Page 1

nyheterna NUMMER 4 • 2017

Ehwa Fransson Falkenberg

”Idag vet jag att jag är på rätt plats, trots allt” • Många medarbetare på utbildning • Stefan vet fördelarna med att inte ge upp • Nu finns viljan att nå fram till yngre tjejer • Alkohol ofta med i #MeToo sammanhang


”Jag fylldes av en längtan” som rökte hasch och drack alkohol. Men drogerna fick aldrig fäste hos Ehwa, hon klarade av att hantera dem. – Åren gick och i mitt jobb träffade jag en man, vi började fatta tycke för varandra. Efter två år tillsammans i jobbet kom dagen då vi stod inför ett bröllop. Problemet var bara det att han var manipulativ och missbrukade tabletter när alla andra sov på natten. Natten innan brölloppet konfronterade jag honom med en grannes hjälp. Nu gick det inte längre. Han hotade med att ta sitt liv som han hotat med alltför många gånger tidigare. Vi blev aldrig ett par, min vän hängde sig och ytterligare en tragik spelades upp för mina ögon.

Ehwa Fransson förestår LP-kontakten i Falkenberg. Det har hon gjort i åtta år nu. Med tanke på allt det hon varit med om kunde livet ta en helt annan vändning. Men tilliten till att Gud har allt i sin hand segrade vilket hon gärna vill dela med dig. – Jag får ibland kommentaren att jag är så glad. Själv brukar jag utrycka mig att det inte är så konstigt med tanke på allt jag gått igenom. Och då menar jag allt, inte enbart min tillkrånglade uppväxt och alla tuffa passager efter det utan också en vila i att relationen med Jesus gjort mig fri, betonar Ehwa. Utan att gå in på detaljer hade Ehwa och hennes sex syskon en uppväxt i en oerhört dysfunktionell familj. Med en pappa som var medlem i Jehovas Vittnen och en frånvarande mamma blev barn och ungdomstiden allt annat än harmonisk. – Det hände saker hemma som var helt galet. Vi som syskon tog definitivt skada av vår uppväxt. Som tio-åring stod jag exempelvis utanför vårt hus och såg på när det brann ner. Det blev som en mardröm innan jag fick klart för mig att alla räddats undan lågorna. Jag har haft ångest sen jag var barn. Jag kallade det för min inneboende fiende. Den åt upp mig inifrån. Jag vaknade med ångest, jag somnade med ångest. Som 14-åring lämnade Ehwa hemmet och fick bo hos en annan familj. Inte det bästa som hänt, men hon kom ifrån kaoset där hemma. I sitt sökande efter trygghet och bekräftelse hamnade hon i gäng

Nu följde en tid med total otrygghet. Ehwa vågade inte gå och lägga sig i sängen på kvällen. Istället blev det månader i soffan med ljuset tänt och tv:n påslagen. Samtidigt med omsorgen om en son var hon tvungen att få vardagen att fungera. – Så fort jag försökte koppla av kom bilden på honom som håller på att hänga sig vilket gjorde att jag var i full verksamhet tills jag stupade i sömn. Ehwas syster som är kristen grep in och erbjöd Ehwa att följa med till kyrkan. – Jag har alltid haft en tro på en skapare, men min gudsbild och det min pappa stod för var allt annat än inbjudande. Jag föraktade kristna människor och allt det de stod för. Men jag litade på min syster och tänkte att jag ger detta en chans.

VRÅNGÖ TRANSPORT AB

Tel. 031-975160

www.vrangotransport.se Telefon: 070-247 14 00 www.fastiny.se

2

Vi utför också: • Snöröjning och sandning • Maskinsopning av asfaltsoch stenytor • Samla upp löv och skräp • Klippning av häckar o buskar • Gräsklippning • FastighetsJour


Foto: Anders Hällzon

Ehwa Fransson

–Jag fick ett sånt vidrörande. Jag ställde mig upp och hörde mig själv sjunga med i lovsången, berättar Ehwa.

och direkt stöp jag i golvet. Jag som föraktat alla frireligiösa, nu höjde jag min röst och bara skrek ut all min ångest. I nästa stund tog det bara stopp. Jag fick ett sånt vidrörande. Jag ställde mig upp och hörde mig själv sjunga med i lovsången. Oj nu har du blivit knäpp säger jag till mig själv, samtidigt som mitt hjärta spirar som i en förälskelse. Jag fylls av glädje och på nytt kommer tanken att jag blivit helt dum i huvudet. Dagar med brottningskamp mot ångest och skam varvas med dagar av Guds omsorg. Samtal,

Ehwa fick föbön där på fredagkvällen men inget

direkt hände. På lödagmorgonen vaknade hon i sin säng med lamporna släckta. – Jättekonstigt. Jag slängde mig på telefon och berättade för syrran att jag somnat på soffan, vaknat utan oro, gått upp, släckt lampan och lagt mig i sängen. Ehwa förstod att något hade hänt. Hon ville besöka kyrkan igen. – Jag grät i bilen upp till Varberg på lördagkvällen. Jag bad ”Jesus om du finns och är en sanning hjälp mig”. På eftermötet så rörde pastorn inte mig mer än att han försiktigt la sin hand på min panna

Bostäder och lokaler uthyres!

