+MagazineFishEco #2 2023

Page 1

sommarsäsongen

Vi har äntrat månaden Juli och det är hett som…. Inget vi sportfiskare gillar men det är som det är. I skrivande stund diskuterar jag gäddfisketävlingar med andra i mail och telefon, något många älskar och några inte tycker om alls, det av flera skäl.

Något vi nog måste komma överens om är att hitta gränser för när vi ska tävla i gäddfiske, vilka sjöar som tål det, hur ofta dom tål det, vilka temperaturer vi kan acceptera utan att riskera att gäddan tar mer skada än den redan gör av att fångas. Det här är en diskussion som förhoppningsvis mynnar i ett än bättre och etiskt bra fiske både under tävling och vid andra tillfällen.

Mer om tiderna, det är skittider, krig, räntor, inflation och mycket annat negativt. Vi ser det i sportfisket också. Många butiker får kämpa just nu. Om vi vill ha våra lokala butiker kvar, butiker med unik lokal kunskap om fisket i närområdet, måste vi handla även där. Tänk på det emellanåt…

Till sist, njut av ännu ett helt gratis sportfiskemagasin, fullsmockat med tester, artiklar och mycket annat. Det enda vi ber om är att om du gillar det du ser, dela det med dina vänner på sociala medier. Tack på förhand!

O

Kontakt: Ansvarig Utgivare:................ Jan Ohlsson............070 - 208 80 30 Mail: info@fisheco.se Omslagsfoto: Detta nummer görs av: Ansvarig Utgivare:..................Jan Ohlsson Art Director:...........................Linus Fröhlich
//JAN

EN HELT NY GENERATION HASPEL- OCH LÅGPROFILCOMBO

INNEHÅLL

#2 2023 14 18
Test: Abu Garcia EON
24
Test: Plano Guide series Dominera kallvattenfisket
med vibrationsbeten Fisheco Flugfiske Supersize
Hur snabbt är lagom? 36 60 28 48 70 42 68 52 76 136
Chooten Cut Ta vara på din fångst
Edge 6 Fjällets drottning
Test: Abu Garcia Max 41
Fiske
Roadtrip i Östergötland
Test: Gunki
Test: Plano

SOMMARGÖS

Gösfiske är fantastiskt kul och även om vertikalfisket öppnat nya tidshorisonter när det gäller jakten på gös så är sommaren fortfarande primetime. Här är tips och trix för sommarens jakt efter hårdhuggande gösar med två grymma tekniker. Den väletablerade trollingen och det ständigt växande vertikalfisket. Vi börjar med vertikalfisket för att runda av med några väl fungerande trollingtips.

PO JOHANESSON

14 SUPERTIPS FÖR

VERTIKAL

Vertikalfisket är metoden som fungerar över hela skalan från tröga perioder till de härliga stunder när gösen är i hårdhuggartagen. Gösen är generellt sett som mest aktiv på sommaren. Det är därför bra att testa sig fram med utgångspunkten att fisken jagar aktivt och hugger snabbt för att sedan, om de är ointresserade, gå över på taktik, teknik och beten för tröga dagar.

TIPS 1

Prova snabbt många platser för att hitta vilka förhållanden som gäller för dagen. Börja letandet över grundområden och kanter på djup du vet är intressanta. 8 – 10 meter är en bra utgångspunkt i lite djupare sjöar. Vertikalfisket underlättas enormt om du kan slippa vindpåverkan, så det är bättre att starta på läplatser och söka sig till vindexponerade områden som ett senare alternativ. Sök snabbt av ett intressant område efter ekon. Åk vidare om du inte hittar grupper med fiskbågar inom 5 – 10 minuter.

TIPS 2

Stora beten triggar aktiv fisk snabbt. Börja med rejäla munsbitar. Min favorit för de första släppen under sommaren är jiggar kring 25 cm. Andra alternativet är jiggar kring 15 – 18 cm.

TIPS 3

Testa olika färger tidigt på dagen. Kör en serie med tre – fyra färger från neutrala fisklika beten till mer skrikiga – eller tvärtom. I relativt klara vatten brukar jag gå på de naturliga först och i mer grumliga vatten ta de skrikiga först.

TIPS 4

Fiska med mycket rörelse på jiggen, i alla fall inledningsvis. Under sommaren är gösen för det mesta inte blyga om de är igång. Håll ögonen på ekolodet så att du ser betet och släpp till cirka 2 meter över botten, bromsa in betet något och stanna det ca 0,5 - 1 meter över de gösekon du ser på skärmen. Håll stilla någon sekund för att sedan göra några snabba knyckiga lyft, följt av någon sekunds stillaläge i högsta position. Ofta kommer ett hugg eller stigande fisk inom någon minut på en plats om fisken är igång.

TIPS 5

Att prova olika betestyper och börja från aktiva och gå mot mer försiktiga ”viftare” är ett av gösproffset Jackie Ferronas främsta sommartips. Börja gärna med jiggar av shadtyp för att växla till ”tvestjärtar” och ännu stelare beten om inte heller de ger några reaktioner.

TIPS 6

Prova gärna att doftpreparera betet. Är fisken tveksam till dina erbjudanden så kan en härlig doft vara det som puttar fisken över tröskeln till huggreflexen.

TIPS 7

Gör ljud! Det finns en rad varianter av ljudalstrare som kan tryckas in i eller fästas vid jiggen på olika sätt. Att väcka fiskens intresse är målet och en skadad ”fisk” som inte bara kommer singlande från ovan utan också rasslar kan vara det som behövs för att trigga stenhårda hugg.

TIPS 8

Några frusna betesfiskar är bra att ha som joker. Dels kan du fiska ett extra spö med en härlig mört hängande på knappa halvdjupet. Redo för pelagiska storgösar som gärna hänger på den nivån men också för att få en och annan bonusgädda. Dels är du beredd att snabbt servera betesfisken för lite tveksammare bottenkramande gösar som ”halvreagerar” på gummibeten. Detta är extra tydligt under dagar med lågtryck, vid perioder då vattentempen gått ned eller då det är allmänt trögt.

TROLLING

Trolling är ruskigt effektivt för gös sommartid. Det är en bra metod både för att hitta fisken och dess huggmönster. Trolling är dessutom grymt avkopplande och i sin grund väldigt enkelt.

TIPS 2

Prova olika djup. I de flesta vatten ger specifika djup gös. De kan växla lite över dygnet men en skillnad på en halvmeter kan vara skillnaden mellan hugg och att bli fisklös. Kör beten som jobbar på olika djup – och lär dig vilka djup det är - eller kör med en modell som du fiskar både med och utan vikter för att få dem att jobba på olika djup. Vanliga päronsänken i vikter 20 – 60 gram fästa med en gummisnodd ett par meter framför betet fungerar utmärkt.

TIPS 1

Prova olika färger. Gösen kan vara kinkig när det gäller betets färg. En bra utgångspunkt är att naturliga färger ofta fungerar bra i klara vatten och mer skrikiga i grumligare sjöar. Innan du klurat ut mönstren för din sjö är det bra att växla runt med olika mönster. Ha gärna dubbletter av de beten du fiskar med, så att du snabbt kan växla till en färg som gett hugg på ytterligare ett spö.

TIPS 3

Där en gös hugger står ofta fler. Gå därför alltid tillbaka efter ett hugg. Ofta ger det en eller flera extragösar. Markera huggen om du har GPS. Efter några pass kommer du se tydliga mönster med tighta områden som gett fisk. Så länge förhållandena är ungefär samma kommer det vara heta områden - i veckor och ibland en hel säsong. Bra platser att börja leta på är i avslutningen av sjöns djupbassänger i den riktning där vinden legat på.

TIPS 4

Paravan är bra för att sprida spöna och skapa möjligheten att fiska varierat med liten risk för trassel. Har du möjlighet att fiska 4 spön, är ett bra upplägg två spön med oviktade grundgående beten, 1,5 – 3 meter under ytan, som fiskas vid sidan av båten med paravan och två viktade beten som körs utan paravan.

TIPS 5

Använd ståltafs. I de flesta vatten ger göstrollingen också gäddhugg, ibland av riktiga bestar. Att fiska utan ståltafs är dumt då det innebär risk både för gäddor som får simma med beten i käften och möjligheten till bommade drömfiskar!

TIPS 6

Utnyttja de sköna sommarkvällarna. Stilla varma sommarkvällar är perfekta för göstrolling och fisket är som allra hetast kring solnedgång och ett par timmar fram.

MITT I VERKLIGHETEN

Vi lever som vi lär, inte ett varumärke på avstånd utan mitt i verkligheten. Med rötter i Småland är vi en familj där alla är välkomna.

”Den gången då mitt hjärta nästan stannade!

– Jag kunde inte tro mina ögon när nålen på

vågen översteg 2,7 kg. Lyckan var total när

jag insåg att jag fångat Sveriges sjätte största

abborre någonsin. Jag trodde aldrig att jag ens

skulle få se en abborre av den här storleken, ännu mindre fånga ett sådant monster.”

Timar Mathiasson PINEWOOD-AMBASSADÖR Vi kan det här. Vi älskar det här.

Abu Garcia

EON 7'6" 3-15 g

Stealthigt abborrspö med kvalitativa komponenter.

EON är en av Abu Garcias senaste spömodeller, totalt i haspelserien finns nio olika spön, från ultralätt till beten kring 70 gram. Spöet vi har testat är ett lättare abborrspö.

Design och teknik

Hela klingan går i matt grå ton med svarta lindningar kring öglefötterna. Enkelt och sobert, här finns inget ”flash”.

Klingan är byggd av 36 ton grafit med Abu Garcias patenterade nanoteknik, bindmedel och metod som ger starkare och lättare klingor. Det finns totalt åtta enbenta spöringar inkl. toppögla. Dessa från Fuji, material alconite (premiumkeramik kan man säga) bra ringar man kan lita på. Hela bottendelen av klingan är krysslindad till några cm ovanför rullfästet.

Rullfästet är av grafit, Fuji screw down, svart med överdel mot handen av mjuk EVA-plast som är krysslindad. Längst ner hittar vi en liten ”butt”, också den i krysslindad EVA.

Mjuk varm ovandel på handtaget från Fuji

JAN OLSSON JAN OLSSON & LINUS JOHANSSON
Bra kvalitativa spöringar. Bra butt. Enkel duglig krokhållare. Förstärkt med krysslindning. Diskret ”stealthigt”.

Omdöme

Ja, det här är inte ett spö du köper för att det är häftigt eller har cool design. Det är ett väldigt ”stealthigt” spö, diskret är nog rätta ordet. Jag har landat många abborrar på just det här spöet, varav min näst största någonsin på 2730 gram, så jag tycker att jag lärt känna det väl. Jag tyckte till en början att det kanske var något för lätt klassat för mitt abborrfiske men har tänkt om. Det är ett mjukt spö, inte tu tal om det, men för den delen inte ett mesigt spö. Toppdelen jobbar märkbart längre ner än vad man får säga är standard idag, det i kombination med att det är ett spö kanske lite över medellängd, 229 centimeter 7 fot 6 inches, gör att det är smått magiskt att drilla fisk

på. Förlåtande till max och parerar stötar extremt bra utan att tapp i känslighet. Något man verkligen uppskattar när man fiskar riktigt stor abborre som knycker något djävuls…t.

Plus

• Diskret

• Suger musten ur riktigt stor fisk

• Relativt lätt spö

• Varma handtag

• Kvalitetskomponenter

• Krokhållare finns!

Minus

• Skulle velat ha en eller två ringar till…

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia

Längd: 7'6" / 229 cm

Angiven kastvikt: 3-15 g

Antal ringar: 8 st inkl. topp

Vikt: 100 gram på vår våg

Material handtag: Foam

Sektioner: Två, delat på mitten

Pris rek: 2.099 kr

En av Jan O:s största abborrar landade med EON.

Roadtrip Östergötland

FRIA VANDRINGSVÄGAR

GER FISKRIKA VATTEN

FRIA VANDRINGSVÄGAR

GER FISKRIKA VATTEN

Följ med på en resa genom Östergötlands lummiga natur, längs fiskrika

klarvattensjöar via strömmande öringvatten. Den här fiskeguiden är för dig som vill testa på ett varierande fiske efter abborre, gädda och öring i genuin natur.

ANNONSSAMARBETE MED TRANÅS ENERGI

I Östergötlands sydvästra hörn hittar du klarvattensjöarna Östra och Västra Lägern. Du som blöter dina krokar i dessa vatten kan samtidigt vila ögonen på en genuin omgivning. Böljande lövträdskogar, frodiga jordbruksmarker och öppna landskap förkortar tiden mellan huggen. Sjöarna innefattas av Tranås Energis plan om fria vandringsvägar hela vägen från Assjön, via Bulsjöån till Sommen och håller goda fiskbestånd.

EN PALETT AV FISKEMÖJLIGHETER

En fiskeyta på 1500 hektar, över femtio öar och ett maxdjup på trettio meter placerar Östra Lägern på listan över intressanta fiskesjöar. Dessutom är artrikedomen omfattande med gott om bytesfisk för sjöns predatorer. Abborre och gädda är två populära målarter som kan fiskas med valfri metod, bara du håller dig till sjöns fiskeregler. Föredrar du mete så hittar du karpfiskar som sutare och sarv på sjöns artlista.

När du fiskar på Östra Lägern måste du vara lyhörd och testa dig fram för att hitta rätt. Det finns både bottennära och pelagisk fisk. Om fisken uppehåller sig grunt eller djupt beror oftast på årstid och vattentemperatur, och om du är ute efter abborre ska du vara beredd på att de kan finnas från på en halvmeter ner till femton till tjugo meters djup. Östra Lägern finns hos flera av de stora sjökortstilverkarna vilket är en enorm fördel för dig som bedriver fiske från båt. Leta efter grynnor och kasta av dem noggrant. Hittar du abborre på en grynna - leta efter likande platser och fiska av dessa på samma vis. Hittar du inte abborren på grynnorna så kanske de befinner sig grunt vilket de ofta gör innan leken på vårkanten. Fiska av vegetationsrika grundområden, steniga bottnar, utfallna träd och risvasar. Fisken finns någonstans. Föredrar du trollingfiske så testa att fiska pelagiskt över de stora vattenytorna - här kan stor gädda finnas i anslutning till stim av nors och siklöja.

Den lilla campingen vid Rydsnäs småbåtshamn är trevlig och kostar bara någon hundring om dygnet. Här finns båtramp, toaletter, bekväm gräsmatta och behöver du något så ligger det en lanthandel tre minuter bort.

FÖR FRIA VANDRINGSVÄGAR

Faunapassage, omlöp och fiskväg är tre olika benämningar på samma fenomen, alltså en passage för fiskar och andra djur förbi vattenkraftverket. Fria vandringsvägar är ett av Tranås Energis mål för att upprätthålla miljöanpassad vattenkraft hela vägen från Lägernsjöarna till Sommen. Nu återstår enbart arbetet med det nya omlöpet runt Oppeby kvarn - där ligger ansökan om tillstånd för upprättande av fiskväg inne sedan i vintras. När faunapassagen är färdig kommer vattenvägen mellan sjöarna, som varit stängd för vandrande fisk i över hundra år, vara helt återställd. Det är först och främst öringen som kommer främjas av fria vandringshinder, då den storvuxna Sommen-öringen obehindrat kan vandra upp och ned längs hela sträckan. Förutom öringen så hjälper omlöpen skyddsvärda arter som utter, flodpärlmussla och kungsfiskare att röra sig förbi kraftverk och dammar.

TRANÅS ENERGI ÖPPNAR UPP
Teckna ett fiskvänligt el-avtal hos Tranås Energi

Faunapassagen leder fisk och andra arter förbi kraftverket. Resultatet leder till bättre reproduktion och en mer levande miljö. Bilden visar Tranås Energis fiskväg vid Forsnäs kraftverk.

SMÄRTSAMT LÅNGSAMT FISKE EFTER STOR ABBORRE

På gränsen mellan Småland och Östergötland finner du Västra Lägern. Den näringsfattiga och djupa sjön är omgiven av barrskog, myrar och odlingsmark. Västra Lägern är erkänd som ett nationellt värdefullt vatten för både natur och fiske. Den rikt nyanserade naturen kring Västra Lägern sträcker sig över hela 205 kvadratkilometer. Steniga och sandiga stränder, med lättare inslag av vass leder ner till ett relativt rikt undervattensliv där sjöns abborrbestånd lockar flest sportfiskare. Vill du fiska från båt så finns det möjlighet till sjösättning i sjöns sydspets. Sjöns norra arealer lämpar sig bäst för fiske och det är här de flesta försöker komma i kontakt med sjöns storabborrar.

NED-fiske är en effektiv metod för abborren. Fiska betet långsamt över bottnen med långa spinnstopp.

Den femton kilometer kilformade sjön bjuder inte alltid upp till dans men behåller du fokus så kan det resultera i fisk över kilot, vilket är en drömvikt för många abborrfiskare.

En metod som är fördelaktig året runt år fisket med NED-jiggar, ett slags gummibete med platt skalle som fiskas på och strax över bottenregionen. NED-jiggen fiskas extremt långsamt, skrapandes längs bottnen med korta knyck, varvat med långa spinnstopp. Under spinnstoppen reser sig den saltinjicerade NED-jiggen långsamt upp vilket väcker huggreflexen hos de trögaste abborrarna. Testa allt från kräft- och fiskimitationer till klassiska cigarrformade NED-jiggar. Byt ofta plats och leta gärna upp stenig botten som angränsar

mot sand. Fiska hem jiggen smärtsamt långsamt. Får du en fisk så finns det stor chans att fånga flera.

Både Västra och Östra Lägern håller ett mindre bestånd av öring och råkar du fånga en sådan ska den sättas tillbaka direkt, då ett femårigt förbud föreligger. Allt för att stärka den unika öringstammens bestånd.

AVSKALAT FLUGFISKE EFTER VACKER SKOGSÖRING

För en tid sen var den lilla flugfiskepärlan Bulsjöån ett stillastående dike. Livlöst med flertalet vandringshinder och knappt några platser för fisken att reproducera sig. Genom omfattande fiskevårdsåtgärder har Bulsjöån återställts till dess ursprungliga skepnad. Nu är det fart på fisken och har du lite tur med förhållanden och väderlek så kan du som

Det finns många vackra platser att övernatta på. Ett biltakstält är både smidigt att sätta upp och bekvämt att sova i.

Skogsöringen i Bulsjöån är kanske inte de största men fisket är medryckande och öringen fantastiskt vacker.

blöter flugan i den lilla strömmen erfara ett givande flugfiske efter vacker skogsöring.

När det kommer till fisket så gäller det att skynda långsamt så du inte springer förbi gynnsamma platser. Det är nämligen svårt att utröna var fisken står och du måste kasta av varje liten fläck som ser het ut. Leta efter blankfläckar i strömsträckorna, hålor och bakvatten eller efter vakande fisk på de lugnflytande sträckorna. Flugfisket kan beskrivas som ett ”pocket-fiske” för finsmakare. Du använder med fördel en lätt åttafotare och en kortklumpslina: allt för att kvickt kunna kunna ladda spöet och

placera flugan med precision och elegans, på den tajta vattenarealen. När det kommer till flugmönster så fungerar allt från lätt förtyngda mjukhacklade nymfer till klassiska imitationer av nattsländor och dagsländor. Storlek 10 är en bra utgångspunkt.

