__MAIN_TEXT__

Page 1

BARN OG UNGE august-desember 2019


Åpent barnerom Gratis tilbud for barn opp til sju år I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det barneglade bøker. Rommet er betjent og åpent fra kl. 9.30 til 14.00 tirsdag til fredag og 10.00–15.00 på lørdager (12.00–15.00 når det er Minilørdag). Lørdager har Kafe Oslo barnekafé i naborommet Nedjma.

Barnehagebesøk Tirsdager, onsdager og fredager har vi lesestunder som kan passe for alle aldersgrupper. Torsdager har vi fortellerstunder for barn mellom fire og seks år. Hver måned har vi en ny forteller på besøk, som formidler eventyr fra ulike deler av verden. I høst kommer Georgiana Keable, Ellen Jerstad og Helga Samset. For påmelding og mer informasjon, ta kontakt på e-post: barnehage@litteraturhuset.no. Mer enn 80 000 barnehagebarn har vært hos oss siden 2009. Tilbudet er støttet av Oslo kommune.


FOTO: SANDRA R. NIELSEN OG LEO SHUMBA


Faste arrangementer Minilørdag Noen lørdager inviterer forteller Marianne Sundal til lesing av fine bildebøker. Hun tar med seg en musiker, enten Selma Bolstad eller Sofie Mortvedt. Oppstart kl. 10.45 og kl. 11.30, så blir vi ferdige til formiddagsluren. For litteraturinteresserte mellom to og fire år. Billetter legges ut mandagen samme uke som arrangementet avholdes. Noen av arrangementene blir så superbra at vi tenker at flere skal få se dem, da inviterer vi til minilørdag-ønskereprise.

Lørdagsklassikeren Det finnes bøker man aldri blir lei av. Utvalgte lørdager gjør vi ekstra stas på moderne barneklassikere, i form av en teaterforestilling eller lesestund.

Litt lengre lesing Dette er arrangementet for deg som liker å høre helt til slutten! Innimellom tar den dyktige fortelleren og skuespilleren Torgrim Mellum Stene med seg en skikkelig bra bok. Så leser og forteller han seg gjennom boka helt til siste side. Arrangementet tar en liten time og passer best for barn fra seks år.


Så rart? Litteraturhusets egen sakprosaserie «Så rart?» passer best for barn fra seks til ti år. Vi inviterer en forfatter eller fagperson som kan mye rart om et tema og som er flink til å fortelle om det.

Tegn svaret! Dette er vår nye serie hvor du hver gang får møte to illustratører som leser og viser bilder fra de fine bøkene sine. Deretter blir de intervjuet av forfatter Veronica Salinas – men de får ikke lov til å svare med ord, bare ved å tegne på tavla! Her blir det tull, tøys og tegning. Passer for barn fra fire år.

Verden rundt med musikk og eventyr Lyst til å være med til et sted du kanskje aldri har vært før? Noen lørdager boltrer en musiker og en forteller seg i musikk og eventyr fra et land eller verdensdel de har et spesielt forhold til. Passer for barn fra fire år.

Ny debatt «Ny debatt» er en debattserie for og av ungdom der Litteraturhuset inviterer til debatt sammen med Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg) og forskjellige ungdomsorganisasjoner.


Skolebesøk på

Høsten 2019

UKE 41: Camara Lundestad Joof

UKE 44: Marie Moen Holsve

UKE 45: Elias Våhlund

UKE 48: Michael Stilson

Litteraturhuset har hver vår og høst flere tusen skoleelever på besøk og tilbyr gratis forfattermøter for elever både fra barneskolen, ungdomsskolen og videregående. For mer informasjon, se løpende program. Påmelding: skole@litteraturhuset.no Litteraturhusets skolebesøk er støttet av Sparebankstiftelsen.


14.09 • GRATIS

SÅ RART? OM DYRAS SJEKKETRIKS 02.11 • GRATIS

DEN STORE DETEKTIVDAGEN

26.10 • 50,-

DEN VESLE VAMPYREN 16.11 • 50,-

TEGN SVARET


AUGUST Lørdag

24.

