Page 1

NOR D E N S STØR STE MAGAS I N OM NATU R LIG H E LS E l 39 KRON E R

N U M M E R 2 2016

l

MAI

UT OG LØP! TIPS OG RÅD SOM MOTIVERER DEG

ZIM LAT FOR LIFE GI R HÅP OG HJ ELP

VI TAR PULSEN PÅ NIELS CHRISTIAN GEELMUYDEN

SLIK SKAL DU SPISE NÅR DU TRENER KAFFE EN HELSEDRIKK?

HØYSENSITIV? LÆR OM HSP

INTERVJU

TRINE BERGE

OM SUPERMAT OG LIVSGLEDE

SPIS IS! Prøv våre oppskrifter på forfriskende og naturlig is

Sov deg til

bedre helse DE SKJULTE KONSEKVENSENE AV SØVNMANGEL FORSKERNES BESTE RÅD FOR BEDRE SØVN DRØMMENES FUNKSJON OG BETYDNING EKTE SKJØNNHETSSØVN

«Helse handler om mer enn bare å spise sunt»


Velkommen

Sov deg til bedre helse I LIFE LEVER VI for å finne den gode balansen mellom kosthold, mosjon og hvile. Og nettopp det å sove godt og nok ble en tydelige påminnelse da jeg leste reportasjen på sidene 18-21 om de skjulte konsekvensene av for lite søvn. Hvor ofte sover du egentlig nok ? I en travel og hektisk hverdag kan søvn synes som en luksus. Lytter vi til forskerne, forstår vi at søvn er en luksus vi absolutt bør unne oss. Søvnforskerne er nemlig klare i sin tale: sover du for lite, kan det få store konsekvenser for helsen din.

18

bør Derforove du s mer!

Rå e matgled

14

Å SPISE SUNN MAT er også viktig for helsen. For Trine Berge, en av landets fremste eksperter på rawfood, ble kostholdsendring løsningen da energien forsvant. Nå har hun levd rawfood-livet i 15 år og er full av energi! Les mer om hennes tanker om sammenhengen mellom mat og livsglede i portrettet på side 14-16.

28

HVA MED MOSJON? Ja visst! Også mosjon gir mer energi. På side 33 kan du la Leila Söderholm motivere deg til et mer aktivt liv. Hun gir gode tips som får deg til å stikke føttene i joggeskoene og komme deg ut i vår- og sommerværet. I tillegg finner du råd om mat som er bra for aktive kropper – og som selvsagt smaker godt.

Innhold nr 2 2016 5 Vi tar pulsen på …

14 Møtet

6 Helsesjekken

18 Dokument

9 Nysgjerrig på …

28 Oppskrifter

Niels Christian Geelmuyden.

Trine Berge.

Nyheter fra helseverden.

Søvnmangelens konsekvenser.

Kaffe.

Å GI EN HJELPENDE HÅND til noen som trenger det kan også gi glede. Lifes hjelpeprosjekt i Kenya, Zimlat for Life, har hjulpet flere tusen fattige mennesker til bedre liv. Dette kan du lese mer om på side 40. Med ønske om deilige vår- og sommerdager!

Smakfulle Buddha Bowls.

11 Er du høysensitiv? Følsomhet kan være en gave.

35 Trening

Finn fram joggeskoene!

12 Oppskrifter

40 Zimlat for Life

Sunne og naturlige ispinner.

Bistandssuksess i praksis.

GUNN ELISABETH FEIDJE Daglig leder Life Norge Hva vil du lese om? Del synspunktene dine med redaksjonen vår. Send mail til life@otw.se

utgis av OTW i samarbeid med Life

Adresse: Box 3265, 103 65 Stockholm

Ansvarlig utgiver: Thomas Johansson

Telefon: +46 850 55 62 00

Sjefsredaktør: Evelina Stucki

E-post: life@otw.se

Redaktører: Sophie Ekman

Lovisa Bergstrand Formgivning: Karin Löwencrantz

Adresse: Life Øvre Slottsgate 4 0157 Oslo

Prosjektleder: Marjo Ruotoistenmäki

Coverbilde: Jon Marius Nilsson

Annonsesalg:

Telefon: 22 40 53 00

For informasjon om Lifes produkter:

Life AS Totto Solvang (+47) 908 55 005

E-post: info@life.no

www.life.no

totto@life.no

Redaksjonen påtar seg intet ansvar for materiell som sendes inn uoppfordret. Siter oss gjerne, men oppgi kilde. For å kunne gi god service og korrekt administrasjon brukes moderne informasjonsteknologi i Life Europe AB, som eier og forvalter et oppdatert register over selskapets kunder. Det innebærer at informasjon gitt til Life Europe AB eller til magasinet Live Life, som navn, personnummer, adresse/ telefon/e-postadresser, produkt-, leveranse- og betalingsinformasjon, lagres digitalt og kan benyttes av Life Europe AB, eller av Life Europe ABs nøye utvalgte samarbeidspartnere, for informasjon og tilbud.

mai 2016| LiveLife | 3


NDS Nutrient Delivery System

Danmarks førenDe Probiotika i P u lv e r f o r m melkesyrebakterier

WW W.enG hol mnDs.D k

nDs Probiotic Classic ®

®

Godt dokumentert og testet for effektivitet, innhold og sikkerhet. Gode fordøyelsesenzymer og tarmbakterier i pulverform som fornyer og vedlikeholder en sunn fordøyelse. stress, hektisk livsstil, reiser, medisininntak, antibiotika og mat av tvilsom hygienisk kvalitet er alle faktorer som kan påvirke tarmens mikroflora. NDS® Probiotic Classic® er i pulverform og har i studier vist, at den tilfører opp til 20 ganger flere levende bakterier til fordøyelses­ systemet enn i kapselform.

® NDS tika Probio alle es av anbefal er erapeut t e d n e før ark og i Danm Norge.

nDs® skanDinavias mest komPlette Probiotika-serie består av 9 forskjelliGe effektive blanDinGer for treG maGe, stress, følsom tarm, løs maGe, vekttaP oG stress veD sPort/treninG.

leaDers in ProbiotiCs – in PoWDerform


Vi tar pulsen på … … NIELS CHRISTIAN GEELMUYDEN

Ekte matglede Niels Christian Geelmuyden (t.h.) har skrevet kokeboka «Sunnheten på bordet» i samarbeid med fotograf og forfatter René Zografos.

Vi liker å tro at norsk matproduksjon kun har rent mel i posen. Niels Christian Geelmuydens bøker Sannheten på bordet og Sannheten i glasset har vist oss en annen virkelighet. Nå er han ute med Sunnheten på bordet, en bok om naturlig mat. Sunnheten på bordet er Geelmuydens tredje bok om mat og mathelse, denne gang i samarbeid med fotograf og forfatter René Zografos. Boka byr på mange lekre oppskrifter på sunn og ren mat – i tillegg til en god porsjon folkeopplysning om råvarer og næringsinnhold. Vi blir stadig mer opptatt av hva vi spiser og drikker. Hva tror du er årsaken?

– Hovedårsaken er nok at stadig flere erfarer at det er noe alvorlig galt med drivstoffet. Ved å skifte drivstoff får de et bedre liv med færre helseplager og mindre bruk av medisiner, sier Geelmuyden. Personlig måtte det en nyretransplantasjon til for at han virkelig fikk øynene opp for sammenhengen mellom kosthold og helse. – Forskning tyder på at det er nær sammenheng mellom det vi putter i oss og egen helse. Studier viser blant annet at økologisk mat gjennomgående har et høyere innhold av antioksidanter, mineraler og vitaminer, nærings-

stoffer som skal motvirke at vi blir syke. Studier viser også at økologisk mat inneholder vesentlig mindre tungmetaller, muggsoppgift, fremmedstoffer, antibiotikaresistente bakterier og sprøytegiftrester, stoffer som øker risikoen for å bli alvorlig syk, poengterer han. I en ny bok (kommer i 2017) retter nå Geelmuyden lupen mot legemidler og legemiddelindustrien. – Nordmenn bruker medisiner for 22 milliarder kroner årlig, og bruken øker med nærmere ti prosent hvert år. Nesten en million nordmenn bruker minst tre reseptbelagte legemidler daglig. Dessverre er vi også blant dem som bruker mest antibiotika i Europa, og det på et tidspunkt da antibiotikaresistente bakterier fryktes å bli blant de største fremtidige trusler mot folkehelsen. Også forbruket av reseptfrie medisiner øker. Jeg vil finne ut hvorfor det er blitt slik, samtidig som jeg vil finne ut om legemiddelindustrien og myndighetene forteller sannheten om konsekvensene av en slik galopperende medisinbruk.

NIELS CHRISTIAN GEELMUYDEN Alder: 55 år. Bor: Tjøme i Vestfold. Gjør: Forfatter og journalist. Har utgitt 30 bøker. Aktuell med: Kokeboken Sunnheten på bordet, mer energi og bedre helse med naturlig mat. Mål: Skrive verden bedre.

Hva gjør du for å ta vare på egen helsa?

– Jeg spiser så ren mat som mulig, mest planter, unngår kjøtt, spiser villfisk, beveger meg mye, danser gjerne og padler hele sommerhalvåret. TEKST GØRIL EMILIE HELLEN FOTO RENÉ ZOGRAFOS

mai 2016| LiveLife | 5


Helsesjekken TEKST LOVISA BERGSTRAND & SOPHIE EKMAN

Hete helsedrikker EN HELSEDRIKK om dagen er en god vane. Her er de mest trendy forfriskningene akkurat nå.

Gullmelk

Kalles også Golden milk eller Turmeric latte. Inneholder gurkemeie og stammer fra den ayurvediske legekunsten. En velsmakende måte å øke inntaket av det populære gylne krydderet.

Matcha latte

Matcha er en grønn te i pulverform som lenge har vært brukt i japanske zenbuddhistiske teseremonier. Nå er det trendy å drikke matcha latte, det vil si matcha blandet med en varm, vispet melkedrikk.

Chaga-te

Chaga, også kalt kreftkjuke, er en sopp som først og fremst vokser på bjørk. Det kan drikkes som te eller blandes i en varm sjokoladedrikk. Chaga brukes også i helseshots og andre helsedrikker.

Kombucha

Kombucha er en te, som i likhet med en surdeig, kultiveres og gjæres til en sur, eddikliknende drikk som inneholder levende bakteriekultur. Selges på flaske, men du kan også brygge din egen.

Kefir

Kefir er en fermentert melkedrikk. Kefir kan lages på alle typer melk, også kokosmelk. Etter gjæringen blir det en syrlig probiotisk drikk med ulike bakteriestammer, vitaminer og mineraler. I butikken selges en type kefir som minner om surmelk eller yoghurt. Ordet kefir stammer trolig fra tyrkisk keif, som betyr «god følelse».

GULLMELK – SLIK GJØR DU:

Varm 2,5 dl mandel-, kokos- eller soyamelk i en kasserolle. Den skal ikke koke. Visp inn 1 ts malt gurkemeie, 1 klype kardemomme og 1 klype kanel. Vil du har den søtere, tilsett litt agavesirup eller honning. Drikk og nyt!

PALEO VAR DEN MEST googlede dietten i verden i 2015, i følge Googles trendrapport. Paleo-dietten tar utgangspunkt i maten mennesker har spist i millioner av år, før både jordbruket og den industrielle revolusjon. Det vil si en diett fri for behandlet mat, frokostblandinger, meieriprodukter og sukker, men som isteden fokuserer på kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker, frukt, nøtter og frø.

ER URTER BRA FOR HJERNEN?

EN STUDIE FRA Federal University of Rio de Janeiro i Brasil viser at urter positivt kan påvirke hjernen din. I et laboratorium ble stoffet apigenin, som blant annet finnes i timian, persille og selleri, påført stamceller fra mennesker. Etter 25 dager hadde stamcellene forvandlet seg til nerveceller, noe som ikke skjedde med stamcellene som ikke ble tilført apigenin. De nye nervecellene utviklet også sterkere synapser, det vil si koblingen mellom nervecellene. Forskerne spekulerer nå på om et kosthold med rikelige mengder apigenin kan påvirke utviklingen av nye hjerneceller og måten de kommuniserer. Kanskje grunn nok til å pynte maten med en ekstra persilledusk? 6 | LiveLife | mai 2016

Pssst!

Avkjøl deg med Lifes nye Aloe Vera Spray. Pris 99 kr/150ml.


Sunnere med handleliste

En amerikansk undersøkelse fra 2015 viser at de som bruker handleliste når de handler mat, både spiser sunnere og veier mindre enn de som ikke bruker liste. Handlelisten hjelper deg å unngå usunne impulskjøp. I tillegg sparer du penger.

Hårfin fra rot til topp!

FOR LIV OG LYST! Det er mange gode grunner for å holde liv i sexlysten! Sex frigjør blant annet endorfiner i hjernen, et hormon som gjør oss i godt humør og skaper lykkefølelse. Vi skiller også ut endorfiner når vi ler, trener eller er forelsket. Yonic er en intimolje som er spesielt utviklet for å forbedre sexlivet og vekke lidenskapen. Oljen stimulerer til seksuell aktivitet og øker følsomheten og nytelsen. Yonic består av vegetabilske oljer fra jojoba og søtmandel, oljer som beskytter, gjenfukter, balanserer og gir næring til følsomt vev. Inneholder også naturlige eteriske oljer fra sandeltre, patsjuli og lavendel, kjent for å øke følsomheten og stimulere til seksuell aktivitet. 199 kr/20 ml.

