Page 1

PROGRAM JANUAR FEBRUAR MARS 2019


4 7 10 11 16 34 74 117 118 120 122

HEGDEHAUGSVEIEN

INNHOLD

FAST PROGRAM BARN OG UNGDOM KAFE OSLO Lorry TANUM LITTERATURHUSET JANUAR FEBRUAR MARS OM SITATENE UTLEIE OM HUSET KART OVER HUSET

BILLETTER Forhåndskjøp billetter til arrangementer i Litteraturhusets regi på vår nettside

www.litteraturhuset.no

2


LEDER

Beretningen om en varslet katastrofe I oktober kom den foreløpig siste klimarapporten fra FNs klimapanel. Den fortalte oss, nok en gang, at det haster. Spørsmålet er ikke lenger hvordan det vil gå med våre barnebarn, eller hva vi vil si til våre barn. Det er hva vi bør si til oss selv - om vi tør å se oss i speilet. «Everybody knows» sang Leonard Cohen. Og alle vet. Dersom vi ikke gjør noe, nå, vil det raskt være for seint. Hvorfor er det da så vanskelig å få gjort noe? Vi snakker om klimaet og feirer nye oljeplattformer. Vi flyr på ferie til Spania mens vi diskuterer CO2. På Litteraturhuset arrangerer vi i vinter «Klimautfordringen for Dummies», en serie foredrag som vil undersøke nettopp gapet mellom kunnskap og handling. Marianne Tronstad Lund, Åslaug Haga, Bård Lahn og Helene Muri skal snakke om den nyeste klimaforskningen, norsk klimapolitikk, internasjonal klimapolitikk og hvorvidt teknologiske løsninger kan manipulere klimaet inn i en tryggere sone. 20. mars avslutter vi serien med en strategidiskusjon om det aller viktigste: Hvordan kan vi snu fornektelse og resignasjon til handling? Arne Johan Vetlesen, Linn Stalsberg, Anja Bakken Riise og Bernhard Ellefsen møtes til samtale. Velkommen til å bli klokere. Andreas Wiese Daglig leder 3


FAST PROGRAM Onsdagskvelder Hver onsdag inviterer Litteraturhuset norske og utenlandske forfattere til lesing og samtale, lager temakvelder og holder debatter. Det blir en god blanding av opplysning og underholdning, kjente og mindre kjente forfatternavn, store og små diskusjoner og selvfølgelig litteratur. I alle former. Velkommen.  

Åpen mikrofon Én gang i kvartalet er Litteraturhusets mikrofon åpen for alle som ønsker å benytte seg av den. Kommende forfattere kan lese eller opptre i inntil tre minutter. Vi legger ut påmeldingsliste i Kjelleren én time før arrangementsstart, og så er det førstemann til mølla.

Lørdagsforedraget Utvalgte lørdager presenterer Litteraturhuset populærvitenskapelige og essayistiske foredrag. Arrangementene starter kl. 15.00 og inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning.

Nærlesning Én kveld i måneden inviterer vi til nærlesning i Kjelleren. Da åpner vi en bok, et tema, en litterær teori eller finner fram en støvete forfatter fra bokhylla og forsøker å komme nært innpå selve teksten og språket.

4


FAST PROGRAM Litterære ledestjerner I arrangementsserien «Litterære ledestjerner» snakker internasjonale forfattere om et forfatterskap de setter særlig høyt.

Snikkikk Av og til vil det dukke opp forfattere på Litteraturhuset som leser fra sine ennå uutgitte bøker. Noen ganger kan det dreie seg om en bok som kommer neste måned, andre ganger får man snikkikke inn i en bok som publiseres først om et år eller kanskje lenger fram i tid.

Saklig søndag Søndager kan man høre spennende foredrag med varierte samfunnsaktuelle, historiske og vitenskapelige emner fra hele sakprosafeltet. Arrangementet begynner kl. 13.00, varer en time og er et samarbeid mellom Tanum bokhandel og Litteraturhuset. Arrangementene inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning.

Podkast Litteraturhusets podkast presenterer bearbeidede versjoner av samtaler og foredrag fra Litteraturhusets program. Du kan finne og laste ned episodene på våre nettsider og i podkast-appen på telefonen din.

5


Klimaproblemet for dummies Lørdagsforedrag våren 2019 I oktober kom den foreløpig siste av rapportene fra FNs klimapanel, og der ble det slått fast at vi må gjøre endringer menneskeheten aldri før har sett maken til. Denne lørdagsforedragsserien undersøker gapet mellom kunnskap og handling. Hva må til? Hvorfor er det ikke mulig å komme noen vei hverken i internasjonale klimaforhandlinger eller norske utslippskutt? Kan teknologien redde oss? Foredragene holdes kl. 15.00 utvalgte lørdager og inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning.

26.1: Togradersmålet for dummies ved Marianne Tronstad Lund 9.2: Internasjonal klimapolitikk for dummies ved Bård Lahn 23.2: Norsk klimapolitikk for dummies ved Åslaug Haga 9.3: Klimafiksing for dummies ved Helene Muri 20.3: Avsluttende strategidiskusjon med Arne Johan Vetlesen, Linn Stalsberg, Anja Bakken Riise og Bernhard Ellefsen


BARN OG UNGDOM Åpent barnerom Gratis tilbud for barn opp til sju år I barnerommet Sjeherasad er døra i barnestørrelse, putene i sterke farger, og i bokhylla er det barneglade bøker. Rommet er betjent og åpent kl. 9.30–14.00 tirsdag til fredag og 10.00– 15.00 på lørdager (12.00–15.00 når det er Minilørdag). Lørdager har Kafe Oslo barnekafé i naborommet Nedjma.

Barnehagebesøk

FOTO: SANDRA R. NIELSEN OG LEO SHUMBA

Tirsdager, onsdager og fredager har vi lesestunder som kan passe for alle aldersgrupper. Torsdager har vi fortellerstunder for barn mellom fire og seks år. Hver måned har vi en ny forteller på besøk, som formidler eventyr fra ulike deler av verden. I vår kommer Georgiana Keable, Sarah Ramin Osmundsen, Alf Martin Lie, Lise Grimnes, Sara Birgitte Øfsti og Per Jostein Aarsand. For påmelding og mer informasjon, ta kontakt på e-post: barnehage@litteraturhuset.no. Mer enn 77 000 barnehagebarn har vært hos oss siden 2009. Tilbudet er støttet av Oslo kommune.

7


BARN OG UNGDOM Minilørdag Noen lørdager inviterer forteller Marianne Sundal til lesing av fine bildebøker. Hun tar med seg en musiker, enten Selma Bolstad eller Sofie Mortvedt. Oppstart kl. 10.45 og kl. 11.30, så blir vi ferdige til formiddagsluren. For litteraturinteresserte mellom to og fire år. Billetter legges ut mandagen samme uke som arrangementet avholdes. Noen av arrangementene blir så superbra at vi tenker at flere skal få se dem, da inviterer vi til minilørdag-ønskereprise.

Lørdagsklassikeren Det finnes bøker man aldri blir lei av. Utvalgte lørdager gjør vi ekstra stas på moderne barneklassikere, i form av en teaterforestilling eller lesestund.

Verden rundt med musikk og eventyr Lyst til å bli med til et sted du kanskje aldri har vært før? Noen lørdager boltrer en musiker og en forteller seg i musikk og eventyr fra et land eller verdensdel de har et spesielt forhold til. Passer for barn fra fire år.

Skolebesøk på Litteraturhuset Også denne høsten kan skoleklasser besøke Litteraturhuset og møte forfattere og illustratører. Det blir tilbud for både småskoletrinnet, mellomtrinnet, ungdomsskolen og videregående. Tilbudet er gratis og støttet av Sparebankstiftelsen. 8


BARN OG UNGDOM Litt lengre lesing Dette er arrangementet for deg som liker å høre helt til slutten! Utvalgte lørdager tar den dyktige fortelleren og skuespilleren Torgrim Mellum Stene med seg en skikkelig bra bok. Så leser og forteller han seg gjennom boka helt til siste side. Arrangementet tar en liten time.

Så rart? Litteraturhusets egen sakprosaserie «Så rart?» passer best for barn fra seks til ti år. Vi inviterer en forfatter eller fagperson som kan mye rart om et tema og som er flink til å fortelle om det.

Tegn svaret! Dette er vår nye serie hvor du hver gang får møte to illustratører som leser og viser bilder fra de fine bøkene sine. Deretter blir de intervjuet av forfatter Veronica Salinas – men de får ikke lov til å svare med ord – bare ved å tegne på tavla! Her blir det tull, tøys og tegning. Passer for barn fra fire år.

Ny debatt «Ny debatt» er en debattserie for og av ungdom der Litteraturhuset inviterer til debatt sammen med Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg) og forskjellige ungdomsorganisasjoner.

9


FOTO: KAFE OSLO

KAFE OSLO

Kafe Oslo MAN - TOR 10.00 - 00.30 FRE - LØR 10.00 - 01.30 SØNDAG 12.00 - 18.00

Kafe Oslo er husets avdeling for ikke-åndelig føde. Her får man ujålete og ordentlig mat, fra et lite mellommåltid til en full treretters. Kafeen tilbyr dessuten catering over hele huset og har en mobil bar på lur når det er arrangementer oppover i etasjene. Innerst i kafeen finner du LesBar, med en fyldig tidsskrifthylle, dagens aviser, egen barmeny og ingen spiseplikt. Kafe Oslo er en litteraturkafé og tilbyr blant annet disse faste arrangementene: Kok en bokorm Av og til kommer kjente forfattere og bokormer på besøk for å kokkelere i Kafe Oslo. Det er ingen motsetning mellom godt lesestoff og god mat, og begge deler blir enda bedre med et glass vin. Gjestekokkene presenterer sine favoritter og er til stede utover kvelden for matprat med likesinnede. Telefon: 21 54 85 71 • E-post: post@kafeoslo.no Kjøkkenet er åpent fra kl. 11.00 til 22.00 mandag til lørdag og stenger kl. 17.00 på søndager.

10


FOTO: TRYGVE INDRELID

BOKHANDEL

Tanum Litteraturhuset MAN - FRE 11.00 - 20.00 LØRDAG 11.00 - 18.00 SØNDAG 12.00 - 16.00

Tanum Litteraturhuset er en unik bokhandel i Norge. Bokhandelen har et omfattende utvalg av skjønnlitteratur for store og små lesere samt et godt utvalg innen historie, samfunn og debatt, lyrikk og filosofi. Her finnes de litterære perlene man ikke finner andre steder, samt bøker som engasjerer og vekker debatt. Tanum på Litteraturhuset er stedet for en spennende litterær skattejakt! Tanum Litteraturhuset legger vekt på å ha et oppdatert og aktuelt bokutvalg. Bokutvalget vil til enhver tid gjenspeile Litteraturhusets program. Det er ofte boksigneringer etter arrangementene. Telefon: 23 69 10 80 E-post: litteraturhuset@tanum.no

11


Welcome to the House of Literature! The House of Literature is dedicated to art and literature in its broadest sense, with literary conversations, readings, debates and other events taking place every day. Several of our events are held in English and other languages. This winter, you can see: IN ENGLISH FEBRUARY 6, 7PM: Claudio Magris in conversation with Tore Rem FEBRUARY 7PM: Daniel Mendelsohn and Linn Ullmann in conversation with Ane Farsethüs about Ingmar Bergman’s novels MARCH 6, 7PM: Mazen Maarouf and Hassan Blasim in conversation with Mikkel Bugge


MARCH 27, 7PM: Leïla Slimani in conversation with Maria Horvei IN GERMAN JANUARY 30, 7PM: Franzobel in conversation with Helge Jordheim IN FRENCH MARCH 13, 5PM: Benjamin Stora about Algeria, France and postcolonial shadows MARCH 13, 7PM: Alice Zeniter in conversation with Sandra Lillebø For tickets and a full list of all events in English, visit www.litteraturhuset.no/en


Husk at du kan forhåndskjøpe billetter til arrangementer i Litteraturhusets regi 20. FEBRUAR

23. JANUAR

SARA STRIDSBERG

TORE KVÆVEN

OG KARIN HAUGEN

OG TORE SKEIE 27. MARS

27. FEBRUAR

50 ÅR MED

LEÏLA SLIMANI

MOR GODHJERTA

OG MARIA HORVEI

Se fullstendig liste over alle arrangementer med billetter på litteraturhuset.no/billetter


100 Over hundre arrangementer og over 50 ulike arrangører på programmet denne vinteren. Litteraturhusets programtilbud:

side 19

Barneprogrammet innleder det nye året med Minilørdag lørdag 19. januar, hvor forteller Marianne Sundal og musiker Selma Bolstad forteller om Minsten og den fine kroppen.

side 22

Voksenprogrammet åpner onsdag 23. januar med den svenske forfatteren Sara Stridsberg i samtale med Karin Haugen om sin nye roman Kjærlighetens Antarktis.

side 26

Lørdag 26. januar innledes vår nye lørdagsforedragsserie Klimaproblemet for dummies ved at Marianne Tronstad Lund gir oss en innføring i togradersmålet.

litteraturhuset.no oppdateres daglig med nye arrangementer.


