Linnalan syksyn kurssiesite 2023

Page 1

SYKSY 2023

Tarvitseeko lapsesi osa- vai kokopäiväistä varhaiskasvatuspaikkaa?

3000 opiskelijaa, 300 opintoryhmää, 30 eri toimipistettä TULE SINÄKIN!

• KIELET • KUVATAITEET JA MUOTOILU

• LIIKUNTA, HYVINVOINTI JA TANSSI

• LINNALAN KUVATAIDEKOULU

• KÄDENTAIDOT JA KOTITALOUS • MUSIIKKI

• TEATTERI, KIRJALLISUUS JA ILMAISU • TIETOTEKNIIKKA

• YHTEISKUNTA JA KANSALAISTAIDOT

linnala.fi Linnalan Setlementti
Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 1
Lue lisää Linnalan leikkikoulusta s. 3.

REHTORIN TERVEHDYS

Carpe diem!

Monialaisena järjestönä Linnala tuottaa monenlaista toimintaa ja palveluita. Kansainvälisessä kohtaamispaikassa mahanmuuttajataustaiset saavat tukea ohjausta kotoutumiseen ja toimijuuteen yhteiskunnassa. Linnala toimii palveluntuottajana varhaiskasvatuksessa englanninpainotteisen leikkikoulun muodossa ja seniorikeskus palvelee alueen jatkuvasti kasvavaa ikääntyvämpää väestöä toimintakykyä tukevan päivätoiminnan kautta. Vapaaehtoistyön koordinointi ja omaishoidon tuki ovat myös tärkeä osa toimintaamme. Linnalan opiston monipuolista kurssitarjontaa voit selata kädessäsi olevasta esitteestä, uuden oppimista voi toteuttaa monessa; niin musiikissa, kielissä, kuvataidekoulun taideopetuksessa, kuvataiteissa ja muotoilussa, kuin liikunnan ja hyvinvoinnin parissakin. Yleisluennoilla, tietoiskuissa ja yhteiskunnallisilla kursseilla on loistava mahdollisuus osallistaa itseään yhteiskuntaa ja kansalaistaitoja koskevissa teemoissa.

Esitteen sisältämästä tarjonnasta voi löytää vastauksia niihin toiveisiin, joita olemme usein edellisenä talvena haaveilleet jonkin uuden taidon oppimiseen liittyen. Osallistumisesta akvarellikurssille, uuden kielen opettelusta etelän eläkepäiviä varten, arjessa tarpeellisen it-sovelluksen haltuunotosta, sykettä laskevan pilateksen, iloa tuovan tanssin, näyttelemisen tai vaikkapa nypläyksen aloittamisesta. Kevään edetessä idea ja halu ovat hautautuneet arjen sykkeeseen. Kesällä meillä on usein taas aikaa ja energiaa palata haaveidemme äärelle. Syksy sen sijaan – on toteuttamisen aikaa. Nyt on juuri oikea hetki tehdä päätös omaa elämää rikastuttavan taidon tai harrastuksen hankkimisesta. Tutustu kurssitarjontaamme ja mahdollisuuksiimme olla mukana erilaisissa toiminnoissa, mutustele. Ota yhteyttä, jos jokin mietityttää, me opastamme. Linnalasta löytyy niin paljon erilaisia- ja pituisia oppimiskokonaisuuksia. Uutena rehtorina voin vakuuttaa, että uusien kokemusten pariin hakeutuminen kannattaa!

Tanja AndersinSoini toiminnanjohtaja, rehtori

TILAUSKOULUTUSTA

YHTEYSTIEDOT

LINNALAN TOIMISTO

JA TOIMITILA Sotilaspojankatu 7, 57100 Savonlinna linnala.fi, p. 015 51180 sähköpostit etunimi.sukunimi@linnala.fi

Opetus tapahtuu Linnalan toimitilassa, mikäli pelkkä luokkatila on mainittu.

REHTORI, TOIMINNANJOHTAJA

Tanja Andersin-Soini p. 040 680 3822, tanja.andersin-soini@linnala.fi

ASIAKASPALVELU

LINNALAN KIINTEISTÖN PUHTAANAPITO

Kaija Suhonen, laitoshuoltaja p. 040 680 3804, kaija.suhonen@linnala.fi

Merja Kosunen, siivooja

LUKUKAUSI JA LOMAVIIKKO 43 Lukukauden kestävät kurssit alkavat viikoilla 36-37. Lomaviikko on viikolla 43, ellei ryhmän kohdalla muuta mainita.

VIESTINTÄ JA MUUTOKSET

Tämä esite sisältää pääosan syyslukukaudella toteutettavista kursseista ja tapahtumista. Ilmoitamme muutoksista, uusista kursseista ja tapahtumista Itä-Savossa Linnalan palstalla. Kurssitiedot löytyvät kattavasti kotisivuilta linnala.fi. Äkilliset muutokset ilmoitetaan opiskelijalle tekstiviestillä. Muistathan ilmoittaa toimistoon, mikäli yhteystietosi muuttuvat!

ILMOITTAUTUMINEN OPISTON KURSSEILLE

Varmista sinua kiinnostavan kurssin alkaminen ja ilmoittaudu ennakkoon!

KURSSIMAKSUN MAKSAMINEN

Opisto lähettää laskun sähköpostiisi, tai mikäli sähköpostiosoitetta ei ole, postissa. Voit maksaa kurssimaksun myös viitenumerolla, jonka saat ilmoittautuessasi netin kautta. Maksuvälineinä käyvät myös Smartum, Tykykunto, Virike, Ticket Mind&Body, E-passi ja Eazybreak. Kurssin peruuntuessa em. tyhymaksutavoilla suoritettuja maksuja ei voida palauttaa, vaan ne voi käyttää muuhun kurssiin. Käteismaksuja ei oteta vastaan toimistossa, poikkeuksena liikuntaryhmien kertamaksut, jotka maksetaan ohjaajalle.

11.9.

TOIMISTON HENKILÖKUNTA etunimi.sukunimi@linnala.fi

Kurssisihteeri

Jukka Muhonen, p. 040 680 3801 (asiakaspalvelu, tilojen vuokraus, todistukset ja tilauskoulutus kurssisuunnittelu: liikunta, hyvinvointi, tanssi, yhteiskunnalliset aineet, teatteri, ilmaisu ja kirjallisuus)

Toimistosihteeri

Kristiina Wright p. 040 680 3813 (asiakaspalvelu, viestintä, kurssilaskutus)

Toimistosihteeri

Eija Matikainen p. 040 680 3803 (Kerimäen, Punkaharjun ja Savonrannan toimistopalvelut. Tuntiopettajien palkkalaskenta ja päiväkirjat)

Toimistopäällikkö

Marja-Leena Hasselqvist, p. 040 680 3830 (talous- ja henkilöstöhallinto)

PÄÄTOIMINEN OPETUSHENKILÖSTÖ

Opintoihin liittyvää henkilökohtaista neuvontaa annetaan vastaanottoaikoina ja sopimuksen mukaan myös muuna aikana.

Sähköposti: etunimi.sukunimi@linnala.fi

Kielten pääopettaja

Päivi Harjusalmi p. 040 680 3819, to klo 14–15

Taideaineiden pääopettaja, kuvataidekoulun vastaava

Pauliina Härkönen

p. 040 680 3815, to klo 15–16

Musiikin pääopettaja

Heidi Laasanen p. 040 680 3821

MUU OPETUSHENKILÖSTÖ

Tietotekniikan opettaja

Markku Lybeck

p. 040 680 3828

Artesaani

Merja Kuismanen p. 040 680 3808

Muita tuntiopettajia opistossa on lisäksi n. 80.

LINNALAN OPISTOSTA!

Tarvitseeko henkilöstösi täydennyskoulutusta seuraavista teemoista?

TIETOTEKNIIKKA ohjelmien ja -laitteiden hallintaa Windows, Office, kuvankäsittely, koneen ylläpito ja tietoturva, tabletit ja älypuhelimet

KIELET täsmäkoulutusta kieli- ja kulttuuriosaamiseen englanti, espanja, italia, ranska, ruotsi, saksa, suomi, venäjä, viittomakieli, viro

LIIKUNTA JA HYVINVOINTI virkeyttä työhön liikunnasta jooga, kehonhuolto, kuntonyrkkeily, tanssiliikunta, taukoliikuntaohjaus, ensiapu

MUSIIKKI ääni selkeäksi ja kuuluvaksi yksinlaulu, soitinopinnot, yhteismusisointi, äänenhuolto

Jatkavat opiskelijat: opisto on varannut paikan opiskelijoille, jotka ovat ilmoittautuneet opintoryhmissä tai suoraan toimistoon.

Yleinen kaikille avoin ilmoittautuminen ma 14.8. klo 9.00 alkaen - netin kautta linnala.fi - p. 015 511 80 - toimistossa

Kertamaksulla liikuntaryhmiin osallistuvat ilmoittautuvat kurssin opettajalle, joka kerää maksun tunnin alussa.

ILMOITTAUTUMINEN KUVATAIDEKOULUUN on käynnissä!

ALENNUKSET

Toimisto huomioi alennukset laskuun automaattisesti, poikkeuksena työttömyysalennus, opiskelija-alennus ja kotihoidontukialennus, joiden yhteydessä tulee todentaa alennusoikeus. Netin kautta ilmoittautuessa alennuksen voi suoraan vähentää laskun loppusummasta. Alennukset eivät koske alle 20 euron kursseja, lyhytkursseja, yksilöopetusta eikä niitä kursseja, joiden kohdalla lukee Ei alennuksia. Kurssista voi saada vain yhden alennuksen.

1. Seniorialennus 15 %: 63 v. ja vanhemmat sekä eläkkeellä olevat.

2. Opiskelija-alennus 10 %. Esitä opiskelijakortti.

3. Työttömyysalennus 50 %: Esitä TE-toimiston dokumentti.

4. Englannin pakettialennus: saat 15% alennuksen englannin puhekursseista, jos olet jo jollain oppikirjaa käyttävällä englannin kurssilla.

5. Opintosetelialennus 25 % (OPH) osasta tietotekniikan kursseja. Kurssin kohdalle on merkitty alennusoikeus.

6. Kotihoidontukialennus Enonkoski 50 %. Alennuksen saa enonkoskelaiset kotihoidontuella olevat vanhemmat Enonkoskella järjestettävistä kursseista. Varmista alennusoikeutesi os. minna.nurmio@enonkoski.fi

PERUUTUSEHDOT Peruutuksesta ei aiheudu kuluja, kun se tapahtuu 7 pv ennen kurssin alkua. Mikäli et ole perunut kurssia 7 vuorokautta ennen kurssin alkamista, veloitamme 15 euron peruutusmaksun. Mikäli kurssi on ehtinyt jo alkaa, peritään kurssin koko hinta. Kurssimaksut palautetaan vain terveydenhuollon todistusta vastaan, tai jos kurssi päättyy opiston toimesta. Lukukauden mittaisissa kursseissa yhden kokoontumiskerran peruuntuminen (force majeure) ei velvoita opistoa sijaisen järjestämiseen, kurssimaksun palautukseen tai korvaavan kokoontumisen järjestämiseen. YKI yleisten kielitutkintojen ilmoittautumisilla on erilliset peruutusehdot.

KAIKUKORTTI

Lisätiedot netistä hakusanalla Savonlinnan Kaikukortti.

AVUSTUKSIA KURSSIMAKSUIHIN

Savonlinnan Hattu ry:n lasten ja nuorten harrastustoiminta-avustusta voi hakea jatkuvasti. Lisätiedot ja hakulomake savonlinnanhattu.fi

VAKUUTUKSET

Opiston toimesta on vakuutettu alle 20-vuotiaat opiskelijat, sekä teknisen työn, ja rakukeramiikkakurssien opiskelijat. Opistolla ei ole tapaturmavakuutusta muiden opiskelijoiden tapaturmien varalle. Huolehdi omasta tapaturmavakuutuksestasi. Kursseilla syntyviä kuvataiteen ja kädentaitojen teoksia ei ole vakuutettu.

TILOJEN VUOKRAUS

Linnala sijaitsee aivan Savonlinnan keskustassa ja tarjoaa siten oivan mahdollisuuden vuokrata tiloja eri käyttöön koulutustilaisuuksia, kokouksia tai tapahtumia varten. Käytössä ovat Linnala-sali, luentosali ja erikokoisia luokkatiloja. Lisätiedot kurssisihteeri Jukka Muhonen, p. 040 680 3801 tai jukka. muhonen@linnala.fi.

KANNATUSJÄSENYYS

Linnalan Setlementti ry tarjoaa kansalaisopistopalveluja (Linnalan opisto), päivähoitoa (Linnalan leikkikoulu), seniorityötä ja ystäväntupatoimintaa. Lisäksi STEA:n tuella toteutetaan omaishoito- sekä monikulttuurityötä. Linnalan Setlementti ry ei ole poliittisesti eikä uskonnollisesti sitoutunut. Jäseneksi liitytään maksamalla jäsenmaksu 10 € Linnalan Setlementti ry:n tilille Suur-Savon Osuuspankki, FI91 5651 1320 0131 12. Vaihtoehtona ainaisjäsenyys 100 €. Merkitse viestikenttään nimesi ja osoitteesi.

Kysy tarjous:

KUVATAIDE luovasti uutta ideoiden taide, käsityö, mediataide, valokuvaus, maalaus ja keramiikka

14.-17.8. klo 9-17
18.8. klo 9-14 ma-to 21.-24.8. klo 9-16.15 ja pe 25.8. klo 9-14 28.8.-8.9. ma-to klo 9-17 ja pe klo 9-14
alkaen ma-to klo 10-16 ja pe klo 10-12, puhelinpalvelu p. 015 51180
ma-to
pe
11.9.
alkaen ma-to 9-16
pe 9-12
ja
Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 2
os. Sotilaspojankatu 7, Savonlinna jukka.muhonen@linnala.fi tai p. 040 680 3801

LINNALAN LEIKKIKOULU

TARVITSEEKO LAPSESI

OSA- VAI KOKOPÄIVÄISTÄ

VARHAISKASVATUSPAIKKAA?

Linnalan Leikkikoulu on yksi Suomen neljästä setlementtipäiväkodista. Pieni englantipainotteinen

Leikkikoulumme palvelee lapsiperheitä palvelusetelipäiväkotina Savonlinnan keskustassa. Me varhaiskasvatuksen opettajat ja lastenhoitajat olemme lähellä pientä ihmistä. Meillä lapsi on keskiössä. Olemme läsnä. Kuuntelemme lasta. Uskallamme tehdä työtä sydämellä. 21 lapsen sisarusryhmässä

1–5-vuotiaat saavat leikkiä paljon ja osallistua ikätasolleen sopivaan opetukseen pienryhmissä. Suomenkielisen varhaiskasvatuksen

ohella englannin kieli kuuluu jokaiseen päiväämme tavalla tai toisella. 3–5-vuotiailla on viikoittainen englannin tuokio. Leikit, laulut, pelit, lorut ja pienet dialogit totuttavat lapsia kuulemaan, kuuntelemaan, toistelemaan, ymmärtämään ja käyttämään englantia spontaanisti. Samalla heille kehittyy luontaisen utelias ja positiivinen asenne erilaisia kieliä, kulttuureita ja ihmisiä kohtaan. Juhlissamme lapset laulavat iloisesti sekä suomeksi että englanniksi.

SENIORITYÖ

Yhteystiedot:

Seniorityön vastaava

Marjo-Riikka Tiilikainen p. 040 6803 831 tai marjo-riikka.tiilikainen@linnala.fi

kaa huomioiden myös erityisruokavaliot.

Järjestöyhteistyö

Meillä nukkevauvatkin hoidetaan hyvin ja lauletaan samalla: ”Se on se meidän uusi vauva, nimeä en muista. Se joskus karjuu niin, ett´ pikkulinnut tippuu puista.” (Pentti Rasinkangas). Kuvaaja Kirsi Kohonen.

Kaudella 2023-2024 on paikkoja vapaana lähinnä n. 3–5-vuotiaille lapsille. 5-vuotiaat saavat esikouluun valmentavaa opetusta pienessä pikkueskariryhmässä. Vapautuvista koko- tai osa-aikaisista paikoista voit toki kysyä ympäri vuoden suoraan leikkikoululta p. 040 680 3806.

Linnalan seniorikeskus tarjoaa monipuolista ja kotona asumista tukevaa päivätoimintaa ikääntyville. Toiminnan tavoitteet ovat ikääntyvien yhteisöllisyys ja osallisuus, joita edistetään liikunnallisilla, muistia ylläpitävillä, omatoimisuuteen kannustavilla ja ikääntymiseen sopeuttavilla laadukkailla ohjaustoiminnoilla.

Yhdessä pelaamme pelejä, juttelemme ajankohtaisista asioista, osallistumme pienimuotoisiin liikuntahetkiin, leivomme, laulamme, askartelemme sekä muistelemme menneitä. Toiminnassa turvataan ikääntyvien fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus, sekä suunnitellaan päiväohjelmaa ikääntyvien toiveiden mukaisesti.

Seniorikeskuksen päivätoiminta soveltuu kaikille seniori-ikäisille, jotka selviävät itsenäisesti arjen pienistä askareista (ruokailu ja wc-käynnit). Arjen apuvälineet voivat olla mukana, kuten rollaattorit, pyörätuolit yms. Seniori-

Sukupolvet kohtaavat iloisen tekemisen merkeissä. Kuvaaja Marjo-Riikka Tiilikainen.

keskuksen kerhopäivät ovat tiistai (mahdollisuus saunomiseen) ja torstai klo 9-14. Päivämaksu on 20 € (saunoville 25 €) sisältäen ohjelman, aamupalan, lounaan ja päiväkahvin. Seniorikeskuksessa tarjotaan monipuolista omatekoista kotiruo-

Kysy yhdistyksellesi toiminnallista päivää joko säännöllisin tai kertaluontoisiin kokoontumisiin.

Juttutupa

jatkuu maanantaisin klo 10–12, ajalla 11.9.-20.11. (lomaviikko 43), mikäli ilmoittautuneita tulee riittävästi (minimi 6). Kurssi on kohtaamispaikka afaattisille henkilöille. Tavoitteena on edistää osallistumista, tukea kommunikoinnissa ja antaa vertaistukea. Kurssille voi osallistua myös puhevammaisten tulkin tai avustajan kanssa. Kokoontumispaikka on Linnalan seniorikeskus, käynti sisäpihalta, os. Pappilankatu 6, Savonlinna. Kurssimaksu 75 € sis. 10 kokoontumiskertaa ja kahvit. Lisätiedot ja ilmoittautuminen viim. pe 1.9. Linnalan Setlementti, seniorikeskus p. 040 6803 831.

OMAISHOIDONTUKI, YSTÄVÄNTUVAT, HARRASTERYHMÄT JA VAPAAEHTOISTYÖ

Yhteystiedot:

Omaishoito- ja vapaaehtoistyön vastaava Pirjo Jäntti Leskinen, p. 040 680 3826, pirjo.jantti@linnala.fi

Toiminnoista tiedotetaan Sanomalehti Itä-Savossa Linnalan palstalla.

OMAISHOIDONTUKI

Omaishoidontuki tarjoaa omaishoitotilanteessa oleville ohjausta, neuvontaa, koulutusta ja vertaistukea yhteistyössä mm. Linnalan opiston, Etelä-Savon hyvinvointialue ELOISAn, Savonlinnan seurakunnan, Savonlinnan seudun omaishoitajayhdistyksen ja Pieksämäen

Omaishoitajat ry OMAIS-OIVAN kanssa. Työntekijä ohjaa yksilöllisesti ja antaa vinkkejä omaishoi-

tajuuteen liittyvissä asioissa huolimatta siitä, onko kaupungin kanssa tehty omaishoitajasopimusta.

Toimintoihin voi osallistua jokainen, joka tarvitsee tukea läheisensä hoivaamiseen. Syyskauden toiminnoista tiedotetaan sanomalehti

Itä-Savossa Linnalan palstalla sekä yhteistyöverkoston tiedotteissa.

VAPAAEHTOISTEN HARRASTERYHMÄT

Vapaaehtoistyö tarjoaa useita vaihtoehtoja osallistua toimintaan, joka tuo iloa osallistujien elämään.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita otetaan mukaan toimintaan jatkuvasti. Tervetuloa mukaan toimintaan, joka lisää sosiaalisuutta, estää syrjäytymistä ja yksinäisyyttä ja näin ollen tuo sisältöä elämääsi.

MONIKULTTUURINEN TYÖ

Kansainvälinen kohtaamispaikka on matalankynnyksen ohjaus- ja neuvontapiste maahanmuuttajille. Tavoitteenamme on tukea Savonlinnan seudulla asuvia maahanmuuttajia ja helpottaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Palvelemme asiakkaita suomeksi, venäjäksi ja englanniksi.

Kohtaamispaikasta maahanmuuttaja voi saada tietoa mm. maahanmuuttoon, oleskelulupiin, sosiaaliturvaan, koulutukseen, suomen kielen opiskeluun, asumiseen, terveydenhuoltoon ja työhön liittyvistä kysymyksistä. Meiltä voi kysyä neuvoja kaikissa arkielämän asioissa ja autamme myös lomakkeiden täyttämisessä, opastamme tietokoneen tai mobiililaitteiden käytössä ja verkkoasioinnissa.

Kohtaamispaikan toiminnassa on mukana suomalaisia ja maahanmuuttajataustaisia vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset ovat mukana järjestämässä kerhotoimintaa ja tapahtumia tai toimivat tukihenkilöinä maahanmuuttajille. Mikäli haluat lisätietoa kohtaamispaikan palveluista, vapaaehtoistoiminnasta tai sinulla on toimintaehdotuksia, ota rohkeasti yhteyttä tai tule käymään.

Jos olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena suomen kielen ohjaajana LUETAAN YHDESSÄ aikuisten suomen kielen ryhmässä,

ota yhteyttä Marketta Parkkiseen. Ryhmä kokoontuu maanantaisin

4.9. alkaen klo 17.00–19.00. Ohjaajat toimivat ryhmässä pareittain. Ohjaajat kokoontuvat 21.8.2023 klo 17.00 Linnalaan valmistelemaan syksyn toimintaa. Jos kiinnostuit, tule paikalle tutustumaan toimintaan ja muihin ohjaajiin.

