Page 1


GRADSKO VIJEĆE DONJEG MIHOLJCA

S

Usvojen program ukupnog razvoja grada

jednica Vijeća grada Donjeg Miholjca počela je pitanjima vijećnika, od kojih izdvajamo jedno postavljeno pitanje od strane ŽELJKA MACANIĆA, (vijećnika SDP-a) kojeg je zanimalo kada će u Donjem Miholjcu biti izgrađen kružni tok. rojekti su napravljeni i nadamo se, da ćemo na upravo predloženoj lokaciji, raskrižju za Staru Dravu uspjeti izgraditi kružni tok – rekao je gradonačelnik STJEPAN VIDUKA. NEDELJKO KOVAČIĆ, član kluba vijećnika HDSSB-a pitao je što je s eksponatima bivšeg Društva ljubitelja starina, na što mu je odgovorio gradonačelnik Viduka,

P

OBILJEŽEN MJESEC HRVATSKE KNJIGE

“Čitanje pod krošnjama” Knjižnica Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac brojnim je aktivnostima od 15. listopada do 15. studenog obilježila Mjesec hrvatske knjige. Za niže razrede je pripremljena radionica pod nazivom „Bonton u prirodi“. Učenici četvrtog razreda posjetili su tom prigodom knjižnicu, a razgovaralo se o pona-

2

da mu je taj slučaj poznat i da će se istražiti gdje su nestali prikupljeni materijali iz zbirke udruge. Na sjednici je podneseno i nekoliko prijedloga, među kojima je i onaj DAVORINA DUMANČIĆA, vijećnika HDZ-a o izradi katastra groblja u prigradskim naseljima, te KRUNOSLAVA KOVAČEVIĆA o imenovanju jedne od miholjačkih ulica Ulicom hrvatskih branitelja. Središnja tema sjednice bilo je donošenje Programa ukupnog razvoja grada, kao osnovnog strategijskog dokumenta razvoja. Gradonačelnik Stjepan Viduka naglasio je, da je u izradi programa sudjelovalo stotinjak građana, te da su tim dokumentom određeni ciljevi i utvrđene

mjere u svim segmentima gospodarskog, infrastrukturnog i društvenog razvoja. vo je dokument ne samo pojedinih stranaka ili vijeća nego svih građana Donjeg Miholjca – rekao je VALENT POSLON ispred Miholjačkog poduzetničkog centra, koji je tehnički uobličio program. On je također naglasio da je program grada usklađen sa županijskim programom. Što se tiče vizija, prioriteta i mjera program je podijeljen na održivo korištenje prostora prirodnih i kulturnih dobara, na konkurentno gospodarstvo i jačanje ljudskih potencijala, te podizanje društvenog standarda.

šanju u prirodi i kako čuvati okoliš. Knjiž-

čili, a zabavno je bilo to što su izradili svoje slikovnice na koje su bili jako ponosni – rekla je knjižničarka u donjomiholjačkoj Osnovnoj školi MILKA KOVAČEVIĆ. Mjesec hrvatske knjige na prigodan je način obilježen i u Narodnoj knjižnici Grada Donjeg Miholjca. Knjižnicu su posjetili polaznici Dječjeg vrtića „Pinokio“ i učenici nižih razreda osnovne škole. Predstavljene su i dvije knjige: Željka Ružića „Svenovi tajni spisi“ i Ilije Matića „Gregory Peck“. Njihovo predstavljanje organizirano je u suradnji s Književnim klubom „August Harambašić“ iz Donjeg Miholjca.

nicu su posjetili i učenici drugog i trećeg razreda Područne škole iz Rakitovice gdje su razgovarali o čitanju i čuvanju knjiga, vidjeli kako se posuđuju knjige, te naučili kako koristiti dječje enciklopedije. U radionici „Čitanje pod krošnjama“ sudjelovali su učenici drugog razreda. Oni su u školskom parku promatrali prirodu, opisivali je i čitali priče iz dječjih časopisa.Također je održan i projektni dan na temu „Knjižnica – mjesto zabave i učenja“. U njoj su učenici saznali kada djetetu prvi put dati slikovnicu i kako ona treba izgledati, te tko radi slikovnicu. - Kroz ovu su radionicu učenici puno nau-

O


U IZBORIMA ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU OPĆINE MARIJANCI

Slab odaziv birača

N

ajslabiji odaziv birača bio je u Črnkovcima, gdje je na izbore izašlo tek nešto više od 15 posto upisanih u biračke popise, ili samo 111 od 732 osobe s pravom glasa. Zahvaljujući njihovim glasovima od 7 članova budućeg vijeća po tri će biti s liste HDZ-a i s Nezavisne liste DAVORA MIHIĆA, a jedan s liste HDSSB-a. Zanimljivi su i rezultati izbora u Kunišincima, gdje će od 5 članova Vijeća mjesnog odbora 3 biti iz redova HDSSB-a i 2 iz HDZ-a, koji će imati većinu u VMO Marijanci. Naime, od ukupno 7 mandata 4 je osvojio HDZ, 2 HDSSB, a jedan HSS. Promatrano prema broju osvojenih mandata u pojedinim vijećima mjesnih odbora najviše su osvojile liste kandidata HDZ-a, ukupno 21 mjesto i to svih pet u Brezovici, gdje nije bilo kandidata ostalih političkih stranaka. U Bočkincima HDZ osvojio je 3 mandata, a po jedan HDSSB i HSP. U Čamagajevcima 4 mandata pripala su HDZ-e, a jedan HDSSB-u. Što se tiče odaziva birača, njihov izlazak u Marijancima bio je 16,84 posto, u Kunišincima 19,60 posto, a u Čamagajevcima 23,50 posto. Nešto bolji odaziv bio je u Brezovici 41,07 posto, a najveći broj osoba s pravom glasa glasovao je u Bočkincima 56,05 posto, ili 88 od ukupno 157 upisanih u biračke popise.

