Östgötamat nr2 2018

Page 1

NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:35 Sida 1

LEDAREN: RÄTT VAL GÖR SKILLNAD

Nummer 2 2018

viltkött

som tema

Pelle Forss & Henric Stein

TORKAN

HAVTORN HALLOUMI ÅKERBÖNA

OCH DESS KONSEKVENSER

Innehåller

ÖSTGÖTAM ATS

Jonas Alvin finalist -Årets kock

Livsmedelsstrategi

FÖ RE TAG S-

GU ID E


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:37 Sida 2

LEDA RE

Rätt val gör skillnad Vilken sommar vi haft, antingen älskar man den eller också hatar man den. För vissa har den fått konsekvenser för det vardagliga arbetet och eko­ nomin för flera år framåt. För de fantastiska sommardagarna som startade i maj med tempe­ raturer över det normala, med tropiska nätter och utan en droppe regn på flera veckor gav vårt odlingslandskap en hård prövning. När sedan resten av sommaren fortsatte utan en regndroppe, blev uteblivna skördar ett faktum. Ingen har väl missat när media beskrev situationen med för oss ovana ord som kris och katastrof och rekordlåga skördar? Som vanlig konsument är det svårt att förstå att detta påverkar

I höstens nummer av Upplev Östgötamat vill vi visa på möjligheter att påverka genom att aktivt göra rätt val i butikerna och på restaurangen.

de gröna näringarna under lång tid. Lätt att glömma den torra sommaren, när den egna gräsmattan åter lyser så starkt och intensivt grönt att det faktiskt åter blir en känsla av vår. Med raps som blommar i oktober, då är det svårt att förstå att våra gröna företag fortfarandet känner hotet om konkurs och svältande djur över sig. I höstens nummer av Upplev Öst­ götamat vill vi visa på möjligheter att påverka genom att aktivt göra rätt val i butikerna och på restaurangen.

Regler vi är stolta över

För även om vissa tycker att det kan vara den enskilda lantbruksföretagets enskilda problem så är det faktiskt större än så. Svensk livsmedelsproduktion är hårt reglerad av regler som vi är mycket stolta över, men som ibland gör det svårt att konkurrera på en världsmarknad. När nu priset på foder stiger och slaktköerna växer blir situationen för många ohållbar. Vad händer när vi inte längre är självförsörjande på livsmedel? Hur sårbara är vi när krisen/kriget kommer? Det är tankar som diskuterats på många platser i länet. Vilken beredskap har Sverige om gränserna stängs om dieselimporten uteblir? Sommarens kris har gjort att dessa frågor har kommit högt upp på agendan i många sammanhang. Kanske måste vi bli utsatta för att ta vårt ansvar. I lagen står det faktiskt att varje enskild kommun har ansvar för att förse alla personer i offentliga miljöer, så som skola vård och omsorg med mat även i kristid. Några beredskapslager finns inte att tillgå. I detta nummer av Upplev Östgötamat kan du läsa om hur regionen och länsstyrelsen tillsammans med Vreta Kluster arbetar med den antagna livsmedelsstrategin för att skapa både tillväxt och trygghet, för såväl den enskilda konsumenten som för gröna näringar. Du kan också läsa om hur företagen upplevde sommaren och hur man tänker för att klara de ekonomiska efterdyningar som uteblivna intäkter innebär. I två artiklar lyfter vi också fram nya sätt att odla. Landbaserad fiskodling tillsammans med odling av grönsaker. Är det kanske framtidens hållbara odling? Eller varför inte nya proteinkällor i form av åkerbönan som under några år provodlats i Östergötland. En böna med hög halt av fullvärdigt protein, en värdig ersättare för de som vill minska på sin köttkonsumtion. När man äter mindre mängd kött har alla större möjlighet att satsa på det högkvalitativa köttet som betat och skapat biologisk mångfald och öppna landskap. Kanske det viktigaste av allt – hur kan jag genom mina val i butiken och på restaurangen styra både sortimentet och efterfrågan av östgötskt och svenska råvaror? Glöm aldrig bort att som kund har vi makt att påverka utbudet. Det är vad vi väljer som finns i butiken och på restaurangen. Våga fråga efter östgötskt och svenskt nästa gång du beställer på restaurang eller när du handlar.

Ditt val kommer att göra skillnad för svensk livsmedelsproduktion! Hälsningar Louise Ridderström Verksamhetsledare Östgötamat ek förening

2

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:37 Sida 3

Ö S T G Ö TA M AT H Ö S T 2 0 1 8

Östgötamat ekonomisk förening Vår vision är att skapa en matkultur som lyfter fram östgötska produkter av god kvalitet. Medlemmarna ska bidra till matupplevelser för alla sinnen utifrån det lokalproducerade samt genom samarbete ta tillvara och synliggöra gamla mattraditioner och utveckla nya av Östergötlands resurser. Medlemmar 2018: Föreningen har 90 medlemmar bestående av producenter, gårdsbutiker, restauranger och grossister. Kriterier för medlemsföretag: Primärproducenter måste producera sina råvaror i regionen. För livsmedelsproducenter måste huvudråvaran eller råvaran som ger produkten dess karaktär vara från regionen och slutproduktionen måste ske i regionen eller dess absoluta närhet. För restaurangföretag ska huvudråvaran till måltiden komma från regionen. Lägsta kravet är att minst två rätter på menyn ska ha regionalt ursprung. Verksamhet: Östgötamat organiserar och driver Årets Östgötakock, Bondens egen Marknad, Östgötamatmärkning i länets livsmedelsbutiker, paketerar och certifierar matupplevelser och ger ut Upplev Östgötamatmagasinet. Support och marknadsföring för medlemsföretagen. Styrelse: Ordförande: Jesper Lindström. Ledamöter: Hans-Ove Nilsson, Fredrik Eklund, Victoria Kahnborg Edoff, Åsa Ekman. Suppleanter: Barbro Bragée, Ingvar Gustavsson. Verksamhetsledare: Louise Ridderström www.ostgotamat.se

ABC

Vi erbjuder profil- och yrkeskläder till de flesta branscher och gåvor till era kunder och anställda. Vi tillhandahåller även tryck eller brodyr.

Ring 0702-77 57 62 info@thuressonforsaljning.se

www.thuressonforsaljning.se

Upplev kraften i naturligt nära möten

Välkommen at t kont ak t a oss på vret akluster. se

Vällkkommen ttiilillll MUSTERI · GÅ RDSBUTIK REST TAUR A NG · CA FÉ

VI GÖR TIDNINGEN Ansvarig utgivare: Östgötamat ek förening Verksamhetsledare: Louise Ridderström, info@ostgotamat.se Skribent: Eia Persson Annonsförsäljning: Victoria Kahnborg­Edoff Formgivning: Wåhlin's – www.wpab.se Tryck: LTAB – Tryckt på svanenmärkt papper och tryckeri. LEDAREN: D

RÄTT VAL GÖR SKILLNA

Vi reserverar oss för tryckfel.

I vår trevliga Gårdsbutik fiinns Brunnebys eget sortiment av cider, safftt, juice, sylt och marmelad. Vi har också ett stort utbud av lokalproducerat och delikatesser, t.ex kor v, ost, knäckebröd, rapsolja, honung, fudge, te och mycket annat. Res e taurang Bettina, gårrdens den d egna restaurang, server e ar god, vällagad lunch och nybakat till fikat.

Gårdsbutik ken e har öppet: Mån-fre kl. 9-18, lör kl. 10-16, sön kl. 11-16 Lä mer påå www.brunnebymusteri.se Läs www w.brunnebymusteri.se .b .b Brunneb Brunnebyy Mus Musteri, teri, Bor Borensberg, ensberg, 00141-40204, 141-40204, R Restaurang estaurang Bettina Bettina 0141-40220. 0141-40220.

Nummer 2 2018

tt viltköso m

tema

Pelle Forss & Henric Stein

HAVTORN HALLOUMI ÅKERBÖNA

TORKANSEKVENSER OCH DESS KON

rets kock Jonas Alvin finalist -Å

Livsmedelsstrategi

Omslaget: Pelle Forss och Henric Stein Foto: Jan Christer Persson

Innehåller

ÖSTGÖTAMATS

FÖRETAGS-

GUID E

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

3


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:37 Sida 4

Ö S T G Ö TA M AT S S T Y R E L S E

Så tycker Östgötamats styrelse! Nu är det dags att presentera styrelsen i Östgötamat! Föreningen med medlemmar som producerar eller odlar i Östergötland eller har sin slutproduktion i länet.

Ingvar Gustavsson, Åsa Ekman, Barbro Bragée, Victoria Kahnborg-Edoff och Jesper Lindström. Frånvarande: Fredrik Eklund och Hans-Ove Nilsson

4

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:37 Sida 5

Ö S T G Ö TA M AT S S T Y R E L S E

Vi frågade de sju i styrelsen: 1) Vad arbetar du med? 2) Varför är det viktigt med närproducerad mat? 3) Hur kan du påverka att östgötska matprodukter lyfts fram?

Fredrik Eklund, Borensberg 1) Jag är kock och driver restaurang Skyline och Linköpings Festvåning. 2) Närproducerad mat får en historia och identitet vilket ökar dess värde. 3) Vi märker ofta ursprung på våra menyer. 4) Att man alltid ska köpa svensk gris och kyckling. Köp hellre lite mindre mängd råvara som är lokal än en större mängd som man kanske inte förbrukar. 5) Då ska man fråga om matens ursprung om inte detta framgår av menyn. 6) Östergötlands landskapsrätt raggmunk, den serverar vi alla dagar!

Åsa Ekman, Linköping 1) Affärsrådgivare på Almi Företagspartner. 2) För mig är det viktigt med en levande landsbygd, att man ska kunna bo och verka i hela Östergötland. Mat ska inte heller behöva transporteras långa sträckor. Och det är klart att vi ska gynna våra fantastiskt fina företag som tar fram produkter av hög kvalitet. För mig finns det också en hälsoaspekt i det hela, det handlar om både människors och djurs hälsa. 3) Jag kan vara en ”jobbig” konsument i butiker och på restauranger och fråga efter lokala varor. Jag kan lägga ut i sociala kanaler om jag har besökt, handlat eller ätit på ett ställe där lokala varor lyfts fram. 4) Jag tycker att man ska handla mer efter årstiderna, titta efter märkning med Östgötamat och handla av lokala producenter. Hittar man ingen märkning ska man uppmärksamma personalen på att man som kund tydligt vill kunna se var man hittar de lokala produkterna. 5) Om det inte står på menyn eller inte finns annan information frågar jag var maten kommer ifrån. 6) Nu på hösten älskar jag att göra olika grytor med mycket rotfrukter och något gott kött.

Närproducerad mat får en historia och identitet vilket ökar dess värde.

4) Hur ska man tänka i mataffären? 5) Och vid besök på restaurang? 6) Om du får föreslå en måltid?

Victoria Kahnborg­Edoff, Linköping

Hans­Ove Nilsson, Jursla utanför Norrköping

1) Jag har min bakgrund i restaurangvärlden och arbetar nu som handledare på Café Drivbänk i Linköping samt för Östgötamat. 2) Det är viktigt bland annat för att vi har så många fina hängivna producenter med fantastiska produkter här i länet. 3) Jag tycker att det är viktigt att berätta om de lokala produkterna, till exempel genom att skriva ut deras ursprung på bland annat menyer. Jag blir glad av smarta samarbeten mellan våra medlemsföretag. 4) Håll utkik efter märkningen med Östgötamat. Saknar du lokala produkter så fråga efter dem, vi konsumenter kan påverka utbudet i våra butiker. 5) Fråga varifrån maten kommer, berätta att du gärna vill äta lokalt och svenskt. 6) Min favoritmåltid lagar jag efter ett besök på Bondens egen marknad. Där handlar jag gärna lite av varje och tillagar efter humör!

1) Kökschef på Louis de Geer. 2) Jag tycker att det är självklart att man ska gynna företag i ens närhet med tanke på transporter och arbetstillfällen. Ofta finns det också en känsla och en historia bakom närproducerade råvaror. 3) Att fortsätta presentera maten både muntligt och via menyer så att det tydligt framgår att de är östgötska. 4) Om man saknar någon lokal vara kan man alltid fråga om det finns möjlighet att ta hem den. 5) Var lite frågvis och ta reda på var råvarorna kommer ifrån och givetvis välja lokalt i första hand. 6) Rimmad oxbringa från Bjursund eller Sänkdalen med rotmos (på rotfrukter från Lelles odling) och lite östgötasenap. Härlig höstmat!

Jesper Lindström, Säby Norrgård, Linköping

1) Jag arbetar med Kindamat och ett flertal andra föreningar. 2) För att bevara vår brukade jordbruksmiljö, skapa arbetstillfällen, för ökad försörjningsgrad och för hälsan. Dessutom bidrar den lokala maten till att minska växthuseffekten. 3) Genom att ständigt prata om de här frågorna och att vara den matambassadör jag är i Östergötland. Genom deltagande på mässor, torghandel och genom föreläsningar. 4) Använd din makt som konsument. Handla enbart det som är producerat med minst samma krav som vår egen lagstiftning kräver. 5) Fråga varifrån maten kommer. 6) Jag vill bevara och utveckla vår matkultur och använder t ex gärna korngryn. Pölsa är en favoriträtt! Inget förfars, hela djuret ska användas.

1) Utvecklingsfrågor inom livsmedelskedjan, både med offentliga och privata aktörer. 2) Livsmedelsproduktionen skapar arbetstillfällen där den är, den går inte att utrationalisera till andra länder. Den är en förutsättning för en levande landsbygd, en landsbygd som kommer att bli helt avgörande för hur vi kan klara en omställning till ett fossilfritt samhälle. Mat med identitet har många värden! 3) Stärka varumärket Östgötamat, bidra till att det skapas fler kontakter mellan leverantörer och kunder, lyfta frågan och inspirera och påverka konsumenter att handla lokalt. 4) Ursprung, ursprung, ursprung! Det finns flera märkningar som hjälper till – Östgötamat, Svensk råvara eller helt enkelt lokala varumärken. Läs vad som står på förpackningen och var en aktiv konsument. 5) Fråga alltid om ursprung, även om det står ”svenskt”. Fråga om vilken gård eller del av Sverige så att personalen ser att det finns ett engagemang. Utan frågor kommer restaurangen att sluta skriva ut råvarornas härkomst. Visa att du är en konsument som bryr sig! 6) Lamm från gården, rotsaker och gott vin, tilllagat med familjen.

Barbro Bragée, Kisa

Ingvar Gustavsson, Linköping 1) VD för Eklunds Chark och för Mantorpsköket. 2) För att hjälpa bönderna från trakten samt att det skapas arbetstillfällen. 3) Vi märker varor i butikerna med Östgötamat. 4) Köp varor från trakten! 5) Fråga varifrån råvarorna kommer! 6) Raggmunk. Med fläsk från Eklunds!

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

5


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:37 Sida 6

TORKAN

Djupa spår efter torkan Den varmaste sommaren på 260 år (allt sedan mätningar av temperaturen startade) har satt många spår, inte minst i de svenska lantbruksföretagen Hettan och torkan gav inte bara vattenbrist utan även brist på beten för nötboskap och lamm. Många vill som en följd av detta slakta sina djur. Utebliven skörd har inneburit både uteblivna intäkter samt ökade kostnader för att köpa in foder. Svenskt Kött har sammanfattat läget efter sommaren 2018, samlat in kommentarer från branschen, samt föreslår åtgärder för framtiden. Svenskt kött är en organisation som arbetar med att skapa opinion kring allt som har med svenskt kött, svenska charkuterier och nyttan av svensk djuruppfödning att göra.

LÄS MER! Mer info: svensktkott.se Källla: Svenska Köttföretagen

Kommentarer från branschen: Nötboskap:

Får och lamm:

”Risk för utslagning av besättningar.” ”Fullt i slaktanmälan till efter årsskiftet hos de flesta slakterier.” ”Många producenter optimerar sin produktion genom att rensa ut sämre kor vilket gör att man drar ner antalet kor något i varje besättning.”

”En redan utsatt näring drabbas hårt.” ”Den som har får som en bisyssla vid sidan om mjölk- och nötköttsproduktion väljer att sluta med tackor.”

Gris: ”Även andra länder är utsatta för torka. Det gör att det svenska grisköttet är utsatt för prispress av billigt importkött”. ”Besättningar upphör med sin produktion.”

För att få en bra framtid för svensk köttproduktion säger organisationen Svenskt Kött att vi behöver se en långsiktig ökad efterfrågan av svenskt kött, till exempel i den offentliga upphandlingen. Man förslår vidare en frivillig ursprungsmärkning på restaurang. Vidare efterfrågar man stöd från myndigheter och hantering av brist på likvida medel på utsatta gårdar.

Tufft för getter i värme och torka Ändå räckte inte betet

På Hej­ torps Gårds­ mejeri var det käm­ pigt under den torra somma­ ren, inte minst oroligt med get­ ter som hade svårt att hålla kroppstemperaturen under heta dagar och beten som inte räckte till. Kristina Carlsson har gårdsmejeri i Doverstorp i Finspångs kommun. När sommaren började hade hon 40 mjölkgetter samt ungefär 50 köttdjur, som inte betade vid Hejtorp. Många av dessa getter fick vara ute på öar i skärgården. – Jag hade något färre mjölkdjur den här sommaren, det berodde på att jag hade skadat en hand och inte kunde ha lika många som vanligt.

6

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

– Mjölkgetterna hade bete nästan hela vägen men i den sista tryckande värmen räckte det inte. De åt i stället sly och ris och fick grenar från grannar, som beskar sina träd och buskar. Som tur är mår getter bra av blad och bark. När det gäller vinterfodret säger Kristina Carlsson att det är av bra kvalitet men att man bara fått cirka 60 procent mot mer normala år. – På platser där det skulle ske återväxt för att vi skulle få ensilage, där fick getterna gå och beta i stället. Jag kunde dock använda mig av åkermark som låg i träda medan det fortfarande fanns näring kvar. Jordbruksverket släppte på sina regler så att sådan mark fick användas tidigare än vanligt. För att försäkra sig om tillräckligt med foder har Kristina även fått köpa in foder och frakta hem det från andra håll. – Det blir höga kostnader för att få vintermat till djuren. Men nu har vi så det ska räcka. Tidigare har getterna haft fri tillgång till ensilage, i vinter kommer maten i stället att portioneras ut. Många av de andra getterna, cirka 50 köttdjur, har betat på andra marker än hemma vid Hejtorp.

– Några har haft bra bete, andra sämre. En del killingar fick vi ta hem och slakta tidigare än vanligt. Då blev det mindre kött men samma slaktkostnader.

Kristina Carlsson berättar att getter mår mycket dåligt av stark värme. När det blir över 30 grader kan de inte reglera sin kroppstemperatur, den kunde därför vara 42 grader i flera veckor. Trots extra mycket vatten och salt mådde många dåligt och gav därför också mindre mjölk än de brukar. Om det blir fler torra somrar? Hur tänker du om det? – Vi har ju sjön Dovern nära men för att få använda vatten därifrån krävs en vattendom. Dessutom är det en stor investering för att få fram vatten till beten och hagar. Vattnet ska också pumpas upp till vår kulle. – Det är fint att bo på en kulle! Nackdelen är att torkan slår till tidigt här. Kristina Carlsson har en vädjan till oss konsumenter för att hjälpa svenskt lantbruk:

Köp svenskt kött och fyll frysen!


