Page 1


U NAZOČNOSTI MINISTRA BRANITELJA TOMISLAVA IVIĆA U MARIJANCIMA ODRŽAN PRVI MEMORIJAL ZA POGINULE BRANITELJE

Č

Prisjećanje na dane ponosa i slave

uvajući uspomenu na Zdravka Rittgassera, prvu žrtvu Domovinskog rata s našeg područja, ali i na sve poginule hrvatske branitelje, u organizaciji Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Marijanci u tom je mjestu održan Prvi memorijal za poginule hrvatske branitelje. U malonogometnom turniru nastupilo je 8 ekipa, članova braniteljskih udruga iz Belišća, Bilja, Donjeg Miholjca i Osijeka te predstavnici Policijskih postaja Donjeg Miholj-

2

ca i Valpova. Pobjednik prvog memorijalnog turnira bila je ekipa Viljeva, koju čine predstavnici udruge veterana Domovinskog rata Donji Miholjac i koji su u finalnoj utakmici pobijedili ekipu predstavnika Policije Valpovo, rezultatom 4:3.

Ž

elim čestitati i zahvaliti se udruzi dragovoljaca što na ovako lijep i primjeren način čuva uspomenu na one koji su, kada je bilo najpotrebnije, svojom krvlju i svojim životima ispisivali najljepše stranice hrvatske povjesnice. Onima koji su najzaslužniji što danas živimo u slobodnoj, suverenoj, demokratskoj Hrvatskoj i sutra europskoj Hrvatskoj. To je njihova zasluga koju treba cijeniti i poštivati. To je stvar na koju se trebamo svi mi podsjećati, a posebice mi koji smo bili sudionici Domovinskog rata. Ali, to je i stvar koju trebamo prenositi i na buduća pokoljenja koja će živjeti na ovim prostorima i kada nas ne bude bilo. Da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i cijelog hrvatskog naroda nikada ne bi bilo hrvatske slobode – rekao je ministar branitelja TOMISLAV IVIĆ otvarajući prvi susret branitelja, u nazočnosti saborske zastupnice NEVENKE MAJDENIĆ, gradonačelnika Donjeg Miholjca STJEPANA VIDUKE i načelnika općine Marijanci DARKA DORKIĆA.


M

Veterani Viljeva nadigrali policiju Valpova

i smo jedna od rijetkih generacija Hrvata koji su sudjelovali u jednom grandioznom djelu stvaranja neovisne i suverene Hrvatske i na to trebamo biti svi ponosni. I nitko nam taj ponos ne može uzeti, nikakve sudske presude ni bilo kakva druga djela. Dapače, uzdignute glave i čela možemo gledati i na ono iza nas, dakle na ovih 20 godina hrvatske slobode i suverenosti, posebice na ono razdoblje Domovinskog rata, ali i na ono što je pred nama – istaknuo je Ivić. Prije sportskih susreta predstavnici branitelja u društvu svoga ministra Tomislava Ivića, saborske zastupnice Nevenke Majdenić te gradonačelnika Donjeg Miholjca i načelnika općine Marijanci posjetili su mjesno groblje u Marijancima, gdje su ispred središnjeg križa položili cvijeće i zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje s našeg područja. U molitvi ispred počivališta prve žrtve Domovinskog rata prisjetili su se i Zdravka Rittgassera iz Kunišinaca te odali počast pripadniku Policijske postaje Donji Miholjac, koji je poginuo u Tenji u obrani Hrvatske.

3


ŽUPAN VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ POSJETIO PODUZETNIČKI INKUBATOR «OSVIT» U DONJEM MIHOLJCU

12 tvrtki s više od 80 zaposlenih

Ž

upan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić sa suradnicima posjetio je donjomiholjački inkubator Osvit, najbolji poduzetnički inkubator u Hrvatskoj, koji je to priznanje dobio na nedavno održanom nacionalnom savjetovanju poduzetnika Hrvatske u Šibeniku. U inkubatoru, koji djeluje punih devet godina trenutačno radi 12 poduzetnika s preko 80 zaposlenih. Župan Šišljagić čestitao je na uručenom priznanju poduzetnicima i direktoru inkubatora Osvit Nikoli Manojloviću, ali i čelnicima grada Donjeg Miholjca, koji su kako je naglasio župan, shvatili još prije desetak godina značenje inkubatora i pripreme poduzetnika za proizvodnju na otvorenom tržištu, a takve aktivnosti poduzetnika potiče i županija.

