är de stora yttre faktorerna som spelar in. Uppe i norr är det ljust dygnet runt under stora delar av säsongen och därmed blir tidvattnet den stora faktorn att ta hänsyn till. Ström som trycker stora mängder vatten över bottnarna virvlar upp partiklar som de mindre djuren och småfisken drar nytta av. Detta aktiverar rovfisken. Kristian poängterar att det ofta är i strömvändningarna som det är som allra mest


aktivitet, alltså inte när strömmen är som starkast. Kanske för att just vridningen av vattenströmmen tvingar fisken att flytta på sig. Uffe fyller på med att han under de sena höstmånaderna tycker sig märka en tendens till huggperioder som är oberoende av tidvattnet och som mer relaterar till solens höjd. Hälleflundran har som bekant bägge ögonen på samma sida av huvudet och ser rimligen bra just uppåt. Många har märkt att fisket oavsett årstid är bättre ju klarare vattnet är och som allra bäst under dygnets ljusaste timmar. Av de iakttagelserna att döma är hälleflundran troligen en fisk som jagar mer med synen än med sidolinjen.

SÅ, VART?

Vi konstaterar att hälleflundran är en fisk det går att rikta sig efter. Men hur väljer man sina platser? Det klassiska svaret är att leta efter platta bottnar eftersom de troligen består av sand. Oräkneliga är de timmar då jag legat och driftat över oändliga sandområden i min jakt efter jätteflundran. Och

visst hugger det ibland, men ”nål i höstack” är ett träffande uttryck. Kristian menar att det igen handlar om att optimera. Lägg tiden där du har största chansen att en fisk passerar. Han menar att östvästliga rännor mellan öar och grundområden där strömmen kommer åt är ställen där fisk frekvent kommer finnas. Man måste dock lära sig sina rännor eftersom de ofta bara levererar antingen i in- eller utström - inte i bägge. Uffe pratar om melerad bergbotten med omväxlande sand och kelp. Att det finns sand är bra men inte tillräckligt. Det bör finnas något som får vattnet att virvla och som lockar till sig bytesfisk. Jag drar paralleller med mitt fiske efter havsöring i Stockholms skärgård där vi pratar om ”magneter”. I havsöringens fall är magneten ofta en grund grusvik med tång. Vi fiskar av själva magneten men också området runt magneten, eftersom havsöringen ofta patrullerar fram och tillbaka. Uffe håller med och menar att man på samma sätt kan leta efter magneter för hälleflundran. Platta ”terrasser” av sand runt en ö eller

grundtopp drar alltid till sig fisk men man ska även fiska av området runt terrassen.

VI TESTAR

Jag bokade den absolut sista bokningsbara höstveckan uppe hos Nordic Sea Angling i Havøysund – den veckan då de fiskbara timmarna är få och allt ställs på sin spets. Uffe Hugsén skulle vara på plats tillsammans med många andra duktiga fiskare, så nog skulle det finnas personer att ventilera sina idéer med. Men jag ville ännu mer och bjöd med min gamle gäddbroder Totte Wesslén, en herre som aldrig fiskat i havet men som ofta kommit med spännande teorier inom gäddfisket. En tänkare som ännu inte blivit färgad av gamla sanningar - vad skulle han dra för slutsatser? Med i skutan var även duktige havsfiskaren Petter Fältström som alltid är påhittig och uthållig. Vad kunde gå fel med detta Dream Team? Första dagen var trög. Timmarna gick. Till slut klip-KÄNNS SOM VI HAR FACIT

När morgonen gryr den femte dagen känns det som att vi har facit. Tillsammans med ytterligare en båt går vi till ett ofiskat grundområde utanför en ö. Området har allt det vi letar efter. Grunda sand-terrasser bakom strömutsatta grundtoppar med gott om betesfisk och nära till stora djup. Bägge båtarna får fisk omgående och efter några timmar krokar Totte en grann hälleflundra som efter en lååång kamp till slut kom upp till båten. Den visar sig vara 183 cm lång. Vi känner oss som kungar. Inte bara för att vi fångat flera stora utan för att vi med gemensamma krafter knäckt koden och på så vis maximerat chansen. I vart fall den veckan. Sista dagen blåser bort och det är dags att åka hem. Sista kvällen sitter vi på puben. Nu gäller det att korrekt summera slutsatserna och etsa in dem i erfarenhetsbanken så de kan plockas fram under kommande turer. För säkerhets skull bokar vi redan nu samma vecka kommande år.

OCH FRAMÅT DÅ?

per Petter en skaplig hälle på runt 130 cm. Väl i land kan vi konstatera att vi är sämsta båten. De övriga har fler och större, men alla båtarna drar samma slutsatser: det står mycket fisk runt 20 meter och bottennära mete med hel fisk funkar. Vi tittar på strömprognoser och letar ställen på sjökortet. Nästa dag blir bättre. Vi ser nya mönster. Vi öser inte upp fisk men de som kommer upp hugger på de fläckar där vi förutspått skulle kunna vara bra. Dag tre har vi Uffe med i vår båt och vi vänder och vrider på alla teorier med öppet sinne. Tillsammans med de övriga båtarna på campen

hittar vi ett område där det står grov fisk men för oss blir det stolpe ut. Istället blir det succé dag 4. Vi inser att fisken just nu står på grunda platåer, precis bakom bergtoppar på runt 10-15 meters djup där strömmen kommer åt. Totte drar en fin på 180 cm, och jag tillsammans med Petter dubbelkrokar en rejäl pjäs som svalt bägge våra tacklade sejar. Med gemensamma krafter lyckas vi drilla upp en hälleflundra på 202 cm. Bägge krokarna sitter i munnen så fisken har helt enkelt plockat först ena och sedan andra sejen innan någon av oss hunnit sätta mothugget.

Så om vi tittar i kristallkulan, vad kommer vara morgondagens koncept för stor hälleflundra? Jag och Kristian har börjat experimentera med att använda elmotor. Det ger exakthet i både drivhastighet och i precision när man driver över fiskeplatsen. Många har börjat använda flöte vid sitt fiske, ett sätt att skapa bredd på sina beten. Kristian tror generellt att elektroniska hjälpmedel såsom till exempel ekolod med ”side image” kommer spela större roll framöver när det gäller att hitta lämpliga bottenstrukturer. Uffe tror att kunskap från andra arter kommer spela in och nämner olika tekniker inom mal- och karpmete som kanske kan vara värda att prova på hälleflundran. Själv känner jag att jag har för många tankar men för lite tid. Vilka slutsatser har du som läser detta dragit i ditt fiske? Lägg till mig på Facebook så diskuterar vi vidare där.


Urstarka spön byggda med flera olika sorters grafit och X-Solid teknologi vilket gör spöna i det närmaste omöjliga att knäcka. 6th Sense är fantastiska spön för det tuffa fisket. Kärna: normal grafit

6 Sense Softbait Casting 8’ 6’’ CW – 130g 6 Sense Softbait Spinning 8’ 6’’ CW – 80g 6 Sense Jerkbait 6’ 10’’ CW – 150g 6 Sense Boat 6’ 8’’ 20-30lbs

Mittenlager: 30T grafit

– 45° grafit + 45° grafit

– 30° grafit

Ytterlager: 40T grafit

– 60° grafit

+ 30° grafit

BIOS AB • Box 106 • 782 23 Malung • Tel 0280 - 44 100 • info@bios.se • www.bios.se

+ 60° grafit


Mörrums Kronolaxfiske Hållbara naturupplevelser vid Sveriges vackraste fiskevatten

Välkommen till Mörrumsån, ett av Sveriges mest kända lax- och havsöringsvatten. Kanske är det för att man dragit upp bjässar här sedan år 1231, men också för att ån och naturen är sagolikt vacker. Det finns gott om fiskehistorier härifrån och nu tycker vi det är dags att du kommer hit och skapar din egen fiskehistoria för kommande generationer. Vi har allt du behöver. Tveka inte att höra av dig till oss, vi gör allt för att du ska trivas när du besöker Mörrumsån.

+46 (0)454-501 23 | morrum@sveaskog.se www.morrum.com

• Kurser för alla – nybörjare, kastteknik, slipa kastformen m.m. • Uthyrning av utrustning • Guidningar efter dina önskemål • Konferensmöjligheter • Utställning med akvarium • Vandringsleder Här finns också bemannad reception, logi, restaurang och fiskeshop.

Mörrums Kronolaxfiske

Välkommen hälsar personalen på Mörrums Kronolaxfiske

Great fishingstories since 1231


Westin W6 Finesse TC 7’1” 7-21 g JAN OLSSON

JAN OLSSON & OVE FREDRIKSSON


Snyggt och riktigt bra. I mars satt jag i en bĂĽt i Holland med JĂśrgen Larsson, en resa som kommer att gĂĽ till historien fĂśr sitt elände, säger bara Corona och stängda gränser vid fel tillfälle, herrejisses‌ men‌ Det var här jag â€?snoddeâ€? ett sĂĽnt här spĂś frĂĽn JĂśrgen, ett haspel W 6 TC Finesse och blev helt klart fĂśrälskad. Ja, nu har jag kanske spoilat omdĂśmet men sĂĽ är det‌

Prestanda

SpĂśet levererar lĂĽnga exakt kast, mycket distinkt. Klingan är elektrisk, allt känns och fĂśrmedlas via klinga och lina. Snabb topp och kraftfull botten, precis som det ska vara. Notera att man lyckats riktigt bra med det utan att bottendelen pĂĽ spĂśet är rejält Ăśverdimensionerat vilket syns allt oftare pĂĽ nyproducerade spĂśn. Klassningen 7–21 stämmer bra, gĂĽr som med de flesta spĂśn att belasta ytterligare lite till.

Liten lagom butt/ bakhandtag.

Design och material

FĂśrsta intrycket - det här är ett rĂśtt spĂś! Det sticker ut bland andra med sin chromerĂśda klinga och svarta detaljer. Längre fram kommer jag att säga att det är ett snyggt spĂś, sĂĽ ni vet đ&#x;˜Š. VĂĽr egen predatorguru JĂśrgen Larsson har varit med och utvecklat dessa spĂśn och säger själv att det kan liknas vid en vassare version av tidigare W3-serien. Nu till detaljerna. Handtaget bakom rullfästet och â€?buttenâ€? är gjorda i foam, klingan mellan är bar, exponerad. Rullfästet av ultralätt modell kommer frĂĽn Fuji är gjort i tvĂĽ delar med bar klinga mellan skruvmodulen och bakre fästet. Rullen nuddar aldrig klingan, rullfoten vilar pĂĽ dom tvĂĽ delarna fĂśr bättre känslighet och lägre totalvikt. Rullfästet är gummerat dessutom. Klingan, sĂĽklart i grafit, kommer frĂĽn japanska Toray, exakt vilken sort är inte officiellt men Toray borgar fĂśr bra kvalitet. PĂĽ spĂśet finns 10 stycken enbenta ringar inkl. toppĂśgla, även dessa frĂĽn Fuji med SiC inserts. Jag har faktiskt blivit Ăśvertygad av bland andra JĂśrgen att tycka enbenta ringar är ok, fast bara pĂĽ abborrspĂśn. PĂĽ gäddspĂśn hĂśr dom inte hemma tycker jag fortfarande. Lindningarna gĂĽr ocksĂĽ i samma rĂśda nyans. SpĂśet är tvĂĽdelat pĂĽ mitten med hane-hona holk eller Put over om man vill kalla det sĂĽ. En klassisk krokhĂĽllare finns ocksĂĽ, bara en enkel Ăśgla, varfĂśr krĂĽngla till det!

Put overholkar!

Fuji SiC ringar, enbenta men OK dĂĽ.

Foamhandtag och exponerad klinga!


Omdöme

Rullfäste från Fuji ala light weight!

Liten enkel bra krokhållare.

Det här är ett nästintill perfekt abborrspö för lätt och medium jiggfiske! Jättemycket ”fiskekänsla” utan att tumma på kraften. Jag gillar det superskarpt! Det gör heller ingenting att det i mina ögon är riktigt snyggt, det sticker ut på ett bra sätt i sin röda kostym. En elektrisk klinga, långa kast, suveräna kroknings­egenskaper och på det ett grymt skönt rullfäste och låg totalvikt, bara 116 gram.

Plus

• Skönt rullfäste • Elektriskt! • Lätt • Snyggt och modernt • Bra komponenter • Enkel funktionell krokhållare

Minus

• Ingenting

Fakta

Tillverkare: Westin Längd: 7’1” - 216 cm Angiven kastvikt: 7-21 gram Spöets vikt: 116 gram (vägt av oss) Antal ringar: 10 st inkl. toppögla Sektioner: 2-delat på mitten Material i handtag: Foam Pris: rek 3.199 kr Mer info: westin-fishing.com

En av flera flotta abborrar på W6 Finesse!


one stop shop för dina äventyr vi har fyllt butiken med massor av nyheter! NYHET! REBELCELL POWER REBEL 26K

PRISVINNANDE! PRO ANGLER 360 FRÅN HOBIE

Trådlös laddning, lampa och upp till 9 uppladdningar för din mobil!

VINNARE PÅ ICAST OCH PADDLE EXPO. VÄRLDSLEDANDE TEKNIK FÖR FRAMDRIVNING, VILL DU HA DET BÄSTA? DÅ SKA DU KÖRA NYA PA 360. FINNS I LAGER!

