Upplev Östgötamat #1 2018

Page 1

Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:19 Sida 1

LEDAREN: Låt maten bli en reseanledning!


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:20 Sida 2

LEDA RE

Ditt val spelar roll både för miljön, kroppen och smakupplevelsen.

Låt maten bli en reseanledning! Svensk sommar, inget slår väl en riktigt härlig sommardag? +25 grader, svag vind, en plats i solen, kanske en bra bok. Jag tror att de flesta kan känna igen sig i den bilden. Men tyvärr är det inte alla sommardagar, som bjuder på just det. Kanske är det tur ­ för då skulle det inte finnas utrymme för alla spontana utflykter som faktiskt uppstår när vädret inte blev just ”badväder”.

Vad är det förutom solen, som gör att sommaren blir så där avkopplande och spontan och fantastisk som man drömmer om? Är det att resa långt bort, upptäcka nya miljöer eller är det för att komma bort från vardagliga rutiner? Kanske vill du vila från allt socialt brus? Eller också vill du passa på att träffa alla goda vänner som man inte hinner med när man jobbar och livshjulet rullar på. För någon kanske det bara är ljuset och värmen som utgör skillnaden, eftersom du ska jobba hela sommaren. Var du än ska fira din semester eller dina lediga dagar - låt maten bli reseanledningen! Det finns så mycket att upptäcka på nära håll. Prova att göra en utflykt till någon av våra fantastiska gårdsbutiker och handla från Östergötlands matskatt. Var och en av dem har sin egen produkt och profil, väl värt ett besök. En upplevelse och samtidigt möjlighet att fylla på kylskåpet till någon av alla sommarens grillkvällar (se recept på s. 28-29). Maten får ett annat värde när du ser var den växer eller produceras. Du får prata med producenten som lagt ner sin själ i att skapa just den här marmeladen, till exempel. Sommarens ”Upplev Östgötamagasin” är fylld med tips på gårdsbutiker där du kan handla det som är nyskördat och solvarmt, eller kanske plocka bären och grönsakerna själv för att fylla frysen inför vintern.

Östgötamat, som står bakom det här magasinet är en förening som ständigt växer. I det här numret passar vi också på att presentera våra nya medlemmar lite extra. De är också spännande utflyktsmål. På s. 24-27 har vi samlat ett axplock av alla bokningsbara paket, som finns att boka hos våra medlemmar (på www.ostgotamat.se hittar du flera paket). För dig som gillar att vara aktiv på din semester finns det gott om möjligheter, där du kan kombinera golf, vandring, cykling, eller kajak med god mat. Östergötland är också rikt på vandringsleder och cykelleder. Packa ryggsäcken eller gör någon av våra fantastiska restauranger till slutmålet på din utflykt. Boka till en övernattning och plötsligt har du ett paket där du vandrar eller cyklar med guldkant. I Östergötland kan du ta in naturen och släppa måsten och det sociala bruset för en stund. Lova mig att den här sommaren blir sommaren, då du lägger lite extra omsorg vad du lägger i kundvagnen, ryggsäcken, picknickkorgen eller på grillen. Och du - glöm inte att fråga var maten kommer ifrån, när du äter på restaurang. Ditt val spelar roll både för miljön, kroppen och smakupplevelsen.

Jag önskar er alla en härlig matsommar! Louise Ridderström Verksamhetsledare Östgötamat

2

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND


Ă–stgĂśtamat nr 1-2018 VĂ…R_Layout 1 2018-04-23 07:55 Sida 3

Ă– S T G Ă– TA M AT

Ă–stgĂśtamat ekonomisk fĂśrening

TOMATBODEN I VARV

Visionen är att skapa en matkultur som lyfter fram ÜstgÜtska produkter av god kvalitet. Medlemmarna ska bidra till matupplevelser fÜr alla sinnen utifrün det lokalproducerade, samt genom samarbete ta tillvara och synliggÜra gamla mattraditioner och utveckla nya av omrüdets resurser.

VI HAR DINA GODASTE OCH NĂ„RMASTE TOMATER. VĂ„LJ pĂĽ allt MELLAN SMĂ… SĂ–TA KRISPIGA KĂ–RSBĂ„RSTOMATER TILL STora BIFFIGA TOMATER.

Medlemmar 2018: FĂśreningen har 88 medlemmar bestĂĽende av producenter, gĂĽrdsbutiker, restauranger och grossister.

välkommen!

Kriterier fĂśr medlemsfĂśretag: Primärproducenter mĂĽste producera sina rĂĽvaror i regionen. FĂśr livsmedelsproducenter mĂĽste huvudrĂĽvaran eller rĂĽvaran som ger produkten dess karaktär vara frĂĽn regionen och slutproduktionen mĂĽste ske i regionen eller dess absoluta närhet. FĂśr restaurangfĂśretag ska huvudrĂĽvaran till mĂĽltiden komma frĂĽn regionen. Lägsta kravet är att minst tvĂĽ rätter pĂĽ menyn ska ha regionalt ursprung. Verksamhet: Ă–stgĂśtamat organiserar och driver Ă…rets Ă–stgĂśtakock, Bondens egen Marknad, Ă–stgĂśtamatmärkning i länets livsmedels-butiker, paketerar och certifierar matupplevelser, ger ut Upplev Ă–stgĂśtamatmagasinet tvĂĽ gĂĽnger per ĂĽr. Support och marknadsfĂśring fĂśr medlemsfĂśretagen.

070-622 20 18 WWW.TOMATBODEN.SE GILLA OSS PĂ… FACEBOOK!

ekoglass -frün en ko nära dig$#"! "" # ! " ! "" $ # ! ! " ! " " ! "

Styrelse: OrdfĂśrande Thomas Collin. LedamĂśter Magdalena Hermelin, Liselotte Andersson, Victoria Kahnborg Edoff, Ă…sa Ekman. Suppleanter Ingvar Gustavsson, Barbro BragĂŠe, Fredrik Eklund. Verksamhetsledare: Louise RidderstrĂśm www.ostgotamat.se

GRÖNSAKER, KÖTT, CHARK, ÄGG... Sommartid jordgubbar frün egen odling. Kaeservering www.grepstad.se Œ 0141-23 19 00

VI GĂ–R TIDNINGEN Ansvarig utgivare: Ă–stgĂśtamat ek fĂśrening Verksamhetsledare: Louise RidderstrĂśm, info@ostgotamat.se

Välkommen!

Skribent: Eia Persson AnnonsfĂśrsäljning: Victoria Kahnborgâ€?Edo Formgivning: WĂĽhlin's – www.wpab.se Tryck: LTAB – Tryckt pĂĽ svanenmärkt papper och tryckeri. Vi reserverar oss fĂśr tryckfel.

341827,1 TRYCKERI

Omslaget: PĂĽ cykelutflykt bland gĂĽrdsbutiker.

UPPLEV Ă–STERGĂ–TLAND

3


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:21 Sida 4

ÖSTGÖTSKA GÅRDSBU TIKER

På utflykt

r e k ti u b s a n r a d r å g d n la b

Listan kan göras lång för den som packar upp sin väska efter en runda bland Östergötlands gårds­ butiker; en alldeles utmärkt utflykt som kan göras i vänliga majsolen, i sommarens alla dofter och på den nyskördade höstkanten.

Jubilerande gårdsbutik

En doftande nybakad surdegslimpa, några getostar, en ostkaka och en burk hallonsylt som bara längtar efter att få gifta sig med varandra, en kartong med nyvärpta ägg, en påse aromatiska tomater, ett knippe morötter . . .

Bageriet på landet Boställets Vedugnsbageri, Maspelösa

Bleckenstad, Mjölby – Gårdsbutiken firar 25‐årsjubileum i år, säger Mats Johansson på Blecken‐ stad gård, som ligger mellan Mjölby och Boxholm. Bleckenstad gård är ett familjeföretag, som drivs av tre bröder samt av en brorson, och är en gård som producerar ekologisk mjölk. Själva den jubilerande gårdsbutiken startade för 25 år sedan egentligen med självplockning av hallon, försäljning av potatis och marmelad av gårdens morötter. Nu har butiken utökat sitt sortiment betydligt med närodlade grönsaker, mjöl, frukt, rapsolja, korv och mycket mer men Bleckenstads morotsmarmelad står som alltid i hyllorna! Presentartiklar har också fått plats här inne. – På sommaren, när man kan sitta utomhus, har vi kaffeservering intill gårdsbutiken, berättar Mats Johansson. – Många ser vår gård som ett utflyktsmål. Inte bara gårdsbutiken utan också robotmjölkningen i ladugården drar besökare som kan få göra studiebesök där.

Läs mer: www.bleckenstad.se

4

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

När Karin Lorin flyttat till Bostället i Maspelösa med sin familj drömde hon om att kunna arbeta hemifrån. Så små‐ ningom blev den drömmen verklighet, ett vedugnsbageri stod klart och Karin började baka surdegsbröd. – Från början tänkte jag mig ”ett hål i väggen” där jag skulle kunna stå och sälja brödet som jag bakat. Tur att det inte blev så! Boställets Vedugnsbageri en bit bortom Vreta Kloster, blev i stället ett av alla dessa utflyktsmål till länets många mathantverkare. – Jag fick tidigt rådet att ordna ett kafé, folk vill fika! De stannar lite längre och det blir då en helt annan upplevelse att komma hit. Vi har byggt ut kafédelen genom åren så att vi nu också kan ta emot en busslast. I anslutning till kaféet finns också gårdsbutiken med olika produkter. De egna förstås; bröd, bullar, kakor, sparris när det är säsong och ägg men också andra östgötska varor som oljor, marmelader och kolor.

Tips? – Att inte helt sluta på sitt gamla arbete. Jag hade visserligen hört hur mycket jobb det var som entreprenör, och det var det! Men jag valde att i början arbeta deltid, då var det ju också en lugnare period i mitt nya företag.

Bageri, gårdsbutik och kafé på Bostället har blivit ett utflyktsmål.

Läs mer: www.bostallets.se

Det är åtgång på surdegsbrödet på Bostället.


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:21 Sida 5

Ö S T G Ö TA M AT

Många sorters tomater i Varv – Tomatboden, Varv Sommarlunch – Vi har sålt tomater vid växthusen sedan vi tog över od‐ lingarna 1998, berättar Annicka Assarsson på Tomatboden, som finns i Varv mellan Motala och Skänninge. – Då kom det många och undrade om de kunde få köpa tomater direkt på plats. Första tiden hade vi därför ett bord utanför växthuset och en burk där man fick lägga i pengarna. Det var innan tiden kom med Swish, som underlättat för många självbetjäningsbutiker. För en sådan blev det vid Tomatboden. Snart flyttades försäljningen över till andra sidan vägen till en liten självbetjäningsbutik. Där säljs tomater som heter Gizmo, Conchita, Zebrino, Yellow Sun och många andra namn. I butiken finns även minigurka och grönsaker, paprika och aubergine, allt från egna odlingar. – Och ägg och vitlök från närområdet, berättar Annicka Assarsson. Först ut på året i gårdsbutiken är minigurkorna, som är riktiga storsäljare under hela odlingssäsongen. Efter minigurkorna fylls hyllorna på med tomater och andra produkter allt eftersom odlingssäsongen fortsätter.

Kanot ano ot o hk ka a ak och kajak

Paaddla p occ

ga sjö an koppli medd dubbelrru uf unc ak t h k no ot-/ t- kaja aj F ÅN P RP

RON ONOR NO N

Golf på å Vesterby

VECK 26-32A

ut av a s rkvällen ä på vår undee errass med barbecue barb sjöutsikk och s arb sdagar a ochh t ka bord NO

Läs mer: www.tomatboden.se

Stor åtgång på tomaterna, som Annicka Assarsson säljer bland annat på Bondens marknad.

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

5


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:22 Sida 6

ÖSTGÖTSKA GÅRDSBU TIKER

Gårdsbutik redan 1947 Brunneby musteri, Brunneby

Är gårdsbutiken på Brunneby Musteri den allra första i Östergötland? Gunnar Kjellin, en av ägarna till musteriet som ligger mellan Motala och Linköping, berättar att när hans far startade företaget 1941 höll man öppet några veckor om året för att folk skulle kunna lämna in frukt och senare kunna hämta ut musten i en liten butik i vagnslidret. Redan 1946 blev det också försäljning av produkter från det alldeles nybyggda musteriet. För snart 28 år sedan flyttades den försäljningen till en kuskbod men 2001 hände det tragiska att blixten slog ner och Brunneby fick se gårdsbyggnaderna brinna upp. Två år senare var de uppbyggda på nytt och gårdsbutiken och en restaurang på övervåningen kunde flytta in i stora lokaler. – I butiken händer det mycket hela tiden, säger Gunnar Kjellin. Sortimentet utvecklas, just nu är det mycket hälsosamma juicer och funktionsdrycker. Vi tillverkar dem under eget varumärke men gör även drycker åt andra företag. Den nya äpplebaserade Ginger Alen uppskattas också mycket. – Det blir en del event under sommaren också säger han, innan det är dags för åter ta

hand om äppelskördarna Gårdsbutiken säljer över 150 olika produkter från Brunnebys eget sortiment men har också stor plats för andra matvaror, inte minst de lokalproducerade.

Läs mer: www. brunneby­ musteri.se

Gunnar Kjellin, VD på Brunneby musteri, med en av gårdsbutikens många varor från egna musteriet. Redan på 1940-talet fanns här på gården försäljning av musteriets produkter. Nuvarande gårdsbutik invigdes 2004.

Kalvdans bakas på gården – Fresons Bageri & Trädgård, Rimforsa

Hemostkaka och kalvdans är de främsta kännetecknen för Fresons Ba‐ geri & Trädgård, en bit utanför Rim‐ forsa. Britt-Marie Fredriksson, som äger företaget, har i många år levererat mjölk från gården till Kinda hemostkaka och kalvdans. Skillnaden numera är att Britt-Marie tagit över tillverkningen sedan några år tillbaka och har verksamheten i ett bageri hemma på gården. Råmjölken, som behövs för att kunna baka, kommer inte bara från den egna gården utan också från flera andra mindre gårdar i närområdet.

6

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

I en liten självbetjäningsbutik, som alltid är öppen säljs förstås ostkaka och kalvdans men också grönsaker efter säsong samt senap som Britt-Marie själv tillverkar. Här finns även honung och ägg från närliggande gårdar. Vidare hittar man på gårdsområdet, under varmare årstider, ett ostkakekafé i anslutning till inredningsbutiken Stiliga Stugan, som drivs av Louise Isaksson. Britt-Marie själv har då fullt upp med sitt växthus och alla plantor som ska ut till försäljning. Britt-Marie Fredriksson har gårdsbutik Läs mer: www.fresons.se utanför Rimforsa. Bild: Oscar Lüren

Kalvdans och ostkakor. Foto: Privat


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:22 Sida 7

Ö S T G Ö TA M AT

Ostkaka i hemmiljö – Brostorps Hemlagade, Ydre Camilla Ydrestrand driver gården Brostorp, med bland annat mejeri, tillsammans med maken Magnus. Systern och svågern arrenderar lantbruket med mjölkpro‐ duktion men det var föräld‐ rarna som lade själva grunden till allt det som numera är Brostorp. Rättare sagt var det generationerna före, inte minst med farmors recept på ostkaka, som ledde in på den väg som Brostorp går i dag. – Och farmor hade i sin tur fått receptet av sin svärmor . . ., säger Annika Ydrestrand bakom ostdisken. Camilla Ydrestrand. Bild: Oscar Lüren Ett äkta familjeföretag med andra ord med en närvarande känsla av tidigare generationer. Det märks inte minst i kaféet, som ryms i gårdshusets bottenvåning där farmor och farfar tidigare bodde. – När våningen blev tom gjorde vi i ordning både kafé och butik där. Vi har också glasat in en altan och gjort en uteplats. Det är verkligen hemmiljö och här kan våra gäster äta ostkaka i sin rätta ursprungsmiljö! I gårdsbutiken säljs förstås ostkaka och ostar från egna mejeriet men även andra lokala matprodukter, som bland annat knäckisar, saft, marmelad och sylt. Här finns också alster som kommer från systern Annikas syateljé. – Och honung från en kusin som bor så nära att man kan höra hur bina surrar! I gårdsmejeriet görs många olika sorters ostar som ystas på komjölk från den egna gården. I år är en nyhet på gång, nämligen Ko-lomi, en stek- och grillost, som kommer att finnas i gårdsbutiken.

Läs mer: www.ostkaka.com

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

7


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:22 Sida 8

ÖSTGÖTSKA GÅRDSBU TIKER

Närproducerat är enda vägen – Grepstad Gårdsbutik, Motala – Närproducerat är enda vägen att gå. Eller vill vi att andra ska producera vår mat när vi kan göra det själva? Ola Schwartz är djupt engagerad i frågan om produktion, och konsumtion, av mat. – Det är viktigt att föra ut budskapet att vi köper bättre mat för våra pengar om vi köper närproducerat. Han och hans fru Eva Sandström lever som de lär. Tillsammans driver de Grepstad Gårdsbutik några kilometer söder om Motala, en butik med ett stort och brett sortiment av varor. Främst är de producerade i Östergötland men mathantverk av god kvalitet kommer även från andra delar av Sverige.

Det började egentligen med jordgubbarna. Jordgubbar och även färskpotatis såldes under säsong i en liten lokal men efterfrågan på flera varor och ett stort intresse för närproducerat gjorde att Eva Sandström och Ola Schwartz satsade på en större butik. – När vi kommit igång med gårdsbutiken hörde grannar av sig och ville sälja varor. Själva har vi ett traditionellt jordbruk med odling av spannmål och allt mer av grönsaker. Och så odlar vi jordgubbar förstås! Dessutom kokar Eva sylt och marmelad och gör saft och glögg på gårdens egna varor. De säljs sedan i butiken liksom äggen som gårdens 250 höns levererar dit. Grepstad Gårdsbutik innehåller verkligen mängder av olika sorters varor. Evas och Olas

tanke är att kunderna ska kunna köpa en hel meny här och sortimentet är därför brett. En stor del av deras jobb är att hitta leverantörer av mathantverk då omsättningen bland producenter är ganska stor. Några som de är väldigt nöjda med är granngårdarna Styra och Sjökumla, som säljer kött av lamm och nöt. Genom ett samarbete med Hugos Chark i Örserum tillverkas till exempel korvar av kött från granngårdarnas djur, korvar som sedan enbart säljs hos Grepstad.

Något nytt på gång? Eva sneglar ut genom de stora fönstren som tagits upp i logen, där det nu förutom varor även finns plats för lokalt hantverk och en kafédel så att man till och med kan ta emot busslaster med besökare. – En uteplats kanske? Butiken utvecklas hela tiden, säger Eva och Ola. Förra året satsade man på solenergi och är nu i stort sett självförsörjande på el. Det kostade visserligen en hel del. – Miljön är inte gratis, säger Ola och berättar att man kör ut varor med en biogasbil.

Gårdsbutiken byggdes ut för två år sedan i en före detta loge. I kaféets självservering hittar kunderna ibland surdegsbullar som Eva bakar. Här finns också plats för diskussioner. Ola är engagerad i matfrågorna inte minst via LRF och har haft kommunpolitiker hemma runt borden för att försöka påverka att de ska satsa på lokal mat. När Motala kommun diskuterade om att införa

Marmeladerna har Eva Sandström kokat på gårdens råvaror. Foto: Jan Christer Persson

enbart ekologiskt odlad mat i skolköken tyckte han att det gick för långt. – Spelar det ingen roll varifrån maten kommer? Om den fraktas hit från andra sidan jordklotet? Och vad vet vi om hur den maten har tillverkats?

Han säger det igen, närproducerat är enda vägen. – Vi måste producera mer mat och vi har alla förutsättningar att göra det. Sedan måste konsumenterna också köpa den. Svenska varor kostar mer än importerade bland annat på grund av att vi måste följa vissa regler, till exempel att inte använda antibiotika i djurfoder. Reglerna gör att vi får svårare att konkurrera med varor från andra länder men reglerna är bra, de behövs för att få fram trygga produkter.

Jämfört med ekologiska framställda? – Vi producenter är så väl kontrollerade att konsumenterna kan vara fullständigt trygga med varor från konventionellt jordbruk. – Och vi köper till exempel kött från djur som gått på naturbete för att hagmarkerna runt omkring oss ska hållas öppna. Vi skapar på så vis vår närmiljö.