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:37 Sida 7

TORKAN

Välj svenskt kött så att de svenska köttproducenterna kan fortsätta producera fina råvaror! Gör det så kommer det att hjälpa dem på sikt.

Eft fteer den extrema sommaren:

Välj svenskt kött! Torkan och torkans effekter efter den långvariga sommarhettan är ett stort orosmoment för lantbrukarna.

slaktas det ut alltför många djur nu, ja då sågar vi av den gren vi sitter på och får svårt att förse kunderna med kött nästa år.

– Det har sett olika ut i landet. Det var mindre torrt på en del ställen, så också inom Östergötland, medan det på andra håll var extremt torrt, säger Anna Jamieson i Boxholm, projektledare för Naturbeteskött från Östergötland.

Mer positivt är att intresset för svenskt kött blommat upp.

Rent allmänt kan man dock säga några saker säkert:

Och vi konsumenter?

– Vi vet att fodret inför vintern till nötboskap, får och lamm blir dubbelt så dyrt mot en normal säsong. Även grisbesättningar drabbas av att spannmålsskördarna blivit lägre med högt foderpris som följd, säger Anna Jamieson. – Alla har haft och kommer att få det knepigt i varierande grad.

Det pratas mycket om nödslakt och köer till slakterierna. – Kalla det inte nödslakt! Sjuka djur som måste avlivas nödslaktas. Det här handlar inte om djur som håller på att dö. Men många känner sig tvingade att slakta för tidigt på grund av foderbristen. Djuren som inte är slaktmogna ännu skulle i stället behöva växa till sig för att det ska bli bra kvalitet på köttet. – Slakterierna håller emot och långa slaktköer blir resultatet. Det är inte alltid ett uppskattat jobb som de gör, men ingen vill ju heller att marknaden ska svämma över av kött till för låga priser. Och

– Butikerna säljer redan mycket svenskt och även de offentliga köken börjar inse att de också behöver köpa mer, säger Anna Jamieson.

– Välj svenskt kött så att de svenska köttproducenterna kan fortsätta producera fina råvaror! Gör det så kommer det att hjälpa dem på sikt.

Hon menar att det är en balansgång mellan hög och lagom mycket hög efterfrågan på köttet. Slaktas det för mycket kan kvaliteten bli lidande, då inte alla djur hunnit bli mogna för slakt. Det kan sedan ta tid att få tillbaka den tidigare höga kvaliteten. – Den svåra sommaren har en möjlig god baksida. Nu får vi ha fokus på sådant som vi kan göra, som att fortsätta jobba med det positiva intresset från marknaden.

Vad har vi lärt oss av torkan? – Jag tror att vi alla fått en påminnelse om att vi jobbar med krafter som vi inte kan styra eller kontrollera, och att man måste ha en viss ödmjukhet inför det som vi kanske glömt bort i det högteknologiska samhället.

Det kan behövas andra åtgärder också, till exempel vad gäller kontrollen av de stöd som betalas ut för att biologiskt värdefulla marker betas. – Det kan bli så att lantbrukare i fortsättningen väljer att inte ha så många djur per hektar betesmark, för att ta höjd för att det blir fler torrår som i år. Skulle det då bli ett bra betes-år kanske betena måste få se lite ”rufsigare ut”, alltså myndigheterna måste tillåta en större variation i avbetningsgraden för att lantbrukarna ska våga ta sig an den här typen av betesmark.

Kanske är det också dags att förbereda oss på att bevattna vallarna mer. – Vi har vatten! Vi måste börja titta på hur vi kan använda vatten från våra sjöar och åar till att säkra foderodlingen i framtiden.

Men innan dess väntar ett stort arbete med att hjälpa lantbrukarna. – Vi som rådgivare och projektledare måste hjälpa till. Hjälpa uppfödarna att styra rätt foder till rätt djur, till exempel ta reda på vilka djur som klarar sig på bara halm. Det som också verkligen behövs är någon sorts förmedling av foder mellan olika områden i landet, och då en förmedling som kan hantera även mindre partier foder. För en fårbonde kan 4-5 storbalar ensilage vara det som behövs för att klara vintern– och det kan kanske en större kobonde avvara trots allt.

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

7


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:37 Sida 8

TORKAN

Kristina Carlsson är på plats i växthuset bland tomatplantor som vill nå taket. Det har blivit gott om tomater och den här dagen i mitten av september skördas både röda och gula läckerheter till marknader och den egna gårdsbutiken.

torp strax utanför Sturefors, sydöst om Linköping. Här var det en vit fläck på grönsakskartan. – Då fanns det ingen grönsaksodling i de här trakterna, berättar hon. Kristina hade tidigare arbetat på farbroderns gård, som är granngård till Seltorp. Hon har även gått trädgårdsutbildning på Himmelstalundsskolan i Norrköping.

Läget är inte lika gott utanför växthuset. Där har sommartorkan satt sina spår.

Bondbönas Odlingar beskrivs av ägaren själv som en småskalig obesprutad odling.

Det finns ändå grönsaker som vuxit bra, rödbetor och mangold till exempel. Lite värre är det med bönorna, för att inte tala om de ännu mer vattenkrävande morötterna och dillen.

Kristina odlar också blommor. – De har blivit okej även om solrosorna inte är lika höga som vanligt. Astrarna och lejongapen blev fina trots att jag inte vattnat dem alls. Det har gått drygt fyra år sedan Kristina Carlsson startade Bondbönans Odlingar i Sel-

Det blev en orolig sommar

– Jag är ju ganska liten i sammanhanget, jag säljer mest grönsaker och blommor på marknader och i min gårdsbutik. Där säljs också ostkakor bakade av Kristinas mamma, samt några varor från andra producenter. Marken som Kristina odlar på består av både lerjord och sandjord. I sandjorden skulle det ha vuxit såväl morötter som dill men den heta sommaren satte stopp för det. Bönorna hade det också kämpigt. – Men nu börjar de blomma, säger Kristina när vi går runt bland plantorna i odlingen. När hon står där denna dag i september önskar hon sig en varm lång höst så att det ska gå att skörda bönor.

Sommaren blev orolig. – Jag kollade väderappar flera gånger om dagen, extra mycket när det var dags att sätta ut plantor. Jag fick göra mig av med en hel del av dem, till exempel ärtor som inte kunde växa. Jag harvade ner dem i jorden för att undvika ogräs. I närheten av odlingen finns en liten damm. Den i sin tur är beroende av avrinningen från skogen intill, så vattnet räckte inte under sommarsäsongen. – Jag fick fylla på från vår egen brunn men samtidigt var jag rädd för att inte den heller skulle klara sig. Först och främst har vattnet gått till de 15 kvigor och 2 kor som finns på gården. När jag sedan vattnat grönsakerna har jag använt mig av slang och i växthuset av droppbevattning.

– Det är klart att man funderar på hur det ska bli om det blir en torr sommar igen. Samla regnvatten från lagårdstaken? Leta efter nya källådror? Stångån rinner inte alltför långt bort, om det behövs måste man kanske använda ån för bevattning av grönsaksodlingen.

Trots torkan i sommar har blommorna blivit fina, konstaterar Kristina Carlsson som driver Bondbönans Odlingar. Då har det varit svårare att odla fram grönsaker i år. Foto: Eia Persson

– Fodret till djuren kommer i alla fall att räcka, jag har till och med balar över sedan i fjol. När det började växa ute igen får de gå ut så länge som det går. Kristina funderar också på att hitta grönsakssorter som är bättre lämpade för torka och att försöka odla mer smart, kanske ”trycka ihop” plantorna på mindre yta. – Ja det är många tankar som snurrar i huvudet efter den här sommaren. Men vi grönsaksodlare tillhör ett segt släkte, vi kommer igen!

Mer info: www.bondbonans­odlingar.se


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:38 Sida 9

TORKAN

Mycket merarbete

en vacker skörd Det blev lite svårt att ”få till” odlingarna i år. Sommarens intensiva torka gav en hel del merjobb men ändå säger Lennart Ekman: Det har blivit en bra skörd. Den gav inte lika mycket som vanligt men den blev vacker. Vacker? – Ja, vacker! Lennart Ekman håller som bäst på att ta upp potatis och egentligen tycker han att sonen ska svara på frågor. Men snart är han igång och berättar hur nöjd han är att få vara med om den 47:e skörden. Lennart Ekman är hemma på företaget Lelles Odling på Evalunds gård i Norrköpings kommun. Där odlas potatis och rotfrukter som morötter och rödbetor.

Visst var det en speciell sommar med mycket extra arbete.

Foto: 123rf

– Det har gått bra ändå, säger Lennart Ekman, mycket tack vare att vi odlar på gammal sjöbotten, som håller fukten länge. Vi har förstås fått vattna, framför allt på potatisen. Nära Evalunds gård ligger Ensjön och därifrån har man kunnat ta vatten till odlingarna. Men morötterna? Behöver inte de mycket vatten? – Inte i början av säsongen, däremot lite senare men då fick vi ju faktiskt lite regn. Vi har bara behövt vattna morotsodlingen en enda gång. Däremot har ju andra kolleger haft det betydligt värre, säger Lennart Ekman och tänker på alla lantbrukare som har djur. – Vi har i alla fall kunnat hjälpa till lite. Vi hade mark i träda som man fick lov att använda redan i år, och därifrån fick vi ihop 150 balar med vinterfoder. UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

9


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:38 Sida 10

H AV T O R N

Fakta: Havtorn (ej att förväxla med hagtorn) är en våra äldsta växter. Numera finns den emellertid i vilt tillstånd endast utmed strandkanter. Den har däremot blivit allt vanligare att odla i trädgårdar upp till växtzon 5. Havtornsbär innehåller mycket vitaminer, främst C­vitamin. Man måste ha minst två plantor av varje kön för att få bär; en buske med hanblom­ mor och en buske med honblommor som får bär. Källa: www.odla.nu

Havtorn – ny favorit

Havtorn har från en mer okänd tillvaro blivit en allt populärare buske, inte minst på grund av bärens rika innehåll på C­vitaminer.

På gården Ormestorp i Sankt Annas skärgård har Ethel Hartmann sedan några år en havtornsodling. Foto: Myra Wippler 10

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:38 Sida 11

Ö S T G Ö TA M AT H Ö S T 2 0 1 8

Foto: 123rf

Östgötakrögarnas lokala matgrossist

På gården Ormestorp i Sankt Annas skärgård finns sedan några år en havtornsodling som ger stora skördar med de färgstarka bären. Havtornsbuskar växer annars vilt utmed stränder, – Men inte så bra i våra kusttrakter, säger Ethel Hartmann, som äger Ormestorp och Sankt Annagården tillsammans med maken Johan Bergström och dennes bror Magnus Bergström. – Havtorn vill ha magrare jord än vad som finns här. Deras naturliga utbredningsområden i Sverige är kustnära framför allt från trakterna kring Uppland och norrut men även lokalt vid syd- och västkusten samt på Öland och Gotland. Ormestorp är en gård som framför allt driver skogsbruk men som också har vallodling och djur. Samt havtorn!

Varför just havtornsodling? Det började för flera år sedan med att Ethel Hartmann besökte Öland och de försöksodlingar med havtorn som pågick där. Hon köpte några plantor för drygt tio år sedan och det hann gå rätt lång tid innan buskarna växte sig stora och yviga. – De ger mycket bär, även efter en så här torr sommar som vi haft nu! På Ormestorp finns 6–7 olika sorters havtorn för att skördetiden ska bli så lång som möjlig. Av bären gör Ethel Hartmann till exempel drycker, marmelader och bärrussin. Bärrussin är bär som legat i sockerlag. När den sköljs av får bären torka och kan sedan användas som russin i bakverk och som dekoration eftersom de behåller sin starka färg. De olika produkterna säljs på marknader och i Sankt Annagårdens restaurang, som är öppen under sommarsäsongen och som också drivs av ägarna till Ormestorp. Havtornsprodukterna säljs även på REKO-ring Norrköping samt i en butik i samma stad. – Det är många som aldrig smakat havtorn, säger Ethel. Och hur smakar de (undrar en som inte heller ätit havtornsbär)? – De har en liten exotisk klang i smaken och kallas också för Nordens passionsfrukt. De är dock inte lika söta som passionsfrukt utan har i stället en liten gnutta beska.

Svensk Cater är en av Sveriges ledande livsmedelsgrossister för uteätarmarknaden. Vi finns på 20 orter över hela landet, bland annat i Linköping. Vår idé är att leverera riktigt bra råvaror till alla typer av kök, stora som små, enkla som exklusiva, stora kedjor och enskilda verksamheter. Vill ni veta mer om vad vi kan erbjuda just er? Kontakta våra säljare i Linköping på 013-31 64 40 eller besök oss på Torvingegatan 9. Välkommen! www.svenskcater.se

Mer om Sankt Anna Havtorn på facebook samt www.sanktannahavtorn.se

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

11


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:38 Sida 12

HALLOUMI

Halloumi på

ö g t s ö Vi äter mer halloumi­ost än någonsin. Under den gångna sommaren gick det till och med rykte om att den grill­ vänliga osten höll på att ta slut i butikerna. Sant eller inte, i vilket fall som helst behöver vi inte längre förlita oss på den cypriotiska osten. Bara i Östergötland har vi hittat fyra mejerier som tillverkar halloumi. Fast på östgötska och med helt olika namn: Gnissel, Ko­Lomi,

Sankt Annas Eldost och Najas stekost. Erik Carlsson på Herrsäters gård i Åtvidabergs kommun förklarar att man för att få fram osten först gör som vanligt; en ostmassa av mjölk. Ostmassan formas till ”halloumiostar”, som sänks ner i vassle som upphettats till 80-85 grader. Då får man en ostprodukt som inte smälter när den hamnar i stekpannan eller på grillen.

12

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:38 Sida 13

Ö S T G Ö TA M AT H Ö S T 2 0 1 8

a k s t gö Foto: Wåhlin’s

Det haerrat! explod – Vår ost har fått namnet Gnissel och mjölken till den tar vi från vår egen gård. Det är en tacksam produkt! Samma sak säger Camilla Ydrestrand på Brostorps Hemlagade i Ydre där man tillverkar Ko-Lomi av mjölk från Brostorps gård. – Intresset är stort, säger hon också. Brostorp har i sommar fått tillverka nya ostar var och varannan vecka för att sälja hemma i gårdsbutiken, på andra gårdar, på marknader och till restauranger. – Det ska bli spännande att se om den enbart varit en ”sommarost”, säger Camilla Ydre-

Fakta:

Halloumi tillv erkas traditionellt p å Cypern av en blandnin g av mjölk frå n får, numera o ckså av mjölk från kor och getter. Osten har en li te gummiaktig k araktär, har hög prote inhalt och kan stekas eller gri llas utan att smält a.

strand, fast en restaurang vill ha in vår ost på sin meny nu i höst. – Ost av halloumi-typ är både god och enkel. Två minuter i stekpannan så är det klart! Och varför inte till en förrätt? Med lite sallad, några nötter och något gott att toppa med. Najas stekost, också den en halloumi-sort, tillverkas på Najas mejeri i Norrköping, som köper in mjölk från en gård i närområdet. – Vi säljer osten bland annat här i mejeriet och på marknader, berättar Gabi Khanu på Najas. Man kan också säga att vi har en mobil verksamhet, vi säljer till exempel till föreningar som beställt hos oss. Det är tre år sedan vi började tillverkade den här osten, och efterfrågan har blivit allt större.

I Gammalkil finns Löt Gårdsmejeri där man använder enbart getmjölk till sina ostar av halloumi-typ. De har fått namnen Sankt Annas Eldost och finns i olika smaker: Naturell, vitlök och en som har smak av både vitlök och amaronevin.

Mer info: För mer information om Herrsäters gård och Najas mejeri söker man på Facebook,lot­gardsmejeri.se ostkaka.com (Gäller Brostorp)

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

13


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:38 Sida 14

ODLA FISK

Vattnet från tanken där fisken hålls går först till ett partikelfilter och därefter till ett biofilter. Där omvandlar bakterier ammoniak till nitrat. Vattnet förs sedan ut till växterna. Växternas rötter har direktkontakt med vattnet och tar på så sätt upp näringen. Vissa mikronäringsämnen kan eventuellt behöva till­ sättas beroende på olika växters näringsbehov.

(Den här bilden är modifierad av Jason Bailey från ”FAO Fisheries ans Aquaculture Technical Paper#589.)

Foto: 123rf

Nu odlar vi fisk Grönsaker och blom­ mor har sin självklara plats i växthus. Men fisk? I växthuset Drivbänk på Vreta Kluster i Linköpings kommun är fiskbaserad odling snart igång Då blir resultatet såväl fisk som sallad och örter. Fiskbaserad odling finns redan på några håll i Sverige, den i Vreta Kluster är till en början i liten skala.

Fakta: VCO, Vattenbrukscentrum Ost, har som mål att bidra till en ökad sysselsättning inom vattenbruksnäringen på såväl landsbygd som i urbana miljöer. Inrikt­ ningen är både stora och småskaliga anläggningar på land, sjö och kust. ………………………………………………………… Mer info: vattenbrukcentrumost.se, peckas.se

14

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

i växthusen Det kallas för akvaponi. En kretsloppsodling där vatten från en fiskbassäng ger näring till växter, som i sin tur renar vattnet så det kan gå tillbaka till fiskarna. Jason Bailey är projektledare vid Vattenbrukscentrum Ost. Han leder ett försök med den odlingen i Vreta Kluster. Vi står vid den lilla bassängen, som snart ska ta emot fisk. -Vi kommer att ha tilapia, en afrikansk insjöfisk, som är den mest odlade fisken i världen. Den är lättodlad och brukar som mest väga 500-600 gram. Många kockar gillar den, den är verkligen jättegod. Från bassängen kommer vatten, nu med näringsämnen från fiskodlingen, att cirkulera ut till långa rör där det ska odlas växter i hål som gjorts med jämna mellanrum. -Mindre plantor kan odlas direkt i vattnet medan större växter behöver stå stadigt för att rötterna ska hållas fast, till exempel i en grusbädd. -Det mesta går att odla på det här viset. Bananer, papaya …, säger Jason Bailey.

-Men i Drivbänks växthus blir det mest sallad och örter. Samma vatten, som tidigare gått från fiskarna till växterna kommer sedan via olika filter tillbaka till fiskbassängen, nu i rent och bra skick. -På så sätt kan man använda samma vatten två gånger. -Sättet att odla på är rätt nytt för Sverige men i till exempel Härnösand har det funnits en tid, där har man regnbåge och tomater i samma kretsloppsodling. Företaget heter Peckas Tomater och på deras hemsida berättar man att regnbåge som lever i naturen behöver äta 5-7 kilo fisk för att växa 1 kilo. I odlingssystemet får man 1 kilo fisk och 1012 kilo tomater på 1 kilo fiskfoder.