LUETAAN YHDESSÄ aikuisten suomen kielen ryhmä/ finnish learning group for adults ma 4.9.-27.11. klo 17-19 Linnala, luokka D Ohjaajina toimivat vapaaehtoiset. Opi puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan suomea. Voit tulla mukaan milloin vain! Maksuton ryhmä.

Maahanmuuttajien ohjaus- ja palvelupiste Navigaattori

Kansainvälinen kohtaamispaikka

Olavinkatu 40 A, 2. kerros, 57130 Savonlinna.

Avoinna arkisin ma-pe klo 10.00–15.00.

Kohtaamispaikan vastaava: Marketta Parkkinen p. 040 680 3823 tai marketta.parkkinen@linnala.fi

Kansainvälistä kohtaamispaikkaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

YSTÄVÄNTUVAT Ystäväntuvat ovat vapaaehtoisten voimin toimivia pääsääntöisesti eläkeikäisille tarkoitettuja yhteisiä oleskelu- ja kohtaamispaikkoja. Tunnelma ja yhteiset tekemiset syntyvät kävijöiden toiveista ja aktiivisuudesta.

VENLAN/ Hernemäen ystäväntupa Heikinpohjantie 2 B (käynti Automiehenkadun puolelta), torstaisin klo 10-12

Mertalan ystäväntupa

Laakso-koti, Notkolantie 10, kokoontumisaika vaihtelee Pääskylahden ystäväntupa Kaartilantie 62, ma klo 10-12

Nuottakodin ystäväntupa Ruunavuorentie 2, A-talo, perjantaisin klo 12-14 Tiistaipiiri käsityöharrastajille Ryhmässä vapaaehtoiset tekevät monenlaisia käsitöitä, joiden myyntituotto ohjataan seniorityölle. Tarvikkeet hankkii Linnalan seniorikeskus, käytämme myös paljon kierrätysmateriaalia. Kokoontumiset tiistaisin klo 13–16 Linnalan tekstiililuokassa, 3. krs. Tarjoamme osallistujille päiväkahvit.

TOSIKOKIT

Tosikokit ovat äijäryhmä, joka kokoontuu Linnalan opetuskeittiössä kerran viikossa. Ryhmässä valmistetaan yhdessä ruokaa, leivotaan ja ”parannetaan maailmaa”. Ryhmä tekee myös vapaaehtoistyötä tar-

joten osaamistaan Linnalan eri tapahtumissa.

MUU VAPAAEHTOISTYÖ

Linnalan muuhunkin vapaaehtoistyöhön kaivataan henkilöitä, joilla on osaamista ja taitoja esim. musiikin, liikunnan ja kädentaitojen alalta. Vierailut seniorikeskuksessa ja ystäväntuvilla tuovat lisäarvoa osallistujien toimintaan ja antavat molemmille osapuolille mm. onnistumisen kokemuksia. Omaishoidontukea, ystäväntupatoimintaa sekä eri vapaaehtoistyön toimintoja rahoittavat Savonlinnan seurakunta ja Etelä-Savon hyvinvointialue ELOISA ja Sosiaalija terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Hei, mitä sinulle kuuluu?

Varaa aika henkilökohtaiseen yksilökartoitukseen. Keskustellaan matalalla kynnyksellä, minkälaista tukea juuri sinä tarvitset työnhakuun tai elämän perustaitojen vahvistamiseen, jotta jatkossa vastaus olisi elämän kaikilla osa-alueilla: – kiitos, minulle kuuluu nyt erittäin hyvää!

Hankkeen aikataulu

1.8.2023-31.12.2024.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen tarkoituksena on tukea ja vahvistaa kurssin osallistujien perustaitojen karttumista. Vahvistaa sisäistä ja ulkoista hyvinvointia, tukea arjenhallinnassa sekä vahvistaa digi- ja työnhakutaitoja. Hanke on tarkoitettu aikuisille sekä maahanmuuttajataustaisille, jotka tarvitsevat monialaista tukea elämän eri osa-alueilla.

Kursseja järjestetään vuoden ympäri ryhmämuotoisena opiskeluna; osallistujien oman polun suunnittelua unohtamatta. Tavoite on, että omannäköisen elämänpolun rakentaminen saisi kaikilla siivet selkäänsä! – Työelämässä saa erottua –Kurssien sisällöt suunnitellaan

osallistujien tarpeiden pohjalta, joten nyt voit olla vaikuttamassa kurssien sisältökokonaisuuksien suunnitteluun. Yksilöhaastattelujen jälkeen jatketaan pienryhmissä kehittämispajoissa. Kurssien lopulliset sisällöt suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen.

Tule tutustumaan ennakkoon, mitä Linnalan kurseilla tehdään!

Kurkistamalla pääset tutustumaan ryhmäopetukseen kahdelle eri kurssille. Syyslukukaudella kurkistuskuukausi on marraskuu ja kevätlukukaudella maaliskuu. Valitse kurssitarjonnasta 1 – 2 kiinnostavaa kurssia. Kurkistus ei koske seuraavia ryhmiä: Kuvataidekoulun Piipero-ryhmät, lapsija nuorisokuorot, maksulliset yleisluennot, 1 – 3 kokoontumiskerran lyhytkurssit, kertamaksulliset liikuntaryhmät ja yksilöopetus. Kurkistaminen on maksutonta!

Ota yhteyttä, kohdataan Linnalassa!

Hankevastaava Jenni Niskanen p.040 680 3832 jenni.niskanen@linnala.fi

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 3
SAA EROTTUA-HANKE
TYÖELÄMÄSSÄ
Kurkista Linnalaan!
LINNALAN OPISTO Sotilaspojankatu 7, 57100 Savonlinna linnala.fi

Musiikin kurssisuunnittelija ja yhteysopettaja

Heidi Laasanen p.040 680 3821, heidi.laasanen@linnala.fi. Ota yhteyttä!

HYVÄ HARRASTUS

KEHITTÄÄ JA

TUOTTAA ILOA

Linnala kutsuu kaikenikäisiä musiikin harrastamiseen ja opiskeluun sekä saamaan virkistystä, kokemuksia ja elämyksiä myös konserteista ja musiikkitapahtumista. Laulaminen ja soittaminen vaikuttavat tutkitusti myönteisesti niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin terveyteen, eikä soitto- tai laulutaidon opiskelun aloittaminen ole koskaan liian myöhäistä!

MITÄ VOIT OPISKELLA?

Yksinlaulua klassisen, iskelmän ja poplaulun tyyliin, kuorolaulua, soitinopintoja, bändisoittoa tai muuta ryhmäsoittoa, esiintymistä ja paljon muuta.

MUSIIKIN RYHMÄOPETUS

Ilmoittautuminen ma 14.8. klo 9 alkaen

• netin kautta: linnala.fi

• tai soittamalla Linnalan

toimistoon p. 015 51180

• tai käymällä toimistossa

LASTEN JA NUORTEN

KUOROT

170305s Iloisen Lapsikuoron

Laululeikkikuoro 13 t to 17.8.-11.12. klo 17-18.30 musiikkilk 2. krs

Diplomilaulaja Leena Astikainen

Iloiseen Lapsikuoroon valmentava ryhmä 3-6-vuotiaille tytöille ja pojille, jotka voivat toimia ryhmässä ilman vanhempien läsnäoloa. Perinteisiä ja uusia lastenlauluja ja laululeikkejä. Esiintymiset Iloisen Lapsikuoron kanssa. Ei pääsykoetta. Kuoro jatkaa kauden toimintaansa oman aikataulunsa puitteissa. Maksuton, tukijana Savonlinnan kaupunki.

Esiintymiset: su 8.10. Yhteiskonsertti seurakunnan lapsikuoron kanssa, Linnala-sali su 3.12. ja ma 4.12.

Pekka Simojoki: Joulumusikaali, Tuomiokirkko ma 11.12. Savonlinnalaisten kuorojen joulukonsertti, Tuomiokirkko

170310s Iloinen Lapsikuoro 26 t to 17.8.-11.12. klo 17-18.30 musiikkilk 2. krs Diplomilaulaja Leena Astikainen Kuoro 7-11-vuotiaille tytöille ja pojille. Terveen äänenkäytön ja 1-2-äänisen kuorolaulun ensiaskeleet, monipuolista lastenlauluohjelmistoa, paljon esiintymisiä. Myös uudet laulajat, tervetuloa! Pääsyvaatimuksena kyky laulaa oikein ryhmässä toisten kanssa. Kuorolaisia innostetaan kokeilemaan myös solistikykyjään. Kuoroa johtavat

Leena Astikainen ja Rafael Maldonado. Maksuton, tukijana Savonlinnan kaupunki.

Esiintymiset: su 8.10. Yhteiskonsertti seurakunnan lapsikuoron kanssa, Linnala-sali su 3.12. ja ma 4.12.

Pekka Simojoki: Joulumusikaali, Tuomiokirkko ma 11.12. Savonlinnalaisten kuorojen joulukonsertti, Tuomiokirkko

170319s Nuorisokuoro

Linnanneidot 26 t to 17.8.-11.12. klo 17.45-19.15

musiikkilk 2. krs

Diplomilaulaja Leena Astikainen

Tasokkuudestaan tunnettu kuoro 12-19-vuotiaille tytöille. Harjoitetaan tervettä äänenkäyttöä ja moni-

puolista 2-4 –äänistä lauluohjelmistoa klassisesta viihteeseen. Myös uudet laulajat, tervetuloa! Kuoro jatkaa kauden toimintaansa oman aikataulunsa mukaan.

Esiintymiset: su 8.10. Yhteiskonsertti seurakunnan lapsikuoron kanssa, Linnala-sali su 3.12. ja ma 4.12.

Pekka Simojoki: Joulumusikaali, Tuomiokirkko ma 11.12. Savonlinnalaisten kuorojen joulukonsertti, Tuomiokirkko

170320s Nuorisokuoro

Juventus 13 t ma 14.8.-11.12. klo 17-18.30

Linnala-sali, aulakrs Diplomikuoronjohtaja Rafael Maldonado ja diplomilaulaja Leena Astikainen Tasokkuudestaan tunnettu kuoro 12-19-vuotiaille pojille. Harjoitetaan tervettä äänenkäyttöä ja monipuolista 2-4 –äänistä lauluohjelmistoa klassisesta viihteeseen. Myös uudet laulajat, tervetuloa! Kuoro jatkaa kauden toimintaansa oman aikataulunsa mukaan.

Esiintymiset: su 8.10. Yhteiskonsertti seurakunnan lapsikuoron kanssa, Linnala-sali su 3.12. ja ma 4.12. Pekka Simojoki: Joulumusikaali, Tuomiokirkko ma 11.12. Savonlinnalaisten kuorojen joulukonsertti, Tuomiokirkko

LAULUKURSSIT

170503s Rohkaistu laulamaan 12 t 38 € ti 5.9.-7.11. klo 17.30-18.30 musiikkilk 2. krs Muusikko Karoliina Keinänen Haluatko rohkaisua, äänenkäytön harjoittamista ja kannustusta laulamisesi tueksi? Tervetuloa laulamaan matalan kynnyksen ryhmäkurssille. Tavoitteena on tutustua omaan ääneen, rohkaistua laulamaan, kehittyä äänenkäytössä ja kokea laulamisen iloa. Kurssilla venytellään ja rentoutetaan kehoa, harjoitellaan hyvää hengitystapaa, tehdään monenlaisia ääniharjoitteita ja lauletaan yhdessä. Kaikki asiat tehdään ryhmän kanssa yhdessä, iloisen ja kannustavan ilmapiirin siivittämänä. Mukaan rento asu ja vesipullo. Kysy lisää opettajalta p. 041 314 8663.

170505s Lauletaan karaokea! 21 t 93 € la 16.9, 23.9. ja 30.9. klo 10-15. Linnala-sali, aulakrs Karaokelaulattaja Mauno Korjansalo Matalan kynnyksen kurssilla käydään läpi karaokelaulun tekniikkaa ja lavakäyttäytymistä ja annetaan laulun raikaa! Sunnuntaina 1.10. karaoketanssit Linnalassa, jossa kurssilaisilla mahdollisuus esiintyä. Yhteisessä osiossa lämmitellään ääni, minkä jälkeen kukin vuorollaan laulaa ja saa ohjausta. Myös toisia kuuntelemalla oppii! Tavoitteena on kehittää karaokelaulajan taitoja kunkin lähtötaso huomioiden. Ei alennuksia.

AIKUISTEN KUOROT JA LAULURYHMÄT

170515s Retrotytöt 36 t 66 € ma 28.8.-11.12. klo 16.30-18.15 musiikkilk 2. krs Musiikinopettaja, laulunopettaja

Maija Keskinen Lauluryhmä, jossa verrytellään ääntä taipuisaksi moniääniseen laulamiseen. Ohjelmistona iskelmiä, kansanlauluja, näyttämön sävelmiä yms. 3 -äänisinä sovituksina. Syyskaudella harjoitellaan su 21.1.2024 konsertin ohjelmisto ja tehdään 1-2 pientä esiintymistä. Nuotinlukutaitoa ei vaadita, kohtuullisen puhdas laulu edellytetään. Laulunäyte ennen valintaa. Huom! Ei netti-ilmoittautumista. Jos kiinnostut, ota yhteys opettajaan p. 040 8384 989.

170520s Ikivihreät

26 t 62 € ti 29.8.-28.11. klo 12-13.30 Linnala-sali, aulakrs FM Eino Logren Lauletaan yhdessä pianon säestyksellä. Tavoitteena on säilyttää elävä lauluharrastus sekä iloita ja virkistyä yhdessä laulamalla. Ennen laulun aloitusta pidetään rentoutus- ja äänenavausharjoituksia. Lauluvalikoima koostuu ikivihreistä iskelmistä, viihdelauluista, kansakoululauluista, kansanlauluista, musikaaleista, hengellisistä lauluista ja virsistä. Laulut on sovitettu sopivalle korkeudelle sekä nais- että mieslaulajia ajatellen. Jokaisen puolentoista tunnin laulujakson keskellä pidetään lyhyt tauko. Tervetuloa ammentamaan virkeyttä ja hyvinvointia laulamisesta!

170525s Kaiku 26 t 62 € ma 28.8.-27.11. klo 18.30-20 Linnala-sali, aulakrs Musiikinopettaja, laulunopettaja

Maija Keskinen Kaiku (Kaiken kansan kuoro) -kuorossa lauletaan 1-2 -äänisiä lauluja. Matalan kynnyksen kuorossa ilmapiiri on iloisen kannustava ja rento. Ääni lämmitellään yhteisin harjoituksin, opetellaan 2-äänisiä stemmoja, opitaan joku laulu ulkoakin ja ennen kaikkea annetaan laulun soida. Kurssi sopii nais- ja miesäänille. Mukaan rento asu ja vesipullo. Esiintyminen yhteislauluillassa ma 27.11.

170526s Poppis! -poplaulukuoro 26 t 62 € ti 29.8.-28.11. klo 18.45-20.15 musiikkilk 2. krs Muusikko Karoliina Keinänen Poppis! on energinen ja nuorekas

kaa! Kauden toiminta jatkuu kuoron oman aikataulun mukaan.

Esiintymiset: su 15.10. Kuoromuistojen bulevardi, Melartin-sali su 3.12. ja ma 4.12. Pekka Simojoki: Joulumusikaali, Tuomiokirkko ma 11.12. Savonlinnalaisten kuorojen joulukonsertti, Tuomiokirkko

170540s Linna la Donnas 36 t 66 € ma 11.9.-4.12. klo 18.30-20.45 Säämingin seurakuntatalo Musiikinopettaja Ari Kaartinen Nuorekas naiskuoro, joka laulaa eri vuosikymmenten tunnettuja pop- ja rock-kappaleita svengaavina, moniäänisinä kuorosovituksina. Kuoro laulaa suomen ja englannin kielellä. Kuoronjohtajana toimii kuoron perustaja, musiikinopettaja Ari Kaartinen, joka vastaa myös laulujen sovittamisesta. Kuoro konsertoi yksin ja myös yhdessä miesten Linna La Swing-kuoron kanssa. Esiintymisissä kuoroa säestävät usein pianisti, rumpali ja ammattikitaristi. Laulamisen hauskuus ja laulajien huumorintaju kuuluvat tämän kuoron luonteeseen! Kuoroon pääsyn edellytyksenä on peruslaulutaito, nuotinlukutaito on eduksi muttei välttämätön. Laulutaitoa, äänenkäyttöä ja ilmaisua kehitetään harjoituksissa. Uusien laulajien laulunäyte pidetään harjoitusten jälkeen.

170545s Savonlinnan

Mieslaulajat 36 t 66 € ma 4.9.-27.11. klo 17.30-20 Savonlinnan seurakuntakeskus

Opettaja Arho Raunio Mieskuoro tarjoaa musiikillisen harrastusmahdollisuuden mukavassa porukassa. Ohjelmisto koostuu perinteisestä ja kevyestä mieskuoromusiikista. Kuoro esiintyy eri kokoonpanoilla juhlissa, tapahtumissa ja konserteissa vuoden kierron mukaan. Uusille laulajille koelaulu harjoitusten yhteydessä. Kuoro jatkaa kauden toimintaa oman aikataulunsa puitteissa. Esiintymisistä ilmoitellaan.

AIKUISTEN SOITINRYHMÄT

kuoro, jossa lauletaan 1-2 -äänisesti popkappaleita eri vuosikymmeniltä suomeksi ja englanniksi. Nuotinlukutaito ei ole välttämätön, innostus laulamiseen riittää. Tervetuloa mukaan iloiseen porukkaan!

170530s Linna la Swing 36 t 66 € ke 6.9.-29.11. klo 18.15-20.30

Savonlinnan seurakuntakeskus

Musiikinopettaja Ari Kaartinen

Nuorista ja nuorekkaista miehistä koostuva pop-kuoro, joka keikkailee ja konsertoi säännöllisesti. Yhteiskonsertteja myös Countryside Girls-kuoron kanssa. Ohjelmisto koostuu eri vuosikymmenten tunnetuista pop- ja rock-kappaleista pääasiassa englannin kielellä laulettuna. Kuoroon pääsyn edellytyksinä ovat puhdas laulutaito ja huumorintaju. Laulutaitoa, äänenkäyttöä ja ilmaisua kehitetään. Nuotinlukutaito on eduksi mutta ei välttämätön. Mukaan toivotaan myös uusia, innokkaita laulajia, laulunäyte harjoitusten yhteydessä. Ikäsuositus omien tuntemusten mukaan.

”Tää on miesten juttu” - tervetuloa!

Kuoro jatkaa toimintaansa oman aikataulunsa mukaan. Esiintymisistä ilmoitellaan.

170535s Naiskuoro Bel canto

36 t 66 € ke 23.8.-11.12. klo 17.45-20

musiikkilk 2. krs

Diplomilaulaja Leena Astikainen

Nuorekas ja tasokkuudestaan tunnettu kuoro, jossa opiskellaan tervettä äänenkäyttöä ja monipuolista naiskuoro-ohjelmistoa klassisesta viihteeseen. Entiset ja uudet laulajat, tervetuloa kehittävään ja mielenkiintoiseen harrastukseen, jossa laulun lisäksi myös nauru rai-

170610s Linnalan Jazzbändi 24 t 49 € ma 4.9.-27.11. klo 18-19.30 seniorikeskus, pohjakrs Muusikko Janne Rinkinen Eri soittimia käyttävä ryhmä, jossa harjoitellaan jazzahtavaa ohjelmistoa ja rohkaistaan kokeilemaan myös improvisointia. Kurssiin sisältyy opettajan ohjauksen lisäksi ryhmän itsenäistä harjoittelua. Esiintymisistä sovitaan.

170615s Linnalan Viihdeorkesteri 36 t 64 € to 7.9.-30.11. klo 18-20.15 seniorikeskus, pohjakrs FM Eino Logren Viihdeorkesteri soittaa ja laulaa viihde- ja tanssimusiikkia sekä toimii tarvittaessa säestystehtävissä. Nuotinlukutaito on suotava ja sitä pyritään kehittämään. Tervetuloa mukavaan porukkaan virkistymään ja oppimaan uuttakin! Mahdollisista esiintymisistä sovitaan yhdessä.

170625s Komppaa kielisoittimilla viikonloppukurssi 8 t 26 € la 14.10. ja su 15.10. klo 10-13.45 askartelulk 3.krs Muusikko, kulttuurituottaja (AMK) Olli Knuth Mukavalla viikonloppukurssilla opetellaan luonnollista ja tehokasta säestämistä kielisoittimilla. Kurssilla käydään läpi rytmejä, helppoja sointuotteita ja melodioita, ja soitetaan yhdessä erilaisia kappaleita. Soittimiksi käyvät esim. kitara, ukulele, banjo, mandoliini, balalaikka ja basso. Nuotinlukutaitoa ei edellytetä. Molempina päivinä pidetään omakustanteinen lounastauko. Lisätiedot opettajalta p. 050 3777303.

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 4
MUSIIKKI
Sari Kämäräinen ja Pepe laulutunnilla. Kuvaaja Heidi Laasanen.

KIELET

MUSIIKIN YKSILÖOPETUS

Ilmoittautuminen ma 14.8. klo 9 alkaen (ei netti-ilmoittautumista). Uudet opiskelijat ilmoittautuvat toimistoon p. 015 511 80. Jatkavat oppilaat sopivat oppitunneista suoraan opettajan kanssa. Tunnit pidetään kauden loppuun mennessä, niitä ei voi siirtää seuraavalle lukukaudelle. Esteen sattuessa oppitunti tulee perua 24 t aikaisemmin suoraan opettajalle tai toimistoon, muuten tunti katsotaan pidetyksi. Haluaisitko aloittaa soitto- tai lauluharrastuksen kaverin kanssa? Pariopetus myös mahdollista, tällöin kurssimaksu ½ kurssihinta/hlö.