Läs mer: www.grepstad.se Ola Schwarz, Eva Sandström och deras medarbetare Beatrice Algin, tre eldsjälar i Grepstads Gårdsbutik som ser till att kunderna hittar framför allt lokala varor. Foto: Jan Christer Persson

8

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:22 Sida 9

Ö S T G Ö TA M AT

Oväntade smaker på landet Stafsäter Gårdsglass, Sturefors

Det började med glassen. 2011 startade företaget med att tillverka glass på mjölk från närliggande gårdar. När folk kom för att köpa glass ville de också gärna ha en kopp kaffe. Då öppnades en kaffeservering.

I gårdsbutiken kan du köpa vår populära morots- och rabarbermarmelad och Boxholms ekologiska gårdsost.

Tors–Fred 14.00–18.00 • Lörd 10.00–14.00 • Sönd 13.00–16.00 .bleckenstad.se Bleckenstad Gårdsbutik

Vällkkommen titilillll Glassen är förstås den som gjort Stafsäter känt men här hittar man också många varor från andra lokala producenter.

Maria Ekman på Stafsäter Gård berättar om hur verksamheten med gårdsbutik tog sin början. – Så småningom började vi ta in andra produkter och sålde sådant som ostar och marmelader. Vi byggde sedan på med vilt från egna gården, mathantverk och nu även presentartiklar. Lokalen byggdes ut för att det skulle bli plats åt en ordentligt stor butik. Varorna köps från så lokala matproducenter som möjligt. -Så nära vi kan, säger Maria Ekman, för att sedan leta oss utåt i landet efter produkter som vi vill sälja. Till den här säsongen kommer, som vanligt, glassar med nya smaker att tillverkas på Stafsäter. – Gurka- och citronsorbet, hallon- och rödbetssorbet, en glass med smak av balsamvinäger. Vi samarbetar med ett kafé i Linköping och får lite kakor och bullar av dem, sådant som kanske inte blivit helt lyckade vid bakningen. Kardemummaglass med kardemummabullar är ett av resultaten! Stafsäter har under gångna vintersäsongen haft mer öppet än vanligt genom att man satsat på ett våffelkafé en dag i veckan. Dessutom håller gården som bäst på att utvecklas till en liten handelsplats genom att en loppis och ett försäljningsställe med plantor flyttar in i en av gårdens lador.

MUSTERI · GÅ RDSBUTIK REST TAUR A NG · CA FÉ I vår trevliga Gårdsbutik fiinns Brunnebys eget sortiment av cider, safft, t juice, sylt och marmelad. Vi har också ett stort utbud av lokalproducerat och delikatesser, t.ex kor v, ost, knäckebröd, rapsolja, honung, fudge, te och mycket annat. Res e taurang Bettina, gårrdens den d egna restaurang, server e ar god, vällagad lunch och nybakat till fikat.

Gårdsbutik ken e har öppet: Mån-fre kl. 9-18, lör kl. 10-16, sön kl. 11-16 Lä mer påå www.brunnebymusteri.se Läs www w.brunnebymusteri.se .b .b Brunneb Brunnebyy Mus Musteri, teri, Bor Borensberg, ensberg, 00141-40204, 141-40204, R Restaurang estaurang Bettina Bettina 0141-40220. 0141-40220.

Läs mer: www.stafsäter.se UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

9


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:23 Sida 10

ÖSTGÖTSKA GÅRDSBU TIKER

Gårdens skyltfönster Hermelins, Skänninge På östgötaslätten, på gården Fallsberg nära Skänninge, hittar vi företaget Hermelins som producerar färdig gräsmatta, potatis och KRAV‐märkta grönsaker

Magdalena Hermelin tar hand om skörden. Foto: Susanne Falk

Grönsaker och potatis säljs i såväl Östergöt‐ land som Stockholm men även i gårdens egen lilla butik. Den öppnade 2014, samtidigt

exempel oljor och godsaker som de allra underbaraste kolorna. Magdalena har lite tips åt den som funderar på en egen gårdsbutik: – Ha is i magen! Och kalkylera inte med att det ska gå att leva på sin butik, själva ser vi den som en positiv sidoeffekt. – Nu har vår gårdsbutik blivit ett självspelande piano och ryktet om den sprids via sociala medier. När butiken var ny bjöd vi också in folk till några event. Vi är vår egen reklampelare och marknadsförare, det måste man vara.

som grönsaksodlingen satte fart. – Den blev ett skyltfönster åt vår verksamhet, säger Magdalena Hermelin. Det var viktigt för oss att visa att vi är en öppen gård och gärna vill ha besökare. – Och folk gillar verkligen att åka ut till gårdar och handla! De är glada och det händer att de kommer ut på fälten för att ta reda på hur vi arbetar. Många har blivit riktiga ”stammisar”! Även sådant som inte odlas på plats finns i butiken. – Vi köper in grönsaker och bär som vi inte har själva, säger Magdalena Hermelin, som tomater och gurka, aubergine och kronärtskockor. Här finns även ägg. Allt är närproducerat.

Gårdsbutiken har ett nytt stort kylrum där färska grönsaker läggs in varje dag. Kunderna får helt och hållet betjäna sig själva. Ingen kaféverksamhet här? – Nej det mäktar vi inte med. Intill gårdsbutiken finns det dock ännu en liten affär, som är öppen vid speciella tillfällen och där man köpa lite mer östgötska delikatesser som till

Läs mer: www.hermelins.se

Hantverksmässiga ostar Löt Gårdsmejeri, Gammalkil Från allra första början sedan Erik Gar‐ berg och Björn Kvist , började driva gårdsmejeriet på Löt, söder om Linkö‐ ping, har det funnits en butik i anslut‐ ning till gården. Här säljer de produkter som tillverkats småskaligt och hantverksmässigt från mjölk som kommer från gårdens egna djur som till exempel ost av både get- och komjölk, smör, syrad grädde och yoghurt. Butiken har också andra lokalt producerade produkter som kött, korv, ägg, vetemjöl, tunnbröd, eko-kyckling, sylt och marmelad liksom en del presentföremål.

På senare tid har mejeriet byggts ut och ett nytt både mjölkrum och mjölkstall ska också bli färdiga. Att få hälsa på Löts getter är särskilt uppskattat av många besökare liksom att få en fikastund i gårdens trädgård. Värt att notera: Löts Gårdsmejeri fick utmärkelsen Årets mathjälte 2016 av magasinen Lantliv samt Mat&Vin.

Läs mer: www.lot­gardsmejeri.se Bild: Christina Enudd Nordström

10

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:23 Sida 11

Ö S T G Ö TA M AT

Strutsglass på Vikbolandet Vikbolandsstruts, Vikbolandet

Niclas och Anneli Nordqvist, här med sina söner, har gårdsbutik med många varor på tema struts.

Vikbolandsstruts har ett eget slakteri där man inte bara tar hand om nöt och struts från den egna gården utan också vilt samt djur från andra gårdar. Intill slakteriet ligger gårdsbutiken med restaurang. – Där säljer vi kött som kommer från slakteriet, säger Niclas Nordkvist som äger företaget tillsammans med Anneli Nordkvist. – Vi säljer varor från våra grannar Sänkdalens glass, som gör glass åt oss på våra strutsägg. Det företaget levererar dessutom rapsolja. Från gården Ormsätter kommer honungen som vi har i butiken. Vi har också många produkter från andra håll i länet. Det är förstås mycket på temat struts i den här gårdsbutiken som strutskorv, strutsfärs och strutsfilé men också andra artiklar med strutsursprung. Dammvippor av fjädrar, fjäderpennor och inte minst salva gjord på strutsfett. I restaurangen en trappa upp kan man ta emot många besökare, ibland kommer hela busslaster. Kunderna kan då få en guidad gårdstur och sedan avsluta med att äta grillad struts och strutsäggkaka.

Läs mer: www.vikbolandsstruts.se

På utflykt bland gårdarnas butiker

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

11


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:24 Sida 12

ÖSTGÖTSKA GÅRDSBU TIKER

– Numera vill folk hand la mat!

Rosa drömmar och en underbar resa! HargOdlarna, Kisa – Vi hade rosa drömmar, jag och min svägerska, om en liten butik hemma på gården. Hur vi skulle stå där med var sitt förkläde och le. Nu blev det inte så enkelt som vi trodde men det har ändå varit en helt underbar resa! Ann‐Sofi Johansson tar emot hemma på Hargs gård i Kisa. Hon har tillfälligt lämnat koppargrytorna i köket där tillverkningen av marmelader som vanligt är i full gång. Historien om HargOdlarna tar sin början i slutet av 1980-talet med bärodling och självplockning av jordgubbar och hallon men så började kunder komma med andra önskemål. – De ville kunna handla något mer och de ville kunna dricka kaffe när de kom till gården. De rosa drömmarna blev lite mer verkliga 1993 när Ann-Sofi och svägerskan Ingmarie Johansson,

Ann‐Sofis goda råd till den som fun‐ derar på att starta gårdsbutik: • Börja i liten skala. • Säg inte upp dig om du redan har ett jobb utan arbeta parallellt till en början. • Du måste vara väldigt serviceinriktad och, som för alla egna företagare, vara inställd på att jobba mycket. • Det är bra om du har något ”eget” att sälja, något som ÄR din butik eller om du har turen att ha butiken intill en trafikerad väg så att folk hittar lätt.

Med barnbarnet Isabella Nyman i famnen välkomnar Ann-Sofi Johansson till sin gårdsbutik utanför Kisa. som då båda drev HargOdlarna, öppnade sin gårdsbutik. – Vi startade försiktigt med att bland annat sälja vår egen potatis men det första året var ett dåligt potatisår så den var i princip slut redan när affären öppnade! Allt hade gått åt till självplock. Ann-Sofi och Ingmarie hade då redan börjat koka sylt och marmelad på sina bär och kunde erbjuda de produkterna. De sålde även hantverk från trakten, något som alltmer försvunnit från hyllorna.

– Numera vill folk handla mat! Idag har man slutat med självplockning. Basen i verksamheten är marmeladkokeriet med bär från såväl egna odlingar som från andra östgötska gårdar. Gårdsbutiken står på egna ben.

– Den ger oss vårt levebröd. Oss, det betyder Anna-Sofi och dottern Sara Walfridsson som idag gemensamt står bakom HargOdlarna. Sara har kvar sitt ordinarie jobb något som Ann-Sofi rekommenderar alla innan man vet om en gårdsbutik kan bära sig. Butiken på Hargs gård, som ryms i en gammal vagnsbod, har utökats allt efter att fler kunder hittat hit. Men nu är det stopp, nu finns det inga fler väggar att ta ner, säger Ann-Sofi. – Vi har också byggt ut köket, det vill säga ”kopplat på” en barack på baksidan så vi fick två kök, ett till marmeladkokeriet och ett till det kafé som vi startade i gårdsbutiken.

Hejtorps Gårdsmejeri Hejtorp är ett gårdsmejeri med hantverks‐ mässig tillverkning av ett 20‐tal olika ostar. I butiken är alltid ostdisken välfylld utefter säsongens smaker berättar Kristina som tillsammans med familjen bor på gården. En makalös god nyhet är den lufttorkad Salamin med mild ton av salvia,vitlök och peppar, samt den fina Salsiccian att lägga i pannan eller på grillen. Perfekt till ostarna och fredagsmyset. Och ja, självklart är de gjorda på köttet från våra egna djur berättar Kristina. På Hejtorp kan du slå dig ner med en kopp kaffe i solskenet tillsammans med en bit chokladbrownie med färskost eller en bit cheesecake. Under högsäsong serveras även sallader, pajer och så klart osttallrik.

12

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

Marmeladerna som kokas på Hargs gård är gårdsbutikens stora dragplåster. – Eller kaffe med dopp som vi numera säger. Till kaffet kan vi till exempel erbjuda skorpor med en palett av olika marmelader. När den sista innerväggen i vagnsboden slogs ut kunde man börja ta emot busslaster, bjuda på Östgötabufféer på somrarna och ordna större kalas. Gårdsbutiken har vuxit! Dessutom alla dessa burkar som ska bli klara! 25 000 burkar, mellan 40 och 50 olika sorter, kommer ut från köket på Hargs gård varje år. Många sorter är trogna men nya tillkommer varje år.

Har du tid att ta semester? Det händer någon gång förstår man. – Det är trevligt att åka till andra gårdsbutiker, svarar Ann-Sofi. Och jo, vi har varit i Frankrike och Italien men även där åker vi till liknande ställen.

Läs mer: www.hargodlarna.se

Östgötamats producenter Här kan du handla företagets egna produkter direkt på gården: Läs mera på www.ostgotamat.se för mera information och öppettider. Bondbönas Odlingar Boxholms Mejeri Forsman Lax & Lamm Gläntans Viltkött AB Gävbo Bakstra Herrsäters Gård Kinda Gurka

Sänkdalens Gård Visätters Kalkon Wästanå Gård Väversunda Bärodling Börslycke Gård Billbäcks Plantskola Brinks Gurkor Ydre Kött


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:24 Sida 13

BU TIKSMÄRKNING

Godare mat

närmare hemma Östgötamat i din butik Leta efter symbolen Östgötamat i din butik. Det är din närmaste mat ­ maten hemifrån. Vi har tagit fram en butiksmärkning som gör det lättare för dig som konsu­ ment att hitta de lokala varorna. Fråga efter det i din butik, kanske kan just din butik bli en Östgötamatbutik. I dagsläget samarbetar vi med följande företag: CITY GROSS Linköping CITY GROSS Mantorp CITY GROSS Norrköping Hemköp Ljungsbro ICA Kvantum Klockartorpet ICA Kvantum Signalen ICA Supermarket Berga Centrum ICA Supermarket Johannelund ICA Supermarket Kisa ICA Supermarket Rimforsa Maxi Ica stormarknad Linköping Maxi Ica Stormarknad Motala Maxi Ica Stormarknad Norrköping Priso Hemköp Supermarket Malmslätt AB

www.ostgotamat.se/foretag/livsmedelbutiker

Östgötamaten ska märkas Det är Östgötamats­ märkning på gång i City Gross butiker i Östergötland. Daniel Hedevåg, som är butikschef för City Gross i Mantorp, har tagit med sig influenser från sin förra arbetsplats, en affär i samma kedja fast i bohuslänska Uddevalla. Där jobbade man med västkustens motsvarighet till regional mat. – Vi har redan lokala leverantörer till butiken i Mantorp men har startat ett arbete för att få in fler och kunna berätta för våra kunder om de östgötska produkterna. Genom ett samarbetsavtal med Östgötamat får City Gross butiker i Östergötland hjälp med att leta rätt på producenter.

– Det är en jättetrend med lokalt pro‐ ducerad mat, säger Daniel Hedevåg. Det är inte minst en miljö- och klimatfråga då vi kan korta transportsträckorna. Erik Forslund butikschef på City Gross i Linköping säger samma sak som kollegan i Mantorp, att kunderna frågar efter lokalproducerad mat. – Mer än efter ekologisk och kravmärkt mat. Även i Linköping är man igång med att se till att östgötska varor ska synas genom skyltar och får hjälp med den saken från Östgötamat. Affärerna får också tillgång till material där alla medlemmarna i Östgötamat presenteras, företag som kan komma att tillföra butikssortimenten med lokala produkter.

Men allt är inte så enkelt, en stor kedja som City Gross har särskilda krav som ställs på företag som vill sälja sina varor till dem. På huvudkontoret granskas allt för att varorna ska vara säkra och trygga för kunderna. – Det kan ibland bli problem om ett företag inte kan nå upp till de kraven, säger Erik Forslund. Det kan till exempel gälla olika slags certifieringar. – Det är inte alltid lätt att leva upp till alla krav om man är en liten producent, säger också Daniel Hedevåg.

Fotnot: City Gross har även en affär i Norrköping men vid tidpunkten när materialet till Upplev Östgötamat gjordes fanns inte ansvarig chef tillsatt efter att före detta butikschefen bytt arbetsplats.

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

13


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:24 Sida 14

Ö S T G Ö TA M AT VÄ X E R – N YA M E D L E M M A R

s n a m m a Tills kan vi se till att ha

BRA MAT Många tillsammans, då kan allt möjligt hända! Många tillsammans i en för­ ening som Östgötamat kan påverka oss konsumenter till att handla mer närpro­ ducerad mat. Mat från nära håll innebär fördelar för miljön, ger arbetstillfällen och framför allt, bra mat.

Kriterier Östgötamat Restauranger och matproducenter runt om i Östergötland är medlemmar. En restaurang ska erbjuda två rätter på menyn där råvarorna till största delen kommer från regionen. En livsmedelsproducent ska ha sin slutproduktion i Östergötland eller i den lokala producentens närhet. Råvaran ska i första hand tas från närområdet. Vill du veta mer om föreningen och om vad det innebär att vi kunder väljer lokalt producerad mat så finns information på: www.ostgotamat.se

Ett knippe nya medlemmar presenteras på sidorna som följer...

Nyfångad mat – Ryda Jakt & Fiske Vid Åsundens strand, utanför Björkfors, på vägen mot Hycklinge, hittar vi Ryda Jakt & Fiske, ett familjeföretag som har funnits i 18 år.

Gårdsrestaurangen på Ryda Jakt & Fiske. Bild: Pelles Photo

– Vi är en turistanläggning med boende och gårdsrestaurang, berättar Liselotte Jonsson, som tillsammans med Henri Wiström driver företaget i dag. Restaurangen har alltid öppet för beställningar för minst 12 personer. Under sommaren är luncherna på Ryda Gård extra uppmärksammade, två gånger i veckan serveras då gösluncher med fisk som fångats i sjön utanför. Sommaren betyder också grillkvällar på gården. Anläggningen har många fisketurister och det finns plats för 30 personer att bo över i hus runtom på gården.

Och nu är ni nya medlemmar i Östgötmat? – Vi blev värvade av Barbro Ålström Bragée i Kisa! (Barbro har ihärdigt arbetat för närproducerad mat i många år på olika arenor, reds anm) – Vi har ju mycket lokal mat, köttet köper vi från Basunda i Björkfors och fisken, ja den kommer som sagt från Åsunden.

14

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

– Många gäster, speciellt utländska, tycker det är fascinerande att sitta i restaurangen och äta fisk som fångats i sjön utanför.

Läs mer: Facebook, Ryda jakt & Fiske.


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:25 Sida 15

Ö S T G Ö TA M AT

Landet ska in till stan – Gårds Butiken Blommor

Vit färsksaltad gurka – ett salt sommargodis

& Grönt, Norrköping

I vår gårdsbutik finner du alla våra klassiska gurkinläggningar samt produkter från lokala producenter.

En alldeles ny butik, och likaledes alldeles ny medlem i Östgötamat, är Gårds Butiken. Den ligger i Knäppingsborg mitt i Norrköping där det en gång i världen maldes mjöl och till­ verkades snus.

en

ÖSTGÖTADELIKATESSEN

– Jag vill ta med landet in till stan, säger Catarina Wallstedt, som står bakom Gårds Butiken Blommor & Grönt. Då passade det utmärkt att få förfrågan från Knäppingsborg om hon ville öppna i Norrköpings äldsta kvarter. Här ska hon i butiken, och även på torget utanför, sälja blommor, grönsaker och frukt mm. I butiken säljs också inredning, delikatesser och andra gårdsnära varor. – Jag kommer att ha matprodukter med anknytning till blommor, säger Catarina Wallstedt. Lavendel, rosor, roskvitten med flera andra smaker från blommornas väld . . . Själv har hon en bakgrund som odlare i Lundby mellan Norrköping och Söderköping, flera butiker i Norrköping och Söderköping med såväl frukt som blommor. Innan hon nu öppnade Gårds Butiken Blommor & Grönt har hon också hunnit med att driva hotell och trädgårdsbutik i Åby.

Välkomna till oss! Öppet Månd-Fred 7-16 Kimstad-Tel. 011-533 30 www.brinksgurka.se

HOLAVEDENS HANDELSHUS • Vi säljer produkter av björksav såsom glögg och fryst sav. • Älgörtsdryck, Björklövssaft & Björkvin smaksatt med hallon. Älgörtssnaps (Holavedens starka).

• Egentillverkad grillkol av lövträ.

www.holavedenshandelshus.se

Medlem i Östgötamat därför att: – Jag brinner för lokalodlad mat och vill värna om det närproducerade för hel och ren mat och för att ha en levande landsbygd.

