sund-forskning juni 2023

Page 1

MENOPAUSEPAKKEN

DER FINDES

DEC 2020/JAN 2021 PRIS: DKK 59,–VIDEN, VIDENSKAB & NATURLIGT VELVÆRE JUNI / JULI 2023 ID 4c07 256 g CO SVANEMÆRKET 1234 5678 AFGIFTNING – FORSKNINGSMÆSSIG FOKUS ELLER GAMMELT VRØVL? ER DU DUS MED DE FIRE KNOGLEFORVALTERE? Fiskebøvs og forskning Nu er der håb for folk med slidgigt i kæben
IKKE KRÆSNE
EN
BEHOV … SOMMERKUR FOR SMERTER OG SÅRBARE TARME
BEDSTE VANER UNDER GRAVIDITETEN
BØRN! NÅR
PALME KAN REGULERE EN MANDS
DE
KAN D­VITAMIN HJÆLPE DIG MED AT TÆNKE MERE KLART?

VIL DU VÆRE MANUEL TERAPEUT ibm

Her får du en RAB-mulighed for at lære fuld kropsmassage samt ansigtsmassage/zoneterapeutiske punkter og behandling af alle fascier.

Andre nøgleord: muskellære, triggerpoints, at behandle det hele menneske med manuelle terapiformer i kombination med de bedste discipliner fra biopatien/naturopatien, over- og underspændinger og alt det andet, der gør dig til en særligt dygtig komplementær terapeut.

Det hele er bygget op over ni weekender i Roskilde med to eksperter udi kroppens univers + alle de biopatiske/naturopatiske fag (ekskl. klientpraktik).

„Uddannelsen giver mig så meget mening i forhold til at arbejde holistisk med kroppen, og særligt kombinationen af zoneterapi, ernæringsterapi og reguleringsterapi“

VIDSTE DU?

– Christy Basson, er næsten færdiguddannet biopat/naturopath ibm og zoneterapeut ibm

ELLER ZONETERAPEUT ibm

Titlen er beskyttet, så kun behandlere fra Institut for Biologisk Medicin kan benytte dem. Det skaber bl.a. tryghed hos klienter. „ibm“ står for „i biologisk medicin“, som fortæller, at du bliver specialuddannet i alt, hvad der vedrører kroppens fantastiske univers og gennem naturlige metoder kan skabe den rette støtteterapi og lindring.

Zoneterapi på små hold, så du kan få mest muligt ud af undervisningen og få et tæt fællesskab og netværk med dine medstuderende.

Zoneterapi-uddannelsen er bygget op over ni weekender på vores skole i Roskilde + alle de biopatiske/naturopatiske fag (ekskl. klientpraktik).

KOM ALLEREDE I GANG NU med anatomi, fysiologi og sygdomslære og biopatiske fag, inden du starter på zoneterapi-holdet i oktober 2023.

Som manuel terapeut ibm eller zoneterapeut ibm er du kun få ekstra kurser fra at blive biopat/naturopath ibm

På Institut for Biologisk Medicin nøjes du ikke med „bare“ at blive en zoneterapeut eller manuel terapeut. Du lærer alt på lige fod med biopater og naturopather i biologisk medicin, hvilket giver dig et væld af værktøjer, når du møder dine fremtidige klienter. Det er fx alt om ernæring, trends, vitaminer, mineraler, fedtsyrer og mælkesyrebakterier. Det er alt om kvalitetssikring udi

urteterapi, at mestre brugen af 130 medicinske planter, og det er rigtig mange andre fag, hvor du får lejlighed til sammen med lærere og studiekammerater at gå helt ned i dybden af mange forskellige problemstillinger. Og med få ekstra timer (ekskl. klientpraktik) får du de sidste kurser, så du også kan kalde dig biopat/naturopath ibm. Kontakt os for mere information.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

UDDAN DIG TIL

BIOPAT/NATUROPATH ibm

En biopat & naturopath ibm arbejder som behandler og rådgiver, der i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som muligt.

Vi tager udgangspunkt i en meget grundig viden om anatomi, fysiologi og sygdomslære, samt viden om sundhedsteorier fra hele verden, og bringer det hele sammen i en 3–5-årig uddannelse, hvor du mere end nogensinde bliver klædt på til at hjælpe klienter med de mange udfordringer, de møder i sin hverdag.

Vi tager i høj grad udgangspunkt i forskning fra ind- og udland samt erfaringer samlet ind af komplementære behandlere, læger og andre specialister gennem de sidste fem årtier.

Gennem klasseundervisning, webinarer, film, gruppearbejde, facebookkonferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger – og sammen med kompetente lærere – får du unik undervisning i:

› Biopatiens grundprincipper og meridianlære

› Ernæringsterapi, herunder specialviden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner

› Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitetssikring

› Immun­ og symbioseterapi

› Komplementær strategi og functional medicine

› Fascielære

› Klientpsykologi

› Øreakupunktur

› Diagnoseterapi

› Praktikforløb

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

LÆS MERE OM DE STØRSTE FAG, ERNÆRINGSTERAPI OG REGULERINGSTERAPI PÅ S. 74

LÆS MERE OM PRISER OG PRAKTISKE OPLYSNINGER PÅ DE NÆSTE SIDER.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

BOOK et personligt konferencemøde, der kan foregå online eller i Roskilde.

EN naturlig studiestart ligger i august og januar, men du kan begynde hele året

SKRIV TIL info@biologisk-medicin.dk

www.biologisk-medicin.dk

„Studiet rummer alle, uanset hvem vi er, og hvor i livet vi er“ – Nina Schrøder, biopat/naturopath ibm og zoneterapeut ibm.

Vi guider dig gennem hele uddannelsen, skridt for skridt med eneundervisning, onlinemøder, opgaveretninger etc. Med andre ord er vi bag skærmen så ofte, du har behov for det.

PRAKTISKE OPLYSNINGER

Du bestemmer selv dit studietempo

Studiet er normeret til 3–5 år. Har du fx masser af tid, eller har du i forvejen et stort fag som fx anatomi, fysiologi og sygdomslære, kan du måske blive færdig på 3 eller 4 år. Du bestemmer selv dit studietempo, og Dinna Trehøje, skolens administrative leder, booker gerne et online – eller fysisk møde, hvor I planlægger en god studiestrategi, der passer til din hverdag.

Har du et eller flere fag i forvejen, får du i øvrigt økonomisk merit, hvor du deltager gratis i fx ernæringsterapien, hvis du i forvejen er uddannet i faget.

Betalingsmetoder

Vi har flere forskelige betalingsmetoder, som også afhænger af, om du vil tage anatomi, fysiologi og sygdomslære hos os. Priserne kan du finde detaljeret på www. biologisk-medicin.dk men som eksempel kan du betale kr. 1000,– pr. måned eller 1150,– pr. måned, hvis du gerne vil tage anatomi, fysiologi og sygdomslære hos os.

Du kan også betale hele uddannelsen på en gang, eller du kan betale pr. modul, hvis du ikke vil binde dig til hele uddannelsen.

„Vigtigt for mig var, at jeg kunne betale pr. måned og at jeg kunne arbejde ved siden af studiet. Fantastiske engagerede lærere og kompendier samt studieanvisninger, der guidede mig hele vejen“

Studiestart: du bestemmer selv, og du kan deltage både online/og ved fysisk fremmøde

Det er naturligt at begynde i enten januar eller august, men fordi vi kører vores undervisning på tværs af, om du er førsteårsstuderende eller sidsteårsstuderende, kan du gå i gang, når det passer dig.

Hovedparten af studiet foregår via studieanvisninger, der guider dig til at se de mange film, være med på webinarer, finde meget specifik viden i kompendier og bøger. Til alle fag er der desuden lærere, der som eksperter i deres fagområde giver dig en masse ekstra viden, du ikke kan undvære for at blive en dygtig biopat/naturopath ibm.

På grund af nye regler fra Sundhedsstyrelsen er det kun nødvendigt, at du kommer til Roskilde på 25 % af studiet, hvoraf hovedparten af undervisningen ligger i den sidste del af studiet. Men du må hjertelig gerne deltage med 100 % fremmøde. Det er både hyggeligt og lærerigt at være sammen med alle de andre studerende.

Synes du, der er langt til Roskilde, kan du med de nye regler, vælge at være med online, altså hjemmefra over zoom, når undervisningen finder sted.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk
– Trine Sundø, biopat/naturopath ibm, og ansat som konsulent i et kosttilskudsfirma.

NYE MODERNE OG GENNEMTÆNKTE REGLER FRA SUNDHEDSSTYRELSEN

Der er kommet nye regler, som gør, at du nu kan vælge, om du vil møde fysisk op eller være med online i 75 % af Danmarks største uddannelse i komplementære og naturlige metoder.

Det betyder, at du kun behøver at rejse til Roskilde på særligt udvalgte kurser, fx i klientpraktik, øreakupunktur, samt i klientpsykologi, som afholdes som fire dages internat i Odder i Jylland.

„Efter et stort ønske fra vores studerende, bliver du nu lægeeksamineret biopat/naturopath ibm. Vi har altid bygget broer mellem mange verdener udi sundhed, og nu får vi sat ekstra fokus på det nødvendige samarbejde mellem mange faglige eksperter“

– Dinna Trehøje, faglig/administrativ leder, biopat/naturopath ibm og zoneterapeut samt psykolog

ET FÆLLES SKRIDT MOD BROBYGNING PÅ TVÆRS AF FAGLIGHED

Nu kan du blive lægeeksamineret biopat og naturopath ibm Institut for Biologisk Medicin har i årevis haft dygtige faglærere: komplementære behandlere, biokemikere, biopater, naturopather, phytoterapeuter, psykologer, psykoterapeuter, læger, sygeplejersker, manuelle terapeuter, farmaceuter og mange andre, som på hver deres måde er med til at skabe Danmarks ultimative største uddannelse i „indvortes“ komplementære behandlingsmetoder. Nu har vi taget et skridt videre hen mod brobygning, videnskab og masser af erfaringer fra alle aktører udi danskernes sundhed.

Bent Rosenbaum, læge og psykiater, vil med sin enorme viden om mennesker bidrage til, at vores uddannelse tager endnu et skridt op ad sundhedsstigen, så vi kan blive ved med at højne troværdigheden, fagligheden og ikke mindst brobygningen på tværs af mange faglige kompetencer.

„Vi har brugt onlinewebinarer som uddannelsesmetode i mange år og hilser Sundhedsstyrelsens nye regler velkomne, for det gør, at vi kan blive ved med at udvide uddannelsen og fortsætte med at være Danmarks største uddannelse udi biopati, naturopati, zoneterapi og manuel terapi med udgangspunkt i biologiske metoder.“

– Marianne Palm, faglig skoleleder, biopat/naturopath ibm og phytoterapeut, redaktør af sund-forskning

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

MERE END 50 VEGANSKE KOSTTILSKUD!

Vores veganske produkter er mærket med vores grønne dfi Vegan logo, så du nemt kan vælge vegansk. Logoet er din sikkerhed for, at produktet overholder følgende standarder:

•Ingen animalske indholdstoffer

•Ikke testet på dyr

Med dfi Vegan er du dermed sikret et 100% vegansk produkt. Produkterne fås hos Matas, Apoteker, Helsam og webshops

Læs mere om produkterne på dkpharma.dk

dkpharma.dk dansk farmaceutisk industri a-s #berthelsen_naturprodukter @berthelsennaturprodukter FÅS OGSÅ MED 125 μg NU MED SKRUELÅG

ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR

Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Business House, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde

LAYOUT www.gaardogdahl.dk

FOTO I DETTE MAGASIN

Adobe Stock

TRYK PrintConnect ApS

OPLAG 34.000

VI ER GÅET ONLINE

Find magasinet på sund-forskning.dk. Færre fysiske magasiner, men samme spændende indhold på bæredygtig vis.

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra SUND-FORSKNING må ikke bruges til selvbehandling eller anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

HOVEDKILDER greenmed.info netdoktor.dk pubmed.com sundhed.dk sund-forskning.dk samt bloggere, idealister, entusiaster og fageksperter fra ind- og udland.

Magasinet udkommer cirka første uge i alle lige måneder.

Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund – her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 149,– om året.

Se mere på www.klub­sund.dk.

Et magasin til alle aldre

Nu er jeg helt klar over, at det måske ikke er et sjovt blad for børn, eller for Ib henne på hjørnet, der er groet fast på bænken med en bajer i hånden. Men hvis det stod til mig, så blev alle børnehavebørn klædt på til ikke kun det mærkværdige blandede vejr, vi har i Danmark, men også klædt på til sammen med storesøster og storebror, mor, far og morfar at forstå, at vi kan gøre så meget selv for at opnå gode, smilende, dejlige dage, når vores kroppe har det godt.

Lille Ole skal forstå det – eller hans forældre skal – for der findes ikke kræsne børn. Storebror og storesøster med bumser på kind og svære smerter en gang om måneden må også gerne blive klogere.

Det gælder også alle os med kroniske smerter: Vi kan gøre så meget selv, hvis vi er stærke nok til at gribe ud efter nogle løsninger. For det kræver styrke og energi at tage hånd om sit eget liv, at begynde at tage ansvar. At finde de metoder, der kan gøre en forskel.

Nogle af de metoder kan du læse om her i sund-forskning. Vi har oversat en stribe af faglige artikler til et sprog, så de fleste kan være med. Vi forsøger ihærdigt at give tips og tricks videre, så du kan få det bedre, række ud efter nogle fagspecialister, som ofte findes i det sundhedssystem, vi alle kender, men også findes udenfor. Det kan man se gennem international forskning, og det kan man let få at høre, hvis man tør bevæge sig ud af de vante rammer og selv begynder at søge oplysninger.

Vi er glade her på redaktionen for, at vi kan bidrage med, at du i alle aldre kan få hints til at skabe dit eget liv og gøre det optimale for dig selv og din familie. Det fortjener I alle. Det fortjener vi alle. For sundhedssystemet kan ikke gøre det hele for dig. Du må med andre ord både tage skeen i den anden hånd og tage ansvar for dit helbred.

Det behøver ikke at være kedeligt. Så læs du bare videre her i sund-forskning, hvor alle fageksperterne giver deres bidrag til et sundere Danmark.

Du ønskes en rigtig god sommer.

// 7
5041 0787 Kroonpress NORDIC ECOLABEL
LEDER

Indhold

7 Leder

10 Når en palme kan regulere en mands behov …

12 Sommerkur for smerter og sårbare tarme

20 Nu er der håb for folk med slidgigt i kæben

22 Er du dus med de fire knogleforvaltere?

24 Menopausepakken

26 Det grønne bord venter dig …

28 Kan dette middel hjælpe mod hårtab hos kvinder?

30 Tomaten – aktuel og stadig fuld af overraskelser

34 Der findes ikke kræsne børn!

36 Fiskebøvs og forskning

38 Dyrlægens børn

40 Kan D-vitamin hjælpe dig med at tænke mere klart?

41 Vitaminet kan mindske din risiko for diabetes

8 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
34 40
36 58 54
70 10

42 Plantebaseret superfood til dit indre velvære og ydre skønhed

44 Bliv bedre til at tackle smerter

50 Kan Q10 holde ældre mennesker mentalt friske?

51 Sådan fungerer Q10 som plaster på dine celler

52 Træt året rundt – er det dig?

54 Afgiftning – forskningsmæssigt fokus eller gammelt vrøvl?

58 Phytonæringsstoffer

64 Bæredygtig have – sådan!

66 Hvorfor du skal vælge en biopat og naturopath ibm

68 De bedste vaner under graviditeten

70 Den smukke sol og aloe vera går hånd i hånd

72 Nervestyrkende muligheder

76 Det homøopatiske hjørne

78 Spørg eksperterne

DET HER SKAL DU VIDE, når du læser SUND-FORSKNING

Redaktionen på sund-forskning består af en lang række fagpersoner, der holder skarpt øje med al forskning i ind- og udland. Der er mest at holde øje med i udlandet, da der sjældent bliver lavet forskning i Danmark på de områder, der optager os mest: Vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og urter, der alle kan fungere som en vigtig støtteterapi i hverdagen til sunde og raske, til forebyggelse og i terapeutiske sammenhænge.

Vores referencer er pubmed.com, internationale publiceringer og kontakt til et væld af forskere og laboratorier verden over. Vi forsøger at gøre svær forskning fra udlandet let tilgængelig for danskere ved nøje at gennemgå ny og ældre forskning sådan side for side.

Det betyder også, at hvor vi fx skriver om magneisum til uro i benene, er det ikke ensbetydende med, at det er den eneste mulighed for behandling af uro. Du skal tale med din læge, så alvorlige årsager udelukkes, og du skal kunne forstå artiklerne på tværs, så du måske kan sammensætte en strategi, der kan virke mere optimalt end kun et enkelt magnesiumtilskud. Sygdom opstår som regel som en sum af belastende faktorer, og de kan være helt individuelle, og derfor må intet i dette magasin opfattes som værende udtryk for, at du blot kan klare dine måske komplekse problemer med et enkelt tilskud.

Opsøg professionelle behandlere, fx læger, kiropraktorer, osteopater, heilpraktikere, hormonterapeuter, biopater, naturopather, zoneterapeuter, akupunktører, ernæringsterapeuter eller psykologer og andre fagpersoner, der arbejder med stress og andre mentale problemstillinger. De dygtigste af alle disse behandlere vil altid henvise til den ekspert, der har bedst mulighed for at hjælpe dig.

// 9 30
24

Når en palme kan regulere en mands behov …

Kigger du ind i Lægemiddelstyrelsens database, får du øje på en stribe af naturlægemidler, som på alle mulige måder er produceret i en standard, og med så tilstrækkelig dokumentation, at et produkt kan opnå denne status. Det betyder ikke, at kosttilskud, som hører til under Fødevarestyrelsen, ikke er lige så gode med lige så god dokumentation, men set fra myndighedernes side er der en større grad af sikkerhed for, at alt er, som det bør være, når det gælder videnskabelig dokumentation, når det lander i en liga, der nærmer sig lægemidler.

Vi kigger nærmere på Saw Palmetto, en helt særlig palme med nogle helt særlige egenskaber.

Vi går lige på og hårdt – når mænd bliver 50+, er det mere reglen end undtagelsen, at der opstår problemer med vandladningen. Strålen kan blive svagere, det kan være et problem at komme af med urinen, selvom der er tydelige tegn på, at det skal være lige nu og her. Hyppigere vandladninger kan også blive en følgesvend resten af livet. Det er som regel tegn på, at prostata, blærehalskirtlen, er vokset, og der bliver mindre plads til, at urinen kan løbe frit. Det er derfor som regel også godartet, men det skal du finde ud af sammen med lægen. Når det er sket, og du ved, at det „bare“ er forstørret prostata, er det værd at vende blikket mod Californien, hvor savpalmer altid har groet vildt i de varme egne, men nu står på rad og række under fuld kontrol, hvor de danner flest mulige aktive stoffer. For det er de aktive stoffer, vi er på jagt efter, når vi vil skabe et effektivt kosttilskud, eller som her et naturlægemiddel, med bedst mulig effekt på den „forstyrrede“ kirtel – som fx naturlægemidlet Prostasan.

Fortsætter næste side ...

Dansk navn: Savpalme

Engelsk navn: Saw Palmetto

Synonymer: Sabal serrulata, Serenoa repens

10 // SUND-FORSKNING
skal ikke
anvendes som en erstatning
for
at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
KROP & MAD

Virkningen er ikke den nemmeste at forklare …

Savpalmens aktive stoffer, som sidder i frugterne, er et interessant fænomen, et fænomen, vi tit ser i naturen: De er ikke altid stimulerende, eller nedsætter nogle virkninger, de er som regel regulerende. Det betyder, at naturens virkemidler ofte er sikre at anvende, og det gælder også her. Du behøver ikke at frygte, at det går ud over libido eller gør dit sexliv mindre attraktivt, men omvendt skal du heller ikke forvente, at der sker en særlig forbedring af sexlysten.

Savpalmens frugter er nemlig målrettet mod at hæmme et enzym, 5-alfa-reduktase, som ude af kontrol kan få prostata til at vokse.

Hvis du på nogen måde vil forsøge at føle dig som en 40-årig resten af livet, kræver det, at du går i gang, før du bliver 50 og tager naturlægemidlet Prostasan forebyggende, som netop er det produkt, Lægemiddelstyrelsen beskriver i deres produktresume. Ingen garanti gives, men er ment som et bivirkningsfrit forsøg …

Det kan du også gøre

Du kan i øvrigt supplere med at spise friskhakkede græskarkerner, sådan flere håndfulde, hvor du kan fordele dem hen over ugen som drys på din salat. De smager især godt som nyristede.

Det kan også være værd at skabe system i dine toiletbesøg, så du måske derigennem kan slippe for den lidt nervøse blære, der let kan blive en sidevirkning af den forstørrede prostata. Husk også at drikke rigeligt med væske, men helst om dagen frem for om aftenen.

Det skriver Lægemiddelstyrelsen:

„Det lipofile ekstrakt udvindes af frugterne fra savpalme og indeholder fed olie med fytosteroler. Virkningsmekanismen for savpalmeekstrakt er ikke helt klarlagt, men synes at have antiandrogen virkning. I in vitro-forsøg med savpalmeekstrakt er der set en koncentrationsafhængig hæmning af enzymet 5-alfa-reduktase, som har betydning for den androgene metabolisme i prostata.“

Oversat til almindeligt dansk betyder det, at i den fede olie findes der plantesteroler, som overordnet har en god virkning på vores hormonsystemer, kvinder som mænd.

Man har i laboratorieforsøg set, at hvis man ellers tager en tilstrækkelig mængde af fytosterolerne, kan man hæmme enzymet, som er med til at styre stofskiftet i prostata. Sagt med andre ord er enzymet med til at hæmme den vækst, der kan ske, når mænds øvrige hormoner daler med alderen.

DET SKRIVER LÆGEMIDDELSTYRELSEN OGSÅ

En kapsel Prostasan indeholder:

320 mg ekstrakt (som flydende ekstrakt) af Serenoa repens (Bartram) Small. (Sabal serrulata (Michaux) Nichols) svarende til 2,88-3,84 g savpalmefrugt.

En kapsel om dagen er nok, men effekten kan først vurderes efter tre måneder. Hvis der er opnået symptomlindring, kan behandlingen fortsættes.

TERAPEUTISKE INDIKATIONER

Naturlægemiddel til lindring af vandladningsbesvær på grund af lettere benign prostatahyperplasi, når læge har udelukket anden årsag til sygdommen.

(se hele produktresumeet på produktresume.dk)

// 11
Normal prostata Forstørret prostata

Somm erkur forsmerter og sårbaretarme

De fleste menneskers billede af en varm sommer er hygge, stilhed og gode middage med vennerne, måske endog en tur sydpå, hvor vi bare kan slappe af ved poolen.

Men virkeligheden kan forholde sig noget anderledes for mennesker med kroniske smerter, og hvorfor ikke få sommeren til at blomstre, mens du, uden at gøre vold på dig selv, får styr på smerter, humør, slidte tarme og alt det andet, vi tit og ofte slås med, især når vi bliver 40 plus?

Tag med på en tur rundt i mulighederne og allerhelst: Kombiner dem for et optimalt resultat.

12 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Du har hørt om det 100 gange før, og derfor får du ikke den ultimative opskrift på inflammationshæmmende kost lige her. Den kan du læse om på sund-forskning.dk. Til gengæld får du nogle genveje til en bedre fungerende krop og måske nogle (sunde og ufanatiske) vaner, der holder resten af livet.

Du får her nogle genveje til at opnå:

» Smertefrihed i led, muskler og sener.

» Energi til at træne og motionere i netop de discipliner, du holder mest af.

» Opskrifter på næringstæthed sammen med din blender og vel at mærke uden luft i tarmene.

» Et bedre immunsystem.

» Bedre fungerende celler, fordi fedtsyrerne sammen med vitaminer og mineraler skaber sunde celler med det samme.

Vi har taget udgangspunkt i et af de gode gamle firmaer i Danmark, så du ikke behøver at fare vild på helsehylderne. Altså en samlet pakkeløsning, som kan anvendes af alle voksne.