ILL.: ANA ALBERTO

kl. 11.30 Kjelleren 50,-

Rosa Parks og Maya Angelou Marianne Sundal og Raymond Sereba Det var i 1955 i USA: Rosa Parks nektet å reise seg for en hvit mann på bussen. Da hadde Rosa blitt en voksen dame. Men allerede den gangen hun var en liten jente, oppdaget hun urettferdigheten: at hvite ble behandlet annerledes enn svarte og menn annerledes enn kvinner. En annen som oppdaget det samme, var Maya Angelou. Også hun vokste opp i USA mens det enda var raseskille der. Også hun turte store ting som fikk stor betydning for mennesker over hele verden. Små folk, store drømmer heter bokserien om historiske kvinner som forteller Marianne Sundal leser og forteller fra denne lørdagen. Det er Isabel Sánchez Vegara som har skrevet serien, Ana Albero har illustrert. Raymond Sereba er musiker og tonsetter Rosa Parks og Maya Angelous historier. Passer for barn fra fire år. 9


AUGUST

Lørdag

24.

kl. 13.00 Kjelleren 50,-

10

ZombieLars Med Thomas Seeberg Torjussen ZombieLars er død, eller en såkalt levende ulevende, men han blir mer levende når han blir forelska. En gang trodde han ikke at han kunne få venner, men så fikk han det likevel etter hvert. En ninja, en heks, et troll og en haug med andre fremmede. Og vanlige mennesker også. Alt blir annerledes etter at han begynner på Bekkebakken skole. Men hva med fremmedhaterne? Hva kan de gjøre for å få dem til å slutte å mislike alle som ikke er som dem selv, forstå at fremmede ikke er noe å være redde for? Thomas Seeberg Torjussen er serieskaperen bak ZombieLars og vennene hans som har gått i tre bejublete sesonger på NRK Super. Serien vant også Gullruten 2019 i klassen beste barne- eller ungdomsprogram. Nå har TV-serien også blitt tegneserie – og tredje bind har akkurat kommet fra trykk! Passer best for barn fra ni år.


11

FOTO: TORDENFILM


AUGUST

31.

kl. 11.00 Kjelleren 50,-

12

Syng! Med Julie Sofie Reite og Amalie Jensen Tolo Bæ, bæ, lille lam, Lille pusekatt og Ro, ro, ro din båt. Bli med på ei musikalsk reise saman med skodespelarane Julie Sofie Reite og Amalie Jensen Tolo. Dei har med seg den heilt ferske boka Syng, som er ei samling med våre kjæraste barnesongar illustrert av Bjørn R. Lie. Kan du ikkje rørslene til «Mikkel rev» seier du? Kva med «Bjørnen sover» eller «Lille Petter Edderkopp»? Julie Sofie og Amalie lærer bort både songane og dei fine rørslene som høyrer til. Passar best for barn frå to til fire år.

ILL.: BJØRN R. LIE

Lørdag


SEPTEMBER

Torsdag

5.

kl. 19.00 Kjelleren Gratis

Ny debatt Tema kommer senere Hvordan skal vi få til en bedre klimapolitikk? Hvordan er det egentlig å være barn på flyktningmottak, og hvilke tiltak kan gjøres for at arbeidslivet blir mer inkluderende? På «Ny debatt» drøftes ulike problemstillinger, og problemene som debatteres, velges ut av ungdomsorganisasjonene selv. Det er også ungdommene som setter sammen panelet. «Ny debatt» er en debattserie av og for ungdom som blir arrangert av Litteraturhuset og Barneog ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg). Velkommen. 13


Bok til alle-dag!


Bokåret

2019

SJEHERASAD KL. 11.30 OG 12.30

RYDDETID Camilla Kuhn, Safia Abdi Haase og Sherin A. Wahab leser Ryddetid av Camilla Kuhn på norsk, somali og arabisk.

SJEHERASAD KL. 12.30

HVA SIER REVEN? Trygve Rammefjell forteller.

WERGELAND KL. 13.00

JENTA SOM VILLE REDDE BØKENE Forestilling med fortellerne Marianne Sundal og Kristine Haugland og musiker Sofie Mortvedt.

KJELLEREN KL. 14.00

ALLE HAR EN BAKSIDE Anna Fiske tegner og forteller.

Lørdag 7. september Gratis

KJELLEREN KL. 16.00

SJANGER-SLAM Hva er forskjellen på å skrive romaner, poesi og tekster for scene? Fredrik Høyer møter ungdom fra Aktiv Grorud til samtale om å skrive i ulike sjangre.