Wisit

JOHN EKSTRÖMS BYGG AB Ormestagatan 1 B 702 83 Örebro Telefon 019-16 43 70

KAFFEMASKINER

0240-16288, info@wisit.se 33


dessa människor jag vill jobba med. Efter mycket av förberedelse och praktiska saker hade vi invigning den 16 november 2008.

själavård och ett videoband med Bill Gather och Homecoming ökar på Gudsnärvaron i Ehwas liv. Hon sökte hjälp på RIA och i församlingen och kom i kontakt med människor som blev henne till hjälp. – Så fort jag hittade en lucka i tillvaron stängde jag dörren och knäppte på videon. Guds Ande intog rummet och jag tillbringade timmar i Guds närvaro. Timmar som sakta men säkert läkte mitt inre innifrån och ut. Lite märkligt men jag hade varit med om att många i min närhet hade dött. Nu bearbetade jag de händelserna likt stora trauman och med Guds hjälp så fick jag lugnet att belysa bit efter bit i mitt liv. – Jag visste att något omvälvande hänt mig och tvingade mig själv att läsa bibeln för jag hade en sån stark längtan efter mer av Gud i mitt liv.

Nästa år blir det tio år och Ehwa summerar:

– Jag vet att jag är på rätt plats för är det något jag älskar så är det brokiga människor. I bön har vi blivit lovade att många ska bli frälsta och upprättade. Vi har blivit lovade fem pelare och vi tror det handlar om fem nyckelpersoner. En av dem som blev frälst är hemma hos Jesus idag. Han var en av de mera tilltufsade. När vi når de absolut värsta nyckelpersoner, då blir de i sin tur en dörröppnare till många andra, förutspår Ehwa. Ehwa Fransson tillsammans med maken Magnus. Båda i full verksamhet som pastorer i Pingstkyrkan i Falkenberg.

Efter en tid får hon en förfrågan från Pingstkyrkans pastor som berättar om planerna på att starta en LP-kontakt där flera tycker att Ehwa när tiden är mogen skulle vara rätt person i den rollen. – Min första reaktion var, nej inte jag som varit så nedbruten och trasig. Att leda är inte min grej jag kan inte det. Men med tiden när jag bad över saken började jag känna en längtan att det är ju

n

Tillsammans bygger vi mer än ett boende – vi skapar ett hus att älska.

Gården Partihandel med rötter i jorden sedan 1978 Producerar och levererar potatis med hög kvalité från Västergötland.

www.gardenpartihandel.se Stora Aspelunna, 533 92 LUNDSBRUNN • 0511-231 95

Vireda, 578 92 Aneby. Tel. 0390-310 55 www.lovsta-trahus.se

4


Marianne Andersson Nordell kursansvarig

Kursdeltagare på LP-kontaktenutbildningen på Viebäck i november.

Många medarbetare på utbildning Från Piteå i norr till Landskrona i söder kom det inte mindre än 19 deltagare till kontakten och boende – utbildningen.

Lena

Många olika ämnen kom att behandlas och en viktig del i det hela är att man fick dela erfarenheter och tankar med varandra. Några har en stor verksamhet och andra har just startat upp i liten skala. Marianne Andersson Nordell är kursansvarig och så medverkade en lång rad föreläsare i de tre delarna av utbildningen. Torpahemmets kursgård på Viebäcksområdet fungerar bra för detta och närheten till HVB-hemmet med dess personal och gäster är en tillgång. Som svar på frågan om vad som var bäst på kursen svarade: 1. Therese Nylander från Piteå: – Att ha fått komma samman från så många olika platser. Gemenskapen har varit så härlig! Så har vi fått lära oss om viktiga saker. Man känner sig bättre rustad då vi också utbytt erfarenheter från våra olika LP-kontakter.

3. Robert Lindgren från Örnsköldsvik: – Att möta människorna och att få förenas i bön och samtal, lyssna till bibelstudier och få förbön har varit härligt. Om jag skall välja ett särskilt ämne så var det när vi fick undervisning om samsjuklighet och psykisk ohälsa med sjuksköterskan på Torpahemmet, Louise, som föreläsare.