Syyslukukauden kurssimaksut

12 viikkoa

30 min: lapset 182 € ja yli 18 v. 196 €

15 min: lapset 98 € ja yli 18 v. 104 €

45 min: alle 18 v. 280 € ja aikuiset 300 €

Kouluilla tapahtuva opetus:

30 min: 233 €

15 min: 124 €

LAULUNOPETUS

170705s Liedseminaari

30 t 138 €

4.9.–6.12. musiikkilk 2. krs

Diplomilaulaja Leena Astikainen

Kurssille otetaan 9 laulajaa, jotka ovat riittävän pitkällä yksinlauluopinnoissaan. Harjoitellaan laulunopettajan ja pianistin ohjauksessa kullekin oppilaalle soveltuvaa klassista lauluohjelmistoa yksinlaulun tasosuorituksia ja konsertteja varten. Lisätiedot opettajalta p. 050 520 6082. Joulukonsertti 6.12. klo 16 Tuomiokirkossa.

170710s Yksinlaulu - Cantilena

Diplomilaulaja Leena Astikainen

p. 050 520 6082

Klassisen laulun yksilöopetusta, jossa opiskellaan terveen äänenkäytön tekniikkaa ja valmistetaan lauluohjelmistoa esiintymisiä ja klassisen laulun tasosuorituksia varten.

170720s Yksinlaulu - Iskelmä, karaoke, pop MuM Nora Kankkunen

p. 045 145 3711

Opetellaan tervettä äänenkäytön

tekniikkaa iskelmän, karaoken ja poplaulun tyyleissä, tulkintaa unohtamatta. Myös muut laulajat, tervetuloa! Kappalevalinnat tehdään yhteistyössä opettajan kanssa oppilaan toiveet huomioiden.

170730s Yksinlaulu - Melisma

Laulunopettaja Marja-Terttu Hultin p. 045 263 2515

Opetellaan klassisen laulun tekniikkaa ja äänen huoltoa sekä hiotaan laulujen tulkintaa ja harjoitellaan lauluohjelmistoa. Omia laulutoiveita huomioidaan.

170750s Yksinlaulu

Pop ja klassinen

Musiikinopettaja Ari Kaartinen

p. 040 585 4859

Opetellaan tervettä äänenkäytön tekniikkaa opiskelijan toivomassa tyylilajissa tulkintaa unohtamatta. Kappalevalinnat tehdään yhteistyössä opettajan kanssa.

SOITINOPETUS

170800s Alkusoitto 6 x 30 min

lapsille ja nuorille

Olisiko kiva oppia soittamaan jotain soitinta? Tule kokeilemaan soittamista 6x30 min. Valitse jokin näistä: piano, haitari, viulu, huilu, kitara tai rumpusetti. Kuudella kokeilukerralla saat jo vähän tuntumaa soittamiseen. Syyskuukauden toisella puolikkaalla voit halutessasi kokeilla toista soitinta, lukukausi on 12 viikkoa. Kurssin hinta on kokeilijalle edullisempi, 82 €. Jos mieluinen soitin löytyy, voit jatkaa sen opiskelua. Lisätiedot musiikin pääopettajalta p. 040 680 3821

170810s Harmonikka

Musiikinlehtori Kirsi Laamanen p. 040 072 6618

Opetusta aloittaville sekä aiemmin soittaneille lapsille ja aikuisille. Ohjelmisto voi sisältää monenlaista harmonikkamusiikkia. Nuotinlukutaito ei ole välttämätön.

170820s Huilu

HuK Katja Pajarinen-Mohamed p. 050 526 5470

Opetellaan huilunsoiton hengitys- ja sormitekniikkoja ja keskitytään kauniin äänen tuottamiseen, sekä musiikin tulkintaan. Opiskelu alkaa ja etenee oppilaan omien kykyjen mukaan.

170830s Kitara - Plektra

Musiikinopettaja Ari Kaartinen p. 040 585 4859

Yksilöllistä ohjausta kitaran ja sähköbasson soitossa. Oppilaan taitotaso ja toiveet huomioidaan.

170840s Komppaa kitaralla/ ukulelella Muusikko, kulttuurituottaja (AMK)

Olli Knuth

P. 050 377 7303

Haluatko oppia säestämään omia suosikkilaulujasi kitaralla tai ukulelella? Rohkaistu tulemaan matalan kynnyksen kurssille, jossa opetellaan sointuja ja eri komppaustyylejä. Ei lähtötasovaatimuksia, nuotinlukutaito ei ole välttämätön, halu oppia riittää.

170860s Piano Linnala

Opettajat Maija Keskinen

p. 040 838 4989 ja

Henna-Reetta Keskitalo

P. 050 542 5154

Jatkavien oppilaiden oppituntien sopiminen opettajan kanssa.

170880s Piano Nojanmaa

Pianotunti koululla koulupäivän jälkeen on mainio mahdollisuus! Opetusta tarjotaan vasta-alkajille ja op-

pilaan taso huomioiden.

Pianonsoitonopettaja

Henna-Reetta Keskitalo

p. 050 542 5154. Lisätiedot mus. pääopettaja p. 040 680 3821.

170890s Vapaa säestys pianolla

MuM Nora Kankkunen

p. 045 145 3711

Haluatko oppia säestämään omia suosikkilaulujasi pianolla? Rohkaistu tulemaan matalan kynnyksen kurssille, jossa opetellaan sointuja ja eri komppaustyylejä. Ei lähtötasovaatimuksia, nuotinlukutaito ei ole välttämätön, halu oppia riittää.

170809s Rumpusetti Mertala

Luokan- ja aineenopettaja

Mika Hollström

p. 050 572 3646

Opiskellaan rumpusetin soittamisen perustekniikkaa ja nuotinlukua. Kurssi soveltuu vasta-alkajasta jo pidemmällekin ehtineelle. Opetus Mertalan koulun bänditilassa tasoryhmissä.

170930s Viulu

Viulunsoitonopettaja

Tatiana Nikulina

p. 046 810 1662

Viulunsoiton opetusta vasta-alkajille ja kauemmin soittaneille lapsille ja aikuisille. Perehdytään viulunsoiton perustekniikkaan ja soitetaan erityylistä ohjelmistoa edeten tutuista lastenlauluista aina vaativampiin kappaleisiin.

170940s Soita tai laula opettajan säestyksellä

FM, pianisti Henna-Reetta Keskitalo Haluatko laulaa tai soittaa pianosäestyksen kanssa? Pianistina toimii Henna-Reetta Keskitalo. Ota mukaan nuotit myös säestäjälle. Ilmoittautumiset sähköpostilla mus. pääopettaja heidi.laasanen@linnala.fi tai p. 040 680 3821. Hinta 25 € 45 min tai 17 € 30 minuuttia.

XIII SAVONLINNAN MESTARILAULAJAT

HALUATKO KYSYÄ KIELIKURSSEISTA (keskusta-alue), YLEISISTÄ KIELITUTKINNOISTA, esittää kurssitoiveita tai antaa palautetta? Sinua neuvoo kielten pääopettaja Päivi Harjusalmi, joka vastaa kaikkien kielikurssien suunnittelusta. Puhelin ja WhatsApp 040 680 3819, sähköposti paivi.harjusalmi@linnala.fi, Skype linnalankieltenopettaja. Ota rohkeasti yhteyttä – neuvonta on sinua varten! Tavattavissa ma 14.8. klo 9-12 ja 13-17, ti 29.8. klo 10-13 ja 14-18, sen jälkeen varmimmin torstaisin klo 14-15. Muulloinkin voi yrittää tavoitella.

Olemme FACEBOOKISSA www.facebook.com hakusana: Linnala Kielikoulutus. Seuraa meitä myös X-palvelussa, @linnalakielet sekä BLOGISSA http:// linnalakielikoulutus.wordpress.com

OPPIKIRJAT hankitaan itse, jollei kurssin kohdalla ole muuta ilmoitettu.

ILMOITTAUDU ENNAKKOON ja varmista paikkasi! Mikäli olet ehtinyt maksaa kurssimaksun ja kurssi ei alakaan, maksut palautetaan. Tule aina ensimmäiselle tunnille kurssipaikan saatuasi riippumatta siitä, montako opiskelijaa kurssille on ilmoittautunut. Toivomme ennakkoilmoittautumista, mutta kurssille saattaa ilmestyä muitakin. Mikäli kurssi ei täytä vaadittua minimirajaa, sen on mahdollista alkaa, mikäli osallistujat haluavat olla mukana korotetuin kurssimaksuin. Tästä sovitaan ensimmäisellä kokoontumiskerralla.

KELPAAVATKO LINNALAN KIELIKURSSIT MUISSA OPPILAITOKSISSA?

Kielikurssejamme on hyväksytty suorituksiksi peruskoulusta korkea-asteelle. Tiedustele mahdollisuudesta ensin omasta oppilaitoksestasi ja ilmoita kurssisi opettajalle Linnalaan saavasi siitä suorituksen. Keskustele myös Linnalan opettajan kanssa mahdollisesta arvioinnista heti kurssin alussa. Tiedäthän, että joillakin kursseilla voi saada arvion osaamisestaan Kielenosaajamerkillä.

YLEISET KIELITUTKINNOT (YKI) on Opetushallituksen valvoma ja Jyväskylän yliopiston kehittämä valtakunnallinen tutkinto, joka sopii kaikille kielitaidostaan virallisen todistuksen haluaville riippumatta siitä, missä taito on hankittu. Ilmoittautumiset Internetissä Opintopolkupalvelussa https://yki. opintopolku.fi Tutkintomaksut: perustaso 135 €, keskitaso 155 €, ylin taso 195 €. Taitotasot: https://www.oph. fi/ koulutus ja tutkinnot/ kielitutkinnot/yleiset kielitutkinnot/taitotasokuvaukset. Linnalan kurssien kuvauksen loppuun on merkitty kurssin YKI-taso.

Tutkintopäivät SYKSY 2023 Ilmoittautumisaika: 1.-29.9.2023. la 21.10. englanti perus- ja keskitaso la 11.11. suomi perus-, keski- ja ylin taso la 18.11. espanja, ruotsi ja saksa, perus- ja keskitaso

KIELIKAHVILA CAFÉ LINGVA

Maksuton kansainvälinen, monikielinen ja kaikille avoin kahvila. Milloin: Joka kuukauden toisena maanantaina klo 17.15-18.45, alkaen 11.9. Seuraavat 9.10., 13.11., 11.12. Missä: Kirjasto Joeli, Asemantie 5, Savonlinna.

rinointia. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita! Halukkaat voivat ostaa kahvia jne. Tarvitsemme myös vapaaehtoisia kielipöytiin; kaikki kielet ovat tervetulleita! Erityisesti suomen kielen pöytään kaipaamme syntyperäisiä miehiä. Haluaisitko auttaa muita käyttämään äidinkieltäsi? Ota meihin yhteyttä viimeistään kahvilaa edeltävänä keskiviikkona. Näin voimme kertoa etukäteen mitä kieliä kulloinkin on tarjolla. Yhteydenotot paivi.harjusalmi@linnala.fi, p. 040 6803819.

A free international multilingual café open to everyone. When?

11 Sept., 9 Oct., 13 Nov., 11 Dec. Where? City Library Joeli, Asemantie 5, Savonlinna. An informal gathering for practising languages and learning about other cultures. We gather around language tables, with signs marking the languages spoken. Choose a table, meet both Finns and foreigners, get to know people, and have a good time. Coffee etc. can be bought at the counter if you wish. No sign-up needed! We also need volunteers for different language tables; all languages are welcome! Would you like to help others learn your native language through casual conversation?

Please contact us before each meeting, on Wednesday at the latest, so we will be able to give advance information about the languages available each time. Contact info: paivi.harjusalmi(at) linnala.fi, tel. 040 680 3819.

MILLÄ TAITOTASOLLA OLEN?

MIKÄ KURSSI OLISI MINULLE SOPIVAN TASOINEN?

HAKISINKO KURSSILTA OSAAMISMERKKIÄ?

Haluaisitko tietää mitä osaat ja saada siitä taitotasosi mukaisen tunnustuksen?

Vapaaehtoista Kielenosaajamerk kiä voi nyt hakea kursseilta, joiden nimen lopussa on tähti. Osoitat osaamisesi kurssin mittaan portfoliolla eli tekemiesi tehtävien kokoelmalla, jotka opettajasi lopuksi arvioi. Kielenosaajamerkki on digitaalinen ja siihen liitetään sanallinen kuvaus osaamisestasi kielitaidon eurooppalaisen viitekehyksen (EVK) kuusiportaisella asteikolla. Merkkiä voi hyödyntää työssä, opiskelussa, työpaikkaa haettaessa ja liittää vaikkapa LinkedIniin. Hakemiseen tarvitset s-postiosoitteen. Merkki on maksuton. Ilmoita viimeistään toisella kokoontumiskerralla opettajallesi aikovasi hakea merkkiä. Jokaisen kurssin loppuun on sulkuihin merkitty taitotaso, jolle se sijoittuu.

A1 Ymmärtää ja käyttää tuttuja arkipäivän ilmauksia ja perustason sanontoja, joiden tavoitteena on yksinkertaisten, konkreettien tarpeiden tyydyttäminen. Pystyy esittäytymään ja esittelemään muita. Pystyy vastaamaan itseään koskeviin kysymyksiin ja kysymään vastaavia kysymyksiä muilta, esimerkiksi missä he asuvat, keitä he tuntevat ja mitä heillä on. Pystyy käymään yksinkertaisia keskusteluja, jos puhekumppani puhuu hitaasti ja selvästi ja on valmis auttamaan.

Seuraa: Facebook Savonlinnan Mestarilaulajat ja savonlinnanmestarilaulajat.fi

Vapaata jutustelua kielistä ja kulttuureista kiinnostuneille. Joka kielelle on oma pöytänsä, jossa istuvan syntyperäisen puhujan kanssa voi treenata kieltä käytännössä tai vaikkapa vain kuunnella toisten ta-

A2 Ymmärtää lauseita ja usein käytettyjä ilmauksia, jotka liittyvät tavallisimpiin arkipäivän tarpeisiin: kaikkein keskeisin häntä itseään ja perhettä koskeva tieto, ostosten teko, paikallistieto, työ. Pystyy viestimään yksinkertaisissa ja rutiininomaisissa tehtävissä, jotka edellyttävät yksinkertaista tiedonvaihtoa tutuista, jokapäiväisistä asioista.

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 5
LASTEN JA NUORTEN LAULUKILPAILU 20.-21.4.2024
Linnalassa voit harrastaa mielimusiikkiasi oli se sitten klassista tai poppia. Kuvaaja Heidi Laasanen.

Pystyy kuvailemaan yksinkertaisesti omaa taustaansa, lähiympäristöään ja välittömiä tarpeitaan.

B1 Ymmärtää pääkohdat selkeistä yleiskielisistä viesteistä, joita esiintyy usein esimerkiksi työssä, koulussa ja vapaa-aikana. Selviytyy useimmista tilanteista matkustaessaan kohdekielisillä alueilla. Pystyy tuottamaan yksinkertaista, johdonmukaista tekstiä tutuista tai itseään kiinnostavista aiheista. Pystyy kuvaamaan kokemuksia ja tapahtumia, unelmia, toiveita ja tavoitteita. Pystyy perustelemaan ja selittämään lyhyesti mielipiteitä ja suunnitelmia.

B2 Ymmärtää pääajatukset konkreetteja ja abstrakteja aiheita käsittelevistä monitahoisista teksteistä, myös oman erityisalansa käsittelystä. Viestiminen on niin sujuvaa ja spontaania, että hän pystyy säännölliseen vuorovaikutukseen syntyperäisten kanssa ilman että se vaatii kummaltakaan osapuolelta ponnisteluja. Pystyy tuottamaan selkeää, yksityiskohtaista tekstiä hyvinkin erilaisista aiheista, esittämään mielipiteensä jostakin ajankohtaisesta asiasta ja selittämään eri vaihtoehtojen edut ja haitat.

C1 Ymmärtää erityyppisiä vaativia, pitkähköjä tekstejä ja tunnistaa piilomerkityksiä. Pystyy esittämään ajatuksiaan sujuvasti ja spontaanisti ilman havaittavia vaikeuksia ilmausten löytämisessä. Käyttää kieltä joustavasti ja tehokkaasti sekä sosiaalisiin että myös opintoihin ja ammattiin liittyviin tarkoituksiin. Pystyy tuottamaan monimutkaisia aiheita käsittelevää selkeää, hyvin rakentunutta ja yksityiskohtia sisältävää tekstiä. Osaa jäsentää tekstiä ja edistää sen sidosteisuutta esimerkiksi käyttämällä sidesanoja.

KIELTEN YKSILÖ- JA PARIOPETUS, myös etäopetuksena

Eivätkö kielten ryhmäopetuksen sisällöt, ajankohdat tai etenemistahti vastaa tarpeitasi tai kaipaat tukiopetusta? Sinulle on uudenlainen palvelu! Yksilö- ja pariopetuksessa voit itse valita tason ja kehitettävän kielitaidon osa-alueen (kielioppi, yleiskielen ja erikoisalojen sanasto, tekstin tai kuullun ymmärtäminen, puhuminen tai näiden yhdistelmä). Opettaja auttaa tarvittaessa tasosi määrittelyssä, ja hänen kanssaan sovitaan tapaamisajat. 10 oppitunnin (45 min) paketti maksaa 220 €, pariopetuksen 15 tunnin paketti 165 €/opiskelija. Mikäli haluat etäopetusta ja ohjausta välineiden peruskäytöstä tarvitaan, osa oppitunneista käytetään siihen. Yksilö ja pariopetusta annetaan vain yksityishenkilöille eikä kursseja voida laskuttaa yrityksiltä, yhteisöiltä tai julkishallinnolta. Lähiopetus pidetään opistolla lukukauden loppuun mennessä. Pitämättä jääneitä tunteja ei voi siirtää seuraavalle lukukaudelle. Esteen sattuessa sovitut tunnit tulee peruuttaa suoraan opettajalle 24 h ennen tunnin alkua. Muussa tapauksessa tunti katsotaan pidetyksi. Pariopetuksessa molempien on oltava samalla taitotasolla. Jos tasoeroja on, opetus etenee alemmalla tasolla olevan mukaan. Opisto ei välitä pareja. Lisätiedot ja ilmoittautumiset suoraan opettajalle alk. ma

14.8.2023 klo 9.00. HUOM! Myös tiedustelut vasta tuolloin. Tunteja on rajoitetusti, joten kannattaa ilmoittautua nopeasti! Ei alennuksia. Kurssimaksu sisältää opetusmonisteet.

Englanti HuK Katja Pajarinen-Mohamed, p. 050 526 5470, katja.pajarinen(at)gmail.com.

Espanja, viro

Filologi Terje Kurola, p. 050 525 2302, terje_kurola(at)hotmail.com.

Italia HuK Liisa Kärkkäinen, p. 050 542 3859.

Ranska tuntiop. Frédéric Baduel, p. 044 293 9456, fredericbaduel(at)hotmail.com, (opettaja puhuu myös suomea).

Ruotsi, suomi, venäjä

FM Milja Juuti, p. 050 340 4728.

Saksa FM Jarmo Pitkänen, p. 050 572 1246, jaskapitkanen21(at)gmail.com.

Viittomakieli tuntiop. Anita Nikulainen, p. 044 505 2528.

EDULLISEMMAT KIELIKURSSIT PAKETTINA

Englannin puhekursseista Easy English Conversation, Now We Are Talking, Keep up Your English saat 15% alennuksen, jos olet jo jollain oppikirjaa käyttävällä englannin kurssilla.

ENGLANTI PERUSTASO

Perustason kurssit sopivat opistossa opintonsa aloittaneille ja peruskoulutasoisen englannin kertaajille.

110002s Englantia melkein alusta* 20 t 52 € ma 4.9.-4.12. klo 17.15-18.45 kielistudio, 2. krs

FM Päivi Harjusalmi

Sopii sinulle, joka osaat hiukan englannin alkeita tai haluat kerrata perusasioita. Teemoina syksyllä arkielämä, perhe ja sukulaiset, viikonpäivät, kielet ja kansallisuudet. Puhumaan oppiminen on tärkeää, opiskelumenetelmät aikuiselle miellyttäviä ja kannustavia eikä riveittäin etenevää kyselyä käytetä. Oppikirjana Destinations 1 (sis. CD) kappaleesta 4. Ei tunteja 11.9., 9.10. ja 23.10., 13.11. (YKI1/A1)

110005s Englanti 5* 24 t 62 € ma 4.9.-27.11. klo 17.15-18.45

kielilk A, 2. krs

HuK Katja Pajarinen-Mohamed Sopii n. 4 lukuvuotta opistossa opiskelleille/vast. taidot hallitseville. Oppikirjana Destinations 2 kappaleesta

7. Syksyn aiheita ovat terveys ja työ. Opiskelu tapahtuu rennossa ja kannustavassa ilmapiirissä kuunnellen, toistaen ja tekemällä yksilö- ja paritehtäviä. (YKI1/A1)

110010s Englantia perustasolle ja kertaajille* 24 t 62 € ti 5.9.-28.11. klo 12.30-14

kielilk A, 2. krs

HuK Katja Pajarinen-Mohamed Sopii noin 5 vuotta opistossa opiskelleille/vast. taidot hallitseville. Oppikirjana Destinations 3 kappaleesta 7. Syksyn aiheita ovat kokemuksista kertominen ja matkailu. Kieliopista opiskellaan uutena perfekti, jota verrataan sitten imperfektiin. Teemme tehtäviä, kuunteluita ja pieniä puheharjoituksia. Opiskelu tapahtuu rennossa ja kannustavassa ilmapiirissä kuunnellen, toistaen ja tekemällä yksilö- ja paritehtäviä. (YKI1/A2)

110025s Englantia epäröiville/ English in the Morning* 24 t 62 € ti 5.9.-28.11. klo 10.30-12 sovelluslk 2. krs

FM Päivi Harjusalmi Sanaston kertausta, laajentamista sekä puhutun englannin ymmärtämisen kehittämistä peruskoulutiedot/esim. English for You 4/Steps 2/ Destinations 4 -oppikirjojen oppimäärän tai vast. hallitseville. Kuullun ymmärtämistä oppii kuuntelemalla, joten opettaja käyttää tunneilla vain selkeää englantia. Yksinkertaisia lauseita selityksin, kuvin ja elein höystettynä on kaikkien mahdollista ymmärtää. Pieniä puheharjoituksia, kieliopin kertausta, lyhyitä tekstejä. Työtavat opiskelijoita rohkaisevia eikä esim. riveittäin etenevää kyselyä käytetä. Sanakirja/mobiililaite ja muistiinpanovälineet mukaan, monisteet saa opettajalta. (YKI2/A2) Level: basic (YKI2/A2). Welcome to revise basic English grammar, learn new vocabulary and practise speaking. Teaching in easy English, no Finnish required. Please bring own dictionary/smartphone, if possible.