WERGELAND KL. 17.00

DRABANT. HIPHOP-HISTORIE Med Øyvind Holen og Mikael Noguchi

Arr.: Leser søker bok


SEPTEMBER

14.

kl. 10.45. og kl. 11.30 Sjeherasad 50,-

16

Minilørdag ønskereprise Om å være sint Når Minsten er sint, må alle passe seg! Han river ned høye tårn av lekeklosser og sparker til alle lekene. Han blir så sint som en farlig løve! Men hvor lenge orker han egentlig å være sint? Bildeboka Minsten er sint er skrevet og illustrert av svenske Mervi Lindman og oversatt til norsk av Astrid Haugen. Denne lørdagen kommer forteller Marianne Sundal for å lese og fortelle om Minsten, sammen med musiker Sofie Mortvedt. Arrangementet har vi hatt på Litteraturhuset en gang før, og da var det så populært at nå gjør vi det en gang til! Passer for barn fra to til fire år.

ILL.: MERVI LINDMAN

Lørdag


SEPTEMBER Lørdag

14.

ILL.: CAMILLA KUHN

kl. 13.00 Kjelleren Gratis

Så rart? Med Malin Hellebø Korleis ville du gått fram om du ønskte deg kjærast og til dømes var ei geit? Og om du var ein kjempeakkar: Kva hadde du vore villig til å gå gjennom for å komme deg til det årlege kjempefellesmøtet, den einaste sjansen for å finne ein passande make? Kva med strutsedamene: Lèt dei seg sjarmere når sjefshanen skifter hudfarge frå brungrå til glødande raud? Malin «Dyre-Malin» Hellebø frå NRK Super har gitt ut boka Dyras beste sjekketriks, som har fine teikningar av Camilla Kuhn. No fortel ho noko av det ho veit om kjærleikslivet til dyra i Litteraturhusets sakprosaserie «Så rart?». Passar for barn frå seks år.

17


SEPTEMBER

21.

kl. 11.00 Kjelleren Gratis

18

Rot og Bjørne Lesestund med Hege Østmo-Sæter Olsnes Rot og Bjørne er bestevenner, men det er ikke alltid så lett, for Rot er så kjempekjapp, og Bjørne liker å tenke. Når de tegner, for eksempel, bruker Rot opp alle arkene før Bjørne får tegnet en eneste prikk. Og når de leker gjemsel, går Bjørne rolig fra rom til rom mens Rot gnistrer og brenner etter å bli funnet. Og mørkgjemsel: Er ikke det bare skikkelig skummelt? Det er Hege Østmo-Sæter Olsnes som har skrevet og illustrert de to bøkene om Rot og Bjørne, Rot og Bjørne tegner og Rot og Bjørne leker gjemsel. Denne lørdagen får vi besøk av Rot, og så blir det tegning med Rot og Hege etter lesestunden. Passer best for barn mellom tre og seks år.

ILL.: HEGE ØSTMO-SÆTER OLSNES

Lørdag


Åpent barnerom Tirs.–fre. 9.30–14.00 Lørdag 10.00 – 15.00

Bildebøker i bokhyllene Barnekafé i Nedjma på lørdager For barn opp til sju år

Lese- og fortellerstunder

Gratis

19


FOTO: MARIA GOSSÉ

OKTOBER

UKE 41: 8.–10. OKTOBER 20


FORFATTARMØTE MED CAMARA LUNDESTAD JOOF Skulebesøk for vidaregåande skule Kjære bror. Gjennom heile oppveksten i dei kvite heimane kalla dei oss negerbarna. Det blei sagt leikande og vart, med kjærleik. Mens tremenningar og fetrar fekk vere barna til onklar og barna til tanter, var vi alltid negerbarna til mamma. Slik opnar Camara Lundestad Joof boka Eg snakkar om det heile tida, ein sjeldan hardtslåande tekst om korleis rasismen ho opplever infiserer kvardagen hennar, påverkar måten ho tenkjer på – om møtet med alle dei små tinga, blikka, alt det subtile, men også om å bli banka opp av nynazistar. Camara er scenekunstnar, dramatikar og forfattar. På Litteraturhuset snakkar ho om korleis forskjellsbehandling og rasisme set seg i kroppane det gjeld, set seg i hovuda. Og kan ho nokon gong fri seg sjølv frå spørsmålet om hudfarge? Det blir forfattarmøte tysdag 8., onsdag 9. og torsdag 10. oktober kl. 9.30, 10.45 og 12.00. Møtet varer om lag 45 minutt. Påmelding til skole@litteraturhuset.no.