Tänk på att anpassa flugan efter rådande kläckningar och andra förhållande som vattenföring, väder, vind och årstid.

Teckna ett fiskvänligt el-avtal

hos Tranås Energi

PLANO GUIDE SERIES 3700

JONATHAN JANSSON

Snygg och funtionell väska i toppklass!

Förvaring, förvaring och åter förvaring. Har vi någonsin tillräckligt? Oavsett om det är hemma i garaget, under sängen eller i båten problemet finns, så finns det! Beteslådor är en bra början, lägger vi till en väska för förvaring och transport så slår vi två flugor i en smäll. Vi spanar in väskan PLANO GUIDE SERIES 3700

Magnetiskt lock

Det första jag lägger märke till är hur snygg väskan är. Är det viktigt då? Egentligen vill jag säga nej men jag kan inte låta bli att råka ut för kärlek vid första ögonkastet. Det skadar ju inte att prylarna man drar med sig överallt ser bra ut, kanske ökar acceptansen där hemma, vem vet. Nåväl, vi ska

inte fastna vid det yttre för länge. Om vi dock stannar kvar på utsidan en stund så kan jag beskriva att den patenterade magnetiska Dropzone™-området sticker ut till det positiva. Hur smidigt som helst att lägga i från sig beten, sänken eller tänger under fisket. Väskans lock är en perfekt magnetisk avlastningsyta!

Väskan har en rejält stadig vattentät grund i HDPE försedd med gummitassar att stå på, som dessutom gör att väskan håller ihop extremt bra även helt tom på beteslådor. På utsidan har väskan tre fack med dragkedjor, ett på varje kortsida och ett större fack på framsidan som rymmer en 3600 låda, som medföljer. Insidan av facket har ytterligare en liten ficka med dragkedja, samt en skyddande förvaringsficka, perfekt att förvara fiskekort, telefon eller andra viktiga saker som du egentligen inte behöver under praktiskt fiske men måste ha med dig. Baksidan har ett enklare och

tajtare fack för att förvara något du vill ha åtkomligt under fiskepasset.

Det finns dedikerad remmar för att trä i verktyg på väskans alla hörn och det går även att nyttja de “hålen” som är en del av designen på yttermaterialet att stoppa allt möjligt i. Både snyggt och praktiskt. Går vi vidare längs väskans utsida har den givetvis en axelrem som även är vadderad. Kortsidorna har även de små handtag som du kan bära eller hänga upp väskan i. Sist men inte minst gällande väskans yttre egenskaper är de extra stora dragtapparna till dragkedjorna, perfekt när fingrarna är köldstela.

Många lådor

Öppnar du dragkedjan till stora facket ryms där inte mindre än 5 st Plano förvaringslådor i 3700 storlek, medföljer gör modellen 3750. Något jag verkligen gillar är hur väskan kommer maxad med

dessa beteslådor men det funkar lika bra att endast ta med sig ett par lådor, väskan är superstadig vilket bjuder in till fler användningsområden än endast beteslådor. Som sammanfattning kan jag säga att Plano Guide Series 3700 är en mycket trevlig väska som ger en mångsidig förvaring med smarta detaljer och en riktigt snygg design.

Plus

• Dropzone!

• Beteslådor medföljer (5 st 3750 och 1 st 3650)

• Stabil konstruktion som inte säckar ihop utan alla beteslådor i

• Vattentät botten

• Praktiska ytterfack och snygg design

• Stora dragtappar på dragkedjan

Minus

• Att jag inte har fler än en?

Fakta

Tillverkare: Plano

Mått: 48,3 x 29,2 x 28,6 cm

Antal lådor: 6 st

Pris rek: 1.799 kr

HELIX SERIEN

snabbt och enkelt gränssnitt

Styr din HELIX med en knapptryckning. Få tillgång till dina favoritvyer via de programmerbara snabbknapparna och andra funktioner via det användarvänliga menysystemet.

+ branschledande

VÄLKOMMEN TILL HELIX-FAMILJEN.

Ekolodsteknik kan verka komplicerad och svårtillgänglig för en nybörjare, men det behöver inte alls vara svårt att lära sig. I Helix-serien finns allt från avancerade proffsekolod till enklare instegsenheter perfekta för de som är nya på ekolod men ändå vill ha en kompetent maskin att växa med. Installationen är enkel och du är i gång redan efter några knapptryckningar. De är även utrustade med GPS kartplotter för Navionics sjökort.

ekolod & inbyggd gps

Skapa bättre förutsättningar att lokalisera fisk med Dual Spectrum CHIRP (2D) och MEGA Imaging+.

Inbyggd GPS med stöd för Navionics sjökort och ljusstarka skärmar ger dig en trygg navigering. Med ett AutoChart zeroline kort kan du skapa egna djupkurvor på outforskade vatten.

Utforska utbudet av HELIX G4 och G4N och hitta den modell som passar dig bäst på comstedt.se

TILLVAL

HUR SNABBT ÄR LAGOM?

När jag står på mässor, i butiker eller i mötet med andra fiskare på vattnet återkommer vissa frågor oftare än andra. Utväxlingen –vilken bör man välja och varför? Och vad är utväxlingen egentligen? Här benar jag ut detaljerna som kommer hjälpa valet av rulle som passar ditt fiske bäst!

TOBIAS FRÄNSTAM

Till jerkbaitfiske föredrar jag högutväxlade rullar som enkelt tar hem slacklinan.

I början av min fiskekarriär var valfriheten bland butikernas fiskerullar inte särskilt stor. Under den mycket ingående och högtidliga research innan jag skulle köpa min första spinnrulle fanns valbarheten av vänstervevat blott som en endaste modell att få tag på, spinnrullar hade nämligen alltid varit högervevade. Med de begränsade antalet modeller behöver jag knappast kommentera att saker som gavlarnas utseende, mer sofistikerade kastbromsar, spoldjup eller utväxling inte heller var några detaljer som fanns i särskilt stor variation. Men vad gjorde det, det mesta fisket skedde från ankrad båt. Då hemtagning oftast var långsam var den klassiska Ambassadeurens 5,3:1 utväxling med 65 cm hemtagen lina per vevtag som perfekt.

Det var inte förrän några år senare när jag under

Till beten som vibrerar hårt och drar i spöet passar rullar med låg till normal utväxling.

sommarlovet märkte att desto snabbare och mer knyckigt jag fiskade betet i varmt vatten – desto bättre reaktion fick jag av gäddan. Gäddorna vilka ofta parkerat strategiskt längs natebältenas yttre slingor i gränsen mot djupt vatten triggades som bäst av ett bete som fräste förbi så snabbt det bara gick. Gjorde man blott två-tre korta mikrostopp i hemtagningen var det ofta då hugget kom. Alla vobblers var gångbara, men hastigheten var som sagt viktig. Överraskningsmomentet i bytet som for förbi gav gäddorna ingen tid att tänka utan rätt fiskat kastade de sig över bytet i rena reaktionshugg där något skadat, lättfångat och flyende plötsligt råkade dra förbi.

Men att i timtal veva en klassisk Ambassadeur för allt vad man var värd var inte det enklaste och tog my-

Haspelrulle till jiggfiske i snabbt tempo.

cket energi, men snart lärde jag mig att även fiskerullar hade utväxling. Och med en snabbare rulle kunde jag effektivare fiska med högt tempo i det varma sommarvattnet.

EN RULLES UTVÄXLING

En fiskerulles utväxling är ett mått på hur mycket lina som rullen tar hem per vevtag. Utväxlingen anges till exempel som 6,4:1 vilket betyder att för varje varv du vevar kommer spolen att snurra 6,4 varv på en multirulle eller bygeln att snurra 6,4 varv runt spolen på en haspelrulle. Men hur mycket lina en fiskerulle tar hem har mer att göra än bara utväxlingen då även rullens spolstorlek har betydelse för hemtagningshastigheten. Stora rullar med större spolar tar hem

Vid vertikalfiske och

mer lina vid en given utväxling jämfört med en mindre rulle med mindre spole som har samma utväxling. Utväxlingen har givetvis även med att göra hur tungvevad rullen känns. Desto lägre utväxling en rulle har, desto mer vridmoment får den och är alltså enklare att veva hem tunga beten eller stora fiskar med men i gengäld tar den hem mindre lina per vevat varv. Att välja vilken utväxling man skall fiska med beror på vilka tekniker, beten och fiskart som fisket riktas mot. I spinnfiske kan grovt en utväxling runt 50 cm lina per vevtag ses som långsam, 60-70 cm lina per vevtag som normalutväxling och över 70 cm lina per vevtag som hög utväxling.

ANPASSAD UTVÄXLING EFTER ÅRSTID OCH TEKNIK

När jag i min ungdom väl upptäckt utväxling skaffade jag mig snart en high-speed Ambassadeur som komplement. Den snabba utväxlingen användes under sommarhalvåret och den långsammare under vinterhalvåret, vilket i sig är en bra tumregel av hur jag brukar presentera mina beten men givetvis finns det mer än så att ta beaktande.

Till att börja med tycker jag att det är enklare med något långsammare rullar än de som är snabba. En normalutväxlad rulle ser jag generellt som det bästa allroundalternativet då denna typ passar bra året om. Är man lite okoncentrerad är det enkelt att veva för snabbt, och om utväxlingen är hög stressas betet hem vilket i många situationer ger färre hugg än om man istället använt en långsammare rulle där hemtagningen istället kanske varit något för lågt. Den normalutväxlade rullen blir heller inte trögvevad oavsett vilka tungjobbade vobblers, eller spinnare man använder. Något som annars kan upplevas som ett problem med djupdykande vobblers eller tunga spinnare på alltför högutväxlade rullar. Men givetvis har normalutväxling sina nackdelar med. Vid driftfiske måste man veva på ordentligt för att först bara kompensera för den hastighet båten driver mot betet innan någon hemtagning ens kan ske. I de fall man vill täcka vatten snabbt och driva på med fart hinner inte en normalutväxlad rulle med.

För vissa tekniker använder jag däremot mer eller

mindre alltid samma utväxling. Ett exempel är jerkbaitfiske efter både gädda och abborre. Jag tycker helt klart att en högutväxlad rulle är att föredra som snabbt tar hem slacklinan under hemtagningen och ger bästa möjliga beteskontakt. Likaså föredrar jag hög utväxling i de fall jag släpar hem ett bete över botten som när jag använder kräftimitationer för abborre. Ofta står jag med en 90-graders vinkel mellan spö och lina där betet rytmiskt dansas hem med spöets hjälp. Hemtagningen blir lite lik jerkbaitfisket där jag snabbt vill kunna ta hem slacklina för att få bästa möjliga beteskontakt men även spänna upp linan snabbt när fisk väl krokas. Som jag tidigare var inne på är högutväxlade alternativ även att föredra vid driftfiske med elmotor eller vind.

Lågutväxlade alternativ är något jag fiskar allt mer sällan med, men även dessa har definitivt sitt användningsområde. I riktigt kallt eller grumligt vatten gör en lågutväxlad rulle det mycket enklare att verkligen hålla nere tempot. Som då man vill peta hem ett långsamt tailbete för stor gädda. Ibland

prickkastning är en högutväxlad rulle som bäst. En högutväxlad haspelrulle är ett utmärkt val till havsöringsfiske.

använder jag även denna rulltyp i de snårigaste miljöer som vid tungt spinnerbaitfiske efter gädda i vegetation. Med den låga utväxlingen vevar man enkelt lös betet från natestjälkar och stubbvass istället för att behöva riva loss all vegetation man fastnar i med spöet. Något jag finner mindre påfrestande ifall det är en teknik man fiskar under ett riktigt långt fiskepass där man i så gott som varje kast fastnar i vegetation som skall slitas lös.

HITTA DIN FAVORIT

Idag har de flesta fabrikat många alternativ av samma rulle som kan ges ut med till exempel olika utväxlingar. Oavsett om du fiskar med haspel- eller spinnrulle kan det vara en idé att köpa samma modell fast med en annan utväxling istället för en helt annan modell om du hittat en rulle som du trivs med. Experimentera med utrustning tills du hittar rätt och du kommer få ett enklare och effektivare fiske!

Under den kalla årstiden är lägre utväxling att föredra. En klassisk Ambassadeur är en riktig favorit som håller i ur och skur!

Testa olika utväxlingar för att hitta din favorit!

Jiggskallar med Hurricane krok.

• Supervass

• Extremt stark och tunn vajer

• Metallhaken gör att jiggen sitter kvar på kroken utan att ta skada

• Lätt att ha ordning i betesboxen då både krokstorlek samt vikt finns på skallen

& Maggot
Ett av Sveriges mest sålda beten! När drömhugget kommer – chansa inte!
Mask
• Finns i vikterna 10, 15, 18, 20, 30, 40 ,60 och 80 gram.
Distribueras av: WIGGLER AB, Brålandsvägen 13, 444 60 STORA HÖGA • www.wiggler.se Prisvärda elmotorer! SXW44lbs En av Skandinaviens mest sålda vobbler Bomber 15A
World´s finest fishing lines World´s finest fishing lines
x8BRAID
GRÖNT! Ny uppdaterad
TÄNK
pappersburk!

Elektriskt abborrspö från Gunki.

Det här är Gunkis generation två av Chooten serien som vi tidigare testat för några år sedan med mycket högt betyg. Det är Gunkis ”top of the line” för abborrfiske. Det här spöet har följt med mig över hela förra årets abborrfiske och in på den här våren.

Design och teknik

Gunki har en fäbless för grönt, det är ofta så man ganska snabbt kan avgöra om man tittar på ett Gunki spö, det gäller även den här serien spön.

Klingan går i mattsvart med detaljer i grönt och med den obligatoriska dödskallen såklart. Klingan är byggd i ospecificerad grafit men enligt uppgift av hög kvalitet och två olika modulus från japanska Toray. Det finns totalt åtta enbenta spöringar inkl. toppögla monterade, alla från Fuji. De sista ringarna är micro guides, återkommer till detta. Alla lindningar i klarlackat svart med vissa små detaljer i guld. Rullfästet är byggt i en fixerad framdel och en bakre skruvdel med ren klinga emellan dessa och konstruerat så att rullfoten har några millimeter distans mellan sig och klingan. Den lilla butten är faktiskt i kork med avslutande gummi.

Rullfästet är av grafit, Fuji screw down, svart

Gunki Chooten Cut

6'7" 3-14 g

JAN OLSSON JAN OLSSON & ERIK HASSO
Klassisk korkbutt. Tvådelat vid handtaget. Pålitliga ringar från Fuji. Handtag med rullen ”lättad” från klingan. Chooten Cut –Absolut elektriskt! Enkel fungerande krokhållare.

med överdel mot handen av mjuk EVA-plast som är krysslindad. Längst ner hittar vi en liten ”butt”, också den i krysslindad EVA. Spöet är tvådelat vid handtaget.

Omdöme

Det här har faktiskt blivit lite av en favorit. Jag har fångat 100-tals abborrar på det här spöet under förra året och den här våren. Spöet får det finaste betyget jag kan dela ut, det är absolut elektriskt, man känner minsta påverkan på bete eller lina. Jag fiskar spöet med både traditionella jiggar med skallar upp till 10 gram men kanske helst nedjiggar 3–7 gram, till just ned är spöet än grymmare. Så, ett superkänsligt och riktigt coolt designat spö med bra komponenter. En nackdel är att man fallit för att montera några microguides och en extremt smal toppögla som inte alltid är kompis med knuten till tafsen.

Plus

• Absolut elektriskt!

• Snygg cool design

• Gillar handtaget utformning

• Lätt spö

• Bra komponenter

• Krokhållare finns!

Minus

• För klen diameter i sista ringarna och toppöglan.

Fakta

Tillverkare: Gunki/Sensas

Längd: 6'7" / 200 cm

Angiven kastvikt: 3-14 g

Antal ringar: 8 st inkl. topp

Vikt: 100 gram på vår våg

Material handtag: Grafit/kork

Sektioner: Två, delat på mitten

Pris rek: 2.399 kr

Svenskt PB, 2160 gram 53 cm!

DOMINERA KALLVATTENFISKET

Isen är borta, våren har äntligen förintat vinterns sista kvarlevor. Sjön

breder ut sig, vidsträckt och nästintill orörd av människors närvaro.

Längtan efter att dra en fin fisk på ett riktigt spö är nära på outhärdlig. Vi står dock inför en utmaning: vattentemperaturen. Här kommer

guiden som lotsar dig genom idealiska klädval till effektiva metoder för abborre och gädda i kalla vatten. Häng med!

VINNANDE STRATEGIER FÖR ABBORRE OCH GÄDDA ANNONSSAMARBETE MED URSUIT

VAR STÅR FISKEN?

Ämnesomsättningen påverkar abborrens rörlighet avsevärt, vilket gör att den inte simmar längre sträckor eller kastar sig över ett avlägset bete un der den kalla säsongen. Istället måste du som sportfiskare anpassa dig efter hur abborren fungerar. När vattnet kyls ner i insjön ställer sig ofta abborren på djupet i mindre klumpformationer, ner mot tolv meter. Ibland ännu djupare. Fiskar du på klassiska storabborredomäner på östsidan står abborren på andra platser. Här söker de lokala sportfiskarna ofta abborren grunt, så grunt som på endast en halvmeters djup - både bland grön och förmultnad vegetation. Mindre partier av sten, gropar och bak vatten är andra platser som fungerar i skärgården. En metod som förenar både skärgårds- och insjöfisket är den relativt nya Ned-metoden. Fiskem etoden är synnerligen avskalad i utförandet, men kräver uthållighet och självförtroende för att komma till sin rätt.

HET METOD FÖR KALLA VATTEN

Ned-riggen liknar en konventionell jigg, men Ned-skallen har ett platt huvud som hjälper betet att resa sig från botten. Hela syftet med Ned-metoden är att fiska långsamt med långa spinnstopp, där betet står upprätt istället för att ligga ned. I spinnstoppet fortsätter Ned-jiggen att fiska då betet långsamt och förföriskt lyfter sig från botten. Det är ofta här huggen kommer. Autentiska Ned-beten har salt injicerat i bakkroppen för ökad flytkraft. Ursprungligen liknar betet en liten cigarr utan extremiteter, vilket ger en diffus imitation. Betet kan för ögat vara svårtolkat men fisken ser antagligen betet som en insekt, larv, igel, groddjur eller kräfta.

Själva metoden utförs på följande vis: fiska Nedjiggen med några vevtag eller korta ryck, precis över och på botten, avföljt av spinnstopp. Spinn-

stoppets längd kan variera, men generellt bör längre spinnstopp användas i kallare vatten. Metodens produktivitet under kallare årstider beror främst på att betet även fiskar under spinnstoppen. Ett stopp på hela fem sekunder kan utlösa hugg från en köldstel abborre. Metoden tillåter effektivt fiske över begränsade områden, vilket är särskilt effektivt när abborren grupperats på en fläck. Du ger helt enkelt fisken tid att intressera sig för betet. Ofta är huggen stenhårda men ibland som en liten

smekning i spöklingan. Var uppmärksam och gör mothugg.