JANUAR Tirsdag

8.

kl. 9.00 Amalie Skram Gratis

Barns rettigheter Kirkens ansvar! Kirker verden over kjemper for barns rettigheter sammen med og for barn og unge. Konferansen skal gi kunnskap om barns rettigheter, samt teologiske og praktiske refleksjoner rundt hvordan vi sammen kan ta kirkens ansvar for barns rettigheter på alvor. Arr.: Den norske kirke, Kirkerådet og Norges kristne råd

Tirsdag

8.

kl. 19.30 Kjelleren Gratis

Quiz Annes litteratur- og underholdningsquiz Quizmaster Anne Gaathaug spør om alt fra litteratur og musikk til sport og norske byer. Det er egen bar i Kjelleren fra kl. 19.00. Påmelding til litteraturhuset@tanum.no fra 15. desember. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Kafe Oslo

Onsdag

9.

kl. 19.00 Wergeland Gratis

Hva skal vi med klassikerne? Tore Renberg, Lasse Kolsrud m.fl. Riksteatret sparker i gang Bokåret 2019 med en ny teaterversjon av Fuglane. Vi samler noen av vinnerne av Tarjei Vesaas’ debutantpris og kulturminister Trine Skei Grande til en samtale om hva vi skal lese og hvorfor. Teatersjef Tom Remlov leder samtalen, og vi viser utdrag fra forestillingen. Arr.: Riksteateret

16


JANUAR Torsdag

10.

kl. 19.00 Wergeland 150,-/100,-

Fra en annen virkelighet Basert på dikt av Gunvor Hofmo «Fra en annen virkelighet» er en monologforestilling basert på dikt av Gunvor Hofmo (1921–1995). Skuespiller Nora Aschim spiller rollen «dikterjeget». Diktene akkompagneres av musikk framført av Audun Steffensen og Halvor Bekken. Johannes Aschim har regi. Spilles også 12. og 20. januar. Arr.: Antiklimaks teater

Torsdag

10.

kl. 19.00 Amalie Skram Gratis

Refleksiv dramaturgi Boklansering Regissør og professor Tore Vagn Lid lanserer nå sine etyder – eller tankeøvelser – for det han kaller en refleksiv dramaturgi. For dem som er interessert i scenekunst, og i det å tenke grunnleggende om scenekunstens for- og framtid, er kvelden en åpen invitasjon til å lytte, se og lese. Arr.: Transiteatret-Bergen, Cappelen Damm og PKU

Lørdag

12.

kl. 14.00 Nedjma Gratis

Bratt friluftsliv i endring Paneldebatt Norsk Tindeklub inviterer til paneldebatt for å diskutere hvordan friluftslivet i fjellet har endret seg den siste tiden, og hvordan det kommer til å se ut i fremtiden. Det vil også bli visning av filmen Rewild the mountain. Arrangementet passer for alle som interesserer seg for fjellsport. Arr.: Norsk Tindeklub

17


JANUAR Søndag

13.

kl. 13.30 Nedjma Gratis

«Berøringen». Bokbad Møt Ellen Merete W. Finnseth I Berøringen. Om det umulige møtet mellom Gud og menneske tar Ellen Merete Wilkens Finnseth oss med på en personlig og klok reise gjennom kirkens tidlige tenkere. På Litteraturhuset bokbades hun av Ann-Kristin van Zijp Nilsen fra Areopagos. Arr.: Vårt Land forlag

De var de siste femten av opprinnelig ett hundre og førtisju mennesker, og de hadde overlevd på denne flåten i tretten dager.

Torsdag

17.

kl. 19.00 Amalie Skram Gratis

Sosial kontroll Om å få folk til å oppføre seg Thomas Ugelvik har skrevet bok om sosial kontroll – om dens mange sider og ulike former for konsekvenser. Hvordan kan sosial kontroll observeres, analyseres og vurderes? Arr.: Universitetsforlaget

18


ILL.: MERVI LINDMAN

JANUAR

Lørdag

19.

kl. 10.45 og kl. 11.30 Sjeherasad 50,-

Minilørdag Minsten og den fine kroppen Har du noen gang tenkt over hvor fin kroppen er? Det har Minsten. Han har flinke fingre, kjappe føtter og skarpe tenner – og en søt navle! Mervi Lindman har skrevet og tegnet boka Minsten og den fine kroppen, og Astrid Haugen har oversatt den fra svensk. I dag kommer forteller Marianne Sundal og musiker Selma Bolstad for å fortelle om Minsten og alt han kan bruke kroppen til. Passer for barn fra to til fire år. Arr.: Litteraturhuset

19


JANUAR

Søndag

20.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Line Langaard Solberg om å oppdra tenåringer Det kan være mange bekymringer med en tenåring i huset: mestring av skolearbeid, venner, festing, rus, søvnproblematikk og så videre. Slike bekymringer kan føre til krangling og mas, som igjen kan føre til mangel på tillit og stadig dårligere kommunikasjon. Line Langaard Solbergs nye bok Hjelp! Tenåring i huset inneholder mange verktøy man kan bruke i møte med konkrete utfordringer, som grensesetting, søvn, databruk, skolearbeid og venner. Den store oppgaven foreldre har, er å gjøre barna sine flyvedyktige og gradvis la dem ta over spakene selv. Da kan det være fint med noen gode tips. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

20


JANUAR Søndag

20.

kl. 13.00 og 14.00 Kverneland 150,- for hele arrangementet

Hans Børli 100 år Lyrikk og musikk kl. 13.00 setter vi fokus på dikteren Hans Børli i anledning hans 100-årsjubileum. Ola B. Johannessen leser dikt, og gitarist Vegard Lund fremfører musikk av Børlis samtidige. Kl. 14.00 presenteres diktere som inspirerte Børli. Sangeren Helene Wold og Ensemble Pettoletti avslutter med musikk av Schubert. Arr.: Ensemble Pettoletti

Tirsdag

22.

kl. 17.30 Wergeland 200,-

Boklansering: Spis deg fri Lær oppskriften på et lettere liv Irina Lee og forlaget Skriptor inviterer deg til relansering av bestselgeren Spis deg fri med Bright Line Eating. Bokens premiss er at det er mulig å «kode om» hjernen, slik at varige livsstilsendringer ikke lenger avhenger av viljestyrke, men sikres ved hjelp av nye, automatiserte vaner. Arr.: Skriptor AS

Tirsdag

22.

kl. 18.30 Nedjma 100,-

Kva er ei bok? Om illustrert samtidslitteratur Vilborg S. Hovet har studert illustrert litteratur attende frå då boka og bokstavane kom til Noreg for om lag tusen år sidan og til i dag, og jaktar på kvalitet og nyskaping i samtidslitteraturen. Der finn ho også bilderoman, teikneserie og artists’ books. Arr.: Vidarforlaget

21


JANUAR Onsdag

23.

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

Dødens grammatikk Sara Stridsberg og Karin Haugen «Nå kommer jeg til å kvele deg og så kommer du ikke til å kunne si noe mer.» «Gjør det», sa jeg, «jeg har uansett ikke noe å si.» I løpet av en sommer blir en kvinnekropp funnet stykkevis, partert, fordelt i kofferter og dumpet ulike steder. Hodet blir aldri funnet, men kvinnens fortelling fortsetter å utfolde seg også etter døden. Hun forteller om den alkoholiserte moren, om lillebroren som druknet, om mannen hun elsket, og om da hun ble drept. Kvinnen, som var så fåmælt da hun levde, forteller historien om sitt liv, sin død og dem som er igjen. Med romaner som Drømmefakultetet, Darling river og Beckomberga. Ode til min familie har Sara Stridsberg etablert seg som en av de store stemmene i nordisk samtidslitteratur. I Kjærlighetens Antarktis, oversatt av Monica Aasprong, møter vi som så ofte hos Stridsberg menneskene i ytterkanten, dem som samfunnet stilltiende aksepterer at faller utenfor og forsvinner. Med en uendelig ømhet for de tragiske skjebnene skildrer hun dem som enten ikke vil eller ikke kan tilpasse seg samfunnets rammer, jakten på den grenseløse friheten og den bemerkelsesverdige plassen døde kvinnekropper har fått i kulturen. Nå møter hun redaktør i Bokmagasinet, Karin Haugen, til samtale. Arr.: Litteraturhuset

22


FOTO: IRMELIE KREKIN. BEARBEIDET AV GLADESIGNER

23


JANUAR Torsdag

24.

kl. 19.00 Nedjma Gratis

Situasjonen i Tyrkia Dialogsamtale Samtale med Abdullah Bozkurt, sjefredaktør i avisen Today’s Zaman og leder av Stockholm Centre for Freedom (SCF), Seher Aydar, styremedlem i Solidaritet med Kurdistan og vararepresentant for Rødt, og Joakim Parslow, førsteamanuensis i midtøstenstudier ved UiO. Forfatter Eugene Schoulgin er moderator. Arrangør: Norsk PEN

Da de skjønte at Argus kom nærmere, at man hadde sett dem, kastet de seg om halsen på hverandre, klemte hverandre.

Fredag

25.

kl. 19.00 Kjelleren 200,-/100,-

Jeg vil hjem til menneskene Freuds Bar ved Per Vaglum Hvordan oppleves de fire fasene i en kronisk psykose? En viktig kilde er dikt og dagbokopptegnelser av Gunvor Hofmo (1921– 1995). Fra hun var 32 år gammel hadde hun en kronisk psykose. I sine tyve diktsamlinger gir hun en stemme til den psykotiske pasients opplevelse. Billettsalg på ticketco.no. Arr.: Norsk Psykoanalytisk Forening

24


FOTO: KRISTIN AAFLØY OPDAN

Lørdag

26.

kl. 13.00 Wergeland 50,-

Vi har ni liv Familiekonsert med Kattene på Grønland Kjenner du alle dyrene som bor i Oslo? Her bor bjørnen Frank, elgen Truls, kakerlakker fra Argentina, og selvfølgelig de kule Kattene på Grønland! Når Veronica Salinas og Maria Orieta synger og spiller, forteller de om å bo i Oslo, om alle dyrene som holder til her, og om at vi alle er forskjellige. Velkommen til familiekonsert med latter, dans og moro! Passer for alle fra 0 til 100 år. Arr.: Litteraturhuset


BILDET VISER EN SKOGBRANN I CALIFORNIA. FOTO: CREATIVE COMMONS

JANUAR

Lørdag

26.

kl. 15.00 Wergeland Gratis

Togradersmålet for dummies Lørdagsforedrag ved Marianne Tronstad Lund Hva gjør en halv grad fra eller til? FNs klimapanel har samlet tilgjengelige data om hva som blir konsekvensene dersom vi begrenser den globale oppvarmingen til 2 grader, kontra 1,5 grader, slik vi har forpliktet oss til i Paris-avtalen. Det viser seg å ha stor betydning både for mange arter, for mulighetene for å dyrke mat, for tilgangen på ferskvann og for hvor mange som blir hjemløse av havstigning. Og hvilke radikale endringer kan vi forvente oss hvis vi fortsetter i dagens spor? Marianne Tronstad Lund er seniorforsker ved CICERO – Senter for klimaforskning, der hun blant annet forsker på atmosfæreog klimamodellering og på utslipp fra transportsektoren. Nå gir hun en innføring i den nyeste klimaforskningen, og hva som må til for å unngå de verste konsekvensene. Arr.: Litteraturhuset

26


JANUAR Lørdag

26.

kl. 17.30 Amalie Skram Gratis

Kapitalens spøkelse Samtale med Joseph Vogl Med sine kritikerroste bøker byr tyske Joseph Vogl på en av vår tids mest originale analyser av det rådende finansregimet. Møt ham i samtale om finanskriser, litteratur og filosofi – og om politisk økonomi som spøkelsesvitenskap. Arr.: Forlaget H//O//F og Rethinking Economics Norge

– Et dårlig tegn, brummet Hosea som lå i hengekøya med den tjærede, flate hatten trukket godt ned i ansiktet og fiklet med en tobakkspung laget av svømmehuden til en albatross. – Tegn, gjentok William Shakespeare, papegøyen.

27


JANUAR

Søndag

27.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Jon Iddeng om Romerrikets historie Hva skjedde da den romerske republikken falt og keiserdømmet ble innført med Augustus? Hvordan balanserte romerne et militærdiktatur med den kjente romerfreden? Hva slags betydning har arven fra Romerriket i Europa i dag? Med utgangspunkt i sin nye bok, Romerrikets historie. Keisertida, vil Jon Iddeng foredra over kunsten å avskaffe et folkestyre. Vi vil også få et innblikk i hva som kjennetegnet den romerske keisermakten og riksforvaltningen, og høre mer om noen av keiserne som har satt spor etter seg i historien. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

28


JANUAR Onsdag

30.

kl. 18.00 Amalie Skram Gratis

Tett på døden Lansering av boken Døden nær Vi vet at vi skal dø en dag, men hva vet vi om hvordan det vil foregå? Hva kan vi lære av dem som leier oss gjennom sykdom, skrøpelighet og den aller siste dagen i vårt liv? I boken Døden nær deler menneskene som har døden som sin arbeidshverdag sine utfordringer og erfaringer med oss. Arr.: Humanist forlag

Ordene sprudlet ut av ham som en foss. Et kappet tau, uvær, en sommerfugl, flyvefisker, haier, nok et mytteri, knuste vanntønner, vinrasjoner og så videre.

