Revista de Vic 31 Març 2017

Page 1

Revista de Vic Revista gratuïta www.revistadevic.cat

Març | Abril de 2017 Núm. 31

MERCAT DEL RAM Els dies 7,8 i 9 d’abril

la policia de vic

El nou llibre d’en Manel Montero

La reconstrucció de la catedral Cultura Cinema Música Moda Passatemps Abans Mengem bé Salut Serveis

Aquesta revista te la podem regalar gràcies als nostres anunciants!

RANGE ROVER EVOQUE PURE TECH EDITION D E S D E 3 1. 3 9 0 € * O AMB CAIXA AUTOMÀTICA GRATIS EN VERSIONS 4X4**

Auto Pla Vic 4X4

Ctra. Nacional 152A, Km 69,700 – 08503 Gurb - Vic (Barcelona) 93 889 33 66 auto-pla-vic.landrover.es/

Gamma Range Rover Evoque: consum combinat 4,2-8,6 l/100 km, emissions de CO2 109-201 g/km. *P.V.P. del Range Rover Evo que eD4 150 CV 4x 2 Pure Tec h Edició limit ada manual des de 31.390 € (IVA o IGIC, transport, descompte promocional i impost de matriculació inclosos). Impost de matriculació (IEDMT) calculat al tipus general. No obstant això, el tipus aplicable a l’IEDMT pot variar en funció de la comunitat autònoma de residència. Preu promocional exclusiu per 200 unitats finançades amb FCA Capital España, EFC, SAU segons condicions contractuals, amb un import mínim a finançar de 20.000 €, a un ter mini mínim de 37 mesos i una p er manència mínima de 24 mesos. O fer t a vàlida p er a vehicles matr ic ulat s fins al 31/03/2017 o fins a finalit z ació d’unit at s (20 0) a p eníns ula i territori insular. ** Oferta vàlida només per a unitats en estoc del Range Rover Evo que 4x4 5 portes i Coup é fins al 31/03/2017. 3 anys de gar antia s ens e límit de quilòmetres. El mo del mos tr at p ot no coincidir amb el que es t à d’ofer t a. Per a més informació: landrover.es o línia Land Rover 902 440 550.la portada/ ERNEST DESCALS En el fet de Pintar com obsessió l’artista Pintor ERNEST DESCALS, nascut a Manresa, Barcelona, el 13 de gener de l’any 1956, ha celebrat amb les seves Pintures més de vuitanta exposicions individuals i ha estat premiat amb més nou-cents Premis en els Concursos de Pintura de Catalunya i l’Estat Espanyol. Una forma d’Expressar amb llibertat creativa les Emocions de l’ésser humà en les seves activitats quotidianes, intentant mostrar el moviment dels personatges en el seu hàbitat, com a observador i testimoni d’un temps concret.

05 08 Revista de Vic Editor i director Xavi Ruiz Maquetació i impressió graficvic.com Màrqueting i Comercial Cristina Torras Administració Marta Anglada Redactors Oriol Casellas Xavi Ruiz Cristina Comerma Manel Montero Cristina Masramon Andreu Gomez Eduard Olivan Miquel S. Molist Badiola Olga Bover Dipòsit legal: B 18552-2014 Editorial Revista de Vic Preguntes o qüestions Pare Gallissa 08500, Vic (Barcelona) Telèfon: (0034) 93 885 46 02 Mail: info@larevistadevic.cat www.revistadevic.cat

editorial/

Editorial 04

Planes Bones

05

Els bunyols de Quaresma

08

Moda

10

La bandera de la ciutat

16

Sagals

Metres de botifarra al Mercat del Ram de Vic

Els bunyols de Quaresma són dolços fets amb farina oli i després s’ensucra.

La moda mes atrevida i els consells. Fashion life hacks Saps d’on prové la història de la bandera de la ciutat de Vic? Segona Part Sagals d’Osona, vint anys de castells a la comarca

XAVI RUIZ

Com cada mes de març, el dia es va allargant, comença a haver-hi dies de mes caloreta i això n’anima a sortir més a donar el volt pels carrers de Vic. Però no tot és bon temps, ja sabeu la dita de “març, marçot, mata la vella a la vora del foc i la jove si pot” o també: «març, marçot, tira la vella al clot, i la jove si pot», o «mata l’ovella i l’anyellot i la vella a la vora del foc». Aquesta dita té l’origen en una tradició, segons la qual un pastor es volgué riure del mes de març, quan aquest ja estava a les acaballes, i li digué: «Març marçot, no m’has pogut matar cap ovella ni cap anyellot»; i el març respongué: «Calla, que amb dos que me’n queden i dos que en manllevaré a l’abril, encara te’n mataré més de mil»; i va manllevar dos dies a l’abril, i en aquells quatre dies provocà un temps de fred tan cru que es moriren una mala fi d’ovelles i anyells. És per això que esperem el Mercat del Ram amb candeletes, o almenys el canvi horari, amb el qual ja el dia s’allarga i podem començar a sopar a la terrassa. Us deixem amb un número on tornem a tenir col·laboradors que feia temps que no escrivien, com la Vigatana de l’any la Cristina Masramon, o l’Olga Bover, amb els temes d’actualitat. Recordem que ens podeu seguir a les xarxes socials Facebook i Twitter i a través de www.vicfm.cat. Recordeu que ens podeu enviar comentaris o articles a: info@larevistadevic.cat.


Abans

Planes Bones:

metres de botifarra al Mercat del Ram/ CRISTINA MASRAMON Des de temps remots la Plana de Vic guarda en la memòria històrica un punt cabdal de trobada, contacte i venda: el Mercat del Ram, la fira agrícola i ramadera per excel·lència. Antigament s’hi agrupaven pagesos i tractants de bestiar d’arreu de Catalunya i de la comarca. El que més marcava la diferència amb els altres mercats era la presència del bestiar en diferents espais de la ciutat. Així, alguns ramats s’aturaven en exposició a les rambles i les vaques de carn se situaven al Portalet i a la plaça de Santa Teresa. A la rambla del Passeig i a la rambla de Sant Domènec s’hi col·locaven altres animals com eugues, ovelles i cabres. Amb el pas dels anys la fira mantingué la tradició agrícola i ramadera, però l’exposició del bestiar ja no es troba als carrers de la ciutat, sinó en recintes i carpes firals. Pel que fa a la participació de Planes Bones al Mercat del Ram, no va fer-se realitat fins al 1966. Aleshores Planes Bones ja comptava amb un supermercat a la ciutat de Vic. Aquell primer espai expositiu del mas de la Guixa, va ser innovador i atractiu en la seva oferta de botifarra a metres per vendre en un punt central del Mercat. Aquesta primera participació en el Mercat del Ram va ser conjuntament amb Pinsos Victòria amb una parada a la rambla del Passeig.

En aquestes edicions del Mercat del Ram s’acompanyava la venda de botifarra i pollastres a l’ast amb el sorteig d’un porc de 100 kg a través d’una rifa que els dies de la fira feien les tres pubilles de Vic acompanyades de les autoritats. També es posava interès a organitzar aparadors atractius a la botiga, concursos i activitats que dinamitzaven la tradicional fira. En les següents edicions Planes Bones i Pinsos Victòria van seguir participant en el Mercat del Ram amb una parada conjunta a la plaça del Carbó i més tard al Prat de la Riera. Avui encara podem trobar la tradicional parada liderada per Planes Bones a la zona d’El Sucre per degustar la tradicional botifarra i els pollastres a l’ast.

D’aquesta venda de botifarra a metres en van fer referència, periòdics com El Noticiero Universal en un article titulat “El Mercat del Ram, actualidad universal” i es feia menció a la simpática atracción para el visitante. En aquest article es va fer referència a la curiosa venda de botifarra a metres, concretant que n’havien venut uns 7.000 metres. D’aquesta botifarra deien que els esgotats troben delit i es prometen la gran farra, amb el pollastre ben rostit i uns metres de botifarra. Mes si en busqueu la qualitat no en perdeu pas més estones, ho trobareu garantitzat a l’estand de Planes Bones.

Article basat en el llibre Planes Bones, una Masia de la Plana de Vic (Vic, 2016. Anguera, A.; Masramon. C)

s n e p empre

! u t b m a t n a

S 4

revistadevic.cat Núm 31


eriraaelmneuobasnyanoltures! p#m Un bany...

La reforma completa del teu bany és més fàcil quan comptes amb bons professionals que t'ajuden a fer-la realitat. Vine i desobreix com podem ajudar-te.

Bany complet reforma integral

9 m2 aprox.

Aquesta reforma inclou Projecte en 3D GRATIS Moble complet amb tovalloler 759€ Aixeta 69€ Mampara i plat de dutxa 690€ Conjunt de dutxa 179€ Sanitaris suspesos 408€ Revestiment* des de 16,95€ m2 Paviment* des de 9,99€ m2 COST TOTAL DEL PROJECTE:

2.105€

759€

new 2017

Moble BROOKS roure de 100 cm amb lavabo i mirall amb llum LED.