Catarina och Joacim Wallstedt öppnar gårdsbutik men också torghandel i det anrika kvarteret Knäppingsborg i Norrköping. Bild: Emelie Wallstedt När landet kommer in till stan med fina matprodukter från närliggande gårdar kan det se så här lockande ut! Bild: Joacim Wallstedt

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

15


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:25 Sida 16

Ö S T G Ö TA M AT VÄ X E R – N YA M E D L E M M A R

En dröm i uppfyllelse – Albackens Trädgårdskafferi, Mjölby En dag år 2016 publicerade tidningen Vi Bilägare ett test av vägkrogar utefter våra större vägar. Albackens Trädgårds‐ skafferi i utkanten av Mjölby utsågs till bästa vägrestaurang. Sedan dess blev ingenting sig riktig likt.

Mat ska lagas från grunden och den ska innehålla mycket smak. Vi bakar också allt bröd själva. Vi, det är lika med sex anställda på helårsbasis, samt extra personal på sommaren. Numera innehåller menyn ett stort antal rätter där den östgötska gröna ärtsoppan har en ständigt närvarande plats.

frågar efter matens ursprung och handlar gärna sådant som är lokalt. Företaget har vuxit mer än Lotta HelmeusNyman vågats hoppas på. Hon tänker landa i allt som hänt, fortsätta med aktiviteter som redan är igång som afternoon tea och mordmysterium (!) men ändå se till att rörelsen utvecklas.

– Vi fick faktiskt se en explosion av gäster, säger restaurangens ägare Lotta Helmeus‐ Nyman. Vi ligger bra till för folk som kör mellan

– Vi försöker så mycket som möjligt att få tag i östgötska produkter, säger Lotta Helmeus‐Nyman.

Och då blir Albacken medlem i Östgötamat?

Stockholm, Göteborg och Malmö. Liksom för lunchgäster från trakten. Här fanns redan på 70-talet vägkrogen Tre Snäckor när riksvägen gick förbi. Lotta tog över verksamheten 2009. Restaurangen hade inte renoverats på många år och hon fick börja med att fixa lokalen och skaffa inredning för att få fram den vardagsrumskänsla som infinner sig när man stiger över tröskeln i dag. Lotta har varit runt på loppisar och handlat gamla möbler för att få en hemlik känsla. – Och så har jag målat och målat och målat! Tidigare arbetade hon med barn och ungdomar men närde en dröm om ett kafé med trädgårdskänsla. Hon gick olika kurser i inredning och trädgård och till sist gick drömmen i uppfyllelse.

Sådana varor finns också till i butiksdelen, som till exempel teer och marmelader. – Många gäster, inte minst de från storstäderna,

På Albacken kan gästerna äta både inne och ute bland växter, trädgårdsalster, och inred‐ ningssaker, det mesta till salu. – När det gäller maten var tanken från början att servera lite enklare rätter, typ pajer men jag gillar ju att laga mat så det blev snart mycket mer.

– Vår meny utvecklas ju också ständigt och det ska synas att vi använder oss av mycket mat som producerats på nära håll.

Läs mer: www.albacken.net

Det har hänt mycket sedan här var en sliten vägkrog från 1970-talet. Lotta Helmaeus tog över fastigheten, öppnade Albackens Trädgårdskafferi och har till och med fått pris som bästa vägrestaurang. Bild: Eia Persson

Bryggeriet blev restaurang – Gamla Bryggeriet, Norrköping För fem år sedan öppnade restaurang Gamla Bryggeriet i Norrköping. Inte i vilket hus som helst utan i ett kulturmin‐ nesmärkt tegelhus med gamla anor av det bryggeri som en gång funnits här. I samma kvarter började det bryggas öl redan 1857 och verksamheten pågick till 1972 då fastigheterna byggdes om till bostäder. Där Gamla Bryggeriet i dag håller till var det en tid ett våffelmakeri men sedan fem år tillbaka drivs här en restaurang och en bakficka med totalt tre salar och två barer.

Nathalie Salibson är ägare till restaurangen, hon är även kökschef och utbildad somme‐ lier. Vi pratar med hennes man, också han involverad i verksamheten.

16

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

– Vi fokuserar på råvarorna och handlar kvalitetsvaror, säger Yani Salibson. Vid säsong och tillgång köper vi grönsaker från nära håll, vi har hittat ost av halloumityp, som tillverkas i Norrköping, kött från lokalt slakteri och det vilda från trakten runt omkring. Många av gästerna är också medvetna och vill veta matens ursprung.

Gamla Bryggeriet blir en av årets nya medlemmar i Östgötamat: – Vi har alltid jobbat med omsorg med närproducerade och kvalitativa råvaror så det känns rätt att bli medlem.

Läs mer: www.gamlabrygg.se

Nathalie Salibson driver restaurangen Gamla Bryggeriet i anrika lokaler i Norrköping. Bild: Yani Salibson


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:26 Sida 17

Ö S T G Ö TA M AT

En länk får lokal mat – Bondens Skafferi Öst, Mantorp Nystartade Bondens Skafferi Öst har ett alldeles eget motto: ”Think global, eat local”. Affärsidén är att åka runt i Östergötland till uppfödare och odlare för att köpa deras produkter och sedan köra ut dessa till restauranger och butiker. – Vi blir länken mellan producenterna och krögarna, säger Petter Kock, en av ägarna till företaget. Han har erfarenhet från restaurangbranschen och har själv upplevt hur viktigt logistik är för att få fatt på lokala råvaror. – Vi erbjuder en tjänst som varit efterfrågad, den att producenterna själva ska slippa köra runt med sina varor och inte behöva ägna många timmar i bilen. Responsen har varit fantastisk, säger Petter Kock, som ringer upp från sin lastbil på väg hem efter en dag i såväl Mjölby som Linköping och Norrköping där han levererat rotfrukter, kött, mejerivaror, ägg och ostar.

Östgötakrögarnas lokala matgrossist

Svensk Cater är en av Sveriges ledande livsmedelsgrossister för uteätarmarknaden.

Petter Kock , redo att fylla på i Bondens Skafferi. Bild: Andreas Lindberg

Bondens Skafferi Öst har sitt lager i Mantorp – Men vi har så lite som möjligt i lagret, varorna ska ju vara färska och fräscha. Om en kock ska ha rabarber till en paj ska de vara så nyskördade att morgondaggen finns kvar i stjälkarna. Nåja, nästan i alla fall . . . Bondens skafferi finns redan på västkusten samt i Skåne, där den andre delägaren i det nystartade företaget i Östergötland, Andreas Lindberg också är verksam. I Skåne har utvecklingen varit stark med 16 anställda. I Östergötland finns ännu så länge en timanställd men enligt Petter Kock kan det snart bli aktuellt med en fast anställd.

Vi finns på 20 orter över hela landet, bland annat i Linköping. Vår idé är att leverera riktigt bra råvaror till alla typer av kök, stora som små, enkla som exklusiva, stora kedjor och enskilda verksamheter. Vill ni veta mer om vad vi kan erbjuda just er? Kontakta våra säljare i Linköping på 013-31 64 40 eller besök oss på Torvingegatan 9. Välkommen! www.svenskcater.se

Varför blev Bondens Skafferi Öst medlem i Östgötamat? – Det föll sig naturligt då många av restaurangerna är med i Östgötamat liksom en hel del av producenterna. Jag tycker också att man har sunda kriterier inom föreningen, svarar Petter Kock.

Läs mer: www. bondensskafferi.se UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

17


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:26 Sida 18

Ö S T G Ö TA M AT VÄ X E R – N YA M E D L E M M A R

Kocken på Vänneberga, Rebecka Asplund, ser till att grönsakerna är färska. Bild: Annika Altnäs

Närodlat bland ankor och äpplen – Vänneberga Ankor & Äpplen Ankor och äpplen? Visst men också re‐ staurang, kafé och en gårdsbutik. Vänneberga är en liten gård alldeles vid Göta kanal, några kilometer väster om Söderköping. Annika Altnäs på Vänneberga berättar att fruktodlingen med cirka 3 000 äppelträd är relativt ny och början på något nytt för gården. – Annars odlar vi grönsaker och bär som vi använder till både restaurangen och kaféet. En del förädlar vi till sylt, marmelad och saft. Restaurangen, som är öppen i princip året runt, byggdes för två år sedan i anslutning till gårdsbutiken. Godsaker på gång på Vänneberga gård. Bild: Annika Altnäs

– En utmärkt plats för bröllop och kalas, säger Annika Altnäs. – Vi köper in de varor som vi inte kan producera själva, det mesta är lokalt, annars svenskt. Det enda vi går bet på är kaffe, choklad och citrusfrukter! I gårdsbutiken säljs det bland annat matprodukter från andra producenter men också föremål med trädgårdsanknytning och inredning samt förstås Vännebergas egna förädlade varor.

Ankorna då? – Jo, här finns gula renrasiga ankor, som förser gården med ägg. Ankorna ingår dessutom i ett projekt för att bevara den svenska gula ankan.

Vänneberga gård är ny medlem i Östgötmat. – Jag har varit medlem tidigare, när jag arbetade som lammproducent. Så jag känner till frågorna som föreningen driver och vill vara medlem nu igen. Det handlar också om att synas.

Läs mer: www.vannebergagard.se

Klassisk fika – Väderstad Centralkonditori, Väderstad Här hittar vi ett klassiskt konditori. – Vi vill vara så tidlösa som möjligt, säger Thomas Schwenke som äger konditoriet tillsammans med Helen Schwenke. – Vi försöker skapa lite lycka, säger Thomas om upplevelsen att gå på kondis. Gästerna ska längta tillbaka! Väderstad var en gång en betydligt livligare plats än dagens samhälle, inte minst med flera konditorier. Endast Centralkonditoriet är kvar. – Men det satsas på nytt här, vi har till exempel fått en byggnadsvårdsbutik och en presentaffär. Och vi själva ska bygga ut konditoriet. Det ska bli ett exakt likadant hus som det nuvarande. Det får plats på gården och byggs samman med den äldre byggnaden genom en glasad gång. – På så sätt får vi plats för fler gäster och även bättre plats för oss som jobbar här.

Varför blev ni medlemmar? – Anledningen? Vi blev faktiskt värvade av Magdalena Hermelin som jag köper grönsaker av,

18

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

(Hermelins utanför Skänninge, reds anm.) Det företaget är ju medlem liksom Grepstad som levererar jordgubbar till konditoriet. Ett klassiskt fik blir ny medlem i Östgötamat.

– Vi vill värna om närområdet! Det är roligt att kunna ha bra produkter därifrån.

Läs mer: www.centralkonditoriet.se


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:26 Sida 19

Ö S T G Ö TA M AT

Vilt norr omRoxen – HC Vilt, Grensholm Henric Stein driver sedan fyra år ett företag där han säljer viltkött till restauranger och grossister men också en del till privatpersoner.

Stafsäter Gårdsglass – glass av högsta kvalitet samt mat och presentartiklar att köpa med sig hem, gärna med lokal prägel. Öppettider: juni aug kl 11 18 dagligen

HC Vilt håller till i Grensholm vid Roxens norra sida i Norrköpings kommun. Här finns ett slakteri som Henric hyr in sig hos och även en vilthanteringsanläggning. – Det går mest dovvilt i den anläggningen, berättar Henric men jag köper även in vilt från större gårdar i Östergötland.

Varför Östgötmat? – Jag tycker att det är en stark organisation. Det ska synas på produkterna att vi är med, de ska märkas med etiketter som det står Östgötamat på.

Läs mer: Facebook, Henric Stein

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

19


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:26 Sida 20

I N K A S TA R E Ö S T G Ö TA M AT VÄ X E R – N YA M E D L E M M A R

I N K A S TA R E

Mat med historia – Husby Säteri, Söderköping På Husby Säteri, ett slott byggt redan 1795, händer det en hel del i sommar.

Husby Säteri , Söderköping, en av de nya medlemmarna i Östgötamat. Bild: Yvonne Bäckstedt

– Då kommer säteriet att servera à la carte men för säkerhets skull ber vi våra gäster att titta på vår hemsida. Om vi till exempel har bröllop kan vi inte ta emot fler gäster just den dagen, säger Ulf Lacker som är ansvarig för anläggningen. Han berättar också att det blir konserter vid några tillfällen i slottsparken i sommar då med möjligheten att kunna beställa en måltid.

Något helt annat nytt är historiska midda‐ gar. Det är en resa i måltiden med mat som speglar slutet av 1700-talet och början av 1800-talet, alltså under den tid som Husby Säteri byggdes. Under våren har den första historiska måltiden ägt rum och när den utvärderats tas det beslut om en eventuell fortsättning i höst. Husby Säteri är i grunden ett konferenshotell men nu satsar man också på privatgäster med bland annat weekendpaket och samarbete med andra företag som till exempel golfanläggningar. – Det går också bra att komma hit på spök-

vandringar, bo över på slottet och känna av den ockulta miljön!

Vad betyder Östgötmat för ert företag? – Vi har gått med för att det ger ett bra samarbete, säger Ulf Lacker, och för att främja maten som finns här omkring, den mat som vill ha i vår mat-

lagning. Vi har redan mycket vilt och när gästerna frågar varifrån det köttet kommer kan vi peka ut genom fönstret mot ett vildhägn! – Vi vill också synas mer och få fler kunder, kanske man väljer oss bland annat av den anledning att vi finns med i Östgötamat.

Läs mer: www.husbysateri.se

Fokus på östgötskt kött – Restaurang Rico och Gatukök Flott, Linköping – Gatuköket satsar på hambur‐ gare gjorda av närproducerat kött. På restaurangen är det också fokus på kött, alla köttdetaljer kommer från Östergötland, berät‐ tar Matteo Valencic, som svarar för både Flott och Rico.

20

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

Han berättar att man handlar köttvarorna från Bjursunds slakteri i Valdemarsvik och han har idel lovord över de östgötska produkterna.

– Finaste köttet! En fantastisk kvalitet! – Vi vet också det exakta ursprunget och kan säga vilken gård som har levererat köttet eftersom slakteriet märker de olika produkterna. Det är otroligt uppskattat av våra gäster som ofta frågar varifrån maten kommer.

Varför nu medlem i Östgötamat? En anledning enligt Matteo Valencic är att man vill stötta lokala mindre gårdar, som kan leverera bra kött men också att för att få hjälp med att hitta odlare i närområdet som kan leverera grönsaker.

Läs mer: www.ricolkpg.com


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:27 Sida 21

Ö S T G Ö TA M AT

Årets Östgötaambassadörer Två av Östgötamats medlemsföretag har i år fått utmärkelsen Årets Östgötaambassadörer. Det är Monica och Chris Wall, Tjällmo Gäst­ gifvaregård och Anneli och Niclas Nordqvist, Vikbolandsstruts. Utmärkelsen, som delas ut av Visit Östergötland, går till en person, förening eller företag som har gjort ett riktigt bra arbete med att lyfta Östergötland det senaste året. Det var för andra året i rad som Årets Östgötaambassadörer ut sågs under Besöksnäringens Dag. De övriga som fick utmärkelsen i år är: Elisabet Nilsson, landshövding. Andreas Tosting och Mathias Lindholm, Sveriges Radio Östergötland. Roger Jonsson, Narr konfektyr. Tomas Ahlström, East Sweden Game. Markus och Sofie Krunegård.

Monica och Chris Wall, Tjällmo Gästgifvaregård. Foto: Privat Anneli och Niclas Nordqvist, Vikbolandsstruts. Foto: Privat

Unna dig en helkväll! Boka ditt bord inför kvällsevenemang och njut av en gastronomisk stund innan föreställningen Se aktuell meny på konsertkongress.se

Miljömärkta matupplevelser!

För bordsbokning vid kvällsevenemang, kontakta oss på: 013-190 00 30 eller bistro@konsertkongress.se

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

21


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:28 Sida 22

a m a t ö g t s Ö å p a mm y r g r ä Vi

Ö ALLA DAGAR Maxi ICA Stormark

Mota

Hökartorget, tel 0141-20

www.maximotala


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:29 Sida 23

mat!

Öppet DAGAR 8-22 ormarknad i

Öppet ALLA DAGAR 7-22 Maxi ICA Stormarknad i

Öppet ALLA DAGAR 7-22 Maxi ICA Stormarknad i

tala

Norrköping

Linköping

141-20 35 00

Koppargatan 20, tel 011-28 96 00

Västra Svedengatan 12, tel 013-36 47 00

otala.se

www.maxinorrkoping.se

www.maxilinkoping.se


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:29 Sida 24

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R G Ö T L A N D

Samla på östgötska sommarminnen!

Sommaren är snart här med en grönska som är svår att beskriva för den som inte tillbringat sommaren i Sverige. Nu är det hög tid att planera för sommarens sköna upplevelser. Här hittar du flera förslag på både natur­ och matupplevelser. Varför inte samla på sommarminnen som du kan minnas och njuta av när hösten kommer.

Naturpaket med M/S Kind, paddling i kajak och Vårdnäs Kom nära naturen, känn stillheten i kombination med fysisk aktivitet och goda måltider. Resan börjar i Linkö­ ping, ombord på M/S ”Kind” genom kanal­system och slussar. Efter lunch paddlar vi från Hovetorp i havskajaker där du får fikapaket och info om padd­ lingen. Avslutning med bekväm över­ nattning och tvårätters middag på Vårdnäs Stiftsgård där du kan koppla av med sjöbastu och kontemplation. Paketinnehåll: Kryssning med M/S ”Kind”, lunch ombord, paddling i havs­ kajaker med fikapaket, övernattning på Vårdnäs Stiftsgård, del i dubbelrum med frukost och tvårätters middag. Pris per person: 2.190:­ (dubbelrum med frukost, tvårätters middag, båtresa med lunch, paddling i kajak inkl. fikapa­ ket och instruktioner inför paddlingen). Kontakt: Rederi AB Kind, Tel. 013­663 50, direkt M/S ”Kind” 070­638 02 30 mail: kind@rederiabkind.se. Läs mer: www.rederiabkind.se.

24

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

Weekendpaket de lux på Ombergs Turisthotell Hela helgen ligger orörd och många naturupplevelser väntar. Genomarbe­ tade femrätters menyer och provning av utvalda viner. Ni ankommer till fredagsmys på ankomstkvällen och njuter av fördrink och därefter vår femrätters supé med utvalda drycker till varje rätt. Efter en lugn frukost upptäcker ni våra omgivningar på egen hand, ni får med er en härlig picknicklunch att förtära på någon mysig plats. På kvällen serveras ytter­ ligare en fem rätters supé där ni får möjlighet att prova två olika sorters vin till varje rätt. I paketet ingår: Fördrink med tilltugg, 2x Femrätters supé, Dryckesmeny, 2x Övernattning i charmiga pensionatsrum, 2x Pensionat­ frukost, Picknicklunch, 2x Dryckesprov­ ning i egen regi Pris per person: 4125 kr Kontakt: 0144­330 02, info@ombergsturisthotell.com Läs mer: www.ombergsturisthotell.com

Supépaket de lux på Ombergs Turisthotell! Välkomponerad femrätterssupé och ut­ valda viner därtill. Lugn & ro på pensiona­ tet och njutbar lunch i matsalen. Starta er vistelse hos oss med en vällagad lunch i restaurangen innan ni checkar in på pen­ sionatet. Vila upp er på rummet och passa på att läsa en god bok. På kvällen intar ni en genomarbetad fem­ rättersmeny gjord av traktens och säsong­ ens råvaror. Till detta serveras en utvald vinmeny bestående av ekologiska viner från småskaliga producenter. Om ni öns­ kar kan ni beställa kaffe och avec som av­ slutning. Senare drar ni er tillbaka till rummet och återkommer på morgonen utvilade till pensionatsfrukosten. I paketet ingår: ­ Tvårätters lunch ­ Femrätters supé ­ Vinpaket ­ Övernattning i charmiga pensionatsrum ­ Pensionatsfrukost Pris per person: Enkelrum: 2085 kr per person Dubbelrum: 2085 kr per person Kontakt: 0144­330 02, info@ombergsturisthotell.com Läs mer: www.ombergsturisthotell.com


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:30 Sida 25

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R G Ö T L A N D

Ni börjar dagen med att cykla från Berg till Borensberg längs Sveriges Blå band ­ Göta kanal! Ni cyklar längs kanalen hela dagen innan ni sover över på klassiska kanalhotellet Göta Hotell. På kvällen äter ni en god 3­rätters middag! Nästa morgon efter frukost väntar en förmid­ dag med tid att utforska den lilla kanal­ byn, ni kan t ex cykla till Brunneby musteri innan ni åker med M/S Wasa Lejon tillbaka till Berg, på båten väntar en lunch på er. I paketet ingår: Logi och frukost på Göta Hotell, 3­rätters middag på Göta Hotell, 2 dagars cykelhyra med start i Berg och lämning i Borensberg, Båtresa med M/S Wasa Lejon mellan Borensberg och Berg samt lunch ombord. ­ Sluss och kram! Pris per person: 2125 kr Kontakt: 0141­20 99 00, info@gotahotell.se Läs mer: www.gotahotell.se

Skärgårdsweekend Avkoppling i en svensk småstadsidyll. Gör en shoppingrunda till fots bland Söderkö­ pings alla småbutiker. Eller bestig Ramun­ derberget och du får en underbar utsikt över staden. Detta ingår vid en övernattning: • Kryssning till Harstena inkl. måltider ombord • Ett glas mousserande vin som välkomst­ drink före middagen • En trerätters middag • En övernattning och frukostbuffé Paketet är bokningsbart sommartid i samband med de fredagar då kryssningen avgår. Kryssning till Harstena gör man med för­ del på avresedagen men går även bra på ankomstdagen, observera att båten an­ länder till Söderköping ca klockan 18:00. Pris per person: 2425 kr / person i dubbelrum Enkelrumstillägg: 300 kr För Er som vill lägga till logi & frukost en extra natt har vi ett specialpris på 800 kr / person. Detta pris gäller enbart i samband med bokning av Skärgårdsweekend. Läs mer: Destination Harstena.