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:38 Sida 15

ÅKERBÖNOR

Per Ståhl, hushållningssällskapet, Tommy Salomonsson, Lecora, Magnus Börjesson, lantbrukare Högåsa gård, Victoria Dahlberg, Mixum AB, Susanne Ekstedt, Food for progress

Det är i slutet av augusti och knastertorrt efter den torra sommaren när vi kliver ut på ett fält på slätten. Här skördas åkerbö­ nor, visserligen inte i lika stor omfattning som man hoppats på men säck efter säck fylls med nyskördade bönor som ska provkokas och provsmakas. De allra bästa och godaste bönorna tas sedan om hand av matindustrin för nu ska inte åkerbönorna längre bara odlas som djurfoder. På Högåsa gård, väster om Ljungsbro, har ett försök med att odla ungefär 15 olika sorters åkerbönor pågått i år. Markägaren Magnus Börjeson har hyrt ut mark till Hushållningssällskapet och Vreta Kluster som gemensamt driver projektet med att odla åkerbönor, som förhoppningsvis ska väcka intresse hos såväl matindustrin som konsumenterna. Just torkan har så klart inte varit så snäll mot odlingen, bönorna har inte vuxit lika mycket som de brukar, konstaterar Magnus Börjeson när han kommer ut på fältet när skörden pågår för fullt. Magnus Börjeson har ett lantbruk med grisuppfödning samt ekologisk odling och med ett tydligt intresse för vad olika grödor kan ge. Odlas till exempel just bönor blir det mer kväve i marken eftersom bönor med hjälp av bakterier på rötterna fixerar kväve från luften och då behövs mindre gödsel.

Projektet med åkerbönor innebär ett sam­ arbete mellan lantbruk och tre företag inom den östgötska matindustrin. Jesper Lindström, som är företagsutvecklare på Vreta Kluster och leder projektet, berättar att det innebär att man vill försöka få lantbruk och företag att närma sig varandra, att hitta produkter som kan ge både god avkastning för bönderna och innebära produkter som industrin kan använda i sin tillverkning. Lönar det sig att odla åkerbönor till industrin och inte enbart till djurfoder? – Det är viktigt att få fram bönor med bra smak, jämna om de ska användas i sallader och med bra konsistens om de till exempel ska bli hummus. Åkerbönor innehåller tanniner som ger kraftfull men också bitter smak. I testförsöken har cirka 15 olika sorter med låg halt av tanniner odlats. Åkerbönor innehåller också mycket protein, mellan 25 och 30 gram.

Lecora i Vadstena är ett av företagen som deltar i projektet. – Vi testar bönorna, gör en smet av de som provkokats och kryddar den innan vi provsteker, säger Tommy Salomonsson, VD för Lecora.

Åkerbönorna kan kanske komma att hittas i vegetariska burgare och nuggets i framtiden. – Samarbetet mellan oss och lantbrukarna är inte så vanligt men det är helt klart intressant att undersöka hur vi kan använda olika grödor. Många sorters bönor importeras i dag, som kikärter och mungbönor. Bruna bönor kommer däremot från Öland och gula ärterna från hemmaplan, den östgötska slätten. – Vi söker gärna efter svenska produkter, helst ekologiskt odlade, säger Tommy Salomonsson. De vegetariska produkterna ökar, i slutet av 90-talet hade vårt företag två produkter, nu säljer vi ett 20tal, främst till storhushåll.

Fakta: Åkerbönor innehåller mycket protein, dessutom enligt Jordbruksverket, av god kvalitet. Det innebär att åkerbönor skulle kunna ersätta importerad soja, något som ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Odlingsförsöken genomförs av Hushållningssällskapet i Östergötland och JL Utveckling på Vreta Kluster, ett företag som drivs av Jesper Lindström. Det finns 17 hushållningssällskap i Sverige, ett av dem har sitt konor i före­ tagsparken Vreta Kluster i närheten av Ljungsbro.

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

15


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:38 Sida 16

a m a t ö g t s Ö å p a mm y r g r ä Vi

Ö ALLA DAGAR Maxi ICA Stormark

Mota

Hökartorget, tel 0141-20 3

www.maximotala


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:38 Sida 17

mat!

Öppet DAGAR 8-22 ormarknad i

Öppet ALLA DAGAR 7-22 Maxi ICA Stormarknad i

Öppet ALLA DAGAR 7-22 Maxi ICA Stormarknad i

tala

Norrköping

Linköping

41-20 35 00

Koppargatan 20, tel 011-28 96 00

Västra Svedengatan 12, tel 013-36 47 00

otala.se

www.maxinorrkoping.se

www.maxilinkoping.se


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 18

V I LT P Å M E N Y N

Viltkött är klimatsmart och i princip alltid lokal mat. Vilt är dessutom efterfrågat av restauranggäster och skänker en viss sorts exklusivitet åt menyerna.

Foto: 123rf

Jägaren och krögaren har samma mål:

Mer vilt på menyerna Foto: Jan Christer Persson

Det måste ha varit en av höstens dittills blåsigaste dagar. Pelle Forss ska ha kock­ mössa på sig till en bild som ska tas ute i skogen, så är det bestämt! En kockmössa sitter dock inte så lätt still på huvudet när vinden tar i. I en glänta hittar vi ändå lite lä och bilden, som pryder tidningens framsida, på Pelle Forss och Henric Stein kan tas. Att de två har mycket gemensamt märks snabbt, inte minst ett stort intresse

18

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

för vilt och för att viltkött ska kunna nå ut till allt fler konsumenter.

Henric Stein driver företaget HC Vilt. Han är själv jägare men till företaget köper han djur från gårdar, som driver jakt i stor omfattning. Han handlar i Östergötland men även i Småland och Sörmland. I Grensholm, i Norrköpings kommun vid Roxens norra sida, har han tillgång till såväl slakteri som en viltvårdsanläggning. Där slaktas, besiktas och styckas djuren. Köttet säljs sedan vidare till restauranger och privatpersoner, bland annat i REKO-ring Linköping. (se mer information i faktarutan). Efterfrågan är som störst på hjort, säger Henric Stein men också på älgkött. Dessutom har en storkund på vildsvin, nämligen Pelle Forss. Pelle Forss är köksmästare på Gastromix, som levererar catering, ordnar fester och event men också driver restaurangen Calle C på Flygvapenmuseet i Linköping. Där heter paradrätten på lunchmenyn sedan flera år: Vildsvinswallenbergare.

Det har hunnit bli 83 000 wallenbergare. 83 000! Finns det inte de som tvekar att äta just vildsvin?

– Det där är lite som med lamm, säger Pelle Forss. Någon har en dålig upplevelse av lamm och det ”smittar av” sig. Har man fått smaka en torrstekt vildsvinsgalt då tolkar man det lätt som att allt Foto: Jan Christer med vildsvin Persson smakar detsamma. Så är det förstås inte, vilket kanske visar sig i att hälften av hans lunchgäster väljer vildsvinswallenbergare till lunch. Pelle Forss är inte bara kock utan även jägare. Dessutom har han, hemma i Värna i Åtvidabergs kommun, byggt upp en anläggning för förädling av vilt, som snart är klar att köras igång. Produktionen kommer helt och hållet att baseras på olika sorters vilt, även fågel. – Jag köper råvaran och förädlar den till lite mer


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 19

V I LT P Å M E N Y N

Fakta: Reko betyder Rejäl Konsumtion och inne­ bär ett sätt att handla lokalproducerad mat direkt av en producent. Konsumen­ ter och producenter på en ort går sam­ man och startar en REKO­ring där råvaror och andra produkter säljs.

t a m t r a m s t Klima på menyn

exklusiva charkuterier. Köttet torkas, röks, gravas eller kallröks. Produkterna kommer att säljas på marknader och förhoppningsvis i gårdsbutiker. Mer vilt på restaurangmenyerna? – Det är inte så svårt att få tag i köttet, säger Pelle Forss. Varje restaurang med någon värdighet borde ha vilt på sin meny under säsong, från augusti till februari-mars. Sätt press på leverantörer. – Vilt ligger helt rätt i tiden, det är verkligen klimatsmart mat, säger Henric Stein.

– Restauranggästerna är medvetna om att vilt är bra kött, säger Pelle Forss. Inget konstlat på något sätt, ingen antibiotika men lite mer exklusivt. Gästerna vill ha vilt! Hur är det med utbudet i affärerna? Fryst viltkött finns att köpa i många affärer, det är vi överens om. Men färskt kött? – Jag jobbade i en ICA-affär för många år, berättar Henric. På den tiden styckade vi älg och sålde i butiken. Reglerna kring slakt har blivit hårdare under senare år men om vi som kunder frågar efter vilt kanske vi kan få köpa även sådant kött. Och då inte bara filéer. – Alla vill ha filén, säger Pelle Forss men vi måste kunna ta till vara på hela djuret. De duktigaste kockarna köper inte filéer utan kan göra utmärkta rätter på alla delar, till exempel genom långkok. En standardfråga efter sommarens torka, hur klarade sig de vilda djuren? – Vilt klarar sig! De kan ju röra på sig och leta reda på vatten och mat. Då är vintern farligare.

– Det är bra mat, klimatsmart och lokalt upphandlat. Vilträtterna varierar. Någon gång kan det stå hjortstek på menyn, en annan kålpudding med malet kött från dovhjort och vildsvin eller varför inte lågtempererat hjortinnanlår. – Viltkött är uppskattat. Det ger gästerna något extra, en form av mervärde, säger Johan Ilbäck.

På Ryda Gård utanför Björkfors, som erbju­ der måltider för bokade sällskap, är viltkött ett givet inslag på menyer och på bufféer. Lise­Lotte Jonsson, Ryda Gård Foto: Wåhlin’s

Vilt på menyn? ­Visst, varje vecka under säsong! Johan Ilbäck är kökschef på Linköpings Konsert & Kongress Bistro, där det serveras dagens lunch men också stora luncher och middagar i samband med konferenser och fester. Förra säsongen köpte restaurangen tre ton viltkött från HC Vilt.

– Vi serverar vilt i alla former, stekar, rökt kött, viltköttbullar där vi använder vildsvinsfärs. Färs på vildsvin är suveränt, precis lagom fet. Det blir kanongott, säger Lise-Lotte Jonsson. – Om våra gäster frågar efter vilt? En del gör det, men du vet, här ute i skogarna är många mer vana vid att äta sådant kött så det är inte lika exklusivt som kanske i städerna. Ryda Gård arrenderar ut sin egen jaktmark och köper i stället viltkött från Basunda Gård , slakteriet som också ligger i Kinda kommun, liksom produkter från Horns Fågel & Vilt mellan Horn och Hycklinge.

Favoriträtter på vilt? Henric Stein: Grillat vildsvin, himla gott men man får inte grilla för länge, vildsvin blir lätt torrt. Köttet ska vara rosa inuti. Pelle Forss: En mustig rödvinsgryta på till exempel hjort eller hare. Ett tips: Det är inget krångligt med att laga vilt. Krydda som vanligt. Testa gärna lite av både anis och kanel men som sagt bara lite!

Mer info: HC Vilt hittar du på facebook. gastromix.se Mer info, bland annat om närmaste Reko­ring: rekoringar.wordpress.com hushallningssallskapet.se/reko

Mer info: konsertkongress.se ryda.se Foto: 123rf

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

19


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 20

LOUIS DE GEER

Liselotte och Hans­Ove: Liselotte Andersson är ansvarig för restaurangen som Hans­Ove Nilsson är kökschef i. Ett par både på jobbet och hemma.

m o s a r ä n å s r la d n a ”Vi h Mer info: www.louisdegeer.se

– Om det fungerar bra? Jag skulle inte kunna tänka mig en bättre kollega! Vi har jobbat tillsammans ända sedan 1985 och har stor respekt för varandras yrkeskunskap, säger Liselotte Andersson.

Arbetsplatsen är restaurangen på Louis de Geer Konsert & Kongress i det vackra gamla industrilandskapet i Norrköping. Här inne finns lunchrestaurangen på entréplanet men den är endast en liten del av verksamheten. – Vårt fokus är stora middagar, säger Liselotte. Vi serverar måltider på konferenser, kongresser och på stora fester. Det ska finnas något gott att äta och dricka när det är konserter. Luncherna kompletterar däremot allt det andra och gör att vi får ett mer levande hus under hela dagen. Själva restaurangköket finns inne på Louis de Geer medan måltiderna kan serveras i fyra olika byggnader, några intill som Värmekyrkan och Flygeln. Dagens restauranggäster är mycket intresserade av mat, säger Liselotte och Hans-Ove och lovordar sina gäster på mer än ett sätt. – Många är i dag väldigt kunniga. De är också intresserade av att veta ursprunget och vill veta vad de stoppar i sig, säger Liselotte. Vi erbjuder bra produkter, sådana som vi själva vill äta. Vi konkurrerar inte med låga priser utan med bra råvaror. Mycket av maten som serveras på Louis de Geer är närproducerad.

20

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

– Vi försöker handla så nära som möj­ ligt, ungefär inom 15 mils radie från Norr­ köping, säger Hans­Ove Nilsson. Räcker inte den lokala maten, köper vi svenskt. Han tycker att det blivit enklare på senare år att få tag i närproducerade varor till restaurangen. Volymerna har blivit större och transporterna bättre. – Tidigare fick producenterna själva ofta åka ut med varor, nu kan de vara hemma och ägna sig åt sin gård när det finns företag som istället kan sköta leveranserna.

Nära producenter betyder också bra relationer och goda kontakter. – Vi kan lätt få hjälp med att få fram detaljer som vi önskar, det kan till exempel vara en viss mängd kalkonlår eller ny smak på glass. Företagen kan också fråga oss om vad vi tror att folk efterfrågar. Hans-Ove Nilsson berättar att man är mån om att stötta svensk köttproduktion och ser med glädje på att det blivit möjligt att få tag på svenskt fläskkött igen. – För cirka tio år sedan var det omöjligt. På restaurangen Louis de Geer försöker man som på så många andra håll att minska antal gram på köttbitarna som ska serveras och istället satsa mer på rotfrukter och grönsaker. – Det är ibland en svår balansgång, säger Hans-Ove. Vi vill ju inte att gästerna ska gå via korvkiosken på hemvägen!

En trend som de båda ser lite bekymrat på är att många fler än tidigare är allergiska eller överkänsliga mot livsmedel. – När det gäller allergier måste vi vara väldigt noggranna, säger Hans-Ove. Det gäller inte bara i köket utan också serveringspersonalen måste veta skillnader på till exempel allergi mot mjölkprotein eller överkänslighet mot laktos. Däremot kan det vara svårt att tillgodose gäster som vill äta enligt viss diet, som LCHF eller Viktväktarna. – Vi hade middag för 4 200 gäster för en tid sedan. 400 önskade avvikande kost. Då går det åt mer personal och kostnaderna blir högre. – Låter vi gnälliga? Vi som har ett fantastiskt jobb och får så mycket positiv feedback!

– Vi har så många trevliga gäster! Hit kom­ mer man för att gå på konsert, vara med på fest eller konferens för att lära sig nya saker. Dessutom får man äta och dricka gott, vem skulle inte bli glad då? En fråga som bara måste ställas i det här sammanhanget: Vem lagar maten hemma? Det är nog båda kommer de överens om. Ibland samtidigt. – Det är roligt att laga mat ihop, säger Liselotte som gärna vill ha en god köttbit. Får HansOve bestämma blir det gärna rotmos och oxbringa.


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 21

L O U I SI N DK E AGS E TA ERE

m möjligt”

– V i har så många trevliga gäster! Hit kommer man för att gå på konsert, vara med på fest el ler konferens för att lära sig nya saker. Dessutom får man äta och dricka gott, vem skulle inte bli glad då?

Ett par, både hemma och på jobbet, Liselotte Andersson och Hans­Ove Nilsson på Louis de Geer, som arbetar som restaurangansvarig respektive kökschef. Foto: Malin Singelsö UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

21


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 22

V I LT P Å M E N Y N

Från Wästanå Gårdsslakteri

En rätt som går att förbereda i god tid. Vi väljer ekologiska ingredienser och grönsaker efter säsong som tillbehör. VILTSTEK FRÅN WÄSTANÅ GÅRDSSLAKTERI: Viltstek av rostbiff eller fransyska 1 kg peppar och salt Steken tillagas med fördel dagen innan. Peppra och salta steken rikligt. Lägg steken i ugnsfast form i ugnen i ca 120 °C tills köttermometern visar 60­75 °C beroende på hur välstekt man föredrar. Låt ste­ ken kallna och skiva den riktigt tunt (gärna i skär­ maskin). Häll över lite stekspad så blir den både saftig och mör. Förvara den kallt till servering.

22

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

NOBISSÅS:

KROSSPOTATIS:

2 ägg 2 msk rödvinsvinäger 5 dl kallpressad matolja med neutral smak 1 tsk salt ½ tsk svartpeppar 2 ½ tsk fransk ljus senap 2 vitlöksklyftor 3 msk finhackad gräslök

20­25 små potatisar 4­5 msk rapsolja flingsalt timjan

Lägg de rumsvarma äggen i kokande vatten och låt dem koka i 3 minuter, varken mer eller mindre. Knäck äggen och skrapa ut det lösa innehållet i matberedarens behållare. Kör sönder äggen. Droppa sedan omväxlande i vinäger och olja i äggen under tiden som matberedaren går. Ta det försiktigt med oljan. Ha tålamod, så småningom tjocknar såsen som en majonnäs. Då all vinäger och olja är tillsatt smaksätts med salt, peppar, senap, krossad vitlök och fint hackad gräslök. Såsen går bra att göra i förväg och stå och mogna i kylen.

Borsta potatisen och koka den mjukt. Låt den rinna av och svalna lite. Lägg potatisarna på en plåt. Tryck till potatisen med en träsked tills skalet spricker. Hit kan du förbereda i god tid. Värm ugnen till 250°C. Ringla oljan över, salta och vänd runt potatisarna.Låt stå i ugnen ca 20 minu­ ter, vänd potatisen och sänk värmen till 200°C och låt stå ytterligare cirka 20 minuter tills potatisen är riktigt krispig.


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 23

Unna dig en helkväll! Boka ditt bord inför kvällsevenemang och njut av kökets läckerheter innan föreställningen. Se aktuell meny på konsertkongress.se

Miljömärkta matupplevelser!

För bordsbokning vid kvällsevenemang, kontakta oss på: 013-190 00 30 eller bistro@konsertkongress.se

En riktigt bra bank har ett starkt engagemang i bygdens utveckling! www.kindaydresparbank.se

Goda råvaror från när & här Mat smakar som bäst när den är tillagad av nyskördade grönsaker och med råvaror från den lokala gården. Därför lägger vi på Mårdskog & Lindkvist Matgrossisten extra fokus på närproducerat i vårt sortiment. Vi samarbetar med över 80 närproducenter och tillhandahåller allt från kött och ost till frukt och dryck. Visst är det något särskilt med mat från regionen!

mardskog.se UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

23


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 24

Jonas

Å R E T S KO C K - F I N A LI S T

­ finalist i prestigefylld tävling Ena dagen öppnar han pilgrims­ musslor och slår en majonnäs, nästa dag kokar han pasta och steker köttbullar till barnen. Eller? – Jo då, det kan bli pasta och köttbullar, säger Jonas Alvin, när han är tillbaka i vardagen efter att ha varit en av åtta finalister i tävlingen Årets Kock. Jonas Alvins arbetsplats är Stångs Magasin i Linköping men just nu ska han vara föräldraledig med en fyraåring och en ettåring.

