Page 1

nyheterna NUMMER 1 • 2018

David Eriksson på Second Chance i Varberg

”Mitt första riktiga jobb på tio år” • Lokala LP-initiativ knyts närmare regionen • Nystart i Helsingborg • Den sociala framtidsbilden inom Pingst • Omsorgsförvaltningen i Linköping tänker nytt


”Gud om du finns- hjälp mig” David Eriksson har varit kristen så länge han kan minnas. – Gud och Jesus har alltid funnits där även om jag inte accepterat det som skulle vara bärande i mitt liv, som han själv uttrycker det.

– Vi höll ihop under graviditeten. Sen drog jag iväg och gjorde mina ”race”. Jag var inte mogen, jag visste inget om att sköta barn. Vårt förhållande tog slut. Sedan dess har vi gjort flera försök att hitta tillbaka till varandra men inte lyckats.

Familjen som är från Hälsingland fick en nystart på många områden i och med flytten 1993 till Uddevalla och församlingen Fristaden. David började i den nystartade Fristadsskolan (idag Stenbackaskolan). – På den tiden när den var nystartad var det ganska rörigt, minns David. Trots rubriceringen kristen friskola så omgavs David snabbt av ett helt gäng jämnåriga som kom från halvtrasiga sammanhang. De hittade varandra och som tonåringar började flera experimentera med droger. – Det var inte tufft nog att bekänna sig som kristen när vi hängde på ungdomsgården. Tvärtom gjorde vi vad vi kunde för att tona ner de kristna värderingar vi innerst inne bar på när vi började umgås med svartrockare, hårdrockare och skinnskallar. Vi uppträdde ännu mer ruffigt för att tvätta bort stämpeln. David kom med i ett rockband där han både sjöng, spelade gitarr och piano. Fallenheten för att skriva egna låtar kom också under tonårstiden. Som 16 åring kom suget att prova på mer droger. Nya personligheter kom in i umgängeskretsen. – Tonläget blev allvarligare när det förekom småkriminalitet, skadegörelse och misshandel. Skolan och studierna hamnade långt ner på prioriteringarna. – Egentligen lite komiskt att jag som 18-åring vid skolavslutningen stod med studentmössan i handen för att en månad senare räknas som bostadslös.

Fram till idag har han pendlat lite in och ut i olika

kyrkor. Men det har aldrig fungerat så bra som det gör nu. Eget jobb på Second Chance i Varberg, det första riktiga jobbet på tio år. Han trivs med arbetskamrater och som medlem i pingstförsamlingen. – När jag klev av mitt missbruk nu senaste gången kände jag ganska snart att oj vad livet är fantastiskt. Men livet har ändå satt sina spår. Nu har verkligheten kommit ifatt mig och det innebär att jag inte går på rosa moln där allt är inlindat i bomull. Jag tar mitt liv på större allvar denna gången. Jag var i så dåligt skick, både kroppsligt och mentalt och väldigt nära att gå in i en psykos. Med allt jag hade i kroppen parallellt med för lite sömn var det inte konstigt att jag trodde jag blivit tokig. Tanken att avsluta mitt liv var ruskigt nära. – Jag minns att jag utbrast: Gud om du finns hjälp mig! – Efter den dagen var jag drogfri. Steg efter steg har saker lagts tillrätta. Den 9:e i varje månad är ytterligare en drogfri månad. Nu i mars var det tio månader. När David inte var på avgiftning eller behandlings-

hem har han hållit sig i rörelse, bott hos kompisar, tillfälligt i trappuppgångar eller vad han kunde hitta. Han har inte haft en egen lägenhet på sju år. Sen juni 2017 har David ett rum på LP:s stödboende i Varberg. – Jag är ett levande exempel på att det här fungerar. Boende, rutiner, samt ett arbete. Rutiner är livsviktigt. Skulle jag dragit mig tillbaka till soffan efter min behandling skulle jag bli kvar där tills jag blev helt uttråkad. När tillvaron blir alltför meningslös övervinner frestelsen att gå ut i missbruk igen. Därför är det jätteviktigt med rutiner för att få dagarna att fungera. Det är så man bygger ett nytt liv. Han är tacksam för det tålamod som han omges med. – Hade folk sagt... vi klarar inte av dig.... du passar inte in.... folk irriterar sig på dig. Hade man bemött mig så hade jag gett dem fingret och lämnat.

David blev snart omhändertagen enligt LVU. Han

har blivit häktad, anhållen, dömd till kontraktsvård, tagen för både det ena och andra, fått böter. – En ganska lång lista på en massa olika åtgärder. Men av någon orsak har jag klarat mig från att hamna i fängelse. En orsak till det kan vara att han blev pappa ganska tidigt. Under en behandling i Gävletrakten träffade han sin dotters mamma. Han var 21 år. David gjorde allvarliga försök att leva ett annat liv även om han redan hunnit bli en tung injektionsmissbrukare av amfetamin. 2


Foto: Anders Hällzon

David Eriksson

– När Gud tycker det är rätt tid för mig att gå in mer för musiken kommer han ge tydliga signaler på det. Det skulle vara jätteroligt att använda min gåva för Gud, säger David Eriksson i Varberg.