Lad os begynde med næringstæthed tilsat et par kosttilskud

Hvordan du end spiser i løbet af dagen, så lad dit første måltid være sundt. Det skal indeholde fibre, masser af vitaminer, mineraler, naturlige enzymer, det skal indeholde fedtstoffer og mælkesyrebakterier, nogle proteiner og absolut ikke alt for mange hurtige kulhydrater, der springer ind i blodet og laver blodsukkerubalancer hele dagen.

Næringstæthed skal der til, fordi det skaber flere muligheder for dig:

A. Du kan lettere få fyldt depoterne op med de rette næringsstoffer, og du får mindre trang til alt det usunde.

B. Du lader de rette næringsstoffer flyde ind til hver en celle, så de kan fungere optimalt og ikke mindst skabe nye optimale celler.

C. Du skaber overskud til både dig, dit immunforsvar, dit nervesystem og dit hormonsystem, som dermed bedre kan tage vare på alle opgaverne i de øvrige organsystemer.

DET HER KAN DU GØRE:

Hav en god blender. Undgå at blende kål sammen med frugt, medmindre du har en meget stærk tarm, der ikke danner luft. Hvis du er vild med kålsmoothies, så tag dem for sig, og frugt smoothies for sig. Min læge, som er et meget komplementært tænkende menneske, elsker, at folk tager ansvar for egen sundhed, men smiler stort, når endnu en kvinde med luft i tarmene pga. kål i en cocktail af mavebøjninger er blevet bange for, at der er opstået voldsomme problemer i de lange tarme. Og det er der jo, fordi det gør ondt at have en masse luft stående, men heldigvis ufarligt, og det kan undgås ved lige at skrue ned for kål­ideologien eller lade den blive et ernæringsmæssigt greb, der ikke skal blandes med bl.a. frugt eller drikkes før træning …

Fortsætter næste side ...

// 13

HER ER EN SMOOTHIE, der, som navnet antyder, blot er smoothie ned gennem tarmkanalen:

— 100 ml mandelmælk

— En spiseskefuld lecithingranulat fra Biosym

— En lille håndfuld frosne bær, gerne jordbær og blåbær

Skal du ud at træne med sved på panden, så tilsæt en banan, som hjælper på mineralkontoen, især på kalium, som ellers let bliver svedt ud.

Hvis du gerne vil have din smoothie gjort lidt tyktflydende, kan du tilsætte en avokado, som indeholder supersunde fedtstoffer, men møgirriterende, når man aldrig ved, hvornår de er modne.

DU KAN OGSÅ LAVE EN VASKEÆGTE ENERGIBOOSTER

til at danne sunde blodceller:

— 100 ml mandelmælk

— En spiseskefuld lecithingranulat fra Biosym

— En lille økorødbede

— En lillefingerstor ingefærrod, der let kan skrælles med en teske

— En håndfuld persille

Har du ingen problemer med kål og luft i tarmene, kan du med fordel tilsætte fx en håndfuld broccoli, spidskål eller grønkål.

Når det hele er blendet, kan du åbne to kapsler Curcuma boost og tilsætte indholdet i den første skefuld, du spiser.

Kan du lide drikken kold, så tilsæt lidt isterninger, men vær opmærksom på, at alt for kolde drikke kan irritere mavesækken.

Når du er færdig med den ene eller den anden smoothie, har i du i mellemtiden åbnet to kapsler Symbioflor. Hæld Symbioflor sammen med en skefuld smoothie, og spis det. Mælkesyrebakterierne smager ikke af noget. Spis samtidig 1-2 Omnimin (ét stk., hvis du spiser meget sundt i løbet af dagen, to, hvis du ikke gør), og spis også en OmniVital.

Lav gerne smoothier til hele dagen, så du kan drikke to til tre glas som indledning til et måltid eller som mellemmåltid. Du kan også hælde overskydende smoothie i ispindebeholdere, så er der sunde is til hele familien, specielt den med frugt hitter hos de fleste.

Om du drikker din smoothie eller spiser den, det afgør du, men du kan med fordel hakke en lille håndfuld nødder og mandler, du kan bruge som crunch på toppen.

Får du let forstoppelse, fordi det kniber med at få nok fibre i din kost, kan du supplere med loppefrøskaller, men blend dem ikke i din drik, det bliver for tykt, tag hellere lidt smoothie fra, og tilsæt, og drik det med det samme.

Husk rigeligt med væske, og det kan være en rigtig god ide med et glas vand på tom mave tilsat lidt citron eller æblecider.

Har du særlige udfordringer med dit tarmsystem, så anvend to kapsler tre gange daglig af Symbioflor. Ovenfor fore-

14 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

slår vi, at du åbner kapslerne, men du kan også bare tage dem til hvert måltid, seks kapsler i alt som en større kur, og i løbet af sommeren opdage, at måske to kapsler er nok. Når dine tarme får det bedre, vil du mærke, at du ikke bliver oppustet i løbet af dagen, du kommer på toilettet uden problemer, og der vil lettere opstå en naturlig sult uden over- eller underspisning.

Lad gerne din smoothie være din følgesvend i løbet af dagen. Træner du meget, kan du med fordel tilsætte fx proteinpulver fra Bodylab, et dansk firma, som for længst har gået sin sejrsgang i fitnesslokalerne, og ekstra protein er ikke

Er dit liv fyldt med kroniske smerter?

Er dit liv fyldt med smerter fra muskler, led og sener, hvor du måske har slidgigt et eller flere steder i små og store led? Måske slås du med andre specifikke kroniske inflammationer, hvor der egentlig ikke er en specifik gigtdiagnose, så tænk Asiens viden ind i din hverdag. Spis godt med asiatiske krydderier: Ingefær, gurkemeje, karrypastaer, og spis meget mindre kød, end vi normalt gør her i Vesten. Godt krydret mad skaber ro i dit nervesystem i hjernen, og du får mindre lyst til junk og alt for store bøffer. Spis gerne wokmad, men skal du bruge naturen som en vaskeægte smertestiller, er det nødvendigt med kosttilskud, hvor man dels har sikret en høj mængde af de aktive stoffer, dels har sikret, at de let kan passere over i tarmen og ud til de steder i immunforsvaret, hvor der er brug for dem.

Curcuma Boost er et af eksemplerne på et velfungerende kosttilskud, hvor du kan glæde dig over gurkemejens fortræffelige inflammationshæmmende egenskaber, og at Biosym har valgt et produkt med høj biotilgængelighed.

Gurkemeje til smerter og til en sundere hjerne

Gurkemejes aktive stoffer, curcuminer, har haft forskernes bevågenhed gennem flere årtier, og det vrimler ind med nye resultater fra mange forskellige typer af forskningsinstitutioner. Man undersøger fx, hvilken dosis der er den bedste til forskellige problemstillinger, man undersøger også, hvordan man sikrer

kun for bodybuildere og svedige muskelmænd. Ekstra protein er også for ældre, småtspisende eller alle os, der træner mange gange om ugen. Af gode proteinkilder i din hverdag er æg, fisk og gerne fede fisk samt kylling eller andet fjerkræ.

flest mulige af de forskellige curcuminer til at opnå den bedste effekt. Indtil videre har man lokaliseret 22 forskellige curcuminer i en gurkemejerod, det er de aktive stoffer, der giver roden sin orange farve, så jo mere orange en rod er, jo bedre.

I nyere tid har man dog også opdaget, at smoothiefolket måske ikke helt får så meget andet end et orange køkken og fingre ud af anstrengelserne, for de aktive stoffer skal have været udsat for opvarmning, for at de lettere kan optages i vores kroppe. Og især skal der pirkes og lirkes med forskellige metoder, hvis gurkemejerodens egenskaber skal kunne gøre en forskel for fx hjernen. Her skal der både opvarmning til under kontrollerede forhold, og der skal tilsættes piperin fra sort peber for at lokke de aktive stoffer ind gennem den ellers meget strikse blodhjernebarriere. Striks er den heldigvis, så hjernen er bedst muligt beskyttet fra giftstoffer og kemikalier og andre uønskede stoffer. Til gengæld kan det gode gurkemejeprodukt meget vel være en af nøglerne – ikke den eneste, men en af dem – til at bevare en sund og stærk hjerne hele livet. Fortsætter næste side ...

// 15

Lectihingranulat

cellemembraner.

Lecithingranulat er rigt på fosfolipider, som er vigtige byggesten i cellemembraner, og de har derigennem stor betydning for cellernes funktion i alle kroppens væv og organer. Det er også fosfolipiderne, der muliggør optagelsen af fedtsyrer i tarmen, sørger for transport af fedtstoffer rundt i kroppen og ikke mindst er med i udvekslingen af fedtstoffer mellem cellerne og deres omgivelser. Dermed er de små lipider også vigtige for hele omsætningen af fedtstoffer i cellerne.

Hvad gør cholin, linolsyre og fosfor for kroppen?

Biosyms lecithingranulat indeholder cholin, linolsyre og fosfor. De er velundersøgte af de danske og europæiske sundhedsmyndigheder, og derfor ved man, at de er involveret i:

✓ Leverfunktion, fedtstoffer og homocystein: Cholin bidrager til at vedligeholde en normal leverfunktion. Cholin bidrager også til en normal omsætning af fedtstoffer og en normal omsætning af homocystein.

✓ Kolesterolniveau: Linolsyre bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet.*

✓ Energistofskifte, cellemembraner, knogler og tænder: Fosfor bidrager til et normaltfungerende energistofskifte og til cellemembranernes normale funktion samt til at vedligeholde normale knogler og tænder.

NÆRINGSSTÆTHED fra smoothies og fra smoothiebowls

Gør du din smoothie tyktflydende, så forskellige bær, frugter og nødder kan ligge som en strålende palet af sundhed ovenpå uden at synke til bunds, har du lavet dig en smoothiebowl. Kun fantasi og smagsløg sætter grænser for, hvad du kan tilsætte.

OMNIVITAL indeholder fire af de allerbedste styrkende droger, du kan finde på verdensplan, de giver energi og vitalitet. Hvor alle almindelige energidrikke burde forbydes, burde adaptogene droger være et must-have for alle på 13+. De virker styrkende, især på binyrernes evne til at håndtere fortravlethed, uro og stress, og skaber en helt fantastisk sammenhæng mellem vores nervesystem, immunforsvar og hormonsystem. Adaptogene droger er dermed en del af hele kroppens overordnede styresystem, så den rette besked til alle vores organer kan formidles og være med i reguleringen af selv små komponenter på celleplan, mellem cellerne og organerne.

I OMNIVITAL FINDER DU

Schisandra chinensis, som også støtter luftvejene og leveren. Rosenrod, der virker fint på nervesystemet. Russisk rod, som især er en støtte for immunforsvaret, og det sker sammen med Astragel, som også er kendt for sin virkning på vores nyrer, og som er en vigtig rod efter lang tids sygdom.

16 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
smager af ingenting, men virker på alle
Fortsætter næste side ...
* Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 10 gram linolsyre. Lecithingranulat bidrager med 3,2 gram pr. dagsdosis.

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE

Hår Negle

Hud

Stofskifte

Immunsystem Energi

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 35 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.

ÉN TABLET OM DAGEN
Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.
DK_SelenZinc_Ad_SundForskning_210x280_0321 Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

NÅR SOMMEREN BYDER PÅ MÆLKEPRODUKTER, HVOR MÆLKESUKKERET ER ET PROBLEM

„Nej, tak, det tåler jeg ikke så godt“, kan være en træls sætning at skulle sige højt alt for mange gange, når man er inviteret til middag, og handler det om, at du ikke kan tåle mælkesukker, er der intet i vejen for, at du indimellem tager en Lactrase, altså en tablet med det enzym, der gør, at du kan nedbryde laktosen i den is, der ellers smelter foran dine øjne.

Ingen mennesker begynder deres jordiske liv med at have enzymet lactrase i sin tyndtarm, det er et fænomen, vi tvinger kroppen til på sin vej gennem de første leveår. For langt de fleste går det godt, men en hel del nordboere må indse, at det ikke bare er så nemt endda. Hører du til en af dem, der døjer med nedbrydning af mælkesukker (laktose), kan du let få hjælp med Lactrase, de små tabletter er nemme at have med i tasken.

Masser af smoothier, grøntsager og frugter

– jeg får luft i tarmene, hvad gør jeg galt?

Måske hører du også til en af dem, der let får luft i tarmene af frugt og grøntsager, og det er ikke ualmindeligt, hvis du går all in på alt, hvad jeg har skrevet om i artiklen ovenfor. Tarmene skal vænne sig til, at de pludselig bliver mødt med koncentrationer af næringsstoffer, men bliver det lidt mere ubehageligt, kan du let få hjælp fra et enzym, Alpha-galactosidase (udtales alfa-galacto-si-dase), som du finder i Nogasin GO. Enzymet hjælper dig til lettere at nedbryde kulhydrater og kan fx være en rigtig god mulighed for dig frem for at droppe de sunde, fiberrige kulhydrater, som enhver, der gerne vil leve sundt, på sigt har brug for. Det er

i de farverige grøntsager og frugter, du møder de planteaktive stoffer, som på den lange bane skal sørge for, at du bedre kan tåle at leve det moderne liv, du lever.

Støtte til de lange tarme, der elsker grøntsager, men reagerer på dem

– Nogasin GO indeholder alfa-galaktosidase-enzym, et naturligt fordøjelsesenzym, som hjælper med at fordøje kulhydrater i fødevarer med højt fiberindhold (grove grøntsager, kål, bønner, linser m.m.).

– Velegnet til personer, der oplever flatulens, oppustethed og mavebe-

svær relateret til kost med et højt indhold af fibre og kulhydrater.

– Enzymet i Nogasin GO, alfa-galactosidase, der hjælper med absorptionen af komplekse kulhydrater i fødevarer ved at reducere gæringsprocesser og ved at undgå gasproduktion.

– Tyggetabletterne er lette at have med på farten.

– Produktet er vegansk og fri for laktose og soja. Produktet kan indeholde spor af hvede.

– Anvendelse: 1-2 tyggetabletter, før du spiser fødevarer med højt fiberindhold.

18 // SUND-FORSKNING skal
ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

FIND STYRKE I HAVET TIL SOMMER

Eskio-3 KIDS flydende

• Indeholder Omega -3, -6 og -9 fedtsyrer

• Med vitamin D (5 µg = 100% af DRI), og vitamin E (6,7 mg = 56% af DRI)

• Indeholder Pufanox for en mere stabil olie over tid

• 1 tsk (5 ml) dagligt

• God smag af tuttifrutti

• Flaske med 210 ml

Eskio-3 KIDS gelétyggetabletter

• Indeholder omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA

• Med vitamin D (10 µg = 200% af DRI)

• Kun 1 gelétablet om dagen

• God smag af appelsin

• Pakke med 27 gelétabletter

Ren og naturlig fiskeolie, hver dag

Fås hos Matas, Helsam, Helsemin, helsekostbutikker og på udvalgte apoteker.

Nu er der håb for folk med slidgigt i kæben

Der er forsket en del i glucosaminsulfat, og næsten alle undersøgelser fokuserer på slidgigt i knæet. Nu viser ny forskning, at stoffet også har en positiv effekt på slidgigt i kæbeleddet.

Mindre ondt og bedre ledbevægelighed

Den mest almindelige behandling for personer med denne lidelse er at tage inflammationshæmmende præparater. En gennemgang af otte videnskabelige undersøgelser af glucosaminsulfat og slidgigt i kæben afslører imidlertid, at daglig anvendelse af præparatet gav en signifikant smertelindring samtidig med at forbedre ledbevægeligheden i kæben markant, så patienterne kunne åbne munden på videre gab end tidligere. Der blev ligeledes observeret en effektiv og antiinflammatorisk effekt af glucosaminsulfat i kæbeleddet.

De fleste mennesker oplever før eller senere at få symptomer på slidgigt, og det er ofte knæleddene, som bliver ramt. Det har vist sig, at glucosaminsulfat kan have en både smertelindrende og ledforbedrende effekt. Nu peger en meta-analyse foretaget af amerikanske og polske forskere på, at stoffet også har en positiv indvirkning på smerter i kæben forårsaget af slidgigt i kæbeleddet.

Smerter og kliklyde

Denne tilstand, som har den medicinske betegnelse temporomandibulær dysfunktion, påvirker kæbeled og kæbemuskler og giver smerter og nedsat ledbevægelighed.

Smerten bliver ofte værre, når man tygger, og det kan også være smertefuldt at tale. Det er heller ikke ualmindeligt, at kæbeleddet „klikker“ eller knaser.

Mindre behov for smertestillende medicin

En sammenligning mellem glucosamin og placebo taget dagligt i tre måneder viste, at foruden mindsket smerte og mere ubesværet bevægelighed af kæbeleddet var der færre kliklyde. Derudover var der også mindre behov for smertestillende medicin hos de patienter, der havde taget glucosamin. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at man skal tage glucosamin i helt op til 12 uger for at se, om det har den forventede virkning. Har det ikke, vil det ikke nytte noget at fortsætte.

Anbefales af international ekspertgruppe

Glucosaminsulfat er en biologisk byggesten, som er med til at vedligeholde sund ledbrusk. Det er dog vigtigt, at det er

20 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
VIDEN & VIDENSKAB
AF BJØRN FALCK MADSEN Kæbe uden slid

præparater med den rette kvalitet. Der findes mange glucosamin-præparater på nettet, og som forbruger kan det være svært at vide, hvordan de er fremstillet, og om de rent faktisk indeholder, hvad der står i deklarationen. I 2014 gik den økonomisk uafhængige, internationale ekspertgruppe ESCEO (The European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases) ud med en anbefaling af glucosaminsulfat af lægemiddelkvalitet som førstevalg til behandling af slidgigt (i knæet).

Fås kun som lægemiddel i Danmark

I Danmark kan glucosaminsulfat kun fås som lægemiddel i håndkøb. Præparater som blandt andet

Glucosamin Pharma Nord er godkendte til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet og er sikre at anvende i kortere eller længere perioder. Det er vigtigt, at man anvender glucosaminsulfat, der har pharmaceutisk kvalitet, da det er den eneste måde at være sikker på, at man får den rette mængde af det aktive stof til at give den ønskede virkning.

Klinik for komplementær behandling

Vejledning i sundhedsfremmende tiltag – eller når kroppen er udsat for sundhedsmæssige udfordringer

• Kost-, urte- vitamin- og mineral vejledning

• Iris-analyse – som fortæller om kroppens sundhedstilstand.

• Vega-test og Vega check – som fortæller om fødevare reaktioner, vitamin- og mineralbalance.

Ernæringsterapeut DET

Phytoterapeut (Urteterapeut) Biopat/Naturopath ibm

En komplementær vejledning som er et supplement, ikke et alternativ…

Kilde: International Journal of Molecular Sciences, marts 2023
Mariane Thomsens Gade 31, 3. Sal, 1. lejlighed 8000 Århus C frede.damgaard@gmail.com 86 11 40 42 frededamgaard.dk
På klinikken anvendes:
ØREAKUPUNKTUR UDDANNELSE VI SKABER KOMPETENTE TERAPEUTER Berettiger til RAB-godkendelse
AURICULOTERAPI CHROMOTERAPI POSTUROLOGI
THE ART OF BALANCING THE BODY
SE MERE PÅ GODTHJAELP.DK
Kæbe med slidgigt

Er du dus med de FIRE knogleforvaltere?

Aldrig calcium uden magnesium. Sådan har sloganet lydt i årevis. Men hvorfor er det sådan? Og kan du skrue op for knoglekærligheden og opnå endnu bedre cal-mag-balance?

Ja, det kan du. Nyere forskning peger nemlig på, at hvis du indtænker vitaminerne D3 og K2 i din knoglerutine, gør du noget ekstra godt. Heldigvis har de største kosttilskudsbrands for længst sørget for, at recepten er nem at gå til, fx med Cal-Mag Citrat fra Solaray, som er den, de fleste er på fornavn med.

To, der arbejder i „tandem“

Størst fokus har samspillet mellem de store ingredienser, de to mineraler.

I sin bog „The Magnesium Miracle“ fra 2003 (genoptrykt i 2017) beskriver den amerikanske læge og forfatter

Dr. Carolyn Dean, hvordan cal-mag arbejder i „tandem“ – det ene ikke uden det andet.

Hun peger på, at et utilstrækkeligt magnesium-niveau i kroppen vil kunne medføre, at calcium trænger ud i blodbanerne og ophober sig i blødt væv. Hun blev også kendt for ideen om, at vi i den vestlige verden indtager for store mængder calcium i kosten, til at magnesium-indtaget kan opretholde balancen. Det skyldes dels, at vi elsker mælkeprodukter, men også, at jorden leverer stadigt mindre mængder magnesium til de afgrøder, der vokser i den.

22 // MAD & KROP
IMATIV­D N C A LCIUM
„Undersøgelsen viste, at kvinderne i den gruppe, der modtog det kombinerede kosttilskud, havde en signifikant forbedring i knogletæthed sammenlignet med placebogruppen.“

SPIS DIG TIL EN SUND CAL ­ MAG ­ BALANCE

Som kvinde i 50'erne anbefales det at indtage 800–1.000 mg calcium og 350 mg magnesium om dagen.

Her er, hvad du skal spise:

FOR CALCIUM:

• Mælk og mejeriprodukter som ost, yoghurt og kefir

• Grønne bladgrøntsager som spinat, broccoli og grønkål

• Fisk , som laks og sardiner med spiselige knogler

• Tofu og sojamælk med tilsat calcium

• Plantebaserede mælkeprodukter, såsom mandelmælk og havremælk

60 kvinder deltog i blindstudie

I årene der fulgte, begyndte også den etablerede lægestand at interessere sig for synergien mellem de fire næringsstoffer – oftest med fokus på kvinder i overgangsalderen.

I en undersøgelse fra 2021, offentliggjort i det internationale tidsskrift Nutrients, blev 60 post-menopausale kvinder tilfældigt udvalgt til enten at modtage en kombination af calcium, magnesium, D-vitamin og K2-vitamin eller placebo i 12 uger.

Undersøgelsen viste, at kvinderne i den gruppe, der modtog det kombinerede kosttilskud, havde en signifikant forbedring i knogletæthed sammenlignet med placebogruppen.

På den baggrund konkluderede forskerne, at kombinationen af de fire næringsstoffer kan have gavnlig effekt på knoglesundheden hos post-menopausale kvinder.*

Magnesium vogter calcium-kanalen

Billedligt talt har magnesium-molekyler nemlig den evne, at de kan konkurrere med calcium-molekyler om bindingen til de såkaldte „calcium-kanaler“, hvor calcium-indstrømningen til cellerne i tarmen finder sted.

Er magnesium-niveauet tilstrækkeligt, reguleres indstrømningen naturligt, og kun de rette mængder calcium lukkes ind. Er reguleringen ikke optimal, stiger kroppens calciumoptag, og kalken deponeres steder i kroppen, hvor det ikke skal være.

Magnesium aktiverer hjælpevitamin D

Allerede inden rollen som kanalvogter har magnesium været i gang med at aktivere et enzym, der omdanner det D-vitamin, som vi bl.a. har optaget gennem huden i sollys, til vitaminets aktive form – en proces, der ligeledes er nødvendig for calcium-absorptionen i tarmen og senere indlejringen i knoglerne.

Er der mangel på D og nedsat absorption – er der risiko for øget calcium-udskillelse via urinen. Og knoglevævet bliver snydt.

Så hvorfor også K2?

Generelt set er forskning af vitamin K2 stadig i fuld gang, og der er meget, vi mangler at lære. En af de vigtige opdagelser er imidlertid, at K2 bidrager til opgaven med at dirigere calcium væk fra blodkarrene og mod knoglerne.

FOR MAGNESIUM:

• Grønne bladgrøntsager som spinat og grønkål

• Nødder og frø, som mandler, cashewnødder og græskarkerner

• Bønner og linser, som kidneybønner og kikærter Fuldkorn, som brune ris og havregryn

• Avokado

I 2021 undersøgte en gruppe forskere fra Korea University i Seoul virkningen af K2 på knogletætheden hos post-menopausale kvinder med osteoporose. Resultaterne blev senere offentliggjort i Journal of Clinical Medicine og viste en signifikant forbedring i knogletætheden i rygsøjlen hos kvinder, der tog K2 sammen med calcium og D-vitamin.