Finalen i tävlingen Årets Kock gick sista helgen i september. Det var nu inte bara att åka iväg till Stockholm och tävla, förberedelserna har varit många och började långt i förväg. Ett halvår minst, säger Jonas. Han har bland annat övat på moment han fått veta i förväg, som att laga en kycklingrätt men också tränat i att stycka kött. – Veckan före midsommar var vi 32 personer som fick göra teoriprov, kunskapsprov samt laga en rätt.

32 blev först 16 och sedan 8, som gick vidare till finalen några månader senare. – Första dagen hade vi, helt oförberedda, teoriprov och prov på råvarukunskap. Vi skulle kunna sätta sorterna på fem hårdostar, fem röda äpplen och fem olika potatissorter. Det var lite lurigt! Nästa morgon startade kockarna kl 6 på morgonen. 11 timmar framöver fick de sedan laga en vegetarisk rätt från en given råvarukorg, öppna pilgrimsmusslor och slå en majonnäs på tid samt laga en kycklingrätt. Det gick inte hela vägen för Jonas. Segrade gjorde David Lundqvist, kock på Grand Hotel Saltsjöbaden i Stockholm. Men att vara en av åtta finalister i denna prestigefyllda tävling, det är gott nog! – Ja, det känns bra, säger Jonas. Vill du tävla om titeln igen? – Kanske men inte än på ett tag. Det var väldigt tufft.

24

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 25

RECEP T

Godare mat

närmare hemma Östgötamat i din butik Leta efter symbolen Östgötamat i din butik. Det är din närmaste mat ­ maten hemifrån. Vi har tagit fram en butiksmärkning som gör det lättare för dig som konsument att hitta de lokala varorna. Fråga efter det i din butik, kanske kan just din butik bli en Östgötamatbutik. I dagsläget samarbetar vi med föl­ jande företag: CITY GROSS Linköping CITY GROSS Mantorp CITY GROSS Norrköping Hemköp Ljungsbro ICA Kvantum Klockartorpet ICA Kvantum Signalen ICA Supermarket Berga Centrum

ICA Supermarket Johannelund ICA Supermarket Kisa ICA Supermarket Rimforsa Maxi Ica stormarknad Linköping Maxi Ica Stormarknad Motala Maxi Ica Stormarknad Norrköping Priso Hemköp Supermarket Malmslätt AB

www.ostgotamat.se/foretag/livsmedelbutiker

julbord! Varmt välkommen till osssepå /julbord-2018/

n. Läs mer på soderkopingsbrun

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

25


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 26

L I V S M E D E L S S T R AT E G I N

Den regionala livsmedelsstrategin har fokus på fyra områden:

Kund och konsument, konkurrenskraft, offentlig upphandling samt trygghet.

Den regionala linsmedels­ strategin riktar in sig på fyra områden: Kund och konsument Öka medvetenheten om värdet av mat från närområdet och Sverige över huvud taget, mat som är producerad enligt svensk lagstiftning. Dialog behöver skapas mellan producen­ ter, grossister, handeln, restauranger och konsumenter. Konkurrenskraft Lönsamheten är generellt sett låg. At­ traktionskraften behöver bli större, det behövs fler unga lantbruksföretagare. Konkurrenskraften är avgörande för att man ska fortsätta producera livsmedel i Östergötland.

Livsmedelsstrategin

Östgötsk mat ger tillväxt

Svensk mat ska bli mer konkur­ renskraftig, skapa jobb och ge mervärde för hela samhället, allt enligt den nationella livsmedels­ strategin som sjösattes i april. På regional nivå är arbetet igång. Ett av de viktiga målen är att öka produktionen av lokal mat. – Aldrig tidigare har det funnits ett liknande dokument för vår bransch. Vi har fått ett mandat att jobba med de här frågorna, säger Helene Oscarsson. Hon är VD för Vreta Kluster strax utanför Linköping och det är dit som uppdraget har gått för att genomföra en regional livsmedelsstrategi. Vreta Kluster ska samordna och koordinera arbetet. Temaledare har utsetts inom de fyra så kallade fokusområdena: Kund och konsument, Konkurrenskraft, Offentlig upphandling och Trygghet. Nyhetsbrev skickas ut, arbetet kommer att synas på facebook och genom PR-insatser ska man visa vad som är på gång. Seminarier

26

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

ska hållas för att belysa olika frågeställningar som till exempel myndighetsutövning; går det att genomföra förändringar av regler som kan gynna lantbruket?

Några förstudier har redan startat, bland annat en som handlar om distributionen av mat. Om det skulle uppstå en kris i samhäl­ let, hur fungerar det då att leverera mat till affärer och offentliga kök? – Vi har också börjat mäta hur mycket östgötsk mat det finns i våra affärer och restauranger, för att så småningom kunna se hur volymerna kan påverkas genom arbetet med livsmedelsstrategin, berättar Helene Oscarsson.

– Vi ska även titta på de offentliga köken. Hur får vi in mer östgötsk mat där?

Offentlig upphandling Offentliga måltider, som i skolor och inom omsorgen, ska innehålla svenska och lokala råvaror. Trygghet Livsmedelsproduktionen behöver tryg­ gas för att inte samhället ska bli mindre sårbart. Sommarens långvariga torka har gett avtryck på arbetet med livsmedelsstrategin. – Lantbruket har drabbats hårt och vi har därför extra fokus på kött. Effekterna av torkan blir kvar i flera år. Alla djur som äter spannmål har drabbats. Vi vill att det ska läggas kraft i offentliga upphandlingar så att man köper svenskt kött. Vi behöver också ställa mer krav på leveranssidan. Angelägenheten om att förmedla vikten av svenskt, och lokalt, kött är ett exempel på vad som drivs inom det regionala arbetet med strategin. ”Laga efter läge”, säger Helene Oscarsson och menar att detta är ett extraordinärt och viktigt arbete att ta itu med.

– Vi vill ju inte se jordbruk läggas ned.

Fakta: Region Östergötland har delegerat uppdraget, och två miljoner kronor per år under totalt tre år, till Vreta Kluster för att genomföra den regionala livsmedelsstrategin. Vreta Kluster är en företagspark och utvecklingsarena för de gröna näringarna. Här erbjuds bland annat kontakter inom forskning, företag och finansiering.


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:39 Sida 27

L I V S M E D E L S S T R AT E G I N

– Jag har svårt att förstå hur man kan lägga ut flera tusen kronor på en ny mobil men vill att maten ska vara så billig som möjligt.

Kund och konsument

Mat med mervärde Den svenska maten är unik inte minst med tanke på djurskydd, försiktighet med antibiotika och tänket kring hållbarhet. – Det är också unikt att kunna få veta vem som producerat maten som vi äter och att det till och med går att ta reda på hur, säger Louise Ridderström, verksamhetsledare för Östgötamat och ansvarig för arbetet med fokusområdet Kund och konsument. – Vi vill skapa en dialog mellan kund och producent för att få förståelse varför vi bör välja lokalt producerad mat. Om man som kund gör ett sådant aktivt val, då kommer det också att finnas producenter som kan leverera varorna. Informationen om lokalt producerad och svensk mat måste vara enkel och produkterna kan till exempel märkas i butikerna, ungefär som Östgötamat och Från Sverige-märkningen redan gör idag. – Det ska inte enbart bli en kvalitetsstämpel

utan också en märkning som berättar om ursprunget. Kunderna ska veta att de köper bra varor. Louise Ridderström pratar gärna om mervärde. Det handlar inte bara om värdet att veta var­ ifrån maten kommer utan också om att kun­ dernas val av närproducerad mat ger tillväxt i regionen. – Utan livsmedelsproduktion i vårt eget område blir vi sårbara vid eventuella kriser i samhället. Har vi ett aktivt lantbruk har vi också en levande landsbygd. Markerna växer inte igen och landsbygden blir fortfarande attraktiv, inte minst för turistnäringen. – Vi ska nu jobba med att få ut information om vad vi gör inom arbetet med livsmedelsstrategin och uppmana lokala företag inom branschen att bli mer synliga i butiker och restauranger. Vi ska ordna möten, till exempel mellan kockar, butiker och producenter. Det kommer även att erbjudas utbildning för kockar inom det gröna, varma, köket och naturbetesköttet som ger biologisk mångfald.

Louise Ridderström pratar också om att mat måste få kosta. – Jag har svårt att förstå hur man kan lägga ut flera tusen kronor på en ny mobil men vill att maten ska vara så billig som möjligt. I Sverige har vi genom lagar och medvetet arbete skapat en livsmedelsproduktion som är hållbar både djuretiskt och miljömässigt. I många fall blir den maten dyrare att producera, vilket gör det svårt att konkurrera på en världsmarknad. Vi måste informera om att det finns ett pris för att handla billigt!

Fakta: Målet i den regionala livsmedelsstrate­ gin: Ökad medvetenhet om svenska mervärden genom att skapa dialog mellan producenter, grossister, detalj­ handel, restaurangbranschen och konsument.

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

27


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:40 Sida 28

L I V S M E D E L S S T R AT E G I N

Östgötamat i butikerna För att få stöd och hjälp i arbetet med att sälja och marknadsföra närproducerade varor har Östgöta­ mat och butiker ett samarbete som går ut på: Utbildning till butikspersonalen en gång per år, där man bland annat diskuterar mer­ värde av lokala produkter. Alla butiker som genomgått utbildningen får ett certifikat.

Östgötamat organiserar och genomför demovisningar i butikerna.

Å andra sidan åtar sig butikerna att de an­ ställda deltar i utbildningen, att man värnar om Östgötamats märkning och att man som mål har att få ett brett sortiment av Östgötamatsprodukter.

Föreningen ska också hjälpa till att under­ hålla Östgötamats märkning i butikerna. Alla som har ett samarbetsavtal med för­ eningen får möjlighet till en företagssida på Östgötamats hemsida. Dessutom ska samt­ liga finnas med i Östgötamats magasin med företagsguide.

..................................................................... LÄS MER! www.ostgotamat.se/foretag/livsmedelsbutiker

SVENSKT KÖTT ÖSTGÖTAMAT

Märkningen gör det enklare för konsumenten att hitta den lokala maten såväl i livsmedelsaffären som i restaurangen. Östgötamat är närproduce­ rad östgötamat. Mat som till allra största delen antingen producerats eller odlats i Östergötland och dess absoluta närhet eller sluthanterats i länet. Det är också en kvalitetskontroll, som talar om vem som producerat varan.

BLÅGUL KANNA

En blågul kanna visar att varornas ur­ sprung är svenskt. Det är Arla, som lanserat en ny ursprungsmärkning för svenska mejeriprodukter, som är gjorda på hundra procent svensk mjölk.

Köttprodukter från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige.Produkten ska också vara förädlad och förpackad här.

FRÅN SVERIGE

Vad betyder märkningen egentligen?

Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Odling ska ha skett i Sverige. All förädling och packning ska ske i Sverige. I sammansatta produkter ska minst 75 procent vara svenskt. Korv, bröd och frukt­yoghurt är några exempel. Kött, ägg­ och mjölkråvara är alltid 100 procent svensk, även i sammansatta produkter.

EU ­EKOLOGISKT

Gemensam märkning för ekologiska varor som produceras inom EU. Minst 95 procent av produkten ska bestå av ekologiska ingredienser.

KRAV

Vad är det egentligen för mat jag köper? Var kommer den ifrån? Hur har den producerats? Märkningar på produkterna kanske inte säger allt men de kan vara goda vägvisare till dina val. Här är några av de vanligaste märkningarna som vi konsumenter möter.

Krav­märkningen visar att en vara producerats med krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Märkningen garanterar att man odlat utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller GMO (genetiskt modifierat utsäde). Krav har mer långtgå­ ende regler för djur­omsorg, klimat och social hänsyn än de varor som enbart har märkningen EU­ekologiskt.

SVANEN OCH ECOLABEL

Svanen är Nordens offi­ ciella miljö­ märkning, EU Ecolabel är motsvarande inom EU. Märkningen får produkter, som har minimal påverkan på miljön under hela sin livscykel. Förutom varor kan även tjänster märkas, till exempel hotell.

MSC OCH ASC

MSC är en internationell organisation som arbetar för levande hav. ASC är motsvarande märkning för odlad fisk.

SVENSKT SIGILL

UTZ

Det är en märkning på livsmedel och blommor, som betyder att produktionen har skett i Sverige och på ett hållbart sätt med ansvar för djur och natur.

Märkning för hållbara odlingar och bättre arbetsvillkor. Märkningen finns på kaffe, te, kakao och hasselnötter.

FAIRTRADE

För bättre villkor för odlare och anställda i fattiga länder med en grundtanke om internationell handel baserad på mänskliga rättigheter.

a


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 10:22 Sida 29

L I V S M E D E L S S T R AT E G I N

Konkurrenskraft

Tillväxt och tillsyn med ny

attityd

stora julbordet Vårt stora julbord är omtalat – både för sin skönhet och för sitt innehåll. Det här är julbord på riktigt! 425 KRONOR SÖNDAGAR 25 NOV -16 DEC

Fi jul På Fira v vårdnäs! 23–25 dec

Jullunch

Exporten av svenska livsmedel ska öka, det är ett av målen i den nationella livsmedelsstrategin. Hur väl svenskt jordbruk står sig i konkurrensen mot utländska livsmedelsproducenter beror till exempel på hur man kan utveckla sitt företag. Just konkurrenskraft är ett av fyra fokusområden i den regionala livsmedelsstrategin.

ÖVR DATUM IGA & VARDN TIDER AS.SE

Regelkrångel och vidlyftig administration kan utgöra hinder.

– Måste alla regler vara så rigorösa? Kraven för att skydda människor och miljö ska vara rimliga och vi måste också kunna väga risker mot nytta, säger Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland. Vad kan man göra på regional nivå för att minska hindren? – Arbetet sker nu i små steg, säger Peter Borring, men med den insikten om att tillämpningen av de regler som finns inom jordbruket verkligen går att påverka på regional och lokal nivå. Ett led i det arbetet är den träff om tillväxt och tillsyn, som länsstyrelsen ordnar med länets kommuner som inbjudna. I det mötet deltar även representanter för Rättviks kommun. – Rättvik har startat en process för tillväxt och tillsyn med kvalitet och jobbar mycket med att förändra attityder. Deras sätt att arbeta på har börjat sprida sig till fler kommuner. – Samma tänk om tillväxt och tillsyn finns hos LRF. Olika grupper inom föreningen vill jobba tillsammans med kommunerna. LRF Öst ska ha en inledande dialog om tillståndsprövning och lantbruksföretag, diskutera rimliga och orimliga villkor samt hitta formen för en mer kontinuerlig dialog med myndigheterna i de här frågorna. Konkurrenskraft för att stärka svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion handlar även om andra saker, som till exempel att göra branschen mer attraktiv för att få nya lantbruk och mer arbetskraft.

Upplev julen på vårdnäs Jul på Vårdnäs

Utbildning är en av åtgärderna.

– Det finns utbildningar inom området men vi måste se till att folk hittar dit men också att vi får behålla dem. Just bristen på lokal arbetskraft nämns som en av orsakerna till att många jordbruksföretag drar sig för att utveckla sin verksamhet. – Man ska våga vilja satsa och inte dra sig för att utveckla sin verksamhet, säger Peter Borring.

Fakta:

Målet i den regionala livsmedelsstrategin: 2030 är livsmedelssektorn i Östergötland ett ekonomiskt draglok genom produktion av volym- och nischprodukter. På Rättviks kommuns hemsida kan man läsa om arbetet som pågår inom ”Tillväxt och tillsyn”:

www.rattvik.se/naringsliv-och-arbete /foretag-stod-ochradgivning/natverk-och-projekt/tillvaxt-och-tillsyn.html UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

29


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:40 Sida 30

L I V S M E D E L S S T R AT E G I N

Offentlig upphandling

i offentliga kök

De offentliga köken, de inom kommuner och regioner, ska bli större kunder till lokala livs­ medelsföretag. Det är ett av målen inom den regionala livsmedelsstrategin. – Vi vill att de ska bli intresserade och attraktiva kunder. Vi ska se till att producenter, leverantörer och kunder träffas och ska även bjuda in till kunskapsseminarier, säger Christina Enudd Nordström, konsult på Vreta Kluster, som har ansvar för fokusområdet Offentlig upphandling.

I det arbetet ingår till exempel att kommu­ ner ska få hjälp att skriva underlag för upp­ handlingar liksom hur de kan tänka för att handla efter säsong. – Om någon vill ha lammkött och behöver 2,5 ton ska man inte behöva tacka nej om en bonde inom närområdet bara kan få fram 400 kilo. Köp 400 kilo till ett specifikt kök. Om menyerna skrivs flera månader framöver behöver man ju inte skriva ”lamm” utan välj ”kött” i stället. Det här är några exempel på vad det regionala arbetet kan komma att handla om. Christina Enudd Nordström följer dessutom några kommuner i länet extra noga som Vadstena och Ödeshög där man ligger långt framme med lokalt producerad skolmat. De två kommunerna arrenderar en gemensam

30

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

areal för odling. Där finns en arrendebonde, som träffar elever i årskurs 4. De får vara med på vårbruk, sätta potatis, så, plantera och skörda till sin egen skolmat. På en annan del av arrendet odlas produkter, som även de levereras till offentliga kök. – Jag har också, tillsammans med representanter från bland annat fyra östgötakommuner, varit i England och tittat på hur man där byggt upp offentliga kök med lokalt producerad mat. Christina berättar att skolmatsalarna i princip stängdes ner under Margret Thatchers tid som premiärminister. Tack vare initiativ från bland annat den kände kocken Jamie Oliver startade projektet ”Food for life” där man satsar på god och hälsosam, samt närproducerad, mat i de offentliga köken. – Engelska motsvarigheten till vårt postkodlotteri gick in med 20 miljoner pund. Utifrån detta har man för skolor byggt upp ett certifieringssystem.

44 procent av alla skolor (upp till och med vårt motsvarande högstadium) är nu certi­ fierade. I ”Food for life” ingår obligatoriska lektioner där eleverna får lära sig grunderna om hur maten produceras. – Vi besökte bland annat en skola som hade egna växthus. Där fanns en anställd trädgårdsmästare, som även höll lektioner. Här kunde eleverna skörda grönsaker till sitt eget skolkök.

Andra skolor förlägger schemalagda lektioner på gårdar, till exempel inom ämnet biologi. Eleverna får allt efter olika åldrar lära sig hur en gård sköts. Lärarna i sin tur utbildas i hur man förlägger lektioner i gårdsmiljö. – Det här är några sätt att jobba på som är intressanta även för oss.

Mer info: https://www.foodforlife.org.uk

Fakta: Målet i den regionala livsmedelsstrate­ gin: I Östergötland serveras Sveriges bästa offentliga måltider på svenska och lokala råvaror. Offentliga marknaden består av stat, kommuner och regioner som tillsam­ mans köpte livsmedel och måltids­ tjänster för tio miljarder kronor år 2013. Inköpen görs genom offentlig upphandling med skattemedel. Offentliga marknaden står för fyra procent av den totala livsmedelsmark­ naden i Sverige. I Östergötland köper kommunerna in livsmedel för cirka 200 miljoner kronor om året.


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 10:23 Sida 31

L I V S M E D E L S S T R AT E G I N

Krav på

större

Trygghet

beredskap

Beredskapslager och tryggade tran-sporter av livsmedel är några av de punkter som ryms inom fokusområdet Trygghet.