1299:-

FRÅN 65000:-

ELPANEL FRÅN YAK-POWER! STYR DIN 12V MED DENNA YAK-POWER VILL DU FÅ TOTAL KONTROLL ÖVER DIN 12V ELEKTRONIK ÄR DETTA HELA PERFEKT FÖR DIG, PLUG AND PLAY. KOPPLA IN LED-BELYSNING, USB-KOPPLINGAR M.M. KOLLA IN FRÄNSTAMS BÅT-BYGGE PÅ YOUTUBE FÖR ATT FÅ INSPIRATION! PASSAR BÅTAR SOM KAJAK.

FRÅN 1299:-


ABBORRE

MED DEN SENASTE

TEKNIKEN

MATTIAS ÅSTRÖM

MATTIAS ÅSTRÖM & ROBERT JONSSON


Mattias Åström är en totalt hängiven predatorfiskare, idag är han knuten till Garmin och Abu Garcias respektive Team. Med åtskilliga stora gäddor och abborrar på sitt CV tipsar han här om ny ekolodsteknik och om hur man kan använda den för ännu större framgång i jakten på riktigt stor abborre! Vi snackar SuperSize! Jag älskar teknik! På riktigt!! Jag älskar tanken på hur dagens och framtidens teknik inte bara hjälper oss att hitta fisken, utan även ger oss möjligheten att i realtid följa livet under ytan och på så sätt bli duktigare fiskare. Min gode vän Robert “Robbo” Jonsson delar samma intresse, så jag bjöd helt sonika in honom och hans son Emil “Grabbhalvan” Jonsson till några dagar av “tekniklek” och i förlängningen även abborrfiske. När det kommer till mitt fiske så har jag förmånen att representera Garmin och Abu Garcia. I min roll som ambassadör så får jag bland annat testa deras produkter och det är med dom som min jakt efter drömabborren används. Jag har framförallt testat och sett hur “Force” – Garmins frontmonterade elmotor påverkar abborren, samt testat den senaste ekolodstekniken från Garmin. Fisket kommer att bedrivas på ett djup mellan 70 cm och ner till dryga 3 meter, så det är grunt fiske som gäller. I och med att Garmins motor är borstlös och även sägs vara den tystaste frontmonterade elmotorn på marknaden så vore det otroligt häftigt om man, trots det grunda fisket, kunde smyga sig på abborren utan att den skyggar. Fördelarna med att komma fisken lite närmare är flera enligt mig. Man kan kasta fler kast snabbare med kontroll och precision, man får bättre kontakt med lina och betet samt att mothuggen oftare sitter. Hur får vi då reda på hur fisken beter sig när båten kommer närmare inpå? Jo, vi har nämligen ett riktigt trumfkort på hand i form av den senaste

ekolodstekniken från Garmin. Ladies and gentlemen, let me introduce “Panoptix Livescope” och det sprillans nya läget “Perspective Mode”. Med en fotoliknande live-vü så ser man allt framför givaren i realtid. Signalen har en vinkel på 150 grader framåt och en 20 gradig vinkel vertikalt. Man kan se fiskar simma, vart dom står och trycker, plus att överblicken på topografin är galet bra. Man ser stenrös, gräsbälten och annan tänkbar struktur som många gånger är en väsentlig ingrediens för ett lyckat fiske. Livescopegivaren har jag valt att montera på ett roterbart givarfäste från “Z-Bait” på styrbord sida om båten vid pulpeten. Jag kan med andra ord aktivt vrida och söka 360 grader runt båten för att hitta det jag söker samtidigt som jag sakta kör båten framåt. Livescope i kombination med bland annat sidoseendet “Sidevü” så får jag en grym överblick på vad som finns under ytan.

Just Livescope - Perspective Mode skulle visa sig vara den häftigaste ekolodstekniken vi någonsin upplevt och delvis vara nyckeln till några av våra livs största abborrar! Det är mars månad, vi har lite drygt 3-4 grader i vattnet och abborren har sakteligen börjat röra sig inåt för att leka. Allt som oftast så är det ett relativt segt fiske denna tiden på året, men med lite timing och flyt så kan man dock hitta större ansamlingar av huggvillig fisk, då gäller det att vara redo, huggperioderna är ofta intensiva, få och korta. Förmodligen så kommer vi att behöva söka en hel del för att hitta fisken – men det gör inget! Jakten och sökandet är halva grejen för mig. Redan i förväg lusläser jag sjökortet och går igenom området jag tänkt bedriva mitt fiske. Finns det loggade djupkartor att ladda hem i Garmins app “Activecaptain” så gör jag även det. På så sätt får jag en förhandsvisning på djupet och hur topografin ser ut. Jag lägger sen

Livescope Perspective Mode, undervattensradar de luxe!


upp en plan därefter. Väl på plats så vet man på ett ungefär vart man skall ta vägen och man spar på så sätt en hel del tid, tid som man kan lägga på att fiska istället. Det är även viktigt att visuellt läsa av vattnet och landmassorna runt omkring när man är på ett nytt vatten. Är det strömt, finns där ett bakvatten, hur är vattensikten? Ja listan kan göras lång, men all information är viktig att ta in och analysera. Det absolut roligaste är dock att med hjälp av ekolodet och diverse ekolodstekniker hitta spännande­strukturer, så som djuphålor, gräsbälten, sten men framförallt fisk såklart. Söka, hitta och sen knäcka koden med olika beten och tekniker. Med tillräckligt många pusselbitar på plats så bygger man upp en databank och rutin som man har nytta av i framtiden. Vi har även personliga mål när det kommer till fisket. Jag skulle bli otroligt glad om jag kunde slipa mitt personbästa på abborre som ligger på 1920 g. Emils mål är även det att slipa sitt pers som ligger på 940 g. Just denna tiden på året och på detta vatten vi fiskar så är det absolut ingen omöjlighet. Let’s go for it!!! När det kommer till Robbo så har han i ett par veckors tid pratat om hur kul det ska bli att testa sitt nya egengjorda bete och se om det kan lura någon gris till hugg. Med handen på hjärtat så trodde jag inte på hans bete, men oj va fel jag hade! Det äpplet va surt att bita i haha!

DAG 1

Jiggar som fiskar bra i långsamt tempo är bra på våren.

Vi vaknar upp i stugan med istappar i skägget efter en riktigt kall natt. Elementen i stugan är undermåliga, minst sagt! Lite Mugly-kaffe och blotta tanken på en drömabborre får dock igång vår puls och värmer upp våra köldstela kroppar ganska kvickt. Nu ska dom upp! In i bilen, plattan i mattan ner mot båtrampen för att sjösätta Crestlinern. Vi väljer att åka raka vägen till området som vi tänkt bedriva fisket och väl på plats börjar sökandet.

Jag jobbar oss utifrån och in för att inte missa något och märker att ju längre in vi kommer desto mer fisk siktar jag på ekolodet. Det är dock inga mängder och dom är i ständig rörelse. Jag hittar tillslut ett stenrös som ligger 1 – 1,5 meter under ytan och runt omkring står en del fisk. Efter en kort stund krokar Robbo en fin första fisk på dryga kilot och strax därpå drillar grabbhalvan in en riktigt grann abborre som vägs in på hela 1.57 kg. Vilken start!! Glädjeyra och ett nytt pers i båten är ett faktum. Nu kan vi åka hem säger Emil :-) Extra kul för Robbo är att båda fiskarna väljer att hugga på hans egengjorda bete som jag så hånfullt satt och skrattade åt kvällen innan. Ren bonnaröta på ren västgötska om ni frågar mig! Haha! Vi tuggar på i någon timma runt samma område och får ytterligare tre abborrar som vägs in mellan 141500 gram och är 42-44 cm långa. Med andra ord kanonfiskar. Vilken kondis! Fisket är dock inte lika hett mängdmässigt som man kan önska. Det låter kanske lite dumt, men jag siktar en hel del fisk på ekolodet, men dom väljer att inte hugga på våra olika beten som presenteras med olika tekniker. Sådana här vatten brukar dock ofta hålla en hel del vitfisk, så som sutare, id och braxen, så jag börjar misstänka att det kan vara just vitfisk som står helt ointresserat och ser på. Fisket är i vilket fall som helst segt på denna plats, så jag tar oss vidare. Efter en stunds sökande så hittar jag ett väldigt intressant område med hjälp av “Perspective Mode”. Vi har en brant och ett grundflak där gräs fläckvis växer. Uppe på land ser man att detta är en av tre passager in till det förmodade lekområdet. Det som skiljer denna passage ifrån dom andra är att den även har en djupränna. Den håller ett djup på lite drygt 3 meter, så detta är förmodligen ett område där en hel del fisk passerar. Det är dessutom ett perfekt hak för abborren att lurpassa på bytesfisk. På ekolodet så ser jag hur fisk står uppe på flaket


Robbo slår till med megaabborre! 2200 gram och prick 50 cm!

och trycker i gräset. I menyn på ekolodet inne på livescopeläget så har jag ställt upp “färgökningen” lite grand. Det resulterar i att alla hårda träffar lyser aningen starkare än mjuka träffar. Gräset i sig ger ifrån sig ljusare färger, men fisken ger ifrån sig ett ännu tydligare ljus och kan på så sätt urskiljas. Med hjälp av Perspective Mode så har jag nu alltså hittat ett väldigt intressant område. Vi ankrar ca 7–8 meter ifrån gräsflaket och börjar kasta. Re-

dan på första kastet missar jag en fisk, men på andra sitter det en och på tredje kastet lika så. Båda fiskarna väger gott och väl över kilot. Dom kunde inte motstå en “Beast Perch Shad” i färgen Golden Roach. Det är en ny serie jiggar från Abu Garcia som har en rullande gång, lite större paddel och som dessutom går att fiska hem långsamt med bibehållen rörelsen. Jag kan varmt rekommendera dessa jiggar. Denna tiden på året så väljer jag generellt sett att

fiska hem betena långsamt. Var heller inte rädd för att låta betet sjunka ner och ligga på botten några sekunder, det är oftast där och då som abborren väljer att suga i sig betet. Så här kan det se ut. Utkast - ner på botten twichtwich - ner på botten - klick - mothugg!! Har man spänd lina och kontakt med betet så känner man direkt när det är dags för mothugg. En sak att tänka på när man fiskar långsamt och låter betet vila på botten är att man inte har hjälp av betets


som höll gräs. Vi måste ge det en chans till! Väderprognosen dagen efter ser bättre ut framåt lunch, med vindar vridande till väst. Vi bestämmer oss för en liten sovmorgon och vänta in det bättre vädret.

DAG 3

En totalutrustad Crestliner är Mattias kontor på vattnet!

hastighet genom vattnet för att kroka fisken, så det gäller att vara blixtsnabb i mothugget, för dom spottar många gånger ut betet lika fort som dom suger in det. Med detta sagt så betyder det inte att en snabbare hemtagning inte funkar även i lite kallare vatten. Det kan tvärt om vara det som behövs för att trigga abborren till hugg. Man får testa sig fram helt enkelt. Åter till fisket. Robbo vill såklart inte vara sämre han! På med det hemmagjorda betet än en gång. Med en lite sävlig hemtagning i kombination med korta vevstopp så lurar han en riktigt tung fisk till att hugga. Pulsen höjs på oss alla och hoppet om en drömabborre väcks. Jag greppar fort håven och agerar håvmästare. Robbo går ner på knä för att kroka av och tittar upp och säger med ett leende: Den här är STOR! Efter vägning och mätning så hamnar siffrorna på otroliga 2,2 kg och en längd på 50 cm. Båda drömgränserna uppnådda. Vilken lycka!! Vi förevigar tillfället med några snabba foton och släpper sen tillbaka denna magnifika fisk. Efter detta dör fisket ut och solen är på väg ner, så vi bestämmer oss för att avrunda. Vi trailar upp och tar oss till stugan för lite god mat och ett par iskalla

segeröl (cola för grabbhalvan). Vatten och bröd duger inte när man har ett nytt pers i båten plus en abborre på hela 2,2 kg och 50 centimeter. Vi somnar med ett leende på våra läppar och ställer in oss mentalt för dag nr 2. Dåligt väder är på ingång, så det gäller att vara redo för ett riktigt pannbensfiske.