110032s Voihan verbi! Englannin aikamuotojen lyhytkurssi 12 t 31 € ti 5.9.-10.10. klo 15.30-17 kielilk A, 2. krs

HuK Katja Pajarinen-Mohamed Miten kysymyslauseet muodostetaan ja milloin do:ta tarvitaan? Milloin ing -kestomuotoja tai imperfektiä ja perfektiä käytetään? Ja entäs se futuuri? Tuhti tietopaketti ja harjoituksia. Monistemateriaali. (YKI2/ A2)

110033s Kohtaa konditionaali, paikkaa passiivi! -englannin kielioppikurssi 12 t 31 € ti 17.10.-28.11. klo 15.30-17 sovelluslk 2. krs FM Päivi Harjusalmi Sopii jatkoksi Voihan verbi! -kurssille, vaikka toimii erillise-

9. ja 23.10., 13.11. (YKI3/B1)

This course will help you improve your speaking and listening skills through the use of small group activities, role playing, and various other tasks on interesting topics. We use English in a relaxed, friendly and supportive atmosphere. No Finnish required. Level: lower intermediate (you speak rather fluently and master level B1/YKI3). Please bring a dictionary / smartphone, if possible, the handouts will be provided by the teacher. No lessons 11 Sept., 9 and 23.Oct., 13 Nov.

110125s Keep up Your English

A, 24 t 62 € ke 6.9.-29.11. klo 15.30-17 ryhmätyölk 2. krs

FM Päivi Harjusalmi

Join this group to improve your spoken English, build vocabulary - and have fun! The course is designed to give you maximum speaking time with a variety of communication games, role play and whole class conversational activities covering inspiring topics.

Level: upper-intermediate (lukio A/B). You are expected to master essential grammar and vocabulary and understand English spoken at a normal speed. All study materials will be provided by the teacher. (YKI4->/B2->)

110130s Keep up Your English

näkin, jos hallitset eri aikamuotojen rakentamisen teorian. Opimme konditionaalit eli jossittelemaan niin nyky- kuin menneessäkin ajassa: mitä tapahtuisi, mitä joku tekisi, mitä joku voisi tehdä tai mitä jonkun pitäisi tehdä. Entäpä sitten passiivi, jota käytetään eniten kirjallisessa kielessä, lehtiteksteissä ja uutisissa: Tarzan was saved by Jane – siis kuka pelasti kenet? Tuhti tietopaketti ja harjoituksia. Monistemateriaali. (YKI2/A2)

ENGLANNIN PUHERYHMÄT

110030s Easy English Conversation 24 t 62 € ke 6.9.-29.11. klo 17.15-18.45 sovelluslk 2. krs

FM Päivi Harjusalmi

Tule muuttamaan oppimasi sanat ja kielioppi puheeksi. Olet opiskellut peruskoulun englannin oppimäärän/6-7 v. Linnalassa, et puhu vielä sujuvasti, kaipaat rohkaisua. Sinulla ei tarvitse olla syvällisiä ajatuksia keskustelun pohjaksi (riittää, että osaat muodostaa lauseita), sillä houkuttelemme kielitaitosi esiin mielenkiintoisten aiheiden ja aktiviteettien avulla turvallisesti pareittain ja pienryhmissä. Mukaan muistiinpanovälineet ja sanakirja/ mobiililaite, muun materiaalin tuo opettaja. (YKI2/A2)

We practise speaking English about interesting topics and learn new words in a relaxed atmosphere. Teaching in easy English, no Finnish required. If possible, bring own dictionary/ smartphone. Level: basic (YKI2/ A2).

110120s Now We Are Talking!

20 t 52 € ma 4.9.-4.12. klo 15.30-17 sovelluslk 2. krs FM Päivi Harjusalmi Tule kohentamaan englannin puhetaitoasi, sanavarastoa ja ymmärtämistä! Puheaktiviteetteja turvallisesti pareittain ja pienryhmissä mielenkiintoisista aiheista rennosti, kannustavassa ilmapiirissä. Lähtötaso: hyvin hallittu peruskoulun/lukion lyhyt englanti tai lukion pitkä oppimäärä kohtalaisesti hallittuna. Osaat jo puhua, mutta kaipaat lisää mahdollisuuksia käyttää englantia. Tuo mukanasi sanakirja/älypuhelin, monisteet opettajalta. Ei tunteja 11.9.,

B* 24 t 62 € ke 6.9.-29.11. klo 17.15-18.45 kielilk B, 2. krs

HuK Katja Pajarinen-Mohamed

This is a course for learners of English whose skills are already at a relatively high level. You already master essential grammar and vocabulary, and understand English spoken at a normal speed. The course is focused on giving you plenty of speaking time, boosting vocabulary and refreshing grammar through a variety of fun communication games and conversations about inspiring topics. All study materials will be provided by the teacher.

Level: upper-intermediate (lukio A/B). (YKI4->/B2->)

ENGLANTI JATKOTASO

Jatkotason kurssit sopivat jatko-opinnoiksi peruskoulutiedot tai Linnalan peruskurssitason hyvin hallitseville, lukiotasoisille kertaajille tai vähintään lukiotason kielitaidon ylläpitämiseen pyrkiville.

LOOKING FOR ENGLISH COURSES IN ENGLISH?

If the course name is partly or completely in English, teaching language will be English, no knowledge of Finnish necessary.

110103s Englantia perustasolta eteenpäin* 24 t 62 € ti 5.9.-28.11. klo 17.15-18.45 sovelluslk 2. krs FM Päivi Harjusalmi Sopii niille peruskouluenglannin tai Linnalan englannin perustason hyvin hallitseville (esim. English for You 4, Steps into Eng lish 3, Destinations 4 -kirjojen oppimäärät), jotka haluavat kehittää kielitaitoaan eteenpäin. Sopii myös lukiotason englannin kertaajille. Opimme kieltä sitä käyttämällä ja puhumme paljon; aluksi kerrataan perustason asioita. Kurssimateriaalina syksyllä monisteet, mutta voit halutessasi hankkia oppikirjan Stepping Stones 1, jonka alkupuolta käytämme (kevätlukukaudella tarvitset kirjan). Op-

KIELET Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 6
Oppimista yhdessä, pähkäilyä porukalla! Kuvaaja Ivan Pankov.

LINNALAN KUVATAIDEKOULU

Taiteen perusopetusta

kuvataiteessa ja käsityössä

Linnalan kuvataidekoulu

Puistokatu 7, 57100 Savonlinna Facebook: www.facebook. com/ linnalankuvataidekoulu

Instagram: @linnalankuvataidekoulu

Toiminnasta vastaa taideaineiden pääopettaja Pauliina Härkönen, p. 040 680 3815 tai pauliina.harkonen@linnala.fi (vastaanottoaika torstaisin klo 14-15).

Linnalan Kuvataidekoulu antaa lakisääteistä kuvataiteen ja käsityön taiteen perusopetusta yleisen oppimäärän mukaan. 4-18 -vuotiaille järjestetään opetusta sekä kuvataiteessa että käsityössä (Kuvisja KuvisKässä -ryhmät), aikuisille vain kuvataiteessa. Opetus on tavoitteellista vuodesta toiseen etenevää. Opinnot muodostuvat yhteisistä opinnoista (perusopinnot) ja syventävistä opinnoista (työpajat). Linnalan kuvataidekoulussa yleisen oppimäärän laajuus on lasten ja nuorten opinnoissa 760 tuntia ja aikuisten opinnoissa 800 tuntia. Yleiseen oppimäärään ei lueta mukaan varhaisiän opintoja (EskariKuvis -ryhmät), jotka valmentavina opintoina luovat pohjaa myöhemmille opinnoille.

ILMOITTAUTUMINEN

ON KÄYNNISSÄ.

Uusia opiskelijoita otetaan lähes kaikkiin ryhmiin. Jos ryhmä on täynnä, voit ilmoittautua varalle, tai opiskelupaikka voidaan etsiä toisesta ryhmästä.

Kuvataidekoulun opettajat:

Pauliina Härkönen, kuvataiteilija (AMK)

Elmeri Härkönen, valokuvaaja

Marianne Ketolainen, keraamikko (AMK)

Maarit Lampinen, artenomi

Juho Sihvonen, kuvataiteilija (AMK)

KUVATAIDEKOULU

Vanhempaininfo

pe 29.9. klo 16.15-17.45, kuvataidekoulu

Pauliina Härkönen

Onko lapsesi juuri aloittanut kuvataidekoulun? Mitä on taiteen perusopetus? Linnalan Kuvataidekoulun opetussuunnitelma, mitä se tarkoittaa? Linnalan Kuvataidekoulun vanhempaininfossa vastaukset näihin, sekä moniin muihin kysymyksiin ja tietoa lukuvuoden tavoitteista. Infotilaisuus on tarkoitettu kaikille vanhemmille selventämään opintojen rakennetta ja taiteen perusopetuksen merkitystä.

Tilaisuudessa esittäytyy myös Savonlinnan kuvataidekoulun tuki ry. Kahvitarjoilu!

YHTEISET OPINNOT

7-13-VUOTIAAT

Yhteisten opintojen ryhmät (kuvisja kuviskässä -ryhmät) 1-5 etenevät vuosittain tasolta toiselle. Kursseilla tutustutaan monipuolisesti kuvataiteen ja käsityön tekniikoihin ja materiaaleihin. Tavoitteena on kehittää lapsen kuvallista ilmaisua ja kädentaitoja monipuolisesti.

Tunnit pidetään Kuvataidekoululla. Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 27 €. 4-5-ryhmissä evästauko sovitusti. Kuviskässä-ryhmien käsityöjaksoista osa järjestetään yhteistyössä Taito Shopin kanssa.

130204s Kuvis 1, 6-8-vuotiaat 30 t 135 € ti 22.8.-5.12. klo 16.15-17.45

Pauliina Härkönen

Opetuksen keskeisiä sisältöjä ovat mm. piirustus ja maalaus, rakentelu, grafiikka, savityöt ja kädentaidot. Syyslukukausi alkaa piirustuksen ja maalauksen jaksolla, jolla tehdään maisemamaalauksia. Rakentelujaksolla toteutetaan oma pienoismalli asukkaineen. Grafiikan jaksolla kokeillaan nalleprinttausta.

130205s Kuvis 2, 8-9-vuotiaat 30 t 135 € ke 23.8.-13.12. klo 18-19.30

Juho Sihvonen, Marianne Ketolainen

Opetuksen keskeisiä sisältöjä ovat mm. savityöt, piirustus, maalaus, rakentelu, grafiikka ja kädentaidot.

Syyslukukaudella tutustutaan hiilipiirtämiseen, rakennellaan meriakvaarion pienoismalli, missä yhdistellään erilaisia materiaaleja. Joulujaksolla tehdään kollaaseja.

130207s Kuvis 3, 8-9-vuotiaat 30 t 135 € to 24.8.-7.12. klo 16.15-17.45

Marianne Ketolainen

Opetuksen keskeisiä sisältöjä ovat mm. piirustus, maalaus, savityöt, rakentelu ja grafiikka. Syyslukukaudella suunnitellaan ja kuvataan lyhytelokuva, missä seikkailevat itse tehdyt hahmot. Kädentaitojaksolla valmistetaan pehmoeläin käyttäen useita eri tekniikoita, sekä ennen joulua tehdään savesta piparkakkutalo.

130215s KuvisKässä 2, 8-9-vuotiaat 30 t 135 € ma 21.8.-4.12. klo 18-19.30

Elmeri Härkönen, Maarit Lampinen

130222s KuvisKässä 5, 11-12-vuotiaat 45 t 155 € ke 23.8.-13.12. klo 18-20.30 Marianne Ketolainen, Maarit Lampinen Opetuksen keskeisiä sisältöjä ovat mm. piirustus, maalaus, savityöt, rakentelu, painotyöt, tekstiili- ja lankatyöt sekä huovutus. Lukuvuoden aikana ryhmässä valmistetaan yhdistelytekniikoilla eläin- tai ihmishahmoinen pukunukke, teemana eri ammatit. Syyslukukausi alkaa nukeille tehtävillä savipäillä ja –raajoilla. Nukkeja jatketaan tekemällä niille pehmeät vartalot ja vaatteet. Lopuksi tehdään hahmoille miljöö.

SYVENTÄVÄT OPINNOT

11-17-VUOTIAAT

Syventäviksi opinnoiksi voi valita Piirustus ja maalaus-, Sarjakuvatai Kässätyöpajan. Opinnot kestävät 4 vuotta. Opintojen laajuus on 100 tuntia/ lukuvuosi. Työpajat sisältävät 48 tuntia opetusta ja 2 t itsenäistä työskentelyä lukukaudessa. Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 27 €. Kurssit järjestetään Kuvataidekoululla.

130310s Kässätyöpaja, 11-17-vuotiaat 50 t 161 € ma 21.8.-11.12. klo 15.30-17.45

Marianne Ketolainen, Maarit Lampinen Lukuvuoden aikana työpajassa opiskellaan kuuden viikon jaksoissa 5 eri teemakokonaisuutta. Ensimmäisenä jatkuu tuolin tuunauspaja. Seuraavana on vuorossa punontapaja. Loppuvuodesta valmistamme joululahjoja erilaisista materiaaleista. Tekniikoiden ohella myös piirretään ja maalataan. Itsenäisenä tehtävänä on suunnitella ja valmistaa koru, tai käyttöesine.

130325s Piirustus- ja maalaustyöpaja A, 11-17 v. 50 t 161 € to 24.8.-14.12. klo 15.30-17.45

Pauliina Härkönen

Lukuvuoden aikana piirustus- ja maalausteemapajassa piirretään erilaisilla piirustusvälineillä, kuten lyijykynällä, hiilellä ja tussilla. Croquis-piirtäminen on osa työpajan rutiineja ja se opettaa mittasuhteita ja nopeaa hahmottamista. Työpajassa opiskellaan eri maalaustekniikoita monipuolisesti. Syyslukukausi aloitetaan hiilipiirustus- ja akvarellimaalaustekniikoilla. Taidehistoriassa vuorossa kultakau-

itsenäinen tehtävä. Valmiista sarjakuvista kokoamme sarjakuvalehden, sekä julkaisemme sarjakuvablogia.

AIKUISTEN PERUSOPINNOT

Opinnot kestävät 4 lukuvuotta ja niiden aikana tutustutaan laajasti eri kuvataiteen tekniikoihin. Opintojen laajuus on 96 tuntia lukuvuodessa. Lukukausi sisältää 45 tuntia opetusta sekä 3 tuntia itsenäistä työskentelyä. Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 27 €. 130410s Aikuisten kuvataiteen perusteet 3, 48 t 159 € to 24.8.-12.12. klo 10-12.30 Pauliina Härkönen, Elmeri Härkönen Lukuvuoden aikana käydään läpi viisi 6 viikon mittaista jaksoa: piirustus, sekatekniikka, oman työskentelyn dokumentointi, arkkitehtuuri ja esinemuotoilu. Piirustusjaksolla piirretään eri tekniikoilla croquis-piirustuksia ja asetelmia. Sekatekniikan jaksolla yhdistellään painokuvaa maalaukseen ja dokumentointijaksolla tehdään portfolio omasta työskentelystä. Taidehistoriassa teemana kultakauden maalaustaide.

AIKUISTEN SYVENTÄVÄT OPINNOT

Syventäviksi opinnoiksi voi valita Piirustus- ja maalaustyöpajan tai klassinen piirustus -työpajan. Opintojen laajuus 100 t/vuosi. Lukukaudessa on 45 tuntia opetusta ja 5 tuntia itsenäistä työskentelyä. Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 27 €.

130505s Piirustus- ja maalaustyöpaja (aikuisten kuvataiteen syventävät teemaopinnot) 50 t 159 €

pe 25.8.-8.12. klo 16.15-18.45

Juho Sihvonen, Pauliina Härkönen Tavoitteena on syventää tietoa ja omaa taiteellista ilmaisua piirtämisen ja maalaamisen alueella. Lukuvuoden aikana piirretään erilaisilla piirustusvälineillä, kuten lyijykynällä, hiilellä ja tussilla ja käytetään monipuolisesti eri maalaustekniikoita. Lukukausi alkaa lyijykynä- ja hiilipiirtämisellä. Seuraavissa jaksoissa työskennellään hiiltä ja mustetta yhdistellen ja tehdään maalauksellisia monotypioita. Taidehistoriassa vuorossa Suomen taiteen kultakausi, joka on aiheena myös itsenäisessä tehtävässä.

LYHYTKURSSIT

130220s KuvisKässä 4, 10-11-vuotiaat 45 t 155 € ma 21.8.-4.12. klo 17-19.30

Maarit Lampinen, Elmeri Härkönen Opetuksen keskeisiä sisältöjä ovat mm. kädentaidot, elokuva, painotekniikat, piirustus ja maalaus, sekä muotoilu. Syyslukukausi alkaa kädentaitojaksolla, jolla värjätään lankaa ja virkataan. Elokuvajaksolla harjoitellaan elokuvan käsikirjoittamista ja kuvaamista. Viimeisellä jaksolla ennen joulua suunnitellaan ja tehdään raporttipainantaa.

130305s Kuvataidekoulun lopputyö- ja portfolio -info 2 t 7 € ke 4.10. klo 15.15-16.45

Pauliina Härkönen Opinnäytetyö- ja portfolio -info on tarkoitettu lopputyön tänä lukuvuonna 2023-2024 tekeville. Seminaarissa annetaan ohjeet lopputyön taiteelliseen ja kirjalliseen osioon. Yhteinen nuorten ja aikuisryhmien opiskelijoille. Ajankohta on alustava, kaikille sopiva aika sovitaan työpajojen ensimmäisillä kerroilla.

130335s Sarjakuvatyöpaja 11-17 v. 50 t 161 € to 24.8.-14.12. klo 18-20.30

Juho Sihvonen

Tutustumme hahmosuunnitteluun, käsikirjoittamiseen, sekä käymme läpi sarjakuvien piirtämistä vaihe vaiheelta aina valmiiksi sarjakuvaksi asti. Tutustumme myös erilaisiin sarjakuvatyyleihin mm. supersankari, manga, fantasia/scifi ja päiväkirja. Sarjakuvien lisäksi tutustumme pila- ja karikatyyrien tekemiseen, joista toteutetaan myös

141020s Klassinen piirustus -työpaja 18 t 110 € to 23.11.-7.12. ja 11.1.-25.1.2024 klo 18-20.15 taidelk 3. krs Pauliina Härkönen Syvennät piirtämistaitoasi ja piirtämällä kehität myös aivojasi! Opit hahmottamista, sekä käden ja silmän yhteistyötä pitkissä ja lyhyissä piirustusharjoituksissa. Tehtävien aiheina asetelmat, kipsipatsaat, ja elävä malli. Harjoitellaan materiaalikuvausta, mittasuhteita, sommittelua, eri piirustusmenetelmiä ja nopeatempoista croquis-piirustusta.

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 8
”Kettu hiipii äänettömästi kuin viidakkokissa!”
(Vanha viidakon sanonta.)

KUVATAITEET JA MUOTOILU

Kurssisuunnittelusta vastaa

taideaineiden pääopettaja

Pauliina Härkönen

p. 040 680 3815 tai pauliina.harkonen@linnala.fi

MAALAUS JA

PIIRUSTUS

140106s Akvarellimaalaus

36 t 95 € ti 5.9.-28.11. klo 10-12.30

taidelk 3. krs

Kuvataiteilija (AMK) Juho Sihvonen

Tutustutaan akvarellimaalauksen tekniikoihin, luonnosteluun ja värioppiin. Aiheet kurssilaisten toiveiden mukaan. Kurssilla tarvitset akvarellivärit ja -paperia, siveltimiä, sekoituspaletin, lyijykynän ja maalarinteippiä. Materiaalien hankinnassa opastetaan tarvittaessa. Kurssi soveltuu niin aloittelijoille kuin akvarellimaalausta jo pidempään harrastaneille.

140115s Maalauksen luovat

tekniikat 36 t 102 € ke 6.9.-29.11. klo 17-19.15

taidelk 3. krs

Kuvataiteilija (AMK)

Pauliina Härkönen

Opiskellaan kuuden viikon jaksoissa 4 eri maalaustekniikkaa lukuvuoden aikana. Syyslukukausi aloitetaan yhdistellen hiiltä ja akvarellimaalausmaalaustekniikkaa. Seuraavaksi vuorossa palettiveitsitekniikka. Kevätlukukaudella opiskellaan gellilevy- ja sekatekniikkaa. Tekniikoiden opiskelun ohessa opitaan myös sommittelua, värioppia ja erityisesti luovaa ilmaisua. Lukuvuoden taidehistoriassa tutustutaan impressionismiin. Osa materiaaleista sisältyy opetukseen ja hinnassa on 7 € materiaalimaksu, osa tuodaan itse. Kurssilla opastetaan materiaalien hankinnassa. Kurssi sopii aloittelijoille ja pidempään kuvataidetta harrastaneille.

140120s Ikonimaalaus 36 t 95 € ma 4.9.-27.11. klo 18-20.30 posliinilk 3. krs

Valokuvaaja, Ikonimaalari

Ahti Makkonen

Maalaamme ikoneita ortodoksisen perinteen mukaisesti pohjustetulle puupohjalle munatemperatekniikalla. Tarvikkeita voi ostaa opettajalta.