66% 

Lifes kunder foretrekker naturlig solkrem uten syntetisk filter. VELG RETT FILTER I SOMMER

SOLKREMER inneholder enten fysisk eller kjemisk filter. Forskjellen er at de filtrerer UV-strålene på ulike måter. Fysisk filter, for eksempel titandioksid, legger seg utenpå huden slik at de små partiklene i kremen reflekterer bort UV-strålene. I kjemisk filter absorberes UV-strålene av molekylene, og UV-strålene uskadeliggjøres gjennom en kjemisk reaksjon. For at en solkrem kan regnes som naturlig, kan den ikke inneholde syntetiske ingredienser som syntetiske kjemiske UV-filter, parabener, PEG, SLS, syntetisk farge, duft eller konserveringsmiddel. Skal du velge naturlig må du sjekke hva solkremen din faktisk inneholder!

Styrken sitter i røttene EN LETT HODEBUNNSMASSASJE i dusjen stimulerer sirkulasjonen og næringstilførselen til hårrøttene. For blankere hår kan du også skylle håret i kaldt vann. Kosttilskuddet Hair Volume kan være et alternativ for deg som sliter med dårlig hårvekst. I tablettene finnes det hårvekstfaktorer som gir næring og aktiverer prosesser i hårsekkenes celler. Tablettene inneholder eple, hirse, kjerringrokk, bukkehornkløver, biotin, zink og kobber. Kobber bidrar til en normal pigmentering av håret mens biotin og zink bidrar til å vedlikeholde et normalt hår. Pris 259 kr/30 tabletter.

MAILSTRESS? NEI TAKK! E-POST ER EN naturlig del av jobb og hverdag, men kan også være en kilde til stress og psykisk uhelse, i følge en undersøkelse fra Future Work Center i Storbritannia. Av de to tusen som ble spurt, svarte 62 prosent at e-posten er i gang døgnet rundt.

TRE TIPS MOT MAIL-STRESS: Slå av push-meldinger, det vil si at du automatisk får beskjed straks du får mail. Unngå å sjekke innboksen som det første du gjør om morgenen og det siste du gjør før du legger deg. Skill mellom jobb og fritid ved å slå av mailprogrammet på data og mobil når du ikke er på jobb.

1 2 3

VISSTE DU AT …

Shift All Natural Sun Cream SPF 15. Vannfast økologisk solkrem. Fri for parabener, kjemiske filtre, parfyme og tilsetningsstoffer. Pris 299 kr/120 ml.

... Frankrike kan være på vei mot et lovforslag som forbyr sjekking av jobbmail på fritiden? Det kommer fram i et forslag fra landets arbeidsminister. Allerede i 2014 trådte følgende fagforeningsforbud i kraft: ansatte innen teknologi- og konsulentsektoren skulle ikke lese jobbmail etter klokka 18.

Kundemøtet Reidun Kathrine Sørensen (68), Tønsberg. Hva har du handlet i dag? – Jeg har kjøpt Floradix Magnesium fordi jeg har tro på at det hjelper mot høyt blodtrykk. Jeg tror vi ofte får for lite magnesium, som også er bra for muskelfunksjonen og stoffskiftet. I tillegg kjøper jeg alltid nøtter, svisker, te og brød hos Life. Hva gjør du for å ta vare på helsa? – Mannen min og jeg går tur hver formiddag, noen ganger også kveldstur. I tillegg holder vi oss stort sett unna hvetemel, hvitt sukker og gjær. Vi kjøper alltid Draumebrød hos Life, et brød bakt med natron istedenfor gjær. Jeg har hatt noen plager gjennom årene og har derfor lagt om livsstilen. Det gjør at jeg har mye mer energi enn før. Har du et helsemotto? – For mye og for lite forderver alt. Og god helse holder humøret oppe! mai 2016| LiveLife | 7


Nysgjerrig på …

Trendy nitrokaffe

Tenk deg Guinness – men som kaffe! Den hotteste trenden i kaffeverden akkurat nå er imidlertid ikke hot, men kald. Såkalt nitrokaffe er kaldbrygget kaffe som behandles med nitrogengass under stort trykk for å skape en kremet, stoutliknende effekt. Sluttproduktet er en unik kaffeopplevelse med en karakteristisk og silkeaktig konsistens. Trenden startet i Portland i USA og har spredd seg raskt i kaffekretser.

Grønn kaffe

Grønne kaffebønner, som er ferske kaffebønner som ikke ristes, er en forholdsvis ny trend i kaffeverden. Bønnene er behandlet på lav temperatur for å bevare de opprinnelige egenskapene og inneholder store mengder klorogensyre. Grønn kaffe selges som regel som kosttilskudd i ekstraktform, men det er også mulig å kjøpe vanlige bønner. Merk at grønne kaffebønner ikke smaker som ristede, men mer som bitre urter og grønn te. Bønnene kan males, og du kan lage gode drikker ved å smaksette med for eksempel agavesirup og kardemomme.

Visste du att…

... Brasil er verdens største kaffeprodusent? I 2015 ble det eksportert rundt to millioner tonn kaffe fra Brasil. Det tilsvarer omtrent 250 milliarder kopper med kaffe.

KAFFE Kaffens påvirkning på helsa har vært omdiskutert, men ny forskning viser at det svarte gullet kan være sunnere enn vi har trodd. TEKST ANTON HANSSON FOTO SHUTTERSTOCK

Kaffe har hatt et temmelig dårlig rykte. Stress, mageproblemer og uro er noen av merkelappene kaffen har fått. De siste årene har imidlertid kaffens egenskaper blitt revurdert. Flere studier viser at måteholden kaffedrikking kan ha positiv effekt på blant annet diabetes og demenssykdommer. En svensk-finsk studie fra 2010 slo fast at middelaldrende som drikker tre til fem kopper kaffe om dagen, kan redusere demensrisikoen med inntil 65 prosent.

BEDRE KOFFEINFRITT?

Koffein har lenge blitt ansett som noe vi bør unngå i større mengder. Særlig i Nord-Amerika er koffeinfri kaffe et populært alternativ. Koffein påvirker sentralnervesystemet og har egenskaper som øker puls og blodtrykk – i tillegg til å være mildt urofremkallende. Koffeinfri kaffe fjerner disse effektene. Men mekanismen bak kaffens positive egenskaper er uklar, og enkelte studier peker på at den betennelsesdempende effekten ikke er like sterk når du drikker koffeinfri kaffe. Samtidig viser andre studier at også Fettkaffe for koffeinfri kaffe har positiv metthetsfølelse effekt på leveren, og at det Denne LCHF-inspirerte drikken skyldes andre egenskaper lages ved å blande kaffe og enn koffein. kokosolje (eller smør), noe som gir økt metthetsfølelse. Drikken går under navnet ”bulletproof coffee”.

8 | LiveLife | mai 2016

RISIKO VED OVERFORBRUK

De gode egenskapene til tross, kaffe innebærer også en viss risiko. Høye doser koffein er giftig, til og med dødelig i svært store mengder. Rundt 100 kopper kaffe anses å gi en dødelig dose koffein, så ta det rolig med påtåren! Koffein er også urofremkallende, og abstinensen kan gi ulik grad av hodepine, tretthet og mild depresjon.

Finnene er verdens mest kaffedrikkende folk. De drikker i snitt 3,5 kopper per dag. Nordmenn kommer på andreplass med 3 kopper kaffe hver dag.


«For meg er kvalitet viktig. Derfor velger jeg Synergy» Helene Ragnhild Kjent livsstilsblogger Bachelor i ernæring

Søtet med naturlig Stevia

Grønn smoothie: En håndfull spinat En halv avokado En scoop Synergy vanilje 4 isbiter 1/2 frossen banan 2 dl mandelmelk (vann)

En optimal blanding raw proteiner fra brun ris, erter og økologisk hamp, med fullstendig aminosyreprofil. Kommer i tre smaker; naturell, vanilje og sjokolade. Høyt proteininnhold. For den bevisste forbruker. Vegansk Allergivennlig

Gode smaker Lett å blande ut

Importør: Norges NaturmedisinSentral as - PB 529 Brakerøya, 3002 Drammen - Telefon: 32 24 05 50

www.thirdwavenutrition.com

PLANTFORCE® SYNERGY PROTEINPULVER


Mental helse

En gave å være høysensitiv

Opplever du at sterke følelser lett tar overhånd? Har du stort behov for egentid? Er du i overkant oppmerksom på hvordan andre har det? Du kan være høysensitiv – en Highly Sensitive Person (HSP).

Her er 10 typiske kjennetegn for høysensitive mennesker.

TEKST KATARINA SJÖSTRÖM FOTO SHUTTERSTOCK

B

egrepet HSP ble først lansert på 1990-tallet av den amerikanske psykologen og forskeren Dr. Elaine N. Aron. HSP er ingen sykdom eller diagnose, men et karaktertrekk som finnes hos 15-20 prosent av befolkningen. Egenskapen er medfødt, og innebærer at personen har et mer følsomt nervesystem enn andre. Høysensitive personer tar til seg tre til fem ganger mer informasjon enn resten av befolkningen. Det kan føre til at de lett blir overstimulert og har behov for å trekke seg unna. – Følsomhet vurderes ulikt i ulike kulturer. I kulturer som ikke verdsetter sensitivitet, har de med HSP ofte lav selvfølelse. De får høre ”så følsom du er”, og føler seg unormale, skriver Dr. Elaine N. Aron. PETRA DOKKEN er historieforteller,

foreleser og trendspaner – og dessuten høysensitiv. Hun kjenner seg godt igjen i beskrivelsen. – Da jeg var yngre, og før jeg visste

10 | LiveLife | mai 2016

ER DU HØYSENSITIV?

at det var mulig å sette ord på følsomheten min og at det var noe helt naturlig, kunne jeg føle meg liten i møte med kommentarer som ”ikke vær så følPetra Dokken som”. Nå er jeg både ydmyk og takknemlig for å være i kontakt med følelsene mine, forteller hun. Dokken hørte om HSP første gang i 2012. – Det var en stor lettelse, som å komme hjem. Plutselig fikk jeg en forklaring på følelsene mine. I dag opplever jeg det å være høysensitiv som en gave. Ved 20-årsalderen kunne jeg derimot bli grepet av panikkangst – jeg ikke visste hvordan jeg skulle håndtere alle følelsene. HØYSENSITIVE mennesker er ofte kreative og kunstneriske i livog yrkesvalg, men finnes også blant leger og advokater.

De er på hele skalaen fra introvert til ekstrovert, med overvekt i den første gruppen. Studier viser at høysensitive også har særlig høy grad av empati og risikoforståelse, er opptatt av samfunnsproblemer og blir både bekymret og engasjert av spørsmål knyttet til miljø, etikk og rettferdighet. En nylig publisert studie av blant annet Dr. Elaine N. Aron bekrefter at en høysensitiv hjerne reagerer med målbart større empati enn en ikke-høysensitiv. – I det vestlige samfunnet der empati og følsomhet etter hvert blir sett på som noe verdifullt, betraktes høysensitivitet mer som en ressurs, forklarer Petra Dokken. I en verden som domineres av det rasjonelle, raske og høylydte opplever imidlertid mange en lengsel etter et liv der de kan bruke hele seg og lytte til egne følelser. – Høysensitive mennesker trengs, mennesker som ikke kan la være å kjenne etter, som våger å leve autentisk ut i fra det vitenskapelige faktum at å kjenne er å vite, og at empati er en strategi, sier Dokken.

• God på å lese andre mennesker og blir lett påvirket av andres følelser, og humør. • Blir lett overstimulert, sliten og stresset. • Trenger ofte mer søvn enn gjennomsnittet. • Er lyd-, lys- og luktømfintlig. Mange har også lav smerteterskel. • Føler seg ofte annerledes. Kan ha lav selvtillit hvis følsomheten opplevdes negativ i oppveksten. • Har et rikt og komplekst indre liv og kjeder seg sjelden alene. • Behov for å trekke seg tilbake for å hente seg inn etter sosialt samvær eller sterke opplevelser. • Er ofte samvittighetsfull og grundig. Opptatt av å ikke gjøre feil og kan bruke lang tid på å ta beslutninger. • Følsom overfor effektene av kunstig stimuli som sukker, koffein og alkohol. • Blir sterkt beveget av naturen og av kunstneriske uttrykk som kunst, film og musikk.


3 for 2 Tilbudet gjelder fra 9.mai til 4.juni og i utvalgte i Life butikker med et velassortert utvalg.

(Mix and Match Flavors)


Naturlig is

Livet på en pinne Det er enkelt å lage pinneis selv, helt fri for laktose, gluten eller sukker om du vil. Det er minst like godt som kjøpeis – og innholder kun naturlige ingredienser. FOTO EVA HILDÉN OPPSKRIFTER SOPHIE EKMAN KERAMIKK EMMA LARSSON

Jordbær- og kokosis med acai

Søte jordbær sammen med kokos og vanilje er en uslåelig kombinasjon. Porsjoner: 6 ispinner 3 dl tinte jordbær + 2 jordbær til å pynte med 2 dl kokosfløte 2 ts vaniljepulver 5 ss cashewnøttsmør 2 ts acaipulver 2-5 ts agavesirup Slik gjør du: Bland alle ingrediensene bortsett fra agavesirup i en blender eller med stavmikser. Bland inn agavesirup, smak til så det blir passe søtt. Skjær jordbærene i tynne skiver. Hell røren i isformer og press jordbærskivene ned langs sidene. Sett i en pinne eller teskje, la stå i fryseren i minst 5 timer.