2. Lena Westerström från Bollnäs: – Att få höra om andra LP-kontakter och deras arbete. Att få samtala om olika saker som hänt och att dela erfarenheter är viktigt.

Strömförsörjning för avbrottsfri drift från Swansons 0303-746 320

Robert Foto: Börje Dahlkvist

Therese

n

Välkommen in så hjälper vi dig med något som du har nytta av hela livet

never out of power www.swansonstelemekanik.se

5


Stefan Jonasson

” Jag vet fördelarna med att inte ge upp” – Jag var nog till största delen hemlös i närmare 15-20 år efter skilsmässan. Han skyller inte allt på skilsmässan men den triggade igång flera tidigare negativa livsmönster. – Grejen är väl den att jag under tonåren rökte hasch och drack en hel del mellanöl. När jag gifte mig var jag nykter i sju år men sen så började jag igen och använde även narkotika. Som hemlös och arbetslös struntade jag i allting.

Stefan Jonasson har haft en relation med PMU/ LP-kontakten i Tyresö i närmare tio år. Nyss fyllda 60 år och förtidspensionär bestämmer han själv hur mycket han vill vara med. Och från LP:s sida är han så välkommen. – Jag kan nog det mesta här på secondhanden vid det här laget, skrattar Stefan. Tiden innan LP vill han gärna glömma, men på en direkt fråga så visst minns han om han måste.

Pingstkyrkans

Alltid värt ett besök! Öppet tisd. 15-18, lörd. 10-14 Bollmora Gårdsväg 6 (hållplats Masten), Tyresö Tel: 08-712 90 12

www.masten.st Följ oss på facebook

6


Det var betydligt roligare att söka tillflykten i knark. Ända till den dagen jag verkligen satt fast.

En person som sett Stefans förvandling är Ingela Blombergsson på socialkontoret i Tyresö. – Stefan är en av de första som jag fick förmånen att hjälpa när jag började för 19 år sedan och det är verkligen roligt att det har gått så bra, berättar Ingela.

NÄr barnen blev utplacerade blev Stefan riktigt

besviken på myndigheterna. – Den tro jag hade på Gud fick sig också en törn, var fanns han nu? Som hemlös gled jag snabbt in i ett utanförskap med en ständig känsla av att vara sviken och bli arg för minsta lilla motgång. Jag bodde på gatorna i Stockholm och hamnade någon gång i fängelse då finansieringen av mitt drogmissbruk tog all min vakna tid i anspråk. Jag tänkte bara på hur jag skulle fixa pengar. När Stefan bodde på härberget i Tyresö, fick han kontakt med LP – Initiativtagaren till LP -tidigare föreståndaren Sven Levin fixade ett boende i en husvagn och jag började besöka samlingarna här på LP. Även om suget efter knark fanns där så började Stefan på nytt att be till Jesus. Socialen erbjöd honom ett familjehem i Norrland som han åkte till under tre-fyra år. Varje sommar återvände han till Stockholms gator och tog återfall. Stefan skrattar när han minns ett samtal där han (som kommer från Kiruna) blev tipsad om att bosätta sig i exempelvis Hudiksvall. – De ville ju bli av med en sån som mig som de hela tiden fick leta boende åt. På nytt hamnade han i Tyresö och ett nytt stödboende. Göran Skoog var föreståndare och förtroendet och den goa känslan hos LP återupplivades. – En sommar gick och jag var drogfri. Nästa år också drogfri. Nu har jag varit drogfri i tio år och jag är så innerligt tacksam till alla som ställt upp för mig. För mig är det så viktigt med morgonsamlingarna där vi delar ett bibelord. När det kommer nya människor så kan Stefan med sin erfarenhet av ett förr och ett nu vara till hjälp. –  Jag vet hur det känns när ångesten över alla pengar man slösat bort kommer över en. Vi hjälper varandra här.

Ingela berör helhetsbilden för en person som Stefan där många saker förändrats till det bättre. – När Stefan hittade motivationen så blev hela familjbilden förändrad. Bara en sån sak som att barnen fick en nykter pappa. Fantastiskt! – Det är även viktigt att inte bara vara nykter utan också må bra som människa och det syns verkligen här. Dessutom vill hon lyfta fram Stefans goda föredöme. – Ja har hört flera säga: ”Har Stefan lyckats så kan även jag”. LP-PMU i Tyresö är en gemenskap som Tyresö kommun har en god kontakt med genom åren. – Förutom att seconhandbutiken är välbesökt och populär så upplever vi att de vi placerar här trivs och blir väldigt väl bemötta och tidigt känner att de blir en del av gemenskapen. Många behöver hjälp in i nya fungerande nätverk. Här tycker jag det är så positivt att oavsett om man har en tro eller inte så känner man sig välkommen. – Det är en bra form av arbetspraktik för det finns alltid en plats oavsett om man befinner sig långt från arbetsmarkanden eller nära. Är man bara villig att pröva så brukar det mesta fungera väldigt bra, säger Ingela som totalt jobbat över 34 år inom socialt arbete och dessutom är tacksam över en bra arbetsplats där hon många gånger känner att hon får vara med om att göra ett bra jobb.

