TOTOSONA AGOST 43

Page 1

Editorial

ESTIUET DE COMARCA

Amb l'estiu ja ben instal·lat, la comarca d'Osona es converteix en un destí irresistible per als amants de la natura, els buscadors de cultura i tots aquells que busquen una escapada màgica sense haver de recórrer llargues distàncies. Aquí et presentem una finestra a les emocionants opcions que Osona té per oferir durant aquesta temporada estival.

Passejades per la natura: Amb la seva topografia variada, Osona ofereix rutes de senderisme per a tots els nivells de condició física. Des de rutes tranquil·les al llarg de la Riera de Merlès fins a la desafiadora ascensió al Montseny, podràs explorar la bellesa natural d'aquesta comarca.

Visites culturals: Per als amants de la història i la cultura, Osona està farcida d'opcions interessants. La ciutat de Vic és famosa pel seu casc antic i la Catedral de Sant Pere. També val la pena visitar la Casa Museu Verdaguer a Folgueroles, dedicada al poeta Jacint Verdaguer.

Gastronomia irresistible: Els gourmets no quedaran defraudats amb les delícies culinàries d'Osona. Des de la famosa "botifarra" fins als plats tradicionals com "cargols a la llauna", podràs deleitar-te amb la cuina catalana autèntica. No oblidis visitar els mercats locals per a una experiència gastronòmica autèntica.

Editor i director Xavi Ruiz

Maquetació i impressió graficvic.site

Administració Marta Anglada

Redactors Cristina Comerma Andreu Gomez Miquel S. Molist Badiola Elisabet Jorquera Ariadna Jutglar

Dipòsit legal B 18552-2014

Telèfon 655 45 42 33

Mail info@totosona.com www.totosona.com

OSONA LLIBRES @revistadevic MIQUEL MARTÍ I POL L'ARTICLE CINE @revistadevic 2 TOTOSONA Agost | Setembre
LA RECEPTA

Cine 'Barbie': L'éxit de l'Any

A finals del 2018, s'anunciava que l'actriu Margot Robbie es trobava en converses per protagonitzar la nova pel·lícula de 'Barbie', i ara és una realitat: 'Barbie' ja ha arribat als cinemes i tenim tota la informació que necessites per gaudir de la pel·lícula dirigida per Greta Gerwig que s'ha convertit en tot un fenomen.

La pel·lícula sobre la nina més famosa de Mattel té una història llarga: el 2014 Sony va adquirir els drets de la companyia Barbie per preparar una pel·lícula sobre ella. Inicialment, el projecte tenia a Amy Schumer, però va abandonar-lo per "problemes d'agenda" (ara sabem la veritable raó per la qual Amy Schumer va abandonar 'Barbie'). Després, Anne Hathaway va entrar al projecte, però també el va abandonar. La directora Alethea Jones i la guionista Olivia Milch van fer el mateix. El projecte va canviar de mans: de Sony va passar a Warner Bros, i finalment la protagonista de 'Aves de Presa' va protagonitzar la pel·lícula. Així que entre els últims projectes de Margot Robbie es troba donar vida a la nina. I no només protagonitza la pel·lícula. Com és habitual en la seva carrera, també la produeix amb la seva productora, LuckyChap Entertainment, empresa que comparteix amb el seu marit Tom Ackerley i el seu millor amic, Josey McNamara.

En un comunicat de premsa a través de Harper's Bazaar, Robbie va dir que el seu nou personatge promou "la confiança, la curiositat i la comunicació en la infància i empodera els nens a imaginar-se a ells mateixos en rols aspiracionals, des de princesa fins a presidenta". A més, va dir que estava "molt honorada" d'assumir el paper i "produir una pel·lícula que crec que tindrà un impacte tremendament positiu en els nens i el públic de tot el món".

En una entrevista amb Harper's Bazaar al desembre de 2018/gener de 2019, Robbie va parlar dels desafiaments i els estereotips que va enfrontar com a actriu quan va entrar per primer cop a la indústria de l'entreteniment. "Quan intentava fer-me un nom com a actriu, els rols creatius per a les dones eren limitats", va dir a la revista per a l'article de portada. "No volia triar un altre guió on jo fos la esposa o la núvia, només un catalitzador per a la història masculina. Això no era inspirador".

