Page 1

nyheterna NUMMER 2 • 2017

David Hansson i Karlskrona

”Jag var så less på missbruket”

• LP Karlskrona - verksamheten som bara växer! • Raggarpastorn bjöd in till Fire-meet • LP Risö - redo för att flytta fram positionerna • Timrå - avtryck både i kyrkan och skolan


Alexander Olsson

”Jag var så less på missbruket”

”Vi kan samtala om allt” Foto: Göran Olsson

David Hansson behövde bryta med sitt missbruk och sin kriminella bakgrund. Arbetsförmedlingen i Blekinge insåg att en av få insatser för att lyckas var att han fick börja på LP i Karlskrona. Och så blev det. Idag skiner han ikapp med solen. För ett antal år sedan var det huvtröjan som dolde ett viljelöst ansikte. – Ja jag kom till en punkt där jag var så less på missbruket och konsekvensen att hela tiden sakna pengar för att finansiera det. David fick rådet att söka sig till LP Karlskrona för att om möjligt hitta tillbaka till sin egen motivation och livsglädje. – Det tog sin tid innan jag kom iväg på mornarna. I min värld så handlade mycket om att fuska sig fram, att glida med sanningen. Jag hade fullt upp med att klara av att bara finnas med halva dan här på LP. Men med mycket tålamod från de övriga så blev det steg för steg bättre. Jag såg hur man tog hand om varandra. Helt fantastiskt. Tidigare var det enbart upp till mig själv att lyckas i en falsk och hänsynslös tillvaro.

David Hansson fick rådet att söka sig till LP Karlskrona för att om möjligt hitta tillbaka till sin egen motivation och livsglädje.

ett vakum, då visste LP hur de skulle hantera situationen. När jag uteblivit flera dar i rad och inte återkopplat knackade de exempelvis på min dörr hemma. Tomas stod på sig och visste på något sätt hur han skulle bemöta mig. Visst var det obekvämt men jag kände att han bara menade väl. Trots att jag inte alltid handlade rätt så blev jag uppmuntrad för det lilla som var bra.

David bestämde sig för att lyssna och ta till sig av

Efter alla dessa turer som definitivt inte gått på räls är David harmonisk idag. – Jag är helt övertygad om den kristna trons roll i att bli helt fri från droger. Jag har inte bara slutat med droger jag är fri också! – För det är rätt stor skillnad på att ”bara” sluta och fortsätta att kämpa mot att sluta och känna att du inte behöver droga längre. Jag vet, för jag har provat båda vägarna. Även om David lever ett liv med hjälp från andra så är han klar över att det är på riktigt. – Trygghet är ett av de viktigaste sakerna i mitt liv. Därför mår jag bra av rutiner i vardagen och även helgerna. Rutiner som hindrar mig från stress. Jag behöver må bra ett tag till innan det är dags för mig att ge mig ut i livet därute, avslutar David förhoppningsfullt.

morgonsamlingarna och det gav resultat. – Jag började tänka bra om människor och själv märkte jag att jag för första gången på länge gjorde rätt saker. Det gick riktigt bra i tre år. För att hålla uppe tempot tog han i smyg några morfintabletter på helgerna. Det blev mer av den sorten. En dag sprack bubblan och David fick börja om. KRAMI Blekinge* som också är tacksamma till det LP Karlskrona gör förstod att sätta strålkastarljuset på rätt sak. Om David ville så var det återigen på LP han skulle lyckas att bygga upp sin inre människa. – Självklart ville jag tillbaka, men som du förstår skämdes jag rejält. Men i och med att bubblan sprack så har jag lärt mig att knacka på dörren till Tomas rum och berätta när det någon gång skaver. Den möjligheten är jag så tacksam för. David vill också ge en extra eloge till ledningen för LP-Karlskrona. – När min tillvaro gick sönder och det var som

Foto: Göran Olsson

David Hansson

Trots den tvekan han kände första gången han hälsade på hos LP Karlskrona är Alexander Olsson idag väldigt tacksam att omgivningen stod på sig och förutsåg att en tid här skulle göra honom gott.

– Jag var fundersam tidigare om jag skulle lyckas. Nu är jag supertacksam och lite stolt över mig själv. Alexander tycker också att det är bra att det ställs lite krav i verksamheten. – Vår chef Tomas är tydlig med att man får jobba efter de förutsättningar man har, det skapar i sig en trygghet för den som ex. är helt ny. Ett annat stort intresse hos Alexander, som det inte går att missa, i synnerhet på sommartid, på badstranden. Örebro Sportklubbs logga – ÖSK, har han tatuerad på överkroppen. – Nu ligger jag på ett snitt där jag ser lite mer än hälften av ÖSK:s matcher. Det är nästan fem timmar med bil upp till Örebro, men det går bra.