19. OBLJETNICA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

U koloni sjećanja i donjomiholjački dragovoljci

Č

lanovi gradskog ogranka UHDDR-a Donji Miholjac po prvi put sudjelovali su 18. studenog u koloni sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, kada su zajedno s

osječkim dragovoljcima položili vijenac i zapalili svijeće na Vukovarskom groblju, te odali počast Vukovaru – gradu heroju. Pod sloganom «Mi ne zaboravljamo» članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata organizirali su 7. memorijalno hodočašće OsijekVukovar, u kojem su, također prvi put sudjelovali i donjomiholjački dragovoljci koji su pješačili 46 kilometara od Osijeka do Vukovara. Nakon obilaska vukovarske bolnice uključili su se u kolonu sjećanja. misao hodočašća je dostojanstveno sjećanje na žrtve i zajedništvo hrvatskih dragovoljaca i naroda kada je bilo najteže u trenucima stvaranja samostalne Hrvatske. Dragovoljci nikada neće dopustiti izjednačavanje zločinaca i žrtava, blaćenje Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i proglašavanje Domovinskog rata građanskim – poručio je MIJO ŠIPOŠ, predsjednik Gradskog ogranka UHDDR-a Donji Miholjac.

S

3


Proslava 120 godina obrtničke škole, 65 godina gimnazije i 50 godina strojarskopoljoprivredne škole

Potpisani ugovori o održavanju javne rasvjete i zimskom održavanju nerazvrstanih cesta

U uredu gradonačelnika Donjeg Miholjca STJEPANA VIDUKE potpisani su ugovori o održavanju javne rasvjete i zimskom održavanju nerazvrstanih cesta na području grada Donjeg Miholjca. Ugovore su potpisali DARKO ANTIĆ, vlasnik obrta Elektro-Antić i ZLATKO PETROVIĆ, vlasnik i direktor tvrtke Auto-Europa.

4

- Kao rijetko koji grad izgrađujemo javnu rasvjetu po svim suvremenim standardima i mjerilima u 14 ulica koje još nemaju javnu rasvjetu. Prednost imaju ulice Vladimira Nazora i Josipa Kozarca, a s prvim danima proljeća putem javne nabave ići ćemo u daljnje izvođenje radova. U svemu tome očekujemo veliku pomoć Fonda za zaštitu okoliša, a ta pomoć se očituje u sufinanciranju 40 posto vrijednosti izvedenih radova, što je za nas vrlo značajno. Posao na zimskom održavanju nerazvrstanih cesta u naredne dvije godine u provedenom javnom natječaju dobila je tvrtka Auto-Europa. Siguran sam da ćemo spremni dočekati snježne elementarne nepogode – rekao je prilikom potpisivanja spomenutih ugovora gradonačelnik Viduka.

Srednja škola Donji Miholjac održala je početkom studenog zabavno – edukativnu priredbu povodom 120 godina obrtničke škole, 65 godina gimnazije i 50 godina strojarsko – poljoprivredne škole. - O ovakvom jubileju bismo mogli pričati danima i prisjetiti se svih onih mladih ljudi, učenika koji su obilježili određeno razdoblje, koji su svojim znanjem, radom i entuzijazmom predstavljali našu školu i grad te nakon završetka školovanja ostavili dubok trag na području svog djelovanja – rekla je ravnateljica Srednje škole SILVA VIDAKOVIĆ-ROMANIĆ, te se tom prigodom zahvalila i svim učiteljima koji rade i koji su radili u školi. - Prateći rad ove škole, Osječko-baranjska županija uočila je potrebu stvaranja boljih materijalnih i prostornih uvjeta kako bi se što bolje realizirao plan i program rada te odlučila izgraditi novu školu i športsku dvoranu - rekla je u ime župana osječko-baranjskog MIRJANA KOLARIĆ, te dodala kako će do kraja godine biti pribavljena građevinska dozvola za izgradnju spomenutog. Nova će škola biti izgrađena po svim važećim pedagoškim standardima, veličine 4.600 četvornih metara i vrijednosti 38 milijuna kuna. - Srednja škola Donji Miholjac iznjedrila je puno kadrova, plemenitih ljudi, športskih djelatnika, gospodarstvenika, ljudi koji su danima, mjesecima i godinama izgrađivali Donji Miholjac – rekao je gradonačelnik Donjeg Miholjca Stjepan Viduka i naglasio kako u Gradu kroz socijalne programe olakšavaju školovanje učenicima i njihovim roditeljima. Povodom proslave ovih obljetnica na DVD-u je izdana Povjesnica Srednje škole Donji Miholjac, koja je prije deset godina izdana kao knjiga, a sada je nadopunjena sa svim događanjima poslije njenog izdavanja. Na DVD-u se uz tekstualni dio, nalaze i brojne fotografije škole, maturanata, s natjecanja, izleta, terenske nastave i drugog. U prigodnom programu proslave sudjelovali su sadašnji i bivši učenici, te djelatnici škole.


Pomoć županije za kupnju ogrijeva

42. ROĐENDAN RADIJA DONJI MIHOLJAC S OKUSOM GORČINE

Damaklov mač nad glavama uposlenih

K

ratkoročne obveze Radija Donji Miholjac narasle su na više od pola milijuna kuna, uz još uvijek ne otplaćeni kredit u iznosu 200 tisuća kuna podignut 2002. godine. Već samo ta činjenica izazvala je burnu raspravu na sjednici Gradskog vijeća Donji Miholjac, u kojoj su, posebice vijećnici oporbe postavljali brojna pitanja u svezi nezavidnog financijskog stanja i podnesenog izvješća direktora ANĐELKA PULJIĆA. Upućene su kritike i na način izvještavanja RDM-a, sve do izravno postavljenog pitanja «Je li javnost rada Radija uvjetovana vlasničkom strukturom?» - Teškoće Radija posebno su nastale dodatnim upošljavanjem novih djelatnika za koje nisu bila osigurana financijska sredstva. Zbog toga smo se morali uokviriti u zadane mogućnosti, što se negativno odrazilo na isplatu plaća, koje su smanjene 10 posto – rekao je direktor Puljić.

