+MagazineFishEco #1 2023

Page 1

vi ses på mässan

kvar innan Sportfiskemässan 2023 slår upp sina dörrar, det ska bli fantastiskt att få träffa alla i branschen igen och alla andra sköna besökare också såklart efter den eländiga coronatiden. FishEco är där tillsammans med Livlinan och Fishy Tech Sweden. Vi kommer att ha en kul tävling med namnet ”Rädda en Gädda på Sportfiskemässan” så kom förbi vår monter och prata lite, läs mer om själva tävlingen här.

I övrigt så är det bara att avnjuta ännu ett gratis MagazineFishEco, om du gillar det, dela det med dina vänner, det tycker jag vi förtjänar.

Ha också en underbar vår alla läsare, det ska vi ha.

Ja, det här är ett speciellt nummer för undertecknad. Här finns en fisk som jag aldrig trodde att jag skulle få se i mitt liv,

än mindre fånga, bläddra lite så hittar ni den. Nog om det.

Vi skriver mars månad och bara dagar

Omslagsfoto:

Detta nummer görs av: Ansvarig Utgivare:..................Jan Ohlsson

Art Director:...........................Linus Fröhlich

//JAN O

Kontakt: Ansvarig Utgivare:................ Jan Ohlsson............070 - 208 80 30 Mail: info@fisheco.se

HI-LO

NYHETER FRÅN ABU GARCIA!

ERBJUDANDE!

Köp Abu Garcia-produkter på Sportfiskemässan

för 300 kr

FÅ EN BEAST KEPS

Köp för 500 kr

FÅ EN BEAST KEPS + BEAST HANDDUK

Gäller så långt lagret räcker. Premier hämtas i monter C14:41 mot uppvisande av kvitto.

MONTER: C14:41

VI SES PÅ SPORTFISKEMÄSSAN!
ATOM PRO

INNEHÅLL

#1 2023 14 22 Åfiske efter gädda Napprusch i viken 62 Spåkulan 2023 Supersize Den största abborren 78 72 96 88 144 Svenska rekord 2022 Fisheco Flugfiske Test: MaxToro DLC 6 Fjällets drottning Spön Abu Garcia Beast 8'4" HX ........... 30 Rullar Shimano Ultegra 2500 SHG ....... 34 Abu Garcia Revo Beast X ............ 38 Shimano Vanford 2500 ............... 42 Abu Garcia MaxToro DLC ............ 46 Shimano Sustain 2500 ................ 48 Abu Garcia Zenon 2500 MSH .... 52 Kläder Graff fiskekläder .......................... 56 TESTER:

Drottning ISFISKE EFTER FJÄLLETS

VACKRA RÖDINGAR I

SPEKTAKULÄRT VINTERLANDSKAP

MOGGE LEWIN MOGGE LEWIN, JONATAN NELLFORS & TONI ROSVALL

När vintern inte riktigt är vad man hoppas att den ska vara på

hemmaplan får man packa väskorna och sticka norrut. Mot vildmarken, norrskenet och det magiska isfisket efter fjällets Greta Garbo: rödingen. Häng på när Mogge Lewin och kollegor åkte till Abisko för att fiska i 25 minusgrader och några få minuter av dagsljus per dag.

Tillsammans med Marius och Rolf-Magnus, kollegor från den norska Rapala-organisationen, och Toni, fotograf på huvudkontoret i Finland, har jag och Jonatan Nellfors tagit flyget upp till Kiruna. Där ska vi möta upp Lucas Lövgren för några dagars isfiske. Vi ska testa nya prylar inför kommande isfiskesäsong och passa på att filma och plåta lite. På hemmaplan är isen inte speciellt bra men här är det något helt annat – och dessutom får vi fantastiska fjäll, vidsträckt vildmark och isfiskekunskap på en helt ny nivå. Lucas är ung men har mer erfarenhet av fisket i de här områdena än vad de flesta skaffar sig under en livstid. Att säga att han lever för fisket är närmast en underdrift.

Vi provianterar, packar in alla prylar och hänger på skotersläpet för att åka norrut, mot Abisko och rödingen. I princip varje vatten, stort som smått, som vi passerar under den 1,5 timme långa bilfärden norrut har Lucas testat och berättar om stora öringar, vackra rödingar och magnifika harrar.

– Fiskar du ingen gädda? frågar Jonatan och får ett snett leende till svar. – Gädda fiskar man inte – det får man ändå. Vi garvar och förstår vad han menar samtidigt som både jag och Jonatan funderar över vilka storväxta sjövargar som simmar här i trakterna.

Vi kommer fram till stugan där vi ska bo, packar

ur och sätter oss kring köksbordet för planering och fixa av utrustning inför morgondagen.

När går solen upp imorgon? frågar jag och börjar fingra på mobilen för att hitta svaret. Upp 11.42. Ned 12.15. – Det är vad jag kallar korta dagar!

Givetvis är det ljust mycket längre än så men faktum kvarstår att det gäller att vara på plats, ute på isen, i mörkret för att ta vara på så mycket effektiv fisketid som möjligt. Inte minst om man ska ha en chans till bra ljus för fotografering.

MÖRKT, KALLT OCH ALLDELES UNDERBART

Nästa morgon åker vi skoter ut till sjön i totalt mörker. Det är kallt, kring 25 minus, och fartvinden gör det inte direkt varmare. Vi reser isfisketältet, tänder gasolkaminen och riggar spöna. I pannlampans sken och med hjälp av motorborr och ekolod lokaliserar vi snart en kant där det snabbt sluttar nedåt. Lucas som sitter på den så värdefulla lokalkännedomen berättar för oss hur bottenstrukturen ser ut, var strömkanten från ån som rinner ut i sjön går och var fisken brukar stryka runt så här års.

– Här brukar de käka småfisk så jag tycker vi ska börja med beten som är lite större, säger han och knyter på en Rapala Rippin Rap UL, ett litet vibrationsbete som både hörs och syns under vattnet.

Vi kommer fokusera vårt fiske till ett område som sluttar från 3-8 meter och vi följer kanten och borrar ett antal hål som vi kan alternera mellan. Kylan är påtaglig men så länge man rör sig är det inga problem. Vi testar lite olika bottendjup och beten för att se vad som funkar bäst för dagen. Lucas är den som först kommer i kontakt med fisk. – Här är det fisk, ropar han och pekar på ekolodet. Jag skyndar dit med kameran för att plåta om det hugger. Ekon från ett par fiskar syns tydligt på Garminskärmen och den ena av dem stiger i jämn fart, till synes bestämd, mot betet. Och så kommer

hugget. Lucas krokar fisken och drillar den säkert. En vacker röding med blodröd buk och kritvita fenkanter ligger snart på isen. Marius, min norska kollega, ligger på mage och kikpimplar en bit bort. – Nu är det ett par fiskar som cirklar runt betet, säger han. Alla blickar vänds mot honom samtidigt som han sätter mothugget. Spöet bugar fint och fisken stångar hårt under isen men förlorar till slut kampen och Marius kan landa dagens andra röding. Buken är vackert orange och de ljusa prickarna på sidan ser nästan ut som snöflingor mot en mörk bakgrund. – Det är så häft-

igt att se hur de beter sig i det kristallklara vattnet, säger han. Jag gjorde ett par större lockryck precis innan de dök upp, cirkulerade runt, inspekterade nyfiket betet och så bestämde sig den ena för att hugga. PANG!

Betet han fiskar med, Origami Blade från 13 Fishing, är ett litet skeddrag med ”veck i”. En unik utformning som gör att det zick zackar i droppet, som en liten betesfisk som jagar i vattnet, och drar uppmärksamheten till sig under ytan. När man pausar betet så snurrar det sakta runt sin egen axel och det är ofta då huggen kommer.

RÖDINGEN – EN FANTASTISK MATFISK

Jag tacklar upp ett spö med samma bete och sätter mig i ett av de förborrade hålen mellan Marius och Lucas. – Här känns det hett, säger jag halvt på skämt och halvt på allvar och försöker återfå värmen i fingrarna efter att ha plåtat Marius fisk. Det tar dock inte många minuter innan jag kastar av mig vantarna för att landa en fisk. Min röding är dock liten och sitter så ytligt krokad att den kan krokas av i hålet. I de här temperaturerna måste man vara införstådd med att catch and release inte är möjligt om fisken kommer upp i luften. De fiskar

som är lämpliga matfiskar tas upp och blir automatiskt djupfrysta så snart de landats. Övriga krokas av under vatten.

I de här vattnen är det gott om röding och de fiskar som vi tar med hem och tillagar gör varken till eller från för beståndet. Bättre matfisk än fjällets vackra rödingar går knappt att hitta.

Dagen fortlöper och under korta, koncentrerade huggperioder fångar vi många fina rödingar. Lucas och Rolf-Magnus är de som lyckas bäst. Lucas fiskar med vibrationsbeten i form av Rippin Rap UL och Micro Magic Man medan Rolf-Magnus lyckas

bäst med Origami Blade. Två betestyper med mycket rörelse och ljud. Det viktiga är att inte glömma pauserna. Det är ofta när betet centrerat sig under ishålet och nästan står still som huggen kommer.

UTRUSTNINGSTIPS FÖR ISKALLT FISKE

Att fiska i så låga temperaturer som -25 grader kräver att man har utrustning och kläder anpassade för ändamålet. Lager på lager-principen är lika självklar som att man har mössa, handskar och buff som skyddar ansiktet. Den här dagen har vi tur att fjällen skyddar oss från den värsta vinden – an-

nars hade det förmodligen varit lite jobbigare. Dubbla uppsättningar av handskar och vantar är att föredra. Inte minst om något av dem skulle bli blöta. Personligen gillar jag att ha ett par tunnare vantar, gärna fingerlösa, och ovanpå det tjocka tumvantar. Då kan man lätt ta av sig tumvantarna och snabbt knyta om, lossa krokar eller andra ”pilliga” saker och sedan ta på vantarna igen och få upp värmen snabbt. Mina nya StrikeMaster Heavy Weight mittens, riktigt rejäla och varma handskar, blev snabbt mina nya favoriter under resan.

ATT VÄLJA RÄTT FISKEPRYLAR

När det kommer till fiskeprylarna så gäller det att välja rullar som klarar kylan. När det blir kallt så kan vissa typer av rullfett bli trögare och göra att hela rullen upplevs som tungjobbad. Utöver det ska

man se till att ha en lina anpassad för isfiske. I vårt fall använder vi oss av Ice Magic från Sufix, en lina som är mjuk, följsam och smidig även i riktigt låga temperaturer och som har en ytbehandling som motverkar isbildning. Dessutom finns den i flera färger som syns väldigt bra mot is och snö.

På de här breddgraderna är det ljust dygnet runt under sommarhalvåret. Nu, när vi i princip prickar in den mörkaste tiden på året, är det nästan tvärtom. Det blir aldrig riktigt ljust, framförallt när det är mulet, men samtidigt så blir det heller inte riktigt lika kolsvart som hemma i Örebro-trakten där jag bor. Och den stora skillnaden är så klart för att här är det snö.

Redan kring 14-tiden börjar vi plocka ihop för dagen. Mörkret sänker sig snabbt och för oss som vill kunna fotografera är det ett problem. Lucas tycker

också att det är ett problem att vi bara ska fiska halvdagar. – Ibland kan mörkerfisket vara riktigt bra. Är det OK med er om jag lämnar er vid stugan och sticker ut några timmar på ett annat vatten?

frågar han i bilen på vägen hem. Jag och Jonatan försäkrar honom om att det är helt ok. Vi måste hem och ladda kamerabatterier, tömma minneskort och eventuellt ta en värmande whisky framför brasan.

LUCAS BÄSTA TIPS FÖR BRA RÖDINGFISKE

1. Fiska efter månens fas och försök att pricka in nymånen. Det är ett hett tips och som i regel gäller allmänt efter rödingen. Större delen av det bästa rödingfisket jag upplevt har skett under dessa tillfällen. Vill du däremot uppleva resultat under nattfiske efter röding bör du försöka pricka in fullmåne i samband med tunna isar. Rödingen får nämligen chansen att äta hela natten och man kan få till ett otroligt roligt fiske hela natten lång.

2. Tiderna på dagen är också en central del i rödingfisket. Tidigt på säsongen under vår mörkaste tidsperiod kan man uppleva ett hett fiske på dygnets alla ljusa timmar. Det eftersom det inte är många timmar ljust och rödingen får ont om tid att äta på. Ju längre in på vinternsäsongen blir tiderna ännu viktigare att ta till akt på. Ljusets timmar blir allt fler vilket ger rödingen en längre tidsperiod att äta på. Gryningen är en den hetaste tiden och är väldigt viktig att pricka in för att lyckas med sitt rödingfiske. Så tidigt som 03.00 kan man ha sitt bästa fiske för dagen.

3. Förse dig med rätt grejer. Det är ofta man upplever rödingen som kinkig och väldigt frånvarande. Ibland även helt ointresserad och då gäller det att pröva något nytt tills man hittar dess intresse. Jag har alltid med mig olika typer av grejer. En mormyska agnad med Lil´ Creature Bait från Blue Fox finns alltid redo till hands. Studsa på botten upp och ner kan trigga den mest kinkiga fisk. Det är en ny favorit sen några säsonger tillbaka och har funkat extremt bra. Ibland kan även ett hårdbete vara lösningen genom att irritera och trigga i gång fisken. Jag använder mig gärna utav Micro Magic Man från 13 Fishing som har rassel och färgsättningar som imiterar småspigg.

4. Mitt sista fisketips är ett mer långsiktigt tips. Det handlar om att lära känna sitt vatten och är en stor del till hur man frekvent kan lyckas med sitt rödingfiske på bästa sätt. Inlopp alternativ utlopp kan vara heta ställen. Kolla in om sjön har några grynnor för att sedan pröva ut dessa platser. Platser som djupkanter är ofta bra ställen för rödingens födosök. Det gäller att vara aktiv i sitt sök efter rödingarnas levnadssätt i varje sjö.

GÅ INTE ÖVER ÅN EFTER VATTEN

Kall, mörk och oändlig – framåt februari fanns det inget annat sätt att beskriva denna snörika vinter. Kylan med sin isläggning hade kommit redan i slutet av november och nu framåt februari var fantasierna om spinnfiske fortfarande inget annat än en ren illusion.

Tänk att byta ismetepulka, stövlar och flytoverall mot den alltid så spännande jakten i årets första spinngäddor.

TOBIAS FRÄNSTAM

Oftast fångade jag dem spatserade mellan vikens bryggor samma dag som isen först blivit landlös och sedan börjat spricka upp. Där emellan isflaken stod alltid några nyvakna och romstinna gäddor som försiktigt behagade smaka de långsamt svepande vobblers som livlöst hängde i de täta spinnstoppen.

En dag blev längtan emellertid så stor att jag och min bror begav oss ut i jakt på något rinnande vatten bara för att pröva några av de beten vi snidat i vintermörkret. Blott någon mil bort fanns ett oansenligt vattendrag som sträckte sig mellan två sjöar. Ån var rak och flack till sin utformning, oftast kring metern djup och kantades om vartannat av al, vass eller allehanda sly. Med ett par minusgrader, snö som knarrade under skosulorna och en sol som inte ens orkade sig upp över trädtopparna var det till förvåning som spöet bågnade i samma

Fiska med beten som går att ta hem långsamt.

rän den förmodat ryckande trädgrenen skulle lyftas ur vattnet som jag på allvar förstod att årets första gädda, kommit på ett av årets försa kast. Och sedan åtföljdes av ett par till, där min bror Lars fick en riktig praktgädda på närmare fem kilo. Men hur var det ens möjligt, gäddor mitt i vintern? Och dessutom innan isen ens gått på en plats som dessutom var mer oansenlig än något annat vi stött på tidigare. Vi var något på spåren och med ljus och lykta sökte vi oss vidare bland de vinteröppna vattendrag och fann ett fantastiskt gäddfiskefönster vi aldrig drömt om att vi skulle upptäcka.

Å-GÄDDOR

Åar i alla dess former finns i landets alla hörn. Och gädda finns i de allra flesta åar, bara de inte ström-

lite olika sätt. Är vattendragen stora med vandrande bytesfiskbestånd som id, nors och öring kan det leva större stationära fiskar i vattendraget året om. Medan är vattendragen reglerade med många dammar och korta avsnitt blir fiskbestånden fattiga med små och få bytesfiskar. Och därmed små tunna gäddor. I mina trakter är de intressantaste gäddfiskeåarna inte av någon av dessa typer, främst då större vattendrag utan vandringshinder saknas. Utan istället rör det sig oftast om vattendragssträckor som förbinder två sjöar, en sjö med ett våtmarksområde eller en sjö och en kuststräcka. Alltså en del av en vandringsled för gäddan som de vuxna exemplaren i synnerhet använder när de från senhösten till våren rör sig mot grundare och näringsrikare lekområden vilka i sin tur värms snabbt under våren och är de bästa lekområdena. Gäddan är

Jakten på öppet vatten för många år sedan.

"EN STRÄCKA DÄR GÄDDORNA VERKADE PASSERA"

i de flesta fall en mycket tidig vandrare, ibland bra mycket tidigare än vad man kan tro, och i vissa fall söker den sig mot lekområdena långt innan isen gått på sjön.

Det var just en sådan här sträcka vi lyckligt ovetandes stött på, en sträcka där gäddorna verkade passera från den ena sjön mot den andra. Och just där vi kommit fram var det en något djupare del, i ån hade de mjuka strandbrinkarna gröpts och vattnet snirklade sig sakta fram igenom ett par höljor. Det var inte bara i denna å, utan de efterföljande som vi med hast prövade med där mönstret upprepade sig. I de flesta vattendrag av lite storlek som förband olika sjöar hittades gäddor om det bara fanns lugnare partier med djupare vatten.

Då fisket var enkelt och lättåtkomligt kom det sig att vi prövade åarna under årets alla tider. Oftast var resultatet uselt i de fall vi besökte sträckorna under sommar, höst eller riktig vinter. Det verkade som att åsträckorna inte höll tillräckligt med bytesfisk för att attrahera någon nämnvärd mängd gädda utan det var just under vårvintern, till efterlek och tidig försommar när mycket fisk rörde sig mellan sjöarna som dessa platser fiskade som bäst. Senare på säsongen när allt annat var isfritt var dessa platser för oss inte lika intressanta då det fanns så mycket annat att upptäcka, men som fiskeplats mitt i vintern där man enkelt kunde ta sig ut och fånga tiotalet gäddor trots den strängaste vinter var detta fiske oumbärligt.

FÄRRE KROK GER MER FISK

Trots att mycket vatten runnit under broarna sedan de drygt tjugo åren sedan vi började ägna oss åt detta vårvinterfiske på gädda är detta något jag fortsatt med år efter år. Dels är det alltid lika spännande att återigen få komma ut och känna på ett riktigt gäddhugg, men fisket kan också vara utmanande. I det kalla vattnet som ofta inte är mer än någon grad är gäddan ingen nämnvärd sprinter, allt som passerar förbi för snabbt, yvigt eller långt ifrån förbises snabbt. För att väcka hennes intresse skall det istället ske följsamt, lugnt och förföriskt. Som en vaggande vobbler med långa spinnstop, en sakta hemtagen tail eller en jigg med tunn paddel som fiskas med lätt skalle nära botten. Alltså

Min vän David Lundh landar en av årets första ågäddor. Packa lätt i en ryggsäck för att enkla förflyttningar. Vacker å-gädda på ingång! Vintergäddorna är ofta välmatade. Lätt paddlande jiggar hör till åfiskets favoriter.

beten som varken varken låter eller rör sig särskilt mycket i det kalla vatnet, utan snarare sådant som håller djupet och rör sig sakta i ett lugnt tempo.

I dessa mindre vattendrag fiskar jag ofta från land, vilket ofta resulterar i att jag både krokar i träd och bråte både över och under vattenytan.

Då dessa gäddor heller inte upplevs som särskilt krokvana och mer än gärna hugger ordentligt om betet bara presenteras rätt så fungerar tacklingar med så få krokar som möjligt alldeles utmärkt. Det bästa betet är egentligen jiggar runt 15 centim-

eter vilka enklast fiskas med vanlig jiggskalle utan stinger. Då får man dels ett bete som till stor del är skyddat från bråte och som enkelt går att anpassa fiskedjupet med beroende på om man kastar med strömmen, mot strömmen eller kring någon form av hölja.

Vad det gäller utrustningsvalet som helhet är det oftast bättre med ett kort och grovt spö. Med tjock lina får man enklare loss bottennapp och med trä och sly längs med vattendragets kanter är det enklare att komma till och kasta om spöet är kort.

VÅGA PRÖVA

Att ge sig ut och pröva på årets första ågäddor är något som passar alla. Det är varken särskilt svårt eller krångligt och oavsett var man bor i landet har man förmodligen en gädd-å närmare än man tror. Ta en fin eftermiddag och ge dig ut med spöet på axeln, även det minsta vattendraget kan överaska. I många fall ger sig alltså gäddorna upp mot sumpmarker och gärden långt innan isen gått på de intilliggande sjöarna och i detta spännande men annorlunda fiske kan man starta säsongen redan någon månad i förväg!

Runt broar med hård struktur bildas ofta höljor på nedströmssidan vilka kan vara av stort intresse denna tid på året.

HISTORIEN OM

DEN STÖRSTA ABBORREN FÅNGAD AV EN SVENSK NÅGONSIN!

Jano åkte till Holland med gädda som mål, men kom hem med något helt annat. Här är historien om den troligtvis största abborren någonsin som fångats av en Svensk sportfiskare.

JAN OLSSON JAN OLSSON, JAN BOOMSMA & LINUS JOHANSSON

Ja, det har varit lite svårt att komma igång med den här artikeln, rubriken avslöjar ju den del och lovar rätt mycket och med det kom faktiskt lite av skrivkramp för undertecknad, det är sällsynt i mitt arbete. Jag har mycket sällan svårt att hitta flöde eller ord, det brukar räcka med att jag sätter mig ner vid datorn och bara bestämmer mig så funkar det, kvaliteteten får andra bedöma men att producera ord kan jag… men icke denna gång. För att komma igång med texten ni just nu läser får jag lixom trixa lite. Här får ni ett liknande exempel för en god vän i sportfiskebranschen, för att jag ska komma igång.

För ett antal år sedan fångade legendariska sportfiskaren Jörgen Larsson en gigantisk gös snubblande nära tolv kilo, 11 820 gram. Fångsten ekade över hela sportfiskesverige. Jag var som jag minns det rätt snabb med att ringa upp å gratulera och självklart intervjua honom kring fångsten. Vi kom snabbt fram till att han just då, satt med samma problem som jag gör nu. Hur närmar man sig en smått religiös upplevelse med ord, hur gör man den rättvisa? Att förmedla starka känslor i skrift är bland det svåraste med att vara skribent, det är i alla fall min upplevelse.

Vi får helt enkelt börja från början. Jag har haft förmånen att fiska i de legendariska holländska sjöarna gränsande till havet nu prick fem gånger. Dom första två åren med franska proffset Frederic Jullian via Gunki Iron Perch, sedermera en gång med den gode Jörgen ovan och Tomasz Krysiak och de två sista gångerna med en av mina äldsta och bästa fiskevänner, Linus Johansson med Holländska superguiden Jan Boomsma.

Linus och jag go way back. Vi har metat storål i småsjöar, vertikalat och ismetat gös i andra sjöar, spinnfiskat gäddor i ytterligare andra många sjöar och inte att förglömma rest till Rügen ihop ett flertal ggr mm mm. Lägger man ihop alla dagar vi hängt vid olika vatten så blir det många och vi känner

optimism, stundtals kanske fånigt mycket sådant. Förra året hade vi riktigt bra abborrfiske tillsammans i Holland, Linus slog sitt PB flera gånger, ja, vi skakade av fiskar vid relingen utan att ens mäta dom, fiskar som vi hade gjort saltomortaler av glädje av hemma kan jag säga. Själv hade jag länge också velat testa gäddfisket i dessa sjöar, inte minst då vår guide tog en fjortonkilos under ett av våra abborrpass. Även Linus gillade idén om gädda detta år så det var lixom bestämt att vi skulle lämna abborrspöna hemma och satsa på en 20-plussare (man får ju drömma lite…)

STICK WITH THE PLAN?

Men, vi ska ta det från början… Dagarna innan avresa, hemma i Bro på kontoret. Telefonen ringer, det är Linus… Han har sett att våra vänner Petter, Martin o Manuel landat en gigantisk abborre på 3110 gram bara någon dag tidigare.

- Vi skiter i gädda, vi måååste fiska borre säger han med fiskedarret i rösten!

plan” den kan man inte ändra bara för att någon får fina borrar säger jag…

Linus lyssnar inte, vet inte riktigt vad han säger men ordet ”trekilosabborre” hörs många gånger under samtalet. Själv hade jag under gårdagen varit hos Micke Boettge på Sportfiskeboden i Täby å servat mina fina rundgavlade ambassadeurer, köpt på mig ett otal nya helt onödiga beten o annat just in case, jagat slutsålda men helt nödvändiga ”fetbeten” som Gators Catfish, ett måste enligt experterna, så jag var helt i pikemode.