PROJECTE FINANÇAT* EN 12 MESOS SENSE INTERESSOS:175,41€ /al mes El pressupost no inclou la mà d'obra. *Com que cada bany varia en superfície, el preu del paviments i del revestiment es facilita per m2 i no s'inclou en el preu final.

*Oferta financera realitzada per CaixaBank Consumer Finance, E.F.C.,S.A.U, i subjecta a la seva aprovació. TIN 0% TAE 0%. Sense comissió d'obertura. Oferta vàlida fins al 31/03/2017. Consulta altres condicions de finançament a la botiga. Finançament per a 11 quotes de 175,41€ i una última quota de 175,49€

01

02

producte

eco

Estalvi d'aigua i energia. sanitari i bidet DECO suspesos 01 Sanitari 249€ 02 Bidet 159€

Aixeta de lavabo MONDO

69€

759€

new 2017

Moble BROOKS roure de 120 cm Porta color mostassa més calaix.

(Joc de potes opcional 129€)

Euromat

ceràmiques · banys · construcció · cuines Avinguda de Roma 109 · Manlleu · 93 851 38 61 C. Torelló, 21 · Vic · 938 890 119 C. Sant Amand, s/n · Ripoll · 972 715 022

Preus vàlids (IVA inclòs). Ofertes vàlides fins al 15 d’abril de 2017

llir la teva vine a reco NYS B GUIA A


Musica i cine

Ghost in the shell/ L’ànima de la màquina Un Japó futurista. Motoko Kusanagi (Scarlett Johansson), també coneguda com The Major, és una agent especial cyborg, que lidera el grup de treball d’elit Secció 9. L’objectiu d’aquesta unitat d’operacions encobertes dins de la Comissió Nacional de Seguretat és lluitar contra el ciberterrorisme i els crims tecnològics. Amb un cos artificial, Kusanagi ha reemplaçat la totalitat del seu cervell, el que li permet ser capaç de realitzar gestes sobrehumanes especialment requerides per la seva tasca. Entrenada per detenir els criminals i extremistes més perillosos, The Major s’enfrontarà a un fanàtic ‘hacker’, l’únic objectiu és acabar amb els avenços de Hanka Robotic en la tecnologia cibernètica. Aviat l’agent cyborg es veurà immersa en una sèrie d’intrigues polítiques i secrets d’Estat per trobar al misteriós informàtic.

Aquesta cinta d’acció real és l’adaptació cinematogràfica del Manga creat per Masamune Shirow. La pel·lícula està dirigida per Rupert Sanders (Blancaneus i la llegenda del caçador) i el seu protagonista és Scarlett Johansson (Capità Amèrica: Civil War, ¡Au, César !, Don Jon) com Motoko Kusanagi. Completen el repartiment els actors Michael Pitt (Boardwalk Empire, Funny Games) com Kuze, Juliette Binoche (Ningú vol la nit, Cosmópolis) com Dr. Ouelet, Pilou Asbaek (Joc de trons, Ben-Hur) com Batou, Chin Han (Independence Day: Contraatac, Capità Amèrica: el Soldat d’Hivern) com Togusa, i el director de cinema japonès Takeshi Kitano (Outrage, Sonatine) com Daisuke Aramaki.

Tokio Hotel/ El grup alemany d’electropop indie Tokio Hotel ha tret aquest 3 març el seu nou treball, Dream Machine, el seu sisè àlbum, que ve precedit pel llançament de la cançó What if, que ja es pot escoltar en el seu compte de YouTube. El seu últim àlbum, Kings of Suburbia, es va editar el 2014. Dream Machine és un retorn als “vells temps. Per a nosaltres era important que reflectís el que sentim, que fos veritable i honest amb el que som”, indica en el comunicat Tom Kaulitz, guitarrista i

Jamiroquai/ A part de la seva presència al Cruïlla Festival de Barcelona el mes vinent de juliol, Jamiroquai anuncia un nou concert per a aquest any al nostre país el 25 de novembre al WiZink Center de Madrid. Aquests concerts s’emmarquen dins la gira de presentació de Automaton, el primer disc de l’artista en set anys, que arribarà el pròxim 31 de març. Les entrades es podran adquirir a partir del 8 de març en la prevenda exclusiva per als compradors del seu nou àlbum en botigues

6

revistadevic.cat Núm 31

Dream Machine

compositor del grup. El tema principal que han avançat, What if, és el seu homenatge “a les oportunitats i possibilitats perdudes”, explica el vocalista i també compositor Bill Kaulitz, bessó de Tom, que reconeix que la idea de la cançó va sorgir després d’una festa on va conèixer a algú de qui es va enamorar “a l’instant”.

presentarà el seu disc ‘Automaton’

Fnac. A partir del 9 de març a les 10.00 hores comença la prevenda exclusiva per a usuaris de Livenation.es. La venda general d’entrades serà el divendres 10 de març en els punts habituals: Livenation i xarxa Ticketmaster.


Quinzena del mòbil Coincidint amb el congrés de mòbils de Barcelona

del 27 de febrer al 12 de març ANDROID WEAR 2.0 PANTALLA 1,2” AMOLED TÀCTIL BLUETOOTH 4.1, WI-FI, NFC SIM INTEGRADA RESISTENT A L’AIGUA

PANTALLA 5”

PANTALLA 5,5”

PROCESSADOR QUAD CORE

RESOLUCIÓ 1920x1080

RAM 1.5 GB

RAM 4 GB

MEMÒRIA INTERNA 8 GB

MEMÒRIA INTERNA 64 GB

LLIURE

ANDROID 7.0 + EMUI 5.1

129€

LLIURE CAMERA DUAL LEICA 20 MPX VÍDEO UHD 4K

Novetat!

només aquesta quinzena!

Configuració inicial de l’smartphone

Cobertura de danys accidentals d’1 mes

649€ 54,08 €/mes sense interessos

P10 + SMARTWATCH HUAWEI WATCH 2

SAMSUNG J3 2016

Serveis gratuïts

Regal!

2x1 en fundes de mòbil. La segona unitat

Promoció subjecte a Huawei, vàlida fins el dia 15 de març o fins a fi d’existències.

! o h a t fi o Apr

Carretera de Manlleu, 54-60 · VIC (de dilluns a dissabte, de 9.30 a 21.00 h)

www.isern.net

Rambla del Carme, 15 / Portal de la Rambla, 6 · VIC

revistadevic.cat núm 31 7


Moda

Fashion life hacks/ CRISTINA COMERMA El concepte life hacks el vaig descobrir fa relativament poc temps i des de llavors, que no he parat de buscar idees per internet i posar-les en pràctica. Un life hack és, bàsicament, un petit consell que et fa la vida una mica més fàcil. Són gestos, alguns diria que gairebé insignificants, però que realment et fan un dia a dia més còmode; alguns exemples són, fer un nus a l’auricular esquerra per estalviar-te d’haver de mirar cada vegada quin és el Left o el Right, o bé utilitzar la sortida USB de la TV per carregar el mòbil en cas de no tenir suficients endolls. En l’àmbit de la moda també podem trobar un munt d’exemples que t’ajudaran a ser encara una mica més stylish: #1_Oh no! M’he tacat! Acceptem-ho, per estadística passa cada cert temps (encara que també hi ha persones que som més propenses a tacar-se que d’altres). Una mica de cafè, salsa de tomàquet... El problema apareix quan no ets a casa. En aquest cas tens dues opcions: 1lamentar-te i anar tacada la resta de la jornada o 2-utilitzar un fashion life hack que et farà desaparèixer la taca ràpidament i seràs feliç la resta del dia. Taca life hack: utilitza una tovalloleta per a nadons. Sí, funciona! Almenys a mi m’ha funcionat les vegades que

8

revistadevic.cat Núm 31

l’he utilitzat. Estic d’acord en el fet que no totes portem un paquet de tovalloletes per a nadons al bolso, però segurament que tindràs alguna mare al teu voltant que segur et pot fer un préstec.

#2_Aquests pantalons són massa llargs i no me’ls puc posar amb botes Si no és que ets una crack cosint i tu mateixa t’arreglis la vora dels pantalons, aquesta situació t’haurà passat incomptables vegades, quedant un bon manyoc de teixit incòmode per dins o fora les botes. Però no pateixis! Tinc una brillant solució per donarte: Jeans life hack per botes altes: doblega’ls primer un bon tros per després fer un altre plec a sobre, evitant un plec final massa gruixut amb el mètode d’anar fent plecs petits un sobre l’altre. Si vols, pots col·locar-te el mitjó per sobre el pantaló per tal que et quedi més fixat. Finalment et poses la bota i voilà! Jeans life hack per botes baixes: la moda de posar-te els pantalons llargs per sobre les botins es va acabar fa milers d’anys, per si encara no t’havies donat compte. En aquest cas sí has d’anar fent plecs petits als pantalons per tal que et quedin per sobre la botina. Ull! Que no es vegin el mitjons! Si sobre surten te’ls arremangues o te’n poses uns de més curts (s’ha de veure la cama en el seu estat natural, que no confondre amb no anar depilada. Arg!).