A

neto plaće novinara su oko 2.500 kuna, što se opet negativno odražava na kreativnost i pojavljivanje u eteru novinara-voditelja programa. Pri tome treba spomenuti da su ograničavajući faktori boljeg rada Radija, koji 22. prosinca obilježava 42. rođendan, postojeća vlasnička struktura i jačina marketinga, koja ovisi o snazi donjomiholjačkog gospodarstva. Stoga bi rješenja trebalo tražiti kroz realizaciju prava i obveza suvlasnika Radija. A vlasnička struktura RDM-a je: većinski vlasnik s 33 posto udjela je Grad Donji Miholjac, 25 posto općina Viljevo, 12,5 općina Magadenovac, te 29,5 posto djelatnici Radija i to s pojedinačnim udjelima od 2 do 4 posto. Stoga će kompleksno pitanje izlaska iz sadašnjeg stanja trebati tražiti na sjednici Skupštine Radija, koju čine suvlasnici, naravno ukoliko za to bude političke volje. Slično razmišlja i predstavnik većinskog vlasnika gradonačelnik Donjeg Miholjca STJEPAN VIDUKA: - Najodgovornija osoba za stanje na Radiju je direktor. Lako je reći treba povećati prihode i smanjiti rashode, ali kako to provesti. Radio iz dana u dan pada u sve veće dubioze. Direktor je osoba koja mora ponuditi rješenja i dajmo mu rok da to učini. Drugo, nije u redu biti vlasnik, a ne izvršavati svoje obveze, kao što je to slučaj s jednom općinom. Grad je pojačanom isplatom odavno ispunio svu svoju obvezu prema Radiju za ovu godinu – rekao je Viduka.

Sufinanciranje troškova za ogrjev u ovoj godini u visini 950 kuna zatražilo je oko 800 najsiromašnijih kućanstava i samaca s područja bivše općine Donji Miholjac. Zahtjevi su dostavljeni županijskom Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo koji je u suradnji s općinama i gradovima proveo postupak za ostvarivanje prava na ogrjev. Sredstva osigurava Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH iz decentraliziranih sredstava, a novčanu pomoć za grijanje drvima na području Osječko-baranjske županije primilo je 7.450 korisnika u ukupnom iznosu 7 milijuna 77 tisuća 500 kuna. Iako je u odnosu na prošlu godinu planiran povećan iznos novca za dodatnih 200 korisnika, niti to nije bilo dovoljno, jer je bez novčane potpore ostalo ukupno 332 osobe. Na području grada Donjeg Miholjca i četiri susjedne općine isplaćeno je ukupno 740 tisuća kuna za 779 korisnika, a zbog nedostatka novca nije se moglo udovoljiti naknadnim zahtjevima za ukupno 33 osobe. Najviše je zahtjeva za priznavanje prava na pomoć za ogrjev stiglo iz općine Viljevo, gdje je isplaćen novac za 308 osoba, slijedi općina Podravska Moslavina sa 150, grad Donji Miholjac 125, Marijanci 110 i Magadenovac, gdje je isplaćena potpora za 86 korisnika. Pomoć u iznosu 950 kuna isplaćuje se od 2007. godine, a prethodnih je godina bila 880 kuna. Glasnik impressum Nakladnik CENTAR ZA KULTURU, INFORMIRANJE I CIVILNI SEKTOR DONJI MIHOLJAC tel: 031/631-531 mail: info@dmiholjac-ckics.hr Glavni urednik Vladimir Perković tel. 031/631-529 Novinari Daliborka Đurišić Ivan Korov Grafička priprema SKI studio D. Miholjac www.ski-design.hr info@ski-design.hr

5


DONJOMIHOLJAČKI RIBNJACI U STEČAJU

Isplaćene dvije od četiri zaostale plaće

T

rgovački sud u Osijeku donio je odluku o otvaranju stečajnog postupka nad Ribnjakom d.o.o. Donji Miholjac, te stečajnim upraviteljem imenovao PERICU MITROVIĆA. Kao dotadašnji privremeni stečajni upravitelj on je Trgovačkom sudu predao izvješće o financijsko-gospodarskom stanju tvrtke iz kojeg je razvidno da postoje opravdani razlozi za pokretanje stečaja. Naime, utvrđeno je da je Ribnjak 17. studenog ove godine imao evidentirane nepodmirene obveze duže od 60 dana u iznosu 827 tisuća kuna. Toj brojci treba pridodati i dospjele, nepodmirene obveze prema dobavljačima u iznosu 8 milijuna 196 tisuća kuna. Osim toga, na temelju potvrde porezne uprave utvrđeno je da Ribnjak ima i dug u iznosu milijun 386 tisuća kuna. Za kredit poslovnim bankama duguje 26 milijuna 630 tisuća kuna, a za pozajmicu

osječkom Agro-holdingu 228 tisuća kuna. Stečajni dužnik potražuje od kupaca 617 tisuća kuna, od kupaca u inozemstvu 183 tisuće kuna, te od RH za poticaje oko milijun kuna. Knjigovodstvena vrijednost nekretnina dužnika je 6 milijuna 600 tisuća kuna, a pokretnina približno 4 milijuna kuna. U Ribnjaku ima i zaliha više vrsta ribe knjigovodstvene vrijednosti približno 3 milijuna kuna. Točne količine i vrijednost zaliha ribe utvrdit će se popisom nakon otvaranja stečaja. Hitan odlazak u stečaj tražen je i zbog straha od pomora ribe i eko-katastrofe. Sukladno rješenju stečajnog suca o privremenim mjerama, Uprava društva izlovila je i prodala konzumne ribe za 509 tisuća kuna. Tim su novcem isplaćene dvije od četiri zaostale plaće pedesetak radnika i plaćen je račun za popravak pumpe za vodu, koja je nužna za daljnji rad Ribnjaka.