„The Effect of Combined Calcium, Magnesium, Vitamin D3, and Vitamin K2 Supplements on Bone Mineral Density and Trabecular Bone Score in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial“, publiceret i tidsskriftet Nutrients i 2021.

SUND-FORSKNING
// 23
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
MAGNESI U M K 2NIMATIV

Som gammel biopat og naturopath i biologisk medicin undrer jeg mig næsten hver dag over, at vi som moderne mennesker er givet os den gave at blive tudsegamle, men at livet undervejs består af så mange mærkværdige bump, som er dikteret af en krop, der skranter. Er du ikke nået til overgangsalderens generende hedeture og tørre slimhinder, kan du måske nå at forebygge en masse gener ved at spise ultrasundt og bruge dine muskler hver eneste dag. Men står du midt i menopausen, skal der en anderledes støtte til, og den kan du finde ved lige nu at gå i gang med at træne, så du derigennem, og med øvrig støtte fra naturen, får gjort has på de fleste af fortrædelighederne.

Menopausepakken

Grådlabil, humørsvingende, svedende. Tørre slimhinder, uro i kroppen og ved siden af sig selv. Der er mange symptomer, der kan opstå både efter, undervejs og på vej ind i overgangsalderen, og hvorfor ikke gribe fat i de muligheder, der ligger lige for. Nogle af dem kræver lidt mere af dig, end du måske lige havde tænkt, var nødvendigt. Andre kan klares gennem et par kapsler og tabletter et par gange om dagen.

Tre droger som støtte i den svære overgang

I Meno Joy finder du, ud over rødkløverekstrakt, en fin portion humleekstrakt og damianekstrakt. Flere studier har vist en virkning på især begyndende overgangsalderpro-

Hurtige tips & tricks til at komme lettere gennem hede-/svedeture

– Sov i svedabsorberende nattøj og sengelinned.

– Sov gerne koldt.

– Har du store gener om natten, vil tre kapsler Magnesium Malate før sengetid måske få dig i ro. Har du tendens til knogleskørhed, så kig efter Cal Mag Bone Strong også fra New Nordic, så du får den rette sammensætning til at opretholde så god en knoglestruktur som muligt.

– Drik salviete – kan drikkes koldt gennem hele dagen.

– Måske får du færre hede-/svedeture ved at tænke positive tanker og håndtere de ting, der bekymrer dig?

– Drik mindre kaffe, og spis mindre sukker. Kig også på, om alkohol forværrer situationen.

blemer. Heriblandt et studie på 120 kvinder, der blev delt i to grupper, hvor den ene gruppe fik ekstrakt af humle, mens den anden gruppe fik placebo. I tiden før kvinderne fik enten aktive kapsler eller placebo, havde man bedt om at lave dagbøger, hvor man målte antallet og styrken af hedeture, og de daglige notater fortsatte under hele forsøget, som varede i 12 uger. Her kunne man undervejs efter 4, 8 og 12 uger se en signifikant forbedring af symptomerne. Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25982391/

Damianekstrakt med sit botaniske navn Turnera diffusa er som „hormonurt“ et interessant bekendtskab, for det er en droge, der typisk har været anvendt mest til mænd, fordi den

24 //
AF MARIANNE PALM
KOSTTILSKUD

Lidt mere krævende tips & tricks til at komme gennem overgangsalderen

– Brug dine muskler hver dag. Jo bedre muskelstyrke, jo bedre feedback til hjernen med signalstoffer og hormoner, som holder dig i mest mulig balance. Har du aldrig dyrket motion før, så kom i gang nu.

– Giv dig tid til at finde ud af, om der virkelig, sådan virkelig, er udfordringer til dit nervesystem, som generer dit hormonsystem.

– Meno Joy er især til dig, der har humørforandringer i menopausen, mens Intim Comfort er til dig, der mærker tørre slimhinder. Begge produkter, men især Intim Comfort, kan anvendes også efter overgangsalderen. I produktet er der bl.a. ekstrakt af havtorn, der med sine fedtsyrer bærer på fin forskning i forhold til slimhinder. Du finder også lidt elmebark, der kan smøre slimhinder, og ellers findes der flere mælkesyrebakterier på helsehylderne, der er dedikeret kvinder med sarte og tørre slimhinder. Spørg i din helsekostbutik. Lidt olivenolie lokalt kan også give lindring.

evner at regulere det mandlige kønshormon, testosteron. Men studier har længe vist, at plantens egenskaber også rækker ud til kvinder i overgangsalderen, hvor den bl.a. kan støtte hele hormonsystemet og måske give mere sexlyst, som der let kan opstå mangel på under menopausen.

En overgang med flere navne

Overgangsalderen er perioden omkring den sidste menstruation. Når man ikke har haft menstruationer i et år, er man i menopause. Klimakteriet er et andet navn for overgangsalderen. Forandringer og symptomer i overgangsalderen skyldes, at æggestokkene holder op med at danne det kvindelige kønshormon, østrogen.

Kilde: sundhed.dk

NYHED!

ALOE VERA x BAOBAB

Anti-Age After Sun Face er fantastisk til ansigt, hals og décolleté. Den styrker, reparerer og plejer din hud efter ophold i solen og efterlader huden silkeblød.

84% ACTIValoe® (økologisk Aloe Vera) styrker hudens forsvar og beskytter mod ældning.

Økologisk Virgin Baobab hjælper med at styrke collagenet og hudens barriere samt afhjælper ubalancer i huden og giver den fineste bløde hud.

Aloe Vera og Hyaluron kan modvirke solens udtørring, solrynker og øger hudens bruning, sammen med Tosolin, der virker som ’Tan Optimizer’.

Alle AVIVIR Aloe Vera solprodukter styrker hudens lokale immunforsvar og kan modvirke soleksem.

Forhandlere:

SUND-FORSKNING
// 25
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
AVIVIR.DK Apoteker
Plej din solvarme hud med effektive aftersun produkter
@AVIVIR.DK
- nu også specielt til ansigtet
Nyhed Aftersun til ansigtet ÅRETS KROPSPLEJEPRODUKTPOPULÆR VINDER 2011 ÅRETS KROPSPLEJEPRODUKTPOPULÆR VINDER 2011 ÅRETS KROPSPLEJEPRODUKTPOPULÆR VINDER

DET GRØNNE BORD VENTER DIG …

Er du på vej til eksamensbordet og frygter, at sorte porte åbner sig under dine fødder, at tankerne og derfor de ord, der kommer ud af din mund, er helt usammenhængende, at øjnene står på stilke og derfor er ubrugelige, så deler du skæbne med et hav af andre unge mennesker, der også lider af eksamensskræk.

Måske mærker du hjertebanken, eller at alt spyt forsvinder, så læberne sidder fast i tænderne, eller dit hjerte galoperer af sted med dig eller føles, som om det sidder helt oppe i halsen? Der er et utal af måder, hvormed kroppen fortæller dig, at du er i en uvant situation. Og at du enten vil løbe væk, kæmpe til sidste blodsdråbe eller simpelthen går i frys. Den sorte klap er gået ned. Ikke kun under fødderne, hvor du bliver opslugt af gulvet, men rent mentalt.

Men bare rolig. Der er en håndsrækning fra de tibetanske munke, der med moderne schweiziske øjne har sammensat NervoTib. Som i øvrigt også er til dig, der føler, du sidder fast i et hamsterhjul eller bliver vækket af alt for meget tankemylder.

De tibetanske munke har deres helt eget lille smil på læberne, når de fortæller om Vestens måde at håndtere livet på. Vi stresser af sted, glemmer at hygge os undervejs uden samtidig at hælde alkohol og sukker ombord, vi er i det hele taget ikke særligt gode til at passe på os selv. Synes de …

Har de ret? Ja, måske. Vi halser af sted, og vi glemmer at trække vejret, vi lader vores hjerner løbe løbsk og måske i en sådan grad, at vi slet ikke får forberedt os til det grønne bord med lærere og censorer, som sikkert vil dig det godt, men det tvivler du på. Eller du tvivler på dig selv.

Du kan gøre meget i hverdagen for at få luft til hjernen. Dyrk sjov motion, få rigeligt af sund mad, spis flere måltider om dagen, for hjernen forbruger fx et væld af

26 // AF MARIANNE PALM
SIND

HVORFOR DET GRØNNE BORD?

Det har ifølge diverse kilder fortabt sig i det uvisse, men ellers siges det, at den grønne farve skulle virke beroligende og hjælpe på koncentrationsevnen.

(Kilde: biblioteksvagten.dk)

B-vitaminer, fedtsyrer og kulhydrater, når den er sat på en større opgave end ellers. Og lige netop fedtsyrer, B-vitaminer og gode kulhydrater fra grøntsager og nødder kan hjælpe dig rigtig godt på vej sammen med munkenes tanker om krydderier.

Tag gaven fra munkene med på eksamensrejsen

NervoTib kan du betragte som en gave. De fine krydderier kan virke ret så øjeblikkeligt, og hvorfor kan de det? Forklaringen har man faktisk først fundet for nylig, da man opdagede, at i vores fordøjelse, især i tynd- og tyktarm, har vi et helt særligt nervesystem, det enteriske nervesystem (ENS), som opfanger de liflige krydderiers æteriske olier og andre aktive stoffer. Her bliver de forvandlet til brugbare signalstoffer for hjernen, og signalerne bliver sendt via Nervus Vagus, den vandrende nerve, op til den store fedtklump, vi bærer oven på halsen. Vores hjerne er opbygget af millionvis af signalstoffer, der helst skal kunne passere frit fra én nervecelle til den næste. Alt det her sker på meget få minutter i fordøjelsen, og resten tager vel nogle minutter. Det er den enkle forklaring på, hvordan krydderier og urter kan gøre en forskel både på vej ind til det grønne bord, men altså også allerede lige nu og her, hvor du skal forberede dig så godt som muligt, en forberedelse, der er så vigtig for et senere godt resultat.

De er lette at have med i tasken, og prøv dem gerne i god tid før de mest intense dage. Tag fx et par kapsler før sengetid og igen en kapsel næste morgen. Der

Bliv holistisk recovery terapeut

– det handler om helheden

Seriøs viden og læring til hjælp mod psykisk sårbarhed samt nedtrapning fra psykofarmaka. På naturlig vis.

Er du psyko, ergo eller fysioterapeut, biopat, kinesiolog eller zoneterapeut? Arbejder du indenfor psykiatrien eller er du socialrådgiver måske sosu assistent? Så kom med på en fantastisk spændende og lærerig uddannelse, den eneste af slagsen.

Læs mere på www.manjas-sundhedsklinik.dk og kom til info aften. Eller ring 4054 3128 for mere information.

er heller ikke noget i vejen for at tage en ekstra i løbet af dagen, hvis du kan mærke, at der er stigende stress og uro i dit nervesystem.

Padma NervoTip indeholder ingen kunstige tilsætningseller farvestoffer, og de er veganske samt laktose- og glutenfri.

De ti tibetanske urter er: kommen, myrobalan-frugt, lakridsrod, muskatnød, ægte kryddernellike, læge-alantrod, sichuanpeber, bukkehornsfrø, boswellia og dyvelsdræk. Og nej, du kan ikke lige selv aflæse opskriften bag på æsken. Den holder munkene tæt ind til deres flagrende gevandter og har kun delt dem med den topmoderne fabrik i Schweiz, hvor krydderierne finder vej til de små kapsler sammen med lidt magnesium, som de fleste jo kender som et fint nerveregulerende mineral til det intense liv, vi lever lige nu.

Held og lykke ved det grønne bord.

SUND-FORSKNING
// 27
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
Myrobalan
N YT I DANMARK

VIDEN & VIDENSKAB

Kan dette middel hjælpe mod hårtab hos kvinder?

Pletskaldethed er et problem, som kan ramme kvinder i alle aldre, især omkring overgangsalderen. Forskning har dog vist, at ekstrakt af fransk strandfyr måske kan gøre en forskel.

Hårtab kan være psykisk belastende, især for kvinder. Ikke desto mindre rammer det halvdelen af alle kvinder på et eller andet tidspunkt i livet, og det er især et problem efter overgangsalderen. Ifølge en ny undersøgelse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Health Science Reports, kan det hjælpe at tage pycnogenol, som er en naturlig ekstrakt fremstillet af barken fra fransk strandfyr (pinus pinaster).

Afprøvet på 76 kvinder

Den dobbelt-blinde, placebo-kontrollerede undersøgelse viser, at hvis man tager pycnogenol-tabletter i et halvt år, kan det øge hårtætheden betydeligt. Dermed tyder det på, at dette middel kan være en mulig behandling mod hårtab hos kvinder.

76 kvinder, som alle havde passeret overgangsalderen, deltog i forskningen. De blev tilfældigt inddelt i to hold, hvor det ene fik pycnogenol-tabletter, og det andet fik snydepiller.

Forskerne målte hårtæthed, mikrocirkulation i hovedbunden samt en række relevante hudparametre ved undersøgelsens start, efter to måneder og ved afslutningen af forsøget.

Signifikant øget hårtæthed Forskningen viste, at hårtætheden hos de pycnogenol-behandlede kvinder var øget med henholdsvis 30 procent og 23 procent efter to måneder. Forskerne kunne ligeledes se, at mikrocirkulationen i hovedbunden var forbedret. Ingen af disse forandringer blev observeret hos dem, der tog snydepillerne.

Påvist effekt mod rynker

Det er formodentligt den første undersøgelse af pycnogenol og hårtab blandt kvinder, men resultaterne læner sig op ad tidligere forskning, især med henblik på præparatets virkning på huden. En undersøgelse, som blev offentliggjort i tidsskriftet Skin Pharmacology and Physiology i 2012, viste, at daglig indtagelse af pycnogenol i 12 uger øgede hudens elasticitet med 25 procent og øgede hudfugtigheden med otte procent. Behandlingen førte desuden til en målbar reduktion af synlige rynker.

28 // SUND-FORSKNING
ikke
skal
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
AF BJØRN FALCK MADSEN

Øger blodomløbet og bekæmper inflammation

Pycnogenol er kendt for sin gavnlige indvirkning på blodcirkulationen, hvilket især skyldes det naturlige indhold af procyanidiner, bioflavonoider og organiske syrer. Ekstraktet har en kraftig antioxidant-virkning og hæmmer inflammation samt styrker hud, blodkar og andre bløde væv og gør dem mere elastiske. Desuden har pycnogenol vist at kunne mindske rødme i huden forårsaget af soleksponering uden solbeskyttelse.

Flere mekanismer i spil

Forskerne bag forsøget med hårtab hos kvinder kan ikke med sikkerhed sige, hvilken mekanisme der er årsag til den øgede hårtæthed hos de forsøgspersoner, som fik aktivbehandlingen. De nævner dog den positive effekt på mikrocirkulationen i hovedbunden og kommer ligeledes ind på, at hårtab er forbundet med oxidativ stress. Her kan det tænkes, at præparatets antioxidant-virkning spiller en afgørende rolle.

Altiderm magnesiumolie, lindrer anspændte muskler samt modvirker kramper og urolige ben

Generelt om magnesium:

• Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt

• Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet

• Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten

• Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene

• Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan

• Terapeuter - i forbindelse med massage ved muskelspændinger

Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Priser: Kr. 169,- for 100 ml. olie. og kr. 249,- for 200 ml. olie

Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk

Boost din sundhed med et individuelt sundshedsforløb eller en kostregulerende samtale.

Biopat & Naturopath ibm

Certificeret Sundhedsrådgiver

Spændinger? Kramper? Uro?
Book en gratis afklarende samtale biologisk balance Sundhed inde a www.biologiskbalance.dk kontakt@biologiskbalance.dk
Kilde: Health Science
Reports, januar 2023

T MATEN –

aktuel og stadig fuld af overraskelser

I fortsættelse af tidligere artikler om tomater og deres gavnlige indholdsstoffer har denne artikel også et andet fokus. Vi kender allerede til tomatens gode effekt på at sænke det høje blodtryk, afbøde den sub-akutte inflammation og reducere det dårlige kolesterolindhold i blodet. Det er alt sammen gode grunde til at inkludere tomaten i hverdagskosten. Men tomaten, og især hovedingrediensen, lycopene, har en meget positiv indflydelse på huden. Mere herom sidst i artiklen – lad os starte med det væsentlige – hjemmedyrkede tomater.

Der er ingen tid som den nuværende … Hvis du ønsker at dyrke dine egne tomater, har du sikkert køkkenet fuldt af planter, som er blevet godt store. Tomaten er en varmekrævende plante, som trives bedst i et område med en masse sol og i læ for forårets undertiden kolde vinde. Husk, at de kræver rigeligt med plads til at vokse og en solid støtte som en pæl for at holde planten – og alle dens frugter – oprejst.

Bon appetit!

Den skjulte inflammation – en skjult trussel, som skal adresseres

Mange artikler i vores magasin og andre medier handler om inflammation, og hvilke kilder til fødevarer der kan modvirke eller begrænse inflammationen. Det er meget relevant og naturligt, men jeg synes, at vi også bør betragte problematikken fra helikopterhøjde. For hvorfor har vi i det hele taget dette umættelige behov for at begrænse inflammationen?

Årsagen til den sub-akutte inflammation skal findes i vores hverdagskost, her er et par eksempler: Forarbejdede fødevarer indeholder ofte tilsætningsstoffer, konserveringsmidler og andre ingredienser, der fremmer inflammation. Eksempler inkluderer forarbejdet kød, færdigretter og mange færdigpakkede snacks. Overforbrug af sukker og raffinerede kulhydrater, som findes i hvidt brød, pasta og kager, kan også bidrage til inflammation.

Mættet fedt, der findes i fx kød og mejeriprodukter, kan fremme inflammation, hvis det indtages i store mængder eller sammen med mange hurtige kulhydrater, ligesom overdrevet alkoholforbrug kan føre til inflammation og belaste kroppens organer.

Omega-6-fedtsyrer er nødvendige for kroppen, men et for højt indtag i forhold til omega-3-fedtsyrer kan forårsage inflammation. Omega-6-fedtsyrer findes i mange vegetabilske olier, såsom majsolie, solsikkeolie og sojaolie.

Kuren er simpel – men vejen er lang og tornet Vi ved alle, hvad vi skal gøre. Tilberedning af vores måltider fra grunden (eller næsten) vil kraftigt reducere den sub-akutte inflammation, som vi er udsat for. Flere grøntsager og sunde frugter som tomater kan både erstatte inflammationsskabende ingredienser i vores madlavning og heldigvis også reducere den inflammation, der allerede finder sted i kroppen.

For nogle kan et kosttilskud være en booster eller en genvej til en sundere livsstil. Her vil jeg gerne fremhæve SanoKardio som en god mulighed, da det er et naturligt tomatekstrakt. Der er også foretaget mange forsøg med SanoKardio, som har et naturligt og højt indhold af lycopen, der optages godt i kroppen.

Hovedbestanddelen i SanoKardio er lycopen, men det naturlige tomatekstrakt indeholder også fytofluen, fytoen, fytosteroler, betacaroten og vitamin E. Fytoen og fytofluen har en meget høj bio-

30 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
KROP & MAD Fortsætter side 32

Phyto-serien – kompleksitet

på kapsel

Phyto-serien

Natur-Drogeriets Phyto-serie sætter fokus på hovedurtens virkning, hvor hver enkelt urt får lov til at skinne igennem med al den kompleksitet, som urten indeholder.

Fokus på de rene urter

Vi mener, at de forskellige plantestoffer er med til at bringe synergi og mereffekt. I tidernes morgen var serien tiltænkt behandlere, men i dag er serien også elsket og anvendt af mange andre, der er lige så vilde med naturens skatkammer, som vi er.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler eller på www.natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

KOSTTILSKUD

tilgængelighed og er farveløse karotenoider. Fytosteroler findes naturligt i planter og minder meget om kolesterol. Fytosteroler konkurrerer med kolesterol om optagelsen til kroppen og medvirker derfor til at reducere kolesterolniveauet i blodet.

Kan tomatekstrakt (lycopene) give en flottere hud?

Det er der noget der tyder på. I hvert fald har et studie offentliggjort i marts 2023 i tidsskriftet „Journal of Cosmetic Dermatology“1 påvist, at kvinder, der spiser et SanoKardio-produkt med 15 mg lycopene, oplever væsentlige forbedringer i huden efter tre måneder med SanoKardio.

I forsøget deltog 50 kvinder, der både selvrapporterede om virkningen og blev tilset af eksperter. Derudover blev forsøgsdeltagernes hudbarriere objektivt målt med en teknik, der hedder Transepidermal water loss. Målingen er udtryk for den mængde vand, der fordamper via huden, og generelt gælder det, at det er godt for huden, hvis fordampningen er mindre, end hvis den er stor.

Deltagerne rapporterede desuden om pænere hud med reducerede linjer og rynker, samt at pigmenteringer fremstod mindre synlige efter fire og 12 ugers brug.

Lycopene er en carotenoid, som beskytter cellerne mod skader forårsaget af inflammation og frie radikaler. Frie radikaler opstår bl.a. som reaktion mod UV-stråler og sollys og skader huden og får den til at se gammel ud. Stofskiftet fra lycopene finder også sted i huden – på mange måder sammenligneligt med beta-caroten, som giver os lidt ekstra farve.

Disse råd mod den sub-akutte inflammation gavner også huden:

1. Spis flere grøntsager og tomater

2. Reducér i mængden af forarbejdede fødevarer

3. Sov godt

4. Kvit tobakken

5. Begræns alkoholindtaget

6. Bekæmp den usunde, kroniske stress

32 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. 1 Beauty from within: Improvement of skin health and appearance with Lycomato a tomato-derived oral supplement, https://doi.org/10.1111/jocd.15650

Der findes ikke kræsne børn!

Har et barn for lidt mavesyre, viser det sig oftest som et fravalg af mad. Det kan selvfølgelig også være en måde at tage magten på i familien, at ville bestemme bare lidt i sit liv, men de fleste af de unger, jeg har set i min klinik, har altså bare ikke haft mavesyre nok.

Den påstand går næsten på krykker i Jylland, for jeg har skrevet og sagt det så mange gange: Fravælger børn alverdens mad, er det måske, fordi de har for lidt mavesyre. Punktum.

Erfaringerne viser nemlig, at hvis vi pirker med lidt urter, med et valg af forsigtige bitterstoffer, der fremmer mavesyren let og elegant, så begynder de måske ikke at spise som en elefant, men mirakler sker der som regel alligevel.

Undervejs vil det være en rigtig god ide at finde nogle bud på meget børnevenlige vitaminer og mineraler, så der ikke er en masse mærkværdigheder, barnets sparsomme madlyst og mavesyre skal tage stilling til.

Det resulterer i en hel kaskade af ting, der ikke sker …

Det her må gerne ske …

Når vi tygger vores mad, sendes der besked til mavesækken om, at der kommer mad, og normalt vil der produceres mere mavesyre, som en naturlig reaktion på mundens bevægelser og et enzym, der sætter gang i processen. Dernæst sætter mavesyren gang i det videre forløb i tyndtarmen: Her bliver bugspytkirtlen lokket til at producere flere fordøjelsesenzymer, og fra galdeblæren strømmer galde til. Allerede i mavesækken er nedbrydningen af proteiner begyndt, og læg mærke til, at der er rigtig mange børn, som fx fravælger kød … man tror, de er vegetarer, men måske er det blot endnu et udtryk for, at mavesækkens safter har svært ved at nedbryde de lidt tunge proteiner. I tyndtarmen sørger enzymer for den videre nedspaltning, og galdesaften tager sig af nedbrydning af fedtstoffer.

Når hele denne kaskade går i stå allerede i mavesækken, opstår der meget vel mindre appetit.