Tips!

Skyll isformene i varmt vann så løsner isen lettere.

12 | LiveLife | mai 2016


Tip s!

Har du noensinne sjekket hva vanlig kjøpeis inneholder? Ofte er innholdsfortegnelsen lang og mange ingredienser kan synes unødige. Lager du din egen is, har du full kontroll på innholdet, med få og naturlige råvarer. Isformer Det finnes mange ulike isformer å få kjøpt. Har du ingen – bruk en muffinsform! Som holder kan du kjøpe gjenbrukspinner i bambus, alternativt kan du bruke sugerør, pinner fra skogen eller teskjeer.

Frisk fruktis En deilig tørsteslukker som kan lages med det du har av frukt og bær! Porsjoner: 6 ispinner 1 kiwi 1 dl kokosvann 1 boks knust ananas, ca 200 g 1 ss baobabpulver ca 1-2 ss agavesirup ca 1 dl fryste bringebær

Slik gjør du: Skrell og skjær kiwi i tynne skiver. Bland kokosvann, ananas og baobabpulver i en mugge. Bland inn agavesirup litt om gangen, smak til så det blir passe søtt. Hell halvparten i isformer. Trykk ned et par skiver med kiwi langs sidene i hver form. Hell i resten av blandingen og press forsiktig ned 3-4 bringebær i hver form. Sett i en pinne eller et sugerør og la stå i fryseren i minst 5 timer.

Sødme Det kan virke unødvendig å tilsette søtt ettersom frukten allerede er søt, men husk at frukt blir mindre søt når den er fryst. Saftis Har du hjemmelaget hyllebæreller solbærsaft? Fyll i isformer og tilsett noen fruktbiter og bær. Smoothieis Lag pinneis av favorittsmoothien din! En sikker vinner hos både store og små.

Avokadois med sjokolade og valnøtter Hvem trenger Krone-Is eller PinUp når man kan spise avokadois med sjokolade? Porsjoner: ca 6 is 1 avokado 2 dl kokosfløte 4 ss raw kakaopulver 1 ss sterk kaffe 2 ts kokosolje 1 ts vaniljepulver 1 krm himalayasalt 2-5 ts agavesirup Slik gjør du: Bland alle ingrediensene unntatt agavesirup i en blender eller med stavmikser. Tilsett agavesirup litt etter litt, smak til så det blir så søtt som du ønsker. Hell røren i isformer, sett i en pinne og la stå i fryseren i minst 5 timer. Garnering: Hakk 0,5 dl valnøtter. Smelt 3 ss kokosolje, 0,5 dl raw kakaopulver og 1 ss agavesirup i en kasserolle. Hell sjokoladesausen over isen. Strø straks hakkede valnøtter på toppen og la sjokoladesausen stivne. mai 2016| LiveLife | 13


Energi til livet med

RÅ MATGLEDE Den som leter finner, tenkte Trine Berge (44) da hun som 24-åring la ut på leting etter maten og livsstilen som kunne gjøre henne frisk. Og hun fant og hun fant, så mye fant hun at hun har gjort det til livsoppgave å dele erfaringene med andre. Slikt blir det suksess av. TEKST GØRIL EMILIE HELLEN FOTO JON MARIUS NILSSON

– Jeg har alltid hatt stor utforskertrang. Jeg er litt sånn Espen Askeladd som leter og finner, undersøker og tester ut. Det som fungerer på meg selv, deler jeg med glede med andre. LETE, FINNE, FORSKE, DELE har blitt en livsstil og en

levevei for supermat- og rawfoodekspert Trine Berge. Faktisk begynte hun med supermat allerede på 1990-tallet, lenge før supermat hadde fått et navn. Over en kopp te og en vegetarisk lunsjrett på en økologisk kafé på Bislett i Oslo forteller hun om sin store lidenskap: et sunnere liv med supermat og rawfood. – På midten av 1990-tallet måtte jeg snu opp ned på kostholdet mitt da jeg i ett år lå mer eller mindre utstrakt på sofaen, fullstendig tappet for krefter og med et immunforsvar som en hullet sveitserost. Sakte, men sikkert fikk jeg kreftene tilbake ved å legge om livsstilen. Jeg kuttet ut melk, sukker og gluten og begynte med supermat, detox og tanketrening. Når det virket på meg, hvorfor skulle det ikke også virke på andre? tenkte jeg, og startet like godt en helsekostforretning med import av produkter jeg visste var bra for meg, men som jeg ikke fikk kjøpt i Norge, forteller Trine, som nå har levd supermatlivet i 15 år. Det var altså egne smertelige erfaringer som ble starten på supermateventyret. I samarbeid med supermatguru John Opsahl utviklet hun merkevaren Supernature, en supersuksess som i 2014 ble solgt til Soma. – Fremdeles er supermat forbundet med noe mystisk, noe det er lett å latterliggjøre. Men supermat er ikke noe hokuspokus. Det er ren mat med et eksepsjonelt høyt og bredt 14 | LiveLife | mai 2016

næringsinnhold som gjør godt for kroppen. Vil du spise det, fint. Hvis ikke, ja, så kan du la være. LYSTPRINSIPPET ER VESENTLIG i Trines liv, og hun er opptatt av å ta valg av glede og lyst, ikke av frykt. – Hvor mye i livet gjør vi egentlig av frykt eller redsel for å gjøre feil? Livet blir så mye bedre hvis vi heller bruker gleden som rettesnor – ikke minst i et samfunn der mye handler om å være perfekt, ta de rette valgene, aldri feile, ikke stoppe opp og kjenne etter. Selv stopper hun opp litt hver dag, tar seg tid til å se innover, selv om det kan være krevende. – Det er lettere å kjøre på og holde seg i gang på utsiden – selv om det enkleste i verden egentlig burde være å sette seg ned og gjøre ingenting. Kanskje har vi ikke lært hvordan vi jobber med oss selv bak fasaden. Og jo lenger du har gått på akkord med deg selv, desto mer krevende er det å finne roen og stillheten, sier hun – og fortsetter. – Jeg har lært meg å akseptere alle sider ved meg selv, også de jeg ikke liker så godt. Sårbarheten og frustrasjonene, den lille, redde jenta som finnes inni meg et sted, men også villhesten og den modige delen. Favner du hele deg, lever du også bedre med deg selv. Helse handler om så mye mer enn bare å spise og leve sunt. Å spise og leve sunt er imidlertid er livskall for Trine. Hun starter ofte dagen med en supersmoothie, og lever ellers etter prinsippet om at maten hun spiser, skal være så ren som mulig. I perioder spiser hun nesten bare rawfood, men skeier gjerne ut med en burger i ny og ne. Er hun på besøk,

TRINE BERGE

Alder: 44. Familie: Singel. Bor: Oslo. Gjør: Rawfood- og supermatspesialist, yogainstruktør og inspirator. Livsfilosofi: Jeg er mer opptatt av å være hel enn perfekt. Fokuser på det som gir deg energi og den gode følelsen, gjør mer av det og du gjør automatisk mindre av det som tapper deg for energi. Blogg: Superdamebloggen.no


«Favner du hele deg, lever du også bedre med deg selv. Helse handler om så mye mer enn bare å spise og leve sunt.» mai 2016| LiveLife | 15


Dette er supermat

Trine Berge definerer supermat spiser hun det som blir servert. som mat fra naturen med særlig – Jeg er opptatt av at rawfood høye konsentrasjoner av viktige og sunn livsstil ikke skal bli enda næringsstoffer. Eksempler på suen ting vi må gjøre for å bli perpermat kan være visse typer alfekte. Da kan det fort bli en ger, gress, urter, røtter, tvangstrøye framfor å gi frihet til grønnsaker, frukt og bær. større livsutfoldelse. Hun snakker om ærligheten i livet, om å leve ekte. – Vi er heldige i vår del av verden. Vi har valgmuligheter, også til å leve i pakt med egne verdier. Det er mange hensyn å ta og de færreste kan styre livene akkurat som de vil, men jeg er overbevist om at vi kan styre mer enn vi tror, sier hun – og stiller følgende spørsmål: TRINES FEM Våger du å spørre deg selv om du lever etter eget hjerte, eller RÅD FOR følger du ubevisst verdier andre har definert som ”riktige”? BEDRE HELSE Selv bestemte hun seg for å følge hjertet. Det førte henne • Følg gleden i til USA og utdanning som rawfoodkokk. I dag regnes hun livet - hva insom en av de fremste på sitt område i Norge. Hun er også spirerer DEG? utdannet yogalærer. • Spis mye planÅ følge hjertet betyr imidlertid ikke at livet er en evig dans tebasert kost på roser, selv ikke for superdame Trine Berge, som er et av og inkluder rawfood og sudisse skinnende menneskene som tilsynelatende er fylt av en permat i kostutømmelig brønn av liv og lyst. holdet ditt. – I dag, for eksempel, sier hun og snurrer litt på tekoppen, • Spis ren og var jeg ganske sliten før jeg skulle på dette intervjuet. Egentøkologisk mat. lig hadde jeg mest lyst til å bare krølle meg sammen hjemme i sofakroken. Okei, nå er du litt sliten, men det er greit, sa jeg • Beveg deg, finn en treningsform til meg selv. Ved å anerkjenne og inkludere følelsene unngår du liker. jeg å bli overmannet av dem. Så kan jeg heller krølle meg • Gjør mer av sammen i sofaen etterpå. Vi har også mye igjen for å dempe det som er sunt de selvkritiske tankene, men heller lære oss å være vår egen og mindre av bestevenn.

INGENTING TYDER PÅ at hun er sliten når hun snakker om det hun virkelig brenner for: å hjelpe folk til sunnere og mer energifylte liv. 16 | LiveLife | mai 2016

det som er ikke så sunt!

– Mange tror at sunt betyr å slutte med alt som er gøy og godt, men det er jo tvert om! Spiser og lever du sunt, får du energi til å leve det livet du ønsker. Og rawfood og supermat er kjempegodt! Om smaken er uvant til å begynne med, skjerpes smakssansene etter hvert. Etter en stund trenger du for eksempel ikke så mye søtsmak for at det virkelig skal smake søtt. Når du i tillegg erfarer hvor mye mer opplagt og fylt av energi du føler deg, er det ingen vei tilbake! Selv har hun gjort det til levevei å gi av egne erfaringer og tilby folk påfyll på samlinger i inn- og utland. På menyen står yoga, supermat, rawfood, kokkekurs, inspirasjon og coaching. – På retreatene inviterer jeg folk til å prøve ut det jeg selv har funnet som gir god helseeffekt – og så tar folk med seg det de selv trenger eller ønsker videre i livet. Jeg er opptatt av at enhver må finne sin egen vei. Og det er på mange måter Trine Berge i et nøtteskall. Hun viser vei, men formaner ingen. – Målet er ikke å leve riktig på den ene eller andre måten, men å finne det som gir deg mer energi, overskudd og balanse. Jeg er opptatt av at vi ikke skal la oss styre av frykt for ikke å være bra nok eller velge riktig nok, men heller glede oss over livet og ta valg som gjør at vi har energi til å utfolde oss slik vi ønsker. Jeg er likevel ikke i tvil om at maten vi spiser i stor grad påvirker hvordan vi har det. Det har jeg selv erfart. L


• Dekker hele dagsbehovet • Vegetabilsk kapsel

Naturlige vitaminer tas bedre opp av kroppen enn kunstig fremstilte. Inneholder blant annet: 12 vitaminer 8 mineraler brokkoli solbær guava blomkål

Naturlig innhold basert på blant annet mais, soyabønner og guava.

Kosttilskudd* med

Naturlige

VITAMINER ”Naturlige tilskudd som kroppen gjenkjenner”

kvinne 55+ Multivitaminene finnes også som:

189,-

MultiMan55+ MultiWoman MultiMan MultiVegetarian

for 90 kapsler.

Les mer om multivitaminer på:

Miljøvennlig emballasje.

www.life.no

* Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.

Hold deg naturlig frisk.


Dokument: SØVN

SOV GODT – om de skjulte konsekvensene av søvnmangel

Vi vet at søvn er viktig, men vet du hvor viktig? Ny forskning viser at selv om du føler deg opplagt etter fem-seks timers søvn, påvirkes helsen din negativt. – Det er farlig hvis du bevisst velger å sove for lite, sier søvnforsker Christian Benedict. TEKST SOFIA ZETTERMAN ILLUSTRASJONER MALIN ROSENQVIST

D

e fleste kjenner igjen følelsen av at døgnet ikke har mange nok timer. For mange er det søvnen som må lide i kampen for å rekke alle ”må” og ”bør”. Og kanskje føler du at du faktisk klarer deg ganske bra med mindre søvn? En ny undersøkelse ved Uppsala Universitet i Sverige viser imidlertid at selv om du tilsynelatende ikke påvirkes nevneverdig når søvnen halveres, gjør det noe med kroppen.

18 | LiveLife | mai 2016

SØVN FORBEDRER STRESSMESTRINGEN DIN

Christian Benedict.