KÄDENTAIDOT JA KOTITALOUS

Kurssisuunnittelu ja lisätiedot

Kristiina Wright, p. 040 6803813 tai kristiina.wright@linnala.fi

150105s Perinnekäsityöt

30 t 80 € ke 13.9.-22.11. klo 17-19.15

tekstiililk 3. krs

Tuntiopettaja Marita Finer

Tule opettelemaan perinteinen käsityötekniikka tai kertaamaan ja täydentämään aiemmin opittua. Aiheina nypläys, neulakinnastekniikka ja lautanauha. Myös nypläyksen alkeet. Lisäksi nyplätyn pitsin kiinnitystä.

150110s Koukuttavia

lankatöitä 12 t 39 € ti 26.9.-17.10. klo 17-19.15

askartelulk 3.krs

Artenomi Anu Redsven

Tekniikkana mosaiikkivirkkaus, ja eri variaatiot. Ota mukaasi kaksi eriväristä puuvillalankaa ja niihin sopiva virkkuukoukku. Ei alennuksia.

150203s Huonekalujen verhoilu/ entisöinti 44 t 142 € to 14.9.-30.11. klo 17-20

Verhoomo Milli

Artenomi Jaana Lundberg

Perinteistä ja teollista verhoilua. Entisöintiä puukalusteille petsaamalla tai maalaamalla. Ensimmäisellä kerralla mukaan digikamera taltiointia varten, mittanauha, sakset, tussi ja muistiinpanovälineet.

Ota verhoiltava kaluste mukaan. Opiskelijan hankittavaksi tulee verhoilumateriaalit ja työkaluja kuten neuloja, hakasnauloja sekä mahdollisia muita työkaluja. Materiaaleista ja työvälineistä saa tiedon opettajalta. Ei alennuksia.

150205s Tekninen työ A, 36 t 114 € ma 18.9.-20.11. klo 17-20 Samiedu, C-rakennus, Rakennusosasto Tuntiopettaja Katja Riski Käyttö- ja koriste-esineiden valmistusta oppilaiden omien suunnitelmien pohjalta. Materiaalina puu. Opiskelijat vastaavat itse materiaalikustannuksista. Ei alennuksia.

150210s Tekninen työ B, 36 t 114 € ma 18.9.-20.11. klo 17-20 Samiedu, C-rakennus, Rakennusosasto Puuseppämestari Raimo Viinanen Käyttö- ja koriste-esineiden valmistusta oppilaiden omien suunnitelmien pohjalta. Materiaalina puu. Opiskelijat vastaavat itse materiaalikustannuksista. Ei alennuksia.

KÄDENTAITOJEN LYHYTKURSSIT

Artesaani Teija Louhelainen ja artenomi Maarit Lampinen. Seuraavat lyhytkurssit järjestetään yhteis-

työssä Taito Itä-Suomi ry:n kanssa Taito Shopissa, os. Puistokatu 7. Materiaalit ostetaan Taito Shopista, ellei kurssin kohdalla muuta mainita. Lyhytkursseista ei myönnetä alennuksia.

150305s Valotalot 6 t 22 € ke 11.10. ja 18.10. klo 17-19.30

Taito Shop

Tunnelmaa kotiisi tuovat kauniit valotalot. Kurssilla valmistetaan talon muotoisia sisustusvaloja, joiden runko muotoillaan teräsverkosta ja valon paperinen, kaunis läpikuultava pinta muodostuu pellavapaperimassasta. Rakenna oma kyläsi erikokoisista taloista tai tee vaikka majakan muotoinen sisustusvalo tuomaan valoa pimeään! Valotalojen materiaalit alkaen 14 €. Kurs-

KERAMIIKKA

Keraamikko (AMK) Marianne Ketolainen. Materiaalit voi ostaa ohjaajalta. Ota oma esiliina mukaan kurssille. Keramiikkakursseilla mahdollisuus valaa myös kipsimuotteja. Kurssimaksuihin on jo lisätty polttomaksut. Keramiikkaryhmät kokoontuvat Linnalan keramiikkaluokassa, 3. krs.

KERAMIIKKA

140315s Keramiikan päiväryhmä 28 t 85 € ke 30.8.-11.10. klo 10-13.15

Valmistetaan koriste- ja käyttöesineitä savesta käsinrakentamalla, valamalla ja dreijaamalla. Koristelumahdollisuuksina mm. alilasitevärit, savilietteet, metallioksidit, lasitteet ja lasin sulattaminen esineen pintaan. Mahdollisuus valaa myös kipsimuotteja.

140320s Torstai-illan

keramiikkaryhmä 28 t 85 € to 7.9.-19.10. klo 18-21.15 Kts. Keramiikan päiväryhmä.

140321s Maanantai-illan

keramiikkaryhmä 28 t 85 € ma 4.9.-16.10. klo 18-21

Kts. Keramiikan päiväryhmä.

140322s Maanantai-illan

keramiikkaryhmän jatko 28 t 85 € ma 30.10.-11.12. klo 18-21

Kts. Keramiikan päiväryhmä.

140325s Keramiikan päiväryhmän jatko 28 t 85 € ke 18.10.-13.12. klo 10-13.15

Kts. Keramiikan päiväryhmä.

140330s Torstai-illan

keramiikkaryhmän jatko 28 t 85 € to 2.11.-14.12. klo 18-21.15

Kts. Keramiikan päiväryhmä.

140340s Jouluista keramiikkaa

8 t 45 € la 18.11. ja 25.11. klo 10-13.15 Teemme savesta pipareita, tonttuja, lyhtyjä ym. jouluisia koristeita. Myös omat ideat tervetulleita. Toisella kokoontumiskerralla esineet lasitetaan. Ei alennuksia.

Mosaiikkivirkkaus. Kuvaaja Anu Redsven.

si sopii myös aloittelijoille. Mallikappaleet nähtävissä Taito Shopissa 14.8. alkaen. Ilm. viim. 08.10. klo 16.

150310s Ristallisydän 6 t 22 € to 12.10. ja 19.10. klo 17-19.30 Taito Shop Valmista kaunis ”Ristallisydän” koristeeksi sisälle tai puutarhaan. Materiaalina käytetty metallilanka patinoituu kauniisti ulkona ollessaan. Ristallisydämen materiaalien hinta on 19

€. Kurssi sopii myös aloittelijoille. Mallikappale nähtävissä Taito Shopissa 14.8. alkaen. Ilm. viim. 08.10. klo 16.

150311s Huovutetut tossut 9 t 33 € ke 8.11, 15.11. ja 22.11. klo 17-19.30 Taito Shop Tule tekemään ihanan pehmeä paketti pukinkonttiin tai itsellesi! Kurssilla valmistetaan lämpimät huopatossut käsin huovuttaen. Tossujen materiaalit alkaen 29 € (matalavartiset tossut). Mallikappaleet nähtävissä Taito Shopissa 28.8. alkaen. Ilm. viim. 05.10. klo 16.

KOTITALOUS

Kotitalousopettaja Marika Pesonen. Ota mukaasi esiliina ja omia rasioita. Kurssimaksu sisältää tarvikemaksun. Ilmoitathan erityisruokavaliostasi/ruoka-aineallergioista ilmoittautumisen yhteydessä! Ei alennuksia.

120120s Makumatka Aasiaan 4 t 30 € la 9.9. klo 10-13, opetuskeittiö, aulakrs Tutustutaan Aasian alueen keittiöihin valmistamalla mm. kiinalaisia, intialaisia ja thaimaalaisia ruokalajeja. Ilm. viim. 5.9.

120121s Makumatka Välimerelle 4 t 30 € la 14.10. klo 10-13, opetuskeittiö, aulakrs Poimitaan Välimeren keittiöiden parhaat palat ja loihditaan niistä herkullinen ateriakokonaisuus. Ilm. viim. 10.10.

Musteläiskätekniikkaa modernilla twistillä, Maalauksen luovat tekniikat -ryhmä.
Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 9

LIIKUNTA, HYVINVOINTI JA TANSSI

Liikunnan kurssisuunnittelusta vastaa kurssisihteeri

Jukka Muhonen, p. 040 680 3801 tai jukka.muhonen@linnala.fi

Facebook: Linnala Liikunta

Kurssimaksut voi maksaa myös seuraavilla maksutavoilla, jolloin maksu toimistoon: Smartum, Virike, TYKY, Ticket Mind & Body, E-Passi ja EaZybreak (Kurssin peruuntuessa emme voi palauttaa em. maksutavoilla tehtyjä suorituksia, mutta maksun voi siirtää toiseen kurssiin).

Kertamaksulla liikuntaryhmiin osallistuvat ilmoittautuvat kurssin opettajalle, joka kerää maksun tunnin alussa. Kertamaksuista ei saa alennuksia.

Seniori- (yli 63 v.) tai eläkeläisalennus on 15 % kurssimaksuista ja opiskelija-alennus 10 %.

JUMPPA

160105s Virkeyttä ja voimaa

16 t 62 €

ma 4.9.-27.11. klo 10-11

Linnala-sali, aulakrs

Ohjaaja, pt Olli-Pekka Pöllänen

Tavoitteena on kehittää kehon lihasvoimaa ja liikkuvuutta monipuolisella ohjelmalla sis. musiikin ja välineet. Ryhmä sopii seniori-ikäisille. Kertamaksu 6 €.

160110s Kevyesti kuntoon

12 t 49 € ma 4.9.-27.11. klo 11.05-11.50

Linnala-sali, aulakrs

Ohjaaja, pt Olli-Pekka Pöllänen

Tavoitteena on oman kunnon säilyminen ja mielenvirkeys. Perusliikuntaryhmä sopii Ikääntyneille sekä uusille liikuntaa aloittaville. Kertamaksu 5 €.

160113s Virkeyttä päivään

16 t 62 € ma 4.9.-27.11. klo 12.30-13.30

Linnala-sali, aulakrs

Liikunnanohjaaja

Anna Suomalainen

Kevyttä jumppaa, ei hyppyjä, liikkeet tehdään pystyasennossa tai istuen. Tavoitteena on kehon liikkuvuuden, lihaskunnon ja tasapainon kohentuminen monipuolisella ohjelmalla, sis. musiikin ja välineet. Kertamaksu 6 €.

160116s Pihlajaniemen

jumppa 15 t 60 € ma 4.9.-20.11. klo 19-20

Pihlajaniemen koulu

KM Kirsi Pyykkö

Helppoa ja tehokasta perusjumppaa ilman vaikeita askelsarjoja, vaihtuvalla ohjelmalla ja eri jumppavälineillä! Kertamaksu 6 €.

160141s Niska-hartiajumppa A, 8 t 32 €

ti 5.9.-28.11. klo 10.30-11

liikuntasali, pohjakrs

Ohjaaja Olli-Pekka Pöllänen

Jumppaliikkeet tehdään pääsääntöisesti tuolilla istuen. Sopii myös liikuntarajoitteisille ja vähän liikuntaa harrastaneille. Jumppaliikkeiden ohessa jutellaan päivän puheenaiheista. Kertamaksu 3 €. Ei alennuksia.

160142s Niska-hartiajumppa B, 8 t 32 €

ti 5.9.-28.11. klo 11.15-11.45

liikuntasali, pohjakrs

Ohjaaja Olli-Pekka Pöllänen

Ks. Edellä. Kertamaksu 3 €. Ei alennuksia.

160144s Kellarpellon kuntojumppa 16 t 64 €

ti 5.9.-28.11. klo 18.30-19.30

Kellarpellon koulu, sali

KM Kirsi Pyykkö

Helppoa ja tehokasta perusjumppaa ilman vaikeita askelsarjoja vaihtuvalla ohjelmalla ja eri jumppavälineillä! Kertamaksu 6 €.

160147s Nätkin jumppa

15 t 60 €

ke 6.9.-22.11. klo 18.30-19.30

Nätkin koulun sali

Ohjaaja Olli-Pekka Pöllänen

Monipuolista ja helppoa jumppaa myös välineillä. Ota mukaan oma jumppa-alusta. Ryhmä sopii kaikille. Kertamaksu 6 €.

160148s Kehon aamujumppa

16 t 62 € to 7.9.-30.11. klo 9-10

Linnala-sali, aulakrs

Ohjaaja Olli-Pekka Pöllänen

Yksinkertaista ja tehokasta aamujumppaa helpoin askelin. Liikkeet tehdään oman kunnon ja voinnin mukaan. Pienet kehon kolotukset häviävät ja samalla saat piristystä päivään. Ryhmä sopii erityisesti seniori-ikäisille. Kertamaksu 6 €.

160150s Stretching lihaskuntotreeni 16 t 64 € to 7.9.-30.11. klo 17-18

liikuntasali, pohjakrs

Ohjaaja Mari Ahtila

Tehokas mutta rauhallinen lihaskunto-osuus sekä venyttelyt. Rentouttava ja syvävenyttävä kehonhuoltotunti.

160151s Kallislahden jumppa 15 t 67 € to 7.9.-23.11. klo 18.30-19.30

Kallislahden koulun sali

Ohjaaja Soile Rautsiala

Liikettä koko kropalle, sisältäen aerobisen osuuden, lihaskuntoa sekä tärkeät huoltavat harjoitteet. Ei vaikeita askelkuvioita. Sisäliikuntavarusteet. Ei kertamaksua eikä alennuksia.

160153s Sunnuntaijumppa 15 t 60 € su 17.9.-3.12. klo 17.15-18.15

Linnala-sali, aulakrs

Ohjaaja Olli-Pekka Pöllänen

Tehokas ja lihaskuntoa ylläpitävä jumppa rennolla menolla sisältäen huoltavat harjoitteet. Ei vaikeita askelkuvioita. Liikettä koko kropalle! Ryhmä sopii myös pariskunnille. Kertamaksu 6 €.

KUNTOSALI

160205s Kuntosali ti-päivä jatko/alkeet 16 t 98 € ti 12.9.-5.12. klo 14.30-15.30 KuntoGym Liikuntaneuvoja Anna Suomalainen Harjoittelemme tunnin kuntosalilaitteilla- ja painoilla kiertoharjoittelun muodossa. Harjoittelu kehittää kokonaisvaltaisesti lihaskestävyyttä, mutta tunnilla painotamme myös hyvää asennonhallintaa esimerkiksi selän, polvien ja hartioiden osalta. Ota mukaan vesipullo ja tukevat sisäliikuntakengät. Tunti sopii niin vasta-alkajille kuin jo hieman harjoittelukokemusta omaaville. Sauna ei sisälly hintaan. Ei kertamaksua eikä alennuksia.

PILATES

160302s Pilates jatko 16 t 68 € ke 6.9.-29.11. klo 17.15-18.15 liikuntasali, pohjakrs Pilatesohjaaja Kristiina Pellinen Jatkoryhmä on tarkoitettu yli vuoden pilatesta harrastaneille. Pilates on kehonhallintamenetelmä, joka vahvistaa vartalon syviä tukilihaksia ja kehittää kehonhallintaa. Hyvä kehonhallinta ehkäisee liikuntavammojen syntyä, vähentää kaatumisriskiä ja on edellytys tuki- ja liikuntaelimistön oikeanlaiselle kuormitukselle. Harjoittelun avulla voit parantaa selän terveyttä, ryhtiä ja kehotietoisuutta. Oma matto mukaan. Ei alennuksia.

160303s Pilates alkeet 16 t 68 € ke 6.9.-29.11. klo 18.30-19.30 liikuntasali, pohjakrs Pilatesohjaaja Kristiina Pellinen Alkeisryhmä on tarkoitettu uusille tai alle vuoden pilatesta harrastaneille. Pilates on kehonhallintamenetelmä, joka vahvistaa vartalon syviä tukilihaksia ja kehittää kehonhallintaa. Hyvä kehonhallinta ehkäisee liikuntavammojen syntyä, vähentää kaatumisriskiä ja on edellytys tuki- ja liikuntaelimistön oikeanlaiselle kuormitukselle. Harjoittelun avulla voit parantaa selän

KEHONLIIKKUVUUS

160350s Liikkuvuus workshop 4 t 35 € la 14.10. klo 10-13

Linnala-sali, aulakrs

Pilatesohjaaja Kristiina Pellinen Tule mukaan viettämään lauantain aamupäivä Liikkuvuus -harjoittelun parissa! Hyvä liikkuvuus on tärkeä toiminta- ja suorituskyvyn kannalta, niin arkielämässä kuin urheilussa. Workshopissa käydään läpi lyhyesti liikkuvuuden teoriaa, erilaisia liikkuvuus- ja venyttelytekniikoita ja lopuksi tehdä yhdessä liikkuvuusharjoitus. Oma alusta mukaan.

YIN-JOOGA

160304s Yin-jooga 18 t 74 € ti 5.9.-28.11. klo 16.30-17.45

Linnala-sali, aulakrs Yin-joogaopettaja Eira Kotoneva Yin-jooga perustuu kiinalaisen lääketieteen meridiaaneihin ja perinteisiin ja on rauhallinen ja palauttava joogaharjoitus. Yin-jooga rauhoittaa kehoa ja mieltä ja se aktivoi kehon lihaskudoskalvoja lisäten näin liikkuvuutta ja esim. ponnistusvoimaa voima-nopeuslajeissa joten se sopii hyvin myös urheilijoille tukilajiksi Asanoissa viivytään useita minuutteja, mikä opettaa kehon kuuntelua ja läsnäoloa. Yin-jooga on erinomainen vastapaino muuten aktiiviselle arjelle. Ota mukaan oma jumppa-alusta.

SENIORIJOOGA

160319s Seniorijooga 18 t 79 € ti 12.9.-28.11. klo 14.30-15.45

Linnala-sali, aulakrs

terveyttä, ryhtiä ja kehotietoisuutta. Oma matto mukaan. Ei alennuksia.

KEHONHUOLTO

160305s Kehonhuolto ti-aamu vetreyttä kroppaan 20 t 74 € ti 5.9.-28.11. klo 10-11.15

Linnala-sali, aulakrs

Ohjaaja, KM Elina Mathieson Kiristääkö kroppaasi ja tunnet itsesi jäykäksi? Venyttelemme koko kehon lempeästi lyhyin dynaamisin ja pidempikestoisin venytyksin. Keskitymme myös selkärangan liikkuvuuteen. Tunti sisältää vaihtelevasti rentouttavia ja tasapainoa lisääviä harjoituksia.

160306s Kehonhuoltoa to-iltapäivä 20 t 74 € to 7.9.-30.11. klo 15.45-17

Linnala-sali, aulakrs KM, ohjaaja Elina Mathieson Venyttelemme koko kehon sekä lyhyin että pidempikestoisin dynaamisin venytyksin. Keskitymme hyvin myös selkärangan liikkuvuuteen. Tunti sisältää vaihtelevasti rentouttavia ja tasapainoa lisääviä harjoituksia. Tunneilla käytetyt välineet jumppakeppi, jumppakuminauha ja/tai tennispallo. Tunti kaiken tasoisille liikkujille.

160310s Kehonhuolto to-ilta 16 t 63 € to 7.9.-30.11. klo 17.20-18.20

Linnala-sali, aulakrs KM, ohjaaja Elina Mathieson Tuntiin sisältyy monipuolisesti sekä liikkuvuus- ja kehonhallintaliikkeitä että kehoa avaavia venytyksiä. Tunneilla käytetyt välineet jumppakeppi ja/tai tennispallo.

SYVÄVENYTTELY

160340s Syvävenyttely aamupäivä 20 t 76 € ke 6.9.-29.11. klo 9.45-11

Linnala-sali, aulakrs Ohjaaja Mari Ahtila Liikkeet tehdään rauhallisesti ja tehokkaasti syvävenyttäen. Rentouttava kehonhuoltotunti. Ryhmä sopii myös seniori-ikäisille.

HuK, joogaopettaja RYT200, PT Mariya Loginova Helppoja liikkeitä, jotka sopivat kaiken kuntoisille. Hathajoogaa tehdään rauhallisesti lisäten voimaa ja samalla parantaen tasapainoa. Harjoitukset rentouttavat kehoa ja mieltä. Ota mukaasi jooga-alusta tai vastaava ja päälle joustava asu. Ryhmä ei kokoonnu 3.10. eikä 7.11.

160354s Lempeä jooga senioreille 20 t 74 € ma 4.9.-27.11. klo 13.50-15.05

Linnala-sali, aulakrs

Ohjaaja, KM Elina Mathieson "Lempeä jooga" on kehoa elvyttävä ja mieltä rauhoittava, levollinen joogahetki. Tunnilla keskitytään selän hyvinvointiin, hengityksen ja liikkeen rentouteen sekä kehon liikkuvuuteen helppojen harjoitteiden myötä. Tunti sisältää ohjatun hengitys- ja rentoutusharjoituksen.

ASTANGAJOOGA

160355s Astangajoogan jatko, Mysore-ryhmä 24 t 84 € ti 5.9.-28.11. klo 16.30-18 liikuntasali, pohjakrs

Ohjaaja, KM Elina Mathieson Astangajoogan Mysore-ryhmään voi osallistua, kun astangajoogan alkeisharjoituksen muistaa suunnilleen. Ei haittaa, jos harjoituksesta ei muista kaikkea, koska ohjaaja on tunnilla tukemassa ja auttamassa. Mysore-ryhmässä kaikki tekevät omaa harjoitustaan omaan tahtiinsa, joten ohjaajalla on mahdollisuus avustaa ja opettaa yksilöllisesti. Tällä kurssilla aloitamme tunnit yhdessä lyhyellä opetustuokiolla paneutumalla joogaharjoituksen eri osa-alueisiin, esim. asanoiden tekniikkaan tai hengitykseen. Sen jälkeen keskitytään omaan harjoitukseen. Tunti päättyy ohjattuun yhteiseen loppurentoutukseen. Ota mukaan "pitävä" joogamatto ja loppurentoutusta varten villasukat ja lämmintä päälle.

12.8.2023 10
Mainosliite Lauantaina
Tervetuloa mukaan syksyn Pilates-kursseille! Kuva: Kristiina Pellinen.