Børn gør såmænd det, de kan mærke, de skal … Børn er som sådan kloge nok, deres hjerner ved, at de skal have fedt og sukker for at overleve. Spaghetti med

34 // KROP & MAD
AF MARIANNE PALM

kødsovs er oversat til et kropssprog, der giver hurtigst mulig energi: Sukker og fedt, som de får fra henholdsvis spaghetti og kødsovs, hvor der heldigvis også er proteiner i, men det er ikke proteinerne, barnet er på jagt efter i første omgang. For hjernen skal have sukker og fedt som den hurtigste metode til hjerneoverlevelse. Derfor går jagten i gang efter „hvide fødevarer“ som fx franskbrød uden kerner, spaghetti, pasta og lignende, som ikke kræver særligt med mavesyre for at skubbe maden videre ned i tyndtarmen. Det er netop tyndtarmen, som tager sig af nedbrydning af de stivelsesholdige produkter, så de bliver forvandlet til sukker, der bliver til energi. En kortvarig glæde i øvrigt, for det får samtidig blodsukkeret til at svinge mere, end godt er, og rutsjeturen med vægtproblemer, humørsvingninger, aggressioner, dårlig koncentration, søvn m.m. er begyndt.

Sukker får blodsukkeret til at stige meget hurtigt for derefter at dale, og når det daler igen, så har I måske lige fået spist aftensmaden med al dens stivelse, børstet tænderne, og dit barn råber fra soveværelset, at han er sulten – og det er han! For blodsukkeret er røget ned, når sukkeret er forbrugt …

Vitaminer og mineraler kan støtte mavesyre, appetit og svingende humør

Ved at tilføre bl.a. B-vitaminer, zink og chrom får kroppen hjælp til bedre at nedbryde maden, stabilisere blodsukkeret og gøre det meget nemmere at være barn.

Ingen af vitaminerne og mineralerne hjælper nødvendigvis på at danne mere mavesyre, dertil skal der lidt surhed

ind i maden, og det er jo en kunstart, når det gælder børn. Måske kan de lide syltede agurker, asier, måske kan de lide en smoothie, hvor du kan blande alverdens ting i, blot hovedparten består af bær? Prøv dig frem, og få inspiration på fx www. sund-forskning.dk.

Er Kids Zoo kontroversielt, fordi der er lidt rørsukker i?

Kræsne børn vil sjældent have vitaminer og mineraler, men de her skal ofte stå på øverste hylde, så hverken voksne slikmunde eller børn kan rage dem til sig. Serien hedder Kids Zoo, og der er alt, hvad hjertet begærer – og Fødevarestyrelsen forlanger – af et godt kosttilskud. Og ja, de ligner vingummibamser, og de smager også af sødt slik! Wauw, skal det anbefales? Ja! For når det handler om at få vitaminer og mineraler i de små poder uden brok, tænders gnislen og en masse spændingshovedpiner hos mor og far, så må man tage nogle brugbare kneb i brug.

Et af dem er at få det „sure med det søde“, og mineraler samt især B-vitaminer er næsten ikke til at camouflere, de smager altså grimt. Det har Kids Zoo-folkene indset på vegne af deres egne unger (eller dem selv) og tænkt, at den smule rørsukker, der er tilsat, er o.k., så længe indholdet i øvrigt er sundt.

Fedtsyrer til hjernen, når det kniber med at spise nok

Tilbage til de kloge børn: De jagter fedtstoffer, men det skal ikke være i form af slik og pomfritter, kager og flødeskum. Det skal være omega-3-fedtsyrer, og de hænger hverken i en pose i slikbutikken eller for den sags skyld i særligt mange grøntsager. Her skal man have fat i fisk, nødder, en god hørfrøolie, og i en periode på nogle måneder vil det være rigtig fint med tilførsel af omega-3 i vingummibamseform. Så får både hjerne, hud og hormoner hjælp på vejen mod teenageårene, hvor det er lidt lettere at overbevise børnene om, at variation i kosten kan overhales af enhver mangel på mavesyre.

SUND-FORSKNING
// 35
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Fiskebøvs og forskning

Intet fedt, ingen celler

Netop i voksealderen er det bydende nødvendigt, at vores poder får de næringsstoffer, der er nødvendige for at vokse sig sunde og stærke. Der findes ikke en eneste celle i kroppen, som ikke er afhængig af fedtstoffer, og der findes ikke en proces i kroppen, som kan undvære de rette fedtsyrer. Derfor er det værd at kigge på så meget forskning som muligt, så vi kan gøre det bedst muligt, ikke kun for børnene, men også for alle de voksne, der er en del af børnenes hverdag.

109 børn mellem halvanden og fem år med veluddannede forældre deltog i studiet

Til forskernes overraskelse var mængden af både omega-3 og omega-6 for lave og udgjorde samlet kun 4,1 pct. af det

Et nyt studie udkom sidste sommer, som viste, at børnehave- og førskolebørn spiser for lidt af de sunde flerumættede fedtsyrer, som man finder i omega-3 og -6.

Studiet foregik i Canada, hvor man stort set spiser, ligesom vi gør her i Danmark, og måske kan vi lige skæve til egne børn i Danmark for at se, om de får nok af de for alle celler så vigtige fedtsyrer.

samlede energiindtag. Her i Norden anbefaler vi, at 5–10 pct. af det samlede energiindtag stammer fra flerumættede fedtsyrer, og minimum én pct. bør være omega-3-fedtsyrer. Det er vigtigt at påpege, at veluddannede voksne er særligt opmærksomme på en sund hverdag, og på trods af det var der alt for få fedtsyrer til rådighed for børnene.

Værst stod det til med omega-3 Indtaget af omega-3-fedtsyrer var dog særligt lavt (udgjorde kun 0,5 pct. af det samlede energiindtag), og mere end ét ud af fire børn fik slet ingen EPA og DHA via maden –de fik altså alt for få af de såkaldte „aktive“ flerumættede omega-3-fedtsyrer, som kroppen kan anvende uden først at skulle omdannes fra andre kilder. Og her er det stadig omega-3 fra fisk og skaldyr, der bør være øverst på menuen for at

36 // SUND-FORSKNING skal
ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
BØRN & MAD

IKKE ALTID SOM I ET EVENTYR

Det hele lyder sikkert indviklet, og fedtsyrernes vej gennem både børns og voksnes kroppe er heller ikke altid et eventyr med happy ending. For det kræver faktisk en del af kroppen at omddanne fedtsyrer til brugbare mængder af EPA, DHA og GLA, hvilket er særlig vigtigt, hvis dit barn er udfordret med problemer i hverdagen.

tilgodese behovene hos børnene. Er dit barn veganer eller vegetar, bør det hver dag få omega-3 fra fx algeprodukter.

Heldigvis er manglen på flerumættede fedtsyrer en udfordring, vi kan gøre noget ved gennem vores kostvaner, heriblandt ved at spise mere fed fisk, flere nødder, kerner og vegetabilsk olie af høj kvalitet, bl.a. hørfrøolie eller avokadoolie til kolde retter, fx som dip og dressing. Steg helst i smør eller olivenolie.

Fedtsyrer, der virker, hvor de skal Oven i gode kostvaner kan man supplere med et kosttilskud med flerumættede fedtsyrer som Equazen Chews og Flydende (fra tre år), der indeholder omega-3 (EPA og DHA) og omega-6 (GLA) i forholdet 9:3:1 eller den nye Equazen Baby til små børn fra seks måneder til tre år.

Og så nåede vi ned til bøvsen … Fordelen med netop Equazen, som tidligere hed eye-q, er, at der er tusindvis af børn, som verden over er indgået i forsøg bl.a. om koncentration og indlæring, at have et roligt nervesystem, og så er der lige en anden fordel: Børnekapslerne er fremstillet, så de først nedbrydes og optages i tyndtarmen, og det sikrer dig og dit barn mod en ubehagelig fiskebøvs.

biopat & naturopath ibm

INGEN ENERGI?

MANGLENDE SØVN?

SVAGT IMMUNFORSVAR?

DÅRLIG FORDØJELSE?

SUKKERCRAVINGS?

Hvad er din udfordring?

Lad mig hjælpe dig!

GRATIS

INTRO SAMTALE

Book mig til en gratis samtale, hvor du kan få afklaring på, hvordan jeg kan hjælpe dig.

anjaballegaard.dk

tlf. 30337240

mail: kontakt@anjaballegaard.dk

lystrupmindevej 2, 8654 bryrup

Kilde: Jessie L. Burns, Julia A. Mirotta, Alison M. Duncan, Gerarda Darlington, Jess Haines, Nitin Shivappa, James R. Hébert, David W. L. Ma, and The Guelph Family Health Study, 2022. Intakes of PUFA are low in preschool-aged children in the Guelph Family Health Study pilot cohort. Appl. Physiol. Nutr. Metab. 47: 973–978.

DYRLÆGENS

BØRN

Det er ikke familieskab og entusiasme, der mangler i Vejle. Da sønnerne Jacob og Jesper valgte at lade sig uddanne i farmaci, biokemi og økonomi blev det hurtigt klart, at al den ekspertise kunne gå retur til den virksomhed, deres far, Johannes, havde skabt i 1980 som en bibeskæftigelse til sit virke som dyrlæge, et virke, som i høj grad kom til at handle om de bedste fødevarer i dyrenes verden.

Mange kæledyr havde tydeligvis brug for fodertilskud med vitaminer og mineraler, hvilket var nyt på det tidspunkt. Det blev til en mission for Johannes, så alle dyrene kunne opnå en bedre livskvalitet. Johannes var driftig og fik hurtigt kontakter til grossister, der kunne udbrede kendskabet til vitamin-mineral-blandingerne. Snart kom der forespørgsler på andre produkter, som „Opfinderdyrlægen i Vejle“ kunne udvikle og producere, og i årene der fulgte, blev det også til eksport til andre lande.

Op gennem 80’erne og 90’erne blev der brug for udvidelser, og forespørgsler på kosttilskud og plejeprodukter til mennesker dukkede op.

I 2020 overlod Johannes roret til sønnerne, men som i alle andre hyggelige familier er der stadig kaffe og kage hver torsdag, så „børnene“ på langt over 50 stadig kan få velmenende, men formanende ord med på vejen om at drive en virksomhed.

Viden fra de firbenede til de tobenede

Lige nu kan du møde produkter, der handler om at få fordøjelsen bragt i orden med loppefrøskaller, støtte immunforsvaret med den røde solhat og få skabt smidighed og færre smerter med ingefær.

STADIG ET FAMILIEFIRMA

Fra forstoppelse til velfungerende immunforsvar og sundere led Tag et kig på de tre produkter hos Kurmpharma.dk, så vil du finde:

ALLE ØKOLOGISKE

LOPPEFRØSKALLER

– ØKOLOGISKE – til at regulere en træg tarm eller forstoppelse. At komme på toilettet hver dag er ikke kun til øget velvære, det er også rigtig vigtigt for kroppens sundhed.

Husk altid at drikke rigeligt med vand og gerne et stort glas fra morgenstunden og gerne lidt halvkold te i løbet af dagen, fx med pebermynte, anis og fennikel.

INGEFÆR – OGSÅ ØKOLOGISK – kender du så godt, og måske er du vild med smagen – brug den endelig i alle de retter og smoothies, du kan komme i tanke om. Men du kan også få den i kapselform, og både fordøjelse, muskler og led vil klappe ad dig.

38 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
KOSTTILSKUD
»Vi spiser frokost hver torsdag hos vores mor og far. Mor vil høre om børnebørn, og far vil vide alt om virksomhedsbarnet.«

Kurmpharma har en vision om plasticfri emballage for alle deres produkter til gavn for miljøet. Lige nu er det loppefrøskallerne, der er plasticfri, men så snart laboratoriet er færdig med deres analyser, så skifter alt til papir og pap. Det synes sund-forskning rigtig godt om.

Vel at mærke alt i økologisk kvalitet og det meste på vej i en bæredygtig indpakning.

www.energitillivet.nu

Ingen energi?

Dårlig søvn?

Stress symptomer? Smerter? PMS?

Ingen overskud?

Tager kosttilskud uden at mærke nogen effekt?

RØD SOLHAT – ØKOLOGISK!

hvilket ikke er særligt udbredt. Jacob og Jesper har med deres videnskabelige baggrunde helt styr på egenkontrol og kontrol af de landmænd og producenter, de samarbejder med.

Læs mere på www.kurmpharma.dk, eller spørg efter produkterne i din lokale helsekostbutik, som kan bestille dem hjem til dig, hvis de ikke lige findes på hylderne.

Jeg kan hjælpe!

Kontakt mig på klinik@energitillivet.nu

Rikke Demuth
Biopat, zoneterapeut & vegatester
ERIFIED LAB Natur Energi Marketing
KOSTTILSKUD DIN GARANTI FOR DEN RENE VARE

Kan D­vitamin hjælpe dig med at tænke mere klart?

I en noget usædvanlig undersøgelse testede forskere en gruppe mænds evne til at løse problemer og planlægge, når de fik enten D-vitaminkapsler eller snydekapsler med olivenolie.

Nogle mennesker er bedre til at planlægge og løse mentalt krævende problemer end andre. Men kan det have nogen betydning, hvor meget D-vitamin de har i blodet? Det tyder en norsk-amerikansk undersøgelse på. Undersøgelsen er udført på i alt 77 mænd i aldersgruppen 31–81 år, og de led alle af stressrelaterede psykiske problemer.

D-vitamin eller olivenolie

Mændene blev tilfældigt inddelt i to grupper. En gruppe fik kapsler med 40 mikrogram D-vitamin dagligt (D-Pearls fra Pharma Nord). En anden gruppe fik snydekapsler med 120 mg olivenolie dagligt. Interventionsperioden strakte sig fra januar til maj i det samme år.

Testet med distraherende støj

Mændene fik vurderet deres evne til at problemløse og planlægge ved hjælp af en anerkendt testmetode til netop dette formål. Testen hedder Tower of London og består af to små træplader med tre pæle i forskellige længder samt tre kugler til hver træplade. Testgiveren laver forskellige modelkonstellationer og beder herefter testpersonen om ud fra simple principper og så få flytninger som muligt at gendanne modellen, så den er identisk med den, testgiveren har lavet.

De to grupper blev bedt om at udføre testen i januar, altså før de begyndte at tage de forskellige kapsler, og igen ud på det tidlige forår – efter de havde taget kapslerne i et stykke tid. Øvelsen skulle udføres, imens der var distraherende støj i baggrunden.

D-vitamin hjalp til bedre resultater

Det viste sig, at de mænd, som havde taget D-vitamin, klarede sig signifikant bedre end placebo-gruppen på de letteste trin af testen. Og mændene i D-vitamingruppen forbedrede også deres præstation i forhold til før, de tog vitamintilskuddet. På de sværere trin af øvelsen spillede D-vitamin ikke nogen afgørende rolle. Her var det nærmere alder og IQ, som var de afgørende faktorer.

På baggrund af de opnåede resultater konkluderer forskerne, at D-vitamin medvirker til at øge en persons tolerance over for stress, hvilket de kunne se på de forbedrede præstationer hos de testpersoner, som havde fået D-vitaminkapslerne. Dog understreger de, at dette forsøg kun viste en forbedret præstation ved de lettere trin af testen.

40 // SUND-FORSKNING
skal ikke
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. AF BJØRN FALCK MADSEN
VIDEN & VIDENSKAB TEMA D ­ VIT AMIN
Kilde: Food and Nutrition Research, marts 2023

Vitaminet kan mindske din risiko for diabetes

Voksne med såkaldt prædiabetes har 15 procent lavere risiko for at blive type 2-diabetikere, hvis de tager tilskud af D-vitamin.

Ny forskning offentliggjort i Annals of Internal Medicine viser, at folk med prædiabetes har 15 procent lavere risiko for, at deres tilstand udvikler sig til type 2-diabetes, hvis de tager tilskud af D-vitamin.

Det er forskere fra Tufts Medical Center, som har analyseret tre kliniske undersøgelser af, hvordan D-vitamintilskud indvirker på risikoen for at få diabetes. Tre års opfølgning på undersøgelserne viste, at de personer, som havde fået D-vitamin, havde 15 procent lavere diabetesrisiko.

10 millioner kunne undgå diabetes

Der findes over 374 millioner voksne i verden, som har forstadiet til diabetes. Ifølge forskerne vil de opnåede resultater, hvis de bliver ekstrapoleret, kunne omregnes til, at D-vitamin kan forebygge diabetes hos omtrent 10 millioner mennesker over hele kloden.

Op til 100 mikrogram dagligt

På trods af at der ikke blev observeret nogen bivirkninger af at tage D-vitamintilskud, for eksempel nyresten eller høj calciumudskillelse i blodet eller urinen, har en gruppe læger efterfølgende i Annals of Internal Medicine advaret mod mulige skadevirkninger af at tage D-vitamin og opfordret til forsigtighed. Det skal dog siges, at sundhedsmyndighederne i mange lande vurderer, at man sagtens kan indtage D-vitamin i daglige doser på op til 100 mikrogram, hvilket i øvrigt er langt mere, end hvad de fleste tilskud indeholder.

Skarpere hjerner og bedre adfærd

Tidligere troede man, at D-vitamin kun havde betydning for knogler og tænder. I dag ved forskere, at der findes såkaldte D-vitaminreceptorer på celler i alle væv i kroppen, og vitaminet er med til at regulere en lang række kropsfunktioner. Der er for eksempel lavet forskning, som viser, at D-vitamin er med til at stimulere hjernen. Norske forskere offentliggjorde i 2017 en undersøgelse i Scandinavian Journal of Psychology, hvor de testede effekten af D-Pearls og snydepiller på unge skoleelever. De fandt, at de elever, som fik D-vitaminpræparatet, klarede sig bedre i mentalt udfordrende tests og havde samtidig tendens til at udvise en mere social adfærd.

// 41
Kilde: Annals of Internal Medicine, februar 2023
AF BJØRN FALCK MADSEN

VIDEN & VIDENSKAB

PLANTEBASERET SUPERFOOD

til dit indre velvære og ydre skønhed

Din krop, dit ydre og dit sind er en samlet helhed, hvor alt er forbundet. Hvis du er sund indvendigt, vil det kunne ses udvendigt. Og du vil samtidig føle dig mentalt tilpas. HEAL-konceptet er udviklet specielt for at understøtte denne harmoni.

Du er, hvad du spiser, lyder det gamle mundheld. Og der ligger rigtig meget gemt i den sandhed. For det er ikke blot et spørgsmål om, at sund og næringsrig kost holder dig fysisk rask. De rigtige næringsstoffer sammensat i en for kroppen optimal balance er med til at understøtte såvel dit indre biologiske velvære som din ydre skønhed og tilmed dit mentale befindende. Hvis du får alle de vitaminer, mineraler og livsvigtige fedtsyrer, som er nødvendige for, at samtlige kropsfunktioner kører optimalt, vil hele denne vigtige balance blive tilgodeset.

Let og praktisk supplement

Hånden på hjertet – det er ofte svært at være tilpas disciplineret, når det gælder at sammensætte en sund, balanceret og nærende kost. Der er mange overspringshandlinger og fristelser i dagligdagen, men du kan faktisk sikre din krop alt, hvad den behøver, på en utrolig enkel måde. Med HEAL, som er et plantebaseret og optimeret måltid, får du det hele på en gang. Tanken er at erstatte et enkelt måltid om dagen med et optimeret HEAL-måltid. Du kan bruge det som et supplement eller en snack, eventuelt tilberedt som en lækker HEAL-smoothie.

Din hud „sladrer“ om din ernæring

En af de bedste måder at bedømme, om dit behov for næringsstoffer bliver dækket, er at kigge på dig selv. Du kan let se det på din hud – kroppens ubetinget største organ –og det samme er tilfældet med dit hår og neglene. Alle tre dele fungerer som et følsomt sundhedsbarometer. Flossede negle, spaltet hår og tør hud er ofte tegn på, at du mangler ting i din kost, men så snart du genopretter balancen, vil forskellen kunne ses. For eksempel er omega-3 fedtsyrer supervigtige for huden, ligesom selen og zink samt mange andre stoffer er vigtige for flot og sundt hår og negle.

Vigtigt med mental sundhed

Din kost påvirker i høj grad også dit mentale velvære. En del forskning kæder dårlige kostvaner sammen med stigningen i diagnoser som eksempelvis ADHD hos børn. Talrige undersøgelser har påvist, at ADHD-patienter ofte mangler omega-3-fedtsyrer, og at tilskud af netop disse fedtsyrer i mange tilfælde har en gavnlig effekt på symptomerne. HEAL indeholder både de to vigtige omega-3-fedtsyrer, EPA og DHA, samt en nøje balanceret sammensætning af frugt og grønt. Denne harmoniske kombination af næringsstoffer er med til at understøtte den mentale sundhed.

42 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. AF BJØRN FALCK MADSEN

Du er dækket ind med alt HEAL-måltidet er fremstillet af sammenlagt 34 økologiske kvalitetsråvarer fra planteriget. Med denne cocktail af naturlige superfoods har du sikkerhed for at få alle de livsnødvendige vitaminer og mineraler, fedtsyrer og andre vigtige stoffer. Selv B12-vitamin, zink og jern, som du let kan komme i underskud med, hvis du udelukkende lever af plantebaseret kost, er du dækket ind med her. Det samme er tilfældet med protein og fiber.

Modvirker inflammation

„Der er også andre fordele ved HEAL-kon ceptet. For eksempel er de planteba serede ingredienser i produktet den perfekte kilde til langsomme kulhy drater, som kroppen er længere tid

om at nedbryde. Det giver bedre regulering af insulinudskillelsen og er med til at holde blodsukkeret i balance“, forklarer Birgitte Emborg, som selv står bag udviklingen af HEAL. Birgitte har en solid baggrund inden for ernæring samt en efteruddannelse i Nutrition Science fra Stanford University.

„Desuden har flere af ingredienserne en kraftig antiinflammatorisk virkning og kan hindre de små inflammationer, vi ofte får fra for meget hvidt sukker, alkohol, animalsk fedt, e-numre og kødpålæg“, fortæller hun.

Du kan købe HEAL her og få det sendt gratis til din dør: https://heal4meal.com/

Kosttilskud for et sundt hjerte

Naturligt indhold af blandt andet:

• 15 mg lycopen

• 15 mg fytosteroler

• 7 mg E-vitamin

• 0,5 mg betacaroten

Virkningen af SanoKardio® er dokumenteret i kliniske afprøvninger

Alt det gode fra 6 tomater i én kapsel

Indeholder tiamin, som bidrager til en normal hjertefunktion

www.sanokardio.dk – fås i helsekostbutikker og på udvalgte apoteker

SOM SET PÅ PRØV NU OG MÆRK EFFEKTEN EFTER 90 DAGE

Bliv bedretilattackle

Et vigtigt element i smertetackling er at lære at identificere og ændre dine tanker og overbevisninger omkring din smerte, som kan være med til at sænke dit stressniveau og din „lidelse“.

De fleste, der lever med kroniske smerter, bliver ofte misforstået af omgivelserne og mødes måske med: „Du skal bare tage dig sammen“. Den manglende forståelse gør det endnu sværere at leve med smerterne, og som smerteramt bliver man ofte stigmatiseret og kan føle sig skyldig over alt det, man gør og ikke gør.

Men hvad er smerter egentlig, og kan man selv gøre noget for at mindske dem?

Smerter er biopsykosociale

Smerter anses i dag ifølge videnskaben for at være biopsykosociale, fordi den menneskelige oplevelse skabes ud fra information fra kroppen, vores tanker/overbevisninger/ forventninger/erfaringer og fra de omgivelser, som vi befinder os i. Ud fra alle disse informationer danner hjernen et billede af situationen, og vores bevidsthed er med til at danne smerteoplevelsen. Alle biologiske, psykologiske og sociale forhold spiller en væsentlig rolle – hvad enten det er oplevelsen af kærlighed, frygt, sorg eller smerte.

Fordi vi altid er påvirket af det biologiske, psykologiske og sociale, giver det kun mening at inddrage smerter som

44 // SUND-FORSKNING skal ikke
SIND
anvendes
som en erstatning
for
at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Hjernen „oversætter“ signaler fra kroppen ud fra den nuværende sammenhæng, og disse signaler bliver evalueret samtidigt og sammenkoblet med tidligere erfaringer, minder, følelser og tanker. Udfordringen for hjernen er at sammensætte en så pålidelig og fornuftig oversættelse af alle disse input, baseret på alle de informationer, den får, sammenholdt med den kæmpe mængde information, der i forvejen er lagret i hukommelsen.

Smerte laves i hjernen!