Det stod och vägde om Alexander Olsson skulle flytta med familjen till Karlskrona. Det var svårt att släppa kompisar och möta något helt nytt. Nu åtta år senare är han tacksam att han följde med. – Jag hade det lite struligt omkring mig under studentåren. Åren därefter vill jag nog benämna som smått kaotiska. När jag bestämde mig för att flytta med familjen hit och LP Karlskrona kom på tapeten ropade jag inte direkt jippi. Men nu efteråt är han till och med väldigt tacksam att omgivningen stod på sig och förutsåg att en tid här skulle göra honom gott. – Jag tror att jag tillhör dem som varit här längst, funderar Alexander som i och med senaste flytten till Nickelvägen och som anställd, tackat ja till att ta ett större ansvar för butiksdelen. Försäljningen är öppen tisdag och torsdag 10.0014.00. men den som tittar in andra tider brukar oftast få ett varmt mottagande. – För mig så stimulerades jag av detta förtroende. Jag behövde det för att känna glädje i vardagen. Samtidigt så är det något visst att finnas med här. Det är högt i tak, vi kan samtala om allt. Speciellt på lunchrasten brukar vi sväva ut i tankarna. Morgonsamlingarna är genomtänkta och bra.

Den egna fotbollskarriären har han lagt på hyllan för länge sen. I och med att Daniela Mörner och Alexander blev ett par var fotbollsintresset en stor sak att först prata igenom. – Kanske är jag lite förvånad att grannarna inte hör av sig då jag kan bli lite väl inlevelsefull framför tv-rutan. Utöver ÖSK så följer jag även Manchester United i England. 2017 är ett händelserikt år för familjen. På vårkanten tog Alexander körkort och i september så fyller han jämna 30. Men det är inte allt, det händer ännu större saker innan dess. – Vi väntar vårt första barn nu i sommar, så roligt, avslutar han.

För sin egen del så märker Alexander att han utvecklats i sättet att få relationerna att funka.

n

*KRAMI Blekinge är en samverkansorganisation mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen samt kommunerna Karlskrona, Ronneby och Karlshamn.

n

2

33


LP i Karlskrona– en verksamhet som sticker ut

Utmaningen till ett jobb LP-arbetet i Karlskrona började 1997 genom ett samarbete mellan LP och RIA. Under tre år bjöd man på morgonfika. Men den respons som kom tillbaka var inte tillräcklig. – Det hände inte så mycket, efter fikat gick man ut till parkbänken och motivationen att sluta med sitt missbruk var som bortblåst. Hur ska man på riktigt hjälpa någon med bara några öppettimmar på förmiddan, frågar sig Jan-Erik Jarny som är den som steg för steg byggt upp ett förtroende i hela kommunen för LP:s verksamhet. Med erfarenhet som fotbollstränare och coach började Jan-Erik skissa på en plan som han fick gehör för. Planen gick ut på att erbjuda meningsfull sysselsättning parallellt med intressanta morgonsamlingar. Så snart det blev klart kunde man börja på allvar i området Gräsvik. När utrymmet där blev för litet flyttades verksamheten till Vedeby. På grund av ett kommande köpcenter erbjöds man nya lokaler på Tennvägen i stadsdelen Torskors. Sedan tre år så har man flyttat ytterligare en gång i Torskors. Den nya adressen är Nickelvägen 1. – Här med våra ca. 1000 m2 fungerar allt riktigt bra, intygar Tomas Jönsson som efterträtt Jan-Erik som verksamhetsansvarig.

Tomas och Jan-Erik är noga med att betona att de som finns i verksamheten är här för att utveckla sig själva. Det innebär att tempot i det som sker måste få en personlig anpassning. – Vi jobbar med människor så att de mår bra och att de kontinuerligt får med sig något. Vi märker också att morgonsamlingarna ofta leder fram till nya beslut hos våra vänner. Stegvis växer självförtroendet och insikten om att få vara med och betyda något för någon annan. Det händer att vi kan sitta på kontoret och gråta glädjetårar med tanke på det vi ser här, fortsätter Jan-Erik som trots sina 78 år inte backar för att finnas med vid Tomas sida. En annan stark förebild är Jan-Eriks fru Ulla. Hennes varma framtoning och stora kunnande gör att ingen drar sig för att be henne om råd. – Min specialité är tyger ofta kopplat till möbler. En fin möbel blir som ny när målning matchas upp med ett nytt tyg. Annars utgör sortering av allt det som kommer oss till skänks en stor del av arbetsdagen. Nu siktar vi mot nästa loppis någon gång i augusti. Under mina 13 år här har det blivit många som jag fått gratulera till ett jobb. Det känns så roligt att få vara med. Nu vid min ålder blir det ett år i taget. Till sin hjälp att leda arbetet har Tomas, Ulla och Jan-Erik också tre härliga medarbetare som heter Alexander Olsson, David Hansson och Anders Gustavsson. Det funkar bäst om antalet inskrivna håller sig runt 10-12 personer. – För en tid sedan var vi 13 men det var i mesta laget, minns Tomas som inte vill upplevas som att han inte har tid för samtal och uppföljande

Två saker sticker ut när man pratar om LP i Karls-

krona – morgonsamlingen och arbetsträningen. Låt oss börja med morgonen. – Bussen kommer 7.40 så fram till 8.00 hinner vi småprata lite. Nu läser vi från boken ”100 dagar med Jesus” av Niklas Piensoho, annars är det LP:s material ”Vägen till livet” som gäller. Vi vill vara tydliga om alla plusvärlden med att äga en tro. Samtidigt pratar vi livet och den verklighet vi har runt omkring oss. Den som kommer ny måste känna att det vi pratar om går att applicera på den egna vardagen. Det måste funka i verkligheten, annars är vi fel ute. När vi gjort det dricker vi kaffe. Sen går

Strömförsörjning för avbrottsfri drift från Swansons 0303-746 320

Välkommen in så hjälper vi dig med något som du har nytta av hela livet

never out of power

Foto: Göran Olsson

vi över till verkstaden och tar oss an grejer som ska renoveras, slipas, målas med mera. En stor bit hos oss är också transporter. Folk ringer hit om saker de vill skänka. Vi hämtar grejer, vi hjälper till med flytt och när vi hinner även flyttstäd.

