+MagazineFisheco #2 2018

Page 1

#2 2018 s

o j l Ăś

F

ĂĽ p s

ti r A

k

* r la

ld i B

* r e

m l i F

e

L * r

n d n

ä

s e iv

r

a g n i


Då var det +MagazineDags igen, tidningen som är gratis och hela tiden läses av fler och fler sportfiskare, tack för det! Ett vårnummer som spänner från mars kan man säga och in i maj, juni. Den tiden på året när naturen vaknar från is, snö och elände för att blomma och återigen sätta oss sportfiskare i spinn för fiske på öppet vatten. När det gäller innehållet finns det riktigt sköna artiklar att läsa och klicka sig vidare på. Vi snackar vandringslax, magiskt abborrfiske i Holland med galet vackra fiskar. Gillar du mete finns det en finfin artikel signerad Christian Ottosson, gillar

Omslagsfoto: Linus Fröhlich Detta nummer görs av: Ansvarig Utgivare:..................Jan Ohlsson Art Director:...........................Linus Fröhlich

du gädda så hittar du det signerat sköna Tobbe Fränstam. I sista sekund hittar du också ett rykande färskt ”just nu” rep signerat Linus Fröhlich om näbbgäddan, en fisk som just äntrat våra stränder. Glöm inte att kolla in våra tester också, dom är vi stolta över och är alltid gedigna och gjorda över lång tid. Sånt är faktiskt sällsynt nu för tiden. Ja, hoppas detta ska smaka, hör av dig om du har idéer för kommande reportage eller artiklar. Sånt gillar vi. Ha en jätteskön vår så kommer det ett nytt nummer i slutet på juni början juli!

//JAN O Kontakt: Ansvarig Utgivare:................ Jan Ohlsson............070 - 208 80 30 Mail: info@fisheco.se


#2 2018

6 Fem fokusområden för fler 10+

INNEHÅLL

12 Test: Daiwa Prorex

16 Nya beten i betesbyggartorget

30 Sommarmete efter sutare

Näbbgäddan är här!

38 Megaborrar i Holland

58 Fiskedestinationen: Vättern

26

50 Nya prylar!

68

64 Test: Svartzonker Classic

Den fantastiska vandraren

FOTO: Linus Fröhlich
FEM FOKUSOMRÅDEN FÖR FLER

+ 10 TOBIAS FRÄNSTAM


Att fånga gammelgäddan kräver alltid en gedigen arbetsinsats. En tiokilos gädda är en drömfisk och vart man än åker i Sverige är det aldrig en lättfångad fisk. Jag har som mål att fånga minst en tiokilos gädda per år och det här är de fem punkter som jag fokuserar på mest för att se till att målet blir verklighet!

1.

FISKETID

Det spelar ingen roll hur bra fiskevatten, redskap eller taktiker du lyckats komma över – för att fånga fisk krävs tid! En rejäl portion tid är nämligen allt som oftast hemligheten för de som fångar många och stora fiskar. Desto mer du fiskar, desto större är chansen att fånga fisk, mycket fisketid borgar även för att du har en bra fingertoppskänsla för stunden. Att just tiden bakom spöet är den största faktorn för att fånga grov fisk kan vara lika glädjande som nedslående. Parametern kan uppfyllas av alla men i perioder i livet som under småbarnsåren, intensiva studier, husrenoveringar eller andra hektiska perioder i livet så kommer tiden att kännas knapp. Jag har försökt maximera min fisketid genom åren på olika sätt. Dels bokar jag upp fiskedatum under helger och ledigheter långt i förväg för att fisket verkligen skall bli av. Jag tar även varje chans till längre avbrott i studier eller arbetsliv vilket gett mig flera månadslånga fisketurer som mellan anställ­ ningar eller uppehåll mellan kurser på universitetet. Att optimera fisketiden handlar även lika mycket om förberedelser innan fisketuren som vad du gör på vattnet. Knyt tafsar, spola om rullar och vässa krokarna under de korta stunder som flyktigt dyker upp i vardagslivet och var effektiv när du väl är på sjön. Idag som småbarnsförälder och heltidsarbetare fokuserar jag mycket på att ta vara på varje extra stund som går. Jag har fått lägga i en högre växel mot tidigare och det är inte ovanligt att jag fiskar från soluppgång till frukost under sommarhalvåret medan resterande del av familjen fortfarande sover. Slitsamt men värdefullt i slutänden!

Försöka anpassa dig till att få så mycket fisketid som möjligt. Utan tid är man som fiskare nämligen dömd att förlora i jakten på många och stora.

2.

En god fiskekamrat

Att upptäcka världen på egen hand är en omöjlighet och den bästa genvägen är en god fiskekamrat. Att ha sällskap under fisketurerna är lika trevligt som det är praktiskt. Med en hjälpande hand underlättas hantering av båt, avkrokning av fisk, väg­ ning och mätning och fotografering. Samarbetet effektiviserar fisket och underlättar att hitta vilka beten eller tekniker som är bra för stunden eller vilken plats fisket skall bedrivas på. Om båda dessutom fiskar på eget håll emellanåt kan man även utbyta erfarenheter kring fiskeplatser och tekniker där man själv inte varit närvarande. Från att bara ha kunnat få erfarenhet och information från sitt eget fiske kan man med en fiskekamrat även få reda på hur, var och när denna har fiskat vilket ger en bättre fiskekunskaper i längden. Underbar känsla med drömfisk i håven.

Att ha en kompis med sig underlättar vid håvning, vägning mätning och fotografering.


3.

Gyllene tillfällen

En stor gädda kommer sällan ensam. Hur märkligt det än låter så har gäddor och i synnerhet stora gäddor en form av kollektivt tänkande. I de fall du lyckas få en riktigt stor gädda så betyder inte detta att du kämpat dig till en stor fisk och nu måste lägga samma ansträngning igen för att fånga nästa. Istället tyder en stor gädda på att nu är det något i tid eller rum som gör att de stora gäddorna rör på sig eller jagar. Jag har vid flera tillfällen varit med om att vi fångat två eller tre tiokilos gäddor under samma fiskepass och vid dessa tillfällen har vi ibland även tappat ett par stycken över det magiska strecket. Detta fenomen tycker jag är särskilt tyd­ligt under vårfisket när stor gädda rör sig mot lekområdena. Från att resultatet är skralt kan det plötsligt hugga flera giganter i följd på en platt lerbotten eller djupkant mot en lekvik. Så nästa gång det smäller på stort – ha is i magen och kasta ut igen så fort du bara kan. Nu är det större chans än någonsin att det smäller igen! Och har du en extra semesterdag att ta ut, varför inte imorgon?

4.

Var effektiv

Om du har högt satta mål i ditt fiske måste du optimera effektiviteten i fisket på alla sätt du kan. En fiskerulle kastar några meter extra om spolen är välfylld, ett bete krokar bättre med skärpta krokar och under en säsong sparas många timmars fisketid om båttrailern är välinställd med rätt spännanordningar förinstallerade. Båten positioneras snabbare och precisare mot en struktur som en grynna med bra elektroniskt sjökort och det går att fiska effektivare och längre pass med elmotorbatterier i bra skick.

Att fiska effektivt handlar om att lägga så mycket odds på sin sida som man bara kan. Reflektera över hur du kan effektivisera ditt eget fiske. Allt från att göra frukostmackorna kvällen innan för mer fisketid till att skaffa ett dedikerat spö per betestyp. Börjar du fundera på alla detaljer blir sannolikheten att fånga mer och större fisk plötsligt mycket högre.

Drömgäddan över tio kilo.

”OPTIMERA EFFEKTIVIT I FISKET PÅ SÄTT DU KA


Idag är det vanligt att använda specialiserade sportfiskebåtar med avancerade ekolod, elmotorer och spettankare.

A TETEN Å ALLA AN”

Återutsättning av de största och äldsta indiverna är en viktig del i beståndsvården. Dessa fiskar lägger mer ägg och ger upphov till de livskraftigaste ynglen.


Nöta, nöta, nöta. Att fånga drömgäddan kan ta lång tid.

”UTMANANDE BÅDE FYSISKT OCH PSYKISKT”

5.

Förbered dig mentalt

Går du in för att fånga en stor fisk och att fiska hårt under en längre period kommer det vara utmanande både fysiskt och psykiskt. Jag har vid flera tillfällen varit med om usla förutsätt­ ningar under flera dagar, utan ett pet på grejerna. I dessa situationer är det omöjligt att inte miss­ trösta och känna det lönlöst. Inför tuffa fiskesatsningar brukar jag förbereda mig mentalt långt i förväg. Jag brukar reflektera kring de utmaningar som väntar, som hårt väder, långa fiskedagar, kyla eller stark sol, bristande sömn eller lite mat. Genom att fundera igenom fisketurerna i förväg kan du dels planera bättre för svårigheterna men också bygga upp en mental motståndskraft mot de hårda förutsättningar du kommer möta.

I ur och skur. Som gäddfiskare är man ofta först i direkt efter islossning och den sista upp innan isläggning.

Jag tänker ofta att jag inte skall misströsta trots att jag inte sett en vettig fisk under flera dagars fiske eller att jag skall hålla mig till min plan trots att den för stunden inte gett något resultat. För mig är det den mentala förberedelsen som gör att jag orkar härda ut och tillslut fånga den där fisken. Hade jag inte förberett mig i förväg hade jag gett upp för längesedan.

Gummibeten efterliknar gäddans naturliga diet på ett naturtroget sätt.T A T S TE

Daiwa Prorex 8’3” -180 gram JAN OLSSON

JAN OLSSON OCH ANNA BERG

Gäddspöet som blivit en riktig favorit. Förra våren fiskade jag som brukligt några pass med min kompis Torbjörn Buster Odén som sedan något år arbetar för Daiwa i Sverige. Det är lätt att det blir tävling i båten, ja många av er vet säkert vad jag menar. Vi brukar fiska hyfsat jämt men en av turerna fick jag rejält med smörj! Buster fiskade ju såklart med Daiwaprylar och speciellt glad var han i sitt Prorexspö. Efter att ha snott en gädda på drygt 10 pannor framför mina ögon (jag tror att jag hade ett pet från samma fisk kastet innan) så fick han till det att jag måste ha ett Prorex, annars skulle jag bli fisklös resten av mitt liv, han sa faktiskt ännu elakare saker som jag inte kan skriva, såklart med glimten i ögat men... Ja, nu har jag ett Prorexspö och har fiskat med det under ganska prick ett år och kan redan nu säga att just detta spö, Prorex AGS 8,3 fot kastvikt upp till 180 gram, faktiskt har blivit ett av mina favoritspön, all time! Ett vågat uttalande som inte alla inom sporfiskemedia skulle våga göra men jag gör det, med glädje. Men, vi ska börja från början. Prorexserien, som är ganska stor med många modeller, är Daiwas spön för det Europeiska predatorfisket, just AGS säljs i detta utförande bara i Sverige, Norge och Danmark. Det finns i liknande utföranden under andra namn på andra marknader. Utseendemässigt har det en rätt skön ”stealth” känsla. Svart lite rå klinga som går åt det matta hållet med små detaljer i lila och silver, spöet är tvådelat med spigot delning. Grafiten har deras egen benämning, SVF (Super Volume Fibre) vilket motsvarar 60-65 ton tror jag och hålls ihop av bindmedel med nanoteknologi (SVF Nanoplus). När det gäller exaktheten i allt från grafit till bindmedel så är det en del hysch hysch nuförtiden tyvärr, spöet är i alla fall mycket lätt vilket det har gemensamt med de flesta nanospön.