SMERTER

et komplekst biopsykosocialt fænomen. Det handler ikke om, hvorvidt smerter er enten psykiske eller fysiske (eller sociale), fordi de altid er biopsykosociale, og de altid føles i kroppen. Det handler i stedet om, hvorfor smerterne opleves, som de gør, og hvordan din hjerne opfatter situationen ud fra en kontekst.

Hvordan dannes smerteoplevelsen?

Grundlæggende kan man sige, at signaler, der går fra kroppen fra det perifere nervesystem via rygmarven til det centrale nervesystem og hjernen, er med til at skabe smerteoplevelsen. Alle signaler går via rygmarven gennem nerveveje til hypothalamus, som simpelt forklaret virker lidt som en postfordelingscentral, i hjernen. Derfra sender hjernen disse signaler videre til andre dele af hjernen via neuroner, som til gengæld sender information tilbage i systemet efter at have tolket og bearbejdet de indkommende signaler, om der skal føles smerte eller ej, og hvordan smerten kan føles. Nogle af disse signaler, der går til hjernen, er med til at give besked om, at der er påvirkning af stimuli, der forårsager smerte eller ej (det gør ondt, eller det gør ikke ondt). Andre signaler rapporterer intensiteten af signalerne til hjernen (det gør lidt ondt eller meget ondt), og om signalet relaterer til interne eller eksterne stimuli. (Det gør ondt

dybt inde i maven eller uden på maven på huden). Andre signaler fortæller hjernen om typen af „smerten“ – det kan brænde, dunke, snurre, svide etc.

Signaler registreres og videreføres via neuroner. Nogle vil reagere ved mekanisk stimuli – eksempelvis berøring, træk, stræk eller tryk, hvis der sker et brud, eller man skærer sig.

Nogle reagerer på ændringer i temperaturen – både koldt og varmt.

Andre reagerer på, om der sker kemiske forandringer – enten ved udefrakommende påvirkning, eller hvis der udløses kemiske reaktioner indefra, fx ved kropsvæsker eller mælkesyre.

Smerter er altid virkelige

Så længe du, din hjerne og nervesystem tror, der er fare på færde, vil du blive beskyttet i form af øget smerteoplevelse. Er du misinformeret om fareniveauet, vil du automatisk blive beskyttet, så aktiviteter og andre former for påvirkninger, der på ingen måde er farlige for dig, kan resultere i stærkere smerter eller smerte i det hele taget.

Fortsætter på næste side ...

// 45

Hvad er nociception?

Nocer = betydning fra latin: At gøre ondt.

Nociception er defineret af IASP (international association of the study of pain): Aktiviteter, der afkoder skadelige stimuli.

Selve processen med, at sensorer fra det perifere nervesystem sender signaler til det centrale nervesystem, kaldes for „nociception“, og det er reelt „forsendelse og modtagelse af besked om fare”.

Forskellige „nøgler“ kan åbne og lukke for medicinskabet i din hjerne. Det er forskelligt fra menneske til menneske, og du har dine helt egne nøgler, der kun virker for dig.

Hele din krop indeholder millioner af sensorer, der konstant sender meddelelser/signaler til hjernen om situationen og tilstanden i kroppen og omgivelserne. Disse signaler er elektroniske/kemiske signaler/impulser. Din krop har masser af disse sensorer spredt over det hele: led, muskler, ligamenter (ledbånd), bindevævet, hud osv. Disse mange sensorer sender konstant trillioner af signaler til hjernen.

Der sker konstant „nociception“ – og kun nogle gange ender det med at blive til en smerteoplevelse. Hjernen tolker signalerne ud fra erfaringer, forventninger, følelser og viden i det hele taget og vælger, om der skal føles smerte eller ej.

Nociception er den mest almindelige årsag til, at der kan føles smerter, men er ikke ensbetydende med, at der føles smerte. Fx kan man via egen tankegang opleve smerte, og der er fantastiske historier fra mennesker, der har oplevet stor skade: Fx en surfer, der fik bidt benet af, af en haj, men kun mærkede et lille stød, fordi han havde mere travlt med at komme i sikkerhed, og det var hjernens vurdering af, hvad der var vigtigst – nemlig at komme i sikkerhed.

Hvad er forskellen på nociception og smerte?

Forskellen på nociception og smerte kan være svær at forstå. Grundreglen er, at „smerte er det, man oplever, og nociception er det, vi kan måle“. Eller sagt lidt mere simpelt:

Nociception alene er hverken tilstrækkeligt eller nødvendigt for, at vi kan opleve smerte. Derfor bør man ikke se smerte og nociception som to sider af samme sag, men derimod som to forskellige, men ofte sammenhængende fænomener.

Bliv bedre til at tackle dine smerter

Smerte påvirkes af en lang række forhold, som ikke kun har med den fysiske påvirkning at gøre. Smerte er en fantastisk beskyttelsesmekanisme, og hjernen er så

Når din hjerne beslutter, at du ikke er i fare, kan den producere „lykkehormoner“, og dit eget medicinskab står nu åbent!

sofistikeret, at den inddrager alt, hvad der kunne være potentielle trusler – måske også „trusler, der ikke er reelle“. Smerteoplevelsen påvirkes i den grad også af tanker og følelser, ting, som du tænker, tror og gør, og alt dette er med til at danne og aktivere neurotransmittere, som igangsætter en masse processer i din krop og hjerne.

Neurotransmittere er fx dopamin, serotonin og gruppen af endorfiner, der er med til at dæmpe smerten. Du kan, ved at blive bedre til at styre og kontrollere dine tankeprocesser, følelser og adfærd, få større indflydelse på din „smertebremse“ og din „smertespeeder“.

46 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
Nociception er ikke nødvendig for, at der kan føles smerte

Skal du tisse igen?

Få nattesøvnen tilbage med Prostasan ®

Tilfredshedsgaranti prøv i 90 dage

Lindring af vandladningsbesvær

Fremstillet af 100% naturlige savpalmebær

Prostasan® (ekstrakt af savpalmefrugt), pakningsstørrelser 30/90 stk. Læs omhyggeligt indlægssedlen. Indikationer: Naturlægemiddel til lindring af vandladningsbesvær på grund af godartet, lettere forstørret blære- halskirtel, når en læge har udelukket anden årsag til sygdommen. Dosering: Voksne: 1 kapsel daglig. Virkningen kan først vurderes efter 3 måneder. Hvis der er opnået symptomlindring, kan behandlingen fortsættes. Prostasan® er ikke egnet til børn. Særlige advarsler og forsigtighedsregler inden brugen: Ved nedsat lever- eller nyrefunktion bør forsigtighed udvises. Kapslerne indeholder sorbitol. Hvis du ikke tåler visse sukker- arter, skal du tale med din læge. Hvis symptomer forværres eller fortsætter uændret efter behandling i 3 måneder kontakt lægen. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for savpalmefrugt eller øvrige indholdsstoffer. Forkortet produktinformation er baseret på produktresumé dateret 22. januar 2020 som kan rekvireres hos A.Vogel Danmark A/S på tlf. 8770 8770 www.produktresume.dk

Følg @avogel_dk

Hvis du ønsker at formindske dine smerter og bedre være i stand til at tackle dem, har du brug for en strategi, der retter sig mod hjernen og ikke kun kroppen. For at formindske smerten er det nødvendigt at formindske sandsynligt bevis for fare og øge sandsynligt bevis for sikkerhed. Vi kan stimulere hjernens eget medicinskab og mekanismer, så smerteoplevelsen kan reduceres. Det gælder om at få alt i spil, der har med sikkerhed at gøre:

Først og fremmest er det vigtigt, at du har en grundlæggende forståelse af smertemekanismen. Derefter at arbejde aktivt med tacklingsstrategier og at distrahere hjernen, så „den glemmer alt om smerten“.

Find dine egne nøgler Forskellige „nøgler“ kan åbne og lukke for medicinskabet i din hjerne, og da smerte er en helt personlig og subjektiv oplevelse, er de nøgler, der virker for andre, ikke nødvendigvis de samme, som gælder for dig. Det gælder om at blive bevidst om de helt unikke nøgler, der kun virker for dig.

Nogle af nøglerne kan være at arbejde kognitivt med dine tanker og følelser, at lede efter de ting, der er din „smertespeeder“ og din „smertebremse“. At arbejde kognitivt med sine tanker og følelser er en livslang proces, som aldrig stopper. Jo mere du bruger teknikken, jo bedre bliver du.

En af nøglerne er at forstå, hvorfor dine smerter ikke vil skade dig, men at din hjerne benytter smerte til at beskytte dig for enhver pris og til at informere dig om skade. Når du er klar over mekanismens hovedformål og virkemidler, vil du lettere være i stand til at arbejde aktivt og bevidst med at udvælge farereducerende aktiviteter og arbejde kognitivt med tanker og følelser. At få sat de „gode neurotransmittere“ i spil og minimere „fareneurotransmittere“ er en del af at få „åbnet for hjernens eget medicinskab“ via bevidst og kognitiv tankevirksomhed.

overbevist om, at du rent faktisk selv har indflydelse på forventet smerte, går hjernen i gang med at producere og frigive endorfiner og er dermed med til at „bremse for indkommende alarmsignaler“ og enten dæmpe eller fjerne din smerteoplevelse. Der kan både udløses neurotransmittere i selve hjernen, men de kan også sendes nedad gennem rygmarven, så de også der er med til at sænke eller bremse de indkommende nerveimpulser fra det perifere nervesystem.

Lær at ændre dit mindset

Du kan lære at ændre dit tankesæt, din „selv-italesættelse“ og lære, hvordan du bedre kan styre dine følelser ved hjælp af kognitiv tankegang. Du kan lære at ændre tankesæt i relation til vante situationer, som plejede at forstærke dine smerter eller give dig smerte i det hele taget. Så snart du er

Hver gang du oplever smerte, kan det være en god ide at spørge sig selv: „Hvad er det egentlig, min smerte vil fortælle mig“? Smerte er et signal om, at der er noget galt, og du skal finde ud af, hvad det er. Derfra kan du lære at tackle det. Det kan nogle gange være rigtigt svært lige at sætte fingeren på, hvad der er „smertegenerator“, men ved at øve sig og blive ved med at prøve at finde ud, hvad der er ens „smertegenerator“, og hvorfor smerten pludselig intensiveres, sætter man sig selv bedre i stand til at kunne styre smerteoplevelsen. Ved at spørge sig selv: „Hvad kan jeg gøre lige nu for at mindske smerten ud fra fornuftig tænkning, som både er med til at styrke mig fysisk, emotionelt og på det spirituelle plan?“

Du kender sikkert begrebet: „No Pain, No Gain“ – måske man i stedet for skulle kalde det: „Knowing Pain, or No Gain?“

Lene Pilegaard er til daglig næstformand i patientforeningen Bækkensmerter.dk og har i 2019 udgivet bogen: Smerte er fantastisk. Her får du forklaringerne bag smertemekanismen forklaret på en let og forståelig måde. Bogen er rigt illustreret, og alt forklares undervejs. Bogen indeholder desuden mere om smertesensibilisering, hvorfor hjernen skal inddrages, om placebo, og hvordan hele den eksistentielle del også er påvirket, herunder tab af identitet, livet med smerte og om sorg, skam, skyld. Bogen gennemgår desuden principperne bag kognitiv tankegang/ terapi. Du kan læse meget mere om bogen her: www.smertererfantastisk.dk. Her findes også nogle af kapitlerne fra bogen som podcasts.

Bogen kan købes i alle danske boghandlere, direkte ved forlaget og lånes på biblioteket.

48 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
Et vigtigt element i smertetackling er at lære at identificere og ændre dine tanker og overbevisninger omkring din smerte, som kan være med til at sænke dit stressniveau og din „lidelse“.

Skånsom behandling af jernmangel

Vælg aminoJern og få energi til mere

Jern bidrager til at mindske træthed

• Optages 2-4 gange bedre end traditionelle jerntilskud

• Færre gener med lavere dosis

STÆRKERE END DINE SMERTER

Perskindol lindrer hurtigt og effektivt smerter og spændinger i muskler og led ved hjælp fra virksomme æteriske olier.

Active Gel er den universelle smertelindrer til ømme muskler og led. Køler straks overfladen, smertelindrer effektivt og skaber en rolig varme i musklen/leddet. Trænger øjeblikkeligt ind i huden og begynder at virke.

andre produkter i serien:

Thermo Hot Gel og Thermo Hot Roll-On varmer intensivt og smertelindrer anspændte og ømme muskler og led. Særligt velegnede til ryg, nakke og lænd, samt hvor der er behov for varmende lindring.

Perskindol fås på apoteket og helsekostforretninger, i Matas/matas.dk og på novasel.dk. For mere information: Tlf.: 63 23 00 02.

Kan Q10 holde ældre mennesker mentalt friske?

Ny forskning kæder ældre menneskers tab af mentale evner sammen med mangel på coenzym Q10 i kroppen. Der er efterhånden en del grunde til at overveje at tage et tilskud af det naturligt forekommende stof, hvis man er oppe i årene.

En af de ting, som kan svække livskvaliteten hos ældre, er, når de mister deres mentale kapacitet og får problemer med hukommelse og koncentration. Derfor er forskere på evig jagt efter nye metoder til at bevare åndsevnerne hos folk, der er kommet op i alderen. Og måske har en gruppe spanske forskere fat i noget brugbart. I en ny undersøgelse, som er offentliggjort i the Journals of Gerontology, kæder forskerne tab af kognitive evner sammen med lavere indhold af stoffet coenzym Q10 i blodet.

Målte omfanget af oxidativ stress

Forskerne, som er tilknyttet Pablo de Olavido-universitetet i Sevilla, har studeret en gruppe ældre mænd og kvinder i aldersgruppen 65–99 år. De inddelte forsøgsdeltagerne i fire grupper, afhængig af hvor meget Q10 de havde i blodet. Herefter kiggede de på de ældres tab af kognitive evner samt forekomsten af oxidativ stress, der er et mål for de celleskader, som frie iltradikaler er skyld i.

Flest skader hos dem med lavt Q10

Det viste sig, at de deltagere, som havde mindst Q10 i blodet, havde det største tab af kognitive evner. Samtidig var der

større oxidativ skade på deres hjerneceller. Dette er ikke nogen tilfældighed, eftersom coenzym Q10 foruden at indgå i energiomsætningen i cellerne er en kraftigt virkende antioxidant, som effektivt modvirker oxidativ stress.

Mange kunne få glæde af et tilskud

Vi får en ganske begrænset mængde coenzym Q10 fra føden. Kroppen er også i stand til at danne stoffet i relativt små mængder, men den evne aftager med alderen. Derfor har ældre mennesker målbart mindre coenzym Q10 i blodet. I betragtning af at knap 20 procent af europæerne er 65 år eller ældre, kan rigtig mange have glæde af at tage et Q10-tilskud. Bio-Qinon Q10, som er et lægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel, har været testet i en lang række undersøgelser og har vist at hjælpe mod forskellige aldersbetingede tilstande.

Dokumenteret i stor svensk undersøgelse

Eksempelvis blev præparatet testet i kombination med selengær på ældre svenske mænd og kvinder i den store KiSel-10-undersøgelse, hvor man fandt, at det reducerede hjerte-kar-dødeligheden med 54 procent. De fik desuden

50 // SUND-FORSKNING skal ikke
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
VIDEN & VIDENSKAB TEMA Q10
AF BJØRN FALCK MADSEN

SÅDAN FUNGERER

Q10 SOM PLASTER

PÅ DINE CELLER

Vi kender stoffet Q10 for dets rolle i cellernes energiomsætning. Men det er desuden med til at beskytte kroppens celler mod trusler udefra, og nu har forskere fundet ud af, hvordan stoffet flyttes fra mitokondrierne ud til cellernes overflade.

De fleste af os tænker på coenzym Q10 i forbindelse med stoffets betydning for cellernes energiomsætning. Det er en indviklet biokemisk proces, som foregår inde i de energiproducerende mitokondrier. Men de færreste er klar over, at Q10 også har en vigtig rolle som beskyttende antioxidant, der neutraliserer frie radikaler og forebygger oxidativ stress. Q10 fungerer som antioxidant inde i cellen, hvor det blandt andet beskytter mitokondriernes DNA (mtDNA) mod oxidative skader, men stoffet har ligeledes en vigtig rolle i cellemembranen, hvor det beskytter mod trusler udefra.

Transporteres af STARD7-proteinet

Videnskaben har ikke tidligere vidst, hvordan Q10 blev flyttet fra mitokondrierne gennem cellens vandholdige cytoplasma ud til yderskallen eller membranen. Men nu er det lykkedes et hold tyske forskere fra Max Planck Institute for Biology of Ageing i Köln at identificere det stof, som varetager denne transport. Det drejer sig om et særligt protein, der hedder STARD7.

Q10 neutraliserer frie radikaler

forbedret deres livskvalitet på en ræk ke områder, og der var langt færre blandt dem, der fik Q10 og selen, som kom på hospitalet.

Hjalp mod hjertesvigt

I Q-Symbio-undersøgelsen, som er udført på 420 patienter med kronisk hjertesvigt, viste Bio-Qinon Q10 sig at reducere dødeligheden med 43 procent, og de Q10-behandlede patienter fik forbedret deres hjertemuskelfunktion markant i forhold til gruppen, der fik snydekapsler. Begge undersøgelser er offentliggjort i førende internationale tidsskrifter.

Proteinet findes i såvel mitokondrierne som i cellens cytoplasma, hvor det fungerer som transportør af Q10. Når først Q10 er nået ud til cellens fedtholdige membran, neutraliserer stoffet de aggressive frie radikaler, som ellers uhindret ville kunne oxidere fedtstofferne i membranen og derved sætte en kædereaktion af celle-ødelæggende effekter i gang.

Ældre kan have behov for tilskud

Vi danner selv Q10 i kroppen, men vores egenproduktion af dette vigtige stof daler med alderen. En person på 80 år har af den grund halvt så meget Q10 i kroppen som en på 20. Det aldersbetingede tab af Q10 kan vi selv korrigere ved at tage et tilskud af stoffet. Præparatet Bio-Qinon Q10, som er et lægemiddel til forebyggelse og behandling af Q10-mangel, er et særdeles veldokumenteret præparat, som har været anvendt i talrige undersøgelser. Til dato er der lavet flere end 75 kliniske humanforsøg med præparatet, og 25 af disse er „gold standard“-undersøgelser af højeste videnskabelige standard. Samtlige undersøgelser er offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter.

Kilde: Nature Cell Biology, februar 2023

// 51
Q10
Kilde: The Journals of Gerontology, januar 2023

Træt året rundt – er det dig?

„Ih, jeg får altid så meget energi om sommeren.“ Sådan lyder det fra mange, men ingenlunde fra alle.

Træthed kan nemlig meget vel være en følgesvend hele året rundt, og forhåbentlig har du været til lægen for at få at vide, at der intet alvorligt er i vejen. Men hvorfor er jeg så alligevel træt? Og er der noget, jeg selv kan gøre?

Der kan findes hundredvis af forklaringer på træthed, der synes at være en fast ingrediens vinter og sommer, og måske er det lige nu, du skal give dig tid til at reflektere over, hvordan du bruger dig selv.

Står du op hver morgen og tænker, at, JA, i dag skal jeg lave tre ting, som giver mig energi?

Går du i seng hver aften og tænker, at det må blive i morgen, for også i dag blev jeg overvældet af en underlig træthed, jeg ikke lige kan forklare?

Når der nu er hundredvis af forklaringer, så må du gribe i egen barm og finde ud af, hvem du er, hvorfor du er træt, og hvad du selv kan gøre Du har allerede været hos lægen, der ikke kunne se nogen problemer, måske du lå lidt lavt i jern? Så prøv, om en nærmest mirakelkur mod træthed ligger lige foran dig i Strath Iron, der ud over at indeholde jern er skabt af et væld af fermenterede urter, der hjælper alle næringsstoffer ind i blodbanen, hvor de finder vej til de rette celler.

Kig i øvrigt dig selv dybt i øjnene, og vær ærlig: Får jeg de rette næringsstoffer hver dag fra morgen til aften? Eller er det noget, jeg bilder mig ind, for i løbet af en uge er der alt for meget „Ikke-mad“, der dukker op på din tallerken eller i dine drikkevaner? Sukker, alkohol, kage, slik, fødevarer med sukker kan alle trække både dine tænder ud på den lange bane, men på den korte bane, altså i løbet af dagen, kan forkerte vaner trække energi ud af kroppen.

Træthedsdyk i løbet af dagen

Nogle begynder at ryste, føle sig skeløjet, går rundt i en osteklokke, mens langt de fleste „bare“ får træthedsdyk i løbet af dagen. Ofte er symptomerne ledsaget af humørsvingninger og den klassiske følelse af, at man bare skal hjem og have sig en drink kan sagtens være lavt blodsukker i forklædning. Spis flere proteiner og mere fedt i løbet af dagen, og der opstår en god forvandling! Og husk rigeligt med væske – også hele året.

52 // KROP

Det kan du ikke være bekendt mod din krop, og det er efter 20 og 30 år ikke kun dine tænder, der ryger, du lægger også en god bund for alle mulige livsstilssygdomme, herunder overvægt, kredsløbsproblemer, metabolisk syndrom, som ligger som forstadier til diabetes 2.

… Og et væld af andre problemer, så tag din træthed alvorligt!

Har du svingende blodsukker, der giver dig træthedsanfald i løbet af dagen, så suppler i tre måneder med et chromtilskud og Mivitotal flydende vitaminer fra Midsona. Du kan blande indholdet fra den store dunk op i vand eller endnu bedre i en smoothie, der giver dig energi fra morgenstunden.

Smoothieboost til aktive familier

STOR håndflade: Stor smoothie

LILLE håndflade: Lille smoothie

→ En håndfuld rødbede, fjern skrællen

→ To håndfulde frosne jordbær, skovbær eller blåbær, gerne frosne

→ En halv eller hel lime eller citron, uden skræl men gerne alt frugtkød

→ En halv eller hel banan, kan bruges fra frost (fjern skrællen, inden du fryser)

→ En halv avokado, køb dem modne (kan udelades og erstattes af mere banan)

→ 2 håndfulde frisk eller frossen spinat

→ En pegefinger lang ingefær uden skræl (let at skrælle med en teske). En god ingefær er stærk, og måske du kun skal bruge et lillefingermål

→ Evt. en halv lillefinger frisk gurkemeje (kan udelades)

→ 4 dl mandeldrik eller anden plantemælk (skal være uden sukker!)

Blend godt igennem, serveres gerne kold, hvis du ikke er vant til smoothies, og tilsæt Eskio 3, Mivitotal og Strath dråber lige inden servering. Følg doseringsanvisningen på produkterne. Kan eventuelt blot kommes på på en spiseske til de første mundfulde.

Måske er det i virkeligheden dine tarme, der driller eller hyppige infektioner?

Det kan være svært at være sin egen behandler, man kan sagtens blive lidt blind over for egne fejl og mangler – eller blind for, at du faktisk gør alt det tilsyneladende rigtige, men der skal lidt justeringer til. Måske træner du for meget, måske for lidt, måske spiser du meget brød, men ingen grøntsager, måske spiser du kun grøntsager og får ingen energi fra fedt og proteiner.

Det kan altså være værd at besøge en biopat/naturopath frem for at fare vild på helsehylderne, og så er det meget billigere at blive guidet af en behandler, der har en særlig baggrund for netop alle disse problematikker. Dem kan du finde her: www. biopat-og-naturopathgruppen.dk

Hvis det er dit immunforsvar sådan hist og pist, der driller, kan du kigge på Garpro

De små kapsler kan bruges ved mange forskellige immunbelastninger og allergier, der i sig selv kan give træthed, men også diverse problemer, fx på slimhinder i luftveje, tarmsystem og i blæren. Tag en Garpro-kur på en til tre måneder, tag dobbeltdosis af, hvad der står på æsken, og måske får du uden de store problemer has på de bagomliggende årsager til, at du hele tiden er træt.

Så alt i alt:

➾ Spis mange små eller tre store sunde måltider om dagen med stor næringstæthed.

➾ Spis og drik vitaminer og mineraler, fx Mivitotal. Du kan se hele serien på www.midsona.dk.

➾ Tag en kur med Strath Iron, især hvis du er i den menstruerende alder.