Dagsformen hos LP Karlskrona: Tomas Jönsson, Tina Gustavsson, Anders Gustavsson, Sara Jonhede, Alexander Fidler, Jan-Eric Jarny, Alexander Olsson, Ulla Jarny, David Hansson och Cyril Roos.

kontakter. Den personliga omsorgen tar sig ofta olika uttryck. – Den som utan förvarning inte dyker upp på morgonen får en påhälsning. Först via telefon. Kommer vi inte fram där så åker vi hem och knackar på. Vår hållning är ganska tydlig. Vi undviker bekvämlighet och ren lathet med att vi vill att alla kommer i tid på morgonen. Den som vi ser inte orkar fullfölja dagen hjälper vi naturligtvis hem på allra bästa sätt.

Jan-Erik och Tomas uppskattar det efter en snabb huvudräkning till över 30 personer. – Idag är det inte lätt att se vem som kommer från LP. Vi finns överallt, inte uppradade på typ två bänkrader direkt, skrattar Tomas. Formellt kopplar arbetet till församlingens LP-råd med egen årlig budget. Ett av de högsta betygen som LP i Karlskrona får

är erkännandet att man år efter år lyckas hjälpa personer till ett eget arbete. – Om vi tittar tillbaka på de senaste fyra åren så har 16 personer kommit ut i arbete. Eller hela 70 procent om vi uttrycker oss lite annorlunda, konstaterar Tomas som direkt får en replik ifrån Jan-Erik. – Vi tycker egentligen att 30 procent är för mycket att tappa!

Kopplingen till Pingstkyrkan är också naturlig

och levande. – De flesta som trivs här trivs också med församlingen. Församlingens Alphakurs brukar vara ett naturligt insteg att prata och bearbeta tron, inflikar Jan-Erik. Under de 20 år som verksamheten pågått har antalet medlemmar med LP-flagg blivit fler och fler.

n

Styrkan är att aldrig ge upp... Västerås

021-81 07 20 Stockholm 08-19 40 00 Gävle 026-14 08 00 Uppsala 018-51 07 20

Box 75 • 330 33 Hillerstorp Telefon 0370-37 36 30 www.smemo.se

www.swansonstelemekanik.se

4

55


Christina Mattisson

Patrik Hansson

”En markant skillnad”

”Vi vågade testa er nya modell”

Ibland så händer det att man befinner sig i ett helt nytt sammanhang. Som när Patrik Hansson, ordförande i kommunstyrelsen, gästade Pingstkyrkan i Karlskrona för att hälsa på huvudmannen till LP:s arbete i stadsdelen Torskors.

Foto: Jan-Eric Jarny

Första gången Christina Mattisson kom i kontakt med LP Karlskrona var som politisk sekreterare. Senare, under hennes år som kommunalråd i Karlskrona, var kontakterna täta. I hennes nuvarande roll som regionstyrelsens ordförande i Region Blekinge, med ansvar för regional utveckling, tycker hon att LP:s verksamhet är viktig för Blekinges utveckling även om kontakterna idag är mer sporadiska. Men hon minns hur det började och små guldkorn under årens lopp. – Jag minns våra samtal med socialtjänsten. Den modell som presenterades var både ny och oprövad i denna väldigt lagreglerade verksamhet. Vi fattade ett beslut att pröva oss fram och ett samarbetsavtal skrevs under.

– Jag minns våra samtal med socialtjänsten. Den modell som presenterades var både ny och oprövad i denna väldigt lagreglerade verksamhet, minns Christina Mattisson.

– Jag tror på ett samhälle där vi håller ihop, där vi hjälps åt och där alla ges möjlighet att vara delaktiga. Samhället bygger vi tillsammans och då måste också samhället främja möjligheterna för alla att vara med. För de allra flesta vill vara med och göra nytta i samhället. Både för att kunna bidra men också för den egna personliga utvecklingen. Frihet kräver också möjligheten att kunna försörja sig. Alla behövs.

Från rikspolitiken hörs ofta uppmaningar att

ta tillvara på civilsamhället, där föreningar och kyrkor gör betydande insatser, för att om möjligt göra vardagen lättare för så många som möjligt. – Jag tycker att vi var ganska modiga som vågade testa detta, först i projektform, som inledningsvis omfattade tre år. Nu med facit i hand så visade vi vägen på ett gott exempel, även inom er egen verksamhet har jag förstått. Jan-Erik Jarny som väl minns de nya stegen som mejslades ut de första åren, såg tidigt gemensamma nämnare för arbetet. – Det är så viktigt att gå upp varje morgon till ett arbete. De vi jobbar med står inte först på arbetsgivarnas önskelista. Många har kanske inte ens varit inne på arbetsmarknaden. Vi fick tidigt möjligheten att visa på resultat. Att se till de utsatta i samhället är en viktig punkt i det parti Christina företräder.