– Men i och med att jag bemöts så kärleksfullt så har jag istället växt som människa. Krisar det till sig på något sätt vet jag vem jag ska ringa. Det finns en sån stor förståelse.

mer för musiken kommer han ge tydliga signaler på det. Det skulle vara jätteroligt att använda min gåva för Gud. Jag kan inte noter, däremot har jag ett bra text minne och gott gehör. På ett ungefär så har jag skrivit ett par hundra sånger där några känns riktigt bra. Än så länge är det bara tre som har en kristen prägel.

Hur tänker du om framtiden? – Mina erfarenheter talar emot mig. Hur ska det här gå? Ibland får jag en släng av dåligt självförtroende. Ganska tidigt i min nykterhet gick jag in i ett förhållande som tog bort fokus på det som jag verkligen behövde göra. För mig var det nödvändigt att lägga min kraft och energi på relationen till Gud, på mina rutiner, barnen, på församlingen och jobbet. – Även om det är jobbigt och svårt att ha en tro på sig själv så vet jag nu att jag behöver inte tro på mig själv. Utan Gud tror på mig, jag håller före att han vill bära mig. Och människor börjar tro på mig när min egen tilltro börjar växa igen.

En annan sak som David upptäckt är hur lätt det är att luras av känslan. – Folk säger... ”jag går på känslan”, jag säger: strunta i det, känslor ljuger. Guds ord ljuger inte. Guds ord säger att jag kan hålla före att han har en plan för mitt liv. Tycker jag att mitt liv är tråkigt och saknar innehåll, det spelar ingen roll, Gud har en plan för mitt liv, bara jag har siktet inställt på det. Sen får det storma omkring mig... han är med, så är det bara!

Och musiken? – När Gud tycker det är rätt tid för mig att gå in

Strömförsörjning för avbrottsfri drift från Swansons 0303-746 320

n

Välkommen in så hjälper vi dig med något som du har nytta av hela livet

never out of power www.swansonstelemekanik.se

33


Lokala LP-initiativ kopplat till regionen 1 januari 2018 tillträdde Semias Schenberg som en av flera regionledare inom LP. Han gör det vid sidan av sitt jobb som verksamhetsansvarig på Second Chance och en av pastorerna i Pingst Varberg. Berätta Semias vad innebär uppdraget? – Det handlar om att bredda LP, skapa mer fart i regionerna, att fler människor ikläder sig ledartröjan och tar ansvar. Som regionledare handlar det också om att se vilka vi är, vad vill vi, vad behöver vi, vad görs idag samt även vad kan vi samordna? Första regionsmötet hölls den 21 februari i Göteborg. Semias region omfattar Halland, Bohuslän och Västra Götaland. Till träffen kom även de som är intresserade men ännu inte har något LP-arbete. – En viktig bit i regionledarskapet är att få med församlingarna på banan. Om LP ska ha en framtid så är församlingen en nyckelspelare Det är enda vägen till att få ett brett och bestående arbete även i framtiden. Det är här vi som regionledare vill vara med och ge energi rakt in i församlingen.

Semias Schenberg är verksamhetsledare för Second Chance och en av pastorerna i Pingstförsamlingen i Varberg. I början av året är han dessutom regionledare där han vill uppmuntra församlingarna att inte bara tänka socialt utan även agera socialt.

Semias berättar om den resa som Pingstförsamlingen och LP/Second Chance i Varberg gjort. – Att få kunna använda det vi varit med om och lärt oss mycket av som ett gott exempel för att hjälpa andra, det känns riktigt bra.

n

Tillsammans bygger vi mer än ett boende – vi skapar ett hus att älska.

Gården Partihandel med rötter i jorden sedan 1978 Producerar och levererar potatis med hög kvalité från Västergötland.

www.gardenpartihandel.se

Vireda, 578 92 Aneby. Tel. 0390-310 55 www.lovsta-trahus.se

Stora Aspelunna, 533 92 LUNDSBRUNN • 0511-231 95

4


Arne en riktig hjälte När Arne Öhlund i Skellefteå av en tillfällighet berättade att han varit en trogen understödjare till LP sedan 1980 hajade Peppe Eriksson, föreståndare för LP Skellefteå, till och kontaktade oss på redaktionen. ”Arne är en riktig LP-hjälte” enligt Peppe. – Jag tycker LP här i Skellefteå och över landet gör ett fantastiskt arbete, jag har förtroende för dem säger Arne, som är månadsgivare via autogirot. Arne Öhlund i Skellefteå.

Uppladdning med Sebastian

Den 27 januari träffades LP-vänner till en uppskattad gemenskapsdag i Halmstad.

Bön och gemenskap i Gnesta tillsammans med Sebastian Stakset och hans pastorskollegor i församlingen Icthus.

Foto: Börje Dahlkvist

LP-dag i Halmstad

Välkommen till

Tel 018-13 23 23 Vi finns centralt i Uppsala mitt emot Skatteverket med bra parkeringsplatser i närheten. Kliniken är handikappvänlig och ligger på markplan. Förutom allmäntandvård i lugn miljö har vi långvarig och god erfarenhet av barntandvård och upp t.o.m. 19 år är barntandvården kostnadsfri. Vi är en klinik som ger tandvård till hela familjen. Vi har dessutom många års erfarenhet av att behandla tandvårdsrädda.