GRATIS 21


OKTOBER

Torsdag

17.

kl. 19.00 Kjelleren Gratis

22

Ny debatt Tema kommer Hvordan skal vi få til en bedre klimapolitikk? Hvordan er det egentlig å være barn på flyktningmottak, og hvilke tiltak kan gjøres for at arbeidslivet blir mer inkluderende? På Ny debatt drøftes ulike problemstillinger, og problemene som debatteres velges ut av ungdomsorganisasjonene selv. Det er også ungdommene som setter sammen panelet. «Ny debatt» er en debattserie av og for ungdom som blir arrangert av Litteraturhuset og Barneog ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg). Velkommen.


Lørdag

19.

ILL.: KARI STAI

kl. 13.00 Sjeherasad Gratis

Jakob, Neikob og Stormen Lesestund med Kari Stai Jakob og Neikob kjenner vi frå før. Dei to venene der den eine berre kan seie ja, den andre berre nei, og alle dei vanskelege og morosame tinga som skjer når dei to prøver å snakke. Det er Kari Stai som både har skrive og illustrert bøkene om Jakob og Neikob, og no kjem ho til Litteraturhuset for å lese den nyaste boka, der dei to blir kjende med Spinnvill. Spinnvill seier at ho kan lage alt mogleg på ein blunk i fabrikken sin. Korleis kjem det til nytte når dei to venene oppdagar at kloden har endra seg og er full av søppel? Passar best for dei mellom tre og seks år.

23


OKTOBER

26.

kl. 10.45 og kl. 11.30 Sjeherasad 50,-

24

Minilørdag Med Marianne Sundal og Selma Bolstad Noen ganger gjemmer folk seg så bra at de nesten blir helt borte vekk. Da er det bare å lete overalt. I Julia gjemmer seg er det først Julia som gjemmer seg kjempegodt, og så er det mamma. Og det blir enda vanskeligere å finne den riktige gjemmeren når hunden Soda også vil være med å leke! Boka er skrevet av Eva Eriksson og illustrert av Lisa Moroni, og den leser forteller Marianne Sundal høyt for oss i dag. Hun har også med seg den fine musikeren Selma Bolstad som gir boka tonefølge. Passer best for barn fra to til fire år.

ILL.: LISA MORONI

Lørdag


OKTOBER Lørdag

26.

ILL.: AMELIE GLIENKE

kl. 13.00 Kjelleren 50,-

Den vesle vampyren Litt lengre lesing med Torgrim Mellum Stene Anton er alene hjemme og ser krim på TV da noe plutselig kommer inn gjennom vinduet hans: Rydiger Schlotterstein, som har vært død i nesten 150 år. Seinere kommer Rydiger tilbake igjen sammen med søsteren Anna, og er det ikke overraskende at en vampyr kan være så søt? Det er Angela SommerBodenburg som har skrevet bøkene om Rydiger og Annas vennskap med Anton, der det alltid er overhengende fare for at noen tar en slurk av Anton og gjør også ham til vampyr. Likevel blir Anton villig med inn i deres verden av gravhvelv, steinslott og grøssent natteliv. Fortelleren Torgrim Mellum Stene leser og forteller seg gjennom første bok i serien, Den vesle vampyren. Arrangementet passer best for tøffinger fra seks år. 25


ILL.: BÅRD SLETVOLD TORKILDSEN. FRA OMSLAGET TIL INGEN SOVER TRYGT I NATT

OKTOBER

UKE 44: 29.–31. OKTOBER

26


FOTO: MAJA HATTVANG

FORFATTERMØTE MED MARI MOEN HOLSVE Skolebesøk for 5. til 7. trinn Mari Moen Holsve fikk stort litterært gjennomslag med sin trilogi om trillingene Dina, Balder og Thea. Første del, Halvgudene, ble tildelt Arks barnebokpris, og også oppfølgerne Arven etter Maél og Svart regn fikk mange lesere. Nå er hun aktuell med romanen Ingen sover trygt i natt, som vant Bokslukerprisen i år. Dette er en pris som deles ut av Foreningen !les, men der det er elever på 5. og 6. trinn som stemmer fram den boka de liker best. En litt skummel fortelling er det, for en gutt blir funnet drept, og kan klassekameratene hans stoppe morderen? På Litteraturhuset forteller Mari om livet som forfatter, og hvordan det er å skrive spenning og grøss. Det blir forfattermøter tirsdag 29., onsdag 30. og torsdag 31. oktober kl. 9.30, 10.45 og 12.00. Varighet ca. 45 minutter. Påmelding til skole@litteraturhuset.no.