Taquilla de 'Barbie'

'Barbie' va arribar als cinemes el 20 de juliol del 2023, el mateix dia que Universal estrenava un altre dels grans èxits (mai millor dit) de l'any: 'Oppenheimer', la nova pel·lícula de Christopher Nolan, que

segueix la història del pare de la bomba atòmica. Aquesta coincidència, lluny de dividir l'audiència, va donar lloc a un fenomen conegut com 'Barbenheimer'. Molts dels seguidors de les dues pel·lícules les van veure en una sessió doble, creant una experiència cinematogràfica única.

Tot i encapçalant la llista de les pel·lícules que triomfarien al juliol del 2023, el resultat de la "bomba rosa" a la taquilla va sorprendre a tothom i, fins i tot, 'Barbie' ja està miren t cap a 'Avatar 2' amb ulls famolencs.

En la seva primera setmana a la cartellera, 'Barbie' va arribar als 495 milions de dòlars, xifres que molt pocs aconsegueixen a la indústria. Però l'èxit continua, i a la seva segona setmana ja ha assolit els 366 milions als EUA i 795 milions a la taquilla total, navega a tota vela cap a la barrera dels 1.000 milions.

Sinopsi de 'Barbie'

'Barbie' ens trasllada directament a 'Barbieland', el paradís utòpic on viuen totes les Barbies mai inventades (sí, també aquelles que es van treure ràpidament del mercat). Allà coneixerem 'Barbie Estereotípica', la nina de Mattel original, interpretada per Margot Robbie, que començarà a experimentar una sèrie de "defectes" que la allunyen de la perfecció que se n'espera.

En un món on tot funciona com un rellotge i les cares sempre tenen dibuixada una somriure, els pensaments transcendents sobre la mort i la cel·lulitis no tenen cabuda.

Per trobar una solució al seu problema, Barbie haurà de sortir al món real i descobrir la causa que ha provocat el seu "error de funcionament". Al ferho, descobrirà un món completament nou. Amb els seus avantatges... i els seus inconvenients.

L'acompanyarà el seu Ken assignat, Ryan Gosling, que també experimentarà una revelació al descobrir que al món humà no és "només Ken", sinó un home, amb tots els privilegis que això suposa (quelcom poc habitual a la seva terra natal).

Repartiment de 'Barbie'

Barbie sempre va acompanyada de molts complements, entre ells Ken, el seu secundari enamorat. Al mes d'octubre passat es va descobrir que Ryan Gosling era l'escollit per ser la parella de la nina a la història. Després de finalitzar 'The Gray Man', dels germans Russo, l'actor es posava sota les ordres de Gerwig i es disposava a convertir-se en el millor company de promoció possible per Robbie, una gran notícia per als qui coneixen el passat musical de Ryan Gosling més enllà de 'Barbie' i 'La La Land'.

Aquest article i molts més els podràs llegir
4 TOTOSONA Agost | Setembre
aicat 3531 LES VACANCES SÓN PER DESCONNECTAR! DE LA RESTA ENS N’OCUPEM NOSALTRES! INFO@HABITATGE.COM SI ESTÀS PENSAT A VENDRE EL TEU IMMOBLE, ET FEM UNA VALORACIÓ GRATUÏTA! WWW.HABITATGE.COM

Salut Guia Pràctica per Millorar la Qualitat del Son i Aconseguir un Descans Profund i Reparador

El son és una faceta crucial de la nostra salut i benestar en general, no obstant això, freqüentment ens veiem enfrontats a desafiaments per aconseguir una bona nit de repòs. L'estrès, els horaris irregulars i altres factors poden intervenir en la qualitat del nostre son. Aquí t'oferim una sèrie d'estratègies pràctiques per ajudar-te a millorar la qualitat del teu son i gaudir de nits de descans profund i renovador.

1. Mantenir un Horari Regular:

Endavant, procura establir una rutina consistent per anar a dormir i aixecar-te a la mateixa hora cada dia, incloent els caps de setmana. Aquesta regularitat ajuda a sincronitzar el teu rellotge biològic i millorar la coherència del teu patró de son.

2. Crear un Entorn Òptim per Dormir:

Garanteix que l'espai on descanses sigui confortable, tènuement il·luminat i amb un nivell de soroll mínim. Utilitza cortines gruixudes per bloquejar la llum exterior, apaga llums i si cal, opta per taps d'orella per evitar sorolls molestos. Ajusta la temperatura per a la màxima comoditat.