Vår målsättning är att ge Dig ett personligt bemötande när vi gemensamt planerar och utför Din tandvård. Vår strävan är att ge Dig en god munhälsa förenat med god estetik. Vi arbetar aktivt med förebyggande tandhälsa och vår egen legitimerade hygienist Inger Öhlund tillsammans med våra tandläkare Michael Nilsson-Ström och Monica Smeds, har total munhälsa som högsta mål och därmed god ekonomi över tiden. Den bästa tandvården är den som förebygger skador.

Tandreglering av både barn och vuxna sker på kliniken där vår ortodontist docent Anna Andlin tar emot. Implantatbehandlingar genomförs och kronor och broar samt fyllnadsmaterial är metallfria. Vi var en av de första klinikerna i landet som miljöcertifierades enl. ISO 14001. Nya och gamla patienter är välkomna.

smile God loves you! my friend

Medaktiv Kliniken • Hamnesplanaden 6 ingång 41C • 753 22 Uppsala • Tel. 018-13 23 23 • Fax 018-14 23 23 5


Angela Bergström Helsingborg

Foto: Anders Hällzon

”Jag berördes på djupet”

– Som kristna är vårt största uppdrag att älska våra medmänniskor. Kärlek och omtanke är en bristvara idag, säger Angela Bergström.

En dag följde hon med sin pappa på ett bibelstudium. – De bad för mig. Jag minns att mitt Gudsmöte den kvällen blev så mäktigt. Jag sjönk ner på mina knän och upplevde Jesu fingeravtryck i mitt eget inre. Tidigare hade jag inget som riktigt uppehöll gnistan hos mig. Nu fick jag en grund att bygga på. En vändpunkt som betydde allt.

Angela Bergström tillträdde som föreståndare för LP Helsingborg i slutet av förra året. – Jag har funnits med som volontär inom LP länge men tackade ja då jag blev tillfrågad. Angela som idag är 47 kom till tro 20 år tidigare. – För mig blev det en tuff tid efter min skilsmässa. Jag stod ensam med tre barn. Angela har själv aldrig missbrukat men levt nära både och vänner bekanta som dukat under. Bland annat hennes två bröder. Jag upplevde en svår livskris där både de existentiella frågorna och mitt eget välmående skavde rejält. Mina föräldrars varma tro tilltalade mig men var ändå inte min egen.

Försäljning: Mån 13-16, Ons 14-18, Lör 9-13 Inlämning: Mån-Fre 8-16 Hämtning: Tel: 0340-67 66 63

Klimatet i kuststaden Helsingborg är tufft och har så varit genom åren. Flera mord har begåtts i missbrukarkretsar vilket färgat av sig i attityder och bemötanden. – Ibland kommer tanken till mig – vem väljer sina föräldrar eller den sociala miljö man växer upp i? Ingen föds in i rättvisa. Man väljer inte sitt

Besök oss! …och hjälp oss göra världen lite bättre Månd-fred. 10-16, lörd. 10-14 Värnamovägen 2

Gåsebäcksvägen 10 • tel. 042-161300 (tonval 2)

VARBERG

www.pingstkyrkanhelsingborg.se

6


Foto: LP Helsingborg

Cornerstone (Hörnsten) är namnet på LP kontaktens lokal i Pingstkyrkan Helsingborg. På onsdagar är det matkväll.

Pingstkyrkan i Helsingborg tänkte till och byggde nytt När man ritade nya Pingstkyrkan var ett av huvudmålen att vi skulle slå ihop all verksamhet. Nu med facit i hand innebär det att en stor och väl tilltagen café yta binder samman secondhandverksamheten på ena sidan och kyrkolokalen på den andra. I hörndelen mot gatan finns Cornerstone (Hörnsten), den nya samlingslokalen för socialt arbete och dessutom LP-kontakt. Den integrerade planlösningen innebar konkret förändrade förhållanden för verksamheter som secondhand och LP-arbetet. – Det innebar också att vi fick stanna upp och samtala igenom hur det sociala arbetet skulle bedrivas. Just en LP-kontakt var församlingen klar över att man ville driva. Det har funnits i vårt dna flera decennier tillbaka, berättar Roland Oldbring, byggledare för nya kyrkan och även församlingens ordförande sedan 17 år.

Klara Horgby, Roland Oldbring och Robin Skinner i samtal inne på Pingstkyrkans Second hand.

liv själv. Det innebär i sin tur för oss att vi får hjälpa varandra utifrån det utgångsläget, tänker Angela och fortsätter. – Som kristna är vårt största uppdrag att älska våra medmänniskor. Kärlek och omtanke är en stor bristvara idag. Vill vi se en förändring så måste vi först visa på detta. Att komma med pekpinnar eller uppmaningar som ”nu får du väl skärpa dig” skapar ingen tillit. Även om Angela och volontärerna kring henne ser Cornerstone som en trygg bas på hemmaplan så finns tankar på att framöver vandra ute på gatorna. För min del så är jag alltid trygg med Chavo. När han är med så kommer samtalen naturligt.