GRATIS

27


HemmeligDen store

Quiz

DETEKTIVDAGEN Bli med når Litteraturhuset lager detektivmoro i alle etasjer!

Detektivlesestund Om å følge sporene fram til den beste vennen Hvordan ser sporene til en bestevenn ut? Forteller Marianne Sundal leser Eric Carles vennskapsklassiker Den lille musa leter etter en venn. Marianne har også med seg den dyktige musikeren Selma Bolstad. Passer best for barn fra to til fire år.

Mystisk konsert Med rockebandet Plopp

Detektivtegning

Kan Plopp noen sanger om forstørrelsesglass, kanskje? De kan i hvert fall spille veldig mange gøye låter som det går an å synge til. Og så kan de en sang om en koseklut som er borte, og som man absolutt må lete etter! Med Henning Kemp, Rino Johannessen og Knut Lothe.


Hele huset

Møt Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes Tiril, Oliver og sporhunden Åtto fra Detektivbyrå nr. 2 ordner opp store og små saker i den lille småbyen Elvestad. Forfatter Jørn Lier Horst forteller, og Hans Jørgen Sandnes tegner. Og med seg har de også den helt ferske detektivbyråboka Operasjon Radius! Passer best for barn fra seks til ti år.

Lydbokkafé

Mer informasjon kommer på litteraturhuset.no

ILL.: HANS JØRGEN SANDNES

Detektivbyrå nr. 2

Filmvisning


UKE 45: 4.–6. NOVEMBER

30 ILL.: AGNES VÅHLUND. FRA OMSLAGET TIL HÅNDBOK FOR SUPERHELTER. DEL 4: ULVENE KOMMER

NOVEMBER


FOTO: KAJSA GÖRANSSON

FORFATTARMØTE MED ELIAS VÅHLUND Skolebesøk for 3. og 4. trinn Niåringen Lisa blir mobbet av en guttegjeng etter at hun har måttet flytte til et sted hun ikke vil bo. Det eneste stedet hun kjenner seg trygg, er på biblioteket. En dag hun rømmer inn der, ser hun en rar bok som står og lyser opp innerst i en hylle, og på ryggen står det «Håndbok for superhelter». Men vil hun klare å lære seg noen av de 101 forskjellige superkreftene som finnes? Det har etter hvert blitt fire bøker om Lisa, som faktisk klarer å bli en superhelt etter hvert og som tar opp kampen mot alle forbryterne i den lille byen Rosenhill. Alle er skrevet av Elias Våhlund og illustrert av Agnes Våhlund. Elias besøker Litteraturhuset nå, for å fortelle om Lisa og om kunsten å bli en superhelt. Det blir forfattermøter mandag 4., tirsdag 5. og onsdag 6. november kl. 9.30, 10.45 og 12.00. Varighet ca. 45 minutter. Påmelding til skole@litteraturhuset.no.

GRATIS

31


NOVEMBER Lørdag

9.

kl. 13.00 Kjelleren Gratis

Verden rundt med musikk og eventyr Med Faezeh Zaidi, Mehda Zolfaqari og Sanskriti Shrestha Det var en gang en konge og dronning som ikke hadde noen barn. En dag fløy det en falk forbi, og ut av nebbet falt en søt liten jentemus. Kongen og dronningen tok musa som sitt barn. Den lille musa vokste og ble til en vakker prinsesse, og både ilden, vannet, vinden og jorda ønsket å gifte seg med henne. Hvem av dem er den sterkeste, tro? Bli med på flerspråklig fortellerstund med musikk! Eventyret om museprinsessa finnes i mange ulike varianter i ulike land, og denne gangen er det det indiske eventyret man tar utgangspunkt i. Faezeh Zaidi forteller på urdu, Mehda Zolfaqari på norsk, og Sanskriti Shrestha spiller på tabla. Passer for hele familien.

32


Husk at du kan forhündskjøpe billetter til Litteraturhusets egne arrangementer via vür hjemmeside. Til enkelte arrangementer legges det ut gratisbilletter i forkant. For mer info og billetter, se litteraturhuset.no/billetter Billetter til minilørdag legges ut mandagen samme uke som arrangementet avholdes.