En av konsekvensene er at søvn påvirker prestasjonsevnen din. – Vår studie viser at prestasjonsevnen under stress forverres betraktelig hos de som har sovet for lite, sammenliknet med kontrollgruppen. Resultatet er relevant både for den enkeltes hverdag og for samfunnet. At nærmere halve befolkningen ikke sover nok, og dermed risikerer å underprestere på skole og jobb, vil på sikt kunne påvirke økonomien vår, mener søvnforsker og dosent Christian Benedict. Det var stor forskjell på hvordan personene i studien klarte å håndtere oppgaver under stress, avhengig av om de sov åtte eller fire timer. Dette til tross for at deltakerne som hadde sovet lite selv ikke følte seg nevneverdig påvirket av søvnmangelen. Det er nettopp dette som er farlig, mener forskerne. For selv om du klarer å komme deg på jobb eller skole og tilsynelatende fungerer normalt, så tar kroppen din skade av den reduserte søvnen.


SØVNMANGEL KAN REDUSERE HUKOMMELSEN En konsekvens av søvnmangler eller dårlig søvnkvalitet kan være redusert evne til å huske eller lagre minner. – Søvn hjelper deg å overføre ny kunnskap og erfaring til langtidsminnet. I våken tilstand tar vi hele tiden inn informasjon, og det er først når vi sover at hjernen skaper plass for ny informasjon på harddisken din, sier Benedict. En ny britisk studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cortex viser dessuten at sju timer med søvn er et minimum for at hjernen skal klare å gjenskape informasjon fra langtidsminnet. Søvn påvirker også evnen vår til å løse intellektuelle problem. Søvnen har nemlig en viktig psykologisk funksjon – den hjelper oss å sortere alle inntrykkene fra dagen og forbereder oss til neste dag. Sover vi dårlig en natt, blir vi trøtte, irritable, dårligere til å håndtere stress og evnen til konsentrasjon og hukommelse svekkes. – Har du intellektuelle problem du skal løse – sov på det. Det hjelper deg faktisk til å finne løsninger, sier Benedict.

SØVNMANGEL KAN FØRE TIL SYKDOM Flere nye studier viser også at du trenger å sove ordentlig for å unngå å bli syk. – Når vi sover, renser hjernen bort stoffer som kan påvirke hjernehelsen negativt. Sover du ikke nok, blir disse skadelige substansene igjen, noe som blant annet kan føre til hjernesykdommer, forklarer Christian Benedict. En av Christian Benedicts studier viste at hos personer med kronisk søvnforstyrrelse økte risikoen for Alzheimer og andre former for alvorlige sykdommer. Også immunforsvaret forringes raskt av søvnmangel. – Du utsettes lettere for infeksjoner når du ikke sover nok. Forskning har vist at hvis du sover dårlig natten etter at du har tatt en vaksine, påvirker det hvor god vaksinebeskyttelsen er ett år senere. Dette skyldes at når du sover, frigjøres ulike hormoner som støtter immuncellene som styrer produksjonen av antistoffer.

”Mange tror det ikke spiller noen rolle om de tar en kopp kaffe om kvelden.”

Forskere ved Carnegie Mellon University og University of Pittsburgh Medical Center i USA oppdaget at mennesker som sover rundt seks timer per natt, har fire ganger større risiko for å bli forkjølt når de utsettes for virus sammenliknet med de som sover mer enn sju timer. Det er verdt å merke seg at det først og fremst var antall timer søvn som var avgjørende, mens faktorer som alder, stressnivå, inntekt eller hvorvidt de røkte ikke påvirket resultatet i samme grad.

SØVNKVALITETEN ER AVGJØRENDE I følge Christian Benedict kan det faktum at eldre mennesker har dårligere immunforsvar, økt infeksjonsrisiko, hukommelsessvikt og lavere forbrenning, knyttes til at vi med alderen også får dårligere dypsøvn. Ettersom hvert av de ulike stadiene i søvnen spiller en viktig rolle for ulike biologiske prosesser, er det ikke bare viktig å sove nok, men også ha god søvnkvalitet i alle stadier av søvnen. – Mange tror det ikke spiller noen rolle om de tar en kopp kaffe om kvelden, ettersom de sovner uansett. Problemet er at dypsøvnen din ikke får samme intensitet og kvalitet når du har koffein i kroppen. Og kroppen din påvirkes på samme måte av dårligere søvnkvalitet som av for lite søvn.

Så mye søvn trenger du Mengden søvn vi trenger for å fungere optimalt varierer i løpet av livet, avhengig av alder og aktivitetsnivå, helsetilstand og livsstil. I perioder med stress eller sykdom trenger kroppen mer søvn for å leges og orke mer. Den generelle anbefalingen er likevel 7–9 timers søvn for en voksen, mens barn som vokser og tenåringer trenger mer. Etter 55-årsalderen reduseres søvnbehovet, men anbefalingen ligger fremdeles på rundt 7 timer.

mai 2016| LiveLife | 19


Dokument: SØVN ALKOHOL FORRINGER SØVNKVALITETEN

LANGVARIG SØVNMANGEL ER FARLIGST

Alkohol har svært negativ innvirkning på søvnkvaliteten din. Er det mulig å hente inn tapt søvn? Forskerne er uenige. Selv om du tror at du sovner bedre etter et glass vin, vil Etter en kort periode med lite søvn er det mulig å ta igjen REM-søvnen påvirkes negativt. Og REM-søvnen er den søvn og dermed gjenopprette visse funksjoner. Men har du eneste tiden på døgnet da hjernen din får hvile. søvnmangel over tid, kan kroppen påvirkes permanent. – REM-søvnen påvirker først og fremst den fremre del av Hvor raskt rammes vi av de skjulte konsekvensene av for hjernen, det vil si korttidsminnet, tolkning av sinnsinntrykk lite søvn? og den delen som kontrollerer impulsivitet. Drikker du – Det er en gråsone. Mange konsekvenser kommer alkohol, reduseres den tiden du befinner deg i REMganske raskt, men hvordan du påvirkes henger samsøvn, noe som kan føre til økt impulsivitet. Det kan men med faktorer som alder, helse og dine genetisLes mer innebære at selv om du har bestemt deg for ikke ke forutsetninger. Men vi vet at de som bevisst om søvn ! å spise godteri, klarer du ikke å la være når utsetter seg for langvarig søvnmangel, også På life.no kan du blant annet søtsuget melder seg. utsetter seg for en betydelig økt risiko for alvorlese om åtte uvaner som fører lige sykdommer. Risikoen for å utvikle for til søvnmangel, hvordan du kan eksempel Alzheimer øker med 50 prosent. SØVNMANGEL KAN FORSTYRRE forbedre søvnkvaliteten din og Christan Benedict er sterkt imot trenden om FORBRENNINGEN hva det innebærer å være morat vi skal sove mindre og prestere mer. Christian Benedict har også forsket på hvordan genmenneske eller nattugle. – Mange ser på søvn som ”sløsing med tid” og søvnmangel påvirker forbrenningen. Les mer på life.no/sovn tror ikke de trenger så mye søvn. De synes de – Forbrenningen reduseres når du sover dårlig, håndterer jobb og hverdag på en god måte, og fornoe som gjør at det trengs mer insulin for å bryte ned står ikke at kroppen påvirkes negativt av søvnmangematen. To netter med dårlig søvn er nok til å redusere len. forbrenningen. Med dette i bakhodet er det skremmende at en studie viser En studie fra 2015 viser hvordan våre såkalte klokkegeat 30 prosent av alle elever i alderen 12-19 år ikke sover nok, ner – de genene som styrer vår indre klokke, energibruk og og at nesten annenhver voksen har søvnproblemer. forbrenning – mister evnen til synkronisering ved søvnman– Det er farlig å bevisst velge å sove for lite. Prisen er høy, gel. Det kan føre til en negativ effekt på stoffskiftet, som igjen du betaler med helsen din. Du påvirkes av de negative effekfører til vektøkning og økt risiko for diabetes. tene selv om du ikke direkte merker det. Søvn er ikke en luksus, det er en nødvendighet!

KROPPENS FIRE SØVNFASER Søvnen består av fire faser som kommer i syklus 4-6 ganger per natt.

En god natts søvn ... ... påvirker kroppens og hjernens restitusjon og bearbeider dagens inntrykk. ... forbedrer hukommelsen.

INNSOVNING – en kort overgang fra våkenhet til

... er viktig for kroppens forbrenning.

søvn. Vi våkner lett i denne fasen.

... hjelper produksjon av antistoffer.

LETT SØVN – utgjør mer enn 50 prosent av den

... styrker immunforsvaret.

DYPSØVN – utgjør cirka 15 prosent av søvnti-

... senker nivået av stresshormonene kortisol og adrenalin.

totale søvnen. Pusten går langsommere, hjertefrekvens, blodtrykk og forbrenning går saktere og musklene slapper av.

den. Hjernen henter seg inn og veksthormoner skilles ut. Vi er vanskelige å vekke og det trengs lydnivå rundt 70 dB (en lettmotorsykkel) for at vi skal våkne. Mange – særlig menn – begynner å snorke.

REM-SØVN – Rapid Eye Movement sleep (raske øyebevegelser) utgjør den klassiske drømmesøvnen og omfatter opp mot 20 prosent av søvntiden. I denne perioden overføres inntrykk og kunnskap fra kortidsminnet til langtidsminnet, og musklene er så avslappet at vi ikke kan reise oss selv om vi vil – dette er kroppens egen sperre for at vi ikke skal stå opp og leve ut drømmene våre.

20 | LiveLife | mai 2016

... påvirker hormoner som veksthormon, testosteron og serotonin.


7 tips for bedre søvn IKKE SPIS FOR SENT

rett før du legger deg 1 Etkanmåltid forstyrre innsovningen, særlig

hvis maten innholder mye fett. Det tar lenger tid for kroppen å fordøye tung mat. Dermed holder kroppen deg våken fordi magen og tarmene må jobbe.

LA MOBILEN LIGGE

nettbrett og data, jobbmail 2 Dropp og facebook før du legger deg. Hjernen trenger å roe ned før leggetid, og lyset fra skjermen forstyrrer produksjonen av melatonin, hormonet som gjør deg søvnig. La soverommet være en mobil- og datafri sone.

UNNGÅ KAFFE, COLA OG SVART TE

skal helst inntas før klokka 3 Koffein to på ettermiddagen. Kaffe stykker opp søvnen og påvirker melatoninproduksjonen. Prøv heller en beroligende te før sengetid.

DROPP ALKOHOLEN

har negativ effekt på den 4 Alkohol dype REM-søvnen. Søvnkvaliteten blir dårligere og du våkner oftere. Dyp søvn som skyldes alkoholinntak kan også føre til pusteproblemer og snorking.

STOPP TANKEKVERNA

og uro er årsaken til nesten 5 Stress halvparten av alle søvnproblemer. Forsøk å løse problemene før du legger deg. Ha papir og penn ved siden av sengen og skriv ned alt du trenger å huske til morgendagen, da sovner du kanskje lettere.

SLUTT MED SNUS OG RØYK

forskning viser at 25 prosent 6 Ny av alle røykere får for lite søvn, noe som trolig skyldes nikotinnivået i kroppen. Røyk og snus har negativ innvirkning på søvnkvaliteten.

DEMP BELYSNINGEN

din har godt av faste 7 Kroppen søvnrutiner. Begynn å forbered

kroppen på søvn et par timer før du skal legge deg. Demp belysningen, slå av tv, data og andre skjermer. 

mai 2016| LiveLife | 21


NYHET! SUPENATURE LOVES

KOS DEG MED GOD SAMVITTIGHET! SPRØ KOKOS MMM..MORBÆR

SALTE CASHEWNØTTER

GOJIBÆR MED RÅSJOKOLADE

100% NATURLIG * ØKOLOGISK * NATURLIG GLUTENFRI

TIPS – BRUK SOM TOPPING PÅ GRØT ELLER YOGHURT ELLER SPIS DEN RETT FRA POSEN!


Timian kan lindre tett nese og kan virke lett slimløsende


Dokument: SØVN

Skjønnhetssøvnen

– vitenskapelig bevist!

Hvilken nattkrem som passer akkurat din hud, er individuelt – enkelte trenger ingen krem i det hele tatt. En god natts søvn er nemlig i seg selv et av de beste skjønnhetsmidlene på markedet. TEKST PETRA DOKKEN ILLUSTRASJON MALIN ROSENQVIST

AT SKJØNNHET KOMMER innenfra, er vitenskapelig bevist. Og det er en kjent sak at søvn bidrar til å gjenopprette en rekke fysiologiske og kognitive prosesser. Den dype søvnen er aller viktigst for helsen. I løpet av timene med dyp søvn jobber veksthormonene med fornyelse og gjenoppbygging av cellene våre. Når det gjelder huden, handler det først og fremst om kollagensystemet. Kollagen er et fiberprotein som påvirker glatthet og spenst. Men søvnen påvirker også hvordan vi oppfattes av de rundt oss. Forskere ved Karolinska Institutet i Sverige har i en studie slått fast at det er en klar sammenheng mellom søvn og tiltrekningskraft. Studien viste at etter en eller flere netter med dårlig søvn fikk testpersonene tegn til mørke ringer under øynene, hengende øyelokk, røde øyne, blekhet og tristhet. Ingen av disse tegnene ble oppfattet som attraktive i studien. Uttrykket skjønnhetssøvn inneholder altså en stor porsjon sannhet. Den som er utsovet og uthvilt, ser sunnere ut og oppfattes som mer attraktiv. KIM WALLERIUS er hudterapeut og driver egen salong der hun i all hovedsak bruker naturlige produkter. – I løpet av natten skjer det mye i alle kroppens organer,

ZZ Sensitive Night

Nattkrem med anti-agingeffekt for følsom hud fra Annemarie Börlind. Pris 499 kr/50 ml.

også huden, som får mulighet til å hente seg inn. Vi som lever med fire årstider burde tilpasse oss dette, for eksempel ved å tillate oss å sove mer i den mørke årstiden. I tillegg bør vi velge produkter som er tilpasset det skiftende klimaet. Kim sier at mange oftere opplever tørr hud om vinteren, noe som er naturlig ettersom huden påvirkes av tørr inneluft og kulde. Om sommeren er huden gjerne mykere fordi temperaturen og luftfuktigheten er høyere. Akkurat nå er kokosolje et populært alternativ til nattkrem, og mange hyller oljens mykgjørende og glansgivende effekt på huden. Men om den passer din hudtype, er individuelt, forklarer Kim, som gjerne bruker oljer både til rensing og smøring av huden. – Er du tørr, kan det være bra å smøre ansiktet med en olje eller krem før du legger deg, kanskje en med rose, som virker beroligende. Eventuelt en fet salve med ringblomst. Har du derimot solt deg for mye, kan aloe vera være bedre. Men jeg vil også slå et slag for en naturlig og naken skjønnhetssøvn. En skikkelig rens fulgt av en god natts søvn kan være nok, sier hun. Den naturlige rytmen, både hudens og nattesøvnens, er veien til varig skjønnhet.