Tjänsten som kontaktföreståndare har

varit vakant sedan Peter Klang slutade under 2017. I slutet av förra året blev Angela Bergström kontaktföreståndare och har med hjälp av volontärer gjort en omstart av verksamheten. Läs mer om Angela i artikeln intill.

Öppettider: Tisd 11.00-15.00 Onsd 15.00-19.00 Lörd 11.00-14.00

För second handens del är närheten till

Vi finns på Patron Pehrs väg 5 i Huddinge Tel. 08-608 05 50 www.secondhanden.se

församlingen så bra den bara kan bli. – Tanken är att café-delen som vi sitter i nu ska vara ett relationsnav där medlemmar och kunder hittar varandra, berättar Roland.

SECOND HAND BLIR FÖRSTA HJÄLP

n 7


Daniel Alm- ledare för pingst ffs

”Det är ingen slump att LP-verksamheten är född i pingströrelsen” rekt kommer ut i ett engagemang där helheten är väldigt mycket vi.

I snart två år har Daniel Alm stått som ledare för Pingströrelsen i Sverige. En rörelse som han ibland beskriver som kyrkans arbetarrörelse. I en film beskriver han hur han tänker sig att den rörelse han leder kommer att uppfattas av omgivningen. Vi ber honom utveckla det sociala budskapet i filmen under ett samtal i hemmaförsamlingen Pingst Västerås där han parallellt är föreståndare.

När Daniel ser framåt ser han ofrånkomligt ett tudelat Sverige. En samhällsbild där utbildning och ekonomisk status innebär att många klarar sig väldigt bra samtidigt som det finns de som inte kommer in i systemet, som inte kan få ut ett bankkort, som inte har 500 kronor och lever i ett ekonomiskt och kanske socialt utanförskap. – Som förkunnare brukar jag ibland närma mig den utmaningen genom att tala om ett begrepp som ”glappets Gud”. Om vi på något sätt kunde vara Guds förlängda arm där vi fångar upp människor där de är, det är värt så mycket.

Att beskriva rörelsens framtidsbild* visuellt ser han som ett pedagogiskt alternativ till att skriva vision med handlingsplan och målsättningar. Den finns naturligtvis också nedskriven med den övergripande önskan: ”Tänk om det skulle sägas så här om oss….” den är som film spridd över 85 000 gånger på nätet. – Ser vi tillbaka ser vi en Guds uppmaning att bland annat gå ut på gator och gränder och leta efter människor. Var du kommer i världen kännetecknas Pingströrelsen av lovprisning och hänförelse med en nära förankring till det sociala engagemanget. Ett signum som jag på något sätt älskar. Alltså läget, när en pingstförsamling lever så, det tror jag på, säger han och fortsätter. – Det är ingen slump att ex. LP-verksamheten är född i pingströrelsen. Det är som ett naturligt barn i en sån familj. En kombination av det inre och yttre, där det egna personliga Gudsmötet di-

1KÖK I Tenhult AB

LUCKBYTE OCH KÖK SEDAN 2001

Daniel blir konkret och minns en måndagskväll på kyrktorget när en av församlingens värdar samtalar med en uteliggare. – Hans hopp tändes nog när jag dök upp och förhoppningsvis kunde lösa övernattningsproblemet. Själv var jag stressad på väg till ett sammanträde och tänker också …hur löser vi det här? – Till slut utbrister vår kyrkvärd….. nån gång ska man ta sin kristna tro på allvar. Du får bo hos oss i natt. Han tar telefon ringer till frun och berättar att han har med sig en hem ikväll. – Det här tilltalet...”nån gång ska man ta sin tro på

smart köksrenovering Byt så mycket du vill: luckor, lådor, stommar… Ring för offert! 0709 - 95 00 12 8

www.1kok.se


Foto: Anders Hällzon

”Vårdförskrivningen är ju på tok för liten. Någonstans tycker jag det är sorgligt att vi inte tar hand om våra tilltufsade medmänniskor”

Daniel Alm medverkade för första gången på LP-konferensen i Gullbranna aug 2017

Daniel ser också behovet av ett pågående påverkansarbete i samhället. Ett samhälle som i mångt och mycket brister i att ta hand om utsatta människor samt famlar efter verktyg att komma tillrätta med orsaken till återkommande rapporter som berättar om psykisk ohälsa speciellt bland unga.

allvar” här tycker jag han fångade något bra: ”det går inte att vara kristen och vara helt oengagerad i människors nöd. Det stämmer liksom inte. En av LP:s nya deviser är att leva församlingsnära, vad tänker du om det? – Tror det är flera som tänker att det har vi väl alltid gjort. Det finns alltid en viss utmaning att inte hamna i ett ”vi och dem” vare sig det gäller ett arbete med ungdomar, nysvenskar, secondhand eller som i detta fallet LP. Det är viktigt att det vi gör harmonierar, här tänker jag att det är bra om vi ex sjunger likartade sånger. – Ser man det ur ett helhetsperspektiv som inkluderar rehabilitering är jag övertygad om att LP mår bra att vara mitt i församlingen. En levande gemenskap där man ex blir hembjuden, får hjälp att gå med i en hemgrupp m m och kommer in i ett större nätverk där tron förankras istället för att annars lätt försvinna bort. – Det kan ibland vara ett av LP:s problem att man utvecklar en lite väl stark kultur kring just LPsamlingarna. Om den kulturen av någon anledning går sönder riskerar man att förlora allt. För mig är det sunt med en bredd och en närhet.