3. Evitar Pantalles Abans de Dormir:

La llum blava emesa pels dispositius electrònics pot interferir en la producció de melatonina, l'hormona del son. Evita les pantalles com a mínim durant

una hora abans de dormir i opta per activitats relaxants com llegir o prendre un bany per acomodar la teva ment.

4. Establir una Rutina de Relaxació:

Crea una pràctica regular de relaxació abans de dormir, que pot incloure tècniques com la meditació, el ioga o respiració profunda. Aquestes pràctiques poden alleujar l'estrès acumulat i preparar la teva ment i cos per al repòs nocturn.

5. Controlar la Dieta:

Vigila el que menges i beus a les hores prèvies al son. Evita menjars greus i begudes estimulants com la cafeïna i la nicotina. Opta per menjars lleugers i sans a la nit i abstén-te de consumir alcohol abans de dormir.

6. Promoure l'Activitat Física:

L'exercici regular pot tenir un impacte positiu en la qualitat del teu son. No obstant això, evita l'activitat física intensa just abans d'anar a dormir, ja que pot interferir en la teva capacitat de relaxar-te.

7. Gestionar l'Ansietat:

Si l'ansietat o les preocupacions et mantenen despert durant la nit, considera l'opció de mantenir un diari de pensaments. Això pot ajudar a alliberar les teves preocupacions i permetre't dormir amb més calma i tranquil·litat.

8. Limitar les Migdiades Llargues:

Les migdiades extenses poden impactar negativament el patró de son nocturn. Si saps que necessites una migdiada, assegura't que sigui curta (uns 20-30 minuts) i intenta evitar fer-la massa tard al dia.

9. Consultar un Professional:

Si les dificultats per dormir persisteixen, potser sigui el moment de buscar ajuda d'un professional de la salut. Tant un metge com un especialista en son poden identificar problemes subjacents i oferir solucions adaptades.

10. No Forçar el Son:

Si no pots conciliar el son després d'un temps a llit, no t'obsessionis. Millor aixeca't i realitza alguna activitat tranquil·la fins que sentis son. Forçar el son pot augmentar l'ansietat relacionada amb el son.

Recorda que cada individu és únic i el que funciona per a una persona pot no ser efectiu per a una altra. Experimenta amb diferents tècniques i observa com afecten la qualitat del teu son. Amb paciència i pràctica, podràs establir hàbits de son saludables i gaudir de nits de descans profund i renovador.

6 TOTOSONA Agost | Setembre
V I D R E - T A N C A ME N T S - T A N Q U E S D E J A R D Í - B A N Y - C O MP L E ME N T S - P O R T E S D E G A R A T G E

Els Llibres

FRANCESCA DE BARCELONA

PREMI NÈSTOR LUJÁN DE NOVEL·LA HISTÒRICA

Una dona extraordinària que desitja ser cirurgiana, un amor impossible, una lluita insaciable. Un relat enlluernador de la Barcelona del segle XIV.

Barcelona, 1382. La Francesca és una noia cristiana de quinze anys que ajuda la seva àvia Bonanada a fer de llevadora. L’àvia li ensenya els secrets de l’ofici i la introdueix en el domini de les plantes remeieres, però ella no en té prou, i malgrat que viu en un entorn molt humil, té la ferma determinació de convertir-se en metgessa i cirurgiana. Només hi ha un problema: aquesta és una professió reservada als homes i fer-s’hi un lloc és gairebé una quimera.

Gràcies al seu ofici de llevadora, visita sovint el Call. Allà coneixerà l’Astruc, un noi jueu provinent d’una nissaga de

metges que vol estudiar medicina. Tots dos arribaran a l’acord de compartir coneixements: la Francesca li ensenyarà tot el que sap sobre plantes i ell li donarà accés als seus llibres. Però la medicina no és la seva única passió: la Francesca està enamorada d’en Martí, el seu amic d’infantesa, i amb aquest amor s’iniciarà en la vida adulta, una vida trepidant plena d’obstacles, amor, traïcions i passions.