➾ Tag også en Garpro-kur, dobbeltdosis, så du får skabt støtte til alle dine slimhinder ved udfordringer med fx fordøjelse og immunforsvar. Er du ikke til kapsler, fordi de er svære at sluge, kan de åbnes og evt. hældes i den livgivende smoothie, du kan begynde din dag med og også drikke slurkvis af i løbet af dagen.

God appetit og god energirig sommer!

Jo mere næringstæthed du får i hvert måltid, jo lettere er det at få energi fra din mad. Meget enkelt, ikke?
// 53
SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Afgiftning

Fokus på samspillet mellem ernæring og fremmedstoffer i cellernes fase I- og II-systemer.

Afgiftning defineres som udskillelse/ nedbrydning/omsætning af uønsket materiale, som kan være

– egenproduceret

– udefra kommende

– afgiftning foregår i de fleste celler/væv/ organsystemer

Afgiftning som begreb er et af de områder, hvor den alternative og komplementære behandler adskiller sig markant fra mange læger, da der er fuldstændig modsatrettede holdninger på området:

Lægen: Afgiftning er noget vrøvl, det foregår automatisk.

Behandler: Der skal afgiftes efter medicin, miljøpåvirkninger og usund kost samt ved mange sygdomme.

Ved du fx, hvilke produkter du trygt kan anbefale, hvis din klient også får lægemidler?

– afgiftning er generelt energikrævende

– og er generelt næringsstofkrævende

Når man søger på forskning om afgiftning på NLM gateway 8.4.2023, får man ca. dette antal hits:

Afgiftning 287,843 hits

+ kost 70,975 hits

+ kost + menneske 67,372 hits

+ kost + menneske+ miljø 33,023 hits

+ kost +menneske+miljø+CYP450 775 hits

Tallene skal ikke tages som nogen fuldstændig sandhed (der er overlapninger osv.), men det viser, at afgiftning er et emne, der forskes i.

NLM

= National Library of Medicine

54 // KROP
AF EVA LYDEKING

forskningsmæssigt fokus eller gammelt vrøvl?

Afgiftning – hvor skal fokus ligge?

Komplementære behandlere, herunder ernæringsterapeuter, biopater og naturopather, har gennem mange år „vænnet sig til“ at tænke afgiftning gennem de klassiske udslusningsveje, altså at „udrense afløb“:

► Tarmen

► Leveren

► Lungerne

► Lymfesystemet

► Huden

Det er fint, men dog utilstrækkeligt, fordi den almindelige tilgang med at udrense afløb forudsætter, at cellerne selv magter den helt grundlæggende opgave med at metabolisere affaldsstofferne og komme af med dem i en form, så de kan udskilles af ovennævnte organer. Nyere forskning har vist, at afgiftningsprocesserne er langt mere komplicerede og komplekse.

Forskellige

trin i den cellulære afgiftning

Den cellulære afgiftning foregår generelt i to til tre trin, og traditionelt har man mest haft fokus på leverens funktion, fordi det meste af forskningen er lavet med fokus på leverens omsætning, især af lægemidler, men det viser sig, at også en række urter og fødemidler påvirker mange af de her enzymer, som altså også findes andre steder end i leveren.

Den første del af afgiftningen foregår ved hjælp af et enzymsystem, der hedder cytokrom p 450 enzymerne (i daglig tale blot kaldet p450-enzymsystemet), og det omsætter/påbegynder nedbrydningen eller dannelsen af en lang række forskellige stoffer, både stoffer, der dannes i kroppen, lægemidler, mad og urter samt miljøgifte.

Mennesket har over 80 CYP-enzymer, som har alle mulige forskellige funktioner. Nogle af dem danner mellemstadieprodukter, som er mere toksiske end udgangsproduktet, og dermed er mellemstadieproduktet et inflammatorisk/oxidativt-stress-problem for de mennesker, der er langsomme til at få bundet mellemstadieproduktet til det, der hedder konjugeringsfaktorerne i fase to til tre. Skævheder i disse processer giver mange af de terapeutiske problemer, som behandlere ser hos klienterne.

Fortsætter næste side ...

SUND-FORSKNING
// 55
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
Lever
Nyrer Blære Galdeblære Tarme

Konjugeringsstofferne, som kan støtte processen, er glutathion, sulfat (svovl), glycin, taurin, glucuronsyre, acetyl og methylgrupper, dvs. overvejende aminosyrer og B-vitaminer.

De næringsstoffer, der især indgår i disse komplekse afgiftningsprocesser, er:

Proteiner, jern (CYP-enzymer er membranproteiner, der bruger jern i den centrale proces af deres omsætning af stoffer), D-vitamin, svovl, fosfor, Q10, kobber, magnesium, mangan, og for at hele stofskiftet fungerer selen og zink. Samt energirige co-enzymer, B-vitaminerne niacin og riboflavin.

Eksempler:

– CYP 4 er ansvarlig for omsætningen af fedtsyrer, specielt arakidon-syre-kaskaden i cellemembranerne/de indre cellemembraner og dermed også for inflammationsstyring, smertehåndtering/følsomhed.

– CYP7 er ansvarlig for galdesyredannelsen, og dermed kan man forestille sig, at mennesker, der har variationer i generne, som styrer CYP7, er meget variable i forhold til deres evne til at fordøje fedt, nogle kan spise alt det fedt, de vil, og det fungerer fint i kroppen, mens andre ikke kan fordøje ret meget fedt og fx risikerer at mangle de essentielle fedtsyrer, fedtopløselige vitaminer og får symptomer fra flere forskellige organsystemer, lige fra tør hud til mere komplekse problemstillinger.

CYP3A4

CYP 3A4 udgør ca. 30 pct. af samtlige CYP og omsætter en stor del lægemidler. Det er et enzym, der kan påvirkes af kost, livsstil, urter samt medicinpåvirkninger og kan både hæmmes og stimuleres, dvs. mad og livsstil.

Hvordan kan NDS-produkter bruges i afgiftningsprocesser, så de forløber så skånsomt og effektivt som muligt?

Når man planlægger et afgiftningsforløb, kan man overveje følgende:

Kosten

Kosten skal være antiinflammatorisk med højt indhold af n-3-fedtsyrer, mange grøntsager, bær og urter, nødder, fuldkorn efter tålsomhed og bælgfrugter, gerne rodfrugter og kilder til resistent stivelse, der virker som præbiotika for de gavnlige bakterier i tarmen.

Der skal være tilstrækkeligt protein af god kvalitet, 1,5 gram/kilo vægt samt fosfor til energidannelsen, men ikke overdrevent, da overdreven proteinindtagelse bare bliver omdannet til kulhydrat, og det koster energi, der går fra afgiftningen. Der skal være tilpas med kulhydrater med vægt på kulhydrater med resistent stivelse som fx kolde kartofler og kolde bælgfrugter i salater.

2Tarmfloraen, passagetiden, præbiotika, probiotika og postbiotika

Tarmfloraen skal altid passes, da der er flere bakterier i tarmen end celler i hele kroppen, så hvis tarmens bakterier lider, lider meget andet.

VIDEN FOR BEHANDLERE OG DIG MED SÆRLIG INTERESSE

Bifidobakterier (Breve, Bifidum og Longum) og Lactobacillus Paracasei øger butyrat ved at fermentere resistent stivelse. Lactobacillus plantarum afbalancerer generelt ved at øge niveauet af antiinflammatorisk interleukin 10 (IL-10), samtidig med at proinflammatoriske cytokiner IFN-γ og TNF-α dæmpes.

3 4 1
CYP4 CYP7 56 //
CYP3A4

5

NDS Ulmus rubra, én teskefuld to gange dagligt udrørt i vand kan opregulere diversiteten i tarmfloraen, hvor probiotika virker specifikt

Probiotikatilskud påvirker tarmslimhindens celler, dæmper inflammationsaktiviteten og opbygger barrierefunktionerne.

Er der forstoppelse, kan du roligt sætte dosis af Ulmus rubra op til en spiseskefuld Ulmus rubra tre gange dagligt. Kombiner gerne med NDS Probiolax, hvis der er træg tarm, men vælg NDS AAD eller NDS Performance ved tendens til løs mave. Meget sensitive personer kan starte med NDS S-60 eller Panda-1, mens de fleste andre fungerer fint med NDS Classic eller Panda-2.

Leverstøtte og beskyttelse gennem collagentilskud

Alle NDS collagentilskud har et højt indhold af aminosyren glycin, der i dyrestudier har vist sig at kunne beskytte leveren under belastninger, ligesom tarmslimhinden og nervesystemet samt eventuelle søvnproblemer kan afhjælpes.

6Cellernes energisystem, mitochondrierne, er følsomme komponenter

Tarmslimhindens sundhed, heling af dysbioser

Hvis der er tegn på egentlige dysbioser kan olivenbladsekstrakt, oreganoolie og nellikete ofte hjælpe. Du kan finde flere artikler om emnet på www.sund-forskning.dk.

NDS Olivenblads-ekstrakt indeholder oleuropein, som, ud over at være en nervesystemsbeskyttende antioxidant, hæmmer uønskede bakterier

Eksempler på uønskede bakterier

– Gram-negative som E. Coli, Pseudomonas-arter, yersinia og mange andre tarmbakterier, der nemt kan overvokse pga. stress og antibiotikabehandling, og som ikke er ret følsomme for lægemidler.

– Gram-positive som Stafylokokker, Klebsiella-arterne, Clostridie-arterne, Listeria, Bacillus-arterne, Mycoplasma og selvfølgelig kokkerne, der er så udbredte, sammen med svamp: De forskellige streptokokker.

Kilder:

Cellerne i de forskellige organer og væv kan kun respondere med bedring, såfremt der er balance i både ernæring, kost og kosttilskud. Ikke for lidt, ikke for meget. Alvorlige tilstande kræver tit en meget følsom tilgang til at stimulere energidannelsen ved at arbejde med afgiftning. CYP-enzymerne til fase 1-afgiftningen sidder i stort omfang i de strukturer i cellerne, der danner energi. Det kan være værd at prøve med NDS Immunox Breakthrough, som er et meget mildt, men komplet kosttilskud, der tit kan hjælpe til at iværksætte heling af sarte mitokondrier.

Anthony W Norman, From vitamin D to hormone D: fundamentals of the vitamin D endocrine system essential for good health. Am J Clin Nutr 2008;88(suppl):491S–9S.

Sarparast M, Dattmore D, Alan J, Lee KSS. Cytochrome P450 Metabolism of Polyunsaturated Fatty Acids and Neurodegeneration. Nutrients. 2020 Nov 16;12(11):3523. doi: 10.3390/ nu12113523. PMID: 33207662; PMCID: PMC7696575.

Qiaochu Li and Thorsten Hoppe. Role of amino acid metabolism in mitochondrial homeostasisFront. Cell Dev. Biol., 27 February 2023

Sec. Molecular and Cellular Pathology

Volume 11 - 2023 | https://doi.org/10.3389/fcell.2023.1127618

Barakat HA, Hamza AH. Glycine alleviates liver injury induced by deficiency in methionine and or choline in rats. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2012 Jun;16(6):728-36. PMID: 22913202. Imtiaz S, Ikram H, Ayaz M, Qadir MI, Muhammad SA. Effect of glycine: Studying memory and behavioral changes in mice. Pak J Pharm Sci. 2018;31(5):1943-1949.

Bannai M, Kawai N, Nagao K, Nakano S, Matsuzawa D, Shimizu E. Oral administration of glycine increases extracellular serotonin but not dopamine in the prefrontal cortex of rats. Psychiatry

Clin Bannai M, Kawai N, Ono K, Nakahara K, Murakami N. The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteers. Front Neurol. 2012;3:61. doi:10.3389/fneur.2012.00061

Razak MA, Begum PS, Viswanath B, Rajagopal S. Multifarious beneficial effect of nonessential amino acid, glycine: A review. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1716701. doi:10.1155/2017/1716701

// 57
3
4
// 57
SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
PLANTER AF KEN LUNN MSc., MNIMH(GB) Phytonæringsstoffer SUND­FORSKNING får her og i de kommende måneder en af vores dygtigste phytoterapeuter på dansk jord, Ken Lunn, til at gennemgå den nyeste viden om phytonæringsstoffer. SERIE –PHYTONÆRINGSSTOFFER –DEL 1

Det må siges at være en almen kendsgerning, at vores indtag af mad spiller en afgørende rolle i forhold til vores sundhed og trivsel, og som forbrugere er vi opdraget til at kunne færdes i en forbrugerverden præget af diskussioner om bl.a. kulhydrater, kalorier, cis- og transfedtsyrer, madpyramider og sågar omvendte pyramider. Der bliver investeret meget tid, penge og energi i oplysninger om vigtigheden af vitaminer, mineraler, kaloriekilder, og hvordan den optimale kostsammensætning egentlig ser ud. Denne markedsføringstendens er delvis drevet af forbrugerinteresse – understøttet af internet-søgetjenester, der giver hurtig adgang til teknisk information – samt marketingstrategier fra producenter, som gerne vil informere forbrugere og fortælle om deres produkter.

Men trods oplysningsindsatsen stiger statistikkerne fortsat for de tre største sundhedsudfordringer blandt den danske befolkning, nemlig hjerte-kar-sygdomme, kræft og overvægt, statistikker, som kan siges at være ude af takt med antagelsen om befolkningens ernærings- og sundhedsforståelse og både myndighedernes og fødevarevirksomheders oplysningskampagner.

Der er almen viden, men også mangel på viden om vores daglige kost og dens aktive stoffer

De klassiske opdelinger af næringsstoffer i fem hovedkategorier – proteiner, kulhydrater og fedtstoffer, som udgør makronæringsstofferne, og vitaminer og mineraler, der udgør mikronæringsstofferne – anses i dag som værende almen viden. Men ud over de klassiske fem næringsstofkategorier findes der et utal af andre stoffer, som indtages i relativt større eller mindre mængder dagligt, og som kroppen får gavn af, når der spises frugt, grønt eller visse kosttilskud. Disse stoffer omtales ofte som plantestoffer eller phytonæringsstoffer – et udtryk, der har sin oprindelse i det græske sprog, hvor præfikset phyto betyder plante på græsk.

Viden om phytonæringsstoffernes betydning for mennesker har tidligere været begrænset til studiet om medicinske planters indvirkning på fysiologien, men i de seneste år har man set en stigende tendens

til at bruge phytonæringsstofferne i marketingsammenhæng, både når det drejer sig om almene fødevarer og kosttilskud, hvor visse frugter, grøntsager eller produkter omtales i forhold til deres indhold af bestemte phytonæringsstoffer.

Her kan der fx nævnes udtrykket antioxidanter, der beskriver visse stoffer, som er i stand til at binde skadelige fri-radikaler. Blandt de andre tekniske udtryk, som der kan læses om i forhold til kosttilskud, er fx ginsenosider, som er de vigtige indholdsstoffer i den velkendte kinesiske ginsengrod, der bl.a. bidrager til rodens mentalt opkvikkende egenskab, eller fytoøstrogener, som ofte anvendes, når der tales om kosttilskud til kvinder i overgangsalderen. I denne og nogle kommende artikler ser vi på phytonæringsstofferne, der findes i vores mad, og kosttilskud og forsøger at afmystificere plantekemiens kompleksitet og fortæller lidt om de enkelte phytonæringsstoffers virkning. I denne første artikel ser vi på PAC-stofferne, som har den fulde kemiske betegnelse proanthocyanidiner.

Proanthocyanidiner

Proanthocyanidiner (PAC’er) er en gruppe stoffer med nogle særlige egenskaber, der bl.a. findes i rødvin, æbler, blåbær, jordbær og tranebær. Disse stoffer er opbygget af en sammenkædning af enkelte kemiske enheder, som hedder flavonoider, hvori der indgår mellem tre og elleve flavonoid-enheder – figur 1 viser to sammenkædede flavonoid-enheder. Flavonoid-byggestenene er plantepigmentstoffer, hvor navnet har sin oprindelse i det latinske sprog, hvor præfikset flavus betyder gul.

SUND-FORSKNING
redaktionen. // 59
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til
Fig. 1
PHYTO BETYDER PLANTE PÅ GRÆSK
Fortsætter næste side ...

Hvad er en oxidant?

De fleste PAC’er er opbygget af flavonoid-typer, som hedder catachiner og epicatachiner, her kaldes disse PAC’er ofte for kondenserede garvestoffer. PAC’er bidrager ofte, dog ikke altid, med lidt sødme og en sammensnerpende, eller astringerende, smag i de frugter og grøntsager, der indeholder dem.

Hos planterne fungerer PAC’er som en del af deres forsvarsmekanisme mod bakterier, svampe og visse insekter. For os mennesker er PAC’er omtalt som værende nogle særlige phytonæringsstoffer i kraft af deres forskellige egenskaber, og som kan have en vis betydning på menneskers sundhed.

Antioxidanter – vi sætter begrebet under lup

Udtrykket antioxidant anvendes flittigt i moderne tekster om ernæring, og moderne forskning har vist, at indtagelse af kilder til antioxidanter er gavnligt for vores sundhed, men hvad er det, som antioxidanter gør? For at kunne svare på dette er det nødvendigt at forstå, hvad en oxidant er.

En oxidant er en betegnelse, der bruges til at beskrive et kemisk molekyle, der mangler en negativt ladet elektron for at opnå elektroneutralitet – dvs. at være i balance. Udtrykket fri-radikal, som også anvendes flittigt, når der er tale om kost og sundhed, beskriver også et molekyle, der mangler en negativt ladet elektron. Så spørgsmålet er, hvad er forskellen mellem oxidanter og frie radikaler?

Ikke alle oxidanter er frie radikaler, da udtrykket fri-radikal kun plejer at blive anvendt, når der er tale om skadelige molekyler, og oxidant-molekylforbindelser spiller en vigtig, og ikke skadelig, rolle i helt normale cellulære, kemiske reaktioner, som er nødvendige for at opretholde liv. Det næste logiske spørgsmål må så være: Er alle frie radikaler oxidanter? Og her er svaret nej. Selvom frie radikaler, ligesom oxidanter, mangler en negativt ladet elektron for at være i balance, kan en fri-radikal komme i balance på to måder; den ene måde er at modtage, eller snuppe, en elektron fra et andet molekyle. Den anden måde, en fri-radikal kan komme i balance på, handler om det faktum, at molekyler er i balance, når elektronerne i molekylet er parret, og en fri-radikal kan opnå denne parret-elektron-tilstand enten ved at snuppe en elektron, som beskrevet for oxidanter, eller ved at komme af med en elektron.

Når frie radikaler snupper en elektron, kommer elektronen fra et andet molekyle; ligeledes, når frie radikaler kommer af med en elektron, skal elektronen koble sig på et andet molekyle. Det er i denne proces, at der opstår skader på andre molekyler, som er en del af kroppens byggesten, og det kan i sidste ende have alvorlige konsekvenser for kroppens normale fysiologiske processer.

Frie radikaler dannes i kroppen hele tiden ved helt normale kemiske processer i cellerne, men de kan også komme fra eksterne kilder uden for kroppen, såsom fra rygning, forurening, stråling eller dårlig kost m.fl. Heldigvis er kroppens fysiologi udviklet til at kunne tage sig af en vis fri-radikal-belastning, men hvis belastningen overstiger kroppens evner til at kunne tilintetgøre fri-radikalerne, opstår der en tilstand af såkaldt oxidativ stress.

Oxidativ stress kan resultere i skader på fedtvæv, DNA og proteiner og kan på den måde, over længere tid, blive impliceret i udviklingen af nogle af de såkaldte livsstilssygdomme.

Det er her, hvor PAC’er kan fungere som antioxidanter og understøtte kroppens frie radikaler-neutraliseringsprocesser, da de er i stand til at donere elektroner og derved neutralisere fri-radikaler. Denne egenskab betyder, at PAC’er fra forskellige kilder er velegnede til at understøtte kroppen mod forskellige sundhedsudfordringer.

Hjerte-kar-system

Når der tales om livsstilssygdomme, er hjerte-karsystemet det, som de fleste mennesker umiddelbart vil komme i tanke om. Grundlæggende handler de fleste hjerte-kar-problemer om åreforkalkning, eller arteriosklerose, som skyldes en deponering af bl.a. kolesterol og andre fedtstoffer i blodkarrene. Deponering af kolesterol stiger i en tilstand af oxidativ stress, da kolesterol bliver oxideret af fri-radikaler, som snupper en elektron fra kolesterolmolekylet. Oxideret kolesterol har en tendens til at aflejre sig i blodkarrene og dermed bidrage til åreforkalkning. Her er der mest tale om lavvægts-kolesterolmolekyler, som kaldes LDL-kolesterol.

Det er almen viden, at en fedt- og sukkerfattig kost, rig på frugt og grønt kan virke forebyggende mod udvikling af hjerte-kar-sygdomme, og det er, fordi frugt og grønt bidrager med antioxidanter, imens et lavt indtag af sukker og fedt reducerer de faktorer, som er med til at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

60 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
... SERIE – PHYTONÆRINGSSTOFFER – DEL 1
PAC'er er hos planter en forsvarsmekanisme
Fortsætter næste side

Aktiv sommer?

Magnesium bidrager til en normal muskelfunktion samt vedligeholdelse af normale knogler og tænder.

Magnesium bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

Boswellia bidrager til en normal funktion af leddene.

Mangan bidrager til at vedligeholde normale knogler.

Forhandles hos Helsam, helsekostbutikker, Matas samt udvalgte apoteker.
biosym.dk

I forhold til PAC’er kan der nævnes hvidtjørn, som viser sig med sine smukke hvide blomster i slutningen af april. Både blomsterne og bladene indeholder særlige typer af proanthocyanider, som hedder oligometriske proanthocyanidiner, eller OPC’er. Disse stoffer har vist sig at have en særlig indflydelse på hjerte-kar-systemet, og hvidtjørn har været omtalt i mange urtemedicinske tekster igennem tiden i forhold til at kunne understøtte hjertefunktion og bidrage til en normal blodcirkulation.

En anden plantekilde til PAC’er er vindruekerner og, ligesom i hvidtjørn, findes der proanthocyanidiner som den særlige type, der hedder oligometriske proanthocyanidiner, eller OPC’er. Vindruekerneekstrakt har også været omtalt igennem tiden, i forhold til at det bidrager til vedligeholdelse af et normalt blodtryk. Forskning har vist, hvordan OPC’er viser at støtte det diastoliske tryk i kredsløbet og dette, kombineret med OPC’ers indflydelse som antioxidant, giver vindruekerner en særlig egenskab, da de også bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativ stress.

Ken Lunn er uddannet Medical Herbalist (Phtoterapeut) fra The School of Herbal Medicin I England, hvor han gennemgik en fireårig fuldtidsuddannelse. Efterfølgende tog han en specialistuddannelse med speciale i phytofarmakologi på Wales Universitet og fik tildelt en Master of Science (MSc) grad.

Immunsystemet

Når der tales om immunsystemet, er der faktisk tale om et indviklet samspil mellem adskillige anatomiske forhold og fysiologiske processer, som er med til at opretholde kroppens integritet. Immunsystemet er ikke et diskret system, som træder i kraft, når vi bliver syge, det er et funktionskompleks, der fungerer på mange niveauer, og som altid er aktivt. PAC’er har vist sig at have en bred indvirkning på immunsystemet, hvor de bl.a. kan understøtte signalprocesserne mellem de forskellige processer som en vigtig del af immunsystemet og

62 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. Lyng Tomentosa / Cat's Claw eller Uña de gato på spansk
SERIE – PHYTONÆRINGSSTOFFER – DEL 1

stimulere visse immuncellers aktivitet. Overordnet set kan det siges, at PAC’er spiller en regulerende rolle i forhold til immunsystemet og ofte er omtalt som immunmodulerende stoffer. Altså hverken stimulerende eller dæmpende, men regulerende. I forhold til planter og immunsystemet findes der et utal af frugt, grønt og urter, der har en gavnlig indvirkning på immunforsvaret, og som indeholder mange forskellige phytonæringsstoffer. Særligt her burde der nævnes den ikke så velkendte urt tomentosa, også kendt på engelsk som cat’s claw eller uña de gato på spansk, på grund af dens kloformede torne. Tomentosa er en slyngplante, der vokser i junglen i Central- og Sydamerika, hvor barken fra roden bidrager til immunsystemets normale funktion.