Till slut kompromissar vi, vi tar med mycket gäddgrejer och för att blidka Linus går jag med på att ta med ”lite” abborrgrejer i vår gemensamma packning, bara om det, mot förmodan, skulle bli läge för abborre…

Vi har rutin på våra resor nuförtiden, allt packat o klart, iväg på förmiddagen, plocka upp hyrbil mm å framme i Holland mot kvällningen i den lilla staden vid vattnet Oude Tonge som är byggd med kanaler längs tomterna så att man kan ha båten utanför vardagsrummet, kliva i och nå de fantastiska sjöarna

Jan Boomsma har blivit favoritguiden för många svenskar!

direkt eller i värsta fall via sluss. Riktigt lyxigt. Det hör lixom till historien att bara två hus ifrån oss bor samtidigt Gatorgänget, Alexander Lexén, Victor Söderberg och Daniel Atterlönn, sköna, faktiskt stenhårda, grabbar som trailat ner sin båt för att bara jaga stora gäddor, precis som vi fast utan trailningen… eller hur de nu var. Ännu mer lattjo är att vi alla fem, inkl mig o Linus, kommer från samma kommun, Upplands-Bro!!! What are the odds att träffas samtidigt i den här lilla byn! Men så är det faktiskt, rätt galet. I vårt fina lilla hus är stämningen på topp första kvällen, planer smids, spön riggas… Linus riggar abborre, jag riggar gädda… Det visar sig att jag får ge mig när det gäller gädda, vädret morgonen därpå visar sig bli rätt extremt vindmässigt. Vi har bara ett fåtal val av vikar och kanter att fiska där vi slipper det allra värsta vädret och det är såklart abborrställen. Vi klarar ungefär fyra fem timmars fiske innan batterierna till elmotorn ger upp, det är hårda bud! Det är ingen slump att det står vindkraftverk över hela Holland, det är inte bara platt, det är också ofta riktigt blåsigt. Några få abborrar blir dagens resultat, jag la men än halva tiden på gädda och hade inte ens ett hugg.

VARENDA SEKUND RÄKNAS

Dag två! Under natten kändes det som om huset skulle lyft i all vind! På våra resor är jag nästan alltid först uppe i ottan, till och med före guiden. Det ska ju alltid jobbas lite varje dag, fisheco.se vilar aldrig på gott o ont… Denna andra morgon sitter jag själv i köket, det är rätt mysigt med en god kopp kaffe och lite morgonjobb men vinden som ylar över det Holländska låglandet får vi mig att ana oråd, det blir inte första gången vi blåst inne… Framåt 0630 börjar liken att vakna till, Jan B och

Linus äntrar köket med sorgsna miner, de har liksom jag anat att det blir svårt att fiska idag. Det här låter nästan lite fånigt men medan vi äter vår frukost och deppar som värst lägger sig vinden, på bara

en halvtimme halveras eländet till fullt fiskbar vind.

Allt går fort från huset till att vi står vid rampen och när jag inspekterar packningen blir jag brydd, kamerabagen saknas…

- Vart fan är kameran säger jag till mig själv, Linus och hela världen?

Den är inte med, mitt viktigaste arbetsverktyg ligger på mitt rum en halvtimme bort…

- Vi hämtar den säger Linus!

- Aldrig säger jag, det är mitt fel, vi får köra mobilkamera om det blir något stort…

Jag vet hur viktigt fisket är för Linus, med all rätt. Jag vill verkligen inte slösa av vår fisketid på att hämta kameran och det för hans skull. Linus är mitt i karriären, IT chef och småbarnspappa, det innebär extremt lite tid för fiske så på resa i Holland räknas till och med sekunder med betet i vattnet…

Jan B sjösätter å faktiskt, jag har förlikat mig med att vi ska fiska abborre, det är helt enkelt det som gäller. Våra Gatorvänner har riktigt svårt med sitt gäddfiske dessa dagar och vi vet att vi inte är grabbarna som kan slå dom. Så, det blir plan B, abborre hela dagen.

ANDRA KASTET

Ja, ska vi nu ta den här dagen från början så vill jag nog säga att den var över för mig på mitt andra kast. Jan B har börjat på ett riktigt hett ställe, det vet vi redan. Med gårdagens busväder vill vi alla ta vara på varje sekunds fiske och då optimerar man chanserna, satsar på säkra kort, beten och ställen. Ja, mitt andra kast var det ju... Jan B har scannat området med active target, vi är på rätt ställe. I det här område finns det några få individer att fiska på, men om dom vill hugga är alltid en helt annan sak, det är dock ”prime time” den första magiska morgontimmen när så mycket har hänt förut i mitt fiskeliv, både hemma och utomlands, jag älskar första timmen!

Men nu ska vi ta mitt andra kast! Det är lagt,

kanske 20 meter långt och linan darrar till för att markera att jiggen är på botten. En abborre tar nästan direkt, lite av ett kort, magiskt litet karatehugg. Den är stor, det tar bara sekunder att avgöra… Det är lätt att tro att det bara är att hämta en tvåkilos härnere. Det kan stämma när alla förutsättningar är på topp o Mars står i rak linje med Jupiter osv. Just nu vill jag säga att vi på sin höjd har medelmåttiga förhållanden, den här gruppen med fisk hade vi aldrig hittat utan Jan Bs kunskap. Det är också lite för grumligt vatten och lite för dåligt ljus men om bara blåsten låter oss fiska så kan allt hända, som det gör nu till exempel.

Alla som fått några riktigt stora abborrar vet vad jag menar när jag säger ”den kommer inte upp”. När abborren väl är drillad till båten stånkar den runt på botten och fiskens tyngd är sån att man helt enkelt bara får vänta ut den, man kan inte pressa upp den, det går bara inte. Det är vad som händer nu.

Jan B står redo med håven när abborren väl stånkat klart och till slut släpper från botten. Jag vet ju att det är en bra fisk, det har jag känt sedan hugget men Jan Bs ord när fisken väl är håvad kommer att följa med mig för alltid.

- Jan O, this might mean that You now are a member of the club! Lets find out!

Jag tar min första riktiga titt på fisken och det är svårt att ta in synen. Den är enorm. Den är rejält ”krallig”. Jag har sett fetare abborrar men snabbt ser vi att den inte bara är ”krallig” den är lååång, hela 53 cm lång, lite som ”abborrarnas the mountain” från GOT.

Jan B blöter håvsäcken, nollar vågen med säcken hängandes. Han är först att se vikten och verkar faktiskt lite tagen även han… big one… big one hör jag att han viskar.

Jan vrider vågen mot oss, ingen säger något, sen bryter jublet ut!

3250 gram 53 cm!

Största abborren någonsin fångad av en svensk. 3250 gram!

3250 G 53 CM !

ÖVER REKORDET

Ja, som jag sagt till mina närmaste, en smått religiös upplevelse att bara få se en abborre på över tre kilo. Vi kramas såklart men exakt vad vi säger vet jag faktiskt inte, jag är rätt snurrig. Jag bara skrattar och i efterhand berättade Linus att jag både lät som och hade samma blick som Jack Nicholsson i the Shining resten av dagen… jaja, kanske det… jag kan garantera att det inte fanns något än lycka och kärlek i hela min kropp o själ… Vi fiskar ytterligare två dagar, landar ytterligare några över två kilo men själv tar jag det mycket lugnt. Njuter av att Linus till slut kommer över 2,5 kilosstrecket, det var nära förra året, nu är det gjort. Njuter av minnet och känslan av att min egen abborre faktiskt är 100 gram över svenska rekordet, sannolikt den tyngsta abborre en svensk någonsin fångat! Det är även den näst största rätt dokumenterade från Holland och med det en av de största i världen… ja, det är gott att leva… Det blir bara mobilbilder, så är det med det. Hur f…. kunde jag glömma kameran… å vilket j… tur att vi inte vände för att hämta den. Då hade det här ”fönstret” garanterat varit stängt när vi kommit tillbaka. Vi bestämmer oss för att hålla på bilderna och inte säga ett ord till någon innan den här artikeln är skriven… det sprack efter tio minuter men men. Så är det!

Klicka för att se en kort video om fisken! Längden är imponerande i sig 53 cm utan sträckning! Jan B visar vikten, 3250 gram, helt otroligt!
2560
! En nöjd Linus med nytt pb 2560 gram!
G 50 CM

PS,

Tack Jan Boomsma för din skicklighet, otroliga servicekänsla och din generositet. Du är en av de bästa guider jag fiskat med! Kram!

Tack Linus Johansson, min vän och kamrat på dessa reportageresor runt Sverige och världen. Att du står ut med mig och mina klantigheter är ett mi-

2730 G 51 CM !

rakel och jag tackar för det! Kram!

Tack Gatorgänget för otroligt fina kvällar tillsammans den här resan. Nästa gång ska vi absolut också fiska gädda… eller… ja, kram i alla fall!

PPS, Grattis Alexander Lexén! Sista dagen när vi redan

är på väg hem landar han till slut en gädda på 14 980 gram, ”stick with your plan” eller inte, fiske blir man aldrig klok på. Bra fiskat i alla fall.

PPPS,

Betet vid abborrfisket gör skillnad! Tack Albin

Sharghi för att du designat ett sjukt bra bete med mer tänk bakom än vad folk förstått! Kram!

Sista fisken för Jan O, 2730 gram 51 cm!

Fiska med självförtroende och total kontroll över din båt. Med Target Lock kan Mega Live Imaging givaren styras oberoende av trollingmotorn med egen fotkontroll. Den kan låsa en position som gör att du inte tappar din vy av en struktur även om båten driver samt automatiskt svepa för att se vad som finns framför dig. En ny teknisk innovation som underlättar för fiskaren och skapar nya möjligheter.

Trådlös fotpedal för manuell styrning, höger och vänster. Target lock-knapp som låser riktning och programerbar One-Boat Networknapp.

Lås din MEGA Live-vy på fisk & strukturer, oavsett om din båt rör sig eller ankras.

Få en automatisk, ständigt uppdaterad, 120° vy av struktur och fisk – oavsett vart din trollingmotor pekar.

Styr både din trollingmotor och MEGA Live-givaren samtidigt med hjälp av fotpedalen på din i-Pilot Link® Ultrex™.

MEGA Live TargetLock Remote låter dig göra små justeringar eller ta full kontroll över din MEGA Live TargetLock-uppsättning.

Säljs separat

Styr din Mega Live och TargetLock via kompatibla enheter som: samtliga Humminbird APEX och SOLIX, samt Helix 8-15 Mega G3N/G4N och även HELIX 7 Mega G4N ekolod. Läs mer om Targetlock på comstedt.se

Abu Garcia

Beast 8'4" XH 40-140 g

Elegant gäddspö med rätt prislapp.

Nu lanseras den tredje spöserien i Beastfamiljen, nämligen ”bara” Beast! Lite lattjo kanske att de två föregående serierna fick tillägg till namnet, Beast X och Beast Pro. Båda har vi testat tidigare med fina recensioner.

Design och teknik

En markant skillnad mot de båda tidigare modellerna är att handtagen är gjorda i svart foam, både det nedre handtaget och greppet framför rullen är långa, speciellt det nedre är rejält tilltaget.

Klingan är byggd av 24 ton grafit, tvådelat på prick mitt, klassiskt hona hane holk. Klingan går helt i matt brunt/ mörkrött och svarta lindningar. Handtagen har små röda detaljer kring vissa övergångar, sannolikt för att lätta upp lite. Vi hittar tio stycken spöringar inkl. toppögla. Det är ringar i rostfritt med keramiska inlägg, alla tvåbenta, that's a good thing.

Rullfästet är lättviktsmodell i grafit, screw down via hela handtaget framför rullen.

Enkel men funktionell krokhållare.

JAN OLSSON JAN OLSSON & ANNA BERG
Bra längd på foamhandtagen. Tvådelat på mitten – hona/ hane holk. Lättat rullfäste. Modell screw-down. Tvåbenta ringar i rostfritt, bra där! Bra handtag framför rullen.

Omdöme

Det här ett spö i nedre till mellanprisklassen. Det märks på detaljerna, det ska man vara tydlig med, här finns tex inte Abus X-wrap och ringarna är inte Fujis dyrare modeller. Alla detaljer är dock ok och av bra kvalitet, det märks och för att vara tydlig, det känns inte som ett ”billigt” spö. Nu kommer vi till det riktigt positiva. Klingan är både känslig och kraftfull, lite djupare aktion med bra tryck i botten. Jag har drillat fisk upp mot sex kilo och måste säga att jag haft svårt att släppa spöet för att fiska med andra testobjekt. Kastlängderna är helt godkända och handtagen varma och goa, handtaget framför rullen får lite extra bra betyg. Vikten är också bra, 230 gram (mätt på vår våg). Ett riktigt bra val i det lite billigare segmentet.

Plus

• Ser riktigt elegant ut

• Känsligt

• Bra kastlängder

• Bra handtag framför rullen!

• Tvåbenta ringar

• Fullt fungerande enkel krokhållare

Minus

• För det priset finns faktiskt inget

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia

Längd: 8'4" / 254 cm

Angiven kastvikt: Max 140 g

Antal ringar: 10 st inkl. topp

Vikt: 230 gram på vår våg

Material handtag: Foam

Sektioner: Två, delat på mitten

Pris rek: 1.329 kr

En av höstens gäddor som drillats på Beast-spöet.

FÖRSTAHANDSVALET FÖR ATT HITTA FISK.*
WWW.LOWRANCE.COM MED ACTIVETARGET LIVE-EKOLOD Förstahandsval, är baserat på populäritet bland professionella sportfiskare USA ®Reg. U.S. Pat. , & Tm. Av och ™ gemenskapsrättigheter. Besök www.navico.com/intellectual-property för att granska de globala varumärkesrättigheterna för Navico Holding AS.
“Lowrance har alltid varit förstahandsvalet föratthjälpamighittaochfångamerfisk”

Shimano Ultegra 2500 SHG

Haspelrulle i absolut toppklass!

Shimano Ultegra! Ännu en intressant rulle från ett av världens största sportfiskeföretag, det hör kanske inte hit men det är fascinerande att det fortfarande faktiskt är familjeägt. Inte så vanligt i dessa tider. Ultegran har nu fått följa med på kanske framförallt abborr- och gösfiske men också havsöring i bräckt vatten under säsongen 2022.

Design och teknik

Ultegra ingår i Shimanos Coresolid serie tillsammans med Twin Power, Stella och Stradic och finns i sex olika storlekar, 1000-5000, allt från finesse till kraftigt gäddfiske eller lättare saltvatten. Just min testrulle har en gundare spole (S som i shallow).

Utseendemässigt får man nog säga att det här är en av Shimanos mer neutrala rullar. Huset är byggt i C14+ material, en lite hemlig mix mellan kolfiber

Shallow spole ”Long Stroke” för långa kast. JAN OLSSON JAN OLSSON & ANNA BERG

och något annat, och går i en mild blå metallicfärg, spolen i silver och detaljer runt rullen i guld/ mässing.

I tidigare tester har jag berättat om de ”byggklossar” eller olika kombinationer Shimano använder för att göra rullar med olika egenskaper för olika

arter och vattentyper. Här finns Shimanos X-Protect system, skyddad mot saltvatten. Haganekoncecptet, Shimanos egen teknik för kallpressade drev, fördelen är då att de blir extra slitstarka. Silentdrive, teknik för att göra rullen så ”len” och ljudlös som möjligt. X Ship, system kring drev och

andra komponenter för att ge maximal kraft vid belastning på rotor och vev. Spolen har också ett eget ”tänk” Shimanos Long Stroke Spool-teknologi, spole designad för längre kast. Hela förteckningen kring komponenter finns här För er som vill grotta mer finns beskrivningar här!

Snygg sober design Perfekt linuppläggning. Huset är byggt i C14+, kolfiber.

Omdöme

Det är rätt tacksamt att testa Shimanos haspelrullar. De är nästan undantagslöst i absolut toppklass i hela prisspannet, det bara är så.

Hela intrycket av Ultegran efter en säsong är kvalitet rakt igenom. Långa kast, absolut silkeslen gång utan missljud. Mjuk broms som verkligen går att finjustera ner på millimetern av det motstånd du vill ha. Bromsen går att vrida till fina nio kilo. Linuppläggningen är också den riktigt bra. En perfekt rulle för dig som vill ha något lite mer kraftfullt än finesserullar, med det kommer också något högre vikt än brukligt, 220 gram än tex Vanford 180 gram. Med kapacitet för lite tyngre jiggfiske efter tex gös eller havsöring. I förhållande till priset är det kanske en av marknadens absolut mest prisvärda rullar! Well done Shimano!

Plus

• Kraftfull

• Kvalitet rätt igenom

• Mycket bra broms

• Klarar bräckt o salt vatten

• Priset!!!

Minus

• Inget

Fakta

Tillverkare: Shimano

Antal kullager: 5+1

Linkapacitet: 150 m/0,16 mm (shallow spool)

Broms: 9 kg

Utväxling: 6,0:1

Vikt: 220 g

Pris rek: 1.899 kr

Ultegra är en riktigt ”hardcore” abborr-rulle.

Abu Garcia Revo Beast X 41

JAN OLSSON JAN OLSSON & ANNA BERG

Lillebror Beast.

Redan 2018 fick vi vår första ”vanliga Beast”, som testades i första numret 2019. En rulle som sedan dess fått hänga med på många turer och idag är en del av min favorituppsättning. Den fick ett högt betyg i Magazinet och har kvalitetsmässigt och på alla andra sätt fortsatt att vara en grym rulle.

Nu är det dags att skriva om lillebror, Revo Beast X, en vanlig Beast till ett lägre pris och med det också lite bantad i förhållande till storebror. Rullen kan vara en av de mest vältestade någonsin då den funnits med under två hela år på diverse resor och hyss. Många gäddor har fångats med X:et på spöet.

Utseende och design

Ja, återigen måste vi snacka lite om storebror, för Beast och Beast X är lika i mångt och mycket men såklart inte allt. Medans storebror tex är mörkt grå är X:et mot mattsvart. Absolut stealth kan man nog säga. Annars påminner rullarna mycket om varandra rent visuellt.

Något som skiljer är veven i lättad aluminium, här har vi plattknopp istället för runda knoppar. Veven är böjd inåt precis som stjärnhjulet för bromsen för att få bättre balans (allt närmare huset). Rullfötterna är integrerade i kroppen/huset bodyn, alltså inte en separat del skruvad eller nitad.

Teknik på insidan och utsidan Stativ och vevgavel är konstruerade i en legering som Abu kallar Cräftic, korrosionsbeständig aluminium ala Abu. Sidogaveln är dock i kolfiber, som det ska vara om man ”palmar rullen”, annars blir det för kallt om handen. Totalt sju st. rostfria stålkullager och ett nållager. Bromsen går att vrida ner till elva kilo mot storebrors fjorton. Bromsen är absolut jämn och supermjuk På X:et finns ”bara” magnetisk broms och såklart mekanisk men inte centrifugalbroms. Rullgaveln lossas med en liten knapp som sitter på gavelns undersida, vissa rullar som har en sådan liten kan vara lätt att komma åt av misstag och gaveln kan i värsta fall ramla av under fiske. Det har inte hänt med X:et, den är till och med lite kärv att få bort men det är inte ett problem.

Magnetbromsen justers enkelt med ett vred på gaveln. Magneterna på insidan av gaveln bromsar spolen. Att lossa gavel och spole är lätt med spaken. Platt tumknopp på Beast X.

Omdöme

Det har blivit många turer med X:et, säkert lika många som med storebror Beast. Hur jag än gör blir det här testet en match mellan de två. Beasten är lite mer avancerad, lite kraftfullare broms men spelar det någon större roll under fiske? X:et har också något högre utväxling än Storeberor, 6.4:1 mot 5.8:1 bra eller dåligt får man avgöra själv. Jag är personligen ett fan av låg utväxling, jag gillar att veva fortare om jag vill ha fart på betet, inte ha en högutväxlad rulle. I praktiken är det här inte ett problem, skillnaden är för liten.

X:et väger 265 gram, det tycker jag är lätt i jämförelse med både andra Abu-rullar och konkurrenter.

För att sammanfatta är X:et på alla sätt ett alternativ till sin Storebror Beast. En mycket tålig rulle och på alla sätt pålitlig, en riktigt grym slitvarg.

Dessutom tycker jag den är snygg i sin svarta Batmankostym. Det är inte den bästa rullen vi testat, det utgör den sig inte heller vara men i absolut premiumklass.

Plus

• Slitvarg

• Välbalanserad

• Smidig och kompakt

• Silkeslen broms

• Bra kastlängder

Minus

• Ingen centrifugalbroms

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia

Antal kullager: 7 rostfria lager i stål, 1 rullager

Linkapacitet: 220 m/0.32 mm

Broms: 10,8 kg

Utväxling: 6.4:1

Vikt: 265 gram

Pris rek: 2299:- men finns billigare lite varstans

Mer info: Abu Garcia

Jan O med en hyfsad gädda.
JAN OLSSON JAN OLSSON & ANNA BERG
Shimano Vanford 2500

Shimanos nya ger mycket rulle för pengarna.

Ännu en gång får vi förmånen att testa en produkt innan den nått marknaden. Nya Shimano Vanford. Under resans gång har den släppts på marknaden och efter lite koll bland butikerna verkar den redan blivit smått en ny succé för Shimano. Ute bland butikerna finns en unik kunskap kring saker som tex reklamationer, den här rullen får riktigt gott betyg.

Vanforden ingår i konceptserien Magnum lite, vilket generellt kan utryckas att de är lite lättare och kan användas till mer tekniska fisketekniker.

En gemensam nämnare för alla rullar inom konceptserien är att de alla har MGL-rotorn vilket är Shimanos lättaste rotor, utvecklad för start & stop tekniker, tex jiggfiske. Totalt finns Vanford i elva olika storlekar och med lite olika egenskaper.

Design och teknik

Ögat ska ha sitt, vi pratar en riktigt modern design och färgsättning. Många av Shimanos modeller är mer eller mindre enfärgade, som tex Calcuttorna i sin guldkostym. Kring Vanford har man tänkt annorlunda, här finns svart, silver, mörkgrått och mörkrött i metallic.

Tekniskt sett är såklart Vanford avancerad. Shimano har ett batteri av olika egna processer och

tekniker för att bygga sina rullar.

Själva ”kroppen” är byggd i Shimanos egenutvecklade material, CI4+. Spolen är enligt Shimanos Long Stroke Spool-teknologi, kort sagt en spole designad för längre kast.

Gentemot föregångaren Shimano Stradic CI4+, har det skett en rad förändringar inuti rullen. Däribland SilentDrive- och MicroModule Gear II, framförallt SilentDrive är något som Shimano anser bidrar till en prestandaförbättring. SilentDrive är en omdesign och materialuppgradering av flertalet interna komponenter som ska göra rullen ”lenare” samt tystare. Även de nya dreven ska medföra en längre livslängd gentemot föregångaren. Om man vill läsa mer om Shimano-teknik återfinns det på deras hemsida.

Spole designad för långa kast.

Vanford, nytt från Shimano! Body i grafit.

Omdöme

Det här är en rulle prismässigt i den nedre premiumklassen. Under en hel säsong har den följt med mig på abborrfiske i både insjö, å och Östersjön, lite misstagsgösar upp till kanske 4–5 kilo har också klarats av. Rullen har fungerat klanderfritt, även efter fiske i bräckt vatten. Jag är rätt slarvig med att skölja i sötvatten vilket jag såklart inte rekommenderar men att den tålt detta får ändå räknas in på plussidan. Här finns en broms som är superjämn över hela registret, perfekt linuppläggning, inga tjuvfällningar på bygeln eller några problem relaterat till konstruktion eller funktion. Utväxlingen, relativt långa 5.3:1, är perfekt för lite kallare vatten. Rullen är lätt och det tycker jag även att man kan känna under praktiskt fiske. Jag tycker personligen att färgsättning och konstruktion är riktigt elegant, en snygg rulle på vilken stang som helst.

Är du beredd att betala drygt 2300 kr för en haspelrulle är det här definitivt en rulle du ska titta på, det är mycket rulle för pengarna.

Plus

• Pålitlig

• Perfekt broms

• Bra utväxling för svenskt fiske

• Snygg (subjektivt men ändå)

• Mycket rulle för pengarna.

Minus

• Inget!

Fakta

Tillverkare: Shimano

Antal kullager: 7+1

Linkapacitet: 160 m/0,25 mm

Broms: 9 kg

Utväxling: 5.3:1

Vikt: 180 gram

Pris ca: 2.300 kr

Mer info: Shimano

Långt test och många abborrar fångade.

WE FIND THE FISH YOU BAIT THE HOOK

Hos Raymarine utvecklar vi ständigt sensorer och intelligenta navigationssystem för att du skall få en problemfri, säker och rolig upplevelse på sjön. Från multifunktionsdisplayer, ekolod och radar. Med Raymarine ombord kan du spendera mer tid att fånga fisk och mindre tid att leta efter dem.

#FindYourSea

Lågprofil med räkneverk.

Trollingrullar behöver inte vara synonym med stora bulkiga kvarnar, tänk istället smäcker design som sitter gjutet i handen med ett innovativt digitalt räkneverk. Där har du några av de unika egenskaper MaxToro DLC erbjuder.

Funktioner

Jag har under hösten och vintern använt mig av ett gäng rullar från Abu Garcia av modellen MaxToro DLC. De har nyttjats till trolling efter såväl gädda som laxfiskar och definitivt prövats hårt med många landade fiskar sina CVn. Det som först sticker ut när man tittar på den här rullen är givetvis att det är en lågprofilrulle med ett räkneverk, det finns några andra modeller på marknaden men detta är den första jag ser med digitalt räkneverk. Utöver trolling är rullen mycket lämplig till vertikalfiske där extra kontroll över mängden lina ute är önskvärt.

Under vertikalfiske är det ingen nyhet med lågprofilrullar utan snarare en regel, för trollingen är det dock ovanligt men vid rätt slags fiske mycket trevligt då det ger bra känsla att greppa kring rullen istället för endast handtaget på spöet. Om vi stannar ett slag kring vertikalfiske är rullen utrustad med sådan funktion att du kan välja om tumtangenten åker tillbaka med ett vevtag eller om den endast frikopplar spolen när du aktivt trycker ned den, det sistnämnda är helt klart att föredra om du vill med en hand hantera spö och rulle och t.ex. släppa ut lina längs en brantkant du driver ut över.

Abu Garcia MaxToro DLC

JONATHAN JANSSON

Räkneverket är såklart en viktig del av denna rulle och här blir ingen besviken. Digitalt vilket såklart ger fördelen att det inte hakar upp sig som traditionella räkneverk gör med jämna mellanrum, alla har vi haft någon problemrulle som alltid fastnar (!).