DAG 2

Tidigt dagen efter beger vi oss ut igen. Vi har bestämt oss för att bedriva fisket på ett annat område. Väl på plats så hittar vi en del fisk, men med nordanvindar på 12–13 m/s så är det svårfiskat. Det är vågigt och det går gäss på sjön. Våra lätta jiggskallar är svåra att få kontakt med och vi missar flera mothugg på grund av det. Vi fiskar minst sagt ineffektivt och psyket sätts verkligen på hårdprov. Envisa som åsnor och med ett pannben likt bisonoxar ger vi såklart inte upp. Vi hamrar på in till solnedgången dock utan något bättre resultat. Med “endast” en fisk på lite dryga kilot får vi se oss som besegrade. Mörbultade och sega tar vi oss hem mot stugan för att lägga upp en plan inför sista dagen. Jag kan inte släppa det där området med djuprännan, branten och det där grundflaket

Vi är riktigt taggade och förhoppningarna är högt ställda. Våra toppar hittills är grabbhalvans jättefina borre på 1.58 kg/ 42cm och Robbos majestätiska fisk på 2,2 kg/ 50 cm, samt ett gäng runt 1,4 - 1,5 kg. Trots en del väldigt fina fiskar i båten så har det varit relativt segt, om man nu kan säga så. Men vi har siktat en hel del fisk, dom har dock varit väldigt tjuriga. Vi börjar med att åka raka vägen till grundflaket för att kika, men jag ser direkt att det är precis sterilt. Inte en fisk! Men som tidigare sagt, mina förhoppningar är att fisk sporadiskt kommer att passera under dagen, så vi bestämmer oss för att hålla oss i närområdet och sen återkomma vid jämna mellanrum för att kolla av läget. Vi ankrar några kastlängder därifrån och kastar mot en vass med pålandsvind. Vi krokar efter en stund ett par abborrar i storleken large. Fina fiskar absolut, men inte dom vi är ute efter, vi vill ha XXL. Jag lägger en långsam drift tillbaka i hopp om att abborren står där. När vi är ca 55–60 meter ifrån flaket så hugger två borrar i 1.2 - 1.3 kilos klassen direkt i droppet när vi kastar mot djuprännan, vi väljer dock att åka ytterligare en bit för att kolla in flaket och mycket riktigt, där är dom. Med Perspective mode inställt på 30 meter ser jag ett enormt stim med riktigt fina abborrar. Dom är dock i ständig rörelse, men det är där och då “Garmin Livescope - Perspective Mode” visar sin styrka. Genom att rotera armen på Z-bait fästet så kan jag följa stimmet och ser hur dom cirkulerar runt båten. Först upp på flaket, sedan ner för branten för att sen simma upp igen i en cirkel. Jag väljer att sätta på mitt “Go to bete”, en Berkley Pulse Shad i fägen Smelt. Detta betet har gett mig ofantligt många abborrar över kilot och är det


betet jag fiskar absolut bäst och mest med. Det har dock inte vattnats mycket denna resan fram tills nu. Det blir fisk på första kastet, andra kastet och tredje kastet. Jag ser att det är väldigt fina fiskar så jag väljer att sumpa dom i en av mina tre live wells, som dessutom är återcirkulerande. Där trivs dom alldeles utmärkt denna korta tid. Vi vill nämligen inte spilla tid på mätning och vägning nu när det för första gången på 3 dagar som vi upplever ett race. Robbo hamrar på även han, men abborrarna uteblir. Jag anar en viss frustration, men efter ett par snabba betesbyten så sitter där en otrolig praktisk, IGEN! Har karln fångat ytterligare en 2kilos tro? Grabbhalvan vill inte vara sämre han. Ett kast ut i djuprännan med ett vibrationsbete som krokar en kanonfisk. Det luktar pb igen!! Vi sumpar båda. VILKET RACE!! Jag tycker mig se några större individer stå lite för sig själva och trycka i gräset. Jag lägger ett perfekt utkast och låter Pulse Shaden sjunka till botten. Två småryck, sen ner på botten igen. Klick!! Linan spänns och spötoppen böjs, mothugg!!! Jag känner direkt att detta är en grym fisk. Hon går först i sidled likt en gädda men då och då så känner man det karaktäristiska

Ryggbreda, tunga och långa abborrar!

RESANS TOPP 4 2.22 kg/50 cm 2.20 kg/50 cm 2.18 kg/49 cm 1.77 kg/47 cm


Grabbhalvan med nytt personbästa, 1770 gram! abborrgunget. Jag får verkligen jobba med spö och slirbroms för att inte riskera tappa fisken. Efter en intensiv drillning ligger hon till slut där i håven och det är en riktig biff á la Lindström. Detta är en KANONFISK!! Jag har ett adrenalinpåslag som inte är av denna värld och jag skakar bokstavligen talat. Ner i den andra sumpen fort och påt igen. Ytterligare en fisk till luras av Pulse Shaden innan fisket dör ut - och det kanske är för allas bästa. Jag kan bara tala för mig själv, men mitt hjärtat slår som kolobrins vingar och jag har svårt att greppa vad som precis hänt. Vi väljer att ta oss till lugnare vatten för att andas lite och självklart för att kolla lite närmare på våra erövringar. Väl på plats så kikar vi ner på dom minsta fiskarna som simmar omkring i livewellen och vi konstaterar att dom är väldigt fina, men dom är bäbisar i jämförelse med dom två största. Det är lätt att bli

fartblind i ett sånt här läge, så vi bestämmer oss för att mäta och väga även dom “mindre” abborrarna. Mina tre minsta mäter 43–45 cm och dom väger 1,5 - 1,6 kg. Herregud, vad ska då den största väga!? Med ett rejält adrenalinpåslag och skakiga händer plockar jag till sist upp min drömfisk. Den mäter in på lite drygt 50 cm och tynger ner vågen hela vägen till 2.22 kg!!! Jag utbrister i ett glädjevrål och kramar om Robbo och Grabbhalvan. Nytt personbästa i vikt!! Båda drömgränserna är spräckta och jag håller i händerna min femte supersize abborre. Helt otroligt, vilken gris!! Det roliga är att det inte slutar där. Robbo har krokat ett gäng fina även han och två av dem väger in på 1.4 - 1,5 kg. Sen så plockar han upp sin största abborre för dagen och den mäter hela 49cm och väger även den över 2 kg, 2.18 för att vara exakt. Han har alltså krokat två

stycken abborrar över 2kg på tre dagars fiske, med ett egengjord bete dessutom. Respekt! Sen så är det Grabbhalvans tur. Vi ser direkt att denna abborren väger mer än hans tidigare pb på 1,57 kg och han försvinner näst intill bakom fisken när han håller upp den för oss. Den mäter in på hela 47 cm och har en vikt på 1,77 kg. Han slipar med andra ord sitt PB än en gång denna resan. Han har gått ifrån 940g - 1,77kg på tre dagar. Ska det va, så ska det va!! Vi står alltså i båten med flertalet fina abborrar, där tre av dem är reggfiskar och två av dem väger över 2,1kg. Halleluja moment!! Vi releasar respektfullt tillbaka alla abborrarna och dom simmar pigga och alerta iväg. Vilken härlig känsla, minst sagt. Diskussionerna går om vi ska fortsätta eller inte, men vi inser allihopa att vi har en ganska lång resa hem, så vi bestämmer oss där och då för att tacka för oss. Med en go feeling i kroppen och med ett leende på våra läppar lämnar vi vattnet som gett oss en otrolig upplevelse och fiske i världsklass. Vi blickar framåt mot nya utmaningar och mål att uppnå. Stort tack Robert Jonsson & Emil Grabbahalvan Jonsson för mycket trevligt sällskap i dagarna tre. Till er som har testat Livescope tidigare och tycker att det är det häftigaste ni någonsin upplevt i ekolodsväg så kan jag ta gift på att ni kommer att tappa hakan över Perspective Mode. Ni andra, får ni chansen att testa, eller går i tankarna att köpa, gör det ni kommer inte att ångra er! Det är galet spännande och man lär sig så otroligt mycket. När det kommer till Garmins frontmonterade Elmotor “Force” så kan jag bara konstatera att den är grym! Vi kunde komma fisken närmare än någonsin tidigare, vi stod bokstavligt talat ankrade precis bredvid stimmet med bara 1.5 - 2 meter vatten under oss utan att fisken skyggade. Tillfällighet eller inte (?) det låter jag vara osagt, men häftigt va det. Den levde i alla fall upp till förväntningarna.


PINEWOOD FISHING

DITT FISKEÄVENTYR BÖRJAR HÄR

Pinewood® är en ledande tillverkare av kläder och tillbehör för ett aktivt friluftsliv. Vi levererar jakt-, fiske-, fritidssamt hundsportskläder för vuxna så väl som till barn.


Draugen Elite 7’2” 7-25 g JAN OLSSON

JAN OLSSON & ANNA BERG


EVA Foam och lättat rullfäste. Bra krokhållare från American Tackle.

“Top over”-holkar.

Handbyggt spö som är bra på mycket. Det är första gången vi skriver om ett spö från FKP Gear, det svenska skånska lilla sportfiskeföretaget som envetet byggts upp av ingen mindre än Lubbe Pytel, eller Lubbe Fiskkonservator som stora delar av världen kallar honom. FKP Gear har idag fler produkter än bara spön, Lubbe har succesivt utvecklat och producerat allt från beten till förvaringssystem, håvar mm mm.

Design och material

Spöet jag fiskat med, faktiskt över ett år är ett av Lubbes helt handbyggda Draugen Elite. Spöet är svartare än svart och klarlackat, kompromisslöst

Litet men lagom bakhandtag/butt. svart, inkl. lindningar! Med lite fantasi kan man säga att rullfästet är något mindre svart och faktiskt, buttens bakdel är vit men det är inte ofta man tittar där. En udda detalj som höjer mystiken kring detta spö en aning är att varje spö har ett fjäll från en tvåkilosabborre inlimmad i handtaget. Lite roligt faktiskt och visst, det höjer Mojon rejält! Klingan är en IM7+ klinga, det säger inte så mycket om grafiten men det går att anta att det handlar om ca 35 ton. Tvådelat på exakt mitten med top over holkar. FKP använder ringar från Fuji, KL Series med inserts i Alconite (superhård keramik). Totalt elva stycken och enbenta. Handtagen bak och fram och fram är genomgående gjorda av EVA foam och med exponerad klinga mellan bak- och framhandtag. Rullfästet kommer från Seaguide modell Alien och typ lättvikt. Rullfoten är ­lättad

Ringar från Fuji!

från klingan. Självklart har detta spö en krokhållare, American Tackles lilla snapmodell De Luxe där du både kan klämma dit kroken eller haka fast den.

Prestanda

FKP klassar spöet som medium med aktion fast. Jag håller inte riktigt med, vill nog säga att aktionen är medium fast (snabb), och det är kanske lite av spöets styrka också. Vi har en aktiv topp som är nååågot mjukare och nååågot längre än vad som kan kallas standard idag. Lubbe själv säger att han siktat på ett spö som är optimalt för flera sorters fisken. Jigg såväl som crankbaits eller blades och då är inte ett supersnabbt spö heller modellen som funkar bäst. Då ska det till lite andra egenskaper.


Omdöme

Jag har som jag tidigare sagt fiskat riktigt länge med Draugen Elite. Det är faktiskt lite extra coolt att fiska med handgjord utrustning. En produkt som jag vet att någon med passion byggt och ”tänkt ut” valt komponenter osv. Eftersom jag känner Lubbe sedan länge vet jag att han både är noggrann och kompetent och det märks hela vägen, det här är ett spö som andas kvalitet, känns nästan lite lyxigt. Ett nöje att drilla fisk med och eftersom spöet inte har en extrem toppaktion blir gunget betydligt mer förlåtande när du drillar tex en stor abborre. Angivna kastvikter 7-25 gram stämmer med reservation att 25 gram är max, mer ska man inte belasta.

Plus

• Lyxigt och snyggt • Bra kombospö för olika betestyper • Krokhållare av bästa sorten • Bra komponenter • Priset, för att vara handbyggt i liten skala • Relativt lätt

Minus

• Inte bäst på något (men bra på allt)

Fakta

Tillverkare: FKP Gear Längd: 7’2” - 218 cm Angiven kastvikt: 7-25 gram Antal ringar: 11 st inkl toppögla Vikt: 126 gram (vägt av oss) Sektioner: Två, delad på mitten (top over) Material handtag: EVA Foam Pris rek: 2.499 kr

En av många fiskar på Draugen Elite!Mr Borgs Motor himself! Daniel Kedestig!

BORGS MOTOR I KUMLA

EN SPORTFISKARES TOMTEVERKSTAD! Välkomna till den första delen av reportage om utvalda sportfiskeföretag. Några gånger om året ska vi framöver presentera olika företag, butiker, grossister och båtföretag som på olika sätt är viktiga för oss sportfiskare.

JAN OLSSON


Båtar för allt fiske! Först ut är Borgs Motor, ett av Sveriges absolut äldsta båtföretag och idag en av de största återförsäljarna av dedikerade sportfiskebåtar som Crestliner, AMT och Starweld och inte att förglömma en av Sveriges största återförsäljare av Suzukimotorer. Historiken är verkligen intressant. Borgs är ett av Sveriges äldsta båtföretag. Själva rörelsen startade 1918 av entreprenören Martin Borg, då handlade det om bilreparationer och cyklar. Båtar tillkom senare någon gång under 1950: talet och visade sig vara ett ben som familjen Borg verkligen ville satsa på. Under åren som gått har man arbetat med båtmärken som Ryds, Silver, HR, Yamarin mfl. Sedan 1985 är Borgs Motor ett renodlat båtoch marinelektronikföretag och sedan 2011 är det störst fokus på just sportfiskebåtar och med det kommer vi in på ägaren av Borgs Motor! Efter att företaget gått i arv i tre generationer köpte nuvarande ägare, sportfiskaren Daniel

Kedestig, företaget under 2016 och man kan väl säga att en ny era startade. Daniel Kedestig var varken ny i båtbranschen eller på Borgs, innan han köpte företaget har hunnit med hela 30 år som anställd på Borgs, han började 1990 som mekaniker och vartefter blev det mer och mer sälj. Daniel hade idén från dag ett som ny ägare att ytterligare verkligen satsa och renodla Borgs Motor till ett företag för sportfiskebåtar och idag är Daniel och Borgs synonyma med bland annat Starweld och Crestliner för många sportfiskare. Det är absolut ingen slump att fokus i företaget ligger så starkt på sportfiskebåtar. Daniel är en mycket duktig sportfiskare som fiskar allt på trolling, spinn, vertikalt mm! Fiskeintresset startade redan tidigt som barn och med fina lilla sjön Sottern nära och en roddbåt med en liten fyrahästarssnurra på fiskade han jämt och med tiden har passionen bara ökat. Vad sägs om pb på gös 11 020 gram, en fisk

Alla fiskar på Borgs, Tobias Fransson Team Zalt tex! som alltid fascinerat Daniel. Pb:et på gädda är heller inte fy skam, 14 400 gram, lax 17 800 och insjööring på 10 500 gram. Bästa fiskeminnet tvekar han inte om, dagen när det blev tre laxar över elva kilo. 11 000, 11 500 och 14 500 gram på fantastiska Vättern. Ps, det är inte bara Daniel som fiskar på Borgs Motor, det gör dom anställda också. Har du vägarna förbi så ta ett par ord med skickliga Tobias Fransson, Team Zalt, här finns också ett å annat tips att få. På senare år har han blivit allt mer frälst i det salta fisket i varmare länder och speciellt den galna Giant Trevallyn, eller bara GT:n, har blivit en favoritfisk. Tillbaka till Borgs, det är inte bara båtar som säljs utan självklart motorer, Borgs är en av Sveriges största återförsäljare av elektronik tillbehör också. Har du vägarna förbi får du inte missa att besöka Borgs, ska du inte köpa båt är det ändå värt att insupa lite sportfiskebåtshistoria.