Ölinclusive Ölinclusive, kan det bli trevligare än att få njuta en hel helg med öl på korsan och tvärsan, god mat med lokal prägel och trevliga människor som delar din passion? Vi erbjuder dig det stora, etablerade, väl­ renommerade bryggeriet Åbro, det lilla prisbelönta hantverksbryggeriet Nääs samt en gemensam egen hembryggning. En bryggerihelg inlindat av besök i bes­ kans himmelrike Kalvsveds Humlegård. Tripp, trapp, trull i ölbryggning, och allt detta med helpension på vackra Solviken vid sjön Sommen. Pris per person: 3795;­ Datum: 27­29 april samt 7­9 september Begränsat antal platser boka tidigt. Kontakt: Peter Sterne 070­628 20 41 eller peter@solviken.nu Läs mer: www.solviken.nu

Matupplevelser runt sjön Rengen & besök på Löt Gårdsmejeri Under den här matupplevelsedagen be­ söker ni getostmejeriet Löt Gårdsmejeri, samt Stafsäters Gårdsglass som erbjuder närproducerad glass och avnjuter en mid­ dag med övernattning på natursköna Stiftsgården Vårdnäs. Strax söder om Linköping ligger Löt Gårdsmejeri som producerar genuina öst­ götska mejeriprodukter från gårdens egna mjölkgetter. I den trevliga gårdsbutiken kan du handla med dig ostar som avspeg­ lar Östergötlands historia på ett alldeles speciellt sätt. Här finns samtliga produk­ ter från gården och ett trevligt sortiment av andra lokalproducerade produkter från närliggande gårdar. Matresan går vidare till Stafsäters Gårdsglass – ett litet familjeföretag som erbjuder närproducerad glass av allra högsta kvalitet. God glass på äkta råvaror! Efter någon mils resa runt sjön Rengen kommer ni fram till Vårdnäs Stiftsgård. En pärla som ligger naturskönt på en höjd mellan Lilla och Stora Rengen och som binds ihop av Kinda Kanal. Efter incheck­ ning till ditt hotellrum finns tid för av­ koppling – promenad, bastubad eller dopp i sjön, innan den kulinariskt lokal­ producerade tvårättersmiddagen serve­ ras. Pris per person: från 1795kr /per Kontakt: 0141­209900, info@sveciatravels.se Läs mer: www.sveciatravels.s

Läs mer om de olika pa keten: www.ostgotamat.se Här finns även fler pa ketresor som är certifierade av Östgötamat!

Slussa på Göta kanal och bo på Högby Spa Välkomna på en trevlig kanalupple­ velse i sommar! Åk med M/S Kung Sverker på Göta kanal och slussa i kanalens brantaste slusstrappa. Ni äter god lunch ombord och sover på Högby Spa utanför Motala. Passa på att uppleva Motalas fantastiska hamn med ett besök på Motala Motormu­ seum och Vätternakvariet. På kvällen ingår en två­rätters middag på hotellet. Pris per person: 2190 SEK Kontakt: 0141­209900, info@sveciatravels.se Läs mer: www.sveciatravels.se

Kräftfiskepaket på Göta Hotell! Bo på det klassiska kanalh otellet Göta Hotell, bara 5 steg från Gö ta kanal och fånga era egna kräftor. Ni checkar in i ert rum och sedan börjar ni eftermid­ dagen med kaffe och god bärpaj innan ni beger er till kanalen för att lägga i burarna. Tillbaka på hotelle t väntar en 3­rätters middag (exklusive dryck) och lite senare på kvällen går ni tillbaka till kanalen för att ta upp er fån gst! Nästa morgon efter frukost häm tar ni kräf­ torna och beger er hemåt – med massa fina minnen och en och annan god kräfta! Pris per person: 1650 kr Paketet kan bokas 1­31/8 Kontakt: 0141­20 99 00, info@gotahotell.se Läs mer: www.gotahotell. se

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

Foto: 123RF

Cykel‐ och kryssningspaket på Göta Hotell

25


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:30 Sida 26

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R G Ö T L A N D

keten: Läs mer om de olika pa se at. tam tgo os www. ketresor Här finns även fler pa tgötamat! Ös som är certifierade av

Alla i förkläden Gourmetmiddag med jobbgänget? Bli en fena på fiskrätter? Eller en smaktäv­ ling med vännerna i köket? Här i vårt vackra hus har vi byggt ett alldeles nytt kök för gemensam matlagning och fest­ lig provsmakning. I priset ingår: tilltugg och 1 glas mousse­ rande vid genomgången, matlagningsak­ tivitet, 3­rätters middag med vinpaket, kaffe/te samt logi i delat rum och fru­ kostbuffé. Pris per person: 2 230 – 2 430 kr Kontakt: Telefon 0494­792 90 Fax 0494­212 51 E­post info@rimforsastrand.se Läs mer: www.rimforsastrand.se

Guldpaketet på Högby Spa En romantisk helg tillsammans på den östgötska landsbygden? Ägna tid till­ sammans med någon du tycker om. Rå om varandra långt bort från vardagens stress i vår härliga spaanläggning med kalla och varma pooler, både inomhus och utomhus. Paketet bokas med an­ komst fredag. I paketet ingår: eftermid­ dagsfika, tillgång till spaavdelningen med te och fruktbuffé, två­rätters mid­ dag, frukostbuffé, lån av handduk och badrock. Pris per person: 1540 kr per person Kontakt: 0141­420 60, info@spa.hogbygard.se Läs mer: www.spa.hogbygard.se

26

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

Kreativ helg Tillsammans med konstnären Madeleine Van Nightevecht, Björkfors Arthous, ska­ par vi helger för dig som vill måla eller skapa i keramik. I priset ingår: 2 x 2.5 tim. aktivitet (mål­ ning el keramik) eftermiddagskaffe, 2­rätters middag, Strandbastubad med badrock, badhandduk, frukt & juice, för­ middagskaffe samt logi i delat rum och frukostbuffé Pris per person: 3 050 – 3 250 kr Kontakt: Telefon 0494­792 90 Fax 0494­212 51 E­post info@rimforsastrand.se Läs mer: www.rimforsastrand.se

Långhelg på Wreta Avnjut helgen hos oss på Wreta tillsam­ mans med släkten, kompisarna eller som en romantisk avstickare ut på lan­ det. God mat, vacker miljö och personlig service är några av Wretas kännetecken. Passar till släktträffen, kompisarna eller med din käresta! Toppen att kombinera med en dagstripp till Nyköping, Norrkö­ ping, Kolmårdens djurpark eller någon annan pärla i området! Fredag: ­Tillgång till utomhus bubbelbad och vedeldad bastu kl 16.00­18.00. ­Lån av badrock och tofflor ­1 glas champagne innan middagen. ­2­rätters middag. ­Logi en natt i dubbelrum Lördag: ­Frukostbuffé ­Eftermiddagsfika i salongerna, finns framdukat kl 15.00­16.00. ­Tillgång till utomhus bubbelbad och vedeldad bastu kl 15.00­18.00. ­Lån av badrock och tofflor ­1 glas champagne innan middagen. ­3­rätters middag. ­Logi en natt i dubbelrum ­Frukostbuffé

Pris per person: 2995 SEK /person i dubbelrum Kontakt: Wreta Gestgifveri, 0155­72022 eller info@wreta.nu Läs mer: www.wreta.nu

Matresa med egen bil i Kindabygden Förrätt­Huvudrätt­Efterrätt En trerätters matresa som börjar med förrätt i Vagnboa, Hargs Gård kl.11. Förrätten serveras i gårdsbutiken, där man även kan botanisera bland sylt o marmeladburkar. Därefter åker man genom Kindabygdens vackra natur och kommer till Ryda Jakt o fiske, vid Åsundens strand. Där serveras huvud­ rätten, en lokal delikatess. Sedan fortsät­ ter färden till Valö, den anrika festplatsen, som har mer än 60 år på nacken. Avnjut desserten och njut av lugnet på denna plats. Hemresa när ni är redo. Pris per person: 415 kr/person Kontakt: Kontaktperson, Ann­Sofi Johansson, HargOdlarna. Bokning senast kl. 11.00 dagen innan på 0708­244553 Datum 4/7, 11/7, 18/7, 25/7 Läs mer: www.hargodlarna.se

Vandringspaket Vårdnäs dska­ Avkopplande vandringspaket i eklan r. pets vackra natu Upplev den omväxlande naturen med Följ sjöar, eklandskap och trolska skogar. som näs Vård från eden kyrkl la gam den av kopplas samman med en vacker del ta Avslu . Slott Säby a Bjärk till den Östgötale ag midd god en sedan med sjöbastu och Pake­ med sjöutsikt på Vårdnäs stiftsgård. natt­ tet inkluderar också lunchpaket, över ffé. stbu fruko och ning i dubbelrum

. Pris per person: 890 SEK i dubbelrum vin­ lt Utva . ­/natt Enkelrumstillägg 200: on. paket till middagen 200 SEK per pers e Kontakt: 013­368500, info@vardnas.s e nas.s .vard www Läs mer:


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:30 Sida 27

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R G Ö T L A N D

Paddla i sjö och kanal på Vårdnäs

Matsafari i Kindabygden

Vill du paddla kajak­ eller kanot i fantas­ tisk, nära natur? Boka ett paket på Vård­ näs stiftsgård och få ett litet äventyr med stora upplevelser. Vi har både en­ och två­ dagarspaket inkl. övernattning i dubbel­ rum, middag, frukost, lunchpaket och kanothyra.

Succén fortsätter med matsafari i Kindabygden. Ni tar er med egen bil från förrätt, varmrätt till efterrätt och njuter av lokalproducerad mat samt Kindas vackra natur. 3­rättersmiddagen inleds hos Harg­ Odlarna på Hargs Gård strax utanför Kisa. I gårdsbutiken serveras ni förrätten och hör om gårdens verksamhet. Passa även på att handla de goda produkterna och ta med hem. Efter förrätten går resan vidare längs slingriga vägar utmed sjön. Åsundens norra strandkant. Ca 30 min senare är ni framme vid vackra Rim­ forsa Strand. Där avnjuts varmrätten som är genuint tillagad med fokus på lokala råvaror. Därefter tar ni er till Valla strax utanför Rimforsa och besöker Sti­ liga Stugan hos Fresons Bageri & Träd­ gård. Där avnjuter ni desserten bestående av lokaltillverkad ostkaka/kalvdans samt kaffe/te. Resan startar ca kl 11.00 och slutar ca 16.00, Morsdag 27 maj, alla onsdagar, lördagar och söndagar under perioden 27/6 – 12/8 samt Östgötadagarna söndagen 2/9 2018. Pris per person: 3­rätters middag 420 kr/person (betalas vid förrätten på Hargs gård,

Vardagsmys på Ombergs Turisthotell vällagad Njuta av lediga vardagar med dig lite a Unn ker. dryc lda mat och utva tell! Gå vardagslyx på Ombergs Turistho r vila elle et berg på ad en härlig promen kommer len kväl åt Fram . met rum på ut serveras du ner till restaurangen där du en femrät­ eras serv r efte Där . rink förd en matsalen. ters supé i den mjukt upplysta och be­ a Mätt ro. och lugn i njut Ät och och met rum till låtna drar ni er tillbaka till lade utvi en gon mor på mer återkom ers rätt fyra r: frukosten. I paketet ingå pensio­ supé, övernattning i charmiga natsrum, pensionatsfrukost. Pris per person: 1290 kr mbergs­ Kontakt: 0144­330 02, info@o com tell. turistho tell.com Läs mer: www.ombergsturistho

ta med kvittot och visa upp vid varmrätt och dessert)

Kontakt: Förbokas: Rimforsa Strand 0494­792 90, bokning@rimforsastrand.se senast kl 12.00 dagen före resan. Läs mer: www.rimforsastrand.se

Njut av kökets picknicklunch och av ber­ gets vackra natur. Mys på rummet i vän­ tan på femrätters supé i restaurangen. Boka ett Vandringspaket på Ombergs Turisthotell! Lederna till berget börjar precis bakom pensionatet och det finns möjlighet att välja Ellen Keysleden 6 km , Älvarumsle­ den 12 km eller Östgötaleden 28 km. Väl tillbaka på pensionatet checkar ni in på rummet. På kvällen avnjuter ni en femrät­ ters supé i restaurangen innan ni drar er tillbaka till rummet igen. Efter att ha laddat batterierna med sömn och en god pensionatsfrukost kan ni även ta en tur på berget denna dag. I paketet ingår: ­ Picknicklunch dag 1 eller dag 2 ­ Femrätters supé ­ Övernattning i charmiga pensionatsrum ­ Pensionatsfrukost Pris per person: Enkelrum: 1590 kr per person Dubbelrum: 1590 kr per person Kontakt: 0144­330 02, info@ombergsturisthotell.com Läs mer: www.ombergsturisthotell.com

Bastumys Gillar du att bada bastu är det här pake­ tet för dig! Strandbastun med egen brygga är en uppskattad plats och året om går det att ta ett dopp i sjön. I priset ingår: Strandbastubad med bad­ rock, badhandduk, frukt & juice, SPA­ri­ tual, 2­rätters middag, logi i delat rum & frukostbuffé. Pris per person: 1 575 ­ 1775 kr/person Kontakt: Telefon 0494­792 90 Fax 0494­212 51 E­post info@rimforsastrand.se Läs mer: www.rimforsastrand.se

Foto: 123RF

Pris per person: Endagspaket inkl. över­ nattning i dubbelrum, middagsbuffé, fru­ kost, lunchpaket samt kanot eller kajakhyra från 990 SEK/person Tvådagarspaket inkl två övernattningar i dubbelrum, två middagsbufféer, två fru­ kostar, två lunchpaket samt kanot eller kajakhyra från 1.890SEK/person Enkelrumstillägg 200:­/natt, kajaktillägg 200:­/dygn. Utvalt vinpaket till middagen 200 SEK per person. Kontakt: 013­368500, info@vardnas.se Läs mer: www.vardnas.se

Vandringspaket på Ombergs Turisthotell

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

27


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:31 Sida 28

G R I L L A Ö S T G Ö TA G R I S

Östgötska grisar med eget varumärke Östgötagris är varumärket som fått sprid‐ ning i länet men det är också resultatet av ett lyckat samarbete mellan två med‐ lemmar i Östgötamat, en gård och ett charkföretag. För cirka ett år sedan startade Charkman, i Norrköping representerat av familjeföretaget Kulls Chark, ett gemensamt arbete med Blackert Lantbruk i Skänninge, även det ett familjeföretag. Varje vecka köper charkföretaget grovstyckade detaljer från 25 grisar, som sedan säljs under namnet Östgötagris.

– Vi finstyckar och säljer mot butik och re‐ stauranger, berättar Kjell Pettersson, platschef på Kulls chark. Vi låter också förädla råvarorna, de blir till exempel korv och isterband hos andra företag men med våra recept. Själva förädlar vi köttet bland annat till bacon, skinka och fläsk. Kjell Pettersson är nöjd med att namnet Östgötagris börjat sprida sig och berättar lite stolt att kulturministern fick Östgötagris till lunch när hon för en tid sedan var i Åtvidaberg och invigde ett bibliotek och att det minsann var Östgötagris på menyn när kungen nyss var i Motala. Men ännu stoltare är han nog över att så många östgötska skolkök hör av sig och vill ha det närproducerade köttet till skolmåltider. Det fanns flera anledningar till att charkföretaget valde just det här lantbruket. En är att gården

är klimatsmart med integrerad uppfödning vilket betyder att grisarna som går till slakt är födda på gården. En annan anledning är att det mesta av fodret också odlas här. – Att vi är integrerade gör att vi har koll på hela uppfödningen från betäckning till färdig slaktgris, säger Hans Blackert, en av ägarna till lantbruket. Grisarna äter till stor del mat som odlats på gården, spannmål som korn och vete men även mycket protein i form av ärtor och åkerbönor. På så vis går det åt mindre av det importerade sojaproteinet.

Jeanette Blackert på familjeföretaget Blackert Lantbruk i Skänninge, som inlett samarbete med Kulls Chark i Norrköping. Bild: Christina Enudd Nordström

Mer info: blackertlantbruk.se charkman.org

Hans Blackert är också nöjd – Det är jättekul att efterfrågan på det här grisköttet ökar, inte minst inom den offentliga upphand­ lingen. Nu kommer antalet grisar, som ska gå till Östgötagris också att utökas under den närmaste tiden. Vi kan garantera att köttet kommer från grisar på vår gård.

Matglädje vid grillen Vi bad Ombergs Turisthotell att få några recept på rätter som blir härliga att laga och äta, inte minst vid grillen. Vi fick också ett recept på en marinad från Blackerts lantbruk.

PULLED PORK PÅ KARRÉ FRÅN BLACKERTS 1/2 fläskkarré 2 msk salt 1 msk farinsocker 2 msk sambal oelek 1 msk spiskummin 1/2 msk ingefära 1 msk mald fänkål 1 msk paprikapulver 1 st lagerblad Blanda kryddorna och gnid i köttet låt marinera över natten i kyl.

28

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

1 stor lök, skivad 3 vitlöksklyftor 1 dl rödvinsvinäger 1 dl ketchup 4 msk whiskey Lägg köttet och resterande ingredienser i en kastrull (gärna gjutjärn) under lock och baka i ugnen i 6­8 timmar på 90 grader. Köttet ska gå att dra isär. Vill man ha ytterligare smak så kan man varmröka köttet 2 timmar på grillen under lock innan man bakar det i ugnen. Dra köttet och blanda med löken och lite av vätskan från tillagningen smaka av med salt och peppar.

Bild: 123RF


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:31 Sida 29

G R I L L A Ö S T G Ö TA G R I S

POTATISSALLAD MED GRILLADE GRÖNSAKER 4 PERS 800 g små färskpotatisar 12 st späda morötter 4 st salladslökar 10 st skivade rädisor olika färger 8 st mangoldblad strimlade 1 dl grovkornig senap från Hov 1 dl vatten 1 dl rapsolja Salt och svartpeppar Tvätta potatisen, gnid in i lite olja, salta och peppra, lägg i aluminiumfolie och lägg på grillen tills de är mjuka. Tvätta morötterna och löken, salta och peppra, dela löken om den är stor, grilla tills de är mjuka. Gör en vinägrett av senap, olja och vatten, vänd ihop allt till en luftig sallad och smaka av.

RAMSLÖKSPESTO 30 g ramslök 30 g persilja 1 dl riven Brostorps Hemost 2 dl rostade solroskärnor 1 dl rapsolja Salt och peppar Mixa i matberedare till önskad konsistens.