29


JANUAR

30.

kl. 17.00 Wergeland 100,-/70,-

Destillert Brøgger Suzanne Brøgger og Ellen Sofie Lauritzen Gjennom et langt skrivende liv har feministikonet Suzanne Brøgger preget debatten om kjønn, seksualitet og frihetslengsel, med markante bøker som Fri oss fra kjærligheten, Crème Fraiche, Ja og Transparence. De tre sistnevnte er utgangspunktet for hennes nye roman, som også er hennes første på tjue år. Koral er en sammenslåing og gjenskriving av de tre romanene, revidert på bakgrunn av Brøggers 74 år lange liv. Den tar opp i seg deres stemmer og historier og blir en destillert fortelling om oppvekst, forelskelse og jakt på identitet i 1960og 70-årenes brytningstid. Som tidligere i Brøggers forfatterskap er vekselstrømmen mellom kjærlighet og erotikk på den ene siden og løsrivelse og frihet på den andre et tydelig tema i romanen, men Koral er også en mer sårbar skildring som tydeligere framviser usikkerheten i kvinnerollen. Som den danske avisen Berlingske formulerte det: «Koral er ikke gammel vin på nye flasker, den er ædle dråber, destilleret over i en koralrød karaffel.» Hva var motivasjonen for å behandle stoff fra tidligere romaner i en ny form? Hvordan skifter perspektivet når forfatteren står et annet sted i livet? Og hvordan bidrar de siste tiårs feministiske seire og tilbakeslag til nye lesninger og tolkninger av Brøggers uredde kvinneportretter? Suzanne Brøgger møter forfatter og journalist Ellen Sofie Lauritzen til samtale. Arr.: Litteraturhuset

30

FOTO: KETIL OLAV SAND

Onsdag


MARS

31


JANUAR

30.

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

Ideologisk havari Franzobel og Helge Jordheim Den grusomme historien om skipet Medusa som forliste utenfor Vest-Afrikas kyst i 1816 har blitt ikonisk og er blant annet foreviget i et maleri av Théodore Géricault. I Medusas flåte gir den østerrikske forfatteren Franzobel sin versjon av hendelsen, fortalt i en overraskende humoristisk og burlesk stil. Bakteppet er et Europa i endring. Opplysningstidens verdensanskuelse har for alvor festet seg, samtidig som gammel overtro fortsatt preger de lavere klassene. Hva betyr fremveksten av moderniteten for menneskesinnet? Hvordan reagerer mennesker i ekstreme situasjoner? Hvordan har historien om Medusas flåte blitt forstått til forskjellige tider, og hva kan det fortelle oss? Stefan Griebl, Franzobel blant litterater, kan skryte av over 70 diktsamlinger, prosaverk og skuespill på CV-en. Med Medusas flåte er han for første gang tilgjengelig for norske lesere, i Ute Neumanns oversettelse. Romanen vant Nicolas Born-prisen i 2017 og ble langlistet til Den tyske bokprisen samme år. Helge Jordheim er professor i kulturhistorie ved UiO, med en spesiell interesse for modernitetens framvekst og europeisk idéhistorie. Nå møter han Franzobel til samtale om menneskesinnet i en brytningstid. Samtalen foregår på tysk med tolking til norsk, og er arrangert med støtte fra den Østerrikske ambassade i Oslo. Arr.: Litteraturhuset

32

FOTO: GEORG BUXHOFER / PAUL ZSOLNAY VERLAG

Onsdag


33


FEBRUAR Lørdag

2.

kl. 12.00 Wergeland Gratis

Viten på lørdag Solid kunnskap helt gratis Dette er rett og slett en ypperlig måte å få med seg litt ny kunnskap på. Du trenger ikke være fagperson for å høste frukter av dette seminaret. Det er satt sammen for deg som synes medisin og helse er spennende – enkelt og greit. Seminaret er gratis og åpent for alle. En god deal, kaller vi det. Arr.: Det medisinske fakultet, UiO

Skulle Hollywood noen gang gi seg i kast med en filmatisering av denne historien, ville Gérard Depardieu vært perfekt i rollen som Antoine Richeford.

34


Husk at du kan forhündskjøpe billetter til Litteraturhusets egne arrangementer via vür hjemmeside litteraturhuset.no


FEBRUAR

Lørdag

2.

kl. 13.00 Kjelleren Gratis

Verden rundt med musikk og eventyr Buzak Chini – Afghanistans modige geit Kjenner du eventyret om ulven og de sju geitekillingene? Denne lørdagens fortellerstund tar utgangspunkt i den afghanske versjonen av denne historien, som både er litt lik og litt forskjellig fra den vi kjenner i Norge. Hvordan skal geitemammaen Buzak Chini forsvare geitekillingene sine fra den slemme ulven? Alf Martin Lie og Amin Senatorzade forteller på norsk og dari, mens Kabir Jan spiller fløyte og tablatrommer. Med fortelling, musikk og maling kommer de tøffe geitene fra de afghanske høyfjellene til live. Passer for barn fra fire år og oppover. Arr.: Litteraturhuset

36


FEBRUAR Lørdag

2.

kl. 18.30 Wergeland 75,-

Improfest Med unge talenter Få med deg et heidundranes show med unge improtalenter fra hele Norge! Improgruppene Ecstasy Impro, Kjekke Unge Karer og Gunde & Ferdinan møtes til duell. Hvem er best? Eller enda viktigere: Hvem er dårligst? Vi lover en kveld du sent vil glemme, scener du aldri får se igjen, og sanger du aldri har hørt! Arr.: Kringen Musikk

Det var bare én tanke som sto i hodet på dem: De skulle vende hjem, se igjen sine landsbyer, komme hjem til Afrikas røde jord, til slekta og sitt eget folk og språk: wolof.

37


FEBRUAR

Søndag

3.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Øystein Sørensen om det norske demokratiet For hundre år siden ble det norske demokratiet utfordret av revolusjonære kommunister, og siden har man sett ulike former for ekstremisme i Norge, både fra høyre og fra venstre. Det norske demokratiet har så langt vist stor motstandskraft i møtet med antidemokratiske strømninger. Skyldes denne motstanden flaks og tilfeldigheter, eller finnes det en særnorsk politisk kultur og tradisjon som avviser ekstremismen? Er politisk ekstremisme en trussel mot demokratiet i dag, og er det noe å lære av erfaringer fra mellomkrigstiden? Sammen med Nik. Brandal har Øystein Sørensen skrevet boka Det norske demokratiet og dets fiender. Nå kommer Sørensen til Litteraturhuset for å fortelle om det norske demokratiets historie og fremtid. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

38


ILL.: CAPPELEN DAMM / ILON WIKLAND

GRATIS

TIRSDAG 5. FEBRUAR KL. 9.30 OG KL. 11.00

LITT LENGRE LESING Brødrene Løvehjerte for 3. og 4. trinn Astrid Lindgren var inspirert av sin egen brors sykdom da hun skrev fortellingen om de to modige brødrene Løvehjerte. Syke Kavring og friske Jonatan kommer til paradiset i Nangijala og Kirsebærdalen, men så viser det seg at de må slåss for alt de er glad i. De svarte rytterne til Tengil leter etter dem, dragen Katla lurer i fjellene, og det er forrædere der de minst venter det. Hvordan skal Kavring og Jonatan holde motet oppe? «Litt lengre lesing» er en arrangementsserie for dem som liker å høre slutten. Torgrim Mellum Stene forteller og leser seg gjennom hele fortellingen om brødrene Løvehjerte. Det blir to runder, kl. 9.30 og 11.00 tirsdag 5. februar. Arrangementet varer ca. 50 minutter og passer perfekt for 3.- og 4.-klassinger. Påmelding til skole@litteraturhuset.no. Arr.: Litteraturhuset

39


FORFATTERMØTE MED ELISABETH HELLAND LARSEN

ILL.: MANGSCHOU / NORA BRECH

UKE 6: 6.– 8. FEBRUAR

Skolebesøk for 3. og 4. trinn Ti år gamle Thipi er lei av å bo på sykehus, av blodprøvene og av at mamma og pappa prøver å være vanlige. Men så dukker en bitte liten dame med grønn kåpe og rød nese opp på sykehuset. Løv er tilbake! Med seg har hun Mr. Maxi, Birdie og Florita, og de skal lage vårfest på taket. Følg popcornet og måneboblene! Elisabeth Helland Larsen har skrevet boka Thipi og den hemmelige festen, som er illustrert av Nora Brech. Elisabeth jobber som klovn på sykehus, asylmottak og flyktningeleirer og kommer for å lese om Thipi og snakke om hvorfor alle trenger å le og tulle litt! Kanskje har hun med seg både sjongleringsballer og den røde nesa. Det blir forfattermøter onsdag 6., torsdag 7. og fredag 8. februar kl. 9.30, 10.45 og 12.00. Varighet ca. 45 minutter. Påmelding til skole@litteraturhuset.no. Arr.: Litteraturhuset 40

FOTO: PRIVAT

GRATIS


FEBRUAR Tirsdag

5.

kl. 18.00 Wergeland Gratis

«Leve med» Psykisk og fysisk helse Psykisk og fysisk helse henger uløselig sammen. Denne sammenhengen er ikke godt nok ivaretatt i helsevesenet. Det kan få alvorlige konsekvenser både for pasienter og pårørende. Vi spør: Hvordan få det til i praksis? Velkommen til debatt! Arr.: Den nasjonale alliansen for helsepsykologi i somatikken

Tirsdag

5.

kl. 18.30​ Amalie Skram Gratis

Sunn aldring Flere friske eldre – en utopi? Det er mulig å forsinke aldring. Jan Hoeijmakers og Aubrey de Grey, to verdensledende forskere, vil belyse potensialet i moderne aldringsforskning. Sigrid Bratlie vil lede en paneldiskusjon der mulige intervensjoner for å øke livslengde blir diskutert i lys av samfunnsutfordringer og etiske aspekter. Arr.: Norsk senter for sunn aldring

Tirsdag

5.

kl. 19.30 Kjelleren Gratis

Quiz Annes litteratur- og underholdningsquiz Quizmaster Anne Gaathaug spør om alt fra litteratur og musikk til sport og norske byer. Det er egen bar i Kjelleren fra kl. 19.00. Påmelding til litteraturhuset@tanum.no fra 15. januar. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Kafe Oslo

41


FEBRUAR Onsdag

6.

kl. 18.00 Nedjma Gratis

Jakten på den grønne lykken Foredrag ved Bjørn Stærk Forbrukersamfunnet skulle gjøre oss lykkeligere og verden bedre, men dette virker mer og mer som en bløff. Forbruket vårt skader mennesker og natur og gir oss ikke lykken vi ble lovet. Foredraget er basert på ideer fra boken Jakten på den grønne lykken og handler om den mørke siden av forbrukersamfunnet. Arr.: Human-Etisk Forbund, Oslo fylkeslag

Tre ganger ni er torsdag, og 18. juli 1816 var en herlig torsdag.

Onsdag

6.

kl. 19.00 Kverneland 150,-/ 200,-

Enneagrammet og individuasjon Jungiansk dybdepsykologi og utvikling Individuasjonsprosessen er et begrep i jungiansk dybdepsykologi, og som er knyttet til den utviklingsveien vi kan gå for å bli friere og mer forløste mennesker. I dette foredraget vil Kjersti Wold ha fokus på våre ulike forsvarsmekanismer. Arr.: Enneagramforeningen

42


Gyldendal sitt tidsskrift for litteratur

Intervju | Essay | Skjønnlitteratur | Kunst | Meldingar vinduet.no/abonnement


FEBRUAR

Det var leketøysoldatene som fikk meg til å forstå at krig må avskaffes og at den eneste riktige måten å klare det på er å leke krig. Leke for ikke å krige; leketøysoldater mot soldater.

44


FEBRUAR Onsdag

6.

FOTO: PAOLO MAGRIS

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

Krig for fred Claudio Magris og Tore Rem Claudio Magris er en sentral skikkelse når man snakker om italiensk samtidslitteratur, og et navn som ofte nevnes i forbindelse med Nobelprisen. I sjangerblandende romaner, fortellinger og essays har han siden 1960-tallet utforsket de flytende grensene mellom land og kulturer i Europa, med et spesielt blikk for hvordan andre verdenskrig har påvirket området. Magris er en av Italias ledende eksperter på tyskspråklig litteratur og sentraleuropeisk kultur. Hans kanskje mest kjente verk, Donau, følger elva Donau som en sentralnerve gjennom Europa og undersøker mytologien og historien i landskapet. Tiltale frafalles, nylig oversatt av Tommy Watz, foregår i Trieste, et grenseområde som var et eget okkupasjonsområde under krigen. Her bygges et museum som skal stille ut krigsmateriell for å fremme fred. Samtidig forteller Luisa, som er ansatt ved museet, historien om sin familie: om mormoren som tystet på andre jøder, moren som vokste opp uten foreldre, og faren som kom til Italia som afroamerikansk soldat. Nå kommer Magris til Litteraturhuset for å samtale med forfatter og litteraturprofessor Tore Rem om europeisk identitet, ansvar og forutsetningene for fred. Samtalen foregår på engelsk og blir arrangert med støtte fra Det italienske kulturinstitutt i Oslo. Arr.: Litteraturhuset

45


Torsdag

7.