Marinelektronik från de tre stora. Lowrance, Humminbird och Garmin.

En stor samarbetspartner är Suzuki!

Hall nr två, nyligen tillbyggd!


Borgs Motor i Kumla, specialister på Sportfiskebåtar!

INFO

VD/ Ägare: Daniel Kedestig Omsättning: ca 40 mkr Anställda: 4 st Antal båtar sålda: Ca 170 per år varav ca 110 sportfiskebåtar Trailers: Fogelsta Marinelektronik: Garmin Humminbird Lowrance Minn Kota Motorguide Båtar: Generalagent Starweld Crestliner HR AMT Motorer: Suzuki

KONTAKT

Adress: Yxhultsvägen 135 692 92 Kumla Sverige Öppettider: Mån – Fre 09:00 – 18:00 Koordinater: 59.11540, 15.18350 Fax: 019 – 57 54 23 Telefon: 019 – 57 04 81 E-post: info@borgsmotor.se Websida: www.borgsmotor.se


Gator Explorer Jigger 7’6” 5–30 g JAN OLSSON

JAN OLSSON & ANNA BERG


Kraftfullt spö till jiggfiske efter abborre och gös. Allt fler spön som hamnar på redaktionen har sitt ursprung på något sätt i Sverige, en buskul utveckling, vi är verkligen en sportfiskenation. Den här gången har vi fått sätta tänderna i ett spö designat av ingen mindre än Mr Leech, Alexander Lexén. Alexander är grundaren av glasögonföretaget Leech som idag säljer sina solglasögon till speciellt sportfiskare över hela Europa. Alexander har de senaste åren designat och utvecklat ett flertal spömodeller och beten, just detta spöet vi har fiskat med under vinter och vår finns ännu inte på marknaden men väntas anlända till butikerna när som helst under försommaren. I Explorerserien finns tre andra lättare spön. Ex-

plorer Twitch 7,2 fot 5–25 gram spinn. Baitfish 8 fot soft top 3–20 gram haspel och Baitcast 7,6 5-30 gram spinn.

Design och material

Klingan är mörkt grå, nästan svart, inte helt matt men nära. Hela spöet går åt det diskreta hållet, lite stealth kan man säga, med svarta lindningar och små diskreta detaljer i chromeblått på flera ställen. Översta biten av toppen är vit, sticker verkligen av. Klingan är byggd i kvaliteten 30 ton grafit och med sk. low resin bindmedel, metod med minimalt med ”lim” för att hålla nere vikten (inte att förväxlas med nano). Totalt inkl. toppögla finns tio stycken ringar, alla enbenta, från American Tackle, modell Micro wave finesse i rostfritt stål och med nanolite (zirkoniumblandning) i själva ringen. Första öglan är alltså den patenterade modellen med en extra ring i mitten som enligt AT ger längre kast och utan att

Enbenta ringar från American Tackle Micro Wave.

Rejält bakre handtag i foam.

Bästa sortens krokhållare.

Handtag i foam och kork rullfäste från American Tackle.

linan snor sig kring öglorna. Spöet är tvådelat på mitten med top over holk, hona hane. Rullfästet i grafit är också från American Tackle, ergonomiskt utformat med en liten lättad ”bulle” på ovansidan som ligger skönt mot handflatan. Handtaget bakom rullen är i kork och bakhandtaget/ butten är gjord av foam. En krokhållare finns också,­amerikansk snap on modell och ögla, monterad åt rätt håll dessutom! Kunde inte låta bli att skriva det, ibland sitter dom faktiskt åt fel håll.

Prestanda

Det här är ett spö som kan hantera flera arter än abborre. Kraftfullt med andra ord, det är inte ett finessespö. Funkar utmärkt även till gösfiske. Vi har en känslig topp som bottnar i en riktigt kraftig nederdel. Kastar långt och har inga problem att skicka iväg beten en bit över 30 gram.

“Top over”-holk.


Omdöme

Gator Explorer Jigger 5–30 gram.

Ett spö som ligger bra i handen med mycket kraft som dessutom har en förhållandevis låg vikt. Den vita toppen gillar jag extra mycket. Det kanske är inbillning men jag tror att jag får någon ytterligare extra procents visuell information kring vad som händer med lina och betet under infiskning. Spöet ger ett mycket modernt uttryck i materialval och design och det är sällan jag kommenterar priset men det är mycket spö för pengarna…

Plus

• Kastar långt • Massor med kraft • Snyggt och modernt • Markerad vit topp! • Förhållandevis lätt • Krokhållare de luxe

Minus • Inget

Fakta

Tillverkare: Gator Längd: 7’6” - 232 cm Angiven kastvikt: 5-30 gram Antal ringar: 10 st inkl toppögla Vikt: 117 gram (vägt av oss) Sektioner: Två, delad på mitten Material handtag: Kork och foam Pris rek: 1.895 kr

Mr Gator, Alex Lexén med flott borre!


SVERIGES STÖRSTA SPORTFISKEKEDJA

INTERFISKE EXCLUSIVE

BAITFISH LA BAMBA 10 & 15 gr CYBER VIBE 17 gr

Red Head Silver

Yellow Black OB

Perch Red Tiger

Black Silver Pearl

Blue SIlver OB

Silver Green Tiger

Finn OB

Grey Shadow

Följ oss på interfiske.com

interfiske

interfiske

Red Head Silver

Yellow Black OB

Blue SIlver OB

Silver Green Tiger

Finn OB

Perch Red Tiger

Black Silver Pearl

Grey Shadow

För sportfiskare från sportfiskare


FLUGFISKE EFTER GÄDDA I SVENSKA FJÄLLEN

JOHN KÄRKI

JOHN KÄRKI & MIKEY SARELIN


Svenska fjällen förknippas för de flesta med harr, öring och röding som hugger i strömmar och sjöar inramade av fjälltoppar. Många och litterärt målade, är fiskeberättelserna om harrarna på Sandåslandet eller svårlurade rödingar i högt belägna sjöar. Desto färre texter finns att läsa om gäddan, vilket egentligen är ganska konstigt med tanke på att gäddan är en av fjället vanligaste fiskarter. Enligt studier från Umeå universitet kommer gäddan bli ännu starkare i vattensystem den redan existerar i men även etablera sig i 9000 sjöar till i norra Sverige, om temperaturen i Sverige stiger. Gäddans intåg kommer då vara på bekostnad av att rödingen inte klarar varmare temperaturer och att öringen sannolikt skulle minska på grund av predation från gäddan.

PÅ ÄVENTYR I KIRUNAFJÄLLEN

Dan Mella styr båten med ena handen och sneglar samtidigt på pappkartan med utmärkta kryss som Göran satt ut åt oss. Planen är att använda båten för att förflytta oss över den stora och kristallklara fjällsjön och sedan göra strandhugg och istället fiska i från flytringarna för att smyga oss på gäddorna. Min fiskevän Dan bjöd upp mig och den finske gäddbaronen Mikey till Norrland på en satsning för att utröna om en gammal sägen stämde om stora gäddor i en mytomspunnen sjö i väglöst land dit enbart helikopter eller vandring var möjligt. ”Nätgubben Göran” som haft stugan vid sjöns östra hade berättat för Dan om hur sjöns gäddbestånd ökade och ökade för att till slut bli så stort att vissa platser fick uteslutas som nätläggningsplats efter sik. Varje morgon när han åkte ut på sjön så var det bara halva sikar kvar. I mina ögon lät det som en ren predatordröm med så mycket gädda, medan Göran hade suckat betungat över

att gäddorna tog hans sikar. Även om Göran inte gillade gäddorna i sjön ville han inte utrota dem, som så många andra försöker göra. Snarare var han nyfiken och intresserad att förstå, utifrån en biologisk förklaring, varför de hade ökat så i just hans sjö. Faktum är att gäddan klassas som en skräpfisk i Norrland. Den anses vara ett hot mot laxartad fisk och ska gärna slås ihjäl för att sedan slängas till räven, åtminstone om du frågar vissa bland lokalbefolkningen. Till skillnad mot mellersta och södra Sverige där gäddan är en mycket populär sportfisk och viktig för fisketurismen. Dessutom klassas gäddan som en mycket viktig topp-predator som har en nyckelroll för välmående ekosystem i både marin och limnisk miljö.

RIVSTART OCH HÅRDA HUGG

Det blåser och luften är torr, trots att jag, Mikey och Dan inte känner varandra nämnvärt känns vi i stunden som världens mest sammansvetsade team. Flashflugorna yr i vinden och intill ett jokkutlopp med grönt vide och kortvuxen vass rivstartar fisket. Mikey bränner ett par stabila pjäser i huggen och jag bjuds på imponerande luftakrobatik av gäddor som tar flugan gränslöst hårt. De attackerar överallt ifrån, lika ofta från djupbranterna som uppe på grundflaken. Det är verkligen gädda överallt och det är snudd på surrealistiskt att se när de flyger som kanonkulor ur vattnet efter våra flashflugor och poppers. Mikey är tagen av situationen och svär av glädje på sin klingande finlandssvenska över att vi har


hittat rätt. Han har precis som jag ett förflutet som gäddfiskare, men då från södra Finlands skärgårdar. Han har upplevt samma förändring hos sig som vi har på den svenska sidan av Östersjön med allt sämre fångster.

STOCKHOLMSFISKET BLIR ALLT MER PROBLEMATISKT

Som Stockholmare har jag lagt ner många timmar på mitt flugfiske efter gädda ”back in the days”. Jag och min fiskekamrat Johan gled runt med flytringarna i Furusunds skärgård i norra Stockholm. Vi lyckades ibland, men i takt med att gäddfiskets popularitet steg bland båtfiskare och ”jerkbait-dängare” blev våra fångster allt skralare. Vi blev helt enkelt utkonkurrerade och det var först när vi började tänka utanför boxen och fiskade nätter under försommaren som resultaten håvades in. Johan får kröna denna intensiva tid med en elvakilos gädda. En ren drömfångst på fluga. Gäddfiskets popular-

itet steg ytterligare och det allt hårdare fisketrycket gjorde att fisken blev smart eller tillbakatryckt med försämrade fångster för alla inblandade. Än idag har inte Stockholms skärgård återhämtat sig. Även om det försämrade fisket givetvis inte enbart beror på fisketrycket. En stor och negativ påverkan på fiskens lek och uppväxtområden i form av exploatering samt en ökning av predatorer som säl och skarv har alla en inverkan på dagens situation.

POPPERHUGG OCH SIGHTFISKE I GRUNDA VIKAR

Dan åker runt med båten och kastar popper på frivattnet. Han är egentligen ingen gäddfiskare och är snudd på rädd för dem. Obehagliga garnityr, nej det får man passa sig för. Det han inte visste då, var att han för tillfället hade placerat sig i en veritabel mardröm med hungriga krokodiler runt båten. Det smäller till nästan precis överallt när hans pop-

per fräser fram fram i vågtopparna. I en av de grundare vikarna i sjön hojtar Dan till och pekar mot det klara vattnet på en femkilosgädda rakt nedanför båten. Jag vrider upp flytringen och placerar flugan med ett plask intill båten. Dan ser hur fisken lösgör sig och sätter fart, ytan exploderar vid attacken, men den missar. Som så ofta med gädda så kommer en andra attack följt av några till innan spöet knakar i botten och fajten dundrar igång med skvättande vitvatten åt alla håll. Samtidigt hör jag hur Mikey brottas med en gädda i samma storlek längre bort i viken.

VÄLBEHÖVLIG PAUS

Vi tar en paus i strandkanten och historierna om galna gäddor avlöser varandra. Hur mycket gädda kan det egentligen finnas i en sjö? Vi är alla överens om att det ryktet om sjön och dess talrika bestånd av gädda stämde. Trots att


TIPS FÖR GÄDDA I SVENSKA FJÄLLEN

• Sök efter sjöar som ligger inramade i lövskogslandet • Identifiera jokkutlopp och grunda vikar för att ett område och utgå ifrån. Utöka sedan sökradien mot större stenuddar och grund i sjön. • Prata med lokalbefolkningen och kolla om det finns någon båt att tillgå i sjön ni tänk att fiska i. Båten underlättar transporten över sjön avsevärt. • Leta efter rykten på byn, gäddan är inte populär i Norrland och folk delar gärna med sig av vart ”skräpfisken” håller till.