Bild: 123RF

GRILLAD HEL SPETSKÅL 2 små spetskålshuvuden 3 msk Ombergshonung ½ citronjuice och zest 1 dl rapsolja Salt och peppar Lägg kålen hel på grillen och grilla tills den känns mjuk, det gör inget om den blir bränd på utsidan. Blanda en vinägrett av citron, honung och olja. Dela kålen på mitten plocka bort de yttersta brända bla­ den och blanda med salt och peppar.

MARINAD TILL BENFRI KOTLETT ELLER YTTERFILÉ 1 st solovitlök 2 tsk färsk riven ingefära 1 msk soja 1 msk svensk honung 1 msk kalvfond 1 krm chiliflakes 1 tsk paprikapulver Lite flingsalt och svartpeppar efter smak Låt köttet ligga i ett par timmar i marinaden innan det är dags att lägga det på grillen. Kokt färskpotatis med smör och lite flingsalt och en hemmagjord tzat­ ziki är inte dumt till!

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

29


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:31 Sida 30

N Ä R A R ÅVA R O R

I N K A S TA R E

Samma koncept genom alla år

Bästa råvarorna och bästa mathantverket

Det här är Östgöta Köks‐restauranger och delikatessbutiker i Norrköping: Nya Torget Ekbacken Gin (utsedd till Sveriges bästa restau‐ rang enligt White Guide 2018) och dess bakficka Pig’n’Hen Burgers & Bangers Härlig Pasta

De har alltid brunnit för de bästa råva‐ rorna och för ett bra mathantverk, allra helst närproducerat. Så var det redan för 14 år sedan när Karin Elebring och Tho‐ mas Hallgren på Östgöta Kök startade sin första restaurang i Norrköping. Och på den vägen har det fortsatt. Restaurangerna har blivit fler i Norrköping och i mitten av augusti öppnar de dessutom sin första restaurang i Linköping, närmare bestämt på Garnisonsområdet. Konceptet är detsamma genom åren och på samtliga restauranger och även i den delikatessbutik som företaget har i Norrköping.

– Våra koncept har genomsyrats av att hitta de bästa råvarorna och det bästa mathant‐ verket, säger Thomas Hallgren. Närproducerat och så lokalt som möjligt men det är inget självändamål, allt håller inte måttet. – Nu när verksamheten har vuxit och omfattar stora volymer, då räcker heller inte alltid de nära varorna till. Då blir det svenska råvaror, jag kan

Karin Elebring och Thomas Hallgren på Östgöta Kök vill alltid hitta de bästa råvarorna och det bästa mathantverket. Bild: Peter Holgersson

30

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

säga att vi nästan uteslutande har svenska råvaror i vår verksamhet. – Vi har inte minst väldigt många luncher, säger Thomas Hallgren. Där spricker ibland tanken på att servera närproducerat, det fungerar inte dagligen. När Östgöta Kök också startade Burgers & Bangers var det ett sätt att utmana fast food-kedjorna. – Vi lagar den sortens mat som man gör på de kedjorna men ska göra det på ett bättre sätt och till en så bra peng som möjligt. Vi kan inte hålla en lika låg prisnivå men blir ett alternativ då vi lagar mat på riktigt. Konceptet är detsamma som till våra andra restauranger.

Östgöta Kök har kvar flera av sina leverantö‐ rer sedan starten för 14 år sedan. – Vi har varit trogna många producenter, en del har flyttat på sig men vi har fortsatt att handla av dem. I många fall har man fördjupat samarbetet och kunnat vara med och påverka produkterna. Thomas Hallgren tar isterband och korvar som exem-

Fresh Market Arkösunds Hotel Östgöta Kök arbetar också med cate‐ ring, matlagningsaktiviteter för grup‐ per, säljer färdiglagad och nästan färdiglagad mat. pel där Östgöta Köks egna recept har använts hos tillverkaren. – Vi träffar många lyhörda producenter, det är nödvändigt för att restaurangerna ska få rätt varor. Det är superviktigt med en dialog för att produkterna ska hålla hela vägen. – Häromdagen träffade jag representant för Bondens Skafferi (läs mer om Bondens Skafferi i artikeln om nya medlemmar, reds anm) och blev erbjuden att köpa landodlad abborre. Det är ett företag som kan hjälpa oss att hitta de små producenterna och dessutom sköta lagerhållningen. Det är ett annat samarbete som kan bli spännande.

Mer info: www. ostgotakok.se

F


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:31 Sida 31

Fluglarver som gör nytta

S O L D AT S F L U G A N S L A R V E R

Fluglarver har visat sig vara extremt duktiga avfallshanterare, åtminstone gäller det den svarta vapenflugans lar‐ ver. De tar inte enbart hand om avfall och restflöden utan blir dessutom en proteinkälla i djurfoder. Som om det inte var nog med detta kan de bryta ner gifter och läkemedelsrester samt ta hand om bakterier som till exempel sal‐ monella. Vapenflugan (på engelska black soldier fly) lever normalt i ett väldigt varmt klimat och det är i länder med dålig avfallshantering som den har sin största potential. Fluglarverna kan dock göra nytta även hos oss. På Vreta Kluster utanför Linköping väntar man på att få en omgång larver från SLU, Statens Lantbruksuniversitet, som föder upp och forskar på vapenflugor. – Vi vill, i liten skala, testa om de här larverna kan användas i fiskodling men framför allt vill vi väcka intresse för frågorna, säger Per Lindahl, projektledare på Vreta Kluster. Projektet Drivbänk och Vreta Naturbruksgymnasium kommer också att vara aktiva i pilotstudien. Fluglarvsodlingen ska ske i en liten bod på klustrets område. Där kommer de bland annat få äta musslor från en odling i Östgötaskärgården, en odling som bedrivits i syfte att rena havet från fosfor och kväve. Åtskilliga ton musslor har kun-

nat skördas från den odlingen, inget som vi människor kan äta, men musslorna kan mycket väl bli djurfoder. – I sitt sista stadie kan fluglarverna sedan bli mat i en abborrodling, som finns i Vadstena. Det kan bli ett sätt att visa hur duktiga larverna är på att hantera avfall samt att omvandlas till proteinrik föda, säger Per Lindahl. Såväl uppfödare av fisk som av fjäderfä är intresserade eftersom det foder man ger djuren idag innehåller mycket fiskmjöl. – Det är inte hållbart i längden att fiska ur vattnen för att göra djurfoder, säger Per Lindahl. För att få till en större skala av fluglarver, det kommer att krävas stora mängder, behöver företag som arbetar med att föda upp fiskar och fjäderfä gå in i kommande projekt. – Vi behöver till exempel hitta bra sätt för djuren att kunna få i sig larverna. Lagstiftningen kan här bli en broms i utvecklingen. Per Lindahl berättar att regler om att använda insekter i foder tolkas på olika sätt av länderna inom EU. I Sverige fick man till exempel tidigare inte ge insekter till produktionsdjur, nu har den lagen justerats och gäller inte vid fiskuppfödning. Det förväntas också lättnader när det gäller att få utfodra fjäderfä med insekter.

BONDENS EGEN MARKNAD MIT T I LINKÖP ING Marknaden med bred mångfald av närproduce‐ rade livsmedel. Allt från nyskördade grönsaker och blommor till olika rökta produkter, fisk, ägg, ost‐ kaka, marmelader och myc‐ ket mer. Marknadscafé.

Per Lindahl, projektledare på Vreta Kluster, ska testa om fluglarver kan användas i fiskodling. Bild: Christina Enudd Nordström

I studien som SLU, Statens Lantbruksuniversitet, gjort om vapenflugans larver sägs bland annat att: • Fluglarverna kan omvandla latrinavfall till djurfoder. • De blir en utmärkt proteinkälla i djurfoder. • Larvbehandling av avfallet minskar risken för överföring av sjukdomar i jordbruket, bland annat salmonellasmitta.

Mer info: slu.se vretakluster.se vattenbrukscentrum.ost (om bland annat musselodling)

www.vattenbrukscentrumost.se

RÄNGEN RUNT är en cirka 45 km lång rundled som bygger på Östgötaleden och Kyrkleden. Dessa har sedan förlängts med nydragen led mellan Vårdnäs och Hamra, samt en del ”Scenic Routes” lokalbor gärna delar med sig av. Leden bjuder på växlande natur, många badmöjligheter och logi där du bokstavligen kan välja mellan slott eller koja.

Borggården alla lördagar fr.o.m. 11 augusti till 29 september kl 9.30–14.00. www.bondensegen.com • www.ostgotamat.se

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND

31


Östgötamat nr 1-2018 VÅR_Layout 1 2018-04-23 07:32 Sida 32

Ö S T G Ö TA M AT

En riktigt bra bank har ett starkt engagemang i bygdens utveckling! www.kindaydresparbank.se

Har du intresse för att arbeta inom restaurang, odling eller inom andra gröna näringar?

Då kan Drivbänk vara något för dig

Du kan välja trädgård eller café eller en kombination av båda. Arbetet leds av yrkeskunniga handledare.

H EJTORP G ÅRDSMEJERI – M EJERI

OCH

B UTIK –

Varmt välkommen till oss! Butiken öppen med café och lunch vecka 26-30 Mån-Lör 11-16 Övrig tid Tors-Fre 11-16, Lör 10-15 www.hejtorp.se • 0705 922717

Har du frågor - vänligen kontakta: För Trädgård: Christina Enudd Nordström tel. 0708-22 33 24 tina@drivbank.se För Café/restaurang: Karolina Bröthlin tel. 0707-13 18 37 karolina.brothlin@linkoping.se För öppettider i Gårdsbutiken se Facebook Drivbänk

32

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND


Östgötamats företagsguide Grattis, det här är din guide till njutbara och kulinariska upplevelser i Östergötland. Den här guiden visar vägen till restauranger, gårdsbutiker och producenter där du kan uppleva den regionala maten i Östergötland. Företagen är medlemmar i Östgötamat, som verkar för att skapa en matkultur som lyfter fram våra östgötska produkter av god kvalitet. Varje företag har en historia väl värd att berätta och tillsammans bidrar det till att förhöja matupplevelsen för alla sinnen. Välkommen att besöka oss och uppleva östgötsk mat där den är som bäst!

Congratulations! You have received a guide to enjoyable culinary experiences in Östergötland. The guide show you the way to a selection of restaurants, farm shops and food producers where you can sample the regional food of Östergötland. All businesses in the guide are members of Östgötamat, an association working to create a food culture that promotes local high quality products. Each member has a story well worth telling. Together, we create the unique Östgötamat profile which enhances the culinary experience. You are very welcome to visit us and discover the food of Östergötland at its best!

Matpärlor i Östergötland 2018


1. Assarsson Trädgård AB

2. Basunda Gård Slakteri

I gårdsbutiken finns solmogna, nyskördade tomater direkt från våra växthus. Vi har ca 25 olika sorter, allt från små söta körsbärstomater i olika färger och former, till stora bifftomater. Vard 7.3018, helger 10-15.

Gårdsslaktat kött av hög kvalitet. Slakt av nöt, får och vilt i stressfri miljö! Välkommen med din beställning och att komma att köpa på plats efter ök. High quality farm slaughtered meat. Beef, lamb and game slaughtered in a stress-free environment. We welcome your order. You can come and buy meat from us by arrangement.

In the farm shop you’ll find sun ripe, newly harvested tomatoes straight from our green house. We have about 25 different varieties, ranging from sweet little cherry tomatoes in different colours and shapes, to large beef tomatoes.

Kontaktperson: Ulrik Saanum Adress: Basunda Gård, 590 46 Rimforsa Telefon: 070-541 67 90 e-post: info@basunda.se Hemsida: www.basunda.se

Kontaktperson: Annicka Assarsson Adress: Varv 301, 591 94 Motala Telefon: 0706-22 20 18 e-post: annicka.assarsson@boremail.com Hemsida: www.tomatboden.se

3. Billbäcks Plantskola AB

4. Bjursunds Slakteri AB

På Billbäcks, strax väster om Norrköping, växer framtidens äppelodlingar! Äpplena vi skördar för hand på hösten levereras som konsumtionsfrukt. Vi tillverkar även äppelmust & cider; - produkterna vi skapar är endast av äpple och helt utan tillsatser.

Bjursunds Slakteri är ett litet slakteri med inriktning på högkvalitetskött. Nötkreaturen hämtas från närbelägna och välskötta gårdar för att värna om djurens hälsa och miljö. Lång hängmörningstid är vår specialitet.

At Billbäcks apple orchards grows the apple trees of tomorrow. The apples we harvest in autumn are distributed as consumption fruit. We also produce our own apple juice and cider which are made from pure apples.

Bjursunds Slakteri is a small slaughterhouse, with a focus on high quality meat. Cattle is sourced from nearby and well-kept farms to safeguard animal health and the environment. Longtime dry aged meat is our specialty.

Kontaktperson: Claerens Jacobsen Adress: Bonäsvägen 16-18, 605 60 Svärtinge Telefon: 011-36 88 70 e-post: info@billbacks.se Hemsida: www.billbacks.se

Kontaktperson: Anna Hjort, Martin Johansson Adress: Mossebogatan 9 615 32 Valdemarsvik Telefon: 0123-102 11 e-post: info@bjursundsslakteri.se Hemsida: www.bjursundsslakteri.se 58*13’19 N 16*33’37 E

5. Blackert Lantbruk

6. Bleckenstad Gårdsbutik

Vi är ett familjeföretag utanför Skänninge. Vi föder upp klimatsmarta grisar på närproducerat foder. Vår vision är att ta fram världens bästa griskött med största möjliga djuromsorg och minsta möjliga miljöpåverkan.

Handla närproducerade livsmedel i vår mysiga gårdsbutik. Du kan även få en visning av vår KRAV-certifierade robotmjölkning. Sommartid kan du fika i gårdens trädgårdskafé. Visningen av mjölkningen måste förbokas. Shop for locally produced products in our cozy farm shop. You can also get a guided tour of our organic and certified robotic milking. In the summer you can enjoy refreshments in our garden café. Guided tours must be booked in advance.

We are a family business outside Skänninge. We are breeding climate-smart pigs on locally produced feed. Our vision is to produce the world’s best pork with the greatest possible animal care and minimum environmental impact.

Kontaktperson: Hans & Jeanette Blackert Adress: Vistena Askegård, 596 92 Skänninge Telefon: 0705-21 60 88, 0706-72 82 22 e-post: hans@blackert.se, jeanette@blackert.se

2

Restaurang Restaurant

Kontaktperson: Elisabeth Joelsson Adress: Bleckenstad, 595 92 Mjölby Telefon: 0142-101 13, 070-54 16 164 Hemsida: www.bleckenstad.se

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


7. Bondbönans Odling

8. Bondens Skafferi Öst

Välkommen till Bondbönas Odlingar. Ett levande lantbruk med småskalig odling av grönsaker. I gårdsbutiken säljs färska grönsaker efter säsong och förädlade produkter av grönsaker, frukt och bär.

Bondens Skafferi Öst är leverantören för dig som söker lokalproducerade råvaror och produkter av högsta kvalitet som kommer direkt från bonden. Eat local, think global! Bondens Skafferi Öst is the supplier that delivers Fresh food and products of top quality straight from the farmer. Eat local, think global!

Welcome to Bondbönas Odlingar. A living farm where we grow vegetables in small-scale. In our farmshop you can buy fresh vegetables depending on the season and products made of vegetables, fruit and berries.

Kontaktperson: Petter Kock Adress: Rydjavägen 2, 590 18 Mantorp Telefon: 013-10 27 00 e-post: info@bondensskafferiost.se Hemsida: www.bondbonans-odling.se N 58.19360, E 15.42359

Kontaktperson: Kristina Carlsson Adress: Seltorp Backstugan, 589 64 Sturefors Telefon: 0730-24 73 62 e-post: info@bondbonans-odlingar.se Hemsida: www.bondbonans-odling.se N 58.19360, E 15.42359

9. Bossgård Potatis AB

10. Boställets vedugnsbageri

Bossgård Potatis ett familjeföretag som drivs av Ulf Johansson och sönerna Johan och Per. Vi har odlat potatis på gården sedan 60-talet.Vårt fokus är förbättrad kvalitet, odling enligt ”Svenskt Sigill” och vi är godkända av ”SMAK” (Svensk matpotatiskontroll).

Här kan du köpa gott vedugnsbakat surdegsbröd eller bullar och ta en fika i mysig miljö. Bageri och café är inhysta i den gamla ladugården. I säsong från maj till midsommar säljer vi grön sparris. För öppettider se hemsidan.

Bossgård Potatis – a family business run by Ulf Johansson and his sons Johan and Per. We have grown potatoes on our farm since the 1980s. Our focus is enhanced quality and our cultivation is according to “Svenskt sigill” and we are SMAK-approved. (Swedish potatoe control.)

Boställets Vedugnsbageri is a bakery and café situatedin the country side. We bake delicious sourdough bread and cinnamon rolls in our wood-fired oven. For opening hours visit our homepage.

Kontaktperson: Karin Lorin Adress: Maspelösa Boställe, 59076 Vreta Kloster Telefon: 076-127 30 22 e-post: info@bostallets.se Hemsida: www.bostallets.se N 58.471335, E 15.422943

Kontaktperson: Per Johansson Adress: Ledberg Nedre Bossgård 1 585 99 Linköping Telefon: 013-39 51 31 e-post: per@bossgardpotatis.se Hemsida: www.bossgardpotatis.se

11. Boxholm Mejeri AB

12. Brinks Gurkor & Lantbruks AB

Boxholms ostar är närproducerade och prisbelönta. Ett hantverk med anor från 1890. Ostbutik öppet: mån-ons 9.30-13.00, tors-fre 09.30-17.00. Extra sommaröppet v 24-34: mån-fre 9.30-17.00.

Familjeföretaget Brinks Gurka har sedan starten 1947 tillverkat gurkinläggningar av unik smak och kvalitet. Mest känd är vår vita färsksaltade gurka; en östgötsk delikatess!

The prize-winning cheese from Boxholm is locally produced. The trade goes back to 1890. The cheese store is open Monday-Wednesday 9.30 am-1 pm, Thursday-Friday 9.30 am5pm. From June 13 – August 26 we are open Monday-Friday 9.30 am – 5 pm.

Kontaktperson: Tomas Palmkvist Adress: Älvkullevägen 7, 590 12 Boxholm Telefon: 0142-29 33 30 e-post: info@boxholmsost.se Hemsida: www.boxholmsost.se N 58.19700, E 15.04575

Kafé Café

The family run company Brinks Gurka has, since 1947, been producing pickled cucumber of unique taste and quality. The “freshly salted cucumber” is the most famous one; a local delicacy!

Adress: Brink, 610 20 Kimstad Telefon: 011-533 30 Fax: 011-538 20 Mail: info@brinksgurka.se Hemsida: www.brinksgurka.se

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

3


13. Brostorps Hemlagade

14. Brunneby Musteri

Brostorps gård är en mjölkgård där vi valt att förädla en del av mjölken direkt på gården. Det gör vi i vårt lilla gårdsmejeri. Vi tillverkar ostkaka och ost, vilket kan inhandlas i vår gårdsbutik eller avnjutas i vårt kafé.

Brunneby Musteri är ett familjeföretag med mer än 100 fina bär- och fruktprodukter, så som saft,juicer,cider och sylt. Vi förädlar 100-tals ton äpple och bär,ofta åt odlarna. Besök vår gårdsbutik, öppen 7 dagar i veckan!

Brostorp is a milk-producing farm where we refine some of the milk in the farms dairy. We make ostkaka, which is a sweet cheese pudding, and different kind of cheeses. You can go shopping in our farm-shop or eat ostkaka in the cafée.

Brunneby Cider Mill is a family owned company with more than a hundred high quality fruit and berry products, such as cordials, cider and preserves! Visit our lovely farm shop, open seven days a week year round! Welcome to Brunneby!

Kontaktperson: Camilla & Magnus Ydrestrand Adress: Brostorps gård, 573 94 YDRE Telefon: 0140-430 54 e-post: info@ostkaka.com Hemsida: www.ostkaka.com N 57, E 54.972

Kontaktperson: Gunnar Kjellin Adress: Brunneby Gård, 590 28 Borensberg Telefon: 0141-402 04, 070-1960 460 e-post: info@brunnebymusteri.se Hemsida: www.brunnebymusteri.se N 58.541476 E 15.329 332

15. Börslycke Gård

16. Café Kårtorp

I vårt kök i Borensberg tillverkar vi kola, kolasås, marmelad och dressing av högsta kvalité. Vi använder inga konserveringsmedel eller smaktilllsatser, utan tillverkar hantverksmässigt med kärlek som viktigaste ingrediensen.