n

Vår medarbetare i syd Gunnar Sjöberg fångade detta minnestillfälle från Hässleholm. –Efter att en av våra tilltufsade vänner nyligen dog ville kamraterna till honom hedra hans minne. De gjorde det genom att hälla öl på en speciell rund sten i en av stadens parker. Jag fick vara med och det var även ok att dela detta lite annorlunda sätt att hedra någons bortgång med er som tidningsläsare, hälsar Gunnar.

7


Deborahelgen i Viebäck

”Vi vill även nå yngre tjejer”

– Under de fyra åren vi hållit på har vi utbildat 60 deboraledare, berättar Nina Eriksson.

Foto:Josefina Karlsson

Ambitionen att nå fram till även unga tjejer var tydlig på årets Deborahelg i Viebäck utanför Nässjö. I samarbete med Britt Fredenman på KSAN (Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor) blev 26 kursdeltagare diplomerade tjejgruppsledare. – Vår tanke inför årets Deborahelg var att ge nya verktyg för våra Deboraledare. Vi vill att de ska stå beredda när möjligheter öppnas att på hemma plan möta och hjälpa unga tjejer. Kursen har gjort oss modigare i ansatsen att just möta yngre tjejer. Det är bra att vi nu börjar försiktigt och förbereder oss för det som kommer. Gud har lagt ner en vision, när dörrarna öppnas är vi redo att ta nästa steg, berättar Nina Eriksson som är ansvarig för Debora som ingår i LP-Kvinna. På ett sätt är materialet redan i bruk då Nina använder det kursmaterial som KSAN utarbetat när hon möter en grupp tjejer i Björkskolan årskurs 7-9 i Skellefteå. Debora vänder sig till kvinnor med ett drogmissbruk i botten. Eller till kvinnor som lever nära en drogmissbukare. Värdet av att mötas ansikte mot ansikte är stort fortsätter Nina som för varje gång möter medarbetare som blir modigare,tryggare, starkare och dessutom fler. – Under de fyra åren vi hållit på har vi utbildat 60 deboraledare. Alla har inte kommit igång ännu. Men räknar vi med att flertalet av ledarna i sin tur når nya deltagare kan antalet kvinnor som vi når summeras till närmare 450. En otrolig siffra i detta av tradition så mansdominerade arbetsområde. Och nu dessutom 26 stycken tjejgruppsledare. Vi tar mer plats nu vilket inte är en dag för tidigt, betonar Nina.

Ulrika Wadskog, tidigare medarbetare i LP, bjöd på sig själv när hon berättade om egna utmaningar och erfarenheter.

Nina Eriksson tillsammans med Britt Fredenman från KSAN.

8


Lora Holmgren

”Rent konkret innebär det att vi kan börja i det lilla och hjälpa de kvinnor vi möter....” lokalt upplägg på hemmaplan skulle kunna se ut. Helgen i Viebäck satte igång tankar hos Lora. Vad innebär det här för oss? Är det möjligt att se något sånt här växa fram hemma i Varberg? – Jag fick klart för mig att det går att anpassa arbetet till olika nivåer. Rent konkret innebär det att vi kan börja i det lilla och hjälpa de kvinnor vi möter. Vi skulle kunna ha en kvinnogrupp här på LP-kontakten. När Lora tänker till så berättar hon att det i dagsläget kommer fler och fler kvinnor till kontakten samtidigt som LP inte är en naturlig mötesplats för unga tjejer. – Vi har några lite yngre tjejer som vågar sig hit ...om det blir några fler så kanske vi har en bas att utgå från. Men det som tilltalar mig just nu är att vi vänder oss till högstadieskolorna och kanske parallellt till socialkontoret. Vi får se var detta landar. Helt klart är jag imponerad över arbetet och Nina Erikssons stora engagemang, avslutar Lora.