– Vårdförskrivningen är ju på tok för liten. Någonstans tycker jag det är sorgligt att vi inte tar hand om våra tilltufsade medmänniskor. Samtidigt avslöjar det ett väldigt andligt fattigt samhälle. Och med det menar jag en andlighet som förundras över att något är större än jag själv. När din tacksamhet bara kommer tillbaka till dig själv och möjligen andra men inte riktas till Gud, då blir det fattigt. Det är något som finns nedlagt hos oss. När det monteras ner och tas bort och generellt uttryckt görs till behandling med utskrivning av piller, då hamnar vi som jag ser det fel. – Det är tragiskt att se unga människor i 20-års åldern sakna driv. Min önskan och längtan är att församlingen med allt vad den står för, är och ännu mer, kommer att vara ett alternativ för dagens unga sökande människor. * Länk: https://vimeo.com/245347177

Vi tillverkar

KYRKBÄNKAR

BATTERICENTRALEN

TALARSTOLAR SERVERINGSBORD STAPELBARA STOLAR www.mobelman.com

Industri & Startbatterier

MÖBELMAN Zidon Kristensson AB

Åkaregatan 26 281 33 Hässleholm • Tel: 0451-109 16 • www.battericentralen.se

Tel 0451-218 50 Bjärnum Fax 0451-218 56

9

n


Fred Nyberg

Likheten är stor mellan beroendet av droger, spel och sex Under ett seminarium i en av riksdagens lokaler i början av året belystes bland annat sambandet mellan ett drog-, spel-, och andra beroendeformer av professor Fred Nyberg.

– De kickar som hjärnan normalt får genom att exempelvis äta god mat, motion, sexuella upplevelser m m relaterar till samma belöningssystem som drogers inverkan. På samma sätt ser vi idag kopplingen till att hamna i exempelvis ett sexberoende. Den kända förkortningen ANDT står inför en uppgradering:

– Till viss del pratar vi här om en påverkan i hjärnan där det är samma mekanismer som påverkas. Koppling till hjärnans belöningssystem samt andra områden i hjärnan med koppling till den mentala hälsan är stark och tydlig, betonade han. Som bekant finns det mycket som kan rubba balansen och grundharmonin hos oss människor. Alltför många hamnar i någon form av missbruk. Den klassiska bilden av att enbart se en överkonsumtion av droger som det stora problemet gäller inte längre.  Antalet personer som hamnar i ett missbruk relaterat till spel och sexism är nog så allvarliga för att vi inte kan blunda längre. Och det finns enligt Fred ett klart samband mellan denna trio som han utvecklar i ett uppföljande samtal.  När man har diagnostiserat ett beroende har man enligt Fred under flera år använt sig av en manual som innehåller läkemedel, alkohol, tobak, undantaget doping, förkortat DSM-4. Sen några år tillbaka ingår spelberoende vilket inneburit en uppdatering av förkortningen till DSM-5.

Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning på U-fold i Uppsala.

A står för alkohol N står för narkotika D står för doping T står för tobak – I den senaste genomgången kom inte bokstaven S med, men den står på tur. Och vad vi kan se blir det fler betydelser av S: Spel • Sex • Sötsaker• Shopping, förutspår Fred. Som nämnts tidigare är det samma lustcentrum som stimuleras. Sen finns det andra områden i hjärnan som deltar. Idag är det svårt att hitta en samlad litteratur i ämnet, därför hänvisar Fred till flera olika rapporter och analyser. Men han ser

Fred påminner om att socialstyrelsen fick i uppdrag av regeringen att ta fram behandlingsstrategier i likhet med dem man har för substansberoende och spelberoende. När Folkhälsoinstitutet tillsammans med Smittskyddsinstitutet bildade Folkhälsomyndigheten bestämde man också att denna myndighet ska fokusera på prevention och spelberoende medan Socialstyrelsen har fått uppdraget att titta på behandling.

10


Nina Eriksson, ledare för LP-Grow vill se att det sociala arbetet för unga växer vidare och dessutom når nya områden där vi vuxna kan stötta och ge en sund vägledning. – Våra unga i dag möter hela tiden så mycket ”erbjudanden”, med möjligheter, eller vi kan kalla det fallgropar som innebär risker att hamna i något som ger snabba kickar.  Signalerna via media som berättar att den psykiska ohälsan är alarmerande hög bland unga, bekymrar Nina.  Nina berättar vidare att LP-Grow just i detta nu skapar ungdomsmaterialet GRUND som ska stötta ungdomar med rubriker som gränssättningar, dåligt mående, kränkningar, mobbning, alkohol, droger mm. – Det gör vi för att visa unga en sund grund att stå på, inga pekpinnar utan kärlek och förståelse.  I höst kommer utbildningar i GRUND samt SPIK, den som är intresserad av att börja stötta ungdomar är välkommen att höra av sig till Nina.  – LP kommer att satsa stort på ungdomar och vi söker DIG som brinner och vill vara delaktig, hälsar hon.