4


P

rostor «bivšeg Borova» još prije tri godine Vlada RH prenijela je u vlasništvo gradu Donjem Miholjcu, a mi smo ga u međuvremenu etažirali i priveli namjeni, nudeći našim poduzetnicima da ga i otkupe. Ukupna procijenjena vrijednost gotovo 8 tisuća m2 proizvodnog prostora je 15 milijuna kuna. Ako se dogodi njegova prodaja, za što je već raspisan treći natječaj, mi ćemo izgraditi novi poduzetnički inkubator, koji ćemo prilagoditi manjim poduzetnicima – istaknuo je gradonačelnik Stjepan Viduka.

5


U

k

r

a

t

k

NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA MAGADENOVAC

o

Revizija knjižnog fonda

Vrtić u Magadenovcu i društveni dom u Beničancima

U knjižnici Srednje škole Donji Miholjac krajem lipnja provedena je revizija knjižnog fonda. Takva se revizija provodi svake četiri godine u knjižnicama koje imaju do 10 tisuća svezaka. S obzirom da knjižnica donjomiholjačke Srednje škole ima manje od 6 tisuća svezaka i da je posljednja revizija provedena 2007. godine, bilo je potrebno provesti reviziju i ove godine. Reviziju knjižnog fonda provelo je povjerenstvo u sastavu: Mirta Grozdanić, Ljiljana Bebek, Marijana Grubić, Ivana Azenić, Sabina Kovačević i Dragan Kopić. Revizija je provedena bez poteškoća, a utvrđeno je da se u knjižnici Srednje škole Donji Miholjac zadnjeg dana mjeseca lipnja nalazilo ukupno 5.549 svezaka knjiga.

Dani srpske nacionalne manjine

Svečanom liturgijom u obnovljenoj crkvi Sv. Apostola Petra i Pavla te parastosom za bivšeg patrijarha Pavla u Kućancima su završili 8. dani srpske nacionalne manjine. Obred je predvodio protojerej stavrofor Hrama Sv. Save u Beogradu Radivoje Panić uz sveštenike slavonske eparhije i nazočnost vjernika te štovatelja preminulog patrijarha Pavla. Panić je naglasio da je patrijarh Pavle, rođen kao Gojko Stojčević, još za života prešao sve nacionalne i teritorijalne okvire vodeći se općim kršćanskim načelom ljudskosti prema Bogu i bližnjima. U Kućancima je održana i prodajna aukcija slika i ikona amaterskih slikara s vjerskim motivima, čiji će prihod ići za nastavak obnove crkve Sv. apostola Petra i Pavla.

DND na ljetnom karnevalu

Društvo Naša djeca iz Donjeg Miholjca uspješno je predstavilo svoje maske na tradicionalnom ljetnom karnevalu u Novom Vinodolskom. Prema riječima tajnika DND-a Antonia Čmelaka djeca su prvog dana karnevala nastupila sa Snjeguljicom i patuljcima, a sutradan su odrasli i djeca zajedno prikazali kostime i glazbu 20-tih godina. Na karneval smo otišli zahvaljujući angažiranosti predsjednice dr. Spomenke Drašinac-Kurtagić te pokroviteljima: Grad Donji Miholjac i tvrtke Plodovi Fructus, Karašica-Vučica i Fami – kaže Čmelak