För Lora Holmgren som arbetstränar på LPkontakten i Varberg var det första gången på en Deborahelg. – Det var väldigt bra ur flera aspekter, bland annat fick jag direkt en känsla för ett ”vi” under rubriken LP-Kvinna. Det är gemenskapsstärkande att mötas och få ansikten på dem som är med och jobbar på olika platser. Betoningen på det praktiska arbetet var tydlig. Dessutom fick Lora ta del av bakgrunden och hur kvinnoarbetet en gång började. Vidare så kom deltagarna via rollspel in på hur man oftast fungerar i en kvinnogrupp. Tips och tankar delades kring hur ett

n

- alltid god kvalité

www.jornestrand.se

9


Fred Nyberg appropå #MeToo kampanjen

Alkohol ofta med i bilden Ett stort antal kvinnor har inom olika yrkeskategorier gått med i #MeToo-kampanjen. En reaktion på helt oacceptabla sexuella trakasserier. Det är inte bara inom arbetslivet som detta förekommer utan också bland elever på gymnasier och universitet. Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning på U-fold i Uppsala som följt mediabevakningen saknar bl a en infallsvinkel i rapporteringen.

Fred refererar till flera undersökningar och studier. En av dem, finansierad av USA: s nationella institut för drogmissbruk, visar på en tydlig risk för kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp när de var barn att hamna i narkotikamissbruk och alkoholberoende eller att drabbas av psykiska störningar när de blivit vuxna.

– Det finns forskning som visar på att sexuella trakasserier och övergrepp ofta sker i samband med alkoholkonsumtion eller missbruk av andra droger eller beroendeframkallande läkemedel. Vi vet också att beroendeframkallande läkemedel påverkar hjärnan och kan skapa ett beroende men dessutom att psykisk ohälsa inte sällan är en inkörsport till droganvändande och beroende. Sexuella övergrepp och våld medför även negativa konsekvenser för den mentala hälsan. Ett återkommande inslag kopplat till ”dricka” finns på våra högskolor och vissa gymnasieskolor. En ritual som studenter ofta ser som en integrerad del i sin högre utbildning. – Detta innebär i praktiken att många studenter går vidare i sin utbildning med etablerade dryckesvanor där högskolans miljö kan förvärra problemet. Som framgår av en amerikansk undersökning drack nästan 60% av universitetsstuderande i åldrarna 18-22 år alkohol under den aktuella månaden.

Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning på U-fold i Uppsala.

Avslutningsvis konstaterar han, att även om vi nu kan notera ett ytterst berättigat fokus på kvinnor som drabbats av sexuella trakasserier så får vi inte bortse från det faktum att i ett dominerande antal fall så har övergreppen skett under inflytande av droger, där alkoholen ligger i topp. Att droger är med i de grövre övergreppen, som förekommer i samband med prostitution, trafficking, grova våldtäkter och övrigt våld mot kvinnor får i #MeTookampanjen inte glömmas av vare sig media eller politiskt ansvariga.

Fred ser en fara i att ”drickandet” påverkar studenter, deras familjer och högskolor i stort. – Från aktuell forskning i USA har det framkommit att närmare 100 000 studenter i åldrarna 18-24 år rapporterat om sexuella övergrepp relaterade till alkohol varje år.

n

10


Madeleine Hansson Pingst ffs

”Det vi gör kommer visa vägen” Under drygt ett år har Madeleine Hansson på Pingst ffs även varit tf verksamhetsledare för LP-verksamheten. Vad är din summering av LP?

Foto: Anders Hällzon

Genom att vi nu gjort en ekonomisk och verksamhetsmässig genomlysning av arbetet har jag fått en unik inblick i hur LP fungerar. Det är imponerade att ta del av alla fantastiska människors helhjärtade insatser. Vi har gjort besök på HVB-hemmen och Deborahuset, samt flera LP-kontakter, mycket intressant att känna av pulsen utanför LP-riks kontoret här i Alvik. Tittar vi på ekonomin så omsätter LP centralt cirka 25 miljoner. Det inte alla känner till är att en lika stor verksamhet finns genom alla lokala initiativ i form av LP-kontakter och stödboenden ute i landet. Vilket innebär att LP är dubbelt så stort!

Madeleine Hansson på Pingst ffs är imponerad över allt engagemang inom LP.

Det har gjorts en utredning som berör ”Civilsamhällets roll i samhället”. Vad tror du om den? Vi var en av flera remissinstanser och har i den rollen träffat andra organisationer motsvarande vår. Jag upplevde att man från myndighetshåll fått upp ögonen för civilsamhället på ett annat sätt än tidigare. Vårt synsätt och agerande vid exempelvis flyktingströmmen till vårt land visade på att vi klev in som en resurs i samhället.