160356s Lempeä astangajooga

20 t 74 €

ti 5.9.-28.11. klo 18.05-19.20

liikuntasali, pohjakrs

Ohjaaja, KM Elina Mathieson

Sovellettu astangajoogaharjoitus. Sopii niin astangajoogaa aloittaville kuin myös pidempään jooganneille henkilöille, jotka kaipaavat levollisesti etenevää, mutta dynaamista joogaharjoitusta. Astangajoogaharjoitus koostuu mm. aurinkotervehdyksistä, seisten ja istuen tehtävistä kehoa avaavista ja vahvistavista asennoista, selinmakuulla tehtävistä rauhoittavista loppuliikkeistä ja loppurentoutuksesta. Joogaharjoituksen

myötä harjoitamme keskittymiskykyä, taitoa rentoutua ja hengittää vapaasti. Ota mukaan "pitävä" joogamatto, ja loppurentoutusta varten villasukat ja lämmintä päälle.

VIJNANAJOOGA

160324s Vijnana-jooga alkeet/ jatko 18 t 74 € pe 15.9.-1.12. klo 16-17.15

Linnala-sali, aulakrs

Vijnana-joogaopettaja

Eira Kotoneva

Vijñāna-jooga on kokonaisvaltainen joogasuuntaus, missä tuodaan joogan kaikki eri osa-alueet (hengitysharjoitukset ja asanaharjoitus sekä joogan filosofia) yhteen. Asanaharjoitukset, jotka pääosin ovat klassisia asanoita, harjoitetaan omaa kehoa kunnioittaen orgaanisesti. Joihinkin joogakertoihin sisällytetään yin-joogatyyppisiä pidempiä rauhoittavia asanoita. Ryhmä sopii kaikille, aiempaa kokemusta joogasta ei tarvita.

KUNDALIINIJOOGA

160328s Kundaliinijooga

8 t 36 la 9.9.-9.12. klo 13-14.30

Linnala-sali, aulakrs

Jooga-hyvinvointiohjaaja

Sari Nyrhinen

Kundaliinijoogaa kutsutaan usein tietoisuuden joogaksi, koska se auttaa kohti parempaa itsetuntemusta. Se on yksi menetelmä, jonka avulla voi oppia tunnistamaan sekä mielen että kehon voimavarat. Se on yksinkertaista, ja kuka tahansa ikään, kokoon tai kokemukseen katsomatta voi harrastaa sitä. Kundaliinijooga antaa välineitä tasapainoiseen elämään tässä hetkessä. Kertamaksu 9 € kerta. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa.

VESIJUMPPA

Vesijumppa on vaihtelevaa ja monipuolista liikuntaa kehon kaikille lihaksille ”pehmeässä” muodossa. Sauna sisältyy hintaan. Ei alennuksia.

Liikunnanohjaaja, pt Mari Muhonen

160401s Vesijumppa A, 12 t 98 € ma 4.9.-27.11. klo 16.15-17

Spahotel Casino, allasosasto

160410s Vesijumppa B, 12 t 98 € ke 6.9.-29.11. klo 16.15-17

Spahotel Casino, allasosasto

KUNTONYRKKEILY

160510s Kuntonyrkkeilyn

jatkoryhmä 16 t 64 € to 7.9.-30.11. klo 18.15-19.15

liikuntasali, pohjakrs

Ohjaaja Mari Ahtila

Jatkoryhmä on tarkoitettu vähintään kaksi lukuvuotta tai aiemmin kuntonyrkkeilyä harrastaneille. Tunnit sisältävät tehokasta aerobista liikuntaa ja vaativampia tekniikkaharjoitteita (sparrataan ja lyödään nyrkkeilysäkkiä tai pistehansikkaita).

160511s Kuntonyrkkeilyn alkeet/ alkeiden jatko 16 t 64 € to 7.9.-30.11. klo 19.30-20.30

liikuntasali, pohjakrs

Ohjaaja Mari Ahtila

Tunneilla harjoitellaan lyöntiasentoa ja -tekniikkaa, sekä pistehanskoihin ja säkkiin lyömistä. Tunnit sisältävät keskivartaloharjoitteita, pariharjoittelua ja erilaisia sykettä nostattavia harjoitteita. (Huom! ei otella/sparrata). Ryhmä sopii myös kertaajille.

SENIORITANSSI

180314s Senioritanssi 16 t 62 € ke 6.9.-29.11. klo 11.30-12.30

Linnala-sali, aulakrs

Senioritanssiohjaaja Tuija Penttilä

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan tähän eurooppalaiseen liikuntamuotoon! Nimestään huolimatta kaikenikäisille mainiosti sopiva tanssimuoto. Omaa paria ei tarvita. Tasapainoa, koordinaatiota, sydänterveyttä, muistia, iloa, elämyksiä ja yhteisöllisyyttä. Kertamaksu 6 €.

DANCEMIX

180304s Dancemix 16 t 67 € ti 5.9.-28.11. klo 17.50-18.50

Linnala-sali, aulakrs

Tanssiohjaaja Tuija Penttilä

Tanssitaan erilaisten rytmien tahtiin helpoilla askelkuvioilla. Sopii hyvin aloittelijoille, joita tanssiliikunta kiinnostaa. Alkulämmittelyiden kautta lyhyisiin koreografioihin hauskanpitoa unohtamatta. Huom! Ei sisällä tanssijumppaa eikä lavista.

LATTARIT

180300s Tiistailattarit 16 t 67 € ti 5.9.-28.11. klo 19-20

Linnala-sali, aulakrs

Tanssinohjaaja Tuija Penttilä

Edistyneempi yksin tanssittava jatkoryhmä aikaisempaa tanssipohjaa omaaville. Alkulämmittelyjen kautta koreografioihin sekä tekniikkaharjoitteisiin hauskanpitoa unohtamatta. Ei alennuksia.

180302s Torstailattarit 1, 16 t 67 €

to 7.9.-30.11. klo 10.20-11.20

Linnala-sali, aulakrs

Tanssinohjaaja Tuija Penttilä

Yksin tanssittava kevyempi jatkoryhmä kaikenikäisille aikaisempaa tanssipohjaa omaaville. Alkulämmittelyjen jälkeen lyhyet koreografiat latinalaisrytmien tahtiin hauskanpitoa unohtamatta. Ei alennuksia.

180303s Torstailattarit alkeet 16 t 67 € to 7.9.-30.11. klo 11.30-12.30

Linnala-sali, aulakrs Tanssiohjaaja Tuija Penttilä Yksin tanssittava kevyempi jatkoryhmä kaikenikäisille aloittelijoil-

le. Alkulämmittelyjen jälkeen lyhyet koreografiat latinalaisrytmien tahtiin hauskanpitoa unohtamatta. Ei alennuksia.

PARILATTARIT

180301s Perjantain parilattarit 16 t 67 € pe 8.9.-1.12. klo 17.20-18.20

Linnala-sali, aulakrs Tanssinohjaaja Tuija Penttilä Matalan kynnyksen lattarikerho,

jossa opetellaan latinalaistansseja alusta alkaen. Sinulla ei tarvitse olla latinalaistanssitaustaa. Edetään rauhassa, lempeässä ja tsemppaavassa ohjauksessa. Tarkoituksena saada toimiva lattarikerho, jossa voit kerran viikossa käydä harrastamassa latinalaistansseja ilman kilpailutavoitteita, ihan omaksi iloksi. Kerhossa ei ole parinvaihtoa. Naisparilla onnistuu ihan yhtä hyvin. Ryhmä ei kokoonnu 3.11. Ei alennuksia.

PARITANSSI

180308s Perjantai-illan tanssit 24 t 78 € pe 8.9.-1.12. klo 18.30-20

Linnala-sali, aulakrs

Tanssinohjaaja Tuija Penttilä Perustanssikurssi, jossa opit lavatansseja rennossa ja iloisessa oppimisympäristössä. Voit myös tulla kertaamaan hieman unohtuneita lajeja tai muuten vaan hakea varmuutta omaan perustekniikkaan. Oma tanssipari, ei ole parinvaihtoa. Ei alennuksia. Ryhmä ei kokoonnu 3.11.

KANSANTANSSI

180305s KansantanssiHökkyrät 24 t 64 € su 10.9.-10.12. klo 18.30-20

Linnala-sali, aulakrs

FM, ohjaaja Päivi Potiron Ryhmä sopii aloittelijoille ja jonkin aikaa tanssineille. Tanssitaan suomalaisia kansantansseja ja suomalaiseen kansantanssiperinteeseen pohjautuvia tansseja. Tavoite päätetään yhdessä kurssilaisten kanssa kurssin alussa.

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 11
Paritanssijat valssin pyörteissä. Kuvaaja Tuija Penttilä. Linnalan liikuntavälineitä mm. kuntonyrkkeilyvarusteita. Kuvaaja Jukka Muhonen. Vetreytyvä ja vahvistuva keho on arjen ilo ja jaksamiseni perusta!

YHTEISKUNTA JA KANSALAISTAIDOT

Kurssisuunnittelusta vastaa kurssisihteeri

Jukka Muhonen p. 040 6803801 tai jukka.muhonen@linnala.fi

TIETOISKUT

Yhteyshenkilö Pirjo Jäntti Leskinen p. 040 680 3826 pirjo.jantti@linnala.fi

Linna-Klubin toiminnan esittely to 14.9. klo 13-14.30

Linnala-sali, aulakrs

Matalan kynnyksen toimintaa mielenterveyskuntoutujille, työntekijän ja kokemusasiantuntijan puheenvuoro.

Ikääntyneen ravitsemus to 21.9. klo 13-14.30

Ravitsemusterapeutti

Tanja Kääriäinen

Etelä-Savon hyvinvointialue

ELOISA

Hyvinvointia harjulta to 5.10. klo 13-14.30

Linnala-sali, aulakrs

Tietoa Kruunupuiston alueen tarjoamista ulkoilumahdollisuuksista luonnonkauniissa maisemissa ja hyvinvointipalveluista ym.

Edunvalvontavaltuutus to 12.10. klo 13-14.30

Linnala-sali, aulakrs

Yhteistyössä Etelä-Savon hyvinvointialue ELOISA, Etelä-Savon muistiluotsi ja Savonlinnan muistiyhdistys.

Muistikummituokio to 19.10. klo 13-14.30

Linnala-sali, aulakrs

Tietoa alueen muistikummitoiminnasta. Yhteistyössä Savonlinnan muistiyhdistys ja Pieksämäen omaishoitajat/OmaisOiva.

Iloa elämään Linnalassa -tapahtuma to 26.10. klo 13-15

Linnala-sali, aulakrs

Tilaisuudessa muotinäytös (SeniorShop) ja Linnalan viihdeorkesterin tahdittamat tanssit. Yhteistyössä omaishoitoverkosto, Savonlinnan Seudun Romaniyhdistys, Linnan piirakka ja Linnalan opisto.

RETKILUENTO

Finnmarkin päiväretkikohteista 2 t 18 € ti 10.10. klo 18-19.30

luentosali, aulakrs

Luennoitsija Harri Ahonen

Luentotilaisuus tulee esittelemään Pohjois-Norjassa sijaitsevan Finnmarkin maakunnan kauneimmat päiväretkikohteet. Mukana onkin koko joukko tunnettuja ja vähemmän tunnettuja kohteita.

Vaikkapa Sørøya-saaren, Syltevika-lahdelman ja Varangin niemimaan rikkonaiset tunturinselät, jotka saavat patikoitsijan katseen ihmettelemään luonnon upeutta. Kerron luennolla lisäksi käytännön tietoja päiväretkeilystä (valokuvin) Finnmarkin alueella, kuten jokamiehenoikeuksista, suojelualueiden säännöistä, meriliikenteestä, retkikohteiden vaativuustasoista ja kulkuyhteyksistä.

Luennon tieto-osuutta rytmittää omakohtaiset kokemukset, joita olen kirjantekomatkoilla kohdannut sekä kveeneistä, joiden esivanhemmat ovat muuttaneet Suomesta 1700-1900-lukujen aikana Ruijan maalle eli Finnmarkiin sekä Finnmarkin aluetta pahoin kurittaneen, toisen maailmansodan jäänteistä.

Kaatumisen ehkäisy to 2.11. klo 13-14.30

Linnala-sali, aulakrs Sairaanhoitaja Kirsi Nousiainen ja fysioterapeutti Anne Löpönen / Etelä-Savon hyvinvointialue ELOISA.

MS-sairaus ja arjessa eläminen to 9.11. klo 13-14.30

Linnala-sali, aulakrs

Kokemusasiantuntija Ulla Mustonen.

Yksinäisyydestä sosiaaliseen yhteyteen to 16.11. klo 13-14.30

Linnala-sali, aulakrs

Yksinäisyyden tunnistaminen, jakaminen ja sen äärelle pysähtyminen, ovat usein ensimmäiset ja suurimmat askeleet yksinäisyyden lieventämisessä. Luennoitsija Kari Jalkanen, Savonlinnan kriisikeskus.

Induktiosilmukan käyttö ja opastus julkisiin tiloihin to 23.11. klo 13-15

Linnala-sali, aulakrs

Asiantuntija Pia Laakso

Yhteistyössä Savonlinnan kuuloyhdistys ry.

Valtakunnallisen

omaishoitajaviikon tapahtuma to 30.11. klo 13-15

Linnala-sali, aulakrs

Ajankohtaisia asioita omaishoitajille ja asiasta kiinnostuneille. Yhteistyössä Omaishoitajaliitto ja Etelä-Savon omaishoitoverkosto. Tilaisuudessa kahvitarjoilu!

Linnalan Joulutapahtuma to 14.12. klo 13-15

Linnala-sali, aulakrs

Ohjelmassa Linnalan Viihdeorkesterin tanssit ja myyjäiset/kirppari sekä Linnan Piirakan joulupuuroputiikki. Yhteistyössä omaishoitoverkosto, Savonlinnan Seudun Romaniyhdistys, Linnan piirakka ja Linnalan opisto.

YLEISLUENTO

220208s Kotitalouksien

jätehuolto ti 19.9. klo 16.30-17.30

luentosali, aulakrs

Palveluvastaava Katja Härkönen

Yleistä kotitalouksien lajittelusta ja kunnallisen mallin käynnistyminen

1.7.2023 alkaen. Vapaa pääsy!

220187s Luontokuvia Etelä-Amerikasta 2 t 8 € la 30.9. klo 16-17.30 luentosali, aulakrs Biologi Kenneth Kumenius Esitelmä sisältää eri matkoja, ja kokemuksia (luonto- ja eläinkuvin) Etelä-Amerikasta ristiin rastiin – pääpainopisteenä Galabagossaaret ja Andit, lisäksi Equador. Ei alennuksia.

LAKIASIAT

220190s Edunvalvonta & edunvalvontavaltuutus

(ilta) 10 € ke 4.10. klo 17.15-18.30

seniorikeskus, pohjakrs

Varatuomari Toni Andersin

Ikääntyvän ihmisen edunvalvonta suhteessa edunvalvontavaltakirjalla järjestettyyn henkilökohtaisten asioiden hoitoon sekä edunvalvontavaltakirjan laatiminen sekä siinä huomioitavat seikat. Luento sisältää monisteet läpikäytävien asioiden pääkohdista.

220192s Jäämistöoikeus

(ilta) 10 € ke 18.10. klo 17.15-18.30

seniorikeskus, pohjakrs

Varatuomari Toni Andersin

Luennolla käsitellään seuraavia perintöoikeuden kysymyksiä: Perintöoikeuden yleisiä edellytyksiä, perimysjärjestystä, lesken oikeudellista asemaa, lesken ja rintaperillisten välistä suhdetta sekä puolison perintöoikeus ja testamentti ym. Luento sisältää monisteet.

SIJOITTAMINEN

220180s Sijoittamisen

peruskurssi 11 t 45 € to 5.10.-9.11. klo 17-18.45 tekstiililk 3. krs Savonlinnan osakesäästäjien sihteeri Sirkku Liimatainen Oletko aina pohtinut mitä sijoittaminen on, miten se toimii käytännössä ja mitkä asiat vaikuttavat kun laadit omaa sijoitussuunnitelmaa? Silloin sinun kannattaa ilmoittautua sijoittamisen peruskurssille! Tämä kurssi soveltuu nimenomaan aloittelijoille ja henkilöille, jotka ovat jo aloittaneet sijoittamisen ja haluavat vahvistaa osaamistaan. Ennakkotietoja sijoittamisesta ei siis välttämättä tarvita. Kurssilla käydään läpi sijoittami-

sen perusasioita ja katsotaan mitä sijoittaminen on, mistä tuotot tulevat ja mitä sijoittamisella voidaan saavuttaa. Tämä kurssi on varsin käytännönläheinen runsaine esimerkkeineen. Yhteistyössä: Suomen Osakesäästäjät. Ei alennuksia.

JÄRJESTYKSENVALVONTA

210105s Järjestyksenvalvojan kertauskoulutus 8 t 79 € la 9.9. klo 9-17 luentosali, aulakrs Järjestyksenvalvojakouluttaja Matti Korhonen Järjestyksenvalvojan kertauskoulutuksella voit päivittää myös jo vanhentuneen kortin, mikäli olet suorittanut peruskurssin 1.3.2007 jälkeen (32 t). Huomioithan ennen kurssille ilmoittautumista, että mikäli olet suorittanut peruskurssin ennen 1.3.2007, ei kortti saa olla vanhentunut saadaksesi sen kertauskoulutuksella voimaan. Kurssilla noudatetaan 31.3.2018 päivitettyä koulutusmateriaalia (sis. hintaan). Kurssilta ei sallita poissa-

oloja. Lisätiedot Jukka Muhonen p. 040 6803801. Ei alennuksia.

ENSIAPU

210310s Ensiapu 1 -iltakurssi 16 t 115 € ke 27.9.-18.10. klo 17.15-20.30 luentosali, aulakrs

Ensiapuopettaja Päivi Piili Ensiavun peruskurssi antaa perustiedot ja -taidot hätätilanteessa auttamiseen ja tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa toimimiseen. Edellyttää 100 % läsnäoloa kurssilla. Ei alennuksia.

210315s HätäEA -päivä 4 t 48 € ke 11.10. klo 9.15-12.30 luentosali, aulakrs

Ensiapuopettaja Päivi Piili Aiheina mm. sokki, tajuttomuus, elvytys, vierasesine hengitysteissä, haavat ja hallitsematon verenvuoto. Vammapotilaan ja lapsen -ensiapu. Ei alennuksia.

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 12
Luentotilaisuus Finnmarkin upeimmista retkikohteista, nojatuolimatka ruijan tuntureille ja rannoille. Kuvaaja Harri Ahonen. Lintukurssi, Liro on Suomessa yleinen kahlaaja. Kuvaaja Eira Kotoneva.

YHTEISKUNTA JA KANSALAISTAIDOT

LINNUT

210600s Lintuharrastuksen

aakkoset 12 t 48 € ma 11.9.-6.10. klo 17.30-18.45 luentosali, aulakrs FT, lintuharrastaja Eira Kotoneva Tämä kurssi jatkaa siitä mihin kevään kurssilla jäimme. Käymme läpi mihin lintujen tunnistamisessa kannattaa kiinnittää huomiota ja miten lintuja oppii tunnistamaan äänen perusteella. Tutustumme lintutietopalvelu Tiiran käyttöön. Käymme läpi yleisimmät syysmuuttajat sekä muut linnut, joita voi syksyllä helposti havaita. Kurssi sopii kaikille linnuista kiinnostuneille. Se on erinomainen koko perheen harrastus. Ei alennuksia.

KOIRAT

220195s Koiran stressi ja ongelmakäyttäytyminen

3 t 20 € la 7.10. klo 12-14.30 luentosali, aulakrs Koirakoulutusohjaaja

Katja Tohmo

Koira stressaantuu kuten me ihmisetkin. Usein pitkäaikainen stressi paitsi aiheuttaa koiralle ongelmakäyttäytymistä myös erilaisia sairauksia. Luennolla opit mistä tunnistat koirasi stressin ja mitä sille voisi tehdä. Mitä on ongelmakäyttäytyminen, ja miten sitä voisi lieventää? Ilm. viim. 29.9. Ei alennuksia.

TÄHTITIEDE

210605s Tähtitieteen jatkokurssi 14 t 56 € pe 15.9.-17.11. klo 17.30-18.45 luentosali, aulakrs FT (tähtitiede) Eira Kotoneva Jatkokurssilla sekä kertaamme mitä kävimme läpi edeltävillä peruskursseilla sekä syvennämme tietojamme tärkeistä aiheista. Lisäksi tutustumme tähtitieteen ajankohtaisiin aiheisiin. Voit myös itse vaikuttaa kurssin tuntisisältöön! Ei alennuksia.

Hyötytiedon luennoilla saan avartaa näkemyksiäni – jopa avaruuteen asti!

TEATTERI, ILMAISU JA KIRJALLISUUS

Kurssisuunnittelusta vastaa kurssisihteeri Jukka Muhonen p. 040 6803801 tai jukka.muhonen@linnala.fi

TEATTERI (lapset ja nuoret)

190102s Lapsiteatteri 9-12 v. 14 t 40 € ma 4.9.-27.11. klo 15.30-17

Linnala-sali, aulakrs

Draamaopettaja Maarit Ahlgrén

Tutustutaan teatterin maailmaan ja luodaan pienoisnäytelmä leikkejä ja improvisaatioharjoitteita apuna käyttäen. Ei vaadi aikaisempaa kokemusta. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko.

190105s Linnalan nuorisoteatteri 13-18 v. 14 t 40 € ma 11.9.-11.12. Klo 15.30-17

Linnala-sali, aulakrs

TIETOTEKNIIKKA

Onko digiloikka vielä ottamatta?

Ei hätää, sillä Linnalassa hankit valmiudet tietoyhteiskunnassa toimimiseen, joko ryhmä- tai yksilöopetuksessa. Opiskelemalla saat enemmän irti laitteistasi, työskentelet nopeammin, osaat toimia digiyhteiskunnassa.