Räkneverket startas med en av de två knapparna

vid displayen. Genom att gå in i menyn kan du välja mellan meter eller fot vilket är fantastiskt smidigt. I menyn kommer några fler val att göra för bästa funktion av räkneverket. Diameter på linan ställs in vilket påverkar precisionen på räkneverket, detta kan slå rätt mycket på ett tradiditionellt räkneverk utan dessa möjligheter. Du ställer även in att rullen ska ge ifrån sig ett varnande pip när du har denna förinställda mängd lina kvar att veva in, vad ska detta vara bra för då när rullen har räkneverk?

Framförallt säger jag att det kommer troligtvis eliminera de tillfällen jag vevar upp tafsen i toppöglan för att jag tittar på något annat än rullen… Displayen drivs av ett batteri som ska hålla i ungefär två år, såklart beroende på hur mycket du fiskar. Vid trollingfiske kommer dock displayen vara avstängd långa stunder då displayen slocknar efter en kort stund men tänds igen så fort spolen är aktiv. Detta är även mycket användbart om du trollar med många spön och undrar vilket som kanske släpper

lite lina i vågorna, det räkneverk där displayen är aktiv! Displayen har bakgrundsbelysning som kan aktiveras vid behov, det hade jag verkligen behövt i somras på gösnätterna.

Ingen trollingrulle utan knarr och givetvis har MaxToroDLC en knarrfunktion som du dessutom kan slå av och på med samma hand som du greppar rullen med, smidigt. På tal om knarr så är Carbon Matrix-slirbromsen tilltagen med hela nio kilo i bromsstyrka vilket är härligt att ha och räcker mer än väl till den trollingen som bedrivs i vårt avlånga land. Vi fortsätter på tema att spolen ska snurra och det gör den med hjälp av fem kullager. Jag är definitivt ingen expert på vad det gäller komponenter i en rulle men dessa rullar är mycket, mycket trevliga att använda, det går jag i god för. Är det något jag inte gillar med rullen då? Den verkar bara finnas med vänstervev vilket jag finner ovant vid just trollingfiske, jag vet inte varför men när

jag spinnfiskar vill jag ha det så, men trollingfiske är för mig högervev. Linkapaciteten kunde vara något något bättre. Dock är denna rulle utan tvekan ett intressant val för den som bedriver predatortrolling och eller vertikalfiske samt även trolling efter laxfiskar på V-sjöarna om man då väljer lina för bästa linkapacitet. Är du ute efter ny rulle med fantastiskt innovativ teknik så är MaxToroDLC definitivt något att testa.

Plus

• Lågprofil, smäcker och ergonomisk design.

• Digitalt räkneverk

• Många funktioner i räkneverket

• Tilltagen slirbroms

• Smidig placering av knarrfunktion

Minus

• Endast vänstervev

• Något för lite linkapacitet för laxtrolling (det går dock med t.ex. 0.20-0,25 flät som backing)

Egenskaper

• Upplyst digital linräknare

• Carbon Matrix-slirbroms

• Dura brass mässingsdrev

• 5 kullager

• Kompakt, böjt handtag och stjärnhjul

• DTT – varningssystem (Distance To Tip)

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia

Broms: 9 kg

Utväxling: 5.3:1

Vikt: 375 gram

Väl fungerande linräknare som visar antingen fot eller meter.

Pris rek: 2.959 kr

Mer info: Abu Garcia

Shimano Sustain 2500

Premiumrulle med stark slirbroms.

Shimano Sustain har funnits länge som modell, en rulle som många fastnat för under åren. Under vår och sommar har jag fiskat med en uppgraderad 2500 modell, finns som HG (högre utväxling) också. Framförallt abborre har varit målfisk och här har drillats två sådana över två kilo och massor med mindre. Den här rullen fick också gå två dagar på Havsöringsträff Åland 2022 så jag har faktiskt fångat tre havsöringar med den också.

Design och teknik

Nya Sustain är en del av en serie premiumrullar som Shimano kallar Magnumlite series. Där ingår även Vanford, Twinpower XD och Vanquish. Sustain är byggd för relativt lätt fiske i sött men även salt vatten. Rullen går i svart med vissa detaljer i silver och enstaka guld.

Som vanligt, får man nästan säga, så är det en avancerad rulle, fylld med de olika system Shimano har tagit fram. Man kan säga att Shimano använder ”byggklossar” i olika kombinationer för att göra rullar med olika egenskaper för olika arter och vattentyper.

Rotorn är byggd i Shimanos egenutvecklade kompositmaterial, CI4+, en s.k. Magnum lite-rotor. Designad för extremt snabb och smidig start på inspinningen. Huset/ kroppen är byggd i lättviktsaluminium och tillverkad med Shimanos HAGANEprocess, resultatet är en styvare och mer stryktålig design Spolen har också ett eget ”tänk” Shimanos Long Stroke Spool-teknologi, spole designad för längre kast. Eftersom rullen också är tänkt att gå i saltvatten är den skyddad med Shimanos XProtect system. För er som vill grotta mer finns beskrivningar här!

JAN OLSSON JAN OLSSON & JOHAN LOTTHAGEN

Omdöme

Vi ska vara klara över att det här är en premiumrulle, med det kan man ställa höga krav vilket jag gjort. Under hela testperioden har rullen uppfört sig exakt likadant, den har alltså inte behövt ”slitas” in eller liknande. Långa kast, absolut silkeslen gång och broms, förövrigt en brottarbroms på nio kilo! Rullen är relativt lätt, 210 gram, lite tyngre än tex Vanford men så är det här också en något mer ”heavy duty” rulle. Utväxlingen på 5,3:1 är perfekt för våra vatten, varken för snabbt eller långsam. Designen är elegant åt det sobra lite enklare hållet, less is more. Jag tycker att personligen att den är riktigt läcker. Jag ska fatta mig

En ”tvåplussare” invevad med nya Sustain.

kort, det här är absolut världsklass, bra skit. Har du råd, köp två. Det är ytterst sällan jag är så konkret.

Plus

- Superkvalitet

- Supersmidig gång

- Lätt och läcker elegant design

- Bra utväxling för svenskt fiske

- Brottarbroms om du behöver det

Minus

- Inget!

Greppvänligt och skönt material i vevknoppen.

Fakta

Tillverkare: Shimano

Antal kullager: 8+1

Linkapacitet: 160 m/0,25 mm

Broms: 9 kg

Utväxling: 5.3:1

Vikt: 210 gram

Pris rek: 3.199 kr

Mer info: Shimano

Elegant i svart, silver och lite guld.

Den perfekta starten på fiskesäsongen!

Stockholm Älvsjö 16 - 19 Mars

ÖPPETTIDER

Torsdag 16 mars 12.00 - 20.00

Fredag 17 mars 09.00 - 18.00

Lördag 18 mars 09.00 - 18.00

Söndag 19 mars 10.00 - 16.00

ENTRÈPRISER

Vuxen 1 dag 220 kr

Vuxen 1-4 dagar 340 kr

Ungdom 15-17 år 1 dag 110 kr

Ungdom 15-17 år 3-dagar 170 kr

Barn 0-14 år Fri entré (Gäller vid ingång med betalande vuxen)

Välkommen till Sportfiskemässan!

Sportfiskemässan är den största mässsan i Sverige inom sportfiske. Här träffas människor med gemensamma intressen för att titta på nyheter, prova på aktiviteter, tävla, titta på båtar och boka fiskeresor. Vidare har mässan ambitioner att öka intresset för sportfisket och främja fiskevård.

Mässan har starka samarbetspartners i Svensk Sportfiskehandel, Sportfiskarna och Sportfiskeakademin i Forshaga.

Hantverkargata

Vi har flera duktiga hantverkare som visar upp sina genuina verk.

Hantverkare på mässan:

Ulf Löfdal - Splitcanespön

Håvar.se

Bosses fisk

Barnfiskeskolan Betesbyggare

Succén med Betesbyggargatan är tillbaka för 8:e året! Vi har som vanlig samlat Sveriges, och några av våra grannländers, bästa betestillverkare för att visa er hur det går till. Här snackar vi hantverk i toppklass och ett betesutbud som slår allt annat. Välkommen att kika in årets betesbyggare redan nu.

Betesbyggare på mässan:

Sannobaits

Bonibaits

Brunnberg Lures

OK Beten

Custombaits

Duvan Baits

Esox Gear

Billow Baits

Gruffdraget

Jenzza Lures

Juhlin Baits

JW Lures

Art Merk

Fiskkonservator Lubbe

Stockholms Knivförening

Mangeboy

Mälaren Lures

Öhmandraget

Swingbaits

High 5 Lures

TWK Lures

Waide Lures

Duncan Lures

NMLures

Baitbrothers

Läs mer på www.sportfiskemassan.se

År efter år har vi Barnfiskeskolan för alla barn mellan 7-12 år och det är alltid en succe.

Vi startar en ny skola varje halvtimme och håller på i drygt en timme, som innefattar både teori, praktik och skoj, när sportfiskeskolan avslutas får alla barn en goodiebag med fiskeprylar till ett värde av ca 500:- skänkt av Svensk Sportfiskehandel.

Arrangör för Barnfiskeskolan är Sportfiskarna i samarbete med Sportfiskeakademin.

Magnetfiskepool

Kom till Sportfiskeakademin och vår stora pool i monter C06:23 och prova på att magnetfiska, fina priser utlovas till de som lyckas få ihop flest poäng. Olika fiskar ger olika poäng. Alla åldrar är välkomna.

Miskas barn & ungdomsmonter

Varmt välkomna till monter C02:43. Magelungens FVF. Kom och pyssla, rita, måla, klippa, tänka och frågesport inom fiske - ålder 0-8 år. Priser finns att vinna också. Lär dig göra egna nylon tafsar, gäddstingers och gör egna spinnare som du får ta med dig hem. Jiggar delas ut efteråt så länge lagret räcker (ålder 9-17 år).

Flugfiskekurser

Flugkastarkurser för nybörjare. Under mässsans alla dagar erbjuds alla tjejer och killar från 13 år och uppåt att kostnadsfritt lära sig flugkastteknik och binda en fluga. Vi startar med flugbindning i Sportfiskeakademins monter C06:23 och går därefter till Kastbanan – Tid ca 1 timme per tillfälle.

Lär dig grunden i flugkastning. Anmälan sker i Loops, Guidelines, Hardys eller Fly Dressing/Visions monter – Det här är något ni flugfiskesugna inte får missa!

Fotograf: Jonas Nordigårds

Träffa fiskeprofilerna

Stockholm Älvsjö 16 - 19 Mars

ÖPPETTIDER

Torsdag 16 mars 12.00 - 20.00

Fredag 17 mars 09.00 - 18.00

Lördag 18 mars 09.00 - 18.00

Söndag 19 mars 10.00 - 16.00

ENTRÈPRISER

Vuxen 1 dag 220 kr

Vuxen 1-4 dagar 340 kr

Ungdom 15-17 år 1 dag 110 kr

Ungdom 15-17 år 3-dagar 170 kr

Barn 0-14 år Fri entré (Gäller vid ingång med betalande vuxen)

Flugbindargata Communitygata Smockat Scenprogram

Sportfiskemässans självklara mötesplats för vetgiriga fiskare. Årets scenprogram är likt tidigare år fullproppad med underhållning för alla. Den 16-19 mars är det åter dags för fest. Sportfiskemässan intar Stockholmsmässans lokaler och fylls med trevligheter för alla oss som tycker sportfiske är det roligaste som finns.

En viktig del av tillställningen är kalaset vid Stora scenen där det finns något för alla typer av sportfiskare. Missa exempelvis inte youtubefisket med Team Galant.

Resmål & guidetorg

Här kan du som besökare gå runt och se vem som ska guida dig på ditt nästa fiskeäventyr eller vilket resmål som lockar mest.

Guider på guidetorget:

Dan Bjurshammar

Lars Lindahl

Rade Brodic SOF

Jari Halkonen

Peter Boberg

Göran Filipsson

På Communitygatan kan du träffa bloggare, Youtubare med flera som bland annat skriver och filmar för Sportfiskemässan.

Metetorget

Äntligen är det dags igen och självklart blir det 100% mete på Metetorget.

Vi har återigen satt ihop ett metetorg med bredd, oavsett om du gillar predator, karp eller specimenmete, här finns det något för alla!

Ansvariga för Torget är Swedish Anglers – Nordens största digitala metecommunity komplett med Youtubefilmer, podcasts och artiklar!

Tävlingsmetemonter

Kom och kolla på de senaste och häftigaste tävlingsprylarna, känn på olika spön och lär dig tänka som en braxen. Smaka, lukta och känn på nya mäskprodukter.

Ett utmärkt tillfälle att lära dig göra nya riggar, testa att blanda mäsk och ställa frågor kring tävlingsmetet.

Delta i aktiviteter, tävlingar och ha chansen att vinna fina priser.

Fly vs Jerk final

Sportfiskemässan har precis som tidigare år lockat flera av branschens hetaste namn till Flugbindargatan! Vi har varit noga med att se till att täcka upp de flesta olika flugtyper så det finns något att se för alla som är intresserade av flugbindning.

Flugbindare på mässan:

Andreas Andersson

James Lund

Johan Ivemyr

Jörgen Danielsson

Petter Wiborgh

Andreas Länn

Stefan Biehl

Stefan Larsson

Tobias Lindroth

Johan Edman

Nina Bävits

Peter Wigdell

Joacim Höijer

Mikael Lindholm

Specialfisketorget

Specialfisketorget har blivit en succé med fullt av olika föreläsningar, workshops mm. Föredragen handlar om det fiske som du helst vill uppleva. Föreläsningarna är spännande, upplysande, adrenalinhöjande, och oerhört lockande. Fyllda med härliga bilder och givande tips går du aldrig lottlös.

Läs mer på www.sportfiskemassan.se

Fredagen den 17 mars – en riktigt stor händelse är Fly vs Jerk 14-finalen som kommer ha exklusiv premiär 16:00 på Stora Scenen. Se finalavsnittet tillsammans med deltagarna och få reda på vem som går segrande ur striden i Fly vs Jerk 14.

Edge Casting Cup

Edgeflyfishing Casting Cup är en av mässans största publikmagneter och i år blir det elfte mässan i rad som tävlingen avgörs på mässgolvet. Alla som vill kan vara med och utmana ett flertal av våra bästa flugkastare. Vi tävlar som vanligt i tre disipliner: One Shot, Switchcast och Trout Distance.

Det kval på förmiddagarna och finalen går under eftermiddagen. Ta chansen och delta själv eller var med och heja fram deltagarna i publikhavet som omger kastbanan. Torsdag kväll är det kändistävling och inga kval.

Isfisketorget

På isfisketorget hittar du vinterns coolaste isfiskeprylar. Kom och mys runt i vår vintervärld, testa säsongens kyligaste isfiskenyheter.

Fotograf: Stinger Productions

Abu Garcia Zenon 2500 MSH

Topprulle från Abu Garcia

Det här är en rulle som vi vet att Abu Garcia är lite extra stolta över. Det syns inte minst på hur mycket man satsat på marknadsföringen, den har under första delen av 2022 florerat över hela Internet, Facebook mm. Ambitionen har varit, och sannolikt har man lyckats, att bygga världens lättaste haspelrulle. Primärt har man sneglat på bass-marknaden i Japan men sedermera också Europa och Nordamerika men den är lika mycket en abborr- eller varför inte havsöringsrulle. Den har följt med mig på fiske i både Holland och Sverige, den har fått slita i ett antal månader och nu är det dags att summera.

JAN OLSSON JAN OLSSON & JOHAN LOTTHAGEN
Mängder med magnesium.

Design och teknik

Jag skrev att Abu satsat på den här modellen, det kan man faktiskt ana redan visuellt. Det här är en cool rulle, ”skitsnygg” skulle man faktiskt kunna säga, det ligger såklart i betraktarens öga. Futuristisk och slimmad är andra ord. Själva säger Abu att det är deras hitintills mest tekniskt avancerade haspelrulle.

Genomgående färger är silver med inslag av svart och kolfiberväv. Stativ, rotor och hus i magnesium. Spolen är ”lättad” urborrad till max och är en hybridkonstruktion, blandning mellan kolfiber och magnesium. Veven är också den i kolfiber. Bromssystemet är Abus beprövade Carbon Matrix drag system. Totalt har man fått in hela 11 kullager.

En mycket avancerad och på alla sätt ”lättad” rulle, finns det någonstans man kan ta bort överflödigt gods så har man gjort det.

Omdöme

Zenon är prismässigt uppe o fajtas med rullarna i absoluta elitserien. Jag har fångat massor med abborre upp till och över två kilo och under många dagars fiske på Zenon, viktigt att understryka att det här faktiskt inte är något slags ”kläm och känn test”.

Den håller måttet, extremt lätt, supersmidig och pålitlig, efter en hel säsong känns det knappt att den är använd. Bromsen är mjuk och fin över hela registret. Designen andas modernt tänk och är i

Rejäl vevknopp, en extra ingår.

Spole designad för långa kast.

mina ögon något av det snyggaste på marknaden. Någon noggrann person kanske noterar att bromsen något förvånande bara går att vrida max till drygt fem kilo. Det är lite lågt för att jämföra med andra premiumrullar men, tro mig, den dag man måste vrida åt för att bromsa fem kilo vid tex abborrfiske eller till och med bassfiske, den dagen kommer aldrig. Zenon har mer än nog för vad som krävs. Linuppläggningen som jag tycker är bland det viktigaste för en rulle man fiskar ofta och mycket med är perfekt. Utväxlingen 6.2:1 är ok för vårt fiske i Skandinavien men inte mer. Högre än så tycker jag är mer för havsöringsfiske eller för arter i varmare vatten men det här funkar. Rullen levereras med ett flott hårt fodral och en extra rund vevknopp om man inte gillar den som sitter original. Jag ger ett enda minus, priset, det finns mycket att välja på för 5 299 kr men Zenon finns billigare än vad som angetts nedan om man googlar lite, då försvinner minuset.

Plus

- Supermodern konstruktion

- Mycket bra broms

- Ultralätt

- Pålitlig

Minus

- Hmmm den är inte gratis!

Fakta

Tillverkare: Abu Garcia

Antal kullager: 10+1

Linkapacitet: 170 m/0,23 mm

Broms: 5,2 kg

Utväxling: 6.2:1

Vikt: 140 gram

Pris rek: 5.299 kr

Mer info: Abu Garcia

Långt test och många abborrar fångade!

Graff Fiskekläder

Jacka 632-B & Byxa 732-B

GRAFF inriktar sig på kläder för aktiva människor i naturen och utöver flera andra modeller av fiskejackor och byxor erbjuder de termoaktiva underkläder, tröjor och skor.

Design och teknik

Jag har under året haft möjligheten att använda ett fiskeställ från detta polska klädmärke som planerar entré på svenska marknaden. Modellerna jag testat som heter 632-B och 732-B är bägge två tillverkade av 3-lagers BRATEX lättviktsmaterial och belagt med teflon. Något som hållt mig torr i de blötaste fisketurerna och varm när kylan eller blåsten trängt på. Låt oss dyka ner i detaljerna. BRATEX är andningsbart membran som i denna 3-lagers konstruktion har en vattenpelare på 20 000 mm och en andningsfunktion på 20 000 g per kvadratmeter under 24h. Låter bra va? Men vad menas egentligen med dessa mått? Vi gör en snabb googling.

Det går snabbt att hitta information om att vattenpelare på 20 000 mm är ett seriöst plagg som håller dig torr i det mesta, vilket jag definitivt intygar efter säsongens blöta fisketurer eller varför inte när 2-åriga grabben lärde sig att det finns inget dåligt väder pappa… Okej, bra grejer förstår du nu men visste du att vattenpelare i mm mäts genom att fylla ett rör med vatten och placera en bit av materialet som ska testas under röret? Röret är en tum i diameter och väldigt långt. 20 000 mm är 20 meter högt och är alltså den genomsnittliga höjden på vattenpelaren (avrundat) där dessa kläder slutligen lät vattnet att tränga igenom materialet. Rätt mycket vatten enligt mig.

Andningsförmågan kan mätas i flera olika typer av test där siffran 20 000 g per kvadratmeter un-

JONATHAN JANSSON WOLLSTEN JAN OLSSON
Genomtänkt fiskeställ som håller dig torr.

der 24h representerar hur mycket vikt ånga, vatten eller svett materialet släpper igenom. Andningsförmåga betyder inte att det hindrar dig från att svettas utan det är plaggets förmåga att släppa ut denna fukt som mäts. Blir du varm och ansträngd svettas du oavsett andningsförmåga och så även jag i detta plagg när jag t.ex. går i land och ska dra upp båten eller något hektiskt händer i båten.

Praktiska funktioner

Nog om teknik och mätningar. Jag har under året aldrig blivit blöt av det yttre i detta fiskeställ vilket faktiskt är det första plagget utöver min torrdräkt som jag kan säga så om. Det håller tätt och inget ösregn har hittills fått mig att backa, vare sig till sjöss eller i lekparken.

Något jag gillar starkt är hur ärmarna är långa där man med lätthet kan justera ärmslutet så att de sitter tajt utan att släppa in vare sig väta eller kyla. Plagg där detta inte kan justeras tenderar att exponera dig för vädret samt att ärmslutet upplevs fladdrigt och stör dig under praktiskt fiske. När vi ändå pratar om våra händer så har denna jacka

fickor i perfekt “vilohöjd” där du helt enkelt stoppar in händerna för att värma sig eller avlasta axlarna. Jag vet egentligen inte om det är avlastande, men gött är det! Dessa fickor har ingen dragkedja vilket är väl genomtänkt då det dels inte skaver mot handleden när du står där och filosoferar, samt så lockas du inte stoppa föremål i fickan där du vill stoppa in dina blöta och frusna händer. På tal om väl genomtänkt design så har jackan inga traditionella fickor i maghöjd då dessa istället finns på insidan jackan, extra skyddade från väder och vind bakom en vattentät (!) dragkedja. På bröstet finner vi två fickor på vardera sida, den ena bakom en även där vattentät dragkedja medan den andra försluts med en rejält kraftig kardborre som inte öppnar sig i första taget, stabilt och torrt. Vänster bröstficka gömmer även en liten krokdyna som du kan lyfta ut och nypa fast med fickans kardborre, smidigt att fästa några flugor eller mindre drag för snabb åtkomst under fisket. Luvan är rejält tilltagen som går att dra åt med dragsko ifall vädret extra barskt, framkant på luvan är förstyvad vilket agerar praktiskt som en visir eller skärm. Kragen utmärker

jackan som en äkta friluftsjacka då den är hög och skyddande, även här är det genomtänkt till det yttersta då insidan kragen är försedd med en liten bit perforerat material som hamnar närmast munnen, syftet är att minimera fukten av din utandningsluft.

Smart!

Byxan har givetvis en hög midja för att skydda den aktiva friluftsmänniskan, kombinerat med ett par elastiska hängslen hålls midjan på plats och jag fullkomligt älskar hur de sitter på plats och värmer ländryggen. Allt för ofta glipar byxor och kyler en in i märgen… Blixtlåset är vattentätt YKK och utformningen av knäppningen adderar till hur väl byxorna sitter. Hängslena går att plocka av och därmed även sätta dit utan att ta av sig jackan helt och hållet. Skärp är standard och är ett enklare tygbälte.

Både byxa och jacka är försedda med partier samt logotype i reflexliknande material vilket helt klart adderar trygghet när du rör dig i mörkret vid båtrampen eller ute på vattnet. Sist men inte minst har bägge plaggen även öglor att hänga diverse föremål i, t.ex. en håv på ryggen för landfiske el-

Hög och skyddande krage. Rejäl luva. Både jacka och byxa har öglor för tillbehör. Smart lösning på insidan av kragen.

ler handduken i byxan för inte behöva leta efter den när det slemmar till. Byxbenen har en öppen ficka för att stoppa händer eller oömma föremål i. Det högra byxbenet har en ytterligare ficka, denna försedd med likadan rejäl kardborre som några av jackans fickor nyttjade. Utsidan av underbenet har dragkedja för att kunna ventilera och benslutet har en enkel kardborre för att justera hur tajt det ska sluta om.

Sammanfattning

Summa summarum är detta fiskeställ från Graff ett mycket bra val för den aktiva sportfiskaren eller friluftsmänniskan i allmänhet. För mig är det absolut viktigaste med ett fiskeställ att det håller tätt mot regn och vind vilket jag ger högsta betyg till. Utöver det riktigt bra utformning samt placering på fickor och som grädde på moset några praktiska detaljer. De få saker som inte föll mig i smaken var det enkla skärpet som gärna hade fått vara enklare att låsa samt dra åt. Utöver det var utformning av benslutet något jag tenderar att vilja dra åt så pass

att det veckar sig i min mening något fult och bylsigt. Detta är dock inget som märks med lite kraftigare kängor då det blir tajt och tätt utan att dra åt så hårt. Då plaggen kan tajtas åt så här både runt benslut som ärmslut blir det förvånansvärt varmt trots att detta “endast” är ett skalplagg. Avslutningsvis ett stort plus att plagget har reflekterande element. Genomtänkt.

Plus

• Håller dig snustorr

• Skyddar från vind effektivt (extra plus för hög midja och bra hängslen)

• Smarta och praktiska fickor

• Värmer gott när ben och ärmslut justeras tajt

• Smart med reflekterande områden

• Snyggt

Minus

• Skärpet är lite enkelt

• Benslutet kan upplevas bylsigt när det är åtdraget

• Finns ej ännu i svenska butiker

Egenskaper

• Tejpade sömmar

• Hög midja

• Stark låsning framtill med vattentätt YKK-blixtlås

• Inkluderade justerbara hängslen

• Expanderbara sidofickor

• Öppningsbara vattentäta dragkedjor och ett nydesignat låssystem runt stövlarna

• 20,000 mm H2O / 20,000 g / m2 / 24 h 3-layer

BRATEX® membrane

• TEFLON® Impregnerad

• En fiskebyxa gjord för professionell

• Vattentätt och andningsmaterial

Fakta

Tillverkare: GRAFF

Antal kullager: Jacka 632-B och byxa 732-B

Distributör: Jiggskallar Sweden AB

Pris rek: 4000-5000 kr (finns ej i butik ännu)

Justerbart ärmslut. Avtagbara hängslen. Värmande fickor. Många praktiska fickor. Skyddande innerficka. Hög midja som sitter bra. Ett mycket bra val för sportfiskaren. Rymliga bröstfickor.