#3_El coll de la camisa es veu arrugant i no tinc temps de planxar-la Ara que ja comença a venir l’època de les camises (i si vols anar a l’última sobre camises, llegeix l’article de moda del darrer número de La Revista de Vic), el principal inconvenient de dur-les és que són una presa fàcil per a les arrugues. Si te la poses per sota un jersei i no tens temps d’endollar la planxa i entretenir-te a planxar prova el següent consell: Coll de camisa life hack: Segurament tindràs una planxa de cabells bastant més a mà que la planxa de la roba i que segurament també s’escalfa bastant més ràpid. Doncs, en comptes d’utilitzar-la pels cabells, et planxes el coll de la camisa. Fàcil i ràpid! #4_No trobo res al calaix! I si tens pressa, acabaràs per treureho tot i deixar l’habitació igual que si hi hagués passat un tornado. Bé, això té una solució molt més senzilla del que et penses: Organització de roba life hack: el truc està a plegar-ho tot de manera que et quedi en format rectangular i deixar-ho en vertical, seguint el mètode Marie Kondo: calcetes, mitjons, sostens, samarretes, texans... doblegaho de tal manera que et quedi com un paquetet i col·locat en rengleres, com un acordió, amb els colors clars al davant i els foscos al darrer. Així d’una ullada visualitzaràs tot el que hi tens, evitant el caos i els atacs de mini pànic per no trobar una peça en concret.


Primeres marques i també roba de cerimònia. Canonge Collell 5, Vic 93 886 17 02 Troba’ns a

i

.


Abans

La bandera de la ciutat (IIpart)/ MIQUEL MOLIST Al febrer de 1910 el Comitè que portava tot el tema de les festes del Centenari havia rebut favorablement la proposta de la Comissió de festes cíviques i havia convocat una gran junta de senyoretes, escollides entre totes les classes de la Ciutat, és a dir, procurant que totes les classes hi estiguessin representades. Més de setanta eren les cridades i passaren bastant de seixanta les que respongueren a la crida, excusant-se abans o després quasi totes les altres o per malaltia, a causa del temps que feia, o per absència. L’Alcalde, president del Comitè, exposà l’objecte de la Junta i es nomenà de seguida una Comissió executiva, treta de les mateixes senyoretes convocades, donant-se-li, la facultat d’ampliar-se per ella mateixa, si el treball ho fes necessari. Com així s’hagué de fer amb posterioritat. Presidí dita Comissió executiva la Srta. Pilar Feu i Albareda, que hagué de venir expressament de Barcelona, on residia temporalment, per a que la Comissió pogués constituir-se. De seguida es cercaren dades històriques de cóm havia sigut la Bandera de la Ciutat i cóm, per consegüent, havia de ser. Fou encarregat aquest treball al conservador del Museu Episcopal, Mossèn Josep Gudiol, el més indicat per fer-lo, qui, a pesar de que les investigacions no donaren resultats abundants, pogué molt aviat traçar un petit croquis del que, en virtut d’aquestes investigacions i de les dades generals arqueològiques, havia d’esser la nova Bandera. Les noies ho van veure clar i acceptaren el croquis, però Mossèn Gudiol no es donà per satisfet i, al cap de pocs dies, a Barcelona, tractà d’interessar-hi al jove i distingit arquitecte D. Josep Mª Pericas, qui, s’oferí incondicionalment i generosament a posar tots els seus coneixements i tot el seu bon gust en aquesta patriòtica obra. Entengué ell que havia de ser completa, que l’idea de la Bandera no havia de limitar-se a la tela sinó que s’havia d’estendre al pal i a la mateixa llança, i que havia d’esser antiga i nova alhora, tot el tradicional i tot l’original que fos possible. A Barcelona feu un dibuix en petit que fou sotmès de seguida a la Comissió de les noies. I, com era d’esperar, a les noies els agradà molt. A pesar de que el cost

10 revistadevic.cat Núm 31

de la Bandera era de preveure que seria car, la Comissió, d’acord amb el Comitè, donà ordre de portar a la pràctica el projecte, mentre s’estudiava la manera d’aconseguir els diners per pagar l’obra. Les noies ja s’havien avançat imposant-se un gros sacrifici: el d’anar totes elles, dividides en seccions, de casa en casa a captar per la Bandera. Aquesta col·lecta oferí els incidents, uns molestos, altres graciosos, que solen donar aquestes coses. Però el resultat fou brillant; s’aconseguí el desig de les noies i del Comitè de que es pogués dir que, a fer la Bandera hi havia contribuït tota la Ciutat. El treball seria llarg, perquè hi prendrien part el pintor, el brodador, l’escultor, l’argenter, la cosidora, i encara, el primer que s’havia de fer era teixir la tela a València, per a obtenir l’entonació que el projecte exigia. Vuit mesos durà l’elaboració de la insígnia de la Ciutat. Ja estava a punt. El dia de l’entrega a l’Ajuntament de Vic fou el dissabte, 27 d’agost de 1910. En la Bandera s’hi havia treballat encara al matí del mateix. Aquell dia, la Casa del Poble va estar impecable. S’il·luminaren totes les Sales, es situà en la gran entrada la Banda municipal i entre sis i set, començaren a reunir-se les noies en una sala que abans es deia “Sala Ante-Consistori” (actual Sala de Consellers), a on hi havien d’acudir l’arquitecte Pericas i els senyors del Comitè per muntar la Bandera. Els regidors i demés gent oficial s’aplegaven a la Secretaria i els convidats anaven omplint la Sala de la Columna, on s’havia de fer la cerimònia.

Moment de gran emoció per a tothom, i especialment pels qui havien col·laborat en els preparatius, fou el d’aixecar la Bandera i entrar-la al Consistori, mentre l’Ajuntament i representacions oficials es dirigien a la Sala de la Columna per ocupar el seu lloc. De seguida fou entrada la Bandera en la mateixa sala al so de la música, saludant-la un vigorós aplaudiment de la concurrència. Aleshores ocuparen les grades les senyoretes Pilar Feu, presidenta de la Junta, Soledat Sanvicens, secretària, i Elvira Soler, designada per les seves companyes per tenir la Bandera. La Srta. Sanvicens, en nom de tota la Junta, pronuncià un brillant discurs en que, després d’explicar com havia nascut i com s’havia desenvolupat l’idea de fer la Bandera, i la part que hi havien pres totes les vigatanes, expressà el simbolisme de la mateixa fent constar que, al fer-ne entrega a l’Ajuntament, es creien en el deure de manifestar-li que per a elles, els dos vivíssims sentiments de Fe i de Pàtria eren els que la Bandera representava i que sols en defensa d’ells, s’havia d’aixecar tant noble senyera. Un entusiasta aplaudiment del concurs premià el discurs de la Srta. Sanvicens.

Les noies ho van veure clar i acceptaren el croquis, però Mossèn Gudiol no es donà per satisfet...


Consum gamma 3,7 - 7,4 (l/100 km) i emissions de CO2 98 - 172 (g/km).

Classe A, Classe B, GLA i CLA. Els teus millors aliats, sempre. A la vida, hi ha decisions molt difícils de prendre. Comprar un compacte de Mercedes-Benz no és d’aquestes. Tria el millor company de viatge entre la nostra gamma de compactes i mou-te al ritme que necessitis. Amb el seu esperit esportiu i un complet equipament de sèrie, gaudiràs d'una experiència feta a la teva mida.

• 4 anys de garantia* • Fins a 3.000€ de suport especial** • Acord de Servei Fidelity Plus 4+1 per 30€/mes***

*Segons condicions de l'Acord de Servei Advance de Mercedes-Benz, amb cobertura fins als 48 mesos i/o 80.000 km. No vàlid per a operacions de Renting, ni MB Complete, ni per motoritzacions AMG. **Finançat amb Alternative de Mercedes-Benz Financial Services España, E.F.C., S.A. Inclou 21% d'IVA i Impost de matriculació. ***Segons condicions de l'Acord de Servei Fidelity Plus 4+1 de Mercedes-Benz, amb cobertura fins als 48 mesos i/o 80.000 km. No vàlid per a operacions de Renting, ni MB Complete, ni per motoritzacions AMG. Oferta vàlida per a vehicles en estoc matriculats abans del 31/03/2017.

Speedy Cars inc, Highway 99, 9966 Downtown Tel (123) 456 78 900, www.speedycars.inc

revistadevic.cat núm 31 11


Lectura

Els llibres del mes/

La policia de Vic “Escriure sobre la història del cos de la policia de Vic em suposa l’oportunitat d’explicar una part de la història de la meva pròpia ciutat utilitzant la il·lusió de recórrer, reviure, recollir, entendre i escriure sobre aquells esdeveniments que han anat forjant amb més o menys complicitat el caràcter, la fisonomia i el tarannà de la ciutat des de mitjans del segle XIX fins els nostres dies, però a cavall de la feina i de les experiències de les persones que han format part del cos de la policia de Vic. “ Manuel Montero i Cueto (Vic, 1 de gener de 1967). És agent de la Guàrdia Urbana de Vic des del 1996 on ha desenvolupat, entre altres tasques dins del cos, la de monitor d’Educació per a la Mobilitat Segura i Sostenible durant dotze anys als alumnes de Preescolar fins a Batxillerat de tots els centres escolars de la ciutat, a més d’altres afers relacionats amb la docència i formació en altres àmbits socials i culturals de Vic. Tot i iniciar la carrera de Mestre d’Educació Especial, la combinació del seu amor per la història i la casualitat de trobar-se treballant el va dur a viure i conèixer un passatge de la història de Vic que va relatar en el llibre “Buscant en Kevin”, on detalla la vida d’un brigadista internacional a la guerra civil espanyola, que va morir i és enterrat al cementiri de la ciutat. Amb l’experiència satisfactòria del treball d’investigació, es va abocar a la recerca d’informació, dades i imatges sobre la història de la Guàrdia Urbana de Vic durant tres anys, treball que es reflecteix en aquest llibre sobre el segle i mig d’història del cos de policia on treballa que es commemora el 2017.