UTRUSTNING

Spö – Klass 9 Rulle – Storspolig Lina – Flyt eller slomo för fisket över grunt vatten. En tyngre sjunklina, exempelvis sjunk 5 till fisket över sjöns djupare områden. Flugval – Gråa, blåa eller silvriga som imiterar en vilsen harr eller sik. Poppers för det grunda fisket i vassen.


vi fått mängder med gäddor var de flesta mellan 70-90cm. Mikey föreslår att vi ska byta taktik och försöka hitta platser där sjöns grövre individer håller till. För så är det ofta, de grövre individerna i ett bestånd har ett avvikande beteende och det är ofta det som gjort dem extra stora. Under kvällen lämnar vi de grunda vikarna och angriper sjöns spetsiga stenuddar med närhet till brådjupt vatten istället. Taktiken faller ut väl och vi landar inom kort flera gäddor över metern. Jag är van att drilla skärgårdsgäddor, men det man ska veta om norrlandsgäddor är att de är ursinnigt starka. Något långsmala, men grova ryggar och full fart i fighterna med hopp och långa rusningar. Snudd på öringfighter. Min egna teori om det är att fjällets gäddor lever i symbios med harr och sik vilket får klassas som ren och skär hälsokost vilket givetvis avspeglar sig i muskelstyrka per kilo. Dessutom ryktas det om att fjällgäddan smakar mer laxartad fisk än gädda på tallriken faktiskt. När natten gör sitt intåg är det fortfarande lika ljust som det varit senaste dygnet och solen snuddar bergstopparna innan den vänder uppåt igen. Vi eldar och äter rökt souvas i strandkanten. Händerna är såriga av alla gäddor som gälgreppats. Snacket är lågmält och ögonlocken är tunga som bly. Mikey kollar sjökartan med kryss som Göran gav oss. – Det ligger en stor djuphåla i sjöns norra ände, där simmar sjöns största tror jag. Vi testar där om några timmar… Jag insisterar på planen men vad som hände då får jag berätta om någon annan gång. Och förresten, vad ni än gör, testa gäddfisket i svenska fjällen, maken till brutalt och huggvilligt fiske är svårt att hitta… Ps. Glöm inte att testa sjöns djuphålor. Kontakt för gäddfiske i fjällen: Dan@kirunalapland.se


MEGA 360 IMAGING MEGA 360 IMAGING ENTER THE CIRCLE OF TRUST. Omge dig med mer detaljer än någonsin. Nya MEGA 360 Imaging sveper upp till 38 meter i alla riktiningar runt din båt för att ge de klaraste bilder du någonsin sett av strukturer, botten och fisk även när du står still. Det ger mer exakta kast, mer oförglömliga stunder och mer fantastisk MEGA Imaging. MEGA 360 Imaging är kompatibel med SOLIX G2 och HELIX G3N utrustade med MEGA Imaging+. Läs mer på comstedt.se


Pinewood Lappmark Ultra 5400 CHRISTIAN OTTOSSON


Genomtänkta byxor.

Både dragkedja och kardborreband vid fotleden, finns dessutom en krok att haka fast byxorna i kängorna t.ex.

Jag har testat Pinewoods byxa Lappmark Ultra som kom ut på marknaden hösten 2019. Dessa byxor har jag använt mig mycket av under vårens fiske, de har fått utstå regn, vind, kyliga dagar och varma sensommarkvällar och klarat sig riktigt bra! Men de har också använts utanför fisket då de helt enkelt är riktigt bra och snygga friluftsbyxor.

Funktion

Pinewood Lappmark Ultra är väldigt bekväma med sin 4 vägs stretch och sin lite tightare modell. Byxan har vattenavvisande membran från knäna ned till benslut och vid benslutet finns det både dragkedja för att enklare få över byxbenet på kängorna, krok för att hålla fast byxbenet och kardborreband för att kunna justera hur hårt du vill att de ska sitta runt fotleden. Här finns det alltså riktigt bra möjligheter till att få byxorna att passa till allt ifrån kängor, gympaskor till att kunna stoppa ned dem i gummistövlarna. Riktigt bra! På knäna och nere på insidan av benslutet är det struktur i tyget som förstärkning och det gör också att smutsen inte fastnar lika lätt utan det går enklare att borsta av dem. Pinewood Lappmark Ultra är även impregnerade med Pinewoods ekologiska impregnering - Bionic Finish, vilket gör att de står emot vatten och smuts bättre. Byxorna har öppningsbara ventilationsfickor på insidan av låren för de varmare dagarna, eller om du har gått långt och behöver få ut värmen så det inte bildas fukt på insidan. De är också vindskyddade vilket är gott de lite blåsigare dagarna. Tre fickor med dragkedja, 2 vid midjan och en benficka, sedan finns det också en mindre ficka på ena sidan, men utan dragkedja utan ett överlappande lock för att lättare komma åt t.ex. mobilen eller tillbehör till fisket. Byxorna finns i färgerna: Mörk Antracit som jag testat men även Blå/Grå och Röd/Grå finns.

Två stycken ventilationsfickor finns det som sitter bra placerade.

Bra passform och lite tightare modell.

Omdöme

Dessa byxor är väldigt lätta, mjuka, tysta och följsamma tack vare att det är mycket 4 vägs stretch i dem. De är också bekväma och jag använder dem gärna utanför fisket som jag skrev i början. De har dubbla knappar vid midjan, en vanlig knapp och en tryckknapp vilket i min mening är riktigt bra. Det blir inte en knapp som sitter mitt för magen och trycker när man böjer sig fram eller sitter ned, det fördelas istället jämnare. Det gör också att byxorna sitter uppe väldigt bra. Förutom


Byxorna har använts flitigt under vårens färnamete som gick rätt bra!

två knappar är det även resår i midjan vilket gör att de sitter på plats och man behöver inte ha ett skärp som krävs ibland. Framförallt i stretchbyxor som gärna töjer sig lite när man har de på sig. Bra dragkedjor i fickorna som inte fastnar. Sen gillar jag möjligheterna som ges med både dragkedja och kardborreband vid bensluten. Det gör att det går att anpassa dem helt efter val av sko och om man vill ha dem utanpå eller nedstoppade i en gummistövel. Plus är såklart att det även finns en krok så man kan fästa byxorna i skon. Lappmark Ultra är bra i passformen och storlekarna stämmer bra, de är varken större eller mindre utan en normal passform. Som jag nämnde tidigare så är dessa byxor impregnerade och står emot vatten, fukt och smuts bättre. Men om de ändå har blivit blöta så torkar de väldigt snabbt vilket är bra om man till exempel kryper runt i blött gräs eller tar fångstbilder och sitter på knä på en blöt avkrokningsmatta. Jag har tvättat dem ett flertal gånger och de håller passformen bra och även impregneringen håller bra, men visst minskar den lite. Men som med alla friluftskläder och funktionskläder måste man förnya impregneringen för att behålla fullt skydd.

Plus

• Lätta, bekväma och tysta att ha på sig. • Bra möjligheter att justera bensluten efter skoval. • Krok att fästa byxorna i skorna. • Slitstarka och snygga.

Minus

• Tycker inte det är så lätt att hitta något minus, det enda jag kan sakna när det kommer till att de används till fiske är en vattentät ficka för mobilen, något jag tycker saknas på många plagg anpassade till friluftslivet. Inget unikt för dessa fina byxor, mer en generell tanke.

Fakta

Tillverkare: Pinewood Modell: LAPPMARK ULTRA 5400 Material: 92% polyester, 8% elastan. Förstärkningar i 96% polyamid. Pris: rek 1199 kr
Abu Garcia

Beast Instant Spinnerbait

Ibland måste man presentera något extra för fisken. Med Beast Instant Spinnerbait förvandlar du snabbt ditt gummibete till ett spinnerbait som skickar ut mängder med vibrationer i vattnet med sitt Colorado-blad.

Rek. pris 2-pack: 99:www.abugarcia.se

Berkley

Pulse Spintail

Långkastande och lättfiskat. Pulse Spintail är en liten spinnare med en extra twist. Den stora skeden skickar ut lockande signaler till fiskarna medan den lilla gör att hela betet vibrerar och vickar vilket gör det till ett ruggigt effektivt abborrbete. Trekroken är Berkleys egna supervassa Fusion19. Finns i fyra vikter; 5 g, 9 g, 14 g och 21 g.

Rek. pris fr: 59:www.berkley.se

Abu Garcia

MO Trout Inline 6 g

För det lättaste fisket efter öring och regnbåge. Med MO Inline 6 g trär du linan genom betet och knyter på kroken vilket ger riktigt bra och säkra krokningar. Både enkelkrok och trekrok ingår. Trots sin lätta vikt är den lätt att kasta tack vare sin kompakta form.

Rek. pris: 59:www.abugarcia.se


BIOS

6th SENSE

Urstarka spön byggda med flera olika sorters grafit och X-Solid teknologi vilket gör spöna i det närmaste omöjliga att knäcka. 6th Sense är fantastiska spön för det tuffa fisket. Finns i modeller för båtfiske, jerkbait och softbaits.

Rek. pris 1199:www.bios.se

BIOS

Hero & Origin

spön byggda med POWERFLEX POWERFLEX teknologi använder en speciell grafit med hög densitet i klingans kärna. Därefter används hopvävd grafitfiber och PBO-fiber runt kärnan som ger en superstark klinga med extremt bra styrka mot kompression. Slutligen lindas klingan med grafittejp och högdensitetsgrafit för att ge bästa skydd mot yttre åverkan. Resultatet är lätta och superstarka klingor med tunn diameter, extremt okänsliga för kompression och torsion.

Rek. pris fr. 399:www.bios.se

Dometic

Optimus EPS

Den nya elektriska cylindern för Optimus EPS system från Dometic (tidigare Seastar) lanseras nu i Sverige. En ny era för styrsystem till båtar är här med marknadens första helt elektriska styrsystem för utombordare. Systemet kan kombineras med växel och gas funktioner, via Optimus eget system eller via gateway till motortillverkarenssystem. Möjlighet ges då till Optimus 360 som är ett joysticksystem för att enkelt manövrera båten i hamn vid installationer med minst två utombordare. Vid anslutning till GPS och kurssensor får man SeaStation och SeaWays ankrings- och autopilotsfunktioner som underlättar för skepparen. Optimus EPS finns även för installation med en motor men då enbart som ett styrsystem.

www.comstedt.se


Fusion

Apollo ERX400

Fusion lanserar nu Apollo ERX400, en Ethernet fjärrkontroll som kombinerar kompakt design med enkel installation och ger användaren möjlighet att styra Apollo-enheter ombord. Apollo ger användaren enastående möjligheter att skräddarsy underhållningssystem ombord.

Pris: 3550:www.comstedt.se

Lowrance

Kampanj! Fusion

Apollo WB670

Fusion lanserar nu en ny innovativ kompakt marinstereo blackbox som inte behöver monteras synlig. Den har samma avancerade funktioner som Fusion Apollo MS-RA670 med DSP (Digital Signal Processing), PartyBus, nätverksmöjligheter, FusionLink integration och mycket mer.

Pris: 6495:www.comstedt.se

Lowrance® är världsledande inom elektronik för fiske sedan 1957 och presenterar nu en ny kampanj som ger kunder upp till 3 000 SEK rabatt på utvalda ekolod vid köp av utvalda sjökort från CMAP MAX-N+. Den senaste versionen av sjökorten från C-MAP MAX N+ har en mängd uppdateringar och förbättringar som hjälper användarna att fånga mer fisk. Bland förbättringarna märks förbättrad detaljerad djupdata (HRB – High Resolution Bathymetry), Genesis Layer-överlägg samt Genesis Live som gör att du kan skapa egna kartor för dina bästa fiskeställen. De nya sjökorten Local MAX-N+ ger nu upp till tre gånger bättre täckning än tidigare versioner.

www.navico.se


St. Croix

Mojo Musky

Mojo Musky är en serie spön speciellt designade till muskieoch gäddfiske. Mojo Musky har klingor tillverkade i SC III-grafit och Winn-grip handtag som sitter som limmade i handen. För dig som gillar att greppa handtaget framför rullen så finns nog knappast några bättre spön. Bredden i denna serie är enorm! Med allt från 7’2” jerk-pinnar till 8’6” monster-shad-dängare täcker serien allt gäddfiske här i Skandinavien. Mojo Musky har en design som sticker ut med dessa Winn-grip-handtag och den djuplila “Black Cherry Metallic”-klingan.

Rek. pris fr. 2150:www.mojoshop.se

St. Croix

St. Croix

Bass X är makalöst prisvärda spön som dessutom presterar som spön värda bra mycket mer. Ett spö som inte är tung för plånkan men med otroligt lätta klingor, tuff design och med 5 års garanti! Detta Bass Xspö för multirulle är optimalt för att fiska jerkbaits och andra hårdbeten. Kort och lätt att jobba med, med en lätt, mjuk topp fastän massor av kraft längre ner för att kunna styra både bete och fisk.

Avid X är byggda på en klinga av lätt och responsiv SCIII-grafit och har Micro Guide-ringar samt ett mycket behagligt Fujirullfäste där korken innesluter större delen av rullfoten. Letar du efter ett prisvärt haspelspö utan för mycket krusiduller är Avid X helt rätt! Försök att hitta ett spö i liknande prisklass med 15 års garanti på t.ex... Denna variant är ett klockrent Finesse-spö för Dropshot, Nedrig och andra lätta presentationer men också ett spö som gjort för att kasta de allra minsta hårdbetena med. Är du lite inne på öring, harr, regnbåge så är detta haspelspö rena drömmen!