Christina tror på ett samhälle som skapar förut-

sättningar för att hålla ihop. I synnerhet i tider av oro och då vi ser ett betydligt tuffare klimat växa sig starkare. – Samhällsklimatet och debattklimatet är tuffare idag. Den ökade segregationen och den ökade främlingsfientligheten är oroväckande. Utmaningar som kräver ännu mer av sammanhållning och deltagande från oss alla.

– När LP Karlskrona tillämpar en metod som ger resultat säger det sig självt att det inte är någon svårighet att bejaka det. Detta är på riktigt och inget påhittat. Det jag förstått om Pingstkyrkan och dess medlemmar är att de är duktiga på att skapa relationer. Pingstkyrkan som en del av civilsamhället och dess inverkan här i Karlskrona är helt naturlig. Vi har inom kommunledningen nyligen fört samtal om viljan att bejaka fler folkrörelsedrivna initiativ där vi allihop förhoppningsvis kan utse oss som vinnare.

Patrik Hansson, har följt LP:s arbete lokalt och inser att det goda resultatet har byggts upp under tid.

där lilla extra som räknas. Ni jobbar inte fyrkantigt, ni kan se utanför boxen. I dagsläget behöver vi inte ens tänka tanken på att vi skulle spara in på det ekonomiska stöd som vi bidrar med. Ni gör en så markant skillnad för den enskilde. Vi kan se resultat i förvandlade människor, det bara är så, understryker Patrik. n

Även om besöket i kyrkan inte är Patriks hemmaplan så är han glad åt visiten. – Det var väl egentligen en form av musikgudstjänst där er pastor Ulf Sundqvist och jag först förde ett allmänt samtal, som senare blev lite mer personligt. De frågor och utmaningar som finns hos er är ju i mångt och mycket också frågeställningar vi delar tillsammans. Goda värderingar och föredömen kan det aldrig bli för mycket av. Patrik som också följt LP:s arbete lokalt inser att det goda resultatet har byggts upp under tid. – Jag förstår att det inte alltid är 7.00-16.00 jobb här. Det jag sett är att ni ställer upp när det behövs. Även om det av förståeliga skäl många gånger är obekvämt så är det, det

n

På havet utför vi...

” Vi stöttar LP i Karlskrona”

- Crewtransfer

- Godstransporter

- Bogsering

- Passagerartrafik

- Bevakningsuppdrag

www.karlskronasjotaxi.se

6

0738 - 573999

77


Horst Rothardt

Under många år har Horst Rothardt som medarbetare inom KRAMI Blekinge varit engagerad i att hjälpa ungdomar med kriminell bakgrund, eller ungdomar som lever i riskzonen att hamna där, till ett eget jobb.

rerat att han/hon saknar arbetserfarenhet och inte gått klart skolan. Nu står han/hon framför mig med ett identitetskort för arbetslivet, det är en otrolig framgång.

Resan är inte enkel. För att vara framgångsrik måste man enligt Horst skapa förtroende och til�lit, så att man kan motivera till anställning eller snarare en utbildning. – Flertalet av de ungdomar vi kommer i kontakt med har dåliga skolerfarenheter. Många har dessutom en orealistisk uppfattning om yrkesval. För Horst och hans kollegor handlar det mycket om utmaningen att vända de dåliga erfarenheterna, till att känna ett värde i att utbilda sig. – Det bästa i den processen är att titta rent praktiskt vad som krävs genom ex studiebesök, där vi på riktigt ser över olika delar för just det yrket.

Hur kommer LP in i bilden? – Vi uppskattar den hjälp och stöd som kan ges till den person som inte vet hur den ska komma framåt, den som inte har någon klar plan för sitt liv. För den som fortfarande efter en tid hos oss är osäker kan ett praktiskt arbete som här på LP hjälpa tankegångarna att klarna. – Tyvärr märker vi att många saknar ett socialt förhållningssätt till arbete. En av de viktigaste delarna som alltför många missat är att gå upp på morgonen och äta frukost, vidare till ett arbete med kaffepaus och framöver en lunchrast innan eftermiddan börjar. Dessa enkla saker måste vissa personer bara lära sig.

Något av det roligaste i uppdraget är enligt honom, att se en ung människa på runt 20 år stolt vifta med sitt utskrivna CV i handen. – En ung människa som innan dess klart dekla-

LP i Karlskrona har enligt Horst helhetstänket

för att se till att den sociala delen börjar fungera. Han positionerar LP som en organisation mellan arbetsmarkanden och sjukvården.

VRÅNGÖ

Ät svenskfångad fisk!

TRANSPORT AB

Tel. 031-975160

Västfjord Fiskeri AB

I Tenhult AB

LUCKBYTE OCH KÖK SEDAN 2001

– Vi uppskattar den hjälp och stöd som kan ges till den person som inte vet hur den ska komma framåt, berättar Horst Rothardt till höger i samtal med Tomas Jönsson, ansvarig för LP Karlskrona.

direkt. Det mest förödande är att det börjar bli så vanligt med väntetider. – Väntetider ska man undvika så mycket det bara går. Här är ni på LP på allerten. Vi brukar, när det inte är fullbelagt, kunna placera en person här från en dag till en annan. – Ber man den personen, som fått upp motivation till att ta tag i sitt liv, att vänta, faller han/hon lätt tillbaka i sitt beteende. Då måste resan börja om med att från grunden motivera igen. Bortkastad tid, bortkastade resurser och en tuff utmaning för att bygga tillit igen, deklarerar Horst.