Saltinjekterade kräftimitationer och känsliga spön Fiske med Ned-skalle involverar inte enbart traditionella Ned-beten. Idag finns exempelvis kräftimitationer med salt injicerat i klorna för att de ska stå upp, likt en kräfta i försvarsställning. Andra effektiva beten är shadjiggar, twintails och maskar, där den platta Ned-skallen hjälper betet att stå upp

från botten. Saltet lyfter kroppen ytterligare vilket gör att betet rör sig under själva spinnstoppet. Ned-fiske en finessmetod för lätta skallar, max femton gram, oftast mellan fem och sju gram. Metoden fiskas allra bäst med en känslig utrustning som är anpassad efter lättare kastvikter. Spöet bör ha en klassning omkring fem till tjugo gram och vara runt sju fot långt. En spöklinga med toppaktion hjälper till att upptäcka försiktiga hugg vilket ökar fångstkvoten. En mindre haspelrulle med 0,10 till 0,12 millimeter tunn flätad lina är lämplig. Den tunna flätlinan genererar långa kast och skär bra genom vattenmassorna. En tafs av fluorocarbon på 0,25 millimeter ger god slitstyrka mot vassa stenar och optimal betespresentation.

HÖGPRESTERANDE SPORTFISKEKLÄDER

Kall väderlek påverkar inte enbart fisken utan även fiskaren. För att klara en hel dag på sjön under tidig vår är adekvata kläder nödvändiga. Lagerpå-lagerprincipen rekommenderas för att enkelt reglera kroppstemperaturen vid väderomslag. Ett exempel på anpassade kläder för fiske i krävande nordiska klimat är Ursuits Gore-Tex-ställ Utö. När Utö-stället togs fram inspirerades Ursuits skickliga kläddesigners av Finlands sydligaste ö med samma namn, känd för sina tuffa förhållanden. Utöstället testades av experter inom krävande utom-

hussporter inklusive sportfiskare, för att säkerställa prestanda i olika situationer och väderförhållanden. Ursuit Utö jacka och byxor är tillverkade av GoreTex Pro-material för optimal prestanda, vind- och vattenskydd samtidigt som dessa andningsförmåga är förstklassig. Plaggen är helt vattentäta, inklusive huvuddragkedjan. Knän och rygg är förstärkta med slitstark Cordura, och axlarna med förstärkt reflekterande material. Byxorna har vattentäta fickor för säker förvaring av värdesaker. Muddar, huva och midja är justerbara. En längre dragkedja längs benen underlättar på- och avtagning över stövlar och kängor. Hängslen är fästa framtill för enkel avlägsnande av byxor med jackan kvar. Utö-stället har även en D-ring för fiskeutrustning, exempelvis en håv på ryggen. Gore-Tex Ursuit Utö erbjuder sportfiskare ett fullständigt vattentätt och vindtät skydd med utmärkt andningsförmåga.

Vid kalla fiskepass är det även viktigt att kontinu-

URSUIT - FUNKTIONSKLÄDER FÖR EXTREMA FÖRHÅLLANDEN SEDAN 1964

Ursuit Oy, ett finskt företag grundat 1964, specialiserar sig på att tillverka anpassningsbara och högkvalitativa torrdräkter för dykning, räddningsinsatser och fritidsbruk så även funktionskläder för jakt och sportfiske. Deras produkter kombinerar säkerhet och komfort och är uppskattade av allt från professionella användare till outdoor-entusiaster. Ursuit utmärker sig genom formidabelt hantverk och skräddarsydda lösningar som möjliggör anpassning av dräkterna efter individuella behov och önskemål.

Läs mer på: ursuit.com

erligt fylla på med energi och vätska. Du vill inte få en energidipp när huggperioden kommer. Då gäller det att vara på alerten, eftersom det kan vara en av få stunder som ger möjlighet till fångst.

GÄDDANS VÅRPOSITIONER

Förleksfisket efter gädda sker i nära anslutning till lekvikar. Leken sker främst på gräs- eller vassområden som översvämmats av vårfloden. Utanför står gäddan och värmer buken för att rommen skall mogna, gärna vid grunda steniga områden som snabbt värms upp av solen eller längs branter som vetter in mot lekvikar. Här bedrivs även förleksfisket efter gäddan.

EFFEKTIVA VÅRMETODER FÖR GÄDDAN

Från ungefär mitten av mars då förleksfisket brukar starta brukar gäddorna vara hungriga och aggressiva, men samtidigt ganska selektiva. Ankra

upp på runt två till fem meter och fiska dig metodiskt genom varje potentiell ståndplats. Med andra ord över hela vikens vattenspegel. Börja utifrån och kasta dig inåt så du inte skrämmer fisk i onödan. Prova olika typer av beten, jiggar och spinnflugor för att hitta melodin för dagen. Byt färger och testa att fiska från ytan ner till botten. Det vanliga tilltaget är att fiska hem betet smärtsamt långsamt med många spinnstopp. Här kommer flugfisket till sin rätt då en långsamt pulserande fluga retar gallfeber på tröga vårgäddor. En annan metod som bör testas och som är bra för att både hitta fisk och rätt bete för dagen är trolling. Med metoden täcker du fort stora ytor och har möjlighet att på samma gång testa flera olika beten. Fiska i låg trollingfart från 1,2 knop upp till strax under två knop. Kör du väldigt långsamt så är det viktigt att använda beten som simmar fint i låga hastigheter. Sylvassa krokar och dubbla fjäderringar är ett måste.

MISSA INTE HUGGPERIODEN!

På vårkanten är ofta huggperioderna korta och intensiva. Det gäller främst om du fiskar abborre men även för gäddan. Även om det i princip känns hopplöst att få fisken att hugga så finns den där och när du minst anar det bestämmer den sig för att äta. Det är då du ska vara torr och varm, fylld av energi och ha betet i vattnet. Skitfiske!

Ursuit Utö - Gore-Tex-kläder för den passionerade sportfiskaren!

10

SNABBA TIPS FÖR SPINNFISKE I KALLA VATTEN

1. Vårabborren i skärgården befinner sig ofta på mycket grunt vatten, ibland så grunt som en halv meter.

2. Använd en så lätt jiggskalle som möjlig utan att förlora kontakten med betet.

3. Ta hem betet långsamt, med flera sekunders spinnstopp.

4. Ett tio centimeter långt bete är inte för stort för en stor abborre.

5. Tveka inte att experimentera med olika beten och variera hastigheten på hemtagningen.

6. Klä dig i lager-på-lager-principen och investera i ett bra skalplagg av Gore- Tex.

7. Får du en gädda på en spot så kan det precis som med abborren finnas flera.

8. Testa att fiska dina gummibeten både oförtyngda och med bly. Ett litet päronbly på tio gram kan vara skillnad på succé och fiasko.

9. Använd skrikiga beten under efterlekstider. Ljusa och fluorescerande färger kan vara särskilt effektiva. Men ingen regel utan undantag när det gäller beten.

10. Ta hjälp av dagens elektronik: var upp märksam på vattentemperaturen och områdets struktur. Har platsen gott om intressanta strukturer och ligger någon grad högre så är det läge att testa.

Häng med på gösfiske med Tobbe och David!

FÖR DIG SOM ÄLSKAR GÖS- OCH ABBORRFISKE!

SPÖN – HASPELRULLAR – LÅGPROFILRULLAR

ABUGARCIA-FISHING.EU

PLANO EDGE & PLANO EDGE FLEX

JONATHAN JANSSON

Innovativ förvaring från Plano.

Lådor, beteslådor närmare bestämt. Kanske en gammal glassburk, uttjänt matlåda eller i bästa fall det billigaste alternativt utförsäljningen erbjuder. Eller en stryktålig konstruktion för årtioenden, kristallklart lock som tätar mot gummipackning. En konstruktion som kyddar mot fukt och rost, erbjuder flexibel förvaring och som slutligen är tydligt uppmärkt. Sugen på det senare? Spana då in PLANO EDGE och även serien med tillägget FLEX.

Tillfredställande sortering

Jag får lov att erkänna, jag har alltid behov av fler beteslådor. Är det inte för att inköpen är många och stora så är det för att vintermörkret bjuder på inventering och omfördelning i lådorna i ett försök att organisera. Slutar alltid med att jag behöver fler lådor, och hyllor i garaget... En beteslåda kan vara inget mer än just en låda och desto billigare desto bättre, så har jag tänkt i alla år. Tills nu.

Plano EDGE och dess variant EDGE FLEX är en innovativ förvaring från Plano som helt klart kostar snäppet mer än alla andra beteslådor. Men det finns det skäl till. Aldrig har det varit så tillfredställande att sortera i beteslådorna inför och efter

fiskepassen. Låt mig beskriva närmare. Ögat lägger direkt märke till att detta är något annorlunda. Kroppen på lådorna är grå, lockets kanter är klargula och är vid lockets öppning även försedda med en yta att tydligt märka upp vad innehållet är. Inte någon yta för en dymo, utan här snackar vi skriva direkt på locket för att sen smidigt kunna tvätta bort texten. Om du väljer rätt penna förstås. Locket är av kristallklart polykarbonat som verkligen höjer både finishen tillsammans med färgvalet av lådan, men också känslan av kvalité. Locket tätar mot en gummipackning för att hålla fukten ute och den fukt som väl kommit in tillsammans med betena ska en liten fuktfälla ta

hand om. Dessa lådor har som många andra lådor från Plano ytterligare en funktion som hindrar rost att angripa dina dyrgripar då plasten på lådorna har behandlats med ångkorrisionshämmare som ska försvåra för rosten att bita tag.

Flex är ännu mer flexibel

EDGE kommer i flertalet olika djupa modeller och finns i storlekarna 3700 och 3600. FLEX är samma beteslåda till det yttre men där inredningen är ännu mer flexibel då inga fasta väggar finns utan allt är ett stort härligt pussel att bygga ihop. Hur ofta har man inte haft ett fack som är onödigt stort? Nu går det att bygga i alla möjliga sorters varianter. T.ex. har jag organiserat facken på bredden i en låda

och i en annan har jag byggt perfekt förvaring för bly och terminal tackle.

Summa summarum som jag brukar säga, dessa lådor är något utöver det vanliga. Kanske inget för den begränsade budgeten men tänker man ett steg längre blir detta nog billigare över många år då nog har jag haft sönder en del ”vanliga” lådor. Men helt klart nästa steg för den garvade fiskaren och prylnörden.

Plus

• Tålig konstruktion, tål tuffa tag och tungt innehåll

• Snygg design! Urläckert färgval och kristallklart lock

• Tät med packning och innnovativt med fuktfälla

• Flera olika storlekar och djup

• Flexibelt för den kräsne med FLEX

• EZ label är smidigt för den som vill ha extra koll

Minus

• Även om det smakar otroligt gott, kostar det lite

• Kräver lite övning innan man förstår sig på lockets låsfunktion

Fakta

Tillverkare: Plano

Pris rek fr: 285 kr

Modeller: Edge 3700 Standard, Deep, Thin. 3600 Standard. Edge Flex 3700, 3600 Standard.

FISKA VIBRATIONSBETEN – ÅRET OM!

En snabbguide till fiske efter abborre, gös och öring.

MORGAN LEWIN MORGAN LEWIN, JONATHAN NELLFORS & INGE RØNNING

När man pratar om vibrationsbeten så är det lätt att enbart tänka på varma sommarkvällar, och abborre som jagar pelagiskt. Men faktum är att den typen av beten är extremt effektiva på andra arter också, inte minst gös och öring, året runt!

Jag tog ett snack med Jonatan Nellfors, som använder betestypen med stor framgång till sitt gösfiske, och Inge Rønning, norsk storöring-jägare med många fina fiskar på vibrationsbeten i sin fångstjournal om hur de använder betestypen till sitt fiske. Men jag passar även på att dela med mig av mina erfarenheter av abborrfiske med vibrationsbeten. Så vi tar det väl i bokstavsordning, från a(bborre) till ö(ring).

Att abborren älskar de små, hårt vibrerande betena, är en illa dold hemlighet. Sommartid kan det vara skillnaden mellan succé och fiasko och sättet att fiska hem betet är många. Det mest klassiska, och kanske enklaste sättet, är att bara kasta ut och veva hem det – med eller utan spinnstopp. Fördelen är att vibrationerna från betet fortplantar sig lätt i flätlinan och man kan verkligen känna i spöet när betet rör sig rätt. Helt perfekt om man är ny inom fisket och lite osäker på hur man ska fiska hem betet. Ett grymt nybörjarbete som man sedan kan finslipa och utveckla sin teknik med. Ytterligare en fördel är att den här typen av beten är relativt tunga för sin storlek, för att sjunka snabbt, vilket gör att dem lättkastade. Mina personliga favoritbeten till abborre är Rippin Rap 07 och Rap V-Blade från Rapala. Lättfiskade beten som jag under sommaren oftast fiskar hem med höga spölyft på klassiskt jigg-manér men som också går fint att veva hem det med spinnstopp eller studsa fram på botten. Just till det bottennära fisket använder jag främst Rap V-Blade som har den främre dubbelkroken vänd uppåt för att inte fastna i skräp eller vegetation när den studsar fram över botten.

Under vår, sommar och höst fiskar jag gärna med relativt hög fart och rejäla lyft för att ge mycket liv och rörelse och samtidigt täcka riktigt mycket vatten. I takt med att vattentemperaturen sjunker får man sänka farten på inspinningen men se till att betet ändå rör sig som det ska. Vintertid då? Absolut! Jag fiskar gärna lite mindre vibrationsbeten som Rap V-Blade från Rapala eller Storms Ultra Blade när det är iskallt i vatten. Just Ultra Blade, som är ett litet bete, kan vara dödligt effektivt på grunda områden där abborren står och trycker i väntan på ett enkelt byte. Jag jiggar hem den och låter den ligga på botten under långa spinnstopp, precis som med gummibeten, så att abborren kan plocka upp det från botten. Fördelen med de här betena i jämförelse med tysta gummibeten är som sagt att de både syns och hörs på långt håll och det väcker abborrens intresse. På så sätt hinner de förbereda sig på att något närmar sig och göra sig beredda på att hugga. Men det gäller att låta betet ligga på botten en stund för att ge de köldstela fiskarna chansen att plocka upp det. Sedan får man inte glömma bort att använda betestypen från isen. De är riktigt bra som pimpelbeten också!

GÖS PÅ VIBRATIONSBETEN

Jonatan Nellfors är en väldigt allround predatorfiskare med många fina abborrar, gäddor och gösar på sitt CV. Just när det kommer till gösfisket är vibrationsbeten faktiskt ett av hans absoluta favoritbeten.

– Personligen upplever jag vibrationsbeten effektiva året runt. Just till gösfisket tycker jag att det är effektivt och användbart redan vid tidig vår, i kallare vatten, då gösen kan stå och trycka botten nära i anslutning till områden den senare ska leka vid. Självklart är det inte lika mycket action som under fisket efter leken eller sommardagarna kring grynnor men fortfarande tillräckligt bra för att reta gallfebern på gösen även på tidig vår. Man kan fiska gös med vibrationsbete på olika sätt. Vilket gör det relativt mångsidigt och man kan täcka många olika situationer. Det finns egentligen inga rätt eller fel… Men den tekniken Jonatan upplever allra bäst och mest effektivt på gösen är en

klassisk jigg-teknik nära botten. – Jag börjar med ett full-längdskast. Låter betet sjunka till botten med linan uppsträckt för att hålla koll på ett eventuellt hugg medan betet sjunker. När betet väl nått botten så sträcker jag upp linan och höjer spöt en aning. Här ser jag till att jag får kontakt med betet medan jag istället för att jigga med klassiska ”ryck” så gör jag längre eller kortare drag för att få igång vibrationerna i betet och låter det sen sjunka igen. Och det är antingen långa drag eller väldigt korta som brukar funka bäst. Det ger betet en stabilare gång och aktion, trasslar mindre och blir över lag mer effektivt än att ”ryckjigga” betet.

Han betonar att det viktiga blir att hitta rytmen mellan lyften/draget och veva ikapp slack-linan för att direkt kunna kroka fisken vid hugget.

– När det kommer till utrustning brukar jag ofta köra i princip samma utrustning som jag använder

till mitt ”upsize” abborrfiske. En haspelrulle i storlek 3000 med en 0,16 till 0,18 flätlina. Jag använder Okuma Ceymar HD som är en otroligt prisvärd rulle. Till det ett haspelspö kring 8 fot och 10–30 eller 15–40 grams kastvikt kommer funka kanon. Då finns spannet att kunna kroka även dom största gösarna på ett effektivt sätt. Personligen använder jag mig mycket av Okuma Guide Select-spöna till mitt fiske.

Avslutningsvis så kommer vi in på tafsmaterial och han avslutar vårt snack med att skicka med ett lite tips kring det:

– Använd tafsar av fluorocarbon eller monofilament tafs med ett mindre lekande och en fjäderring anpassad för mindre beten. Dels ökar du nötningståligheten om du fiskar mycket struktur med sten och hård botten men att använda fjäderring istället för beteslås minimerar risken till att något skulle gå snett vid ett stenhårt gös hugg.

TRE BETESTIPS

Rapala Rippin Rap

En av fördelarna med Rippin Rap är att den har inbyggd rasselkammare. Den både syns, hörs och känns långväga under vattnet och väcker intresset hos jagande predatorer. Ett bete som gör rejält med reklam för sig under ytan helt enkelt. Just kombinationen av de olika egenskaperna gör betet extremt effektiv när abborren verkligen är i stöten och jagar under vår, sommar och höst. Finns i flera olika storlekar och en otrolig mängd färger.

Rapala Rap-V Blade

Rap-V Blade har två infästningspunkter på ryggen där den främre passar bäst till spinnfiske, när du kastar ut och vevar hem betet med korta spinnstopp, medan det bakre, mer centrerade hålet, funkar bättre om du vill fiska det med en jigg-teknik eller vertikalt från båt eller is.

Storm Ultra Blade

Liten, tyst och dödlig. Det här är ett kompakt bete som sjunker snabbt, kastar otroligt långt och som är riktigt effektivt – inte minst i kallt vatten i jakten på abborre.

ÖRINGFISKE MED VIBRATIONSBETEN

Inge Rønning, oerhört duktig öringfiskare från Norge, spinnfiskar med Rippin Rap i jakten på stor insjööring.

– Det är främst under de kalla årstiderna, när fisken in rör sig lika mycket och är så aktiv, så jag använder vibrationsbeten. Ljudet och sättet betet rör sig under vattnet lockar fisken mycket mer än ett ”vanligt bete”, berättar han.

En stor fördel med just Rippin Rap som är hans favoritbete är att den sjunker ungefär en meter per sekund, förklarar han. Och genom att räkna ner betet, dvs att räkna antalet sekunder man låter det sjunka genom vattnet, så kan man enkelt hålla koll på fiskedjupet och hitta det djup som öringen för dagen jagar på.