6

Č

lanovi vijeća općine Magadenovac na održanoj su sjednici bez rasprave prihvatili izvješća o radu i poslovanju Radija Donji Miholjac i Miholjačkog poduzetničkog centra, čiji su suvlasnici. Govoreći o dovršenju vodoopskrbne mreže na području općine načelnik STJEPAN ŽIVKOVIĆ izvijestio je vijećnike o skorom tehničkom pregledu mjesnih vodovoda za Laciće i Beničance. Magistralni cjevovod je došao do Vučice, tako da će i Malinovac uskoro imati tehnički pregled, a očekuje se i izbor najpovoljnijeg ponuđača za spojni cjevovod u Kućancima. Spajanjem Kućanaca

ukupno će biti završena vodoopskrba na području općine Magadenovac. Uz već spominjani projekt IPARD-a za nerazvrstane ceste vrijedan približno tri milijuna kuna, općina Magadenovac pojavila se i na natječaju Europske investicijske banke za sufinanciranje projekta izgradnje vrtića u Magadenovcu i društvenog doma u Beničancima. Ovih je dana dogovorena i rekonstrukcija javne rasvjete u Lacićima u vrijednosti 50 tisuća kuna. Vijećnici su upoznati i s informacijom da na javnim radovima u općini Magadenovac trenutačno radi 39 osoba s ispostave Zavoda za zapošljavanje u Donjem Miholjcu.


NA FARMI FRANJE MAJSTOROVIĆA U KRČENIKU

Ekološki uzgoj crne slavonske svinje

P

rije tridesetak godina stanovnica mnogih seoskih dvorišta i salaša crna slavonska svinja nestala je pred najezdom uvezenih bijelih pasmina iz Njemačke, Velike Britanije i Švedske. Međutim, posljednjih godina zahvaljujući novim trendovima proizvodnje ekološke i zdrave hrane, koja prije svega podrazumijeva kvalitetu, crna slavonska svinja kao kasno zrela pasmina ponovno se vraća i to u nekadašnjem ekstenzivnom načinu uzgoja. Jedno od većih stada je u Krčeniku kod FRANJE MAJSTOROVIĆA sa 45 krmača i pet nerasta, koje uzgaja na 19 ha iskrčene šikare. U otvoreni ekološki uzgoj crne slavonske svinje Franjo je do sada uložio oko dva milijuna kuna. Ove se godine na njegovom gospodarstvu očekuju prve šunke i kuleni. - Velika prednost ovih svinja, uz otpornost je izvanredna kvaliteta mesa tako da očekujemo kako ćemo ulaskom u Europsku uniju upravo cijenom vrhunskih suhomesnatih proizvoda opravdati dosadašnja ulaganja – očekuje MARIJA MACANIĆ direktorica tvrtke Helix. Uz ishranu pšenicom, kukuruzom, triticalom i zobi svinje traže hranu i same, a kaljužanjem i kupanjem u posebno iskopanim rupama hlade se i oslobađaju kožnih nametnika. Planovi su povećati broj svinja na 500 komada i od općine Podravska Moslavina kupiti još tridesetak hektara zemljišta za ekološku proizvodnju hrane. Također, općina će putem IPARD programa pomoći izgraditi put do uzgajališta.

U

NEZAPOSLENOST U LIPNJU

Posao očekuje 1.777 osoba

T

ijekom mjeseca lipnja smanjena je nezaposlenost na čitavom području Osječko-baranjske županije, a u ispostavi Zavoda za zapošljavanje u Donjem Miholjcu broj nezaposlenih smanjen je za 78 osoba. Na popisu nezaposlenih nalazi se 1.777 osoba, među kojima prvi put traži zaposlenje 306 osoba, a novo prijavljene su 93 osobe. Evidentirano je 153 nezaposlena hrvatska branitelja, baš kao i u isto vrijeme prošle godine. Pravo na novčanu naknadu zbog nezaposlenosti u lipnju je ostvarilo 279 osoba, što je za gotovo stotinu osoba manje u odnosu na lipanj 2010. godine. Od ukupno 1.777 osoba koje očekuju posao više od 400 osoba je između 45 i 54 godine, 192 između 55 i 59, a čak 74 prijavljene osobe starije su od 60 godina. Promatrano prema mjestu stanovanja 963 osobe su s područja grada Donjeg Miholjca, 261 s područja općine Viljevo, 231 s općine Marijanci, 175 Magadenovac i 148 osoba s područja općine Podravska Moslavina.v