Syksyllä pääaiheita ovat sähköiset palvelut, tunnistautuminen, mobiilivarmenne, mobiilimaksaminen (MobilePay), oman etätapaamisen järjestäminen, sosiaalisen median palvelut mm. Instagram ja Facebook sekä tutut digiperuskurssit.

Seniorien tietotekniikka, älypuhelin-, sekä tietoturvakursseja alkaa syksyllä Savonlinnan lisäksi Enonkoskella, Kerimäellä, Punkaharjulla ja Hiukkajoella. Kursseilla voit käyttää omaa tai opiston laitetta.

Huomioi muutamille kursseille kohdistettu opintoseteliavustus (OPH), jolla saat kurssimaksusta 25 % alennuksen. Opintoseteleitä rajoitettu määrä, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa.

Kurssien opettajana toimii Markku Lybeck. Teemapäivät ja opiston kurssit järjestetään Linnalan ATK-luokassa, 2. kerros. Linnala järjestää koulutusta myös yrityksille ja yhteisöille, kysy lisätietoja.

Tiedot turvaan!

Tietoisku pe 25.8. klo 13-14.30

Linnala-sali, aulakrs

Tietoturva tietokoneissa ja älypuhelimissa, tietoturvan työvälineet. Miksi "ei minun koneellani mitään salaista ole" -toteamus riitä? Vinkkejä ja linkkejä, lisäksi alkavien tietotekniikkakurssien esittely. Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Kahvitarjoilu!

Draamaohjaaja Maarit Ahlgrén Improilemme ja teemme erilaisia ilmaisuharjoituksia. Harjoittelemme ja esitämme näytelmän. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko.

TEATTERI

190120s Linnalan teatterin päiväryhmä (seniorit) 36 t 48 € ke 6.9.-29.11. klo 13-15.45

Linnala-sali, aulakrs Teatteriohjaaja Martti Luukko Jatketaan teatterin tekemistä. Tule tutustumaan ryhmään! Valmistamme näytelmän yleisölle esitettäväksi. Voit tulla myös syksyn yhteiseen monologi- ja runoesitykseen.

190125s Linnalan teatterin iltaryhmä 36 t 48 € ke 6.9.-29.11. klo 16.30-19

Linnala-sali, aulakrs Teatteriohjaaja Martti Luukko

TIETOTEKNIIKAN TEEMAPÄIVÄT

Teemapäivä on tehokas, käytännönläheinen tapa oppia laitteiden ja sovelluksien käyttö. Teemapäivien tarjontaan kuuluu mm. tietokoneen siivoaminen, työvälineohjelmat, älypuhelimet ja tabletit, Instagram ja Facebook. Teemat ovat kaksipäiväisiä, 4 oppituntia kerralla (klo 9.3012.45). Oppimista tehostaa oman laitteen käyttömahdollisuus, Wifi-yhteys opiston puolesta. Teemapäivä toteutuu jo viidellä osallistujalla; opiskelu on yksilöllisempää.

200114s Instagram tutuksi

8 t 49 € ke 13.9. ja 20.9. klo 9.30-12.45

Opi käyttämään suosittua somepalvelua, Instagramia. Perusteet, rekisteröinti, asetukset, yksityisyys, seuraaminen, turvallisuus, julkaiseminen, Insta storyt, lyhytvideot, yksityisviestit ja muut Instagramin toiminnallisuudet.

200115s Android älypuhelin

8 t 49 € ke 27.9. ja 4.10. klo 9.30-12.45

Android älypuhelimen peruskäyttö, asetukset, suositeltavimmat ohjelmat mm. WhatsApp -viestintä, valokuvaus, navigaattori, käyttöä helpottavat vinkit. Oma puhelin mukaan (Samsung, Huawei tai vastaava).

200118s Facebook tutuksi

8 t 49 € ke 1.11. ja 8.11. klo 9.30-12.45 Facebook on suosittu somepalvelu. Käyttö puhelimella, perusteet, rekisteröinti, asetukset, yksityisyysasetukset, turvallisuus, julkaiseminen, Facebookin storyt, ryhmät, lyhytvideot ja muut toiminnallisuudet.

Tule tekemään teatteria! Kevätkaudella esitykseen tuleva näytelmä sovitaan yhdessä ryhmän kanssa. Lisäksi syksyllä koostetaan monologi- ja runoesitys.

RUNOPIIRI

190205s Runopiiri Linnan Lausujat 36 t 48 € to 7.9.-30.11. klo 17-19.30 luentosali, aulakrs Ohjaaja Kaarina Lavonen Tervetuloa runouden maailmaan! Tutustumme runoihin ja tulkitsemme niitä. Huollamme ilmaisuamme ääni-, hengitys-, rentoutus- ja improvisaatioharjoituksin. Linnan Lausujien 40v - juhlavuoden kunniaksi järjestämme runomatinean su 26.11. klo 15 (kenraaliharjoitus 25.11. klo 10-12). Tutustumme myös lastenrunoihin ja vierailemme päiväkodeissa sekä pääkirjas-

to Joelissa. (Ei kokoontumisia vko 37 ja 43) Tule rohkeasti mukaan!

Lisätietoja Kaarina Lavonen p. 050 4902453 tai mklavone@gmail.com

KIRJALLISUUS

190310s Lukuiloa 15 t 48 € ti 5.9.-12.12. klo 14.30-16.45 kielilk B, 2 krs FM Asta Siekkinen Kokoamme yhdessä aineistoa lukupiiriläisten kesken. Tarkempi kirjalista netissä tai saat sen toimistosta. Voit lukea 1-2 kirjaa aiheteemoilla.

Erilaisin teemoin:

1. Täältä päin (aiheena Savonlinna tai tekijänä paikallinen kirjailija).

2. Kaikki on suhteellista (teemana perhesuhteet).

3. Lyhyesti ja ytimekkäästi (tyylilajina novellit, lyhytproosa).

4. Koti mielessä ja kielessä (aitoa puhekieltä ja murretta).

5. Toiverunot.

190315s Linnalan kirjoittajat (syksyn teemana novellit) 18 t 48 € to 21.9.-23.11. klo 17-18.30 ryhmätyölk 2. krs FM Henna-Reetta Keskitalo Oletko kiinnostunut kirjoittamisesta? Ryhmään ovat tervetulleita sekä uudet että kokeneemmat kirjoittajat. Tunneilla tehdään ohjattuja kirjoitusharjoituksia sekä kuullaan omia ja toisten tekstejä.

200120s iPhone älypuhelin tutuksi 8 t 49 € ke 15.11. ja 22.11. klo 9.30-12.45

Opi iPhonen sujuva käyttö; puhelut ja yhteystiedot, ohjelmien asennus, WhatsApp, navigaattori, sähköposti, valokuvaus, käyttöä helpottavat vinkit. Oma puhelin mukaan.

200121s Tietokoneen siivous ja tietoturva 8 t 49 € ke 29.11. ja 13.12. klo 9.30-12.45 Tärkeimmät tietokoneen ylläpitoon liittyvät toimet: tietoturva, koneen nopeuttaminen maksuttomilla ohjelmilla, tarpeettomien ohjelmien poisto, päivitykset, tärkeimmät nettiselaimen lisäosat, mainosten torjunta nettisivuilla. Oman koneen voi ottaa mukaan.

SENIORIEN TIETOTEKNIIKKA

200202s Seniorien tietotekniikka torstai, jatko 93 t 229 € to 24.8.-7.12. ja to 11.1.-9.5.2024 klo 10.15-12.45 Älypuhelimen ja läppärin käytön tehostaminen ja monipuolistaminen, pilvipalvelut, sosiaalinen media (Facebook, Instagram), kuvankäsittely, videon koosto, sähköinen asiointi, mobiilipalvelut, ajankohtaiset tietotekniikan aiheet. Puolet läppäri- ja puolet älypuhelinopintoja. Ei kok. viikot: 41-43, 50-1, 9. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH). Alennettu hinta 171,75 €.

200234s Seniorien älypuhelinkurssi 30 t 75 € ma 11.9.-27.11. klo 10-12.30 Älypuhelin tutuksi! Puhelimen käytettävyyttä parantavat asetukset ja vinkit, soittaminen, viestit, yhteystiedot, kameran käyttö, WhatsApp, Yle Areena, 112 ja muut suosi-

tut ohjelmat sekä tunnistautuminen puhelimen avulla. Oma puhelin mukaan, esim. Samsung, Huawei tai iPhone. Sopivasti uusia asioita ja kertausta myös kurssin aiemmin käyneelle. Ei kok. viikot 4143. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH). Alennettu hinta 56,25 €.

200235s Huru-ukkojen tietotekniikka 33 t 85 € pe 22.9.-8.12. klo 10-12.30

"Eihän tällaisen huru-ukon kannata kurssille tulla..." Ehkä sittenkin kannattaa! Kurssi on jatkoa aiemmalle, mutta voit tulla uutena mukaan.

Aiheena älypuhelimet, sähköinen asiointi, Facebook, ajankohtaiset tietotekniikat aiheet. Puhelinja tietokoneopintoja. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH).

Alennettu hinta 63,75 €.

200236s Seniorien tietotekniikka 20 t 50 € ti 31.10.-5.12. klo 10-12.30

Läppärin käyttöä monipuolistavat ja helpottavat vinkit, sähköinen asiointi ja tunnistautuminen nettipalveluihin, tärkeimmät tietoturva-asiat, verkkokaupat mm. matkojen tai hotellien varaaminen. Tule mukaan, jos tunnet itsesi "hurumummoksi tai -ukoksi" digiasioissa. Halutessasi voit työskennellä omalla läppärilläsi. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH).

Alennettu hinta 37,50 €.

200237s Excel taulukkolaskenta 16 t 48 € ti 31.10.-28.11. klo 17.15-19.30

Taulukkolaskenta on keskeisiä digitaitoja. Opitaan Excel-perusteet, kaavojen laadinta, kaavioiden luonti, tärkeimmät funktiot (kuten summa, laske, jos), vakiointi, ehdolli-

nen muotoilu, käyttöä nopeuttavat vinkit. Oman koneen voi ottaa mukaan.

200239s Oravin älypuhelinkurssi 16 t 42 € ke 1.-29.11. klo 15.45-18.15 Kylätalo Päiväkumpu Uusi kurssi! Enemmän irti älypuhelimesta; käyttöä helpottavat asetukset, päivittäminen, yhteydet, soittaminen, yhteystiedot, WhatsApp ja muut tärkeät sovellukset. Oma puhelin mukaan. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH). Alennettu hinta 31,50 €.

TIETOTEKNIIKAN YKSILÖOPETUS

Tietotekniikan yksilöopetuksessa saat opetusta omista lähtökohdista, omaan kalenteriin ja tarpeisiin sopien. Läppäriasioiden lisäksi tarjontaan kuuluu mm. älypuhelimet ja tabletit (käyttöönotto, WhatsApp, etäyhteysohjelmistot, pankkipalvelut, mobiilivarmenne jne.), kuvankäsittely, Facebook, Instagram, pilvipalvelut, valokuvien hallinta, tietoturva, koneen siivous ja ongelmien ratkaisu. LibreOffice, Linux, Mac, uuden koneen käyttöönotto ja sähköinen asiointi. Yksikköoppitunti 22 € (45 min). Mahdollisuus myös pariopiskeluun; tuntihinta 16 € / osallistuja. Voit ottaa oman laitteen mukaan. Opetusajankohdat joustavia. Tuntimäärä, kokoontumisajankohdat ja muut yksityiskohdat sovitaan tarpeita vastaaviksi. Soita suoraan opettajalle tai lähetä sähköpostia, puh 040 6803828, markku.lybeck@linnala.fi. Kotikäynnitkin mahdollisia. Voit ottaa reilusti yhteyttä kaikenlaisissa digiasioissa!

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 13
Tähtitiede, kuoleva tähti. James Webb -teleskooppi, kuvat NASA.

Yhteystiedot: Eija Matikainen p. 040 680 3803, sposti: eija.matikainen@linnala.fi (Punkaharjun, Kerimäen ja Savonrannan toimistopalvelut).

PUNKAHARJU

Linnalan Punkaharjun

toimipisteen osoite on Kauppatie 16.

ILMAISU JA

KIRJALLISUUS

719010s Kirjapiiri 6 t 25 €

ke 6.9.-29.11. klo 17-18

Kirjasto Punkaharju

FM, sanataideohjaaja

Anneli Pulkka

Kirjapiiri on avoin kaikille lukemisesta ja kirjallisuudesta kiinnostuneille. Piirissä luetaan ja keskustellaan kirjallisuudesta. Kurssi alkaa

ke 6.9. Muista kokoontumisista sovitaan ryhmässä.

719020s Punkaharjun

runoryhmä 36 t 70 €

ke 6.9.-13.12. klo 14.30-16.30

Punkaharjun toimipiste

Tuntiopettaja Eija Kupsa

Tervetuloa tutustumaan runojen

kiehtovaan maailmaan hyvässä

seurassa. Voit itse halutessasi valita runosi ja esiintymisesi, ryhmässä rohkaistaan ja neuvotaan. Ei kokoonnu 6.12.

MUSIIKKI

717053s Punkaharjun

Naislaulajat 24 t 55 €

ti 5.9.-28.11. klo 18-19.30

Punkaharjun ent. lukion aula

Musiikinopettaja Esko Alanen

Naiskuorolle sovitettua kevyttä ohjelmistoa. Lauletaan musikaaleja, laulelmia, viihdettä ja muuta mukavaa, syksyllä myös joululauluja. Esiinnymme 4-6 kertaa vuodessa. Uudet laulajat myös lämpimästi tervetuloa mukaan!

717051s Punkaharjun

Mieslaulajat 30 t 63 €

ti 5.9.-19.12. klo 18-19.30

Punkaharjun seurakuntatalo

Tuntiopettaja Tatjana Korpelainen Osittain uusiutuvalla ohjelmistolla. Tervetuloa myös nuoremmat miehet. Laulua harrastaville harjoitusten yhteydessä perusteellista äänenkäytön koulutusta.

717064s Puruveden Pelimannit

25 t 56 € la 2.9.-9.12. klo 10.30-14.15

Punkaharjun toimipiste

Mestaripelimanni Pentti Ojajärvi

Soitetaan ja lauletaan sovitettua kansanmusiikkia, vanhaa tanssimusiikkia ja laulelmia. Ryhmä alkaa la 2.9. klo 10.30-14.15 Linnalan musiikkiluokassa Savonlinnassa, jolloin sovitaan syksyn muut kokoontumiset, vuorotellen Savonlinnassa ja Punkaharjulla. Uudet soittajat ja soittimet ovat tervetulleita!

717067s Ukuleleorkesteri

16 t 48 € to 7.9.-30.11. klo 18-19

Punkaharjun toimipiste

Ukulelepelimanni Antti Ahonen

Harjukebox -ukuleleorkesteriin voi liittyä peruskurssin käymällä tai opiskellen omatoimisesti ukulelen perusteet (kymmenkunta perussointua). Orkesteri soittaa ja laulaa eri aikakausien kevyttä musiikkia sointutaulukoiden ja tabulatuurien pohjalta. Tavoitteena on löytää myös mukavia esiintymistilaisuuksia. Osallistujalla on oltava oma soitin tarvittavine varusteineen. Lisätietoja: ukeantti@gmail.com

717062s Yksinlaulu

– Punkaharju

6.9.–29.11. Linnalan toimipiste ja Ystäväntupa

Laulunopettaja Tytti Kankare

Yksilöopetus 12x30 min 150 €.

Kehitetään omaa lauluääntä hengitysharjoitusten, ääniharjoitusten ja itselle mieluisien laulujen kautta. Tule rohkeasti mukaan! Ilmoittautuminen ma 14.8. klo 9.00 alkaen Linnalan toimistoon p. 015 51180.

TIETOTEKNIIKKA

Tietotekniikan opettaja

Markku Lybeck

720025s Hiukan nörtit

56 t 139 €

la 16.9.-9.12. ja 13.1.-4.5.2024 klo

8.30-13.15 Hiukkajoen kylätalo Instagram, Facebook, WhatsAppkäytön tehostaminen, valokuvien varmuuskopiointi ja jakaminen, MobiliPay ja muut tärkeät apit sekä ajankohtaiset digiasiat. Oma puhelin mukaan. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH). Alennettu hinta 104,25 €.

720037s Älypuhelin tutuksi 16 t 38 € pe 3.11.-1.12. klo 15.15-17.30

Punkaharjun toimipiste Älypuhelimen peruskäyttö, asetukset, suositeltavimmat ohjelmat mm. WhatsApp -viestintä, valokuvaus, käyttöä nopeuttavat vinkit. Oma puhelin mukaan. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH). Alennettu hinta 28,50 €.

720038s Sosiaalinen media 16 t 38 € pe 8.9.-6.10. klo 15.15-17.30

Punkaharjun toimipiste Facebook ja Instagram ovat somen tärkeimpiä palveluja. Opitaan keskeiset asiat: rekisteröinti, yksityisyysasetukset, ryhmät, kaverit, yksityisyysviestit, julkaiseminen, tarinat, lyhytvideot jne. Oma puhelin mukaan. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH). Alennettu hinta 28,50 €.

KUVATAITEET JA

MUOTOILU

714005s Kuvataide

36 t 70 € ma 4.9.-27.11. klo 16-18.30

Punkaharjun koulu, kuvataidelk Kuvataiteilija (AMK)

Pauliina Härkönen

Lukuvuoden tekniikkoina öljyvärimaalaus tai vaihtoehtoisesti akryylivärimaalaus. Maalataan vapaita aiheita, opetuksessa pääpaino sommittelussa ja valon ja varjon tarkkailussa. Mukaan omat värit ja

laan koristelumenetelmiä ja esineiden lasittaminen. Mahdollisuus kokeilla myös dreijaamista. Materiaalit voit ostaa opettajalta. Ota mukaan oma esiliina.

714016s Raku-keramiikka

12 t 34 € pe 18.8. klo 17.30-20.45 poltto la 2.9. klo 10-16.45

Punkaharjun toimipiste

Keraamikko (AMK)

Marianne Ketolainen Raku on ikivanha japanilainen tekniikka, jossa liekit ja savu synnyttävät mustaa tai vaikkapa kuparinvärisenä välkehtivää keramiikkaa. Töiden poltto tapahtuu ulkona. Esineiden valmistus Polttomaksu sisältyy kurssimaksuun. Ei alennuksia.

714020s Lasinsulatus

12 t 34 € ti 21.11.-12.12. klo 16.30-19.45

Punkaharjun toimipiste

Keraamikko (AMK)

Marianne Ketolainen

Valmistetaan Bullseye-sulatuslasista koruja, lautasia, vateja sekä ikkuna- ja seinäkoristeita. Työt tehdään sulattamalla lasilevyjä yhteen tai sulattamalla lasi valmiiseen muottiin. Laseja voit ostaa opettajalta. Polttomaksu 10 € sisältyy hintaan. Ryhmä ei kokoonnu 5.12. Ei alennuksia.

KÄDENTAIDOT

715005s Kudonta ja käsityöt 36 t 70 € to 7.9.-30.11. klo 13.30-15.45

Punkaharjun toimipiste

Artesaani Merja Kuismanen Kudotaan käyttö- ja koristetekstiilejä. Loimet suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä. Uusia ideoita makrameesolmeiluun ja tuftaukseen. Jouluista askartelua.

715015s Hiukkajoen käsityöryhmä 30 t 63 € ke 13.9.-22.11. klo 12-14.30 Hiukkajoen kylätalo Artesaani Merja Kuismanen Uusia ideoita makrameesolmeiluun ja tuftaukseen. Jääpala- ja aurinkovärjäystä. Kierrätysaskartelua napeista ja tapeteista säilytysrasioita sekä jouluista askartelua.

715008s Kehräyskurssi 9 t 33 € la 7.-21.10. klo 10-12.15 Punkaharjun toimipiste KT, käsityöalojen opettaja Outi Sipilä Opitaan kehräämisen perusteet. Kehräämme värttinöillä ja tutustumme myös rukilla kehräämiseen. Opettajalla on mukanaan kehruuvälineitä, mutta jos sinulla on oma värttinä, karstat tai toimiva rukki, ota ne mukaasi. Ei alennuksia.

maalauspohjat. Opetusmateriaaleja varten hinnassa on 7 € materiaalimaksu, joka käytetään valinnaiseen tekniikkaan. Kurssilla opastetaan värien ja materiaalien hankinnassa. Kurssi sopii aloittelijoille ja pidempään kuvataidetta harrastaneille.

714010s Posliininmaalaus 33 t 70 € ke 13.9.-29.11. klo 17.30-20.00

Punkaharjun koulu, kuvataidelk Tuntiopettaja Tuija Poutanen Sopii vasta-alkajille ja aiemmin posliininmaalausta harrastaneille. Perehdytään perustyötapoihin ja tekniikoihin, kehitetään sommittelua ja luovuutta. Saadaan tietoa materiaaleista ja väreistä.

714015s Keramiikkakurssi 30 t 63 € ti 5.9.-14.11. klo 16.45-19

Punkaharjun toimipiste Keraamikko (AMK)

Marianne Ketolainen Tehdään käyttö- ja koriste-esineitä savesta käsinrakentamalla. Opetel-

715020s Puu- ja metallityöt 36 t 70 € to 7.9.-30.11. klo 17.30-19.45 Punkaharjun koulu, teknisentyönlk KM Jorma Palo Valmistetaan puusta ja metallista koriste- ja käyttöesineitä. Lisäksi huonekalujen entisöintiä.

715025s Verhoilu 44 t 85 € ma 11.9.-27.11. klo 17-20 Punkaharjun toimipiste Artenomi Jaana Lundberg Uudista vanha huonekalu. Voit tehdä joko pienimuotoisen uudistuksen tai perusteellisen verhouksen. Kankaista ja materiaalihankinnoista sovitaan ensimmäisellä kerralla.

715030s Käsityöryhmä, Vaara 24 t 54 € to 19.10.-30.11. klo 9-12

Vaaran kylätalo Artesaani Merja Kuismanen Punotaan kassi tai kori stafil-pohjaan. Pieniä ompelutöitä. Kierrätysaskartelua napeista ja jouluisena askarteluna kynttilänvalu.