– Har man ekolod och kan se på vilket djup fisken rör sig på så är det enkelt att fiska på rätt djup, i huggzonen, direkt. Man sparar tid, blir mer effektiv och chanserna till hugg ökar markant om man kan presentera sitt bete på rätt djup omgående.

När det är kallt i vattnet fiskar Inge hem betet långsamt och med små spörörelser, berättar han.

– Jag kastar ut, låter betet sjunka och räknar till

10 om jag vill fiska på 10 meters djup, lyfter spöet snabbt för att känna betets vibrationer samtidigt som det då stiger lite. Vevar in slacklinan, samtidigt jag sänker spötoppen och lyfter därefter spöet igen. Proceduren upprepas om och om igen men jag varierar ofta intervallerna mellan lyft och sjunk för att det inte ska bli för statiskt. Det är nästan uteslutande efter lyftet, när betet sjunker sakta igen, som huggen kommer.

För maximal kontakt med betet och för att verkligen känna hur det rör sig i vattnet använder han flätlina i jakten på stora öringar. – Ett spö på 8-9 fot som är tillräckligt snabbt och styvt för att sätt fart på grejerna, och få betet att svara, är ett måste. Mitt favoritspö är Rapalas Classic Countdown 9" 10-28 gram. Ett spö som dessutom är grymt snyggt med trädetaljer och snygg retro-look. – Det har alla de egenskaper jag uppskattar när en riktigt stor och stark öring slår igen käftarna kring betet.

För att ge ännu mera attraktion och locka extra till hugg så byter Inge ut den bakre kroken på sina Rippin Rap till VMCs Bladed Hybrid-krok. En trekork med en spinnarsked, eller ett attraktorblad om man så vill, som är ruskigt effektiv för att få fart på trötta fiskar – oavsett art.

TA VARA PÅ DIN FÅNGST

FRÅN AVKROKNING TILL TALLRIK

Att förädla fångsten till en välsmakande middag sätter guldkant på sportfisket.

Men hur länge håller fisken i kyl och frys och hur rensar du för att maximera råvaran?

Här är guiden som hjälper dig att ta vara på din fångst – från avkrokning till tallrik. Häng med!

ANNONSSAMARBETE MED DOMETIC

SÄKRA SMAK OCH HÅLLBARHET

Att hålla fisken väl kyld från fångsttillfället till frysen hemma är avgörande för råvarans kvalitet och hållbarhet. Vill du vara helt på den säkra sidan använder du en kylbox av god kvalité. Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn. Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i

kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt. Nackdelen med just salt är att vätska dras ur fisken, vilket gör den lite torrare. En tumregel är: ju färskare fisken är desto godare är den. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har hårdare kött som mjuknar om fiskarna får vila ett par dagar. Detsamma gäller lax. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen sitter som gjutna. Harr och makrill ska alltid tillagas färska.

RENSA HEMMA ELLER I FÄLT?

Om du är hemma inom skälig tid, kan de flesta fiskar vänta med att rensas tills du är hemma. Nackdelen med att rensa på plats är att du exponerar fisken för bakterier. Däremot är det en god idé att bloda av fisken direkt efter avlivning. Laxartade fiskar blodar du enkelt av genom att skära av ett par gälbågar. Torskfiskar blodas bäst av när du skär av pulsådern: skär ett tvärsnitt på undersidan huvudet, bakom gälarna. Skölj aldrig fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier. Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som ofta är full med halvsmält föda som kan kontaminera både sig själv och omgivningen, med frätande avföring. Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en art som väldigt snabbt blir dålig.

ROBUSTA FRYS- OCH KYLBOXAR FÖR FISKEÄVENTYRET

Med Dometics elektriska kyl- och frysboxar i CFX3serien behöver du inte oroa dig för att något ska gå fel. De kraftfulla kyl- och frysboxarna är precis som den passiva kylboxen Dometic Patrol anpassade efter äventyr i besvärliga miljöer. Stötar, väta, damm och smuts är inget som stoppar CFX3-boxarna att utföra uppdraget: kylhålla mat, dryck och fångst ända ner till – 22 grader Celsius. Tack vare boxarnas energisnåla kylteknik så förbrukas aldrig mer ström än en vanlig 60 W glödlampa. Boxarna i CFX3-serien har förutom en robust ExoFrame-konstruktion med skyddsramar och bärhandtag i aluminium, ett digitalt gränssnitt som du enkelt styr från mobiltelefonen. Genom appen kontrollerar du regleringen av temperaturen samtidigt som du får information om förbrukningseffekten. Boxen ansluts lika enkelt till bilen eller båtens tolvvoltsuttag som till Dometics litiumbatteri PLB40.

”Att hålla fisken väl kyld från fångsttillfälle till frysen hemma är avgörande för råvarans kvalitet och hållbarhet.”

STEP-BY-STEP: SÅ HÄR RENSAR DU DIN FÅNGST

Att rensa fisk är inte särskilt svårt och med lite övning så går det relativt skyndsamt. Det viktigaste är att du har en skarp kniv, då får du ut snyggare filéer och undviker skador. Metoden här nedan kan tillämpas på i princip alla fiskarter förutom plattfiskarna. Ett tips är vid rensning av abborre och gös: klipp bort de vassa fenorna innan rensningen. Fenstrålarna är lätt giftiga vilket kan leda till att känsliga personer svullnar upp om de sticker sig.

1. Lägg fisken på rygg. Skär upp buken från analöppningen till huvudet. Ligger fisken på rygg faller inälvorna ner mot ryggen och risken att skära i dem minskar.

2. Lägg ett snitt bakom bröstfenan, så högt upp mot huvudet som möjligt, på var sida av fisken.

3. Knäck ryggraden genom att bryta huvudet nedåt och låt inälvorna följa med.

4. Filea fisken genom att låta kniven följa tätt längs rygg benet, ned mot stjärten. Du skär nu genom bröstbenen. Är det en stor fisk krävs lite kraft. Vänd fisken och skär loss köttet från den andra sidan på samma sätt.

5. Skär bort bukfenan och nedre delen av slaget.

6. Skär bort bröstbenen som ligger längs med köttet. Skär även bort alla bukhinnor och skölj.

7. Flå bort skinnet genom att arbeta med kniven från stjärtänden och framåt. Håll ett stadigt tag i skinnet.

8. Känn efter var sidobenen sitter i filén. Lägg ett snitt på var sida av denna benrad och ta bort den biten. Gäddans Y-formade sidoben gör att du tvingas skära bort en stor del av filén.

1. 5.
6.
7. 4. 8.
2.
3.

TEMPERATUR

Följande kärntemperaturer gäller vid all tillagning: Vita fiskar – max 60°C. Undantag marulk, där max 50°C gäller. Laxfiskar – max 55–58°C. Tonfisk –max 31°C, annars börjar den anta en metallisk smak.

FRYSNING AV FISK

flödig luft ur påsen. Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem hela i vatten. Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och frys in. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal. Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen. Häll bort all vätska innan tillagning.

TILLAGA FISKEN RÄTT

Dometic CFX3 45-kylbox med upp till 53 timmars ström. Kylhållningen av fångsten är säkrad.

Fet fisk ska inte ligga i frysen längre än tre månader. Mager fisk klarar sig lite mer än ett halvår om du har hanterat den rätt. För makrill gäller en månad. Lax verkar dock klara längre frystid, ungefär fyra till fem månader. Det är viktigt att fryst fisk förvaras i minst minus 18°C, gärna kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst 22 minusgrader. Ha i åtanke att fiskens kärntemperatur aldrig blir lika kall som frysen. Linda in fisken i folie och lägg den sedan i en fryspåse, då minimeras lufttillförseln. Sug ur över-

Kokt fisk är mycket gott och vanligast är att du kokar fisken i lättsaltat vatten, ungefär samma salthalt som havsvatten. Många gånger räcker det att lägga fisken i det kokande vattnet, stänga av plattan och lägga på locket. Vill du använda ugnen, fungerar en ugnssäker form med lite vatten i, täckt med folie, på samma sätt. När du steker fisk är det viktigt att råvaran är torr. En bra stekpanna är också viktig, annars fastnar fisken. Pannan ska bli riktigt varm. På kort tid ska fisken få färg och bli färdig. Om du lägger för många bitar i pannan på en gång, tappar pannan värme vilket leder till att råvaran släpper ifrån sig vätska och fastnar. Om fisken fått perfekt färg, men inte är klar inuti, lägger du den i en form och sätter in den i ugnen några minuter.

Välj djur- och naturvänlig el

Att arbeta tillsammans med naturen är en självklar del av vår vardag. Det gör vi för att du ska kunna välja el som inte bara är klimatsmart, utan också produceras med hänsyn till biologisk mångfald. Så gör något bra – byt till djur- och naturvänlig el på tranasenergi.se.

naturen
Nära

www.buster.fi/sv/buster-fiskebatar

Abu Garcia Max 41

Kompetent Gäddrulle från Abu Garcia.

Abu Garcia släpper ny rulle i Max-serien! En lågprofilserie som funnits i ett antal år och som ligger i Abu Garcias mellanklass-segment av rullar.

Utseende, teknik och design

Har man koll på Abus låga rullar känner man igen sig, den delar utseende med sin supertuffa storebror Revo Beast som enligt mig kan vara den bästa gäddfiskerulle Abu producerat. Läs det testet här. Hela huset och gavlarna går i någon slags grå, silver metallisk variant. Hela rullhuset är byggt i grafit inklusive rullfötterna som gjutits i samma stycke, även sidostyckena är gjorda i grafit. Veven i svart är av lättviktsmodell, enligt Abu lite längre än vanligt och svängd inåt för bättre balans med svarta ganska stora platta vevknoppar i gummi. Även det inåtsvängda stjärnjhulet är svart. Rullen lättas upp med rött på vissa detaljer. Sidostycket öppnas genom att man drar ut det röda staget ovanför linspridaren, så öppnar man för att vrida gaveln uppåt och vips kan man komma åt spolen. Ett system jag gillar bättre än den vanliga knappen under gaveln som på andra modeller frigör gaveln/ sidostycket.

Spolen är gjord i aluminium. Dreven är gjorda av mässing, precisionfrästa enligt konstens alla regler. Bromsen är Abus sedan länge beprövade Carbon Matrix och bromsar 11 kilo. Rullens rotation bromsas av en mekanisk broms (direkt mot spolen) samt en ställbar magnetbroms, saknar alltså centrifugalbroms. Totalt finns fyra rostfria lager och ett rullager. En rolig detalj är att man lagt in en knarr på den här rullen, något som säkert tilltalar trollingfiskare.

JAN OLSSON

Omdöme

Nya Max har följt på gäddfiske sedan förra hösten, oftast i kombination med nya Beast 8,4. Det är en tuff, elegant liten rulle som ögat gärna vilar på. Den har allt man kan kräva av en rulle i 2000 kr klassen och i vissa fall lite mer, tex absolut silkeslen broms. Utväxlingen 6.4:1 är helt ok för vårt skandinaviska fiske. Vikten är också godkänd å kanske lite till, bara 260 gram på vår våg (samma som Abu angivet). Att rullen saknar tex centrifugalbroms är ok, det avspeglas i priset, det kan påverka kastlängderna något att inte kunna ställa in rullen ultrafint men men… Under två säsonger, höst och vår, har rullen fungerat klanderfritt och har inte visat tecken på slitage, drev som hackar eller liknande. Vevknopparna är en detalj jag uppskattat rejält, gillar dom lite mer överdimensionerade mjuka modellerna, man sliter inte med fingrarna (gäddslem o annat) och jag upplever också att de inte blir kalla i låga temperaturer.

Plus

• Snygg

• Knarr (bra vid trolling)

• Lätt och smidig

• Bra slirbroms

• Ok kastlängder

Minus

• Inget att anmärka på till det här priset.

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia

Utväxling: 6,4:1 (68 cm per vevtag)

Lager: 4 rostfria kullager + 1 rullager

Broms: 11 kg

Linkapacitet: 220 m/0,32 mm

Drev: Mässing

Stativ: Grafit

Pris rek: 2.099 kr

Stativ och gavlar i grafit. Både magnet och mekanisk broms. En knarr är riktigt bra att ha. Jan O med en av fler gäddor under testet. Grå/silver metall färg och detaljer i rött.

Berkley Sick Smash

Berkleys nya gäddjigg Smash har en tight rullande aktion och är tillverkad i ett mjukt men extra tufft gummi. Går utmärkt att rigga med allt från jiggskalle och stinger, till offsetkrok för fiske bland växtlighet. Kommer i två storlekar; 17 och 23 cm.

Pris fr. 90:www.berkleyfishing.eu

Savage Gear

Deviator Swim

Nytt bete från Savage Gear med supereffektiv sida-till-sida action. Tålig konstruktion med genomgående vajer i alla tre storlekarna. Deviator Swim är superenkel att både kasta och fiska hem, det går inte att fiska den fel. Mycket rassel och snygga färger gör det där sista lilla extra.

Pris fr. 159:www.savage-gear.com

Abu Garcia

Beast Hi-Lo Sinking

Den ställbara skeden är kvar men formen på betet är ny. Den sjunkande HiLo har en långsmal kropp med lite mindre yvig gång än sitt flytande syskon. Utmärkt för trolling efter gös och gädda, men även kanon till spinnfiske. Den lilla modellen är mumma för abborre. Positionen på skeden justeras genom att trycka in nosöglan och sedan flytta skeden, på så sätt hålls den alltid på plats under fisket, även om betet slår i botten. Två storlekar; 10 och 14 cm.

Pris fr. 139:www.abugarcia-fishing.eu

Plano Frost Cooler

En kylbox är ett måste på sommarens fisketurer. Plano Frost är tillverkad i formgjuten, slagtålig plast med 2,5 cm isolering som håller is frusen upp till fem dagar. Finns i tre storlekar; 14, 20 och 30 liter. Alla med bärhandtag och kapsylöppnare så du alltid kan öppna en kall dryck snabbt.

Pris fr. 1529:-

www.planooutdoors.com

Plano Edge 3700 Crankbait

Planos senaste låda i Edge-serien är designad för att hålla dina vobblers på plats utan att trassla och fara runt, så du alltid kommer åt beten snabbt när du behöver byta. Istället för vanliga fack har den här lådan plastpiggar som håller fast betena. I övrigt är lådan stabilt konstruerad med vattentätt lock i klar plast som enkelt öppnas med en hand.

Pris ca 449:-

www.planooutdoors.com

LÅGPROFIL RULLAR TILL ABBORREFISKE

VI HAR ALLT FÖR ABBORREFISKET!

INTERFISKE REKOMMENDERAR VÅGA TESTA NED – FISKET! Du kommer bli överraskad!

SLX 150

en fantastiskt prisvärd lågprofilrulle som ger bra pre standa till ett anmärkningsvärt lågt pris. SLX byggs kring en stilren Hagane kropp av lättviktsaluminium. VBS bromssystem ger möjligheten att ställa in centrifu gala kastvikter som passar din kastteknik perfekt. En fantastisk abborre rulle med utväxling 6.3:1som även erbjuds i modellerna HG 7.2:1, XHG. 8.2:1

TATULA SV TW 70

Abborre proffsens nya favorit. Tatula LP rullar från Daiwa har under flera år varit ett givet val för de kräsna abborre fiskarna som föredrar lågprofil. I denna lilla mattsvarta super LP rulle ryms otroligt mycket Daiwa teknologi. TWS, HYPER DRIVE DESIGN, HYPER ARMED HOUSING (AL), HYPER DRIVE DIGIGEAR (Brass), HYPER DOUBLE SUPPORT, HYPER TOUGH CLUTCH, Magforce AIR, SV Spool (30mm), ZERO Adjuster, 90mm aluminium handle, I-shape handle knobs, UTD Drag.

PR 100

Om du är sugen på att testa abborrfiske med lågprofil är den nya Daiwa rullen PR 100 ett fint alternativ som inte dränerar din plånbok. En snygg lågprofil kropp som ligger fint i handen.

Utväxling 6.3:1 Med en vikt av endast 190 gram, 4 kullager och en stark broms fiskar du bekymmersfritt både jiggar och crankbaits. Finns både som höger och vänstervevad till ett fantastiskt pris

Rek. Pris

starkast broms samt en fantastisk linuppläggning. Säljs endast av Interfiske butiker. Rullen leveraras med påspolad gul flätlina

SAVAGE GEAR OBSIDIAN 1000

SAVAGE GEAR OBSIDIAN 2500

SAVAGE GEAR OBSIDIAN 3000

SAVAGE GEAR OBSIDIAN 4000

DAIWA 22 AGGREST LT

Vi är stolta över att presentera nyheten Daiwa Aggrest LT! En nyhet som vi tycker är värd titeln ”årets snyggaste och mest prisvärda nyhet! ”Aggrest är en ny Daiwa haspelrulle bestyckad med ”features” man normalt bara ser hos dyrare rullar.

DAIWA 22 AGGREST LT 1000

DAIWA 22 AGGREST LT 2500

DAIWA 22 AGGREST LT 3000-C

DAIWA 22 AGGREST LT 4000-C

DAIWA-AGGREST

NED fisket innebär att man fiskar med ”flytande jiggar” som ställer sig upp på botten gärna i kombination med NED jiggskallar som oftast har ett platt huvud för att ytterligare säkerställa att ditt bete står upp och är lätt för nyfikna abborrar att plocka upp från botten. Ned jiggar finns flera varianter såsom vanliga fiskimitationer men även ofta i forma av ödlor, salamander och andra konstiga imitationer som visat sig fiska helt suveränt. Då jiggarna är ”flytande” och jiggskallarna oftast lite lättare än vid vanligt fiske ger denna metod ofta hugg ”on the drop” så ha koll på linan som skall vara sträckt vid utkastet. Det marknadsledande varumärket inom detta fiske är Savage Gear och du hittar hela deras NED sortiment till bra priser Interfiskes butiker.

NED CRAW 6.5CM 2.5G FLYTANDE 4PCS

Egen Interfiskemodell

799:SAMURAI LT BLACK GOLD 2500

Fat Spin tail Savage Gear

Är ett av de beten som fångar flest stora abborrar i Sverige. Här kan du verkligen presentera din spinnare djupt och locka inaktiva fiskar som trycker längre ner vattnet till hugg. din Interfiske butik hittar du de 3 läckraste färgerna som gjorts på Fat Spin Tail. Orange Vulcano, Hot Lemon, Ice. Välj betesvikt 9, 16, 24 gram efter hur djupt du tänkte fiska

INTERFISKE REKOMMENDERAR 695 :-
E
E 799:Pris
SOHTSADN KSIFRETNI
4D CRAW 7.5CM 5.5G FLYTANDE 6PCS 3D LIZARD
10CM 5.5G SINKING 6PCS 3D ARMOR TUBE 14CM 10G SJUNKANDE 8PCS
SG OBSIDIAN

ABBORREFISKET!

Popperfiske

Nu när vattnet blir varmare jagar de stora abborrana allt oftare upp sin byten till ytan. Då skall det alltid finnas ytbeten till hands. Chansen till din drömabborre är ofta som störst vid dessa tillfällen. I din Interfiskebutik hittar du massor av beten att välja mellan!! Här är en arsenal från IFISH som vi rekommenderar starkt.