Basada en una història real i amb una narració absolutament enlluernadora, Laia Perearnau ens endinsa magistralment a la Barcelona del segle XIV, quan les malalties feien estralls, i ens fa vibrar amb la vida d’una dona extraordinària, plena de determinació, que va lluitar incansablement contra els límits imposats a les dones de la seva època.

ETS EL QUE MENGES

La novel·la en català més divertida i esbojarrada del moment.

Una història per riure, plorar i reconciliar-se amb la vida.

La Rita Racons se'n va als Estats Units a fer d'au-pair sense saber-ho del tot. Un bon dia es troba a l'aeroport de Barcelona preparada per agafar un avió que, teòricament, l'ha de dur a Nova York, on aprendrà anglès durant l'estiu. Però el seu ínfim coneixement de la llengua anglesa la porta, per carambola, fins a Atlanta, a casa dels Bookland, on tindrà cura dels tres fills de la família durant un any sencer.

Els Bookland són l'antítesi del clixé clàssic d'una família americana. Intel·lectuals rematats, esperen que la nova au-pair estigui a l'altura del que exigeixen les ments privilegiades dels nens de la casa. I tot i que ben bé no ho estarà, la Rita i el seu caos constant portaran els petits Bookland a viure la vida més enllà dels llibres. La Rita serà capaç d'atrevir-se a tot, d'expandir la

ment i un dia, de cop, trobarà el que hi havia anat a buscar: la seva vocació.

Les calces al sol és una novel·la alegre i vital, amb una arrencada a tot gas i un desenvolupament al mateix ritme, que parla sobre els canvis vitals que ens fan créixer.

Regina Rodríguez Sirvent, nascuda a Puigcerdà l'any 1983, es va graduar en Psicologia, en l'expecialitat d'estudi de mercats, tot i que no exerceix. Actualment té una petita empresa de rutes gastronòmiques privades per Barcelona. Pel que fa al vessant d'escriptora, col·labora a la secció d'Estils del diari Ara, on també va treballar com a guionista i presentadora de l'Ara Vídeos. Durant gairebé dos anys va escriure un programa d'humor diari presentat per l'Antoni Bassas. En l'àmbit internacional ha publicat articles a la revista de la universitat Georgia Institute of Technology i a la publicació americana en castellà Mundo Hispánico.

8 TOTOSONA Agost | Setembre
LAIA PEREARNAU
REGINA RODRÍGUEZ

Descobrint els encants d'Osona

Tavertet: Encant i llegenda

Enmig dels impressionants i variats paisatges de la comarca d'Osona, com un tresor amagat entre les muntanyes i els boscos, es desplega amb majestuositat el petit i pintoresc poble de Tavertet.

Aquest enclavament únic sembla haver estat preservat intencionadament del pas del temps, com si fos una joia ben guarida que convida a explorar les seves profunditats. Tavertet és molt més que un simple poble; és un lloc on la bellesa natural es fusiona amb les llegendes enigmàtiques per crear una experiència que desperta els sentits i nodreix la imaginació dels qui s'aventuren a travessar els seus carrers empedrats.

Un Mirador Cap a la Natura i Més Enllà: Tavertet, com un guardià vigilant, s'aixeca en un punt elevat que ofereix vistes panoràmiques que deixa qualsevol espectador sense alè. El poble, envoltat

per majestuoses cingleres i penya-segats que semblen tocar el cel, es presenta com un escenari d'una bellesa indescriptible. Amb el Parc Natural del Montseny com a veí, les opcions d'aventura i connexió amb la natura són infinites. Rutes de senderisme sinuoses es perden entre els arbres, camins recòndits conviden els amants de la natura a explorar la vasta riquesa d'aquesta regió que es revela a cada pas.

L'Encant Etern de la Pedra: L'arquitectura de Tavertet és una oda a la tradició i a l'encant del passat. Les cases, construïdes amb pedra local, s'alineen amb els carrers empedrats, creant un ambient únic que et transporta a temps passats. La pedra, omnipresent en la construcció, no només és un testimoni tangible de la història d'aquest lloc, sinó que també s'uneix amb l'entorn geològic que l'envolta. Les cases antigues restaurades amb dedicació al carrer principal et conviden

a endinsar-te en una jornada a través de les èpoques, connectant-te amb les arrels profundes i autèntiques de la comunitat local.