På 1980-talet hade Sverige en försörjningsgrad på mellan 80 och 100 procent, idag är den under 55 procent. Försörjningsgraden av mjölk, gris- och nötkött är den lägsta i Europa.

Tryggad livsmedelsförsörjning ställer krav på till exempel kommuner som i krissituationer har att sörja för invånare som inte kan klara sig själva men även hushållen behöver beredskap. Hur ska regionen bygga upp nya beredskapslager? Hur ser vi till att få en allt högre självförsörjningsgrad av livsmedel? Det är några av frågorna som kommer att tas upp i kommande arbete för att nå målen i den regionala livsmedelsstrategin.

KINDAMAT.SE

Målet i den regionala livsmedelsstrategin: Tryggad produktionskapacitet och robusta produktionssystem för minskad sårbarhet.

REKO KISA

Köttlådor Älg LILLA ÄLGLÅDAN CA 7 KG STORA ÄLGLÅDAN CA 14 KG

1.200:– 2.000:–

Hjort LILLA HJOR TLÅDAN CA 8 KG STORA HJOR TLÅDAN CA 16 KG

Rådjur Vildsvin

1.200:– 2.000:–

RÅDJURSLÅDAN CA 8 KG

1.200:–

LILLA VILDSVINSLÅDAN CA 8 KG

1.200:– 2.000:–

STORA VILDSVINSLÅDAN CA 16 KG

Viltmixlåda Vilda grillådan

TRE SOR TERS VILT VILT CA 10 KG

1.500:–

HAMBURGARE, GRILLKOR VAR, GRILLKÖTT OCH HÖGREVSFÄRS CA 6 KG

1.200:–

Viltfärs Filéer

5 PAKET Á 1 KG (VALFRITT VILT)

Fakta:

KINDAMAT

ÄLGFILÉ HJOR T, RÅDJUR & VILDSVIN

500:–

699:–/kg 499:–/kg

Köttet är detaljstyckat, benfritt, malet, vaccumpackat och märkt.

För beställning eller frågor kontakta Henric Stein på HC Vilt. henric@hcvilt.se eller 070-485 28 95 UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Foto: 123rf

31


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:40 Sida 32

Ö S T G Ö TA M AT H Ö S T 2 0 1 8

Har du intresse för att arbeta inom restaurang, odling eller inom andra gröna näringar?

Då kan Drivbänk vara något för dig

Du kan välja trädgård eller café eller en kombination av båda. Arbetet leds av yrkeskunniga handledare.

Intelligent skadedjursIntelligent skadedju j rskontroll kontr oll dy dygnet gnet runtt Anticimex Smart är ett intelligent system som upptäcker gnagare tidigt. Genom att ständigt övervaka och omedelbart larma, förebygger systemet kostsamma angrepp på ett miljövänligt sätt. Vi kombinerar digital automatisering med profeessionell expertis.

Har du frågor - vänligen kontakta: För Trädgård: Christina Enudd Nordström tel. 0708-26 26 09 tina@drivbank.se För Café/restaurang: Karolina Bröthlin tel. 0707-13 18 37 karolina.brothlin@linkoping.se Följ oss gärna på Facebook: Drivbänk

Besök www.anticimex.se/smart

EUROPEISKA UNIONEN

Europeiska socialfonden

Ingvar Gustavsson har sedan föreningens start ar­ betat målmedvetet och strategiskt med att synlig­ göra Östgötamat både i bu­ tiken och genom sin marknadsföring. Han har även i sin roll som ledamot i Östgötamats styrelse ver­ kat för att Östgötamat ska ha en given plats i länets livsmedelsbutiker.

32

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

2018


Östgötamats företagsguide Grattis, det här är din guide till njutbara och kulinariska upplevelser i Östergötland. Den här guiden visar vägen till restauranger, gårdsbutiker och producenter där du kan uppleva den regionala maten i Östergötland. Företagen är medlemmar i Östgötamat, som verkar för att skapa en matkultur som lyfter fram våra östgötska produkter av god kvalitet. Varje företag har en historia väl värd att berätta och tillsammans bidrar det till att förhöja matupplevelsen för alla sinnen. Välkommen att besöka oss och uppleva östgötsk mat där den är som bäst!

Congratulations! You have received a guide to enjoyable culinary experiences in Östergötland. The guide show you the way to a selection of restaurants, farm shops and food producers where you can sample the regional food of Östergötland. All businesses in the guide are members of Östgötamat, an association working to create a food culture that promotes local high quality products. Each member has a story well worth telling. Together, we create the unique Östgötamat profile which enhances the culinary experience. You are very welcome to visit us and discover the food of Östergötland at its best!

Matpärlor i Östergötland 2018


1. Assarsson Trädgård AB

2. Basunda Gård Slakteri

I gårdsbutiken finns solmogna, nyskördade tomater direkt från våra växthus. Vi har ca 25 olika sorter, allt från små söta körsbärstomater i olika färger och former, till stora bifftomater. Vard 7.3018, helger 10-15.

Gårdsslaktat kött av hög kvalitet. Slakt av nöt, får och vilt i stressfri miljö! Välkommen med din beställning och att komma att köpa på plats efter ök. High quality farm slaughtered meat. Beef, lamb and game slaughtered in a stress-free environment. We welcome your order. You can come and buy meat from us by arrangement.

In the farm shop you’ll find sun ripe, newly harvested tomatoes straight from our green house. We have about 25 different varieties, ranging from sweet little cherry tomatoes in different colours and shapes, to large beef tomatoes.

Kontaktperson: Ulrik Saanum Adress: Basunda Gård, 590 46 Rimforsa Telefon: 070-541 67 90 e-post: info@basunda.se Hemsida: www.basunda.se

Kontaktperson: Annicka Assarsson Adress: Varv 301, 591 94 Motala Telefon: 0706-22 20 18 e-post: annicka.assarsson@boremail.com Hemsida: www.tomatboden.se

3. Billbäcks Plantskola AB

4. Bjursunds Slakteri AB

På Billbäcks, strax väster om Norrköping, växer framtidens äppelodlingar! Äpplena vi skördar för hand på hösten levereras som konsumtionsfrukt. Vi tillverkar även äppelmust & cider; - produkterna vi skapar är endast av äpple och helt utan tillsatser.

Bjursunds Slakteri är ett litet slakteri med inriktning på högkvalitetskött. Nötkreaturen hämtas från närbelägna och välskötta gårdar för att värna om djurens hälsa och miljö. Lång hängmörningstid är vår specialitet.

At Billbäcks apple orchards grows the apple trees of tomorrow. The apples we harvest in autumn are distributed as consumption fruit. We also produce our own apple juice and cider which are made from pure apples.

Bjursunds Slakteri is a small slaughterhouse, with a focus on high quality meat. Cattle is sourced from nearby and well-kept farms to safeguard animal health and the environment. Longtime dry aged meat is our specialty.

Kontaktperson: Claerens Jacobsen Adress: Bonäsvägen 16-18, 605 60 Svärtinge Telefon: 011-36 88 70 e-post: info@billbacks.se Hemsida: www.billbacks.se

Kontaktperson: Anna Hjort, Martin Johansson Adress: Mossebogatan 9 615 32 Valdemarsvik Telefon: 0123-102 11 e-post: info@bjursundsslakteri.se Hemsida: www.bjursundsslakteri.se 58*13’19 N 16*33’37 E

5. Blackert Lantbruk

6. Bleckenstad Gårdsbutik

Vi är ett familjeföretag utanför Skänninge. Vi föder upp klimatsmarta grisar på närproducerat foder. Vår vision är att ta fram världens bästa griskött med största möjliga djuromsorg och minsta möjliga miljöpåverkan.

Handla närproducerade livsmedel i vår mysiga gårdsbutik. Du kan även få en visning av vår KRAV-certifierade robotmjölkning. Sommartid kan du fika i gårdens trädgårdskafé. Visningen av mjölkningen måste förbokas. Shop for locally produced products in our cozy farm shop. You can also get a guided tour of our organic and certified robotic milking. In the summer you can enjoy refreshments in our garden café. Guided tours must be booked in advance.

We are a family business outside Skänninge. We are breeding climate-smart pigs on locally produced feed. Our vision is to produce the world’s best pork with the greatest possible animal care and minimum environmental impact.

Kontaktperson: Hans & Jeanette Blackert Adress: Vistena Askegård, 596 92 Skänninge Telefon: 0705-21 60 88, 0706-72 82 22 e-post: hans@blackert.se, jeanette@blackert.se

2

Restaurang Restaurant

Kontaktperson: Elisabeth Joelsson Adress: Bleckenstad, 595 92 Mjölby Telefon: 0142-101 13, 070-54 16 164 Hemsida: www.bleckenstad.se

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


7. Bondbönans Odling

8. Bondens Skafferi Öst

Välkommen till Bondbönas Odlingar. Ett levande lantbruk med småskalig odling av grönsaker. I gårdsbutiken säljs färska grönsaker efter säsong och förädlade produkter av grönsaker, frukt och bär.

Bondens Skafferi Öst är leverantören för dig som söker lokalproducerade råvaror och produkter av högsta kvalitet som kommer direkt från bonden. Eat local, think global! Bondens Skafferi Öst is the supplier that delivers Fresh food and products of top quality straight from the farmer. Eat local, think global!

Welcome to Bondbönas Odlingar. A living farm where we grow vegetables in small-scale. In our farmshop you can buy fresh vegetables depending on the season and products made of vegetables, fruit and berries.

Kontaktperson: Petter Kock Adress: Rydjavägen 2, 590 18 Mantorp Telefon: 013-10 27 00 e-post: info@bondensskafferiost.se Hemsida: www.bondbonans-odling.se N 58.19360, E 15.42359

Kontaktperson: Kristina Carlsson Adress: Seltorp Backstugan, 589 64 Sturefors Telefon: 0730-24 73 62 e-post: info@bondbonans-odlingar.se Hemsida: www.bondbonans-odling.se N 58.19360, E 15.42359

9. Bossgård Potatis AB

10. Boställets vedugnsbageri

Bossgård Potatis ett familjeföretag som drivs av Ulf Johansson och sönerna Johan och Per. Vi har odlat potatis på gården sedan 60-talet.Vårt fokus är förbättrad kvalitet, odling enligt ”Svenskt Sigill” och vi är godkända av ”SMAK” (Svensk matpotatiskontroll).

Här kan du köpa gott vedugnsbakat surdegsbröd eller bullar och ta en fika i mysig miljö. Bageri och café är inhysta i den gamla ladugården. I säsong från maj till midsommar säljer vi grön sparris. För öppettider se hemsidan.

Bossgård Potatis – a family business run by Ulf Johansson and his sons Johan and Per. We have grown potatoes on our farm since the 1980s. Our focus is enhanced quality and our cultivation is according to “Svenskt sigill” and we are SMAK-approved. (Swedish potatoe control.)

Boställets Vedugnsbageri is a bakery and café situatedin the country side. We bake delicious sourdough bread and cinnamon rolls in our wood-fired oven. For opening hours visit our homepage.

Kontaktperson: Karin Lorin Adress: Maspelösa Boställe, 59076 Vreta Kloster Telefon: 076-127 30 22 e-post: info@bostallets.se Hemsida: www.bostallets.se N 58.471335, E 15.422943

Kontaktperson: Per Johansson Adress: Ledberg Nedre Bossgård 1 585 99 Linköping Telefon: 013-39 51 31 e-post: per@bossgardpotatis.se Hemsida: www.bossgardpotatis.se

11. Boxholm Mejeri AB

12. Brinks Gurkor & Lantbruks AB

Boxholms ostar är närproducerade och prisbelönta. Ett hantverk med anor från 1890. Ostbutik öppet: mån-ons 9.30-13.00, tors-fre 09.30-17.00. Extra sommaröppet v 24-34: mån-fre 9.30-17.00.

Familjeföretaget Brinks Gurka har sedan starten 1947 tillverkat gurkinläggningar av unik smak och kvalitet. Mest känd är vår vita färsksaltade gurka; en östgötsk delikatess!

The prize-winning cheese from Boxholm is locally produced. The trade goes back to 1890. The cheese store is open Monday-Wednesday 9.30 am-1 pm, Thursday-Friday 9.30 am5pm. From June 13 – August 26 we are open Monday-Friday 9.30 am – 5 pm.

Kontaktperson: Tomas Palmkvist Adress: Älvkullevägen 7, 590 12 Boxholm Telefon: 0142-29 33 30 e-post: info@boxholmsost.se Hemsida: www.boxholmsost.se N 58.19700, E 15.04575

Kafé Café

The family run company Brinks Gurka has, since 1947, been producing pickled cucumber of unique taste and quality. The “freshly salted cucumber” is the most famous one; a local delicacy!

Adress: Brink, 610 20 Kimstad Telefon: 011-533 30 Fax: 011-538 20 Mail: info@brinksgurka.se Hemsida: www.brinksgurka.se

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

3


13. Brostorps Hemlagade

14. Brunneby Musteri

Brostorps gård är en mjölkgård där vi valt att förädla en del av mjölken direkt på gården. Det gör vi i vårt lilla gårdsmejeri. Vi tillverkar ostkaka och ost, vilket kan inhandlas i vår gårdsbutik eller avnjutas i vårt kafé.

Brunneby Musteri är ett familjeföretag med mer än 100 fina bär- och fruktprodukter, så som saft,juicer,cider och sylt. Vi förädlar 100-tals ton äpple och bär,ofta åt odlarna. Besök vår gårdsbutik, öppen 7 dagar i veckan!

Brostorp is a milk-producing farm where we refine some of the milk in the farms dairy. We make ostkaka, which is a sweet cheese pudding, and different kind of cheeses. You can go shopping in our farm-shop or eat ostkaka in the cafée.

Brunneby Cider Mill is a family owned company with more than a hundred high quality fruit and berry products, such as cordials, cider and preserves! Visit our lovely farm shop, open seven days a week year round! Welcome to Brunneby!

Kontaktperson: Camilla & Magnus Ydrestrand Adress: Brostorps gård, 573 94 YDRE Telefon: 0140-430 54 e-post: info@ostkaka.com Hemsida: www.ostkaka.com N 57, E 54.972

Kontaktperson: Gunnar Kjellin Adress: Brunneby Gård, 590 28 Borensberg Telefon: 0141-402 04, 070-1960 460 e-post: gunnar@brunnebymusteri.se Hemsida: www.brunnebymusteri.se N 58.541476 E 15.329 332

15. Börslycke Gård

16. Café Kårtorp

I vårt kök i Borensberg tillverkar vi kola, kolasås, marmelad och dressing av högsta kvalité. Vi använder inga konserveringsmedel eller smaktilllsatser, utan tillverkar hantverksmässigt med kärlek som viktigaste ingrediensen.

Café Kårtorp är ett mycket populärt stopp vid E22, Valdemarsvik men är också ett trevligt utflyktsmål. Här serveras vår egen mat med många lokala inslag och endast hembakat kaffebröd.

Welcome to our kitchen in beautiful Borensberg. Here we make caramels, jam and much more, with love as our biggest ingredient.

Kontaktperson: Pia Wahlman Adress: Kårtorp 1, 615 95 Valdemarsvik, Telefon: 0123-300 87 e-post: kartorp@home.se

Café Kårtorp is a particularly popular rest area at road E22, Valdemarsvik, but also a nice spot for day trips. We serve our own food, with lots of regional influences, and only home baked pastries.

Kontaktperson: Amanda Rolf Adress: Husbyvägen 4, 59031 Borensberg Telefon: 0790-69 00 64 e-post: info@borsyckegard.se Hemsida: www.borslyckegard.se

17. Calle C Restaurang & Café

18. Centralbryggeriet i Linköping

Ät lunch eller ta en fika på Flygvapenmuseum – prova vår popuära wallenbergare på vildsvin från östgötska skogar eller njut av en kopp kaffe gjord på bönor rostade i Vadstena. Det finns alltid flera olika rätter på lunchmenyn, och givetvis även vegetariskt. Maten lagar vi så långt det går på lokalproducerade och ekologiska råvaror – både för smakens och miljöns skull. Välkommen och njut!

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping är ett mikrobryggeri beläget på östgötaslätten. Vi är ett lokalt bryggeri som har ett stort fokus på miljö och hantverk i våra tillverkningsprocesser.

Have lunch or a coffee at the Swedish Air Force Museum - try our populaire wild boar burger with meat from local forests or enjoy a cup of coffee made on beans roasted in Vadstena. There are always several different dishes on the lunch menu, and of course vegetarian too. We cook our food as far as possible with local and organic ingredients for the taste and the environment. Welcome and enjoy!

Kontaktperson:Pelle Forss Adress: Carl Cederströmsgata 2, 586 63 Linköping Telefon: 010-401 67 57 e-post: info@gastromix.se Hemsida: www.gastromix.se 58 24.626N 15 31.409E

4

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping is a microbrewery located on the plains of Östergötland. We are a local brewery that has a big focus on producing high quality

Kontaktperson: Viktor Hansen Adress: Idögatan 39, 582 28 Linköping Telefon: 0705-66 83 31 e-post: info@centralbryggeriet.se Hemsida: www.centralbryggeriet.se

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


19. Charlotte´s Goa Grisar

20. De Klomp

Våra fina grisar är sunda och guldfärgade, som bott på gården hela sina liv. Hemmaproducerat foder står på deras matsedel. Vi som jobbar med grisarna har ett genuint engagemang, som är en förutsättning för god djurhållning.

De Komp är en holländsk Bruinkrog på svenskt vis. Vi har ett av Sveriges bredaste utbud på specialöl på fat, och har alltid lokal öl i ett par tappar. Vi lagar stolt vår mat från grunden, på närproducerade och svenska råvaror. Vår husspecialitet Moules frites serverar vi i två varianter och vi kommer garanterat överraska dig med en köttbit på häst eller iskall Beershake. Välkommen till De Klomp- traktens mat, världens öl. Boka ditt bord online via vår hemsida!

Our fine pigs are healthy and golden, which have lived on the farm their whole lives. Homemade feed is on the menu for them. We who work with the pigs have a genuine commitment, which is a necessity for good animal care.

De Klomp is a Dutch Bruin Pub in Swedish fashion, with the largest selection of specialty beers on tap. We proudly cook of our food from scratch , from organic and local produce from local farmers. Our specialty, moules frites, is served in season in two variations. Welcome to De Klomp - Local food, World beers.

Kontaktperson: Charlotte Önnerstedt Adress: Åby Storgård, 599 94 Ödeshög Telefon: 070-343 69 57 e-post: charlotte.onnerstedt@e.lrf.se N 6457554, E 1435354

Adress: St Larsgatan 13, 582 24 Linköping Telefon: 013-14 50 60 e-post: bokning@deklomp.se Hemsida: www.deklomp.se N 58.24823, E 15.37411

21. Eklunds Chark AB

22. Flott

Eklunds chark startades i Linköping 1950 av Bröderna Eklund. Traditionen går vidare med närproducerade produkter och hög kvalitet.

Gatukök Flott är en samlingsplats med fokus på goda hamburgare och hantverksmässig öl. På Flott arbetar vi med nära produkter så som bröd från lokalt bageri och kött från Östergötland. Ett avslappnat ställe för små och stora sällskap, för både hungriga och törstiga på plats eller hemma i soffan.