NAPPRUSCH I VIKEN

PÄR LINDBERG

När vårsolen tittar fram efter en lång vinter piggnar de köldstela abborrarna till i skärgårdsviken. Fisket är lite avvaktande på morgonkvisten men snart börjar abborrarna aggressivt att ta våra jiggar. Det är fina klunsar som står i viken och äter upp sig inför leken som sker om en dryg månad. Det är konkurrens om maten, så missar vi en abborre är snart en annan där och plockar upp jiggen. Häng med oss på vårfiske efter de randiga rovriddarna!

Det ser ut att bli en vacker dag konstaterar jag när jag kör ner mot den lilla fiskehamnen med sjöbodar och bryggor som fått fin patina av väder och vind. Jag skymtar en rejäl flock med häger en bit bort i en mar. De är också på plats för att njuta av överflödet med fisk som just den här viken kan ståta med. Tyvärr är det inte lika mycket fisk på många andra plaster längsmed Ostkusten. Men den här viken har klarat sig förhållandevis bra – än så länge i alla fall. Jag hör motorljud och snart ser jag en klarröd Jeep Wrangler Rubicon komma körandes ner mot hamnen. Det är min gode vän Jan Ohlsson, som vi brukar kalla för JanO, som svänger in på den lilla parkeringen. Snart ansluter sig också vår gemensamme vän Johan ”Dalarna” Lotthagen med sin intensivt gröna Nitro bassbåt på släp. Johan backar snabbt ner båten i vattnet. JanO och jag har hört Johan berätta om hur bra fisket brukar vara i just den här viken och nu ska vi äntligen få uppleva det. Men fiske är ju som det är. Även en bra vik kan ju ha en dålig dag men vi hoppas att abborrarna ska vara på hugget och väderförhållandena tyder på det.

Första fiskeplatsen är så nära hamnen att Johan inte ens behöver dra igång utombordaren för att köra dit, och naturen med allt fågelliv kring oss förblir ostörd. Efter några hundra meters färd trycker Johan på ankring på elmotorns fjärrkontroll. Tekniken har verkligen gått framåt tänker jag och kommer ihåg det leriga ankaret som man jämt använde tidigare. Nu har man med det bara med i reserv, i alla fall om man skaffat en frontmonterad elmotor med ankringsfunktion.

- Kasta ut mot den mörka fläcken där borta, säger Johan.

- Oj, vad grunt det är, säger jag.

- Hela viken är grund, fast just där är det en svag djuphåla som är gräsbeklädd, så håll upp spötopparna när ni tar hem era jiggar, säger Johan. JanO och jag gör som Johan säger men snart har vi gräs på kroken ändå. Vi hasar tydligen våra jiggar lite för mycket i gräset istället för att lyfta upp den ur gräset med en snabb knyck med spöspetsen och sedan låta dem dala ner mot botten igen. Men vi lär oss snabbt. I alla fall JanO.

- Nu har jag en! ropar JanO.

- Snyggt, säger Johan.

- Är den fin? frågar jag.

- Ja, den känns helt okej, säger JanO. Det är den också. Det är en vacker och välmatad abborre på närmare kilot som glider in i håvnäten. Johan lyfter in den i båten och abborren håller sig lugn i håvnätet utan att sprattla. I så här låg vattentemperatur på bara cirka fem grader är abborrarna fortfarande köldstela. Mätningen visar på 43 centimeter och är en bra start på dagen. Abborren får simma tillbaka och vi fortsätter att fiska. Snart har Johan en abborre på och JanO en igen, men jag känner inget. Vi fiskar allihopa med jiggskallar som väger cirka fem gram och shad-jiggar på 8-10 centimeter i dova naturfärger och några lite silvriga, ungefär som en löja.

HÅRT HUGG

Snart har jag också hugg men lite väl hårt tycker jag. Det visar sig vara en gädda på närmare fem kilo som ger bra fajt på abborrutrustningen. Gäddorna är också på plats i viken. De leker några veckor tidigare jämfört med abborrarna men än

Med hjälp av sitt Element HV lokaliserar Johan abborrarna i viken. Mest nytta har han av ekolodeets SideVision som ser långt ut åt sidorna var abborrarna håller hus.

I dag är jag "gäddkung" fast det är inget jag är stolt över då vi fiskar efter abborre...

är det några veckor kvar. En annan båt ansluter i viken men lägger sig på lagom avstånd från oss för att inte störa vårt fiske. Det visar sig vara en vän till Johan som också är ute efter abborre. Det är tekniskt ganska svårt att fiska en vanlig shad-jigg på jiggskalle med enkelkrok genom det täta gräset. Men lyckas man bara fiska den ett par meter utan att fastna, så har man ganska säkert napp. Solen värmer nu äntligen och det verkar abborrarna gilla för nu börjar det att hugga intensivt. Ibland står vi alla tre med böjda spön. Jag lyckas kroka fler gäddor under abborrfisket och börjar lite skämtsamt att kallas för gädd-kungen av grabbarna. Det är ju ett fint smeknamn tänker jag, fast kanske inte just i dag när vi fiskar abborre… Men mellan mina gäddor drar jag också fina abborrar, fast på var gädda jag fångar så hinner Johan och JanO dra minst två abborrar var.

- Nu har jag en fin bit på, säger JanO.

- Jag ser på spöet att det är en rejäl abborre du

Johan Lotthagen är en erfaren abborrfiskare som letat upp många nya "heta" vatten och inte bara följer var andra sportfiskare fiskar.

har krokat, säger Johan.

Jag fotograferar när Johan håvar JanO:s abborre som definitivt väger ett par hekto över kilot. Det är dessutom en riktigt vacker abborre och JanO ler som ett barn fast han är minst sagt en vuxen man… Det är härligt att man nästan kan känna samma fiskelycka i femtioårsåldern som man gjorde som grabb, tänker jag. Och där är vi nog lika alla tre i båten även om åldern skiljer en del på oss. Snart är det Johans tur att dra på en kiloplusare som strider hårt mot hans Gunki StripesDrive-spö med betesvikt på 5–25 gram som är ett bra och prisvärt allroundspö för den här typen av jiggfiske. Vi ligger kvar en stund och drar ett par halvkilosabborrar innan Johan styr längre ut i viken. Jag har noterat att Johans kompis i den andra båten också dragit en och annan abborre, så det är inte bara vi som har fiskelycka. Både han och vi släpper tillbaka alla abborrarna, så att de ska få leka när vattnet nått rätt temperatur och

deras biologiska klocka säger att nu är det dags för lek. Längre in i viken rinner det ut en liten å. En hel del av både abborrarna och gäddorna kommer att simma upp i ån för lek men några leker längs kanterna i vassen eller i gräset ute i viken. Det finns alltså gott om plats för fisken att leka i den här friska viken som i stort sett är oförstörd. Tyvärr är många liknande vikar förstörda med utdikning och muddring mm. Det gör att fiskarna inte kan finna rätt miljö att lägga sin rom i. Och då blir det färre med yngel och sämre fiske som följd. Abborren fäster helst sina romstrumpor på gräs, ris eller på grenar som hamnat i vattnet. Och sådant finns det gott om här. Gör det inte det så kan vi männi-

skor hjälpa abborrarna på traven med att skapa risvasar. Man kan till exempel bunta ihop några julgranar och sänka ner till botten. Det är en perfekt miljö att fästa romstrumporna på för abborrarna. De nykläckta abborrynglen äter djurplankton. När de blir större äter de insektslarver och mindre kräftdjur samt småfisk som också trivs i en miljö med mycket gräs och ris.

NEJ, INTE EN GÄDDA IGEN…

Plötsligt drar det hårt till i mitt spö. Nej, inte en gädda igen tänker jag. Men den här gången är det en bättre abborre som jobbar hårt för att komma loss. Men det gör den inte. Abborren väger strax

över kilot och är välmatad. Den har läckert klarröda fenor och gör en virvel i vattnet när den simmar ner i gräset igen. Nu har vi alla passerat den magiska kilosgränsen och stämningen är mer än god i båten. Men nu lugnar fisket ner sig lite och vi funderar på om abborrarna ätit klart för dagen. Det verkar nästan så, för ingen av oss känner något på flera kast.

- Kasta mot gluggen i vassen, säger Johan.

- Varför det? frågar jag.

- Det verkar vara gräsfritt där. Abborrarna står i gräset och i vassen men ser era jiggar bra på den gräsfria ytan när de skuttar fram på botten och rör upp sediment i små moln, säger Johan.

Johans bassbåt är en riktigt schyst fiskeplattform som med sitt grundgående skrov passar bra i viken vi fiskar i, som har ett medeldjup på bara dryga metern.

JanO drar det längsta strået i dag. Vilken skönhet till "randig rovriddare" han fångat!

Vi gör som Johan säger och snart nappar det på igen. Det står flera abborrar i gluggen och några av dem får vi att ta på våra jiggar.

- Har du något riktigt bra fisketips Johan? frågar jag.

- Ha roligt när du fiskar och ingen stress. Mycket humor i båten är bra. Därför gillar jag att fiska med dig och JanO, säger Johan med ett leende på läpparna…

Ja, vi har faktiskt alltid roligt i båten när vi fiskar ihop. Vi har sjuk humor alla tre och skojar ofta med varandra men talar också mycket om gamla fiskeminnen men också om allvarligare saker som bristande fiskepolitik och om hur illa Bottenhavet och Östersjön blivit behandlade där man bland annat låter stora trålare från Västkusten komma in

och tråla upp nästan all strömming. Det finns inte tillräckligt med strömming kvar så flera producenter av surströmming måste lägga ner sin verksamhet. Den ekologiska balansen är satt ur spel och det påverkar även arter som abborre och gädda. Det finns mycket att säga om hur illa ekosystemet i Östersön och Bottenhavet har behandlats och här har verkligen våra beslutsfattare något att ta tag i. Men nu börjar det kurra i min mage och jag frågar om det inte är dags för lunch. Det är det tycker grabbarna med.

FEMTIO ABBORRAR VID LUNCH

När vi tar en kort lunchpaus kan vi konstatera att vi är uppe i cirka femtio abborrar. Och några gäd-

Ett urval av shadjiggar som imiterar olika typer av betesfisk. Några av favoritbytena i viken är benlöja och spigg.

dor också, påpekar grabbarna, som jag verkar ha ensamrätt på i dag tänker jag… I dag går lunchen ovanligt snabbt och den intas i båten. Vi hinner knappt känna smaken på mackorna då vår fiskeiver fortfarande är stor. Vi vet av erfarenhet att det gäller att ligga i när abborrarna är nappvilliga. Kommer det in ett lågtryck kan aptiten hos abborrarna avta snabbt. Det här är årspremiär för abborrfiske på öppet vatten för mig. Även om jag verkligen gillar att isfiska efter abborre så är det ändå en härlig känsla att få svinga med de lätta abborrspöna igen. Vi kör med cirka sju fot långa

Vi fångar många abborrar i bra storlek under dagen. De längsta mäter vi innan de får simma tillbaka.

spön och har laddat rullarna med 0,12 mm flätlina. Vi använder tafs av fluorocarbon på minst 0,45 mm för att minska risken att gäddorna biter av linan.

Fluorocarbonen är helt transparent, så abborrarna ser den inte och jiggarna kan presenteras på ett naturligt sätt. Man kan använda beteslås men det går utmärkt att knyta direkt i öglan på jigghuvudet.

Vill man få mer rörlighet på jiggen kan man knyta en liten ögleknut, typ Rapala-knuten. Lämpliga vikter på jiggskallar för grundvattenfiske är 3,5, 5, och

7 gram. De vanligaste krokstorlekarna vi använder

är 2/0 och 3/0 men ibland kan en 4/0 också vara användbar om man kör med längre shad-jiggar på över 10 centimeter. En shad-jigg är en jiggkropp som imiterar en fisk till formen men de behöver inte ha en fiskliknande färg. När det är klart som i dag så är naturtrogna färger bäst men är vattnet grumligt så kan man absolut testa med starkare och mer lysande färger som abborrarna lättare kan se.

ABBORRARNA ÄR FORTFARANDE I STÖTEN

Vi får fortfarande napp regelbundet men de riktigt stora lyckas vi inte lura. Johan flyttar oss fram en bit igen.

- Kasta mot det mörka partiet i vattnet där ni ser att djupkanten går, säger Johan.

- Nu har jag en, säger JanO.

- Och jag med, hojtar jag! Det är två fina abborrar som kommer in på strax under kilot. Snart har Johan på en också och den är något större och väger strax över kilot. Vi gläds över den långa huggperioden som nu sträckt sig över nästan hela dagen. Det var bara i morse som det var lite trögt en kort stund. Nu har vi alla fått in den rätta knycken och lyfter jiggarna över gräset med en snabb knyck uppåt och låter dem sedan dala ner i gräset igen. De flesta abborrarna plockar upp jiggarna från botten och man får vara uppmärksam så att man märker när det nappar genom att fokusera på linan och spöspetsen med ögonen. Minsta lilla darrning signalerar att det är hugg och då gäller det att vara snabb att kroka fisken. Annars hinner abborrarna spotta ut den. Nu är det eftermiddag och solen börjar att sjunka i horisonten fast det är fortfarande en hel del ljus kvar och Johans kompis ligger fortfarande kvar. Johan ropar och frågar hur det gått. Kompisen meddelar att det gått bra och att han har en på 1,2 på topp. Det är en bra storlek här uppe i den nordligare delen av Ostkusten.

SISTA GULDTIMMEN

Vi har ett rådslag och bestämmer oss för att fiska en timme till. Det är lång resväg hem för oss alla tre men vi vill ändå inte missa den sista guldtimmen när solen sjunker och ljuset blir sådär varmt och härligt. Vi vet av erfarenhet att den sista timman på dagen brukar vara den bästa och speciellt när solen värmt upp vattnet under dagen. Jag känner ett hårt hugg men konstaterar snart att det är en gädda igen som jag krokar av snabbt men snart får jag hugg igen och nu är det en abborre. JanO och Johan får också abborrar i fin storlek. De ligger mellan fem och nio hekto och bara någon enstaka väger under halvkilot, enlig vår uppskattning. Vi väger ju bara de största abborrarna.

- Nu har jag en bra bit på, meddelar Johan.

- Och jag med! hojtar JanO.

- Grattis grabbar! hälsar gäddkungen…

Det är riktiga klunsar. Johans abborre väger 1,25 kilo och JanO:s väger 1,34 kilo.

Vi får ytterligare några abborrar, och jag en gädda till såklart, innan fisket dör ut och det är dags för hemfärd. Vi fångade ett knappt hundratal abborrar under dagen och flera över ett kilo. Med denna underbara fiskedag i tankarna styr jag hem mot Ingarö, där fisket tyvärr inte alls är lika bra som i viken vi just fiskat i. När jag flyttade till Ingarö, som ligger mitt i Stockholms skärgård, var fisket mycket bra där men tyvärr så är det inte det längre. Men har man trailerbåt och är beredd att resa några tiotals mil så kan man fortfarande hitta pärlor att fiska i längsmed Ostkusten!

Även artikelförfattaren hinner fånga en och annan abborre mellan alla gäddorna som han lyckas att kroka under dagens fiske...

JOHAN LOTTHAGENS TIPS FÖR TIDIGT

VÅRABBORRFISKE I GRUNDA VIKAR:

• Använd lätta jiggskallar mellan 3,5 och 7 gram med krokstorlek 2/0–3/0.

• Ett bra jiggspö skall ha en medium/fast action med betesvikt på upp till cirka 21 gram. Med ett för mjukt spö kan spötoppen gå av då man så ofta fastnar i gräs och grenar mm.

• Johan föredrar att använda haspelrulle då man behöver kasta långt eftersom abborrarna skyggar från båten och man inte vill ankra för nära hålan man fiskar i.

• Sök gärna efter vikar där en å- eller dike mynnar ut. I sådana miljöer samlas lekfisken i långt innan leken. Under själva leken brukar Johan låta abborrarna vara i fred.

• Det finns många olika grästyper och bl a ålgräs som är en mycket bra miljö för abborrarna.

• Om det strömmar från en åmynning ut i viken eller om det är ström av vinden så är det heta platser och i synnerhet om det är en djuphåla eller ett bakvatten.

• Där det strömmar ut sötvatten från en å så trycker det bort det bräckta vattnet och det verkar abborrarna gilla under vårfisket.

• När vattentemperaturen börjar stiga och komma över fem-sex grader så brukar fisket lossna. Det går att fiska vid lägre vattentemperatur men då är abborrarna vanligtvis mycket försiktiga.

• Håll koll på barometern. Stigande lufttryck och gärna stabilt högtryck gör abborrarna mer aktiva.

• Om det är nordanvind kan du hålla dig hemma. Men är det västliga eller sydliga vindar får du lämna trädgårdsarbetet och ge dig ut i viken, för då är abborrarna på gång!

• Får du igång abborrarna så kasta genast mot samma fläck igen. Då håller du igång nappruschen längre och kan få flera abborrar från samma stim.

Abborrkungen JanO och grattis till ditt nya PB på abborre från Holland!

Hälsar artikelförfattaren. Fiskelycka i abborrviken!

www.buster.fi/sv/buster-fiskebatar

Sufix 91 Braid

Det finns många linor som påstås vara runda – men få är det. Sufix 91 är helt rund! Och vad är då fördelen med det? Mindre friktion i spöringarna! Och mindre friktion ger längre kast och tystare hemtagning av betet. Dessutom har Sufix 91 försetts med en ytbehandling som är extra hal, suger minimalt med vatten och högre slitstyrka.

Pris ca 479:www.normark.se

13 Fishing Origami Blade

Ofta är nyckeln till framgång att använda något som fisken inte sett tidigare. Något som sticker ut, rör sig annorlunda och drar blickarna till sig. Precis det är Origami Blade från 13 Fishing.

Den lilla skeden har en unik form, lite som ett vikt papper – därav namnet! Formen ger ett rörelsemönster som inte liknar något annat. Den fladdrar, far och simmar i droppet som en liten fisk och drar blickarna till sig under isen. Den har visat sig galet effektiv i jakten på röding, öring och regnbåge från isen. I droppet ”ställer den” sig på tvären och imiterar en liten fisk som zick zackar fram i jakten på godsaker. Ett lättfångat byte för helt enkelt. Glöm inte att pausa mellan lockrycken – det är ofta då det smäller till i grejorna!

Pris ca 69:-

www.normark.se

Rapala

Shad Rap Elite

Okuma

Ceymar HD

Okumas trotjänare Ceymar finns nu i en uppdaterad version: Ceymar HD. I korta ordalag är rullen lättare, mer kraftfull och har fått en uppdaterad look. Större drev ger mjukare gång, även med beten som är tungvevade, och vevhandtaget som skruvas in överför kraften på maximalt sätt. Fortfarande till ett oerhört bra pris! Finns i storlek 1000 till 5000.

Pris fr. 999:www.normark.com

En klassiker i ny skepnad! Originalet, Shad Rap, lanserades redan 1960 och har otroliga mängder stor fisk på sitt samvete. Shad Rap Elite bygger på de välbeprövade egenskaperna hos den populära modellen och har dessutom förbättrats med genomgående wire-konstruktion, maximal kastlängd och en grym hållbarhet. Shad Rap Elite är byggd på premiumbalsa och har ett rörelsemönster som triggar rovfisken till hugg oavsett om du spinnfiskar eller trollar.

Pris ca 199:-

www.normark.se

Abu Garcia

Revo Rocket

Nydesignad från grunden, den femte generationen Revo lågprofilrullar har designats för att prestera i toppen av klassen och leverera precision, kraft och prestanda. Revo Rocket har en asymmetrisk design med stativ och gavlar i X2Cräftic™-aluminium för att uppnå optimal balans. IVCB-4™-kastbromsen ger ultimata inställningsmöjligheter och mässingsdrevet är slitstarkt samtidigt som det ger en mjuk gång. Revo Rockets största fördel är dess höga utväxling på hela 10.1:1 vilket gör det superenkelt att ta hem betet med snabbhet. Perfekt till vertikalfiske, ytbeten och andra tekniker där du vill få in linan så snabbt som möjligt. Den 95 mm långa och raka veven med stora platta knoppar ger ett bra grepp kast efter kast.

Pris ca 4199:www.abugarcia-fishing.eu

Abu Garcia

Atom Pro

Samma framgångsrika form som har fångat så många fiskar sedan lanseringen för över ett halvt sekel sedan – men nu med moderna och superrealistiska färgsättningar! Alla färgerna i Atom Pro-serien är baserade på fiskmönster från olika bytesfiskar, som rovfiskarna inte kan motstå. Dessutom har de uppgraderats med krokar och ringar av mycket hög kvalitet. Underskatta aldrig ett klassiskt skeddrag, många dagar utklassar de både jiggar och jerkbaits!

Pris fr. 75:-

www.abugarcia-fishing.eu

Abu Garcia

Beast Hi-Lo Floating

Den ställbara skeden är kvar men formen på betet är ny. Den flytande Hi-Lo har en bulkig kropp som ger en bra siluett mot ytan och skapar mycket rörelse i vattnet. Ett superbete till både spinnfiske och trolling efter abborre, gös och gädda. Positionen på skeden justeras genom att trycka in nosöglan och sedan flytta skeden, på så sätt hålls den alltid på plats under fisket, även om betet slår i botten. Två storlekar; 9 och 12 cm.

Pris fr. 119:-

www.abugarcia-fishing.eu

Plano

Hydro-Flo

Plano Hydro-Flo är lådor som låter dina beten torka ordentligt efter fisketuren. Med ventilerat lock och botten blir fukten inte instängd och krokarna slipper rosta. Om du fiskar i saltvatten tar du helt enkelt och sköljer av hela lådan med kranvatten efter fisket för att skölja bort salt. Finns i tre storlekar.

Pris fr. 142:www.planomolding.com

Hurricane Jiggskallar

Jiggskallar från Hurricane har en supervass krok med en hake på som gör att jiggen sitter kvar även om fisken bara är där och drar i jiggen. Jiggskallarna finns i vikterna från 3,5gr till 28gr med krokstorlek 2 som minst och storlek 5/0 som störst. Det som gör den här jiggskallen speciell är att på ena sidan om huvudet står vikten på skallen och på andra sidan står storleken på kroken vilket gör det lätt för dig att ha bra koll i asken.

Pris fr. 39:www.wiggler.se

Wiggler Hydro Worms Trout

Detta är en korsning mellan ett konstgjort och ett organiskt mjukbete som främst är framtaget till våra ädelfiskar. Under testfisket fiskade dessa grymt på röding och regnbåge. Hydro worms kommer i två olika modeller och fem färger per modell som är urläckra. Ena modellen är flytande och den andra är svävande. Färgerna är röd, rosa, gul, grön och vit med inslag av glitterflakes. Alla har lukt och smak av vitlök. Varje burk väger 40gr och innehåller 8st 12 cm långa maskar. Hållbarhet är cirka 3år och burkarna kan förvaras från -10+35 rumstemperatur.

Pris ca 99:www.wiggler.se

Pinewood DAY PACK 22L 1913

Pinewood® Day Pack rymmer ca 22 L och har flera fack för att göra packningen så smidig som möjligt. Upptill hittar du ett mindre fack som är lättillgängligt för de saker du behöver komma åt enkelt och snabbt. Du har ett stort fack för t ex laptop inuti och ett nätfack för att lättare kunna hålla ordning. Framtill finns ett mindre fack även det med ett nätfack inuti. Nedtill har du dessutom ett skräpfack där du kan samla ditt skräp under turen, detta har en avtorkningsbar yta för enkel rengöring. Väskan innehåller också en sittdyna för fikapausen. På sidorna av väskan finns två mindre, öppna, elastiska fack för till exempel vattenflaskan. Väskan är vadderad baktill för support och har ergonomiskt vadderade axelremmar som du enkelt kan justera för en bra passform. Det finns ett handtag upptill på väskan och ett snyggt märke i syntetiskt läder. Dessutom är väskan vattenavvisande med en ekologisk impregnering. Art.nr 1913.

Pris ca 899:www.pinewood.eu

Pinewood ABISKO/TELLUZ 3L JACKA HERR 5213

En lätt, vind och vattentät 3-lagersjacka med huva och tejpade sömmar. Genomtänkta ventilationshål i den höga kragen. Extremt vattentålig. Passar utmärkt likväl på fritiden som till och från jobbet. En jacka som klarar av riktigt regniga och blåsiga dagar. Jackan har envägsdragkedja i öppningen, dubbla bröstfickor, två handfickor, samtliga med dragkedja. Behandlad med ekologisk impregnering - Bionic Finish® Eco för extra vatten- och smutsavstötande egenskaper. På sidorna finns det ventilationsöppningar. Reglerbar nertill med stroppar, ärmslut reglerbara med kardborre. 100% polyester. Art.nr 5213.

Pris ca 2199:www.pinewood.eu

ABISKO BYXA HERR 5402 – NY FÄRG!

Bekväma friluftsbyxor i stretchmaterial.Tight och modern passform. Försedda med öppningsbar ventilation vid lår och benslut för extra luftgenomströmning och värmeutsläpp. Vind- och vattenavvisande, försedda med membran från knäna och nedåt samt sätet baktill. Ej tejpade sömmar. Benfickor och handfickor har dragkedja. Justerbar midja med kardborre. Justerbara benslut, samt benkrok. Behandlade med en ekologisk och fluorkarbonfri impregnering - Bionic Finish Eco för extra vattenavvisande egenskaper. En lättviktsbyxa som passar till alla typer av utomhusaktiveter t ex vandring, fiske och hundträning. Art.nr 5402.