Sufinanciranje osiguranja usjeva u općini Magadenovac

N

ačelnik općine Magadenovac STJEPAN ŽIVKOVIĆ uputio je javni poziv fizičkim i pravnim osobama, koje su u svojstvu osiguranika za svoju proizvodnju osigurane policom osiguranja šteta na usjevima, da podnesu zahtjev za sufinanciranje osiguranja usjeva od mogućih šteta. Iznos sredstava za sufinanciranje osiguranja

usjeva je utvrđen u vrijednosti 25 posto zaračunate ukupne premije osiguranja, bez obzira na osigurani rizik za koji je sklopljena polica osiguranja. Maksimalni iznos sufinanciranja od strane općine u tijeku jedne godine je 5 tisuća

kuna po jednoj pravnoj ili fizičkoj osobi. Zahtjevi za sufinanciranje osiguranja usjeva, uz dostavu potrebne dokumentacije primaju se svakodnevno u sjedištu općine do 23. prosinca.

Ukratko Cijepljenje protiv gripe Ukupno je u Higijensko-epidemiološku službu Donji Miholjac – Valpovo stiglo 7.100 doza cjepiva protiv sezonske gripe. Prema riječima dr. Anice Sabo, specijaliste epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, ispostave Donji Miholjac - Valpovo, ove su godine za Donji Miholjac dobili 2.900 doza cjepiva, a za Valpovo 4.200 doza. Svaki se pacijent može cijepiti kod svog liječnika, ali i u Epidemiološkoj službi. Cijena cijepljenja je 65 kuna, a besplatno se mogu cijepiti kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, osobe s patološkom pretilošću i zdravstveni djelatnici. Imunitet se stvara tri tjedna nakon cijepljenja, pa se zbog toga, ističe dr. Sabo, treba što prije cijepiti.

Nekretnine Borova u vlasništvu grada Nekretnine bivšeg BOROVA, procijenjene vrijednosti 8,5 milijuna kuna grad Donji Miholjac dobio je u vlasništvo prije godinu dana Odlukom Vlade RH o izuzimanju od prodaje nekretnina u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju. Nekretnine su prenesene u vlasništvo grada u svrhu uređenja Poduzetničkog inkubatora OSVIT. Grad se obvezao darovane nekretnine privesti spomenutoj namjeni u roku od tri godine, ali i preuzeti sve obveze koje bi eventualno proizašle iz potraživanja i prava trećih osoba na nekretninama. Prema riječima voditelja Poduzetničkog inkubatora NIKOLE MANOJLOVIĆA u inkubatoru posluje desetak tvrtki u kojima je zaposleno stotinjak radnika, a što je za grad od velikog značaja.


Ukratko Dan rudara u INI Proizvodna godina za INU bila je uspješna. Od tri proizvodna pogona, Donji Miholjac, Novska i Vinkovci to se posebno odnosi na područje Donjeg Miholjca, na kojem je pokraj Gezinaca otkriveno novo plinsko polje Dravica-Zalata. Nakon zajedničkog istraživanja INE i MOL-a proljetos je na dubini 3.170 metara otkiven dotok plina u količini od 370 tisuća prostornih metara plina dnevno. Budući je riječ o komercijalno isplativim količinama krenut će se k privođenju proizvodnji i priključenju na plinski sustav.

Deset novih ugovora Grad Donji Miholjac ponovno se uključio u projekt javnih radova kojeg provodi Vlada RH. Cilj projekta je zaposliti dugotrajno nezaposlene osobe s gradskog područja. Tim povodom gradonačelnik Donjeg Miholjca STJEPAN VIDUKA sklopio je deset novih ugovora o radu na određeno vrijeme. Zaposleni djelatnici radit će na uređenju grada i gradskih prostora u razdoblju od šest mjeseci.

VELIKA POTRAŽIVANJA KG “PARKA” DONJI MIHOLJAC

Dug za vodu i smeće dosegnuo gotovo 2 milijuna kuna

U

natoč upućenih brojnih opomena građanima i pravnim osobama zbog previsokih dugovanja za vodu i odvoz smeća ista se nisu bitno smanjila, pa je gradski komunalac krenuo u isključivanje najvećih dužnika s vodovodne mreže, a posebno onih koji već duže vrijeme ne podmiruju svoje obveze. - Još jednom apeliram na sve građane da podmire svoja dugovanja, jer bi im se mogla dogoditi jedna neugodnost da u vrijeme predstojećih blagdana ostanu bez vode, što nam nije cilj, niti želja. Naše su cijene takvekakve jesu. Nisu na bazi ekonomskih cijena i mi tu nemamo nikakve zarade. Mi niti ne tražimo, niti hoćemo nekakvu dobit, već samo nastojimo pokriti osnovne troškove. Ukoliko ne možemo to pokriti onda smo neodgovorni i jednostavno ne možemo ra-

đana je dužno od 700 do 1.000 kuna, a 61 fizička osoba je s dugom višim od 1.000 kuna. Tomu valja dodati i 13 novih dužnika koji su u stanovima i to nam je najveći problem. Protiv njih pokrenuli smo tužbe na sudu i idemo na založno pravo – ističe direktor KG Parka MIRKO ĐEBIĆ. sim toga, evidentirano je 30tak novih većih neplatiša u prigradskim naseljima Radikovci i Golinci, gdje kućanstva još nisu priključena na vodoopskrbni sustav, ali uredno se odvozi svaki tjedan komunalni otpad kojeg oni ne plaćaju. - Tu nam je još veći i teži problem naplate nego u Donjem Miholjcu i ostalim mjestima, gdje s računom za smeće zajedno ide i račun za vodu, a što nam je daleko lakše naplatiti – kaže Mirko Đebić i naglašava kako ukupni dug prelazi milijun 900 tisuća kuna, što predstavlja 20 posto ukupnog godišnjeg prometa, a što stvarno nije malo.