37FRÅNBUTIKER NORR TILL SÖDER!

ARVIDSJAUR

Vildmarkscenter vildmarkscenter.se

ARVIKA

Böjda Spön böjdaspön.se

BORLÄNGE

Vestlis Fiske vestlisfiske.se

BORÅS

Wollmars Fiske - Jakt - Fritid wollmars.com

DJURÅS

Baltic – Marknadens bästa och läckraste automatflytvästar

Kolla in nya Mako serien som precis nu kommit ut i våra butiker.

1 495:-

Vestlis Fiske metebutiken.se

GISLAVED

Gipro Fiske giprofiske.se

GÄVLE

Gävle Fiskredskap fiskredskap.se

GÖTEBORG

Strömvalls Sportfiske sportfiskebutiken.se

HÄSSLEHOLM

Sportfiskebolaget sportfiskebolaget.se

KORSBERGS Bengtssons fiskebutik bengtssons.se

KÅLLERED Sportfiskebutiken Tajtlajn sportfiskebutiken.se

LINKÖPING Upplev upplevstore.se

LUND Fiskekompaniet fiskekompaniet.se

MALMÖ Fiskedags fiskedags.se

MELLERUD Interjakt Mellerud interjakt.com

PITEÅ Fritid & Vildmark fritidvildmark.se

SKINNSKATTEBERG Runes Sport runessport.se

UMEÅ Blixt Sportfiske blixtsport.se

UPPSALA

MÅ Fiske & Fritid mafiske.se

VEMDALEN Ekbergs Fiske & Fritid ekbergs.nu

VÅRBY Stockholms Sportfiskebutik stockholmsportfiske.se

VÄNERSBORG Snäjk Sportfiskebutik snajk.se

Scanna för att se Vibe filmen där Niklaus Bauer framgångsrikt fiskar med Vibe i strömmande vatten.

JÄRNA Jiggar.nu jiggar.nu

JÖNKÖPING Fiske&Outdoor fiskeoutdoor.com

KALIX Jaktcenter i Kalix jaktcenter.se

KALMAR

Baltic Skeppsfournering kalmarmarina.se

FLUGFISKESET TILLSAMMANS MED INTERFISKE

Vision Vibe flugfiskeset framtaget tillsammans med Interfiske är otroligt läckert och mångsidigt. Vibe 85 är Sveriges mest sålda

kortklumpslina, Koma rullen är en klassiker och nya Vibe spöt kastar otroligt fint både på lång och kort distans.

Den här utrustningen är något vi står för och verkligen rekommenderar!

KARLSTAD Böjda Spön böjdaspön.se

SORSELE Rob. Lidéns Järnhandel jarniasorsele.se

SUNNE Böjda Spön böjdaspön.se

TÄBY Sportfiskeboden sportfiskeboden.com

ULLARED Jensen & Celander fiskebutiken.nu

ULLARED Wildmark Ullared wildmarkullared.se

VÄRNAMO Werna Sportfiske wernasportfiske.se

VÄSTERÅS Willyssportfiske willyssportfiske.se

VÄXJÖ Cityfiske cityfiske.com

YSTAD Fiske & uteliv fiskeouteliv.se

ÖREBRO Sportfiskearenan sportfiskearenan.se

SVERIGES STÖRSTA SPORTFISKEKEDJA Från Norr till Söder - hitta din butik på interfiske.com Följ oss på Facebook & Instagram 2 495:Rek. pris: 3 993 :-
Niklaus Bauer
GR YL FL PLO IFISH POPPER
PLO GR
IFISH FROG
FROG
IFISH MOUSE
IFISH RATTLIN’ MINI FROG
HOS OSS FINNER DU KVALITETSPRODUKTER FÖR SVENSKT SPORTFISKE FRÅN KÄNDA VARUMÄRKEN TILL BRA PRISER.

ÄNTLIGEN!

Nummer två av MagazineFisheco och FishEco Flugfiske är ute. Sommaren är här och det betyder mer fisketid för många.

Kanske har ni en tur till fjällen planerad, till orörda vatten långt upp i vårt avlånga land. Kanske är det en tur till något av våra många put and take vatten. Insektssäsongen vaknar till ordentligt och nu finns chansen att lura upp de riktigt stora fiskarna på torrt.

PETER SVENSSON

Har ni läsare någon favoritfångst eller minne som betyder lite extra mycket för er. I sådana fall är vi intresserade av att publicera den i vår tidning. Tanken är att bjuda på ett läsarminne i varje nummer framöver.

I skrivande stund så planerar vi inför vårt reportagefiske till Hökensås. Vi hoppas kunna pricka in en danica eller vulgata kläckning och det ser riktigt lovande ut.

INNEHÅLL:

I detta numret kommer ni kunna läsa om stora regnbågar hos Berget sportfiske, fantastiska försommardagar i pärlan Snärjebäcken. Peter delar med sig av tips på hur man skall bete sig om olyckan är framme. Vi har dessutom haft förmånen att testa en hel del prylar inför detta numret och bjuder på lite recnsioner av dem. Sist men inte minst så kan ni läsa om vårt fiske i magiska Eriksberg.

ANDREAS OLSSON

Vill ni bidra med en artikel till tidningen?

Kontakta Andreas eller Peter för mer information peter@fisheco.se / andreas@fisheco.se

Vill ni annonsera i tidningen?

Kontakta jano@fisheco.se

Layout FishEco Flugfiske: Andreas Olsson

Tips på bra fiskevatten Fiskerelaterade appar Test Douglas Sky Klassiska Flugor Vassskyddad gäddfluga Helhetslösning i Eriksberg Berget Sportfiske
Om olyckan är framme
Läsa
Snärjebäcken
78 92 108 114 118 122 80 96 110 86 102 112
Test Revolution Race skor
Vattnet
Test Revolution Race Hiball jacket

TIPS PÅ BRA

FISKEVATTEN

NORRBYSTRÖMMEN

Norrbyströmmen är en till större delen anlagd put and take-ström som tar sitt vatten från Motala Ström vid Nääs som ligger mellan sjön Boren och Norrbysjön. Vattnet kommer från Vättern, vilket för det mesta betyder klart, grönskimrande vatten. Strömmen erbjuder ”sightfishing” i ett vackert mellansvenskt kulturlandskap med ängar, åkrar, parksoffor och grusade gångar och ska inspirera till att ta på tweedkavaj istället för Gore tex-jacka vid tjänlig väderlek. Sträckan är ca 700 meter lång och har en fallhöjd på fem meter. De sju poolerna har ett medeldjup på en meter.

Innan Motala Ström byggdes ut fanns lax, öring och harr vid forsarna i Nääs. Forsarna är borta sedan länge.

Nu finns här Borensbergs kraftstation och från dammen tas vattnet, 0,5 kubikmeter per sekund, till Norrbyströmmen. Vi har mest regnbåge och mindre andel öring och på höstarna sätter vi röding när vi får tag på det. All fisk kommer från Källefall och kvalitet går före vikt. Vid den översta poolen ligger ”lodgen” för vila och övernattning. Fisket upplåts huvudsakligen som hyrfiske för upp till 10 gäster. Verksamheten bedrivs i samarbete

med Tekniska Verken i Linköping som äger kraftverket.

Det var vid forsarna vid Nääs vaggan stod för den östgötska industrialismen. Det var här man byggde sina hammarsmedjor, kvarnar och sågverk. Allt drevs med kraften från forsen i Motala Ström. Den kanske mest namnkunnige kvarnägaren var Axel von Fersen, vars kvarn från 1774 ännu står kvar på Nääs och som idag inrymmer Borensbergs Hembygdsmuseum. För hundra år sedan började man producera elektrisk kraft och man byggde på

Nääs den första kraftstationen i Motala Ström.

STRÖMFISKE ALSTERÅN

Mellan Växjö och Kalmar, mitt i Småland i Glasriket, ligger Strömfiske Alsterån med en åsträcka på ungefär 15 km. Här hittar du den riktiga vildmarkskänslan med ett naturskönt öringsfiske utan trängsel i strömmande vatten. Fiskevattnet är mångskiftande och varierar från snabbt strömmande vatten till lugnare partier. Karaktären påminner om en fin liten å i Norrland,

bitvis hyfsat lättillgängligt och bitvis genom svårare terräng. Alsterån är en perfekt start på öringsäsongen där det finns bra möjlighet att lura upp en öring redan i April, kanske t.o.m. på torrt. Fiskesäsongen sträcker sig från början april fram till oktober. Under högsommaren kan fisket vara svårt eller t.o.m. spärrat p.g.a. vattentemperatur och -nivå. Vid höga temperaturer, hör gärna av er

till oss för att kolla om det är öppet eller om det är öppet med restriktioner om tider och platser.

I mitten på maj finns bra chans att träffa på kläckning av de stora majsländorna. Helgerna i maj är de enda gånger vi eventuellt stoppar försäljning av kort.

Det ska aldrig kännas trångt längs vår sträcka längs Alsterån.

Berget Sportfiske Jakten på stora bågar

PETER SVENSSON

PETER SVENSSON & ANDREAS OLSSON

Då är vi ”on the road again”, denna gång styr vi kosan mot Eksjö och Berget Sportfiske. Andreas och jag är på väg till ett reportagefiske för FishEco Flugfiske och MagazineFishEco. Vi har haft denna fisketur planerad några veckor nu och förväntningarna är minst sagt höga. Det är dom alltid av någon anledning. Vi anländer till Berget ca 19.30, Lena som sköter bokningarna möter upp oss, hon berättar om anläggningen och vi blir tilldelad en stuga. Stugorna är fräscha, ett litet pentry finns med spis och kylskåp. Bara ett kort rollkast från stugan finns en kanonfin kåta som får nyttjas av de som fiskar här på anläggningen. Inuti finns eldstad och rikligt med sittplatser. Anläggningen har sju stycken dammar som det simmar STORA regnbågar i, ja till och med gigantiska regnbågar i vissa av dom, nyligen togs den näst största regnbågen i Bergets historia på

11,44 kg, stort grattis till den magnifika regnbågen! Största fisken hittills togs 2019 på hela 11,9 kg. Det är nog just det som lockar så många hit, chansen till att fånga en regnbåge av modellen ”El Giganto”. När jag går över den klassiska träbron får jag rysningar i kroppen. Som jag har längtat efter detta. Ett visst orosmoln finns dock, av rapporterna att döma har det varit väldigt trögt fiske de senaste två veckorna. Hoppet är ju som bekant det sista som överger en fiskare. Vi är inte sena med att tackla våra spö och som barn i en godisaffär beger vi oss mot en av dammarna. Redan i andra kastet hugger det stenhårt, ett riktigt karatehugg. En rejäl båge kämpar för att komma loss. Ojojojoj, gång på gång rusar den och hoppar men sedan lugnar den sig och låter sig håvas.

Både Andreas och jag är lyriska, vad är detta?

Jag kan andas ut först när regnbågen ligger tryggt i håven. Några kast senare är det Andreas tur att spö med spöböj, en ursinnig båge som är riktigt bastant.

Vi har ett bländande bra fiske i kvällningen, attans att vi inte kunde komma loss tidigare. Jag har haft uppkörning under eftermiddagen med godkänt resultat, C1 behörighet. Anderas måste jobba till 16.00. Jaja, sånt är livet.

Snart hugger det igen, alltså dom är så starka, skönt att jag inte slarvat med att ha för tunn tafsspets, jag har 1X vilket verkar funka bra. Snart hugger det igen och nästa fisk ligger i håven och fisken får bjuda på ett snabbt foto innan den återgår till dammens djup. Tiden går fort när man har roligt, innan skymningen tar vi några fiskar till, det är så man får nypa sig i armen, stenhårda hugg i Berget, jo ja tackar jag.

Vi tar kväll och tänder en brasa, grillar några korvar och planerar inför morgondagen. Fasen vad gutt att kunna sitta här och snacka om livet, inmundiga en kall god bira och bara njuta av livet, njuta av att jag nyss blivit Farfar, jag visar Andreas bilder på ”det lilla undret”. Carpe Diem, ja det gäller att fånga dagen.

Ny dag, inte många timmars sömn innan klockan ringer. Kl 04.30 ringer klockan, det är tryckande konstig värme redan på morgonen. Enligt väderleksrapporterna är det åska i antågande. I dag det blåsigt, stundtals hårda byvindar. I dag är fisket som förbytt, vi kastar och kastar men ojojoj så trögt. Vi vet av erfarenhet att regnbågsfiske kan vara nog så knepigt ibland.

Jag tänker när jag går genom anläggning att det är nog en av de mest välskötta fiskecamperna jag varit på, jag menar, välklippta gräsmattor, strategiskt gjorda kastgator, sopkärl, rent och snyggt överallt. Grillplatser och vindskydd. Ja, allt för att sportfiskande gäster ska trivas så bra som möjligt.

Vi ser att det kläcker rikliga mängder av några mindre sländor så fort vinden lägger sig och solen skiner. Vi provar med Danica och Vulgata torrisar med ingen fisk vill ha dom, kanske för tidigt ännu. I en av dammarna provar jag mina nytillverkade Vulgatanymfer, nu då! Efter några kast när jag sakta tagit hem nymfen vad jag tror bottennära så kommer hugget, så där befriande skönt, oväntat och stenhårt.

Andreas skyndar till och blir ”håvman”, Jäklar vilken fin firre. Otroligt bred över ryggen.

Vid 16 tiden tackar vi Berget Sportfiske och beger oss hemåt. Jag säger det igen, en superfräsch anläggning där man verkligen har lyckats att tillfredsställa flugfiskarens behov. På vägen hem längtar vi redan hit igen!

Fram på höstkanten är vi tillbaka, drömmen om den riktigt stora regnbågen lever i allra högsta grad vidare.

Vi är åter igen på väg till Eksjö och Bergets Sportfiske, ett nytt fiskereportage för MagazineFishEco. Berget är en unik fiskecamp på så vis att dom har profilerat sig som campen med STORA regnbågar och grov gullspångslax. För en flugfiskenörd som mig är detta en dröm. Bara blotta tanken på att det simmar 10 kilosbågar här gör att det minst sagt är nervkittlande att blöta flugorna

här. Vi ha varit här förut och detta blir inte sista gång, jag lovar.

Vi hinner bara fiska en liten stund innan mörkret faller på ankomstdagen, Andreas lyckas fånga en fin på båge på nymf i skymningen.

När seneftermiddagen övergår till kväll smider vi kluriga planer inför morgondagens fiske. När John Blund kastar sömnsand i mina ögon ser jag bara 10 kilosbågar som drar som tokar i flugspöet. Natten går blixtsnabbt och när klockan ringer

06.00 är jag redan vaken. Det är konstigt det där

med nätterna innan man ska fiska. Ska man upp och jobba är det segt och man vill bara snooza men vankas det fiske vaknar jag tidigare än klockan ringer.

Morgonen är sval, bara någon grad varmt. Dimman ligger och svävar över vattnet och det är väl inte konstigt att man förr i tiden sa att det var ”Mosskärringen” som eldade så det låg rök över nejden.

Vi får inget i gryningen, vid 9 tiden bestämmer oss för att smida nya planer. Vi tar en paus och

käkar frulle. Det blir sedvanlig utefrukost med räkost, bröd, apelsinjuice och kaffe. Mätta och med ny energi knyter jag på en helt ny fluga, en fluga jag sett några danskar få mycket fisk på här i Berget. Fly-On-Aline heter deras Youtube kanal och filmen i ”Sight fishing i September måned i Berget Sportfiske 2022” presenteras en blå fluga, det är aldrig fel att lära av andra.

Resten är som man säger historia, i första kastet tar det tvärstopp. En mega båge hugger stenhårt, den rusar hit och dit och vill hela tiden bara in i näckrosor och sjögräs. Jag får trassel på fluglinan, sedvanligt kaos och kalabalik när ”The Big One” kliver på. Nervöst drillar jag bågen så metodiskt jag kan och till slut kan Andreas håva denna bjässe till båge. Lyriskt pustar jag ut, efter några foton får den gå tillbaka och mina händer skakar lätt. Nu blir det till att ta fram cigarren, men det gör jag bara vid speciella tillfällen.

Detta är startskottet, för nu vänder det. Medans jag filmar och flyger med drönaren tar Andreas några bågar på nymf. Urhäftigt att kunna smyga sig på dom och sänka nymfen förföriskt framför nosen på fiskarna.

Jag skiftar till nymf och smygjakten fortsätter, dom är verkligen glupska för jag landar många bågar genom nymfmetoden, härligt!

Plötsligt hör jag Andreas ropa FIIIIIIIISK, jag kommer springande. På en av Andreas flicksländeflugor har en till supermegabåge huggit. Kampen blir dramatisk och denna gång nu är det jag som är håvman.

Det är en av de största bågar jag sett, jäklar vad bred den är över ryggen. Stark som en stridsvagn och bred som en ladugårdsvägg.

Det är så fint här på Berget, väl i ordning, bra boende med en superb grillkåta alldeles intill stugorna. Det är svårt att ha det bättre.

Vi är supernöjda med vårt fiske här på Berget,

vi landar ytterligare några bågar innan det är dags att packa ihop och styra kosan hemåt. Jag längtar redan tillbaka och det bästa är att jag har bokat ett fiske här på Berget i början av november med ett fiskegäng.

Vill man fiska här så är det bästa att ta kontakt via Bergets Facebooksida alternativt ringa till Lena som sköter bokningarna på telefonnummer 072 – 326 25 50.

5,5 kg regnbåge!

LÄSA VATTNET

REGNBÅGSFISKE

STRÖMMANDE VATTEN

PETER SVENSSON ANDREAS OLSSON
I STILLA OCH

Hur läser man vattnet i en damm? Antingen kan man använda ett portabelt ekolod för att se bottendjup, struktur med mera. Det går att använda ”räknemetoden” med hjälp av sjunklina. Kasta ut räkna 1000, 1001 osv tills att linan når botten. Då får man reda på hur djupt det är i dammen vilket kan vara värdefull kunskap.

Att läsa vattnet i dammar menar jag också innefattar att man tittar på vindriktning, insekter som hamnar i vattnet driver med vinden och man kan med fördel fiska pålandsidan i dammen. Spana efter vak, finns det eller kan man skymta stenar i vattnet, finns bottenvegetation som näckrosor, där är ofta ”giftigt” att fiska precis i skiftet mellan

vegetation och ”öppet” vatten. Botten kanske ondulerar, är ojämn, djupkanter och djupare partier är också sådant som fisken ofta uppehåller sig vid.

Det vanligaste sättet att skaffa sig kunskap om ett vatten är tror jag att fiska mycket, detta lär man sig allra mest på, prata med andra vid fiskevattnet. Ofta är det så att vissa ställen/platser i en dam funkar bättre än andra, förmodligen för att det är något i vattnet som gör att fisken uppehåller sig där oftare. Att kunna skifta fiskemetoder är ofta framgångsrikt, det är inte ovanligt att fisken simmar nära botten, det kan då vara ett utmärkt framgångsrecept att fiska med sjunklina och boobyflugor.