Pris ca 1299:-

www.pinewood.eu

Pinewood

BC LH

Spö: SG2 Big Bait Specialist BC 8’1”MF 85-170g XH

Lina: Berkley Sick Braid 0.33 150m

Beten: 3D LB River Roach Paddletail 22cm 125g Blood Belly 2-pack

SAVAGE PIKE HASPEL COMBO

Rulle: SG6 4000 FD Spö: SG4 Power Game 8’6”MF 50-110g XH Lina: Berkley Sick Braid 0.23 150m Beten: 3D LB River Roach Paddletail 22cm

SAVAGE PERCH UL COMBO Rulle: SG6 1000 FD Spö: SG2 Ultra Light Game 6'3'' MF 2-10g UL Lina: Berkley Sick Braid 0.08 150m Beten: Craft Shad 8.8cm Clear Water Mix 5-pack Ord. rek. pris 3.066:Mässpris 1.699:Ord. rek. pris 3.416:Mässpris 1.999:Ord. rek. pris 5.466:Mässpris 2.999:Ord. rek. pris 4.346:Mässpris 2.399:Ord. rek. pris 4.146:Mässpris 1.999:SAVAGE ZANDER COMBO Rulle: SG6 3000h FD Spö: SG2 Medium Game 8’3”F 12-35g Lina: Berkley Sick Braid 0.19 150m Beten: Craft Shad 8.8cm Dark Water Mix 5-pack SAVAGE PIKE POWER COMBO Rulle: SG10 250 BC LH Spö: SG4 Power Game BC 8’6”MF 60-110g XH Lina: Berkley Sick Braid 0.29 150m Beten: 3D LB River Roach Paddletail 22cm 125g Dirty Roach 2-pack SAVAGE PIKE BIG BAIT SPECIALIST COMBO Rulle: SG6 300
125g Dirty Roach 2-pack SAVAGE PERCH COMBO SAVAGE PIKE SWIMBAIT COMBO FLERA GRYMMA KAMPANJER! Rulle: SG6 2500 FD Spö: SG2 Medium Game 7’3” MF 7-23g Lina: Berkley Sick Braid 0.10 150m Beten: Craft Shad 8.8cm Clear Water Mix 5-pack Rulle: SG8 300 BC LH Spö: SG4 Swimbait Specialist BC 7’11” MF 130-200g Lina: Berkley Sick Braid 0.33 150m Beten: 3D LB River Roach Paddletail 22cm 125g Firetiger 2-pack 7'3" / 7-23g 7'11" / 130-200g 2500 FD 300 LH 0.10mm 0.33mm 5-pack 2-pack
TILL BRUTALA MÄSSPRISER! ENDAST PÅ SPORTFISKEMÄSSAN! Ord. rek. pris 5.746:- Mässpris 2.999:MISSA INTE! Betesdemon varje heltimme i vår egen bassäng med Sean Wit, Mads Grosell och Anton Tsvetkov! Betespaket till grymma mässpriser! Giveaways varje timme! Ord. rek. pris 3.166:- Mässpris 1.699:2FÖR1 På SG6 och SG8 haspelrullar! Billigaste rullen på köpet. www.savage-gear.com MONTER C14:48
PRYLAR

SVENSKA REKORD 2022

Det svenska rekordåret 2022 är smått fantastiskt.

Det visar som så ofta förr att sportfiskare som verkligen är hängivna, verkligen vet att man måste lägga tid och energi också är de sportfiskare som verkligen blir belönade. Det är alltså ingen slump att vi hittar sportfiskare som Leif Krause och Victor Gustafsson bland våra nya svenska rekordhållare, båda extremt hängivna sportfiskare som ofta lyckas i jakten på riktigt stor fisk!

STORFISKREGISTRET NICKA HELLENBERG

Catch and release fungerar uppenbarligen: nu har samma rekordstora braxen fångats och återutsatts fyra gånger i år. Vid tre av tillfällena vägde hon över gällande rekord.

Under fjolåret kom en efterlängtad höjning av det svenska rekordet på braxen när Andreas Åkerlund metade upp en braxen på 80 centimeter och 8 420 gram i Rögle dammar. Den speciella fisken med sin tvåfärgade teckning har döpts till “Pricken” efter en prick hon har på ena sidan. Nu har samma rekordfisk vuxit till sig ytterligare och rekordet slagits tre gånger till, av två olika personer, inom loppet av drygt två veckor.

ka braxnar. Den 12 maj fångar han åter dammens superbraxen som nu har lyckats lägga på sig ännu lite vikt. Hela 8 670 gram väger hon.

Rekordinnehavarnas respektive vågar som användes vid fångsterna har testats i laboratorium och alla uppgifter i övrigt är kontrollerade, vilket betyder att Sportfiskarna härmed kan godkänna fiskarna som nya svenska rekord.

Andreas Åkerlund är alltså nuvarande svensk rekordinnehavare på braxen med 8 700 gram. – Som kuriosa kan nämnas att Andreas Åkerlund faktiskt fångade samma fisk ytterligare en gång efter den senaste rekordnoteringen, men då hade förmodligen lekbestyren påbörjats och hon hade tappat lite i vikt. Nu får vi sannolikt invänta nästa års fiske i Rögle dammar för att se om fisken har överlevt vintern och fortsätter att växa och nappar igen, kommenterar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Den första rekordputsningen kom den 29 april, då den välkände specimenfiskaren Daniel Möller hade bokat in några pass vid dammarna. Då nappade den tydligt tvåfärgade braxenhonan på hans plastmajsagnade krok. Snart kunde han se en enorm braxen glida in i håven. Med sina 80 centimeter tynger fisken vågen till hela 8 490 gram. Men tidigare rekordinnehavaren Andreas Åkerlund har inte gett upp jakten på Rögles majestätis-

Som om detta inte var nog fiskade Andreas vidare i nämnda vatten och fångade denna speciella braxen ännu en gång, den 19 maj. Den här gången vägde hon ytterligare några gram och klockade in på 8 700 gram.

Sveriges fiskemöjligheter är många och varierade. Det visar inte minst det faktum att Sportfiskarna nu har utsett två svenska sportfiskerekord – en art fångad i djuphavet och en i en grund sötvattensdamm.

Gräskarpen (Ctenopharyngodon idella) härstammar från Asien. Den är egentligen inte nära släkt med den vanliga karpen (fjällkarpen). Gräskarpar är inplanterade på många håll i Sverige och simmar i ett antal dammar, fiskodlingar och vallgravar – ofta för att agera renhållningsarbetare. De är nämligen duktiga på att beta ner växter och kan inte föröka sig i svenska vatten och därmed riskera att bli för många och konkurrera ut inhemska arter. Som sportfisk är den populär att fånga på mete, antingen på botten eller ytan. De kan stundtals vara oerhört kluriga och lättskrämda, men också bli stora och är därför intressanta för många sportfiskare. En som lagt ner oerhörda mängder tid på att fånga stora gräskarpar är Simon KjaeldgaardGreising. Han är i en liten liga för sig själv när

Leif Krause / Daniel Möller med sitt svenska rekord fångat 29 april, notera fiskens tydligt tvåfärgade teckning. Andreas Åkerlund återtog sitt svenska rekord 12 maj. Här vägde hon 8,67 kilo. Notera pricken en bit bakom huvudet.. Andreas Åkerlund med det senaste svenska rekordet på braxen: 8,70 kilo, fångat 19 maj.

det gäller att rapportera in stora gräskarpar till Storfiskregistret.

Den 23 juli var han på plats i sin favoritdamm och metade efter de stora gräskarpar som finns där. Fiskarna är numer svåra att lockas med klassikern bröd på ytan, så Simon använde en metod ofta förknippad med mer traditionellt karpfiske: bottenmete med tigernötter. Tio minuter efter midnatt bestämde sig en riktigt stor gräskarp att nappa på betet.

Nytt rekord på kolmule Kolmule, även kallad blåvitling, (Micromesistius poutassou) förekommer längs hela Atlantkusten. Arten är en djupvattenslevande fisk som främst livnär sig på mindre fiskar, räkor och snäckor. Vanligtvis rör den sig i stim mellan 50 och 400 meters djup, eller mycket djupare än så. I svenska vatten är det främst i Skagerrak den fångas.

En av alla havsfiskeintresserade sportfiskare som tillbringat tid ute på Skagerrak, kring det djuphavsområde som kallas ”10-gradar’n” bland de initierade, är Dennis Norén. Den 29 juli nappade en stor kolmule åt sig hans makrillagn, 350 meter ner över 380 meter djupt vatten.

Kolmulen som han så småningom halade överbord var 42, 5 centimeter lång och vägde i vittnens närvaro 556 gram på en krönt våg i hamn.

– Några pionjärer bland havsfiskeexperterna har också visat att många av de mer småväxta fiskarterna kan luras med rätt strategi och taktik. Dennis fisk överträffar det gamla rekordet på 450 gram från 2021 med över 100 gram, vilket är en superhöjning i sammanhanget, konstaterar Nicka Hellenberg.

Sportfiskare sänder gratulationer även till Dennis Norén för hans sportfiskerekord på kolmule.

Max fångade största fisken någonsin – svenskt rekord på håkäring! Max Larsson 18 år, är nu svensk rekordhållare i och med sin fångst av en 405 centimeter lång haj av arten håkäring. Fisken, som enligt en längd-vikt-tabell för håkäring uppskattas ha vägt drygt 670 kilo, är den största som någonsin fångats under sportfiske i Sverige.

Med sina 117 centimeters längd, 72 centimeters omkrets och vikten 18,925 kilo överträffar de det tidigare rekordet från 2007, en gräskarp på 18,59 kilo.

– Sportfiskarnas rekordkommitté har granskat uppgifterna, testat vågen och dessutom tagit del av en föredömligt fin filminspelning av vägning och

mätning där Simon använde ett stabilt stativ att hänga vågen i, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Sportfiskarnas gratulerar Simon KjaeldgaardGreising till hans nya sportfiskerekord på gräskarp.

Fångster av kolmule är en ganska sentida företeelse. Fram till 2010 fanns bara sju kolmular i Storfiskregistret. Men i takt med havsfiskarnas tätare färder till djupet och deras ständigt utökade kunskap om de olika arterna har antalet kolmular fyllts på i databasen. I dagsläget har vi noterat 44 fiskar.

Den 18 april gjorde Max tillsammans med bland annat sin pappa Joakim en satsning på djuphavsfiske. Sällskapet fiskade efter arterna hälleflundra och blålånga på riktigt djupt vatten cirka 40 sjömil väster om Väderöarna. De hade utgått från hamnen Ulebergshamn, nära Hunnebostrand. Med hjälp av båtens elmotor höll de sig under fisket på ett utvalt ställe där djupet var över 600 meter. Max får då ett hugg han sent ska glömma. En gigantisk fisk nappade åt sig hans två strömmingsflundror som apterats på kroktacklet. Efter en tung fajt som varade en timme och fyrtio minuter kan fiskesällskapet sedan se en helt enorm håkäring bryta ytan. Håkäringen, eller grönlandshajen, som den också kallas, mättes till 405 centimeters längd och 220 cm i omkrets. Därmed överträffar denna fisk det tidigare gällande rekordet på 375 centimeter som fångades 2020.

– Svenska sportfiskerekord utses i regel genom vägning. Men för att skydda de storvuxna arterna

Gräskarpsspecialisten Simon Kjaeldgaard-Greising med det nya rekordet. Dennis Noréns fisk överträffar det tidigare rekordet med över 100 gram.

hälleflundra och håkäring har Sportfiskarna infört längdmätning i stället för vägning. På det sättet kan fisken mätas fisken vid sidan av båten, krokas loss och relativt opåverkad simma tillbaka till djupet, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Max rekordfisk behandlades föredömligt på just detta vis. Joakim och Max berättar:

– Fisken blödde ingenting under avkrokning och mätning. Den var aktiv hela tiden vid båten och hade god balans innan den aktivt simmade i väg. Hajar som håkäring har en fysiologi som gör att de klarar att dras upp från stora djup utan att ta skada. De saknar nämligen simblåsa vilket gör att de inte påverkas av tryckförändringen på samma sätt som andra fiskar. Sportfiskarna är mycket måna om att alla sportfiskefångade håkäringar ska

hanteras varsamt och återutsättas så skonsamt som det är möjligt. Se en film på fångsten och återutsättningen här.

I ett märkningsprojekt i Trondheimsfjorden har spöfångade håkäringar och plogjärnsrockor märkts, återutsatts och sedan blivit återfångade under yrkesfiske. Fiskedjupet har varit 500–600 meter och projektet visar på att överlevnaden sannolikt är mycket god vid fångst av stora broskfiskar (hajar och rockor saknar ben och kallas därför för broskfiskar) även på riktigt djupt vatten. Tack vare att broskfiskar saknar simblåsa kan de klara de stora tryckförändringar som de utsätts för vid stora fångstdjup. Fiske med spö och krok är ofta ansedd som den mest skonsamma vid märkningsförsök av stora fiskindivider, som exempelvis tonfisk.

Fantastiska fakta:

Håkäringen, som heter Somniosus microcephalus på latin, lever mestadels ett slags slowmotion-liv på djupet i nordliga havsområden och tillväxer extremt långsamt med cirka en centimeter om året. De beräknas bli könsmogna först vid 150 års ålder. Forskningsstudier av hajarna har visat att de sannolikt kan leva i uppemot 500 år, vilket skulle göra dem till världens äldsta ryggradsdjur. Trots det långsamma livet på djupet är det väl dokumenterat att de kan fånga små valar och sälar i havet. Köttet är giftigt i färskt tillstånd.

Sportfiskarna gratulerar Max Larsson både till hans historiska sportfiskerekord och till en lyckad återutsättning av den fantastiska och mycket respektingivande hajen.

Den storvuxna kanadarödingen finns utplanterad i ett antal sjöar och är en populär art bland många sportfiskare. De senaste åren har rekordet putsats flera gånger och nu i sommar var det dags igen.

Den 16 juni befann sig välkände storfiskaren Hans Peltonen tillsammans med kamrater på Björkvattnet i Västerbotten. Han hade blivit medbjuden av en fiskerättsägare för att pröva lyckan efter sjöns stora ”kanadicker”.

– Vi trollade med Jaraalvobbler, som visat sig fungera fint på kanadaröding i andra sjöar, som Överstjuktan och Landösjön. Jag hade redan tappat två fiskar när jag fick det värsta hugget jag tror jag upplevt i Sverige, berättar Hans.

Efter en tung fajt kunde Hans och vänner så småningom landa en riktigt stor kanadaröding. Med måtten 103,5 centimeters längd och 63 centimeter i omkrets tyngde den vågen till hela 14 020 gram. Hans Peltonens fisk överträffar Maria Johanssons tidigare rekord från Landösjön 2021 med 45 gram.

Fajten varade i omkring en timme och fyrtio minuter och fisken är närmast ofattbart stor.

– Jag hoppas få fiska fler gånger i Björkvattnet framöver, men jag har inte gett upp Landösjön. Jag tycker att kanadadrödingarna där annars har den bästa konditionen och längden av alla jag fått genom åren, säger Hans.

– Efter att Sportfiskarna labbtestat vågen, som visade perfekt, kan vi nu utse Hans Peltonen till ny svensk rekordhållare, intygar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Sannolikt kommer rekordet på kanadaröding att slås igen, för bevisligen finns större fiskar: Länsstyrelsen i Jämtlands län har nyligen under ett reduceringsfiske av kanadaröding i Ånnsjön nätfångat en hanfisk som vägde 17,6 kilo och mätte 115 centimeter. Rimligen finns större fiskar även i de övriga sjöar som hyser kanadaröding.

Under en målmedveten fiskesatsning på Skagerraks djupa partier fångade välkände storfiskaren Leif Krause den 15 augusti en alldeles fabulös fisk. På 570 meters djup nappade nämligen en större kungsfisk som överträffar det tidigare svenska rekordet med mer än 10 kilo.

Större kungsfisk (Sebastes norvegicus) är en djuphavsfisk, som återfinns ända ner till cirka 1 000 meters djup. Den kallas ofta ”uer” efter sitt norska artnamn och tillhör drakhuvudsfiskarna, vilket kanske är ett lämpligt familjenamn för en art med så speciellt utseende. Med sin starka färg i lysande orange, de stora ögonen och den stadiga ryggfenan har fisken ett mycket speciellt yttre.

Större kungsfisk tillhör inte de vanliga fångsterna, ens för vana och skickliga havsfiskeexperter. Sportfiskarnas storfiskregister hade tills i somras

endast registrerat fyra exemplar av arten, samtliga fångade på 2000-talet. En av dessa fångster tillhör också Leif Krause, en av Sveriges i särklass mest tongivande storfiskare i kategorin specimenjägare, eller artsamlare.

Den 15 augusti hade Leif, tillsammans med havsfiskeesset Håkan Wing, gett sig ut på Skagerrak. Över ett djup på 570 meter sänkte de ner sina makrillagnade tackel så att de förföriskt lockade djuphavsfiskarna, ett par meter ovan botten. Så småningom krokade Leif något tungt och

En närmast overkligt vacker och stor fisk som slår det tidigare rekordet med mer än 10 kilo. Hans Peltonen med den nya rekordfisken som var 103,5 centimeter lång och 63 centimeter i omkrets.

kampen med att veva upp en halv kilometer lina med fisk i änden kunde påbörjas. När en fullständig enorm och lysorange fisk halas över relingen är målet för expeditionen nått, med råge. Leif har fångat en mastodontisk större kungsfisk.

– Ja, det var länge sedan jag och fiskekompisen Håkan känt sådan euforisk glädje över fångade fiskar. Därför valde vi att kalla denna nyfunna fiskeplats långt ut på Skagerrak för ”Euforia”. Totalt har vi på två djuphavsturer fått sex skolästar, fler

ler åtminstone i norska farvatten. För tio år sedan fångades ett 12,14 kilo tungt exemplar från en oljeplattform, en fisk som då kallades världsrekord. I augusti i år fångade en tysk sportfiskare en 13,1 kilo tung fisk på norskt vatten – en fisk som ännu inte granskats klart. Så Leifs fisk är något alldeles extraordinärt, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg. Som om det inte räckte fick även Leifs båtkamrat Håkan en större kungsfisk på enorma 8 950 kilo.

Fiskarna vägdes i land, med en våg som Leif fått testad i Sportfiskarnas laboratorium. Sportfiskarna

är härmed glada att kunna gratulera Leif Krause till en mycket uppseendeväckande fångst och ett nytt svenskt sportfiskerekord.

På havet fortsätter skickliga och nyfikna sportfiskare att utforska såväl bråddjupa som grundare områden i jakten på både kända och okända fiskar. Sportfiskarna har nu granskat nya fiskar över gällande rekordvikt och utsett två nya svenska sportfiskerekord på arterna blålånga och mulle.

Blålånga (Molva dypterygia) kallas också birkelånga och är en storvuxen fisk, i många avseenden mycket lik sin något större släkting långan. Under senare år har flera skickliga havsfiskespecialister lyckats lokalisera blålångan ute på de djupa delarna av Skagerrak.

än 15 kolmular, många guldlaxar och lubbar, två vitrockor, en håkäring, tolv blålångor och så dessa två större kungsfiskar som tillsammans väger över 20 kilo. Kanske är det här min mest spektakulära fångst någonsin, säger en glad och nöjd Leif Krause.

Nära världsrekordstorlek

– Det tidigare svenska rekordet från 2017 var en större kungsfisk som vägde 1 568 gram. Leif Krauses 87 centimeter långa fisk hade en omkrets på 79 centimeter och vägde oerhörda 11 960 gram! Många trodde nog att fångster av denna kaliber hörde hemma långt ut på Nordsjön, el-

Den 15 augusti befann sig Torbjörn Sandin med fiskekamrater ute i ett område de döpt till ”Klondyke”. De gjorde ett antal spektakulära fångster av olika arter, men mest imponerande blev det när blålångan högg. Djupet under båten var cirka 560 meter och i sedvanlig ordning var tacklen apterade med starkt doftande makrill. Betet släpades fram cirka 545 meter ner över bottnen när Torbjörn fick ett rejält spöböj. Så småningom kunde gänget dra ombord en hela 156 centimeter lång blålånga som hade en omkrets på 60 centimeter. I land vägdes fisken på en krönt våg till hela 14 480 gram.

– I just detta fall saknades foton på fisken mot mätbräda, men eftersom övrig dokumentation av fisken, samt av vägningsproceduren, var mycket noggrant genomförd kunde ändå rekordet godkännas av Sportfiskarnas rekordkommitté. Framför allt beroende på att Torbjörn Sandins blålånga överträffade det gällande rekordet på 11,6 kilo med närmare tre kilo. Denna blålånga var gigantisk och vi har tveklöst ett nytt fantastiskt rekord, konstaterar storfiskregistrerare Nicka Hellenberg. En helt ny art i registret – mulle På betydligt grundare vatten, väst om Orust gjordes en annan spektakulär fångst av havs-

Torbjörn Sandin med den magnifika blålångan som överträffade det förra rekordet med närmare tre kilo. Martin Molander med sin rekordmulle.

fiskespecialisten Martin Molander. På 17 meters djup, den 27 augusti, hade Martin en räka apterad på kroken. En liten, men naggande god, fisk nappar åt sig räkan och upp i båten kommer en mulle (Mullus surmuletus). Den lilla fisken mäter 29 centimeter på längden och 16 i omkrets. På en krönt våg i Fiskebäckskil visar den sig väga 294 gram. – För nya arter, samt för generellt småväxta arter har vi en minimivikt om 250 gram för storfiskregistrering, så denna gräns passerades ju med marginal när Martin Molander fångade den första mullen som någonsin registrerats, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Sportfiskarna gratulerar de båda nya rekordinnehavarna till deras fångster och svenska sportfiskerekord.

bara som små karpar. Men fiskarna verkade också försvinna eller åtminstone vara omöjliga att fånga under långa perioder. Med hjälp av bottenmete och majs lurade han så småningom en 40,5 centimeter lång och 1 450 gram tung fisk, som efter granskning kunde utses till det första registrerade sportfiskerekordet av silverruda.

– Fotona visade de tecken som vi behöver för att granska och bedöma arttillhörighet. Det var roligt att få in en första anmälan om rekordnotering på arten, efter all tid som lagts ner på att både fånga och bestämma bedömningskriterierna för arten, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Två tyngre fiskar blir rekord

Förra året beslutade Sportfiskarna att arten silverruda skulle kunna registreras i Storfiskregistret. Nu har ett knippe storfiskjägare fångat de första silverrudorna över storfiskviktgränsen och således utsetts till svenska rekordhållare.

Storfiskregistreraren Nicka Hellenberg – själv idog silverrudametare – har tillsammans med bland andra fiskkännaren Peter Grahn arbetat fram riktlinjer för att artbestämma silverrudan och särskilja den från vanlig ruda och framför allt från hybrider mellan silverruda och ruda. Nu har Sportfiskarna granskat och godkänt fem rekordfiskar av arten som var och en överskridit minimivikten 1 300 gram och sedan överträffat rekordvikten vartefter de fångats.

Leif Krause tog det första rekordet

Först ut med att registrera en silverruda var den notoriske storfiskjägaren Leif Krause. Den 17 juli var han på plats vid det gotländska vattnet Närsån, där arten konstaterats, och kunde fånga ett knippe silverrudor – fiskar som han konstaterade var strid-

Fler välkända specimenfiskare anlände snart till vattnet. Trion Andreas Ekfeldt, Anders Lilja och Sten-Sture Jönsson fiskade några dagar och hade enligt uppgift ett relativt trögt fiske. Men, de fångade några silverrudor, varav två exemplar höjde det färska rekordet. Med kombinationen mask och majs på kroken lurade Andreas Ekfeldt den 30 juli en silverruda på 42,5 centimeter och 1 490 gram. Några dagar senare, den 3 augusti, höjde Anders Lilja rekordet till 1 520 gram när en 45 centimeter lång fisk nappade på hans mask- och majsagnade krok. Den fisken skulle få behålla rekordstatus i fyra dagar innan rekordfisk nummer fyra omslöts av ett håvnät.

Storfiskregistreraren blir rekordman Hemmasonen och Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg har tillbringat många dagar i jakten på silverrudor och fångat ett stort antal.

– Jag ville först och främst att någon annan skulle anmäla första fisken innan jag skickade in en egen storfiskregistrering på arten, så det var kul att vi fick in flera stycken och dessutom tre snabba rekord. Jag vet ju också att man måste ha lite flyt

med att inte bara få en silverruda, utan dessutom lyckas få en fisk av rejäl kaliber för att kunna registrera den. De här duktiga sportfiskarna visade att de naturligtvis hade tumme även med denna art, säger Nicka.

Den 7 augusti var han själv på plats och fick ett par silverrudor över storfiskvikten 1 300 gram, jämnt fördelade på flötmete och bottenmete som metod. Majskorn utgjorde det huvudsakliga lockbetet för fiskarna under Nickas pass i ån och strax efter 20.00 nappade en extra tung fisk på hans bete. Ensam vid ån kunde han filma både fajt och håvning av en till synes gammal och sliten, men bastant, silverruda. Fisken var 45 centimeter lång och vägde 1 620 gram. Nollställning av våg, vägning samt mätning skedde via videosamtal så att två personer, varav en medlem från Sportfiskarnas rekordkommitté, kunde följa hela förloppet.

Men, riktigt nöjd var uppenbarligen inte Nicka. Fem

Nicka Hellenbergs rekordsilverruda på 1670 gram, fångad på majskorn.

dagar senare, den 12 augusti, var han ute på jakt efter silverruda igen.

– Jag tänkte att jag skulle försöka få en snyggare fisk än den gamla härjade som nu var den tyngsta noterade … Men allvarligt talat var det inte rekord som lockade mig. Jag metar de här fiskarna frekvent och trivs i tystnaden med mitt spö i handen, säger Nicka.

Och tyngre spöböj blev det. När skymningen börjat falla kom en av fiskepassets få silverrudor, därtill ett stort exemplar. Snart kunde Nicka filma hur en välmatad silverruda leddes in i håven. En liknande procedur som vid första rekordet, med filmning och dokumentation av vägning och mätning, visade snart att Nicka fångat en 44,5 centimeter lång och hela 1 670 gram tung silverruda.