Superlätta spöringar.

Inte så bra fungerande krokhållare.

Jan O med skön Norrlandsgädda på Prorex AGS.

Handtag i foam bak och bakom rullfästet.


Nedskalat rullfäste från Fuji och totalt tio stycken ringar inkl. toppöglan. Ringarna är ett kapitel för sig. Dom är gjorda helt i kolfiber och enligt Daiwa väger dessa 10 ringar ihop lika mycket som de flesta spöns första ring! Det får stå för dom men lätta är dom! Handtagen är gjorda i foam både längst bak och bakom rullfästet. Det finns inget framhandtag. Gäddan som Buster snodde från Jan O.

Omdöme

Ja, jag stack ju ut hakan i inledningen så jag har ju redan avslöjat en hel del. Men, spöet väger bara 190 gram och med en lätt modern lågprofilrulle är det en av de utrustningar jag fiskat med som vägt absolut minst totalt sett. Kastegenskaperna är formidabla och exakta. Toppen är rejält känslig utan att på något sätt vara sladdrig och vid belastning finns det massor med kraft i den rejält dimensionerade underdelen för att kroka fisken. Klassningen stämmer bra, men över 180-190 gram ska man helst inte kasta. Hela spöet är helt enkelt ”elektriskt”, det bästa betyg jag kan ge, man känner allt och huggen är magiskt sköna och spöet är en ren njutning att fiska med under långa pass.

Snyggt rullfäste från Fuji.

Tillverkare: Daiwa i en av sina fem egna fabriker Längd: 8’3” - 252 cm Vikt: 190 gram Antal delar: Två

Uppgiven kastvikt: max 180 gram Antal spöringar: 10 st inkl. toppögla Material handtag: Ergonomisk foam Listpris: 2.695:- (finns billigare har jag sett)

Plus

Elegant/ tufft utseende Långkastande Lätt Elektriskt Hypermodernt

Minus

Inget handtag framför rullen Enbenta ringar är en styggelse men men… Konstig krokhållare


No rod has ever silenced all the variables. No engineer has ever found a way to transfer backcast energy directly into forward accuracy. No angler has ever erased all the doubt from his or her mind. FIRST TIME FOR EVERYTHING.

BIOS AB • Box 106 • 782 23 Malung • Tel 0280 - 44 100 • info@bios.se • www.bios.seOreTail Junior

En rak och stabil gång när den är viktad sjunk.

Längd: 10,5 cm kropp Vikt: ca 120 g med stor tail Material: Ek Pris: 300:Kontakt: Orebaits på både Facebook och Instagram

Ore Basileus

Ett curlygummi framtaget för pelagiskt älvfiske. Riggas bäst med skruvskalle och dubbla stingers med 6/0-krokar. Längd: 48 cm utsträckt Vikt: 155 g Material: Plastisol Pris: 150:Kontakt: Orebaits på både Facebook och Instagram


Braxen

Ett bete med riktigt härlig s-gång samtidigt som betet viker ned sig i sidled. Vid jerk; relativt korta förflyttningar i sidled kombinerat med bellyflash. Längd: 14 cm Vikt: 95 g Material: Ek Pris: 335:Kontakt: Saint Lures på både Facebook och Instagram

Fat Bastard

Ett bete som fiskas bäst med oregelbunden invevning kombinerat med vevstopp. Längd: 13 cm Vikt: 85 g Material: Ek Pris: 315:Kontakt: Saint Lures på både Facebook och Instagram


Pluggen

Ett bete som jobbar på ca 0,3 meters djup med en lätt darrande gång och som ställer sig fint åt sidan vid vevstopp. Ska fiskas snabbt med vevstopp. Längd: 12-18 cm Vikt: 45-90 g beroende på storlek Material: Ek eller körsbär Pris: 250:Kontakt: Nypon Lures på både Facebook och Instagram

Folkjurken

Ett bete som kan såväl jerkas som spinnas hem vanligt eller vevas in ryckigt med tempoväxlingar. Den har fin sida till sida-gång och slänger samtidigt med kroppen. Darrar och sjunker långsamt vid spinnstopp. Längd: 16,5 cm Vikt: 120 g Material: Hårplast Pris: 295:Kontakt: Nypon Lures på både Facebook och Instagram


Flashtail

En mindre fluga bunden på enkelkrok. Enkel att kasta men ändå med mycket volym i vattnet. Bra fluga för varmt och grumligt vatten. Snabb, ryckig gång som med fördel kan ”jiggas” med en förtyngning på tafsen. Längd: 20 cm Material: Partridge krok 4/0, flash, bucktail, emulator flash, predator dubbing. Pris: 120:Kontakt: Ulf Hagström på både Facebook och Instagram

H.O.B

En mellanstor fluga på enkelkrok med wire-förlängning till tailen. Bra skymningsfluga som gärna fiskas riktigt långsamt. Längd: 30 cm Material: Partridge krok 4/0, titaniumwire, flash, bucktail, emulator flash, slim wiggle tail, Ripple ice fibers Pris: 160:Kontakt: Ulf Hagström på både Facebook och Instagram


TG

Ledad fluga med en 35mm shank framför kroken. Jerkaktig gång som skall fiskas med korta, snabba hemtagningar. Längd: 24 cm Material: Partridge krok 4/0 och 35mm shank, bucktail, SF blend, fjädrar, flash, Ripple ice fibers Pris: 160:Kontakt: Ulf Hagström på både Facebook och Instagram

Bobo

Ett bete för braxvikarna med s-gång och lätt vagg tack vare den höga profilen. Längd: 15 cm (7 cm hög) Vikt: ca 120 g Material: Furu Pris: 379:Kontakt: Ulm Lures på både Facebook och Instagram, ulmlures@outlook.com


Snackbite 21

Ett bete med hög profil, vaggande gång och stora paddelslag. Riggas helst med 3/0 fram och 2/0 bak. Ove Johansson.

Längd: 21 cm Deltidsguide med trolling Vikt: 130 g som favoritmetod. Självförtroendet och tekniskt kunMaterial: Plastisol nande utmärker denne Pris: 159:herre! Jag har trollingfiskat medoch Ove flera gånger och Kontakt: Ulm Lures på både Facebook Instagram, alltid imponerats över hans ulmlures@outlook.com

järnkoll på utrustning och hans självklara sätt att hela tiden beskriva vad som händer i fisket. Man är delaktig till 100%, vi snackar återigen det viktiga med att kommunicera med sin gäst.

GigaTail

Ett hybridbete som är viktat supershallow. Kan jerkas hem med mindre tail eller bara vevas med bigtail eller paddel. Längd: 42 cm med bigtail Vikt: 180 g Material: Furu Pris: 419:Kontakt: Ulm Lures på både Facebook och Instagram, ulmlures@outlook.com


Ursa Major

En kastkanon som simmar i vida s-kurvor. Ställer upp sidan vid vevstopp och vaggar förföriskt i droppet. Grym med bigtail bakom när gäddorna är på det humöret. Viktad slowsink. Längd: 14 cm Vikt: 90 g Material: Ek Pris: 269:Kontakt: Ursalures på Instagram

Wijo Tail

En spinn/hybridtail med vaggande gång. Går som en shadjigg med paddel. Viktad slowsink. Längd: 13 cm plus tail Vikt: 70 g Material: Ek Pris: 269:Kontakt: Ursalures på Instagram


C r y s t a l F l a m e G r e e n S m o k eNÄBBGÄDDAN ! r ä h n e d r Nu ä LINUS FRÖHLICH

LINUS FRÖHLICH & PÄR LINDBERG

På våren invaderas stora delar av den svenska kusten av snabba silverpilar kallade näbbgäddor – och i mitten av maj når de mina hemmavatten i Blekinge.

För trollingfiskarna som är ute efter stora laxar kan näbbgäddan vara ett stort irritationsmoment men från land, med rätt utrustning, är den en välkommen sportfisk varje vår. När näbbgäddan kommer in mot grundare vatten brukar det vara med besked, det är inte ovanligt med tre eller flera fiskar som följer efter betet. Men mycket fisk i vattnet betyder inte automatiskt många landade fiskar, näbbgäddan är nämligen en utmaning att kroka. Munnen är

långsmal, hård och full med vassa små tänder. Det gäller att ha vassa krokar och vara blixtsnabb med mothugget om man vill krokar många fiskar.

Ett favoritbete är ett så kallat inline-bete där linan löper fritt igenom betet, på så sätt försvinner häv­ stångseffekten när fisken tagit betet och det blir svårare för den att skaka sig loss. Jag kör med 0,40 mm fluorocarbon genom betet, tänk på att kolla linan då och då så den inte skavts för mycket mot tänderna och tagit skada. Näbbgäddor hugger på det mesta som blänker men några favoritfärger är grönt, silver och guld.

Ett så kallat inlinebete är ett bra val.

Det kan även vara värt att testa flötmete med en sillbit, perfekt om man har barn med sig som gärna pysslar med något annat medan de väntar på att fisken ska hugga. Leta efter näbbgäddan i långgrunda områden, ofta brukar djup på 1-3 meter vara bra. Om det är vindstilla kan du spana efter “kok” på ytan, det är stim av näbbgäddor som samlats. Så om du bor längs kusten i de södra delarna av Sverige, passa nu på att testa fisket efter näbbgädda. Det är ett riktigt bra tillfälle att ta med sig barn och nybörjare ut på fiske då det ofta är tätt mellan huggen och alla har bra chans att få fisk.


Precis som så många andra högg den här i ett spinnstopp.

Klassiska havsöringsbeten funkar även bra till näbbgädda.