Speciellt under den kalla årstiden kan detta vara som mest effektivt men även på sommaren har jag märkt. Vattnet är svalare nere vid botten på sommaren, mer syrerikt och det gillar regnbågen, så åter igen, att skifta metod är aldrig fel. Ett sätt att läsa vattnet det också tycker jag.

Ofta cirkulerar regnbågen i dammen, vem vet varför? Kanske söker den efter en utgång, ett ställe att rymma på. Det kan också vara så att den känner av att det ”drar” i vattnet. Vid ett flertal fiskevatten har jag märkt att fisken uppehåller sig

i eller nära där det finns ett in eller utlopp där en liten bäck rinner genom dammen. Det ligger nog i regnbågens natur att söka upp dessa ”spottar”.

Så att börja dagen vid den nya dammen med att gå ett varv om man aldrig har varit där förut kan ge mycket värdefull kunskap.

Regnbåge i strömmande vatten, lite annorlunda är det allt om man jämför med att fiska efter vild harr och öring i strömmande vatten. Regnbågen är ju odlad, det kommer man ju inte ifrån, den är inte alls lika präglad på födoval vilket vi som fiskare

kan vända till vår fördel. Även om regnbågen är en ”laxfisk” och trivs i strömmande vatten är även den sparsam med sin energi tror jag. Fisken står ofta lite bredvid det strakaste strömmen, där vattentrycket är lite lägre, den kanske hittar en håla som minskar trycket från strömmen eller står framför/bakom en sten där den kan stå och vila och ändå ha koll på om det kommer något ätbart med strömmen.

Det är relativt ont om strömmande vatten med regnbåge. Jag har tur att bo i södra Sverige där jag har ganska nära till både Norrefors, en av Camp

MayFlys fiskecamper, Flugströmmen i Harasjömåla och Alsterån vid Blomstermåla, en mindre strömsträcka i Snärjebäcken norr om Kalmar. Vidare finns Strömhult, Baltak och Norrbyströmmen, otroligt fina strömmande flugfiskevatten.

Att ”Nymfa” efter regnbåge är det fler och fler som gör, en synnerligen effektiv metod när det är lite mer fart på vattnet.

Det är trots allt så att regnbågen i sin nedärvda arvsmassa inte kan stå emot när insekterna kläcker

vilket jag med förtjusning fick erfara under slutet av Maj förra året. Under ett besök till Norrefors hade vi ett fantastiskt torrflugefiske när Danican och Vulgatan kläckte för fullt, så att lämna torrflugorna hemma vid regnbågsfisket kan vara förödande.

FISKERELATERADE APPAR

INGET SLÅR RIKTIGA SPORTFISKARE SOM SAMARBETAR!

Fishbrain är världens största nätverksbaserade fiske app. Gå med och följ andra sportfiskare i ditt område och bidra till världens smartaste lokala prognoser för fiske.

SE VAD SOM FÅNGAS I DITT OMRÅDE

• Den smarta Fishbrain prognosen visar vilka arter som nappar i ditt område!

ViVa, Sjöfartsverkets informationstjänst för väder, vind och vattenstånd, ger dig observationer i nära realtid. Sjöfartsverket och SMHI har över 100 väderstationer runt Sveriges kust och i några sjöar och vattendrag. Mätstationerna ger information om vindhastighet, vindriktning, vattenstånd, vattenström, vattentemperatur, vattnets salthalt och densitet, lufttryck, luftfuktighet och lufttemperatur och sikt. Varje station har, utifrån handelssjöfartens behov, en specifik uppsättning av sensorer och det varierar därför vilka parametrar, av de ovan nämnda, som mäts på respektive plats.

ANDREAS OLSSON

Väderappen Kustväder ger en detaljerad tvådygnsprognos som timme för timme visar vind, vågor, ström, vattentemperatur, lufttryck med mera. Appen har även en unik funktion som visar hur havet ser ut vid olika vindstyrkor och väderförhållanden.

Positioneringsfunktionen hjälper dig att ange din longitud och latitud om olyckan är framme och du behöver larma. Du kan också dela din position till en vän om du bara vill berätta var du befinner dig.

SMHIs app visar väderprognoser för ett stort antal orter, både i Sverige och utomlands, samt varningar när allvarliga väder- och vattenhändelser förutses.

I appen finns push-notiser för varningar, zoombara kartor och widgets för snabb överblick. Du kan söka och spara flera favoritorter men även välja att låta appen följa din position så att du alltid får väderprognosen för platsen där du befinner dig.

Upptäck svenska farvatten via appens många funktioner, som sjökort, spårningsplotter, AIS, intressepunkter och rutter.

Hissa seglen och kasta loss med Eniro På Sjön, en omtyckt app som hyllats av tidningarna Praktiskt Båtägande och På Kryss. Under 2022 säsongen lanserar vi som vanligt en rad intressanta funktioner och förbättringar. Att boka gästhamn är nu tillgängligt direkt i appen.

Ta hjälp av iFiskes app! Med appen kan du söka efter och läsa om fiskevatten runt om i Sverige, köpa och få dina fiskekort till mobilen och enkelt hitta vägen till ditt fiskeställe.

I Sverige är det obligatoriskt att ha ett fiskekort i de flesta fiskevatten.

Med iFiskes app kan du hitta fiskekort genom att söka per län eller via karta, och sedan enkelt köpa korten via iFiskes mobila hemsida med hjälp av din telefon.

Förutom att söka fiskevatten kan du också hantera dina tidigare köpta fiskekort och läsa de fiskeregler som gäller.

I appen finns också utförliga beskrivningar av våra vanligaste sötvattensfiskar och sportfiskesätt, och ett antal artiklar om vad fiskekort är och innebär.

Windy.com är ett extraordinärt verktyg för visualisering av väderprognoser. Det är en snabb, intuitiv, detaljerad och mest exakt väderapp som litar på av professionella piloter, skärmflygare, fallskärmshoppare, kiters, surfare, båtfolk, fiskare, stormjagare och vädernördar och till och med av regeringar, arméstaber och räddningsteam. Oavsett om du spårar en tropisk storm eller potentiellt hårt väder, planerar en resa, utövar din favorit utomhussport, eller om du bara behöver veta om det kommer att regna i helgen, ger Windy dig den mest uppdaterade väderprognosen som finns.

Mörrums Kronolaxfiske

Hållbara naturupplevelser

vid Sveriges vackraste

fiskevatten

Välkommen till Mörrumsån, ett av Sveriges mest kända lax- och havsöringsvatten. Kanske är det för att man dragit upp bjässar här sedan år 1231, men också för att ån och naturen är sagolikt vacker.

Det finns gott om fiskehistorier härifrån och nu tycker vi det är dags att du kommer hit och skapar din egen fiskehistoria för kommande generationer.

Vi har allt du behöver. Tveka inte att höra av dig till oss, vi gör allt för att du ska trivas när du besöker Mörrumsån.

• Kurser för alla – nybörjare, kastteknik, slipa kastformen m.m.

• Uthyrning av utrustning

• Guidningar efter dina önskemål

• Konferensmöjligheter

• Utställning med akvarium

• Vandringsleder

Här finns också bemannad reception, logi, restaurang och fiskeshop.

personalen på Mörrums Kronolaxfiske Mörrums Kronolaxfiske Great fishingstories since 1231 +46
morrum@sveaskog.se www.morrum.com
Välkommen hälsar
(0)454-501 23 |

OM OLYCKAN ÄR FRAMME BLÖDNING

I mitt jobb som ambulanssjuksköterska möter jag ofta människor som drabbats av plötslig sjukdom eller olycka, inte sällan är det en sårskada som vederbörande behöver hjälp med att få stopp på. Alla vi som vistas ute i naturen antingen bara för att det är skönt och man vill leva lite spartansk eller man är ute på flugfiskeäventyr bör veta att när man minst anar det kan olyckan vara framme. Jag vet att det inte är någon som planerar att skada sig men ibland händer det ändå och en sårskada uppstår. Då är det bra att ha viss kunskap om hur kroppen fungerar och inte minst veta hur man tar hand om och kan stoppa en blödning. Vid fiske är nog

min uppfattning att de vanligaste sårskadorna upp-

kommer på grund av att man slinter med kniven när man rensar fisk eller skär tändved till brasan, sår efter krokningsskador, skärsår på kanske knogar, så kallade ”pike knuckles”, gäddans gälar är rakbladsvassa och det blir ofta blödningar efter hantering av gäddor. Gäddtänder kan också likt små rakblad ge ganska elaka sårskador om man inte hinner bort med fingrar/ händer när en gädda börjar sprattla, vilket jag själv fått erfara. Sedan sker ju faktiskt rena olyckor, halkolyckor tillexempel, hur många av oss har inte halkat på hala stenar eller när man skall ta sig ner för en brant slänt.

PETER SVENSSON PETRA SVENSSON

Så funkar kroppen

Kroppen är fantastisk på att försöka kompensera, och försöka laga sig själv när en sårskada uppstår. När vi andas in luft sker ett utbyte av syre och bland annat koldioxid och vatten i lungblåsorna djupt nere i våra lunor, syret transporteras via de röda blodkropparna till den plats de är ”förprogrammerade” att släppa av syret på så att den kan komma in i cellen och hjälpa till med förbränning och tillverkning av energi, när denna process är klar blir restprodukten bland annat koldioxid och vatten, men lite andra ämnen också. Det är dessa rest eller slaggprodukter som vi andas ut. Det är alltså bra att veta att de röda blodkropparna transporterar syre i kroppen. Från lungorna går artärerna, de röda blodkropparna är nu mättade med syre och artärblodet är därför ljusare till färgen, detta kan för en lekman vara svårt att avgöra. När de lämnat ifrån sig syret till cellen och tagit emot koldioxid, vatten m.m. blir blodet mörkare till färgen, enkelt kan man säga att ju mindre syre det är i blodet ju mörkare röd färg. Alla celler är helt beroende av syre, vissa celler mer än andra.

Traditionellt brukar man dela in blödningar efter vilka sorters blodkärl som skadats. Den minst alvarliga blödningen är om de så kallade kapillärerna skärs eller slits av, det är små blodkärl, det är väldigt litet tryck inuti dessa blodkärl. Därför sipprar det mer än rinner blod om dessa blir skadade. De lite större kärlen som transporterar ”syrefattigt” blod som är på väg till lungor föra att syresättas heter vener, de kan skifta i grovlek men har som gemensam nämnare att det även här är ganska lågt tryck i dessa kärl, fortfarande är blodet mörkrött till färgen. Dessa kärl är mjuka och trycks lätt ihop. Artärer däremot kallas de blodkärl som utgår från vänster kammare i hjärtat och som transporterar syresatt blod ut till cellerna, kroppen är rädd om dessa blodkärl, därför ligger de ofta djupt inbäddade i vävnad för att minimera risken att de skadas eller skärs av om olyckan skulle vara framme. Dessa kärl är hårdare och trycket i dessa är betydligt högre än i kapillärer och venerna. Går dessa sönder sprutar det faktiskt blod från kärlskadan och det är bråttom att täta läckan. Går dessa kärl sönder blöder man snabbt ut viktiga röda blodkroppar tillika syretranportörer vilket får alvarliga konsekvenser om man inte får stopp på artärblödningen.

Bra att veta

Tidiga tecken på större blodförlust är snabbare andning på grund av att kroppen hela tiden strävar efter att hålla en viss syrenivå i cellerna, snabbare hjärtfrekvens. De röda blodkroppar som finns kvar måste syresättas oftare för att kroppen skall hinna med att upprätthålla syrenivån. Klarar inte kroppen av att kompensera sjunker trycket i blodkärlen eftersom hjärtat står för pumpkraften. Om blodtrycket sjunker blir inte hjärnan genomblödd, följden av detta blir att hjärnan i syresätts tillräckligt och man blir yr eller i värsta fall tappar medvetandet. Kroppen försöker hela tiden kompensera, delar av kroppen ”stängs av”, blod tas från armar och ben samt huden, därför blir man blek. Allt

går ut på att skydda hjärna, hjärta, Lungor, lever och njurar så att de livsviktiga funktionerna kan upprätthållas.

När ett blodkärl går sönder startas en koagulationsprocess omedelbart. De röda blodkropparna reagerar när de kommer i direktkontakt med omgivande luft eller kommer utanför blodkärlen om blödningen sker inne i kroppen varpå de börjar klibba ihop sig. De gör allt för att bilda ett tätande nät för att stoppa blödningen, detta tar minst tio minuter. En sårkant som är avskuren med ett vasst föremål är svårare för kroppen att laga än en sårkant som är oregelbunden.

Att stoppa blödning

Kappillärblödning

Exempelvis liten skärskada i finger, skrapsår (pike knuckles), jag rekommenderar antingen ett vanligt plåster eller ett elastiskt akutplåster som inte fastnar i hår, på hud eller i sår. (BlueMax), finns att köpa på de flesta apoteket, detta plåster är även vattenavvisande.

Venösblödning

Kan orsakas av kniv eller gäddtänder, kniv m.m. Här kan det räcka med ovanstående plåster men ett sådant här sår kan också behöva ett tryck på sårskadan/blodkärlet minst 10 minuter för att blödningen skall upphöra, tryck så hårt så att blödningen upphör, sedan kan såret beroende på storlek tejpas ihop med sårstejp. Sårstejp finns att köpa på de flesta apotek. Om du väljer att tejpa ihop såret, glöm då inte att trycka ihop sårkanterna så mycket som du kan, det minskar risken för breda fula ärr. Ibland kan såret behöva sys ihop. Är man osäker på om ett sår behöver tejpas, eller sys, ring 1177 för rådgivning. Får du inte stopp på blödningen eller behöver akut hjälp, ring 112.

Artärblödning:

Ovanligt i samband med fiske men en olycka händer lätt, att man sliter med yxan eller kniven tillexempel. Eftersom det är ett högt tryck i artärerna behöver man lägga på ett högre tryck för att blödningen skall upphöra, här är det extra viktigt att inte släppa på trycket när man pressat ihop såret eller rättare sagt artärblodkälen, minst 10 min. En artärblödning kräver oftast en läkarkontakt. I extrema fall kan man behöva lägga ett så kallat avsnörande förband men jag går inte in på det i denna artikel. Tryckförband finns att köpa på de flesta apotek. Är man osäker på om ett sår behöver tejpas, limmas eller sys, ring 1177 för rådgivning. Får du inte stopp på blödningen eller behöver akut hjälp, ring 112.

Fem bra tips - Blödning

• Behåll lugnet, var väl förberedd, ha alltid med en förbandsväska, man vet aldrig när olyckan är framme. Sax, sårstejp, plåster, tryckförband är bra att ha i förbandsväskan. Förvara förbandsmatreal i en zipåse, då håller de sig rena och torra.

• Ha med en bit lakan, då kan du enkelt klippa eller riva av lagom stora bitar om du behöver göra ett eget tryckförband. Det tar inte stor plats och väger väldigt lite.

• Krångla inte till det, om det börjar blöda, tryck på blödningsstället tills det slutar att blöda, Minst 10 minuter! Får du inte stopp på blödningen lägg ett förband ovanpå det du redan lagt, behåll tryck på såret och ring 112 för att få hjälp. Om du väljer att tejpa ihop såret, glöm då inte att trycka ihop sårkanterna så dom når varandra, det minskar risken för breda fula ärr.

• Håll den skadade kroppsdelen högre än hjärtat samtidigt som du trycker på sårskadan, detta minskar trycket i blodkärlen något.

• Tvätta såret så fort som möjligt om möjligt med tvål och vatten, detta minskar risken för infektioner. Blir du yr, lägg dig ner håll benen i högläge. Är man osäker på om ett sår behöver tejpas, limmas eller sys, ring 1177 för rådgivning. Får du inte stopp på blödningen eller behöver akut hjälp, ring 112.

Egna erfarenheter

På tal om sårskador vid fiske, i början av 2000-talet, vid en av mina första riktade gäddflugfisken i Blekinge så hände det som inte får hända. En magnifik gäddhona högg stenhårt på min gäddfluga. Tyvärr fanns inte kameror i mobilen, inte i min iallafall, så någon dokumentation av denna fisk blev det inte. Men jag har ett ”fint ärr” på högerhanden som minne. Den ”vanliga kameran” var naturligtvis inte heller med. Flugan satt fint i höger mungipas insida i gäddkäften, av okunskap hade jag bara en ”vanlig” mindre plattång med mig, när jag lossade kroken med halva handen inne i gäddkäften skakade gäddan till med huvudet och gäddtänderna rev upp ett fint sprätt ovanför tummen på ett par cm som glipade och blödde ymnigt. Vågen visade 8,5 kg, solklart personbästa på fluga då! När fisken simmade tillbaka till friheten begav jag mig nöjd hemåt tryckandes på min sårskada, väl hemma tvättade jag och plåstrade om mitt sår. En liten enkel förbandsväska hade verkligen gjort skillnad den dagen.

Flugfiske i Snärjebäcken

Snärjebäcken är ett välskött put and take vatten strax norr om Kalmar, förbi Rockneby och inne i skogen slingrar sig denna vackra å fram. Snärjebäcken sköts av Kalmar sportfiskeklubb en klubb en anor ända från 1953.

Jag känner sedan tidigare Ingemar som är kontrollant i Snärjebäcken och ledamot i Kalmar Sportfiskeklubb. Han hörde av sig till mig och berättade om deras ”nya” strömsträcka som de lagt ned mycket tid på. Han tyckte jag skulle komma och göra ett försök i strömmarna och vattennivån är perfekt nu. Jag är inte svår när det kommer till att testa nya vatten så självklart kollade jag almanackan för att hitta en lucka till att besöka Snärjebäcken.

Jag har faktiskt fiskat ett par gånger i Snärjebäcken tidigare men aldrig gått så långt uppströms, så planen idag var att endast fokusera på den övre sträckan och de små strömmarna där. Väl på plats möter Ingemar upp mig och visa mig runt lite, de är verkligen en fin sträcka med många ståndplatser för fisken. Uppströms är det tätare skog och mer ”svårfiskat” samtidigt så är det en sträcka med lågt fisketryck. Nedströms är det mer öppet och flera kastbryggor finns för dem som föredra att fiska från dem. Jag har riggat mitt nymfspö och tanken är att jag skall fiska av strömmarna med små naturliga nymfer som får studsa fram på bottnen.

ANDREAS OLSSON

Jag fiskar av den första sträckan utan att känna något men jag njuter verkligen av att stå där i den vackra naturen och känna den varma vårsolen som verkligen visar upp sig denna dag. De är en fin tid som väntar oss framöver, äntligen vår! Nästa spot som jag stannar till vid är ett nedfallet träd där strömmen snirklar sig förbi och man ser tydligt vart fiskens matväg är. Nymffisket är egentligen inte särskilt svårt, nu är jag absolut ingen mästare på de men det enda som kan vara lite knepigt i början är att läsa vattnet. Just att läsa vattnet är otroligt viktigt i strömmande vatten och framförallt att hitta fiskens matväg. De lilla

vita bubblorna i strömmarna brukar avslöja dem, kolla också efter stenar som bildar små virvlar på vattenytan. Jag lägger mitt kast snett uppströms och när flugan nästan är precis framför mig så kan jag se en fisk komma efter och jagar nymfen. Jag ser den ta flugan och väntar någon millisekund innan jag sätter mothugget. En riktigt fin fisk blir dagens första, en hanfisk i lekdräkt på ca 2-3 kg, otroligt vacker fisk. Jag fortsätter uppströms och här är skogen tätare och mer trixigt att få ut flugan. Men i nästan varje ström står det någon liten båge och jag lyckas lura ett par och missar flera hugg. Riktigt roligt smygfiske.