Manuel Montero i Cueto Pròleg de Cristina Masramon i Martín

La policia de Vic Recull d’un segle i mig d’història

Revista de Vic

El meu pare l’arquitecte “Poder explicar algunes de les eventualitats que es van anar produint durant el període de reconstrucció de la catedral, m’han portat a escriure aquesta memòria dedicada al meu pare. Aquestes són històries que normalment s’obliden o s’amaguen, petites històries que no atrauen els savis, historiadors o erudits. El que m’agradaria deixar clar són els farts de treballar que es va fer el meu pare. Mal pagat, la seva feina no va ser mai reconeguda. Muntanyes de paperassa plena de dibuixos, fotografies, esborralls, cartes a proveïdors... tot un munt de documents guardats en carpetes a l’arxiu. Que sigui també aquesta memòria un reconeixement profund a un altre tipus de treball que no es guarda en els arxius; un treball en somort, desconegut, fet a casa –on hi tenia el taller- entregat a la família, sempre tan atent, cordial i humil; deixant a part qualsevol problema. Si n’hi havia cap, se’l guardava per ell. “ Manel Gausa de Mas (Vic, 1933). Va realitzar estudis a l’Institut del Teatre de Barcelona; es dedicà en ple a la interpretació començant a treballar el 1954 a Ràdio Barcelona, lloc de treball que ocuparia durant 10 anys, compaginant el seu treball a la ràdio amb l’escena teatral. En els anys 50 va endinsar-se en el món de la fotografia teatral realitzant reportatges gràfics i, entrant en relació amb importants professionals de l’època. A partir de 1966 inicià formació complementària i contactà amb el món del cinema de llarg metratge col·laborant a més de vint pel·lícules. Arribant el 1969, va crear un estudi fotogràfic dedicat a la publicitat i al retrat. L’any 1995, funda la Cia. de teatre Arcs Estudi, on va obtenir diversos premis de: direcció, interpretació, escenografia etc. amb muntatges com: Les Cadires de Ionesco, Les tres històries d’Anton chejov, Els Vells d’Ignasi Iglesias, Exercici Molière, Una lliçó (Jacint Verdaguer), Ausa de Sunyol, i moltes d’altres destacant l’última: “El Rei Lear” de Shakespeare.

Plaça Major 7/8 Vic 938 83 56 54 www.latralla.cat

Manel Gausa de Mas Pròleg de Cristina Masramon

El meu pare l’arquitecte

Reconstrucció de la Catedral de Vic Revista de Vic


Mengem bé Ingredients Ingredients per dos motlles de 18 cm

Pastís de pastanaga,

poma amb nous, panses i crema de formatge/ ANDREU GOMEZ Preescalfarem el forn 180a Tamisem la farina, amb la canyella, el llevat en pols i reservem. Agafem la pastanaga, la poma i les pelem, les ratllem i ho reservem. Amb un bol fiquem els ous amb el sucre i l’oli i barrejarem amb l’ajuda d’una batedora elèctrica, seguidament afegirem la poma, la pastanaga ratllada, la farina amb la canyella i el llevat que tenim reservat. Amb ajuda d’una espàtula barrejarem tot i per últim afegirem les panses i les nous una

mica trencades amb la mà. Preparem els dos motlles de 18 cm, untarem amb una mica de mantega i enfarinarem perquè no s’enganxin els pastissos. Fornejarem 25 a 30 minuts a 180°. Per fer la crema de formatge, agafarem el sucre i la mantega i ho barrejarem amb una batedora elèctrica a velocitat màxima i en l’últim moment incorporarem els 25 ml. de llet, emulsionarem fins que la crema quedi ben blanca i esponjosa. Per últim barrejarem el formatge Philadelphia i tornarem a barrejar, primer a poc a poc i després anirem augmentant la velocitat fins que quedi ben cremosa. Per decorar hem fet un caramel, afegirem ametlla torrada i deixarem refredar.

Cuiner: Andreu Gómez Restaurant Ona de Vic

220 g de farina 4 ous 250 g de pastanaga 220 g de poma “golden” 2 culleres de postre de llevat “Royal” 185 ml. d’oli 2 culleres de postre de canyella 185 g de sucre 100 g de nous 50 g de panses de Corint Per fer la crema de formatge 120 g de mantega 250 g de sucre llustre 125 g de formatge tipus “Philadelphia” 25 ml. de llet

Una de les prinicipals virtuts de la pastanaga és el seu efecte alcalinitzant (és a dir, que elimina o compensa els àcids residuals en la sang, com l’àcid úric) i depuratiu de la sang. Què vol dir això? Que és una meravella per combatre veritables tortures adolescents com l’acne juvenil i altres problemes de pell, com els furóncols i en general infeccions de pell, boca i vies urinàries i digestives, perquè exerceix un gran efecte antiinflamatori sobre les mucoses. És diürètic i estimula l’eliminació de residus i ajuda els ronyons.

Vine i tasta els nostres esmorzars de forquilla i els nostres entrepans. També oferim el menú diari i carta.

VINE I PROVA’NS.

revistadevic.cat núm 31 13


Castells

Els Sagals començem la temporada/ EDUARD OLIVAN Els Sagals d’Osona comencem la temporada d’actuacions aquest mes de març. Una temporada especial, perquè complim els 20 anys de la colla (el dia 6 de març va fer 20 anys del primer assaig). També comencem amb canvis a la junta directiva: des del passat 12 de febrer tinc l’honor i la responsabilitat de rellevar a la Noemí Aguilar, que amb el seu equip ha estat al davant de la colla els últims quatre anys. Aprofito aquesta oportunitat per agrair-li l’esforç i la feina feta, a ella i a tota la junta. Quant al primer tram temporada castellera, començarem el dia 19 de març a Barcelona, amb els Castellers de Barcelona i els de Viladecans. El 2 d’abril anirem a Santa Cristina d’Aro, al bateig dels Minyons de Santa Cristina. I la setmana següent arriba el primer plat fort de la temporada, la diada del Mercat del Ram, el dia 9 d’abril a la plaça Major, acompanyats dels Castell-

ers de Barcelona i els Xics de Granollers. La diada dels Marrecs de Salt, a Salt el dia de Sant Jordi, i la tradicional tripleta, enguany a Granollers el dia 7 de maig, precedeixen a una nova actuació a Vic, la diada de Primavera el dia 21 de maig, compartint plaça amb els Bordegassos de Vilanova i els Micacos de Badalona. La setmana següent, Fira de l’Ascensió a Granollers, per tornar a Vic el dia 11 de juny, amb la trobada castellera de les Colles de l’Eix, amb les colles de Lleida, Salt i Manresa. El 18 de juny anirem a la Garriga, diada de Corpus, tornant a la comarca d’Osona el 2 de juliol, a Centelles; abans però, l’1 de juliol tornarà el pilar caminat de Festa Major, des del Museu Episcopal fins la plaça Major. La segona fita de la temporada serà el dia 9 de juliol, la diada de Festa Major, amb els Castellers de la Vila de Gràcia i els de Sabadell. Aquest primer tram acabarà a Vilanova i la Geltrú, el dia 15 de juliol. La segona part de la temporada començarà a Sant Quirze del Vallès, el dia 2 de setembre, i el dia 9 tornem a les Festes del Tura, a Olot, amb els Xerrics d’Olot i els Marrecs de Salt. El 24 de setembre

Vic FM www.vicfm.cat

toca la festa major de Roda de Ter, amb els Nyerros i els Marrecs. Un mes d’octubre atapeït amb actuacions a Salt, Badalona i Santpedor precediran a la diada de la colla, el dia 5 de novembre, a la plaça de la Catedral com ja comença a ser tradicional. Enguany, però, aquesta no serà l’última diada de la temporada, sinó que encara s’allargarà dues setmanes més, amb actuacions a Gràcia, el 12 de novembre, per acabar el dia 18 de novembre a Andorra, plaça castellera inèdita pels Sagals. I respecte als objectius, estaran –com sempre- molt condicionats per la presència de castellers als assajos i a plaça. El nivell tècnic és bo, i hauria de ser suficient per mantenir amb una certa “comoditat” (els castells de vuit no són mai fàcils ni còmodes!) els galons de colla de vuit un any més. Però apujar el llistó vol dir que s’ha de treballar pel cinc de vuit, una il·lusió de molts Sagals que requereix molta gent i molta feina als assajos. Fins a quin punt és agosarat somiar amb aquest castell s’haurà d’anar veient durant la temporada.