Café Kårtorp är ett mycket populärt stopp vid E22, Valdemarsvik men är också ett trevligt utflyktsmål. Här serveras vår egen mat med många lokala inslag och endast hembakat kaffebröd.

Welcome to our kitchen in beautiful Borensberg. Here we make caramels, jam and much more, with love as our biggest ingredient.

Kontaktperson: Pia Wahlman Adress: Kårtorp 1, 615 95 Valdemarsvik, Telefon: 0123-300 87 e-post: kartorp@home.se

Café Kårtorp is a particularly popular rest area at road E22, Valdemarsvik, but also a nice spot for day trips. We serve our own food, with lots of regional influences, and only home baked pastries.

Kontaktperson: Amanda Rolf Adress: Husbyvägen 4, 59031 Borensberg Telefon: 0790-69 00 64 e-post: info@borsyckegard.se Hemsida: www.borslyckegard.se

17. Calle C Restaurang & Café

18. Centralbryggeriet i Linköping

I flyghistorisk miljö anrättas måltider till vardag och fest med fokus på kvalité, särart och ursprung. Vår ekologiska och närproducerade prägel på maten är vi mycket stolta över och hoppas att vårt engagemang för miljön engagerar både producenter och gäster till ett mer klimatsmart leverne.

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping är ett mikrobryggeri beläget på östgötaslätten. Vi är ett lokalt bryggeri som har ett stort fokus på miljö och hantverk i våra tillverkningsprocesser. Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping is a microbrewery located on the plains of Östergötland. We are a local brewery that has a big focus on producing high quality

In historical aviation surroundings, everyday and special occasion meals are being prepared, with focus on quality, originality and source. We’re proud of our organic and locally sourced focus, and hope our involvement in environmental issues influences our suppliers and customers to adopt an environmentally friendly lifestyle.

Kontaktperson:Pelle Forss Adress: Carl Cederströmsgata 2, 586 63 Linköping Telefon: 010-401 67 57 e-post: info@gastromix.se Hemsida: www.gastromix.se 58 24.626N 15 31.409E

4

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Kontaktperson: Viktor Hansen Adress: Idögatan 39, 582 28 Linköping Telefon: 0705-66 83 31 e-post: info@centralbryggeriet.se Hemsida: www.centralbryggeriet.se

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


19. Charlotte´s Goa Grisar

20. De Klomp

Våra fina grisar är sunda och guldfärgade, som bott på gården hela sina liv. Hemmaproducerat foder står på deras matsedel. Vi som jobbar med grisarna har ett genuint engagemang, som är en förutsättning för god djurhållning.

De Komp är en holländsk Bruinkrog på svenskt vis. Vi har ett av Sveriges bredaste utbud på specialöl på fat, och har alltid lokal öl i ett par tappar. Vi lagar stolt vår mat från grunden, på närproducerade och svenska råvaror. Vår husspecialitet Moules frites serverar vi i två varianter och vi kommer garanterat överraska dig med en köttbit på häst eller iskall Beershake. Välkommen till De Klomp- traktens mat, världens öl. Boka ditt bord online via vår hemsida!

Our fine pigs are healthy and golden, which have lived on the farm their whole lives. Homemade feed is on the menu for them. We who work with the pigs have a genuine commitment, which is a necessity for good animal care.

De Klomp is a Dutch Bruin Pub in Swedish fashion, with the largest selection of specialty beers on tap. We proudly cook of our food from scratch , from organic and local produce from local farmers. Our specialty, moules frites, is served in season in two variations. Welcome to De Klomp - Local food, World beers.

Kontaktperson: Charlotte Önnerstedt Adress: Åby Storgård, 599 94 Ödeshög Telefon: 070-343 69 57 e-post: charlotte.onnerstedt@e.lrf.se N 6457554, E 1435354

Kontaktperson: Frida Karlsson Adress: St Larsgatan 13, 582 24 Linköping Telefon: 013-14 50 60 e-post: bokning@deklomp.se Hemsida: www.deklomp.se N 58.24823, E 15.37411

21. Eklunds Chark AB

22. Flott

Eklunds chark startades i Linköping 1950 av Bröderna Eklund. Traditionen går vidare med närproducerade produkter och hög kvalitet.

Gatukök Flott är en samlingsplats med fokus på goda hamburgare och hantverksmässig öl. På Flott arbetar vi med nära produkter så som bröd från lokalt bageri och kött från Östergötland. Ett avslappnat ställe för små och stora sällskap, för både hungriga och törstiga på plats eller hemma i soffan.

The Eklund brothers established Eklund’s meat deli in Linköping 1950. The tradition has been passed along with locally sourced products of highest quality.

Flott is a meeting place with focus on good hamburgers and craft beers. At Flott we work with locally produced products as bread from local bakeries and meat from Östergötland. A relaxed place for both small and big parties, hungry and thirsty people that have the chance to eat-in or enjoy the food at home.

Adress: Norra Oskarsgatan 28 582 73 Linköping Telefon: 013-31 76 00 Fax: 013-10 29 49 e-post: ingvar@eklundschark.se Hemsida: www.eklundschark.se

Kontaktperson: Charles Faivre Adress: Storgatan 48, 582 23 Linköping Hemsida: www.flott.nu N 58.410837, E 15.622332

23. Forsmans Lax och Lamm

24. Fresons Bageri o Trädgård

Företaget finns på Aspöja i Sankt Anna skärgård, dit det går att komma med linjetrafik linje 781, egen båt eller taxibåt. Stugor för 4 personer finns att hyra. Försäljning av färskt eller fryst lamm samt rökt lax. Ring innan.

Gårdsbutik med ostkaka och kalvdans som bakas i bageriet på gården. Växthus med hemförsäljning av blommor och grönsaker allt efter säsong. Café i flygeln med ostkaka, kalvdans och glass. Öppettider se hemsida. Välkomna!

The company is situated on Aspöja in Sankt Anna archipelago, where you can go with regular service line 781, private boat or water taxi. Cottages for 4 persons available for rent. Sales of fresh or frozen lamb and smoked salmon. Call us before you visit!

Farmshop with cheesecake and a typical swedish dessert – kalvdans, baked in the bakery on the farm. Sales of flowers and vegetables from the farms own greenhouse, depending on the season. Cafe with cheesecake, kalvdans and ice cream. Opening hours on the website. Welcome!

Kontaktperson: Helen Forsman Adress: Aspöja Östergård 610 25 Vikbolandet Telefon: 0703-28 95 61 e-post: aspoja.helen@telia.com Hemsida: www.forsmans.se 58°25’29.9”N 16°57’31.3”E

Kafé Café

Kontaktperson: Britt-Marie Fredriksson Adress: Valla Södergård 1 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-220 20, 070-281 00 88 e-post: info@fresons.se Hemsida: www.fresons.se

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

5


25. Friluftsmuseet Gamla Linköping-Handelsboden

26. Gamla Bryggeriet

Gör ett besök i den gamla Handelsboden! Här kan du fortfarande köpa karameller i strut på traditionellt vis, och i butikshyllorna finns närproducerade produkter tillsammans med hantverksmässigt tillverkade hushållsprylar.

Välkommen till oss på Gamla Bryggeriet! En restaurang med anor från bryggeriet som en gång varit en stor del av Norrköpings historia. Avnjut god mat i ombonad historisk miljö med en vacker vy över Motala ström.

Visit the old town shop, where you can taste the scent and atmosphere of a shop from the last century! Here, you can still buy hard candy the old fashioned way and the shelves are filled with exciting things from a bygone era!

Welcome to the Old Brewery! A restaurant with ancestors from the brewery that once has been a major part of Norrköping’s history. Enjoy good food in a cozy historic setting with a beautiful view of Motala stream.

Kontaktperson: Maria Planefors Adress: Kryddbodtorget 2, 582 46 Linköping Telefon: 013-12 15 96 e-post: gamlalinkoping@linkoping.se Hemsida: www.gamlalinkoping.info

Kontaktperson: Nathalie Salibson Adress: Sandgatan 1-3, 602 21 Norrköping Telefon: 011-10 30 20 e-post: info@gamlabrygg.se Hemsida: www.gamlabrygg.se 58 5916612 16 1825751

27. Gastromix

28. Gläntans Viltkött AB

Varför gå till Krogen när krogen kan komma till er? Med Gastromix catering får ni allt levererat och genomfört efter era önskemål och behov. Vi fixar kompletta helhetslösningar. Från det lilla till det stora.

Gläntans Viltkött erbjuder kvalitetssäkrat viltkött från svensk skog och mark. Viltkött är naturligt ekologiskt och kommer från fria djur som lever och frodas i skog och mark. En naturligt god djurhållning fri från tvång, kraftfoder, antibiotika och levandetransport. Det ger naturligt, nyttigt, fettsnålt kött utan några som helst tillsatser och med en fantastisk smak. Gläntans Viltkött har en modern e-handel och skräddarsydd logistik för att tillhandahålla 100% naturligt viltkött på bästa sätt.

Why go to the restaurant when it can come to you? With Gastromix catering you get everything delivered and done according to you needs and wishes. We fix complete turnkey solutions, from the smallest task to the larger ones.

Kontaktperson: Pelle Forss Adress: Värna Forssäter 585 95 Linköping Telefon: 0704-95 95 61 e-post: info@gastromix.se Hemsida: www.gastromix.se

Gläntans offers quality-assured wild game meat from the Swedish forest. Wild game meat is naturally organic and comes from free animals that live and thrive in the forest. It provides natural, healthy, low-fat meat without any additives and with a fantastic taste. Gläntans game meat has a modern e-commerce and logistics tailored to provide 100% natural wild game meat in the best possible way.

Kontaktperson: Hans Werthén Adress: Drottninggatan 20 60224 Norrköping Telefon: 011-10 11 96 e-post: info@glantans.com Hemsida: www.glantans.com

29. Grepstad Gårdsbutik/Grepstad Jordgubbar

30. Gårds Butiken Blommor & Grönt

Välsorterad Gårdsbutik! Öppet året runt, och utbudet i butiken varierar efter säsong. Här handlar du grönsaker, kött, chark, ägg... - sommartid jordgubbar från vår egen odling. Kaffeservering. Öppettider se hemsidan.

Gårds Butiken Blommor&Grönt har tagit med landet in till stan och erbjuder egenodlade, lokalodlade närproducerade Blommor, Frukt, Grönt mm. Butiken som är Norrköpings äldsta butikslokal med torgytan i hjärtat av Knäppingsborg.

Our focus is locally produced food from skilled farmers in our region. During the summer we sell strawberries from our farm. We are open all year around.

Gårds Butiken shop has brought the country into town and offers self-cultivated, locally grown and closely-produced flowers, fruits, vegetables, etc. The shop is Norrköping’s oldest shop with the square in the heart of Knäppingsborg!

Kontaktperson: Eva Sandström och Ola Schwartz Adress: Grepstad 52, 591 92 MOTALA Telefon: 0141-23 19 00, 0706-42 61 05, 0706-29 12 17 e-post: info@grepstad.se Hemsida: www.grepstad.se FB-sida: www.facebook.com/grepstad.se N 58° 28,679’, E15° 5,18’

6

Restaurang Restaurant

Kontaktperson: Catarina Wallstedt Adress: Skolgatan 1, Knäppingsborg, Norrköping Telefon: 011-12 44 21 Hemsida: www.gards-butiken.se

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


31. Gävbo Bakstra - Tunnbröd i Gammalkil

32. Göta Hotell

Vi bakar flera varianter av mjukt och hårt tunnbröd på hantverksmässigt och traditionellt vis. Ekologiskt odlade ingredienser. Välkommen att beställa och besöka bageriet på vår gård med Vänekor och Åsbohöns.

Göta Hotell ligger 5 steg från Göta kanal, i den lilla charmiga slussbyn Borensberg. Vi har 12 rum och restaurang, öppen dagligen under sommaren. Vi serverar klassiskt svensk husmanskost och vår specialitet är Afternoon Tea. Göta Hotell is located 5 steps from Göta Canal, in the small charming village Borensberg. We have 12 rooms and a restaurant, open daily during the summer. We serve classic Swedish home cooking and our specialty is Afternoon Tea.

We produces different varieties of artisan flatbread in a traditional way, handcrafted and baked in a hot stone oven. Organic ingredients. Welcome to visit the bakery and our farm with old breedes of cattle and landrace hens.

Kontaktperson: Lotta Karlsson Adress: Götagatan 2 Telefon: 0141-20 99 00 e-post: info@gotahotell.se Hemsida: www.gotahotell.se N 53° 33’36.644”, E 15° 17’1.934”

Kontaktperson: Ulla Friberg Adress: Gävbo 1, 583 60 Gammalkil Telefon: 0760-25 26 08 e-post: friberg.ulla.m@gmail.com Hemsida: www.facebook.com/gavbobakstra

33. Haag Skog och Lantbruk SÄVSJÖ GÅRD utanför Ulrika är ett litet familjejordbruk. Vi säljer grönsaker & kött. Allt på gården är del i ett kretslopp. Våra grisar bökar upp jorden före sådd, kor & kalvar bidrar med gödsel till odlingarna. Handla direkt från gården, ring innan så att vi kan ta emot er! SÄVSJÖ GÅRD outside Ulrika is a small family farm. We sell vegetables & meat. Everything in the yard is part of a circuit. Our pigs bake the soil before sowing, cows and calves gives manure to the crops. Shop directly from the farm, please give us a call!

34. Hargs Marmeladeri Kontaktperson: Ida-Johanna Carlander Adress: Sävsjömåla 1 Telefon: 0142-920 39 e-post: savsjogard@gmail.com Hemsida: savsjogard.se Facebook: Sävsjö Gård 58°4’43.5”N 15°25’53.1”E

Gårdsbutik med sommarkafé. Låt Dig förföras av dofterna från marmeladeriet, där vi kokar delikatesser för alla tillfällen. Öppet dagligen i juli 11.00-16.00. Övrig tid fred. 16.00-18.00 o lörd 10.00-13.00 eller efter överenskommelse. Servering av mat(minst 10 pers) /bussgrupper förbokas.

Adress: Hargs Gård, 590 39 Kisa Telefon: 0708-24 45 53 e-post: info@hargodlarna.se Hemsida: www.hargodlarna.se Vägbeskrivning: Väg Kisa-Ulrika, 1 km från Kisa kyrka.

Farm shop with summer café. Let yourself be seduced by the scents from the marmalade-kitchen, where we’re cooking delicacies for every occasion. Open 1st July-15th August, every day 11.00-16.00. At other times, Friday 16-18, Saturday 10-13 or after appointment. We serve food for 10 people or more and coach travellers (pre-booking necessary).

35. HC Vilt

36. Hejtorp Gårdsmejeri

HC Vilt driver vilthanteringsanläggningen på Grensholm där vi slaktar och styckar vilt från de östgötska skogarna. Vi erbjuder exklusivt viltkött till restaurang, grossist och till dig som privatperson.

Gårdsmejeri med gårdsbutik och sommar café. Här odlar vi foder till våra djur, föder upp getter för mjölkproduktion. Getterna mjölkas och vi producerar ost och en del andra mejeriprodukter i vårt mejeri. I butiken finns ca 20-25 olika typer av dessert och delikatessostar.

HC Vilt drives the wildlife management facility at Grensholm where we slaughter and cut wild animals from östergötland. We offer exclusive game meat to the restaurant, wholesaler and to you as an individual.

Adress: Doverstorp 61293 Finspång Telefon: 0122-200 00, 070-592 2717 e-post: hejtorp@doverstorp.se Hemsida: www.hejtorp.se N 58.649619, E 15.825698

A dairy farm with farm shop and a summer cafe. We grow crops here to feed our goats. The goats are raised for milk production. We produce cheese and some other products in our dairy. In our shop you’ll find 20-25 different types of dessert and dessert cheeses.

Kontaktperson: Henric Stein Adress: Fårhusvägen 17 586 66 LINKÖPING, Anläggningen ligger på Grensholm. Telefon: 070-485 28 95 e-post: henric@hcvilt.se Hemsida: www.hcvilt.se (under uppbyggnad)

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

7


37. Hermelins grönsaker

38. Herrsäters Gård

Välkomna hem till oss på Fallsbergs gård som ligger mitt på den bördiga östgötaslätten utanför Skänninge. Här kan ni köpa ekologiska grönsaker från egna gården och från våra grannar. Bara närodlat efter säsong. Presenter och mycket mer.

Välkommen till Herrsäter och vårt gårdscafé. Slå Dig ner och njut av vår egen ostkaka, producerad av mjölk från gårdens kor. Handla med Dig produkter från vår gårdsbutik och missa inte att hälsa på djuren när Du är hos oss!

Welcome to us and our farm, Fallsberg, two kilometers west of the small town Skänninge. We have a nice farmers market where we sell organic vegetables from our farm and neighbours. In our store you will also find lots of gifts and nice stuff.

Warmly welcome to Herrsäter farm and farm café! Sit down and enjoy our homemade cheesecake, made of milk from our own cows. Take a look in our farm shop, and please, don’t forget to cuddle with our animals before You leave!

Kontaktperson: Magdalena och Olof Hermelin Adress: Fallsbergs gård, 596 91 Skänninge Telefon: 0707-88 12 36 e-post: magdalena@hermelins.se Hemsida: www.hermelins.se N 58.383704, E 15.054463

Kontaktperson: Erik & Sara Carlsson Adress: Värna Herrsäter Telefon: 013-571 13, 073-817 80 62, 070-254 47 72 e-post: erik@herrsater.se Hemsida: www.herrsater.se Lat N 58° 17’ 25’ Lon E 15° 58’ 36’

39. Holavedens Handelshus ek förening

40. Husby Säteri

Vi säljer produkter av björksav som glögg och ren, frusen sav. I sortimentet finns också Älgörtsdryck och Björklövssaft från vår hemtrakt Holaveden och egentillverkad grillkol av lövträ. På Systembolaget kan du också köpa vårt eget Björksavsvin.

Vackra Husby Säteri, anno 1795, ligger vid Slätbakens blanka vatten i S:t Anna skärgård. Här kan man känna histories vingslag från den gustavianska tiden. Vi har 31 dubbelrum och 65 bäddar och fler talet konferensrum. Beautiful Husby Säteri, anno 1795, is located at the calm water of the Slättbaken in St. Anna Archipelago. Here you can feel wings from Gustavian times. We have 31 double rooms and 65 beds and several conference rooms.

We sell products of birch sap as mulled wine and pure, frozen sap, We also sell juices made of meadowsweet and birch leaves from our home region Holaveden and self-made charcoal from hardwood. At Systembolaget, you can also buy

our own birch sap wine.

Kontaktperson: Stellan Thagesson Adress: Boet Jonshult, 599 92 Ödeshög Telefon: 0733-52 17 09 e-post: stellan.anna@tele2.se Hemsida: www holavedenshandelshus.se

Kontaktperson: Ulf Lacker Adress: Husby Säteri, 614 90 Söderköping Telefon: 0121-347 00 e-post: info@husbysateri.se Hemsida: www.husbysateri.se Latitud: 58.460289 | Longitud: 16.468469

41. Högby Spa & Konferens

42. Kinda Gurka AB

I en härlig lantlig miljö njuter man av underbart god mat, tillagad med kärlek av de bästa råvarorna på Högby. I vårt fina Spa kan man också njuta av sex unika pooler, torrbastu, ångbastu och även lyxa till det extra med sköna behandlingar. Hotellet har även 20 rum, 36 bäddar, med underbar utsikt i lantlig stil men fullt moderna. Besök förbokas.Varmt välkommen till oss Högby med din bokning.

Kinda Gurka en anrik tradition I Östergötland har vi en lång tradition av att äta färsksaltad gurka, och de senaste 50 åren har Kinda Gurka levererat denna delikatess! Är man i Östergötland hör den vita färsksaltade gurkan sommaren till!

In our beautiful rural environment we welcome you to enjoy lovely food, cooked with passion on the best ingredients from Högby with surroundings. In our beautiful Spa, you can enjoy six unique pools, dry sauna, steam sauna and also treat yourself with a relaxing beauty treatment The Hotel has 36 beds divided in 20 modern rooms all with private ensuites. All rooms come with a beautiful view over the countryside. We only take pre bookings at Högby. Welcome to Högby Spa and Conference with your booking request!