k

r

a

t

k

o

Plastenik Srednje škole

Srednja škola Donji Miholjac nabavila je novi dvoslojni plastenik od 72 m2 u kojem će se od slijedeće školske godine obavljati praktična nastava iz povrtlarstva i cvjećarstva. Uz plastenik vrijedan 30 tisuća kuna izbušen je i bunar dubine 26 metara koji će služiti za navodnjavanje plasteničkih kultura i voćnjaka. Početkom nove školske godine planira se rekonstrukcija i popunjavanje voćnjaka novim voćnim vrstama i sortama te vinovom lozom, dok će se manja površina za ratarske kulture iskoristiti kao ogledna parcela za sorte kukuruza BC Instituta – najavio je Dragan Kopić, koji u školi predaje predmete iz poljoprivredne proizvodnje i vodi stručnu praksu.

Krv dalo 29 osoba

Akciji darivanja krvi, provedenoj u Donjem Miholjcu i Radikovcima odazvalo se ukupno 41 osoba. Zbog zdravstvenih razloga odbijeno je 12, a krv je dalo 29 osoba, 21 u Donjem Miholjcu i 8 u Radikovcima. Prvi put krv su dali Denis Kaksa i Benjamin Petrović iz Donjeg Miholjca. Slijedeća akcija planira se provesti, također za potrebe Kliničke bolnice u Osijeku, 23. kolovoza u Podravskoj Moslavini i Viljevu.

7


G

ledajući ovo bogatstvo naše Slavonije, oduševljena sam velikim brojem mladih koji čuvaju tu našu tradiciju. To je nešto po čemu će nas svi prepoznati kada jednog dana uđemo u Europsku uniju i stoga to bogatstvo treba pokazivati na ovakvim i sličnim manifestacijama – kazala je predstavnica Osječko-baranjske županije i izaslanica župana Vladimira Šišljagića na otvaranju 37. smotre folklora «Miholjačko sijelo». Smotru folklora biranim riječima otvorio je gradonačelnik Donjeg Miholjca STJEPAN VIDUKA, pozdravljajući nazočne, među kojima su bili ministar branitelja i međugeneracijske solidarnosti TOMISLAV IVIĆ i saborska zastupnica NEVENKA MAJDENIĆ. Prije nastupa na ljetnoj pozornici svi su sudionici smotre folklora u svečanoj povorci ulicama grada i kraćim zadržavanjem na središnjem gradskom trgu, uz pjesmu i zvuke tam-

burice pozivali građane na smotru. U povorci su se po prvi put našle i konjske zaprege te konjanici koji su pozdravljeni pljeskom od strane brojnih građana koji su promatrali prolazak svečane povorke. Na ljetnoj pozornici nastupilo je 19 KUDova u jedinstvenom programu koji su otvorili najmlađi članovi domaćina sijela KUD-a «Matija Gubec» iz Donjeg Miholjca. Uslijedio je nastup slijedećih društava: Josip Lovretić iz Otoka, Ivan Tišov iz Viškovaca, Obreška iz Kloštar Ivanića, Slavonac iz Forkuševaca, Jedinstvo iz Jelaha, Sv. Ana iz Vučjaka, Strahoninec iz Strahoninca, Vransko iz Vranskog, Posavina iz Budaševa, Filipovčice iz Komletinaca, Bazavirac iz Duna Putaja, Rešetari iz Rešetara, Zdenac iz Zdenaca, Mato Lovrak iz Velikog Grđevca, KUD Zavidovići iz Zavidovića, Sv. Ana iz Radikovaca, zatim KUD Svilenka iz Buka, te Franjo Ebling iz Svetog Đurđa.