– Jag har inte träffat på en verksamhet likt den ni har. Här finns en varm men tydlig ton, där det trots misslyckanden och motgångar inte finns någon som känner att man inte blir sedd och bekräftad. Snarare finns det en glöd att börja om med samma engagemang som innan. I mina ögon är det ett annorlunda och fantastiskt sätt att arbeta på. En annan sak som Horst flaggar för och som han vill dela till alla som jobbar med människor. – När man har påbörjat en resa tillsammans med en person. När vi har skapat en första motivation till någonting. När vi gjort det, så MÅSTE det finnas någon i nästa steg som tar vid och ställer upp

n

BATTERICENTRALEN

www.vrangotransport.se

Fotö

1KÖK

Foto: Anders Hällzon

Här finns ett socialt helhetstänk

Industri & Startbatterier

smart köksrenovering Byt så mycket du vill: luckor, lådor, stommar… Ring för offert! 0709 - 95 00 12 8

www.1kok.se

Försäljning: Mån 13-16, Ons 14-18, Lör 9-13 Inlämning: Mån-Fre 8-16 Hämtning: Tel: 0340-67 66 63

Åkaregatan 26 281 33 Hässleholm • Tel: 0451-109 16 • www.battericentralen.se

Värnamovägen 2

VARBERG

9


Raggarpastorn bjöd in för andra året i rad

Katta Carlssons nya bok

Fire-meet i Härnösand

Nåden blommar i nödens kaos Foto: Börje Dahlkvist

Vem om inte raggarpastorn Roine Åkerblom skulle ordna ett motorevent i samarbete med LP och Pingstkyrkan? Han är inte bara raggar-pastor utan även fängelse och LP-pastor, med bas i Pingstkyrkan. Dagarna före var det soligt och varmt. Den stora dagen då allt skulle hända var det svinkallt och regnigt på morgonen. Detta stoppade kanske en och annan MC-åkare och några cabrioleter, men många kom i sina, ur vinterförvaret, nyuttagna fordon. Mixen av sång, musik, livsberättelser, hamburgare, kaffe, motormuller blev perfekt. Det märks att det finns massor av motorintresserade kvinnor och män i Härnösand med omnejd. Utan tvekan är detta ett bra sätt att odla kontakterna med folk som inte annars brukar komma till kyrkan. Roine och de andra som medverkade berättade om sina liv och betonade att det är tack vare Jesus som deras liv vände och blev värt att leva.

Roine Åkerblom, mitten, tillsammans med en av MC-åkarna.

Boken är djupt berörande men samtidigt väldigt nära och utlämnande. Jag känner igen mig i en del och gillar formen med berättande text och dikter vävda i varandra. En spännande livsberättelse jag läste med stor behållning. Kerstin Eriksson tidigare verksamhetsledare inom LP Katta skriver ärligt, rakt på sak, kärvt och kärleksfullt. Både prosa och poesi ger uttryck för tro och tvivel. Hon väjer inte för det svåra i livet, men pekar tydligt på honom som visat oss alla en evig kärlek: Jesus. En bok som berör, utmanar och ger Gudslängtan. Kerstin Andersson diakoniarbetare i Svenska kyrkan Boken finns att köpa på www.gaudete.se eller genom att ringa 042-374810 och beställa. Boken kostar 120 kr i juni månad, därefter 150 kr, frakt tillkommer.

Hans Wikström, LP:s (i augusti) nye verksamhetsledare med sin Suzuki var med och minglade denna dag.

n

Gården Partihandel med rötter i jorden sedan 1978

Öppettider: Tisd 11.00-15.00 Onsd 15.00-19.00 Lörd 11.00-14.00

Producerar och levererar potatis med hög kvalité från Västergötland.

Vi finns på Patron Pehrs väg 5 i Huddinge Tel. 08-608 05 50 www.secondhanden.se SECOND HAND BLIR FÖRSTA HJÄLP

www.gardenpartihandel.se Stora Aspelunna, 533 92 LUNDSBRUNN • 0511-231 95

10

11


Timrå - avtryck både i kyrkan och skolan

”Vi är redo för nästa steg”

Företaget kan innebära jobb?

Helgen 5-7 maj annordnades traditionsenligt en minikonferens på ön Risö. Risö ligger alldeles intill Fotö i Öckerökommun. På Fotö finns Sionförsamlingen där eldsjälar pendlandes med båt till Risö bygger vidare på den vision församlingen tog till sig 2009.

Roger Henrikssons motto är ”Det är inte jag som skall synas - det är alla i gruppen” Ändå måste man konstatera, efter en LP-helg i Timrå, att han syns och hörs ganska mycket. Det beror på att Roger är en ovanligt aktiv och engagerad människa. Han vill prata med alla, se till att alla har det bra och att allt fungerar. Han verkar bara vara sådan.