Urinvejene

Her burde der nævnes tre urter, nemlig tranebær, lyng og melberris, som alle tilhører lyngfamilen (Ericaceae), og som findes på heder og i granskovskanter i hele Skandinavien. Disse tre urter indeholder et stof, der hedder arbutin, som i mange år har været forklaringen på, hvorfor disse urter ofte er omtalt ift. urinvejsproblemer. Forskning over de sidste ti år har dog belyst, at PAC’er muligvis også spiller en ikke uvæsentlig rolle, når der tales om disse tre tætbeslægtede urter i forhold til urinvejene.

Urinvejsinfektion skyldes ofte en bakterie, der kaldes Escherichia coli, eller bare E-coli, som inficerer urinvejene gennem urinrøret. For at kunne etablere sig skal bakterierne skabe en koloni på urinvejenes slimhinde, og til det formål er det muligt for bakterierne at klæbe sig til slimhinden – ellers ville de blive skyllet væk med urinen, som passerer igennem urinvejene.

Både klinisk forskning og undersøgelse af PAC’ers virkningsmekanismer understøtter det faktum, at PAC’er har en indflydelse på urinvejsinfektion.

PAC’er er ofte omtalt i forhold til tranebær, hvor mængden af stoffet bliver angivet på visse kosttilskud, og hvor styrken af tranebærpræparatet omtales. Her opstår der et problem, da der ikke findes nogen standardmåde at måle mængden af PAC’er på, og værdierne fra de forskellige målingsmetoder er ikke sammenlignelige. I USA, hvor der er en stor tranebærindustri, har industriforeningen etableret en standardanalyseprotokol, som gør det muligt for producenter og forbrugere at sammenligne indholdet af PAC’er i forskellige produkter. Denne standardprotokol er ikke anvendt i Europa, og det kan derfor være svært at gennemskue, hvilke produkter der indeholder de fleste PAC’er.

NÆSTE GANG …

Det er planen, at det næste indlæg kommer til at handle om de såkaldte phytoøstrogener, hvor jeg forhåbentlig kan bringe lidt klarhed ind i den store forvirring om, hvorvidt planter indeholder hormoner, og om phytoøstrogener kan være farlige.

// 63
Melberris Hvidtjørn

Bæredygtig have

„Hyldene dufter i stuen ind ude fra Danmarks haver …“ står der i den gamle sang. Og det er ikke så få – der er, nemlig ca. 1,2 millioner private danske haver, som rummer et stort potentiale for biodiversitet. Men man får ikke en naturlig have med masser af liv blot ved at „lade græsset gro vildt“. I denne artikel får du grundlæggende viden om bæredygtigt havebrug for begyndere.

Rette plante på rette plads

Hvis du skal tage ét tip med dig fra denne artikel, så lad det være: Rette plante på rette plads. Du kan komme enormt langt med biodiversitet og plantesucces i din have ved at have dette princip som rettesnor. Pointen er at vælge en plante, der passer til jorden, lysforholdene og mikroklimaet på det sted, hvor den skal vokse. På den måde kan du bl.a. få sunde flotte planter, begrænse vanding og brug af bekæmpelsesmidler. Det er en anden måde at tænke planter på end at lade sig spontant friste af roser og kulørte sommerblomster i supermarkedet. Din lokale planteskole og infosøgning på nettet kan hjælpe dig med at vælge planter, der vil trives i netop din have. En rose vil fx se halvtrist ud, kræve meget vanding og skadedyrsbekæmpelse, hvis den plantes i en sandet jord. Et solåbent staudebed med planter, der ikke er tørketålende, vil lide i en regnfattig sommer. En klassisk blomstereng bliver ikke en succes i en leret jord. Og så videre …

Nøglen er i jorden

Men i virkeligheden handler havedyrkning ikke om planter –men om jord! Nøglen til en bæredygtig have ligger i jorden. En næringsrig jord er ikke noget, man lige etablerer på en efter-

DU

Kend din jord – er den sandet, leret eller „almindelig havejord“?

Tjek , om planten trives i sol, halvskygge eller skygge.

Vælg gerne hjemmehørende buske og træer og flerårige stauder og løgvækster.

Tag højde for vindforhold og naboplanter.

64 // KEMI
SÅDAN VÆLGER DEN RETTE PLANTE
– SÅDAN!

middag. Til gengæld kan man ad åre skabe en sprællevende, sund jord via havens egne materialer og en ordentlig gang dyremøg – som man måske endda kan få ganske gratis. En sund jord er depot for næring, fugt og luft og holder tilpas fast på planternes rødder. Dyrkningsjord har brug for tilføring af gødning. Her kan man være bæredygtig ved at vælge naturlig gødning i form af især haveaffald og dyremøg i stedet for kunstgødning.

Haveaffald er guld

Man bør fjerne mindst muligt fra haven. Haveaffald kan beskytte væksterne og skabe biodiversitet. Det kan blive til kompost, jorddække, jord eller gødning – og man undgår miljøbelastende transport til genbrugspladsen. Kompost af haveaffald er jordforbedring, ikke decideret gødning. Der vil være masser af ukrudtsfrø i komposten, også i en såkaldt varmkompost. Man kan kun skabe ukrudtsfri jord i professionelle anlæg.

Undgå bar jord

Jorddække er vigtigt. Det giver bedre optag af næringsstoffer, flere smådyr, mere ilt til jorden, bedre jordstruktur, bedre og mere jævn fugt og temperatur og modstandskraft mod sygdomme. Jorddække beskytter mod udtørring og modvirker regnslag på lerjord. Man kan jorddække med fx bark eller bunddækkende planter. Men også

græsafklip, som med fordel kan lægges rundt om hækken, især når den er nyplantet. Nogle steder kan der være brug for ukrudtsdug, som kan dækkes med sand, grus eller flis.

Blomsterengen er for viderekomne Mange drømmer om en frodig lille blomstermark med kornblomster, valmuer, margueritter og fjerlette græsser, der duver i sommervinden. Så man lader håbefuldt græsplænen gro vild, drysser indholdet af en stor frøpose ud og håber på det bedste. Men ofte ender drømmen – om ikke første, så andet år – i et brunligt virvar af vissent græs, tidsler og brændenælder. En bæredygtig blomstereng kræver nemlig meget omhu, pleje og viden. Ofte er det også nødvendigt at ændre jorden til en sandet udgave.

Derimod viser et uhøjtideligt staudebed sig oftest at være nemmere at holde og kan byde på mindst lige så meget biodiversitet og romantisk blomstring som en blomstereng.

ROSE MAIMONIDE hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag

Se mere på rosemaimonide.com.

Grønt tip

I artiklen „Grøn i haven uden kemi“ kan du læse, hvordan du undgår kemisk krigsførelse i det grønne og stadig kan have en præsentabel have til glæde for både dig og naturen.

Du finder artiklen her:

// 65
SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

HVORFOR du skal vælge en BIOPAT OG NATUROPATH IBM

Der er tusindvis af komplementære behandlere i Danmark, og de fleste er specialiserede i deres helt eget felt. Nogle er manuelle terapeuter, andre zoneterapeuter, nogle behandlere sværger til akupunktur, mens flere også er til healing, klassisk homøopati eller til osteopati.

Hvad kendetegner en biopat/naturopath ibm, og hvorfor måske starte din rejse hos os ud i at få fornyede kræfter, få kigget kroppen efter i sømmene eller få en ny værktøjskasse til at komme videre i dit liv?

Det har vi spurgt en masse af vores klienter om, og svarene var lette at sammenfatte, for der var nogle helt klare budskaber:

»Hele min familie, tanter og onkler, bedsteforældre og mine sønner og min mand går til biopat. Er vi sunde og raske, kommer vi forbi en gang om året for et sundhedstjek, har vi problemer, kommer vi lidt oftere for at blive guidet på bedste vis. Det er hver gang en god oplevelse, der er sat tid nok af til at komme i dybden, og svarene er altid både rummelige og baseret på høj faglig viden. Og så sparer vi penge, fordi vi nøjagtig ved, hvilke kosttilskud vi hver især har brug for. Hverken mere eller mindre«.

»Jeg får udleveret et program, som ikke er baseret på tilfældige sælgere, der kom forbi

»Og så sparer vi penge, fordi vi nøjagtig ved, hvilke kosttilskud vi hver især har brug for. Hverken mere eller mindre.«

min biopat, men hvor man rent faktisk kunne se og høre, at der var faglig baggrund i de forslag, hun kom med. Det har jeg savnet, og jeg har savnet en, 'der holder mig i hånden' i processen«.

»Jeg får med det samme et overblik over, hvilke belastende faktorer der påvirker mit liv, og nogle klare ideer om, hvilke belastninger jeg umiddelbart kan gøre noget ved, og hvilke der kræver noget ekstra af mig. Og ja, dejligt jordnært: Der er jo også belastninger, man ikke bare kan trylle væk. Det var dejligt at møde en behandler, som ikke mener, at alt kan klares med et snuptag«.

66 // SUND-FORSKNING skal ikke anvendes
for
som en erstatning
at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
BEHANDLING

En masse faglig viden

Biopater og naturopather gennemgår i dag en 5-årig uddannelse (fem år, hvis man ikke har fx faget anatomi, fysiologi og sygdomslære i forvejen), hvor man går helt ned i dybden med århundreder gammel erfaringsbaseret viden, den nyeste forskning og evidensbaseret praksis ud i biologiske metoder, der kan støtte kroppen.

Hovedfagene er anatomi, fysiologi og sygdomslære, komplementære sundhedsstrategier, funktionel medicin, lægemiddellære, ernæringsterapi, bl.a. terapeutisk anvendelse af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og beslægtede næringsstoffer. Behandlerne er særligt uddannet i reguleringsterapi og immun- og symbioseterapi, herunder særlig grundig viden om urteterapi og homøopati baseret på forskning.

Vi er også uddannet i kommunikation og klientpsykologi og lægger særlig vægt på forståelsen af, at det er summen af belastende faktorer, der som regel skaber sygdom. Derfor findes der ikke en kur, som passer til alle, der er altid behov for helt individuelle løsninger.

Nogle af løsningerne kan være at henvise til andre fagspecialister, fordi vi sagtens kan rumme at sige højt, at vi ikke kan alting, men er nødt til at være i et netværk af læger, kiropraktorer og andre manuelle terapeuter og ofte er nødt til at henvise tilbage til lægerne, der kan lave de fornødne diagnoser.

„Får vi organerne til at arbejde sammen med dig om at skabe de bedste betingelser –og får vi dig til at give organsystemerne de bedste muligheder – viser erfaring og forskning, at vi kan være den vigtigste støtte for dig i processen med at forblive sund eller blive rask.“

Vi er til gengæld specialiseret i et væld af kroniske problemstillinger, der alle har udgangspunkt i vores organsystemer og samarbejdet mellem de mange organer:

Nervesystemet, hormonsystemet og immunforsvaret, som vi sammen med kredsløbet betragter som de overordnede organsystemer.

Fordøjelsen, det kolossale univers, som har så stor betydning for alle andre organer.

Luftvejene, urinveje, underlivsorganerne og selvfølgelig kroppens største organ, huden.

Vi skriver ikke, at vi kan helbrede, for hvad er egentlig det?

En herpes virus vil sikkert kunne gemme sig i årevis, og så er man jo ikke helbredt, den er blot gået i dvale. Men vi kan ved at støtte krop, sind og ånd optimere mulighederne for, at den ikke stikker sit hoved frem flere gange om året.

Vi kan heller ikke rette en skæv storetå ud, men vi kan skabe nogle bedre betingelser, så eventuelle inflammationer holder op med at skade celler og væv og dermed få færre smerter i forbindelse med den medfødte skæve tå.

Undgå at fare vild

Inflammationer er nu om dage næsten blevet et trendy ord, men vi skaber sammen med dig den helt individuelle løsning, så du ikke farer vild i de mange behandlingsmuligheder eller farer vild på nettet og i helsekostbutikkerne.

Specialisering

På listen over biopater og naturopather finder du også behandlere, der har specialiseret sig i forskellige segmenter, lige fra autoimmune sygdomme til hormonelle udfordringer.

Mange er også uddannet i helt andre specialer, kig videre her:

www.biopat-og-naturopathgruppen.dk

// 67

VANER

Fede fisk, fx laks, ansjoser og sardiner. Men vær opmærksom på, hvor de er fanget for at undgå for mange giftstoffer. Anvend til gengæld gerne fiskeoliekapsler udviklet til dig og dit barn. Spørg i helsekostbutikken.

Spis godt med proteiner, som skal opbygge dit lille barn og give dig selv nok til at være stærk under hele graviditeten, og når du skal i gang med at amme. Vælg fx græsfodrede dyr, fisk, linser, bønner, yoghurt, nødder, frø, kerner og æg. Æg er faktisk den bedste proteinkilde, der findes.

Er du småtspisende pga. kvalme, er det supervigtigt, at hver mundfuld er så næringsrig som muligt. Det kan den blive ved fx at lave smoothies med ingredienser, du har lyst til.

Du kan, når du er færdig med at blende, åbne en kapsel Bio-Kult og hælde i den første mundfuld på en ske.

Sørg for nogle gode mælkesyrebakterier undervejs, her er Bio-Kult et godt valg for gravide. Jo bedre mikrobiota du har, jo bedre mikrobiota starter din baby livet med.

I dag er det velkendt, at vores mikrobiota har stor indflydelse på vores helbred, så plej den på bedste vis – også på vegne af din baby.

Mørkegrønne grøntsager er fyldt med fibre, vitaminer og mineraler.

NETETIDIVA

Farverige grøntsager og frugter er fyldt med antioxidanter.

Er det første gang, du er gravid, så sov! Det er måske sidste gang i de næste mange år, du får en fuld nats søvn.

Hvad er omsorg for dig under en graviditet? Sæt minimum en time af hver dag, der er din.

Der er mange faktorer, som har indflydelse på din mikrobiota. Helt oplagt er fiberrig og fermenteret mad, men også bevægelse (blid selvfølgelig under graviditet!), afslapning og en fordøjelse med jævnlig afføring har positiv indvirkning.

Et tilskud af probiotika, som fx Bio-Kult eller Bio-Kult Boosted, kan også bidrage med at tilføje nogle af de gavnlige probiotiske bakterier.

68 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
DE BEDSTE
UNDER G R
GRAVID

Graviditetskvalme?

Sørg for, at du ikke har forstoppelse eller luft i tarmene. Vælg nogle mælkesyrebakterier.

Af andre gode tips kan nævnes:

Små måltider.

Undgå tungt fordøjeligt kød, spis fx kun fra de tobenede eller fisk.

Nogle har glæde af at spise bananer, rå havregryn eller ingefær. Sidstnævnte kan være et par skiver overhældt med kogende vand, drikkes, når det er tilpas afkølet.

Spis hjemmelavet wokmad, godt med ingefær, men ellers med de grøntsager, du godt kan lide.

Grøntsager, og især farverige grøntsager, er sammen med frugter og nødder inflammationshæmmende og derigennem en aflastning af genvordigheder under graviditeten og i den efterfølgende tid, hvor du ammer og skal have overskud til familieforøgelsen.

I KLUBBEN FÅR DU SUND ­ FORSKNING BRAGT LIGE TIL DØREN FOR KUN 149 KR. OM ÅRET! TILMELD DIG PÅ WWW.KLUB-SUND.DK
SPIS GERNE GRØNTSAGER fem gange om dagen af forskellig slags, du kan fx skære gulerødder og agurker i stænger og lave en god dip.
Hvilken Bio-Kult til din sommer? Find Bio-Kult i din helsekost, på nettet, eller find nærmeste forhandler på: sk-health.com SK Health ApS, tlf. 21344549

AVIVIR Aloe Vera Baobab Anti-Age After Sun

Face kan også bruges som 24 hour Creme hele sommeren, hvor den kan hjælpe med at øge bruningen fra den sol, du får i det daglige og bevare den smukke glød.

DEN SMUKKE SOL OG ALOE VERA

går hånd i hånd

Aloe vera er et af naturens allerbedste midler til at mindske skader på huden, fx ved for meget sol, og fordelen er, at de aktive stoffer i aloe – hvis det vel at mærke er af en god kvalitet – virker med det samme. Gelen virker ved at mindske nedbrydningen af hudens immunforsvar og dermed udviklingen i rødme, hævelse og irritation som et udtryk for, at der er opstået en reaktion i huden. Jo hurtigere du kommer aloe vera på, jo hurtigere kan du stoppe symptomerne, som meget vel kan føles som en ildebrand på de udsatte områder.

Frem for at slukke ildebrande er det som altid bedre at forebygge, og det kan du gøre med Avivir Sun Lotion, hvor der er flere at vælge imellem. Om du skal have højere eller lavere solfaktor, afhænger selvfølgelig af, hvor lys i huden du er, eller om du fx lider af soleksem, hvor du skal være ekstra påpasselig.

Solskoldning

Solskoldning er en reaktion i hudens immunforsvar forårsaget af solens UV-stråler. Reaktionen fortsætter og kan forværres i løbet af flere timer, efter den er startet og forårsage rødme, hævelse, smerte, hudafskalning og dannelsen af frie radikaler. Frie radikaler nedbryder elasticiteten i huden og gør huden endnu mere sårbar. Høj kvalitet af ren aloe vera er i stand til at hæmme denne udvikling.

Selv om du ikke bliver synligt/meget solskoldet, kan solen alligevel give skader, da de frie radikaler er med til at nedbryde elasticiteten i huden over tid. Aloe vera er altså ikke bare behageligt at få på, men mindsker samtidig din huds ældning. Studier har vist, at du kan mindske udviklingen af solskoldning med 60 pct., hvis du anvender aloe vera umiddelbart efter solbadning.

ER DU SÆRLIG SÅRBAR, FX

MEGET LYS I HUDEN … Det ser ud til, at aloe vera kan modvirke og reparere cutaneous photoaging (ældning af huden pga. solens stråler).

Et klinisk studie med raske kvindelige forsøgspersoner, som undersøgte aloe veras anti-age-egenskaber, viser, at aloe vera mindsker antallet af rynker og gør huden mere elastisk efter tre måneders brug. Studiet viser en signifikant reducering i både antallet af rynker og forøget hudelasticitet, og at aloe vera øger produktionen af kollagen.

Du kan få aloe vera både i kapsler eller i flydende form.

70 // SUND-FORSKNING
skal ikke
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
HUD
AF MARIANNE PALM

DIT ANSIGT HAR ISÆR BRUG FOR EKSTRA BESKYTTELSE

AVIVIR Aloe Vera After Sun blev kåret til „Årets kropsplejeprodukt“ ved Danish Beauty Award 2011 og har siden hjulpet mange. Nu er det ansigtet, der skal have en særlig støtte gennem det helt nye produkt Avivir Aftersun Face, der ud over at indeholde den velkendte aktive ingrediens fra aloe vera også er tilsat baobabolie Huden i ansigt og på hals bliver silkeblød og skånet for de værste påvirkninger, ikke kun fra solen, men også de mange andre udefrakommende påvirkninger fra et mere eller mindre sundt miljø, vi færdes i til daglig.

ALOE VERA BAOBAB

ANTI­AGE AFTER SUN

FACE indeholder aloe vera, baobabolie og hyaluron, som lindrer, reparerer, genopbygger, plejer og bevarer fugten i huden, når du har været i solen.

Den store mængde fugt, som aloe vera giver, bindes i huden af hyaluron og modvirker sammen med tosolin solens udtørring og solrynker. Tosolin virker også som „Tan Optimizer“ og giver øget bruningseffekt og den smukkeste glød.

*ACTIValoe er med mindst 10 pct. acemannan. ACTIValoe er økologisk Aloe Vera Gel, som har gennemgået en patenteret forarbejdningsproces, som bevarer de aktive stoffer og tredobler den biologiske effekt ved at nedbryde polysacchariderne (acemannan) til en størrelse, som er mere optagelig for kroppen.

AVIVIR Aloe Vera

Solprodukter

Modvirker soleksem, solrynker, solskoldning og andre solskader.

AVIVIR Aloe Vera Sun Lotion findes i SPF 15 og SPF 30 (bedst i test 2020) til voksne og SPF 30 til børn. Derudover findes to Anti-Age Sun Face som faktor 15 og SPF 30.

Alle AVIVIR Aloe Vera-solprodukter styrker hudens lokale immunforsvar og kan modvirke soleksem.

Hvis du vil forebygge, skal du stadig huske at anvende en aloe med solfaktor, for der er ikke indbygget solfiltre i selve aloe-planten.

TIP: Hav altid AVIVIR Aloe Vera Gel Spray med, og spray på nakke, arme og ansigt eller andre udsatte områder efter solbadning eller en tur på cyklen.

Allerværst er det med vand, for her kan UV-bestrålingen meget vel blive fordoblet –du bliver altså dobbelt så hurtigt solskoldet, hvis du ligger i overfladen af vand og ikke befinder dig mellem fisk og alger tæt på havets bund. Læs mere her:

// 71

NERVESTYRKENDE muligheder

Rolige nætter skaber styrke om dagen, og styrke om dagen giver en roligere søvn. Mød nogle muligheder i mandarinekstrakt og især i den fine europæiske plante citronmelisse, der sammen med magnesium kan bidrage til både bedre søvn og mere energi om dagen.

Arbejder vi med urter fra hele verden, arbejder vi samtidig sammen med supererfarne specialister ud i urter og alle de andre næringsstoffer, der ofte i lidt koncentreret form kan gøre en forskel, fx for vores nervesystem. Citronmelisse er et fantastisk eksempel på en lille opretstående plante, der med sin overvældende citrusduft kan virke begge veje: Om dagen giver den styrke, om natten giver den ro. I plantemedicinen deler vi det meste op i egenskaber. Hvilke egenskaber har en plante, og hvilke egenskaber har du brug for? Citronmelissens egenskab er at være nervestyrkende, og det vidste fortidens munke, der bragte den med sig gennem Europa til de mange klosterhaver.

Mandarinekstrakt i kapsler, og gerne også som æterisk olie

Et andet af naturens mirakler til gavn for vores nervesystemer er ekstrakter eller æteriske olier fra den store citrusfamilie, hvor mandarinfrugten har været genstand for mange forskeres interesse. Ud over at kunne beskytte vores lever, så leveren får støtte til bedre at kunne håndtere fedtstoffer, har den også vist sig at være nervestyrkende,

og får man mandarin i større mængder, ser det ud til, at især ekstrakten af skrællen kan hjælpe på den type af smerter, hvor det er hjernen, der er blevet for sensitiv over for smerter, så den overreagerer. Der skal dog en større mængde til, end man kan finde i Active Nerves fra New Nordic, eller som man har lyst til at spise sig til gennem den ret så bitre skræl, men måske du kan hjælpe din overspændte hjerne med kombinationen i Active Nerves, som også indeholder magnesium med en æterisk olie af mandarinekstrakt, du enten kan putte i en diffuser eller bruge som olie på din hud?

For kunsten at fjerne denne ekstra smertesensitivitet er absolut ikke nem med medicin, det bliver alt for ofte til en medicin, der har flere bivirkninger, du gerne vil være foruden.

En dejlig cocktail

Brug Active Nerves, og kombiner med masser af bevægelse. Ved at udnytte den rolige energi, der opstår i en cocktail af citronmelisse, en god portion magnesium, mandarinekstrakt og lavendelolie, som du finder i kapslerne, får du mere lyst til at bruge din hverdag til at gå nogle lange ture, gribe fat i svømmetasken, tage dig en svingom, eller hvad du ellers er til af udfoldelser. Al bevægelse tæller, og din hjerne vil takke dig om natten ved at kvittere med et mere roligt nervesystem. I dag er det bl.a. dansk forskning, som viser, at hjernen har brug for at slippe af med sine affaldsstoffer om natten, og her er bl.a. magnesium en værdifuld støtte. Husk også i løbet af dagen, men ikke

SØVN
AF MARIANNE PALM

lige før sengetid, at drikke godt med væske, halvanden til to liter om dagen er nødvendigt for de fleste. Et andet søvntrick er at spise mad allersenest kl. 18 og helt at undgå sukkerholdige fødevarer og drikke før sengetid. Det giver for de fleste en urolig søvn.