8

Restaurang Restaurant

Kinda Cucumber - an old tradition. In Östergötland, we have a longstanding tradition of eating pickled cucumbers, and the last 50 years Kinda Cucumber has delivered this delicacy! The white, freshly salted cucumber is integral to Östergötland’s summer culture!

Kontaktperson: Birgitta Säfström Adress: Högby Gård, 59028 Borensberg Telefon: 0141 420 60, 0709 24 20 88 e-post: info@hogbygard.se Hemsida: www.spa.hogbygard.se

Gårdsbutik Farm Shop

Kontaktperson: Maria Ström Adress: Kättilstad, 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-221 00 e-post: info@kindagurka.se Hemsida: www.kindagurka.se

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


43. Konsert & Kongress Bistro

44. Lelles Odling AB

Välkommen till miljömärkta Konsert & Kongress Bistro. Här skapar våra duktiga kockar smakrika menyer efter säsong. Vi satsar på lokalproducerad mat från regionen. Välkommen att avnjuta en superb lunch eller utsökt festmeny.

Sedan 1972 har vår policy varit att odla goda grönsaker av högsta kvalitet. Inriktningen nu är att odla rotfrukter och potatis, som vi packar och levererar till butiker och grossister. Since 1972, our policy has been to grow good vegetables of the highest quality. The focus now is to grow root crops and potatoes, which we pack and deliver to stores and wholesalers.

Welcome to eco-labeled Konsert & Kongress Bistro. Our chefs create delicious creative menus by season. We focus on locally produced food from the region. Welcome to enjoy a superb lunch or an outstanding dinner.

Kontaktperson: Fredrik Ekman Adress: Uddens Gård 605 95 Norrköping Telefon: 0708-34 34 39 e-post: freddie.ekman@telia.com N 58.24388, E 15.37556

Kontaktperson: Maria Severinsson Adress: Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7 582 22 Linköping Telefon: 013-190 00 30, 013-190 00 34 e-post: bistro@konsertkongress.se Hemsida: www.konsertkongress.se N 58.414257, E 15.615091

45. Louis De Geer konsert & kongress

46. Löt Gårdsmejeri

Dagens första kaffe. En len dessert i glittrande glas på gala. Smaker skapar känslor. Vi skapar rätt smak till rätt tillfälle, från två till 4000. Att den är ansvarsfullt producerad är viktigt för oss. God mat - goda möten.

Strax utanför Linköping, finns ett lokalt gårdsmejeri beläget som tillverkar genuina Östgötska mjölkprodukter från gårdens egna mjölkgetter. Produktionen i det egna gårdsmejeriet består av olika typer getost och traditionellt hemkärnat ko-smör. Produkterna tillverkas småskaligt, hantverksmässigt och värnar om den unika smaken. Gårdsmejeriet tar emot beställninger från grupper på Studiebesök - fika - ostprovningar

Morning coffee. A smooth dessert, dressed up at a gala. Flavour create emotion. We create the right taste for the right moment, serving two guests to 4000. Using responsibly grown produce is important to us. Great food for good times.

Just outside of Linköping, a local dairy farm is situated which produces genuinely local dairy products from the farm’s own dairy goats. This local dairy produces different types of goat’s cheese and traditionally made butter on site. The products are made with professionalism, on a small scale, which protects their unique taste. The farm dairy accepts orders from groups visiting – coffee – cheese tastings.

Kontaktperson: Liselotte Andersson, Hans-Ove Nilsson Adress: Dalsgatan 15, 601 81 Norrköping Telefon: 011-15 50 41 e-post: liselotte.andersson@norrkoping.se Hemsida: www.louisdegeer.se N 58.35.16, E 16.11.00

Adress: Löt Gårdsmejeri Löt Ryttargården 1 583 60 Gammalkil Telefon: 0702-52 80 82, 0700-90 01 83 e-post: lot.gardsmejeri@telia.com Hemsida: www.lot-gardsmejeri.se 58.3702077, 15.2956619

47. Mon-tomater HB

48. Mårdskog & Lindkvist AB

Vi producerar och säljer KRAV-godkända tomater, gurkor och diverse andra grönsaker som finns i gårdsbutiken mellan maj och oktober. Välkomna önskar familjen Ahlsén!

Restauranggrossisten med 50-åriga anor finns i Jönköping, Norrköping och Kalmar. Vårt mål är att alltid vara nära kunden. We are a restaurant wholesaler with 50 years of history, located in Jönköping, Norrköping and Kalmar. Our goal is to always be close to customers.

We produce and sell organically grown (KRAV-certified) tomatoes, cucumbers and other vegetables in our farm shop from May until October. The Alsén family welcomes you!

Kontaktperson: Lars-Göran Hall Adress: Grossistgatan 9 553 02 Jönköping Telefon: 036-18 12 00, 0703-42 86 42 e-post: lars-goran.hall@mardskog.se Hemsida: www.mardskog.se

Kontaktperson: Kristina Ahlsén Adress: Mon Långrådna, 615 92 Valdemarsvik Telefon: 0708-50 09 29 e-post: ahlsen@montomater.se Hemsida: www.montomater.se

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

9


49. Najas Mejeri AB

50. Naturbeteskött i Sverige

I vårt mejeri producerar vi ett flertal olika mejeriprodukter och vi hämtar själva komjölken från en gård strax utanför Norrköping. Vår storsäljare är en grillost av halloumityp, som med fördel grillas eller steks!

Naturbeteskött i Sverige är en förening som samlar alla som är intresserade av att producera, förädla och/eller sälja Naturbeteskött. Vi finns över hela Sverige och arbetar med både lamm och nötkött.

In our dairy we produce a variety of dairy products and we collect the cow’s milk from a farm just outside Norrköping. Our main seller is a barbecue cheese of halloumi style, which is delicious grilled or cooked!

Pasturbeef Sweden is an association that works for everyone who are interested in producing, processing and/or selling beef and lamb produced on semi natural patures. We work in all regions in Sweden.

Kontaktperson: Anna Jamieson Adress: Malexander Tumbo Gård, 590 14 Boxholm Telefon: 0767-65 77 40 e-post: anna@naturbete.se Hemsida: www.naturbete.se

Kontaktperson: Gabi Khanu Adress: Importgatan 50, 602 28 Norrköping Telefon: 0739-35 80 76 e-post: info@najasmejeriab.se Hemsida: www.najasmejeriab.se 58.591924, 16.222593

51. Nääs gårdsbryggeri

52. Ombergs Turisthotell

Nääs gårdsbryggeri ligger naturskönt i Ydre, södra Östergötland. Vi gör ett hantverksmässigt öl som släcker törsten, tillfredsställer smaklökarna och förhöjer vilken måltid som helst. Eller för all del vilket samtal som helst.

Vid Ombergs södra fot, i bokskogen och med milsvid utsikt över Vättern och Östgötaslätten. Bo i charmiga rum, njut av vällagad mat och upplev den vackra naturen. Öppet året runt. Varmt välkomna!

Nääs microbrewery is beautifully situated in Ydre southern Östergötland. We are doing a craft beer that quenches your thirst, satisfy the taste buds and enhance any meal. Or indeed any converse.

At the southern part of Omberg, with a panoramic view over the lake Vättern and the fields. Stay in charming rooms, enjoy the local and organic food and explore the surronding nature. Open all year. Welcome to Omberg!

Kontaktperson: Gunnar Emanuelsson Adress: Näs säteri, Torpa 573 94 Ydre Telefon: 0140-77 01 30 vx e-post: info@naasbrygg.se Hemsida: www.naasbrygg.se 57°57’13.4”N 15°03’23.1”E

Kontaktperson: Pernilla Larsson Adress: Ombergs Turisthotell Telefon: 0144-330 02 e-post: info@ombergsturisthotell.com Hemsida: www.ombergsturisthotell.com N 58° 17.843’ E 14° 39.113’

53. Restaurang von Dufva

54. Rico

I härliga citylokaler komponerar vi seafood fridays, bruncher och luncher. Hantverksmässigt fokus med lokalproducerade råvaror så långt det går. Drivs av Linköpings Stadsmission - för ett mänskligare samhälle.

Rico är en köttrestaurang med sydamerikanska influenser. Kockarna lägger dagligen enormt fokus på närproducerat kött, med målet att stötta östgötska gårdar och ge gästen en klimatsmart och bra produkt. Baren på Rico är modern, självständig och under konstant utveckling med stort fokus på högkvalitativa drinkar, rom och gin. Känslan på restaurangen är professionell men avslappnad, en restaurang där alla är välkomna oavsett om man vill avnjuta en hel middag eller ta en drink från baren med tilltugg från köket.

Located in the city we offer seafood fridays, brunches and lunches. We use locally produced ingredients as far as possible and focus on the food-handicraft. A part of the Linköping City Mission - making the society more humane.

Rico is a South-American inspired steakhouse. The chefs have constant focus on locally produced meat, with the goal of supporting Östergötland´s farms and offer to the guest a product that is both environmentally friendly and high-quality. Rico´s bar is modern, independent and in constant development with big focus on high quality cocktails, rum and gin. The feeling you have in the restaurant is professional but relaxed, a restaurant where everybody is welcome no matter if you want to enjoy a complete dinner or just grab a drink in the bar with some treat from the kitchen.

Kontaktperson: Pelle Bring Adress: Gränden Duvan 3A, 582 22 Linköping Telefon: 013-26 38 91 e-post: boka.vondufva@linkopingsstadsmission.se Hemsida: www.vondufva.se

10

Restaurang Restaurant

Kontaktperson: Matteo Valencic Adress: Tanneforsgatan 3, 582 24 Linköping Telefon: 013-10 18 50 e-post: bokning@ricolkpg.com Hemsida: www.ricolkpg.com N 58.410455, E 15.623243

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


55. Rimforsa Strand

56. Ronaldo´s Stenugnsbageri

Den bästa platsen för ditt företags möten såväl som för weekendpaket, fester och sommarutflykter. Egen brygga för båt och bad, 42 hotellrum, Strandbastu, butik, café och restaurang för 100 gäster. Välkommen, du är väntad!

Vi bakar äkta surdegsbröd med de bästa råvarorna, utan tillsatser och sötningsmedel. Prova vårt ekologiskt Bondbröd, Grand Blanche, frukt- eller pumpabröd och mumsiga surdegskardemummabullar. Välkomna till en brödkultur med naturlig gästfrihet.

The very best place for your company´s meetings as well as unforgettable weekend retreats and summer get-aways. Private jetty for boats and swimming. 42 hotel rooms, Sauna, shop, café and restaurant for up to 100 guests.

Kontaktperson: Veronica Eriksson Adress: Fredrika Bremers allé 2 Telefon: 0494-792 90 e-post: info@rimforsastrand.se Hemsida: www.rimforsastrand.se N 58° 7´24” E 15°41´22”

We bake real sourdough bread with the best ingredients and no additives or sweeteners. Try our organic Farmers Bread, Grand Blanche, fruit or pumpkin bread and yummy sourdough cardamom buns. Welcome to a culture of bread with a natural hospitality.

Kontaktperson: Ronaldo Dias Adress: Sparregatan 3, Storgatan 6, Storgatan 50, 582 21 Linköping Telefon: 013-10 26 66, 0707-810 900 e-post: josephine.schultzberg@gmail.com Hemsida: www.ronaldos.se

57. Ryda Gård AB

58. Sankt Annagården

Ryda Gård är en turistanläggning med restaurang, konferens och logi, som ligger vackert vid sjön Åsunden i Kinda kommun. Hit kan man komma och bo, konferera och äta gott av vår hemlagad mat i en lantlig mysig miljö.

Restaurang vid porten till Sankt Anna skärgård. Vi gillar okonstlad mat av god kvalité och använder närproducerade, ofta ekologiska råvaror. Alltid svenskt kött, viltkött från egen gård. Under lågsäsong endast gruppbokningar.

The Ryda estate is beautifully situated at lake Åsunden and offers a restaurant, conference facilities and accommodation. Come, stay and enjoy our lovely home cooked food in a quaint and rural environment.

Restaurant at the gate of Sankt Anna archipelago. We like ingenuous food of top quality and use locally, often organic primary products. Always swedish meat, and from our own farm wild meat. During low seasons only groupbookings.

Kontaktperson: Lise-Lotte Jonsson Adress: Ryda Telefon: 0709-73 15 57 e-post: lise-lotte@ryda.se Hemsida: www.ryda.se N57˚ 59 ̍ 50.284 ̎ , Ö15˚ 52 ̍ 59.714 ̎

Kontaktperson: Ethel Hartmann Adress: Gamla färjeläget västra, 614 98 Sankt Anna Telefon: 0121-513 12 e-post: stannagarden@stannagarden.se Hemsida: www.stannagarden.se N 58213567, E 16473558

Pelles foto

59. Skattegårdens Lantbruk

60. Skedevi Gård

Vi bedriver mjölk o lamm produktion. Sedan 2015 har vi börjat med ekologiska grönsaker på friland. Vi saluför ekologiska närodlade grönsaker och lammlådor.

Välkommen in till vår gård som ligger på slätten söder om sjön Boren mellan Motala och Borensberg .Här odlar vi jordgubbar potatis och sockermajs som vi säljer i gårdsbutiken eller på vår självplocknig. Gårdsbutiken är öppen året runt med produkter från gården och våra grannar. För öppettider se vår hemsida skedevijordgubbar.se

We run dairy and lamb production. Since 2015 , we have started with organic vegetables cultured in the open air. We sell locally grown organic vegetables and lamb meat.

Kontaktperson: Per o Susanne Johansson Adress: Tjärstads Boda, 590 46 Rimforsa Telefon: 0738-49 42 53, 0705-78 34 11 e-post: p-johan@telia.com Hemsida: www.skattegardenslantbruk.se

Kafé Café

Welcome to our farm on the plains south of Lake Boren. We grow strawberries potato and sweet corn which we sell in the farm shop & on our self-picking. The farm shop is open all year round with products from the farm & our neighbours.

Kontaktperson: Claes Pettersson Adress: Bonnorp, 590 33 Fornåsa Telefon: 070-547 05 18 e-post: skedevi.jordgubbar@boremail.com Hemsida: www.skedevijordgubbar.se lat 5851318, long 1522974

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

11


61. Skyline restaurang och bar

62. Stafsäter Gårdsglass

I terminalbyggnaden på Linköping City Airport hittar ni vår lunchrestaurang. Ambitionen med Skyline är att erbjuda ett brett utbud, med ett hållbarhetstänk som genomsyrar hela verksamheten. Även festvåning och catering.

Lokalproducerad glass av högsta kvalitet på mjölk och, i den mån det går, andra ingredienser från närliggande gårdar. Gårdsbutiken erbjuder kaffe och glass på plats samt annat smått och gott att ta med hem. Gästbrygga för båtbesökare.

You will find us In the terminal building at Linkoping Airport. The ambition of restaurant Skyline is to offer a wide range, with a sustainable cooking.

Locally produced ice cream with milk, cream and other natural ingredients from neighbouring farms. Welcome to our farm café where we serve ice cream and coffee, and you can find other local products to bring home.

Kontaktperson: Fredrik Eklund Adress: Åkerbogatan 20, 582 54 Linköping Telefon: 013-13 78 47 e-post: kontakt@restaurangskyline.se Hemsida: www.restaurangskyline.se

Kontaktperson: Maria Ekman Adress: Stafsäter, 589 64 Sturefors Telefon: 0730-43 15 19 e-post: gardsglass@stafsater.se Hemsida: www.stafsatergardsglass.se N 58° 17.642’, E 15° 40.664’

63. Stjärnägg AB

64. Storgården Konferens Gastronomi Relax

Östgötska ägg smakar godare! Våra Östgötaägg är värpta av höns som har pickat sitt foder här i Östergötland. Äggen har sedan kvalitetskontrollerats och packats i våra packerier KG:s Ägg i Linköping och Täljestad Ägg i Linghem.

På Storgården sätter vi Mötet, Maten och Miljön i centrum, vare sig man besöker oss för en konferens, ett möte eller en privat fest. I vårt kök tillagas mat på närproducerade råvaror från skog och sjö som blir fantastiska smakupplevelser! Endast gruppbokningar. Låt oss ta hand om er!

Eggs from Östergötland taste better! Östgötaägg are eggs that are laid by hens that have pecked their feed here in Östergötland.The eggs have then been quality checked and packed by KG’s Ägg in Linköping and Täljestad Ägg in Linghem.

At Storgården we put the meeting, the food and the environment in the center, whether you are visiting us for a conference, a meeting or a private party. In our kitchen, the food is made of local products from the forests and lakes that become amazing taste sensations! Only group bookings. Let us take care of you!

Kontaktperson: Håkan Burlin Adress: Finnögatan 7, 582 78 Linköping Telefon: 013-239100 e-post: info@stjarnagg.se Hemsida: www.stjarnagg.se

Kontaktperson: Berith och Monica Adress: Storgården, 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-210 70 e-post: info@storgarden.com Hemsida: www.storgarden.com N 58.159067, E 16.809125

65. Stubbetorp Potatis AB

66. Svensk Cater

Stubbetorp Potatis odlar och levererar matpotatis direkt till matbutiker samt säljer sättpotatis (utsäde) både till lantbruk och olika återförsäljare inom trädgård. Detta har vi hållit på med sedan 60-talet. Ca 30 olika sättpotatissorter finns det att välja på. Vi vill öka intresset för att både äta och odla svensk potatis genom att hålla god kvalité.

Svensk Caters signum är ett starkt lokalt engagemang. Ambitionen är att vara länken mellan lokala producenter och alla matkreatörer så att hela länet kan ta del av alla delikatesser och färskvaror som produceras i området.

Stubbetorp Potatis grows and delivers tablepotatoes directly to supermarkets and sales seedpotatoes to both farmers and reseller within garden. We have done that since the 60`s. About 30 kinds of seedpotatoes are available to choose between. We want to increase the interest in swedish potatoes regarding both to eat and to grow by keeping high quality.

Kontaktperson: Ola Engstrand Adress: Torvingegatan 9, 582 78 Linköping Telefon: 013-316440 e-post: ola.engstrand@svenskcater.se Hemsida: www.svenskcater.se

Kontaktperson: Lars Petersson Adress: Stubbetorp 102, Fivelstad 591 93 Motala Telefon: 0141-23 00 21, 0141-23 02 21 e-post: kontor.stubbetorp@telia.com Hemsida: www.stubbetorppotatis.nu

12

Restaurang Restaurant

The characteristic of Svensk Cater is a strong lokal commitment. We strive to be the link between the local producers and food creators so that the whole county can take part in the delicacies and fresh foods produced in the area.

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


67. Sänkdalens Gård

68. Särtshöga Vingård AB

Ekologisk lantbruk sedan 1972 med växtodling, mjölk- och köttproduktion. Förädling av egenodlad raps ger god rapsolja, mjölk och grädde från våra kor blir till glass i vår glassfabrik på gården. Alla produkter är KRAV-märkta.

Vill du njuta av den vackra Östgötaslätten och uppleva en av världens nordligaste vingårdar, då kan vi erbjuda vårt lantliga Bed & Breakfast. Sommartid håller vi även guidning i vingården med vinprovning.

Organic farm since 1972 with crops, milk and meat production. Refinement of homegrown rapeseed provides a good canola oil, milk and cream from our cows turns into ice cream in our factory on the farm. All products are organic.

Do you want to enjoy the beautiful Östgötaslätten and experience one of the world’s most northerly vineyards, then we can offer our rustic Bed & Breakfast. During the summer we also guide up in the vineyard with wine tasting.

Kontaktperson: Tomas Gunnarsson Adress: Sänkdalen, 610 28 Vikbolandet Telefon: 0125-320 20 e-post: info@sankdalensgard.se, Hemsida: www.sankdalensgard.se 58.56346019999999, 16.72520989999998

ekoglass -från en ko nära dig-

Kontaktperson: Niclas Albinsson Adress: Särtshöga Lillgård 590 22 Väderstad Telefon: 070-848 18 66/070-844 28 47 e-post: niclas.albinsson@telia.com Hemsida: www.sartshogavingard.se Lat 58,31768, Long 14,82436

69. Söderköpings Brunn AB

70. Tjällmo Gästgifvaregård

Hotellet erbjuder 102 trivsamt inredda rum, möteslokaler, SPA och en klassisk restaurang. Sommartid erbjuds lunch på verandan, stor uppvärmd utomhuspool samt turer på Göta kanal med fartyget M/F Lindön.