Bass X

Rek. pris fr. 1440:www.mojoshop.se

Avid X

Rek. pris fr. 2630:www.mojoshop.se


Armada Tackle

Slash

Slash är som ett litet smycke. Med sin höga och välgjorda finish lockar den både abborre, regnbåge och öring till hugg. Välj mellan 8 färger i 7 eller 10 gram. Simmar otroligt fint och faller fladdrande svagt bakåt i spinnstopp. Utrustad med supervass Mustad-krok.

Rek. pris: 49:www.armadatackle.com

Armada Tackle

Tackle Boxar

De två Stingerboxarna är gjorda i transparant gunsmokefärgad plast och har färdigskurna skårar i den svarta foamen. Locket är helt avtagbart. Boxar perfekta för att organisera dina tackel och stingers. Givetvis är dessa nyheter gjorda i jiggtålig och ftalatfri plast - precis som samtliga Armada-boxar. De två dubbelsidiga ventilerande boxarna är öppningsbara från båda håll och facken är snyggt skålade för att ge så mycket plats som möjligt utan att boxen blir för bulkig.

Rek. pris fr. 79:www.armadatackle.com

Armada Tackle

Vibrator

Armada Vibrator är ett vibrationsbete för abborre och gös. Genom sin ettriga vibrerande gång hörs den lång väg för fisken. Du kan reglera djupgåendet och vinkeln genom att flytta haken på ryggen. Vi har monterat uppåtvända dubbelkrokar på Vibrator vilket gör att du kan fiska den nära botten utan att fastna eller skada krokarna. Välj mellan 12 eller 16 gram.

Rek. pris: 79:www.armadatackle.com


Mustad

TG78XNP

Hullingslös trekrok. Efterfrågad krok i dagens catch and release fiske. Finns från stl 8 till 3/0.

Rek. pris 5-pack 79:www.wiggler.se

SPRO

Necton LCS

Baitrunner haspelrulle som passar till många olika metemetoder. Rullen har 4 kullager och anti reverse system och rymmer 180 meter 0,30 mm lina.

Rek. pris 529:www.wiggler.se

Wiggler Wiggler

Mig Spinner

Spinnerbait till ett mycket bra pris. Finns i 6 olika färger.

Rek. pris 129:www.wiggler.se

Wiggtac

En wobbler som har visat sig vara väldigt attraktiv för diverse rovfiskar. Finns i 14 olika färger.

Rek. pris 109:www.wiggler.se


En båtfösäkring du borde nappa på! www.atlantica.se/sportfiske


AUGUSTI BORRAR Det är sista dagarna i augusti och sista dagarna av sommaren. Jag är lovad personbästa på abborre. Jag säger som farsan då man önskade något ”Vaknade du sen”? Men det är ett stort gäng duktiga fiskare som jag är ute med, abborre lär det bli. På mig ställs inga större krav. Jag är med för att fota, lära och skriva.

MIKAEL ENGSTRÖM


Alla i båten krokar fina fiskar!

Det är lagom varmt med svag sydlig vind och blå himmel. En dag som drömd fram för abborrfiske. Experterna som tagit med mig ut är Pierre Reif, legendarisk guide som pensionerat sig och nu bara fiskar för nöjets skull. Och så ungdomarna Kalle Klesmeden och Nils-Petter Ekerbring. Ledare under dagen är guiden Peter Törnqvist. Det inte han kan om abborre är inte värt att veta. - Du kommer ta PB i dag säger Peter och skrattar. - Jo, det blir nog bra, säger jag lakoniskt. Jag vet hur reportagedagar kan bli. Messmör i byxan bara – liksom. Vad jag nu menar med det. Jo. Allt brukar skita sig och fiskarna är märkligt borttrollande. - Klart vi får kiloabborrar, säger Pierre. - Vet du hur länge sen det var jag såg en kilosborre? Säger jag. Det är länge sen jag fiskade aktivt efter abborre i skärgården. Jag har min båt vid Gålö och på 1990-talet stod det grov abborre vid alla sund, grund och uddar. Även långt ut i skärgårdens klara

vatten. Då fiskade jag ofta abborre. Nästan varje kväll i augusti och september. Det var mycket bra fram till början av 2000-talet. Sen hände någonting. Abborren gick ner kraftigt. Det var inte överfiske, något annat hände som alla vet. Skärgården dog så sakta. Nu är abborren på sätt och vis tillbaka, men det är lite andra ställen man ska leta på. Jag är novis på abborrfisket i dag. Jag lämnade skärgården och la tiden och pengarna på fiske i norr. Lax, harr och öring. Därför är det bra med kamrater som de jag fiskar med i dag. De är synkade och har kontakt med det här. - Det går alltid att få abborre bara man vet vart man ska leta, säger Pierre. Vi gör loss bryggan och får en underbar båttur i Stockholms södra skärgård. Första stoppet är i ett sund med vasstränder. Längre in ligger en grumlig

flad. Det är absolut inte ett sånt ställe jag fiskade abborre på under 80- och 90-talet. Då var det steniga grund ute på klara fjärdar och uddar ut mot blanka fjärdar. Det här liknar insjöfiske.

TRIPPELHUGG DIREKT

De andra börjar kasta sina jiggar och innan jag fått upp min kamera och reportageskrivblock, har de fått trippelhugg. Spöna står i tvära bågar och knycker ettrigt på abborrvis. Det är stora fiskar. Att få några bra bilder i kaoset är omöjligt. Fiskarna far kors och tvärs invid båten. Peter håvar dem en efter en i samma svep. Abborrarna väger 1160 gram, 1140 gram och så den lilla på 760 gram. Jag får en abborrchock. Arga stora abborrar i vackra gröna, gula och röda färger, med en ilsken upprest rygg­ fena. Solen blänker i dess ögon. Jag fotar snabbtMånga kilosklossar i båten på en gång!

och fiskarna återutsätts. Skakig av fiskefeber tar jag mitt spö och kastar ut min jigg. Det hugger redan när den sjunker. En stretfull abborre på drygt 8 hekto. Alla har hugg. Det är helt galet en stund. Men så sker det märkliga som alltid. Det tar tvärstopp. Inte en fisk. Abborrarna tappar liksom intresset snabbt. Eller så flyttar de på sig? Men vad var det som hände? Jag har aldrig sett så många stora abborrar på en och samma gång. Flera gånger har jag varit med

Peter Törnqvist och vi har alltid fått stora abborrar. Mest kring vattnen vid Trosa. Någonting har hänt. De senaste varma somrarna och även milda vintrar har gjort att tillväxten varit god. Peter berättar om abborrfiske han haft i Västervik med flera över två kilo. Men det gäller att veta vart man ska leta. I yttre delen av skärgården är det inte bra. Men det kan hända att man stöter på ett stim med storabborrar där ute. Det är färsk information som gäller. Var det är bra för stunden. Den är svår att få.

Bästa är att lära känna duktiga abborrfiskare eller guider.

HITTA FISKEN

Jag frågar Peter hur man hittar de stora i dag här på Ostkusten: - Den bra tiden börjar från augusti, säger Peter. Abborren kommer in grundare. Under augusti kan man söka abborren kring grynnor, kanter och flader. Där löjan finns hittar man den större abborren.-Är det lika bra som på 80–90-talet frågar jag? -Nej. Men om man hittar de ställen som gäller i dag så kan man ha ett kanonfiske. Det är innerskärgård som gäller. Under september gäller vikar, små flader och allra bäst är avsnörda områden typ laguner. Platser med insjökänsla. Näringsrika områden där löjan hittar mycket mat. Vi kör till ett nytt ställe och Peter lägger oss i en drift utmed vassen. Jag vet hur det är att fiska med två driva fiskeguider i båten. Det blir drama. Den unga guiden mot den pensionerade legenden. Pierre börjar tjafsa om hur dålig drift vi har och att Peter borde gå en driftkurs. Det är kul att höra dem. Peters båt är en drygt sjumeters Anytec som Peter ritat själv.

Det blir direkt tjafs om det. Pierre säjer att det är han som ritat den. Jag skrattar. Peter säger att pensionärerna ska stå bak i båten och fiska tyst. Jag och Pierre lyder. Vilka hugg vi har. Jag tappar ett knippe på kilot. Dålig koncentration. Jag ska fota och skriva, men fiskelusten tar över. Men mina mothugg är en aning sena för att nita dit de stora. Skit. De andra drar åter på ett trippelhugg med fisk över kilot. På varje ställe som vi kommer till är det abborrally i fem till 8 minuter. Sen kan vi gnugga på en timme utan att något händer. Men så plötsligt ett dubbelhugg med kaos. Det är Nils och Kalle som drillar. Jag fotar och klantar omkring i båten – är i vägen och välter ut två öppna jättelådor med jiggar. Peter gör en dubbelhåvning och abborrarna väger strax över kilot. Jag kastar vilt omkring mig. Ännu har jag inte fått någon över kilot. Pierre får med sig alla att tycka att Peters drifter suger. Vår Kapten och Guide har det hårt. Peter lägger oss i ett sund och driver efter ena kanten. Pierre säger att om han guidat skulle han lagt båten i mitten av sundet så vi kunde fiska av bägge sidor. Pierre ler mot mig och säger: - Han har mycket att lära den lilla parveln.

Pierre säger att han krokat av över 40 tusen fiskar åt kunder utan att få en enda krok i handen. Peter ler och säger som svar: - Pierre leder hela svenska guideligan med flest sönderkörda växelhus. - Ja, vadå, säger Pierre, jag är den största och mesta guiden någonsin och då är jag flest med allt. - Och ödmjukast, säger jag. - Det med, säger Pierre och drar på en abborre. Bra fiske är viktigt. Men bra fiskekamrater är minst lika viktigt. Peter bara skrattar och tycker pensionären ska hålla tyst och leverera. Ungdomarna Kalle och Nils står i fören och drar på ett nytt dubbelhugg. Jag blir yr i huvudet. Och värre ska det bli. Vi drar alla fem på abborrar på kilot. Självklart är min minst och väger ”bara” 976 gram. Vi tar en snabb gruppbild på när vi håller upp dem. Jag kollar i kameran hur det blev. Otroligt. Det ser liksom bara grönt ut som grodan Kermit sprattlar över bilden.

Jiggar funkar som vanligt bra.


Ett efterlängtat nytt PB till artikelfÜrfattaren.


Fisket fortsätter, och det är tomma timmar blandat av stunder med tumult och upplopp, skrik, skratt och böjda spön. Abborrarna står fläckvis mycket samlade. De står på mellan 1 till 3 meters djup och helst i vegetationen. Efter halva dagen har vi fått 26 abborrar mellan 700 och 1160 gram. Efter lunch med ärtsoppa blir det helt galet. Det hugger för alla. Jag får en som jag säger är liten. Den väger 800 gram. Pierre drar en på 1380gram och Peter en på 1240gram. Jag är helt slut av att plåta – föröka få bilder som kan visa galenskapen. Vi ligger på 70 abborrar ingen under halvkilot.

Rejäl guidebåt som Peter ritat själv.

DÄR SATT DEN!

Det blir lugnt en stund, sen ser vi ett abborrslag en bit ut på fjärden. Vi drar dit och så är cirkusen igång igen. Pierre säger att de är som ett gäng vildsvin som drar runt och bökar i sjögräset efter löjor. Våra jiggar är helt söndertuggade. Blåvitt går bäst, och brungult. Men ska man vara ärlig så är det just den jiggen man har på som går bäst. Abborrarna flyttar runt hela tiden på fjärden. Men bäst är det nog i sund där det kommer varmare vatten från fjärden med vinden. Och så äntligen kommer det där hårda hugget. Jag drillar försiktigt för nu vet jag att det är en fisk på över kilot. Peter är beredd med håven och gör ett snyggt jobb. Vi väger den. - Äntligen skriker jag över skärgården så sjöfåglarna lyfter. 1250 gram. Det är mitt personbästa. Förutom någon pimpelabborre från Värtan 1976 med Minken. Den diabilden har gulnat bort och fångsten preskriberats. Peter fotar mig med fisken och jag får liksom vara med på bild i eget reportage. Snygga blir vi – både abborren och jag. Jag får faktiskt Botox var tredje månad. Men inte för skönhets skull. Men lite verkar det ha tagit. Uppdraget slutfört. Jag får en puss av Peter.

PETER TÖRNQVIST

Peter är den bästa guide jag känner. Eller en av alla bra jag känner – måste jag ju skriva. Vi har fiskat och tävlat ihop då det liknat fan med hårda vindar, kyla och regn. Men han är alltid lika glad och på. Han har en salig tro att vad som helst kan hända när som helst. Som en tolvåring. Han ledsnar inte. Han har en tro att undret står runt hörnet. Och han ledsnar inte på mig, fast jag är lite oprecis. Peter har i stort sett guidat på heltid i 20 år. Han har 200 fiskedagar per år. Det är 4000 guidedagar. Och det märks. Det är allt från gös i grunda vikar till lax ute på havet. För mer info, priser och bokning Mob: 0704 33 77 92 E-post: mailapeter@petersfiske.nu Hemsida: http://www.petersfiske.nuHär hittar du gränser och information för alla Sveriges fiskevårdsområden.