Foto: Jan Hilding

– En så stark konferens som denna är svår att gradera. Flera fick ta emot Jesus för första gången och vi hade även dop i Sion, berättar Jan Hilding från Fotö, en av de drivande bakom projektet ”Vandrarhemmet Risö”. Till samlingarna hade folk från hela västsverige samt Evangelicenter från Norge slutit upp. Bland de medverkande från Sverige fanns Henrik Karlsson - LP Trollhättan, Stefan Larsson - pastor i Sion, Semias Schenberg - verksamhetsledare Second Chance Varberg och Daniel Berger - föreståndare på Torpahemmet i Viebäck. – Budskapet under helgen handlade i stora drag om att ”gå den smala vägen tillsammans med Jesus”, minns Jan Hilding.

Medverkande från Evangelicenter Norge.

Hus Norr är enligt Jan nyckeln för att komma vidare till steg 2. – Här behöver vi hjälp med vvs-rör och el. Vi måste anpassa byggandet till våra tillgångar, därför vädjar vi på olika sätt till volontärer att komma och hjälpa oss. Vi bjuder på en enastående havsutsikt och underbar natur i utbyte, skrattar Jan. – Här i detta huset tänker vi att arbetskollektivet ska bo. Ett arbetskollektiv som består av personer i utslussfasen i vårdkedjan, fortsätter han. Den sista saken Jan vill flagga för är den viktigaste. – Vi söker och ber att rätt person eller sammanhang ska knytas till ledningen av projektet. Du behöver inte vara socionom, men du behöver ha ett hjärta och kallelse för att här på denna plats vill jag vara med och se människor läkas och komma tillbaka till ett fungerande arbetsliv, deklarerar Jan.

LP-Nyheterna passade på att få en uppdatering

hur det ser ut med projektet så här långt. Jan nämner om några viktiga saker som kanske du som läsare kan vara en hjälpande hand till. – Vi upplever att vi nu är redo för steg 2, berättar Jan och utvecklar strategin. Hus Väster hyrs idag ut enligt självhushållsprincipen till mindre grupper som vill konferera eller ta med barngruppen ut till den yttersta skärgården.

med socialtjänsten som vill samarbeta och säger att vi gör ett bra och viktigt jobb. – En av mina drömmar är att jag skall kunna använda mitt företag och erbjuda sysselsättning för människor som varit utan jobb länge eller kanske aldrig haft något. Jag tror att det finns många företagare som drömmer om samma sak. Tänk om vi kunde inspirera varandra och skapa många arbetsplatser där människor kan bli hela och känna sig betydelsefulla runt om i landet, avslutar Roger. Den 5:e till 7:e maj var det LP-helg i Timrå. Helgen avslutades med en ekumenisk gudstjänst i Timrå kyrka. Håkan Axéll, Therese och Håkan Nylander medverkade och folk kom från när och fjärran.

På Arenaskolan och det andra högstadiet i Timrå, jobbar man med en profil där man vill att ungdomarna på skolan ska göra sunda val. I samarbete med föreningslivet skapar man attraktiva idrottslektioner.

Foto: Kent Sandin

12

– När jag blev frälst fick jag en kallelse att ställa upp för mina medmänniskor, berättar Roger. Det innebar att jag några dagar efter att jag själv blivit en kristen var ungdomsledare i kyrkan. Sedan 1991 har jag varit det men när det behövdes någon som tog ansvar för vårt LP-arbete för några år sedan kände jag att det också var min kallelse. Allt detta gör jag på fritiden. Jag driver ett postorder-företag och håller på med pappersprodukter, till vardags, vilket också kräver en hel del. – Jag är så lycklig över att vi får möta människor som har drabbats hårt av olika saker i livet. Vi har många namn på vår sms-lista som vi använder för att informera om det som händer i LP och de vill ofta vara med. Vi är en stabil grupp av medarbetare som alla drar sitt strå till stacken. Församlingen, med pastorn Christian Mölk i spetsen, backar upp oss hela tiden. Nu får vi också mer och mer kontakt

SPIK-besök passade väl in på högstadiets tänk

n

Jan Hilding i förgrunden. Hus Norr till vänster. Hus Väster och det lilla pumphuset bakom. Allra längst bak i horisonten till höger syns Vinga fyr.

Foto: Börje Dahlkvist

Visionen om vandrarhemmet på Risö är stark

– Som en motprestation vill vi att ungdomarna avstår från alla former av droger, berättar idrottsläraren Pia Thoresson. Gensvaret varierar för varje termin, största responsen kommer från föräldrahåll. – Det är en tuff utmaning att kliva upp till högstadiet. Även om vi ser att rökningen generellt sett minskar är det lite si och så med alkoholen på sina håll. SPIK:s besök genom Håkan Axéll passade bra in på skolans tänk just nu. – Vi är i en fas där vi jobbar mer konkret med de här frågorna. 13

Det Pia gillade allra mest i Håkans framtoning är helhetsperspektivet. – Den klassiska pekpinne-varianten är nedtonad. Han poängterade så fint att hela du ska må bra där exempelvis mat, sömn, att röra på sig, att vara en god kompis är viktiga ingredienser. Han lyfte möjligheten att våga vara sig själv och inte pressa sig till något man egentligen inte vill. Lagom långt, under 1 timme. Varje årskull som deltog i aulan var runt 120 ungdomar. – Kanske inte den bästa förutsättningen till dialog som en föreläsare vill ha. Men han fängslade dem, de var engagerade och lyssnade uppmärksamt.