Life Coconut Oil

Kokosolje for mykgjørende og beskyttende hudpleie. Pris 159 kr/500 ml.

Visste du…

... at Dr. Hauschka er et av få skjønnhetsmerker som anbefaler en helt fettfri hudpleie om natten?

Night serum Evening Primrose

Nattkrem for moden hud fra Weleda. Pris 449 kr/30 ml. 24 | LiveLife | mai 2016

Et lett, fettfritt nattserum fra Dr. Hauschka. Pris 349 kr/25ml.


GULLPAKKEN!

Forbrenningste og Grønn Kaffe m/konjac

Forbrenningste • • • • • • • • • • • •

Pulver til instant urtedrikke Velsmakende, velgjørende, lett å tilberede og drøy i bruk Artisjokk ekstrakt bidrar til vektreduksjon Standardiserte ekstrakter gir en helt annen effekt og smak enn det en kan oppnå ved bruk av tørkede urter Summen av virkestoffene reduserer ikke bare vekten, men gjør at hele kroppen fungerer på en bedre måte Øker fettforbrenningen Vanndrivende Virker oppkvikkende og energi givende Øker vitalitet og velvære Har en gunstig effekt på kolesterolet

120 g

Grønn Kaffe m/Konjacrot • • • • • • • • • • • •

er fremstillet av grønne, eller “rå”, ubrente kaffebønner. er en potent, naturlig antioksidant som kan bidra til å beskytte kroppen mot frie radikaler stress og skade. er ideell som vekttap supplement er kjent for å øke forbrenningen, men vil ikke føre til nervøse følelser som er forenet med koffein koffein kan bidra til å frigjøre fettsyrer fra fett som er lagret i kroppen. klorogensyre hjelper leveren til å behandle disse fettsyrene mer effektivt et helt trygt, naturlig supplement produsert i Norge inneholder 50 % klorogensyre

60 kapsler

CHAGA EKSTRAKT (skogens diamant) Chaga (eller Kreftkjuke) er en sopp som vokser på bjørk. Den har en kaffelignende smak. Soppen utgjør den kraftigste naturlige antioksidanten som er kjent. Av alle medisinske sopper har chaga trolig det største mangfoldet av medisinske egenskaper. • • • • •

Kraftig antioksidant Styrker immunforsvaret Kan opprettholde sunn hud og sunt hår Generelt styrkende Magestyrkende

100 ml

GURKEMEIE m/Vitamin K2 og Vitamin D3 ”Naturens kortison” Vitamin K2 kan bidra til å opprettholde normal benbygning og til normal koagulering av blodet (blodlevring). Piperin øker opptaket av cucurmin og fremmer virkningen. D-vitamin bidrar til normalt immunforsvar, øker opptak av kalsium og er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner. Tilskudd av D-vitamin anbefales av Helsedirektoratet. • • • • • • • •

Bidrar til å senke høyt skadelig kolesterol En kraftig antioksidant Styrker immunforsvaret Galledrivende Forbedrer fettfordøyelsen Betennelsesdempende Demper giktsmerter Demper ledd- og muskelsmerter

60 kapsler

www.bioform.no

Hold deg naturlig frisk


Dokument: SØVN

”Vi kan trene opp ferdigheter i drømme” Hver natt klatrer vi ufrivillig inn i drømmenes verden, en verden som aldri slutter å fascinere. Forskere tror nå at drømmer kan ha bidratt til menneskenes overlevelse. TEKST SOFIA ZETTERMAN

26 | LiveLife | mai 2016


T

eoriene om drømmenes funksjon og betydning har variert gjennom århundrene. Tidlige sivilisasjoner tolket ofte drømmer som budskap fra guder eller ånder, mens forskerne tidlig på 1900-tallet interesserte seg for drømmer som budbringere fra underbevisstheten. Sigmund Freud lanserte teorien om at drømmer er et resultat av en indre konflikt på grunn av ubevisste og undertrykte lyster. Teorien ble riktignok Visste du… aldri vitenskapelig undersøkt og er siden blitt … at vi drømmer flere forkastet.

ENKELTE FORSKERE MENER at trusselteorien er for snever, og har derfor lansert den ”sosiale evolusjonssimuleringsteorien”. Den bygger på at drømmer også kan omfatte sosial interaksjon. Det å trene i drømme på hvordan vi håndterer sosiale situasjoner, kan også komme til nytte i våken tilstand. – Forfedrene våre trengte sosiale kunnskaper for å overleve og føde avkom. Er du sosialt kompetent, øker sjansen din til å overleve fordi du da har et større sosialt nettverk, har støtte fra omgivelsene, høyere status og lettere for å finne noen å få barn med, ganger i de ulike søvnforklarer Katja Valli. fasene i løpet av natten? Ifølge forsker og professor Torbjörn Åkerstedts Den første drømmen er teori fungerer drømmer også som en slags nattlig alltid kort, mens drømmen som kommer senere, etter terapi, ettersom REM-søvnen hjelper oss å bearden dype søvnen, er lengre beide vanskelige opplevelser. Ved å gjenta negative og mer livlige. minner kan du skape nye assosiasjoner, og dermed tilpasse deg erfaringene. På den måten bidrar drømmene til å gjenopprette den emosjonelle og mentale balansen. Den som ikke sover, blir mer følsom og nervøs.

DAGENS DRØMMEFORSKERE benytter elektroencefalografi (EEG) for å registrere hjernens aktivitet under søvnen. Men spørsmålet om hvorvidt drømmene faktisk har en funksjon, eller om de bare er et biprodukt av søvnen, er foreløpig ubesvart. Katja Valli er drømmeforsker ved Høyskolen i Skövde og Åbo universitet. Hun er fascinert av at vi mennesker tilbringer flere år av livet i en innbilt verden skapt av hjernen. – Jeg vil finne ut hvorfor hjernen skaper drømmer, hvordan den gjør det rent nevromekanisk og om det er mulig at drømmer har hatt en funksjon i evolusjonen og våre forfedres utvikling. Katja skrev doktoravhandling om den såkalte trusselsimulasjonsteorien, en teori som tar utgangspunkt i at de fleste av drømmene våre er truende eller ubehagelige, og at de fungerer som en slags psykologisk trening i møte med vanskelige situasjoner i virkeligheten. – Forfedrene våre levde med stadige trusler fra omgivelsene. Det å drømme hjalp dem å forberede seg på hvordan de skulle møte disse truslene. På samme måte som piloter trener på å lande i en flysimulator, kan vi simulere og trene opp ulike ferdigheter i drømmene våre.

Bevisste drømmer – drømmer du kan styre

Mange ser på de bevisste drømmene som mest spennende. Disse kalles også klare eller lucide drømmer. Dette er drømmer som innebærer at du er klar over at du drømmer – mens du fortsatt drømmer. Dermed kan du også påvirke og styre innholdet i drømmen. Forskerne mener dette fenomenet kommer av at hjernen er våken en kort tid mens REM-søvnen pågår. – En klardrøm kan ta deg med på fantastiske opplevelser og på eventyr du aldri ville fått oppleve i våken tilstand, som å lære deg å fly, reise til verdensrommet eller ha sex med George Clooney. Forskning har også vist at hvis du trener på et atletisk moment i klardrømmen, blir du også bedre på dette i våken tilstand, sier Katja Valli. I følge Adrian Parker, professor i psykologi ved Göteborgs universitet, opplever 60-85 prosent av oss bevisste drømmer nå og da. Opplevelsene kan variere fra noen sekunder til en lengre reise gjennom underbevisstheten.

Disse simulerte øvelsene i drømme kan ha bidratt til våre forfedres overlevelse.

til 4 steg e t beviss er drømm

Å TOLKE DRØMMENE gjennom symboler avfeier Katja Valli som en gammeldags og lite troverdig metode. – Hvordan skal vi vite at betydningen vi gir dem er riktig? Og det er urimelig å tro at betydningen er den samme for ulike individer, mener Katja. – Å drømme om en slange tolkes ulikt av en som er svært redd for slanger og en som jobber i en zoologisk have. Med andre ord fungerer ikke drømmetydningsbøker, ifølge Katja. – Den beste tolkeren av en drøm er den som drømmer. Bare du kan finne pålitelige sammenhenger mellom din egen drøm og virkeligheten, og dermed gi drømmen mening. Du kan selv fundere over hvorfor akkurat denne personen dukker opp i drømmen din, hvordan personen oppfører seg, hva det fikk deg til å føle og hva den personen betyr for deg i det virkelige livet. Da kan du kanskje få innsikt i noe eller koble drømmen til en hendelse i det virkelig livet.

SLIK TRENER DU OPP EVNEN TIL Å DRØMME BEVISST

”Er jeg våken eller er dette en drøm?” Still deg dette spørsmålet på dagtid når du er våken. Gjør du dette tilstrekkelig mange ganger i våken tilstand, er håpet at du vil gjøre det samme når du sover – og dermed bli bevisst at du drømmer en klardrøm. Finn et bestemt mantra som du gjentar når du legger deg, for eksempel ”Neste gang jeg drømmer skal jeg innse at jeg drømmer”. Dette er en metode for selvhypnose, kalt MILD (Mnemonic Induced Lucid Dream). Vekk deg selv før du pleier, for deretter å legge deg til å sove igjen. Mot morgenen øker REM-søvnen, det er da du har flest klardrømmer. Når du våkner, aktiveres hjernen midt i en periode med REM-søvn, noe som kan føre til at du sovner og drømmer en klardrøm. Skriv drømmedagbok for å bli mer bevisst drømmene dine, og dermed øke muligheten for klardrømmer. Skriv hver morgen, så detaljert du kan, hva du husker av nattens drømmer. Snart kan du kanskje også se mønster og tilbakevendende hendelsesforløp som kanskje kan lære deg noe om deg selv. mai 2016| LiveLife | 27


Dokument: SØVN

Slapp av

1

Ta deg tid til å roe ned før du legger deg. Rolige kveldsvaner kan gi deg bedre søvn.

3 2

4

7

6

5

8

Life Spikermatta

Life Hvetepute

1 Den populære spikermatten fra Life er perfekt for deg som trenger å roe ned og slappe av. Egner seg utmerket til å myke opp stive og støle muskler i rygg, nakke og skuldre, når du er frossen, anspent eller stresset. Den består av 210 hvite lotusblomster jevnt fordelt på matten, noe som gir en behagelig akupressur. Finnes i svart og rosa. Pris 299 kr.

2 Hveteputen brukes når du er frossen, stresset eller anspent. Varmen bidrar til å varme og myke opp stive og støle muskler i rygg, nakke og skuldre. Hveteputen gir naturlig velbehag. 100 % ren hvete gir deg beroligende varme eller avstressende avkjøling i et og samme produkt. Finnes i flere farger og med ulike mønster. Pris 215 kr.

Yogi Tea Bedtime

Valerina Natt

5 Yogi Tea Bedtime Rooibos Vanilla er en beroligende og velsmakende te som kan hjelpe deg å falle til ro om kvelden. Yogi Tea Bedtime Rooibos Vanilla inneholder naturlig koffeinfri rooibos (rød te), mild kamille og sitronmelisse – i tillegg til myk vanilje og et hint av kakao, muskat og andre utvalgte ingredienser. Pris 57 kr/17 poser. 28 | LiveLife | mai 2016

6 Tradisjonelt plantebasert legemiddel brukt ved innsovningsproblemer. Inneholder ekstrakt av valerianarot, som kan bidra til å lindre uro og søvnforstyrrelser. Betegnelsen tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på erfaringer ved langvarig bruk. Les pakningsvedlegget nøye. Pris 147 kr/40 tabletter.

Weleda Lavender Relaxing Bath Milk

Melissa Dream

Zedopor snorkespray

Magnetmadrass

3 Avslappende badeolje med eterisk lavendelolje som gir en behagelig følelse for kropp og sinn. Duften av lavendel er perfekt når du trenger å koble av og redusere spenninger. Perfekt som kveldsbad slik at du lettere roer ned før du skal legge deg. Pris 279 kr/200 ml.