Utrustning för spinnfiske efter näbbgädda

Näbbgäddor är absolut roligast att fånga på lätt utrustning. Jag kör på ungefär samma spö och rulle som vid vanligt abborrfiske. Rulle: Haspelrulle i storlek 20 eller en liten multirulle. Lina: En tunn superlina så du får långa kast, ca 0,15 mm är en bra dimension. Spö: Vill du kasta riktigt lång är det ett spö på tio fot som funkar bäst men oftast räcker det med ett sju till åtta fot långt spö med kastvikt runt 20-30 gram. Beten: Lånkastande smala skeddrag är mycket effektivt, även kustvobbler funkar ofta bra.

Näbbgäddan är en riktigt kul fighter på lätta grejer.


Vår- och sommarnyheterna hittar du i vår

WEBB-SHOP

Klicka här för att hitta din närmaste återförsäljare! Kontakta gärna din återförsäljare för att se om de har produkten i butik

www.pinewood.euSOMMARMETE EFTER

SUTARE När våren börjar gå över till sommar är det läge att låta spinnprylarna vila lite och istället ge sig ut på flötmete efter sutarna på närdistans!

CHRISTIAN OTTOSSON

CHRISTIAN OTTOSSON & JIMMIE SKOGLUND


Sutaren är en art som bjuder på helt magiska fighter och den är också en av Sveriges vackraste fiskar. Flötmetet är otroligt spännande och gör man det precis under spötoppen eller bara ett par spölängder ut är det ännu mer nervkittlande! Att ha ett flöte bara några meter ifrån sig gör att man ser minsta lilla pill, flötet gungar till lite, det stiger bubblor från bökande sutare som mumsar på majskornen som ligger kring krokbetet på botten. Allt blir väldigt synligt och när flötet reser sig någon centimeter eller lägger sig platt på ytan så krokar man en av dessa skönheter som direkt gör en vildsint rusning mot närmaste näckrosbälte eller vassrugg. Har man aldrig krokat en sutare tidigare så glöms inte fighten bort i första taget med dessa urstarka fiskar, ren magi! Sutaren, Sveriges vackraste fisk!

Tyvärr tror många att ska man meta måste det köpas massvis med prylar, men så är det absolut inte. Att börja flötmeta är både enkelt och billigt. De flesta har redan ett spö och en rulle hemma, använd det. Jag själv krokade min första sutare på ett nio fots haspelspö med en kastvikt på runt 20 - 50 gram om jag inte minns helt fel och en mindre haspelrulle, en drillning jag aldrig kommer glömma! Jag använde de prylarna till mitt abborrfiske på den tiden. Så har man ett abborrkit hemma fungerar det ypperligt. Flätlina runt 0.10 – 0,12 går bra att använda även om jag personligen föredrar nylonlina runt 0,20 – 0,23. Använder man flätlina rekommenderar jag att skarva dit 50 – 100 cm nylon eller fluorocarbon 0,20 – 0,23 sista biten, både för att skydda fisken men även för att minska risken att linan skavs av. För sutarna har en extremt bra förmåga att simma rakt in i vass, näckrosor eller liknande. Det behövs alltså inte köpas en massa spön och rullar, utan det som behövs som kanske inte alla har hemma är några flöten, blyhagel och krokar. Sen behövs det krokbeten och lite mat till sutarna för att få in dem till fiskeplatsen, men det kommer jag till längre fram. De som flötmetat tidigare, vilket jag tror de flesta har gjort någon gång, kanske reagerade på att jag innan skrev att flötet lade sig på ytan och inte försvann under som det brukar. Anledningen till det är att sutaren äter från botten, den bökar runt efter bland annat larver, iglar och annat ätbart där. Så för att lyckas bäst med sitt sutarmete så måste krokbetet presenteras just på botten och för att få bra nappindikation får man helt enkelt vända på tankesättet. Flötet kan inte försvinna rakt ned eftersom krokbetet ligger på botten, det kan inte ta sig längre ned. Istället får man använda flytförmågan i flötet och få det att lyfta, därför kallas det lyftmetoden. Men hur fungerar det?


passar till lindimensionen så att det inte glider för lätt på linan. Ett annat alternativ är att köpa flötesadapters, dessa är smidiga om man vill kunna byta flöte snabbt och man slipper även knyta om vid varje fiskepass. När flötet sitter fast på huvudlinan så knyter man dit en enkelkrok i storlek 6 – 10 beroende på krokbete, en bra knut att använda är palomarknuten, men även en klassisk grinnerknut fungerar ypperligt. Efter det så kläms ett blyhagel dit några centimeter från kroken, detta blyhagel måste vara tyngre än vad flötet kan bära som jag skrev tidigare. Ett bra alternativ att börja med är ett SSG blyhagel, ca 1,6 gram. Nu är nästan allt klart för att kunna börja fiska. Det som återstår är att justera flötet så det ger rätt indikation vid napp. Det är enkelt, du svingar ut ditt tackel där du vill fiska och sjunker flötet under ytan flyttas det uppåt på huvudlinan och ligger det platt på ytan minskas avståndet från flötet till kroken. Det enda som ska synas av flötet är lite av den färgade toppen. När sedan sutaren tar krokbetet i munnen kommer den även lyfta SSG blyhaglet från botten och flötet kommer lyfta och lägga sig på ytan, därav namnet lyftmetoden. En liten sutare som bjöd på en fantastisk fight. Även om de är små så är de urstarka med sin stora stjärtfena.

Det är faktiskt en väldigt enkel metod, det behövs bara mer bly än vad flötet kan bära upp, flötet blir överblyat som det kallas. I sin enkelhet har man ett flöte som klarar av 2 BB blyhagel, vilket är 0,8 gram. Sen tar man bara mer bly på linan, till exempel ett SSG blyhagel som väger ca 1,6 gram så flötet sjunker, det blir överblyat. Men för att kunna fiska kan såklart inte flötet vara under ytan, så jag ska förklara hur man gör för att få allt rätt, vilket är lätt.

Ett bra allround-flöte är av modellen waggler, dessa finns i lite olika utföranden beroende på vind, distans och så vidare, men en rak modell fungerar ypperligt på närdistans. Dessa flöten har ett hål i botten som man trär linan igenom och sedan låses det fast på huvudlinan med hjälp av två små blyhagel. Fast det finns ett par bättre alternativ att fästa flötet på linan enligt mig. Ett är att använda flötesstopp istället för blyhagel för dessa kan skada linan vilket kan leda till linbrott och förlorad fisk, men se till att välja bra flötesstopp som

Krokbete nämnde jag tidigare och det är absolut inget avancerat eller dyrt. Vanlig daggmask är ett fantastiskt bete till sutaren, likaså franskbröd där man tar det fluffiga innanför kanterna på brödet och kramar lätt runt krokskaftet. Men även vanlig burkmajs är effektivt. Ett par majskorn på en krok i storlek 8 är perfekt. Majs är också bra att mäska med, du kastar helt enkelt ut lite majs runt ditt flöte för att locka in sutarna till din plats. Ett tips är att mäska med majs och ha mask på kroken, man får den söta doften från majsen som sutarna gillar och så skapar masken rörelse, vilket gör fisken nyfiken. Svårare än så är det inte! Sutaren hittar man i sjöar, åar och skärgårdsvikar i de flesta delarna av Sverige, i norr är det dock lite


”MÄSKA MED MAJS MEN HA MASK PÅ KROKEN” glesare med dem. Men har man ett vegetationsrikt vatten i närheten finns det med största sannolikhet sutare där, så man behöver oftast inte åka långa sträckor för att hitta dem. Meta efter sutarna vid näckrosbälten, eller annan vegetation. I många vatten är det mycket växtlighet kring kanterna och sutarna är inte långt bort, och det är just det här närdistansfisket som är så otroligt häftigt! Men kom ihåg att inte göra för stora rörelser på land utan det gäller att röra sig försiktigt och tyst så man inte skrämmer iväg fisken. Vill man fiska från båt går det också utmärkt, se bara till att ankra upp både fören och akter så inte båten snurrar runt, för då blir man snart irriterad. Annars är det bara att parkera båten en kanske två spölängder ifrån näckrosbältet och börja fiska. Är man morgonpigg så har man ofta bra fiske när solen börjar stiga och några timmar framåt, men självklart är även kvällar en bra period på dygnet. Oftast producerar vattnet bra antingen på morgonen eller kvällen så det kan alltså behövas några pass innan man kan se något mönster. Så se till att köpa hem några flöten, lite olika blyhagel och krokar, leta fram en bekväm stol, fyll termosen med kaffe och ta med fiskepolaren på lite sutarmete i sommar. Jag lovar att det kommer bli många roliga, nervösa och spännande timmar efter dessa rödögda skönheter i värmen!

Den här sutaren tog knappt två spölängder ifrån båten intill ett näckrosbälte.


FAKTARUTA – METE EFTER SUTARE Till sutarmetet på närdistans behövs det inga stora flöten eftersom de inte ska kastas långa sträckor, så en bärighet på omkring 2 – 6 BB fungerar de perfekt. På de flesta flötena står det antalet blyhagel som ska användas, t.ex. 2 BB. Det säger inte så mycket i gram och då blir det genast svårt att förstå. Så här kommer därför en lista över de vanligaste vikterna. SSG = 1,6 gram AAA = 0,8 gram BB = 0,4 gram No1 = 0,3 gram No4 = 0,2 gram No6 = 0,1 gram

Starta med ett flötesstopp, sen flötet, ännu ett flötesstopp, knyt dit en krok och kläm till sist dit ett blyhagel och man är redo att börja meta. Galet enkelt!

Krokar finns det i många olika utföranden och oftast hittar man sina favoriter, men en krok jag använder till mitt flötmete är Drennan Wide Gape specialist, en riktigt stark och vass krok. En annan riktigt bra krok är Drennan Super Specialist som är rakare i godset än wide gape, som har just ett bredare gap som jag föredrar och jag har upplevt att jag tappat färre fiskar med en wide gap modell.