Efter att samtliga vågar som använts vid ovan nämnda fångster testats i laboratorium kunde Sportfiskarnas rekordkommitté utse samtliga fångstmän till svenska rekordhållare. Nuvarande rekord på 1 670 gram innehas alltså av Sportfiskarnas storfiskregistrerare, Nicka Hellenberg. Sportfiskarna gratulerar samtliga rekordinnehavare.

Bakgrund – om silverrudan Silverrudan (Carassius gibelio) har under många år ökat sitt utbredningsområde i Östersjön. Den är från början en sötvattensart, men klarar bräckt vatten. Den är också nära släkt med den vanliga rudan (Carassius carassius) och kan bilda hybrider med denna, vilket också har skett i exempelvis gotländska Paviken – en sjö som under många år, innan Grahns och Hellenbergs avslöjanden, stod för de svenska sportfiskerekorden på ruda.

Efter de båda herrarnas insamling av prover, fältoch fotoanalyser, samt slutligen med DNA-tester, utförda av forskare på Södertörns högskola, kunde det konstateras att samtliga av Pavikens ”rudor” var hybrider mellan vanlig ruda och silverruda. Efter detta godkändes inga fler rudor från Paviken.

I dag är sjön stängd för allt fiske.

När Nicka Hellenberg med flera metade upp fiskar i gotländska Närsån som var misstänkt lika silverrudor togs fler DNA-prover. Analyserna visade att i denna å simmade det ”ren” silverruda. Problemet har varit att ändå definiera och konkretisera de utseendemässiga (”morfologiska”) tecken som går att använda för att särskilja silverruda från hybriderna mellan ruda och silverruda, endast med hjälp av foton.

Detta gäller för storfiskregistrering av silverruda

* Fisken ska ha 28–30 fjäll längs sidolinjen, alltså fjäll med sidolinjemarkering. Eventuellt kan det

utöver detta finnas ett eller par småfjäll i början eller slutet, inte sällan utan sidolinjens markering. Vanlig ruda har 31–36 fjäll längs sidolinjen, ofta 32–34. Och de hybrider som granskats har i regel haft 29–31 fjäll.

* Analfenans speciella utseende är en viktig detalj. Silverrudan har bland annat en längsta taggstråle som är grov och ofta sågtandad, vilket inte är lika markant hos de hybrider som granskats. En liknande taggstråle förekommer även i ryggfenan.

* Fiskens övergripande kroppsform, liksom fenornas form och utseende, är också viktiga i helhetsbedömningen. Bröstfenan är i regel betydligt längre hos silverrudan än hos rudan. Hos hybriderna kan både en längre och en kortare variant förekomma. Ryggfenans mer konkava form, liksom den ofta ”långa” stjärtspolen indikerar silverruda, eller hybrid.

Skarpa bilder på fisken och dess detaljer är ett måste för att ett godkännande ska vara möjligt.

Ett exempel på en vanlig ruda. Ett exempel på en renrasig silverruda. Nicka hellenbergs rekordfisk på 1 670 gram. Lägg bland annat märke till den mycket speciella fenstrålen i analfenan, samt antalet fjäll längs sidolinjen, vilket visar att det är en silverruda. Ett exempel på en hybrid mellan ruda och silverruda: Det tidigare svenska rekordet, som visade sig vara en hybrid. Rickard Linderots Paviks fisk på 3 070 gram

Efter granskning av dokumentation och kontroll av vågar med mera kan Sportfiskarna presentera två fantastiska nya rekord på karpfisken vimma. Under våren, metets absoluta högtid, har metet efter vimma (Vimba vimba) varit i fokus för Storfiskregistret. 2022 har helt enkelt varit ett särdeles fint år för vimmafisket. Den här arten leker främst över strömsatta hårdbottnar i ett antal vattendrag dit den lekvandrar från sjöar eller från Östersjön.

Första rekordet

Om det tidigare ansågs vara snudd på omöjligt att komma över 1400-gramsnivån så är dessa teorier nu bortblåsta. Den som startade det hela var Andreas Malmros, som den 18 maj metade i Lötån, ett mindre vatten, där vimmafisket varit upp och ner under åren. Ett känt vatten, men kanske inte det som fanns längst upp på listan över potentiella rekordvatten.

När en superstor vimma nappade på hans bottenmete med räka på kroken kunde han snart konstatera att han fångat något exceptionellt.

Andreas insåg att fisken var så stor att det kändes viktigt att få dit assistans, så han gjorde ett utrop i sociala medier med fisken på bild och en uppmaning om vägningshjälp. En av dem som såg det hela vara Victor Gustafsson. Och eftersom han själv är metare och fanns nära åkte han till undsättning och kunde assistera med vägning, mätning och foto.

Vimman som Andreas just fångat vägdes till 1490 gram med måtten 51 centimeters längd och 31,5 i omkrets.

enorm vimma. Tillsammans kan duon på plats bevittna hur en superfisk glider in i håvnätet. När de mäter och väger den får de siffror som är ganska spektakulära för arten i fråga: 52 centimeters längd och 34 centimeter i omkrets.

De största populationerna finns i Dalälven och Testeboån, där också de flesta metare försöker överlista den med beten som räka, mask, eller maggot. Men det finns fler spännande vatten, vilket snart ska bevisas.

Förra året satte Richard Åberg nytt rekord när han metade i nämnda Dalälven, i Älvkarlebys heta metezon. Han fångade då en 47,5 centimeter lång vimma med en vikt på hela 1 410 gram och slog då ett 21 år gammalt rekord. Vi trodde kanske att det nya rekordet skulle bli ganska långlivat. Men två metare visade motsatsen.

– Det kändes vid tillfället som ytterligare ett potentiellt superrekord som kunde bli svårt att slå. Lite överraskande också eftersom de flesta nog tänkt att rekordet skulle kunna putsas i Dalälven – inte minst med tanke på den fina säsongen där, konstaterar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Andra rekordet

Ovan nämnde Victor Gustafsson blev förstås begeistrad och inspirerad. Han bestämde sig för att själv lägga något pass efter vimmorna i ån. Tillsammans med kompisen Sam Åkerblom var han på plats dagen efter fångsten ovan, alltså 19 maj. Än en gång var det bottenmete med räka som blev metoden. Sent på kvällen får Victor en fullkomligt

– Denna tjocka vimma vägs till 1 660 gram och de tidigare ”omöjliga” nivåerna är nu som bortsopade, säger Nicka Hellenberg.

Efter att Sportfiskarna granskat uppgifterna, samt kontrollerat de använda vågarnas tillförlitlighet i ett laboratorietest står det nu klart att två nya svenska sportfiskerekord är godkända. Nuvarande sportfiskerekord på vimma lyder alltså 1 660 gram. Grattis till både Andreas Malmros och Victor Gustafsson till era respektive svenska rekord.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971.

I dagsläget innehåller detta register över 39 000 storfiskar av alla de slag.

Mer information finns på: www.sportfiskarna.se.

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Den nu gällande rekordvimman mättes till 52 centimeter i längd och 34 centimeter i omkrets. Fångstmannen var Victor Gustafsson. Andreas Malmros,vimma från den 18 maj knäckte den “omöjliga” gränsen på 1400 gram. Andreas vimma vägdes till 1490 gram med måtten 51 centimeters längd och 31,5 i omkrets.

Beställ din nya fiskekajak innan 20/3 och var med i utlottningen om Megabass Levante spön!

Alla som köper en ny fiskekajak från oss fr.o.m. 9/2 t.o.m. 20/3 är med i utlottningen om två otroligt fina spön från Megabass. Gäller alla nya fiskekajaker från Hobie, Jackson, Bonafide och Native. Ej Pre-Loved.

JAPANSK PERFEKTION! ÄNTLIGEN MÄSSA!

Många år har gått sen sist. Men nu är det äntligen dags för Sportfiskemässan igen och vi på Kayakstore är taggade till tusen! Vi kommer att ha med oss en massa nyheter från Hobie, Railblaza, Rebelcell och mycket mer. Du som besökare kommer också kunna ta del av tävlingar varje dag i montern med fina priser. Vi ser fram emot att få träffa er!

VI SES I MONTER C06:36

Vi på Kayakstore har själva använt fiskeprylar från Japan i åratal, dessa produkter går helt enkelt inte att slå när det kommer till kvalitet, innovation och teknisk funktionalitet. Vi är därför oerhört stolta att kunna presentera vår nya kollektion JDM (Japanese Domestic Market) där vi kurerat de absolut bästa produkterna och tillverkarna som Japan har att erbjuda. Du hittar det under JDM på kayakstore.se

HETT PÅ KAYAKSTORE.SE

Catalina Blue

Ny färg på populära Mirage Lynx från Hobie.

Wild River Ryggsäck Recon

En mångsidig ryggsäck med smarta fack. Rymmer 4 st betesboxar och har LED-lampa.

ICROSS® 1610

ICROSS® 1610 kommer med funktioner anpassade för både fiske och jakt.

Gearmarket Multi Pipe 0° Hobie H-Rail Rod Rack

Grymma fästen för minskat vattenmotstånd och förenklat fiske med livegivare.

Funkar utmärkt till din kajak och på ditt h-rail system från Hobie men även på grabbräcke till båt.

Vi är ett litet gäng med en enorm passion för att spendera vår fritid ute i naturen. Bäst görs detta från en kajak eller båt. Vi använder produkterna vi själva säljer och har ett enormt engagemang i att erbjuda våra kunder det absolut bästa.

SPÅKULAN 2023

DANIEL NILSSON – JONNY THOFELDT - TOBIAS FRÄNSTAM

Först ut i den återuppståndna artikelserien Spåkulan där duktiga sportfiskare och profiler siar om framtiden är Westins Daniel Nilsson. En galet duktig sportfiskare som faktiskt också kan kalla sig Sveriges första sportfiskare på heltid, det är hans alltså Daniels jobb att fiska för Westin!

Daniel Nilsson! Hur har ditt gäddfiske varit 2022?

- Mitt personliga gäddfiske 2022 har mestadels bestått av filmning, rekfiske och tävling men jag hade turen att dra en extremt fet 10a på ett av årets första pass och då även med kameran igång

så det var faktiskt riktigt kul och blev den fjärde filmade gäddan över magiska gränsen för min del. Storgäddfiske har tyvärr fått läggas på is sista åren då mitt jobb tar mycket av min tid till annat men jag ser allt tävlande och filmning som ett fantastiskt sätt att lära sig nya miljöer och tekniker genom framgång och nederlag. Jag tror att jag kommer ha mycket nytta av allt jag numera lär mig via olika projekt och kommer ha nytta av det i framtiden när jag kanske fiskar mera privat. Så länge jag är på vattnet och lär mig mycket, det är mitt mål med fisket som helhet. Stora fiskar kommer när stora förtjänas.

Vad kommer att hända redskapsmässigt detta år. Trender kring beten, spön och annan utrustning?

- Den stundande trenden skulle jag tro är att nattfiska gädda, både blindkasta ibland stora stim med betesfisk eller i vikar där brax och dylikt kommer in grunt om nätterna för födosök. Den andra delen i det har vi sett mycket nere i Holland senaste åren och det är vertikalfiske eller prickkastning på nätterna över stora djupa områden.

- När det kommer till beten och utrustning så tror jag snarare att mindre beten och hårdbeten kommer att göra en comeback hos folk då dom fiskar

extremt bra och sen även krokar mycket bättre än större beten.

Hur ser du på utvecklingen kring elektronik som hjälpmedel vid gäddfisket?

- När det kommer till elektronikens framfart så säger jag som jag gjorde i eran livesändning för 2 år sedan, här måste tävlingsarrangörer ta ställning till hur man vill ha det i sin tävling. På samma sätt som trolling och prickskytte har hanterats bör man även hantera prickkastning med livegivare. Självklart så kan man använda sidoseende som SideVu för att typ prickkasta men det är inte samma sak. Jag välkommnar utvecklingen av

DANIEL NILSSON

vänder livegivare för att få info om vad jag fiskar på och vart jag ska fokusera mina kast och det är ett fantastiskt hjälpmedel på det sättet och man får ändå uppleva det där oväntade hugget i handen som gör att hjärtat hoppar ur led. Jag tror även att vi kommer att se flera riktiga klossar landas med hjälp av den här tekniken och stor gädda är ju alltid kul att syna. Hur ser utvecklingen ut i andra länder?

- Som jag var lite inne på så är mörkerfisket på dom stora sjöarna i Holland en av dom coolaste utvecklingarna som jag har sett senaste tiden annars tror jag att Europeerna kanske kommer att börja fiska lite större beten än vad dom historiskt sett har gjort. Det finns en ganska stor tradition av att fiska små beten men på senare år så har det verkligen visat sig att monsterbeten funkar kanon även utanför Svea Rikes gränser. Precis som under vikingatiden levererar vi skandinavier brutalitet i länderna omkring oss men nu för tiden i form av brutala beten och spön.

Allt annat…. Som du kommer på?

elekronik, det är ju upp till var och en om man gillar den typen av fiske. Vi såg tydligt hur prickskyttet efter gös skapade en helt ny skara sportfiskare som verkligen älskade just den typen av fiske framför traditionellt fiske. Jag tror att samma kommer att ske inom gäddfiske, vissa gillar den typen av fiske och andra inte. Jag personligen fick en liten kick av det i början men snabbt kändes det precis som prickskyttet efter gös som jag desvärre tröttnade på redan 2015 av den enkla anledningen att det är 99% letande och 1% fiskande, men som sagt, det kommer att vara superspännande för många sportfiskare där ute och det glädjs jag åt. Jag personligen an -

- Jag vill avsluta med att säga att det har hållits en ovanligt god ton på internet den här vintern 22/23 jämfört med tidigare år och det är verkligen något som jag tycker att fiskesverige ska ta åt sig av och klappa sig på axeln för. Vi måste komma ihåg att vi alla älskar fiske och måste hålla ihop även om man kanske inte fiskar på samma sätt, fiske är extremt mångsidigt och det är en av dom sakerna som gör sportfiske så unikt. Mera kärlek, mindre hat.

- Ett tips på g ut till fisket är att lyssna på min podcast TimeIsFish, där ligger fokus på kärleken till fisket, upplevelser och människorna som delar den kärleken.Skitfiske på er!

Tack för dom orden Daniel, vi önskar skitfiske tillbaka från Magazinet!

Nummer två som siar om framtiden inom gäddfisket är lite av gäddfiskesveriges grymmaste ”doldis” Jonny Thofeldt, mannen som verkar och ofta utan att synas. Betesutvecklare med tex Söderjiggen och Jonny Wobbler på sitt CV. Till det en uppsjö av stora gäddor, kan nämnas att Jonny landat 71 gäddor över 10 kilo varav tre över 15 med en toppfisk vi dödliga bara kan drömma om, 18 260 gram! Det ni.

Hur har ditt gäddfiske varit 2022?

- Helt ärligt hade jag personligen ett riktigt skitår, på flera sätt. Jag miste båda mina föräldrar i cancer vintern 2022 med bara drygt ett par månaders mellanrum. Det skakar om en rejält på många sätt naturligtvis. Så vårfisket blev såklart inte som planerat förutom ett par vändor där jag stod och tänkte på helt andra saker än fiske, vilket brukar vara tvärt om det enda jag tänker på.

- Tiden läker säger man och det gör den även om det går upp och ner ett tag. Men tack vare några härliga vänner så kom jag ändå iväg på några lyckade fisketurer, som resulterade i ett gäng fina fiskar varav 3st över 10 kilo för min del. Nu har det gått ett år och jag längtar till kommande säsong.

Vad kommer att hända redskapsmässigt detta år. Trender kring beten, spön och annan utrustning?

- Jag tror att stora långsamma beten och utrustning som lämpar sig för dessa anpassat för realtidsloden som blivit omåttligt populära kommer att locka till köp. Jag kommer personligen hålla mig till beten mellan 13–23 centimeter till största delen av säsongen, med några undantagstillfällen typ fjärdspinn över större djup.

Hur ser du på utvecklingen kring elektronik som hjälpmedel vid gäddfisket?

- Jag lyssnade på gäddpodden där Lars Öhman

JONNY THOFELDT

SPÅKULAN 2023

visar den som rycker tag i armen på dig, och det är detta spänningsmoment jag njuter lika mycket av idag som när jag fick min första gädda. Så jag har gjort mitt personliga val i frågan. För mig är det inte bara dom stora gäddorna som lockar utan hela det sociala upplägget med vänner, miljön, planering och hela äventyret i sig. Man lär sig och inspireras av varandra och det är detta som är den stora behållningen av fiske för min del.

var inbjuden. Han berättade där om en underbar förklaringsmodell han hade för att få sina vänner som inte fiskade gädda att förstå tjusningen med gäddfiske. -Tänk dig att du går i en mörk källargång där du inte ser någonting, och plötsligt så rycker någon tag i armen på dig! Så känns ett gäddhugg! Superpedagogisk förklaring om du frågar mig!? Jag har ju fiskat mer eller mindre aktivt sedan 80-talet, och fått följa utvecklingen som i princip inte går att stoppa, på gott och ont. När jag hörde om dom nya loden var min spontana tanke att: Fan nu är det kört! Men riktigt så enkelt är det

inte med den nya tekniken.

- Jag har tänkt att jag inte ska vara gubbsur, utan följa med ett par vänner som använder dessa regelbundet med stor framgång, och det har jag gjort. Tre turer har det blivit. Jag respekterar andras val för det är upp till var och en att välja att utforma sitt eget fiske efter eget tycke och smak. Man lär sig saker och får verkligen snabba kvitton på många saker som tagit mig lång tid komma fram till.

- Men för mig personligen blir det som i Lars Öhmans förklaringsmodell, men bortsätt från att du går där går mörkret med en svinbra ficklampa som

Hur ser utvecklingen ut i andra länder?

- Jag har inte varit utomlands som jag brukar sedan pandemin, bortsätt från Finland. Men jag kan tänka mig att den ser ut ungefär som i Sverige eftersom vi lever i parallell realtid med andra länder numera, och all info sprids superenkelt och snabbt idag.

Tack Jonny, eftersom vi är många som känner din potential i gäddfisket hoppas vi på en riktigt stor gädda för dig även 2023, kaaaanske är det i år 20 kilosen kommer! Tack igen!

Sist ut i Spåkulan är ingen mindre än vår egen gäddprofessor Tobias Fränstam. Aktuell just nu med sin bok Gäddbibeln och sin föreläsningsturné runt Sverige.

Hur har ditt gäddfiske varit 2022?

- Det var lite mer sparsamt än vad jag brukar fiska då husrenoveringar och familj stadigt tagit allt mer av fritiden. Trots detta hann jag ändå upptäckta flera riktigt intressanta gäddfiskeplatser runt där jag bor i olika slags vattendrag. Allt från kust, sjö

och å. Som krona på verket vann jag och Evelina äntligen årets Pike-Fight, där vi tog hem alla tre dagarna i rad samt bonuspoängen för tävlingens sammanlagt fem största gäddor. Det var fantastiskt!

Vad kommer att hända redskapsmässigt detta år. Trender kring beten, spön och annan utrustning?

- Jag tror att vi är inne i ett mellanår sett till redskapen. Allt från rullar, linor, spön och tafsar blir

något bättre för varje år som går men det var ett bra tag sedan det skedde något revolutionerande på denna front. Den stora utmaningen idag tycker jag är att veta i vilka situationer man skall använda respektive betestyp. Allt från betesstorlek till de signaler betet skickar ut som ljud, ljus och siluett har oerhört stor betydelse för ifall gäddan bestämmer sig för att hugga eller ej. Jag tror vi kommer att se att många gäddfiskare blir allt duktigare på att förstå just när små nyckelretingar skall användas, som ett stillastående svävande bete, ett bete med

rassel, ett bete försedd med spinnarblad och så vidare. Allt för att återigen lyckas gäcka en erfaren gädda som kanske varit på kroken förr

Hur ser du på utvecklingen kring elektronik som hjälpmedel vid gäddfisket?

- Förmodligen ganska utmanade tror jag. Fisket har inga etiska riktlinjer för hur det bedrivs vilket sätter det i en något säregen situation där allt är tillåtet sålänge det inte är förbjudet. Att fundera över när fisket blir för effektivt tycker jag är en bra fråga som bör ställas och som aldrig varit mer aktuell än nu då tekniken flyttats fram på alla fronter

i många sorts hjälpmedel (som elmotorer, båtar, flätade linor, satellitbilder och givetvis ekolod). Jag tror det kommer bli allt viktigare att veta vad sportfiske är och hur särskiljer sig det mot andra fiskeslag som exempelvis ett fritidsfiske. Utgångspunkten i vilka hjälpmedel som kan användas är nog åt att fisket alltid skall vara utmanande, och fiskaren bör inte få överhanden. En fisk skall ha mer än en rimlig chans att undvika att bli fångad. Detta resonemang gäller oavsett om man talar om hur många redskap man använder samtidigt till vilka tekniska hjälpmedel man tar till. Vad som tilltalar olika sportfiskare kommer självklart att

SPÅKULAN 2023

variera, och likaså hur stort och komplexa vatten man fiskar där vissa miljöer kan kräva fler redskap och mer teknologiska angreppssätt än andra. Men i grunden tror jag att vi behöver ett resonemang med utgångspunkten av det sportsliga och utmanade i sportfisket, där själva fångsten i antal, centimeter eller kilo inte är vad som står i fokus.

Allt annat…. Som du kommer på?

- Jag tror att en trend som kommer bli starkare är att njuta av det fiske man har nära och att gemene man jämför sig mindre med andra. Det har aldrig varit tydligare att det finns vatten där en dussinfisk är större än den största fisk man har i hemmasjön runt knuten – och prestationen att fånga en fisk av given storlek varierar beroende på vilket vatten man fiskar.

Tack Tobias, hemskt mycket lycka till med din nya bok, den verkar redan ha blivit en succé. Hoppa vi ses vid vattnet under året!

i samarbete med

ÄNTLIGEN!

Nummer ett av MagazineFisheco och FishEco

Flugfiske är ute, fiskesäsongen är igång och Sportfiskemässan närmar sig. Det här är årets första nummer av magasinet och fjärde numret som FishEco

Flugfiske medverkar i. Vi börjar bli varma i kläderna och förhoppningsvis märker ni att innehållet blir bättre och bättre.

I det här numret bjuder vi på lite av varje. Det blir stora abborrar och fjällfiske i Småland. Vi bjuder på

PETER SVENSSON

ett “hemma hos" reportage med den otroligt skicklige flugbindaren Fredrik på Madflies. Vi har också med lite olika tester och recensioner, något som vi kommer ha mer uttav i kommande tidningar. Nytt för detta numret är också en artikelserie om klassiska och odödliga flugor.

Vi delar också med oss lite av våra erfarenheter från andra områden som också kan vara användbara inom fisket. Andreas som är gammal fotograf delar med sig lite av sina tips på hur du tar ett bättre fotografi.

Vi passar också på att tacka alla läsare för ett fantastiskt 2022 och ser nu fram emot ett spännande 2023.

Vi kommer att finnas på plats under Sportfiskemässan. Ser ni oss där och vill snacka lite, ja var inte blyga, kom fram och prata med oss.

Har ni läsare någon favoritfångst eller minne som betyder lite extra mycket för er. I sådana fall är vi intresserade av att publicera den i vår tidning. Tanken är att bjuda på ett läsarminne i varje nummer framöver.

ANDREAS OLSSON

Vill ni bidra med en artikel till tidningen?

Kontakta Andreas eller Peter för mer information peter@fisheco.se / andreas@fisheco.se

Vill ni annonsera i tidningen? Kontakta jano@fisheco.se

INNEHÅLL:
Tips på bra fiskevatten Prylnytt
Mörrumsån Rekordabborre Catch and release Zombie Fly Alsterån Intervju med
98 108 120 134 136 140 100 110 124 104 114 128
Bygg ett spötubställ Test: Loop Z1-590 Fotoskolan
Vårfiske i
MadFlies2020

FISKEVATTEN

ULVEREDS HJORTHÄGN

Genom ett köp av skog i Ulvered följde ett gammalt skogshemman från 1860 med i hanteringen. Vackert beläget i Hallands inland, i en då bortglömd del av länet. Det var så grundarna såg en möjlighet att starta något annorlunda som ingen annan gjort före oss.

Birger realiserade en pojkdröm genom att anlägga ett hjorthägn och bygga ett gårdsslakteri. Detta har medfört att Ulvereds Hjorthägn är ett lokalt, småskaligt grossistföretag med försäljning av hjort och vilt, främst till restauranger. Med stort person­

ligt engagemang och passion för det vi gör, tillsammans med vår personal, kan vi idag presentera en anläggning där våra gäster får en helhetsupplevelse av djur, natur och mat av hjort och vilt. Detta i en miljö som vi vågar påstå är icke kopierbar. En ”wow-känsla” infinner sig helt enkelt – något ni aldrig glömmer.

Deras koncept utvecklar nu jag, Tommy Svensson, Camp Mayfly AB. Vi bygger 10 stugor och 8 ställplatser, samt utökar aktiviteterna med fiske efter

regnbågslax. Våren 2023 går i skapandets tecken och vi räknar med att vara klara med vissa stugor redan i maj månad.

Fisket är i full gång – 1 flugström , 2 dammar ingår då ni bokar ett event. Till de minsta har vi iordningställt 2 dammar utanför hägnet fulla med regnbåge till fördelaktiga priser.

För frågor samt bokning av fiskeevent, maila campmayfly@telia.com alt vid kort varsel ring 0430 -930 62, val 3 – då kommer ni till Tommy som bokar in er.