ILL.: KRISTIN ROSKIFTE

NOVEMBER

Lørdag

16.

kl. 13.00 Kjelleren 50,-

34

Tegn svaret! Med Kristin Roskifte, Gry Moursund og Veronica Salinas Kristin Roskifte har lagd Alle sammen teller, som både er en helt spesiell tellebok og en fortelling om verden og alle de rare menneskene som bor her: «Syv og en halv milliard mennesker på samme planet. Hver eneste av dem har sin egen, unike historie. Alle sammen teller. En av dem er deg!» I Gry Moursunds bok Alle som har rompe, liker å prompe er det stor festmiddagsselskap. Stua er full


ILL.: GRY MORSUND

av onkler, oldemødre og småfettere når noen promper høyt, og tante Tulla legger skylden på Tilda. Er det sant, som legeonkelen sier, at vi alle har en halv liter prompegass i magen hver dag? Og er det sant, som Tilda sier, at det ikke var hun som prompa denne gangen? «Tegn svaret!» er Litteraturhusets serie der du hver gang får møte to illustratører som leser og viser bilder fra de fine bøkene sine. Deretter blir de intervjuet av forfatter Veronica Salinas – men de har ikke lov til å svare med ord, bare ved å tegne på tavla! Det er klart for tull, tøys og tegning. For barn fra fire år og oppover. 35


NOVEMBER

Torsdag

21.

kl. 19.00 Kjelleren Gratis

36

Ny debatt Tema kommer Hvordan skal vi få til en bedre klimapolitikk? Hvordan er det egentlig å være barn på flyktningmottak og hvilke tiltak kan gjøres for at arbeidslivet blir mer inkluderende? På Ny debatt drøftes ulike problemstillinger, og problemene som debatteres velges ut av ungdomsorganisasjonene selv. Det er også ungdommene som setter sammen panelet. «Ny debatt» er en debattserie av og for ungdom som blir arrangert av Litteraturhuset og Barneog ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg). Velkommen!


NOVEMBER Lørdag

23.

kl. 13.00 Kjelleren Gratis

Lørdagsklassiker spesial Robin Hood stjal fra de rike og ga til de fattige. Han var forelsket i den veldig vakre Marion, og få kunne måle seg med ham i å skyte med pil og bue. Og han holdt til sammen med andre fredløse menn, dypt inne i Sherwoodskogen. I dag blir det fortellerforestilling med Torgrim Mellum Stene. Han tar oss med inn blant Sherwoodskogens høye trær, vi får høre historien om mennene i grønt, og kanskje blir det også seljefløytespill? Passer best for barn fra seks år. 37


NOVEMBER

38

GRATIS

ILL.: FRA OMSLAGET TIL BARE SPILLE BALL

UKE 48: 26.–28. NOVEMBER


FOTO: KNUT AAGE DAHL

FORFATTERMØTE MED MICHAEL STILSON Skolebesøk for ungdomsskolen Fredrik skal spille den store kampen. Den som skal avgjøre om han får en proffkarriere. Men i siste liten forandres alt. Han blir flyttet til en annen posisjon på banen, og faren hans dukker plutselig opp, etter ikke å ha latt høre fra seg på fem måneder. Michael Stilsons debutbok fra 2018 heter Bare spille ball. Michael har selv bakgrunn som proffspiller og kjenner fotballverdenen godt fra innsiden. Romanen hans har blitt hedret med Norske barne- og ungdomsbokforfatteres debutantpris Trollkrittet, og i vår ble han tildelt den gjeve Uprisen, der ungdomsskoleelevene selv stemmer fram en vinner. Det handler om fotball. Men vel så mye handler det om å være på vei inn i voksenverdenen og om å ta viktige valg når man føler at alle rundt en forventer alt mulig: foreldre, trenere, kompiser, kjærester. Og hvorfor gjør vi alle de tingene vi gjør? Dette snakker Michael om på Litteraturhuset. Det blir forfattermøter tirsdag 26., onsdag 27. og torsdag 28. november kl. 9.30, 10.45 og 12.00. Varighet ca. 45 minutter. Påmelding til skole@litteraturhuset.no. 39


Lørdag

30.