7 Zedopor er en hurtigvirkende spray som reduserer snorking og effektivt demper snorkelyder. Består av ulike planteoljer som bidrar til å redusere vibrasjonene som oppstår lengst bak i gommen og svelgets øvre del. Godkjent medisinteknisk produkt som holder til cirka 40 behandlinger. Pris 174 kr/75 ml.

4 Et kosttilskudd med sitron- og melissekstrakt, noe som bidrar til å opprettholde en normal og rolig søvn, samt grønn te, kamille, vitamin B-kompleks og magnesium. Innholdet av tiamin, niacin, B6 og B12 bidrar til normal psykologisk funksjon samt til nervesystemets normale funksjon. For rolig søvn og avslapning.* Pris 259 kr/60 tabletter.

8 VelloFlex Magnetmadress er en sengemadrass med unik, patentert magnetterapi. Magnetene i madrassen har en svakt smertedempende effekt. Magnetbehandlingen har som mål å styrke kroppens egne funksjoner. Velloflex Magnetmadrass er CE-registrert som medisint teknisk utstyr. Pris fra 3495 kr.

*Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.


Gleden med sunnhet!

Super fordøyelse med enzymer! Solaray Super Digestaway™ er et plantebasert enzymkompleks som virker på nedbryting av både proteiner, fett, karbohydrater og fiber. Produktet inneholder i tillegg aminosyren glutamin og fem fordøyelsesstøttende urter.

Travel hverdag? Solaray Mega-B-stress inneholder alle B-vitaminer samt C-vitamin og magnesium som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse og til å opprettholde normal hud og hår. Vitamin B og C er vannløselige og lagres derfor ikke i kroppen. Dette betyr at B-vitamin bør inntas daglig.

Glødende sunn hud! Betakaroten er et karotenoid som gir en jevnere og dypere brunfarge og har betydning for hud, slimhinner og immunforsvar. Solaray Betakaroten inneholder unikt Betatene® betakarotenkompleks i en base av urter og olivenolje for forbedret opptak.

Tranebær + mannose Solaray CranActin & Mannose inneholder tranebær AF™ ekstrakt som har dokumentert effekt i forhold til tilbakevendende, lett blærekatarr. Mannose fungerer som en magnet på uønskede mikroorganismer, som ofte er årsak til blærekatarr, og tar med seg disse ut gjennom urinen.

Produktene fåes i alle Life helsekostbutikker.

www.solaray.no Au Naturel (UK), Inc. Norway. Kjelsåsveien 168, 0884 Oslo Tlf. 22 02 65 80. E-post: firmapost@solaray.no


Oppskrifter

Tahinidressing

BUDDHA

BOWLS Spis regnbuen !

Du trenger ikke være religiøs for å sette pris på en Buddha bowl – bare like store skåler fulle av frisk og fargesterk mat. TEKST SOPHIE EKMAN FOTO EVA HILDÉN

I MATVERDEN ER nemlig en Buddha bowl så proppfull at det blir en rund ”Buddha-mage” på toppen av skålen. Det handler om å fylle skålen med den aller beste maten, mat som gir kroppen din godt drivstoff og sunne vaner. Navnet Buddha betyr opplyst, og litt mer presist skal en Buddha bowl inneholde 1) fiberrike karbohydrater/korn, 2) magre proteiner, 3) massevis av grønnsaker, 4) sunt fett som nøtter, frø og avokado – og til slutt: 5) dressing. For noen innebærer Buddha bowls til og med en hellig matopplevelse der maten spises med takknemlighet og inderlighet. Skålen er personlig og nøye utvalgt. Den fungerer som et symbol på næringsrik mat og skal formidle en positiv følelse. Ingrediensene legges omsorgsfullt i skålen med bevissthet og nærvær, som en del av et sunt og fint ritual.

DRESSING MED SUPERFOODS

En smart måte å tilsette superfoods i den daglige maten er å blande dem i en dressing. Spirulina passer bra i for eksempel en eddikdressing. Prøv også en bringebær- og hampdressing med acai. Oppskrifter finner du på life.no/dressing. 30 | LiveLife | mai 2016

Limeyoghurt

Oppskrift på neste oppslag.

Oppskrift på neste oppslag.

100 g deg 150 grønnkål gir % daglig inav anbefalt n vitamintak av C!


Ristede rotgrønnsaker

med kikerter og tahini 4 porsjoner

Du trenger: 2 dl quinoa

Ristede gule erter: 400 g kikerter på boks

1 stor søtpotet

1 ts spisskummen

1 rødløk

0,5 ts chilipepper

4 polkabeter

0,5 ts oregano

1 stor pastinakk

1 klype gurkemeie

200 g grønnkål, fjern stilken

0,5 ts himalayasalt

1+1 ss olivenolje

1 ss olivenolje

1 ts himalayasalt 1 klype svart pepper Slik gjør du: Sett ovnen på 200°C. Kok quinoa. Del søtpotet i staver og rødløk i kløfter. Skjær beter og pastinakk i skiver. Legg rotgrønnsakene på et stekebrett med bakepapir, risle over olivenolje og bland. Strø over himalayasalt og pepper. Stek midt i ovnen cirka 15 minutter.

Regnbueveggie med linser og lime

4 porsjoner

Du trenger: 3 dl cherrytomater 10 reddiker delt i to 2 gulrøtter, revet 2 dl rødkål, strimlet 0,5 agurk, skiver 125 g kokte sukkererter

150 g salat, f.eks. ruccola, spinat eller beteblader 400 g mathvete, durum 400 g kokte linser

Ta ut platen, skyv rotgrønnsakene til siden og legg på grønnkål. Risle over olivenolje, strø over himalayasalt og pepper. Sett platen i ovnen og stek videre i 5 minutter. Hell av vannet på kikertene og skyll dem. Varm en stekepanne på middels varme. Bland kikertene med krydder og olivenolje i en skål. Bland og stek deretter i stekepannen på middels varme. Når ertene er gylne, trekk dem av platen. Finn fram store skåler, legg grønnkål i bunnen, fordel deretter quinoa og de ristede grønnsakene. Topp med kikerter og tahinidressing. Serveres lunken.

2 avokado himalayasalt brønnkarse frøblanding

Slik gjør du: Tilbered grønnsakene. Del avokadoen, ta ut kjøttet og skjær i skiver. Fordel salatbladene i bunnen av en skål. Fordel mathvete, linser og grønnsaker lagvis over salaten. Topp med avokado. Strø over himalayasalt, brønnkarse og frøblanding. Server med limeyoghurt.

FIBERRIKE KARBOHYDRATER

GRØNNSAKER

LAG DIN BUDDHA BOWL I FEM STEG

MAGRE PROTEINER

DRESSING

SUNT FETT

Frøblanding Oppskrift på neste oppslag.

mai 2016| LiveLife | 31


Oppskrifter

Limeyoghurt

Frøblanding

4 dl tyrkisk yoghurt 10 %

1 dl gresskarkjerner

1 ss honning

0,5 fedd hvitløk, presset

1 dl solsikkefrø

0,5 sitron, saften

Du trenger: 1 lime, saften

Tahinidressing

Du trenger: 1 dl mandler

Du trenger: 0,5 dl tahini

en klype himalayasalt

1 ss olivenolje

0,5 ts malt kanel

1 ts honning

1 ts himalayasalt

2 klyper himalayasalt

1 klype svart pepper

0,5 ts chilipulver

3–5 ss vann til å spe

Slik gjør du: Rist mandler og frø i en stekepanne på middels varme i 5 minutter. Tilsett olivenolje og krydder, rør om og rist 5 minutter til. La renne av på kjøkkenpapir. Bruk som topping på Buddha Bowls.

Slik gjør du: Legg alle ingrediensene til dressingen i en mixer eller bland med stavmikser til en glatt krem. Spe med vann, dressingen skal være ganske rennende. Holder til cirka 4 porsjoner.

0,5 ts spirulinapulver Slik gjør du: Ta alle ingrediensene til dressingen i en skål og bland. Topp med revet limeskall hvis du vil. Holder til cirka 4 porsjoner.

Manuka honning 400+

Vaniljepulver Økologisk vaniljepulver fra Madagaskar. Pris 142 kr.

Rik på det probiotiske stoffet methylglyoxal. Pris 589 kr/250 gr.

Lucumapulver

Mandelmel

Økologisk lucumapulver. Pris 152 kr/300 g.

Finmalt og næringsrikt mandelmel. Pris 104 kr/500 g.

Hampfrø Spirulina

Pulveriserte alger med høyt innhold av protein samt en rekke vitaminer og mineraler. Pris 279 kr/250 g.

32 | LiveLife | mai 2016

Hampfrø med omega3-fettsyrer, kostfiber og protein. Pris 142 kr/227 g.

Kanelpulver

Økologisk Ceylonkanel.Pris 53 kr/30 g.


Oppskrifter

Mandelkake med bringebær, blåbær og lucumakokosfløte

Glutenfri kake søtet med honning og sommerbær – toppet med kokosfløte med smak av lucuma. OPPSKRIFT SOPHIE EKMAN FOTO EVA HILDÉN KERAMIKK EMMA LARSSON

8-10 kakebiter Du trenger: 1 dl kokosolje + 1 ss til formen 250 g mandelmel + 1 ss til formen 1,5 dl honning 1 ts vaniljepulver 4 egg 2 dl tinte og moste bringebær 250 g ricottaost mandelflak en klype himalayasalt

Garnering: 400 g kokosfløte 3 ss lucumapulver 1 dl blåbær

Slik gjør du: Sett ovnen på 175°C. Smør en springform, cirka 22 centimeter i diameter, med kokosolje. Dryss over mandelmel. Bland kokosolje, honning og vaniljepulver i en bolle. Visp hvit og luftig med elektrisk visp i cirka 5 minutter. Kakk eggene og separer eggehvite og plomme i hver sin skål. Bland eggeplommene i røren, en om gangen. Tilsett mandelmel og bland. Rør inn bringebær og ricotta. Visp eggehvitene faste og vend forsiktig inn i røren. Hell røren i formen, strø over mandelflak og himalayasalt. Stek midt i ovnen i 45 minutter. La kaken avkjøles. Visp kokosfløten. Rør inn lucumapulver. Fordel fløten på kaken og pynt med blåbær.

Hva er lucuma?

Den søramerikanske superfrukten lucuma ser ut som en krysning mellom mango og avokado. Smaker søtt med et hint av vanilje, karamell og lønnesirup. Perfekt i desserter og smoothies!

Slik visper du kokosfløte:

Bruk kokosfløte med cirka 20 % fett, eller den fete, stivnede delen av vanlig kokosmelk – det er det samme. Vend på emballasjen, er den stiv, kan den fete delen vispes som den er. Skvalper den, sett den i kjøleskapet i minst en time så fettet stivner og skiller seg fra væsken. Ta vare på væsken som ingrediens i for eksempel is eller smoothies. mai 2016| LiveLife | 33


akten r p r å h e m e og for re du kan all a b n e M . n årstrå får h e t s e n e ert å vokse r o f r e g n e det tr bust. o r g o t l l u nsf

GJØR NOE MED HÅRET DITT SOM FRISØREN IKKE KLARER

u apsler gir d k in m a it v r e hå itaminer v v a d d u k tra tils trakt fra , ytende eks vekstkraft y n t e r å h et gir e. r er tynt elle k ir v m o s r jelper hå år kt om du i en d effe go0 også gi 2 foer !stort. rg e t r e p a o t r å at h i N

r en

eller es helsekost Med Arcon-Tisane hårvitaminkapsler gir du håret ditt den næringen elg trsg e d r e e d t e d o n er i N i hsetle y.no sela.alg du kjøpBt e det trenger. Du får fyldigere hår, vakrere hår og mer hår på hodet. rcon-norwa! w w w : k 6 9 9 1 ettbutik siden Arcon-Tisane hjelper hår som virker tynt eller livløst og kan også gi al 801 Arend 4 , 6 s k o b y.no effekt om du i en periode føler at hårtapet er for stort. ay as, post agod Arcon Norw 35 / salg@arcon-norw 5 Tlf. 37 00 3 orway.no -n n o rc .a Arcon-Tisane hårvitaminkapsler får du kjøpt i hele landet der hvor det selges helsekost. w w w

Arcon Norway AS postboks 6, 4801 Arendal Tlf. 37 00 35 35 abonnement@arcon-norway.no www.arcon-norway.no


Løpetrening

LØP! På med skoene og

Enten du er nybegynner eller rutinert – det er alltid noen viktige ting å tenke på når du skal i gang med løpetreningen. Treningsinspirator Leila Söderholm gir deg sine beste tips for å komme i gang – og for ikke å slutte.

D TEKST: LOVISA BERGSTRAND

en beste treningen er den det blir noe av! Det sier Leila Söderholm, helseinspirator med fokus på trening i hverdagen. Hennes filosofi går ut på at treningen skal være enkel å gjennomføre, uten at den er låst til et bestemt sted eller noe spesielt utstyr. – Løping er fantastisk fordi det er så enkelt og passer nesten alle uansett hvor du er. Det er bare å snøre på seg skoene og komme i gang. Med varmere vær er det flere som drister seg til å finne fram joggeskoene – noen som nybegynnere, andre som veteraner. Uansett hvilken kategori du tilhører; Leila understreker viktigheten av å begynne rolig samt å kombinere løpingen med styrketrening for å unngå skader. – Styrketreningen trenger ikke være komplisert, og du trenger ikke gå på treningsstudio. Det holder at du stopper underveis i løperunden for å gjøre noen enkle øvelser, for eksempel utfall, knebøy og planken. Løpeskader skyldes nesten alltid at man har gått for fort fram, sier hun. – Har du hatt en pause, må du starte rolig. Musklene klarer seg bra, men sener og leddbånd trenger å venne seg til den nye belastningen. De er ikke vant til støtene, så skynd deg langsomt! Løp gjerne noen minutter, gå noen. Følg gjerne et forhåndsbestemt løpeprogram og bygg deg sakte opp.