Vi använder ofta ordet ”församlingsnära” hur tänker du kring LP? Inom Pingst i stort vill vi hjälpas åt att uppmuntra varandra och upptäcka synergier i att jobba tillsammans. Genom att tänka smart blir vi starkare och undviker det som så lätt händer när man jobbar isolerat i sin egen lilla ö. Ett led i detta är att leva ”församlingsnära”, att få kraft från församlingsrörelsens sida och från LP:s sida att tillsammans jobba mot samma mål.

Vad ser du framför dig? Det vi behöver göra nu är att paketera vårt erbjudande och tänka framåt, vad är det samhället kommer efterfråga? Vad är det vi med våra värderingar kan hjälpa till med? Kan vi visa på ett bra resultat i olika delar av vår verksamhet då tvekar jag inte på att vi blir en röst att räkna med. Jag tror även på samarbetet mellan PMU-secondhand och LP gällande exempelvis arbetsträning.

Har LP en uppgift även framöver? Alla församlingar bedriver socialt arbete på något sätt. Likt en äng med många blommor kan det sociala arbetet se lite olika ut. I Pingströrelsens DNA finns en stor portion socialt engagemang. Jag skulle gärna se att LP blommar ut och blir ännu tydligare i sin roll att uppfatta och lyssna in de sociala behov som finns idag.

n

Västerås

021-81 07 20 Stockholm 08-19 40 00 Gävle 026-14 08 00 Uppsala 018-51 07 20

11


Kerstin Gustavsson och besöksgruppen i Tidaholm

”Det är ett previlegium att ta del av en människas innersta” Varannan vecka besöker Kerstin Gustavsson anstalten i Tidaholm. Hon är där tillsammans med besöksgruppen från NAV-Nämnden för andlig vård. Hennes fleråriga erfarenhet från att jobba med LP ”på gatan” är en stor tillgång i mötet med de intagna. Tidaholm är enligt Kerstin en av de anstalter som ligger i framkant med en målmedveten andlig vård. Arbetet leds av Annwor, diakon inom Svenska Kyrkan som i sitt snart 25-åriga ledarskap byggt upp ett starkt förtroende hos de intagna. – En samling brukar gå till så att vi dukar upp tre små bord. Som ett stort vardagsrum. Vi läser bibelordet som det är och utgår från Svenska Kyrkans texter. Ibland om någon av oss har något utöver detta, typ ett vittnesbörd, går det också bra. För min del är jag väldigt noga, ska jag säga något så vill jag att Gud har lagt det på mitt hjärta. Det har hänt att vi efteråt får positiv respons med frågor som: Hur visste du det här? I de personliga samtalen försöker besöksgruppen formera sig två och två. Ibland går det att vara ensam med någon där man tidigare haft samtal. – Det är noga hur vi uppträder, vi får inte lämna några skrivna kort eller så. Ibland får vi frågan om vi kan hälsa till den och den. Det kan vi inte, vi får inte berätta för någon vem vi möter eller som finns intagen på anstalten, deklarerar Kerstin.

1KÖK I Tenhult AB

LUCKBYTE OCH KÖK SEDAN 2001

Kerstin gillar ”LP-Nyheterna” med artiklar som hon tycker är relevanta och passar in. – Fastän det är ganska restriktivt så får jag ta med några tidningar. För min del vill jag lyssna in om personen är intresserad och kan ta till sig vittnesbörden. Vi märker att flera läser tidningen. Det händer att någon känner igen personer som finns med i en artikel. Det är bra att platserna för LP-kontakter finns med, den som är frigiven vet då vem han kan kontakta när han kommit hem. Personalen på anstalten är positiva till besök från gruppen, de ser vilken stor betydelse deras närvaro har. – De ser att grabbarna mår bra. För mig är det nåd, jag är så tacksam att jag fått den här möjligheten att vara med. Som jag nämnde tidigare så händer det att vi kommer in på djupare samtal. I våras fick jag vara med och ge en bibel till en kille. Då gör jag som så att jag ger den till Annwor, som förmedlar den vidare. Med det sagt så händer det enligt Kerstin att det ibland inte kommer någon från en avdelning till en samling, då får gruppen vänta in tills det blir dags för nästa avdelning. – Jag förstår om det låter lite märkligt men i mina funderingar så tycker jag mig se en skillnad på orsaken till att hamna i fängelse. Inte alls så att det behöver stämma in för alla men ibland ser jag

smart köksrenovering Byt så mycket du vill: luckor, lådor, stommar… Ring för offert! 0709 - 95 00 12 12

www.1kok.se


Foto: Anders Hällzon

Tidaholmanstalten är enligt Kerstin Gustavsson en av de anstalter som ligger i framkant med en målmedveten andlig vård.

det tydligt. Det finns kriminella och det finns de som inte är kriminella. Ett påstående som säger mig att det finns människor som lever i sin kriminalitet och, om inget händer, kommer de fortsätta att leva så. Sen finns det de som i förvirring eller under traumatiska händelser gjort en kriminell handling. Men som jag ser det har man inte ett utpräglat kriminellt beteende för det. De personerna mår oftast fruktansvärt dåligt och lägger ner stor tid på att bearbeta det inträffade. Hur som, är det en ”resa” de gör. Efter ett utgivande besök känner sig Kerstin ofta rätt tom inombords och har ibland ont i huvudet på grund av anspänningen.