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

Forfatteren Ingmar Bergman Med Daniel Mendelsohn, Linn Ullmann og Ane Farsethås I år er det 101 år siden Ingmar Bergman, en av verdens mest innflytelsesrike kunstnere, ble født. Gjennom hele jubileumsåret i fjor ble han viet mye oppmerksomhet for filmene sine, men hva med Bergmans forfatterskap? I løpet av sitt liv skrev Bergman over 150 skuespill, filmmanus, essays, artikler og skjønnlitterære verk. Den gode viljen (1991), Søndagsbarn (1993) og Fortrolige samtaler (1996) omtales ofte som «romantrilogien» fordi de alle er rene leseverk heller enn tekster skrevet for teater eller film. Men er de egentlig romaner?


FOTO: STIFTELSEN INGMAR BERGMAN

Tekstene beveger seg mellom memoar, fiksjon og kammerspill mens Bergman utforsker sin egen barndom gjennom erindringens lek og det dramatiske i det hverdagslige. Romantrilogien gjenutgis nå samlet på norsk, oversatt av Gunnel Malmström, Axel Amlie og Kjell Olaf Jensen respektivt. Den amerikanske professoren, kritikeren, memoarforfatteren og oversetteren Daniel Mendelsohn har skrevet et innledende essay til den nye utgivelsen, hvor han leser trilogien i lys av sine tidlige møter med Bergmans arbeider. Men hva tenker forfatter og datter Linn Ullmann om Bergmans romantrilogi? Nå møter de kulturredaktør i Morgenbladet og forfatter av Grenseverdier. Sannhet og litterær metode Ane Farsethås til samtale om Bergmans forfatterskap. Arrangementet foregår på engelsk. Arr.: Litteraturhuset


FEBRUAR Lørdag

9.

kl. 12.00 Kverneland 5500,- for 2 kurshelger

Livsfortellinger Med Merete Morken Andersen Hvordan fanger man et liv i skrift? Og hva skjer med den som skriver, underveis? Skrivekurset går over to helger, 9.–10. februar og 25.–26. mai, kl. 12–18 alle dager. Passer for alle som arbeider med selvbiografiske og biografiske skriveprosjekter. Påmelding og mer info: www.forfattersentrum.no. 16 plasser. Arr.: Norsk Forfattersentrum

Sjøfolkene brydde seg ikke om hvem som ga ordrene som båtsmannen videreformidlet til dem, og soldatene ga blaffen uansett – det eneste de var opptatt av på akterdekket, var damene, og i grunnen bare Arétées gaselleaktige kropp og små bryster.

48


 Marte Michelet og Simen Ekern om jødedeportasjonene  Per Petterson og Bjørn Ivar Fyksen om Menn i min situasjon

 Nærlesning av Rita Indianas forfatterskap  Litterær heksesabbat med Jenny Hval og Olga Ravn  Nærlesning av Jean Rhys’ forfatterskap  Wendy Pearlman om syriske flyktninger  Jenny Erpenbeck og Kaja Schjerven Mollerin om Alle dagers ende

 Kjersti A. Skomsvold og Mikkel Bugge om litterære foreldreskap  Lill-Ann Körber om dansk-norsk kolonihistorie  Kirsten Thorup og Vigdis Hjorth om Erindring om kjærligheten

Gikk du glipp av et arrangement? Eller vil du høre en god samtale om igjen? Litteraturhusets podkast presenterer bearbeidede versjoner av utvalgte samtaler og foredrag som har funnet sted på huset. Gå inn på litteraturhuset.no/podkast for å finne og laste ned episodene du vil høre.

litteraturhuset.no/podkast


ILL.: LINE RENSLEBRÅTEN

FEBRUAR

Lørdag

9.

kl. 12.00 Kjelleren 50,-

50

Tegn svaret! Med Line Renslebråten, Trine Mangersnes og Veronica Salinas Line Renslebråten har skrevet og tegnet boka Under polarisen, som handler om livet i polarhavet. Her lever blomkålskorall, polartorsk og isalger og mange andre dyr og planter. Og alt henger sammen! Trine Mangersnes’ første bildebok heter Lisa og Kaktusaurus Rex feirer bursdag midt på natten. Lisa har bursdag, men det er jo


ILL.: TRINE MANGERSNES

FEBRUAR

natt, og pappa sover. Så Lisa lister seg ut i stua hvor Kaktusaurus Rex har gjort klart til bursdagsfeiring. «Tegn svaret!» er Litteraturhusets serie der du hver gang får møte to illustratører som leser og viser bilder fra de fine bøkene sine. Deretter blir de intervjuet av forfatter Veronica Salinas – men de har ikke lov til å svare med ord, bare ved å tegne på tavla! Det er klart for tull, tøys og tegning. Passer best for barn fra fire år. Arr.: Litteraturhuset

51


FRA EN DEMONSTRASJON MOT OLJERØRLEDNINGEN GJENNOM STANDING ROCK-RESERVATET. FOTO: CREATIVE COMMONS

FEBRUAR

Lørdag

9.

kl. 15.00 Wergeland Gratis

52

Internasjonal klimapolitikk for dummies Lørdagsforedrag ved Bård Lahn «Det hjelper ikke hva Norge gjør, med mindre vi får på plass en internasjonal, forpliktende klimaavtale», er omkvedet i mange klimadebatter. Men hvordan står det til i den internasjonale klimadebatten? Hva kan Paris-avtalen få å si for klimapolitikken i Norge og ellers i verden, og hvordan skal målene i avtalen nås så lenge hvert enkelt land bestemmer selv hvor mye de vil bidra? Klimatoppmøtet i Polen i desember viste at rettferdighet mellom Nord og Sør fortsatt er et hovedtema. Hvordan påvirker det samarbeidsklimaet i klimasamarbeidet? Bård Lahn er forsker ved CICERO – Senter for klimaforskning og har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene gjennom mange år. Nå gjør han opp status etter siste klimatoppmøte i Polen. Hva skal til for at verdens land tar det nødvendige ansvaret? Arr.: Litteraturhuset


FEBRUAR

Søndag

10.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Odd Inge Skjævesland om prins Gustaf Svensk-norske prins Gustaf (1827–1852) døde bare 25 år gammel, og hans bortgang forandret Bernadottene for alltid. Men før han døde rakk han å bli popkonge. Han sang, spilte og komponerte musikk, hadde godt akademisk anlegg og viste stor interesse for historie og samtidens politiske utvikling. I boka Sangerprinsen gir Odd Inge Skjævesland et nytt bilde av den unge prisen, som tidligere har blitt ansett som en tilbaketrukket skikkelse uten interesse for sitt lands utvikling. Men er det mulig å komme under huden på en som døde 25 år gammel på midten av 1800-tallet, og skrive virkelig virkelighetslitteratur? Og ville prins Gustaf deltatt i Melodi Grand Prix om han levde i dag? Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

53


FEBRUAR Mandag

11.

kl. 18.00 Wergeland Gratis

Rett på sak Konkurranserett «Rett på sak» er Advokatforeningen Oslo krets’ tilbud om juridisk folkeopplysning. Advokat Harald Alfsen inviterer gjester med særskilt kompetanse innenfor hvert rettsområde. Kveldens gjest er juridisk direktør i Konkurransetilsynet, Karin S. Laastad. Spørsmål sendes til: harald.alfsen@gmail.com. Arr.: Advokatforeningen Oslo krets

Holdt det ikke med en udugelig kaptein? Måtte de virkelig la seg kommandere av en amatør også?

Tirsdag

12.

kl. 18.00 Wergeland Gratis

God søvn – sterk hjerne! Det finnes hjelp mot søvnproblem Når vi sover, er hjernen som en vaskemaskin. Avfall fjernes. Minner ryddes. Om morgenen er vi fit for fight. Men mange plages av søvnvansker. Noen forstyrres av rastløse bein. Hjerneforskningen gir stadig ny kunnskap om søvn, og psykologisk behandling av søvnproblemer gir god effekt og søvnmestring! Arr.: Hjernerådet

54


FEBRUAR Onsdag

13.

kl. 14.00 Wergeland Gratis

Introduksjonskurs i CGT Om behandling av komplisert sorg Arbeider du klinisk med sorgproblematikk? Kurset er en introduksjon til CGT for dem som ønsker å skaffe seg økt kompetanse i sorgbehandling. Les mer og meld deg på her: www.uio.no/cgt. Arr.: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging

«Hu hei! Kjør på! Nelson! Napoleon!» Ja visst, han hadde oppkalt oksene etter disse storhetene.

Onsdag

13.

kl. 18.00 Amalie Skram Gratis

Likelønnslaboratoriet Skarpe hoder utfordres Alle sier de er for likelønn. Ingenting skjer. Kvinner tjener mindre enn menn, flere kvinner jobber deltid enn menn. Island har likelønnslov. Hvorfor utfordrer ikke fagbevegelsen de politiske partiene til å sette av midler på statsbudsjettet til offentlig sektor for å sikre finansiering av likelønn? Arr.: Norsk kvinnesaksforening

55


Onsdag

13.

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

56

Å være et godt menneske Mikael Niemi og Alf Kjetil Walgermo I den lille bygda Kengis i de nordsvenske skogene er prosten Lars Levi Læstadius i ferd med å omvende folket til sin nytenkende religiøse vekkelsesbevegelse. Samtidig blir først én, så flere unge jenter funnet drept i området. Er det en bjørn eller en helt annen type morder som er på ferde? Sammen med samegutten Jussi forsøker Læstadius å avsløre og stanse ondskapen som herjer i deres eget sogn, mens enda sterkere krefter utfordrer den sosiale bevegelsen. Den første voksenromanen til den svenske forfatteren Mikael Niemi, Populærmusikk fra Vittula, vant Augustprisen i 2000, ble filmatisert i 2004 og er oversatt til over tretti språk. Hans


FEBRUAR

ILL: UTSNITT FRA FRANÇOIS-AUGUSTE BIARDS MALERI «LÆSTADIUS PREKER FOR SAMENE»

nye roman, Koke bjørn, oversatt av Erik Krogstad, er satt i samme område hundre år tidligere. Her kombinerer Niemi kriminalromanen og den historiske romanen i en undersøkelse av et av de mest særegne fenomenene i skandinavisk historie: læstadianismens framvekst. Hvordan forholdt den unge religiøse bevegelsen seg til sosiale synder som tyveri, alkoholisme og ikke minst undertrykkelse av samer og finner? Hva kan romanen si oss om denne spesielle brytningstida da det moderne skandinaviske samfunnet vokste fram, og om menneskets natur? Nå kommer Niemi til Litteraturhuset for å samtale med forfatter og kulturredaktør i Vårt Land Alf Kjetil Walgermo om ondskap, tro og tvil og et av de mest spesielle kapitlene i vår felles nordiske historie. Arr.: Litteraturhuset

57


FEBRUAR Torsdag

14.

kl. 17.00 Amalie Skram Gratis

Kampen om småhusområdene Trenger vi eplehager i byen? Skal byene fortettes for enhver pris? Hva skjer hvis eplehagene forsvinner? Hvordan vektes økonomi, bokvalitet og kulturvern? Debatt fylt med kunnskap, engasjement og fagkyndige paneldeltagere. Etterfølges av programlansering for 100-årsfeiringen av landskapsarkitekturutdanningen på NMBU. Arr.: NMBU

– Det er i dag nøyaktig ett år siden, jublet Richeford, at Blücher og Wellington beseiret Napoleon. Waterloo!

Torsdag

14.

kl. 17.00 Kverneland Gratis

Catalonia: ingen vei ut? Rettsliggjøring av en politisk konflikt Clara Ponsatí (tidligere katalansk utdanningsminister, nå i eksil), Jan Bojer Vindheim (Miljøpartiet De Grønne) og en representant fra ANC Norge, en katalansk samfunnsorganisasjon som kjemper for uavhengighet, debatterer situasjonen i Catalonia etter folkeavstemningen om selvstendighet i 2017. Arr.: Den katalanske nasjonalorganisasjonen – Norge (ANC Norge)

58


FEBRUAR

Torsdag

14.

kl. 19.00 Kjelleren Gratis

Ny debatt Religionsfrihet i Norge Norge har gode lover mot diskriminering på bakgrunn av religion og livssyn. Likevel opplever mange at de må være diskré om sin personlige tro, eller at lovendringsforslag som har blitt fremmet, truer deres religionsutøvelse. Er vi der vi ønsker å være med hensyn til religionsfrihet i Norge i dag? Organisasjonen UngDialog er et nettverk for tros- og livssynsorganisasjoner for unge og en møteplass for unge som er interessert i dialog. Nå inviterer de til debatt om status for religionsfriheten i Norge. «Ny debatt» er en debattserie av og for ungdom som arrangeres av Litteraturhuset og Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg), denne gangen i samarbeid med UngDialog. Arr.: Litteraturhuset

59


FEBRUAR Fredag

15.

kl. 15.00 Kjelleren Gratis

25-årsjubileum Åpent møte Bedre veier til psykisk helse! Aurora støtteforening for mennesker med psykiske helseproblemer har kjempet imot psykiatrien i 25 år. Aurora ønsker å fjerne loven om psykisk helsevern. Åpent møte med foredrag og underholdning. Velkommen! Kaffe, te og kakeservering. Sett av dagen i din kalender! Arr.: Aurora støtteforening

For Dem som adelig monarkist er de kanskje annenrangs mennesker, halvaper, firfotinger, men mennesker er de like fullt.