The Eklund brothers established Eklund’s meat deli in Linköping 1950. The tradition has been passed along with locally sourced products of highest quality.

Flott is a meeting place with focus on good hamburgers and craft beers. At Flott we work with locally produced products as bread from local bakeries and meat from Östergötland. A relaxed place for both small and big parties, hungry and thirsty people that have the chance to eat-in or enjoy the food at home.

Adress: Norra Oskarsgatan 28 582 73 Linköping Telefon: 013-31 76 00 Fax: 013-10 29 49 e-post: ingvar@eklundschark.se Hemsida: www.eklundschark.se

Kontaktperson: Charles Faivre Adress: Storgatan 48, 582 23 Linköping Hemsida: www.flott.nu N 58.410837, E 15.622332

23. Forsmans Lax och Lamm

24. Fresons Bageri o Trädgård

Företaget finns på Aspöja i Sankt Anna skärgård, dit det går att komma med linjetrafik linje 781, egen båt eller taxibåt. Stugor för 4 personer finns att hyra. Försäljning av färskt eller fryst lamm samt rökt lax. Ring innan.

Gårdsbutik med ostkaka och kalvdans som bakas i bageriet på gården. Växthus med hemförsäljning av blommor och grönsaker allt efter säsong. Café i flygeln med ostkaka, kalvdans och glass. Öppettider se hemsida. Välkomna!

The company is situated on Aspöja in Sankt Anna archipelago, where you can go with regular service line 781, private boat or water taxi. Cottages for 4 persons available for rent. Sales of fresh or frozen lamb and smoked salmon. Call us before you visit!

Farmshop with cheesecake and a typical swedish dessert – kalvdans, baked in the bakery on the farm. Sales of flowers and vegetables from the farms own greenhouse, depending on the season. Cafe with cheesecake, kalvdans and ice cream. Opening hours on the website. Welcome!

Kontaktperson: Helen Forsman Adress: Aspöja Östergård 610 25 Vikbolandet Telefon: 0703-28 95 61 e-post: aspoja.helen@telia.com Hemsida: www.forsmans.se 58°25’29.9”N 16°57’31.3”E

Kafé Café

Kontaktperson: Britt-Marie Fredriksson Adress: Valla Södergård 1 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-220 20, 070-281 00 88 e-post: info@fresons.se Hemsida: www.fresons.se

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

5


25. Friluftsmuseet Gamla Linköping-Handelsboden

26. Gamla Bryggeriet

Gör ett besök i den gamla Handelsboden! Här kan du fortfarande köpa karameller i strut på traditionellt vis, och i butikshyllorna finns närproducerade produkter tillsammans med hantverksmässigt tillverkade hushållsprylar.

Välkommen till oss på Gamla Bryggeriet! En restaurang med anor från bryggeriet som en gång varit en stor del av Norrköpings historia. Avnjut god mat i ombonad historisk miljö med en vacker vy över Motala ström.

Visit the old town shop, where you can taste the scent and atmosphere of a shop from the last century! Here, you can still buy hard candy the old fashioned way and the shelves are filled with exciting things from a bygone era!

Welcome to the Old Brewery! A restaurant with ancestors from the brewery that once has been a major part of Norrköping’s history. Enjoy good food in a cozy historic setting with a beautiful view of Motala stream.

Kontaktperson: Maria Planefors Adress: Kryddbodtorget 2, 582 46 Linköping Telefon: 013-12 15 96 e-post: gamlalinkoping@linkoping.se Hemsida: www.gamlalinkoping.info

Kontaktperson: Nathalie Salibson Adress: Sandgatan 1-3, 602 21 Norrköping Telefon: 011-10 30 20 e-post: info@gamlabrygg.se Hemsida: www.gamlabrygg.se 58 5916612 16 1825751

27. Gastromix

28. Gläntans Viltkött AB

Bröllopsmiddagen, företagsfesten eller buffén vid minglet – när vi står för maten är det lilla extra standard. Och det betyder nöjda gäster för dig! Vår nyfikna kärlek till mat, erfarenhet och höga ambitioner är din garanti för en lyckad tillställning. Berätta för oss vad du vill att dina gäster ska uppleva så skapar vi måltiden att minnas!

Gläntans Viltkött erbjuder kvalitetssäkrat viltkött från svensk skog och mark. Viltkött är naturligt ekologiskt och kommer från fria djur som lever och frodas i skog och mark. En naturligt god djurhållning fri från tvång, kraftfoder, antibiotika och levandetransport. Det ger naturligt, nyttigt, fettsnålt kött utan några som helst tillsatser och med en fantastisk smak. Gläntans Viltkött har en modern e-handel och skräddarsydd logistik för att tillhandahålla 100% naturligt viltkött på bästa sätt.

The wedding dinner, a business party or the buffet at the minglet - when we serve the food the little extra is standard. That means satisfied guests for you! Our curious love for food, experience and high ambitions is your guarantee of a successful event. Tell us what you want your guests to experience and we will make the meal to remember!

Kontaktperson: Pelle Forss Adress: Värna Forssäter 585 95 Linköping Telefon: 0704-95 95 61 e-post: info@gastromix.se Hemsida: www.gastromix.se

Gläntans offers quality-assured wild game meat from the Swedish forest. Wild game meat is naturally organic and comes from free animals that live and thrive in the forest. It provides natural, healthy, low-fat meat without any additives and with a fantastic taste. Gläntans game meat has a modern e-commerce and logistics tailored to provide 100% natural wild game meat in the best possible way.

Kontaktperson: Hans Werthén Adress: Drottninggatan 20 60224 Norrköping Telefon: 011-10 11 96 e-post: info@glantans.com Hemsida: www.glantans.com

29. Grepstad Gårdsbutik/Grepstad Jordgubbar

30. Gårdeby Stuteri

Välsorterad Gårdsbutik! Öppet året runt, och utbudet i butiken varierar efter säsong. Här handlar du grönsaker, kött, chark, ägg... - sommartid jordgubbar från vår egen odling. Kaffeservering. Öppettider se hemsidan.

Uppfödning av Linderödssvin och Gutefår i genbank som har utevistelse året runt. Vi säljer köttlådor, kött till restaurang och lammskinn. Uppfödning och uthyrning av Nordsvensk Brukshäst. Vi har vandrarhem samt ”bed and box”.

Our focus is locally produced food from skilled farmers in our region. During the summer we sell strawberries from our farm. We are open all year around.

Our old swedish breeds of pig and sheep are able to be outdors all year round. We sell meat to private customers and restaurants. We also breed North Swedish drafthorses that you can rent for riding. We run a hostel.

Kontaktperson: Eva Sandström och Ola Schwartz Adress: Grepstad 52, 591 92 MOTALA Telefon: 0141-23 19 00, 0706-42 61 05, 0706-29 12 17 e-post: info@grepstad.se Hemsida: www.grepstad.se FB-sida: www.facebook.com/grepstad.se N 58° 28,679’, E15° 5,18’

6

Restaurang Restaurant

Kontaktperson: Tina Gerdien Adress: Gårdeby stuteri, 610 21 Norsholm Telefon: 0708-28 01 90 e-post: info@gardebystuteri.com Hemsida: www.gardebystuteri.com 58.451769, 16.05531

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


31. Gårds Butiken Blommor & Grönt

32. Gävbo Bakstra - Tunnbröd i Gammalkil

Gårds Butiken Blommor&Grönt har tagit med landet in till stan och erbjuder egenodlade, lokalodlade närproducerade Blommor, Frukt, Grönt mm. Butiken som är Norrköpings äldsta butikslokal med torgytan i hjärtat av Knäppingsborg.

Vi bakar flera varianter av mjukt och hårt tunnbröd på hantverksmässigt och traditionellt vis. Ekologiskt odlade ingredienser. Välkommen att beställa och besöka bageriet på vår gård med Vänekor och Åsbohöns.

Gårds Butiken shop has brought the country into town and offers self-cultivated, locally grown and closely-produced flowers, fruits, vegetables, etc. The shop is Norrköping’s oldest shop with the square in the heart of Knäppingsborg!

We produces different varieties of artisan flatbread in a traditional way, handcrafted and baked in a hot stone oven. Organic ingredients. Welcome to visit the bakery and our farm with old breedes of cattle and landrace hens.

Kontaktperson: Ulla Friberg Adress: Gävbo 1, 583 60 Gammalkil Telefon: 0760-25 26 08 e-post: friberg.ulla.m@gmail.com Hemsida: www.facebook.com/gavbobakstra

Kontaktperson: Catarina Wallstedt Adress: Skolgatan 1, Knäppingsborg, Norrköping Telefon: 011-12 44 21 Hemsida: www.gards-butiken.se

33. Göta Hotell

34. Haag Skog och Lantbruk

Göta Hotell ligger 5 steg från Göta kanal, i den lilla charmiga slussbyn Borensberg. Vi har 12 rum och restaurang, öppet för boende hela året. Under december serverar vi klassiskt svenskt julbord. Läs mera på vår hemsida. Sluss och kram!

Sävsjö Gård är ett litet familjejordbruk utanför Ulrika. Vi odlar grönsaker och potatis till försäljning. På gården finns kor och kalvar samt Fjällnära kvigor och Linderödsgrisar. Kvigor och grisar kör vi själva till ett litet slakteri och säljer köttet direkt till konsument. Välkommen att höra av dig för beställning av potatis, grönsaker och kött!

Göta Hotell is located 5 steps from Göta Canal, in the small charming castle Borensberg. We have 12 rooms and restaurant, open to residents all year round. During December we serve classic Swedish Christmas table. Read more on our website. Sluss and hug!

SÄVSJÖ GÅRD outside Ulrika is a small family farm. We sell vegetables & meat. Everything in the yard is part of a circuit. Our pigs bake the soil before sowing, cows and calves gives manure to the crops. Shop directly from the farm, please give us a call!

Kontaktperson: Lotta Karlsson Adress: Götagatan 2 Telefon: 0141-20 99 00 e-post: info@gotahotell.se Hemsida: www.gotahotell.se N 53° 33’36.644”, E 15° 17’1.934”

35. Hargs Marmeladeri Gårdsbutik med sommarkafé. Låt Dig förföras av dofterna från marmeladeriet, där vi kokar delikatesser för alla tillfällen. Öppet dagligen i juli 11.00-16.00. Övrig tid fred. 16.00-18.00 o lörd 10.00-13.00 eller efter överenskommelse. Servering av mat(minst 10 pers) /bussgrupper förbokas.

36. HC Vilt Adress: Hargs Gård, 590 39 Kisa Telefon: 0708-24 45 53 e-post: info@hargodlarna.se Hemsida: www.hargodlarna.se Vägbeskrivning: Väg Kisa-Ulrika, 1 km från Kisa kyrka.

Farm shop with summer café. Let yourself be seduced by the scents from the marmalade-kitchen, where we’re cooking delicacies for every occasion. Open 1st July-15th August, every day 11.00-16.00. At other times, Friday 16-18, Saturday 10-13 or after appointment. We serve food for 10 people or more and coach travellers (pre-booking necessary).

Kafé Café

Kontaktperson: Ida-Johanna Carlander Adress: Sävsjömåla 1 Telefon: 0142-920 39 e-post: savsjogard@gmail.com Hemsida: www.facebook.com/savsjogard Facebook: Sävsjö Gård 58°4’43.5”N 15°25’53.1”E

HC Vilt driver vilthanteringsanläggningen på Grensholm där vi slaktar och styckar vilt från de östgötska skogarna. Vi erbjuder exklusivt viltkött till restaurang, grossist och till dig som privatperson. HC Vilt drives the wildlife management facility at Grensholm where we slaughter and cut wild animals from östergötland. We offer exclusive game meat to the restaurant, wholesaler and to you as an individual.

Kontaktperson: Henric Stein Adress: Fårhusvägen 17 586 66 LINKÖPING, Anläggningen ligger på Grensholm. Telefon: 070-485 28 95 e-post: henric@hcvilt.se Hemsida: www.hcvilt.se (under uppbyggnad)

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

7


37. Hejtorp Gårdsmejeri Gårdsmejeri med gårdsbutik och sommar café. Här odlar vi foder till våra djur, föder upp getter för mjölkproduktion. Getterna mjölkas och vi producerar ost och en del andra mejeriprodukter i vårt mejeri. I butiken finns ca 20-25 olika typer av dessert och delikatessostar.

38. Hermelins grönsaker Adress: Doverstorp 61293 Finspång Telefon: 0122-200 00, 070-592 2717 e-post: hejtorp@doverstorp.se Hemsida: www.hejtorp.se N 58.649619, E 15.825698

A dairy farm with farm shop and a summer cafe. We grow crops here to feed our goats. The goats are raised for milk production. We produce cheese and some other products in our dairy. In our shop you’ll find 20-25 different types of dessert and dessert cheeses.

Välkomna hem till oss på Fallsbergs gård som ligger mitt på den bördiga östgötaslätten utanför Skänninge. Här kan ni köpa ekologiska grönsaker från egna gården och från våra grannar. Bara närodlat efter säsong. Presenter och mycket mer. Welcome to us and our farm, Fallsberg, two kilometers west of the small town Skänninge. We have a nice farmers market where we sell organic vegetables from our farm and neighbours. In our store you will also find lots of gifts and nice stuff.

Kontaktperson: Magdalena och Olof Hermelin Adress: Fallsbergs gård, 596 91 Skänninge Telefon: 0707-88 12 36 e-post: magdalena@hermelins.se Hemsida: www.hermelins.se N 58.383704, E 15.054463

39. Herrsäters Gård

40. Holavedens Handelshus ek förening

Välkommen till Herrsäter och vårt gårdscafé. Slå Dig ner och njut av vår egen ostkaka, producerad av mjölk från gårdens kor. Handla med Dig produkter från vår gårdsbutik och missa inte att hälsa på djuren när Du är hos oss!

Vi säljer produkter av björksav som glögg och ren, frusen sav. I sortimentet finns också Älgörtsdryck och Björklövssaft från vår hemtrakt Holaveden och egentillverkad grillkol av lövträ. På Systembolaget kan du också köpa vårt eget Björksavsvin.

Warmly welcome to Herrsäter farm and farm café! Sit down and enjoy our homemade cheesecake, made of milk from our own cows. Take a look in our farm shop, and please, don’t forget to cuddle with our animals before You leave!

We sell products of birch sap as mulled wine and pure, frozen sap, We also sell juices made of meadowsweet and birch leaves from our home region Holaveden and self-made charcoal from hardwood. At Systembolaget, you can also buy

Kontaktperson: Erik & Sara Carlsson Adress: Värna Herrsäter Telefon: 013-571 13, 073-817 80 62, 070-254 47 72 e-post: erik@herrsater.se Hemsida: www.herrsater.se Lat N 58° 17’ 25’ Lon E 15° 58’ 36’

our own birch sap wine.

Kontaktperson: Stellan Thagesson Adress: Boet Jonshult, 599 92 Ödeshög Telefon: 0733-52 17 09 e-post: stellan.anna@tele2.se Hemsida: www holavedenshandelshus.se

41. Husby Säteri

42. Högby Spa & Konferens

Vackra Husby Säteri, anno 1795, ligger vid Slätbakens blanka vatten i S:t Anna skärgård. Här kan man känna histories vingslag från den gustavianska tiden. Vi har 31 dubbelrum och 65 bäddar och fler talet konferensrum.

I en härlig lantlig miljö njuter man av underbart god mat, tillagad med kärlek av de bästa råvarorna på Högby. I vårt fina Spa kan man också njuta av sex unika pooler, torrbastu, ångbastu och även lyxa till det extra med sköna behandlingar. Hotellet har även 20 rum, 36 bäddar, med underbar utsikt i lantlig stil men fullt moderna. Besök förbokas.Varmt välkommen till oss Högby med din bokning.

Beautiful Husby Säteri, anno 1795, is located at the calm water of the Slättbaken in St. Anna Archipelago. Here you can feel wings from Gustavian times. We have 31 double rooms and 65 beds and several conference rooms.

In our beautiful rural environment we welcome you to enjoy lovely food, cooked with passion on the best ingredients from Högby with surroundings. In our beautiful Spa, you can enjoy six unique pools, dry sauna, steam sauna and also treat yourself with a relaxing beauty treatment The Hotel has 36 beds divided in 20 modern rooms all with private ensuites. All rooms come with a beautiful view over the countryside. We only take pre bookings at Högby. Welcome to Högby Spa and Conference with your booking request!

Kontaktperson: Ulf Lacker Adress: Husby Säteri, 614 90 Söderköping Telefon: 0121-347 00 e-post: info@husbysateri.se Hemsida: www.husbysateri.se Latitud: 58.460289 | Longitud: 16.468469

8

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Kontaktperson: Birgitta Säfström Adress: Högby Gård, 59028 Borensberg Telefon: 0141 420 60, 0709 24 20 88 e-post: info@hogbygard.se Hemsida: www.spa.hogbygard.se

Konferensmöjligheter Conference facility


43. Kinda Gurka AB

44. Konsert & Kongress Bistro

Kinda Gurka en anrik tradition I Östergötland har vi en lång tradition av att äta färsksaltad gurka, och de senaste 50 åren har Kinda Gurka levererat denna delikatess! Är man i Östergötland hör den vita färsksaltade gurkan sommaren till!

Välkommen till miljömärkta Konsert & Kongress Bistro. Här skapar våra duktiga kockar smakrika menyer efter säsong. Vi satsar på lokalproducerad mat från regionen. Välkommen att avnjuta en superb lunch eller utsökt festmeny.

Kinda Cucumber - an old tradition. In Östergötland, we have a longstanding tradition of eating pickled cucumbers, and the last 50 years Kinda Cucumber has delivered this delicacy! The white, freshly salted cucumber is integral to Östergötland’s summer culture!

Kontaktperson: Maria Ström Adress: Kättilstad, 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-221 00 e-post: info@kindagurka.se Hemsida: www.kindagurka.se

Welcome to eco-labeled Konsert & Kongress Bistro. Our chefs create delicious creative menus by season. We focus on locally produced food from the region. Welcome to enjoy a superb lunch or an outstanding dinner.

Kontaktperson: Maria Severinsson Adress: Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7 582 22 Linköping Telefon: 013-190 00 30, 013-190 00 34 e-post: bistro@konsertkongress.se Hemsida: www.konsertkongress.se N 58.414257, E 15.615091

45. Lelles Odling AB

46. Louis De Geer konsert & kongress

Sedan 1972 har vår policy varit att odla goda grönsaker av högsta kvalitet. Inriktningen nu är att odla rotfrukter och potatis, som vi packar och levererar till butiker och grossister.

Dagens första kaffe. En len dessert i glittrande glas på gala. Smaker skapar känslor. Vi skapar rätt smak till rätt tillfälle, från två till 4000. Att den är ansvarsfullt producerad är viktigt för oss. God mat - goda möten.

Since 1972, our policy has been to grow good vegetables of the highest quality. The focus now is to grow root crops and potatoes, which we pack and deliver to stores and wholesalers.

Morning coffee. A smooth dessert, dressed up at a gala. Flavour create emotion. We create the right taste for the right moment, serving two guests to 4000. Using responsibly grown produce is important to us. Great food for good times.