kl. 10.45 og kl. 11.30 Sjeherasad 50,-

40

Minilørdag ønskereprise Med Marianne Sundal og Selma Bolstad Den blå elefanten Mimbo Jimbo bygger et hus. Nei, det blir visst et helikopter! Med det kan han fly over til kameraten sin, Mumbo Jumbo, som er en flodhest. Men hvordan skal flodhesten få være med på flytur, han som er så stor? Boka Mimbo Jimbo er skrevet og illustrert av prisbelønte Jakob Martin Strid fra Danmark og oversatt av Fride Friestad. I dag kommer forteller Marianne Sundal og musiker Selma Bolstad for å spille musikk og fortelle om den spennende flyturen til de to gode vennene. Arrangementet har vi hatt på Litteraturhuset en gang før, og da var det så populært at vi gjør det en gang til! For barn mellom to og fire år.

ILL.: JAKOB MARTIN STRID

NOVEMBER


Lørdag

30.

kl. 13.00 Kjelleren 50,-

FOTO: NRK

NOVEMBER

Snøfall Med Hanne Hagerup Hvert øyeblikk nå begynner julekalendertida! I år er det Snøfall som sendes, den mest populære julekalenderen NRK noensinne har produsert, og som ble sendt første gang i 2016. Det var Klaus, Hilde og Hanne Hagerup som skrev manuset til serien som forteller historien om Selma og Julius, selveste julenissen. Og i dag kommer Hanne på besøk på Litteraturhuset for å fortelle om hvordan de klarte å finne på alt det rare som Selma, Pil og Vinter gjør i tida fram mot jul. Dessuten har Hanne skrevet en ny bok om Snøfall-livet. Og kanskje leser hun litt fra den? Passer best for barn fra fem år.

41


DESEMBER

7.

kl. 10.45 og kl. 11.30 Sjeherasad 50,-

Minilørdag Med Marianne Sundal og Selma Bolstad Ingrid ligger våken. Gleder seg til jul. Ivar gleder seg også. Tida går så sakte. Man må ofte vente litt på jula. Da er det bra man kan lese fine bøker. Det er Katerina Janouch som har skrevet Ingrid og Ivar feirer jul, som Mervi Lindman har lagd tegningene til, og boka er oversatt til norsk av Øystein Rosse. Fortelleren Marianne Sundal leser høyt om juleventingen denne lørdagen. Og heldigvis har hun med seg musiker Selma Bolstad som korter ned desemberdagene enda litt mer med fine toner. Passer best for barn mellom to og fire år.

42

ILL.: MERVI LINDMAN

Lørdag


DESEMBER Lørdag

14.

ILL.: IRENE MARIENBORG

kl. 12.00 Kjelleren Gratis

Jule-Nora Med Irene Marienborg Det finnes mange bøker om Nora. For eksempel om Nora som må tisse, som er ute i regnet. Nora og Filip som helst vil spise pannekaker, men som må rydde opp først, og om Nora som synes prikker er det fineste som finnes. Men vet vi noe om hvordan det er når Nora feirer jul? Kanskje det finnes en bitteliten Nora-julefortelling eller et Nora-dikt? Og liker Nora jula, tro? Det er Irene Marienborg som både tegner og skriver bøkene om Nora. Denne dagen har hun med seg flipover sånn at hun kan tegne mens alle ser det – litt Nora-tegninger og litt noe helt annet. Passer best for barn mellom to og fire år. 43


Norges første litteraturhus åpnet dørene høsten 2007 og er viet litteratur i ordets vide forstand. Litteraturhuset rommer mange ulike aktiviteter for både voksne, barn og unge, og det finnes en egen etasje for barne- og ungdomsarrangementer. Huset er en møteplass for alle som er interessert i bøker og litteratur. Stiftelsen Litteraturhuset er uavhengig og ikkekommersiell og har som formål å formidle og vekke interesse for litteratur og lesing. Litteraturhuset ligger i Wergelandsveien 29 – ta t-banen til Nationaltheatret, trikk 11, 17 eller 18 til Dalsbergstien eller buss 21 til Homansbyen.

litteraturhuset.no/barn-og-unge post@litteraturhuset.no Wergelandsveien 29, 0167 Oslo Tlf.: 22 95 55 30

Profile for Litteraturhuset

Litteraturhuset Barn og unge høsten 2019  

Program for barne og unge Litteraturhuset i Oslo august-desember 2019

Litteraturhuset Barn og unge høsten 2019  

Program for barne og unge Litteraturhuset i Oslo august-desember 2019

Advertisement