O

Radovi na vodocrpnoj stanici Donji Miholjac

diti na takav način. Ovog trenutka 59 gra-

Upisnik trgovaca voćem i povrćem Udruženje obrtnika Donji Miholjac obavještava svoje članove-obrtnike koji se bave proizvodnjom i prodajom voća i povrća, da je donesen Pravilnik o upisu trgovaca voćem i povrćem, trgovina na veliko i malo, seoskih gospodarstava i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Prijave za upis u Upisnik obavljaju se na propisanom obrascu, a krajnji rok za prijavu u Upisnik je 31. prosinac ove godine.

7


U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE “MOJ DOM MAJDENIĆ” NA MAJURU U DONJEM MIHOLJCU

U

sklopu Doma nalazi se suvremeno opremljena kuhinja u kojoj se pripremaju različita jela, a jelovnik je prilagođen zdravstvenim zahtjevima korisnika. Od nedavno ovdje se pripremaju i jela koja se starijim i nemoćnim osobama dostavljaju po kućama. - Za sada radimo na potezu od Donjeg Miholjca prema općini Marijanci. Ali, svi

8

s područja bivše općine Donji Miholjac, ukoliko imaju ovakvu potrebu, mogu se javiti kod nas u Dom i topli ručak dostavljat ćemo im svakodnevno u njihovu kuću. Ozbiljnije smo se pozabavili s tom djelatnošću i zaposlili smo određeni broj djelatnika. Ova ideja još je u svom začetku i ovoga trenutka dostavljamo tridesetak obroka dnevno. U suradnji s načelnicima općina i gradonačelnikom Donjeg Miholjca, ali i s Centrom za socijalnu skrb želimo pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva, a to su bolesni i stari ljudi koji su na socijalnoj skrbi i nemaju dovoljan prihod za život. Pokušavamo dogovoriti model i način sufinanciranja dostave ručka, kako stare i nemoćne osobe ne bi ostale gladne. Vjerujte, imamo dosta informacija od patronažne službe, geronto domaćica i Crvenog križa, pa do kućne njege koje sam i ja jedna od vlasnica, da ima na našem području gladnih osoba – otkriva nam LJUBICA MAJDENIĆ, voditeljica i vlasnica objekta «Moj Dom Majdenić».

D

om za starije i nemoćne osobe «Moj Dom Majdenić», samozatajno djeluje već punih sedam godina i skrbi prosječno o stotinjak štićenika. Prostor je to u kojem su u vrijeme Domovinskog rata bili smješteni prognanici i izbjeglice, a danas su ovdje kao svoj dom pronašli trenutačno 82 osobe. Tko su te osobe, na koji se način mogu smjestiti u ovu ustanovu, kako provode vrijeme i tko skrbi o njima – samo su neka od znatiželjnih pitanja koja smo prigodom naše posjete Domu, u razgovoru postavili voditeljici i vlasnici LJUBICI MAJDENIĆ. - Polovina prostora je stacionarni dio u kojem su smješteni teško pokretni i nepokretni korisnici, a druga polovina naših kapaciteta je za pokretne štićenike. Većina soba je dvokrevetna, ali imamo i jednokrevetnih soba koje se koriste ovisno o željama korisnika i mogućnosti njihova plaćanja. Naše osoblje, medicinske sestre i njegovateljice te kuharice o štićenicima skrbi 24 sata. Mi smo zadovoljni s njima, ali i oni s našom ponudom, uslugama i smještajem, što potvrđuju svakodnevno i članovi njihovih obitelji. Nastojimo im maksimalno olakšati boravak u Domu, nažalost nekima i zadnje dane života. Činimo to na različite načine, od vjerskih programa i posjeta udruga u gradu, pa do naše svakodnevne aktivnosti u osmišljavanju sadržajnog provođenja slobodnog vremena, kao što su različite društvene igre ili uređenje okoliša ustanove. Naši su štićenici stare i nemoćne osobe, ali imamo, nažalost i mlađih osoba o kojima skrbimo.


posao i tek nakon tri godine dobili smo priliku otkupiti ovaj objekt, putem kredita podignutog u poslovnoj banci. Županija nam je jednim dijelom sufinancirala kamatu na kredit, koji uredno otplaćujemo

Pa, tako najmlađi «član naše obitelji» je 79. godište. Namjerno to kažem, jer doista živimo i radimo kao jedna velika obitelj u kojoj ima i lijepih i manje lijepih trenutaka i događaja – priča nam gospođa Ljubica. Tako nije bilo prije sedam godina kada je ovaj devastirani objekt valjalo urediti i prilagoditi za sadašnju djelatnost. - Ušli smo u najam ovog objekta za koji smo Gradu plaćali 17.600 kuna mjesečno. I sa svojim, isključivo svojim vlastitim sredstvima i radom uspjeli smo postupno urediti ovaj prostor od 1.500 m2, u kojem se nalazi 50 dvokrevetnih soba – bez ičije pomoći. Vrlo teško smo krenuli u ovaj

ja sam ponosna da smo uspjeli ustrojiti ovu djelatnost, onako kako sam ja to htjela. Svakodnevno zapošljavamo 20 ljudi, a uskoro će biti možda i više, što ovisi o realizaciji naših ideja koje imamo – ističe Ljubica Majdenić, koja nam se požalila na maćehinski odnos države prema sufinanciranju ovakve djelatnosti u privatnom vlasništvu. I tu se vremena mijenjaju, na sreću, na bolje. Poslije petogodišnjeg dokazivanja i uvjeravanja tek prošle godine donekle je izjednačen status privatnih i državnih domova, a što je od velike važnosti u osiguravanju državne financijske potpore za smještaj starih i nemoćnih osoba, čije mirovine često ne pokrivaju troškove smještaja.