LEILA SÖDERHOLM

Yrke: Trener, kostholdsveileder, foreleser & inspirator med 20 års erfaring. Hjemmeside: www.lifebyleila.se Blogg: leila.mabra.com Instagram: Lifebyleila

Hva slags utstyr trenger jeg for å komme i gang?

– Det eneste du trenger er et par gode sko som ikke gjør vondt. Det kan være lurt å få hjelp til å finne et par som passer din fot. I tillegg er det kjekt å ha funksjonelle, svettetransporterende klær, men det er ikke et must for nybegynnere. Tenk heller at du skal kjøpe bedre treningsklær når du har nådd et visst mål, som en belønning for at du har vært flink!

Les Leilas på stip s motivasjon e! neste sid mai 2016| LiveLife | 35


LØPEHJELP PÅ NETT På Lifes hjemmeside finner du et løpeskjema for nybegynnere. Der finner du også tre instruksjonsvideoer for smart hjemmetrening med Leila. Sjekk life.no/ trening

8 tips for å holde motivasjonen oppe –hele sesongen ! 1. SETT DEG ET MOTIVERENDE MÅL

Finn ut hva som motiverer deg og lag en plan for hva du vil oppnå. Vil du bli sterkere? Er motivasjonen laber? Ønsker du å gå ned i vekt? Har du som mål å løpe raskere i et løp? Bare det å vite at moderat trening øker både livskvalitet og livslengde kan være motivasjon nok!

2. LEGG TRENINGEN INN I KALENDEREN

Å tro at motivasjonen skal komme spontant fungerer sjelden, veldig få av oss klarer å trene regelmessig over tid med mindre vi har bestemt oss for det. Utnytt hjernens evne til å presse kroppen. Bestem på forhånd når og hvor mye du skal trene – og skriv det opp i kalenderen. Da er det større sjanse for at du klarer å gjennomføre.

3. TREN FLERE KORTE ØKTER

Du trenger ikke presse deg gjennom en time hver gang. All aktivitet er bra. Om du bare klarer to minutter med hverdagstrening hver dag, er det hundre prosent mer enn om du lar det være. Helsen din forbedres reelt når du får opp pulsen og bruker musklene så ofte du kan, og ikke bare en gang i uka.

4. VARIER LØPERUNDENE

Å bytte miljø får tankene bort fra at løpingen er slitsom. Oppdag naturen eller løp på nye og ukjente steder i byen. Se på hus og hva folk har i vinduene. Eller ”løp tilbake til barndommen” i området der du vokste opp. Prøv også å legge til korte styrkeøkter og fartslek. 36 | LiveLife | mai 2016

LEILAS TRE BESTE LØPETEKNIKKTIPS

1

Land på hele foten

5. UTNYTT HVERDAGENS MULIGHETER

Jogg hjem! Sitter du på med noen, hopp av fem kilometer hjemmefra og jogg den siste biten. Eller hvis du kjører kollektivt; gå av noen stasjoner før du må. Powerwalk til jobben er også supert. Det er trening selv om du ikke alltid blir svett.

6. LAGRE POSITIVE PRESTASJONER

Du vet hvor deilig det er etter en lang powerwalk eller en løpetur. Finn fram den følelsen før du begynner, eller underveis hvis du mister motivasjonen. Når du har gjennomført en treningsøkt, klapp deg selv på skulderen, rop høyt eller ta en liten seiersdans. Lagrer du positive følelser i hjernen, er det større sjanse for at du gjentar dem.

7. FÅ DRAHJELP AV EN VENN

Fortell hva du skal, spør en arbeidskollega, nabo’n eller en venn om dere kan gjøre det sammen. Avtal når og hvor dere skal trene. Trening er en fin måte å omgås samtidig som du bedrer helsen. Har du en treningsavtale med en venn, er det dessuten større mulighet for at du gjennomfører treningen.

8. GI DEG SELV EN GULROT

Ikke begå den klassiske feilen at du kjøper dyrt utstyr før du har kommet i gang. La det isteden fungere som en gulrot og si til deg selv ”når jeg har trent regelmessig i fire uker skal jeg kjøpe nye treningsklær”. Eller en smoothiemaskin, proteinpulver eller noe annet som gir deg motivasjon til nye og sunne vaner.

Mange løper litt tungt, noe som er et resultat av at vi har foten i bakken for lenge. Ikke land på hælen, da bremser du farten. Hele foten skal lande rett under kroppen. Len deg litt fram og slipp fotkontakten raskt, som om det brenner på bakken.

2

Hold hoften på plass

Et triks for å plassere hoften der den skal være, det vil si rett under overkroppen, er å tenke på at du har et kredittkort mellom rumpeballene når du løper. Det gjelder å holde rumpen stram så du ikke mister det! Da får du hoften på plass.

3

La armene pendle rett

Ha kontroll på armene dine. Sørg for at de ikke flakser til siden, det hindrer farten. La albuene være bøyd i 90-graders vinkel og la de pendle langsmed kroppen. Overkroppen skal være i ro.


Since 1921

Dusj med naturen En frisk og lett dusjgel med økologisk Arnika som gir naturlig fuktighet til huden. Duften av rosmarin gir energi og lavendel roer ned. En unik balanse som gir deg et kick etter trening. Weleda finner du hos Life.

Følg oss på Instagram instagram.com/weledanorge

Følg oss på Facebook facebook.com/weledanorge


Trening

Slik skal du spise når du trener Lad opp med karbohydrater og bygg opp med proteiner – og boost gjerne med rødbetjuice. Lær deg hvordan du med riktig kosthold og timing kan øke effekten av treningen din. TEKST ANTON HANSSON FOTO SHUTTERSTOCK

Økt proteinbehov

Når du trener, øker proteinbehovet. Fysisk aktivitet gjør at du får mer muskler, noe som øker proteinomsetningen. Svært hard trening, særlig utholdenhetsidretter, fører dessuten til økt nedbryting av musklene. Trener du mye, er det viktig at du får i deg nok protein, ettersom protein bidrar til å øke muskelmassen. Enkelte studier tyder på at dagsbehovet blant På life.no finner du idrettsutøvere kan være så flere oppskrifter med høyt som 1,4-1,8 gram per kilo proteinpulver. Fra is til kroppsvekt. granolabarer! Kilde: Livsmedelverket

Tips!

Rett timing

ET SUNT OG balansert kosthold er viktig, ikke minst når du trener. Energibehovet øker og det kan være vanskelig å få i seg tilstrekkelig med næring. Hvis du ikke trener så ofte, holder det å spise balansert. Det kan likevel være bra å fokusere på når du spiser i forhold til treningsøkten, mener Stefan Pettersson, kostholdsrådgiver i den svenske olympiakomiteen (SOK). – Lette måltider rett etter økten er en vanlig metode som gir kroppen riktig påfyll av energi, sier han. Driver du med høyintensiv trening, er karbohydrater det viktigste drivstoffet, ifølge Pettersson. Ønsker du derimot å gå ned i vekt, bør du kutte ned på karbohydrater og fett. Å bare redusere fettvevet er ikke så gunstig. Kompenser heller med økt inntak av protein, så mister du ikke like mye muskelmasse, sier han. – Har du en aktiv livsstil kan du 38 | LiveLife | mai 2016

egentlig spise det meste. Men jo mindre fysisk aktiv du er, desto større grunn er det til å ha kontroll på det du spiser. ELITEUTØVERNE som Stefan Pettersson jobber med, kompletterer gjerne med kosttilskudd – etter at de har etablert et sunt kosthold med vanlig mat. I tillegg til pulver og kapsler brukes også enkelte grønnsaksjuicer som tilskudd. – Nitrat, som blant annet finnes i rødbeter, har blitt stadig mer populært, sier Pettersson. Forskning viser at nitrat kan ha god effekt på prestasjonene også hos gjennomsnittsmosjonisten. Nitrat er et mineral som omdannes til nitrogenoksyd i kroppen. Ved fysisk anstrengelse bidrar nitrogenoksyd til økt oksygenopptaket i musklene som jobber, noe som gjør at oksygenbehovet blir mindre. Du kan dermed trene lengre og hardere før du blir sliten.

Det er ikke bare viktig at du får i deg nok protein, når du spiser har også betydning. Rett etter en treningsøkt er musklene ekstra mottakelige, da går det raskere å transportere aminosyrer til musklene. Spiser du mat med protein rett etter treningen, stimuleres oppbyggingen av musklene. Hvis du har som mål å øke muskelmassen, er det en fordel at du også får i deg protein før treningsøkten.

”Lette Før trening måltider Ikke spis for mye rett før en styrkeøkt. rett etter Da vil nemlig mye av energien gå med til bryte ned maten og du orker kanskje ikke økten er en åå trene med så høy belastning og intensitet som du ønsker. Rett etter et måltid samles vanlig mye av blodet rundt buken, noe som gjør det vanskeligere å få blodet ut til musklemetode ne, som da jobber tyngre. Matinntaket før trening kan deles i to måltider: Et større som gir måltid 2-4 timer før trening og et lett mellommåltid med fokus på karbohydrater kroppen riktig påfyll 30–60 minutter før aktivitet. av energi.” Etter trening

For å få mest mulig ut av treningen bør du innta et mindre måltid bestående av karbohydrater og protein like etter økten, for eksempel en proteindrikk og en banan eller en sportsbar. Dette øker glukoselageret, noe du får nytte av ved neste økt ettersom glukose tilfører musklene energi når de jobber. Innen to timer etter trening bør du i tillegg spise et sammensatt måltid, som lunsj eller middag.


Hvilket proteinpulver passer deg?

Hallo Life-eksperten ... ... Sandra Allerhed, butikksjef hos Life Sport Store i Solna utenfor Stockholm. Hvilken treningstype er du?

Hvilket proteinpulver som passer for deg kommer an på hva du vil oppnå. I samarbeid med hockeylandslaget har Life utviklet en serie sportstilskudd som selges i alle Life-butikker. Dette er høykvalitetsprodukter som er dopingtestet og kvalitetssikret gjennom tester ved Olymiatoppen. – Life-produktene er et viktig supplement i treningshverdagen, sier Roy Johansen, trener for hockeylandslaget.

”Jeg vil øke muskelmassen uten å tilføre unødige kalorier” De vanligste tilskuddene er proteintypene myse (whey) og kasein (casein). Protein bidrar til økt muskelmasse. Et magert proteintilskudd.* Life Whey 199 kr/800 g.

”Jeg vil øke mine fysiske prestasjoner”

Kreatin (creatine) øker den fysiske prestasjonen ved gjentatt kraftanstrengelse i forbindelse med kortvarig og høyintensiv trening. Den gunstige effekten oppnås ved et daglig inntak på 3 g kreatin.* Life Creatine 149 kr/500 g.

”Jeg vil bygge muskler uten å gå ned i vekt”

Hvis du trener veldig hardt, har du trolig stort behov for energi. I intensive treningsperioder kan du komplettere kostholdet med Gainer, et tilskudd som i tillegg til protein også inneholder karbohydrater. * Life Gainer 169 kr/900 g.

– Jeg trener 4-6 dager i uka og varierer mellom alt fra styrketrening til yoga og løping. Jeg trener for å holde kroppen ved like og fordi det er morsomt, derfor trener jeg det jeg har lyst til. Hvilke kosttilskudd bruker du og hvorfor?

– Først og fremst sørger jeg for å holde meg frisk så jeg kan trene mye! Jeg legger et grunnlag med multivitaminer og omega-3, for selv om jeg spiser sunt, er det ikke like lett å få alt jeg trenger hver dag. For å få mest mulig ut av treningen tar jeg tilskudd av aminosyrer og proteinpulver, noen ganger også såkalte pre-workouts, som gir energi før en treningsøkt. Hvis man bare jogger et par ganger i uka, trenger man tilskudd da?

– Det er alltid bra med et grunnlag med vitaminer, mineraler og fettsyrer – og proteinpulver, som passer for alle som trener. Det kan være vanskelig å få i seg riktig mengde protein, og protein er ekstra viktig når du trener. Og for de som satser hardere?

– Kreatin passer for de som trener mye styrke. Det er for å øke den fysisk prestasjonen, vi snakker gjerne om å få bedre ”pump” i musklene. Satser du på langdistanse, har vi en bra sportsdrikk som blant annet det svenske skilandslaget bruker. Og magnesium, som bidrar til normal muskelfunksjon og energiforbrenning. Hva er de typiske misforståelsene om proteinpulver og sportstilskudd?

– Overraskende mange tror at protein gir muskler uten å trene. Det er selvsagt ikke sant! Mange tror også at det finnes ulike protein for jenter og gutter, men det er ingen forskjell. Mange jenter er dessuten engstelige for at de skal bli for store og kraftige av proteinpulver, men det kommer jo helt an på hva slags trening du driver med. En del tror også at de kan erstatte et måltid med proteinpulver. Det skal du ikke gjøre. Det er et tilskudd, noe du tar i tillegg til vanlig kosthold.