OBILJEŽENA 150. GODIŠNJICA ROĐENJA I 100. GODIŠNJICA SMRTI DONJOMIHOLJAČKOG PJESNIKA AUGUSTA HARAMBAŠIĆA

P

Obnovljen reljef postavljen na rodnu kuću pjesnika

rije 111 godina izabran je za prvog tajnika Društva Hrvatskih književnika. Pjesnik svih književnih vrsta i formi, žurnalist, izgnanik, sa Zagrebačkog sveučilišta, prevoditelj s nekoliko jezika, gorljivi pravaš, trinaest puta zatvaran, tri puta zastupnik u Hrvatskom saboru, državni tajnik Vlade, uznik, stenjevački pacijent, buntovnik, boem, ljubitelj života, žena i alkohola – tim je riječima književnica KRUNA FIRST MEDIĆ oslikala donjomiholjačkog pjesnika Augusta Harambašića na simpoziju održanom u Donjem Miholjcu povodom njegove 150. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti. Harambašić, ustvrdila je Kruna First Medić, spada među četiri naj-

10

veća pjesnika druge polovice 1 9 . stoljeća, uz

Kranjč e vića, Kovačića i Šenou,

a književno desetljeće od 1880. do 1890. moglo bi se slobodno nazvati Harambašićevim dobom. Međutim, miholjačkom pjesniku kritika i politika nisu bili skloni tako da se njegove pjesme, pogotovo poslije 1945. godine ne izdaju niti se njegovo djelo znanstveno vrednuje. Stoga prof. Kruna First Medić i prof. dr. STANISLAV MARJANOVIĆ smatraju da treba načiniti novu, prvenstveno umjetničkoestetsku prosudbu njegovog djela kako se ne bi dogodilo da Harambašić kao nekada bude sahranjen još za života, prije mirogojskih arkada. Pozdravljajući goste simpozija predsjednica Organizacijskog odbora za proslavu Harambašićevih obljetnica KOVILJKA ŠRAJER izrazila je zadovoljstvo što je na pjesnikovu rodnu kuću, u Harambašićevoj ulici vraćen obnovljen reljef s njegovim likom, koji je prvi put postavljen 1920. godine. - Nema ljepšeg uvoda u naše Miholjačko sijelo od obilježavanja obljetnica našeg velikog pjesnika – rekao je gradonačelnik Donjeg Miholjca STJEPAN VIDUKA, zahvalivši svim kulturnim udrugama i svima koji su radili na organizaciji 37. folklorne i kulturne smotre.


U

k

r

a

t

k

o

Napredak u Turskoj

U SKLOPU «MIHOLJAČKOG SIJELA» NASTUPILI I KORISNICI PROGRAMA DNEVNI BORAVAK I POMOĆ U KUĆI STARIJIM OSOBAMA

K

«Kokoš kod frizera»

orisnici programa Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske suradnje «Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama» redovito se sastaju i u ovim ljetnim mjesecima u prostorijama Doma Crvenog križa u Donjem Miholjcu. Prema utvrđenom rasporedu obavljaju se određene aktivnosti od izrade ručnih radova, pjevanja, stjecanja novih znanja i vještina kao što je tečaj informatike, pa do rekreativnih aktivnosti i povremenih organiziranja

izleta. Svoje radove korisnici programa izložili su u prostorijama Doma Crvenog križa. Ono što su naučili tijekom svojih druženja korisnici žele pokazati i građanima, pa su tako tijekom održavanja «Miholjačkog sijela» u velikoj dvorani dvorca Mailath nastupili članovi Pjevačkog zbora i Dramsko-recitatorske sekcije igrokazom «Kokoš kod frizera». Tom prigodom kazivali su i stihove poznatih Miholjačkih pjesnika – rekla nam je voditeljica programa IVANA ŠEBALJ.

Članovi Kulturno-umjetničke udruge «Napredak» iz Podravskih Podgajaca početkom srpnja gostovali su u Turskoj na Međunarodnom festivalu u Rize. Tridesetak podgajačkih folklorista, tamburaša i jedan gajdaš predstavljali su Hrvatsku, a na festivalu su nastupila kulturno-umjetnička društva i gajdaši iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Moldavije, Mađarske, Poljske i Gruzije. Prema riječima predsjednika Pave Vilhelma podgajčani su svakoga dana imali nastup u drugom gradu. Sada im slijede pripreme za tradicionalnu Smotru folklora «Susreti naroda i kultura» u Podravskim Podgajcima.