Här hittar du alla fiskeregler för fritidsfiske på kusten och i de fem största sjöarna.

www.fiskekartan.se

www.svenskafiskeregler.se


GUIDER & FISKECAMPER­ CAMP DRAGSÖ – SPORTFISKE EFTER GÄDDA ELLER BARA SEMESTER, ELLER BÅDA! Hur ser det ut med behörigheter, tillstånd, försäkringar, säkerhet och sånt som gör kunderna trygga när dom bokat fiske? - Givetvis! Såväl Ivan som Daniel innehar fartygsbefäl klass 8, flertalet HLR utbildningar (som görs på nytt vartannat år) osv. Vilka arter och på vilka vatten guidar ni? - Framförallt gädda i Karlskrona skärgård. Även om vi inte riktar oss på det händer det att vi under säsong fångar havsöring, abborre, näbbgädda. Har ni speciella paket som kan erbjudas? - Aboslut! Vi har något paket för allas smaker. Vi har 4 färdiga paket med stuga + hyrbåt men erbjuder också paket på förfrågan när något efterfrågas som vi inte har i vårt fasta sortiment.

Hur startade din verksamhet? - Camp Dragsö Sportfishing har riktat sig mot sportfiskare sedan 1995. I början var det fisket efter lax som marknadsfördes men sedan början av 2000-talet har verksamheten växt och allt mer riktat sig efter gäddfiskeentusiaster istället. Till en början var fiskeverksamheten ett sätt att förlänga den annars korta campingsäsongen men har sedan åtminstone 15 år tillbaka blivit en allt större del av verksamheten. Numera välkomnar vi fiskegäster mer eller mindre året runt så länge det inte ligger is i skärgården och vi besöks årligen av fiskegäster från mellan 15-20 olika nationaliteter. Givetvis har även vi drabbats i år av corona då majoriteten

Har du/ ni utbildning tex Forshagaakademin? - Daniel Wickman och Ivan Swarts som är helårsanställda har båda gått på Forshagaakademin. Daniel Wickman har jobbat 9 år på Dragsö och Ivan Swarts 1 år.

Största eller mest speciella guidade fiskar? - De flesta som kommer till Karlskrona gör det för att uppleva ett bra mängdfiske på gädda och även njuta av den fantastiska naturen som skärgården bjuder på. Under årets (2020) första 6 månader landade guiden Daniel lite drygt 1000 gäddor i båten, antingen på guidade turer eller vid privata turer med vänner. Det händer givetvis att större fiskar landas också! I år har det i Karlskrona landats minst 3st gäddor över 13kg av lokala sportfiskare som vi hört om.

Hur många är ni? - Allt som allt på campingen är vi ett tiotal helårsanställda och omkring 15 säsongsanställda på sommaren, då är butik/restaurangpersonal på området inte medräknat.

Har ni speciella samarbetspartners, stugbyar, fiskebåtar, utrustning mm? - Då vi är en fiskecamp har vi själva tillgång till brett utbud av boende i form av stugor av olika klass samt campingplatser, hyrbåtar, fiskekajaker m.m.

av de utländska gästerna tvingats avboka sina bokade fiskeresor till oss i år.


GUIDER & FISKECAMPER­ Var har ni för prisnivåer? - Guidningar från 475kr/h vid hyra av hyrbåt. Annars 3800 kr halvdag/5400 kr heldag. Fiskepaket Fyrbäddsstuga + Masterbåt weekend torsdag-söndag för 3 personer från 5160 kr. Varför ska man välja dig/ er? - Vi är en av de största och mest etablerade fiskecamperna i landet och erbjudet ett brett utbud av både stugor, båtar och har guider tillgängliga med mångårig erfarenhet av fisket i Blekinge. Hur tar man sig till er? Kommunikationer? - Bilväg hela vägen till campen. 10 min från tågstationen i Karlskrona. 3 timmar direkttåg från Kastrups flygplats (Köpenhamn) vilket är smidigt för våra långväga gäster. Ni har även camping och stugor, hur funkar det? - Vi har 31 stugor, 4 rum, +300 campingtomter, 18 uthyrningsbåtar + guidebåt. Övrigt? Huvudsaklig fiskesäsong mars - maj samt augusti – november men stugbyn är öppen året runt så framförallt de som har egna båtar har möjlighet att komma året runt så länge det är isfritt. Från campen är det 3km till Karlskrona centrum där utbudet av både restauranger/butiker och familjevänliga evenemang är stort. En vanlig fiskedag brukar våra gäster som beger sig ut på egen hand fånga mellan 10-20 gäddor per båt och dag.

Kontaktuppgifter: Dragsö Camping & Stugby Dragsövägen 14 37133 Karlskrona Daniel Wickman (Guide/Sportfiskeansvarig) 0739036403 David Berg (Ägare/Chef Dragsö Camping/Dragsö Sportfishing 070-8612955)


GUIDER & FISKECAMPER­ SPORTFISKEGUIDE MIKAEL PUHAKKA – FISHGUIDE.SE fisket, och har lärt mig otroligt mycket av fiskepolare men även från mina kunder ibland! Vi pratar 1000: tals och åter 1000:tals timmar och faktiskt dagar på sjön, både här hemma och många gånger utomlands, där ofta efter arter som är betydligt svårare att fånga än hemma, både att få till hugg och att sedan landa dom tex Nilabborre. Hur många är ni i verksamheten? - Jag har en enskild firma och kör själv, men ibland har vi en större kick-off och då känns det bra att kunna ringa mina guidekollegor som hjälper till, men andra gånger är det ombytta roller och jag hjälper kollegorna istället!

Hur startade din verksamhet, vad utlöste idén att börja guida andra människor till framgång i sportfiske? - Jag hade en dröm som tonåring att guida i Norska laxälvar senare som vuxen (eller att starta en fiskebutik), för på den tiden hade man inte en tanke eller kunskapen om att man kunde guida på hemmaplan efter tex gädda, gös, havsöring etc! Jag har fiskat stenhårt hela livet, och redan 1998 startade jag min verksamhet som fiskeguide runt huvudstaden, men även laxtrolling på tex Vänern och Vättern ibland! Mickes Fiskeguidning hette det i ett par år, men sedan dess har firman haft namnet Swedish Fishguiding Tours, då jag även ville vända mig mot utländska fisketurister! Har du/ ni utbildning tex Forshagaakademin? - Jag har hela livet som "utbildning" om man pratar

Hur ser det ut med behörigheter, tillstånd, försäkringar, säkerhet och sånt som gör kunderna trygga när dom bokat fiske? - Om vi ska prata om behörighet så har jag först tagit dom lägre behörigheterna, men för ett antal år sedan så var vi några gubbar som pluggade på/ via Chalmers I Göteborg (en tuff utbildning), för att ta Sjöbefäl klass 7 som är en högre behörighet än klass 8 som exempel. Detta ger mig rätten att guida på havet vilket tex klass 8 inte ger! Dessutom har jag tagit något som heter "Högfartsbehörigheten", vilket är ett krav om man har en båt över 35 knop med kunder ombord. Kustbevakningen kontrollerar oss regelbundet, och vissa av dem har slutat att fråga efter legitimation på mig då de träffat oss så många ggr, och vid dessa tillfällen så är man glad att man har alla papper i ordning! Förutom dessa behörigheter så måste vi fiskeguider även ha läkarintyg, samt fartygsreggat båtarna (en dyr historia), vilket jag har!

Vilka arter och vatten guidar du/ni på - Expert på vissa arter? - Jag har fiskat som en galning under hela livet (sportfiske i över 40 år) och känner att jag har mycket bra koll på det mesta inom skandinaviskt sportfiske. Jag kör allt från vanligt spinnfiske, jigg­fiske (tungt och lätt), flötestrolling, ismete, gädd/ gösmete, trolling, fluga (gädda framförallt), pelagiskt prickskytte, vertikalfiske etc. De vanligaste arterna som ja guidar på är gädda, gös, havsöring, abborre samt laxtrolling. Det har även blivit lite guidningar på havsfiske i nordnorge, samt en och annan asp har nappat på också! Mina vanligaste vatten som jag guidar på är Mälaren och "Stockholms" skärgård från Trosa till Öregrund. Laxtrollingen guidar jag ofta runt Landsort (Nynäshamn) samt Ålands Hav utanför Singö. Det blir även en del guidningar på små "hemliga" vatten, och ibland efter kundens önskemål vid hans eller hennes sommarstuga! Har ni speciella paket som kan erbjudas - Jag ordnar logi i samband med mina fiskeguidningar, speciellt om kunden fiskar under flera dagar. Några gånger har det även hänt att jag hämtat och lämnat kunder på Arlanda med hela ekipaget, för att sen åka dit vi har planerat att fiska. Det förekommer även att kunden önskar olika fiske­metoder under samma fiskedag, och då gör jag en specialare med tex halva dagen vertikalfiske på gös, samt halva dagen tex gäddfiske. Jag erbjuder även ett coolt kajakfiske för 2 gäster i vatten utan sjösättningsramper, vilket ökar chansen att hitta hungriga rovfiskar. Kajakfiske har jag inte guidat så länge på, men vi har redan nu en ganska stor gädda från i höstas på en kajakguidning. Även jag fiskar vid dessa tillfällen, då från min fiskekajak tillsammans med kunderna.


GUIDER & FISKECAMPER­ Största eller mest speciella guidade fiskar? - Oj, det har blivit många fina fiskar genom åren! Många härliga minnen finns det, men finaste kundgäddan vägde 13,720 kg och var 121 cm lång, även några laxar på 17 kg har det blivit, öring på 7,2 kg, abborre på 1,630 kg, fin asp på 6,4 kg, röding dryga 3 kg etc för mina gäster. Jag vill dock betona att man inte ska vara för viktfixerad, då tex en enormt fet välmående gädda på 6-8 kg kan vara oerhört kul att fånga, eller kanske en hyfsat stor havsöring som hoppar gång på gång på gång, en sån fisk kan jag personligen värdesätta mer än en lång utlekt fisk med fula sår efter leken!

Varför ska man välja dig som guide? - Då jag har alla relevanta sjöbehörigheter samt kundförsäkringar så är bara detta en trygghet för kunden i sig. Sen har jag en lång erfarenhet av att fiska från båt, och kan lova att det alltid finns något att snappa upp även för dom mest erfarnaste kunderna. Dessutom har jag valt sjösäkra båtar med driftsäkra motorer från Suzuki, och utöver det så har jag en livflotte under laxfisket på havet, satelitsändare, VHF etc, och sen måste jag ju även göra något rätt då jag har många stamkunder som återkommer regelbundet! - Jag tänker.... C&R SAMT "ögonen på sjön"!!

Har ni speciella samarbetspartners, stugbyar, fiskebåtar, utrustning mm? - Jag har inga speciella samarbetspartners med kontrakt, utan jag ringer mina guidekollegor när jag behöver hjälp (eller vise versa), och oftast får jag ihop rätt antal guidebåtar efter kundens önskemål! Mina båtar består av en Silver Eagle 630cc, samt en Quintrex Puhakka Pro som båda är riggade med Minn Kota elmotorer, driftsäkra Suzukimotorer etc. Kajakerna består av 3 olika och moderna trampkajaker från Hobie & Native med spöhållaren, Humminbird ekolod etc.

Tack för bra svar Mikael, finns det något mer du vill tillägga? - Jag kallar det ”Ögonen på sjön”. Som fiskeguide är vi ofta ute på tex senhösten då skärgården är så gott som tom, och flera ggr har jag ringt KBV (Kustbevakningen) då jag sett något olagligt nät, en förlist båt, en stulen båt eller som en gång då jag rapporterade in en gummibåt på militärt område. Det har även hänt att jag fått dra in en förlist havskajak till land som låg och flöt upp och ner i vattnet, hur och varför detta skett fick jag aldrig klarhet i men det kändes viktigt att kunna hjälpa till. Så, man kan väl nästan säga att vi fiskeguider är "fronten", då vi ofta är först på plats, och larmar först! - Jag vill också gärna säga några ord om catch & release. Bortsett från att vi oftast släpper tillbaka all fisk, så händer det att vi tar hem fisk också! Vad som är viktigt då är att man tänker på att bara ta det man ska äta för stunden, och sen såklart ta hänsyn till minimimått, lekfisk etc. Ett exempel är tex att man inte bör ta hem gös före eller under leken

Vad pratar vi för prisnivåer om man engagerar dig? - Priserna kan variera mycket från vad man bokar, och det dyraste är laxtrollingen ute på havet då det är ett stort projekt och mycket utrustning. Det billigaste kan vara en specialare som oftast stamkunderna får ta del av, som tex fiske i min Quintrexbåt på hemmaplan.

då honorna bär sin viktiga rom, medans hannarna vaktar rommen sen! Lämnas rommen utan vaktande göshanne blir det inte avkomma. Vi fiskeguider förespråkar catch & release, men självklart får man ta hem fisk ibland, det är gott och nyttigt! Tack för ordet, känn er varmt välkomna ombord!

Kontaktuppgifter: Swedish Fishguiding Tours Sammetsvägen 12 196 38 Kungsängen Tel: 0708 722733 Phone: +46 708722733 Mail: micke@fishguide.se Hemsida: www.fishguide.se Instagram: @fishguide.se


GUIDER & FISKECAMPER­ SJÖ-OCH HAVSGUIDERNA – GUIDEFÖRETAGET MED DET LILLA EXTRA! vi erbjuda laxtrolling på Ålands hav då vi just köpt en större trollingbåt, denna kommer även gå uppe vid Lofoten där vi några veckor om året guidar på hälleflundra, torsk och sej i en magisk natur!! Kan man säga att ni är experter på vissa arter? - Vi har stor vana på alla arter vi guidar på men är vassast på gädda och havsöring.