MEGABORRAR

d n a l i Hol JAN OLSSON

FREDERIC JULLIAN, JAN OLSSON OCH ANDREAS OTTOSSON


För några år sedan intervjuade jag en av våra få riktiga levande sportfiskelegender, Jörgen Larsson, kort efter att han fångat sitt livs gös. Fisken var snubblande nära tolv kilo och vid det tillfället den näst största registrerade i Sverige. Jag minns så väl hur han själv nästan hade skrivkramp kring fisken och händelsen. Det var liksom för stort att ta in, för svårt att förmedla och att förhålla sig till… I skrivande stund känner jag lite likadant. Jag har varit i Holland och fiskat abborre, och det gick bra. Det gick så bra att jag, precis som Jörgen, har svårt att för­ medla känslorna efter att ha fått se abborrar i längd, höjd och bredd som jag aldrig sett förut förutom på bild, ja, inte bara sett dom, jag har fått fånga några också! Vi får ta det från början, under 2017 har redskaps­ företaget Gunki och FishEco haft ett samarbete kring en tävling som heter Gunki Iron Perch, den pågår för övrigt just nu även för detta år, kolla in den. Vinnaren av tävlingen fick en massa grejor men också möjligheten att åka ner två dagar till Holland för abborrfiske med predatorproffset Frederic Jullian. Av någon anledning fick jag också följa med, det tackar jag för. För er som inte känner Fred så kan jag berätta att han är en riktigt skön snubbe som arbetar med produktutveckling för franska Illex och Gunki. Spön, rullar och framförallt utveckling av beten är hans grej, självklart innebär det också att han kan fiska många dagar varje år. Vi har känt varandra nu i några år och fiskat en hel del ihop under olika projekt, även ett superkul LIVEfiske har vi hunnit med. Så, i slutet på mars flög jag och Andreas Ottosson, den sköna värmländske vinnaren, ner till Amsterdam för att sedan via tåg ta oss till Rotterdam där Frederic hämtade upp oss med bil. Självklart ägnar vi både resan och myskvällen i huset för att pumpa Fred på info, kyla hade gjort fisket svårt men visst skulle det gå att få kontakt med de stora abborrarna. På kvällen dyker några kompisar till Fred upp för nattlogi, såklart är al-

lihopa fullblodsproffs med mååånga fiskedagar per år. Vi börjar utbyta bilder och historier men jäklar… själv hade man inte mycket att bidra med när tvåkilosabborrar, 130 cm gäddor, jättegösar o än större fiskar började vissla fram från deras tele­ foner. De här grabbarna kan fiska! Och de har bra vatten, det är ett som är säkert!

SJÖN ÄR STOR OCH DJUP

Första morgonen, det är grått och lite kyligt och vi trailar en bit bort, kanske 15 minuter från vårt härliga hem. Vi kanske tycker att fisketrycket är hårt här hemma i Sverige men det är ingenting! Vi är rätt tidiga men jäklar… Vid rampen som inte är bland de populäraste finns redan säkert 10 trailers på

parkeringen och flera ekipage som är före oss för att komma i. Nästan som att hamna på fisketävling här hemma, det är heller inte ont om ramper så många båtar blir det på sjön idag. Men, sjön är stor och djup, faktiskt flera mil lång och egentligen ett enormt magasin med flera tillrinnande floder och åar och med slussar mot havet. Väl ute känns det inte trångt vilket var en enorm lättnad. Nu händer det som normalt sett inte får hända. Jag ställer mig i aktern, mån om att Andreas som faktiskt är huvudpersonen denna resa ska få ofiskat vatten tillsammans med Fred som styr båten med frontmonterad elmotor. Vi börjar fiska bara kanske 100 meter från hamnen. Första kastet, kanske 10 meter djupt, pang! Det snärtar till bra men jag missar

”TVÅKILOSABBORRAR, 130 CM GÄDDOR OCH JÄTTEGÖSAR”

Boende vid vattnet i Rotterdam.


fisken. Klantigt! Jag står och fumlar med grejorna och är inte med. Ja, fisk på första kastet är alltid för mig en styggelse, en förbannelse och en jinxning av fisket som bara inte får ske. Såååå många gånger det här har hänt mig, sen går det åt helv…. resten av dagen. Nu fick jag ju inte upp fisken så jag hoppas att det här inte var ett av fiskegudens bisarra skämt. Han jävlas med just mig ibland… Fisket är svårt, inte tu tal om det. Bara kanske 4-5 grader i vattnet, mulet och det enda positiva är en stigande barometer. Fallande barometer hade varit spiken i kistan. Vi flyttar ut fisket, en lätt match med Freds Basscat-båt och en motor för tävlingsåkning på 250 hk! Det är knappt man får luft i lungorna när

han drar på i dryga 65 knop. Vi åker någon kilometer och fiskar ett väldigt spännande och kuperat stenigt område med mycket hårdbotten. Vi ser en del fisk på lodet och faktiskt, hoppet om ett nytt hugg finns där… Vi betar av området utan fisk men konstaterar att hit vill vi nog komma tillbaka längre fram. Ny vansinnestur i 60 + knop! Säga vad man vill men man sparar rejält med fisketid när man åker Ferrari på vattnet.

HAN FLIPPAR IN DEN!

Fred har ett nytt ställe rekat, här har han fått fisk förut. Ett långt grundområde en bit ut i sjön med ca två meter på grundaste flaken, på sidorna går det ut mot fem, tio och femton meter. Andra kastet

för mig händer något välbekant, ett mycket distinkt hugg som jag är van vid från hemma å jag kan landa dagens första fisk, en gös på kanske dryga två kilo! Inte rätt fisk, inte rätt art men sååå skönt. Fisken är förlösande, vi gör något rätt i alla fall. Vi fiskar nu koncentrerat, alla tre, vi betar av den ena av dom två långa kanterna mot grundområdet och från Fred hörs ett fu… ja, fula ordet efter missad fisk men bara sekunder efter svischar det till när han nitar fisken som tog igen! Nu händer det konstiga saker, kanske inte för Fred men för oss! Efter en kort drill ser vi en jätteabborre! Jag börjar febrilt leta håv men en sådan finns inte och innan jag ens hinner fråga ser jag Fred rutinerat ”flippa” in borren ala amerikanskt bass-style. Andreas och jag bara stirrar, på mattan ligger en praktfisk! Fred ser hur jag fortfarande ser smått chockad ut över ”flippen” å han bara ler å säger – it was a liiiittle bigger than I thought… Vi tar längden och konstaterar lätt 44 cm, inte längsta abborren men vilken kondition! Vilken bredd över ryggen! Vi pratar lätt 1,6-1,8 kilo! Ja, här nere struntar man i vikten å Frederic har alltså ingen våg med sig… “Så ere med det” som Trumman hade sagt. Var gösen förlösande, eller kanske förgösande för att var lite kul, så var den här borren rena eruptionen. Vi fiskar vidare, själv har jag ett brinnande

”EN LÄTT MATCH MED FREDS BASSCATBÅT” Fel art men ändå skönt!


Vinnaren Andreas Ottosson med en holländsk gädda.

Fred flippar in en förlösande abborre på 44 cm.

sug efter en bra fisk, chansen finns och jag är på rätt plats i världen, bara att grinda på. Andreas nitar en gädda, dom finns här med och kan passera 130 cm… den här är dock mindre men fisk i båten höjer stämningen ytterligare.

VILKEN ABBORRE!

Fisket är dock inte bra, lite för få fiskar, för få kontakter och vi tror att det kan löna sig att testa nya ställen, ja ni vet, gräset är grönare… Vi brakar iväg med vårt reaplan och landar några kilometer längre österut. Vi fiskar efter en djupkant nära land. Gäddan finns här, vi både fångar och tappar fisk men det är ju abborre vi vill åt! Jag tycker nog att det är för mycket gädda på plats för att det ska vara bra abborrfiske men Fred säger bara – No no, they are here, trust me… Japp, sån är han, lugn och trygg och någon minut senare hugger det för mig! Jajamen, det nyper till precis innan jag ska lyfta jiggen mot båten, i ett färdigt kast kan man säga, jag avslutade kastet med några lätta jiggningar bara. Kanske

kan det kallas vertikalfiske vad vet jag. Det hela går fort, det handlar bara om att veva upp fisken till båten, förmodligen tar jag det lite för hårt men det går... Jag hinner bara ana en bred abborrygg innan Fred nyper fast den i ett bra grepp. Vilken abborre! Vilka färger och vilka fenor! Fred har ju ingen våg med sig, tycka vad man vill om det men så är det. Vilken fisk! Snabbt konstaterar vi samma längd som Freds tidigare fisk, 44 cm men ännu större mage, ännu kraftigare nacke! Jäklar, ingen våg! Fred har sett många många stora abborrar och han känner oss svenskar och med det min frustration. Han säger, if You wanna know, at least 1,8 kilo. Jag bara ler och är lycklig. Den största abborre jag fått håller jag just nu i mina båda händer, den är stor och vacker… men det finns större! Fisket blir svårare igen, Fred vill att vi ska testa utanför hamnen där vi sjösatte innan vi ger oss för dagen. Vi fiskar av en lång stenpir, ett konstigt ställe för mig. Bara några meter utanför piren är det 10 meter djupt, där vår båt ligger prick ett kast från

Första landade abborren och det blev PB direkt!


I Holland är det längden på fisken som räknas.

perade stället från gårdagen. Vi hittar fisk ännu en gång och Fred berättar intressanta saker om bottenstrukturen. Vissa små områden är extremt hårda enligt ekolodet och det visar sig vara stora kolonier med musslor. Musslor drar till sig betesfisk och med det predatorer, något jag inte tänkt på tidigare faktiskt. Fisket är svårt även den här gången, vi har enstaka hugg men det är svårt. Vi inser att det är dags att testa nytt igen! KANTEN LOCKAR Vi byter ställe, tillbaka till den långa grundryggen från gårdagen där Fred fick sin fining. Fred och Andreas dunkar grynnans långa topp, riktigt grundfiske och jag känner att hela yttersidan mot djupare vatten är ofiskad och intressant. Jag frågar Fred om det är värt att fiska djupare? Kanten går snabbt ner mot fem-sex meter och den lockar mig. En “liten” som högg i droppet.

piren är det drygt 20 meter! Jag kan inte riktigt få feeling för en sån plats... då hugger det i droppet när jiggen singlar neråt, linan stramar till lätt och jag nitar. Ja jäklar! Ännu en flott abborre, denna gång en ”liten” på kanske 1500 gram. Kvällen kommer, jag tror vi har lite känningar och kanske fick vi någon gädda, jag var i min egen lilla bubbla. Ingen tvåkilos men fina fiskar i båten, jag ler mest, nynnar på Broder Daniels Shoreline, om och om igen, Andreas stämmer in å vi skrattar, det är gott att leva. Dag två och sista dagen! Vill bara säga att två dagar är för lite för ett sånt här drömställe, om ni själva åker så sikta på 3-4 dagar eller mer. Men fiska ska vi, så det ryker om det. Jag är i zonen, den där härliga känslan att det kommer att gå bra, oavsett vilket är jag glad! Vi har egentligen inte bra fiske efter Holländska mått men med tre fina fiskar från gårdagen kan vi bara inte vara missnöjda. Vi bestämmer att vi startar på det steniga och ku-


Magazine

N

F LY O

M

AGAZI

N

AGAZI M

AGAZI M Est. 2016

E

LY

M

F LY O

N

Est. 2016

E

LY

LY

AGAZI

F LY O

N

E

LY

N

F LY O

N

E

N

N

Tack

för ert värdefulla stöd och engagemang i vår kamp för bevarande av våra strömmande vattendrag!