LIKROB na sijelu

U programu ovogodišnjeg Miholjačkog sijela članovi Udruge za likovno i kreativno oblikovanje LIKROB iz Donjeg Miholjca sudjelovali su s dvije aktivnosti. Prvog dana sijela otvorili su izložbu svojih likovnih radova u tehnikama ulja na platnu, suhog pastela, akrila i tempere uz nastup članova pjevačkog zbora «Miholjanke» Matice umirovljenika Donji Miholjac. Prema riječima predsjednice Marije Tarcal održana je i likovna kolonija uz sudjelovanje tridesetak slikara iz Slatine, Orahovice, Rešetara, Belišća, Osijeka, Belog Manastira, Virovitice i Donjeg Miholjca.

Izložba obitelji Jagodić

U sklopu programa sijela izložbu slika u velikoj dvorani dvorca Mailath postavili su i supružnici Danka Šulhof Jagodić i Robert Jagodić. Izložili su svoje radove rađene u tehnici ulja na platnu. Likovni atelijer «Jagodić» bračni par osnovali su 2002. godine. Do sada su sudjelovali u dvadesetak skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj.

11


NAJAVLJUJEMO u slijedećem broju Glasnika: Reportažni prikaz - gradnja vodovodne mreže u Golincima i Radikovcima

Izvoditelj radova KOMBEL Belišće NA TURNIRU U BJELOVARU

Zapažen nastup Miholjčana

V

iše od stotinu boraca-članova hrvačkih klubova diljem Hrvatske iz Zagreba, Osijeka, Šibenika, Bjelovara, Virovitice, Splita, Ernestinova, Đakova i Donjeg Miholjca nastupilo je u Bjelovaru na humanitarnom turniru u grapplingu UFC X kluba iz Bjelovara. Iako je turnir bio humanitarnog karaktera borbe su bile vrlo zanimljive i teške – kaže Daniel Rušanac, dopredsjednik Hrvačkog kluba Team Carvalho iz Donjeg Miholjca, čiji su članovi također nastupili na spomenutom turniru. Vrlo vrijedan rezultat ostvario je Josip Šimara koji je bio 2. u juniorskoj i 3. u seniorskoj konkurenciji. Marin Kovačević osvojio je

svoju kategoriju školaraca, a u kadetskoj konkurenciji bio je izvrstan treći. Anamarija Rušanac je osvojila svoju kategoriju školarki. U apsolutnoj ženskoj kategoriji ostvaren je ponovno veliki rezultat, jer su Marija Pavlović i Anamarija Rušanac pobijedile protivnicu iz seniorske konkurencije, bitno stariju i uzrastom višu, te su se tako našle u finalnoj borbi. - Finale je bila posebna atrakcija za sve nazočne, a uz veliki pljesak i čestitke svih prisutnih kategoriju je osvojila Marija Pavlović – ističe Rušanac i dodaje da ih već početkom kolovoza očekuje nastup na turniru u Ernestinovu.

NA SKUPŠTINI NK JEDINSTVA DONJI MIHOLJAC

Vladimir Šantoši novi predsjednik kluba Na izvještajno-izbornoj skupštini za novog predsjednika NK Jedinstva Donji Miholjac, na prijedlog gradonačelnika STJEPANA VIDUKE jednoglasno je izabran VLADIMIR ŠANTOŠI. Prvi dopredsjednik je Stjepan Viduka, a drugi Dario Šutalo. Zahvalivši se na izboru novi je predsjednik pozvao sve prijatelje kluba da pomognu u radu kluba. Glasnik impressum Nakladnik CENTAR ZA KULTURU, INFORMIRANJE I CIVILNI SEKTOR DONJI MIHOLJAC tel: 031/631-531 mail: info@dmiholjac-ckics.hr Glavni urednik Vladimir Perković tel. 031/631-529 Novinari Andrijana Dolančić Daliborka Đurišić Ivan Korov Grafička priprema SKI studio D. Miholjac www.ski-design.hr info@ski-design.hr