Lørdag

16.

kl. 12.00 Kverneland 200,-

Martinus’ åndsvitenskap Det delvis bevisste dyret Foredrag av Søren Olsen. Evolusjonen er ikke tilfeldig ifølge Martinus’ åndsvitenskap. Vi er under lovbundet oppvåkning fra dyrerikets instinktstyring og vil etter hvert bli bevisst de dypeste sidene av vår eksistens. Religion, vitenskap, kunst, medgang og motgang spiller en viktig rolle i utviklingen. Arr.: Oslo kosmologiske forum

60


FEBRUAR

Søndag

17.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Nilas Johnsen om Erdogan Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er fattiggutten med islamsk skolegang som har tatt makten i det sekulære Tyrkia. Pressen er kneblet, opposisjonen er maktesløs, og ufriheten øker. Islamisten Erdogan lover å gjenskape et «storslått Tyrkia», knytter stadig tettere bånd med Putins Russland og fjerner seg fra sine NATO-allierte i USA og Europa. VG-journalist Nilas Johnsen har bodd tre år i den tyrkiske storbyen Istanbul og kjenner Erdogans regime fra innsiden. I boka Erdogan, Tyrkias nye sultan forteller han historien om Tyrkias mektigste mann. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

61


FEBRUAR Tirsdag

19.

kl. 20.00 Wergeland 275,-

Eddi Eidsvåg flyr igjen Flokken, skolesystemet og inkludering Eddi Eidsvåg, gründer av Pøbelprosjektet, synger ut om «flokken, skolesystemet og inkludering». Denne foredragsforestillingen handler om Eidsvågs reise på det flyvende teppe og hva han mener fungerer og ikke fungerer. En forestilling som provoserer og engasjerer. Billettsalg på goticket.no. Arr.: Hulid AS

– Hva heter du? – Viktor, men alle her kaller meg Hector.

Onsdag

20.

kl. 18.00 Nedjma Gratis

Når livet kan redigeres Sigrid Bratlie om CRISPR-metoden Ved hjelp av klipp og lim kan genredigeringsmetoden CRISPR lage målrettede endringer i DNA-et til alle levende organismer. Vi kan overstyre evolusjonen, men er det etisk forsvarlig? På den annen side: Er det etisk forsvarlig å la være å hindre sykdom? Sigrid Bratlie utdyper dette og mer til. Arr.: Human-Etisk Forbund, Oslo fylkeslag

62


ILL.: ÉRIC GASTÉ

FEBRUAR

Lørdag

23.

kl. 10.45 og kl. 11.30 Sjeherasad 50,-

Minilørdag-ønskereprise 1-2-3 bæsj! Mauren Bert gjør 1 knøttliten knert. Ekorn-Egil viser 2 stinkende bollefiser Alle dyr kan bæsje. Noen bæsjer én bæsj, andre bæsjer to – og tenk på dem som bæsjer mange – klissete, brune bæsjer som lukter vondt! Og alt kan telles. I dag skal vi lære å telle fra én til ti, mens mauren Bert, høna Hanne og de andre dyra havner i de rareste situasjoner. Boka som forteller Marianne Sundal skal lese fra i dag, heter 1, 2, 3 bæsj! og er skrevet av franske Géraldine Collet. Éric Gasté har lagd alle de fine tegningene. Folkemusiker Selma Bolstad kommer også. Passer for barn fra to til fire år. Arrangementet ble første gang holdt 23. september 2017. Arr.: Litteraturhuset

63


FEBRUAR Onsdag

20.

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

64

Jakta på det norske Tore Kvæven og Tore Skeie Kvar kjem ideane våre om det norske frå, og korleis har historia vår forma oss? Tore Kvævens Bragepris-vinnande roman Når landet mørknar er lagd til Grønland på slutten av 1200-talet, ei tid då øysamfunnet var i endring og dei som budde der, blei tvinga til å tenkje nytt. Gjennom historia om den visjonære grønlendaren Arnar Vilhjalmsson skildrar Kvæven kampen mellom det nye og det gamle når eit nytt samfunn veks fram. Historikar, kritikar og forfattar Tore Skeie har sett seg føre å skrive historia om dei store kongane i den turbulente overgangen frå vikingtid til mellomalder. Første band, Hvitekrist, kom ut i haust til svært gode kritikkar og tek føre seg Olav Haraldssons liv og samtid. Tida var


FOTO: PAW WEGNER GISSEL OG TOMMY ELLINGSEN. BEARBEIDET AV GLADESIGNER

FEBRUAR

prega av skiftande alliansar, hyppige krigar og framveksten av kristendomen, og eit nytt rike og ein ny samfunnsorden var i framvekst. Vikingtida er ein periode som både blir mytologisert og romantisert, men som òg er ei konkret historisk tid med grunnleggjande hendingar for Noregs framvekst. På kva måte kan litteraturen gje innsikt i korleis folk i vikingtida såg på seg sjølve og verda? Kvæven og Skeie møter kritikar, norrønfilolog og journalist Carline Tromp til samtale om historieskriving som både skjønnlitteratur og sakprosa, norsk identitet og kvifor ein alltid vender tilbake til vikingtida. Arr.: Litteraturhuset


GASSANNLEGGET SNØHVIT UTENFOR HAMMERFEST. FOTO: CREATIVE COMMONS

FEBRUAR

Lørdag

23.

kl. 15.00 Wergeland Gratis

66

Norsk klimapolitikk for dummies Lørdagsforedrag ved Åslaug Haga Siden 1990 har Norge konsekvent bommet på klimamålene våre. Selv om miljøvernministrene snakker varmt om Norges klimainnsats, fortsetter utslippene våre å stige, mens utslippene fra våre naboland går nedover. Verken i statsbudsjettet eller høstens politiske spill var vår tids største utfordring noe tema. Hva er grunnen til dette, og hvordan samsvarer det med vår ambisiøse posisjon internasjonalt? Finnes det noen strukturer som hindrer de nødvendige endringene? Hvordan skal vi komme oss på rett kurs framover? Åslaug Haga er tidligere leder for Senterpartiet og har bakgrunn som diplomat, stortingspolitiker, statsråd og olje- og energiminister (2007–2008). I dag er hun direktør i Global Crop Diversity Trust. Med utgangspunkt i sine mange år i politikken vil hun reflektere over Norges klimapolitikk. Arr.: Litteraturhuset


FEBRUAR

Søndag

24.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Marta Breen om kvinner i offentligheten I gresk mytologi var musene gudinneskikkelser som skulle framkalle en dypere åndelighet hos kunstneren. I den virkelige verden har ikke mannlige kunstnere vært fullt så opptatt av den åndelige dimensjonen: De har ofte foretrukket at musingen foregår i senga. Kvinner har kjempet hardt for å få innpass i den mannlige offentligheten og har måttet ofre mye på veien. I boka Om muser og menn tar forfatter og journalist Marta Breen for seg hvordan det er å være kvinne i det offentlige rom, med utgangspunkt i både seg selv og andre offentlige kvinner gjennom historien. Hun snakker om genier, groupies, stalkere og den myteomspunne kulturmannen. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

67


FEBRUAR Mandag

25.

kl. 17.30 Amalie Skram Gratis

Det norske NATO-komplekset Basepolitikk, atomvåpen, krigsfrykt Jon Hellesnes vil ha ein offentleg debatt om norsk forsvarspolitikk. Russland er definert som fiende og Norge som slagmark under ein framtidig konflikt. Kursen er stukken ut under militærøvinga Trident Juncture. Er vi tente med å avslutte det fredelege, diplomatisk ordna naboskapet med Russland? Arr.: Vennelaget Samlagsrota

De moderne malerne er en gjeng med talentløse sølegriser, det er slik det henger sammen! David har ikke noe uttrykk, ingen kontraster. Fragonard er patetisk, Boucher er obskøn, og Goya? En spansk paria!

68


ILL.: VEGARD MARKHUS FOTO: ASCHEHOUG / STINE FRIIS HALS

VEKE 9: 26.–           28. FEBRUAR

FORFATTARMØTE MED VEGARD MARKHUS Skulebesøk for 1. og 2. trinn Vegard Markhus både skriv og teiknar og likar å lage artige og merkelige historier. I Timothy mistar seg sjølv mistar Timothy først ei tann, så armar og bein til berre hovudet er att. Og i Ei kjedeleg bok vil ikkje hovudpersonen vere i boka lenger, men når han finn nokre fargestiftar, endrar alt seg. I den nye boka Det runde problemet har Robert det ikkje så greitt. Han kan ikkje sjå den blå himmelen eller høyre folka som ropar og ler utanfor. Så snublar han i noko som ligg på golvet. Eit hovud! Kanskje til og med hans eige hovud? No kjem Vegard Markhus for å lese frå boka si, teikne på tavla og kanskje spele litt på gitar. Det blir forfattarmøte tysdag 26., onsdag 27. og torsdag 28. februar, kl. 09.30, 10.45 og 12.00. Møta varer om lag 40 minutt. Påmelding til skole@litteraturhuset.no.

GRATIS

Arr.: Litteraturhuset


FEBRUAR Onsdag

27.

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

50 år med Mor Godhjerta Jan Erik Vold, Johan Harstad og Kaja Schjerven Mollerin I desember var det 50 år siden Jan Erik Vold nedkom (i egne ord) med diktsamlinga Mor Godhjertas glade versjon. Ja og etablerte seg som en av sin generasjons viktigste poeter. Med inspirasjon fra imagisme, beatpoesi og jazz og talløse referanser til Kikut, Briskeby, Sognsvann, Vål(er)enga og Bislett er diktsamlinga en beskrivelse av 1960-tallets Oslo både i topografi og sinnsstemning. Volds kunstneriske prosjekt har funnet gjenklang hos mange, både ved utgivelsen og siden og både som litterært nyskapende poesi og som folkelitteratur. I tillegg har Vold hatt en nøkkelrolle i å løfte fram poesisjangeren gjennom essays, antologier, biografier og gjendiktninger. Forfatter Johan Harstad har vært fan av Vold siden 12-årsalderen, faktisk så stor fan at Vold har funnet veien inn i romanen Max, Mischa & Tetoffensiven. Nå møtes de to til samtale om furukongler, Grønligrotta og Briskebytrikken. I anledning jubileet utgir essayist og kritiker Kaja Schjerven Mollerin Historien om Mor Godhjerta, en bok om diktsamlingens vei fra utgivelsen i det begivenhetsrike året 1968 og fram til i dag. Før samtalen innleder hun om Mor Godhjerta og dens politikk, poetikk og betydning. Arr.: Litteraturhuset

70


JAN ERIK VOLD OG JOHAN HARSTAD UTENFOR GRØNLIGROTTA I 2002. FOTO: PRIVAT

tenne små dikt, Olav H. Hauge og Nils Collett Vogt, Tranströmer Malinovksi Saarikoski, små bål av poesi vi kan sitte og varme oss rundt når snøen igjen legger seg omkring våre hus, ja – du går til ditt og jeg tusler barbent over parken tilbake til Briskeby


FEBRUAR

Hvilken rolle spiller oversetterne i verdenslitteraturen? Hvorfor oversetter vi klassikere på nytt? Hvordan høres Donald Trump ut på norsk? Hvordan sikrer man god underteksting? Hvordan tolkes et bilde for en som ikke ser, eller et musikkstykke for en som ikke hører? Under en tre dager lang festival inviteres publikum til foredrag, bokbad, filmvisninger og debatter om oversettelser i alle slags former og varianter. Målet er å synliggjøre og spre entusiasme for det avanserte språklige kunststykket det er å oversette. Oversatte dager går av stabelen for fjerde gang fra 28. februar til 2. mars. Et bredt spekter av språkarbeidere – skjønnlitterære oversettere, sakprosaoversettere, tolker, translatører, tekstere, forfattere og forskere, både fra Norge

72


MARS

og det store utland – vil bidra til over femti programposter. Vi skal møte islandske Auður Ava Ólafsdóttir, som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i 2018, høre om hvordan den norske ungdomsserien SKAM bidro til å skape nye danske ord, og kaste oss inn i debatten om språkdøden på universitetene. Vi får også møte den tyrkiske, den arabiske og den engelske oversetteren av Gleden med skjeden. Ikke minst får vi innsikt i reglene som styrer dubbing og teksting av filmer. Årets festival arrangeres av Norsk Oversetterforening (NO), Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og Norsk audiovisuell oversetterforening (NAViO). Inngang på åpningsdagen 28. februar: 100,Fredag 1. og lørdag 2. mars: Gratis.

73


ILL.: YASUNARI MURAKAMI

MARS

Lørdag

2.

kl. 12.00 Gratis Sjeherasad

999 på flyttefot Froske-lesestund for barn Når 999 froskeegg vokser seg til 999 rumpetroll og så til 999 froskeunger, blir det plutselig trangt i dammen der de bor. De må flytte! Froskefamilien drar på leting etter et nytt hjem, men det er mange farer som truer på veien. Den japanske bildeboka 999 på flyttefot er skrevet av Ken Kimura med tegninger av Yasunari Murakami, og det er Magne Tørring som har oversatt den til norsk. I dag blir det lesestund om hvordan det går med froskemor, froskefar og alle froskebarna. Passer best for barn fra tre år. Arr.: Litteraturhuset under Oversatte dager

74


MARS Tirsdag

5.

kl. 11.00 Amalie Skram Gratis

#MinHverdagskamp Seminar med boklansering Seminaret tar opp viktige tema om minoritetskvinners likestillingskamp i forkant av den internasjonale kvinnedagen, 8. mars. MiRA-senteret skal også lansere jubileumsboka #MinHverdagsKamp – 30 år med minoritetskvinners likestillingskamp og deres reise gjennom integreringslabyrinten. Enkel lunsj. Arr.: MIRA-Senteret

Tirsdag

5.

kl. 18.00 Amalie Skram Gratis

Bynaturen i miljøhovedstaden Parkifiserer vi bort mangfoldet? Oslo er blant Europas raskest voksende byer, og stadig utbygging og fortetning legger press på bynaturen. Må kvitrende buskas og yrende villnis vike for velfriserte parker? I anledning Oslo miljøhovedstad 2019 trenger vi en debatt om bynaturens tilstand, der trusler og tiltak belyses fra ulike hold. Arr.: Naturvernforbundet i Oslo og Akershus

Onsdag

6.

kl. 18.00 Kverneland Gratis

Nora Ikstena på norsk En av Latvias fremste forfattere Feiring av livet er en roman om mangfoldigheten som knytter menneskene sammen. I natta etter begravelsen til Eleonora forteller sju skikkelser fra fortida hver si historie med den avdøde som hovedperson. Nora Ikstena regnes som den viktigste yngre romanforfatteren i latvisk litteratur. Arr.: Bokbyen Forlag

75


FOTO: RAPHAEL LUCAS

MARS

Onsdag

6.