Est. 2016

Magazine

Est. 2016

Mälardalens

W W W.SAXNA S F IS HING.S E

SAXNÄS

Canebyggare

FISKEIMPORTEN Ängelholms Sport & Fiskevårdsförening

Stinger

Ljusdals FVOF

Gunnar Westrin • Nordic Footprints • Hultins Sportfiske • Älvdalens Fiskecenter • Hårkan & Långan Jakt och Fiske • Familjen Thyni - Källgården • Wiritech AB Ljustorpsåns FVO • Nedre Nätraälvens FVOF • Sandhamnsguiderna AB • Sunnedamms Sportfiske • Skärgårdsguiderna i Sverige AB • Sportfiskebutiken Tajtlajn AB Lapponicus fiske och fritid • Minimark & Trädgård AB • MÅ Fiske & Fritid AB • Mälardalens Sportfiske • Packalätt Skandinavien • Studio Henrik Bonnevier KonfAktiv • Rossöns FVOF • Fiskeshopen Mörrum AB • Magnus Ström Fotograf • Måndagsgruppen • Lidmans Svartån • Skanfurn AB • Packraft Sverige Ätrans Sportfiskeförening Falkenberg • Jan Lahenkorva • Ekbergs Fiske • DMD-Consulting Sweden • Vikens Flyfisher • Icehotel AB • Möbelsnickare Christofer Eliasson

Stötta Älvräddarna du också! www.alvraddarna.se


exklusiv

99 :Superdeal! Rek. pris: 189-199:-

VÄLJ FRITT BLAND DINA FAVORITER

GUDOMLIGT SKÖNA SPÖN

Följ oss på Facebook

RON THOMPSON AERIS SPÖN Efter att vi dammsugit marknaden på spön valde vi Ron Thompson Aeris som egen modell. Gör det du med! Lätta snabba snygga från mästerbyggarna på Okuma.

7 ELLER 8 FOT

899:-

NYHET!

SUPERDEAL OKUMA ALARIS Snyggast i klassen! Okuma Alaris gör inte bort sig i något sällskap. Fullmatad med modern teknologi är den en av årets mest prisvärda nyheter.

100:-

SHIMANO EXAGE RCDH Nu under 1000-lappen! Shimanos storsäljare Exage RCDH som vi erbjuder till ett fantastiskt pris! Fullmatad med specialdetaljer. Fighting drag, dubbel vev, AR-C spole, Varispeed. Skyddade rostfria kullager/rullager. Strl 1000, 2500, 4000

899:Rek. pris: 1.399-1.499:-

Spara 500:-

Ord. pris 599:-

OBS! Priset gäller vid köp av ett Ron Thompson Aeris spö.

Från Kiruna till Ystad hittar du 31 Interfiskebutiker fullmatade med sportfiskeprodukter. Besök oss på interfiske.com


En riktig drömfisk, men den exakta vikten förblir okänd.

”YOU CAN SAY 2,5 TO EVERYONE, I’LL HAVE YOUR BACK”

Sure säger Fred, try it! Jag ändrar också taktik, ni vet det där om att kopiera och imitera dom som kan och får fisk som jag tjatar om i alla artiklar, det stämmer… inte alltid. Vi hade rätt mycket vind och både Andreas o Fred jiggade med hög spöföring, jag tyckte att jag för ofta tappade kontakten med linan i vinden så jag bestämde mig för att köra ”old school” , något jag ofta gör i jakten på storabborren hemma. Det innebär för mig att sänka spötoppen mot ytan, nästan släpa hem jiggen på botten med något enstaka knyck bara, och framförallt 100% kontroll på linan och eventuella hugg. Jag hinner bara några få kast efter djupbranten när det säger ”tjick” i linan, mer av ett darr en ett hugg och jag sätter mothugget i ren reflex! Spöet böjer, linan stramar bra! En ny gös? Nja, min hjärna analyserar i expressfart och jag tror att jag förmodligen yttrar en massa ord, jag minns inte riktigt… jag kan utesluta gädda i alla fall, det stramar och knycker annorlunda och framförallt vill fisken inte lämna botten. Till slut står den bara tungt under båten och jag pressar några gånger och vi ser abborränderna, vi ser dom orangeröda fenorna… och efter några sekunder står jag återigen med mitt livs största abborre i ett fast bassgrepp, för andra gången på två dagar. Jäklar, dunder o granater, anfäkta och anamma! Vilken fisk! Snabbt konstaterar vi längden, över 50 cm och ännu större mage, ännu kraftigare nacke än någon vi tidigare fått! Ja, ingen våg i båten, det vet ni ju redan… Det är inte bra, ska jag verkligen inte få exakt vikt på denna praktborre, mitt livs tyngsta lätt… men jag skärper mig. Det är ju faktiskt jag som tjatat om att längd är viktigt och att ju mindre krångel med vägning o sånt, ju bättre för fisken. Några snabba foton, längdtagning och lite jubel och sen tillbaka. Ja, nu var jag mer än förlöst, nästan upplöst är nog en bättre beskrivning… Jag har fångat en SuperSizeabborre, 50,5 cm och vägandes… vet inte! Fred känner oss svenskar och med det min frustration. Han säger, if you wanna know? And I do! -You can say 2,5 to everyone, i’ll have your back


KLICKA HÄR FÖR ATT SE RELEASEN!

Tipsy fiska daga Grey bäst


jag valt att arbeta med och på ett sätt i den digitala världen som ingen i världen tidigare gjort vad jag vet. Det har varit svårt, kostat i tid och pengar som jag aldrig kunnat ana men idag, just idag, har det varit värt det och framtiden är ljus! Ja, förlåt, jag svävar ut men det här är viktigt för mig.

ÖVER TVÅ KILO IGEN

y, jiggarna vi ade dessa två ar. Caramel och y Shiner funkade t för mig. anytime but it is really bigger! Det snurrar I min skalle, 2,5 kilo! Jag bara stirrar på fisken, Kapten Haddocks ord finns där igen! Dunder o granater, anfäkta och anamma! Vilken fisk! Och det är jag som har fått den! Svallningar av adrenalin och lycka går genom min kropp, fan! Jag är 50+ nu och kan fortfarande känna så här, det är nog därför fisket är min passion, en passion

Om det här hade varit fiction hade det varit ett perfekt ställe att sluta sagan på men icke. Jag är i zonen, matjorden väller ur fickorna, jag är ju förlöst, TurJanO, din jävl… turgubbe, som min mångårige fiskekompis Linus garanterat både tänkt och till och med skrikit högt om han varit med i båten! Vi vänder båten och fiskar vår långa kant från andra sidan och jag märker att Fred lägger oss lite djupare än innan, det känns bra. Jag fortsätter mitt ”old school” fiske och släpar jigg på botten, lite djupare lite långsammare. Efter bara några kast stramar linan upp, precis när jiggen landar på botten, kanske sekunden innan till och med. Primalhjärnan reagerar och jag har nitat fisken instinktivt. Det blir tungt! Jag har svårt att nudda vid tanken att det är ännu en drömabborre, för det stramar bra… knycker tungt… och fisken stånkar vid botten. Säkert en flott gös tänker jag men… Samma procedur som de andra fiskarna, jag får in den till båten där den inte vill lyfta från botten och sedan får jag fira upp den till relingen, en mäktig bredsida syns ett par meter ner, det är svarta ränder, lysande fenor och ett massivt kraftpaket! Jag vet redan att jag slagit mitt gamla pb från Sverige igen, för tredje gången denna resa. Fisken är inte lika stor som den förra men den är stor! Vi tar längden och ser att den inte når 50 cm men inte långt ifrån. Frederic vet vad jag vill veta, han känner oss svenskar och vår viktfixering. – Yes, its a two kilo perch and its one hell of a beautiful fish. Säger han med leende fransk mustasch. Jag tänker att jag gillar fransmän med leende mustascher och stora skägg, I like them a lot, nästa lika mycket som stora abborrar!

Lättare haspel- och spinnutrustning är det som gäller för abborrfisket.


Ännu en drömfisk, den här tog en jigg som släpades på botten.

HOLLÄNDSKT FISKE

Jag ska erkänna att jag inte kan så jättemycket om det Holländska fisket men jag har under flera år sett hur skickliga europeiska sportfiskare och även några av våra egna ess gjort riktigt bra ifrån sig här nere. Stora gösar på över 100 cm, gäddor över 130 och jätteabborrar trängs rätt ofta på Instagram och Facebook. Som sagt, landet är fullt av vatten och vi fiskade

en av de stora grävda och uppdämda sjöarna som finns här nere som vattnas av många tillrinnande vatten, inte långt från havet och kusten. Det kryllar av betesfisk, en del säger att det också finns kräftor. Mycket tyder också på att den i Sverige rätt nyligen etablerade smörbulten finns här i mängder och är ett av just abborrens favoritkäk. Viktigt att veta är att delar av dessa system är fredade,

förmodligen mest p.g.a. fågelskydd men ändå, det hjälper självklart till att producera stor fisk. Även ett varmare klimat sett över året är självklart en faktor. Fiske efter gädda, abborre och gös är fredat mellan 1:a april till sista lördagen i maj. Här finns mer info för den intresserade: www.fishinginholland.nl/english/


World´s finest fishing lines

När drömhugget kommer – chansa inte!

13

veriges S v a t t E da beten! l å s t s e m

Vår mest populära trekrok. Känd för sin skärpa och styrka. Finns i en mängd storlekar och färger.

Dual Drag BROMS 20kg

• • • • •

200R

Prisvärda elmotorer! • Driftsäker • Högsta kvalité • Tyst • Miljövänlig • Stort modellutbud • Rostfri propelleraxel • Låg driftskostnad • Korrekt dragstyrka

x8BRAID

SXW44lbs

Distribueras av: WIGGLER AB, Brålandsvägen 13, 444 60 STORA HÖGA • www.wiggler.se

M E S LI VIC K gr 18

Mask & Maggot

VENOM SX Saltvattenmodell för montage i aktern

Lättkastad med lockande gång i alla farter. Vickar även när den sjunker. Kan spinnas, jerkas eller trollas. Perfekt till öring, lax, gädda och gös. Finns i upp till 37 färger per modell och i vikterna 15, 18, 20, 30, 40 och 60 gram.

En av ns navie Skandi a vobbler ld mest så er 15A Bomb 127 – nu i e r ! rg h et a f ä

Gilla oss på Facebook!Shimano

Sufix

Shimano Scimitar BX haspelspön är en spö-serie designats för modernt predatorfiske med snabb aktion och snygg design. Spöt har delat bakhandtag med grepp av EVA och spöringar av rostfri LTS för optimal prestanda vi kast. I serien finns spö för bl.a. finessefiske efter abborre till tungt gäddfiske. Finns i 11 varianter från 6,1 - 9 fot.