Även
abborren var på hugget !

Jag fiskar mig hela vägen upp och sedan går jag nedströms igen, snart är jag åter tillbaka på platsen där jag tog den stora regnbågen tidigare. Nu ser jag flera vak på lugnflytet och jag kan inte motstå att dra på en torris. Efter flera missade hugg på min fluga så lyckas jag äntligen sätta mothugget. Problemet är att fisken följer med i mothugget och det visar sig vara en lite mört. Jaha årets första fisk på torrfluga blir en liten mört. Dock är jag ganska övertygad om att det var regnbågar som också var uppe och tog i ytan bland mörtarna. Jag övergår dock till nymffisket efter detta och beger mig nedströms. Här är det riktigt fina strömmar helt perfekta för att utöva euronymphing/tjecknymffiske på rätt sätt. Det visar sig snabbt att jag gör rätt och jag får fisk efter fisk, nästan en i varje

”pool”. I den sista poolen innan strömmen blir bredare och går över i mer lugnflyt plockar jag fyra stycken fiskar. Gemensamt för fiskarna är att det är relativt små, runt 5hg till 1 kg men otroligt vackra och hela i fenorna. De bjuder på bra fight trots sin storlek och fisket med små nymfer visar sig återigen vara överlägset.

Gräsklippning och annat bestyr kallar där hemma och det är dags att packa ihop utrustningen och bege sig hemåt. En fantastisk förmiddag med ett tiotal fiskar landade varav en riktig drömfisk. Flugfiskesträckan var verkligen något utöver det vanliga åtminstone här nere i sydöstra Småland. Snärjebäcken kan jag varmt rekommendera till alla er där ute vare sig ni är erfarna flugfiskare eller nybörjare.

Snärjebäcken

Kalmar Sporfiskeklubb driver ideellt Snärjebäckens fiskevatten. Där planteras regnbågslax under större delen av året. Snärjebäcken erbjuder både lugnt och strömmande vatten.

Möjligheten att fiska med vadare eller att stå från land är upp till dig som

fiskar att välja. Oavsett om du är oerfaren eller van fiskare så erbjuder området en rad olika utmaningar. Den c:a 1 km långa sträckan har en öppen och framkomlig terräng.

Fiskekort löser man smidigt på Ifiske!

Kontaktpersoner

Ingemar Bernthsson 073037 22 26

När det sedan är dags för en liten paus i fiskandet har du tillgång till tre grillplatser, där du kan möta andra fiskare och byta erfarenheter. Vid stora grillplatsen finns vindskydd kan man vila, grilla och träffa andra fiskare. Men sitt inte för länge, grillplatsen är inte bara en plats att koppla av på. Runt grillplatsen fångas det ofta mycket regnbåge.

Efter ett fantastiskt nymffiske i vackra Snärjebäcken så är jag tillbaka denna gången med min ”partner in crime” Peter. Peter var faktiskt här en vecka efter mitt magiska nymffiskepass och fick även han drilla massor av fisk på nymf. Nu är vi tillbaka, en månad senare och tillsammans. Vi är inne i början av Juni och det är danica period. Så målet är självklart, det är torrflugefiske som står på schemat.

Försommarfisket kan vara fantastiskt med mycket vak och kläckningar, tyvärr så är det inte långvarigt här i södra delarna av landet. Värmen från sommarsolens varma strålar värmer snabbt upp vattnen och catch and release fiske blir svårt att motivera. Strömmarna och bäckarna torkar ut så det är en kort och in-

tensiv period man har på sig innan det är för sent att pricka en sådan där magisk kläckning.

Denna kväll var just en sådan där magisk kväll som man inte ofta råkar ut för. Vi var helt ensamma på den övre strömsträckan och det haglade vak runt omkring oss. Fokus denna kväll var att filma torrflugefiske i Snärjebäcken och så många hugg som vi fick med på film, helt galet. Vi turades om att kasta på de olika vaken och de var nästan lika roligt att stå bredvid och filma som att själv fiska.

Totalt landade vi säkert 30 regnbågar denna kväll och vi avslutade i mörker med ett dubbelhugg. Det kunde knappast ha varit en bättre försommar kväll i strömmande vatten med torrflugor och gott sällskap.

Ni har väl inte missat att FishEco Flugfiske har en egen Youtubekanal som heter EveryFishCounts. Här hittar ni många filmer från våra reportage, tester och bindbeskrivningar mm. Så kika gärna in och glöm inte att prenumerera kanalen. Det betyder mycket för oss!

AV FISHECO TESTATFLUGFISKE

DOUGLAS SKY G

Douglas Sky G är en enormt prisbelönt spöserie där både 9ft #5 spöt och 9ft #6 vunnit priset ”Best Overall 5-Weight” & ”Best Overall 6-Weight” av amerikanska Yellowstone Angler.

Douglas Sky G är flugspön med en medium-fast aktion, hög hastighet på återhämtningen, låg swing-weight, dom är otroligt lätta och ger möjlighet till en imponerade precision vid alla kastavstånd

G = Graphene

Douglas Sky G är byggda med Grafen vilket ger spön av mycket låg vikt och en hög hållbarhet och stor kraft. Sky G erbjuder en perfekt kombination av hastighet och känsla.

När vi produkttestar Douglasspöet Douglas Sky G använder vi en Rio Dart lina. Jag känner direkt att det är en djup härlig aktion i spöet som allt eftersom det belastas alltmer på något sätt jobbar djupare, mjukt men ändå distinkt. Det är inga problem att kasta på kortare distanser men kanske kommer spöet mer till sin rätt när det belastat hårdare och kastdistansen ökar. Att presentera en nymf, torrfluga på kortdistans känns lika naturligt som att kasta lite större streamers, torrflugor på längre distanser eller när det blåser.

Douglas Sky G spöet känns otroligt skönt, ett spö att växa i för både nybörjaren som önskar ett riktigt bra premiumspö och den mer kräsne erfarne flugfiskaren som vill ha ett premiumspö som passar till alla tänkbara fiskesituationer. Ett plus är korkhandtag i toppkvalitet och flexi spööglor och de vita prickarna som hjälper till att spödelarna kommer rätt i förhållande till varandra.

Plus: Djup härlig action, bra ryggrad, lättkastat, mycket bra känsla i spöet både på kort och längre distanser. flexi spöringar, lätt.

Minus: Inget

• Medium Fast aktion# 3- # 6

• Fast aktion på # 6 9’ S-modellen, #7, #8 & #11

• Multi-module klinga med G-Tec grafit teknologi

• Kombinerar enkelt kastning med hög känslighet

• Låg swing-weight

• REC Titanium Cerecoil linförarring med zirconia inlägg

• REC Titanium recoil spöringar

• Dubbla låsringar i rullfästet

• Träinlägg i rullfästet av Burled blackwood #3 till #6 Half Wells

• Rullfäste i anodiserat aluminium på #6 9’ S-modellen

• Korkhantag avAAAA flor kalité

• Matt grå klinga med G-Armour skydd

• Linjeringprickar vid alla holkar + klass markering på varje del

• Socka & tub ingår

RevolutionRace Phantom Trail Mid

Nya Phantom Trail Mid är en vattentät vandringskänga i Hypershell® Pro som kombinerar smidigheten i en trail runningsko med stabiliteten hos en hikingkänga. Denna lättvikts-sko har konstruerats för varierande aktiviteter året runt. En asymmetrisk tåförstärkning och ett robust häl- och fotledsstöd ger ökad stabilitet, medan förstärkta sidor ger ökad slitstyrka. Ett generöst tåparti för svullna tår bärgar för bekväma långvandringar.

Innovation Soles® Teknologi, högkomprimerad EVA i kombination med R-gummi säkerställer nästa generations dämpning, och ger ett utmärkt grepp på grus, sten och gräs.

Alla skor levereras med en extra Trimfit™ innersula medskickad för en tightare passform och extra dämpning. Extrasulan ska placeras under originalsulan.

Phantom Trail Mid Waterproof Hiking Boots Herr Black är fantastiskt sköna måste jag säga, stötdämpningen är föredömlig. Även gummisulans grepp är mycket bra. Att de sedan är vattentäta gör att de är mycket lämpade för exempelvis fiske vid put and take vatten där man ofta är nära eller står med fötterna i vattnet. Känslan av gymnastiksko är påtaglig vilket gör att man utan vidare kan gå och stå i dessa kängor en hel dag utan problem.

Plus: Lätta, sköna, vattentäta, bra stötdämpning.

Minus: Inget

AV FISHECO TESTATFLUGFISKE

RevolutionRace Trailknit Waterproof Hiking Sneakers

Trailknit är en vattentät vandringssko perfekt för en mängd utomhusaktiviteter. Den vattentäta ovandelen i Hypershell® tillsammans med en smidig trailrunning yttersula ger en otrolig komfort. Trailknit passar till dagsvandringar på stigar och i berg året runt. Förstärkt tå, häl och sidor ger ökad slitstyrka och ett generöst tåparti för svullna tår bärgar för bekväma långvandringar.

Alla skor levereras med en extra Trimfit™ innersula medskickad för en tightare passform och extra dämpning. Extrasulan ska placeras under originalsulan.

En riktigt trevlig vandringssko som passar lika bra ute vid fiskevattnet som när man skall in på Ica för att handla. Jag gillar dem för att de är så mycket ”street” så man kan ha dem till vardags också, att de sedan också kommer i skarpa färger gör att de verkligen sticker ut. Jag har använt dem flitigt vid fiske vid put and take vatten och det är en klar fördel att det är vattentåliga så man behöver inte vara rädd för att trampa i lite våt mark. Dämpningen är riktigt bra och en otroigt skön sko som är bekväm att ha på sig även vid långa pass i fiskebåten.

Plus : Snygga, vattentäta, bra stötdämpning.

Minus : Inget

AV FISHECO TESTATFLUGFISKE

RevolutionRace Hiball Jacket

Håll dig varm med den fleecefodrade, vattenavvisande Hiball Jacket – den ultimata kombinationen av komfort och prestation. En del av Hiball Kollektionen – fleecefoodrade och vattenavvisande softshell-produkter.

Hiball Jacket är en fleecefodrad softshelljacka framtagen i en slitstarkt, vattenavvisande Hypershell® SS. Dess 4-vägsstretchpaneler och flourkarbonfria DWR-behandling gör jackan både ventilerande och vattenavvisande.

Den har en justerbar, hjälmkompatibel huva och en extra hög krage. De fleecefodrade fickorna ger extra värme, och den justerbara nederkanten och ärmsluten säkerställer en perfekt, bekväm pass-

form. Hiball Jacket är det optimala valet när du behöver en perfekt balans av ventilation, värme, och skydd från regn och rusk.

• 4-vägsstretch över hela jackan

• Fleecefodrad

• Hjälmkompatibel huva

• Extra hög krage

• DWR-behandlad för ökad vattenavvisning

FISHECO
AV
TESTATFLUGFISKE

Hiball Jacket är mjuk, tyst och vattenavvisande. Trots att jag är fysiskt aktiv svettas jag inte på grund av den ventilerande funktionen. Jag som är 170 lång och 77 kg tycker att storlek M sitter perfekt, jackan är rymlig nog att ha en fleecetröja under eller en nanopuff jacka. Inga problen att flugfiska i, tvärt om är bröstfickor strategiskt placerade och lagom stora för att rymma flugaskar. Tack vare att jackan är lite längre värmer den och skyddar från vid även de dagar då det är busväder.

Plus: Varm, smidig, bra passform, vattenavvisande.

Minus: Inget

Klassiska

FLUGOR

ANDREAS OLSSON

MICKEY FINN

Mickey Finn är en riktigt klassisk streamer. En fluga som blivit lite bortglömd men som jag tycker är värd att lyftas fram igen och framförallt att lyftas fram i denna serie om klassiska flugor. För mig personligen så kom jag först i kontakt med denna flugan under en flugbindarkurs som jag gick på hos Fiskemagasinet som var en fiskebutik som fanns i Karlskrona för många år sedan. Det var under denna kursen som jag la mina första trådvarv runt en krok och en av de första flugorna som bands var just en Mickey Finn. Så det är en väldigt enkel fluga att binda, endast tre material behövs. Tinsel till kroppen, ribbing i form av silvertråd samt hjorthår i färgerna gul och röd. Den första regnbågen som jag fångade var en egenbunden Mickey Finn, en magisk känsla. Ju mer man utvecklades och hittade nya mönster så började denna flugan att falla i glömska och nu var det många år sedan jag senast hade en sådan i änden på tafsspetsen. När jag började tänka på att göra den här bindserien om klassiska flugor så dök Mickey Finn upp nästan direkt som ett självklart val.

Historien bakom Mickey Finn

Mickey Finn eller bara Mickey är från början inte en fluga utan namnet på en drink som var spetsad med någon drog, troligen döpt efter en bartender i Chicago. Historien säger att den första som band den var Charles Langevin någon gång på 1900-talet. Först döptes den till “The Langevin” för att sedan få namnet “The Assassin”.

Flugan blev sedan populär igen när författaren John Alden Knight tog med sig sin författarvän, kanadensaren Greg Clark. John fiskade med flugan och Greg förklarade att flugan var lika farlig som drinken Mickey Finn. Detta utspelade sig någon gång på 30-40 talet och namnet fastnade och flugan blev en populär streamer över hela världen.

Mickey Finn är en fluga som verkar fungera till de flesta arter. Lax, öring, harr, gädda är bara några arter som inte kan låta bli flugan. Flugan är enkel, silver tinsel kropp med silver ribbing. Vingen är gjord av bucktail, i färgerna gult, rött och gult.

SBS - Mickey Finn

Du behöver:

Krok - Strl 8 streamerkrok

Bindtråd - Svart 12/0

Kropp - Silvertinsel

Ribbing - Silvertråd

Vinge - Hjorthår, Gul,rött,gul

Mickey Finn kan med fördel bindas med rävhår, marabou, craft-fur eller liknande material.

Denna är bunden med hjorthår för att vara så lik orginalet som möjligt.

bakom krokögat och linda tråden över tråden fram till krokböjen. Spara ett par cm tråd för att använda som ribbing.

i täta varv fram mot krokögat, bind in den strax innan krokögat så att det finns plats för vingen. Linda sedan ribbingen framåt lägg den i skarvarna från tinslet.

2. Bind in ribbingen. Fäst den strax 1. Fäst bindtråden 3. Bind in silvertinsel, på samma sätt som ribbingen. 4. Linda tinslet

5. Nu är det dags för första vingen. Tag en liten bunt gult hjorthår, jag kör dem ganska lättdressade så det behövs inte mycket. Vingen bör vara något längre än kroken..

Vinge nummer tre. Tag nu en bunt gult hjorthår igen och lägg över det röda. Något längre än den röda vingen.

8. Bind nu ett huvud av bindtråd för att dölja infästningen av hjorthåret. Avsluta med en whip-finish knut. Just denna flugan lackar jag för att få ett snyggare och mer hållbart huvud. Det går givetvis bra att använda UV-lim också.

6. Vinge nummer två. Tag nu en liten bunt med rött hjorthår. Lägg över det gula och gör vingen något längre än det gula. 7.

Vasskyddad gäddfluga 2.0

PETER SVENSSON

Jag har skrivit om mina prototyper förut, jag tycker om att dela med mig av mina erfarenheter. Jag har som sagt testat, provat, testat igen. Utvecklat, förbättrat och har nu hårdtestat detta sätt att skydda kroken mot att fastna i sjögräs.

När jag gjorde bakgrundscheck om vad som redan finns inom området fann jag att väldigt många använde sig av nylonlina av olika diameter som följer krokböjen och binds in precis bakom krokögat. Jag ville pröva något nytt, ett annat sätt. För mig har det varit lika viktigt att flugans gång i vattnet inte påverkas negativt som att flugan har bra krokningsegenskaper samt inte minst att vasskyddet just är ett vasskydd och därmed så långt som möjligt tränger undan hinder i dess väg utan att det fastnar ”skräp” på kroken.

Detta sätt som jag använt mig av är i och för sig inte något helt nytt sätt att skydda krokar från sjögräs på men vad jag känner till finns det inte som ett etablerat vasskydd för gäddflugor. Lite längre fram i höst kommer jag att göra en SBS bindvideo samt någon fiskefilm där flugan visas.

Detta är berättelsen om när Peter skapade den vasskyddade gäddflugan 2.0.

Denna fluga som efter en hel del testande verkade vara helt okej visade sig var ypperlig när det gäller att hålla undan sjögräs från kroken, dessvärre höll den undan gäddorna alldeles för bra också. De spröt som jag använt mig av vart för styva så när gäddorna högg var det ganska svårt att kroka dom. Nä, tillbaka till ”produktuvecklingstänket”, nästa försök hade jag höga förväntningar på. Det visade sig att godset blev försvagat där jag bockat det viket resulterade i att när jag fiskat ett tag med flugan så hade wiren gått av, dessutom fastnade det för mycket skräp/sjögräs i loopen som skulle utgöra vasskydd. Skam den som ger sig, jag kände ändå att jag var nära en riktigt bra lösning. Och vipps så kom jag på hur jag skulle göra, det är på intet sätt en ny uppfinning men jag har aldrig sett denna lösning på någon gäddfluga. Jag hittade en spinnare med en liten gummijigg med enkelkrok som hade denna lösning på

SBS-Video - Klicka här

vasskydd, och visst googlar man vasskyddad krok dyker denna variant upp men eftersom det verkar som att ingen annan gjort såhär är det ändå lite av en nyrenässans vad gäller vasskyddad gäddfluga. Som jag tidigare nämnt var det var det lika viktigt att flugans gång i vattnet inte påverkas negativt som att flugan har bra krokningsegenskaper samt inte minst att vassskyddet just är ett vasskydd och därmed så långt som möjligt tränger undan hinder i dess väg utan att det fastnar ”skräp” på kroken. Vid det första testfisket skulle flugan få bekänna färg, den vik jag valt att pröva flugan i hade både fast växtlighet och löst drivande sjögräs som flöt omkring i mer eller mindre stora sjögrösöar. Resultatet lät inte vänta på sig, flugan snirklade sig förbi och runt sjögräset finfint och det dröjde inte många kast förrän en grov gädda sitter perfekt krokad i ena mungipan. Nöjd fortsätter jag fiska, mina tre krav på denna fluga infrias med råge, några kast senare är det dags igen, en plog kommer upp bakom flugan, några snabba drag i fluglinan och

sedan ett kort stopp, och när jag drar till i fluglinan blir gäddans hugg kraftfullt, på nytt står flugspöet i härlig båge. När jag är på väg till bilen efter fisketuren lite smått lyrisk skickar jag lite bilder till ett par fiskekompisar, bland annat till Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson som redan fått bilder från bindstädet. Han tycker lösningen ser mycket intressant ut, jag erbjuder mig att göra en sådan fluga till honom så han också kan testa den nästa gång han är ute på gäddflugfisketur.