”Jeg er vegan og/eller laktoseintolerant”

I dag finnes det gode proteintilskudd også fra planteriket, for eksempel hampprotein eller erteprotein.* Vegetable Protein 289 kr/1 kg.

”Jeg vil ha mye protein, lite karbohydrater og fett ”

Høykvalitets proteinpulver skreddersydd for deg som vil ha mye protein og lite karbohydrater og fett. Finnes i smakene jordbær, sjokolade og nøytral. Søtet med Stevia.* Life Whey Premium 379 kr/1 kg.

*Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.

Life Magnesium Kosttilskudd* med magnesium, som har betydning for nervesystemet, muskulaturen og skjelettet, for kroppens energiomsetning og proteinsyntese. 129 kr/90 tabletter.

Life Proteinbarer Lifes nye sportsbarer med smak av sjokolade og sitronostekake er perfekt som mellommåltid en time før trening eller rett etter. Rike på protein. 36 kr/58 g.

Life MultiMan og MultiWoman Lifes naturlige multivitaminer er kosttilskudd* med ekstrakter fra grønnsaker og bær. Tilpasset kvinner og menns ulike behov for tilskudd. 189 kr/90 kapsler.

Magnesium Olje Konsentrert magnesium til å smøres på huden. Brukes for anspent muskulatur, kramper, voksesmerter eller før hard trening. Magnesium olje kan bidra til å redusere nevnte ubehaget. 256 kr/200 ml.

mai 2016| LiveLife | 39


Zimlat for Life

Gir barn og unge fremtidshåp Hadde det ikke vært for alle de engasjerte Life-kundene, ville mange av barna i landsbyen Zimlat i Kenya vært tall i den dystre dødsstatistikken. Isteden er de mennesker med håp om en bedre fremtid. Zimlat for Life startet i 1997 som et støtteprogram til barn i slumområdene i Zimlat. Etter snart 20 år er det ingen tvil: prosjektet er en ubetinget suksess. Flere tusen barn har i løpet av disse årene fått skolegang, helsehjelp og mat. Mange har også reist ut for å ta høyere utdanning. Nå kommer de tilbake med et genuint ønske om å gi noe tilbake. Sakte, men sikkert løfter innbyggerne seg ut av fattigdom.

på universitetsnivå og bidrar nå til en bedre fremtid for andre. På sikt vil inntektene også dekke et daglig skolemåltid, som for mange av barna er dagens eneste. I 2006 ETABLERTE også Zimlat for Life en skole-

helseklinikken, som siden er utvidet med et laboratorium. Hver uke behandles 100-150 barn for alt fra småskader og stivkrampevaksinering til malaria og mer alvorlige infeksjoner. Enkle infeksjoner, parasittsykdommer, kolera og andre DU HAR KANSKJE HØRT om traktormage- og tarmsykdommer er ikke lenger prosjektet? Dette er smart bistand en dødelig trussel for innbyggerne, i praksis. som generelt har fått bedre helse. Kenya har mye dyrkbar Visste du att ... Ved klinikken jobber det en mark, men det er få traktorer ... over 43 % av Kenyas lege, to sykepleiere, to assisteni de fruktbare regionene. befolkning lever i ekstrem ter og en biomedisinsk analytiFor 600 000 kroner ville det fattigdom? ker, Jane, en foreldreløs jente være mulig å kjøpe en trak... forventet levealder er 59 som har fått hele utdannelsen tor og tilhørende redskafor kvinner, 57 for menn? sin betalt av prosjektet. Nå er per. Life bestemte seg for å ... rundt 85 % av også hun tilbake for å bidra. gjøre noe med det. barna fullfører I tillegg til medisinsk behandEt par år med kronerulgrunnskolen? ling og årlig helsekontroll av barna ling fra våre engasjerte kunder informerer de også om HIV/AIDS og samarbeidspartnere var det og hygiene og smittespredning. De bidrar som skulle til. For de fattige bøndeogså til insekt- og parasittutrydding i hjemmene har tilgangen til moderne jordbruksne samt gir støtte til familier med særskilte behov. redskaper gitt et nesten uvirkelig løft. James, som Zimlat for Life er intet mindre enn et stjerneer ansvarlig for prosjektet, er selv født og oppvokst eksempel på at det nytter å hjelpe. i Zimlat og et godt eksempel på Zimlat for Life-efTakk til alle som har bidratt! fekten: han har fått støtte til jordbruksutdanning 40 | LiveLife | mai 2016

Øremerket kvinner Ved hjelp av små startbidrag blomstrer kreativiteten og forretningsdriften blant enker i Zimlat. Takket være hjelpen fra Life klarer de å forsørge seg selv og barna. Og det skal ikke så mye til: En pose mel blir til brød som selges til byggearbeidere i nærheten. Inntekten blir til to poser mel, som blir til flere brød som metter enda flere. Listen over aktiviteter er lang, og startbidraget er mulig takket være Lifes kunder som bidrar med penger øremerket kvinner.

FAKTA OM ZIMLAT FOR LIFE • Utviklingsprogram som startet i 1997 i landsbyen Zimlat i Kenya. • Gir støtte til utsatte barn i slumområdet, blant annet gjennom utdanning og helsetjenester. • Prosjektet omfatter i dag en helseklinikk, matprogram og skole for 500 barn. • Life-kunder, bedrifter og enkeltpersoner har sammen bidratt til at tusenvis av mennesker har fått hjelp.


Annonse

FOTO: NEW NORDIC . ISTOCK

Hudpleie

Jeg hadde en irriterende

bekymringsrynke

Mer enn et

ANSIKTSLØFT

Skandinavisk gjennombrudd gir huden et løft uten kniv eller noen form for innsprøytning. Den nye spesielle virkemåten kalles hudcelleaktivering. En metode alle kan bruke daglig – kun med hjelp fra en liten tablett. Skin Care er effektiv der kremer ikke kommer til - nemlig i et dypere lag under den aldrende hudoverflaten, som er slapp og har grove porer. Det store utvalget av anti-rynke kremer, påvirker ikke kollagenproduksjonen i huden.

UNIK PÅ FLERE MÅTER

- Skin Care Collagen Filler er en høykonsentrert tablett, som kan anvendes som en del av den daglige skjønnhetsrutinen. Tablettene kan brukes av alle som ønsker et ’løft’.

Innholdsstoffene i tabletten føres via blodbanen ut til alle levende hudceller. Det påvirker ansiktet, men også resten av huden på kroppen. Skin Care Collagen Filler er et vitenskapelig gjennombrudd. Studiet viser at 8 av 10 personer oppnådde et vitenskapelig målbart resultat på få uker. Virkningen styrkes og resultatet ble mer synlig ved fortsatt daglig bruk. ’Løftet’ føles som fastere ansiktskonturer og slapp hud strammes opp. Grove porer og fine linjer blir mindre synlige. Hele utseendet blir forynget.

FAST, FUKTIG OG SMIDIG

* Skin Care jobber direkte med den grunnleggende årsaken til at aldrende hud mister sin elastisitet. Hudcellene blir stimulert til å produsere mer kollagen - en ny vitenskapelig tilgang som kalles hudcelleaktivering. * Tabletten inneholder ingredienser som hindrer nedbryting av kollagen og elastin, som tilsammen produserer fibernettet som gjør huden fast og elastisk. * Tabletten tilfører fuktighet og reduserer nedbrytingen av hyaluronsyre, som regulerer hudens fuktighet og smidighet. Skin Care fås kjøpt i alle Life butikker.

Jeg drømte om å gjøre noe med bekymringsrynken i pannen og den tørre huden som helt hadde mistet gløden.

L

one er 58 år, og huden hennes er egentlig både velpleid og fin, men alderen har satt sine spor. – Jeg har røyket, vært en ivrig soldyrker og tatt en del solarium da jeg var yngre. Allerede i 30 års alderen begynte jeg å få små sprengte blodkar og flere rynker. Spesielt bekymringsrynken mellom øynene fikk meg til å se sint og gammel ut. Den var jeg virkelig lei av. Ofte tok jeg meg selv i å stå og glatte ut huden i pannen. Jeg følte jeg måtte gjøre noe. Jeg hadde hørt om Skin Care av en venninne, siden hun var så fornøyd med de selv. – Jeg vet at kollagen har betydning for hudens elastisitet, og det er interessant da at Skin Care både tilfører kollagen, samtidig som den hjelper huden min til å produsere kollagen selv. Så jeg kjøpte en eske og tok tablettene hver morgen.

Jeg er veldig fornøyd

- Etter ca 3 måneder, kunne jeg både se og merke på huden min, at den var blitt mer glatt og fått masser av glød. Jeg synes også at bekymringsrynken er blitt litt bedre. Mannen min sier at han kan se det. Og når jeg fører en finger over kinnene og haken, kjenner jeg ikke at det er tørt lenger. Jeg er virkelig fornøyd, og skal garantert fortsette å ta disse tablettene hver dag, forteller Lone.


Nytt fra Life Rask energi

Life økologisk tørket frukt- og nøttemiks er perfekt som fredagssnacks, som mellommåltid for rask energi før trening eller som restitusjon etter trening. Kommer i tre varianter; to med både nøtter og tørket frukt, en med bare tørket frukt. Pris 28 kr, 75 g.

Go Gin Gins!

Er du også svak for ingefær? Da kommer du til å elske Gin Gins! I tillegg til originalkaramellen finnes Gin Gins med smak av krydret eple, sterk kaffe – og ikke minst vår favoritt: dobbel ingefær. Perfekt for deg som liker at det brenner på tunga! Pris 47 kr/24 g.

For et sunnere mellommåltid og en friskere fredagssnacks! Her er noen utvalgte nyheter fra Lifes snack-sortiment.

Power puff snacks

Rawfood bars

Lifes nye barer er både økologiske og helt raw – hvilket innebærer at ingen av ingrediensene er varmet opp, noe som gjør at alle de naturlige næringsstoffene er bedre bevart i produktet. Passer perfekt som mellommåltid for både voksne og barn. Det høye innholdet av nøtter gjør at du holder deg lenge mett. Smaken Chocolate Chili Seasalt er en ny favoritt! Pris 36 kr/50 g.

Puffin er sprø økologisk fruktsnacks laget med en helt spesiell teknologi: puffing! Frukten blir sprø på utsiden samtidig som den beholder den naturlige sødmen og alle de verdifulle mineralene og vitaminene. Finnes i smakene mango, physallis, drue og ananas. Raw, vegansk og glutenfrie. Pris ikke klar.

Chips 2.0

Chips laget av quinoa, kikerter og linser? Ja visst! Like gode som vanlig chips? Ja, absolutt! Glutenfritt snadder som kommer i smaker som seasalt, sundried tomato, hot & spicy, chili & lime og sourcream. Pris ikke klar.

Nytelse i hver bit

Du kan med god samvittighet unne deg noe godt fra Green & Black’s! Sjokoladene er produsert med de aller beste råvarene, med streng kontroll av produksjonskjeden fra bønne til ferdig sjokolade. Resultatet er en rik og intens smak. Sjokoladen finnes i mange varianter, både lyse og mørke. Den mørkeste varianten inneholder 85 % kakao. Pris 46 kr/100 g.

42 | LiveLife | mai 2016


Foto: Shutterstock.com

Fare for full stopp?

Mange opplever ubalanse i mage og tarm. Årsakene til ubalansen kan være mange, men det har lett for å komme når vi stresser, sover og trener for lite eller spiser mat vi ikke tåler så godt. Det er ofte du selv som har svaret på hvorfor magen din ikke er i balanse. Hvis du er klar for å ta tilbake kontrollen, har vi produkter for blant annet oppblåste, urolige, løse og harde mager. Vi har også produkter for deg som skal ut og reise.

ZuperZym 285,-

Frukt & Fiber 219,-

Bio-dophilus 334,-

Life Probiotika 179,-

VIRKER DIREKTE PÅ FORDØYELSEN

NÅR MAGEN SLÅR SEG VRANG!

Milliarder av gode MELKESYREBAKTERIER

GODT FOR MAGEN

SuperZym Bredspektret er et tilskudd av naturlige enzymer som hjelper kroppen å bryte ned mat som inneholder karbohydrater, proteiner og fett. Tilskuddet er helt naturlig og kan brukes av alle som ønsker å bedre fordøyelsen og næringsopptaket. • • • • •

Motvirker hard eller løs mage Mindre luft i magen Motvirker sure oppstøt Økt energi Gunstig for tarmfloraen med kalsiumkarbonat.

Frukt & Fiber anbefales: • Ved lettere forstoppelse eller treg mage • Ved luft i magen • For å unngå plager grunnet hard avføring • Ved reiser og sykehusopphold

Tips:

16 milliarder gode melkesyrebakterier. Dette inneholder en døgndose, 2 kapsler, av Bio-Lifes Bio-dophilus. Brukes ved ubalanse i den normale tarmfloraen. Kan hjelpe mot treg og løs mage. Brukes ved urolig mage, f.eks. på reise.

Kutt Frukt & Fiber terningene i små biter og spis dem i yoghurt før du legger deg. Husk også å få i deg nok vann, gjerne 1,5 liter om dagen.

www.life.no

Life Probiotika gir en positiv påvirkning av tarmfloraen. God ved urolig mage eller på utenlandsreiser.


Live Life nr. 2 2016  
Live Life nr. 2 2016  

Les vårt nyeste Live Life Magasin.

Advertisement