Den första linan med en kombination av HMPE och Copolymer. Detta gör linan extremt slitstark, smidig, känslig ochger dig längre kast. Utsedd som bästa nya monolina på Efftex 2017Finns i två längder 150 och 300 meters spole samt två färger, klar och grön. Lindiameter från 0,16 (2,9 kg) upp till 0,60 (28,7 kg)

Scimitar BX

Rek. pris från: 899:-

Rapala

Weigh and Release Mat

Rapala Weight & Release Mat tillåter dig att skonsamt kunna väga och mäta fisken och snabbt återsätta din fångst. Materialet är gjort av PVC för att vara skonsamt mot fisken med samtidigt hållbart. Kraftiga centrerade handtag gör det lätt att sätta dit vågen och få en korrekt vikt.

Rek. pris: 299:www.rapala.se

Advance 150 m

Rek. pris från: 119:www.sufixadvance.com


Tracker och Ranger

Deep-V skrov

Tracker Boats är världens största sportfiskebåtstillverkare och firar nu 40 år. För en tid sedan köpte Tracker som bekant upp Ranger Boats och har nu vid inflytten i Trackerfabriken utvecklat ett gemensamt V-skrov och robotsvetsad bottenplatta. De helsvetsade skroven har djup 20-gradig bottenvinkel (vilket t.ex Anytecs offshore båtar har), nyutvecklade steglister som lyfter skrovet och extra breda sk ”reversed shines” som greppar i kurvor och gör båten extremt sidostabil vid fiske. Minst 2,54 mm aluminium täcker de tryckskumfyllda skroven (även skrovsidor) som är helt fria från trä eller nitar. Ranger får nu även tillgång till Trackers patenterade pulver och klarlack Diamond Coat som är den starkaste lack på aluminiumbåtar idag. Tracker har även marknadens bästa garantier med bl.a äkta livstids skrovgaranti utan åldersavdrag. Instegsmodellen är Tracker ProGuide V16 SC som mäter 503 längd och 224 bredd. Pris från 249 000kr med 60hk Mercury eller Evinrude.

Rek. pris från 249 000:www.mojoboats.se

Sun Tracker

Party Barge 20 DLX

Mojoboats återlanserar nu SunTracker pontonbåtar! Dessa snabba flytande vardagsrum är oerhört populära i USA och är fiskeguiders dröm att bedriva sin verksamhet från. Det som kanske är svårt att förstå vid anblicken är hur bra och framför allt fort dessa går i sjön. Storlekar finns från BassBuggy’s 16 fot upp till 24 fots lyxpråmar med 250hk som max motor. SunTracker utrustas i två segment, Fishing Barge och Party Barge. Där fiskevarianten kommer med frontmonterad elmotor och inredning som är mer fiskeanpassad, medan partyvarianterna t.ex har pop-up omklädningsrum och mer soffor men funkar lika bra att fiska ifrån. Tracker Boats äger även det ännu lyxigare pontonbåtmärket Regency som också finns tillgängliga från Mojoboats. Vägledande pris på t.ex PARTY BARGE 20 DLX som är godkänd för 10 pers och 90hk med längden 668cm och 259cm bred är 349 000kr med 60hk Mercury eller Evinrude.

Rek. pris från 349 000:www.mojoboats.se


Berkley

Abu Garcia

Cutter är en djupgående amerikansk jerkbait-vobbler som kommer i två storlekar. Cutter simmar inte enbart likt en vobbler vid invevning utan även går att jerkbaitfiska så att betet simmar sida till sida. Betet svävar, har långsmal kropp, sylvassa krokar och rasselkammare. Tillsammans gör detta Cutter till ett dödligt bete för alla sorts predatorer. Jerka betet och ge det slacklina mellan varje slag så det glider ut ordentligt i svängarna. Huggen kommer ofta snabbt och hårt medan betet står still i vattnet så titta noga på linan för att upptäcka huggen! Berkley Cutter fiskar effektivt på 1,5-3,5 meters djup. Finns i två storlekar, 90 mm och 110 mm.

Mass Beat II har lätt, stryktålig klinga i 3M Powerlux 300 med härlig respons och aktion. Spöet har bekvämt och välbeprövat Fuji-rullfäste, Fuji K-spöringar med Alconite-insatser och split grip EVAhandtag. I serien finns en uppsjö modeller med olika kastvikter och längder, specialspön för drop shot, vertikalfiske och jerkbaitfiske.

Cutter

Rek. pris: 99:www.berkley.se

Abu Garcia/Svartzonker

McPerch

McPerch från Abu Garcia/Svartzonker imiterar ett fiskyngel, eller en liten fisk på ett oerhört naturtroget sätt. Funkar utmärkt för allt sorts modernt abborrfiske – dropshot, texas-rigg, carolina-rigg, med offset-krok eller apterad på vanlig jiggskalle. Kommer med antingen paddel eller curlytail. Paddeln svänger och dansar. Med curlytail får minsta spörörelse svansen att fladdra. McPerch Shad, 75 mm och 90 mm. McPerch Curly, 80 mm och 110 mm.

Rek. pris 8-pack: 69:www.abugarcia.se

Mass Beat II

Rek. pris från: 2499:www.abugarcia.se


SPRO

SPRO

Ett nytt spinnerbait från SPRO med utbytbar sked. Finns i 4 färger Redhead tiger, Firetiger, Perch och Roach. Vikt 39 gram och längd 18 cm.

Spännande jigg med upp och nedvänd shad-paddel som ger en förföriskt rullande gång. Finns i 8 heta färger, Firetiger, Redhead, Roach Perch, Rainbow Trout, Rudd, Mackerel och Saibling.

Iris Ambusch Spinner

Iris the Boss 18 cm

Rek. pris: 169:www.wiggler.se

Rek. pris: 89:www.wiggler.se

Mustad

Fjäderringstång

En fjäderringstång som är smidig även till mindre fjäderringar. Längd 14 cm.

Rek. pris: 159:www.wiggler.se

Pinewood

T-Shirt Fish 5420

Mjuk och behaglig T-shirt i 180 g bomull. Perfekt till både arbete och fritid. Snyggt tryck på bröstet. 100% bomull. Finns i Antracit (403) samt Khaki grön (121) Storlekar: S-5XL

Rek. pris: 199:www.pinewood.se


C he c k o u t t he n e w p ro d u c t s f ro m U rs u i t !

Ursuit Gemino Action Tw o p i e c e d r y s u i t

U r s u i t M ä r ke t B i b s a n d b ra c e s


Interfiske

Customspön

Sportfiskekedjan Interfiske har tillsammans med Fairpoint gjort fem st Customspön som bygger på spön från Westin W3 serien. Samtliga spön är byggda på Japanska Torayklingor som är betesviktjusterade samt designförbättrade. Liksom original W3 fjäderlätta med ryggrad och känsla från topp ända ner i handtaget. W3 Custom Ultrastick 7’ 5-25 gram. Optimalt för klassiskt jiggfiske efter Abborre. Passar även väldigt bra för dig som gillar att jigga gös med kortare spö. W3 Custom T&C 7,1’ 6-18 gram samt 8-25 gram. Designade för Texas/Carolina-fiske men passar lika bra till allround fiske när man trivs med rappa kraftfulla klingor. Kampanjpris Ultrastick Custom och T&C Custom 1095:W3 Custom Powercast 8,3’ 35-120 gram. Haspel och trigger. Allroundspön som fungerar ypperligt till klassiskt gäddfiske men även lämpliga för jiggfiske efter gädda och gös med mindre jiggar från 25 gram och uppåt. Kampanjpris 1195:Samtliga spön säljs som combo där Interfiske parat ihop haspelspöna med Daiwas nya haspelrulle Tatula LT och triggerspöt med Daiwas lågprofilrulle Prorex 300. Samtliga combo har kampanjpris 2995:-

www.interfiske.se

Pinewood

Byxa Caribou TC 5085

Friluftsbyxa och vandringsbyxa i tight passform. Tillverkad i vår egna slitstarka vattenavvisande TC-Lite(tm). Byxan har rejäla inslag av elastisk 4-vägs stretchmaterial på knä och bakdel för optimal följsamhet och komfort. Öppningsbar ventilation för extra luftgenomströmning. Dubbla benfickor med dragkedja samt resår i midja. Förböjda knän. Benslut reglerbara med kardborreband. Stretchmaterial i 92% polyester, 8% elastan. Finns i Blå/ Grå(341), Mörk Olivgrön (128), Mossgrön/Svart (153), Mellangrön/Mossgrön (195), Mörkgrå/Svart (402) samt Terracotta/Grå (545).

Rek. pris: 799:www.pinewood.se


nit

solix15

solix 10

solix 12

solix 15

solix15

solix15

cross touch interface

plug & play nätverk

the power of mega imaging

fĂślj med i-pilot link

integrerad bluetooth

solix12

solix15

solix15

solix15

MEGA Side Imaging

MEGA Down Imaging

solix12

100


N E N O I T A N I T S E FISKED

! O J H I O B H C O N R E T ÄT V Å P A K S I F G N I L L O R T JAN OLSSON

John Zafaradl har fångat många rödingar i Hjo!


Guiden Ove Johansson är nöjd när gästen får fisk!

Jag får ofta frågan om vart man ska resa för än det ena och än det andra fisket. Ofta är det faktiskt inte ”bästa fisket” folk är ute efter utan kanske lite mer bredare upplevelser och allt oftare med respektive och kanske till och med barnen. Det får gärna vara bekvämt, nära till vattnet och när man frågar lite extra så gör det inget att det också finns en bra guide. Man behöver inte åka långt bort, såklart beroende på var man bor, men det finns massor med svenska alternativ till riktigt bra fiske nära från flera av våra storstäder. Jag kommer i ett par artiklar tipsa om några ställen som för några ändå kanske ligger långt bort men lika väl för andra kan nås inom några timmar.

Att drilla Vätternröding är buskul!

Ett av dessa ställen är faktiskt Vättern. En sjö som är en av Sveriges mest ”kompletta” sjöar. En makalös klarvattensjö och allt som simmar i Vättern blir stort och vackert och sjön håller ju speciellt en art som börjar bli smått unik i denna del av landet, jag tänker såklart på storrödingen. Storrödingen som under flera år minskade i Vättern har de senaste åren ökat markant och man behöver verkligen inte skämmas för att behålla en matfisk, en godare fisk finns inte. Det är lite tragikomiskt att den tidigare nedgången av rödingbeståndet skylldes på allt från klimatförändringar till att kräftan åt upp deras rom… men se när ett antal lekområden fredades från yrkesfisket (och sportfisket) så ökade fisken rejält! Lite raljant kan man säga ”vad märkligt” …

Nåväl, är det inte röding man söker så finns det ju både lax och öring. Även dessa arter kan bli riktigt stora, speciellt laxen som faktiskt noterats över 20 kilo! Laxen är inte Vätterns egen utan kommer från Vänerns Gullspångsälv och sätts ut som kompensation för förstörandet av det en gång makalösa fisket i Motala Ström. Öringen är däremot Vätterns egen och även den har, sett över några, år ökat i sjön. Främst tack vare fiskevårdsarbeten i de bäckar som öringen är beroende av för lek och uppväxt. Öringen är ofta rent magiskt vacker och det har fångats fiskar över åtta kilo!