– Men samtidigt så givande att få vara med om detta. Det här är en bit av min kallelse från första början. Tänk att det skulle ta så lång tid innan jag hamnade här, ler Kerstin som själv hunnit bli 72 år i år.

n

Mastgat 2 D, Kumla

Alltid ca 600 maskiner i lager! Styrkan är att aldrig ge upp... Vi har ny hemsida! 0370-332360

info@gnosjomaskin.se

Box 75 • 330 33 Hillerstorp Telefon 0370-37 36 30 www.smemo.se

gnosjomaskin.se

13


Ett nej är ett nej och det betyder nej I LP är vi många som jobbar med oss själva och omgivningen för att vårt nej skall tas på allvar. Inte alltid blir det man säger och visar bemött med respekt. Nedlåtande attityder blir lätt nya bekräftelser på utanförskap. Kampen för rätten att säga nej kräver fortsatt energi.

är verkligen fri. Det som ingen annan lag ger, det har vi fått i livets Andes lag står det också. Så finns nu inte längre någon fördömelse. Med förundran och blandade känslor ser vi kraften i Me-Too rörelsen. Äntligen och samtidigt så sorgligt. Tusentals av de som lever det glamorösa livet har ärligt visat sina inre svarta hål. Vi och våra vänner som finns i eller varit i utanförskap och beroende har en påtaglig igenkänningsfaktor. Inte av det tjusiga livet men av mörkret och utsattheten.

Nolltolerans emot alkohol och andra droger, nolltolerans emot kränkningar och sexuella trakasserier emot porr och psykiskt och fysiskt våld är självklart inom LP. Vi bygger något hos oss själva och varandra som gått förlorat. Inte sällan har vi själva varit en del av det gränslösa och icke-respekterande förhållningssättet. Hur ofta påminns vi inte om detta?

Hur kan vi ta vara på den öppning som uppstått. Samtalen, ärligheten och viljan till förändring är trots allt en stig emot ljuset. Min förhoppning är att vi skall hitta ett rungande ja vilket kräver ett kraftfullt och konsekvent nej. Vi skall bli ännu bättre ja riktigt bra, på ärlighet, respekt, försoning och frihet. Vi säger nej och tar ett nej för att säga ja till det största. Så kan vi resa oss upp efter mötet med försonaren, gå och inte behöva synda mer.

När ett nej är ett nej blir också ett ja ett ja. Ert nej ska vara nej och ert ja skall vara ja, står det skrivet. Vi säger ja till den nya identiteten. Ingen tveksamhet. Inget nytt slaveri eller bittra anklagelser driver oss. Den som är fri i Jesus

Börje Dahlkvist LP-pastor

nyheterna

LP-VERKSAMHETENS RIKSKONTOR Gustavslundsv. 18 Bromma Postadress: Box 15144 • 167 15 BROMMA Tel 08-619 25 10 vx

utkommer normalt med 4 nr under året Tidningen utges av LP-verksamheten Ansvarig utgivare: Hans Wikström Redaktion och medverkande i detta nr: Börje Dahlkvist, Robert Eklund, Nina Eriksson, Josefina Karlsson och Anders Hällzon. Tips till redaktionen kan ges under adress: info@lp-verksamheten.se

info@lp-verksamheten.se www.lp-verksamheten.se www.lp-ung.se

Gåvobankgiro 900-4896 Swisha din gåva till 9004896

Annonser: Michael Skoglund Tel: 076-163 85 59 Tryck: V-TAB, december 2017

14


Behandlingshem TORPA Viebäck Björkhaga 571 91 Nässjö Tel 0380-37 35 85 torpa@lp-verksamheten.se LP URSVIKEN Kolbacksvägen 1 932 37 URSVIKEN Tel 0910-329 04 ursviken@lp-verksamheten.se