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

76

Nye nordiske noveller Mazen Maarouf og Hassan Blasim En irakisk kunstner har gjort det til en kunstform å stille ut lik på offentlige steder. En mann på flukt fra tre forfølgere faller ned i et hull hvor han møter en demon som lever på et lik fra den finske vinterkrigen. Det er et stort mørke i irakiske Hassan Blasims noveller, men også et stort talent for satire. Lik på utstilling heter hans første novellesamling på norsk, oversatt av Geir Juell Skogseth. For den vant han som første arabiskspråklige forfatter The Independent Foreign Fiction Prize, og The Guardian mente at han muligens er den beste nålevende forfatteren som skriver på arabisk. Også palestinske Mazen Maarouf har høstet store lovord og priser for sine såre, morsomme


FOTO: KATJA BOHN

MARS

og originale noveller. I disse dager er han aktuell med novellesamlingen Vitser for soldatene, til norsk ved Oda Myran Winsnes. Maarouf skriver om hverdagsliv og vanskelige relasjoner, fremfor alt mellom fedre og sønner, med krig og unntakstilstand som bakteppe. Kan det tenkes at de beste nye nordiske novellene skrives på arabisk? Det er i hvert fall sikkert at de beste nye arabiske novellene skrives av forfattere som bor i Norden, av Blasim i Finland og Maarouf på Island. Denne kvelden kommer de begge til Litteraturhuset for å lese fra novellene sine og snakke med forfatterkollega Mikkel Bugge om arabisk novellekunst, språklig oppfinnsomhet og krigens komiske potensial. Arrangementet foregår på engelsk. Arr.: Litteraturhuset

77


MARS Tirsdag

6.

kl. 19.30 Kjelleren Gratis

Quiz Annes litteratur- og underholdningsquiz Quizmaster Anne Gaathaug spør om alt fra litteratur og musikk til sport og norske byer. Det er egen bar i Kjelleren fra kl. 19.00. Påmelding til litteraturhuset@tanum.no fra 15. februar. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Kafe Oslo

Torsdag

7.

kl. 10.00 Amalie Skram Gratis

Smart og bærekraftig Framtidens byer og tettsteder Hvordan skal vi planlegge for framtiden? Er en smart by automatisk en bærekraftig by? Kom og hør Rambøll, Oslo europeisk miljøhovedstad, Bybonde Andreas Capjon, Gro Sandkjær Hanssen m.fl. fortelle om muligheter i byrommet. Arrangementet er åpent for alle. Påmelding via naturviterne.no Arr.: Naturviterne og Senter for etter- og videreutdanning ved NMBU

Torsdag

7.

kl. 11.00 Kjelleren Gratis

Litteraturkritikerprisene 2018 Prisutdeling Bli med når litteraturseksjonen i Norsk kritikerlag deler ut sine kritikerpriser for bokåret 2018. Det deles ut pris for beste skjønnlitterære voksenbok, beste barne- og ungdomsbok, beste sakprosabok for voksne og beste oversettelse. I tillegg blir det kjent hvem som er kåret til Årets litteraturkritiker. Arr.: Norsk kritikerlag

78


SALADINDAGENE 2019 4.–6. april

Fengselet

Med Mustafa Khalifa (Syria), Burhan Sönmez (Tyrkia), Elias Khoury (Libanon), Dalia al-Kury (Norge/Jordan) m.fl. Program og mer informasjon kommer. Følg med på litteraturhuset.no/saladin


Åpent barnerom Tirs.–fre. 9.30–14.00 Lørdag 10.00 – 15.00 Bildebøker i bokhyllene

Barnekafé i Nedjma på lørdager Lese- og fortellerstunder

For barn opp til sju år

Gratis


MARS Torsdag

7.

kl. 18.00 Amalie Skram Gratis

Dagen før dagen Vorspiel før 8. mars Velkommen til vorspiel i anledning kvinnedagen 8. mars. Dagsaktuelle spørsmål om kvinner og sak vil bli belyst. For mer informasjon, følg med på Litteraturhusets nettside når det hele nærmer seg. Arr.: Human-Etisk Forbund, Oslo fylkeslag

Jeg skal skrive et memorandum om deg straks vi er fremme Saint-Louis, et som forhindrer at du noen gang blir kaptein.

Fredag

8.

kl. 19.00 Nedjma 280,-/200,-

Camilla Collett Forestilling om vår første feminist «Camilla, ensom kvinne blant menn» er tilbake på kvinnedagen. Du får et gripende møte med Camilla Collett fra hun er 10 til hun er 80. Camilla gikk foran og kjempet for kvinnens rettigheter. Skrev Amtmandens Døttre. Opplev henne i Gro Ann Uthaugs skikkelse. Les mer på www. temateater.no. Arr.: Tema Teater

81


LEGENDEN OM SALLY JONES ILL.: JAKOB WEGELIUS

MARS

Lørdag

9.

kl. 13.00 Wergeland 50,-

82

Litt lengre lesing Legenden om Sally Jones Når gorillaungen Sally Jones blir kidnappet fra den afrikanske regnskogen, begynner et spennende, mystisk og dramatisk eventyr. På sin reise over de syv hav kommer hun til å lære seg mange ting, som å skrive på skrivemaskin, reparere motorer og stjele diamanter. Men hvem kan hun egentlig stole på, og hvem kommer til å svikte henne? Svenske Jakob Wegelius har skrevet og illustrert den spennende eventyrromanen Legenden om Sally Jones, som han vant Augustprisen for barn- og ungdomslitteratur for. Cornelius Jakhelln har oversatt boka til norsk. Denne lørdagen kommer Torgrim Mellum Stene for å fortelle historien om den modige apen Sally Jones. «Litt lengre lesing» er en arrangementsserie for dem som liker å høre helt til slutten. Arrangementet tar en liten time og passer for barn fra åtte år. Arr.: Litteraturhuset


FOTO: NIKLAS LELLO

MARS

Lørdag

9.

kl. 14.00 Kverneland 50,-

Mjønesforelesinga Å søke et annet blikk «Hvorfor skriver du, som er så lys til sinns, så mørke bøker?» Det er spørsmålet jeg får oftest av folk som kjenner meg, og av folk som møter meg. Hvordan kan man sitte å le og kose seg mens man snakker om selvmord, om mobbing, om overgrep, om død? Når jeg forsøker å se mitt virke utenfra, se om det er en sammenheng i det jeg skriver, lander jeg på dette: Jeg ønsker å se noe annet. Jeg leter etter et annet blikk. Ett som ikke er det privilegerte middelklasseblikket. Åh, la meg aldri skrive om en forfatter, i førtiåra, som sliter med familieliv og midtlivskrise og dårlige skrivedager! Johan B. Mjønes har yrkesbakgrunn som skribent, fotograf og skuespiller. Han debuterte i 2009 med romanen Terminalhastighet og har siden utgitt en rekke romaner, ungdomsbøker og billedbøker. Arr.: Norsk Forfattersentrum i samarbeid med Cappelen Damm og Dagsavisen

83


Å MANIPULERE ASKESKYER FOR Å DIMME SOLLYSET ER EN AV KLIMATEKNOLOGIENE DET FORSKES PÅ. HER FRA ET UTBRUDD PÅ ST. HELENA. FOTO: CREATIVE COMMONS

MARS

Lørdag

9.

kl. 15.00 Wergeland Gratis

84

Klimafiksing for dummies Ved Helene Muri Kunstige skyer, fabrikkerte vulkanutbrudd og oppfanging av karbon fra lufta: Inntil nylig ble dette oppfattet som utopiske og urealistiske klimaløsninger, men nå bruker stadig flere forskere tid på såkalt klimafiksing, altså klimateknologi som skal kjøle ned klimaet snarere enn å redusere klimagassutslipp. Hvordan havnet vi her? Kan vi løse klimaproblemene ved å leke Gud, eller var det den holdningen som skapte problemet i utgangspunktet? Helene Muri er forsker ved NTNU og jobber hovedsakelig med klima- og miljøaspekter knyttet til Paris-avtalen, med negative utslippsteknologier og solar geoengineering. Nå vil hun gi et innblikk i noen av de mest omdiskuterte klimaløsningene og diskutere hvor vidt de faktisk kan spille en rolle i å løse klimaproblemet. Arr.: Litteraturhuset


MARS

Søndag

10.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Bernt Hagtvet om fascismen Hva er fascisme? Er den på vei tilbake? Hva kan vi lære av tidligere historiske hendelser, om noe? I fjor høst holdt professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet et 200 minutters foredrag om fascismen ved Universitetet i Bergen, som en hyllest til Frank Aarebrot og hans rolle som vitenskapsformidler. Nå har foredraget blitt til boka Fascismen på 200 sider, og Hagtvet kommer til Litteraturhuset for å fortelle om fascismens fortid og fremtid – kun på 60 minutter denne gangen. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

85


GRATIS

Skulebesøk for ungdomskulen 16 år gammal blir Simon flytta til sin tredje fosterheim, langt ifrå Oslo, i ein liten dal på Vestlandet. Taktikken hans er å vere hard, halde maska og slåst når det må til. Men her treffer han dei tre bøllene Sindre, William og Samuel, mobbeofferet Pippin og den blåhåra Kaja som veit alt om himmelrommet. No må Simon finne ut av kven han er, og kva slags menneske han har lyst til å vere. Lars Mæhle har skrive ei rekkje bøker for barn, ungdom og vaksne og har mellom anna vunne Kulturdepartementets litteraturpris og Uprisen. Andromeda er den sjuande ungdomsromanen hans. No kjem han for å prate om mobbing, venskap, universet og om å vere tøff og mjuk på same tid. Det blir forfattarmøte 11., 12. og 13. mars kl. 09.30 og 12.00. Møtet varer om lag 45 minutt. Påmelding til skole@litteraturhuset.no. Arr.: Litteraturhuset

ILL.: DET NORSKE SAMLAGET / MARTIN KVAMME

FORFATTARMØTE MED LARS MÆHLE

FOTO: DET NORSKE SAMLAGET / TOVE K. BREISTEIN

VEKE 11: 11.–13. MARS


MARS Mandag

11.

kl. 18.00 Kverneland 1700,- for to kvelder

Skrive- og inspirasjonskurs Med Jan Kjærstad Trenger du startkabler og inspirasjon til egen skriving? Vi lover et kurs spekket med matnyttige skrivetips fra en engasjert og kunnskapsrik formidler. Passer best for deg som ennå ikke har publisert noe. Kurset går over to kvelder, 11. og 12. mars, kl. 18–22. Påmelding: www.forfattersentrum.no. 16 plasser. Arr: Norsk Forfattersentrum

Antoine Richeford, en sjarlatan som ikke engang hadde styrmannssertifikat, og som hadde vært i Ostindia bare én gang som passasjer, hadde tatt kommandoen over skipet – og han nøt det.

87


MARS Onsdag

13.

100,-/70,for hvert arrangement

Arven fra Algerie Algeries frigjøringskrig 1954–62 utgjør et sort kapittel i fransk historie. Både algerierne og de franske kolonistene, såkalte pieds-noirs, ble ofret i et blodig forsøk på å beholde det franske overtaket, og ignorert og nedprioritert etter krigen. Seinest i september offentliggjorde Emmanuel Macron nye detaljer om voldsbruken under krigen, hvor over 1,5 millioner algeriere ble drept og to millioner flyktet. Denne kvelden setter Litteraturhuset fokus på et postkolonialt traume som er lite kjent i Norge og som fortsatt preger både den franske og den algeriske samtiden.

Kl. 17.00 Foredrag ved Benjamin Stora

FOTO: CLAUDE TRUONG-NGOC

Den franske historikeren og sosiologen Benjamin Stora er en av verdens ledende eksperter på nyere nordafrikansk historie og de koloniale frigjøringskrigene. I dette foredraget gir han en innføring i tida under og etter Algerie-krigen. Hvilke hendelser var avgjørende for utfallet? Hvordan har krigen blitt fremstilt av myndighetene siden, og hvordan har den formet identiteten til de to nasjonene?