La ràdio a Vic té un nom, i aquest nom és VICFM Escolta’ns a www.vicfm.cat


Tinta, tòner i impressores. Paga la tinta, no la marca.

info@catim.cat www.catim.cat

Rbla. Tarradellas, 4 08500 Vic T. 93 886 87 87

C/ Gurb, 84 08500 Vic T. 93 889 09 83

C/ Torelló, 65 08500 Vic T. 93 883 58 58

Pg. St Joan, 155 Bis 08560 Manlleu T. 93 850 76 63

Accedeix al carrer de Gurb amb el teu vehicle facilitant-nos la matrícula quan ens visitis.

Multifunció tinta HP DeskJet 2130

Multifunció tinta HP DeskJet 3633

*Tintes i tòners equivalents de la mateixa referència

ORIGINAL

CATIM

2A U.

HP Q2612A (2K)

85,17€

39,36€ 19,68€

HP CE278A (2.1K)

85,55€

46,59€ 23,30€

HP CE285A (1.6K)

74,91€

44,17€

BROTHER TN1050 (1K)

44,06€

23,47€

11,74€

HP CE505X (6.5K)

162,48€

82,85€ 41,43€

BROTHER TN2320 (2.6K) 75,56€

42,14€

21,07€

22,09€

ORIGINAL

RECOLLIM TINTES I TÒNERS BUITS. SÓM GESTORS OFICIALS

Més info a www.catim.cat

DESTINEM ELS BENEFICIS A LA FUNDACIÓ

CATIM

2A U.

VOLS COL·LABORAR? DEMANA’NS MÉS INFORMACIÓ

Preus amb IVA inclòs.


Història

Sagals d’Osona, vint anys de castells a la comarca/ ORIOL CASELLAS El dijous 6 de març del 1997 una colla de persones es van trobar al Club Pocket Bikes de Vic atrets per un cartell que havia aparegut uns dies abans pels carrers d’Osona i que convidava a tothom qui volgués a iniciarse en el fet casteller i a crear una nova colla castellera a la comarca. D’aquell dia ja en fa vint anys i allò que havia començat com una trobada entre amics, coneguts i interessats en el món casteller s’acabaria convertint en els Sagals d’Osona, la colla castellera que ha representat la comarca en el món casteller de forma més que digna durant dues dècades. L’aparició dels Sagals no fou un fet casual sinó que coincidí amb la primera època d’expansió i creixement del món casteller viscut en el període 1981-2000. El 4de9 amb folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls per la diada de Santa Úrsula del 1981 obrí un nou ventall de castells, s’assolia per primera vegada un castell de nou pisos al segle XX, i a partir d’aquest moment les fites castelleres s’anaren succeint paral·lelament a la creació de noves colles arreu del país, ara ja fora de l’anomenada Zona Tradicional, és a dir, del Camp de Tarragona. El 1970 hi havia solament sis colles, el 1980 ja eren disset, el 1991 vint-i-sis, el 1996 ja n’eren cinquanta una, i el 2000 s’arribava ja a les seixanta colles (actualment n’hi ha un centenar). Tal i com podem comprovar, els Sagals nasqueren a la dècada de més expansió i creixement del fet casteller. En el cas que ens ocupa, els Sagals es crearen sota l’aixopluc de la delegació osonenca d’Òmnium Cultural, aleshores presidida pel desaparegut Josep Romeu, i sempre amb la figura de Joan López com a principal fundador i impulsor de la colla. Altres personatges, encara avui vinculats als Sagals, formaren part del primer nucli directiu de la nova entitat cultural, com és el cas de Joan Riera i Lluís Casellas. La colla nasqué com a una activitat pròpia d’Òmnium i amb uns objectius clars de representar dignament Osona dins el món casteller, dinamitzar la cultura popular i donar a conèixer el fet casteller a la comarca. I ràpidament s’anà consolidant un grup de persones fixes, una vuitantena, que anaren aprenent la tècnica i vocabulari casteller al llarg del 1997.

16 revistadevic.cat Núm 31

2de8f Roda de Ter Ja en el primer any d’existència es feren algunes actuacions. El primer pilar de 4 fet per la colla a la plaça Major de Vic fou el 14 de maig del 1997 en motiu de la celebració de la victòria del Futbol Club Barcelona en la final de la Recopa d’Europa, i quedà en carregat. Pocs dies després es muntà una actuació castellera a Vic convidant a Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Castellers de Terrassa, en motiu de la recuperació de la Universitat de Vic. La primera presentació pública dels Sagals fou per les festes de Sant Albert del barri del Carrer de Gurb. El 6 d’agost del 1997 els Sagals carregaren per primera vegada el 3de6, castell que féu llenya després de l’aleta. A partir d’aquí s’anirien consolidant ja els primers

castells bàsics de 6 en actuacions arreu de la comarca. El 3de6 i el 4de6 sovintejaren els últims mesos del 1997. El bateig oficial de la colla fou pel Mercat del Ram del 1998, dia en què estrenaren la camisa carbassa i l’escut amb el nom. Al moment, només els Sagals duien el nom de la comarca i no pas del poble o ciutat, remarcant així la vocació comarcal de la colla. L’any 1998 fou de salts qualitatius molt importants, aconseguint-se els primers castells de 7 pisos, malgrat produir-se l’escissió interna que portà a la creació dels Nyerros de la Plana. A partir d’aquí la progressió sagala fou fulgurant i cada temporada s’afegien noves i


més difícils construccions al repertori carbassa. Solament els Capgrossos de Mataró han viscut una progressió tant ràpida com la protagonitzada pels Sagals en el període 1997-2004. El 2002, amb només cinc anys de vida, els Sagals descarregaven els primers castells de 8, en concret el 4de8. L’any després s’hi afegia la torre de 8 amb folre (descarregada al primer intent, fita solament assolida pels Nens del Vendrell i els Capgrossos de Mataró, a més dels Sagals) i el pilar de 6 carregat, i el 2004 es sumava el primer 3de8. El mateix 2004 es quedà en una meritòria setena posició en l’espectacular Concurs de Castells de Tarragona, signant-se així el millor resultat obtingut mai per la colla en el dia més competitiu. L’any 2005 els Sagals deixaren de ser una activitat d’Òmnium per convertir-se en una entitat cultural pròpia. Tot i així, amb Òmnium i l’Ajuntament de Vic es creà la Fundació Embat Cultural i la seu social de la colla es traslladà a la Central poc temps després. El mateix any 2005 però, començà un progressiu fre i retrocés en l’activitat castellera. L’arrencada havia estat meteòrica i poc a poc s’anà calmant i perdent efectius pel camí fins a arribar a viure temporades molt fluixes entre els anys 2007 i 2010, on els castells de 8 pràcticament desaparegueren del

10A ESCOLA DE PARES I MARES DE VIC DEL 7 DE MARÇ AL 18 DE MAIG DE 2017 El “factor Q” és el que distingeix les mares i els pares amb ganes de fer-ho bé dels que ho volen fer molt bé; els que pensen que educar és difícil dels que pensen que és possible; els que pensen que són ells els que ensenyen dels que pensen que poden aprendre molt dels fills i filles.

Consulta totes les activitats a www.vic.cat/educacio

repertori. A part, el volum de castellers decaigué moltíssim fins el 2010 quan començà a revifar. Fou precisament aquesta revifalla d’efectius i un nou mètode d’assaig molt més rigorós la que propicià un 2011 fabulós, recuperant castells com el 3de8, el 4de8 i la torre de 7, i estrenant-ne d’altres com el 9de7 amb una sola enxaneta i el 4de7 aixecat per sota. Aquest últim castell solament assolit pels Sagals en tota la història del fet casteller. A partir del 2012 s’inicià la gran època dels castells de 8 dels Sagals. En el període 1997-2011 s’havien fet 41 aletes a castells de 8. En el període 2012-2016 s’aconseguí superar la xifra dels 100 castells de 8 en l’historial de la colla, 89 descarregats i 20 carregats, solament un 18% de caigudes en tots els castells de 8. I com a fites destacades la recuperació de la torre de 8 amb folre per la festa major de Roda de Ter el 2014 o la consecució del pilar de 6 a Sabadell i a Vic el 2015. En definitiva doncs, en aquests vint anys els Sagals han patit alts i baixos però s’han consolidat plenament com a una de les

colles bàsiques de 8 més regulars i fiables, amb la feina ben feta i esdevenint un digne representant d’Osona a tot el món casteller. Quinze anys seguits amb algun castell de 8 no és poca cosa. Han realitzat grans actuacions al Concurs de Castells i han estat convidats en importants diades castelleres com Tot Sants a Vilafranca o les diades finals de temporada de colles punteres com els Minyons de Terrassa o Capgrossos de Mataró. A més, per Vic ha passat lo bo i millor del panorama casteller. Totes les grans colles hi han actuat una o més vegades: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Castellers de Sants, Castellers de Barcelona, Castellers de la Vila de Gràcia,... així que la plaça principal de les diades dels Sagals ha esdevingut un escenari molt atractiu per les colles més fortes i ja fa anys que gaudeix de la condició de plaça de 9. Aquest any els Sagals han de seguir la progressió dels últims anys i especialment les bones sensacions de l’any passat amb el 3de8, sovintejar el 4de8 i, perquè no, tornarhi amb la torre de 8 amb folre i el pilar de 6. Seria la millor manera de celebrar aquests vint anys plens d’èxits i alegries.