Llegendes i Màgia que Omplen l'Aire: La rica història de Tavertet està impregnada de misteri i llegendes que semblen ballar amb la brisa. Una d'aquestes narracions enigmàtiques parla d'un espectre anomenat "La Gresca", una figura del folclore local que es diu que vaga pels voltants de Tavertet. Segons aquesta llegenda, si es creua el teu camí amb el de La Gresca, s'aconsella mantenir la calma i no interferir-hi. Aquesta figura enigmàtica és només una de les històries que confereixen al lloc un toc de misteri i màgia.

La Plaça dels Sants, Centre d'Autenticitat: La Plaça dels Sants és el cor palpitant de Tavertet, una plaça central que desplega cases de pedra centenàries i l'església. Aquest espai és una finestra oberta cap al passat, on les festes

i celebracions són viades amb una autenticitat que evoca temps més senzills i autèntics. La plaça és una oda a la vida rural, un recordatori de la identitat forjada per la comunitat i el seu llegat.

Tavertet no és només un lloc físic; és una experiència que et transporta a un altre temps i espai. Cada racó d'aquest poble amaga històries, misteris i detalls que demanen a ser descoberts i explorats. Des de les espectaculars vistes fins als carrers empedrats que et guien cap al passat, Tavertet és un lloc que et convida a fer un viatge fascinant a través del temps i la imaginació. Un espai on la realitat i la llegenda coexistixen, fusionant-se per oferir una oportunitat única per connectar amb la bellesa, l'encant i la màgia que defineixen aquest indret especial. Qui sap quants altres secrets amaguen les seves rutes i paisatges, esperant ser revelats als qui decideixin endinsar-se en les seves històries i enigmes.

10 TOTOSONA Agost | Setembre

La Recuperació de la Ment Cap a la Seva Naturalesa Lluminosa: Un Viatge d'Exploració i Transformació

En el món modern, caracteritzat per la seva acceleració i caos incessant, sovint ens trobem immersos en un torbellí de pensaments, emocions i preocupacions. La ment sembla estar en un estat de moviment constant, com un riu impetuós que ens empeny en diverses direccions. Enmig d'aquesta agitació, la calma interior i la claredat semblen allunyades i difícils d'assolir. Tot i així, podria ser que, en el fons de nosaltres, existeixi un espai de serenitat, una lluminositat inherent i un estat de benestar que hem perdut de vista?

Davant d'aquest caos, el budisme ens convida a explorar les profunditats de la ment humana. Segons les ensenyances del doctor Alan Wallace, les emocions turbulentes i els pensaments incontrolats no són l'estat natural de la ment. Aquesta idea pot semblar sorprenent

en una societat que considera l'agitació mental com quelcom inherent. No obstant això, podríem considerar que el calfred intern, l'ansietat i la inquietud no defineixen la nostra essència més profunda?

Visualitza la teva ment com un cel infinitament ampli, lliure de núvols i tempestes. Aquesta imatge és la que el budisme proposa per descriure la ment en el seu estat primordial. Aquest estat de ment pura sovint es compara amb un mirall que reflecteix sense aferrament, amb una consciència lúcida que resideix plenament en el moment present. La pràctica de la meditació es converteix en la brúixola que ens guia cap a aquest estat de ment serena i clara.

Mitjançant la meditació, se'ns convida a explorar les capes més profundes del nostre món interior. Com a exploradors interns, navegant a través de les aigües tumultuoses dels nostres

pensaments i emocions, busquem arribar a un indret de quietud i serenitat. Aquesta pràctica ens convida a ser observadors imparcials de la nostra pròpia ment, alliberant-nos dels lligams emocionals que ens confonen.

La meditació de "presència conscient" ens permet viure plenament el moment present, sense prejudicis ni expectatives. Això ens permet experimentar la vida amb una ment oberta i curiosa, sense quedar atrapats en el passat ni preocupats pel futur. Amb el temps, aquesta pràctica transforma la ment en un estat de calma i harmonia, semblant a un llac tranquil que reflecteix el cel clar i radiant.

A mida que aprofundim en la pràctica meditativa, també sorgeix la possibilitat d'abraçar la nostra humanitat en tota la seva diversitat. La meditació ens ajuda a observar les nostres emocions i pensaments sense

judicis ni crítiques, creant un espai per a la curació i el creixement personal. Aquesta exploració profunda ens permet connectar amb la nostra essència més autèntica i a comprendre la naturalesa íntima de la ment.