već četiri godine. Cijena ovog objekta bila je 2 milijuna 300 tisuća kuna, onakvog devastiranog i zapuš tenog. Nitko nije bio zainteresiran za njegovo uređenje. Tu kalvariju smo mi prošli i

9


Ukratko Stipendije za 117 studenata Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, kao krovna studentska organizacija koja skrbi o studentskom standardu te vodi računa o boljitku studentskog života, uputio je pohvalu gradonačelniku Donjeg Miholjca STJEPANU VIDUKI zbog stipendiranja studenata s područja grada. Stipendiranje uvelike utječe na poboljšanje studentskog standarda, te se ujedno pozivaju i ostali gradovi, općine i županije da se što više uključe u financiranje studenata – ističe se u priopćenju za medije. Grad Donji Miholjac na inicijativu gradonačelnika u ovom trenutku stipendira 117 studenata, a ovakva će se tradicija nastaviti i ubuduće, sve u skladu s proračunskim mogućnostima.

Potpora gradske vlasti – za primjer drugima

N

46 doza krvi

Solidarnost na djelu

Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac provelo je još jednu akciju darivanja krvi za potrebe Kliničkog bolničkog centra u Osijeku. U akciji provedenoj u Donjem Miholjcu krv je dalo 37, a u Črnkovcima 9 osoba. Prvi put krv su darivali SILVIJA STOJIĆ i MATKO GONGETA iz Donjeg Miholjca. Do kraja godine planiraju se provesti još jedna akcija darivanja krvi 28. prosinca u Donjem Miholjcu.

U 38. akciji Crvenog križa «Solidarnost na djelu» provedenoj na području grada Donjeg Miholjca i susjednih općina za potrebe školskih kuhinja i socijalno ugroženih osoba prikupljeno je ukupno 24.830 kuna i 274 kg hrane. Akciju su provodili učenici i nastavnici Osnovnih škola i Srednje škole Donji Miholjac, te volonteri i aktivisti Crvenog križa. Sudjelovalo je ukupno 344 učenika i 60 odraslih osoba, a bilo je obuhvaćeno više od 2.000 kućanstava.

akon što su Ujedinjeni narodi proglasili 3. prosinac Međunarodnim danom osoba s invaliditetom UN-ova je Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca «s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.» Sjetimo ih se i to ne samo tim povodom. Viđate li ih na ulici? Jeste li se ikada zapitali kako žive, treba li im pomoć? Kako se ponašate kada ih sretnete na ulici? Okrenete li glavu na drugu stranu i pravite se da ih ne vidite, uronjeni u vlastite probleme, ili ponudite pomoć, porazgovarate s njima? Jedan od razloga su arhitektonske barijere i nepostojanje svijesti ljudi bez invaliditeta da se ove i druge barijere uklone. U Donjem Miholjcu gradska je vlast učinila velike pomake, od uređenja i opremanja društvenih prostorija za osobe s invaliditetom u Vukovarskoj 9, pa do uklanjanja više od 60 arhitektonskih barijera u gradu, na pješačkim prijelazima i prilazima Domu zdravlja i Policijskoj postaji. Pokušajmo više i učinimo nešto kako bi osobe s invaliditetom bile ravnopravne sa svima ostalima, a ne samo jedna od marginaliziranih grupa u zajednici. Podsjetimo ovom prigodom da je u Hrvatskoj oko 430 tisuća osoba s invaliditetom, ili oko 10 posto stanovništva, a pribroje li se tomu i članovi njihovih obitelji, broj osoba povezanih s invalidnošću barem je trostruki veći.


OSNOVAN SAVJET MLADIH GRADA DONJEG MIHOLJCA

U

Za predsjednika izabran Igor Gavranović

nazočnosti gradonačelnika Donjeg Miholjca Stjepana Viduke, predsjednika gradskog vijeća Damira Kupanovca i pročelnice Melite Falamić u maloj vijećnici donjomiholjačkog dvorca proteklog je mjeseca održana konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Donjeg Miholjca. Za predsjednika je izabran Igor Gavranović, a za dopredsjednika Bruno Galić.

- Savjet mladih se osniva kao savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Donjeg Miholjca u cilju aktivnog uključivanja mladih u javni život grada, radi boljeg položaja i utjecaja mladih na donošenje odluka u Gradskom vijeću, za rješavanje problema od neposrednih interesa mladih, te istovremeno preuzimanje potpunije odgovornosti za položaj mladih i njihove budućnosti. Vjerujemo mladim ljudima u ovome gradu. To nije čista patetika i priča bez osnova. Naravno da vremena nisu jednostavna kako za nas tako i za mlade ljude. Oni trebaju dobiti šansu, treba im pružiti priliku i treba ih puno puta i slušati. Mi smo premala sredina u ovom globalnom svijetu da bismo mogli ići onako kako zamišljamo, ali to ne znači da nemamo osjećaja i razumijevanja. Možda ste bili svjedoci različitih mišljenja oko naših socijalnih programa, pristupa prema mladim ljudima. Nikad nismo dvojili oko jedne stvari. Djecu i mlade nismo dijelili na one koji imaju i koji nemaju. Za nas ste, i za mene osobno, svi bili jednaki. Svima vama treba prije svega pomoći, treba vam omogućiti da izaberete životni put. Ja bih molio vas, mlade ljude da prepoznajete probleme, da uvijek na neki način upozoravate