Aquest projecte s’impulsa des del Projecte Educatiu de Ciutat de Vic, conjuntament amb les AMPA i altres entitats de la ciutat. HI TROBAREU: Activitats per fer amb família, xerrades i tallers PARLAREM: De comunicació, rol de les AMPA, joc, emocions, lectura, assetjament, música i moviment, mort, noves tecnologies, emergències, separació, divorci, sortides professionals ...


Participació del ciutadà

Conte/ruta (real-fictícia) del Petit Merma (I part)/ Hola! Sóc en Merma, el cap de llúpia més popular de la ciutat de Vic. En realitat em dic Comerma, però quan els nens em fan enfadar, mentre els empaito m’escurcen el nom i em criden, Merma!, Merma! 1. LA PLAÇA DEL MERCADAL Sempre em veureu assegut en aquest racó de la plaça, perquè d’ençà que era petit com vosaltres m’agradava contemplar-la des d’aquest lloc. Copsar la cridòria dels venedors de mercat, cada dimarts i cada dissabte. Sentir l’olor del llorer i assistir a l’espectacle de les parades de palmes i de palmons pel Mercat del Ram. Veure els balcons, els dies de festa. La gent més rica en els balcons més amples i la gent pobre en els més estrets. Mirar la gent passejar amunt i avall per sota de les voltes per on passaven cavallers pujats a cavall. Enamorar-me del meu estil arquitectònic predilecte, el modernisme, tot contemplant les quatre estacions de l’any de la Casa Comella. Anar a comprar a una botiga que si la trobaves tancada, trucaves al pis on vivia el botiguer i per un forat del sostre et feia baixar una clau que la feies servir per obrir la porta, agafaves el que la mare t’havia demanat, tancaves, tornaves a fer pujar la clau pel mateix forat per on havia baixat i l’endemà el pare o la mare anaven a pagar. Visitar un parent que era rellotger i que s’havia fet gravar un rellotge a la paret de la volta perquè la gent sabés on era la seva rellotgeria. Esperar el pare, que era escombriaire, a dins de l’Ajuntament i moltes vegades, si l’espera era molt llarga, endinsar-me cap a la Sala de la Columna per contemplar els vigatans que havien fet coses importants per la ciutat i els deien il·lustres. 2. CARRER DE SANT MIQUEL DELS SANTS A l’hivern, quan nevava, els carrers de Vic es convertien en pistes d’esquí. El nostre carrer predilecte per baixar amb el plàstic enganxat al cul, era el del Sant Miquel dels Sants. Baixàvem rabents, tot passant per davant de la casa natal del patró de la ciutat, Sant Miquel dels Sants i el Seminari Vell.

18 revistadevic.cat Núm 31

3. CARRER DE LA RAMADA Més d’una vegada, ens n’havíem endut una trompada amb alguna bèstia dels ramats que travessaven el carrer de la Ramada i que anaven a pasturar, sortint pel portal de Malloles. 4. CAMPANAR ROMÀNIC Quan sortia de la Catedral i veia el majestuós campanar romànic, recordava que la iaia m’explicava que les campanes del Cloquer, repicaven de contentes quan sentien que s’apropava el bisbe Bernat Calbó amb el seu cavall. Era un bisbe que la ciutat se l’estimava molt! 5. PLAÇA DE LA CATEDRAL Cada 5 de juliol, el dia de la Festa Major, la plaça de la Catedral s’omplia de gent per veure ballar els gegants, els caps de llúpia, la mulassa, el bou i l’àguila. A primera fila hi havia l’alcalde i els regidors i al seu costat el bisbe que vivia ben bé al costat, al Palau Episcopal. 6. LA CATEDRAL Jo de petit visitava la Catedral, quan el dia de Rams anava a beneir el palmó. Com que era petit i no entenia el que deia el capellà, em passava tota la missa contemplant les pintures d’en Sert. Per mi era com si fos al cinema i em projectessin una pel·lícula. 7. MURALLES DE PERE III Moltes nits somiava que jo i els meus amics érem soldats que defensàvem la ciutat dels enemics, enfilats a les torres de la muralla de Pere III que envoltava la ciutat. Molts dels enemics queien al fossar, altres eren travessats per les fletxes i altres vegades les pedres llençades amb la catapulta, esclafaven cavall i cavaller.

8. EL CLAUSTRE Cada 5 de gener em posava a la vora del claustre gòtic-romànic de la Catedral per poder veure de prop els Reis de l’Orient quan anaven a adorar el pessebre que s’havia instal·lat sota les seves arcades. Un dia el rei blanc es va aturar al meu davant i em va demanar què havia demanat pels reis i jo molt impressionat em vaig quedar mut de cop, com si se m’hagués empassat la llengua el gat. 9. PONT ROMÀNIC Quan era petit, els pares em deien que si no menjava, vindria l’home del sac i se m’emportaria. La gent explicava que l’home del sac entrava a Vic pel pont romànic de Queralt, que era l’entrada de la gent que venia de Barcelona. 10. CARRER DE L’ALBERGUERIA Quan jugàvem al cuit de l’amagada, un dels carrers més privilegiats per amagar-se era el del carrer de l’Albergueria, que es deia així perquè els viatgers que arribaven a la ciutat hi podien reposar, alimentarse i guarir-se de malalties. Si el que emparava era una mica poruc, no s’atrevia a entrar en aquell carrer, fosc, estret, humit i presidit per una fantasmagòrica gàrgola. Per tant, qui aconseguia amagar-s’hi tenia el joc guanyat. 11. MUSEU EPISCOPAL Quin brogit quan la mestra de l’escola ens comunicava que visitaríem el Museu Episcopal. Amb els anys, vaig descobrir la importància del romànic d’aquell museu, però en aquells moments la il·lusió més gran era veure la mòmia egípcia. Autor : Xavier López i Solà.


PLA RENOVE

CASES NOVES EN VENDA

3/4 HABITACIONS, JARDร , GARATGE, ASSOLELLADES, BONES VISTES ACCEPTEM EL TEU PIS A COMPTE DE LA COMPRA HABITATGE, Plaรงa Estaciรณ, 8 VIC ( BCN) Tel. 93 889 42 77 www.habitatge.com info@habitatge.comSempre arriba tard però per veure les novetats no es fa esperar

#tanfácilquenotelocrees

És moment de viure el teu jardí. Descobreix la nova col·lecció i treu partir al teu jardí amb els millors serveis. AKÍ VIC Ctra. de Manlleu, 60-74


Vida

Qualitat humana/

OLGA BOVER Sovint, la manca d’empatia i l’individualisme que caracteritzen la societat actual, impedeixen que les persones reflexionin envers els aspectes més fonamentals, aquells que conformen l’espècie humana. És precisament en les dates més assenyalades i en els casos més concrets, que es posen de relleu aquelles situacions que haurien d’estar més que consolidades a la consciència dels ciutadans.

mans de les seves parelles o exparelles en només dos mesos. Als Estats Units, després de l’èxit de la Women’s March, s’ha portat a terme la parada laboral amb el lema “A day without a woman”. A nivell català, han estat moltes les dones treballadores de diverses empreses i institucions que han aturat uns minuts les seves tasques per unir-se a aquesta causa. A la ciutat australiana de Melbourne, han simbolitzat la seva posició davant aquesta causa fent ús de personatges femenins als semàfors, un fet que també ha tingut molt ressò.

Cal, doncs, que un autobús de la comunitat Hazte Oír es passegi per Madrid amb el missatge: “Los niños tienen pene. Las niñas tienen vulva. Que no te engañen. Si naces hombre, eres hombre. Si eres mujer, seguirás siéndolo.”, perquè s’organitzi un escàndol i la transsexualitat es tracti als mitjans de comunicació, i per tant, esdevingui un motiu de debat. És justament quan succeeix un fet d’aquestes característiques, que aquesta realitat humana es posa damunt la taula, i generalment, per sort, es defensa la dignitat de les persones que es troben en aquesta situació.

És primordial la celebració de dies assenyalats com aquest, de la mateixa manera que és natural que els fets més sorprenents produeixin un cert rebombori, impregnin bona part de les converses i facin bullir les xarxes

En aquesta mateixa línia, el passat vuit de març es commemorava el Dia Internacional de la Dona, que va ser instaurat per l’ONU el 1975. Malgrat tot, la UE calcula que la igualtat de sexes no serà un fet real almenys fins d’aquí a setanta anys. Tanmateix, enguany aquesta festivitat ha tingut un caràcter especialment reivindicatiu, ja que aquest és el pitjor inici d’any des que se’n té registre a la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere; disset dones han mort en

Encara queda molt camí per recórrer, i resultarà impossible construir una societat més justa mentre manqui el respecte a les persones més vulnerables. La única manera d’aconseguir-ho és prioritzar per sobre de tot el factor humà, que té un valor incalculable i és el que ens conforma, en definitiva, com a persones que som, i per descomptat, no té en compte quin és el nostre sexe. La qualitat humana, doncs, és universal.