TIPS PÅ BRA

NORRSJÖN - ERIKSBERG

Välkommen på regnbågsfiske i Norrsjön! Norrsjön är ett naturligt vatten, ca 2 hektar till ytan och belägen i Nordens största vilt- och safaripark Eriksberg, utanför Karlshamn. Vattnet är relativt grunt med något enstaka djupare parti på ca 4 meter. Både sjön och naturen runtomkring är del av ett naturreservat och fiskeupplevelsen bjuder på en stor portion vildmarkskänsla med bland annat fritt strövande visenter, mufflon och kronhjort, ofta synliga på vägen till och från sjön. Trots det är det inte mer än några hundra meter till Eriksbergs restaurang, konferens och vackra hotellrum. Vid sjön finns grillhydda med bord och bänkar, toalett samt ett tiotal fiskeplatser för flugfiskare

och ytterligare några för den som hellre spinnfiskar. Här finns också två mindre plastbåtar som vardera rymmer 2 pers. Egen flytring eller pontonbåt är tillåtet att ta med, men då fisken oftast stryker utmed sjökanterna fiskar man lika bra från land. Till fots tar man sig runt sjön på ca 10-15 minuter, det finns ingen anlagd stig utan man promenerar över berghällar och sankmarker. Vid flertalet fiskeplatser finns spångar att stå på. Norrsjön kan bokas av små (1-2 pers) mindre (3-6 pers) eller större (7-15 pers) sällskap som under dagen får exklusiv rätt till fiskevattnet. Vi tar emot max 3 grupper per vecka (3 valfria veckodagar). Gruppens deltagare bestämmer själva om

de vill flugfiska, spinnfiska eller både-och. Båda fiskesätten fungerar fint i sjön där det alltid simmar välmående regnbågsöring på 2-5 kg och enstaka större fiskar. 2 fiskar/person får man ta med sig hem, men det är fritt att tillämpa C&R om man vill.

Läs fiskereglerna här! Se karta och anvisningar!

Betalning enligt nedanstående prislista sker till Laxlyckans bankgiro 5628-6396 eller företagsswish 1230132845. Tillval i form av boende, utrustning, grillpaket, konferens och instruktör görs via mail: mattias@laxlyckan.se

ABBORRE REKORD

Ja det kanske inte är ett svenskt rekord men ett rekord för min gode vän Eric

Thunberg, Kalmars okrönte abborrekung.

ANDREAS OLSSON

Jag har fiskat mycket med Eric genom åren och han har blivit en god vän till mig. När det kommer till abborrfiske så vet jag ingen som lägger så mycket tid och som är så dedikerad till sitt fiske som han. Vi har haft några fantastiska fisketurer tillsammans och jag har fångat flera stora abborrar mycket tack vare hans kunskap och hjälp. Förra året putsade jag till mitt PB till 1.8 kg och den största på fluga på 1.6 kg. Mitt mål är nu att nå 2 kg gränsen och med hjälp av Eric så kan det bli möjligt. Men nu skall jag istället berätta om när Eric tog sitt PB och jag fick äran att vara med och håva in denna gigantiska fisk. Det kan vara en av de största abborrarna som fångats i Sverige, det är absolut en av de längsta väldokumenterade abborrarna de sista 10 åren.

DET GÅR BRA ATT SAMSAS ÄVEN MED SPINNFISKARE

Det är Januari och iskallt ute. I mars börjar fiskeförbudet i Kalmarsund, Eric är som vanligt ute och jagar stora abborrar oavsett väder. Denna söndagen en ruggig och rå januaridag så fick jag en lucka och jag var inte sen att tacka ja till Erics inbjudan till att jaga abborre. Det var inte många båtar ute denna dag, troligtvis pga det kyliga vädret men dåligt väder hindrar inte oss och framförallt inte Eric.

Vi åker till en av hans “hotspots” och jag har för dagen med mig en ny sort fluga som binds med en svans som har en foambit längs ut som flyter. Den liknar en mask och påminner mycket om jiggarna som spinnfiskarna använder. Fördelen är att den kan fiskas otroligt långsamt och det var melodin

denna dagen. Ganska snabbt så krokar jag första fisken men det visade sig vara en mindre gädda som blev sugen på den maskliknande flugan. Vi fortsätter längre in i viken och kan se på ekolodet att det är fisk i rörelse. Jag fiskar flugan otroligt långsamt näst intill helt still i det kalla vattnet. Plötsligt så suger det till i linan och denna gången är det en av de randiga.

En fantastisk abborre på 1.6 kg och den största abborren hittills för mig på fluga. Det dröjer inte länge innan jag kan landa ytterligare en abborre och min fluga är verkligen en succé. Men turen tar slut snart efteråt. Nästa fisk som blir sugen på flugan är en förmodligen större gädda som tar flugan för mig och självklart hade jag enbart en av denna flugan.

Fisket blir lite trögare framåt dagen och fisken verkar väldigt “seg” troligen på grund av det kalla vattnet. Vi nöter på över en spot som vi vet håller fisk och krigar på. Jag får på en fisk till, även detta en kanonfisk kanske strax under kilot men man blir snabbt bortskämd när man fiskar på dessa vatten och den går snabbt tillbaka. Det börjar bli dags för lunch och eftersom dagarna är korta under den här tiden på året så blir det snabblagat i form äggmackor och kvarg.

Fyllda med ny energi så driftar vi över samma område igen, det är närmast vindstilla och runt 2 grader i luften så än är vi inte genomfrusna. Snart hör jag Eric som otroligt nog fångat färre fiskar än mig denna dagen skrika till. - Bättre ! En klassisk “Pikefight” replik som oftast tycker jag visar sig vara en mindre fisk. Jag vet dock precis hur det är och är det dessutom tävling så blir man ännu mer uppjagad och har svårt för att avgöra storleken på fisken. Eric brukar sällan säga detta dock och skriker dessutom efter håv då förstår jag att det verkligen är en bättre fisk på gång. Fisken kommer snabbt in till håven och vi ser att den är gigantisk. Pulsen far upp till max på mig och hos Eric vet jag inte ens om det skulle gått att mäta. Jag misslyckas landa fisken vid första försöket då den gjorde en liten rusning precis vid när jag skulle håva. Jag hinner tänka att jag får inte sabba landningen av denna fisken, då vet jag inte om Eric någonsin skulle förlåta mig. Nej skämt åsido det skulle han. Troligen.

Dock gick det vägen med nöd och näppe. Eric

gör ett lyft till och fisken landar i håven och i samma ögonblick så flyger betet ur munnen. Eric faller ihop i båten i någon form av glädjechock och jag sitter med den absolut största abborre jag någonsin sett i håven. Minuterna efteråt är lite dimmiga men vi är i glädjefnatt båda två och bara skakar på våra huvuden. Inte bli det bättre efter vi har vägt fisken tre gånger med två olika håvar och tagit längden. Vikten stannar på 2690 gr och längden är nog det allra sjukaste. 55 cm!

DEN VAR HAN VÄRD!

En helt otrolig abborre och jag har forskat lite bland de största abborrna som fångats i Sverige och denna är definitivt i toppen när det gäller längd. Den är dessutom väldokumenterad och kameran gick varm, magisk fisk. Vi tar en mängd bilder och sedan släpper Eric tillbaka denna best till abborre och den vaggar majestätiskt tillbaka ut i vattnet. Den hittills största abborren som Eric har fångat och som han har kämpat för den, så otroligt välförtjänt. Skönt också att det är en Kalmarkille som tar en sådan fisk som lagt all den tiden som han gjort i dessa vatten, unnar verkligen honom denna fisken. Jag är bara ödmjuk över att få vara med och landa denna fisken, förmodligen inget man någonsin kommer vara med om igen. Eric får nu sätta upp nya mål kanske dags att ta den där “trean” (abborre över 3 kg). Själv så fortsätter jag jaga en abborre på två kg på fluga, det är ändå ingen omöjlighet känner jag.

Vi fiskar på någon timme till och det blir några abborrar till men ingen som är i närheten av denna fisken och vi kan med leende på läpparna fara hemåt igen. Runt 10 abborrar landade, min bästa för dagen 1600 gr och toppfisken i båten smått otroliga 2690 gr.

55 cm abborre! Ännu en gång stort grattis till min gode vän Eric Thunberg, Kalmars okrönte abborrekung.

55 CM 2690 G

Klassiska

FLUGOR

ANDREAS OLSSON

Ett nytt inslag i MagazineFishEco kommer vara en artikel om klassiska flugor. Flugor som gjort ett stort avtryck hos oss flugfiskare och som blivit odödliga kommer att presenteras här.

Först ut är en torrfluga som de flesta av oss känner igen, nämligen Europé 12. Europé 12 är faktiskt den första flugan som jag fångade en fisk på. Jag minns det väldigt väl än idag trots att det nu är snart 25 år sedan. Jag var tillsammans med två vänner och besökte Harasjömåla och jag hade nyligen köpt mig ett flugspö, ABU diplomat som var mjukt och svårkastat för mig som nybörjare men jag hade gett mig tusan på att ta en fisk på fluga. Vi var vid en av sjöarna, det var sommar och en väldigt varm dag så fisket var trögt. Sommarvärme och regnbågsfiske

är oftast ingen bra combo. Tids nog ser jag dock att det vakar strax utanför en av kastbryggorna. Jag tänker för mig själv att det är genomförbart att nå dit

även med mina inte alltför långa kast. Jag hade ett litet kit med flugor och hade ju listat ut att torrflugor skall man ha när fisken vakar och Europé 12 verkade vara en bra fluga. Jag hade ingen koll alls på vad den skulle imitera men den knöt jag på. Jag lägger säkert en timme på att försöka lura fisken och till slut tar den flugan. Men i mothugget flyger fisken med och jag kan landa min första fisk på fluga. Det var inte en regnbåge som jag trodde eller hoppades på utan en liten mört. Min första fisk på fluga blev alltså den här lilla mörten och europé 12 var flugan som gav mig denna fisken. Efter detta så har jag fångat massor med fiskar på Europé 12:an som är en otroligt bra och mångsidig fluga. Den fungerar till de flesta ar-

terna såväl ädelfisk som vitfisk. Europé 12 eller E-12 som den också kallas kommer ursprungligen från Frankrike. André Ragot sägs vara den som band den första gången och den tillhörde en serie av flugor som innehöll just 12 flugor. Europé 12 är förmodligen den mest populära tofflugan i norden och den imiterar en nattslända som sitter på vattnet. Den används framförallt till fiske efter öring, harr, röding och regnbåge.

SBS - Europé 12

Du behöver:

Krok, Bindtråd, Vinge, Ribbing, Hackel

2. Bind in bindtråden och tråden till ribbingen. 1. Montera en krok i städet, i detta fallet en storlek 12 hullinglös krok. 3. Bind in dubbingen gärna taperad. Tjockare baktill så den smalnar av framåt kroköglan. 4. Linda ribbingen framåt. Bind fast några mm innan kroköglan, det måste finnas plats för vingen och hacklet efter dubbingen.

Gräsandvingar. Jag använder två st fjädrar till vingen.

6. Bind in vingarna så de slutar lite bakom krokböjen. Spara lite av stammen på fjädrarna när ni binder in dem. Då kan man försiktigt ta tag i stammen och dra den framåt för att få ett bra “häng” på vingarna.

7. Precis som på originalet använder jag två hackelfjädrar av olika färg. En i brunt och en i grizzly.

8. Bind in dem precis framför vingen och linda i täta varv framåt. Spara lite plats för avslut och ett huvud av bindtråd.

5.

MITT I VERKLIGHETEN

Vi lever som vi lär, inte ett varumärke på avstånd utan mitt i verkligheten. Med rötter i Småland är vi en familj där alla är välkomna.

”Den gången då mitt hjärta nästan stannade!

– Jag kunde inte tro mina ögon när nålen på

vågen översteg 2,7 kg. Lyckan var total när

jag insåg att jag fångat Sveriges sjätte största

abborre någonsin. Jag trodde aldrig att jag ens

skulle få se en abborre av den här storleken, ännu mindre fånga ett sådant monster.”

Timar Mathiasson PINEWOOD-AMBASSADÖR Vi kan det här. Vi älskar det här.

Catch and Release

I PUT AND TAKE-VATTEN

PETER SVENSSON & ANDREAS OLSSON PETER SVENSSON

Put and take fiske är för de flesta en naturlig inkörsport till flugfisket, i alla fall söderut i Sverige. Avsaknaden av naturligt reproducerande ädelfisk har möjliggjort och skapat efterfrågan på så kallade put and take vatten. Enkelt kan man säga att ett put and take vatten är antingen en damm eller ett stycke strömmande vatten där det sätts i odlad fisk. Vanligast förekommande är regnbåge men det förekommer även öring eller röding. När jag söker information om tidiga put and take vatten finns det inte mycket skrivet om just detta. Jag låter det vara osagt om Hökensås var pionjärer med att odla och plantera ut regnbåge, i litteraturen står det att det var i April 1957 som sportfiskeverksamheten på Hökensås startade. Inför premiären hade laxfisk satts ut i några av områdets många sjöar. Man insåg och förstod att detta skulle utveckla sig till ett fiskeparadis.

Under årens lopp har det funnits och numera finns det ett stort antal put and take anläggningar runt om i större delen av Sverige. Inte sällan kan hela sällskap hyra anläggningen för att i fred fiska och ha det trevligt i slutet sällskap. Det sätts då ett antal kilo fisk inför varje sällskap. Jag har själv fiskat framför allt i södra Sverige vid ett flertal av dessa fiskecamper under ett antal år. Jag har hört om tillfällen då man är nöjd med dagen och ibland mindre nöjda med hur fisket har varit. Vad som kanske mest på senare år kommit att diskuteras flitigt är hur man ska förhålla sig till catch and release vid dessa fiskecamper.

Under de senaste 10 åren har sociala medier med olika grupper stundom flitigt diskuterat huruvida det är bra eller dåligt att släppa tillbaka fångad fisk. Det råder också olika synsätt på catch and release

hos de som äger och driver dessa fiskecamper. På en del platser råder det totalförbud att släppa tillbaka fångad fisk, när dagskvoten är fylld skall fiske upphöra för den enskilde sportfiskaren. Medan det vid andra fiskecamper är helt legalt med catch and release. Jag tycker att det finns flera intressanta aspekter kring att bedriva catch and release i put and take vatten.

För det första är det och skall vara så att alltid fisken står i centrum, det vill säga att jag som fiskekortsköpare har en skyldighet att inte utsätta fisken för onödigt lidande. Tittar man på vad som är skrivet om catch and release för andra predatorer framkommer det att det finns en viss dödlighet vid catch and release, jag tänker primärt på gäddan. Faktorer som är avgörande för överlevnad är tid för luftexponering, krokar som orsakar blöd-

ningar, slemskikt som skadas. Man pratar om sekundär dödlighet där just det sistnämnda kan bli avgörande om fisken får svampinfektioner på grund av att slemskikt skadats. Det är därför viktigt att använda sig av en knutlös håv där håvnätet är gummrerat, detta sliter inte alls lika mycket på fiskens slemskikt. Det kan vara svårt att rakt av jämföra gäddan och regnbågen då dessa lever under och med helt olika förutsättningar. Gäddan om den är slutkörd efter en drillning kan ha svårt att orka fly undan andra gäddor eller andra predatorer som vill äta upp gäddan och på grund av detta inte överleva efter att den släppts tillbaka.

När det gäller regnbågen är nog risken obefintlig för att den ska bli uppäten efter att den släpps åter och är för trött för att fly. Förutsatt att det inte finns en toppredator som gädda i put and take anläggningen. Det är nog så att VI som fiskar vid dessa anläggningar har ett stort ansvar i hur vi hanterar fisken och vilken utrustning vi använder. Som jag ser det är största hotet mot överlevnad luftexponeringen, tiden är helt avgörande för om fisken ska klara att återhämta sig tillfullo. Till detta kommer krokval, alla vet att en krok med hulling är svårare att avlägsna, det skapar också en större sårkanal än om en hullingfri krok används. Vid en studie om catch and release på öring på norra Island framgår det klart att det är en mycket hög överlevnad då många av de märkta fiskarna fångats igen vid senare tillfällen.

Tiden som fisken drillas har också stor betydelse, att drilla fisk med ”för klen” utrustning är förödande för fisken. Den samlar då på sig väldigt mycket mjölksyra och det gör att den kanske inte återhämtat sig så pass så att den överlever. Vattentemperaturen är av avgörande betydelse för hur snabbt fisken kan återhämta sig, varmare vatten håller ofta mindre syre vilket i kombination med

lång drillning är ödestigert. Gränsen för när fisken börjar ta skada vid fiske är ca 18 grader och man tror att fiskens ämnesomsättning ändras vid dessa temperaturer.

En annan aspekt i det här med catch and release är att den enskilde fiskaren är taskig mot sina fiskekompisar om denne släpper tillbaka fisk. Man menar då att om några fångar och tar upp den kvot av fiskar som gäller vid en fiskecamp och ändå fortsätter att fiska gör att de andras chanser minskar till att fånga sin kvot. Eller att samma fiskare har tre fiskar i sin kvot och tar upp de två första, använder sig av catch and release som metod innan den tar upp sin sista fisk i sin kvot. Även detta skulle då minska förutsättningarna för att de andra som fiskar i samma ”gäng” kan fylla sin kvot. På vissa camper är detta tydligt reglerat men vissa anser att de tycker att de har rätten att släppa tillbaka x antal fiskar eftersom de betalat en summa

pengar som gäller en viss tid av dygnet och då ska få fiska alla dessa timmar. På sociala medier är det stundtals en het diskussion om vad som bör gälla och hur man skall tillämpa catch and release vid put and take vatten.

Det gäller att tänka på fiskens bästa, att inte åsamka den onödigt lidande. Det är vi skyldiga till, det anser i alla fall jag. Om man då använder sig av catch and release som metod och vill dokumentera sin fisk med ett foto. Då gäller det att vara synkad med fotografen så att fisken efter fotot omgående kan återföras under vattenytan.

En fisk som fångats och skall släppas tillbaka behöver i regel stå stilla en stund för att återhämta sig. Man ser allt för ofta att fiskaren drar fisken fram och tillbaka så att gällocken öppnar sig när fisken dras tillbaka. Detta har jag fått lära mig är helt förkastligt. Fiskens gälar fungerar som en

backventil, det vill säga den kan bara ta upp syre ut vattnet om vattnet strömmar framifrån munnen och ut genom gälarna bakåt.

Jag har tillsammans med andra sportfiskare använt mig av catch and release vid fiske i put and take anläggningar. Ibland har jag löst ett dagskort med catch and release eller så har jag varit och gjort ett fiskereportage. Då är det fisken och fiskecampen som står i centrum, inte att ta upp och ta hem fisk. Hade det varit hög dödlighet på regnbåge i samband med catch and release är det min bestämda uppfattning att det skulle ha visat sig. Jag anser att det största ansvaret vilar på oss sportfiskare, när väl fisken har lämnat odlingen och är i put and take vattnet är det vi som fiskar som ansvarar för hur vi hanterar fisken. Följ de regler som varje fiskecamp satt upp, påminn varandra om att vara rädd om fisken. Där kan vi göra skillnad!

THERE AND BACK AGAIN ALSTERÅN

ANDREAS OLSSON

Har ni läst och sett Sagan om ringen filmerna känner ni säkert igen den meningen. Jag är en stor Sagan om ringen fantast och runt allt som har och göra med Tolkiens magiska värld. Tror jag läst trilogin 3-4 gånger och då är jag absolut ingen bokmal, filmerna vet jag inte hur många gånger jag sett, men det var flertalet gånger bara på bio. Det är något speciellt med Tolkiens värld, det mystiska och magiska. Det finns inga alver och hobbitar här vad jag vet men för är Alsterån lite magisk ändå.

Denna lilla pärla som påminner mycket om de strömmande vattendragen i Jämtland och Härjedalen. Smålands egna lilla fjällvatten. Nu var vi tillbaka igen i Alsterån för att se om vi kunde hitta några öringar.

Alsterån är lite av mitt hemmavatten, de är de närmaste strömmande vatten jag kommer åt och för att citera Hans Lidman så kallar jag Alsterån “min bäck min å”.

Ca 45 minuter från Växjö ligger Strömfiske Alsterån med en åsträcka på ungefär 15km. Fiskevattnet är mångskiftande och varierar från klart, strömmande vatten till lugnare partier med mader och dammar. Allt öringfiske är endast C&R (Catch & Release) för alla kort, längs hela sträckan. Det är endast tillåtet att använda enkelkrok, hull-

inglöst gäller som tidigare, gäller för både flug- och spinnfiske. Dessa regler har införts för att främja

öringbeståndet för ett mer hållbart fiske. Alsterån är en riktig pärla inne i de småländska skogarna och här finns det gott om ställen att fiska på den dryga milen långa fiskesträckan. Naturen är sagolik och öringen finns där även om det kan krävas en hel del list för att hitta och lura dem. Sträckan är indelad i sex zoner och det är allt från mer lättåtkomliga ställen precis intill grusvägen till mer utmanande delar som bjuder på en hel del vandring. Jag har alltid tyckt jag har bra koll på Alsterån och kan de flesta sträckorna men de finns mycket jag fortfarande inte ha utforskat. Just denna dag så skulle vi bli guidade av en som verkligen kan området, Johan och hans hund Kenny. Johan driver till-

sammans med sin fru Eva-Lena Vidinge Gård och ansvarar för Strömfiske Alsterån.

Tanken för denna dag eller förhoppningen var att det skulle kunna bli lite torrflugefiske på vakande öring men vädergudarna satte lite käppar i hjulet för det. Som det är många gånger i april och maj så vänder vädret snabbt. Dagen började med ett riktigt ösregn och prognosen såg inte lovande ut. Jag och Peter som har fiskat mycket ihop sista åren och väldigt mycket sista tiden, begav oss hemifrån runt 10 och regnet hade avtagit något nu åtminstone.

Det är förbaskat trevligt att ha en fiskebroder som är lika ”nördig” som en annan i flugfisket och allt runt omkring, vi tänker väldigt lika kring mycket och alltid händer något utöver det vanliga när vi fiskar ihop. Så även denna gång, men mer om det längre fram.

FJÄLLKÄNSLA

Efter en ca timmes bilfärd är vi framme vid Vidinge Gård och Johan väntar på oss. Vi skall ned till zon 5, kör man via Älghult så kommer man lätt åt zon

6 och 5, oftast brukar jag fiska zon 2 och 3 och de

når man enklast via Målerås. Vi stannar till vid ett enormt kalhygge, mobiltäckningen är sådär, skog överallt, grusvägar och lite längre nedanför kalhygget skymtar man ån. Fjällen-fiske känslan är påtaglig. På vägen ned mot vattnet berättar Johan om deras visioner och tankar kring framtiden. De jobbar långsiktigt och tankarna kring framtiden låter lovande, sunda och spännande.

Vädret är nu stabilt men mulet och väldigt få insekter som är igång. När vi kommer ned till vattnet möts vi av en kanonfin sträcka, ett lugnflyt som påminner mig om sträckorna uppe i Veman, Vem-

dalen där jag lärde mig flugfiska en gång i tiden. Ån viker sedan uppåt i en skarp sväng med lite snabbare vatten och strömmar. Vid rätt tidpunkt och med lite insektsliv så kan detta nog vara en fantastisk sträcka för lite smygfiske på vakande öring. Peter och Johan stannar kvar på denna sträckan och fiskar torrt i förhoppning om att kunna lura upp någon fisk. Jag fortsätter uppströms för att leta vak och bättra nymfsträckor. Jag har för dagen ett sprillans nytt spö, Vision Stifu #5 ett av de snabbaste spöna som Vision har att erbjuda och ett spö som jag trodde skulle passa min kastteknik.

Förutom Stifu spöet hade jag mitt nymyspö laddat, Vision Nymphomaniac. Jag testar flera fina ”spots” utan resultat och vandrar på en bra bit uppströms. En otroligt fin sträcka som jag aldrig tidigare fiskat, med flera fina tänkbara ståndplatser. Efter en ca halvtimme så har Peter hunnit ifatt mig.

Hunden Kenny har sprungit fram och tillbaka och hållit koll på oss. Peter berättar att han bommat ett hugg i början av sträckan när han nymfade.

Vi fortsätter uppströms och fiskar av flera fina spots men fisken verkar inte huggvillig, men då hör jag nedströms någon ropa -FISK!

Det är Johan som fått på en fin öring, jag rusar nedströms och hinner lagom dit till återutsättningen. Han hade gett upp torrflugorna och fiskade nu med streamer.

Det här med att kunna fiska olika tekniker och inte bara nöta in på en metod är något jag och Peter diskuterat mycket sista tiden och hur värdefullt det kan vara att hantera flera olika metoder. Jag är inte en sådan som enbart går och fiskar torrt eller nymf, jag är öppen för allt och lär mig gärna nya tekniker. Man utvecklas mycket som flugfiskare och förhoppningsvis resultera det i mer fångster.

Men något som jag faktiskt sällan fiskar med, faktiskt nästan aldrig i strömmande vatten är just fiske med streamer. Men jag knyter på en svart wolly Bugger, ett bra allround mönster.

STREAMER I YTAN

Vi fiskar på och turas om att gå om varandra jag och Peter. Jag stannar till vid en sträcka som är mellan två nackar, inget lugnflyt men inte heller så

snabbt vatten, ser väl egentligen inte så märkvärdigt ut men jag kliver ut i vattnet och börjar kasta min streamer uppströms. Peter kommer förbi och tar upp sin kamera och börjar filma och i kastet efter så smäller det på. Peter lyckas igen med att i exakt rätt tillfälle dra upp filmkameran och få med hugg och hela drillen på film. Jag kan landa min första fisk på mitt nya spö som för övrigt är fantastiskt att kasta med. En liten vacker alsteråöring

som plockade min streamer i ytan. Några snabba bilder och fisken fick återgå till sitt rätta element.

Vi fortsätter sedan en bra bit uppströms och det är verkligen en kanonfin sträcka detta. Några grader till i vattnet och lite mer insektsliv så skall det bli riktigt spännande att gå här igen.

Vi börjar nu bli rejält hungriga efter timmar av fiske och vandring och beslutar oss för att avsluta vårt fiske på denna sträckan och återgå till bilarna.

Det blev trots taskigt väder och 8 grader i vattnet några öringar som fick syna håven denna dagen och vi tackar

Johan för den fina guidningen och för att vi fått se nya delar av Alsterån som vi snart kommer att besöka igen.