flera värdeord som är gemensamma för graden av beroende. – Ett av de mest tydliga är innebörden av ordet tolerans, där en ökad insats inom olika områden krävs för att ge stimulans. Samma gäller för abstinens där frånvaro av droger, spel eller sex lätt skapar olust och tristess. Ordet kontrollförlust hör mer hemma i spelsammanhang. Något som kan passa in för samtliga beroenden är: Störning i sociala kontakter, utveckling av beteenden som skadar, samt att man vet att man skadar sig men kan inte sluta göra det. Sist men inte det minst viktiga, vad kan man då göra åt detta? – På pappret är frånvaro det enklaste receptet. Men då kommer abstinensen med besked. Den som är i behov av hjälp måste erbjudas en kompenserande behandling vilket det idag finns åtskilligt att erbjuda: Substansberoende, god psykoterapi, komplettering med mediciner, KBT, tron på något större – ex tolvstegsprogram och LP-verksamheten. Och naturligtvis att röra sig i naturen, det gäller för alla. n

Ninas e-post: nina.eriksson@lp-verksamheten.se

Västerås

021-81 07 20 Stockholm 08-19 40 00 Gävle 026-14 08 00 Uppsala 018-51 07 20

11


Maria Nyman - Cupolen Linköping

”Vi samverkar med kommunen”

Foto: Börje Dahlqvist

Efter fler sammanträden och avstämningar så beviljades församlingen i december ett IOP som också innebär ett ekonomiskt stöd som kommer gälla i tre år framåt.

Maria Nyman i Linköping.

När Maria Nyman som Origo och LP-ansvarig i Linköping började fundera på hur man bättre kunde få till arbetsträningen för de personer som brukade gå på församlingens LP-möten tog hon kontakt med kommunens omsorgsförvaltning. Någon hade tipsat att det går att få hjälp genom upprättandet av en överenskommelse vid namn IOP* (Idéburet offentligt partnerskap).

Till dig som läser detta och tänker att så här kunde det väl också fungera på vår ort har Maria ett råd. – Utgå från gruppen och visa på det som församlingen har att erbjuda dem. Vill ni på allvar integrera dem i församlingen, hjälpa dem att utvidga sitt nätverk, göra plats för dem i församlingens olika grenar? När ni lagt alla de pusselbitarna på plats, hör er för på orten vem som hanterar IOP överenskommelser i kommunen. Marias roll idag är verksamhetsansvarig för Origo samt LP i Linköping. Dessutom är hon en av handledarna i de aktiviteter som finns i Cupolen i Linköping. – Det händer massor av saker här i kyrkan det är helt fantastiskt! Måndagar städar vi restaurangköket, tvättar, handlar och tränar svenska med nysvenskar. Tisdagar och torsdag lagar vi lunch som förbereds och säljs. Onsdagar bakar vi. Fredagar tvättar vi, ger tid för samtal och kreativa aktiviteter.

Du känns verkligen som en eldsjäl i detta arbete? – När jag läste församlingens vision åtföljd av ”vår dröm om församling..” kunde jag inte bara be andra fixa den utan jag ville vara med på riktigt: ”Vi vill vara en församling, där relationen till Gud och relationer till människor står i centrum, och där Guds kärlek får oss att leva ett liv så att Jesus Kristus blir känd, trodd, älskad och efterföljd.” – Den bilden av församling som målas upp har betytt otroligt mycket för mig, den vill jag se mer av! Det har fått konsekvenser för mig, jag sa upp mig från mitt dåvarande jobb för att ha möjlighet att lägga mer engagemang i församlingen. n

– När livet börjar räta upp sig behöver man ofta in i en fungerande arbetsträning. Vi bar på frågan hur vi kunde få lite tyngd i detta, inte bara komma när man har lust. Maria sände in församlingens första skrivelse 2016. Det resulterade i att personer i omsorgsförvaltningen ville besöka församlingen för att lära känna det församlingen står för lite bättre. – När vi berättat så konstaterade de att församlingen inkluderar mer än bara arbetsträning. Här finns det en mångfald inom musikliv, servicegrupper, gudstjänster, Alphaträffar, cellgrupper, ungdomsverksamhet. Vi har verksamheter och nätverk för hela livet att erbjuda personer med en beroendeproblematik, psykisk ohälsa, utanförskap, ensamhet och integration.

Vad är IOP? Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse där man med ekonomiska medel går in och stöttar något som man ser att det finns behov av. En förlängd arm för kommunen. IOP är en avtalsform som togs fram av organisationen Forum Idéburna organisationer med social inriktning år 2010. Det är ett avtal mellan en eller flera idéburna organisationer och den offentliga sektorn. En modell av partnerskap som kan användas när varken traditionellt föreningsbidrag eller upphandling är en lämplig form. Ytterligare info finns på www.lp-verksamheten.se

12


Jan Hilding om visionen för Risö

”Det vi har det vill vi förmedla” Nästa år 2019 är det tio år sedan visionen om en rehabiliteringsverksamhet på Risö tog fart. Steg för steg har volontärer och eldsjälar år efter år byggt vidare på det som snart är färdigt för igångsättning.