22 revistadevic.cat Núm 31

socials. Tot i així, el que és imprescindible és l’eradicació del capitalisme patriarcal, les desigualtats d’oportunitats i l’absència de comprensió que pateixen diàriament aquelles persones que se senten d’una manera diferent a la resta.


TRANSPORTS, MUDANCES Treballem amb els serveis habituals, però ets tu qui dissenya la teva mudança, segons el que et vulguis gastar.

Ara ja tens les teves mudançes de baix cost, amb la seguretat i confiança de sempre.

I MÉS!

T'oferim el transport dels teus mobles o electrodomèstics nous des de la botiga a casa o també de segona mà des del punt de venda al domicili. Tenim el servei de muntatge i instal·lació d'electrodomèstics.

www.mudancesalacarta.com info@mudancesalacarta.com

605 04 34 75 O. González

Ens adaptem a les vostres necessitats: - Transports a tota la Península - Mudances diverses, trasllats de persones i paquets - Aeroports de Girona i Barcelona - Buidem pisos, traslladem mobles...

des Us portem la compra ... rlin d’Ikea, Leroy Me Anem a comprar per vosaltres Truqueu-nos i proposeu-nos el que e necessiteu: segur qu r! da aju m us pode

PREUS LOW COST


1R PREMI LITERARI ‘Revista de Vic’, 2017 1r Premi Literari ‘Revista de Vic’ 2017

Organitza: Revista de Vic Data: del 15 / 09 / 16 Fins al: 10 / 10/ 17

La Revista de Vic convoca el 1r Premi Literari ‘Revista de Vic’, 2017, d’acord amb les següents:

BASES

PRIMERA. Hi podran participar tots els escriptors que ho desitgin, amb una o més obres originals i inèdites escrites en català. No podran concursar aquells que hagin obtingut el premi en altres concursos SEGONA. La dotació del Premi únic serà de la publicació de l’obra, subjecta a la legislació tributària vigent. Es lliurarà també al guanyador un element artístic acreditatiu. TERCERA. Les obres, de tema lliure, han de tenir un mínim de 500 i un màxim il·limitat de paraules. Es presentaran en PDF, grapats o enquadernats degudament, en format Din-A4 o

Destinatari: Escriptors/ res amb una o més obres originals i inèdites escrites en català. Premi: Publicació de l’obra per Edicions RDV.

dimensions similars, escrites a màquina o en ordinador a doble espai i per una sola cara, i amb un índex. En els originals només es farà constar el títol de l’obra i un pseudònim. A part, tancat i amb el títol de l’obra i el pseudònim a l’exterior, s’inclouran les dades personals de l’autor: nom i cognoms, adreça, telèfon de contacte i correu electrònic, fotocòpia del DNI o del passaport i una breu nota bibliogràfica. QUARTA. El termini de presentació d’originals finalitza el dia 10 de març de 2017. Els originals s’enviaran a: info@ larevistadevic.cat. Es consideren incloses dins d’aquest termini les obres que s’envien per correu i tinguin mata-segells d’origen d’aquesta data o anterior. Al sobre, s’indicarà obligatòriament: “1r Premi Literari ‘Revista de Vic’, 2017”. CINQUENA. La Revista de Vic, designarà

LA GUIA DE REFERÈNCIA A OSONA ES : GUIAOSONA.CAT 24 revistadevic.cat Núm 31

un comitè de lectura previ, constituït per especialistes, que seleccionarà les obres sobre les quals deliberarà posteriorment el jurat. Si en la deliberació prèvia a la votació es considerés per majoria dels seus membres que cap de les obres presentades posseeix qualitat suficient per a optar al Premi, aquest podrà declarar-se desert. SISENA. La decisió del jurat serà fet públic durant el mes de març del 2017. La decisió serà inapel·lable i l’assistència del guanyador a l’acte de lliurament del Premi, imprescindible per percebre el mateix. SETENA. L’obra premiada serà publicada per Edicions RDV. El guanyador tindrà dret a rebre cinquanta exemplars de la seva obra, i s’entén que el Premi supleix els drets d’autor, tant mitjançant impressió com a procés digital i / o a través d’Internet. El guanyador haurà de facilitar, en el termini d’un mes des que se li notifiqui l’obtenció del Premi, un suport informàtic amb el contingut íntegre de l’obra premiada. Sempre que l’obra sigui editada s’haurà de destacar el guardó obtingut per aquesta, amb la indicació ‘1r Premi Literari ‘Revista de Vic’, 2017’. VUITENA. Els originals no premiats seran destruïts, no admetent peticions de devolució. NOVENA. La participació en aquest Premi implica la total acceptació de les bases. El Jurat resoldrà tots aquells aspectes no contemplats en aquestes.


revistadevic.cat nĂşm 31 25


Llegint descobrim el nostre món, la nostra història i a nosaltres mateixos. Daniel J. Boorstin

Plaça Major 7/8 Vic 938 83 56 54 www.latralla.cat


Els bunyols de Quaresma/

Salut

DAVID ROVIRA Els bunyols de Quaresma són dolços fets a partir d’una base de farina que es fregeix en oli i després s’ensucra. També són anomenats bunyols de vent, perquè tenen una massa especialment flonja, com si fossin buits per dins. Sabeu d’on provenen els bunyols de vent? Una hipòtesi sobre el seu origen és aquesta: Si fem cas del “coneixement compartit”, creiem per deducció que l’origen i objectiu dels bunyols de quaresma era endolcir, o premiar, les penúries i abstinència que patien les persones durant el temps de quaresma, quan durant set setmanes no es podia menjar res que provingués d’animals de sang calenta. D’aquí també que el primer dia que s’elaboren és el Dimecres de Cendra i el darrer, el Divendres Sant. Dues dates que, segurament, també expliquen per què aquest dolç, segons marca la tradició, només es menja aquests dos dies de la setmana, encara que això, no deixa de ser una altra hipòtesi. El Gremi de Pastissers de Barcelona i Província, però, secunda aquesta idea, ja que coincideixen a creure que “el seu origen deu sorgir de la necessitat popular d’endolcir els dies perquè el període quaresmal fos més passatger”. I ho justifica de la següent manera:

“L’aspecte dels bunyols és sobri, lluny de la fastuositat del tortell, amb sorpreses i ornaments que conviden a fer colla, o de l’exuberància de la mona de Pasqua, amb què els padrins sorprendran els seus fillols”. Se solen menjar per Quaresma i Setmana Santa. Abans, se’n trobaven a les pastisseries el dimecres i el divendres d’aquest període, però avui n’hi podem trobar cada dia. Així i tot, com que són d’elaboració molt senzilla, sempre han estat dolços sobretot casolans. Al nostre forn, l’elaborem de forma tradicional i també de camut sense lactosa. També en fem de banyats amb xocolata, però sens dubte, el gust el trobem fregint-lo en oli d’oliva verge extra de la primera premsada, i els acabem arrebossant en sucre de canya natural.

revistadevic.cat núm 31 27


Passatemps i Horòscop

Mots Encreuats

per PauVidal/ HORITZONTALS: 1. Que és tafanera, no s’ocupa ni de rentar la seva roba! Aigua d’aquí li daria, perquè escarmentés... / 2. Surto del pregon. Venuda, però no traïdora / 3. Tercera en discòrdia. Mesura planetària per saltar. I quarta en dislèxia / 4. Massa colla, per un divendres. Segui de qualsevol manera, que les guies estan malmeses / 5. Anima de tieta. Quin pàjaro, el de la taula! / 6. Del bestiar no apallissat ans servit de ranxo. D’ençà que era petit que balla d’esquena / 7. Esclaten a riure. Turc siberià alternant l’arc voltaic. Si hi vols oli canta / 8. Arbust d’hàbitat crucigramístic. Fa de mal recitar, un comportament tan poc centrat / 9. Endurí la tropa, Aguirre inclòs. Xarxa de pubilla / 10. Destaroten el cap de qualsevol. Arma blanca per tallar pàgines d’enciclopèdia / 11. P amb crossa. Pitet per nens que ragen. I amb arc / 12. Xop com un vestit de rosada. Impost molt apreciat pels nobles, el del mes / 13. Meitat final dels braços. Documents que fan pujar la mosca al nas de les empreses. VERTICALS: 1. Zoològic segons el mètode Pere Quart. Per un dibuix així cal una certa traça / 2. Al fons de l’embalum. Massa feina per compaginar-ho amb la processó. La meitat de molt / 3. Son germà neda en brou i ella en lleteta. Com la sardina però més grossa i remuntant el corrent / 4. 1.000 quilos a l’ascensor. És a la llacuna com a la lluna el lunar / 5. Doncs ell es presenta com a solter. Esfumà en un guirigall d’àvies / 6. Centre de totes les enveges. Fa mesos que fa vacances, i encara n’hi queden / 7. Màxima autoritat en mambo. No solen anar d’excursió quan es posen el passamuntanyes. Poc de poc / 8. Travessa el cartutxo de baix a dalt. Policromada per la pluja / 9. No és del Pujol, aquesta, ans del Puig. Símptomes clars de plegament / 10. Tota la perifèria li és raval. Fuet del que no es menja perquè fa mal / 11. Un campió a casa. Aquestes truites tampoc són comestibles, ans somiables. Posen límits a la maternitat / 12. Amb tres ja ets pots muntar una òpera. Vanagloriades com si fossin sentències de Juli Cèsar.