Vättern är ju även ett riktigt eldorado för gäddfiskare, det svenska sportfiskerekordet finns sedan 2016 noterat för just Vättern. En sagolik fisk på 21,07 kilo. Under vårarna finns det ett relativt stort antal sportfiskare som lägger mycket tid på att söka sin drömgädda här.

Stor fin ramp finns om man tar med egen båt!

Hotell Bellevue ligger strategiskt vid hamnen i Hjo.

Ska man till Vättern vilket är en bra idé så tycker jag att man ska göra två saker. Man ska anlita en guide, det finns flera men jag vill gärna rekommendera en jag har ganska stor personlig erfarenhet av, Ove Johansson, speciellt om det är fiskarna med fettfena som drar. Ove är en riktigt meriterad trollingfiskare med två EM-guld och två SM-guld i trolling, han har fler bragder i bagaget men dom kan han få berätta om själv om ni anlitar honom. Han kan verkligen Vättern som sin egen bakgård och är dessutom fenomenal på att hitta fisk. Den andra saken hag tycker att man ska göra det är att verkligen unna sig ett bra boende, stanna ett par dagar, över en helg eller på semestern. När jag fiskat med Ove har vi fler gånger utgått från den fina lilla trästaden Hjo. Tar man med sig barn och eller partner så är det en stad som inte skäms för sig, tröttnar man på fiske finns det massor med aktiviteter att hitta på under fina vår, sommar och höstdagar. Det är verkligen otroligt vackert i och kring denna lilla kuststad. På Hotell Bellevue som ligger precis vid hamnen i Hjo har man smått specialiserat sig på att erbjuda sportfiskare både husrum, riktigt bra mat och paket med trollingfiske. Att äta middag här eller frukost med utsikt över sjön och mot hamnen är inte helt fel. Har du med dig egen båt och vill utforska sjön själv finns det ramp bara ett stenkast från hotellet. Så, det var den första delen av Fiskedestinationen, i nästa MagazineFishEco tror jag att det blir tips för ett riktigt coolt fiske i Norge, eller något annat. Vi får se.


Så här ser dom ut, Vätterns guld!


Frukost med sjöutsikt.

FAKTA OM HJO Avstånd till Hjo från Malmö 358 km Stockholm 335 km Gävle 401 km Sundsvall 600 km Hotell Bellevue www.hotellbellevue.se/ Här finns boende och färdiga paket för fiske. Ove Johansson fiskeguide www.charterfiske.se/ Ove kan Vättern som sin egen bakficka Hjo Kommun för aktiviteter mm www.hjo.se/ Här hittar du allt från konserter till vandringar. Unna dig bra mat på fiskeresan!T A T S TE

Klassiskt möter modernt i ett rejält gäddspö! När jag var i dryga 20-års åldern var jag en inbiten flugfiskare. Lax och havsöring med tvåhandsspö var min grej, min passion! Såklart, precis som nu fiskade jag allt med fenor men glöden och drömmarna fanns kring laxfisket. I drömmarna fanns också grejor. Jag sneglade på flotta spön från Sage, Loomis, Thomas & Thomas och inte minst från Hardy. Hardy hade en serie spön, De Luxe modellerna, som jag definitivt inte hade råd med men drömma gick ju… Vad har det med Svartzonker att göra, jo, första gången jag höll ett Classic spö kom minnen och associationer till tiden med laxfisket tillbaka, här fanns en riktigt skön flirt med just den gamla spöbyggartraditionen, ända tillbaka till säkert 70-talet. Råa klingor, svängda handtag, silver och guld i vissa detaljer och mycket rött i designen. Jag berättade faktiskt för Claes Svartzonker om mina spontana reaktioner och det visade sig att jag hade träffat mitt i prick, vi drömde om samma grejor, hade exakt lika lite pengar så det stannade åtminstone då vid just drömmar…

Svartzonker Classic 9’1” 40-180 gram JAN OLSSON

JAN OLSSON OCH ANNA BERG

Nåväl, nu tar vi spöet, Svartzonker Classic 9,1 fot. Utseendet är verkligen en flirt med det gamla klassiska men här finns också såklart ett möte med det ultramoderna. Det sitter tolv stycken Fujiringar monterade på spöet, inkl. toppögla. Dom tre sista är enbenta, resten tvåbenta, lindningarna är mörkröda. Spöet är tvådelat med förstärkt spigotholk mellan delarna. Rullfästet är välbeprövat och även det från Fuji. Klingan är rått mattsvart (opolerad men lackad) med väl synliga spirallindningar. Bakhandtaget är i kork liksom det rejält tilltagna framhandtaget, dessutom i riktigt bra kvalitet. En kraftig butt avslutar bakhandtaget. Som vanligt har jag fiskat rejält med spöet, inga halvmessyrer, drygt


Rejält framhandtag.

ett år har det fått följa med på gäddfiske i Sverige och utomlands. Det här är ett spö som idag inte är så vanligt på marknaden. Aktionen är på riktigt progressiv och är kanske idag ett av mycket få spön som lutar mot det gamla begreppet helaktion. Vi belastning märker man att nästan hela spöet får jobba och det har en enorm ryggrad. Att drilla lite större fisk är galet skönt, hela spöet jobbar och med det så upplever jag att chansen att tappa fisk

minskar och känslan är så härlig! Spöet är klassat upp till 180 gram men klarar mer. Jag har dängt allt från Buster Jerk till Storpsykar och Platypusar. Det kastar långt, inte tu tal om det och trots sin längd och sin relativa tyngd upplever jag att det faktiskt funkar att dänga med en hel dag, men visst, det känns i kroppen. Ps, jag har använt en rundgavlad FishEco Pro Rocket 5501 under fisket, den balanserar spöet bra.

Ringar från Fuji.

Beprövat rullfäste från Fuji. Spöt är utrustat med en rejäl butt!


Härlig känsla att drilla stor fisk!

Tillverkare: Svartzonker AB Längd: 9’1” - 277 cm Vikt: 283 gram Antal delar: Två

Omdöme

Uppgiven kastvikt: max 180 gram Antal spöringar: 12 st inkl. toppögla Material handtag: Kork hela vägen Listpris: 2.599:-

Det här är ett spö för dig som gillar när old school möter new school. Moderna detaljer och material kombinerat med egenskaper som man sällan ser idag, helaktion och lite längre än vanligt. Skönheten ligger i betraktarens öga säger man, å mina ögon säger att det här är ett direkt vackert spö. Det andas tradition parat med kraft och kompetens. Det finns inte en gädda som detta spö inte kan ta sig an!

Plus

Snyggt Kraftfullt Välbyggt Rejält framhandtag Kastar långt Drillar fisk grymt bra Krokhållare jajamän!

Minus

Tungt Enbenta ringar, inte så många men det är en styggelse!DEN FANTASTISKA

n e ar r Vand KALLE PERSSON

KALLE PERSSON OCH JAN OLSSON

Det är i början av maj. Vårsolen värmer och snart färgas rapsfälten gula i Blekinge och på Öland. Återigen förundras man över att ännu en vår nalkas. Ytvattentemperaturen i Hanöbukten pendlar mellan 7-10 grader och som trollingfiskare går man nu in i en period full av förväntningar.

Nu händer något med den atlantiska laxen som lever i Östersjön. Den förändras. De silverblanka fjällen växer hårdare fast i skinnet. I två, kanske tre år, har de ätit sig feta på ett överflöd av skarpsill och spigg i Södra Östersjön. Nu omvandlas fett till energin som krävs för att påbörja lekvandringen. Återigen simmar de längs med våra kuster; vandrarna. Drivna sedan urminnes tider av att föra sina gener vidare. De flesta ska ta sig från uppväxtlokaler i sydöstra Östersjön upp till det

vattendrag där de föddes i norra Sverige och Finland. En sträcka på uppåt 150 mil. De har i omvänd riktning simmat den strapatsfyllda vägen tidigare, då som kanske 2 år gamla laxungar, som efter att ha inlett sitt liv i sötvatten nu anpassats till ett liv i havet. På vägen tillbaka simmar nu en varelse som bemästrat livet i havet, ökat sin kroppsvikt uppemot 500 gånger, redo att slåss med sina artfränder om rätten att bilda nästa generation.

Vi har precis sjösatt båten i Garpahamnen på Hasslö i Blekinge Skärgård. Det gick bra. Ibland gör det inte det. Som den gången vinschen inte säkrades och båten under nedbackning skenade ner från trailern och med ett brak landade med akterspegeln på betongrampen. Känslan att i backspegeln se sin båt med den nyinköpta fyrtaktaren dundra ned i betongen är inte speciellt tillfredsställande. Nu ligger den i alla fall där, förtöjd längs med bryggan.


Gasten springer fram och tillbaka i båten. Han har för mycket prylar. Betesboxar svämmar över med skedar, linspolar och lockblänken av olika storlek. Att man inte fångar vandringslax beror sällan på att det saknas prylar. Utebliven fångst av vandringslax är snarare regel än undantag i min båt de sju vårsäsonger som jag har försökt. Säsongen 2014 till exempel, fångade vi en vandrare på 40 timmars trolling.

Totalt 13 spön fiskar hela tiden bakom båten.