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 14
Harjukebox ukuleleorkesteri Punkaharjulta.

715035s Särkilahden

käsityöryhmä 21 t 48 € ke 4.10.-22.11. klo 17.15-19.30

Särkilahti, ent. koulu

Artesaani Merja Kuismanen

Perinteisiä ja ajankohtaisia ideoita lankatöihin, mm. makrameesolmeilua, tuftausta, neulontaa ja virkkausta. Kierrätysaskartelua napeista ja tapeteista sekä jouluista askartelua.

LIIKUNTA

716011s Hiukan Liikkuvat

16 t 41 € ma 11.9.-4.12. klo 9.30-10.30

Hiukkajoen kylätalo

Ohjaaja Mari Ahtila

Monipuolista ja tehokasta kuntoliikuntaa terveyden ja peruskunnon ylläpitämiseksi. Yhteinen alku- ja loppuverryttely.

716015s Hiukan Venyvät

16 t 41 € ma 11.9.-4.12. klo 10.30-11.30

Hiukkajoen kylätalo

Ohjaaja Mari Ahtila

Kurssi vastaa sisällöltään kevennettyä jumppaa tavoitteena säilyttää kehon liikkuvuus monipuolisella ohjelmalla ja ylläpitää lihaskuntoa.

716016s Hengitysjumppa

12 t 36 € to 14.9.-7.12. klo 14.30-15.15

Hiukkajoen kylätalo

ENONKOSKI

Enonkosken yhteyshenkilönä

toimistosihteeri

Minna Nurmio, p. 044 3453035 tai minna.nurmio@enonkoski.fi

KUVATAIDE

814005s Lasten kuvataidekurssi 24 t 34 € pe 8.9.-1.12. klo 15-16.30

Enonkosken koulu, auditorio

Keraamikko (AMK)

Marianne Ketolainen

Esikoulu- ja alakouluikäisille tarkoitettu kurssi. Kurssilla tutustutaan kuva- ja veistotaiteeseen iloisissa merkeissä. Muun muassa maalaamme, piirrämme, teemme savitöitä ja grafiikkaa. Työt toteutetaan ikätasolle sopivalla tavalla, työturvallisuudesta huolehtien.

MUSIIKKI

817051s Viihdekuoro 24 t 39 € ma 4.9.-27.11. klo 17-18.30 Enonkosken vanhustentalon kerhotila

Musiikinopettaja Esko Alanen

Uudet ja entiset kuorolaiset tervetuloa!

817081s Harmonikansoitto

12 t 27 € to 28.9.-9.11. klo 16-17.30

Simanalan kylätalo Muusikko Voitto Torpakko

Harmonikan yhteissoittoryhmä. Opetusta aloittaville ja aiemmin soittaneille.

TIETOTEKNIIKKA

Tietotekniikan opettaja

Markku Lybeck

820025s Älypuhelin tutuksi 16 t 35 € to 7.9.-5.10. klo 16-18.15

Enonkosken koulu, auditorio

Älypuhelimen perustoiminnot, käytettävyyttä parantavat toimet, päivittäminen, viestintä, tärkeät sovellukset (mm. 112, WhatsApp, Areena), valokuvaus, varmuuskopiointi.

Oma puhelin mukaan. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH).

Alennettu hinta 26,25 €.

Tuntiopettaja Tatjana Nokelainen

Hengitysjumppa sopii kaikille. Oikeanlainen hengitys auttaa unettomuuteen ja korjaa levotonta mieltä.

Hengitysjumppa auttaa astmaatikkoja ja koko kehon hapentarve on helpompi tyydyttää, kun keuhkotuuletus tehostuu. Ota mukaan oma jumppa-alusta.

716018s Pranajamajooga

24 t 58 € to 14.9.-7.12. klo 15.30-17

Hiukkajoen kylätalo

Tuntiopettaja Tatjana Nokelainen

Pranajamajooga parantaa kehontuntemusta, unenlaatua, hapenottokykyä, immuniteettia, lisää notkeutta, helpottaa kiputiloja ja tasapainottaa kehoa. Ota mukaan jumppa- tai jooga-alusta. Ryhmä sopii joogaharrastuksen aloittaville.

716021s Kahvakuula, Kulennoinen 16 t 41 € to 7.9.-30.11. klo 19-20

Kulennoisten koulu, liikuntasali Fysioterapeutti, pt, ohjaaja Olli-Pekka Pöllänen

Tule kokeilemaan erittäin tehokasta ja mukavaa harjoitusmuotoa, joka kehittää lihaskuntoa, hapenottokykyä, tasapainoa ja liikkuvuutta. Tarvitset oman kahvakuulan. Naisille suositeltavin kahvakuulan paino on 6-12 kg ja miehille 10-16 kg.

Opitaan kehräyksen perusteet Punkaharjulla ja Enonkoskella. Tervetuloa mukaan! Kuvaaja Outi Sipilä. Makramee lumihiutale.

Kuvaaja Aune Keinänen.

815011s Kehräyskurssi

9 t 21 € ke 4.-18.10. klo 17.30-19.45

KoskiGalleria ja Kahvila

KT, käsityöalojen opettaja Outi Sipilä

Opitaan kehräämisen perusteet. Kehräämme värttinöillä ja tutustumme myös rukilla kehräämiseen. Opettajalla on mukanaan kehruuvälineitä, mutta jos sinulla on oma värttinä, karstat tai toimiva rukki, ota ne mukaasi. Ei alennuksia.

815020s Käsityöryhmä

24 t 34 € ma 11.9.-16.10. klo 9-12

KoskiGalleria ja Kahvila

Artesaani Merja Kuismanen

Makrameesolmeilua ja tuftausta. Kassit ja käsityökorit punoen stafil-pohjaan. Vehnäjauhobatiikkia kankaalle. Kierrätysaskarteluna pitsien uusiokäyttöä. Mahdollisuus tehdä myös mosaiikkia.

Käsillä tehden saan silmän iloa ja hyödyllisiä käyttötarvikkeita!

820026s Älypuhelin tutuksi – jatko 20 t 39 € to 2.11.-7.12. klo 15.15-17.30

Enonkosken koulu, auditorio Monipuolistetaan älypuhelimen käyttöä. Kiinnostavat apit: Google Maps, Google Lens, someapit, qr-koodit, tunnistautuminen jne.

Oma puhelin mukaan. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH).

Alennettu hinta 29,25 €.

KÄDENTAIDOT

815010s Puutyöt 48 t 65 € ke 6.9.-29.11. klo 17-20 Enonkosken koulu, teknisentyön luokka Tuntiopettaja Sami Mikkonen

Eri puutyömenetelmiä käyttäen valmistetaan kalusteita ja pikkuesineitä. Kurssi sopii myös vasta-alkajille, sekä miehille että naisille.

815005s Kudonta ja käsityöt, Simanala 36 t 56 € ma 4.9.-27.11. klo 14-16.15 Simanalan kylätalo Artesaani Merja Kuismanen Kudontaa yhdessä suunniteltuihin ja rakennettuihin loimiin. Makrameepunonnalla ja tuftauksella seinätekstiilejä, tyynyjä ja pieniä koriste-esineitä. Jouluista askartelua.

815030s Raku-keramiikka 12 t 23 € la 19.8. klo 10-13.15 poltto la 26.8. klo 10-16.45

Enonkosken koulu, auditorio Keraamikko (AMK) Marianne Ketolainen Raku on ikivanha japanilainen tekniikka, jossa liekit ja savu synnyttävät mustaa tai vaikkapa kuparinvärisenä välkehtivää keramiikkaa. Töiden poltto tapahtuu ulkona. Polttomaksu sisältyy kurssimaksuun. Ei alennuksia.

815031s Keramiikka 28 t 40 € la 9.9.-9.12. klo 10-13.15

Enonkosken koulu, auditorio Keraamikko (AMK) Marianne Ketolainen

Valmistetaan käyttö- ja koriste-esineitä savesta käsinrakentamalla. Opetellaan koristelumenetelmiä ja esineiden lasittaminen. Materiaalit voit ostaa opettajalta. Ryhmä kokoontuu la 9.9, 23.9, 7.10, 14.10, 11.11, 2.12. ja 9.12.

LIIKUNTA

816021s Kahvakuula

16 t 24 € pe 15.9.-8.12. klo 19-20 Enonkosken koulu, alakoulun sali Fysioterapeutti, kahvakuulaohjaaja, pt Olli-Pekka Pöllänen Tule kokeilemaan tehokasta harjoitusmuotoa, joka kehittää lihaskuntoa, hapenottokykyä, tasapainoa ja liikkuvuutta. Ota oma kahvakuula mukaan, naisille suositeltavin kahvakuulan paino 6-12 kg, miehille 10-16 kg.

816030s Jooga 14 t 24 € ke 13.9.-13.12. klo 18-19 Enonkosken koulu, alakoulun sali HuK, joogaopettaja RYT200, PT Mariya Loginova Helppoja kaikenikäisille sopivia hathajoogaliikkeitä. Joogan avulla liikkuvuus ja tasapaino paranevat. Harjoitus rentouttaa kehoa ja mieltä. Sopii kaikenkuntoisille. Mukaan tarvitset joustavat vaatteet, jumppa-alustan sekä viltin loppurentoutusta varten. Ei kokoontumista

8.11. eikä 6.12.

816040s Terveysliikunta, Simanala 16 t 24 € ke 13.9.-13.12. klo 17-18

Simanalan kylätalo

Tuntiopettaja Anja Kuuramaa Monipuolista kuntoliikuntaa terveyden, liikkuvuuden ja peruskunnon ylläpitämiseksi. Ei kokoontumista 6.12.

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 15
Oppilastöitä Punkaharjun näyttelystä.

SAVONRANTA

MUSIIKKI

517082s Musiikin yksilöopetus ti 5.9.-5.12. klo 13.30-16.30

Savonrannan koulu, musiikkilk

Musiikinopettaja Ari Kaartinen

Musiikin yksilöopetus 12x30 min, 80 €. Yksilöopetusta kaiken ikäisille pianossa, laulussa, kitarassa, bassokitarassa ja rummuissa. Rohkeasti mukaan soiton opiskeluun!

Ei ikärajaa. Uusien oppilaiden ilmoittautuminen ma 14.8. klo 9 alkaen Linnalan toimistoon p. 015

51180.

517106s Jouhikonsoittokurssi

20 t 56 € la-su 23.-24.9. ja 7.-8.10.

klo 10-14 Tapahtumatalo Sampola

MuM Eila Hartikainen

KERIMÄKI

YHTEISKUNTA

619015s Sanataidepaja

16 t 42 €

ke 13.9.-29.11. klo 18-20

Kerimäen Koulukeskus B, lk 110 FM, sanataideohjaaja

Anneli Pulkka

Sanataide on luovaa kielellistä ilmaisua: luovaa kirjoittamista, omia tekstejä, tarinoita, runoja, kirjoja, huumoria, kauhua, jännitystä, fantasiaa ja mielikuvitusta. Pajassa siis kirjoitetaan, luetaan ja tutustutaan sanoihin elinvoiman ja luovuuden lähteenä.

Pääset löytöretkelle omaan elämääsi. Kurssi kokoontuu joka toinen keskiviikko.

619020s Lukupiiri

kehitysvammaisille 7 t

ti 5.9.-28.11. klo 17-17.45

Lemmenmäen palvelukoti

Tuntiopettaja Maritta Luukkanen

Luetaan yhdessä selkokielisiä kirjoja, tehdään omia tarinoita.

621041s Ikäihmisten

virikeryhmä 24 t ke 6.9.-29.11. klo 12-13.45

Kerimäen kirjasto, kokoustila YK Eero Korhonen

Kurssin tavoitteena on keskusteluin ja luennoin käsitellä yhteiskunnassa, itse kunkin elämässä ja lähiympäristössä tapahtuvia asioita sekä aktivoida säilyttämään oma vireytensä ja toimintakykynsä. Uusien asioiden lisäksi muistellaan yhdessä myös menneitä aikoja. Maksuton kurssi.

MUSIIKKI

617070s Kerimäen Naislaulajat

32 t 68 € ke 16.8.-13.12. klo 18-19.30

Kerimäen seurakuntakoti

FM, yhteisömuusikko

Asta Siekkinen

Kuoron tavoitteena on ylläpitää ja kehittää naiskuoro-osaamista paikkakunnalla. Harjoittelemme ja laulamme 4-äänisiä lauluja, äänenkäytön ja hengitystekniikan hallintaa rennossa ja iloisessa naisporukassa. Ei kokoontumista 6.12.

TIETOTEKNIIKKA

620025s Seniorien

tietotekniikka 30 t 80 € ma 25.9.-4.12. ja 8.1.-6.5.2024 klo 15.15-17.30 Kerimäen Koulukeskus B, lk 112, atk-luokka

Tietotekniikan opettaja

Markku Lybeck

Kurssilla opiskellaan älypuhelimen perustoimintoja ja tarpeellisimpia sovelluksia kuten WhatsApp ja Instagram. Tietokonepuolella mm. tekstinkäsittely ja sähköposti. Puolet kurssista tietokone- ja puolet puhelinopintoja. Kokoontumiset kerran kuukaudessa: 25.9, 30.10, 20.11, 4.12 sekä 8.1, 5.2, 4.3, 15.4 ja 6.5.2024. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH). Alennettu hinta 60 €

Iloisen yhdessäolon merkeissä soitetaan perinteistä savonrantalaista

Villas-mallin jouhikkoa. Kaikki jouhikon omistajat innolla mukaan!

517105s Savonrannan viihdekuoro 26 t 56 € ti 5.9.-5.12. klo 18.45-20.15 Savonrannan koulu, musiikkilk Musiikinopettaja Ari Kaartinen Kuorossa opiskellaan ja harjoitellaan suomalaisia iskelmä- ja viihdemusiikin kappaleita yksi-, kaksi- tai jopa kolmiäänisinä kuorosovituksina. Nuotinlukutaito ei välttämätöntä. Kuorossa opit myös äänenkäyttöön liittyviä asioita. Kuoro voi esiintyä tarvittaessa erilaisissa tilaisuuksissa myös yhtyeen säestämänä.

KÄDENTAIDOT

TIETOTEKNIIKKA

517110s Savonrannan

Viihdebändi 26 t 56 € ti 5.9.-5.12. klo 17.15-18.45 Savonrannan koulu, musiikkilk Musiikinopettaja Ari Kaartinen Bändi-/yhtyesoittoa kaikenikäisille. Yhtyesoiton harjoittelua mahdollisia esiintymisiä varten. Myös yksilöohjausta eri instrumenteissa. Bändi voi toimia tarvittaessa säestävänä orkesterina Savonrannan viihdekuorolle. Uusia soittajia ja soittimia toivotaan mukaan bändisoiton fiilikseen. Tervetuloa!

515010s Käsin tekemisen iloa

Rönkkötalo 36 t 70 € ke 6.9.-29.11. klo 17.45-20.15

Rönkkötalo Artenomi Anu Redsven

Valmistamme käsitöitä perinteisin ja ajankohtaisin tekniikoin, neulontaa, virkkausta ja pientä kaunistusta kotiin. Materiaalikulut tehtävän työn mukaan.

515020s Puutyö- ja entisöintikurssi 40 t 79 € ma 18.9.-27.11. klo 17-20

Savonrannan koulu, puutyölk KM Jorma Palo Pieniä puutöitä sekä huonekalujen entisöintiä ja korjausta.

520035s Ummikon tietotekniikka 18 sl, 32 kl 115,00 € la 23.9.-2.12. ja 27.1.-11.5.2024 klo 8.30-13.15 Savonranta-talo Tietotekniikan opettaja Markku Lybeck

Pilvipalvelut, valokuvat, some (Facebook, Instagram), älypuhelimet, maksuliikenne puhelimella, sähköinen asiointi, ajankohtaiset tietotekniikan aiheet. Kokoontumiset: 23.9, 4.11, 2.12. sekä 27.1, 17.2, 16.3, 27.4 ja 11.5.2024. Opintosetelialennus 25 % eläkeläisille (OPH). Alennettu hinta 86,25 €

KÄDENTAIDOT

614011s Huonekalujen verhoilu/ entisöinti 44 t 85 € ke 13.9.-29.11. klo 17-20

Kerimäen Monkkari

Artenomi Jaana Lundberg

Perinteistä, teollista verhoilua, ompelua, pienet pintakäsittelyt uusille ja vanhoille kalusteille. Petsaus, lakkaus, maalaus ja ootraus puisille kalusteille. Mahdollisuus valmistaa omia öljymaaleja pigmenteillä. Materiaali- ja työvälinehankinnat voi tehdä opettajan kautta.

615005s Kerimäen päiväkäsityö

33 t 66 €

pe 15.9.-1.12. klo 10-12.15

Kerimäen kirjasto, kokoustila

Artesaani Merja Kuismanen

Makrameesolmeillen kodin tekstiilejä. Tuftausta villalangoista ja virkkausta. Jatketaan värjäystä ja vehnäjauhobatiikkia. Kierrätysaskarteluna tapeteista säilytysrasioita ja joulukoristeita.

615010s Kudonta ja käsityöt, Makkola 36 t 70 € ti 5.9.-28.11. klo 18.30-20.45 Päivölä

Artesaani Merja Kuismanen Kudontaa yhdessä suunniteltuihin ja rakennettuihin loimiin. Valmistetaan sisustus- ja käyttötekstiilejä erilaisin tekniikoin, mm. makrameesolmeilulla ja tuftauksella seinäryijyjä, tyynyjä tai pieniä koristeita.

615015s Silvolan käsityöryhmä 20 t 45 € ti 3.10.-7.11. klo 12-15

Kylätalo Nousula

Artesaani Merja Kuismanen Tuftausta ja makramee-solmeilua. Jääpalavärjäystä ja vehnäjauhobatiikkia. Kierrätysaskartelua napeista ja säilytysrasioita tapeteista sekä jouluisena askarteluna mehiläisvahakortit.

LIIKUNTA

616021s Kahvakuula 16 t 41 € ma 4.9.-27.11. klo 18-19

Kerimäen Koulukeskus B, sali Fysioterapeutti, kahvakuulaohjaaja, pt Olli-Pekka Pöllänen

Tule kokeilemaan erittäin tehokasta ja mukavaa harjoitusmuotoa, joka kehittää lihaskuntoa, hapenottokykyä, tasapainoa ja liikkuvuutta. Huom. tarvitset oman kahvakuulan ryhmään osallistuaksesi. Naisille suositeltavin kahvakuulan paino 6-12 kg ja miehille 10-16 kg.

616025s Työikäisten kuntosaliryhmä 16 t 41 € ti 5.9.-28.11. klo 18-19

Kerimäen Liikuntahalli, kuntosali Olli-Pekka Pöllänen Monipuolista ja tehokasta lihaskuntoharjoittelua terveyden ja työkyvyn ylläpitämiseksi. Yhteinen alkuja loppuverryttely ja kiertoharjoittelua kuntosalilaitteilla. Sopii sekä naisille että miehille. Ensimmäisellä kerralla tutustutaan laitteisiin.

616010s Senioritanssi 16 t 62 € ke 6.9.-29.11. klo 14-15 Kerimäen Liikuntahalli Senioritanssiohjaaja Tuija Penttilä Kehollista hyvinvointia tanssin kautta! Tykkäätkö liikkua musiikin tahtiin? Lämpimästi tervetuloa tutustumaan tähän eurooppalaiseen liikuntamuotoon! Nimestään huolimatta kaikenikäisille mainiosti sopiva tanssimuoto. Omaa paria ei tarvita. Tasapainoa, koordinaatiota, sydänterveyttä, muistia, iloa, elämyksiä ja yhteisöllisyyttä.

616015s Seniorijumppa

16 t 41 € pe 8.9.-1.12. klo 10-11 Kerimäen Liikuntahalli Olli-Pekka Pöllänen Yksinkertaista ja tehokasta kuntoliikuntaa terveyden ja lihaskunnon ylläpitämiseksi.

616027s Seniorikuntosali 16 t 41 € ke 6.9.-29.11. klo 10-11 Kerimäen Liikuntahalli, kuntosali Olli-Pekka Pöllänen Ohjausta kuntosalilaitteiden turvalliseen käyttöön. Sisältää alkulämmittelyn ja venyttelyt. Ohjattua kuntoilua rauhalliseen tahtiin. Sopii sekä naisille että miehille. Ensimmäisellä kerralla tutustutaan laitteisiin.

616017s Naisten liikuntakasvatus, Anttola 16 t 41 € ti 5.9.-28.11. klo 19.30-20.30 Anttolan koulu, sali Olli-Pekka Pöllänen Yksinkertaista ja tehokasta kuntoliikuntaa terveyden ja lihaskunnon ylläpitämiseksi.

616023s Kahvakuula, Anttola 16 t 41 € ma 4.9.-27.11. klo 19.30-20.30 Anttolan koulu, sali Olli-Pekka Pöllänen Tarvitset oman kahvakuulan, joka on tarkoitettu ulkokäyttöön. Naisille suositeltavin kahvakuulan paino on 6-12 kg ja miehille 10-16 kg.

616020s Niska-hartiajumppa Silvola 8 t 27 € ke 6.9.-29.11. klo 11.30-12 Kylätalo Nousula Olli-Pekka Pöllänen Liikkeet tehdään tuolilla ja tuolia apuna käyttäen sekä seisten. Sopii myös liikuntarajoitteisille ja taukojumpaksi kotona taikka työssä. Laskutus kurssimaksulla 27 € tai kertamaksu 3 € käteisellä suoraan ohjaajalle, jolloin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

616018s Naisten ja miesten liikuntakasvatus, Makkola 16 t 41 € ke 6.9.-29.11. klo 18-19 Päivölä

Liikuntaneuvoja

Anna Suomalainen

Monipuolista ja tehokasta kuntoliikuntaa terveyden ja peruskunnon ylläpitämiseksi. Ota oma matto mukaan.

Mainosliite Lauantaina 12.8.2023 16
Seniorien tietotekniikka testaamassa tekoälyä. Kuvaaja Markku Lybeck.