DONJOMIHOLJAČKI RIBIČI PRVACI HRVATSKE JUNIORI

I

Z

a ribolovno športsku udrugu „Udica“ Donji Miholjac ova je godina u natjecateljskom ribolovu postala najuspješnija. Udruga provodi natjecanja u tri kategorije i to: kadeti, juniori i seniori. Prijavljena su natjecanja u Mini lige Zajednice, Ligi Osječko-baranjske županije, izlučnim natjecanjima u Kupu Hrvatske i ostalim prijateljskim natjecanjima. Na svim do sada održanim natjecanjima ostvarili smo izvanredne reultate, kako ekipno, tako i pojedinačno. U dosad ostvarenim kolima lige sve naše ekipe imaju plasmane osvojenih prvih mjesta i vodeće pozicije na trenutačnoj tablici liga koje su negdje na sredini natjecateljskog ciklusa. Više o rezultatima liga bit će na kraju prvenstva i održanih svih kola natjecanja. Najviše nas je obradovao izboreni plasman svih triju kategorija na završnom natjecanju Kupa Hrvatske. Sve tri kategorije morale su prvo imati odlične plasmane u Kupu Osječko-baranjske županije, zatim u Kupu IV Zone HŠRS-a i time smo ostvarili pravo na natjecanjima u samom finalu, odnosno u Završnici Kupa Hrvatske – ističe tajnik Udice LJERKO MAJDENIĆ.

14

KADETI

I

zborili su plasman za nastup na 56. Kadetskom kupu HŠRS u ribolovu udicom na plovak koji je održan od 01. do 03. srpnja 2011. godine u Podturenu na vodi Stara Mura (Međimurska županija). U konkurenciji od 19 ekipa kadeta, nakon dva dana natjecanja naša kadetska ekipa osvojila je 4. mjesto. Bilo je to veliko veselje, ali pomalo i žalost jer je nedostajalo vrlo malo, svega 2 sektorska boda da ekipa ima odličja, odnosno treće mjesto. Za ekipu su nastupili: Josip Slačanac, kapetan ekipe i natjecatelji: Natanijel Andračić, Mihael Trošić i Antonio Grobotek. Najbolji pojedinac bio je Mihael Trošić osvojenim ukupnim 11. mjestom pojedinačno. Svega nekoliko tjedana poslije toga predstoji završnica za juniore i seniore kojima je ovo četvrto mjesto kadeta dalo visoki uvjet za ostvarenje rezultata.

zborili su plasman za nastup na 58. Kupu HŠRS-a koji je održan od 15. do 17. srpnja. 2011. godine na Staroj Dravi u Bilju za koje je domaćin ŠRD „Amur“ Darda i ŠRS Osječko-baranjske županije. U konkurenciji od 16 ekipa, nakon dva dana natjecanja naša juniorska ekipa osvojila je 3. mjesto. Za ekipu su nastupili natjecatelji: Gabrijal Skrbin, Petar Pavelja, Tihomir Grobotek i Antonio Grobotek i kapetan ekipe Josip Skrbin. Pojedinačni prvak Hrvatske je Petar Pavelja sa ukupnim ulovom od 12560 grama ribe. Ako uzmemo prosječnu težinu ulovljenih riba od svega 20 grama ulovio je preko 600 riba. Treba vidjeti tu brzinu i spretnost. Za gledatelje, vođe ekipa i naravno roditelje jednostavno plijeni pažnju, te onaj koji je stao iza njega ne odvaja pogled od ovakvog brzog ribolova.

SENIORI

U

nedjelju 17.07.2011. svečanim ručkom u ZOO hotelu u Osijeku završen je 58. Kup HŠRS. Veselje se nije dalo opisati. Nazočna je ukupno svojim sudjelovanjem 61 ekipa, od čega 23 ekipe seniora. Ovaj kup je bio najbrojniji do sada. Natjecalo se ukupno gotovo 200 natjecatelja. I onda proglašenje. Pobjednik Kupa Republike Hrvatske je seniorska ekipa RŠU „Udica“ Donji Miholjac. Ekipa je nastupila u sastavu: Miroslav Molnar, Dragan Gužvić, Ljerko Majdenić i Josip Slačanac. Pojedinačni viceprvak je Miroslav Molnar sa ukupnim ulovom 11345 grama ribe.


GLASNIK_D.MIHOLJCA_14  

GLASNIK_D.MIHOLJCA_14

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you