Kontaktperson: Fredrik Ekman Adress: Uddens Gård 605 95 Norrköping Telefon: 0708-34 34 39 e-post: freddie.ekman@telia.com N 58.24388, E 15.37556

Kontaktperson: Liselotte Andersson, Hans-Ove Nilsson Adress: Dalsgatan 15, 601 81 Norrköping Telefon: 011-15 50 41 e-post: liselotte.andersson@norrkoping.se Hemsida: www.louisdegeer.se N 58.35.16, E 16.11.00

47. Löt Gårdsmejeri

48. Mon-tomater HB

Strax utanför Linköping, finns ett lokalt gårdsmejeri beläget som tillverkar genuina Östgötska mjölkprodukter från gårdens egna mjölkgetter. Produktionen i det egna gårdsmejeriet består av olika typer getost och traditionellt hemkärnat ko-smör. Produkterna tillverkas småskaligt, hantverksmässigt och värnar om den unika smaken. Gårdsmejeriet tar emot beställninger från grupper på Studiebesök - fika - ostprovningar

Vi producerar och säljer KRAV-godkända tomater, gurkor och diverse andra grönsaker som finns i gårdsbutiken mellan maj och oktober. Välkomna önskar familjen Ahlsén!

Just outside of Linköping, a local dairy farm is situated which produces genuinely local dairy products from the farm’s own dairy goats. This local dairy produces different types of goat’s cheese and traditionally made butter on site. The products are made with professionalism, on a small scale, which protects their unique taste. The farm dairy accepts orders from groups visiting – coffee – cheese tastings.

Kontaktperson: Kristina Ahlsén Adress: Mon Långrådna, 615 92 Valdemarsvik Telefon: 0708-50 09 29 e-post: ahlsen@montomater.se Hemsida: www.montomater.se

Adress: Löt Gårdsmejeri Löt Ryttargården 1 583 60 Gammalkil Telefon: 0702-52 80 82, 0700-90 01 83 e-post: lot.gardsmejeri@telia.com Hemsida: www.lot-gardsmejeri.se 58.3702077, 15.2956619

Kafé Café

We produce and sell organically grown (KRAV-certified) tomatoes, cucumbers and other vegetables in our farm shop from May until October. The Alsén family welcomes you!

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

9


49. Mårdskog & Lindkvist AB

50. Najas Mejeri AB

Restauranggrossisten med 50-åriga anor finns i Jönköping, Norrköping och Kalmar. Vårt mål är att alltid vara nära kunden.

I vårt mejeri producerar vi ett flertal olika mejeriprodukter och vi hämtar själva komjölken från en gård strax utanför Norrköping. Vår storsäljare är en grillost av halloumityp, som med fördel grillas eller steks!

We are a restaurant wholesaler with 50 years of history, located in Jönköping, Norrköping and Kalmar. Our goal is to always be close to customers.

In our dairy we produce a variety of dairy products and we collect the cow’s milk from a farm just outside Norrköping. Our main seller is a barbecue cheese of halloumi style, which is delicious grilled or cooked!

Kontaktperson: Lars-Göran Hall Adress: Grossistgatan 9 553 02 Jönköping Telefon: 036-18 12 00, 0703-42 86 42 e-post: lars-goran.hall@mardskog.se Hemsida: www.mardskog.se

Kontaktperson: Gabi Khanu Adress: Importgatan 50, 602 28 Norrköping Telefon: 0739-35 80 76 e-post: info@najasmejeriab.se Hemsida: www.najasmejeriab.se 58.591924, 16.222593

51. Naturbeteskött i Sverige

52. Nääs gårdsbryggeri

Naturbeteskött i Sverige är en förening som samlar alla som är intresserade av att producera, förädla och/eller sälja Naturbeteskött. Vi finns över hela Sverige och arbetar med både lamm och nötkött.

Nääs gårdsbryggeri ligger naturskönt i Ydre, södra Östergötland. Vi gör ett hantverksmässigt öl som släcker törsten, tillfredsställer smaklökarna och förhöjer vilken måltid som helst. Eller för all del vilket samtal som helst. Nääs microbrewery is beautifully situated in Ydre southern Östergötland. We are doing a craft beer that quenches your thirst, satisfy the taste buds and enhance any meal. Or indeed any converse.

Pasturbeef Sweden is an association that works for everyone who are interested in producing, processing and/or selling beef and lamb produced on semi natural patures. We work in all regions in Sweden.

Kontaktperson: Gunnar Emanuelsson Adress: Näs säteri, Torpa 573 94 Ydre Telefon: 0140-77 01 30 vx e-post: info@naasbrygg.se Hemsida: www.naasbrygg.se 57°57’13.4”N 15°03’23.1”E

Kontaktperson: Anna Jamieson Adress: Malexander Tumbo Gård, 590 14 Boxholm Telefon: 0767-65 77 40 e-post: anna@naturbete.se Hemsida: www.naturbete.se

53. Ombergs Turisthotell

54. Restaurang von Dufva

Vid Ombergs södra fot, i bokskogen och med milsvid utsikt över Vättern och Östgötaslätten. Bo i charmiga rum, njut av vällagad mat och upplev den vackra naturen. Öppet året runt. Varmt välkomna!

I härliga citylokaler komponerar vi seafood fridays, bruncher och luncher. Hantverksmässigt fokus med lokalproducerade råvaror så långt det går. Drivs av Linköpings Stadsmission - för ett mänskligare samhälle.

At the southern part of Omberg, with a panoramic view over the lake Vättern and the fields. Stay in charming rooms, enjoy the local and organic food and explore the surronding nature. Open all year. Welcome to Omberg!

Kontaktperson: Pernilla Larsson Adress: Ombergs Turisthotell Telefon: 0144-330 02 e-post: info@ombergsturisthotell.com Hemsida: www.ombergsturisthotell.com N 58° 17.843’ E 14° 39.113’

10

Restaurang Restaurant

Located in the city we offer seafood fridays, brunches and lunches. We use locally produced ingredients as far as possible and focus on the food-handicraft. A part of the Linköping City Mission - making the society more humane.

Kontaktperson: Pelle Bring Adress: Gränden Duvan 3A, 582 22 Linköping Telefon: 013-26 38 91 e-post: boka.vondufva@linkopingsstadsmission.se Hemsida: www.vondufva.se

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


55. Rico

56. Rimforsa Strand

Rico är en köttrestaurang med sydamerikanska influenser. Kockarna lägger dagligen enormt fokus på närproducerat kött, med målet att stötta östgötska gårdar och ge gästen en klimatsmart och bra produkt. Baren på Rico är modern, självständig och under konstant utveckling med stort fokus på högkvalitativa drinkar, rom och gin. Känslan på restaurangen är professionell men avslappnad, en restaurang där alla är välkomna oavsett om man vill avnjuta en hel middag eller ta en drink från baren med tilltugg från köket.

Den bästa platsen för ditt företags möten såväl som för weekendpaket, fester och sommarutflykter. Egen brygga för båt och bad, 42 hotellrum, Strandbastu, butik, café och restaurang för 100 gäster. Välkommen, du är väntad!

Rico is a South-American inspired steakhouse. The chefs have constant focus on locally produced meat, with the goal of supporting Östergötland´s farms and offer to the guest a product that is both environmentally friendly and high-quality. Rico´s bar is modern, independent and in constant development with big focus on high quality cocktails, rum and gin. The feeling you have in the restaurant is professional but relaxed, a restaurant where everybody is welcome no matter if you want to enjoy a complete dinner or just grab a drink in the bar with some treat from the kitchen.

Adress: Tanneforsgatan 3, 582 24 Linköping Telefon: 013-10 18 50 e-post: bokning@ricolkpg.com Hemsida: www.ricolkpg.com N 58.410455, E 15.623243

The very best place for your company´s meetings as well as unforgettable weekend retreats and summer get-aways. Private jetty for boats and swimming. 42 hotel rooms, Sauna, shop, café and restaurant for up to 100 guests.

Kontaktperson: Veronica Eriksson Adress: Fredrika Bremers allé 2 Telefon: 0494-792 90 e-post: info@rimforsastrand.se Hemsida: www.rimforsastrand.se N 58° 7´24” E 15°41´22”

57. Ronaldo´s Stenugnsbageri

58. Ryda Gård AB

Vi bakar äkta surdegsbröd med de bästa råvarorna, utan tillsatser och sötningsmedel. Prova vårt ekologiskt Bondbröd, Grand Blanche, frukt- eller pumpabröd och mumsiga surdegskardemummabullar. Välkomna till en brödkultur med naturlig gästfrihet.

Ryda Gård är en turistanläggning med restaurang, konferens och logi, som ligger vackert vid sjön Åsunden i Kinda kommun. Hit kan man komma och bo, konferera och äta gott av vår hemlagad mat i en lantlig mysig miljö.

We bake real sourdough bread with the best ingredients and no additives or sweeteners. Try our organic Farmers Bread, Grand Blanche, fruit or pumpkin bread and yummy sourdough cardamom buns. Welcome to a culture of bread with a natural hospitality.

The Ryda estate is beautifully situated at lake Åsunden and offers a restaurant, conference facilities and accommodation. Come, stay and enjoy our lovely home cooked food in a quaint and rural environment.

Kontaktperson: Karl Högquist Adress: Skogslyckegatan 3, Storgatan 6, Storgatan 50 Telefon: 013-10 26 66, 0707-39 01 89 e-post: kalle@ronaldos.se Hemsida: www.ronaldos.se

Kontaktperson: Lise-Lotte Jonsson Adress: Ryda Telefon: 0709-73 15 57 e-post: lise-lotte@ryda.se Hemsida: www.ryda.se N57˚ 59 ̍ 50.284 ̎ , Ö15˚ 52 ̍ 59.714 ̎

59. Sankt Annagården

60. Skattegårdens Lantbruk

Restaurang vid porten till Sankt Anna skärgård. Vi gillar okonstlad mat av god kvalité och använder närproducerade, ofta ekologiska råvaror. Alltid svenskt kött, viltkött från egen gård. Under lågsäsong endast gruppbokningar.

Vi bedriver mjölk o lamm produktion. Sedan 2015 har vi börjat med ekologiska grönsaker på friland. Vi saluför ekologiska närodlade grönsaker och lammlådor.

Restaurant at the gate of Sankt Anna archipelago. We like ingenuous food of top quality and use locally, often organic primary products. Always swedish meat, and from our own farm wild meat. During low seasons only groupbookings.

Kontaktperson: Ethel Hartmann Adress: Gamla färjeläget västra, 614 98 Sankt Anna Telefon: 0121-513 12 e-post: stannagarden@stannagarden.se Hemsida: www.stannagarden.se N 58213567, E 16473558

Kafé Café

Pelles foto

We run dairy and lamb production. Since 2015 , we have started with organic vegetables cultured in the open air. We sell locally grown organic vegetables and lamb meat.

Kontaktperson: Per o Susanne Johansson Adress: Tjärstads Boda, 590 46 Rimforsa Telefon: 0738-49 42 53, 0705-78 34 11 e-post: p-johan@telia.com Hemsida: www.skattegardenslantbruk.se

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

11


61. Skedevi Gård

62. Skyline restaurang och bar

Välkommen in till vår gård som ligger på slätten söder om sjön Boren mellan Motala och Borensberg .Här odlar vi jordgubbar potatis och sockermajs som vi säljer i gårdsbutiken eller på vår självplocknig. Gårdsbutiken är öppen året runt med produkter från gården och våra grannar. För öppettider se vår hemsida skedevijordgubbar.se

I terminalbyggnaden på Linköping City Airport hittar ni vår lunchrestaurang. Ambitionen med Skyline är att erbjuda ett brett utbud, med ett hållbarhetstänk som genomsyrar hela verksamheten. Även festvåning och catering. You will find us In the terminal building at Linkoping Airport. The ambition of restaurant Skyline is to offer a wide range, with a sustainable cooking.

Welcome to our farm on the plains south of Lake Boren. We grow strawberries potato and sweet corn which we sell in the farm shop & on our self-picking. The farm shop is open all year round with products from the farm & our neighbours.

Kontaktperson: Fredrik Eklund Adress: Åkerbogatan 20, 582 54 Linköping Telefon: 013-13 78 47 e-post: kontakt@restaurangskyline.se Hemsida: www.restaurangskyline.se

Kontaktperson: Claes Pettersson Adress: Bonnorp, 590 33 Fornåsa Telefon: 070-547 05 18 e-post: skedevi.jordgubbar@boremail.com Hemsida: www.skedevijordgubbar.se lat 5851318, long 1522974

63. Stafsäter Gårdsglass

64. Stjärnägg AB

Lokalproducerad glass av högsta kvalitet på mjölk och, i den mån det går, andra ingredienser från närliggande gårdar. Gårdsbutiken erbjuder kaffe och glass på plats samt annat smått och gott att ta med hem. Gästbrygga för båtbesökare.

Östgötska ägg smakar godare! Våra Östgötaägg är värpta av höns som har pickat sitt foder här i Östergötland. Äggen har sedan kvalitetskontrollerats och packats i våra packerier KG:s Ägg i Linköping och Täljestad Ägg i Linghem.

Locally produced ice cream with milk, cream and other natural ingredients from neighbouring farms. Welcome to our farm café where we serve ice cream and coffee, and you can find other local products to bring home.

Kontaktperson: Maria Ekman Adress: Stafsäter, 589 64 Sturefors Telefon: 0730-43 15 19 e-post: gardsglass@stafsater.se Hemsida: www.stafsatergardsglass.se N 58° 17.642’, E 15° 40.664’

Eggs from Östergötland taste better! Östgötaägg are eggs that are laid by hens that have pecked their feed here in Östergötland.The eggs have then been quality checked and packed by KG’s Ägg in Linköping and Täljestad Ägg in Linghem.

Kontaktperson: Håkan Burlin Adress: Finnögatan 7, 582 78 Linköping Telefon: 013-239100 e-post: info@stjarnagg.se Hemsida: www.stjarnagg.se

65. Storgården Konferens Gastronomi Relax

66. Stubbetorp Potatis AB

På Storgården sätter vi Mötet, Maten och Miljön i centrum, vare sig man besöker oss för en konferens, ett möte eller en privat fest. I vårt kök tillagas mat på närproducerade råvaror från skog och sjö som blir fantastiska smakupplevelser! Endast gruppbokningar. Låt oss ta hand om er!

Stubbetorp Potatis odlar och levererar matpotatis direkt till matbutiker samt säljer sättpotatis (utsäde) både till lantbruk och olika återförsäljare inom trädgård. Detta har vi hållit på med sedan 60-talet. Ca 30 olika sättpotatissorter finns det att välja på. Vi vill öka intresset för att både äta och odla svensk potatis genom att hålla god kvalité.

At Storgården we put the meeting, the food and the environment in the center, whether you are visiting us for a conference, a meeting or a private party. In our kitchen, the food is made of local products from the forests and lakes that become amazing taste sensations! Only group bookings. Let us take care of you!

Kontaktperson: Berith och Monica Adress: Storgården, 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-210 70 e-post: info@storgarden.com Hemsida: www.storgarden.com N 58.159067, E 16.809125

12

Restaurang Restaurant

Stubbetorp Potatis grows and delivers tablepotatoes directly to supermarkets and sales seedpotatoes to both farmers and reseller within garden. We have done that since the 60`s. About 30 kinds of seedpotatoes are available to choose between. We want to increase the interest in swedish potatoes regarding both to eat and to grow by keeping high quality.

Kontaktperson: Lars Petersson Adress: Stubbetorp 102, Fivelstad 591 93 Motala Telefon: 0141-23 00 21, 0141-23 02 21 e-post: kontor.stubbetorp@telia.com Hemsida: www.stubbetorppotatis.nu

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


67. Svensk Cater

68. Sänkdalens Gård

Svensk Caters signum är ett starkt lokalt engagemang. Ambitionen är att vara länken mellan lokala producenter och alla matkreatörer så att hela länet kan ta del av alla delikatesser och färskvaror som produceras i området.

Ekologisk lantbruk sedan 1972 med växtodling, mjölk- och köttproduktion. Förädling av egenodlad raps ger god rapsolja, mjölk och grädde från våra kor blir till glass i vår glassfabrik på gården. Alla produkter är KRAV-märkta.

The characteristic of Svensk Cater is a strong lokal commitment. We strive to be the link between the local producers and food creators so that the whole county can take part in the delicacies and fresh foods produced in the area.

Organic farm since 1972 with crops, milk and meat production. Refinement of homegrown rapeseed provides a good canola oil, milk and cream from our cows turns into ice cream in our factory on the farm. All products are organic.

Kontaktperson: Ola Engstrand Adress: Torvingegatan 9, 582 78 Linköping Telefon: 013-316440 e-post: ola.engstrand@svenskcater.se Hemsida: www.svenskcater.se

Kontaktperson: Tomas Gunnarsson Adress: Sänkdalen, 610 28 Vikbolandet Telefon: 0125-320 20 e-post: info@sankdalensgard.se, Hemsida: www.sankdalensgard.se 58.56346019999999, 16.72520989999998

69. Särtshöga Vingård AB

70. Söderköpings Brunn AB

Vill du njuta av den vackra Östgötaslätten och uppleva en av världens nordligaste vingårdar, då kan vi erbjuda vårt lantliga Bed & Breakfast. Sommartid håller vi även guidning i vingården med vinprovning.

Hotellet erbjuder 102 trivsamt inredda rum, möteslokaler, SPA och en klassisk restaurang. Sommartid erbjuds lunch på verandan, stor uppvärmd utomhuspool samt turer på Göta kanal med fartyget M/F Lindön.

Do you want to enjoy the beautiful Östgötaslätten and experience one of the world’s most northerly vineyards, then we can offer our rustic Bed & Breakfast. During the summer we also guide up in the vineyard with wine tasting.

The hotel offers 102 cosy and wellequipped rooms, meeting facilities, relax area and also trips on Göta kanal with the ship M/F Lindön.

Kontaktperson: Niclas Albinsson Adress: Särtshöga Lillgård 590 22 Väderstad Telefon: 070-848 18 66/070-844 28 47 e-post: niclas.albinsson@telia.com Hemsida: www.sartshogavingard.se Lat 58,31768, Long 14,82436

ekoglass -från en ko nära dig-

Kontaktperson: Stig Ekblad Adress: Skönbergagatan 35 614 30 Söderköping Telefon: 0121-109 00 e-post: info@sbrunn.se Hemsida: www.soderkopingsbrunn.se

71. Tjällmo Gästgifvaregård

72. Torpöns Färjeläge

Välkommen till ett litet historiskt Gästgiveri mitt i byn Tjällmo. Bra utgångsläge för utflykter i Östergötland med Göta Kanal och Vättern inom räckhåll. Här serveras mat från både skog, sjöar och gårdar. 12 dubbelrum.

Mitt i Sommen med färja i norr och bro i söder. Ät, ta en glass och njut av båtlivet! Eller utmana dig i vår höghöjdsbana! Smaka vår specialitet Torpötallriken - varmrökt lax, räkor, romsås och färskpotatis! Öppet 30/4-24/9

Welcome to this small historical Inn centrally located in the village of Tjällmo. Good location for excursions in the area with Göta Kanal and Lake Vättern within reach. We serve food from forests, farms and lakes. 12 doublerooms.

A treasure - Torpön in lake Sommen. Eat, have a coffee or ice cream, try the high rope adventure and enjoy the boating scene. From the menu our speciality: ’The Torpö Plate’ with smoked rainbow trout, roe dressing. Open 30/4–24/9.