Resumint, en aquest viatge cap a l'exploració interior, descobrim que la ment és un tresor que pot ser una font inesgotable de calma i serenitat enmig de l'agitació de la vida moderna. La meditació ens guia cap a l'essència més autèntica de la ment, que és semblant a un cel clar i radiant. A través d'aquesta pràctica, tenim l'oportunitat d'establir una connexió profunda amb nosaltres mateixos i amb el món que ens envolta. La ment és, en última instància, una joia interior que podem cultivar per trobar la pau i la veritat en el nucli mateix de la nostra existència.

12 TOTOSONA Agost | Setembre

Omplir amb més de 2.000 llibres la futura casa-museu de Miquel Martí i Pol

Els embassaments de les conques internes de Catalunya (CIC) tenen bones notícies per compartir. Després de cinc mesos, els pantans han arribat al 30% de la seva capacitat, recuperant les reserves perdudes. Un dels casos destacats és el de Sau, que en poques setmanes ha passat del 6,5% al 29%, tot i que a costa de Susqueda, que ara es troba al 31%.

El 24 de març, els embassaments se situaven al 27,0%. Durant un mes i mig, les reserves van experimentar una disminució constant. Les pluges del cap de setmana llarg de l'1 de maig van aturar el declivi, però no va ser fins al 24 de maig que es va registrar el valor més baix (25,06%). Des d'aquell moment, s'ha observat una tendència constant de recuperació de les reserves. Aquest cap de setmana, s'ha assolit el 30% de capacitat, pràcticament la mateixa quantitat de reserves que es tenia el 18 de gener, fa cinc mesos.

Sau ha estat el pantà que ha experimentat una recuperació més ràpida, després d'enfrontar el moment més crític amb menys del 6,5% a causa del transvasament cap a Susqueda. En un mes i mig, Sau ha augmentat les seves reserves gairebé en 23 punts,

superant el 29% aquest diumenge.

Aquest canvi s'aprecia clarament en el paisatge, tant pel verd dels voltants del pantà com per la desaparició de les construccions de l'antic poble de Sant Romà de Sau, que havien emergit a causa de la sequera. De fet, l'aigua ja arriba a la base de l'església, un fet que contrasta amb les setmanes anteriors, en què l'aigua es trobava molt per sota.

L'increment del volum d'aigua a Sau ha permès que els avions dels Bombers puguin tornar a utilitzar-lo, una notícia positiva, especialment considerant que s'espera l'arribada de temperatures altes a Catalunya i el possible augment del risc d'incendis.

D'altra banda, Susqueda continua veient una disminució en les seves reserves, arribant ara al 31%, deu punts menys des del final del transvasament d'aigua des de Sau. Segons l'ACA, aquest segon embassament només rep les aigües de la riera Major, i malgrat que es continua alliberant cabal des de Sau, l'aigua que s'allibera a Susqueda és superior a la que rep.

La tendència positiva també es fa evident en els embassaments del

Llobregat i del Cardener, els quals no van ser tan beneficiats durant les primeres setmanes de pluges. L'embassament de la Baells ha superat el 33% després d'estabilitzar-se en el 25%. Sant Ponç ha experimentat un cert augment des del 28% fins al 37%, mentre que la Llosa del Cavall ha registrat un clar increment fins al 25%.

Així doncs, els embassaments de les conques internes de Catalunya mostren una tendència positiva en l'augment de les reserves d'aigua. Aquesta recuperació és una excel·lent notícia per a la regió, especialment de cara a l'arribada de temperatures altes i el possible risc d'incendis. Tot i que Susqueda continua veient una disminució en les seves reserves, els esforços continuen per assegurar un ús sostenible de l'aigua i garantir un subministrament adequat per al futur.

A mesura que la naturalesa es va regenerant i els embassaments continuen recuperant-se, s'espera que aquesta tendència positiva segueixi i que les reserves d'aigua continuïn augmentant per a benefici de les comunitats locals i l'ecosistema en general.