Förra sommaren gästade Hjärta för barn och HelaMänniskan/LP i Värnamo Risö. – Vi upplevde ett intensivt dygn med närheten till havet, uppfriskande bad, lugn och ro, inget som stör, goda samtal och en härlig grillkväll, berättar Ann-Sofie Björhag en av ledarna till tjejgruppen i övre tonåren.

– Vi jobbar för fullt med att få klart Hus Norr. Det spacklas och målas och det finns en del el- och vvs jobb samt färdigställandet av ett kök innan vi kan välkomna arbetskollektivet att flytta in, berättar Jan Hilding. Samtidigt förs samtal med olika organisationer för någon form av framtida nätverkande när det gäller att hitta lämpliga personer att hjälpa. Personer som passar in för att ex få sin eftervård på Risö. – Men innan vi är så långt framme behöver vi ett arbetskollektiv och framför allt en ansvarig. Tio år kan tyckas länge. Vi kan sätta upp en tidsplan men i slutänden är det ändå Guds tidsplan som gäller.

Välkommen

till LP-konferens på Fotö Lördag 14:00 besök på Risö

Trots alla utmaningar finns det glädjeämnen.

– På försommaren väntar vi hem en person hemmahörande på Hönö som just nu genomgår sluttampen på sin behandling. Han kommer hjälpa till ute på Risö. Ett vittnesbörd på hemmaplan som vi gläds så över. Flera i församlingen här på Fotö lever nära projektet och ger av sig själva, sina förböner och livserfarenhet. Och det är just det som är styrkan enligt Jan. – Vi måste bygga det hela på en klart andlig profil. Vi är inga behandlingsproffs utifrån olika modeller. Det vi har det vill vi förmedla, Guds läkande natur och en utgivande och levande församling som bryr sig. Det tror vi kommer betyda förändring för många, säger Jan hoppfullt.

Norge 18-20 maj Evangeliesentret, Dennis Shepherd Start fredag 19:00 Sion Fotö

Daniel Berger Semias Schenberg Jan Hilding

Handla miljövvänligt hos oss där intäkterna går till missionsprojekt mm

Vingåkersvägen 10, Katrineholm • Tel. 070-672 61 96

Styrkan är att aldrig ge upp...

Ät svenskfångad fisk! Västfjord Fiskeri AB

Box 75 • 330 33 Hillerstorp Telefon 0370-37 36 30 www.smemo.se

Fotö 13


Vi tänker inte tiga... Vart femte barn lever i rädsla och tysthet, med skam och skuld, för att de vuxna i deras närhet inte klarar av att ta sitt ansvar på grund av alkohol och andra droger. Av dessa barn är det ytterst få som får hjälp. Ungdomars psykiska hälsa är sämre än någonsin. Alldeles för många barn och unga förvaras på institution.

kande behandling har en tydlig koppling till alkohol. 180 000 alkoholrelaterade misshandelsfall registrerades 2015. Om konsumtionen av alkohol skulle öka med en liter per person och år skulle antalet misshandelsfall öka med över 10%. Det är dags att sluta hylla alkoholen och vidta konkreta åtgärder för att bekämpa den. Varje gång någon, politiker, kändis eller opinionsbildare, pratar om att alkoholen är en viktig del av den svenska kulturen bör de bli motsagda med kraft. Drogliberala infiltratörer skall bemötas med fakta och goda argument som avslöjar dårskapen.

Mellan 400 000 och 500 000 vuxna lever i missbruk och dubbelt så många i riskbruk. Många är mammor och pappor som tappat fotfästet och är på väg att gå under. 79% av oss svenskar uppger att andras alkoholkonsumtion påverkar oss negativt, enligt en ny Sifo-undersökning. 40% uppger att deras drickande påverkat andra negativt.

Restriktiv alkohol och narkotikapolitik som innebär minskad tillgänglighet är ett måste om vi menar att vi värnar om de svaga och vill bygga ett fungerande samhälle.

Ingen har en heltäckande bild av vad detta kostar. Att vi alla drabbas, i hög grad, är klart som korvspad. Snacka om besparingspotential för skolan, arbetsgivarna, försäkringskassan, socialtjänsten, polisen, kriminalvården och sjukvården om alkohol och bruk av andra droger minskade.

LP-verksamhetens uppdrag är att göra de drabbade medmänniskornas röst hörd. Vi fortsätter att kräva bra och drogfri behandling för de drabbade. Barnen, ungdomarna och de medberoende som kränks och utsätts för både det ena och det andra skall höras genom oss. Vi kommer inte att tiga om betydelsen av, att på individ-nivå säga nej tack till alkohol och, att kristnas gemenskap ska vara alkoholfria och trygga miljöer.