Horòscop

EL SIGNE DEL MÉS:

Àries (21/3 al 20/4) Hi ha un temps per a tot, si ho interioritzes, evitaràs la frustració. Pots sentir el to vital més baix o l’astènia primaveral. Aviat recuperaràs tota la teva energia habitual.

Escorpí (Del 24/10 al 22/11) No et prenguis un assumpte laboral de manera personal, treu-li ferro. Practica la relaxació i desfoga’t amb l’esport o llargues passejades. Pot haver-hi remuntada econòmica.

Cranc (Del 22/6 al 21/7) La bona relació amb un superior a la feina et pot ajudar força a avançar. Si poses ordre entre els papers, potser hi trobaràs quelcom interessant que ja ni recordaves.

Aquari (Del 21/1 al 19/2) Et preocupa el lloc on vius i vols fer-te l’espai més proper, més adient als teus gustos. És natural voler estar a gust a casa. Dies de visites, evita les discussions.

Balança (Del 24/9 al 23/10) Tens energia suficient per tirar endavant un projecte, no et deixis portar per la negativitat dels altres i la manca de confiança en tu mateix. Ara toca ferse el sord.

Bessons (21/5 al 21/6) Mira bé el que signes, sobretot si són documents bancaris. No és mala idea escriure un diari de les vivències dels darrers temps. Caminar més, t’ajudarà a reduir l’estrès.

Capricorn (Del 22/12 i el 20/1) Pots trobar-te enmig d’un embolic i no saps com sortir-te’n. Facis el que facis, estarà bé, doncs no hi ha una única sortida. No tinguis por d’expressar el que sents.

Verge (Del 24/8 al 23/9) Si l’ambient laboral no és el millor, reflexiona sobre alguna de les teves darreres crítiques. A vegades llences opinions de manera gratuïta. Bons moments en parella.

Taure (Del 21/4 al 20/5) Sembla que les finances han millorat força. Tens ganes de fer una escapada de relax o una estada al balneari. Per millorar el descans, t’anirà bé alleugerir els sopars.

Sagitari (Del 23/11 al 21/12) Si t’has equivocat, demana perdó i segueix endavant, no deixis que una mala experiència controli la teva vida. Després d’una baixada, ve una pujada. Res és per sempre.

Lleó (Del 22/7 al 23/8) No desesperis pel retard d’algunes coses, pensa en si potser no ho estàs endarrerint de manera inconscient. Vols preservar la teva llibertat però escolta altres opinions.

Peixos (Del 20/2 al 20/3) En aquest moment pots viure certa melangia. Podries haver de separar-te temporalment de la parella o un familiar molt proper. Cerca altres maneres d’omplir la teva vida.

28 revistadevic.cat Núm 31

VERGE

per Dhanna Astròloga/

L’any 2017 es presenta amb alguns reptes personals per Verge, que haurà de prestar més atenció a les seves respostes emocionals als conflictes familiars així com a la gestió dels seus sentiments per ser capaç de prestar atenció a tot el que l’envolta. En general, els canvis no seran traumàtics, tot i que hi haurà novetats que facin que la Verge hagi de prendre algunes decisions que tindran gran repercussió en el seu futur a mitg termini tant en el professional com en el sentimental, terreny en el qual hauria de mostrar-se receptiu i disposat a fer alguns sacrificis. S’acosten novetats en el terreny laboral que poden suposar grans oportunitats si Verge posa tot de la seva part i fa un esforç important per aconseguir les seves metes professionals que fa temps que s’havia plantejat. Haurà de fer sacrificis personals per centrar-se en aquestes oportunitats, que li reportaran molta feina, noves responsabilitats així com grans beneficis econòmics. L’entrada de diners que li porten els astres permetrà que la Verge pugui realitzar algunes despeses que venia retardant, fer inversions importants i estalviar per al futur i tenir un matalàs econòmic per a emergències que es puguin presentar el que farà que la família i els amics es mostrin comprensius davant la

falta d’atenció davant tan suculents resultats. Les prediccions per aquest signe del zodíac auguren que les relacions amoroses i familiars li implicaran algun maldecap a 2017. Les discussions en la parella posaran a prova les emocions dels nascuts sota el signe dels Verge i si no és capaç de superar les seves frustracions, podrien acabar trencant la relació precipitadament pel que haurien de ser capaços de mirar al seu interior, recapacitar, veure quanta part de culpa és seva i fer els passos necessaris per recuperar la confiança perduda i restablir la normalitat en la relació. Tampoc serà fàcil en les relacions familiars i socials però es recuperaran les amistats quan es relaxi la situació laboral. Pel que a finals d’any l’estabilitat emocional es farà un lloc en la vida personal d’aquest horòscop. Verge s’enfronta a 2017 a la necessitat de portar canvis en la seva dieta i el seu ritme de vida per introduir hàbits de vida saludable amb una dieta sana i activitat física per evitar sorpreses desagradables. Així mateix haurà de dosificar les seves energies, ja que el sobreesforç laboral podria passar-li factura si no aprèn a gestionar les seves forces i relaxar-se de tant en tant per evitar problemes cardiovasculars.


Amb la col.laboraciĂł de:

www.llonganissadevic.cat revistadevic.cat nĂşm 31 29


DISCOVERY SPORT

DES DE 29.900 €* Quan acaba la carretera, comença la diversió. I els que saben d’aventura, saben que cal anar-hi preparat. Per això el Discovery Sport té la màxima puntuació en seguretat i 981 litres d’espai de càrrega, perquè volem que hi càpiga qualsevol aventura que puguis imaginar.

A N Y S

AVENTURA. ÉS AL NOSTRE ADN.

G A R A N T I A SENSE LÍMIT DE QUILÒMETRES

És per això que el #DiscoverySport és el SUV compacte més versàtil de la carretera. O el que és més important, fora d’ella. Auto Pla Vic 4X4 Ctra. Nacional 152A, Km 69,700 – 08503 Gurb - Vic (Barcelona) 93 889 33 66 auto-pla-vic.landrover.es/

Gamma Discovery Sport: consum combinat 4,7-5,3 l/100 km, emissions de CO2 123-139 g/km *P.V.P. del Discovery Sport eD4 dièsel 150 CV 4x2 Pure manual des de 29.900 € (IVA o IGIC, transport, descompte promocional i impost de matriculació, IEDMT, inclosos). IEDMT calculat al tipus general. No obstant això, el tipus aplicable a l’IEDMT pot variar en funció de la comunitat autònoma de residència. Preu promocional exclusiu per a unitats finançades amb FCA Capital España, EFC, SAU segons condicions contractuals, amb un import mínim a finançar de 20.000 €, a un termini mínim de 37 mesos i una permanència mínima de 24 mesos. Oferta vàlida per a vehicles matriculats fins al 31/03/17 a península i territori insular. El model mostrat pot no coincidir amb el que està d’oferta. Per a més informació: landrover.es o línia Land Rover 902 440 550.

30 revistadevic.cat Núm 31Gran

per un preu petit

KA+ 7.990€ 5 portes des de

FINANÇANT AMB FCE BANK FINS 31/03/17

Autopark Vic, s.a. Vendes, taller mecànic, carroseria

Tel: 93 883 24 11

Eix Onze de Setembre, 26 Vic (al costat de la Universitat Politècnica de Vic) Tel: 93 883 24 11 Recanvis: 93 883 22 38 La potència indicada en cavalls de vapor (cv) no està expressada d’acord amb el que estableix el Sistema legal d’unitats de mesura. Es proporciona la dada en cv únicament a nivell informatiu i de forma transitòria a causa del costum. Gamma Ford Ka + consum combustible combinat de 4,9 l / 100 km: mesurament de consum realitzada en laboratoris, d’acord amb la normativa vigent; el consum depèn de la conducció que es faci del vehicle. Emissions de CO2 de 114 a g / km: emissions mesures conforme la normativa vigent. Les emissions, en condicions reals, poden variar. KA + Essential 1.19 TiVCT 51kW (70CV). L’oferta inclou IVA, transport, IEDMT (impost especial sobre determinats mitjans de transport, que varia per Comunitat Autònoma, pel que es recomana revisar-en cada cas), dtes. promocionals, Aport. Concessió i dte. per finançar amb FCE Bank plc S.E., ajornat mín. 6.250 € i permanència mín. 36 mesos en Finançament Convencional i 25 mesos en multiopció. Operació subjecta a valoració creditícia. Vàlid en Pen. i Bal. fins 2017.03.31. No compatible amb altres dtes. ford.es