n


Behandlingshem

Vi letar diamanter Jag hörde om en pastor i Afrika som letade diamanter och plötsligt fann han en som var otroligt stor och värdefull. Exakt vad vi i LP gör, tänkte jag. Vi är diamantletare. Den ofunna diamanten finns där i all sin prakt och dyrbarhet. Ingen vet om den för den är gömd under sådant som inte är något värt. Förbisedd och kanske till och med trampad på.

som både är skaparen av diamanten och ljuset med stort L. Din medmänsklighet, kärlek och dina goda ord är ett samarbete med honom som vet var varje människa finns och är värd. Inget pris var för högt och inget offer för dyrbart. Det var värt den ende sonens liv. Han böjde sig ner och gav allt, letade rätt på diamanterna, i den djupa dyn. Kristendomens människosyn är vårt riktmärke och vår syn på medmänniskans värde.

Varenda människa är lik en ovärderlig och unik diamant. Skapad att återspegla ljuset. Ljuset med stort L. Helt ensam i sitt slag och omöjlig att värdera tillräckligt högt. Någon kan få göra den underbara upptäckten och finna diamanten. Få lyfta den i sin hand känna tyngden och se hur den återspeglar ljuset i glimrande skönhet.

”Du blir aldrig högre än din lägsta tanke om den andre” skrev Bob Hansson. Vi kan växa med uppdraget. Svårt att tänka att det kan finnas något mera spännande och viktigt att lägga sin kraft på. Vi fortsätter att leta diamanter. De finns där och vi står upp för alla människors, inte bara lika värde utan också, unika värde.

Värdet ligger inte i ålder, status, förmåga att leverera eller att passa in. Varje människa är ovärderlig. Människovärdet är ifrågasatt och de som inte syns, hörs eller orkar ta för sig, eller till och med blir trampade på tycks bli fler och fler. Flickan och pojken, kvinnan och mannen som du just nu har i din tanke och i ditt hjärta är lagd där på initiativ av honom

Vad hände med pastorn och diamanten? Han kunde, om han gjort som de flesta, sålt den och blivit förmögen. Istället skänkte han den till sitt fosterland där han funnit den, för att hans landsmän skulle få det bättre. Här finns en parallell för oss. När en medmänniska blir sedd, upprättad och fri innebär det att många runt omkring kan se dess skönhet och få del av dess unika värde.

TORPA Viebäck Björkhaga 571 91 Nässjö Tel 0380-37 35 85 torpa@lp-verksamheten.se LP URSVIKEN Kolbacksvägen 1 932 37 URSVIKEN Tel 0910-329 04 ursviken@lp-verksamheten.se

Stödboenden Lokala Boden - Ankaret Prinsgatan 14 961 31 Boden

Stödboenden Riks

0921-17701

Tierp- Björkbacken 0293 - 311 88 Untra 407 815 36 Tierp

Deborahuset 0910 - 48 05 05 Teltid: 14.00-17.00 Albrektsvägen 15 931 98 Skellefteå

Säffle - Flatebyn 070 - 568 00 62 c/o Antonsson Annevigatan 34 66131 Säffle

Osby -Smeden 0705 - 291 281 Postgatan 3 283 41 Osby

Eskilstuna - Duvan 016 -13 95 69 Kriebsensgat.16 B 070 - 240 52 73 632 20 Eskilstuna Varberg Socialt center 0340-856 60 Magasinsgatan 7 432 45 Varberg

Lycka till i diamant-sökandet!

LP-kontakter

Börje Dahlkvist LP-pastor

nyheterna

LP-VERKSAMHETENS RIKSKONTOR Gustavslundsv. 18 Bromma Postadress: Box 15144 • 167 15 BROMMA Tel 08-619 25 10 vx

utkommer normalt med 4 nr under året Tidningen utges av LP-verksamheten Ansvarig utgivare: Madeleine Hansson Redaktion och medverkande i detta nr: Börje Dahlkvist, Göran Olsson, Jan-Eric Jarny, Jan Hilding, Kent Sandin, Dan Salomonsson och Anders Hällzon. Tips till redaktionen kan ges under adress: info@lp-verksamheten.se

info@lp-verksamheten.se www.lp-verksamheten.se www.lp-ung.se

Gåvobankgiro 900-4896 Swisha din gåva till 9004896

Annonser: Michael Skoglund Tel: 076-163 85 59 Tryck: V-TAB, juni 2017

14

ARVIKA Tel 0570-177 90 AVESTA Tel. 070-635 22 91 BODEN Tel. 0921-101 24 BOLLNÄS Tel. 070-362 57 49 BORÅS Tel. 033-12 77 20 ESKILSTUNA Tel 076-855 85 05 FALKENBERG Tel 0346-108 27 FALUN Tel. 073-91 60 580 FINSPÅNG Tel 0122-148 70 GÄLLIVARE Tel. 073-8429158 GÖTEBORG Tel. 073-678 50 48 HAGFORS Tel. 070-645 65 20 HALLSTAHAMMAR Tel 0220-104 30 HALMSTAD Tel. 035-185030 HELSINGBORG Tel. 0736-881999 HUDDINGE Tel. 072- 938 40 90 HUDIKSVALL Tel. 0650-940 60 HÄRNÖSAND Tel. 070-38 56 383