88


MARS Kl. 19.00 Alice Zeniter og Sandra Lillebø

FOTO: ASCHEHOUG FORLAG

Naïma er født i Normandie, med fransk mor og algerisk far. Hun har aldri vært i Algerie, likevel kjenner hun på livet som ikkehelt-fransk i et politisk klima preget av terror og fremmedfrykt. Hvordan kan hun være representant for en arv hun ikke kjenner? I Kunsten å miste, oversatt av Thomas Lundbo, følger franske Alice Zeniter arven fra Algerie gjennom tre generasjoner. Her utforsker hun hvordan historien påvirker unge i dag, og hvordan nye politiske hendelser får fram nye aspekter ved den postkoloniale arven. Den samtidsaktuelle tematikken har fått en spesielt varm mottagelse hos unge lesere, som blant annet har belønnet romanen med Le prix Goncourt des lycéens, tilsvarende Ungdommens kritikerpris her i Norge. Nå møter hun forfatter og journalist Sandra Lillebø til samtale om politikk og identitet i dagens Frankrike. Arrangementene foregår på fransk med tolking til norsk og er støttet av Institut français. Arr.: Litteraturhuset

89


MARS

Torsdag

14.

kl. 19.00 Kjelleren Gratis

Ny debatt Er Norge et demokrati for alle? Kommunevalget er rett rundt hjørnet, og med det kommer også debatten om aldersgrensa for retten til å stemme i Norge. Er det rettferdig at 16-åringer ikke får være med på å bestemme fremtida, når det er de som skal leve i den? Organisasjonen Oslo Press – Redd Barna Ungdom jobber aktivt for barn og unges rettigheter, både nasjonalt og internasjonalt. Nå inviterer de til debatt om aldersgrensa for allmenn stemmerett med ulike ungdomspartier i panelet. «Ny debatt» er en debattserie av og for ungdom som arrangeres av Litteraturhuset og Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg), denne gangen i samarbeid med Oslo Press. Arr.: Litteraturhuset

90


MARS Torsdag

14.

kl. 19.00 Wergeland 280,-

Ingen doktor for dei daude Teaterkonsert med Grenland Friteater «Aniksdal henter fram sin mørkeste side og gjør en sterk tolkning. Når dette veves sammen med den fløyelsmyke stemmen til Hagnell, vokser ondskapen seg større enn scenen i Friteatret.» (Varden) Tekst: Georg Johannesen. Musikk: Guttorm Guttormsen. Regi: Tor Arne Ursin. Med Geddy Aniksdal og Anette Röde Hagnell. Arr.: Grenland Friteater

Sammen tømte de konjakkflasken, og med alkoholinntaket steg også humøret hans. Richeford fortalte grove vitser, og kapteinen følte en deilig varme strømme gjennom seg. Hva kunne gå galt?

91


FOTO/ILL.: DET NORSKE SAMLAGET

MARS

Fredag

15.

kl. 18.00 Kjelleren 50,-

Eit vilt og poetisk liv Nærlesning av Sissel S. Bjugn Eg vil sitte i den nordnorske blåsten og dikte til eg også får ein lort i posten. Sissel Solbjørg Bjugn (1947–2011) skreiv om kjærleik, politikk, kjønnsroller, skrift, erotikk og tru. Litteraturen hennar, frå surrealistiske dikt til sjølvutleverande kronikkar, er prega av intertekstualitet, språkleik og diktarleg overskot. Som ho sjølv sa det: «Solbjørg vil skrive realistisk. Bjugn vil skrive surrealistisk. Sissel vil skrive katolsk. Vi får prøve å sameine oss.» Forfattar Kristin Auestad Danielsen har latt seg inspirere av Bjugn i eiga skriving. Forfattarkollega og venn Tor Eystein Øverås står bak biografien og tekstsamlinga Skrive, teikne, røre og slåst! Av og om Sissel Solbjørg Bjugn. No møter dei journalist i Klassekampen Astrid Hygen Meyer til eit dykk i ein unik og original forfattarskap. Arr.: Litteraturhuset

92


FOTO: MARIA GOSSÉ

MARS

Fredag

15.

Kl. 21.00 Kjelleren Gratis

Åpen mikrofon Med Sumaya Jirde Ali I Litteraturhusets kjeller skrur vi nok en gang på mikrofonen for dem som måtte ønske å lese novelleutdrag, prosadikt, dagboknotater, romanfragmenter eller kanskje sanglyrikk med eller uten gitar. Dette er stedet både for uetablerte skribenter på vei og for dem som har vært en stund på banen og vil teste noe nytt. Kvelden ledes av den norsk-somaliske samfunnsdebattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali. Hun har utgitt diktsamlingene Kvinner som hater menn og Melanin hvitere enn blekemiddel, vunnet Zola-prisen og blitt kåret til «årets stemme» av NATT&DAG i 2017. Maks tre minutter lesetid på hver og påmelding fra kl. 20.00. Arr.: Litteraturhuset

93


Lørdag

16.

kl. 10.45 og 11.30 Sjeherasad 50,-

ILL.: STINA WIRSÉN

MARS

Minilørdag Hvem sin mormor? Bamse har en mormor, og de har det så fint sammen. Men når Bamses kusine også kommer på besøk, må de dele på mormor. Det er ikke bare greit, synes Bamse. Stina Wirsén har skrevet og illustrert den svenske boka Hvem sin mormor, som er oversatt til norsk av Elisabeth Bjørnson. Denne lørdagen kommer forteller Marianne Sundal og fiolinist Sofie Mortvedt for å fortelle om fine mormorer og dumme kusiner. Passer for barn fra to til fire år. Arr.: Litteraturhuset

94


MARS Lørdag

16.

kl. 12.00 Kverneland 200,-

Martinus’ åndsvitenskap På reise gjennom evigheten Foredrag ved Lasse Malmgren. I vårt samfunn er det en enorm bevissthetsutvikling. Vi er på vei til å forlate et materialistisk livssyn til fordel for en innsikt om at vi er evige vesen. Vi ser nærmere på vår indre kosmiske struktur, vår samtid og hvordan vi kan håndtere den omskapelsen vi står foran. Arr.: Oslo kosmologiske forum

– Hvis vi ikke snart får noe å drikke, sa hun og snudde seg bort, skal jeg skrive til Ludde. – Men hvem er Ludde? – Kong Ludvig, vel! Hvis han får høre hvor utrivelige de kameldriverne er mot oss, kommer han til å erklære krig, det er jeg sikker på.

95


MARS

Søndag

17.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Bodil Stenseth om fru Muus’ klage Den 18. februar 1880 innkalte pastor Muus’ menighet i Minnesota til ekstraordinært møte. Menigheten, som var grunnlagt av norske innvandrere 24 år tidligere, skulle stille pastorens hustru for egen domstol. Oline Muus hadde stevnet ektemannen med sivilt søksmål for rett til arven fra de norske foreldrene sine og dessuten anklaget ham for å utsette henne og barna for grusom og umenneskelig behandling. I sin nye bok Fru Muus’ klage. Ekteskapsskandalen som rystet det norske Amerika forteller historiker, spaltist og forfatter Bodil Stenseth historien om fru Muus og hennes kamp for selvstendighet og frihet. Dette er den lille historien om et ekteskap, og den store historien om norske innvandreres samfunnsbygging og levemåte i Amerika. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

96


Bli Samtiden-abonnent!

Hv fors is du vi tå s l må amtiden du , Sam lese tide n

Skriv til abonnement@samtiden.no Årsabonnement 599,- Studenter 499,- 4 utgaver i året


MARS Onsdag

20.

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

Strategidiskusjon: Klima Arne Johan Vetlesen, Linn Stalsberg, Anja Bakken Riise og Bernhard Ellefsen Hva er egentlig vitsen i å sortere i grønne og blå poser når det bare går verre og verre med miljø og klima? Burde vi ikke alle i stedet lenke oss fast til en oljeplattform, spurte journalist Linn Stalsberg hos Agenda Magasin i høst. Etter en rekordvarm sommer satt hun igjen med en bismak av menneskeskapte klimaendringer. Hvordan kan man omdanne ubehaget, apatien og den stille sorgen over arter som forsvinner til handling? Det er også noe av utgangspunktet for boka Hva skal vi svare våre barn? som filosof Arne Johan Vetlesen har skrevet sammen med sosiologen Rasmus Willig. Her tar de for seg noen av fellene som hindrer oss fra å forholde oss til miljøkrisa, som intetsigende forbruk, teknologioptimisme og virkelighetsflukt. Selv om politikerne snakker om vår tids største utfordring, fortsetter de å lede Norge i feil retning, uten noen stor protest fra folket. Flesteparten av oss holder sorgene og bekymringene våre for oss selv. Framtiden i våre henders ferske leder Anja Bakken Riise har vist ambisjoner om nytenkning om forholdet mellom det private og det politiske. Hvor skal vi finne språket for det vi opplever, og hvordan skal vi klare å endre politikk og egne handlingsmønstre så det virkelig monner? Nå møtes Vetlesen, Stalsberg og Riise til strategidiskusjon, ledet av Morgenbladets Bernhard Ellefsen. Arr.: Litteraturhuset

98


MARS

99


MARS Onsdag

20.

kl. 19.00 Kverneland 150,-/200,-

Barns ni personlighetstyper Pedagogikken i Enneagrammet Camilla Maria Eftevaag deler av sine erfaringer om barn og barns personlighetstyper: «Den pedagogikken og kunnskapen vi har rundt Enneagrammet, mener jeg absolutt også kan brukes på barna rundt oss. Å forstå og behandle dem rettferdig som ulike personer.» Arr.: Enneagramforeningen

Torsdag

21.

kl. 15.30 Amalie Skram Gratis

Vitenskapene om mennesket Hvordan forstå menneskets psyke? Grunnlagsproblemer i psykiatri og psykologi belyses fra ulike synsvinkler. Historiske uenigheter, aktuelle stridsspørsmål og vitenskapenes betydning for forståelse og behandling av psykiske lidelser diskuteres. Med Arnulf Kolstad, Svein Haugsgjerd, Per Haave, Tor-Johan Ekeland og Jan Inge Sørbø. Arr.: Abstrakt forlag og Stiftelsen Humania

Fredag

22.

kl. 19.00 Kjelleren 200,-/100,-

Masochismens gåte Freuds Bar ved psykoanalytiker Sølvi Kristiansen Masochismen og dens ulike utforminger har utfordret psykoanalysen siden Freuds tid. Hvordan kan vi forstå at mennesket søker smerte og underkastelse? Sentrale poenger om masochismens dynamikk vil bli diskutert i lys av Sacher-Masochs roman, Venus i pels. Billetter i salg på ticketco.no. Arr.: Norsk Psykoanalytisk Forening

100


VIL DU ARRANGERE?

frokostarrangement boklansering konferanse foredrag seminar debatt

Litteraturhuset har fem ulike rom og saler som gir stor fleksibilitet for dem som leier hos oss. litteraturhuset.no/utleie utleie@litteraturhuset.no


Fredag

22.

kl. 20.00 Wergeland 100,-/70,-

102

Holebjørnens klan Slik Camara Lundestad Joof og Sandra Kolstad ser han «Jordas barn»-serien til Jean M. Auel om steinalderlivet i Europa, betre kjend som Holebjørnens klan, har for fleire generasjonar unge kvinner vore ein veg inn i verda til dei vaksne, både litterært og seksuelt. Oppdaging av elden, planter som prevensjonsmiddel og bankande mannlege lemmer, kva finn ein ikkje omtala i steinalderromanane? Forfattar, scenekunstnar og dramatikar Camara Lundestad Joof er ein ekte disippel av holebjørnen og fekk første bok i handa av


FOTO: TALE HENDNES

MARS

bestemor si tidleg i tenåra, med ein ymtande dult i sida. Denne kvelden fortel ho historia om CroMagnon-jenta Ayla og hennar veg frå ungjente til vaksen kvinne. Popartist, komponist og produsent Sandra Kolstad har tidlegare skrive musikk til fleire teaterstykke og framsyningar, ikkje minst tingingsverket Den politiske kroppen i høve 10-årsjubileet til Litteraturhuset. Ho akkompagnerer Joofs framsyning med sjølvskriven taffelmusikk og synthkomp. Saman serverer dei ein kveld med sterke kjensler og store litterære sprang om ungdomstid, røynsle og om korleis slekt følgjer slekters litterær-erotiske gang. Arr.: Litteraturhuset 103


MARS Lørdag

23.

kl. 10.00 Kverneland 790,(inkl. lunsj)

Neste Nivå LIVE Tre nøkler til livet du drømmer om Tror du livet er ment å være noe mer? Life Mastery Consultant Anne B. Øyen inviterer til dette inspirerende heldagseventet. Her vil du møte likesinnede, få mer klarhet og lære verktøyene du trenger for å håndtere frykt, tvil og bekymring, så du kan skape det livet du drømmer om å leve. Arr.: Neste Nivå

Nå følte de med hver fiber av kroppen at verden besto av bare flåten og dens besetning. Den amatørmessige konstruksjonen var et monster, maskin, du liksom, og det var den som styrte. Den var ikke en metafor eller et symbol, den var bitter virkelighet og fullt alvor.

104


MARS Lørdag

23.

Kl. 13.00 Kjelleren Gratis

Så rart? Om kampsport Kan du forskjellen på karate, judo og taekwondo? Må man like å slåss for å drive med kampsport? Eller være veldig sterk? Annette Münch og Hanne Eide Andersen er kjempegode på kampsport. Før har de skrevet Den ultimate guiden til kampsport, som ble nominert til Kulturdepartementets fagbokpris. Nå har de også skrevet boka Kampsport i Leseløve-serien. Philip Hauglin har illustrert begge bøkene, og har også drevet med kampsport tidligere. Sammen kommer han og Annette for å fortelle om kampteknikker, tegne karatespark på tavla og kanskje lære bort noen taekwondo-triks. Passer for barn fra seks år.