na njih, jer ja znam slušati, prepoznati to i reagirati u određenim situacijama. Također bih vas zamolio da sudjelujete i potičete na suradnju i ostale vaše prijatelje, da potičemo i susjedne općine, jer svi smo jedno, to je Miholjština, dio jednog zajedničkog teritorija, gdje nam je zajednička infrastruktura, zajednička i radna snaga. Zatvoriti ćemo i ovu proračunsku godinu, otvoriti ćemo novu. Nećemo pokleknuti niti jednoga trenutka. Za mlade ljude radimo jedan projekt kojeg ćemo uskoro možda i obznaniti, a vezan je za vaše zapošljavanje, odnosno za iskorištavanje određenih mjera Republike Hrvatske. Ukoliko to ostvarimo, nitko neće biti sretniji od mene ako određeni broj mladih, visokoškolovanih ljudi budemo mogli povući sa Zavoda za zapošljavanje - rekao je gradonačelnik Donjeg Miholjca Stjepan Viduka. - Puno je problema u Gradu koje bi trebalo početi rješavati, a mi ćemo biti poveznica između gradske uprave i mladih. Zbog toga mi je i drago što su u Savjetu mladih osobe koje se bave različitim djelatnostima i koji imaju iskustva. Ovdje imamo diplomirane inženjere elektrotehnike, građevine, magistre prava, odgajatelje, studente. Imamo čak i dva predsjednika mjesnih zajednica, tako da ovaj Savjet mladih ima jednu težinu. Politika kakva se vodi u Gradu zaista je za svaki primjer, jer ako Grad Osijek daje četrdesetak stipendija za učenike i studente, a Donji Miholjac preko stotinu to isto nešto govori, ali isto tako ne smijemo stati na tome. Trebamo i dalje raditi i umrežavati mlade, te razgovarati, jer i zakonski cilj Savjeta mladih je uključivanje u javni život grada. Smatram da bi u političkom životu Grada trebalo biti zastupljeno puno više mladih ljudi - zaključio je predsjednik novoosnovane udruge Igor Gavranović.

Ukratko Jazz za glazbene sladokusce Jazz-band «Trilogy» predstavio se po drugi put donjomiholjačkoj publici. Goran Jurić – gitara, Sorin Cristea – bas i Dario Dobek – bubnjevi izveli su nekoliko fusion standarda osamdesetih godina. «Trilogy» se i ovaj put predstavio energičnom, slojevitom i na trenutke meditativnom svirkom koja je oduševila prepunu dvoranu donjomiholjačkog dvorca.

Knjiga Ivane Jelić «Kamo su nestale princeze» - prvi je prozni uradak IVANE JELIĆ, predstavljen u prostoru donjomiholjačkog dvorca. Knjiga sadrži četrdesetak priča u kojima autorica kroz pripovjedački lik 10-godišnje Ana Marije pokušava približiti djeci, ali odraslima svijet promišljanja malih prinčeva i princeza. Pjesme i kratke priče Ivana je objavljivala u dječjim periodikama i zbirkama književne udruge Mihael, čiji je dugogodišnji član.


NA SKUPŠTINI CENTRA ZA KULTURU, INFORMIRANJE I CIVILNI SEKTOR GRADA DONJEG MIHOLJCA

Za rad vrtića 240 tisuća kuna godišnje

U

sastavu Dječjeg vrtića PINOKIO, osim vrtića u Donjem Miholjcu još su tri područna vrtića i to u Rakitovici, Črnkovcima i Marijancima.

Obilježen blagdan Sv. Nikole u Rakitovici Članovi KUD-a Josip Čoklić već tradicionalno organiziraju priredbu za djecu

Za predsjednika izabran Darko Nikolić

N

a inicijativu tajnika DAMIRA KUPANOVCA održana je izvještajno-izborna skupština skupština Centra za kulturu, informiranje i civilni sektor na kojoj su izabrana nova radna tijela i primljeno desetak novih članova. Unatoč primjedbi da saziv skupštine nije sukladan odredbama Statuta, predsjednik radnog predsjedništva VALENT POSLON rekao je, da se mora konačno izaći iz blokade i izabrati novo vodstvo kako bi se udruge putem centra mogle obratiti gradu zbog uvrštenja u proračun za slijedeću godinu. Izmjenom Statuta predviđeno je ukidanje profesionalne funkcije tajnika na koju je odlazilo 90 posto sredstava centra. Sadašnji tajnik Damir Kupanovac od stupanja na dužnost taj posao obavlja volonterski, a sredstva koja su predviđena za naknadu preusmjeravaju se za potrebe kulturnih manifestacija. Tajnik je naglasio važnost provođenja informatizacije, odnosno umrežavanja svih udruga i stvaranje baze podataka i programa. - Izuzetno je važno da se ovakva važna krovna udruga konačno konstituira – rekao je gradonačelnik STJEPAN VIDUKA, zahvalivši se svima na konstruktivnoj raspravi i dobrim prijedlozima. - Meni osobno nije drago što ovdje ne vidim predstavnike mnogih udruga – rekao je gradonačelnik, dodavši kako se ipak pojave kada treba tražiti novac. Za novog predsjednika Centra za kulturu, informiranje i civilni sektor grada Donjeg Miholjca izabran je DARKO NIKOLIĆ. Izabrano je još 9 članova Izvršnog odbora i 3 člana Nadzornog odbora Centra.

12

Vrtić u Rakitovici djeluje pri centralnom vrtiću, a budući je Rakitovica prigradsko naselje Donjeg Miholjca, njegov se rad financira sredstvima gradskog proračuna. Područni vrtići u Črnkovcima i Marijancima pripadaju općini Marijanci koja ih i financira. Prvi je otvoren još u vrijeme rada črnkovačke kudjeljare 1984. godine, a zbog potrebe roditelja koji su bili zaposleni u kudjeljari. Nakon što je u Marijancima izgrađena nova školska zgrada l987. godine, u njezinom je susjedstvu izgrađen i vrtić, koji kao i onaj u Črnkovcima radi na bazi 5-satnog programa. Općina Marijanci iz svog skromnog proračuna za njihov rad godišnje izdvaja 240 tisuća kuna.