Jag och Peter tänker att innan hemfärd ska vi ta några kast i zon 6, där jag har en liten håla som det alltid brukar stå fisk i. Peter få chansen att fiska där men denna gång verkar det inte vara någon hemma där. Vi fortsätter en liten bit uppströms och stannar till vid ett lugnflyt. Peter är strax ovanför mig och plötsligt hör jag han skrika – Ja nu sitter den! Jag slutar snabbt och fiskar och bege mig upp till han för att hjälpa till med håvning. Men då hör jag Peter i besvikelse utbrista –

Neej... Släppte den säger jag.

Peter svarar – Nej det är en gädda...

Peter som nu också fiskade med streamer trodde han hade fångat sin livs öring men det visade sig vara en liten gädda på ca kilot och nog för att det är kul med gädda så var det med förståelse inte det vi önskade oss denna dag. Gäddan fick avsluta dagen som har varit kanon och vi kommer snart tillbaka.

Fiskekort:

Löser man via swish eller på Vidinge Gård

Boende:

Vidinge Gård - www.vidingegard.com

Mer info om fisket: www.alsteran.com

BYGG ENKELT DITT EGET SPÖTUBSTÄLL

Flugfiske…… Flugspön…….. Har man fastnat i ”flugfisketräsket” är det förvånansvärt lätt att plötsligt inse att spötuberna hamnar lite här och där. Inte för att jag hade oordning på grejerna men det kan ju alltid bli bättre.

Jag fick inspiration från ett inlägg på facebook om ett tubställ och jag tänkte att ett liknande kan jag göra själv. Nu när hettan har ett stadigt grepp om Sverige låter jag fisket vara tills det blir svalare i vattnet. Då kan man lika gärna bygga ett spötubställ.

Sagt och gjort, jag började med att åka till den lokala byggvaruhallen, ibland spillvirket hittade jag läktbrädor i 3 meterslängder för 20 kr st. Det gick åt ca 4 st, högst överkomligt pris för ett spötubställ tycker jag. Börja med att kapa till rätt längder, jag valde 210 cm.

PETER SVENSSON

1. Tanken är att göra det enkelt, inte behöva en massa flashiga verktyg. Sedan mätte jag ut med en ställbar vinkelhake själva ”hyllplanen”, 20 cm långa och något snedställda så att inte spötuberna rullar av.

2. Jag mätte sedan ut mellanrummet mellan ”hyllplanen” (10 cm), förborrade, kontrollmätte med den ställbara vinkeln och skruvade fast hyllplanen. 3. Sedan gjorde jag en till, fast spegelvänd. 4. Putsa av så det inte är vassa spetor.

5. Jag hade lite svart färg över som jag målade delarna med.

Jag tycker det blev kanonbra, ordning och reda. Jag byggde stället så att jag får plats med 2 spötuber på varje hyllplan.

6. 4 st vinkeljärn, sedan är bara att montera spötubstället på väggen.
KLART!

Jiggskallar med Hurricane krok.

• Supervass

• Extremt stark och tunn vajer

• Metallhaken gör att jiggen sitter kvar på kroken utan att ta skada

• Lätt att ha ordning i betesboxen då både krokstorlek samt vikt finns på skallen

Mask & Maggot
Finns i vikterna 10, 15, 18, 20, 30, 40 ,60 och 80 gram. Ett av Sveriges mest sålda beten! När drömhugget kommer – chansa inte! World´s finest fishing lines World´s finest fishing lines Distribueras av: WIGGLER AB, Brålandsvägen 13, 444 60 STORA HÖGA • www.wiggler.se Prisvärda elmotorer! SXW44lbs En av Skandinaviens mest sålda vobbler Bomber 15A x8BRAID
annons

STREAMER FÖR REGNBÅGEN

ZOMBIE FLY

Zombie Fly eller Zombieflugan kom till av en slump som så mycket annat inom flugbindningen. En prototyp som visade sig vara mycket effektiv, kanske som mest vid det tidiga vårfisket efter regnbåge i put and takevatten. Flugan är sedan några år ett måste i min flugask. Jag fiskar ofta med en fluglina med egenskaperna Flyt / sjunk 3, det gäller att komma ner till fisken. Även om regnbågen tycker om kallt vatten är min uppfattning att den ogärna stiger allt för långt upp genom vattenskikt för att ta en fluga när det är tidig vår. Då kan det vara bra att fiska med en sjunklina.

PETER SVENSSON

MATERIAL:

Krok: Kamazan B170 #6

Bindtråd: Semperfli 100D black

Uvlim/huggpunkt: Gluff, Ambulance hot fluoro red

Tungstensbeed: Hanak, Fluo+ orange #3,5

Marrabou: Vit Marrabou, Fluo white

Cristal Flash: Vit/pearl

Dubbing brush: Fluo shrimp pink

Ripple Ice Fiber: Pearl green hue

Ice wing fiber: LT. blue pearl smolt

1. Börja med att trä på Tungstensbeed, lägg sedan en droppe röd Uvlim och härda med uvlampa, fäst sedan bindtråden. 3. Fäst in 2 st Cristal flash, en på varje sida och vik bak så det blir totalt 4 strån bakåt. 2. Fäst in en bunt Marabou på krokens ovansida. 4. Palmerlinda dubbingbrushen, håll fiberna bakåt i varje bindvarv. 5. Fäst in en liten bunt Ripple ice fiber, bind in ungefär på mitten och vik bak. 7. Avsluta flugan med 2 st whipfinish knutar, nu är flugan klar. 6. Bind in en något större bunt Ice wing fiber på mitten och vik bak, gör denna vinge någon centimeter längre än undervingen. Dubba med Ice wing fiber straxt bakom tungstensbeeden.

Mörrums Kronolaxfiske

Hållbara naturupplevelser

vid Sveriges vackraste

fiskevatten

Välkommen till Mörrumsån, ett av Sveriges mest kända lax- och havsöringsvatten. Kanske är det för att man dragit upp bjässar här sedan år 1231, men också för att ån och naturen är sagolikt vacker.

Det finns gott om fiskehistorier härifrån och nu tycker vi det är dags att du kommer hit och skapar din egen fiskehistoria för kommande generationer.

Vi har allt du behöver. Tveka inte att höra av dig till oss, vi gör allt för att du ska trivas när du besöker Mörrumsån.

• Kurser för alla – nybörjare, kastteknik, slipa kastformen m.m.

• Uthyrning av utrustning

• Guidningar efter dina önskemål

• Konferensmöjligheter

• Utställning med akvarium

• Vandringsleder

Här finns också bemannad reception, logi, restaurang och fiskeshop. Välkommen hälsar

personalen på Mörrums Kronolaxfiske Mörrums Kronolaxfiske Great fishingstories since 1231 +46
morrum@sveaskog.se www.morrum.com
(0)454-501 23 |

Fredrik Wallin

INTERVJU MED

FREDRIK WALLIN ”MAD”

ÄGARE OCH GRUNDARE

TILL MADFLIES2020

ANDREAS OLSSON & PETER SVENSSON

Jag har fiskat i Mörrumsån lite sporadiskt men mer regelbundet de sista åren, som det så många gånger i livet är så händer saker av en slump. Vid ett av mina fisken som jag hade med fiskepolaren Magnus träffade vi Fredrik Wallin längs med ån, vi började prata om Mörrumsfisket och kom naturligt in på flugor och flugbindning. Jag fick då till mig att Fredrik var ett riktigt flugbindarproffs. Jag var inte sen med att fråga honom om ett samarbete mellan hans företag Madflies2020 och min flugfiskeblogg Gälgreppet och resten är som man säger historia. Vi i Fisheco Flugfiske bestämde oss för att göra ett reportage om laxflugbindning och om laxflugbindaren Fredrik ”Mad” Wallin och hans företag MadFlies2020. Ett företag på stark frammarsch.

Hur länge har du fiskat själv i Mörrumsån?

– Jag har fiskat i Mörrumsån mellan åren 19861993, sedan slutade jag med det aktiva fisket, under denna tid arbetade jag också som flugbindare i en lokal sportfiskebutik.

Hur kom du på idén att bör med ett flugbindnings företag?

– Det hela började 1986, vid denna tid fiskade de flesta med så kallad spinnfluga, alltså spinnspö med ett sänke och en bit tafs och en fluga fastbunden i tafsspetsen. Denna metod ansågs av många vara den mest effektiva metod för att fånga lax och öring i Mörrumsån vid denna tid. Jag såg en liten affärsidé redan då i detta med att binda och sälja laxflugor. Jag började binda laxflugor på ”topspinnen”, tops hade ju en plasttub som pinne. Två gånger per dag gick jag längs med Mörrumsån och sålde flugor för 10 kr st.

Hur mycket flugor binder du?

– Jag binder ca ca 10 flugor om dagen vilket blir ungefär 250-300 flugor i månaden.

När startade du din firma Madflies2020?

– Den startade jag 2020, flugbindningen är bara en del av det jag gör. Jag gick längs med ån (Mörrumsån) i slutet av 2019 och min sambo sade till mig, ska du inte börja binda flugor igen, nej aldrig i livet sade jag och några månader senare, efter lite funderande startade jag firman Madflies2020.

Binder du bara flugor?

– Det mest omfattande är att jag färgar och säljer rävhår, tupp och hönsnackar som jag säljer över stora delar av världen. Utöver det flugbindnings tillbehör såsom tuber, bindtråd m.m. Jag har lärt mig från grunden om färgning.

Håller du några flugbindningskurser?

– Ja det händer, ibland blir jag kontaktad av någon sportfiskeklubb, självklart ställer upp på det.

Binder du i det offentliga rummet?

– Jag är med som gästflugbindare på en del event och mässor. Jag ska till Danska Bornholm nu i vår 2023.

Färgning av naturmaterial

och framförallt rävhår är en av Madflies största specialitéer.

www.madflies2020.se

Instagram: @Madflies2020

Facebook: Madflies2020

Vad är hemligheten med en bra laxfluga?

– Hemligheten med en bra laxfluga är att vingarna är taperade på rätt sätt så att de ”simmar” på rätt sätt i vattnet. De laxflugor jag binder har oftast tre vingar i olika längd, varje vinge är individuellt taperad, vidare så är vingarna i förhållande till varandra också taperade, detta är oerhört viktigt tillsammans med att utnyttja bindtråden fullt ut. Jag menar att kunna dra åt så mycket som bindtråden tål utan att den brister, då behöver jag inte använda så många bindtrådsvarv, varje varv bygger ju i volym. Dessa två sakerna är kanske det som ”vanliga” flugbindare upplever som en svår del i laxflugbindningen.

Om du bara får välja en fluga att fiska med i Mörrumsån, vilken fluga skulle du då välja?

– Ullsocken, alla dagar i veckan!

SBS

Här kommer två bindbeskrivningar på två favoritflugor hos Fredrik “Madflies” Wallin. Beiss Flugan

Ullsocken

SBS

Loop Z1 -590-4

PETER SVENSSON & ANDREAS OLSSON ANDREAS OLSSON

FISHECO
AV
TESTATFLUGFISKE

MYCKET TREVLIGT ALLROUNDSPÖ

Efterföljaren till den otroligt populära spöserien Cross från Loop. Superlätta spön med specialbyggda lätta rullfästen och toppkvalité på korken. Vi har testat #5 spöet under några regnbågsturer och det är verkligen ett spö i toppklass. Otroligt lättkastat med mediumsnabb aktion. Att drilla stora regnbågar var inga konstigheter alls och något som slår en är lättheten i spöet. Både viktmässigt och kastmässigt. Klingan är gjord av 40-45 ton nanografit, högsta graderingen av kork till handtagen. Spöringarna är titaniumbeklädda i rostfritt stål.

OMDÖME

Ett otroligt lätt spö som är väldigt lättkastat och passar både den erfarne som nybörjaren. Ett bra allroundspö som vi främst testat vid regnbågsfiske. Inga problem att drilla större fiskar och lättkastat med mycket känsla även med mindre torrflugor. Funkade även fint att nymffiska med. Som alltid med spön från Loop så känns det att det är kvalité rätt igenom. Spöet svarar snabbt och har en mediumsnabb aktion som passar de flesta flugfiskare. Jag personligen föredrar snabba spön men upplevde att detta spöet passade min kaststil väl. Så är man ute efter ett spö i mellanprissegmentet så är det verkligen ett spö jag skulle rekommendera. I testet hade vi Loops Q rulle som förutom att den är snygg passade väldigt bra till spöet. Linan vi använde var en Loop opti reach. Riktigt trevlig Lina med medellång klump som passade bra till vårt fiske.

Plus - Lättkastat

- Känsligt

- Allround Minus

- Inget

FAKTA

Loop Z1 -590-4

Tillverkare: Loop

Längd: 9 fot

Vikt: 88gr

Aktion: Mediumsnabb

Fotoskolan

ANDREAS OLSSON

Det perfekta fiskefotot, vad är det egentligen. En skarp bild på drömharren, en gigantisk öring eller kanske releasen av en vacker fisk. För mig är den perfekta fiskebilden en bild som förmedlar känslan från den fiskedagen eller ett minne av drömfisken. En bild säger ju mer än tusen ord som man brukar säga. Jag har under många år

jobbat inom fotobranschen, både med att sälja kameror och med fotografering. Sedan skall man tillägga att det precis som inom fisket inte finns något rätt eller fel. Blir man själv nöjd med bilden så kör på det. Men förhoppningsvis får ni lite fler tips och tricks på att bli bättre fotografer och få “tekniskt” bättre bilder.

Att ta en bra bild, hur gör man det? Det viktigaste är såklart att ha en kamera med sig. Idag har i stort sett alla det i sina telefoner. Jag var länge en motståndare till mobilkameror men man kan inte annat säga än att det har skett en stor utveckling där. Jag som är lite extra “nördig” och arbetsskadad när det kommer till fotografering släpar alltid med mig min systemkamera. Idag finns det gott om fina systemkameror på marknaden för inte alltför mycket pengar och de spegellösa kamerorna är dessutom väldigt små idag. Även om mobilkamerorna har blivit mycket bättre så är det fortfarande oslagbart när det kommer till bildkvalité med en “riktig” kamera som typ en SLR-kamera.

Vad ska man tänka på då?

Det viktigaste är att se till att man har så bra ljus förutsättningar som möjligt. Fota mycket, det är en stor fördel idag i den digitala världen att det inte kostar att ta en extra bild eller två. Försök att hitta

vinklar som sticker ut och testa att ha fokus längre ut i bilden för djup. Var inte heller rädd för att skita ned dig, gå ned och kryp längs marken för att få annorlunda perspektiv. En sak man kan tänka på är den så kallade

tredjedelsregeln. Med detta menar man att man delar upp bilden i 9 st lika stora delar med 2 lodräta och 2 vågräta linjer. Man lägger sedan motivet på något av de ställen där linjerna möts. Motivet hamnar då lite till höger eller

vänster och bilden upplevs mer harmonisk och balanserad. Många brukar välja att lägga motivet helt i mitten med mycket luft på sidorna och ovanför motivet. Bilden kan då upplevas lite tom och stökig.

FACKSPRÅK

Slutartid

Slutaren är en mekanism som öppnas framför kamerans sensor och bestämmer under hur lång tid kameran skall släppa in ljus. Tiden som slutaren är öppen kallas för slutartid. I regel en kort slutartid för att frysa ett ögonblick men det kräver bra ljus förutsättningar. Lång slutartid för att släppa in mer ljus.

För att fånga ögonblicket när fisken går upp och tar flugan eller när du släpper tillbaka fisken så använder man en kort slutartid för att frysa ögonblicket.

Vill man få en bra bild i dåliga ljusförhållanden som kanske under nattfiske så krävs det en lång slutartid. Nackdelen med detta är att det är mer eller mindre omöjligt att hålla kameran still tillräckligt länge för att undvika rörelseoskärpa. Stativ är absolut att föredra vid fotografering med långa slutartider. För att få effekten av att vattnet liksom “skummar” fram så används en lång slutartid och stativ.

På Nikon kameror heter slutartiden S och på Canon Tv.

Bländaren

Bländaren påverkar ljusinsläppet och skärpedjupet. En stor bländare släpper in mycket ljus och du får ett kort skärpedjup i din bild, vilket passar bra för porträtt till exempel, också användbart när man skall fota en fisk och vill lyfta fram motivet. En liten bländare ger ett längre skärpedjup, det passar bra när man vill fota vyer och landskap. Det som kan vara lite förvirrande är att ju lägre tal man har ställt t ex f 1.8 släpper in mycket ljus och ger ett kort skärpedjup. Ett högt tal t ex f14 ger ett långt skärpedjup och släpper in mindre ljus.

ISO-talet

ISO-talet bestämmer hur känslig sensorn är. Ett högre ISO-tal kräver mindre ljus för att få en bra exponerad bild, vilket är bra när man fotograferar i dåligt ljus, men det är inte bara fördelar med högt ISO-tal. Ju högre ISO man använder desto mer brus får man och det påverkar också färgåtergivningen negativt.

Så i regel skall man undvika höga ISO-tal och försöka fota i så bra ljus förutsättningar som möjligt. Det ger en bättre och skarpare bild.

Exponeringskompensation

Exponeringskompensation har oftast symbolen +/- på din kamera. Man reglera uppåt med ett positivt tal för att ljusa upp bilden medan ett negativt tal gör bilden mörkare. Detta är ett snabbt sätt att enkelt justera en bild om ljuset är för starkt eller för svagt.

Vårfiske

I MÖRRUMSÅN

PETER SVENSSON

PETER SVENSSON & MAGNUS AUGUSTINSSON

Våren är här, det börjar spira grönt bland de torra löven och äntligen är säsongen igång. För bara två dagar sedan var det premiärfiske i den legendariska

Mörrumsån. I dag har jag ännu en gång bestämt möte med min fiskekompis, Magnus ”Storfiskaren”

Augustinsson. Magnus är en Mörrumsveteran trots sin ringa ålder. Jag känner att det ligger i luften, att något stort är på gång att hända denna dag.

Det började egentligen redan ett par år sedan, Magnus undrade om jag ville fiska i Mörrumsån i Maj och jag var inte sen att tacka ja. Jag insåg snabbt att mina ”laxprylar” var alldeles för dåliga. Det blev till att nyinvestera. Sagt och gjort, när jag väl fått ordning på spö, lina var det mycket lättare att kasta. Ja, den som påstår att man inte kan köpa lycka har väldigt fel!

Förra säsongen gick det sådär kan man väl säga. Två hugg i alla fall. Jag fick tillfälle att finslipa på min kastteknik, fortfarande finns det en hel del att önska men jag får för det mesta ut flugan dit jag vill och det är ju huvudsaken.

I år har det varit mycket fokus på linor och flugor inför mitt premiärfiske. Tanken var att Magnus och jag skulle fiskat havsöring på kusten för några veckor sedan med vädret ville annat så istället träffades vi och band öring och laxdräpare inför premiären.

Att binda sina egna flugor och sedan fånga en fisk på kreationerna är något som förhöjer fisket oerhört oavsett vilket art jag fiskar efter. När jag sitter vid bindstädet och skapar, klurar, försöker jag tänka mig hur flugan kommer att fiska i vattnet. Att jag dessutom har goa fiskekompisar att kunna dela

tankar, bilder på flugorna med är en ynnest. Åter till ämnet, morgonen kom och det börjar med strul som förvisso reder upp sig ganska snabbt, vid halv 9 tiden står vi vid ån och ska börja fiska. Magnus som får anses vara min privata guide vet vad han pratar om, han har fångat åtskilliga blanklaxar och öringar genom åren och kan ån som sin egen ficka. Här en av blanklaxarna han fångade ett par år sedan. Jag får äran att gå först, Magnus berättar, pratar, han har en grym erfarenhet av Mörrumsfisket som jag gör klokt i att lyssna till. Linvalet för dagen är en I/S3/S5 det vill säga en lina som sjunker fortare ju längre ut mot flugan den kommer. En för mig ny lina denna säsong. Yes, mina kastskills sitter kvar sedan september förra året. Nja, eller i alla fall lite grand. Jag tycker jag får ut flugan dit jag vill. Jag börjar dagen med en fluga som jag band sent kvällen innan, en med orange vinge i två olika nyanser och orange/svart hackel. Min mojokänsla håller i sig, det känns bra!

VILKEN KÄNSLA!

Jag kastar och flugan landar perfekt snett nedströms mot nacken, linan sjunker, rätar ut sig, jag

börjar ta hem linan. Efter ett par drag känner jag en stöt, vad var det? Jag ropar till Magnus att jag nog haft kontakt med en fisk. Kontroll av flugan, nä det ser inte ut som den varit i botten. Snabbt ut med flugan igen. Den får en perfekt drift igen och på nästan samma ställe tar det tvärstopp, momentant känner jag att det är fisk på! Tunga knyckar i spöet.

Jag sätter snabbt på Gopron.

Jaaaaaaa, så härlig känsla. Tankarna far genom huvudet, hur sitter flugan? Bara den inte lossnar!

Fisken känns urstark, ännu har jag inte sett den, när jag får in den mot strandkanten gör den rusningar, gång på gång. Nä, den här firren busar man inte med. Bara jag gjort min hemläxa när det gäller knutarna. Det blir en nervös drillning, det är den största Mörrumsfisk jag har fått till att hugga, det känner jag tydligt.

Magnus kliver ner i vattnet för att hjälpa och taila, han är lugn, guidar mig genom drillen. Jag känner hur adrenalinet pumpar, den rusar plötsligt nedströms igen. Magnus ropar – släpp inte ner den nedanför nacken i den hårda strömmen då blir det jobbigt! Jag sätter mer press på fisken, liksom pumpar den uppströms. DEN ÄR SÅ STARK!

Till slut tröttnar fisken så pass så den kommer in

till Magnus, med van hand tailar han den och min första Mörrumsfisk på många år är landad. Känslan är obeskrivlig!

Det visar sig vara en hybridhona, en korsning mellan en lax och en öring. Den mäter hela 80 cm, vikten kan man bara uppskatta då vi inte väger den.

PB på Hybrid, jo ja tackar ja. De gäller att hantera fisken väl, speciellt när den ska återutsättas.

Det går inte att ta fel på dessa två leenden! Flugan är så där härligt tilltufsad som den bara kan bli

efter att en fisk bitit i den. Nu skulle man ju haft en cigarr! När jag pustat ut, fiskar vi vidare. Klockan är ju bara lite efter nio. Hela dagen ligger framför oss. Plötsligt frågar Magnus mig varför jag har en konstig knut på min lina, Åh nej!! Fasen, då slår det mig att jag glömt min skjutlina hemma och fiskat med fluglinan direkt fäst på backingen, i min iver att plocka ihop prylarna i går kväll glömde jag helt bort skjutlinan men det gick ju bra ändå. Så länge man har fiskemojo är väl detta inget som hindrar

en. Vilken tur att det finns en fiskeshop i Mörrum. Jag insisterar på att vi genast kör dit, jag har ett nödvändigt inköp att göra.

Väl inne i fiskeshopen avslöjar jag förläget min fadäs, det bjuder jag på, nu när jag nyss fångat en kanonfin hybrid. Erik som jobbar idag hjälper mig så jag får rätt grejer och snart står vi utvadade igen. Vi fiskar inte så länge på varje nytt ställe.

Filosofin är att, finns dom där så hugger dom, ingen idé att stå och nöta.

NYSTIGET SILVER

Magnus har sedan vi satt och band flugor hemma hos honom pratat om att han vill ta en ”blänkare”, en ”blänkare” är en nystigen fisk från havet som är helt silverblank. Vi söker oss till dom nedre poolerna, lite närmre mynning sett. Jag börjar fiska någon pol ovanför Magnus och fiskar mig nerströms, plötsligt får jag se Magnus stå med spöet i härlig båge. Snabbt vevar jag in min lina och skyndar dit. Magnus är rutinerad, en kanonfin ”blänkare” har fallit just för den flugan han band när vi satt hos honom för ett litet tag sedan. Fisken är riktigt stark trots att det inte är en av dom allra största, men med hel och fin stjärtspole och den hårda strömmen som är här kämpar den på som bara den. Efter en stund får den se sig besegrad.

En kanonfin öring 55 cm, nystigen från havet, tagen på en fluga som var ämnad för denna fisk. Det kan inte bli så mycket bättre!

Tydligt tecken på nystigen blänkare, fjällen lossnar lätt. Stort grattis Magnus! Jag gläds lika mycket som Magnus åt den landade fisken. Vi fiskar oss vidare längs den vackra Mörrumsån och snart börjar det bli dags att bryta för dagen. Ja, att ha en tydlig strategi lönar sig, det har vi bevisat

idag. Jag tackar Magnus för utmärkt guidning och fantastiskt gott sällskap, det var länge sedan jag skrattade så mycket som idag. Nu längtar jag hem till bindstädet för att tillverka nya giftiga kreationer. Jag hoppas fiskemojon håller i sig lääääänge! Kul att jag fick en fisk som drog ut fluglinan så backingen fick se dagens ljus:).

FILMTIPS!

FLUGFISKE PÅ FANTASTISKA ERIKSBERG. HÄNG MED PÅ VÅRT REPORTAGEFISKE FRÅN DETTA LEGENDARISKA VATTEN.

Klicka på bilden för att komma direkt till filmen.

VINNARE OKTOBER: RICKARD ECKEBRING 51 CM

ANMÄL DIN ABBORRE

ÖVER 50 CM OCH

VINN FINA PRISER!

SUPERSIZE ANMÄLAN

VINNARE NOVEMBER:

KIM SANDÉN 120 CM

ANMÄL DIN GÄDDA

ÖVER 120 CM OCH

VINN FINA PRISER!

SUPERSIZE ANMÄLAN

VINNARE DECEMBER: JAN OLSSON 51 CM

ANMÄL DIN ABBORRE

ÖVER 50 CM OCH

VINN FINA PRISER!

SUPERSIZE ANMÄLAN

Läs alla tidigare nummer online – självklart helt gratis!

10ÅRSJUBILEUM!

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.