ILL.: CAPPELEN DAMM / PHILIP HAUGLIN

Arr.: Litteraturhuset

105


MARS

Søndag

24.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Pål Kristian Eriksen om nye språk i Norge I vår flerkulturelle hverdag er vi omgitt av låneord, sammenblanding av uttrykk og ulike måter å prate på. Hvordan ser egentlig den norske språkhverdagen ut, og hvilke språk blir den påvirket av? I sin ferske bok Nye språk i Norge – en språkodyssé tar lingvist og språknerd Pål Kristian Eriksen for seg de ikke-vestlige innvandrerspråkene i Norge, fra polsk og russisk til vietnamesisk og thai, med en rekke stopp på veien. Vi får lære om de enkelte språkenes historie og opphav, om hvordan eksotiske alfabeter fungerer og litt om grammatikk, som kan være overraskende morsomt. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

106


Over

7000

mottar Litteraturhusets nyhetsbrev Over

39 000

følgere på Facebook Over

6300

følgere på Instagram

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få programnyheter først! www.litteraturhuset.no


UKE 13: 25.–        26. MARS

Skolebesøk for videregående skoler Er gutter kåtere enn jenter? Hvordan vet man om man er streit eller skeiv? Hvordan flørter man etter #metoo? Svenske Inti Chavez Perez har fått spørsmål om det meste og kan svare på det meste uten at det blir kleint. Han tar opp spørsmål om sex fra tenåringers perspektiv og snakker om gutte- og jenteroller, respektteknikker og å ha det fint med hverandre. Perez er forfatter og seksualopplyser og har snakket med ungdom om sex og samliv i over ti år. Han har utgitt en rekke bøker på svensk, og nå kommer Respekt – en sexbok for gutter på norsk i Jan Chr. Næss’ oversettelse. Perez kommer til Litteraturhuset for å snakke om seksualitet, følelser og respekt. Det blir forfattermøter mandag 25. og tirsdag 26. mars kl. 09.30, 10.45 og 12.00. Varighet ca. 45 minutter. Påmelding til skole@litteraturhuset.no.

GRATIS

108

Arr.: Litteraturhuset

FOTO: GYLDENDAL NORSK FORLAG / ANNA SVANBERG

FORFATTERMØTE MED INTI CHAVEZ PEREZ


MARS Mandag

25.

kl. 18.30 Amalie Skram Gratis

Snakk sant om liv og død Med Stein Husebø og Astrid Rønsen Døden har i dag liten plass, både i helsevesenet og i samfunnet som helhet. Har vi tatt livet av døden? Hvordan kan den gjenopplives? Er døden en sykdom eller en del av livet? To pionérer samtaler om nøkkelen til en verdig avslutning på livet, og hvorfor vi trenger en hospicebevegelse i Norge. Arr.: Fagforbundet og Verdighetsenteret – Omsorg for gamle

Havnefogden var blottet for skyldfølelse og tedde seg som om han nettopp hadde oppdaget Amerika, han smykket kapteinshatten med fargede fjær, skaffet seg en livkjole i rød fløyel inspirert av Frans 1, hengte gullkjeder rundt halsen og lot seg frakte gjennom gatene i bærestol. En selvforherligende oppkomling.

109


MARS Onsdag

27.

kl. 19.00 Wergeland 100,-/70,-

Ustemt vuggevise Leïla Slimani og Maria Horvei Når Myriam og Paul ansetter Louise som barnepike, faller alle brikkene i livene deres på plass. De to barna er lykkelige, leiligheten er strøken, foreldrene har tid til seg selv og til hverandre. Familien blomstrer, og idyllen er tilsynelatende fullkommen. Så hvordan kan det ende i desperasjon, mord og tragedie? I bøkene til den fransk-marokkanske forfatteren Leïla Slimani er det persongalleriets psykologiske utvikling som fanger. Vuggesang, som nå foreligger på norsk i Thomas Lundbos oversettelse, utforsker samspillet innad i en liten familie fra øvre middelklasse. Hvilke maktkamper er det som utspiller seg innenfor den parisiske leilighetens fire vegger? Hva skjuler seg i barnepikens fortid? Slimani har, med kun to skjønnlitterære utgivelser, raskt blitt en favoritt i den franske litterære offentligheten. Debutboka Dans le jardin de l’ogre (I udyrets hage) var en umiddelbar suksess både blant lesere og kritikere, og for Vuggesang ble hun hedret med den prestisjefulle Goncourt-prisen i 2016. Hun er utdannet journalist og har også utgitt flere sakprosabøker, blant annet om mangelen på seksuell frihet i Marokko. I 2017 ble hun utpekt til Emmanuel Macrons representant i Frankofonien (OIF). Nå samtaler hun med kritiker og redaktør for Vinduet Maria Horvei om klasse, maktspill og den moderne familien. Samtalen foregår på engelsk og blir arrangert med støtte fra Institut français. Arr.: Litteraturhuset

110


FOTO: CATHERINE HÉLIE


MARS Torsdag

28.

kl. 9.00 Wergeland Gratis

EOS-utvalgets årskonferanse Kontroll av hemmelige tjenester Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste arrangerer sin årlige konferanse. EOS-utvalget kontrollerer om PST, E-tjenesten, NSM og andre EOS-tjenester holder seg innenfor regelverket, spesielt for å hindre at enkeltpersoner blir utsatt for ulovlig overvåking. Arr.: EOS-utvalget

De andre overlevende var enten umulige å få i tale, eller så unngikk de ham. De betraktet hverandre som vitner til ydmykelser og skamfulle overtramp som de ikke ønsket å bli minnet om.

112


MARS Lørdag

30.

ILL.: AXEL SCHEFFLER

kl. 10.45 og 11.30 Sjeherasad 50,-

Minilørdag Den lille dammen Tramp er på besøk hos Line. De leker med løver og bygger togbane. De har det så gøy at Tramp glemmer å gå på do. Oi sann, der var det en liten dam på gulvet! Boka Tramp og Line. Den lille dammen er laget av Axel Scheffler og oversatt fra engelsk av Arne Ruste. I dag kommer forteller Marianne Sundal og fiolinist Selma Bolstad for å spille musikk og fortelle om musa og harepusen som er venner også når det skjer små uhell. Passer for barn fra to til fire år. Arr.: Litteraturhuset

113


MARS Lørdag

30.

kl. 12.00 Kverneland 2600,for to dager

Skriving som eksistensielt verktøy Med Kjersti Wold Er du nysgjerrig på hvordan du kan bruke skriving til å bli bedre kjent med deg selv? Bli med på helgekurs med Kjersti Wold 30. og 31. mars, 12–18 begge dager. Wold har utgitt flere bøker om skriving og er en svært ettertraktet kursholder. Påmelding og mer info: www.forfattersentrum.no. 14 plasser. Arr: Norsk Forfattersentrum

Det var bare livet selv som fikk ham til å puste, til å fortsette selv om det verket i lemmene, stakk i brystet, sved i strupen.

114


litteraturhuset.no


MARS

Søndag

31.

kl. 13.00 Amalie Skram Gratis

Saklig søndag Peder Kjøs om angst Hva er angst? Hva er det som skjer når vi mister grunnen under føttene? Hva kan angsten lære oss om oss selv? Psykologen Peder Kjøs er blitt en kjent og folkekjær personlighet gjennom sin rolle i NRKserien Jeg mot meg og NRK Radio-podcasten Hos Peder. Han har også utgitt en rekke bøker om psykologi, hvor den nyeste rett og slett heter Angst. Med utgangspunkt i forskning, filosofi, kunst, litteratur og egne erfaringer tar han oss med på en utforskning av angstens betydning og av hvordan vi kan hanskes med den. Arr.: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

116


FOTO: GEORG BUXHOFER / PAUL ZSOLNAY VERLAG

FOTO: THÉODORE GÉRICAULT, LE RADEAU DE LA MÉDUSE (1818)

SITATER

Om sitatene Sitatene i katalogen er hentet fra Medusas flåte av Franzobel, en litterær skildring av et historisk skipsforlis utenfor den vestafrikanske kysten i 1816. Hør Franzobel i samtale med Helge Jordheim onsdag 30. januar kl. 19.00. Les mer om arrangementet på side 32.


UTLEIE Leie på Litteraturhuset Seminar, foredrag eller debatt? Litteraturhusets lokaler leies ut til ulike arrangementer, konferanser og lanseringer. Vi gir gjerne generelle råd og veiledning slik at gjennomføringen av arrangementet blir best mulig. Vi tilbyr også en informasjonspakke som retter seg mot vårt store publikum. Arrangørene står imidlertid selv ansvarlige for innhold og selve gjennomføringen. Hvilket arrangement passer i hvilken sal? Litteraturhuset har fem ulike rom til utleie: Wergeland, Amalie Skram, Nedjma, Kverneland og Kjelleren. Et stort arrangement med et sted mellom 100 og 200 deltakere krever bruk av den største salen, Wergeland (178 m2 ). Dette er et godt rom også hvis man ønsker avansert teknikk, filmvisning eller å avholde større konserter. Blir man inntil 120 publikummere, er Amalie Skram (127 m2 ) et velegnet lokale. Dette er et rom som også egner seg for mer formelle anledninger, med store vinduer som vender ut mot Parkveien og Wergelandsveien. Er man et sted mellom førti og hundre publikummere på arrangementet, er Nedjma (99 m2 ) i 3. etasje og Kjelleren (130 m2 ) gode alternativer. Nedjma har i likhet med Amalie Skram store vinduer. Kjelleren er et intimt og ujålete rom som fungerer godt for mindre formelle arrangementer og som tåler mindre publikumsgrupper uten at lokalet ser for stort ut. Kverneland (60 m2 ) er det minste rommet, med plass til maks førti på stolrader. Her holdes det ofte debatter og foredrag med en mer spesifikk målgruppe og ulike former for verksteder. For større seminarer og konferanser er Kverneland og Amalie Skram gode rom å leie samtidig, da disse ligger visà-vis hverandre i samme etasje. 118


UTLEIE For booking og spørsmål, ta kontakt på utleie@litteraturhuset.no eller 22 95 55 30

WERGELAND

AMALIE SKRAM

NEDJMA

KJELLEREN

KVERNELAND

Les mer på www.litteraturhuset.no/utleie 119


HUSET

Huset Litteraturhuset i Wergelandsveien 29 er Noregs fyrste og Europas største litteraturhus. Huset har bokhandel, kafé og seks rom med ulik storleik som blir nytta til samtale, debatt og litteraturformidling i den romslegaste tydinga av ordet. På loftet er det arbeidsplassar for forfattarar og skribentar, og i tillegg har huset eit eige forfattarhusvære for utanlandske forfattarar og intellektuelle. Barn og unge er også sentrale i arbeidet til Litteraturhuset. I tillegg leiger kvart år nærmare hundre og femti ulike organisasjonar og foreiningar lokale på huset for å halde mellom anna frukostseminar, boklanseringar, konsertar, debattar og forfattarmøte. Litteraturhuset er drive av Stiftelsen Litteraturhuset, som vart skipa av Institusjonen Fritt Ord i 2006. Stiftelsen Litteraturhuset er ubunden og ikkje-kommersiell.

120


ANDRE ARRANGØRER Andre arrangører Litteraturhusets lokaler leies ut til ulike arrangementer, konferanser, lanseringer og seminarer. Litteraturhuset ønsker å tilrettelegge for at så mange aktører som mulig skal kunne avholde møter, seminarer, debatter og kulturproduksjoner i egen regi. Alle åpne publikumsarrangementer inngår i husets samlede program. Eksterne arrangører står selv for innhold og presentasjon av sitt arrangement, og det er alltid opplyst om arrangør i programteksten. Huset har lokaler i forskjellig størrelse til forholdsvis rimelige priser. Vi gir også gjerne generelle råd og veiledning om hvordan man legger opp, gjennomfører og formidler arrangementer og møter. Arrangørene står imidlertid selv ansvarlig for arrangementets innhold og gjennomføring. Lurer du på noe, eller ønsker du å leie lokale på Litteraturhuset? Send en e-post til utleie@litteraturhuset.no.

121


KART U.etasje

Kjelleren

Heis HEIS

1. etasje Kafe Oslo

LesBar Wergeland

Bokhandel Heis HEIS

2. etasje Amalie Skram

Forfatterleilighet

Riverton

Kverneland Heis HEIS

122

Administrasjon


KART 3. etasje Norsk Forfattersentrum

Leser søker bok

Norsk P.E.N.

Nedjma

Heis HEIS

Sjeherasad

4. etasje Skriveloftet Tidsskriftforeningen Norsk Shakespeareog teatertidsskrift Heis

layout

Gladesigner • trykk Zoom Grafisk 123


HEGDEHAUGSVEIEN

URANIENBORGVEIEN

----------------------------

PARKVEIEN PARKVEIEN

---------------------------------Lorry

----------------------------------

Slottet

WERGELANDSVEIEN

Slottsparken

Kunstnernes hus

Wergelandsveien 29, 0167 Oslo / Tlf. 22 95 55 30 / www.litteraturhuset.no

Vårprogram 2019  
Vårprogram 2019  
Advertisement