Og lige netop dit nervesystem har brug for ro om natten og masser af bevægelse om dagen. Det hjælper den lille velduftende citronmelisse til sammen med den lige så velduftende mandarinekstrakt i en fin ekstraktion med lavendlen. Er du slet ikke til dufte i dit hjem, er det jo heldigt, at du alligevel kan aktivere dit nervesystem gennem et par effektive kapsler.

// 73
SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

NYSGERRIG PÅ

ERNÆRINGSTERAPI ELLER UNIK

Du bliver klædt fuldstændig på til at forstå, hvorfor det er nødvendigt som behandler at kende alt til vitaminer og mineraler, du får et af de mest grundige kurser udi kosttrends – og dem findes der mere end 22 af! Og du lærer danske læger og forskere at kende, som også har opdaget, at inflammationshæmmende kost kan gøre en forskel for vores kroppe.

Vi er meget funderet i forskning, men også sund fornuft og ikke mindst erfaringer, og her lægger vi mest vægt på den skandinaviske eller europæiske forskning, når det gælder ernæring. For der er store geografiske forskelle, som har afsæt i kultur, klima og vaner i forskellige lande.

Du vil her, som i de andre fag, blive mødt af medstuderende og lærere, som er parate til en livlig debat – hvad er vigtigt i det kolde nord af fødevarer, hvordan motiverer vi klienter og medborgere til at få flyttet nogle måske mindre sunde madvaner til nogle bedre – og som vel at mærke kan fungere i hverdagen rundt om i Danmark?

Med andre ord: Tusindvis af delelementer i ernæringsmæssige spørgsmål vil blive gennemgået, og du vil blive klædt på til at

møde dine klienter udi en motiverende forandring i livet, hvis det er nødvendigt.

Vi har et væld af fag med den allerstørste viden om planteegenskaber Du kommer helt tæt på 130 plantemonografier, du lærer det meste om produktudvikling, om produktionsmetoder, og du lærer at gå i dybden med, hvornår en tørret droge, en tinktur, en flydende ekstrakt eller en tørekstrakt er relevant som terapeutisk værktøj. Du får indblik i al den forskning, der findes, eller du lærer at finde forskningen selv og gøre det forståeligt for dine kommende klienter. Du får en del plantekemi, men i en let og forståelig form, en viden om planternes indholdsstoffer, du kan tage med dig og anvende på droger fra hele verden. Nogle er ikke tilladte eller tilgængelige her i Danmark, men hvem ved, om du en dag nedsætter dig som naturopath ibm i udlandet?

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk Læs mere om vores andre fag på side 2 og 3 eller på www.biologisk-medicin.dk Bliv en af Danmarks dygtigste komplementære behandlere
VIDEN OM PLANTEEGENSKABER? De individuelle ernæringsstrategier

DET SIGER DE OM SKOLEN

„Biopat og Naturopath ibm-uddannelsen er noget af det bedste, jeg har investeret i. Det er, fordi jeg med den uddannelse har fået muligheden for at få en kæmpe viden af dygtige undervisere. Undervisere, som hele tiden skal holde sig opdaterede med den nyeste viden, der er relevant for os biopater/naturopater. Uddannelsen har givet mig mulighed for at hjælpe en masse mennesker til at få et bedre og sundere liv igennem den behandling, jeg har lært at udføre. Det bedste af det hele er, at den undervisning, man modtager på skolen, er ufanatisk. Skolen ønsker, at vi skal have høj faglighed, som er jordnær og brugbar sammen med det etablerede sundhedssystem.“

„Det mest fantastiske studie, jeg nogensinde har oplevet. Fagligheden er i top, lærerne og administrationen er forstående, professionelle og vidunderlige at studere med. Skolen er desuden meget forstående over for alle individer, som er på skolen og anerkender, at ikke alle har det lige nemt og derfor måske har behov for mere hjælp eller længere tid. Alle klarer det helt igennem fremragende med hinanden både personligt og arbejdsrelateret.“

„En rigtig god skole med plads til alle. Uddannelsen til biopat er grundig, dybdegående samt relevant, og der gives indgående kendskab til mange forskellige behandlingsmetoder, hvilket gør, at man føler sig tryg i rollen som behandler.“

„Fantastisk uddannelse med undervisere, der er så kompetente, at man er ved at falde ned af stolen af beundring, over det, de kan give dig med i rygsækken. Fem stjerner for en uddannelse af høj kvalitet og niveau.“

– Gitte Besser, biopat/naturpath ibm

„Jeg oplever en høj grad af at føle mig set og hørt som studerende. Specielt har nogle undervisere, herunder Marianne Palm, muligheden for at lære mit faglige niveau og min person at kende, der gør dem i stand til at give mig lige netop dét, jeg skal bruge for at udvikle mig som behandler. Det opnås bl.a. ved kontinuerlig dialog i undervisningen og feedback fra opgaver og klientjournaler.“

– Aleksander Skou, biopat/naturopath ibm studerende

HELST I VERDEN

Bliv biopat/naturopath ibm (lægeeksamineret) med 75 % onlinedeltagelse og 25 % fremmøde – men du må meget gerne deltage 100 % fysisk i Roskilde.

GODKENDT AF DEN DANSKE SUNDHEDSSTYRELSE: STUDÉR HVOR SOM
BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

DET HOMØOPATISKE HJØRNE

SOMMER, SOLSKADER OG STIK!

Det er bare skønt, at dagene er blevet længere, og ferien vinker forude. Det er vigtigt, at intet går galt til denne vigtige periode af året. Afbræk på grund af sygdom eller skader skal minimeres. Det er derfor vigtigt at tænkte lidt over, hvilke naturlige præparater og tilskud der kan være relevante at tage med på ferien, så der ikke løbes nogen risiko.

Allergier/høfeber

Næsten overalt i verden kan man støde på allergener, der provokerer ens immunforsvar. Ferien kan blive ødelagt, når slimhinderne er hævede og klør.

Til akut brug er der flere dokumenterede valg. Det kan bl.a. være Luffeel næsespray og Oculoheel øjendråber til lindring af symptomerne. Forebyg evt. hjemmefra med en 6-8-ugers kur med en Luffeel tablet tre gange dagligt.

Diarré

Diarrheel er et effektivt middel ved akut og kronisk diarré og let at have med på ferien. Ved vedvarende diarré kan man blande en teskefuld salt og 10 teskefulde sukker i rent kogt vand og drikke det for at få tilført nødvendige salte.

Forstoppelse

For lidt væsketilførsel, uvante omgivelser og fremmed mad kan være årsag til ferieforstoppelser. En hovedregel er at drikke en liter vand dagligt pr. 10 graders varme. Får kroppen ikke væske nok, vil reaktionen være at trække væske fra tarmslimhinden, som giver træghed til følge. Hæld 40 dråber Nux Vomica Homaccord i en liter vand, og drik det i løbet af dagen.

Derudover er det altid en god ide af have nogle SymbioIntest-poser med i toilettasken. De indeholder gode præbiotiske, resistente fibre, der sikrer fordøjelsen samt normal tarmbevægelse. Det tilfører tarmen væske. Tilfør evt. to til tre sticks Magnesium Protina 400 mg. Det giver ofte en lidt løsere mave.

Hovedpine

For lidt væske, meget svedafsondring, stærk sol, for mange nydelsesmidler etc. kan være årsager til hovedpine på ferien. Neuralgie dråber er hurtigtvirkende mod neurale smerter som hovedog tandpine. Derudover vil et par sticks med Magnesium Protina kunne være en akut hjælp, hvor hovedpinen har migrænekarakter.

Køre-/luft- og søsyge

Når kroppe transporteres, sker det, at uvante bevægelsesmønstre kan udløse svedeture, kvalme og opkast. Der sker en såkaldt visuel-vestibulær konflikt, hvilket betyder, at vores sanseorganer i det indre øre føler, at kroppen bevæger sig anderledes end det, øjet ser. Det er i og for sig også korrekt, da vi kan sidde og se på et fast punkt, fx stolen foran os, men kroppen flyttes samtidig i alle mulige retninger af flyet, skibet eller bilen.

Vertigoheel er et godt middel, ikke kun mod svimmelhed, men også ved transportsyge som sø-/flyve- og køresyge, da det øger kredsløbet til hjernen, og den derved øgede iltmængde mindsker ubehaget.

Snue, forkølelse og sommerhoste Mange mennesker oplever efter en længere flyvetur, at slimhinderne i de øvre luftveje kan blive irriteret af luften i en flyver. Luftomsætningen i et fly gør ofte, at støv, pollen og evt. luftbårne vira bliver fordelt i hele flyet. Aircondition i en bil kan ligeledes også give irritation i slimhinderne med snue, hoste og ondt i halsen til følge. Hav derfor Engystol tabletter ved hånden, eller start forebyggende to til tre dage før med en tablet tre gange dagligt. Under turen er én tablet fint.

Løber næsen, eller er der trykken for bihulerne, er det godt at have Euphorbium næsespray ved hånden. Den virker antiviralt og hæmmer snue og bihulebetændelse.

Når vi snakker om sommerhoste, er det oftest pga. den tørre luft, støv og luftbårne allergener, der irriterer luftvejene. Dog skal man også tage aircondition og evt. halsbrand i betragtning. Det kan nemlig også give en kildende, irriteren-

76 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. SVAR FRA: Thomas Kjærsgaard Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

de hoste. Her er den bredspektrede hostemikstur Brocosin altid førstevalg, da den giver øjeblikkelig lindring.

Ved ondt i halsen og synkebesvær er Vinceel halsspray altid et godt valg.

Solskoldning/insektstik

Sol, sommer og solskoldning hænger uhjælpeligt sammen. Sviden og brænden på hovedet, i ansigtet, på skuldre, bryst og nakke er ofte konsekvensen af for lang tid i solen uden solcreme eller med for lille faktor.

Med varmen følger ligeledes insekter, brændenælder og brandmænd og dermed kløe og svien. Coolakut sol og stikgel køler og afhjælper symptomerne via dets indhold af bl.a. aloe vera, vitamin E, morgenfrue og gode æteriske olier.

Læsioner, rifter og skader Sommertøj er lig med øgede muligheder for rifter. Men der

kan naturligvis også komme andre skader ved kontakt med naturen. Både over og under vand. Sport og andre fysiske bedrifter hører selvfølgelig herunder. Hovedmidlet til alle skader er selvfølgelig Traumeel. Til udvortes brug salven, og til skader i sener og led kan der også suppleres med tabletter eller dråber.

Maveonde

Gør maven ondt, måske pga. maden, dårligt vand fra haner og swimmingpoolen, kan det være en god ide at tage et brev SymbioLact udrørt i et glas rent vand. Suppler med 10 dråber Nux Vomica Homaccord, måske hver halve time, samt drik rigeligt med rent vand. Læg dig evt. på sengen, og koncentrer dig om åndedrættet. Tag luft ind via næsen ned i brystet og derefter til maven, og ånd stille ud via munden. Det hjælper mange, især børn.

// 77

EKSPERT

Frede Damgaard

Biopat / Naturopath ibm Phytoterapeut Ernæringsterapeut www.frededamgaard.dk

„Isbjerget“ – på Århus havn

Mariane Thomsens

Gade 31, 3, 1 8000 Århus C

Tlf. + 45 86 11 40 42 30 28 06 97

Skriv til: frede.damgaard @sund-forskning.dk

URINSYRE

Urinsyre er en nøglespiller i forhold til ledsygdomme

I disse tider, hvor opmærksomheden er på smerter, er det relevant at se lidt på urinsyreudviklingen, som kan være en bagvedliggende årsag.

Når kroppen nedbryder puriner, danner den urinsyre som et naturligt affaldsprodukt. Men puriner findes også i kosten.

Når urinsyren opholder sig i blodet, bevæger den sig gennem dine nyrer og ud med urinen. Hvis kroppen ikke kan fjerne al overskydende urinsyre, kan det føre til ophobning i blodet, der forårsager høje urinsyreniveauer, som kan udvikle krystaller, der forårsager gigt og kan sætte sig i led eller som nyresten, hvilket kan forårsage nyreskade, knogle- og ledproblemer.

Desværre vil mange typer af medicin øge urinsyre i kroppen, fx beta-blokkere, vanddrivende præparater samt blodfortyndende tabletter med acetylsalicylsyre.

Hvis du tillige spiser for mange fødevarer med højt indhold af puriner, kan det føre til øget opbygning af urinsyre og sundhedsproblemer.

En undersøgelse fra 2012, som blev offentliggjort i Annals of the Rheumatic Diseases, har fundet ud af, at indtagelse af fødevarer med højt purinindhold kan føre til tilbagevendende gigtanfald.1

En tværsnitsundersøgelse fra 2012, som blev offentliggjort i PLoS One, har fundet ud af, at grøntsager med højt indhold af purin kan øge urinsyreniveauet.2 At reducere indtaget af purinrige grøntsager kan hjælpe med at sænke urinsyreniveauet.

Ligeledes at reducere fruktose, hvidt sukker, alkohol, frugtjuicer, færdigvarer, transfedtsyrer og fødevarer med et højt indhold af „puriner“, da det kan øge urinsyre – fx meget rødt kød, skaldyr, rejer, bælgfrugter, m.v. og også huske moderat indtag af kaffe. Sørg ligeledes for nok søvn og nok motion.

Naturlige hjælpemidler, der sænker niveauer af urinsyre, er at indtage sure kirsebær/quercetin, molybdæn, C-vitamin, folsyre samt djævleklorod (Harpagophytum procumbens). Flere af disse ingredienser findes i kosttilskud, fx Acid Balance fra Natur Drogeriet, der medvirker til bedre urinsyreudskillelse.

SPØRG EKSPERTERNE 78 // SUND-FORSKNING skal ikke anvendes
for
!
som en erstatning
at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
1) 2)
bidrager
normalt syn.
Forhandles hos Helsam, helsekostbutikker, Matas samt udvalgte apoteker. biosym.dk OmniOmega EPA-GLA+ Unikt kombination af Omega 3-6-7-9 i én kapsel OmniOmega O-3 Velafbalanceret styrke af omega-3 fedtsyrer Denne gavnlige virkning opnås med et dagligt indtag på i alt 250 mg EPA og DHA for hjertet og 250 mg DHA for hjernen og synet. Nyhed OmniOmega Krill Olie Let optagelig omega-3 fra krill
EPA og DHA bidrager til hjertets normale funktion. DHA
til
DHA bidrager til opretholdelse af normal hjernefunktion. OmniOmega bæredygtige fedtsyrer & fiskeolier

EKSPERT

Anja Ballegaard

Biopat/naturopath ibm

Læs mere på www.anjaballegaard.dk eller følg på Instagram @anjaballegaard

kontakt@anjaballegaard.dk www.anjaballegaard.dk

Bryrup

30337240

Skriv til: info @sund-forskning.dk

FIRE TIPS TIL STÆRKE KNOGLER

En sund og aktiv livsstil har en positiv indflydelse på knoglernes styrke. Her er fire ting, som knoglerne elsker.

1# Belastning er vigtigt for at styrke knoglestrukturen. Gåture er gode, men vægttræning er virkelig godt.

2# Det er ikke kun kalk, som er vigtigt for knoglerne. Derfor er det bedst at vælge et kombinationspræparat, som er skræddersyet til knogler, eksempelvis „Vitamin D3 og K2 komplex“ fra Mezina. Ud over kalk indeholder produktet også vitamin D, vitamin K, magnesium og silicium fra agerpadderokke.

3# En livsstil med alt for meget junk er hård kost for knoglerne, knoglerne har brug for gode mineraler, som du ikke får med sukker, pom-

BLÆREBETÆNDELSE

EKSPERT

Rikke Godthjælp

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner

Institute for the art of balancing the body Behandlinger & Uddannelse

GODTHJÆLP Instituttet Sortedam Dossering 59

2100 København Ø

Tlf: 53 500 801

Skriv til: info @sund-forskning.dk

Hej Rikke

Jeg får hele tiden blærebetændelse. De sidste tre år kommer de hele tiden. Jeg er nærmest ikke af min medicin, før det kommer igen. Jeg er ked af at skulle tage så meget medicin, er det noget, akupunktur kan hjælpe med? Og tak for et rigtig godt blad og seriøse artikler.

De bedste hilsner Anais

Hej Anais

Tak for dit spørgsmål.

Ja, akupunktur er ret fænomenalt til at behandle blærebetændelse. Der kan være flere årsager til, at du har fået blærebetændelse, og at du ikke kan komme af med dem.

Hvis vi ser på det med den østlige sundhedsforståelses øjne, handler det om for meget varme i kroppen og lokalt ved blæren samt en træthed i systemet. For meget varme viser sig som smerter

fritter og sodavand. Sørg for at spise inflammationshæmmende grøntsager, frugt, vand og urtete, og skær ned på fx kød fra firbenede dyr, alkohol, sukker og stivelse.

4# Tag en urtesnaps med rødkløver. Den indeholder planteøstrogener, som er med til at vedligeholde knogletætheden. Der er lavet studier med den danske, fermenterede rødkløversaft REGOBONE fra Herrens Mark, hvor kvinder med begyndende osteoponi fik en signifikant bedring i knogleafkalkningen.

Kærlig hilsen Anja

og trykken og kan give en følelse af stikkende smerte. Varme skal balanceres og føres til det område, hvor den hører til, og der skal bygges op, efter at varmen eller ilden (i overført betydning) har hærget.

Det betyder, at slimhinden skal bygges op og næres, så den igen kan virke som et stærkt forsvar for uønskede bakterier.

Hvis først du har haft mange blærebetændelser, og medicinen ikke kan få bugt med dem, skal du regne med, at det kan tage tid at bygge en stærk og sund slimhinde op inde i din blære og i urinrøret.

Spørg din lokale akupunktør, og tjek, at de er RAB-registeret, så ved du, at de holder sig opdateret på deres uddannelse.

SPØRG EKSPERTERNE 80 // SUND-FORSKNING skal ikke
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
? !

FOKUS PÅ FEDT OG LEVER

Støt leveren og nedbrydning af fedt

Fedt påvirker dit udseende, din mave, dine balder, dine lår – ja hele din krops udseende og dit velbefindende. En velfungerende fedtforbrænding med en god fedtnedbrydning er alfa og omega.

NYDER DU LIVET LIDT FOR MEGET ?

Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte, hvordan du ser ud og hvordan du har det. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde. I vores forfædres kost kom 33 % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15 %. Proteiner er gode for leverens funktion mens især kulhydrater og alkohol kræver noget af leveren for at det ikke skal sætte sig som fedt.

Leveren og nedbrydningen af fedt gavnes af de stoffer der kan modvirke en mere uhensigtsmæssig kost. Active Liver er tabletten, der er baseret på mælketidsel som netop bidrager til at opretholde en velfungerende leverfunktion. Dertil kommer at tablettens indhold af det vitaminlignende stof cholin

4 UDVALGTE FORDELE VED ACTIVE LIVER

er et stærk bidrag til at støtte et normalt fedtstofskifte. Det vil sige nedbrydning af fedt og omdannelse til energi i en forbrændingsproces.

DAGLIG VITAMINPILLE TIL LEVEREN

Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksomheden New Nordic, der på baggrund af forskning som viser sammenhængen mellem marietidsel og leverfunktion, som har udviklet den nye tablet. En urtebaseret tablet som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok.

HVOR KAN ACTIVE LIVER KØBES

Active Liver kan købes i Matas, Helsam og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

JEG LEVER DET GODE LIV!

Jette og hendes mand elsker god mad og de nyder rigtig livet.

–Vi går meget op i mad og god vin. Vi elsker at gå i køkkenet selv, og vi tager også meget ud at spise. Vi er virkelig gode til at hygge os. Jeg ved godt, at det ikke er den bedste livsstil. Som modvægt tager jeg dagligt en Active Liver™ tablet.

–Jeg er glad for, at jeg har fundet Active Liver med cholin der bidrager til at opretholde normal leverfunktion og fedtstofskifte.

–Jeg tager én tablet dagligt sammen med min morgenmad, så jeg husker det. Jeg har det godt med mig selv. Jeg vil gerne være aktiv i mange år endnu og nyde livet fuldt ud.

–Jeg kan varmt anbefale Active Liver fra New Nordic. Tabletterne har været på markedet i mange år og det er et mærke, som jeg er tryg ved.

1. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion 2. Artiskok støtter fordøjelsen 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion og fedtomsætning
Modelfoto ANNONCE www.newnordic.dk O nline Store Din lokale helsekost
4. Let at tage. Bare én tablet om dagen Leveren er afgørende for hvordan du ser ud og har det. Alkohol og fed mad sætter din lever på hårdt arbejde.

LYT TIL VORES

NYE PODCAST

FIND DEN DER, HVOR DU FINDER

DINE PODCASTS

VIDEN PÅ VEJEN

82 //

NDS

Nutrient Delivery System

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

NYHED

33 % FLERE levende bakterier

NU 20 milliarder cfu/dagsdosis. Samt en helt ny bakterie: L. rhamnosus GG/019

S ®P OBIOTIC TILHE

viser at

NDS® Probiotika i pulverform giver op til 20 gange f flere bakterier end i kapselform

PROBIOTIC CLASSIC

Dokumentation
TE R AP EUTE R , HELSEKOSTFORRETNINGER, WEBSHOPS OG UDVALGTE APOTEKER
N D
ENGHOLM NDS .DK Din lokale helsekost
KUN NDS® PROBIOTIC I PULVERFORM ER LEVENDE FRA INDTAGELSEN OG HELE VEJEN GENNEM MAVE-TARMSYSTEMET. NDS® PROBIOTIC ER OGSÅ LEVENDE I TYNDTARMEN.

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold

Mod træthed og energiløshed

• Naturlig energi

• 100% identisk med kroppens eget coenzym Q10

• Høj optagelighed, dokumenteret i over 150 videnskabelige undersøgelser

• Anvendt i Q-Symbio og KiSel-10-studierne

• Fremstillet under farmaceutisk kontrol

DK_Q10_Ad_SundForskning_210x280_1022

Articles inside

Støt leveren og nedbrydning af fedt

1min
page 81

DET HOMØOPATISKE HJØRNE

6min
pages 76-81

NERVESTYRKENDE muligheder

5min
pages 72-75

DEN SMUKKE SOL OG ALOE VERA

3min
pages 70-71

NETETIDIVA

1min
pages 68-70

VANER

1min
page 68

En masse faglig viden

2min
pages 67-68

HVORFOR du skal vælge en BIOPAT OG NATUROPATH IBM

1min
page 66

Bæredygtig have

2min
pages 64-65

Aktiv sommer?

3min
pages 61-63

forskningsmæssigt fokus eller gammelt vrøvl?

10min
pages 55-60

Træt året rundt – er det dig?

4min
pages 52-53

SÅDAN FUNGERER

1min
page 51

Kan Q10 holde ældre mennesker mentalt friske?

1min
page 50

Skal du tisse igen?

3min
pages 47-49

SMERTER

3min
pages 45-46

Bliv bedretilattackle

1min
pages 44-45

PLANTEBASERET SUPERFOOD

2min
pages 42-43

Vitaminet kan mindske din risiko for diabetes

1min
pages 41-42

Kan D­vitamin hjælpe dig med at tænke mere klart?

1min
page 40

DYRLÆGENS BØRN

2min
pages 38-39

Fiskebøvs og forskning

2min
pages 36-37

Der findes ikke kræsne børn!

3min
pages 34-35

Phyto-serien – kompleksitet

1min
pages 31-33

T MATEN –

2min
page 30

VIDEN & VIDENSKAB Kan dette middel hjælpe mod hårtab hos kvinder?

2min
pages 28-29

DET GRØNNE BORD VENTER DIG …

3min
pages 26-27

Menopausepakken

2min
pages 24-25

Er du dus med de FIRE knogleforvaltere?

3min
pages 22-24

Nu er der håb for folk med slidgigt i kæben

2min
pages 20-21

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE

2min
pages 17-18

Lectihingranulat

1min
page 16

Somm erkur forsmerter og sårbaretarme

6min
pages 12-15

Når en palme kan regulere en mands behov …

3min
pages 10-11

Indhold

1min
pages 8-9

Et magasin til alle aldre

1min
page 7
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.