14 TOTOSONA Agost | Setembre

La recepta Coca de recapte

La "Coca de recapte" és un plat tradicional de la gastronomia catalana, particularment popular a la comarca d'Osona i altres zones de Catalunya. Aquesta coca es caracteritza per tenir una base de massa cruixent i un farcit de verdures i altres ingredients que varien segons la temporada i les preferències personals. La paraula "recapte" fa referència a l'ús de diferents ingredients que s'han recollit i es fan servir per farcir la coca.

La coca de recapte és una mena de pastís obert, com una tarta, amb una base de massa que es pot fer amb llevat o sense, i que es cobreix amb una barreja de verdures variades, com ara pebrots, cebes, albergínies, tomàquets i olives negres. A més de les verdures, pot incloure també tonyina, anxoves o altres ingredients que aporten sabor i textura.

El procés de preparació implica estendre la massa en forma de cercle i omplir la part central amb la barreja de verdures i altres ingredients. Després, es plega el contorn de la massa sobre el farcit, creant una mena de bord de contenció. La coca es cou al forn fins que la massa estigui cruixent i daurada, i les verdures siguin suculentes i ben combinades.

La coca de recapte és una opció versàtil i saborosa per a un aperitiu, un plat principal lleuger o fins i tot una opció vegetariana o vegana, depenent del farcit triat. És un plat que es pot gaudir en qualsevol època de l'any, ja que les verdures poden variar segons la temporada.

Aquesta coca, que és un reflex de la

riquesa culinària de la regió d'Osona i Catalunya en general, és una opció deliciosa per experimentar els sabors autèntics i la tradició de la cuina catalana. Preparar la massa:

En un bol gran, barreja la farina amb la sal.

Dissol el llevat fresc en l'aigua tèbia i afegix-lo a la farina.

Afegeix l'oli d'oliva i comença a amassar fins que tots els ingredients es combinin i formen una massa suau i elàstica.

Cobreix la massa amb un drap net i deixa-la reposar en un lloc càlid durant aproximadament una hora, fins que doble la seva grandària.

Preparar el farcit:

Tall els pebrots i les albergínies en trossos petits.

En una paella, escalfa una mica d'oli d'oliva i salteja les verdures tallades fins que estiguin tendres.

Pela i talla les cebes tendres en rodanxes fines i talla els tomàquets en trossos petits. Afegeix-los a la paella i salteja-ho tot junts.

Afegeix les herbes aromàtiques i ajusta la sal i el pebre al gust. Si vols, pots afegir les olives negres tallades a aquesta mescla.

Muntar la coca:

Precalenta el forn a 200 °C.

Divideix la massa en dues parts i estirales en forma de cercles grans sobre paper de forn.

Posiciona la primera massa estirada sobre una safata de forn i distribueix el farcit sobre ella.

Cobreix amb la segona massa estirada i segella els costats prement-los junts amb els dits.

Coure la coca:

Fes uns petits forats a la part superior de la coca per permetre que surti l'aire mentre es cou.

Forna la coca durant uns 25-30 minuts, fins que la massa estigui daurada i cruixent.

Servir:

Deixa refredar una mica abans de tallar i servir la coca de recapte.

Aquesta coca és deliciosa com a aperitiu, plat principal o per a un àpat lleuger. Acompanya-la amb una amanida fresca i un bon vi de la regió d'Osona.

Aquesta "Coca de recapte" és una autèntica delícia que reflecteix els sabors i les tradicions culinàries d'Osona. Bon profit!

Ingredients per a la massa:

500 g de farina de força

10 g de llevat fresc

250 ml d'aigua tèbia

50 ml d'oli d'oliva verge extra

1 culleradeta de sal

Ingredients per al farcit:

2 pebrots vermelles

2 albergínies petites

2 ceba tendra

2 tomàquets madurs

100 g d'olives negres d'Oliana (opcional)

Oli d'oliva verge extra

Sal i pebre negre al gust

Herbes aromàtiques com el romaní i la farigola

Lloc: davant del Temple Romà

Quan: cada dia ns al 31 d’agost

Horari: a les 22.00 h

Durada: 5 minuts

Més informació: O cina de Turisme de Vic. Pl. del Pes, edi ci Ajuntament. Tel. 93 886 20 91

vicpuntzero.cat

Mapping al Temple Romà. Un espai, dos mil anys d’història.

Un temple, un castell, un graner, una presó... T’ho expliquem en un vídeo mapping espectacular.