Välkommen till ett litet historiskt Gästgiveri mitt i byn Tjällmo. Bra utgångsläge för utflykter i Östergötland med Göta Kanal och Vättern inom räckhåll. Här serveras mat från både skog, sjöar och gårdar. 12 dubbelrum.

The hotel offers 102 cosy and wellequipped rooms, meeting facilities, relax area and also trips on Göta kanal with the ship M/F Lindön.

Welcome to this small historical Inn centrally located in the village of Tjällmo. Good location for excursions in the area with Göta Kanal and Lake Vättern within reach. We serve food from forests, farms and lakes. 12 doublerooms.

Kontaktperson: Monica Wall Adress: Backgårdsvägen 3 Telefon: 0141-600 30 e-post: info@tjallmo.com Hemsida: www.tjallmo.com Latitud 58,7147, Longitud 15,3587

Kontaktperson: Stig Ekblad Adress: Skönbergagatan 35 614 30 Söderköping Telefon: 0121-109 00 e-post: info@sbrunn.se Hemsida: www.soderkopingsbrunn.se

71. Torpöns Färjeläge

72. Trädgårdskafferiet, Albacken

Mitt i Sommen med färja i norr och bro i söder. Ät, ta en glass och njut av båtlivet! Eller utmana dig i vår höghöjdsbana! Smaka vår specialitet Torpötallriken - varmrökt lax, räkor, romsås och färskpotatis! Öppet 30/4-24/9

Välkommen till oss, öppet året runt! Vi serverar hemlagad husmanskost och vi bakar bröd, bullar och kakor med kärlek! I vårt skafferi hittar ni närodlade produkter. I vår trädgård säljer vi växter & unika trädgårdssaker!

A treasure - Torpön in lake Sommen. Eat, have a coffee or ice cream, try the high rope adventure and enjoy the boating scene. From the menu our speciality: ’The Torpö Plate’ with smoked rainbow trout, roe dressing. Open 30/4–24/9.

Welcome to us, open all year round! We serve homemade home cooking and we bake bread, buns and cakes with love! In our pantry you will find freshly prepared products. In our garden we sell plants & unique gardening!

Kontaktperson: Robin Samii Adress: Torpön Färjeläge, 573 94 Tranås Telefon: 0140-420 41 e-post: robin@torponsfarjelage.se Hemsida: www.torponsfarjelage.se Lat 58 1 429, Long 15 5 219 N 58°01’42,9’’ E 15°05’21,9

Kontaktperson: Lotta Helmeus-Nyman Adress: Vetagatan 22, 595 50 Telefon: 0142-109 91 e-post: info@albacken.se Hemsida: www.albacken.net 58 20´ 16 N, 15 09´ 34 Ö

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

13


73. Westervin

74. Vikbolands Struts och Kött

Westervin är Sveriges största odling av ekologiska vindruvor i växthus. Vinerna finns på Systembolaget, utanför Linköping på beställning. Kärnfria ätdruvor försäljs på Bondens egen Marknad och i Gårdsbutiken under aug-sept.

Uppfödning av struts och nöt. Eget kontrollslakteri, gårdsbutik med mycket unika produkter av bl.a strutsskinn. Struts- och nötkött och olika chark produkter. Servering och konferens, förbokade sällskap. Sommarkafé & Stuguthyrning.

Westervin is the largest cultivation of organic grapes in greenhouses. The wines available at Systembolaget, outside Linköping to order. Seedless grapes for eating sold on the Farmer’s Market and the farm shop during Aug-Sept.

Breeding of ostrich and cattle. Slaughterhouse and farm store with very unique products of ostrich leather, meat of beef and ostrich and various cured meat products. Restaurant service and conference for pre-booked groups. Summer café and cottages for rent.

Kontaktperson: Åke Wester Adress: Björkegård, Härna, 590 76 Vreta Kloster Telefon: 013-606 74, 070-636 06 74 e-post: westervin@hotmail.com Hemsida: www.westervin.se

Kontaktperson: Niclas och Anneli Nordqvist Adress: Vånga 2, Häradshammar Telefon: 0125-100 29, 070-7401153 e-post: info@vikbolandsstruts.se Hemsida: www.vikbolandsstruts.se 58.52342, 16.63720

75. Visätter Kalkongård

76. Vreta Kloster Golf Restaurang

Mitt på Vikbolandet hittar ni Visätter Kalkongård! Ett nytt besöksvänligt kalkonstall har byggts för att möta efterfrågan. All slakt sker i det egna gårdsslakteriet manuellt utan stressande transporter. Vi styckar hanverksmässigt efter era önskemål. Visätter Kalkon -Din lokala kalkonleverantör året om!

Golfrestaurangen finner ni i vårt anrika klubbhus, som ursprungligen är byggt som sädesmagasin. När vädret tillåter kan ni även slå er ner på uteserveringen för att avnjuta en god och vällagad lunch med en fantastisk utsikt!

You will find Visätters Farm Butcher’s Shop, where quality is more important, in Vikbolandet! All butchering is done manually on the farm without stressful transports for the animals. We cut up our turkey products according to your wishes.

The golfrestaurant can be found in our venerable clubhouse, which was originally built as a granary .When the weather permits , you can also sit down on the terrace to enjoy a tasty and well-cooked lunch with a great view!

Kontaktperson: Rickars Schlabach Adress: Veda gård 2, 590 75 Ljungsbro Telefon: 013-16 97 00 e-post: rickard.sch@vkgk.se stephanie.sch@vkgk.se Hemsida: www.vkgk.se N 58.528003, E 15.519446

Kontaktperson: Daniel & Minire Hildebrandt Adress: Visätter Gård, 610 29 Vikbolandet Telefon: 0730-47 47 06, 0125-100 85 e-post: info@visatter.nu Hemsida: www.visatter.nu N 64.88748, E 59.1633

77. Wreta Gestgifveri

78. Vårdnäs Stiftsgård Hotell och Restaurang

Wreta Gestgifveri ligger naturskönt mellan Norrköping och Nyköping med bara 20 minuter till Djurparken. Gestgifveriet byggdes redan 1699 och har charmiga rum och salonger. Vi har 22 rum som alla är unikt inredda, restaurang, fri parkering och wifi. Restaurangen har helgöppet fram till midsommar, därefter dagligen till mitten av augusti då vi övergår till helgöppet. Kolmårdspaket, weekendpaket, golfpaket, konferenser och fester.

Natursköna Vårdnäs, vid sjön Rengen och Kinda Kanal. Hos oss njuter, bor, äter och konfererar du i din egen takt. Stillhet, vila eller full aktivitet, det är ditt val. Här finns också badplats, kanoter, kajaker, teambuildingbana, Vesterby golfbana, vandringsleder och ett eget kapell. Låt oss ta emot dig - vi vill ha dig som vår gäst!

Wreta Gestgifveri is beautifully situated between Norrköping and Nykoping with just 20 minutes to the zoo, Kolmården and 1 and a half hour from Stockholm.The Inn was built in 1699 and features charming rooms and lounges and a big garden. We have 22 rooms, each uniquely decorated, restaurant, free parking and wifi. The restaurant is open on weekends until midsummer, then daily until the middle of August when we turn to weekend opening again. Niklas Hellsing, is in charge of the kitchen and have won the title Best chef of the Region of Östergötland both 2007 and 2011, and he has been cooking the Nobel dinner since 2012. At Wreta Gestgifveri we serve food with loads of local ingredients. We can arrange conferences, parties, dinners and many other events. Welcome to Wreta.

Adress: Wreta Gård, 611 90 Ålberga Telefon: 0155-720 22 e-post: info@wreta.nu Hemsida: www.wreta.nu

14

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Scenic Vårdnäs, beautifully situated at Lake Rengen and Kinda Canal. Here you can stay, eat, hold conferences and enjoy the scenery at your own pace. At rest or in full activity - it’s your choice! We have also a private beach, canoes, kayaks, teambuilding-course, golfcourse, hiking-trails and a chapel. Let us welcome you as our guest!

Kontaktperson: Jonas Ridderström Adress: 590 45 Brokind Telefon: 013-36 85 00 e-post: info@vardnas.se Hemsida: www.vardnas.se N58.240005, E15.691652

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


79. Väderstad Centralkonditori

80. Vännerberga Gård

Klassiskt konditori/bageri öppet måndag till söndag fram till kl 17,00 hela året med undantag för midsommarhelgen /Julhelgen & nyår. Välkomna!

Välkommen till oss, alldeles vid Göta kanal! B&B, restaurang, café, välfylld gårdsbutik med brett sortiment, ägg från egna ankor, fruktodling, fönsterverkstad och försäljning av linoljefärg!

Classical pastry / bakery open monday-sunday to 17.00 all year except midsummer / christmas & new year. Welcome!

Welcome to us right by the Göta Canal! Bed & Breakfast, restaurant, café, well stocked farm shop with wide range, egg from own ducks, orchard, window shop!

Kontaktperson: Thomas Schwenke Adress: Vallsbergsvägen 14 Telefon: 0142-700 25 e-post: info@centralkonditor.se Hemsida: www.centralkonditori.se

Kontaktperson: Annika Adress: Vänneberga Gård, 614 92 Söderköping Telefon: 0141-104 11 e-post: info@vannebergagard.se Hemsida: www.vanneberga.se 58°29.954’N 16°15.589’E 58.49924, 16.25981

81. Wästanå Gårdsslakteri

82. Väversunda Bärodling AB

Välkommen till Wästanå som ligger intill Göta Kanal nära samhället Borensberg. Vi erbjuder ekologiskt gårdsslaktat kvalitetskött från egna lamm och sommarkycklingar uppfödda på gården samt vilt från skogen. Vi har också vackra Gotlandsskinn till försäljning.

Väversunda Bärodling odlar rabarber, jordgubbar, smultron (på försök) och bigarråer. Odlingen växer för varje år, främst genom nyplantering av nya sorter av bigarråer och rabarber. Öppet för gårdsförsäljning under jordgubbssäsong.

Welcome to Wästanå next to Gota Canal and the community Borensberg. We offer organic quality meat of lamb, free range chicken from the farm and game meat from the forest. We also have beautiful sheepskins.

Kontaktperson: Sverker Pettersson Adress: Wästanå 12, 590 31 Borensberg Telefon: 072-305 94 06, 070-525 96 15 e-post: wastana@boremail.com Hemsida: www.wastana.com N 58.558908, E 15.28872

Väversunda Farm grows rhubarbs, strawberries, wild strawberries and sweet cherries.The cultivation is growing every year, mainly through the planting of new varieties of sweet cherries and rhubarb. The Farm shop is open during the strawberry season.

Kontaktperson: Tor Nyberg/Inger Bjugård Adress: Charlottenborg Väversunda 117 599 93 Ödeshög Telefon: 0143-211 56 e-post: info@vaversunda.se

83. Ydre Kött

84. Östgöta Bi Ekonomisk Förening

Ekologisk djurhållning är grundläggande för oss. En förutsättningen för att kunna leverera ett förstklassigt ekologiskt nötkött och samtidigt hålla vårt gamla anrika kulturlandskap öppet.

Östgöta Bi - ett kooperativ av biodlare som producerar och säljer ”Östgöta Honung”. Du får en härlig naturprodukt som är förstklassigt förädlad och en ren njutning for både dina smaklökar, din hälsa och vår östgötska natur.

Ecologic husbandry is our foundation. A basis to deliver premium ecological beef and at preserve our ancient rural cultural heritage.

Östgöta Bi - a cooperative of beekeepers who produce and sell “Östgöta Honey”. You get a lovely natural product that is superior refined and pure enjoyment for your taste, your health and the nature of Östergötland.

Adress: Rydsnäsvägen 27, 570 61 Ydre Telefon: 0381-503 20 e-post: gnistan@ydrekott.mu Hemsida: www.ydrekott.mu

Kontaktperson: Johan Melin Adress: c/o Johan Melin, Styrestagatan 2, 602 29 Norrköping Telefon: 0708-28 85 98 e-post: info@östgötabi.se Hemsida: www.ostgotahonung.se www.ostgotabi.se

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

15


85. Östgötagris AB Kulls Chark

86. Östgöta Kök Ekbacken

Vi är ett familjeföretag i tredje o fjärde generationen. Vi producerar styckat och förädlat fläskkött med råvaror från Blackerts Gård i Skänninge under varumärket Östgötagris.

Östgötsk mat när den är som bäst! Luncher, catering, matlagningsaktiviteter och fester. Allt tillagat med största omsorg på säsongens råvaror, lokalt och närproducerat. Vi har också delikatesser över disk - från skaldjur till hemgjorda korvar och vällagade matlådor.

We are a family company in third and fourth generation. We produce pork meat and meart products from local farm in Skänninge. The farm namne is Blackerts Farm and we sale the products under trademark Östgötagris.

Food from Östergötland at its best! Lunch, catering, cooking activities and parties. Everything carefully prepared with focus on the products of the season, locally produced. We also sell delicacies; from shellfish to homemade sausages and well-composed lunchboxes.

Kontaktperson: Kjell Pettersson Adress: Hospitalsgatan 80 Telefon: 011-16 59 80 e-post: kjell.kullschark@telia.com Hemsida: www.charkman.org

Kontaktperson: Malin Peterzén Adress: Malmgatan 41 602 23 Norrköping Telefon: 011-470 20 30 e-post: info@ostgotakok.se Hemsida: www.ostgotakok.se

87. Östgötamjölk

88. Östgöta Trädgårdshall

Östgötamjölk och Blåklint (eko) är de etablerade valen av kvalitativa, närproducerade – och klimatsmarta produkter i Östergötland. De samåker från vårt mejeri till butik, vilket ger minimal miljöpåverkan och färska produkter.

Östgöta Trädgårdshall är den lokala grossisten inom frukt och grönt. Vår grund är det närodlade sortimentet från Mellansvenska Odlare. Våra kunder är framförallt livsmedelsaffärer, restauranger och storkök. Vi levererar även till många kommuner i Östergötland.

Östgötamjölk and Blåklint (eco) are two locally producing dairy brands unified. Thanks to short transportations and own logistics we guarantee lowest possible impact on the environment and fresh products. All milk is from Östergötland.

Östgöta Trädgårdshall is the local wholesaler in fruit and vegetables. We offer locally produced products from growers in the area. Our clients are grocery stores, restaurants and large-scale kitchens. We also deliver to many town and rural districts in Östergötland.

Kontaktperson: Christian Williamsson Adress: Grenvägen 1-3 577 39 Hultsfred Telefon: 0495-122 65 070-600 48 55 e-post: info@emamejeriet.se christian@emamejeriet.se Hemsida: www.emamejeriet.se www.ostgotamjolk.se www.blaklintprodukter.se

Godare mat – närmare hemma

Östgötamat i din butik Leta efter symbolen Östgötamat i din butik. Det är din närmaste mat -maten hemifrån. Vi har tagit fram en butiksmärkning, som gör det lättare för dig som konsument att hitta de lokala varorna. Fråga efter det i din butik, kanske kan just din butik bli en Östgötamatbutik. I dagsläget samarbetar vi med följande företag:

G 16

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Kontaktperson: Åsa Segervall Adress: Lärlingsgatan 1 582 39 Linköping Telefon: 013-35 49 21 0761-14 49 21 e-post: asa.segervall@moek.se Hemsida: www.ostgotatradgardshall.se FB-sida: Östgöta Trädgårdshall AB

CITY GROSS Linköping CITY GROSS Mantorp CITY GROSS Norrköping Hemköp Ljungsbro ICA Kvantum Klockartorpet ICA Kvantum Signalen ICA Supermarket Berga Centrum ICA Supermarket Johannelund ICA Supermarket Kisa ICA Supermarket Rimforsa Maxi Ica stormarknad Linköping Maxi Ica Stormarknad Motala Maxi Ica Stormarknad Norrköping Priso Hemköp Supermarket Malmslätt AB Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


LOUD.SE

Din östgötamat!

Nu finns Östgötamat i din butik. Lätt att hitta. Lätt att välja. Östgötamat är din närmaste mat. Regionala producenter som tillsammans för fram Östergötlands smaker och matupplevelser. Produkter som växt, vårdats och hanterats med omsorg.

www.ostgotamat.se Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

17


70

77 3

36 41 1 29

15 81 14 32 60

52

8

79 68

72

46 31

6

19

44

80

61 22 54 21 27 25 43 18 63 17 56 20 66 53 88 7

9 5 37

12

35

73 10

65 82

76

86 85 48 84 49 28 45 26 30

23 58

62

38

78

59

4 2

39 24 33 50

74

69 40

87

11

71

67 75

55

16

47

42

64 34 57

51 13

83

Mera information om Östgötamat Verksamhetsledare Louise Ridderström Östgötamat ek. förening Klustervägen 11 590 76 Vreta Kloster Mobil: 070-675 06 33 info@ostgotamat.se

Ordf. Östgötamat ek. förening Thomas Collin Stenhusgatan 7 597 30 Åtvidaberg 070-131 46 82

www.ostgotamat.se

Restaurang Restaurant Kafé Café Producent Producer Gårdsbutik Farm Shop Konferensmöjligheter Conference facility Logi Lodging Handikappanpassat Disabled access Grossist Wholesaler

ferensmöjlighe Conferenc


23

Medlemmar 2018 1. Assarsson Trädgård AB

45. Louis De Geer konsert & kongress

2. Basunda Gård Slakteri

46. Löt Gårdsmejeri

3. Billbäcks Plantskola AB

47. Mon-tomater HB

4. Bjursunds Slakteri

48. Mårdskog & Lindkvist AB

5. Blackert Lantbruk

49. Najas Mejeri AB

6. Bleckenstad Gårdsbutik

50. Naturbeteskött i Sverige

7. Bondbönans Odlingar

51. Nääs gårdsbryggeri AB

8. Bondens Skafferi Öst

52. Ombergs Turisthotell

9. Bossgård Potatis AB

53. Restaurang von Dufva

10. Boställets Vedugnsbageri

54. Rico

11. Boxholm Mejeri AB

55. Rimforsa Strand

12. Brinks Gurkor & Lantbruks AB

56. Ronaldo`s Stenugnsbageri

13. Brostorps Hemlagade

57. Ryda Gård AB

14. Brunneby Musteri

58. Sankt Annagården

15. Börslycke Gård

59. Skattegårdens Lantbruk

16. Café Kårtorp

60. Skedevi Gård

17. Calle C Restaurang & Café

61. Skyline restaurang & bar

18. Centralbryggeriet i Linköping

62. Stafsäter Gårdsglass

19. Charlotte´s Goa Grisar

63. Stjärnägg AB

20. De Klomp

64. Storgårdens Konferens Gastronomi Relax

21. Eklunds Chark AB

65. Stubbetorp Potatis

22. Flott

66. Svensk Cater

23. Forsmans Lax och Lamm

67. Sänkdalens Gård

24. Fresons Bageri o Trädgård

68. Särtshöga Vingård AB

25. Friluftsmuseet Gamla Linköping-Handelsboden

69. Söderköpings Brunn AB

26. Gamla Bryggeriet

70. Tjällmo Gästgifaregård

27. Gastromix

71. Torpöns Färjeläge

28. Gläntans Viltkött AB

72. Trädgårdskafferiet, Albacken

29. Grepstad Gårdsbutik/Grepstad Jordgubbar

73. Westervin

30. Gårds Butiken Blommor & Grönt

74. Vikbolands Struts och Kött

31. Gävbo Bakstra - Tunnbröd i Gammalkil

75. Visätters Kalkongård

32. Göta Hotell

76. Vreta Kloster Golf Restaurang

33. Haag Skog och Lantbruk

77. Wreta Gestgifveri

34. Hargs Marmeladeri

78. Vårdnäs Stiftsgård Hotell och Restaurang

35. HC Vilt

79. Väderstad Centralkonditori

36. Hejtorp Gårdsmejeri

80. Vännerberga Gård

37. Hermelins grönsaker

81. Wästanå Gårdsslakteri

38. Herrsäter Gård

82. Väversunda Bärodling AB

39. Holavedens Handelshus Ek förening

83. Ydre Kött

40. Husby Säteri

84. Östgöta Bi Ekonomiska Förening

41. Högby Spa och konferens

85. Östgötagris AB Kulls Chark

42. Kinda Gurka AB

86. Östgöta Kök Ekbacken

43. Konsert & Kongress Bistro

87. Östgötamjölk

44. Lelles Odling AB

88. Östgöta TrädgårdshallIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.