LAX I BÅTEN

DEN TÖMDE SPOLEN

Det här är tiden då en laxfiskares drömmar kan slå in. En del fångar sitt livs fisk, en sådan fisk efter vilken man egentligen inte behöver fortsätta fiska. Om det inte hade varit så att fiske efter vandringslax är beroendeframkallande. Man vill uppleva hugget, drillen och lyckan vid håvning och release igen och igen. Det är viktigt att vara med därute och ha chansen. I många år fiskade jag efter gädda, gös och abborre, då kändes lax lyxigt och avlägset. En känsla som dröjer sig kvar än idag. Fast etsat i fiskeminnet är ett samtal med en erfaren dansk trollingfiskare nere i Simrishamn våren 2011. Det var i april, och vi hade precis angjort hamn efter en dags fiske ute vid Långagrund. Bredvid sin båt står en man i 50 års åldern och plockar med sina spön. Nyfiken, går jag fram till honom för att växla några ord om dagens fiske. På ett av spöna saknas det lina. Spolen är tom. Han tittar på den. “Jag hade en stor” säger mannen allvarsam. Han möter min blick och berättar om en lax som aldrig slutade rusa, den tömde spolen på lina, brände spolknuten och sen var det över. Kanske är det just det som är tjusningen med fiske efter vandringslax, att det finns fiskar med potential att tömma spolen. Knappa 20 sjömil från land känner man sig liten och sårbar i en båt som är 5.75 lång och egentligen byggd för insjöbruk. Nu befinner vi oss mitt i vandrarens stråk, i laxens rike. Omkring oss

fiskar på min sida båten har fångat lax tidigare, om inte i min båt så i andras. Det är en blandning av Ismo Magnum, Northern King, Silver Streak och Trophy Spoon som sjösätts. Totalt 13 spön, 8 på ytan, 4 på djupet och så “fulingen”, den strax bakom motorns propellersprut. Det sägs att laxen blir nyfiken på bubblorna som bildas av propellern, att de liknar bytesfisk som flyr upp mot ytan. Vi trollar oss fram på öppet hav i två och en halv knop. Det blåser några sekundmeter från sydväst. Vi håller kurs i motsjö i riktning mot klippbanken ungefär 10 sjömil från Utklippans sydspets. Klockan har hunnit bli 3 på eftermiddagen och vi har fiskat i sju timmar. Man är inne i lunken, lyssnar på skvallerstrålens sorl, rensar betena från skräp och envisa näbbgäddor, letar efter tecken på ekolodet som tänder hoppet om hugg. Bytesfisk, i form av spigg och sill, skillnader i temperatur eller strömkanter leder samtliga till att sinnena vässas och hoppet tänds. Vi har lax i båten. Men ingen vandrare utan en uppväxare på omkring sju kg. Den högg på en av gastens för mig okända skedar. Det brukar bli så, att laxen hugger på gastens sida.

syns bara vatten, det är 50 meter djupt och inga andra båtar syns till. Uppgiften att någonstans här ute lyckas kroka och landa en vandringslax känns till en början övermäktig. Gasten rotar runt bland sina lådor. Han tar fram en för mig helt okänd sked. Han talar sig varm om varför just detta bete borde locka vandraren till hugg. Gasten står för nytänket i båten. Själv är jag i tanken fast i gamla hjulspår. Alla skedar som

Under dagen har det varit sparsamt med fångstrapporter på radion. En lycklig trollare fångade en 16 kilos vandrare under morgonen, men sedan dess har det varit tyst. Vi närmar oss nu gattet öster om klippbanken. Här har åtskilliga trollingdrömmar blivit verklighet i form magiska vandringslaxar på 15 kg och större. Gattet är en del av den korridor som laxen verkar vandra i på sin väg norrut längs med Blekinge kusten. Min blick är fäst på djupriggsspönas spända klingor när jag hör det. Det svischande ljudet av en spänd planerboardlina som spänns upp med ett ryck för att sedan släppas tillbaka. En av klämmorna hänger lojt och dinglar. Linan till ett av takspöna försvinner iväg bakom båten. Spöet spänner upp i spöhållaren och klarsignalen går igång. Det har hänt. Vi har krokat en vandrare.


En riktigt fin vandringslax räddar hela fiskeåret.

ryggrad. Fiskens tyngd och rörelser känns ända ner i ryggmärgen. Det suger till rejält i magen när vi för första gången ser fiskens mäktiga silversiluett i det klara vattnet. Den lägger sig jämsides med båten. En fantastisk syn och det som vi kämpat för att uppnå. Jag backar framåt i båten och byter plats med gasten som skopar upp fisken i det gummerade nätet så fort den kommer tillräckligt nära. Det är en vild honfisk i fantastiskt kondition. Skyndsam vägning och mätning visar på 112 cm och knappa 17 kilo. Den gummerade håven har varit skonsam mot fiskens fjäll. Efter release gör hon ett par kraftiga slag med den höga stjärtfenan och simmar spikrakt nedåt. Hon försvinner spårlöst i det grönblå vattnet. Ett lyckorus sköljer genom kroppen. Vi har uppnått vårt mål med att fånga en fin vandrare. Hoppas att hon hittar hem till sin födelseälv och får leka. Med den fisken är vårt fiskeår räddat.

Fisken får simma vidare på sin vandring.

FRÅN 0 TILL 100

Nu frigörs en härlig blandning av adrenalin och endorfiner. Fisken har tagit ett bete på min sida båten. Det är en Ismo Magnum i färgen trikoloren blyad med 80 gram. Spöet står bugat i ett kraftigt C och jag får ta i för att lyfta det ur sin hållare. Fisken fortsätter sin ursinnesrusning och försvinner allt längre bort bakom båten. Räkneverket visar på strax över 450 fot innan den stannar. Det blir stumt och tungt. En känsla av maktlöshet infinner sig. Än så länge sker fajten på fiskens villkor, vi får anpassa oss. Gasten har flugit upp från sin plats och börjat rensa aktern på spön. Det har gått från 0 till 100 på en tusendels sekund. Laxen går

upp i ytan långt bakom båten och stökar. Av svallet och tyngden att drömma är den stor. Nu blir jag nervös. Det här är en fisk man inte vill tappa. En sådan fisk som kan rädda ett helt fiskeår. Sakta men säkert får jag in lina. Räkneverket tickar ned till vår fördel. Men ett tjugotal meter bakom båten tar det stopp. Laxen drar iväg i sidled. Den går inte att stoppa. Vi anpassar båtens position efter laxens. Jag känner hur fisken börjar skaka på huvudet och börjar förbereda mig på att den ska gå loss. Men den sitter kvar. Den börjar bli lite mer medgörlig nu och jag pumpar upp fisken till ytan. Här krävs det spön med


Magazine

N

F LY O

M

AGAZI

N

AGAZI M

AGAZI M Est. 2016

E

LY

M

F LY O

N

Est. 2016

E

LY

LY

AGAZI

F LY O

N

E

LY

N

F LY O

N

E

N

N

Tack

för ert värdefulla stöd och engagemang i vår kamp för bevarande av våra strömmande vattendrag!

Est. 2016

Est. 2016

Magazine

Mälardalens Canebyggare

KRADDSELE

Samfällighetsförening

STORSJÖ

Fjällturism AB

Bollnäs FVF Gunnar Westrin • Nordic Footprints • Hultins Sportfiske • Älvdalens Fiskecenter • Hårkan & Långan Jakt och Fiske • Familjen Thyni - Källgården • Wiritech AB Ljustorpsåns FVO • Nedre Nätraälvens FVOF • Sandhamnsguiderna AB • Sunnedamms Sportfiske • Skärgårdsguiderna i Sverige AB • Sportfiskebutiken Tajtlajn AB Lapponicus fiske och fritid • Minimark & Trädgård AB • MÅ Fiske & Fritid AB • Mälardalens Sportfiske • Packalätt Skandinavien • Studio Henrik Bonnevier KonfAktiv • Rossöns FVOF • Fiskeshopen Mörrum AB • Magnus Ström Fotograf • Måndagsgruppen • Lidmans Svartån • Skanfurn AB • Packraft Sverige Ätrans Sportfiskeförening Falkenberg • Jan Lahenkorva • Ekbergs Fiske • DMD-Consulting Sweden • Vikens Flyfisher • Icehotel AB • Möbelsnickare Christofer Eliasson

Stötta Älvräddarna du också! www.alvraddarna.seVINNARE MARS: TERO PAAKKI 122 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE MARS: DAVVE GUNNARSSON 50 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE APRIL: DAVID JONSSON 93 CM

ANMÄL DIN GÖS ÖVER 90 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE APRIL: DANIEL MATSPERS 126 CM

ANMÄL DIN GÄDDA ÖVER 120 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


VINNARE APRIL: JOHAN BYSTRÖM 52 CM

ANMÄL DIN ABBORRE ÖVER 50 CM OCH VINN FINA PRISER! SUPERSIZE ANMÄLAN


Tävla mot de bästa ss gäddfIskarna och slå om äran i Sveriges tuffaste individuella gäddtävling

Kval från 15 mars - 16 september Final på Åland i oktober

15 000 kronor till vinnaren! Läs mer på www.gaddfajten.se - kval sker som vanligt på www.fisheco.se


Se den nu!

Se den nu!

O

Hall of fame Klicka här!

Nicklas Hallnor

O E D I

V

134 cm (2016)

ormation om oss hittar påSegrare www.fisheco.se

2012 Nicklas Hallnor 2013 Göran Hjelm 2014 Tomasz Andersson 2015 Tomasz Andersson www.youtube.com/fisheco 2016 Andreas Ingrids 2017 Nicklas Hallnor

gare Liveändningar och duktioner hittar du på:

O E D I

Live med Buster Odén Gäddfiske med spinn och fluga

VillVdu och ditt företag synas i en av våra livesända sportfiskeshower, kontakta oss på +FishEco´s livesända Se den nu! +FishEco så berättar vi mer.

fiskeshower har på kort tid blivit Mer information om oss hittar ni på extremt populära, både bland www.fisheco.se dess sponsorerKlicka ochhär! den ständigt Våra tidigare livesändningar och växande publiken. filmproduktioner hittar du på

Klicka här!

och ditt företag också kvalcentimeter enFlest av våra livesända Nicklas Hallnor 615 cm (2016) keshower, kontakta oss .. vi mer. Eco..så berättar Nicklas Hallnor

Live med AlbinPelagiskt Sharghi vertikalfiske Se den nu!

6 st

Langsta Gadda

Klicka här!

O

E VID

www.youtube.com/fisheco

V

O IDE

Live

med Hakan Fransson

Se den nu!

Klicka här!

Läs mer om Gäddfajten på www.gaddfajten.se

Vertikalt rödingfiske

Fotograf: Jonas Nordigårds

shEco´s livesända segrar werFlest har på kort tid blivit Tomasz Andersson 2014 & 2015 populära, bland Nicklas Hallnorbåde 2012 & 2017 nsorer och den ständigt Flest publiken. finaler xande

E VID

Vill du och ditt företag också synas i en av våra livesända sportfiskeshower, Svartzonkeross O Live med kontakta E på +FishEco så berättar vi mer. VID Spinnfiske efter gädda

Se den nu! Mer information om oss hittar du på www.fisheco.se Klicka här! Våra tidigare Liveändningar och filmproduktioner hittar du på:

http://www.youtube.com/fisheco

O

E VID


Studio Andørja World Record

Norrlands Guld III

Svartzonker / AssurLäs alla tidigare nummer online – självklart helt gratis!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.