Hur startade er verksamhet, årtal, vad utlöste idén att startar ett guideföretag. - Jag fiskade mycket på 90-talet men arbetet gjorde att det inte hanns med. Bokade olika guider i början av 00-talet och tog med mina kunder ut. Fiskeplatserna var mina gamla, så dom var jag väl bekant med men gällande fika, luncher, utrustning mm fanns det mycket som kunde göras bättre. 2008 kliade det för mycket i fingrarna och jag drog igång. Idag lägger vi mycket vikt på inte bara fisket utan helhetsupplevelsen, fiske, natur, gott fika och goda luncher. Har du/ ni utbildning tex Forshagaakademin? - Inget Forshaga men har fiskat sedan barnsben och åkt båt hela livet. Dessutom har Christian tävlat i racerbåt, bl.a. i F1, runtom i världen. Så hantera båtar kan vi! Vi har även varit med på naturguides­ utbildningar för att lära oss mer om vår natur.

Hur många är ni? - Vi är 3 glada själar, Christian, Ulrika och Fredrik. Extra roligt att vi har Ulrika med oss, en av alltför få tjejer som guidar. Hur ser det ut med säkerhet för era kunder? En viktig fråga. - Alla har vi fartygsbefäl klass VIII, HLR, Brand, VHF, Radar, högfart. Christian har även arbetat med att bygga båtar och motorer professionellt inom båtracingen. Vi har även egen verkstad där vi själva gör service och underhåll. Vilka arter och vatten guidar ni på? - Vi guidar på ostkusten med fokus på Stockholms Skärgård samt hela Mälaren. Ibland kan vi även besöka någon spännande insjö. Huvudfokus är gädda, abborre och gös men tidig vår och sen höst är det havsöring som gäller. Från 2021 kan

Har ni speciella paket som kan erbjudas - Vi har häftiga paket med boende på olika anläggningar i skärgården där vi fiskar oss mellan boendena i 2-3 dagar, samt att på Lofoten erbjuder vi kompletta paket. Största eller mest speciella guidade fiskar? - Ja vad säger man… En gädda på 136 cm och 15,2 kg som en kund fångade. - Och så klart hälleflundrorna ifrån Lofoten. Men även när någon fångar sitt livs första gädda är häftigt, även om den kan vara liten. Har ni speciella samarbetspartners, stugbyar, fiskebåtar, utrustning mm? - Vi samarbetar med ett stort antal aktörer, allt från hotell, stuguthyrning, glampingtält till gamla militär­ anläggningar. Nära samarbeten med leverantörer av utrustning, båtbyggare och båtmotorer. Våra båtar är ofta specialbyggda efter våra önskemål. Vad har ni för prisnivåer? - Vi är med all säkerhet långt ifrån billigast, men vi vill hålla en hög nivå på allt och då kostar det lite mer. Sedan beror priset på vart man vill fiska för ibland är det i hemmavattnen och ibland blir det många mil i bil med trailer.


GUIDER & FISKECAMPER­ Varför ska kunderna välja er? - Därför att vi håller en hög standard där fisket inte är allt utan vi ser till helheten och vår långa erfarenhet av fiske. Vi stämmer av med kunden och planerar så allt blir topp, vissa vill fiska hårt och andra vill njuta av naturen och fiska lite mindre så vi försöker få till det bästa för var och en ombord. Finns det något mer spännande att berätta? - Vi är inblandade i ett antal olika projekt med bl.a. Stockholm Archipelago, ReTrout samt sitter i styrelsen för SOF, Sveriges Organiserade Fiskeguider. Årligen stödjer vi olika fiskutsättningar (i år satte vi ut havsöring tillsammans med Vätö Fiskevårdsområden) är utbildade fisketillsyningsmän. Men det vi tycker är riktigt roligt är att tävlingsfiska!! - Christian har tävlat länge med olika lag men när

Ulrika frågade om inte hon också kunde få vara med så tävlar vi nu under Sjö & Havsguiderna. Men det var inte självklart att Ulrika fick vara med, nja sa Christian på frågan och kom snabbt på att om du står på bryggan och prickkastar på bojen varvat med längdkast så kanske hon kunde få vara med. Efter någon timme så är de tävling…. prickkastning på boj. Ulrika träffar men inte Christian så nu fiskar vi alltid tillsammans. Ibland själva och ibland har vi ytterligare en spökastare med. Kontaktuppgifter: www.sjohavs.se instagram: sjohavs Facebook: Sjö & Havsguiderna Christian 070-3341367 eller christian@sjohavs.se Ulrika 070- 8674552 eller ulrika@sjohavs.se


GUIDER & FISKECAMPER­ TOP CATCH FISHING GUIDE Vilka arter och vatten guidar du/ ni på - Expert på vissa arter? - Vi guidar efter Gädda, Abborre, Gös, Röding, Lax, Karp, Sutare mm.. Mesta dels så blir det i insjöar i mellan Sverige, men håller oss även längst med ostkusten. Gädda Gös och Abborre är vårt signum. Har ni speciella paket som kan erbjudas? - Vi har allt från halvdagar till heldagar och veckopaket, guidar även på vintern, blir då även lättare för större grupper.

Henrik Karlsson! Hur startade din verksamhet, årtal, händelser som utlöste idén att börja guida andra människor till framgång i sportfiske - Vår verksamhet drog igång 2014. Jag var redan tidigt med i Skara Sportfiskeklubb som aktiv i ungdomssektionen. Har alltid gillat att lära andra personer saker och att se dessa lyckas. Att se ung­domarna lyckas göra sina egna fiskesaker och sen fånga fisk på de påminner mig idag om när jag ser en kund dra en fin gädda. Eller en kund som tar sin första gädda i livet är verkligen en boost för mig som fiskeguide och person. Älskar att se andra glädjas åt det lilla eller stora i livet. Detta var starten i tanken på att starta mitt företag Top Catch Fishing Guide.

Har du/ ni utbildning tex Forshagaakademin? - Vi har gått starta eget kurser och första hjälpen kurser. Annars är man helt självlärd. Hur många är ni i verksamheten? - Jag är ensam i företaget men hyr in andra guider vid behov. Hur ser det ut med behörigheter, tillstånd, försäkringar, säkerhet och sånt som gör kunderna trygga när dom bokat fiske? - Alla gäster som åker med oss har försäkring från turens start till slut.

Största eller mest speciella guidade fiskar? - De guidade fiskarna som är mest speciella får nog gästen svara för själv, Alla fiskar och turer är speciella i sitt slag. Minns en pappa som va med mig första året som va ute med sin äldsta son. Pappan hade haft någon typ av hjärnskada pga. tumör eller om det va blödning så hans styrka va nedsatt på ena sidan av kroppen. Att se han kroka en stark vårgös över 4 kg och drilla in den i håven va tufft för både mig och hans grabb. Minns att grabben kramade om farsan och det kom en tår. Det va en speciell tur. Har ni speciella samarbetspartners, stugbyar, fiskebåtar, utrustning mm? - Vi har en uppsjö av guidekollegor och stugägare och campägare. Vi finns med på Fishingguidesinsweden.se och vi har de flesta fiskeutrustnings leverantörerna som samarbetspartners. Just nu är vi ambassadörer i Westinfishing som vi är väldigt stolta över. Dock satte situationen i Sverige stopp för mycket av det som skulle köpas in och bytas ut i utrustningsväg.


GUIDER & FISKECAMPER­ Vad pratar vi för prisnivåer om man engagerar dig? - Våra priser ligger från halvdag 2125 kr under sommar (1750 kr vinter) Heldag 4250 kr (3500kr vinter). Veckopaket från 21 500 kr till 34 500 kr här varierar det stort. Varför ska man välja dig som guide? - Vi har fått höra av många gäster att de fått med sig mycket tips och trix efter att ha fiskat med oss. Det har inte spelat någon roll om de fiskat länge eller nyss börjat. Det har varigt lätt att förstå sig på fisken och tekniken på det sätt vi förklarar. Har hänt flertalet gånger att gästen skickat foton på fina fångster som de tagit i sina egna vatten med de tekniker och tänk som vi förmedlat till dom. Så vi ser inte bara till att kunder fångar fisk utan även varför och tankesättet för varje enskild metod de får testa. Tror vi gått utan fisk på en guidning under de åren vi har hållit på, dock fick guiden fisk men

inte kunden. Och det va inte skoj. Så vi utlovar alltid fiskgaranti! Tack för bra svar. Något mer du vill berätta eller trycka på? - Just nu är vår ekonomiska situation tuff. Väldigt många inställda. Jag håller verkligen tummarna på att denna situation snart är över. Och att våra utländska vänner vågar boka om sina vistelser och vågar komma till oss. Hoppas även våra svenska gäster väljer att ta en fiskeguidning med familjen eller vännerna i sommar. Välkomna till oss 2020 och ta hand om er! Kontaktuppgifter: https://www.top-catch.se/sv/ info@top-catch.se tel.0730491521 Instagram top_catch_fishing_guide Facebook: Top Catch Fishing Guide


GUIDER & FISKECAMPER­ NORDIC FRESHWATER EXPERIENCE

Hur startade er verksamhet? - Vi på Nordic Freshwater Experience AB har sedan barnsben haft ett stort intresse av fiske och har framförallt hållit till på en 10 mil lång älvsträcka och ett antal sjöar. Under varje fisketur håller vi koll på hur mycket vatten dom släpper förbi kraftverken, när isarna bryter i olika magasin, vart betesfisken befinner sig olika årstider och vilket djup dom står på. På senare år har vi en hel del använt oss av ekolod, vi letar strukturer, växtlighet, det i kombination med att vi dessutom har djupkarterat större delen av denna älvssträcka samt några sjöar

gör att vi nära på känner till varenda sten. Informationen som vi samlat på oss under åren är något som för oss är ovärderlig och ger fisk på varje tur oavsett väder och vind! - Vi har under dom sista åren haft funderingar på att starta en guideverksamhet med inriktning sportfiske efter gädda men haft lite för dålig koll på vad andra guider erbjuder/levererar under sina turer. Vi har alltid haft ett bra gäddfiske på våra turer, 20-50 gäddor upp med snittlängd över 80cm hör inte till ovanligheterna. Osäkerheten hade dock makten

över oss fram tills vi en dag fick möjlighet att guida Johan Broman från Fiskedestination. Resultatet vi levererade där och deras respons gjorde att vi slog slag i saken och bedriver idag ett aktiebolag med inriktning sportfiske efter gädda. Hur ser er verksamhet ut idag? - Vi som jobbar idag på Nordic Freshwater Experience AB är Daniel Robertsson och Linus Mörtzell. Vi har under lång tid funderat på vad det är vi kan erbjuda och vad vi vill erbjuda. Vår målsättning har varit att bevara och skydda fiskeplatserna som vi har och


GUIDER & FISKECAMPER­ göra dom skyddade på olika sätt. Ställen vi fiskar på innehåller mycket fisk på ”liten” yta vilket innebär att även med ett relativt litet fisketryck så skulle man kunna förstöra detta gudomliga fiske väldigt snabbt. Vi kan idag erbjuda ett exklusivt fiske i bland annat Umgransele FVO. Det har länge varit känt för sitt storslagna fiske efter gädda. Många 10+ har tagits här varje säsong. Här får, från och med i år endast de som är bybor och sommarstugeägare fiska från båt. Andra människor har möjlighet att fiska i detta vatten genom guidade turer med oss.

när man vet att varje spot vi åker till förmodligen är orörd sedan flera dagar/veckor tillbaka.

- Vi själva har ett brinnande intresse hållbart fiske och guidar därför endast på vatten där det finns tillräckligt starka restriktioner. Detta gör att vi alltid kommer att kunna erbjuda ett vatten som är så gott som orört när vi tar dit våra kunder. Det vi också vill erbjuda våra kunder är tystnaden och ensamheten på vatten som sträcker sig flera mil. Vårt mål är att ge varje kund spänningen som finns

-Vi har alltid haft ett bra fiske på våra vatten med både mängdfiske och gott om metersfiskar och vi kommer alltid att säkerställa att det fortsätter vara det på de vatten vi guidar på. Vi guidar endast på dom absolut bästa platserna för dagen och med de förutsättningarna som gäller. Här kan det innebära att vi trailrar upp båtarna och byter plats om förutsättningarna ändras.

Vad händer framöver? - Vi har idag avtal och kommer även i framtiden endast ta våra kunder på exklusiva vatten som har starka restriktioner som säkerställer ett grymt fiske. Från och med i år 2020 kommer vi genom SLU märka ca 1000 gäddor som vi ska följa och forska på under kommande åren. Detta kommer mer information om runt sommaren.

Kontaktuppgifter: Hemsida: www.nordicfreshwaterexperience.com Mail: kontakt@nordicfreshwaterexperience.com Telefon: Linus +46 730 340 551 Daniel +46 768 495 398


VINNARE APRIL: JESPER HALLBERG 127 CM/14450 G

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE APRIL: ERIC THUNBERG 51 CM/1910 G

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE APRIL: DANIEL ATTERLÖNN 93 CM/7320 G

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE MAJ: CLAES ROSELL 128 CM/12300 G

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE MAJ: MATTIAS FURUSKOG 53 CM/2230 G

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE MAJ: JON PERSSON 90 CM/6720 G

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE JUNI: FREDRIK SUNDKVIST 120 CM/11750 G

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE JUNI: HENRIK SNYGG 92 CM/8900 G

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN
Läs alla tidigare nummer online – självklart helt gratis!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.