Stödboenden Lokala Boden - Ankaret Prinsgatan 14 961 31 Boden

Stödboenden Riks

0921-177 01

Tierp- Björkbacken 0293 - 311 88 Untra 407 815 36 Tierp

Deborahuset 0910 - 48 05 05 Albrektsvägen 15 931 98 Skellefteå

Säffle - Flatebyn 070 - 568 00 62 c/o Antonsson Annevigatan 34 66131 Säffle

Osby -Smeden 0705 - 291 281 Postgatan 3 283 41 Osby

Eskilstuna - Duvan 016 -13 95 69 Kriebsensgat.16 B 070 - 240 52 73 632 20 Eskilstuna Varberg Socialt center 0340-835 60 Magasinsgatan 7 432 45 Varberg

LP-kontakter ARVIKA Tel 0570-177 90 AVESTA Tel. 0226-503 68 BODEN Tel. 0921-177 01 BOLLNÄS Tel. 070-362 57 49 BORÅS Tel. 033-12 77 20 ESKILSTUNA Tel 076-855 85 05 FALKENBERG Tel 0346-108 27 FALUN Tel. 073-91 60 580 FINSPÅNG Tel 0122-148 70 GÄLLIVARE Tel. 073-8465233 GÖTEBORG Tel. 073-678 50 48 HALLSTAHAMMAR Tel 0220-104 30 HALMSTAD Tel. 035-185030 HELSINGBORG Tel. 0736-881999 HUDDINGE Tel. 072- 938 40 90 HUDIKSVALL Tel. 0650-940 60 HÄRNÖSAND Tel. 070-385 63 83 HÄSSLEHOLM Tel. 0451-850 56

JÄRNA Tel. 08-551 740 28 JÖNKÖPING/HUSKVARNA Tel. 036-19 64 00 KALIX Tel. 070-5380545 KARLSKRONA Tel. 0455-69 49 79 KARLHOLM Tel. 070-474 77 97 KRAMFORS Tel. 0612-124 18 KRISTIANSTAD Tel. 073-8525246 KRISTINEHAMN Tel. 072-396 41 88 KUMLA Tel. 0768-95 55 70 KÅLLEKÄRR/TJÖRN Tel. 0304-66 06 96 LANDSKRONA Tel. 073 729 83 81 LINKÖPING Tel. 013-25 38 66 LJUSDAL Tel. 070-214 44 80 LULEÅ Tel. 0920-22 55 09 MALMÖ Tel. 0709-70 65 69 MÄRSTA Tel. 076-07 05 229

NYNÄSHAMN Tel. 072 -303 52 51 OSBY Tel. 072-8790577 OSKARSHAMN Tel. 070-646 38 00 PITEÅ Tel. 072-309 93 83 SKELLEFTEÅ Tel. 076-100 15 06 SKÖVDE Tel. 072-511 90 22 SÄFFLE Tel. 070-568 00 62 SÖDERFORS Tel. 070-474 77 97 TIBRO Tel. 070-6561652 TIERP Tel. 076-3143574 TIMRÅ Tel. 070-57 97 244 TOMELILLA Tel. 072–964 69 90 TORSHÄLLA Tel. 0704-558565 TROLLHÄTTAN Tel. 073-758 08 30 TYRESÖ Tel. 08-447 72 20 UMEÅ Tel. 076 - 867 08 78 UPPL.-VÄSBY Tel. 0762-757779 VARBERG Tel 0340-835 60

15 15

VETLANDA Tel. 0383-180 15 VIMMERBY Tel. 073-081 70 36 VÅRGÅRDA Tel. 070-269 57 20 VÄNERSBORG Tel. 073-334 56 65 VÄRNAMO Tel. 0370-30 12 20 VÄSTERVIK Tel. 0490-120 12 VÄSTERÅS Tel. 076-313 58 05 ÅTVIDABERG Tel. 0120-108 14 ÖRBYHUS Tel. 070-474 77 97 ÖREBRO Tel. 076-895 55 70 ÖRKELLJUNGA Tel. 070-787 12 86 ÖRNSKÖLDSVIK Tel. 0660-29 52 60 ÖSTERSUND Tel. 070-650 96 93

15


Posttidning B LP-Nyheterna Box 15144 167 15 Bromma

”Det minsta vi kan göra är att bjuda på en jultallrik” Börje Dahlkvist LP-verksamheten

Tack vare din gåva och många varma medmänniskor runt om i landet kommer vi i år igen att erbjuda julfirande för 1000-tals medmänniskor.

När du ger 100 kr innebär det att en medmänniska får vara med på ett LPjulfirande!

Ge ditt stöd via Swish: 9004896 Märk din gåva ”julfest17”

16

Lp nyheterna nr 4 2017  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Lp nyheterna nr 4 2017  

Information, vittnesbörd och uppmuntran från LP-verksamheten

Advertisement