HÄSSLEHOLM Tel. 0451-850 56 JÄRNA Tel. 070-657 62 79 JÖNKÖPING/HUSKVARNA Tel. 0722-259695 KALIX Tel. 070-5380545 KARLSKRONA Tel. 0455-69 49 79 KARLHOLM Tel. 070-474 77 97 KATRINEHOLM Tel. 070-376 69 67 KRAMFORS Tel. 0612-124 18 KRISTIANSTAD Tel. 044-21 82 10 KRISTINEHAMN Tel. 072-396 41 88 KUMLA Tel. 0768-95 55 70 KÅLLEKÄRR/TJÖRN Tel. 0304-66 06 96 LINDESBERG Tel. 07531 16 07 LINKÖPING Tel. 013-25 38 66 LJUSDAL Tel. 070-214 44 80 LULEÅ Tel. 0920-22 55 09

15 15

MALÅ Tel. 076-134 91 34 MALMÖ Tel. 073-721 92 06 MÄRSTA Tel. 070-717 80 52 NYNÄSHAMN Tel. 072 -303 52 51 OSBY Tel. 0705- 29 12 81 OSKARSHAMN Tel. 070-64 63 800 PITEÅ Tel. 072-7193279 SKELLEFTEÅ Tel. 076-100 15 06 SKÖVDE Tel. 072-511 90 22 STOCKHOLM Tel. 073-732 09 99 SÄFFLE Tel. 070-568 00 62 SÖDERFORS Tel. 070-474 77 97 TIBRO Tel. 070-6561652 TIERP Tel. 070-778 23 77 TIMRÅ Tel 070-58 091 12 TOMELILLA Tel. 072–964 69 90 TORSHÄLLA Tel. 0704-558565 TROLLHÄTTAN Tel. 073-758 08 30

TYRESÖ Tel. 076-547 09 95 UMEÅ Tel. 076 - 867 08 78 UPPL.-VÄSBY Tel. 0762-757779 VARBERG Tel 0340-835 60 VETLANDA Tel. 0383-180 15 VIMMERBY Tel. 073 847 55 60 VÅRGÅRDA Tel. 070-26 957 20 VÄNERSBORG Tel. 073-334 56 65 VÄRNAMO Tel. 0370-30 12 20 VÄSTERVIK Tel. 0490-120 12 VÄSTERÅS Tel. 021-17 19 00 ÅTVIDABERG Tel. 0120-12845 ÖRBYHUS Tel. 070-474 77 97 ÖREBRO Tel. 076-895 55 70 ÖRKELLJUNGA Tel. 070-787 12 86 ÖRNSKÖLDSVIK Tel. 0660-29 52 60 ÖSTERSUND Tel. 063-51 08 53

15


Posttidning B LP-Nyheterna Box 15144 167 15 Bromma

En total livsförvandling ... Troligen är det allmänmänskligt att vara tveksam till förändring. Kanske går det hyfsat enkelt att acceptera att omgivningen görs om men att personligen genomgå en ”make over” är mer tveksamt. Förändringsrädslan smittar av sig på alla livets områden. Att vara ovillig till något verkligt nytt är allmänmänskligt. Till viss del är vi alla så. Vem ändrar familjens traditionsenliga julfirande utan att det känns på djupet? Hela svenska folket bänkar sig ju fortfarande runt Kalle Anka på Julafton för att se samma gamla animerade disneyfilmer. Ve den programdirektör som skulle våga ta bort ”min” favoritsekvens. Därför luktar Ferdinand fortfarande på sina blommor och hackspetten stör Kalles fotograferande, år efter år efter år. Om sanningen skall fram är det ganska få som verkligen förändrar något på djupet. Semestrarna går ungefär till samma ställe eller åtminstone samma typ av plats. Favoritmaten, vännerna, boendet och jobbet är för de allra flesta något vi bara ändrar marginellt. Detta är ju inget större problem om det är hyfsat goda vanor som upprepas. Men om det är ett destruktivt mönster som är satt på ständig ”repeat” så nöts hela livet sönder allt eftersom. Obenägenheten att verkligen förändra gäller inte bara så harmlösa saker som favoritmat eller semesterplats. Tyvärr gäller oförmågan att förändra i synnerhet de dåliga vanorna. Det är just då som vi alla behöver en knuff i rätt riktning. För den som hamnat i en destruktiv spiral av missbruk har det visat sig att en personlig kristen tro är en oöverträffad kraft när det behövs en ”total make over”. Just detta är LP-verksamhets grundläggande koncept. För att en enskild missbrukare skall få hjälp krävs självklart att han eller hon gör en total livsstilsförändring. Men om detta skall lyckas behöver vi alla vara förändringsvilliga. Den som har makten att bevilja en behandling behöver tänka nytt, den som brukar vägleda behöver prova något nytt. Förbluffande ofta upptäcker man det nya med orden: ”varför gjorde vi inte detta tidigare”. Den som verkligen vill förändring har en god sambetspartner i LP-Verksamheten.

Dan Salomonsson Pastor

16

17

Lp nyheterna nr 2 2017  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Lp nyheterna nr 2 2017  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Advertisement