i dolazak Sv. Nikole. Tako je bilo i 5. prosinca u mjesnom domu, kada su pjevali i recitirali mališani područnog dječjeg vrtića i osnovne škole u Rakitovici. - Gotovo 130 mališana, svih uzrasta veselilo su se dolasku Sv. Nikole koji ih je darivao slatkišima i poklonima brojnih pokrovitelja programa – rekao nam je NIKOLA SKLIZOVIĆ, predsjednik KUD-a Josip Čoklić iz Rakitovice.

i Donjem Miholjcu Sv. Nikola posjetio je i Dječji vrtić Pinokio, gdje je djecu darivao prigodnim poklonima koje su zajedno s odgajateljicama pripremili njihovi roditelji. Zauzvrat djeca su Sv. Nikoli pjevala Božićne pjesme. Veliko iznenađenje u programu bili su darovi koje im je donio gradonačelnik Donjeg Miholjca STJEPAN VIDUKA. - Jako smo se iznenadili i raduje me što se gradonačelnik, uz sve svoje obveze, do kraja ostao družiti s djecom – rekla je ravnateljica vr-

tića

JADRANKA

LANDUP.


Novi prostor dijabetičarima

G

radonačelnik Donjeg Miholjca STJEPAN VIDUKA predao je na upotrebu opremljen i uređen novi prostor članovima Udruge dijabetičara u Vukovarskoj 9 (bivša vojarna). Prostorija dijabetičara nalazi se na katu objekta u kojem je smješteno još nekoliko udruga.

Predsjednica Udruge dijabetičara DARIJA KOVAČEVIĆ na skromnoj svečanosti zahvalila je gradonačelniku na prostoru, ali i na prepoznavanju rada i potreba članova ove udruge. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dijabetesa članovi donjomiholjačke udruge dijabetičara organizirali su na gradskoj tržnici kontrolno mjerenje razine šećera u krvi i mjerenje krvnog tlaka. Akciji se odazvalo više od 200 građana.

NA 13. SMOTRI PJEVAČKIH ZBOROVA UMIROVLJENIKA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE U BIZOVCU

P

Zapažen nastup “Miholjanki”

od motom «Tko pjeva – zlo ne misli» u Bizovačkim toplicama održana je 13. smotra pjevačkih zborova umirovljenika koju je otvorio

osječko-baranjski župan dr. VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ. Nastupilo je 10 zborova iz Osijeka, Belišća, Đakova, Našica, Valpova i drugih mjesta, a među njima bile su

i «Miholjanke», članice pjevačkog zbora udruge Matice umirovljenika iz Donjeg Miholjca, kojima je to bio jubilarni 10 nastup na ovoj tradicionalnoj smotri. - Bilo je gotovo 500 umirovljenika s područja naše županije i veliko nam je zadovoljstvo bilo pjevati u takvom društvu. A pjevali smo na naš način «Čija kola klepeću sokakom», naše autorske pjesme «Miholje» i «Na nebu moje duše», te popularnu «Kome bi šumilo moje more sinje, da Hrvatske nije» za što smo pobrali veliki pljesak, nama najmiliju nagradu – istaknula je članica zbora i predsjednica udruge Matice umirovljenika MIRA PINTARIĆ. Ona je posebno pohvalila rad dirigentice LJERKE STANIŠIĆ, koja dva puta tjedno dolazi iz prigradskog naselja Rakitovice na redovne probe koje se održavaju u prostorijama udruge u Donjem Miholjcu. akon Bizovca «Miholjanke» se pripremaju za tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert, što će se 18. prosinca održati u velikoj vijećnici donjomiholjačkog dvorca. U goste im dolaze učenici Osnovne glazbene škole OŠ «August Harambašić» iz Donjeg Miholjca.

N

13


N

ekolicina zaljubljenika u auto i moto sport krajem 2007. godine osnovala je AMK «Hydro» u Šljivoševcima. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran DAMIR KOPRIVANAC, koji je želio ostvariti svoj višegodišnji san – organizirati prve auto-utrke na već tada izgrađenoj avio-pisti u Šljivoševcima. Uz potporu članova kluba i općine Magadenovac to mu je i uspjelo u proljeće slijedeće godine. Naime, 27. travanj 2008. godine ostat će upisan «zlatnim slovima» u povijesti AMK «Hydro» kao dan održavanja prvih utrka ubrzanja, odnosno održavanja prvog STREET RACE utrka u Šljivoševcima, točnije na avio-pisti na izlazu iz sela prema Čamagajevcima. - Uspjeli smo okupiti gotovo tisuću posjetitelja i natjecatelja koji su na pisti pokazali spretnost, brzinu i umijeće koje su zabilježile i televizijske kamere. Među njima bila je kamera i ekipa RTL -a koja je snimila poseban prilog za emisiju EXLUZIV. Tako smo i prije Osijeka uspjeli u našoj namjeri organiziranja utrka ubrzanja 400 i ostalih disciplina koje se održavaju u pravilu dva puta godišnje, a želja nam je stvoriti brand STREET RACE ŠLJIVOŠEVCI – s neskrivenim ponosom ističe veliki zaljubljenik u miris benzina i spaljenih guma Damir Koprivanac, idejni osnivač kluba i auto-utrka. Klub je osnovan u svrhu promicanja auto i moto sporta na ovim prostorima, a zbog velike zainteresiranosti mladih i odlične lokacije postojeće avio-piste, koja je idealna za održavanje ovakvih sportskih sadržaja za cijelo područje županije. - Uz odličnu suradnju s lokalnim vlastima, općinom Magadenovac i mjesnim odborom Šljivoševaca, te potporu brojnih sponzora koji su prepoznali važnost i vrijednost održavanja ovakvih utrka na pisti, a ne na cesti, što je ujedno i naš moto djelovanja, siguran sam da će se još čuti za moto-utrke u Šljivoševcima – kaže Damir Koprivanac.

14

Damir Koprivanac:

“Stvaramo STREET RACE brand!”


GLASNIK_D.MIHOLJCA_8  

GLASNIK_D.MIHOLJCA_8

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you