Forskning visar att misshandel och krän-

Börje Dahlkvist LP-pastor

nyheterna

LP-VERKSAMHETENS RIKSKONTOR Gustavslundsv. 18 Bromma Postadress: Box 15144 • 167 15 BROMMA Tel 08-619 25 10 vx

utkommer normalt med 4 nr under året Tidningen utges av LP-verksamheten Ansvarig utgivare: Hans Wikström Redaktion och medverkande i detta nr: Börje Dahlkvist, Robert Eklund, Nina Eriksson och Anders Hällzon. Tips till redaktionen kan ges under adress: info@lp-verksamheten.se

info@lp-verksamheten.se www.lp-verksamheten.se www.lp-ung.se

Gåvobankgiro 900-4896 Swisha din gåva till 9004896

Annonser: Michael Skoglund Tel: 076-163 85 59 Tryck: V-TAB, mars 2018

14


Behandlingshem TORPAHEMMET Viebäck Björkhaga 571 91 Nässjö Tel 0380-37 35 85 torpa@lp-verksamheten.se LP URSVIKEN Kolbacksvägen 1 932 37 URSVIKEN Tel 0910-329 04 ursviken@lp-verksamheten.se

Stödboenden Lokala Stödboenden Riks

Boden - Ankaret 0921-177 01 Prinsgatan 14 961 31 Boden

Deborahuset 0910 - 48 05 05 Albrektsvägen 15 931 98 Skellefteå

Tierp- Björkbacken 0293 - 311 88 Untra 407 815 36 Tierp

Osby -Smeden 0705 - 291 281 Postgatan 3 283 41 Osby

Säffle - Flatebyn 070 - 568 00 62 c/o Antonsson Annevigatan 34 66131 Säffle

Vi söker medarbetare! Kontakta oss!

Varberg Socialt center 0340-835 60 Magasinsgatan 7 432 45 Varberg

LP-kontakter ARVIKA Tel 0570-177 90 AVESTA Tel. 0226-503 68 BODEN Tel. 0921-177 01 BOLLNÄS Tel. 070-362 57 49 BORÅS Tel. 033-12 77 20 ESKILSTUNA Tel 076-855 85 05 FALKENBERG Tel 0346-108 27 FALUN Tel. 073-91 60 580 FINSPÅNG Tel 0122-148 70 GÄLLIVARE Tel. 073-8465233 GÖTEBORG Tel. 073-678 50 48 HAGFORS Tel. 070-645 65 20 HALLSTAHAMMAR Tel 0220-104 30 HALMSTAD Tel. 035-185030 HELSINGBORG Tel. 0736-881999 HUDDINGE Tel. 072- 938 40 90 HUDIKSVALL Tel. 0650-940 60 HÄRNÖSAND Tel. 070-385 63 83

HÄSSLEHOLM Tel. 0451-850 56 JÄRNA Tel. 08-551 740 28 JÖNKÖPING/HUSKVARNA Tel. 036-19 64 00 KALIX Tel. 070-5380545 KARLSKRONA Tel. 0455-69 49 79 KARLHOLM Tel. 070-474 77 97 KRAMFORS Tel. 0612-124 18 KRISTIANSTAD Tel. 073-8525246 KRISTINEHAMN Tel. 072-396 41 88 KUMLA Tel. 0768-95 55 70 KÅLLEKÄRR/TJÖRN Tel. 0304-66 06 96 LANDSKRONA Tel. 073 729 83 81 LINKÖPING Tel. 013-25 38 66 LJUSDAL Tel. 070-214 44 80 LULEÅ Tel. 0920-22 55 09 MALMÖ Tel. 0709-70 65 69

NYNÄSHAMN Tel. 072 -303 52 51 OSBY Tel. 072-8790577 OSKARSHAMN Tel. 070-646 38 00 PITEÅ Tel. 072-309 93 83 SKELLEFTEÅ Tel. 076-100 15 06 SKÖVDE Tel. 072-511 90 22 SÄFFLE Tel. 070-568 00 62 SÖDERFORS Tel. 070-474 77 97 TIBRO Tel. 070-6561652 TIERP Tel. 076-3143574 TIMRÅ Tel. 070-57 97 244 TOMELILLA Tel. 072–964 69 90 TORSHÄLLA Tel. 0704-558565 TROLLHÄTTAN Tel. 073-758 08 30 TYRESÖ Tel. 08-447 72 20 UMEÅ Tel. 076 - 867 08 78 UPPL.-VÄSBY Tel. 0762-757779 VARBERG Tel 0340-835 60

15 15

VETLANDA Tel. 0383-180 15 VIMMERBY Tel. 073-081 70 36 VÅRGÅRDA Tel. 070-269 57 20 VÄNERSBORG Tel. 073-334 56 65 VÄRNAMO Tel. 0370-30 12 20 VÄSTERVIK Tel. 0490-120 12 VÄSTERÅS Tel. 076-313 58 05 ÅTVIDABERG Tel. 0120-108 14 ÖRBYHUS Tel. 070-474 77 97 ÖREBRO Tel. 076-895 55 70 ÖRKELLJUNGA Tel. 070-787 12 86 ÖRNSKÖLDSVIK Tel. 0660-29 52 60 ÖSTERSUND Tel. 070-650 96 93

15


Posttidning B LP-Nyheterna Box 15144 167 15 Bromma

2018 Första anmälningsdag = 1:a maj Kolla hur du anmäler dig på www.lp-verksamheten.se

Tema:”Jesus befriaren” Gullbrannagården

Hotell Lyktan

Katta Carlsson

Halmstad 1-5 aug

Arjeplog 14-18 aug

Gästande talare & Sångare • LP-kören • LP Café Ungdom/Barn • Offentliga möten 19.00

16

Lp nyheterna nr 1 2018  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Lp nyheterna nr 1 2018  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Advertisement