Kontaktperson: Monica Wall Adress: Backgårdsvägen 3 Telefon: 0141-600 30 e-post: info@tjallmo.com Hemsida: www.tjallmo.com Latitud 58,7147, Longitud 15,3587

Kafé Café

Kontaktperson: Robin Samii Adress: Torpön Färjeläge, 573 94 Tranås Telefon: 0140-420 41 e-post: robin@torponsfarjelage.se Hemsida: www.torponsfarjelage.se Lat 58 1 429, Long 15 5 219 N 58°01’42,9’’ E 15°05’21,9

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

13


73. Trädgårdskafferiet, Albacken

74. Westervin

Välkommen till oss, öppet året runt! Vi serverar hemlagad husmanskost och vi bakar bröd, bullar och kakor med kärlek! I vårt skafferi hittar ni närodlade produkter. I vår trädgård säljer vi växter & unika trädgårdssaker!

Westervin är Sveriges största odling av ekologiska vindruvor i växthus. Vinerna finns på Systembolaget, utanför Linköping på beställning. Kärnfria ätdruvor försäljs på Bondens egen Marknad och i Gårdsbutiken under aug-sept.

Welcome to us, open all year round! We serve homemade home cooking and we bake bread, buns and cakes with love! In our pantry you will find freshly prepared products. In our garden we sell plants & unique gardening!

Westervin is the largest cultivation of organic grapes in greenhouses. The wines available at Systembolaget, outside Linköping to order. Seedless grapes for eating sold on the Farmer’s Market and the farm shop during Aug-Sept.

Kontaktperson: Lotta Helmeus-Nyman Adress: Vetagatan 22, 595 50 Telefon: 0142-109 91 e-post: info@albacken.se Hemsida: www.albacken.net 58 20´ 16 N, 15 09´ 34 Ö

Kontaktperson: Åke Wester Adress: Björkegård, Härna, 590 76 Vreta Kloster Telefon: 013-606 74, 070-636 06 74 e-post: westervin@hotmail.com Hemsida: www.westervin.se

75. Vikbolands Struts och Kött

76. Visätter Kalkongård

Uppfödning av struts och nöt. Eget kontrollslakteri, gårdsbutik med mycket unika produkter av bl.a strutsskinn. Struts- och nötkött och olika chark produkter. Servering och konferens, förbokade sällskap. Sommarkafé & Stuguthyrning.

Mitt på Vikbolandet hittar ni Visätter Kalkongård! Ett nytt besöksvänligt kalkonstall har byggts för att möta efterfrågan. All slakt sker i det egna gårdsslakteriet manuellt utan stressande transporter. Vi styckar hanverksmässigt efter era önskemål. Visätter Kalkon -Din lokala kalkonleverantör året om!

Breeding of ostrich and cattle. Slaughterhouse and farm store with very unique products of ostrich leather, meat of beef and ostrich and various cured meat products. Restaurant service and conference for pre-booked groups. Summer café and cottages for rent.

You will find Visätters Farm Butcher’s Shop, where quality is more important, in Vikbolandet! All butchering is done manually on the farm without stressful transports for the animals. We cut up our turkey products according to your wishes.

Kontaktperson: Niclas och Anneli Nordqvist Adress: Vånga 2, Häradshammar Telefon: 0125-100 29, 070-7401153 e-post: info@vikbolandsstruts.se Hemsida: www.vikbolandsstruts.se 58.52342, 16.63720

Kontaktperson: Daniel & Minire Hildebrandt Adress: Visätter Gård, 610 29 Vikbolandet Telefon: 0730-47 47 06, 0125-100 85 e-post: info@visatter.nu Hemsida: www.visatter.nu N 64.88748, E 59.1633

77. Vreta Kloster Golf Restaurang

78. Wreta Gestgifveri

Golfrestaurangen finner ni i vårt anrika klubbhus, som ursprungligen är byggt som sädesmagasin. När vädret tillåter kan ni även slå er ner på uteserveringen för att avnjuta en god och vällagad lunch med en fantastisk utsikt!

Wreta Gestgifveri ligger naturskönt mellan Norrköping och Nyköping med bara 20 minuter till Djurparken. Gestgifveriet byggdes redan 1699 och har charmiga rum och salonger. Vi har 22 rum som alla är unikt inredda, restaurang, fri parkering och wifi. Restaurangen har helgöppet fram till midsommar, därefter dagligen till mitten av augusti då vi övergår till helgöppet. Kolmårdspaket, weekendpaket, golfpaket, konferenser och fester.

The golfrestaurant can be found in our venerable clubhouse, which was originally built as a granary .When the weather permits , you can also sit down on the terrace to enjoy a tasty and well-cooked lunch with a great view!

Wreta Gestgifveri is beautifully situated between Norrköping and Nykoping with just 20 minutes to the zoo, Kolmården and 1 and a half hour from Stockholm.The Inn was built in 1699 and features charming rooms and lounges and a big garden. We have 22 rooms, each uniquely decorated, restaurant, free parking and wifi. The restaurant is open on weekends until midsummer, then daily until the middle of August when we turn to weekend opening again. Niklas Hellsing, is in charge of the kitchen and have won the title Best chef of the Region of Östergötland both 2007 and 2011, and he has been cooking the Nobel dinner since 2012. At Wreta Gestgifveri we serve food with loads of local ingredients. We can arrange conferences, parties, dinners and many other events. Welcome to Wreta.

Kontaktperson: Rickars Schlabach Adress: Veda gård 2, 590 75 Ljungsbro Telefon: 013-16 97 00 e-post: rickard.sch@vkgk.se stephanie.sch@vkgk.se Hemsida: www.vkgk.se N 58.528003, E 15.519446

14

Restaurang Restaurant

Adress: Wreta Gård, 611 90 Ålberga Telefon: 0155-720 22 e-post: info@wreta.nu Hemsida: www.wreta.nu

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


79. Vårdnäs Stiftsgård Hotell och Restaurang

80. Väderstad Centralkonditori

Natursköna Vårdnäs, vid sjön Rängen och Kinda Kanal. Hos oss bor, äter och konfererar du i din egen takt- Stillhet, vila eller full aktivitet, det är ditt val. På höst och vinter kan du njuta av våra vandringsleder, yoga- och meditationsarrangemang, sjöbastun, härliga måltider – både på vardag och helg och ett enastående julbord, när det blir dags för det. Vi vill ha dig som vår gäst – när kommer du?

Klassiskt konditori/bageri öppet måndag till söndag fram till kl 17,00 hela året med undantag för midsommarhelgen /Julhelgen & nyår. Välkomna! Classical pastry / bakery open monday-sunday to 17.00 all year except midsummer / christmas & new year. Welcome!

Scenic Vårdnäs, beautifully situated at Lake Rängen and Kinda Canal. Here you can stay, eat, hold meetings and enjoy the environment at your own pace. At rest or in full activity – it’s your choice! In autumn and winter you can explore our hiking trails, yoga and meditation-classes, the lake-sauna, delicious meals, both weekdays and weekends - and an outstanding Christmas Buffet when it’s time for it. We want you as our guest - when are you coming?

Kontaktperson: Jonas Ridderström Adress: 590 45 Brokind Telefon: 013-36 85 00 e-post: info@vardnas.se Hemsida: www.vardnas.se N58.240005, E15.691652

Kontaktperson: Thomas Schwenke Adress: Vallsbergsvägen 14 Telefon: 0142-700 25 e-post: info@centralkonditor.se Hemsida: www.centralkonditori.se

81. Vännerberga Gård

82. Wästanå Gårdsslakteri

Välkommen till oss, alldeles vid Göta kanal! B&B, restaurang, café, välfylld gårdsbutik med brett sortiment, ägg från egna ankor, fruktodling, fönsterverkstad och försäljning av linoljefärg!

Välkommen till Wästanå som ligger intill Göta Kanal nära samhället Borensberg. Vi erbjuder ekologiskt gårdsslaktat kvalitetskött från egna lamm och sommarkycklingar uppfödda på gården samt vilt från skogen. Vi har också vackra Gotlandsskinn till försäljning. Welcome to Wästanå next to Gota Canal and the community Borensberg. We offer organic quality meat of lamb, free range chicken from the farm and game meat from the forest. We also have beautiful sheepskins.

Welcome to us right by the Göta Canal! Bed & Breakfast, restaurant, café, well stocked farm shop with wide range, egg from own ducks, orchard, window shop!

Kontaktperson: Sverker Pettersson Adress: Wästanå 12, 590 31 Borensberg Telefon: 072-305 94 06, 070-525 96 15 e-post: wastana@boremail.com Hemsida: www.wastana.com N 58.558908, E 15.28872

Kontaktperson: Annika Adress: Vänneberga Gård, 614 92 Söderköping Telefon: 0141-104 11 e-post: info@vannebergagard.se Hemsida: www.vanneberga.se 58°29.954’N 16°15.589’E 58.49924, 16.25981

83. Väversunda Bärodling AB

84. Ydre Kött

Väversunda Bärodling odlar rabarber, jordgubbar, smultron (på försök) och bigarråer. Odlingen växer för varje år, främst genom nyplantering av nya sorter av bigarråer och rabarber. Öppet för gårdsförsäljning under jordgubbssäsong.

Ekologisk djurhållning är grundläggande för oss. En förutsättningen för att kunna leverera ett förstklassigt ekologiskt nötkött och samtidigt hålla vårt gamla anrika kulturlandskap öppet. Ecologic husbandry is our foundation. A basis to deliver premium ecological beef and at preserve our ancient rural cultural heritage.

Väversunda Farm grows rhubarbs, strawberries, wild strawberries and sweet cherries.The cultivation is growing every year, mainly through the planting of new varieties of sweet cherries and rhubarb. The Farm shop is open during the strawberry season.

Adress: Rydsnäsvägen 27, 570 61 Ydre Telefon: 0381-503 20 e-post: gnistan@ydrekott.mu Hemsida: www.ydrekott.mu

Kontaktperson: Tor Nyberg/Inger Bjugård Adress: Charlottenborg Väversunda 117 599 93 Ödeshög Telefon: 0143-211 56 e-post: info@vaversunda.se

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

15


85. Östgöta Bi Ekonomisk Förening

86. Östgötagris AB Kulls Chark

Östgöta Bi - ett kooperativ av biodlare som producerar och säljer ”Östgöta Honung”. Du får en härlig naturprodukt som är förstklassigt förädlad och en ren njutning for både dina smaklökar, din hälsa och vår östgötska natur.

Vi är ett familjeföretag i tredje o fjärde generationen. Vi producerar styckat och förädlat fläskkött med råvaror från Blackerts Gård i Skänninge under varumärket Östgötagris.

Östgöta Bi - a cooperative of beekeepers who produce and sell “Östgöta Honey”. You get a lovely natural product that is superior refined and pure enjoyment for your taste, your health and the nature of Östergötland.

We are a family company in third and fourth generation. We produce pork meat and meart products from local farm in Skänninge. The farm namne is Blackerts Farm and we sale the products under trademark Östgötagris.

Kontaktperson: Johan Melin Adress: c/o Johan Melin, Styrestagatan 2, 602 29 Norrköping Telefon: 0708-28 85 98 e-post: info@östgötabi.se Hemsida: www.ostgotahonung.se www.ostgotabi.se

Kontaktperson: Kjell Pettersson Adress: Hospitalsgatan 80 Telefon: 011-16 59 80 e-post: kjell.kullschark@telia.com Hemsida: www.charkman.org

87. Östgöta Kök Ekbacken

88. Östgötamjölk

Östgötsk mat när den är som bäst! Luncher, catering, matlagningsaktiviteter och fester. Allt tillagat med största omsorg på säsongens råvaror, lokalt och närproducerat. Vi har också delikatesser över disk - från skaldjur till hemgjorda korvar och vällagade matlådor.

Östgötamjölk och Blåklint (eko) är de etablerade valen av kvalitativa, närproducerade – och klimatsmarta produkter i Östergötland. De samåker från vårt mejeri till butik, vilket ger minimal miljöpåverkan och färska produkter.

Food from Östergötland at its best! Lunch, catering, cooking activities and parties. Everything carefully prepared with focus on the products of the season, locally produced. We also sell delicacies; from shellfish to homemade sausages and well-composed lunchboxes.

Östgötamjölk and Blåklint (eco) are two locally producing dairy brands unified. Thanks to short transportations and own logistics we guarantee lowest possible impact on the environment and fresh products. All milk is from Östergötland.

Kontaktperson: Malin Peterzén Adress: Malmgatan 41 602 23 Norrköping Telefon: 011-470 20 30 e-post: info@ostgotakok.se Hemsida: www.ostgotakok.se

Kontaktperson: Christian Williamsson Adress: Grenvägen 1-3 577 39 Hultsfred Telefon: 0495-122 65 070-600 48 55 e-post: info@emamejeriet.se christian@emamejeriet.se Hemsida: www.emamejeriet.se www.ostgotamjolk.se www.blaklintprodukter.se

89. Östgöta Senap AB

90. Östgöta Trädgårdshall

Östgöta Senap AB är en senapsmanufaktur i Kolmården ,som funnits i över 40 år, tillverkar närodlat senap i ca 20 olika smaker / kombinationer under med ledmotivet: ”Östgöta Gourmet Senap - för äkta matglädje”

Östgöta Trädgårdshall är den lokala grossisten inom frukt och grönt. Vår grund är det närodlade sortimentet från Mellansvenska Odlare. Våra kunder är framförallt livsmedelsaffärer, restauranger och storkök. Vi levererar även till många kommuner i Östergötland.

Östgöta Senap AB is a mustard factory in Kolmården, which has existed for over 40 years, produces locally mustard in about 20 different flavors / combinations under the heading design: “Ostgöta Gourmet Mustard - For Real Food Joy”

Kontaktperson: Herbert Forster Adress: Polisvägen 5 B, Norrköping Telefon: 0768-10 63 00 e-post: info@ostgotasenap.se Hemsida: www.ostgotasenap.se

16

Restaurang Restaurant

Östgöta Trädgårdshall is the local wholesaler in fruit and vegetables. We offer locally produced products from growers in the area. Our clients are grocery stores, restaurants and large-scale kitchens. We also deliver to many town and rural districts in Östergötland.

Kontaktperson: Åsa Segervall Adress: Lärlingsgatan 1 582 39 Linköping Telefon: 013-35 49 21 0761-14 49 21 e-post: asa.segervall@moek.se Hemsida: www.ostgotatradgardshall.se FB-sida: Östgöta Trädgårdshall AB

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler


LOUD.SE

er

Din östgötamat!

Nu finns Östgötamat i din butik. Lätt att hitta. Lätt att välja. Östgötamat är din närmaste mat. Regionala producenter som tillsammans för fram Östergötlands smaker och matupplevelser. Produkter som växt, vårdats och hanterats med omsorg.

www.ostgotamat.se 17


71

78 3

37 42 1 29

15 82 14 33 61

53

8

80 69

73

47 32

6

19

45

62 22 55 21 27 25 44 18 64 17 57 20 67 54 90 7

9 5 38

12

36

74 10

66 83

77

87 89 86 49 85 50 28 46 26 31 81

30

23 59

63

39

79

60

4 2

40 24 34 51

75

70 41

88

11

72

68 76

56

16

48

43

65 35 58

52 13

84

Mera information om Östgötamat Verksamhetsledare Louise Ridderström Östgötamat ek. förening Klustervägen 11 590 76 Vreta Kloster info@ostgotamat.se

Ordf. Östgötamat ek. förening Jesper Lindström Klustervägen 11 590 76 Vreta Kloster jesper@jlutveckling.nu

www.ostgotamat.se

Restaurang Restaurant Kafé Café Producent Producer Gårdsbutik Farm Shop Konferensmöjligheter Conference facility Logi Lodging Handikappanpassat Disabled access Grossist Wholesaler

ferensmöjlighe Conferenc


23

Medlemmar 2018 1. Assarsson Trädgård AB

46. Louis De Geer konsert & kongress

2. Basunda Gård Slakteri

47. Löt Gårdsmejeri

3. Billbäcks Plantskola AB

48. Mon-tomater HB

4. Bjursunds Slakteri

49. Mårdskog & Lindkvist AB

5. Blackert Lantbruk

50. Najas Mejeri AB

6. Bleckenstad Gårdsbutik

51. Naturbeteskött i Sverige

7. Bondbönans Odlingar

52. Nääs gårdsbryggeri AB

8. Bondens Skafferi Öst

53. Ombergs Turisthotell

9. Bossgård Potatis AB

54. Restaurang von Dufva

10. Boställets Vedugnsbageri

55. Rico

11. Boxholm Mejeri AB

56. Rimforsa Strand

12. Brinks Gurkor & Lantbruks AB

57. Ronaldo`s Stenugnsbageri

13. Brostorps Hemlagade

58. Ryda Gård AB

14. Brunneby Musteri

59. Sankt Annagården

15. Börslycke Gård

60. Skattegårdens Lantbruk

16. Café Kårtorp

61. Skedevi Gård

17. Calle C Restaurang & Café

62. Skyline restaurang & bar

18. Centralbryggeriet i Linköping

63. Stafsäter Gårdsglass

19. Charlotte´s Goa Grisar

64. Stjärnägg AB

20. De Klomp

65. Storgårdens Konferens Gastronomi Relax

21. Eklunds Chark AB

66. Stubbetorp Potatis

22. Flott

67. Svensk Cater

23. Forsmans Lax och Lamm

68. Sänkdalens Gård

24. Fresons Bageri o Trädgård

69. Särtshöga Vingård AB

25. Friluftsmuseet Gamla Linköping-Handelsboden

70. Söderköpings Brunn AB

26. Gamla Bryggeriet

71. Tjällmo Gästgifaregård

27. Gastromix

72. Torpöns Färjeläge

28. Gläntans Viltkött AB

73. Trädgårdskafferiet, Albacken

29. Grepstad Gårdsbutik/Grepstad Jordgubbar

74. Westervin

30. Gårdeby stuteri

75. Vikbolands Struts och Kött

31. Gårds Butiken Blommor & Grönt

76. Visätters Kalkongård

32. Gävbo Bakstra - Tunnbröd i Gammalkil

77. Vreta Kloster Golf Restaurang

33. Göta Hotell

78. Wreta Gestgifveri

34. Haag Skog och Lantbruk

79. Vårdnäs Stiftsgård Hotell och Restaurang

35. Hargs Marmeladeri

80. Väderstad Centralkonditori

36. HC Vilt

81. Vännerberga Gård

37. Hejtorp Gårdsmejeri

82. Wästanå Gårdsslakteri

38. Hermelins grönsaker

83. Väversunda Bärodling AB

39. Herrsäter Gård

84. Ydre Kött

40. Holavedens Handelshus Ek förening

85. Östgöta Bi Ekonomiska Förening

41. Husby Säteri

86. Östgötagris AB Kulls Chark

42. Högby Spa och konferens

87. Östgöta Kök Ekbacken

43. Kinda Gurka AB

88. Östgötamjölk

44. Konsert & Kongress Bistro

89. Östgöta Senap AB

45. Lelles Odling AB

90. Östgöta Trädgårdshall


NEW Östgötamat nr 2-2018 HÖST_Layout 1 2018-10-25 08:40 Sida 33

33

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.