När Andreas väl testar flugan blir han mer än nöjd! Det blir under Bergkvara Gäddfestival, jag fiskar självklart med ”min nya uppfinning” och det går bra, visst någon gädda lyckas att inte bli krokad men det händer ju oavsett vilka beten man använder eller hur flugorna ser ut. Dessutom är det ju så att det är ju väldigt svårfiskat om man inte har något vasskydd på kroken. Så valet blir då enkelt. På tävlingen har jag flugfångat en gädda på 85 cm och en på 86 cm, plus några till som är mindre, jag har löpande kontakt med Andreas under tävlingen. Jag får jag till mig av Andreas när vi ska kontrollräkna och granska bilderna som de tävlande har mailat in att det har varit svårfiskat där hans team har varit, mycket på grund av allt sjögräs som fastnat på kroken. Efter att ha tröttnat på att bara få sjögräs hela tiden bytte han till flugan han fått av mig tidigare i veckan. Andreas väljer att ha en conehead framför flugan för att den ska jigga mer och på första kastet hugger en gädda, en mycket grov fisk, han berättar att den gör flera kraftiga rusningar i hopp om att komma loss från flugan. Den fina gäddan mäter till hela 89 cm och flugtävlingen är avgjord. Andreas är glad och jag känner stolthet över vad min fluga presterat och självklart är jag glad för Andreas har vunnit!

En vinnarfluga är född!! Sedan dess har jag fiskat med flugan flera gånger och det råder inga tvivel om att det är en riktig fiskfångarfluga som fungerar precis som jag tänkt mig.

Vision Rivermanic Medium är flugspön på 9ft med en mjukare Medium-aktion som är designade som riktiga allround flugspön för fisket i rinnande vatten.

Dessa som har en mjukare och lite djupare aktion är perfekt för flugfiskare som lägger stor fokus på fina och lugna presentationer. Aktionen och böjningskurvan i spöna gör även att dom minimerar risken för tafsbrott när man fiskar med riktigt tunna tafsspetsar.

Vision Rivermaniac Medium passar även riktigt bra för flugfiskaren som behöver eller gillar att använda dig av rollkast och speycast.

Vision Rivermaniac finns även i Fast aktion, perfekt för dig som vill få till långa kast, tighta loopar och som vill få bättre kontroll när vinden trycker på. Mer info går att hitta på www.visionflyfishing.com

Vision Pikemaniac

Vision Pikemaniac WF är en fluglina med lång klump och kraftfull tapering framtill. En lina framtagen för gäddflugfiske med stora och bulkiga streamers.

Nya shanks som kommer underlätta att göra jigg-flugor. Vi kommer testa dessa under sommaren och binda lite abborreflugor på dem. Resultat kommer till hösten

En trådrullehållare från Mayflys egna sortiment. Testat den ett tag och den ligger fint i handen, bra grepp och går att spinna. Till produkten

Nytt flugbindningsmaterial till era torrflugor. Garn som är framtaget tillsammans med Johan Klingberg.

Johan har även döpt alla färger efter vilka imitationer de passar bäst för.

Visions nya vadare Tool relief. Förutom att det är grymma 3-lagers vadare med gott om fickor så är den stora nyheten att de har en dragkedja i midjehöjd för att snabbt kunna göra sina ”behov” utan att ta av sig vadarna. Det kommer ett större test på dessa byxorna i höst

ANDREAS OLSSON PETER SVENSSON & ANDREAS OLSSON

Unikt fiske i Eriksberg

Eriksberg, denna pärla i Blekinge. Här kan man se vilda djur som visenter, vildsvin och hjortar mfl. Man kan äta fantastiskt gott, högklassigt boende, njuta av spa och framförallt kan man fiska. Eriksberg bjuder på gäddfiske i världsklass och ett helt unikt regnbågsfiske. Så boka in en helhetsupplevelse i Eriksberg, gädda en dag och regnbåge nästa., denna pärla i Blekinge. Här kan man se vilda djur som visenter, vildsvin och hjortar mfl. Man kan äta fantas -

tiskt gott, högklassigt boende, njuta av spa och framförallt kan man fiska. Eriksberg bjuder

på gäddfiske i världsklass och ett helt unikt regnbågsfiske. Så boka in en helhetsupplevelse i Eriksberg, gädda en dag och regnbåge nästa.

Eriksberg är ett naturreservat utanför Åryd i Karlshamns kommun och fastigheten består av 1 348 hektar, varav 409 hektar vatten. Den inhägnade delen är cirka 925 hektar, vilket innebär att Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark. Här finns kronvilt, dovvilt, davidshjort, vildsvin, visenter och mufflonfår.

De har en sommarstam på cirka 1 500 djur. Här finns fint boende, resturang, jakt, event och såklart fiske. Förutom fisket i Norrsjön efter regnbåge så kan man också fiske efter karp i Gårdssjön. De har också ett gäddfiske i världsklass i Maraviken och Flan som är ett inhägnat område av Östersjön som varit skyddat från yttre åverkan sedan 1942. För boende kan man givetvis bo på fantastiska Eriksberg men man kan också övernatta utanför viltparken om man vill.

För mer info om Eriksberg –> https://eriksberg.nu/

Eriksberg är ett ca 925 hektar stort inhägnat naturreservat i Blekinge skärgård. Här vandrar vilda visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflon fritt omkring tillsammans. Under sommaren finns det möjlighet att köra en safaritur med egen bil och se djuren i vårt unika kustlandskap med lummiga ädellövskogar. Safarituren, som är cirka tio kilometer lång, körs antingen med egen bil eller som förbokad tur med någon av våra kunniga guider. På Eriksberg finns även ett rikt fågelliv samt ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen. Om du har tur får du se havsörnen!

ÖPPETTIDER I SAFARIPARKEN

25 mars–31 maj 12.00–16.00

1 juni–27 augusti 12.00–18.00

Regnbågsfiske i Eriksberg

Djupt inne i magiska Eriksberg ligger Norrsjön, en liten damm/tjärn där det simmar regnbågar och öringar i toppklass. Fiskar som har fått gå en längre tid i sjön. Detta brukar oftast betyda att fisken blir mer hel och fin i fenorna. Fisken har gått över till naturlig föda. Detta gör också fisket lite mer utmanade och ställer ibland en del prov på dig som flugfiskare. På vägen ned mot sjön passerar vi både visenter, vildsvin och hjortar. Jurassic park känslan är påtaglig och det häftig känsla att tackla upp sina spön bara ett par flugkast ifrån dessa vilda djur. Det är fortfarande tidigt på säsongen och det blåser en hel del i byarna vilket gör oss lite frusna. Men snart kan vi se de första vaken på sjön och snabbt återfår vi värmen i kropparna. Vi gör redo två spön vardera för dagen ett för torrfluga och ett med sjunk 3 lina. En stor fördel när man fiskar här är att det finns två fina båtar att tillgå. Vi lastar in våra grejer i en av båtarna och ror ut.

Vi börjar köra torrt för det är svårt att låta bli när fisken vakar att inte knyta på en torris. Dock är dessa fiskarna svårflörtade och kalasar säkert på fjädermygg eller liknande men våra imitationer blir helt ignorerade. Peter börjar fiska med sina röd booby fluga och det dröjer inte länge förens första fisken för dagen är landad. En typisk regnbåge för Norrsjön, stark och hela fenor, det är såhär man önskar att alla regnbågar skall se ut. Snart får även jag känna på spöböj och det är härligt att vara flugfiskare än dag som denna.

Till lunch blir det grillning och vi styr båten mot land igen. Vi beger oss mot grillstugan och det är en rejäl byggnad man smällt upp brevid sjön. Här

ANDREAS OLSSON

kan man söka skydd vid dåligt väder och framförallt grilla något gott vid den väl tilltagna grillen. Mätta, nöjda och glada fortsätter vi vårt fiske.

Nu har vi ett riktigt bra fiske och det är framförallt streamers som fiskarna hugger på. Jag landar flera fiskar men framförallt sista fisken för

dagen blir en riktigt minnesvärd fångst. Inte för att det var en stor fisk eller extra fin regnbåge, nej drillningen var något annorlunda. I mothugget så flyger spötoppen av från mitt fyrdelade spö, jag försöker sätta ihop spöet medan fisken är på men den bara rusar så jag får ta tag i linan och spötoppen. Jag drillar nu denna urstarka regnbågen med

endast spötoppen och det är en helt galen fajt. Peter bara skrattar åt situationen och jag gör vad jag kan för att pressa in fisken mot båten. Flera gånger tror jag att fisken är borta men den är väl krokad. Till slut kan Peter håva den och den mest otänkbara drillningen går vägen, i håven ligger det en välgödd regnbåge på dryga 2-3 kg. Totalt så landar vi runt 10-12 fiskar denna dagen, hårda vindar gjorde det lite svårare för oss men vi är nöjda med dagens fiskar och framförallt så är det något utöver det vanliga att fiska här i Norrsjön, mitt inne i vilda Eriksberg.

Regnbågsfiske i Norrsjön

Norrsjön är ett naturligt vatten, ca 2 hektar till ytan och belägen en bit från själva safarislingan. Vattnet är relativt grunt med något enstaka djupare parti på strax över fyra meter. Både sjön och naturen runt omkring är del av ett naturreservat och fiskeupplevelsen bjuder på en stor portion vildmarkskänsla med bland annat fritt strövande visenter, vildsvin och kronvilt, ofta synliga på vägen till och från sjön.

Put & take gäller för två fiskar per person/dag.

Priser med exklusiv tillgång till hela

sjön:

1-2 personer: 1000 kr/person

3-6 personer: 900 kr/person

7 personer eller fler: 800 kr/person

Priser sommar, ger inte exklusiv tillgång till hela sjön:

700 kr/person oavsett antal (max 8 personer)

Ni kan köpa till ett matpaket att ta med ut för 250 kr/person.

Gäddfiske i Eriksberg, Gäddflugfiske i Eriksberg.

Sug på den karamellen. Eriksberg är ett ställe som jag länge har drömt om att få fiska i. Nu var det äntligen dags. Jag tillsammans med min radarpartner och numera fiske kollega hade fått chansen att komma dit för ett reportage med fokus på gäddflugfiske. Gädda i Eriksberg har nog de flesta sportfiskare hört talas om och det blev ju vida känt efter Trummans fantastiska film härifrån för många år sedan. Men att fiska med fluga här har vi inte hört talas om tidigare kanske är vi rent av de första som blöter sina flugor här.

Vi styr min Nissan Qashqai mot Blekinge för att möta upp vår guide för det här äventyret, Olle Lidesjö. En legend inom sportfiskebranschen och fisket i Eriksberg. När de stora skyltarna för Eriksberg börjar dyka upp längs med vägkanten känner man det där ”pirret” i magen. Det är något alldeles speciellt med denna fisketuren och vi är som barn på Julafton.

Väl framme öppnar grindarna till parken upp och vi rullar långsamt in på detta häftiga område. Jurassic park känslan är påtaglig men istället för dinosaurier så ser vi snart både vildsvin och hjortar som springer på de öppna fälten längs med vägen. Det är med lätta steg vi stiger in på området och inne i matsalen väntar Olle på oss. Vi vill ju såklart utnyttja vår fisketid så mycket som möjligt så vi tar följe efter Olles bil och rullar ned mot båtplatsen direkt. Det är en biltur på ca 10 minuter men den blir aldrig långtråkig då det hela tiden finns djur att titta på längs vägen. Vi ska fiska från Olles båt en Mako 18 LTS, suverän båt med gott om utrymme. Det är en fantastisk höstmorgon och det är lite lätt mulet men ingen vind alls. Inte optimalt gäddfiskeväder men hela området och botten som man ser väl i det klara vattnet bokstavligen andas gädda. Perfekta bottnar för gäddan att lura i.

Vi fiskar med flytlinor och vanlig tafs då djupet vi fiskar på är ca 2-3 meter så här behövs inga sjunklinor. Det är skönt, för dessa djupen är vi vana vid från våra hemmavatten.

Peter som jag tidigt lärde känna som ”Gäddkungen” fiskar i vanlig ordning med sina små flashflugor och det är också han som tar den första fisken tidigt. Ingen bjässe men skönt med fisk i båten. Sedan under en timme eller två så är det en riktig huggperiod. Peter krossar mig i antal gäddor och fånga massor med fisk medan jag mest tappar fisk. När Peter krokat av sin femte gädda så lyckas jag äntligen landa min första. Men vilket fiske. Det är inga jättefiskar men kul att se att gäddorna gillar våra flugor. Vi åker runt en del och fiskar av några av Olles ”hotspots” och ännu en gång hela området verkligen andas gädda. Det känns som det kan stå gäddor överallt egentligen och förmodligen gör det de också. Jag lyckas snygga till siffrorna under dagen och tror jag landar på 6-7 st gäddor och Peter på 8-9 st min största för dagen är en helt magiskt vacker fisk på 88 cm.

Något som vi båda reagerade på är styrkan hos gäddorna här. Även om medellängden på fiskarna vi fångade under dagen var på runt 75 cm så var de brutalt starka och bjöd på flera rusningar så det skrek om rullarna. Vanligtvis så brukar de mest ”stångas” lite och göra någon enstaka rusning här hemma men gäddorna i Eriksberg de är verkligen pigga och starka.

Eftersom det började skymma så bestämde vi oss för att avsluta fisket framåt 17-tiden då vi bokat fiske under morgondagen också. Men kvällen var fortfarande ung och det nalkades både en 5-rätters- och spa för våran del. Eriksberg är ett ställe med det där lilla extra och maten vi bjöds på var verkligen fantastisk. Nu är jag inte van vid att äta på finare restauranger men oj, vilken smakupplevelse. Personalen presenterade varje rätt professionellt och till maten var det självklart god dryck också.

Efter maten kunde vi hoppa i en 40 graders varm bubbelpool med varsin bira (japp en Eriksberg såklart) och verkligen njuta av nuet. Det är något man gör alltför sällan. Efter badet så avslutade vi kvällen med några rundor biljard för att sedan vara utvilade inför morgonens fiske.

När klockan ringer nästa morgon är Peter redan uppe och igång, jag är lite tröttare på morgonen men nalkas det fiske så tar man sig ändå upp lätt. Vi avnjuter först en stadig och god frukost som även de smakar fantastiskt. Rikligt utbud och självklart mycket närproducerat.

Dag två och nu är vi ute på sjön igen. Det är sol och helt bleke denna dagen och inte alls optimalt gäddväder. Enligt Olle så spelar det inte så stor roll att solen lyser men ingen vind är sällan positiv. Första timmarna är det segt inte ett pet, förens jag äntligen får en följare som tar fluga men jag bommar mothugget. Sådana fiskar svider extra mycket när det är trögt fiske då chanserna man får inte är många. Eftersom vinden lyser med sin frånvaro så bestämmer vi oss för att fiska på ”djupet”. Vi driver över stort flak med djup på ca 4 meter. Jag fick ett sådant riktigt slackhugg, det kändes direkt att det var en bättre fisk.

Ännu ett missat hugg och det svider extra mycket dagar när man vet att ett sådant hugg kan betyda riktigt stor gädda, särskilt här på Eriksberg. Men snart gör Peter själ för namnet ”Gäddkungen” och kan landa dagens första fisk, en fin fisk på ca 75 cm. Vi får verkligen kämpa för fiskarna denna dagen, vi får ett par ströfiskar och vi missar båda två självklart de lite bättre huggen. Vi ger oss in på grundare vatten strax innan lunch och här har vi lite rally. Även om det inte är några stora bitar så är det skönt att känna att man gör rätt. Lunchen avnjuts sedan här inne i viken i form av en fantastisk svampsoppa.

Vi har nu tagit oss tillbaka till ”hemmaviken” där vi hade så bra fiske igår och redan i mitt första kast så ser jag en fin gädda som gör utfall mot min fluga men även denna gång missar jag hugget. Jag hinner knappt gräma mig över denna fisken innan Peter står med spöböj. Nu jäklar är det riktigt bra båge på spöet och vi förstår direkt att detta är en bättre fisk. Urstarka som de är gäddorna här i Eriksberg så bjuder även denna på flera rusningar och Olle får faktiskt ankra båten för att hålla oss på plats. En magnifik fisk på exakt 100 cm och 6.5 kg ligger i håven. De var dessa vi kom hit för och vi är lika glada båda två över denna magiska fisk. Efter detta så får vi massor med fisk i ”hemmaviken” inga stora men vi snyggar till antalet för dagen rejält och totalt landar vi på runt 25-30 fiskar under dessa två dagarna.

Eriksberg är verkligen speciellt och ett fantastiskt ställe både att fiska på men även att vara på. Jag hade höga förväntningar innan resan och de besannades verkligen. Tyvärr var de riktigt stora fiskarna inte i stöten eller så var vi eller åtminstone jag inte riktigt med och satte mothuggen när ”rätt” fisk högg. I vilket fall som helst så är jag helnöjd med vår vistelse här och längtar redan tillbaka. Vinterfiske här med fluga kan ju inte bli annat än succé.

Olles guidning kan man bara beskriva som fantastisk. En sådan härlig, jordnära människa. Lätt att prata med, kunnig och generös. Han kan verkligen sitt Eriksberg och är verkligen intressant att lyssna på. Maten som det bjöds på under fisket var bland det godaste jag ätit och då var det ändå soppa som aldrig varit någon favorit hos mig tidigare. Pumpasoppa och Svampsoppa med bröd och torkat kött från Eriksberg såklart, magiskt.

Gäddfiske i Mahraviken

I den inhägnade havsviken erbjudet vi ett av världens bästa gäddfisken och även fiske efter abborre. Fisket är bra under större delen av året, undantaget när det är som allra varmast. Vi säljer enbart paket med båthyra och boende och rekommenderar er att även boka en guide. Endast catch & release.

PAKETET INKLUDERAR

Hotellnatt

Båthyra

Matpaket med lunch, fika, frukt & godis Trerätters middag

Tillgång till relaxavdelning

Frukostbuffé

Boka på +46 (0) 454-56 43 30 eller reception@eriksberg.se

FILMTIPS!

FLUGFISKE PÅ FANTASTISKA ERIKSBERG. HÄNG MED PÅ VÅRT REPORTAGEFISKE FRÅN DETTA LEGENDARISKA VATTEN.

Klicka på bilden för att komma direkt till filmen.

VINNARE JANUARI: ERIC TUNBERG 55 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN

VINNARE FEBRUARI: EMIL CEDLUND 50 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN

VINNARE MARS: OZZIE MANGLIND 50 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN

VINNARE APRIL: MATTIAS THORSANDER 98 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN

VINNARE MAJ: ROGER NILSSON 50 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN

VINNARE MAJ: CHRISTOPHER SVANBERG 100 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN

SUPERSIZE ANMÄLAN VINNARE MAJ: EMIL CEDLUND 121 CM

VINNARE JUNI: MARTINA SJÖSTEDT 95 CM

SUPERSIZE ANMÄLAN

Läs alla tidigare nummer online – självklart helt gratis!

10ÅRSJUBILEUM!